Bilag IV arter, fauna

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bilag IV arter, fauna"

Transkript

1 Bilag 4 Bilag IV arter, fauna Småflagermus (Microchiroptera): Art Vandflagermus (Myotis daubentonii) Damflagermus (Myotis dasycneme) Skægflagermus (Myotis mystacinus) 1. Registreret i Nordsjælland 2. Udbredelse i norden 1. Ja, findes bl.a. i Gribskov og St. Dyrehave. 2. Vidt udbredt og en af de mest alm. arter i Europa. 2. Arten er sårbar. Der synes dog bl.a. at være 3 solide bestande i det nordlige Europa, en i Holland, en i Jylland og en i de Baltiske lande. Arten er yderligere registret om sommeren på Lolland, Falster og Møn. 2. I Skandinavien forekommer arten til ca. 64 N. Den mangler i Nordskotland og DK, dog bortset fra på Bornholm. Biologi/Fouragering Trusler Effekter ved genskabelse af naturlig hydrologi. Vinterdvale i kalkgruber, kældre, Tilgroning af vandområder. Positiv: Arten er afhængig af brønde m.v. Ødelæggelse af vinterkvarterene vandområder. Flere træer vil gå Yngler (ynglekolonier) i hule herunder kalkgruber og hule ud, og blive hule, som følge af træer altid i nærheden af træer. den stigende vandstand. jagtområderne. Insektæder, jager på eller lige over vandoverflader om natten. Stærkt afhængige af kalkgruber som vinterkvarter. Yngler (ynglekolonier) i huse eller hule træer i nærheden af jagtområderne. Jager insekter om natten, 90 % af deres fourageringsmønster sker over eller på vandflader. Resten fanges over rørbræmmer og lave buske. Overvintre i underjordiske rum som kældre og kalkgruber men muligvis også i hule træer og på lofter. Ynglekolonierne findes især i beboelseshuse i skove eller skovagtige områder. Arten jager insekter langs skovbryn eller i lysåbne huller mellem træerne i skov eller park. Forstyrrelser i eller ødelæggelse af vinterkvartererne (især kalkgruber). Fældning af hule træer i nærheden af vandflader, samt fjernelse af ledelinjer i landskabet. Ødelæggelse og forringelse af vinterkvarterene. Fældning af hule træer. Positiv: Da arten er afhængig af vandflader som fortrukken fouragerings lokalitet. Da der vil blive skabt flere hule træer. Det skal dog nævnes at Nordsjælland ikke huser kalkgruber, og herved ikke umiddelbart er egnet som vinterkvarter for arten. Positiv: Da der skabes vedvarende lysåbne huller inde i skoven, samt at antallet af døde (hule) træer antageligvis øges. Obs. Der er en række teorier om, hvorfor arten ikke er udbredt i DK, bl.a. mener man, at det skyldes konkurrence fra især dværgflagermusen.

2 Brandts flagermus (Myotis brandtii) Frynseflagermus (Myotis nattereri) Bechsteins flagermus (Myotis bechsteinii), forsvandt fra Sjælland i slutningen af 1800-tallet. 2. Små bestande på Lolland og i de 4 jyske kalkgruber. Arten er som Skægflagermusen velrepræsenteret på Bornholm. I Europa nordpå til ca. 65 N. 1. Ja, men kun mellem Helsingør og Sverige. Det må fremhæves at det kan skyldes at den er vanskelig at taksere. Der ud over er den jævnt spredt i det meste af DK, dog bedst repræsenteret på Bornholm. 2. Vidt udbredt i hele Europa. 2. To fund af arten er registret på Bornholm, der er dog tvivl, om det er tilflyvere eller om Bornholm huser en lille bestand. Mod nord når udbredelsen England, Skåne og som omtalt Bornholm. (Har mange biologiske fællestræk med Skægflagermusen). Overvintring: underjordiske rum. Ynglekolonier: i huse i eller op ad skove. Jagt: langs skovbryn eller i huller i skov og park. Vinterkvarterene omfatter kældre, kalkgruber, huse eller hule træer. Sommerkvarterene er som ved de fleste andre Myotisarter i huse eller i hule træer. Jager typisk langs mure og klippevægge tæt på vegetation. En del af byttet fanges i luften men den fouragerer også på insekter og insektlaver som sidder på, stammer, blade, mure m.v. Arten er især knyttet til skovområder og jager også langs skovkanter, som mange af de øvrige arter træffes den ofte nær vand. Arten er en typisk skovflagermus, der foretrækker hule træer som dagkvarter (ynglested) men også som vinterkvarter. Arten jager tæt på vegetationen eller inde mellem træernes grene hvor den tager insekter som sidder på stammer, blade og sågar på jorden. Ødelæggelse og forringelse af vinterkvarterene. Fældning af hule træer. Ødelæggelse og forringelse af vinterkvarterene. Fældning af hule træer. Da den er stærkt afhængig af hule træer i lokalområdet udgør fældningen af disse en særlig trussel. Positiv: Der skabes vedvarende lysåbne huller inde i skoven, samt at antallet af døde (hule) træer antageligvis øges. Obs. Der er en række teorier om, hvorfor arten er så ringe udbredt i DK, bl.a. mener man, at det skyldes konkurrence fra især dværgflagermusen. Positiv: Som følge af genskabelse af flere våde partier i skovene, må man antage at populationen af forskellige arter af insekter vil gå frem. Da disse som bekendt ofte i starten af deres livscyklus er afhængige af tilstedeværelsen af vand. Flere træer som går ud og danner grundlag for at mængden af hule oprette stammer øges. Positiv: Stigende vandstand i lokalområdet vil antageligvis medføre, som tidligere nævnt, flere døde oprette samt væltede træer. Fugtige og våde arealer fremmer forekomsten af insekter generelt.

3 Skimmelflagermus (Vespertilio murinus Linnaeus) Sydflagermus (Eptesicus serotinus) Nordflagermus (Eptesicus nilssonii) 1. Ja, det nordøstlige Sjælland huser den tætteste kendte bestand af arten i verden, herunder Gribskov og St. Dyrehave. 2. Arten er også forekommende på Lolland, Fyn, Bornholm og i Jylland. Arten er fundet især i det nordlige Europa. 1. Ja, arten er en af Danmarks mest alm. flagermus. Bestanden er fåtallig i det nordlige Jylland samt Nordøstsjælland. Arten er dog registeret i Gribskov og St. Dyrehave om sommeren. 2. Sydflagermusen er velrepræsenteret i det nordlige Europa., er ikke registreret i DK siden før Før 1920 var alle fund (4) på Sjælland. 2. Arten er bl.a. meget alm. i Skåne. Arten er udbredt i Central- og Nordeuropa helt op til polarcirklen. Meget knyttet til kulturlandskabet, hvor den jager højt og frit, især over det åbne landskab og søarealer, men også i skovkanter og levende hegn. I sensommeren tiltrækker søer med store forekomster af insekter i høj grad arten til. Arten har tilpasset sig byens kunstige klippelandskab bygninger osv. her overvintre og parre den sig. Arten flytter dog på landet i yngletiden, hvor den slår sig ned i lave bygninger så som parcelhuse. Sydflagermusen er som Skimmelflagermusen godt tilpasset kulturlandskabet. Arten findes i en lang række habitater, men findes hyppigst jagende langs skovkanter, omkring enkeltstående træer, ved parcelhuse m.v. Den overvintrer i sprækker i huse, på kølige frostfrie steder ofte forbundet med huse (lofter og kældre). Også om sommeren holder den til i forbindelse med bygningsværker. Nordflagermusens biologi ligger tæt op ad Sydflagermusens. Arten findes i en lang række habitater, men findes hyppigst jagende langs skovkanter, omkring enkeltstående træer, ved parcelhuse m.v. Den er en af de få arter der kan trives i nåleskovsbælter. Arten er ikke truet i DK. Den er ikke truet som art. Lokale bestande kan dog være truet af nedrivning af bygninger, samt lukning af de steder i bygningen hvor de holder til. Den er ikke truet som art. Lokale bestande kan være truet af nedrivning af bygninger, samt lukning af de steder i bygningen hvor de holder til. Findes ikke i DK. Neutral: Arten er ikke knyttet til skoven. Neutral: Arten er ikke decideret knyttet til skoven. Neutral: Arten er ikke afhængig af forhold inde i selve skoven.

4 Brunflagermus (Nyctalus noctula) Bredøret flagermus (Barbastella barbastellus) Langøret flagermus (Plecotus auritus) 1. Ja, arten er udbredt over det meste af DK, bl.a. i Gribskov og St. Dyrehave. 2. Vidt udbredt i det sydlige Nordeuropa og i Skandinavien nordpå til N (løvskovens nordgrænse)., på Sjælland forekommer arten kun på Stævns. 2. Flere små bestande på Lolland, Falster og Møn. Bredøret flagermus forekommer bl.a. i Midtengland, Mellemsverige og de baltiske stater i nord. 1. Ja, spredte fund i det meste af Danmark, dog mest alm. på Bornholm, arten er også repræsenteret i Gribskov og St. Dyrehave. 2. Arten er vidt udbredt i Europa. Brunflagermus benytter hule træer som både sommer- og vinter kvarter, parringen foregår også her. Den jager forholdsvist højt i frit rum væk fra træer m.v. Arten jager også over søer og andre åbne flader. Føden består især af biller, natsommerfugle og myg. Vinterkvarterene omfatter bl.a. gruber, kasematter, hule træer og bygninger. Ynglekolonierne finder man bl.a. bag skodder, revner i træbeklædning, på lofter og i hule træer. Jagten finder ofte sted i mellemhøjde omkring træer eller trækroner. Byttet er fortrinsvist natsommerfugle. Arten jager meget tæt på vegetationen, vægge og mure, hvor den snupper siddende insekter (især dag- og natsommerfugle). Den opholder sig i huse, på lofter, i lader samt i hule træer om sommeren. Overvintringen finder sted i kalkminer, iskældre, kasematter, bunkere o.l. Fældning af gamle og hule træer i skov og park er den største trussel mod arten. Arten er alm. i DK Arten er sårbar over for restaureringer og tætning af gamle træbeklædninger, skodder m.v. Fældning af gamle træer samt ødelæggelse af underjordiske vinterkvarterer. Arten er sjælden i DK. Fældning af gamle og hule træer i og ved skov. Nedrivning af gamle bygninger i og nær skoven. Positiv: Genskabelsen af våde områder i skoven vil bevirke at arealet udgår som produktionsapparat (skovdyrkningsareal). Gamle og døde træer vil frit kunne stå i forbindelse med genskabelsen af naturlig hydrologi. Neutral: Bredøret flagermus opholder sig antageligvis ikke meget inde i skoven. Positiv: Da arten bl.a. har ynglekolonier i hule træer. Dværgflagermus (Pipistrellus pipistrellus) 1. Ja, arten er en af Danmarks mest almindelige, og udbredt over det meste af landet, herunder også i Gribskov og St. Dyrehave. 2. Arten er meget almindelig i Skandinavien. Arten klarer sig godt og har tilpasset sig mennesket. Den er en af de arter vi hyppigst finder i huse. Den ynder at jage i haver og parker med løvtræsbevoksninger samt i skovkanter og lysninger. Foruden bygninger benytter arten hule træer som sommer og vinterkvarterer. Fældning af gamle og hule træer, samt forringelse eller nedrivning af huse nær skoven. Positiv: Da arten gerne opholder sig i hule træer. Den er dog ikke decideret afhængig af selve skoven som habitat.

5 Troldflagermus (Pipistrellus nathusii) 1. Ja, er udbredt i det meste af DK, også i Gribskov og St. Dyrehave. 2. Udbredt mange steder i Europa. Troldflagermusen er knyttet til løvskov. Den jager typisk i åbninger mellem gamle løvtræer og træffes ofte ved søer og åer. Sommerkolonierne findes i hule træer, fuglekasser og i huse. Vinterkvartererne findes lignende steder. Fældning af hule træer og afskæring af hule grene. Positiv: Da antallet af hule træer som følge af øget vandstand vil gå frem. Delkonklusion: For alle småflagermus nævnt i ovenstående skema, vil genskabelsen af våde arealer i skoven ikke umiddelbart påvirke arterne negativt. Genskabelse af naturlig hydrologi generelt vil antageligvis medføre at populationerne af forskellige insekter øges, insekter er som bekendt flagermus fortrukne ernæringskilde. Flere af småflagermusene jager over vand, og i lysninger i skoven generelt. Mængden af døde træer i vådområdernes randzone vil stige og som følge af dette opstår der hule træer. Alt det til sammen vil bevirke, at bevaringsstatus for arten ikke forringes men muligvis forbedres. Litteratur som er blevet anvendt for informationer om Microchiroptera: H. J. Baagøe & T.S. Jensen, 2007: Dansk Pattedyratlas. Gnavere (Rodentia): Art Hasselmus (Muscardinus avellanarius) 1. Registreret i Nordsjælland 2. Udbredelse i norden, men arten er fundet i Midt-, Syd-, og Sydvestsjælland. 2. Hasselmus er ligeledes fundet i det østlige og sydlige Jylland samt på Sydfyn. Forekomster findes også i det sydlige Sverige. Biologi/ Fouragering Trusler Effekter ved genskabelse af naturlig hydrologi. Alle lokaliteter for Hasselmus i Den væsentligste trussel for arten Positiv: Hasselmusen vurderes til DK er karakteriseret ved en høj er mangelen på egnede stabile ikke at blive påvirket negativt, andel af forskellige løvtræer, levesteder med højt artsindhold, som følge af genskabelse af våde eller blandede bevoksninger af fjernelse af sammenhængende områder, da disse ligger i løv- og nåletræer, med opvækst leveområder i skoven eller i stormfaldshuller, hvor der af urter og klatrende tornede levende hegn. Intensive tidligere var monokulture af vækster. Arten ernærer sig af nye driftsmetoder, ensaldrende rødgran. Den fremgang af skud, blomster, frø og proteinrige monokulture. insekter på populationsniveau insekter. Hasselmusen vurderes som som antageligvis opstår, som Arten foretrækker stabile og tæt værende sårbar. følge af mere vand i skoven vil forbundne levesteder med høj muligvis gavne Hasselmusen, da artsdiversitet. Om sommeren insekter er en del af opholder den sig i dagtimerne i fødegrundlaget. Hule træer vil plantereder i hule træer eller danne grundlag for gode redekasser. Vinteren tilbringer sommer- opholdssteder. den i en særlig foret rede under trærødder eller træstubbe, dog tæt på jordoverfladen.

6 Birkemus (Sicista betulina) 2. Arten findes i det vestlige Limfjordsområde og et bælte tværs over Sydjylland fra Esbjerg og Ribe i vest til Vejle og Kolding i øst. Arten er også registeret i et sammenhængende område i Midtsverige, og der er spredte fund i Norge. Birkemus er især fundet i åbent terræn som fugtige enge, afgræssede skrænter, heder, og ekstensivt dyrkede arealer, men også i blandingsskov, pilekrat, fugtige skovenge, højmoser og elleskov. Fundene i DK omfatter således mange forskellige biotoptyper. Kravene til biotoptyperne er sandsynligvis årstidsbestemt. Status for Birkemusen er vanskelig at vurdere, da den har særdeles bredspektrede biotopvalg. Der er dog ingen tvivl om at DK har levedygtige bestande af Birkemus. Med den viden man ligger inde med nu, er det imidlertid svært at konstatere, hvorledes arten bør forvaltes. Neutral: Det er imidlertid ikke noget som tyder på at vådere skovarealer ville influere negativt på arten. Birkemus er bl.a. observeret på fugtige enge, i ellemoser samt på fugtige skovenge. Delkonklusion: I relation til en konsekvensvurdering for de to arter af gnavere beskrevet ovenfor, må det antages at genskabelse af våde partier i skoven, ikke vil føre til væsentlige negative påvirkninger af hhv. Hasselmus og Birkemus. Det må dog nævnes, at man i sin planlægning af genskabelse af vådområder, skal bestræbe sig på, ikke at fragmentere arternes levesteder yderligere. Denne betragtning er i dette projekt (naturlig hydrologi i hhv. Gribskov og St. Dyrehave) ikke umiddelbar problematisk, da der kun er tale om 12 km grøftelukninger over et meget stort areal fordelt på to forskellige skove. De to omtalte arter er ikke fundet på Nordsjælland. Litteratur som er blevet anvendt for informationer om Rodentia: H. J. Baagøe & T.S. Jensen, 2007: Dansk Pattedyratlas. Rovdyr (Carnivora): Art Odder (Lutra lutra) 1. Registreret i Nordsjælland 2. Udbredelse i norden 2. Midt- og Nordjylland er i dag kerneområde for arten. En mindre forekomst er registreret i et begrænset område på Vestsjælland. Norge, Skotland, og Irlands kyster rummer nogle af de mest levedygtige bestande af Odder. Biologi/ Fouragering Trusler Effekter ved genskabelse af naturlig hydrologi. Odderen lever i tilknytning til Trafikdrab skønnes i dag at Positiv: Da arten er stærkt vådområder, den findes i såvel udgøre den største trussel. tilknyttet vandområder. Arten stillestående som rindende vand Tidligere udgjorde rusefiskeri en foretrækker dog større søer og og både i fersk- og saltvand. Søer trussel mod odderbestanden, da moser. På sigt kan man forstille og moser med store odderne sad fast i ruserne, dette sig, at arten ville trives i Esrum rørskovsområder er især resulterede i druknedøden. Sø, enten ved udsætning eller på velegnede levesteder for arten. lang sigt ved naturlig Odderen er territoriehævdende indvandring. og kræver meget plads. Odderen lever primært af fisk med den længde på cm, ål dog cm, men den æder også frøer, fugle, krebsdyr og mindre pattedyr. Om dagen opholder arten sig i en hule i brinken, under buske, træer eller andet.

7 Delkonklusion: Arten vurderes på ingen måde at blive negativt påvirket ved genskabelse af naturlig hydrologi i skoven. Artens bevaringsstatus vil om noget blive forbedret, især, hvis der er spredningsmuligheder ind i skoven via vandsystemet (vandløb m.v.). Litteratur som er blevet anvendt for informationer om Carnivora: H. J. Baagøe & T.S. Jensen, 2007: Dansk Pattedyratlas. Krybdyr (Reptilia) Art 1. Registreret i Nordsjælland 2. Udbredelse i norden Biologi/ Fouragering Trusler Effekter ved genskabelse af naturlig hydrologi. Europæisk sumpskildpadde (Emys orbicularis) Markfirben (Lacerta agilis) 2. Europæisk sumpskildpadde findes på Silkeborg-egnen. Hvorvidt der er tale om en overlevende oprindelig dansk bestand, eller om det drejer sig om udsatte skildpadder er usikkert. 1. Ja, den findes over hele landet, mest almindelig ved kysterne. 2. I resten af Skandinavien finder man kun markfirbenet i det sydlige Sverige, hvor den generelt er sjældent og har en meget spredt forekomst. Arten findes især i sø, mose og vandhul, men også i løv-, nål- og blandingsskov. Skildpadderne går i dvale i mudderet på bunden af søer og vandhuller, hvor de kan klare selv de koldeste vintre uden større problemer. Føden består især af padder, men skildpadderne æder også fisk, snegle, muslinger, krebsdyr og insekter. De kolde og våde somre i Danmark er det største problem for sumpskildpadden, fordi skildpadderne lægger deres æg på land, og disse kræver en høj temperatur for at kunne udvikles. Den lever i åbne områder med løs, gerne sandet jord, hvor den ofte træffes i små kolonier. Den findes kun i varme, tørre områder som heder, klitter, grusgrave og overdrev. Man møder ikke markfirbenet på de mere fugtige og kølige steder, da dens æg ikke kan klægges her. Insekter og edderkopper udgør hovedføden. Det æder stort set alt, hvad det kan gabe over, men de vigtigste fødeemner er dog Man kan hjælpe arten ved at sørge for, at søbredderne og vandhullerne hvori skildpadden forekommer ikke gror til i rørskov og pil eller andre højtvoksende planter. Markfirbenet er i tilbagegang. Det kan skyldes, at dens levesteder gror til. Det er derfor essentielt at vedligeholde de tørre lysåbne naturtyper. Positiv: Da arten lever og fouragerer i og ved arealer med vand. Neutral: Arten opholder sig ikke umiddelbart inde i skoven, da den foretrækker solbeskinnede tørre naturtyper.

8 græshopper, sommerfuglelarver og biller. Dvalen foregår i huller dybt under jorden. Delkonklusion: Europæisk sumpskildpadde er som beskrevet stærkt tilknyttet vådområder, og det må herved konkluderes at artens bevaringsstatus ikke forringes, men muligvis forbedres, som følge af genskabelse af naturlig hydrologi i skovområder. Markfirben vurderes på baggrund af dennes krav til biotoptyper (overdrev, heder, klitter), ikke at blive påvirket af flere vådområder i skoven. Litteratur som er blevet anvendt for informationer om Reptilia: & Padder (Amphibia): Art Stor vandsalamander (Triturus cristatus) Klokkefrø (Bombina bombina) 1. Registreret i Nordsjælland 2. Udbredelse i norden 1. Ja, udpegningsart i Gribskov. 2. Stor vandsalamander er almindelig i hele landet undtagen i Vestjylland og Vendsyssel, hvor der kun findes få dyr. Mest almindelig er den i det sydøstlige Danmark. I resten af Skandinavien har den en mere begrænset udbredelse. Den er kun almindelig i Sydsverige. 2. Findes ganske få steder i Biologi/ Fouragering Trusler Effekter ved genskabelse af naturlig hydrologi. Forår og sommer lever den i vandhuller. Stor vandsalamander lever derudover på land en stor del af året, mest i skove og haver. I vandet tager den krebsdyr, snegle og haletudser på land æder den orme, insekter og snegle. Den foretrækker at leve i rene vandhuller, som solen gerne må kunne skinne på, og som oftest er mellem 50m² og 2500m², men kan være over 1 hektar store. Den foretrækker især, rene, dybe vandhuller i eller nær skov. Uden for yngletiden lever salamandrene på land og gemmer sig om dagen under sten og træstammer og i gamle musehuller. Klokkefrøer foretrækker lavvandede vandhuller med Stor vandsalamander er gået noget tilbage i antal. Det skyldes sandsynligvis: At vandhullerne forurenes gennem for mange næringsstoffer og derfor gror til. At der udsættes fisk og ænder i vandhuller. Klokkefrøen er vores mest truede frøart. Den store Positiv: Arten opholder sig ca. halvdelen af sin levetid i vandhuller o.l. Som følge af genskabelsen af vandhuller, søer og moser vil flere træer gå ud og med tiden vælte, dette vil skabe opholdssteder for arten. Positiv: Især hvis der opstår lavvandede vandhuller som er

9 det Sydfynske Øhav, på Fyn og på Sjælland. I Skandinavien mangler den næsten helt. Kun enkelte steder i Sydsverige lever der klokkefrøer. I Østeuropa er klokkefrøen stadig almindelig. masser af sol og varme og en kraftig vegetation. I skyggefulde og mere kølige vandhuller finder man dem ikke. Dvalen foregår som regel på land under sten og væltede træstammer. Den fanger det meste af sit bytte ude i vandhullet. Det kan dreje sig om insekter, som havner på vandoverfladen, men også vandinsekter, orme og vandbænkebidere. tilbagegang skyldes, at: Grundvandet er blevet sænket. Søer, vandhuller og lavvandede oversvømmelser på markerne er blevet fyldt op, afvandet eller drænet. Vandhuller er forurenet af gødningsstoffer. Kvæghold er nedlagt, hvorefter vandhullerne er groet til. Der er sat fisk eller ænder ud i vandhullerne. solbeskinnet. Der er dog ikke noget som tyder på at arten spreder sig til Nordsjælland. Arten er truet af udryddelse, den samlede danske bestand er nede på 2000 dyr. Løgfrø (Pelobates fuscus) Løvfrø (Hyla arborea) 1. Ja, Løgfrøen findes i de fleste dele af Danmark, men dens udbredelse er meget opsplittet. Arten findes bl.a. tæt op ad Gribskovs vestlige side. 2. I Skandinavien findes løgfrøen, udover i Danmark, kun i det allersydligste Sverige. 2. Arten findes overvejende i Sydøstjylland, Als, Lolland, Sydsjælland og Bornholm. Løvfrøen blev genudsat i Århus og Slagelse i 1990erne og findes nu der i livskraftige bestande. I Skandinavien mangler den næsten helt. Kun enkelte steder i Sydsverige lever der løvfrøer. Løgfrøen foretrækker områder med løs, leret jord og findes derfor typisk på dyrkede marker, særlig kartoffelmarker. Den ses dog også i enge, moser og endda i haver. Løgfrøen er ret kritisk i sit valg af ynglevandhuller. De skal være solbeskinnede, have rent vand, og der må ikke være fisk. Løgfrøen er tilpasset til at grave i jorden og tilbringer det meste af sin tid nedgravet. Løgfrøen æder biller, edderkopper, orme og snegle. Løvfrøen trives i et varieret landskab med haver, levende hegn og skovbryn. Den er den eneste danske frø, der klatrer i træer. For at et vandhul er egnet som levested for løvfrø skal det være solbeskinnet, vandet skal være rent, og der må ikke være fisk. Vandhuller, der tørrer ud i sensommeren, og lavvandede vandhuller i enge og Løgfrøen er gået meget stærkt tilbage. Det skyldes, at: Vandhuller er blevet fyldt op, tørret ud eller forurenet, vandhuller er plantet til med skyggende træer, der er udsat fisk, krebs eller ænder i vandhullerne. Store landbrugsmaskiner dræber frøerne, når de høster, pløjer og harver markerne, hvor løgfrøerne opholder sig. Flere frøer dræbes på grund af mere trafik med biler. Tidligere var den største trussel opfyldning af vandhuller. Nu er det mere tilgroede og overgødskede vandhuller. Udsætning af fisk i vandhuller har måske i de seneste år været den vigtigste årsag til tilbagegang. Samlet set tyder det dog på at arten generelt er i fremgang. Positiv: Arten er til dels vandlevende. De våde arealer som skabes i skoven, vil i visse tilfælde ikke komme til at indeholde fisk, muligvis heller ikke på lang sigt. Arten er dog ikke udpræget skovlevende, muligvis grundet at træerne ofte skygger vandhullerne for meget. Positiv: Som beskrevet er arten afhængig af vandige miljøer især i yngleperioden. I forbindelse med genskabelse af naturlig hydrologi må man forestille sig at der bl.a. vil opstå vandhuller som opfylder Løvfrøens fysiologiske og biologiske krav. Arten er dog ikke eksisterende i Nordsjælland endnu.

10 Spidssnudet frø (Rana arvalis) 1. Ja, arten er alm. overalt i Danmark undtagen på Bornholm og nogle mindre øer. 2. I Skandinavien findes den helt op til Lapland, den mangler dog næsten helt i Norge. græsmarker er særligt egnede. Det er vigtigt, at der er mange blomstrende planter, da frøerne bl.a. lever af de insekter, der bliver tiltrukket af blomsterne. Haletudserne lever af alger. Den spidssnudede frø ses typisk om foråret, når den yngler i små vandhuller i det åbne land, dvs. på marker, enge og overdrev. Yngletiden er ret kortvarig, og i maj er frøerne allerede forsvundet fra vandhullerne. Nu opholder de sig på enge og marker. Arten foretrækker små insekter som biller, fluer og myg, men æder også orme, snegle, edderkopper og andre insekter. Spidssnudet frø er gået meget tilbage, især mange steder i det østlige Danmark og er nogle steder blevet en sjælden art. Den er gået tilbage, fordi: Dens ynglevandhuller er blevet fyldt op, groet til eller forurenet. Der er blevet udsat fisk eller ænder i vandhullet. Moser og enge er blevet afvandet, så frøerne mister deres opholdssteder på land om sommeren. Neutral: Arten opholder sig primært i det åbne land. Hvis arten alligevel skulle forekomme i skoven, vil flere våde arealer her kun være positivt for arten. Springfrø (Rana dalmatina) 1. Ja, Arten findes dog kun et enkelt sted i Nordsjælland, hvilket er resultatet af en tilfældig udsætning af ægklumper i et vandhul nord for Hillerød i Arten er set i Gribskov, nærmere betegnet på Nydam høstsletseng. 2. Springfrø findes i de sydøstlige dele af Danmark, men mangler helt i Jylland. I Skandinavien i øvrigt, er springfrøen meget sjælden og findes kun i det sydligste Sverige og på Øland. Den yngler især i velmarkerede og ret dybe vandhuller som f.eks. mergelgrave. Vandhullerne må bare ikke være meget forurenede. Der må heller ikke være udsat ænder, og helst må der heller ikke være fisk i vandhullet. Frøerne opholder sig uden for yngletiden ofte langt væk fra ynglevandhullet, og gerne i lysåbne arealer i løvskov. De kan dog også forekomme på bl.a. græsmarker, i skovbryn og i haver. Springfrøen æder mange biller og andre insekter. Springfrøen er forsvundet fra mange vandhuller i Danmark. Det skyldes, at: dens vandhuller fyldes op, dens vandhuller forurenes, der sættes fisk og ænder ud i vandhuller, skovsumpe tørlægges, løvskove laves om til nåleskov, hvor springfrøen ikke kan trives. Positiv: Genskabelse af vandhuller, søer m.v. vil komme arten til gode. Det skal bemærkes at arten foretrækker løvskov, herved må der sættes spørgsmålstegn ved, om arten kan trives i vandhuller i granbevoksninger. Det antages dog, at arten godt kan trives her, såfremt der er løvtræsbevoksninger i vandhullets umiddelbare nærhed. Strandtudse (Bufo calamita), i Østdanmark kendes der p.t. kun fire lokaliteter på Som navnet antyder, findes strandtudsen ofte nær kysten, Strandtudsen er gået mere tilbage end de almindelige Neutral: Arten opholder sig ikke umiddelbart inde i

11 Sjælland. 2. I Danmark findes strandtudsen spredt over det meste af landet, men den har sine største bestande i Nordjylland, på Fyn og det østlige Bornholm. Strandtudsen har sin hovedudbredelse i Nord- og Vesteuropa. og visse steder yngler den i vandhuller helt nede på stranden. I dag findes strandtudsen dog hyppigst i grusgrave. Strandtudsen foretrækker at yngle i næringfattige vandhuller, som er helt fri for vegetation. Efter parring og æglægning opholder de sig på stranden, på overdrev og i grusgrave. Strandtudsen er ikke kræsen og æder stort set alt, som den kan proppe ind i munden. Den æder dog mest myrer og biller. frøer og tudser. Hvorfor vides ikke. Tilbagegangen skyldes især, at: dens ynglevandhuller drænes, enge og marker udgrøftes, så vandstanden falder, grundvandet sænkes, gødskning gør bevoksningen høj og tæt omkring vandhullet og de steder, den jager, dyrene dræbes af biler, fordi de ofte søger føde på steder uden bevoksning, f.eks. på grus- og asfaltveje. skovbevoksede områder. Forekomster af grusgrave inde i skoven kunne danne potentielle levesteder for arten. Grønbroget tudse (Bufo viridis), På Fyn og på Sjælland findes den nu kun ganske få steder. 2. Den mangler i Jylland, men findes stadig enkelte steder på Fyn, Sjælland og Bornholm. På Lolland-Falster og Møn er den mere almindelig, ligesom den også er talrig på enkelte mindre øer. I resten af Skandinavien mangler den grønbrogede tudse næsten helt. Kun i Sydsverige findes den enkelte steder. Den grønbrogede tudse yngler i mange, forskellige slags vandhuller. De skal blot være solbeskinnede og ikke have ret megen bevoksning langs bredden. Det kan være: vandhuller i grusgrave, nygravede vandhuller, gadekær, lavninger med vand i klipper ved kysten, vandingshuller for kvæg, oversvømmelser på marker, i brakvand. Den grønbrogede tudse hører hjemme på strande, hvor den ofte yngler i vandhuller blot ganske få meter fra havet. Faktisk er den nærmere knyttet til stranden end strandtudsen. Den største del af føden udgøres dog af myrer og biller. Trafik med biler er en større trussel for den end for andre padder, fordi den oftere søger sin føde på asfalt, mange vandhuller nær bebyggelse er blevet ødelagt af forurening med møddingsaft og kloakvand, mange gadekær blev omkring 1970 omdannet til branddamme og fik lodrette cementkanter, udsætning af fisk og store mængder tamænder og gæs, put-and-take fiskeri i grusgrave, hvor der sættes ørreder ud har i løbet af ganske få år udryddet den fra en stor del af dens levesteder i Danmark. Tilgroning af vandhuller på strandenge udgrøftning og dræning af lavvandede oversvømmelser på enge og marker. Neutral: Arten opholder sig ikke umiddelbart inde i skovbevoksede områder. Vandhuller i skoven vil oftest være omgivet af megen vegetation, og ikke i udpræget grad være solbeskinnet.

12 Delkonklusion: Det kan ud fra en faglig betragtning konkluderes, at alle arterne beskrevet under Reptilia & Amphibia må antages ikke at blive berørt negativt som følge af genskabelse af naturlig hydrologi; såfremt de tørre naturtyper ikke bliver påvirket af projektet, her tænkes især på de tørre habitatområder som tilknytter Markfirben. Projektet inddrager og påvirker ikke sådanne naturtyper. De øvrige arter omtalt herunder, er alle afhængige af våde naturtyper, og disse arters bevaringsstatus vurderes samlet til at blive påvirket positivt. Litteratur som er blevet anvendt for informationer om Reptilia & Amphibia: & Fisk (Pisces): Art Snæbel (Coregonus oxyrhynchus) 1. Registreret i Nordsjælland 2. Udbredelse i norden 2. I Danmark er snæblen knyttet til vadehavsområdet, og findes kun i små bestande hovedsagelig i Vidåen og Brede Å. Snæblen findes i Nordeuropa, i det nordlige Asien og på de britiske øer. Biologi/ Fouragering Trusler Effekter ved genskabelse af naturlig hydrologi. Snæblen lever og opvokser i Opstemning af vandløb der Neutral: Arten formodes ikke Vadehavet, men om efteråret hindrer de gydemodne fisk i at at opholde sig i snævre vandrer den op i større vandre op til gydeområderne. grøftesystemer som til dels er vandløb for at gyde. Efter Regulering af vandløb og søer sommer- udtørrende. endt gydning trækker snæblen samt efterfølgende ned i de nedre dele af hårdhændede vedligeholdelse vandløbene og udvandringen har ødelagt mange til Vadehavet finder sted i det gydeområder og tidlige forår. Snæblen færdes opvækstområder for ynglen. ofte i små eller store stimer, Vandindtag ved bl.a. dambrug der afsøger de frie hindrer ynglen i at vandre ud i vandmasser for smådyr og Vadehavet. Forurening plankton. medfører bl.a. at æggene ikke kan udvikle sig og kvæles og fiskeri. Delkonklusion: Snæbel lever i store vandløbssystemer samt i havet, i DK Vadehavet. I Nordsjælland har der aldrig været fund af arten, hvis arten mod forventning alligevel skulle indfinde sig her, må Esrum Å antages at være det bedste bud på, hvor arten teoretisk set kunne indfinde sig. Arten er dog aldrig observeret her, og der er ingen planer om grøftelukninger nær Esrum Å i dette projekt. Litteratur som er blevet anvendt for informationer om Pisces: & &

13 Insekter (Insecta): Art Bred vandkalv (Dytiscus latissimus) Lys skivevandkalv (Graphoderus bilineatus) 1. Registreret i Nordsjælland 2. Udbredelse i norden 2. I dag menes den kun at findes på en enkelt lokalitet i Nordjylland og en enkelt lokalitet på Bornholm. Arten har altid været sjælden i Danmark. 1. Ja, dog ikke i selve Gribskov og St. Dyrehave. 2. Den er kun konstateret på Bornholm, i Nordsjælland og i Østjylland siden Den har sin nordvestlige grænse i Danmark. Biologi/ Fouragering Trusler Effekter ved genskabelse af naturlig hydrologi. Bred vandkalv findes i søer Bred vandkalv trues af: stor Positiv: Arten er bl.a. tilknyttet med rent vand, der er klart eller tilførsel af næringsstoffer til skovsøer og moser. Netop de to brunt (humusfarvet). Det er levesteder og tilgroning af naturtyper vil blive fremmet i især skovsøer, men den kan disse, put and take fiskeri, en projektet. også findes i tørvegrave, i tæt bestand af ænder eller fisk, moser eller i grus- eller som er en trussel overfor brunkulsgrave, der nu er fyldt larverne. med vand. Den kan leve i ret surt vand. Søen skal have en stor vandflade uden tæt vegetation og en vanddybde på mindst 1 m på det dybeste sted. Langs bredden findes ofte en lav sumpbevoksning. Bred vandkalv er et rovdyr, der tager mange forskellige byttedyr. Tilstedeværelsen af rigelige mængder af vårfluelarver er vigtigt, da de udgør fødegrundlaget for vandkalvens larve. Derudover æder bred vandkalv bl.a. også bugsvømmere. Arten lever i søer med rent vand, der er klart eller brunt (humusfarvet), og hvor solen kan skinne ned på vandfladen. Det kan både være naturligt opståede søer og kunstige søer f.eks. tørvegrave. Den kan leve i moderat surt vand, men søen skal være mindst 1 m dyb på det dybeste sted, og en del af den skal være fri for tæt plantevækst. I kanten skal der Lys skivevandkalv trues af: stor tilførsel af næringsstoffer til levesteder og tilgroning af disse, put and take fiskeri, en tæt bestand af ænder eller fisk, som er en trussel overfor larverne. Positiv: Da arten er vandlevende, og da der som følge af genskabelsen af naturlig hydrologi antageligvis vil opstå biotoper som er egnet for Lys skivevandkalv.

14 være en lav, åben sumpbevoksning af f.eks. star, hvor solen kan skinne ned og varme vandet op. I søen må der gerne stedvis være vandplanter på bunden. Dens føde er ikke nærmere kendt. Larverne lever formodentlig af små krebsdyr, mest dafnier. Eremit (Osmoderma eremita) 1. Ja, dog ikke i selve Gribskov og St. Dyrehave. 2. Siden 1950 er den kun konstateret på 14 lokaliteter: 5 på Lolland, 5 i Sydsjælland og 4 i Nordøstsjælland (Helsingør området). Eremitten er et skovinsekt. Den er knyttet til hule træer, hvori den lever ret skjult. Der kan være hundredvis af eremitter i ét træ. Den er fundet ynglende i de fleste arter af danske løvtræer, endda også i nåletræer. Som regel er det i store, flere hundrede år gamle træer, ofte eg eller bøg, som står frit i alléer, skovbryn eller lysninger og kan få sol. Larven æder dødt ved. Muligvis tager den voksne bille slet ingen næring til sig i den korte tid, den lever. Den store trussel overfor eremitten er, at de gamle, hule træer forvinder i det moderne skovbrug. Skal en bestand af eremitter overleve i den samme skov, skal der være træer af forskellig alder, således at der konstant findes gamle træer med huller i. Truslen forstærkes af, at væltede eller fældede gamle træer med eremitter i meget ofte hurtigt hugges op eller fjernes. Positiv: Som følge af projektet, naturlig hydrologi, vil der opstå flere uberørte arealer i skoven, ikke bare i/på selve mose- og vandfladerne men også i disses randzoner/bufferzoner. Det vil medføre flere væltede og opret døende træer som vil skabe et stort potentiale som levested for eremitten. Artens muligheder for at flyve til nye områder i andre skove er dog formodentlig meget begrænset. Sortplettet blåfugl (Maculinea arion), arten er ikke fundet i Nordsjælland siden Arten kan dog være overset i Nordsjælland. 2. Nu findes den umiddelbart kun et eller to steder i Nordjylland og et sted på Møn. Den lever på heder, klitter og overdrev, som ikke gødes, og hvor plantevæksten er lav. Der skal være en spredt bevoksning af timian eller merian som foder til larverne, og desuden skal der findes en bestemt myreart, i hvis bo larven kan vokse op. Larverne af sortplettet blåfugl tilbringer 10 måneder i myrenes bo hvor de spiser myrelarverne. Sortplettet blåfugl søger tit nektar på Sortplettet blåfugl trues af: gødskning og tilgroning af hhv. heder, klitter og overdrev. Neutral: Såfremt genskabelsen af naturlig hydrologi ikke påvirker de 3 områder arten er tilknyttet til. I projektet vurderes det at ingen af de omtalte tørre naturtyper vil blive påvirket.

15 timian, blåmunke, blåhat og knopurt. Grøn mosaikguldsmed (Aeshna viridis) 1. Ja, i Nordøstsjælland herunder i Gribskov og St. Dyrehave. 2. I det øvrige DK findes arten i et lille område i Sydvestjylland. Desuden er den i de senere år fundet på Bornholm og et par steder i Østjylland. Grøn mosaikguldsmed er ikke fundet i Norge, men den lever hist og her i de sydlige dele af Sverige og Finland. I Danmark yngler grøn mosaikguldsmed i to meget forskellige typer af natur: søer og moser, der ikke er for næringsrige, og hvor solen kan skinne ned på vandfladen. Ofte i skove og kanaler og grøfter i marsken. Arten findes kun, hvor planten krebseklo vokser. Den lægger nemlig kun sine æg i denne plante. Larverne angriber alt, der har en passende størrelse, f.eks. vandinsekter og deres larver. De voksne guldsmede jager i luften og tager flyvende insekter som fluer, hvepse, døgnfluer, sommerfugle og andre guldsmede. Grøn mosaikguldsmed trues af tilførsel af næringsstoffer og efterfølgende tilgroning af vandhuller og søer, hvor den yngler. Det betyder, at planten krebseklo, hvori den lægger sine æg, forsvinder. Positiv: Genskabelsen af flere våde arealer muliggøre at vandplanten krebseklo kan opformeres, herved vil grøn mosaikguldsmed få flere egnede levesteder. Åkande-kærguldsmed (Leucorrhinia caudalis), arten er ikke registreret her i landet siden 1912, arten var tidligere kendt fra et mindre antal søer og vandhuller i Nordsjælland. 2. Åkande-kærguldsmed findes i det sydøstlige Sverige, og det er ikke utænkeligt, at arten kan sprede sig til Danmark herfra. Åkande-kærguldsmed yngler i rene søer og vandhuller, der er svagt næringsrige, samt i brunvandede skovsøer. Søerne og vandhullerne skal være lune og solåbne med rigelig forekomst af flydeplanter som gul åkande (Nuphar lutea), hvid åkande (Nymphaea alba) og vandaks (Potamogeton sp.). De nyforvandlede guldsmede søger væk fra vandhullet for at opholde sig i nærliggende solbeskinnede enge eller i lysninger i skove. Såfremt arten skulle genindvandre til Danmark er det vigtigt, at der findes egnede ynglelokaliteter. Man kan derfor hjælpe Åkandekærguldsmed ved at bevare de svagt næringsrige søer og vandhuller og ved at begrænse tilførslen af næringsrigt vand til områderne. At holde potentielle ynglevandhuller og de omgivende arealer lysåbne vil også gavne arten. Positiv: Flere vandområder i skoven, vil danne potentielle levesteder for arten, hvis denne skulle genindvandre i Nordsjælland. Arten trives bl.a. som beskrevet i brunvandede søer i skoven, især, hvis der er tilknyttet lysåbne solbeskinnede arealer. Østlig kærguldsmed (Leucorrhinia albifrons) 1. Ja/nej, I Danmark kendes østlig kærguldsmed fra Store Gribsø i Nordsjælland, hvor den blev fundet i 1959 og igen Østlig kærguldsmed yngler i solbeskinnede rene og let sure søer og vandhuller, men også i brunvandede skovsøer. Rigelig Såfremt arten skulle genindvandre til Danmark er det vigtigt, at der findes egnede ynglelokaliteter. Man Positiv: Flere af de arealer som i projektet ønskes at genskabe som søer, moser m.v. er forhenværende (før

16 i Siden da er arten ikke registreret her i landet. 2. Da østlig kærguldsmed er udbredt i det sydlige Sverige, er det ikke utænkeligt, at den kan genindvandre til Danmark. forekomst af flydebladsvegetation eller tørvemos er nødvendigt, for at et område er egnet som levested for guldsmeden. De nyforvandlede guldsmede søger væk fra vandhullet for at opholde sig i nærliggende solbeskinnede enge eller i lysninger i skove. Ved kønsmodenhed vender guldsmedene tilbage til ynglelokaliteten. kan derfor hjælpe Østlig kærguldsmed ved at bevare de rene og let sure søer og ved at holde de potentielle ynglevandhuller og de omgivende arealer lysåbne. tilplantningen med rødgran) tørvemoser. Tilstedeværelsen af tørvemos på en række af arealerne som er inkluderet i projektet, vil herved bl.a. kunne være med til at danne grundlag for nogle velegnede biotoper til arten. Arten er dog ikke fundet siden 1959 i Gribskov, det kan muligvis skyldes en fejlregistrering. Stor kærguldsmed (Leucorrhinia pectoralis) 1. Ja, også i Gribskov og St. Dyrehave. 2. Den findes kun i mindre et område i Nordøstsjælland og i nogle få moser og vandhuller på Falster. Der er også gamle fund fra Midt- og Østjylland, men her findes den ikke mere. I Norge er stor kærguldsmed også sjælden, og her findes den kun i de sydligste egne. Den er mere udbredt i Sverige og Finland. Den lever i små næringsfattige søer og vandhuller og i tørvegrave med surt vand. Dens levesteder findes som regel i skove eller i områder med krat og buske. Den foretrækker solrige vande, hvor der er mange vandplanter og en kraftig bevoksning af tørvemosser. Stor kærguldsmed er et rovdyr, som jager og æder mange slags flyvende insekter som sommerfugle, fluer, myg og andre små guldsmede og vandnymfer. Larven er også et rovdyr, den lever på forskellige vandplanter eller i tætte bevoksninger af tørvemos. Her kravler den rundt og finder sit bytte, som er orme, krebsdyr og små vandinsekter. Stor kærguldsmeds levesteder trues af: tilførsel af næringsstoffer, trævækst der skygger omkring vandhullerne, opfyldning, afvanding, forurening Positiv: Flere af de arealer som i projektet ønskes at genskabe som søer, moser m.v. er forhenværende (før tilplantningen med rødgran) tørvemoser. Tilstedeværelsen af tørvemos på en række af arealerne som er inkluderet i projektet, vil herved bl.a. kunne være med til at danne grundlag for nogle velegnede biotoper til arten. Arten er især skovlevende og dens fouragerings samt ynglemuligheder forøges ved gennemførelse af projektet. Grøn kølleguldsmed (Ophiogomphus cecilia) 2. Den findes kun i tre store, jyske å-systemer. Nemlig Skjern Å, Karup Å og Gudenå. Den fandtes tidligere i Varde Å, men her er den ikke set i mange år. Grøn kølleguldsmed findes ikke øverst i åen. Man finder den først langt nede, hvor åen begynder at ligne en rigtig flod. Grøn kølleguldsmed er et rovdyr ligesom alle andre guldsmede. Den jager og æder Grøn kølleguldsmeds levesteder er meget sårbare overfor forurening og ødelæggelse. Neutral: Arten lever ikke inde i skoven i mindre vandløb eller søer.

17 Grøn kølleguldsmed findes ikke i Norge eller Finland, men der findes en lille bestand i det nordlige Sverige. mange slags insekter. Først og fremmest vandinsekter som døgnfluer, vårfluer og vandnymfer. Larven er også et grådigt rovdyr. Den lever af små snegle, orme, krebsdyr og forskellige slags vandinsekter og deres larver. Delkonklusion: Konsekvensvurderingen gældende for gruppen Insecta er, at arternes bevaringsstatus som følge af genskabelse af naturlig hydrologi vurderes til i ingen tilfælde at påføre arterne eller disses levesteder negative konsekvenser. Insekter generelt er afhængige af tilstedeværelsen af vand, dette gælder især i deres juvenile stadie. Især guldsmede lever som nymfer under vandoverfladen, inden de kravler op i vegetationen og forvandler sig til et flyvende insekt. Ligeledes gælder det for vandkalve, på trods af at de som voksne biller overvintrer nedgravet i brinkens jord. Information om Insecta er fundet på: & Bløddyr (Mollusca): Art Tykskallet malermusling (Unio crassus) 1. Registreret i Nordsjælland 2. Udbredelse i norden 2. Der er fundet en bestand i Odense Å, så arten findes altså stadig i Danmark. Det menes også at der findes/fandtes en bestand på Sydsjælland. Den findes ikke i Norge, men træffes i små bestande i Sverige og Finland. Biologi/ Fouragering Trusler Effekter ved genskabelse af naturlig hydrologi. Tykskallet malermusling lever i Tykskallet malermusling trues Neutral: Såfremt de målsatte åer og bække med kraftig strøm formodentlig af, at vandløbene: vandløb inde i skoven som kunne og stenet eller gruset bund. Den forurenes, rettes ud, helt tørrer være et potentielt levested for kræver rent og iltrigt vand. ud. arten, ikke påvirkes negativt som Vandkvaliteten skal opfylde følge af projektet. Det vurderes kravene om en god biologisk at der ikke umiddelbart findes kvalitet for at være egnet som vandløb som opfylder artens krav levested for malermuslingen. i hhv. Gribskov og St. Dyrehave. Tykskallet malermusling lever af Arten findes ikke i Nordsjælland. alger. Den suger vand og bundmateriale ind på samme tid, og derefter filtrerer den materialet for føde. Tykskallet malermusling bliver år, men kan blive helt op til 50 år.

18 Bilag IV arter, flora Art Enkelt månerude (Botrychium simplex) Vandranke (Luronium natans) 1. Registreret i Nordsjælland 2. Udbredelse i norden 2. I Saltbæk Vig i Nordvestsjælland vokser et par hundrede planter. Derudover findes en lille bestand på Djursland. 2. Vandranke findes kun i Vestjylland omkring Ringkøbing Fjord og Nissum Fjord. Her vokser den på 8-10 steder. Tidligere forekom arten på ca. 25 lokaliteter i området mellem Nissum Fjord og Ribe. Biologi/ Fouragering Trusler Effekter ved genskabelse af naturlig hydrologi. Den vokser på sandede marker Enkelt Månerude trues af: Neutral: På den betingelse at og overdrev. Enkelt månerude er færdsel, intensiv græsning, genskabelsen af våde områder en bregne og vokser især på opgravning, tilførsel af ikke berør eller påvirker de tørre strandenge og overdrev, hvor kunstgødning 3 arealer så som overdrev og jordbunden er sandet, og hvor ændring af vandstand. strandenge. Arten tåler ikke det lavtvoksende plantesamfund ændring af vandstanden på de oftest er holdt lysåben og artsrig lokaliteter, hvor den findes. som følge af græsning, Arten findes ikke på gravearbejder, afvanding, Nordsjælland. inddæmning eller høslet. Enkelt månerude formerer sig ved sporer og for at sikre at sporerne kan spire, er det nødvendigt, at der er blotlagt jordbund på voksestederne. Vandranke vokser i vandløb med langsomt flydende vand, i småsøer med stillestående vand og på bunden af søer i klitter. Den vokser helst på blødt dynd eller sand. Den har spredt sig til kulturskabte lokaliteter som kanaler og grøfter. Vandranke blomstrer ikke hvert år. Vandranke er en vandplante med adskilte undervands- og flydeblade. Der må ikke være for mange store rørsump- og vandplanter eller træer og buske langs vandløbet, idet vandranke i så fald kan blive udkonkurreret eller skygget bort. Vandranke vokser i rent og næringsfattigt vand. Vandranke trues af: afvanding, regulering af grøfter og kanaler, tilledning af næringsstoffer. Neutral/negativ: Hvis arten skulle have etableret sig i et skovvandløb eller en grøft, vil det naturligvis være uønskeligt at lukke/fjerne vandløbet/grøften. Arten har ikke været, og er ikke observeret i Nordsjælland eller på Sjælland generelt. Arten trives også i småsøer, som er uden betydende belastning af næringssalte samt ligger lysåbent i landskabet, skovene i Nordsjælland vil normalt ikke indeholde en sådan sø.

19 Fruesko (Cypripedium calceolus) Mygblomst (Liparis loeselii) Gul Stenbræk (Saxifraga hirculus) 2. Fruesko findes kun 2 steder i Danmark, begge i Himmerland. Det ene sted er Buderupholm Skov i Himmerland, hvor planterne er hegnet ind for at beskytte dem. 1. Ja, dog ikke i forbindelse med Gribskov og St. Dyrehave. 2. Mygblomst findes hovedsageligt i Østjylland og på Øerne. Den er gået drastisk tilbage og findes nu ikke på mere end steder. 2. Arten findes kun nogle få steder i Midt- og Nordjylland. Fruesko er Europas mest imponerende orkidé. Den kan blive op mod 50 cm høj og vokser ofte i tætte grupper. Stænglerne har en eller noget mere sjældent to blomster. En del af blomsten er formet som en stor, gul tøffel eller sko, der har givet anledning til plantens navn. Bladene er brede og elliptiske. Fruesko blomstrer fra maj til juni. Fruesko vokser i skove og på skrænter, hvor der er kalk i jorden, og hvor jordbunden er fugtig. Planten bestøves især af små jordbier, der lokkes af blomstens kraftige farver og søde duft. Mygblomst er en lille orkidé. Mygblomst findes på fugtige enge og i moser med kalk i jorden. Den kan også findes i fugtige lavninger i klitter og i frodige rørsumpe. Især findes den på steder nær kysten. Man ved ikke, om Mygblomst bestøves af insekter, eller om den bestøver sig selv. De uanseelige blomster er duftløse uden megen nektar, så sandsynligvis er der ikke meget at komme efter for insekterne. Den vokser i moser, hvor koldt grundvand kommer op fra jorden. Gul Stenbræk vokser i åbne moser, hvor grundvandet kommer op fra undergrunden, såkaldte vældmoser, og hvor vandtemperaturen hele året er lav. Den bestøves af insekter som svirrefluer, svampemyg og kløverkøllesværmer. Blomsterne Fruesko trues af: tilgroning. Mygblomst trues af: dræning, opdyrkning, tilgroning. Gul Stenbræk trues af dræning og tilgroning. Neutral: Arten vokser på kalkholdige skråninger i skoven, skråninger vil normaltvist ikke blive oversvømmet som følge af simple grøftelukninger. Arten findes ikke på Sjælland. Der eksisterer ikke umiddelbart kalkholdige skråninger i hhv. Gribskov og St. Dyrehave. Positiv: Projekt naturlig hydrologi vil genskabe flere enge og moser, den begrænsende faktor for arten må dog siges at være det manglende kalkindhold som kræves, for at arten kan trives. Positiv: Hvis arten fandtes i Nordsjælland. Genskabelsen af flere moseområder ville komme arten til gode.

20 laver meget lidt nektar. Det er en forudsætning for artens eksistens, at vegetationsdækket på voksestederne er en lavtvoksende urtevegetation uden opvækst af vedplanter og andre højtvoksende urter, og at næringsstofniveauet er lavt. Krybende sumpskærm (Helosciadium repens) 1. (Nej) der er ikke nogle fund af arten. 2. Krybende sumpskærm kendes kun fra to danske lokaliteter, begge på Fyn. Krybende sumpskærm vokser især i dyndet og mudret bund i kanten af næringsrige vandhuller. Forudsætningen for artens tilstedeværelse er, at vegetationsdækket på voksestederne er lysåben, hvilket vil sige, at der ikke er opvækst af skyggende træer og buske og højtvoksende urter. Frøene skal have lys for at kunne spire, og det er nødvendigt med pletvis blotlagt jordbund, for at kimplanterne kan etableres. Husdyrgræsning kan medvirke til at sikre et lavtvoksende vegetationsdække omkring krybende sumpskærm. Derudover vil dyrene trampe hul i vegetationen, så der opstår steder med blotlagt jordbund, hvor nye kimplanter kan spire frem. Man kan også hjælpe arten ved at undlade at dræne omkring voksestederne, da det har en negativ effekt på krybende sumpskærm. Positiv: Hvis arten fandtes i Nordsjælland. Genskabelsen af flere vandhuller ville komme arten til gode. Det er dog en forudsætning at vandhullet er solbeskinnet og at der ikke står for mange skyggende træer og buske omkring. Delkonklusion: Ingen af arterne på flora-listen (bilag IV) findes i Gribskov eller St. Dyrehave. Information om floraen er fundet på: &

Bilag IV-arter. Projektets betydning for Bilag 4 arter. Ingen påvirkning. påvirkning. Pattedyr

Bilag IV-arter. Projektets betydning for Bilag 4 arter. Ingen påvirkning. påvirkning. Pattedyr Bilag IV-screening ifm. tilladelse til indvinding af råstoffer Navn på graveområde Dato for screeningen Screenet af Bilag IV-arter Pattedyr Bredøret Flagermus (Barbastella barbastellus) Damflagermus (Myotis

Læs mere

Bilag IV-arter. Projektets betydning for Bilag 4 arter. Ingen påvirkning. påvirkning. Pattedyr

Bilag IV-arter. Projektets betydning for Bilag 4 arter. Ingen påvirkning. påvirkning. Pattedyr Bilag IV-screening ifm. tilladelse til indvinding af råstoffer Navn på graveområde Dato for screeningen Screenet af Bilag IV-arter Arter Pattedyr Bredøret Flagermus (Barbastella barbastellus) Damflagermus

Læs mere

Bilag til SMV screening. Bilag IV Arter Arter Påvirkning Ingen påvirkning Pattedyr Bredøret Flagermus (Barbastella barbastellus)

Bilag til SMV screening. Bilag IV Arter Arter Påvirkning Ingen påvirkning Pattedyr Bredøret Flagermus (Barbastella barbastellus) Bilag til SMV screening Navn på plan VVM-screening: solfangerfelt, Myrekærvej 3, 4652 Hårlev Dato for screeningen 13.05.15 Screenet af Steen Roed Bilag IV Arter Arter Påvirkning Ingen Pattedyr Bredøret

Læs mere

Bilag til SMV screening. Bilag IV Arter Arter Påvirkning Ingen påvirkning Pattedyr Bredøret Flagermus (Barbastella barbastellus)

Bilag til SMV screening. Bilag IV Arter Arter Påvirkning Ingen påvirkning Pattedyr Bredøret Flagermus (Barbastella barbastellus) Bilag til SMV screening Navn på plan VVM-screening for 3 husstandsvindmøller Dato for screeningen 20.05.15 Screenet af Steen Roed Bilag IV Arter Arter Påvirkning Ingen Pattedyr Bredøret Flagermus (Barbastella

Læs mere

Der er i udført en omfattende undersøgelse af flagermus i Stevns Kommune.

Der er i udført en omfattende undersøgelse af flagermus i Stevns Kommune. Bilag til SMV-screening Navn på plan Spildevandstillæg 6 Dato for screeningen 08.09.16 Screenet af Steen Roed Generelt for flagermus Der er i 2012-2014 udført en omfattende undersøgelse af flagermus i

Læs mere

Bilag IV Arter. Lokalplan 193 for Stevnshallen. Dato for screeningen Generelle betragtninger:

Bilag IV Arter. Lokalplan 193 for Stevnshallen. Dato for screeningen Generelle betragtninger: Bilag IV Arter Navn på plan Lokalplan 193 for Stevnshallen Dato for screeningen 11-07-2019 Screenet af Mads Brinck Lillelund Generelle betragtninger: Kommunalbetyrelsen har besluttet at igangsætte udarbejdelse

Læs mere

AFGØRELSE. Afgørelse: VVM-screening af gyllebeholder hvori der ønskes opbevaring af spildevandsslam fra kommunale rensningsanlæg.

AFGØRELSE. Afgørelse: VVM-screening af gyllebeholder hvori der ønskes opbevaring af spildevandsslam fra kommunale rensningsanlæg. AFGØRELSE 24. SEPTEMBER 2016 JOURNALNUMMER 01.16.04-G01-1-16 SKREVET AF LILIAN SCHMIDT Afgørelse: VVM-screening af gyllebeholder hvori der ønskes opbevaring af spildevandsslam fra kommunale rensningsanlæg.

Læs mere

Bilag IV Arter. Dato for screeningen Generelle betragtninger: Formålet med tillæg 10 til Stevns Kommunes Spildevandsplan er:

Bilag IV Arter. Dato for screeningen Generelle betragtninger: Formålet med tillæg 10 til Stevns Kommunes Spildevandsplan er: Bilag IV Arter Navn på plan Tillæg 10 til spildevandsplan 2012-2020, Revison af separatkloakering for dele af Strøby Egede (Etape B), inkl. og regnvandsbassin ved og for Nimgården og Strandroseparken Dato

Læs mere

Tillæg 9 til spildevandsplan , Revision af separatkloakering for dele af Strøby Egede (Etape A), inkl. og regnvandsbassin ved Solgårdsparken.

Tillæg 9 til spildevandsplan , Revision af separatkloakering for dele af Strøby Egede (Etape A), inkl. og regnvandsbassin ved Solgårdsparken. Bilag IV Arter Navn på plan Tillæg 9 til spildevandsplan 2012-2020, Revision af separatkloakering for dele af Strøby Egede (Etape A), inkl. og regnvandsbassin ved Solgårdsparken. Dato for screeningen 12-09-2019

Læs mere

SMV-screening af planer og programmer

SMV-screening af planer og programmer SMV-screening af planer og programmer Generelle oplysninger Navn på plan Lokalplan 177 Område til fritids- og turismeformål ved Stevns Fyr Dato for screeningen 24. juni 2016. Justeret 28. november 2016

Læs mere

FORSLAG. Kommuneplantillæg nr. 12. Nyt rammeområde 1 E8 til erhvervsformål for St. Heddinge Dampvaskeri

FORSLAG. Kommuneplantillæg nr. 12. Nyt rammeområde 1 E8 til erhvervsformål for St. Heddinge Dampvaskeri FORSLAG Høringsperiode fra den 12. maj til den 7. juli 2015 Kommuneplantillæg nr. 12 Nyt rammeområde 1 E8 til erhvervsformål for St. Heddinge Dampvaskeri Hvad er et kommuneplantillæg? En kommuneplan er

Læs mere

Region Sjælland Att.: Mads Bisgaard Alleen Sorø. Sendt pr. e-post til:

Region Sjælland Att.: Mads Bisgaard Alleen Sorø. Sendt pr. e-post til: Region Sjælland Att.: Mads Bisgaard Alleen 15 4180 Sorø Sendt pr. e-post til: mabis@regionsjaelland.dk By, Kultur og Miljø Miljø og Byggesag Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 30 00 www.roskilde.dk

Læs mere

Hvad er en screening efter Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM).

Hvad er en screening efter Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM). er betegnelsen for miljømæssige vurderinger af planer, programmer og politiske mål. Hvad er en screening efter Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM). Folketinget

Læs mere

Grøn mosaikguldsmed. Latinsk navn: Aeshna viridis

Grøn mosaikguldsmed. Latinsk navn: Aeshna viridis Parringshjul Foto af Erland Nielsen Grøn mosaikguldsmed Latinsk navn: Aeshna viridis I Gribskov Kommune er vi så heldige at have nogle af de områder, hvor man stadig kan finde de beskyttede guldsmede,

Læs mere

Høringssvar til Helhedsplan for Ringsted Ådal Marts 2016

Høringssvar til Helhedsplan for Ringsted Ådal Marts 2016 Til: Ringsted Kommune Teknik- og Miljøcenter, Rønnedevej 9, 4100 Ringsted Mail to::teknikogmiljo@ringsted.dk Ringsted den 22. juni 2016. Høringssvar til Helhedsplan for Ringsted Ådal Marts 2016 Vi fremsender

Læs mere

Region Sjaelland Alleen Sorø. Att.: Merete Bøje

Region Sjaelland Alleen Sorø. Att.: Merete Bøje Region Sjaelland Alleen 15 4180 Sorø Att.: Merete Bøje merbo@regionsjaelland.dk By, Kultur og Miljø Miljø og Byggesag Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 30 00 www.roskilde.dk Teknisk høringssvar

Læs mere

Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune

Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune Feltarbejdet blev udført d. 26. september 2018 kl. 9.30 16:30. Udført af biolog Morten Vincents for Dansk Bioconsult ApS.

Læs mere

2008/1 LSV 153 (Gældende) Udskriftsdato: 7. oktober Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 28. maj Forslag. til

2008/1 LSV 153 (Gældende) Udskriftsdato: 7. oktober Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 28. maj Forslag. til 2008/1 LSV 153 (Gældende) Udskriftsdato: 7. oktober 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Miljømin., By- og Landskabsstyrelsen, j.nr. 300-00015 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 28.

Læs mere

N15-2 Hvordan beskyttes arterne i praksis? Medindehaver af Amphi Consult, Lars Christian Adrados

N15-2 Hvordan beskyttes arterne i praksis? Medindehaver af Amphi Consult, Lars Christian Adrados N15-2 Hvordan beskyttes arterne i praksis? Medindehaver af Amphi Consult, Lars Christian Adrados Min baggrund: Medgrundlægger af Amphi Consult i 1992; Formidlingserfaring rådgiver på en TV serie om padder

Læs mere

Følgedokument til ansøgning om kystbeskyttelse Klintevej 27 Haldsnæs Kommune Udarbejdet af Kyst-havneviden Udgave af den 17. november 2014 Indholdsfortegnelse i følgedokument 1. Indledning side 3 2. Opsamling

Læs mere

Habitatområde Gribskov, Arter (udpegningsgrundlag).

Habitatområde Gribskov, Arter (udpegningsgrundlag). Bilag 2 Habitatområde Gribskov, Arter (udpegningsgrundlag). Stor vandsalamander (Triturus cristatus) Udbredelse i Danmark: Den store vandsalamander er almindelig i det østlige Danmark, men er sjælden i

Læs mere

NY OVNLINJE 5 PÅ NORDFORBRÆNDING

NY OVNLINJE 5 PÅ NORDFORBRÆNDING FREMTIDENS NORDFORBRÆNDING NY OVNLINJE 5 PÅ NORDFORBRÆNDING I HØRSHOLM KOMMUNE Del 1 Kommuneplantillæg med miljøvurdering Del 2 Ikke teknisk resume Del 3 VVM-redegørelse Vurdering af levesteder og mulige

Læs mere

SKOVREJSNING I KLIPPINGE

SKOVREJSNING I KLIPPINGE KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 5 TIL STEVNS KOMMUNEPLAN 13 SKOVREJSNING I KLIPPINGE Hvad er et kommuneplantillæg? En kommuneplan er en plan for hele kommunen. Den beskriver retningslinjer og rammer for udviklingen

Læs mere

FOR HUSSTANDSVINDMØLLER PÅ BREDELØKKEVEJ VED STORE HEDDINGE OG KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 4

FOR HUSSTANDSVINDMØLLER PÅ BREDELØKKEVEJ VED STORE HEDDINGE OG KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 4 PLANLÆGNING LOKALPLAN NR. 147, FOR HUSSTANDSVINDMØLLER PÅ BREDELØKKEVEJ VED STORE HEDDINGE OG KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 4 Teknik og Miljø Hvad er en lokalplan? En lokalplan kan siges at være en lokal lov.

Læs mere

Særligt beskyttede arter hvor er de og hvilke levesteder har de brug for?

Særligt beskyttede arter hvor er de og hvilke levesteder har de brug for? Særligt beskyttede arter hvor er de og hvilke levesteder har de brug for? Plantekongres 2019 Herning Kongrescenter 16. januar 2019 Miljøstyrelsen Hvorfor hjælpe arter i naturen? At gøre noget godt for

Læs mere

Naturplejeprojekt for dyr og levesteder i det åbne land ved Boserup i Roskilde Kommune NaturErhvervstyrelsen: j.nr. 32313-L-13-200M-0088

Naturplejeprojekt for dyr og levesteder i det åbne land ved Boserup i Roskilde Kommune NaturErhvervstyrelsen: j.nr. 32313-L-13-200M-0088 NaturErhvervstyrelsen: j.nr. 32313-L-13-200M-0088 Formål: Med dette naturplejeprojekt har Roskilde Kommune i samarbejde med NaturErhvervstyrelsen, Den Europæiske Union og lokale lodsejere skabt en række

Læs mere

Flagermus undersøgelse i Lille Vildmose, sommer 2013

Flagermus undersøgelse i Lille Vildmose, sommer 2013 Flagermus undersøgelse i Lille Vildmose, sommer 2013 Formål: At få indsigt i forekomsten af flagermus i 90 punkter fordelt på både Tofte Skov og Høstemark. Metode og tilknyttede kommentarer: Automatiske

Læs mere

A4 Basisregistrering af padder og markfirben på de danske projektområder

A4 Basisregistrering af padder og markfirben på de danske projektområder Rapport A4 Basisregistrering af padder og markfirben på de danske projektområder Version nr. 4, 1. juni 2017 Udarbejdet af Niels Damm og Peer Ravn Ansvarlig partner: Amphi International ApS Baggrund Denne

Læs mere

Notat. Region Nordjylland Foreløbig naturkonsekvensvurdering af et foreslået graveområde i Hellum og Siem Skov ved Hellum INDHOLD. 1 Baggrund...

Notat. Region Nordjylland Foreløbig naturkonsekvensvurdering af et foreslået graveområde i Hellum og Siem Skov ved Hellum INDHOLD. 1 Baggrund... Notat Region Nordjylland Foreløbig naturkonsekvensvurdering af et foreslået graveområde i Hellum og Siem Skov ved Hellum INDHOLD 29. Oktober 2015 Projekt nr. 220849 Dokument nr. 1217667297 Version 1 Udarbejdet

Læs mere

Vandhuller. Oprensning og nyanlæg

Vandhuller. Oprensning og nyanlæg Vandhuller Oprensning og nyanlæg Oprensning og nyanlæg af Vandhuller i Favrskov Kommune Et vellykket nyt eller oprenset vandhul øger den biologiske variation i landskabet, og beriger din ejendom med nyt

Læs mere

Teknisk forundersøgelse Ry Å projekt 1 Mejerigrøften AAL 856. Vandplan 2009-2015

Teknisk forundersøgelse Ry Å projekt 1 Mejerigrøften AAL 856. Vandplan 2009-2015 Teknisk forundersøgelse Ry Å projekt 1 Mejerigrøften AAL 856 Vandplan 2009-2015 Kolofon: Thorsten Møller Olesen og Lars Nørgaard Bach, Limfjordssekretariatet. 29. maj 2015 Rekvirent: Brønderslev Kommune

Læs mere

Vandhuller. - Anlæg og oprensning. Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune

Vandhuller. - Anlæg og oprensning. Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune 1 Vandhuller - Anlæg og oprensning Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune 2 Invitér naturen ind på din ejendom Et godt vandhul indgår som et naturligt og smukt element i landskabet og er fyldt med

Læs mere

Vandhuller. Oprensning og nyanlæg

Vandhuller. Oprensning og nyanlæg Vandhuller Oprensning og nyanlæg Oprensning og nyanlæg af vandhuller i Norddjurs Kommune Et vellykket nyt eller oprenset vandhul øger den biologiske variation i landskabet, og beriger din ejendom med nyt

Læs mere

Aktionsplan. Pamhule Skov DK92

Aktionsplan. Pamhule Skov DK92 Aktionsplan Pamhule Skov DK92 Udarbejdet af Niels Damm Ansvarlige partnere: Naturstyrelsen, Amphi International ApS Baggrund Denne plan beskriver de nødvendige aktioner i projektområdet for at opnå målsætningen

Læs mere

Kongerslev Kalk A/S Aalborg Kommune

Kongerslev Kalk A/S Aalborg Kommune Habitatkonsekvensvurdering i forbindelse med forsat indvinding af kalk på Kongerslev Kalk samt udvidelse af graveområdet mod nord og vest Debatfase 18. december 2014 til 16. februar 2015 Kongerslev Kalk

Læs mere

Habitatkonsekvensvurdering af nyt regulativ for Gudenåen

Habitatkonsekvensvurdering af nyt regulativ for Gudenåen Silkeborg Kommune Habitatkonsekvensvurdering af nyt regulativ for Gudenåen RESUMÉ AF FULD KONSEKVENSVURDERING Rekvirent Silkeborg Kommune Rådgiver Orbicon A/S Jens Juuls Vej 16 8260 Viby J Projektnummer

Læs mere

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2016

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2016 Overvågning af padder Silkeborg kommune 2016 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune Natur og Miljø Overvågning af padder, Silkeborg kommune, 2016 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune,

Læs mere

Vedr. høring om ændring af bekendtgørelser om beskyttede naturtyper, bygge- og beskyttelseslinjer samt beskyttede sten- og jorddiger

Vedr. høring om ændring af bekendtgørelser om beskyttede naturtyper, bygge- og beskyttelseslinjer samt beskyttede sten- og jorddiger Anne-Marie Rasmussen Naturbeskyttelseskontoret Skov- og Naturstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø Dato: 13-03-2001 Journ.nr.: 00-112-0012 Ref.: BAA, TNP Tel. dir.: 3395 5790 e-mail dir.: Vedr. høring

Læs mere

AFGØRELSE. Afgørelse: VVM-screening af etablering af gyllebeholder.

AFGØRELSE. Afgørelse: VVM-screening af etablering af gyllebeholder. AFGØRELSE 24. SEPTEMBER 2016 JOURNALNUMMER 01.16.04-G00-2-16 SKREVET AF LILIAN SCHMIDT Afgørelse: VVM-screening af etablering af gyllebeholder. Stevns Kommune har vurderet, at etablering af gyllebeholder

Læs mere

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2009

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2009 Overvågning af padder Silkeborg kommune 2009 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune Teknik og Miljø Natur og Miljø Overvågning af padder, Silkeborg kommune, 2009 Udarbejdet af AQUA CONSULT for

Læs mere

Nyt rammeområde 1 E8 til erhvervsformål for St. Heddinge Dampvaskeri

Nyt rammeområde 1 E8 til erhvervsformål for St. Heddinge Dampvaskeri Kommuneplantillæg nr. 12 Nyt rammeområde 1 E8 til erhvervsformål for St. Heddinge Dampvaskeri Hvad er et kommuneplantillæg? En kommuneplan er en plan for hele kommunen. Den beskriver retningslinjer og

Læs mere

Foreløbig vurdering af planlagte udlæg til kommunale veje og stier (retningslinje T17) i forhold til habitatdirektivet og fuglebeskyttelsesdirektivet

Foreløbig vurdering af planlagte udlæg til kommunale veje og stier (retningslinje T17) i forhold til habitatdirektivet og fuglebeskyttelsesdirektivet 20. maj 2010 Foreløbig vurdering af planlagte udlæg til kommunale veje og stier (retningslinje T17) i forhold til habitatdirektivet og fuglebeskyttelsesdirektivet EU s habitatdirektiv udpeger en række

Læs mere

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2017

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2017 Overvågning af padder Silkeborg kommune 2017 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune Natur og Miljø Overvågning af padder, Silkeborg kommune, 2017 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune,

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune 2015

Overvågning af padder Randers kommune 2015 Overvågning af padder Randers kommune 2015 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2015 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2015

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2015 Overvågning af padder Silkeborg kommune 2015 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune Natur og Miljø Overvågning af padder, Silkeborg kommune, 2015 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune,

Læs mere

Dato: 3. januar qweqwe. Nationalpark "Kongernes Nordsjælland"

Dato: 3. januar qweqwe. Nationalpark Kongernes Nordsjælland Dato: 3. januar 2017 qweqwe Nationalpark "Kongernes Nordsjælland" OBS! Zoom ind for at se naturbeskyttede områder og vandløb, eller se kortet i stort format. Der har været arbejdet med at etablere en nationalpark

Læs mere

Stor Vandsalamander 2 Strandtudse 5 Grønbroget Tudse 7 Spidssnudet Frø 8 Springfrø 10 Markfirben 11 Øvrige arter 12 Kortbilag 16

Stor Vandsalamander 2 Strandtudse 5 Grønbroget Tudse 7 Spidssnudet Frø 8 Springfrø 10 Markfirben 11 Øvrige arter 12 Kortbilag 16 Overvågning af padder og krybdyr i Nyborg Kommune 2013 Indhold Stor Vandsalamander 2 Strandtudse 5 Grønbroget Tudse 7 Spidssnudet Frø 8 Springfrø 10 Markfirben 11 Øvrige arter 12 Kortbilag 16 Tekst & fotos:

Læs mere

FORSLAG. Lokalplan nr Område til solenergi ved Varpelev. Høringsperiode (indsættes efter politisk behandling af forslaget)

FORSLAG. Lokalplan nr Område til solenergi ved Varpelev. Høringsperiode (indsættes efter politisk behandling af forslaget) FORSLAG Høringsperiode (indsættes efter politisk behandling af forslaget) Lokalplan nr. 148 Område til solenergi ved Varpelev Hvad er en lokalplan? En lokalplan kan siges at være en lokal lov. En lokalplan

Læs mere

Overvågning af padder og krybdyr i Nyborg Kommune 2011

Overvågning af padder og krybdyr i Nyborg Kommune 2011 Overvågning af padder og krybdyr i Nyborg Kommune 2011 Tekst & fotos: Lars Hansen Udarbejdet af naturkonsulent.dk for Nyborg kommune Indhold Indledning 4 Stor Vandsalamander 5 Strandtudse 8 Grønbroget

Læs mere

Etablering af ny sø på matr. nr. 12d Den mellemste Del, Idom med adressen Høgsbjergvej 17, 7500 Holstebro

Etablering af ny sø på matr. nr. 12d Den mellemste Del, Idom med adressen Høgsbjergvej 17, 7500 Holstebro Side 1/5 Skovdyrkerforeningen Vestjylland Nupark 47F 7500 Holstebro Att. Bo T. Simonsen Dato: 03-11-2015 Sagsnr.: 01.03.03-P19-148-15 Henv. til: Payman Hassan Sidiq Natur og miljø Direkte tlf.: 9611 7805

Læs mere

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi Eksempel på Naturfagsprøven Biologi Indledning Baggrund Der er en plan for, at vi i Danmark skal have fordoblet vores areal med skov. Om 100 år skal 25 % af Danmarks areal være dækket af skov. Der er flere

Læs mere

Natur og miljø i højsædet

Natur og miljø i højsædet Natur og miljø i højsædet Spidssnudet frø lægger æg i lysåbne vandhuller. Brunflagermus sover og overvintrer i hule træer i skoven. Markfirben lever på lysåbne, sydvendte skråninger. Vi passer på naturen

Læs mere

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2010

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2010 Overvågning af padder Silkeborg kommune 2010 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune Teknik og Miljø Natur og Miljø Overvågning af padder, Silkeborg kommune, 2010 Udarbejdet af AQUA CONSULT for

Læs mere

Lille vandsalamander Kendetegn Levevis

Lille vandsalamander Kendetegn Levevis Lille vandsalamander Som for alle andre padder i Danmark er bestanden af lille vandsalamander gået meget tilbage de sidste 50 år. Dog er den lille vandsalamander blandt de almindeligste af Danmarks nuværende

Læs mere

Plejeplan for markfirben ved Solbjerggaard Ørredfiskeri, Strølille

Plejeplan for markfirben ved Solbjerggaard Ørredfiskeri, Strølille Plejeplan for markfirben ved Solbjerggaard Ørredfiskeri, Strølille Markfirben-han, Solbjerggaard Ørredfiskeri, 2013. Foto: Peer Ravn Naturteamet, By og Miljø Hillerød Kommune, 2014 Plejeplan udformet af

Læs mere

Registrering af beskyttede naturtyper og Bilag IV-arter i Hvidovre kommune 2017

Registrering af beskyttede naturtyper og Bilag IV-arter i Hvidovre kommune 2017 Registrering af beskyttede naturtyper og Bilag IV-arter i Hvidovre kommune 2017 Indhold Metode... 3 Screening... 3 Feltarbejde... 3 Registrering af beskyttet natur... 3 Registrering af bilag IV-arter -

Læs mere

FORSLAG. Lokalplan nr. 167. Område til tæt/lav boligbebyggelse på Vinkelvej i Rødby. Høringsperiode xx. xxxx 2015 til xx.

FORSLAG. Lokalplan nr. 167. Område til tæt/lav boligbebyggelse på Vinkelvej i Rødby. Høringsperiode xx. xxxx 2015 til xx. FORSLAG Høringsperiode xx. xxxx 2015 til xx. xxxxxx 2015 Lokalplan nr. 167 Område til tæt/lav boligbebyggelse på Vinkelvej i Rødby Hvad er en lokalplan? En lokalplan kan siges at være en lokal lov. En

Læs mere

Håndbog om dyrearter på habitatdirektivets bilag IV

Håndbog om dyrearter på habitatdirektivets bilag IV Danmarks Miljøundersøgelser Aarhus Universitet Faglig rapport fra DMU nr. 635, 2007 Håndbog om dyrearter på habitatdirektivets bilag IV til brug i administration og planlægning [Tom side] Danmarks Miljøundersøgelser

Læs mere

Tre Huse Aps v/ Jesper Holm og Nina Jacobsen Grønholtvej Fredensborg. Vand og Natur Lisa Groth

Tre Huse Aps v/ Jesper Holm og Nina Jacobsen Grønholtvej Fredensborg. Vand og Natur Lisa Groth Tre Huse Aps v/ Jesper Holm og Nina Jacobsen Grønholtvej 72 3480 Fredensborg Vand og Natur Lisa Groth 72 56 23 90 Ligr@fredensborg.dk Sagsnr. 15/35894 09-12-2015 Dispensation fra naturbeskyttelseslovens

Læs mere

Undersøgelse af vandhuller ved Donslund og Slauggård i Billund Kommune med særligt henblik på løgfrø, 2016

Undersøgelse af vandhuller ved Donslund og Slauggård i Billund Kommune med særligt henblik på løgfrø, 2016 Undersøgelse af vandhuller ved Donslund og Slauggård i Billund Kommune med særligt henblik på løgfrø, 2016 Udført for Billund Kommune af Ravnhøj Consult, 2016 Vandhullet S10a nyanlagt med indvandring af

Læs mere

Overvågning af Løvfrø Kolding kommune 2009

Overvågning af Løvfrø Kolding kommune 2009 Overvågning af Løvfrø Kolding kommune 2009 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Kolding Kommune Teknisk Forvaltning Miljø Natur og Vand Overvågning af Løvfrø, Kolding kommune, 2009 Udarbejdet af AQUA CONSULT

Læs mere

Udvidelse af det Nationale Testcenter for Vindmøller i Østerild

Udvidelse af det Nationale Testcenter for Vindmøller i Østerild Udvidelse af det Nationale Testcenter for Vindmøller i Østerild Projektbeskrivelse 9 standpladser (2 nye) Max højde 330 m (+ 80) 2 yderste dog fortsat max 250 m Ny offentlig adgangsvej Yderligere skovrydning

Læs mere

BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE

BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE I denne guide kan du læse om forskellige typer beskyttet natur, såsom søer, enge, overdrev, fortidsminder

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune Udarbejdet af AQUA CONSULT for. Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik

Overvågning af padder Randers kommune Udarbejdet af AQUA CONSULT for. Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder Randers kommune 2012 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2012 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

Gråand (Anas platyrhynchos) & krikand (Anas crecca)

Gråand (Anas platyrhynchos) & krikand (Anas crecca) Gråand (Anas platyrhynchos) & krikand (Anas crecca) Gråænder - Foto: Thomas Iversen Feltkendetegn (Gråand) Gråanden er Danmarks mest almindelige and, og den ses over hele Danmark, hvor der er vand. Den

Læs mere

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2011

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2011 Overvågning af padder Silkeborg kommune 2011 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune Teknik og Miljø Natur og Miljø Overvågning af padder, Silkeborg kommune, 2011 Udarbejdet af AQUA CONSULT for

Læs mere

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2014

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2014 Overvågning af padder Silkeborg kommune 2014 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune Natur og Miljø Overvågning af padder, Silkeborg kommune, 2014 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune,

Læs mere

Teknik og Miljø. Naturprojekt på Glænø 2009-2010 - Rapport for 2010. Opdræt og udsætning af klokkefrø, Bombina bombina i Slagelse Kommune

Teknik og Miljø. Naturprojekt på Glænø 2009-2010 - Rapport for 2010. Opdræt og udsætning af klokkefrø, Bombina bombina i Slagelse Kommune Teknik og Miljø Naturprojekt på Glænø 2009-2010 - Rapport for 2010 Opdræt og udsætning af klokkefrø, Bombina bombina i Slagelse Kommune Klokkefrøen i Slagelse Kommune Fra tidligere at have været vidt udbredt

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune 2010

Overvågning af padder Randers kommune 2010 Overvågning af padder Randers kommune 2010 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2010 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

Analyse og prioritering af indsatsen for biodiversitet

Analyse og prioritering af indsatsen for biodiversitet Naturstyrelsen Analyse og prioritering af indsatsen for biodiversitet - særligt på NST arealer Erik Buchwald, Erhvervs-PhD-studerende, Biodiversitetssymposiet 2. februar 2017 PhD projekt: Analyse og prioritering

Læs mere

Padderne i Odsherred Kommune. En sammenfatning af vores nuværende viden om arterne

Padderne i Odsherred Kommune. En sammenfatning af vores nuværende viden om arterne Padderne i Odsherred Kommune En sammenfatning af vores nuværende viden om arterne Limno Consult Odsherred Kommune Ny viden om Odsherreds frøer, tudser og salamandre Frøers og tudsers kvækken fylder stadig

Læs mere

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2013

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2013 Overvågning af padder Silkeborg kommune 2013 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune Natur og Miljø Overvågning af padder, Silkeborg kommune, 2013 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune,

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune Udarbejdet af AQUA CONSULT for. Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik

Overvågning af padder Randers kommune Udarbejdet af AQUA CONSULT for. Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder Randers kommune 2013 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2013 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

LOKALPLAN. Tillæg 1 til lokalplan nr. 123 P-plads Dagli'brugsen Strøby FORSLAG HØRING FRA XX TIL XX. teknik & miljø

LOKALPLAN. Tillæg 1 til lokalplan nr. 123 P-plads Dagli'brugsen Strøby FORSLAG HØRING FRA XX TIL XX. teknik & miljø LOKALPLAN Tillæg 1 til lokalplan nr. 123 P-plads Dagli'brugsen Strøby FORSLAG HØRING FRA TIL teknik & miljø Indholdsfortegnelse Hvad er en lokalplan? 1 Redegørelse 3 Baggrund og formål 4 Området 5 Lokalplanens

Læs mere

Sanglærke. Vibe. Stær

Sanglærke. Vibe. Stær Sanglærke Sanglærken noteres, når den høres synge første gang. Det sker helt sikkert i luften, for den stiger til vejrs under jublende og langvarig sang. Den er stadig en af vores almindeligste fugle i

Læs mere

Teknisk forundersøgelse Ry Å projekt 1 Mellerupgrøften AAL 881. Vandplan

Teknisk forundersøgelse Ry Å projekt 1 Mellerupgrøften AAL 881. Vandplan Teknisk forundersøgelse Ry Å projekt 1 Mellerupgrøften AAL 881 Vandplan 2009-2015 Kolofon: Thorsten Møller Olesen og Lars Nørgaard Bach, Limfjordssekretariatet. 29. maj 2015 Rekvirent: Brønderslev Kommune

Læs mere

Udviklingen i NOVANA s Naturovervågning i perioden

Udviklingen i NOVANA s Naturovervågning i perioden Udviklingen i NOVANA s Naturovervågning i perioden 2004-16 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 01. december 2016 Jesper Fredshavn DCE Nationalt Center for Miljø og Energi Rekvirent:

Læs mere

Vurdering af påvirkning af nærliggende Natura 2000-område ved udpegning af St. Musse Graveområde, Guldborgsund Kommune

Vurdering af påvirkning af nærliggende Natura 2000-område ved udpegning af St. Musse Graveområde, Guldborgsund Kommune Vurdering af påvirkning af nærliggende Natura 2000-område ved udpegning af St. Musse Graveområde, Guldborgsund Kommune Habitatbekendtgørelsen, bkg. nr. 408 af 1/5-2007 6-9 stiller krav om at myndigheden

Læs mere

Etablering af ny sø ved Kalbjergvej 3, 7500 Holstebro

Etablering af ny sø ved Kalbjergvej 3, 7500 Holstebro Side 1/5 Kelvin Høj Øgendahl Kalbjergvej 3 7500 Holstebro Dato: 27-10-2015 Sagsnr.: 01.03.03-P19-26-12 Henv. til: Payman Hassan Sidiq Natur og miljø Direkte tlf.: 9611 7805 Afdeling tlf.:9611 7557 teknik.miljoe@holstebro.dk

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune Udarbejdet af AQUA CONSULT for. Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik

Overvågning af padder Randers kommune Udarbejdet af AQUA CONSULT for. Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder Randers kommune 2011 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2011 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

Duer og hønsefugle Agerhøne

Duer og hønsefugle Agerhøne Duer og hønsefugle Agerhøne Levesteder: Det åbne land Vingefang: 45-48 cm Længde: 28-32 cm Vægt: 350-450 g Maks. levealder: 5 år Kuldstørrelse: 10-20 æg Antal kuld: 1 Rugetid: 23-25 dage Ungetid: 90-100

Læs mere

Habitatkonsekvensvurdering i forbindelse med forsat indvinding af kalk på Kongerslev Kalk samt udvidelse af graveområdet mod nord og vest April 2015

Habitatkonsekvensvurdering i forbindelse med forsat indvinding af kalk på Kongerslev Kalk samt udvidelse af graveområdet mod nord og vest April 2015 Habitatkonsekvensvurdering i forbindelse med forsat indvinding af kalk på Kongerslev Kalk samt udvidelse af graveområdet mod nord og vest April 2015 Kongerslev Kalk A/S Aalborg Kommune Habitatkonsekvensvurdering

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune 2017

Overvågning af padder Randers kommune 2017 Overvågning af padder Randers kommune 2017 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2017 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

Overvågning af løvfrølokaliteter mellem Vejle og Kolding 2004

Overvågning af løvfrølokaliteter mellem Vejle og Kolding 2004 Overvågning af løvfrølokaliteter mellem Vejle og Kolding 2004 Udarbejdet af Aqua Consult for Vejle Amt 2004 Titel: Overvågning af løvfrølokaliteter mellem Vejle og Kolding 2004 Udarbejdet af Aqua Consult

Læs mere

STATUS FOR NATUREN I DET ÅBNE LAND. Bettina Nygaard Afdeling for Vildtbiologi og Biodiversitet, DMU, Århus Universitet

STATUS FOR NATUREN I DET ÅBNE LAND. Bettina Nygaard Afdeling for Vildtbiologi og Biodiversitet, DMU, Århus Universitet STATUS FOR NATUREN I DET ÅBNE LAND Bettina Nygaard Afdeling for Vildtbiologi og Biodiversitet, DMU, Århus Universitet OVERBLIK OVER STATUS FOR NATUREN PATTEDYR I AGERLANDET Rådyr Harer Naturen i landbruget,

Læs mere

TEKNIK OG MILJØ. Miljø og Klima Rådhuset Torvet 7400 Herning Tlf. 96282828 teknik@herning.dk www.herning.dk. Kaj Nielsen Sdr. Ommevej 25 7330 Brande

TEKNIK OG MILJØ. Miljø og Klima Rådhuset Torvet 7400 Herning Tlf. 96282828 teknik@herning.dk www.herning.dk. Kaj Nielsen Sdr. Ommevej 25 7330 Brande TEKNIK OG MILJØ Kaj Nielsen Sdr. Ommevej 25 7330 Brande Miljø og Klima Rådhuset Torvet 7400 Herning Tlf. 96282828 teknik@herning.dk www.herning.dk Dato: 18. april 2013 Udtalelse om arealer beliggende i

Læs mere

FORSLAG. Lokalplan nr Vej og vendeplads ved St. Heddinge Dampvaskeri. Høringsperiode (fastlægges efter den politiske behandling)

FORSLAG. Lokalplan nr Vej og vendeplads ved St. Heddinge Dampvaskeri. Høringsperiode (fastlægges efter den politiske behandling) FORSLAG Høringsperiode (fastlægges efter den politiske behandling) Lokalplan nr. 164 Vej og vendeplads ved St. Heddinge Dampvaskeri Hvad er en lokalplan? En lokalplan kan siges at være en lokal lov. En

Læs mere

Naturgenopretning ved Bøjden Nor

Naturgenopretning ved Bøjden Nor LIFE09 NAT/DK/000371 - Connect Habitats - Bøjden Nor Naturgenopretning ved Bøjden Nor - en kystlagune med overdrev Lægmandsrapport En naturperle Bøjden Nor er et helt særligt værdifuldt naturområde, der

Læs mere

VURDERINGSRAPPORT. Vejdirektoratet. VVM-undersøgelse for udbygning af E20/E45, Kolding Fredericia

VURDERINGSRAPPORT. Vejdirektoratet. VVM-undersøgelse for udbygning af E20/E45, Kolding Fredericia Vejdirektoratet 21. december 2010 Projekt nr. 201993 Udarbejdet af Amphi Consult Kontrolleret af LRM/MAC Godkendt af MXJ VURDERINGSRAPPORT VVM-undersøgelse for udbygning af E20/E45, Kolding Fredericia

Læs mere

Bilag 2 - Opsummering af Natura 2000-planen og mulige virkemidler

Bilag 2 - Opsummering af Natura 2000-planen og mulige virkemidler Bilag 2 - Opsummering af Natura 2000-planen og mulige virkemidler Natura 2000-område: 134 1014 Skæv vindelsnegl Tilgroning med græs og høje urter Naturpleje Mulige virkemidler til truslen: Naturpleje Tilgroning

Læs mere

Afrapportering af rydningsprojekt i Ravnsby Møllelung

Afrapportering af rydningsprojekt i Ravnsby Møllelung Afrapportering af rydningsprojekt i Ravnsby Møllelung Projektet er finansieret af Det Europæiske Fællesskab og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri samt Lolland Kommune. Rapport udarbejdet for

Læs mere

Almindingen DK186. Aktionsplan. Udarbejdet af: Niels Damm, Lars Lønsmann Iversen. Sidste revisions dato: 14. maj 2018

Almindingen DK186. Aktionsplan. Udarbejdet af: Niels Damm, Lars Lønsmann Iversen. Sidste revisions dato: 14. maj 2018 Aktionsplan Almindingen DK186 Udarbejdet af: Niels Damm, Lars Lønsmann Iversen Sidste revisions dato: 14. maj 2018 Ansvarlige partnere: Naturstyrelsen, Amphi International ApS Baggrund Denne plan beskriver

Læs mere

Arbejdsplan for Krebseklovandhullet Hørsholm Kommune Hørsholm Kommune. Arbejdsplan for Krebseklovandhullet

Arbejdsplan for Krebseklovandhullet Hørsholm Kommune Hørsholm Kommune. Arbejdsplan for Krebseklovandhullet Hørsholm Kommune Arbejdsplan for Krebseklovandhullet April 2017 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 1.1 Baggrund og formål... 3 2. INDSATS... 5 2.1 Formål... 5 2.2 Levested for grøn mosaikguldsmed...

Læs mere

Har du set markfirbenet her på Fodsporet? Nej? Det har vi heller ikke!

Har du set markfirbenet her på Fodsporet? Nej? Det har vi heller ikke! Har du set markfirbenet her på Fodsporet? Nej? Det har vi heller ikke! Billede 1: Markfirben Kilde: Colourbox For Danmarks største øgle, markfirbenet, udgør de solbeskinnede skråninger langs Fodsporet

Læs mere

Der er registreret 17 3 områder indenfor fredningsforslaget: 11 vandhuller, 1 mose, 2 strandenge og 3 ferske enge.

Der er registreret 17 3 områder indenfor fredningsforslaget: 11 vandhuller, 1 mose, 2 strandenge og 3 ferske enge. 1 of 5 Notat om naturinteresser indenfor forslag til fredning, Eskerod Dette notat er udarbejdet som støtte for en kommunal stillingtagen til det fredningsforslag, der i februar 2014 er udarbejdet af Danmarks

Læs mere

NOVANA Overvågning af arter & Naturtyper

NOVANA Overvågning af arter & Naturtyper Institut for Bioscience AARHUS UNIVERSITET Naturovervågning hvorfor og hvordan? 2. Marts 2013 NOVANA Overvågning af arter & Naturtyper & Thomas Eske Holm Institut for Bioscience Aarhus Universitet Naturovervågning

Læs mere

SAGSANSVARLIG Peter Jannerup

SAGSANSVARLIG Peter Jannerup NOTAT DATO 09-03-2012 JOURNAL NR. 326-2012-12815 SAGSANSVARLIG Peter Jannerup PLAN BYG OG MILJØ Konsekvensvurdering i forhold til Natura 2000-områder af miljøgodkendelse til Gørlev Flyveplads Der er i

Læs mere

Strandtudsen i Vadehavsområdet

Strandtudsen i Vadehavsområdet Strandtudsen i Vadehavsområdet - hvordan har den det? Vadehavsforskning 2015 Syddansk Universitet 15. april 2015 John Frikke Nationalpark Vadehavet Strandtudsen hvad er nu det? Strandtudsen hvad er nu

Læs mere

Dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 3 til gravning i mose

Dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 3 til gravning i mose Center for Teknik Miljø og Klima Natur og Miljø Mørdrupvej 15 3060 Espergærde Tlf. 49282504 amo55@helsingor.dk www.helsingor.dk Dato 03.07.2015 Sagsnr. 15/8008 Sagsbeh. Anne-Marie Møldrup Dispensation

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune 2014

Overvågning af padder Randers kommune 2014 Overvågning af padder Randers kommune 2014 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2014 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere