Rapport marts falke i vinters og aktivitet på Stevns og Møn. Så nærmer ynglesæsonen for vandrefalk sig.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rapport marts falke i vinters og aktivitet på Stevns og Møn. Så nærmer ynglesæsonen for vandrefalk sig."

Transkript

1 Rapport marts falke i vinters og aktivitet på Stevns og Møn Så nærmer ynglesæsonen for vandrefalk sig. I vinterperioden har der været mange observationer af vandrefalke og mulige par. Ved Radisson-hotellet i København er hunfalken set ganske tæt ved redekassen, og falke er observeret i Valby. I Møn-området har en adult hun opholdt sig fast ved sukkerfabrikken i Stege, og en mulig bornholmsk ungfugl fra 2010 er aflæst via foto på Bogø. Her omkring 1. marts er der par på Stevns og Møns Klint. På Stevns har hanfalken været inde og skrabe i underlaget på en hylde, og på Møns Klint har hunnen to gange på en formiddag lagt bytte i depot, antagelig efter at hannen har afleveret byttet til hende. Det er i mine observationer det tidligste eksempel på deponering, idet en usikker byttedeponering fra 2009 er fra 12. marts. Der er altså ved at blive gjort klar til ynglesæsonen på disse to lokaliteter. Så må vi afvente, hvad der sker på Bornholm og se, om der skulle dukke nye ynglepar op på andre lokaliteter i Vandrefalke-han på rede 20. april Hun i huleåbning. Foto: Niels Peter Andreasen

2 Sidste nyt om 2011-sæsonen I 2011 blev der fundet en død 3-4 uger gammel falkeunge på stranden neden for Maglevandspynten på Møn, hvor det foretrukne ynglested gennem årene findes. Som afslutning på 2011-sæsonen kom resultatet på undersøgelsen af de døde unger i kuld nr. 2. Dødsårsagen blev af veterinærinstituttet bestemt til kronisk lungebetændelse forårsaget af infektion med luftvejsorm (formodentlig Cyathostoma spp.). Unge fundet død 27. juli Foto: Jesper Kristiansen 22. marts mangler der ynglepladser i Danmark I Danmark indløber der flere meddelelser om mulige ynglepar, men problemet er til stadighed manglen på oplagte ynglepladser, og der kan opstå interessekonflikter. Vi har i øjeblikket 4 ynglepar i Danmark (det 4. ynglested nævnes ikke her stedspecifikt). BORNHOLM På Bornholm, hvor falkeparret har vist interesse for et af stenbruddene, ser det ud til, at kommunale interesser i området kan forenes med hensynet til et ynglende par vandrefalke.

3 STEVNS På Stevns har falkeparret muligvis fundet en ny ynglelokalitet, der ligger så folk let kan kigge ned på redehylden. Ynglende vandrefalk er følsomme for færdsel over reden, men tåler den bedre, som på Møn, hvor færdsel langs strandkanten neden for redestedet forstyrrer minimalt. På Stevns må det overvejes i 2012-sæsonen, hvordan færdslen kan styres, så de ynglende falke ikke udsættes for stress og forstyrrelse. MØNS KLINT På Møns Klint er der ret meget halløj hos yngleparret, som ikke har valgt redested endnu. I en lang periode har hannen fløjet med 2 hunner, en adult såvel som en helt ung hun. Så sent som i dag sad parret i et træ, hvor de senere parrede sig, mens den anden hun kredsede omkring stedet. Ynglende vandrefalke på Møn den 22. marts Foto: Niels Peter Andreasen 10. april falkene ruger på livet løs MØNS KLINT Rugning på redestedet ved Storeklint startede antagelig marts, men der har været meget uro og i perioder op til 5 falke i området: 2 voksne hanner og 2 voksne hunner, samt en ung hun. Det sandsynlige ynglepar på redestedet er med stor sikkerhed hannen fra de to forrige sæsoner, og hunnen er vistnok den samme hun fra andet kuld sidste sæson. Men fortsat er der den anden voksne hun, som

4 både hannen og hunnen flyver sammen med ind imellem, og han er meget borte fra redeområdet, sidder næsten ikke på vagt, som ellers er normalt. Så sent som i dag parrede han sig med en af hunnerne, mens der er en anden hun inde på reden. STEVNS KLINT Parret er også i gang med rugning på det nye redested ikke så langt fra de forrige sæsoners sted. BORNHOLM Et falkepar holder fortsat til i stenbruddet ved Vang, og der er lavet aftale med myndighederne om skiltning for at give parret fred og ro. Samtidig er det også muligt, at et andet par holder til ved Slotslyngen, men vejret har ikke gjort det muligt at sejle ud og tjekke lokaliteten. ASSENS Et falkepar har i længere tid holdt til på en skorsten i byen, og med imponerende hurtighed har man fra kommunens side fået sat en kasse op på en nærliggende bygning, som dog er noget lavere end favoritstedet på skorstenen. Spændende at følge udviklingen. ANDRE FALKESTEDER Der er stadig stationære falke på Radisson-hotellet, på sukkerfabrikken i Stege og havnen i Vordingborg, men endnu ikke afklaring om en alternativ kasse til falke på Mønbroen, mens der skal være broarbejde.

5 Kredsende hanfalk over sit territorie, 23. marts Foto: Niels Peter Andreasen 15. april - Spændende nyt fra falke-fronten BORNHOLM Der er nu endeligt registreret 2 ynglepar på Bornholm: 1 par på det "gamle" redested ved Slotslyngen, og det nye par i stenbruddet ved Vang, hvor der nu er sat skilte op med anmodning om at holde afstand til falkeparret. MØN Senest denne søndag har jeg brugt tid i den sydlige del af Møns Klint på grund af de mange forvirrende observationer af andre falke. Lidt i kl. 13 hørtes en hunfalks kontaktkald til mage, og lidt senere kom en han med bytte, som hun fik overleveret på en græstue. Senere fløj hun hen i et træ, og hannen kredsede, hvorefter han parrede sig med hende. Hun er tydeligt en anden end ynglehunnen på Storeklint, man det er sværere at fastslå, om hannen er den samme. Der er tidligere observeret 2 forskellige hanner i klinteområdet. Nu drejer det sig om at undersøge, om der er fast redehylde for dette par. Så vi må se, hvad det udvikler sig til. ANDRE FALKESTEDER Ved kassen på Skærbækværket uden for Kolding har et par tilsyneladende etableret sig. Der er observeret parring på stedet og falk på besøg i kassen, så det tegner lovende. 16. april - flere ynglende falke BORNHOLM Der er et 3. par på Bornholm. På lokaliteten Stubbeløkken, et stenbrud i nærheden af Rønne, har et par holdt til en måneds tid, men ikke lagt sig endnu. Da der arbejdes i bruddet, forhandles der nu med selskabet om mulighed for at give falkene fred og ro. Endvidere ser det ud til, at parret ved Vang har danske ringe på (rød og metal), altså falke fra MØN Møns Klint i dag: han og hun holdt igen til i det nye område ved Gråryg. Hannen sad det meste af tiden som vagt, hunnen forsvandt bag klintevæggen. Der er tilsyneladende 2-3 meget velegnede redehylder. Hun og han ved Storeklint skiftede regelmæssigt på redehylden. Vi må observere ved lokaliteterne samtidig de næste dage for at se, om det er samme han med 2 hunner. Så vidt jeg kan følge med, ser situationen så i øjeblikket sådan ud mht. årets yngleaktivitet: YNGLEAKTIVITET OVERSIGT Stevns Klint, Mandehoved: 1 par i rugning fra slutningen af marts.

6 Møns Klint, Storeklint: 1 par i rugning fra slutningen af marts. Møns Klint, Gråryg: 1 par (muligvis samme han) i parring og bytteoverlevering fra han til hun. Bornholm, Slotslyngen: 1 par i rugning fra slutningen af marts. Bornholm, Vang stenbrud: 1 par i rugning fra slutningen af marts. Bornholm, Stubbeløkken: 1 par på lokaliteten en måned. Kolding, Skærbækværket: 1 par i parring og ophold i kassen. USIKRE PAR / ENKELTFUGLE I 2012 Kassen på Radisson-hotellet i København med fortsat observation af falk uden tegn på yngel. Stege Sukkerfabrik, Møn, en hun har opholdt sig på silo hele vinterperioden og siddet på kassen. Ørslev, Sydsjælland, kasse opsat, enkelt observation af vandrefalk tidligere i foråret. Kassen på Mønbroen er afspærret på grund af broarbejde. Assens, kasse opsat i år, falkeparret er tilsyneladende trukket væk nu. Kasser i Borre (Møn), Esbjerg, Åbenrå, Vejle, Horsens og Ålborg har ikke meldt om falke ved kasserne. Vadehavet, et par er tidligere set i noget, der tyder på territorieflyvning, ingen melding fra april. Storebæltsbroen, et par har antagelig overvintret, ingen melding fra april. Mht. kassen på Øresundsbroen på Sverigessiden er ikke meldt observationer i år.

7 Hanfalk sidder vagt ved lokaliteten "Gråryg" på Møn, 16. april Foto: Niels Peter Andreasen 29. april Stevns Klint Går antagelig efter planen, så æggene forventes at klække inden for den næste uge. Møns Klint Rugeparret på Storeklint skiftes regelmæssigt på redehylden, så vi venter spændt på, hvornår forældrene begynder at tage bytte med ind i hulen som tegn på klækkede æg og unger, der skal fodres. Parret ved Store Stejlebjerg er fortsat meget stedfaste, og hannen havde en imponerende opvisning i territorieflyvning forleden. Både han og hun jog under stor alarm en 2K hunfalk ud af området den 28.4., men der er ikke tegn på, at hunnen har lagt sig. Bornholm Ved Mulekleven og Vang stenbrud går det tilsyneladende også efter planen, men ingen tegn på, at æggene er klækket.

8 Ved Stubbeløkken holder parret fortsat til, men hunnen har ikke lagt sig. Skærbækværket Der er ikke nye observationer, der fortæller, om hunnen har lagt sig. Mønbroen Et par holder til ved broen, og ifølge en af observatørerne ser det ud til, at falkene er udparret og søger efter redemuligheder. Kommunen er kontaktet for at få redekassen åbnet, selv om det kan betyde forstyrrelse fra det planlagte broarbejde, som dog fortsat ikke er kommet i gang. Det betyder også, at falkene er blevet forhindret i at yngle i kassen i to år, selv om Vejdirektoratet ikke er kommet i gang med broarbejdet. Hvis redekassen fortsat skal spærres til , må der findes en løsning og alternative kasseopsætninger. Eller broarbejdet må foregå fra 1. juli - 1. januar, hvor yngelfuglene ikke forstyrres. Så alt i alt betyder det i øjeblikket 8 stedfaste par i Danmark. Hanfalk i par nr. 2 i territorieflyvning den 27. april 2012 Foto: Niels Peter Andreasen 4. maj - der er et 3. par på Møn Nyhederne vil ingen ende tage denne sæson!

9 Der er nu også et 3. vandrefalkepar på Møns Klint i år. Stevns Klint Parret på Stevns har nu unger, antagelig klækket de sidste dage i april. Men der er store problemer igen i år med fuglefotografer, der lægger sig ud over redestedet. Der sættes nu ekstra spærring op af den kommunale naturforvaltning. Bornholm Parret på Mulekleven har mindst 2 unger, antagelig klækket omkring 1. maj. Parret i Vang stenbrud har unge(r), også sandsynlig klækning omkring 1. maj. Parret ved Stubbeløkken havde parring 7. april, men usikkert om det fører til æglægning og rugning. Møns Klint Parret på Storeklint har unger, antagelig klækket omkring 1. maj. Parret ved Gråryg holder fortsat fast til på lokaliteten. 2 parringer er observeret, og kraftig territoriehævdelse, bl.a. jagede begge mager en ung hunfalk ud over havet under stort skrigeri, men der er endnu ikke tegn på æglægning eller rugning. Et par i den nordlige del af klinten blev opdaget af en medarbejder for Nationalt Center for Miljø og Energi i Roskilde, Claus Nordstrøm, som observerede et par med yngleadfærd den 17. og 23. april. Jeg tog ruten langs kysten den 3. maj og så i løbet af 5-6 km kun en hanfalk stryge målbevidst langs kysten uden at vise tegn på tilholdssted. I morges startede jeg tidligt lang klinteranden, og efter halvanden time hørte jeg en vandrefalk varsle. Lidt senere fløj han og hun ud fra en mulig ynglehylde med varselslyde, og senere med skinangreb fra hunnen mod mit observationssted. Begge mager viste alle tegn på tydelig territoriehævdelse. Da det vil medføre store vanskeligheder med evt. afspærring og regelmæssig vagt, og da lokaliteten ikke er særlig meget besøgt, håber jeg, at falkene får lov at gennemføre et evt. yngleforløb i fred og ro og rimelig ubemærkethed. Mønbroen Jeg opholdt mig forleden på Kalvehave havn og observerede hanfalk, der fløj ind ved bropillerne lavt under vejbanen på en afsats ind mod Sjællandssiden. Lidt senere sås begge falke, inden de senere fløj ud på den modsatte side af broen. Vi har nu fået de kommunale myndigheder og Vejdirektoratet til at åbne for redekassen, men det er usikkert, om det giver yngleresultat denne sæson. Skærbækværket

10 Torben Hvass fortæller, at det tilsyneladende er hannen, der ligger i kassen om natten, og at byttefugle plukkes på flyvebrættet eller i nærheden, man at begge falke er lidt rigelig lang tid uden for kassen, så der nok ikke er æglægning eller rugning. Radisson Hotel På tur til København i anden anledning var jeg forbi lokaliteten på Radisson og så hunfalk på "navnebogstaverne". Efter oplysninger fra lokale observatører er der set parring på lokaliteten, men jeg har ikke hørt nyt på det seneste. Kassen er nok også for udsat, da der af og til observeres folk på tagterrassen, hvor kassen sidder. Den skulle nok have siddet nede på væggen. Hvis alle observationer holder stik, betyder det helt sensationelt 10 stedfaste par i indtil videre. Og de 4 foreløbig med unger. Hvem havde forestillet sig det for 10 år siden? Hunfalk ved Gråryg den 1. maj 2012 Foto: Niels Peter Andreasen 13. maj måske yngler vandrefalken i Jylland i 2012 Der er ikke afgørende nyheder fra ynglestederne, men antagelig en overraskende nyhed om sandsynlige ynglepar i Nordjylland. I forbindelse med et naturkunstprojekt ved Limfjorden var vi flere fuglekiggere, der observerede vandrefalk i området. Vi så i alt tre gange en falk i aktiv flugt langs kysten. Formodentlig hanfalk alle gange. Én gang slog falken efter en Tyrkerdue, og én gang hanfalk med bytte - Rødben eller Sortklire - i målrettet flugt til kystområdet.

11 Ved samtale med lokale ornitologer blev det oplyst, at de i 2009 havde observeret et falkepar med 3 udfløjne unger, og andre år udfløjne unge falke i juni og juli. Men de kendte ikke til nøjagtige ynglepladser. Jeg afsøgte nogle af broerne og kystskrænterne i løbet af ugen, og der er mange meget egnede lokaliteter med højder, der nemt måler sig med Stevns, Bornholm og den tredje lokalitet på Møns Klint. På en af kystskrænterne var en perfekt redehule med ekskrementer i meters højde, men ved to besøg så jeg ikke falk på stedet (se billede). De lokale ornitologer vil nu prøve at følge det op i juni måned. Foto: Niels Peter Andreasen 20. maj - han nr. 2 på Møn har fået aflæst sin ring Det er lykkedes at aflæse ringen på hannen i par nr. 2 på Møns Klint. Det viser sig at være en god bekendt: Den yngste han i 4-kuldet fra Mærket HK med hvid skrift på sort ring venstre fod. Det første år med ringmærkning, født på Forchammers Pynt, yngste han i et kuld på 4. Dvs. 3 år gammel denne sæson. Hannen bærer også Zoologisk Museums metalring på højre fod. HK gjorde sig bemærket ved trods sin mindre størrelse, og senere klækning, at mase sig frem foran broderen og de to søstre, når der blev fodret. Han var også den første til at klatre uden for redestedet, og begive sig ud på sin første flyvetur. Hele hans aktive opførsel gjorde, at bogstaverne HK blandt tilskuerne

12 blev omsat til "Hans Kurt". Og nu sidder han altså med sin egen mage på Møns Klint 3 år senere. En god historie! Hun med bytte den 19. maj Fotograf: Steen Jensen Ellers er der ikke de helt store nyheder. På Møns Klint er det fortsat usikkert, om nr. 2-parret fører til æglægning og rugning, hvorimod par nr. 3 ser ud til at have en fast liggende hun på redehylden. Ungerne hos par nr.1 skal ringmærkes i den kommende uge, ligesom på Stevns og Bornholm. Lidt usædvanligt hos par nr.1 lå hannen i dag og kredsede med en Lærkefalk, en af de arter som både har grebet fat i vandrefalkens bytte under flugt, og selv har været bytte i redehulen på Sækkepiben. På Skærbækværket er både han og hun inde i kassen, men ikke klare tegn på æg eller rugning. 27. maj - ringmærkning af årets unger Ringmærkningen af sæsonens ungekuld er gennemført af Knud Falk og Søren Møller den maj på Stevns, Møn og Bornholm. Farveringene dette år er lilla med hvid skrift. På Stevns havde parret et kuld på 2 unger og et uklækket æg.

13 Stevns - unge i fældning til ungfugledragt. Fotograf: Knud Falk På Stevns var der ved årets mærkning 2 unger og et ikke klækket æg. På Møn ved Storeklint var der 3 unger, der næsten lå uden for rækkevidde inde i den dybe hule, og på trods af den meget stejle skråning på bagsiden gennemførtes mærkningen uden problemer.

14 Unge mærket på Møn 24. maj 2012 af Knud Falk. Fotograf: Mads Brinck Lillelund

15 På begge lokaliteter gik aktionerne uden problemer, og begge redehylder var så dybe, at ungerne kun lige kunne nås. Den store forskel på lokaliteterne er helt klart, at redehylden på Møns Klint ligger meget svært tilgængelig, og giver noget vanskelige arbejdsforhold under mærkningen. Observatørerne neden for klinten noterede, at begge forældre var tilbage foran redestedet 10 minutter efter at Søren Møller var væk fra redestedet. Og tre kvarter efter aktionen var hunnen tilbage i redehulen, og de normale forhold genetableret. Køn bestemmes under ringmærkningen af Knud Falk. Fotograf: Mads Brinck Lillelund Par nr. 3 på Møns Klint har fortsat en hun i redehulen, og hun ser ud til at ligge meget konstant. Hannen i par nr. 2 er blevet aflæst, og det viser sig at være lillebror i et 4-kuld fra 2009, der hele tiden masede sig frem og var den første til at kravle uden for redestedet og flyve op på klinteranden. Folk døbte ham "Hans Kurt" ud fra bogstaverne HK på den mørke ring. På Bornholm havde parret på Slotslyngen 4 unger i kuldet, og i stenbruddet i Vang var der 1 unge, så indtil videre er der ringmærket 10 danske falkeunger. Måske kan der komme endnu et kuld fra et af de andre par. På Skærbækværket ser det ud til, at han og hun skiftes i kassen, og at de tager bytte med helt hen på platformen foran redehullet. Det kunne godt tyde på æg eller unger i kassen, men det kræver lidt flere observationer.

16 Der observeres fortsat han- og hunfalk ved Mønbroen, men selv om kassen nu igen er blevet åbnet, er det nok for sent denne sæson. Der er ikke kommet meldinger om observationer fra Radisson på det seneste. Og endelig venter vi på nyheder fra observatører ved Limfjorden her i juni.

17 Hunfalken holder vagt tæt ved reden under årets ringmærkning 24. maj 2012 på Møn. Fotograf: Mads Brinck Lillelund 2. juni - der er unger hos par nr. 3 på Møn Så er der et 5. kuld unger denne sæson. Jeg ventede i dag i "baglandet" på ynglelokaliteten ved det 3. par på Møns Klint, til begge forældre var ude af området, så jeg ubemærket kunne se over i redehylden, hvor en unge bevægede sig. Den var tilsyneladende et par uger gammel, men det var vanskeligt at se, om der var mere end en unge. Vi krydser fingre for, at falkene på den følsomme yngleplads ikke forstyrres, til ungen er flyveklar. 5. juni - ungerne hos par nr. 3 på Møn ringmærkes I dag blev ungerne hos det 3. vandrefalkepar på Møns Klint ringmærket. Der viste sig at være 2 unger hhv. 17 og 20 dage gamle. De er friske og sunde at se til. Selv om lokaliteten ser meget sårbar ud og virker let tilgængelig, var det alligevel med nogle vanskeligheder for Søren Møller at finde fodfæste, og ligeledes at komme op igen over den meget udhængende klinterand. Men alt gik fint, bortset fra noget løs jord i hovedet og ned ad nakken, og ungerne kan fortsætte deres tilværelse i den ret snævre hylde, til de kan flyve ud i verden.

18 Unge under ringmærkning fra par nr. 3 på Møn den 5. juni Fotograf: Niels Peter Andreasen Dette ynglepar har været en af sæsonens helt store positive overraskelser på en lokalitet, som ikke ret mange falkefolk ville have tænkt sig egnet for ynglende falke. Det fortæller måske også noget om det yngletryk, der nu findes hos de mange "løse" vandrefalke, man ser rundt om i landet, og man skal nok fremover kigge på lokaliteter, som man ellers ikke ville have tænkt sig for bare få år tilbage. 17. juni På Møns Klint har de unge vandrefalke i længere tid været parate til at flyve ud fra redestedet, men hver dag er det blevet ved tilløbene indtil i går morges, hvor den første forlod hulen. Senere fulgte de to andre efter, men indtil aften søgte ingen af dem tilbage til redestedet. To af ungfalkene tilbragte den første nat i kraftigt regnvejr på klinteskråningen, så det har været en barsk start, men i dag så de ud til at være OK. Det var en lidt speciel oplevelse i morges, da den ene ungfalk flaksede ned fra et træ foran Lars Henriksen på stien oppe på Storeklint. Og hele dagen har der været stor aktivitet med indblanding fra par nr.2, der flere gange har været inde i yngleområdet og har fløjet sammen med yngleparret eller er blevet fulgt til dørs. Vi har endnu til gode at se den første bytteoverlevering i luften fra forældrefalken til en af de unge. Vandrefalkeunge hviler på stien på Møn, 17. juni Fotograf: Niels Peter Andreasen 27. juni Så er falkenes ynglesæson så småt ved at være afsluttet. Antagelig er årets 5 ungekuld nu på vej ud i verden på dette tidspunkt, 5 ungfalke fra Bornholm, 5 fra Møn og 2 fra Stevns. Det seneste og sidste ungekuld fra

19 det 3. par på Møns Klint var på vingerne i dag, men bliver som flere af de andre fodret et stykke tid af forældrene, inden de kan jage og skaffe sig mad på egen hånd. De øvrige 5-7 stedfaste par har efter mine oplysninger ikke lagt sig på æg i år, men som det er tilfældet for tidligere par afprøver de sikkert det mulige fremtidige ynglested, inden det fører til æg og unger på et tidspunkt. Det spændende er, om der kommer oplysninger fra Limfjordsområdet, og om der som de foregående 2-3 sæsoner ses ungfalke og gamle sammen her i juli-august, hvilket indikerer lokale ynglepar. Men under alle omstændigheder er det en overraskende succesfuld sæson for Vandrefalken i Danmark med mindst 10 stedfaste par, hvoraf de 5 med udfløjne unger. Vi kan kun have store forventninger til sæson 2013, især med planlagte nye opsætninger af falkekasser på egnede lokaliteter. Bytteaflevering i luften på Møn i juni Fotograf: Jan Skriver 30. juni - måske 4 ynglepar på Møn i 2012

20 Hvad vi ikke troede muligt er måske tilfældet - et 4. falkepar på Møns Klint denne sæson! Jeg tog et sidste besøg langs den kyststrækning, jeg ikke har besøgt ud over et par af de lange vandringer i marts-april, hvor jeg blot så en hanfalk passere langs kysten. Men med opdagelsen af det 3. falkepar i år, har jeg hele tiden haft i tankerne at få tid til en vandring på denne strækning, som jeg så tog i morges. På strækningen ca. midt mellem parret på Storeklint, og par nr.3, med 3-5 km til hver side, sad en stor hunfalk med bytte og åd. Hun er påfaldende stor og kraftig, og med en hovetegning meget anderledes end hunnerne i de 3 andre par. Hun har en lang krum skægstribe, der spidser til forneden. Senere kom hannen, som i forhold til hende er påfaldende lille, med en markant lys pande, og et afgrænset lyst øverste brystparti mod den mørkere stribning ned over bugen. Han satte sig kort tid med kontaktlyde "tjok-tjok" på en græshylde, fløj ud igen kort efter, og havde tilsyneladende ikke ring på foden. Senere fløj hun med restbytte lidt længere hen, hvor han sad sammen med en ung udfløjen falk, som hun afleverede retsbytte til. Senere fløj ungfalken efter hannen tilbage mod nord. Jeg kan ikke tænke mig, der er nogen forbindelse til de øvrige 3 par, som stadig er i deres territorier, og afstanden til de to nærmeste par er længere end mellem par 1 og 2. Jeg tror, det drejer sig om et nyt ynglepar med 1 udfløjen unge mere på klinten. Hunnen og hannen er afgjort forskellige fra de øvrige, vi har fulgt. Det bliver virkelig svært at holde styr på, hvis det er mønstret de kommende sæsoner. Strækningen fra par 2 til par 3 (de to yderste) er omkring km med vanskeligt passable kyststrækninger flere steder. Det er en klintesæson meget modsat sidste år med nedtur på nedtur. Det her er så den fjerde optur i år!

21 4. hun med bytte på Slotsgavlerne på Møn, 30. juni Fotograf: Niels Peter Andreasen 25. juli - ynglesæsonen 2012 er forbi Ynglesæson 2012 for vandrefalk er ved at udløbe. De udfløjne unge falke har allerede spredt sig sammen med enkelte af de voksne til andre lokaliteter, og er vanskelige eller tilfældige at observere. Det har været en forrygende sæson for vandrefalken som dansk ynglefugl med stedfaste falkepar, hvoraf 6 par har fået unger på vingerne. Det er næsten ikke til at vente på Hilsen Niels Peter

Vandrefalk (Falco p. peregrinus) i Danmark 2015

Vandrefalk (Falco p. peregrinus) i Danmark 2015 Vandrefalk (Falco p. peregrinus) i Danmark 2015 Niels Peter Andreasen artscaretaker for Vandrefalk i Danmark Rapporten afsluttet 15. august 2015 "Sodfarvet" falk, Enstedværket (foto Jesper Tofft) 21 lokaliteter

Læs mere

Rapport marts Stevns og Møn. Falkesæsonen er begyndt. Yngleparrene på Stevns og Møn har lagt sig.

Rapport marts Stevns og Møn. Falkesæsonen er begyndt. Yngleparrene på Stevns og Møn har lagt sig. Rapport 2011 25. marts 2011 - Stevns og Møn Falkesæsonen er begyndt. Yngleparrene på Stevns og Møn har lagt sig. På Stevns er det igen i år ved lokaliteten Mandehoved, og på Møn ved Sækkepiben. Begge steder

Læs mere

Ringmærkning og miljøundersøgelser af Vandrefalk i Danmark

Ringmærkning og miljøundersøgelser af Vandrefalk i Danmark Ringmærkning og miljøundersøgelser af Vandrefalk i Danmark Feltrapport 2011 Knud Falk & Søren Møller for Ringmærkningsafdelingen, Zoologisk Museum, Statens Naturhistoriske Museum Indhold 1. Baggrund...

Læs mere

Ringmærkning og miljøundersøgelser af Vandrefalk i Danmark

Ringmærkning og miljøundersøgelser af Vandrefalk i Danmark Ringmærkning og miljøundersøgelser af Vandrefalk i Danmark Feltrapport 2012 Knud Falk & Søren Møller for Ringmærkningscentralen, Zoologisk Museum, Statens Naturhistoriske Museum Indhold 1. Baggrund...

Læs mere

Rapport marts 30. marts 1. april

Rapport marts 30. marts 1. april Rapport 2010 22. marts Er kommet hjem fra årsmøde i Sverige om sæson 2009 i Sverige, Norge, Finland og Danmark. Den påbegyndte ringmærkning i Danmark blev hilst med stor glæde. Ringaflæsningerne i de andre

Læs mere

Ringmærkning og miljøundersøgelser af Vandrefalk i Danmark

Ringmærkning og miljøundersøgelser af Vandrefalk i Danmark Ringmærkning og miljøundersøgelser af Vandrefalk i Danmark Feltrapport 2013 Knud Falk & Søren Møller for Ringmærkningscentralen, Zoologisk Museum, Statens Naturhistoriske Museum Indhold 1. Baggrund...

Læs mere

Bestandsvurderinger for 2012 Projekt Fokuseret Fugleforvaltning Redigeret af Jørn Dyhrberg Larsen, Lærke Schmedegaard og Heidi Thomsen

Bestandsvurderinger for 2012 Projekt Fokuseret Fugleforvaltning Redigeret af Jørn Dyhrberg Larsen, Lærke Schmedegaard og Heidi Thomsen Bestandsvurderinger for 2012 Projekt Fokuseret Fugleforvaltning Redigeret af Jørn Dyhrberg Larsen, Lærke Schmedegaard og Heidi Thomsen Stor skallesluger Mergus merganser Af artscaretaker Jan Blichert-Hansen

Læs mere

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist 1 2 Natuglens liv Vi skulle hver for sig vælge en fugl, vi gerne vil skrive om. Dermed har jeg valgt at skrive om en natugle. Jeg finder dem meget interessante og vil gerne vide noget mere om dem, og da

Læs mere

NATUROVERVÅGNINGSRAPPORT NYORD ENGE 2004

NATUROVERVÅGNINGSRAPPORT NYORD ENGE 2004 NATUROVERVÅGNINGSRAPPORT NYORD ENGE 2004 for Storstrøms amt, Natur- og Plankontoret. Niels Peter Andreasen r~- 1. Tilsyn og optællinger: Nyord enge er besøgt regelmæssigt fra januar til oktober med hovedvægten

Læs mere

Ringmærkning og miljøundersøgelser af Vandrefalk i Danmark

Ringmærkning og miljøundersøgelser af Vandrefalk i Danmark Ringmærkning og miljøundersøgelser af Vandrefalk i Danmark Feltrapport 2009 Knud Falk & Søren Møller for Zoologisk Museum, Københavns Universitet Indhold 1. Formål... 2 2. Feltarbejde 2009... 2 3. Metoder

Læs mere

Projektet er financeres af amtet og kasserne er lavet af det beskyttet værksted Hybenhøj i Næstved.

Projektet er financeres af amtet og kasserne er lavet af det beskyttet værksted Hybenhøj i Næstved. Stor Skallesluger i DOF-Storstrøm. Projektet blev startet op i samarbejde med Landskabskontoret i Storstrøms amt, som i efteråret 1993 tog initiativ til opsætning af kasser i vores kystnære skove. Selve

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene er optalt ved en lang række besøg igennem ynglesæsonen. Der er fokuseret på de arealer der ejes af Tarup/Davinde I/S, men der er også foretaget optællinger

Læs mere

Ringmærkning og miljøundersøgelser af Vandrefalk i Danmark

Ringmærkning og miljøundersøgelser af Vandrefalk i Danmark Ringmærkning og miljøundersøgelser af Vandrefalk i Danmark Feltrapport 2009 Knud Falk & Søren Møller for Zoologisk Museum, Københavns Universitet Indhold 1. Formål... 2 2. Feltarbejde 2009... 2 3. Metoder

Læs mere

Havørne-parret på Tærø 2010.

Havørne-parret på Tærø 2010. Havørne-parret på Tærø 2010. Tekst og fotos: Jens Dithmarsen Igen i 2010 skete der noget drastisk ved havørnereden i fyrretræet på Skallehoved, idet reden styrtede ned onsdag den 12. maj i en kraftig blæst

Læs mere

Bestandsvurderinger for 2014 Projekt Fokuseret Fugleforvaltning

Bestandsvurderinger for 2014 Projekt Fokuseret Fugleforvaltning Bestandsvurderinger for 214 Projekt Fokuseret Fugleforvaltning Redigeret af Nathia Brandtberg og Jørn Dyhrberg Larsen Projekt Fokuseret Fugleforvaltning har til formål at stabilisere og øge bestanden for

Læs mere

Ynglefuglene på Tipperne 2014

Ynglefuglene på Tipperne 2014 Ynglefuglene på Tipperne 2014 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 27. august 2014 Ole Thorup og Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen Antal sider: 7 Redaktør:

Læs mere

Optællinger af ynglefugle i det danske Vadehav 2012

Optællinger af ynglefugle i det danske Vadehav 2012 Optællinger af ynglefugle i det danske Vadehav 2012 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 24. april 2013 Ole Thorup Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen

Læs mere

Tårnfalken. Maja Schjølin Afleveres 30/03 2007

Tårnfalken. Maja Schjølin Afleveres 30/03 2007 Tårnfalken Jeg har valgt at skrive om tårnfalken, fordi det er en spændende fugl, som både lever vildt og kan opdrættes til jagtbrug. 1 Falkearter: Falken er en rovfugl som findes i mange forskellige arter.

Læs mere

Rød Glente på Fyn 2015 Af Per Rasmussen

Rød Glente på Fyn 2015 Af Per Rasmussen Rød Glente på Fyn 2015 Af Per Rasmussen Rød Glente er nok den flotteste rovfugl i den danske fauna, og tilmed en art i fremgang. Arten findes kun i Europa, og vi har derfor en ekstra forpligtigelse til

Læs mere

I 2008 blev de første havørne ringmærket i Danmark som led i et internationalt ringmærkningsprojekt for havørne.

I 2008 blev de første havørne ringmærket i Danmark som led i et internationalt ringmærkningsprojekt for havørne. Ringmærkning af havørne-ungen på Tærø 2009. I 2008 blev de første havørne ringmærket i Danmark som led i et internationalt ringmærkningsprojekt for havørne. I år blev parret på Tærø udset til at få ringmærket

Læs mere

Rapportering af ynglefugle i DOFbasen Vejledning for artskoordinatorer og øvrige brugere af DOFbasen

Rapportering af ynglefugle i DOFbasen Vejledning for artskoordinatorer og øvrige brugere af DOFbasen Rapportering af ynglefugle i DOFbasen Vejledning for artskoordinatorer og øvrige brugere af DOFbasen I starten af 2009 blev en forbedret onlineversion af DOFbasen taget i brug. Der optræder nu følgende

Læs mere

Knopsvane. Knopsvane han i imponerepositur

Knopsvane. Knopsvane han i imponerepositur Knopsvane Knopsvane han i imponerepositur Videnskabeligt navn (Cygnus olor) Udbredelse: Knopsvanen er udbredt fra Irland i vest, gennem Vest og Mellemeuropa (indtil Alperne) til det vestlige Rusland, og

Læs mere

Rød Glente (Milvus milvus) i Danmark fra 2003 til 2008 Af Per Bomholt

Rød Glente (Milvus milvus) i Danmark fra 2003 til 2008 Af Per Bomholt Rød Glente (Milvus milvus) i Danmark fra 23 til 28 Af Per Bomholt Foto: Bente Holm-Petersen Marts 27 Den Røde Glente ynglede i 28 spredt i ung moræne landskaberne i Danmark. Bestanden andrager ca. 7 registrerede

Læs mere

Ynglefugle på Tipperne 2012

Ynglefugle på Tipperne 2012 Ynglefugle på Tipperne 2012 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 4. oktober 2012 Ole Thorup Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen Antal sider: 7 Redaktør:

Læs mere

Ynglefuglene på Tipperne 2015

Ynglefuglene på Tipperne 2015 Ynglefuglene på Tipperne 2015 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 10. september 2015 Ole Thorup 1 & Karsten Laursen 2 1 Amphi Consult 2 Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen

Læs mere

Havørneparret i Det Midtjyske Søhøjland Skrevet af Bo Ryge Sørensen. Publiceret 16. august 2015

Havørneparret i Det Midtjyske Søhøjland Skrevet af Bo Ryge Sørensen. Publiceret 16. august 2015 Havørneparret i Det Midtjyske Søhøjland Skrevet af Bo Ryge Sørensen. Publiceret 16. august 2015 For 6. år i træk er er en ny generation af havørne fløjet fra reden i Det Midtjyske Søhøjland. Gammel havørn

Læs mere

Ringmærkning og miljøundersøgelser af Vandrefalk i Danmark

Ringmærkning og miljøundersøgelser af Vandrefalk i Danmark Ringmærkning og miljøundersøgelser af Vandrefalk i Danmark Feltrapport 2010 Knud Falk & Søren Møller for Ringmærkningsafdelingen, Zoologisk Museum, Statens Naturhistoriske Museum Indhold 1. Formål... 2

Læs mere

Ringmærkning og miljøundersøgelser af Vandrefalk i Danmark Feltrapport 2014 Møller, Søren; Falk, Knud

Ringmærkning og miljøundersøgelser af Vandrefalk i Danmark Feltrapport 2014 Møller, Søren; Falk, Knud Ringmærkning og miljøundersøgelser af Vandrefalk i Danmark Feltrapport 2014 Møller, Søren; Falk, Knud Publication date: 2014 Document Version Pre-print (ofte en tidlig version) Citation for pulished version

Læs mere

Bilag 1: Præsentation af de måger, som du oftest vil støde på i byen. Sølvmåge

Bilag 1: Præsentation af de måger, som du oftest vil støde på i byen. Sølvmåge Bilag 1: Præsentation af de måger, som du oftest vil støde på i byen. Sølvmåge Med et vingefang på næsten halvanden meter er sølvmågen en af vores største måger. Den voksne sølvmåge er nem at kende med

Læs mere

Titel: Overvågning af isfugl Alcedo atthis som ynglefugl

Titel: Overvågning af isfugl Alcedo atthis som ynglefugl Titel: Overvågning af isfugl Alcedo atthis som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A167 Version: 1 Oprettet: 21.02.2017 Gyldig

Læs mere

Gul/blå ara. Beskrivelse:

Gul/blå ara. Beskrivelse: Gul/blå ara Den gul/blå ara er en af de største papegøjearter udover hyacint araen, panden er grøn, brystet er gult, og resten af fuglen er blå. Ansigtet er hvidt, med streger omkring øjnene, iris er grålig.

Læs mere

Ynglefugle på Tipperne 2013

Ynglefugle på Tipperne 2013 Ynglefugle på Tipperne 2013 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 12. november 2013 Ole Thorup & Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen Antal sider: 7 Redaktør:

Læs mere

Her er i korte træk skildret forløbet af episoden med falken sidste år.

Her er i korte træk skildret forløbet af episoden med falken sidste år. Tårnfalkene 2014 Af Knud Erik Sonne Her er i korte træk skildret forløbet af episoden med falken sidste år. 15. maj. Middag flakser en fugl rundt på græsset foran huset. En tårnfalk, viser det sig. Undersøger

Læs mere

GPS i kapflyvning årgang 2019 Ove Fuglsang Jensen

GPS i kapflyvning årgang 2019 Ove Fuglsang Jensen GPS i kapflyvning årgang 2019 Ove Fuglsang Jensen BrevdueNord.dk Side 1 Udfordringer med GPS-ringe Duer på kapflyvning med en GPS-ring kan give mange oplysninger om, hvad der sker ude på ruten på vej hjem

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2014

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2014 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2014 I lighed med de foregående år er det især vandfuglene og fuglearter der er tilknyttet grusgravssøerne der er optalt. I år er der i forbindelse med Dansk Ornitologisk

Læs mere

Rørhøg Circus aeruginosus Art Census-område undersøgelse for Stigsnæs, Sydvestsjælland 1992 til 2009

Rørhøg Circus aeruginosus Art Census-område undersøgelse for Stigsnæs, Sydvestsjælland 1992 til 2009 09-013 RØRHØG CIRCUS AERUGINOSUS MARSH HARRIER ROHRWEIHE Rørhøg Circus aeruginosus Art Census-område undersøgelse for Stigsnæs, Sydvestsjælland 1992 til 2009 af Benth Micho Møller Indledning. Census-undersøgelse

Læs mere

GRIBSKOVOMRÅDET YNGLEFUGLE 2018

GRIBSKOVOMRÅDET YNGLEFUGLE 2018 GRIBSKOVOMRÅDET YNGLEFUGLE 18 Natura -område nr. 133 Af Per Ekberg, Caretakeransvarlig for Gribskov Figur 1 Rivaliserende sortspætter. Foto Per Ekberg Indholdsfortegnelse Gribskovområdet... 3 Indledning...

Læs mere

Data for svaler og mursejler

Data for svaler og mursejler Svaler I Danmark yngler tre svalearter, bysvale (Delichon urbicum), digesvale (Riparia riparia) og landsvale (Hirundo rustica). Desuden ses årligt rødrygget svale (Ceropis dauruca) (Sydeuropa) og meget

Læs mere

NYHEDSBREV FRA BLÅVAND FUGLESTATION No. 3

NYHEDSBREV FRA BLÅVAND FUGLESTATION No. 3 Blåvand Fuglestation Dansk Ornitologisk Forening Fyrvej 81 6857 Blåvand Den 20. september 2015 NYHEDSBREV FRA BLÅVAND FUGLESTATION No. 3 JULI - AUGUST 2015 Tekst og foto: Henrik Knudsen Så er det atter

Læs mere

============================================================================

============================================================================ fødekasse, hvornår og hvordan ses det??? Indsendt af Edi Jensen - 2013/08/03 06:16 Jeg er meget nybegynder i Guppyopdræt. Jeg gik glip af første fødsel, hun fødte i fællestanken. Men da der stadig er mange

Læs mere

Læg jer ned i en rundkreds med ansigterne ind mod hinanden midt i græsset, og læs fortællingerne. Leg derefter legene.

Læg jer ned i en rundkreds med ansigterne ind mod hinanden midt i græsset, og læs fortællingerne. Leg derefter legene. Myre-liv Læg jer ned i en rundkreds med ansigterne ind mod hinanden midt i græsset, og læs fortællingerne. Leg derefter legene. 1. Fortælling: Ud med antennerne! Forestil jer.. Bag et gammelt egetræ ligger

Læs mere

Titel: Overvågning af hjejle Pluvialis apricaria som ynglefugl

Titel: Overvågning af hjejle Pluvialis apricaria som ynglefugl Titel: Overvågning af hjejle Pluvialis apricaria som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A133 Version: 2

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2015

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2015 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2015 Ynglesæsonen 2015 var præget af ret usædvanlig vejr, med kulde og megen regn i juni og juli. Hvilken påvirkning det har haft for ynglefuglene er ikke direkte blevet

Læs mere

STENBRONATUR. Byens måger. Yngleadfærd hos hættemåger og sølvmåger

STENBRONATUR. Byens måger. Yngleadfærd hos hættemåger og sølvmåger ktivitetsark 2 af 2 Side 1 af 5 yens måger Yngleadfærd hos hættemåger og sølvmåger Måger yngler i kolonier, og deres territorium er ofte begrænset til reden og dens nære omgivelser. et er en stor fordel

Læs mere

Titel: Overvågning af rød glente Milvus milvus som ynglefugl

Titel: Overvågning af rød glente Milvus milvus som ynglefugl Titel: Overvågning af rød glente Milvus milvus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A112 Version: 2 Oprettet: 20.02.2018

Læs mere

De store vingesus. - anvisninger på, hvordan vi kan fremme havørnebestanden i Danmark

De store vingesus. - anvisninger på, hvordan vi kan fremme havørnebestanden i Danmark De store vingesus - anvisninger på, hvordan vi kan fremme havørnebestanden i Danmark Flere havørne yngler i Danmark Havørnen er en majestætisk flyver. Som Europas største rovfugl og sidste led i fødekæden

Læs mere

Statistik for indtastninger af observationer og ynglepar 2012 (pr. 20. Januar 2013)

Statistik for indtastninger af observationer og ynglepar 2012 (pr. 20. Januar 2013) Ynglefugle-registreringer i DOFbasen et Columbusæg? De fleste fuglekiggere om ikke alle - er efterhånden godt bekendt med DOFbasen, som et unikt indsamlingsværktøj af data om forekomsten af de danske fugle.

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Lærkefalkereder i el-master. En skæbnefortælling fra Sundeved.

Lærkefalkereder i el-master. En skæbnefortælling fra Sundeved. Lærkefalkereder i el-master. En skæbnefortælling fra Sundeved. Af Jesper Tofft & Klaus Dichmann En dag sidst i juli 2005 kom en af os (JT) lidt tilfældigt til at kigge på en falk som sad i en elmast et

Læs mere

Helgoland i den Tyske Bugt

Helgoland i den Tyske Bugt Helgoland i den Tyske Bugt Tekst og fotos af Dieter Maaszen Helgoland med Lange Anne yderst mod vest Besøg øen om foråret - ved påsketiden - herefter er der frit slag for fuglefolk og fotografer og andet

Læs mere

Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) (vs.1.1: ) Fuglekonge. Fuglekonge, her i fyr, men det er granskoven der er den foretrukne habitat.

Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) (vs.1.1: ) Fuglekonge. Fuglekonge, her i fyr, men det er granskoven der er den foretrukne habitat. Fuglekonge Videnskabeligt navn: (Regulus regulus) Fuglekonge, her i fyr, men det er granskoven der er den foretrukne habitat Status Fuglekongen som er vor mindste fugl, er en almindelig ynglefugl, udbredt

Læs mere

Trækfuglespillet. Introduktion

Trækfuglespillet. Introduktion Trækfuglespillet Introduktion 1. Spille felter fordeles under åben himmel fx i v- eller s-formation. Ca. 1-2 meter mellem hver felt. 2. Hvert hold har en terning. Terningens øjne bestemmer hvor hurtigt

Læs mere

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne.

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Denne folder indeholder fem forslag til vandreture på Venø, hvoraf den ene også kan gennemføres

Læs mere

Morten Dürr SKADERNE. Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen

Morten Dürr SKADERNE. Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen Morten Dürr SKADERNE Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen Hvidt, sort og grønt Efter mor døde, ville far jage skaderne væk. Men sådan gik det ikke. Skaderne blev. Det var godt.

Læs mere

Titel: Overvågning af hedelærke Lullula arborea som ynglefugl

Titel: Overvågning af hedelærke Lullula arborea som ynglefugl Titel: Overvågning af hedelærke Lullula arborea som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A175 Version: 1 Oprettet: 14.02.2018

Læs mere

Her ligger jeg så og filosoferer over hvor heldig jeg egentlig var - det kunne være gået grueligt galt! Vi går i fare hvor vi går.

Her ligger jeg så og filosoferer over hvor heldig jeg egentlig var - det kunne være gået grueligt galt! Vi går i fare hvor vi går. Kære Klubkammerater I tirsdags (d. 22/2) skulle jeg ha' været til Kalundborg med en arbejdskollega og sætte noget køkkenbord op, men da det blev aflyst i sidste øjeblik fik jeg mulighed for at tage tidligt

Læs mere

Metoder. Dataindsamling og analyser

Metoder. Dataindsamling og analyser Metoder Dataindsamling og analyser Projektet startede 1. februar 2005 og blev endeligt afsluttet i foråret 2009. Således er der indsamlet og analyseret informationer fra 3 fulde ynglesæsoner. Endvidere

Læs mere

Titel: Overvågning af sydlig blåhals Luscinia svecica cyanecula som ynglefugl

Titel: Overvågning af sydlig blåhals Luscinia svecica cyanecula som ynglefugl Titel: Overvågning af sydlig blåhals Luscinia svecica cyanecula som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A177 Version: 1 Oprettet:

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Undersøgelse af flagermuskasser.

Undersøgelse af flagermuskasser. Undersøgelse af flagermuskasser. Tekst og fotos: Viggo Lind Naturskolen april 2010 I april 2009 blev der opsat 20 nye flagermuskasser i Tarup-Davinde området. Fem større flagermuskasser var blevet sat

Læs mere

Strandtudserne i Tarup-Davinde 2015 Tekst og fotos Viggo Lind

Strandtudserne i Tarup-Davinde 2015 Tekst og fotos Viggo Lind Strandtudserne i Tarup-Davinde 2015 Tekst og fotos Viggo Lind For 10 år siden regnede man med, at der var maks 170 lokaliteter for strandtudser fordelt over hele landet. Af dem var de 20 såkaldte indlandslokaliteter,

Læs mere

Ringmærkning og miljøundersøgelser af Vandrefalk i Danmark

Ringmærkning og miljøundersøgelser af Vandrefalk i Danmark Ringmærkning og miljøundersøgelser af Vandrefalk i Danmark Feltrapport 2010 Knud Falk & Søren Møller for Ringmærkningsafdelingen, Zoologisk Museum, Statens Naturhistoriske Museum Indhold 1. Formål... 2

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

Rørhøg Circus aeruginosus Art Census-område undersøgelse for Holsteinborg, Sydvestsjælland

Rørhøg Circus aeruginosus Art Census-område undersøgelse for Holsteinborg, Sydvestsjælland 09-020 RØRHØG CIRCUS AERUGINOSUS MARSH HARRIER ROHRWEIHE Rørhøg Circus aeruginosus Art Census-område undersøgelse for Holsteinborg, Sydvestsjælland Af Benth Micho Møller Indledning. Census-undersøgelse

Læs mere

Klitsyn i Hjørring Kommune 2015

Klitsyn i Hjørring Kommune 2015 Vendsyssel J.nr. NST-4129-000-00001 Ref. ckjae 10. juli 2015 Klitsyn i Hjørring Kommune 2015 Mårup Kirke, d. 12. maj kl. 9.00 (Lokalnr. 350024) Repræsentant fra grundejerforeningen Strandgården Repræsentant

Læs mere

Tekst & foto: Bifrost

Tekst & foto: Bifrost Tekst & foto: Bifrost Vi ville prøve at gentage turen til Polen helt op til Stettin, der hvor man tager mast af for at sejle ad floden op mod Berlin. Da vi i 1998 skulle ind i Polsk farvand sejlede man

Læs mere

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2010

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2010 Overvågning af padder Silkeborg kommune 2010 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune Teknik og Miljø Natur og Miljø Overvågning af padder, Silkeborg kommune, 2010 Udarbejdet af AQUA CONSULT for

Læs mere

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet,

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, der anviste vejen. Siden så vi dem aldrig mere. 8 9 Dagen

Læs mere

2. december - søndag (3-4år)

2. december - søndag (3-4år) 2. december - søndag (3-4år) vise, at han kan bruge et kort. Hjælp Knud Nis med at finde vej gennem labyrinten. Knud Nis går igennem labyrinten og kommer ud i børnenes verden. 2. december - søndag (4-5år)

Læs mere

Titel: Overvågning af hvepsevåge Pernis apivorus som ynglefugl

Titel: Overvågning af hvepsevåge Pernis apivorus som ynglefugl Titel: Overvågning af hvepsevåge Pernis apivorus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A111 Version: 1 Oprettet: 15.03.2018

Læs mere

Brevduens avlscyklus

Brevduens avlscyklus Brevduens avlscyklus Af Marc Verheecke - Martin Degrave Oversættelse/foto Ove Fuglsang Jensen BrevdueNord.dk Side 1 Denne artikel er stillet til rådighed af: http://www.pipa.be/ Dannelsen af ægget. En

Læs mere

gyldendal.dk - twitter.com/gyldendal - forlagetgyldendal youtube.com - facebook forlagetgyldendal

gyldendal.dk - twitter.com/gyldendal - forlagetgyldendal youtube.com - facebook forlagetgyldendal INDLeDNING DE DANSKE FUGLE er først og fremmest en billedbog - med fotos af alle de arter, man kan opleve her i landet. Er man interesseret i fugle, kan man selv se dem, hvis man er tålmodig og for de

Læs mere

Ynglefugle på Hirsholmene i 2008

Ynglefugle på Hirsholmene i 2008 Ynglefugle på Hirsholmene i 2008 Skov- og Naturstyrelsen, Vendsyssel Juni 2009 Af Bjarke Huus Jensen 1, Jens Gregersen 2, Kjeld Tommy Pedersen 3 & Thomas Bregnballe 4 1 Skov- og Naturstyrelsen, Vendsyssel,

Læs mere

Titel: Overvågning af tinksmed Tringa glareola som ynglefugl

Titel: Overvågning af tinksmed Tringa glareola som ynglefugl Titel: Overvågning af tinksmed Tringa glareola som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A139 Version: 2 Oprettet:

Læs mere

Feltkendetegn for klirer

Feltkendetegn for klirer Feltkendetegn for klirer Sommersæson er også vadefuglesæson, mange vadefuglearter yngler nor for Danmark, ja mange helt oppe i eller tæt på Arktis. Der har de en meget kort ynglesæson, og nogle er ikke

Læs mere

============================================================================

============================================================================ Mistet malleæg Indsendt af Edi Jensen (Medlem) - 2015/04/16 17:43 Til Vejle fik jeg nogle store flotte maller af Heidi. Og jeg har ventet meget tålmodigt på at der skulle komme unger. De sidste par dage

Læs mere

Ballerup Cykelmotion havde et stærkt hold på Korsika i uge 25 2015

Ballerup Cykelmotion havde et stærkt hold på Korsika i uge 25 2015 Ballerup Cykelmotion havde et stærkt hold på Korsika i uge 25 2015 Inspireret af Tour de France s start på Korsika i 2012 havde 6 ryttere fra Ballerup Cykelmotion tilmeldt sig Dan Frost cykelrejers tur

Læs mere

Titel: Overvågning af natravn Caprimulgus europaeus som ynglefugl

Titel: Overvågning af natravn Caprimulgus europaeus som ynglefugl Titel: Overvågning af natravn Caprimulgus europaeus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A166 Version: 1 Oprettet: 26.02.2017

Læs mere

Titel: Overvågning af vandrefalk Falco peregrinus som ynglefugl

Titel: Overvågning af vandrefalk Falco peregrinus som ynglefugl Titel: Overvågning af vandrefalk Falco peregrinus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stefan Pihl, Thomas Eske Holm, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger

Læs mere

- bag rattet. Sikker Senior

- bag rattet. Sikker Senior Sikker senior - bag rattet Side 1 Sikker bag rattet Bare fordi du er kommet lidt op i årene, har du ikke nødvendigvis problemer som bilist. Men det kan være rart at vide, hvad du kan gøre for at forebygge

Læs mere

Vadehavet 9. maj 2010 med foreksursion d. 4. maj 2010

Vadehavet 9. maj 2010 med foreksursion d. 4. maj 2010 Vadehavet 9. maj 2010 med foreksursion d. 4. maj 2010 Tekst og foto: Per G. Henriksen Her et referat fra en noget usædvanlig ØBF-tur. Jørgen Mørup Jørgensen havde nemlig været så venlig, at tilbyde ØBF-medlemmer

Læs mere

Historie. Havnsø mølle. Mølleren jagede englænderne på flugt

Historie. Havnsø mølle. Mølleren jagede englænderne på flugt Historie Næsten midt mellem Holbæk og Kalundborg ligger den lille havneby Havnsø i bunden af Nekselø bugten. Stedet har formentlig sin oprindelse tilbage i 1300-tallet og har lige fra starten fungeret

Læs mere

Sikker senior - bag rattet

Sikker senior - bag rattet Sikker senior - bag rattet Side 1 Side 2 Sikker bag rattet Bare fordi du er kommet lidt op i årene, har du ikke nødvendigvis problemer som bilist. Men det kan være rart at vide, hvad du kan gøre for at

Læs mere

Hvad er min rolle som kvadratansvarlig?

Hvad er min rolle som kvadratansvarlig? Hvad er min rolle som kvadratansvarlig? Som kvadratansvarlig skal du: sikre og koordinere, at kvadratet bliver dækket tilstrækkeligt mht. alle arter, at der gennemføres tre TimeTælleTure, samt at der sker

Læs mere

VÆGTDATA PÅ EDDERFUGLE 2009/2010

VÆGTDATA PÅ EDDERFUGLE 2009/2010 FAGRAPPORT Oktober 2011... VÆGTDATA PÅ EDDERFUGLE 2009/2010 Kolofon Forfatter: Claus Lind Christensen Foto: Claus Lind Christensen Udgivelsesår: 2011 Redaktion: Afdelingschef Niels Søndergaard, Uddannelses-

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA Titel på øvelse: Frastødte magneter Deltagere: alle 1. Alle går rundt imellem hinanden i rummet. Husk at fylde hele rummet ud. 2. Man udvælger en person i sine tanker,

Læs mere

Efterårstræk på Stevns

Efterårstræk på Stevns Efterårstræk på Stevns Af Tim Andersen De fleste forbinder et efterårstræksted for landfugle med vest- og sydvendte pynter. At det ikke altid behøver at være sådan, er Stevns Klint et eksempel på. Her

Læs mere

Reersø november 2017

Reersø november 2017 Reersø 3.-5. november 2017 Årets sidste (weekend)tur Skal campingåret da allerede være slut? Kalenderen snyder næppe, og et kig ud ad vinduet bekræfter, at sommeren definitivt er forbi. November står foran

Læs mere

FAKTA ARK. Én svale gør ingen sommer men den gør hvad den kan

FAKTA ARK. Én svale gør ingen sommer men den gør hvad den kan FAKTA ARK Én svale gør ingen sommer men den gør hvad den kan Lang og farlig rejse Svalerne er indbegrebet af den danske sommer og deres ankomst i april varsler sommerens komme. Før i tiden troede man,

Læs mere

MANUSKRIPT ANNA. Hvad er det du laver, Simon? (forvirret) SIMON. øøh..

MANUSKRIPT ANNA. Hvad er det du laver, Simon? (forvirret) SIMON. øøh.. MANUSKRIPT Scene 1: Gang + farens soveværelse om aftenen. Anna står i Hallen og tørrer hår foran spejlet. Hun opdager en flimren ved døren til farens soveværelse og går hen og ser ind. Hun får øje på sin

Læs mere

Ynglerapport Havørnene i Vrøgum-Filsø. Foto: Svend Bichel

Ynglerapport Havørnene i Vrøgum-Filsø. Foto: Svend Bichel Ynglerapport 2013 Havørnene i Vrøgum-Filsø Foto: Svend Bichel Jens Rye Larsen august 2013 Forord Havørnene er ved at få godt fat i Danmark. Til meget stor glæde for os alle - ikke kun ornitologer. På Ørnens

Læs mere

PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT P.O.BOX 570, DK-3900 NUUK TEL (+299) 36 12 00 / FAX (+299) 36 12 12

PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT P.O.BOX 570, DK-3900 NUUK TEL (+299) 36 12 00 / FAX (+299) 36 12 12 PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT P.O.BOX 57, DK-39 NUUK TEL (+299) 36 12 / FAX (+299) 36 12 12 Til: Departementet for Fiskeri, Fangst & Landbrug Styrelse for Fiskeri, Fangst & Landbrug Departamentet

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

A128 Overvågning af trane som ynglefugl Versionsnummer: 2

A128 Overvågning af trane som ynglefugl Versionsnummer: 2 Titel: Overvågning af trane Grus grus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: Version: A128 2 Gyldig fra: 15.03.2017

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

til Dalen hvor vi lige skulle forbi det berømte meget gamle (1894) historiske hotel midt i byen, hvor der står en del gamle biler og blive flittig

til Dalen hvor vi lige skulle forbi det berømte meget gamle (1894) historiske hotel midt i byen, hvor der står en del gamle biler og blive flittig Norge juni 2017 Så er vores tur til Norge klaret, og hvad der så ud til og skulle blive lidt af en våd omgang holdt næsten ikke stik, kun om natten var der meget hul igennem skyerne og der blev vasket

Læs mere

Migræne & Hovedpineforeningen

Migræne & Hovedpineforeningen Migræne & Hovedpineforeningen - er også for børn og unge gode råd test om du har migræne øvelser mod spændingshovedpine læs om massage og motion er du teenager med hovedpine? www.hovedpineforeningen.dk

Læs mere

Håndteringsøvelse (se hvalpetræning del 1)

Håndteringsøvelse (se hvalpetræning del 1) Hvalpetræning del 1 Samling i rundkreds om træningsleder på eget medbragt tæppe. Tæppet er et sted hvor hunden, skal forholde sig i ro, og være glad for at være. Starter med at hvalpen skal sidde stille

Læs mere