Fra irske pund til euro

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fra irske pund til euro"

Transkript

1 5 Fra irske pund til euro Ulrik Bie, Økonomisk Afdeling INDLEDNING Den 9. februar 2002 ophørte det irske pund med at være lovligt betalingsmiddel i Irland. Hermed afsluttedes omvekslingsperioden, der begyndte. januar 2002, da eurosedler og -mønter blev lovligt betalingsmiddel. Overgangen til euro gik forbavsende let i Irland. I stedet for at foretage en gradvis omveksling, valgte de fleste en hurtig metode, hvorved man slap for at håndtere to valutaer samtidig. Både virksomheder og borgere var godt forberedte takket være et omfattende informationsprogram, og den logistiske opgave med distribution af sedler og mønter forløb upåklageligt. Mediedækningen var overvældende positiv, hvilket afspejlede den begejstrede måde, hvorpå euroen blev modtaget. Allerede efter en uges tid var overgangen til euro i praksis overstået i Irland. FORBEREDELSEN Forberedelsen af introduktionen af eurosedler og -mønter bestod af to hovedelementer: Den fysiske del, bestående af produktion og distribution af sedler og mønter, og den generelle forberedelse gennem målrettede informationskampagner, dels mod erhvervslivet og dels mod offentligheden generelt. I Irland blev det samlede ansvar for overgangen placeret hos et råd under Finansministeriet, The Euro Changeover Board of Ireland, ECBI. Det var ECBIs ansvar at implementere de overgangsmodaliteter, der var skitseret i regeringens overgangsplan, samt at forestå den nationale koordinering af informationsindsatsen. Ansvaret for produktion og distribution af sedler og mønter vedblev at være i centralbankens regi. ECBI blev oprettet i 998, og havde repræsentanter fra mange forskellige dele af det irske samfund, herunder centralbanken og brancheor- Forfatteren arbejdede i Central Bank of Ireland i forbindelse med omvekslingen.

2 52 ganisationerne for pengeinstitutterne og detailhandlen. Ved udgangen af 200 havde ECBI 23 medlemmer. ECBIs sekretariat fungerede som drivkraft i både den strategiske planlægning og det daglige arbejde. En væsentlig del af rådets opgave bestod i at få identificeret de enkelte deltageres ansvarsområder i forhold til helheden og derefter sikre bindende tilsagn på området, fx med hensyn til omvekslingsfaciliteter i bankerne og accept af irske pund i detailbranchen. Tilsagn fra de deltagende parter blev indarbejdet i Ireland's Cash Changeover Plan for 2002, der blev offentliggjort i april De væsentligste øvrige interessenter i den offentlige sfære var: The Central Bank of Ireland med ansvar for fremstilling af sedler og mønt. Banken blev i tiden omkring selve omvekslingen dybt involveret i offentligt informationsarbejde, særligt i forhold til pressen. Centralbanken spillede den afgørende rolle i forholdet til den finansielle sektor, fx i forbindelse med distributionen af sedler og mønter. Forfàs EMU Business Awareness Campaign; som var et uafhængigt kampagnesekretariat under noget svarende til Erhvervsfremmestyrelsen. Sekretariatet havde ansvaret for at forberede virksomheder, særligt de små og mellemstore. The Office of the Director of Consumer Affairs, ODCA med ansvar for et nationalt regelsæt, der havde til formål at beskytte forbrugerne mod skjulte prisstigninger i forbindelse med overgangen. Produktion og distribution af sedler og mønter En stor del af den udestående mængde kontanter, såvel i Irland som i andre lande, bruges ikke til daglige transaktioner, men er placeret som opsparing, er forsvundet til udlandet, eller gået tabt. Det var derfor ikke nødvendigt at matche omløbet af irske pund i forholdet :. Værdien af de eurosedler og -mønter, der blev sat i omløb. januar, var omtrent halv så stor som det cirkulerende pundomløb. Centralbankens primære fokus var at sikre, at der fra begyndelsen var tilstrækkelig med små denominationer af sedler og mønter i omløb, så der ikke opstod mangelsituationer, inden sedlerne og mønterne havde arbejdet sig gennem systemet. Lokale mangler kunne være opstået, selv om der samlet var nok kontanter, fx fordi mønterne var ophobet i supermarkeder i venten på at blive brugt som byttepenge. En måde at sikre små denominationer i omløb var ved at lade en stor del af pensionerne blive udbetalt i euro. Der blev i omvekslingsperioden ikke rapporteret om mangelsituationer. Pensioner og andre sociale ydelser udbetales kontant i Irland, hvilket generelt er medvirkende til at gøre samfundsøkonomien mere kontantbaseret end i Danmark. Postvæsenet, der står for udbetalingen, forpligtede sig til at udlevere fire 5-eurosedler, hvis beløbet oversteg 20 euro.

3 53 Selve distributionen af sedler og den videre opmagasinering hos modtagerne var underlagt strenge sikkerhedskrav for at hindre falskmøntnere i at få adgang til ægte sedler før. januar. På grund af de strenge sikkerhedsforanstaltninger, og opgavens omfang i øvrigt, kunne udsendelsen af sedler og mønter ikke ske inden for rammerne af det normale kontantforsyningssystem. I stedet blev der etableret et alternativt system for både sedler og mønter. For centralbanken og de implicerede parter betød dette en langt højere grad af detailstyring end normalt, bl.a. af hensyn til de politieskorter, der ledsagede alle seddeltransporter. Foruden centralbanken var pengeinstitutterne de væsentligste aktører i distributionen af kontanter. Det gælder både forsyningen af mindre finansielle institutioner og detailhandlen. Ligesom i de øvrige lande var der planlagt en gradvis overgang, hvor borgerne afviklede deres beholdninger af irske pund i daglige transaktioner, og så løbende begyndte at bruge euro, efterhånden som de fik udbetalt eller hævede euro. Hermed var detailhandlen tiltænkt en hovedrolle i selve omvekslingen, mens pengeinstitutternes rolle, bortset fra omveksling af store kontantopsparinger, skulle være mere usynlig. Den finansielle sektor blev ikke kompenseret for sin deltagelse i overgangen. Det blev derimod detailhandlen, primært da indlevering af mønter til bankerne ville være noget nyt og således påføre branchen en betydelig merudgift. Centralbanken betalte de forretningsdrivendes kontanthåndteringsgebyr i omvekslingsperioden, ligesom det var gebyrfrit at få leveret euro før. januar. Ordningen har kostet centralbanken op mod 9 mio.euro. Befolkningen kunne købe startpakker med euromønter fra 4. december. På hovedpostkontoret i Dublin blev beholdningen af pakker solgt i løbet af få timer. Næsten hele beholdningen på million pakker blev solgt før. januar, hvilket bragte 9 millioner mønter ud til borgerne. Offentlig information Både i forhold til virksomheder og offentligheden begyndte informationsindsatsen allerede i 998. Helt hen til slutningen af 200 var det dog svært at skabe interesse, da de færreste kunne forholde sig til, hvad euroen egentlig var. Særligt for de små og mellemstore virksomheder kunne den manglende interesse have voldt problemer, men en målrettet og meget praktisk orienteret indsats i de sidste måneder medvirkede til at forhindre dette. I befolkningen (og medierne) skete et tydeligt skift i Bankernes gebyrer for at håndtere mønter er traditionelt meget høje i Irland, hvorfor der er opstået et uformelt parallelmarked uden for den finansielle sektor, hvor mønter udveksles.

4 54 interessen, da sedlerne blev vist i medierne ultimo november, og det blev muligt at købe møntpakker fra medio december. ECBI producerede en betydelig mængde informationsmateriale, hvoraf en del blev husstandsomdelt i perioden De vigtigste værktøjer i at forberede borgerne var en håndbog indeholdende informationer om langt de fleste forhold omkring omvekslingen og en elektronisk omregner. Håndbogen blev udsendt til alle voksne borgere i oktober, mens omregneren blev husstandsomdelt i november/december. Begge initiativer blev meget rost. Det offentlige informationsmateriale blev suppleret af et tæppebombardement af reklameindslag i samtlige medier. ECBI udviklede desuden informationsmateriale til svage grupper, fx lydbånd og materiale på blindskrift til blinde og svagtseende, videoer på tegnsprog til døve, samt oversigtsfoldere på en række sprog. Det vigtigste materiale fra centralbanken var om sedlernes udseende og sikkerhedselementer. Både ECBI og Forfás etablerede hotlines, hvor henholdsvis borgere og erhvervsdrivende kunne stille spørgsmål og bestille materiale, ligesom Internettet blev aktivt inddraget i kampagnerne. Samlet har alene ECBIs informationsaktiviteter over en firårig periode kostet 22 mio.euro, heraf blev 6,6 mio.euro anvendt i perioden fra. maj 200 til udgangen af februar Til sammenligning kostede Forfàs omfattende og målrettede kampagne for erhvervslivet 9 mio.euro. SELVE OVERGANGEN I Irland valgte de fleste pubber at fortsætte med at lave forretninger udelukkende i pund hele nytårsnat. Kl lukkede kontantautomaterne og fik løbende beholdningerne udskiftet med euro. Den. januar var centralbanken symbolsk åben for omveksling, hvilket fik ca personer til at vente op mod to timer for at veksle om til euro. Forretninger, pubber, busser osv. modtog euro uden problemer, og fra 2. januar var pengeinstitutterne åbne for omveksling. I modsætning til det planlagte forløb, jf. side 53, valgte langt de fleste borgere at gennemføre overgangen ved på én gang at omveksle alle deres pund i et pengeinstitut, og derefter kun anvende euro. Hermed undgik man dobbeltcirkulation, dvs. at anvende to valutaer på en gang. Det betød, at euroen allerede efter få dage var den dominerende valuta. Der blev ikke rapporteret om nogle væsentlige geografiske forskelle. Den hurtige omveksling betød, at den største byrde blev flyttet fra detailhandlen til pengeinstitutterne, hvorved der opstod en betydelig kødannelse i pengeinstitutterne, især i de første dage og op mod omveks-

5 55 lingsperiodens ophør. Presset førte til, at der flere steder lokalt blev indført restriktioner i modstrid med de overordnede tilsagn. I betragtning af detailhandlens og servicebranchens forholdsvis begrænsede rolle i omvekslingen er det interessant, at en række mindre forretninger og serviceudbydere nægtede at modtage irske pund (især mønter) forholdsvis tidligt i forløbet. Udviklingen i kontantomløbet I perioden. januar til 9. februar var både irske pund og euro lovligt betalingsmiddel, og kontantomløbet bestod derfor af begge disse valutaer. Det betød, at kontantomløbet steg fra 3,7 mia.pund (4,7 mia.euro) 3. december til 7,3 mia.euro. januar, jf. figur. Værdien af euro i cirkulation er vokset løbende igennem hele foråret, og var medio april steget med 48 pct. siden årsskiftet. Foruden et vist trendelement, dækker det over, at kontantopsparingerne er blevet løbende konverteret. Det understreges af, at omløbet af de små denominationer er faldet kraftigt (fx 5-eurosedlen -55 pct.), mens de større denominationer er steget kraftigt (fx 50-eurosedlen +63 pct.). Udviklingen i seddelomløbet er bestemt af, hvilke sedler der lægges i kontantautomaterne (efterspørgsel fra pengeinstitutterne), og hvilke sedler der direkte efterspørges af borgerne og de erhvervsdrivende. UDVIKLINGEN I KONTANTOMLØBET I 2002 Figur Mio.euro Irske pund (i euro) Euro Kontantomløbet i alt Anm.: I omvekslingsperioden blev det samlede kontantomløb påvirket ved inddragelsen af den gamle valuta og udstedelse af euro. Efter 9. februar udgøres kontantomløbet alene af euro, og inddragelsen af irske pund vedrører således formelt kun kontantomløbet i det omfang, at det fører til nyudstedelser af euro. Kilde: Central Bank of Ireland.

6 56 FORDELINGEN AF SEDDELOMLØBET Figur 2 Irske pund pr. 3. december pct. 3 pct. 6 pct. Euro pr. 9. april pct. 6 pct pct pct pct pct pct. Anm: Omregningskursen er 0, irske pund pr. euro. Kilde: Central Bank of Ireland. Sammensætningen af seddelomløbet har været bemærkelsesværdig konstant, når der korrigeres for værdiforskel, idet 50-eurosedlen foruden at overtage 50-pundsedlens cirkulation, også har overtaget en del af 20-pundsedlens, jf. figur 2. Det er dermed nærliggende at konkludere, at omvekslingen ikke har medført nogen væsentlig adfærdsændring, når det gælder anvendelsen af kontanter. Hvis man inkluderer den resterende mængde irske pund, er seddelomløbets størrelse også nogenlunde uforandret, idet det medio april var 4,4 mia.euro 2 mod 4,7 mia.euro ved årsskiftet. Dette underbygger dels, at kontantopsparinger i irske pund i overvejende grad er omvekslet til kontantbeholdninger i euro, og ikke til indskud i bankerne, og dels, at kontanter anvendes i samme omfang (og til samme formål) som tidligere. Da euro udstedt i ét land kan anvendes i hele euroområdet, vil det faktiske kontantomløb i fx Irland afvige fra det, som den irske centralbank har sat i omløb. Nationale opgørelser af kontantomløbet baseret på udstedelse vil derfor med tiden blive indikative snarere end præcise. Inddragelsen af de mest anvendte sedler, 20-pundsedlen og 50- pundsedlen, skete forholdsvis hurtigt, jf. figur 3. Det skyldes dels, at de blev opsuget via detailhandlen og omvekslinger i pengeinstitutterne, og dels, at de udgjorde grundstammen i kontantautomaterne, hvorfor en stor del allerede befandt sig i pengeinstitutterne. Efterhånden som kontantopsparingerne er blevet konverteret har også 00-pundsedlerne fundet vej tilbage til centralbanken. Det er tydeligt, at inddragelsen af de laveste denominationer er foregået langsommere. Det må forventes, at en del af disse sedler, især 5-pundsedlen, enten er gået til eller er blevet beholdt som minde, hvorfor de ikke vil blive returneret. 2 Seddelomløbet er generelt altid større i december end i resten af året. Inkluderer irske pund til en værdi af 527 mio.euro, der formelt ikke indgår i kontantomløbet, da irske pund ikke længere er lovligt betalingsmiddel.

7 57 RESTERENDE IRSKE PUND Figur 3 Indeks, 3. december 200 = Kilde: Central Bank of Ireland. Ved omvekslingsperiodens udløb var 79 pct. af de irske pund inddraget. En stor del af det udestående beløb var mønter, der bevidst var blevet nedprioriteret i omvekslingsperioden i forhold til sedlerne, da de i forhold til vægten udgør en ringe værdi. Medio april var udestående beløb af irske pund faldet til pct., og fx manglede kun 3 pct. af 50- pundsedlerne og 7 pct. af 20-pundsedlerne at blive returneret til centralbanken. Der er ikke tidsbegrænsning på omveksling af irske pund til euro i centralbanken. Prisudvikling Irland er det eneste af eurolandene, hvor omregningskursen var mindre end, hvorfor alle priser så ud til at stige. Meningsmålinger foretaget før omvekslingen viste, at der var udbredt frygt for skjulte prisstigninger. Det var i denne sammenhæng, at den frivillige ordning om et nationalt regelsæt blev introduceret af ODCA. Deltagere i regelsættet forpligtede sig for det første til at anvende omregningskursen ved konvertering af priserne og for det andet til at føre dobbelt prisskiltning i omvekslingsperioden. Den eneste sanktionsmulighed over for overtrædere var en offentlig "name and shame"-politik. Selv om flere konkrete sager blev rejst i medierne, og en række enkelttilfælde blev rapporteret af borgerne, blev sanktionsmuligheden ikke taget i brug. På trods af regelsættet var skjulte prisstigninger et af de få problemer, der gentagne gange blev fremhævet i medierne, og som mange borgere

8 58 også følte de oplevede. Den samlede inflation var i januar på 4,9 pct., en stigning fra 4,2 pct. i december, men ikke på et usædvanligt niveau for Irland. Der er dog en del, der tyder på, at enkelte områder, som fx hotelog restaurationsbranchen, har haft en markant højere prisstigning i forbindelse med overgangen. Det problematiske ved at vurdere prisstigninger omkring nytår er, at det for en lang række virksomheder er et naturligt tidspunkt at justere priserne på. Da den generelle inflation og lønstigningstakten i Irland er relativt høje (henholdsvis 4,9 pct. og 9,2 pct. i 200), vil periodiske justeringer af priserne, særligt i erhverv med et højt indhold af løn i deres omkostninger såsom hotel og restauration resultere i høje stigningstakter, når justeringen endelig sker. På en lang række områder må det endvidere forventes, at der løbende sker en afrunding til runde priser i euro. ERFARINGER FRA IRLAND Den fysiske tilstedeværelse af euro udgør et markant anderledes udgangspunkt for fremtidige deltagere i eurosystemet. Alligevel er det overordnet set den samme opgave, der skal udføres, nemlig distribution af kontanter og oplysning. En af de vigtigste erfaringer fra Irland er, at det med god forberedelse er muligt at gennemføre en omveksling hurtigt og effektivt, uden at man mister svage befolkningsgrupper. I fremtidige deltagerlande behøver informationsindsatsen ikke at blive så omfattende som i Irland, da euroen ikke længere er et abstrakt begreb, men en fysisk enhed, som mange både borgere og forretningsdrivende har stiftet bekendtskab med. En anden vigtig erfaring er, at de færreste borgere følte et behov for at have en lang periode, hvor både pund og euro kunne anvendes. Perioden, hvor der både blev anvendt pund og euro i daglige transaktioner, blev således reelt afkortet til nogle få dage. ECB udgav i april en overordnet evalueringsrapport om overgangen i euroområdet som helhed. Rapporten Evaluation of the 2002 Cash Changeover kan findes på ECBs hjemmeside:

Indførelsen af eurosedler og -mønter

Indførelsen af eurosedler og -mønter 1 Indførelsen af eurosedler og -mønter INDLEDNING Den 1. januar 00 indføres eurosedler og -mønter i de 1 eurolande. 1 Mens sedlerne er ens i alle landene, har mønterne både en national side og en fælles

Læs mere

Indførelsen af den nye seddelserie

Indførelsen af den nye seddelserie 17 Indførelsen af den nye seddelserie af Ulrik H. Bie, Sekretariatet UDVIKLINGEN I DET SAMLEDE SEDDELOMLØB Seddelomløbet udgjorde ved udgangen af januar 2000 37,4 mia.kr. Heraf udgjorde 1000-kronesedlen

Læs mere

.DSLWHOÃ 9LUNVRPKHGHUQH

.DSLWHOÃ 9LUNVRPKHGHUQH .DSLWHOÃ 9LUNVRPKHGHUQH Folkeafstemning Deltagelse i euro-samarbejdet Omkring 1 år Op til 2-3 år Virksomhedernes omstilling til euro kan påbegyndes Omstilling i virksomhederne kan ske hurtigt forudsat

Læs mere

S Offentligt. Til Folketingets Lovsekretariat

S Offentligt. Til Folketingets Lovsekretariat S 5052 - Offentligt J.nr. 2007-418-043636 Dato: 28. juni 2007 Til Folketingets Lovsekretariat Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål S 5052 af 21. juni 2007 indleveret af Morten Homann (SF). Kristian

Læs mere

Europaudvalget 2008 2844 - Økofin Offentligt

Europaudvalget 2008 2844 - Økofin Offentligt Europaudvalget - Økofin Offentligt Folketingets Europaudvalg Christiansborg Finansministeren Endeligt svar på Europaudvalgets spørgsmål nr. - Økofin - Spørgsmål af. januar. 7. februar J.nr. 5-9 Spørgsmål:

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 8.

DANMARKS NATIONALBANK 8. ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 8. DECEMBER 2017 NR. 24 Danske husholdninger fravælger kontantbetalinger Mange danskere lever i stort omfang kontantfrit, og det må forventes, at endnu flere vil gøre det

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER DA DA DA KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 27.11.2007 KOM(2007) 756 endelig MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET, EUROPA-PARLAMENTET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG,

Læs mere

OAO-Nyhedsbrev om løn januar 2014

OAO-Nyhedsbrev om løn januar 2014 31-01-2014 12/339/12 OAO-Nyhedsbrev om løn januar 2014 Løn i den offentlige og den private sektor I dette nyhedsbrev ser vi på løn og lønudviklingen fra februar 2011 til august 2013. Vi bruger Danmarks

Læs mere

Maria Carlsen og Johanne Dinesen Riishøj, Sekretariatet

Maria Carlsen og Johanne Dinesen Riishøj, Sekretariatet 25 Falske pengesedler Maria Carlsen og Johanne Dinesen Riishøj, Sekretariatet INDLEDNING Siden foråret 2004 er der fundet en del vellignende falske 00- kronesedler, der også har efterligninger af de nyeste

Læs mere

Øjebliksbillede 3. kvartal 2014

Øjebliksbillede 3. kvartal 2014 Øjebliksbillede 3. kvartal 2014 DB Øjebliksbillede for 3. kvartal 2014 Introduktion 3. kvartal har ligesom de foregående kvartaler været præget af ekstrem lav vækst i alle dele af økonomien. BNP-væksten

Læs mere

Status for overgangen til eurosedler og -mønter

Status for overgangen til eurosedler og -mønter 5 Status for overgangen til eurosedler og -mønter Morten Roed Sørensen, Internationalt Kontor INDLEDNING Indførelsen af eurosedler og -mønter i euroområdet var en enorm opgave, som greb ind i mere end

Læs mere

Praktiske aspekter af euroens ind førelse

Praktiske aspekter af euroens ind førelse 9 Praktiske aspekter af euroens ind førelse Lou ise Mogensen, Internationalt Kontor INDLEDNING Euroens indførelse i EU-lande, eurolandene,. januar 999 har sat fokus på en række praktiske aspekter af at

Læs mere

(EFT L 337 af , s. 52) nr. side dato M1 Den Europæiske Centralbanks afgørelse ECB/2003/23 af 18. december L

(EFT L 337 af , s. 52) nr. side dato M1 Den Europæiske Centralbanks afgørelse ECB/2003/23 af 18. december L 2001D0913 DA 01.01.2009 005.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE af 6. december 2001 om udstedelse

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 7.

DANMARKS NATIONALBANK 7. DANMARKS NATIONALBANK 7. SEPTEMBER 2017 Den danske kontantforsyning En af Nationalbankens kerneopgaver er at udstede sedler og mønter i Danmark. Opgaven løftes i tæt samarbejde med bankerne. Selv om bankerne

Læs mere

C 284/6 Den Europæiske Unions Tidende

C 284/6 Den Europæiske Unions Tidende C 284/6 Den Europæiske Unions Tidende 25.11.2009 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 16. november 2009 om forslag til Rådets forordning om autentificering af euromønter og håndtering af euromønter,

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA. Ændringsforslag. Luke Ming Flanagan for GUE/NGL-Gruppen

DA Forenet i mangfoldighed DA. Ændringsforslag. Luke Ming Flanagan for GUE/NGL-Gruppen 24.4.2017 A8-0160/11 11 Punkt 16 16. fremhæver, at den finansielle bistand til medlemsstater i vanskeligheder havde form af lån, som blev optaget på kapitalmarkederne, med Unionens budget som garant; mener,

Læs mere

Økonomi- og Erhvervsministeriet Finansministeriet. Vilkår ved exit

Økonomi- og Erhvervsministeriet Finansministeriet. Vilkår ved exit Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 91 Offentligt Økonomi- og Erhvervsministeriet Finansministeriet 13. januar 2009 Vilkår ved exit Ifølge model-notat

Læs mere

Falske sedler. Ulrik Bie og Johan Sebastian Gabel, Sekretariatet INDLEDNING

Falske sedler. Ulrik Bie og Johan Sebastian Gabel, Sekretariatet INDLEDNING 33 Falske sedler Ulrik Bie og Johan Sebastian Gabel, Sekretariatet INDLEDNING Nationalbanken har som Danmarks centralbank eneret på udstedelse af sedler. Desværre er der enkelte, der ikke respekterer Nationalbankens

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 09.11.2005 KOM(2005) 357 endelig/2 2005/0145 (CNS) CORRIGENDUM: Annule et remplace la version du 02.08.2005. Concerne toutes les versions linguistiques

Læs mere

Konsolideret TEKST CONSLEG: 2001O /10/2001. fremstillet ved hjælp af systemet CONSLEG

Konsolideret TEKST CONSLEG: 2001O /10/2001. fremstillet ved hjælp af systemet CONSLEG DA Konsolideret TEKST fremstillet ved hjælp af systemet CONSLEG Kontoret for De Europæiske Fællesskabers Officielle Publikationer CONSLEG: 2001O0008 01/10/2001 Antal sider: 6 < Kontoret for De Europæiske

Læs mere

Danske Regioners elektroniske nyhedsbrev Nyt om løn samler aktuelle fakta om løn med særligt fokus på den regionale sektor.

Danske Regioners elektroniske nyhedsbrev Nyt om løn samler aktuelle fakta om løn med særligt fokus på den regionale sektor. NYT OM LØN Nr. 3 / 2012 *** 21. juni 2012 *** Danske Regioners elektroniske nyhedsbrev Nyt om løn samler aktuelle fakta om løn med særligt fokus på den regionale sektor. Hovedpointer Udmøntningen fra reguleringsordningen

Læs mere

ECB-PUBLIC DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE. af 21. marts 2017 om begrænsning af forpligtelsen til at modtage kontantbetalinger (CON/2017/8)

ECB-PUBLIC DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE. af 21. marts 2017 om begrænsning af forpligtelsen til at modtage kontantbetalinger (CON/2017/8) DA ECB-PUBLIC DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 21. marts 2017 om begrænsning af forpligtelsen til at modtage kontantbetalinger (CON/2017/8) Indledning og retsgrundlag Den 10. februar 2017 modtog

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE af 13. december 2010 om udstedelse af eurosedler (ECB/2010/29) (2011/67/EU)

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE af 13. december 2010 om udstedelse af eurosedler (ECB/2010/29) (2011/67/EU) L 35/26 Den Europæiske Unions Tidende 9.2.2011 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE af 13. december 2010 om udstedelse af eurosedler (omarbejdning) (ECB/2010/29) (2011/67/EU) STYRELSESRÅDET FOR DEN EUROPÆISKE

Læs mere

Øjebliksbillede 4. kvartal 2014

Øjebliksbillede 4. kvartal 2014 Øjebliksbillede 4. kvartal 2014 DB Øjebliksbillede for 4. kvartal 2014 Introduktion 4. kvartal er ligesom de foregående kvartaler mest kendetegnet ved lav vækst, lave renter og nu, for første gang i mange

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Henstilling med henblik på RÅDETS BESLUTNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Henstilling med henblik på RÅDETS BESLUTNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 19.2.2004 SEK(2004) 204 endelig 2004/0046 (CNB) Henstilling med henblik på RÅDETS BESLUTNING om Fællesskabets holdning til en aftale om de monetære

Læs mere

De usynlige skatter er steget voldsomt under VK

De usynlige skatter er steget voldsomt under VK De usynlige skatter er steget voldsomt under VK VK-regeringen har utallige gange advaret om, at en ny socialdemokratisk ledet regeringen vil bryde med skattestoppet, og at skatterne vil stige. Faktum er

Læs mere

BILAG A til. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING. om det europæiske national- og regionalregnskabssystem i Den Europæiske Union

BILAG A til. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING. om det europæiske national- og regionalregnskabssystem i Den Europæiske Union DA DA DA EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 20.12.2010 KOM(2010) 774 endelig Bilag A/Kapitel 14 BILAG A til Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om det europæiske national- og regionalregnskabssystem

Læs mere

Anvendelsen af euro i tilknyttede lande og områder uden for EU

Anvendelsen af euro i tilknyttede lande og områder uden for EU 79 Anvendelsen af euro i tilknyttede lande og områder uden for EU Niels C. Andersen, Juridisk Sektion, og Niels Bartholdy, Internationalt Kontor INDLEDNING I tilfælde af, at det ved folkeafstemningen 28.

Læs mere

EUROSEDLERNE I EUROPA-SERIEN

EUROSEDLERNE I EUROPA-SERIEN EUROSEDLERNE I EUROPA-SERIEN HELE EUROPA-SERIEN 153 mm x 77 mm 147 mm x 77 mm 140 mm x 77 mm 133 mm x 72 mm 127 mm x 67 mm 120 mm x 62 mm INDLEDNING Hvorfor er det nødvendigt at indføre nye sedler? Det

Læs mere

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0277 Offentligt

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0277 Offentligt Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0277 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 20.5.2014 COM(2014) 277 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN Til Det Økonomiske og Finansielle Udvalg i henhold til artikel

Læs mere

Forslag til RÅDETS FORORDNING (EF) om indførelse af euroen /* KOM/96/0499 ENDEL - CNS 96/0250 */

Forslag til RÅDETS FORORDNING (EF) om indførelse af euroen /* KOM/96/0499 ENDEL - CNS 96/0250 */ Forslag til RÅDETS FORORDNING (EF) om indførelse af euroen /* KOM/96/0499 ENDEL - CNS 96/0250 */ EF-Tidende nr. C 369 af 07/12/1996 s. 0010 Forslag til Rådets forordning (EF) om indførelse af euroen (96/C

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK L 148/56 Den Europæiske Unions Tidende 2.6.2006 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE af 19. maj 2006 om ændring af afgørelse ECB/2001/16 af 6. december 2001 om fordelingen af

Læs mere

Analyse. Kontanthjælpsreformen har fået flere unge i uddannelse eller beskæftigelse men forbliver de der? 29. april 2015

Analyse. Kontanthjælpsreformen har fået flere unge i uddannelse eller beskæftigelse men forbliver de der? 29. april 2015 Analyse 29. april 215 Kontanthjælpsreformen har fået flere unge i uddannelse eller beskæftigelse men forbliver de der? Af Kristian Thor Jakobsen og Katrine Marie Tofthøj Kontanthjælpsreformen, der blev

Læs mere

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0855 Offentligt

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0855 Offentligt Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0855 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 3.12.2013 COM(2013) 855 final BERETNING FRA KOMMISSIONEN Trettende rapport om de praktiske forberedelser til den fremtidige

Læs mere

STIGENDE RÅDIGHEDSBELØB FOR 2001

STIGENDE RÅDIGHEDSBELØB FOR 2001 17. april 2002 Af Jonas Schytz Juul - Direkte telefon: 33 55 77 22 Resumé: STIGENDE RÅDIGHEDSBELØB FOR 2001 DA s lønstatistik for 2001 viser en gennemsnitlige stigning på 4,4 procent i timefortjenesterne

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN. Til Det Økonomiske og Finansielle Udvalg

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN. Til Det Økonomiske og Finansielle Udvalg EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 20.5.2014 COM(2014) 277 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN Til Det Økonomiske og Finansielle Udvalg i henhold til artikel 12 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU)

Læs mere

Hvert fjerde danske job er skabt i brancher med lav løn

Hvert fjerde danske job er skabt i brancher med lav løn Hvert fjerde danske job er skabt i brancher med lav løn Mellem 1991 0g 2010 var 24 pct. af alle nyoprettede job i Danmark lavtlønsjob. De har i høj grad erstattet de 146.000 tabte job i industrien, der

Læs mere

Rentemarginalen stiger mere i Danmark end i Euroområdet

Rentemarginalen stiger mere i Danmark end i Euroområdet DI Ultimo august MOGR Rentemarginalen stiger mere i Danmark end i Euroområdet Rentemarginalen, der måler forskellen mellem udlåns- og indlånsrenten, er inden for det seneste år øget mere i Danmark end

Læs mere

Ejerforhold i danske virksomheder

Ejerforhold i danske virksomheder N O T A T Ejerforhold i danske virksomheder 20. februar 2013 Finansrådet har i denne analyse gennemgået Nationalbankens værdipapirstatistik for at belyse, hvordan ejerkredsen i danske aktieselskaber er

Læs mere

DE OVERORDNEDE PRINCIPPER FOR INDSAMLING AF DATA I HENHOLD TIL REFERENCERAMMEN

DE OVERORDNEDE PRINCIPPER FOR INDSAMLING AF DATA I HENHOLD TIL REFERENCERAMMEN INDSAMLING AF DATA FRA KREDITINSTITUTTER OG ANDRE VIRKSOMHEDER, DER HÅNDTERER KONTANTER SOM LED I DERES VIRKSOMHED I HENHOLD TIL REFERENCERAMMEN FOR RECIRKULERING AF EUROSEDLER DE OVERORDNEDE PRINCIPPER

Læs mere

Lønudviklingen i 2. kvartal 2006

Lønudviklingen i 2. kvartal 2006 Sagsnr. Ref: HJO/MHO/BLA September Lønudviklingen i. kvartal Den årlige ændring i timefortjenesten på hele DA-området var, pct. i. kvartal, svarende til en stigning på, pct.-point i forhold til forrige

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK C 273/2 Den Europæiske Unions Tidende 16.9.2011 III (Forberedende retsakter) DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 23. august 2011 om et forslag

Læs mere

Betalinger mellem husholdninger og virksomheder er blevet markant billigere

Betalinger mellem husholdninger og virksomheder er blevet markant billigere ANALYSE FRA BETALINGSRÅDET SEPTEMBER 2018 SERIE: OMKOSTNINGER VED BETALINGER I DANMARK 2016 Betalinger mellem husholdninger og virksomheder er blevet markant billigere Samfundets omkostninger ved betalinger

Læs mere

KØNSOPDELT LØNSTATISTIK 2012

KØNSOPDELT LØNSTATISTIK 2012 KØNSOPDELT LØNSTATISTIK 2012 I 2006 blev ligelønsloven ændret, og større virksomheder blev pålagt at udarbejde en kønsopdelt lønstatistik samt drøfte denne med medarbejderne. Lovændringen trådte i kraft

Læs mere

pengemængdemålets mest likvide komponenter, idet den årlige vækst i det snævre pengemængdemål (M1) var på 6,2 pct. i oktober.

pengemængdemålets mest likvide komponenter, idet den årlige vækst i det snævre pengemængdemål (M1) var på 6,2 pct. i oktober. LEDER På baggrund af dets regelmæssige økonomiske og monetære analyser og i overensstemmelse med dets forward guidance (vejledning om den fremtidige pengepolitik) besluttede Styrelsesrådet på mødet den

Læs mere

Den nedenstående tabel opsummerer udstedelsen af virksomhedspanter i 2016 og 2017.

Den nedenstående tabel opsummerer udstedelsen af virksomhedspanter i 2016 og 2017. ANALYSE Behov for at justere virksomhedspantet Erhvervsvirksomheder har mulighed for at stille pant i forskellige aktivklasser som sikkerhed for eksempelvis et lån eller en kassekredit. Det er noget, især

Læs mere

Figur 1: Kilde:

Figur 1: Kilde: Notat: Udviklingen i tilkendelser af førtidspension, fleksjob eller ressourceydelse samt udvikling andelen af befolkningen, der modtager varige forsørgelsesydelser. Dette notat beskriver udviklingen i

Læs mere

Fremtidens velfærd kommer ikke af sig selv

Fremtidens velfærd kommer ikke af sig selv Resumé af debatoplægget: Fremtidens velfærd kommer ikke af sig selv I Danmark er vi blandt de rigeste i verden. Og velfærdssamfundet er en tryg ramme om den enkeltes liv: Hospitalshjælp, børnepasning,

Læs mere

Jobfremgangen afspejles ikke nok i antallet af lærepladser

Jobfremgangen afspejles ikke nok i antallet af lærepladser Jobfremgangen afspejles ikke nok i antallet af lærepladser De nyeste tal for manglen på praktikpladser viser, at der i maj måned var ca..5 unge, der aktivt søger en praktikplads. Dertil kommer cirka. elever,

Læs mere

Øjebliksbillede 1. kvartal 2015

Øjebliksbillede 1. kvartal 2015 Øjebliksbillede 1. kvartal 2015 DB Øjebliksbillede for 1. kvartal 2015 Introduktion Dansk økonomi ser ud til at være kommet i omdrejninger efter flere års stilstand. På trods af en relativ beskeden vækst

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 31.10.2003 L 283/81 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE af 23. oktober 2003 om de deltagende medlemsstaters transaktioner med deres arbejdsbeholdninger i udenlandske valutater

Læs mere

STIGNING I BÅDE BESKÆFTIGELSE OG ARBEJDSTID

STIGNING I BÅDE BESKÆFTIGELSE OG ARBEJDSTID 12. april 2007 af Signe Hansen dir. tlf. 33557714 og Frederik I. Pedersen dir. tlf. 33557712 Resumé: STIGNING I BÅDE BESKÆFTIGELSE OG ARBEJDSTID Den samlede præsterede arbejdstid steg med hele 2,6 pct.

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 19.10.2001 DA De Europæiske Fællesskabers Tidende L 276/21 II (Retsakter hvis offentliggørelse ikke er obligatorisk) DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE af 27. september

Læs mere

Salget af videnrådgivning taber pusten

Salget af videnrådgivning taber pusten Salget af videnrådgivning taber pusten Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at den indenlandske omsætning i videnrådgiverbranchen er faldet i starten af 2012. Forventningerne til 3. kvartal 2012 er dog

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 31.1.2008 C 27/1 I (Beslutninger og resolutioner, henstillinger og udtalelser) UDTALELSER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 17. december 2007 efter anmodning fra Rådet

Læs mere

DEN ØKONOMISKE UDVIKLING INDENFOR RESSOURCEOMRÅDERNE

DEN ØKONOMISKE UDVIKLING INDENFOR RESSOURCEOMRÅDERNE i:\jan-feb-2001\8-a-02-01.doc Af Martin Windelin - direkte telefon: 3355 7720 22 RESUMÈ 28. februar 2001 DEN ØKONOMISKE UDVIKLING INDENFOR RESSOURCEOMRÅDERNE I dette notat analyseres den senest offentliggjorte

Læs mere

Denne rapport om undersøgelse i Løkken Sparekasse fremsendes under henvisning til 346, stk. 3 i lov om finansiel virksomhed.

Denne rapport om undersøgelse i Løkken Sparekasse fremsendes under henvisning til 346, stk. 3 i lov om finansiel virksomhed. Løkken Sparekasse Att.: Direktionen Søndergade 3 9480 Løkken 25. marts 2009 Ref. MFT J.nr. 6252-0207 Afsluttende konklusioner på undersøgelse i Løkken Sparekasse Denne rapport om undersøgelse i Løkken

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 12.5.2012 Den Europæiske Unions Tidende C 137/7 III (Forberedende retsakter) DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 2. marts 2012 om et forslag til

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 16.5.2007 KOM(2007) 260 endelig 2007/0093 (CNB) Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EF) nr. 974/98 med henblik på indførelse

Læs mere

Statusrapport Kontrolgruppen. Vi er optaget af, at ydelser udbetales på korrekt grundlag.

Statusrapport Kontrolgruppen. Vi er optaget af, at ydelser udbetales på korrekt grundlag. Statusrapport 2016 Kontrolgruppen Vi er optaget af, at ydelser udbetales på korrekt grundlag. 1 Indholdsfortegnelse 1. Forord s. 3 2. Sammenfatning og fokus s. 4 Provenu s. 5 Kontroltrin 3 3. Indsatser

Læs mere

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 261 Offentligt

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 261 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 261 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent F Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. maj 2015 Medfører

Læs mere

Nordea Kredit Realkreditaktieselskab har i dag offentliggjort vedlagte Årsregnskabsmeddelelse 2012 med følgende overskrifter:

Nordea Kredit Realkreditaktieselskab har i dag offentliggjort vedlagte Årsregnskabsmeddelelse 2012 med følgende overskrifter: København, 30. januar 2013 Til: NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nordea Kredit Realkreditaktieselskab Årsregnskabsmeddelelse 2012 Selskabsmeddelelse nr. 10, 2013 Nordea Kredit Realkreditaktieselskab har i dag

Læs mere

Hovedresultater af DREAMs befolkningsfremskrivning

Hovedresultater af DREAMs befolkningsfremskrivning Hovedresultater af DREAMs 26- befolkningsfremskrivning 3. juni 26 Marianne Frank Hansen & Lars Haagen Pedersen Udviklingen i den samlede befolkning Danmarks befolkning er vokset fra 2,4 mio. personer i

Læs mere

Sæsonkorrigeret lønmodtagerbeskæftigelse og ledighed (omregnet til fuldtidspersoner) Tusinde 2.640. Tusinde 170

Sæsonkorrigeret lønmodtagerbeskæftigelse og ledighed (omregnet til fuldtidspersoner) Tusinde 2.640. Tusinde 170 Status på udvalgte nøgletal maj 216 Fra: 211 Status på den økonomiske udvikling Fremgangen på arbejdsmarkedet fortsatte med endnu en stigning i beskæftigelsen og et fald i ledigheden i marts. Forbrugertilliden

Læs mere

Danske industrivirksomheders. lønkonkurrenceevne.

Danske industrivirksomheders. lønkonkurrenceevne. Danske industrivirksomheders lønkonkurrenceevne er fortsat udfordret Nyt kapitel Lønkonkurrenceevnen i industrien vurderes fortsat at være udfordret. Udviklingen i de danske industrivirksomheders samlede

Læs mere

5.2 Forklar, hvilken rolle henholdsvis pengeinstitutterne og Nationalbanken spiller i pengeskabelsen?

5.2 Forklar, hvilken rolle henholdsvis pengeinstitutterne og Nationalbanken spiller i pengeskabelsen? 5.1 Redegør for, hvad begrebet pengepolitik omfatter. 5.2 Forklar, hvilken rolle henholdsvis pengeinstitutterne og Nationalbanken spiller i pengeskabelsen? 5.3 Siden finanskrisen begyndelse i 2007 har

Læs mere

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0540 Offentligt

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0540 Offentligt Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0540 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 23.7.2013 COM(2013) 540 final BERETNING FRA KOMMISSIONEN Tolvte rapport om de praktiske forberedelser til den fremtidige

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken

DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken 2 Historiske highlights 1813 1818 1936 Statsbankerotten: Gennemgribende pengereform som følge af voldsom krigsinflation efter Napoleons-krigene. Nationalbanken

Læs mere

Hvordan bliver indkomstfordelingen påvirket af reformskitsen (der ikke sænker overførslerne)

Hvordan bliver indkomstfordelingen påvirket af reformskitsen (der ikke sænker overførslerne) Analyse 2. juli 2012 Hvordan bliver indkomstfordelingen påvirket af reformskitsen (der ikke sænker overførslerne) Jonas Zielke Schaarup, Kraka Denne analyse viser, hvordan regeringens skatteudspil påvirker

Læs mere

Analyse 7. januar 2016

Analyse 7. januar 2016 Analyse 7. januar 2016 Udgifter til ungdomsuddannelser international sammenligning Af Nicolai Kaarsen og Andreas Mølgaard I forbindelse med Finanslovsaftalen 2016 skal der fra 2016-2019 spares 2 pct. årligt

Læs mere

ARBEJDSTID PÅ HOVEDERHVERV

ARBEJDSTID PÅ HOVEDERHVERV 14. december 2006 af Signe Hansen direkte tlf. 33557714 ARBEJDSTID PÅ HOVEDERHVERV 1995-2006 Der har været stigninger i arbejdstiden for lønmodtagere i samtlige erhverv fra 1995-2006. Det er erhvervene

Læs mere

Julehandlens betydning for detailhandlen

Julehandlens betydning for detailhandlen 18. december 2 Julehandlens betydning for detailhandlen Af Michael Drescher og Søren Kühl Andersen Julehandlen er i fuld gang, og for flere brancher er julehandlen den vigtigste periode i løbet af året.

Læs mere

Dårlige finansieringsmuligheder

Dårlige finansieringsmuligheder Januar 213 Dårlige finansieringsmuligheder koster arbejdspladser Af konsulent Nikolaj Pilgaard De sidste to år har cirka en tredjedel af de mindre og mellemstore virksomheder oplevet, at det er blevet

Læs mere

MAKRO 1 PENGE OG INFLATION (PÅ LANGT SIGT) Nævnes altid sammen. Hvorfor?

MAKRO 1 PENGE OG INFLATION (PÅ LANGT SIGT) Nævnes altid sammen. Hvorfor? PENGE OG INFLATION (PÅ LANGT SIGT) MAKRO 1 1. årsprøve Forelæsning 3 Pensum: Mankiw kapitel 4 Nævnes altid sammen. Hvorfor? Hvis penge ikke blot er varepenge, men fiat money, er der en meget vigtig sondring

Læs mere

Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger

Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger Konklusioner Foreningernes samlede formue er vokset med 206 mia. kr. i 2005, og udgjorde ved udgangen af året

Læs mere

Løn- og prisudvikling i HjemmeServiceerhvervet

Løn- og prisudvikling i HjemmeServiceerhvervet Løn- og prisudvikling i HjemmeServiceerhvervet Rapport 1999 - Erhvervsfremme Styrelsen Marts 2000 Løn- og prisudvikling i HjemmeServiceerhvervet Rapport 1999 - Erhvervsfremme Styrelsen Marts 2000 Indhold

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET OG DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET OG DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 28.6.2006 KOM(2006) 320 endelig 2006/0109 (CNS) 2006/0110 (CNB) MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET OG DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

Læs mere

Rentespænd og de økonomiske konsekvenser af euroforbeholdet i en krise

Rentespænd og de økonomiske konsekvenser af euroforbeholdet i en krise Danmark og euroen Rentespænd og de økonomiske konsekvenser af euroforbeholdet i en krise Hvad betyder den danske euroundtagelse for de danske rentespænd (forskellen mellem renterne i Danmark og i euroområdet),

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 22.6.2011 KOM(2011) 360 endelig 2011/0157 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om undertegnelse og indgåelse af en monetær aftale mellem Den Europæiske Union og Den Franske

Læs mere

Er der tegn på skjult ledighed?

Er der tegn på skjult ledighed? Er der tegn på skjult ledighed? Nyt kapitel Den interviewbaserede Arbejdskraftundersøgelse (AKU) kunne indikere, at en del af ledighedsstigningen siden tilbageslaget i 28 ikke bliver fanget i den officielle

Læs mere

KØNSOPDELT LØNSTATISTIK 2013

KØNSOPDELT LØNSTATISTIK 2013 KØNSOPDELT LØNSTATISTIK 2013 19. NOVEMBER 2014 En gang årligt er FA forpligtet til via et protokollat i overenskomsten, at udlevere lønstatistik fordelt på jobfunktioner og køn. Statistikken blev for første

Læs mere

ECB Månedsoversigt August 2009

ECB Månedsoversigt August 2009 LEDER På baggrund af den regelmæssige økonomiske og monetære analyse besluttede Styrelsesrådet på mødet den 6. august at fastholde s officielle renter. De informationer og analyser, der er blevet offentliggjort

Læs mere

Dokumentation: Fusionen mellem Danish Crown - Steff Houlberg

Dokumentation: Fusionen mellem Danish Crown - Steff Houlberg 1 af 5 21-08-2013 16:05 Dokumentation: Fusionen mellem Danish Crown - Steff Houlberg Konkurrencerådet godkendte i april 2002 fusionen mellem Danish Crown og Steff Houlberg[1] på betingelse af en række

Læs mere

Møde med økonomi- og erhvervsministeren og organisationer om kreditsituationen d. 13/8 2009

Møde med økonomi- og erhvervsministeren og organisationer om kreditsituationen d. 13/8 2009 N O T A T Møde med økonomi- og erhvervsministeren og organisationer om kreditsituationen d. 13/8 29 Den verdensomspændende økonomiske krise har ført til et så markant fald i efterspørgslen efter varer,

Læs mere

INDKOMSTFORDELING BLANDT INDVANDRERE FRA MINDRE UD-

INDKOMSTFORDELING BLANDT INDVANDRERE FRA MINDRE UD- 8. maj 2004 Af Mikkel Baadsgaard, direkte tlf. 33557721 INDKOMSTFORDELING BLANDT INDVANDRERE FRA MINDRE UD- VIKLEDE LANDE Resumé: I perioden 1991 til 2001 er de disponible indkomster steget væsentligt

Læs mere

Vederlagsfri fysioterapi Region Nordjylland Ydelses- og udgiftsudvikling

Vederlagsfri fysioterapi Region Nordjylland Ydelses- og udgiftsudvikling Vederlagsfri fysioterapi Region Nordjylland Ydelses- og udgiftsudvikling 2012-2016 MAJ 2017 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 1. Indledning... 2 2. Vederlagsfri fysioterapi (speciale 62) regionalt

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal august 2015

Status på udvalgte nøgletal august 2015 Status på udvalgte nøgletal august 215 Fra: 211 Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Den seneste måneds nøgletal angiver, ligesom i juli, overvejende, at dansk

Læs mere

Forskellige betragtninger på kommunens kassebeholdning. Center for Økonomi Løn og Indkøb. Fra: April 2018 NOTAT

Forskellige betragtninger på kommunens kassebeholdning. Center for Økonomi Løn og Indkøb. Fra: April 2018 NOTAT Forskellige betragtninger på kommunens kassebeholdning Dette notat omhandler regelsættet for kassebeholdningen, hvilke disponeringer der er i Fredensborg Kommunes kassebeholdning og de heraf følgende betragtninger

Læs mere

Direkte investeringer Ultimo 2013

Direkte investeringer Ultimo 2013 Direkte investeringer Ultimo 213 14. oktober 214 DIREKTE INVESTERINGER I UDLANDET STIGER FORTSAT I 213 Værdien af danske direkte investeringer i udlandet steg igen i 213, mens værdien af de indadgående

Læs mere

Pressemappe i anledning af 10-års-jubilæet for eurosedler og -mønter

Pressemappe i anledning af 10-års-jubilæet for eurosedler og -mønter Pressemappe i anledning af 10-års-jubilæet for eurosedler og -mønter XXX Indhold Forord 3 Indledning 4 Forberedelsen af overgangen til eurosedler og -mønter i 2002 5 Overgangen i de forskellige lande 6

Læs mere

Hvis vækst i de private serviceerhverv havde været som USA

Hvis vækst i de private serviceerhverv havde været som USA pct. 8. april 2013 Faktaark til Produktivitetskommissionens rapport Danmarks Produktivitet Hvor er problemerne? Servicesektoren halter bagefter Produktivitetsudviklingen har gennem de seneste mange år

Læs mere

Ansøgning om Eurocard kreditkort for TEC ansatte

Ansøgning om Eurocard kreditkort for TEC ansatte Ansøgning om Eurocard kreditkort for TEC ansatte CPR-nr. Fornavn Efternavn (10 cifre uden bindestreg) (maks. 30 karakterer) (maks. 30 karakterer) Privatadresse Postnr By Mobilnummer E-mail TEC mobil TEC

Læs mere

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0706 Offentligt

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0706 Offentligt Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0706 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 21.11.2014 COM(2014) 706 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DEN EUROPÆISKE

Læs mere

Faktaark: Akademikerbeskæftigelsen i den private sektor

Faktaark: Akademikerbeskæftigelsen i den private sektor April 2016 Faktaark: Akademikerbeskæftigelsen i den private sektor Indhold Faktaark: Akademikerbeskæftigelsen i den private sektor...1 Indledning og metode...2 Beskæftigelsen i den private sektor...2 Akademikerbeskæftigelsen

Læs mere

Hovedpunkter for statsgældspolitikken

Hovedpunkter for statsgældspolitikken 7 Hovedpunkter for statsgældspolitikken Det danske statspapirmarked var velfungerende i 212. Efterspørgslen efter danske statspapirer var høj, og renterne var historisk lave. Det afspejlede Danmarks AAA-kreditvurdering,

Læs mere

Rekordstor stigning i uligheden siden 2001

Rekordstor stigning i uligheden siden 2001 30. marts 2009 af Jarl Quitzau og chefanalytiker Jonas Schytz Juul Direkte tlf.: 33 55 77 22 / 30 29 11 07 Rekordstor stigning i uligheden siden 2001 Med vedtagelsen af VK-regeringens og Dansk Folkepartis

Læs mere

1. kvartal 2010/2011 Privat Danmarks Statistik 2,2 % 2,3 % 2,2 % 1,9 % DA 2,5 % 2,5 % 2,5 % 2,0 %

1. kvartal 2010/2011 Privat Danmarks Statistik 2,2 % 2,3 % 2,2 % 1,9 % DA 2,5 % 2,5 % 2,5 % 2,0 % NYT OM LØN Nr. 1 / 2011 *** 24. juni 2011 *** Danske Regioner udsender fremover et elektronisk nyhedsbrev Nyt om løn, som vil samle aktuelle fakta om løn med særligt fokus på den regionale sektor. Hovedpointer

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 16. marts 2012 Grønbog på vej mod et integreret europæisk marked for kort-, internet- og mobilbetalinger

Læs mere

BLANKBÅNDSVEDERLAG BØR AFSKAFFES

BLANKBÅNDSVEDERLAG BØR AFSKAFFES GRAKOM ANALYSE 17.12.2015 BLANKBÅNDSVEDERLAG BØR AFSKAFFES Blankbåndsvederlaget er en anakronistisk og unødvendig afgift, hvis afskaffelse bør være en selvfølgelig konsekvens af regeringens ønske om at

Læs mere

Forslag om udvidet ungeindsats

Forslag om udvidet ungeindsats Sagsnr. 61.01-06-1 Ref. CSØ/kfr Den 7. april 006 Forslag om udvidet ungeindsats Regeringen vil nedsætte ydelserne for de 5-9-årige dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere. For kontanthjælpsmodtagerne gælder

Læs mere