Grænseløs kærlighed. Af Pia Melander Guilbert. I Hong Kong var vi det blandede par

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Grænseløs kærlighed. Af Pia Melander Guilbert. I Hong Kong var vi det blandede par"

Transkript

1 Grænseløs kærlighed Crossover love kaldes det på engelsk, når to mennesker af hver sin nationalitet forelsker sig i hinanden, men selvom det bliver stadig mere almindeligt at finde kærligheden i udlandet, kan der stadig være en del udfordringer forbundet med at skulle forene to forskellige kulturer. Af Pia Melander Guilbert I Hong Kong var vi det blandede par Parret: Wai Foo og Cecilie Maria Foo Martensen, 34 og 33 år. Nationalitet: Han er fra Hong Kong. Hun er dansk. Job: Han er designer for Junk de Luxe. Hun er moderedaktør på magasinet IN. Kærlighed: Har været sammen i ti år og venter deres første barn. Nej! svarede Cecilie, første gang Wai spurgte, om de skulle være kærester. Cecilie: Vi gik på designskole sammen i London og var en del af en gruppe, der altid hang ud sammen, men jeg havde slet ikke set det komme. Faktisk troede jeg til at begynde med, at Wai var bøsse. Wai (med et suk): Det tror folk altid, fordi jeg er designer. Der gik et år, hvor Cecilie datede andre fyre, men også tænkte en del over, at Wai åbenbart så hende på den måde, og en dag opdagede hun, at hun savnede ham, når de ikke var sammen. Wai: Så kyssede vi lidt, og så sagde jeg til hende, at nu måtte hun beslutte sig. De har været sammen lige siden. Cecilie: Det var nok ikke kærlighed ved første blik for nogen af os. Pludselig føltes det bare naturligt, og vores venner blev ikke engang overraskede, da vi fortalte det. Flere af dem troede, at vi allerede havde været kærester i lang tid. Savnede hygge Ved afslutningen af studieforløbet udløb Wais visum, og han blev nødt til at tage hjem til Hong Kong. Wai: Jeg har altid været fascineret af den europæiske kultur og mulighederne inden for design. I Hong Kong er hverdagen meget stresset og luftfugtigheden er alt for høj, men jeg blev tilbudt et spændende job og tænkte, at jeg skulle være der tre måneder. Cecilie kom på besøg og faldt pladask for byen, fordi den har ALT. De blev der i fire år.

2 Cecilie: Jeg havde svært ved at få et job. Til gengæld var det nemt at starte op som selvstændig. Jeg fik mit eget tøjmærke og begyndte også at undervise børn i ballet. De blev kendt som det blandede par. Wai: Der var flere, som spurgte mig, hvordan jeg havde fået fat på Cecilie. De kunne slet ikke forstå, hvad hun som europæer så i en asiat. Cecilie: Folk var nærmest overopmærksomme over for mig, og det var tydeligt, at jeg blev behandlet bedre, fordi jeg var udlænding. Den følelse var ikke særligt rar. Wai havde lange dage på arbejdet, mens Cecilie arbejdede hjemmefra og begyndte at føle sig ensom. Cecilie: Personligt er jeg en ret afslappet type, som går højere op i at have det godt og være glad end i at være økonomisk rig. I Hong Kong er det lige omvendt. Alt handler om karriere og penge. Selv meget velstillede mennesker, der bor i store lejligheder og har dyre biler, taler om, at de er nødt til at tjene flere penge. Man inviterer heller ikke hinanden hjem, for det billigere at gå ud at spise. Jeg savnede den danske hygge. Nemmere blev det ikke, da finanskrisen i 2008 ramte Hong Kong. Cecilie og Wai besluttede at flytte, og Danmark var den nemmeste mulighed for at komme tilbage til Europa. Først skulle de dog lige giftes. Wai: I Hong Kong annoncerer man normalt sit bryllup mindst et år i forvejen. Vi fandt datoen tre måneder før brylluppet. En aften kom jeg hjem, og så havde Cecilie arrangeret, hvornår der skulle være bryllup i Danmark, og hvornår det så kunne blive i Hong Kong. Cecilie: Wais familie kunne ikke forstå, at et bryllup kunne planlægges så hurtigt, og at vi bare ville holde noget enkelt og småt. I Hong Kong er brylluppet i virkeligheden mest for familien og familiens venner. Det er et miks af kinesiske og internationale traditioner, som ingen rigtig forstår meningen med. Der er en hel drejebog for dagen. Brudeparret skifter tøj flere gange, og vigtigst af alt skal det hele fotograferes Wai: Vores bryllup var meget anderledes, og jeg var ret bekymret for, om min familie ville synes om det. Havde min bror og hans kinesiske kone valgt at gøre det på den måde, havde det været en katastrofe, men fordi Cecilie ikke er kinesisk, accepterede de, at vi nærmest bare holdt en middag, og siden sagde de, at de godt kunne se, at det var en hyggelig måde at gøre det på. Efter brylluppet ventede det nye liv i Danmark. Cecilie underholdt Wai med, hvor meget nemmere det hele nu ville blive. Wai: Hun sagde, at i Danmark talte alle engelsk, hvis der er en, der ikke taler dansk, og ingen arbejdede over. De griner. Wai: Jeg har så siden fundet ud af, at ingen af delene passer. Folk slår hurtigt over i dansk, og der er masser af overarbejde.

3 Wai havde ikke været her ret længe, før danskerne begyndte at spørge, om han ikke skulle lære sproget. Wai: Det syntes jeg, var så mærkeligt. I Hong Kong er der en forventning om, at det er os, der må tale engelsk, når udlændinge kommer til byen. Ingen ville nogensinde stille sådan et spørgsmål. Og hvad kan man bruge dansk til uden for Danmark? På trods af en del kulturelle forskelle, er Cecilie og Wai enige om, at de dybest set har de samme værdier. Cecilie: Jeg tror, Wai er en meget atypisk asiat. Han har heller aldrig været en del af det prestigeræs, der er i Hong Kong. Han arbejder meget, men det er fordi, han brænder for sit job. Wai: Det passer bedre til os og vores værdier at bo i Danmark, hvor der ikke er det samme økonomiske ræs, og man godt kan bo i en lille lejlighed og drikke dåseøl med vennerne i parken, selvom man tjener penge. Kærlighed vægter højere end kultur hvis det var omvendt havde vores forhold ikke holdt. Parret: Ditte og Gabriel Mwakalukwa, 36 og 37 år. Nationalitet: Hun er dansk. Han er fra Tanzania. Job: Hun er studiekoordinator på Københavns Universitet. Han arbejder pt. i en kantine i København, men er også ved at åbne en safaricamp i Tanzania, se Kærlighed: Har kendt hinanden i ti år. Sammen har de sønnen Bastian på 15 måneder. Ditte havde allerede fået 15 ægteskabstilbud under sit ophold i Tanzania. Fra mænd, der virkede mere ivrige efter at komme med hende til Danmark, end efter at få en kæreste. Gabriel var anderledes. Fordi han ikke straks syntes, de kunne gifte sig, men bare foreslog, at de mødtes til en kop kaffe. Desuden var han slet ikke interesseret i at forlade Tanzania. Ditte: Jeg læste afrikanske studier på Københavns Universitet og var taget et halvt år til Tanzania for at lave frivilligt arbejde i forbindelse med mit studie. Mod slutningen af studiet fik jeg besøg af min familie, og vi tog på en fem dages safari. Gabriel var vores chauffør og guide. Gabriel: Jeg tænkte ret hurtigt, at Ditte virkede som en sød og selvsikker pige, men vi fik ikke snakket så meget, som jeg gerne ville, fordi hendes familie også var der. Efter turen rejste Ditte nordpå, men jeg kunne ikke få hende ud af mit hoved. Gabriel spurgte sin chef, om han kunne finde frem til den adresse, Ditte havde skrevet fra, da hun bestilte turen. Chefen fandt adressen, og kort efter modtog Ditte en besked fra Gabriel.

4 Ditte: Jeg havde egentlig besluttet mig for, at jeg ikke ville involvere mig med nogen af de mænd, jeg mødte, men det, at Gabriel bare ville mødes til en kop kaffe, gjorde mig nysgerrig, og da vi så mødtes, gik det hurtigt op for mig, at han også var anderledes på mange andre punkter. I Tanzania er det eksempelvis de færreste mænd, der laver mad, vasker tøj og gør rent. Det er kvindens job. Men Gabriel havde været vant til at klare den slags selv, siden han som barn mistede sine forældre og blev alene med sin søster. Frysende danskere Kaffen var varm i fire uger. Så skulle Ditte hjem til Danmark. Syv måneder senere kom Gabriel på besøg her, og de har ikke længere styr på, hvor mange gange siden de begge har rejst frem og tilbage for at besøge hinanden. Siden 2011 har de boet i Danmark. Snart rykker de nok til Tanzania igen. Ditte: Vi planlægger maks. to år frem. Det er et vilkår i vores forhold, at der altid er en af os, der er væk hjemmefra. Styrken er så, at vi begge er indstillet på at være begge steder, og at vores familier bakker os op. Tanzania havde plads i Dittes hjerte, inden hun mødte Gabriel. Ditte: Jeg har været der som barn med mine forældre. Der er så meget skønhed og godt humør, men også meget barskhed og fattigdom. For Gabriel var livet i Danmark til at begynde med noget af en prøvelse. Gabriel: I Tanzania er vi meget gæstfri. Døren står åben, og vi er vant til hele tiden at være sammen med andre mennesker. Her var kun Ditte og mig. Ingen kiggede lige forbi. Jeg havde meget svært ved at få venner og led så meget af hjemve, at jeg tænkte Det her går aldrig. Gabriel, der ellers altid er fuld af initiativ, drømme og planer, blev modløs og opgivende, mens Ditte forsøgte at være positiv og vise ham de bedste sider af sit land. Ingen af dem brød sig om den nye fordeling af roller. Ditte: Gabriel er meget stolt, både af, hvor han kommer fra, men også i forhold til mig. Jeg glædede mig for eksempel til at vise ham vores smarte metro og forklarede og forklarede, men han steg bare ind og sagde Nå, okay. Det sjove er, at da hans familie så var på besøg i efteråret, var han mindst lige så stolt over den metro, over den smarte vaskemaskine og alt muligt. De griner begge, og i Gabriels øjne lurer et glimt af indrømmelse. Det er som om, danskerne altid fryser, sagde han engang til Ditte, men forholdet til Dittes landsmænd er siden blevet meget varmere, både fordi Gabriel nu taler dansk, men også fordi, de er blevet forældre og han derfor mere naturligt kommer i snak med folk. Nu tænker han på de danskere han kender som meget søde mennesker, der er lette at tale med, når man først kender dem.

5 Omskæring eller ej Netop den gæstfrihed, som Gabriel savnede hos danskerne, har for Ditte været en af de største udfordringer ved livet i Tanzania. Ditte: Du kan godt komme ud for, at nogen banker på din dør klokken ti om morgenen, og så bliver de der de næste otte timer, og du kan ikke bare sige, at det ikke passer så godt lige nu. Fordi folk umiddelbart er meget åbne, gik der også lang tid før jeg forstod, at det ikke er det samme, som at man har vundet deres fortrolighed og er blevet nære venner. Flere gange oplevede jeg, at de simpelthen lukkede af, hvis jeg begyndte at tale om noget dybere end dagligdagssnak. Ditte: For mig er det en mentalt stor udfordring, at alting foregår så afslappet i Tanzania. Som dansker er jeg vant til at planlægge ting og lave aftaler om tidspunkter. Laver man aftaler om at mødes med nogen i Tanzania, kan man godt regne med at skulle vente i hvert fald en time. Holdningen er, at det ikke rigtig nytter noget at planlægge, for man ved jo alligevel ikke, hvad der kommer til at ske. Kulturforskelle er der masser af, eller som Gabriel siger: Det er kærligheden, der kommer først. Hvis det var kulturen, havde vores forhold aldrig holdt. Dansk børneopdragelse er en af de ting, der undrer ham Gabriel: I Danmark diskuterer folk med deres børn. I Tanzania er opdragelsen mere autoritær. Ditte: Vi har nok begge indgået nogle kompromisser. Jeg havde for eksempel aldrig tænkt, at jeg skulle giftes i en kirke, eller at vores søn skulle døbes, men det betyder meget for Gabriels familie, som er mere troende, så vi har gjort det for deres skyld. På et område mangler de dog stadig at finde et passende kompromis: Gabriel: I Tanzania er det meget vigtigt, at drenge bliver omskåret. Jeg ville blive betragtet som en dårlig far, hvis jeg ikke lod min søn omskære. Ditte: Og selvom jeg sagtens kan forstå Gabriels begrundelse, er det med mine danske øjne et overgreb at foretage sådan en operation på et lille barn. Danskere smiler mere Parret: Morten og Diana Fridberg Olsen, 35 og 33 år. Nationalitet: Han er dansk. Hun er fra Litauen. Jobs: Han er projektøkonom i Metroselskabet. Hun er projektmanager hos Copenhagen Group A/S. Kærlighed: Har været sammen i seks år og har en søn på 15 måneder.

6 En ting, litauenske Diana har lagt mærke til ved os danskere, er, at vi smiler meget. Diana: I Litauen gælder det om at se alvorlig ud, også når man er glad. Man ville aldrig smile til et fremmed menneske på gaden, sådan som I gør her. I første omgang var det en julefrokost, der førte hende sammen med danske Morten. De arbejdede begge på et stort, internationalt byggeprojekt i Skotland. Han havde været på projektet et år, mens hun lige var blevet ansat. De smiler begge lidt genert, og vil ikke rigtig gå i dybere detaljer med historien om, hvem der sagde hvad, og hvordan de så præcis blev kærester. Diana: Man får nogle drinks, og vi dansede I begyndelsen prøvede de også at holde forholdet hemmeligt for kollegaerne, men det var umuligt, for Morten og de øvrige danskere på projektet boede så tæt, at der hurtigt blev lagt mærke til Dianas besøg. Diana: Hvad jeg faldt for ved Morten? Hun gentager spørgsmålet med let røde kinder. Diana: Han var en af de kloge fyre Nem at tale med og sjov uden at være plat. Klog og charmerende vil jeg sige. Det er jo langt fra altid de to kvaliteter følges ad. Morten: Kort efter, Diana var begyndt på projektet, var vi til et møde sammen, hvor jeg bed mærke i, at hun stillede nogle ret smarte spørgsmål. Jeg tænkte selvfølgelig også, at hun var en flot pige, og da vi siden kom til at arbejde tættere sammen, mærkede jeg hurtigt, at vi var på bølgelængde. Vi er begge meget nede på jorden og prøver ikke at gøre ting mere komplicerede, end de er. Efter to måneder boede de sammen. Morten: Jeg var taget til Danmark for at deltage i en konfirmation, og da jeg kom tilbage, var Diana og alle hendes ting flyttet ind. Han smiler drillende. Efter Skotland fik de begge job på et projekt i Afghanistan, hvor de arbejdede med at vedligeholde og udbygge faciliteter i militærbaser. Diana: Vi skulle blandt andet skabe fitnessfaciliteter og beboelse til soldaterne, stå for anlægningen af en landingsplads til helikoptere i bjergene og et lokalt politikermøde. Men det var godt for vores forhold at prøve at være sammen et sted, hvor ingen af os kendte nogen. Da de havde været sammen i cirka to år, flyttede de til Danmark, hvor de har boet siden. Morten: Det gav sig selv. Vi var begge åbne for at slå os ned et andet sted, hvis det skulle blive nødvendigt, men da Diana blev tilbudt en stilling i den danske virksomhed, vi havde arbejdet for i Afghanistan, blev det her.

7 Diana oplevede fra start danskere som meget åbne og lette at være sammen med. Sproget og at finde vej er de eneste ting, der har givet større udfordringer. Diana: Da jeg var gravid, insisterede jeg på at have Morten med til alle aftaler hos jordemoderen og på hospitalet. Jeg kan stadig bedst lide, at det er ham, der tager til lægen med vores søn, for når det kommer til sundhed, vil jeg være sikker på, at jeg har forstået alting 100 procent rigtigt. Lyserød suppe Hvor Mortens familie har taget imod Diana med åbne arme, har det været lidt sværere for Dianas mor at vænne sig til at have en dansk svigersøn. Diana: Det handler ikke om, at vi bor her, for hun har altid vidst, at jeg gerne ville ud i verden. Det handler mere om, at hun ikke taler engelsk og føler sig usikker. Hun kan stadig gå i selvsving, når vi kommer, fordi hun gerne vil gøre det så godt som muligt og lave noget mad, Morten kan lide. Morten indrømmer, at han er lidt kræsen. Morten: Ja, jeg har det lidt svært med den der lyserøde suppe, din mor ofte laver og sådan nogle dumplings, der består af kød med kartoffel rundt om. Diana: Jeg kan til gengæld spise al dansk mad. Jeg skulle lige vænne mig til rugbrødsmadder, og især til at spise dem med hånden. Morten: Man kan godt mærke, at levestandarden er lidt højere i Danmark end i Litauen. Til gengæld er familiesammenholdet i Litauen meget stærkt. Da vi ikke kunne få institutionsplads til vores søn, kom Dianas mor og passede ham i tre måneder. Det har mine forældre ikke tid til. I Litauen er det også mere almindeligt, at de unge passer på de ældre. Jeg husker tydeligt engang, Diana sagde til mine forældre, at når de blev gamle, skulle de komme og bo hos os. Min far smilede, og blev lidt rørt. Det er nok de færreste danske kvinder, der ville komme med det tilbud til deres svigerforældre. Ekspertinterview: Kulturmiks giver kærligheden krydderi Vi kommer til at se mange flere blandede ægteskaber i fremtiden, mener Rashmi Singla, der er lektor ved institut for Psykologi på Roskilde Universitet og forfatter til en bog om blandede ægteskaber. Selv er Rashmi Singla fra Indien, og da hun i 1980 erne kom til Danmark med sin indiske mand, undrede hun sig over, hvor få blandede ægteskaber hun så. Men i 1990 erne syntes jeg virkelig, der begyndte at ske noget. I dag rejser vi mere end nogensinde før, og internettet har også gjort det lettere at komme kontakt med andre dele af verden.

8 Hvilke styrker giver det til parforholdet at have hver sin kulturelle baggrund? Den største styrke er nok, at man er sammen på trods af forskellene. Det kræver et stærkt forhold, men det giver også krydderi til kærligheden at lære hinandens kultur at kende. Desuden ser man også sig selv og sin egen kultur i et nyt lys. Hvad er så de særlige udfordringer? Hvis parret ser meget forskelligt ud, kan det være en belastning. I New York, hvor jeg lige har været, er det ikke noget, nogen ænser, men herhjemme bliver der stadig kigget efter folk, som ser anderledes ud. I det hele taget er det især omgivelsernes reaktioner, der ofte er svære at håndtere. I Danmark er vi som samfund ikke særligt gode til at acceptere og håndtere blandede ægteskaber, og der er ikke meget hjælp og rådgivning at hente. Det ene øjeblik bliver man betegnet som næsten dansker, hvis man er dansk gift. Det næste øjeblik er man en minoritet og bliver mødt af en meget restriktiv lovgivning. Det, at bo i den enes hjemland er i sig selv en udfordring, hvor der let opstår en ulige magtfordeling. Men selvom politikerne ofte har travlt med at fortælle, hvor anderledes vi alle sammen er, viser min forskning dog, at når det kommer til kærlighed, er vi dybest set mere ens end forskellige. Rashmi Singlas bog Intermarriage and Mixed Parenting, Promoting Mental Health and Wellbeing: Cross Over L ove, der handler om danskere, der har været gift eller er gift med en udlænding, udkommer i oktober/november 2014 på det engelske forlag Palgrave Macmillan. Se også foreningen der henvender sig til par af hver sin nationalitet.

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Jeg var mor for min egen mor

Jeg var mor for min egen mor Jeg var mor for min egen mor er 25 år gammel, og har været anbragt siden hun var 7 år. I dag er hun ved at tage en erhvervsgrunduddannelse. Læs hendes historie herunder. Før i tiden var jeg meget stille.

Læs mere

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker BØRN ER ET VALG Har det været nemt for jer at finde kærester og mænd, der ikke ville have børn? spørger Diana. Hun er 35 år, single og en af de fire kvinder, jeg er ude at spise brunch med. Nej, det har

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Artikel fra Muskelkraft nr. 5, 1997 Voksne drenges mødre Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Af Jørgen Jeppesen Birthe Svendsen og Birthe

Læs mere

Hold fast i drømmene og kæmp for dem

Hold fast i drømmene og kæmp for dem Hold fast i drømmene og kæmp for dem Som den første i sin familie valgte Lise Hansen som 52-årig at forlade Lolland og flytte til København. Det var ikke let, men hun ville til enhver tid gøre det igen.

Læs mere

Der var engang Et eventyr om et ungt pars lykke

Der var engang Et eventyr om et ungt pars lykke Der var engang Et eventyr om et ungt pars lykke Der var engang Ja, sådan starter et rigtigt eventyr. Det der følger er også et eventyr, som man ikke har kendt mage. Lad eventyret begynde: Der var engang

Læs mere

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 LO: Ja, men først vil vi gerne spørge om, du måske kunne beskrive en typisk hverdag her på skolen? E1: En typisk hverdag

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

Hjælp Mig (udkast 3) Bistrupskolen 8B

Hjælp Mig (udkast 3) Bistrupskolen 8B Hjælp Mig (udkast 3) Af Bistrupskolen 8B SCENE 1 INT. KØKKENET MORGEN (15) går ind af døren til køkkenet og sætter sig ned ved køkkenbordet. åbner sit hæfte hvor der står Line på alle siderne. (16) sidder

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010. Knuser dit hjerte SIGNE. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole.

Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010. Knuser dit hjerte SIGNE. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole. Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010 Knuser dit hjerte SC 1. SKOLEGANG DAG Signe og Michelle er på vej til time. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole. MICHELLE Ej,

Læs mere

En fortælling om drengen Didrik

En fortælling om drengen Didrik En fortælling om drengen Didrik - til renæssancevandring 31. maj 2013 - Renæssancen i Danmark varede fra reformationen i 1536 til enevælden i 1660. Længere nede syd på særligt i Italien startede renæssancen

Læs mere

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt Af Ben Furman Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt er en historie om en lille dreng som finder en løsning på sine tilbagevendende mareridt. Jesper overnatter hos hans bedstemor

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Bare et andet liv Jim Haaland Damgaard

Bare et andet liv Jim Haaland Damgaard Bare et andet liv Jim Haaland Damgaard Bog et af serien: Wow Hvad sker der her Side 1/6 Indholdsfortegnelse Kapitel 1 : Godhed kommer efter...3 Kapitel 2 : Rigtig kærlighed er svær at finde...4 Kapitel

Læs mere

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne.

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne. EBBE KLØVEDAL REICH Ebbe Kløvedal Reich har et langt forfatterskab bag sig. Som ung studerede han historie ved Københavns Universitet, og mange af hans romaner har da også et historisk indhold. Det gælder

Læs mere

Benjamin: Så det første jeg godt kunne tænke mig at bede dig fortælle mig lidt om, det er en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår.

Benjamin: Så det første jeg godt kunne tænke mig at bede dig fortælle mig lidt om, det er en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår. Bilag G - Sofie 00.00 Benjamin: Så det første jeg godt kunne tænke mig at bede dig fortælle mig lidt om, det er en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår. 00.10 Sofie: Ja, jamen det er, at jeg står

Læs mere

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver?

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver? Spørgsmål familie www.5emner.dk Sæt kryds Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. 7 Hvad laver hun Hvad hun laver Hvor John kommer fra Hvor kommer John fra Er hun færdig med gymnasiet Hun er færdig med gymnasiet

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø.

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Så-dan en lil-le ø kald-es en holm, og den-ne holm hed-der Klaus Nars Holm. Den lil-le ø er op-kaldt Ef-ter

Læs mere

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight.

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. . Rovfisken Jack Jönsson Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. 1 Er du nu sikker på at du kan klare det, sagde hans mor med bekymret

Læs mere

Gid der var flere mænd som Michael, Martin og Lasse!

Gid der var flere mænd som Michael, Martin og Lasse! Gid der var flere mænd som Michael, Martin og Lasse! Det bedste ved at have en voksenven til min søn er, at han får en oprigtig interesse fra et andet voksent menneske, som vil ham det godt. 2 Så kunne

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne 1. Så sad jeg og lyttede, alt hvad jeg kunne Nå for søren! Man kan komme til Cuba for 6000 kr. Cæcilie: 6000? Cæcilie: Jeg var på Cuba i sommer, så betalte jeg 7000. Nå, jeg har faktisk også tænkt på at

Læs mere

A different kind of love (FINAL DRAFT2) Christianshavns Døttreskole 8. klasse

A different kind of love (FINAL DRAFT2) Christianshavns Døttreskole 8. klasse A different kind of love (FINAL DRAFT2) af Christianshavns Døttreskole 8. klasse A different kind of love SCENE 1: S VÆRELSE Alberte og Lea sidder på Albertes værelse. De hygger sig meget og snakker. (14)

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det knagede fælt i den gamle badebro. Skulle de ikke hellere lade være med at gå ud på den? Tanken

Læs mere

Den store tyv og nogle andre

Den store tyv og nogle andre Den store tyv og nogle andre Kamilla vidste godt, hvordan tyve så ud. De var snavsede og havde skæg og var uhyggelige og mystiske, det sagde alle, der havde forstand på sådan noget. Kamilla havde hørt,

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Pigen, der havde blinket til mig, stod og ventede på mig ved døren. Jeg ved, at vi tilhører den samme tradition, sagde hun. Jeg hedder Brida. Jeg er ikke

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Undersøgelse af elevernes forventninger og selvopfattelse forud for deres rejse. Hvor gammel

Læs mere

Coach dig selv til topresultater

Coach dig selv til topresultater Trin 3 Coach dig selv til topresultater Hvilken dag vælger du? Ville det ikke være skønt hvis du hver morgen sprang ud af sengen og tænkte: Yes, i dag bliver den fedeste dag. Nu sidder du måske og tænker,

Læs mere

Historien om en håndværksvirksomhed

Historien om en håndværksvirksomhed Velkommen til historien om Solvang VVS At det blev Solvang VVS som skulle blive omdrejningspunktet i denne historie var på ingen måde planlagt, idet den ligesågodt kunne være skrevet med udgangspunkt i

Læs mere

Side 3.. skindet. historien om Esau og Jakob.

Side 3.. skindet. historien om Esau og Jakob. Side 3 skindet historien om Esau og Jakob 1 Spark i maven 4 2 Esau og Jakob 6 3 Den ældste søn 8 4 Arven 10 5 Maden 12 6 Esau gav arven væk 14 7 Esaus hånd 16 8 Jakobs mor 20 9 Skindet 22 10 Jakob løj

Læs mere

Deepak kommer fra Nepal, men føler sig som fynbo 21. jun, 2012 by Maybritt

Deepak kommer fra Nepal, men føler sig som fynbo 21. jun, 2012 by Maybritt Deepak kommer fra Nepal, men føler sig som fynbo 21. jun, 2012 by Maybritt Deepak arbejder på PKM Deepak arbejder på PKM. Det er Danmarks største blomster-gartneri og ligger i Søhus lidt uden for Odense.

Læs mere

Rapport fra udvekslingsophold

Rapport fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Australien Navn: Marlene S Lomholt Poulsen Email: 140696@viauc.dk Evt. rejsekammerat: Rapport fra udvekslingsophold Hjem-institution: Via University College Horsens Holdnummer: SIHS12-V-1

Læs mere

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24.

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Gud holder fest, det handler Jesu lignelse om. Men er der nogen Gud til at holde fest for os? Det er vores tids

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Tricket 8X Christianshavns Døttreskole 4. Gennemskrivning

Tricket 8X Christianshavns Døttreskole 4. Gennemskrivning Tricket 8X Christianshavns Døttreskole 4. Gennemskrivning 1. Int. Jakobs værelse. Dag. Jakob (14 år, kedeligt tøj: matte farver, gør ikke noget ud af sit hår) sidder ved sit skrivebord. Der ligger en stak

Læs mere

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé...

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé... Det er mig, Anna! Polfoto Maskot Indhold 1. Facebook....................... side 2 2. En ny ven....................... side 2 3. En lille hilsen................... side 2 4. På Skype.......................

Læs mere

Med kurs mod kærligheden

Med kurs mod kærligheden Med kurs mod kærligheden Dating-junglen: Henrik Gehrt opgav de krævende danske kvinder og søgte i stedet en østeuropæisk. Hans nye kæreste er fra Ukraine, og alt virker bedre og nemmere Af Rikke Struck

Læs mere

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Forlag1.dk Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid 2007 Maria Zeck-Hubers Tekst: Maria Zeck-Hubers Produktion: BIOS www.forlag1.dk

Læs mere

Løgnen. Nyborg Friskole

Løgnen. Nyborg Friskole Løgnen af Nyborg Friskole SC. 1. EXT. PÅ BADEVÆRELSET - SOMMER - DAG Mie (17) er på badeværelset. Mie har taget en gravidtetstest. Vi ser Mie vente. Efter at have nølet i lang tid. Man ser nærbillede af

Læs mere

Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda

Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda n I må aldrig forelske jer, sagde vores mor til os, da vi blev 13 år. Men jeg lyttede ikke. Jeg forelskede mig i Noah. Jeg troede ikke, det ville være farligt. Jeg ville bare være som

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet.

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. Screenplay SC. 1. INT. KØKKEN. DAG Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. jeg kan bare ikke gå igennem det igen. Nannas

Læs mere

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje.

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. Det er tæt på Adriaterhavet nær Dubrovnik. Jeg har en kone og to drenge, som var

Læs mere

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik Velkomst sang: Klodshans Velkommen, sir vi her i dag Nu alle sidder på sin bag. Vi viser, jer et skuespil. Og i kan klappe, hvis i vil. Der var engang for længe siden, så begynder alle gode eventyr. Det

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL. 10.00 1.SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Thomas er væk! Peter var kommet styrtende ind i klassen og havde

Læs mere

Prædiken til 12. s. e. trin kl. 10.00 og Engesvang. Dåb.

Prædiken til 12. s. e. trin kl. 10.00 og Engesvang. Dåb. 1 Prædiken til 12. s. e. trin kl. 10.00 og Engesvang. Dåb. 749 I østen stiger solen op 448 fyldt af glæde 396 Min mund og mit hjerte 443 Op til Guds hus vi gå Knud Jeppesen 468 v. 45 af O Jesus på din

Læs mere

(...) Et manuskript af. Hold 5, Gribskov skole André, Jasmina, Ottilia, Sissel. 7. Gennemskrivning, august 2013

(...) Et manuskript af. Hold 5, Gribskov skole André, Jasmina, Ottilia, Sissel. 7. Gennemskrivning, august 2013 (...) Et manuskript af Hold 5, Gribskov skole André, Jasmina, Ottilia, Sissel 7. Gennemskrivning, august 2013 SC 1. INT. KØKKEN - DAG Alt foregår i et overklasse hus, så køkkenet er pænt og stilfuld. August

Læs mere

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast)

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast) Hør mig! Et manus af 8.a, Henriette Hørlücks Skole (7. Udkast) SCENE 1. INT. I KØKKENET HOS DAG/MORGEN Louise (14) kommer svedende ind i køkkenet, tørrer sig om munden som om hun har kastet op. Hun sætter

Læs mere

Sådan får du langdistanceparforholdet til at fungere

Sådan får du langdistanceparforholdet til at fungere Sådan får du langdistanceparforholdet til at fungere Læs om da amerikanske Brandon mødte danske Kathrine, og få parforholdscoachens råd til langdistanceforholdet Redigeret: August 2012 03 Sådan får du

Læs mere

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg Vi er en familie -4 Stå sammen i sorg Mål: Børn lærer, at det er godt at stå sammen, når tingene er svære. De opmuntres til at tage hensyn, vise omsorg for og til at trøste andre. De opmuntres også til

Læs mere

Indvandreren Ivan. Historien om et godt fællesskab

Indvandreren Ivan. Historien om et godt fællesskab Indvandreren Ivan Historien om et godt fællesskab Ih, hvor jeg føler mig underlig i denne her by!, tænkte jeg den første gang, jeg gik mig en tur i byen, da vi lige var ankommet. Mit hjemland, Argentina,

Læs mere

Den studerendes afsluttende evaluering af praktikken Praktikperiode: 1/2 2012-24/8 2012 Generelt:

Den studerendes afsluttende evaluering af praktikken Praktikperiode: 1/2 2012-24/8 2012 Generelt: Den studerendes afsluttende evaluering af praktikken Praktikperiode: 1/2 2012-24/8 2012 Generelt: 1. Hvordan har jeg oplevet mit første besøg i afdelingen før praktikstart? Inden besøget i Østerhåb har

Læs mere

Kakerlakker om efteråret

Kakerlakker om efteråret lydia davis Kakerlakker om efteråret oversat af karen margrethe adserballe forlaget vandkunsten FVA_Davis_Sats_(06)_09.indd 2-3 18/05/10 12.50 indhold Fortælling 7 Fru Orlandos bekymringer 12 Liminal:

Læs mere

VIA University College Sygeplejerskeuddannelserne/Sygeplejerskeuddannelserne i Danmark

VIA University College Sygeplejerskeuddannelserne/Sygeplejerskeuddannelserne i Danmark Rejsebrev fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Navn: Nanna Elisa Wermuth jensen E-mail: wermuth1@hotmai.dk Tlf. nr. 2258 0003 Hjem-institution: VIA University College, Århus Sygeplejeskole Holdnummer:

Læs mere

Analyseresultater Graviditetsbesøg

Analyseresultater Graviditetsbesøg Analyseresultater Graviditetsbesøg Hovedkonklusion I analysearbejdet er der fokuseret på graviditetsbesøg som forældreforberedende generel indsats i forhold til primært jordemorens tilbud til vordende

Læs mere

Det blev vinter det blev vår mange gange.

Det blev vinter det blev vår mange gange. 1 Hortensia Der var engang den yndigste lille pige. De første mange måneder af hendes liv, levede hun i en blomst. Den skærmede hende og varmede hende. Hun blev født en solrig majdag, hvor anemonerne lige

Læs mere

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 Bilag J Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 Kursiv:

Læs mere

Eventyret om det skæve slot

Eventyret om det skæve slot 24 Eventyret om det skæve slot Tema I Børnekulturhus Ama r er et eventyr om, hvordan det lykkedes at bygge landets første børnekulturhus opført fra grunden på baggrund af hårdt arbejde fra en ildsjæl og

Læs mere

Svanemærket Printet i Danmark 2011. ISBN: 1. udgave, 1. oplag 978-87-993288-1-9 (paperback) 978-87-993288-2-6 (PDF e-bog)

Svanemærket Printet i Danmark 2011. ISBN: 1. udgave, 1. oplag 978-87-993288-1-9 (paperback) 978-87-993288-2-6 (PDF e-bog) Copyright 2011 Dortea Berg-Jensen Forsidefoto: Mette Berg-Jensen Omslag: Sitara Bruns Tilrettelægning og fotos: Dortea Berg-Jensen Coverillustrationer: Sven Aage Berg Bogen er sat med New Baskerville Tryk:

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

en drøm om udviklingssamarbejde

en drøm om udviklingssamarbejde udvikling OG en drøm om udviklingssamarbejde EUROPÆISKE FÆLLESSKABER DE 116 MAJ 2003 OG en drøm om udviklingssamarbejde Denne lille bog indeholder en historie som dem jeg selv plejede at fortælle mine

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere

7. Håndtering af flerkulturelle besætninger

7. Håndtering af flerkulturelle besætninger 7. Håndtering af flerkulturelle besætninger Mange nationaliteter om bord er blevet almindeligt i mange skibe. Det stiller ekstra krav til kommunikation og forståelse af forskelligheder. 51 "Lade som om"

Læs mere

Bilag B Redegørelse for vores performance

Bilag B Redegørelse for vores performance Bilag B Redegørelse for vores performance Vores performance finder sted i en S-togskupé, hvor vi vil ændre på indretningen af rummet, så det inviterer passagererne til at indlede samtaler med hinanden.

Læs mere

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet Jalousi Jalousi er en meget stærk følelse, som mange mennesker ikke ønsker at vedkende sig, men som alle andre følelser kan den være med til at give vækst, men den kan også være destruktiv, når den tager

Læs mere

Livet er for kort til at kede sig

Livet er for kort til at kede sig Artikel i Muskelkraft nr. 6, 2005 Livet er for kort til at kede sig Venner, bowling, chat jeg har et godt liv, fordi jeg gør de ting, jeg vil, siger Malene Christiansen Af Jane W. Schelde Engang imellem

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen Skibsdrengen Evald Tang Kristensen Der var engang en rig mand og en fattig mand, og ingen af dem havde nogen børn. Den rige var ked af det, for så havde han ingen til at arve sin rigdom, og den fattige

Læs mere

Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth

Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth M: Vi skriver om børnecheckens betydning for børnefamilier, og hvordan det vil påvirke de almindelige børnefamilier, hvis man indtægtsgraduerer den her børnecheck.

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 13.s.e.trinitatis 2015.docx 30-08-2015 side 1. Prædiken til 13.s.e.trinitatis 2015. Tekst: Luk. 10,23-37.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 13.s.e.trinitatis 2015.docx 30-08-2015 side 1. Prædiken til 13.s.e.trinitatis 2015. Tekst: Luk. 10,23-37. 30-08-2015 side 1 Prædiken til 13.s.e.trinitatis 2015. Tekst: Luk. 10,23-37. En kollega sagde engang noget, som jeg kom til at tænke på, da jeg skulle forberede prædikenen til i dag over den barmhjertige

Læs mere

To af samme køn. Theodor Rasmussen Luna Sleimann Nielsen Isabella Persson

To af samme køn. Theodor Rasmussen Luna Sleimann Nielsen Isabella Persson To af samme køn By Theodor Rasmussen Luna Sleimann Nielsen Isabella Persson SCENE 1 EXT UDENFOR SKOLEN DAG Anna er i gang med at parkere sin cykel. Hun hører musik. Laura kommer trækkende med sin cykel,

Læs mere

Bonusmor: Et liv med dit barn og mit barn

Bonusmor: Et liv med dit barn og mit barn Bonusmor: Et liv med dit barn og mit barn Et liv med dit barn og mit barn er langtfra uden konflikter. Og tabuerne er svære at bryde Af Susanne Johansson, 30. september 2012 03 Bonusmor med skyld på 06

Læs mere

Du er selv ansvarlig for at komme videre

Du er selv ansvarlig for at komme videre Du er selv ansvarlig for at komme videre Stine Arenshøj er 40 år. Hun er tidligere brandinspektør og indsatsleder, nu selvstændig coach, psykotraumatolog og foredragsholder. Stine bor med sine tre børn

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

ENDELIG VOKSEN MED MOR OG FAR PÅ SIDELINJEN. Om unge, der forlader barndomshjemmet, og forældrenes roller og følelser forbindelse med flytningen

ENDELIG VOKSEN MED MOR OG FAR PÅ SIDELINJEN. Om unge, der forlader barndomshjemmet, og forældrenes roller og følelser forbindelse med flytningen ENDELIG VOKSEN MED MOR OG FAR PÅ SIDELINJEN Om unge, der forlader barndomshjemmet, og forældrenes roller og følelser forbindelse med flytningen Jeg klarede det 100 pct. selv Jeg klarede alting selv. Og

Læs mere

Deltagernes egne beretninger. Sport as a Tool for Development

Deltagernes egne beretninger. Sport as a Tool for Development Sport as a Tool for Development Deltagernes egne beretninger Læs tre inspirerende historier fra nogle af de unge, der har været i Ghana som idrætsvolontører. 2 Det har givet mig uendeligt meget, at deltage

Læs mere

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen.

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen. Fra: Rita Vinter Emne: Sarah Dato: 7. okt. 2014 kl. 21.59.33 CEST Til: Janni Lærke Clausen Hej Janni. Jeg vil lige fortælle lidt om Sarah, inden du møder

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Jeg er aldrig flov over min mor

Jeg er aldrig flov over min mor Jeg er aldrig flov over min mor Mennesker, der lever af at være humoristiske er ikke nødvendigvis særligt sjove derhjemme, men det er Lisbet Dahl, forsikrer hendes yngste søn Gustav. Især når hun slår

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere