Kommentarer til Naturgas Fyn Distribution A/S bemærkninger til projektforslag for udvidelse af forsyningsområde for fjernvarme i Nr. Broby.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kommentarer til Naturgas Fyn Distribution A/S bemærkninger til projektforslag for udvidelse af forsyningsområde for fjernvarme i Nr. Broby."

Transkript

1 Faaborg Midtfyn Kommune Mellemgade Faaborg Att. Helge Müller Dato: 5. september 2014 Kommentarer til Naturgas Fyn Distribution A/S bemærkninger til projektforslag for udvidelse af forsyningsområde for fjernvarme i Nr. Broby. har haft mulighed for at gennemse de bemærkninger som Naturgas Fyn Distribution ved deres rådgiver NIRAS er fremkommet med i notat af For at kunne sammenligne punkt for punkt har valgt at følge sammen opdeling, som i NIRAS notat. Ad. 1 Indledning Ingen kommentarer. Ad. 2 Resume Selv om det måske ikke interesserer NIRAS og Naturgas Fyn Distribution, så bør det også bemærkes at brugerøkonomien vil blive væsentligt forbedret ved en konvertering til fjernvarme. - Energistyrelsen og Energinet.dk fastlægger konditionerne for el-produktion i Danmark. Det kræver en tilladelse fra Energistyrelsen at skrotte blok 7, og Fjernvarme Fyn forventer ikke, at Vattenfall får godkendt ansøgning om at tage blok 7 ud af drift i Det tilkommer ikke NIRAS eller Naturgas Fyn Distribution A/S at indgå i spekulationer om den fremtidige energiforsyning i Danmark. Ved udarbejdelse af et projektforslag skal man alene henholde sig til allerede godkendte projekter samt de forudsætninger som myndighederne har fastlagt for udarbejdelse af projektforslag. Det er ikke relevant for dette projektforslag, hvilke investeringer der skal foretages i levetidsforlængelse af blok 7 eller en eventuel ombygning til biomasse. Kapacitetsomkostninger på Fynsværkets eksisterende anlæg betragtes som sunk costs i forbindelse med et projektforslag for Nr. Broby, idet omkostningerne til reinvesteringer på Fynsværket er uafhængige af gennemførelsen af projektforslaget. Der henvises til gennemgangen af principper for fastsættelse af sunk costs i publikationen Forudsætninger for samfundsøkonomiske analyser på energiområdet, Energistyrelsen april 2011.

2 - Varmevirkningsgraden på Fynsværket er tidligere dokumenteret og oplyst af Vattenfall i notat af 1. maj 2013 i forbindelse med behandlingen af projektforslag for Blommenslyst i Odense Kommune fra. Der henvises til bemærkninger under punkt Det kan derudover tilføjes at el- og varmeproduktion stadig sker med høj virkningsgrad fordi der netop er et stort bagvedliggende fjernvarmenet, akkumuleringskapacitet og fleksible omstillingsmuligheder. Fjernvarmenettet er den eneste kendte og implementerede teknologi til lagring af overskydende el-produktion i Danmark. - Projektforslagets opgørelse af netto varmebehovet ud fra SBI-tal for nettovarmebehov i bygninger afhængigt af anvendelse og opførelses-år ligger væsentligt over naturgassalget i området. Der henvises til bemærkninger under punkt 3.1. Med hensyn til driftsudgifter til naturgasinstallationer, så oplyser landets største naturgasselskab, HNG, på sin hjemmeside en servicekontrakt til 858 kr./år for naturgasfyr. Desuden skal elforbruget til naturgaskedler for at komme i energiklasse A være på under 450 kwh årligt, svarende til en udgift på mindst 616 kr./år. Hos HNG kunne man tidligere tegne en tillægsforsikring på reservedele (op til 15 år) på 560 kr./år for kondenserende kedler. Hertil må komme forhold som forsikringen ikke dækker. Summen er altså minimum kr/år ekskl. moms for et naturgasanlæg. DONG tilbyder forskellige former for serviceaftaler på naturgasfyr. Hvis man ønsker en sammenligning med fjernvarme vælges der en standard plus aftale til kr./år inkl. reservedelsforsikring. Hertil skal lægges elforbruget til naturgaskedler for at komme i energiklasse A skal være på under 450 kwh årligt, svarende til en udgift på mindst 616 kr./år. Det i projektforslaget anvendte beløb må altså betragtes som realistisk. - NIRAS antagelser for opgørelse af nettabet er forkerte. Det beregnede nettab for det nye distributionsnet følger de anvendte rørtyper og varmebehovet. Endvidere skal bemærkes, at en del af forklaringen på det forholdsvis lave varmetab i projektet er, at varmetabet fra m DN125 hovedledning gennem Nr. Broby ikke indgår i dette projekt, men i det tilknyttede projekt for forbindelsesledning til Nr. Broby. Der henvises til bemærkninger under punkt At antage at oliekedler i et område automatisk konverterer til naturgas, fordi det ikke længere er tilladt at installere nye oliekedler er direkte forkert. Også for dette forhold har Energistyrelsen v/ specialkonsulent Ole Odgaard har helt klart angivet at citat : Projektforslaget skal tage udgangspunkt i realistiske scenarier for udviklingen. Projektforslaget skal således IKKE baseres på den antagelse, at samtlige oliefyrskunder med det samme konverteres til enten fjernvarme eller naturgas. Der henvises til bemærkninger under punkt 3.2.

3 -For så vidt angår NIRAS følsomhedsanalyser henvises til bemærkninger under afsnit 3 og 4. NIRAS har gennemført en beregning, hvor samtlige forudsætninger tilsyneladende er ændret til den kritiske side for projektforslaget. Herved skulle projektfordelen angiveligt reduceres fra 15,5 mio. kr. til -3,9 mio. kr. Det fremgår dog ikke klart, hvilke beregningsforudsætninger der er anvendt i denne beregning. NIRAS beregning opsummerer "worst case". Det er ikke realistisk under nogen omstændigheder. Derudover fremsættes - uden dokumentation i øvrigt - en ide om forøgelse af nettabet, og at halvdelen af kulforbruget på Fynsværket konverteres til biomasse. Skulle en ændring af brændselsforbruget til biomasse i projektforslaget give mening, så skulle naturgas naturligvis i samme periode reduceres svarende til de overordnede politikker for udfasning af fossile brændsler. Energipolitikken i Danmark kræver en udfasning af alle fossile brændsler til opvarmning. inkl. naturgas. Der er i fremtiden ikke tanker om anvendelse af naturgas til meget andet end transport og procesvarme. Og usikkerheden om den fremdige forsyningssituation fra danske naturgasleverancer kontra leverancer fra andre lande skulle så også medtages. Sådanne hypoteser hører ikke hjemme i behandlingen af et projektforslag. NIRAS fremfører, at introduktion af biomasse som primært brændsel på Fynsværket vil være i tråd med den forventede udvikling på andre centrale kraftvarmeværker. Der er imidlertid ikke planlagt omstilling af Fynsværkets blok 7 til biomassefyring eller godkendt projekt for skrotning af blok 7. Omstilling til biomasse kan derfor ikke lægges til grund for den samfundsøkonomiske analyse af projektforslaget. Det er korrekt, at der ikke er indregnet kompensationsbetaling til Naturgas Fyn for frakoblede kunder i projektforslaget. Dette er en mangel. Ad. 3 Tekniske Anlæg. Ad. 3.1 Varmebehov. Data fra Naturgas Fyn Distribution viser et gennemsnitligt salg af naturgas til kunder inden for projektområdet i de sidste 4 år på MWh svarende til MWh/år efter graddage korrektion. I projektforslaget er anvendt MWh/år for naturgaskunderne i området. Netto varmebehovet er i projektforslaget opgjort iht. SBI ( Danske bygningers opvarmningsbehov i 2050 fra 2010 udarbejdet af Statens Byggeforskningsinstitut.) tal ud fra oplysninger i BBR registret om bygningernes opvarmede areal, opførelses år og anvendelse. Der er indberetningspligt til BBR-registeret, jf. bekendtgørelse nr af 24. oktober 2012 om ajourføring af Bygnings- og Boligregistret (BBR)

4 Energistyrelsen energistatistik for 2010 angiver tilsvarende varmebehov, som Fjernvarme Fyn A/S har anvendt. Der henvises i den forbindelse også til J.nr ved Energiklagenævnet. Energiklagenævnet har ved godkendelse af projektforslaget for Holmstrup (J.nr ) taget stilling til tilsvarende bemærkninger fra Naturgas Fyn Distribution A/S og afgørelsen lød, citat: Energiklagenævnet har vurderet, at de af klager fremkomne oplysninger om varmebehovet, varmetabet og installationspriserne i projektet ikke er af en sådan beskaffenhed, at det er tilstrækkeligt sandsynliggjort, at projektet hviler på urealistiske forudsætninger med hensyn hertil. Fra projektet i Holmstrup har desuden erfaring for at en meget stor andel at ejendomme med naturgas har supplerende opvarmning i form af brændeovn, træpille ovn eller luft- til luftvarmepumper. Kunder har samstemmende oplyst, at de supplerende varmekilder anvendes mest muligt som følge af den høje naturgaspris. En væsentlig del af rumopvarmningen dækkes med anden opvarmning end naturgas. Disse opvarmningskilder vil ikke længere blive anvendt, når der er adgang til den væsentlig billigere fjernvarme. Det er relevant at spørge, hvorfor Naturgas Fyn Distribution A/S ikke afsætter gasmængder modsvarende det reelle varmebehov i ejendommene i Nr. Broby. Svaret skal findes i de høje gaspriser i forhold til fjernvarme og Energistyrelsens og Force Technologi undersøgelse fra 2009 af brændeforbruget i danske boliger. Kilde: DK/Info/TalOgKort/Statistik_og_noegletal/Energistatistik_metoder/Documents/Br%C3%A6n de% pdf 28,2 % af boligerne havde en brændeforbrugende enhed. Det er erfaring, at der anvendes supplerende opvarmningskilder, langt overvejende i form af ovne til fast brændsel, træpille ovne eller varmepumper. Energistyrelsen v/ specialkonsulent Ole Odgaard har tidligere helt klart angivet at citat : Varmebehovet skal i projektforslaget opgøres på basis af boligernes samlede varmebehov. Varmebehov skal IKKE beregnes på basis af det nuværende naturgasforbrug, hvis det er betydelig lavere. Hvis forbrugerne ikke længere ønsker alternativ opvarmning (f.eks. brændeovn) så skal det kollektive system kunne dække også denne varmeforsyning. Naturgas Fyn er på et møde d. 4. december 2012 blevet gjort bekendt med myndighedens (Energistyrelsens) afgørelse. Der er således ingen tvivl om at Naturgas Fyn Distribution er bekendt med at deres kommentarer er i direkte modstrid med myndighedernes afgørelse. Varmebehovet må IKKE opgøres ud fra det nuværende naturgasforbrug.

5 Ad. 3.2 Antagelse om oliefyr. I projektforslaget er der i referencen forudsat konstant fordeling af individuelle opvarmningsformer gennem den 20-årige beregningsperiode. Fra 2016 er det ikke tilladt at installere nye oliekedler i områder med naturgas eller fjernvarme. NIRAS mener derfor, at det bør forudsættes i referencen, at samtlige oliekedler konverteres til naturgas over 20 år. Oliefyr vil ikke udelukkende blive erstattet af naturgasfyr. Kunderne vil vælge den privatøkonomiske mest fordelagtige læsning dvs. hvis fjernvarme ikke er tilgængeligt, så tillige jordvarme/varmepumper og/eller træpillefyr. Uanset hvilken alternativ opvarmningsform, der eventuelt konverteres til fra oliekedel, vil det kræve merinvesteringer i forhold til de indregnede omkostninger i referencen i den samfundsøkonomiske beregning. Såfremt der konverteres til naturgas, vil den fastsatte reinvestering i forbrugerinstallationer på kr. excl. moms pr. ejendom således langt fra dække de reelle omkostninger, der er væsentligt større end ved udskiftning af en eksisterende gaskedel. Konvertering fra olie til gas omfatter således etablering af ny gasstikledning, evt. også nye fordelingsledninger, hvis de ikke findes umiddelbart ud for den pågældende ejendom, ny målerinstallation, sløjfning af olietank mv. NIRAS har i oversigten i afsnit vist resultatet af at regne med udskiftning af oliefyr til naturgasfyr over 20 år. Det samfundsøkonomiske overskud reduceres angiveligt fra kr. til kr., dvs. med kr. Det fremgår dog ikke, hvilke omkostninger der er forbundet med konvertere fra olie til gas. Der vil være en forøget brugerinvestering i forhold til den i projektforslaget særdeles konservativt fastsatte værdi for udskiftning af naturgasfyr på kr. Der skal som minimum også tages højde for udgifter til nedtagning af oliekedel, sløjfning af olietank samt etablering af aftræk for gasfyr. Naturgas Fyn Distribution A/S har i forbindelse med høringssvar vedrørende fjernvarme konvertering af Brylle i Assens Kommune oplyst, at den gennemsnitlige udgift til udskiftning af gasfyr udgør kr. Naturgas Fyn Distribution A/S takst for en gasstikledning er kr. Efter Energistyrelsens teknologikatalog for individuelle varmeanlæg, oktober 2013 er udgiften til nedtagning af oliekedel kr., sløjfning af olietank kr. samt etablering af aftræk for gasfyr kr. Samlet udgift ved konvertering af oliekedel til naturgasfyr er herefter kr. Der er i alt ifølge Fjernvarme Fyns BBR-udtræk, som ligger til grund for projektforslaget, 68 ejendomme med oliefyr inden for projektområdet. Såfremt det i referencescenariet forudsættes, at alle disse ejendomme konverterer til naturgas over 20 år for en samlet udgift pr. ejendom på kr. excl. moms, vil det reducere projektforslagets samfundsøkonomiske overskud med 2,0 mio. kr. og ikke ca. 2,8 mio. kr. som beregnet af NIRAS.

6 Det anses dog ikke for et realistisk scenarie, at samtlige ejendomme med oliefyr skulle konvertere til naturgas, når der findes brugerøkonomisk mere attraktive alternativer. Ad. 3.3 Energibesparelser. I projektforslaget er anvendt en årlig reduktion af varmeforbruget som følge af energibesparelser på 1 %. NIRAS s antagelser vedr. energibesparelser er et punkt, som også har været behandlet ved stort set samtlige andre projektforslag, som har fremsendt og fået godkendt. Kravet til energispareindsatsen gælder i forhold til samlede varmemarked. Sparekravet skal ikke opfyldes for hver enkelt bolig. En reduktion af nettovarmebehovet med 2 % pr. år i eksisterende boliger vil svare til en reduktion af varmeforbruget med en tredjedel over 20 år. Dette anses ikke for at være realistisk. Konvertering til fjernvarme fra naturgas, oliefyr og elvarme vil indebære en energibesparelse, som kan bidrage til opfyldelse af energispareindsatsen. Energibesparelser opnås ikke alene ved privatkunder. har stor succes med at realisere energibesparelser ved virksomheder og i eget ledningsnet. Og er i forvejen langt foran de stillede mål for energibesparelser. Og har f.eks. alene i ved ét projekt i 4. kvartal 2012 realiseret aftale om MWh i energibesparelser, hvilket svarer til mere end 1000 huses samlede årlige varmebehov. Der kan ikke sættes lighedstegn mellem energiselskabernes energispareforpligtigelser og den fremtidige reduktion af varmebehovet i den eksisterende boligmasse. Seneste officielle rapport på området fra januar 2014 er udarbejdet af COWI for Energistyrelsen: Rapporten er en delrapport med resultater af de nationale analyser af fremtidens energisystem igangsat af Folketinget som led i Energiaftalen fra Heraf fremgår (på side 12), at der regnes med en varmebesparelse på 0,75 % pr. år i eksisterende bygninger, hvilket svarer til det midterste niveau af besparelser benævnt Store besparelser i Energistyrelsens anden delrapport fra analyserne Energiscenarier frem mod 2020, 2035 og I lyset heraf vil anbefale at reducere besparelsen til 0,75 % om året.

7 Samtidig kan det rejse spørgsmålet om det kan betale sig at energirenovere ældre huse / Her er et eksempel på 38 års tilbagebetalingstid, og så er man kun nået ned svarende til 2006 niveau. I Varmeplan Danmark 2010, er der i kap. 7 en samfundsøkonomisk beregning, som viser at det heller ikke kan betale sig at lave nye lavenergihuse inden for fjernvarmeområdet. Og beregningseksemplet fra Varmeplan Danmark 2010 forudsættes tilmed, at energirammen i Bygningsreglementet overholdes, hvilket vi ved ikke er tilfældet. Nyere huse bruger meget mere varme end energirammen angiver. Dansk Fjernvarme s tænketank Grøn Energi har lavet en undersøgelse ud fra de konkret målte værdier fra varmemålere i Århus området. Udviklingen i varmeforbruget viser en klar tendens. I forhold til huse opført efter Bygningsreglementet fra 1985 bruges 31 % mere. I forhold til huse opført efter Bygningsreglementet fra 1995 bruges 36 % mere. I forhold til huse opført efter Bygningsreglementet fra 2006 bruges 42 % mere. I forhold til huse opført efter Bygningsreglementet fra 2010 bruges 46 % mere. Konklusionen kan kun blive at behovet for komfort i boliger øger energiforbruget, uanset Energistyrelsen initiativer. Ad. 4 Samfundsøkonomisk analyse. Ad. 4.1 Varmetab i fjernvarmenet. NIRAS anlægger forkerte forudsætninger for beregning af varmetab. Der er intet sted i det fremlagte projektforslag i ledningsnettet anvendt dimensioner på mellem 20 og 100 cm! Og det oplyses af NIRAS, at der anvendes en standard ledning i Logstor calculator. Der er intet sted i det forudsatte ledningsnet anvendt en standardledning. har i mange år været kendt i branchen for at være innovativ og meget fremsynet ved dimensionering og valg af ledningskomponenter. Det er f.eks. årtier siden der har været anvendt "standardledning" dvs. enkeltrør med standardisolering. (serie 1) Ledningsnet udlægges i dag med serie 3 isolerede twinrør for hovedledninger og med serie 4 (5) twinrør for stikledninger. Dette giver et væsentligt lavere ledningstab. NIRAS anlægger desuden den forudsætning af mindste dimension skulle være DN20. (20 mm nominel diamater) har ikke siden slutningen af 1980 erne anvendt denne dimension til almindelige parcelhuse, som standard anvendes medie rør i DN15 (16) til stikledninger. En del ejendomme forsynes også af stikledninger med medie rør i DN12.

8 Valg af den rette dimension på medie røret giver et væsentligt lavere ledningstab. Nettabet fra skitseprojektets m hovedledning samt stikledninger fremgår af nedenstående tabel. Det ny distributionsnet i Nr. Broby omfatter herudover m DN125 hovedledning gennem Nr. Broby. Denne ledning indgår dog ikke i dette projektforslag, men i det tilknyttede projekt for forbindelsesledning til Nr. Broby. Varmetabet i ledningsnettet er beregnet for de valgte rørtyper vha. beregningsprogram fra Logstor A/S, der er rørleverandør. Der er forudsat en gennemsnitlig frem- og returtemperatur på 70/40 grader C i distributionsnettets hovedledninger. For stikledninger er der regnet med en gennemsnitlig frem- og returtemperatur på 50/40 grader C. Som det fremgår af projektforslaget, anlægges stikledningerne i takt med udbygningen over de første 10 år. I den samfundsøkonomiske beregning øges varmetabet fra stikledninger i takt med udbygningen. Distributionsnet Dim m W/m MWh/år DN ,09 44 DN ,53 47 DN ,33 52 DN ,74 61 DN ,42 59 DN DN ,3 38 DN ,1 38 Stikledninger ø16/dn , Varmetab i alt 632 Ad. 4.2 Generelt om de samfundsøkonomiske beregninger. I forhold til den samfundsøkonomiske beregning i projektforslaget har Fjernvarme Fyn foretaget en mindre korrektion af beregningen af afgiftsforvridningstabet. Dels er afgifterne omregnet til 2012-prisniveau i stedet for 2014-prisniveau, hvilket har sænket afgiftsforvridningstabet i både reference og projekt nogle få procent. Dels er der foretaget en korrektion af afgiftsberegningen på kraftvarmeproduktionen i Nr. Broby. I den oprindelige beregning var der ikke taget højde for, at det decentrale værk i Nr. Broby til forskel fra Fynsværket ikke er CO 2 -kvoteomfattet. Fynsværket er CO 2 -kvoteomfattet og skal derfor kun betale CO 2 -afgift på

9 brændsel til varmeproduktion. Det decentrale værk i Nr. Broby er imidlertid ikke kvoteomfattet og skal derfor betale CO 2 -afgift af hele naturgasforbruget til kraftvarmeproduktionen i Nr. Broby og ikke kun for varmesidens andel af naturgasforbruget. Dette er rettet i nedenstående tabel 1 svarende til tabel 8 i projektforslaget. Der er dog ikke nævneværdig ændring af projektfordelen. Projekt for Nr. Broby. Samfundsøkonomiske omkostninger Nutidsværdi (2012 prisniveau) 1000 kr. Projektforslag Reference Projektfordel Forskel i procent Brændselskøb % Forbrugerinvestering % Selskabsinvestering Driftsomkostninger % CO 2 /CH 4 /N 2 O- omkostninger % SO 2 -omkostninger % NO x -omkostninger % PM 2,5 -omkostninger % Afgiftsforvridningseffekt % I alt % Tabel 1 Samfundsøkonomisk sammenligning af projektforslag for udvidelse af forsyningsområde i Nr. Broby og referencen svarende til de nuværende forhold. Ad. 4.3 Følsomhedsberegninger. Ad Ændret varmevirkningsgrad for Fyns Værket. NIRAS anfører, at der bør forudsættes væsentligt lavere varmevirkningsgrader på Fynsværkets anlæg, idet produktionen på anlæggene typisk sker i såkaldt modtryksdrift, dvs. samtidig produktion af el og fjernvarme uden bortkøling af kondensationsvarme. Vattenfall har opgjort varmevirkningsgraden efter det såkaldte merbrændselsprincip, som er en almindelig anerkendt metode til fordeling af brændsel mellem el- og varme ved kombineret produktion.

10 NIRAS foreslår, at der anvendes en varmevirkningsgrad på 125 %. Denne virkningsgrad er imidlertid uden sammenhæng med den fysiske funktion af værket og kan efter Fjernvarme Fyns opfattelse ikke anvendes i en samfundsøkonomisk analyse. Som alternativ til at bruge de af Vattenfall opgjorte varmevirkningsgrader, er produktionen på Fynsværket blok 7 og 8 i det følgende beregnet som modtryksdrift ligesom produktionen på kraftvarmeanlægget i Nr. Broby. Dvs. at det samlede brændselsforbrug til produktionen opgøres uden at fordele mellem elog varmesiden. Brændselsforbruget samt output i form af el og varme beregnes ud fra kendskab til værkets elog varmevirkningsgrader i modtryksdrift. Netto-omkostning til brændsel opgøres herefter som det samlede brændselsforbrug fratrukket værdien af el-produktionen. Den forudsatte lastfordeling på produktionsanlæggene og tilhørende virkningsgrader i modtryksdrift er vist i nedenstående tabel 2 svarende til tabel 4 i projektforslaget. Produktionsenhed Varmeproduktion Andel af marginal varmeproduktion Varmevirkningsgrad Elvirkningsgrad Fynsværket, kul Marginal vinter 85 % 55 % 33 % Fynsværket, halm Marginal sommer 10 % 71 % 29 % Nr. Broby Kraftvarme Spids- og reserveforsyning 5 % 60 % 40 % Tabel 2 Fordeling af fjernvarmeproduktion til projektområdet på produktionsanlæg og tilhørende el- og varmevirkningsgrader i modtryksdrift. Resultatet af denne ændrede samfundsøkonomiske analyse er vist i nedenstående tabel 3 svarende til ovenstående tabel 1. Som det fremgår, er det samfundsøkonomiske overskud næsten uændret i forhold til den oprindelige beregning. Der er anvendt såkaldt uvægtede Nord Pool el-priser. Såfremt det forudsættes, at kraftvarmeproduktionen kan optimeres vha. varmelageret på Fynsværket, således at der i gennemsnit kan opnås en el-pris over gennemsnitsprisen for alle årets timer, kan der anvendes den forbrugsvægtede Nord Pool el-pris i Energistyrelsens prisfremskrivninger. Der henvises til gennemgangen af samfundsøkonomiske el-priser i Forudsætninger for samfundsøkonomiske analyser på energiområdet, afsnit 4.1, Energistyrelsen april Herved fås et samfundsøkonomisk overskud på 17,8 mio. kr. som vist i tabel 4

11 Projekt for Nr. Broby. Samfundsøkonomiske omkostninger Nutidsværdi (2012 prisniveau) 1000 kr. Projektforslag Reference Projektfordel Forskel i procent Brændselskøb % Forbrugerinvestering % Selskabsinvestering Driftsomkostninger % CO 2 /CH 4 /N 2 O- omkostninger % SO 2 -omkostninger % NO x -omkostninger % PM 2,5 -omkostninger % Afgiftsforvridningseffekt % I alt % Tabel 3 Samfundsøkonomisk sammenligning af projektforslag for udvidelse af forsyningsområde i Nr. Broby og referencen svarende til de nuværende forhold. Der er anvendt Nord Pool uvægtede el-priser.

12 Projekt for Nr. Broby. Samfundsøkonomiske omkostninger Nutidsværdi (2012 prisniveau) 1000 kr. Projektforslag Reference Projektfordel Forskel i procent Brændselskøb % Forbrugerinvestering % Selskabsinvestering Driftsomkostninger % CO 2 /CH 4 /N 2 O- omkostninger % SO 2 -omkostninger % NO x -omkostninger % PM 2,5 -omkostninger % Afgiftsforvridningseffekt % I alt % Tabel 4 Samfundsøkonomisk sammenligning af projektforslag for udvidelse af forsyningsområde i Nr. Broby og referencen svarende til de nuværende forhold. Der er anvendt Nord Pool forbrugsvægtede el-priser. Ad Lavere varmeforbrug. Der henvises til kommentarer til pkt fastholder det angivne varmebehov. I øvrigt henvises projektforslaget, afsnit 10.4, hvoraf det fremgår, at varmebehovet skal reduceres med 60 %, for at der er samfundsøkonomisk balance mellem projektforslag og reference. Ad Træflis. Der henvises til kommentarer til pkt. 2. En følsomhedsberegning på konvertering til biomasse på Fynsværkets blok 7 er ikke relevant i forhold til behandlingen af nærværende projektforslag, idet der ikke er planlagt en sådan omstilling. Ad Oversigt. Der henvises til de forudgående kommentarer.

13 Der kan ved en sammenligning ikke kun tages hensyn til forhold der vurderes at kunne trække i negativ retning. Det er ikke klart, hvilke forudsætninger der er anvendt i det det såkaldte Niras scenarium. Ad. 4.4 Virksomhedsøkonomi. Indregning af kompensation pga. ændring af forsyningsform fremgår af Bekendtgørelse nr. 374 om godkendelse af projekter af kollektive varmeforsyningsanlæg, bilag 2. Det er korrekt, at kompensationsbetaling ikke indgår i projektforslagets beregning af virksomhedsøkonomi, hvilket er en mangel/fejl. Afsluttende bemærkninger NIRAS finder, at de anvendte varmevirkningsgrader på Fynsværket, som er opgjort af Vattenfall, er for høje. NIRAS henviser til, at Energistyrelsen har opgjort, at kun 30 % af elproduktionen på store kraftvarmeværker i Danmark finder sted i kondensdrift, hvor kondensationsvarmen ikke nyttiggøres til fjernvarme. Resten er såkaldt modtryksdrift, dvs. samproduktion af el- og varme uden anden bortkøling af kondensationsvarme fra processen. NIRAS mener på denne baggrund, at der bør regnes med en varmevirkningsgrad på kun 125 %. Denne virkningsgrad har dog ingen sammenhæng med de faktiske omkostninger på værket. Fjernvarme Fyn har gennemført en alternativ samfundsøkonomisk beregning, hvor det forudsættes, at hele kraftvarmeproduktionen på Fynsværket sker i modtryksdrift. Dette svarer til den anvendte beregningsmetode på det decentrale kraftvarmeværk i Nr. Broby. Resultatet af denne beregning, hvor der anvendes el-priser svarende til den uvægtede Nord pool pris i Energistyrelsens Forudsætninger for samfundsøkonomiske analyser er stort set uændret i forhold til den oprindelige beregning. Energipolitikken i Danmark kræver en udfasning af alle fossile brændsler til opvarmning. inkl. naturgas. I referencen er der dog ikke regnet med en udfasning af naturgas, idet der ikke er indført forbud mod individuelle naturgasfyr i Danmark. Der er ikke planlagt omstilling af Fynsværkets blok 7 til biomassefyring. Det er derfor heller ikke relevant i forhold til behandlingen af dette projektforslag at regne på en sådan omstilling. Fjernvarme Fyn er ikke enig med NIRAS i, at projektforslaget ikke er robust i forhold til ændringer af de samfundsøkonomiske beregningsforudsætninger. Der henvises til projektforslagets følsomhedsanalyser på de vigtigste forudsætninger. Hvert år realiserer energibesparelser og nye CO 2 neutrale energikilder på mange gange varmebehovet fra Nr. Broby. Totalt set vil den udledte mængde CO 2 - ækvivalenter blive reduceret kraftigt ved at konvertere til fjernvarme i resten af Nr. Broby.

14 I et 100 % vedvarende energisystem er en fortsat udvikling og udbygning af fjernvarmesystemet helt afgørende for at energisystemets effektivitet kan øges. I forhold til individuelle løsninger vil fjernvarmen mere fleksibelt og effektivt kunne nyttiggøre el-produktion fra vind vha. store varmepumper. Desuden vil fjernvarmen være nødvendig for at nyttiggøre overskudsvarme fra balancerende kraftvarmeproduktion og diverse energikonverteringsanlæg i fremtidens energisystem. Fjernvarmesystemet er simpelthen nødvendigt for mere integration af el fra vindmøller og opnåelse af en høj energieffektivitet. Med venlig hilsen Peer Andersen Plan- og projektchef Jakob Storm Rasmussen Distributionschef

Kommentarer til Naturgas Fyn Distribution A/S bemærkninger til projektforslag for forbindelsesledning for fjernvarme til Nr. Broby.

Kommentarer til Naturgas Fyn Distribution A/S bemærkninger til projektforslag for forbindelsesledning for fjernvarme til Nr. Broby. Faaborg Midtfyn Kommune Mellemgade 15 5600 Faaborg Att. Helge Müller Dato: 5. september 2014 Kommentarer til Naturgas Fyn Distribution A/S bemærkninger til projektforslag for forbindelsesledning for fjernvarme

Læs mere

Godkendelse af projektforslag for udvidelse af fjernvarmeområde Nr. Broby

Godkendelse af projektforslag for udvidelse af fjernvarmeområde Nr. Broby Godkendelse af projektforslag for udvidelse af fjernvarmeområde Nr. Broby Plan og kultur Mellemgade 15, 5600 Faaborg Tlf. 72 530 530 Fax 72 530 531 fmk@faaborgmidtfyn.dk www.faaborgmidtfyn.dk Dato: 10.december

Læs mere

Naturgas Fyn UDVIDELSE AF FORSYNINGSOMRÅDE I NR. BROBY Gennemgang af projektforslag. Til projektforslaget bemærkes: T: +45 4810 4200

Naturgas Fyn UDVIDELSE AF FORSYNINGSOMRÅDE I NR. BROBY Gennemgang af projektforslag. Til projektforslaget bemærkes: T: +45 4810 4200 Notat Naturgas Fyn UDVIDELSE AF FORSYNINGSOMRÅDE I NR. BROBY Gennemgang af projektforslag 1. juli 2014 Projekt nr. 215245 Dokument nr. 1211776524 Version 1 Udarbejdet af acs Kontrolleret af trn Godkendt

Læs mere

Godkendelse af projektforslag for udvidelse af fjernvarmeområde Nr. Broby

Godkendelse af projektforslag for udvidelse af fjernvarmeområde Nr. Broby Godkendelse af projektforslag for udvidelse af fjernvarmeområde Nr. Broby Plan og kultur Mellemgade 15, 5600 Faaborg Tlf. 72 530 530 Fax 72 530 531 fmk@faaborgmidtfyn.dk www.faaborgmidtfyn.dk Dato: 13.marts

Læs mere

Bemærkninger til høringssvar fra Naturgas Fyn Distribution A/S vedrørende projektforslag for fjernvarmeforsyning af Nr. Lyndelse og Nørre Søby

Bemærkninger til høringssvar fra Naturgas Fyn Distribution A/S vedrørende projektforslag for fjernvarmeforsyning af Nr. Lyndelse og Nørre Søby Faaborg-Midtfyn Kommune Nørregade 4 5600 Faaborg Att.: Helge Müller Dato: 4. november 2013 Bemærkninger til høringssvar fra Naturgas Fyn Distribution A/S vedrørende projektforslag for fjernvarmeforsyning

Læs mere

Faaborg-Midtfyn Kommune Nørregade 4 5600 Faaborg. Att.: Helge Müller. Dato: 2. april 2014

Faaborg-Midtfyn Kommune Nørregade 4 5600 Faaborg. Att.: Helge Müller. Dato: 2. april 2014 Faaborg-Midtfyn Kommune Nørregade 4 5600 Faaborg Att.: Helge Müller Dato: 2. april 2014 Kommentarer til høringssvar fra Naturgas Fyn Distribution A/S vedr. projektforslag for fjernvarmeforsyning af Birkum,

Læs mere

Godkendelse af projektforslag for forbindelsesledning til fjernvarme Nr. Broby - Odense

Godkendelse af projektforslag for forbindelsesledning til fjernvarme Nr. Broby - Odense Godkendelse af projektforslag for forbindelsesledning til fjernvarme Nr. Broby - Odense Plan og kultur Mellemgade 15, 5600 Faaborg Tlf. 72 530 530 Fax 72 530 531 fmk@faaborgmidtfyn.dk www.faaborgmidtfyn.dk

Læs mere

Projekt: 100.108 Næstved Varmeværk Dato: 17. april 2012. Udvidelse af Næstved Varmeværks eksisterende forsyningsområde

Projekt: 100.108 Næstved Varmeværk Dato: 17. april 2012. Udvidelse af Næstved Varmeværks eksisterende forsyningsområde Nordre Strandvej 46 NOTAT Projekt: 100.108 Næstved Varmeværk Dato: 17. april 2012 Til: NVV Fra: Lasse Kjelgaard Jensen Vedrørende: Udvidelse af Næstved Varmeværks eksisterende forsyningsområde Formål Formålet

Læs mere

Påklage af afgørelse af 12. september 2013 vedr. godkendelse af biomasseværk og konvertering til fjernvarme

Påklage af afgørelse af 12. september 2013 vedr. godkendelse af biomasseværk og konvertering til fjernvarme Næstved Kommune Center for Plan og Erhverv Rådmandshaven 20 4700 Næstved DONG Gas Distribution A/S Teknikerbyen 25 2830 Virum Danmark Tlf. +45 99 55 11 11 Fax +45 99 55 00 01 www.dongenergy-distribution.dk

Læs mere

Projektforslag. Naturgasforsyning af 24 klyngehuse på Hummeltoftevej, Virum. Lyngby-Taarbæk Kommune

Projektforslag. Naturgasforsyning af 24 klyngehuse på Hummeltoftevej, Virum. Lyngby-Taarbæk Kommune Projektforslag Naturgasforsyning af 24 klyngehuse på Hummeltoftevej, Virum. Lyngby-Taarbæk Kommune Januar 2014 27. januar 2014 Sagsnr.: 2014010065 gasnet@naturgas.dk Projektforslag Lyngby-Taarbæk Kommune

Læs mere

Notat. Til: Kopi til: Fra: Ralph Jensen. Afgørelse af punkter for Bred

Notat. Til: Kopi til: Fra: Ralph Jensen. Afgørelse af punkter for Bred Notat Til: Kopi til: Fra: Ralph Jensen 14. februar 2017 Sags id: 16/3198 Afgørelse af punkter for Bred Administrationen har vurderet projektforslaget Fjernvarmeforsyning af Bred (herefter projektforslaget),

Læs mere

Naturgas Fyn FORBINDELSESLEDNING TIL NR. BROBY Gennemgang af projektforslag. Til projektforslaget bemærkes især: T:

Naturgas Fyn FORBINDELSESLEDNING TIL NR. BROBY Gennemgang af projektforslag. Til projektforslaget bemærkes især: T: Notat Naturgas Fyn FORBINDELSESLEDNING TIL NR. BROBY Gennemgang af projektforslag 30. juni 2014 Projekt nr. 215245 Dokument nr. 1211739332 Version 1 Udarbejdet af acs Kontrolleret af trn Godkendt af nba

Læs mere

Memo. Assens Kommune. Kommentarer til høringsbrev. Assens Kommune Vissenbjerg Fjernvarme, PLA FJE

Memo. Assens Kommune. Kommentarer til høringsbrev. Assens Kommune Vissenbjerg Fjernvarme, PLA FJE Memo Assens Kommune Titel Kommentarer til høringsbrev Dato 24. august 2011 Til Kopi Fra Assens Kommune Vissenbjerg Fjernvarme, PLA FJE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax

Læs mere

Projektforslag Metso m.fl.

Projektforslag Metso m.fl. Horsens Varmeværk a.m.b.a. Februar 2014 Indholdsfortegnelse Side 2 af 29 Indholdsfortegnelse Resumé og indstilling... 3 Konklusion... 3 Indledning... 4 Ansvarlig... 4 Formål... 4 Myndighedsbehandling...

Læs mere

Bilag - Projektforslag for fjernvarmeforsyning i Brylle

Bilag - Projektforslag for fjernvarmeforsyning i Brylle Bilag - Projektforslag for fjernvarmeforsyning i Brylle Høringssvar og sagsforløb Nedenfor er en gennemgang af hovedessensen i parternes synspunkter i høringssvarene, samt sagsforløb. 7. juni 2013 - Høringsvar

Læs mere

Fjernvarmeforsyning af Haugevej og Nistedvej, Stige

Fjernvarmeforsyning af Haugevej og Nistedvej, Stige Fjernvarmeforsyning af Haugevej og Nistedvej, Stige Projektforslag i henhold til lov om varmeforsyning 2. juni 2015 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Sammenfatning... 3 3. Projektorganisation...

Læs mere

Notat. Til: Kopi til: Fra: Ralph Jensen. Afgørelse af punkter, Vissenbjerg Nord

Notat. Til: Kopi til: Fra: Ralph Jensen. Afgørelse af punkter, Vissenbjerg Nord Notat Til: Kopi til: Fra: Ralph Jensen 02. marts 2017 Sags id: 16/3155 Afgørelse af punkter, Vissenbjerg Nord Administrationen har vurderet projektforslaget Fjernvarmeforsyning af Vissenbjerg Nord (herefter

Læs mere

Udvidelse af forsyningsområde i Nr. Broby

Udvidelse af forsyningsområde i Nr. Broby Udvidelse af forsyningsområde i Nr. Broby Projektforslag i henhold til lov om varmeforsyning Maj 2014 Fax 65 47 30 03 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Sammenfatning... 3 3. Projektorganisation...

Læs mere

Høring over Fjernvarme Fyns projektforslag for fjernvarmeforsyning af Årslev m.v. (sagsnr. sagsnr. 13.03.01-P16-1-13)

Høring over Fjernvarme Fyns projektforslag for fjernvarmeforsyning af Årslev m.v. (sagsnr. sagsnr. 13.03.01-P16-1-13) Sendt pr. e-mail: plan-kultur@faaborgmidtfyn.dk hm@faaborgmidtfyn.dk Faaborg-Midtfyns Kommune Plan og Kultur Att.: Helge Müller 14. oktober 2013 Høring over Fjernvarme Fyns projektforslag for fjernvarmeforsyning

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør Per Søndergaard

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør Per Søndergaard (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA DONG Gas Distribution A/S OVER Vordingborg

Læs mere

Projekt: Udvidelse af forsyningsområdet til Holbergsvej Dato: 12. december 2014 # Næstved Varmeværk

Projekt: Udvidelse af forsyningsområdet til Holbergsvej Dato: 12. december 2014 # Næstved Varmeværk Nordre Strandvej 46 DK-8240 Risskov www.aaenas.dk NOTAT Projekt: Udvidelse af forsyningsområdet til Holbergsvej Dato: 12. december 2014 Til: #120.01 Næstved Varmeværk Fra: AAEN Vedrørende: Samfundsøkonomisk

Læs mere

NGF Nature Energy UDVIDELSE AF FORSYNINGSOMRÅDE I NR. BROBY Kommentarer til Fjernvarme Fyn 2 OPDATEREDE SAMFUNDSØKONOMISKE BEREGNINGER

NGF Nature Energy UDVIDELSE AF FORSYNINGSOMRÅDE I NR. BROBY Kommentarer til Fjernvarme Fyn 2 OPDATEREDE SAMFUNDSØKONOMISKE BEREGNINGER Notat NGF Nature Energy UDVIDELSE AF FORSYNINGSOMRÅDE I NR. BROBY Kommentarer til Fjernvarme Fyn 14. januar 2015 Projekt nr. 215245 Dokument nr. 1214522924 Version 1 Udarbejdet af ACS Kontrolleret af NBA

Læs mere

ENERGIVEJS FORLÆNGELSE PROJEKTFORSLAG I HENHOLD TIL LOV OM VARMEFORSYNING AUGUST 2012

ENERGIVEJS FORLÆNGELSE PROJEKTFORSLAG I HENHOLD TIL LOV OM VARMEFORSYNING AUGUST 2012 ENERGIVEJS FORLÆNGELSE PROJEKTFORSLAG I HENHOLD TIL LOV OM VARMEFORSYNING AUGUST 2012 Dato: 13. augustl 2012 Indholdsfortegnelse 0. Projektforslag og sammenfatning... 3 1. Projektansvarlig:... 5 2. Forholdet

Læs mere

Der er foretaget følgende ændringer i den samfundsøkonomiske analyse:

Der er foretaget følgende ændringer i den samfundsøkonomiske analyse: Assens Fjernvarme A.m.b.a. Stejlebjergvej 4, Box 111 5610 Assens Kolding d. 16. september 2008 Vedr: Projektforslag for Etablering af fjernvarme i Ebberup På baggrund af møde hos Naturgas Fyn fredag d.

Læs mere

PROJEKTFORSLAG FJERNVARMEFORSYNING AF 25 BOLIGER I KÆRUM

PROJEKTFORSLAG FJERNVARMEFORSYNING AF 25 BOLIGER I KÆRUM Til Assens Fjenvarme Dokumenttype Rapport Dato februar 2012 PROJEKTFORSLAG FJERNVARMEFORSYNING AF 25 BOLIGER I KÆRUM PROJEKTFORSLAG FJERNVARMEFORSYNING AF 25 BOLIGER I KÆRUM Revision V01 Dato 2012-02-28

Læs mere

Fjernvarmeforsyning af boliger ved Bullerupparken v/standtvedvej 1

Fjernvarmeforsyning af boliger ved Bullerupparken v/standtvedvej 1 Fjernvarmeforsyning af boliger ved Bullerupparken v/standtvedvej 1 Projektforslag i henhold til lov om varmeforsyning 10. August 2015 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Sammenfatning... 3 3. Projektorganisation...

Læs mere

Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet

Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Udarbejdet af Fjernvarme Miljønetværk Hovedstaden, april 2018 Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklarationen for fjernvarme

Læs mere

Projektgodkendelse - Anvendelse af overskudsvarme fra Egetæpper til fjernvarmeforsyning i Herning

Projektgodkendelse - Anvendelse af overskudsvarme fra Egetæpper til fjernvarmeforsyning i Herning TEKNIK OG MILJØ EnergiMidt A/S Industrivej Nord 9B 7400 Herning Att.: Sigurd Asser Jensen Miljø og Klima Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 Lokal 9628 8037 miksr@herning.dk www.herning.dk Sagsnummer:

Læs mere

Resultatet for den nye samfundsøkonomiske beregning er vist sammenstillet med resultatet fra projektforslaget i den efterfølgende tabel.

Resultatet for den nye samfundsøkonomiske beregning er vist sammenstillet med resultatet fra projektforslaget i den efterfølgende tabel. Assens Kommune Plan & Kultur Rådhus Allé 5 5610 Assens Att. Ralph Jensen ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk Opdatering af samfundsøkonomisk

Læs mere

Distributionsnet Projekt nr. 813.8220 Frederikshavn kommune, Skagen Skagen Nordstrand, Strandklit Lokalplan SKA.B.06.12.

Distributionsnet Projekt nr. 813.8220 Frederikshavn kommune, Skagen Skagen Nordstrand, Strandklit Lokalplan SKA.B.06.12. PROJKTFORSLAG Distributionsnet Projekt nr. 813.8220 Frederikshavn kommune, Skagen Skagen Nordstrand, Strandklit Lokalplan SKA.B.06.12.01 Oktober 2013 21. oktober 2013 Sagsnr.: 2013100045 projekt8800@naturgas.dk

Læs mere

Bilag 5 - Økonomiberegninger for fjernvarmeforsyning Resultater

Bilag 5 - Økonomiberegninger for fjernvarmeforsyning Resultater Resultater Investering mio. kr 0,0 Samfundsøkonomiske omkostninger over 20 år mio. kr 77,8 Selskabsøkonomiske omkostninger over 20 år *) mio. kr 197,4 Balanceret varmepris an forbruger kr./gj 205 Emissioner

Læs mere

Notat Sagsansvarlig Pernille Aagaard Truelsen Partner, advokat (L), ph.d.

Notat Sagsansvarlig Pernille Aagaard Truelsen Partner, advokat (L), ph.d. Notat Sagsansvarlig Pernille Aagaard Truelsen Partner, advokat (L), ph.d. Sagsbehandler Asger Janfelt Advokat Åboulevarden 49, 4. sal 8000 Aarhus C Telefon: 86 18 00 60 Mobil: 25 29 08 43 J.nr. 11953 aj@energiogmiljo.dk

Læs mere

2 Supplerende forudsætninger

2 Supplerende forudsætninger MEMO TITEL DATO 21. juli 2016 TIL Samfundsøkonomiske beregninger Boligselskabet Sjælland - Afdeling Knolden Boligselskabet Sjælland ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00

Læs mere

STØVRING KRAFTVARME- VÆRK A.M.B.A.

STØVRING KRAFTVARME- VÆRK A.M.B.A. Til Støvring Kraftvarmeværk Dokumenttype Projektforslag Dato Februar 2015 STØVRING KRAFTVARME- VÆRK A.M.B.A. PROJEKTFORSLAG FOR TILSLUTNING AF HØJE STØVRING, ETAPE 1 STØVRING KRAFTVARMEVÆRK A.M.B.A. PROJEKTFORSLAG

Læs mere

Notat vedrørende projektforslag til fjernvarmeforsyning af Haastrup

Notat vedrørende projektforslag til fjernvarmeforsyning af Haastrup Notat vedrørende projektforslag til fjernvarmeforsyning af Haastrup Baggrund Projektets baggrund er et lokalt ønske i Haastrup om at etablere en miljøvenlig og CO2-neutral varmeforsyning i Haastrup. Projektet

Læs mere

1 Indledning. Notat. Det fremgår af projektforslaget for varmepumpen, at den har en gennemsnitlig. 25. februar 2019

1 Indledning. Notat. Det fremgår af projektforslaget for varmepumpen, at den har en gennemsnitlig. 25. februar 2019 25. februar 2019 Notat Dansk Gas Distribution A/S Projektforslag for udvidelse af forsyningsområdet ved Hedensted Fjernvarme A.m.b.a 2. Høringssar vedrørende Remmerslund 10401484Projekt nr.: 10401484 1231461963Dokument

Læs mere

Resultatet for den nye samfundsøkonomiske beregning er vist sammenstillet med resultatet fra projektforslaget i den efterfølgende tabel.

Resultatet for den nye samfundsøkonomiske beregning er vist sammenstillet med resultatet fra projektforslaget i den efterfølgende tabel. Assens Kommune Plan & Kultur Rådhus Allé 5 5610 Assens Att. Ralph Jensen ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk Opdatering af samfundsøkonomisk

Læs mere

Behandling af høringssvar

Behandling af høringssvar Notat Behandling af høringssvar Der har i forbindelse med behandling af projektforslag for fjernvarme i Glamsbjerg, været to fokusområder Den samfundsøkonomiske beregning og Det økonomiske forhold, hvilket

Læs mere

Udvalget for Kultur og Planlægning godkendte på møde den 9. august 2011 at projektforslaget var sendt i høring i 4 uger.

Udvalget for Kultur og Planlægning godkendte på møde den 9. august 2011 at projektforslaget var sendt i høring i 4 uger. 18.09.2011/NLI Acadre 11/25385 NOTAT Bilag til dagsorden vedrørende bemærkninger til projektforslag for fjernvarmeforsyning af del af Stenstrup, Hundtofte og Løgeskov og godkendelse af halmkedel. Svendborg

Læs mere

Høring over Nyborg Forsyning & Service A/S projektforslag om fjernvarmeforsyning af område i Ullerslev (450-2012-56918)

Høring over Nyborg Forsyning & Service A/S projektforslag om fjernvarmeforsyning af område i Ullerslev (450-2012-56918) Sendt pr. e-mail: pju@nyborg.dk Nyborg Kommune Teknik og Miljøafdelingen Att.: Per Jürgensen 25. maj 2013 Høring over Nyborg Forsyning & Service A/S projektforslag om fjernvarmeforsyning af område i Ullerslev

Læs mere

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S ense Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Forbindelsesledning Odense SØ og fjernvarmeforsyning af Birkum, Rolfsted og Ferritslev 19. August 2014 1/30 Indholdsfortegnelse 1. Stamoplysninger 3 2. Læsevejledning

Læs mere

Miljødeklaration 2018 for fjernvarme i Hovedstadsområdet

Miljødeklaration 2018 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklaration 2018 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Udarbejdet af Fjernvarme Miljønetværk Hovedstaden, april 2019 Miljødeklaration 2018 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklarationen for fjernvarme

Læs mere

Resultatet for den nye samfundsøkonomiske beregning er vist sammenstillet med resultatet fra projektforslaget i den efterfølgende tabel.

Resultatet for den nye samfundsøkonomiske beregning er vist sammenstillet med resultatet fra projektforslaget i den efterfølgende tabel. Assens Kommune Plan & Kultur Rådhus Allé 5 5610 Assens Att. Ralph Jensen ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk Opdatering af samfundsøkonomisk

Læs mere

Selskabsøkonomi for Assens Fjernvarme ved 460 nye forbrugere i Ebberup

Selskabsøkonomi for Assens Fjernvarme ved 460 nye forbrugere i Ebberup Selskabsøkonomi Selskabsøkonomi for Assens Fjernvarme ved 460 nye forbrugere i Ebberup Fjernvarme fra Assens til Ebberup Varmeproduktionspris ab værk, kr./mwh 155,00 Salgspris Assens Fjernvarme A.m.b.a.

Læs mere

Statskassepåvirkning ved omstilling til store varmepumper i fjernvarmen

Statskassepåvirkning ved omstilling til store varmepumper i fjernvarmen Statskassepåvirkning ved omstilling til store varmepumper i fjernvarmen FJERNVARMENS TÆNKETANK Dato: 15. september 2015 Udarbejdet af: Nina Detlefsen Kontrolleret af: Kasper Nagel og Jesper Koch Beskrivelse:

Læs mere

Peer Andersen, Fjernvarme Fyn

Peer Andersen, Fjernvarme Fyn Regionalmøde 2015, Odense den 3. marts 2015 Strategisk energiplanlægning Hvad har det betydet for Fjernvarme Fyn? Peer Andersen, Fjernvarme Fyn Disposition: 1. El- og varmeproduktion på Fynsværket 2. Udvidelser

Læs mere

Fjernvarmeforsyning af Holmstrup

Fjernvarmeforsyning af Holmstrup Fjernvarmeforsyning af Holmstrup Projektforslag i henhold til lov om varmeforsyning Revideret oktober 2012 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Sammenfatning... 3 3. Projektorganisation... 4 4. Forhold

Læs mere

Energiaftalens Fjernvarmeanalyse Fjernvarmens fremtid

Energiaftalens Fjernvarmeanalyse Fjernvarmens fremtid Energiaftalens Fjernvarmeanalyse Fjernvarmens fremtid Fjernvarmens udbredelse Varmeatlas præsentation ved Else Bernsen, COWI (ebe@cowi.dk) 1 Bygningsatlas 2013 for alle byområder i Danmark BBR oplyser

Læs mere

Investering i elvarmepumpe og biomassekedel. Hvilken kombination giver laveste varmeproduktionspris?

Investering i elvarmepumpe og biomassekedel. Hvilken kombination giver laveste varmeproduktionspris? Investering i elvarmepumpe og biomassekedel Hvilken kombination giver laveste varmeproduktionspris? Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn

Læs mere

Bilag 1 indeholder forudsætninger anvendt i den alternative samfundsøkonomiske beregning.

Bilag 1 indeholder forudsætninger anvendt i den alternative samfundsøkonomiske beregning. Odense Kommune Industri og Klima Nørregade 36 5000 Odense C Att. Christoffer Kirk Strandgaard ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk Opdatering

Læs mere

ENERGIFORSYNING DEN KORTE VERSION

ENERGIFORSYNING DEN KORTE VERSION ENERGIFORSYNING 23 DEN KORTE VERSION ENERGIFORSYNING 23 Fjernvarmen i Danmark Fjernvarmen leveres i dag af mere end 4 fjernvarmeselskaber. Fjernvarmen dækker 5 % af det samlede behov for opvarmning. 1,7

Læs mere

En række forsyningsformer betragtes ikke som brændsler 1. ( ) Der er kun tale om brændsel, hvis et produkt, som resultat af en kemisk reaktion, frembringer energi. Det betyder at brændsler typisk kan være

Læs mere

Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet

Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Udarbejdet af Fjernvarme Miljønetværk Hovedstaden, april 2018 Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklarationen for fjernvarme

Læs mere

Hejrevangens Boligselskab

Hejrevangens Boligselskab Hejrevangens Boligselskab Projektforslag vedr. ændring af blokvarmecentral 28-07-2009 HENRIK LARSEN RÅDGIVENDE INGENIØRFIRMA A/S GODTHÅBSVÆNGET 4 2000 FREDERIKSBERG Telefon 38104204 Telefax 38114204 Projektforslag

Læs mere

Varmeplanlægning - etablering af solfangeranlæg, Mou Kraftvarmeværk A.m.b.a. Projektgodkendelse.

Varmeplanlægning - etablering af solfangeranlæg, Mou Kraftvarmeværk A.m.b.a. Projektgodkendelse. Punkt 6. Varmeplanlægning - etablering af solfangeranlæg, Mou Kraftvarmeværk A.m.b.a. Projektgodkendelse. 2012-33569. Forsyningsvirksomhederne indstiller, at Forsyningsudvalget godkender projekt for etablering

Læs mere

J.nr. 18/ DGD's klage over Næstved Kommunes projektgodkendelse af 28. november 2017

J.nr. 18/ DGD's klage over Næstved Kommunes projektgodkendelse af 28. november 2017 Energiklagenævnet Nævnenes hus Toldboden 2 8800 Viborg København 12. december 2018 Agnete Nordentoft Specialistadvokat T +45 72 27 35 10 ano@bechbruun.com Sagsnr. 011286-0027 ano/jhp J.nr. 18/00403 - DGD's

Læs mere

Projektforslag for udvidelse af forsyningsområde i Ullerslev - Kommentar til høringssvar af 30. august 2013 fra Naturgas Fyn.

Projektforslag for udvidelse af forsyningsområde i Ullerslev - Kommentar til høringssvar af 30. august 2013 fra Naturgas Fyn. Nyborg Kommune Teknik og Miljøafdelingen Att. Per Jurgensen 18. oktober 2013 Projektforslag for udvidelse af forsyningsområde i Ullerslev - Kommentar til høringssvar af 30. august 2013 fra Naturgas Fyn.

Læs mere

Bilag 1, oversigtskort LP620, Kommunale bygninger, muligt ledningstracé

Bilag 1, oversigtskort LP620, Kommunale bygninger, muligt ledningstracé Bilag 1, oversigtskort LP620, Kommunale bygninger, muligt ledningstracé Bilag 2, konvertering af eksisterende bygninger. Konvertering af 5 kommunale ejendomme Matrikel nr. Adresse Årsforbrug 2016, oplyst

Læs mere

FJERNVARME I HVIDOVRE MIDT

FJERNVARME I HVIDOVRE MIDT MAJ 2014 HVIDOVRE FJERNVARMESELSKAB A.M.B.A. FJERNVARME I HVIDOVRE MIDT PROJEKTFORSLAG ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MAJ 2014 HVIDOVRE

Læs mere

Effektiviteten af fjernvarme

Effektiviteten af fjernvarme Effektiviteten af fjernvarme Analyse nr. 7 5. august 2013 Resume Fjernvarme blev historisk etableret for at udnytte overskudsvarme fra elproduktion, hvilket bidrog til at øge den samlede effektivitet i

Læs mere

Flisfyret varmeværk i Grenaa

Flisfyret varmeværk i Grenaa Flisfyret varmeværk i Grenaa Tillæg til projektforslag i henhold til varmeforsyningsloven ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56400000 FAX +45 56409999 WWW cowi.dk PROJEKTNR. A054732 DOKUMENTNR.

Læs mere

Forbrugervarmepriser efter grundbeløbets bortfald

Forbrugervarmepriser efter grundbeløbets bortfald Forbrugervarmepriser efter ets bortfald FJERNVARMENS TÆNKETANK Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn for den grønne omstilling, vækst og

Læs mere

Udvidelse af forsyningsområde i Nr. Broby

Udvidelse af forsyningsområde i Nr. Broby Udvidelse af forsyningsområde i Nr. Broby Projektforslag i henhold til lov om varmeforsyning Maj 2014 Opdateret januar 2015 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Sammenfatning... 3 3. Projektorganisation...

Læs mere

Projektforslag om fjernvarmeforsyning af Fabriksvej 11 og 13

Projektforslag om fjernvarmeforsyning af Fabriksvej 11 og 13 1. 08-05-2012 Projektforslag om fjernvarmeforsyning a Hører til journalnummer: 13.03.10-P20-2-12 Struer Forsyning Fjervarme A/S Projektforslag om fjernvarmeforsyning af Fabriksvej 11 og 13 Maj 2012 1 Indhold

Læs mere

Søren Rasmus Vous. Projektforslag. Nabovarme Vester Skerninge

Søren Rasmus Vous. Projektforslag. Nabovarme Vester Skerninge Søren Rasmus Vous Projektforslag Nabovarme Vester Skerninge Oktober 2008 Søren Rasmus Vous Projektforslag Nabovarme Vester Skerninge Oktober 2008 Ref 0849509A G00015-1-RASN(1) Version 1 Dato 2008-10-30

Læs mere

TEMAMØDE OM VARMEFORSYNING LØSNINGER FOR DET ÅBNE LAND

TEMAMØDE OM VARMEFORSYNING LØSNINGER FOR DET ÅBNE LAND LØSNINGER FOR DET ÅBNE LAND STATUS: INDIVIDUELLE VARMEFORBRUGERE I REGION MIDT De individuelle varmeforbrugere står for 15 % af regionens samlede brændselsforbrug Opvarmningstype for boliger Energiforbrug

Læs mere

Høringssvar til gensvar fra Ringsted Forsyning

Høringssvar til gensvar fra Ringsted Forsyning Ringsted Kommune Teknik- og Miljøcenter Team Miljø Att: Karl Erik Pedersen Dansk Gas Distribution www.danskgasdistribution.dk CVR-nr. 27 21 04 06 Høringssvar til gensvar fra Ringsted Forsyning Dansk Gas

Læs mere

Forbindelsesledning Odense SØ Ferritslev Fjernvarmeforsyning af Birkum, Rolfsted og Ferritslev

Forbindelsesledning Odense SØ Ferritslev Fjernvarmeforsyning af Birkum, Rolfsted og Ferritslev Forbindelsesledning Odense SØ Ferritslev Fjernvarmeforsyning af Birkum, Rolfsted og Ferritslev Projektforslag i henhold til lov om varmeforsyning Januar 2013 Opdateret januar 2014 Fax 65 47 30 03 Indholdsfortegnelse

Læs mere

OVERSKUDSVARME FRA ODENSE KAPELKREMATORIUM

OVERSKUDSVARME FRA ODENSE KAPELKREMATORIUM OVERSKUDSVARME FRA ODENSE KAPELKREMATORIUM PROJEKTFORSLAG I HENHOLD TIL LOV OM VARMEFORSYNING NOVEMBER 2011 Dato:23.november 2011 Indholdsfortegnelse 0. Projektforslag og sammenfatning... 3 1. Projektansvarlig:...

Læs mere

Lavenergibebyggelse - for hver en pris? Jesper Møller Larsen, jeml@ramboll.dk

Lavenergibebyggelse - for hver en pris? Jesper Møller Larsen, jeml@ramboll.dk Lavenergibebyggelse - for hver en pris? Jesper Møller Larsen, jeml@ramboll.dk Myter i energiplanlægningen Energibesparelser er den billigste måde at reducere udledningen af drivhusgasser på! Alle energibesparelser

Læs mere

Fjernvarmeforsyning af boliger ved Krybilyparken,

Fjernvarmeforsyning af boliger ved Krybilyparken, Fjernvarmeforsyning af boliger ved Krybilyparken, Brylle Projektforslag i henhold til lov om varmeforsyning 08-06-2016 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Sammenfatning... 3 3. Projektorganisation...

Læs mere

Fjernvarmeforsyning af Strandmarkskvarteret Hvidovre Kommune

Fjernvarmeforsyning af Strandmarkskvarteret Hvidovre Kommune Hvidovre Fjernvarme Amba Fjernvarmeforsyning af Strandmarkskvarteret Hvidovre Kommune Projektforslag December 2011 COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk

Læs mere

CASE: ULTRALAVTEMPERATURFJERNVARME. Beskrivelse af udbygning med ultralavtemperatur-fjernvarme på Teglbakken

CASE: ULTRALAVTEMPERATURFJERNVARME. Beskrivelse af udbygning med ultralavtemperatur-fjernvarme på Teglbakken CASE: ULTRALAVTEMPERATURFJERNVARME Beskrivelse af udbygning med ultralavtemperatur-fjernvarme på Teglbakken I Energi på Tværs samarbejder 33 kommuner, 10 forsyningsselskaber og Region Hovedstaden. Sammen

Læs mere

Notat om den fremtidige el-, gas- og fjernvarmeforsyning

Notat om den fremtidige el-, gas- og fjernvarmeforsyning Notat om den fremtidige el-, gas- og fjernvarmeforsyning Anders Michael Odgaard Nordjylland Tel. +45 9682 0407 Mobil +45 2094 3525 amo@planenergi.dk Vedrørende Til brug for udarbejdelse af Energiperspektivplan

Læs mere

Klima og Planlægning. Til Næstved Varmeværk a.m.b.a.

Klima og Planlægning. Til Næstved Varmeværk a.m.b.a. Klima og Planlægning Til Næstved Varmeværk a.m.b.a. Næstved Kommune Rune Nielsen www.næstved.dk Dato 2.7.2014 Sagsnr. 13.03.01-P00-1-12 CPR-nr. Sagsbehandler Rune Nielsen Projektgodkendelse for projektforslaget

Læs mere

GLOSTRUP VARME A/S PROJEKTFORSLAG FOR EJBYHOLM OG YDERGRÆN- SEN MV.

GLOSTRUP VARME A/S PROJEKTFORSLAG FOR EJBYHOLM OG YDERGRÆN- SEN MV. GLOSTRUP VARME A/S PROJEKTFORSLAG FOR EJBYHOLM OG YDERGRÆN- SEN MV. Revision 3 Dato 2016-02-12 Udarbejdet af AD, TSR Kontrolleret af TSR Godkendt af Beskrivelse Projektforslag for ændring af projektforslag

Læs mere

Fremtidens energisystem

Fremtidens energisystem Fremtidens energisystem Besøg af Netværket - Energy Academy 15. september 2014 Ole K. Jensen Disposition: 1. Politiske mål og rammer 2. Fremtidens energisystem Energinet.dk s analyser frem mod 2050 Energistyrelsens

Læs mere

Vurdering af projektforslag - Udbygning af bæredygtig fjernvarme: Forsyningsområdet Stenløse Nord Udbygning af ny varmecentral ved Maglevad

Vurdering af projektforslag - Udbygning af bæredygtig fjernvarme: Forsyningsområdet Stenløse Nord Udbygning af ny varmecentral ved Maglevad MEMO TITEL Vurdering af projektforslag - Udbygning af bæredygtig fjernvarme: Forsyningsområdet Stenløse Nord Udbygning af ny varmecentral ved Maglevad DATO 2. april 2014 TIL Egedal Kommune (Carsten Nøhr)

Læs mere

Sammenstilling af resultater. Samfundsøkonomiske beregninger. 1 Nye samfundsøkonomiske forudsætninger

Sammenstilling af resultater. Samfundsøkonomiske beregninger. 1 Nye samfundsøkonomiske forudsætninger SKANDERBORG-HØRNING FJERNVARME A.M.B.A Fjernvarmeforsyning af Blegind, Nørregårds Allé og nye boligområder i Hørning ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56

Læs mere

VARMEPLAN. DANMARK2010 vejen til en CO 2. -neutral varmesektor

VARMEPLAN. DANMARK2010 vejen til en CO 2. -neutral varmesektor VARMEPLAN DANMARK2010 vejen til en CO 2 -neutral varmesektor CO 2 -udslippet fra opvarmningssektoren kan halveres inden 2020, og opvarmningssektoren kan blive stort set CO 2 -neutral allerede omkring 2030

Læs mere

Konkurrenceforholdet mellem individuelle opvarmningsteknologier. Hvilken effekt har elvarmeafgiften?

Konkurrenceforholdet mellem individuelle opvarmningsteknologier. Hvilken effekt har elvarmeafgiften? Konkurrenceforholdet mellem individuelle opvarmningsteknologier Hvilken effekt har elvarmeafgiften? Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn

Læs mere

Projektforslag - Egedal

Projektforslag - Egedal a.m.b.a. 19. november 2013 Indholdsfortegnelse Side 2 af 23 Indholdsfortegnelse Resumé og indstilling... 3 Konklusion... 3 Indledning... 4 Ansvarlig... 4 Formål... 4 Myndighedsbehandling... 4 Baggrund...

Læs mere

TEMADAG OM GAS TIL FJERNVARME SKAL VI BEHOLDE GASSEN I FREMTIDEN? Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 6.

TEMADAG OM GAS TIL FJERNVARME SKAL VI BEHOLDE GASSEN I FREMTIDEN? Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 6. TEMADAG OM GAS TIL FJERNVARME SKAL VI BEHOLDE GASSEN I FREMTIDEN? Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 6. september 2016 SKAL VI BEHOLDE GASSEN I FREMTIDEN Det korte svar er

Læs mere

PROJEKTFORSLAG 4,5 MW SOLVARME OG 8.000 M3 VARMELAGER

PROJEKTFORSLAG 4,5 MW SOLVARME OG 8.000 M3 VARMELAGER Til Haslev Fjernvarme Dokumenttype Rapport Dato Marts 2015 PROJEKTFORSLAG 4,5 MW SOLVARME OG 8.000 M3 VARMELAGER PROJEKTFORSLAG 4,5 MW SOLVARME OG 8.000 M3 VARMELAGER Revision 3 Dato 2015-03-31 Udarbejdet

Læs mere

Notat om metoder til fordeling af miljøpåvirkningen ved samproduktion af el og varme

Notat om metoder til fordeling af miljøpåvirkningen ved samproduktion af el og varme RAMBØLL januar 2011 Notat om metoder til fordeling af miljøpåvirkningen ved samproduktion af el og varme 1.1 Allokeringsmetoder For et kraftvarmeværk afhænger effekterne af produktionen af den anvendte

Læs mere

Ringsted Kommune Teknisk Forvaltning. Projektforslag for kondenserende naturgaskedler til Asgårdskolen og Benløse Skole

Ringsted Kommune Teknisk Forvaltning. Projektforslag for kondenserende naturgaskedler til Asgårdskolen og Benløse Skole Ringsted Kommune Teknisk Forvaltning Projektforslag for kondenserende naturgaskedler til Asgårdskolen og Benløse Skole Juni 2007 Ringsted Kommune Teknisk Forvaltning Projektforslag for kondenserende naturgaskedler

Læs mere

Til Kolding Kommune. Dato 03. Oktober 2013 ELKÆRHOLMPARKEN - OMRÅDE 2 VARMEFORSYNINGS MULIGHEDER

Til Kolding Kommune. Dato 03. Oktober 2013 ELKÆRHOLMPARKEN - OMRÅDE 2 VARMEFORSYNINGS MULIGHEDER Til Kolding Kommune Dato 03. Oktober 2013 ELKÆRHOLMPARKEN - OMRÅDE 2 VARMEFORSYNINGS MULIGHEDER INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning 4 2. Generelle forudsætninger 4 2.1 Forudsætninger fra Lokalplan 4 2.2

Læs mere

2.1 Lovgivningsmæssige forudsætninger

2.1 Lovgivningsmæssige forudsætninger MEMO TITEL Næstved Varmeværk - screening af samfunds- og selskabsøkonomi ved konvertering af Fuglekvarteret i Næstved by fra naturgas til fjernvarme DATO 30. marts 2016 TIL Næstved Varmeværk (Jens Andersen,

Læs mere

VARMEPLAN. Scenarier for hovedstadsområdets varmeforsyning frem mod 2035. 25. februar 2014. Hovedstaden. VARMEPLAN Hovedstaden

VARMEPLAN. Scenarier for hovedstadsområdets varmeforsyning frem mod 2035. 25. februar 2014. Hovedstaden. VARMEPLAN Hovedstaden Scenarier for hovedstadsområdets varmeforsyning frem mod 2035 25. februar 2014 Formål med scenarier frem til 2035 Godt grundlag for kommunikation om udfordringer og løsningsmuligheder. Hjælpeværktøj til

Læs mere

E.ON Danmark A/S Frederikssund Kraftvarmeværk

E.ON Danmark A/S Frederikssund Kraftvarmeværk Side 1 af 8 E.ON Danmark A/S Frederikssund Kraftvarmeværk Projektforslag for etablering af el-kedel Marts 2011 Formål. På vegne af bygherren, E.ON Danmark A/S, fremsender Tjæreborg Industri A/S et projektforslag

Læs mere

Fossilfri fjernvarme Jørgen G. Jørgensen. Varmepumpedagen 2010 12. oktober 2010 Eigtved Pakhus

Fossilfri fjernvarme Jørgen G. Jørgensen. Varmepumpedagen 2010 12. oktober 2010 Eigtved Pakhus Fossilfri fjernvarme Jørgen G. Jørgensen Varmepumpedagen 2010 12. oktober 2010 Eigtved Pakhus Væsentligste kilder (September 2010) Konklusion - 1 Medvind til varmepumper i Danmark Op til 500.00 individuelle

Læs mere

Notat. Notat vedr. Projektforslag for etablering af en biomassekedel samt konvertering fra naturgas til fjernvarme for et område i Nørre Aaby

Notat. Notat vedr. Projektforslag for etablering af en biomassekedel samt konvertering fra naturgas til fjernvarme for et område i Nørre Aaby Natur- og Miljøafdelingen Middelfart Kommune Østergade 21 5580 Nørre Aaby www.middelfart.dk Dato: 23. november 2011 Sagsnr.: 201105138 Telefon +45 8888 5500 Direkte +45 8888 4835 Fax +45 8888 5501 Vicki.schmidt@middelfart.dk

Læs mere

Hejnsvig Varmeværk A.m.b.A

Hejnsvig Varmeværk A.m.b.A Side 1 af 6 Hejnsvig Varmeværk A.m.b.A Projektforslag for udvidelse af solvarmeanlæg, etape 2. April 2013 Formål. På vegne af bygherren, Hejnsvig Varmeværk, fremsender Tjæreborg Industri A/S et projektforslag

Læs mere

Beregningsresultater Hjallerup Fjernvarme, den 24. september 2012 Anna Bobach, PlanEnergi 2

Beregningsresultater Hjallerup Fjernvarme, den 24. september 2012 Anna Bobach, PlanEnergi 2 Hjallerup Fjernvarme, den 24. september 2012 Anna Bobach, PlanEnergi 2 Faste omkostninger til Vattenfall: Kapitalomkostninger og kapacitetsbetaling Hjallerup (7 MW): Hjallerup og Klokkerholm (9 MW) 135.214

Læs mere

Fremme af fleksibelt forbrug ved hjælp af tariffer

Fremme af fleksibelt forbrug ved hjælp af tariffer Fremme af fleksibelt forbrug ved hjælp af FJERNVARMENS TÆNKETANK Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn for den grønne omstilling, vækst

Læs mere

Fjernvarme Fyn A/S. 20. 21. marts 2012. Fjernvarmeforsyning til Morud og Bredbjerg.

Fjernvarme Fyn A/S. 20. 21. marts 2012. Fjernvarmeforsyning til Morud og Bredbjerg. Fjernvarme Fyn A/S. 20. 21. marts 2012 Fjernvarmeforsyning til Morud og Bredbjerg. Direktør Jan Strømvig. Distributionschef Jakob Rasmussen. Plan- og projektchef Peer Andersen. Program Velkomst. Generelt

Læs mere

Odense Kommunes afgørelse af 19. december 2012 stadfæstes.

Odense Kommunes afgørelse af 19. december 2012 stadfæstes. Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Naturgas Fyn Distribution A/S OVER

Læs mere

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S. Anlæg til levering af fjernvarme DATO 28/ /16

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S. Anlæg til levering af fjernvarme DATO 28/ /16 Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Anlæg til levering af fjernvarme fra Davinde Savværk A/S DATO 28/2 2018 1/16 1. Stamoplysninger Godkendelsen omfatter anlæg til levering af fjernvarme fra Davinde

Læs mere

Projektforslag Udbygning af bæredygtig fjernvarme: Forsyningsområde Stenløse Nord. Udbygning af ny varmecentral ved Maglevad

Projektforslag Udbygning af bæredygtig fjernvarme: Forsyningsområde Stenløse Nord. Udbygning af ny varmecentral ved Maglevad Juli 2014 Egedal Fjernvarme Udbygning af bæredygtig fjernvarme: Forsyningsområde Stenløse Nord Udbygning af ny varmecentral ved Maglevad Notat 2 - Kommentarer til høringsskrivelse fra HMN dateret 29. maj

Læs mere

Miljødeklaration 2015 for fjernvarme i Hovedstadsområdet

Miljødeklaration 2015 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklaration 2015 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Udarbejdet af Fjernvarme Miljønetværk Hovedstaden, april 2016 Miljødeklaration 2015 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklarationen for fjernvarme

Læs mere