Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0520 Bilag 1 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0520 Bilag 1 Offentligt"

Transkript

1 Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0520 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 9. september 2013 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om fælles afviklingsmekanisme for kreditinstitutter, KOM (2013) Resumé Kommissionen fremsatte den 10. juli 2013 forslag til forordning om fælles afviklingsmekanisme for kreditinstitutter m.fl. (Single Resolution Mechanism - SRM). Kommissionens formål med forslaget er at sikre en effektiv og ensartet krisehåndtering af nødlidende banker i medlemslandelande, der deltager i det styrkede banksamarbejde. En fælles afviklingsmekanisme skal fremme det finansielle markeds stabilitet og bidrage til at bryde den negative spiral, der har gjort sig gældende særligt i euroområdet, hvor skrøbelige banksystemer i et land påvirker og påvirkes af svage offentlige finanser i det pågældende land. Forslaget er andet element i det styrkede banksamarbejde, hvor der blev opnået politisk enighed om første element (Single Supervisory Mechanism SSM) i april Forslagets hjemmel er artikel 114 i Traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF), hvorefter forslaget skal vedtages med Europa-Parlamentet som medlovgiver. Det er hensigten at der skal nås enighed om forslaget inden maj 2014, således at forslaget kan træde i kraft 1. januar Baggrund Stats- og regeringscheferne fra euroområdet forpligtede sig i marts 2013, i forbindelse med Det Europæiske Råd (DER), til at færdiggøre hovedelementerne i det styrkede banksamarbejde, der bl.a. har til formål at bryde den negative spiral mellem svage banker og svage offentlige finanser. Stats- og regeringscheferne forpligtede sig for det første til at færdiggøre forslaget vedrørende etablering af den fælles tilsynsmekanisme, der giver den Europæiske Centralbank (ECB) beføjelser til at overvåge banker i euroområdet. Forslaget blev politisk vedtaget i april 2013 og ventes efter en teknisk/juridisk gennemgang at blive offentliggjort i september 2013 i EU-retstidende. Den fælles tilsynsmekanisme forventes på den baggrund at få sin opstart medio For det andet forpligtede eurolandene på DER sig til at afklare, hvordan den Europæiske Stabilitetsmekanisme (ESM) kan rekapitalisere banker direkte. Eurogruppen blev i juli 2013 enige om principperne herfor, men en konkret operationalisering vil afvente ikrafttræden af SSM.

2 2/20 Det tredje element i færdiggørelsen af det styrkede banksamarbejde er en afslutning af forhandlingerne om genopretning og krisehåndtering af kreditinstitutter og fondsmæglere (krisehåndteringsdirektivet). På ECOFIN den 27. juni 2013 blev der i Rådet opnået enighed om en generel indstilling, og forhandlingerne med Europa-Parlamentet er på den baggrund påbegyndt. Det sidste element i det styrkede banksamarbejde, som DER forpligtede sig til, er udviklingen af den fælles afviklingsmekanisme (Single Resolution Mechanism - SRM). SRM bygger på de materielle regler som indeholdt i krisehåndteringsdirektivet, men SRM vil modsat krisehåndteringsdirektivet kun være for lande, der deltager i det styrkede banksamarbejde. Kommissionen understreger, at det er nødvendigt, at der gøres hurtige fremskridt i arbejdet med det styrkede banksamarbejde, herunder SRM, for at sikre den finansielle stabilitet samt vækst og beskæftigelse i euroområdet. Herudover vil det styrkede banksamarbejde skabe bedre finansieringsmuligheder for stater og banker og bryde den negative spiral, der har gjort sig gældende mellem de to. Kommissionen fremhæver, at krisen har vist, at den tætte integration af bankmarkederne, inden for EU generelt og euroområdet i særdeleshed, har medført, at nationale problemer i banksektoren hurtigt eskalerer til fælleseuropæiske problemer. En utilstrækkelig reaktion på en krise i en medlemsstats banksektor må derfor forventes at have store destabiliserende effekter i andre medlemsstater. Kommissionen har med forslaget anlagt en bred tilgang, der som udgangspunkt omfatter de 18 medlemsstater i euroområdet samt de ikkeeurolande, der måtte vælge at deltage i SSM. Kommissionen har fremlagt en ambitiøs plan for forhandlingen af forslaget og arbejder for en enighed om den lovgivningsmæssige ramme inden valget til Europa-Parlamentet i maj Drøftelserne af forslaget i Rådet blev påbegyndt i juli Formål og indhold Traktatgrundlaget for forslaget er artikel 114 i Traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) vedr. det indre marked. Europa- Parlamentet er i henhold til denne hjemmel medlovgiver på forslaget. Forslaget er fremsat som en forordning og gælder således umiddelbart i national ret. Anvendelsesområde og retsgrundlag

3 3/20 SRM vil omfatte alle euro-medlemslande samt de ikke-euromedlemslande, der vælger at deltage i det styrkede banksamarbejde i regi af SSM en. Det vil ikke være muligt at deltage i SRM en uden at deltage i SSM en og omvendt. Kommissionen lægger med forslaget vægt på en harmoniseret løsning ved i al væsentlighed at lade SRM bygge på krisehåndteringsdirektivet, som vil skulle implementeres af alle medlemsstater i EU. 1 Det betyder, at reglerne fra krisehåndteringsdirektivet fx vil finde anvendelse, når man skal håndtere nødlidende grænseoverskridende koncerner, der er etableret i både medlemsstater, der deltager i SRM og i medlemsstater, der ikke deltager i SRM. Da krisehåndteringsdirektivet ikke er færdigforhandlet, har Kommissionen valgt at indarbejde Rådets generelle indstilling i teksten til SRM-forslaget. Kommissionens hensigt er at opdatere de relevante artikler med den endelige tekst fra krisehåndteringsdirektivet, når forslaget er færdigforhandlet med Parlamentet forventeligt ultimo Reglerne indeholdt i SRM en vil gælde for kreditinstitutter (pengeinstitutter og realkreditinstitutter). Herudover gælder reglerne også for kreditinstitutters moderselskaber, der er etableret i en af de deltagende medlemsstater, herunder finansielle holdingselskaber og blandede finansielle holdingselskaber, hvis de er underlagt konsolideret tilsyn 2 af ECB. Endvidere gælder reglerne også for fondsmæglerselskaber mv., hvor ECB fører det konsoliderede tilsyn med moderselskabet til fondsmæglerselskabet. I det følgende bruges der udelukkende begrebet kreditinstitutter om de omfattede institutter. Kommissionen foreslår, at alle kreditinstitutter i de deltagende lande vil blive omfattet af SRM en. Der er således ikke samme arbejdsdeling i forhold til de nationale afviklingsmyndigheder, som tilfældet er i SSM, hvor ECB i udgangspunktet fører direkte tilsyn med de største institutter, mens nationale tilsynsmyndigheder har ansvaret for at føre det daglige direkte tilsyn med de mindre institutter inden for rammer sat af ECB. Den grundlæggende opbygning og model SRM en vil bestå af Kommissionen, en fælles afviklingsinstans (Afviklingsinstansen på engelsk Resolution Board ), en fælles afviklingsfond (Afviklingsfonden) og de nationale afviklingsmyndigheder. 1. Afviklingsinstansen vil som udgangspunkt forbereder en krisehåndtering på opfordring fra ECB, såfremt et institut er nødlidende, der 1 Der henvises i den forbindelse til samlenotat oversendt til Folketinget forud for ECOFIN 21. juni 2013 for en gennemgang af Krisehåndteringsdirektivets mekanismer der ikke er uddybende beskrevet i dette specialudvalgsnotat. 2 Tilsyn, hvor der deltager myndigheder fra flere lande.

4 4/20 ikke kan findes en privat løsning, samt krisehåndtering vurderes at være i den offentlige interesse. 2. På grundlag af Afviklingsinstansens anbefalinger, eller på eget initiativ, beslutter Kommissionen at igangsætte en krisehåndtering af det nødlidende institut. 3. Det vil under Afviklingsinstansens tilsyn være de nationale afviklingsmyndigheder, der står for selve udførelsen af krisehåndteringen. 4. Afviklingsinstansen overvåger krisehåndteringen, som udføres af de nationale myndigheder. Afviklingsfonden vil være under Afviklingsinstansens kontrol og vil under særlige vilkår kunne stille kortsigtet finansiering til et institut under krisehåndtering, stille garantier til mulige købere af instituttet, opkøbe aktiver fra et institut under krisehåndtering m.v. Afviklingsfonden kan ikke i normale tilfælde bruges til at absorbere tab fra et institut eller til en rekapitalisering, jf. dog afsnit nedenfor om finansieringen af krisehåndtering. Forslaget indebærer i sig selv herudover ikke yderligere fælles offentlig backstop for SRM. Det fremgår af forslaget, at Kommissionens eller Afviklingsinstansens beslutninger ikke kan pålægge medlemsstaterne at yde ekstraordinær offentlig finansiel støtte. Afviklingsinstansen I medfør af forslaget etableres Afviklingsinstansen som et EU-agentur med status som en juridisk person, svarende til fx den Europæiske Banktilsynsmyndighed (EBA). Der lægges op til, at Afviklingsinstansen får godt 300 ansatte og placeres i Bruxelles. Afviklingsinstansens besluttende organ foreslås organisatorisk at skulle bestå af i) en administrerende direktør, ii) en administrerende vicedirektør, iii) et medlem udpeget af Kommissionen, iv) et medlem udpeget af ECB, og v) et medlem udpeget af hver af de deltagende medlemsstater, som repræsentant for den nationale afviklingsmyndighed. Den administrerende direktør og vice-direktør udpeges af Rådet efter forslag fra Kommissionen og efter høring af Europa-Parlamentet. Disse medlemmer, samt ECB s og Kommissionens medlem af Afviklingsinstansen, kan som udgangspunkt maksimalt besætte posten i 5 år. Afviklingsinstansen skal træffe beslutninger i to forskellige mødeformationer; hhv. plenarmøder og eksekutivmøder.

5 5/20 På plenarmøderne træffer Afviklingsinstansen beslutninger af generel karakter, fx regler om interessekonflikter, årsrapport og håndtering af ansættelsesforhold. Plenarmøderne består af alle medlemmer nævnt under punkt i-v ovenfor. Beslutningerne træffes generelt med simpelt flertal. Medlemmerne har hver én stemme. På eksekutivmøderne træffes primært beslutninger vedrørende specifikke institutter eller koncerner. Det kan fx være afviklingsplaner, brugen af Afviklingsfonden, instrukser til de nationale afviklingsmyndigheder mv. Eksekutivmøderne består af medlemmer nævnt under punkt i-iv ovenfor samt medlemmerne fra de pågældende lande, når man drøfter konkrete institutter. I forbindelse med Afviklingsinstansens beføjelser til at udarbejde krisehåndteringsplaner for institutter og koncerner kan Afviklingsinstansen også foretage en vurdering af institutternes og koncernernes afviklingsmuligheder og træffe foranstaltninger til at fjerne eventuelle hindringer for afviklingen. Afviklingsinstansen kan ligeledes kræve, at de nationale afviklingsmyndigheder træffer relevante foranstaltninger til at fjerne hindringer for krisehåndteringen. Afviklingsinstansen har i denne forbindelse mulighed for at kræve ændringer direkte i institutters eller koncerners opbygning og organisering for at fjerne praktiske hindringer for anvendelsen af krisehåndteringsværktøjer og sikre, at de pågældende enheder kan afvikles. Afviklingsinstansens beføjelser er således parallelle til afviklingsmyndighedens beføjelser i krisehåndteringsdirektivet. Når Afviklingsinstansen drøfter grænseoverskridende koncerner, vil medlemmerne fra hjemlandet såvel som alle berørte værtslande, der er med i SRM, deltage i beslutningstagningen på eksekutivmøderne. Beslutninger træffes ved simpelt flertal, dog således at hjemlandets myndighed har én stemme, mens værtslandenes myndigheder tilsammen har én stemme (hvis fx 3 værtslande vil de have 1/3 stemme hver). Ved stemmelighed har den administrerende direktør den afgørende stemme. Indtil Afviklingsfonden er bygget fuldt op, kan hjemlandets myndighed foranledige, at Afviklingsinstansen i eksekutiv-formation drøfter en konkret sag endnu en gang, hvis der er indirekte fiskale konsekvenser i hjemlandet, jf. også afsnittet om finansiering af krisehåndtering. Initiering af krisehåndtering, sanktionsbeføjelser mv. Oplæg til krisehåndtering vil som hovedregel blive igangsat på foranledning af ECB i dennes egenskab af fælles tilsynsmyndighed for kreditinstitutter i det styrkede banksamarbejde. Den nationale afviklingsmyndighed kan ligeledes igangsætte processen. ECB eller den nationale afviklingsmyndighed notificerer i disse tilfælde Kommissionen og Afviklingsinstansen, som derefter vurderer, hvorvidt betingelserne for krisehåndtering er til stede.

6 6/20 Afviklingsinstansen vurderer bl.a., om det er i den offentlige interesse at krisehåndtere instituttet, og om der ikke kan findes en privat løsning, og giver på baggrund af vurderingen sin anbefaling til Kommissionen om at iværksætte en krisehåndtering af kreditinstituttet. Afviklingsinstansen anbefaler samtidig, hvilke krisehåndteringsværktøjer der kan bruges, herunder mulig brug af Afviklingsfonden. Før der tages en krisehåndteringsbeslutning eller en beslutning om at nedskrive eller konvertere kapitalinstrumenter eller seniorgæld, skal Afviklingsinstansen sikre sig, at der foretages en uafhængig værdiansættelse af instituttets aktiver og passiver. Kommissionen kan også initiere en krisehåndtering på eget initiativ under samme betingelser som Afviklingsinstansen. Samtidig giver SRMforslaget Kommissionen den endelige kompetence til at beslutte, om krisehåndteringen skal indledes. Kommissionen fastsætter i den forbindelse rammerne for den konkrete krisehåndtering, herunder hvilke krisehåndteringsværktøjer der skal anvendes og i forhold til brugen af den fælles Afviklingsfond. Hvis Kommissionen beslutter sig for ikke at krisehåndtere instituttet, vil instituttet ifølge forslaget blive håndteret under de nationale konkursregler. Hvis der træffes en krisehåndteringsbeslutning, skal Afviklingsinstansen træffe alle de operationelle krisehåndteringsbeslutninger inden for de rammer, som Kommissionen fastlægger. Beslutningerne rettes til de relevante nationale afviklingsmyndigheder, som står for den konkrete gennemførelse af krisehåndteringen på nationalt plan. Afviklingsinstansen overvåger krisehåndteringen, herunder de nationale tilsynsmyndigheders gennemførelse, og har ret til direkte at udbede sig informationer ved de berørte institutter både før og efter krisehåndtering herunder gennem on-site inspektioner. Hvis de nationale afviklingsmyndigheder ikke udfører beslutningerne fra Afviklingsinstansen, kan Afviklingsinstansen direkte (dvs. uden om de nationale afviklingsmyndigheder) påbyde enkelte institutter under krisehåndtering at udføre visse tiltag. Afviklingsinstansen har aftaleretligt ansvar i henhold til den lovgivning, der gælder for den givne kontrakt. EU-Domstolen har kompetence til at træffe afgørelse i henhold til enhver voldgiftsbestemmelse i en kontrakt indgået af Afviklingsinstansen. Hvis Afviklingsinstansen finder, at et institut forsætlig eller uagtsomt har gjort sig skyldig i overtrædelser, skal Afviklingsinstansen give den nationale afviklingsmyndighed instruks om at pålægge det pågældende institut en bøde i overensstemmelse med krisehåndteringsdirektivet, hvoraf det fremgår, at medlemsstaterne har valgfrihed med hensyn til anvendelse af administrative sanktioner og strafferetlige sanktioner. Afviklingsinstan-

7 7/20 sen kan instruere nationale afviklingsmyndigheder i at tildele administrative bøder i forhold til følgende overtrædelser: manglende indsendelse af information fra institutter, medarbejdere eller outsourcede opgaver til 3. parter ifm. udførelse af visse opgaver, manglende efterlevelse af instruktion om on-site inspektion fra Afviklingsinstansen, manglende indbetaling af ex ante eller ex post bidrag til Afviklingsfonden og manglende efterlevelse af krav om nedskrivning eller konvertering af kapitalgrundlag og passiver. Pålagte bøder skal offentliggøres med oplysninger om overtrædelsens art. Herudover skal identiteten offentliggøres på de relevante parter, som er ansvarlige for overtrædelsen med mindre offentliggørelsen vil medføre alvorlig skade for de involverede parter. Der er endvidere mulighed for, at Afviklingsinstansen kan instruere den nationale afviklingsmyndighed til at udskrive daglige tvangsbøder under nærmere angivne omstændigheder. Afviklingsfonden Der oprettes med forslaget en fælles Afviklingsfond, der har Afviklingsinstansen som juridisk ejer. Afviklingsfonden vil kunne yde kortsigtet finansiering til et institut under krisehåndtering, stille garantier til mulige købere af instituttet, opkøbe aktiver fra et institut under krisehåndtering m.v. Afviklingsfonden kan ikke i normale tilfælde bruges til at absorbere tab fra et institut eller til en rekapitalisering, jf. dog afsnit om finansiering af krisehåndtering. Afviklingsfonden opbygges via (ex ante) bidrag fra kreditinstitutterne i de deltagende lande. Bidrag opkræves som minimum årligt ud fra institutternes balance fratrukket basiskapital og indlån dækket af indskydergarantifonde. Bidrag differentieres herudover ud fra den samme risikobaserede tilgang som i krisehåndteringsdirektivet (dette fastsættes nærmere af Kommissionen efterfølgende). Op til 30 pct. af ex ante bidragene kan udgøres af uigenkaldelige garantier stillet af institutterne og med sikkerhed i aktiver med høj kreditkvalitet. Afviklingsfonden skal efter en 10-årig overgangsperiode udgøre mindst 1 pct. af de dækkede indskud i de deltagende medlemsstaters kreditinstitutter (estimeret til ca. 55 mia. euro ud fra ultimo 2011 data, hvis der alene tages udgangspunkt i eurolandene). Dog gælder, at opbygningsperioden kan forlænges med op til 4 år, hvis der har været udbetalinger fra fonden, som overstiger 50 pct. af fondens størrelse (svarende til 0,5 pct. af de dækkede indskud). Herudover er der mulighed for at opkræve ekstraordinære bidrag (ex post), såfremt fonden ikke har haft tilstrækkelige midler til at dække en krisehåndtering. Afviklingsfonden kan også låne fra markedet, hvis der

8 8/20 ikke er tilstrækkelige midler i fonden, og vil skulle indkræve bidrag fra de omfattede institutter til at dække dette lån, inden lånet fra det private marked udløber. Afviklingsinstansen kan herudover vælge at stille en forespørgsel til andre nationale afviklingsfonde (dvs. nationale afviklingsfonde i lande uden for det styrkede banksamarbejde) om at låne midler fra disse fonde, hvis ovenstående muligheder ikke dækker Afviklingsfondens behov. Afviklingsfondens midler kan investeres i statsobligationer fra deltagende medlemsstater eller andre aktiver med høj kreditkvalitet og høj likviditet. Afkastet på investeringerne tilfalder Afviklingsfonden. Finansiering af krisehåndtering Der lægges, som i krisehåndteringsdirektivet, størst mulig vægt på brug af bail-in ved krisehåndtering af kreditinstitutter, dvs. at nødlidende institutters aktionærer, ejere af ansvarlig kapital og usikrede kreditorer er først til at bære eventuelle tab og omkostninger ved krisehåndtering. Bail-in reglerne træder dog først i kraft fra 2018 i både krisehåndteringsdirektivet (Rådets generelle indstilling) og i SRM-forslaget. Indtil 2018 vil de generelle statsstøtteregler gælde 3, hvor det er et krav, at der sker nedskrivning/konvertering af aktionærer og ansvarlig kapital ift. godkendelse af mulig statsstøtte. Afviklingsfonden vil fra 2018 kun direkte kunne dække tab i instituttet (dvs. skyde kapital ind) i ekstraordinære situationer. I disse ekstraordinære situationer er det endvidere et krav, at det nødlidende instituts kreditorer først har bidraget til krisehåndteringen med beløb svarende til mindst 8 pct. af instituttets passiver (inklusive egenkapital og anden ansvarlig kapital) opgjort efter eventuelle nedskrivninger mv. påbudt af tilsynsmyndigheden og efter en uafhængig værdiansættelse. Bidraget fra Afviklingsfonden til krisehåndtering vil fra 2018 maksimalt kunne udgøre op til 5 pct. af balancen i det nødlidende institut. Hvis de 5 pct. ikke er tilstrækkeligt til at finansiere krisehåndteringen, vil der kunne tilvejebringes yderligere finansiering fra alternative finansieringskilder. Anvendelse af alternative finansieringskilder forudsætter, at alle ikke-sikrede passiver i institutter, der ikke har fortrinsstilling, er nedskrevet eller konverteret fuldt ud. 4 Det er ikke nærmere defineret, hvad alternative finansieringskilder er, men det må formodes at referere til 3 Kommissionen har offentliggjort en revision af statsstøtte-reglerne for finansielle virksomheder der trådte i kraft den 1. august Alle indskud under euro samt indskud over euro for fysiske personer og små og mellemstore virksomheder er ifølge rådskompromiset om krisehåndteringsdirektivet omfattet af fortrinsstilling og skal således ikke være nedskrevet før anvendelse af alternative finansieringskilder.

9 9/20 yderligere bidrag fra Afviklingsfonden eller bidrag fra en eventuel offentlig backstop. Forslaget indebærer i sig selv ikke yderligere fælles offentlig backstop for SRM. Det fremgår af forslaget, at Kommissionens eller Afviklingsinstansens beslutninger ikke kan pålægge medlemsstaterne at yde ekstraordinær offentlig finansiel støtte. Sammenhæng til krisehåndteringsdirektivet SRM-forslaget anvender, jf. ovenfor, som hovedregel de materielle regler, der er indeholdt i direktivet om genopretning og krisehåndtering af kreditinstitutter (krisehåndteringsdirektivet). Forslaget indeholder således, parallelt til krisehåndteringsdirektivet, krav om, at krisehåndtering sker under hensyntagen til en række generelle principper, herunder bl.a.: (i) at aktionærerne er de første til at tage tab, (ii) at kreditorerne tager tab efter aktionærerne (iii)at ledelsen som hovedregel skiftes ud, (iv) at kreditorer inden for samme klasse behandles ligeværdigt, (v) at ingen kreditor lider et større tab ved krisehåndteringen, end vedkommende ville have gjort, hvis instituttet var blevet konkursbehandlet efter de normale konkursregler. Der opstilles ligeledes tre betingelser for, at der kan igangsættes en krisehåndtering, hvilket harmonerer med betingelserne i krisehåndteringsdirektivet. Disse kriterier er: (i) afviklingsinstansen vurderer, at instituttet er nødlidende eller forventeligt vil blive det, (ii) der er ikke udsigt til, at private eller tilsynsmæssige initiativer (inkl. tidlig indgriben eller nedskrivning af kapital) kan forhindre, at instituttet bliver nødlidende inden for en rimelig tidsfrist, og (iii)den pågældende krisehåndteringshandling er nødvendig af hensyn til den offentlige interesse. Forslaget indeholder herudover fire krisehåndteringsværktøjer, tilsvarende krisehåndteringsværktøjerne i krisehåndteringsdirektivet, som Kommission kan anvende når rammerne for en konkret krisehåndtering skal sættes. De fire værktøjer er: (i) Frasalg: Giver afviklingsmyndigheden muligheden for at sælge hele eller dele af et institut på markedsvilkår uden aktionærernes/ejernes samtykke. (ii) Etablering af et overgangsinstitut ( Bridge institution ): Giver afviklingsmyndigheden mulighed for at sælge hele eller dele af et instituts aktiver, rettigheder og forpligtelser til et overgangsinsti-

10 10/20 tut, som senere skal videresælges som led i en ordnet krisehåndtering. (iii)udskilning af aktiver ( Asset separation ): Giver afviklingsmyndigheden mulighed for at frasælge primært værdiforringede aktiver fra enten det nødlidende institut eller overgangsinstituttet til et offentligt ejet/kontrolleret selskab med henblik på afvikling af disse aktiver. (iv) Gældsnedskrivning og/eller -konvertering ( Bail-in ): Giver afviklingsmyndigheden mulighed for; a. at rekapitalisere et institut, så det igen opfylder kapitalkravene, ved at nedskrive instituttets forpligtigelser (gæld) til kreditorer eller at konvertere gælden til egentlig kernekapital. Herved undgås det, at det pågældende institut skal afvikles (såkaldt open-bank bail-in). b. at konvertere instituttets gæld til egentlig kernekapital eller at reducere hovedstolen på den samlede gæld som led i overdragelsen af aktiver og passiver fra et nødlidende institut til et overgangsinstitut, således at overgangsinstituttet kun overtager gæld svarende til den reelle (forringede) værdi af de overtagne aktiver (såkaldt closed-bank bailin). Der er i SRM-forslaget forskellige kompetencer, som er tillagt Afviklingsinstansen i stedet for den nationale afviklingsmyndighed (som i krisehåndteringsdirektivet). Det gælder blandt andet i forhold til fastlæggelse af kravet til, hvor mange nedskrivningsparate passiver et institut skal have (minimum eligible liabilities - MREL), hvor det i SRM-forslaget er Afviklingsinstansen, der træffer denne beslutning ud fra de samme regler som i krisehåndteringsdirektivet. Der er imidlertid også enkelte afvigelser fra reglerne i krisehåndteringsdirektivet. Et eksempel er behandlingen af realkreditobligationer, hvor det bærende princip i krisehåndteringsdirektivet er, at realkreditobligationer ikke kan nedskrives eller konverteres. Dette er også tilfældet i SRMforslaget. Dog er der ikke som i krisehåndteringsdirektivet mulighed for i visse situationer at undtage tilhørende derivater til de kapitalcentre, hvorfra der udstedes realkreditobligationer. Derivaterne bruges af realkreditinstitutterne til at begrænse forskellige risici fx gennem brug af rente- eller valutaswaps. Desuden indeholder SRM-forslaget ikke en særlig option, som i ekstraordinære tilfælde giver mulighed for at gøre brug af Afviklingsfonden og/eller øvrige offentlige foranstaltninger, hvis der konverteres eller nedskrives 20 pct. af de risikovægtede aktiver. En sådan option findes i krisehåndteringsdirektivet for så vidt angår anvendelsen af nationale fonde.

11 11/20 Samspil med statsstøttereglerne Kommissionen vil fortsat varetage statsstøttereglerne og sikre, at betingelserne for disse er opfyldt i henhold til Traktaten. Når Kommissionen og Afviklingsinstansen notificeres om en potentielt forestående krisehåndtering, vil statsstøtteprocedurerne blive iværksat parallelt med krisehåndteringsprocedurerne. Kommissionens endelige beslutning om krisehåndtering af et kreditinstitut vil afvente statsstøtteprocedurerne. Der er derudover indsat en bestemmelse om, at selv hvis statsstøttereglerne ikke finder anvendelse ved brug af fx den fælles Afviklingsfond, vil Kommissionen anvende statsstøttereglerne analogt, dvs. som om de var gældende. Denne bestemmelse er vigtig for ikke-deltagende medlemslande, da der ifølge Kommissionens fortolkning er forskel på eksistensen af statsstøtte ved brug af en national fond i forhold til brug af en europæisk Afviklingsfond. Demokratisk kontrol Afviklingsinstansen er iflg. forslaget ansvarlig over for Europa- Parlamentet, Kommissionen og Rådet og skal hvert år sende en rapport til disse samt Den Europæiske Revisionsret om udførelsen af Afviklingsinstansens opgaver. Parlamentet og Rådet kan stille spørgsmål til Afviklingsinstansen, som skal besvares enten mundtligt eller skriftligt. Endvidere er der regler for, hvordan der kan føres fortrolige møder med udvalgsformænd mv. fra Parlamentet. Nationale parlamenter kan ligeledes stille spørgsmål til Afviklingsinstansen og invitere den administrerende direktør for Afviklingsfonden til at deltage i møder sammen med den ansvarlige direktør for den nationale afviklingsmyndighed. 4. Europa-Parlamentets holdning Europa-Parlamentets udtalelse til Kommissionens forslag foreligger endnu ikke. Det forventes, at Europa-Parlamentet generelt vil støtte op om Kommissionens forordning, da den fælles afviklingsmekanisme er et centralt element i det styrkede banksamarbejde. 5. Nærhedsprincippet Kommissionen fremhæver, at en fælleseuropæisk krisehåndtering af nødlidende kreditinstitutter vil sikre en effektiv og koordineret krisehåndtering på tværs af de involverede medlemslande. Dette vil iflg. Kommissionen minimere negative effekter på den finansielle stabilitet samt begrænse behovet for finansiel støtte. Samtidig vil SRM en sikre ensartede vilkår for kreditinstitutter på tværs af medlemslande. Kommissionen nævner endvidere, at man ved at oprette en central afviklingsmyndighed kan opnå et højere ekspertise- og erfaringsniveau og således fortage mere systematiske og effektive afviklinger, end de nationale afviklingsmyndigheder ville kunne.

12 12/20 En fælles Afviklingsfond vil iflg. Kommissionen endvidere kunne optimere de midler, der modtages fra kreditinstitutterne, og herved beskytte skatteyderne bedre end ved individuelle nationale fonde. Regeringens foreløbige vurdering er, at forslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincippet, idet formålet er at sikre en mere effektiv og ensartet krisehåndtering af kreditinstitutter på tværs af deltagende medlemsstater, hvilket kan styrke det indre marked i EU. 6. Gældende dansk ret De elementer af SRM-forslaget, der er reguleret i dansk ret, følger af lov om finansiel virksomhed, lov om finansiel stabilitet og lov om garantifond for indskydere og investorer. De nuværende regler om afvikling af realkreditinstitutter er reguleret i lov om realkreditlån og realkreditobligationer mv. Afvikling Det følger af lov om finansiel stabilitet, at hvis et pengeinstitut ikke længere opfylder kapitalkravene, og Finanstilsynet har fastsat en frist for opfyldelse af kapitalkrav i medfør af lov om finansiel virksomhed, skal bestyrelsen i det nødlidende pengeinstitut træffe beslutning om, hvorvidt pengeinstituttet vil lade sig afvikle af Finansiel Stabilitet A/S, eller om instituttet alternativt vil lade sig afvikle efter de almindelige konkursretlige regler ved indgivelse af begæring herom til skifteretten. Såfremt pengeinstituttet ønsker at lade sig afvikle af Finansiel Stabilitet A/S, skal der straks indgås betinget aftale om henholdsvis overdragelse eller afhændelse af instituttet. Bankpakke 3-overdragelse En overdragelse under Bankpakke 3 sker først og fremmest ved, at et datterselskab til Finansiel Stabilitet A/S overtager de simple kreditors krav mod pengeinstituttet i det omfang, at det kan indeholdes i et eventuelt krav, som pengeinstituttet har mod indskyderne. Derudover overtager datterselskabet til Finansiel Stabilitet A/S en forholdsmæssig andel af den tilbageværende del af kravene mod det nødlidende pengeinstitut, jf. nedenfor. Aktie-, garanti- og andelskapital og anden efterstillet kapital overtages ikke og bliver dermed tilbage i skallen efter det nødlidende institut. Datterselskabet overtager det nødlidende pengeinstituts aktiver, herunder alle pengeinstituttets medarbejdere, og den del af pengeinstituttets passiver, der er nedskrevet svarende til aktivernes værdi. Dvs. at datterselskabet til Finansiel Stabilitet A/S overtager de krav, der kan dækkes af aktivernes værdi. Datterselskabet tilføres aktiekapital og supplerende kapital fra Finansiel Stabilitet A/S, således at datterselskabet opfylder kapitalkravene i lov om finansiel virksomhed.

13 13/20 Afviklingsafdelingen i Garantifonden for Indskydere og Investorer blev etableret til at dække evt. omkostninger ved afvikling. Bankpakke 4-afhændelse Såfremt et pengeinstitut ikke længere opfylder kapitalkravene, og der af Finanstilsynet er fastsat en frist i medfør af lov om finansiel virksomhed, og instituttet har iværksat de foranstaltninger, der skal til for at ville lade sig afvikle efter Bankpakke 3, kan: Garantifonden for Indskydere og Investorer medvirke til, at et sundt pengeinstitut overtager aktiver og passiver fra det nødlidende pengeinstitut ved at tilføre midler eller stille garanti til dækning af samtlige pengeinstituttets ikke-efterstillede kreditorer (medgiftsordningen). Finansiel Stabilitet A/S, sammen med Garantifonden for Indskydere og Investorer, beslutte at medvirke til, at et sundt pengeinstitut overtager aktiver og passiver fra det nødlidende pengeinstitut ved at stille midler til rådighed for afviklingen svarende til det forventede tab på en individuel statslig garanti i instituttet (udvidede medgiftsordning model I). Finansiel Stabilitet A/S træffer beslutning herom, når det skønnes, at en sådan afvikling påfører staten færre omkostninger end afvikling efter Bankpakke 3, som ovenfor beskrevet. Finansiel Stabilitet A/S kan beslutte at medvirke til en afvikling af pengeinstituttet ved selv at overtage og dække samtlige af pengeinstituttets ikke-efterstillede kreditorer mod, at medgiften fra Garantifonden for Indskydere og Investorer ydes til Finansiel Stabilitet A/S (udvidede medgiftsordning model II). I umiddelbar forlængelse af overtagelsen sælger Finansiel Stabilitet A/S de grønne dele af det nødlidende pengeinstitut videre, mens de røde dele afvikles i regi af Finansiel Stabilitet A/S. Finansiel Stabilitet A/S træffer beslutning herom, når det skønnes, at en sådan afvikling påfører staten færre omkostninger end afvikling efter Bankpakke 3, som ovenfor beskrevet. Finansiering af afvikling Med lov nr. 273 af 27. marts 2012 blev det indført, at pengeinstitutternes indbetaling til pengeinstitutafdelingen i Garantifonden for Indskydere og Investorer fremover skal ske ved årlige bidrag fastsat som en fast andel på 2,5 promille af de dækkede nettoindskud, aktuelt svarende til ca. 1,8 mia. kr. Denne sats kan kun ændres i ekstraordinære tilfælde, hvor bidraget kan forhøjes. Hvis formuen opnår en størrelse svarende til 1 pct., af institutternes dækkede nettoindskud, aktuelt svarende til ca. 7,5 mia. kr., ophører bidragsbetalingerne. Bidragspligten genoptages, hvis formuen ikke længere overstiger 1 pct. af de dækkede nettoindskud.

14 14/20 Det påhviler Garantifonden for Indskydere og Investorers bestyrelse at sikre en forsvarlig likviditet i pengeinstitutafdelingen, hvorfor likviditeten til enhver tid skal udgøre 0,75 pct. af de dækkede nettoindskud, p.t. svarende til ca. 5,8 mia. kr. Med lov nr. 273 af 27. marts 2012 blev afviklingsafdelingen i Garantifonden for Indskydere og Investorer udvidet således, at den, udover eventuelle omkostninger ved afvikling efter Bankpakke 3 eller Bankpakke 4, tillige skal være med til at dække udtrædelsesomkostninger fra datacentraler ved fusioner, hvor det ene pengeinstitut er nødlidende. Den nye afviklings- og restruktureringsafdeling besidder en separat formue på 3,2 mia. kr. i indeståelser til brug for afvikling. Der besiddes endvidere en formue bestående af 1 mia. kr. i indeståelser eller kontante indbetalinger til brug for restruktureringer, dvs. omkostninger forbundet med udtrædelser fra datacentraler. Afdelingens samlede formue er således som udgangspunkt ex post finansieret, men da den også kan bestå af kontante indbetalinger, kan pengeinstitutterne vælge at indbetale bidragene kontant ex-ante. Afvikling af realkreditinstitutter Realkreditinstitutter er ikke omfattet af hverken Bankpakke 3 eller 4. Årsagen hertil er blandt andet, at realkreditinstitutters forretningsmodel er væsentlig mere simpel end pengeinstitutters, og at kapitalstrukturen ikke på samme måde som hos pengeinstitutter indeholder mulighed for nedskrivning af gæld (da den primært består af sikret gæld i form af realkreditobligationer). Derudover modtager realkreditinstitutter ikke indskud, hvorved der ikke er risiko for bank run (hvor usædvanligt mange kunder vil hæve deres penge), hvis instituttet skulle blive nødlidende. Afvikling af et konkursramt realkreditinstitut vil derfor i dag skulle ske efter specifikke regler for denne type af institutter. Hovedtrækkene i disse regler beskrives nedenfor. Et realkreditinstitut opdeler typisk sin virksomhed i såkaldte kapitalcentre, hvor fra der ydes lån og udstedes de hertil hørende obligationer. I disse kapitalcentre indgår der serier af obligationer, eller grupper af serier, for hvilke der er oprettet en såkaldt seriereservefond. Alt hvad der ikke indgår i et kapitalcenter, herunder serier for hvilke der ikke er oprettet en seriereservefond, kan betegnes som instituttet i øvrigt. I tilfælde af konkurs i et realkreditinstitut indsættes der en kurator, der i videst muligt omfang skal fortsætte eller genoptage honoreringen af realkreditinstituttets forpligtelser. Dette sker, for kapitalcentrenes vedkommende, ved at anvende kapitalcentrenes midler (opgjort efter fradrag af udgifter til konkursboets behandling mv.) til betaling af krav fra indehavere af RO er (Realkreditobligationer), SDO er (Særligt Dækkede Obligationer) og SDRO er (Sær-

15 15/20 ligt Dækkede Realkreditobligationer) i det pågældende kapitalcenter. Modparter på finansielle instrumenter indgået til afdækning af risici i kapitalcentre sidestilles konkursretligt med indehaverne af RO er, SDO er eller SDRO er i det pågældende kapitalcenter og har således også fortrinsret. Herefter dækkes den gæld, som realkreditinstituttet har optaget til brug for at stille supplerende sikkerhed (Junior Covered Bonds, JCB). Eventuelle overskydende midler indgår herefter i konkursmassen i henhold til konkursloven, jf. nedenfor. For instituttet i øvrigt gælder det, at erklæres et realkreditinstitut konkurs, anvendes midler (opgjort efter fradrag af udgifter til konkursboets behandling m.v.) til betaling af krav fra indehavere af realkreditobligationer og andre værdipapirer, der ikke er udstedt i kapitalcentre. Eventuelle overskydende midler indgår herefter i konkursmassen i henhold til konkursloven, jf. nedenfor. Konkursmassen anvendes til betaling af kreditorerne i henhold til den sædvanlige konkursorden. Forud for betaling af de almindelige simple kreditorer betales dog resterende krav fra indehavere af RO, SDRO, SDO, refinansieringsobligationer og andre værdipapirer samt krav på de fra konkursdekretets afsigelse påløbne renter på de nævnte fordringer. Det bemærkes, at JCB er stilles på linje med øvrige simple kreditorer i konkursmassen. Opstår der tab i forbindelse med afvikling af et realkreditinstitut, ses det således af ovenstående beskrivelse, at sådanne tab først vil blive fordelt til alle de kreditorer, der ikke er indehaver af hverken RO er, SDRO er, SDO er, er modpart på finansielle instrumenter indgået til afdækning af risici i kapitalcentre eller er indehaver af JCB er. Såfremt der er yderligere tab, vil indehavere af JCB er lide tab. Først i tilfælde af, at ovenstående ikke er tilstrækkeligt, kan indehaverne af RO er, SDRO er, SDO er lide tab. Afvikling af fondsmæglerselskaber Investeringsselskaber er, jf. ovenfor, ligeledes i visse tilfælde omfattet af SRM-forslaget. I dansk lovgivning svarer investeringsselskaber til visse fondsmæglerselskaber. Dette er selskaber, som blandt andet handler med finansielle instrumenter for egen regning, eller som stiller afsætningsgarantier i forbindelse med emissioner på grundlag af en fast forpligtelse. Sådanne investeringsselskaber er omfattet af det største krav til startkapital, et krav der i Danmark er fastsat til (modværdien af) 1 mio. EUR. Fondsmæglerselskaber er ikke omfattet af hverken Bankpakke 3 eller 4. Det vil ikke være muligt at anvende en bankpakke-løsning på et fondsselskabs forretningsmodel, hvor der ikke på samme måde som hos pengeinstitutter er gæld, der kan nedskrives i tilfælde af behov for afvikling. Afvikling af et nødlidende fondsmæglerselskab vil derfor i dag skulle ske efter reglerne i lov om finansiel virksomhed. Heraf følger, at afvikling

16 16/20 som udgangspunkt skal ske ved likvidation eller konkurs efter de sædvanlige regler. Det bemærkes, at danske fondsmæglerselskaber er relativt små og typisk ikke opbevarer kundemidler eller har kundeaktiver. Ophørssagerne er relativt enkle, og en afvikling medfører typisk ikke problemer for kunder, kreditorer m.v. Det kan dog ikke udelukkes, at mere omfattende eller komplicerede sager vil kunne forekomme i fremtiden. 7. Høring Forordningsforslaget har været i høring i EU Specialudvalget for den finansielle sektor fra den 13. august 2013 med frist til den 27. august Finansrådet Finansrådet noterer, at det er vigtigt, at oprettelsen af Afviklingsinstansen baseres på et korrekt hjemmelsgrundlag i Traktaten, herunder at Afviklingsinstansen har hjemmel til at varetage de opgaver, den pålægges. Finansrådet støtter, at den fælles afviklingsmekanisme skal omfatte alle banker i de deltagende lande, men bemærker, at der skal være et proportionalitetshensyn i forhold til instituttets forretningsmodel og størrelse. Der bør således tages et tilstrækkeligt hensyn til dansk realkredit, hvorfor bl.a. realkreditobligationer og de tilhørende derivater ikke skal kunne nedskrives eller konverteres, hvilket også harmonerer med reglerne i krisehåndteringsdirektivet. Finansrådet bemærker endvidere, at oprettelsen af en fælles afviklingsmekanisme ikke bør medføre, at bankernes samlede betaling for tilsyn og krisehåndtering øges. Finansrådet nævner i den forbindelse, at Afviklingsmyndighedens budget bør finansieres af både bankerne og EU s budget for at sikre en passende incitamentsstruktur. Endvidere bør budgettet underlægges en ekstern budgetkontrol evt. bistået af interessenter, herunder banker. I forhold til bemyndigelsen til at iværksætte en krisehåndtering støtter Finansrådet ikke, at Kommissionen kan initiere en krisehåndtering på eget initiativ. Finansrådet mener, at en krisehåndtering altid bør baseres på en indstilling fra Afviklingsinstansen. Finansrådet støtter ligeledes ikke, at Afviklingsmyndigheden får undersøgelsesbeføjelser, hvilket i stedet bør foregå via den relevante tilsynsmyndighed. Endvidere bør det iflg. Finansrådet være muligt at påklage Afviklingsmyndighedens afgørelser både i domstolsregi og i et administrativt rekurssystem i lighed med det fælles tilsyn. Finansrådet finder den foreslåede størrelse af fonden unødvendig stor og mener desuden, at finansieringen i højere grad bør ske via ex post betalinger. Det kan således være muligt at halvdelen af formuen kan bestå af betalingsforpligtelser med sikkerhed i aktiver med lav risiko. Yderligere

17 17/20 bør det fremgå, at fondens midler ikke kan anvendes til at kompensere aktionærer eller kreditorer eller som følge af undtagelse fra bail-in. Anvendelse af Afviklingsfonden bør ligeledes først påbegyndes efter bail-in er fuldt implementeret (i 2018 efter forslaget), samt efter der er gennemført et tilstrækkeligt asset quality review. Endelig bør der fastsættes regler for ind- og udtræden af Afviklingsfonden. Realkreditrådet Realkreditrådet (RKR) påpeger, at det er væsentligt, at den eksisterende krisehåndteringsform for realkreditinstitutter kan opretholdes under den fælles afviklingsmekanisme. Herudover bør der ved fastlæggelse af kravet til, hvor mange nedskrivningsparate passiver et institut skal have (minimum eligible liabilities) tages hensyn til realkreditinstitutternes særlige struktur. I forhold til bail-in finder RKR at sikret gæld, herunder realkreditobligationer, JCB ere og dertilhørende derivater bør helt undtages fra bail-in. Endvidere bemærker RKR, at det bør diskuteres nærmere, hvordan Afviklingsfonden opbygges, herunder hvordan de enkelte institutter skal bidrage til dette, og RKR påpeger at der i den forbindelse bør tages hensyn til instituttets forretningsmodel. Endvidere bør det sikres, at der er en fair byrdedeling mellem fremtidige institutters bidrag (der ikke har deltaget i opbygningen af fonden) og eksisterende institutters bidrag, ligesom det bør afklares, hvorvidt der vil ske tilbagebetaling fra fonden, hvis et institut ophører. Dansk Aktionærforening Dansk Aktionærforening (DAF) støtter forslaget om en fælles afviklingsmekanisme og bemærker, at der bør arbejdes for, at alle aktionærer i kreditinstitutter får bedre mulighed for at udøve sine aktionærrettigheder. Danske Revisorer Danske Revisorer (FSR) påpeger at håndteringen af grænseoverskridende krisehåndtering bør undersøges nærmere, herunder særligt i forhold til beskyttelsesregler ved fordeling af et evt. provenu. Herudover bemærker FSR, at forslaget ikke giver instituttet valgfrihed i forhold til afviklingsformen, hvilket kan medføre en mindre fleksibilitet end under den nuværende danske lovgivning. 8. Andre landes holdninger Forslaget har endnu kun været drøftet på arbejdsgruppeniveau. Medlemslandenes udmeldinger har indtil nu været relativt forsigtige bl.a. i lyset af behovet for en analyse af forslaget. Foreløbige meldinger tyder på, at der kan forventes drøftelse af den konkrete hjemmel til forordningen samt selve organiseringen af SRM, herunder Kommissionens rolle og organiseringen af Afviklingsinstansen. Visse lande har foreløbigt problematiseret hjem-

18 18/20 melsvalget og oprettelsen af en afviklingsmekanisme med en høj grad af centralisering. 9. Regeringens foreløbige holdning Det vurderes i dansk interesse, at der tages skridt til etablering af SRM for de lande, der deltager i SSM. Stillingtagen til eventuel dansk deltagelse i det styrkede banksamarbejde i EU vil ske i en separat beslutningsproces, når der er tilstrækkeligt grundlag herfor. Uanset eventuel dansk deltagelse vil det være et væsentligt dansk hensyn at sikre en sund og velfungerende indretning af SRM og de øvrige dele af det styrkede banksamarbejde i EU samt at bevare lige konkurrencevilkår i det indre marked. Regeringen arbejder i den forbindelse for, at yderligere integration mellem eurolandene ikke underminerer samarbejdet i EU28. Regeringen vil i den forbindelse arbejde for, at der i videst muligt omfang sikres konsistens mellem de materielle bestemmelser i krisehåndteringsdirektivet og SRM. Under forhandlingerne om SSM blev der fra flere ikke-eurolande, herunder Danmark, lagt stor vægt på, at ikke-eurolande, som vælger at tilslutte sig SSM, kan deltage på balancerede vilkår ift. eurolande. Dette var særligt relevant i forhold til afstemningsreglerne i tilsynsrådet og relationen til ECB s styrelsesråd. I forslaget til SRM er der ikke en skelnen mellem eurolande og ikke-eurolande, idet der fx er ensartede stemmeregler i Afviklingsinstansens plenarmøder, hvor alle nationale afviklingsmyndigheder har én stemme. Regeringen finder, at det er centralt, at sådanne balancerede vilkår mellem eurolande og ikke-eurolande bevares. Derudover vil Regeringen arbejde for, at der sikres den rette balance mellem Kommissionens beføjelser og medlemsstaternes indflydelse i SRM-forslaget. Danmark har herudover generelt arbejdet for brugen af bail-in siden indførelsen af Bankpakke 3 i 2010, herunder særligt i forbindelse med forhandlingerne om krisehåndteringsdirektivet. Regeringen vil derfor fortsat lægge vægt herpå i forhandlingerne om både SRM og krisehåndteringsdirektivet. Regeringen arbejder endvidere fortsat for, at bail-in skal finde anvendelse allerede fra 2015 og ikke først fra 2018 som indeholdt i begge forslag. Herudover vil Regeringen lægge vægt på, at der i tilstrækkeligt omfang vil kunne tages hensyn til dansk realkredit i forbindelse med en krisehåndtering i regi af SRM. Regeringen vil arbejde for, at der skabes klarhed over en eventuel fælles offentlig backstop, herunder hvilken status ikke-eurolande vil få i den forbindelse. Regeringen vil endvidere arbejde for, at medlemslande nationalt kan krisehåndtere institutter, som Kommissionen vælger ikke at krisehåndtere på

19 19/20 europæisk plan. I forlængelse af dette vil der blive arbejdet for, at medlemslande nationalt kan krisehåndtere de pågældende institutter i tråd med reglerne i krisehåndteringsdirektivet (herunder anvendelse af Bankpakke 3) frem for at konkursbehandle institutterne. For så vidt angår den foreslåede sanktionsbestemmelse lægger regeringen afgørende vægt på, at medlemsstaterne ikke forpligtes til at indføre sanktioner i form af administrative bøder for overtrædelser af forordningen. Regeringen har derfor med tilfredshed noteret sig, at der i den foreslåede sanktionsbestemmelse henvises til krisehåndteringsdirektivet, hvilket indebærer, at medlemsstaterne har valgfrihed mellem administrative og strafferetlige sanktioner. Regeringen lægger betydelig vægt på, at denne valgfrihed udtrykkeligt kommer til at fremgå af forordningens sanktionsbestemmelse. Regeringen vil samtidig arbejde for, at det udtrykkeligt kommer til at fremgå, at strafferetlig sanktionering sker i overensstemmelse med medlemsstaternes nationale procedurer for behandling af straffesager. 10. Lovgivningsmæssige og statsfinansielle konsekvenser Forordninger skal efter EU-retten ikke implementeres i national lovgivning, da de gælder umiddelbart i dansk ret. Dansk lovgivning skal dog formentlig tilpasses på visse områder (ud over de ændringer der vil følge af krisehåndteringsdirektivet), hvis Danmark måtte beslutte sig for at indgå i det styrkede banksamarbejde. Det gælder blandt i forhold til afviklingsmyndigheden samt øvrige justeringer i lov om finansiel stabilitet og lov om realkreditlån og realkreditobligationer mv. En af de væsentligste forskelle på SRM (samt krisehåndteringsdirektivet) og krisehåndtering af pengeinstitutter i den nuværende danske lovgivning er, at et nødlidende pengeinstitut i henhold til dansk ret har valgfrihed i forhold til afviklingsform. Dette er i modsætning til SRM, hvor det er Afviklingsinstansen, der træffer beslutning herom, i overensstemmelse med Kommissionens retningslinjer. Det er således alene i tilfælde af, at Kommissionen under visse betingelser beslutter sig for ikke at afvikle instituttet, at instituttet vil blive afviklet under de nationale konkursregler. Der henvises i øvrigt til tidligere oversendt Grund- og Nærhedsnotat af 27. september 2012 for en beskrivelse af de lovændringer krisehåndteringsdirektivet vil medføre. Alle Afviklingsinstansens udgifter (herunder Afviklingsfondens udgifter) finansieres af sektoren, hvor de omkring 6000 omfattede kreditinstitutter ud over bidrag til Afviklingsfonden vil blive opkrævet bidrag, der dækker administration mv. hos Afviklingsinstansen. Disse udgifter har umiddelbart ingen statsfinansielle konsekvenser. Kommissionen foreslår, at der i 2014 ansættes omkring 15 årsværk ifm. opstart af Afviklingsinstansen. Disse årsværk ansættes i Kommissionen.

20 20/20 Herefter vil der fra 2015 blive behov for ca. 10 årlige årsværk til Kommissionen på permanent basis ifm. sagsbehandling af Kommissionens krisehåndteringsbeslutninger. Disse årsværk finansieres af EU-budgettet, hvorved der vil være tale om statsfinansielle konsekvenser. Det fremgår af forslaget, at Kommissionens eller Afviklingsinstansens beslutninger ikke kan pålægge medlemsstaterne at yde ekstraordinær offentlig finansiel støtte. Det er endvidere uklart, hvordan en eller flere eventuelle offentlige backstops vil kunne inddrages, såfremt Afviklingsfondens midler måtte vise sig at være utilstrækkelige. Forslaget kan medføre nye opgaver for Finanstilsynet og en national afviklingsmyndighed. Eventuelle øgede ressourcer i Finanstilsynet finansieres via nye gebyrer. 11. Samfundsøkonomiske konsekvenser Kommissionen har ikke fremlagt en konsekvensanalyse af forslaget under henvisning til tidsnød og forslagets presserende natur. Derfor foreligger der for indeværende ikke noget grundlag for at estimere de samfundsøkonomiske konsekvenser af forslaget. 12. Administrative konsekvenser for erhvervslivet Forslaget kan forventes at medføre administrative konsekvenser for erhvervslivet til opbygning af Afviklingsfonden og finansiering af Afviklingsinstansen. Såfremt Danmark måtte vælge at deltage i SRM en, vil disse byrder dog i vidt omfang træde i stedet for den byrde, der vil være til opbygning af en national fond i henhold til krisehåndteringsdirektivet. Afviklingsfonden skal opbygges via bidrag fra kreditinstitutterne i de deltagende lande differentieret efter risiko. Afviklingsfonden skal efter en 10-årig overgangsperiode udgøre mindst 1 pct. af de dækkede indskud i de deltagende medlemsstaters kreditinstitutter, hvilket Kommissionen har estimeret til ca. 55 mia. EUR ud fra ultimo 2011-data. Kommissionen estimerer i den forbindelse, at de 17 største europæiske banker vil skulle betale omkring 40 pct. af det samlede bidrag til Afviklingsfonden. I tilfælde af dansk deltagelse vil danske institutters bidrag til den fælles fond træde i stedet for bidragene til en national dansk fond. Kommissionen estimerer, at Afviklingsinstansen er fuldt etableret ved udgangen af det første år og forventer, at der vil være behov for 309 medarbejdere i Afviklingsinstansen. Udgifterne til disse medarbejdere vil ligeledes blive opkrævet af omfattede kreditinstitutter. 13. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Sagen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 355 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 355 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 355 Offentligt Europaudvalget og Erhvervsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer og stedfortrædere 17. september 2013

Læs mere

for kreditinstitutter, COM (2013) 520

for kreditinstitutter, COM (2013) 520 EU- specialudvalget Att.: Helene Gyldenløve EU-mail (EU.mail@ftnet.dk) Høring over forslag til forordning om fælles afviklingsmekanisme for kreditinstitutter, COM (2013) 520 Finansrådet vil gerne takke

Læs mere

Forslag. Lov om finansiel stabilitet

Forslag. Lov om finansiel stabilitet L 33 (som vedtaget): Forslag til lov om finansiel stabilitet. Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 10. oktober 2008 Forslag til Lov om finansiel stabilitet Kapitel 1 Lovens anvendelsesområde m.v.

Læs mere

Samlenotat vedr. ECOFIN 15.11.2013

Samlenotat vedr. ECOFIN 15.11.2013 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 ERU Alm.del Bilag 58 Offentligt Enhed INTOKO, International Økonomi Sagsbehandler - Koordineret med Sagsnr. [Sagsnr.] Doknr. [Dokumentnr.] Versionsnr. 1 Dato

Læs mere

Europaudvalget 2011 3178 - Økofin Bilag 4 Offentligt

Europaudvalget 2011 3178 - Økofin Bilag 4 Offentligt Europaudvalget 2011 3178 - Økofin Bilag 4 Offentligt Økonomi- og Indenrigsministeriet International økonomi Dato: 11.06.12 Samlenotat vedr. dagsorden for Rådsmødet (ECOFIN) den 22. juni 2012 1) Energibeskatningsdirektivet

Læs mere

Samlenotat til ECOFIN 11. marts 2014

Samlenotat til ECOFIN 11. marts 2014 Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3302 - økofin Bilag 1 Offentligt Enhed INTOKO, International Økonomi Sagsbehandler DEPTLK Koordineret med Sagsnr. 2014-13599 Doknr. 206433 Versionsnr. 1 Dato 24-02-2014 Samlenotat

Læs mere

MWB UPDATED 1. AUGUST 2012 BANK OG FINANSIERING

MWB UPDATED 1. AUGUST 2012 BANK OG FINANSIERING Denne gang handler MWBe Updated - Bank og finansiering om et forslag til et EU-direktiv om fastlæggelse af en ramme for genopretning og afvikling af kreditinstitutter og investeringsselskaber MWB UPDATED

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0853 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0853 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0853 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 16. January 17 17/00328-1 bni-dep Kommissionens forslag til ændring af direktivet om genopretning

Læs mere

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0280 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0280 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0280 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 27. september 2012 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om fastlæggelse af en ramme

Læs mere

Resumé vedrørende anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om en garantifond for indskydere og investorer

Resumé vedrørende anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om en garantifond for indskydere og investorer Finanstilsynet 25. juni 2010 J.nr. 1911-0056 /mos Resumé vedrørende anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om en garantifond for indskydere og investorer 1. Indledning Anordningen sætter den danske

Læs mere

Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 72 Offentligt

Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 72 Offentligt Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 72 Offentligt 13. august 2015 Samlenotat til Folketingets Europaudvalg: Nyt brofinansieringslån til Grækenland fra den europæiske mekanisme for finansiel

Læs mere

Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 16 Offentligt

Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 16 Offentligt Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 16 Offentligt Europaudvalget, Erhvervs- og vækstudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 10. december 2015 Forslag om

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0433 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0433 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0433 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 24. september 2010 Forslag til revision af regler for tilsyn med finansielle enheder i et finansielt konglomerat

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 5. december 2008 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om kreditvurderingsbureauer. KOM(2008)704

Læs mere

Æ n d r i n g s f o r s l a g. til

Æ n d r i n g s f o r s l a g. til Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12 L 81 Bilag 3 Offentligt Æ n d r i n g s f o r s l a g til Lov om ændring af lov om en garantifond for indskydere og investorer, lov om finansiel virksomhed,

Læs mere

Europaudvalget 2007 2822 - økofin Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2007 2822 - økofin Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2007 2822 - økofin Bilag 2 Offentligt 28. september 2007 Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Dagsordenspunkt 8b: Finansiel stabilitet i EU (Kriseberedskab)

Læs mere

(2014/434/EU) AFSNIT 1 PROCEDURE FOR ETABLERING AF ET TÆT SAMARBEJDE. Artikel 1. Definitioner

(2014/434/EU) AFSNIT 1 PROCEDURE FOR ETABLERING AF ET TÆT SAMARBEJDE. Artikel 1. Definitioner 5.7.2014 L 198/7 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE af 31. januar 2014 om et tæt samarbejde med de kompetente nationale myndigheder i deltagende medlemsstater, der ikke har euroen som valuta (ECB/2014/5)

Læs mere

BANKPAKKE IV. 1) Udvidet medgiftsordning. 2) Statslig garanti ved fusioner. 3) Bidragsfinansiering af indskydergarantifonden

BANKPAKKE IV. 1) Udvidet medgiftsordning. 2) Statslig garanti ved fusioner. 3) Bidragsfinansiering af indskydergarantifonden 29. august 2011 BANKPAKKE IV Den 25. august blev der mellem regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Liberal Alliance indgået aftale om en række konsolideringsinitiativer

Læs mere

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed Til direktionen i Jyske Bank A/S 26. februar 2019 J.nr. 3022-0003 Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed 1. Afgørelse Finanstilsynet fastsætter kravet

Læs mere

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed Til direktionen i Danske Bank A/S 26. februar 2019 J.nr. 3022-0003 Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed 1. Afgørelse Finanstilsynet fastsætter kravet

Læs mere

Til orientering af Europaudvalget og Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget

Til orientering af Europaudvalget og Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget Europaudvalget 2018-19 EUU Alm.del EU Note 8 Offentligt EU-note Til orientering af Europaudvalget og Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget EU-Kommissionen vil styrke Den Europæiske Banktilsynsmyndigheds

Læs mere

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 31 Offentligt

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 31 Offentligt Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 31 Offentligt Europaudvalget og Erhvervsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 8. februar 2015 EU s bankunion Sammenfatning

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0730 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0730 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0730 Bilag 1 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 3. december 2004 Til underretning for

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0775 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0775 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0775 Bilag 1 Offentligt NÆRHEDS- OG GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 15. april 2011 Single Euro Payments Area (SEPA) Forslag til forordning om tekniske krav til kreditoverførsler

Læs mere

Europaudvalget 2010 Rådsmøde 3045 - Økofin Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2010 Rådsmøde 3045 - Økofin Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2010 Rådsmøde 3045 - Økofin Bilag 3 Offentligt 5. november 2010 Supplement til samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. november 2010 1) Administrativt samarbejde på skatteområdet

Læs mere

Bekendtgørelse om Afviklingsformuen 1)

Bekendtgørelse om Afviklingsformuen 1) BEK nr 8 af 0/07/05 (Gældende) Udskriftsdato: 4 oktober 07 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin, jnr 5/059 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed Til direktionen i Danske Bank-koncernen 23. marts 2018 J.nr. 3022-0003 Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed 1. Afgørelse Finanstilsynet fastsætter

Læs mere

Samlenotat til ECOFIN 10. december 2013

Samlenotat til ECOFIN 10. december 2013 Europaudvalget 2013 Rådsmøde 3281 - Økofin Bilag 1 Offentligt Enhed INTOKO, International Økonomi Sagsbehandler - Koordineret med Sagsnr. 2013-11729 Doknr. 172801 Versionsnr. 1 Dato 29-11-2013 Samlenotat

Læs mere

Analyse 24. marts 2014

Analyse 24. marts 2014 24. marts 2014. Bankunion, SIFI, CRD IV, BRRD OMG! Af Christian Helbo Andersen, Jens Hauch, Lars Jensen og Nikolaj Warming Larsen En hjørnesten i bankunionen blev i sidste uge forhandlet på plads i EU,

Læs mere

Kurators beføjelser ved en SDO-udsteders konkurs

Kurators beføjelser ved en SDO-udsteders konkurs Kurators beføjelser ved en SDO-udsteders konkurs Den Danske Finansanalytikerforening Vicedirektør Jørgen Wohnsen Nykredit Baggrund for nye reguleringer Behov for at imødekomme ønsker om præciseringer af

Læs mere

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0398 Bilag 2 Offentligt SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 18. september 2018 18/04868-30 Indhold Bemyndigelsesforordningen: Forslag til ændring af Rådets forordning

Læs mere

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 114,

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 114, L 345/96 Den Europæiske Unions Tidende 27.12.2017 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV (EU) 2017/2399 af 12. december 2017 om ændring af direktiv 2014/59/EU for så vidt angår usikrede gældsinstrumenters

Læs mere

Resume af anordning om ikrafttræden af lov om ændring af lov om en garantifond for indskydere

Resume af anordning om ikrafttræden af lov om ændring af lov om en garantifond for indskydere Finanstilsynet 6. februar 2012 J.nr. 1068-0007 /vha Resume af anordning om ikrafttræden af lov om ændring af lov om en garantifond for indskydere og investorer 1. Indledning Anordningen sætter de ændringer

Læs mere

Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 22. oktober 2011

Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 22. oktober 2011 Europaudvalget 2011 Ekstraordinært økofin Bilag 1 Offentligt 18. oktober 2011 Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 22. oktober 2011 1) Forberedelse af Det Europæiske Råd den 23. oktober 2011 -

Læs mere

16567/14 cos/kf/gm 1 DGG 1C

16567/14 cos/kf/gm 1 DGG 1C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. december 2014 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2014/0807(CNS) 16567/14 EF 342 ECOFIN 1171 NOTE fra: til: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne

Læs mere

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed Til direktionen i Nykredit A/S 30. oktober 2018 J.nr. 3022-0003 Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed 1. Afgørelse Finanstilsynet fastsætter kravet

Læs mere

Fylgiskjal 1. I beskrivelsen henvises til de enkelte numre i ændringsanordningens 1.

Fylgiskjal 1. I beskrivelsen henvises til de enkelte numre i ændringsanordningens 1. Fylgiskjal 1 4.Bemærkninger til anordning 334 af 31. marts 2015 Anordningen sætter de ændringer, der følger af 1 i lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om finansiel stabilitet, lov om en

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om finansiel stabilitet

Bekendtgørelse af lov om finansiel stabilitet LBK nr 875 af 15/09/2009 (Gældende) Udskriftsdato: 14. februar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 1911-0048 Senere ændringer

Læs mere

Høring over udkast til forslag til lov om restrukturering og afvikling af visse finansielle virksomheder og ændring af en række andre love

Høring over udkast til forslag til lov om restrukturering og afvikling af visse finansielle virksomheder og ændring af en række andre love Finanstilsynet Mail: ministebetjening@ftnet.dk c.c.: lvi@ftnet.dk og lef@ftnet.dk 31. oktober 2014 Høring over udkast til forslag til lov om restrukturering og afvikling af visse finansielle virksomheder

Læs mere

Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstminister (Henrik Sass Larsen) Forslag. til

Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstminister (Henrik Sass Larsen) Forslag. til Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstminister (Henrik Sass Larsen) Forslag til Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om finansiel stabilitet, lov om en garantifond for indskydere og

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 37 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 37 Offentligt Europaudvalget 2011-12 EUU Alm.del EU Note 37 Offentligt Europaudvalget Den økonomiske konsulent EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 4. december 2013 Kommissionens forslag til direktiv

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 137 Offentligt Grund og nærhedsnotat 3. marts 2016 J.nr. 16-0115195 Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Proces og Administration Forslag til Rådets

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 20. december 2016 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET UDKAST TIL UDTALELSE. DA Forenet i mangfoldighed DA. Udvalget om Konstitutionelle Anliggender 2013/0253(COD) 10.10.

EUROPA-PARLAMENTET UDKAST TIL UDTALELSE. DA Forenet i mangfoldighed DA. Udvalget om Konstitutionelle Anliggender 2013/0253(COD) 10.10. EUROPA-PARLAMENTET 2009 2014 Udvalget om Konstitutionelle Anliggender 2013/0253(COD) 10.10.2013 UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om Konstitutionelle Anliggender til Økonomi- og Valutaudvalget om forslag

Læs mere

Evaluering af gældsbufferen i et realkreditinstitut

Evaluering af gældsbufferen i et realkreditinstitut Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø e-mail: hoeringer@ftnet.dk og bjj@ftnet.dk Evaluering af gældsbufferen i et realkreditinstitut Resumé Danske realkreditinstitutter er med baggrund i EU-reglerne

Læs mere

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 26 Offentligt

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 26 Offentligt Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 26 Offentligt Europaudvalget og Finansudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 8. februar 2015 Styrket koordination i

Læs mere

med Afviklingsinstansens, Rådets og Kommissionens svar

med Afviklingsinstansens, Rådets og Kommissionens svar Beretning i medfør af artikel 92, stk. 4, i forordning (EU) nr. 806/2014 om eventualforpligtelser (for Den Fælles Afviklingsinstans, Rådet, Kommissionen eller andre), der er opstået som følge af Afviklingsinstansens,

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0452 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat 2. september 2016 J.nr. 16-0830820 Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Proces og Administration ABL Forslag

Læs mere

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 8 Offentligt 1. oktober 2007 Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Foreløbig oversigt over Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 1. Implementering

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0370 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0370 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0370 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 15. september 2010 Kommissionens hvidbog om forsikringsgarantiordninger KOM(2010) 0370 af 12. juli 2010 Resumé

Læs mere

ECB-PUBLIC DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU) [ÅÅÅÅ/[XX*]] af [dato måned] 2016

ECB-PUBLIC DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU) [ÅÅÅÅ/[XX*]] af [dato måned] 2016 DA ECB-PUBLIC DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU) [ÅÅÅÅ/[XX*]] af [dato måned] 2016 om kompetente nationale myndigheders udøvelse af de valgmuligheder og skøn, der gives i henhold til EU-retten,

Læs mere

UDBUD AF COMMITTEDE LÅNE- FACILITETER

UDBUD AF COMMITTEDE LÅNE- FACILITETER UDBUD AF COMMITTEDE LÅNE- FACILITETER GARANTIFONDEN FOR INDSKYDERE OG INVESTORER UDBUDSBETINGELSER EU UDBUD 2014/S ------ 3. FEBRUAR 2014 Dok 1318843 Indhold 1. Indledning... 3 2. Den ordregivende myndighed...

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.3.2019 C(2019) 1997 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 14.3.2019 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/2366

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.12.2015 C(2015) 8835 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 14.12.2015 om berigtigelse af delegeret forordning (EU) 2015/63 om supplerende regler til

Læs mere

Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 41 Offentligt

Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 41 Offentligt Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 41 Offentligt 15. juli 2015 Samlenotat til Folketingets Europaudvalg: Brofinansieringslån til Grækenland fra den europæiske mekanisme for finansiel

Læs mere

EU-konsulenten. Offentlig. Til: Dato: Europaudvalget 21. december Status for EU s bankunion

EU-konsulenten. Offentlig. Til: Dato: Europaudvalget 21. december Status for EU s bankunion Europaudvalget 208-9 EUU Alm.del - EU Note 2 Offentligt EU-konsulenten Offentlig Til: Dato: Europaudvalget 2. december 208 Kontaktperson: Morten Knudsen (3695) Status for EU s bankunion Den danske regering

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU)

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU) 1.6.2017 L 141/21 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU) 2017/935 af 16. november 2016 om delegation af beføjelser til at vedtage afgørelser om egnethed og hæderlighed samt vurdere krav til egnethed

Læs mere

Bekendtgørelse om udarbejdelse og udbredelse til offentligheden af visse investeringsanalyser 1)

Bekendtgørelse om udarbejdelse og udbredelse til offentligheden af visse investeringsanalyser 1) BEK nr 1234 af 22/10/2007 (Historisk) Udskriftsdato: 17. februar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 132-0020 Senere ændringer

Læs mere

om lønpolitik og aflønning i pengeinstitutter, realkreditinstitutter, finansielle holdingvirksomheder og investeringsforeninger

om lønpolitik og aflønning i pengeinstitutter, realkreditinstitutter, finansielle holdingvirksomheder og investeringsforeninger Rapport om efterlevelse af regler om aflønningspolitik i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 575/2013 af 26. juni 2013 om tilsynsmæssige krav til kreditinstitutter og investeringsselskaber

Læs mere

Forslag. Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 1. juni til

Forslag. Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 1. juni til 2009/1 LSV 207 (Gældende) Udskriftsdato: 4. februar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 1911-0056 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den

Læs mere

11173/17 ikn/top/ikn 1 DGG1B

11173/17 ikn/top/ikn 1 DGG1B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. juli 2017 (OR. en) 11173/17 EF 163 ECOFIN 639 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: delegationerne Vedr.: Handlingsplan for

Læs mere

25. august 2011. 1. Baggrund

25. august 2011. 1. Baggrund 25. august 2011 Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti) og Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Liberal Alliance om en række konsolideringsinitiativer

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 30. maj 2008 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets direktiv 68/151/EØF

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12.9.2012 COM(2012) 512 final 2012/0244 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) nr. 1093/2010 om oprettelse af en europæisk

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU)

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU) L 306/32 RETNINGSLINJER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU) 2016/1993 af 4. november 2016 om fastsættelse af principperne for koordinering af vurderingen i henhold til Europa-Parlamentets og

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag til forordning om ændring af forordning (EU) nr. 258/2014 om oprettelse

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU)

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU) 6.4.2018 L 90/105 AFGØRELSER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU) 2018/546 af 15. marts 2018 om delegation af beføjelser til at vedtage afgørelser om kapitalgrundlag (ECB/2018/10) STYRELSESRÅDET

Læs mere

Nedenfor følger til delegationerne den endelige kompromistekst fra formandskabet til Coreper om ovennævnte forslag fra Kommissionen.

Nedenfor følger til delegationerne den endelige kompromistekst fra formandskabet til Coreper om ovennævnte forslag fra Kommissionen. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 31. maj 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0363 (COD) 9479/17 EF 102 ECOFIN 433 DRS 31 CODEC 872 NOTE fra: til: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 14. marts 2016 Forslag til afgørelse om indførelse af en mekanisme

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.1.2015 C(2015) 361 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af 30.1.2015 om ændring af delegeret forordning (EU) nr. 241/2014 om udbygning af Europa-

Læs mere

Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende

Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende Bestyrelsen og direktionen for Østjydsk Bank A/S Østergade 6-8 9550 Mariager 21. december 2017 J.nr. 6252-0088 Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende foranstaltninger Finanstilsynets afgørelse

Læs mere

Fastsættelse af frist til opfyldelse af minimumskapitalkrav

Fastsættelse af frist til opfyldelse af minimumskapitalkrav Bestyrelsen og direktionen for Østervrå Andelskasse (sendt til andelskassens e-boks). Cc.: Ekstern revisor, Statsaut. revisor Anders Duedahl-Olesen (sendt til Anders.Duedahl-Olesen@dk.ey.com) 12. december

Læs mere

NOTE formandskabet delegationerne Topmødet mellem landene i euroområdet Erklæring om en samordnet europæisk handlingsplan for landene i euroområdet

NOTE formandskabet delegationerne Topmødet mellem landene i euroområdet Erklæring om en samordnet europæisk handlingsplan for landene i euroområdet RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 14. oktober 2008 (OR. en) 14239/08 POLGEN 104 ECOFIN 411 NOTE fra: til: Vedr.: formandskabet delegationerne Topmødet mellem landene i euroområdet Erklæring

Læs mere

DET EUROPÆISKE UDVALG FOR SYSTEMISKE RISICI

DET EUROPÆISKE UDVALG FOR SYSTEMISKE RISICI 3.4.2014 DA Den Europæiske Unions Tidende C 98/3 DET EUROPÆISKE UDVALG FOR SYSTEMISKE RISICI DET EUROPÆISKE UDVALG FOR SYSTEMISKE RISICIS AFGØRELSE af 27. januar 2014 om en koordineringsramme for de kompetente

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0593 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0593 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0593 Bilag 2 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 27. februar 2006 /DAL Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om rederes erstatningsansvar

Læs mere

Europaudvalget Økofin Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget Økofin Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 2948 - Økofin Bilag 2 Offentligt 26. maj 2009 Supplement til samlenotat vedr. ECOFIN den 9. juni 2009 Dagsordenspunkt1b: Internationale regnskabsstandarder Resumé På ECOFIN den 9. juni

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS FORORDNING (EU) 2015/534 af 17. marts 2015 om indberetning af finansielle oplysninger i tilsynsøjemed (ECB/2015/13)

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS FORORDNING (EU) 2015/534 af 17. marts 2015 om indberetning af finansielle oplysninger i tilsynsøjemed (ECB/2015/13) 31.3.2015 DA L 86/13 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS FORORDNING (EU) 2015/534 af 17. marts 2015 om indberetning af finansielle oplysninger i tilsynsøjemed (ECB/2015/13) STYRELSESRÅDET FOR DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

Læs mere

Bekendtgørelse om lovvalg mv. ved krisehåndtering af pengeinstitutter, realkreditinstitutter og fondsmæglerselskaber I 1)

Bekendtgørelse om lovvalg mv. ved krisehåndtering af pengeinstitutter, realkreditinstitutter og fondsmæglerselskaber I 1) BEK nr 721 af 30/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 13. juni 2017 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 10122-0001 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed og forskellige andre. love 1)

Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed og forskellige andre. love 1) Side 1 af 177 Forslag til Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed og forskellige andre love (Særligt dækkede obligationer) 2006/1 LSF 199 Den fulde tekst Fremsat den 28. marts 2007 af økonomi- og

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK (ECB)

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK (ECB) DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK (ECB) Den Europæiske Centralbank (ECB) er Den Økonomiske og Monetære Unions centrale institution, der siden den 1. januar 1999 har været ansvarlig for pengepolitikken i euroområdet.

Læs mere

D et Priva te Beredskab. til afvikling af nødlidende banker, sparekasser og andelskasser. Vedtægter

D et Priva te Beredskab. til afvikling af nødlidende banker, sparekasser og andelskasser. Vedtægter D et Priva te Beredskab til afvikling af nødlidende banker, sparekasser og andelskasser Vedtægter Indholdsfortegnelse 1 Navn 4 2 Hjemsted 4 3 Formål 4 4 Medlemmer 5 5 Ikke-medlemmers deltagelse i afvikling

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4.6.2014 C(2014) 3656 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af 4.6.2014 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/36/EU

Læs mere

Rapport om efterlevelse af regler om aflønningspolitik i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 575/2013 af 26.

Rapport om efterlevelse af regler om aflønningspolitik i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 575/2013 af 26. Rapport om efterlevelse af regler om aflønningspolitik i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 575/2013 af 26. juni 2013 om tilsynsmæssige krav til kreditinstitutter og investeringsselskaber

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK C 144/2 DA Den Europæiske Unions Tidende 14.5.2014 III (Forberedende retsakter) DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK Henstilling om Rådets forordning om ændring af forordning (EF) nr. 2532/98 om Den Europæiske Centralbanks

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) L 125/4 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2019/758 af 31. januar 2019 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/849 for så vidt angår reguleringsmæssige tekniske

Læs mere

ECB-PUBLIC. DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 11. december 2012 om den finansielle lovgivning (ECB/2012/104)

ECB-PUBLIC. DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 11. december 2012 om den finansielle lovgivning (ECB/2012/104) DA ECB-PUBLIC DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 11. december 2012 om den finansielle lovgivning (ECB/2012/104) Indledning og retsgrundlag Den Europæiske Centralbank (ECB) modtog den 5. november

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.1.2017 COM(2017) 13 final 2017/0005 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Det Blandede EØS-Udvalg

Læs mere

Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om værdipapirer med sikkerhed i statsobligationer, KOM(2018) 339

Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om værdipapirer med sikkerhed i statsobligationer, KOM(2018) 339 Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0339 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 21. juni 2018 Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om værdipapirer

Læs mere

N Y E B E K E N D T G Ø R E L S E R F O R P R O S P E K T E R

N Y E B E K E N D T G Ø R E L S E R F O R P R O S P E K T E R N Y E B E K E N D T G Ø R E L S E R F O R P R O S P E K T E R Som en konsekvens af de seneste års ændringer til Prospektdirektivet 1 ( Ændringsdirektivet ) og Prospektforordningen 2 ( Ændringsforordningen

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 30. juli 2015 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 30. juli 2015 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 30. juli 2015 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2015/0162 (NLE) 11158/15 ECOFIN 630 UEM 310 EF 154 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.:

Læs mere

Rapport om efterlevelse af regler om aflønningspolitik i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 575/2013 af 26.

Rapport om efterlevelse af regler om aflønningspolitik i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 575/2013 af 26. Rapport om efterlevelse af regler om aflønningspolitik i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 575/2013 af 26. juni 2013 om tilsynsmæssige krav til kreditinstitutter og investeringsselskaber

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om en indskyder- og investorgarantiordning

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om en indskyder- og investorgarantiordning Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om en indskyder- og investorgarantiordning 1 I bekendtgørelse nr. 1483 af 2. december 2016 om en indskyder- og investorgarantiordning foretages følgende ændringer:

Læs mere

Endelige retningslinjer

Endelige retningslinjer RETNINGSLINJER FOR BEHANDLING AF AKTIONÆRER EBA/GL/2017/04 11/07/2017 Endelige retningslinjer for behandling af aktionærer ved bail-in eller nedskrivning og konvertering af kapitalinstrumenter 1. Compliance-

Læs mere

Aflønningsrapport for 2017

Aflønningsrapport for 2017 Aflønningsrapport for 2017 Forord Denne rapport beskriver PFA Banks principper for aflønning, og hvordan gældende regler efterleves. Rapporten er udformet med afsæt i regler i lov om finansiel virksomhed

Læs mere

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0293 Offentligt

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0293 Offentligt Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0293 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.5.2014 COM(2014) 293 final KOMMISSIONENS SVAR PÅ DEN EUROPÆISKE REVISIONSRETS SÆRBERETNING "EUROPÆISK BANKTILSYN TAGER

Læs mere

Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende

Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende Bestyrelsen og direktionen for Andelskassen J.A.K. Slagelse Løvegade 63 4200 Slagelse 2. marts 2015 J.nr. 6250-0077 Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende foranstaltninger Finanstilsynets

Læs mere

HØRINGSDOKUMENT ECB'S FORORDNING OM TILSYNSGEBYRER SPØRGSMÅL OG SVAR

HØRINGSDOKUMENT ECB'S FORORDNING OM TILSYNSGEBYRER SPØRGSMÅL OG SVAR HØRINGSDOKUMENT ECB'S FORORDNING OM TILSYNSGEBYRER SPØRGSMÅL OG SVAR MAJ 2014 1 HVORFOR OPKRÆVER ECB ET TILSYNSGEBYR? I overensstemmelse med SSM-forordningen 1 vil ECB opkræve et årligt tilsynsgebyr for

Læs mere

Krisehåndtering i Danmark

Krisehåndtering i Danmark Krisehåndtering i Danmark Finans Norge: Krisehåndteringsregelverk 12. september 2019 Direktør, Jens Verner Andersen Oversigt Finansiel Stabilitet - fra finanskrisen 2008 til i dag Beredskab for afvikling

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 23.3.2018 L 81/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2018/480 af 4. december 2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Vækstfonden

Forslag. Lov om ændring af lov om Vækstfonden Forslag til Lov om ændring af lov om Vækstfonden (Ansvarlig lånekapital til små og mellemstore virksomheder mv.) 1 I lov om Vækstfonden, jf. lovbekendtgørelse nr. 549 af 1. juli 2002, som ændret senest

Læs mere