AFTENSKOLE: se fritidsaktiviteter

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "AFTENSKOLE: se fritidsaktiviteter"

Transkript

1 AFTENSKOLE: se fritidsaktiviteter ALARM (112): Findes ikke. Hvis du har akut brug for ambulance, skal du ringe Ved brand ring 113 For politi ring , der jo altid vil hjælpe dig med at komme i kontakt med de rigtige. Der er bestræbelser i gang for at oprette en fælles vagtcentral for politiet i hele Grønland. Dette forventes iværksat ved årsskiftet ALKOHOL: Du må ikke indføre nogen former for alkohol til Grønland. Alkohol er generelt forholdsvis dyrt. Øl, vin og spiritus sælges i dagligvareforretningerne se butikker, dog ikke efter kl. 18 på hverdage og efter kl. 13 om lørdagen. Der er en restriktiv alkoholpolitik hos politiet. Se også under kriminalitetsmønster og hash. ANKLAGEMYNDIGHEDEN: Anklagemyndigheden er normeret til 7 jurister. En chefanklager, to senioranklagere og fire anklagere/anklagerfuldmægtige. Herudover er der for det meste en eller to jurastuderende samt i sommerperioden en sommerfuldmægtig til at hjælpe i 3 måneder. Der er desuden ca. 2 fuldtidsstillinger i forkontoret (juridisk sekretariat) samt en tolk tilknyttet anklagemyndigheden. Anklagergruppen har også nogle opgaver fra administrativ søjle, som er ledet af en juridisk administrationschef. For så vidt angår det operative se under politiet. ANKOMST: Du bliver hentet i lufthavnen og kørt til din midlertidige bolig. Du er sikkert træt den første dag på grund af tidsforskellen, men vi vil hjælpe dig med at handle lidt ind og vise dig de vigtigste steder i byen. APOTEK: Medicin udleveres gratis på lægeklinikken mod en recept. Dette gælder også lægeordineret håndkøbsmedicin. Håndkøbsmedicin sælges desuden i Matas. ARBEJDSUGE: I Grønland er arbejdsugen 40 timer. Juristerne møder derfor ind fra 8 til 16 alle hverdage. Politiet arbejder oftest i 3-hold skift, selvom der er afdelinger (bl.a. efterforskning, narko, NSK) som gør tjeneste Se i øvrigt også under Helligdage

2 AVISER / UGEBLADE/NYHEDER De mest læste aviser er sermitsiaq og AG. er en netavis, som bliver opdateret dagligt med nyheder fra ind- og udland. Det er muligt at købe danske aviser i Nuuk og at få dem leveret til bopælen. Det er dog printaviser. Se endvidere (grønlandsposten), (Grønlands radio) BIBLIOTEK: Der findes et meget udmærket bibliotek, hvor de fleste bøger kan reserveres. Man kan desuden for et mindre beløb bestille bøger fra DK og der er kort reservationstid. Der findes et stort udvalg af lydbøger, dvd er og pc-spil. BIL: Biler holder sig generelt længe, da luften er for tør til rust. Der er et rimelig brugtvognsmarked. Biler forhandles mellem og kr. Bemærk at der ikke har været foretaget løbende syn i mange år, men biler godkendes af politiet i forbindelse med omregistrering. Det er dog under overvejelse at opstarte syn hvilket er en faktor, man kan overveje ved køb af en brugt bil. Biler med 4wd er populære, men små biler klarer sig også godt i sneen. Se transport, kørekort, olie og se BIOGRAF: Der findes en biograf i kulturhuset Katuaq. Der vises ca. 2 film om dagen. De vises ca. en uge af gangen og filmene får ca. premiere som i DK. Se katuaq.gl og se kultur BOLIG: Du vil fra start blive indlogeret i en vakantbolig, som embedet betaler. Disse er møblerede og der findes både sengelinned, håndklæder m.v. Man er indlogeret vakant op til 2-6 mdr. Man får tildelt bolig afhængig af husstandens størrelse. En enlig person får således en 2-værelses lejlighed, mens et par med et barn får en 3-værelses. Boliger skaffes via ejendomsselskabet INI og der erlægges depositum på 3 måneders husleje. Pris for en 2-værelses lejlighed er ca kr., mens en 3-værelses er ca kr. Boligerne er umøblerede. Der vil dog typisk være komfur men ikke køleskab. Der vil som ofte være et mindre skab til tøj. Der er ikke vaskemaskine eller tørretumbler. Hårde hvidevarer kan købes i Nuuk både som nye og brugt, men det kan anbefales at købe fra DK og medbringe i flyttelæsset pga. momsfritagelse. Se skat og moms. BUTIKKER: Der findes en række dagligvarebutikker i Nuuk. De største er Brugseni og Pisiffik. Brugseni har en række mindre dagli brugser og Pissifik- der nærmest svarer til Føtex, har samarbejde med Jysk og Pissittat (El-Giganten).

3 Prisniveauet for de fleste varer er nogle kroner dyrere end dansk niveau. De fly-friske varer (som agurk og frisk mælk) er dog markant dyrere. En agurk koster således ca. 25 kr. og en liter frisk mælk koster ca. 44 kr. De fleste køber derfor langtidsholdbar mælk, der også findes i en økologisk variant. Man kan få langt de fleste varer i supermarkederne. Man skal dog være opmærksom på, at supermarkederne kan løbe tør for visse madvarer i perioder, hvor skibene er forsinkede eller andet. Brættet er det grønlandske frisk-vare marked, hvor man afhængig af sæsonen kan købe fisk (torsk, rødfisk, stenbider, laks, ørred, havkat mv.), rensdyr, moskus, fugle (f. eks. alk, ryper og edderfugle) og selvfølgelig både sæl og hval. Brættet lå før i Kolonihavnen, men er nu flyttet til nye lokaler ved siden af Brugsen. Det gamle Bræt i Kolonihavnen bliver kun brugt til forarbejdning af varerne til det nye Bræt. Der et udmærket udvalg af tøjbutikker, sportsbutikker og hårde hvidevarer, computer/foto/data forretninger, byggemarkeder osv. i Nuuk. Der findes rabatordninger ved køb i visse butikker. Se også Center. BØRN: Grønland er et børnevenligt samfund med stor imødekommenhed overfor børn og masser af legepladser. Der findes både private og offentlige vuggestuer og børnehaver. Generelt er der meget lange ventelister til de private institutioner. Der må endvidere påregnes en ventetid på mellem ½ og 1 år til institutionspladser i det offentlige regi. Man kan skrive sine børn op til en institutionsplads ½ år, før man får folkeregisteradresse i Grønland. Priserne på vuggestue og børnehave er reguleret efter husstandsindkomst året før. En børnehaveplads koster ca kr. ved høj tidligere husstandsindkomst. Hvis man ikke har fået institutionsplads ved ankomsten til Grønland, findes der mange private dagplejemødre. Det er kendt blandt kollegerne, hvilke dagplejemødre, der er gode. Kontakt os for yderligere info. Det koster som udgangspunkt pr. barn om måneden uden mad og bleer for en privat dagplejemor. Se også skole. BØRNEPENGE: Er indtægtsbestemt i Grønland og ved høj husstandsindkomst er der ingen børnepenge. CAFEER: Der findes flere forskellige cafeer i Nuuk. Der er bl.a. Barista, Esmeralda og Katuaq. Se også spisesteder. CARLSONWAGONLIT: Er det rejsebureau, politiet benytter. Det er således dem, der bestiller alle tjenesterejser- både indenfor Grønland og mellem Grønland og Danmark. Det er også dem, der bestiller feriefrirejser. Det direkte nummer er Man bør altid udfylde en P80, som godkendes af nærmeste chef. Se ferie frirejser.

4 CENTER: Nuuk Center åbnede i slutningen af juli 2012 og indeholder et bredt udvalg af butikker samt et par forskellige spisesteder. CYKEL: Det kan anbefales at tage en cykel med til Nuuk. Om vinteren kan man montere pig-dæk. Dette kan gøres både på by-cykel og på mountainbike. Se transport DJØF: Holder Grønlandsforedrag i Dk. Se DJOEF.dk. I Grønland er de fuldmægtige organiseret sammen med andre statsansatte (domstole og rigsombudet)og ikke sammen med selvstyrets djøf er. Der findes en tillidsmand for DJØF gruppen. DOMSTOLE: I Grønland findes Kredsretter, Retten i Grønland og Grønlands Landsret. Retssproget er både dansk og grønlandsk. Kredsretterne er første instans i alle kriminalsager og svarer til danske byretter. Der er 18 retskredse med en ret i hver, fordelt over hele Grønland. Det er politifolk, der møder som anklagere ved kredsretten. Dommerne ved kredsretten er efter retsreformen i januar 2010 uddannede på dommerkursus, men har dog sjældent en juridisk baggrund. Forsvarerne er ligeledes sjældent juridisk uddannede. De skal dog nu gennemføre en særlig grønlandsk forsvarer-uddannelse. Retten i Grønland er første instans i nogle særlovs sager og kan via kredsretterne få henvist sager af særlig principiel eller kompliceret karakter. Retten i Grønland fører desuden tilsyn med kredsretterne og yder dem rådgivning. Retten i Grønland er besat med juridisk uddannet personale, og det er jurister fra politimesterembedet, der møder som anklagere. Det er ligeledes juridisk uddannede forsvarere, der møder. Landsretten har to dommere og varetager ankesager fra hele Grønland. Den har hovedsæde i Nuuk, men kan sættes over hele Grønland. Det er altid juridisk uddannede anklagere, forsvarere og dommere. Se procedure rejser. ELEKTRICITET: Der er samme stik i Grønland som i DK. Det er 220 volt.

5 FERIE-FRIREJSE: Du har ret til en årlig ferie-frirejse til DK. Rejsen bestilles via CarlsonWagonLit og kan bruges i løbet af optjeningsperioden. Bemærk at jurister kan vælge at få et pengebeløb udbetalt i stedet. Dette skal dog vælges inden optjenings-årets opstart. FISK: Man kan fiske hele året. Man kan blandt andet fange torsk, rødfisk, helleflynder, ørred, laks og finde muslinger. FLYTNING: Politiet bruger Øbro Flytteforretning til flytninger til og fra Grønland. Flyttefirmaet pakker normalt hele bohavet, men det kan anbefales selv at pakke enkelte kasser med ting, man skal bruge fra start i vakantboligen. Disse kasser markeres vakant og vil blive placeret yderst i containeren, så de er lette at komme til ved ankomsten til Grønland. Man kan også for sommerfuldmægtige eller andre på kortvarige kontrakter få tilladelse til at sende et par flyttekasser fra tjenestestedet. Bemærk at der ikke må indføres alkohol og cigaretter. Se alkohol og indførselsrestriktioner. Når man får sin bolig kontakter man Usissaat (flyttefirma), der sørger for, at godset fra containeren flyttes ind i boligen og placeres i de rette rum i boligen. Møbler pakkes ud, mens man selv står for at pakke kasser ud. Usissaat afhenter de brugte flyttekasser efter anmodning. FODBOLD, FIT&FUN OG SVØMNING: Medlemmer af politiets idrætsforening (PI) kan frit benytte træningsfaciliteterne i Fit&fun og svømmehallen. Derudover spiller politiet fodbold hver søndag aften i 2 timer i Nuussuaq-hallen, hvor alle uanset niveau er velkomne. FOLKEREGISTRERING: Se kommune FORSIKRINGER: Der findes to selskaber i Grønland: If og Kalallitxxx og Tryg. Bemærk, at du ikke kan benytte det danske sygesikringskort i Grønland eller i DK. Du skal rekvirere en bopælsattest til dokumentation ved lægen. Denne dækker dog kun for så vidt angår akut behandling udenfor Grønland. For at være fuldt dækket ved rejser til DK skal der tegnes en rejseforsikring. POPERMO kan ikke tilbyde forsikring i Grønland. FRISØR: Der findes adskillige frisører i Nuuk, der alle er rimelig dygtige. FRITID: Der er et stort udbud af fritidsaktiviteter i Nuuk alle til en meget rimelig pris. Det er således muligt at gå til svømning, kajakpolo, musik, dansk, gymnastik, grønlandsk, håndbold, fodbold.

6 Man kan også tage dykkercertifikat, duelighedsbevis osv. Endvidere bliver meget fritid i Nuuk brugt på udendørsaktiviteter i sommerhalvåret på at sejle og vandre i fjeldet, - i efteråret på jagt og i vinterhalvåret på skisport (hvis der er sne ) både langrend og alpin. Se FROKOST Ved PM medbringer de ansatte selv frokost, køber i en af de nærmeste butikker eller går over til politiet og spiser. Ved siden af politistationen ligger Selvstyret, hvor der findes en udmærket kantine, som ansatte ved politiet også må bruge. Den har åben til morgenmad og frokost. GRØNLANDSK: Det er ikke nødvendigt at kunne grønlandsk for at bo i Nuuk, da alle taler dansk. Grønlandsk er et meget svært sprog, som alle har ret til at få undervisning i. De fleste lærer sig dog de mest brugte ord: Takuss: vi ses, qujanaq: tak, illillu: i lige måde (selv tak), bye: farvel. Bemærk at t udtales som d (takuss udtales derfor: daguss ), k som g og dobbelt l som sl således: Kangerlussuaq (udtales: gangerslussuak). Der findes e-læringskurser på nettet, hvor man kan få en idé om sproget. Se HASH: Se under kriminalitetsmønster. HELLIGDAGE: De fleste helligdage er de samme som i DK. Grundlovsdag er dog ikke helligdag i Grønland. Dog er den grønlandske nationaldag en helligdag (21. juni) og helligtrekongersdag er ½ fridag (6. januar). HUSDYR: Det er svært men ikke umuligt at tage husdyr med til Nuuk. Hunhunde skal være steriliseret for at få lov til at komme herop. Særlige regler gælder for tjenestehunde. HUSFLID Der er flere turist/souvenirsforretninger i centrum af Nuuk, hvor man kan købe grønlandsk husflid såsom Tupilakker, halskæder, øreringe osv. udformet i fedtsten, hvalrostand, rentak, og andre dyre/naturmaterialer. Der bliver også solgt husflid foran Brugseni i Nuuk. Der ligger et kunsthåndværksted på Nukullaq 5, hvor det er muligt at få lavet ting på bestilling, samt købe tilsvarende produkter, som kan købes i butikkerne. Dem, som arbejder der, er til at handle med, og man kan derfor tit få det billigere end i forretningerne.

7 INDFØRSELSRESTRIKTIONER: Bemærk at nedenstående gælder både for bagage og flyttegods: Toldregler ved indrejse til Grønland: Cigaretter 40 stk. Kulsyreholdige læskedrikke 2 liter Parfume 50 gr. Eau de toilette 250 ml. Kosmetik og andre toiletmidler til en samlet max. værdi af kr. 1000,- Chokolade- og slikvarer 4 kg Kaffe eller the 4 kg Kød, kødvarer eller fjerkræ 5 kg INTERNET: Er meget dyrt i Grønland. Man betaler per forbrug og TelePost er eneste udbyder. Se IS: Grønlændere er det folkefærd i verden, der spiser mest is. Is kan hentes i havnen, når isfjelde af ferskvand driver ind. Pakis og storis kan lukke havne og byer på kysten. Isbjørn: Isbjørn er senest blevet set i Nuuk i juni måned I foråret 2012, blev der skudt isbjørn tæt ved Nuuk og inden for kvoten. Der var derfor isbjørnekød på brættet, hvilket sker meget sjældent. JAGT: Er en yndet fritidssport. Rensdyrsæsonen er fra 1. august til 15. november. Jagt-tegn kan købes på kommunen for 50 kr. for bosiddende, sammen med rensdyr- og moskuslicenser, der i øjeblikket er gratis. Man kan desuden skyde ryper, alke, sneharer og sæler som bosiddende i Grønland. JULEMANDEN: Bor i Grønland. Hans hus ligger i Uummannaq. Julemandens postkasse er nu flyttet fra Kolonihavnen i Nuuk til Ilulissat.

8 KAFFEMIK: Den grønlandske måde at fejre begivenheder på. Kaffemik udmærker sig ved at være en slags åbent hus, hvor der serveres et kæmpe udvalg af kager og tit også noget mad. Det er ikke nødvendigt, at være tæt på hovedpersonen, og der er ingen krav til, hvor længe man deltager. Hvis det er småt med pladsen, giver man plads til de nyankomne gæster. KAGECIRKULÆRET: Blandt politiet i Grønland er der altid mange gode anledninger til at give kage - ingen anledning er for lille. Der er således eksempelvis tiltrædelseskage, kørekortskage, skiltekage (politiskilt for nye politifuldmægtige), stempelkage (når du får dit navnestempel), landsretskage, feriekage, kage ved barns fødselsdag, ved bestået eksamen mv. KLUBBEN NUUK POLITI: KLUBBEN er en faglig/social klub for alle personalegrupper ansat hos Nuuk Politi, Politimesterembedet og politiskolen. Kontingentet er 100 kr. pr måned og for dette får man fri kaffe og the m.v. samt deltagelse i sociale arrangementer eks. julefrokost, fastelavn m.v. KLUBBEN har et mindre salgs-udvalg af sodavand og slikvarer. Blandt KLUBBEN s politiansatte vælges tillidsmanden for Nuuk Politi. Øvrige Klubmedlemmer er passive medlemmer. KNPP/ KALAALLIT-NUNAANNI POLITIIT PEQATIGIIFFIAT(GRØNLANDS POLITIFORENING) KNPP er en faglig organisation under Politiforbundet i Danmark. Der kan udelukkende optages politiuddannede og tjenestemandsansat administrativt personale. Kontingent betales via Politiforbundet i Danmark. KOMMUNE: Nuuk hører til Kommuneqarfik Sermersooq. Det er på kommunen, du skal henvende dig for at få bopælsattest, jagttegn, jagtlicens, tilmelde dig folkeregistret og skrive evt. børn op på ventelister til institutionsplads. Det er også på kommunen, man kan blive skrevet op til eventuelle kurser i kommunalt regi. Se KRIMINALITETSMØNSTER: Flertallet af sagerne i Grønland er personfarlig kriminalitet såsom drab, vold, voldtægt og anden sædelighedskriminalitet. Den altovervejende hovedregel er, at kriminaliteten begås i gerningsmandens omgangskreds og ofte i forbindelse med alkohol- eller andet misbrug. Det er således ikke farligt at færdes på gaden i Nuuk eller andre byer i Grønland, da vi stort set aldrig oplever umotiverede gadeoverfald. I forhold til indbyggertallet er der uforholdsmæssigt mange drab og sædelighedsforbrydelser, ligesom Grønland har enormt mange selvmord.

9 Der findes stort set ingen hårde stoffer i Grønland. Hash er til gengæld en stor udfordring for Grønlands Politi. Hash er meget dyrt og koster ca. 100 kr. for 0,1 gram. Der er samtidig strengere foranstaltninger end i DK for indførsel og salg af hash. KULTUR: Der er et nationalmuseum og et kunstmuseum i Nuuk. Derudover har Katuaq løbende forskellige udstillinger, koncerter, teaterforestillinger, foredrag mv. Hotel Hans Egede og Godthaabhallen arrangerer endvidere foredrag og koncerter flere gange årligt med grønlandske, danske som internationale kunstnere. Der afvikles kulturnat hvert år i januar. I maj måned er der gør maj sund med en række forskellige sportsarrangementer. KULTURELLE FORSKELLE: Der er forskelle på danskere og grønlændere. Vis interesse for de kulturelle forskelle, så bliver det nemmere og sjovere at navigere blandt grønlænderne. Spørg gerne dine danske og grønlandske kolleger til råds. Det er vores opfattelse og vision, at Grønlands Politi skal være (og er!) den bedste myndighed i Grønland KØREKORT: Hvis man flytter til Grønland og tager sædvanlig bopæl (dvs. folkeregisterflytning og ophold i mere end 6 måneder) kan du kun benytte dit danske kørekort i de første 14 dage, hvorefter du skal ombytte kørekortet til et grønlandsk (du får lov at beholde det danske kørekort). Grønlandsk kørekort bestilles hos politiet i Nuuk. Hvis du er i Grønland i kortere tid end 6 måneder (dvs. ikke flytter til Grønland) kan du køre på dit danske kørekort i hele perioden. LYS: I højsommeren er der lyst det meste af døgnet solen forsvinder kun kortvarigt i løbet af natten. Mørklægningsgardiner er et must I december måned står solen op ved 10-tiden og går ned igen allerede ved halv-tre-tiden. Der er ikke rigtig mørketid i Nuuk. Fra slutningen af august og frem til april måned kan man se nordlys, når det er klart og frost. LÆGE: Man har ikke en fast praktiserende læge i Grønland. I tilfælde af sygdom kontakter man lægeklinikken, som ligger i tilknytning til Dronning Ingrids Hospital. Medicin udleveres gratis fra hospitalets apotek. Ved alvorligere sygdomme, hvor hospitalet ikke kan klare behandlingen selv, overføres man til Rigshospitalet på sundhedsvæsenets regning. Bemærk, at har du folkeregisteradresse i Grønland, mister du samtidig retten til at blive behandlet i det danske sundhedssystem. Ved ferier og andre kortere ophold kan du modtage behandling ved forevisning af grønlandsk bopælsattest.

10 MOBILTELEFON: TelePost er eneste mobiludbyder i Grønland. Taletidskort kan købes på posthuset og opfyldinger kan købes i dagligvarebutikkerne. Taletidsabonnement (som de fleste har) hedder Tusass. Der findes også andre typer abonnementer. Der er mobildækning i alle grønlandske byer, men der er ikke altid dækning i fjeldet eller i fjordsystemet. MOMSREFUSION: Der betales ikke moms i Grønland. Dette betyder, at du i de fleste tilfælde kan får refunderet momsen på varer, som du har med til Grønland. Momsen refunderes for varekøb over 300 kr., som er foretaget indtil 3 måneder før indrejse i Grønland. Nedenstående er reglerne for at tage varerne med tilbage til DK uden at svare moms: Du skal ikke betale told af dine personlige ejendele, når du flytter til Danmark fra et land uden for EU. Det gælder dog kun, hvis du opfylder nedenstående betingelser. Du skal opfylde betingelserne for at blive fritaget for told. Betingelserne kan fx være: * Du skal have ejet dine ejendele og benyttet dem i mindst seks måneder. * Dine ejendele skal benyttes på samme måde, efter du er flyttet til Danmark. * Du skal have boet uden for EU i mindst 12 måneder sammenhængende." Se mere: Du kan få momsen refunderet på to måder: For varer købt i butikker, der er med i Global Refund/Tax free skal man henvende sig i lufthavnen ved udførslen, hvorefter man får refunderet ca. 15% straks. I andre butikker kan man få lavet en aftale om, at de, når du har sendt en udførselskvittering til dem, overfører momsen direkte på din konto. I dette tilfælde får du ca. 20% refunderet. Du får en udførselsattest ved at få skattekontoret i Nuuk til at stemple på kvitteringen. Bemærk at butikkerne ikke er forpligtet til at refundere din moms, og at momsrefusion i alle tilfælde kun gælder ved køb over 300 kr. MORGENMAD Hver fredag er der morgenmad ved politimesterembedet eller ved Nuuk politi. MUSEER: Se under kultur NATUR: Der er en rig natur i og omkring Nuuk. Ved turistbureauet i Kolonihavnen kan du købe et vandrekort som viser området omkring Nuuk, med gode vandreruter, overnatningssteder osv. De tilbyder også hvalsafari, sejlture ind til isbræen i bunden af fjorden, samt andre udflugter.

11 Lige uden for Nuuk ligger fjeldene Lille Malene og Store Malene. Lille Malene er om vinteren åben for skiløb idet der er skilifter og skibakker og er ellers et udmærket mål for en vandretur. Store Malene byder også på en fantastisk vandretur. Der er en fantastisk udsigt fra toppen af Store Malene, så i godt vejr er det turen værd. Husk vand og en madpakke til toppen. Det tager ca. 1½ - 2 timer at gå til toppen fra Qinngorput. NUUK: Er Grønlands hovedstad med ca indbyggere hvoraf ca. 1/3 er danskere. Nuuk ligger syd for polarcirklen, hvilket bl.a. betyder, at der på intet tidspunkt af året er 100% mørkt eller lyst. Det betyder også, at der ikke må indføres slædehunde til byen. Se husdyr. Fra Nuuk kan man flyve indenrigs- ofte via Kangerlussuaq eller til Island. Nuuk ligger i verdens største fjordsystem og man kan med kystbåden sejle til øvrige byer på kysten. Nuuk består af tre dele: Nuuk som er den gamle bydel og bydelen, hvor man kan handle alt. Nuussuaq er hovedsageligt beboelse, men der ligger Pisiffik, Brugseneeraq og Butik Natalie, hvor man kan købe dagligvarer. Qinngorput er den nyeste bydel, der er hovedsageligt ejerboliger og en skole. Der er dog også en lille dagligvarebutik. Bydelen er i stadig under opbygning. OLIE: Er billigt i Grønland. En liter benzin koster ca. 6,15 kr./l. Mange huse er opvarmet ved hjælp af oliefyr. OVERENSKOMST: Vær opmærksom på at ansatte ved Grønlands politi er underlagt en anden overenskomst end den danske. Blandt politier er lønforskellene stort set udlignet. Dette er dog ikke det samme for Jurister. Se Djøf og PENGE: Valutaen i Grønland er danske kroner. Man kan bruge dankort i alle butikker. Der er ingen udendørs hæveautomater i Nuuk. Der findes hæveautomater i bl.a. banken, Pisiffik Nuuk, Brugsen Nuuk. Grønlandsbanken ligger i centrum. PM: Forkortelse for politimesterembedet. Sidder i separat bygning og består organisatorisk af økonomiafdelingen, bødeafdelingen, IT, personaleafdelingen, operativ søjle, juridisk søjle, narko, service og politiskolen. Desuden sidder politimesteren, chefanklageren,

12 chefpolitiinspektøren og administrationschefen, der tilsammen udgør øverste ledelse i bygningen. POLITI: Der er ca. 50 polititjenestemænd i Nuuk og ca. 130 i hele Grønland. Politiet har rådighed over 4 politikuttere, som betjenes af politiets ansatte sømænd. Se Sisak. Nuuk politi hører til region Sermersooq sammen med Paamiut, Tasiilaq og Illoqqortoormiut. Der er en regionsleder og herudover er der en operativ regionsleder, der er ansvarlig for Nuuk politi. Nuuk politi har flere vagthold og vagthavende, der dækker 3-holds skift. Derudover er der en efterforskningsafdeling, der normalt er ansvarlig for de tilbageholdte (varetægtsarrestanter). Der er desuden NSK (Nuuk sekretariat), der forbereder sagerne til retten og som ofte også møder i retsmøderne. Der er en mindre færdselsafdeling, som især tager sig af køreprøver. Der er flere tjenestehunde, der normalt er knyttet til vagtholdene. POLITIFORBUND: Se KNPP POST: De fleste ansatte ved Grønlands politi bruger politiets postboks (1006) til modtagelse af private breve og pakker, da postlevering kan være ustabil og forsinket. PRAKTISK TJENESTE: Vi tilstræber at give nyuddannede anklagerfuldmægtige samme uddannelse som i DK, herunder en uges tjeneste i Nuuk politi med vagter både om dagen og om natten. Det er desuden et mål at nyuddannede skal i en kort indstationering hos Rigsadvokaten. De anklagerfuldmægtige følger desuden den almindelige fuldmægtiguddannelse i Danmark. PROCEDUREREJSER: Juristerne skiftes til at tage med landsretten på procedurerejse til forskellige grønlandske byer. Hver jurist er af sted ca. 2 gange om året af ca dages varighed. Turene har ofte et tætpakket program med retsmøder. Rejserne foregår med dommer, forsvarer og to domsmænd, og der er oftest god stemning på trods af mulige kontroverser under retsmøderne. Rejserne foregår med fly og helikopter og i sjældne tilfælde med politikutter. PÅKLÆDNING: På grund af vejret er det meget almindeligt at være iklædt et praktisk outfit og klæde om ved ankomsten til arbejde, restaurant, skole eller mødested. Således har de fleste skiftesko på arbejde og med i tasken, når de går i byen. Da Grønlands politi er et enhedspoliti, udleveres der uniformer til jurister. Disse uniformer bruges i sjældne tilfælde som f.eks. til nytårsparole. Bemærk dog, at man kan få udleveret varmt uldent undertøj, handsker, overtræksbukser, regnbukser etc.

13 Q: Er et af de mest brugte bogstaver i det grønlandske sprog og udtales som r gr i da r graffiti RAL (ROYAL ARCTIC LINE): Sørger for at skibsforbindelser mellem DK og Grønland holdes ved lige og at kysten forsynes med varer. Man kan sende frostbokse med frossen kød (rensdyr/moskus) til DK Ålborg via RAL. RENSDYR: Kan skydes i jagtsæsonen eller købes på brættet. Spises til jul og i øvrigt året rundt (så længe lager haves). Rensdyrkød bruges i Grønland på samme måde som okse og svinekød bruges i Danmark og kan således bruges i burger, frikadeller, sammenkogte retter mv. RYGELOV: Er fra 1. oktober 2010 indført i Grønland og er stort set identisk med den danske. SAR: Search and Rescue er en stor del af Grønlands Politis operative opgave. Politiet er ansvarlige for redningsopgaver på land og for redning til vands i mindre omfang fra yderste øer og ind til kysten. SELVMORD: Se under kriminalitetsmønster. SISAK: Politiet ejer 4 kuttere, som besættes af ansatte sømænd. Kutterne ligger normalt i de forskellige regioner og kan benyttes til bygdeture, SAR operationer, til besøgsrejser eller andet. Fra Nuuk er der ca. en gang hver anden måned en bygdetur til Fiskenæsset eller Kapisillit, hvor det afhængigt af plads vil være muligt at sejle med. SKAT: I Grønland betales der 42 % i skat uanset af indkomst. Fradrag for lån til fast ejendom i Danmark kan ikke overføres til Grønland. Fradraget opspares dog og overføres til næste år, eller bruges i forbindelse med udlejning af ejendom i DK.

14 SKOLE: Der er flere offentlige skoler og en privat friskole i Nuuk. De offentlige skoler har et varierende ry, idet der på de enkelte skoler er stor forskel på lærerkapaciteten, hvorfor nogle klasser fungerer rigtig godt, mens andre ikke fungerer så godt. Nuuk Internationale Friskole er en privatskole med stor egenbetaling ( kr. i depositum og kr. om måneden inkl. Fritidsordning), der har klasser til og med 9. klasse (svarer til dansk 8. klasse). Der er max 20 børn i hver klasse og eleverne har undervisning efter samme læreplaner som i DK. Der er såvel grønlandsk som engelsk på skoleskemaet helt fra 1. klasse. Man kan skrives op til en plads i skolen. Se mere på nif.gl SPISESTEDER: Nipisa og Sarfalik er gourmetrestauranterne i byen og er i den dyre ende. Af steakhouses er der Hereford. Desuden er der flere spisesteder i den billige ende, herunder Charoen Porn (Thai), Esmeralda, Barista (cafémad) og herudover findes en række fastfood restauranter og pizzariaer. TANDLÆGE: Der er både en (gratis) offentlig tandlæge og en privat tandlæge (mod betaling). Derudover er der skoletandplejen. TIDSFORSKEL: Nuuk/Vestkysten er 4 timer efter Dansk tid. Når klokken er 9 i Nuuk, er den derfor 13 i Danmark. Der er to timers forskel til Illoqqortoormiut på Grønlands østkyst. TRANSPORT: Af transportmidler i Nuuk er der busser og taxaer, men rigtig mange går til og fra arbejde. Der er 3 buslinier, som kører ca. hvert 20 minut samt ekstrabusser i myldretiden. Busserne kører i sløjfe, hvilket betyder, at man som hovedregel står på bussen samme sted, som man er stået af. Derudover er der skolebusser. Det koster 15 kr. at køre med bus. Et klippekort med 11 klip koster 120 kr. Om eftermiddagen er der også indsat ekstrabusser. Se Der er i forhold til indbyggertallet mange biler i Nuuk. Der er forbudt at indføre motorcykler i Grønland. I perioder med sne er der snescooter- veje /stier i Nuuk. Der er desuden to taxa selskaber: tlf eller TV: Der er to TV-udbydere i Nuuk. KNR (kalallit nunaat Radio) er den landsdækkende tv-kanal og har enkelte egenproducerede udsendelser og sender nyheder hver aften. Derudover modtager de programmer fra DR. De viser enkelte begivenheder live.

15 Nuuk TV er en lokal tv-forening i Nuuk, som udbyder tv-pakker. De laver desuden lokale nyheder, der vises hver aften i hverdagene. Man kan hos Nuuk-TV købe forskellige pakkeløsninger, hvorved man kan få adgang til varierende antal kanaler, som vises tidsforskudt, således at sendefladen er som i Danmark blot i Grønlandsk tid. UNDERHOLDNING: Se kultur VAGT: Juristerne indgår i Politimesterens bagvagtsordning, hvor juristerne på skift en uge af gangen har en vagttelefon, som politiet kan/skal ringe til med juridiske spørgsmål (eks. grundlovsforhør eller tvangsindlæggelser), ligesom bagvagten skal orienteres om særlige begivenheder (eks. drab, sager af interesse for pressen mv.). VEJR: Luften er meget tør, hvilket kan mærkes på hud og læber ved ankomst til Grønland. Vejret spænder over en langt bredere kam end i Danmark. Om sommeren kan der på en vindstille og solrig dag være op til 25 grader i Nuuk, men der kan også opleves sommerdage med storm (op til 40 sekundmeter er ikke helt usædvanligt) og temperaturer ned til 4 grader, men hvor det føles som minusgrader på grund af vinden. Vejret kan skifte meget hurtigt. Om vinteren kan der opleves alt fra en rigtig dansk vinter med regn og rusk til minus 30 grader og snestorm. Et særligt vejrfænomen er føn-vinde, der medfører pludselig og kraftig vind med voldsomme temperaturstigninger. Således kan der i november måned forekomme dage med op til 19 grader (+) VÆRTSHUS: I Nuuk er der flere værtshuse. Tugto, Kristinemut, Tullemut, Takuss, Maximut er værtshus primært besøgt af de lokale. Manhatten, Daddys og Godthåbs Bryghus ligger i samme bygning og her er publikummet mere blandet. Manhattan er er et regulært diskotek. På Daddys kan der spilles Billard/Pool på nogle meget slidte poolborde. X-BOX: Er en god ting at have XYLOFON: Kan købes i Legekæden

16 YMER: Er dyr, da det endnu ikke kan fås i langtidsholdbar udgave ZOOLOGISK HAVE: Findes ikke i Nuuk, men ravne, krager og måger er der masser af. Til gengæld er der ingen edderkopper og andet kryb ÆBLER: Kan fås til en rimelig penge og varierende kvalitet ØL: Nuuk har eget bryggeri: Godthaab Bryghus. En almindelig øl i supermarkedet koster 16,50, men nydes alligevel. ÅHHHHH: Hvor er der skøøønt i Grønland..

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark De, der drog ud AVALANNERIT - om grønlandske studerende i Danmark Jeg trives, hvor jeg bor, men jeg savner mit hjem i det kolde nord (frit efter Natasja) De, der drog ud - AVALANNERIT 1. udgave, 2. oplag,

Læs mere

Nordsjællands Hospital

Nordsjællands Hospital Marts 2015 Nordsjællands Hospital Montebello Genoptræningshospital Montebello Læs denne håndbog inden du rejser Indholdsfortegnelse Velkommen til Montebello Montebellos adresser Lidt om Montebello På Montebello

Læs mere

Fakta om Danmark. Læremateriale til medborgerskabsprøven. April 2011 NORDFYN

Fakta om Danmark. Læremateriale til medborgerskabsprøven. April 2011 NORDFYN NORDFYN Fakta om Danmark Læremateriale til medborgerskabsprøven April 2011 Kommuner og regioner i Danmark pr.1. januar 2008 Indledning Fakta om Danmark læremateriale til medborgerskabsprøven Fakta om Danmark

Læs mere

Med InterStudies får du både valgfrihed og optimale vilkår! High School 2015/16. InterStudies Workshop var en super god camp, Tine, USA

Med InterStudies får du både valgfrihed og optimale vilkår! High School 2015/16. InterStudies Workshop var en super god camp, Tine, USA Med InterStudies får du både valgfrihed og optimale vilkår! High School Valgfrihed! Kun hos InterStudies: vælg mellem 3 programtyper Plusprogram Giver dig en blød landing på Orientation Camp i London eller

Læs mere

Er Vestgrønland tæt befolket?

Er Vestgrønland tæt befolket? Er Vestgrønland tæt befolket? Historie Velkommen til Vestgrønland Vestgrønland er det tættest befolkede område i Grønland. Men der er stadig meget god plads til den enkelte. Faktisk hele 39,5 km 2 - pr.

Læs mere

Er en kiosk noget for dig?

Er en kiosk noget for dig? Kiosk Kioskerne har spillet en stor rolle i danskernes dagligdag. Man går lige ind efter en pakke smøger og en cola. Eller spiller sin ugentlige lottokupon. Kioskerne gør det nemt og hurtigt at købe småting.

Læs mere

UDENLANDSK MEDARBEJDER?

UDENLANDSK MEDARBEJDER? MODTAGELSE OG FASTHOLDELSE AF UDENLANDSK ARBEJDSKRAFT UDENLANDSK MEDARBEJDER? Hvis du har eller overvejer at ansætte udlændinge i din virksomhed, er denne håndbog en genvej til et godt samarbejde. Modtagelse

Læs mere

Brudstykker af et kældermenneskes dagbog

Brudstykker af et kældermenneskes dagbog Brudstykker af et kældermenneskes dagbog Spredte dagbogsoptegnelser og nedskrevne tanker fra Grønland 1977-1996 2 Til Jens, Troels, Ida og Jakob Mig, mig, mig Jeg fortæller det bare, som det er Det følgende

Læs mere

Skoleleder- manual 2014

Skoleleder- manual 2014 Skoleledermanual 2014 Indholdsfortegnelse Velkommen til DBU s Fodboldskole 2014... 2 Nyt og vigtigt i 2014... 3 Arbejdsplan før, under og efter afvikling... 7 Januar... 7 Marts... 7 April... 7 Ugerne før

Læs mere

- en bog til fagfolk om udsatte grønlandske børn i Danmark

- en bog til fagfolk om udsatte grønlandske børn i Danmark - en bog til fagfolk om udsatte grønlandske børn i Danmark De usynlige børn - en bog til fagfolk om udsatte grønlandske børn i Danmark 4 Indholdsfortegnelse KÆRE LÆSER KAPITEL 1 NYT LAND, NYT SPROG, NY

Læs mere

Lektiehjælpernes Hvem, Hvad, Hvor

Lektiehjælpernes Hvem, Hvad, Hvor Lektiehjælpernes Hvem, Hvad, Hvor - En informationsmappe for lektiehjælpere ved Dansk Flygtningehjælp Lektiehjælpen er etableret i samarbejde med Brug for alle unge - en kampagne ved Ministeriet for Flygtninge,

Læs mere

Håndbog for pensionister

Håndbog for pensionister 013 Håndbog for pensionister 1 Ishøj Kommune 2 Navn: Adresse: Postnr.: By: Telefon: Cpr. nr.: Håndbog for pensionister 2013 Er udgivet af Ishøj Kommune Foto: Thomas Mikkel Jensen, Per Egelund Nielsen,

Læs mere

FRISURE KOSMETIK MODE WELLNESS DANSK FRISØR & KOSMETIKER FORBUND JANUAR NR. 1 2008

FRISURE KOSMETIK MODE WELLNESS DANSK FRISØR & KOSMETIKER FORBUND JANUAR NR. 1 2008 FRISURE KOSMETIK MODE WELLNESS DANSK FRISØR & KOSMETIKER FORBUND JANUAR NR. 1 2008 Indhold Det arbejder dit forbund med lige nu! Hår & Briller...4-5 Salon Puk i Nuuk...6 Hår Inspiration KpO...8-9 Nye micropigmentister...10-11

Læs mere

De grønlandske bygder. hvad kan vi stille op med dem?

De grønlandske bygder. hvad kan vi stille op med dem? De grønlandske bygder hvad kan vi stille op med dem? - en diskussion af bygdernes udvikling, set i lyset af selvstyrets og naalakkersuisuts udmeldinger. Og en beskrivelse af et forslag til øget samhandel

Læs mere

4 Hovedstadsområdet nær druknet

4 Hovedstadsområdet nær druknet 23 OKTOBER 2011 3 Hver sjette lejer uden indboforsikring Ved du, hvilken kæmperegning du kan risikere at stå med, hvis du ikke er forsikret? 4 Hovedstadsområdet nær druknet I juli i år blev hovedstadsområdet

Læs mere

SAMMEN OM ET BEDRE LIV

SAMMEN OM ET BEDRE LIV SAMMEN OM ET BEDRE LIV Aarhus Kommune 2015 SAMMEN OM ET BEDRE LIV Forord... 3 Frivillighed og aktiviteter... 4-9 Sundhed... 10-11 Træning og rehabilitering... 12-15 Personlig pleje... 16-17 Praktisk hjælp...

Læs mere

-lig velkommen til Blaksets Bridgecenter

-lig velkommen til Blaksets Bridgecenter -lig velkommen til Blaksets Bridgecenter Nadia Bekkouche, Frederik Bjerregaard, Knut Blakset, Lars Blakset, Mathias Bruun, Thomas Vang Larsen (Otto) og Peter Nielsen byder alle nye og gamle medlemmer velkommen

Læs mere

rettigheder for personer med handicap

rettigheder for personer med handicap FN s KONVENTION OM rettigheder for personer med handicap PÅ LET DANSK FN s KONVENTION OM RETTIGHEDER FOR PERSONER MED HANDICAP PÅ LET DANSK Udgivet af: Socialministeriet, 2010 Bearbejdning af FN s konvention

Læs mere

ADVOKATERNE FOLDSCHACK OG FORCHHAMMER

ADVOKATERNE FOLDSCHACK OG FORCHHAMMER GÆLD, GÆLDSRÅDGIVNING OG GÆLDSSANERING FOR SOCIALT UDSATTE ADVOKATERNE FOLDSCHACK OG FORCHHAMMER GÆLD, GÆLDSRÅDGIVNING OG GÆLDSSANERING FOR SOCIALT UDSATTE Indhold 1. Forord... 5 2. Indledning... 6 3.

Læs mere

Solen går op, solen går ned, og jeg venter bare. Livet på hjemløseboformer

Solen går op, solen går ned, og jeg venter bare. Livet på hjemløseboformer Solen går op, solen går ned, og jeg venter bare Livet på hjemløseboformer Udvalgte resultater fra brugerundersøgelse af SFI 15 Kolofon Februar 15 Oplag: 1.5 Fotograf: Peter Elmholt (elmholt.dk) Grafisk

Læs mere

Den indeholder langtfra alle familierettens finesser og vil derfor aldrig kunne erstatte en advokats professionelle viden og bistand.

Den indeholder langtfra alle familierettens finesser og vil derfor aldrig kunne erstatte en advokats professionelle viden og bistand. Vejledning fra Advokatsamfundet Når det ikke længere er så yndigt af følges ad Ud over det rent menneskelige er en skilsmisse forbundet med en masse praktiske problemer. Denne vejledning forsøger at løse

Læs mere

NAKUUSA VI VIL OG VI KAN

NAKUUSA VI VIL OG VI KAN NAKUUSA VI VIL OG VI KAN EN OPFØLGNING PÅ Youth Forum I ILULISSAT 2011 12:12 Else Christensen 12:12 NAKUUSA VI VIL OG VI KAN EN OPFØLGNING PÅ YOUTH FORUM I ILULISSAT 2011 ELSE CHRISTENSEN KØBENHAVN 2012

Læs mere

Informationspakke om Danskprøve A1 og Danskprøve A2

Informationspakke om Danskprøve A1 og Danskprøve A2 Informationspakke om Danskprøve A1 og Danskprøve A2 Til ægtefællesammenførte i Danmark Hvad indeholder informationspakken? Informationspakken om Danskprøve A1 og Danskprøve A2 er udarbejdet til ægtefællesammenførte

Læs mere

Café. - om at starte en café

Café. - om at starte en café Café - om at starte en café Danskerne har penge til forbrug. De spenderer mere og mere på at spise og drikke ude. Caféerne er meget populære. De er uhøjtidelige mødesteder. Man ser ofte nye, sjove og smarte

Læs mere

I GRØNLAND ER JEG FOR DANSK, OG I DANMARK ER JEG BARE GRØNLÆNDER

I GRØNLAND ER JEG FOR DANSK, OG I DANMARK ER JEG BARE GRØNLÆNDER I GRØNLAND ER JEG FOR DANSK, OG I DANMARK ER JEG BARE GRØNLÆNDER Udfordringer for udsatte grønlændere i Danmark Kolofon: Oplag: 2.000 Illustrationer: Sara Brandt Kronborg Grafisk produktion og layout:

Læs mere

Mere end 30 kvæstet i voldsom togulykke

Mere end 30 kvæstet i voldsom togulykke Bramming 28. oktober 2005 uge 43 1. årgang nr. 1 5. mio kr. ( 7,58 kr. ved helårs-abonnement ) Orkanen Wilma dræbte mindst 21 personer BIF-EfB Opgøret De to hold mødtes i et opgør onsdag aften. Man havde

Læs mere

Ferie i frit fald JEG GLÆDEDE MIG BARE TIL AT KOMME NED I VARMEN: Nye dækninger Få tjek på alle dine forsikringer Klar til bilferien

Ferie i frit fald JEG GLÆDEDE MIG BARE TIL AT KOMME NED I VARMEN: Nye dækninger Få tjek på alle dine forsikringer Klar til bilferien FORÅR 2012 Nye dækninger Få tjek på alle dine forsikringer Klar til bilferien JEG GLÆDEDE MIG BARE TIL AT KOMME NED I VARMEN: Ferie i frit fald 10 MINUT TER med GF Thy og Mors 143 millioner retur: GF betaler

Læs mere

Vi vil gerne byde jer hjertelig velkommen til Vuggestuen Pilehuset. Vi glæder os til at skal begynde på.. fra den..

Vi vil gerne byde jer hjertelig velkommen til Vuggestuen Pilehuset. Vi glæder os til at skal begynde på.. fra den.. Kære.. Vi vil gerne byde jer hjertelig velkommen til Vuggestuen Pilehuset. Vi glæder os til at skal begynde på.. fra den.. Vi vil gerne invitere jer til en samtale Samtalen vil vare ca. ½ time, hvor I

Læs mere

Jubilæumsskrift. Ribelund 100 år

Jubilæumsskrift. Ribelund 100 år Jubilæumsskrift Ribelund 100 år 100 år og en verden til forskel Ribelund fejrer 100 års fødselsdag et skarpt hjørne, som markerer langt mere end tid, der er gået. Der er først og fremmest et menneskesyn

Læs mere