Notat. Status. Notatet indeholder:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Notat. Status. Notatet indeholder:"

Transkript

1 Notat Vedrørende: Oversigt over Børn og Skoles arbejde med elevfravær Sagsnavn: Sagsnummer: Skrevet af: Henrik Johansen Forvaltning: Sekretariatet Børn Skole Dato: 11. december 2016 Sendes til: Børn og skoleudvalget Status Der er udarbejdet et notat om elevfravær på skolerne i Randers, der er blevet behandlet på Børn- og Skoleudvalgets møde den 21. november Afsnit fra notatet er scannet ind i dette notat. Notatet indeholder: Opgørelse af elevfraværet ved de enkelte skoler fordelt på fraværskategorier Opgørelse af omfanget af elever ved de enkelte skoler, der har et fravær, der er mere end dobbelt så højt end det gennemsnitlige elevfravær i kommunen. Nogle eksempler på, hvilke sammenhænge der er til data om elevens udbytte af skolegangen, altså hvilke konsekvenser et for højt elevfravær kan have, men også eksempler på, hvordan lav skoletrivsel måske kan øge elevfraværet. Eksempler på, hvordan forskellige skoler arbejder med elevfravær. Oversigt over, hvad Skoleafdelingen siden august 2016 har arbejdet med for at nedbringe elevfravær. Oversigt over, hvilke nye initiativer Skoleafdelingen arbejder med, med baggrund i den analyse af elevfraværet notatet har givet anledning til. Notatet konstaterer: At 90% af eleverne i Randers Kommune stort set følger fraværsmønstret på landsplan At det gennemsnitlige fravær i Randers er steget med 0,54% At ca. 10% af eleverne i Randers Kommune har et fravær, der er større end det dobbelte af gennemsnittet hvilket også er et fænomen på landsplan. Sammenligning med landstallene for skoleåret 2015/16 Ministeriet offentliggjorde de landsdækkende fraværstal for skoleåret 2015/16 den 11. november Som det fremgår af notatet, var det således kun mulighed for at sammenligne med tallene fra 2014/15 Det viser sig imidlertid, at fraværet også et steget på landsplan til gennemsnitligt 5,6% Randers placerer sig fortsat på niveau med landstallene.

2 Herunder er status på de tiltag, der er beskrevet i notatet: Den 24. november 2016 er der gennemført dialogmøde mellem politikere og skolebestyrelser med baggrund i aftalemålene. Skolerne er således i gang med at arbejde med elevfravær jf. ovenfor. Aftalemål er politisk behandlet i Børn- og Skoleudvalget den 29. november 2016.

3 De fremskudte rådgivere har allerede udbudt to tilbud om gruppeforløb/forældrekurser. Det ene hold er allerede fyldt. Cool Kids kører, det skal vurderes, om der er tilstrækkelig kapacitet. Der har endnu ikke været afholdt møde med SSP og deres rolle og opgaver i forhold til fravær. Dette vil ske, når vi får udviklet på metoder og tiltag i forhold til elever, der er ramt af massivt fravær. Der er ikke arbejdet yderligere med dette område, idet fokus i denne indledende fase er på det tidlige forebyggende arbejde, altså de tiltag, der skal virke for at minimere omfanget af underretninger begrundet i fravær.

4 Det er tydeliggjort overfor skolelederne hvilke forventninger der er i forhold til registrering og indberetning af korrekte fraværsdata jf. gældende lovgivning. Dette med henblik på at sikre valide fraværsdata. Dette er gjort d. 1. december. Det er fortsat planen, at der i første kvartal 2017 igangsættes arbejde med fælleskommunale retningslinjer for fravær. Disse retningslinjer kommer bl.a. til at indeholde forslag til, hvordan bekymrende fravær kan defineres. Der har været afholdt en række møder med ledelsen af de fremskudte rådgivere, med henblik på at udvikle på, hvordan disse i højere grad kan støtte og samarbejde med skolerne i arbejdet med at nedbringe fraværet på de enkelte skoler. Strategisk er dette, det vigtigste tiltag i den indledende fase med at nedbringe elevfraværet. Hensigten er at sikre at begrænse antallet af underretninger, altså styrke skolernes arbejde med alt det, de selv kan gøre. Bekymrende fravær er ofte et tidligt tegn/symptom på mistrivsel i skolen, i hjemmet eller personlige familiære problematikker. Dette er netop disse problemfelter, de fremskudte rådgivere i forvejen intervenerer i forhold til, der kan derfor være en gevinst i at disse kan komme tidligere på banen ved hensigtsmæssig brug af fraværsdata. Det er dog vigtigt, at der etableres et ligeværdigt samarbejde, således skolerne ikke overdrager arbejdet med fravær til de fremskudte rådgivere. Dels vil der ikke være kapacitet til dette og dels finder problematikkerne netop også sin løsning i det tværprofessionelle samarbejde. I forhold til den beskrevne indsats, er vi blevet opmærksomme på, at det er skolelederen, der har initiativpligten til at indkalde den fremskudte rådgiver til fraværsmøde. Det er hensigten at de fremskudte rådgiveres arbejde, skal bidrage til skolernes kapacitetsopbygning i forhold til de bagvedliggende problemer. Den 13. december 2016 er der iværksat kompetenceudvikling for de fremskudte rådgivere vedrørende indsatser og systematikker, der kan medvirke til at nedbringe elevfraværet.

5 Inddragende netværksmøder i samarbejde med Socialstyrelsen Den 20. december 2016 er skolelederne inviteret til et orienteringsmøde med Socialstyrelsen om Det inddragende netværksmøde. Der iværksættes i foråret 2017 kompetenceudvikling heri. Nøglemedarbejdere fra skolerne og PPR er inviteret til at deltage i kursus om Det inddragende Netværksmøde. Hvordan kan metoden være medvirkende til at reducere bekymrende fravær? På Det inddragende netværksmøde arbejder barnets familie og netværk sammen med de professionelle om at finde et fælles mål, og fælles løsninger på barnets fravær. Der arbejdes ud fra familiens egen opfattelse af problemet, samtidig med at de professionelles perspektiv kommer i spil. Der dannes derfor optimale muligheder for at der aftales fælles strategier for løsninger og at ansvar for at der sker nødvendige forandringer fordeles og synliggøres. Der er aktuelt dialog med sunhedsplejen om, hvordan der kan samarbejdes om såvel fraværsdata som trivselsdata. Sundhedsplejen er tilbudt kompetenceudvikling omkring, hvilke data vi ligger inde med, hvordan de kan få adgang til dem, hvordan data kan tolkes og dialog om, hvordan vi kan etablere et tværprofessionelt samarbejde om elevernes trivsel og fravær.

6 De kommunale fraværstal og notatet blev fremlagt på skoleledermødet den 22. november Skoleledermødet i januar/februar 2017 planlægges som temamøde med fokus på fravær. Fraværstal for første halvdel af skoleåret 2016/17 udtrækkes ultimo januar, de analyseres og behandles på skoleledermødet. Der udarbejdes inspirationsmateriale til skolelederne, der kan støtte dem i arbejdet på skolen, med henblik på at støtte de interne procedurer i forhold til f.eks. AKT-vejlederes opgaver i forhold til elevfravær, endvidere materiale der kan anvendes at teamets lærere, i de tilfælde hvor der kan være en antagelse om, at fravær relaterer sig til en uhensigtsmæssig klassekultur. På skoleledermødet tilrettelægges en proces, således skolelederne kan dele viden om håndtering og indsatser der er gode erfaringer med. Se næste indsatspunkt. Der har været afholdt møde den 25. november 2016 med konsulent Esben Wendelboe fra Børn og Unge i Århus Kommune, med henblik på erfaringsudveksling om, hvordan Århus kommune har arbejdet med at nedbringe fravær med baggrund i rapporten Fra fravær til fremmøde og i projektet Back2school. Århus Kommune har i flere år arbejdet strategisk med nedbringelse af elevfraværet og brugt rigtig mange ressourcer herpå. Det er aftalt at Esben Wendelboe holder oplæg på temaledermøde om fravær, hvor skolerne skal deltage. Vi er i løbende dialog med Esben om vore indsatser, mhp at justere og tilrette herunder at sikre et strategisk fokus, hvad er vigtigst at gøre først og i hvilken rækkefølge, dette ud fra de begrænsede ressourcer vi har.

7 Der er indledt et samarbejde mellem Skoleafdelingen og IT-afdelingen med henblik på støtte til det udviklingsarbejde, der gennem det seneste års tid er sket under overskriften datainformeret ledelse Samarbejdet har fokus på de it-systemer Skoleafdelingen anvender, hvilke data disse genererer og hvordan disse i højere grad, kan være med til at kvalificere informations- og beslutningsgrundlag i de politiske udvalg, forvaltningsniveau og skoleniveau. Dette læner sig op ad intentionerne i skolereformens mål- og resultatstyring Fokus i dette arbejde er i første omgang de systemer, der anvendes omkring det specialpædagogiske område. I næste fase tages der fat på registreringen af elevfravær. Vi påregner at kunne tage fat på dette i det tidlige forår Et vigtigt aspekt i dette samarbejde er naturligvis, hvordan vi sikrer valide data, der kan beskrive den komplekse virkelighed en skole er. Endvidere er der fokus på, om vi reelt udnytter it-systemernes fulde potentiale, eller vi skal på banen med udviklingsønsker. Et fokus er også, at dokumentation skal give mening og merværdi for den, der skal udføre den, endvidere at det ikke må medføre et større tidsforbrug hos frontmedarbejderne.

8 Status I den netop igangsatte proces om Skolen for alle, er der fokus på at fraværstallene fortæller historien om elever, der er ved at blive marginaliseret i skolen, elever, der formodentlig også er præget af lav skoletrivsel og måske derved er i risiko for eksklusion. Øvrige tiltag der er iværksat Skoleafdelingen har kommenteret på og givet sparring til fraværsindsatsen i Helhedsplanen i Nordbyen. Skoleafdelingen har gennemført nærmere analyser af tre skolers fraværsdata, med henblik på at indsamle viden, der kunne pege på hensigtsmæssige tiltag. Analysen viste bl.a. o En antagelse/hypotese om at der kunne være sammenhæng mellem visse klassers høje fraværstal som kunne hænge sammen med en måske ustabil personalesituation omkring klassen, blev klart afkræftet. o Det overvejende billede er, at det er enkeltelever med et meget højt fravær, der trækker pågældende klassers fraværstal op. Særligt hvis der er to eller tre af disse elever i samme klasse. o Vedrørende etnicitet og fravær, fremstår der en problematik i rejser til hjemlandet i ugen før og efter sommerferien. Til gengæld rejser dette elevsegment ikke på skiferie eller solferie i skoletiden. o Det ser ud til, at udsatte elever, ofte er udfordret af bekymrende fravær allerede i indskolingen. Formodentlig handler dette om, at børnene/familien kommer for sent i seng og dermed ikke kommer op og får sendt børnene i skole. Måske vaner, der allerede grundlægges i børnehaven. Forvaltningen har arrangeret skolebesøg for Hobrovejens Skole på Hasle skole i Århus et af temaerne var udveksling af erfaringer med arbejdet med elevfravær i et skoledistrikt, der er stærkt polariseret. Yderligere tiltag Tiltag, metoder og systematik i forhold til skolevægring, altså det segment af elever, der personligt er ramt af en klassisk definition af skolevægring og som reelt ikke kommer i skole, men omfattes af de såkaldte 10-timers tilbud. Det ser ud til, af Firkløverskolen har erfaring og kompetencer i dette felt. Skolevægring har ofte som konsekvens, at eleven segregeres til specialtilbud fordi vi ikke har hensigtsmæssige indsatser. Vi kender aktuelt ikke omfanget. Fravær i specialklasser og specialskoler rummer særlige problematikker, der endnu ikke har været fokus på. Ungdomsskolens Heltidsundervisning anvender tilsyneladende ikke fraværssystemet, der skal generelt fokus på om vi får registreret fravær for alle elever i kommunen på alle skoler. Forvaltningens opgaver, procedurer, praksis og ansvar skal drøftes i forhold til sikring af undervisningspligtens opfyldelse. Har forvaltningen en kontrolopgave? Når fravær bliver til en underretning, hvilke procedurer bør der være. Vi har ikke haft fokus på dette område. Skolebestyrelsernes arbejde med nedbringelse af fraværet. Skole og Forældre har udarbejdet inspirationsmateriale til skolebestyrelserne, vi skal have vurderet hvordan og i hvilken sammenhæng, det vil give mening at skolebestyrelserne arbejder med dette.

9

Med venlig hilsen Elisabeth Sørensen (Autisme foreningen Randers) og Nete Ankerstjerne (skolebestyrelsesformand på Firkløverskolen)

Med venlig hilsen Elisabeth Sørensen (Autisme foreningen Randers) og Nete Ankerstjerne (skolebestyrelsesformand på Firkløverskolen) Notat Vedrørende: Svar på spørgsmål til spørgetiden fra Nete Ankerstjerne m.fl. Sagsnavn: Spørgsmål til spørgetiden fra Nete Ankerstjerne m.fl. om inklusion Sagsnummer: 00.01.00-G00-23-17 Skrevet af: Louise

Læs mere

Fokusanalyse skal være et supplement til planlagte analyse gennem fraværstal og indikatorer i trivselsmålingen.

Fokusanalyse skal være et supplement til planlagte analyse gennem fraværstal og indikatorer i trivselsmålingen. Notat Vedrørende: Notat vedrørende forslag fra Mogens Nyholm om uddannelsesparathed Sagsnavn: Forslag fra Mogens Nyholm, Radikale Venstre, vedr. uddannelsesparathed Sagsnummer: 00.01.00-G01-72-17 Skrevet

Læs mere

Notat Vedrørende: Sagsnavn: Sagsnummer: Skrevet af: Forvaltning: Dato: Sendes til: Børn og Skoleudvalget

Notat Vedrørende: Sagsnavn: Sagsnummer: Skrevet af:   Forvaltning: Dato: Sendes til: Børn og Skoleudvalget Notat Vedrørende: Notat om elevfravær i folkeskolen Sagsnavn: Elevfravær på folkeskolerne - årlig afrapportering til udvalget Sagsnummer: 17.20.00-K09-1-16 Skrevet af: Konstitueret Skolechef Henrik Johansen

Læs mere

Retningslinje. for håndtering af bekymrende fravær

Retningslinje. for håndtering af bekymrende fravær Retningslinje for håndtering af bekymrende fravær Forskning viser, at uddannelse er en af de vigtigste parametre i forhold til at sikre alle lige muligheder i voksenlivet. Ud fra et princip om tidlig

Læs mere

Fraværsstrategi. - en strategi for forebyggelse af fravær i folkeskolen i Lolland Kommune

Fraværsstrategi. - en strategi for forebyggelse af fravær i folkeskolen i Lolland Kommune Fraværsstrategi - en strategi for forebyggelse af fravær i folkeskolen i Lolland Kommune Forebyggelse af fravær i folkeskolen og frafald fra ungdomsuddannelserne Lolland Kommunale skolevæsen - fraværsstrategi.

Læs mere

Notat Vedrørende: Sagsnavn: Sagsnummer: Skrevet af: Forvaltning: Dato: Sendes til: Børn og Skoleudvalget 1. Indledning

Notat Vedrørende: Sagsnavn: Sagsnummer: Skrevet af:   Forvaltning: Dato: Sendes til: Børn og Skoleudvalget 1. Indledning Notat Vedrørende: Supplerende notat til kvalitetsrapporten 2014 Oversigt over resultaterne af de nationale tests for Randers kommune og fraværstal Sagsnavn: Kvalitetsrapport 2014 Sagsnummer: 17.01.10-P05-2-15

Læs mere

Skoleåret 2015/16. Skoleåret 2016/17

Skoleåret 2015/16. Skoleåret 2016/17 KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Børne- og Ungdomsforvaltningen NOTAT Til Socialudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget 20. februar 2018 Status på den fælles fraværsindsats og fraværsmåltal Baggrund

Læs mere

Bekymrende fravær. Handleguide for børn med bekymrende fravær

Bekymrende fravær. Handleguide for børn med bekymrende fravær Bekymrende fravær Handleguide for børn med bekymrende fravær Baggrund Alle børn og unge har ret til at deltage i sunde fællesskaber, og Viborg Kommune understøtter deres deltagelsesmuligheder. Lys i øjnene

Læs mere

FOREBYGGELSE AF FRAVÆR I FOLKESKOLEN i Lolland Kommune - mindsker sandsynligheden for frafald på ungdomsuddannelserne

FOREBYGGELSE AF FRAVÆR I FOLKESKOLEN i Lolland Kommune - mindsker sandsynligheden for frafald på ungdomsuddannelserne FOREBYGGELSE AF FRAVÆR I FOLKESKOLEN i Lolland Kommune - mindsker sandsynligheden for frafald på ungdomsuddannelserne Forebyggelse af fravær i folkeskolen og frafald fra ungdomsuddannelserne Lolland Kommunale

Læs mere

vordingborg.dk RETNINGSLINJER FOR HÅNDTERING AF SKOLEFRAVÆR

vordingborg.dk RETNINGSLINJER FOR HÅNDTERING AF SKOLEFRAVÆR vordingborg.dk RETNINGSLINJER FOR HÅNDTERING AF SKOLEFRAVÆR Vordingborg Kommune Østerbro 2 4720 Præstø Udgivet af Vordingborg Kommune Udarbejdet af: Afdeling for Skoler FORORD I Vordingborg Kommune tager

Læs mere

Dette notat beskriver effektmål indenfor Børn og skoleudvalgets område i forbindelse med budgetprocessen

Dette notat beskriver effektmål indenfor Børn og skoleudvalgets område i forbindelse med budgetprocessen Notat Vedrørende: Effektmål 2017 - Børn og skoleudvalget Sagsnavn: Budget 2018-2021 - Børn og Skole Sagsnummer: 00.30.00-G01-2-17 Skrevet af: Jakob Ljungberg Forvaltning: Børn og skole Dato: 14-05-2017

Læs mere

Fra fravær til fremmøde. Procedure ved bekymrende fravær

Fra fravær til fremmøde. Procedure ved bekymrende fravær 2017 Fra fravær til fremmøde Procedure ved bekymrende fravær Indhold 1. Indledning... 2 2. Formål... 2 3. Lovkrav om skolefravær... 2 4. Hvordan registreres fravær?... 3 5. Hvad er bekymrende fravær?...

Læs mere

Det tværfaglige samarbejde i. Fredensborg Kommune. Information til forældre

Det tværfaglige samarbejde i. Fredensborg Kommune. Information til forældre Det tværfaglige samarbejde i Fredensborg Kommune Information til forældre Kære Forældre Glade børn er fundamentet for arbejdet med børn og unge i Fredensborg Kommune. Fredensborg Kommune arbejder målrettet

Læs mere

Orientering om Undervisningsministeriets "Aktionsplan til forebyggelse og bekæmpelse af mobning"

Orientering om Undervisningsministeriets Aktionsplan til forebyggelse og bekæmpelse af mobning Punkt 6. Orientering om Undervisningsministeriets "Aktionsplan til forebyggelse og bekæmpelse af mobning" 2016-004962 Skoleforvaltningen fremsender til Skoleudvalgets orientering, Undervisningsministeriets"Aktionsplan

Læs mere

Vestervangsskolen Aftalemål 2017

Vestervangsskolen Aftalemål 2017 Vestervangsskolen Aftalemål 2017 November 2016 1 1. Indledning Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers Kommune. De overordnede mål med

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune BEKYMRENDE ELEVFRAVÆR EN HANDLEVEJLEDNING

Ringkøbing-Skjern Kommune BEKYMRENDE ELEVFRAVÆR EN HANDLEVEJLEDNING BEKYMRENDE ELEVFRAVÆR EN HANDLEVEJLEDNING INDLEDNING Børn med bekymrende skolefravær skal hjælpes. Bekymrende fravær fra skolen er et fælles problem. Det er ikke alene den enkeltes elevs, families eller

Læs mere

POLITIK FOR HÅNDTERING AF SKOLEFRAVÆR

POLITIK FOR HÅNDTERING AF SKOLEFRAVÆR POLITIK FOR HÅNDTERING AF SKOLEFRAVÆR Køge Kommune November 2014 1 Forord I Køge Kommune tager vi børns og unges skolegang alvorligt. Det gør vi, fordi forskningen viser, at skolegang og uddannelse er

Læs mere

De sårbare gravide. Det sociale område en ny medspiller. Randers Kommune

De sårbare gravide. Det sociale område en ny medspiller. Randers Kommune De sårbare gravide Det sociale område en ny medspiller Randers Kommune Program Introduktion og hvad er det nye? Hvad er en sårbar gravid/nybagt familie i et socialfagligt perspektiv Udfordringer og hvad

Læs mere

Skoleledelsen udvikler i samarbejde med medarbejdere og i dialog med forældre mål og strategier, som udmøntes i handleplaner.

Skoleledelsen udvikler i samarbejde med medarbejdere og i dialog med forældre mål og strategier, som udmøntes i handleplaner. 28.10.17 Langhøjskolen skolen som fælles projekt Inklusionshandleplan Langhøjskolen har tydelig retning og lederskab i forhold til arbejdet med inkluderende læringsmiljøer, hvilket sikrer en tydeligere

Læs mere

Svar på anmodning fra Beboerlisten, SF og Socialdemokraterne

Svar på anmodning fra Beboerlisten, SF og Socialdemokraterne Notat Vedrørende: Svar på anmodning fra Beboerlisten, SF og Socialdemokraterne Sagsnavn: Anmodning fra Beboerlisten, SF og Socialdemokraterne, vedr. den økonomiske udfordring på specialundervisningsområdet

Læs mere

Skabelon for redegørelse i relation til kvalitetstilsynet med folkeskolen

Skabelon for redegørelse i relation til kvalitetstilsynet med folkeskolen Skabelon for redegørelse i relation til kvalitetstilsynet med folkeskolen Udviklingsplan Har I på skolen en udviklingsplan fx som led i arbejdet med kommunens kvalitetsrapport - med konkrete mål for skolens

Læs mere

Kvalitetseftersyn på inklusions- og specialundervisningsområdet Afrapportering om udfordringer og anbefalinger

Kvalitetseftersyn på inklusions- og specialundervisningsområdet Afrapportering om udfordringer og anbefalinger Kvalitetseftersyn på inklusions- og specialundervisningsområdet Afrapportering om udfordringer og anbefalinger 1 Indledning Inklusion har præget den offentlige debat siden 2012, hvor der blev gennemført

Læs mere

Opgavebeskrivelse for skolesocialrådgiverne i Borgercenter Børn og Unge (2019)

Opgavebeskrivelse for skolesocialrådgiverne i Borgercenter Børn og Unge (2019) Opgavebeskrivelse for skolesocialrådgiverne i Borgercenter Børn og Unge (2019) Siden 2007 har Københavns Kommune haft tilknyttet skolesocialrådgivere til folkeskolerne i København, først som pilotprojekt

Læs mere

STRATEGI FOR INKLUDERENDE FÆLLESSKABER I

STRATEGI FOR INKLUDERENDE FÆLLESSKABER I 1 I SKOLE OG SFO En pædagogisk kurs at styre efter i hverdagen Det er ikke en egenskab ved det enkelte barn, der afgør, om det kan inkluderes det er en egenskab ved fællesskabet (Bent Madsen, 2011) 2 INDHOLD

Læs mere

Folkeskolen skal mindske betydningen af social baggrund i forhold til faglige resultater

Folkeskolen skal mindske betydningen af social baggrund i forhold til faglige resultater Notat Vedrørende: Notat vedr. nationale tests og afgangsprøvekarakterer 2015/2016 Sagsnavn: Resultater af nationale tests og afgangsprøvekarakterer 2015/2016 Sagsnummer: 17.01.10-P05-1-16 Skrevet af: Louise

Læs mere

Børn og unge i Frederikssund Kommune. Målsætninger

Børn og unge i Frederikssund Kommune. Målsætninger Børn og unge i Frederikssund Kommune Målsætninger 2014-2017 BAGGRUND I august 2013 vedtog Frederikssund Kommune en ny Børne- og ungepolitik: http://www.frederikssund.dk/generelle-kommuneoplysninger/om-kommunen/politikker/boerne-

Læs mere

Det er et mål med skolereformen, at elevernes trivsel øges. Der anmodes således om en redørelse for:

Det er et mål med skolereformen, at elevernes trivsel øges. Der anmodes således om en redørelse for: Notat Vedrørende: Notat - Svar på spørgsmål Sagsnavn: Spørgsmål fra Beboerlisten vedr. trivselsmålingen 2016 Sagsnummer: 17.01.00-G01-2-16 Skrevet af: Louise Bisgaard E-mail: louise.bisgaard@randers.dk

Læs mere

Understøttende materiale til metoden Trivselsgrupper

Understøttende materiale til metoden Trivselsgrupper Understøttende materiale til metoden Trivselsgrupper www.trivselsgrupper.dk Trivsel er, når alle er med Forældresamarbejdet i en klasse er, når man skaber rammen for at alle forældrene i klassen samarbejder

Læs mere

NOTAT: Redegørelse om skolevægring i Roskilde Kommune

NOTAT: Redegørelse om skolevægring i Roskilde Kommune Skole og Børn Sekretariatet Sagsnr. 313643 Brevid. 3124387 Ref. LHJ Dir. tlf. 46 31 40 08 lenehj@roskilde.dk NOTAT: Redegørelse om skolevægring i Roskilde Kommune 28. marts 2019 Skole- og Børneudvalget

Læs mere

Orientering om elever med bekymrende fravær, reduceret skema mm.

Orientering om elever med bekymrende fravær, reduceret skema mm. Punkt 4. Orientering om elever med bekymrende fravær, reduceret skema mm. 2018-059920 Skoleforvaltningen og Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til Skoleudvalgets og Familieog Socialudvalgets

Læs mere

Asferg Skole Aftalemål 2017

Asferg Skole Aftalemål 2017 Asferg Skole Aftalemål 2017 November 2016 1 1. Indledning Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers Kommune. De overordnede mål med aftalestyringen

Læs mere

Tirsdalens Skole Aftalemål 2017

Tirsdalens Skole Aftalemål 2017 Tirsdalens Skole Aftalemål 2017 November 2016 1 1. Indledning Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers Kommune. De overordnede mål med

Læs mere

Notatet omfatter forslag til nye procedurer vedrørende aftalemål for følgende aftaleenheder:

Notatet omfatter forslag til nye procedurer vedrørende aftalemål for følgende aftaleenheder: Notat Vedrørende: Aftalemål for aftaleenheder under Børn og skoleforvaltningen Sagsnavn: Aftalemål for Børn og Skole Sagsnummer: 17.01.00-A26-2-16 Skrevet af: Brian Høyer Lorentsen Mail: Brian.Hoyer.Lorentsen@randers.dk

Læs mere

Havndal Skole Aftalemål 2017

Havndal Skole Aftalemål 2017 Havndal Skole Aftalemål 2017 November 2016 1 1. Indledning Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers Kommune. De overordnede mål med aftalestyringen

Læs mere

1. Status og håndtering af bekymrende fravær i Randers Kommune

1. Status og håndtering af bekymrende fravær i Randers Kommune 1. Status og håndtering af bekymrende fravær i Randers Kommune Forvaltningen har i den seneste tid modtaget en række henvendelser vedrørende Randers Kommunes håndtering af bekymrende fravær i folkeskolen.

Læs mere

Strategi for anvendelse af skolernes ressourcepersoner (PLC) Skoledistrikt ØST Skoledistrikt VEST

Strategi for anvendelse af skolernes ressourcepersoner (PLC) Skoledistrikt ØST Skoledistrikt VEST Strategi for anvendelse af skolernes ressourcepersoner (PLC) 2018-2020 Skoledistrikt ØST Skoledistrikt VEST Indholdsfortegnelse Indledning s.3 Praksis anno 2017 s.3 Vejledere- og koordinatorer s.4 Læsevejledere

Læs mere

BEKYMRENDE ELEVFRAVÆR EN HANDLEVEJLEDNING

BEKYMRENDE ELEVFRAVÆR EN HANDLEVEJLEDNING BEKYMRENDE ELEVFRAVÆR EN HANDLEVEJLEDNING INDLEDNING Børn med bekymrende skolefravær skal hjælpes tidligere. Bekymrende fravær fra grundskolen er et fælles problem. Det er ikke alene den enkeltes elevs,

Læs mere

PPR DE BORGERRETTEDE VISIONER. 1. Medbestemmelse. Side 1 af 8. Konkrete mål Igangværende: PPR har valgt to mål i forhold til medbestemmelse:

PPR DE BORGERRETTEDE VISIONER. 1. Medbestemmelse. Side 1 af 8. Konkrete mål Igangværende: PPR har valgt to mål i forhold til medbestemmelse: DE BORGERRETTEDE VISIONER 1. Medbestemmelse PPR har valgt to mål i forhold til medbestemmelse: PPR vil udbrede arbejdet med er, og indarbejde det som en fast metode i det forebyggende arbejde med børn

Læs mere

Kvalitet i specialundervisningen

Kvalitet i specialundervisningen Dorte Lange, næstformand i Danmarks Lærerforening Kvalitet i specialundervisningen Denne artikel handler om, hvordan man i den danske folkeskole definerer og afgrænser specialpædagogik/specialundervisning.

Læs mere

Fravær og ekstraordinær frihed

Fravær og ekstraordinær frihed Strandskolen 15.august 2017 Fravær og ekstraordinær frihed De 4 parametre for fraværsopmærksomhed pa Strandskolen og i Aarhus Kommune. a) 4 eller flere fraværstilfælde den seneste måned b) 10% fravær den

Læs mere

Oplæg til indsatser til nedbringelse af sygefravær i Odder Kommune

Oplæg til indsatser til nedbringelse af sygefravær i Odder Kommune Oplæg til indsatser til nedbringelse af sygefravær i Odder Kommune Indledning og baggrund Nedbringelse af sygefravær har været et fokusområde i Odder Kommune siden der første gang blev udarbejdet arbejdsmiljømål

Læs mere

Proceduren for samarbejdet mellem dagtilbud og andre fagprofessionelle er

Proceduren for samarbejdet mellem dagtilbud og andre fagprofessionelle er PROCEDURE Procedure for samarbejdet mellem dagtilbud og andre fagprofessionelle - herunder visitationsprocedure i forhold til iværksættelse af specialpædagogisk bistand til børn,der endnu ikke har påbegyndt

Læs mere

En undersøgelse af rummeligheden i Ballerup Kommunes skolevæsen - set i lærerens perspektiv

En undersøgelse af rummeligheden i Ballerup Kommunes skolevæsen - set i lærerens perspektiv En undersøgelse af rummeligheden i Ballerup Kommunes skolevæsen - set i lærerens perspektiv Ballerup Lærerforening April 2008 Indledning Ballerup Lærerforening har netop gennemført en undersøgelse af rummeligheden

Læs mere

Det tværgående samarbejde -Udvikling af mødefora og forældresamarbejde

Det tværgående samarbejde -Udvikling af mødefora og forældresamarbejde Status for handleplan for det specialiserede børne-familieområde August 2019 Kommunalbestyrelsen har i april 2019 tiltrådt indstillingen om en handleplan for det specialiserede børne-familieområde. Handleplanen

Læs mere

Handlingskatalog. Handlinger til håndtering af dilemmaer Opgaveudvalget Specialundervisning på skoleområdet

Handlingskatalog. Handlinger til håndtering af dilemmaer Opgaveudvalget Specialundervisning på skoleområdet Handlingskatalog Handlinger til håndtering af dilemmaer Opgaveudvalget Specialundervisning på skoleområdet Fælles struktur og rammer Forvaltningen skal skabe struktur og rammer for at: Sikre brugen af

Læs mere

Notat vedrørende fraværsindsatser oplæg til Børne- og Skoleudvalget, juni 2017

Notat vedrørende fraværsindsatser oplæg til Børne- og Skoleudvalget, juni 2017 Notat vedrørende fraværsindsatser oplæg til Børne- og Skoleudvalget, juni 2017 Baggrund Kommunalbestyrelsen besluttede med vedtagelsen af budget 2017: Forligsparterne ønsker at følge udviklingen omkring

Læs mere

Samarbejdet med skoler og dagtilbud i Sverigesdistrikterne 2013. Baseline & 1. opfølgning

Samarbejdet med skoler og dagtilbud i Sverigesdistrikterne 2013. Baseline & 1. opfølgning Samarbejdet med skoler og dagtilbud i Sverigesdistrikterne 2013 Baseline & 1. opfølgning Børn og Unge 2014 Indledning Tættere på Godt på vej. Herning Kommunes Sverigesprogram startede medio 2013. Det indebærer

Læs mere

Dialogmøde. Udfordringer til alle og uddannelse for flere Viborg Kommune

Dialogmøde. Udfordringer til alle og uddannelse for flere Viborg Kommune Dialogmøde 18-09-2017 Udfordringer til alle og uddannelse for flere Program 17:30 Velkomst v/ Claus Clausen 17:35 Opdatering på budgetforhandlinger v/claus Clausen 17:45 Oplæg om udspillet og det videre

Læs mere

Politik for skole/hjem samarbejdet på Borris Skole

Politik for skole/hjem samarbejdet på Borris Skole Politik for skole/hjem samarbejdet på Borris Skole Det gode Skole/hjem-samarbejdet skal medvirke til, at skolens og hjemmenes samlede ressourcer anvendes bedst muligt med udgangspunkt i den enkelte elev

Læs mere

Elevfravær i folkeskolen 2018/2019

Elevfravær i folkeskolen 2018/2019 Elevfravær i folkeskolen 2018/2019 Af Center for Data og Analyse Eleverne i folkeskolen har i 2018/2019 i gennemsnit 11,5 dages samlet fravær Der er i år indsamlet elevfravær for 534.326 folkeskolelever

Læs mere

Plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet

Plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet Plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet Godkendt af Børne- og skoleudvalg og Lokalråd 2011 Plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet Som en del af den sammenhængende

Læs mere

INDSATS MED FOKUS PÅ LOKALE AKTIVITETER Pakke 2

INDSATS MED FOKUS PÅ LOKALE AKTIVITETER Pakke 2 INDSATS MED FOKUS PÅ LOKALE AKTIVITETER Pakke 2 vordingborg.dk Vordingborg Kommune Østerbro 2 4720 Præstø Pakke nr. 2 Indsats med fokus på lokale aktiviteter Udgivet af Vordingborg Kommune Udarbejdet af:

Læs mere

Børn, Familie og Ungeudvalget. Evaluering af Udviklingsmål 2018

Børn, Familie og Ungeudvalget. Evaluering af Udviklingsmål 2018 Børn, Familie og Ungeudvalget Evaluering af Udviklingsmål 2018 januar 2019 Indhold Børn, Familie og Ungeudvalget...3 BFU MÅL 1 - Øge fagligheden...3 BFU MÅL 2 Reducere betydningen af social baggrund...3

Læs mere

SUPPLERENDE DOKUMENTATION I tillæg til indstillingsskemaet er der krav om følgende dokumentation, som sendes sammen med indstillingsskemaet

SUPPLERENDE DOKUMENTATION I tillæg til indstillingsskemaet er der krav om følgende dokumentation, som sendes sammen med indstillingsskemaet Randers Kommune Børn og Skole Indstillingsskema: Specialtilbud - skolebørn Randers Kommune Børn og Skole sekretariatet Laksetorvet DK-8900 Randers C Telefon 89 15 17 87 www.randers.dk bs.visitation@randers.dk

Læs mere

Vejledning til ansøgning om et Task Force forløb

Vejledning til ansøgning om et Task Force forløb Vejledning til ansøgning om et Task Force forløb Ansøgningsfrist 8. februar 2019 Indhold Indledning... 1 Forventede resultater... 1 Om Task Force forløbet... 2 Analysefasen... 2 Udviklingsfasen... 3 Afslutning

Læs mere

TRIVSEL OG INKLUSI PÅ FARSTRUP SKOLE

TRIVSEL OG INKLUSI PÅ FARSTRUP SKOLE TRIVSEL OG INKLUSI N PÅ FARSTRUP SKOLE Indholdsfortegnelse Værdigrundlag - pædagogisk udgangspunkt............. 3 Indsatsområder, procedure og handling................ 5 Forløb ved fravær..............................

Læs mere

Det tværmagistratlige samarbejde i Århus Kommune 2 magistrater 3 forvaltninger

Det tværmagistratlige samarbejde i Århus Kommune 2 magistrater 3 forvaltninger Det tværmagistratlige samarbejde i Århus Kommune 2 magistrater 3 forvaltninger Århus Rådhus Magistraten for sociale forhold og beskæftigelse Socialforvaltningen Beskæftigelsesforvaltningen herunder Jobcenter

Læs mere

Elever i privatskoler * De tre specialskoler omfatter Firkløverskolen, Oust Mølleskolen og Vesterbakkeskolen.

Elever i privatskoler * De tre specialskoler omfatter Firkløverskolen, Oust Mølleskolen og Vesterbakkeskolen. Notat Vedrørende: Klasse- og elevtal samt fordelingen af elever Sagsnavn: Klasse- og elevtal ved Randers Kommunes skolevæsen pr. 5. september 2016 Sagsnummer: 17.01.00-A00-2-16 Skrevet af: Louise Bisgaard

Læs mere

Formålet med notatet er at give foreningens forskellige led et politisk redskab til at komme i offensiven i debatten om specialundervisningen.

Formålet med notatet er at give foreningens forskellige led et politisk redskab til at komme i offensiven i debatten om specialundervisningen. E.1 Kvaliteten af specialundervisningen efter kommunalreformen Den 17. september 2009 Emne: Kvalitet i specialundervisningen Notatet Kvalitet i specialundervisningen er et baggrundspapir til hovedstyrelsens

Læs mere

Kvalitetsstandard. Børne- og Ungerådgivningens forebyggende arbejde. Udarbejdet af: Forebyggelsesleder Jakob Vejlø Dato: 23.

Kvalitetsstandard. Børne- og Ungerådgivningens forebyggende arbejde. Udarbejdet af: Forebyggelsesleder Jakob Vejlø Dato: 23. Kvalitetsstandard Børne- Ungerådgivningens forebyggende arbejde Udarbejdet af: Forebyggelsesleder Jakob Vejlø Dato: 23. september 2013 1 Hvorfor er vi her, hvad arbejder vi med? Børne- Ungerådgivningens

Læs mere

God håndtering af børns fravær

God håndtering af børns fravær God håndtering af børns fravær Indhold Hvorfor er opmærksomheden på bekymrende fravær vigtig? 4 Definition af bekymrende fravær 5 Tidlig indsats 6 Ansvarsfordeling 6 Lovgivning vedr. fravær 7 Fravær og

Læs mere

Atuartoq siunissarlu / Eleven og fremtiden Ilinniagaqarneq tamanut 2020 / Uddannelse for alle 2020 Kommuneqarfik Sermersooq, isumasioqatigiissitsineq

Atuartoq siunissarlu / Eleven og fremtiden Ilinniagaqarneq tamanut 2020 / Uddannelse for alle 2020 Kommuneqarfik Sermersooq, isumasioqatigiissitsineq Vision Når eleven er færdig med folkeskolen i Kommuneqarfik Sermersooq har denne fået de kompetencer, som gør at han/hun er i stand til at gennemføre en uddannelse/erhverv. Mål: Øge elevernes udbytte af

Læs mere

Handleplanen bygges op over SMTTE-modellen. (Status, Mål, Tiltag, Tegn og Evaluering) Handleplanen er dynamisk dvs. at den tilrettes løbende.

Handleplanen bygges op over SMTTE-modellen. (Status, Mål, Tiltag, Tegn og Evaluering) Handleplanen er dynamisk dvs. at den tilrettes løbende. Handleplan for inklusion på Hou Skole, november 2014 Handleplanen bygges op over SMTTE-modellen. (Status, Mål, Tiltag, Tegn og Evaluering) Handleplanen er dynamisk dvs. at den tilrettes løbende. Status

Læs mere

Kvalitetsrapport. Center for Børn og Læring. Skoleåret 2016/17. Lokalrapport for: Læringscenter Syd

Kvalitetsrapport. Center for Børn og Læring. Skoleåret 2016/17. Lokalrapport for: Læringscenter Syd Kvalitetsrapport Center for Børn og Læring Skoleåret 2016/17 Lokalrapport for: Læringscenter Syd 1 Indholdsfortegnelse Indledning...3 Skolebestyrelsens udtalelse...4 Skoleledelsens udtalelse...4 Resultat

Læs mere

DET MELLEMKOMMUNALE SAMARBEJDE PÅ SPECIALUNDERVISNINGSOMRÅDET I HOVEDSTADSREGIONEN V/KFS

DET MELLEMKOMMUNALE SAMARBEJDE PÅ SPECIALUNDERVISNINGSOMRÅDET I HOVEDSTADSREGIONEN V/KFS DET MELLEMKOMMUNALE SAMARBEJDE PÅ SPECIALUNDERVISNINGSOMRÅDET I HOVEDSTADSREGIONEN V/KFS 2007-2015 Juni 2015 Hovedstadsregionen opdelt i kommuner og netværk Samarbejdet vedr. specialundervisningen i Hovedstadsregionen

Læs mere

Notat. Indledning. Sygefraværsdata 2016

Notat. Indledning. Sygefraværsdata 2016 Notat Vedrørende: Status på sygefraværsindsatsen 2016 Sagsnavn: Sygefraværsnotat 2016 Sagsnummer: 81.28.00-A00-4-16 Skrevet af: Christina Willumsen og Bjarne Vejrup E-mail: christina.willumsen@randers.dk

Læs mere

Principper for skolens drift

Principper for skolens drift Principper for skolens drift Emne: Skole-hjemsamarbejdet Dato 05-05-2015 Sagsbehandler Preben Skov Christensen Direkte telefonnr. 76 81 36 00 Journalnr. 17.01.01-P21-1-15 Principper for skole-hjemsamarbejdet

Læs mere

VEJLEDNING FOR HÅNDTERING AF BEKYMRENDE FRAVÆR

VEJLEDNING FOR HÅNDTERING AF BEKYMRENDE FRAVÆR VEJLEDNING FOR HÅNDTERING AF BEKYMRENDE FRAVÆR 1 Indhold Inddragelse, tværfagligt samarbejde, fælles handling 4 Hvad er bekymrende fravær? 4 Skridt for skridt procedure ved bekymrende fravær 5 Lovtillæg

Læs mere

Den nye tværfaglige model for det tidlige og forebyggende samarbejde i Børn og Unge (september 2009)

Den nye tværfaglige model for det tidlige og forebyggende samarbejde i Børn og Unge (september 2009) Den nye tværfaglige model for det tidlige og forebyggende samarbejde i Børn og Unge (september 2009) Baggrunden for den nye tværfaglige model i Børn og Unge Ny administrativ organisation i Viborg Kommune

Læs mere

2. Værdigrundlaget og den professionelle indsats Det fælles værdigrundlag for arbejdet med børn og unge i Gladsaxe Kommune er:

2. Værdigrundlaget og den professionelle indsats Det fælles værdigrundlag for arbejdet med børn og unge i Gladsaxe Kommune er: Gladsaxe Kommune Familieafdelingen august 2006 Sammenhængende børnepolitik i Gladsaxe kommune 1. Indledning Gladsaxe Kommunes Sammenhængende børnepolitik 2007-2009 skal sikre sammenhæng i overgangene mellem

Læs mere

Kvalitetsrapport. Center for Børn og Læring. Skoleåret 2016/17. Lokalrapport for: Gullestrup skole

Kvalitetsrapport. Center for Børn og Læring. Skoleåret 2016/17. Lokalrapport for: Gullestrup skole Kvalitetsrapport Center for Børn og Læring Skoleåret 2016/17 Lokalrapport for: Gullestrup skole 1 Indholdsfortegnelse Indledning...3 Skolebestyrelsens udtalelse...4 Skoleledelsens udtalelse...4 Resultat

Læs mere

Folkeskolerne i Struer kommune

Folkeskolerne i Struer kommune Folkeskolerne i Struer kommune Bekymrende fravær Ansvar og handlemuligheder Forord Skolelederen har ansvaret for at følge op på børn med for meget fravær fra skolen. Som en hjælp til skolelederens arbejde,

Læs mere

PRINCIPPER FOR FORÆLDRESAMARBEJDE på Allerslev skole

PRINCIPPER FOR FORÆLDRESAMARBEJDE på Allerslev skole PRINCIPPER FOR FORÆLDRESAMARBEJDE på Allerslev skole Et godt forældresamarbejde er grundlaget for en god skolegang. Forældresamarbejdet på Allerslev Skole skal være præget af gensidig respekt, forståelse

Læs mere

BØRN OG UNGE Aarhus Kommune

BØRN OG UNGE Aarhus Kommune Rådhuset Rådhuspladsen 2, 8000 Aarhus C Til Byrådsservice Besvarelse af 10-dagesforespørgsel om sanktioner ved skolefravær Lone Norlander fra Enhedslisten i Aarhus Byråd har stillet en række spørgsmål

Læs mere

Udviklingsplan for folkeskolerne på Bornholm

Udviklingsplan for folkeskolerne på Bornholm Udviklingsplan for folkeskolerne på Bornholm 2019-2022 24.1.2019 Notat af Skolechef Espen Fossar Andersen 1 Indhold Udviklingsplan for folkeskolerne på Bornholm... 1 2019-2022... 1 Indledning... 3 Målsætning...

Læs mere

Ny velfærd på Børne- og Ungeområdet

Ny velfærd på Børne- og Ungeområdet Ny velfærd på Børne- og Ungeområdet Byrådet har ultimo 2011 taget hul på drøftelserne af de aktuelle velfærdsudfordringer, og hvordan vi håndterer dem her i Køge. Afsættet er blevet den fælles overordnede

Læs mere

Skolernes mål og handleplaner

Skolernes mål og handleplaner Skolernes udviklingsplaner Nationale mål Kommunal kvalitetsrapport Nationale mål Nationale mål Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan. Måltal Mindst 80 procent af eleverne

Læs mere

Notat vedr. operationalisering af kommunale mål for Folkeskolereformen

Notat vedr. operationalisering af kommunale mål for Folkeskolereformen Notat vedr. operationalisering af kommunale mål for Folkeskolereformen Nedenstående er Glostrup skoles bud på operationalisering og indikatorer på, at de kommunalt besluttede mål for implementering af

Læs mere

Fravær og ekstraordinær fritagelse fra undervisningen

Fravær og ekstraordinær fritagelse fra undervisningen Den 1.oktober 2016 Fravær og ekstraordinær fritagelse fra undervisningen Når et barn er indskrevet i skolen, er forældrene forpligtigede til at sørge for, at barnet følger skolegangen. Ved sygdom skriver

Læs mere

AKT. Adfærd Kontakt Trivsel

AKT. Adfærd Kontakt Trivsel AKT Adfærd Kontakt Trivsel Begrebsafklaring Adfærd er et begreb, der på neutral måde beskriver barnets handlinger, gøren og laden. I skolesammenhæng anvendes begrebet bl.a. i forbindelse med barnets præstationer,

Læs mere

Lokal Udviklingsplan For Samsøgades Skole

Lokal Udviklingsplan For Samsøgades Skole Lokal Udviklingsplan For Samsøgades Skole 2018-2020 Indledning: Denne Lokale Udviklingsplan fra 2018-2020 tager afsæt i allerede definerede målsætninger og handlinger på Samsøgades Skole. Dette på baggrund

Læs mere

Procedure for udsættelse af skolestart i Jammerbugt kommune

Procedure for udsættelse af skolestart i Jammerbugt kommune Procedure for udsættelse af skolestart i Jammerbugt kommune Overgangen fra dagtilbud til skole har afgørende betydning for barnets fortsatte skoletid. Forskning har påvist, at succesfulde overgange opnås,

Læs mere

Kvalitetsrapport - indholdsfortegnelse

Kvalitetsrapport - indholdsfortegnelse 1 Kvalitetsrapport - indholdsfortegnelse $ % & (( 2 1. Indledning ( $ % & ( * % * * $ % $ (, - * % $. ( * * / * ( 0 $ 1 3 1. Indledning - 2 - % ( ( ( % 33 ( 4 4 4 ( % & ( ( ( $, 1 %, 5 $$ %- /%4 $$&- 4

Læs mere

Guldborgsund Kommune Handleplan med baggrund i kvalitetsrapporten 2011

Guldborgsund Kommune Handleplan med baggrund i kvalitetsrapporten 2011 Guldborgsund Kommune Handleplan med baggrund i kvalitetsrapporten 2011 Indhold Indledning... 2 Handleplan med baggrund i Kvalitetsrapport 2011... 3 Overordnet tidsplan for de kommunale indsatsområder:...

Læs mere

HANDLINGSPLAN FOR SØNDERVANGSKOLEN

HANDLINGSPLAN FOR SØNDERVANGSKOLEN HANDLINGSPLAN FOR SØNDERVANGSKOLEN INDHOLD INDHOLD HANDLINGSPLAN INDSATSOMRÅDE 1 - FAGLIGHED INDSATSOMRÅDE 2 - PROFESSIONALISERING OG TRIVSEL INDSATSOMRÅDE 3 - SKOLEN SOM LOKALT KRAFTCENTER 2 HANDLINGSPLAN

Læs mere

Indsats: Drop out elever en styrket indsats Status Hvad er status på aktiviteterne (gennemført/planlagt)

Indsats: Drop out elever en styrket indsats Status Hvad er status på aktiviteterne (gennemført/planlagt) Tryg Aalborg en mere tryg kommune Aktiviteter Nedenfor beskrives de aktiviteter der er afholdt og/eller planlægges at blive afholdt Lovgivning Der findes ingen egentlig lovgivning vedr. drop-out-elever.

Læs mere

Orientering på opfølgning om status på implementering af handlevejledning om bekymrende fravær

Orientering på opfølgning om status på implementering af handlevejledning om bekymrende fravær Punkt 10. Orientering på opfølgning om status på implementering af handlevejledning om bekymrende fravær 2016-007738 Skoleforvaltningen og Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til s og Familieog

Læs mere

Virksomhedsaftale Kirkeskovsskolen og Center for Uddannelse Skoleleder Dorte Næsborg og uddannelseschef Per Kensø

Virksomhedsaftale Kirkeskovsskolen og Center for Uddannelse Skoleleder Dorte Næsborg og uddannelseschef Per Kensø Virksomhedsaftale Kirkeskovsskolen og Center for Uddannelse Skoleleder Dorte Næsborg og uddannelseschef Per Kensø 2016 Indledning Virksomhedsaftalen indgår i det såkaldte aftalestyringskoncept i Slagelse

Læs mere

Bilag 9 Faglig fordybelse/lektiecafé

Bilag 9 Faglig fordybelse/lektiecafé Opsamling fra spørgeskema til udskolingselever Skoleafdelingen har bedt Fælles Elevråd om at tage stilling til, hvilke af de syv fokusområder, der har været mest relevant for dem at blive hørt i forhold

Læs mere

Principper: Forældresamarbejdet

Principper: Forældresamarbejdet Principper: Forældresamarbejdet Principper - Skolebestyrelsen Besluttet af: Skolebestyrelsen Oktober 2007 Skole-hjem-samarbejdet er et bærende princip på Asgård Skole. Der lægges vægt på dialog mellem

Læs mere

Forslag til ændring af kommunale fokusområder i kvalitetsrapporten

Forslag til ændring af kommunale fokusområder i kvalitetsrapporten Notat Vedrørende: Forslag til ændring af kommunale fokusområder i kvalitetsrapporten Sagsnavn: Ændring af kommunale fokusområder i kvalitetsrapporten Sagsnummer: 17.01.10-P00-1-16 Skrevet af: Louise Bisgaard

Læs mere

Procedure for visitation af elever til specialpædagogisk bistand i Ikast-Brande Kommune

Procedure for visitation af elever til specialpædagogisk bistand i Ikast-Brande Kommune Procedure for visitation af elever til bistand i Ikast-Brande Kommune Indholdsfortegnelse Indstillingsforløb til visitering af elever i Ikast-Brande kommune til specialundervisning/ bistand... 2 Revisitation

Læs mere

Til forældre og borgere. Roskildemodellen. Tidlig og målrettet hjælp til børn med behov for særlig støtte og omsorg

Til forældre og borgere. Roskildemodellen. Tidlig og målrettet hjælp til børn med behov for særlig støtte og omsorg Til forældre og borgere Roskildemodellen Tidlig og målrettet hjælp til børn med behov for særlig støtte og omsorg Indhold Forord Forord side 2 Roskildemodellen stiller skarpt på børn og unge side 3 At

Læs mere

Proceduren for samarbejdet mellem dagtilbud og andre fagprofessionelle er

Proceduren for samarbejdet mellem dagtilbud og andre fagprofessionelle er PROCEDURE Procedure for samarbejdet mellem dagtilbud og andre fagprofessionelle - herunder visitationsprocedure i forhold til iværksættelse af specialpædagogisk bistand til børn,der endnu ikke har påbegyndt

Læs mere

Effektmål, indsatsområder og rammer for skolerne i Lejre Kommune for skoleåret 2015-2016

Effektmål, indsatsområder og rammer for skolerne i Lejre Kommune for skoleåret 2015-2016 Effektmål, indsatsområder og rammer for skolerne i Lejre Kommune for skoleåret 2015-2016 Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk E cs@lejre.dk Dato: 14. april 2015

Læs mere

Brobygger mellem skole og hjem Indsats under det strategiske samarbejde om Søstjernevej m.fl. og Nørager

Brobygger mellem skole og hjem Indsats under det strategiske samarbejde om Søstjernevej m.fl. og Nørager Rubrik Brobygger mellem skole og hjem Indsats under det strategiske samarbejde om Søstjernevej m.fl. og Nørager Statusnotat Oktober 2014 Netværkssekretariatet for den by- og boligsociale koordinering Side

Læs mere

Bilag 1. Høringssvar. Sagsnr

Bilag 1. Høringssvar. Sagsnr KØBENHAVNS KOMMUNE Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen CF 3. kontor - Integration og Vækst COVER Bilag 1. Høringssvar Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets forslag til implementering af anbefalinger

Læs mere

Skovvangskolens. Specialcenter

Skovvangskolens. Specialcenter Skovvangskolens Specialcenter 1 Om Skovvangskolens Støttecenter. Fra politisk side vil man i de kommende år udlægge specialundervisningsmidlerne til den enkelte skole. Målet er, at indsatsen overfor de

Læs mere

Faaborg-Midtfyn Kommunes mål og rammer for sprogvurdering og sprogstimulering

Faaborg-Midtfyn Kommunes mål og rammer for sprogvurdering og sprogstimulering Faaborg-Midtfyn Kommunes mål og rammer for sprogvurdering og sprogstimulering 1 Indholdsfortegnelse Mål og rammer: 3 Formål med Sprogvurderingen... 3 Sprogvurderingen i praksis.. 3 Materialet fra Socialministeriet

Læs mere