Budgetaftale 2015 (16-18)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Budgetaftale 2015 (16-18)"

Transkript

1 1 Sorø, den 23. september 2014 Budgetaftale 2015 (16-18) Indledning Sorø Kommune har en række særlige værdier. Vores kommune er en helhed i sig selv. Samtidig er Sorø Kommune en del af det storkøbenhavnske opland. Byrådets visioner, som de fremgår af arbejdet med en ny udviklings- og planstrategi såvel som af nærværende budget for , rummer indsatser, som er rettet mod at udvikle kommunen til gavn for vores egne borgere. Men samtidig er der mål og indsatser, der skal rumme muligheder for at række ud over kommunens grænser og ad den vej tiltrække nye borgere til kommunen. Vi vil børn. Vi skal være fleksible og klar til at reformere og udvikle indsatsen i takt med antallet af og behovene hos kommunens børn. Vi omsætter skolereformens mål i en Sorøversion, der styrker kvaliteten af uddannelse og dannelse i Sorø. Bredde og talentudvikling i foreningsregi samt kommunikation med børn er andre vigtige indsatsområder. Vi skal skabe en fortælling og et tilbud til de familier, der leder efter et godt sted at bo. Hvis spørgesmålet er: hvor skal vi bo? Så er svaret: vi skal bo i Sorø Kommune, fordi det vil give vores børn og vores familie de bedste betingelser. Vores institutioner, skoler, akademi og de andre tilbud giver børn kompetencer og udvikler deres talent, og vi lægger vægt på, at børn både uddannes og dannes. Sorø Kommune skal løbende markedsføres til gavn for bosætning, turisme, omdømme og for den daglige livskvalitet for kommunens borgere på land og i by. Turismeindsatsen skal styrkes. Vores aktiver, herunder vores storslåede natur, historie, herregårde, sundhed, kunst og museer og Stiftelsen Sorø Akademis uvurderlige besiddelser, skal bringe os på det turistpolitiske verdenskort. Vi skal formidle Sorø såvel nationalt som internationalt de næste år. Byrådet vurderer, at implementering af Beskæftigelsesreform af 2. juni 2014 bliver en stor opgave, der kalder på effektivt samspil mellem forvaltning og politikere. Vi skal have flest mulig i arbejde. Der skal skabes klarhed om, hvad der skal skabe forandringen. Der skal sikres en udvikling af de nødvendige kompetencer og en flerårig investeringsstrategi samt monitorering og opfølgning. Jobcentrets positive udvikling skal fortsætte.

2 2 Vi skal skabe en fortælling og et tilbud til virksomheder. Hvis spørgsmålet er: Hvor skal jeg starte, drive og udvikle min virksomhed - stor eller lille - så er svaret: I Sorø Kommune. I Sorø Kommune er der vilje og evne til dialog, og vi kan finde løsninger, der matcher din virksomheds behov. Vi kan skabe rammer for samskabelse mellem det offentlige og mellem virksomheder; de nye løsninger skal findes i dialogen også i dialogen mellem virksomheder. Vi skal tage en dialog, dele viden og sikre kendskabet til Sorø Kommunes værdier. Samskabelse er tidens benævnelse for de gode intentioner om at samarbejde. I den nye erhvervspolitik skal der skabes rammer for dialog mellem alle virksomheder - hjælp til selvhjælp. Med vores nye vision sætter vi nye mål for udviklingen af vores kommune i de kommende år. Målsætningerne fremgår af vores nye Udviklings- og Planstrategi 2014, som sætter rammen for kommunens udvikling i denne byrådsperiode. Udviklings- og Planstrategien står på et solidt fundament med gode og attraktive bosætningsmuligheder særligt i forhold til kommunens geografiske placering, den rige kulturarv og den enestående natur. Endvidere udmærker Sorø sig ved en god og effektiv servicestruktur med gode skoler og daginstitutioner og en effektiv rehabiliteringsindsats for kommunens ældre medborgere. Fokus er på fortsat at udvikle kommunens bosætningsmuligheder, herunder øge antallet af salgsklare byggegrunde samt forbedre den eksisterende boligmasse og tilbuddene i lokalområderne via helhedsplaner. Et godt bomiljø fordrer også et godt erhvervsmiljø med adgang til lokale arbejdspladser. Vi vil med denne budgetaftale sikre, at der også på dette område sker forbedringer, både i forhold til de omkostninger, som kommunen påfører virksomhederne, men også i samarbejdet med vores virksomheder. Årets aftale mellem staten og kommunerne om den kommunale økonomi for 2015 peger på, at kommunerne skal udbygge deres samarbejde. Målet er at udnytte det potentiale, der er, når man løfter i fællesskab. Der skal ske en sammenlægning af beredskabet til større enheder. Sorø sigter mod at videreføre vores styrkepositioner i en større organisation sammen med Kalundborg, Holbæk, Lejre, Slagelse og Odsherred Kommuner.

3 3 Det sammenhængende familieliv Attraktive byer og bymidter Der er allerede afsat midler til gennemførelse af helhedsplanerne i Stenlille, Ruds Vedby og Dianalund. Det blev også i sidste byrådsperiode besluttet at afsætte 6,0 mio. kr. til projektet i Sorø bymidte. Det samlede projekt er på ca. 14,0 mio. kr. og er planlagt gennemført i et samarbejde med Realdania og Stiftelsen Sorø Akademi. Der vil blive taget initiativ til en dialog med parterne omkring gennemførelse af projektet, idet projektet skal ses i sammenhæng med kommunens øvrige og nødvendige investeringer herunder forligsparternes høje prioritering af Frederiksberg Skole. Derudover er det vigtigt, at vi kan tilbyde attraktive salgsklare byggegrunde. På nuværende tidspunkt har vi salgsklare byggegrunde i Dianalund og på Engstien i Sorø. Fra borgere og entreprenører fornemmer vi en interesse for byggegrunde på Frederiksberg. Vi har derfor med denne budgetaftale afsat netto 7,0 mio. kr. til byggemodning af første etape af et område kaldet Rørstensgården, således at der i forlængelse af den nødvendige planlægning af området kan udbydes ca. 20 byggegrunde til salg. Byggemodningen udføres af kommunen, og der er indledt dialog med private aktører, der har vist interesse for at købe salgsklare byggegrunde. Skoler og daginstitutioner Erfaringerne viser, at tiltrækning af borgere beror på de vilkår, vi som kommune kan tilbyde, og som har stor indflydelse på potentielle borgeres valg af Sorø Kommune. For børnefamilier er ikke mindst gode skoler og daginstitutioner et vigtigt bosætningsparameter. Sorø Kommune er allerede i dag kendetegnet ved gode skoler og høj kvalitet i daginstitutionerne. De skal yderligere styrkes og udvikles i de kommende år, så vore skoler og daginstitutioner bliver blandt landets bedste, som en spydspids i kommunens bosætningsindsats. Herunder også med opførelse af ny Frederiksberg Skole, som en ny og moderne skole, der forventes at blive taget i brug i slutningen af Med denne budgetaftale afsættes yderligere 18,0 mio. kr. til nedrivning og genopførelse af Frederiksberg Skole, således at den samlede investering til skoledelen nu udgør 135,0 mio. kr. inkl. genhusning og nyt inventar. Pavillonløsningen ved børnehaven Regnbuen i Ruds Vedby skal udfases i sommeren På den baggrund - og med et ønske om at supplere med en vuggestuegruppe i Ruds Vedby - afsættes 2,55 mio. kr. til en tilbygning til den eksisterende børnehave.

4 4 Fremragende opvækstmiljøer Kreativt børnemiljø Gennem flere år har der fra borgere været et ønske om at få adgang til legepladser rundt omkring i kommunen. Vi åbner nu kommunens børnehavers legepladser for borgerne i det omfang, det er praktisk muligt. Samtidig sætter vi 1,2 mio. kr. af i budget 2015 til etablering af nye legepladser og multibaner i kommunen. Foreninger og idrætsklubber - og familier i bevægelse Sorø Kommune er kendetegnet ved et særdeles aktivt fritids- og foreningsliv. Samskabelse er ikke en ny ide i vores verden. Det vidner de over 100 foreninger, der har hjemsted i kommunen om. Det giver borgere i alle aldre mulighed for at dyrke en bred vifte af aktiviteter. Idrætsliv skaber sammenhold og udvikler identitet. Det giver fællesskab og kan medvirke til engagement i lokalområdet. Idrætten rummer mange værdier, som har betydning for den enkelte borger såvel som for samfundet. Vi vil afprøve ny inspiration fra kommuner og andre aktører, der har nået mærkbare resultater med at afprøve og udvikle nye former for samskabelse. Med denne budgetaftale øges tilskudspuljen for medlemstilskud til kommunens foreninger og Talentsport Sorø med i alt kr. årligt. På anlægssiden sætter vi tilskudsmidler og driftsmidler af til mulig etablering af kunststofbaner på Frederiksberg i 2015 med 0,5 mio. kr. oveni den allerede afsatte 1,0 mio. kr., Dianalund i 2016 med 1,0 mio. kr., Sorø by i 2017 med 1,0 mio. kr., mens der i 2018 afsættes 1,0 mio. kr. i alt til forbedring af idrætsfaciliteterne i Ruds Vedby og Stenlille. Til forbedring af Roklubbens træningsfaciliteter i Sorø afsættes kr. Til foranalyse af mulighederne for etablering af en svømmehal i Sorø by afsættes kr., idet formålet er at få afklaret mulige placeringer og finansieringsmodeller via et kommercielt OPP-projekt (Offentligt Privat Partnerskab). Til foranalyse af mulighederne for tilbygning til Holberghallen i Dianalund afsættes kr., idet formålet er at få afklaret behovet for tilbygning og herefter anvendelse og placering af en evt. tilbygning. Vores historie er vigtig, og byrådet vil forbedre forudsætningerne for systematisk at bygge viden op på en let tilgængelig måde. Lokalarkivernes IT-udstyr trænger til udskiftning. Der afsættes nu kr. til udskiftningen i 2015, og kr. årligt fra 2016 og frem, således at driften af IT-udstyret overtages af Sorø Kommunes IT-afdeling, og dermed altid er opdateret.

5 5 Styrket omdømme Natur i særklasse i en sund kommune Sorø Kommune er beriget med en enestående natur, og i flere undersøgelser peges der på, at den lette adgang til smuk natur og gode naturoplevelser er en afgørende faktor for, at Sorø Kommune opleves som et godt sted at bo. Der ligger store muligheder i at skabe yderligere muligheder for oplevelser i den bynære natur, samtidig med at der værnes om naturen, landskabet og kulturmiljøerne i det åbne land. I denne budgetaftale afsættes kr. årligt fra 2015 og frem som en pulje til finansiering af naturvejledningstimer. Puljen tænkes anvendt af skoler, daginstitutioner og andre institutioner, som har lyst og interesse for naturformidling. Der vil blive udarbejdet et nærmere grundlag for samarbejdet mellem driftsselskabet ved Kongskilde Friluftsgård og Sorø Kommune, som en af flere naturvejledningsmuligheder. Med virkning fra 1. januar 2015 ændres loven for opkrævning af byggesagsgebyrer. Lovændringen indebærer blandt andet, at gebyrer for byggesagsbehandling skal opkræves efter tidsforbrug på den enkelte sag, og det vil være tidsforbruget fra en byggesagsbehandling påbegyndes, til byggesagen er endeligt afsluttet. Byggesagsgebyret for beboelsesejendomme fjernes fra 1. januar Dette sker for at reducere den administrative byrde i forbindelse med registrering, beregning og opkrævning af byggesagsgebyrer. Opkrævning af byggesagsgebyrer for erhverv og lovliggørelsessager fastholdes indtil videre. Med virkning fra 1. april 2015 etableres en helt ny funktion som borgerrådgiver i Sorø Kommune. Formålet er at hjælpe borgere, der er usikre på, hvor deres indgang til den kommunale forvaltning er, eller som ønsker en dialog om, hvorfor der er svaret, som der er. Målet er at give den enkelte borger en målrettet service på stedet, fremfor at borgeren skal bruge tid på at finde rette klageinstans og opleve en frustration og uoverskueligt system. Målet er som en del af borgerrådgiverens service at få skabt en systematisk tilgang/metode til håndtering af klager fra borgere, således at det politiske niveau kun involveres, når der er klageadgang hertil eller det i øvrigt skønnes nødvendigt. Styrket erhvervsklima Sorø Kommune har i tæt samarbejde med Erhvervsudviklingsrådet fokus på hele tiden at forbedre rammebetingelserne for erhvervslivet i kommunen. Ligesom et afgørende indsatsområde er at skabe udvikling og vækst blandt såvel iværksættere, som nye og eksisterende virksomheder. Dette fremgår ligeledes af Sorø Kommunes Erhvervsudviklingsstrategi ( ), som har fokus på optimering af rammebetingelser og tre udviklingspo-

6 6 tentialer henholdsvis forbedret iværksætterkultur, udvikling af en sundhedsklynge og udvikling af den grønne klynge (fødevareklyngen og industriklyngen). I den sammenhæng er der igangsat en proces, hvor den fremtidige understøttelse af arbejdet med at forbedre rammebetingelserne er i fokus, og hvor opgaver, økonomi og organisering skal afklares frem mod årsskiftet 2014/15. Som en del af denne proces skal der tilsvarende findes løsninger på bosætnings- og turismeområdet, herunder branding, og om eller hvordan disse områder kan samorganiseres med kommunens øvrige erhvervsservice. Med denne budgetaftale er budgetrammen foreløbig forøget med 1,5 mio. kr. i 2015 og 2,0 mio. kr. årligt fra 2016 og frem, således at der fra 2016 er afsat 4,5 mio. kr. til formålet. Sorø Kommune har hidtil opkrævet en dækningsafgift af forskelsværdien på erhvervs- og forretningsejendomme på 1,8 promille. Med denne budgetaftale fjernes denne dækningsafgift fra 2015 og frem. Styrket mobilitet Mobilitet på alle niveauer er et kerneområde for optimering af rammebetingelserne for erhvervsudvikling i Sorø Kommune. Også her er der tale om en opgave med at have en velfungerende infrastruktur indenfor kommunens grænser, som løbende udvikles i takt med borgernes og erhvervslivets behov. Byrådet er endvidere optaget af, at der også er en infrastruktur, som tilgodeser virksomheders og pendleres behov for transport og tilgængelighed. Den trafikale infrastruktur i Sorø Kommune består af et net af kollektiv trafik bestående af tog, busser og behovsstyrede kollektive transportformer, af et stinet for de bløde trafikanter og endelig af vejnettet primært for motoriserede trafikanter. Der skal fortsat arbejdes for en god sammenhæng mellem byerne i kommunen både i forhold til vejnettet og stinettet samt gennem den kollektive trafik. I forhold til erhvervsudviklingen er væsentlige forhold endvidere den kollektive trafik nord-syd i kommunen, bevarelse af Tølløsebanen, samt tilkørselsforhold til erhvervsområderne i Pedersborg, Dianalund og Stenlille. Der er allerede afsat midler til forbedring af tilkørselsforholdene til erhvervsområderne i Pedersborg, konkret via den planlagte rundkørsel, som også Vejdirektoratet har på budgettet. I denne budgetaftale har vi afsat kr. årligt fra 2015 og frem til etablering af timedrift mellem Stenlille og Sorø på alle hverdage frem til kl Endvidere har vi også afsat 45,0 mio. kr. i perioden til færdiggørelse af stiforbindelsen fra Bromme til Dianalund, samt omfartsvejen fra Tersløse til Dianalund. En del af finansieringen findes via budgetterne til cykelstier i perioden frem til og med 2017.

7 7 Belysningen på vejene i Sorø Kommune har sommerslukning i ugerne 24-31, hvilket betyder, at der kun er belysning på de udpegede lysveje, som samler de enkelte områder i kommunen. Der er et stort ønske om at afskaffe sommerslukningen og tilføje Egesvinget- Elmevej på Frederiksberg, samt vejen gennem Kongsted til de udpegede lysveje. Aftaleparterne er enige om at foretage denne ændring, som kan holdes indenfor det nuværende driftsbudget. Endvidere er det en forudsætning for vækst i vores kommune, at borgere og virksomheder i alle dele af kommunen har adgang til bredbåndsforbindelse. For virksomhederne kan digitalisering øge produktiviteten og konkurrenceevnen. Digitalisering kan desuden skabe helt nye muligheder for innovation, f.eks. når nye tjenester og medier ændrer de digitale forbrugsvaner og skaber nye markeder. For at få det fulde udbytte af de digitale muligheder skal boliger og virksomheder overalt i kommunen have mulighed for at få adgang til tidssvarende internethastigheder, som f.eks. gør det muligt at handle på nettet, at få det fulde udbytte af IT-strategien i skolerne og at være i digital dialog med det offentlige mv. Vi vil arbejde for at få forbedret adgangen til bredbåndsforbindelser i kommunen. Det skal bl.a. undersøges, hvorledes der i samarbejde med staten og private udbydere kan opnås bedre bredbåndsforbindelser, herunder få afdækket behovet og de forskellige finansieringsmuligheder, der findes med henblik på budgetlægningen for Produktivitet og effektivitet skal fortsat styrkes Regeringen og KL har i økonomiaftalen aftalt at fortsætte med at frigøre ressourcer til bedre borgernær service i kommunerne. Det skal bl.a. ske via regelforenkling, effektivisering, øget digitalisering, flere velfærdsteknologiske løsninger, øget standardisering og flere fælles løsninger på tværs af kommuner og i fællesoffentlig regi. Gennem de senere år har denne modernisering og bedre ressourceanvendelse været et fokusområde i kommunen. Dette fokus vil vi fastholde og supplere med nye effektiviseringstiltag. Med afsæt i KORA-analyserne har vi det seneste år gennemgået områderne: specialundervisning, børnepasning og ældre. Vi er i gang med at se på administrationen og folkeskolen, og i den kommende tid bliver flere områder undersøgt, herunder voksen- /handicapområdet. Fra den seneste budgetaftale har vi rammebesparelser på årligt ca. 4,5 mio. kr., som der endnu ikke er fundet finansiering til. Vi har derfor med denne budgetaftale fastholdt dette

8 8 niveau for rammebesparelser. Det betyder, at der for hele budgetperioden mangler udmøntning af rammebesparelser på netto ca. 4,5 mio. kr. årligt, eller samlet 18,0 mio. kr. For fremadrettet at kunne fastholde et muligt råderum på ca. 200,0 mio. kr. i budgetperioden skal der som en del af handlekataloget for budget 2016 (17-19) udarbejdes forslag med afsæt i, hvad vi som kommune skal levere jfr. lovgivningen, og hvad vi kan levere. Dette skal ske for at give Byrådet mulighed for at foretage nye prioriteringer, som måske i højere grad matcher nutidens udfordringer og kommunens vision. Den konkrete proces for denne opgave starter i Økonomiudvalget. Særlige indsatser En øget indsats overfor borgerne (administration af dele af borgernes økonomi) med afsæt i de seneste reformer og lovændringer på området for enkeltydelser har vist sig at være omkostningsreducerende for kommunen. Denne udvikling vil vi gerne støtte op om med ansættelse af yderligere en medarbejder, og således at omkostningerne til enkeltydelser samtidig reduceres. Det er administrationens vurdering, at der via en særlig indsats med tættere opfølgning på et større antal borgere, der er i døgntilbud eller døgntilbudslignende tilbud, kan opnås en reduktion i omkostningerne. For at sikre den nødvendige og tættere opfølgning ansættes yderligere en medarbejder, idet det forventes, at omkostningerne på området reduceres. På begge ovenstående indsatsområder foretages en evaluering efter 12 måneder. Vi vil lykkes med inklusion i folkeskolen i Sorø Kommune. Inklusionsgraden skal øges, samtidig med at det sikres, at børn med særlige udfordringer mødes med et kvalitativt tilbud i den almene skole til gavn for barnet, klassen og lærere/pædagoger om barnet. Vi afsætter derfor 2,0 mio. kr. i 2015 til folkeskoleområdet med henblik på tidlig inklusion og støtte i undervisningen. I den forbindelse skal det undersøges, hvordan anvendelse af mentorer i forhold til udsatte børn kan forbedre inklusionen. Børne- og Undervisningsudvalget kvalificerer dette. Tidligere var der i budgettet reserveret kr. i en pulje til brug for kommunens institutioner og foreninger, når de var på besøg eller fik besøg af kommunens venskabsbyer. Anvendelsen af puljen har ikke haft den ønskede succes, hvorfor vi nu udvider rammen for anvendelse af puljen, idet den fremover også kan bruges til styrkelse af kommunens internationale samarbejder. Budgettet til vandløbsvedligeholdelse blev forøget for et par år siden med et ønske om at øge indsatsen for en særlig vandløbsindsats i år med store nedbørsmængder. Budgetforøgelsen på kr. er ikke forbrugt i 2013, hvorfor vi fra 2015 og frem tager den ud af budgettet igen. Viser det sig, at der bliver behov for ekstra oprensning i forbindelse med

9 9 store nedbørsmængder er forligsparterne enige om, at der kan søges midler fra hovedkassen til finansiering af dette. Kommunen har over en 3-årig periode fra 2012 til og med 2014 fået puljemidler fra Sundhedsministeriet til en styrket indsat overfor borgere med erhvervet hjerneskade. Midler er brugt til ansættelse af en hjerneskadekoordinator, som har medvirket til at koordinere indsatsen overfor de ca. 60 personer årligt, som rammes af en hjerneskade. Forsøget har været en succes og på den baggrund er forligsparterne er enige om at videreføre denne indsats. Samarbejde med forsyningsselskaberne I bestræbelserne på at få borgere og virksomheder i Sorø Kommune til at investere i energibesparende og klimarigtige løsninger undersøges det, om der kan etableres et samarbejde med forsyningsselskaberne omkring gennemførelse af kampagner, som kan nå ud til borgere og virksomheder i kommunen. Dette sker med afsæt i de forpligtelser, forsyningsselskaberne i forvejen er pålagt fra statens side. På den baggrund ophører Sorø Kommunes eksisterende kampagneindsats. Demografi Fødselstallet er siden 2008 faldet med ca. 30 pct. På den baggrund indføres en ressourcetildelingsmodel inden for sundhedsplejens område, således at ressourcerne tilpasses det faktiske fødselstal og således at der tages udgangspunkt i fødselstallet for Det betyder, at budgettet reduceres med kr. fra 2015 og frem. Undersøgelser Der gennemføres en fattigdomsundersøgelse i Sorø Kommune. Formålet med undersøgelsen er dels at få konkret viden om fattigdom i Sorø Kommune og dels at vurdere effekten af kommunale velfærdstilbud for målgruppen. Vi tror, at undersøgelsen kan lede til en mere målrettet indsats i forhold til kommunens fattige borgere, ligesom at den viden, som indsamles gennem undersøgelsen, vil gøre det muligt at effektivisere indsatsen fremover. Det skal undersøges, om det vil give mening at øge den borgernære borgerservice i landdistrikterne, eksempelvis ved hjælp af et mobilt borgerservicekontor. Som en del af undersøgelsen skal medtages erfaringer fra andre kommuner. Undersøgelsesresultaterne forelægges fagudvalgene. Finansiering Denne budgetaftale følger op på tidligere års tiltag og er vores første bud på en opfølgning på den udviklings- og planstrategi, som vi senere skal behandle i Byrådet.

10 10 Skatter og tilskud Skatteudskrivningen på personskat og grundskyld er med denne aftale holdt uændret. Det betyder bl.a.: At personskatten tager udgangspunkt i det statsgaranterede udskrivningsgrundlag på 4,508 mia. kr. og med en uændret udskrivningsprocent på 26,4 pct. At grundskylden tager udgangspunkt i et fremskrevet udskrivningsgrundlag på 4,158 mia. kr. og med en uændret udskrivningspromille på 25,74 promille. Dækningsafgiften af grundværdi og forskelsværdi på offentlige ejendomme fastholdes og opkræves uændret. Dækningsafgiften af forskelsværdien for erhvervs- og forretningsejendomme opkræves ikke fra 2015 og frem. Selskabsskatterne er fremskrevet jfr. KL s og Finansministeriets forventninger til de kommende års resultater. I overslagsårene er i tilskudsmodellen indarbejdet en forøgelse af indbyggertal med 41 indbyggere, idet der på baggrund af det aktuelle indbyggertal forventes en mindre vækst fremadrettet. Låneoptagelse De meddelte dispensationer til låneoptagelse i 2015 er delvis indarbejdet i budgettet. Det gælder: På kvalitetsfondsområdet er meddelt lånedispensation på 18,0 mio. kr., hvoraf er indarbejdet 8,342 mio. kr. Fra den ekstraordinære lånepulje til likviditetsstyrkelse er indarbejdet lånedispensation på 7,0 mio. kr. Renter og afdrag er indarbejdet med udgangspunkt i forventet tidspunkt for låneoptagelse. Likviditet I budget foretages et likviditetstræk på samlet 23,7 mio. kr. Den gennemsnitlige kassebeholdning vil over perioden falde fra ca. 116,2 mio. kr. til ved udgangen af 2018 at udgøre ca. 78,2 mio. kr., hvilket skyldes opførelsen af Frederiksberg Skole.

11 11 Strukturel balance Budgetaftalens strukturelle balance viser et overskud på 62,0 mio. kr. i 2015, og der er samlet for hele budgetperioden et overskud på 229,4 mio. kr. - før afdrag på lån. Serviceramme Servicerammen for 2015 overholdes med et budgetteret forbrug på ca. 1,191 mia. kr. i forhold til den tilladte ramme på 1,192 mia. kr. Anlægsramme Anlægsrammen for 2015 udgør 44,8 mio. kr. inkl. jordforsyning. Bilag Regnearksopgørelse med virkningen af fremsatte ændringsforslag budget Sorø, den 23. september 2014 Det Konservative Folkeparti Venstre Dansk Folkeparti Det Radikale Venstre Enhedslisten

2015 BUDGET 201 5-20 1 8

2015 BUDGET 201 5-20 1 8 2015 BUDGET 2015-2018 Forord... 3 1 Generelle bemærkninger... 5 2 Finansiering og balance... 10 3 Grundlaget for budgetlægningen... 13 4 Økonomistyring... 14 Budgetaftale 2015 (16-18)... 17 Hovedoversigt...

Læs mere

Indstilling til 2. behandling af budget

Indstilling til 2. behandling af budget Indstilling til 2. behandling af budget 2017-2020 tet for 2017-20 består af det fremlagte budget til 1. behandlingen tillagt budgetforliget, som er indgået mellem Socialdemokratiet, Venstre, Konservative

Læs mere

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan 2016+ Indledning Holbæk står, som mange andre kommuner i Danmark, overfor både økonomiske og komplekse samfundsudfordringer. Det klare politiske budskab

Læs mere

En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan

En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan 2018-2022 Forord Odder Kommunes udviklingsplan En vækstkommune i balance skal medvirke til at indfri Byrådets vision om at skabe: rammerne for det

Læs mere

Omprioriteringsbidraget ville have betydet at vi ville miste 25 mio. i bloktilskud i mio. i bloktilskud i 2018 og så fremdeles.

Omprioriteringsbidraget ville have betydet at vi ville miste 25 mio. i bloktilskud i mio. i bloktilskud i 2018 og så fremdeles. Borgmester Jesper Würtzens tale den 10. oktober 2016 2. Anden behandling af årsbudget 2017 og overslagsårene 2018-2020 for Ballerup Kommune Og i dag skal vi så endeligt vedtage budgettet for 2017. Sidste

Læs mere

VISION 2030 BYRÅDETS VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID

VISION 2030 BYRÅDETS VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID BYRÅDETS VISION 2030 VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID Vækst med vilje - vi skaber fremtiden og det gode liv sammen VISION 2030 I Faxe Kommune har

Læs mere

Økonomisk politik og budgetproces 2016-2019 Stevns Kommune

Økonomisk politik og budgetproces 2016-2019 Stevns Kommune Økonomi,HR&IT Økonomisk politik og budgetproces 2016-2019 Stevns Kommune Baggrund Økonomi har gennemført evaluering af Budgetproces 2015 med fagudvalgene og Økonomiudvalget, hvor hovedessensen er, at til

Læs mere

Politik for erhverv, natur og infrastruktur. - rammebetingelser

Politik for erhverv, natur og infrastruktur. - rammebetingelser Politik for erhverv, natur og infrastruktur - rammebetingelser Politik for erhverv, natur og infrastruktur - rammebetingelser Politik for erhverv, natur og infrastruktur rammebetingelser er en af tre politikker

Læs mere

Der er i budgetforslaget forudsat en uændret udskrivningsprocent på 25,5 samt en uændret grundskyldspromille på 28,89.

Der er i budgetforslaget forudsat en uændret udskrivningsprocent på 25,5 samt en uændret grundskyldspromille på 28,89. ØKONOMI OG PERSONALE Økonomibilag nr. 6 2014 Dato: 15. august 2014 Tlf. dir.: 4477 6316 E-mail: jkg@balk.dk Kontakt: Jeppe Krag Forslag til budget 2015-2018 Baggrund Økonomiudvalget vedtog den 20. maj

Læs mere

ERHVERVSPOLITIK GENTOFTE KOMMUNE

ERHVERVSPOLITIK GENTOFTE KOMMUNE ERHVERVSPOLITIK GENTOFTE KOMMUNE ERHVERVSPOLITIK Marts 2017 Udarbejdet af Opgaveudvalget Erhvervspolitik for Gentofte Kommune Godkendt af Kommunalbestyrelsen i 2017 Layout: Rosendahls a/s Downloades på:

Læs mere

Bilag A: Økonomisk politik

Bilag A: Økonomisk politik Bilag A: Økonomisk politik Opfølgning på delmål - byrådsperioden 2014-2017 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Administrationens indledning:... 2 Skatten holdes i ro eller reduceres... 2... 2... 2 Strukturelt

Læs mere

Vejen Byråd Politikområder

Vejen Byråd Politikområder Vejen Byråd 1 Lay out: Vejen Kommune Tekst: Vejen Kommune Foto: Colourbox og Vejen Kommune Ordrenr.: 863-18 Tryk: Vejen Kommune Udgivet: Juni 2018 Vejen Byråd Vejen Kommune er et godt sted, hvor det gode

Læs mere

Aftale om Budget 2015

Aftale om Budget 2015 Aftale om Budget 2015 Indgået den 30. september 2014 mellem følgende partier i Vejen Byråd: Venstre, Danmarks Liberale Parti Socialdemokratiet Det Konservative Folkeparti Dansk Folkeparti SF Socialistisk

Læs mere

Indstilling til 2. behandling af budget

Indstilling til 2. behandling af budget Indstilling til 2. behandling af budget 2015-18 tet for 2015-18 tager udgangspunkt i det fremlagte budget til 1. behandlingen, korrigeret med tekniske ændringsforslag og ændringer fra budgetforliget mellem

Læs mere

Syddjurs Kommune vi gør det sammen

Syddjurs Kommune vi gør det sammen Syddjurs Kommune vi gør det sammen Vision for Syddjurs Kommune, vedtaget i byrådet den 26. november 2014 Vision og indsatsområder Vision og indsatsområder/temaer til Planstrategi Nedenstående vision blev

Læs mere

Budget 2012 med stabilitet og investeringer

Budget 2012 med stabilitet og investeringer Budgetforlig for 2012-2015 A: Socialdemokratiet B: Radikale Venstre C: Konservative F: SF L: Focus Fredensborg O: Dansk Folkeparti V: Venstre : Borgernes Stemme Den, 28. August 2011 Budget 2012 med stabilitet

Læs mere

Økonomiudvalget ODSHERRED KOMMUNE

Økonomiudvalget ODSHERRED KOMMUNE 1. Budgetoplæg 2012-2015 for Odsherred Kommune Sag 306-2010-42702 Dok. 306-2011-210278 Initialer: CLH Åbent Sagens opståen Byrådet skal senest den 15. oktober 2011 have vedtaget et budget for 2012 med

Læs mere

2. GENERATION TEKNIK & MILJØUDVALGET. INDLEDNING Ved udvalgsformand Flemming Jantzen. Rammer og vision

2. GENERATION TEKNIK & MILJØUDVALGET. INDLEDNING Ved udvalgsformand Flemming Jantzen. Rammer og vision 2. GENERATION TEKNIK & MILJØUDVALGET INDLEDNING Ved udvalgsformand Flemming Jantzen Rammer og vision Der er i Guldborgsund Kommune en stor udfordring med den ændrede demografi. Der bliver færre borgere

Læs mere

Indstilling til 2. behandling af budget

Indstilling til 2. behandling af budget Indstilling til 2. behandling af budget 2016-19 tet for 2016-19 tager udgangspunkt i det fremlagte budget til 1. behandlingen, korrigeret med tekniske ændringsforslag og ændringer fra budgetforliget mellem

Læs mere

RESULTATKONTRAKT OM ERHVERVSSERVICE I FAVRSKOV KOMMUNE 2015

RESULTATKONTRAKT OM ERHVERVSSERVICE I FAVRSKOV KOMMUNE 2015 RESULTATKONTRAKT OM ERHVERVSSERVICE I FAVRSKOV KOMMUNE 2015 mellem Favrskov Kommune Skovvej 20 8382 Hinnerup og Favrskov Erhvervsråd Bogøvej 15 8382 Hinnerup 1 Indledning Det samlede erhvervsservicetilbud

Læs mere

5. februar Målopfyldelse. Økonomisk politik

5. februar Målopfyldelse. Økonomisk politik 5. februar Målopfyldelse Økonomisk politik Indledning Den økonomiske politik indeholder en række overordnede økonomiske målsætninger for den kommunale budgetlægning. Dette notat indeholder en status på

Læs mere

Generelle bemærkninger

Generelle bemærkninger Indledning Budget 2009 er vedtaget på Kommunalbestyrelsens møde den 8. oktober 2008. Budgettet baserer sig på en budgetaftale, som omfatter alle kommunalbestyrelsens partier på nær Socialistisk Folkeparti.

Læs mere

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 12. januar 2007 Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 1. Formål med partnerskabsaftalerne Det fremgår af globaliseringsstrategien, at der skal indgås partnerskabsaftaler mellem de regionale vækstfora

Læs mere

Erhvervspolitik for Syddjurs Kommune

Erhvervspolitik for Syddjurs Kommune 1 of 8 Erhvervspolitik for Syddjurs Kommune 2016-2019 - Sammen skaber vi vækst og velfærd 1. udkast, marts 2016 2 of 8 Forord Byrådet har gennem de senere år arbejdet på at styrke indsatsen over for erhvervslivet

Læs mere

BF2015 BO2016 BO2017 BO2018

BF2015 BO2016 BO2017 BO2018 Oplæg til anlægsbudget for 2015-2018 I dette notat fremlægges anlægsbudgettet for 2015-2018 som det foreligger juni 2014 på baggrund af vedtagelsen af budgettet for 2014 med overslagsårene 2015-2017. I

Læs mere

Den dobbelte ambition. Direktionens strategiplan

Den dobbelte ambition. Direktionens strategiplan Den dobbelte ambition Direktionens strategiplan 2016-2018 Godkendt af Byrådet den 27. januar 2016 Direktionens strategiplan 2016-2018 Direktionens strategiplan tager udgangspunktet i Byrådets Vision, Udviklingsstrategien,

Læs mere

VISION VEJEN. Din holdning - Jeres By - Vores Vejen PLADS TIL AT LYKKES

VISION VEJEN. Din holdning - Jeres By - Vores Vejen PLADS TIL AT LYKKES VISION VEJEN Din holdning - Jeres By - Vores Vejen PLADS TIL AT LYKKES Byerne driver fremtidens vækst. Befolkningstilvæksten foregår fortrinsvis omkring de større byer. Her sker også den største vækst

Læs mere

Erhvervspolitik for Syddjurs Kommune

Erhvervspolitik for Syddjurs Kommune 1 of 8 Erhvervspolitik for Syddjurs Kommune 2016-2019 - Sammen skaber vi vækst og velfærd 2 of 8 Forord Byrådet har gennem de senere år arbejdet på at styrke indsatsen over for erhvervslivet i Syddjurs

Læs mere

169. Budgetforslag 2016-2019 for Odsherred Kommune

169. Budgetforslag 2016-2019 for Odsherred Kommune Side 1 af 5 169. Budgetforslag 2016-2019 for Odsherred Kommune Sag 306-2015-819 Dok. 306-2015-214761 Initialer: CLH Åbent Kompetence Byrådet via Økonomiudvalget Beslutningstema Vedtage budget for 2016

Læs mere

Debatmateriale til Furesø Kommunes borgermøde om budget

Debatmateriale til Furesø Kommunes borgermøde om budget Debatmateriale til Furesø Kommunes borgermøde om budget 2014-17 Dette oplæg giver information og inspiration til det borgermøde, som Furesø Kommune har inviteret til den 12. juni 2013. På borgermødet præsenteres

Læs mere

Fredensborg Kommune. Borgermøde Budget

Fredensborg Kommune. Borgermøde Budget Fredensborg Kommune Borgermøde Budget 2018-2021 Velkommen v/borgmester Thomas Lykke Pedersen Borgermøde om kommunens økonomi og budget Vi holder dette møde for at give alle interesserede borgere mulighed

Læs mere

Budget sammenfatning.

Budget sammenfatning. Budget 2010-2013 sammenfatning. Indledning I dette notat beskrives budgetprocessen samt hovedtræk i budget 2010-2013 og de forudsætninger der er grundlaget for budgettet. 2. oktober 2009 Kontaktperson:

Læs mere

Forelæggelse af forslag til flerårsbudget 2013 2016 (2. behandling)

Forelæggelse af forslag til flerårsbudget 2013 2016 (2. behandling) Side 1 Forelæggelse af forslag til flerårsbudget 2013 2016 (2. behandling) Indledende bemærkninger * Vi skal i dag endeligt vedtage budgettet for 2013. * I forhold til førstebehandlingen er der kun sket

Læs mere

VISION VEJEN. Din holdning - Jeres By - Vores Vejen

VISION VEJEN. Din holdning - Jeres By - Vores Vejen VISION VEJEN Din holdning - Jeres By - Vores Vejen Byerne driver fremtidens vækst. Befolkningstilvæksten foregår fortrinsvis omkring de større byer. Her sker også den største vækst i arbejdspladser, service,

Læs mere

På de følgende sider er beskrevet forskellige finansieringsmuligheder i et kommunalt budget.

På de følgende sider er beskrevet forskellige finansieringsmuligheder i et kommunalt budget. På de følgende sider er beskrevet forskellige finansieringsmuligheder i et kommunalt budget. Da de specifikke finansieringsforslag kan virke meget tekniske har vi for overskuelighedens skyld, sammenfattet

Læs mere

Direktionen. Aftale 2008. Rev. 7/1-08

Direktionen. Aftale 2008. Rev. 7/1-08 Direktionen Aftale 2008 Rev. 7/1-08 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 1.0 INDLEDNING... 2 2.0 DEN POLITISKE RAMME... 3 3.0 DEN FAGLIGE RAMME... 4 4.0 EGEN RAMME... 4 5.0 DEN ADMINISTRATIVE RAMME...

Læs mere

ODSHERRED KOMMUNE Direktionen 23. marts 2010 EFFEKTIVISERINGSSTRATEGI FOR ODSHERRED KOMMUNE FOR Side 1

ODSHERRED KOMMUNE Direktionen 23. marts 2010 EFFEKTIVISERINGSSTRATEGI FOR ODSHERRED KOMMUNE FOR Side 1 EFFEKTIVISERINGSSTRATEGI FOR FOR 2010-2013 Side 1 EFFEKTIVISERINGSSTRATEGI FOR FOR 2010-2013 Indledning og formål Nulvækst i den offentlige økonomi, stadig større forventninger til den kommunale service

Læs mere

Budgetproces for budget

Budgetproces for budget Hjørring Kommune 20. marts 2019 Budgetproces for budget 2020-2023 Arbejdet med budget 2020-2023 tager afsæt i budgetaftalen for budget 2019-2022. I budgetaftalen er der fokuseret på at løse kommunens økonomiske

Læs mere

Budget samt overslagsårene

Budget samt overslagsårene Budget 2017 samt overslagsårene 2018-2020 Læsevejledning Indledning Den efterfølgende budgetredegørelse er opbygget i forhold til den politiske og organisatoriske opdeling. Formålet med budgettet er at

Læs mere

1. Budget 2019 med overslagsårene (1. behandling)

1. Budget 2019 med overslagsårene (1. behandling) Økonomiudvalget 27. august 2018 1. Budget 2019 med overslagsårene 2020-2022 (1. behandling) Sagsnr. Initialer ANSO Åbent Sagsfremstilling Drøftelse og indstilling af teknisk budgetforslag 2019 til 1. behandling

Læs mere

Kommunens udgifter finansieres hovedsageligt af indtægterne ved skatter, statstilskud og kommunal udligning.

Kommunens udgifter finansieres hovedsageligt af indtægterne ved skatter, statstilskud og kommunal udligning. Bilag 7 Kommunens udgifter finansieres hovedsageligt af indtægterne ved skatter, statstilskud og kommunal udligning. Byrådet skal ved budgetvedtagelsen tage stilling til, om kommunen vil tage imod statens

Læs mere

NOTAT. Indtægtsskøn budget

NOTAT. Indtægtsskøn budget NOTAT Indtægtsskøn budget 2016-2019 Skatter, tilskud og udligning Kommunens indtægtsside bestående af skatter, tilskud og udligning budgetteres i et af Kommunernes Landsforening udviklet prognoseprogram.

Læs mere

Aftale mellem Venstre, Socialdemokraterne, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Enhedslisten om:

Aftale mellem Venstre, Socialdemokraterne, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Enhedslisten om: Aftale mellem Venstre, Socialdemokraterne, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Enhedslisten om: budget 2015 og budgetoverslagsårene 2016-2018 23. september 2014 Budgetlægning

Læs mere

BUDGET Borgermøde september 2017

BUDGET Borgermøde september 2017 BUDGET 2018-2021 Borgermøde - 11. september 2017 Hovedbudskaber Et godt halvårsregnskab 2017 med et lille overskud men en overskridelse af servicerammen Et budgetforslag 2018-21 i balance, som overholder

Læs mere

Referat Økonomiudvalget torsdag den 7. oktober 2010. Kl. 15:00 i Rådssalen, Lyndby

Referat Økonomiudvalget torsdag den 7. oktober 2010. Kl. 15:00 i Rådssalen, Lyndby Referat torsdag den 7. oktober 2010 Kl. 15:00 i Rådssalen, Lyndby Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - 2. behandling af budget 2011...2 07-10-2010 Side 1 1. ØU - Godkendelse

Læs mere

ØDC - Økonomistyring

ØDC - Økonomistyring NOTAT ØDC - Økonomistyring 24-06-2013 Aftale om kommunernes økonomi for 2014 KL og regeringen indgik den 13. juni 2013 aftale om kommunernes økonomi for 2014. Kommuneaftalen indebærer ligesom tidligere

Læs mere

I Byrådets overordnede vision lægges der vægt på botilbud og stærk sammenhæng mellem by og land.

I Byrådets overordnede vision lægges der vægt på botilbud og stærk sammenhæng mellem by og land. Landdistriktspolitik Vision I Byrådets overordnede vision lægges der vægt på botilbud og stærk sammenhæng mellem by og land. I Byrådets vision for en landdistriktspolitik indebærer dette, at Ringsted Kommune

Læs mere

Godkendelse af erhvervsstrategi 'Aalborg bygger bro'

Godkendelse af erhvervsstrategi 'Aalborg bygger bro' Punkt 3. Godkendelse af erhvervsstrategi 2019-2022 - 'Aalborg bygger bro' 2018-085541 Magistraten indstiller, at byrådet godkender Erhvervsstrategi 2019-2022. Lasse P. N. Olsen kan ikke anbefale indstillingen

Læs mere

Aftale om Genåbning af Budget 2010

Aftale om Genåbning af Budget 2010 Ringe, den 23. marts 2010 Aftale om Genåbning af Budget 2010 Indledning Faaborg-Midtfyn Kommune står, som mange af landets øvrige kommuner, over for store økonomiske udfordringer. Dette skyldes bl.a. den

Læs mere

Udmøntning af budgetaftalen

Udmøntning af budgetaftalen Udmøntning af budgetaftalen 2018-2021 Initiativ: Tekst: Handling: Aktør: 1. Forøge kassebeholdningen over budgetperioden Det aftalte budgets drifts og anlægsrammer skal overholdes således at det budgetterede

Læs mere

Nyhedsbrev om de politiske aftaler med vækstinitiativer samlet i pakken Danmark som vækstnation

Nyhedsbrev om de politiske aftaler med vækstinitiativer samlet i pakken Danmark som vækstnation Den 27. maj 2011 Nyhedsbrev om de politiske aftaler med vækstinitiativer samlet i pakken Danmark som vækstnation 1. Indledning I dag har regeringen, Dansk Folkeparti og Pia Christmas- Møller indgået aftale

Læs mere

16. Skatter, tilskud og udligning

16. Skatter, tilskud og udligning 16. Dette notat gennemgår kommunens muligheder for finansiering af -18 i form af skatter, tilskud og udligning samt de usikkerheder, som er forbundet med valg af finansiering. Byrådet skal ved budgetvedtagelsen

Læs mere

Den dobbelte ambition. Direktionens strategiplan

Den dobbelte ambition. Direktionens strategiplan Den dobbelte ambition Direktionens strategiplan 2013-2015 Godkendt af Byrådet den 20. marts 2013 Direktionens strategiplan 2013-2015 Direktionens strategiplan tager udgangspunktet i Byrådets Vision, Udviklingsstrategi

Læs mere

BUDGET Direktionens budgetforslag

BUDGET Direktionens budgetforslag BUDGET 2016-19 Direktionens budgetforslag Økonomi Økonomi og Udbud Rådhuset Ramsherred 5 5700 Svendborg Tlf. 62 23 30 00 Fax. 62 22 48 52 Indledning Kommunens økonomi er fortsat grundlæggende sund og i

Læs mere

ERHVERVSPOLITIKS RAMME

ERHVERVSPOLITIKS RAMME ERHVERVSPOLITIKS RAMME Oplæg til erhvervspolitik for Inden finanskrisen oplevede erhvervslivet i en positiv udvikling med vækst, stigende produktivitet og meget lav ledighed. Det er et godt udgangspunkt

Læs mere

Erhvervsfremmestrategi Revideret udgave juni 2017

Erhvervsfremmestrategi Revideret udgave juni 2017 Erhvervsfremmestrategi 2014-2018 Revideret udgave juni 2017 Indledning I foråret 2013 udpegede byrådet Sønderborg Erhvervs- og Turistcenter (SET) som tovholdere på udarbejdelsen af en ny erhvervsfremmestrategi.

Læs mere

Referat Økonomiudvalget onsdag den 2. oktober 2013. Kl. 8:00 i Mødelokale 2, Allerslev

Referat Økonomiudvalget onsdag den 2. oktober 2013. Kl. 8:00 i Mødelokale 2, Allerslev Referat onsdag den 2. oktober 2013 Kl. 8:00 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - 2. behandling af budget 2014-2017...2 02-10-2013 Side 1 1. ØU - Godkendelse

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Kommunalbestyrelsen den 07-10-2013, s. 1 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Kommunalbestyrelsen Dagsorden Mandag den 7. oktober 2013 kl. 17:00 afholder Kommunalbestyrelsen møde i Mødesalen/Rådhus. Kommunalbestyrelsen

Læs mere

NOTAT. Budget Aftale om kommunernes økonomi for 2018

NOTAT. Budget Aftale om kommunernes økonomi for 2018 NOTAT Dato: 12. juni 2017 Budget 2018 Aftale om kommunernes økonomi for 2018 Den 1. juni 2017 har KL og Regeringen indgået aftale om de økonomiske rammer for kommunernes budgetter for 2017. Dette notat

Læs mere

Indledning. Med denne budgetaftale viderefører Byrådet intentionerne bag den tidligere kommunalbestyrelses økonomiske politik.

Indledning. Med denne budgetaftale viderefører Byrådet intentionerne bag den tidligere kommunalbestyrelses økonomiske politik. Indledning Med denne budgetaftale viderefører Byrådet intentionerne bag den tidligere kommunalbestyrelses økonomiske politik. De underskrivende partier er enige om vigtigheden af, at målene bag genopretningsplanen,

Læs mere

NOTAT. Investeringspolitik Dato: 1. maj 2014

NOTAT. Investeringspolitik Dato: 1. maj 2014 NOTAT Investeringspolitik Dato: 1. maj 2014 Billund kommunes overordnede økonomiske politik, har i en årrække i hovedsagen været koncentreret om, at sikre et ordinært overskud på den skattefinansierede

Læs mere

Byrådets budgetseminar den 2. april 2013

Byrådets budgetseminar den 2. april 2013 Byrådets budgetseminar den Program Tidspunkt Aktivitet 15.30-15.35 Velkomst ved Borgmester Hans Barlach 15.35-16.20 Oplæg ved kommunaldirektør Allan Vendelbo og økonomichef Maj Buch Status på den økonomiske

Læs mere

BUDGET Roskilde Kommunes budget for blev endeligt vedtaget ved byrådets 2. behandling 10. oktober 2018.

BUDGET Roskilde Kommunes budget for blev endeligt vedtaget ved byrådets 2. behandling 10. oktober 2018. BUDGET 2019-2022 Roskilde Kommunes budget for 2019-2022 blev endeligt vedtaget ved byrådets 2. behandling 10. oktober 2018. tet for 2019-2022 fremgår af den overordnede resultatopgørelse i tabellen herunder.

Læs mere

Strategi- og handleplan for landdistrikterne

Strategi- og handleplan for landdistrikterne Strategi- og handleplan for landdistrikterne 11. januar 2016 vedtog Byrådet en ny Landdistriktspolitik. Politikken omhandler følgende temaer: Strategi- og handleplanen er en opfølgning på den vedtagne

Læs mere

1. Bosætning. 2 stevns kommune

1. Bosætning. 2 stevns kommune Vision Stevns Kommune vil være kendt som et stærkt lokalsamfund i Øresundsregionen - i storslået natur, en alsidig kultur og med god plads til både at bo og leve i. 1 stevns kommune 1. Bosætning Stevns

Læs mere

Odder Kommunes vision

Odder Kommunes vision Odder Kommunes vision 2014-2018 Dokumentnummer: 727-2014-95229 side 1 Odder Kommune skaber rammerne for det gode liv gennem fællesskab, nærhed og åbenhed I Odder Kommune har borgerne mulighederne for et

Læs mere

I notatet orienterer Økonomiforvaltningen (ØKF) om foreløbige skøn af de økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune, jf. tabel.

I notatet orienterer Økonomiforvaltningen (ØKF) om foreløbige skøn af de økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune, jf. tabel. NOTAT Til ØU Aftale om kommunernes økonomi 2017 Regeringen og KL har den 10. juni 2016 indgået aftale om kommunernes økonomi for 2017. Hovedelementerne i aftalen er: Af omprioriteringsbidraget på 2,4 mia.

Læs mere

Vestegnen i udvikling byer i bevægelse. Fælles udviklingsperspektiv til Vestegnskommunernes kommuneplanstrategier

Vestegnen i udvikling byer i bevægelse. Fælles udviklingsperspektiv til Vestegnskommunernes kommuneplanstrategier Vestegnen i udvikling byer i bevægelse Fælles udviklingsperspektiv til Vestegnskommunernes kommuneplanstrategier 15. oktober 2007 Vestegnen i udvikling byer i bevægelse På Vestegnen er der lang tradition

Læs mere

Forslag til budget 2014-2017

Forslag til budget 2014-2017 ØKONOMI OG PERSONALE Dato: 15. august 2013 Økonomibilag nr. 7 2013 Tlf. dir.: 4477 6316 E-mail: jkg@balk.dk Kontakt: Jeppe Krag Sagsnr: 2013-1268 Dok.nr: 2013-140248 Forslag til budget 2014-2017 Baggrund

Læs mere

Politik for Nærdemokrati

Politik for Nærdemokrati Politik for Nærdemokrati oktober 2010 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Baggrund... 3 1.2 Formål... 3 2 Rammer for nærdemokratiet... 4 2.1 Definition af lokalområder... 4 2.2 Lokal repræsentation...

Læs mere

Orienteringsmøde om Budget 2019

Orienteringsmøde om Budget 2019 Orienteringsmøde om 2019 Den 24. oktober 2018 Dagsordenen for orienteringsmødet er følgende: 1. Velkomst ved Anne-Mette Ulstrup 2. Den overordnede økonomiske situation i Jammerbugt Kommune 3. aftalen for

Læs mere

Byrådet ODSHERRED KOMMUNE

Byrådet ODSHERRED KOMMUNE 1. Budgetforslag 2017-2020 for Odsherred Kommune Sag 306-2016-1470 Dok. 306-2016-248824 Initialer: CLH Åbent Kompetence Byrådet via Økonomiudvalget Beslutningstema Vedtage budget for 2017 med overslagsårene

Læs mere

BUDGET 2015-18 Direktionens reviderede budgetforslag

BUDGET 2015-18 Direktionens reviderede budgetforslag Økonomi Økonomi og Udbud Rådhuset Ramsherred 5 5700 Svendborg BUDGET 2015-18 Direktionens reviderede budgetforslag Tlf. 62 23 30 00 Fax. 62 22 48 52 Indledning 10. september 2014 Afsættet for budgetlægningen

Læs mere

BESLUTNINGSPROTOKOL. Økonomiudvalget. Møde nr. : 09/2012 Sted : Økonomiudvalgets mødelokale Dato : 7. august 2012 Start kl. : 13.00 Slut kl. : 15.

BESLUTNINGSPROTOKOL. Økonomiudvalget. Møde nr. : 09/2012 Sted : Økonomiudvalgets mødelokale Dato : 7. august 2012 Start kl. : 13.00 Slut kl. : 15. Økonomiudvalget BESLUTNINGSPROTOKOL Møde nr. : 09/2012 Sted : Økonomiudvalgets mødelokale Dato : 7. august 2012 Start kl. : 13.00 Slut kl. : 15.00 Medlemmer Jan Petersen (A) (Formand) Jytte Schmidt (F)

Læs mere

G FOR EVENTS I SØNDERBORG FORRETNINGSGRUNDLA

G FOR EVENTS I SØNDERBORG FORRETNINGSGRUNDLA NDLAG U R G S G IN N T E FORR FOR EVENTS I SØNDERBORG Indhold 1. Formål med et forretningsgrundlag for events 2. Politisk og strategisk sammenhæng 3. Formål og mål for arbejdet med event 4. Organisering

Læs mere

Vedtaget 12. juni 2017 af Kommuneforeningen. Nye ideer langsigtede løsninger

Vedtaget 12. juni 2017 af Kommuneforeningen. Nye ideer langsigtede løsninger Vedtaget 12. juni 2017 af Kommuneforeningen. Frederikshavn Kommune skal være kendt som et sted, hvor nye ideer tages imod med åbne arme. Hvor kommunen er medspiller for borgere, erhvervsliv og civilsamfund.

Læs mere

Det gode liv på landet i Norddjurs Kommune

Det gode liv på landet i Norddjurs Kommune NORDDJURS KOMMUNE Det gode liv på landet i Norddjurs Kommune Landdistriktspolitik 2013 2016 1. Indhold 2. Indledning...2 3. Fakta om Norddjurs Kommune...3 4. Mål og udviklingstemaer...4 4.1. Dialog, samarbejde

Læs mere

Forslag til budget

Forslag til budget ØKONOMI OG STYRING Økonomibilag nr. 6 2016 Dato: 11. august 2016 Tlf. dir.: 4477 2205 E-mail: mbje@balk.dk Kontakt: Mikkel Bo Jensen Forslag til budget 2017-2020 Baggrund Økonomiudvalget vedtog den 15.

Læs mere

Budgetforlig i Brøndby Kommune. - Vi styrker velfærden! Budgetforlig indgået d. 22. oktober mellem:

Budgetforlig i Brøndby Kommune. - Vi styrker velfærden! Budgetforlig indgået d. 22. oktober mellem: Budgetforlig 2020-2023 i Brøndby Kommune - Vi styrker velfærden! Budgetforlig indgået d. 22. oktober mellem: A. Socialdemokratiet O. Dansk Folkeparti V. Venstre F. Socialistisk Folkeparti Ø. Enhedslisten

Læs mere

Budgetforlig 2016. Indledning. Herning Kommune og anlæg:

Budgetforlig 2016. Indledning. Herning Kommune og anlæg: Budgetforlig 2016 Indledning Med denne aftale bekræfter budgetforligspartierne, at Herning Kommunes økonomi grundlæggende er sund og robust. Vedtagelsen af mulighedskataloget i foråret 2015 har skabt et

Læs mere

Udmøntning af Aftale om budget 2018 for Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalgets ansvarsområde

Udmøntning af Aftale om budget 2018 for Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalgets ansvarsområde ØKONOMI OG STYRING Dato: 19. december 2017 Tlf. dir.: 4024 1712 E-mail: okonomi@balk.dk Kontakt: Sascha Hjorth Sagsid: 00.30.00-S00-9-16 Rettelser efter Erhvervs- og s møde den 6. februar 2018 er markeret

Læs mere

Økonomiske forudsætninger Økonomien i aftalen ser på landsplan og for Randers Kommune ud på følgende måde: Før, landsplan. Randers' andel 1,7 %

Økonomiske forudsætninger Økonomien i aftalen ser på landsplan og for Randers Kommune ud på følgende måde: Før, landsplan. Randers' andel 1,7 % Notat Vedrørende: Aftale om erhvervsfremme - konsekvenser for Randers Kommune Sagsnavn: Budget 2019-22 Sagsnummer: 00.01.00-A00-41-17 Skrevet af: Vibeke Nørrevang Løland, Dennis Jensen E-mail: vibeke.norrevang.loland@randers.dk

Læs mere

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik Økonomiudvalget 02.10.2012 Punkt nr. 247-1 04.09.2012 UDKAST Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017 Forord Forord indsættes her Frivilligpolitikken træder i kraft fra 16.01.2013. På vegne af Byrådet,

Læs mere

LAG Midt-Nordvestsjælland

LAG Midt-Nordvestsjælland LAG Midt-Nordvestsjælland Tilskud til udvikling af liv og erhverv i landdistrikterne Lokale aktionsgrupper (LAG er) er lokalt forankrede foreninger, som skaber udvikling og innovation i lokalsamfundene

Læs mere

Drøftelse - Høring af Erhvervsstrategi Aalborg bygger bro.

Drøftelse - Høring af Erhvervsstrategi Aalborg bygger bro. Punkt 6. Drøftelse - Høring af Erhvervsstrategi 2019-2022 Aalborg bygger bro. 2018-088099 Magistraten fremsender til s drøftelse, høring af Erhvervsstrategi 2019-2022 - "Aalborg bygger bro". kl. 08.30

Læs mere

Budgetorientering oktober 2017 v. fungerende borgmester Preben Andersen

Budgetorientering oktober 2017 v. fungerende borgmester Preben Andersen Budgetorientering 2018 11. oktober 2017 v. fungerende borgmester Preben Andersen 1 Dagsorden Aftale mellem regeringen og KL Økonomisk politik Udfordringer/gode resultater Bred politisk aftale Budgettet

Læs mere

LANDDISTRIKTSPOLITIK FOR BRØNDERSLEV KOMMUNE

LANDDISTRIKTSPOLITIK FOR BRØNDERSLEV KOMMUNE LANDDISTRIKTSPOLITIK FOR BRØNDERSLEV KOMMUNE Januar 2015 Indledning Regeringens overordnede målsætning er, at det også i fremtiden skal være muligt at bo og virke i alle dele af landet. Dette kræver nytænkning

Læs mere

Strategi for Alment Nybyggeri i Esbjerg Kommune

Strategi for Alment Nybyggeri i Esbjerg Kommune Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 4. august 2015 Sagsbehandler Mette Albrandt Telefon direkte 76 16 13 09 Sagsid 15/11910 Strategi for Alment Nybyggeri i Esbjerg Kommune 1. Forord... - 2-2. Strategien i

Læs mere

Aftale om mindsket grænsehandel, BoligJobordning og konkrete initiativer til øget vækst og beskæftigelse

Aftale om mindsket grænsehandel, BoligJobordning og konkrete initiativer til øget vækst og beskæftigelse Aftale om mindsket grænsehandel, BoligJobordning og konkrete initiativer til øget vækst og beskæftigelse delaftale om Vækstplan DK Regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative

Læs mere

Oplevelser og erhverv som udviklingsmotor

Oplevelser og erhverv som udviklingsmotor Oplevelser og erhverv som udviklingsmotor Fredensborg Kommunes Erhvervs- og Turismepolitik 2019-2023 Godkendt af Byrådet den xx Forord Vi er stolte over, at du nu sidder med Byrådets Erhvervs- og Turismepolitik

Læs mere

Autentisk og kompetent

Autentisk og kompetent ODSHERRED KOMMUNE VISIT ODSHERRED ODSHERRED ERHVERVSRÅD ODSHERREDS NYE ERHVERVSPOLITIK: Autentisk og kompetent Odsherred som et autentisk og attraktivt oplevelsessted Odsherred som et kompetent og fleksibelt

Læs mere

Afstemningsbilag til brug ved Gladsaxe Byråds 2. behandling af sag om budget den 11. oktober 2017 kl , sag nr 103

Afstemningsbilag til brug ved Gladsaxe Byråds 2. behandling af sag om budget den 11. oktober 2017 kl , sag nr 103 Forslag til budget for 2018 og budgetoverslag for årene 2019, 2020 og 2021. De foreliggende ændringsforslag til budgetforslaget fra 1. behandling sættes til afstemning i nedennævnte rækkefølge, idet afstemningspunkterne

Læs mere

Afdelingschef i Vesthimmerlands Kommune

Afdelingschef i Vesthimmerlands Kommune Generelt Afdelingschef i Vesthimmerlands Kommune Om Vesthimmerlands Kommune Vesthimmerlands Kommune i Region Nordjylland blev etableret ved Kommunalreformen i 2007. Kommunen har ca. 37.500 indbyggere og

Læs mere

Vejen Kommunes låneoptagelse samt køb af ejendomme i perioden 2010-2013

Vejen Kommunes låneoptagelse samt køb af ejendomme i perioden 2010-2013 Vejen Kommunes låneoptagelse samt køb af ejendomme i perioden 21-213 Baggrund I forbindelse med budgetlægningen for 214 har der været en række politiske drøftelser om udviklingen i den kommunale gæld samt

Læs mere

Landdistriktspolitik og handlingsplan Indledning

Landdistriktspolitik og handlingsplan Indledning Landdistriktspolitik 2015-2018 og handlingsplan 2017-2018 Indledning Ringkøbing- Skjern Kommunes vision Naturens rige er udtryk for at byrådet gennem naturen vil sikre borgerne det gode liv og at skabe

Læs mere

Viborg Kommune i bevægelse

Viborg Kommune i bevægelse Viborg Kommune i bevægelse politik for idræt og motion UDKAST Indhold Indledning....................................................3 Politikkens opbygning....................................... 4 Politikkens

Læs mere

Lokaldemokratiudvalget

Lokaldemokratiudvalget Lokaldemokratiudvalget Formandens forord: Vi er fælles om Kolding kommune I vores kommune er der mange former for fællesskaber små som store. Fællesskaber hvor vi søger sammen om interesser og opgaver.

Læs mere

Temamøde om erhvervsudvikling

Temamøde om erhvervsudvikling Temamøde om erhvervsudvikling Indledning For at kridte banen op til arbejdet med den nye erhvervs- og vækststrategi inviterede Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget den 07/11/2016 Byrådet til en temadrøftelse

Læs mere

Ændringsforslag til økonomiudvalgets budgetforslag

Ændringsforslag til økonomiudvalgets budgetforslag Ændringsforslag til økonomiudvalgets budgetforslag 2018-2021 Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Enhedslisten, Lokallisten, Radikale Venstre, Konservative og Venstre er enige om at fremlægge et samlet

Læs mere

Mål og Midler Kommunale ejendomme

Mål og Midler Kommunale ejendomme Fokusområder i På politikområdet Kommunale Ejendomme er der følgende fokus i budgetåret : Ejendomsadministration Området omfatter drift og administration af en række kommunale ejendomme, herunder bl.a.

Læs mere