Europaudvalget EUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 74 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Europaudvalget EUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 74 Offentligt"

Transkript

1 Europaudvalget EUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 74 Offentligt Notat Modtager(e): Folketingets Europaudvalg Kopi: Udvikling og status for ITER forskningsprojektet Folketingets Europaudvalg har stillet følgende spørgsmål 74 (EUU alm del): "Ministeren bedes, som lovet på Europaudvalgets møde d. 21. maj 2010, oplyse om indhold, dato og rækkevidde af det oprindelige mandat afgivet af Europaudvalget på ITER, samt om ministeren mener, et nyt mandat er påkrævet mhp. de kommende beslutninger i styrelsesrådet og om finansieringen. Endvidere bedes ministeren redegøre for den videre proces for forhandlingerne om kompromisforslaget i Rådet (i henholdsvis konkurrence og ØKOFIN)." Svar: Den europæiske forskning i kontrolleret termonuklear fusion foregår under Euratom-traktaten og er organiseret under de europæiske rammeprogrammer for forskning og udvikling. Europæisk fusionsforskning er koordineret i et samlet program. En væsentlig del af forskningen har hidtil været udført på det fælles forsøgsanlæg JET (Joint European Torus) i England. EU har besluttet at gå videre med næste fase gennem deltagelse i det internationale samarbejde om bygning af et nyt forsøgsanlæg kaldet ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) sammen med Rusland, Kina, Japan, Sydkorea, USA og Indien. Formålet med ITER er at påvise, at det er videnskabeligt og teknologisk muligt at udnytte fusionsenergi til fredelige formål og skabe en sikker og bæredygtig energikilde i fremtiden. Visionen er at nå frem til en emissionsfri energiproduktion i stor skala fra en i praksis uudtømmelig energikilde med begrænsede og håndterbare miljøpåvirkninger. 21. maj 2010 Bredgade København K Telefon Telefax E-post vtu@vtu.dk Netsted CVR-nr Sagsbehandler John Isaksen Telefon Telefax E-post johi@vtu.dk Sagsnr. Dok nr Side 1/8 Udvikling af en fusionsenergibaseret energiproduktion har desuden et væsentligt sikkerhedspolitisk og forsyningspolitisk aspekt, idet brændslet udgøres af deuterium, som kan udvindes af vand, og tritium, som kan fremstilles af lithium. Begge stoffer er relativt tilgængelige globalt set. Begge disse aspekter er set med danske øjne af stor betydning. Industriens udbytte af ITER vil både være i form af leverance- og serviceordrer, og i form af teknologiudvikling via udfordrende kontraktopgaver. Dansk industri vil kunne bidrage til ITER på adskillige områder, såsom effektelektronik, instrumentering, materialeteknologi, magnetteknologi, robotteknologi, bearbejdning, software, design, konstruktion, udviklingsarbejde, ingeniørarbejde, infrastruktur m.m. Omfanget og karakteren af videnskabelig og teknologisk spin-off i form af ny viden, nye produkter og nye processer kan i sagens natur ikke fastlægges.

2 1. Om indhold, dato og rækkevidde af forhandlingsoplæg i Folketingets Europaudvalg Regeringen har forelagt sagen vedrørende det 7. rammeprogram for Folketingets Europaudvalg to gange med henblik på forhandlingsoplæg, nemlig 25. november 2005 og 24. maj ITER forskningsprojektet har været behandlet som en del af 7. rammeprogram. På det første møde den 25. november 2005 blev der givet forhandlingsoplæg vedrørende indholdet af det 7. rammeprogram med undtagelse af budgettet, da man afventede forhandlinger om de finansielle perspektiver. På det andet møde den 24. maj 2006 blev der givet forhandlingsoplæg på budgettet. Indholdet i de to forelæggelser var følgende: Møde i Folketingets Europaudvalg den 25. november 2005 For så vidt angår Euratom-rammeprogrammet indeholdt samlenotatet følgende beskrivelse: Denne del af rammeprogrammet dækker de nukleare aktiviteter vedrørende forskning, teknologisk udvikling, internationalt samarbejde, formidling og nyttiggørelse samt uddannelse. Side 2/8 Kommissionen foreslår, at beslutningen om et flerårigt rammeprogram for nukleare forsknings- og uddannelsesaktiviteter tager udgangspunkt i seks artikler. I artikel 1 foreslås et femårigt rammeprogram for forskning og uddannelse på det nukleare område, for perioden 1. januar 2007 til 31. december I artikel 2 nævnes mål og forskningsaktiviteter. Aktiviteterne er specificeret i to særprogrammer, dels fusionsenergiforskning og nuklear fission og strålingsbeskyttelse, dels Det Fælles Forskningscenters nukleare aktiviteter. I artikel 3 foreslås et budget for perioden på mio. EUR. Fordelingen på de tre delaktiviteter er: Forskning i fusionsenergi: mio. EUR, Nuklear fission og strålingsbeskyttelse: 394 mio. EUR og Det Fælles Forskningscenters aktiviteter på det nukleare område: 539 mio. EUR. Regler for Fællesskabets finansielle deltagelse er anført i bilag II. I artikel 4 henvises der til, at de aktiviteter, der finansieres under rammeprogrammet, skal overholde forordninger, der har til hensigt at beskytte Fællesskabets finansielle interesser. Ifølge artikel 5 skal alle aktiviteter udført under Euratom-programmet overholde grundlæggende etiske principper. Kommissionen skal ifølge artikel 6 senest i 2010 med bistand fra eksterne eksperter gennemføre en midtvejsevaluering af rammeprogrammet og dets særprogrammer. Desuden skal Kommissionen efter rammeprogrammets afslutning gennemføre en ekstern evaluering ved hjælp af uafhængige eksperter om programmets rationale, gennemførelse og resultater. Kommissionen skal meddele konklusionerne, ledsaget af dens bemærkninger, til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget.

3 Forskning i fusionsenergi Formålet med samarbejdet om fusionsenergiforskning er at udvikle videnbasen inden for fusionsenergi og realisere ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) som vigtige skridt hen imod skabelsen af prototypereaktorer. Forskningsindsatsen vil omfatte: Virkeliggørelse af ITER Forskning og udvikling til forberedelse af ITER s drift Teknologiaktiviteter som forberedelse til DEMO Langsigtede forsknings- og udviklingsaktiviteter Personale og uddannelse Infrastrukturer Nuklear fission og strålingsbeskyttelse Formålet med samarbejdet er at skabe en videnskabelig og teknologisk basis for sikker håndtering af radioaktivt affald, fremme sikker og mere ressourceeffektiv og konkurrencedygtig udnyttelse af nuklearenergi samt sikre et robust og socialt acceptabelt system for beskyttelse af mennesker og miljø mod effekterne af ioniseret stråling. Forskningsindsatsen vil omfatte: Håndtering af radioaktivt affald Reaktorsystemer Strålingsbeskyttelse Infrastrukturer Personale og uddannelse Side 3/8 Det Fælles Forskningscenters nukleare aktiviteter Formålet med Det Fælles Forskningscenters nukleare aktiviteter er at stille videnskabelig og teknisk støtte til rådighed for politikudvikling på det nukleare område samtidig med at sikre stabilitet i støtten til implementeringen af eksisterende politikker og tilpasning til ændring i den politiske efterspørgsel. Forskningsaktiviteterne vil omfatte: Håndtering af radioaktivt affald og miljøpåvirkning Nuklear sikkerhed Nuklear sikkerhedskontrol Instrumenter Instrumenter inden for fusionsenergiforskning På grund af fusionsenergiforskningens særlige karakter kræver implementeringen af aktiviteterne på dette område særlige foranstaltninger baseret på procedurer beskrevet under: Associeringskontrakter mellem Kommissionen, medlemslandene eller fuldt associerede tredjelande ellen enheder inden for medlemslandene eller fuldt associerede tredjelande, som varetager gennemførelse af en del af EU s forskningsprogram for fusionsenergi. Den europæiske fusionsudviklingsaftale (EFDA). Det fælles europæiske foretagende for ITER. Internationale aftaler mellem Euratom og tredjelande inden for fusionsenergiforskning, især ITER-aftalen.

4 Andre multinationale aftaler indgået mellem Fællesskabet og associerede organisationer, især aftalen om udveksling af medarbejdere. Omkostningsdelingsaktioner med henblik på at fremme fusionsenergiforskning med enheder i medlemslandene og lande associeret med Euratom-rammeprogrammet. Udover de ovennævnte instrumenter vil der kunne blive igangsat følgende andre aktiviteter: udvikling af menneskelige ressourcer, stipendier, integrerede infrastruktur initiativer og specifikke støtteaktioner. Instrumenter på andre områder Euratom-rammeprogrammets aktiviteter på andre områder end fusionsenergi finansieres gemme en række finansieringsordninger. I de enkelte særprogrammer, arbejdsprogrammer og forslagsindkaldelser vil det være anført, hvilke typer finansieringsordninger der finder anvendelse, hvem der kan deltage, samt hvilke aktivitetstyper der kan ydes støtte til. Der er tale om følgende finansieringsordninger (jf. beskrivelse af finansieringsordninger under rammeprogrammet for forskning, teknologisk udvikling og demonstration): Samarbejdsprojekter Ekspertisenet Samordning og støtte Tiltag til fremme og udvikling af menneskelige ressourcer og mobilitet. Side 4/8 Regeringen havde følgende holdning vedrørende Euratom-rammeprogrammet: Danmark kan acceptere, at der af formelle grunde gennemføres et femårigt program med en planlagt forlængelse på to år, så beslutning om rammeprogrammerne træffes samtidigt. Kommissionen foreslår et samlet budget på mio. EUR. Danmark vil arbejde for, at det samlede budget begrænses mest muligt, idet vi respekterer de indgåede aftaler om gennemførelsen af ITER. De samlede aktiviteter inden for fusion skal tilrettelægges med udgangspunkt i de nye internationale forpligtelser i forhold til ITER. Der vil derfor være behov for en revurdering af støtten til de nationale støtteprogrammer og andre aktiviteter på fusionsområdet, så det sikres, at de samlede investeringer i fusion udnyttes optimalt i forhold den samlede målsætning for ITER. På området fission lægger man fra dansk side særlig vægt på områderne håndtering af radioaktivt affald og strålingsbeskyttelse. Vedr. fission vil Danmark arbejde for at reducere omfanget af aktiviteter, der har til formål at videreudvikle fissionsteknologi, jf. målsætning. Endvidere vil Danmark være meget restriktiv med hensyn til omfanget af midler til fission. Regeringen fik på mødet forhandlingsoplæg for så vidt angår indholdet af forslaget til program.

5 Møde i Folketingets Europaudvalg den 24. maj 2006 For så vidt angår Euratom-rammeprogrammet indeholdt samlenotatet samme faktuelle beskrivelse af programmet indhold som i samlenotatet til mødet den 25. november Regeringen havde følgende holdning til Euratom-rammeprogrammet: Danmark kan acceptere, at der af formelle grunde gennemføres et femårigt program med en planlagt forlængelse på to år, så beslutning om rammeprogrammerne træffes samtidigt. Kommissionen foreslår et samlet budget på mio. EUR. Danmark vil arbejde for, at det samlede budget begrænses mest muligt, idet vi respekterer de indgåede aftaler om gennemførelsen af ITER. De samlede aktiviteter inden for fusion skal tilrettelægges med udgangspunkt i de nye internationale forpligtelser i forhold til ITER. Der vil derfor være behov for en revurdering af støtten til de nationale støtteprogrammer og andre aktiviteter på fusionsområdet, så det sikres, at de samlede investeringer i fusion udnyttes optimalt i forhold den samlede målsætning for ITER. Side 5/8 På området fission lægger man fra dansk side særlig vægt på områderne håndtering af radioaktivt affald og strålingsbeskyttelse. Danmark vil arbejde for at reducere omfanget af aktiviteter, der har til formål at videreudvikle fissionsteknologi. For så vidt angår de statsfinansielle og lovgivningsmæssige konsekvenser var der i samlenotat anført følgende: Konsekvenserne for EU's budget vil afhænge af udfaldet af de generelle forhandlinger om de finansielle perspektiver for , som det 7. rammeprogram er en integreret del af. Kommissionen har foreslået, at EU-budgettet til 7. rammeprogram, herunder det nukleare energiprogram bliver på mio. EUR i 2007 stigende til mio. EUR i 2013, jf. tabel 1. Tabel 1: Kommissionens forslag fordelt på år i mio. euro EFrammeprogrammet Euratomprogrammet Total , , , , , , , , , , , , ,748 (807,453) (835,665) (4.734,63) I alt 6.120, , , , ,149 (14.399,589) (16.200,411) (77.460,501) Note: Budgettallene for Euratom-programmet i 2012 og 2013 er indikative, da programmet kun løber til 2011, dog med mulighed for forlængelse til Regeringen havde følgende holdning til Euratom-rammeprogrammet: Danmark kan acceptere, at der af formelle grunde gennemføres et femårigt program med en planlagt forlængelse på to år, så beslutning om rammeprogrammerne træffes samtidigt.

6 Kommissionen foreslår et samlet budget på mio. EUR. Danmark vil arbejde for, at det samlede budget begrænses mest muligt, idet vi respekterer de indgåede aftaler om gennemførelsen af ITER. De samlede aktiviteter inden for fusion skal tilrettelægges med udgangspunkt i de nye internationale forpligtelser i forhold til ITER. Der vil derfor være behov for en revurdering af støtten til de nationale støtteprogrammer og andre aktiviteter på fusionsområdet, så det sikres, at de samlede investeringer i fusion udnyttes optimalt i forhold den samlede målsætning for ITER. På området fission lægger man fra dansk side særlig vægt på områderne håndtering af radioaktivt affald og strålingsbeskyttelse. Danmark vil arbejde for at reducere omfanget af aktiviteter, der har til formål at videreudvikle fissionsteknologi. Budget Kommissionens forslag til budget for rammeprogrammet er i lyset af forhandlingerne om de finansielle perspektiver reduceret til et samlet budget for rammeprogrammet på mio. EUR. Formandskabet har på denne baggrund fremlagt forslag til følgende fordeling af beløbene på rammeprogrammets enkelte dele: Side 6/8 EF 7. Rammeprogram ( ) Kommissionens rev. forslag i mio. Samarbejde Sundhed Fødevarer, landbrug og bioteknologi Informations- og kommunikationsteknologi Nanovidenskab, nanoteknologier, materialer og ny produktionsteknologi Energi Miljø (herunder klimaændringer) Transport (herunder luftfartsteknik) Samfundsøkonomi og humaniora Sikkerhed Rummet Ideer Mennesker Kapacitet Forskningsinfrastruktur Forskning til fordel for små og mellemstore virksomheder Videnbaserede regioner Forskningspotentiale Forholdet mellem videnskab og samfund Formandskabets forslag (*) i mio.

7 Støtte til en sammenhængende udvikling af forskningspolitikker 70 Internationalt samarbejde Det Fælles Forskningscenter - ikke-nukleare aktiviteter I alt EF EURATOM 7. Rammeprogram ( ) Kommissionens rev. forslag i mio. Forskning i fusionsenergi Nuklear fission og strålingsbeskyttelse Det Fælles Forsningscenter - nukleare aktiviteter I alt EURATOM Formandskabets forslag (*) i mio. TOTAL EF + EURATOM (*) inkl. 338 M fra IIA Side 7/8 Danmark kan som udgangspunkt støtte formandskabets forslag til fordeling, idet man foreslår følgende ændringer, der gennemføres som en omfordeling inden for den samme overordnede ramme: Beløbet til Ideer (ERC) forøges. Beløbet til energiforskning omfordeles, idet beløbet til fission reduceres, og beløbet til ikke nuklear energi forøges. Beløbet til Det Fælles Forskningscenter reduceres, idet Danmark lægger vægt på, at midlerne til Det Fælles Forskningscenter i højere grad i højere grad skal opnås i konkurrence. Beløbet til transport (herunder luftfartsteknik) reduceres. Beløbet til sikkerhed reduceres, da det det er et nyt forskningsområde i rammeprogrammet. Regeringen fik på mødet forhandlingsoplæg for så vidt angår indholdet af budgettet til programmet. Det skal anføres, at ovennævnte budget er i prisniveau. Som tidligere meddelt Folketingets Europaudvalg er der for så vidt angår Euratom-rammeprogrammet indtil nu kun anvendt midler til ITER, der ligger inden for den budgetterede ramme. Dette vil også være tilfældet for 2010 og 2011 og er selvsagt i overensstemmelse med mandatet. For så vidt angår 2012 og 2013 anfører Kommissionen, at der mangler 1,4 mia. euro (2008-prisniveau) til konstruktion af ITER. Det er regeringens forventning, at dansk stillingtagen til Kommissionens forslag vil indebære forelæggelse af et forhandlingsoplæg for Folketingets Europaudvalg. 2. Processen frem til møde i ITER Styrelsesrådet den juni 2010

8 Situationen vedrørende udviklingen i konstruktionsomkostningerne for ITER er alvorlig og stærkt utilfredsstillende, og regeringen ser med bekymring på problemerne. Regeringen har derfor understreget, at forudsætningen for regeringens fortsatte støtte til ITER er, at der skal findes realistiske finansieringsmuligheder, sikres en effektiv omkostningskontrol og en realistisk tidsplan for projektet. Som nævnt på samrådet i Europaudvalget den 21. maj 2010, har formandskabet fremlagt forslag til Rådskonklusioner. I udkastet udtrykker Rådet sin principielle støtte til ITER, samt noterer sig den endelige evaluering af de samlede omkostninger for Europa til konstruktion af ITER. Desuden opfordrer man ITER organisationen til at gøre alt for at reducere udgifterne med 600 mio. euro. Derudover hilser Rådet ændringer i ledelsen af den europæiske ITER organisation velkommen, samt at denne skal arbejde for en reduktion af omkostninger. Desuden opfordres bestyrelsen til inden 6 måneder at rapportere til Rådet om de ændringer, der understøtter en sådan udvikling. Side 8/8 Endelig hilser Rådet de forventede ændringer i ledelsen af hele ITER organisationen velkommen. I et bilag til rådskonklusionerne noterer Rådet sig Kommissionens meddelelse, herunder at Europa vil dække 5/11 af omkostningerne i konstruktionsfasen, hvoraf Frankrig vil dække 20 pct. Desuden understreges det, at der skal findes en finansiering af ITER i 2012 og 2013 inden for rammerne af de finansielle perspektiver før mødet i ITER Styrelsesrådet i Kina i juni. Kommissionen opfordres derfor i udkastet til at udarbejde et forslag til finansiering af den europæiske del af ITER projektet. Det skal ske inden mødet i Kina. Som allerede nævnt er konklusionsudkastet stadig under forhandling i Bruxelles. Det forventes, at det endelige konklusionsudkast vil indebære, at Kommissionen anmodes om at komme tilbage med et egentligt finansieringsforslag. Dette forslag vil så blive behandlet af Rådet. På Rådsmødet den 26. maj 2010 vil Kommissionen således ikke få mandat til mødet i ITER Styrelsesrådet. Når regeringen modtager Kommissionens budgetforslag vedrørende ITER, vil forslaget blive behandlet efter de normale retningslinjer, hvilket forventes at indebære forlæggelse af et fornyet forhandlingsoplæg for Folketingets Europaudvalg. Det er ikke muligt at fremkomme med yderligere oplysninger inden mødet i Konkurrenceevnerådet den 26. maj 2010, men regeringen vil straks efter mødet fremsende en skriftlig orientering om drøftelserne vedrørende ITER til udvalget.

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3484 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2016-22379 Center for Europa og Nordamerika Den 9. september 2016 Rådsmøde (almindelige anliggender) den

Læs mere

Europaudvalget 2007 2801 - konkurrenceevne Bilag 5 Offentligt

Europaudvalget 2007 2801 - konkurrenceevne Bilag 5 Offentligt Europaudvalget 2007 2801 - konkurrenceevne Bilag 5 Offentligt Notat Samlenotat til Folketingets Europaudvalg med henblik på møde i Rådet (Konkurrenceevne industri, indre marked, forskning) den 21. 22.

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0048 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0048 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0048 Bilag 2 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Folketingets Europaudvalg Kopi: Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Til orientering fremsendes

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 26.9.2006 KOM(2006) 548 endelig 2005/0043 (COD) MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET i henhold til EF-traktatens artikel 251, stk.

Læs mere

BEVILLINGSOVERFØRSEL NR. DEC 38/2012. KAPITEL Samarbejde sundhed ARTIKEL Samarbejde sundhed FB BB

BEVILLINGSOVERFØRSEL NR. DEC 38/2012. KAPITEL Samarbejde sundhed ARTIKEL Samarbejde sundhed FB BB EUROPAKOMMISSIONEN BRUXELLES, DEN 12/10/2012 DET ALMINDELIGE BUDGET REGNSKABSÅRET 2012 SEKTION III KOMMISSIONEN AFSNIT 02, 08 og 15 BEVILLINGSOVERFØRSEL NR. DEC 38/2012 EUR FRA KAPITEL 08 01 Administrative

Læs mere

Samlenotat vedrørende dop 5 - Rådsmødet (GAC) den

Samlenotat vedrørende dop 5 - Rådsmødet (GAC) den Det Udenrigspolitiske Nævn 2018-19 UPN Alm.del - Bilag 133 Offentligt 31.01.2019 Samlenotat vedrørende dop 5 - Rådsmødet (GAC) den 19.02.19 Dagsordenspunkt 5: Kommissionens refleksionspapir vedr. et bæredygtigt

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 134 Offentligt

Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 134 Offentligt Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 134 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0750 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0750 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0750 Bilag 2 Offentligt Udlændingeafdelingen Samlenotat vedrørende dansk deltagelse i Rådets og Europa- Parlamentets forordning om et instrument for finansiel støtte til

Læs mere

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3560 - almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2017-12981 Center for Europa og Nordamerika Den 5. september 2017 Rådsmøde (almindelige anliggender)

Læs mere

Teksten til dokumentet er den samme som teksten til den foregående udgave.

Teksten til dokumentet er den samme som teksten til den foregående udgave. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. september 2017 (OR. en) 7094/12 DCL 1 RECH 71 ATO 27 CH 10 AFKLASSIFICERING af dokument: 7094/12 af: 29. februar 2012 ny status: Vedr.: Offentlig Henstilling

Læs mere

(FISCUS) (KOM(2011)706).

(FISCUS) (KOM(2011)706). Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0706 Bilag 1 Offentligt Notat 9. januar 2012 J.nr. 2011-221-0039 Grund- og nærhedsnotat om Forslag til Europa- Parlamentets og Rådets forordning om fastlæggelse af et handlings-program

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 6. april 2018 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 6. april 2018 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 6. april 2018 (OR. en) 7110/1/18 REV 1 RECH 104 ATO 15 COMPET 153 I/A-PUNKTSNOTE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: De Faste Repræsentanters Komité/Rådet

Læs mere

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt Det Udenrigspolitiske Nævn 2015-16 UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2016-131 Center for Europa og Nordamerika Den 7. juni 2016 Rådsmøde (almindelige anliggender) den 24.

Læs mere

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3405 - RIA Bilag 1 Offentligt Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Udlændingeafdelingen Dato: 15. juli 2015 Kontor: Kontoret for Internationalt udlændingesamarbejde

Læs mere

Europaudvalget 2005 2653 - Konkurrenceevne Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2005 2653 - Konkurrenceevne Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2005 2653 - Konkurrenceevne Bilag 2 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 7. april 2005 Med henblik på mødet

Læs mere

Uddannelses- og Forskningsudvalget UFU Alm.del Bilag 83 Offentligt

Uddannelses- og Forskningsudvalget UFU Alm.del Bilag 83 Offentligt Forskningsudvalget 2017-18 UFU Alm.del Bilag 83 Offentligt Ministeren Forskningsudvalget Folketinget Christiansborg 1240 København K 14. marts 2018 Til udvalgets orientering fremsendes hermed mit talepapir

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 14. marts 2016 Forslag til afgørelse om indførelse af en mekanisme

Læs mere

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3405 - RIA Bilag 2 Offentligt Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Udlændingeafdelingen Dato: 16. juli 2015 Kontor: Kontoret for Internationalt udlændingesamarbejde

Læs mere

Samlenotat til Folketingets Europaudvalg

Samlenotat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget 2019 Rådsmøde 3713 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt Samlenotat til Folketingets Europaudvalg Dato 5. september 2019 Rådsmøde (energi) den 24. september 2019 Dagsorden Side

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 22.6.2011 KOM(2011) 358 endelig Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE om anvendelse af Den Europæiske Fond for Tilpasning til Globaliseringen i henhold

Læs mere

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 8 Offentligt 1. oktober 2007 Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Foreløbig oversigt over Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 1. Implementering

Læs mere

EUs 7. rammeprogram Baggrund & Overblik. Melanie Büscher meb@fi.dk Forsknings- og Innovationsstyrelsen

EUs 7. rammeprogram Baggrund & Overblik. Melanie Büscher meb@fi.dk Forsknings- og Innovationsstyrelsen EUs 7. rammeprogram Baggrund & Overblik Melanie Büscher meb@fi.dk Forsknings- og Innovationsstyrelsen Lissabonstrategien for 2010 Mål: EU skal være den mest bæredygtige, dynamiske og konkurrencedygtige,

Læs mere

SAMLENOTAT Rådsmøde(almindelige anliggender og eksterne forbindelser) den 23. -24. februar 2009

SAMLENOTAT Rådsmøde(almindelige anliggender og eksterne forbindelser) den 23. -24. februar 2009 Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0038 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2.1. Kontoret for europapolitik og internationale relationer Den 11. februar 2009 FVM 634 SAMLENOTAT

Læs mere

ARBEJDSDOKUMENT. DA Forenet i mangfoldighed DA om EIB's eksterne mandat. Budgetudvalget. Ordfører: Ivailo Kalfin

ARBEJDSDOKUMENT. DA Forenet i mangfoldighed DA om EIB's eksterne mandat. Budgetudvalget. Ordfører: Ivailo Kalfin EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Budgetudvalget 15.9.2010 ARBEJDSDOKUMENT om EIB's eksterne mandat Budgetudvalget Ordfører: Ivailo Kalfin DT\830408.doc PE448.826v01-00 Forenet i mangfoldighed Perspektiv og

Læs mere

Erhvervsudvalget ERU alm. del Bilag 194 Offentligt

Erhvervsudvalget ERU alm. del Bilag 194 Offentligt Erhvervsudvalget 2010-11 ERU alm. del Bilag 194 Offentligt Europaudvalget, Udvalget for Videnskab og Teknologi, Erhvervsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer og stedfortrædere

Læs mere

Europaudvalget konkurrenceevne Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget konkurrenceevne Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2005 2694 - konkurrenceevne Bilag 2 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 17. november 2005 Med henblik på

Læs mere

7. Forordning om Den Europæiske Fond for Regionaludvikling og Samhørighedsfonden KOM(2018) 372 final

7. Forordning om Den Europæiske Fond for Regionaludvikling og Samhørighedsfonden KOM(2018) 372 final Europaudvalget 2018 Rådsmøde 3663 - almindelige anliggender Bilag 2 Offentligt Samlenotat 7. Forordning om Den Europæiske Fond for Regionaludvikling og Samhørighedsfonden KOM(2018) 372 final 1. Resumé

Læs mere

Revideret udgave af Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. juni 2016, pkt. 14: nationale produktivitetsog konkurrenceevneråd

Revideret udgave af Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. juni 2016, pkt. 14: nationale produktivitetsog konkurrenceevneråd Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3475 - økofin Bilag 2 Offentligt 10. juni 2016 Revideret udgave af Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. juni 2016, pkt. 14: nationale produktivitetsog konkurrenceevneråd

Læs mere

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0319 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0319 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0319 Bilag 1 Offentligt Notat Modtager(e): Folketingets Europaudvalg Kopi: Folketingets Forskningsudvalg Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet: EU s

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 223 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 223 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del - Bilag 223 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K

Læs mere

Uddannelses- og Forskningsudvalget UFU Alm.del Bilag 100 Offentligt

Uddannelses- og Forskningsudvalget UFU Alm.del Bilag 100 Offentligt s- og Forskningsudvalget 2016-17 UFU Alm.del Bilag 100 Offentligt Samlenotat U D K A S T Konkurrenceevnerådsmøde den 30. maj 2016 (forsknings- og rumdelen) [Tentativ dagsorden] RUM Rådskonklusioner om

Læs mere

Europaudvalget landbrug og fiskeri Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget landbrug og fiskeri Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2004 2633 - landbrug og fiskeri Bilag 2 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 9. december 2004 Med henblik

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Budgetudvalget 23.10.2014 2014/2036(BUD) UDKAST TIL BETÆNKNING om Rådets holdning til forslag til Den Europæiske Unions ændringsbudget nr. 3/2014 for regnskabsåret 2014, Sektion

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del Bilag 488 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del Bilag 488 Offentligt Europaudvalget 2006-07 EUU Alm.del Bilag 488 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Dato: 19. september 2007 Kontor: Det Internationale Kontor Sagsnr.: 2007-3060-0062 Dok.: CHA41406 G R U N D N O T A T

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Landbrug og Udvikling af Landdistrikter 17.7.2012 2011/0177(APP) UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om Landbrug og Udvikling af Landdistrikter til Budgetudvalget

Læs mere

Europaudvalget. Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 33 Offentligt REFERAT AF 33. EUROPAUDVALGS MØDE

Europaudvalget. Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 33 Offentligt REFERAT AF 33. EUROPAUDVALGS MØDE Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 33 Offentligt Europaudvalget REFERAT AF 33. EUROPAUDVALGS MØDE Mødedato: Fredag den 22. maj 2015 Tidspunkt: Kl. 09.45 sstartstart:start: Sted: Vær.

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0443 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0443 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0443 Bilag 1 Offentligt Notat Grundnotat Forslag til Rådets beslutning om særprogrammet Kapacitet til gennemførelse af Det Europæiske Fællesskabs syvende rammeprogram for

Læs mere

(2002/C 315/02) »FP6 Research Proposal«(Indkaldelsens reference: ) Europa-Kommissionen B-1049 Bruxelles

(2002/C 315/02) »FP6 Research Proposal«(Indkaldelsens reference: ) Europa-Kommissionen B-1049 Bruxelles C 315/58 17.12.2002 Indkaldelse af forslag til indirekte FTU-aktioner vedrørende særprogrammet for forskning, teknologisk udvikling og demonstration om»strukturering af det europæiske forskningsrum«(2002/c

Læs mere

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3137 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3137 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3137 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt Dato: Kontor: Sagsbeh: Sagsnr.: Dok.: Supplerende samlenotat vedrørende de sager inden for Justitsministeriets ansvarsområder,

Læs mere

Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Christiansborg 1240 København K

Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Christiansborg 1240 København K Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Christiansborg 1240 København K./. Til Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologis orientering vedlægges

Læs mere

EU s rammeprogram FP7

EU s rammeprogram FP7 EU s rammeprogram FP7 EU-tilskud til transportforskning Anders Bjerrum EU-konsulent EU-tilskud til transportforskning anders.bjerrum@fp7consult.dk 1 Disposition Oversigt over programmerne i EU s rammeprogram

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 22.10.2018 COM(2018) 719 final 2018/0371 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 516/2014

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del Bilag 245 Offentligt

Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del Bilag 245 Offentligt Udvalget for Videnskab og Teknologi 2009-10 UVT alm. del Bilag 245 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København

Læs mere

Europaudvalget 2005 2665 - konkurrenceevne Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2005 2665 - konkurrenceevne Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2005 2665 - konkurrenceevne Bilag 1 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 25. maj 2005 Med henblik på mødet

Læs mere

Europaudvalget 2017 Rådsmøde konkurrenceevne Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2017 Rådsmøde konkurrenceevne Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3544 - konkurrenceevne Bilag 2 Offentligt Samlenotat Konkurrenceevnerådsmøde den 30. maj 2016 (forsknings- og rumdelen) RUM 9. Rumstrategi for Europa a) Implementering af rumstrategien

Læs mere

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3306 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3306 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3306 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EUK, j.nr. 400.A.5-0-0 Center for Europa og Nordamerika Den 5. marts 2014 Rådsmøde (almindelige anliggender) den 18.

Læs mere

Europaudvalget 2006 2731 - Konkurrenceevne Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2006 2731 - Konkurrenceevne Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2006 2731 - Konkurrenceevne Bilag 2 Offentligt Samlenotat til Folketingets Europaudvalg med henblik på møde i Rådet (Konkurrenceevne) den 29.- 30. maj 2006 Forskningsdelen 15. maj 2006 Punkt

Læs mere

Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug Den 5. februar 2007 og Fiskeri

Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug Den 5. februar 2007 og Fiskeri Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 211 Offentligt Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug Den 5. februar 2007 og Fiskeri./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering

Læs mere

Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 25 Offentligt. Til Folketingets Skatteudvalg. Fremsendelse af grundnotat

Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 25 Offentligt. Til Folketingets Skatteudvalg. Fremsendelse af grundnotat Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 25 Offentligt j.nr. 05/133003 Dato : 8. november 2006 Til Folketingets Skatteudvalg Fremsendelse af grundnotat Hermed fremsendes grundnotat vedrørende Kommissionens

Læs mere

SUPPLERENDE SAMLENOTAT Rådsmøde (landbrug og fiskeri) den 21. februar 2011

SUPPLERENDE SAMLENOTAT Rådsmøde (landbrug og fiskeri) den 21. februar 2011 Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3068 - landbrug og fiskeri Bilag 2 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2.1. Kontoret for europapolitik og internationale relationer 10. februar 2011 FVM

Læs mere

Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den 15. oktober 2009.

Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den 15. oktober 2009. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10 FLF alm. del Bilag 4 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 8. oktober 2009 Sagsnr.: 99./. Vedlagt fremsendes til udvalgets

Læs mere

9814/13 sol/sol/bh 1 DG D 2C

9814/13 sol/sol/bh 1 DG D 2C RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 28. maj 2013 (31.05) (OR. en) 9814/13 COSI 60 ENFOPOL 148 A-PUNKTS-NOTE fra: Generalsekretariatet til: Rådet Tidl. dok. nr.: 8985/13 COSI 43 ENFOPOL 124 8453/1/13

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 5. oktober 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 5. oktober 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 5. oktober 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0253 (NLE) 12927/17 FORSLAG fra: modtaget: 5. oktober 2017 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: AELE 64 EEE 35

Læs mere

ÆNDRINGSBUDGET NR. 2 TIL DET ALMINDELIGE BUDGET FOR Styrkelse af centrale programmer for EU'S konkurrenceevne: Horisont 2020 og Erasmus+

ÆNDRINGSBUDGET NR. 2 TIL DET ALMINDELIGE BUDGET FOR Styrkelse af centrale programmer for EU'S konkurrenceevne: Horisont 2020 og Erasmus+ Europaudvalget 2019 KOM (2019) 0320 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 15.5.2019 COM(2019) 320 final ÆNDRINGSBUDGET NR. 2 TIL DET ALMINDELIGE BUDGET FOR 2019 Styrkelse af centrale programmer

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag til forordning om ændring af forordning (EU) nr. 258/2014 om oprettelse

Læs mere

Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 72 Offentligt

Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 72 Offentligt Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 72 Offentligt 13. august 2015 Samlenotat til Folketingets Europaudvalg: Nyt brofinansieringslån til Grækenland fra den europæiske mekanisme for finansiel

Læs mere

Europaudvalget RIA Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget RIA Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2008 2873 - RIA Bilag 3 Offentligt Dagsordenspunkt 2: Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 2252/2004 om standarder for sikkerhedselementer og

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 7. august 2002 (OR. en) 11382/02 Interinstitutionel sag: 2001/0125 (CNS) LIMITE RECH 136 ATO 103

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 7. august 2002 (OR. en) 11382/02 Interinstitutionel sag: 2001/0125 (CNS) LIMITE RECH 136 ATO 103 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 7. august 2002 (OR. en) 11382/02 Interinstitutionel sag: 2001/0125 (CNS) LIMITE RECH 136 ATO 103 RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: Rådets beslutning om

Læs mere

17159/09 lv/av/an/aa/av/bh 1 DG C II

17159/09 lv/av/an/aa/av/bh 1 DG C II RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 7. december 2009 (15.12) (OR. en) 17159/09 RECH 449 COMPET 514 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: delegationerne Tidl. dok.

Læs mere

De Europæiske Fællesskabers Tidende. (Retsakter hvis offentliggørelse ikke er obligatorisk) RÅDETS AFGØRELSE. af 3. juni 2002

De Europæiske Fællesskabers Tidende. (Retsakter hvis offentliggørelse ikke er obligatorisk) RÅDETS AFGØRELSE. af 3. juni 2002 L 232/34 29.8.2002 II (Retsakter hvis offentliggørelse ikke er obligatorisk) RÅDET RÅDETS AFGØRELSE af 3. juni 2002 om Det Europæiske Atomenergifællesskabs sjette rammeprogram for forskning og uddannelse

Læs mere

Skatteudvalget (2. samling) SAU Alm.del Bilag 47 Offentligt

Skatteudvalget (2. samling) SAU Alm.del Bilag 47 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del Bilag 47 Offentligt 24. september 2015 Samlet kommenteret dagsorden vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 6. oktober 2015 1) Automatisk udveksling af information

Læs mere

1. Kommissionen sendte den 28. juli 2017 Rådet forslag til ændringsbudget (FÆB) nr. 5 til det almindelige budget for 2017.

1. Kommissionen sendte den 28. juli 2017 Rådet forslag til ændringsbudget (FÆB) nr. 5 til det almindelige budget for 2017. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 29. september 207 (OR. en) 2439/7 FIN 562 PE-L 37 I/A-PUNKTSNOTE fra: til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Budgetudvalget De Faste Repræsentanters Komité/Rådet 560/7

Læs mere

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3536 - almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2017-33 Center for Europa og Nordamerika Den 26. april 2017 Rådsmøde (almindelige anliggender)

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 117 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 117 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del - Bilag 117 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K./.

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. juni 2019 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. juni 2019 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. juni 2019 (OR. en) 9892/19 NOTE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet De Faste Repræsentanters Komité/Rådet ENV 525 CLIMA 152 AGRI 283 PECHE 269 ECOFIN

Læs mere

Europaudvalget 2011 3097 - transport, tele og energi Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 3097 - transport, tele og energi Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 3097 - transport, tele og energi Bilag 2 Offentligt Forsvarsministeriet Klima- og Energiministeriet 26. maj 2011 SAMLENOTAT 4. Stress test af kernekraftværker KOM-dokument foreligger

Læs mere

Europaudvalget. Europaudvalget 2010-11 (1. samling) EUU Alm.del Offentligt referat Offentligt REFERAT AF 29. EUROPAUDVALGS MØDE

Europaudvalget. Europaudvalget 2010-11 (1. samling) EUU Alm.del Offentligt referat Offentligt REFERAT AF 29. EUROPAUDVALGS MØDE Europaudvalget 2010-11 (1. samling) EUU Alm.del Offentligt referat Offentligt Europaudvalget REFERAT AF 29. EUROPAUDVAGS MØDE Mødedato: Fredag den 8. april 2011 Tidspunkt: Kl. 10.00 Sted: Vær. 2-133 Dagsorden

Læs mere

Bilag om dansk deltagelse i internationalt forsknings- og udviklingssamarbejde 1

Bilag om dansk deltagelse i internationalt forsknings- og udviklingssamarbejde 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K. Telefon 33 92 33 00 Fax 33 11 16 65 19. december 2005 Bilag om dansk deltagelse i internationalt

Læs mere

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug 22. juli 2005 og Fiskeri

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug 22. juli 2005 og Fiskeri Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 291 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug 22. juli 2005 og Fiskeri./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder SUU torsdag d. 30. november Orientering om rådsmødet i Bruxelles 8. december 2017 og om veterinærpakken

TALEPAPIR Det talte ord gælder SUU torsdag d. 30. november Orientering om rådsmødet i Bruxelles 8. december 2017 og om veterinærpakken Sundheds- og Ældreudvalget 2017-18 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 267 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: MEDINT Sagsbeh.: DEPFCF Koordineret med: Sagsnr.: 1708511 Dok. nr.: 489265

Læs mere

Informationsmøde FP7 energi Teknologisk Institut Århus den 20. juni 2012 v. Anne-Mette Mikkelsen, Styrelsen for Forskning og Innovation

Informationsmøde FP7 energi Teknologisk Institut Århus den 20. juni 2012 v. Anne-Mette Mikkelsen, Styrelsen for Forskning og Innovation I ntroduktion til EU s 7. ram m eprogram for forskning Informationsmøde FP7 energi Teknologisk Institut Århus den 20. juni 2012 v. Anne-Mette Mikkelsen, Styrelsen for Forskning og Innovation Hvem er EuroCenter?

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del Bilag 564 Offentligt Indenrigs- og Sundhedsministeriet Enhed: Primær Sundhed Sagsbeh.: DEPMHE Sags nr.: 1109266 Dok. Nr.: 643094 Dato: 8. september 2011 NOTAT TIL FOLKETINGETS

Læs mere

SAMLENOTAT Rådsmøde (EPSCO) den 5. 6. december 2007

SAMLENOTAT Rådsmøde (EPSCO) den 5. 6. december 2007 Europaudvalget 2007 2837 - Beskæftigelse m.v. Bilag 3 Offentligt 1. 19. november 2007 SAMLENOTAT Rådsmøde (EPSCO) den 5. 6. december 2007 17. Kommissionens Hvidbog om en EU-strategi om sundhedsproblemer

Læs mere

FORSLAG TIL ÆNDRINGSBUDGET NR. 1 TIL DET ALMINDELIGE BUDGET FOR 2013 ALMINDELIG OVERSIGT OVER INDTÆGTER

FORSLAG TIL ÆNDRINGSBUDGET NR. 1 TIL DET ALMINDELIGE BUDGET FOR 2013 ALMINDELIG OVERSIGT OVER INDTÆGTER EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 18.3.2013 COM(2013) 156 final C7-0199/13 FORSLAG TIL ÆNDRINGSBUDGET NR. 1 TIL DET ALMINDELIGE BUDGET FOR 2013 ALMINDELIG OVERSIGT OVER INDTÆGTER OVERSIGT OVER UDGIFTER

Læs mere

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 26 Offentligt

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 26 Offentligt Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 26 Offentligt Europaudvalget og Finansudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 8. februar 2015 Styrket koordination i

Læs mere

Europaudvalget 2008 2871 - Konkurrenceevne Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2008 2871 - Konkurrenceevne Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2008 2871 - Konkurrenceevne Bilag 3 Offentligt Notat Samlenotat til Folketingets Europaudvalg Samlenotatet sendes efterfølgende til Videnskabsudvalget Rådsmøde (konkurrenceevne) (det indre

Læs mere

Europaudvalget 2007 2838 - RIA Bilag 6 Offentligt

Europaudvalget 2007 2838 - RIA Bilag 6 Offentligt Europaudvalget 2007 2838 - RIA Bilag 6 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Kontor: Det Internationale Kontor Sagsbeh: Christina Hjeresen Sagsnr.: 2007-3061/1-0035 Dok.: CDH43474 R E D E G Ø R E L S E

Læs mere

***I UDKAST TIL BETÆNKNING

***I UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed 23.11.2012 2012/0202(COD) ***I UDKAST TIL BETÆNKNING om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om ændring

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE. om analyse og samarbejde vedrørende falske euromønter

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE. om analyse og samarbejde vedrørende falske euromønter KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 17.7.2003 KOM(2003) 426 endelig 2003/0158 (CNS) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om analyse og samarbejde vedrørende falske euromønter (forelagt af

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 31. maj 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 31. maj 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 31. maj 2017 (OR. en) 9795/17 FIN 334 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 30. maj 2017 til: Komm. dok. nr.: Jordi AYET PUIGARNAU, direktør, på vegne af generalsekretæren

Læs mere

SUPPLERENDE SAMLENOTAT Rådsmøde (landbrug og fiskeri) den 15. juli 2008

SUPPLERENDE SAMLENOTAT Rådsmøde (landbrug og fiskeri) den 15. juli 2008 Europaudvalget 2008 2883 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2.1. Kontoret for europapolitik og internationale relationer 30. juni 2008 FVM 554 SUPPLERENDE

Læs mere

2. Rådsmøde nr (økonomi og finans) den 12. marts 2019 Forelæggelse ved finansministeren EUU alm. del (18) bilag 482 (kommenteret dagsorden)

2. Rådsmøde nr (økonomi og finans) den 12. marts 2019 Forelæggelse ved finansministeren EUU alm. del (18) bilag 482 (kommenteret dagsorden) Europaudvalget 2018-19 (1. samling) EUU Alm.del - Bilag 583 Offentligt Europaudvalget REFERAT AF 27. EUROPAUDVAGSMØDE Mødedato: mandag den 11. marts 2019 Tidspunkt: kl. 10.00 Sted: vær. 2-133 Dagsorden

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 248 Offentligt

Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 248 Offentligt Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 248 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240

Læs mere

Bilag om dansk deltagelse i internationalt forsknings- og udviklingssamarbejde 1

Bilag om dansk deltagelse i internationalt forsknings- og udviklingssamarbejde 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K. Telefon 33 92 33 00 Fax 33 11 16 65 30. november 2005 Bilag om dansk deltagelse i internationalt

Læs mere

3. Rådsmøde nr (landbrug og fiskeri - landbrugsdelen) den oktober Forelæggelse ved miljø- og fødevareministeren

3. Rådsmøde nr (landbrug og fiskeri - landbrugsdelen) den oktober Forelæggelse ved miljø- og fødevareministeren Europaudvalget 2018-19 EUU Alm.del - Bilag 75 Offentligt Europaudvalget REFERAT AF 1. EUROPAUDVALGSMØDE Mødedato: fredag den 5. oktober 2018 Tidspunkt: kl. 10.00 Sted: vær. 2-133 Dagsorden Den 4. oktober

Læs mere

3. Rådsmøde nr (uddannelse, ungdom og kultur) den 15. februar 2010 Forelæggelse ved undervisningsministeren

3. Rådsmøde nr (uddannelse, ungdom og kultur) den 15. februar 2010 Forelæggelse ved undervisningsministeren Europaudvalget 2009-10 EUU Alm.del Offentligt referat Offentligt Europaudvalget REFERAT AF 19. EUROPAUDVALGSMØD E Mødedato: Fredag den 12. februar 2010 Tidspunkt: Kl. 10.00 Sted: Vær 2-133 Dagsorden Den

Læs mere

SKAT Told, EU-kontoret J. nr

SKAT Told, EU-kontoret J. nr Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0464 Bilag 1 Offentligt SKAT Told, EU-kontoret J. nr. 12-0198819 Grund- og nærhedsnotat om Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om fastlæggelse af et handlingsprogram

Læs mere

8987/15 shs/cos/hm 1 DG G 3 C

8987/15 shs/cos/hm 1 DG G 3 C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 20. maj 2015 (OR. en) 8987/15 RECH 143 COMPET 230 NOTE fra: til: De Faste Repræsentanters Komité (1. afdeling) Rådet Tidl. dok. nr.: 8562/15 RECH 104 COMPET

Læs mere

P7_TA(2010)0380 Finansieringsinstrument til fremme af demokrati og menneskerettigheder på verdensplan ***I

P7_TA(2010)0380 Finansieringsinstrument til fremme af demokrati og menneskerettigheder på verdensplan ***I P7_TA(2010)0380 Finansieringsinstrument til fremme af demokrati og menneskerettigheder på verdensplan ***I Europa-Parlamentets lovgivningsmæssige beslutning af 21. oktober 2010 om forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0402 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0402 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0402 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Teknologi og Udvikling Europa-Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

10699/19 1 TREE.1. Rådet for Den Europæiske Union. Bruxelles, den 17. juli 2019 (OR. en) 10699/19 PV CONS 39 ENV 661 CLIMA 197

10699/19 1 TREE.1. Rådet for Den Europæiske Union. Bruxelles, den 17. juli 2019 (OR. en) 10699/19 PV CONS 39 ENV 661 CLIMA 197 Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 17. juli 2019 (OR. en) 10699/19 PV CONS 39 ENV 661 CLIMA 197 UDKAST TIL PROTOKOL RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION (miljø) 26. juni 2019 10699/19 1 INDHOLD 1.

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 26.3.2015 COM(2015) 141 final 2015/0070 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om fastsættelse i henhold til forordning (EU) nr. 1306/2013 af tilpasningssatsen

Læs mere

Forslag til RÅDETS FORORDNING

Forslag til RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.9.2016 COM(2016) 604 final 2016/0283 (APP) Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 1311/2013 om fastlæggelse af den flerårige

Læs mere

Europaudvalget EUU alm. del - Svar på Spørgsmål 11 Offentligt

Europaudvalget EUU alm. del - Svar på Spørgsmål 11 Offentligt Europaudvalget EUU alm. del - Svar på Spørgsmål 11 Offentligt Spørgsmål 9 dels Indien laves en formulering, der sikrer, at miljøproblemer, og ikke mindst klimaproblemerne kommer til at spille en vigtig

Læs mere

LSH : - STREP.

LSH : - STREP. Ændringer til forskningstema 1: "Biovidenskab, genomforskning og bioteknologi i sundhedens tjeneste" del af Kommissionens afgørelse C(2003)1952 af 27. juni 2003 Ændring nr. 1 På side 24 under "c) Bekæmpelse

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 20. december 2016 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

*** UDKAST TIL HENSTILLING

*** UDKAST TIL HENSTILLING Europa-Parlamentet 2014-2019 Udvalget om Industri, Forskning og Energi 2017/0196(NLE) 12.10.2017 *** UDKAST TIL HENSTILLING om udkast til Rådets afgørelse om om indgåelse af aftalen om videnskabeligt og

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del - Bilag 47 Offentligt

Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del - Bilag 47 Offentligt Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del - Bilag 47 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København

Læs mere

Europaudvalget 2011-12 EUU Alm.del EU Note 23 Offentligt

Europaudvalget 2011-12 EUU Alm.del EU Note 23 Offentligt Europaudvalget 2011-12 EUU Alm.del EU Note 23 Offentligt Europaudvalget og Klima-, Energi- og Bygningsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 8. februar 2015 Grønbog om innovative

Læs mere

Dette er et uddrag (side 66-69) af FVST i EU's samlenotat vedr. rådsmøde i oktober 2012. (redak. LNS) SAMLENOTAT

Dette er et uddrag (side 66-69) af FVST i EU's samlenotat vedr. rådsmøde i oktober 2012. (redak. LNS) SAMLENOTAT Dette er et uddrag (side 66-69) af FVST i EU's samlenotat vedr. rådsmøde i oktober 2012. (redak. LNS) Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Enheden for EU og internationale forhold Den 8. oktober

Læs mere