MAD, MÅLTIDS OG BEVÆGELSES POLITIK FOR BØRNEHUSET DEGNEBAKKEN. I Degnebakken har vi Egedal kommunes madordning.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MAD, MÅLTIDS OG BEVÆGELSES POLITIK FOR BØRNEHUSET DEGNEBAKKEN. I Degnebakken har vi Egedal kommunes madordning."

Transkript

1 MAD, MÅLTIDS OG BEVÆGELSES POLITIK FOR BØRNEHUSET DEGNEBAKKEN HVORDAN SPISER VI I Degnebakken har vi Egedal kommunes madordning. Kisser vores madmor, tilbereder og anretter den mad, der kommer fra Fru Hansens kælder. Til formiddag og eftermiddag, medbringer I 2 stk. brød og et stk. frugt i en frugtpose af stof (ikke plasticpose). Vi spiser morgenmad, i alrummet, med de børn der har brugt for dette, fra vi lukker op 6.30 (7.00) til Morgenmad medbringer I selv, mælk tilbydes. Om formiddagen fra kl er der formiddagsbrød. I vuggestuen, bliver alle børn sat rundt om bordet og tilbydes det brød de har med hjemmefra. Børnene i børnehaven må selv bestemme, om de har lyst til at spise lidt brød. Der spises brød i fællesrummet. Børnene henter selv deres pose og rydder selv op efter sig. Når vi skal til at spise frokost mellem , starter alle børn med at vaske hænder. Derefter holdes samling, alt efter aldersgruppe. Samlingen består af enten sang, højt læsning, yoga, samtale/diskussion, øve forskellige ting f.eks. navn, adresse m.m. Mens der er samling, er der nogle børn der dækker bord, sammen med en voksen. Hvilke børn der skal dække bord, findes f.eks. ved, at børnenes navne trækkes i en lille æske. I nogle grupper har børnene faste pladser, i andre vælger borddækkerne hvor børnene skal sidde eller de vælger selv. Hvordan der gøres afhænger af børnegruppens sammensætning. Inden vi går i gang med at spise, synger alle vores madsang. det er hammer, hammer fedt Vi bestræber os på at frokosten bliver en hyggelig stund, hvor man sidder og taler stille sammen. Børnene hælder selv mælk op fra kande eller karton, når de kan. Børnene skal selv spørge efter f.eks. mælk, de voksne hælder ikke automatisk op. Det er vigtigt at børnene lærer at mærke

2 deres egne behov og kunne give udtryk for dem. Der vil dog altid blive holdt øje med om alle børn får noget at spise og drikke. Vi holder bordskik, dvs. at man sidder omkring bordet indtil et passende antal børn er færdige med at spise. Alle børn skal ikke blive siddende, til alle er færdige, ligesom der heller ikke bliver skyndet på langsomspiserne. Børnene rydder op efter sig selv, sætter deres kop/tallerken/bestik/ på rullebordet og smider skræl i skraldespanden, i forhold til deres formåen. Når børnene kommer ind fra legepladsen eller står op efter middagsluren ca , tilbydes de deres medbragte frugt. Vuggestuen sidder sammen omkring bordet og spiser. Vuggestuebørnene får også tilbudt brød sammen med deres frugt. I børnehaven spiser man fortrinsvis i sin egen gruppe, men ofte er der nogle der vil spise sammen med en fra en anden gruppe, hvilket er hyggeligt og skaber nye venskaber. Børnene bestemmer selv om de vil spise deres frugt. Det kan være at de har mere lyst senere på dagen og det er også ok. HVAD SPISER VI VED HVERDAGENS MÅLTIDER Vi bestræber os på at børnene altid sidder ved et bord og spiser. Derfor henstiller vi til, at børnene, når de bliver hentet, ikke sidder i garderoben og spiser. Men at de først spiser deres gemme mad når de er kommet ud af institutionen eller at de sidder ved et bord. Degnebakken er en del af madordningen i Egedal. Vi får serveret menu C fra Fru Hansens Kælder. I/du kan se menuen her Børnene har morgenmad, madpakke, brød og frugt med hjemmefra. HVAD SPISER VI VED FØDSELSDAGE OG ANDRE ARRANGEMENTER Vi følger fødevarestyrelsens anbefalinger omkring sund og ernæringsrig mad, hvilket vil sige at vi henstiller til, at det mad børnene medbringer ikke indeholder meget sukkerholdige ting, så som Danone, mælkesnitte, drikkeyougurt, chokopops o.lign. Se bilag. HVORDAN SIKRER VI BØRNS BEVÆGELSE Degnebakken har en aftale med Stenløse Hallen. Vi må benytte en af de små haller hver fredag fra , undtagen i skoleferier..

3 Her går børnegrupperne over på skift. Fra sommerferien til jul er det Krabberne og de ældste børnehavebørn og fra jul til sommerferien er det de mindste og de mellemste børnehavebørn der går derover. Her bliver der lavet forskellige motorikforløb, der tilgodeser den enkelte aldersgruppe. Til daglig er de børn, der ikke sover, ude på legepladsen i middagsstunden ( ). Her er der legeredskaber, boldbane og andet der indbyder til fysisk udfoldelse. De voksne sørger for at der i dette tidsrum, tilbydes aktiviteter der er fysisk udfordrende. Det bliver tilstræbt, at der hver dag er en gruppe børn, der er ude at gå i nærmiljøet. Det kan f.eks. være på Veksø stien, besøg på en legeplads eller i en anden institution. Huset er blevet indrettet med et motorikrum, hvor der er mulighed for at klatre, hoppe, slå koldbøtter, slås m.m. Mindst en gang om ugen er vuggestuen i motorikrummet, hvor de leger og laver rytmik. De voksne er opmærksomme på de børn, der ikke udfolder sig fysisk og sørger for at de deltager i de fysiske aktiviteter der tilbydes.

4 Bilag 1 Guide til mindre sukker i forbindelse med fødselsdage og lignende i Degnebakken. Forældrerådet i Degnebakken har i samarbejde med Degnebakkens personale lavet denne guide. Det er guidens formål at: Fakta om sukker - Forklare om måden vi ønsker at der holdes fødselsdag på i Sukker har ingen reel Degnebakken, både i vuggestuen og i børnehaven næringsværdi og indeholder - Gøre det nemt at holde fødselsdag ved at introducere både måder meget få gavnlige mineraler. at afholde det på og give forslag til hvad man kan servere. Sukker optager blot plads fra - Generelt begrænse sukkerindtaget, især omkring fødselsdage, så barnets øvrige næring der også er plads til Disneyslik hjemme hos mor og far. Sukker er i denne guide forstået som hvidt, raffineret sukker, rørsukker og honning. Altså ikke fx. frugtsukker. Hvordan kan jeg gøre det? Ud fra Fødevarestyrelsens anbefalinger, og Degnebakkens erfaringer i det hele taget, har vi udarbejdet følgende simple anvisninger, som gerne skulle være en guide til dig i din forberedelse af dit barns næste fødselsdag: Fokus på barnets behov - Da Egedal Kommunen ønsker at efterleve anbefalinger fra Er det dit ellers dit barns behov Fødevarestyrelsen gælder det som hovedregel at børn i at der er kage med glasur? Ville vuggestuen slet ikke skal indtage sukker. barnet være lige så glad for en - Undlad eller begræns mængden af sukker til børnehavebørn bolle-kagemand? Eller for - Prøv at server frokost i børnehaven. Der er ofte større frugtspyd? udfoldelsesmuligheder og det er nemmere at undgå sukker. - Erstat ikke sukker med kunstige sødestoffer - det gør sjældent maden sundere. - Tag højde for hele børnegruppen og de voksne (allergi, religion osv.) - spørg evt. pædagogen Ofte er traditioner omkring det at blive fejret i børnehaven nok til at begejstre børnene. Fødselsdagsstol og ditto-soldat er et vigtigere ritual end det der eventuelt skal indtages. Hvis gruppen er inviteret hjem til fødselaren er begejstringen oftest rettet mod alt det nye der er at opleve, og maden er derfor sekundær, og tit ikke noget de har tid til Husk at ovenstående anvisninger om sukkerindtag også gælder ved fødselsdage hjemme, da de ofte foregår i børnehavetid. Men mit barn vil gerne være med til at bestemme!! Og det kan dit barn sagtens, du skal bare præsentere barnet for de rette alternativer Forberedelse På de efterfølgende sider finder du gode ideer og opskrifter, som du kan bruge i din forberedelse af den kommende fødselsdag. Opskrifter og forslag er udarbejdet i samarbejde med personalet i Degnebakken og tager derfor udgangspunkt i eksisterende erfaringer. Har du selv en god opskrift eller en god idé til, hvordan man kan holde en god fest uden sukker, så må du meget gerne sende din opskrift til Degnebakkens leder eller til Forældrerådet. Så sørger vi for at opskriften bliver inkluderet i opskriftsamlingen.

5 Ideer til en sund fødselsdag I børneinstitutioner og skoler er der ofte flere fødselsdage på en måned. Og børnenes søskende, fætre og kusiner og venner fra vejen fylder også år. Når dagene fejres med kage, slik og sodavand betyder det, at mange børn får enorme mængder af sukker og fedende sager - flere gange om ugen. Faktisk får 8 ud af 10 børn for meget sukker hver dag, mens kun 2 ud af 10 får nok frugt og grønt. Det har betydning for børns trivsel og vækst. Men man kan gøre fødselsdagen sundere ved at bruge fuldkornsprodukter, og frugter og grøntsager til at give farve og smag. Brug frugt og grønt som pålæg og spiseligt pynt, som farverigt fyld og sund snack. I det følgende har vi samlet ideer, inspiration, og opskrifter I kan bruge når jeres barn har fødselsdag, både i institutionen og til fødselsdagen derhjemme. I kan også finde opskrifterne på Egebørn.dk. Har I nogle tanker eller spørgsmål er I altid velkomne til at spørge forædrerådet eller pædagogerne Tak til Børnehuset Trehøje i Roskilde for inspiration til dette Idékatalog, sundhedsstyrelsen, hjemmesiden Alt om kost og pædagogerne i Degnebakken

6 1. Frugt- og grønsagsspyd 2. Dadelkugler Dadelkugler 100 g dadler 2 spsk kakao uden sukker 2 dl havregryn 1 dl vand Alle ingredienserne blendes sammen i en foodprocessor til en ensartet masse som trilles til kugler og rulles i kokosmel.

7 3. Kagemand/kone Kagemand/kone Kagemand/kone 1 stk. - ca. 36 boller 225 g plantemargarine 4½ dl mælk 1½ tsk groft salt 75 g gær 650 g hvedemel, erstat gerne halvdelen af hvedemelet med grahamsmel eller hvid hvede. Pensling sammenpisket æg eller mælk Pynt Bagetid: Ca. 20 min. ved 225. Smelt margarinen og kom det i en røreskål. Tilsæt mælk og salt. Rør gæren ud heri. Slå melet i med en bageske (hold lidt mel tilbage, som bruges til udrulning). Når dejen er slået blank med skeen, stilles den til forhævning ca. 20 min., hvorefter den slås ned. Nu er dejen nem at arbejde med. Dejen deles i 3 kugler. De 2 trilles til pølser, der hver deles i 12 stykker. Disse 24 stykker trilles til boller, der stilles med lidt afstand imellem på en smurt bageplade. Den sidste portion dej formes til hoved og hår. Kagen stilles til efterhævning ca. 20 min. Pensles med æg og bages midt i ovnen. Kagemanden pyntes med flag og lys, samt evt. nedenstående pynt: papaya (øjne) tranebær eller rosiner (mund) tørrede solbær (næse og ben) tørret melon (arme og fødder) mave: tørrede jordbær og papaya hår: tørret ananas halskæde: popkorn på snor

8 4. Pølsehorn 16 stk store eller 32 små 50 g gær 5 dl lunken vand 2 tsk salt 2 spsk olie 1 dl grahamsmel eller fuldkornshvedemel 1 dl havregryn Hvedemel (på slump) 1 pk kyllingepølser 1 æg til pensling Evt lidt sesamfrø Rør gær ud i vand. Tilsæt salt, olie, grahamsmel/fuldkornshvedemel, havregryn og rør godt rundt. Tilsæt hvedemel til dejen har en passende konsistens. Ælt rigtig godt, og sæt dejen til hævning til den har dobbelt størrelse ca. 1 time. Ælt den godt igennem igen, så alle luftboblerne kommer ud. Del dejen i 2 stykker. Rul hver dejklump ud til en cirkel, og skær den i 8 eller 16 lige store dele. Rul ½ eller 1 pølse ind i hver del dej og kom hvert pølsehorn på en bageplade beklædt med bagepapir, og lad dem efterhæve i 15 minutter. Pensel dem med æg og drys evt. med lidt sesamfrø. Sæt dem i en 225 grader varm ovn til de er gyldne.

9 5. Havregrynsscones Boller til 6 - ca. 12 stk 2 æg 1 spsk akaciehonning 50 g plantemargarine 1 dl kærnemælk 250 g hvedemel (ca. 4¼ dl) brug gerne 125 g hvedemel og 125 g fuldkornsmel som grahamsmel 3 tsk bagepulver 1 tsk stødt kanel ½ tsk groft salt 50 g havregryn (ca. 1½ dl) 50 g rosiner Pensling 1 sammenpisket æg Bagetid: Ca. 10 min. ved 200. Pisk æggene med honning. Rør plantemargarinen ud i æggene sammen med kærnemælken. Tilsæt de øvrige ingredienser og slå dejen godt sammen. Rul dejen ud på et meldrysset bord ca. 1½ cm. tykkelse. Udstik 12 scones med et glas eller lignende. Læg dem på en plade med bagepapir og pensl dem med æg. Bag dem midt i ovnen - de skal være hævede og gyldne i kanterne. Scones serveres lune - og gerne med et glas mælk. 7. Funky Frugtshake (10 børn) Du skal bruge 400 g frossen frugt -fås i de fleste supermarkeder Saft fra 12 appelsiner eller 12 dl appelsinjuice 1 banan isterninger Sådan gør du Appelsinerne presses. Den frosne frugt, bananen og appelsinsaft kommes i blenderen og blendes. Smag på drikken og find ud af, om der skal mere i af ingredienserne - frugter smager jo ikke altid helt af det samme. Hvis blenderen kan klare at knuse isterninger, kan du blende dem med. Ellers tilsætter du dem efter prøvesmagningen.

10 8. Jordbærmilkshake (10 børn) Du skal bruge 1 pose frosne jordbær (250 gram) 1 liter minimælk 2 dl yoghurt 2 modne bananer Sådan gør du Jordbær, banan, mælk og yoghurt blendes sammen til en flot lyserød milkshake. Smag den til - og juster konsistensen med mælk. Medmindre du har en meget stor blender, er du nok nødt til at lave milkshake af to omgange - så halver mængderne. TIP: Hindbær eller brombær kan også bruges. Med brombær får den en flot lilla farve, men det er en god ide at si milkshaken, da der er mange små sten.

11 9. Magiske snegle (10 børn) Du skal bruge 25 gram gær 2 dl lunkent vand 2 spiseskeer olie ½ tsk salt 5 dl pizzamel 1 glas pesto eller tomatpuré Sådan gør du Rør gær ud i vandet og tilsæt salt og olie Rør melet i lidt af gangen og ælt dejen grundigt Lad dejen hæve i omkring 15 minutter Rul den herefter ud til en firkant Smør et tyndt lag pesto på og rul dejen sammen til en pølse Skær dejen i skiver, der er 1½ centimeter tykke Læg skiverne på en bageplade med bagepapir og tryk dem let Lad dem efterhæve i 20 minutter Bag dem i 15 minutter øverst i ovnen ved 200 grader TIP: Du kan også bruge færdiglavet pizzadej. 10. Frugtkoner/mænd

12 11. Grøntsagsstave Ansigt Ingredienser: 1 kg gulerødder 2 agurker 1 rød peberfrugt 1 grøn peberfrugt 1 kg blå vindruer 15 rosiner Fremgangsmåde Skræl gulerødder og skær dem i stave, skræl agurken og skær den i stave, skær peberfrugterne i strimler. Ansigt Gulerødderne er hår, agurken er ansigt, rosiner øjne, rød peberfrugt er mund og grøn peberfrugt ører og til sidst vindruer til kinder ;)

13 12. Frugtboller Du skal bruge 5 dl. Hvedemel lidt Vanilje 2 tsk. Bagepulver 50 g. tørrede tranebær 50 g. groft hakkede hasselnødder 1 æble i små tern 1 dl. Mælk 1½ dl. Yoghurt naturel 0,1 % En lille smule, kardemomme, kanel, citronskal, appelsinskal efter smag.vi bruger kanel og kardemomme. Sådan gør du Mel, vanilje, bagepulver, tranebær, æble, nødder, kanel og kardemomme blandes sammen. Rør dejen sammen med mælk og yoghurt. Sæt dejen på bagepapir som boller med to skeer, den er ret klistret. Bages i min ved 200 grader.

14 13. Gulerods- og kanelsnegle stk. Bagetid: Ca. 18 min ved 200 grader. Dej: ¼ l minimælk 25 g gær 50 g plantemargarine 1 tsk sukker (for hæveprocessen) 1 tsk groft salt 100 g grahamsmel Ca. 325 g hvedemel Fyld: 250 g kogte gulerødder 50 g margarine Et sødt æble 2 spsk hvedemel 2 tsk stødt kanel Evt. 2 tsk fintrevet appelsinskal Pensles med sammenpisket æg eller mælk Sådan gør du: Lun mælken og rør gæren ud heri. Bland de øvrige ingredienser i (hold evt. lidt hvedemel tilbage). Slå dejen godt sammen til den er blank og smidig. Stil den tildækket til hævning et lunt sted ca. 1 time. Fyld: Hak gulerødder, æble, margarine, mel, kanel og appelsinskal sammen i en foodprocessor eller minihakker til blandingen er jævn. Ælt dejen godt igennem og tilsæt evt. resten af hvedemelet. Rul dejen til en aflang plade (ca. 24 x 48 cm), og smør fyldet herpå. Rul dejen sammen på den lange led som til roulade, og skær den i stykker. Sæt sneglene på plader med bagepapir, og bøj den yderste dej-ende ind under sneglen. Tryk sneglene lidt flade og lad dem efterhæve tildækket ½ time. Pensl sneglene med æg eller mælk og bag dem midt i ovnen ca. 18 min. ved 200 grader. evt. drys med solsikkefrø.

15 14. Godteposer med æg (10 børn) Du skal bruge: 10 papirposer Grønne vindruer, 1 bakke Blå vindruer, 1 bakke Mandler, 2 små poser Pinjekerner, 2 små poser Sådan gør du: Pluk druerne af klasen og skyl dem Lad druerne tørre på et rent viskestykke Fordel druer, mandler og pinjekerner 15. Inspiration til hjemmefødselsdagen Frugtfest ABC-fest Cirkusfest Fastelavnsfest Magifest Prinsessefest Påskefest Ridderfest Dette var til inspiration. Har du nogle rigtig gode ideer, vil vi meget gerne have dem med i dette katalog

Idéer til festlige lejligheder Udgave 1.0

Idéer til festlige lejligheder Udgave 1.0 Idéer til festlige lejligheder Udgave 1.0 Center for Læring, Fritid og Sundhed April 2018 1 2 April 2018 Kære forældre! Vi oplever, at der ofte er flere fødselsdage på en måned både i institutionen og

Læs mere

Inspiration til børnefødselsdage

Inspiration til børnefødselsdage Inspiration til børnefødselsdage Frugt og grønt Frugtpindsvin Udskåret melon Grønne lanser Til 15 børn Du skal bruge 1 hvidkålshoved eller 1 vandmelon 15 træspyd 4-5 forskellige slags grøntsager fra listen:

Læs mere

Ideer til en sundere børnefødselsdag - fra forældre til forældre

Ideer til en sundere børnefødselsdag - fra forældre til forældre Ideer til en sundere børnefødselsdag - fra forældre til forældre I børneinstitutioner er der ofte flere fødselsdage på en måned - og børnenes søskende, øvrige familie og venner fylder også år og holder

Læs mere

BREAD AND BREAKFAST projektet (2011-2014), finansieret af Det Strategiske Forskningsråd BRØD OG BOLLER

BREAD AND BREAKFAST projektet (2011-2014), finansieret af Det Strategiske Forskningsråd BRØD OG BOLLER BRØD OG BOLLER Myslibrød (forsat) Dag 2: Kom dag 1 dejen i en stor skål, og tilsæt vand, honning, revet æble, hakkede hasselnødder, speltflager, havregryn og rosiner, rør det godt sammen, tilsæt hvedemel

Læs mere

SMÅ SKRIDT i denne måned er: Sundere Julemåned

SMÅ SKRIDT i denne måned er: Sundere Julemåned SMÅ SKRIDT i denne måned er: Sundere Julemåned Juletid er hygge tid! Der er rigtig mange fristelser i julemåned både for børn og voksne. Hvordan kan I med jeres børn komme sundere igennem alt julehygge?

Læs mere

Idékatalog til fødselsdag i Børnehuset Klatretræet

Idékatalog til fødselsdag i Børnehuset Klatretræet Også en god idé! Idékatalog til fødselsdag i Børnehuset Klatretræet På opfordring af forældre samt ved enighed i bestyrelsen er der i Børnehuset Klatretræet I dagens Danmark får børn helt ned til 3-5

Læs mere

idéer til festlige fødselsdage

idéer til festlige fødselsdage idéer til festlige fødselsdage Aldersintegreret institution Sneglehuset Bøgevej 7, 9670 Løgstør Aldersintegreret institution Sneglehuset Bøgevej 7 9670 Løgstør Tlf.: 9966 8680 Fødselsdage i Sneglehuset

Læs mere

FØDSELSDAG MED ØKOBANDEN

FØDSELSDAG MED ØKOBANDEN FØDSELSDAG MED ØKOBANDEN Her kan du få en masse gode ideer af Økobanden til hvordan du kan gøre din fødselsdag sund, sjov og økologisk. BEMÆRK: Fødselsdagsopskrifterne er til 10 børn. MENU 1 Æbleorm af

Læs mere

Fødselsdagspolitik for Børnehuset Ringen

Fødselsdagspolitik for Børnehuset Ringen Fødselsdagspolitik for Børnehuset Ringen Her kan I læse om vores politik vedrørende fødselsdage, samt få inspiration og idéer til hvad der kan serveres til fødselsdage i vores Børnehus. Vi vil rigtig gerne

Læs mere

Opgave 1: Lav 100% din havregrød

Opgave 1: Lav 100% din havregrød Opgave 1: Lav 100% din havregrød Du skal nu prøve at lave 100% din havregrød. Skal der rosiner, vaniljesukker, kardemomme eller måske æbletern i din havregrød? Vælg de krydderier, tørrede eller friske

Læs mere

BREAD AND BREAKFAST projektet ( ), finansieret af Det Strategiske Forskningsråd SØDT

BREAD AND BREAKFAST projektet ( ), finansieret af Det Strategiske Forskningsråd SØDT SØDT Energibar (fortsat) Dej Rør gæren ud i lunkent vand. Tilsæt kærnemælk, havregryn, rugmel, hvedemel, perlerug, salt, olie, hasselnødder og solsikkekerner og rør det godt sammen. Tilsæt rosinblandingen

Læs mere

Børneby Mølle. Sund mad

Børneby Mølle. Sund mad Børneby Mølle Sund mad Müslibar 100 g smør 100 g honning 100 g rørsukker 200 g havregryn 50 g hasselnødder 50 g mandler 50 g solsikkekerner 50 g sesamfrø 50 g rosiner eller tranebær 50 g soltørrede abrikoser

Læs mere

BØRNEHUSET CIRKLENS INSPIRATIONSHÆFTE TIL SUNDERE FØDSELSDAGS LÆKKERIER

BØRNEHUSET CIRKLENS INSPIRATIONSHÆFTE TIL SUNDERE FØDSELSDAGS LÆKKERIER BØRNEHUSET CIRKLENS INSPIRATIONSHÆFTE TIL SUNDERE FØDSELSDAGS LÆKKERIER Kronesalat (10 stk) Det skal du bruge til vanille-yoghurt 1 liter yoghurt naturel 3 spsk flormelis 1 vanillestang Det skal du bruge

Læs mere

Vi er 100 år tilbage i tiden. Soldaterne arbejder hårdt for at gøre Danmark klar til 1. verdenskrig. Når ikke de er på skydeøvelser, sætter de

Vi er 100 år tilbage i tiden. Soldaterne arbejder hårdt for at gøre Danmark klar til 1. verdenskrig. Når ikke de er på skydeøvelser, sætter de 16 l i t r e t f i r k s p O onen i t a ef ltr Vi er 100 år tilbage i tiden. Soldaterne arbejder hårdt for at gøre Danmark klar til 1. verdenskrig. Når ikke de er på skydeøvelser, sætter de pigtrådshegn

Læs mere

Minipizza (6 stk) Tid: 1 time (inkl. hævetid) Det skal du bruge:

Minipizza (6 stk) Tid: 1 time (inkl. hævetid) Det skal du bruge: Noget med brød Minipizza (6 stk) Tid: 1 time (inkl. hævetid) 4 dl mini- eller skummetmælk 50 gram gær 200gram hvedemel/durummel 450gram fuldkornshvedemel 2 tsk. salt 2 spsk. olivenolie Fyld: 6 spsk. tomatsovs

Læs mere

Appelsinmarineret andebryst

Appelsinmarineret andebryst Appelsinmarineret andebryst Ingredienser, 4 port. ca. 150 g gulerødder ca. 300 g rødbeder ca. 200 g løg ca. 600 g andebrystfileter (ca. 2 stk.) 10 stk. Hele nelliker salt og peber Marinade: ca. 150 g appelsinsaft

Læs mere

Energisnegle MADKORT. (ca. 20 stk.) INGREDIENSER FREMGANGSMÅDE

Energisnegle MADKORT. (ca. 20 stk.) INGREDIENSER FREMGANGSMÅDE Energisnegle Energisnegle (ca. 20 stk.) INGREDIENSER 50 g gær 4 dl lunkent vand 4 spsk. olie 1 tsk. salt 250 g finthakkede spæde spinatblade 2 dl fuldkornsmel 8 dl pizzamel 2 glas pesto eller 2 dåser tomatpuré

Læs mere

Eriks Mad og Musik 23. oktober 2010 Brød, boller og bagværk

Eriks Mad og Musik 23. oktober 2010 Brød, boller og bagværk Eriks Mad og Musik. oktober 00 Brød, boller og bagværk Surdej 0 g gær dl lunkent vand g rugmel eller andet groft mel Rør gæren ud i vandet. Rør / af melet i til en godt klistret dej. Dæk skålen med folie

Læs mere

Spøgelsesskibe... 3. Elvervinger... 4. Rugbrødsstænger med mandelknas... 5. Fedtfattige grovboller... 6. Klovnesandwich... 7. Politistave...

Spøgelsesskibe... 3. Elvervinger... 4. Rugbrødsstænger med mandelknas... 5. Fedtfattige grovboller... 6. Klovnesandwich... 7. Politistave... Forord Grundprincipperne i opskrifterne er en begrænset mængde tilsat sukker og fedtstof samt et højt indhold af frugt og grønt. Fordelen ved at bruge frugt og grønt er at det giver sødme som god erstatning

Læs mere

antastiske ødselsdage

antastiske ødselsdage F antastiske ødselsdage Sundhedsplejen Indhold Børnefødselsdage og festlige lejligheder 2 Forslag til sunde fester 3 Fødselsdagsopskrifter 4 - Spiselig bordpynt 4 - UFO er 4 - Frugtpizza med kakaobund

Læs mere

Brød med SPC Flakes Ca g SPC Flakes pr. skive ved 20 skiver pr. brød

Brød med SPC Flakes Ca g SPC Flakes pr. skive ved 20 skiver pr. brød Brød med SPC Flakes Ca. 3.75 g SPC Flakes pr. skive ved 20 skiver pr. brød 150 g. SPC Flakes 7 dl. vand 50 g. gær 2 tsk. salt 1 ½ spsk. sukker 1 ½ spsk. olie 2 dl. yoghurt naturel (eller andet surmælksprodukt)

Læs mere

Bananer med chokolade

Bananer med chokolade Bananer med chokolade Bananer med chokolade (20 stk.) INGREDIENSER 10 bananer (½ banan pr. barn) 1 pakke mørk pålægschokolade FREMGANGSMÅDE Bananerne halveres og flækkes forsigtigt på langs. De skal kunne

Læs mere

Sunde alternativer til fødselsdagsuddeling.

Sunde alternativer til fødselsdagsuddeling. Sunde alternativer til fødselsdagsuddeling. Når man har fødselsdag skal man fejres med maner, og man skal selvfølgelig have lov til at dele noget ud til sine stuekammerater. Det handler om at opleve glæden

Læs mere

Kanelsnegle og kardemommesnurrer

Kanelsnegle og kardemommesnurrer Kanelsnegle og kardemommesnurrer Side 1 af 8 Kanelsnegle Antal: ca. 20 kanelsnegle Det skal du bruge dej: 50 g gær 2 dl mælk 2 æg 70 g blødt smør eller margarine 1 dl sukker 1/2 spsk. kanel 1/2 spsk. Kardemomme

Læs mere

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt Her er opskrifter, så I kan lave mad derhjemme. Det var fantastisk at møde jer. Jeg håber, I huske at bruge Jeres Mad-talenter i køkkenet derhjemme. I kan finde flere opskrifter på www.diaetist-iskov.dk.

Læs mere

FORSLAG TIL HVAD MAN KAN TAGE MED OG DELE UD I VUGGE STUE OG BØRNEHAVE I FORBINDELSE MED FØDSELSDAGE O.LIGN.

FORSLAG TIL HVAD MAN KAN TAGE MED OG DELE UD I VUGGE STUE OG BØRNEHAVE I FORBINDELSE MED FØDSELSDAGE O.LIGN. FORSLAG TIL HVAD MAN KAN TAGE MED OG DELE UD I VUGGE STUE OG BØRNEHAVE I FORBINDELSE MED FØDSELSDAGE O.LIGN. ÆBLEPANDEKAGER CA. 8 PANDEKAGER 3 ÆG 3 DL. MÆLK 2 DL. BOGHVEDEMEL 1 REVET ÆBLE 2 NIP SALT 1

Læs mere

Hvordan passer du din surdej?

Hvordan passer du din surdej? Hvordan passer du din surdej? En surdej kan overleve i flere år, hvis du bare giver den lidt førstehjælp i ny og næ. Derfor er det en god idé at blive gode venner med den, det kunne jo ende med et langt

Læs mere

Den økologiske. madpakke

Den økologiske. madpakke Den økologiske madpakke God smag God dag Den daglige madpakke skal ikke bare være sund, sjov, varieret og velsmagende den skal også være både nem at tilberede og nem at spise. Det er ikke nemt! I dette

Læs mere

Lav mad med Mille: Muffins med hvid chokolade & majs. Sådan gør du: Det skal du bruge: (ca. 9-10 muffins)

Lav mad med Mille: Muffins med hvid chokolade & majs. Sådan gør du: Det skal du bruge: (ca. 9-10 muffins) Muffins med hvid chokolade & majs (ca. 9-10 muffins) 75 g smør 75 g sukker 2 æg 1 dl yoghurt fx græsk yoghurt Revet appelsinskal fra 1 ubehandlet appelsin 180 g hvedemel 1½ tsk bagepulver 50 g hakket hvid

Læs mere

Glædelig jul. Snakkesnegle. Artikel i Beboer-Info December 2006

Glædelig jul. Snakkesnegle. Artikel i Beboer-Info December 2006 Glædelig jul Af Jan Ekstrøm Artikel i Beboer-Info December 2006 Snakkesnegle Dej 2 dl mælk 50 g gær 1 dl smør- & rapsolie 2 æg 1 2 tsk stødt kardemomme 2 spsk sukker 1 2 tsk groft salt 550 g hvedemel Fyld

Læs mere

ÆBLESKIVER. Lun soja- eller risdrik og soja cuisine sammen med margarinen, afkøl til det er fingervarmt.

ÆBLESKIVER. Lun soja- eller risdrik og soja cuisine sammen med margarinen, afkøl til det er fingervarmt. ÆBLESKIVER Ca. 40 stk. 6 æggeblommer 2 spsk. sukker 2 ½ dl soja cuisine (mælkefri madlavningsfløde) 2 ½ dl soja- eller risdrik 30 g gær 400 g hvedemel 125 g margarine (mælkefri) Skal af 1 økologisk citron

Læs mere

M a d t i l k r æ s n e g a n e r

M a d t i l k r æ s n e g a n e r Mad til kræsne ganer Amerikansk chokoladekage 10 personer 1 springform 22 cm Dej: 60 g kakaopulver 1½ dl kogende vand 180 g blødt smør 350 g sukker 3 æg 250 g mel 1 tsk. bagepulver ½ tsk. natron 1½ dl

Læs mere

Sund mad i børnehaver børnehaver i bevægelse Madpakkebog

Sund mad i børnehaver børnehaver i bevægelse Madpakkebog Sund mad i børnehaver børnehaver i bevægelse Madpakkebog Velkommen til Sund mad i børnehaver børnehaver i bevægelses Madpakkebog Madpakkebogen er blevet til i forbindelse med opbygningen af konceptet Sund

Læs mere

Variation: Citronkage: Erstat appelsinsaften med citronsaft og ¼ tsk vanillesukker.

Variation: Citronkage: Erstat appelsinsaften med citronsaft og ¼ tsk vanillesukker. Kager Appelsinkage* 1 æg + 1 æggehvide sødemiddel [60 g] kommes i en skål piskes 5-6 minutter til luftig æggesnaps. ½ dl æblemos samt saften af 1 appelsin piskes hurtigt i. 1 tsk bagepulver samt 65 g mel

Læs mere

Sådan laver du sundere juleguf

Sådan laver du sundere juleguf Sådan laver du sundere juleguf Læs Rasmus Fredslunds seks sunde og e-numre-fri opskrifter på julegodter. Orangestænger 3 appelsiner, helst økologiske (lav eventuelt lidt ekstra og gem i køleskabet) 1 liter

Læs mere

Kostplan 3. Trimester, Dag 1

Kostplan 3. Trimester, Dag 1 Kostplan 3. Trimester, Dag 1 Morgenmad kl. 7.00 En skål havregryn (2 dl) med skummetmælk (300 ml), en banan og 2 spsk rosiner Mellemmåltid kl. 10.00 Grøntsagsstænger af en gulerod, ¼ agurk og ½ peberfrugt

Læs mere

Snack n Snack. Opskrifter på sunde snack s! kan deles hjemme med familien eller tages med på tur med vennerne

Snack n Snack. Opskrifter på sunde snack s! kan deles hjemme med familien eller tages med på tur med vennerne Snack n Snack Opskrifter på sunde snack s! kan deles hjemme med familien eller tages med på tur med vennerne Slik, kager, chips, saft og sodavand har første pladsen over populære valg til mellemmåltider.

Læs mere

Kanelkage. Kaffekage. 1. Sukker og æg piskes, til det er hvidt. 1. Bland mel med sukker, kanel og natron.

Kanelkage. Kaffekage. 1. Sukker og æg piskes, til det er hvidt. 1. Bland mel med sukker, kanel og natron. Kaffekage 1. Sukker og æg piskes, til det er hvidt. Kanelkage 1. Bland mel med sukker, kanel og natron. Intet foto 2 æg 1 ½ dl mælk 225 g sukker 150 g smør/margarine 200 g mel 2 ts bagepulver 2 ts vanille

Læs mere

Klassiske lagkagebunde

Klassiske lagkagebunde Klassiske lagkagebunde 3 store eller 4 små 6 æg 200 gram rørsukker + 2 spsk 145 gram fint hvedemel 2 spsk vanilje sukker Tænd ovnen på varmeluft 175 grader Pisk de hele æg og sukkeret stift og luftigt.

Læs mere

Den smukke roulade er rullet med friske blommer. Arbejdstid: 40 min. Koge/bagetid: 15 min. Ikke fryse-egnet

Den smukke roulade er rullet med friske blommer. Arbejdstid: 40 min. Koge/bagetid: 15 min. Ikke fryse-egnet Den smukke roulade er rullet med friske blommer. Arbejdstid: 40 min. Koge/bagetid: 15 min. Ikke fryse-egnet 1 roulade =16 stk. Kage: 3 æg str. L 150 g sukker 60 g mel 60 g kartoffelmel 1 tsk bagepulver

Læs mere

Ideer til børnefødselsdagen Opskrifter

Ideer til børnefødselsdagen Opskrifter Ideer til børnefødselsdagen Opskrifter Ideer til en sund fødselsdag I børneinstitutioner og skoler er der ofte flere fødselsdage på en måned. Når dagene fejres med kage, lyst brød og slik betyder det,

Læs mere

Sønderjyske julekager

Sønderjyske julekager Sønderjyske julekager #værdaterobre Seksten Sønderjyske Julekageopskrifter Sønderjyske Julekageopskrifter Festkringle Søsterkage Ingenting Fedtkager Vestslesvigske Knepkager Alsiske tvebakker Klejner

Læs mere

Bo42 s café. Opskrifter. Fastelavnsboller fra Østermarie (ca. 15 stk.) Ingredienser Remoncecreme 50 g smør 50 g sukker ½ spsk.

Bo42 s café. Opskrifter. Fastelavnsboller fra Østermarie (ca. 15 stk.) Ingredienser Remoncecreme 50 g smør 50 g sukker ½ spsk. Fastelavnsboller fra Østermarie (ca. 15 stk.) Remoncecreme 50 g smør 50 g sukker ½ spsk. mel 15 g marcipan 250 g mel 100 g smør 37 g gær 25 g sukker ½ tsk.. salt 1 æg 1 dl mælk Bo42 s café Opskrifter Marmelade

Læs mere

Kære forældre. Madpakker

Kære forældre. Madpakker KOSTPOLITIK Kære forældre Vi har i bestyrelsen og personalegruppen besluttet, at vi i Børne- og Familiehuset har en kostpolitik. Denne indebærer, at børnene skal have en sund og ernæringsrigtig mad, den

Læs mere

Retningslinjer for uddeling

Retningslinjer for uddeling Retningslinjer for uddeling til andre børn. Fødselsdage og specielle lejligheder Bestyrelsen og personalet anbefaler, at der kun deles ud, ved fødselsdag og afslutning i børnehuset. For at begrænse børnenes

Læs mere

Idrætsbørnehaven Motalagades Madpakkeforslag

Idrætsbørnehaven Motalagades Madpakkeforslag Idrætsbørnehaven Motalagades Madpakkeforslag Denne bog er lavet for at give nogle idéer til, at børn kan få nogle gode og sunde madpakker med i børnehave. Alle salater og brød er hjemmelavet og opskrifterne

Læs mere

BREAD AND BREAKFAST projektet (2011-2014), finansieret af Det Strategiske Forskningsråd www.anemetteolesen.dk BRØD OG BOLLER

BREAD AND BREAKFAST projektet (2011-2014), finansieret af Det Strategiske Forskningsråd www.anemetteolesen.dk BRØD OG BOLLER BREAD AND BREAKFAST projektet (2011-2014), finansieret af Det Strategiske Forskningsråd BRØD OG BOLLER BREAD Bread AND and Breakfast BREAKFAST projekt projektet med støtte (2011-2014), fra forskningsrådet

Læs mere

Kostpolitik Børnehuset Solgå rden.

Kostpolitik Børnehuset Solgå rden. Kostpolitik Børnehuset Solgå rden. I Børnehuset Solgården ønsker vi at være med til at, grundlægge nogle sunde kostvaner. Vi vil gerne følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger og derfor har vi i nedenstående

Læs mere

til vuggestuebørn Madplan 12 Forår Madplanen viser, hvilken type måltider der kan serveres for vuggestuebørn om foråret.

til vuggestuebørn Madplan 12 Forår Madplanen viser, hvilken type måltider der kan serveres for vuggestuebørn om foråret. Forår Brug forårets friske varer til at give kulør, smag og vitaminer til maden. På side 24 er der en oversigt over forårets billige og næringsrige sæsonvarer. Årstid 11 til vuggestuebørn Madplan Madplanen

Læs mere

Sunde fødselsdage i børnehaven Takshaven Ideer til fødselsdagsmad

Sunde fødselsdage i børnehaven Takshaven Ideer til fødselsdagsmad Sunde fødselsdage i børnehaven Takshaven Ideer til fødselsdagsmad Er I i tvivl om hvad I kan medbringe til jeres barns fødselsdag i Takshaven, er I velkommen til at spørge personalet eller gøre brug af

Læs mere

Sund og varieret kost

Sund og varieret kost Karrysuppe med ris 2 spsk. olie 1-2 løg 3 fed hvidløg 2 spsk. karry 1 tsk. chili 1 bouillonterninger 2 pakker hakkede tomater 1 l. vand 100 g. ris 2 porre i tynde ringe Der kan evt. tilsættes kylling i

Læs mere

VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER

VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER MADOPSKRIFT VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER MADOPSKRIFT Dette er en sund vegansk ret, da der er taget højde for vigtigheden af en varieret og næringsrig kost samtidig med, at der også er tænkt

Læs mere

Variation: nogle af mandlerne kan erstattes med nødder, og de forskellige frø kan varieres efter smag og behag.

Variation: nogle af mandlerne kan erstattes med nødder, og de forskellige frø kan varieres efter smag og behag. Det daglige brød Hjernekernebrødet kloge-åge En sandkageform (cirka10x25 cm) smøres med et godt lag 200 g mandler (med hinde) og 100 g solsikkefrø blendes sammen og hældes i en stor skål. 100 g hørfrø

Læs mere

Mejeriprodukter og mere frugt

Mejeriprodukter og mere frugt Mejeriprodukter og mere frugt Bilag Side 1 Morgenfrisk Frugtyoghurt (4 pers.) 8 dl yoghurt naturel af letmælk eller skummetmælk 200 g frugt, fx banan, melon, appelsin, æble, bær 25 g. mandler Vælg én eller

Læs mere

Appelsin fromage. Havregrynskugler ca. 7 stk. 1½ blad husblas. 125 g DDV youghurt. 1½ dl friskpresset appelsinsaft. Multisød. Vaniliekorn.

Appelsin fromage. Havregrynskugler ca. 7 stk. 1½ blad husblas. 125 g DDV youghurt. 1½ dl friskpresset appelsinsaft. Multisød. Vaniliekorn. Appelsin fromage 1½ blad husblas 125 g DDV youghurt 1½ dl friskpresset appelsinsaft Multisød Vaniliekorn Pynt: ½ appelsin Udblød husblassen i koldt vand. Hæld vandet fra og smelt den i en mikroovn i 1

Læs mere

Pita brød. 8 stk. 1 dl ymer 3,5 % 2 dl lunken vand. 20 gram gær. 1 tsk groft salt. 1 spsk sort sesam. 150 gram grov durum-mel + en håndfuld til bordet

Pita brød. 8 stk. 1 dl ymer 3,5 % 2 dl lunken vand. 20 gram gær. 1 tsk groft salt. 1 spsk sort sesam. 150 gram grov durum-mel + en håndfuld til bordet Pita brød 8 stk 1 dl ymer 3,5 % 2 dl lunken vand 20 gram gær 1 tsk groft salt 1 spsk sort sesam 150 gram grov durum-mel + en håndfuld til bordet 260 gram Tippo 00 italiensk fin hvedemel Bland den stuetempereret

Læs mere

Genveje til en glad hverdag fra mor til mor

Genveje til en glad hverdag fra mor til mor Genveje til en glad hverdag fra mor til mor s n e i l i Fam r e t t i r o v a f e 8 jul FAMILIENS 8 JULEFAVORITTER INDHOLD: 1. Brunkagefigurer 2. Brunkager 3. Dadelguf 4. Fyldige klejner 5. Havregrynskugler

Læs mere

BRUNSVIGER KAGEKONE. Rør alle ingredienser til remoncen sammen til en blød masse. Prik let i dejen med fingrene og kom remoncen over.

BRUNSVIGER KAGEKONE. Rør alle ingredienser til remoncen sammen til en blød masse. Prik let i dejen med fingrene og kom remoncen over. BRUNSVIGER KAGEKONE 400 g Amo Hvedemel 100 g margarine (mælkefri) 50 g gær 50 g sukker 1 æg Ca. 2 dl lunken risdrik (ca. 37 C) Remonce: 100 g margarine (mælkefri) 150 g brun farin 1 tsk. vaniljesukker

Læs mere

8 opskrifter til en travl hverdag

8 opskrifter til en travl hverdag 8 opskrifter til en travl hverdag Grundopskrift kageform, badepande eller muffins Kringle Brunsviger Æblecrumble Konfektkage / kakaokage Kokostoppe Cookies med chokolade Vaniljesmåkager KAGEGRUNDOPSKRIFT

Læs mere

Johnny B. Tinas opskriftsbog. - supplement til Tinas kogebog. version 1.0, januar 2016. Velsmagende mad på 20 minutter uden besvær.

Johnny B. Tinas opskriftsbog. - supplement til Tinas kogebog. version 1.0, januar 2016. Velsmagende mad på 20 minutter uden besvær. Johnny B Tinas opskriftsbog - supplement til Tinas kogebog version 1.0, januar 2016 Velsmagende mad på 20 minutter uden besvær. Jordbær-agurkesalat 6-8 jordbær 1/2 agurk 1 dl hvidvinseddike 2 dl vand 1dl

Læs mere

Pandekager af søde kartofler, en skøn sød snack. devarer/article ece

Pandekager af søde kartofler, en skøn sød snack.  devarer/article ece Pandekager af søde kartofler, en skøn sød snack Så har Karatekokken været i køkkenet igen. Denne gang har jeg kreeret en opskrift på pandekager af fibre rige søde kartofler med brombær, lime og ahornsirup.

Læs mere

kartoffel 500 gram søde kartofler 1 dl mel 1 tsk bagepulver 1 tsk salt 1 spsk flormelis

kartoffel 500 gram søde kartofler 1 dl mel 1 tsk bagepulver 1 tsk salt 1 spsk flormelis Søde pandekager kartoffel 500 gram søde kartofler 1 dl mel 1 tsk bagepulver 1 tsk salt 1 spsk flormelis af rød 3 tsk kanelsukker 1 dl letmælk 2 æg 1 tsk frisk vanilje Rapsolie til stegning Brombær, ahornsirup

Læs mere

Eriks Mad og Musik 24. januar 2009

Eriks Mad og Musik 24. januar 2009 Eriks Mad og Musik. januar 009 Henriettes gulerodssuppe ½ kg gulerødder 0 g smør / dl appelsinsaft l grønsagsbouillon (måske lidt mere) lille grofthakket løg - tskf hakket frisk timian salt peber muskatnød

Læs mere

Skinketortilla med sennepscreme

Skinketortilla med sennepscreme Skinketortilla med sennepscreme Ingredienser 100 g friskost med højst 4 % fedt 1 spsk. sød fransk sennep 1 tsk. dijonsennep Salt og peber Fyld 2 blade icebergsalat 1 stor gulerod (ca. 100 g) ½ grøn peberfrugt

Læs mere

Rugstykker Ingredienser (giver 18 stk.): Pynt: Fremgangsmetode

Rugstykker Ingredienser (giver 18 stk.): Pynt: Fremgangsmetode Rugstykker Ingredienser (giver 18 stk.): 25 g gær 1 tsk. salt 4 dl vand 50 g solsikkekerner 25 g hørfrø 25 g græskarkerner 100 g hvedemel 250 g rugmel 50 g sigtemel 100-200 g hakket mørk chokolade 1 dl

Læs mere

Hvede, havre, byg og rug

Hvede, havre, byg og rug Planter er også mad Grøntsager, frugt og korn PLANTER er også din mad Tema om Korn Hvede, havre, byg og rug INDSKOLINGen: 1.-3. klasse PLANTER er også mad Tema om korn INDSKOLINGEN: 1.-3. klasse 1 Delemne

Læs mere

OPSKRIFTSHÆFTE JULENS SMÅKAGER

OPSKRIFTSHÆFTE JULENS SMÅKAGER OPSKRIFTSHÆFTE JULENS SMÅKAGER Julens søde sprøde sager Julen er over os og noget af det vi elsker mest ved denne højtid er duften af hjemmebag og de hyggelige stunder i køkkenet. Der er mange traditioner

Læs mere

Madlavningsaften

Madlavningsaften Madlavningsaften 25.10.17 Grov madtærtebund - 1 stk. Tærtefyld - 1 tærte Bagte rødbeder og græskar med timian - 4 prs. Groft brød - 8 stk. Rullet dampet fiskefilet - 4 prs. Salat - 4 prs. Frugtspyd 30

Læs mere

Chokoladecookies med lakrids

Chokoladecookies med lakrids Chokoladecookies med lakrids 12 stk 50 g kokosolie eller smør 1 banan 75 g fibersirup eller yaconsirup 1 æg 175 g fuldkornsspeltmel eller havremel, hvis de ønskes glutenfri 1 tsk bagepulver 1 tsk vaniljepulver

Læs mere

Inspiration til lækre snacks og søde sager

Inspiration til lækre snacks og søde sager Inspiration til lækre snacks og søde sager Mellemmåltider - Rugbrødssnack, grønsager med pesto, tzatziki eller avokadomousse - Smoothie - Hjemmelavet knækbrød med kerner - Grovbolle/ gulerodsboller med

Læs mere

Græsk buffet. Græsk buffet. Aarhus 7. oktober

Græsk buffet. Græsk buffet. Aarhus 7. oktober 3 auberginer Salt Moussaka Lidt olie til stegning 1 hakket løg 2 fed fin hakket hvidløg 1 kg hakket lamme eller oksekød 1 dl rødvin 2 spsk tomatpure 1 nip sukker ¼ tsk stødt kanel 1 spsk frisk hakket oregano

Læs mere

Cajun buffet 28. oktober. - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana

Cajun buffet 28. oktober. - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana Cajun buffet - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana 2 spsk olie 2 spsk hvedemel ½ spsk cajun krydderi ½ stort løg, hakket 3 fed hvidløg 1 grøn peberfrugt, hakkede 1 ds hakkede tomater 1 sønderjysk

Læs mere

Grød Brød. med fuldkorn, frø og kerner

Grød Brød. med fuldkorn, frø og kerner udviklet af Grødgrisen Grød Brød med fuldkorn, frø og kerner grødboller med rug solsikkekerner, hørfrø og tranebær 14 stk. koldhævede grødboller En lækker og velsmagende fuldkornssnack også god til madpakken.

Læs mere

Mål og værdier for frugtordningen i Troldedynastiet.

Mål og værdier for frugtordningen i Troldedynastiet. Mål og værdier for frugtordningen i Troldedynastiet. Frugtordningen i Troldedynastiet er et mellemtid, der serveres hver dag mellem kl. 13:30 og kl. 14:00. De børn, der går hjem inden, får et stykke frugt

Læs mere

Opskriften på julehygge...

Opskriften på julehygge... Opskriften på julehygge... Juleopskriftsamling nr. 3 Kvalitet er den bedste opskrift. ... julebag der skaber julehygge Julen er den dejligste tid på året, hvor man tager sig tid til at nyde, forkæle og

Læs mere

Hillerødmesterskaber i madkundskab

Hillerødmesterskaber i madkundskab Hillerødmesterskaber i madkundskab Opskriftshæfte Kreativitet og konkurrence i samarbejde med Kokkeskolen Nordsjælland 1 Kyllingefrikadeller 300g hakket kylling/kalkun 1 tsk. salt ½ tsk. peber ½ løg. revet

Læs mere

Krydderkage med valnødder og appelsin

Krydderkage med valnødder og appelsin Krydderkage med valnødder og appelsin 200 gram smør 4 æggeblommer 4 æggehvider 2 dl sukker 2 dl manitoba hvedemel (fint proteinholdigt hvede) 1 stor gulerod 2 håndfulde valnødder 1 appelsin Krydderbladning:

Læs mere

Groft & godt. Inspiration til mad med Finax økologiske Frø og Kerner udviklet af Ditte Ingemann kogebogsforfatter og blogger

Groft & godt. Inspiration til mad med Finax økologiske Frø og Kerner udviklet af Ditte Ingemann kogebogsforfatter og blogger Groft & godt Inspiration til mad med Finax økologiske Frø og Kerner udviklet af kogebogsforfatter og blogger Læs mere om og hendes passion for mad En lækker og velsmagende snack også når det skal gå hurtigt

Læs mere

Eriks Mad og Musik. Tema: Brunch. Bland mel, sukker, natron og salt og pisk blandingen i skålen lidt efter lidt.

Eriks Mad og Musik. Tema: Brunch. Bland mel, sukker, natron og salt og pisk blandingen i skålen lidt efter lidt. Eriks Mad og Musik.september 00 Tema: Brunch Varm Chokolade l sødmælk - spsk kakao 00 g mørk chokolade på 0-70% spsk sukker Piskefløde Hæld mælken i en tykbundet gryde og læg forsigtigt et par teskefulde

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Smoothie med frugt og bær Kartoffelpizza Ovnbagte rodfrugter med dip Gazpacho Bagte blommer med vaniljecreme

INDHOLDSFORTEGNELSE. Smoothie med frugt og bær Kartoffelpizza Ovnbagte rodfrugter med dip Gazpacho Bagte blommer med vaniljecreme INDHOLDSFORTEGNELSE Smoothie med frugt og bær Kartoffelpizza Ovnbagte rodfrugter med dip Gazpacho Bagte blommer med vaniljecreme Indsæt egne opskrifter FOKUSORD BLENDE RISTE CITRONSAFT Smoothie med frugt,

Læs mere

Sunde & sjove mellemmåltider

Sunde & sjove mellemmåltider Sunde & sjove mellemmåltider Mor, jeg er sulten! Rig på fibre UDEN tilsat sukker ingen konser veringsmidler Børn har brug for mange små måltider i løbet af dagen for at få energi nok til både at lege,

Læs mere

KAGER & DESSERTER TIL FESTLIGE ØJEBLIKKE

KAGER & DESSERTER TIL FESTLIGE ØJEBLIKKE KAGER & DESSERTER TIL FESTLIGE ØJEBLIKKE Skab fristende øjeblikke Pistaciekage med citrussalat 8 personer 1 pose ODENSE Dessertmasse med pistaciesmag 150 g ODENSE Bagemarcipan 3 æg 1 tsk. vaniljesukker

Læs mere

26.11. 2011. Gulerodssuppe. Agurkesuppe. TEMA: Nem mad

26.11. 2011. Gulerodssuppe. Agurkesuppe. TEMA: Nem mad Eriks Mad og Musik.. 0 Gulerodssuppe Agurkesuppe Tema: agurk ½ grøn peber ½ eller / lille chili lille løg ½ dl yoghurt fed hvidløg salt & peber evt. dl (eller ) hønsebouillon Skyl agurken, flæk den, skrab

Læs mere

Mad Der BOOSTER! Opskrifter fra Mad der BOOSTER!

Mad Der BOOSTER! Opskrifter fra Mad der BOOSTER! Opskrifter fra Mad der BOOSTER! renee.roldsgaard@hotmail.com, 51 55 69 91 Side 1 Morgen de Lux 3-4 pers. Pandekager: 4 æg 40 g koldpresset rapsolie 30 g rørsukker 2 dl skummetmælk 100g havregryn 2,7 6,0

Læs mere

BRØD KLASSIKERE. AMA-tips.dk. Læs om. på bagsiden. - så er der mere ros til kokken

BRØD KLASSIKERE. AMA-tips.dk. Læs om. på bagsiden. - så er der mere ros til kokken BRØD KLASSIKERE Læs om AMA-tips.dk på bagsiden - så er der mere ros til kokken BAG KLASSISK BRØD MED ET TVIST Danskerne er glade for at svinge gryderne derhjemme, men ikke alle føler sig rustede til at

Læs mere

Fødselsdagspolitik for Børnehaven Poppelhuset

Fødselsdagspolitik for Børnehaven Poppelhuset Fødselsdagspolitik for Børnehaven Poppelhuset Her kan I læse om vores politik vedrørende fødselsdage, samt få inspiration og idéer til hvad der kan serveres til fødselsdage i vores børnehave. Fødselsdag

Læs mere

Glædelig jul. Rødkål. Julefrikadeller med Allehånde. Artikel i Beboer-Info December 2005

Glædelig jul. Rødkål. Julefrikadeller med Allehånde. Artikel i Beboer-Info December 2005 Glædelig jul Rødkål 1 kg Rødkål 2 Æbler 25 g Margarine ½-1 dl Eddike 25 g Sukker 2 tsk. Salt 1 dl Sød ribssaft Artikel i Beboer-Info December 2005 Kålen snittes fint, blandes med revet æble og lægges i

Læs mere

EN GOD KRUMME BØRNEUDGAVE. Mia Irene Kristensen & Jacob Damgaard

EN GOD KRUMME BØRNEUDGAVE. Mia Irene Kristensen & Jacob Damgaard EN GOD KRUMME BØRNEUDGAVE Mia Irene Kristensen & Jacob Damgaard FOF Kursus 5. & 6. december 2010 DET SKAL VI LAVE... Knækbrød Avotella Hjemmelavet smør Koldhævet foccacia Citronbrød Rugbrødslagkage KNÆKBRØD

Læs mere

Æblekage med rugbrød.

Æblekage med rugbrød. Æblekage med rugbrød. Ingredienser: 150 g rugbrød 75 g smør 75 g farin 1 æg 75 g mel 1 tsk bagepulver 1 tsk stødt kanel 3/4 dl mælk 2-3 æbler 1 spsk kanelsukker Sådan gør du: 1. Tænd ovnen på 200 grader.

Læs mere

Praktisk madlavning 2. Vægtstopsgruppen

Praktisk madlavning 2. Vægtstopsgruppen Praktisk madlavning 2 Vægtstopsgruppen Syddjurs kommune 2010/2011 Af Jette Jensen Program for 2. gang praktisk madlavning Hvordan går det med vægtstopprojektet? Fortæl om Jeres succeser Hvad gør I, når

Læs mere

Forslag fra Gentofte tandpleje til mellemmåltider:

Forslag fra Gentofte tandpleje til mellemmåltider: Forslag fra Gentofte tandpleje til mellemmåltider: Mellemmåltider: Grøntsagsstænger (sukkerærter, gulerødder, agurk, peberfrugt etc.) eller gode købekiks/knækbrød med nøglehulsmærket og vælg fuldkorn først

Læs mere

KOSTPOLITIK FOR BØRNEINSTITUTIONEN TJØRNEPARKEN

KOSTPOLITIK FOR BØRNEINSTITUTIONEN TJØRNEPARKEN KOSTPOLITIK FOR BØRNEINSTITUTIONEN TJØRNEPARKEN Formål Formålet med retningslinjer for kost er at sikre en ernæringsrigtig kost i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens og Fødevarestyrelsens anbefalinger.

Læs mere

Ugentligt råderum til tomme kalorier for børn 3-6 år

Ugentligt råderum til tomme kalorier for børn 3-6 år 1 I SmÅfolket er der NUL sukker politik, hvilket naturligvis også gælder når der afholdes børnefødselsdag. (se i øvrigt kostvejledning gældende for hele institutionen). Denne brochure er ment som en hjælp

Læs mere

Æblerøræg. Æbleskiver. Æbleflæsk/ æble løg. Æblekarry

Æblerøræg. Æbleskiver. Æbleflæsk/ æble løg. Æblekarry Brug udelukkende økologiske ingredienser. Det gør vi. Æblerne skal ikke skrælles til nogen af opskrifterne. Jeg skræller normalt ikke grønsager, men vasker dem kun og skærer dårlige steder væk. De gode

Læs mere

Kost og sundhedspolitik

Kost og sundhedspolitik Kost og sundhedspolitik Ud fra Slagelse kommunes vejledning har Børnehuset ved Noret, i samarbejde med forældrebestyrelsen sammensat følgende principper for kost og sundhedspolitik. Formål Formålet med

Læs mere

- 4H er for dig, der interesserer dig for dyr, jord, natur og madlavning.

- 4H er for dig, der interesserer dig for dyr, jord, natur og madlavning. 4H Billed-bagebog Velkommen i 4H - 4H er aktiv fritid, udfordringer og fællesskab. - 4H er for dig, der interesserer dig for dyr, jord, natur og madlavning. - I 4H kan du passe heste, kalve, kaniner og

Læs mere

På skovtur med banan/tomatsandwich

På skovtur med banan/tomatsandwich På skovtur med banan/tomatsandwich Dejen bliver bedst hvis den får lov at hæve koldt et døgn 3 dl vand 5 gram tørgær 1 tsk. groft salt 1 spsk. agave sirup 150 gram durum 450 gram tippo 00 hvede (pizza

Læs mere

mad eller hvad? Et mellemmåltid

mad eller hvad? Et mellemmåltid mad eller hvad? Et mellemmåltid Elevhæfte 2010 m ad el re h va d? Hvad er et mellemmåltid? Et mellemmåltid er det måltid, du spiser mellem dagens tre hovedmåltider: Morgenmad, frokost og aftensmad. Du

Læs mere

Påskesnitter. 15-20 stk. 175 gram saltet smør. 200 gram hvedemel. 75 gram grahamsmel. 75 gram rørsukker

Påskesnitter. 15-20 stk. 175 gram saltet smør. 200 gram hvedemel. 75 gram grahamsmel. 75 gram rørsukker Påskesnitter 15-20 stk 175 gram saltet smør 200 gram hvedemel 75 gram grahamsmel 75 gram rørsukker ½ tsk. bagepulver 1 helt æg Fyld: Fx solbærmarmelade eller ginger/lemoncurd Glasur: 1 pasteuriseret æggehvide

Læs mere