BEMÆRKNINGER TIL INVESTERINGSOVERSIGT 2014

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BEMÆRKNINGER TIL INVESTERINGSOVERSIGT 2014"

Transkript

1 BEMÆRKNINGER TIL INVESTERINGSOVERSIGT 2014 Generelle bemærkninger Anlægsbudgettet for 2014 til 2017 har særlig fokus på: En løbende vedligeholdelse af kapitalværdien for bygninger, veje, it mv. En realisering af de vedtagne udbygnings- og renoveringsplaner for børnepasning, folkeskole, ældreområdet, idræt og sundhed. En stærk fokus på projekter, der medfører en reduktion af serviceudgifterne. Anlægsrammen vil blive øget med 15 mio. kr. i 2018 finansieret via effektiviseringer under driften. Den forøgede anlægsramme giver over tid større mulighed for nye projekter. En øget lånemulighed, via de årlige regeringsaftaler, vil give yderligere mulighed for realisering af ønskede anlægsprojekter. Overførselsadgang Rådighedsbeløb overføres med maksimalt 5 % via den automatiske overførselsadgang. Ønskes overført et større beløb, skal ansøgning medtages i bevillingskontrollen ultimo Specielle bemærkninger Note 1, P.nr Bygningsvedligehold, afsat til senere fordeling efter behov og P.nr Uforudset bygningsvedligeholdelse, afsat til senere fordeling samt nedbringelse af efterslæb Planlagt bygningsvedligeholdelse er i budgetperioden 2014 til 2017 budgetteret med følgende beløb: Hele kr P.nr Bygningsvedligehold, kvalitetsfondsområder P. nr Bygningsvedligehold, øvrige områder Ældreboliger, drift Forsyningsområdet, drift I alt Heraf afsat til uforudset vedligeholdelse Samlet budget til planlagt vedligeholdelse herefter Ultimo 2017 forventes der et vedligeholdelsesefterslæb på ca. 24 mio. kr. I sidste års budgetoplæg ( ) var der et forventet efterslæb på 36 mio. kr. Vedligeholdelsesefterslæbet forventes, med det nuværende budget, at være væk i løbet af en kortere årrække.

2 Budgettet til bygningsvedligehold fordeles efterfølgende på politikområder af Byrådet. Hvad angår forsyningsområdet og ældreboliger er budgettet efter konteringsreglerne henført til drift. Beløb til uforudset vedligeholdelse udgør kr. årligt, fordelt med kr. på kvalitetsfondsområder og kr. på øvrige områder. I det omfang beløbet ikke anvendes på uforudset vedligeholdelse, vil restbeløbet blive omplaceret til øvrige politikområder med henblik på, at nedbringe vedligeholdelsesefterslæbet hurtigere. Bruges beløbet på uforudset vedligeholdelse, vil udgifterne blive registreret under det politikområde de vedrører. Kommunaldirektøren er bemyndiget til at foretage omplacering fra rammebeløbet, vedrørende uforudset vedligeholdelse, til de politikområder, hvor beløbet anvendes. Bevillingsmæssig berigtigelse indhentes i forbindelse med næste års ansøgning om frigivelse af rådighedsbeløb. Note 2, P.nr Energihandleplan Der er budgetteret med en årlig nettoudgift på kr., der er forudsat lånefinansieret. Af udgiften anvendes kr. til aflønning af energikoordinatorer. Investeringen medfører en reduktion i kommunens driftsudgifter med virkning fra De reducerede driftsudgifter fordeles, på baggrund af de konkrete tiltag, i det enkelte år. Det sparede beløb anvendes til inddækning af effektiviseringsmålet. Forventet indtægt på kr. i 2014 og 2015 og fra 2016, fra salg af energibesparelser indgår i nettotallet. Note 3, P.nr Ekstra energisparepulje Der er afsat kr. i 2014 til finansiering af energispareprojekter med forholdsvis lang tilbagebetalingstid, men med stor miljømæssig effekt. Anlægsbevilling er givet af Byrådet den 14. maj De opnåede energibesparelser anvendes til inddækning af effektiviseringsmålet. Note 4, P.nr Pulje til 500 computere til folkeskolen Der er budgetlagt med kr. årligt, til indkøb af 500 computere til folkeskolen, i perioden 2012 til Note 5, P.nr It i folkeskolen, løbende udskiftning En fortsættelse af den nuværende strategi på området indebærer et årligt investeringsbehov på kr. til indkøb af pc, bærbare og skærme. Projektet startes ultimo Ny strategiplan for skoleområdet vil kunne betyde ændringer i den nødvendige teknik, men uanset valg af strategi, vurderes det ikke nødvendigt at ændre investeringsbehovet. Det bemærkes i øvrigt, at vedligeholdelse af det trådløse netværk finansieres af projekt nr IT, løbende udskiftning af udstyr. Note 6, P.nr Ombygning af Daginstitutionen Skrænten til brug for SFO på Kongsbjergskolen Der er afsat kr. i Projektet indeholder de nødvendige tilretninger, herunder tilretning af toiletter, således at bygningen kan rumme SFO og klassetrin. Lokalerne vil desuden kunne indgå i undervisningssammenhænge, for indskolingen, som værksteder og til brug ved projektarbejde m.v.

3 Udearealerne mellem skole og Skrænten indrettes med faciliteter for indskoling/sfo, herunder en kold hal til leg og bevægelse i lighed med den nuværende brug, der er af maskinhallen ved Dollerupgård. Note 7, P.nr og 4623 Solceller på skoler og daginstitutioner Der er i alt afsat kr. fordelt med kr. i 2013 og kr. i Fordelingen bliver over årene kr. til skoler og til daginstitutioner. Projektet indeholder montering af solceller på skoler og daginstitutioner. Ud over miljøvenlig energi og udgiftsbesparelse, er ønsket at bruge anlæggene til undervisning af børn. Det bemærkes, at udgiften er forudsat lånefinansieret. Der søges om dispensation fra kravet om selskabsdannelse. Note 8, P.nr Ny specialbørnehave Der er afsat kr. til etablering af en ny specialbørnehave fordelt med kr. i 2014 og kr. i Mælkebøtten bevares på W. Kiørboesvej med 40 almindelige børnehavepladser og 12 specialbørnehavepladser, og på det kommunale areal foran Bakkeskolen opføres en ny daginstitution med 60 almindelige børnehavepladser og 18 specialbørnehavepladser. Kapaciteten i den oprindelige plan bevares i det reviderede forslag. Det reviderede forslag giver mulighed for en vis fleksibilitet i antallet af pladser, idet opgaven nu er delt på 2 fysiske enheder. Institutionerne drives sammen under samme ledelse. Den nye institution indrettes med mulighed for aflastningstilbud til børn med særlige behov. Indretningen af aflastningstilbuddet kræver et ønske fra handicaprådgivningen. Etableringen af den nye institution giver mulighed for opsigelse af 2 lejemål ved private udlejere med en årlig besparelse på kr. Huslejebesparelsen, der får virkning fra færdiggørelse af institutionen, er anvendt til delvis inddækning af det vedtagne effektiviseringsmål. Note 9, P.nr Ombygning af SFO lokaler på Dollerupgård til daginstitution Der er afsat kr. i 2015 samt kr. i Projektet indeholder ombygning og renovering af SFO- og klublokaler til børnehave samt bygningsopdatering af eksisterende børnehave. Note 10, P.nr og 9018 Plejecenter Vonsild Som et led i Kolding Kommunes fysiske udviklingsplan for seniorområdet opføres et nyt plejecenter på Hjarupvej 10 i Vonsild, på grunden hvor det nuværende Vonsildhave plejecenter er beliggende. Byggeriet opføres som energiklasse 2020 og omfatter 60 plejeboliger på i alt ca m 2 og et tilhørende serviceareal på i alt ca m 2. Tidsplan: Udbud: Medio 2012 Byggeperiode: Medio 2013 primo 2015

4 Plejecentret etableres som et offentligt privat partnerskab (OPP). Byrådet har valgt en samarbejdsform, hvor en fremtidig samarbejdspartner, efter et samlet udbud, får det fulde ansvar for projekterings- og anlægsopgaven, bygningsdrift og vedligehold samt pleje- og omsorgsopgaverne i driftsfasen. Kommunen har myndighedsansvaret. Desuden er der krav om, at OPP-leverandøren etablerer og deltager i et innovativt udviklingspartnerskab med fokus på igangsætning og implementering af forskellige typer af udviklingsprojekter, der ikke kan gennemføres som en del af den daglige drift. Boligerne opføres efter almenboligloven. Kolding Kommune vil dermed være ejer af plejeboligerne og den støttede del af servicearealerne. Samarbejdsformen skal sikre, at det nye plejecenter kommer til at adskille sig væsentligt fra de eksisterende tilbud i Kolding Kommune ved at give OPP-leverandøren størst mulig indflydelse på plejecentrets udformning og drift. Nedenstående beregning er foretaget med udgangspunkt i rammebeløb inkl. energitillæg gældende for 2013 på kr. pr. m². For servicearealerne er beløbet opgjort i tilsvarende prisniveau. I hele kr. År: Ældreboliger inkl. moms Servicearealer U I Byggelån Lån 88 % Regnskab Korr. Budget Budget Budget Total Note 11, P.nr Lyshøjhallen, tilbygning til klubfaciliteter, 50 % Der er afsat kr. i Projektet indeholder etablering af aktivitets-, møde-, omklædnings- og toiletfaciliteter. Foreningen er indstillet på at finansiere inventar m.m. i tilknytning til de nye faciliteter. Note 12, P.nr Ramme til byfornyelse og boligforbedring Der er fra 2013 afsat kr. årligt, til byfornyelse og boligforbedring. Beløbet anvendes til konkrete ansøgninger og der afsættes midler til: Behandling af sager vedrørende indeklima (fugt og skimmelsvamp). Pulje hvor der kan søges tilskud i forbindelse med kondemnering af bebyggelse, hvor kommunen har en interesse i at bebyggelsen fjernes. Beløbet lånefinansieres med 95 % svarende til kr.

5 Note 13, P.nr Christiansfeld bymidte, renovering og forskønnelse af belægninger Projektets samlede udgift i 2010-niveau udgør kr. Fordelingen af det resterende rådighedsbeløb og den afledte drift pr. budgetår, fremgår af nedenstående skema. Hele kr Anlæg Afledt drift Note 14, P.nr Vedligeholdelse af stier, skilte m.v. Der er afsat kr. årligt, til vedligeholdelse af stier, skilte mv. Note 15, P.nr Legeredskaber i bymidten Der er bevilliget kr. i Byrådet den 11. marts 2013 til legeredskaber i bymidten. Projektet er startet i 2013 og fortsætter i 2014 og Der har i længere tid været et ønske om, at gøre Kolding bymidte mere attraktiv for børn og unge. Navnlig City Kolding har efterspurgt steder, der tiltaler børnenes og de unges måde at opdage verden på, for at gøre midtbyen mere attraktivt for familier. Note 16, P.nr Skovvangen, nyt kolonihaveområde Der er budgetteret kr. i Beløbet åbner mulighed for at færdiggøre nyt kolonihaveområde, som erstatning for de kolonihaver, der er blevet nedlagt i forbindelse med udvidelse af Kolding Sygehus. Note 17, P.nr Infrastrukturudbygning ved Kolding Sygehus Der er afsat i alt kr. fordelt med kr. i 2014, kr. i 2015 samt kr. i Projektet indeholder udbygning af vejforhold i forbindelse med udbygning og ombygning af Kolding Sygehus, hvor trafikmængden forventes af stige fra biler i døgnet til ca biler i døgnet. Planlagte vejudbygninger (budget 2014-niveau): 1. Ny nordlig adgang ved Emerholtsvej. Emerholtsvej er i dag en offentlig sti og skal derfor opbygges som almindelig vej og udbygges med svingspor. Et nyt kryds etableres som et firbenet kryds, hvor det 4. ben er Skovparken på den vestlige side af vejen. Skovvangen udbygges med et ekstra spor ligeud samt svingspor, og der etableres signalanlæg i krydset. 2. Nordlig adgang til Skovvangen. Fra sygehusområdet udbygges adgangen med et ekstra svingspor samt en ambulancevej. Skovvangen udbygges med to ekstra spor ligeud og svingspor, og der etableres signalregulering. 3. Lærkevej/Skovvangen. På grund af den tætte beliggenhed op til den nuværende nordlige adgangsvej, er det nødvendigt at etablere et signalanlæg. Skovvangen udbygges med to ekstra spor nord for krydset samt en svingbane. Syd for krydset udbygges med et ekstra spor og et svingspor. På Lærkevej udbygges med et svingspor. 4. Nuværende sydlig adgang til Skovvangen. Fra sygehusområdet udbygges med et svingspor. På Skovvangen udbygges med et ekstra spor samt et svingspor både nord og syd for krydset, og der etableres signalanlæg.

6 5. Nordre Ringvej/Skovbrynet. Fra Skovbrynet udbygges med et ekstra svingspor. På Nordre Ringvej udbygges med en ekstra svingbane fra øst, samt en ekstra bane på begge sider af krydset. Krydset signalreguleres. 6. Nordre Ringvej/Skovvangen. På Skovvangen udbygges med et ekstra svingspor og et ekstra spor i frafarten. På Nordre Ringvej vest udbygges med et ekstra svingspor og på Nordre Ringvej øst udbygges med et ekstra svingspor og et ekstra spor i frafarten. Note 18, P.nr Kolding Cykelby del 3 Der er afsat kr. i 2014 og kr. i 2015 samt kr. i 2016 og I 2014 bliver der anlagt cykelstier på dele af Agtrupvej, Broagervej, Sysselbjergvej og cykelbane langs Jernbanegade. Herudover koordineres cykelfremmeindsatsen for alle forvaltninger i Kolding Kommune, og der gennemføres et fokuseret forløb med kampagner og information målrettet mod turtyperne: Hjem skole/uddannelse Hjem arbejde Fritidsturen Det er i Cykel i Fokus beskrevet de kommende års indsatser. Indsatsen fokuserer primært på infrastruktur, pendling og dialog. Note 19, P.nr Energirenovering af den kommunale vejbelysning Der er afsat i alt kr. fordelt med kr. i 2013 og resten i perioden 2014 til Udgiften er forudsat lånefinansieret. Projektet omfatter udskiftning af armaturer over en 5 årig periode. Den årlige besparelse på energi, lysdæmpning og vedligehold udgør kr. fra Anlægsbevilling er givet af Byrådet den 24. juni Note 20, P. nr Ny busterminal, anlæg og køb af grund Etableringen af den nye busterminal giver et kraftigt løft af områdets visuelle fremtræden og forbedrer sammenhængen mellem bybusser, regionalbusser og tog. Projektet omfatter Etablering af en samlet terminal for bus- og togtrafik i Kolding, dels gennem en ombygning af den eksisterende rutebilstation til en mere tidssvarende og overskuelig indretning med kortere gangafstande, dels gennem en ombygning af det eksisterende bybusstoppested i Mazantigade til en egentlig terminal. Nye vente- og chaufførfaciliteter. Skiltning og information, der gør det lettere for passagererne at finde rundt i det samlede terminalområde og sammenhæng til togstationen. Ud over etablering af busterminalen, til en samlet anlægssum på 13 mio. kr., er der udgifter til køb af grunden som, i dag, ejes af DSB Ejendomme. Købssummen er vurderet til 2,5 mio. kr. Det overordnede mål med den nye terminal er at gøre den kollektive trafik mere attraktiv ved at: Skabe bedre fysisk sammenhæng mellem bybusser, regionalbusser og tog.

7 Forbedrer muligheden for kombinationsrejser for tog/bus/bil/cykel. Forkorte omstigningstiden mellem tog og bus og mellem regional- og bybusser. Forbedre informationen til de rejsende. Synliggøre og forbedre tilgængeligheden til den kollektive trafik. Kolding Kommune har søgt Trafikstyrelsens Fremkommelighedspulje i 2013 og har modtaget tilsagn om støtte på 5,775 mio. kr. til anlæg af en ny busterminal. Ansøgningsrunden i 2013 var den sidste mulighed for, at søge støtte til etablering af busterminaler. Note 21, P. nr Ødis/Bramdrup, minirundkørsel, lys og sti Der etableres minirundkørsel. Note 22, P. nr Trafiksikring Egtvedvej/Mosebakken Der anlægges en enkeltrettet sti fra Mosebakken til Egtvedvej. Note 23, P. nr Færdiggørelse af fortov Vestergade i Alminde Fortov forlænges til eksisterende fortov i sydsiden af Vestergade. Note 24, P. nr Fortov fra Bramdrupdam Hallerne til vendeplads Der etableres fortov på strækningen fra Bramdrupdam Hallerne til vendepladsen. Note 25, P. nr Mindre vejprojekter Gennemførelse af mindre trafikale forbedringer i takt med byområders udvikling. Projekterne stammer ofte fra nye lokalplanområder, borgerhenvendelser mv. Note 26, P. nr ITS anlæg ITS handler om at få de forskellige trafikstyringssystemer til at snakke sammen, så trafikken kan afvikles effektivt. Mest kendt er grønne bølger, hvor trafikken flyder gennem flere signalanlæg. Signalanlæggene samordnes, så store trafikmængder, der kører frem mod et kryds, får mere grøntid end små trafikmængder. I Kolding er der overvejende tidsstyrede anlæg af ældre dato, som ikke tager hensyn til trafikmængderne. På sigt forventes det også, at navigationsteknologien vil kunne bruges til at effektivisere vores transportsystemer. Der er afsat kr. i 2016 til udarbejdelse af en signalstrategi, der skal give overblik over eksisterende signalmateriel (alder, type mv.) og belyse potentialet ved optimering af signalindstillingerne. Note 27, P.nr Kolding Å, udvikling Der er afsat kr. årligt i 2014 til 2016 til udvikling af områderne langs Kolding Å. Beløbet skal bruges til udviklingen af stinet og rekreative muligheder langs åen. Arbejdet med udviklingen skal ske med inddragelse af borgere, brugere mv. og med baggrund i helhedsstrategien for Kolding Å fra Note 28, P. nr. Forbedringer Slotssøområdet De afsatte midler giver mulighed for en forbedring og forskønnelse af de eksisterende anlæg. Forvaltningen er i dialog med Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme og Flisepudserlauget i forhold til at få det optimale ud af de afsatte midler.

8 Note 29, P.nr Etablering af kommunalt sundhedscenter ved Kolding Sygehus, etape 1 Der er afsat kr. i 2012, kr. i 2013 samt kr. i 2014 til gennemførelse af sundhedscentrets 1. etape med placering ved Kolding Sygehus. For 2014 indgår kr. til inventar. 1. etape forventes indviet primo oktober Projektet omfatter udgifter til placering af sundhedscenter ved Kolding Sygehus. Placeringen vil være bynær og godt dækket af den udbyggede offentlige trafikbetjening, der forventes at følge med sygehusets udbygning. I forhold til de fysiske rammer giver placeringen ved Kolding Sygehus mulighed for, at de to institutioner til gensidig glæde og gavn kan drage nytte af en række sammenfaldende faciliteter. Sundhedscenterets infotek rummer værdifuld viden for patienter og deres pårørende, der også vil kunne få vejledning og støtte af sundhedscenterets personale. Ligeledes vil samarbejdet mellem sundhedscenterets og sygehusets personale have gunstige betingelser, hvis sundhedscenterets personale for eksempel benytter sygehusets kantinefaciliteter. Hvad angår den daglige drift og den løbende vedligeholdelse af tekniske anlæg, udeområder og lignende vil disse kunne optimeres, hvis det tekniske servicepersonale servicerer det samlede bygningskompleks. Det vurderes, at fællesudnyttelse af sygehusets lokaliteter betyder en reduktion i det samlede areal til et sundhedscenter på ca. 420 m 2 i forhold til anden placering, samt en besparelse på kr. Opførelsen sker i 2 etaper. 1. etape omfatter de funktioner, der sikrer sundhedscentrets grundlæggende og mest presserende aktiviteter og giver mulighed for opsigelse af to lejemål. I 1. etape flyttes sundhedsplejen, afdeling for forebyggelse og sundhedsfremme, stab og chef fra Klostergården til sundhedscentret. Endvidere flyttes de trænings- og genoptræningsaktiviteter, der i dag er placeret i Domhusgade 22 og på Banegårdspladsen 2, til det nye sundhedscenter. Lejemålene kan således ophøre. Trænings- og genoptræningsaktiviteterne på Låsbyhøj fastholdes indtil videre. 1. etape udgør et bruttoetageareal på ca m etape giver ikke mulighed for at sælge Klostergården, idet det alene er funktioner, der omhandler sundhed, der flyttes til sundhedscentret. Ide- og programoplæg er udarbejdet. Det er forudsat, at sundhedscentret opføres i 2 etaper. Med baggrund i ide- og programoplægget udarbejdes udbudsmateriale frem til ultimo oktober Etape 2, der i henhold til funktions- og arealoversigten omfatter et bruttoetageareal på ca m 2, omfatter 2 hovedfunktioner: I: Rehabiliterings- og akutcenterfaciliteter II: Tandklinik I: Rehabiliterings- og akutcenterfaciliteter Rehabiliterings- og akutcenterfaciliteter er i dag er placeret på Låsbyhøj. De nuværende 21 døgnpladser udvides med 7 pladser til i alt 28 døgnpladser. Endvidere omfatter 2. etape etablering af en række bredt anvendelige faciliteter, der udbygger sundhedscenterets funktionalitet og forstærker mulighederne for forebyggende arbejde.

9 For at kunne sælge Låsbyhøj, efter etablering af sundhedscentrets 2. etape, vil det være nødvendigt at finde egnede faciliteter et andet sted til de dele af Seniorforvaltningen, der i dag har lokaler på Låsbyhøj. Lokalebehov hertil er vurderet til ca. 700 m 2. For helt at kunne frigøre Låsbyhøj, skal der endvidere findes lokaler til placering af daghjem for demente og til sygeplejen fra distrikt 1 og aften-/natholdet. Arealbehov til de to sidstnævnte vurderes at være henholdsvis 75 m 2 og 100 m 2 afhængig af, hvilke faciliteter der evt. kan udnyttes fælles med det nye sted. Gennemføres de anbefalede rokeringer, vil Låsbyhøj kunne frigøres til salg i II: Tandklinik 2. etape omfatter endvidere en række specialfunktioner, som det vil være hensigtsmæssigt at have samlet et sted for alle borgere i kommunen. Det handler om tandregulering, tandkirurgi og specialtandpleje til fysisk og psykisk udviklingshæmmede samt sindslidende. Samling af disse funktioner et centralt sted i kommunen og placering i forbindelse med sygehuset, giver mulighed for øget kvalitet og effektivitet. Denne del udgør, i henhold til funktions- og arealoversigten, et bruttoetageareal på 700 m 2. I hele kr. Funktioner og aktiviteter Sundhedscenter Etape 1 2 Sundhedscenter 1. etape Sundhedscenter 2. etape Kolding Sundhedscenter Grundudgifter Indledende planlægning og programmering Ophør lejemål Banegårdspladsen (anlægsudgifter) Inventar Etaperne enkeltvis i alt Sundhedscenter Note 30, P.nr Sundhedscenter, etape 2 Der er budgetteret kr. i 2016 og kr. i Der henvises i øvrigt til note 29. Note 31, P.nr Studenterhus Der er afsat kr. i Note 32, P.nr Flytning af Christiansfeldcentret, Musikskolen i Christiansfeld og lokalhistorisk arkiv til Søstrehuset i Christiansfeld I forbindelse med restaureringen af Søstrehuset i Christiansfeld er det besluttet, at Lokalarkivet, Musikskolen og Christiansfeldcentret flytter ind i Søstrehuset for at få bedre og mere tidsvarende rammer, samt for at skabe synergi mellem institutionerne. Flytningen vil ske i 2014, og der er afsat kr. til at dække flytteomkostninger inkl. nødvendigt nyt inventar.

10 Note 33, P.nr Geografisk Have, realisering af masterplan Der er afsat kr. i Masterplanen for Geografisk Have færdigøres i løbet af Realisering af masterplanen i form af forskellige anbefalede tiltag vil komme til udmøntning i Note 34, P. nr Terapihave Der er afsat kr. til etablering af en terapihave i Kolding. Note 35, P. nr LED-skærme ved indfaldsveje, Kolding, Christiansfeld, Lunderskov og Vamdrup Der opsættes digitale LED-skærme som by-portaler ved indfaldsvejene. Placeringerne sikrer, at flest muligt vil se skærmene ved kørsel ind mod byen. Med LED-skærmene stilles et tidssvarende medie til rådighed, for aktører i Kolding Kommune, til digital, fleksibel og effektiv præsentation af en bred vifte af arrangementer, så som udstillinger, aktiviteter og events og lignende. Skærmene skal således erstatte opsætning af skilte og plakater langs indfaldsvejene. Note 36, P.nr IT, løbende udskiftning af udstyr Projektet bygger på, at alle medarbejdere hurtigt skal kunne tilgå et velfungerende netværk via gode og sikre IT-arbejdspladser. Under projektet afholdes alle anskaffelsesudgifter til PC ere, printere, telefoner, netværk, Ipads, øvrig telefoni, borger-pc ere m.v. Den centrale styring af udskiftningen sikrer, at maskinparken på IT-området ikke gradvist bliver ældre og ældre, hvilket ville medføre meget lange svartider og i nogle tilfælde, at de nødvendige programmer slet ikke kan køre, ligesom det medfører en administrativ forenkling decentralt. Der er afsat kr. i 2014, kr. i 2015, kr. i 2016 og kr. fra Det årlige investeringsbehov udgør ca kr., og den resterende sum hentes via en reduktion af driftsbudgetterne med udgangspunkt i det nuværende udgiftsniveau. Når det nødvendige investeringsbehov er dækket, sendes området helt eller delvist i udbud. Det bemærkes, at folkeskoleområdet bortset fra netværk, ikke indgår i nærværende projekt. Note 37, P.nr Ramme til finansiering af udsving i overførsler mellem år (buffer) Budgetposten er alene af teknisk karakter. Der er en modpost budgetteret under kortfristet gæld. Anvendes til finansiering af udsving i overførsler mellem år. Note 38, P.nr og 1111 Bramdrupdam Bofællesskab, renovering, ny bygning og servicearealer. Projektet omhandler ombygning og lovliggørelse af huse og lejligheder. De bestående huse sammenbygges med nye tilbygninger, hvori der dels etableres fælles køkken/opholdsrum, dels

11 kontor og personalefaciliteter. Da renovering og udbygning af de nuværende boliger medfører en reduktion af det samlede antal boenheder, skal der desuden ske nybygning af 10 enheder. I hele kr. År: I løbende priser Ældreboliger Inkl. moms Servicearealer U I Byggelån Lån 88 % Regnskab Korr. Budget Budget Total Den samlede udgift til boligdelen er beregnet som m 2 ganget med rammebeløbet på kr. Note 39, P.nr Plejecenter Vonsild, velfærdsteknologi, inventar mv. Der er til det nye plejecenter i Vonsild afsat kr. i 2015 til inddækning af eventuelle merudgifter afledt af endelig kontrakt, velfærdsteknologiløsninger og øvrige uafklarede forhold, herunder anskaffelse af inventar. Note 40, P.nr og 0533 (TBU) Byggemodning bolig og erhverv, rammebeløb Der vil efter budgettets vedtagelse, blive fremsendt sag til Byrådet, hvoraf det fremgår, hvorledes puljen til byggemodning prioriteres. Teknik- og Boligudvalget kan omplacere indenfor det rådighedsbeløb, der er afsat til byggemodning. Udgifter udover rådighedsbeløbet kan kun afholdes, hvis der realiseres et salg udover det budgetterede ordinære salg. Der er afsat kr. i 2014 samt kr. fra 2015 til byggemodning af boligparceller og erhvervsarealer. Note 41, P.nr Salg af jord og fast ejendom Salgsindtægten er budgetteret til kr. i 2014, kr. i 2015 og kr. fra I 2010 vedtog Økonomiudvalget en tiltræknings-, fastholdelses- og jordsalgsstrategi og i relation til denne blev der vedtaget 5 indsatsområder, ligesom der blev igangsat en række initiativer. Der udarbejdes en gang om året en plan for proaktiv salgsindsats, nye salgsværktøjer og øvrige tiltag. Note 42 Låneoptagelse Den samlede låneoptagelse i 2014 til 2017 er budgetteret med: I hele kr Det skattefinansierede område: Lån til betaling af ejendomsskatter Energihandleplan Ekstra energisparerpulje Byfornyelse Energirenovering af vejbelysningen

12 Folkeskole- og daginstitutionsområdet, solceller Regeringsaftalen, andel af lånepuljer Flytning af Christiansfeld Centret, musik- skolen i Christiansfeld og Lokalhistorisk Arkiv til Søstrehuset i Christiansfeld, deponering Ældreboliglån: Plejecenter Vonsild Plejecenter Bertram Knudsens Have Bramdrupdam Bofællesskab I alt Note 43 Byggelån De samlede byggelån i perioden 2014 til 2017 er budgetteret med: I hele kr Plejecenter Vonsild Bramdrupdam Bofællesskab I alt

BEMÆRKNINGER TIL INVESTERINGSOVERSIGT 2015

BEMÆRKNINGER TIL INVESTERINGSOVERSIGT 2015 BEMÆRKNINGER TIL INVESTERINGSOVERSIGT 2015 (dok.nr. 210105-13) Generelle bemærkninger Anlægsbudgettet for 2015 til 2018 har særlig fokus på: En løbende vedligeholdelse af kapitalværdien for bygninger,

Læs mere

Note 1, - Planlagt bygningsvedligeholdelse Planlagt bygningsvedligeholdelse er i budgetperioden 2013 til 2016 budgetteret med følgende beløb:

Note 1, - Planlagt bygningsvedligeholdelse Planlagt bygningsvedligeholdelse er i budgetperioden 2013 til 2016 budgetteret med følgende beløb: BEMÆRKNINGER TIL INVESTERINGSOVERSIGT 2013 (DOK. NR. 12/14608) Generelle bemærkninger Anlægsbudgettet for 2013 til 2016 udtrykker Byrådets vilje til høj prioritet af området på trods af snævre økonomiske

Læs mere

BEMÆRKNINGER TIL INVESTERINGSOVERSIGT 2016

BEMÆRKNINGER TIL INVESTERINGSOVERSIGT 2016 BEMÆRKNINGER TIL INVESTERINGSOVERSIGT 2016 (dok.nr. 70668-15) Generelle bemærkninger: Anlægsbudgettet for 2016 til 2019 har særlig fokus på: En løbende vedligeholdelse af kapitalværdien for bygninger,

Læs mere

Forslag (hele kr.)

Forslag (hele kr.) 20. Anlæg Investeringsoversigten er gennemgået. Alle projekter på investeringsoversigten fremgår af nedenstående 2 tabeller. Den første tabel indeholder projekter, hvor en budgetreduktion er vurderet mulig,

Læs mere

BEMÆRKNINGER TIL INVESTERINGSOVERSIGT 2019

BEMÆRKNINGER TIL INVESTERINGSOVERSIGT 2019 BEMÆRKNINGER TIL INVESTERINGSOVERSIGT 2019 Generelle bemærkninger: Budgettet for 2019 har tilgodeset afsættelse af midler til sikring af fremtidig udvikling og vækst. I form af investeringsfonden er der

Læs mere

Notat til Økonomiudvalget. Målsætning for gældsudvikling

Notat til Økonomiudvalget. Målsætning for gældsudvikling Notat til Økonomiudvalget Målsætning for gældsudvikling Finansielle strategi I kommunens finansielle strategi fastlægges generelle retningsliner i forbindelse med låneoptagelse og pleje af kommunens låneportefølje.

Læs mere

BERETNINGSOVERSIGT (Budgetforlig 2012)

BERETNINGSOVERSIGT (Budgetforlig 2012) BERETNINGSOVERSIGT (Budgetforlig 2012) FORSLAGSSTILLER: Budgetforlig 2012 I hele 1.000 kr./2012-priser 2012 2013 2014 2015 A. DET SKATTEFINANSIEREDE OMRÅDE Indtægter: -5.170.843-5.277.913-5.434.987-5.594.829

Læs mere

Vejen Kommunes låneoptagelse samt køb af ejendomme i perioden 2010-2013

Vejen Kommunes låneoptagelse samt køb af ejendomme i perioden 2010-2013 Vejen Kommunes låneoptagelse samt køb af ejendomme i perioden 21-213 Baggrund I forbindelse med budgetlægningen for 214 har der været en række politiske drøftelser om udviklingen i den kommunale gæld samt

Læs mere

INVESTERINGSPLAN 2028 FAKTA. Bygningsvedligeholdelse Byudvikling Kreative læringsfællesskaber Plejeboliger og botilbud Øvrige investeringer

INVESTERINGSPLAN 2028 FAKTA. Bygningsvedligeholdelse Byudvikling Kreative læringsfællesskaber Plejeboliger og botilbud Øvrige investeringer Øvrige investeringer INVESTERINGSPLAN 2028 Fakta 1: Derfor investerer vi. Det står vi på. Fakta 2: Oprindelig og revideret investeringsplan 2028 Fakta 3: Investeringsresultater i 2020-2022 Fakta 4: Investeringsresultater

Læs mere

Anlægsbevilling til om- og tilbygning af Tingagergården i Tilst.

Anlægsbevilling til om- og tilbygning af Tingagergården i Tilst. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 10. april 2015 Anlægsbevilling til om- og tilbygning af Tingagergården i Tilst. Anlægsbevilling

Læs mere

Ældrebolighandlingsplan 2. etape. Norddjurs Kommune

Ældrebolighandlingsplan 2. etape. Norddjurs Kommune Ældrebolighandlingsplan 2. etape Norddjurs Kommune 17. april 2009 Dok. nr. 49984-09 / 50019-09 / 52320-09 / 56515-09 Indledning I forbindelse med udarbejdelsen af forslaget til ældrebolighandlingsplanens

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN NOTAT. Emne: Overførsel af uforbrugte rådighedsbeløb fra 2009 til 2010. Økonomiudvalget. Dato: 24.

SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN NOTAT. Emne: Overførsel af uforbrugte rådighedsbeløb fra 2009 til 2010. Økonomiudvalget. Dato: 24. SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN NOTAT Emne: Overførsel af uforbrugte rådighedsbeløb fra 2009 til 2010 Til: Økonomiudvalget Dato: 24. februar 2010 Sagsbeh.: Tom Hougaard Knudsen Journalnr.: 10/4568 Følgende

Læs mere

BF2015 BO2016 BO2017 BO2018

BF2015 BO2016 BO2017 BO2018 Oplæg til anlægsbudget for 2015-2018 I dette notat fremlægges anlægsbudgettet for 2015-2018 som det foreligger juni 2014 på baggrund af vedtagelsen af budgettet for 2014 med overslagsårene 2015-2017. I

Læs mere

Budgetrevision I. Det samlede resultat for hele Holbæk Kommune forventes at blive et overskud på 76,0 mio. kr.

Budgetrevision I. Det samlede resultat for hele Holbæk Kommune forventes at blive et overskud på 76,0 mio. kr. Budgetrevision I Resultatet af Budgetrevision I er samlet set en forbedring på 10,8 mio. kr. Det skyldes færre udgifter på beskæftigelsesområdet og på det almene børneområde. Derudover øges indtægterne,

Læs mere

Administrativ indstilling: De respektive udvalg anbefaler overfor Økonomiudvalget og Byrådet følgende tillægsbevillinger således:

Administrativ indstilling: De respektive udvalg anbefaler overfor Økonomiudvalget og Byrådet følgende tillægsbevillinger således: 123. Åbent punkt - Overførsel af uforbrugte budgetbeløb fra 2007 til 2008 for drift, anlæg, finansforskydninger og finansiering samt revision af investeringsoversigt 2008 for alle udvalg (C) Sagsnr. 08/4978

Læs mere

Budgetbilag. 2. opfølgning af anlægsbudget 2011 og den heraf afledte låneoptagelse

Budgetbilag. 2. opfølgning af anlægsbudget 2011 og den heraf afledte låneoptagelse 4-årsbudget 2012-2015 Nr. 5 ØKONOMI & PLANLÆGNING Dato: 10. august 2011 Tlf. dir.: 4477 2204 Kontakt: Robert Jensen Sagsnr: 2011-3879 Dok.nr: 2011-142693 Budgetbilag 2. opfølgning af anlægsbudget 2011

Læs mere

Afvist Beløb. Afvist og delvist afvist:

Afvist Beløb. Afvist og delvist afvist: Anlægsforslag Voksen- og Plejeudvalget 5-6-29 Anlægsforslag budget 21 Voksen- og plejeudvalget Anlægsforslag - Budgetoverslagsår Voksen- og Plejeudvalget Nr. Prioritet Emne Forslag Godkendt Afvist Beløb

Læs mere

Budgetrevision 2, pr. april 2014

Budgetrevision 2, pr. april 2014 Budgetrevision 2, pr. april 2014 Økonomiudvalg og byråd Økonomisk overblik for Holbæk Kommune Det forventede regnskabsresultat for 2014 skønnes ved revision 2 at blive 37 mio. kr. bedre end korrigeret.

Læs mere

Når kommunen låner penge øger vi det økonomiske råderum og vi kan derfor foretage investeringer vi ellers ikke ville kunne gennemføre.

Når kommunen låner penge øger vi det økonomiske råderum og vi kan derfor foretage investeringer vi ellers ikke ville kunne gennemføre. Dato: 7. april 2014 Til: Økonomiudvalg og byråd Vedrørende: i Holbæk Kommune Indledning Holbæk Kommune havde efter kommunesammenlægningen i 2007 en gæld på 700 mio. kr. ved udgangen af 2013 var gælden

Læs mere

Endvidere indgår udmøntningen af råderumskataloget og bortfald af ældrepuljen i det omfang disse aktiviteter fortsættes.

Endvidere indgår udmøntningen af råderumskataloget og bortfald af ældrepuljen i det omfang disse aktiviteter fortsættes. 1 Udvalget for Social og Sundhed Oversigt over udmøntning af nye ønsker til driftsbudgettet for 2016 Ved Byrådets budgetforlig blev der blandt andet truffet beslutning om at budgettet for Udvalget for

Læs mere

INVESTERINGSOVERSIGT BUDGET 2015

INVESTERINGSOVERSIGT BUDGET 2015 Investeringsoversigt Det skattefinansierede område Ved udarbejdelsen af anlægsbudgettet på det skattefinansierede område er der taget udgangspunkt i den økonomiske politik. Ifølge denne skal der så vidt

Læs mere

Teknik- og Ejendomsudvalget

Teknik- og Ejendomsudvalget 1 TEU 00 TEU 01 TEU 02 TEU 03 TEU 101 TEU 102 TEU 121B TEU 121C TEU 127 TEU 132 TEU 133A TEU 133B Pulje til ledig anlægsramme Jordforsyning byggemodning - boligformål Jordforsyning byggemodning - erhvervsformål

Læs mere

Fagudvalgets bemærkninger:

Fagudvalgets bemærkninger: Nr. 57 Projektnavn: Aftaleholder: Kategori: Indsatsområde: Fagudvalg: Adm. prioritering: ANLÆG Kontorfaciliteter på Tingager Plejehjem Plejecenter Øst Andet --- Socialudvalg Funktion: 05.32.32 1 Fagudvalgs

Læs mere

Dokumentet er ajourført den 19. maj 2015 med yderligere alternativer Senarie D. E. og F.

Dokumentet er ajourført den 19. maj 2015 med yderligere alternativer Senarie D. E. og F. Dato 7. april 2015 Dok.nr. 43742-15 Sagsnr. 15-3813 Ref. Arnfred Bjerg Dokumentet er ajourført den 19. maj 2015 med yderligere alternativer Senarie D. E. og F. Økonomiberegning for opførelse af 30 almene

Læs mere

Alle udvalg Anlægsoverførsler fra 2013 til 2014

Alle udvalg Anlægsoverførsler fra 2013 til 2014 Alle udvalg Overførsel fra 2013 til 2014 Restbudget regnskab Restbudget herefter (I hele ) Skattefinansieret område Udvalget for teknik og miljø Jordforsyning - udgifter 11.922 14.452 2.530 - salg af jord

Læs mere

1. Udvidelse af kapacitet Galten/Skovby

1. Udvidelse af kapacitet Galten/Skovby 1. Udvidelse af kapacitet Galten/Skovby Udvidelse af kapacitet Galten/Skovby U 10.000 19.000 rammebeløb til bygningsmæssig tilpasning/renovering af institutioner på samlet 50 mio. kr. for 2020-2022. Nedenstående

Læs mere

b) Lånedispensationer til investeringer med dokumenteret effektiviseringspotentiale

b) Lånedispensationer til investeringer med dokumenteret effektiviseringspotentiale Hjørring Kommune 15. marts 2017 Låneramme- og deponeringsopgørelse for 2016 Rulning fra 2015 til 2016 af lånedispensationer: a) Lånedispensation på det borgernære område Byrådet besluttede på møde den

Læs mere

Budget 2010-2013. Skattefinansieret budgetoplæg 2010-2013 2010 2011 2012 2013

Budget 2010-2013. Skattefinansieret budgetoplæg 2010-2013 2010 2011 2012 2013 Budget 2010-2013 Skattefinansieret budgetoplæg 2010-2013 2010 2011 2012 2013 - = overskud Ordinær drift (skatter, statstilskud og driftsudgifter) 2010 2011 2012 2013 Underskud på ordinær drift i h.t. budgetoplæg

Læs mere

Oversigt over nye anlægsprojekter i budget 2016-2019. Ændringer i 2016

Oversigt over nye anlægsprojekter i budget 2016-2019. Ændringer i 2016 Pulje til kommunale bygninger/ældreboliger, som skal afvikles "nedrivningspuljen". 3.39. 3.39. 3.39. 3.39. Investering i energibesparende foranstaltninger 3.. 3.. 1.. 1.. 54719-14/ Nedlæggelse af brandhaner

Læs mere

1. Konkretisering af budgetaftalens konsekvenser for finansiering af Investeringsplan2028 og andre aktiviteter i budgetperioden

1. Konkretisering af budgetaftalens konsekvenser for finansiering af Investeringsplan2028 og andre aktiviteter i budgetperioden Notat Vedrørende: Salgsindtægter, baseline Indledning I forbindelse med aftale om budget 2019-2022 blev Investeringsplan2028 også vedtaget. Med Investeringsplan2028 afsættes samlet 1.160 mio. kr. over

Læs mere

Etablering af 12 almene handicapboliger på Egebæksvej

Etablering af 12 almene handicapboliger på Egebæksvej Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 16. marts 2017 Etablering af 12 almene handicapboliger på Egebæksvej 1. Resume Byrådet godkendte på sit møde den 13.

Læs mere

Vejen kommune BEVILLINGSOVERSIGT ANLÆG

Vejen kommune BEVILLINGSOVERSIGT ANLÆG Vejen kommune BEVILLINGSOVERSIGT ANLÆG 2019 241 10 Udvalget for teknik og miljø T1 U 29.233 32.207 21.012 21.012 T1 I 22.161 13.503 13.503 13.503 00 Byudvikling, bolig og F1 U 13.503 13.503 13.503 13.503

Læs mere

NOTER TIL BEVILLINGSKONTROL, Ultimo 2014 (løbenr /14)

NOTER TIL BEVILLINGSKONTROL, Ultimo 2014 (løbenr /14) NOTER TIL BEVILLINGSKONTROL, Ultimo 2014 (løbenr. 198664/14) Note 1 Socialpolitik, nettodrift (serviceudgifter) Kommunal genoptræning og vedligeholdelsestræning Budgettet til kommunal genoptræning og vedligeholdelsestræning

Læs mere

Udvalget for Kultur og Planlægning udsatte på mødet den 5. januar 2010 dagordenspunkt vedr. driftsformen i Svendborg Ny Idrætscenter.

Udvalget for Kultur og Planlægning udsatte på mødet den 5. januar 2010 dagordenspunkt vedr. driftsformen i Svendborg Ny Idrætscenter. Notat Sag nr. 09/43815 Vedr. Sammenfatning af Scenarier for anlæg og drift af Svendborg Ny Idrætscenter med baggrund i Kultur og PLanlægningsudvalgets møder i januar og februar 2010. Udvalget for Kultur

Læs mere

Dagsordenpunkt. Boliv - Fremtidens boliger og liv på Kellersvej, anlægsbevilling. Beslutning. Tiltrådt. Gennemgang af sagen

Dagsordenpunkt. Boliv - Fremtidens boliger og liv på Kellersvej, anlægsbevilling. Beslutning. Tiltrådt. Gennemgang af sagen Dagsordenpunkt Boliv - Fremtidens boliger og liv på Kellersvej, anlægsbevilling Beslutning Tiltrådt. Gennemgang af sagen På Sundheds- og Handicapudvalgets møde 03.05.2017, punkt 41, blev projektforslag

Læs mere

ADMINISTRATIONSPOLITIK Drift, serviceudgifter

ADMINISTRATIONSPOLITIK Drift, serviceudgifter Indledning Området hører under Økonomiudvalget. Udgifter vedrørende administrationsbygninger, stabsfunktioner, fællesfunktioner og forvaltninger samt Byrådets egne udgifter registreres her. Endvidere indgår

Læs mere

Anlæg: Der er nu udarbejdet et forslag til investeringsoversigt, som dels tager højde for udgifter til de projekter, som allerede er igangsat.

Anlæg: Der er nu udarbejdet et forslag til investeringsoversigt, som dels tager højde for udgifter til de projekter, som allerede er igangsat. 8. september 2010 Sags id: 10/37207 Budgetoplæg -2014 Kontaktperson: mbmoe E-mail: mbmoe@assens.dk Dir. tlf.: 64 74 74 09 Budgetoplægget til økonomiudvalgets 1. bygger videre på de reduktionsblokke, der

Læs mere

Kvartalsvis budgetopfølgning - anlægsvirksomhed: 3. kvartal 2015

Kvartalsvis budgetopfølgning - anlægsvirksomhed: 3. kvartal 2015 1 of 6 Til: Økonomiudvalget og byrådet (EKSEMPEL BUDGETOPFØLGNING OG FORVENTET REGNSKAB 3. KVARTAL 2015 VEDR. ANLÆG) Kvartalsvis opfølgning - anlægsvirksomhed: 3. kvartal 2015 1. Resumé den samlede skattefinansierede

Læs mere

Anlæg - Budgetlægningen

Anlæg - Budgetlægningen BILAG NR. 5 NOTAT Haderslev Kommune Økonomi og Udbud Gåskærgade 26-28 6100 Haderslev Fax. 74 34 01 54 www.haderslev.dk Dir. tlf. 74 34 01 72 bbch@haderslev.dk 26-08-2015 Sagsident: 15/6642 Sagsbehandler:

Læs mere

NOTAT. Allerød Kommune. Status på bygningskomprimering og fremtidig placering af Hjemmeplejen

NOTAT. Allerød Kommune. Status på bygningskomprimering og fremtidig placering af Hjemmeplejen NOTAT Allerød Kommune Sekretariat Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Status på bygningskomprimering og fremtidig placering af Hjemmeplejen Herværende

Læs mere

Principper for tildeling af driftsmidler til ældreomra det ved etablering af nye plejecentre i Banebyen og Skals

Principper for tildeling af driftsmidler til ældreomra det ved etablering af nye plejecentre i Banebyen og Skals Principper for tildeling af driftsmidler til ældreomra det ved etablering af nye plejecentre i Banebyen og Skals 1. Indledning Byrådet har godkendt etableringen af 100 nye plejehjemspladser i det nye Plejecenter

Læs mere

Bevillingsoversigt - Anlæg

Bevillingsoversigt - Anlæg Eksisterende anlægsbudget (inkl. Overførsel fra tidligere år) 81.796 16.050 15.020 25.300 0 Nye anlægsønsker 0 19.300 36.900 38.300 68.300 Forslag til finansiering af ønsker 0 0-500 -8.000 0 Brugerfinansieret

Læs mere

Korr. Budget 2010. Administrativ organisation 44.470 33.815 51.580 17.765 0

Korr. Budget 2010. Administrativ organisation 44.470 33.815 51.580 17.765 0 Samlenotat vedr. anlæg 4. budgetopfølgning 2010 1. Sammenfatning. Samlet set viser budgetopfølgningen på anlæg i 2010 en afvigelse på -2.314.000 kr. På nuværende tidspunkt søges der om en tillægsbevilling

Læs mere

Mål og Midler Ejendomsvedligeholdelse

Mål og Midler Ejendomsvedligeholdelse Fokusområder i 2014 Udbud af vedligeholdelsesopgaver Forvaltningen vil fortsat have fokus på at sikre optimal konkurrence på de vedligeholdelsesopgaver, der sendes i udbud, og forvaltningen vil derudover

Læs mere

I forhold til anlægsoversigten, der blev fremlagt ved budgetseminaret i juni 2015, er der sket væsentlige ændringer i budgetlægningen:

I forhold til anlægsoversigten, der blev fremlagt ved budgetseminaret i juni 2015, er der sket væsentlige ændringer i budgetlægningen: Oplæg til anlægsbudget for 2016-2019 efter sommerens budgetopfølgning I dette notat fremlægges oplæg til anlægsbudget for 2016-2019 efter indarbejdelse af ændringer på baggrund af budgetopfølgningen på

Læs mere

Budgettet dækker hele den kommunale virksomhed, det vil sige udgifter til drift og anlæg samt indtægterne.

Budgettet dækker hele den kommunale virksomhed, det vil sige udgifter til drift og anlæg samt indtægterne. 1. Generelt Ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriet skal byrådet inden den 15. oktober hvert år godkende et budget for det kommende år og tre overslagsår. Budgettet skal behandles to gange i byrådet med

Læs mere

Halvårsregnskab 2013 bemærkninger

Halvårsregnskab 2013 bemærkninger Halvårsregnskab 2013 bemærkninger I dette notat gives jævnfør reglerne om aflæggelse af halvårsregnskab bemærkninger til væsentlige afvigelser mellem oprindeligt budget 2013 og det forventede regnskab

Læs mere

Jordpulje. Projektbeskrivelse - herunder sammenhæng med strategi og indsatsområde Pulje vedrørende køb af jord til byudvikling.

Jordpulje. Projektbeskrivelse - herunder sammenhæng med strategi og indsatsområde Pulje vedrørende køb af jord til byudvikling. Nummer 179 Projektnavn Jordpulje - Ubestemte formål (Køb af jord) Fagudvalg Økonomiudvalget Funktion 00.22.05 Aftaleenhed Indsatsområde Center for By Land og Kultur Bosætning - 2000 flere borgere frem

Læs mere

Budgetlægning 2015-2018

Budgetlægning 2015-2018 Budgetlægning 2015-2018 At give Teknisk Udvalg et overblik over status på igangværende/ kommende aktiviteter, som er fastlagt i forbindelse med budgetlægning 2015-2018. Acadresag nr. 14/69207 Budget 2015

Læs mere

PROJEKTBESKRIVELSE. Kommuneplanlægning

PROJEKTBESKRIVELSE. Kommuneplanlægning Kommuneplanlægning Vordingborg kommune er centralt placeret i Øresundsregionen og den ny Femernregion som vigtig transportkorridor mellem Skandinavien og Europa via Gedser og den kommende faste forbindelse

Læs mere

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 3. Forventning til regnskab 2019

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 3. Forventning til regnskab 2019 Budgetrevision 3 Forventning til regnskab 2019 1 Samlet resultat... 3 Samlet vurdering i forhold til korrigeret budget... 3 Likviditet... 4 Kort vurdering... 4 Holder det korrigerede driftsbudget?... 5

Læs mere

Ved budgetrevision 4 er forventningen til årets samlede resultat et overskud på 58,9 mio. kr.

Ved budgetrevision 4 er forventningen til årets samlede resultat et overskud på 58,9 mio. kr. Økonomiudvalget - Oktober Holbæk Kommune Forventet årsresultat Ved budgetrevision 4 er forventningen til årets samlede resultat et overskud på 58,9 mio. kr. Det er flere faktorer, der skaber forventningerne

Læs mere

Demografi, udfordringer og usikkerheder Budget

Demografi, udfordringer og usikkerheder Budget 2 Demografi, udfordringer og usikkerheder Budget 2020-2023 1 Demografi, udfordringer og usikkerheder i budget 2020-2023 Der er ikke sket de store ændringer i forhold til udgiftsbudgettet siden budgetseminaret

Læs mere

Nye anlægsprojekter. Betegnelse SUM / TRANSPORT Udfyldt af: JR. Dato:

Nye anlægsprojekter. Betegnelse SUM / TRANSPORT Udfyldt af: JR. Dato: Nye anlægsprojekter Udfyldt af: JR Udvalg: Folkesundhed og Omsorgsudvalg Udgifter og indtægter anføres særskilt Dato: 29-05-2017 Prioritet Betegnelse (beløb er i ) Vedligeholdelse af kapitalapparat Implementering

Læs mere

Mål og Midler Kommunale ejendomme

Mål og Midler Kommunale ejendomme Fokusområder i 2014 Fokusområder er de faglige og økonomiske mål/indsatsområder, som der sættes særligt fokus på i budgetperioden. De udvælges ud fra politiske målsætninger, ny lovgivning eller aktuelle

Læs mere

Budget orienteringsmøde om det godkendte budget den 22. oktober 2014

Budget orienteringsmøde om det godkendte budget den 22. oktober 2014 - orienteringsmøde om det godkendte budget den 22. oktober 2014 Dagsorden 1. Budgetforlig - hovedlinjerne 2. Den overordnede balance og kort orientering om indtægtssiden 3. Præsentation af de vigtigste

Læs mere

Mål og Midler Kommunale ejendomme

Mål og Midler Kommunale ejendomme Fokusområder i 2015 Fokusområder er de faglige og økonomiske mål/indsatsområder, som der sættes særligt fokus på i budgetperioden. De udvælges ud fra politiske målsætninger, ny lovgivning eller aktuelle

Læs mere

ÅBEN DAGSORDEN ØKONOMIUDVALG. Mødedato: 1. december 2009. Gl. Byrådssal, Torvet, Skive. Mødetidspunkt: 16:00. Mødet hævet:

ÅBEN DAGSORDEN ØKONOMIUDVALG. Mødedato: 1. december 2009. Gl. Byrådssal, Torvet, Skive. Mødetidspunkt: 16:00. Mødet hævet: ÅBEN DAGSORDEN ØKONOMIUDVALG Mødedato: 1. december 2009 Mødested: Gl. Byrådssal, Torvet, Skive Mødetidspunkt: 16:00 Mødet hævet: Deltagere: Flemming Eskildsen, Peder Chr. Kirkegaard, Per Jeppesen, Frede

Læs mere

Renovering af ventilationsanlæg og akustikforhold Mølleskolen

Renovering af ventilationsanlæg og akustikforhold Mølleskolen Renovering af ventilationsanlæg og akustikforhold Mølleskolen dvalg: ndervisnings- og Børneudvalget Politikområde: Skoler og pædagogiske fritidstilbud Projektnavn / 2017 2018 2019 2020 Renovering af ventilationsanlæg

Læs mere

NOTER TIL BEVILLINGSKONTROL, Primo 2019 (løbenr /19) 3,6 mio. kr. overføres til anlægsprojektet p.nr. 4987, Skovbrynet midlertidig genhusning.

NOTER TIL BEVILLINGSKONTROL, Primo 2019 (løbenr /19) 3,6 mio. kr. overføres til anlægsprojektet p.nr. 4987, Skovbrynet midlertidig genhusning. NOTER TIL BEVILLINGSKONTROL, Primo 2019 (løbenr. 47684/19) Børne- og Uddannelsesudvalget Note 1 Børnepasningspolitik, nettodrift (serviceudgifter) Skovbrynet, midlertidig genhusning 3,6 mio. kr. overføres

Læs mere

Indstilling. Investeringer i energioptimeringer i Børn og Unge. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Investeringer i energioptimeringer i Børn og Unge. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 14. januar 2013 Aarhus Kommune Administrationsafdeling Børn og Unge 1. Resume Der er i Børn og Unges budget afsat 58,1 mio. kr. til investeringer

Læs mere

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 2. Forventning til regnskab 2019

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 2. Forventning til regnskab 2019 Budgetrevision 2 Forventning til regnskab 2019 1 Samlet resultat... 3 Samlet vurdering i forhold til korrigeret budget... 3 Likviditet... 4 Kort vurdering... 4 Holder det korrigerede driftsbudget?... 6

Læs mere

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2018-2021 SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Rådhuset, Lokale 329 Fraværende: 27.00.00-P00-2-16

Læs mere

Anlægsstyreliste 2015 Total 28. februar 2015 Forventet overførsel til 2016

Anlægsstyreliste 2015 Total 28. februar 2015 Forventet overførsel til 2016 Anlægsstyreliste Total 28. februar overførsel til Projekt Budget Forbrug forbrug i Kvalitetsfonden Anlæg 146.294 11.600 0 157.894 4.752 0 155.595 110.295 97.295 94.905 0 0 Udgifter 187.371 25.743 0 213.115

Læs mere

24. september 2014. ---------- Budgetoverslag ----------- Budgetforslag

24. september 2014. ---------- Budgetoverslag ----------- Budgetforslag Resultatbudget 2015-2018 - Inkl.ændringsforslag og tekniske ændringer Budgetområder mio. kr. Regnskab Forventet regnskab Budgetforslag 24. september 2014 Netto-mio. kr. 2013 2014 2015 2016 2017 2018 Det

Læs mere

Favrskov Kommune 24. september Aftale om budget

Favrskov Kommune 24. september Aftale om budget Favrskov Kommune 24. september 2013 Aftale om budget 2014-17 2. Budgetaftalen Partierne bag budgetforslaget har aftalt følgende ændringer og præciseringer i forhold til Budgetforslag 2014-17: 2.1. Drift

Læs mere

Vejen kommune BEVILLINGSOVERSIGT ANLÆG

Vejen kommune BEVILLINGSOVERSIGT ANLÆG Vejen kommune BEVILLINGSOVERSIGT ANLÆG 2014 1 10 Udvalget for Teknik og miljø T1 U 52.864 55.450 28.514 28.514 T1 I 12.410 12.410 12.410 12.410 00 Byudvikling, bolig og F1 U 12.410 12.410 12.410 12.410

Læs mere

Budgetstrategi 2014 2017

Budgetstrategi 2014 2017 Budgetstrategi 2014 2017 Indledning Den økonomiske situation Kommunerne står i en vanskelig økonomisk situation. Finanskrisen har betydet stagnerende vækst, faldende skatteindtægter og stigende ledighed.

Læs mere

NOTAT. Investeringspolitik Dato: 1. maj 2014

NOTAT. Investeringspolitik Dato: 1. maj 2014 NOTAT Investeringspolitik Dato: 1. maj 2014 Billund kommunes overordnede økonomiske politik, har i en årrække i hovedsagen været koncentreret om, at sikre et ordinært overskud på den skattefinansierede

Læs mere

2. Børne- og skoleudvalget Anlæg

2. Børne- og skoleudvalget Anlæg 2. Børne- og skoleudvalget Anlæg Skattefinansieret anlæg 2. Børne- og skoleudvalget Skattefinansieret anlæg Udbygninger af folkeskoler, ramme... 3 Tirsdalens skole... 5 Søndermarkskolen... 6 Hornbæk skole...

Læs mere

Plan-, Bolig- og Miljøudvalget

Plan-, Bolig- og Miljøudvalget Konsekvenser af budget 2019 - anlæg og drift for ikke medtagne ændringsforslag Sagsnr: 18/8919 Resumé Beskrivelse af konsekvenserne for s politikområder af det vedtagne budget 2019 for ikke medtagne ændringsforslag.

Læs mere

UDVIKLINGSPROGRAM JYLLINGE BYMIDTE - ØKONOMINOTAT -

UDVIKLINGSPROGRAM JYLLINGE BYMIDTE - ØKONOMINOTAT - UDVIKLINGSPROGRAM JYLLINGE BYMIDTE - ØKONOMINOTAT - November 212 Realisering Udviklingsprogrammet udstikker en retning for de kommende mange års udvikling af Jyllinge Bymidte. Det er samtidigt en ramme

Læs mere

NOTAT. I forbindelse med Byrådets vedtagelse af budget 2017 blev følgende udvidelser af kapaciteten på dagtilbudsområdet besluttet:

NOTAT. I forbindelse med Byrådets vedtagelse af budget 2017 blev følgende udvidelser af kapaciteten på dagtilbudsområdet besluttet: SOLRØD KOMMUNE DIREKTIONEN NOTAT Emne: Kapacitetsudfordringer på dagtilbudsområdet Til: Dato: 13. april 2018 Sagsbeh.: AJ/BRMI/COH Sagsnr.: 1. Status I forbindelse med Byrådets vedtagelse af budget 2017

Læs mere

Anlægsbeskrivelser til vedtagne anlæg i budget 2010

Anlægsbeskrivelser til vedtagne anlæg i budget 2010 Anlægsbeskrivelser til vedtagne anlæg i budget 21 Anlægget vedrører: Eksisterende rådighedsbeløb til skolerenoveringsplanen. Udmøntning på konti: 3.22.1 Udgifter 16.921 3.765 3.765 3.765 Netto 16.921 3.765

Læs mere

Sagsnr.: 2016/ Dato: 1. november Regler for overførsel af mer- og mindreforbrug til efterfølgende regnskabsår

Sagsnr.: 2016/ Dato: 1. november Regler for overførsel af mer- og mindreforbrug til efterfølgende regnskabsår Notat Sagsnr.: 2016/0002042 Dato: 1. november 2016 Titel: Regler for overførsel af mer- og mindreforbrug til efterfølgende regnskabsår 1. Indledning I bestræbelserne på at sikre god økonomistyring og en

Læs mere

Notat om trafikale tiltag for realisering af Politik for Skanderborg Midtby

Notat om trafikale tiltag for realisering af Politik for Skanderborg Midtby Notat om trafikale tiltag for realisering af Politik for Skanderborg Midtby Som led i en realisering af Politik for Skanderborg Midtby, er der igangsat forprojektering af trafikomlægninger i midtbyen.

Læs mere

Indstilling. Bedre fysiske rammer for børn og unge i Tranbjerg. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Børn og Unge. Den 25.

Indstilling. Bedre fysiske rammer for børn og unge i Tranbjerg. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Børn og Unge. Den 25. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 25. april 2013 Aarhus Kommune Administrationsafdeling Børn og Unge 1. Resume Der mangler dagtilbudspladser i Tranbjerg. Samtidig er der på

Læs mere

NOTER TIL BEVILLINGSKONTROL, Primo 2018 (løbenr /18)

NOTER TIL BEVILLINGSKONTROL, Primo 2018 (løbenr /18) NOTER TIL BEVILLINGSKONTROL, Primo 2018 (løbenr. 33249/18) Note 1 Arbejdsmarkedspolitik, nettodrift (serviceudgifter) Flexjobpulje Flexjobpuljen overføres fra Socialpolitik. Beløbet udgør 15,365 mio. Forholdsvis

Læs mere

Orienteringsmøde om Budget 2019

Orienteringsmøde om Budget 2019 Orienteringsmøde om 2019 Den 24. oktober 2018 Dagsordenen for orienteringsmødet er følgende: 1. Velkomst ved Anne-Mette Ulstrup 2. Den overordnede økonomiske situation i Jammerbugt Kommune 3. aftalen for

Læs mere

Etablering af dagtilbud Havkærparken og Bøgeskovgård Aktivitetscenter

Etablering af dagtilbud Havkærparken og Bøgeskovgård Aktivitetscenter Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 25. februar 2016 Havkærparken og Bøgeskovgård 1. Resume Ombygningen af dagtilbuddet Havkærparken i Tilst samt ombygningen

Læs mere

Generelle bemærkninger

Generelle bemærkninger Indledning Budget 2009 er vedtaget på Kommunalbestyrelsens møde den 8. oktober 2008. Budgettet baserer sig på en budgetaftale, som omfatter alle kommunalbestyrelsens partier på nær Socialistisk Folkeparti.

Læs mere

9. Skole- og uddannelsesudvalget

9. Skole- og uddannelsesudvalget 9. Skole- og uddannelsesudvalget Anlæg Skattefinansieret anlæg 9. Skole- og uddannelsesudvalget Skattefinansieret anlæg Blicherskolen skoleudviklingsplan 2016... 3 Østervangsskolen skoleudviklingsplan

Læs mere

Vejen kommune BEVILLINGSOVERSIGT ANLÆG 2015 1

Vejen kommune BEVILLINGSOVERSIGT ANLÆG 2015 1 Vejen kommune BEVILLINGSOVERSIGT ANLÆG 2015 1 10 Udvalget for Teknik og miljø T1 U 64.761 37.614 50.713 23.279 T1 I 12.622 12.622 12.622 12.622 00 Byudvikling, bolig og F1 U 12.822 12.622 12.622 12.622

Læs mere

Godkendelse af aktuel status Borgmesterens Forvaltning. Tillægsbevilling

Godkendelse af aktuel status Borgmesterens Forvaltning. Tillægsbevilling Punkt 3. Godkendelse af aktuel status 2018 - Borgmesterens Forvaltning. Tillægsbevilling 2018-069312 Borgmesterens Forvaltning indstiller, at byrådet godkender, at der til sektor Administration, gives

Læs mere

Ejendomsstrategi og anlægsstyring. ØDF kreds syd og midt 30. marts 2017

Ejendomsstrategi og anlægsstyring. ØDF kreds syd og midt 30. marts 2017 Ejendomsstrategi og anlægsstyring ØDF kreds syd og midt 30. marts 2017 1 Ejendomsstrategi og anlægsstyring Kommunernes anlægs- og ejendomsudgifter - to vigtige perspektiver for økonomifunktionen: - Eksisterende

Læs mere

Vejen kommune BEVILLINGSOVERSIGT ANLÆG

Vejen kommune BEVILLINGSOVERSIGT ANLÆG Vejen kommune BEVILLINGSOVERSIGT ANLÆG 2017 251 10 Udvalget for teknik og miljø T1 U 58.688 44.185 26.578 23.006 T1 I 16.583 19.030 19.030 13.030 00 Byudvikling, bolig og F1 U 20.530 20.530 13.030 13.030

Læs mere

2. Børne- og skoleudvalget

2. Børne- og skoleudvalget 2. Børne- og skoleudvalget Skattefinansieret anlæg Udbygninger af folkeskoler, ramme... 1 Tirsdalens skole... 3 Søndermarkskolen... 4 Hornbæk skole... 5 Havndal skole... 6 Assentoft skole... 7 Blicherskolen...

Læs mere

Anlægsprojekter afsat i Budget 2016

Anlægsprojekter afsat i Budget 2016 Anlægsprojekter afsat i Budget 2016 I det efterfølgende fremgår anlægsprojekter, hvortil der er afsat budgetbeløb i det vedtagne budget for 2016. Når et anlægsprojekt skal igangsættes, skal der fremsendes

Læs mere

SENIORPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2015

SENIORPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2015 Indledning Området administreres af Seniorudvalget. Området omfatter pleje og omsorg for ældre og handicappede, forebyggende indsats for ældre og handicappede, plejehjem, inkontinenshjælpemidler samt hjælpemidler

Læs mere

Indledning. Med denne budgetaftale viderefører Byrådet intentionerne bag den tidligere kommunalbestyrelses økonomiske politik.

Indledning. Med denne budgetaftale viderefører Byrådet intentionerne bag den tidligere kommunalbestyrelses økonomiske politik. Indledning Med denne budgetaftale viderefører Byrådet intentionerne bag den tidligere kommunalbestyrelses økonomiske politik. De underskrivende partier er enige om vigtigheden af, at målene bag genopretningsplanen,

Læs mere

Vedtaget anlægsbudget incl. perspektivperioden

Vedtaget anlægsbudget incl. perspektivperioden ØKONOMIUDVALGET i 2014-priser i 2014-priser i 2014-priser i 2014-priser i 2014-priser Ventilation på Rådhuset, Holstebro 15.500 005572 Reservation af forkøbsret, areal på Thorsminde Havn 97 ØKONOMIUDVALGET

Læs mere

Mio. kr. Oprindeligt budget 3.800,1 Forventet regnskab 3.743,8 Underskridelse -56,3

Mio. kr. Oprindeligt budget 3.800,1 Forventet regnskab 3.743,8 Underskridelse -56,3 Vedrørende: Notat - budgetopfølgning og forventet regnskab pr. 30. juni 2013 Sagsnavn: Budgetopfølgning 2013 Sagsnummer: 00.30.14-S00-1-12 Skrevet af: Susanne Risager Clausen E-mail: susanne.clausen@randers.dk

Læs mere

NOTER TIL BEVILLINGSKONTROL, Ultimo 2015 (løbenr /15)

NOTER TIL BEVILLINGSKONTROL, Ultimo 2015 (løbenr /15) NOTER TIL BEVILLINGSKONTROL, Ultimo 2015 (løbenr. 195322/15) Note 1 Socialpolitik, nettodrift (serviceudgifter) Den kommunale særtilskudspulje. Der foreslås overført midler fra den kommunale særtilskudspulje

Læs mere

Anlægspolitikken. Godkendt i Byrådet den [skriv dato]

Anlægspolitikken. Godkendt i Byrådet den [skriv dato] l Anlægspolitikken 1 Godkendt i Byrådet den [skriv dato] Forord Fredensborg Kommune skal være en kommune i fortsat udvikling, og hvor eksisterende kvaliteter fastholdes. Det forudsætter en robust økonomi,

Læs mere

Projektskema for anlæg

Projektskema for anlæg Nr. 1 ANLÆG Projektnavn: Jordpulje - Boligformål Aftaleholder: Fagsekretariatet Teknik Kategori: Jordpuljen Indsatsområde: Fagudvalg: Økonomiudvalg Funktion: 00.22.02 Adm. prioritering: Fagudvalgs prioritering:

Læs mere

Halsnæs Kommune. Plejecentret Halsnæs. Indstillingsnotat

Halsnæs Kommune. Plejecentret Halsnæs. Indstillingsnotat Halsnæs Kommune Plejecentret Halsnæs Indstillingsnotat Dato 06.10.10 Side: 2 af 10 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Resumé... 3 2. Baggrund og forudsætninger... 3 3. Planforhold... 4 4. Indhold og funktion... 4

Læs mere

Dispensations ansøgninger:

Dispensations ansøgninger: Dispensations ansøgninger: Center for Ældre Konto 5, forventer i 2015 nedenstående resultat: Drift Indenfor selvforvaltning Fælles 20 mio. kr. Indenfor selvforvaltning Virksomheder 1,6 mio. kr. Udenfor

Læs mere

Notat. Trafik planlægning. Fremkommelighedspuljeansøgning, Trafikstyrelsen

Notat. Trafik planlægning. Fremkommelighedspuljeansøgning, Trafikstyrelsen Notat Fremkommelighedspuljeansøgning, Trafikstyrelsen Projektbeskrivelse for forprojekt på Flintholm Station. Ansøgning til fremkommelighedspuljen. Projekttitel Bynet 2018 - "forprojekt til forbedring

Læs mere

NOTAT: Forberedelse af mulige budgetforbedringer på Plan- og Teknikudvalgets område

NOTAT: Forberedelse af mulige budgetforbedringer på Plan- og Teknikudvalgets område Sagsnr. 286217 Brevid. 2486696 NOTAT: Forberedelse af mulige budgetforbedringer på Plan- og Teknikudvalgets område 16. januar 2017 Baggrund og formål Af tillægsaftale til budgetforliget for 2017 fremgår,

Læs mere

Resumé af byggeprogram vedr. Om og nybygning af Østruplund samt bæredygtighedsvurdering

Resumé af byggeprogram vedr. Om og nybygning af Østruplund samt bæredygtighedsvurdering Resumé af byggeprogram vedr. Om og nybygning af Østruplund samt bæredygtighedsvurdering Senest ajourført den 28. juli 2010 RESUMÉ AF BYGGEPROGRAM 1. GENEREL BESKRIVELSE Indledning Nærværende notat er et

Læs mere