Fuerteventura. Strandenes og vindenes ø. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fuerteventura. Strandenes og vindenes ø. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter"

Transkript

1 Fuerteventura Strandenes og vindenes ø Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter

2 Tlf Fuerteventura Airport and Corralejo

3 Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen til Fuerteventura. Vi håber, I har fundet jer godt til rette, slapper af og nyder jeres ferie. Her i håndbogen finder I mange informationer om jeres rejsemål, som vi håber, I vil få glæde af i løbet af jeres ferie. Vi gør opmærksom på, at restauranter, forretninger osv. i denne håndbog samt andet udleveret materiale er nævnt som forslag - og dermed ikke er et udtryk for vores anbefaling af det pågældende sted. Skulle I have yderligere spørgsmål, vil jeres rejseleder altid være behjælpelig. Vi ønsker jer en god og oplevelsesrig ferie. Med venlig hilsen Falk Lauritsen Rejser Service inkluderet hos Falk Lauritsen Rejser Informationsmøde Med mindre I rejser På egen hånd, inviterer vi til informationsmøde, hvor vores rejseledere giver jer en række praktiske informationer og oplysninger om Spanien og fortæller om jeres mange oplevelsesmuligheder. Her kan I også få svar på de spørgsmål, som I måtte have i forbindelse med jeres ferie. Mød jeres rejseleder Vores rejseledere besøger flere gange ugentlig jeres hotel/ feriekompleks, med mindre I rejser På egen hånd. I kan se hvornår i informationsmappen ved receptionen. 24-timers servicetelefon Hvis I ikke har mulighed for at træffe rejselederne på hotellet på de fastsatte tidspunkter, er I velkomne til at kontakte jeres rejseleder på servicetelefonen døgnet rundt:

4 4 Om spanien falk lauritsen rejser Spanien Kastagnetternes smældende puls blander sig med den sortklædte danserindes trampende hæle og publikums spontane oléer. Sangerens ansigt fortrækkes i koncentration og smerte, mens hænderne skiftevis paraderer henover guitarens strenge eller istemmer håndklapperne, der sidder tæt rundt om i det lille lavloftede lokale. Sveden driver fra deres ansigter. Forestillingen er tæt på klimaks. Alle har overgivet sig. De store følelsers land Spanien er fuld af store dramaer fra fodboldstadionet til de små flamencoklubber, hvor følelserne får frit løb. I kraft af en fortid som rig kolonimagt har Spanien med sit sprog og sin kultur præget store dele af verden, herunder især Latinamerika, men påvirkningerne er også kommet den anden vej. Spaniens signaturdans rummer for eksempel træk fra andre musik- og dansekulturer, herunder maurernes de muslimer, som fra 711 og de efterfølgende 800 år var med til at udbrede den arabiske verdens videnskab og kunst i Europa og gøre Andalusien til et kulturcentrum. Øerne, landet og rejsemålene Spanien ligger på den iberiske halvø i det sydvestlige Europa og er det fjerdestørste land på kontinentet. Foruden fastlandet består Spanien af flere store øer Balearerne i Middelhavet, De Kanariske

5 falk lauritsen rejser om spanien 5 Fakta om Spanien FRANKRIG Befolkning: ca. 45 millioner Hovedstad: Madrid (ca. 3.2 mio. indbyggere) Religion: Mere end 90 procent af indbyggerne er romerskkatolske. Højderekord: Madrid ligger i 646 meters højde og er dermed den højest beliggende hovedstad i Europa. Færre børn: I de seneste år har Spanien udviklet sig fra at være et af de børne-rigeste lande i Europa til nu at have en af de laveste fødselsrater. Kvinder føder kun i gennemsnit 1,3 børn mod 1,8 i Danmark. En af forklaringerne er høj arbejdsløshed og stigende huspriser. DE KANARISKE ØER Tenerife Lanzarote La Gomera Gran Canaria Fuerteventura PORTUGAL Madrid SPANIEN Menorca Ibiza Mallorca Øer i Atlanterhavet samt enklaverne Ceuta og Melilla i Marokko på den afrikanske nordkyst. Størst er Mallorca med ca indbyggere kendt for sine skovklædte bjerge, stejle klippekyster og drypstenshuler, der i århundreder har været genstand for videnskabelig interesse. Gran Canaria den tredjestørste af de kanariske øer er berømt for sine sanddyner og Fuerteventura for sine aloe vera plantager, pirrende vulkanske landskaber, og nogle af Europas bedste badestrande. Vulkanøen Tenerife er kendt for at huse Teide, som er Spaniens højeste bjerg og verdens tredjestørste vulkan. La Gomera kan prale af sine stejle, grønne bjergterrasser, af nationalparken Garajonay, der bugner af laurbærtræer - og af, at det var her Columbus provianterede inden han tog på sine farefulde togter over Atlanten for at finde bagvejen til Indien. Det er snart 50 år siden, at Spanien slog igennem som turistland. Den smukke, dramatiske natur, den medrivende historie og de intense oplevelser på de besjælede flamencoklubber, gør at folk bliver ved med at vende tilbage.

6

7 falk lauritsen rejser OM fuerteventura 7 Fuerteventura De Kanariske øer har hver deres meget karakteristiske særpræg og Fuerteventura er ingen undtagelse. Øen minder mange steder om et lille stykke af Sahara-ørkenen, da landskabet er tørt og sandet. Øen byder dog også på et væld af fantastiske lange, hvide sandstrande, der regnes for nogle af Europas bedste. Midt i mellem sand og ørken, ligger små frodige, idylliske landsbyer, hvor der dyrkes kartofler, tomater, figner og dadler. Man mener at øen i de tidlige dage var regeret af ikke mindre end to konger og dermed også delt op i to kongeriger. Der var ikke mange spaniere, der bosatte sig på øen, hvilket betød at det primært var de indfødte guanchere, der levede på øen. Fuerteventuras indbyggere har fortsat navn efter denne befolkning. Indbyggerne kaldes for majoreros efter en speciel guanchestamme, der levede i nord. Beboerne på Fuerteventura levede meget isoleret fra de øvrige kanariske øer og derfor gik pirater nogle gange udenom øen. Det betød at flere guanchere fra Fuerteventura overlevede end på de øvrige kanariske øer, som i højere grad blev angrebet af pirater. Øen var dog langt fra forskånet for diverse piratangreb og mange af øens indbyggere blev fanget og holdt som slaver. Øen og dens indbyggere var udsat for mange prøvelser bl.a. da den spanske konge forærede øen til en adelsmand, hvorefter en gruppe oberster udpinte befolkningen. Det var hårde år indtil 1834, hvor regimet blev stoppet til stor lettelse for øens beboere. I 1912 fik øen selvstyre. Når man ser de gamle bygninger, undrer mange sig over, at der næsten ingen vinduer og døre er i husenes facader. Dette skyldtes, at indbyggerne dengang blev opkrævet skat efter hvor mange døre og vinduer de havde i facaden. Når skatteopkræveren en gang årligt ankom fra Tenerife for at opkræve skat, gik han langs byhusene og noterede hvor meget den enkelte husstand skulle betale. For at holde skatterne nede minimerede indbyggerne antallet af døre og vinduer ud til vejen. Til gengæld placerede de ekstra mange vinduer og døre ud til gården, hvor skatteopkræveren ikke kom.

8 Nyd vores kanariske specialiteter og den skønne udsigt over havet. Beletén Restaurant C/Red 8, Corralejo, Fuerteventura Tlf:

9 falk lauritsen rejser om corralejo 9 Corralejo Små farverige byhuse, hyggelige fortovscaféer og en charmerende havnepromenade er beskrivende for feriebyen Corralejo. Små farverige byhuse, hyggelige fortovscaféer og en charmerende havnepromenade er beskrivende for feriebyen Corralejo. Til trods for at byen er Fuerteventuras største ferieby, er det stadig muligt, at opleve den ægte kanariske stemning og autentiske charme i Corralejos bymiljø. Restriktioner i byggelovgivningen, der ikke tillader byggerier, som er højere end to etager, er medvirkende årsag til at byen ikke virker uoverskuelig og overbefolket. Disse byggerestriktioner bliver håndhævet på flere af de De Kanariske Øer. Pancho Villa Tio Bernabé Hertz La Mamma Dunas Alisios Playa i El Sombrero Sotavento Casa de la Carne Atlantis Duna Park Bluebay Palace La Chalana Færge til Lobos Færge til Lanzarote Corralejo er beliggende på øens nordlige spids, hvorfra man i sigtbart vejr kan se den kanariske ø, Lanzarote. Især området omkring havnen er populært, både blandt de lokale såvel som turisterne. Det er i dette område I finder de rigtigt gode restauranter, hvor især fisk og kanariske specialiteter med fordel kan prøves. Er I mere til internationale restauranter med f.eks. italiensk eller mexicansk mad, finder I et bredt udvalg på selve hovedgaden. Hovedgaden er forholdsvis ny med mange forretninger, caféer etc. samt sportsforretninger, som sælger surferudstyr. I selve Corralejo by er der nogle gode strande. Lidt udenfor byen ligger Las Dunas, som er et fantastisk område med skønne strande, der er omgivet af det turkisblå hav, hvilket kan tage Baku vandland Marked Oasis Village Atlantic Garden Campenario shoppingcenter Suite Hotel Atlantis Resort pusten fra enhver. Området er gjort til et fredet naturreservat og består af en 8 kilometer lang, bred sandstrand, der kun bliver bedre og bedre, jo længere I har mod på at følge den. Stranden var oprindeligt fyldt med sort lavasand, men kraftige vinde fra Sahara har efterhånden bragt så meget sand med sig, at stranden i dag primært består af gyldent sand.

10 10 Om playitas falk lauritsen rejser Las Playitas Sjældent er det muligt, at finde en ferieby, der er så uspoleret og traditionel som byen Las Playitas. Med et indbyggertal på kun 300, er der rig mulighed for at nyde stilheden og den idylliske atmosfære. Byen tilbyder et lille udvalg af restauranter og barer med mulighed for at smage ægte kanariske specialiteter. Her kan I sidde længe og bare nyde den gode udsigt og den unikke atmosfære. Efterfølgende kan I nyde en drink på en af de lokale barer eller en gå tur ved den lille, charmerende havnepromenade. Stranden i byen er en dejlig og børnevenlig strand, der er ca. 900 meter lang. Stranden ved Las Playitas består af mørkt, finkornet lavasand og bliver sjældent overfyldt, så det er det perfekte udgangspunkt for en afslappet ferie. Hvis I en dag har behov for lidt mere byliv, finder I Fuerteventuras andenstørste by, Gran Tarajal, blot 4 kilometer derfra. Byen har omkring indbyggere, og er udskibningssted for de berømte tomater som produceres på Fuerteventura. I Gran Tarajal er der et hyggeligt bymiljø med havnepromenade og gode indkøbsmuligheder.

11 falk lauritsen rejser om playitas 11 På det store, flotte sports- og familieresort udenfor Las Playitas finder I alt hvad I behøver for en ideel ferie, både for den seriøse sportsudøver og for familien, hvor alle gerne vil deltage i aktiviteter. Slap af ved poolen, besøg det veludstyrede fitnesscenter og spis godt på en af resortets restauranter. I kan tage en runde på golfbanen, svømme i poolen med olympiske mål og dyrke alt fra aerobic, tennis, dykning til ture i terrænet på mountainbikes.

12 12 flora & fauna falk lauritsen rejser Flora Øen har ikke altid været så tør og sandet, som den er nu. De mange sanddyner syd for Corralejo er resultatet af mange års vinde fra Sahara, der har medbragt sand. Det tørre landskab var, før øen blev erobret af Spanien, dækket af skov. Da spanierne skulle bruge træ til at bygge skibe og huse, ryddede man alt, hvad der kunne bruges. Resultatet af dette er, at der i dag kun findes grønne og frodige områder, hvor grundvandet står højt, hvilket dog har bidraget med små grønne oaser fordelt over øen. Figenkaktus Når man først ser figenkaktusplanten, kommer man til at tænke på Mickey Mouse, da selve hovederne på planten ligner hans ører. Disse er dog fyldt med torne, så her stopper sammenligningen. Kaktussen stammer fra Mexico, og de lokale mener, at den blev bragt til De Kanariske Øer af selveste Columbus. Om sommeren har den røde og gule blomster, der senere bliver til frugt. Figenkaktus gror vildt, men dyrkes også i stor stil, på grund af en lille skjoldlus, der lever på planten. Lusen hedder cochinelle, og den indeholder en meget kraftig rød farve, der bliver brugt som farvestof til bl.a. læbestift. Bougainvillea Blomsten findes overalt på de kanariske øer og er kendt og elsket af mange. Den er opkaldt efter den franske admiral, Louis de Bougainvillea, der fandt den i Sydamerika. En smuk blomst, der findes i orange, hvid, lilla og rød. Aloe De fleste har allerede haft glæde af denne plante, da dens saft bruges i bl.a. creme og shampoo. Saften har ligeledes en helbredende virkning og bruges til lindring af forbrændinger, eksem etc. Der findes forskellige arter, men fælles for dem alle er, at de stammer fra Sydafrika. Den har tykke, takkede blade og lange blomster i røde eller gule farver. Drageblodstræet Dette træ har givet anledning til et utal af historier og myter. Mange mener, at træet har en historie, der kan føres tilbage til en rigtig drage. Det siges nemlig, at der for mange år siden levede en ægte drage på Tenerife, der var helt vild med at spise rigtige prinsesser. Da dragen en dag begiver sig af sted for at finde sig endnu en prinsesse, bliver den overfaldet af byens lokale, der skyder pile efter den. Hårdt såret vender dragen hjem, men historien siger, at der på hvert sted, der faldt en dråbe af dragens blod, voksede et drageblodstræ. Andre mener at træet blot har fået sit navn, da træets saft bliver blodrødt, når det kommer i kontakt med ilt. Uanset om man tror den ene eller anden historie, er træet imponerende. Det har en masse knudrede grene, der vokser ind i hinanden, og træet kan blive op til 20 meter højt. Estrelitzia Blomsten er en velkendt souvenir, der dermed også har prydet mange danske hjem gennem tiderne. Blomsten kaldes også Paradisfugl, da dens noget usædvanlige blomsterhoved, kan minde om et fuglehoved. På latin hedder blomsten Strelitzia Reginae opkaldt efter en engelsk dronning, der var meget interesseret i blomster.

13 falk lauritsen rejser flora & fauna 13 Fauna Til trods for et rigt planteliv på De Kanariske Øer generelt, findes der ikke nær så rigt et dyreliv. Dét man dog kan være glad for er, at der dermed heller ingen farlige dyr findes. Af vilde dyr lever der kaniner, rådyr og flagermus samt selvfølgelig en masse insekter. Herunder er beskrevet nogle af de mest almindelige dyr, man kan opleve på Fuerteventura. Fugle Der findes ikke så mange forskellige fugle på Fuerteventura, som på de øvrige kanariske øer. Årsagen er simpel - der findes ikke ret mange træer på øen, som fuglene kan bo og sidde i. Mange af de fugle man ser på øen, er derfor ikke fastboende fugle, men fugle der er på træk henover øen. De mest almindelige arter man kan se er duer, spurve og høge. Ud over havet ses fugle som stormsvaler. En fugl, der ikke er så vellidt er solsorten, der spiser af bøndernes ager. Den gule kanariefugl, som vi kender hjemmefra, kommer I ikke til at se. Den gule farve er nemlig et resultat af mange års opdræt. Kanariefuglen findes på øen, men har en grågrøn farve. Insekter Der findes omkring 20 forskellige slags sommerfugle på De Kanariske Øer heriblandt en forholdsvis ny sommerfugl, Danausplexippus, der kom til øerne omkring år Denne gule/brune sommerfugl er ca. 10 centimeter stor og kan på imponerende vis flyve over Atlanten uden stop. Krybdyr og padder Der findes mange typer firben på De Kanariske Øer, og flere er endemiske for øerne. De varierer meget i farver og mønstre og findes ligeledes i mange størrelser. De fleste er dog ganske små. De lever af frugt og grønt og kan være en plage for mange tomatavlere, da de ødelægger høsten. De mere almindelige gekkoer findes i to forskellige arter. De er aktive om natten, hvor de spiser insekter og edderkopper. Gekkoerne er ganske ufarlige. Havdyr Selvom havet omkring De Kanariske Øer er forholdsvis koldt, findes der et rigt dyreliv under havets overflade. Der findes et utal af flotte fisk - faktisk mener man, at der findes 350 forskellige slags, hvoraf en håndfuld af dem menes at være endemiske. På trods af de mange flotte fisk er det hvalerne, der tiltrækker størst opmærksomhed. Grindehvaler og delfiner kan af og til ses langs kysterne til stor glæde for både øboer og feriegæster. Geder Det siges, at der er flere geder på Fuerteventura, end der er indbyggere. Præcist hvor mange geder, der findes på øen, er uvist, da en stor del af dem lever vildt. Geden er blevet et symbol for Fuerteventura. Hovedbyen, Puerto del Rosario, hed tidligere Puerto de Cabras gedehavnen. Byen fik sit navn, da et stort antal gedehyrder holdt til med deres hjorde i nærheden af byen og de mange vandløb. Gederne producerer mælk, som forarbejdes til oste. Ostene er flere gange blevet præmieret og er blandt de bedste gedeoste i verden. Langs øens veje ses skilte som skal advare mod geder, der krydser vejen på skiltene ser man køer og rener men ikke geder, da det har vist sig at være en bekostelig affære at specialproducere et advarselsskilt med aftegning af en ged. Jordegern Et dyr, som man også kan finde på Fuerteventura, er jordegern. Det latinske navn er atlantoxerus getulus og dens mest yndede tilholdssted er i tørre områder med mange sten, hvilket betyder at man ofte kan se dem i Fuerteventuras landskab især på vestkysten mellem Betancuria og Costa Calma. De små jordegern med store buskede haler følges i større flokke og er kendte for at være meget nysgerrige. Det er endda muligt at håndfodre dem med nødder eller lignende hvis man møder dem på sin vej.

14 14 Top 5 seværdigheder falk lauritsen rejser Top 5 seværdigheder Las Dunas sanddynerne Las Dunas er et fredet naturreservat beliggende i udkanten af Corralejo. De fascinerende store og hvide sanddyner, som mest af alt leder tanken hen på Saharas ørken, breder sig over et areal på ca. 24 km2. Området er i konstant bevægelse, da der altid blæser en frisk brise ved sanddynerne. Langs den flotte, lange sandstrand i Las Dunas er der god plads til alt fra surfere og windsurfere til badegæster og naturister, der flittigt besøger denne enestående nationalpark. Udsigtspunktet Mirador Morro Velosa På toppen af Tegú -vulkanen ligger Morro Velosa i ca. 670 meters højde. Herfra er der en flot udsigt udover det spændende landskab, som Fuerteventura byder på. Det er ét af øens smukkest beliggende udsigtspunkter. Fra højdedraget kan man se øens vest- og nordkyst, og på en meget klar dag også naboøen Lanzarote. Oasis Park i La Lajita Som en grøn oase i det golde landskab dukker Oasis Park pludselig frem. Oasis Park er blandt Europas største dyreparker med oplevelser for alle aldre. Parken strækker sig over ca km2 og huser adskillige dyrearter alt fra geder, kameler til søløver og slanger. Endvidere er der mulighed for at overvære de fantastiske dyreshows. Betancuria Byen Betancuria var øens første hovedstad og rummer en spændende historie. Især den flotte kirke i byens centrum er speciel. Kirken som oprindeligt blev opført i 1424 nedbrændte i 1593 og blev genopført i Byggestilen bærer præg af tre stilarter: gotisk, barok og renæssance. Over for kirken ligger Casa Santa Maria - en gammel gård, som er opbygget som et levende museum. Her er der bl.a. mulighed for at opleve ægte kanarisk stemning, musik og kunsthåndværk. EL Cotillo Ikke så langt fra Corralejo ligger den lille fiskerby, El Cotillo. Her kan I tilbringe en dag enten i byens hyggelige gader, hvor restauranter og caféer ligger ud til kysten med en fantastisk udsigt over vandet. Endelig er den lagunelignende strand i byen bestemt et besøg værd, og er blandt vestkystens bedste badestrande. I udkanten af byen troner byens tårn, som er et levn fra 1790 ernes Fuerteventura. Tårnet blev brugt som overvågningspost for at beskytte øens beboere mod de heftige piratangreb. I udkanten af den nordlige bydel kan I opleve byens fyrtårn fra 1897, som er opført i kalksten i rød-hvide farver, og er et rigtig flot syn.

15 falk lauritsen rejser Top 5 seværdigheder 15 Udsigtspunktet Mirador Morro Velosa Oasis Park Betancuria El Cotillo

16 16 PRAKTISKE OPLYSNINGER falk lauritsen rejser Praktiske oplysninger Aktiviteter På strandene findes et bredt udvalg af vandsport. Her har I mulighed for at prøve kræfter med vandcykler, bananbåde, faldskærm efter en båd etc. Tag kontakt til receptionen eller de små udlejningsfirmaer, der ligger på stranden, som kan være behjælpelige med at booke tider. Som tidligere beskrevet er Fuerteventura verdenskendt for sine fine vand- og vindforhold til windsurfing og dykning. Der findes mange surferskoler på øen, der tilbyder alt fra leje af udstyr til reel undervisning på alle niveauer. Se desuden afsnit om surfing længere fremme i håndbogen under Sport. Hvis I ikke er så meget til sport i det våde element, kan I prøve kræfter med tennis, minigolf eller golf. Der er på øen desuden gode muligheder for at leje cykler eller bil. Kontakt gerne jeres rejseleder, som vil være behjælpelig med leje af cykler eller bil. ambassade Det danske konsulat ligger på Tenerife. Consulado Real de Dinamarca Villalba Hervés 5, 3. piso Santa Cruz de Tenerife Tlf. nr.: Fax. nr.: Konsulatet har ekspeditionstid mandag fredag kl Lørdag og søndag lukket. Skulle I få brug for konsulatets hjælp, bedes I kontakte jeres rejseleder. Apoteker Apotek hedder farmacia på spansk, og de har samme åbningstider som de øvrige butikker. De holder ligeledes lukket i siestaen. Efter lukketid vil der i vinduet på hvert apotek være et skilt, der henviser til det vagthavende apotek, hvor man dog kun kan købe medicin på recept udenfor normal åbningstid. Badning Med de mange dejlige strande her på øen er det fristende at hoppe i bølgen blå uanset vind og vejr. Det er dog vigtigt at flagene på strandene respekteres, da disse fortæller, hvorvidt det er sikkert at bade eller ej. Sort & rødt flag: Badning forbudt Gult flag: Badning på egen risiko Grønt flag: Badning ok Banker Bankerne har normalt åbent mellem kl til fra mandag til fredag

17 falk lauritsen rejser PRAKTISKE OPLYSNINGER 17 og lørdag fra kl til søndag lukket. I skal medbringe pas, hvis I ønsker at veksle penge eller rejsechecks mv. i banken. Der findes flere bankautomater rundt om i byerne, hvor I kan hæve kontanter på kreditkort. Busser På Fuerteventura er der et velfungerende infrastruktursystem med busruter til de større byer og mellem ferieområderne på øen. Det er billigt og nemt at køre med bus, og de fleste busser er komfortable med aircondition. I forruden er der et skilt, så I kan se, hvor bussen kører hen. I kan også genkende busserne ved, at de er mærket med Tiadhe og oftest er hvide. Busser på Fuerteventura kaldes guaguas, hvilket også står på skiltene ved busholdepladserne. Skiltene er firkantede og røde. Mange af stoppestederne er overdækkede og har bænke, hvor stativet er rødt. Der kører busser mellem de store byer såsom Puerto Del Rosario, Corralejo og Gran Tarajal. Der kører også busser fra busstationerne i de store byer til østkystens lækre strande. For at komme ud til de små byer, er det nødvendigt at tage bus nr. 1 til Puerto Del Rosario for derefter at skifte på stationen. På busstationen i Puerto Del Rosario kan billetterne købes enten i automaterne, på billetkontoret eller i busserne. Busserne kører med jævne mellemrum og er ret præcise i forhold til det annoncerede afgangstidspunkt. I Corralejo ligger busstationen på hovedvejen ved promenaden - overfor supermarkedet, EuroSpar. En billet fra Corralejo til Puerto Del Rosario koster ca. 3,5, hver vej og en billet fra Corralejo til El Cotillos smukke strandområde koster ca. 3 hver vej. Husk at gemme billetten under hele turen, da der kan forekomme billetkontrol. Der findes en busplan over de forskellige ruter. Kontakt evt. jeres rejseleder for bustider. Rejselederen bestræber sig på hele tiden at have den senest opdaterede busplan. Drikkepenge Det er god kutyme at give drikkepenge - lidt på samme måde, som vi gør hjemme i Danmark. Derfor tilrådes det, at man runder lidt op, når man betaler taxaen og giver lidt ekstra, hvis man har været tilfreds med betjeningen. På en restaurant lægger man ca % i drikkepenge af den samlede regning. Et par euro i starten af jeres ferie til rengøringsdamen på hotellet skaber ligeledes stor glæde.

18 KLINIK BRISAMAR Abent 24 timer Laege Skadestue Laboratorium Gynaekolog Ortopaedi Fysioterapi Tandlaege Fordojelsessystem Kardiologi Ultralyd Rontgen Elektromyografi Hjemmebesog Ambulance Brisamar Center - Avda. Ntra. Sra. del Carmen, Corralejo - Fuerteventura 24h tel:

19 falk lauritsen rejser PRAKTISKE OPLYSNINGER 19 Diskoteker / Barer Der findes et bredt udvalg af barer, cafeer og diskoteker. Centrum af Corralejo byder på natteliv for ethvert temperament sportsbarer, hyggelige barer med loungeområder samt større diskoteker med dansemusik. I finder små, hyggelige barer flere steder i byen mens de egentlige diskoteker er samlet på ét sted ved taxaholdepladsen sidst på hovedgaden i Corralejo. Drikkevand Vandet fra hanen kan i realiteten godt drikkes, men det er nu de færreste, der synes det smager godt. Drikkevandet er afsaltet havvand, og derfor kan det både smage af salt og klor - vi tilråder derfor, at vand købes på flaske. Elektricitet De fleste steder er der 220 volt vekselstrøm på Fuerteventura, ligesom vi kender fra Danmark. Der kan dog fortsat være steder, hvor der anvendes 110 volt, hvilket gør det nødvendigt med en adapter. Skulle I få brug for en adapter kan man ofte låne en i receptionen. Er det ikke muligt, kan en adapter købes i én af de mange elektronikforretninger. Forsyningssvigt Det er ikke så ofte, at man oplever deciderede forsyningssvigt på Fuerteventura, men det kan forekomme. På De Kanariske Øer er håndtering af affald og produktion af både vand og elektricitet en Helligdage Mange butikker og seværdigheder vil være lukket disse dage: Dato: Dansk spansk 1. januar: Nyårsdag año Nuevo 6. januar: Helligtrekonger dia de Reyes 19. februar: Karneval i Puerto del Rosario 19. marts: Skt. Josefs dag dia de San José* Påske: Skærtorsdag juevos Santo langfredag viernes Santo Påskedag 29. april: Øernes indlemmelse i Spanien 2. torsdag efter pinse: Kristi legemsfest dia del Corpus Christi 1. maj: Arbejdernes dag dia de Trabajador 30. maj: Kanarieørnes dag Dia de las Islas Canarias (25. juli: Skt. Jacobs dag dia de Santiago Apóstel)* 15. august: Maria himmelfarts dag Asunción de la Virgin kanarieørnes skytsengel Virgin de Candelaria 20. september: Fuerteventuras skytsengel Virgin de la Perija 12. oktober: Spaniens nationaldag Fiesta Nacional de España 1. november: Allehelgensdag todos los Santos 6. december: Grundlovsdag dia de la Constitución España 8. december: Undfangelsen (Maria) Immaculada Concepción 25. december: 1. juledag navidad del Seños 28. december: Dia de los Inocentes Dia de los Inocentes denne dag skal man passe lidt på, da dagen svarer til vores aprilsnar. *Dagen fejres, dog holder butikkerne stadig åbent denne dag. OBS: Hverken 2. påskedag eller 2. juledag er helligdage i Spanien. kostbar og ressourcekrævende proces. Vi vil derfor tilskynde jer til at slukke lyset, når I ikke opholder jer på jeres værelse, samt lukke for vandet, når I børster tænder etc. Fotografering Spørg altid lokalbefolkningen før I fotograferer dem, da det ikke er alle, der bryder sig om at agere model på diverse feriebilleder. Vær opmærksom på at det ikke er tilladt at fotografere politi eller militær, ligesom det ikke altid er tilladt at fotografere i kirker etc.

20 20 PRAKTISKE OPLYSNINGER falk lauritsen rejser Hotelorden Hoteller og lejlighedskomplekser forventer ro efter kl af hensyn til jeres medrejsende. Derudover er det ikke tilladt at opføre sig uforskammet eller uagtsomt i f.eks. beruset tilstand. Hvis I kommer til at ødelægge noget på hotellet, så kommer I naturligvis til at erstatte det. Hotellet har ret til at sætte jer på gaden, hvis hotelordenen overtrædes groft og gentagne gange. Indkøb og butikker Butikkerne holder siesta mellem kl Mange butikker i turistområderne holder dog ikke siesta, så der kan man handle hele dagen. Insekter Uanset hotelkategori kan der forekomme insekter, som f.eks myg, myrer og kakerlakker. Bliver I generet af disse, bedes I give besked til rejselederen eller receptionen, som gerne sørger for sprøjtning. Er I generet af myg, kan I købe en myggemaskine til at sætte i stikkontakten. Den holder myggene på afstand. I kan også købe en forebyggende spray på apoteket, som sprayes på kroppen. Har myggen allerede stukket, kan I købe lindrende creme til at tage kløen på apoteket. På øen findes der også kakerlakker. Denne bille trives forrygende i det varme klima og selv på de største og fineste hoteller, er det umuligt helt at undgå disse insekter. Den er i øvrigt helt uskadelig. Internet På mange hoteller er der mulighed for internetadgang, men prisen er ofte lavere, hvis I benytter én af byens internetcaféer. Hovedpine, svimmelhed og kvalme Disse symptomer kan tyde på væskemangel. Drik rigeligt med vand i varmen - vi tilråder 2-3 liter dagligt. Husk at alkohol og kaffe er vanddrivende og derfor har den modsatte virkning. Lægehjælp I tilfælde af sygdom er I meget velkomne til at kontakte jeres rejseleder, der så vil være behjælpelig i forhold til lægehjælp. I kan også vælge selv at tage kontakt til lægen. Vi har kontakt til følgende lægeklinikker: Clínica Médica Brisamar Brisamar Center Corralejo, Fuerteventura Tlf: , Tlf: Klinikken har åbent 24 timer i døgnet. Der findes både tysk- og engelsktalende personale i receptionen samt engelsktalende sygeplejersker på klinikken døgnet rundt. Playitas Lægen har til huse på Aparthotellet. Dr. Hans-Bernd Bludau Tlf: , Mobil: Lægen taler tysk og engelsk. Maveproblemer Der findes andre bakterier her i landet end i Danmark, hvilket kan give problemer med maven. Kontakt lægen, hvis maven ikke er i orden i løbet af et døgn. Markeder Hver mandag og fredag er der marked på hovedgaden i Corralejo. Markedet ligger bagved BAKU vandland, i den sydlige ende af hovedgaden. På markedet har I mulig-

21 falk lauritsen rejser praktiske PRAKTISKE oplysninger OPLYSNINGER 21 hed for at gøre et godt ferieindkøb. Pengeoverførsel Rejselederen kan være jer behjælpelig med pengeoverførsler fra Danmark. Kontakt jeres rejseleder, hvis behovet skulle opstå. Politi Skulle I få brug for politiet, beder vi jer kontakte jeres rejseleder, der gerne vil være jer behjælpelig. Mødet med det kanariske politi betyder ofte lang ventetid, da politiet arbejder i et lidt andet tempo end vi er vant til hjemmefra. Vær opmærksom på at anmelde bortkomne ting med det samme og på det sted, de er bortkommet. Det er for sent at få en politirapport efter hjemkomst til Danmark. Post Postkort kan købes rigtig mange steder på Fuerteventura, så der er gode muligheder for at sende en feriehilsen hjem fra øen. Frimærker kan købes i de fleste hotelreceptioner samt i kiosker og på posthuse. Et postkort hedder tarjeta, og et brev carta. Vær opmærksom på, at der skal ekstra porto på, hvis feriehilsnen sendes som brev. Postkasserne på Fuerteventura er gule, og man skal benytte dem, hvorpå der står extranjeras, hvilket betyder post til udlandet. De fleste hoteller er ligeledes behjælpelige med at få feriehilsnerne postet. Påklædning Når I går rundt i byen, bør I som minimum være iklædt en soltop/tshirt og shorts, da det ikke alle steder er velset at gå rundt uden bluse eller top. Vær opmærksom på at nudisme er acceptabelt på flere strande på Fuerteventura. Ved besøg i kirker og kapeller bør I overholde de lokales regler for passende påklædning, dvs. at man skal bære tøj, der dækker både skuldre og knæ. Vær opmærksom på, at dette gælder både mænd og kvinder. Desuden er det ikke velset at bære hat eller solbriller i landets kirker. Restauranter Se længere fremme i bogen under Restauranter. Solen Selvom der ofte blæser en behagelig vind, så det ikke føles alt for varmt, så brænder solen her på Fuerteventura. Solen er dejlig, men der er god grund til at dyrke den med omtanke. Husk solfaktor og undgå såvidt muligt at være i solen fra , hvor solens stråler er ekstra stærke. Hvert år får ca danskere konstateret hudkræft. Pas godt på dig selv og hinanden. Strande Netop strandene her på Fuerteventura er grunden til, at mange gæster kommer igen og igen. Der er mulighed for både at slappe af på en lang, hvid sandstrand, i en lille hyggelig bugt eller på en sort lavastrand. Jeres rejseleder er jer gerne behjælpelig med at finde netop den strand, der passer til jeres behov. Uanset hvor I befinder jer tilråder vi, at I overholder flagreglerne. Se afsnittet badning for yderligere information. På Fuerteventura findes der i alt 152 strande, der alle har hvert sit særpræg. Nogle strande indbyder til afslapning og solbadning, mens andre er helt oplagte til en dukkert i det flotte, krystalklare vand. Desuden finder man flere steder på Fuerteventura strande, hvor vindforholdene er helt ideelle for både surfere, windsurfere og kitesurfere. Nedenfor kan I læse om flere af øens populære strande.

22 22 PRAKTISKE OPLYSNINGER falk lauritsen rejser Las Dunas, sanddynerne Las Dunas store sanddyner findes lige udenfor byen Corralejo langs østkysten. Her finder I den 8 kilometer lange strand, som mest af alt leder tanken hen på Saharas ørken. Vandet er krystalklart og stranden er børnevenlig, da det ikke bliver hurtigt dybt. Las Dunas er også et yndet tilholdssted for en stor del af øens surfere. Playa Los Lagos (Shells Beach) Denne strand er beliggende ved El Cotillo og bliver også kaldt Shells Beach pga. formen som en muslingeskal. Her findes en virkelig indbydende og flot lagune med hvidt sand og lav vandstand, hvilket gør den ideel for børnefamilier med mindre børn. Der er god mulighed for at slappe af omkranset af små halvcirkler bygget i lavasten, der skaber læ for den eventuelle brise. Køretiden til stranden er ca. 20 min i bil men der er også mulighed for at tage bus nr. 8 fra Corralejo til El Cotillo, som kører ca. hver time. Costa Calma Stranden er beliggende sydligt på øen ca. 40 kilometer fra Morro Jable. Stranden er kendetegnet ved at den er lang og bred med en ølignende lagune kun ca. 100 meter fra kysten. For at komme ud til lagunen skal man gå igennem det lave, varme vand, hvori man også kan ligge og slappe af. På grund af det lave vand er stranden ideel for familier med børn. Stranden er også et yndet mål for især naturister. Jandia Strandene ved Morro Jable er også kendt som Playa de Jandia og Playa del Matorral. Strandene på sydkysten er især kendte af surfere, da forholdene hernede er specielt gode til f.eks. kitesurfring og windsurfing. Strandkysten er lang og der er god mulighed for at finde et roligt sted, hvilket også er en af årsagerne til at der findes mange naturister her. Los Lobos Los Lobos er den lille ø man kan se fra havneområdet i Corralejo. Øen er et naturfredet område, hvilket betyder at der ikke er fastboende indbyggere på øen. Der findes én restaurant på Los Lobos, men det er ikke altid den er åben, så det nødvendigt at medbringe mad og drikkevarer. På øen er der en dejlig strand, samt mange klipper, som tiltrækker de flotte, farvestrålende fisk. Området er ideelt for snorkling, da sigtbarheden er god. Ved klipperne er der også mulighed for at se søpindsvin men vær varsom, da de kan stikke. Playa de Sotavento Stranden ved Sotavento er beliggende syd for Costa Calma og er en af de smukkeste strande, der findes på sydøen. Det specielle ved stranden er den store forskel, der er på henholdsvis lav- og højvande. Vinden blæser til tider kraftigt i dette område, og ofte ses der farvestrålende drager i luften ligesom kitesurferne ofte holder til langs kysten.

23 falk lauritsen rejser PRAKTISKE OPLYSNINGER 23 Sport Man kommer ikke uden om at windsurfing er i en klasse for sig her på Fuerteventura. Men der findes også mange andre muligheder for at holde en aktiv ferie, hvis man har lyst til det. Her følger et udvalg af de aktiviteter øen byder på: Dykning Vandet omkring Fuerteventura er meget klart, hvilket gør det til et ideelt sted at dykke. Vandtemperaturen er forholdsvis høj, ca grader året rundt. Der er rig mulighed for at se flotte fisk under havets overflade, og er man rigtig heldig, kan man se delfiner eller nogle af de store hvaler, som svømmer rundt i Atlanterhavet. I havet omkring øen kan man også være heldig at se forskellige store skildpadder og rokker. Generelt er livet under vandoverfladen meget aktivt, eftersom øen er beliggende i Atlanterhavet, hvor mange både store og mindre fisk passerer. Kontakt jeres rejseleder for yderligere information. Golf Fuerteventura råder over flere golfbaner. Det tilrådes, at I bestiller tid én af de første dage i jeres ferie. Kontakt evt. jeres rejseleder vedr. regler for handicap etc. Surfing/windsurfing Fuerteventuras 340 kilometer dejlige strande indbyder til mange vandsportsaktiviteter, hvilket gør øen til et meget eftertragtet rejsemål for blandt andet surferne. Passatvindene betyder, at det altid lufter på øen, hvilket skaber gode bølger langs kysten. Der er forskellige muligheder for surfing; der findes surfing, hvor man surfer på bølgerne med et bræt, hvilket er den mest kendte form for surfing. En anden mulighed er windsurfing, som er meget ideel på Fuerteventura. Her er man igen placeret på et bræt, men med et sejl, som man skal styre for at blive oven vande og ride på bølgerne. Den tredje mulighed for at nyde friheden på det store hav, er kitesurfing. spænder man dragen fast i selen rundt om livet, som man skal styre, mens man holder sig på brættet og surfer på vandet. Alle tre surfings er mulige her på Fuerteventura. Vi samarbejder med windsurfcentet FlagBeach, som tilbyder forskellige kurser for både begyndere og avancerede surfere. For yderligere information kontakt jeres rejseleder, som vil være behjælpelig med tider, priser, booking mv. Ønsker man blot at leje udstyret, kan dette også arrangeres. Flag Beach Windsurf and Kitesurf Tlf.: Tennis Det er muligt at spille tennis på flere af vores hoteller. Hvis det ikke er muligt på netop jeres hotel, kan man ofte leje en bane på nabohotellet. Forhør jer gerne hos receptionen, der kan være behjælpelig med at bestille tid etc. Supermarkeder Hvis I holder ferie i lejlighed og gerne vil købe ind til madlavning, så findes der en række større supermarkeder med et bredt udvalg af internationale varer. Der er selvfølgelig også flere minimarkeder, med et begrænset udvalg af dagligvarer, men oftest er priserne en smule højere end i de store supermarkeder. Af større supermarkeder finder I bl.a. HiperDino, Spar og Netto. Vær dog opmærksom på at Netto ikke er helt, som vi kender dem fra Danmark og at prisniveauet gerne er lidt højere her end i de andre supermarkeder.

24

25 falk lauritsen rejser PRAKTISKE OPLYSNINGER 25 Taxa I kan vælge at komme til jeres bestemmelsessted med taxi. Disse findes overalt på øen og er oftest hvide. I Corralejo by skal man benytte sig af taxaholdepladserne, som er at finde rundt omkring i byen, hvoraf flere af dem er i hovedgaden. Er man ikke i nærheden af en taxaholdeplads, kan man få receptionen eller f.eks. restauranten til at ringe efter en taxa. Vær dog opmærksom på, at et mindre beløb pålægges prisen, når taxaen bestilles. De kører alle efter taxameter, og prisen er lidt lavere end vi kender hjemmefra. Telefon For at ringe hjem til Danmark fra Fuerteventura skal der tastes 0045 foran det danske nummer. Vær opmærksom på at det kan være meget dyrt at ringe fra hotelværelset. Priserne for at benytte hoteltelefonen kan oplyses i receptionen. De fleste mobiltelefoner kan benyttes på øen, men taksterne er stadig forholdsvis høje afhængende af jeres abonnement. Vær opmærksom på at det også koster penge at modtage et opkald på en dansk mobiltelefon på Fuerteventura. I kan også benytte jer af de mange telefonbokse, der findes rundt omkring. Herfra kan I ringe både med mønter eller med et telefonkort, som I kan købe i kiosker og supermarkeder. Tidsforskel Ved ankomst til Fuerteventura skal uret stilles en time tilbage. Turistinformation Turistinformationen er beliggende i centrum af Corralejo i nærheden af havnen: Avenida Marítima 2, Tlf.: Valuta Møntfoden er euro, og 1 euro svarer til ca. 7,5 DKK. Der kan veksles penge på langt de fleste hoteller, hvor de dog ofte tager et mindre gebyr. Ønsker I at veksle penge i banken, skal I medbringe pas. I kan betale med kreditkort som Visa- og Mastercard i de fleste forretninger, restauranter etc. Det er ligeledes muligt at hæve kontanter i de mange pengeautomater på øen. I skal dog være opmærksomme på, at jeres bank opkræver et gebyr ved hver transaktion. TYVERI Vi ser desværre af og til, at vores gæster bliver bestjålet, og derfor opfordrer vi jer til selv at forebygge dette. For at minimere risikoen for tyveri foreslår vi følgende: - lej en safeboks på hotellet til opbevaring af penge og værdigenstande. - sørg for ikke at have flere kontanter på jer, end I har råd til at miste. - Brug en pengekat/mavebælte. - lad jer ikke narre af blomsterpiger el.lign. - vær opmærksom, når I opholder jer på steder med mange mennesker. Lommetyven er oftest på spil i områder med større menneskemængder.

26

27 falk lauritsen rejser shopping & indkøb 27 Shopping & indkøb Fuerteventura har ligesom de øvrige Kanariske Øer været frihandelszone siden Derfor kan I med fordel købe bl.a. elektroniske artikler, kameraer, ure, solbrille, parfume, cigaretter og spiritus i de mange butikker i Corralejo, men også i de mindre byer ligger der små hyggelige forretninger. I skal dog være opmærksomme på, at hvis priserne er under 25 % billigere end danske priser, kan der være tale om kopivarer. For at undgå kopivarer kan I bede om at få et originalt garantibevis med. For at sikre at det er den originale vare, forslår vi desuden, at I køber jeres varer i de originale butikker frem for markeder, basarer etc. Der har gennem tiderne vist sig stor prisforskel på den samme vare i forskellige butikker. Det tilrådes, at man ser sig godt for, før man foretager sine ferieindkøb. Fuerteventura er også kendt for sin produktion af tomater, som har en speciel krydret smag, fordi de er dyrket i mineralrig lavamuld i områder med letsaltet grundvand. Tomaterne eksporteres og kan bl.a. købes i flere danske forretninger fra januar til marts. Desuden produceres der mælk og gedeost på øen. Bemærk! Kopivarer er ulovlige at indføre til Danmark og at SKAT i Danmark, har ret til at konfiskere, hvad der mistænkes for at være kopivarer. Det tilrådes derfor ikke at købe nogen form for kopivarer på rejsemålet. Det samme gælder effekter fra truede eller fredede dyrearter. Bemærk derfor at varer, hvor der er brugt elfenben, skildpaddeskjold, koraller, kobra eller krokodilleskind er ulovlige. Et andet stort eksportprodukt på Fuerteventura er aloe vera. Af den øde, knastørre jord skyder lavstammede, kaktuslignende aloe vera planter op så langt øjet rækker. Med masser af sol og næsten ingen vand yder Fuerteventura de perfekte vækstrammer for planterne. Under de spidse blade med de blege tænder på ydersiden, gemmer sig en geleagtigmasse, der bl.a. hjælper mod brandsår, allergiske reaktioner og som i stor stil bruges i cremer. Rundt om på øen er der store plantager med tilhørende fabrikker og aloe vera-produkter er blevet en større eksportvare end tomaten. Lokalfabrikerede aloe veraprodukter kan købes over alt på øen.

28 28 Det kanariske køkken falk lauritsen rejser Det kanariske køkken Det kanariske køkken er en god blanding af kogetraditioner fra de spanske, portugisiske og mauriske madkulturer tilsat gode og stærke afrikanske krydderier. De lokale spiser generelt meget sent, så hvis I har lyst til at prøve en af de mange lokale restauranter, foreslår vi, at I spiser lidt senere end normalt. Disse restauranter er først fyldte omkring kl De mere turistprægede restauranter følger efterhånden de skandinaviske spisetider. Nedenfor en beskrivelse af et lille udvalg af smagsoplevelser I kan vente jer: Forretter Aceitunas alinadas Disse fine ord dækker over noget ganske simpelt, men meget traditionelt, nemlig marinerede oliven. Ofte er dette det første, der sættes på bordet, når man har fundet en ægte kanarisk restaurant. De er enten små og sorte eller lidt større og grønne. De kan ligeledes være fyldte med paprika, ansjoser eller lignende. Aioli En tyk hvidløgsmayonnaise, der smøres på brødet til forret. Nogle steder serveres mayonnaisen med friske tomater. Gazpacho I varmen er denne suppe ideel. Den stammer oprindeligt fra Andalusien, men har i mange år været én af de foretrukne retter på De Kanariske Øer. Det er en kold suppe, der består af tomater, agurker, løg, hvidløg og paprika. Den er krydret og serveres ofte med brød. Perfekt frokost på en varm dag. Papas arrugadas Dette er måske den næstmest kendte ret på De Kanariske Øer, naturligvis efter nationalretten paella. Papas arrugadas er små, nye kartofler - kogt og saltet med skræl på. De kommer for alvor til sin ret, når de dyppes i mojo canario, som er en ægte kanarisk specialitet. Mojo Canario er en rød eller grøn salsa lavet af chilifrugter og findes i mange forskellige variationer. Næsten uanset hvilken variant man vælger, kan man være sikker på, at det bliver en stærk oplevelse. Papas arrugadas bestilles ofte i forbindelse med tapas.

29 falk lauritsen rejser Det kanariske køkken 29 Hovedretter Paella Denne ret kan man med rette kalde for Spaniens nationalret. Den indeholder safranris, ærter, rød peber og fås med kylling, skaldyr eller lignende. Det er ofte muligt selv at bestemme, hvad man vil have i sin paella. Det hele tilberedes i en stor jernpande og er en fryd for både ganen og øjnene, når den serveres. Vær opmærksom på at det ofte tager lang tid at tilberede en paella, da det hele laves fra bunden. Tapas Tapas består af mange små, lette retter og kan spises både som forret og hovedret, alt efter hvor mange retter man vælger. Af de mest traditionelle kan nævnes gambas al ajillo, der er rejer i hvidløg, alcachofas alinadas, der er marinerede artiskokker, jamon serrano, der består af lækker serranoskinke, tortilla, der er en speciel spansk omelet som ofte tilberedes med kartoffel samt calamares fritos, som er små friturestegte blæksprutter. Potaje canario Dette er en af de klassiske kanariske sammenkogte retter, som findes i et utal af variationer. Det er en meget fyldig og mættende ret, der består af årstidens grøntsager, kød (kylling, kanin, lam eller lign.), spaghetti, og hvad der ellers er inden for rækkevidde. Denne ret kan ligeledes serveres kold og kaldes så punchero. Desserter Turrón de gofio Der er brug for ikke bare én, men en del søde tænder til denne dessert, hvilket generelt gælder for de fleste traditionelle, kanariske desserter. Denne dessert består af gofio (hvede eller majsmel), mandler, honning, majs og figner og kan bedst sammenlignes med det vi kender som konfekt. Plátanos flambés Denne dessert er populær blandt voksne. Navnet dækker over bananer flamberet i cognac. Serveres ofte med is og en herlig cognacsauce.

30

31 falk lauritsen rejser drikkevarer 31 Drikkevarer De lækre kanariske specialiteter skal naturligvis ledsages af et spændende udvalg af drikkevarer, der matcher retterne. I kan sagtens drikke øl og sodavand til de fleste retter, men vi foreslår at I også prøver nogle af de mere karakteristiske, spanske drikkevarer, som de lokale foretrækker. Vin Den lokale vin Malvasías fik i 1993 en international pris og er fortsat en rigtig god vin, der er værd at prøve. Vinen er lidt sødere end gennemsnittet, hvilket ifølge kendere skyldes, at den dyrkes i små gryder gravet i asken fra tidligere vulkanudbrud. Asken suger fugt til sig om natten, hvorefter vinstokken kan drikke af det hele dagen, mens solen ellers skinner fra en skyfri himmel. Har I lyst til nye smagsoplevelser, kan I bede om vino de la casa, der er husets vin. I skal dog være opmærksomme på, at kvaliteten varierer meget alt efter hvilken restaurant I besøger. Øl Når I skal bestille en øl på spansk, skal I bestille en cerveza. Hvis I har lyst til at slukke tørsten med en kold øl, kan I også prøve den lokale stolthed Tropical eller den spanske øl San Miguel. Begge er gode og friske øl, som passer fint til klimaet. Kaffe Spansk kaffe er lidt anderledes, end den kaffe vi kender hjemmefra. Hvis I gerne vil have filterkaffe som hjemme, skal I bestille en café aleman. Kan I lide stærk kaffe, kan I bede om en café solo, der er en stærk espresso, som serveres i en lille kop. Er I mere til kaffe med mælk skal I bestille en café con leche, som er en stor kop kaffe med mælk. Sangria Sangria er en læskende punch, der dog er forskellig fra sted til sted. Der findes ingen egentlig opskrift, da hver restaurant og bar har sine egne traditioner. Fælles for dem er dog, at den bør indeholde rødvin, cognac, mineralvand, citron, is og lidt sukker. Hele herligheden er fyldt med friske frugtstykker, f.eks. æble eller appelsin.

32 32 GODE RESTAURANTER falk lauritsen rejser restauranter På Fuerteventura er der et stort udvalg af spændende restauranter. Nedenfor har vi valgt at præsentere et udsnit af øens mange spisesteder og restauranter. La Mamma En restaurant der byder på et lækkert og varieret menukort, hvor der er mulighed for at smage alt fra gode stenovnspizzaer til pastaretter m.m. Restauranten ligger meget centralt i Corralejo, hvorfor der er mulighed for at opleve den hyggelige byatmosfære i aftentimerne. La Mamma er også åben til frokost. C/Anzuelo 4 ved Big Ben -tårnet i Corralejo. Tlf.: Restaurant Dovela Her har I mulighed for at smage traditionelle spanske retter, tilberedt efter opskrifter der stammer fra fastlandet. En meget autentisk restaurant, hvor menukortet bærer præg af enkle retter af høj kvalitet. Restauranten er beliggende på C/la Iglesia 21 i den gamle bydel i Corralejo. Tlf Corintia Restauranten ligger lige ned til vandet, hvorfra der er en fantastisk udsigt over Los Lobos. Restauranten tilbyder et bredt udvalg af spanske specialiteter som paella og frisk fisk. Restauranten finder I på Fragata 16, Playa de Corralejo. Tlf El Sombrero På denne restaurant vil I kunne nyde den smukke udsigt ud over havnepromenaden i Corralejo, mens I nyder maden i de hyggelige omgivelser. Restauranten serverer alt fra traditionelle spanske retter til de lidt mere specielle specialiteter. El Sombrero er bl.a. kendt for sine veltilberedte kødretter. Når I bestiller retten El Sombrero, steger I selv kødet direkte ved bordet på en bordgrill. På El Sombrero er der en helt unik atmosfære, hvor personalet vil få jer til at føle jer godt tilpas. C/Avenida Marítima, er beliggende som den sidste restaurant på havnepromenaden. Tlf.: Restaurant Beletén Restauranten emmer af spanske stemning med store træmøbler og hvidkalkede vægge. Det venlige personale giver en god service og sammen med den lækre mad fra det velduftende åbne køkken, er der lagt an til en god aften. Beletén er beliggende med udsigt over havet på c/red 8 i Corralejo. Tlf.:

SIVOTA // GRÆKENLAND LANZAROTE VULKANØEN MED DE HVIDE SANDSTRANDE PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER

SIVOTA // GRÆKENLAND LANZAROTE VULKANØEN MED DE HVIDE SANDSTRANDE PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER SIVOTA // GRÆKENLAND LANZAROTE VULKANØEN MED DE HVIDE SANDSTRANDE PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER 2 LANZAROTE Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen

Læs mere

ØST-THAILAND Koh Samet - Koh Chang - Chanthaburi og hovedstaden Bangkok - 4 udflugter. 15 dages grupperejse med dansk rejseleder

ØST-THAILAND Koh Samet - Koh Chang - Chanthaburi og hovedstaden Bangkok - 4 udflugter. 15 dages grupperejse med dansk rejseleder ØST-THAILAND Koh Samet - Koh Chang - Chanthaburi og hovedstaden Bangkok - 4 udflugter 15 dages grupperejse med dansk rejseleder ØST-THAILAND Grupperejse med dansk rejseleder - 15 dage 2 ø-hop, flotte strande

Læs mere

Værd at vide om. Spanien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Spanien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Spanien Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Spanien Hovedstad Sprog Indbyggere Madrid Romerskkatolicisme Spansk, catalansk, galicisk og baskisk Euro 48 mio. Religion Valuta Areal Herunder

Læs mere

På opdagelse i Dansk Vestindien

På opdagelse i Dansk Vestindien På opdagelse i Dansk Vestindien Der er mange øer man kan vælge at besøge i det Caribiske hav, så hvorfor skal det så lige være Dansk Vestindien? Alle caribiske øer har aktiviteter på land og på vand, strande,

Læs mere

ØST-THAILAND Koh Samet - Koh Chang - Chanthaburi

ØST-THAILAND Koh Samet - Koh Chang - Chanthaburi ØST-THAILAND Koh Samet - Koh Chang - Chanthaburi 15 dages grupperejse med dansk rejseleder Ring 3051 7317 info@guldrejser.dk GULD REJSER ØST-THAILAND Grupperejse med dansk rejseleder - 15 dage På denne

Læs mere

Skræddersyet rejseprogram - Tanzania

Skræddersyet rejseprogram - Tanzania Program til: Destination: Tanzania Varighed: 20 dage Program start: Sommer, 2016 * Program slut: Sommer, 2016 * * Datoerne er ikke fastlaget, dette er blot et eksempel, så derfor kan tidspunkterne for

Læs mere

Værd at vide om. Bolivia. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Bolivia. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Bolivia Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Bolivia Hovedstad Indbyggere Sprog Sucre/La Paz 10,8 mio. Spansk, quechua og aymará Religion Valuta Areal Katolicisme og protestantisme

Læs mere

Værd at vide om St. Maarten. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om St. Maarten. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om St. Maarten Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta om St. Maarten Hovedstad Sprog Indbyggere Philipsburg (St. Maarten) og Marigot (Saint Martin) Hollandsk, fransk og engelsk Protestantisme

Læs mere

Vi boede i en 2-værelses lejlighed på hotel Jardin Caleta i byen La Caleta, nordøst for Palya de las Americas

Vi boede i en 2-værelses lejlighed på hotel Jardin Caleta i byen La Caleta, nordøst for Palya de las Americas Med til Tenerife lørdag den 24. februar 2007 til lørdag den 3. marts 2007. Rejsen: Fra Tirstrup lufthavn til Sydtenerife er der 3782 km. Flyvetid: 5 timer. SAS fløj turen for Aarhus Charter Vi boede i

Læs mere

Egon Hotel Hamburg City

Egon Hotel Hamburg City Egon Hotel Hamburg City Egon Hotel Hamburg City har en central beliggenhed i Hamburg lige ved forlystelsesgaden Reeperbahn. Introduktion Hamburg er en af de mest populære storbyer i Europa. Den moderne

Læs mere

Værd at vide om Bahamas. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om Bahamas. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Bahamas Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta om Bahamas Hovedstad Indbyggere Sprog Nassau 377.300 Engelsk, kreolsk Religion Valuta Areal Protestantisme og katolicisme Bahamansk dollar

Læs mere

Mallorca -vandring i og omkring Tramuntana bjergene Lørdag 13. oktober lørdag 20. oktober 2018 Dagsprogram - Tur 2.

Mallorca -vandring i og omkring Tramuntana bjergene Lørdag 13. oktober lørdag 20. oktober 2018 Dagsprogram - Tur 2. Mallorca -vandring i og omkring Tramuntana bjergene Lørdag 13. oktober lørdag 20. oktober 2018 Dagsprogram - Tur 2. Dag 1. Ankomst til Palma de Mallorca Bus fra Lufthavnen til Hotel Marina i Puerto de

Læs mere

Værd at vide om. Polen. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Polen. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Polen Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Polen Hovedstad Indbyggere Sprog Warszawa 38,5 mio. Polsk Religion Valuta Areal Katolicisme Zloty 312.000 km2 Læs om valuta, drikkepenge,

Læs mere

Værd at vide om. Galápagos. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Galápagos. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Galápagos Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Galápagos Provinshovedstad Indbyggere Sprog Puerto Baquerizo Moreno Romerskkatolicisme Ca. 30.000 Amerikansk dollar Spansk Religion Valuta

Læs mere

Cook Islands' Paradis

Cook Islands' Paradis Cook Islands' Paradis Nyd det smukkeste paradis på vores planet på denne fantastiske rejse til Cook Islands med ophold på de to øer Rarotonga og Aitutaki. Nyd de første dage på hovedøen Rarotonga på et

Læs mere

Hotel Valentin Star på Menorca. af Perhaps. 26. september 2014

Hotel Valentin Star på Menorca. af Perhaps. 26. september 2014 Hotel Valentin Star på Menorca af Perhaps 26. september 2014 Fra den 25. maj 2014 til den 8. juni 2014 gæstede vi Hotel Valentin Star i Cala n Bosch på Menorca. Hotellet har fire stjerner, og er et voksenhotel.

Læs mere

Inspiration Rejsemål: Mauritius

Inspiration Rejsemål: Mauritius Inspiration Rejsemål: Mauritius Mauritius er en østat, der ligger i den vestlige del af det Indiske Ocean ca. 900 km øst for Madagaskar. Øen har et areal på ca. 1900 km². Store dele af øen er dækket af

Læs mere

Værd at vide om. New Zealand. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. New Zealand. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om New Zealand Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta New Zealand Indbyggere Hovedstad Sprog 4,4 mio. Wellington Engelsk Religion Valuta Areal Kristendom New zealandsk dollar 270.534 km2

Læs mere

Spis en god middag i hotellets smukke restaurant. Der serveres både lokale og internationale retter.

Spis en god middag i hotellets smukke restaurant. Der serveres både lokale og internationale retter. Sand Hotel Spis en god middag i hotellets smukke restaurant. Der serveres både lokale og internationale retter. Det moderne Sand Hotel ligger tæt på stranden i Kolobrzeg og ikke langt fra byens centrum.

Læs mere

Hotel Restaurant Schützenhof auf Fehmarn Sol, strand, golf og natur på Tysklands vidunderlige solskinsø, Femern.

Hotel Restaurant Schützenhof auf Fehmarn Sol, strand, golf og natur på Tysklands vidunderlige solskinsø, Femern. Hotel Restaurant Schützenhof auf Hotel Restaurant Schützenhof tilbyder familiære omgivelser i kort afstand til havnen. Introduktion Med et ophold på Hotel Restaurant Schützenhof, vil I befinde Jer lige

Læs mere

KØBENAVN 25. april 2 maj BILLUND 25. april 2 maj

KØBENAVN 25. april 2 maj BILLUND 25. april 2 maj KØBENAVN 25. april Afrejse fra Københavnden 25 april kl. 06:30 ankomst til Palma kl. 09:25 DK 431 afrejse fra Palma den 02 maj kl. 10:45 ankomst til København kl. 13:45 DK 432 2 maj Afrejse fra København

Læs mere

Værd at vide om. Portugal. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Portugal. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Portugal Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Portugal Hovedstad Indbyggere Sprog Lissabon 11 mio. Portugisisk Religion Valuta Areal Romerskkatolicisme Euro 91.831 km2 Herunder kan

Læs mere

Velkommen. Charlotte Frandsen og Morten Birkerod

Velkommen. Charlotte Frandsen og Morten Birkerod Velkommen Der kan være mange gode grunde til, at du besøger Tornøes Hotel og dejlige Kerteminde. Du kan være på udkig efter oplevelser. Være deltager i et interessant møde med kolleger eller kunder. Være

Læs mere

Hotel Rügen Park ligger på den rolige vestside af Rügen, hvor der er færrest turister.

Hotel Rügen Park ligger på den rolige vestside af Rügen, hvor der er færrest turister. Hotel Rügen Park Hotel Rügen Park ligger på den rolige vestside af Rügen, hvor der er færrest turister. Introduktion Besøg Tysklands største og nok smukkeste ø, Rügen. Øen er et sandt naturparadis, hvor

Læs mere

Værd at vide om. Rumænien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Rumænien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Rumænien Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Rumænien Hovedstad Indbyggere Sprog Bukarest 22 mio. Rumænsk Religion Valuta Areal Rumænskortodoks Rumænske lei 237.500 km2 Herunder kan

Læs mere

BENNS Lægårdvej Holstebro Danmark Tlf

BENNS Lægårdvej Holstebro Danmark Tlf På opdagelse i Dansk Vestindien 10 dage fra kr. 11.948,- pr. person Inkl. fly, hotel m.m. Der er mange øer man kan vælge at besøge i det Caribiske hav, så hvorfor skal det så lige være Dansk Vestindien?

Læs mere

Værd at vide om. Schweiz. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Schweiz. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Schweiz Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Schweiz Hovedstad Sprog Indbyggere Bern Tysk, fransk, italiensk, rætoromansk Romerskkatolicisme, franc Schweiziske protestantisme 8,1 mio.

Læs mere

Livø tur Video. Grafisk & Foto

Livø tur Video. Grafisk & Foto Livø tur 2017 Video Grafisk & Foto Smukt syn og et glimt af Livøs havn. Den store flotte sol, stråler ned på den smukke sø. Den søde grå kat står og kigger på den smukke danske natur. En flot konstruktion

Læs mere

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager Frugt og grønsager tema Frugt og grønsager Indhold Intro Frugt- og grøntbrikker Tænk og tegn dit kvarter Frugtsalat Hør om og smag på asparges Kongegrøntbold Quiz Over eller under jorden Intro Der findes

Læs mere

Værd at vide om. Turkmenistan. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Turkmenistan. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Turkmenistan Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Turkmenistan Hovedstad Indbyggere Sprog Asjkhabad Ca. 5 mio. Turkmensk og russisk Religion Valuta Areal Muslimer, primært sunniretningen

Læs mere

Velkommen til Hotel Tiffany's!

Velkommen til Hotel Tiffany's! Hotel Tiffany's Hotel Tiffany's ligger under 150 m. fra stranden og tilbyder privat strand med liggestole og parasol. Der er desuden en dejlig pool ved hotellet samt mange aktiviteter for børnene. Hotellet

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

Frokost & Catering Brunch, tapas, 3-retters menu, buffet & receptionslækkerier. www.madkonceptet.dk

Frokost & Catering Brunch, tapas, 3-retters menu, buffet & receptionslækkerier. www.madkonceptet.dk Frokost & Catering Brunch, tapas, 3-retters menu, buffet & receptionslækkerier www.madkonceptet.dk Frokostordning Catering Om os vores værdier Kontakt os Frokostordning Få en oplevelse hver dag kl. 12

Læs mere

Smagen af færøerne ,- 4 dage. Ring

Smagen af færøerne ,- 4 dage. Ring Smagen af færøerne Oplev det spændende færøske køkken og Tórshavn Det traditionelle færøske køkken har igennem århundreder udviklet sig på sin egen måde på grund af Færøernes beliggenhed langt ude i Nordatlanten

Læs mere

Khanom en af Thailands mest velbevarede hemmeligheder

Khanom en af Thailands mest velbevarede hemmeligheder Khanom en af Thailands mest velbevarede hemmeligheder Nyd Khanoms rolige og betagende kyst i det sydlige Thailand, der endnu ikke er en udpræget turistdestination. Distriktet er en uspoleret oase for natur-

Læs mere

HØJTSTÅENDE SOL, UFORGLEMMELIGE OPLEVELSER OG DANSK REJSELEDER PÅ KRYDSTOGT TIL EKSOTISKE CARIBISKE DESTINATIONER

HØJTSTÅENDE SOL, UFORGLEMMELIGE OPLEVELSER OG DANSK REJSELEDER PÅ KRYDSTOGT TIL EKSOTISKE CARIBISKE DESTINATIONER HØJTSTÅENDE SOL, UFORGLEMMELIGE OPLEVELSER OG DANSK REJSELEDER PÅ KRYDSTOGT TIL EKSOTISKE CARIBISKE DESTINATIONER Tag på opdagelse i det fantastiske Caribiske Øhav, hvor du undervejs på rejsen kan opleve

Læs mere

Værd at vide om. Grønland. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Grønland. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Grønland Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Grønland Hovedstad Indbyggere Sprog Nuuk 57.773 Grønlandsk, dansk Religion Valuta Areal Protestantisme Dansk krone Herunder kan du læse

Læs mere

Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer

Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer I smukke omgivelser ligger det 4-stjernede hotel Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer. Hotellet er ideelt til miniferier og weekendophold i Holland. Det moderne

Læs mere

Floridas forlystelsesparker og strande

Floridas forlystelsesparker og strande Floridas forlystelsesparker og strande Find dit indre legebarn frem, når turen går til verdens største legeplads i Orlando. Denne skønne Florida-rejse giver jer muligheden for at kombinere flere at Floridas

Læs mere

Fransk Polynesien - Helt enkelt

Fransk Polynesien - Helt enkelt Fransk Polynesien - Helt enkelt En rejse til alle som ønsker at opleve fantastiske Fransk Polynesien For mange er Fransk Polynesien en uopnåelig drøm. De fantastiske strande og koralrev under havoverfladen

Læs mere

Om samos 1. canaria. Atlanterhavets ferieperle. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter

Om samos 1. canaria. Atlanterhavets ferieperle. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter Om samos 1 Gran canaria Atlanterhavets ferieperle Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter 2 Om samos Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen til Gran Canaria.

Læs mere

Værd at vide om. Estland. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Estland. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Estland Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Estland Hovedstad Indbyggere Sprog Tallinn 1,3 mio. Estisk Religion Valuta Areal Forskellige former for kristendom Euro Herunder kan du

Læs mere

Ørkensand og eminent shopping i Dubai

Ørkensand og eminent shopping i Dubai Ørkensand og eminent shopping i Dubai Besøg verdens højeste bygning, kør rally gennem ørkenens sandklitter og shop i Mall of Emirates. Dubai er fyldt med oplevelser for enhver smag. 9 dage Fra-pris pr.

Læs mere

CYPERN 2012 Coral Beach

CYPERN 2012 Coral Beach TIRSDAG: Christina. Fripas. Amanda. Vi startede ud med nået morgenmad. Derefter gjorde vi os klar til dagens hårde og eneste program. Vi var godt trætte efter morgenpasset. Vi blev delt op i to grupper.

Læs mere

Guide. Foto: Scanpix. Maj Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Det koster din. sommerferie. sider. Pristjek på 8 skønne destinationer

Guide. Foto: Scanpix. Maj Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Det koster din. sommerferie. sider. Pristjek på 8 skønne destinationer Foto: Scanpix Guide Maj 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Det koster din sommerferie 22 sider Pristjek på 8 skønne destinationer Billige indkøb på charter Prisniveau. Der er penge at spare

Læs mere

Om samos 1. Tenerife. Den kanariske vulkanø. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter

Om samos 1. Tenerife. Den kanariske vulkanø. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter Om samos 1 Tenerife Den kanariske vulkanø Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter 2 Om samos Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen til Tenerife. Vi håber,

Læs mere

Mathilde i Mellemamerika. Costa Rica og Nicaragua Af Per H. Jacobsen

Mathilde i Mellemamerika. Costa Rica og Nicaragua Af Per H. Jacobsen Mathilde i Mellemamerika Costa Rica og Nicaragua Af Per H. Jacobsen Indhold Mathildes dagbog fra Costa Rica Side 4 Costa Rica Side 18 Mathildes dagbog fra Nicaragua Side 38 Nicaragua Side 50 Stikord Side

Læs mere

PAKKEREJSE-ANKENÆVNET

PAKKEREJSE-ANKENÆVNET PAKKEREJSE-ANKENÆVNET 1 K E N D E L S E i sag nr. 105/2008 afsagt den ****************************** REJSEMÅL Isla de Coche, Isla Margarita. 18.12.2007-1.1.2008 PRIS KLAGEN ANGÅR I alt 26.896 kr. Utilfredsstillende

Læs mere

Værd at vide om. Frankrig. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Frankrig. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Frankrig Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Frankrig Hovedstad Indbyggere Sprog Paris 63 mio. Fransk Religion Valuta Areal Romerskkatolicisme Euro Herunder kan du læse en række praktiske

Læs mere

Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer

Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer I smukke omgivelser ligger det 4-stjernede hotel Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer. Hotellet er ideelt til miniferier og weekendophold i Holland. Det moderne

Læs mere

Værd at vide om. Nicaragua. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Nicaragua. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Nicaragua Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Nicaragua Hovedstad Indbyggere Sprog Managua 5,9 mio. Spansk Religion Valuta Areal Romerskkatolsk og protestanter Córdoba 130.000 km2

Læs mere

USA New York, Columbus Circle, ER INDKØBT!

USA New York, Columbus Circle, ER INDKØBT! USA New York, Columbus Circle, ER INDKØBT! Ejendommen The Sheffield blev købt af en fremsynet projektudvikler der har valgt at inddrage de øverste 3 etager til fælles-områder. På etage 57, 58 og 59 er

Læs mere

Værd at vide om. Forenede Arabiske Emirater. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Forenede Arabiske Emirater. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Forenede Arabiske Emirater Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta om De Forenede Arabiske Emirater Hovedstad Indbyggere Sprog Abu Dhabi 5,9 mio. Arabisk Religion Valuta Areal Sunni-islam

Læs mere

Mad og motion. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Mad og motion. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Mad. Oversæt til eget sprog - forklar

Mad og motion. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Mad og motion. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Mad. Oversæt til eget sprog - forklar ORDLISTE Hvad betyder ordet? Ordet på dansk Oversæt til eget sprog - forklar Sundhedsdansk Mad og motion Her kan du lære danske ord om mad, motion og sundhed. Du kan også få viden om, hvad du kan gøre

Læs mere

Dejlig Penthouselejlighed i Bektas ved Alanya

Dejlig Penthouselejlighed i Bektas ved Alanya N Ndr. Strandvej 119 G 3150 Hellebæk Danmark Tel.: + 45 7021 0706 Fax: + 45 7021 0705 www.hexacon-realestate.dk Dejlig Penthouselejlighed i Bektas ved Alanya 195.000 Euro N Ndr. Strandvej 119 G 3150 Hellebæk

Læs mere

Postillion Hotel Dordrecht

Postillion Hotel Dordrecht Postillion Hotel Dordrecht Postillion Hotel Dordrecht har en rolig beliggenhed i udkanten af den hyggelige kanalby Dordrecht. Introduktion I mellem Rotterdam og Breda i den smukke og historiske by Dordrecht,

Læs mere

Værd at vide om. Georgien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Georgien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Georgien Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Georgien Hovedstad Indbyggere Sprog Tbilisi 4,5 mio Georgisk Religion Valuta Areal Kristne, georgisk ortodokse Lari (GEL) 69.700 km2 Herunder

Læs mere

Born i ghana 4. hvad med dig

Born i ghana 4. hvad med dig martin i ghana 1 2 indhold Børn i Ghana 4 Martin kommer til Ghana 6 Børnene i skolen Landsbyen Sankt Gabriel 12 Martin besøger en høvding 16 Zogg en lille klinik på landet 1 På marked i Tamale 20 Fiskerne

Læs mere

BENNS Lægårdvej 86 7500 Holstebro Danmark Tlf. +45 65 65 65 65

BENNS Lægårdvej 86 7500 Holstebro Danmark Tlf. +45 65 65 65 65 På opdagelse i Dansk Vestindien 10 dage fra kr. 16.498,- pr. person Inkl. fly, hotel m.m. Der er mange øer man kan vælge at besøge i det Caribiske hav, så hvorfor skal det så lige være Dansk Vestindien?

Læs mere

Mad og motion. Sundhedsdansk. NYE ORD Mad

Mad og motion. Sundhedsdansk. NYE ORD Mad Sundhedsdansk Mad og motion Her kan du lære danske ord om mad, motion og sundhed. Du kan også få viden om, hvad du kan gøre for at leve sundt. NYE ORD Mad Skriv det rigtige ord under billederne. frugt

Læs mere

UNDERVISERARK / FACIT

UNDERVISERARK / FACIT Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest) Blåhval Giraf Kolibri Søhest Er verdens største dyr Lever på savannen i Afrika Er en fugl Er en fisk Kan blive op til 33 meter lang Er verdens højeste

Læs mere

Here we come California. 22 dages rundrejse

Here we come California. 22 dages rundrejse Here we come 22 dages rundrejse 22 dages rundrejse. 22 dages rundrejse. 22 dages rundrejse. 22 dages rundrej- Turen er en 22 dages rundrejse i det vestlige Californien. Turen har mange højdepuntker: natur,

Læs mere

Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest)

Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest) Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest) Blåhval Giraf Kolibri Søhest Er verdens største dyr Lever på savannen i Afrika Er en fugl Er en fisk Kan blive op til 33 meter lang Er verdens højeste

Læs mere

Værd at vide om. Guatemala. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Guatemala. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Guatemala Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Guatemala Hovedstad Indbyggere Sprog Guatemala City 15 mio. Religion Valuta Areal Romerskkatolsk og oprindelige maya-religioner Quetzal

Læs mere

Vänersborg og omegn har oplevelser for hele familien og for enhver smag. Hotel Hehrne Kök & Konferens. Hotellet tilbyder

Vänersborg og omegn har oplevelser for hele familien og for enhver smag. Hotel Hehrne Kök & Konferens. Hotellet tilbyder Hotel Hehrne Kök & Konferens Dette hyggelige hotel ligger i fantastiske naturomgivelser, bare 5 minutter fra Vänersborgs centrum. Vänersborg og omegn har masser at byde på for enhver smag og alle aldre.

Læs mere

REJSEFORSLAG. Rejser til Costa del Sol. Malaga / Costa Del Sol 27/4 4/ John Gædicke (telefon ) REJSEMÅLET REJSEMÅL: PERIODE: Spanien

REJSEFORSLAG. Rejser til Costa del Sol. Malaga / Costa Del Sol 27/4 4/ John Gædicke (telefon ) REJSEMÅLET REJSEMÅL: PERIODE: Spanien REJSEFORSLAG REJSEMÅL: PERIODE: KONTAKTPERSON: Malaga / Costa Del Sol 27/4 4/5-2019 John Gædicke (telefon 70 70 10 51) REJSEMÅLET Rejser til Costa del Sol Spanien Det skønne klima og fine sandstrande har

Læs mere

HERSKABSVILLA I BENALMÁDENA

HERSKABSVILLA I BENALMÁDENA HERSKABSVILLA I BENALMÁDENA BENALMÁDENA - COSTA DEL SOL - SPANIEN HERSKABSVILLA I BENALMÁDENA Imponerende udsigt over Middelhavet Beliggende mellem Fuengiorola og Mijas 475 m2 bebyggelse - 240 m2 terrasse

Læs mere

Familieferie i Orlando, Florida

Familieferie i Orlando, Florida Familieferie i Orlando, Florida Tag på en herlig familieferie i Florida i Orlando, hvor oplevelser for såvel store som små nærmest står i kø for at blive opdaget. Lige fra de mange fantastiske forlystelsesparker

Læs mere

Unik Penthouselejlighed i Alanya, Cikcilli

Unik Penthouselejlighed i Alanya, Cikcilli Ndr. Strandvej 119 G 3150 Hellebæk Danmark Tel.: + 45 7021 0706 Fax: + 45 7021 0705 www.hexacon-realestate.dk Unik Penthouselejlighed i Alanya, Cikcilli 248.000 Euro Ndr. Strandvej 119 G 3150 Hellebæk

Læs mere

Mallorca/Cala Bona: Fly detaljer:

Mallorca/Cala Bona: Fly detaljer: Vi har nu fornøjelsen at fremsende tilbud, på Mallorca. Er der nogle spørgsmål eller noget I er i tvivl om er I selvfølgelig meget velkomne til at kontakte mig på mit direkte tlf nr: 33488479 Mallorca/Cala

Læs mere

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne.

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Denne folder indeholder fem forslag til vandreture på Venø, hvoraf den ene også kan gennemføres

Læs mere

Værd at vide om. Østrig. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Østrig. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Østrig Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Østrig Hovedstad Indbyggere Sprog Wien 8,5 mio. Tysk Religion Valuta Areal Romerskkatolicisme Euro 83.859 km2 Her kan du se fakta og praktiske

Læs mere

Værd at vide om. Colombia. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Colombia. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Colombia Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Colombia Hovedstad Indbyggere Sprog Bogotá 46,7 mio. Spansk Religion Valuta Areal Romerskkatolicisme Peso 1.141.748 km2 Herunder kan du

Læs mere

OMSORG OG SUNDHED MADSERVICE - TIL BORGERE PÅ PLEJECENTRE HER LAVER VI MAD, DU KAN LI`

OMSORG OG SUNDHED MADSERVICE - TIL BORGERE PÅ PLEJECENTRE HER LAVER VI MAD, DU KAN LI` OMSORG OG SUNDHED MADSERVICE - TIL BORGERE PÅ PLEJECENTRE HER LAVER VI MAD, DU KAN LI` 1 INDHOLD Kære beboer 3 Fra jord til bord 4 Den rigtige kost til dig 4 Menuplaner 5 Din kostpakke 6 Tilpasset mad

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2009 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Navn CPR-nummer Produktionsnr. 01 Dato Prøvenummer

Læs mere

HEXACO. Eksklusive ferieboliger til smuk, uspoleret, hvid sandstrand og det azurblå Andamanhav på paradisøen Koh Kho Khao nord for Phuket i Thailand

HEXACO. Eksklusive ferieboliger til smuk, uspoleret, hvid sandstrand og det azurblå Andamanhav på paradisøen Koh Kho Khao nord for Phuket i Thailand N Ndr. Strandvej 119 G 3150 Hellebæk Danmark Sunset Beach Residence: Eksklusive ferieboliger til smuk, uspoleret, hvid sandstrand og det azurblå Andamanhav på paradisøen Koh Kho Khao nord for Phuket i

Læs mere

Kajaktur til Tolo. Anne og Jakob, uge

Kajaktur til Tolo. Anne og Jakob, uge Kajaktur til Tolo Anne og Jakob, uge 40 2018 Anne og jeg drog i uge 40 til Grækenland for at ro i havkajak i Tolo Roklub. Jeg lovede vores kære formand, Jette, at vi ville lave en kort rejsebeskrivelse

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

Værd at vide om Zambia. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om Zambia. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Zambia Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Zambia Hovedstad Indbyggere Sprog Lusaka 15,5 mio. Engelsk og bantusprog Religion Valuta Areal Kristendom og folkereligioner Kwacha (ZMK)

Læs mere

Velkommen til Hotel Odense, som ligger lige ved siden af Odense Congress Center!

Velkommen til Hotel Odense, som ligger lige ved siden af Odense Congress Center! Hotel Odense Velkommen til Hotel Odense, som ligger lige ved siden af Odense Congress Center! Introduktion På Hotel Odense er komfort og afslapning i centrum. Her kan I tage et afbræk fra hverdagen, nyde

Læs mere

TILBUD FOR TO UGER I CAPE TOWN

TILBUD FOR TO UGER I CAPE TOWN TILBUD FOR TO UGER I CAPE TOWN Dato: august 2015 Det samlede tilbud bliver på i alt godt 13.000 DKK for to personer for 13 dage. 12 overnatninger med morgenmad og med fem arrangerede ture. Tilbuddet er

Læs mere

BENNS Lægårdvej Holstebro Danmark Tlf

BENNS Lægårdvej Holstebro Danmark Tlf Det Færøske Spisekammer 4 dage fra kr. 10.598,- pr. person Inkl. fly, hotelovernatninger m.m. Oplev det spændende færøske køkken og T órshavn Det traditionelle færøske køkken har igennem århundreder udviklet

Læs mere

BENNS Lægårdvej Holstebro Danmark Tlf

BENNS Lægårdvej Holstebro Danmark Tlf Floridas forlystelsesparker og strande 10 dage - fra 8.648,- pr. person Inkl. fly, billeje, hotel mm. Find dit indre legebarn frem når turen går til verdens største legeplads i Orlando Denne skønne Florida-rejse

Læs mere

Produkter og beskrivelser. www.hippiehouse.dk

Produkter og beskrivelser. www.hippiehouse.dk Produkter og beskrivelser Paprika Røget paprika Røget paprika fremstilles ved at male røde peberfrugter, som er tørret på enten egetræ eller den meget hårde sten-eg. Den foregår i La Veda-området nord

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

Velkommen til Ballumhus!

Velkommen til Ballumhus! Hotel Ballumhus Velkommen til Ballumhus! Introduktion Hotel Ballumhus ligger klods op ad Nationalpark Vadehavet, og I bor således lige i nærjeden af fantastiske naturoplevelser - det er bare med at udforske

Læs mere

Fra Santiago de Compostela til Finisterre

Fra Santiago de Compostela til Finisterre Fra Santiago de Compostela til Finisterre Dato: 27 april - 3 maj 2018 Turleder: Gerda Weng + Kirsten Brandt, DVL I middelalderen vandrede pilgrimme fra hele Europa ad Camino Francés gennem Nordspanien

Læs mere

Udlandsrejse. Hardsyssel Efterskole. med. Rom. Playitas. Ardéche. Skitur

Udlandsrejse. Hardsyssel Efterskole. med. Rom. Playitas. Ardéche. Skitur Udlandsrejse med Hardsyssel Efterskole Rom Playitas Ardéche Sko leå ret 2 0 1 9 / 2 0 2 0 Skitur At rejse er at leve Den største del af tiden på Hardsyssel Efterskole foregår på skolen, hvor der er almindelig

Læs mere

Pinsetræf 2016 på Bornholm 13. 16. maj

Pinsetræf 2016 på Bornholm 13. 16. maj Pinsetræf 2016 på Bornholm 13. 16. maj Kom til Hullehavn Camping (5806) og nyd pinsen. Traditionen tro afholdes der Pinsetræf på Hullehavn Camping ved Svaneke. Turen går til Bornholm en ø, der har alt.

Læs mere

AaCRM på hjul af Contador & Co.

AaCRM på hjul af Contador & Co. AaCRM på hjul af Contador & Co. Figur 1 AaCRM foran hotellet er klar til første tur Costa Blanca, Alicante og den spanske østkyst det må være grisefester, betonhoteller og badedyr! Sådan var min klare

Læs mere

Vejens digte. Inger Jakobsen

Vejens digte. Inger Jakobsen Vejens digte Inger Jakobsen Caminoen i Spanien, maj 2011 EN LILLE VEJ En lille vej Hvid og lysende Med grønt græs i midten Og 1000 blomster oh -bare jeg skulle ned af den. Jeg kan næsten ikke dy mig VEJEN

Læs mere

28 NOV NORWEGIAN RUTE DY 3550 KØBENHAVN-BUDAPEST 09:00 10:50 01 DEC NORWEGIAN RUTE DY 3553 BUDAPEST-KØBENHAVN 20:00 11:50

28 NOV NORWEGIAN RUTE DY 3550 KØBENHAVN-BUDAPEST 09:00 10:50 01 DEC NORWEGIAN RUTE DY 3553 BUDAPEST-KØBENHAVN 20:00 11:50 FLYTIDER 28 NOV NORWEGIAN RUTE DY 3550 KØBENHAVN-BUDAPEST 09:00 10:50 01 DEC NORWEGIAN RUTE DY 3553 BUDAPEST-KØBENHAVN 20:00 11:50 HOTEL LA PRIMA FASHION HOTEL BUDAPEST**** Pesti Barnabás utca 6 Budapest

Læs mere

Værd at vide om Chile. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om Chile. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Chile Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Chile Hovedstad Indbyggere Sprog Santiago 17,5 mio. Spansk Religion Valuta Areal Romerskkatolicisme Chilenske peso 756.102 km2 Herunder kan

Læs mere

Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, 6-10

Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, 6-10 adresse afsender adressen afsendere adresser afsenderen adresserne afsenderne afstand aften afstande aftenen afstanden aftner afstandene aftnerne alder ballon alderen ballonen aske balloner asken ballonerne

Læs mere

Værd at vide om Borneo. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om Borneo. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Borneo Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Borneo Statshovedstæder Indbyggere Sprog Kuching & Kota Kinabalu Sunni-islam og buddhisme 20 mio. Malaysisk, Religion Valuta Areal Ringgit

Læs mere

Postillion Hotel Haren-Groningen

Postillion Hotel Haren-Groningen Postillion Hotel Haren-Groningen Tæt på universitetsbyen Groningen, ligger Postillion Hotel Haren-Groningen. I groningen kan I besøge Martinikirkens grå tårn fra 1400-tallet, spise frokost i guldkontoret

Læs mere

Sensommerhilsner til jer alle sammen

Sensommerhilsner til jer alle sammen Sensommerhilsner til jer alle sammen September 2012 Hos Familier med kræftramte børn sender vi dig denne hilsen med stor tak for din støtte, som gør det muligt for os at afholde rigtig mange nyttige aktiviteter

Læs mere

Langtidsferie ved Kenyakysten

Langtidsferie ved Kenyakysten Langtidsferie ved Kenyakysten En måneds badeferie ved Det Indiske Ocean i Kenya. Hvorfor ikke rive en måned ud af kalenderen i den mørkeste og koldeste vinterperiode og forkæle jer selv med et solfyldt,

Læs mere

Værd at vide om. Norge. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Norge. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Norge Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Norge Hovedstad Indbyggere Sprog Oslo 5,2 mio. Norsk Religion Valuta Areal Protestantisme Norsk krone Herunder kan du læse en række praktiske

Læs mere

Skiathos 19. Maj 2. Juni 2008

Skiathos 19. Maj 2. Juni 2008 Skiathos 19. Maj 2. Juni 2008 Megali Ammos Stranden Vores tur til Skiathos startede den 19. Maj fra Billund, og vi boede på Hotel Mario ved Megali Ammos stranden lidt uden for Skiathos by. Vi rejste med

Læs mere