STATUS OG HOVEDSPØRGSMÅL

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "STATUS OG HOVEDSPØRGSMÅL"

Transkript

1 RÅSTOFPLAN FOR REGION SYDDANMARK STATUS OG HOVEDSPØRGSMÅL Indkaldelse af ideer og forslag

2 - 2 - Fotos 1 og 8 Thorben Enghart Jørgensen 2. Ukendt 7. Andreas Blinkenberg 3, 4, 5, 6 og 9 Karin Fynbo 10, Troels Kærgaard Bjerre

3 - 3 - Region Syddanmark Indkaldelse af ideer og forslag til råstofplan for Region Syddanmark Arbejdet med Region Syddanmarks råstofplan er i gang. Råstofplanen er en ny plantype der er fastlagt i forbindelse med kommunalreformen. I medfør af råstoflovens 6a skal regionsrådet indkalde ideer, forslag m.v. med henblik på planlægningsarbejdet, før udarbejdelse af et forslag til råstofplan. Regionsrådet ønsker med dette notat om status og hovedspørgsmål at invitere til dialog om råstofplanen. I notatet stilles en række centrale spørgsmål for eksempel: skal vi tilstræbe en lokal forsyning med råstoffer i alle kommuner, eller kan vi acceptere at der skal køres langt med tunge lastbiler mellem de bedste indvindingsområder og brugerne. Kan vi økonomisere med forbruget af råstoffer på et bæredygtigt grundlag, således at der også er råstoffer til fremtidige generationer. Regionsrådet håber, at så mange som mulig vil komme med ideer og forslag til regionens råstofplan. Debatperioden starter den 7. maj, og den 2. juli 2007 er sidste frist for at indsende ideer og forslag til Region Syddanmark. Venlig hilsen Carl Holst Formand for Regionsrådet.

4 -4-22 spørgsmål om den regionale råstofplan Råstofplanen er en ny plantype der er fastlagt i råstofloven i forbindelse med kommunalreformen. Regionsrådet skal udarbejde en plan for den fremtidige indvinding og forsyning med råstoffer, der fortrinsvis omfatter sand/grus/sten, ler og kalk. Det første planforslag skal ligge klar ved udgangen af Region Syddanmark har afsat perioden fra 7. maj til 2. juli 2007 til at modtage forslag og ideer til råstofplanen. Det kan for eksempel være synspunkter om den regionale forsyningsstruktur hvor skal råstofferne indvindes hvor skal de anvendes - og hvad betyder det for transporten med lastbiler og med skib -eller synspunkter om råstofindvinding og forbrug på et bæredygtigt grundlag eller forslag til nye indvindingsområder - eller forslag til områder der bør friholdes for råstofindvinding - eller hvad der skal ske når gruset er gravet væk. Ideer, forslag og bemærkninger kan fremsendes til Region Syddanmark med posten eller elektronisk (kontakt@regionsyddanmark.dk). Regionens råstofplan og dette debatmateriale tager udgangspunkt i råstoflovens formålsparagraf om en bæredygtig udvikling. Følgende hovedspørgsmål er valgt: Definitionen på en råstofforekomst Råstofforekomster defineres som de jord- og bjergarter, der kan udnyttes økonomisk. Det afhænger bl.a. af aktiviteten i byggebranchen og vejbygning, indvindingsteknologi, beliggenheden af råstofindvindingsområder, prisen på importerede råstoffer og sømaterialer, krav til genanvendelse m.m. Råstofforbrug og bæredygtighed Udnyttelsen af råstofferne skal ske som led i en bæredygtig udvikling. Hvad betyder det? Vi kan økonomisere med råstofforbruget ved at undgå forbrug af materialer af højere kvalitet end nødvendigt. En god lokal forsyning med råstoffer kan bidrage til at reducere behovet for transport. Bør regionsrådet anbefale at bestemte råstofkvaliteter forbeholdes særlige formål eller skal vi fortsat lade markedet regulere råstofforbruget? Er der andre faktorer der påvirker udnyttelsen af råstofforekomster?

5 -5- Barrierer for råstofindvinding Barrierer i form af veje, bygninger, ledninger, fortidsminder og beskyttede naturtyper forhindrer i mange områder, at op til halvdelen af en råstofforekomst indenfor et indvindingsområde bliver udnyttet. Når råstofforekomsterne ikke udnyttes optimalt, vil det samlede arealforbrug til nye gravefelter stige tilsvarende. Skal Regionsrådet udarbejde retningslinier for kommunernes råstofadministration, der sikrer at råstofforekomsterne udnyttes optimal, og der ikke efterlades restforekomster, som ikke kan udnyttes senere? Skal man opgive områder hvor infrastruktur og naturbeskyttelsesinteresser efterlader væsentlige resurser uudnyttet og efterlade dem til en eventuel senere anvendelse? Skal Regionsrådet henstille til ministeriet at den nuværende administration af museumsloven tilpasses hensynet til en resurseøkonomisk udnyttelse af råstofforekomster? Er det OK at fjerne naturområder i råstofgraveområder, hvis der etableres bedre naturforhold med større biologisk mangfoldighed efter gravningen? Nabogener ved råstofindvinding Mange borgere ønsker ikke råstofindvinding i nærheden af deres bopæl. Desværre er Danmark tæt befolket, og det er ikke muligt at finde råstoffer, hvor der er stor afstand til nabobebyggelser. Skal Regionsrådet anbefale import af råstoffer til erstatning for landbaserede materialer af hensyn til naboer og bebyggelser på landet? Skal Regionsrådet sætte en tidsramme for udnyttelsen af råstofferne i et graveområde? Skal regionsrådet stille krav om tilkørselsveje der aflaster det lokale vejnet? Hvorledes kan Regionsrådet og råstofbranchen forbedre erhvervets image i befolkningen?

6 - 6 - Grundvandsbeskyttelse Størstedelen af de bedste sand, sten og grusforekomster ligger i områder hvor grundvandet dannes. Selve råstofindvindingen påvirker ikke grundvandskvaliteten, men grundvandet er sårbart overfor den efterfølgende arealanvendelse til bl.a. landbrug hvis der efterfølgende bruges pesticider og gødning. Skal regionsrådet tilstræbe at råstofgraveområder efterbehandles til skov og naturområder eller ekstensivt landbrug uden brug af kunstgødning og pesticider så rsikoen for forurening af grundvandet mindskes? Skår i landskabet Råstofindvinding er en aktivitet der ændrer landskabet uigenkaldeligt. De mest værdifulde landskaber er dog beskyttet gennem regionplanlægningen. Skal Regionsrådet fortsat undgå råstofindvinding og udnyttelse af restforekomster i de særlig værdifulde landskaber? Kan der stilles særlige krav til efterbehandling, der sikrer de landskabelige interesser? Skal regionsrådet tilstræbe at arealer der er under indvinding og antallet af råstofgrave begrænses mest muligt af hensyn til landskabet? Skal man forsøge at samle indvindingen i få store råstofgrave, så den negative landskabelige virkning begrænses til få store områder? Erhvervelse af arealer til indvinding Mange landbrugsvirksomheder kan ikke afstå jord til råstofindvinding af hensyn til harmonikravene for udspredning af husdyrgødning! På grund af en uhensigtsmæssig ejendomsstruktur bliver der ofte efterladt restforekomster under arealer der er så små, at de vanskeligt kan udnyttes på et senere tidspunkt. Skal Regionsrådet tage initiativ til oprettelse af en jordfond, der kan erhverve jord til råstofindvinding i store sammenhængende områder eller opfordre staten til at erhverve jord til råstofindvinding og skovplantning, således at råstofferne kan udnyttes optimalt?

7 - 7 - Mere natur og friluftsliv råstofgraveområder I råstofgraveområder er der gode muligheder for at skabe nye natur- og fritidsområder gennem en planlægning af den fremtidige arealanvendelse og udformning af det fremtidige landskab. Med den nye landbrugslov er der mulighed for at tidligere landbrugsarealer kan efterbehandles til ekstensivt landbrug eller halvnatur. Skal Regionsrådet i samarbejde med kommunerne lave retningslinier for efterbehandling af råstofgrave, der resulterer i mere natur og rekreative arealer til friluftsliv. Byudvikling i råstofgraveområder Råstofplanen skal sikre at værdifulde forekomster udnyttes før arealer inddrages til f.eks. byformål der vil forhindre en senere udnyttelse. I graveområder der ligger tæt på byerne er der mulighed for at udforme landskabet, således at det bliver attraktivt for fremtidige boligområder, f.eks ved Rødekro hvor der etableres søer som kan udnyttes til rekrative åndehuller i fremtidige bebyggelser. Hvorledes kan råstofplanen sikre at bynære råstofforekomster udnyttes og der skabes attraktive byområder i tidligere råstofgrave? Transport af råstoffer Tidligere lå der mange små og mellemstore grusgrave spredt i landskabet. Dermed kunne byggeog anlægsvirksomhederne hente råstoffer indenfor kort afstand. Det seneste byggeboom har medført flaskehalse i produktionskapacitet og transportsektoren, samtidig med at trafikken på det eksisterende vejnet er stærkt stigende. Det betyder at der vil være øget fokus på at minimere lastbiltransporter med råstoffer, der i høj grad belaster vejnettet. Bør Regionsrådet påvirke transporten af råstoffer ved at tilstræbe en lokal forsyning? Kan råstoffer i større omfang transporteres med skibe eller tog?

8 - 8 - Den fremtidige forsyningsstruktur for råstoffer. Behovet for sand, grus og sten er størst i de områder hvor der er byudvikling og hvor større vejprojekter er i gang. Råstofferne produceres og losses imidlertid i stort omfang i dele af regionen hvor behovet er mindst. Sand, grus og sten udgør den største del af indvindingsmængden målt i kubikmeter. Leret udgør kun 3%. Økonomisk udgør leret dog en langt mere end 3 %. Mursten og andre keramiske produkter er et af de forarbejdede produkter der kan bidrage til at styrke regionen. Skal Regionsrådet tilstræbe en forsyning med råstoffer indenfor de enkelte kommuner eller nærmere bestemte afstande, eller skal den fremtidige forsyning primært ske fra Sønderjylland og med importerede råstoffer? Skal råstofplanen lægge særlig vægt på muligheden for at producere forædlede produkter? Nye råstofindvindingsområder Behovet for nye råstofindvindingsområder i regionen vil blive fastlagt på grundlag af den valgte fremtidige indvindingsstruktur. Det samlede behov for sand/sten/grus i regionen skønnes at være 110 mill. m 3 i de næste 12 år. Muligheden for at finde sand, grus og sten er størst i de vestlige dele af regionen. På Fyn og i Trekantområdet er det efterhånden vanskeligt at finde nye områder hvor der kan graves sand, sten og grus uden at tilsidesætte væsentlige natur- og landskabelige interesser samt hensynet til nærliggende bebyggelser. Det er særligt vanskeligt at finde forekomster med grove materialer der er efterspurgt til stabilgrus og betontilslag. Region Syddanmark modtager forslag til nye indvindingsområder eller bemærkninger til de eksisterende råstofindvindingsområder inden den 2. juli 2007

9 - 9 - Status og problemstillinger På baggrund af en samlet vurdering af udviklingen i regionen skal regionsrådet fastlægge retningslinier for råstofindvindingen. Råstofferne anvendes til byggeri af boliger, erhvervsvirksomheder, veje, befæstede arealer m.v. Det betyder at efterspørgslen på råstoffer følger udviklingen i byggeriet. I råstofplanen vil der blive udpeget indvindingsområder, hvor ansøgere kan forvente at få indvindingstilladelser. Der kan dog være forhindringer i form af lokale infrastrukturanlæg og beskyttelsesinteresser. I råstofplanen skal der desuden tages stilling til i hvilket omfang der kan meddeles tilladelse udenfor de planlagte indvindingsområder. Det kunne f.eks. være tilfælde hvor der er særlige samfundsøkonomiske hensyn, eller hvis der findes råstoffer til særlige formål, som ikke kan tilgodeses i de planlagte indvindingsområder. Den regionale råstofplan er en videreudvikling af amternes råstofplanlægning og bestemmelserne om råstofindvinding i amternes regionplaner. Kommunerne skal administrere ansøgninger om råstofindvinding i overensstemmelse med råstofplanen. Region Syddanmark har afsat perioden fra 7. maj til 2. juli 2007 til at modtage forslag og ideer til råstofplanen. Det kan for eksempel være synspunkter om den regionale forsyningsstruktur hvor skal råstofferne indvindes hvor skal de anvendes - og hvad betyder det for transporten med lastbiler og med skib -eller synspunkter om råstofindvinding og forbrug på et bæredygtigt grundlag - eller forslag til nye indvindingsområder - eller forslag til områder der bør friholdes for råstofindvinding - eller hvad der skal ske når gruset er gravet væk. Ideer, forslag og bemærkninger kan fremsendes til Region Syddanmark med posten eller elektronisk (kontakt@regionsyddanmark.dk). Tekstboks A Råstoflovens bestemmelser om udarbejdelse af råstofplanen:» 6 a. Før udarbejdelsen af et forslag til råstofplan eller ændringer hertil indkalder regionsrådet ideer, forslag m.v. med henblik på planlægningsarbejdet. Indkaldelse sker ved offentlig bekendtgørelse. Stk. 2. Indkaldelsen skal indeholde en beskrivelse af status på området og beskrivelse af hovedspørgsmål for den kommende planlægning. Indkaldelsen sker med en svarfrist på 8 uger. Stk. 3. Regionsrådets forslag til råstofplan udsendes i offentlig høring med en frist på 8 uger til at fremsætte indsigelser. Stk. 4. En råstofplan kan ikke vedtages endeligt, hvis miljøministeren til varetagelse af statslige interesser har modsat sig dette skriftligt over for regionsrådet inden udløbet af indsigelsesfristen. Forslaget kan herefter først vedtages, når der er opnået enighed mellem parterne om de nødvendige ændringer. Stk. 5. Regionsrådet sørger for offentlig annoncering af den endeligt vedtagne råstofplan. Ved annonceringen skal der gives klagevejledning og oplysning om klagefrist. Råstofplanen sendes samtidig til miljøministeren samt til øvrige myndigheder, hvis interesser berøres. Råstofplanen skal være offentligt tilgængelig. Stk. 6. Regionsrådet gennemgår råstofplanen hvert fjerde år i forbindelse med revision af den regionale udviklingsplan for at vurdere, om der er behov for justeringer eller revision. På dette grundlag beslutter regionsrådet, om der er behov for at udarbejde en ny råstofplan. Stk. 7. Proceduren for udarbejdelse af tillæg til en råstofplan følger bestemmelserne i stk. 1-6.«Regionens råstofplan og herunder dette debatmateriale tager udgangspunkt i råstoflovens formålsparagraf, der er vist i tekstboks B. Statusbeskrivelser for råstofindvinding og forbrug er kortfattede og målrettede mod de hovedspørgsmål Region Syddanmark har valgt at beskrive.

10 Tekstboks B 1. Lovens formål er at sikre: 1) at udnyttelsen af råstofforekomsterne på land og hav sker som led i en bæredygtig udvikling efter en samlet interesseafvejning og efter en samlet vurdering af de samfundsmæssige hensyn, der er nævnt i 3, 2) at indvinding og efterbehandling tilrettelægges således, at det efterbehandlede areal kan indgå som led i anden arealanvendelse, 3) en råstofforsyning på længere sigt, 4) at råstofferne anvendes i forhold til deres kvalitet, og 5) at naturbundne råstoffer i videst muligt omfang erstattes af affaldsprodukter. 2. Loven omfatter sten, grus, sand, ler, kalk, kridt, tørv, muld og lignende forekomster. Loven gælder ikke for råstoffer, der er omfattet af lov om anvendelse af Danmarks undergrund. 3. Ved lovens anvendelse skal der på den ene side lægges vægt på råstofressourcernes omfang og kvalitet og en sikring af råstofressourcernes udnyttelse samt tages erhvervsmæssige hensyn. På den anden side skal der lægges vægt på miljøbeskyttelse og vandforsyningsinteresser, beskyttelse af arkæologiske og geologiske interesser, naturbeskyttelse, herunder bevarelsen af landskabelige værdier og videnskabelige interesser, en hensigtsmæssig byudvikling, infrastrukturanlæg, jord- og skovbrugsmæssige interesser, sandflugtsbekæmpelse og kystsikkerhed, fiskerimæssige interesser, ulemper for skibs- og luftfarten samt ændringer i strøm- og bundforhold. Definitionen på en råstofforekomst Råstofforekomster defineres som de jord- og bjergarter, der kan udnyttes økonomisk gennem en proces hvor indvinding og oparbejdning sker med den tilgængelige teknologi. Sand, grus, sten og ler findes overalt i de øverste lag i den danske undergrund, fortrinsvis som moræne- og smeltevandsaflejringer tilført af isen under en række gletsjerfremstød fra Norge og Sverige. Kalk findes ligeledes i undergrunden, men ligger i de fleste områder under tykke lag af tertiære havaflejringer og kvartære morænelag. Mere specielle råstofforekomster som tørv, klæg og kildekalk findes i jordoverfladen hvor dannelsesmiljøer i form af vådområder og marsk har været til stede. Til byggeri i aggressivt miljø som fritstående betonkonstruktioner, broer og vejanlæg anvendes fortrinsvis sømaterialer og importeret knust granit. Denne anvendelse er hjulpet godt på vej af nye skærpede normer til kvaliteten af byggematerialer, herunder fælles normer i EU-regi. Der er således sket en betydelig forbedring i byggekvaliteten gennem kvalificeret oparbejdning af råstoffer og en øget konkurrence på markedet. Med den nuværende teknologi og er det ikke rentabelt at oparbejde de grove fraktioner til de højeste kvalitetsklasser (klasse A- og E grus) fra råstofgrave i Region Syddanmark. Derimod findes der gode forekomster med fine materialer (klasse E sand) især i Sønderjylland. Det er ikke rentabelt at udnytte råstofferne alle steder. Om et råstof udnyttes afhænger af udbud og efterspørgsel. Størrelsen og kvaliteten af de udnyttelige råstofforekomster ændres over tid afhængig af: Aktiviteten i byggebranchen Omfanget af vejbygning og anlægsaktiviteter Udviklingen af indvindingsteknologi Det generelle informationsniveau om teknologi og anvendelse af råstoffer Størrelsen og beliggenheden af råstofindvindingsområder Efterspørgslen og prisen på landbrugsarealer Prisen på importerede råstoffer og sømaterialer

11 Krav til genanvendelse Prisen og kapaciteten på transport Offentlige restriktioner Råstofforbrug og bæredygtighed Udnyttelsen af råstofferne skal ske som led i en bæredygtig udvikling. Hvad betyder det? På den ene side er råstofindvinding en irreversibel aktivitet forstået på den måde at de naturgivne resurser ikke kan genskabes det pågældende sted. Det betyder at fremtidige generationer skal gøre brug af andre naturskabte forekomster eller importere råstoffer. På den anden side er der tale om en midlertidig binding af råstofferne der opbevares i bygninger og vejanlæg og kan genanvendes, når bygninger rives ned. Også vejmaterialer genbruges ved anlæg af nye veje eller ændring af gamle. For eksempel bliver knust beton og tegl oftest genanvendt som mindre kvalificerede materialer til anlægsformål. I Danmark genanvendes 90 % af de beton og teglmaterialer der nedbrydes. Det er en meget høj genanvendelsesprocent i forhold til andre lande. Når nedbrydningsmaterialer kun bidrager med ca 7% af råstofforbruget beror det på, at der bygges meget mere end der nedrives, og at mange eksisterende bygninger renoveres og genbruges til nye formål. Vi kan økonomisere med råstofforbruget ved at stille krav til anvendelse af bestemte råstoffer til byggeri og offentlige anlægsarbejder og bedre udnyttelse af dårlige råstofkvaliteter. Vejsektoren overvejer således i højere grad at tilpasse kvalitetskrav for vejmaterialer til det lokale udbud af råstofkvaliteter i de enkelte dele af landet. F.eks. kan finkornede materialer stabiliseres med kalk eller cement og i et vist omfang erstatte grus til bundsikring af veje og befæstede pladser. Et begrænset udbud af råstoffer i en egn vil således fremme brug af alternative materialer, f.eks. ved anvendelse af en større andel af sand i bygge- og anlægsprojekter. Indvinding og transport af råstoffer medfører et stort energiforbrug i form af olie og elektricitet, og dermed et stort bidrag af CO 2. En god lokal forsyning med råstoffer kan bidrage til at reducere behovet for transport. Endelig kan vi søge at begrænse omfanget af nybyggeri og optimere udnyttelsen af den eksisterende bygningsmasse, men det ligger udenfor råstofplanens kompetenceområde. De nye skrappe krav til isolering og energiforbrug i bygninger kan eventuelt trække i denne retning. 4 i råstofloven, der er vist i nedenstående tekstboks, giver mulighed for at fastlægge regler for anvendelsen af råstoffer, men bestemmelsen har kun været anvendt i ganske få tilfælde i forbindelse med de store broarbejder ved Storebælt og Øresund. 4. Miljøministeren kan med henblik på at sikre en ressourceøkonomisk anvendelse af råstofforekomsterne fastsætte regler om: 1) mængden og kvaliteten af de råstoffer, der må anvendes ved udførelsen af bygge- og anlægsarbejder, 2) at der ved udførelsen af bygge- og anlægsarbejder skal anvendes affalds- eller erstatningsprodukter eller ske genanvendelse, 3) mængden og kvaliteten af de råstoffer, der må anvendes ved fremstilling af industriprodukter, 4) oparbejdning af visse råstofkvaliteter i forbindelse med indvindingen, og 5) at affalds- eller erstatningsprodukter samt oprensnings- og uddybningsmaterialer (klapmaterialer) fra det danske havområde skal nyttiggøres eller genanvendes som råstoffer.

12 Barrierer for råstofindvinding Barrierer i form af veje, bygninger, ledninger, fortidsminder og beskyttede naturtyper forhindre i mange områder, at op til halvdelen af en råstofforekomst indenfor et indvindingsområde bliver udnyttet. Når råstofforekomsterne ikke udnyttes optimalt, vil det samlede arealforbrug til nye gravefelter stige tilsvarende. I mange tilfælde er det ikke rentabelt at flytte veje og ledninger eller nedrive bygninger der hindrer råstofindvinding i de nuværende råstofgrave. Bygninger der bevares vil således have en højere herlighedsværdi som boliger når indvindingen er afsluttet og områderne efterbehandles til søer og naturområder. Med den nye museumslov bliver der næsten altid stillet krav om arkæologiske forundersøgelser før råstofindvinding sættes i gang. Udgiften til forundersøgelser pålægges entreprenørerne, og der er således tale om en generel omkostning for bygge- og anlægsvirksomhed. Problemerne opstår, hvis der findes skjulte fortidsminder der skal udgraves før der sker råstofindvinding. I mange råstofgrave er det ikke rentabelt for råstofentreprenøren at bekoste udgravninger, og det betyder at der efterlades betydelige restforekomster. Beskyttede naturtyper i form af udyrkede arealer, moser, vandløb og søer samt skove vil ofte ligge som barrierer for råstofindvinding. I den hidtidige råstofforvaltning er der indarbejdet kutymer for etablering af erstatningsbiotoper og genplantning af skov til erstatning for de natur- og skovområder, der er til hinder for en optimal råstofudnyttelse. Råstofmyndigheden har mulighed for at stille krav om flytning af infrastrukturanlæg og bygninger og dermed sikre en bedre udnyttelse af råstofforekomsterne gennem vilkår i indvindingstilladelser. Flytning af synlige fortidsminder, diger, naturtyper og skovplantninger forudsætter dispensationer efter museumsloven, naturbeskyttelsesloven og skovloven. Det er således ikke muligt at stille vilkår om disse forhold i henhold til råstofloven. Regionsrådet kan dog give til kende, at man mener at råstofinteresserne bør gå forud for andre interesser i bestemte områder. Nabogener ved råstofindvinding I 2005 blev der brugt 30 mill. m 3.råstoffer i Danmark svarende til 6 m 3 pr. indbygger. Vi tilbringer det meste af vores tid i bygninger eller på veje hvor der er brugt råstoffer. Men mange borgere ønsker ikke råstofindvinding i nærheden af deres bopæl eller arbejdsplads. Desværre er Danmark tæt befolket, og det er ikke muligt at finde områder hvor der kan indvindes råstoffer og hvor der samtidig er stor afstand til nabobebyggelser. Hensynet til naboer bliver tilgodeset gennem vilkår i de enkelte gravetilladelser om begrænsning af støj og støvgener samt afskærmning af indvindingsområder med jordvolde og beplantning. Indvindingsteknologien er blevet væsentlig forbedret, således at de maskiner der anvendes i dag er meget støjsvage. De væsentligste gener ved indvinding i dag er den afledte transport med lastbiler som i nogle områder bidrager med trafik på mindre veje og ved nærliggende bebyggelser. Generne kan afhjælpes gennem en planlægning af den fremtidige indvinding og etablering af midlertidige tilkørselsveje med direkte adgang til de større veje og ved færdselsregulering af tung trafik. Modviljen mod råstofindvinding i nabolaget kan delvis imødekommes gennem en omhyggelig planlægning og information af naboer og lokalsamfund. Udlæg af regionale indvindingsområder har bl.a. til formål at forberede beboere i de pågældende områder på, at der vil ske en erhvervsmæssig udnyttelse i deres område.

13 Regionsrådet og råstofbranchen har en opgave i at vise befolkningen, at de har brug for råstoffer, og at der kan skabes attraktive natur- og fritidsområder, der kan opveje de gener der vil opstå på kort sigt. Grundvandsbeskyttelse Størstedelen af de bedste sand, sten og grusforekomster ligger i områder hvor grundvandet dannes især omkring den jyske højderyg. I amternes regionplaner er der udpeget områder med særlige drikkevandsinteresser, der skal beskyttes af hensyn til den nuværende og fremtidige drikkevandsforsyning. Ved indvinding af sand, grus og sten fjernes ofte overjord, som typisk er moræneler. Lerlag beskytter grundvandet mod forurening bl.a. fra landbrugsarealer. Når overjorden fjernes bliver det beskyttende lag mindre, Det betyder at grundvandet er mere sårbart over for forurening i form af olieudslip, affaldsdeponering, pesticider og nitrat. Selve råstofindvindingen påvirker ikke grundvandskvaliteten. Mens der graves sænkes grundvandsspejlet dog midlertidigt omkring råstofgraven, men der sker ikke forbrug af grundvand ud over det råstofvolumen, der erstattes af vand i gravesøerne. Til gengæld kan tilførsel af jord udgøre en risiko for forurening af grundvandet. Der vil være begrænsede muligheder for tilførsel og oparbejdning af genbrugsmaterialer der indebærer en forureningsrisiko i råstofgrave, der ligger i de særlige drikkevandsområder. Risiko for forurening af grundvandet kan minimeres gennem etablering af sikre oplag af olie og andre kemikalier samt forbud mod deponering af jord og affald i råstofgrave. I jordforureningslovens 52 er der således et direkte forbud mod deponering af tilkørt ren jord råstofgrave, og der må kun dispenseres hvis der ikke er risiko for forurening af grundvandet. Den største forureningsrisiko ligger derfor i den efterfølgende arealanvendelse bl.a. ved brug af pesticider og gødning til landbrug. Skår i landskabet Råstofindvinding er en aktivitet der ændrer landskabet uigenkaldeligt. Råstofloven blev gennemført i 70erne, på baggrund af det store byggeboom i 60erne, hvor store dele af landets åse og bakkelandskaber blev gravet væk. Siden er råstofindvinding ophørt bl.a. i Ørslev-Lunge Bjerge og Svanninge bakker, i Vejle ådal og i de mest markante bakkelandskaber langs den midtjyske israndslinie. Det har været et mål i planlægningen at koncentrere indvindingen i færre gravefelter og indskrænke de åbne gravearealer, af hensyn til befolkningens landskabsoplevelse. De mest kuperede og geologisk interessante områder er i dag udpeget som særlig værdifulde landskaber og beskyttet gennem regionplanlægningen. En større del af indvindingen finder i dag sted under grundvandsspejl i områder der er mindre synlige fra omgivelserne, bl.a. på hedesletterne vest for den midtjyske israndslinie. I dag er mange af de gamle gravefelter vokset til og er blevet til attraktive. Der findes dog stadig restforekomster omkring de tidligere råstofgrave som kunne udnyttes, men det er ikke rentabelt med den nuværende indvindingsstruktur. For særligt geologisk interesserede er det værdifuldt at åbne graveprofiler vedligeholdes med henblik på studier og pædagogisk formidling af Danmarks geologi. Erhvervelse af arealer til indvinding Landbrugets behov for jord og ejerforhold generelt er i dag afgørende for råstoferhvervets muligheder for en rationel indvinding. En uhensigtsmæssig ejendomsstruktur i et indvindingsområde betyder ofte at der efterlades restforekomster under arealer der er så små at de ikke kan udnyttes på et

14 senere tidspunkt. Mange landbrugsvirksomheder kan ikke afstå jord til råstofindvinding af hensyn til harmonikravene for udspredning af husdyrgødning. Den Sønderjydske jordfond har tidligere været anvendt i forbindelse med ændringer i arrondering omkring råstofgrave. Mere natur og friluftsliv råstofgraveområder I råstofgraveområder er der gode muligheder for at skabe nye natur- og fritidsområder gennem en planlægning af den fremtidige arealanvendelse og udformning af det fremtidige landskab. I Tarup- Davinde området syd for Odense er der oprettet et fælleskommunalt selskab der opkøber udgravede arealer og udvikler området til fritidsformål for de nærliggende byområder. For Torp Plantage i Sønderjylland, der væltede med stormen i 1999, er der udarbejdet en plan for råstofindvinding og efterbehandling til rene naturformål, men med adgang for publikum. I amternes regionplaner er der udpeget biologiske korridorer som er spredningsveje for plante og dyreliv. Her prioriteres nye naturområder højt. Efterbehandling af råstofgrave til naturformål og etablering af erstatningsbiotoper for 3-beskyttede områder kan bidrage til udvikling af de biologiske korridorer I forbindelse med efterbehandling af råstofgrave vil der være modstridende interesser mellem landbrugets behov for jord til dyrkning og ønsker om efterbehandling af råstofgrave til natur og fritidsformål. Med den nye landbrugslov er der mulighed for at tidligere landbrugsarealer kan efterbehandles til ekstensivt landbrug eller halvnatur. Byudvikling i råstofgraveområder Råstofplanen skal sikre at værdifulde forekomster udnyttes før arealer inddrages til f.eks. byformål der vil forhindre en senere udnyttelse. Det forudsætter at der gennemføres en langsigtet planlægning i kommunerne og at arealer erhverves i god tid før byudvikling finder sted. Til gengæld giver det mulighed for at udforme et spændende terræn eventuelt med søer som vil være attraktivt for fremtidige boligområder. I graveområder der ligger tæt på byerne er der mulighed for at udforme landskabet således at det bliver attraktivt for fremtidige boligområder, f.eks ved Rødekro hvor der etableres søer som kan udnyttes til rekrative åndehuller i fremtidige bebyggelser. Råstofindvinding tæt på eksisterende byer minimerer transporten mellem indvindings- og forbrugsstedet. Til gengæld kan det give miljøgener for de nærliggede eksisterende byområder. Transport af råstoffer Tidligere lå der mange små og mellemstore grusgrave spredt i landskabet. Dermed kunne byggeog anlægsvirksomhederne hente råstoffer inden for kort afstand. Der er stadig en del mindre grusgrave, der kan levere grus- og sandfyld, men de mere specialiserede produkter til beton og vejanlæg leveres fra større grusgrave som ligger i stadig større afstand fra anlægsprojekter og byudviklingsområder. Transport af råstoffer med skibe udgør et bæredygtigt alternativ til lastbiltransporten på motorvejene. I dag sker der indlosning af råstoffer i regionens største havne især i Esbjerg og Aabenraa. Flere af de mindre havne er under ombygning til nye bykvarterer, der hindrer en fremtidig anvendelse til traditionelle havneformål. I byer hvor der er lang afstand til råstofgrave f.eks. Vejle, Kolding og Sønderborg og i Odense hvor de nuværende indvindingsområder er ved at være udtømt, vil det være hensigtsmæssigt at sikre havnearealer til den fremtidige indlosning af råstoffer.

15 Det seneste byggeboom har medført flaskehalse i produktionskapacitet og transportsektoren, samtidig med at trafikken på det eksisterende vejnet er stærkt stigende. Det betyder at der vil være øget fokus på at minimere lastbiltransporter med råstoffer, der i høj grad belaster vejnettet. Forsyningsstruktur for råstoffer Sand, grus og sten Billund Vejle Varde Fredericia Nordfyn Vejen Kolding Middelfart Kerteminde Fanø Esbjerg Odense Haderslev Nyborg Assens Faaborg-Midtfyn Svendborg Søjlediagram Byggeri og produktion/losning af sand, grus og sten 1,000 Tønder Aabenraa Sønderborg Langeland 10 km Figur 1. Byggeri og produktion/losning af sand, grus og sten Ærø kubikmeter sand, grus og sten indikator for byggeri I Region Syddanmark indvindes der ca. 9 millioner kubikmeter råstoffer pr. år. Råstofferne er fortrinsvis sand, grus og sten (92% ).. Der importeres knust granit via regionens havne. I havnene losses også sand, grus og sten, der indvindes på søterritoriet. Region Syddanmark har påbegyndt en nærmere undersøgelse af indvinding og forbrug af råstoffer fordelt på geografiske områder og materialetyper. Som resultat heraf kan den nuværende forsyningsstruktur og transporten med råstoffer vises. Figur 1 viser at der er overskud af råstoffer i Esbjerg og Aabenraa. I Esbjerg kommer en stor del af materialerne fra søterritoriet. I Aabenraa kommune stammer materialerne fra de store graveområder ved Hovedstilstandslinien. Der importeres også råstoffer fra. F.eks.modtager Aabenraa havn knust granit til betonformål. Behovet for råstoffer er størst i de områder hvor der sker byudvikling og hvor der er større vejprojekter i gang. Byggeaktiviteten har i de seneste 5 år været særlig omfattende i trekantområdet: Vejle, Kolding, Fredericia og Middelfart. I Esbjerg og Odense har der også været en betydelig byudvikling. Samtidig er der brugt store mængder anlægsmaterialer til motorvejsprojektet mellem Odense og Svendborg. Vejdirektoratet har en række større anlæg på tegnebrættet. Der skal således bruges 7 millioner kubikmeter sand, sten og grus til projekter i Region Syddanmark. De 4,5 millioner kubikmeter skal bruges på strækningen mellem Odense og Brande, altså der hvor der kan forudses mangel på gode materialer. De nuværende forsyningsforhold betyder således at der er en væsentlig transport af råstoffer mellem kommunerne.

16 Andre råstoffer Sand, grus og sten udgør den største del af indvindingsmængden målt i kubikmeter. Leret udgør kun 3%. Figur 2 viser eksporten af sand, grus og sten, af betonprodukter og af keramiske materialer. Produkter der anvendes direkte fra råstofgravene har det største volumen, men repræsenterer den mindste værdi. Hvis man eksporterer forædlede produkter i stedet for sand, får man et meget mindre indgreb i landskabet ved den samme eksportindtægt m kr Sand og grus Lerprodukter Betonprodukter Figur 2. Danmarks eksport af forarbejdede og uforarbejdede råstoffer Region Syddanmark må antages at bidrage væsentligt til eksporten af mursten. I forhold til byggeriet udgør produktionen af mursten en fjerdedel mere end man kunne forvente hvis man tager et gennemsnit for hele landet. Mursten og andre keramiske produkter er således et af de forarbejdede produkter der kan bidrage til at styrke regionen med en begrænset indvirkning på landskabet. Nye råstofindvindingsområder Behovet for nye råstofindvindingsområder i regionen vil blive fastlagt på grundlag af den valgte fremtidige indvindingsstruktur og en undersøgelse af reserverne i de eksisterende råstofindvindingsområder. Det samlede behov for sand/sten/grus i regionen skønnes at være 110 mill.m 3 i de næste 12 år. I de fleste råstofindvindingsområder har amterne kortlagt råstoffernes omfang og kvalitet, men der er store forskelle på det aktuelle vidensniveau. Region Syddanmark vil fortsat søge at forbedre viden om de tilgængelige resurser, så der kan udarbejdes en samlet opgørelse over resurserne i Regionen. Indvindingen af råstoffer i Region Syd har de sidste 10 år ligget omkring 9 mill. m 3 pr. år. Der importeres knust granit via regionens havne. I havnene losses også sand, grus og sten, der indvindes på søterritoriet. De seneste opgørelser af reserverne af sand, grus og sten i det tidligere Sønderjyllands Amt udgør 100 mill. m 3, mens reserverne i Fyns Amt udgør 35 mill m 3 og Vejle Amt udgør 20 mill. m 3. For det tidligere Ribe Amt er reserverne ikke opgjort.

17 På kortet nedenfor vises hvor store arealer der er tilbage i graveområderne opgjort på kommuner. Arealerne er et omtrentligt udtryk for reserver og ressourcer i indvindingsområderne Cirkeldiagram Aktive grave og restarealer i graveområder 5,000,000 2,500, ,000 Aktive grave (m2) Restarealer (m2) Figur 3. Restarealer og aktive grave i graveområder for sand, grus og sten I Vejle Amts regionplan 2005 blev der udlagt et stort indvindingsområde ved den tidligere Vandel Flyveplads. I det tidligere Sønderjyllands Amt blev der udlagt to mindre indvindingsområder ved Stepping (Kolding Kommune) og Mollerup (Tønder Kommune) i regionplan Muligheden for at finde sand, grus og sten er størst i de vestlige dele af regionen. På Fyn og i Trekantområdet er det efterhånden vanskeligt at finde nye områder hvor der kan graves sand, sten og grus uden at tilsidesætte væsentlige natur- og landskabelige interesser samt hensynet til nærliggende bebyggelser. Det er særligt vanskeligt at finde forekomster med grove materialer der er efterspurgt til stabilgrus og betontilslag. På Fyn er der gennemført kortlægning af råstoffer i 2004 i områder, der endnu ikke er udpeget som råstofindvindingsområder. Områderne har en samlet reserve på 30. mill m 3, under forudsætning at alle forekomsterne kan udnyttes. Ressourcer i de undersøgte områder Udvalgt efter Råstofkriterier Natur og landskab mil. m 3 mil. m 3 Akkerup Hjærup 13.0 Barløse Vr. Hæsinge 13.9 Håstrup 36.0

18 Barløse kilometer Figur 4. Undersøgte områder på Fyn Barløse Signaturforklaring Kortlagt areal Væsentlige råstofinteresser Væsentlige landskabelige interesser

19 Akkerup Håstrup Vester Hæsinge Hågerup Millinge kilometer Figur 5. Undersøgte områder på Fyn. Akkerup, Håstrup, Vester Hæsinge, Hågerup, Millinge Signaturforklaring Kortlagt areal Væsentlige råstofinteresser Væsentlige landskabelige interesser Eksisterende graveområde

20

DEBATOPLÆG RÅSTOFPLAN 2008

DEBATOPLÆG RÅSTOFPLAN 2008 DEBATOPLÆG RÅSTOFPLAN 2008 Fakta, status og spørgsmål Regionshuset Viborg Jord og Råstoffer Udgiver: Afdeling: Region Midtjylland Skottenborg 26 8800 Viborg Tel. 8728 5000 Jord og Råstoffer Udgivelsesår:

Læs mere

BILAG 3. Oversigt over retningslinieændringer FORSLAG TIL RÅSTOFPLAN 2012 RETNINGSLINIEÆNDRINGER

BILAG 3. Oversigt over retningslinieændringer FORSLAG TIL RÅSTOFPLAN 2012 RETNINGSLINIEÆNDRINGER BILAG 3 Oversigt over retningslinieændringer FORSLAG TIL RÅSTOFPLAN 2012 RETNINGSLINIEÆNDRINGER OVERSIGT OVER RETNINGSLINIEÆNDRINGER Kap. 4. Retningslinier for den fremtidige råstofforsyning Gældende retningslinier

Læs mere

INDKALDELSE AF IDEER OG FORSLAG TIL RÅSTOFPLAN. Juni 2007

INDKALDELSE AF IDEER OG FORSLAG TIL RÅSTOFPLAN. Juni 2007 INDKALDELSE AF IDEER OG FORSLAG TIL RÅSTOFPLAN 2007 Juni 2007 Baggrund Råstofplanen Ifølge Bekendtgørelse af lov om råstoffer, LBK nr 886 af 18/08/2004, ændret ved Lov om ændring af lov om råstoffer, Lov

Læs mere

FORSLAG TIL RÅSTOFPLAN 2008-2020

FORSLAG TIL RÅSTOFPLAN 2008-2020 RÅSTOFPLAN FOR REGION SYDDANMARK FORSLAG TIL RÅSTOFPLAN 2008-2020 Til offentlig høring Indholdsfortegnelse 1 Planprocessen...3 2 Strategi for den fremtidige forsyning...4 2.1 Hvad er en råstofforekomst?...4

Læs mere

Forslag til råstofplan 2008-2020

Forslag til råstofplan 2008-2020 Råstofplan for Region Syddanmark 2. Baggrund Forslag til råstofplan 2008-2020 Januar 2008 Fotos: Thorben Enghart Jørgensen, side 7 og 13. Karin Fynbo, side 9, 11, 14, 26 og 30. Troels Kørgaard Bjerre,

Læs mere

Forslag til råstofplan 2012

Forslag til råstofplan 2012 Bilag 2: Forslag til ændring af retningslinjer for råstofindvinding og efterbehandling. Teksten fra Råstofplan 2008 vist til venstre og forslag til ændringer vist til højre. Tekst der udgår eller erstattes

Læs mere

Råstofplan 2020: Første skridt mod en bæredygtig råstofforvaltning

Råstofplan 2020: Første skridt mod en bæredygtig råstofforvaltning Område: Regional Udvikling Udarbejdet af: Kristoffer Schrøder og Camilla Bjerre Afdeling: Klima og Ressourcer E-mail: krs@rsyd.dk Dato: 14. august 2019 Telefon: 29201306 Råstofplan 2020: Første skridt

Læs mere

Foroffentlighedsfase Indkaldelse 1½ af idéer og forslag til Råstofplan status på råstofområdet og hovedspørgsmål

Foroffentlighedsfase Indkaldelse 1½ af idéer og forslag til Råstofplan status på råstofområdet og hovedspørgsmål Foroffentlighedsfase Indkaldelse 1½ af idéer og forslag til Råstofplan 2016 - status på råstofområdet og hovedspørgsmål December 2014 Forord Forsyning med råstoffer til byggeri, diger og infrastrukturanlæg

Læs mere

Forslag til råstofplan for Region Syddanmark

Forslag til råstofplan for Region Syddanmark Forslag til råstofplan 2008-2020 for Region Syddanmark \\Client\X$\Regional udvikling\_fælles\bæredygtighed\_råstof\_råstofplanen\trafikog Miljøudvalget13.dec\Plandokument_v5.doc 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Øvrige områder RÅSTOFPLAN REGION SJÆLLAND

Øvrige områder RÅSTOFPLAN REGION SJÆLLAND Retningslinjer Generelle retningslinjer Graveområder Sand, sten, grus, kalk, kridt og ler skal primært graves indenfor de lokale eller regionale graveområder, som er angivet på figur 5. Graveområderne

Læs mere

Debatoplæg: Indkaldelse af idéer og forslag. Råstofplan 2012 Region Midtjylland. Region Midtjylland. Regional Udvikling

Debatoplæg: Indkaldelse af idéer og forslag. Råstofplan 2012 Region Midtjylland. Region Midtjylland. Regional Udvikling : Indkaldelse af idéer og forslag Råstofplan 2012 Region Midtjylland Høringsperioden løber fra 19. januar - 23. marts 2011 Region Midtjylland Regional Udvikling Jord og Råstoffer FORORD Kom ind i debatten

Læs mere

Davinde, Odense Kommune

Davinde, Odense Kommune Davinde, Odense Kommune 1 Ansøgning om graveområde Entreprenør Jørn Nielsen har foreslået et nyt graveområde på 2,1 ha på en del af matr.nr. 3ø Davinde By, Davinde. Arealet ligger umiddelbart nord for

Læs mere

Bilag 2. Råstofplan 2008 for Region Syddanmark

Bilag 2. Råstofplan 2008 for Region Syddanmark Bilag 2 Råstofplan 2008 for Region Syddanmark 1 Indholdsfortegnelse 1 Planprocessen...4 2 Strategi for den fremtidige forsyning...5 2.1 Hvad er en råstofforekomst?...5 2.2 Byudvikling og fritidsområder...6

Læs mere

Alslev, Varde Kommune

Alslev, Varde Kommune Alslev, Varde Kommune 1 Ansøgning om graveområde Styrup A/S Anlæg har fremsendt forslag til graveområde på matr.nr. 8a, 14e og 9cx Alslev By, Alslev. Området ligger 1 km sydøst for Alslev og 5 km sydvest

Læs mere

Indkaldelse af idéer og forslag til Råstofplan hovedspørgsmål

Indkaldelse af idéer og forslag til Råstofplan hovedspørgsmål Indkaldelse af idéer og forslag til Råstofplan 2020 - hovedspørgsmål Region Syddanmark Klima og Ressourcer Januar 2019 Forord Råstoffer er nødvendige til store byggeprojekter som nye motorveje, jernbaner

Læs mere

1 Resume... 2. 2 Planprocessen... 2. 3 Råstofforsyning og produktion... 3. 3.1 Ler som råstofforekomst... 3. 3.2 Indvinding af ler på Fyn...

1 Resume... 2. 2 Planprocessen... 2. 3 Råstofforsyning og produktion... 3. 3.1 Ler som råstofforekomst... 3. 3.2 Indvinding af ler på Fyn... Redegørelse for lerindvinding på Fyn Indhold 1 Resume... 2 2 Planprocessen... 2 3 Råstofforsyning og produktion... 3 3.1 Ler som råstofforekomst... 3 3.2 Indvinding af ler på Fyn... 3 3.3 Gravning og transport...

Læs mere

Trunderup, Assens Kommune

Trunderup, Assens Kommune Trunderup, Assens Kommune 1 Ansøgning om graveområde Råstofentreprenør Freiberg & Jespersen ansøger om et graveområde på ejendommen matr. 8x m.fl. Trunderup der ligger i både Assens og Faaborg-Midtfyn

Læs mere

Indkaldelse af idéer og forslag til Råstofplan hovedspørgsmål

Indkaldelse af idéer og forslag til Råstofplan hovedspørgsmål Indkaldelse af idéer og forslag til Råstofplan 2020 - hovedspørgsmål Region Syddanmark Klima og Ressourcer Januar 2019 Forord Råstoffer er nødvendige til store byggeprojekter som nye motorveje, jernbaner

Læs mere

2. Baggrund. Råstofplan 2008 for Region Syddanmark

2. Baggrund. Råstofplan 2008 for Region Syddanmark 2. Baggrund Råstofplan 2008 for Region Syddanmark Januar 2009 Fotos: Bjarke Korsager, side 7. Thorben Enghart Jørgensen, side 13. Karin Fynbo, side 9, 11, 14, 24, 26 og 30. Troels Kærgaard Bjerre, side

Læs mere

Forslag til Råstofplan 2012 for Region Syddanmark

Forslag til Råstofplan 2012 for Region Syddanmark Forslag til Råstofplan 2012 for Region Syddanmark December 2011 Indhold 1 Planprocessen... 4 2 Redegørelse for råstofforsyningen... 5 2.1 Indvinding af grus/sand/sten... 5 2.2 Indvinding af ler, bentonit

Læs mere

Tjæreborg, Esbjerg Kommune

Tjæreborg, Esbjerg Kommune Tjæreborg, Esbjerg Kommune 1 Ansøgning om graveområde Tjæreborg Sten & Grus foreslår udvidelse af graveområdet ved Tjæreborg med et areal der tidligere har været gravet, men hvor ansøger vurderer at der

Læs mere

Råstoffer i tal fra den nye råstofredegørelse Mads Leerbech Jensen

Råstoffer i tal fra den nye råstofredegørelse Mads Leerbech Jensen Råstoffer i tal fra den nye råstofredegørelse 2018 Mads Leerbech Jensen VMR - en del af Danske er Kerneopgaver Jordforurening Kortlægning, undersøgelser og oprensning Råstoffer planlægning og tilladelser

Læs mere

Hønsnap-Kollund, Aabenraa Kommune

Hønsnap-Kollund, Aabenraa Kommune Hønsnap-Kollund, Aabenraa Kommune 1 Ansøgning om to graveområder Aabenraa Kommune foreslår to eksisterende råstofgrave ved Hønsnap og Kollund udlagt som graveområder, idet eksisterende tilladelser påregnes

Læs mere

Gyngstrup, Nordfyns Kommune

Gyngstrup, Nordfyns Kommune Gyngstrup, Nordfyns Kommune 1 Ansøgning om graveområde Alex Andersen Ølund A/S har foreslået udvidelse af det eksisterende graveområde ved Krogsbølle inden for det nuværende interesseområde. Ansøger har

Læs mere

Højes Dong, Svendborg Kommune

Højes Dong, Svendborg Kommune Højes Dong, Svendborg Kommune 1 Ansøgning om graveområde Ejeren af matr.nr. 21a Gudbjerg by, Gudbjerg, Torben Birkholm, har foreslået nyt graveområde på 7 ha. Området ligger ved Bankevej 10 km nord for

Læs mere

Faurskov, Assens Kommune

Faurskov, Assens Kommune Faurskov, Assens Kommune 1 Ansøgning om graveområde Kirsten og Bent Elvang, som ejer matr.nr. 5 k Faurskov, Kerte har foreslået et areal udlagt som nyt graveområde. Arealet der er 5 ha stort ligger 2 km

Læs mere

Råstofplan 2012 for Region Syddanmark

Råstofplan 2012 for Region Syddanmark Råstofplan 2012 for Region Syddanmark December 2012 Indhold 1 Planprocessen... 4 2 Redegørelse for råstofforsyningen... 5 2.1 Indvinding af grus/sand/sten... 5 2.2 Indvinding af ler, bentonit og klæg...

Læs mere

Håre, Middelfart Kommune

Håre, Middelfart Kommune Håre, Middelfart Kommune 1 Ansøgning om graveområde NCC Roads A/S og lodsejer Frank Uhrenholt foreslår udlæg af graveområde i Håre Bjerge, der i dag er skovområde. Firmaet har foretaget 18 råstofboringer

Læs mere

Råstofplan 2012. UDKAST! Debatoplæg

Råstofplan 2012. UDKAST! Debatoplæg Region Midtjylland Råstofplan Råstofplan 2012 (1-34-76-1-09) Råstofplan 2012 for Region Midtjylland UDKAST! Debatoplæg Indkaldelse af idéer og forslag Høringsperioden løber fra den xx januar xx marts/april

Læs mere

Råstofplan 2012 for Region Syddanmark

Råstofplan 2012 for Region Syddanmark Råstofplan 2012 for Region Syddanmark December 2012 Indhold 1 Planprocessen... 4 2 Redegørelse for råstofforsyningen... 5 2.1 Indvinding af grus/sand/sten... 5 2.2 Indvinding af ler, bentonit og klæg...

Læs mere

Råstofplan UDKAST! Debatoplæg

Råstofplan UDKAST! Debatoplæg Region Midtjylland Råstofplan 2016 (1-34-76-9-11) Råstofplan 2016 for Region Midtjylland UDKAST! Debatoplæg Indkaldelse af idéer og forslag Høringsperioden løber fra den XX. januar/februar XX. marts/april

Læs mere

Vedr. de væsentligste ændringer siden Forslag til Råstofplan ) Større ændringer i afgrænsningen af graveområder og interesseområder

Vedr. de væsentligste ændringer siden Forslag til Råstofplan ) Større ændringer i afgrænsningen af graveområder og interesseområder Notat Vedr. de væsentligste ændringer siden Forslag til Råstofplan 2012 Siden forslaget til råstofplan 2012 blev vedtaget af Regionsrådet i december 2011 har det været i høring. I høringsperioden har regionen

Læs mere

Mangel på råstoffer til vejbygning

Mangel på råstoffer til vejbygning Mangel på råstoffer til vejbygning Af civilingeniør Caroline Hejlesen, Vejdirektoratet - Vejteknisk Institut, chh@vd.dk Resume Selv om forbruget af danske sand-, grus- og stenmaterialer har været faldende

Læs mere

Køstrup, Middelfart Kommune

Køstrup, Middelfart Kommune Køstrup, Middelfart Kommune 1 Ansøgning om graveområde Vagn Christensen A/S, Brenderup har foreslået nyt graveområde på 2,5 ha. Området ligger 1 km. syd for Køstrup og 4 km syd for Brenderup i Middelfart

Læs mere

Aalsbo, Assens Kommune

Aalsbo, Assens Kommune Aalsbo, Assens Kommune 1 Ansøgning om graveområde Ejeren af matr.nr.1b Ålsbo, Rørup, Erholm Gods, har foreslået nyt graveområde på 34 ha. Området ligger ud til landevejen mellem Gelsted og motorvejen -

Læs mere

Råstofplan 2008 Region Nordjylland

Råstofplan 2008 Region Nordjylland Råstofplan 2008 Region Nordjylland 2 RÅSTOFPLAN 2008 - REGIONAL UDVIKLING Forord RÅSTOFUDVIKLING 2008 - REGION NORDJYLLAND Udgivet december 2008 af: Regional Udvikling Plan, Miljø og Infrastruktur Region

Læs mere

Igangsættelse af VVM og indkaldelse af idéer og forslag

Igangsættelse af VVM og indkaldelse af idéer og forslag Igangsættelse af VVM og indkaldelse af idéer og forslag Udvidelse af den eksisterende råstofindvinding ved Øde Hastrup, Roskilde Debatperiode fra den 16. marts til den 19. april 2015. Send dine idéer og

Læs mere

Råstofindvindingen helt overvejende koncentreres i udpegede regionale graveområder. Beskytte værdifulde råstofforekomster mod anden arealanvendelse.

Råstofindvindingen helt overvejende koncentreres i udpegede regionale graveområder. Beskytte værdifulde råstofforekomster mod anden arealanvendelse. 5.3 R stoffer.qxd 19-12-2005 19:09 Side 1 Foto: Fyns Amt 5.3 Råstoffer Amtsrådets mål På råstofområdet er det amtsrådets mål at: Råstofindvindingen helt overvejende koncentreres i udpegede regionale graveområder.

Læs mere

RÅSTOFPLAN 2008 FOR REGION SJÆLLAND

RÅSTOFPLAN 2008 FOR REGION SJÆLLAND RÅSTOFPLAN 2008 FOR REGION SJÆLLAND DET INTERNATIONALE PERSPEKTIV DEN BÆREDYGTIGE REGION DEN INNOVATIVE REGION UDGANGSPUNKT UDFORDRINGER UDVIKLING & STRATEGI SEKTORPLAN DEN TILGÆNGELIGE REGION BY OG LAND

Læs mere

Perbøl, Aabenraa Kommune

Perbøl, Aabenraa Kommune Perbøl, Aabenraa Kommune 1 Ansøgning om graveområde Nymølle Stenindustrier A/S har ansøgt om råstofgraveområde på matr.nr 4, Perbøl, Kliplev. Arealet ligger 1 km vest for firmaets eksisterende grusgrav

Læs mere

Redegørelse for råstofforsyningen i Region Syddanmark

Redegørelse for råstofforsyningen i Region Syddanmark Redegørelse for råstofforsyningen i Region Syddanmark 2012-2024. 1. Resumè Ifølge råstofloven skal regionsrådet gennemgå råstofplanen hvert fjerde år i forbindelse med revision af den regionale udviklingsplan

Læs mere

Rambøll har kigget nærmere på afslaget og har i det følgende kommenteret på afslaget og hvad, der taler for indvinding af råstoffer

Rambøll har kigget nærmere på afslaget og har i det følgende kommenteret på afslaget og hvad, der taler for indvinding af råstoffer NOTAT Projekt Grusgravning i Vester Hornstrup Kunde Jørgen og Peter Olesen Notat nr. 01 Dato 2012-02-06 Til Fra Kopi til Region Syddanmark, Andreas Blinkenberg Rambøll, Niels N. Christensen og Trine Mehlsen

Læs mere

FORSLAG RÅSTOFPLAN FOR REGION SJÆLLAND 2008 DEN BÆREDYGTIGE REGION DEN INNOVATIVE REGION DET INTERNATIONALE PERSPEKTIV

FORSLAG RÅSTOFPLAN FOR REGION SJÆLLAND 2008 DEN BÆREDYGTIGE REGION DEN INNOVATIVE REGION DET INTERNATIONALE PERSPEKTIV FORSLAG RÅSTOFPLAN FOR REGION SJÆLLAND 2008 DET INTERNATIONALE PERSPEKTIV DEN BÆREDYGTIGE REGION DEN INNOVATIVE REGION UDGANGSPUNKT UDFORDRINGER UDVIKLING & STRATEGI SEKTORPLAN DEN TILGÆNGELIGE REGION

Læs mere

Hedensted Kommune Natur og Miljø Tjørnevej Uldum Att.: Vibeke Volmers/Aino Hvam

Hedensted Kommune Natur og Miljø Tjørnevej Uldum Att.: Vibeke Volmers/Aino Hvam Hedensted Kommune Natur og Miljø Tjørnevej 6 7171 Uldum Att.: Vibeke Volmers/Aino Hvam Regionshuset Viborg Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 miljoe@ru.rm.dk www.regionmidtjylland.dk

Læs mere

Oversigt over ændringer i retningslinjerne (primært 3 og 7). 1. Råstofgraveområder og råstofinteresseområder. Uændret retningslinje 1

Oversigt over ændringer i retningslinjerne (primært 3 og 7). 1. Råstofgraveområder og råstofinteresseområder. Uændret retningslinje 1 Bilag 3 UDKAST af 16. november 2015 / LGE-LK Forslag til Råstofplan 2016 Oversigt over ændringer i retningslinjerne (primært 3 og 7). Kap. 4. Retningslinjer for den fremtidige råstofforsyning Gældende

Læs mere

Hesselmed, Varde Kommune

Hesselmed, Varde Kommune Hesselmed, Varde Kommune 1 Ansøgning om graveområde Simon Madsen foreslår udvidelse af graveområdet ved Broeng med 12 ha mod øst. Der er ikke gennemført råstofkortlægning for arealet, men ansøger antager

Læs mere

Fovslet, Kolding Kommune

Fovslet, Kolding Kommune Fovslet, Kolding Kommune 1 Ansøgning om graveområde Ejer af matr. nr. 6a, 37 og 59 Fovslet, Ødis, Jens Leth-Petersen har fremsendt forslag til nyt graveområde på 57 ha. På ejendommen har der været gravet

Læs mere

Debatoplæg. Råstofplan 2016. Region Midtjylland. Indkaldelse af idéer og forslag. Region Midtjylland. Regional Udvikling

Debatoplæg. Råstofplan 2016. Region Midtjylland. Indkaldelse af idéer og forslag. Region Midtjylland. Regional Udvikling Debatoplæg Råstofplan 2016 Region Midtjylland Indkaldelse af idéer og forslag Høringsperioden løber fra 5. februar 10. april 2015 Region Midtjylland Regional Udvikling Miljø Udgiver: Afdeling: Region Midtjylland

Læs mere

Igangsættelse af VVM og indkaldelse af idéer og forslag Udvidelse af den eksisterende råstofindvinding ved Gunderup

Igangsættelse af VVM og indkaldelse af idéer og forslag Udvidelse af den eksisterende råstofindvinding ved Gunderup Indkaldelse af idéer og forslag Gunderup Igangsættelse af VVM og indkaldelse af idéer og forslag Udvidelse af den eksisterende råstofindvinding ved Gunderup Debatfase fra den 10. december 2014 til den

Læs mere

Rostrup, Vejle Kommune

Rostrup, Vejle Kommune Rostrup, Vejle Kommune 1 Ansøgning om graveområde Grusentreprenør Egon Bredvig, Give har fremsendt forslag til nyt graveområde ved Rostrup. Vejle Kommune foreslår at et mindre område på 26 ha indgår i

Læs mere

Råstofplan 2012 for Region Syddanmark Redegørelse for råstofforsyningen i Region Syddanmark

Råstofplan 2012 for Region Syddanmark Redegørelse for råstofforsyningen i Region Syddanmark Råstofplan 2012 for Region Syddanmark Redegørelse for råstofforsyningen i Region Syddanmark Oktober 2010 Indholdsfortegnelse 1. Resumè... 4 2. Planprocessen... 4 3. Regionens strategi for forsyningen med

Læs mere

Råstofgraveområde ved Veerst i Vejen Kommune

Råstofgraveområde ved Veerst i Vejen Kommune Forslag til tillæg nr. 3 til Råstofplan 2012 for Region Syddanmark 1½ Råstofgraveområde ved Veerst i Vejen Kommune September 2014 Dette forslag til et nyt graveområde ved Veerst er udarbejdet på baggrund

Læs mere

Gammelgaard, Sønderborg Kommune

Gammelgaard, Sønderborg Kommune Gammelgaard, Sønderborg Kommune 1 Ansøgning om graveområde Søren Perregaard, Rubæk 14 6470 Sydals har fremsendt forslag til nyt graveområde på matr.nr. 103, 104, 106 & 108 Gammelgaard, Ketting, 23 ha.

Læs mere

Bilag 2A Miljørapporter over ansøgninger til graveområder Fyn

Bilag 2A Miljørapporter over ansøgninger til graveområder Fyn Bilag 2A Miljørapporter over ansøgninger til graveområder Fyn Køstrup, Middelfart Kommune 5 1 Ansøgning om graveområde 5 2 Regionens forslag til nyt graveområde 6 3 Miljøvurdering af ansøgning om graveområde

Læs mere

Afgørelse i sagen om indvinding af råstoffer ved Gejsing i Vejen Kommune

Afgørelse i sagen om indvinding af råstoffer ved Gejsing i Vejen Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 15. februar 2005 J.nr.: 03-41/550-0005 KPA Afgørelse i sagen

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 4 til Kommuneplan 2004 for Søndersø Kommune.

Kommuneplantillæg nr. 4 til Kommuneplan 2004 for Søndersø Kommune. Kommuneplantillæg nr. 4 til Kommuneplan 2004 for Søndersø Kommune. Hvad er et kommuneplantillæg? Det er Kommunalbestyrelsen i den enkelte kommune, der har ansvaret for kommuneplanlægningen, og kommuneplanen

Læs mere

Bemærkninger til udpegning af Vindekildeområdet som muligt råstofområde

Bemærkninger til udpegning af Vindekildeområdet som muligt råstofområde Center for Regional Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Telefon 38 66 50 00 Direkte 38 66 56 59 Web www.regionh.dk Dato: 30. januar 2017 Bemærkninger til udpegning af Vindekildeområdet som muligt råstofområde

Læs mere

Administrationsgrundlag og kompetenceregler for ansøgninger om råstofgravetilladelser i Region Sjælland

Administrationsgrundlag og kompetenceregler for ansøgninger om råstofgravetilladelser i Region Sjælland Dato: 6. maj 2014 Brevid: 2294917 Udkast Administrationsgrundlag og kompetenceregler for ansøgninger om råstofgravetilladelser i Region Sjælland Råstofplanens og lovens rammer for behandling af ansøgninger

Læs mere

Regionernes råstofplanlægning på land

Regionernes råstofplanlægning på land NOTAT Vandplaner og havmiljø J.nr. NST-711-00027 Ref. thhvi Den 18. december 2014 Regionernes råstofplanlægning på land Råstofplan 2016 I henhold til råstoflovens 5 påhviler det regionsrådet at udarbejde

Læs mere

Ændringsnotat. Forslag til Råstofplan 2016 Udkast til endelig Råstofplan Januar 2017

Ændringsnotat. Forslag til Råstofplan 2016 Udkast til endelig Råstofplan Januar 2017 Ændringsnotat Forslag til Råstofplan 2016 Udkast til endelig Råstofplan 2016 Januar 2017 Dette notat beskriver de ændringer i forslag til råstofplan 2016 der er foretaget på baggrund af indkomne bemærkninger

Læs mere

Hvorfor er verdensmålene relevante for bæredygtig jordhåndtering?

Hvorfor er verdensmålene relevante for bæredygtig jordhåndtering? Hvorfor er verdensmålene relevante for bæredygtig jordhåndtering? Bente Villumsen, enhedsleder Bæredygtig og lovlig jordhåndtering ATV Jord og Grundvand 9. april 2019 Hvorfor giver det mening at sætte

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet Rentemestervej 8 2400 København NV nmkn@nmkn.dk

Natur- og Miljøklagenævnet Rentemestervej 8 2400 København NV nmkn@nmkn.dk Natur- og Miljøklagenævnet Rentemestervej 8 2400 København NV nmkn@nmkn.dk Dato Klage over fredning ved Gl. Lejre og Ledreborg Allé FS 32/2012 Region Sjælland ønsker at indbringe Fredningsnævnet for Østsjællands

Læs mere

Oplæg til debat om Råstofplan Råstofplan 2020

Oplæg til debat om Råstofplan Råstofplan 2020 Oplæg til debat om Råstofplan 2020 Råstofplan 2020 Marts 2019 1 2 OPLÆG TIL DEBAT OM RÅSTOFPLAN 2020 Indhold Forord... 5 Hvordan deltager jeg i debatten?... 6 Hvornår kan jeg deltage?... 6 Nye forslag

Læs mere

Kontornotits. Emne: Råstofplan Fovslet. Oversigt over området omkring Fovslet. Kort over det foreslåede råstofindvindingsområde Fovslet

Kontornotits. Emne: Råstofplan Fovslet. Oversigt over området omkring Fovslet. Kort over det foreslåede råstofindvindingsområde Fovslet Kontornotits By- og Udviklingsforvaltningen Industri Emne: Råstofplan 2016 - Fovslet Oversigt over området omkring Fovslet Dato 15. juni 2016 Sagsnr. 16/9228 Løbenr. 110482/16 Rev. 1 Sagsbehandler Irene

Læs mere

Sammenfattende miljøredegørelse for Råstofplan

Sammenfattende miljøredegørelse for Råstofplan Dato: 28. oktober 2016 Sammenfattende miljøredegørelse for Råstofplan 2016-2027 Indledning og baggrund Denne sammenfattende miljøredegørelse indgår som bilag ved Regionsrådets beslutning om endelig vedtagelse

Læs mere

FORSLAG TIL RÅSTOFPLAN 2016

FORSLAG TIL RÅSTOFPLAN 2016 FORSLAG TIL RÅSTOFPLAN 2016 December 2015 Indholdsfortegnelse Forord 3 Indledning 4 Hovedmål råstofplanlægningen 7 Lokale og regionale graveområder 9 Grundvandsbeskyttelse 13 Miljøbeskyttelse 15 Naturbeskyttelse

Læs mere

Forslag til Råstofplan 2012

Forslag til Råstofplan 2012 N DN O D $ P + & ) ( % $ /, F '. * K DI R DF H Q L I F G I H D P L L J J % E S N T O [ Q PHWHU F.LUN HJnUG O G H F K S I H G W D L E K \ H [ DE F I Y X W J *DGH K E H F E I D O I *D GH D K K P O R F ]

Læs mere

Koncern Miljø 2013. Region Hovedstaden Koncern Miljø

Koncern Miljø 2013. Region Hovedstaden Koncern Miljø Koncern Miljø 2013 Region Hovedstaden Koncern Miljø Indhold Side 4 Forord Side 5 Opbygning af Side 7 1. Indledning Side 8 2. Den regionale råstofplan Side 14 Side 20 Side 30 REDEGØRELSE 3. Råstoffer og

Læs mere

Høringsbrev. Ansøger: Kudsk & Dahl A/S, Vojensvej 7, 6500 Vojens Rådgiver: Enbicon Aps, Aavænget 12, Voerså, 9300 Sæby.

Høringsbrev. Ansøger: Kudsk & Dahl A/S, Vojensvej 7, 6500 Vojens Rådgiver: Enbicon Aps, Aavænget 12, Voerså, 9300 Sæby. Høringsbrev Miljø og Råstoffer Kontaktperson: Jens T. Vejrup E mail: jens.t.vejrup@rsyd.dk Direkte tlf.: 2336 3614 Dato: 22 11 2016 Journal nr.: 15/9627 Indkaldelse af idéer og forslag til udarbejdelse

Læs mere

Regionernes råstofplanlægning på land

Regionernes råstofplanlægning på land NOTAT Vandplaner og havmiljø J.nr. NST-711-00027 Ref. thhvi Den 26. september 2014 Regionernes råstofplanlægning på land Råstofplan 2016 I henhold til råstoflovens 5 påhviler det regionsrådet at udarbejde

Læs mere

Bente R. Hansen: Ejnar Schmidt: Henrik Jacobsen:

Bente R. Hansen: Ejnar Schmidt: Henrik Jacobsen: Bente R. Hansen: wipster@wipster.dk Ejnar Schmidt: ejsch@post8.tele.dk Henrik Jacobsen: hj@stemas.dk By- og Udviklingsforvaltningen Nytorv 11 6000 Kolding Telefon 79 79 79 79 Telefax 79 79 13 70 EAN 5798005310051

Læs mere

RÅSTOFPLAN 2008. for Region Midtjylland. Regionshuset Viborg. Jord og Råstoffer

RÅSTOFPLAN 2008. for Region Midtjylland. Regionshuset Viborg. Jord og Råstoffer RÅSTOFPLAN 2008 for Region Midtjylland Regionshuset Viborg Jord og Råstoffer Udgiver: Afdeling: Region Midtjylland Skottenborg 26 8800 Viborg Tel. 8728 5000 Jord og Råstoffer Udgivelsesår: 2008 Redaktør:

Læs mere

Råstofplan 2016 April 2017

Råstofplan 2016 April 2017 Råstofplan 2016 April 2017 Indholdsfortegnelse Råstofplan 2016 3 Forord 4 Indledning 5 Hovedmål råstofplanlægningen 7 Lokale og regionale graveområder 8 Grundvandsbeskyttelse 11 Miljøbeskyttelse 12 Naturbeskyttelse

Læs mere

AFVISNING af klage i sag om vedtagelse af Råstofplan 2016 for Region

AFVISNING af klage i sag om vedtagelse af Råstofplan 2016 for Region 23. august 2018 Sagsnr.: NMK-220-00123 KlageID: 150681 MIJHH-NMKN AFGØRELSE FRA MILJØ- OG FØDEVAREKLAGENÆVNET AFVISNING af klage i sag om vedtagelse af Råstofplan 2016 for Region Sjælland Miljø- og Fødevareklagenævnet

Læs mere

Forhøring vedr. råstofindvinding på areal af matr. nr. 4a, Strandmarken, Hasle Jorder, Bornholms Regionskommune

Forhøring vedr. råstofindvinding på areal af matr. nr. 4a, Strandmarken, Hasle Jorder, Bornholms Regionskommune Teknik & Miljø Skovløkken 4, Tejn 3770 Allinge Diverse myndigheder og naboer inden for 300 m fra det ansøgte område Bornholms Regionskommune Teknik & Miljø 12. juni 2017 J. nr. 01.09.00P19-0050 Forhøring

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet Rentemestervej København NV. Klager over Råstofplan 2012 for Region Syddanmark.

Natur- og Miljøklagenævnet Rentemestervej København NV. Klager over Råstofplan 2012 for Region Syddanmark. Natur- og Miljøklagenævnet Rentemestervej 8 2400 København NV e-mail:nmkn@nmkn.dk Miljø og Råstoffer Kontaktperson: Kristoffer Schrøder E-mail: Kristoffer.Schroeder@regionsyddanmark.dk Direkte tlf.: 76631306

Læs mere

Høringssvar til Region Syddanmark angående råstofområder i Varde Kommune

Høringssvar til Region Syddanmark angående råstofområder i Varde Kommune Dato 27.01.2012 Dok.nr. 1064969 Sagsnr. 134497 Ref. AGSC Høringssvar til Region Syddanmark angående råstofområder i Varde Kommune Varde Kommune har modtaget Region Syddanmarks Forslag til råstofplan 2012.

Læs mere

Bilag 2C Miljørapporter over ansøgninger til graveområder Sydvestjylland

Bilag 2C Miljørapporter over ansøgninger til graveområder Sydvestjylland Bilag 2C Miljørapporter over ansøgninger til graveområder Sydvestjylland Skads, Esbjerg Kommune 5 1 Ansøgning om graveområde 5 2 Regionens forslag til graveområde 6 3 Miljøvurdering af ansøgning om graveområde

Læs mere

Fortsat grusgravning i Bromme Plantage i Sorø kommune

Fortsat grusgravning i Bromme Plantage i Sorø kommune DEBAT R e g i o n p l a n 2005-2016 DEBAT Regionplan 2005-2016 Tillæg 11 TILLÆG 11 Fortsat grusgravning i Bromme Plantage i Sorø kommune Januar 2006 Et vue over graveområdet i Bromme. Indledning NCC Råstoffer

Læs mere

Projektets karakteristika

Projektets karakteristika Skema til brug ved screening af projekter på bilag 2 Kriterier iht. bilag 6 i lov nr. 425 af 18. maj 2016 Projektets karakteristika Projektbeskrivelse jf. ansøgningen Råstofgrav - Indvinding af ca. 100.000m3

Læs mere

STATUS 2010 - over råstofforsyningen i Region Sjælland

STATUS 2010 - over råstofforsyningen i Region Sjælland STATUS 2010 - over råstofforsyningen i Region Sjælland Siden regionens første råstofplan blev vedtaget har der været et markant fald i indvindingen af råstoffer på land og det er nu på niveau med indvindingen

Læs mere

Råstofgraveområde ved Leby i Ærø Kommune

Råstofgraveområde ved Leby i Ærø Kommune Forslag til tillæg nr. 1 til Råstofplan 2012 for Region Syddanmark 1½ Råstofgraveområde ved Leby i Ærø Kommune Juni 2014 Dette forslag til et nyt graveområde ved Leby er udarbejdet på baggrund af en ansøgning

Læs mere

Bilag 1 Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed. Region Midtjylland

Bilag 1 Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed. Region Midtjylland Bilag 1 Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed Basis oplysninger Region Midtjylland Tekst Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen: Navn og adresse på bygherre Bygherres kontaktperson og telefonnr.

Læs mere

Region Syddanmark. Februar 2016 MILJØVURDERING AF RÅSTOFGRAVEOMRÅDE FREDERIKSHÅB TIL RÅSTOFPLAN Vejle Kommune

Region Syddanmark. Februar 2016 MILJØVURDERING AF RÅSTOFGRAVEOMRÅDE FREDERIKSHÅB TIL RÅSTOFPLAN Vejle Kommune Region Syddanmark Februar 2016 MILJØVURDERING AF RÅSTOFGRAVEOMRÅDE FREDERIKSHÅB TIL RÅSTOFPLAN 2016 Vejle Kommune 1 Indledning... 4 2 Ikke teknisk resumé... 5 3 Beskrivelse af det miljøvurderede areal...

Læs mere

Grundvandsbeskyttelse gennem planlægning. Jess Ingo Jensen Planlægger og projektleder Vejle Kommune / NVC Vejle

Grundvandsbeskyttelse gennem planlægning. Jess Ingo Jensen Planlægger og projektleder Vejle Kommune / NVC Vejle Grundvandsbeskyttelse gennem planlægning Jess Ingo Jensen Planlægger og projektleder Vejle Kommune / NVC Vejle ATV, 21. Maj 2008 Kortlægning skaber ikke OSD er - det gør g r politik! Ved hjælp af geologisk

Læs mere

Vester Hornstrup, Vejle Kommune 1 Ansøgning om graveområde

Vester Hornstrup, Vejle Kommune 1 Ansøgning om graveområde Vester Hornstrup, Vejle Kommune 1 Ansøgning om graveområde Jørgen Olesen, Jelling har fremsendt forslag til graveområde på 14 ha, matr.nr. 1 a, Vester Hornstrup, Vejle. Der er foretaget 14 boringer, og

Læs mere

Projektets karakteristika

Projektets karakteristika Skema til brug ved screening af projekter på bilag 2 Kriterier iht. bilag 6 i lov nr. 448 af 10. maj 2017 Projektets karakteristika Projektbeskrivelse jf. ansøgningen Projektets placering og arealbehov

Læs mere

Allerød Kommune. Region Hovedstaden Center for Regional Udvikling Kongens Vænge Hillerød. Høringssvar Ideoplæg til Råstofplan 2016

Allerød Kommune. Region Hovedstaden Center for Regional Udvikling Kongens Vænge Hillerød. Høringssvar Ideoplæg til Råstofplan 2016 Allerød Kommune Region Hovedstaden Center for Regional Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Åbningstider Mandag-Tirsdag 10-14 Onsdag lukket Torsdag 10-18 Fredag 10-12 Høringssvar Ideoplæg til Råstofplan

Læs mere

Råstofplan for Region Syddanmark

Råstofplan for Region Syddanmark Råstofplan 2016 for Region Syddanmark Marts 2017 Forord Forsyning med råstoffer til byggeri, diger og infrastrukturanlæg er grundlæggende for den fortsatte udvikling og velstand i regionen. Den fremtidige

Læs mere

Aabenraa Kommune, Skelbækvej 2, 6200 Aabenraa. Henrik Nielsen, Nr. Hostrupvej 11, 6230 Rødekro Lorenz Nielsen, Lykkegårdsvej Rødekro

Aabenraa Kommune, Skelbækvej 2, 6200 Aabenraa. Henrik Nielsen, Nr. Hostrupvej 11, 6230 Rødekro Lorenz Nielsen, Lykkegårdsvej Rødekro Høringsbrev Miljø og Råstoffer Kontaktperson: Jens T. Vejrup E mail: jens.t.vejrup@rsyd.dk Direkte tlf.: 2336 3614 Dato: 19 07 2016 Journal nr.: 16/13024 Indkaldelse af ideér og forslag vedr. ansøgning

Læs mere

STEN KAN OGSÅ VÆRE GULD VÆRD. Ny syddansk råstofplan SYDDANMARK. Syddanske råstoffer er blandt de allerbedste i Danmark

STEN KAN OGSÅ VÆRE GULD VÆRD. Ny syddansk råstofplan SYDDANMARK. Syddanske råstoffer er blandt de allerbedste i Danmark SYDDANMARK Ny syddansk råstofplan STEN KAN OGSÅ VÆRE GULD VÆRD Syddanske råstoffer er blandt de allerbedste i Danmark Få indflydelse på, hvor råstofferne skal indvindes i fremtiden 1 intro Tekst: Thomas

Læs mere

Projektets karakteristika

Projektets karakteristika Skema til brug ved screening af projekter på bilag 2 Kriterier iht. bilag 6 i lov nr. 425 af 18. maj 2016 Projektets karakteristika Projektbeskrivelse jf. ansøgningen Råstofgrav - Indvinding af ca. 500.000m

Læs mere

Råstofplan 2016 April 2017

Råstofplan 2016 April 2017 Råstofplan 2016 April 2017 Indholdsfortegnelse Vesthimmerlands Kommune 3 Aggersund 4 Aars / Vester Oustrup 5 Bjørnstrup 6 Bjørumslet 7 Blære - Blære Nord 8 Farsø 10 Skatskov - Skatskov Vest 11 2 VESTHIMMERLAND

Læs mere

Bilag A Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed. Region Midtjylland. Basis oplysninger

Bilag A Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed. Region Midtjylland. Basis oplysninger Bilag A Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed Basis oplysninger Region Midtjylland Tekst Projekt beskrivelse jf. ansøgningen og anmeldelse: Navn og adresse på ansøger/indvinder Indvinders

Læs mere

Råstofgravning Bjerrede

Råstofgravning Bjerrede Råstofgravning Bjerrede Grundejermøde 15. januar 2014 Program 1. Velkomst og indledning 2. Råstofplan 2012-2023 3. Råstoftilladelser Sagsforløb og vilkår 4. Spørgsmål og bemærkninger 5. Afslutning Høring

Læs mere

Afslag på ansøgning om erhvervsmæssig indvinding af råstoffer på matr. nr. 126a Rindby By, Nordby på Fanø

Afslag på ansøgning om erhvervsmæssig indvinding af råstoffer på matr. nr. 126a Rindby By, Nordby på Fanø Ønaf Entreprenør Østertoft 3 6720 Fanø CVR: 26 60 54 31 Sendt på mail: simon@oenaf.dk Miljø og Råstoffer Kontaktperson: Camilla Bjerre Scheffel E-mail: cbs@rsyd.dk Direkte tlf.: 29 20 19 27 Den 8. november

Læs mere

Bilag 1 Kort over grave- og interesseområder

Bilag 1 Kort over grave- og interesseområder Bilag 1 Kort over grave- og interesseområder Kortbilag Kortene viser de interesseområder og graveområder der er udlagt i råstofplanen, og som er reguleret med særlige bestemmelser i råstofplanens tekstafsnit.

Læs mere

Bilag A Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed. Region Midtjylland

Bilag A Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed. Region Midtjylland Bilag A Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed Basis oplysninger Region Midtjylland Tekst Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen: Navn og adresse på bygherre Bygherres kontaktperson og telefonnr.

Læs mere

Herning Kommune Teknik og Miljø Torvet 7400 Herning Att.: Eric Farley

Herning Kommune Teknik og Miljø Torvet 7400 Herning Att.: Eric Farley Regionshuset Viborg Regional Udvikling Herning Kommune Teknik og Miljø Torvet 7400 Herning Att.: Eric Farley Skottenborg 26 8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 afdelingsmail@regionmidtjylland.dk www.regionmidtjylland.dk

Læs mere

Region Midtjylland. Vedtagelse af Råstofplan 2008 for Region Midtjylland. Bilag. til Regionsrådets møde den 21. maj 2008 Punkt nr.

Region Midtjylland. Vedtagelse af Råstofplan 2008 for Region Midtjylland. Bilag. til Regionsrådets møde den 21. maj 2008 Punkt nr. Region Midtjylland Vedtagelse af Råstofplan 2008 for Region Midtjylland Bilag til Regionsrådets møde den 21. maj 2008 Punkt nr. 1 Region Midtjylland Råstofplan Råstofplan 2008 (1-34-76-3-07) Råstofplan

Læs mere