ved tredjemands udarbejdelse af nye energimærker for ejendommene beliggende [...] og [...].

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ved tredjemands udarbejdelse af nye energimærker for ejendommene beliggende [...] og [...]."

Transkript

1 (Besparelser i energiforbruget) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax ekn@ekn.dk Energikonsulent [...] over Energistyrelsen af 24. november 2009 inddragelse af beskikkelse som energikonsulent Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand, professor, dr.polit. Chr. Hjorth-Andersen Professor, cand.jur. & Ph.D. Bent Ole Gram Mortensen Seniorforsker, civilingeniør Kirsten Engelund Thomsen Sekretariatschef Jørgen K. Nielsen Energistyrelsens afgørelse af 24. november 2009 ændres for så vidt angår inddragelsen af klagers personlige beskikkelse som energikonsulent til en advarsel. Energistyrelsens afgørelse af 24. november 2009 stadfæstes for så vidt angår pålægget om at afholde omkostningerne ved tredjemands udarbejdelse af ny energimærker for ejendommene beliggende [...] og [...]. Ved brev af den 19. december 2009 har energikonsulent og arkitekt [...] (herefter benævnt klager) indbragt Energistyrelsens afgørelse af 24. november 2009 for Energiklagenævnet. Ved afgørelsen inddrog Energistyrelsen klagers personlige beskikkelse som energikonsulent og pålagde klager at afholde omkostningerne ved tredjemands udarbejdelse af nye energimærker for ejendommene beliggende [...] og [...]. Sagens baggrund Energistyrelsen har truffet afgørelse om at inddrage klagers personlige beskikkelse som energikonsulent samt pålagt klager at betale omkostningerne ved tredjemands berigtigelse af to energimærker. Energistyrelsens afgørelse er truffet på baggrund af tre tidligere afgørelser, som styrelsen har truffet vedrørende klagers virke som energikonsulent: CVR/SE-nr

2 Energistyrelsen tildelte ved afgørelse af 29. september 2008 klager en advarsel i forbindelse med konkursen af selskabet [...]. I afgørelsen lagde Energistyrelsen vægt på, at klager ikke havde informeret styrelsen om, at selskabet var begæret opløst, ligesom klager heller ikke havde informeret om, at selskabet var under konkursbehandling. Energistyrelsen lagde endvidere vægt på, at klager, i perioden fra begæringen om opløsning blev fremsat af Erhvervs- og Selskabsstyrelsen og frem til efter dekretet om konkursbehandling, fortsatte med at indberette energimærker. Energistyrelsen vurderede på denne baggrund, at der var tale om en alvorlig fejl og tildelte som anført klager en advarsel. Ved teknisk revision af energimærkningen af ejendommen [...], fandt Energistyrelsen, at der var væsentlige bemærkninger til energimærket. Fejlene bestod i følgende fejl i inddata: manglende registrering af væg og manglende registrering af vindue. Styrelsen pålagde derfor ved afgørelse af 20. oktober 2008 klager at udarbejde et nyt energimærke for ejendommen. Energimærket skulle i udkast sendes til FEMsekretariatet. Side 2 af 15 Energistyrelsen konstaterede efter teknisk revision, at der til energimærket for ejendommen [...], var væsentlige bemærkninger. Fejlene bestod i følgende fejl i inddata: forkert ansættelse af arealer samt b- faktor for gulve, forkert angivelse af b-faktor for arealer med gulvvarme, forkert ansættelse af arealer, konstruktioner og isolering i forbindelse med registrering af facader og fem ydervægge samt manglende/forkert registrering af vinduer. Fejlene bestod endvidere i følgende fejl i forbindelse med bygningsgennemgangen: manglende registrering af tre komponenter og fire komponenter registreret med fejl. Klager blev herefter ved Energistyrelsens afgørelse af 20. februar 2009 pålagt at udarbejde et nyt energimærke for ejendommen. Udkastet til det nye energimærke for ejendommen skulle ligeledes sendes til FEMsekretariatet. Det fremgår af den påklagede afgørelse af 24. november 2009, at de to nye energimærker ikke blev modtaget i FEM-sekretariatet, jf. nedenfor. I forbindelse med sagens behandling anmodede klager ved brev af 24. januar 2010 Energiklagenævnet om, at klagen af 19. december 2009 blev tillagt opsættende virkning. Ved afgørelse af 24. februar 2010 (j.nr ) imødekom Energiklagenævnet anmodningen om opsættende virkning delvist. Energiklagenævnet imødekom således ikke anmodningen om opsættende virkning for så vidt angår Energistyrelsens afgørelse om at fratage klager dennes personlige beskikkelse som energikonsulent. Energiklagenævnet imødekom dog anmodningen om opsættende virkning for så vidt angår pålægget om at afholde omkostningerne til udarbejdelse af de to nye energimærker.

3 Energiklagenævnets afgørelse om opsættende virkning (j.nr ) er offentliggjort på nævnets hjemmeside i anonymiseret form: Sagen for Energiklagenævnet drejer sig herefter om, hvorvidt klagers personlige beskikkelse som energikonsulent skal inddrages, jf. 44 i bekendtgørelse nr. 228 om energimærkning af bygninger 1 (herefter benævnt bekendtgørelse nr. 228). Sagen drejer sig endvidere om, hvorvidt klager skal pålægges at betale omkostningerne ved tredjemands udarbejdelse af nye energimærker for ejendommene beliggende [...] og [...]. Den påklagede afgørelse Af Energistyrelsens afgørelse af 24. november 2009 fremgår bl.a. følgende: [ ] Inddragelse af din beskikkelse som energikonsulent Energistyrelsen finder, at din personlige beskikkelse som energikonsulent skal inddrages med virkning fra dags dato. Side 3 af 15 Energistyrelsens afgørelse er truffet i henhold til 44, stk. 1, nr. 2 i bekendtgørelse nr. 228 af 7. april 2008 om energimærkning af bygninger. Baggrund for Energistyrelsens afgørelse Af 44, stk. 1, nr. 2 i bekendtgørelse nr. 228 af 7. april 2008 om energimærkning af bygninger fremgår det, at Energistyrelsen kan inddrage en personlig beskikket energikonsulents beskikkelse, hvis vedkommende uanset en advarsel som nævnt i 43, stk. 2 begår yderligere alvorlige eller gentagne overtrædelser af forpligtelser, som er nævnt i 43, stk. 1. Af 43, stk. 2 fremgår det, at Energistyrelsen kan tildele personligt beskikkede energikonsulenter en advarsel ved alvorlige eller gentagne fejl og mangler samt overtrædelser som nævnt i stk. 1. Af 43, stk. 1 fremgår det, at Energistyrelsen overfor personligt beskikkede energikonsulenter kan påtale fejl og mangler i energimærkninger og andre ydelser, som den personligt beskikkede energikonsulent udfører i sin egenskab af personligt beskikket 1 Bekendtgørelse nr. 228 af 7. april 2008 om energimærkning af bygninger med senere ændringer.

4 energikonsulent, samt energikonsulentens overtrædelser af forpligtelser ifølge 38, 40 og 41. Af 43, stk. 3 fremgår det, at Energistyrelsen kan pålægge en personligt beskikket energikonsulent at berigtige fejl og mangler i en energimærkning. Af 38, stk. 2, nr. 2 fremgår det, at de personligt beskikkede energikonsulenter og certificerede energimærkningsfirmaer skal følge anvisninger fra Energistyrelsen, FEM-sekretariatet, teknisk revisor og markedsovervågningsfunktionen i forbindelse med behandlingen af sager om henholdsvis klager over energimærkning, teknisk revision, skrivebordskontrol eller markedsovervågning. Den 29. september 2008 tildelte Energistyrelsen dig en advarsel som følge af de konstaterede fejl i forbindelse med firmaets [...] konkurs. Side 4 af 15 Den 20. oktober 2008 traf Energistyrelsen afgørelse i sagen vedrørende den tekniske revision af energimærkningen af ejendommen beliggende [...]. Energistyrelsen fandt, at der var væsentlige bemærkninger til energimærket, ligesom du blev pålagt at foretage en ny energimærkning af den pågældende ejendom. Af den vedlagte vejledning fremgik det, at udkast til nyt energimærke skulle indsendes inden 14 dag til FEM-sekretariatet til godkendelse. Udkastet til det nye energimærke er imidlertid aldrig modtaget i FEM-sekretariatet til trods for gentagne rykkere såvel mundtligt som skriftligt. Den 20. februar 2009 traf Energistyrelsen afgørelse i sagen vedrørende den tekniske revision af energimærkningen af ejendommen beliggende [...]. Energistyrelsen fandt, at der var væsentlige bemærkninger til energimærket, ligesom du blev pålagt at foretage en ny energimærkning af den pågældende ejendom. Af den vedlagte vejledning fremgik det, at udkast til nyt energimærke skulle indsendes inden 4 uger til FEM-sekretariatet til godkendelse.

5 Udkastet til det nye energimærke er imidlertid heller aldrig modtaget i FEM-sekretariatet. Også i denne sag, har der været gentagne rykkere såvel mundtligt som skriftligt. Under hensyntagen til den tildelte advarsel og baggrunden herfor, sagerne udtaget til teknisk revision, hvori der har været konstateret væsentlige fejl og mangler i de af dig udarbejdede energimærker, samt det forhold at du på trods af pålæg fra Energistyrelsen ikke har udarbejdet nye energimærker, finder Energistyrelsen, at din personlige beskikkelse som energikonsulent skal inddrages, idet forholdene samlet set anses for at være af så alvorlig og grov karakter, at Energistyrelsen ikke længere finder dig egnet til at virke som energikonsulent under ordningen. Der henvises herved til bestemmelsen i bekendtgørelse nr. 228 af 7. april 2008, 44, stk. 1, nr. 2. Side 5 af 15 Energistyrelsen finder endvidere, at du som følge af ovennævnte samtidig skal pålægges at afholde omkostningerne til udarbejdelsen af nye energimærker i sagerne om henholdsvis [...] og [...]. Der henvises i den forbindelse til bestemmelsen i 39, stk. 3 i bekendtgørelse nr. 228 af 7. april 2009, hvoraf det fremgår, at såfremt der påvises fejl eller mangler i en energimærkning, jf. 43, stk. 3 eller 4, kan Energistyrelsen, når særlige omstændigheder taler for det, pålægge det registrerede energikonsulentfirma, hvori den pågældende personligt beskikkede energikonsulent var beskæftiget på indberetningstidspunktet, eller det certificerede energimærkningsfirma at tilbagebetale honoraret for energimærkningen til den, der har ladet energimærkningen udarbejde, eller at betale omkostningerne ved at lade en anden personligt beskikket energikonsulent eller et andet certificeret energimærkningsfirma udarbejde en ny energimærkning til den, der har fået energimærkningen udleveret efter 6, stk. 1 i lov om fremme af energibesparelser i bygninger. [ ] Klagers bemærkninger og synspunkter Klager finder, at Energistyrelsens afgørelse af 24. november 2009 skal ændre således, at klagers personlige beskikkelse som energikonsulent ikke bliver inddraget. Til støtte herfor har klager navnlig anført følgende: Klager erkender at have begået fejl. Klager mener dog, at Energistyrelsen ikke har villet høre klagers bemærkninger i forbindelse med styrelsens afgørelse.

6 Klager har været energikonsulent i 13 år uden væsentlige bemærkninger, hvorfor klager finder det urimeligt, at klagers beskikkelse inddrages på baggrund af en enkelt fejl. Som følge af it-mæssige ændringer har klager ikke længere adgang til det oprindelige energimærke vedrørende ejendommen [...]. Klager har derfor i stedet tilbudt at udarbejde et nyt energimærke, men dette er blevet afslået. Vedrørende ejendommen [...], har klager den 1. oktober 2007 skrevet til ejendomsmægleren, men denne har aldrig vendt tilbage. [...] gik konkurs, da klager ikke modtog betaling for flere af de energirapporter, som klager havde udarbejdet. Dette har bl.a. medført, at klager har været nødsaget til at skille sig af med en ejerlejlighed, sit sommerhus og en bil. En inddragelse af den personlige beskikkelse som energikonsulent vil fratage klager dennes sidste indtægtsgrundlag, idet arbejdet som arkitekt på grund af den generelle finansielle situation ikke indbringer klager nogen indtægt. Klager er 61 år gammel og har arbejdet som selvstændig i det meste af dennes arbejdsliv. Såfremt klagers personlige beskikkelse som energikonsulent inddrages, vil klager blive nødsaget til at modtage kontanthjælp. Side 6 af 15 En certificeringsproces af firmaet er sat i gang. Energistyrelsen bemærkninger og synspunkter Energistyrelsen finder, at afgørelsen af 24. november 2009 bør stadfæstes. Energistyrelsen henviser i den forbindelse til begrundelsen i afgørelsen. Til støtte for en stadfæstelse af afgørelsen har Energistyrelsen herudover navnlig anført følgende: Energistyrelsens afgørelse af 24. november 2009 er truffet ud fra en samlet vurdering i forhold til advarslen af 29. september 2008 og afgørelserne vedrørende de to energimærker, der var udtaget til teknisk revision, d.v.s. energimærkerne for energimærker for ejendommene beliggende [...] og [...]. Energistyrelsen har endvidere lagt vægt på, at klager, på trods af pålæg herom, ikke har udarbejdet nye energimærker for ejendommene. Afgørelsen er således ikke truffet på grundlag af en enkelt fejl. Energistyrelsen har ikke adgang til databaserne 13 år tilbage. Energistyrelsen kan således ikke se, hvorvidt klager i tiden siden sin beskikkelse som energikonsulent har haft yderligere sager, hvori der er kon-

7 stateret væsentlige fejl i de udarbejdede energimærker. I de energimærker, som klager har udarbejdet de seneste år, og som har været udtaget til teknisk revision, har der imidlertid været væsentlige bemærkninger til, jf. de to energimærker for ejendommene beliggende [...] og [...]. Energistyrelsen bemærker, at der er korrekt, at der i visse tilfælde kan være vanskeligheder med at få adgang til tidligere udarbejdede energimærker, idet programversionen er ændret, eller programmet er udgået siden udarbejdelsen af energimærket. Under disse omstændigheder accepterer Energistyrelsen dog normalt, at udkastet til et nyt energimærke udarbejdes i en nyere version eller et nyt program under forudsætning af, at de påpegede forhold i den trufne afgørelse respekteres. Klager har imidlertid ikke hverken foreslået eller taget initiativ hertil over for Energistyrelsen. Energistyrelsen kan dog ikke udelukke, at klager har foreslået dette enten over for ejerne af de respektive ejendomme eller overfor ejendomsmægleren. Side 7 af 15 Det væsentlige i sagen er dog, at klager trods gentagne rykkere, såvel skriftlige som mundtlige, har undladt at efterleve Energistyrelsens afgørelser i sagerne om de tekniske revisioner inden for de angivne frister. Klager har gentagne gange lovet dels at bringe sagerne i orden og dels at vende tilbage om sagerne. Klager har dog ikke efterlevet disse løfter. Klager har således ikke forsøgt at efterleve de retningslinier, som Energistyrelsen har udstukket, ligesom klager heller ikke har opfyldt sine forpligtelser som beskikket energikonsulent. Efter Energistyrelsens vurdering er dette forhold, sammenholdt med de øvrige forhold, af så alvorlig og grov karakter, at klager ikke længere er egnet til at virke som beskikket energikonsulent under ordningen, jf. 44, stk. 1, nr. 2, i bekendtgørelse nr Det forhold, at flere af klagers kunder efter det oplyste ikke har betalt for de udarbejdede energimærkningsrapporter, er alene en sag mellem klager og de pågældende kunder. Dette kan ikke anses for en formildende omstændighed og er i øvrigt et forhold, som Energistyrelsen ikke kan gå nærmere ind i. Retsgrundlag Kapitel 14 i bekendtgørelse nr. 228 om energimærkning af bygninger indeholder reglerne om inddragelse af personlig beskikkelse som energikonsulent. Bekendtgørelsen er udstedt med hjemmel i lov om fremme af energibesparelser i bygninger 2. Af bekendtgørelsen fremgår bl.a. følgende: 2 Lov nr. 585 af 24. juni 2005 med senere ændringer.

8 [ ] Kapitel 13 De personligt beskikkede energikonsulenters, de registrerede energikonsulentfirmaers og certificerede energimærkningsfirmaers forpligtelser i deres virksomhed 38. De personligt beskikkede energikonsulenter og certificerede energimærkningsfirmaer skal udføre deres opgaver som personligt beskikkede energikonsulenter og certificerede energimærkningsfirmaer i overensstemmelse med denne bekendtgørelse og retningslinjer fra Energistyrelsen, jf. 10. Stk. 2. De personligt beskikkede energikonsulenter og certificerede energimærkningsfirmaer skal endvidere 1) efterkomme afgørelser truffet af Energistyrelsen eller Energiklagenævnet, 2) følge anvisninger fra Energistyrelsen, FEM-sekretariatet, teknisk revisor og markedsovervågningsfunktionen i forbindelse med behandlingen af sager om henholdsvis klager over energimærkning, teknisk revision, skrivebordskontrol eller markedsovervågning og 3) betale skyldige gebyrer, som påhviler dem for beskikkelse, kurser m.v. [ ] Side 8 af 15 Kapitel 14 Advarsler, påtale, ophør af beskikkelse og registrering 43. Energistyrelsen kan over for personligt beskikkede energikonsulenter påtale fejl og mangler i energimærkninger og andre ydelser, som den personligt beskikkede energikonsulent udfører i sin egenskab af personligt beskikket energikonsulent, samt energikonsulentens overtrædelse af forpligtelser ifølge 38, 40 og 41. Stk. 2. Energistyrelsen kan tildele personligt beskikkede energikonsulenter en advarsel ved alvorlige eller gentagne fejl og mangler samt overtrædelser som nævnt i stk. 1. I en advarsel angives, under hvilke betingelser en beskikkelse kan inddrages ved fortsatte overtrædelser. Stk. 3. Energistyrelsen kan pålægge en personligt beskikket energikonsulent at berigtige fejl og mangler i en energimærkning, jf. dog 39, stk. 3.

9 Stk. 4. Energistyrelsen kan i forbindelse med en klagesag efter 50 pålægge det certificerede energimærkningsfirma at berigtige fejl og mangler i en energimærkning, jf. dog 39, stk. 3. Stk. 5. Påtaler og advarsler indgår i vurderingen af, om der skal anvendes sanktioner som nævnt i stk. 1 og 2 og 44, stk. 1, i 3 år regnet fra tidspunktet for meddelelsen af påtalen eller advarslen til den personligt beskikkede energikonsulent. Hvis afgørelsen om påtale eller advarsel er truffet af Energiklagenævnet, regnes fristen på 3 år fra nævnets afgørelse i sagen. [ ] 44. Energistyrelsen kan inddrage en personligt beskikket energikonsulents beskikkelse, hvis vedkommende 1) begår grove eller gentagne alvorlige fejl i forbindelse med energimærkninger eller andre ydelser, som energikonsulenten udfører i sin egenskab af personligt beskikket energikonsulent, 2) uanset en advarsel som nævnt i 43, stk. 2, begår yderligere alvorlige eller gentagne overtrædelser af forpligtelser, som er nævnt i 43, stk. 1, eller 3) ikke længere opfylder betingelserne i kapitel 7 for at være personligt beskikket som energikonsulent. Stk. 2. Inddragelse af en personlig beskikkelse som energikonsulent kan betinges af, at nærmere angivne forhold berigtiges inden en frist, som fastsættes af Energistyrelsen, herunder 1) at den personligt beskikkede energikonsulent berigtiger fejl og mangler i en energimærkning som nævnt i 43, stk. 3, forudsat at pågældende bygning har samme ejer som på gyldighedstidspunktet for mærkningen, eller 2) at den personligt beskikkede energikonsulent gennemfører en nærmere bestemt efteruddannelse o.l. Stk. 3. Hvis en energikonsulent er personligt beskikket i to bygningskategorier, kan Energistyrelsen i forbindelse med inddragelsen af energikonsulentens personlige beskikkelse vedrørende én bygningskategori beslutte at inddrage konsulentens beskikkelse vedrørende den anden bygningskategori. [ ] Side 9 af Følgende afgørelser truffet af Energistyrelsen kan påklages til Energiklagenævnet 1) Den, der som ejer m.v. indgiver klage over energimærkninger som nævnt i 49, stk. 1, kan påklage Energistyrelsens afgørelse af klagesagen.

10 2) En ansøger om personlig beskikkelse som energikonsulent kan påklage afslag på personlig beskikkelse. 3) En personligt beskikket energikonsulent kan påklage advarsel, inddragelse af den personlige beskikkelse som energikonsulent. 4) Et registreret energikonsulentfirma kan påklage advarsel og inddragelse af registrering. Stk. 2. Energiklagenævnet kan inddrage tidligere forhold i forbindelse med en klage fra en personligt beskikket energikonsulent over Energistyrelsens afgørelser om advarsel og inddragelse af beskikkelse. [ ]. Energiklagenævnets praksis I forbindelse med den tidligere energimærkningsordning har Energiklagenævnet behandlet et antal sager vedrørende inddragelser af godkendelser som energikonsulenter. Der kan i den forbindelse bl.a. henvises til nævnets afgørelse af 2. juni 2005 (j.nr ). Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendomme havde ved den påklagede afgørelse inddraget klagerens godkendelse som energikonsulent. Afgørelsen var truffet på baggrund af to tidligere afgørelser vedrørende energimærker udarbejdet af klageren. Energiklagenævnet havde ved tidligere afgørelser af 6. december 2004 og 2. juni 2005 fundet, at klager havde handlet forsømmeligt ved udarbejdelsen af energimærkerne. Ved udarbejdelsen af det ene energimærke havde energikonsulenten undladt at foretage en boreprøve, og ved udarbejdelsen af det andet energimærke havde energikonsulenten angivet et forkert varmeværk og vandværk. I forbindelse med behandlingen af klagen over inddragelsen af godkendelsen som energikonsulent fandt Energiklagenævnet endvidere, at et tredje energimærke led af en væsentlig fejl. Fejlen medførte en forskel på ca kr. i årlig varmeudgift. Energiklagenævnet stadfæstede herefter afgørelsen om inddragelse af godkendelse som energikonsulent. Af afgørelsen fremgår bl.a. følgende: Side 10 af 15 [ ] Generelt om inddragelse af godkendelsen som energikonsulent Hovedhensynet ved inddragelse af godkendelsen som energikonsulent må selvsagt være hensynet til ordningens rigtige virkemåde, navnlig hensynet til modtagerne af energimærkerne, der med føje må forvente, at godkendelser kun besiddes af personer, der i det væsentlige og i resultatet udarbejder retvisende energimærker. Over for dette hensyn står den omstændighed, at inddragelse af godkendelsen som energikonsulent har stor betydning for den pågældendes erhvervs- og indtjeningsmuligheder.

11 Loven og tilhørende bekendtgørelser indeholder ikke andre materielle eller processuelle bestemmelser om inddragelse af godkendelse end citeret ovenfor i afsnittet om lovgivning. Som udgangspunkt finder nævnet, at der må udvises forsigtighed ved anvendelse af inddragelse af godkendelser, og at en sag herom må kræve en grov fejl eller gentagen kritisabel faglig virksomhed. Hvor en sag rejses i anledning af kritisable forhold, der ikke enkeltvis kan begrunde en inddragelse, må der som hovedregel være tale om gentagelser, der dog enkeltvis er væsentlige. Det må bero på en konkret vurdering af de kritisable forhold, hvor mange gentagelser der kan begrunde en inddragelse. Det bør indgå i vurderingen hvor mange energimærker energikonsulenten har udarbejdet i den betragtede periode. Det bør ligeledes indgå i vurderingen hvor stor en del af de kontrollerede energimærker, der har givet anledning til kritik. Mindre væsentlige fejl kan også indgå i vurderingen. Side 11 af 15 Inddragelse af klagers godkendelse som energikonsulent De tre energimærker, der indgår i sagen, giver nævnet indtryk af arbejde, der ikke er udført med den fornødne omhu. [ ] De konstaterede kritisable energimærker udgør ca. 8 % af de udførte energimærker i perioden, men 100 % af de kontrollerede energimærker. [ ] Henset til, det indtryk, sagerne giver af energikonsulentens manglende omhu, finder nævnet det passende at konsulenten deltager i kursus og aflægger prøve, før han igen kan udarbejde energimærker. Nævnet tiltræder på denne baggrund Registreringsudvalgets afgørelse, om at inddrage klagers godkendelse som energikonsulent. [ ]. Der kan endvidere henvises til følgende afgørelser: Energiklagenævnets afgørelse af 21. maj 2007 (j.nr ). Ved afgørelsen stadfæstede nævnet Registreringsudvalget for Energimærkning

12 af Små Ejendommes inddragelse af en godkendelse som energikonsulent. Energikonsulenten havde begået væsentlige fejl ved udarbejdelsen af to energimærker og mindre væsentlige fejl ved udarbejdelsen af et energimærke. En del af fejlene bestod bl.a. i fejl ved registreringen af arealet for efterisolering, registrering af fjernvarmeinstallation m.v. Energiklagenævnet bemærkede i afgørelsen bl.a., at formålet med tilsynsordningen og sanktionerne er hensynet til, at ordningen er velfungerende og nyder tillid hos modtagerne af energimærkerne. Energiklagenævnets afgørelse af 21. maj 2007 (j.nr ). Ved afgørelsen ændrede Energiklagenævnet Registreringsudvalg for Små Ejendommes inddragelse af en godkendelse som energikonsulent til en advarsel og en registrering for en væsentlig fejl. Klager havde alene udarbejdet et mindre antal energimærker, og der var ikke tidligere registeret fejl i klagers energimærker. Energimærket indeholdte syv fejl, herunder fejl vedrørende registrering af etageadskillelse mod uopvarmet loftsrum og forkert registrering af fjernvarmeinstallation i kælder m.v. Energiklagenævnet fandt, efter en samlede vurdering, at der ikke var tale om en så grov fejl, at det set i sammenhæng med hensynet bag de dagældende regler var tilstrækkeligt til, at der i et førstegangstilfælde burde ske inddragelse af klagerens godkendelse. Side 12 af 15 Energiklagenævnets afgørelse af 29. oktober 2007 (j.nr ). Ved afgørelsen ændrede Energiklagenævnet Registreringsudvalg for Små Ejendommes inddragelse af en godkendelse som energikonsulent til tildeling af advarsel og registrering af klager for væsentlige fejl. Registreringsudvalget havde truffet afgørelse på baggrund af fire tidligere afgørelser, hvor udvalget havde kontrolleret kvaliteten af klagerens arbejde. I fire ud af fem kontrollerede energimærker havde klager udarbejdet med fejl, herunder to med væsentlige fejl. De begåede fejl medførte bl.a. en afvigelse på % i en ejendoms bruttovarmeforbrug og en fejlagtig registrering af en krybekælder. Efter en samlede vurdering fandt Energiklagenævnet, at der ikke var hjemmel til at inddrage klagerens godkendelse som energikonsulent. Afgørelserne er offentliggjorte i anonymiseret form på Energiklagenævnets hjemmeside: Energiklagenævnets begrundelse for afgørelsen Klager har erkendt, at klager har begået fejl i forbindelse med dennes virke som energikonsulent. Klager finder dog, at en inddragelse af klagers personlige beskikkelse er en for vidtgående sanktion i forhold til de begåede fejl. Sagen drejer sig således om, hvorvidt det er berettiget, at Energistyrelsen har inddraget klagers personlige beskikkelse som energikonsulent. Sagen drejer

13 sig endvidere om, hvorvidt klager skal pålægges at betale omkostningerne ved tredjemands udarbejdelse af nye energimærker for ejendommene beliggende [...] og [...]. Energistyrelsens afgørelse er truffet på baggrund af styrelsens tidligere afgørelser af henholdsvis 20. oktober 2008 og 20. februar 2009 vedrørende to energimærker udarbejdet af klager. Energistyrelsen fandt, at der var væsentlige bemærkninger til energimærkerne. Klager havde f.eks. foretaget fejl ved manglende registrering af væg og vindue, forkert ansættelse af arealer samt b- faktor for gulve, forkert angivelse af b-faktor for arealer med gulvvarme. Energistyrelsen har endvidere langt vægt på styrelsens afgørelse af 29. september 2008, hvorved klager blev tildelt en advarsel for manglende oplysning om konkursen for klagers tidligere firma. De hensyn, som Energiklagenævnet fremhævede i nævnets afgørelse af 2. juni 2005 (j.nr , jf. ovenfor), er efter nævnets vurdering stadig afgørende, når der skal tages stilling til, hvilken sanktion der skal anvendes i den enkelte sag. Energiklagenævnet bemærker således, at formålet med den gældende ordning også må være hensynet til, at ordningen er velfungerende og nyder tillid hos modtagerne af energimærkerne. En manglende tillid til energimærkerne vil efter nævnets vurdering have den modsatte konsekvens end det, der er formålet med lov om fremme af energibesparelser i bygninger. Af lovens 1 fremgår, at lovens primære formål er at fremme energibesparelser og øge effektiviteten inden for al anvendelse af energi i bygninger og at medvirke til at reducere vandforbruget i bygninger. Energiklagenævnet bemærker endvidere, at det almindelige proportionalitetsprincip forpligter en myndighed til ikke at anvende en sanktion, der er mere byrdefuld, end hensynet bag de anvendte retsregler kræver. Der må således som udgangspunkt udvises forsigtighed med inddragelse af personlige beskikkelser som energikonsulenter. En inddragelse af en personlig beskikkelse som energikonsulent kan have stor betydning for konsulentens erhvervs- og indtjeningsmuligheder. En inddragelse må således kræve grove eller gentagne alvorlige fejl fra konsulentens side. Side 13 af 15 Det følger af 38, stk. 2, nr. 1, i bekendtgørelse nr. 228, at personligt beskikkede energikonsulenter skal efterkomme afgørelser truffet af Energistyrelsen eller Energiklagenævnet. Klager blev ved Energistyrelsens afgørelse af 29. september 2008 tildelt en advarsel, ligesom klager ved styrelsens afgørelser af henholdsvis 20. oktober 2008 og 20. februar 2009 blev pålagt at berigtige energimærkerne for ejendommene beliggende [...] og [...]. Klager har dog ikke efterkommet pålæggene om at berigtige energimærkerne, hvilket efter Energiklagenævnets vurdering er en grov fejl, idet det, som anført, er vigtigt, at energimærkeordningen er velfungerende og nyder tillid hos modtagerne af energimærkerne. Såfremt et fejlbehæftet energimærke ikke korrigeres inden for forholdsvis kort tid, kan det få betydning for ordningens troværdighed.

14 Henset til at klager har haft over et år til at berigtige det ene energimærke og ca. ni måneder til at berigtige det andet energimærke, uden at det er sket, stadfæster Energiklagenævnet Energistyrelsens afgørelse af 24. november 2009 for så vidt angår pålægget om, at klager skal afholde omkostningerne ved tredjemands udarbejdelse af nye energimærker. For så vidt angår inddragelsen af klagers personlige beskikkelse som energikonsulent bemærker Energiklagenævnet, at det fremgår af 43, stk. 2, 1. punktum, i bekendtgørelse nr. 228, at Energistyrelsen kan tildele personligt beskikkede energikonsulenter en advarsel ved alvorlige eller gentagne fejl og mangler samt overtrædelser nævnt i bestemmelsens stk. 1. Det følger dog af 43, stk. 2, 2. punktum, at det i en advarsel skal angives, under hvilke betingelser en beskikkelse kan inddrages ved fortsatte overtrædelser. Energistyrelsens advarsel af 29. september 2008 ses ikke at indeholde oplysninger om, under hvilke betingelser klager måtte forvente, at dennes beskikkelse som energikonsulent ville kunne inddrages. Klager har således ikke fået den påkrævede oplysning. Energiklagenævnet finder på denne baggrund, at der i forbindelse med Energistyrelsens afgørelse af 29. november 2009 er sket en formel fejl. Side 14 af 15 Som det fremgår ovenfor lægger Energiklagenævnet i sin praksis bl.a. vægt på, hvor mange energimærker, den energikonsulent, der har fået frataget sin beskikkelse, har udarbejdet. På grund af IT-mæssige problemer har Energistyrelsen imidlertid ikke kunne oplyse, hvor mange energimærker klager har udarbejdet hverken før eller efter konkursen af klagers tidligere firma, ligesom styrelsen heller ikke har kunnet oplyse om, hvor mange af klagers energimærker, der har været indbragt for styrelsen. Energistyrelsen er således alene i besiddelse af oplysninger om de to energimærker, der har været udtaget til teknisk revision. Idet klager har arbejdet som energikonsulent i 13 år, lægger Energiklagenævnet på det foreliggende grundlag til grund, at klager har udarbejdet et stort antal energimærker. Efter en samlet vurdering af sagen, herunder det begrænsede antal fejl i alene to energimærker, finder Energiklagenævnet, til trods for klagers manglende efterkommelse af Energistyrelsens pålæg, at inddragelsen af klagers personlige beskikkelse som energikonsulent på nuværende tidspunkt er for vidtgående sanktion, og at sanktionen passende kan fastsættes til en advarsel. Herefter ændres Energistyrelsens afgørelse af 24. november 2009 for så vidt angår inddragelse af klagers personlige beskikkelse som energikonsulent til en advarsel.

15 Energistyrelsens afgørelse af 24. november 2009 stadfæstes for så vidt angår pålægget om at afholde omkostningerne ved tredjemands udarbejdelse af nye energimærker for ejendommene beliggende [...] og [...]. Energiklagenævnets afgørelse Energistyrelsens afgørelse af 24. november 2009 ændres for så vidt angår inddragelsen af klagers personlige beskikkelse som energikonsulent til en advarsel. Energistyrelsens afgørelse af 24. november 2009 stadfæstes for så vidt angår pålægget om at afholde omkostningerne ved tredjemands udarbejdelse af ny energimærker for ejendommene beliggende [...] og [...]. Advarslen kan i 3 år indgå i vurderingen af, om der skal anvendes sanktioner som nævnt i 43, stk. 1 og 2, og 44, stk. 1, i bekendtgørelse nr Fristen på 3 år regnes fra nævnets afgørelse. Side 15 af 15 Sagen har været behandlet på nævnets møde den 8. marts Afgørelsen er truffet i henhold til 29, stk. 1, i lov om fremme af energibesparelser i bygninger (lov nr. 585 af 24. juni 2005) og 51 i bekendtgørelse nr. 228 af 7. april 2008 om energimærkning af bygninger med senere ændringer. Afgørelsen kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed. Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form på nævnets hjemmeside. P. N. V. Poul K. Egan Nævnsformand / Signe Sara Hildebrandt Fuldmægtig

Klage over Energistyrelsens afgørelse af 17. december 2007 vedrørende energimærkning af ejendommen beliggende [...], E [...].

Klage over Energistyrelsens afgørelse af 17. december 2007 vedrørende energimærkning af ejendommen beliggende [...], E [...]. Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over Energistyrelsens afgørelse af 17. december 2007 vedrørende energimærkning af ejendommen beliggende [...], E [...]. Energiklagenævnet har ved brev

Læs mere

Klage over Energistyrelsens afgørelse af 24. november 2009 om inddragelse af beskikkelse som energikonsulent anmodning om opsættende virkning

Klage over Energistyrelsens afgørelse af 24. november 2009 om inddragelse af beskikkelse som energikonsulent anmodning om opsættende virkning Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Klage over Energistyrelsens

Læs mere

Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendommes afgørelse

Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendommes afgørelse (Energi- og vandbesparelser i bygninger) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendomme af 22. december 2005 tildeling af advarsel

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energistyrelsens afgørelse af 31. oktober 2014 Energimærkning af ejendommen beliggende [XXX] energimærke

KLAGE FRA [XXX] OVER Energistyrelsens afgørelse af 31. oktober 2014 Energimærkning af ejendommen beliggende [XXX] energimærke (Energibesparelser i bygninger) Anonymiseret Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX]

Læs mere

[...] over Energistyrelsen af 26. april 2010 Energimærke for ejendommen beliggende [...] Energimærke

[...] over Energistyrelsen af 26. april 2010 Energimærke for ejendommen beliggende [...] Energimærke (Energibesparelser i bygninger) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand, Professor, cand.jur & ph.d. Birgitte Egelund Olsen

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand, Professor, cand.jur & ph.d. Birgitte Egelund Olsen A F G Ø R E L S E (Energibesparelser i bygninger) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA

Læs mere

Nævnsformand Poul K. Egan Seniorforsker, civilingeniør Kirsten Engelund Thomsen Sekretariatschef Jørgen K. Nielsen

Nævnsformand Poul K. Egan Seniorforsker, civilingeniør Kirsten Engelund Thomsen Sekretariatschef Jørgen K. Nielsen (Energibesparelser i bygninger) Anonymiseret Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX]

Læs mere

...[klager] over Energistyrelsen af 29. august 2007 afslag på beskikkelse som energikonsulent

...[klager] over Energistyrelsen af 29. august 2007 afslag på beskikkelse som energikonsulent (Energi- og vandbesparelser i bygninger) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Energistyrelsen af 29. august 2007 afslag på beskikkelse som energikonsulent Nævnsformand, dommer

Læs mere

Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendommes

Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendommes (Energi- og vandbesparelser i bygninger) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendomme af 22. marts 2004 Pålæg om udarbejdelse

Læs mere

Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendommes. af 24. november 2005 Afslag på beskikkelse som energikonsulent

Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendommes. af 24. november 2005 Afslag på beskikkelse som energikonsulent (Energi- og vandbesparelser i bygninger) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendomme af 24. november 2005 Afslag på beskikkelse

Læs mere

De har ved af 11. oktober 2009 klaget til Energiklagenævnet over Energistyrelsens afgørelse af 11. juni 2009 om aktindsigt.

De har ved  af 11. oktober 2009 klaget til Energiklagenævnet over Energistyrelsens afgørelse af 11. juni 2009 om aktindsigt. [...] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Anmodning

Læs mere

Hestkær Friskole & Børnehave over Energistyrelsen af 8. januar 2009 anmodning om undtagelse fra krav om energimærkning af bygninger

Hestkær Friskole & Børnehave over Energistyrelsen af 8. januar 2009 anmodning om undtagelse fra krav om energimærkning af bygninger (Energibesparelser i bygninger) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Hestkær Friskole & Børnehave

Læs mere

Holeby Fjernvarme A.m.b.a. over Energitilsynet af 22. december 2008 Prisen på varme fra Holeby Halmvarmeværk A.m.b.a.

Holeby Fjernvarme A.m.b.a. over Energitilsynet af 22. december 2008 Prisen på varme fra Holeby Halmvarmeværk A.m.b.a. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Holeby Fjernvarme A.m.b.a. over Energitilsynet

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energistyrelsens afgørelse af 14. juli 2011 OM energimærkning af ejendom beliggende [XXX] energimærke nr.

KLAGE FRA [XXX] OVER Energistyrelsens afgørelse af 14. juli 2011 OM energimærkning af ejendom beliggende [XXX] energimærke nr. (Energibesparelser i bygninger) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Formand og dommer Peter Ulrik Urskov Seniorforsker og civilingeniør Kirsten Engelund Thomsen Professor, ph.d. og cand.jur. Birgitte Egelund Olsen

Formand og dommer Peter Ulrik Urskov Seniorforsker og civilingeniør Kirsten Engelund Thomsen Professor, ph.d. og cand.jur. Birgitte Egelund Olsen A F G Ø R E L S E (Lov om fremme af energibesparelser i bygninger) Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg Tel.: 72 40 56 00 www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energistyrelsens afgørelse

Læs mere

Energistyrelsen af 22. august 2007 energimærkning af ejendommen beliggende [...], E [...] og E [...] og påtale

Energistyrelsen af 22. august 2007 energimærkning af ejendommen beliggende [...], E [...] og E [...] og påtale (Energi- og vandbesparelser i bygninger) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Energikonsulent [...] over Energistyrelsen af 22. august 2007 energimærkning af ejendommen beliggende [...], E [...]

Læs mere

Klage over Energistyrelsens afgørelse af 16. december 2010 om kontrol af energimærkningen på klimaanlæg Heatmax MSR17 12 HRN 1

Klage over Energistyrelsens afgørelse af 16. december 2010 om kontrol af energimærkningen på klimaanlæg Heatmax MSR17 12 HRN 1 Alaska A/S Att.: Produktionschef Michael Damsø Rebslagervej 6 4300 Holbæk Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax

Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax (Lov om fremme af energibesparelser i bygninger) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA

Læs mere

Energistyrelsens afgørelse af 31. januar 2013 stadfæstes.

Energistyrelsens afgørelse af 31. januar 2013 stadfæstes. (Energibesparelser i bygninger) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA SEAS NVE Strømmen

Læs mere

Ved af 10. juli 2016 har DBE anmodet Energiklagenævnet om at tillægge klagen opsættende virkning.

Ved  af 10. juli 2016 har DBE anmodet Energiklagenævnet om at tillægge klagen opsættende virkning. Til: Dansk Bygge- og Energirådgivning v. [XXX] Energistyrelsen [XXX] Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energistyrelsens afgørelse af den 29. juli 2015 Energimærkning af ejendommen beliggende [XXX] energimærke

KLAGE FRA [XXX] OVER Energistyrelsens afgørelse af den 29. juli 2015 Energimærkning af ejendommen beliggende [XXX] energimærke (Energibesparelser i bygninger) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energistyrelsens

Læs mere

Afgørelse Klage over daværende Dragsholm Kommunes (nu Odsherred Kommune) afgørelse af 12. august 2003 om tilslutnings- og forblivelsespligt

Afgørelse Klage over daværende Dragsholm Kommunes (nu Odsherred Kommune) afgørelse af 12. august 2003 om tilslutnings- og forblivelsespligt Til: [XXX] Odsherred Varme A/S Odsherred Kommune (tidligere Dragsholm Kommune) Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet kan ikke behandle klagen, der afvises fra realitetsbehandling ved Energiklagenævnet.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet kan ikke behandle klagen, der afvises fra realitetsbehandling ved Energiklagenævnet. Til: [XXX] Vorupør Kraftvarmeværk Thisted Kommune (j.nr. [XXX]) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 20. juni 2014 afslag på årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på adressen

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 20. juni 2014 afslag på årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på adressen (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Når kunden er utilfreds. Genopfriskningskursus for energikonsulenter 7. juni 2011 Byggecentrum Middelfart

Når kunden er utilfreds. Genopfriskningskursus for energikonsulenter 7. juni 2011 Byggecentrum Middelfart Når kunden er utilfreds Genopfriskningskursus for energikonsulenter 7. juni 2011 Byggecentrum Middelfart Klager over energimærkningen Bekendtgørelse nr. 61 om energimærkning af bygninger Kapitel 13 Klageadgang

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 17. august 2015 afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 17. august 2015 afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg (Vedvarende energi) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Afgørelse Klage over afslag på ansøgning om dispensation fra forblivelsespligt

Afgørelse Klage over afslag på ansøgning om dispensation fra forblivelsespligt [XXX] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor.

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor. Til: [XXX] Silkeborg Varme A/S Silkeborg Kommune Sendes pr. e-mail til ovennævnte Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799

Læs mere

Klage over Vesthimmerland Kommunes afgørelse af 5. maj 2010 om fritagelse fra tilslutningspligt for ejendommen beliggende [XXX]

Klage over Vesthimmerland Kommunes afgørelse af 5. maj 2010 om fritagelse fra tilslutningspligt for ejendommen beliggende [XXX] Hvalpsund Kraftvarmeværk A.m.b.A. Hestbækvej 21 9640 Farsø Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energistyrelsens afgørelse af 16. maj 2012 energimærkning af bygning beliggende [XXX] energimærke nr.

KLAGE FRA [XXX] OVER Energistyrelsens afgørelse af 16. maj 2012 energimærkning af bygning beliggende [XXX] energimærke nr. (Energibesparelser i bygninger) Offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Afgørelse afslag på forlængelse af tilslutningsfrist til Hejnsvig Varmeværk

Afgørelse afslag på forlængelse af tilslutningsfrist til Hejnsvig Varmeværk [XXX] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

[...] over Energistyrelsen af 6. juli 2009 Afslag på ansøgning om dispensation fra tidsfristen i 42, stk. 4 i lov om fremme af vedvarende energi.

[...] over Energistyrelsen af 6. juli 2009 Afslag på ansøgning om dispensation fra tidsfristen i 42, stk. 4 i lov om fremme af vedvarende energi. (Vedvarende energi) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Afgørelse klage over opkrævning af fast afgift i NRGi Lokalvarme A/S

Afgørelse klage over opkrævning af fast afgift i NRGi Lokalvarme A/S [XXX] Sendt pr. e-mail til [XXX] og pr. brevpost til ovennævnte adresse. Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

...[klager] over Energistyrelsen af 7. april 2006 Kvalitetskontrol af energimærke nr. [...] vedrørende ejendommen

...[klager] over Energistyrelsen af 7. april 2006 Kvalitetskontrol af energimærke nr. [...] vedrørende ejendommen (Energi- og vandbesparelser i bygninger) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Energistyrelsen af 7. april 2006 Kvalitetskontrol af energimærke nr. [...] vedrørende ejendommen [...].

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Seniorforsker, civilingeniør, Kirsten Engelund Thomsen Chef for forretningsudvikling, ingeniør Bjarne Spiegelhauer

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Seniorforsker, civilingeniør, Kirsten Engelund Thomsen Chef for forretningsudvikling, ingeniør Bjarne Spiegelhauer (Energi- og vandbesparelser i bygninger) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager]over Energistyrelsen af 13. juli 2006 Afslag på dispensation fra pligten til at stille gyldig energimærkning

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 4. april 2014 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 4. april 2014 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Boligselskabet AKB Lyngby OVER Energitilsynets

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energistyrelsens afgørelse af 14. juni 2012 Energimærkning af ejendom beliggende [XXX], [XXX] energimærke

KLAGE FRA [XXX] OVER Energistyrelsens afgørelse af 14. juni 2012 Energimærkning af ejendom beliggende [XXX], [XXX] energimærke (Energibesparelser i bygninger) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energistyrelsens

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand, professor, cand.jur. & ph.d. Birgitte Egelund Olsen

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand, professor, cand.jur. & ph.d. Birgitte Egelund Olsen (CO2-Kvoter) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Scanenergi A/S OVER Erhvervsstyrelsens

Læs mere

Klage over afslag på genoptagelse af sag om forlængelse af frist for tilslutning til Hejnsvig Varmeværk

Klage over afslag på genoptagelse af sag om forlængelse af frist for tilslutning til Hejnsvig Varmeværk XXX Afgørelsen offentliggøres I anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Klage over

Læs mere

Energiklagenævnet stadfæster Energitilsynets afgørelse af 10. september 2013.

Energiklagenævnet stadfæster Energitilsynets afgørelse af 10. september 2013. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energitilsynets afgørelse

Læs mere

Afgørelse angående Klage over Energinet.dk`s afgørelse af 29. april 2016 om afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg

Afgørelse angående Klage over Energinet.dk`s afgørelse af 29. april 2016 om afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg Til: [XXX] Energinet.dk Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående

Læs mere

Afgørelse Klage over afslag på at rejse tilsynssag om sponsorater til idræt

Afgørelse Klage over afslag på at rejse tilsynssag om sponsorater til idræt Til: [XXX] Energitilsynet, (j.nr. [XXX]) TRE-FOR A/S, TRE-FOR Varme A/S og TRE-FOR El-net A/S Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785

Læs mere

KLAGE FRA Xxx OVER Energinet.dk s afgørelse af 24. november 2015 OM afslag på forhøjet pristillæg efter VE-lovens 47, stk. 5.

KLAGE FRA Xxx OVER Energinet.dk s afgørelse af 24. november 2015 OM afslag på forhøjet pristillæg efter VE-lovens 47, stk. 5. A F G Ø R E L S E (Lov om fremme af vedvarende energi) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE

Læs mere

Anmodning fra [XXX] om genoptagelse af Energiklagenævnets sag j.nr , som blev afgjort den 19. september 2014.

Anmodning fra [XXX] om genoptagelse af Energiklagenævnets sag j.nr , som blev afgjort den 19. september 2014. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Silkeborg Kommunes afgørelse

Læs mere

Afgørelse Klage over Silkeborg Kommunes afgørelse om pålæg af tilslutningspligt

Afgørelse Klage over Silkeborg Kommunes afgørelse om pålæg af tilslutningspligt [XXX] Anonymiseret Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse Klage over Silkeborg Kommunes

Læs mere

Afgørelse Klage over Energistyrelsens afgørelse af 22. februar 2013 om afslag på aktindsigt

Afgørelse Klage over Energistyrelsens afgørelse af 22. februar 2013 om afslag på aktindsigt [XXX] Afgørelsen er fremsendt pr. e-mail til adressen: [XXX] Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

[...] over Energitilsynet af 13. november 2008 afvisning af klage på grund af manglende klageberettigelse til Energitilsynet

[...] over Energitilsynet af 13. november 2008 afvisning af klage på grund af manglende klageberettigelse til Energitilsynet (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form [...] over Energitilsynet af 13. november 2008 afvisning af klage på grund af manglende klageberettigelse til Energitilsynet Nævnsformand,

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Seniorforsker, civilingeniør Kirsten Engelund Thomsen Chef for forretningsudvikling, ingeniør Bjarne Spiegelhauer

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Seniorforsker, civilingeniør Kirsten Engelund Thomsen Chef for forretningsudvikling, ingeniør Bjarne Spiegelhauer (Energi- og vandbesparelser i bygninger) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendomme af 10. juni 2005 Tildeling af advarsel og

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Seniorforsker, civilingeniør Kirsten Engelund Thomsen Chef for forretningsudvikling, ingeniør Bjarne Spiegelhauer

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Seniorforsker, civilingeniør Kirsten Engelund Thomsen Chef for forretningsudvikling, ingeniør Bjarne Spiegelhauer (Energi- og vandbesparelser i bygninger) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Energistyrelsen af 7. april 2006 Pålæg om tilbagebetaling af opkrævet honorar til kunde som følge

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Horsens Kommunes afgørelse af 1. marts 2016 Fortsat pålagt tilslutningspligt efter tilslutningsbekendtgørelsens

KLAGE FRA [XXX] OVER Horsens Kommunes afgørelse af 1. marts 2016 Fortsat pålagt tilslutningspligt efter tilslutningsbekendtgørelsens A F G Ø R E L S E (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Horsens

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 1. juli 2014 afslag på årsbaseret nettoafregning for solcelleanlæg på adressen [XXX]

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 1. juli 2014 afslag på årsbaseret nettoafregning for solcelleanlæg på adressen [XXX] (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 16. april 2014 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 16. april 2014 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Den Almene Andelsboligforening Eskemosepark

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 19. oktober 2015.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 19. oktober 2015. Til: Xxx Energinet.dk Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Afgørelse Klage over afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: Advokat Pia Egsgaard, j.nr. 63141 Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovennævnte Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395

Læs mere

Sagen drejer sig om, hvorvidt klagers erhvervsmæssige elforbrug kan adskilles fra det private på den ejendom, som solcelleanlægget er tilknyttet.

Sagen drejer sig om, hvorvidt klagers erhvervsmæssige elforbrug kan adskilles fra det private på den ejendom, som solcelleanlægget er tilknyttet. Til: Xxx Energinet.dk Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør, cand.polyt. Poul Sachmann

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør, cand.polyt. Poul Sachmann (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Direktør Per Søndergaard Professor, cand.jur. & Ph.D. Birgitte Egelund Olsen

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Direktør Per Søndergaard Professor, cand.jur. & Ph.D. Birgitte Egelund Olsen (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA I/S AffaldPlus OVER Energitilsynets

Læs mere

Bekendtgørelse om gebyrer og honorarer for ydelser efter lov om fremme af energibesparelser i bygninger

Bekendtgørelse om gebyrer og honorarer for ydelser efter lov om fremme af energibesparelser i bygninger BEK nr 60 af 27/01/2011 (Gældende) Udskriftsdato: 22. januar 2017 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Klima- og Energimin., Energistyrelsen, j.nr. 3201/1315-0010 Senere

Læs mere

Klage over Energitilsynets afgørelse af 17. september 2008 vedrørende tilbagebetaling af overdækning i AffaldVarme Århus

Klage over Energitilsynets afgørelse af 17. september 2008 vedrørende tilbagebetaling af overdækning i AffaldVarme Århus Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Klage over Energitilsynets

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 19. juni 2009 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 19. juni 2009 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Slagslunde Fjernvarmelaug over Energitilsynet

Læs mere

Afgørelse Klage over Aabenraa Kommunes afgørelse om afslag på dispensation fra tilslutningspligt.

Afgørelse Klage over Aabenraa Kommunes afgørelse om afslag på dispensation fra tilslutningspligt. [XXX] Fremsendes pr. alm. post og pr. e-mail til [XXX] samt [XXX] Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendommes

Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendommes (Energi- og vandbesparelser i bygninger) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendomme af 26. januar 2004 Pålæg om udarbejdelse

Læs mere

Hestkær Friskole & Børnehave over Energistyrelsen af 21. juli 2008 afvisning af ansøgning om at blive undtaget fra krav om regelmæssig energimærkning

Hestkær Friskole & Børnehave over Energistyrelsen af 21. juli 2008 afvisning af ansøgning om at blive undtaget fra krav om regelmæssig energimærkning (Energibesparelser i bygninger) Hestkær Friskole & Børnehave over Energistyrelsen af 21. juli 2008 afvisning af ansøgning om at blive undtaget fra krav om regelmæssig energimærkning Nævnsformand, dommer

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse af 20. januar 2016 om afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse af 20. januar 2016 om afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg Til: Carsten Christensen Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Hundested Varmeværk A.m.b.a. om genoptagelse

Hundested Varmeværk A.m.b.a. om genoptagelse (Naturgasforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk ANMODNING FRA AF OM Hundested Varmeværk

Læs mere

Energiklagenævnet afviser anmodningen om at genoptage afgørelsen

Energiklagenævnet afviser anmodningen om at genoptage afgørelsen (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Næstved Varmeværk A.m.b.a OVER Energiklagenævnets

Læs mere

tilladelse til etablering af elproduktionsanlægget Rødsand II samt internt ledningsnet.

tilladelse til etablering af elproduktionsanlægget Rødsand II samt internt ledningsnet. (Elforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Energistyrelsen af 31. oktober 2007 Tilladelse til etablering af elproduktionsanlægget Rødsand II samt internt ledningsnet Nævnsformand,

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Afgørelse Klage over Randers Kommunes afgørelse af 8. april 2013 om tilslutningspligt til Langå Varmeværk a.m.b.a

Afgørelse Klage over Randers Kommunes afgørelse af 8. april 2013 om tilslutningspligt til Langå Varmeværk a.m.b.a [XXX] Fremsendes pr. e-mail: [XXX] og pr. brevpost Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Randers Kommunes afgørelse af 19. februar 2015.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Randers Kommunes afgørelse af 19. februar 2015. Til: Sammensluttede Danske Energiforbrugere v/ [XXX] Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk A.m.b.a. Randers Kommune Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København

Læs mere

Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax

Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax El-Huset Skærbæk ApS Att.: Aut. elinstallatør [XXX] Storegade 31 6780 Skærbæk Fremsendes pr. e-mail til [XXX] og [XXX] Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København

Læs mere

Afgørelse - klage over Høje Taastrup Kommunes afgørelse af 30. august 2011 om påbud om tilslutning til fjernvarme vedrørende ejendommen

Afgørelse - klage over Høje Taastrup Kommunes afgørelse af 30. august 2011 om påbud om tilslutning til fjernvarme vedrørende ejendommen [XXX] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 25. august 2014.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 25. august 2014. Til: Advokat Jesper Rye Jensen, j.nr. 96-1394 Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovennævnte Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax

Læs mere

Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 10. juni 2016

Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 10. juni 2016 A F G Ø R E L S E (vedvarende energi) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Boligselskabet

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energistyrelsens afgørelse af 21. januar 2014 Energimærkning af ejendommen beliggende [XXX] energimærke

KLAGE FRA [XXX] OVER Energistyrelsens afgørelse af 21. januar 2014 Energimærkning af ejendommen beliggende [XXX] energimærke (Energibesparelser i bygninger) Anonymiseret udgave af afgørelsen Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Afgørelse Klage over Lolland Kommunes afgørelse om forblivelsespligt

Afgørelse Klage over Lolland Kommunes afgørelse om forblivelsespligt Til: [XXX] Rødby Varmeværk A.m.b.a. Lolland Kommune (j.nr.[xxx]) Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovennævnte Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

...[klager] over Energitilsynet af 7. februar 2006 SEAS/NVE s beregning af net- og transmissionsabonnement

...[klager] over Energitilsynet af 7. februar 2006 SEAS/NVE s beregning af net- og transmissionsabonnement (Elforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Energitilsynet af 7. februar 2006 SEAS/NVE s beregning af net- og transmissionsabonnement Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor,

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet afviser klagen over Tønder Kommunes tinglysning af forblivelsespligten.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet afviser klagen over Tønder Kommunes tinglysning af forblivelsespligten. Til: XXX Tønder Kommune Energiklagenævnet Toldboden 2 8800 Viborg Nævnenes Hus ekn@naevneneshus.dk www.ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse afvisning af klage over tinglysning af forblivelsespligt

Læs mere

[XXX] Offentliggjort i anonymiseret form. Sagens parter er: Energikonsulent:

[XXX] Offentliggjort i anonymiseret form. Sagens parter er: Energikonsulent: [XXX] Offentliggjort i anonymiseret form Dato: 16. maj 2012 J.nr.: 22/224-00052 (tidligere j.nr. 113-00183) Ref.: MPE/NML Side 1/6 Afgørelse i Klage over energimærke 100130697, [XXX] Energistyrelsen har

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energitilsynets afgørelse af 11. september 2013 klage over afslag på partsstatus i Energitilsynets sag om Odsherred

KLAGE FRA [XXX] OVER Energitilsynets afgørelse af 11. september 2013 klage over afslag på partsstatus i Energitilsynets sag om Odsherred (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Anonymiseret KLAGE FRA [XXX] OVER Energitilsynets

Læs mere

KLAGE FRA X OVER Energitilsynets afgørelse af 29. maj 2015 ophør af pristillæg for elektricitet produceret på en vindmølle

KLAGE FRA X OVER Energitilsynets afgørelse af 29. maj 2015 ophør af pristillæg for elektricitet produceret på en vindmølle (Vedvarende energi) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA X OVER Energitilsynets afgørelse

Læs mere

Klage over Energitilsynets afgørelse af 5. januar 2010 om udstykningen i Tøpkilde

Klage over Energitilsynets afgørelse af 5. januar 2010 om udstykningen i Tøpkilde [...] Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over

Læs mere

...[klager] over Energistyrelsen af 18. september 2006 energimærkning af ejendommen beliggende [...].

...[klager] over Energistyrelsen af 18. september 2006 energimærkning af ejendommen beliggende [...]. (Energi- og vandbesparelser i bygninger) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Energistyrelsen af 18. september 2006 energimærkning af ejendommen beliggende [...]. Nævnsformand,

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt. H. C. Mortensen Direktør Per Søndergaard

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt. H. C. Mortensen Direktør Per Søndergaard (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form [Klager] over Energitilsynet af 17. september 2008 manglende klageberettigelse til Energitilsynet i sag om tilbagebetaling af overdækning

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s s afgørelse af 7. juli 2016.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s s afgørelse af 7. juli 2016. Til: Xxx Energinet.dk Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør Per Søndergaard

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør Per Søndergaard (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Syddjurs Kommune OVER Energistyrelsens

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Seniorforsker, civilingeniør Kirsten Engelund Thomsen Chef for forretningsudvikling, ingeniør Bjarne Spiegelhauer

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Seniorforsker, civilingeniør Kirsten Engelund Thomsen Chef for forretningsudvikling, ingeniør Bjarne Spiegelhauer (Energi- og vandbesparelser i bygninger) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendomme af 30. november 2005 tildeling af sanktioner

Læs mere

Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax

Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax Elfirma N.H. Jespersen A/S Att.: [XXX] Præstegårdsvej 12-14 [XXX] Fremsendes pr. e-mail til [XXX] og [XXX] Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf.

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 7. september 2015 Afslag på årsbaseret nettoafregning for solcelleanlægget på adressen [XXX]

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 7. september 2015 Afslag på årsbaseret nettoafregning for solcelleanlægget på adressen [XXX] A F G Ø R E L S E (Elforsyningsloven) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER

Læs mere

Afgørelse Klage over Silkeborg Kommunes afgørelse af 7. marts 2012 om pålæg af tilslutningspligt til fjernvarme

Afgørelse Klage over Silkeborg Kommunes afgørelse af 7. marts 2012 om pålæg af tilslutningspligt til fjernvarme [XXX] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Vojens Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynet af 1. marts 2006 ændring af vedtægterne for Vojens Fjernvarme a.m.b.a.

Vojens Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynet af 1. marts 2006 ændring af vedtægterne for Vojens Fjernvarme a.m.b.a. (Varmeforsyning) Vojens Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynet af 1. marts 2006 ændring af vedtægterne for Vojens Fjernvarme a.m.b.a. Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand, professor, dr. polit.

Læs mere

Energiklagenævnet imødekommer ikke anmodningen om opsættende

Energiklagenævnet imødekommer ikke anmodningen om opsættende A F G Ø R E L S E (Vedvarende energi) Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg Tlf.: 72 40 56 00 www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk KLAGE FRA Fæbæk Vindmøllelaug I/S OVER Energitilsynets afgørelse af 16. juni

Læs mere

Klage over Sakskøbing Kommunes afgørelse om tilslutningspligt for ejendommen

Klage over Sakskøbing Kommunes afgørelse om tilslutningspligt for ejendommen Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over Sakskøbing Kommunes afgørelse om tilslutningspligt for ejendommen [...] De har ved brev af 22. oktober 2002 klaget til Energiklagenævnet over Sakskøbing

Læs mere

Når kunden er utilfreds. Genopfriskningskursus for energikonsulenter Januar 2014 Byggecentrum Middelfart Uffe Groes

Når kunden er utilfreds. Genopfriskningskursus for energikonsulenter Januar 2014 Byggecentrum Middelfart Uffe Groes Når kunden er utilfreds Genopfriskningskursus for energikonsulenter Januar 2014 Byggecentrum Middelfart Uffe Groes Klager over energimærkningen Bekendtgørelse BEK nr. 673 af 25/06/2012 om energimærkning

Læs mere

Kvalitetskontrol for energimærkninger fra 2017

Kvalitetskontrol for energimærkninger fra 2017 Kvalitetskontrol for energimærkninger fra 2017 69.142 Energimærkninger Udført i 2017 79 % Korrekte energimærker i 2017 84 % Energimærkninger med velbeskrevne besparelsesforslag i 2017 Energistyrelsen udtrækker

Læs mere

AFGØRELSE. (varmeforsyning)

AFGØRELSE. (varmeforsyning) ENERGIKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5785 Fax: 3395 5799 Email: ekn@ekn.dk ANONYMISERET AFGØRELSE 17. april 2001 J.nr. 97-2311-0018 JDA AFGØRELSE (varmeforsyning) Klage fra

Læs mere

A F G Ø R E L S E. (el- og varmeforsyning) Klage fra [...] over afgørelse af 30. marts 2001 fra

A F G Ø R E L S E. (el- og varmeforsyning) Klage fra [...] over afgørelse af 30. marts 2001 fra ENERGIKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5785 Fax: 3395 5799 Email: ekn@ekn.dk Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form 3. oktober 2001 J.nr. 97-2311-0045 SPR A F G Ø R

Læs mere