Vejledning til Prognose i DMS Dyreregistrering

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vejledning til Prognose i DMS Dyreregistrering"

Transkript

1 Vejledning til Prognose i DMS Dyreregistrering Indhold Funktionsbåndet i Prognose... 2 Opret prognose... 5 Arbejdsgang i udarbejdelse af prognose... 7 Fanen Generelt... 8 Fanen Prognosegrundlag, køer... 9 Fanen Prognosegrundlag, kvier Beregn, gem, udskriv og afslut Link til European Agricultural Fund for Rural Development. 1

2 Funktionsbåndet Funktionsbåndet i Prognose Øverst i billedet kommer nu et funktionsbånd frem med forskellige ikoner Her er der mulighed for at redigere, kopiere, slette eller bestemme hvor data fra prognosen skal bruges. Rediger, kopier eller slet Vælg den ønskede prognose. Vælg funktion (2). Rediger, kopier eller slet. Rediger prognose Klik rediger Hvis prognosen anvendes som grundlag for et foderbudget, kommer der en advarsel om, at ændringer i prognosen vil blive brugt som nyt grundlag i foderbudgettet. Kopier prognose Klik kopier. En eksisterende prognose kan gives et nyt navn og gemmes. Der kan også indtastes nye forudsætninger.

3 Funktionsbåndet Slet prognose Klik slet. Er prognosen tilknyttet et foderbudget eller et produktionsbudget, kan du ikke slette prognosen, før du har slettet foder- og/ eller produktionsbudget. Anvendes til KMP Vælg den ønskede prognose og vælg anvendes til KMP (3). Det er kun muligt at vælge én prognose pr. driftsenhed til KMP. Næste dag vil prognosen være at sammenligne med det opnåede resultat ved nøgletallet EKM, leveret og mælk leveret i KMP (Kritiske Målepunkter).

4 Funktionsbåndet Anvendes til ARLA Vælg den ønskede prognose og vælg anvendes til Arla (3) Når prognosen er markeret for anvendt til Arla prognose betyder det, at Arla får leveret prognosen, så de kan udarbejde et estimat for, hvor meget mælk, der bliver indleveret. Vis I det sidste felt på funktionslinjen Vis (4) kan du bestemme for hvilken driftsenhed, du vil se udarbejdede prognoser.

5 Opret prognose Opret prognose Opret en ny prognose under menuen Planlægning/Prognose. Prognosen oprettes ved at klikke på Ny (5) og udfylde dialogboksen. Dialog-boks: I dialogboksen oplyses Navn Hvilken driftsenhed der skal arbejdes på Start- og slutdato Vælg Ok, og du kan nu udarbejde prognosen En prognose kan starte maks. 6 mdr. fra d.d. og altid ved månedens start. Slutdatoen skal være maks. 5 år fra d.d. og altid ved månedens slutning. Ved prognose-startdato bagud i tid, er registrerede hændelser i den mellemliggende periode med i prognosen. Hvis der vinges af i erstatningsop-

6 Opret prognose gørelsen, beregner prognosen fra den dato, der er angivet som startdato, men uden de registrerede hændelser i driftsenheden indtil d.d. Prognosen oprettes, og oplysninger om driftsenheden hentes på Kvægdatabasen. Afhængig af internetforbindelse og driftsenhedens størrelse, kan det tage lidt tid (1-3 minutter). Kvittering for anvendt kan fjernes, hvis prognosen ikke skal anvendes i budgetter.

7 Arbejdsgang i udarbejdelse af prognose Arbejdsgang i udarbejdelse af prognose Når prognosen er oprettet, skal du angive de ændringer, du ønsker at anvende i fremskrivningen af driftsenhedens produktion. Indtastningerne foregår under de 4 vandrette faner; Generelt, Prognosegrundlag køer, Prognosegrundlag kvier samt Mælkekvote. Indtastningsfelterne er udfyldt med startværdier, der kommer fra Kvægdatabasen, og er de opnåede værdier for den enkelte besætning. Til de enkelte tekstfelter findes en kort forklaring til, hvor tallet kommer fra, og hvilken effekt det har på prognosen. Forklaringen kommer frem ved at flytte markøren over teksten (ToolTip). Startværdi kan altid genfindes ved Tool- Tip over talværdien. Du kan indtaste i startværdien eller tilføje delperioder med ændringer for det enkelte parameter i grupperne (6) - Dyreantal og omsætning, Mælkeproduktion, Reproduktion, Sundhed og Køb/salg. Perioden oprettes ved klik på det grønne + (7) og slettes ved klik på det sorte kryds (8). Når indtastningerne er slut, klikkes på knappen Beregn (9) i funktionsbjælken, hvorefter beregningen/resultatet vises på skærmen. Afhængig af driftsenhedens størrelse og computerens hastighed, kan det tage op til et par minutter. Som afslutning kan den færdige prognose vises på skærmen, udskrives og gemmes, før programmet afsluttes. Prognosen er en konsekvensberegning af de forudsætninger, der er opstillet, og tager hensyn til sammensætningen af den aktuelle driftsenhed med hensyn til dyreantal, alder, drægtighed, ydelse m.m.

8 Fanen Generelt Fanen Generelt Fanen indeholder oplysninger om oprettelse og ajourføringstidspunkt. Den giver mulighed for at omdøbe prognosen, samt føje kommentarer til denne. Vælg prognosen som Anvendt (10), hvis den skal bruges som grundlag for videre beregninger i foder- eller produktionsbudget. Her kvitteres også, hvis prognosen anvendes til KMP eller til Arla prognose.

9 Fanen Prognosegrundlag, køer Fanen Prognosegrundlag, køer Under fanen kan du tilrette de forudsætninger, prognosen skal beregnes efter. Indtastningerne er opdelt i følgende grupper på skærmen: Dyreantal og omsætning Mælkeproduktion Reproduktion Sundhed Køb/salg af dyr Grupper kan åbnes eller lukkes ved klik på pilen (11) yderst til venstre i arbejdsfeltet. Gruppen Dyreantal og omsætning Her tastes begrænsninger for omsætning og antal af dyr i driftsenheden.

10 Fanen Prognosegrundlag, køer Foretag periodeændringer eller rediger startværdien (12). Perioder oprettes ved klik på det grønne +, og i kalenderen vælges periodestart (13). Resultatet i prognosen afhænger af de dyr der er i driftsenheden, og de indberettede forudsætninger for dødelighed og reproduktion. Prioritering af krav Minimum antal i alt kravet opretholdes under hensyntagen til min./ maks. udskiftningsprocent og antal forventede kviekælvninger. Kan minimum ikke holdes, indkøbes der kælvekvier til driftsenheden. Maksimalt antal kravet opretholdes ved slagtning af køer. Det vil sige kvie ind => ko ud, hvis maksimalt antal er nået. Maksimalt antal malkende kravet opretholdes ved goldning af køer op til 9 uger fra kælvning. Hvis dette ikke er nok, slagtes køer. Minimum udsætterprocent - kravet opretholdes ved slagtning af køer. Evt. krav til min. antal køer vejer tungere og overholdes først. Maksimal udsætterprocent - kravet opretholdes ved salg af kælvekvier til levebrug. Udvokset vægt påvirker foderbehov og beregnet slagtevægt.

11 Fanen Prognosegrundlag, køer Gruppen Mælkeproduktion Under gruppen kan du tilrette forudsætningerne for mælkeproduktionen. 14 Foretag periodeændringer eller rediger startværdien (14). Specielt er ændring af fedt- og proteinprocent. Ændringen angives som +/- i forhold til startgrundlag. Startgrundlaget ses i forklaringen (ToolTip). Ydelsesniveau Ydelsesniveau er summen af ydelsesniveau, sidste 12 mdr. og ydelsesniveau, ændring. Kan ikke redigeres. Ydelsesniveau indgår i beregningen af dagsydelse/ko i prognoseperioden som beregnes ud fra følgende: Driftsenhed: - Ydelsesniveau - Gns. Kælvningsinterval sidste 12 mdr. (korrektion til ydelsesniveau) - Andel 1. kalvs og 2. kalvs sidste 12 mdr. (korrektion til ydelsesniveau) Dyret: - Race - Kælvenr - Afstand fra kælvning - Kælvemåned - Dage i drægtighed - Alder v/1. kælvning - Kælvningsinterval

12 Fanen Prognosegrundlag, køer Ydelsesniveau, sidste 12 mdr. er ydelsen opnået i ydelseskontrollen sidste 12 mdr. Findes der ikke ydelseskontrol i driftsenheden anvendes mejerital idet der regnes med en leveringsprocent på 95. Kan ikke redigeres. Ydelsesniveau, ændring viser hvordan det aktuelle Ydelsesniveau ligger i forhold til opnået sidste 12 mdr. Her ser du, om der er en ydelsesstigning eller et ydelsesfald (negativ). Er beregnet ud fra forholdet mellem opnået og målydelse pr. ko ved de sidste 6 ydelseskontroller, hvor nyeste ydelseskontrol vægter mest. Startværdien kan redigeres evt. nulstilles. Der er to gode steder at forholde sig til startniveauet af Ydelsesniveau, ændring 1. KMP, dagsydelse pr. malkende ko 2. Mouseover på ydelsesniveau, ændring viser driftsenhedens udvikling de seneste 12 mdr. i forhold til 12 mdr forud (tilsvarende vises på Mælkeproduktionsopgørelsen) I prognoseperioden kan en fastlagt ændring af ydelsesniveauet indberettes på en ønsket fradato Fedt- og proteinprocent Grundlaget for startværdier for fedt- og proteinprocent er mejerital måned for måned de seneste 12 mdr. Ved at køre musen hen over en linje i gruppen vises startgrundlaget. Se eksempel for fedt- og proteinprocent herunder.

13 Fanen Prognosegrundlag, køer Gruppen Reproduktion Under gruppen kan du tilrette forudsætninger for reproduktion. 15 Rediger Reproduktionsparametrene kan ændres som periodeændringer eller ved redigering af startværdien (15). Foretages drægtighedsundersøgelse Drægtighedsundersøgelse ja/nej. Ingen markering = Nej => Køer, der er mere end 90 dage fra sidste inseminering, regnes for drægtige.

14 Fanen Prognosegrundlag, køer Markering = Ja => Køer, der er mere end 90 dage fra sidste inseminering ved prognosestart, regnes som ikke-drægtige. Hvis Anvendes foldtyr er markeret, har markeringen for drægtighedsundersøgelse ingen effekt. Det skyldes at foretages drægtighedsundersøgelse kun anvendes på køer eller kvier uden forventet kælvedato. I foldtyr proceduren påsættes alle dyrene en forventet kælvedato. Anvendelse af foldtyr ved køer Ingen markering = Nej => der anvendes ikke foldtyr i besætningen Standard sat til, at der ikke anvendes foldtyr. Markering = Ja => Der anvendes foldtyr i besætningen. Alle køer der ved prognosestart ikke er registreret som ønsket udsat, eller der er en sikker forventet kælvning, påsættes en forventet kælvedato ud fra et kælvningsinterval på 390 dage. Derefter fremskrives køernes reproduktion på grundlag af de øvrige reproduktionsparametre (15) (insemineringspct., drægtighedspct. samt start og slut inseminering). Det er vigtigt for sikkerheden af prognosen, at følgende reproduktionsregistreringer i Dyreregistrering er ajourført - drægtighedsundersøgelse, markering af udsætterkøer (kode 60) og evt. løbeperioder ved brug af foldtyr. Registrerede goldninger anvendes, hvis disse ikke findes, anvendes goldperiode fra modulet Grundoplysninger og mål som standard, disse bør ajourføres ifht. driftsenhedens egne værdier-. Ændringer i goldperioden påvirker ydelsen pr. dag, pr. måned og ydelsesniveau i fremskrivningen af besætningen. Der regnes med 90 % kviekalve ved brug af kønssorteret sæd.

15 Fanen Prognosegrundlag, køer Gruppen Sundhed Under gruppen tilrettes forudsætninger om dødelighed. Foretag periodeændringer eller rediger i startværdien. For dødelighed og dødfødte kalve, er startværdien driftsenhedens opnåede værdier gennem de sidste 12 mdr. Antal dødfødte kalve vises ikke på udskriften. Gruppen Køb/salg af dyr Her indberettes køb og salg af dyr i driftsenheden. Vælg dyregruppe - Køer eller kælvekvier Hændelse - Slagtning, salg til levebrug eller køb Angiv kælvningsnr. for køer Dage til eller fra kælvning Hændelsesdato Antal dyr Der tilføjes flere linjer ved klik på det grønne + (16), og linjer slettes ved klik på det sorte kryds.

16 Fanen Prognosegrundlag, køer Er det en større udvidelse, bør der oprettes flere linjer med forskellig afstand til kælvning og/eller forskellige indkøbstidspunkter for at få en spredning på kælvningerne i resten af prognoseperioden.

17 Fanen Prognosegrundlag, kvier Fanen Prognosegrundlag, kvier Under fanen kan du tilrette forudsætningerne for opdrættet i besætningen. 17 Gruppen Dyreantal og omsætning Parametrene kan ændres som periodeændringer eller ved redigering i startværdien (17). Kælvningsalder er den opnåede værdi for driftsenheden for de sidste 12 mdr. Hvis der ikke findes en værdi for de seneste 12 mdr. indsættes en standardværdi markeret med fed. Kælvningsvægt og slut småkalveperiode er standard tal. Opdrætskvier slagtet pr. år er startværdien den opnåede værdi som sidste 12 mdr. Ønsket kælvningsvægt og kælvningsalder, bruges som grundlag for beregning af foderbehov i foderbudget Slut småkalveperiode viser perioden, hvor kalvene får kalvefoder. Værdien kan være mellem 14 og 90 dage Daglig tilvækst beregnes som konsekvens af de øvrige indtastninger. Endvidere angives hvad fødte kødkvægskrydsningskvier skal anvendes til. Standard sælges kødkvægskrydsningskvier til levebrug ved 21 dage. Opdrætskvier slagtet pr. år er pct. kvier som bliver slagtet udover slagtekvier Først slagtes kvier med kode 60, dernæst slagtes de ældste kvier uden forventet kælvning. Nyttigt at vide slagtekvier! Forventede kælvninger, hvor der er anvendt kødkvægssæd og/eller kvier der er markeret som slagtekvier (kødkvægskrydsninger, tyrkvier mv.) i kvægdatabasen bliver afhængig af alder automatisk slagtet eller solgt til

18 Fanen Prognosegrundlag, kvier levebrug i prognosen På grundlagsfanerne angives andel kødkvægssæd til hhv. køer, kvier. Startgrundlag svarer til anvendelsen af kødkvægssæd de sidste 12 mdr. På kviegrundlagsfanen angives endvidere, hvad de fødte kødkvægskrydsningskvier skal anvendes til. Standard sælges kødkvægskrydsningskvier til levebrug ved 21 dage. Foderbudget Slagtekvier der skal sælges til levebrug, vil i foderbudgettet indgå i småkalvegruppen med det antal dage der er bestemt i prognosen (standard 21 dage). Slagtekvier der opfedes til slagtning vil i Foderbudgettet indgå i kviegruppen. Der er ikke mulighed for at fodre slagtekvierne forskellig fra de andre kvier i foderbudgettet. Produktionsbudgettet Slagtekvierne der sælges til levebrug: Hvis slagtekvierne er under 60 dage ved salg til levebrug bliver de placeret som Spædkalve, kvie kødkvægskryds. og har samme pris som Tyrespædkalve. Hvis slagtekvierne er over 60 dage ved salg til levebrug bliver de placeret som Salg kødkvægkryds og har samme pris som Opdrætskvier. Prisen i produktionsbudgettet er baseret på farmtalonline priser. Prisen kan rettes til det forventede for slagtekvierne. Slagtekvier der opfedes til slagtning: Slagtekvierne bliver placeret som Slagtning kødkvægskvier og vil få en afregning, der er beregnet ud fra afgangsvægten i prognosen, standard slagtepct. på 50% og en notering der hentes fra Farmtal Online. Hvis der vurderes en anden pris og slagtepct., kan prisen overskrives, ligesom slagtepræmien kan lægges til.

19 Fanen Prognosegrundlag, kvier Gruppen Reproduktion 18 Reproduktionsparametrene kan ændres som periodeændringer eller ved redigering i startværdien (18). Foretages drægtighedsundersøgelse Vælg Ja/Nej for Foretages drægtighedsundersøg. (se vejledning under Reproduktion, køer). Anvendelse af foldtyr ved kvier Vælg Ja/Nej for Anvendes Foldtyr (se vejledning under Reproduktion, køer). Standard er sat til, at der ikke anvendes foldtyre. Hvis der er markeret for foldtyr, vil alle kvier, der ikke har en sikker forventet kælvning og er ældre end startinsemineringsalderen ved prognose start, få påsat en forventet kælvning iht. angivet kælvningsalder. Ved at fordele påsætninger af forventet kælvninger ud over de 4 første måneder af prognosen sikres det, at alle kvier ikke kælver samtidig. I fremskrivningen fastsættes kviernes reproduktion på grundlag af de øvrige reproduktionsparametre (18). Det betyder, at det er vigtigt at fastsætte værdier for insemineringspct., drægtighedspct. samt start og slut inseminering ud fra at der anvendes foldtyr, hvis dette er det fremtidige scenarie. Kviernes kælvningsalder på resultatflyderen er et produkt af reproduktionsoplysningerne altså insemineringpct., drægtighedpct. og start inseminering. Hvis f.eks. start insemineringsalderen sænkes i prognosegrundlaget, vil kælvningsalderen falde. Undtagelsen er, hvis der anvendes foldtyr til at samle op på ikke drægtige kvier ved prognose start,

20 Fanen Prognosegrundlag, kvier så kælver kvierne iht. til deres kælvningsalder (startværdi). Forberedelsesperioden er perioden, hvor kælvekvier fodres sammen med køerne. Som standard anvendes værdien fra modulet Grundoplysninger og mål. Øvrige parametre er besætningens opnåede værdier de sidste 12 mdr. indsat som startværdi. Gruppen Sundhed Foretag periodeændringer eller rediger i startværdien (19). Startværdien Dødelighed dage er besætningens gns. de sidste 12 mdr. Dødelighed over 180 dage er landsgns. de sidste 12 mdr. og er derfor markeret med fed skrift

21 Fanen Prognosegrundlag, kvier Gruppen Kvier i pension Under gruppen Kvier i pension kan du håndtere forskellige måder at have kvier i pension på, med hensyn til aftaleform, alders- og tidsinterval. Det er et krav, at prognosen laves for en driftsenhed, som indeholder den eller de besætninger, hvor der ved prognosens start er kvier i pension. Vælg aftaleform. Her vælges den aftaleform som gælder hele pensionsperioden. Bemærk, at kvier placeret på en anden ejendom med eget besætningsnummer ikke er en pension, så længe fodring og ejerskab ikke tilhører andre. Findes der ved prognosens start kvier i pension, markeres de besætninger, hvor dette er gældende. Tast Alder fra, mdr. under Afgang til pension. Under Hjemkomst tastes tidspunkt for kviernes tilbagevenden fra pension. Hvis pensionen ophører i prognoseperioden, tastes en slutdato. Aftaleform der er to aftalemuligheder for kviepensionen; Pasningsaftale kvierne bliver passet, opstaldet og fodret på kviepasserens regning (der skal ved budgettering tages stilling til pris pr. foderdag). Kvierne indgår stadig i statusopgørelsen under Antal ultimo pr. måned, da de stadig ejes. Køb/salg kviekalvene sælges og købes senere tilbage. Der skal ved budgettering tages stilling til prisen ved køb og salg. Valg af køb og salg påvirker besætningsværdien, da dyrene ikke ejes i pensi-

22 Fanen Prognosegrundlag, kvier onsperioden. Startdato tidspunktet, hvor aftalen starter. Findes der kvier i pension ved prognosens start angiver startdatoen tidspunktet, hvor den nye regel gælder. Alder fra kviekalve beholdes til de er f.eks. 3 mdr. Resten sendes i pension fra startdato. Evt. alder til ved opstart af pension kan f.eks. løbekvier beholdes hjemme. Derfor sendes kun kviekalve i aldersintervallet 3-14 mdr. afsted. Ønskes alle kvier afsted, skal der ikke indberettes i dette felt. Hjemkomst kvierne kan komme hjem ved en given alder eller et antal dage før forventet kælvning (beregnes ud fra indberettet reproduktionseffektivitet). Slutdato tidspunktet for ophør af pension. Alle kvier vil returnere til egen besætning på denne dato. Gruppen Køb/salg af dyr Her indberettes køb/salg af kvier. Vælg Hændelse Køb, salg til levebrug eller slagtning Alder angives i mdr. for ikke-drægtige dyr samt mdr. og dage til kælvning for drægtige dyr Hændelsesdato Antal dyr Der tilføjes flere linjer ved klik på det grønne + (20), og linjer slettes ved klik på det sorte kryds. Er det en større udvidelse, bør der oprettes flere linjer, for at få en spredning på kælvningerne og kviernes alder i resten af prognoseperioden.

23 Beregn, gem, udskriv og afslut Beregn, gem, udskriv og afslut Tilslut kan prognoseresultaterne gemmes til senere brug, vises på skærmen eller udskrives. Alle funktionerne er samlet i det øverste funktionsbånd. Beregn Klik på Beregn (21). Prognosen beregnes med de indtastede forudsætninger. Resultatet vises på skærmen som et resultatbillede.

24 Beregn, gem, udskriv og afslut Skift mellem køer/kvier/insemineringsstrategi (22). Klik på kryds i øverste højre hjørne for at lukke resultatbilledet (23) Afhængig af størrelsen på besætningerne i driftsenheden og computerens hastighed, kan beregningen tage op til et par minutter. Resultatet der vises på skærmen, starter altid med at vise 12 mdr. frem fra prognosestart. Ved brug af scroll i højre side vises resten af resultaterne. Brug pile i højre side til at vælge en ny 12-mdrs. periode (24). Den periode, der ses på skærmen, er også den periode der udskrives. Insemineringsstrategi i prognosen I prognosen er der en resultatfane/udskrift kaldet Insemineringsstrategi. Denne fane er ikke en budgetfane, men en fane/udskrift som ud fra prognosens forudsætninger kan svare på: Produceres der opdrætskvier nok til at dække behovet for kælvekvier i fremtiden? Man kan altså se om besætningens insemineringsstrategi opfylder behovet eller om der skal justeres. På udskriften ses en graf og et skema som viser behovet for kvier, produ-

25 Beregn, gem, udskriv og afslut cerede kvie, spild af opdrætskvier og overskud af opdrætskvier. Ud over det, ses beregningsgrundlaget og 12 måneders resultater. Kælvninger og opdrætskvier pr. måned Skemaet kælvninger og opdrætskvier pr. måned viser for hver måned hvor mange kvier der bliver født, forventet spild af kvier, behovet for kvier og hvor mange der er i overskud. For dem der laver systematisk drægtighedsundersøgelser er listen Forventede kælvninger og Kælvninger i alt i prognosen stort set identiske de første 7 måneder. Typisk er der lidt færre kælvninger i prognosen pga. afgang.de sidste måneder er en prognose, beregnet ud fra prognosegrundlaget. I kælvninger i alt indgår drægtigheder med KSS og kødkvæg. Det bruges til at finde Fødte kvier (kun opdrætskvier). (Kødkvægskalvene indgår ikke i Fødte kvier. 90 % af drægtighederne med KSS, og 50 % af kælvninger i alt forventes at være kvier). Spild i alt er beregnet ud fra procent dødfødte, antal døde i opdrætsperioden og slagtet i opdrætsperioden. Krydsningskvier og tyrekvier er ikke en del af beregningen. Ved at tage de fødte kvier minus spild i opdrætsperioden ( heraf spild i alt ) findes producerede kælvekvier (tallet er kun vist i grafen). Behov kvier er regnet ud fra maks. antal køer og min. udsætterprocent. I prognoseperioden beregnes behovet for kælvekvier i fremtiden. Overskud af fødte er producerede kælvekvier minus behov kvier. Derved kommer der til at stå et overskud eller underskud af kvier for den enkelte måned. Det er et fremtidigt underskud/overskud. Målet er at ramme så tæt ved nul, hvis forudsætningerne er rigtige og man ikke ønsker et overskud eller underskud. Produktion af opdrætskvier i forhold til behov Grafen viser besætningens antal producerede kvier (fødte minus spild) samt behovet for kvier

26 Beregn, gem, udskriv og afslut Beregningsgrundlag og 12 måneders resultater I prognosen, kan der fortages ændringer i beregningsgrundlaget. Hvis man eksempelvis hæver andel af kødkvægssæd, eller forventer en mindre udsætterprocent. Variablene i beregningsgrundlaget kan også ses på udskriften. De er vist for seneste 12 mdr. og prognoseperioden Beregningsgrundlaget består af tre faner; Generelt, Beregningsgrundlag, køer og Beregningsgrundlag, kvier. I Generelt kan man give prognosen et navn, og bestemme om den skal anvendes til budget og Arla notering. Disse to skal ikke vinges af, når der laves insemineringsstrategi. Antal køer, kælvninger og salg levebrug Udsætterpct., min. er som standard i programmet 10 procentpoint laver end det faktiske tal, så her skal man være opmærksom på at få rettet den til, så den passer til besætningen. Der skal også tages højde for salg af køer og kvier. Hvis der fremadrettet ønskes at sælge dyr til levebrug, skal det tastet ind, og det vil fremgå af denne tabel. Under køb/salg af dyr tastes der ind præcis hvornår og hvor mange dyr man ønsker at sælge. I Beregningsgrundlag, køer og Beregningsgrundlag, kvier kan man fortage en ændring fra en pågældende dato, som er fra dags dato og fremafrettet. Prognosen kan så bruges til at se, hvordan det vil påvirke overskud af fødte kvier, ved at bruge mere eller mindre KSS og/eller Kødkvæg. Spild af fødte opdrætskvier

27 Beregn, gem, udskriv og afslut I Beregningsgrundlaget, køer kan der ændres på dødfødte kalve. Og i Beregningsgrundlaget, kvier kan der ændres på dødelighed dage og dødelighed over 180 dage. Disse tal påvirker spild i alt af fødte kvier. Overskud af fødte opdrætskvier Denne tabel er et resultat ud fra de indtastede værdier. De fire paramenter er beskrevet tidligere. Det er her vigtig at holde sig for øje, at overskud af fødte kvier først kælver ca. to år senere, så i dette tilfælde bliver overskuddet af kvier i 2017 først køer i 2019.

28 Beregn, gem, udskriv og afslut Gem Klik på knappen Gem (25). Nu gemmes prognosen. Afhængigt af størrelsen på de besætninger der indgår i driftsenheden og computerens hastighed, kan det tage op til et par minutter at gemme en prognose. Vis udskrift Beregn og udvælg den periode du ønsker udskrevet ved hjælp af piletasterne. Klik på Vis udskrift (26) og vælg, om du have vist Prognosegrundlag eller Prognoseresultat. Prognosegrundlag viser de indtastede forudsætninger Prognoseresultat viser det beregnede resultat Der kan tilføjes kommentarer til prognosen. Udskriv Klik OK, og udskriften vises på skærmen. I øverste hjørne vælges print.

29 Beregn, gem, udskriv og afslut Vælg den ønskede printer. Afslut Prognose Klik afslut prognose (27). Er der indtastninger, der ikke er gemt, bliver du bedt om at gemme disse

Kom godt i gang med DLBR Prognose

Kom godt i gang med DLBR Prognose Kom godt i gang med DLBR Prognose Kom godt i gang med DLBR Prognose Dette hæfte er en introduktion til prognoseværktøjet. Prognoseværktøjet er beregnet til, på grundlag af registreringer på Kvægdatabasen,

Læs mere

Tjek at driftsenheden er korrekt opsat i Dyreregistrering: Ydelse:

Tjek at driftsenheden er korrekt opsat i Dyreregistrering: Ydelse: Tjek at driftsenheden er korrekt opsat i Dyreregistrering: - Er alle besætninger med i driftsenheden? o Hvis en besætning har været lukket og er åbnet igen, skal den tilføjes i driftsenheden på ny - Tjek

Læs mere

Nye laktationkurver og ny ydelsesregulering i prognosen

Nye laktationkurver og ny ydelsesregulering i prognosen 1 Nye laktationkurver og ny ydelsesregulering i prognosen Prognosen er pr. 24/9-2015 ændret og anvender nye laktationskurver; samtidig er det gamle kosats-begreb erstattet af en ny redigerbar funktion

Læs mere

Kom godt i gang med DLBR Produktionsbudget

Kom godt i gang med DLBR Produktionsbudget Kom godt i gang med DLBR Produktionsbudget Kom godt i gang med Produktionsbudgettet Dette hæfte er en introduktion til produktionsbudgettet. Produktionsbudgettet er det faglige og tekniske grundlag for

Læs mere

Faglige regler og beregningsprocedurer ved beregning af reproduktionsnøgletal i DMS Dyreregistrering

Faglige regler og beregningsprocedurer ved beregning af reproduktionsnøgletal i DMS Dyreregistrering 8. marts 2018 Faglige regler og beregningsprocedurer ved beregning af reproduktionsnøgletal i DMS Dyreregistrering Dokumentationen er en samlet beskrivelse af, hvordan reproduktionsnøgletallene i DMS beregnes.

Læs mere

Kom godt i gang med DLBR Produktionsbudget

Kom godt i gang med DLBR Produktionsbudget Kom godt i gang med DLBR Produktionsbudget Kom godt i gang med Produktionsbudget Dette hæfte er en introduktion til produktionsbudgettet. Produktionsbudgettet er det faglige og tekniske grundlag for budgettering

Læs mere

Kom godt i gang med DLBR Foderbudget

Kom godt i gang med DLBR Foderbudget Kom godt i gang med DLBR Foderbudget Kom godt i gang med Foderbudget Dette hæfte er en introduktion til brugen af foderbudget. Foderbudgettet har til formål - med udgangspunkt i køernes og kviernes daglige

Læs mere

Vejledning til Foderplan for Ungdyr i DMS Dyreregistrering

Vejledning til Foderplan for Ungdyr i DMS Dyreregistrering Vejledning til Foderplan for Ungdyr i DMS Dyreregistrering Indhold Vejledning til Foderplan for Ungdyr i DMS Dyreregistrering... 1 Opstart af Foderplan... 2 Opret en Foderplan... 3 Kvier... 4 Rediger foderplan...

Læs mere

Introduktion til Bedriftsbegrebet

Introduktion til Bedriftsbegrebet Introduktion til Bedriftsbegrebet Det er vigtigt at du læser dette dokument grundigt inden du anvender DMS! Udgivet September 2011 Redaktør Tryk Videncentret for Landbrug Videncentret for Landbrug Udgiver

Læs mere

Kom godt i gang med DLBR NorFor Foderplan - Ungdyr

Kom godt i gang med DLBR NorFor Foderplan - Ungdyr Kom godt i gang med DLBR NorFor Foderplan - Ungdyr Kom godt i gang med DLBR NorFor Foderplan, Ungdyr Dette hæfte er en introduktion til foderplanlægning til ungdyr i DLBR NorFor Foderstyring. Med DLBR

Læs mere

Vejledning til Foderplan for Malkekøer i DMS Dyreregistrering

Vejledning til Foderplan for Malkekøer i DMS Dyreregistrering Vejledning til Foderplan for Malkekøer i DMS Dyreregistrering Indhold Vejledning til Foderplan for Malkekøer i DMS Dyreregistrering... 1 Opstart af Foderplan... 2 Opret en Foderplan... 3 Rediger foderplan...

Læs mere

Brugervejledning til Dyreregistrering

Brugervejledning til Dyreregistrering Brugervejledning til Dyreregistrering Dansk Kvæg 25. februar 2005 Brugervejledning til Dyreregistrering 1/13 Indledning Denne vejledning er tænkt som en hjælp til, at landmandsbrugere hurtigt kan komme

Læs mere

DB Tjek Slagtekalv. Arbejdsgangen

DB Tjek Slagtekalv. Arbejdsgangen DB Tjek Slagtekalv Indhold DB Tjek Slagtekalv... 1 Arbejdsgangen... 1 Fanen OMSÆTNINGER... 2 INDGANG... 3 LEVEBRUG... 4 SLAGTNING... 5 DØD... 6 OPDATERING FRA KVÆGDATABASEN... 6 Fanen STATUSPRISER... 8

Læs mere

Opstart af Grundoplysninger og Mål

Opstart af Grundoplysninger og Mål Opstart af Grundoplysninger og Mål Grundoplysninger og mål findes under menupunktet Bedrift i menuen i venstre skærmbillede. Under menupunktet Grundopl. Og mål findes to faneblade hhv. Grundoplysninger

Læs mere

Kom godt i gang med DLBR NorFor Foderplan - Malkekøer

Kom godt i gang med DLBR NorFor Foderplan - Malkekøer Kom godt i gang med DLBR NorFor Foderplan - Malkekøer Kom godt i gang med DLBR NorFor Foderplan, Malkekøer Dette hæfte er en introduktion til foderplanlægning i DLBR NorFor Foderplan. Med DLBR NorFor får

Læs mere

Figur 1. Udskrift efter behov: MPO findes under Analyser og lister i modulet Analyseudskrifter

Figur 1. Udskrift efter behov: MPO findes under Analyser og lister i modulet Analyseudskrifter Hvor finder jeg Mælkeproduktionsopgørelsen i DMS Dyreregistrering? Fast bestilling Der dannes og gemmes automatisk en MPO efter hver ydelseskontrol i en besætning, helt som det har været hidtil. Den er

Læs mere

Vejledning til Foderplan for Kødkvæg i DMS Dyreregistrering

Vejledning til Foderplan for Kødkvæg i DMS Dyreregistrering Vejledning til Foderplan for Kødkvæg i DMS Dyreregistrering Indhold Vejledning til Foderplan for Kødkvæg i DMS Dyreregistrering... 1 Opstart af Foderplan... 2 Opret en Foderplan... 3 Fanen Dyre og Grundoplysninger...

Læs mere

Figur 1. Udskrift efter behov: MPO findes under Analyser og lister i modulet Analyseudskrifter

Figur 1. Udskrift efter behov: MPO findes under Analyser og lister i modulet Analyseudskrifter Hvor finder jeg Mælkeproduktionsopgørelsen i DMS Dyreregistrering? Fast bestilling Der dannes og gemmes automatisk en MPO efter hver ydelseskontrol i en besætning, den er RYK s kvittering til besætningsejeren

Læs mere

Vejledning til LaktationsAnalyse i DMS Dyreregistrering

Vejledning til LaktationsAnalyse i DMS Dyreregistrering Vejledning til LaktationsAnalyse i DMS Dyreregistrering Med værktøjet LaktationsAnalyse får du overblik over dagsydelsen pr. ko de seneste 14 mdr. for 1. kalvs, 2. kalvs og Øvrige køer. Desuden vises laktationskurvens

Læs mere

Kom godt i gang med Dyreregistrering

Kom godt i gang med Dyreregistrering Kom godt i gang med Dyreregistrering Denne vejledning er tænkt som en hjælp til, at landmandsbrugere hurtigt kan komme i gang med Dyreregistrering. Derfor er kun de mest nødvendige funktioner beskrevet.

Læs mere

Kom godt i gang med DLBR NorFor Foderplan - Ungdyr

Kom godt i gang med DLBR NorFor Foderplan - Ungdyr Kom godt i gang med DLBR NorFor Foderplan - Ungdyr Dette hæfte er en introduktion til foderplanlægning i DLBR NorFor Foderplan, Ungdyr. Med DLBR NorFor får du det optimale værktøj til fodervurdering og

Læs mere

Vejledning til Foderregistrering og Foderkontrol

Vejledning til Foderregistrering og Foderkontrol Vejledning til Foderregistrering og Foderkontrol Indhold Foderregistrering og Foderkontrol sker i forskellige moduler 2 Foderregistrering 3 Fanebilledet Foderforbrug... 7 Fanebilledet Gyldighedsperioder...

Læs mere

Tjek grundlag: - Sikre at rigtig driftsenhed anvendes - Sikre at samme driftsenhed anvendes til hhv. prognose og foderbudget og produktionsbudget

Tjek grundlag: - Sikre at rigtig driftsenhed anvendes - Sikre at samme driftsenhed anvendes til hhv. prognose og foderbudget og produktionsbudget Tjek grundlag: - Sikre at rigtig driftsenhed anvendes - Sikre at samme driftsenhed anvendes til hhv. prognose og foderbudget og produktionsbudget - Sikre at rigtigt datagrundlag anvendes hhv. prognose,

Læs mere

Projekt 2307 Økonomisk optimal produktion af kælvekvier

Projekt 2307 Økonomisk optimal produktion af kælvekvier Projekt 2307 Økonomisk optimal produktion af kælvekvier Arbejdspakke 4 Udvikling af udskrifter og værktøjer i DMS Lars A. H. Nielsen, Redigeret d. 9. dec. 2015 Notat på områder som bør dækkes af DMS Dyreregistrering

Læs mere

Udpeg indsatsområder. Kapitel 2. Baggrund. Værktøjer. Kommunikation

Udpeg indsatsområder. Kapitel 2. Baggrund. Værktøjer. Kommunikation Kapitel 2 Udpeg indsatsområder Baggrund Når man googler ordet indsatsområde, dukker der 328.000 dokumenter frem, som dækker alt mellem himmel og jord! Tænk hvis alle målene for disse indsatsområder er

Læs mere

DMS Dyreregistrering. Vejledning i brug af Dagligt overblik

DMS Dyreregistrering. Vejledning i brug af Dagligt overblik DMS Dyreregistrering Vejledning i brug af Dagligt overblik Vejledning i brug af Dagligt overblik Dette hæfte er en vejledning i brug af Dagligt overblik i DMS Dyreregistrering. Med Dagligt overblik kan

Læs mere

UDSKRIFTER / NØGLETAL I DMS FORSLAG Udfyldes før besætningsbesøg

UDSKRIFTER / NØGLETAL I DMS FORSLAG Udfyldes før besætningsbesøg Vers. 1.0 Side 1/5 Udfyldes før besætningsbesøg EJER DATO BESÆTNINGER I DRIFTSENHED, CHR-NR. KONVENTIONEL BESØG FORETAGET AF ØKOLOG Kalve 0-2 mdr. / Kalve 2-6 mdr. / Kvier 6 mdr. - løbekvier Døde kalve

Læs mere

Sæt mål for indsatsområder

Sæt mål for indsatsområder Kapitel 4 Sæt mål for indsatsområder Baggrund Den gode målsætning, er den målsætning, hvor man sætter sig et mål, der er interessant, realistisk og overkommeligt. Hvor tidsrammen er klar, og hvor man ved,

Læs mere

Kritiske Målepunkter (KMP) Overvågning af Mælk Reproduktion Sundhed Fodring

Kritiske Målepunkter (KMP) Overvågning af Mælk Reproduktion Sundhed Fodring Kom godt i gang med Kritiske Målepunkter (KMP) Overvågning af Mælk Reproduktion Sundhed Fodring Kom godt i gang med Kritiske Målepunkter (KMP) Dette hæfte er en introduktion til programmet Kritiske Målepunkter

Læs mere

Vejledning til. KvikKoen

Vejledning til. KvikKoen Vejledning til KvikKoen KvikKoen, version 1.1 27.06.2006 Indholdsfortegnelse 1. Hvad er en PDA 3 2. Hvad kan KvikKoen 4 3. Hvordan bruges KvikKoen 5 4. Indberetning 6 5. Besætningslister 8 6. Generelt

Læs mere

Brug af kønssorteret sæd på besætningsniveau

Brug af kønssorteret sæd på besætningsniveau Brug af kønssorteret sæd på besætningsniveau Jehan Ettema, Morten Kargo Sørensen, Anders Fogh, Michael Friis Pedersen Dansk Kvæg s informationsdag 15. maj 2007 Præsentation Regnearket Mål og muligheder

Læs mere

Kom godt i gang med DLBR Webdyr

Kom godt i gang med DLBR Webdyr Kom godt i gang med DLBR Webdyr Kom godt i gang med DLBR Webdyr Udgivet Februar 2011 Redaktør Tryk Videncentret for Landbrug Videncentret for Landbrug Udgiver Videncentret for Landbrug, KvægIT, 8740 5000

Læs mere

Bilag 2. Forklaringer til nøgletal i Puls og Tema, samt alternative nøgletal

Bilag 2. Forklaringer til nøgletal i Puls og Tema, samt alternative nøgletal Bilag 2. Forklaringer til nøgletal i Puls og Tema, samt alternative nøgletal Tabellen nedenfor indeholder en kortfattet beskrivelse af de nøgletal som indgår i Pulsen og Tema i VERSION 2 "Temperaturmåleren".

Læs mere

Pasningsaftale: Opdræt af kvier

Pasningsaftale: Opdræt af kvier Pasningsaftale: Opdræt af kvier Ejer Navn: Adresse: Postnr. og by: CVR.nr.: Opdrætter Navn: Adresse: Postnr. og by: CVR.nr.: Side 1 af 7 Generelt Opdrætter passer kvierne efter god landmandsskik. Opdrætter

Læs mere

Kom godtigang med DLBRNorForFoderkontrol

Kom godtigang med DLBRNorForFoderkontrol Kom godtigang med DLBRNorForFoderkontrol 1 Kom godtigangmeddlbrnorforfoderkontrol Dette hæfte er en introduktion til foderplanlægning i DLBR NorFor Foderkontrol. Med DLBR NorFor Foderkontrol du det optimale

Læs mere

Økonomi i anvendelse af GS, KSS og kødkvæg

Økonomi i anvendelse af GS, KSS og kødkvæg Økonomi i anvendelse af GS, KSS og kødkvæg Morten Kargo 12 Line Hjortø 2, Jehan Ettema 3 & Anders Christian Sorensen 1 1 Aarhus University, Foulum, Denmark 2 Knowledge Centre Agriculture, Denmark 3 Simherd

Læs mere

Kom godt i gang med Dyreregistrering

Kom godt i gang med Dyreregistrering Kom godt i gang med Dyreregistrering Denne vejledning er tænkt som en hjælp til, at landmandsbrugere hurtigt kan komme i gang med Dyreregistrering. Derfor er kun de mest nødvendige funktioner beskrevet.

Læs mere

Det er i dag ikke muligt som landmandsbruger at registrere højde på dyret. Krydshøjde skal tilføjes som en mulighed f.eks. i dette billede.

Det er i dag ikke muligt som landmandsbruger at registrere højde på dyret. Krydshøjde skal tilføjes som en mulighed f.eks. i dette billede. Notat SEGES P/S Kvæg Kravspecifikation, registrering og enkeltdyrslister Ansvarlig SANC/LAN Redigeret 18-08-16 Projekt: Økonomisk optimal produktion af kælvekvier Side 1 af 7 Kravspecifikation vedr. registreringsfelter

Læs mere

Opnået

Opnået Driftsenhed: 99999 Kvæg Opdateret: 27.05.2015 Besætning(er): 99999 KPO Rapport Dækningsbidrag, pr. årsko inkl. opdræt (1) Bruttoudbytte 33.109 32.517 30.735 31.961 36.844 Sum mælk Kr 30.917 29.458 28.510

Læs mere

Vejledning til KMD Educa SMS, Fravær

Vejledning til KMD Educa SMS, Fravær Vejledning til KMD Educa SMS, Fravær Vejledning til sekretær Du kan på din skole anvende KMD Educa SMS på fravær, når modulet er tilkøbt, og når skolen i forvejen har tilkøbt KMD Educa Fravær og/eller

Læs mere

Kom godt i gang med DLBR Analyseudskrifter

Kom godt i gang med DLBR Analyseudskrifter Kom godt i gang med DLBR Analyseudskrifter DLBR KvægIT - DMS Kort beskrivelse Udgivet Februar 2014 Redaktør Tryk Videncentret for Landbrug Videncentret for Landbrug Udgiver Videncentret for Landbrug, KvægIT,

Læs mere

Opgave 1. Linie Udskrift

Opgave 1. Linie Udskrift Opgave 1 Linie Udskrift Fanen Egen udskrift under Vejleder eller under Besætning Ved tryk på knappen Ny udskrift vises dette billedet. Ved klik på en af muligheder vælges pågældende udskriftstype. Hvis

Læs mere

Kom godt i gang med DLBR NorFor Foderplan, Malkekøer

Kom godt i gang med DLBR NorFor Foderplan, Malkekøer Kom godt i gang med DLBR NorFor Foderplan, Malkekøer Dette hæfte er en introduktion til foderplanlægning i DLBR NorFor Foderplan. Med NorFor får du det optimale værktøj til fodervurdering og til en effektiv

Læs mere

Udpeg indsatsområder. Kapitel 2. Baggrund. Værktøjer. Kommunikation

Udpeg indsatsområder. Kapitel 2. Baggrund. Værktøjer. Kommunikation Kapitel Udpeg indsatsområder Baggrund Når man googler ordet indsatsområde, dukker der.000 dokumenter frem, som dækker alt mellem himmel og jord! Tænk hvis alle målene for disse indsatsområder er nået?

Læs mere

Kom godt i gang med DLBR NorFor Foderregistrering og Foderkontrol

Kom godt i gang med DLBR NorFor Foderregistrering og Foderkontrol Kom godt i gang med DLBR NorFor Foderregistrering og Foderkontrol 1 Kom godt i gang med DLBR NorFor Foderstyring Dette hæfte er en introduktion til Foderkontrol og Foderregistrering i DLBR NorFor Foderstyring.

Læs mere

Oktober Dokumentpakker

Oktober Dokumentpakker Oktober 2017 Dokumentpakker Dokumentpakkerne er et værktøj til at udskrive dynamiske breve, som har en standardtekst i brevet, og hvor der automatisk sættes blandt andet patientens navn, adresse og aftaletid

Læs mere

Pust liv og værdi i dine tyrekalve

Pust liv og værdi i dine tyrekalve Pust liv og værdi i dine tyrekalve Kvægkongres 2019 Bjørn Lyngholm Christensen, Jens Smidt og Pernille Hougaard Jensen Skølvadgård v. Bjørn Lyngholm Christensen Købt i fri handel 2013 Tidligere en ejendom

Læs mere

GOD LEDELSE OG GODE PRODUKTIONSRESULTATER BRUG AF DMS VÆRKTØJER PÅ TAVLEMØDER

GOD LEDELSE OG GODE PRODUKTIONSRESULTATER BRUG AF DMS VÆRKTØJER PÅ TAVLEMØDER GOD LEDELSE OG GODE PRODUKTIONSRESULTATER BRUG AF DMS VÆRKTØJER PÅ TAVLEMØDER TAVLEMØDE Tavlemøder kan bestå af enten weekplanner og/eller forbedringstavle. WEEKPLANNER FORBEDRINGSTAVLE Struktur ved det

Læs mere

Vejledning til dataudveksling mellem DMS Dyreregistrering og eksterne foderprogrammer

Vejledning til dataudveksling mellem DMS Dyreregistrering og eksterne foderprogrammer Vejledning til dataudveksling mellem DMS Dyreregistrering og eksterne foderprogrammer Indhold Udlevering af Agri Business Id... 2 Dataudveksling kort og godt... 2 Opstart af Foderplan... 3 Opret en Foderplan...

Læs mere

Styr på produktionen i det daglige. Driftsleder Jens Kristiansen Specialkonsulenter Søs Ancker og Lars A. H. Nielsen, Videncentret for Landbrug, Kvæg

Styr på produktionen i det daglige. Driftsleder Jens Kristiansen Specialkonsulenter Søs Ancker og Lars A. H. Nielsen, Videncentret for Landbrug, Kvæg Styr på produktionen i det daglige Driftsleder Jens Kristiansen Specialkonsulenter Søs Ancker og Lars A. H. Nielsen, Videncentret for Landbrug, Kvæg Disposition Beskrivelse af Nørgaard Den daglige overvågning

Læs mere

Lagerstyring af handelsvarer. Generelt. Princip i lagerstyring. Lagerstyring på flere bedrifter. Leverandører / kunder

Lagerstyring af handelsvarer. Generelt. Princip i lagerstyring. Lagerstyring på flere bedrifter. Leverandører / kunder Generelt Om Lagerstyring af handelsvarer Modulet Lagerstyring af handelsvarer er et tillægsmodul til Næsgaard Mark. Det er derfor ikke tilgængeligt for alle brugere.. Lagerstyring af handelsvarer åbnes

Læs mere

Vejledning Aktiviteter. Opdateret 20. februar 2012

Vejledning Aktiviteter. Opdateret 20. februar 2012 Vejledning Aktiviteter Opdateret 20. februar 2012 Indhold Indledning... 3 Automatisk dannelse af aktiviteter... 4 Årskalender... 4 Dan aktiviteter... 5 Vælg lærere... 6 Opret aktiviteter... 7 Godkend aktiviteter...

Læs mere

Øvelser vedrørende nøgletal

Øvelser vedrørende nøgletal Øvelser vedrørende nøgletal Tema: Husdyrproduktion 1. Ydelsesresultater. Et af de nøgletal, der optræder på nøgletalsudskriften fra Landskontoret for Kvæg, er "kg. EKM" pr. dag for de køer, der har afsluttet

Læs mere

Kom godt i gang med DLBR Nøgletalstjek

Kom godt i gang med DLBR Nøgletalstjek Kom godt i gang med DLBR Nøgletalstjek DLBR KvægIT - DMS Kort beskrivelse Udgivet Februar 2014 Redaktør Tryk Videncentret for Landbrug Videncentret for Landbrug Udgiver Videncentret for Landbrug, KvægIT,

Læs mere

Tæt opfølgning skaber økonomisk fremgang

Tæt opfølgning skaber økonomisk fremgang Tæt opfølgning skaber økonomisk fremgang V/ konsulent Bjarne Christensen, S:\Prodsyst\Kongres2003\BJCoverheads.ppt 1 Spredning i det økonomiske resultat bliver større S:\Prodsyst\Kongres2003\BJCoverheads.ppt

Læs mere

Sådan bruges budget 2011 i økonomiportalen

Sådan bruges budget 2011 i økonomiportalen Sådan bruges budget 2011 i økonomiportalen Version 1.0 02-05-2010 Udarbejdet af Brandsoft. 1 Før man kan bruge økonomiportalen, skal man have et kasse nr. og en adgangskode. Det er provstiet, der udleverer

Læs mere

I denne vejledning kan du lære, hvordan du arbejder med ændringer af oplysninger på en tjenestemand i PENSAB.

I denne vejledning kan du lære, hvordan du arbejder med ændringer af oplysninger på en tjenestemand i PENSAB. PENSAB Ændring af oplysninger i PENSAB I denne vejledning kan du lære, hvordan du arbejder med ændringer af oplysninger på en tjenestemand i PENSAB. Når du har søgt på en tjenestemand i PENSAB, er oplysningerne

Læs mere

Anvendelse af kønssorteret sæd i Danmark

Anvendelse af kønssorteret sæd i Danmark Anvendelse af kønssorteret sæd i Danmark Dansk produceret kønssorteret sæd (KSS) blev frigivet kommercielt d. 1. maj 2007. Siden er anvendelsen øget løbende. For at følge anvendelsen af KSS er nedenstående

Læs mere

Vejledning til Kritiske Målepunkter (KMP) i DMS Dyreregistrering

Vejledning til Kritiske Målepunkter (KMP) i DMS Dyreregistrering Vejledning til Kritiske Målepunkter (KMP) i DMS Dyreregistrering Indhold Indhold... 1 Oversigtsbillede... 2 Mælk... 7 EKM leveret (Kg/dag)... 9 Mælk leveret (Kg/dag)... 11 Dagsydelse pr. malkende ko (kg

Læs mere

Denne vejledning beskriver, hvordan du arbejder med ændringer af oplysninger på en tjenestemand

Denne vejledning beskriver, hvordan du arbejder med ændringer af oplysninger på en tjenestemand PENSAB Ændring af oplysninger i PENSAB Denne vejledning beskriver, hvordan du arbejder med ændringer af oplysninger på en tjenestemand i PENSAB. Når du har fremsøgt en tjenestemand i PENSAB, er oplysningerne

Læs mere

TEMA: Avl KvægKongres 2015

TEMA: Avl KvægKongres 2015 Indlæg 5 og 11: Avl, Tør kan og vil du? I,II Sæt pris på krydsningskalvene Morten Kargo, Anders Fogh, Jehan Ettema, Line Hjortø og Kevin Byskov Produktion af krydsningskalve i Danmark kræver, at mælkeproducenten

Læs mere

Opret og vedligehold af favoritliste på markedspladsen

Opret og vedligehold af favoritliste på markedspladsen Opret og vedligehold af på markedspladsen Hvad Kommentar Tast Opret på markedspladsen Åben markedspladsen. I venstre side findes r, når du står i fanen Varesøgning Stå i fanen Mine, og tryk på Tilføj Tryk

Læs mere

Vejledning til online blanketten Industriens salg af varer

Vejledning til online blanketten Industriens salg af varer Vejledning til online blanketten Industriens salg af varer Din vej gennem blanketten Her er en kort vejledning om hvordan du udfylder online blanketten trin for trin. Har du spørgsmål, er du velkommen

Læs mere

Digitale uddannelsesaftaler. Vejledning til virksomhed

Digitale uddannelsesaftaler. Vejledning til virksomhed Digitale uddannelsesaftaler Vejledning til virksomhed Side 1 af 12 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Adgang til Digitale uddannelsesaftaler i Elevplan... 5 Browser... 6 Ændr status og slet aftale...

Læs mere

Regler for indberetning til CHR. Frivillige oplysninger

Regler for indberetning til CHR. Frivillige oplysninger Staldregistreringsskema Denne blok kan anvendes både til lovpligtig registrering af kvæg i det offentlige Centralt Husdyrbrugsregister (CHR) og til frivillig registrering af øvrige oplysninger (f. eks.

Læs mere

Oprettelse af faktura/ordre

Oprettelse af faktura/ordre It-solutions Oprettelse af faktura/ordre Når du vil oprette en ordre til en kontaktperson, skal der først oprettes en debitor. I feltet Debitorkonto kan du se, om den pågældende debitor allerede er oprettet.

Læs mere

Forlænget laktation: En mulighed for dansk mælkeproduktion? Jesper Overgård Lehmann PhD-studerende Institut for Agroøkologi

Forlænget laktation: En mulighed for dansk mælkeproduktion? Jesper Overgård Lehmann PhD-studerende Institut for Agroøkologi Forlænget laktation: En mulighed for dansk mælkeproduktion? Jesper Overgård Lehmann PhD-studerende Institut for Agroøkologi Program PhD Hvorfor? Basics Besætninger og ydelse Kommende dele af PhD Reprolac

Læs mere

Foderplaner, stor race. Dagligt foder i gennemsnit pr. årsko

Foderplaner, stor race. Dagligt foder i gennemsnit pr. årsko 47 Om kalkuler for malkekvæg Kalkulerne for malkekvæg er beregnet for 4 foderplaner for både stor race og Jersey. De viste kalkuler for 2009/2010 svarer til det forventede gennemsnitlige ydelsesniveau

Læs mere

Vejledning til Kritiske Målepunkter (KMP) i DMS Dyreregistrering

Vejledning til Kritiske Målepunkter (KMP) i DMS Dyreregistrering Vejledning til Kritiske Målepunkter (KMP) i DMS Dyreregistrering Indhold Oversigtsbillede... 2 Mælk... 7 EKM leveret (Kg/dag)... 8 Mælk leveret (Kg/dag)... 10 Dagsydelse pr. malkende ko (kg EKM)... 12

Læs mere

Hvis du ikke kan huske adgangskoden, har andre problemer med at logge på eller ikke er oprettet, skal du kontakte:

Hvis du ikke kan huske adgangskoden, har andre problemer med at logge på eller ikke er oprettet, skal du kontakte: Mini-guide til Retox Databasen er tilgængelig fra www.retox.dk, klik på linket Som udgangspunkt er der se-adgang til arbejdspladsbrugsanvisningerne. Hvis der skal tilføjes eller fjernes produkter, og hvis

Læs mere

Quickguide til IDEP.web Industriens salg af varer

Quickguide til IDEP.web Industriens salg af varer Quickguide til IDEP.web Industriens salg af varer Januar 2019 Denne guide beskriver kort, hvordan du kan indtaste data manuelt til Industriens salg af varer i IDEP.web. Hvis du har mange linjer, kan du

Læs mere

Sådan kommer du i gang

Sådan kommer du i gang Sådan kommer du i gang 1. Åbn Internet Explorer 2. Skriv følgende adresse i adresselinjen: http://rudersdal.emshost.dk 3. Tryk på ENTER-tasten 4. Tilføj adressen til dine foretrukne hjemmesider: 1 Log

Læs mere

Praktikhæfte. Kvægbesætning. Navn: - ét skridt foran!

Praktikhæfte. Kvægbesætning. Navn: - ét skridt foran! Praktikhæfte Kvægbesætning Navn: - ét skridt foran! Indledning Praktikhæftet Formål Praktikhæftet skal danne baggrund for løbende samtaler mellem dig og din lærermester. Samtalerne skal være med til at

Læs mere

MedWin laboratorieskema

MedWin laboratorieskema MedWin laboratorieskema EG Data Inform A/S Albert Ginges Vej 10 9800 Hjørring Dusager 4 8200 Aarhus N Lautrupvang 12 2750 Ballerup Telefon: 96 23 51 00 Telefon Service Desk: 96 23 51 11 - www.egdatainform.dk

Læs mere

EVALUERING I SURVEYXACT TRIN FOR TRIN

EVALUERING I SURVEYXACT TRIN FOR TRIN EVALUERING I SURVEYXACT TRIN FOR TRIN LÆR AT TACKLE 2015 KOMITEEN FOR SUNDHEDSOPLYSNING 1 INDLEDNING Komiteen for Sundhedsoplysning stiller SurveyXact et internetbaseret redskab til kvalitetssikring til

Læs mere

VEJLEDNING TIL EUNOMIAS FRIPLADSSYSTEM

VEJLEDNING TIL EUNOMIAS FRIPLADSSYSTEM April 2015 Version 01 2015 VEJLEDNING TIL EUNOMIAS FRIPLADSSYSTEM 1. Årets gang i friplads... 3 2. Adgang til Eunomia... 3 3. Forældreansøgninger... 4 3.1. Ansøgningsskemaer til forældrene... 4 3.2. Fordelingsnøgler...

Læs mere

Brugervejledning Førtidspensionssager Ankestyrelsen (AST)

Brugervejledning Førtidspensionssager Ankestyrelsen (AST) Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Brugervejledning Førtidspensionssager Ankestyrelsen (AST) Oprettet: 10. februar 2018 Version: 1.1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 OM BRUGERVEJLEDNINGEN 3 1.1 FORRETNINGSMÆSSIG

Læs mere

EVALUERING I SURVEYXACT TRIN FOR TRIN

EVALUERING I SURVEYXACT TRIN FOR TRIN EVALUERING I SURVEYXACT TRIN FOR TRIN LÆR AT TACKLE 2015 KOMITEEN FOR SUNDHEDSOPLYSNING 1 INDLEDNING Komiteen for Sundhedsoplysning stiller SurveyXact et internetbaseret redskab til kvalitetssikring til

Læs mere

BRUGERMANUAL FOR KLUBKOORDINATORER. Version 2.0

BRUGERMANUAL FOR KLUBKOORDINATORER. Version 2.0 BRUGERMANUAL FOR KLUBKOORDINATORER Version 2.0 Login Du skal vælge den klub som du tilhøre og dernæst indtaste din kode i feltet: Password. Regionsgolf-Danmark Administration Når du er logget ind i system

Læs mere

SimHerd øvelser. Indholdsfortegnelse. Jehan Ettema, SimHerd A/S, januar 2015

SimHerd øvelser. Indholdsfortegnelse. Jehan Ettema, SimHerd A/S, januar 2015 SimHerd øvelser Jehan Ettema, SimHerd A/S, januar 2015 Herned vises indholdsfortegnelsen af dette dokument og dermed en oversigt af alle øvelser som du kan lave med SimHerd. Du er velkommen til at springe

Læs mere

Brugermanual til MOBI:DO Make på Internettet

Brugermanual til MOBI:DO Make på Internettet Brugermanual til MOBI:DO Make på Internettet Introduktion Med MOBI:DO Make kan du oprette guides, som kan ses i MOBI:DO. En guide virker som en checkliste, der fører brugeren hele vejen igennem en arbejdsopgave.

Læs mere

Moms og afgifter. Side 15. Moms 2 16. Kontokoblinger i budget 4 17. Afgifter 8 18. Navngiv alternativ, kopier kassedata 10 19.

Moms og afgifter. Side 15. Moms 2 16. Kontokoblinger i budget 4 17. Afgifter 8 18. Navngiv alternativ, kopier kassedata 10 19. Moms og afgifter Side 15. Moms 2 16. Kontokoblinger i budget 4 17. Afgifter 8 18. Navngiv alternativ, kopier kassedata 10 19. Skæve perioder 11 15. Moms Opgave I denne opgave er moms-beregningsprincipperne

Læs mere

Orddeling. Automatisk orddeling. Manuel orddeling. Word 2010 18 thoremil.dk. Vælg fanebladet [Sidelayout] Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling

Orddeling. Automatisk orddeling. Manuel orddeling. Word 2010 18 thoremil.dk. Vælg fanebladet [Sidelayout] Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling Orddeling Automatisk orddeling Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling Manuel orddeling Vælg [Orddeling] Klik [Manuelt] For hvert ord, som vises, kan der gøres følgende: Accepter det foreslåede orddelingssted

Læs mere

Guldet ligger i kviestalden - Vil du finde det? Rikke Engelbrecht, Ida Ringgaard & Karl Nielsen Vestjysk Landboforening

Guldet ligger i kviestalden - Vil du finde det? Rikke Engelbrecht, Ida Ringgaard & Karl Nielsen Vestjysk Landboforening Guldet ligger i kviestalden - Vil du finde det? Rikke Engelbrecht, Ida Ringgaard & Karl Nielsen Vestjysk Landboforening Hvordan laves vinderkoen.??!! Og er der en sammenhæng mellem fodringen af den lille

Læs mere

Vejledning til online blanketten Prisindekset i producent og importleddet

Vejledning til online blanketten Prisindekset i producent og importleddet Vejledning til online blanketten Prisindekset i producent og importleddet Din vej gennem blanketten Her er en kort vejledning om hvordan du udfylder online blanketten trin for trin. Har du spørgsmål, er

Læs mere

MULIGHEDER OG UDFORDRINGER VED FORLÆNGET LAKTATION

MULIGHEDER OG UDFORDRINGER VED FORLÆNGET LAKTATION MULIGHEDER OG UDFORDRINGER VED FORLÆNGET LAKTATION Jesper Overgård Lehmann Videnskabelig assistant Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet DEFINITION AF FORLÆNGET LAKTATION Bevidst udsættelse af første

Læs mere

Lav etiketter online. Hvorfor? Før du går i gang. Hvordan

Lav etiketter online. Hvorfor? Før du går i gang. Hvordan Hvorfor? Arbejdet med at lave etiketter i Office 365 er blevet meget besværligt. Hvis du har behov for at lave etiketter, vil vi anbefale at bruge programmet, Avery, som findes som en onlineversion på

Læs mere

Vejledning. til. Billedet Sundhed_V. Dyreregistrering

Vejledning. til. Billedet Sundhed_V. Dyreregistrering Vejledning til Billedet Sundhed_V i Dyreregistrering Herunder Ny Sundhedsrådgivning Dansk Kvæg 3. januar 2006 Introduktion Nedenfor er beskrevet, hvordan fanerne generelt skal bruges, samt hvordan du som

Læs mere

Digitale uddannelsesaftaler. Vejledning til virksomhed

Digitale uddannelsesaftaler. Vejledning til virksomhed Digitale uddannelsesaftaler Vejledning til virksomhed Side 1 af 10 Indholdsfortegnelse Indledning kort om digitale uddannelsesaftaler... 3 Hvordan logger jeg på?... 5 Hvordan fremsøges eksisterende aftaler?...

Læs mere

ØKOLOGIKALKULER 2010 En- Året 2010 Året 2011 Ændring Priser fra "Axelborg" m.m. hed Pris Pris Kroner %

ØKOLOGIKALKULER 2010 En- Året 2010 Året 2011 Ændring Priser fra Axelborg m.m. hed Pris Pris Kroner % Prisforudsætninger for kvægkalkuler Udarbejdet til: Økologikalkuler er udarbejdet ud fra fakturede priser for 2010 og anslåede priser for 2011. Af: P.Mejnertsen, Tove Serup og Kirstine Flintholm Jørgensen

Læs mere

Opret en side/artikel og rediger din side

Opret en side/artikel og rediger din side 1 Opret en side/artikel og rediger din side Tips! Når du skal opbygge din hjemmeside og oprette sider og lægge indhold ind, så kig her. Nogle gange har vi oprettet nogle sider på forhånd, andre gange skal

Læs mere

Kødproduktion på bedrifter med slagtekalve/ungtyre og ammekvæg

Kødproduktion på bedrifter med slagtekalve/ungtyre og ammekvæg Kødproduktion på bedrifter med slagtekalve/ungtyre og ammekvæg Betydning af foderniveau og udskiftning af køer for det økonomiske resultat i ammekoproduktionen V/ konsulent Marlene Trinderup, S:\Prodsyst\Kongres2003\Tema2MATOH.ppt

Læs mere

Kvægets Reproduktion. Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret 1.0

Kvægets Reproduktion. Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret 1.0 Kvægets Reproduktion 1.0 Koens anatomi 1.2 Regulering af brunstcyklus 1.8 Brunstcyklus Koens brunstcyklus varer 21 dage (18-24) Inddeles i fire perioder: Forbrunst Brunst Efterbrunst Hvileperiode 1.3 Forbrunst

Læs mere

Vejledning til foderstoffirmaer oploading af tilskudsfoderblandinger

Vejledning til foderstoffirmaer oploading af tilskudsfoderblandinger Vejledning til foderstoffirmaer oploading af tilskudsfoderblandinger Hjemmeside og NorFor Feed Table NorFor hjemmeside findes på følgende adresse http://www.norfor.info/. NorFor Feed Table er "Den offentlige

Læs mere

SimHerd Crossbred Standardscenarier

SimHerd Crossbred Standardscenarier SimHerd Crossbred Standardscenarier - Gennemsnitligt management uden brug af kønssorteret sæd På de følgende sider findes resultater af SimHerd-simuleringer for forskellige krydsningsstrategier. Som udgangspunkt

Læs mere

SimHerd Crossbred Standardscenarier

SimHerd Crossbred Standardscenarier SimHerd Crossbred Standardscenarier - Højt management uden brug af kønssorteret sæd På de følgende sider findes resultater af SimHerd-simuleringer for forskellige krydsningsstrategier. Som udgangspunkt

Læs mere

Sundhedsøkonomisk Analyse CHR: xxx45 24th April 2014

Sundhedsøkonomisk Analyse CHR: xxx45 24th April 2014 Sundhedsøkonomisk Analyse CHR: xxx45 24th April 214 I søjlediagrammerne vises ændringen i DB pr. år for de forskellige indsatsområder. Blå søjler: DB ændring ved en halvering af niveauet for den pgl. parameter;

Læs mere

1. Skotsk højlandskvæg og Dyreenhedsberegning for ammekøer

1. Skotsk højlandskvæg og Dyreenhedsberegning for ammekøer Side 1 af 6 Bilag 1 - Kvæg Landbrug Afklarende spørgsmål : 1. Skotsk højlandskvæg og beregning for ammekøer 2. Hvornår kan begrebet jersey anvendes? 3. Beregning af DE for opdræt 4. Korrektion i forbindelse

Læs mere

KMD Educa WEB-elevfravær

KMD Educa WEB-elevfravær KMD Educa WEB-elevfravær Vejledning til skolens sekretær Klassens lærere har mulighed for at indberette elevers fravær og sende SMS til elevernes kontaktpersoner, når eleven er fraværende. De medarbejdere,

Læs mere

Kønssorteret sæd giver mange muligheder!

Kønssorteret sæd giver mange muligheder! Ny Kvægforskning KvægInfo nr.: 1785 Af Anders Fogh 1, Morten Kargo Sørensen 1 og Jehan Ettema 2 1: Dansk Kvæg 2: Aarhus Universitet, Det Jordbrugsvidenskabelig Fakultet Dato: 10-10-2007 Forfatter: Anders

Læs mere