Inspirationsmateriale

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Inspirationsmateriale"

Transkript

1 Inspirationsmateriale

2 Ti historier om udviklingen af evalueringsfællesskaber De følgende sider er udarbejdet med inspiration i tankegangen fra læringshistorierne, og beskriver ti konkrete eksempler fra udviklingsprojektet bag redskabet. Eksemplerne rummer centrale indsigter fra projektet, og kan bruges som inspiration i arbejdet med at skabe dialoger i både det pædagogiske og det kommunale evalueringsfællesskab. De ti historier hedder: At fastholde det slående øjeblik Det minder mig om At genopleve, og ikke kun formidle, en læringshistorie At skrive fra hjertet af situationen At beskrive snarere end forklare At destillere en fælles historie At tale indefra praksis, ikke kun om praksis At starte samtaler, ikke kun arrangere møder At nedsætte tempoet i dialogen At lytte og reflektere i stedet for at spørge og svare

3 At fastholde det slående øjeblik Ofte bliver folk spurgt om, hvad de mener eller synes det resulterer let i, at man gentager synspunkter, som er sagt og hørt mange gange før. Spørger man i stedet: Hvor i det, du har oplevet, var der noget, der slog dig?, har vi mulighed for at holde fast i de øjeblikke, hvor der skete et skift i vores opmærksomhed og en mulig forandring starter. I arbejdet med læringshistorier bliver pædagoger bedt om at fastholde situationer fra børns læring, der har slået dem som bemærkelsesværdige. Da Astrid en morgen kommer ind på stuen, fanger et barn hendes opmærksomhed med en henkastet bemærkning: Jeg læser, siger han. Hun stopper op et kort øjeblik på grund af barnets initiativ da hun opfatter barnet som et sprogsvagt barn. Hun ser nu, han sidder med en billedbog, og siger til ham: O.k., lad os gøre det sammen! De får sammen en snak ud fra billederne i bogen og Astrid bemærker, at drengen fastholder sit initiativ og opmærksomheden på at læse i bogen meget længere, end hun havde forventet. Astrid bemærker sin egen overraskelse over barnets initiativ og evne til fastholde initiativet og beslutter sig for at skrive historien ned som en læringshistorie. Vi fastholder et slående øjeblik, når vi er opmærksomme på erfaringer, hvor et eller andet skift i vores opmærksomhed opstår dvs., når vi fx bliver overraskede, berørte, bekymrede eller undrer os over noget, vi hører. Ofte glider disse øjeblikke væk igen, fordi vi er opmærksomme på at besvare det, vi hører, med synspunkter, forklaringer eller løsninger. Men hvis vi stopper op, når det sker, og reflekterer over det, kan vi holde det fast og bygge videre på det.

4 Det minder mig om Mange gange handler kvalitetsarbejde om at definere, hvad kvalitet er i mere abstrakte termer hvorefter definitioner skal omsættes til handlinger i konkrete situationer. At gå fra én konkret historie til en anden og videre til en tredje er en anden og mere kvalitativ måde at bevæge sig mellem erfaringer på, hvor vi bruger vores evne til at se helheder. En pædagog, Mette, fortæller historien om, at hun øvede udtale med et barn. Historien handler om det afgørende tidspunkt, hvor hun har fået skabt en tryg situation, der gør, at pigen begynder at overvinde sine vanskeligheder med k-lyde. Det får Anders til at tænke på en anden historie om, hvordan han så et forsigtigt barn forsøge sig med noget nyt, da der var skabt et overskueligt rum for hende. Birthe fortæller derpå sin historie om Mohammed, der også er i gang med at udforske nye muligheder med sit sprog. Her skaber Birthe et fælles rum, hvor de sammen kan lave forskellige ansigtsudtryk og taler om, hvordan man ser ud, når man fx er bange, sur eller overrasket. De tre historier har et helt forskelligt plot, og alligevel er der ikke nogen, der undrer sig over, hvorfor Anders og Birthe kom til at tænke på deres historier efter Mettes fortælling. Når vi genkender én histories plot i en anden historie (som ellers handler om noget andet), bruger vi vores evne til at se kvalitative helheder, som knytter sig til hinanden uden først at opløse historien i enkeltdele og generaliseringer. Denne måde at ræsonnere på kan sammenlignes med det, som den engelske antropolog Bateson kaldte abduktion. Det betegner en form for sidelæns ræsonnement, hvor observationen af én case leder opmærksomheden over på en anden situation, som er faktuelt forskellig, men som har et genkendeligt mønster af vigtige detaljer. I denne måde at ræsonnere på bevares helheden og kompleksiteten i erfaringen de kvalitative data bliver overført med integritet.

5 At genopleve, ikke kun formidle, en læringshistorie Når forfatteren af en læringshistorie ser scenen for sig og fortæller om den, aktiveres lytterens forestillingsevne den levende erfaring bliver gendannet. Det er sådan, genkendelse af erfaringer bliver stimuleret og opstår. En gruppe pædagoger er samlet for at fortælle og drøfte de læringshistorier, de har skrevet. Pædagogerne lægger ud med hver især at fortælle en af deres egne historier. De fleste historier vækker en livlig dialog. På et tidspunkt er der en pædagog, der påpeger nogle vigtige detaljer i en af de andres historier og udfolder dem. Forfatteren nikker og supplerer selv. Procesleder siger overrasket: Jeg havde troet, det var meget svært at tale om de læringshistorier, de andre har skrevet. Men det virker ikke sådan? Nej, siger de: Man kan se det for sig. Man er ligesom med i situationen, når de andre fortæller om den. En læringshistorie er ikke som en færdig pakke, der blot skal overleveres fra en afsender til en modtager. Den må genskabes ved hjælp af en lytters/læsers forestillingsevne. Når forfatteren genfortæller historien ved at genopleve den, aktiveres lytterens mulighed for at opleve den. Ikke blot ved at afkode dens fakta, men ved at erfare den med alle sine sanser. Den nedskrevne læringshistorie også vække læserens forestillingsevne. Den gode læringshistorie må stimulere til, at læseren kan se det for sig og anspore til læserens genoplevelse af situationen.

6 At skrive fra hjertet af situationen Ofte antages det, at der skal bestemte baggrundsinformationer til for at formidle værdifulde erfaringer. Men en god læringshistorie starter ikke med en lang række standardiserede oplysninger, men går direkte til en skelsættende situation og udfolder historien derfra. En gruppe børn har leget længe ved magnettavlen og har nu lagt en række bogstaver ved siden af hinanden. Nu vil de vide, hvad de har skrevet. Lisbeth, som er pædagog, tøver og tænker sig om: Børnene har fanget interessen for, at bogstaver kan noget sammen men ikke skrevet noget rigtigt ord. Hvordan kommer de videre sammen? Hun vælger at bekræfte børnene i, at deres nysgerrighed er berettiget, og læser det, de har skrevet og hun bliver inviteret længere ind i deres leg, og sammen ender de med at have lavet et noget usædvanligt, men virkeligt ord. Vores evne til at opfatte og genkende andres erfaringer er i udgangspunktet holistisk. Dvs., at vi aner et samlet billede snarere end at vi forstår erfaringen analytisk som summen af en række enkeltdele. Læringshistorien aktiverer denne evne til at opfatte et situationshele ved at starte direkte i en bemærkelsesværdig situation og ikke i en række adskilte baggrundsinformationer. Lisbeth skriver situationen ned som en læringshistorie og reflekterer senere over, hvad formen betyder: Det er mere nærværende at skrive direkte ud fra en situation, man har stået i, end bare at komme med en masse oplysninger siger hun.

7 At beskrive snarere end forklare Vi er ofte trænet i at forklare og har let ved at bevæge os over i generaliseringer. Men når vi gør det, har vi sluppet muligheden for at bruge og udvikle evnen til at bemærke og beskrive de vigtige detaljer i de situationer, vi erfarer. Arbejdet med læringshistorier er også et arbejde med at stimulere evnen til at se og beskrive situationer med børns læring og forblive i denne beskrivende opmærksomhed i stedet for med det samme at bevæge sig over i forklaringer og abstraktioner. Pædagoger, ledere og en pædagogisk konsulent har været samlet i et fælles forum for at tale om læringshistorierne. På et tidspunkt går dialogen over i en længere diskussion, men samtidig er det, som om energien på mødet falder mærkbart. En deltager bemærker, at læringshistorierne blev væk i diskussionen: Det var historierne, der gav kød og blod på vores samtaler, siger hun. Det var dér, vi kom til at tale om, hvad det egentlig er, vi gør, og ikke, hvad vi tror eller håber, vi gør. Men det var svært at blive i dem, indvender en anden deltager: Der var en tendens til, at vi kom væk fra historierne og så blev det mere noget med at hive nogle gamle slagere op af rygsækken, som er blevet sagt så mange gange før. En læringshistorie aktiveres i en dialog med andre ved at forfatteren fylder kød og blod på den, dvs. beskriver situationens detaljer nærmere. Dette arbejde hviler på en bredere kreativ evne, hvor fortælleren bemærker vigtige detaljer og bruger alle sanser i en genoplevelse af situationen. Hvis ikke historier fortælles, så de kommer til live som situation i deltagernes forestilling, vil dialogen ofte have svært ved at fastholde fokus på den konkrete fortælling.

8 At destillere en fælles historie Arbejdet med læringshistorier foregår i en proces der har en gentagende karakter: Man identificerer historier, skriver dem, fortæller dem, tilføjer andre historier og genfortæller dem. Hvis dette arbejde får lov at fortsætte længe nok og i forskellige kontekster, kan der efterhånden opstå fælles referencer i forhold til kvalitet ikke som abstrakte kvalitetsdefinitioner, men som historier med en høj grad af fælles genkendelse af komplekse mønstre i virkelige situationer. Karina fortæller i en dialog med kolleger en historie om et barn, hun øver k-lyde med. Den handler om en pædagog og et barn, der spiller et vendespil med særligt fokus på k-lyde og pludselig kan barnet sige lyden. Historien ansporer til andre historier om børn, der tager et afgørende skridt i deres sproglige udvikling. Herfra går dialogen tilbage til k- historien igen. I flere omgange genfortæller Karina historien i dialog med kollegerne, og flere detaljer kommer på. Vi hører denne gang om Karinas iagttagelse af barnets sociale samspil med andre børn, barnets bevidsthed om, at dets sprog bliver bemærket, barnets sproglige tøven og endnu engang beskriver Karina barnets sproglige spring. Historier, som er blevet genkendt og genoplevet af mange, kan efterhånden blive til en fælles reference. Sådanne historier kan få form af en slags kalibrerende narrativer. Det vil sige historier, som gennem mange genfortællinger og koblinger til andre historier bliver genoplevet og genuddybet med væsentlige detaljer med en høj grad af genkendelse. Sådanne fortællinger bliver ofte transformeret igen og igen: Nye detaljer og nuancer dukker op, samtidig med at historiens essens udvindes. Nogen tid efter genfortæller Karina historien, da politikere, forældre og forvaltningsfolk er samlet i et evalueringsfællesskab. Hun fortæller denne gang om det rum, hvor barnet trådte ud i noget nyt, og nye historier om sådanne rum kommer op i dialogen om læringshistorierne.

9 At tale indefra, ikke om praksis Ofte taler vi om praksis. Vi bevæger os hurtigt til abstraktioner og generaliseringer og begynder at debattere meninger eller formulere generelle konklusioner. Herfra ender vi let i banaliteter eller gammelkendte sandheder. Men når vi deler vores erfaringer og oplevelser i konkrete situationer med hinanden, har vi mulighed for at forblive i kontakt med den komplekse viden, vi har, når vi er i praksis og fastholde potentialet for forandringer i praksis. En gruppe pædagoger og ledere mødes for at diskutere læringshistorier om børns sproglige udvikling. Historierne fortælles, og dialogen kommer godt i gang. Efter noget tid er mange historier fortalt og mange forbindelser mellem dem blevet berørt, men der er endnu ikke opstået nogen tydelige grupperinger i historierne. Vi (proceslederne) er nu blevet optaget af at komme fremad i processen. Historierne inddeles derfor lidt hurtigt i fem temaer med tilhørende overskrifter. Men nu sker der noget i dialogen. Den går fuldstændigt i stå og da den kommer i gang igen, er det, som om den forbliver på ydersiden af nogle meget velkendte banaliteter om pædagogik. Processen med at lade et narrativ (en læringshistorie eller anden oplevet situation) vække andre narrativer og andre igen aktiverer vores evne til at syntetisere erfaringer. Vi er ofte trænet i at drive en samtale mod konklusioner og kan være fristet til at accelerere en dialog ved at presse abstraktioner og generaliseringer frem. Ofte dræber dette dialogen, mens det at give tid til, at sammenhænge i konkrete erfaringer kan opstå, holder den i live. Procesleder undrer sig højlydt over skiftet. En deltager indvender: Måske har vi bare ikke det helt store forhold til de dér fem overskrifter.

10 At starte samtaler ikke kun arrangere møder At starte en dialog er ikke det samme som at planlægge og indkalde til dialogmøde. Det involverer et mere løbende og langsommeligt arbejde med at opdage og sammenknytte de dialoger, der allerede er i gang før mødet. I en kommune mødes pædagoger, ledere, politikere og forvaltningsfolk til en dialog om kvalitet med udgangspunkt i læringshistorier. Forud for mødet har mødearrangøren talt med deltagerne. Som en del af mødeindkaldelsen sammenskrives nogle få ord om de tanker, som deltagerne har givet udtryk for forud for mødet om det, der optager dem. Flere af deltagerne har den erfaring, at dialoger mellem politikere, fagfolk og forældre let havner i nogle grøfter, hvor man bare gentager nogle foruddefinerede positioner, uden at nogen bliver klogere. Det bliver klart, at der er en fælles optagethed forud for mødet af at være sammen om en dialog på en anderledes måde. På mødet bliver der løbende refereret til denne fælles interesse: Er vi på vej i de gamle grøfter nu eller er vi i gang med at skabe den forandring, vi var motiverede for? Ofte antages det, at man bringer folk ind i en frugtbar samtale med hinanden ved at give dem klare rolledefinitioner og en bunden opgave i form af en forpligtelse til at levere et bestemt resultat. Men dermed overser man, at der allerede findes dialoger og erfaringer, som samtalen på mødet vil blive filtreret igennem, uanset hvor meget man forsøger at styre deltagelsen. Ved at de dialoger og erfaringer, der allerede eksisterer, sammenknyttes, får deltagerne allerede før mødet fornemmelsen af at være del af et fællesskab, der er i bevægelse. Der er forskellige måder, man kan understøtte dette på: Man kan sætte folk i kontakt med hinanden, skrive refleksioner over det, der allerede er ved at opstå, fra samtaler forud for mødet, opfordre andre til at byde ind pr. mail med deres tanker indtil nu, osv.

11 At nedsætte tempoet i dialogen Hvis vi lytter tilstrækkeligt opmærksomt, er vi i stand til at lade det, vi hører, påvirke os, og fastholde det, mens det foregår. Men hvis dialogen bevæger sig for hurtigt fremad, glider disse øjeblikke ofte væk igen, og vores eksisterende antagelser filtrerer vores opfattelse af, hvad der sker. Pædagoger, ledere, forvaltningsansatte og politikere i en kommune er samlet til en dialog om kvalitet med udgangspunkt i læringshistorier. Vagn, som er kommunalpolitiker, undrer sig i kritiske vendinger over fortolkningen af en af de læringshistorier, der er blevet fortalt. Han kommer til at tænke på et konkret eksempel, han selv kender til. Opmærksomheden fra alle øges i nogle øjeblikke er der en spændt stemning i rummet. Men hurtigt begynder både pædagoger, ledere og politikere at udveksle forklaringer på, anfægtelser af og holdninger til hinandens synspunkter og dialogen flakser lidt rundt. Vi (proceslederne) beslutter at holde en pause i erkendelse af, at vi tabte noget her. Da vi starter igen, prøver vi at sætte tempoet i samtalen ned: Hvad var det egentlig, der skete lige før? Hvad var det, I blev så optagede af? Var der noget, som overraskede jer? Vi er vant til dagsordner, der driver et møde fremad, og resumeer, der speeder vores læsning af tekster op. Men når vi sætter tempoet ned i dialoger (eller læsning), bliver vi i stand til at bemærke det, som faktisk påvirker os at være opmærksomme på de detaljer, der påvirker os. Der er flere måder at nedsætte tempoet i dialoger på. Man kan lave en klar skelnen mellem dem, der lytter, og dem, der taler (se næste side), man kan stoppe op, når der sker et skift i dialogen, og reflektere over det sammen, eller man kan indlægge små summepauser, hvor deltagerne bliver bedt om at holde fast i de øjeblikke, hvor de blev bevæget af noget, de hørte. Det bliver klart, at der var andet i dialogen end en gentagelse af gammelkendte positioner og standpunkter.

12 At lytte og reflektere i stedet for at spørge og svare Nogle gange er en dialog bedre tjent med at invitere folk til at lytte til samtalen i en anden gruppe af praktikere, som taler om deres erfaringer med hinanden i stedet for straks at sætte folk til at diskutere med hinanden og lade dem stille spørgsmål og forsvare/besvare dem over for hinanden. I en kommune mødes pædagoger, ledere, forvaltningsansatte og politikere til dialog om kvalitet i dagtilbud. Stolene er sat op som en lyttekreds med en mindre talekreds indeni. Mødet starter med, at seks pædagoger taler sammen om læringshistorier, de har skrevet. Derefter går de ud i lyttekredsen, og en anden gruppe pædagoger og ledere inviteres ind for at reflektere over, hvad der skaber en god læringshistorie. Herefter inviteres forvaltningsansatte ind i kredsen. De bliver bedt om at reflektere over, hvad der har slået dem i forbindelse med det, de har hørt. Procesleder antyder med et skævt smil, at det sikkert var svært for dem at vente så længe med at tale. Undertiden kan man have behov for at nedsætte hastigheden i dialogen fra spørgsmål opstår, til svar falder og konklusioner og handlinger formes eller udelukkes. At lade dialogen udvikle sig i et reflekterende team kan være en metode til at understøtte, at deltagerne ikke straks føler sig forpligtet til at mene, konkludere og finde løsninger, men får lov til at lytte og holde fast i det bemærkelsesværdige i det, de hører. Det kan fx gøres, ved at en gruppe personer (A) lytter til en samtale i en anden gruppe (B), som igen har lyttet til en samtale i en helt tredje gruppe C (eller A) osv. En forvaltningsansat replicerer i pausen: Nej det var faktisk en overraskende luksus at få lov til at lytte så længe, jeg er så vant til at skulle komme med svar med det samme her fik jeg lov at lytte færdig, før jeg skulle tænke og tale.

Det kommunale evalueringsfællesskab. Det kommunale evalueringsfællesskab

Det kommunale evalueringsfællesskab. Det kommunale evalueringsfællesskab Det kommunale evalueringsfællesskab Det kommunale evalueringsfællesskab 1 Hvad er det kommunale evalueringsfællesskab? Det kommunale evalueringsfællesskab er et dialogforum for pædagoger, ledere, forvaltningsansatte,

Læs mere

Hvordan bliver en læringshistorie til?

Hvordan bliver en læringshistorie til? Læringshistorier 1 Hvad er en læringshistorie? Læringshistorier er fortællinger om et barns eller flere børns læring i konkrete situationer. Læringshistorier er en metode til at dokumentere læring, som

Læs mere

Fortællende dokumentation som redskab i den sprogpædagogiske praksis. Tema-arrangement i Århus Kommune Tirsdag d. 8 februar 2011 v/ Pia Vinther Dyrby

Fortællende dokumentation som redskab i den sprogpædagogiske praksis. Tema-arrangement i Århus Kommune Tirsdag d. 8 februar 2011 v/ Pia Vinther Dyrby Fortællende dokumentation som redskab i den sprogpædagogiske praksis Tema-arrangement i Århus Kommune Tirsdag d. 8 februar 2011 v/ Pia Vinther Dyrby Præsentation Pia Vinther Dyrby: Evalueringskonsulent

Læs mere

Introduktion til materialet

Introduktion til materialet Introduktion til materialet 1 Fortællinger og dialog om børns sproglige læring Hvad handler materialet om? Dette materiale understøtter og inspirerer til udviklingsorienterede dialoger om kvalitet med

Læs mere

Det pædagogiske evalueringsfællesskab

Det pædagogiske evalueringsfællesskab Det pædagogiske evalueringsfællesskab 1 Hvad er det pædagogiske evalueringsfællesskab? Det pædagogiske evalueringsfællesskab er et pædagogisk dialogforum, der tager afsæt i en serie af læringshistorier

Læs mere

Tema: Sprog Eksperiment: Dialogisk læsning

Tema: Sprog Eksperiment: Dialogisk læsning Børnehus: Spiloppen Dato: 9. oktober 2013 Gruppe: Ali, Mohammed, Hamid, Axel og Ymer Periode: oktober november 2013 Pædagog: Christina Tema: Sprog Eksperiment: Dialogisk læsning Status - læringsforudsætninger

Læs mere

Børnepanel Styrket Indsats november 2016

Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Indhold Introduktion og læsevejledning... 1 Samarbejde mellem skole og døgntilbud... 2 Inklusion i fællesskaber udenfor systemet... 2 Relationsarbejdet mellem barn

Læs mere

Det er ikke altid chefens skyld

Det er ikke altid chefens skyld Det er ikke chefen, børnene eller økonomien, der stresser dig. Det er dine tanker om chefen, børnene og økonomien, der stresser dig. Det ser måske ud som om, det er verden uden for os selv, som skaber

Læs mere

Sådan kan I styrke arbejdet med at differentiere undervisningen på jeres skole

Sådan kan I styrke arbejdet med at differentiere undervisningen på jeres skole Sådan kan I styrke arbejdet med at differentiere undervisningen på jeres skole GUIDE Denne guide er til jer, der ønsker at dele jeres erfaringer med at gennemføre en undervisning, der tager højde for jeres

Læs mere

Øje for børnefællesskaber

Øje for børnefællesskaber Øje for børnefællesskaber At lytte åbent og at indleve sig i et barns oplevelse af en bestemt situation, at acceptere samt at bekræfte er vigtige elementer når vi forsøger at bevare en anerkendende holdning

Læs mere

Jeg ved det ikke. Hvordan kan vi forstå, hvad det kan handle om, og hvad kan vi så tilbyde?

Jeg ved det ikke. Hvordan kan vi forstå, hvad det kan handle om, og hvad kan vi så tilbyde? Jeg ved det ikke Hvordan kan vi forstå, hvad det kan handle om, og hvad kan vi så tilbyde? Spørg barnet De bedste kurser, vi kan gå på, er hos dem, vi arbejder med Børn er typisk objekter, der bliver studeret

Læs mere

Hønsetyven. Forfatter: Béatrice Rodriguez Illustrator: Béatrice Rodriguez

Hønsetyven. Forfatter: Béatrice Rodriguez Illustrator: Béatrice Rodriguez Hønsetyven Forfatter: Béatrice Rodriguez Illustrator: Béatrice Rodriguez Indhold Hønsetyven er en billedfortælling (en historie uden ord). At læse Hønsetyven sammen med en gruppe børn vil derfor være anderledes

Læs mere

BANDHOLM BØRNEHUS 2011

BANDHOLM BØRNEHUS 2011 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 3. TEMA: Sproglige kompetencer. BANDHOLM BØRNEHUS 2011 Der er mange sprog som eksempelvis nonverbalt sprog, talesprog, skriftsprog, tegnsprog, kropssprog og billedsprog. Igennem

Læs mere

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini 2 er ny Indhold.indd 2 13/01/12 15.2 Indhold Forord... 4-5 Baggrund... 6-7 Lærervejledning... 8-9 Øvelser: Job... 10-21 Medborgerskab... 22-33 Uddannelse...

Læs mere

Læs højt med dit barn - en forældrepjece om dialogisk læsning. t for dit barn

Læs højt med dit barn - en forældrepjece om dialogisk læsning. t for dit barn Læs højt med dit barn - en forældrepjece om dialogisk læsning t for dit barn Dialogisk læsning At læse højt med sit barn er rigtig hyggeligt. Samtidig er det også en af de største sproggaver, du kan give

Læs mere

Tværfagligt samarbejde til gavn for inklusion. Hvad gør vi i praksis?

Tværfagligt samarbejde til gavn for inklusion. Hvad gør vi i praksis? Tværfagligt samarbejde til gavn for inklusion Hvad gør vi i praksis? Samtaleformer - mødeformer Fokus på enighed Fokus på forskellighed Mange historier Ingen (enkelt) historie kan indfange hele det levede

Læs mere

Fokus på det der virker

Fokus på det der virker Fokus på det der virker ICDP i praksis Online version på www.thisted.dk/dagpleje Forord: Gode relationer er altafgørende for et barns trivsel. Det er i det gode samvær barnet udvikler sig det er her vi

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst

15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst 15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst Når vi ser en film eller læser en rigtig god bog, sker der tit det, at vi kommer til at identificere os med en af figurerne. Det er som regel den, vi synes

Læs mere

SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014

SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014 SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014 Sammenhæng Sprog er grundlæggende for at kunne udtrykke sig og kommunikere med andre. Igennem talesprog, skriftsprog,

Læs mere

MYRETUENS VÆRDIGRUNDLAG

MYRETUENS VÆRDIGRUNDLAG MYRETUENS VÆRDIGRUNDLAG Grundsynspunkter i pædagogikken: Vi fokuserer på ressourcer og styrker i mennesket, hvilket giver kompetence udvikling for barnet. Vi styrker det enkelte barns selvfølelse, og dermed

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Overordnede mål: Sociale kompetencer X Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer De overordnede mål er, at den pædagogiske

Læs mere

Indledning...1 Hvad er en konflikt?...1 I institutionen...1 Definition af konflikt:...2 Hvem har konflikter...2 Konfliktløsning...

Indledning...1 Hvad er en konflikt?...1 I institutionen...1 Definition af konflikt:...2 Hvem har konflikter...2 Konfliktløsning... Indledning...1 Hvad er en konflikt?...1 I institutionen...1 Definition af konflikt:...2 Hvem har konflikter...2 Konfliktløsning...3 Hanne Lind s køreplan...3 I Praksis...5 Konklusion...7 Indledning Konflikter

Læs mere

Indeni mig... og i de andre

Indeni mig... og i de andre KAREN GLISTRUP er forfatter, socialrådgiver, familie, par- og psyko t erapeut MPF. PIA OLSEN er freelance illustrator og tegner til bøger, web, magasiner, apps og reklame. Når børn får mulighed for at

Læs mere

Om besvarelse af skemaet

Om besvarelse af skemaet Indberetning Om besvarelse af skemaet Vi vil bede dig besvare det spørgeskema, som du nu sidder med. Der er et skema for hvert af de børn, som du her mest kendskab til, og som I internt i dagtilbuddet

Læs mere

Tal med dit barn 3-6 år. - gode råd til forældre om sprogstimulering af børn

Tal med dit barn 3-6 år. - gode råd til forældre om sprogstimulering af børn Tal med dit barn 3-6 år - gode råd til forældre om sprogstimulering af børn Dit barns sprog Dit barns sproglige udvikling starter før fødslen og udvikles livet igennem. Når du bevidst bruger sproget i

Læs mere

NARRATIV SAMTALE MED BØRN I KONFLIKT

NARRATIV SAMTALE MED BØRN I KONFLIKT NARRATIV SAMTALE MED BØRN I KONFLIKT Tekst og illustration: Lisbeth Villumsen Den narrative tænkning er på mange måder et barn af den systemiske tankegang, hvor vi kigger efter forskelle og ligheder samt

Læs mere

Artikel. Eksplorativ dialog og kommunikation. Skrevet af Ulla Kofoed, lektor, UCC Dato:

Artikel. Eksplorativ dialog og kommunikation. Skrevet af Ulla Kofoed, lektor, UCC Dato: Artikel Eksplorativ dialog og kommunikation Skrevet af Ulla Kofoed, lektor, UCC Dato: 11.05.2017 Det har så stor betydning for forældresamarbejdet, hvordan samtaler mellem lærere, pædagoger, dagplejere

Læs mere

stimulering i Valhalla

stimulering i Valhalla Arbejdet med sproglig Indsæt billede Det præcise mål skal være 14,18 x 19 cm. og skal være placeret lige over grafikken stimulering i Valhalla (det grønne) Udarbejdet af Karina Bohmann Veilbæk Sprogansvarlig

Læs mere

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M o Sta Stem! ga! o - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? / o T D A O M K E R I Indhold En bevægelsesøvelse hvor eleverne får mulighed for aktivt og på gulvet at udtrykke holdninger, fremsætte forslag

Læs mere

Baggrund Udfordringen i Albertslund Kommune

Baggrund Udfordringen i Albertslund Kommune Baggrund I dag har vi arrangeret børnenes liv sådan, at de befinder sig en stor del af tiden i institutioner og skoler sammen med andre børn og på den måde udgør børnene fundamentale betingelser for hinandens

Læs mere

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp Revideret januar 2019 Læreplanstemaer Alsidig personlig udvikling Prøver sig af i forskellige situationer og sammenhænge kan indgå i samspil børn andet køn, alder, social og kulturel baggrund end en veksler

Læs mere

Science i børnehøjde

Science i børnehøjde Indledning Esbjerg kommunes indsatsområde, Science, som startede i 2013, var en ny måde, for os pædagoger i Børnhus Syd, at tænke på. Det var en stor udfordring for os at tilpasse et forløb for 3-4 årige,

Læs mere

Om at indrette sproghjørner

Om at indrette sproghjørner Om at indrette sproghjørner - og om lederarbejdet i sprogarbejdet Edith Ravnborg Nissen Forudsætninger for en god samtale den gode rollemodel Det sociale miljø har stor betydning for barnets deltagelse

Læs mere

At udfolde fortællinger. Gennem interview

At udfolde fortællinger. Gennem interview At udfolde fortællinger Gennem interview Program 14.00 Velkommen og opfølgning på opgave fra sidst 14.20 Oplæg 15.00 Pause 15.20 Øvelse runde 1 15.55 Øvelse runde 2 16.30 Fælles opsamling 16.50 Opgave

Læs mere

Vejledning til 5 muligheder for brug af cases

Vejledning til 5 muligheder for brug af cases Vejledning til 5 muligheder for brug af cases Case-kataloget kan bruges på en række forskellige måder og skabe bredde og dybde i din undervisning i Psykisk førstehjælp. Casene kan inddrages som erstatning

Læs mere

Pædagogiske læreplaner skal have fokus på hverdagen!

Pædagogiske læreplaner skal have fokus på hverdagen! Pædagogiske læreplaner skal have fokus på hverdagen! Susanne Christensen, pædagog og pædagogisk leder Børnenes Kontors Daginstitution Fra en dag i førskolegruppen, september 2016: Børnene sidder på deres

Læs mere

Denne bog er til dig. Du er meget velkommen til at dele den med andre.

Denne bog er til dig. Du er meget velkommen til at dele den med andre. Hej læser! Denne bog er til dig. Du er meget velkommen til at dele den med andre. Bogen fortæller om et svært emne, som skaber utryghed i ungdomslivet - digitale sexkrænkelser. I bogen kan du læse om unge,

Læs mere

Der er nogle gode ting at vende tilbage til!

Der er nogle gode ting at vende tilbage til! Der er nogle gode ting at vende tilbage til! Artikel af Janick og Gitte Janick og jeg sidder over frokosten og taler, han fortæller lidt om, hvad hans tid på Parkvænget går med og hvordan han selv har

Læs mere

Børnesyn og nyttig viden om pædagogik

Børnesyn og nyttig viden om pædagogik Børnesyn og nyttig viden om pædagogik I Daginstitution Langmark (Uddybelse af folderen kan læses i den pædagogiske læreplan) Udarbejdet 2017 Børnesyn i Langmark Alle børn i daginstitution Langmark skal

Læs mere

Udarbejdet af: Dato: Periode:marts-maj Evt. børnenes navne

Udarbejdet af: Dato: Periode:marts-maj Evt. børnenes navne Udarbejdet af: Dato: Periode:marts-maj Evt. børnenes navne Valg af Læringsmål: Læringsmål: Ud fra den overordnede læreplan se stjernen vælges et læringsmål. (0 til 2.år) Beskriv den aktuelle sammenhæng

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019

Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019 Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019 Den pædagogiske læreplan udgør rammen og den fælles retning for vores pædagogiske arbejde med børnenes trivsel, læring, udvikling og dannelse. Læreplanen

Læs mere

Vejledning til brug af Vores literacymiljø et samtalebaseret redskab til teamsamtaler

Vejledning til brug af Vores literacymiljø et samtalebaseret redskab til teamsamtaler Vejledning til brug af Vores literacymiljø et samtalebaseret redskab til teamsamtaler Vores literacymiljø er et redskab, der inviterer jer i indskolingsteamet til at iagttage og samtale om det literacymiljø,

Læs mere

Fokus på det der virker

Fokus på det der virker Forældre guide Fokus på det der virker Online Version klar til din skærm Børnehuset Søholm ICDP i praksis Information I Søholm samler vi på guldkorn - nogle vi kender fordi vi kender ICDP Barnet kan være

Læs mere

Det fællesskabende møde. om forældresamarbejde i relationsperspektiv. Artikel af cand. psych. Inge Schoug Larsen

Det fællesskabende møde. om forældresamarbejde i relationsperspektiv. Artikel af cand. psych. Inge Schoug Larsen Det fællesskabende møde om forældresamarbejde i relationsperspektiv Artikel af cand. psych. Inge Schoug Larsen Lysten til samarbejde udvikles gennem oplevelsen af at blive taget alvorligt og at have indflydelse

Læs mere

Samarbejdspolitik for ansatte i DII Skovkanten

Samarbejdspolitik for ansatte i DII Skovkanten Samarbejdspolitik for ansatte i DII Skovkanten Indhold Formål med samarbejdspolitikken... 1 Kommunikation i Skovkanten... 1 Omgangstone... 2 Fokus på fagligheden... 2 Konflikthåndtering... 2 Ihh hvor er

Læs mere

Børnehaven Grønnegården

Børnehaven Grønnegården Børnehaven Grønnegården 1 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 3 Indsatsområder 2014... 4 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for

Læs mere

Elisabeth Flensted-Jensen Fridda Flensted-Jensen

Elisabeth Flensted-Jensen Fridda Flensted-Jensen Elisabeth Flensted-Jensen Fridda Flensted-Jensen KURSETS FORMÅL er at styrke dig i at bruge dig selv bedst muligt, når du kommunikerer på din arbejdsplads. Med nærvær og effektivitet. Du arbejder med din

Læs mere

Lene & Franks dagpleje. Kontakt oplysninger: Lene og Frank Petersen Lyngparken 42, Holsted St Holsted Tlf.:

Lene & Franks dagpleje. Kontakt oplysninger: Lene og Frank Petersen Lyngparken 42, Holsted St Holsted Tlf.: Lene & Franks dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Lene og Frank Petersen Lyngparken 42, Holsted St. 6670 Holsted Tlf.: 75393645 Lene Winther Petersen Frank René Petersen Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen

Læs mere

Gør dine elever aktive i diskussioner på klassen

Gør dine elever aktive i diskussioner på klassen Susanne Bøgeløv Storm ALLE Gør dine elever aktive i diskussioner på klassen med vurderingsøvelser om forfatteren Susanne Bøgeløv Storm leder og indehaver af Æstetisk Læring Susanne er undervisningskonsulent,

Læs mere

Ingen kan gøre alt hver dag, men alle kan gøre noget hver dag. Sproget er nøglen til livets muligheder.

Ingen kan gøre alt hver dag, men alle kan gøre noget hver dag. Sproget er nøglen til livets muligheder. Ingen kan gøre alt hver dag, men alle kan gøre noget hver dag. Sproget er nøglen til livets muligheder. Barnets sprog. Sproget er grundlaget for et godt socialt liv og en forudsætning for at tilegne sig

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagog Ann Just Thodberg og pædagogisk leder Marietta Rosenvinge, Børnehaven Stjernen, Aalborg Kommune BAGGRUND

Beskrevet med input fra pædagog Ann Just Thodberg og pædagogisk leder Marietta Rosenvinge, Børnehaven Stjernen, Aalborg Kommune BAGGRUND 18 Børnecoaching Beskrevet med input fra pædagog Ann Just Thodberg og pædagogisk leder Marietta Rosenvinge, Børnehaven Stjernen, Aalborg Kommune Forståelse af sig selv og andre BAGGRUND Kort om metoden

Læs mere

Systematik og overblik

Systematik og overblik 104 Systematik og overblik Gode situationer god adfærd Beskrevet med input fra souschef Tina Nielsen og leder John Nielsen, Valhalla, Nyborg Kommune BAGGRUND Kort om metoden Gode situationer god adfærd

Læs mere

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle?

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave 1.Indhold 2. Hensigtserklæring 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? (egne eksempler) 5. 10 gode råd til kollegerne

Læs mere

Snak med dit 3 til 6 årige barn og leg sproget frem.

Snak med dit 3 til 6 årige barn og leg sproget frem. 12 Husk! Giv barnet tid og lyt, lyt, lyt. Har du ikke tid, så vær ærlig og sig det, i stedet for at være fraværende og lytte med et halvt øre. Juni 2012 Hold pauser, så barnet kan svare. At give sprog

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER. 1. TEMA: Barnets alsidige personlige udvikling.

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER. 1. TEMA: Barnets alsidige personlige udvikling. PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 1. TEMA: Barnets alsidige personlige udvikling. Bandholm Børnehus 2011 Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medlevende omverden, som på én gang vil barnet

Læs mere

Visionen for Trøjborg dagtilbud. Alle børn skal have udviklet legekompetencer, inden vi sender dem videre på deres dannelsesrejse

Visionen for Trøjborg dagtilbud. Alle børn skal have udviklet legekompetencer, inden vi sender dem videre på deres dannelsesrejse Visionen for Trøjborg dagtilbud Alle børn skal have udviklet legekompetencer, inden vi sender dem videre på deres dannelsesrejse En udviklingsstøttende metode, i forhold til samspil En metode der tager

Læs mere

UDVIDET FORÆLDRESAMARBEJDE

UDVIDET FORÆLDRESAMARBEJDE UDVIDET FORÆLDRESAMARBEJDE PLANLÆGNING AF SUPPLERENDE LÆRINGSAKTIVITETER I HJEMMET Du bedes herunder udfylde nogle oplysninger om det pædagogiske aktivitetsforløb. Dine valg skal stemme overens med det

Læs mere

Redskabskassen til. Nyt Pædagogisk notat. Redskabskassen Nyt pædagogiske notat 1

Redskabskassen til. Nyt Pædagogisk notat. Redskabskassen Nyt pædagogiske notat 1 Redskabskassen til Nyt Pædagogisk notat Redskabskassen Nyt pædagogiske notat 1 A Skuffen Redskaber til brug i beskrivelse af Problemstilling Og Ønskede tilstande Redskabskassen Nyt pædagogiske notat 2

Læs mere

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp Revideret januar 2019 Læreplanstemaer Alsidig personlig udvikling Prøver sig af i forskellige situationer og sammenhænge kan indgå i samspil børn andet køn, alder, social og kulturel baggrund end en veksler

Læs mere

Kollegabaseret observation og feedback

Kollegabaseret observation og feedback Udviklet og afprøvet i Holstebro Kommune Kollegabaseret observation og feedback Kollegabaseret observation og feedback er et redskab til at kvalificere pædagogisk praksis via reflekterende samtaler med

Læs mere

Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013

Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Børnehuset Petra Deltagere: Pædagoger Anne Thomsen, Marianne Secher, leder Marianne Krogh, dagtilbudschef Jørn Godsk, konsulent Lene Bering Sprogpakken Beskriv hvorledes I

Læs mere

Bliv en bedre ordstyrer for dine læseklubber et redskabskursus. Gentofte Centralbibliotek Den 14. november 2013

Bliv en bedre ordstyrer for dine læseklubber et redskabskursus. Gentofte Centralbibliotek Den 14. november 2013 Bliv en bedre ordstyrer for dine læseklubber et redskabskursus Gentofte Centralbibliotek Den 14. november 2013 Jeanne Program: 08.45-09.00: Kaffe og morgenmad 09.00-09.20: Velkomst og check in 09.20-10.30:

Læs mere

Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og. Børnemiljøvurdering. August 2014

Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og. Børnemiljøvurdering. August 2014 Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og Børnemiljøvurdering. August 2014 Ifølge dagtilbudsloven, afsnit 2, kapitel 2, 8, skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan

Læs mere

Fælles Pædagogisk Grundlag Horsens Kommune

Fælles Pædagogisk Grundlag Horsens Kommune Fælles Pædagogisk Grundlag Horsens Kommune Pædagogik i dagtilbud Pædagogik er en dannende samfundsindføring, der tager afsæt i barndom. Pædagogikken bygger på et demokratisk dannelsesideal. Pædagogik er

Læs mere

Aktionslæring. Sommeruni 2015

Aktionslæring. Sommeruni 2015 Aktionslæring Sommeruni 2015 Indhold De fem faser i et aktionslæringsforløb - (KLEO) Interview (i flere afdelinger) Kontrakt - SMTTE Positioner, domæner Observation og observationsnotater Teamets rolle

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagogerne Henrik Nielsen, Sara Bistow, Heidi Ingemann Ivarsen, Løvspring, Viborg Kommune BAGGRUND

Beskrevet med input fra pædagogerne Henrik Nielsen, Sara Bistow, Heidi Ingemann Ivarsen, Løvspring, Viborg Kommune BAGGRUND 194 Vennemappen Konflikthåndtering Beskrevet med input fra pædagogerne Henrik Nielsen, Sara Bistow, Heidi Ingemann Ivarsen, Løvspring, Viborg Kommune Vennemappen BAGGRUND Kort om metoden Hvad kan børn

Læs mere

Det gode forældresamarbejde - ledelse. - med afsæt i Hjernen & Hjertet

Det gode forældresamarbejde - ledelse. - med afsæt i Hjernen & Hjertet Det gode forældresamarbejde - ledelse - med afsæt i Hjernen & Hjertet Kl. 12.40 Tjek ind øvelse (drøftes i mindre grupper): - Hvilke spørgsmål kommer I med (til Hjernen & Hjertets dialogmodul)? - Hvad

Læs mere

Projektarbejde vejledningspapir

Projektarbejde vejledningspapir Den pædagogiske Assistentuddannelse 1 Projektarbejde vejledningspapir Indhold: Formål med projektet 2 Problemstilling 3 Hvad er et problem? 3 Indhold i problemstilling 4 Samarbejdsaftale 6 Videns indsamling

Læs mere

LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART

LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART OM LÆR MED FAMILIEN Lær med Familien er en metode, der bygger bro mellem skole og hjem. Den består af en række

Læs mere

KREATIVITET - OG FILOSOFI

KREATIVITET - OG FILOSOFI P r o j e k t 2 01 2. 1 O k t. 1 2 fe b. 1 3 KREATIVITET - OG FILOSOFI Dagtilbuddet Riisvangen i samarbejde med Louise NabeNielsen Hvor skal vi hen? Opsamling - konklusioner Vidensdeling Evaluering Næste

Læs mere

DET GODE BØRNELIV I DAGPLEJEN

DET GODE BØRNELIV I DAGPLEJEN DET GODE BØRNELIV I DAGPLEJEN Dagplejen det gode børneliv 1 indledning Det gode børneliv i dagplejen beskriver de værdier og holdninger som dagplejen i Silkeborg bygger på, og er i overensstemmelse med

Læs mere

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune Det er for børn Trivsel og læring i de vigtigste år Forord Det er for børn trivsel og læring i de vigtigste år er Vejle Kommunes delpolitik for dagtilbudsområdet

Læs mere

Børnehaven Sønderled Her skaber vi rammerne for et godt børneliv..

Børnehaven Sønderled Her skaber vi rammerne for et godt børneliv.. Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled Udarbejdet Februar 2016 1 Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled Børnehavelivet er en stor del af et barns liv. De tilbringer mange timer i hænderne

Læs mere

SÅDAN STØTTER DU DIT BARNS SPROGLIGE UDVIKLING

SÅDAN STØTTER DU DIT BARNS SPROGLIGE UDVIKLING SÅDAN STØTTER DU DIT BARNS SPROGLIGE UDVIKLING KÆRE FORÆLDER Det pædagogiske personale i dit barns dagtilbud er netop nu i gang med et kompetenceforløb med fokus på børns sproglige udvikling. I dette materiale

Læs mere

Den gode overgang. fra dagpleje/vuggestue til børnehave. Brønderslev Kommune Version

Den gode overgang. fra dagpleje/vuggestue til børnehave. Brønderslev Kommune Version Den gode overgang fra dagpleje/vuggestue til børnehave Brønderslev Kommune 2018 Version 150218 Kære forældre Tiden er nu kommet til, at jeres barn snart skal starte i børnehave. Starten i børnehave er

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Indhold. Kære alle invitation til et eksperiment 6 Bidragsydere 12

Indhold. Kære alle invitation til et eksperiment 6 Bidragsydere 12 Indhold Kære alle invitation til et eksperiment 6 Bidragsydere 12 Del I Eksperimentet 16 Kapitel 1 Forudsætninger for fællesskab 17 Kapitel 2 Et spørgsmål om metode 31 Kapitel 3 Fællesskabets tavse stemme

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

Introduktion til MIO Aarhus

Introduktion til MIO Aarhus Introduktion til MIO Aarhus MIO Aarhus sætter leg og læring om læreplanstemaet natur, udeliv og science på dagsordenen. Målet er styrke børn og voksnes nysgerrighed, gåpåmod og naturglæde. På de næste

Læs mere

Pædagogisk Læreplan. Teori del

Pædagogisk Læreplan. Teori del Pædagogisk Læreplan Teori del Indholdsfortegnelse Indledning...3 Vision...3 Æblehusets børnesyn, værdier og læringsforståelse...4 Æblehusets læringsrum...5 Det frie rum...5 Voksenstyrede aktiviteter...5

Læs mere

Verktyg for utvärdering och forskningsinformerad praktik Förskolekonferens 2014 3. juni 2014

Verktyg for utvärdering och forskningsinformerad praktik Förskolekonferens 2014 3. juni 2014 www.eva.dk Verktyg for utvärdering och forskningsinformerad praktik Förskolekonferens 2014 3. juni 2014 Anne Kjær Olsen, områdechef, Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) Oplægget Kort om EVA EVA s position

Læs mere

- Om at tale sig til rette

- Om at tale sig til rette - Om at tale sig til rette Af psykologerne Thomas Van Geuken & Farzin Farahmand - Psycces Tre ord, der sammen synes at udgøre en smuk harmoni: Medarbejder, Udvikling og Samtale. Det burde da ikke kunne

Læs mere

I VUGGESTUEN BØRNEREDEN

I VUGGESTUEN BØRNEREDEN I VUGGESTUEN BØRNEREDEN Sprog er forudsætningen for at udtrykke sig og kommunikere med andre, og der findes mange forskellige sprog, som alle spiller en rolle i børns udviklingsproces, og som skal have

Læs mere

Der er 3 niveauer for lytning:

Der er 3 niveauer for lytning: Aktiv lytning Aktiv lytning betyder at du som coach har evnen til at lytte på et dybere niveau. Du opøver evnen til at lytte til det der ligger bag ved det, der bliver sagt eller det der ikke bliver sagt.

Læs mere

Vejledere Greve Skolevæsen

Vejledere Greve Skolevæsen Vejledere Greve Skolevæsen Hold 3 Mosede, Strand, Holmeager, Tune Om vejledningskompetence 2 18. januar 2016 https://ucc.dk/konsulentydelser/ledelse/skoleledelse/ materialer-til-forloeb/greve-kommune Den

Læs mere

Ressourcen: Projektstyring

Ressourcen: Projektstyring Ressourcen: Projektstyring Indhold Denne ressource giver konkrete redskaber til at lede et projekt, stort eller lille. Redskaber, der kan gøre planlægningsprocessen overskuelig og konstruktiv, og som hjælper

Læs mere

SOCIALE KOMPETENCER. Side 1 af 13 LÆRINGSOMRÅDE: EMPATI

SOCIALE KOMPETENCER. Side 1 af 13 LÆRINGSOMRÅDE: EMPATI SOCIALE KOMPETENCER LÆRINGSOMRÅDE: EMPATI Her angiver du inden for hvert af læringstemaets tre læringsområder jeres vurdering af barnets udgangspunkt for at deltage i leg- og læringsaktiviteter. Læringsmålene

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Ishøj Kommunes Børne- og Ungepolitik Ishøj Kommune 1 VISIONEN... 3 INDLEDNING... 4 ANERKENDELSE... 5 INKLUSION OG FÆLLESSKAB... 6 KREATIVITET... 7 DEMOKRATI OG MEDBESTEMMELSE... 8-9 SAMARBEJDE OG SYNERGI...

Læs mere

Velkommen til Skåde Dagtilbud hvor sproget danner basis for venskaber og læring

Velkommen til Skåde Dagtilbud hvor sproget danner basis for venskaber og læring S P R O G I S K Å D E D A G T I L B U D Velkommen til Skåde Dagtilbud hvor sproget danner basis for venskaber og læring I Skåde Dagtilbud er det en sprogvejleder og en sprogpædagog fra hver afdeling, der

Læs mere

Vuggestuen Himmelblå

Vuggestuen Himmelblå Dagtilbudsområdet Rammer for tilsyn 2012 Vuggestuen Himmelblå Tilsyn 2012 Hvordan arbejder I med det politiske mål: Børn i fællesskaber? Refleksion over inklusionsbegrebet Hvad forstår i ved inklusion

Læs mere

DET BARE MAD - EN VEJ TIL STØRRE FRIHED OG INDRE MADRO MINI-WORKBOOK 2016 SOFIA MANNING & MAJA DAUSGAARD

DET BARE MAD - EN VEJ TIL STØRRE FRIHED OG INDRE MADRO MINI-WORKBOOK 2016 SOFIA MANNING & MAJA DAUSGAARD DET BARE MAD - EN VEJ TIL STØRRE FRIHED OG INDRE MADRO MINI-WORKBOOK KÆRE SKØNNE DU! Tak for din interesse til mig og kurset 'Det bare mad' vejen til større frihed og indre madro. En ting er at læse Sofias,

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

UDKAST TIL BØRNE- OG UNGEPOLITIK

UDKAST TIL BØRNE- OG UNGEPOLITIK VISIONEN 2 INDLEDNING 2 FÆLLESSKAB 4 ANERKENDELSE 5 KREATIVITET 6 DEMOKRATI OG MEDBESTEMMELSE 7 SAMARBEJDE OG SYNERGI 9 1 Visionen At børn og unge sejrer i eget liv At børn og unge får muligheder for og

Læs mere

JEG HAR FORTALT DEM, HVAD DE SKAL, HVORFOR GØR DE IKKE, HVAD JEG SIGER?? Seminar på Demenskoordinatorernes Årskursus 2018

JEG HAR FORTALT DEM, HVAD DE SKAL, HVORFOR GØR DE IKKE, HVAD JEG SIGER?? Seminar på Demenskoordinatorernes Årskursus 2018 JEG HAR FORTALT DEM, HVAD DE SKAL, HVORFOR GØR DE IKKE, HVAD JEG SIGER?? Seminar på Demenskoordinatorernes Årskursus 2018 Hvilken kontekst kan vi sætte, så der skabes det bedst mulige rum for, at medarbejderne

Læs mere

De Pædagogiske Læreplaner i Børneuniverset

De Pædagogiske Læreplaner i Børneuniverset V De Pædagogiske Læreplaner i Børneuniverset e rv ste old Vestervold Hedevang Sønderallé é Sønderall H ed e v a ng Vores pædagogiske arbejde tager afsæt i Børneuniversets værdier, som er ansvarlighed anerkendelse

Læs mere

Undervisningsforløb med billedromanen Emmely M i 5. klasse

Undervisningsforløb med billedromanen Emmely M i 5. klasse Undervisningsforløb med billedromanen Emmely M i 5. klasse Af Mette Kjersgaard Andersen Dette undervisningsforløbs overordnede formål er at etablere en forståelse for genren fantastiske fortællinger. Hensigten

Læs mere

6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år. Læringsmål og indikatorer. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole.

6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år. Læringsmål og indikatorer. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole. Århus Kommune Børn og Unge Læringsmål og indikatorer 6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale kompetencer,

Læs mere