Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger"

Transkript

1 FM 2010/121 Bemærkninger til forordningsforslaget 1. Indledning: Almindelige bemærkninger Udlægning af handicapområdet til kommunerne: Baggrunden for ændringsforslaget er anbefalingen i kommunalstrukturreformen om udlægning af handicapområdet til kommunerne. Udgangspunktet er, at de offentlige driftsopgaver løses af kommunerne, mens selvstyret lovgiver og fører tilsyn med kommunernes forvaltning. Der er opnået enighed mellem Naalakkersuisut og KANUKOKA om, at handicapområdet udlægges til kommunerne pr. 1. juli Dette indebærer en udlægning af bevillingskompetencen og det økonomiske ansvar. Naalakkersuisut skal dog fortsat løse driftsopgaven vedrørende døgninstitutionerne for personer med vidtgående handicap. 2. Forslagets hovedpunkter: Udlægning af handicapområdet til kommunerne: Formålet med dette forslag er, at der skal ske en ny fordeling af de opgaver i den offentlige sektor, som vedrører handicapområdet. Ændringsforslaget vil medføre, at ansvaret og finansieringen af handicapområdet, herunder forsorgen for personer med vidtgående handicap, som af de grønlandske myndigheder er anbragt i Danmark, overgår fra Grønlands Selvstyre til kommunerne. Driftsopgaven vedrørende døgninstitutionerne for personer med vidtgående handicap vil fortsat være et anliggende for Naalakkersuisut. Ændringsforslaget fastsætter herefter et regelsæt, som kommunerne skal følge ved deres administration af handicapområdet. Endvidere indføres der hjemmel til, at Naalakkersuisut kan fastsætte nærmere regler for en række forhold på handicapområdet. Det er hensigten, at Naalakkersuisut skal udnytte hjemlen til at udstede en ny bekendtgørelse om hjælp til personer med vidtgående handicap. 3. Økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige:

2 Økonomiske konsekvenser: Ændringsforslaget vil medføre, at kommunerne skal kompenseres for de udgifter, som er forbundet med udlægningen af handicapområdet. Det drejer sig om udgifter til: Hjælpeforanstaltninger i Grønland og Danmark. Hjælpeforanstaltninger kan bestå af hjælpemidler, støttetimer, aflastning, besøgsrejser, indretning af handicapegnet bolig, m.m. Disse udgifter figurerer i dag, som deludgifter under hovedkonto ; Handicapforsorg i Grønland og Danmark samt forsøgsudlægning til kommunerne. Alle døgninstitutioner og satellitter for personer med vidtgående handicap. De 6 landsdækkende handicapinstitutioner og 5 handicapsatellitter er beliggende i Qaqortoq, Paamiut, Nuuk, Sisimiut, Maniitsoq, Ilulissat og Ammassalik, samt i Uummannaq. Handicapinstitutionerne dækker et bredt spektrum af handicaptyper såsom psykisk udviklingshæmmede, vidtgående fysiske og psykiske lidelser, ungdoms- og voksenpsykiatri samt multihandicappede børn og unge. Udgifterne til handicapinstitutioner og satellitter figurerer på hovedkonto ; Handicapinstitutioner. Udgifterne skal fastsættes ud fra et gennemsnit af de sidste tre års reelle forbrug på området. Uddybning til bemærkningerne i bilag. De endelige økonomiske konsekvenser afgøres ved forhandling mellem KANUKOKA og Grønlands Selvstyre. Administrative konsekvenser: Samlet set for det offentlige, vil forslaget bevirke en væsentlig mindskelse af den administrative byrde. Efter gældende lovgivning indstiller kommunerne ansøgninger om hjælpeforanstaltninger til afgørelse i Naalakkersuisut. Der er således efter gældende lovgivning en sagsbehandling både i kommunerne og en sagsbehandling i Naalakkersuisut. Denne dobbelte sagsbehandling undgås fremover. Som konsekvens af nærværende forslag vil kommunerne i stedet for at udarbejde og fremsende indstilling til Naalakkersuisut, selv skulle træffe afgørelse i handicapsagerne. Vedrørende administrationen af de økonomiske midler til handicapforsorgen, bruger kommunerne i dag ressourcer på at få refunderet de udlagte udgifter hos Landskassen, hvor de fremover vil skulle administrere de økonomiske udgifter inden for egen kommunalt fastsat økonomisk ramme. Samlet set skønnes kommunerne at få en beskeden forøgelse af den administrative byrde ved at overtage den fulde kompetence på kompetenceområdet.

3 For Naalakkersuisut mindskes den administrative byrde, idet de driftsmæssige opgaver bortset fra døgninstitutionerne ikke længere vil påhvile Naalakkersuisut. De endelige administrative konsekvenser afgøres ved forhandling mellem KANUKOKA og Grønlands Selvstyre. 4. Økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet: Ændringsforslaget har ingen forventede økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet. 5. Miljø- og naturmæssige konsekvenser: Ændringsforslaget har ingen forventede miljø- og naturmæssige konsekvenser. 6. Administrative konsekvenser for borgerne: Ændringsforslaget vil medføre en kortere sagsbehandlingstid for borgerne. 7. Forholdet til Rigsfællesskabet og selvstyret: Ændringsforslaget har ingen forventet betydning for forholdet til Rigsfællesskabet eller selvstyret. Socialministeriets bekendtgørelse nr af 12. december 2006 om besøgsrejser og ophold i Danmark og Grønland i tilbud i boformer vil dog skulle revideres. Dette skal ske i et samarbejde mellem Socialministeriet og Grønlands Selvstyre. 8. Høring af myndigheder og organisationer: Forslaget til ændring af landstingsforordning om hjælp til personer med vidtgående handicap har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer: KANUKOKA, Departementet for Finanser, Departementet for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke, Departementet for Erhverv og Arbejdsmarked, Departementet for Sundhed, Skattestyrelsen, KNIPK, Det Sociale Ankenævn, Tulararfik og Kommunernes Revision. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet et høringssvar: Departementet har anført sine bemærkninger til høringssvarene umiddelbart efter med kursiv. Høringssvar:

4 KANUKOKA Det bemærkes, at det af det fremsendte forslags indhold ikke kan ses, at der lovgivningsmæssigt gives mulighed for etablering af Central Fælleskommunal Enhed, hvilket kommunerne har ønsket. Qeqqata Kommunia mener ligesom KANUKOKA, at der åbnes op for mulighed for en sådan en Enhed i forhold til overtagelse af de sidste dele af handicapområdet. KANUKOKA er opmærksom på, at Selvstyret kigger på forskellige lovgivningsmæssige muligheder for at imødekomme kommunernes ønske. Hertil skal anføres, at det ikke ligger inden for rammerne af landstingsforordningen om hjælp til personer med vidtgående handicap, at fastsætte bestemmelser om en central fælleskommunal enhed. En central fælleskommunal enhed er et styrelsesmæssigt og organisatorisk anliggender, som vil skulle reguleres i anden lovgivning. Med hensyn til bevillinger til den handicappede er det anbefalet, at økonomien/bevillingen følger den handicappede, f.eks. når den handicappede flytter til en anden kommune, hvilket også støttes af Qeqqata Kommunia. KANUKOKA er dog opmærksom på, at der kigges på mulige andre løsningsmodeller i forhold til den økonomiske del. Uanset hvilken model, der senere vil blive valgt, bør der kigges på Landstingsforordning nr. 2 af 12. juni 1995 om kommunernes indbyrdes betalingsforpligtelser, der ej heller har været tilpasset i forbindelse med kommunernes sammenlægning pr. 1. januar Hertil skal anføres, at der i nærværende lovforslag alene reguleres, hvem der finansierer hjælpeforanstaltningerne i loven, ikke efter hvilken fordelingsnøgle eller metode der skal finansieres. Vedrørende Landstingsforordning nr. 2 af 12. juni 1995 om kommunernes indbyrdes betalingsforpligtelser, planlægges denne lovgivning revideret snarest muligt, da der ellers vil opstå uoverensstemmelse mellem lovgivningen om hjælp til personer med vidtgående handicap og lovgivningen om kommunernes indbyrdes betalingsforpligtelser. KANUKOKA påregner, at Departementet for Sociale Anliggender efterfølgende laver uddybende og klare retningslinier i kommende bekendtgørelse og vejledning. Det er planlagt at følge op med ny bekendtgørelse og ny vejledning. Til 6 bemærker KANUKOKA, at bestemmelsen handler om, at hjælp bl.a. kan ydes i form af optræning. Kommune Kujalleq efterlyser konkrete retningslinier for, hvornår henholdsvis Sundhedsvæsenet og Kommunen skal varetage

5 optræning/genoptræning, hvilket er en gammel problematik som trænger til en nærmere afklaring. Hertil skal anføres, at dette ændringsforslag alene angår bestemmelser, som vedrører udlægning af handicapforsorgen til kommunerne. Eventuelle ændringer i øvrige bestemmelser vil blive foretaget på et senere tidspunkt. Vedrørende 7, stk. 3 ønsker Kommune Kujalleq en præcisering af, om aflastning f.eks. kan ske i et genoptræningscenter eller lignende. Hertil skal anføres, at 7, stk. 3 vedrører ophold på døgninstitution eller tilsvarende boform uden for Grønland, såfremt alle muligheder for ophold på døgninstitution i Grønland er udtømt. Ophold uden for Grønland efter 7, stk. 3 vedrører længerevarende ophold, hvor et aflastningsophold i et genoptræningscenter eller lignende ikke vil være omfattet. Til 16 a bemærker KANUKOKA, at taksterne på døgninstitutioner for handicappede varierer meget i dag, hvor der fastsættes en individuel takst for hver døgninstitution ud fra de faktiske driftsudgifter. KANUKOKA anbefaler derfor, at der laves samme ordning som for døgninstitutioner for børn og unge, hvor taksten betales med 50 % via bloktilskud og 50 % betales direkte af den anbringende kommune. Hertil skal anføres, at finansiering af døgninstitutionerne med 50 % via bloktilskuddet og 50 % via takstbetaling ikke er reguleret i landstingsforordningen om hjælp til børn og unge, og således heller ikke bør reguleres i forslaget om Inatsisartutforordning om hjælp til personer med vidtgående handicap. Til 18 a bemærker KANUKOKA, at Kommune Kujalleq er uenig i, at ophæve denne bestemmelse. Hertil skal anføres, at ophævelsen er en konsekvens af, at det foreslås, at alle hjælpeforanstaltninger til personer med vidtgående handicap finansieres af kommunerne. Til 26, stk. 2 bemærker KANUKOKA, at der findes vidtgående handicappede, der har særlige hjælpebehov eksempelvis i form af særlige boformer og det er derfor positivt, at der skabes mulighed for, at Naalakkersuisut kan yde tilskud til opførelse og drift af døgninstitutioner for vidtgående handicappede. Hertil skal anføres, at bestemmelsen svarer til mulighederne efter landstingsforordningen om hjælp til børn og unge.

6 Til bemærkningerne til dette forslags 2 indstiller KANUKOKA, at eventuelle udgifter til uafsluttede ankesager, indgivet før 1. juli 2010, afholdes af Selvstyret eller at der indgås en særlig aftale om disse. Hertil skal anføres, at de økonomiske konsekvenser af udlægning af handicapforsorgen til kommunerne afgøres ved forhandling mellem KANUKOKA og Grønlands Selvstyre. KANUKOKA indstiller afsluttende i sit høringssvar, at Departementet for Sociale Anliggender er positivt indstillet på eventuelle yderligere ændringer i forordningsforslaget, hvis der skulle vise sig at være et behov herfor, idet der henvises til, at der endnu ikke foreligger nærmere afklaring af den økonomiske del i forbindelse med overdragelse af området til kommunerne. Bemærkningen er taget til efterretning. Følgende har ingen bemærkninger: Kommunernes Revision, Departementet for Finanser og Departementet for Sundhed. Følgende har ikke afgivet høringssvar: Departementet for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke, Departementet for Erhverv og Arbejdsmarked, Skattestyrelsen, KNIPK, Det Sociale Ankenævn og Tulararfik. Bemærkninger til forordningsforslagets enkelte bestemmelser Til nr. 1 Til 1 Bestemmelsen er til dels ny, idet gældende forordning giver mulighed for etablering af forsøgsordninger, mens mulighed for særlige socialpædagogiske tilbud ikke er medtaget i gældende forordning. Ved oprettelse af forsøgsordning eller særligt socialpædagogisk tilbud skal kommunalbestyrelsen fremsende en ansøgning til Naalakkersuisut om godkendelse.

7 Ansøgningen skal indeholde: titel på tiltaget, beskrivelse af formål, baggrund, metode og omfang, evt. tidsplan, ledelsesforhold, evt. budget og finansiering, evt. økonomiske konsekvenser, tilsyn med forsøget, samt kontaktperson. Bestemmelsen er ny. Bestemmelsen giver Naalakkersuisut en forpligtelse til at føre tilsyn med de i stk. 1 oprettede særlige socialpædagogiske tilbud samt forsøgsordninger. Til nr. 2 Bestemmelsen svarer til dels til gældende forordning. Beslutningskompetencen vedrørende hjælpeforanstaltninger jf. stk. 2 overgår fra Naalakkersuisut til kommunalbestyrelsen. Naalakkersuisut har fortsat beslutningskompetencen vedrørende hjælpeforanstaltningen om ophold på døgninstitution, efter indstilling af kommunalbestyrelsen. Bestemmelsen svarer til gældende forordning, idet kompetencen dog overgår fra Naalakkersuisut til kommunalbestyrelsen. Bestemmelsen beskriver eksempler på, hvilke hjælpeforanstaltninger der kan iværksættes. Opregningen er ikke udtømmende. Efter en konkret vurdering af den handicappedes situation og behov kan der tilbydes andre hjælpeforanstaltninger end de nævnte. Pkt. 1. Ved hjælpemidler forstås fysiske hjælpemidler som kompenserer for den handicappedes nedsatte funktion eller anvendes i forbindelse med optræning. Som eksempler kan nævnes: kørestole, gangstativer, særlige husholdningsredskaber og pædagogisk materiale til optræning af bestemte funktioner. Pkt. 2. Kommunalbestyrelsen kan yde hjælp til aflønning af en støtteperson, der ansættes af opholdskommunen for personen med vidtgående handicap. Støttepersonen bør så vidt muligt have en socialfaglig uddannelse. Støttepersoner kan ansættes på såvel døgninstitutioner, daginstitutioner, beskyttede boenheder, bokollektiver, som i den handicappedes egen bolig. I modsætning til hjemmehjælperen, som har praktiske arbejdsopgaver jf. bekendtgørelsen herom, er støttepersonens opgaver fortrinsvis af pædagogisk art. Støttepersoner skal efter aftale med personen med vidtgående handicap arbejde frem mod en højere grad af selvhjulpenhed og uafhængighed af hjælp fra andre. Som udgangspunkt er støttepersonens arbejdsindsats derfor midlertidig og tidsbegrænset. Pkt. 3. Familiemedlemmer som vælger at passe personen med vidtgående handicap i hjemmet, kan i visse tilfælde ydes vederlag for pasningen, hvis den pårørende derved

8 mister muligheden for at opnå lønindkomst, jf. 9. Der kan endvidere ydes aflastning i form af ophold på døgninstitution eller lignende (ældreinstitution, plejeafdeling, familiepleje, m.v.), ligesom der kan gives aflastning i hjemmet. Pkt. 4. Konsulentbistand kan gives i form af vejledning ved boligindretning, udarbejdelse af træningsprogrammer, m.m. Konsulentbistanden kan være af såvel teknisk som pædagogisk art. Den kan leveres enten hvor personen med vidtgående handicap opholder sig, eller som fjernrådgivning på grundlag af beskrivelser og videooptagelser af den handicappedes situation. Pkt. 5. Der kan ydes hjælp til ombygning og ændring af den handicappedes bolig, som er nødvendig for, at personen med vidtgående handicap kan blive i sit hjem. Typisk drejer det sig om forbedring af adgangsforholdene til den handicappedes bolig ved at bygge ramper, øge bredden af døre, ændre skillevægge, indretning af toilet- og badeforhold, således at de kan benyttes af kørestolsbrugere, opsætning af støttegreb, m.v. Hvis det ikke kan lade sig gøre at indrette den eksisterende bolig hensigtsmæssigt, må det overvejes at tilbyde den handicappede en anden bolig. Pkt. 6. Personen med vidtgående handicap, dennes pårørende og andre til personen med vidtgående handicap, der har opgaver i forhold til personen med vidtgående handicap, kan tilbydes undervisning og deltagelse i kurser, som letter og forbedrer forholdene for personen med vidtgående handicap. Det kan dreje sig om instruktion i pasning af personen med vidtgående handicap, f.eks. løfteteknik, undervisning i kommunikation med personen med vidtgående handicap, f. eks. tegnsprog eller lignende. Pkt. 7. Bokollektiver er en boform til personer med vidtgående handicap, der er selvhjulpne i en sådan grad, at de er i stand til at klare den daglige tilværelse med begrænset støtte fra andre. De vil typisk ikke have behov for hjælp om natten. Bokollektiver er ikke institutioner, men skal opfattes som beboerens selvstændige bolig i et fællesskab med andre. Kommunalbestyrelsen giver den nødvendige vejledning ved oprettelse og indretning af bokollektiver, målsætning, visitation af beboere, beboernes indflydelse på egen livssituation, samarbejdsrelationer og arbejdstilrettelæggelse. Beskyttede boenheder er ligesom bokollektiver en kollektiv boform. Beskyttede boenheder er en boform til personer med vidtgående handicap, som har et omfattende støtte- eller plejebehov. Beboerne kan være personer med vidtgående handicap med sværere psykiske lidelser, eller fysisk handicappede. Beboerne vil have behov for hjælp i alle døgnets 24 timer. Pkt. 8. Når personen med vidtgående handicap ikke kan klare sig i eget hjem, bokollektiv eller beskyttet boenhed og har behov for en specialiseret, faglig indsats, kan kommunalbestyrelsen tilbyde ophold på en døgninstitution for personer med vidtgående handicap. Døgninstitutionen kan være målrettet bestemte aldersgrupper og eller bestemte handicap.

9 Hvis mulighederne for et relevant tilbud i Grønland er udtømte, kan kommunalbestyrelsen visitere personen med vidtgående handicap til behandlingsophold i Danmark efter de stk. 3 fastsatte regler. Pkt. 9. For at fastholde kontakten mellem hjemmet og personen med vidtgående handicap, kan kommunalbestyrelsen yde hjælp til besøgsrejser. Endvidere kan kommunalbestyrelsen yde hjælp til ferierejser. Jf. 8 a fastsætter Naalakkersuisut nærmere regler herom. Pkt. 10. For at sikre unge personer med vidtgående handicap de bedst mulige forhold, også i forhold til uddannelse og arbejde, udarbejdes der efter endt skolegang en handlingsplan. Til stk. 3 Bestemmelsen er ny og supplerer 5. Efter denne bestemmelse kan Naalakkersuisut godkende ophold på døgninstitution eller tilsvarende boform uden for Grønland, såfremt alle muligheder for ophold på døgninstitution i Grønland er udtømt. Det skal bemærkes, at personer med vidtgående handicap, som er indskrevet på institution eller tilsvarende boform i Danmark, får hjælp efter den danske servicelovs bestemmelser, mens kommunalbestyrelsen afholder udgifterne i henhold til denne forordning. Taksten for ophold, dagtilbud, undervisning mv. i danske tilbud fastsættes af danske myndigheder. Gældende bestemmelser på området er Socialministeriets bekendtgørelse nr. 781 af 06. juli 2006 om principper for kommunernes finansiering af de mest specialiserede lands- eller landsdelsdækkende tilbud samt Socialministeriets bekendtgørelse nr. 683 af 20. juni 2007 om omkostningsbaserede takster for kommunale tilbud. Til nr. 3 Bestemmelsen svarer til gældende forordning, idet kompetencen dog overgår fra Naalakkersuisut til kommunalbestyrelsen. Bestemmelsen præciserer, at kommunalbestyrelsen kan etablere kollektive kørselsordninger særligt tilrettelagt for personer med vidtgående handicap, hvis der er behov for det. Det vil være en konkret vurdering, om der skal etableres en kollektiv kørselsordning eller der eksempelvis skal tildeles den enkelte person med vidtgående handicap økonomisk hjælp til taxakørsel. Til nr. 4

10 Bestemmelsen svarer til gældende forordning. Bestemmelsen præciserer, at Naalakkersuisut kan pålægge kommunalbestyrelsen at oprette bokollektiver og beskyttede boenheder. Efter gældende bekendtgørelse vurderer kommunalbestyrelsen størrelsen af det samlede behov for bokollektiver i kommunen. Naalakkersuisut kan pålægge en kommunalbestyrelse at oprette bokollektiver, når kommunen er hjemkommune for to eller flere personer over 18 med vidtgående handicap, og de pågældende ikke kan klare sig i egen bolig uden støtte i dagtimerne og de pågældende kan fungere sammen. Efter gældende bekendtgørelse kan Naalakkersuisut pålægge en kommunalbestyrelse at oprette en beskyttet boenhed, når kommunen er hjemkommune for to eller flere personer med vidtgående handicap, der skal tilbydes bolig i en beskyttet boenhed. Der skal tilbydes en bolig i en beskyttet boenhed til personer over 18 år med vidtgående handicap, som har behov for pleje og støtte, udover hvad der kan tilbydes i et bokollektiv. Til nr. 5. Bestemmelsen er ny. Bestemmelsen forpligter kommunalbestyrelsen til at godkende de enkelte bokollektivers retningslinier. Forslaget forpligter endvidere kommunalbestyrelsen til at sikre, at bokollektiver i kommunen får udarbejdet retningslinjer. Bestemmelsen svarer til gældende bekendtgørelse, idet kompetencen dog overgår fra Naalakkersuisut til kommunalbestyrelsen. Bestemmelsen forpligter kommunalbestyrelsen til at yde pædagogisk vejledning til bokollektiverne. Da bokollektivet er beboernes private bolig, vil den pædagogiske vejledning være begrænset. Der vil dog være et vist behov for pædagogisk vejledning for at sikre beboernes sociale trivsel. Til stk. 3 Bestemmelsen er ny. Bestemmelsen forpligter kommunalbestyrelsen til at påse, at de enkelte bokollektivers drift og pædagogik følger gældende regler og retningslinier. Bestemmelsen svarer til et internt kommunalt tilsyn. Dertil skal tilføjes, at Naalakkersuisut har det overordnede tilsyn til administrationen af handicaplovgivningen, herunder bestemmelserne vedrørende bokollektiver. Til stk. 4

11 Bestemmelsen er ny. Efter gældende bekendtgørelse fastsætter Naalakkersuisut retningslinjer for bokollektivers oprettelse, indretning, ledelse og drift. Efter dette lovforslag gives hjemmel til, at Naalakkersuisut fastsætter generelle regler for optagelse, ledelse, drift, indretning og det pædagogiske arbejde i bokollektiverne. Hjemlen udmøntes i bekendtgørelsesform. Endvidere uddybes reglerne i den kommende vejledning vedrørende handicaplovgivningen. Til nr. 6. Bestemmelsen er ny. Bestemmelsen forpligter kommunalbestyrelsen til at godkende de enkelte beskyttede boenheders retningslinier. Forslaget forpligter endvidere kommunalbestyrelsen til at sikre, at boenheder i kommunen får udarbejdet retningslinjer. Bestemmelsen svarer til gældende bekendtgørelse, idet kompetencen dog overgår fra Naalakkersuisut til kommunalbestyrelsen. Bestemmelsen forpligter kommunalbestyrelsen til at yde pædagogisk vejledning til de beskyttede boenheder. Da en beskyttet boenhed er beboernes private bolig, vil den pædagogiske vejledning være begrænset. Der vil dog være et vist behov for pædagogisk vejledning for at sikre beboernes sociale trivsel. Til stk. 3 Bestemmelsen er ny. Bestemmelsen forpligter kommunalbestyrelsen til at påse, at de enkelte beskyttede boenheder drift og pædagogik følger gældende regler og retningslinier. Bestemmelsen svarer til et internt kommunalt tilsyn. Dertil skal tilføjes, at Naalakkersuisut har det overordnede tilsyn til administrationen af handicaplovgivningen, herunder bestemmelserne vedrørende beskyttede boenheder. Til stk. 4 Bestemmelsen er ny. Efter gældende bekendtgørelse fastsætter Naalakkersuisut retningslinjer for beskyttede boenheders oprettelse, indretning, ledelse og drift. Efter dette lovforslag gives hjemmel til, at Naalakkersuisut fastsætter generelle regler for optagelse, ledelse, drift, indretning og det pædagogiske arbejde i de beskyttede boenheder.

12 Hjemlen udmøntes i bekendtgørelsesform. Endvidere uddybes reglerne i den kommende vejledning vedrørende handicaplovgivningen. Til nr. 7 Bestemmelsen foreslås ophævet, da den er overflødig. Der henvises til bemærkningerne til 7, stk. 2, pkt. 8. Til nr. 8 Bestemmelsen er ny. Bestemmelsen giver hjemmel til, at kommunerne betaler for en anbringelse på døgninstitution med et beløb pr. anbringelsesdøgn. Taksten fastsættes ud fra de udgifter, det rent faktisk medfører at drive døgninstitutioner. Der fastsættes en individuel takst for hver døgninstitution henholdsvis hver satellit for personer med vidtgående handicap. Den aktuelle takst fremgår af cirkulære om gældende sociale kontantydelser, som offentliggøres på Selvstyrets hjemmeside. Til nr. 9 Bestemmelsen ophæves som følge af udlægning af handicapområdet til kommunerne. Til nr. 10 Bestemmelsen ophæves som følge af udlægning af handicapområdet til kommunerne. Til nr. 11 Bestemmelsen svarer til gældende forordning. Bestemmelsen præciserer dog, at det er kommunalbestyrelsen, som er forpligtet til at give rådgivning og vejledning til personer med vidtgående handicap om mulighederne for hjælp i henhold til denne forordning. Bestemmelsen svarer nogenlunde til gældende forordning. Det er dog blevet præciseret, at Naalakkersuisut fastsætter regler om ansøgning, bevilling og administration i henhold til denne forordning.

13 Bestemmelsen udmøntes i en bekendtgørelse og uddybes i en vejledning. Det vil blandt andet blive præciseret, hvem der kan indgive ansøgning om hjælp efter denne forordning, samt hvornår kommunalbestyrelsen har en forpligtelse til at yde hjælp uden ansøgning, herunder hvis personen med vidtgående handicap ikke selv er i stand til at ansøge om hjælp. Hensigten med at fastsætte nærmere regler om bevilling af hjælpeforanstaltning er blandt andet at sikre en ensartet retspraksis på baggrund af, at forordningen giver mange muligheder for hjælp. Til nr. 12 Bestemmelsen svarer til gældende forordning. Bestemmelsen præciserer dog, at det er kommunalbestyrelsen, som er forpligtet til årligt at undersøge mulighederne for, at personer med vidtgående handicap, som er anbragt uden for Grønland, kan vende tilbage til Grønland. Kommunalbestyrelsens undersøgelse bør omfatte mulighederne for institutionsophold i Grønland, optagelse i beskyttede boenheder eller andet relevant tilbud for pågældende personer med vidtgående handicap. Kommunalbestyrelsen skal herefter skønne, om en eventuel mulighed for at vende tilbage til Grønland skal realiseres, idet personen ved vidtgående handicap skal være medbestemmende herom, så vidt muligt. Bestemmelsen er ny. Bestemmelsen giver hjemmel til, at Naalakkersuisut fastsætter nærmere regler for hjemtagelse. Herunder forventes fastsat regler om, at personen med vidtgående handicap så vidt muligt skal være medbestemmende i forhold til tilbud i Grønland. Til nr. 13 Bestemmelsen er ny. Bestemmelsen præciserer, at det er kommunalbestyrelsen i opholdskommunen for personen med vidtgående handicap, som er anbragt på døgninstitution, som er forpligtet til at føre tilsyn med de forhold, som personen med vidtgående handicap lever under. Det er således ikke kommunalbestyrelsen i hjemkommunen for personen med vidtgående handicap, som er anbragt på døgninstitution, som har denne tilsynsforpligtelse. Til nr. 14

14 Bestemmelsen svarer til gældende forordning, idet kompetencen dog er overgået fra Naalakkersuisut til kommunalbestyrelsen. Bestemmelsen præciserer, at det er kommunalbestyrelsen, som træffer beslutning om, hvorvidt en person med vidtgående handicap kan modtage hjælp efter denne forordning, og om hjælpens art og omfang. Bestemmelsen er ny. Bestemmelsen giver hjemmel til, at Naalakkersuisut fastsætter nærmere regler om, hvem der kan omfattes af forordningen. Bestemmelsen supplerer 1 stk. 1. I praksis vil de personer med vidtgående handicap, som omfattes af forordningen blive registreret på en liste. Herved kan sikres et ensartet niveau for hvilke personer, som kan omfattes af forordningen. Endvidere kan sikres en nemmere administrativ praksis i forhold til den enkelte person med vidtgående handicap. Til nr. 15 Bestemmelsen er ændret i forhold til gældende forordning. Efter gældende forordning kan kommunalbestyrelsen pålægge den, der søger om hjælp efter denne forordning, at medvirke til sagens oplysning, herunder at lade sig undersøge af en læge, specialist, indlægge eller indskrive til observation eller behandling. Efter nærværende forordningsforslag kan kommunalbestyrelsen anmode den, der søger om hjælp efter forordningen, at medvirke til at få de oplysninger frem, som er nødvendige for at afgøre, hvilken hjælp vedkommende er berettiget til, og at lade sig undersøge hos en læge eller blive indlagt til observation og behandling som led i sagsbehandlingen. Ændring af formuleringen af denne bestemmelse har til hensigt at undgå, at bestemmelsen kan opfattes som en bestemmelse om magtanvendelse eller tvang. Såfremt den, der søger om hjælp efter forordningen, ikke efterkommer kommunalbestyrelsens anmodning, kan kommunalbestyrelsen ikke træffe en beslutning, fordi der ikke foreligger fyldestgørende oplysninger, eller kommunalbestyrelsen træffer en beslutning på det foreliggende grundlag. Bestemmelsen svarer til gældende forordning. Bestemmelsen præciserer dog, at der er kommunalbestyrelsen, der så vidt muligt efter samtykke fra personen med vidtgående handicap, kan indhente oplysninger fra andre med kendskab til pågældendes forhold eller med kendskab til det vidtgående handicap, som må anses

15 for nødvendige for at kunne behandle en ansøgning om hjælp i henhold til denne forordning. Til nr. 16 Bestemmelsen ophæves, da den er overflødig. Til nr. 17 Bestemmelsen svarer til gældende forordning. Bestemmelsen præciserer dog, at den, der modtager hjælp i henhold til denne forordning, skal meddele kommunalbestyrelsen i pågældendes hjemkommune om alle forhold, der kan medføre, at en ydet hjælp helt eller delvist bør ændres eller bortfalde. Det kan eksempelvis være flytning til en anden bolig, forbedring i funktionsniveauet for personen med vidtgående handicap og jobskifte. Bestemmelsen svarer til gældende forordning. Bestemmelsen præciserer, at kommunalbestyrelsen kan kræve den modtagne hjælp tilbagebetalt, såfremt den, der har modtaget hjælpen, undlader at opfylde den i stk. l nævnte oplysningspligt, eller i øvrigt mod bedre vidende, uberettiget har modtaget ydelser efter denne forordnings bestemmelser. Til stk. 3 Bestemmelsen svarer til gældende forordning. Bestemmelsen giver hjemmel til, at Naalakkersuisut kan fastsætte regler for tilbagebetaling af ydelser, der i henhold til stk. 2 er modtaget med urette. Til nr. 18 Bestemmelsen er ny og fastsætter, at kommunalbestyrelsen er forpligtet til at fremsende statistiske oplysninger mv., som Naalakkersuisut anmoder om. Bestemmelsen er medtaget for, at Naalakkersuisut løbende har adgang til en statistisk viden om antal personer med vidtgående handicap, handicaptyper, aldersfordeling og andre parametre, som har betydning for at kunne følge udviklingen på området.

16 Bestemmelsen er ny og fastsætter, at Naalakkersuisut kan fastsætte regler om omfanget af de statistiske oplysninger mv., jf. stk. 1, og om, hvordan de skal ajourføres og indsendes. Reglerne forventes fastsat i bekendtgørelse. Heri forventes fastsat hvilke typer statistiske oplysninger, som skal fremsendes samt hvor ofte, endvidere hvordan de statistiske oplysninger skal ajourføres og indsendes. Især vil der skulle fremsendes oplysninger om, hvem som omfattes af forordningen. Til nr. 19 Bestemmelsen er ny, idet udgifterne til hjælp i henhold til denne forordning afholdes af kommunalbestyrelserne, hvor udgifterne efter gældende forordning afholdes af Landskassen. Kommunalbestyrelserne bliver økonomisk kompenseret for deres udgifter gennem Landskassens bloktilskud. Det er således de samlede udgifter til hjælp efter denne forordning, som afholdes af kommunalbestyrelserne. Således afholder kommunalbestyrelserne udgifterne til hjælpeforanstaltninger til personer med vidtgående handicap i Grønland samt anbragt i Danmark, inklusiv anbragt på døgninstitution i Grønland eller anbragt på døgninstitution eller anden tilsvarende boform i Danmark. endvidere afholder kommunalbestyrelserne udgifterne til administrationen efter denne forordning. Bestemmelsen er ny. Bestemmelsen fastsætter, at Naalakkersuisut kan yde tilskud til opførelse og drift af institutioner for personer med vidtgående handicap. Bestemmelsen svarer til lignende bestemmelse efter forordningen om hjælp til børn og unge. I praksis fremsender kommunalbestyrelserne en gang årligt de kommunale udbygningsplaner, hvorefter Naalakkersuisut tager stilling til, i hvilket omfang de fremsendte ønsker om tilskud til udbygning af sociale institutioner i kommunerne kan indarbejdes i finansloven. Til nr. 20 Bestemmelsen ophæves, da den er overflødig. Til nr. 21

17 Bestemmelsen ophæves, da den er overflødig. Til 2 Det foreslås, at Inatsisartutforordningen træder i kraft den 1. juli I denne forbindelse vil ankesager vedrørende afgørelser truffet før 1. juli 2010 skulle udredes af Naalakkersuisut, mens ankesager vedrørende afgørelser truffet fra 1. juli 2010 og herefter skulle udredes af kommunalbestyrelserne.

Departementet for Sociale Anliggenders administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om hjælp til personer med vidtgående handicap

Departementet for Sociale Anliggenders administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om hjælp til personer med vidtgående handicap Departementet for Sociale Anliggenders administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om hjælp til personer med vidtgående handicap Sammenskrivningen er ikke retlig bindende. Sammenskrivningen

Læs mere

Landstingsforordning nr. 7 af 3. november 1994 om hjælp til personer med vidtgående handicap.

Landstingsforordning nr. 7 af 3. november 1994 om hjælp til personer med vidtgående handicap. Side 1 af 5 Landstingsforordning nr. 7 af 3. november 1994 om hjælp til personer med vidtgående handicap. I medfør af 2 i lov nr. 580 af 29. november 1978 om Arbejds- og Socialvæsenet i Grønland fastsættes:

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 20. september 2004 EM2004/29 Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger Den gældende landstingsforordning om hjælp til børn og unge er vedtaget på Forårssamlingen 2003. Anvendelsen

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 3. august 2006 EM 2006/35 Bemærkninger til forordningsforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning: Landsstyremedlemmet for Familie og Justitsvæsens ændringsforslag skal skabe en klar hjemmel for bevilling

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 15. august 2008 25. januar 2008 31.07.2007 EM 2008/10 FM 2008/39 EM 2007/39 Bemærkninger til forordningsforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Den gældende landstingsforordning om hjælp til børn

Læs mere

Tak for de fremsendte spørgsmål som vedrører hjemtagelse af personer med vidtgående handicap fra Danmark.

Tak for de fremsendte spørgsmål som vedrører hjemtagelse af personer med vidtgående handicap fra Danmark. Ilaqutariinnermut, Kultureqarnermut, Ilageeqarnermut Naligiissitaanermullu Naalakkersuisoq Medlem af Naalakkersuisut for Familie, Kultur, Kirke og Ligestilling Medlem af Inatsisartut Debora Kleist, Inuit

Læs mere

Bemærkninger til landstingsforordning om hjælp til vidtgående handicappede.

Bemærkninger til landstingsforordning om hjælp til vidtgående handicappede. Bemærkninger til landstingsforordning om hjælp til vidtgående handicappede. Generelle bemærkninger: Der er tale om et forslag til en ny forordning om hjælp til vidtgående handicappede, der skal afløse

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 25. september 2009 EM 2009/92 Bemærkninger til forordningsforslaget Almindelige bemærkninger 1. Baggrunden for forordningsforslaget I forbindelse med Strukturudvalgets betænkning blev pædagogisk-psykologisk

Læs mere

Bekendtgørelse om døgnophold i tilbud i Danmark og Grønland

Bekendtgørelse om døgnophold i tilbud i Danmark og Grønland BEK nr 647 af 31/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 17. november 2017 Ministerium: Børne- og Socialministeriet Journalnummer: Børne- og Socialmin., j.nr. 2015-6797 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

9. december 2016 FM2017/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

9. december 2016 FM2017/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 9. december 2016 FM2017/xx Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstingsforordning om revalidering er fra 2001 og senest ændret i 2006. Der pågår i øjeblikket en række

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om kontant tilskud - udmåling - fradrag

Ankestyrelsens principafgørelse om kontant tilskud - udmåling - fradrag KEN nr 10858 af 12/10/2015 Udskriftsdato: 16. juni 2019 Ministerium: Journalnummer: 2014-213-60295 Økonomi- og Indenrigsministeriet Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 9 af 4. april 2008 om hjælp til personer med vidtgående handicap Historisk

Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 9 af 4. april 2008 om hjælp til personer med vidtgående handicap Historisk Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 9 af 4. april 2008 om hjælp til personer med vidtgående handicap Historisk I medfør af 3 stk. 2, 5, 8 stk. 3, 8 a, 11, 12, 15, 18 stk. 3, 18 a stk. 3, 20 stk. 3, 22 stk.

Læs mere

10. august 2006 EM 2006/53. Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

10. august 2006 EM 2006/53. Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 10. august 2006 EM 2006/53 Bemærkninger til forordningsforslaget Almindelige bemærkninger 1. Formålet med ændringsforslaget: Der har været tvivl om, hvilke hjemmelsbeføjelser 24 og 25 i landstingsforordning

Læs mere

Almindelige bemærkninger

Almindelige bemærkninger 13. marts 2017 FM2017/27 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstingsforordning nr. 7 af 5. december 2008 om arbejdstageres retsstilling ved virksomhedsoverdragelse fra

Læs mere

Kapitel 1 Anvendelsesområde og definitioner. 1. Denne bekendtgørelse finder anvendelse på personer med vidtgående handicap.

Kapitel 1 Anvendelsesområde og definitioner. 1. Denne bekendtgørelse finder anvendelse på personer med vidtgående handicap. Selvstyrets bekendtgørelse nr. 19 af 16. december 2010 om hjælp til personer med vidtgående handicap Historisk I medfør af 3, stk. 2, 5, 8a, 11, stk. 4, 12, stk. 4, 15, 18, stk. 3, 20, stk. 2, 21, stk.

Læs mere

Inatsisartutlov nr. 20 af 23. november 2015 0m alderspension Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v. 1. Pensionsalderen er 65 år, jf dog stk. 2-4. Stk. 2. Pensionsalderen forhøjes til 66 år fra den l. januar

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget De almindelige bemærkninger

Bemærkninger til lovforslaget De almindelige bemærkninger xx.xx.2016 FM 2016/xx Bemærkninger til lovforslaget De almindelige bemærkninger 1. Indledning Departementet for Familie, Ligestilling og Sociale anliggender har under tilsyn med kommunernes forvaltning

Læs mere

BETÆNKNING. Afgivet af Erhvervs- og Råstofudvalget. vedrørende

BETÆNKNING. Afgivet af Erhvervs- og Råstofudvalget. vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Erhvervs- og Råstofudvalget vedrørende Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xxx 2017 om ændring af landstingsforordning om revalidering (Naalakkersuisoq for Erhverv, Arbejdsmarked,

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 27. december 2005 VM 2006/14 1. Indledning: Bemærkninger til forordningsforslaget Almindelige bemærkninger Ud fra ønsket om, at kommunerne skal kunne anvende revalideringsordningen optimalt, fremsættes

Læs mere

6. november 2017 FM 2018/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

6. november 2017 FM 2018/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 6. november 2017 FM 2018/xx Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning 1.1. Den overordnede baggrund for forslaget Den overordnede baggrund for ændringsforslaget er et ønske fra

Læs mere

Cirkulære om gældende sociale kontantydelser pr. 1. juli 2008

Cirkulære om gældende sociale kontantydelser pr. 1. juli 2008 Ilaqutariinnermut Peqqissutsimullu Naalakkersuisoqarfik Departementet for Familie og Sundhed Nr. 257 Cirkulære om gældende sociale kontantydelser pr. 1. juli 2008 Nærværende cirkulære opsummerer de satser,

Læs mere

Departementet for Familie, Ligestilling, Sociale Anliggender og Justitsvæsen (Grønland) Imaneq 4, Postboks Nuuk Greenland. Att.

Departementet for Familie, Ligestilling, Sociale Anliggender og Justitsvæsen (Grønland) Imaneq 4, Postboks Nuuk Greenland. Att. Departementet for Familie, Ligestilling, Sociale Anliggender og Justitsvæsen (Grønland) Imaneq 4, Postboks 260 3900 Nuuk Greenland Att. inin@nanoq.gl W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T

Læs mere

25. februar 2016 FM 2016/25. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

25. februar 2016 FM 2016/25. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 25. februar 2016 FM 2016/25 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Dette forslag skal ses i sammenhæng med 18, stk. 3, nr. 4, i forslaget til Inatsisartutlov om kommunernes og

Læs mere

19. marts 2014 FM2014/128. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

19. marts 2014 FM2014/128. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 19. marts 2014 FM2014/128 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstingslov nr. 7 af 31. maj 2001 om udnyttelse af is og vand med henblik på eksport (isog vandeksportloven)

Læs mere

20. maj 2015 EM 2015/XX. Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v.

20. maj 2015 EM 2015/XX. Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v. 20. maj 2015 EM 2015/XX Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx.xx om alderspension Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v. 1. Pensionsalderen er 65 år, jf. dog stk. 2-4. Stk. 2. Pensionsalderen forhøjes

Læs mere

FM 2019/19. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

FM 2019/19. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 30-01-2019 FM 2019/19 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Forslaget har dels til formål at bringe den grønlandske og den danske version af Inatsisartutlovens 6 i overensstemmelse

Læs mere

Forslag til: Selvstyrets bekendtgørelse nr. xx af xx. xxx 2019 om plejefamilier

Forslag til: Selvstyrets bekendtgørelse nr. xx af xx. xxx 2019 om plejefamilier Forslag til: Selvstyrets bekendtgørelse nr. xx af xx. xxx 2019 om plejefamilier I medfør af 37, stk. 7, 39, stk. 6, og 42, stk. 7, i Inatsisartutlov nr. 20 af 26. juni 2017 om støtte til børn, fastsættes:

Læs mere

Æ n d r i n g s f o r s l a g. til. Forslag til landstingsforordning om folkeskolen. Fremsat af landsstyret til trediebehandlingen.

Æ n d r i n g s f o r s l a g. til. Forslag til landstingsforordning om folkeskolen. Fremsat af landsstyret til trediebehandlingen. 13. maj 2002 FM 2002/29 Æ n d r i n g s f o r s l a g til Forslag til landstingsforordning om folkeskolen. Fremsat af landsstyret til trediebehandlingen. Til 1 1. Paragraffen affattes således: " 1. Folkeskolen

Læs mere

Departementet for Sociale Anliggender's administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om alderspension

Departementet for Sociale Anliggender's administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om alderspension Departementet for Sociale Anliggender's administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om alderspension Sammenskrivningen er ikke retligt bindende. Sammenskrivningen skal samle og overskueliggøre

Læs mere

Kompensationsprincippet

Kompensationsprincippet Kompensationsprincippet En af handicapprincipperne, der skal inddrages, når der skal træffes afgørelse på det sociale område. Princippet beskriver følgende: Samfundet tilbyder mennesker med en betydelig

Læs mere

Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2018 om støtte til personer med handicap. Kapitel 1 Indledende bestemmelser. Formål

Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2018 om støtte til personer med handicap. Kapitel 1 Indledende bestemmelser. Formål x Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2018 om støtte til personer med handicap Kapitel 1 Indledende bestemmelser Formål 1. En person med handicap har ret til fuldt ud at nyde alle menneskerettigheder

Læs mere

ILAQUTARIINNERMUT PISORTAQARFIK * FAMILIEDIREKTORATET. Vejledning om hjemmehjælp

ILAQUTARIINNERMUT PISORTAQARFIK * FAMILIEDIREKTORATET. Vejledning om hjemmehjælp ILAQUTARIINNERMUT PISORTAQARFIK * FAMILIEDIREKTORATET Vejledning om hjemmehjælp Vejledning om hjemmehjælp december 2003 Vejledning om hjemmehjælp Vejledningen om hjemmehjælp er en vejledning til brug i

Læs mere

Samtlige kommuner m.fl. 20. maj 2010

Samtlige kommuner m.fl. 20. maj 2010 Departementet, Holmens Kanal 22, 1060 København K Tlf. 3392 9300, Fax. 3393 2518, E-mail sm@sm.dk J.nr. 2010-795 Samtlige kommuner m.fl 20. maj 2010 Orientering om ændring af lov om retssikkerhed og administration

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 17. marts 2006 FM 2006/21 Bemærkninger til forordningsforslaget 1. Baggrunden for forordningsforslaget Almindelige bemærkninger Landstingsforordning nr. 6 af 14. november 2004, der trådte i kraft den 1.

Læs mere

Kvalitetsstandard for pasning af døende i eget hjem

Kvalitetsstandard for pasning af døende i eget hjem Kvalitetsstandard for pasning af døende i eget hjem Formålet med plejevederlag Hvem kan få plejevederlag? Formålet med plejevederlag er at du, som pårørende til en person, som er alvorligt syg og ønsker

Læs mere

Kapitel 1. Anvendelsesområde

Kapitel 1. Anvendelsesområde Landstingsforordning nr. 2 af 12. juni 1995 om kommunernes indbyrdes betalingsforpligtelser Kapitel 1. Anvendelsesområde 1. Forordningen regulerer kommunernes indbyrdes betalingsforpligtelser for hjælp

Læs mere

Kapitel I. Omfanget af planlægningen og tidsfrister.

Kapitel I. Omfanget af planlægningen og tidsfrister. CIRKULÆRE OM SOCIAL UDBYGNING. I medfør af landstingsforordning nr. 8 af 10. oktober 1979 om socialvæsenets styrelse og organisation med senere ændringer, fastsættes følgende bestemmelser: Kapitel I. Omfanget

Læs mere

ABA foreningens landsmøde,

ABA foreningens landsmøde, Oplæg ved ABA foreningens landsmøde, d. 4. juni 2016 v/ socialfaglig konsulent Hanne Wennicke landsmød Dagens program Kort præsentation Hvem er DUKH Retssikkerhed Borgeres rettigheder og pligter Klagemuligheder

Læs mere

Udkast til: Selvstyrets bekendtgørelse om botilbud til personer med handicap

Udkast til: Selvstyrets bekendtgørelse om botilbud til personer med handicap Udkast til: Selvstyrets bekendtgørelse om botilbud til personer med handicap I medfør af 13, stk. 3, 14, stk. 3, 15 og 18, stk. 3 i Inatsisartutlov nr. xx af xxx 2019 om støtte til personer med handicap

Læs mere

Forslag til: Selvstyrets bekendtgørelse nr. xx af xx. xxx 2017 om tilsyn med plejefamilier og døgninstitutioner

Forslag til: Selvstyrets bekendtgørelse nr. xx af xx. xxx 2017 om tilsyn med plejefamilier og døgninstitutioner Forslag til: Selvstyrets bekendtgørelse nr. xx af xx. xxx 2017 om tilsyn med plejefamilier og døgninstitutioner I medfør af 8, stk. 6, 9, stk. 4 og 11, stk. 5 i Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2017 om

Læs mere

12. marts 2017 FM 2017/119. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

12. marts 2017 FM 2017/119. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 12. marts 2017 FM 2017/119 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstingsforordning om revalidering er fra 2001 og senest ændret i 2006. Der pågår i øjeblikket en række

Læs mere

Inatsisartutlov nr. 24 af 18. november 2010 om folkehøjskoler

Inatsisartutlov nr. 24 af 18. november 2010 om folkehøjskoler Inatsisartutlov nr. 24 af 18. november 2010 om folkehøjskoler Formål 1. Folkehøjskolerne tilbyder elever almendannende undervisning med sigte på folkelig oplysning af bred, almen og demokratisk karakter

Læs mere

Departementet for Sociale Anliggender's administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om førtidspension

Departementet for Sociale Anliggender's administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om førtidspension Departementet for Sociale Anliggender's administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om førtidspension Sammenskrivningen er ikke retligt bindende. Sammenskrivningen skal samle og overskueliggøre

Læs mere

Kvalitetsstandard for pasning af døende i eget hjem

Kvalitetsstandard for pasning af døende i eget hjem Social- og Sundhedscenteret Godkendt i Byrådet den 20. juni 2017 Kvalitetsstandard for pasning af døende i eget hjem 2 Kvalitetsstandard for pasning af døende i eget hjem Formålet med plejevederlag Hvem

Læs mere

Orienteringsbrev. Ændring af lov om friplejeboliger. Ny afregningsmodel og certificering til rehabilitering

Orienteringsbrev. Ændring af lov om friplejeboliger. Ny afregningsmodel og certificering til rehabilitering Holbergsgade 6 DK-1057 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Dato: 28. juli 2015 Enhed: Ældre Sagsbeh.: Helle Hammond Jensen Sagsnr.: 1504372 Dok. nr.: Orienteringsbrev Ændring

Læs mere

10. maj 2017 FM 2017/132 BETÆNKNING. Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget. vedrørende

10. maj 2017 FM 2017/132 BETÆNKNING. Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget. vedrørende 10. maj 2017 BETÆNKNING Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget vedrørende Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2017 om Handicaptalsmand. (Medlem af Naalakkersuisut for Sociale Anliggender, Familie,

Læs mere

De nyeste statistikker over antal anbringelser uden for hjemmet er fra april og september 2014. Tallene fordelt på kommuner og anbringelsesformer.

De nyeste statistikker over antal anbringelser uden for hjemmet er fra april og september 2014. Tallene fordelt på kommuner og anbringelsesformer. Ilaqutariinnermut, Naligiissitaanermut Isumaginninnermullu Naalakkersuisoq Naalakkersuisoq for Familie, Ligestilling og Sociale Anliggender Medlem af Inatsisartut, Anthon Frederiksen (Partii Naleraq) Svar

Læs mere

26. april 2006 FM 2006/29. Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

26. april 2006 FM 2006/29. Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 26. april 2006 FM 2006/29 Bemærkninger til forordningsforslaget Almindelige bemærkninger 1. Formålet med ændringsforslaget: Reglen, i 7, stk. 1, i landstingsforordning nr. 1 af 12. maj 2005 om lægemidler,

Læs mere

DUKH-nyt. Merudgifter efter servicelovens 100. DUKH Nyt: Nr. 10 Januar Kort lovgivningsmæssig introduktion om merudgiftsydelse

DUKH-nyt. Merudgifter efter servicelovens 100. DUKH Nyt: Nr. 10 Januar Kort lovgivningsmæssig introduktion om merudgiftsydelse DUKH-nyt DUKH Nyt: Nr. 10 Januar 2019 Merudgifter efter servicelovens 100 af DUKH-konsulent Inga Petersen Om DUKH-nyt: DUKH har en lovgivningsmæssig forpligtelse til at formidle vores erfaringer om udviklingen

Læs mere

20. august 2015 EM 2015/164. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

20. august 2015 EM 2015/164. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 20. august 2015 EM 2015/164 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning 1.1 Overordnet baggrund for forslaget Inatsisartutlov nr. 13 af 22. november 2011 om den gymnasiale uddannelse

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 12. april 2010 FM 2010/119 Bemærkninger til forordningsforslaget 1. Indledning Almindelige bemærkninger Dette forslag til Inatsisartutforordning fremlægges for at give førtidspensionister bedre økonomiske

Læs mere

Statsforvaltningen har på baggrund af henvendelsen indhentet en udtalelse fra Greve Kommune.

Statsforvaltningen har på baggrund af henvendelsen indhentet en udtalelse fra Greve Kommune. Resumé: Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at Greve Kommune ikke har handlet i uoverensstemmelse med de regler, der er fastsat for støtte til køb af bil i servicelovens 114 med tilhørende bekendtgørelse.

Læs mere

18. oktober 2011 EM2011/45

18. oktober 2011 EM2011/45 R E T T E L S E S B L A D Erstatter den danske version af udvalgets betænkning dateret 17. oktober 2011 (Rettelsesbladet korrigerer forslagsstillers titel) BETÆNKNING Afgivet af Kultur-, Uddannelse-, Forskning

Læs mere

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger Den xx. xxx 2017 EM 2017/XX Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Forslaget har til hensigt at sikre, at husstande hvor den ene ægtefælle eller samlever afgår ved døden, eller

Læs mere

11. august 2016 EM 2016/23. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

11. august 2016 EM 2016/23. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 11. august 2016 EM 2016/23 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Forslaget er udarbejdet som følge af det forslag til Inatsisartutbeslutning, der blev 1. behandlet af Inatsisartut

Læs mere

FM 2017/141. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

FM 2017/141. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 14-03-2017 FM 2017/141 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Baggrunden for forslaget er, at Inatsisartut i efteråret 2016 vedtog beslutningsforslag om, at Naalakkersuisut

Læs mere

Forslag til: Selvstyrets bekendtgørelse nr. xx af xx. xxx 2017 om plejefamilier (plejefamiliebekendtgørelsen)

Forslag til: Selvstyrets bekendtgørelse nr. xx af xx. xxx 2017 om plejefamilier (plejefamiliebekendtgørelsen) Forslag til: Selvstyrets bekendtgørelse nr. xx af xx. xxx 2017 om plejefamilier (plejefamiliebekendtgørelsen) I medfør af 37, stk. 7, 39, stk. 5 og 55, stk. 6 i Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2017 om

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 20. december 2005 VM 2006/13 Bemærkninger til forordningsforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Det nuværende regelgrundlag for udøvelse af havnemyndighed er 1 i Hjemmestyrets bekendtgørelse

Læs mere

20. august 2015 EM2015/165. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

20. august 2015 EM2015/165. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 20. august 2015 EM2015/165 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Ændringerne foretages ud fra et ønske om at øge mulighederne for at søge mobilitetsfremmeydelser. For at

Læs mere

Forslag til: Selvstyrets bekendtgørelse nr. xx af xx. xxx 2019 om tilsyn med det sociale område

Forslag til: Selvstyrets bekendtgørelse nr. xx af xx. xxx 2019 om tilsyn med det sociale område Forslag til: Selvstyrets bekendtgørelse nr. xx af xx. xxx 2019 om tilsyn med det sociale område I medfør af Landstingsforordning nr. 11 af 12. november 2001 om socialvæsenets styrelse og organisation 1,

Læs mere

PERSONER MED HANDICAP

PERSONER MED HANDICAP PERSONER MED HANDICAP STATISTISK OPGØRELSE OVER PERSONER MED VIDTGÅENDE HANDICAP Naalakkersuisut, 217 PERSONER MED HANDICAP STATISTISK OPGØRELSE OVER PERSONER MED VIDTGÅENDE HANDICAP 1. Data Kort introduktion

Læs mere

Namminersornerullutik Oqartussat * Grønlands Hjemmestyre Box 260 * DK-3900 Nuuk * Tlf * Fax *

Namminersornerullutik Oqartussat * Grønlands Hjemmestyre Box 260 * DK-3900 Nuuk * Tlf * Fax * Ilaqutariinnermut Peqqissutsimullu Naalakkersuisoq Landsstyremedlemmet for Familier og Sundhed Namminersornerullutik Oqartussat * Grønlands Hjemmestyre Box 260 * DK-3900 Nuuk * Tlf. 34 50 00 * Fax 32 45

Læs mere

Pressemøde den 31. maj 2016

Pressemøde den 31. maj 2016 Pressemøde den 31. maj 2016 Martha Lund Olsen Naalakkersuisoq for Departementet for Familie, Ligestilling, Sociale Anliggender og Justitsvæsen Martha Lund Olsen / Præsentation af ny lov og redegørelse

Læs mere

Opfølgning på udmeldte tidsfrister i 2017 og udmelding af tidsfrister for afgørelser i 2018 i Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune

Opfølgning på udmeldte tidsfrister i 2017 og udmelding af tidsfrister for afgørelser i 2018 i Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune Opfølgning på udmeldte er i og udmelding af er for i Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune Retssikkerhedsloven: 3. Kommunalbestyrelsen skal behandle spørgsmål om hjælp så hurtigt som muligt med henblik

Læs mere

25. januar 2008 FM 2008/12 3. august 2007 EM 2007/43. Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

25. januar 2008 FM 2008/12 3. august 2007 EM 2007/43. Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 25. januar 2008 FM 2008/12 3. august 2007 Bemærkninger til forordningsforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning: Forordningsforslaget indeholder ændring af 2 bestemmelser i den gældende landstingsforordning.

Læs mere

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard for merudgifter Servicelovens 100

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard for merudgifter Servicelovens 100 Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard for merudgifter Servicelovens 100 Gældende fra 1. januar 2019 Indledning Nedenfor finder du kvalitetsstandarden for merudgifter efter Lov om Social Service 100. Du kan

Læs mere

BETÆNKNING. Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget. vedrørende

BETÆNKNING. Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget. vedrørende 27. maj 2014 FM 2014/176 BETÆNKNING Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om at Naalakkersuisut pålægges at præcisere og sikre, at børn og unge mellem 16

Læs mere

30. januar 2015 FM 2015/98. Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v.

30. januar 2015 FM 2015/98. Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v. 30. januar 2015 FM 2015/98 Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx.xx 2015 om førtidspension Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v. 1. Retten til førtidspension er betinget af, at ansøgeren har dansk

Læs mere

Familieudvalgets ekstraordinære møde 01/2016, den 26. maj 2016 Referat

Familieudvalgets ekstraordinære møde 01/2016, den 26. maj 2016 Referat Oversigt åbent møde: Punkt 01 Godkendelse af dagsorden. Økonomisager Punkt 02 Forslag til budgetomplaceringer på konto 41 børn- og unge området i Sisimiut Punkt 03 Forslag til budgetomplaceringer på konto

Læs mere

GRØNLANDS SELVSTYRE DE GRØNLANDSKE KOMMUNERS LANDSFORENING AFTALE OM BLOKTILSKUD TIL KOMMUNERNE FOR BUDGETÅRET 2013

GRØNLANDS SELVSTYRE DE GRØNLANDSKE KOMMUNERS LANDSFORENING AFTALE OM BLOKTILSKUD TIL KOMMUNERNE FOR BUDGETÅRET 2013 AFTALE OM BLOKTILSKUD TIL KOMMUNERNE FOR BUDGETÅRET 2013 Bloktilskuddet til kommunerne i 2013 bliver på 1.130.373.000 kr. Det fremgår af bilag 1 hvordan aftalen ændrer bloktilskuddet i forhold til 2012.

Læs mere

Opfølgning på udmeldte tidsfrister i 2017 og udmelding af tidsfrister for afgørelser i 2018 i Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune

Opfølgning på udmeldte tidsfrister i 2017 og udmelding af tidsfrister for afgørelser i 2018 i Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune Opfølgning på udmeldte er i og udmelding af er for i Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune Retssikkerhedsloven: 3. Kommunalbestyrelsen skal behandle spørgsmål om hjælp så hurtigt som muligt med henblik

Læs mere

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Inatsisartutlov nr. 20 af 3. december 2012 om erhvervsfremme til landbaserede erhverv har til formål at styrke udviklingen af det grønlandske

Læs mere

Serviceniveau. for Voksen / Handicap

Serviceniveau. for Voksen / Handicap Serviceniveau for Voksen / Handicap Ældre- og Handicapforvaltningen 2012 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 1 FORORD... 2 PRINCIPPER FOR INDSATSEN... 3 STØTTE TIL MESTRING AF EGET LIV 3 EN SAMMENHÆNGENDE

Læs mere

Departementet for Sociale Anliggender's administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om hjælp til børn og unge

Departementet for Sociale Anliggender's administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om hjælp til børn og unge Departementet for Sociale Anliggender's administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om hjælp til børn og unge Sammenskrivningen er ikke retligt bindende. Sammenskrivningen skal samle og overskueliggøre

Læs mere

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard. Ledsagelse og støtte i ferier, weekender mv. til borgere i sociale botilbud mv.

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard. Ledsagelse og støtte i ferier, weekender mv. til borgere i sociale botilbud mv. Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard Ledsagelse og støtte i ferier, weekender mv. til borgere i sociale botilbud mv. Godkendt 2015 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Lovgrundlag... 3 3. Formål...

Læs mere

"Indgribende lidelse" betyder i denne sammenhæng, at lidelsen skal være af en sådan karakter, at den har alvorlige følger i den daglige tilværelse.

Indgribende lidelse betyder i denne sammenhæng, at lidelsen skal være af en sådan karakter, at den har alvorlige følger i den daglige tilværelse. Kvalitetsstandard for Merudgifter i Lov om Social Service 41 Redigeret d. 250811 1. Lovgrundlag 41 i Lov om Social Service. Kommunalbestyrelsen skal yde dækning af nødvendige merudgifter ved forsørgelse

Læs mere

Ændringer i Serviceloven ved LOV nr. 660 af 08/06/2017.

Ændringer i Serviceloven ved LOV nr. 660 af 08/06/2017. Ændringer i Serviceloven ved LOV nr. 660 af 08/06/2017. Udvidelse og tydeliggørelse af muligheden for at yde en tidlig forebyggende indsats, forenkling af udmålingssystemet for merudgiftsydelsen, indførelse

Læs mere

Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for Længerevarende botilbud efter almenboligloven 105 med støtte efter serviceloven.

Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for Længerevarende botilbud efter almenboligloven 105 med støtte efter serviceloven. Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for Længerevarende botilbud efter almenboligloven 105 med støtte efter serviceloven. Om kvalitetsstandarder - En kvalitetsstandard er kommunalbestyrelsens redskab til at

Læs mere

Social- og Sundhedscenteret. Kvalitetsstandard for pasning af døende i eget hjem

Social- og Sundhedscenteret. Kvalitetsstandard for pasning af døende i eget hjem Social- og Sundhedscenteret Kvalitetsstandard for pasning af døende i eget hjem 2 Kvalitetsstandard for pasning af døende i eget hjem Formålet med plejevederlag Hvem kan få plejevederlag? Formålet med

Læs mere

Bofællesskabet Hvidovregade

Bofællesskabet Hvidovregade 18-09-2014 Bofællesskabet Hvidovregade Hvidovregade 59 2650 Hvidovre Regodkendelse af tilbuddet Bofællesskabet Hvidovregade Sagsbeh: Bima08 Journalnr: 2014/0016648 Socialtilsyn Hovedstaden Sektion Voksen

Læs mere

Vedrørende høring af bekendtgørelse om magtanvendelse overfor børn og unge, der er anbragt uden for hjemmet

Vedrørende høring af bekendtgørelse om magtanvendelse overfor børn og unge, der er anbragt uden for hjemmet Pr. e-mail: chvi@sm.dk og caw@sm.dk Social, Børne- og Integrationsministeriet Att.: Charlotte Avnsted Socialtilsyn Nord Sdr. Vråvej 9760 Vrå Telefon: 7233 6930 socialtilsynnord@hjoerring.dk. www.socialtilsynnord.hjoerring.dk

Læs mere

Inatsisartutlov nr. 40 af 9. december 2015 om førtidspension

Inatsisartutlov nr. 40 af 9. december 2015 om førtidspension Inatsisartutlov nr. 40 af 9. december 2015 om førtidspension Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v. 1. Retten til førtidspension er betinget af, at ansøgeren har dansk indfødsret. Stk. 2. Dette gælder

Læs mere

12. marts 2019 FM 2019/205. Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2019 om støtte til personer med handicap. Kapitel 1 Indledende bestemmelser

12. marts 2019 FM 2019/205. Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2019 om støtte til personer med handicap. Kapitel 1 Indledende bestemmelser Rettelsesblad Erstatter forslag af 13. februar 2019 (Der er foretaget ændringer i 11, stk. 1, nr. 3 og 44 hvori ordet vedligeholdelsestræning er erstattet med habilitering og rehabilitering. Der er herudover

Læs mere

Æ n d r i n g s f o r s l a g. til. Forslag til landstingsforordning om folkeskolen. Fremsat af landsstyret til andenbehandlingen.

Æ n d r i n g s f o r s l a g. til. Forslag til landstingsforordning om folkeskolen. Fremsat af landsstyret til andenbehandlingen. 23. april 2002 FM 2002/29 Æ n d r i n g s f o r s l a g til Forslag til landstingsforordning om folkeskolen. Fremsat af landsstyret til andenbehandlingen. Til 1 1. Paragraffen affattes således: " 1. Folkeskolen

Læs mere

Udkast til: Selvstyrets bekendtgørelse om støtte til personer med handicap

Udkast til: Selvstyrets bekendtgørelse om støtte til personer med handicap Udkast til: Selvstyrets bekendtgørelse om støtte til personer med handicap I medfør af 9, stk. 3, 24, stk. 2, 25, stk. 9, 26, stk. 7, 27, stk. 2, 28, stk. 4, 30, stk. 3, 45 og 76, stk. 2 i Inatsisartutlov

Læs mere

Kvalitetsstandard og ydelsesbeskrivelser for botilbud på handicap og psykiatriområdet

Kvalitetsstandard og ydelsesbeskrivelser for botilbud på handicap og psykiatriområdet FREDERIKSHAVN KOMMUNE Kvalitetsstandard og ydelsesbeskrivelser for botilbud på handicap og psykiatriområdet Kvalitetsstandard for botilbud til voksne i henhold til Servicelovens 107 og 108 samt Almenboliglovens

Læs mere

3. juli 2014 EM 2014/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger til forslaget

3. juli 2014 EM 2014/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger til forslaget 3. juli 2014 EM 2014/xx Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger til forslaget 1. Indledning Med vedtagelsen af landstingsforordning nr. 3 af 31. maj 2001 om boligsikring i lejeboliger har

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 22. september 2009 UKA 2009/98 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning: Naalakkersuisut s forslag til ændring af landstingslov om børnetilskud foreslår, at børnetilskuddet

Læs mere

Høring om forslag til lov om ændring af lov om social service og love om retssikkerhed og administration på det sociale område (Barnets Reform)

Høring om forslag til lov om ændring af lov om social service og love om retssikkerhed og administration på det sociale område (Barnets Reform) Indenrigs- og Socialministeriet boern@ism.dk Høring om forslag til lov om ændring af lov om social service og love om retssikkerhed og administration på det sociale område (Barnets Reform) Indledning LOS

Læs mere

30. april 2012 FM 2012/43. Bemærkninger til Lovforslaget. Almindelige bemærkninger

30. april 2012 FM 2012/43. Bemærkninger til Lovforslaget. Almindelige bemærkninger 30. april 2012 FM 2012/43 Bemærkninger til Lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Forslaget har til hensigt at sikre en strukturtilpasning for den del af den kystnære flådekomponent, som udøver

Læs mere

Kvalitetsstandard for aflastning på børn- og ungeområdet. Høringsmateriale juni 2015

Kvalitetsstandard for aflastning på børn- og ungeområdet. Høringsmateriale juni 2015 3 Kvalitetsstandard for aflastning på børn- og ungeområdet Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 1 Formålet med kvalitetsstandarden En kvalitetsstandard er et andet ord for serviceniveau. Den beskriver indholdet

Læs mere

Kvalitetsstandarder for midlertidigt botilbud efter Lov om Social Service 107 og længerevarende botilbud efter Lov om Social Service 108

Kvalitetsstandarder for midlertidigt botilbud efter Lov om Social Service 107 og længerevarende botilbud efter Lov om Social Service 108 Kvalitetsstandarder for midlertidigt botilbud efter Lov om Social Service 107 og længerevarende botilbud efter Lov om Social Service 108 Introduktion Greve Kommune bevilger ophold i midlertidigt og længerevarende

Læs mere

Bekendtgørelse om døgnophold i tilbud i Danmark eller på Færøerne

Bekendtgørelse om døgnophold i tilbud i Danmark eller på Færøerne BEK nr 715 af 31/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 27. februar 2019 Ministerium: Børne- og Socialministeriet Journalnummer: Børne- og Socialmin., j.nr. 2015-6797 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : Skrevet af : viga /3864

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : Skrevet af : viga /3864 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : 26.08.2009 Skrevet af : viga /3864 N O T A T om Kvalitetsstandard for Servicelovens 108 - botilbud Indledning

Læs mere

Departementet for Familie og Justitsvæsen. Pressemøde IIAN tirsdag d. 11 juni

Departementet for Familie og Justitsvæsen. Pressemøde IIAN tirsdag d. 11 juni Pressemøde IIAN tirsdag d. 11 juni Den sociale indsats er afgørende i det videre arbejde Den sociale indsats i Grønland bygger på 2 grundlæggende indsatser: En social indsats, der sikrer rimelige grundvilkår

Læs mere

Kvalitetsstandard for merudgifter vedrørende forsørgelse af børn med nedsat funktionsevne.

Kvalitetsstandard for merudgifter vedrørende forsørgelse af børn med nedsat funktionsevne. Kvalitetsstandard for merudgifter vedrørende forsørgelse af børn med nedsat funktionsevne. 1 Kvalitetsstandard for merudgifter vedrørende forsørgelse af børn med nedsat funktionsevne Område Randers Kommune

Læs mere

Landstingslov nr. 10 af 15. april 2003 om frie grundskoler og undervisning i hjemmet m.v. Kapitel 1. Undervisning m.v.

Landstingslov nr. 10 af 15. april 2003 om frie grundskoler og undervisning i hjemmet m.v. Kapitel 1. Undervisning m.v. Landstingslov nr. 10 af 15. april 2003 om frie grundskoler og undervisning i hjemmet m.v. Kapitel 1. Undervisning m.v. 1. Frie grundskoler giver undervisning inden for 1. 10. klassetrin, som står mål med,

Læs mere

27. juni 2012 EM 2012/xx. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

27. juni 2012 EM 2012/xx. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 27. juni 2012 EM 2012/xx Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstinget pålagde ved landstingsbeslutning på efterårssamlingen 2008 det daværende Landsstyre at undersøge muligheder

Læs mere

Bekendtgørelse om Tilbudsportalen

Bekendtgørelse om Tilbudsportalen BEK nr 1602 af 19/12/2017 Udskriftsdato: 17. februar 2019 Ministerium: Børne- og Socialministeriet Journalnummer: Børne- og Socialmin., j. nr. 2017-5169 Senere ændringer til forskriften BEK nr 638 af 30/05/2018

Læs mere

Opfølgning på udmeldte tidsfrister i 2016 og udmelding af tidsfrister for afgørelser i 2017 i Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune

Opfølgning på udmeldte tidsfrister i 2016 og udmelding af tidsfrister for afgørelser i 2017 i Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune Opfølgning på udmeldte er i og udmelding af er for i Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune Retssikkerhedsloven: 3. Kommunalbestyrelsen skal behandle spørgsmål om hjælp så hurtigt som muligt med henblik

Læs mere