UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM"

Transkript

1 B075000R - BES/jam UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 10. oktober 2008 af Østre Landsrets 22, afdelmg (landsdommerne Taber Rasrnussen, Ulla Langholz og Sanne Bager (kst.)). 22. afd, nr. B ; A " ' (advokat Erik Bo Rasmussen, besk.) mod Patientskadeankenævnet (Kammeradvokaten v/advokat Kim Holst) Under denne sag, der er anlagt den 3. marts 2006, har sagsøgeren, A nedlagt endelig påstand om principalt, at sagsøgte, Patientskadeankenævnet, tilpligtes at anerkende, at den årsløn, der skal anvendes under fastsættelsen af erstatning for erhvervsevnetah efter erstatningsansvarsloven 7, stk, 2, udgør 330,000,00 kr,, og at sagsøgtes afgørelse af 13, september 2005 aeoidres i overensstemmelse hermed, subsidiært at sagsøgte tilpligtes at anerkende, at den årsløn, der skal anvendes under fastsættelsen af erstatning for erhvervsevnetab efter erstatningsansvarsloven 7, stk. 2, udgør et efter rettens skøn mindre fastsat beløb end ,00 kr., dog ikke under ,00 kr og at sagsøgtes afgørelse af 13. september 2005 ændres i overensstemmelse hermed. Patientskadeankenævnet bar påstået fiiflndelse.

2 -2- SagsfremstUling: Ved brev afl3. september 2005 til A' 5 " advokat meddelte Patientskadeankenævnet bl.a.; Ved Patientforsikringens afgørelse af 27, jtiui 2001 (...) blev A anset for at være påført en efter patientforsikringslovens 2, sd. 1, nr, 4, erstatningsberettigende skade i form af tannlæsion i forbindelse med behandlingen på hospital den 2, jttu Hun blev tilkendt en foreløbig godtgørelse på kr. Ved Patientforsikringens afgørelse af 21. februar 2002 blev Deres klient tilkendt en foreløbig godtgørelse på kr. svarende til en méngrad på 25 %. Ved Patientskadeankenævnets afgørelse af 22. august 2002 afviste nævnet at behandle en klage over verserende godtgørelses- og erstatningsposter, Ved Patientforsikringens afgørelse af 22, december 2003 blev Deres klient tilkendt en foreløbig erstatning for tab af erhvervsevne på 300,000 kr. Ved Patieptforsikringens afgørelse af 17. marts 2005 blev stationærtidspunktet fastsat til den 7. august Erstatningsposten vedrørende helbredelsesudgifter og andet tab blev udskudt til senere behandling, Ai fik afslag på erstatning for tabt arbejdsfortjeneste, Hun blev tilkendt en yderligere godtgørelse for svie og smelte på kr. svarende til en godtgørelse på i alt kr. Endvidere blev hun tilkendt en yderligere godtgørelse for varigt mén på kr, svarende til en samlet méngrad på i alt 65 % og en godtgørelse på i alt kr. Endelig blev Deres klient tilkendt en yderligere erstatning for tab af erhvervsevne på fcr.svarende til 100 % er hvervsevnetab og en skønsmæssigt fastsat årsløn på kr. og en samlet erstatning på kr. I et brev af 31. marts 2005 har De som advokat for A påklaget Patientforsikringens afgørelse af 17. marts 2005, De har klaget specifikt over... Endvidere har De klaget over den skønsmæssigt fastsatte årsløn, der efter Deres vurdering bør fastsættes til 238,558 kr. AFGØRELSE: Patientforsikringens afgørelse af 17. marts 2005 ændres, således at A' 5 årsløn fastsættes til 225,000 kr, svarende til en yderiigere erstatmng for tab af erhvervsevne på kr. med tillæg af renter.

3 -3- Beerundelse for afgørelsen: Efter patientforsikringslovens 5, stk. 1, fastsættes erstatning og godtgørelse efter reglerne i erstatningsansvarsloven. Da A' 5 _ i skade er indtrådt den 2. juli 2000, anvendes erstatningsansvarsloven fi-a 1984, For så vidt angår den beløbsmæssige opgørelse af Deres krav bemærkes følgende: Godtgørelse for varigt mén fastsættes eftsr erstatningsansvarslovens 4 under hensyn til skadens medicinske art og omfang og de forvoldte ulemper i skadelidtes personlige livsførelse. Méngraden fastsættes efter forholdene på det tidspunkt, hvor skadelidtes helbredstilstand bliver stationær, med 3325 kr, pr. méngrad. Nævnet kan enstemmigt tiltræde, at Deres klients varige mén som følge af patientskaden er 65 % som fastsat af Patientforsikringen. Der er herved lagt vægt på, at A _ ^ har varige gener bestående af korttarmssyndrom og tyndtamisfistel samt medioinkrævende smerter, således som vurderet af Arbejdsskadestyrelsen i udtalelse af 27, november Under henvisning til speciallægeerklæring af 13, januar 2005 fra speciallæge i intem medicin og medicinsk gastroenterologi A, kan der efter nævnets vurdering ikke ydes godtgørelse for huddefekten, som ellers anført af Arbejdsskadestyrelsen. Det må således lægges til grund, at denne generelt set er udbedret, hvorfor der ikke er tale om en varig gene, der kan begrunde et varigt mén. Det bemærkes, at når en pafienlskade medfører skader på flere af de områder, der er fastlagt satser for i méntabellen, sker der ikke automatisk fuld sammenlægning af de forskellige satser. Den samlede méngrad vu blive fastsat efter et skøn, hvor det samledefimktionsniveauvurderes. Det tiltrædes herefter, at A er berettiget til en godtgørelse for en méngrad på 65 % med kr. med tillæg af renter. Har en personskade, efter at skadelidtes helbredstilstand er blevet stationær, røedfiart varig nedsættelse af skadelidtes evne til at skaffe sig indtægt ved arbejde, tilkommer der skadelidte erstatning for tab af erhvervsevne, idet der dog ikke ydes erstatning, såfremt erhvervsevnetabet er mindre end 15 %, j f erstatningsansvarslovens 5. Nævnet finder, at Deres klients erhvervsevne som følge af patientskaden er nedsat med 100 % som fastsat af Patientforsikringen. Der er herved lagt vægt på speciailægeerklæring af 8. april 2002 fi^ speciallæge i intern medicin og medicinsk gastroenterologi A Arbejdsskadestyrelsens udtalelse af 27. november 2003 samt de sociale akter fira Odense Kommime, Det må således lægges til grund, at den anerkendte patientskade har forårsaget, at Deres klients erhvervsevne er nedsat til det ubetydelige, og at der ikke er forudbestående lidelser, der i væsentligt omfang har bidraget til førtidspensioneringen, hvorved Deres klient med virkning fia den 1.

4 -4- marts 2002 er blevet tilkendt højeste førtidspension. Dertil kommer, at A, indtil medio 1999 har været fuldtidsbeskæftiget som grafiker, og at det ikke skønnes realistisk, at him vil kunne varetage en funktion inden for hverken dette eller andre hverv, henset til patientskadens betydelige varige følger. Årslønnen fastsættes på grundlag af skadelidtes samlede erhvervsindtægt i det år, der går forud for skadens indtræden. I de tilfælde, hvor skadelidtes erhvervsindtægt i året forud for skaden har været atypisk fastsættes årslønnen på grundlag af et skøn. Et flertal bestående af 6 nævnsmedlemmer stemmer for følgende afgørelse: Nævnet finder, at Deres klients årsløn fastsættes skønsmæssigt til kr, Nævnet har lagt vægt på, at det fi^går af oplysningerne &a skattevæsenet fi-a 1997 til 1999 at indkomsten var henholdsvis 205,301 kr., kr, og , hvoraf dog kun en del af indtægten ses at hidrørefi-aegentligt lønnet arbejde. Endvidere har nævnet lagt vægt på, at hun fsar graviditet og efterfølgende skade havde tilknytning til arbejdsmarkedet. Det er indgået i nævnets vurdering, at Arbejdsskadestyrelsen ved udtalelse af 27, november 2003 skønsmæssigt har fastsat Deres klients årsløn til mellem og kr. Deres klient er derfor berettiget til erstatning for erhvervsevnetab beregnet på grundlag af en årsløn på kr. og den ovennævnte erhvervsevnetabsprocent, og denne udgør kr, Fra dette beløb skal firatrækkes 1.200,000 kr som hm er tilkendt af Patientforsikringen, Hun er derfor berettiget til en yderligere erstaming på kr. med tillæg af renter, Et mindretal bestående af 2 nævnsmedlemmer stemmer forfialgende afgørelse; Det må lægges til grund, at patienten som følge af patientskaden nu er uden erhvervsevne, at hun uden patientskaden ikke ville have haft erhvervsmæssige begrænsninger, og at hendes erhvervsevnetab derfor skal kompenseres uden fradrag. Selvom patienten i en årrække ikke havde haft fijldtidsarbejde, men erhvervsarbejde kombineret med dagpenge, skal årsløimen i medfør af erstatningsansvarslovens 7, stk. 2, jf særligt forarbejdeme til loven, fastsættes til en normalløn på fiild tid. Når den dokumenterede indtægt i 1998 og 1999 tages i betragtning, fijides årslønnen passende at kunne fastsættes til kr. Afgørelsen træffes i overensstemmelse medflertallets afgørelse. De øvrige godtgørelses- og erstatningsposter tiltrædes enstentmigt med den begrundelse, der er anført af Patientforsikringen, Sagsfremstilling: A led oprindeligt af sygdommen Morbus Crohn, hvorfor hun tidligere havde fået fiemet en del af tarmen, men denne sygdom var i ro på behandlingstidspunktet i juli og hun var velbefmdende.

5 -5 - I forbindelse med forløsning af tvillinger ved kejsersnit den 2. juli 2000 opstod tyndtarmsperforation, der medførte en langvarigt og kompliceret behandlingsforløb, der endte ud i blandt andet korttannssyndrom, fistel og stor abdominal huddefekt. På skadestidspunktet var A.,. ikke i beskæftigelse, hvorfor hun modtog sociale ydelser, Hun havde tidligere været beskæftiget som grafiker, Him blev tilkendt højeste førtidspension med virkning fra den 1. marts 2002, hvilket fortsat er gældende, og sagens sociale akter er nævnet bekendt. Der foreligger speciallægeerklæring af 8. april 2002 fra speciallæge i intem medicin og medicinsk gastroenterologi A Af denne fremgår det blandt andet, at hendes nuværende tilstand ikke skyldes Morbus Crohn- Udelsen, og at hendes erhvervsevne er ubetydelig. Arbejdsskadestyrelsen har den 27. november 2003 afgivet en vejledende udtalelse i medfør af erstatningsansvarslovens 10. Méngraden er vurderet til 75 %, mens erhvervsevnetabet er vurderet til 100 %, Endelig er stationaatidspunktet vurderet til 1. januar 2002, Ovennævnte speciallæge har den 13. januar 2005 afgivet supplerende speciallægeexklæring. Af derme fremgår det blandt andet, at A er afliængig af daglig væsketilfiarsel via kateter, og at dette i sig selv medfører risiko for komplikationer." A havde i årene forud for patientskaden ansættelse i den grafiske virksomhed A/S med kortere perioder med arbejdsløshed og sygdom. Hendes ansættelse ophørte i juli 1999 som følge af, at den funktion, som hun og bendes ca. 14 kollegaer havde udfeirt, blev automatiseret, og de derfor ikke længere kuime beskæftiges i virksomheden. Umiddelbart inden patientskaden var hun på barselsoriov. Det fremgår af A'5 årsopgørelser for indkomstårene , at hendes personlige indkomst fer AM-bidrag for 1997 omfattede lønindkomst med kr. og dagpenge med 50,428 kr., for 1998 lønindkomst med kr, og dagpenge med 44,401 kr. og for 1999 lønindkomst med kr. og dagpenge med kr. Af hendes lønsedler for perioden fra uge 28 i 1998 tu uge 28 i 1999 fremgår, at hun i perioden havde en samlet lønindtægt på ,35 kr. Det fremgår endvidere, at hendes

6 gnmdtøn for 2 uger i størstedelen af perioden androg ca kr., hvortil kom løntillæg af vekslende størrelse op til ca, kr, For ugerne 27 og 28 i 1999 udgjorde lønindtægten for 74 arbejdstimer inkl. tillæg ,95 kr. og inkl. gruppeliv, arbejdsgiverens pensionsbidrag og ATP i alt ,30 kr. Forklaringer: A har blandt andet forklaret, at hun blev uddannet som typotekniker i Da der ikke var arbejde at få inden for faget, blev hun bogbinderassistent I efteråret 1995 startede hun som afløser hos. A/S. Hendes arbejdsopgave bestod i at stå ved en maskine, som lavede tryksager. Hun sorterede tryksagerne og lagde dem på en palle, Arbejdet havde intet med bendes uddannelse at gøre. Det var dog en fordel at have uddannelsen som typotekniker, idet hun hurtigt kunne se på tryksagerne, om farven var i orden. Fra efteråret 1996 blev hun fastansat. Hun arbejdede på treholdsskift i hele ansættelsesperioden, Af og til blev hun sendt hjem på grund af arbejdsmangel, hvilket er en af årsagerne til hendes vekslende timetal, I foråret 1999 blev hun sygemeldt på grund af en arbejdsskade. Da hun forlod virksomheden, var htm ikke gravid. Hun ville geme tilbage til sit oprindelige arbejdsområde, og hun tog nogle kurser for at opgradere uddannelsen- Mens hun var gravid, fik hun flere gange jobtilbud som bogbinderassistent. Det var hendes tidligere arbejdsgiver, som ønskede hende tilbage, men de var ikke interesseret i at ansætte hende, da hun var gravid. Hun gik på barsel sidst i april 2000, Procedure: A har i overensstemmelse med påstandsdokument af 3, januar 2008 til støtte for sin påstand navnlig gjort gældende, at hun uden patientskaden ikke ville have haft erhvervsmæssige begrænsniriger, at hun uden patientskaden ville have opnået fuldtidsbeskæftigelse som i 1998 og 1999, og at hendes erhvervsevnetab derfor skal kompenseres udenfiradrag,det er værdien af hendes erhvervsevne på skadestidspunktet, jf U H, der er afgørende for erstatningsfastsættelsen. Da hendes indtægt på skadestidspunktet (dagpenge ved barsel) og i årene forud for skaden (perioder med dagpenge ved sygdom/ledighed) ikke giver et dækkende billede af værdien af hendes arbejdskraft på skadestidspunktet, skal værdien festsættes skønsmæssigt efter erstatningsansvarslovens 7 stk, 2.

7 Udgangspunktet for dette skøn gkal være, at årslønnen fastsættes således, at den er udtryk for værdien af hendes arbejdskraft på skadestidspunktet, Selv om hun i en årrække ikke havde haft fuldtidsarbejde, men erhvervsarbejde kombineret med dagpenge, skal årslørmen - særligt efter forarbejderne til loven - som udgangspunkt fastsættes til en normalløn på fuld tid, da det i disse situationer altid bør være udgangspunktet, at skadelidte ville have opnået tilsvarende arbejde på et senere tidspunkt, hvis ikke skaden var indtrådt Da hendes fimktion imidlertid ophørte på grund af indførelse af ny teknologi, er det ikke muligt at fastsætte en sikker normalløn for det på skadestidspunktet ikke længere eksisterende arbejde. Det tætteste sanmienligningsgnmdlag i mangel af oplysninger om en sikker normalløn for det pågældende arbejde, er værdien af hendes erhvervsevne i det år, hvor hun senest havde ftjldtidsbeskæfdgelse i et helt år forud for skadestidspimktet. Det herved opgjorte beløb må lægges til grund som mindsteværdien af den årsløn, der skønsmæssigt skal lægges til grund ved opgørelsen af erhvervsevnetabserstatningen. Den herved opgjorte årsløn baserer sig på indtægtsforhold, der er 1-2 år tilbage i tid i forhold til patientskaden, som indtrådte den 2. jxtli 2000, og en normalårsløn for det arbejde, hun udførte - hvis det havde været muligt at opgøre en sådan normalårsløn på skadestidspimktet - ville alt andet lige være højere, Patientskadeankenævnet har i overensstemmelse med påstandsdokument af 7. januar 2008 til støtte for sin påstand navnlig gjort gældende, at der ikke er grundlag for at tilsidesætte nærvnets afgørelse af 13. september 2005, og at den ved afgørelsen udmålte erstatmng dækker A'5 ^ ^ erstatningsberettigende tab som følge af den anerkendte patientskade. Hun bar derfor ikke krav på yderligere erstatning m.v. Det må ved bevisbedømmelsen tages i betragtning, at nævnet - på grund af sin sammensætning med medlemmer med lægevidenskabelig baggrund, brugen af speciallægekonsulenter ved afgørelserne og germem behandling af et stort antal sager - har en sajrlig erfaring i at bedømme sager, herunder om udmåling af erstatning efter patientforsikringsloven, Der skal derfor være et sikkert grundlag for at tilsidesætte afgørelsen. Det gøres overordnet gældende, at A ikke har ført bevis herfor. Erstatning og godtgørelse efter patientforsikringsloven skal fastsættes efter reglerne i erstatningsansvarsloven, jf lovens 5, stk. 1, idet det bemærkes, at det er den på skadestidspunktet gældende erstatningsansvarslov, der finder anvendelse. Efter den dagældende erstatningsansvarslovs 7, stk. 1, regnes årslønnen som skadelidtes samlede erhvervsind-

8 tægter i det år, der går forud for datoen for skadens indtræden. Når særlige indtægts- eller ansættelsesforhold eller andre særlige forhold har gjort sig gældende, fastsættes årslønnen imidlertid efter et skøn, jf, lovens 7, stk. 2. Nævnet har med rette skønsmæssigt fastsat A\S årsløn til 225,000 kr. Nævnet lagde i den forbindelse vægt på, at hendes personlige indkomst før AM-bidrag og skat i årene var henholdsvis kr., 228,805 kr. og 234,590 kr hvoraf dog kun en del hidrørte fra egentiig lørmet arbejde, og at hun far graviditeten og skaden havde tilknytning til arbejdsmarkedet. Landsrettens begrundelse og resoltat: Ar _. var på skadestidspunktet i juli 2000 ikke i beskæftigelse, idet hendes hidtidige ansættelse, som var på fijld tid, var ophørt i juli det seneste år inden skadens indtræden var hun arbejdsløs, hvorpå him blev gravid og gik på barselsorlov. Hendes indkomst dette år bestod derfor udelukkende af dagpenge. Der er enighed om, at hendes årsløn herefter skal fastsættes skønsmæssigt efter erstatningsansvarslovens 7, stk. 2. I sådanne tilfælde, hvor særlige forhold har gjort sig gældende i det seneste år før skaden, som f eks, arbejdsløshed eller sygdom, skal årslønnen efter forarbejdeme til bestenamelsen som udgangspunkt fastsættes til den indtægt, som skadelidte ville have hafl, såfremt skadelidte havde haft arbejde hele året. Der skal således ved fastsættelsen af den årsløn, der danner gnmdiag for opgørelsen af erstatoingen for erhvervsevnetab, ses bort fia indtægtsnedgang som følge af arbejdsløsheds-, sygdoms- eller graviditetsperioder. Ved bedømmelsen af, hvilken arbejdsindkomst hun ville have haft i det seneste år før skaden (1999/2000), hvis hun fortsat havde været i arbejde på fuld tid, må det være retningsgivende, at hun i det fomdgående år (1998/99), hvor hun sidst var i beskæftigelse, havde en samlet lønindtægt ved ufaglært arbejde på 280,762,35 kr. - ud fi^ en grundløn for 2 uger på ca, kr. med vekslende tillæg på op til kr. for skiftende arbejdstider - foruden dagpenge for enkelte kortere arbejdsløshedsperioder.

9 På denne baggnmd må værdlen af A' 5 arbejdskraft på skadestidspunktet skønsmæssigt fastsættes til en årsløn, der ikke er lavere end kr,, og landsretten tager derfor i denne udstrækning A' 5 ~ i påstand til følge. Efter sagens karakter, omfang og forløb fastsættes sagens omkostainger til kr., hvoraf udgifter til ekstrakt og materialesamling samt advokatens transportudgifter udgør 3,898,08 kr,, mens resten er salær til sagsøgerens advokat. Thi kendes for ret: Sagsøgte, Patientskadeankenævnet, skal over for sagsøgeren, A; anerkende, at den årsløn, der skal anvendes ved fastsættelsen af erstatning til hende for erhvervsevnetab efter erstatningsansvarsloven 7, stk- 2, udgør kr., og at sagsøgtes afgørelse af 13. september 2005 ændres i overensstemmelse hermed. I sagsomkostninger skal Patientskadeankenævnet inden 14 dage betale 40,000 kr. til A Sagsomkostningerne forrentes efter rentelovens 8a. (SignO Udskriftensrigtighed bekræftes. Østre Landsrets kontor, den l^.ofttebej ScOci' P.j.v. Qvøras&tstsnt

DOM. L (advokat Carl-Sejr Jespersen, Nibe) mod Patientskadeankenævnet (Kammeradvokaten ved advokat Birthe Eskildsen, København).

DOM. L (advokat Carl-Sejr Jespersen, Nibe) mod Patientskadeankenævnet (Kammeradvokaten ved advokat Birthe Eskildsen, København). DOM afsagt den 7. januar 2009 af Vestre Landsrets 2. afdeling {dommerne Eva Staal, Torben Geneser og Martin Møller-Heuer (kst.)) i 1. instanssag V.L. B-1307-06 L (advokat Carl-Sejr Jespersen, Nibe) mod

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B2929002 - MPN UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 10. april 2006 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Bloch Andersen, Lone Kerrn-Jespersen og Harald Micklander (kst.)). 5. afd.

Læs mere

Sagsøgte, Patientskadeankenævnet, har endeligt nedlagt påstand om frifindelse.

Sagsøgte, Patientskadeankenævnet, har endeligt nedlagt påstand om frifindelse. Retten i Helsingør- retsafdelingen Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 20. marts 2014 i sag nr. BS 1-2286/2009: mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43 1161 København K Påstande Under denne sag, der

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B083100D - DG UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 2. maj 2007 af Østre Landsrets 6. afdeling (landsdommerne Lyngesen, B. O. Jespersen og Christina Munck (kst.)). 6. afd. nr. B-83I-06: (advokat

Læs mere

UDSKRIFT AF HØJESTERETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF HØJESTERETS DOMBOG DOM UDSKRIFT AF HØJESTERETS DOMBOG DOM afsagt af Højesteret fredag den 22. august 2003 i sag 411/2002 2. afdeling C( (advokat Axel Grove, e.o.) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Benedicte

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. august 2010

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. august 2010 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. august 2010 Sag 164/2008 (2. afdeling) TrygVesta Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod Finansforbundet som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. november 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. november 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. november 2018 Sag 50/2018 (2. afdeling) A (advokat Marianne Fruensgaard, beskikket) mod Ankestyrelsen (advokat Inge Houe) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten

Læs mere

B der afgik ved døden den 18. juni Retten i Kolding. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 3. marts 2014 i sag nr.

B der afgik ved døden den 18. juni Retten i Kolding. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 3. marts 2014 i sag nr. Retten i Kolding Udskrift af dombogen DOM fsagt den 3. marts 2014 i sag nr. BS 2-1452/2013: (ved advok Palle Viuff, Fredericia) mod Pientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg (ved Karnrneradvoken

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 8. marts 2010

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 8. marts 2010 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 8. marts 2010 Sag 302/2007 (1. afdeling) A (advokat Lars Ulrich) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) I tidligere instans

Læs mere

D O M. afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst.

D O M. afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst. D O M afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst.)) i ankesag V.L. B 3107 12 Sydøstjyllands Politi (Kammeradvokaten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 Sag 492/2007 (1. afdeling) Dansk Metalarbejderforbund som mandatar for A (advokat Asger Tue Pedersen) mod Skoventreprenør Michael Henriksen A/S (advokat

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B0559003 - HBJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 30. juni 2017 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, Tine Vuust og Peter Hammershaimb (kst.)). 20. afd. nr. B-559-16:

Læs mere

Retten i Nykøbing F. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 26. marts 2009 i sag nr. BS /2007:

Retten i Nykøbing F. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 26. marts 2009 i sag nr. BS /2007: Retten i Nykøbing F. Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 26. marts 2009 i sag nr. BS 1-2000/2007: A mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43, 2., 1161 København K Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

UDSKRIFT DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET

UDSKRIFT DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET Kammeradvokaten v/adv. Benedicte Galbo Vimmelskaftet 47 1161 København K J. nr. 24-2276 UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET DOM afsagt den 4. september 2003 af Vestre Landsrets 15. afdeling (dommerne

Læs mere

Sagen drejer sig om udmåling af en personskadeerstatning, og hovedproblemet er,

Sagen drejer sig om udmåling af en personskadeerstatning, og hovedproblemet er, Udskrift af dombogen DOM fsagt den 11. marts 2010 i sag nr. BS 22-3128/2008: mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43 1161 KjøbenhavnK Sagen drejer sig om udmåling af en personskadeerstatning, og hovedproblemet

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B255900X-HBJ/DG UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 31. maj 2007 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne K. Wiingaard, Engler og Kim K. Gabriel (kst.)). 7. afd. nr. B-2559-05: K (advokat

Læs mere

Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag, der er anlagt den 1. september 2014, drejer sig om, hvorvidt

Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag, der er anlagt den 1. september 2014, drejer sig om, hvorvidt RETTE I RADERS Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 29. august 2019 i sag nr. BS 3-1081/2014: 3F Fælles Fagligt Forbund som mandatar for det privatskiftende bo efter v/ (advokat Christian Riewe, København)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 Sag 54/2008 (1. afdeling) A (advokat Henrik Juel Halberg) mod Hansen & Andersen A/S (advokat Christina Neugebauer) I tidligere instans er afsagt dom

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. maj 2016

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. maj 2016 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. maj 2016 Sag 11/2015 (2. afdeling) A (advokat Lars Sandager, beskikket) mod Alm. Brand Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

Udkast til. Forslag. Lov om ændring af lov om erstatningsansvar

Udkast til. Forslag. Lov om ændring af lov om erstatningsansvar Retsudvalget 2009-10 REU alm. del Bilag 329 Offentligt Lovafdelingen Udkast til Kontor: Formueretskontoret Sagsnr.: 2010-702-0142 Dok.: DBJ40356 Forslag til Lov om ændring af lov om erstatningsansvar (Tidspunktet

Læs mere

Retten på Frederiksberg

Retten på Frederiksberg Retten på Frederiksberg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 26. januar 2015 i sag nr. BS Z- : mod Codan Forsikring A/S c/o Codanhus Gl. Kongevej 60 1850 Frederiksberg C Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

D O M. afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst.

D O M. afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst. D O M afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst.)) i ankesag V.L. B 0756 16 A (advokatfuldmægtig Ida Grelk, Aarhus)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. november 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. november 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. november 2012 Sag 35/2011 (2. afdeling) A (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen)

Læs mere

P\ var ansat som byggeleder hos i en projektansættelse fra den til den 3l. oktober Den 3. RETTEN i ESBJERG. Sagens

P\ var ansat som byggeleder hos i en projektansættelse fra den til den 3l. oktober Den 3. RETTEN i ESBJERG. Sagens RETTEN i ESBJERG Udskrift dornbogen DOM Afsagt den 25. marts 2014 i sag nr. BS l/2013: mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens Under denne sag der er anlagt medfør af retsplejelovens

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016 Sag 105/2015 (2. afdeling) A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (tidligere Patientskadeankenævnet) (Kammeradvokaten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 12. juni 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 12. juni 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 12. juni 2012 Sag 29/2012 (1. afdeling) Patientskadeankenævnet (kammeradvokat K. Hagel-Sørensen) mod Boet efter A (advokat Karsten Høj, beskikket) I tidligere instans

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1248004 - DYI UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 9. februar 2018 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne Karen Hald, Gitte Rubæk Pedersen og Lars Holm (kst.)). 7. afd. nr. B-1248-17:

Læs mere

Personskadeerstatning A-Z et overblik

Personskadeerstatning A-Z et overblik et overblik Om A og P Om mig Side 2 Christian Bo Krøger-Petersen Advokat (L) Bistår primært offentlige myndigheder i retssager om erstatnings- og forsikringsforhold, herunder om offentlige forsikringsordninger

Læs mere

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 10-12-2012 31-01-2013 22-13 1200988-12

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 10-12-2012 31-01-2013 22-13 1200988-12 Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 10-12-2012 31-01-2013 22-13 1200988-12 Status: Gældende Principafgørelse om: arbejdsskade - deltid - erhvervsevnetab - årsløn

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018 Sag 202/2017 (2. afdeling) Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat Sanne H. Christensen) mod A (advokat Martin Laursen) I tidligere instanser

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 30. september 2014

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 30. september 2014 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 30. september 2014 Sag 70/2014 (1. afdeling) A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Topdanmark Forsikring A/S (advokat Nicolai Mailund Clan) I tidligere instanser er

Læs mere

Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens

Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM fsagt den 3. april 2014 i sag nr. BS 10-3190/2012: Tryg Forsikring /S Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup mod nkestyrelsen maliegade 25 Postboks 9080 1022 København

Læs mere

1778/2010: yderligere erstatning for erhvervsevnetab og og smerte.

1778/2010: yderligere erstatning for erhvervsevnetab og og smerte. E Udskrift af dombogen DOM den 12. maj 2014 i sag nr. BS 1778/2010: mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 er i anledning arbejdsfortjeneste, denne om, yderligere erstatning for erhvervsevnetab

Læs mere

VESTRE LANDSRET DOM. afsagt den 10. maj 2019

VESTRE LANDSRET DOM. afsagt den 10. maj 2019 VESTRE LNDSRET DOM afsagt den 10. maj 2019 Sag BS-18466/2018-VLR (5. afdeling) FO Fag og rbejde som mandatar for (advokat Søren Kjær Jensen) mod nkestyrelsen (advokat Flemming Orth) Retten i Herning har

Læs mere

D O M. afsagt den 23. januar 2015 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Torben Geneser og Lone Kudahl (kst.

D O M. afsagt den 23. januar 2015 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Torben Geneser og Lone Kudahl (kst. D O M afsagt den 23. januar 2015 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Torben Geneser og Lone Kudahl (kst.)) i ankesag V.L. B 1394 13 (advokat Flemming Schroll Madsen, Middelfart) mod

Læs mere

Alm. Brand Forsikring A/S har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb.

Alm. Brand Forsikring A/S har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb. Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 1. juli 2016 i sag nr. BS 43C-7636/2015: Dansk Metalarbejderforbund som mandatar for Nyropsgade 38 1780 København V (advokat Mikkel Bensby Nøhr) mod

Læs mere

Af afgørelsen af 31. januar 2011 fra Patientforsikringen, der blev sendt direkte til A fremgår:

Af afgørelsen af 31. januar 2011 fra Patientforsikringen, der blev sendt direkte til A fremgår: DOM Afsagt den 12. april 2016 i sag nr. BS 1-2241/2014: Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle (advokat Mads Brandt, Vejle) mod A vej X-by (advokat Niels L. Johansen, Vejle) Sagens baggrund og parternes

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 Sag 96/2016 (1. afdeling) Codan Forsikring A/S som mandatar for X-firma (tidligere Y-firma) (advokat Søren Vagner Nielsen) mod Boet efter A (advokat Michael

Læs mere

D O M. Indstævnte, Tryg Forsikring A/S, har påstået principalt stadfæstelse og subsidiært frifindelse mod betaling af 78.651,98 kr.

D O M. Indstævnte, Tryg Forsikring A/S, har påstået principalt stadfæstelse og subsidiært frifindelse mod betaling af 78.651,98 kr. D O M Afsagt den 23. april 2014 af Østre Landsrets 15. afdeling (landsdommerne Bloch Andersen, Birgitte Grønborg Juul og Pernille Margrethe Corfitsen (kst.)). 15. afd. nr. B-2226-12: A (advokat Erik Bo

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. december 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. december 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. december 2017 Sag 185/2017 (2. afdeling) A (advokat Anni Nørgaard Clausen, beskikket) mod Region Syddanmark (advokat Mads Michael Brandt) I tidligere instanser er

Læs mere

Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død.

Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død. Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død. (Årsberetning 2005) Mellemkommende død er et erstatningsretligt begreb, der medfører, at den skadelidtes erstatnings-og godtgørelseskrav

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - tab af erhvervsevne - psykiske følger af fysisk skade - fradrag

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - tab af erhvervsevne - psykiske følger af fysisk skade - fradrag KEN nr 9735 af 31/05/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 1. oktober 2017 Ministerium: Journalnummer: 1217106-12 Social- og Indenrigsministeriet Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B0193002 - CVT UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 4. november 2014 af Østre Landsrets 23. afdeling (landsdommerne Tine Vuust, Gunst Andersen og Malou Kragh Halling (kst.)). 23. afd. nr.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. juli 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. juli 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. juli 2012 Sag 26/2010 (1. afdeling) A (advokat Axel Grove, beskikket) mod Forsvarets Personeltjeneste (kammeradvokaten ved advokat Benedicte Galbo) I tidligere instans

Læs mere

Sagens økonomiske værdi er kr., svarende til den mengodtgørelse, var blevet tilkendt ved Patienterstatningens afgørelse.

Sagens økonomiske værdi er kr., svarende til den mengodtgørelse, var blevet tilkendt ved Patienterstatningens afgørelse. Udskrift af dombogen DOM afsagt den 31. oktober 2017 i sag nr. BS 150-671/2015: Boet efter (advokat mod Ankenævnet for Patienterstatningen (Kammeradvokaten ved advokat Flemming Orth ved advokatfuldmægtig

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. november 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. november 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. november 2011 Sag 131/2009 (1. afdeling) BUPL som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) mod Odense Kommune (advokat Claus Munk) I tidligere instanser

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. november 2016

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. november 2016 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. november 2016 Sag 231/2015 (1. afdeling) Boet efter A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik

Læs mere

Tryg Forsikring A/S anerkendte den 9. februar 2005 erstatningspligten som ansvarsforsikrer for den skadevoldende bil.

Tryg Forsikring A/S anerkendte den 9. februar 2005 erstatningspligten som ansvarsforsikrer for den skadevoldende bil. DOM Afsagt den 21. juni 2012 i sag nr. BS 11-2116/2011: A Xvej 13 mod Tryg Forsikring A/S Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag, der er anlagt den 14. marts

Læs mere

Ankenævnet for Patienterstatningen

Ankenævnet for Patienterstatningen Ankenævnet for Patienterstatningen Ændring til skade for klager (2014) Denne artikel forklarer, hvorfor en patient kan risikere at få en afgørelse fra Patientskadeankenævnet, hvor en tidligere tilkendt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 Sag 37/2014 (2. afdeling) FTF som mandatar for BUPL som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik

Læs mere

Personskadeerstatning A-Z. - et overblik

Personskadeerstatning A-Z. - et overblik Personskadeerstatning A-Z - et overblik Advokat Christian Bo Krøger-Petersen, Kammeradvokaten Advokat Marianne Fruensgaard, Hjulmand og Kaptain FEF Danske Advokaters Fagdag 2012 Erstatningssystemet Erstatningsansvarsloven

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. november 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. november 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. november 2015 Sag 255/2014 (1. afdeling) Busselskabet Aarhus Sporveje ved Trafikselskabet Midttrafik I/S (advokat Carsten Led-Jensen) mod A (advokat Christian Riewe)

Læs mere

Ø.L.D. af 30. januar 2006. Sag: 1. afd., nr. B-122-05. Østre Landsrets dom

Ø.L.D. af 30. januar 2006. Sag: 1. afd., nr. B-122-05. Østre Landsrets dom Ø.L.D. af 30. januar 2006. Sag: 1. afd., nr. B-122-05 (A. F. Wehner, Henrik Bitsch og Karen Hald (kst.)) A (adv. Henrik Ravnild) mod Patientskadeankenævnet (Kammeradv. v/ adv. Kim Holst) Erstatningsret:

Læs mere

RETTEN I ODENSE - S.afdeling

RETTEN I ODENSE - S.afdeling RETTEN I ODENSE - S.afdeling Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 14. januar 2009 i sag nr. BS 3-1054/2008: mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43,2. 1161 København K Sagen er anlagt den 30. april

Læs mere

Hvordan beregner vi din erstatning?

Hvordan beregner vi din erstatning? Hvordan beregner vi din erstatning? www.patientforsikringen.dk Erstatningsansvarsloven Erstatninger for skader, der sker i forbindelse med be handling og undersøgelse, eller som skyldes brugen af lægemidler

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTUK LANDSRETS DOMBOG

UDSKRIFT AF ØSTUK LANDSRETS DOMBOG UDSKRIFT AF ØSTUK LANDSRETS DOMBOG Sagsøger havde fejlagtigt sagsøgt Patientforsikringen. Først efter udlflbet af - søgsmålsfristen i patientforsikringslovens 16, stk. 2 DOM sagsøgte sagsøger Patientskade-ankenævnet.

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM 31716001 - HO UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 13. december 1999 af Østre Landsrets 13. afdeling (landsdommerne Hedegaard Madsen, Bloch Andersen (kst.) og Birgitte Lund (kst.)). 13. afd.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012 Sag 361/2010 (1. afdeling) Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A (advokat Christian Bentz) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard

Læs mere

Ændring til skade for klager

Ændring til skade for klager Ændring til skade for klager (Årsberetning 2004) Der er den 10. februar 2005 afsagt en principiel dom, som tager stilling til spørgsmålet om, hvorvidt Patientskadeankenævnet kan ændre til skade for klager.

Læs mere

Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte patientskade er berettiget til erstatning for erhvervsevnetab.

Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte patientskade er berettiget til erstatning for erhvervsevnetab. DOM Afsagt den 14. maj 2013 i sag nr. BS 5-699/2012: A mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens problemstilling Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget 2012-13 L 53, endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt

Beskæftigelsesudvalget 2012-13 L 53, endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt Beskæftigelsesudvalget 2012-13 L 53, endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt Folketingets Beskæftigelsesudvalg Christiansborg 1240 København K Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8 1061 København

Læs mere

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 19-04-2013 31-05-2013 76-13 1202767-12

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 19-04-2013 31-05-2013 76-13 1202767-12 Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 19-04-2013 31-05-2013 76-13 1202767-12 Status: Gældende Principafgørelse arbejdsskade - tab af erhvervsevne - årsløn - løs tilknytning

Læs mere

Erstatning uden for kontraktforhold 3211.2, 3211.3, 3211.5 og 32.3.

Erstatning uden for kontraktforhold 3211.2, 3211.3, 3211.5 og 32.3. Erstatning for tabt arbejdsfortjeneste kunne kun ydes indtil det tidspunkt, hvor retten til erstatning for erhvervsevnetab indtrådte. Godtgørelse for svie og smerte, da afgørelse om méngodtgørelse endnu

Læs mere

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar Retten i Hillerød Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. juli 2018 i sag nr. BS 43-773/2017: 3F som mandatar for mod Hillerød Kommune Att.: juridisk konsulent Trollesmindeallé 27 3400 Hillerød Sagens baggrund

Læs mere

NY LANDSRETSDOM OM PRINCIPPERNE FOR BEREGNING AF ÅRSLØN VED ERSTATNING TIL SELVSTÆNDIGE ERHVERVSDRIVENDE

NY LANDSRETSDOM OM PRINCIPPERNE FOR BEREGNING AF ÅRSLØN VED ERSTATNING TIL SELVSTÆNDIGE ERHVERVSDRIVENDE 9. FEBRUAR 2017 NY LANDSRETSDOM OM PRINCIPPERNE FOR BEREGNING AF ÅRSLØN VED ERSTATNING TIL SELVSTÆNDIGE ERHVERVSDRIVENDE En ny landsretsdom fastslår de principper, der skal tages udgangspunkt i, når erstatning

Læs mere

D O M. Sagen er ved kendelse af 4. september 2013 henvist til Vestre Landsret i medfør af retsplejelovens

D O M. Sagen er ved kendelse af 4. september 2013 henvist til Vestre Landsret i medfør af retsplejelovens D O M afsagt den 16. januar 2015 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Fabrin og Malene Værum Westmark (kst.)) i 1. instanssag V.L. B 2156 13 FOA som mandatar for A (advokat Kira

Læs mere

DOM. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens

DOM. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens DOM Afsagt den 27. maj 2014 i sag nr. BS 7-2960/2010: A mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43 1161 København K Sagens baggrund og parternes påstande Sagen vedrører spørgsmålet om, hvorvidt de komplikationer,

Læs mere

DOM. l) Gauguin Trading ApS (binavn Gauguin Auktionel ApS) AF østre LANDSRETS DOMBOG UDSKRJFT

DOM. l) Gauguin Trading ApS (binavn Gauguin Auktionel ApS) AF østre LANDSRETS DOMBOG UDSKRJFT 8276900A - SF UDSKRJFT AF østre LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 20. maj 2009 af Østre Landsrets 11, afdeling (landsdommerne Taber Rasmussen, Karsten Bo Knudsen og Jesper Penegaard (kst.)). I L afd. a.s.

Læs mere

D O M. A (advokat Mikkel Nøhr, København) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen, København)

D O M. A (advokat Mikkel Nøhr, København) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen, København) D O M afsagt den 27. juni 2014 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Henrik Twilhøj, Torben Geneser og Torben Sørensen (kst.)) i ankesag V.L. B 1516 13 A (advokat Mikkel Nøhr, København) mod Ankestyrelsen

Læs mere

RETTEN I ODENSE - 6.afdeling

RETTEN I ODENSE - 6.afdeling RETTEN I ODENSE - 6.afdeling Udskrift af dombogen DOM fsagt den 3. april 2018 i sag nr. BS 6-701/2016: mod nkenævnet for Patienterstatningen Patientombuddet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund

Læs mere

Der er mellem parterne enighed om, at kravet er undergivet en 3-årig forældelsesfrist.

Der er mellem parterne enighed om, at kravet er undergivet en 3-årig forældelsesfrist. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 11. juli 2017 i sag nr. BS 10N-118/2013: v/ 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar mod Topdanmark Forsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Sagens baggrund

Læs mere

D O M. Afsagt den 20. januar 2014 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne Sanne Kolmos, Karen Hald og Peter Fauerholdt Thommesen (kst.)).

D O M. Afsagt den 20. januar 2014 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne Sanne Kolmos, Karen Hald og Peter Fauerholdt Thommesen (kst.)). D O M Afsagt den 20. januar 2014 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne Sanne Kolmos, Karen Hald og Peter Fauerholdt Thommesen (kst.)). 10. afd. nr. B-4362-12: Fagligt Fælles Forbund som mandatar

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010 Sag 493/2007 (1. afdeling) A (advokat Rasmus Larsen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Kristine Schmidt Usterud) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 4. april 2014

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 4. april 2014 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 4. april 2014 Sag 177/2012 (2. afdeling) Tryg Forsikring A/S (advokat Jens Andersen-Møller) mod HK som mandatar for A (advokat Asger Tue Pedersen) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 2. september 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 2. september 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 2. september 2011 Sag 154/2009 (1. afdeling) A (advokat Birthe Valentin) mod If Skadeforsikring (advokat Anne Mette Seest) I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets

Læs mere

Arbejdsskade En kort vejledning til medlemmer af Fængselsforbundet

Arbejdsskade En kort vejledning til medlemmer af Fængselsforbundet Arbejdsskade En kort vejledning til medlemmer af Fængselsforbundet Denne pjece er tænkt som din førstehjælp ved en arbejdsskade. Dit medlemskab af Fængselsforbundet giver ret til bistand i arbejdsskadesager.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 25. november 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 25. november 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 25. november 2015 Sag 19/2015 (2. afdeling) FOA som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket for A) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Sanne H.

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B157800G - NHJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 8. marts 2018 af Østre Landsrets 21. afdeling (landsdommerne Henrik Gam, Taber Rasmussen og Julie Skat Rørdam). 21. afd. nr. B-1578-16:

Læs mere

har nedlagt følgende påstande:

har nedlagt følgende påstande: Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM fsagt den 14. marts 2018 i sag nr. BS 16B-4765/2016: mod nkenævnet for Patienterstatningen Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. april 2015

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. april 2015 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. april 2015 Sag 305/2013 (2. afdeling) A (advokat Marianne Fruensgaard, beskikket) mod Aarhus Universitet (advokat Karsten Hagel-Sørensen) I tidligere instanser er

Læs mere

RETTEN I HJØRRING. Region~åstande er: Udskrift af dombogen DOM. mod

RETTEN I HJØRRING. Region~åstande er: Udskrift af dombogen DOM. mod RETTEN I HJØRRING Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 21. februar 2018 i sag nr. BS mod Sagens baggrund og parternes påstande Sagen, der er anla den 24. marts 2017, drejer sig om, hvorvidt sagsøgeren,

Læs mere

Videregående erstatningsret 2012

Videregående erstatningsret 2012 Indholdsfortegnelse 1 Personskade... 5 1 a... 7 2 Tabt arbejdsfortjeneste... 9 3 Svie og smerte... 16 4 Varigt mén... 18 5 erhvervsevnetab... 21 6... 31 7... 33 8... 36 EAL 9... 37 EAL 10... 37 EAL 11

Læs mere

Resumé: KEN nr 9888 af 08/09/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 16. august Senere ændringer til afgørelsen Ingen

Resumé: KEN nr 9888 af 08/09/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 16. august Senere ændringer til afgørelsen Ingen KEN nr 9888 af 08/09/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 16. august 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-5014-49035 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2019

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2019 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2019 Sag 204/2018 (1. afdeling) Boet efter A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat Sanne H. Christensen) I tidligere

Læs mere

Fremsat den 9. februar 2011 af justitsministeren (Lars Barfoed) Forslag. til

Fremsat den 9. februar 2011 af justitsministeren (Lars Barfoed) Forslag. til Lovforslag nr. L 136 Folketinget 2010-11 Fremsat den 9. februar 2011 af justitsministeren (Lars Barfoed) Forslag til Lov om ændring af lov om erstatningsansvar og lov om arbejdsskadesikring (Tidspunktet

Læs mere

Københavns Byret. Udskrift af dombogen. Del-dom. Afsagt den J3. febmar 2009 i sag nr. BS 3A-2239/2008:

Københavns Byret. Udskrift af dombogen. Del-dom. Afsagt den J3. febmar 2009 i sag nr. BS 3A-2239/2008: Københavns Byret Udskrift af dombogen Del-dom Afsagt den J3. febmar 2009 i sag nr. BS 3A-2239/2008: S mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43,2. 1161 København K og Patientforsikringen Nytorv 5 1450

Læs mere

DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET

DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET 13.DEC.2005 10:23 KftMMERRDV/P SCHMITH NR.9B3 S.Z " UC.O Kammeradvokat en v/adv. Kristine Schmidt Usterud fwotyn* Vimmelskaftet 47 1161 København K JourwI^IT. nr. UDSKRHT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET

Læs mere

RETTEN I ODENSE - 5.afdeling

RETTEN I ODENSE - 5.afdeling RETTEN I ODENSE - 5.afdeling Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 8. september 2015 i sag nr. BS 5- /2012: P mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Sagen

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 8. oktober 2013 af Østre Landsrets 13. afdeling (landsdommerne John Mosegaard, Kåre Mønsted og Lisbeth Adserballe (kst.)). 13. afd. nr. B-3660-12: A

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. marts 2014

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. marts 2014 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. marts 2014 Sag 89/2012 (1. afdeling) A (advokat Birgitte Pedersen) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Søren Horsbøl Jensen) I tidligere instans

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om tab af erhvervsevne - selvstændig - årsløn - underskudsgivende virksomhed

Ankestyrelsens principafgørelse om tab af erhvervsevne - selvstændig - årsløn - underskudsgivende virksomhed KEN nr 9883 af 08/09/2016 Gældende Offentliggørelsesdato: 09-09-2016 Social- og Indenrigsministeriet Den fulde tekst Ankestyrelsens principafgørelse 55-16 om tab af erhvervsevne - selvstændig - årsløn

Læs mere

Erstatning. Erstatning ved personskade

Erstatning. Erstatning ved personskade Erstatning Erstatning ved personskade Mulighederne for at få erstatning er noget af en jungle at navigere i, og det kan være vanskeligt at finde ud af, hvor man kan få erstatning, og hvor meget man kan

Læs mere

PERSON SKADE ERSTATNINGS RET

PERSON SKADE ERSTATNINGS RET PERSON SKADE ERSTATNINGS RET Vi er eksperter i opgørelse af erstatningskrav efter personskader PISKE SMÆLD kan opstå både som en arbejdsskade og en ulykke udenfor arbejdstiden. Typisk opstår det i forbindelse

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1706004 - JJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 7. juni 2017 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, Michael Kistrup og Peter Hammershaimb (kst.)). 20. afd. nr.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011 Sag 393/2008 (2. afdeling) TrygVesta Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod A (advokat Karsten Høj, beskikket) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

Dommen er affattet uden en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2, men med forklaringer.

Dommen er affattet uden en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2, men med forklaringer. RETTEN I RNDERS Udskrift af dombogen DOM fsagt den 28. september 2018 i sag nr. BS 5-200/2016: 8900 Randers C mod nkenævnet for Patienterstatningen Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B265600D - BFM UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 29. september 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Gerd Sinding (kst.)). 10. afd. nr. B-2656-15:

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. marts 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. marts 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. marts 2012 Sag 335/2009 (1. afdeling) A (advokat Henrik Qwist, beskikket) mod Tryg Forsikring A/S (advokat Lars Bøgh Mikkelsen) I tidligere instanser er afsagt dom

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. august 2018

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. august 2018 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. august 2018 Sag 253/2017 (2. afdeling) Tryg Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A (advokat Henrik Juel Halberg)

Læs mere

Retten i Helsingør - retsafdelingen

Retten i Helsingør - retsafdelingen Retten i Helsingør - retsafdelingen Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 15. januar 2016 i sag nr. BS 2C-217/2015: mod Ankenævnet for Patienterstatningen (tidl. Patientskadeankenævnet) Finsensvej 15 2000

Læs mere