D O M. afsagt den 7. februar 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Annette Dellgren, Lis Frost og Nadine Mogensen (kst.)) i 1.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "D O M. afsagt den 7. februar 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Annette Dellgren, Lis Frost og Nadine Mogensen (kst.)) i 1."

Transkript

1 D O M afsagt den 7. februar 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Annette Dellgren, Lis Frost og Nadine Mogensen (kst.)) i 1. instanssag mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat David Auken, København) Denne sag drejer sig om, hvorvidt der ved opgørelse af (frem til 2015 ) krav på tilbagebetaling af moms, energiafgifter og lønsumsafgift som følge af SKATs tidligere retsstridige praksis om, at skolens kommercielt tilrettelagte kursusvirksomhed var momsfritaget, skal fradrages en beregnet, uopkrævet salgsmoms af kursusydelserne, subsidiært om i givet fald har krav på erstatning. Sagen er anlagt ved Retten i Århus den 5. februar Ved kendelse af 14. januar 2014 har Vestre Landsret bestemt, at sagen behandles ved landsretten som første instans.

2 - 2 - Påstande Sagsøgeren, følgende påstande:, har over for sagsøgte, Skatteministeriet, nedlagt Principal påstand: Skatteministeriet skal til tilbagebetale et afgiftsbeløb på kr. med tillæg af renter efter de for tilbagebetaling af afgifter almindeligt gældende regler som beskrevet i SKATs Juridiske Vejledning afsnit A.A.12.3, tidligere pkt. 7 i Skatteministeriets cirkulære om forrentning af visse tilbagebetalingsbeløb. Subsidiær påstand: Skatteministeriet skal til tilbagebetale et afgiftsbeløb på kr. med tillæg af renter efter de for tilbagebetaling af afgifter almindeligt gældende regler som beskrevet i SKATs Juridiske Vejledning afsnit A.A.12.3, tidligere pkt. 7 i Skatteministeriets cirkulære om forrentning af visse tilbagebetalingsbeløb, samt betale et erstatningsbeløb på kr., der forrentes med procesrente fra sagens anlæg. Mere subsidiær påstand: Skatteministeriet skal til tilbagebetale et afgiftsbeløb på kr. med tillæg af renter efter de for tilbagebetaling af afgifter almindeligt gældende regler som beskrevet i SKATs Juridiske Vejledning A.A.12.3, tidligere pkt. 7 i Skatteministeriets cirkulære om forrentning af visse tilbagebetalingsbeløb, samt betale et erstatningsbeløb på mindre end kr., men ikke under kr., der forrentes med procesrente fra sagens anlæg. Skatteministeriet har påstået frifindelse.

3 - 3 - Sagsfremstilling Af Skattecenter Århus afgørelse af 12. juni 2006 fremgår blandt andet: SKAT kan ikke anerkende, at Skolen kan drive momspligtig kursusvirksomhed omfattet af momslovens 13, stk. 1, nr. 3, 2. pkt. SKATs begrundelse herfor er, at Skolens kursusvirksomhed ikke drives med gevinst for øje i momslovens forstand, da Skolen i sit virke som selvejende institution skal være uafhængig, og Skolens midler alene må komme institutionens formål til gode, jf. Lovbekendtgørelse nr. 954 af 28. november 2003 om institutioner for erhvervsrettet uddannelse, 14. Skolen kan derfor ikke drive momspligtig kursusvirksomhed, jf. momslovens 13, stk. 1, nr. 3, 2. pkt., modsætningsvis. Landsskatteretten stadfæstede ved kendelse af 9. oktober 2008 skattecenterets afgørelse. anlagde derefter sag mod Skatteministeriet. Sagen blev behandlet som første instanssag ved Vestre Landsret, der ved dom af 12. maj 2010 fastslog, at skolens kommercielt tilrettelagte kursusvirksomhed var momspligtig. Ved breve af 15. februar 2011 og 4. april 2011 anmodede Skolen SKAT om genoptagelse af købsmoms, energiafgifter og lønsumsafgifter for perioden halvår 2010 for i alt kr. Ved afgørelse truffet af SKAT den 28. november 2011 blev anmodningen om genoptagelse ikke imødekommet. Denne afgørelse indbragte den 27. februar 2012 for Landsskatteretten, der den 5. november 2012 afsagde kendelse. Det anføres heri blandt andet: Sagens oplysninger... Den forelagte sag skyldes SKATs styresignal SKM , der blev offentliggjort som følge af Vestre Landsrets dom SKM Ved dommen fandt Landsretten, at den pågældende kommercielt til-

4 - 4 - rettelagte kursusvirksomhed blev drevet med gevinst for øje, jf. momslovens 13, stk. 1, nr. 3. Omsætningen fra kursusvirksomheden var derfor momspligtig og indgik ved opgørelsen af skolens fradragsret for moms i henhold til momslovens 38, stk. 1 og ved opgørelsen af skolens refusionsberettigede energiafgifter. På baggrund af Vestre Landsrets dom udsendte SKAT et styresignal om genoptagelse og ændring af praksis vedrørende den momsmæssige kvalifikation af kommercielt tilrettelagt kursusvirksomhed, der bliver drevet med gevinst for øje. Af SKATs styresignal SKM fremgår bl.a.: Baggrund Vestre Landsret har i SKM VLR truffet afgørelse om, at en erhvervsskoles kommercielt tilrettelagte kursusvirksomhed blev drevet med gevinst for øje i momslovens 13, stk. 1, nr. 3, 2. pkt.'s forstand. Det var ikke efter lovens ordlyd og forarbejder et krav, at skolen som sådan som organ tilstræber at opnå overskud fra den samlede drift. Omsætningen fra kursusvirksomheden var derfor momspligtig og indgik ved opgørelsen af skolens fradragsret for moms efter momslovens 38, stk. 1, og dermed ved opgørelsen af skolens refusionsberettigede energiafgifter. Konsekvenserne af Landsrettens dom - ændring af praksis SKM VLR ændrer den praksis, der er beskrevet i Momsvejledningen , D , om at erhvervsskolers kursusvirksomhed er momsfritaget, fordi kursusvirksomheden ikke kan anses for at være drevet med gevinst for øje, jf. momslovens 13, stk. 1, nr. 3, 2. pkt. Erhvervsskolerne skal således fremover afregne moms af deres salg af kommercielt tilrettelagt kursusvirksomhed. Samtidig kan skolerne modregne den købsmoms, de er berettiget til i henhold til momslovens kapitel 9. Ikrafttrædelsestidspunkt Den ændrede praksis træder i kraft 1. januar Genoptagelse Skoler, der efter den hidtidige praksis ikke har indbetalt moms af deres kommercielt tilrettelagte kursusvirksomhed, kan anmode om genoptagelse af momstilsvaret. Skoler, der har betalt lønsumsafgift af den kommercielle kursusvirksomhed, kan endvidere anmode om genoptagelse af lønsumsafgiftstilsvaret. Skolen har ved brev af henholdsvis 15. februar 2011 og 4. april 2011 anmodet SKAT om genoptagelse af købsmoms, energiafgifter og lønsumsafgifter for perioden halvår 2010 for i alt kr. Skolen har opgjort sit afgiftskrav således på de enkelte afgiftssatser: Yderligere momsfradrag på fællesomkostninger Yderligere momsfradrag på direkte henførbare kr kr.

5 - 5 - omkostninger Yderligere fradrag for energiafgifter Tilbagebetaling lønsumsafgift kr kr. I alt kr. Skolen har fra 1. juli 2010 opkrævet moms på de momspligtige kursusaktiviteter. SKAT har ved afgørelse af 28. november 2011 ikke imødekommet skolens anmodning om genoptagelse. Skolen har ved klage af 27. februar 2012 indbragt SKATs afgørelse for Landsskatteretten. Landsskatterettens bemærkninger og begrundelse Af skatteforvaltningslovens 31, stk. 2, fremgår følgende: En afgiftspligtig, der ønsker afgiftstilsvaret ændret, skal senest 3 år efter angivelsesfristens udløb fremlægge oplysninger af faktisk eller retlig karakter, der kan begrunde ændringen. Tilsvarende skal en virksomhed eller en person, der ønsker godtgørelse af afgift, senest 3 år efter det tidspunkt, hvor kravet om godtgørelse tidligst kunne gøres gældende, fremlægge oplysninger af faktisk eller retlig karakter, der kan begrunde godtgørelse af afgiften. SKAT har den 15. februar 2011 modtaget skolens anmodning om ændring af skolens købsmoms, energiafgifter og lønsumsafgift for Angivelsesfristen for 1. halvår 2006 var den 10. maj. Da SKAT først har modtaget skolens anmodning om ekstraordinær genoptagelse, den 15. februar 2011, er den ordinære frist for genoptagelse er således overskredet for en del af perioden. Den ekstraordinære genoptagelsesfrist fremgår af skatteforvaltningslovens 32. Af skatteforvaltningslovens 32, stk. 1, nr. 1 og 2, fremgår følgende: Uanset fristerne i 31 kan et afgiftstilsvar eller en godtgørelse af afgift fastsættes eller ændres efter anmodning fra den afgiftspligtige henholdsvis den godtgørelsesberettigede eller efter told- og skatteforvaltningens bestemmelse, hvis: 1)Hidtidig praksis er endeligt underkendt ved en dom, en landsskatteretskendelse eller ved en praksisændring offentliggjort af Skatteministeriet. I disse tilfælde kan genoptagelse foretages til gunst for den afgiftspligtige fra og med den afgiftsperiode, der er helt eller delvis sammenfaldende med den afgiftsperiode, der var til prøvelse i den første sag, der resulterede i underkendelse af praksis, eller den afgiftsperiode, der er påbegyndt, men endnu ikke udløbet, 3 år forud for underkendelsen af praksis. Tilsvarende kan genoptagelse ske til gunst for den godtgørelsesberettigede vedrørende godtgø-

6 - 6 - relse af afgift, der kunne være gjort gældende fra og med det tidspunkt, der var til prøvelse i den første sag, der resulterede i underkendelse af praksis, eller 3 år forud for underkendelsen af praksis. 2) Ændringen er en direkte følge af en ændring af et afgiftstilsvar eller godtgørelse af afgift vedrørende den afgiftspligtige eller den godtgørelsesberettigede for samme eller en anden afgiftsperiode. Af momslovens 56, stk. 1, fremgår følgende: Registrerede virksomheder skal for hver afgiftsperiode opgøre den udgående og den indgående afgift. Forskellen mellem den udgående og den indgående afgift er virksomhedens afgiftstilsvar. Afgiftstilsvaret afregnes efter reglerne i kapitel 15 samt lov om opkrævning af skatter og afgifter mv. Hvis den indgående afgift for en afgiftsperiode overstiger den udgående afgift for samme periode, får virksomheden forskellen godtgjort efter reglerne i 12 i lov om opkrævning af skatter og afgifter mv. SKAT har på baggrund af Vestre Landsrets dom SKM udstedt et styresignal, SKM , vedrørende genoptagelse af momstilsvaret af erhvervsskolers kursusvirksomhed, der er drevet med gevinst for øje. Af styresignalet fremgår bl.a.: Konsekvenserne af Landsrettens dom - ændring af praksis [ ] Erhvervsskolerne skal således fremover afregne moms af deres salg af kommercielt tilrettelagt kursusvirksomhed. Samtidig kan skolerne modregne den købsmoms, de er berettiget til i henhold til momslovens kapitel 9. [ ] Genoptagelse Skoler, der efter den hidtidige praksis ikke har indbetalt moms af deres kommercielt tilrettelagte kursusvirksomhed, kan anmode om genoptagelse af momstilsvaret. Skoler, der har betalt lønsumsafgift af den kommercielle kursusvirksomhed, kan endvidere anmode om genoptagelse af lønsumsafgiftstilsvaret. Det lægges til grund, at skolen i perioden frem til offentliggørelsen af SKATs styresignal, SKM , har anset visse af sine aktiviteter for at være momsfritagne, hvilket har været i overensstemmelse med den dagældende praksis. Af styresignalet fremgår, at skoler, der efter hidtidig praksis ikke har indbetalt moms af deres kommercielt tilrettelagte kursusvirksomhed, kan anmode om genoptagelse af afgiftstilsvaret, idet disse aktiviteter nu skal anses som momspligtige. EF-Domstolen har i flere sager udtalt sig om tilbagebetaling af uretmæssig opkrævet afgift, heriblandt C-62/00 Marks & Spencer, C-147/01 Weber s Wine World, C-566/07 Stadeco, C-398/09 Lady & Kid samt C-94/10 Danfoss A/S.

7 - 7 - Landsskatteretten finder på baggrund af sagens oplysninger ikke, at principperne om neutralitet og effektivitet er til hinder for, at SKAT i den foreliggende sag kan stille krav om, at der ikke alene kan ske genoptagelse af skolen købsmoms, energiafgifter og lønsumsafgift. Der kan bl.a. henvises til Vestre Landsret dom af 4. december 2006, hvor der blev truffet afgørelse om en erhvervsskoles krav om tilbagebetaling af erlagt moms af kantinedriften i henhold til kantinemomscirkulæret. Landsretten lagde til grund, at formålet med cirkulæret var at bringe praksis for opgørelsen af momstilsvaret i kantiner i overensstemmelse med momsloven både for så vidt angår salgsmomsen og købsmomsen. I dommens begrundelse fremgår bl.a.: Der er ikke grundlag for at fortolke cirkulæret således, at der ved opgørelse af tilbagebetalingskravet alene skal ske ændring i opgørelse af salgsmomsen. Vestre Landsret fandt herefter ikke, at skolen havde krav på en nedregulering af salgsmomsen, uden en samtidig nedregulering af den fradragsberettigede købsmoms. Der henvises endvidere til Landsskatterettens kendelse j.nr , hvor Landsskatteretten traf afgørelse om, at det er hele afgiftstilsvaret og ikke kun købsmomsen for den omhandlede periode, der kunne genoptages. På baggrund af en samlet vurdering af retspraksis, indholdet af styresignalet SKM SKAT, sammenholdt med formuleringen af skatteforvaltningslovens 32, stk. 1, nr. 1 og 2, og momslovens 56, stk. 1, finder Landsskatteretten, at skolen skal opgøre hele afgiftstilsvaret for den omhandlede periode, således at skolens salgsmoms ligeledes skal opgøres i forbindelse med anmodning om genoptagelse af skolens moms, energiafgifter og lønsumsafgift. Landsskatteretten bemærker, at dette gælder uanset, om der er tale om genoptagelse inden for den ordinære frist, jf. skatteforvaltningslovens 31 eller genoptagelse inden for den ekstraordinære frist, jf. skatteforvaltningslovens 32. Retten finder ikke, at der alene kan ske genoptagelse af energiafgifter eller lønsumsafgift, da disse ikke kan adskilles i forhold til genoptagelsen af momstilsvaret. Landsskatteretten stadfæster herefter SKATs afgørelse. Procedure har til støtte for sin principale påstand gjort gældende, at Skattecenter Århus ved afgørelsen af 12. juni 2006 uretmæssigt har pålagt skolen momsfritagelse

8 - 8 - for kommercielt tilrettelagte kursusaktiviteter, at skolen som følge heraf har krav på tilbagebetaling af købsmoms m.v. for perioden halvår 2010, og at salgsmoms ikke skal indgå i opgørelsen af skolens tilbagebetalingskrav, idet skolen ikke længere kan opkræve salgsmoms hos kunderne. Skolen vil ved modregning af salgsmoms lide et tab, og SKAT vil opnå en tilsvarende indtægt, hvilket ville være en ugrundet berigelse. Ikke-afregnet salgsmoms til SKAT er ikke en besparelse for skolen, da opkrævet salgsmoms ville være blevet afleveret til SKAT. har anført, at der i afgiftsgrundlaget efter momslovens 27, stk. 6, er momsfradragsret, selv om den afgiftspligtige kan fradrage salgsmoms for leverancer, som ikke er betalt. På samme måde har skolen momsfradragsret, når skolen ikke har kunnet opkræve salgsmoms på grund af SKATs forhold. Ifølge EU-Domstolens praksis gælder der endvidere et almindeligt princip om, at der ved en praksis, der er i strid med reglerne, skal ske genopretning. I sag C-94/10, Danfoss A/S, udtalte EU-Domstolen således i forbindelse med tilbagebetaling af uretmæssigt opkrævet afgift, at den økonomiske byrde, som afgiften med urette havde påført den erhvervsdrivende, skulle udlignes (præmis 23). Det er i strid med neutralitetsprincippet, hvis en leverandør skal betale salgsmoms uden samtidig at kunne opkræve den hos sine aftagere. I sag C- 150/99, Stockholm Lindöpark, udtalte EU-Domstolen, at Stockholm Lindöpark kunne gøre et krav om tilbagebetaling af købsmoms gældende direkte mod den svenske stat på et afgiftsretligt grundlag. I sag C-319/12, MDDP, udtalte EU-Domstolen sig ikke om den pågældende medlemsstats krav på modregning af salgsmoms i forbindelse med, at medlemsstaten uretmæssigt anså uddannelsesydelser generelt som momsfritaget. I sag C-144/13 m.fl., VDP Dental Laboratory NV, tog EU-Domstolen heller ikke stilling til, hvorvidt en medlemsstat har krav på indbetaling af salgsmoms eller modregning af salgsmomsbeløbet i købsmomsbeløbet af momspligtige ydelser fra en virksomhed ved opgørelsen af et krav om tilbagebetaling af købsmoms i forbindelse med gennemførte momsfritagne transaktioner i strid med Rådets 6. momsdirektiv. Til støtte for sine subsidiære påstande har gjort gældende, at Skatteministeriet ved den fejlagtige praksis har handlet ansvarspådragende, og at EU- Domstolen i de forenede sager C-46/93 og C-48/93, Brasserie du pêcheur SA og Factortame, i præmis 56 har præciseret, under hvilke betingelser en medlemsstat kan ifalde erstat-

9 - 9 - ningsansvar. Skolen har i den forbindelse særligt anført, at fritagelsesreglen i Rådets 6. momsdirektiv artikel 13, 1, litra i, ikke overlader medlemsstaterne noget skøn, og at SKAT har fastholdt en fortolkning, der var i strid med forarbejderne til momsloven. Skolens erstatningskrav er ikke forældet, da skolen siden 2003 har forfulgt sit krav både i det administrative klagesystem og ved sagsanlæg. Forældelsesfristen skal ikke regnes fra den 12. juni 2006, men først fra datoen fra landsrettens dom i denne sag, alternativt fra den 12. maj Skatteministeriet har til støtte for sin påstand om frifindelse gjort gældende, at momsfradragsret forudsætter momspligtig virksomhed, jf. momslovens 37, stk. 1. På samme måde er der sammenhæng mellem fradragsret og momspligt i momslovens 56, stk. 1, der angår opgørelse af afgiftstilsvaret, nemlig differencen mellem indgående og udgående afgift. Momslovens 37, stk. 1, er en implementering af det tidligere 6. momsdirektivs artikel 17, stk. 2, som er afløst af momssystemdirektivets artikel 168, der efter ordlyden fastslår sammenhængen mellem købs- og salgsmoms. EU-Domstolen udtalte i MDDP- og VDP Dental Laboratory NV-sagerne, at en virksomhed ikke kunne påberåbe sig momsfradragsret for indkøb af varer og ydelser til brug for momsfritagne transaktioner, uanset om et tilbagebetalingskrav vedrører henholdsvis fremtidige eller allerede gennemførte indkøb. I Stockhom Lindöpark-sagen var afgiftstilsvaret negativt og derfor til fordel for Stockholm Lindöpark, der kunne gøre sit krav gældende direkte mod den svenske stat. Skatteministeriet har endvidere anført, at påståede erstatningskrav er forældet. Forældelsesfristen skal regnes fra den 12. juni 2006, idet en eventuel skade ved SKATs underkendte praksis indtrådte denne dato. Herefter udløb forældelsesfristen ifølge 1908-loven den 12. juni 2011, mens den ifølge 2007-loven udløb den 12. juni 2009, og overgangsreglen i forældelseslovens 30 medfører derfor, at kravet forældede den 1. januar 2011, medmindre forældelsesfristen forinden var suspenderet eller afbrudt, hvilket bestrides. Skolen var allerede ved modtagelsen af SKATs afgørelse af 12. juni 2006 bekendt med alle de relevante faktiske omstændigheder, der begrundede et muligt erstatningskrav. Skolen nedlagde i sagen mod Skatteministeriet, der blev afgjort ved Vestre Landsrets dom af 12. maj 2010, alene en anerkendelsespåstand om, at udbud af kurser er momspligtig virksomhed, og klagen over skattecenterets afgørelse til Landsskatteretten medfører heller ikke en afbrydelse af forældelsen. Herefter, og da forældelsen heller ikke

10 har været afbrudt i medfør af forældelseslovens 21, er forældelse indtrådt den 1. januar Skatteministeriet har subsidiært gjort gældende, at ministeriet ikke ved den tidligere praksis har handlet ansvarspådragende. SKATs praksis var i overensstemmelse med Rådets 6. momsdirektiv og EU-Domstolens praksis, jf. MDDP-sagen. Forarbejderne til momsloven er ikke entydige, og det har været uklart, om vurderingen af momspligten skulle foretages ud fra den enkelte aktivitet eller på organniveau. Retsgrundlaget Momsloven indeholder bestemmelser, der gennemfører Rådets direktiv 2006/112/EF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem, momssystemdirektivet, der med virkning fra den 1. januar 2007 afløste Rådets sjette direktiv af 17. maj 1977 om harmonisering af medlemsstaternes lovgivning om omsætningsafgifter Det fælles merværdiafgiftssystem: ensartet beregningsgrundlag (77/388/EØF). Af artikel 2 i Rådets 6. direktiv fremgår: Merværdiafgift pålægges: 1. Levering af goder og tjenesteydelser, som mod vederlag foretages i indlandet af en afgiftspligtig person, der optræder i denne egenskab. Af artikel 17, stk. 2, i Rådets 6. direktiv fremgår blandt andet følgende: I det omfang goder og tjenesteydelser anvendes i forbindelse med den afgiftspligtige persons afgiftspligtige transaktioner, er han berettiget til i den afgift, der påhviler ham, at fradrage følgende beløb: Momssystemdirektivets artikel 168 har følgende ordlyd: I det omfang varer og ydelser anvendes i forbindelse med hans afgiftspligtige transaktioner, hvoraf der er betalt moms, har den afgiftspligtige person i den medlemsstat, hvor han foretager transaktioner, ret til i den afgift, der påhviler ham, at fradrage følgende beløb:

11 Efter momslovens 4, stk. 1, betales der afgift af varer og ydelser, der leveres mod vederlag her i landet. Ved levering af en vare forstås overdragelse af retten til som ejer at råde over et materielt gode. Levering af en ydelse omfatter enhver anden levering. Efter momslovens 37, stk. 1, kan virksomheder, der leverer momspligtige varer og ydelser, ved opgørelsen af afgiftstilsvaret som indgående afgift fradrage afgiften efter denne lov for virksomhedens indkøb m.v. af varer og ydelser, der udelukkende anvendes til brug for virksomhedens leverancer, som ikke er fritaget for afgift efter 13. Landsrettens begrundelse og resultat principale påstand: Der er enighed om, at har krav på tilbagebetaling af moms, energiafgifter og lønsumsafgift for perioden halvår Tvisten angår herefter spørgsmålet, om en beregnet uopkrævet salgsmoms for momsbelagte kursusydelser skal modregnes i kravet. har som afgiftspligtig juridisk person ret til at fradrage afgiften for indkøb, som uddannelsesinstitutionen har anvendt til brug for den momspligtige kursusvirksomhed, jf. momslovens 37, stk. 1. Efter samme lovs 56, stk. 1, er afgiftstilsvaret forskellen mellem den udgående og den indgående afgift. EU-Domstolen har udtalt sig om sammenhængen mellem momsfradragsret og momspligt i situationer, hvor en juridisk person har påberåbt sig momsfradragsret for indkøb af varer og ydelser til brug for transaktioner, som var momsfritaget efter national ret i strid med Rådets 6. momsdirektiv. I sag C-150/99, Stockholm Lindöpark, fastslog EU-Domstolen, at selskabet kunne gøre det negative momstilsvar gældende direkte mod den svenske stat. I sag C-319/12, MDDP, kunne en polsk virksomhed ikke påberåbe sig momsfradragsret for fremtidige indkøb, der skulle anvendes til brug for transaktioner, som var momsfritaget. I sag C-154/13, VDP Dental Laboratory NV, kunne et hollandsk selskab ikke påberåbe sig momsfradragsret for afholdte udgifter til brug for transaktioner, som var momsfritaget. Efter momslovens 37, stk. 1 s klare ordlyd sammenholdt med samme lovs 56, stk. 1, og

12 EU-Domstolens praksis, skal i forbindelse med opgørelsen af sit krav om tilbagebetaling af moms, energiafgifter og lønsumsafgift modregne den beregnede uopkrævede salgsmoms. Landsretten tager derfor ikke principale påstand til følge. subsidiære påstande: Da den uopkrævede salgsmoms, der efter det oplyste ikke længere kan opkræves fra kunderne, skal indgå i opgørelsen af tilbagebetalingskrav, er der anledning til at tage stilling til de subsidiære påstande om, at Skatteministeriet er forpligtet til at betale et erstatningsbeløb. Skattecenter Århus afgørelse af 12. juni 2006, der fastslog, at skolen ikke kunne drive momspligtig kursusvirksomhed, må anses for den skadegørende handling, jf. forældelseslovens 2, stk. 4. Da et muligt erstatningskrav ikke inden den 1. januar 2011 ville være forældet både efter de tidligere regler om forældelse og den aktuelle lov, indtræder forældelse i medfør af forældelseslovens 30, stk. 1, tidligst den 1. januar Skolen anlagde sag mod Skatteministeriet den 9. januar 2009 blandt andet med påstand om, at Skatteministeriet skulle anerkende, at skolens aktiviteter i form af udbud af kurser ikke var momsfritaget i henhold til momslovens 13, stk. 1, nr. 3. Der var ikke under sagen nedlagt påstand om erstatning, og sagen angik derfor ikke spørgsmålet, om Skatteministeriet havde handlet ansvarspådragende. Vestre Landsrets dom af 12. maj 2010 udløser derfor ikke en tillægsfrist efter forældelseslovens 21, stk. 1, og skolens klage over skattecenterets afgørelse til Landsskatteretten kan heller ikke føre til en forlængelse af forældelsesfristen i medfør af forældelseslovens 21, stk. 2. Et muligt erstatningskrav er herefter forældet den 1. januar 2011, og der er som følge heraf ikke grundlag for at tage stilling til, om Skatteministeriet har handlet ansvarspådragende. Landsretten tager derfor Skatteministeriets frifindelsespåstand til følge. Efter sagens udfald sammenholdt med parternes påstande skal betale sagsomkostninger for landsretten til Skatteministeriet med i alt kr. til udgif-

13 ter til advokatbistand. Beløbet er inkl. moms, da Skatteministeriet ikke er momsregistreret. Landsretten har ved fastsættelsen af beløbets størrelse lagt vægt på sagens økonomiske værdi og omfang, samt dens udfald. T h i k e n d e s f o r r e t: Skatteministeriet frifindes kr. skal betale sagens omkostninger til Skatteministeriet med De idømte sagsomkostninger skal betales inden 14 dage. Sagsomkostningerne forrentes efter rentelovens 8 a. Annette Dellgren Lis Frost Nadine Mogensen (kst.) Udskriften udstedes uden betaling. Udskriftens rigtighed bekræftes. Vestre Landsret, Viborg den 7. februar Tommy Brogaard sektionsleder

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 14. februar 2018

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 14. februar 2018 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 14. februar 2018 Sag 49/2017 (2. afdeling) Aarhus Business College (advokat Svend Erik Holm) mod Skatteministeriet (advokat Søren Horsbøl Jensen) I tidligere instans er

Læs mere

HØJESTERETS DOM. afsagt tirsdag den 4. juni 2019

HØJESTERETS DOM. afsagt tirsdag den 4. juni 2019 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 4. juni 2019 Sag BS-42571/2018-HJR (1. afdeling) Spar Nord Bank A/S (tidl. Sparbank A/S) (advokat Jakob Krogsøe og advokat Svend Erik Holm) mod Skatteministeriet (advokat

Læs mere

Retten i Viborgs dom af 14. august 2017 sagsnr. : mod Skatteministeriet

Retten i Viborgs dom af 14. august 2017 sagsnr. : mod Skatteministeriet Retten i Viborgs dom af 14. august 2017 sagsnr. : mod Skatteministeriet Skatteforvaltningslovens 32, stk. 1, nr. 2, om direkte følge spørgsmål om ret til ekstraordinær genoptagelse af en banks lønsumsafgiftstilsvar

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. august 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. august 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. august 2014 Sag 297/2011 (1. afdeling) VOS Transport B.V. (advokat Philip Graff) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat Peter Biering) I tidligere instans

Læs mere

Tilbagesøgning af skatter og afgifter opkrævet i strid med EU-retten

Tilbagesøgning af skatter og afgifter opkrævet i strid med EU-retten Tilbagesøgning af skatter og afgifter opkrævet i strid med EU-retten Århus den 14. december 2013 Oversigt Condicto indebiti Genoptagelse af skatteansættelse HR: Tilbagebetaling U: ugrundet berigelse ved

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 21. januar 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 21. januar 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 21. januar 2011 Sag 145/2008 (1. afdeling) Foreningen Roskilde Festival (advokat Bruno Månsson) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat Kim Lundgaard Hansen)

Læs mere

D O M. afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst.

D O M. afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst. D O M afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst.)) i ankesag V.L. B 3107 12 Sydøstjyllands Politi (Kammeradvokaten

Læs mere

MOMS PÅ YDELSER TIL INVESTERINGSFORENINGER. v/ partner Niclas Holst Sonne, leder af Hortens skatteafdeling 30. november 2015

MOMS PÅ YDELSER TIL INVESTERINGSFORENINGER. v/ partner Niclas Holst Sonne, leder af Hortens skatteafdeling 30. november 2015 MOMS PÅ YDELSER TIL INVESTERINGSFORENINGER v/ partner Niclas Holst Sonne, leder af Hortens skatteafdeling 30. november 2015 BAGGRUND OG INDLEDNING side 2 Momsfritagelsen i Artikel 13, punkt B, litra d),

Læs mere

H Ø R I N G. SKAT Att.: Hans Wørmer Østbanegade 123 2100 København Ø Via email: Hans.Wormer@Skat.dk og juraskat@skat.dk. Finansrådets anbefalinger

H Ø R I N G. SKAT Att.: Hans Wørmer Østbanegade 123 2100 København Ø Via email: Hans.Wormer@Skat.dk og juraskat@skat.dk. Finansrådets anbefalinger H Ø R I N G SKAT Att.: Hans Wørmer Østbanegade 123 2100 København Ø Via email: Hans.Wormer@Skat.dk og juraskat@skat.dk Høringssvar vedrørende SKATs retningslinjer for tilbagebetaling af beløb opkrævet

Læs mere

Landsskatteretskendelse vedr. anmodning om udbetaling af el- og CO2-afgift

Landsskatteretskendelse vedr. anmodning om udbetaling af el- og CO2-afgift KEN nr 9043 af 18/12/2009 (Gældende) Udskriftsdato: 30. juni 2019 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin. Landsskatteretten, j. nr. 08-01041 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Landsskatteretskendelse

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 24. november 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 24. november 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 24. november 2017 Sag 175/2017 IBM Danmark ApS (advokat Jess Thiersen) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat David Auken) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

D O M. Procedure Parterne har for landsretten gentaget deres anbringender for byretten og har procederet i overensstemmelse hermed.

D O M. Procedure Parterne har for landsretten gentaget deres anbringender for byretten og har procederet i overensstemmelse hermed. D O M Afsagt den 23. marts 2017 af Østre Landsrets 19. afdeling (landsdommerne Inge Neergaard Jessen, Ib Hounsgaard Trabjerg og Rikke Plesner Skovby (kst.)). 19. afd. nr. B-844-16: A (advokat Christian

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen.

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. - 1 Omkostningsgodtgørelse udgifter til sagkyndig bistand ydet efter, at der er truffet afgørelse i klageinstansen Højesterets dom af 10/10 2013, jf. nr. 350/2011, jf. tidligere SKM2011.827.ØLR Af advokat

Læs mere

Ekstraordinær genoptagelse praksisændring TfS 2010, 735 Ø

Ekstraordinær genoptagelse praksisændring TfS 2010, 735 Ø 1 Ekstraordinær genoptagelse praksisændring TfS 2010, 735 Ø Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Østre Landsret fandt ved dommen ref. i TfS 2010, 735, at Østre Landsrets underkendelse af hidtidig

Læs mere

Nye momsregler for kursusvirksomhed 1. februar 2011. Lone Friis

Nye momsregler for kursusvirksomhed 1. februar 2011. Lone Friis Nye momsregler for kursusvirksomhed 1. februar 2011 Lone Friis Agenda Generel SKAT-momspligt hos skoler, herunder seneste udvikling på momsområdet for skoler Lønsumsafgiftspligtige aktiviteter Styresignalet

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 4. juli 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 4. juli 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 4. juli 2014 Sag 198/2013 Hovedstadens Lokalbaner A/S (advokat Tom Kári Kristjánsson) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat David Auken) Hovedstadens

Læs mere

Chokoladeafgift - genoptagelse - styresignal

Chokoladeafgift - genoptagelse - styresignal SKR nr 9597 af 07/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 3. juli 2019 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: 15-2653752 Senere ændringer til forskriften Ingen Chokoladeafgift - genoptagelse - styresignal

Læs mere

Specialeseminar KU 28. september 2017

Specialeseminar KU 28. september 2017 Specialeseminar KU 28. september 2017 Specialeemner 1. Offentlig forsyningsvirksomhed og renovation: Analyse af, om der er overensstemmelse mellem national praksis i Momslovens 3, stk. 2, nr. 2 og Momssystemdirektivets

Læs mere

MCI Association Day Moms i foreninger Jens A. Staugaard VAT Director (LLM)

MCI Association Day Moms i foreninger Jens A. Staugaard VAT Director (LLM) MCI Association Day Moms i foreninger Jens A. Staugaard VAT Director (LLM) Foreninger generelt Momspligtigt, momsfritaget og lønsumsafgift Foreningers momsforhold adskiller sig i princippet ikke fra andre

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. november 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. november 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. november 2011 Sag 285/2008 (1. afdeling) Søren Theill Jensen og Anne Margrethe Heidner (advokat Preben Kønig, beskikket for begge) mod Miljøstyrelsen (kammeradvokaten

Læs mere

Den danske Fondsmæglerforenings bemærkninger til styresignaler vedr ATP-sagen

Den danske Fondsmæglerforenings bemærkninger til styresignaler vedr ATP-sagen SKAT Sendt pr. e-mail til juraskat@skat.dk Dato: 29. juni 2015 Vores ref.: SAG-2012-04786 Tre styresignaler i høring - ATP sagen s bemærkninger til styresignaler vedr ATP-sagen SKAT den 8. juni 2015 sendt

Læs mere

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366.

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366. DOM Afsagt den 7. januar 2013 i sag nr. BS 11-676/2012: Holbæk Kommune Kanalstræde 2 4300 Holbæk mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag er anlagt

Læs mere

DOMSTOLENS KENDELSE (Første Afdeling) 12. juli 2001 *

DOMSTOLENS KENDELSE (Første Afdeling) 12. juli 2001 * WELTHGROVE DOMSTOLENS KENDELSE (Første Afdeling) 12. juli 2001 * I sag C-102/00, angående en anmodning, som Hoge Raad der Nederlanden (Nederlandene) i medfør af artikel 234 EF har indgivet til Domstolen

Læs mere

Momsfritagelse af anden egentlig sundhedspleje - styresignal

Momsfritagelse af anden egentlig sundhedspleje - styresignal Side 1 af 5 Til forsiden Nyhedsmail Kontakt Om koncernen Links Presse A-Å Borger Virksomhed Rådgiver Brug af afgørelser domme kendelser mv. Vis alle afgørelser Momsfritagelse af anden egentlig sundhedspleje

Læs mere

HØJESTERETS DOM. afsagt fredag den 3. maj I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets 16. afdeling den 29. maj 2018.

HØJESTERETS DOM. afsagt fredag den 3. maj I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets 16. afdeling den 29. maj 2018. HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 3. maj 2019 Sag BS-23798/2018-HJR (1. afdeling) B som hensiddende i det uskiftede bo efter A (advokat Arvid Andersen) mod Beskæftigelsesministeriet (advokat Rass Holdgaard)

Læs mere

D O M. afsagt den 11. juni 2014 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Poul Hansen, Vogter og Stig Glent-Madsen) i ankesag

D O M. afsagt den 11. juni 2014 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Poul Hansen, Vogter og Stig Glent-Madsen) i ankesag D O M afsagt den 11. juni 2014 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Poul Hansen, Vogter og Stig Glent-Madsen) i ankesag V.L. B 0005 13 Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat David Auken,

Læs mere

Notat til Folketingets Europaudvalg

Notat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del Bilag 209 Offentligt Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K Telefon 3392 3392 Fax 3314 9105 CVR-nr. 19552101 EAN-nr. 5798000033788 www.skm.dk J.nr. 13-0004720 Notat

Læs mere

DOMSTOLENS DOM (Tredje Afdeling) 3. marts 2005 *

DOMSTOLENS DOM (Tredje Afdeling) 3. marts 2005 * DOM AF 3.3.2005 SAG C-32/03 DOMSTOLENS DOM (Tredje Afdeling) 3. marts 2005 * I sag C-32/03, angående en anmodning om præjudiciel afgørelse i henhold til artikel 234 EF, indgivet af Højesteret (Danmark)

Læs mere

Momslovens anvendelsesområde

Momslovens anvendelsesområde Moms for foreninger Agenda Momslovens anvendelsesområde Moms og tilskud Momsfritagelser Moms af kursusaktiviteter Udlejning af fast ejendom Den generelle momsfradragsret Energi- og lønsumsafgift Kantinemoms

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 29. august 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 29. august 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 29. august 2012 Sag 375/2010 (1. afdeling) Montex Holding Ltd. (advokat Johan Løje) mod Diesel S.p.A. og Diesel Denmark ApS (advokat Torben Byskov Petersen for begge)

Læs mere

Landsskatteretskendelse vedr. fradrag for købsmoms ved tilbygning - integreret del af logen - momsfritagelse

Landsskatteretskendelse vedr. fradrag for købsmoms ved tilbygning - integreret del af logen - momsfritagelse KEN nr 9670 af 17/01/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juli 2019 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin. Landsskatteretten, j. nr. 11-02108 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Landsskatteretskendelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. oktober 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. oktober 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. oktober 2010 Sag 48/2009 (1. afdeling) Region Sjælland (tidligere Storstrøms Amt og Vestsjællands Amt) (advokat Svend Paludan-Müller) mod Dronning Ingrids Hospital

Læs mere

[Indklagede] har nedlagt påstand om ophævelse af Advokatnævnets kendelse af 18. december 2013, subsidiært formildelse.

[Indklagede] har nedlagt påstand om ophævelse af Advokatnævnets kendelse af 18. december 2013, subsidiært formildelse. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. marts 2015 i sag nr. BS 10A-160/2014: [Indklagede] [Advokatfirma A] [Adresse] mod Advokatnævnet Kronprinsessegade 28 1306 København K Sagens baggrund

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 17. november 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 17. november 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 17. november 2016 Sag 72/2016 Advokat Dan Terkildsen (selv) mod Processelskabet af 28. august 2009 ApS (advokat Tage Siboni) I tidligere instanser er afsagt kendelse

Læs mere

D O M. afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst.

D O M. afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst. D O M afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst.)) i ankesag V.L. B 0756 16 A (advokatfuldmægtig Ida Grelk, Aarhus)

Læs mere

DOMSTOLENS DOM (Femte Afdeling) 8. marts 2001 *

DOMSTOLENS DOM (Femte Afdeling) 8. marts 2001 * DOMSTOLENS DOM (Femte Afdeling) 8. marts 2001 * I sag C-415/98, angående en anmodning, som Bundesfinanzhof (Tyskland) i medfør af EFtraktatens artikel 177 (nu artikel 234 EF) har indgivet til Domstolen

Læs mere

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Erhvervsjuridisk Tidsskrift 2012.251 En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Af Steffen Pihlblad, direktør for Voldgiftsinstituttet (Resumé) I artiklen

Læs mere

Påstandenes betydning for omkostningsgodtgørelse hjemvisning Landsskatterettens kendelse af 28/ , jr. nr

Påstandenes betydning for omkostningsgodtgørelse hjemvisning Landsskatterettens kendelse af 28/ , jr. nr - 1 Påstandenes betydning for omkostningsgodtgørelse hjemvisning Landsskatterettens kendelse af 28/11 2013, jr. nr. 12-0192110 Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten har ved en

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 9. april 2019

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 9. april 2019 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 9. april 2019 Sag 143/2017 (2. afdeling) Sjelle Autogenbrug I/S (advokat Christian Bachmann) mod Skatteministeriet (advokat David Auken) Biintervenienter til støtte for

Læs mere

DOMSTOLENS DOM (Femte Afdeling) 18. januar 2001 *

DOMSTOLENS DOM (Femte Afdeling) 18. januar 2001 * STOCKHOLM LINDÖPARK DOMSTOLENS DOM (Femte Afdeling) 18. januar 2001 * I sag C-150/99, angående en anmodning, som Svea hovrätt (Sverige) i medfør af EF-traktatens artikel 177 (nu artikel 234 EF) har indgivet

Læs mere

D O M. Retsgrundlaget Af skatteforvaltningsloven 26 og 27 fremgår blandt andet følgende:

D O M. Retsgrundlaget Af skatteforvaltningsloven 26 og 27 fremgår blandt andet følgende: D O M Afsagt den 17. februar 2017 af Østre Landsrets 2. afdeling (landsdommerne Frosell, Kaspar Linkis og Annette Dam Ryt-Hansen). 2. afd. nr. B-1310-16: A (advokat Claus Fabricius Nielsen) mod Skatteministeriet

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 30. juni 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 30. juni 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 30. juni 2015 Sag 202/2014 (2. afdeling) Viggo Larsen (advokat Eduardo Vistisen) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Steffen Sværke) I tidligere instanser

Læs mere

DOMSTOLENS DOM (Femte Afdeling) 13. december 1989 *

DOMSTOLENS DOM (Femte Afdeling) 13. december 1989 * DOMSTOLENS DOM (Femte Afdeling) 13. december 1989 * I sag C-342/87, angående en anmodning, som Nederlandenes Hoge Raad i medfør af EØF-Traktatens artikel 177 har indgivet til Domstolen for i den for nævnte

Læs mere

Lov om ændring af skatteforvaltningsloven, lov om registrering af køretøjer og registreringsafgiftsloven

Lov om ændring af skatteforvaltningsloven, lov om registrering af køretøjer og registreringsafgiftsloven LOV nr 545 af 26/05/2010 (Historisk) Udskriftsdato: 9. juli 2017 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 2009-711-0026 Senere ændringer til forskriften LBK nr 175 af 23/02/2011

Læs mere

D O M. afsagt den 15. maj 2018 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Poul Hansen og Elisabeth Mejnertz) i ankesag

D O M. afsagt den 15. maj 2018 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Poul Hansen og Elisabeth Mejnertz) i ankesag D O M afsagt den 15. maj 2018 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Poul Hansen og Elisabeth Mejnertz) i ankesag V.L. B 0336 16 (advokat Niels Lomborg, mod Planklagenævnet (tidligere

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget 2014-15 (2. samling) BEU Alm.del supplerende svar på spørgsmål 197 Offentligt. Resumé: Ny praksis

Beskæftigelsesudvalget 2014-15 (2. samling) BEU Alm.del supplerende svar på spørgsmål 197 Offentligt. Resumé: Ny praksis Beskæftigelsesudvalget 2014-15 (2. samling) BEU Alm.del supplerende svar på spørgsmål 197 Offentligt KEN nr 11009 af 11/11/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 12. november 2015 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet

Læs mere

Cirkulære. Moms af lægeerklæringer 1) Indledning

Cirkulære. Moms af lægeerklæringer 1) Indledning Cirkulære Dato 29. oktober 2004 År-nr. 2004-27 Afdeling/Kontor Retsafdelingen Momskontoret Journal nr. 99/01-309-00306 Moms af lægeerklæringer 1) Indledning 1. EF-domstolen har den 20. november 2003 afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 22. februar 2013

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 22. februar 2013 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 22. februar 2013 Sag 285/2011 (1. afdeling) Folke Greisen (advokat Lars Langkjær) mod Hellebo Park Helsingør ApS (advokat Anne Louise Husen) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

Udtalelse. Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager

Udtalelse. Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager Udtalelse Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager Resumé 23. januar 2019 Ved Landsskatteretten kan en klager anmode om at få lejlighed til at udtale sig mundtligt for retten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. juni 2013

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. juni 2013 UDSKRIFT AF HØJESTERETS DOMBOG HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. juni 2013 Sag 312/2012 (1. afdeling) A (advokat Michael Amstrup) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat David Auken) I tidligere

Læs mere

Nørrebrogade 34-36 611-165363 LOM/hct DK-8000 Aarhus C 10.04.2013 Tel. + 45 7015 1000 Fax. + 45 72211781 mail@70151000.dk www.hjulmandkaptain.

Nørrebrogade 34-36 611-165363 LOM/hct DK-8000 Aarhus C 10.04.2013 Tel. + 45 7015 1000 Fax. + 45 72211781 mail@70151000.dk www.hjulmandkaptain. Hjulmand Kapta Nørrebrogade 34-36 611-165363 LOM/hct DK-8000 Aarhus C 10.04.2013 Tel. + 45 7015 1000 Fax. + 45 72211781 mail@70151000.dk www.hjulmandkaptain.dk HjulmandKaptain har 125 ansatte, heraf 48

Læs mere

DOMSTOLENS DOM (Sjette Afdeling) 3. marts 1994 *

DOMSTOLENS DOM (Sjette Afdeling) 3. marts 1994 * TOLSMA DOMSTOLENS DOM (Sjette Afdeling) 3. marts 1994 * I sag C-16/93, angående en anmodning, som Gerechtshof, Leeuwarden (Nederlandene), i medfør af EØF-traktatens artikel 177 har indgivet til Domstolen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 22. oktober 2012

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 22. oktober 2012 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 22. oktober 2012 Sag 66/2011 (1. afdeling) DONG Energy Power A/S (advokat Torben Bagge) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat Kim Lundgaard Hansen) I tidligere

Læs mere

D O M. afsagt den 21. april 2017 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Hanne Kildal og Chris Olesen) i ankesag

D O M. afsagt den 21. april 2017 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Hanne Kildal og Chris Olesen) i ankesag D O M afsagt den 21. april 2017 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Hanne Kildal og Chris Olesen) i ankesag V.L. B 1220 16 HK Danmark som mandatar for A (advokat Mie Andersen,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 9. marts 2018

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 9. marts 2018 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 9. marts 2018 Sag 137/2017 (1. afdeling) A (advokat René Bjerre) mod Skatteministeriet (advokat Sune Riisgaard) I tidligere instanser er afsagt dom af Københavns Byret

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af momsbekendtgørelsen 1)

Bekendtgørelse om ændring af momsbekendtgørelsen 1) BEK nr 825 af 25/06/2014 (Historisk) Udskriftsdato: 25. januar 2017 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 14-0430208 Senere ændringer til forskriften BEK nr 808 af 30/06/2015

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. august 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. august 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. august 2017 Sag 14/2017 A (advokat Jan Presfeldt) mod B (advokat Mathias Steinø) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 4. afdeling den 31.

Læs mere

DOMSTOLENS DOM (anden afdeling) 14. februar

DOMSTOLENS DOM (anden afdeling) 14. februar DOMSTOLENS DOM (anden afdeling) 14. februar 1985 1 I sag 268/83 angående en anmodning, som Nederlandenes Hoge Raad i medfør af EØF-traktatens artikel 177 har indgivet til Domstolen for i den for nævnte

Læs mere

D O M. afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst.

D O M. afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst. D O M afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst.)) i ankesag V.L. B 1213 13 Ligebehandlingsnævnet som mandatar for M (Kammeradvokaten

Læs mere

INFORMATION OM LICENSMOMS.DK-GRUPPESØGSMÅLET MOD SKATTEMINISTERIET

INFORMATION OM LICENSMOMS.DK-GRUPPESØGSMÅLET MOD SKATTEMINISTERIET Til licensbetalerne INFORMATION OM LICENSMOMS.DK-GRUPPESØGSMÅLET MOD SKATTEMINISTERIET INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INDLEDNING... 2 1.1 Formålet med at deltage i Licensmoms.dk-gruppesøgsmålet... 2 1.2 De vigtigste

Læs mere

KEN nr 9518 af 27/06/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 29. januar 2019

KEN nr 9518 af 27/06/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 29. januar 2019 BILAG 1.2 KEN nr 9518 af 27/06/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 29. januar 2019 Ministerium: Journalnummer: 18-38347 Økonomi- og Indenrigsministeriet Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens

Læs mere

Notat til Folketingets Europaudvalg

Notat til Folketingets Europaudvalg Skatteudvalget 2012-13 SAU alm. del Bilag 35 Offentligt Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K 12. oktober 2012 J.nr. 07-0207193 Notat til Folketingets Europaudvalg Om afgivelse af indlæg i EU-Domstolens

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B3026004 - CSO/LCH UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 21. marts 2018 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne Peter Thønnings. Kåre Mønsted og Jesper Jarnit (kst.)). 20.afd. nr. B-3026-16:

Læs mere

Genoptagelse og forældelse direkte følge af en ansættelse vedrørende et andet indkomstår Landsskatterettens jr. nr. 10-02523

Genoptagelse og forældelse direkte følge af en ansættelse vedrørende et andet indkomstår Landsskatterettens jr. nr. 10-02523 - 1 Genoptagelse og forældelse direkte følge af en ansættelse vedrørende et andet indkomstår Landsskatterettens jr. nr. 10-02523 Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten afsagde

Læs mere

Omkostningsgodtgørelse - sagkyndig bistand efter klage- eller domstolssagens afslutning - L 42, FT samt SKM SKAT

Omkostningsgodtgørelse - sagkyndig bistand efter klage- eller domstolssagens afslutning - L 42, FT samt SKM SKAT - 1 Omkostningsgodtgørelse - sagkyndig bistand efter klage- eller domstolssagens afslutning - L 42, FT 2014-15 samt SKM2014.816.SKAT Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Skattemyndighederne har

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 25. marts 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 25. marts 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 25. marts 2014 Sag 291/2013 Tårnby Kommune (advokat René Offersen) mod Forenede Danske Motorejere som mandatar for A (advokat Lennart Fogh) I tidligere instanser

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 11. januar 2018

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 11. januar 2018 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 11. januar 2018 Sag 173/2017 (1. afdeling) A (advokat Christian Falk Hansen) mod Skatteministeriet (advokat Anders Vangsø Mortensen) I tidligere instanser er afsagt dom

Læs mere

H Ø R I N G. Finansrådet deltager gerne i et arbejde med SKAT med henblik på at præcisere dele af styresignalet.

H Ø R I N G. Finansrådet deltager gerne i et arbejde med SKAT med henblik på at præcisere dele af styresignalet. H Ø R I N G SKAT Att.: Karin S. R. Rasmussen, Østbanegade 123 2100 København Ø Via email: Karin.SR.Rasmussen@skat.dk og juraskat@skat.dk Høringssvar vedrørende Genoptagelse Forvaltning af investeringsforeninger

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017 Sag 61/2017 A (advokat Karsten Høj) mod Region Hovedstaden (advokat Tage Siboni) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns Byret den 4.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 Sag 96/2016 (1. afdeling) Codan Forsikring A/S som mandatar for X-firma (tidligere Y-firma) (advokat Søren Vagner Nielsen) mod Boet efter A (advokat Michael

Læs mere

Af afgørelsen af 31. januar 2011 fra Patientforsikringen, der blev sendt direkte til A fremgår:

Af afgørelsen af 31. januar 2011 fra Patientforsikringen, der blev sendt direkte til A fremgår: DOM Afsagt den 12. april 2016 i sag nr. BS 1-2241/2014: Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle (advokat Mads Brandt, Vejle) mod A vej X-by (advokat Niels L. Johansen, Vejle) Sagens baggrund og parternes

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. august 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. august 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. august 2018 Sag 11/2018 (2. afdeling) Miljø-Bo A/S (advokat Carsten Pedersen og advokat Eivind Einersen) mod Focus Advokater P/S (advokat Leo Jantzen og advokat Stinne

Læs mere

VESTRE LANDSRETS DOM. afsagt den 20. september 2017 af Vestre Landsrets 14. afdeling

VESTRE LANDSRETS DOM. afsagt den 20. september 2017 af Vestre Landsrets 14. afdeling VESTRE LANDSRETS DOM afsagt den 20. september 2017 af Vestre Landsrets 14. afdeling V.L. B 1849 16 E og F V.L. B 1850 16 C og D V.L. B 1851 16 A V.L. B 1852 16 - 2 - B Retten i Holstebro har den 14. juli

Læs mere

DOMSTOLENS DOM (Sjette Afdeling) 8. marts 1988*

DOMSTOLENS DOM (Sjette Afdeling) 8. marts 1988* DOMSTOLENS DOM (Sjette Afdeling) 8. marts 1988* I sag 165/86, angående en anmodning, som Nederlandenes Hoge Raad, Tredje Afdeling, i medfør af EØF-Traktatens artikel 177 har indgivet til Domstolen for

Læs mere

SKAT har d. 8. juni 2015 fremsendt ovennævnte forslag til styresignal til FSR - Danske Revisorer med anmodning om bemærkninger.

SKAT har d. 8. juni 2015 fremsendt ovennævnte forslag til styresignal til FSR - Danske Revisorer med anmodning om bemærkninger. SKAT Østbanegade 123 København Ø 29. juni 2015 Genoptagelse - Forvaltning af investeringsforeninger - Ydelser til pensionskasser - EU-Domstolens dom i sag C- 464/12, ATP Pension Service - Udkast til styresignal,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 14. april 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 14. april 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 14. april 2015 Sag 161/2014 A (advokat Gitte Skouby) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Birgitte Kjærulff Vognsen) I tidligere instans er afsagt dom af

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. marts 2013

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. marts 2013 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. marts 2013 Sag 116/2011 (1. afdeling) Halmtorvet 29 A/S (advokat Carsten Lorentzen) mod Rebekka Nørgaard Bach (advokat Karsten Cronwald) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B138600F JRH/CDA UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 17. november 2017 af Østre Landsrets 12. afdeling (landsdommerne Olaf Tingleff, Bloch Andersen og Ole Stryhn (kst.)). 12. afd. nr. B-1386-16:

Læs mere

DOMSTOLENS DOM (Fjerde Afdeling) 29. oktober 2009 *

DOMSTOLENS DOM (Fjerde Afdeling) 29. oktober 2009 * DOMSTOLENS DOM (Fjerde Afdeling) 29. oktober 2009 *»Sjette momsdirektiv artikel 19, stk. 2 fradrag for indgående afgift delvis afgiftspligtig person goder og tjenesteydelser, som benyttes såvel til afgiftspligtige

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om merværdiafgiftsloven (momsloven)

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om merværdiafgiftsloven (momsloven) Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om merværdiafgiftsloven (momsloven) 1 I bekendtgørelse om merværdiafgiftsloven (momsloven), jf. bekendtgørelse nr. 663 af 16. juni 2006, som ændret ved bekendtgørelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. april 2014

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. april 2014 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. april 2014 Sag 213/2012 (1. afdeling) Codan Forsikring A/S og Codan A/S (advokat Bente Møll Pedersen for begge) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat

Læs mere

1 K S S f 2 3 fl 6 FEB.2014

1 K S S f 2 3 fl 6 FEB.2014 o 1 K S S f 2 3 fl 6 FEB.2014 J. nr. 750222-A Z- 0 ^ UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET OS-02-2014- KFM 1 VJ23 : i>es S- 1 - ZO-^^O DOM afsagt den 5. februar 2014 af Vestre Landsrets 4. afdeling

Læs mere

DOMSTOLENS DOM 21. februar 1989 *

DOMSTOLENS DOM 21. februar 1989 * DOMSTOLENS DOM 21. februar 1989 * I sag 203/87, Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber, ved juridisk konsulent S. Fabro, Kommissionens Juridiske Tjeneste, som befuldmægtiget, og med valgt adresse

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. september 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. september 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. september 2016 Sag 144/2016 A og B (advokat Jakob Fastrup) mod Ringkøbing-Skjern Kommune (advokat Jens Erik Pedersen) I tidligere instanser er truffet afgørelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 Sag 73/2011 (1. afdeling) Rodmund Nielsen (advokat Bjørn á Heygum) mod TAKS (advokat Ingi Højgaard) og P/F Wenzel (advokat Christian Andreasen) og Sag

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X (herefter kaldet klager) klaget over advokat A (herefter kaldet indklagede).

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X (herefter kaldet klager) klaget over advokat A (herefter kaldet indklagede). København, den 12. januar 2010 J. nr. 2009-01-0663 MRY/LOV 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har X (herefter kaldet klager) klaget over advokat A (herefter kaldet indklagede).

Læs mere

Tre styresignaler i høring - ATP sagen

Tre styresignaler i høring - ATP sagen SKAT Østbanegade 123 2100 København Ø 26. juni 2015 Tre styresignaler i høring - ATP sagen Dansk Erhvervs bemærkninger til styresignaler vedr ATP-dommen SKAT den 8. juni 2015 sendt udkast til tre styresignaler

Læs mere

DOMSTOLENS DOM (Tredje Afdeling) 22. november 2001 *

DOMSTOLENS DOM (Tredje Afdeling) 22. november 2001 * DOM AF 22.11.2001 SAG C-184/00 DOMSTOLENS DOM (Tredje Afdeling) 22. november 2001 * I sag C-184/00, angående en anmodning, som Tribunal de première instance de Charleroi (Belgien) i medfør af artikel 234

Læs mere

Forlænget ligningsfrist skatteforvaltningslovens 26, stk. 5, jf. skattekontrollovens

Forlænget ligningsfrist skatteforvaltningslovens 26, stk. 5, jf. skattekontrollovens - 1 Forlænget ligningsfrist skatteforvaltningslovens 26, stk. 5, jf. skattekontrollovens 3 B SKM2012.221.HR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Højesteret tilkendegav ved en dom af 23/3 2012,

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 30. maj 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 30. maj 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 30. maj 2016 Sag 32/2016 Havtrygd Gjensidige Forsikring og Libas AS (advokat David Rubin for begge) mod Thyborøn Skibs & Motor A/S (advokat Michael S. Wiisbye) I

Læs mere

Høring om styresignal vedrørende moms på salg af byggegrunde, H

Høring om styresignal vedrørende moms på salg af byggegrunde, H SKAT Østbanegade 123 København Ø 8. november 2016 Høring om styresignal vedrørende moms på salg af byggegrunde, H318-16. SKAT har den 14. oktober 2016 fremsendt ovennævnte forslag til styresignal til FSR

Læs mere

fastsat ved internationale konventioner om oprettelse af disse organer eller ved aftaler om hjemsted.

fastsat ved internationale konventioner om oprettelse af disse organer eller ved aftaler om hjemsted. Til lovforslag nr. L 12 Folketinget 2011-12 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 22. marts 2012 Forslag til Lov om ændring af lønsumsafgiftsloven, momsloven, opkrævningsloven, lov om offentligt

Læs mere

Til Folketinget Skatteudvalget

Til Folketinget Skatteudvalget Skatteudvalget, Skatteudvalget, Skatteudvalget 2018-19 L 28, L 28 A, L 28 B Offentligt 12. december 2018 J.nr. 2017-1461 Til Folketinget Skatteudvalget Vedrørende L 28 - Forslag til Lov om ændring af selskabsskatteloven,

Læs mere

D O M. (advokat Jakob Krogsøe, København) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Tim Holmager, København)

D O M. (advokat Jakob Krogsøe, København) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Tim Holmager, København) D O M afsagt den 21. september 2015 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Henrik Twilhøj og Linda Hangaard) i ankesag V.L. B 1653 14 (advokat Jakob Krogsøe, København) mod Skatteministeriet

Læs mere

DOMSTOLENS DOM (Tredje Afdeling) 13. juli 1989 *

DOMSTOLENS DOM (Tredje Afdeling) 13. juli 1989 * SKATTEMINISTERIET / HENRIKSEN DOMSTOLENS DOM (Tredje Afdeling) 13. juli 1989 * I sag 173/88, angående en anmodning, som Højesteret i medfør af EØF-Traktatens artikel 177 har indgivet til Domstolen for

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget for Andragender MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget for Andragender MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE EUROPA-PARLAMENTET 2004 Udvalget for Andragender 2009 20.02.2009 MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Om: Andragende 0951/2004 af Jan Dolezal, polsk statsborger, for "Wielkopolskie Zrzeszenie Handlu i Usług w Poznaniu",

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0436 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0436 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0436 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 21.06.2004 KOM(2004)436 endelig Forslag til RÅDETS BESLUTNING om bemyndigelse af Portugal til at

Læs mere

D O M. af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Peter Buhl, Esben Hvam og Jeanette Bro Fejring (kst.)) i ankesagerne

D O M. af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Peter Buhl, Esben Hvam og Jeanette Bro Fejring (kst.)) i ankesagerne D O M afsagt den af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Peter Buhl, Esben Hvam Jeanette Bro Fejring (kst.)) i ankesagerne (advokat Henrik Christian Strand, Aarhus) mod under konkurs (kammeradvokaten

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. marts 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. marts 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. marts 2015 Sag 172/2014 L (advokat Henrik B. Jensen) mod U (advokat Simon Langvardt Müller) I tidligere instanser er afsagt beslutning af Boligretten i København

Læs mere

Forældelse skatteansættelse og skattekrav

Forældelse skatteansættelse og skattekrav - 1 Forældelse skatteansættelse og skattekrav Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Med selvangivelsen foretages en opgørelse af årets skattetilsvar (skatteansættelse), og skattevæsenet opkræver

Læs mere