Styrk dit helbred med Ayurveda

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Styrk dit helbred med Ayurveda"

Transkript

1 Styrk dit helbred med Ayurveda Af exam. yogalærer Heidi Vejsnæs. Indehaver af Samsarayoga, Indledning Hvad er Ayurveda egentligt? Hvor kommer det fra? Hvordan bruger man det? Hvilken kropstype er du? Og hvilke yogaserier passer præcist til dig? Det er nogle af de spørgsmål jeg vil vende i denne e-bog. Centrale begreber i Ayurveda Ayurveda betyder videnskab om livet. Ordet figurerer i de hinduistiske skrifter fra oldtidens Indien, kendt som Vedaerne. Ayurveda er især udbredt i Indien og i Øst Asien, hvor man i den Vediske medicin betragter sygdom, som en følge af urenheder i kroppen og ubalancer i kroppens energi. Ayurveda handler derfor om viden om livet i kroppen. I Ayurveda arbejdes der med begrebet Dosha, som betyder kropstype eller kropskonstitution. Der findes tre grundlæggende forskellige Dosha i Ayurveda. Fra fødslen er der typisk et Dosha, der er det dominerende. Men balancen imellem de tre Dosha påvirkes af livets omstændigheder, og hvilket der er det mest dominerende vil i perioder kunne variere. Et formål med at lære sig selv og de tre Dosha at kende er, at blive i stand til at bringe sig selv i balance. I Ayurveda forstås arbejdet med at bringe sig selv i balance, som healing. For de fleste i den vestlige verden lyder healing som noget hokus pokus. Men i Ayurvedisk sammenhæng ligger der noget naturligt i at kende sin krop så godt, at man kan mærke, når der er noget, der ikke fungerer. I det øjeblik man tager fat om problemet og begynder at gøre noget ved sin tilstand, er man i færd med at heale sig selv. Man kan også bruge ordet helbrede. I Ayurveda arbejdes der ud fra et holistisk synspunkt. Samspillet mellem krop og sind er afgørende for at kunne genoprette ubalance. Som de vigtigste behandlingsformer kan nævnes brug af naturmedicin, urter, krydderier, ernæring, massage, meditation, yoga, afslapning og det at opholde sig i et klima med gunstige forhold for velvære.

2 Hvordan lærer jeg min krop at kende? Et af de overordnede mål med Ayurveda er, at finde ud af, hvordan vores krop fungerer og reagerer. Evnen til at opretholde balance imellem sine Dosha har ifølge Ayurveda stor betydning for hvor længe vi lever og hvor sunde og raske vi holder os. Der er derfor en vigtighed i at lytte til sin krop og mærke efter om der findes ubalance. Vi reagerer forskelligt på Ayurveda fordi vores kroppe og vores energier er unikke, og fordi vi lever vores liv forskelligt. Ubalance kan heldigvis registreres inden den resulterer i sygdom. I virkeligheden skriger ubalance på opmærksomhed. Det er muligt at tegne et billede af kroppens styrker og svagheder ved hjælp af en konstitutionstest (dosha-test) eller ved at blive undersøgt af en Ayurvedisk læge. Den livsstil, der anbefales som den mest optimale vil naturligvis være individuel. På den måde fungerer Ayurveda som et forebyggende redskab til at holde sig sund med. Hvad er et Dosha Der arbejdes med tre hoved-dosha: Vata, Pitta og Kapha. Som nævnt tidligere, er vi født med et af de tre Dosha det der kendetegner os bedst fysisk og psykisk. Man ser ofte, at en person har to Dosha, som dominerer det tredje Dosha. Et eksempel kunne være Pitta/Vata. Her er Pitta den dominerende og Vata det sekundært dominerende og Kapha, derfor det Dosha, som er mindst fremtrædende. Et væsentligt princip i Ayurveda består i, at det Dosha, der er det mest dominerende skal dæmpes for at give plads til de øvrige. Med andre ord bringes de tre Dosha i balance ved at hvert Dosha vægtes ens. Man sætter altså ind mod det mest dominerende dosha i form af livsstils ændringer. Din egen Dosha-test Du kan prøve en gratis online dosha-test på følgende link: Ved hjælp af denne test kan du finde ud af, hvilket Dosha, der er det mest fremtrædende hos dig.

3 Kendetegn for de enkelte Dosha Når du har taget testen ved du, hvilken kropstype du er og hvilke(t) Dosha, der er det mest dominerende hos dig. Derefter vil det naturligvis interessere dig at finde ud af, hvad de tre Dosha repræsenterer. Det kan være ganske underholdende både at blive konfronteret med sine positive egenskaber og sine skyggesider. Kendetegn for vata : tynd spinkel kropsbygning hurtig i sine aktiviteter uregelmæssig appetit og fordøjelse ( tendens til sart mave/ afførring) søvnløshed eller let søvn, sover maks 6 timer som følge af rastløs tankevirksomhed begejstring, livfuldhed, fantasi svingende humør, letbevægelig, bliver let bragt ud af fatning hurtig til at fange ny information men også hurtig til at glemme tendens til bekymring tendens til forstoppelse at være sulten på alle tidspunkter, dag og nat at elske spænding og konstant forandring uregelmæssige vaner at gå og tale hurtigt knagende led tynde og spinkle knogler fremtrædende led sener og åre da fedtlaget under huden er tyndt ængstelig Grundtema: Foranderlighed. Vata er uforudsigelig. Vata i balance er livlig, kreativ og entausiatisk. Når vata er ude af balance opstår nervøse forstyrrelser som ængstelse, depression som en følelse af udmarvethed, reguler psykisk sygdom. Enhver form for psykisk sygdom kan spores tilbage til vata i forværring. Vigtigste funktion: Vata dosha s vigtigste funktion er at kontrollere centralnervesystemet. Kendetegn for pitta : middel kropsbygning middel styrke og udholdenhed glad for udfordringer kvik forstand, målrettet og intens spiser gerne, stor tørst, har en stærk fordøjelse bliver tit vred og irritabel ved stresspåvirkninger føler sig ikke tilpas i meget varmt vejr og stærk sol hårfarven kan være brune og rødlige toner at være sulten som en ulv hvis middagen er en halv time forsinket hader at spilde tiden

4 vågner om natten og føler sig varm og tørstig lærer af erfaring at andre finder en for sakastisk, krævende eller kritisk tendens til at være tyndhåret lys og ofte sart hud, tåler ikke sol så godt udslæt, acnehud og betændelse i huden elsker at være omgivet af fine ting, er meget visuelle irritable, krævende, perfektionistiske når pitta er ude af balance elsker at diskutere Grundtema: Intensitet Pitta er ambitiøse, skarpsindige, ligefremme, pågående, stridbare eller jaloux. Pitta har en krigerrisk side, men pitta i balance udstråler, kærlighed, varme og tilfredshed. Et ansigtsudtryk der lyser af lykke er pitta i balance Vigtigste funktion: Pitta kontrollerer stofskiftet hos alle legemstyper. I ayurveda også kaldet fordøjelsens ild. Overdreven pitta har forbindelse til halsbrand, tendens til mavesår, brændende fornemmelser i tarmen, hæmorider samt svækkelse af fordøjelsen. Kendetegn for Kapha Kraftig solid bygning, stor fysisk styrke, stor udholdenhed stabil energi langsomme og yndefulde bevægelser rolig og afslappet personlighed langsom til indlæring men god hukommelse sover tungt og længe. Bruger megen tid på at komme igang om morgenen, men holder til langt ud på natten. tendens til overvægt langsom fordøjelse moderat sult kærlig tolerant tilgivende type tilbøjelighed til besiddertrang og selvtilfredshed udskyder alt hvis han føler sig stresset. Stædig, sløv, doven og dvask i ubalance Grundtema : Afslappelse. Kapha giver kroppen en støt stabilitet. Kapha levere store mængder fysisk styrke og udholdenhed der ses i kapha personers kraftige skikkelser. Kapha mennesker har som regel et godt helbred og et gladt og roligt syn på verden. Vigtigste funktion: Kapha kontrollerer kroppens fugtige væv. Kapha i ubalance vil oftest vise sig i slimhinderne. Kapha-typer klager over bihulebetændelse, forkølelser, astma, allergier og ømme led. Værst sidst på vinteren og om foråret.

5 Hvordan balancerer jeg min type Der er tre emner i din hverdag du, som udgangspunkt, kan anvende til at bringe din krop i balance. 1. Kost 2. Motion 3. Dagsrutine I arbejdet med at bringe kroppen i balance er alle tre emner af lige stor betydning. Men da min erfaring med punkt nr. 2 er størst, har jeg valgt at bruge motion som eksempel i denne introduktion til Ayurveda. Her følger en guideline til hvert dosha. At balancere vata 1. Skab regelmæssige vaner i din hverdag. Vata tiltrækkes af forandringer, men bliver de for store føler vata sig nervøse og på randen af at bryde sammen. 2. Vata har brug for ro og hvile, tag en ekstra lur i løbet af dagen og gå tideligere i seng 3. Drik rigeligt med varmt eller tempereret vand i løbet af dagen. Undgå iskold væske. Vata the er også et fremragende valg. 4. Undgå at frembringe stress i din hverdag 5. Varme gør dig godt. Undgå træk. Start dagen med et varmt bad. Fugtig varme gør vata godt. 6. Spis regelmæssigt. Vata tåler ikke at gå uden mad i mange timer 7. Meditér efter dit morgenbad. Vata har stort udbytte af at meditere dagligt. At skabe forbindelse mellem krop og sind under meditationen, bidrager til at lærer sig selv dybere at kende. Vata har brug for at føle hvile i sig selv. At balancere pitta 1. Pres ikke dig selv for hårdt. Pitta elsker store udfordringer men driver oftest sig selv ud i yderpræstationer. Mådehold er pittas største udfordring. 2. Dæmp din indre arbejdsnarkoman. Pitta i ubalance er oftest mennesker som arbejder alt for meget. Hold helt fri efter din arbejdsdag. Tag ikke arbejdet med hjem. En pitta type vil sige at arbejdet gør ham glad og at han slapper af når han sidder og arbejder. Det er jo possitivt, men pittaer skal slappe af efter aktivitet. Hold helt fri når du har fri. 3. Meditation er en fantastisk kilde til afslapning efter en lang dag.

6 4. Hold en lav temperatur i soveværelset. I varmt vejr skal pitta drikke meget væske. Pitta the er også et sundt valg. 5. Spring ikke måltider over. Undgå at overspise. Pitta typer har i udgangspunktet et fantastisk fordøjelsessystem. 6. Undgå alle former for alkohol, kaffe og andre stimulanser. 7. At opholde sig i naturskønne omgivelser er perfekt for pitta. De smukke omgivelser stimulere og beroliger ophobet pitta. 8. Grin. Latter gør pitta rigtig godt. 9. Undgå voldelige og chokerende filmoplevelser som virker kraftigt forstærkende på pitta. At balancere Kapha 1. Kapha har det rigtig godt indenfor hjemmets fire vægge. De har derfor tendens til at stagnere med efterfølgende depression. Af denne grund er det vigtigt at kapha søger variation i deres tilværelse. Kommer ud og oplever noget. At de gør deres hverdage forskellige. 2. Spis en kapha dæmpende kost. Kapha har tendens til overvægt, det er derfor vigtigt ikke at spise for meget. Varm ingefærte til måltiderne bidrager til at vække den sløve fordøjelse. 3. Drop søde sager. Uanset kaloriemængden vil kaphaer tage på af søde sager. Ophør med is, mælk, sukkerholdige desserter, hvidt brød og smør. Alle disse fødevarer betragtes i ayurveda som søde sager. Sukkersyge er en alvorlig kapha-sygdom som kan fremprovokeres af for sød kost. Tilgengæld anses honning som et naturligt virkefuldt sødemiddel for kapha. En og maksimalt to teskefulde om dagen frigør overskydende kapha fra systemet. 4. Hold dig varm med en varmepude i ryggen. Kapha er en kold dosha og har derfor godt af varme. 5. Undgå fugt. Kapha er særlig såbar overfor fugtig kulde. Udsæt ikke din hals, næse og lunger for kold vinterluft hvis du ikke føler dig helt tilpas. 6. Drik op til fire kopper kapha-dæmpende te om dagen. Prøv fx Kapha te der bl.a. fås hos yogaudstyr.dk. 7. Dyrk motion hver dag. Kapha er af natur ofte stærke og muskuløse. Brug denne power til at bevæge dig. Motion er en af de bedste måder at undgå stagnation og ansamlig af giftstoffer i kroppen. Kapha bør holde sig aktive livet igennem. 8. Lyt til dine behov for hvile når du er syg. Kapha har en høj smerteterskel og venter ofte for længe med at give efter for hvile. Gå i seng når du er syg og lad familie og venner forkæle dig. Kapha har brug for megen omsorg.

7 Ayurvedisk motion Ayurveda er den vediske sundhedslære for krop og psyke. Yoga er den tilhørende spirituelle motionsform. Begge afspejler den vediske filosofi om at vi må leve efter vores individuelle færdigheder. På samme måde som vi efter ayurveda udlever vores livsstil og ernæring typebestemt, må vi også motionere i harmoni med vores krops-type. Den yoga praxis som gør godt for et menneske, kan skade et andet. Denne teori hænger naturligvis dårligt sammen med det at gå til yoga i al almindelighed. Når vi deltager på et yogahold, udøver vi i udgangspunktet alle de samme stillinger i det samme tempo. Det er en udfordring at undervise en hel klasse efter individuel krops-type og denne form for Vata, Pitta, Kapha yoga ses yderst sjældent. Det betyder at du selv må gøre en indsats. Det er slet ikke svært. Når du har udfyldt krops-type testen på ved du hvilket dosha du er. I dette afsnit om motion, fortæller jeg lidt om hvordan Vata, Pitta og Kapha dosha bør udøve yoga. Du kan vælge at lave din egen hjemmetræning som er afbilledet her i bogen. Du kan også vælge at deltage på et større yogahold og sætte dine egne grænser for din træning. Brug den viden du får her i bogen omkring hvordan du skal træne. På den måde kan du følge et yogahold på lige fod med de andre, men i det tempo som passer til din krops-type. Når dette lykkedes for dig har du taget et vigtigt skridt imod selverkendelse som er målet med yoga. At kunne mærke dig selv og at handle derefter. For at gøre en forskel er det vigtigt at du motionere jævnligt. Lav en fast plan for dine træningstimer i løbet af en uge. Du kan træne yogaøvelserne her i bogen hver dag hvis det føles godt for dig. Som med al anden træning og motion udføres øvelserne på eget ansvar. Jeg ønsker dig en rigtig positiv yoga træning. Yoga for vata Er du vata skal du træne med følgende for øje: Øvelserne skal give din krop varme. Du skal træne i et regelmæssigt og moderat tempo. Blid træning. Lav mange hvilestillinger imellem øvelserne. Stillingerne virker beroligende for nervesystemet. Mediter i hver stilling. Træk vejret dybt, roligt og kraftigt. Fokus på din indånding.

8 Oplev følgende tilstande mens du dyrker yoga : Jeg stoler på mig selv. Der findes en grund til alt. Jeg kan være rolig og føle mig sikker. Jeg stoler på min intuition. 1. Stå med lidt afstand mellem dine fødder. Løft brystet op og roter dine skuldre bagud og ned. Luk dine øjne og mærk din vejrtrækning. Lad din mave udvide sig en smule på din indåndning og lad den synke ind på plads på din udåndning. Indånd og før dine arme op langs ørene. Udånd og Sæt dig nu ned som var der en stol bag dig. Hold stillingen i 3-5 vejrtrækninger og kom op. Gentag en gang mere. 2. Stå med fødderne som på foto. Løft armene op til vandret med håndfladerne fremadrettet. Indånd her og sænk på en udåndning din højre hånd ned mod dit ben. Hold den fine sidebøjning i 3-5 vejrtrækninger. Kom roligt op og udfør den til den anden side. 3. Slap af et øjeblik. Træk vejret blidt og afspænd hele kroppen. 4. Lig på maven. Dine håndflader hviler under dine skuldre. Indånd mens du løfter din pande og dit bryst op fra gulvet. Saml dine skuldreblade mod midten mens du holder stillingen i 3 vejrtrækninger. Kom roligt ned. Gentag 2 gange mere.

9 5. Lig på maven. Læg dine håndflader ind under dit underliv. Dine arme ligger lidt inde under din krop. Stræk halsen så din hage hviler i gulvet. Indånd og løft dine ben op. Hold 2-3 vejrtrækninger og kom ned på en udåndning. Gentag 1 gang mere. 6. Hvil et øjeblik i barnets stilling. Læg en pude mellem dine underben og dit sæde hvis det strammer for meget i dine ben eller knæ. Læg en pude under din pande hvis du ikke kan nå gulvet. Slap af og træk vejret roligt. Slip dine tanker og lyt til din vejrtrækning. 7. Sid med ret ryg og løftet bryst. Mærk musklerne i dine ben mens du holder dem helt samlet.skub dine hæle væk. Træk vejret blidt. 8. Bøj din ene fodsål ind mod dit lår. Udånd og læn dig blidt fremover dit strakte ben. Hold stillingen i 5 vejrtrækninger med fokus på at afspænde dit underliv. Gentag til den anden side. 9. Sid med benene som den lille havfrue. Ret din overkrop helt op. Stræk din højre arm op ad væggen. På en udåndning lader du din højre arm glide bagud og fører den venstre hånd op på væggen også. Brug begge hænder til at hjælpe dig til en dejlig rotation af din ryg. 10. Gentag øvelsen til den anden side.

10 11. Dyb afspænding. Lig på ryggen med arme og ben behageligt hvilende på gulvet. Håndfladerne vender op. Luk dine øjne og giv efter i hele kroppen. Lig helt afslappet i 15 minutter. Yoga for pitta Er du pitta skal du træne på følgende måde : Hold kroppen kold og afspændt under din træning. Anstreng dig ikke. Stillingerne skal køle din krop ned så din vejrtrækning må ikke være intens. Træn uden at stræbe efter noget og uden at være kritisk overfor dine yoga evner. Vær modtagelig for hvad der end sker i kroppen undervejs. Træk vejret roligt og afslappet så din krop forbliver kølig. Udånd gerne gennem munden af og til for at køle kroppen ned. Oplev følgende punkter mens du gør yoga : Jeg ser på min omverden med inderlig kærlighed. Jeg er elsket også hvis jeg en enkelt gang ikke er flink ved andre. Jeg sender lys og kærlighed til alt levende. Jeg er ikke selvkritisk. 1. Lig med benene lodret op ad en væg. Støt din lænd og dit bækken med en stor pølle eller pude. Hvil ca. fem minutter. 2. Stå på alle fire. Hænderne under dine skuldre, knæene under dine hofter. Indånd mens du kigger frem og gør et svaj igennem din rygsøjle. Udånd mens du lader hovedet falde ned og sender en krumning gennem din ryg. Lav så mange du har lyst til.

11 Ekstra billede til øvelse nr Lig på maven. Indånd og løft pande, begge arme og begge ben op på en gang. Udånd og sænk ned. 4. Bøj din ene fodsål ind mod dit lår. Udånd og læn dig blidt fremover dit strakte ben. Hold stillingen i 5 vejrtrækninger med fokus på at afspænde dit underliv. Gentag til den anden side. 5. Stræk begge ben lige frem. Spænd dine benmuskler og skub dine hæle væg fra dig. Ret din ryg helt op og læn dig blidt fremover på en udåndning. Gå med strækket i hver udåndning. Kom op til siddende efter 6 vejrtrækninger. 6. Lig på ryggen. Placer din højre fodsål på toppen af dit venstre ben. Læg armene ud til siderne. Udånd og drej dit knæ mod gulvet til den modsatte side. Drej hovedet den anden vej. Arbejd din højre skulder i gulvet. Nyd stillingen i 8 vejrtrækninger og gentag til den anden side. 7. Dyb afspænding. Lig på ryggen med arme og ben behageligt hvilende på gulvet. Du kan tage en pølle eller en stor pude under dine knæ. Håndfladerne vender op. Luk dine øjne og giv efter i hele kroppen. Lig helt afslappet i 15 minutter.

12 Yoga for kapha Er du Kapha skal du træne på følgende måde : Udøv stillingerne i et frisk og beslutsomt tempo. Gør ingen hvilepauser, træn flydende så energien ikke falder. Dit program indeholder styrkende øvelser som nedsætter fedtdannelsen og som styrker din krops bevægelighed. Træk vejret dybt og hurtigt. Oplev følgende punkter mens du gør yoga : Jeg er fuld af kraft og fornyet vitalitet. Jeg er fuld af nye ideer og gå på mod. Jeg er fuld af skønhed og begejstring. Nu er jeg klar til de nødvendige forandringer i mit liv. 1. Stå med samlede fødder. Indånd og før dine arme op langs dine øre. Hold dit bækken i ro og undlad at svaje yderligere i din lænderyg. Arbejd dine arme langsomt bagud på hver udåndning. Hold stillingen i 6 vejrtrækninger. 2. Rul op fra gulvet og placer dine ben i en skrå linje over dit hoved. Støt din lænd med dine hænder og saml dine albuer ind i skulderbredde. Tæppet ligger forkert på fotoet. Det bør ligge under arme og nakke med hovedet ude på yogamåtten. Dette er kun nødvendigt ved nakke lidelser. Rul ned efter 6 vejrtrækninger. Stillingen egner sig ikke til folk med forhøjet blodtryk eller ved menustration. 3. Lig på maven. Hænder under hver skulder. Panden i gulvet. Indånd og løft op ved hjælp af dine rygmuskler. Udånd og sænk ned. Gentag 8 gange. Undlad at trække skuldrene op mod ørene og arbejd i dine rygmuskler og ikke i dine arme. 4. Samme som forrige, dog med ny armstilling. Spænd i dine baller inden du løfter op. Pres dine fødder mod gulvet. Gentag 8 gange.

13 5. Samme som de to forrige, men med armene langs siderne af din krop. Håndfladerne mod gulvet. Når du løfter drejer du dine tommelfingre op mod himlen. Saml dine skuldreblade alt hvad du kan i hvert løft. Gentag 8 gange. 6. Sid med bøjede ben. Hold med dine hænder under dine knæ. Ret din ryg og løft fødderne fra måtten. Find balancen her. Hold din ryg helt ret. Sid i 3-5 vejrtrækninger. Gentag 2 gange mere. 7. Lig på ryggen. Placer din højre fodsål på toppen af dit venstre ben. Læg armene ud til siderne. Udånd og drej dit knæ mod gulvet til den modsatte side. Drej hovedet den anden vej. Arbejd din højre skulder i gulvet. Nyd stillingen i 8 vejrtrækninger og gentag til den anden side. 8. Dyb afspænding. Lig på ryggen med arme og ben behageligt hvilende på gulvet. Håndfladerne vender op. Luk dine øjne og giv efter i hele kroppen. Lig helt afslappet i 15 minutter. Ayurvediske Produkter Når du arbejder med at balancere dit dosha, kan du benytte dig af flere typer ayurvediske madvarer og produkter. Ayurvediske produkter kan være alt fra kropspleje og kosttilskud til theer, røgelse og ikke mindst krydderier som også er en vigtig del af ayurveda. Du skal vælge produkter til det dosha der er mest fremtrædende for dig hvilket fremgår af din dosha-test. Når der fx står Pitta på et produkt betyder det at dette produkt er til dig som har overskydende/for meget pitta. Du bør anvende dette produkt indtil pitta er i balance igen. Men husk at du som oftest livet igennem har tendens til at teste højst på det samme dosha, så du kan roligt anvende for eksempel dit pitta produkt i lang tid eller tage produktet frem når du kan mærke at dine pitta ubalancer melder sig.

14 Du kan se diverse ayurvediske produkter som er tilpasset dit dosha ved at klikke på en af de 3 links ovenfor Afslutning Ayurveda er en livsstil du kan udleve for at forebygge sygdomme og ubalance i dit liv. Det er en videnskab om livet. En videnskab som jeg tror vil bringe stor glæde og velvære i dit liv. Alle råd beskrevet i denne bog er forebyggende. At starte sin egen ayurvediske livsstil er for dig som er sund og rask. Forsøg aldrig at være din egen læge. Du kan besøge en uddannet ayurvedisk specialist hvis du er i tvivl. Her vil du blive grundig undersøgt og guidet til et videre forløb. Der findes ayurvediske specialister i Danmark. Du kan også benytte dig af et af de mange udenlandske tilbud. Der findes retreats med yoga og ayurveda overalt i verden. Uanset hvad du føler for, har du taget hul på et unikt emne. Namasté Heidi Vejsnæs Referencer Yoga für ihren Typ, Dr. David Frawley, Sandra Summerfield Kozak, Windpferd. Fuldkommen sundhed, Deepak Chopra. Yoga and Ayurveda, David Frawley. Yoga Vidya i Tyskland,

1. Stræk op og sving forover

1. Stræk op og sving forover Trænings program Din indstilling til dette program, er hvad du får ud af det. Se muligheder fra gang til gang og læg mærke til de øvelser, der gik flydende og nemt. Hvilke er svære og hvordan kan du forbedre

Læs mere

D e 5 T i b e t a n e r e w w w. b a l a n c e n. n e t rite 1

D e 5 T i b e t a n e r e w w w. b a l a n c e n. n e t rite 1 rite 1 Stå som billedet viser med armene strakt ud væk fra kroppen, horisontalt mod gulvet. Drej rundt med uret og hold dig mental koncentreret, så du tæller hver gang du når en omgang. Kan du, så fortsæt

Læs mere

STÆRKE ARME MED YOGA. 24 Af Anna Miller, yogainstruktør Stylist: Charlotte Høyer Foto: wichmann+bendtsen

STÆRKE ARME MED YOGA. 24 Af Anna Miller, yogainstruktør Stylist: Charlotte Høyer Foto: wichmann+bendtsen STÆRKE ARME MED YOGA 24 Af Anna Miller, yogainstruktør Stylist: Charlotte Høyer Foto: wichmann+bendtsen Nej, du behøver ikke at kaste rundt med tunge kettlebells for at få stærke arme. Rolige yogaøvelser

Læs mere

U T K N. Stole gymnastik

U T K N. Stole gymnastik S IN U TR T K N IO Stole gymnastik S I D E 2 S T O L E G Y M N A S T I K Opvarmning 1 Sæt dig godt til rette med ret ryg, men afslappet. Armene hænger ned langs siden. Lænden hviler på ryglænet Åndedræt

Læs mere

Mindfulness Practitioner

Mindfulness Practitioner at forene betyder at forene. Foreningen opstår mellem krop, sind og ånd. Og vi opnår det, når vi retter vores opmærksomhed mod bevægelsen i kroppen og mod oplevelsen i kroppen. Ved at holde fokus på åndedrættet,

Læs mere

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Øvelser for gravide. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Øvelser for gravide. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Øvelser for gravide Patientinformation www.koldingsygehus.dk Bevægeøvelser for ryg og lænd Mange kvinder får problemer med lænde- og bækkensmerter i graviditeten. Det

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION

GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 MUSKELBALANCE OMKRING NAKKEN Det fleste steder i vores krop er knoglerne stablet

Læs mere

TAI CHI 18. Qigong YANG STIL QIGONG FOR BEGYNDERE

TAI CHI 18. Qigong YANG STIL QIGONG FOR BEGYNDERE TAI CHI 18 Qigong YANG STIL QIGONG FOR BEGYNDERE Tai Chi 18 Qigong Tai Chi 18 Qigong er en kombination af Qigong og Tai Chi. Serien består af 18 øvelser, hvor man elegante og lette at lære gennem gentagelser

Læs mere

Sådan finder du din Ayurvedatype

Sådan finder du din Ayurvedatype Sådan finder du din Ayurvedatype Tekst: Nikolai Zederlinn (Spis dig lykkelig) og Metthe Christensen (Feelgood.dk) Layout: Valentin Thomsen Hvad er godt for dig? Nogen mennesker kan bare spise uhæmmede

Læs mere

Øvelser for sengeliggende gravide patienter

Øvelser for sengeliggende gravide patienter Du er gravid og skal være sengeliggende. Det er dog vigtigt for din krop, at muskulaturen bevæges dagligt. Du har derfor fået udleveret denne pjece med øvelser, som kan gøre det mere behageligt for dig

Læs mere

Nakkestræk til siderne Sænk hovedet til venstre side og træk hovedet nedad mod venstre skulder. Sænk hovedet til højre etc Gentag nogle gange.

Nakkestræk til siderne Sænk hovedet til venstre side og træk hovedet nedad mod venstre skulder. Sænk hovedet til højre etc Gentag nogle gange. GLAD YOGA PROGRAM FOR UDVIKLINGSHÆMMEDE SIDDENDE HVILESTILLING: Sæt dig godt til rette på stolen, sid med benene lige ud for kroppen, løft overkroppen, ryggen bliver rank, skuldre og nakke slapper af,

Læs mere

Øvelser til dig med morbus Bechterew

Øvelser til dig med morbus Bechterew Øvelser til dig med morbus Bechterew Vi har udarbejdet et grundlæggende program, som indeholder de øvelser, der er nødvendige, for at du kan bevare bevægeligheden og forebygge, at ryggen bliver krum. Det

Læs mere

Træn maven flad med måtten som redskab

Træn maven flad med måtten som redskab Træn maven flad med måtten som redskab Af Birgitte Nymann www.birgittenymann.dk Double leg extension Det giver øvelsen: Styrker og former balder, baglår og rygmuskler, træner stabiliteten omkring skulderpartiet

Læs mere

KONDITIONS- OG MUSKELTRÆNING - Forslag til træningsprogram ridebukselår/ballefedt

KONDITIONS- OG MUSKELTRÆNING - Forslag til træningsprogram ridebukselår/ballefedt Her finder du 2 forskellige muskeltræningsprogrammer til at styrke din krop helt inde fra og ud programmer som du kan lave hjemme lige når det passer dig. Start med program 1 og gå til program 2, når du

Læs mere

Før du går til lægen

Før du går til lægen 1 Før du går til lægen Det er en god idé at tænke over, hvad du vil sige og spørge om, før du går til lægen. Det er en god idé at skrive de vigtigste ting ned på et stykke papir. Det er god idé at øve

Læs mere

ØVELSER TIL STOLEMOTION ØVELSER TIL STOLEMOTION // 1

ØVELSER TIL STOLEMOTION ØVELSER TIL STOLEMOTION // 1 ØVELSER TIL STOLEMOTION ØVELSER TIL STOLEMOTION // 1 VELKOMMEN... INDHOLD Kære læser Denne folder introducerer dig til stoleøvelser. Det eneste du skal bruge, er en stol uden armlæn. Folderen er udarbejdet

Læs mere

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol ergoforma ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol RYGPROBLEMER ER EN DEL AF HVERDAGEN FOR MANGE Årsagen kan være dårlige arbejdsstillinger, forkert arbejdsstol, manglende

Læs mere

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ SENIORØVELSER 60+ LET - LÅRØVELSE Sæt dig så langsomt ned på en stol som muligt uden at falde det sidste stykke Rejs dig op igen på letteste måde SENIORØVELSER 60+ LET

Læs mere

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen*

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen* Skoliose-Øvelser Sanne Kjeldsteen* *Jeg gør opmærksom på, at jeg hverken er fysioterapeut eller decideret fagperson. Øvelserne i denne e-bog er baseret på mine 10+ års erfaring som underviser i yoga- og

Læs mere

Træningsprogram. Rygklinikken PROMETHEUS h

Træningsprogram. Rygklinikken PROMETHEUS h Træningsprogram Rygklinikken PROMETHEUS h Begynd forsigtigt. Du må ikke få smerter, når du træner. Du må gerne føle at musklerne strækkes, og blive lidt muskeløm af de første træningsomgange. Lav udspændingsprogrammet

Læs mere

SOV GODT Inspiration til en bedre nats søvn

SOV GODT Inspiration til en bedre nats søvn SOV GODT Inspiration til en bedre nats søvn HVORFOR SOVER VI? Vi sover for at få energi til at være vågne. Søvn giver hvile, mens krop og hjerne bearbejder dagens indtryk og genopbygger kroppen. Søvn er

Læs mere

Mave- og rygtræningsøvelser

Mave- og rygtræningsøvelser Mave- og rygtræningsøvelser Rygsøjle twist Det træner du: den dynamiske stabilitet omkring lænd og bækken i samarbejder med hoftens muskler. Du bruger specielt de skrå mavemuskler til at dreje kroppen

Læs mere

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå og baller Birgitte NymaNN

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå og baller Birgitte NymaNN din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå r og baller Tillykke med dit nye træningsprogram på dvd EFFEKT puls er en del af EFFEKT programmet. Øvelserne er funktionelle

Læs mere

sov godt Inspiration til en bedre nats søvn

sov godt Inspiration til en bedre nats søvn sov godt Inspiration til en bedre nats søvn hvorfor sover vi? Vi sover for at få energi til at være vågne. Søvn giver hvile, mens krop og hjerne bearbejder dagens indtryk og genopbygger kroppen. Søvn er

Læs mere

Sådan laver du rygøvelser

Sådan laver du rygøvelser Lav de øvelser, som terapeuten har markeret, og lav det antal gentagelser, der står ved hver enkelt øvelse. KONTAKT OG MERE VIDEN Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Kontakt Fysio- og

Læs mere

Fleksibilitets, balance og styrke screening:

Fleksibilitets, balance og styrke screening: Fleksibilitets, balance og styrke screening: Nedenfor er gennemgået en enkelt kropsscreening test. Den tester din basale fleksibilitet, stabilitet, balance og styrke. En grundig screening kræver op mod

Læs mere

Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital

Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital Næsten alle gravide bør motionere lige så meget som resten af den voksne befolkning. Det vil sige at man som gravid skal holde sig i god form

Læs mere

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING TRILLIUMS CIRKELTRÆNING Med Cirkeltræning kan du inden for en begrænset tid opnå effekt på både styrke, kondition og sundhed. Her får du alle redskaber, der skal til for at dit første cirkelprogram kan

Læs mere

Øvelser med elastik. www.fysiovel.dk

Øvelser med elastik. www.fysiovel.dk Øvelser med elastik Lig på ryggen med bøjede knæ, hoftebredde afstand mellem fødderne og elastikken over lysken. Tag fat om elastikken i hver side ud for hofterne, løft overkroppen og stræk begge arme

Læs mere

Jeg kunne dagen om den gode effekt på både meridianer og chakras, men jeg lader det være op til dig at opleve

Jeg kunne dagen om den gode effekt på både meridianer og chakras, men jeg lader det være op til dig at opleve Ansigtsyoga Ansigtet er kroppens spejl udadtil Her har jeg samlet nogle af de øvelser og teknikker, som jeg holder mest af. Du behøver ikke at lave dem alle, blot et par stykker, gerne 2-3 gange om ugen.

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE

GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE Hellerup Tlf: 39 77 70 70 Lyngby Tlf: 45 93 39 33 Odense Tlf: 65 48 70 70 www.cfrhospitaler.dk 1 Ved en operation for spinalstenose, fjerner man det knoglevæv, der trykker

Læs mere

Øvelsesprogram til patienter efter pladsskabende rygoperation eller diskusprolaps

Øvelsesprogram til patienter efter pladsskabende rygoperation eller diskusprolaps Patientinformation Øvelsesprogram til patienter efter pladsskabende rygoperation eller diskusprolaps - Dekompression eller Diskusprolaps www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Denne pjece indeholder øvelsesprogram

Læs mere

Antistressøvelser for kroppen

Antistressøvelser for kroppen Antistressøvelser for kroppen For bedre at kunne slappe af... har nogle brug for øvelser der sætter gang i kroppen, andre har brug for afspænding. Prøv hvad der virker for dig. At afstresse kroppen handler

Læs mere

stress Yoga mod Her får du tre programmer og 15 forskellige øvelser, der forkæler dit nervesystem, afspænder din krop og styrker dit sind.

stress Yoga mod Her får du tre programmer og 15 forskellige øvelser, der forkæler dit nervesystem, afspænder din krop og styrker dit sind. Yoga stress mod Har du en travl hverdag, eller er du decideret stressramt, så hjælper yoga dig med at finde ro og overskud både fysisk og følelsesmæssigt. Her får du tre programmer og 15 forskellige øvelser,

Læs mere

Motionsplan: Uge 1-6

Motionsplan: Uge 1-6 Motionsplan: Uge 1-6 Her er en god workout, der passer til begyndere. Kan fuldstændigt tilpasses din livstil. Hvis du følger dette program, kan du gøre workout, når det passer dig bedst og uden et kostbart

Læs mere

Hvor smidig vil du være? Uge 1

Hvor smidig vil du være? Uge 1 Hvor smidig vil du være? Uge 1 Smidighedstest Her er en række tests af din smidighed i nogle af de vigtigste bevægelser. Du skal kunne bestå hver test for at have tilstrækkelig bevægelighed til at kunne

Læs mere

zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio For kajakroere påasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcv 15-08-2013

zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio For kajakroere påasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcv 15-08-2013 qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfgh jklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwer tyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæø Basis pilates program zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio

Læs mere

Sådan træner du, når du har graviditetsbetingede bækken- og rygsmerter

Sådan træner du, når du har graviditetsbetingede bækken- og rygsmerter Sådan træner du, når du har graviditetsbetingede bækken- og rygsmerter Formålet med træningen er at forebygge, lindre og/eller afhjælpe graviditetsbetingede smerter og gener i bækken, ryg og underliv.

Læs mere

Søvnproblemer er udbredt blandt voksne danskere, og omfanget af søvnproblemer er afhængigt af elementer som livsstil, adfærd, psykologisk tilstand og

Søvnproblemer er udbredt blandt voksne danskere, og omfanget af søvnproblemer er afhængigt af elementer som livsstil, adfærd, psykologisk tilstand og Sov godt Søvnproblemer er udbredt blandt voksne danskere, og omfanget af søvnproblemer er afhængigt af elementer som livsstil, adfærd, psykologisk tilstand og faktorer i det omgivende miljø. Undersøgelser

Læs mere

SMERTER OG NEDSLIDNING. Øvelser tungt fysisk arbejde

SMERTER OG NEDSLIDNING. Øvelser tungt fysisk arbejde SMERTER OG NEDSLIDNING Øvelser tungt fysisk arbejde Arbejdsmiljø København (AMK) er Københavns Kommunes rådgiver om arbejdsmiljø og arbejdsliv. Vi arbejder på tværs af kommunens syv forvaltninger, hvor

Læs mere

Gravide med ryg- og bækkensmerter

Gravide med ryg- og bækkensmerter Denne pjece er udgivet af Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi i september 2009. Tekst & Redaktion: Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi. Layout: Design 03 Illustration: Mikkel

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION

GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 DE FØRSTE DAGE Denne pjece indeholder øvelser til den første fase efter din

Læs mere

Nederste del af ryggen Stræk

Nederste del af ryggen Stræk Stretching fitnessfaq.info Nederste del af ryggen Stræk Denne øvelse er designet til at forbedre fleksibilitet og fremme afslapning. Lig på ryggen med benene udvidet og dine arme på dine sider. Træk vejret

Læs mere

CORETRÆNINGS PROGRAM LSK-TRI EFTERÅRET 2013

CORETRÆNINGS PROGRAM LSK-TRI EFTERÅRET 2013 CORETRÆNINGS PROGRAM LSK-TRI EFTERÅRET 2013 Øvelserne bør gentages 4 gange ugentligt. Øvelse Planken Diagonal løft Mavebøjninger (korte) Mavebøjninger (høje) Squats Squats på 1 ben Sideplanken Rygstræk

Læs mere

Information og træningsprogram til hjertepatienter

Information og træningsprogram til hjertepatienter Patientinformation Information og træningsprogram til hjertepatienter Velkommen til Vejle Sygehus Fysioterapien 1 2 Rev. okt. 2010 Information om fysisk aktivitet Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle voksne

Læs mere

Denne pjece er udgivet af Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi

Denne pjece er udgivet af Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi Denne pjece er udgivet af Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi i september 2009. Tekst & Redaktion: Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi. Layout: Design 03 Illustration: Mikkel

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram Viivaa genoptræningsprogram Bryst. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram Viivaa genoptræningsprogram Bryst. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Overkrop 3 Lig med det nederste af ryggen på bolden og god afstand mellem benene. Stræk armene op over hovedet og forsøg at lade resten af kroppen ligge afslappet. Når der mærkes stræk i ryggen og

Læs mere

ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 1.3 1.4. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem.

ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 1.3 1.4. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem. ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 Elastik føres under stolesædet. Bøj og stræk albuerne skiftevis med hver arm. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem. 1.3 1.4 Elastik føres under stolesædet.

Læs mere

stærk & stram Guide Sådan træner du maven sider Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

stærk & stram Guide Sådan træner du maven sider Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Scanpix Guide Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 16 sider Sådan træner du maven stærk & stram Styrk kroppens holdning med Krisztina Maria Guide til stærk og stram mave 2 Træn

Læs mere

En uges træningsprogram til Gravide

En uges træningsprogram til Gravide Mandag: Hjemmeworkout: Varm op i 5 min. med lidt forskellige stræk øvelser, bøj og stræk i benene, sving armene, og læn dig fra side til side, så kroppen lige løsnes op først. 10 x Langsom squat Stå i

Læs mere

for kvinder Øvelseskort med 12 ugers fitnesstræning

for kvinder Øvelseskort med 12 ugers fitnesstræning Øvelseskort med 12 ugers fitnesstræning ØVELSESKORT MED FITNESSTRÆNING Med disse kort i hånden står du med fitnessdelen af vores 12 ugers koncept: Fodbold Fitness. 12 kort ét til hver uge der indeholder

Læs mere

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner side 2 Tillykke med dit nye træningsprogram på dvd Dette program er inspireret af german volume training, som er kendt som en af de hurtigste

Læs mere

Høje knæløft på stedet Gentag X med hvert

Høje knæløft på stedet Gentag X med hvert Høje knæløft på stedet Gentag 15-20 X med hvert ben. Styrke af benene Rejs/sæt dig med arme krydset foran kroppen. Ret dig helt op hver gang. Gentag 10-20 X Sving benet tungt og afslappet frem og tilbage

Læs mere

Har du også et ømt punkt? AquaPunkt

Har du også et ømt punkt? AquaPunkt Har du også et ømt punkt? AquaPunkt Hvor er dit ømme punkt? I lænden, knæet eller et helt tredje sted? Du er ikke alene. Over halvdelen af os har i de sidste par uger haft ondt i led, ryg eller muskler.

Læs mere

Styrketræning. Primære store muskelgrupper: Bug, ryggen, hoftebøjere, ballerne, hasen, knæstrækkere,, læggen.

Styrketræning. Primære store muskelgrupper: Bug, ryggen, hoftebøjere, ballerne, hasen, knæstrækkere,, læggen. Primære store muskelgrupper: Bug, ryggen, hoftebøjere, ballerne, hasen, knæstrækkere,, læggen. Sekundære muskelgrupper : Indad-/udadførere, armstrækkere og bøjere, nakke og skuldermuskler, brystmuskler.

Læs mere

Kropsrejsen. Bemærkninger: Beskrivelse af øvelse:

Kropsrejsen. Bemærkninger: Beskrivelse af øvelse: Kropsrejsen Læg dig på gulvet, så fladt som muligt. Lad arme og ben hvile på gulvet. Luk øjnene, hvis det føles behageligt. Ret opmærksomheden mod kroppens kontakt til underlaget. Ved hver kropsdel kan

Læs mere

Sådan træner du efter brystrekonstruktion med væv fra maven (DIEP-lap)

Sådan træner du efter brystrekonstruktion med væv fra maven (DIEP-lap) Sådan træner du efter brystrekonstruktion med væv fra maven (DIEP-lap) Du har fået lavet en rekonstruktion af dit bryst og skal nu i gang med genoptræningen. I denne pjece finder du vores anvisninger til,

Læs mere

guide Fra tyndfed til fit for fight sider Ud af comfortzonen med Krisztina Maria August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

guide Fra tyndfed til fit for fight sider Ud af comfortzonen med Krisztina Maria August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Iris guide August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 10 sider Guide: Sådan bliver du stærk Fra tyndfed til fit for fight Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Krisztina Maria INDHOLD

Læs mere

SKOVFITNESS. SKOVFITNESS er et supplement til din løbetræning. Det er nemlig

SKOVFITNESS. SKOVFITNESS er et supplement til din løbetræning. Det er nemlig SKOVFITNESS SKOVFITNESS er et supplement til din løbetræning. Det er nemlig oplagt at bruge naturen til at trænede muskler, der ikke bliver brugt, når du løbetræner. Der mange gode grunde til at træne

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning skulderskader. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning skulderskader. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Nakke 3 Placér begge hænder på hovedet og træk forsigtig ned mod brystet således at det strækker i nakken. Hold stillingen 15-20 sek. 2 - Nakke 1 Placér den ene hånd på hovedet og træk forsigtig hovedet

Læs mere

Ondt. i ryggen? Dit liv

Ondt. i ryggen? Dit liv Sundhed Livs store serie om sundhed Dit sunde liv Hver måned går vi i dybden med din sundhed: marts: underlivet april: overgangsalderen maj: hold vægten i balance juni: solen og din hud juli: pas på hjertet

Læs mere

Træning ved hofte-/lyskeskader

Træning ved hofte-/lyskeskader Vi anbefaler, at du udfører øvelserne efter vejledning af en fysioterapeut Hvad er en hofte-/lyskeskade Hofte-/lyskeskader er ofte komplicerede og langvarige. Det er ikke ualmindeligt, at genoptræningen

Læs mere

Bevægelse og motion - inspirationsøvelser til kredsløb

Bevægelse og motion - inspirationsøvelser til kredsløb Bevægelse og motion - inspirationsøvelser til kredsløb Tidsgruppe 0 10 minutter: Hofteløft En god øvelse der træner både baglår, baller og det nederste af ryggen. Øvelsen bruges til at træne forskellige

Læs mere

Øvelserne er gode som forebyggelse af rygproblemer samt vedligeholde af den sunde ryg. Husk at opsøge din behandler, hvis du har smerter i ryggen.

Øvelserne er gode som forebyggelse af rygproblemer samt vedligeholde af den sunde ryg. Husk at opsøge din behandler, hvis du har smerter i ryggen. Øvelser 5 effektive øvelser for mave og ryg - helt uden redskaber 18-07-2007 kl. 23:12 af Lotte Paarup Herunder har vi samlet 5 effektive øvelser, som styrker og stabiliserer rygsøjlen. Øvelserne kræver

Læs mere

TIL PATIENTER OPERERET FOR DISCUSPROLAPS I LÆNDEN I DAGKIRURGISK CENTER

TIL PATIENTER OPERERET FOR DISCUSPROLAPS I LÆNDEN I DAGKIRURGISK CENTER ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 2210 (i tidsrummet kl. 8-15) TIL PATIENTER OPERERET FOR DISCUSPROLAPS I LÆNDEN I DAGKIRURGISK CENTER Ophavsretten tilhører Kommunikationsafdelingen, AS, 10/2007-0216

Læs mere

Fordøjelsen er af stor betydning for kroppens og sindets sundhed. Og mange sygdomme kunne undgås, hvis fordøjelsen fungerede optimalt.

Fordøjelsen er af stor betydning for kroppens og sindets sundhed. Og mange sygdomme kunne undgås, hvis fordøjelsen fungerede optimalt. Sundhed er at lytte Forøg dit velvære med gode råd om mad og sundhed Nicolay Marcus Zederlinn FLOWFOOD Indledning Her er en lille bog med gode råd om mad og sundhed. Hvert enkelt af rådene kan du erfare

Læs mere

Træning med Redondobold

Træning med Redondobold Øvelse 1 Rygstræk Læn forover med strakte arme og bolden mellem hænderne. Spænd i maven. Løft armene så langt op du kan uden at bukke armene. Øvelsen kan mærkes på skuldre og øvre ryg. Øvelse 2 Squat med

Læs mere

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der arbejder i tog

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der arbejder i tog Gode øvelser til dig, der arbejder i tog - det virker! Bevægelse er meget vigtig for at undgå ømhed i muskler og led. Derfor har vi samlet en række gode øvelser, som du kan foretage i løbet af din arbejdsdag

Læs mere

Velkommen til forvandl dit liv til et festfyrværkeri s workshop

Velkommen til forvandl dit liv til et festfyrværkeri s workshop Velkommen til forvandl dit liv til et festfyrværkeri s workshop Kære skønne kvinde. Tillykke med du har valgt at investere tid i dig selv. For at du får mest mulig ud af materialet. Anbefaler jeg at du

Læs mere

VÆR OPMÆRKSOM PÅ KONTAKT OG MERE VIDEN GODE RÅD

VÆR OPMÆRKSOM PÅ KONTAKT OG MERE VIDEN GODE RÅD Du er gravid og skal være sengeliggende. Alligevel er det vigtigt for din krop og psyke at være fysisk aktiv, også selvom det bliver i reduceret omfang. Når du er fysisk aktiv forebygger du: tab af muskel-

Læs mere

Sådan mikrotræner du på 5 minutter

Sådan mikrotræner du på 5 minutter Sådan mikrotræner du på 5 minutter I denne guide får du to træningsprogrammer med øvelser, du kan have med dig over alt. Print og tag med. Af Line Felholt, 15. december 2012 03 Soldater-træning på 5 minutter

Læs mere

13 min 10 minutters Øvelse i at sidde på stolen og koncentrere sig (med fokus på åndedræt).

13 min 10 minutters Øvelse i at sidde på stolen og koncentrere sig (med fokus på åndedræt). Lektion 5: Om Koncentration 10 min Tanker om tanker, ro og koncentration Eleverne deles i 3 grupper, hvor der sidder en Skulk/lærer med i hver gruppe. Læreren har evalueringsspørgsmål og skal få bragt

Læs mere

Få ro på - guiden til dit nervesystem

Få ro på - guiden til dit nervesystem Få ro på - guiden til dit nervesystem Lavet af Ida Hjorth Karmakøkkenet Indledning - Dit nervesystems fornemmeste opgave Har du oplevet følelsen af at dit hjerte sidder helt oppe i halsen? At du mærker

Læs mere

Skadesforbyggende øvelser

Skadesforbyggende øvelser Ankel Skadesforbyggende øvelser 1. Ankel 2 & 2 balance Stå på et ben, undgå overstræk i standknæet, sæt håndfladerne mod hinanden og pres dem mod hinanden i mens der spændes i maven (navlen suges ind)

Læs mere

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter. 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange.

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter. 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. Lektion: 1 ud af 12 Rytmisk vejrtrækning og vandret kropsposition Opvarmning 5 min Valgfri. Varm musklerne op i roligt tempo. Rytmisk vejrtrækning 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. 1. Hold

Læs mere

Øvelser for gravide i vand

Øvelser for gravide i vand Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Øvelser for gravide i vand Patientinformation www.koldingsygehus.dk I løbet af graviditeten er det vigtigt, at du holder dig i god form. Det er en god idé at træne 1

Læs mere

Opvarmningsprogram. Billede af øvelse. Antal gentagelser/ varighed. Øvelse. Variant. 8 gentagelser til hver side Sidde / stå

Opvarmningsprogram. Billede af øvelse. Antal gentagelser/ varighed. Øvelse. Variant. 8 gentagelser til hver side Sidde / stå Træningsprogram 0 Opvarmningsprogram Øvelse Stræk dig skiftevis søger op mod loftet 8 gentagelser til hver side Sidde / stå Svaje ned strit med numsen og runde op kig ind på maven Kør skuldrene rundt -

Læs mere

Øvelsesprogram til knæ-opererede

Øvelsesprogram til knæ-opererede Patientinformation Øvelsesprogram til knæ-opererede www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Øvelsesprogram til knæ-opererede Denne pjece indeholder øvelsesprogram til dig, der er blevet opereret i knæet.

Læs mere

Sæt dig på kanten af stolen (helst uden armlæn) og sørg for, at benene er placeret i ret vinkel.

Sæt dig på kanten af stolen (helst uden armlæn) og sørg for, at benene er placeret i ret vinkel. At sidde på stolen Sæt dig på kanten af stolen (helst uden armlæn) og sørg for, at benene er placeret i ret vinkel. Tempo Udfør øvelserne i det tempo du føler, er behageligt. Variere gerne tempoet. I balanceøvelser

Læs mere

Guide: Frygt ikke styrketræning

Guide: Frygt ikke styrketræning Guide: Frygt ikke styrketræning Kvinder i alle former har gavn af styrketræning. Og nej, kvinder får ikke store muskler af at styrketræne. Af Krisztina Maria, februar 2013 03 Frygt ikke styrketræning 05

Læs mere

Information og øvelser til kvinder, der har fået fjernet en knude i brystet

Information og øvelser til kvinder, der har fået fjernet en knude i brystet Information og øvelser til kvinder, der har fået fjernet en knude i brystet EFTER DIN OPERATION Denne pjece er til dig, der har fået fjernet en knude i brystet. Heri finder du information, råd og øvelser,

Læs mere

TIL PATIENTER OPERERET FOR PROLAPS/STENOSE I LÆNDEN PÅ NEUROKIRURGISK AFSNIT

TIL PATIENTER OPERERET FOR PROLAPS/STENOSE I LÆNDEN PÅ NEUROKIRURGISK AFSNIT ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 2210 (i tidsrummet kl. 8-15) TIL PATIENTER OPERERET FOR PROLAPS/STENOSE I LÆNDEN PÅ NEUROKIRURGISK AFSNIT Ophavsretten tilhører Kommunikationsafdelingen,

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning forlår. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning forlår. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Inderside lår 4 Stå med spredte ben og lad benene glide langsomt fra hinanden til det strækker på indersiderne af lårene. Hold 15-20 sek. 2 - Yderside lår 2 Stå med siden til væggen og støt dig med

Læs mere

Begynderens guide til

Begynderens guide til Begynderens guide til YOGA & MEDITATION Søgen efter stilhed og indre ro bliver i højere og højere grad efterspurgt i en tid, hvor de fleste har en travl hverdag. Når arbejde og fritid flyder sammen, og

Læs mere

Den lille sol s rejse

Den lille sol s rejse Den lille sol s rejse - Kropsskanning Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Læses inden start: Du skal nu til at guide dit barn gennem denne skønne meditation. Jeg vil her inden meditationen starter guide

Læs mere

Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op

Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op Du er blevet opereret i hjertet og har fået dit brystben skåret op. Det betyder, at din vejrtrækning er påvirket efter

Læs mere

AFSPÆNDINGSØVELSER FOR PILOTER

AFSPÆNDINGSØVELSER FOR PILOTER AFSPÆNDINGSØVELSER FOR PILOTER Som pilot sidder du meget ned i løbet af en arbejdsdag. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at styrke og bevæge din krop, når det er muligt. Her er nogle gode øvelser,

Læs mere

Fysio- og Ergoterapi

Fysio- og Ergoterapi ØVELSE 1 Stå med afstand mellem benene. Før vægten fra side til side. Bøj let i det ben, du lægger vægten på. ØVELSE 2 Stå med det ene ben foran det andet. Før skiftevis vægten fra det forreste til det

Læs mere

Sådan træner du, når du har fået lavet en rekonstruktion

Sådan træner du, når du har fået lavet en rekonstruktion Sådan træner du, når du har fået lavet en rekonstruktion af brystet med protese Du har fået lavet en rekonstruktion af dit bryst med en protese. Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til,

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning overarm. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning overarm. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Triceps og bryst Stå med front mod væggen, Placer begge hænder bag hovedet og albuerne mod væggen. Pres overkroppen frem og ned til det strækkes på bagsiden af overarmene. Hold 15-20 sek. og byt arm.

Læs mere

Fladere mave på 7 dage

Fladere mave på 7 dage Fladere mave på 7 dage følg nedenstående i 7 dage og du kan ikke undgå at have en smallere talje bagefter. - Spis proteiner til alle måltider; æg, fisk, kylling, kalkun, svinekød, oksekød osv. Spis 500-600

Læs mere

AquaMama. Vandtræning for gravide

AquaMama. Vandtræning for gravide AquaMama Vandtræning for gravide AquaMama AquaMama er seks effektive øvelser, der holder dig i form, mens maven vokser. Øvelserne er udviklet af Gigtforeningen i samarbejde med Rigshospitalets specialister.

Læs mere

stærk holdning Guide Guide: Træn dig til en sider Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Ud af comfortzonen med Krisztina Maria

stærk holdning Guide Guide: Træn dig til en sider Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Foto: Scanpix Guide Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 14 sider Guide: Træn dig til en stærk holdning Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Få en god holdning INDHOLD: Få en stærk

Læs mere

Yoga til efterårsferien

Yoga til efterårsferien ÅNDEDRÆTTET Lig på gulvet på et tæppe eller en yogamåtte: Mærk din krop, start fra fødderne og scan kroppen. Vend opmærksomheden mod vejrtrækningen, begynd langsomt at strække udåndingen lidt længere end

Læs mere

Øvelser for sengeliggende gravide patienter

Øvelser for sengeliggende gravide patienter Du er gravid og skal være sengeliggende. Det er dog vigtigt for din krop, at muskulaturen bevæges dagligt. Du har derfor fået udleveret denne pjece med øvelser, som kan gøre det mere behageligt for dig

Læs mere

xxx MARTS 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Læs her hvordan du: FOREBYG LØBESKADER 1sid2er 5 effektive øvelser 4 ekstra øvelser

xxx MARTS 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Læs her hvordan du: FOREBYG LØBESKADER 1sid2er 5 effektive øvelser 4 ekstra øvelser xxx MARTS 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Læs her hvordan du: FOREBYG LØBESKADER 1sid2er 5 effektive r 4 ekstra r Foto: Scanpix Forebyg løbeskader med 5 effektive r Af Mai Libach Hansen

Læs mere

R E S T O R A T I V Y O G A

R E S T O R A T I V Y O G A R E S T O R A T I V Y O G A S L A P A F I K R O P, S I N D O G S J Æ L M I E F A B R I C I U S Restorativ Yoga Restorativ Yoga er en af mine egne yoga favoritter. I denne mini e bog deler jeg nogle af

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram FRISK-genoptræning albue generelt. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram FRISK-genoptræning albue generelt. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Triceps og bryst Stå med front mod væggen, Placer begge hænder bag hovedet og albuerne mod væggen. Pres overkroppen frem og ned til det strækkes på bagsiden af overarmene. Hold 15-20 sek. og byt arm.

Læs mere

1. Gå i rask tempo i 1 3 min. Kig frem. Gentag efter kort pause (4 gange).

1. Gå i rask tempo i 1 3 min. Kig frem. Gentag efter kort pause (4 gange). Vandrende pind & Ugle Her får du grundtræning af hele kroppen. Du får trænet dit kredsløb og din balance og styrket arme, ben, mave og ryg. Dertil trænes en bedre bevægelighed i corpus (mave/ryg regionen).

Læs mere