Forord. Forord. Vedligehold er ikke noget som mennesket har opfundet. Det foregår overalt og til alle tider.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forord. Forord. Vedligehold er ikke noget som mennesket har opfundet. Det foregår overalt og til alle tider."

Transkript

1

2 Forord 2 Forord Vedligehold er ikke noget som mennesket har opfundet. Det foregår overalt og til alle tider. Vedligehold er det krav som naturelementer stiller for at være tilfreds. Når der ikke stilles flere krav, falder vedligehold bort. Men det sker ikke! Sagt på en anden måde. Vedligehold foregår hele tiden. Det er ikke noget som sker en gang imellem, eller et behov som pludselig opstår. Ved en produktionsproces kan der opstå en situation hvor fremføringen af materiale og energi svigter. Det medfører at produktionen stopper. Den samme situation forekommer når vedligeholdet slipper op. Såfremt der er behov for at komme i gang igen, er det nødvendigt at der tilføres vedligehold. For at undgå produktionsstop, skal volumen af den tilførte vedligehold være lig med eller større end det forbrugte. Er forbruget af vedligehold større end tilførslen, er det kun der et spørgsmål om tid, før produktionen stopper. Tekniske installationer vil, som alt andet, til stadighed nedbrydes. Der foregår slitage, tæringer og brud, og før eller siden vil der opstå fejl. Man kan fremme nedbrydningen ved at afskære systemerne fra vedligehold. Modsat kan man også hæmme nedbrydningen ved at opretholde systemets adgang til vedligehold. Når vedligehold er forsvundet, er det ikke ensbetydende med at tingene går i stå, men det har som regel en høj pris og kan være svært at afgrænse. Vedligehold skal sikre, at der opstår mangel på eksempelvis fedt i et kugleleje. Kuglelejets levetid er f. eks timer. Fedtstoffets levetid sættes til f. eks timer. Nu antager vi at fedtet er forbrugt og driften fortsætter. Kuglelejet, vil nu få en ekstra opgave den hæver temperaturen og pulveriserer lejeringe og ruller. Vedligeholdssikringen har ikke levet op til forventningerne. Vedligeholdsstyringen har svigtet og lejets levetid falder uacceptabelt.

3 3 Forord Når temperaturen i et kølesystem fejlagtig stiger, nedsættes levetiden. Ved systemets maksimumtemperatur går levetiden mod»nul«. Såfremt temperaturen fortsat stiger, er et havari uundgåelig. Det interessante bliver at se hvad der sker og hvornår det sker. Er der brug for udstyret vil der blive foretaget et afhjælpende vedligehold og de økonomiske kalkulationer kan studeres bagefter. Man kan sætte ind med vedligehold der reducerer fejlopståen, men forhindre fejl kan man ikke. Årsagen er den, at man kun kan foretage vedligehold på de punkter»man kan komme i tanker om«, eller»har råd til«. Vi bør stille os selv spørgsmålet: KAN EN OPTIMERING AF VEDLIGEHOLD VÆRE ET ALTERNATIV TIL UDFLYTNING / OUTSOURCING AF PRODUKTIONSANLÆGGET?

4 Indholdsfortegnelse 4 Indholdsfortegnelse FORORD...2 VEDLIGEHOLDSFORMER...6 RCM...8 RCM...8 TERMOGRAFI...10 Hvilke fejl findes ved termografering VIBRATIONSMÅLING...11 Hvad er vibrationer? Hvorfor vibrations måling? Hvordan foretages vibrationsmålinger? ISO Standard Vibrationsegenskaber for trefasede asynkron kortslutningsmotorer Forberedende arbejde Passende transducer målesteder Vibrationsmåling og måleudstyr Elektronisk stetoskop Hvordan fungerer det? Hvordan betjenes det? Lokalisering af støjkilden Vibrationspen Funktionsbeskrivelse Måling af generelle vibrationer fra 10 Hz - 1kHz Måling via enveloping i området fra khz Vibrationsmålepen Generelle retningslinier for SEE Pen målinger Vurder og analyser målingen: Vibrations kombinationsinstrument Vibrationsmåling Måling af lejetilstand Chok pulser Tæppe-værdien (dbc) Lejediagnose, maximum værdi Normaliserede stødpuls målinger...23 Kavitationsmåling Hvad er kavitation Omdrejningstal måling Temperaturmåling... 25

5 5 LEJER...26 Lejelevetid TILSTANDSKONTROL OPRETNING AF MASKINER...27 Opretningsmetoder Laser- og computerbaserede opretningsudstyr Anvendelse af laser- og computerbaserede opretningsudstyr Advarsel for klasse II laser Måleafstand Opretningsprocedure Korrektion af maskinposition Hvad er Soft Foot Procedure for måling af Soft Foot Mekanisk opretning generelt Koblinger, små-motorer Koblinger, større-motorer Forudset måleafvigelse Illustrering af statisk nedbøjning Udmåling af nedbøjning Opretningsprocedure: resumé Kontrol af opretningsværdier: Kompensering for statisk nedbøjning: Vejledende opretningsværdier Vejledende opretningsværdier Remtræk NDE VIKLINGSDIAGNOSE...38 Viklingsdiagnose og måleudstyr Megger Måletabel ved megning af trefasede motorer DC - højspændingstester (NDE) Isolationsfejl Den umiddelbare påvirkning på grund af dårlig isolation Ioniserings fænomenet Isolationsmaterialernes påvirkning under forskellige driftsforhold Grænsetemperaturer for de forskellige isolationsklasser Viklingstemperaturens påvirkning af isolationens levetid Strøm måling Lavohmmeter... 43

6 Vedligeholdsformer 6 Vedligeholdsformer Systematisk Vedligehold Forebyggende vedligehold Afhjælpende vedligehold Vedligeholdelses- reducerende tiltag Tilstandsbaseret vedligehold Periodisk vedligehold Planlagt reparation Uforuset reparation Tekniske Modifikationer Kontinuerlig overvågning Periodisk inspektion På basis af kalendertid På basis af driftstid Ændring af ydre påvirkninger Nye konstruktions- løsninger Forebyggende vedligehold: - Er vedligehold der udføres efter forudbestemte kriterier, såsom tilstand eller tid. Tilstandsbaseret vedligehold: - Er vedligehold der udføres på basis af ydelses- og parametermålinger. Kontinuerlig overvågning: - Er vedligehold der udføres på basis af ydelses- og parametermålinger, der er under konstant overvågning. Periodisk inspektion: - Er vedligehold der udføres på basis af ydelses- og parametermålinger, der udføres i henhold til en forudbestemt plan, på baggrund af tid eller antal enheder. Periodisk vedligehold: - Er vedligehold der følger en forudbestemt plan, på baggrund af tid eller antal enheder. På basis af kalendertid: - Er vedligehold der følger en forudbestemt plan, på baggrund af tid. På basis af driftstid: - Er vedligehold der følger en forudbestemt plan, på baggrund af timetællere eller antal enheder.

7 RCM 7 Afhjælpende vedligehold: - Er vedligehold der udføres efter at en fejl er opstået. Planlagt reparation: - Er reparation hvor procedure, reservedele og værktøj er tilstede. Uforudset reparation: - Er reparation hvor procedure, reservedele og værktøj ikke forventes at være tilstede. Vedligeholdelsesreducerende tiltag: - Er reduktion af vedligeholdsbehov. Tekniske modifikationer: - Valg af løsninger der nedsætter behovet for vedligehold (eksempelvis bedre smøremidler, rensning o. lign.). Ændring af ydre påvirkninger: - Letter reparation og vedligehold gennem konstruktive løsninger (Design-in). Nye konstruktionsløsninger: - Nedsætter behovet for vedligehold gennem konstruktive løsninger (Design-out).

8 RCM 8 RCM RCM står for Reliability Centred Maintenance som er, at man sætter udstyrets pålidelighed i centrum ved valg af egnet vedligehold. RCM opdeles ofte i følgende punkter: 1. Funktionshierarki, hvor følgende klarlægges: - Funktionssammenhæng. - Svigtsammenhæng. - Anlægsoversigt. - Udstyrsbetydning. 2. FMEA (Failure Mode & Effect Analysis), hvor følgende beskrives: - Fejl på udstyr. - Årsag til fejl. - Detektering af fejl. - Svigttype. 3. FCA (fejlkarakteristik- / konsekvensanalyse) - Eksempelvis: Parameter Lav Middel Høj Sikkerhed Ingen fare for personer Risiko for personskade Risiko for persondød Miljø Ingen udslip til omgivelserne Mindre udslip Stort udslip Omkostninger Afhjælpende mindre end forebyggende Afhjælpende større end forebyggende Afhjælpende meget større end forebyggende Produktion Tab mindre end kr. XXX Tab mindre end kr. YYY Tab større end kr. YYY Parameter Lav konsekvens Middel konsekvens Høj konsekvens Sandsynlig hændelse Hændelsen er indtruffet på anlægger Mindre sandsynlig hændelse Usandsynlig 0 1 2

9 RCM 9 4. Fastlæg indsatsmulighederne. - Eksempelvis: 5. Udvikling af indsatserne, såsom: - Planlægning af vedligeholdsinterval. - Reservedelsanalyse. Målet med RCM er: Bestemme den rette strategi. Prioriterer indsatsen. Forøge anlæggets pålidelighed. Koncentrerer indsatsen til der, hvor den gør mest gavn.

10 Termografi 10 Termografi Termografi (græsk): Metode til bestemmelse af et legemes eller genstands udstråling af varme. Anvendes i større og større grad inden for industrien til undersøgelse af de elektriske anlæg. Ethvert legeme, også det menneskelige, udsender varmestråler, infrarøde stråler. Disse stråler opfanges af et specielt kamera, omsættes til elektriske impulser, forstærkes og overføres til en fotografisk film eller til en skærm, hvorfra det af-fotograferes; billedet kaldes et termogram. Jo højere temperaturen af anlægsdelen er, desto lysere bliver termogrammet. Temperaturforskelle på 1/10 C kan bestemmes. Der kan også fremstilles farvebilleder, hvori hver farve svarer til én bestemt temperatur. Termografering er typisk en del af det forebyggende vedligeholdelsesarbejde på elektriske anlæg. Ikke alene højspændingsanlæg, men også lavspændingsanlæg kan kontrolleres med denne effektive eftersynsmetode. Hvilke fejl findes ved termografering Færre driftsstop og lave reparationsomkostninger er nøgleord, når der tales vedligehold, og det er netop, hvad der opnås ved termografering. Dårlige eller løse forbindelser, defekte kontaktstykker samt skæve belastninger opdages, inden de udvikler sig til mere alvorlige fejl. På baggrund af termografirapporten, der følger med en termografiundersøgelse, kan reparationer planlægges, så de ressourcer, der er til rådighed, kan sættes ind, hvor det er nødvendigt.

11 Vibrationsmåling 11 Vibrationsmåling Hvad er vibrationer? Vi er dagligt omgivet af vibrationer. Vibrationer optræder som enten uønsket maskinstøj og maskinvibrationer eller som ønsket i form af musik. Vibrationer er elastiske svingninger. Vibrationer forplanter sig via luft og i flydende- eller faste stoffer. For det normale menneskeøre er kun bølger med frekvenser på mellem ca. 20 og Hz hørlige; lavere frekvenser opfattes som vibrationer. Dybe lydbølger med lavere frekvenser end de hørlige kaldes infralyd. Er frekvensen højere end Hz, taler man om ultralyd. Antallet af en bølges eller periodisk bevægelsessvingninger pr. sekund; måles i hertz (Hz). Frekvensen er omvendt proportional med bølgelængden. Ethvert fast eller flydende legeme har særlige egenfrekvenser. Systemer, hvis frekvens er ens eller danner enkle talforhold, og kan vekselvirke ved resonans, dvs. overføre energi fra det ene system til det andet Desuden er vibrationer et fysisk og målbart udtryk for det forhold, at der trækkes ekstra energi fra forsyningsnettet til at danne de uønskede vibrationer, med dårligere virkningsgrad og øget maskinbelastning til følge. Vibrationsniveauet måles som en acceleration altså en hastighedstilvækst pr. sekund [mm pr. sek. 2 ] eller som en hastighed [mm pr. sek.]

12 Vibrationsmåling 12 Hvorfor vibrations måling? Maskiner bryder sjældent sammen uden forudgående varsel. Tegn på forestående vanskeligheder vil næsten altid være til stede før egentlig havari. Denne kendsgerning benyttes i tilstandsbetinget vedligeholdelse baseret på vibrationsmåling. Løbende vibrationsmålinger vil afsløre begyndende fejl i de roterende dele. Tilstandsbetinget vedligeholdelse betyder, at reparation først udføres, når maskinens tilstand når en vis grænseværdi, som er fastlagt på forhånd Vibrationsmåling giver, mere en nogen anden måling, indsigt i maskinens driftsforhold, ikke bare generelt for hele anlægget, men også for såvel enkeltdele under drift. Man får mulighed for at: Få et nu og her tilstandsbillede, hvor man opnår et nøje overblik over, hvilke maskindele der måske skal udskiftes og dermed bestilles hjem før et havari opstår. Maskindele udskiftes først umiddelbart inden fejlen opstår. Reparationsomkostningerne falder da reparationsarbejdet begrænses til specifikke og nøje udvalgte maskindele. Undgå maskinhavari og øger dermed produktionsmaskinens tilgængelighed. Øget tid mellem driftsstop. Nedsat risiko for havari. Planlægning af indgreb. Vibrationssignal Forvarselsperiode Lejehaveri Skaden opstår Skaden forværres Tid

13 Vibrationsmåling 13 Hvordan foretages vibrationsmålinger? For at kunne afgøre, hvorvidt måleværdierne fra maskinanlægget ligger inden for faste grænser, bør man jævnligt kontrolmåle anlæggets kritiske enheder fra nyanskaffelse og sammenholde værdierne med ISO Standard Man må dog være opmærksom på, at anlæggets målte værdier med tiden generelt tiltager, hvorfor standarden ikke er brugbar på ældre anlæg. Her vil man typisk måle for høje værdier. Kontrolmålingerne gemmes og bruges som statistisk materiale for at følge udviklingen. Er det ikke muligt at følge anlægget fra nyanskaffelse må man opbygge egne erfaringsdata over anlægget. ISO Standard 2372 mm/s RMS Uacceptabel Utilfredsstillende 7 4,5 Tilfredsstillende 2,8 1,8 God 1,1 0,7 0,45 Klasse I Klasse II Klasse III Stiv understøtning Små maskiner Mellemstore maskiner Klassifikation af understøtninger i h. t. ISO 2372 Store maskiner Klasse IV Fleksibel understøtning 0,28 Fleksibel understøtning: Stiv understøtning: Maskin-/understøtningssystemets naturlige frekvens er lavere end dets hovedfremvens. Maskin-/understøtningssystemets naturlige frekvens er højere end dets hovedfremvens. Maskinklassebetegnelserne er: Klasse I Klasse II Klasse III Klasse IV Individuelle dele på motorer og maskiner, tilsluttet integreret til komplette maskiner i normal driftsstilstand. (elektriske motorer på op til 15 kw er typisk eksempler på maskiner i denne kategori) Maskiner i mellemstørrelsen (typisk elektriske motorer med 15 til 75 kw udgangseffekt) uden specielle fundamenter, motorer med fast montering eller maskiner på specielle fundamenter (op til 300 kw) Store drivmaskiner og andre store maskiner med roterende masser, der er monteret på faste og tunge fundamenter, og som er relativt stive med hensyn til vibrationsmåling. Store drivmaskiner og andre store maskiner med roterende masser på fundamenter, der er relativt bløde med hensyn til vibrationsmåling (f.eks. turbogeneratorer - specielt med letvægtsunderkonstruktion) Denne standard angiver referenceværdier for mekanisk vibration på maskiner med omdrejningstal fra 600 til omdrejninger pr. minut (10 til 200 omdrejninger pr. sekund). Standarden giver retningslinjer for kategorisering af vibrationsniveauet for hen holds vis god, tilfredsstillende,

14 Vibrationsmåling 14 utilfredsstillende og uacceptabelt når det gælder fire forskellige klasser for maskinstørrelse og fundament. Erfaringer viser at disse grænseværdier er generelt gyldige, når disse overskrides må maskinskader forventes at indtræffe. Andre standarder som kan være retningsgivende for målte vibrationsniveauer er: ISO 3945 og VDI Vibrationsegenskaber for trefasede asynkron kortslutningsmotorer Internationale normer, der regulerer afbalancering og vibrationsegenskaber, er udgivet af ISO. ISO 2373 er særlig interessant også for elektriske motorer. Den regulerer tilladt vibrationsniveau ved levering og gælder for motorer med akselhøjde mellem 80 og 400 mm. Vibrationsniveauet udtrykkes i mm/s effektiv værdi (RMS) og skal måles i tomgang med motoren elastisk opstillet. ISO 2373 foreskriver målinger med hel kile i akseltappen. Kravene gælder inden for måleområdet Hz. Tilsvarende standard for større maskiner er ikke udgivet men en værdi af 2,8 mm/s effektivværdi kan anses for vejledende, i hvert tilfælde for kortslutningsmotorer. Måling med motoren fastspændt i solidt underlag kan forekomme, såvel som måling med halv kile i akseltappen glat aksel). Følgende tabel fra ISO 2373 viser tilladt vibrationsniveauer for ovennævnte motorer og kan bruges som referenceværdier ved kontrolmåling. Kvalitetsgrad Omdrejningstal r/min Maksimal vibrationshastighed i mm/s effektivværdi ved akselhøjde i mm N Normal R Reduceret S Speciel ,8 2,8 4, > > ,71 1,12 0,45 1,71 1,12 1,8 0,71 1,12 1,8 2,8 1,12 1,8

15 Vibrationsmåling 15 Forberedende arbejde Inden den egentlige vibrationsmåling påbegyndes bør følgende forhold afklares. Udvælg kritiske anlægsenheder. Fastlæg måleintervallet på kalenderbasis. Udvælgelse faste målepunkter for hver maskindel. Beskriv måleproceduren for hvert målepunkt (måleniveau og måleretning). Vertikalt Horisontalt 1 Passende transducer målesteder Radialt Aksialt Radialt Aksialt Maskinens vibrationsmåling bør foretages samme sted hver gang, hvis værdierne skal kunne sammenlignes. Der bør derfor opmærkes eller monteres en målenippel eller lignende på målepunktet. Udvælgelsen af målestedet er kritisk for måleresultatets gyldighed. Man skal være særligt opmærksom på målesignalets transmissionsvej fra leje til transducer, holdes så kort og så nær belastningszonen som muligt. Mål derfor direkte på lejehuset og ikke på maskinhus eller lignende da vibrationsbilledet enten dæmpes eller forstærkes og giver derved et fejlagtigt billede af anlæggets tilstand. Normalt måles horisontalt og vertikalt i lejets radiale retning og for hver aksel foretages en måling i aksialt retning.

16 Vibrationsmåling 16 Der er dog normalt tilstrækkeligt at foretage en måling på mindre maskiner som eksempelvis elektromotorer. Produktionskritisk maskinanlæg kræver flere målinger for at kunne danne et billede af anlæggets tilstand. Vibrationsmåling og måleudstyr Inden for dette felt findes et stort udbud af udstyr. I det følgende tager vi udgangspunkt i håndholdt vibrationsmåleinstrumenter. Vibrationsog frekvensanalyse behandles ikke i dette kompendium. Elektronisk stetoskop Hver maskine har sin egen karakteristiske lyd svarende til det menneskelige hjerteslag. Enhver ændring i denne rytme kan være en tidlig advarsel om kommende problemer. Det kan imidlertid være svært at opdage og spore årsagen til en unormal lyd. Kommer den fra lejerne, tandhjulene, vandpumpen eller et helt andet sted fra? Det elektroniske stetoskop gør brugeren i stand til at opspore symptomerne, før de bliver til et problem. Hvordan fungerer det? Maskinstøj eller vibrationer opfanges af stetoskopets føler, og en transducer omdanner vibrationerne til et elektronisk signal. Der kan være to udgange på instrumentet for det forstærkede signal. Den ene er beregnet for tilslutning af hovedtelefon, den anden gør det muligt at tilslutte en lydoptager. Hvordan betjenes det? Føleren presses let mod den maskindel, der ønskes kontrolleret. Tænd derefter for instrumentet og drej volumenkontrollen til et passende niveau. Man kan vurdere maskinens tilstand, enten ud fra egen erfaring og bedømmelse eller ved at sammenligne med et referencesignal. Da der her er tale om en subjektiv vurdering, kræver dette instrument at brugeren kender det normale og fejlfrie støjbillede for den målte anlægskomponent.

17 Vibrationsmåling 17 Lokalisering af støjkilden Lokalisering af en speciel lyd eller støjkilde er ikke let. Stetoskopet er en hjælp ved eftersporing. Begynd med at presse føleren mod maskindelen og justér lydniveauet. Når føleren flyttes til et nyt sted, er det muligt at afgøre, om man nærmer eller fjerner sig fra støjkilden. Vibrationspen 1 Måling med vibrationspen giver brugeren mulighed for, at vurdere den aktuelle driftstilstand af maskineriet og reducerer dermed utilsigtet stop. Indtil nu har påvisning af vibrationer forårsaget af ubalance, opretningsfejl og lejeskader, krævet større og dermed kompliceret måleudstyr. Målepennen er lille og kompakt og kan bruges til systematiske målinger og her og nu check. Instrumentet måler vibrationer forårsaget af: 1. Rotations- og konstruktionsproblemer som ubalance, skæv opstilling slør m.v. 2. Er i stand til at måle vibrationer i høje frekvenser forårsaget af rullelejer eller gearproblemer. Funktionsbeskrivelse Når der skal måles anvendes signalet til, at foretage to forskellige målinger for hvert maskinmålepunkt: 1. Måling af generelle vibrationer fra Hz 2. Måling via enveloping i området fra khz Et LCD display viser samtidigt begge måleværdier. Afhængig af maskintype og placering af den målte komponent kan én eller begge værdier være værdifulde.

18 Vibrationsmåling 18 Måling af generelle vibrationer fra 10 Hz - 1kHz Generelt vibrationsniveau, der fremkommer i frekvensbåndet 10 Hz til 1 khz, betragtes som den bedste driftsparameter til bedømmelse af rotations og konstruktionsproblemer, såsom ubalance, resonans, skæv opstilling, slør og spændinger i forbindelse med komponenterne. Mange maskinproblemer kan forårsage kraftige vibrationer. Mekanisk slør, ubalance, blødt fundament, skæv opstilling, bøjet rotor, resonans, excentricitet, dårlig remme eller tabte rotorblade er forhold, der alle kan måles med generelle ISO vibrationsmålinger. Ved at måle de generelle vibrationer på en maskine / komponent, eller maskinens konstruktion, og sammenligne de målte værdier med maskinens normalværdier (eller i h. t. standarderne ISO 2372/VDE 2056) kan man få noget at vide om maskinens tilstand og tilstandsændringer. Generelle vibrationer siger ikke noget om leje, eller gearproblemer, der typisk fremkommer i områder med højere frekvenser. Måling via enveloping i området fra khz Ved accelerations enveloping målinger måles de højfrekvente, gentagne vibrationssignaler, der typisk fremkommer ved leje- og gearproblemer. Envelope målinger er meget anvendelige ved leje- og gearanalyser, hvor et lavt udsving med gentagne vibrationssignaler kan skjules af maskinens rotations- og konstruktionsmæssige vibrationsstøj. Som et eksempel kan man antage, at et rulleleje har en defekt på yderringen. Hver rulle rammer denne defekt på sin bane og forårsager derved en lille, gentagen vibration. Dette vibrationssignal har så lille et udsving, at det ved normale ISO vibrationsovervågninger går tabt i maskinens rotations- og konstruktionsstøj.

19 Vibrationsmåling 19 Envelope måling filtrerer de lavfrekvente signaler fra og forstærker derved de højfrekvente signaler, med fokus på de gentagne tilfælde inden for området khz. Derved fremkommer en gennemsnitlig spidsværdi, så leje- og gearproblemer kan opdages på et tidligt tidspunkt. Ved accelerations envelope måling opdages ikke rotations- eller konstruktionsvibrationer, der er forårsaget af ubalance, skæv opstilling slør m. v. Vibrationsmålepen 2 Vibrationsmålepennen er let og kompakt og beregnet til påvisning af lejefejl. Pennen er et godt supplement til andet lavfrekvent målende udstyr. Pålidelig påvisning af lejeskader eller mangel på smøremiddel er gjort lettere ved brugen af denne pen. Pennen omfatter den patenterede SEE- (Spectral Emitted Energy = spektralt udsendt energi) teknologi til måling af lejeskader. Målingerne foretages i et meget højt frekvensområde ( khz), hvor der normalt ikke forefindes vibrationer fra maskinens normale roterende komponenter. Støj fra kavitation og materialebearbejdning kan dog medføre en udlæst værdi på instrumentet, da denne støj netop ligger i dette frekvensområde. En anden fordel er, at en SEE udlæsning ikke vil forekomme, såfremt der er god smøring mellem rulningselementerne. Er smørefilmen gennembrudt, og er der opstået metal-til-metal kontakt, vil der forekomme en udlæsning, der indikerer problemer såsom dårlig kvalitet af smøremiddel eller mangel på samme, lejeskader eller ekstrem dynamisk belastning o. s. v. Målingen gennemføres ved at holde SEE Pennen mod lejehuset og derefter aflæse displayet. En HOLD trykknap gør det muligt for brugeren at låse udlæsningen. Dette er en nødvendig funktion, når der måses på steder, hvor aflæsningen ikke er mulig under målingen. Vejledning er angivet i en omfattende instruktionsmanual. SEE Pennen gør det muligt på en enkel og hurtig måde at påvise lejeskader.

20 Vibrationsmåling 20 Generelle retningslinier for SEE Pen målinger. Display udlæsning Diagnosticering 0-3 Intet identificerbart problem 4-20 Smøreproblem, forurening, lejedefekt ved let belastning eller en lille lejedefekt ved normal belastning Lejedefekt eller forurening > 100 Alvorligt lejeproblem Vurder og analyser målingen: På grund af den måde SEE signalerne opstår, er det vigtigt at være opmærksom på, at en 0-aflæsning ikke nødvendigvis betyder at lejet er fejlfrit. Forklaringen på det ligger i at SEE Pennen ikke måler de vibrationsfrekvenser, der ligger under ca. 250 khz grænsen. Dette ser Pennen ikke, hvorfor man må supplere målingerne med et instrument der tager sig af de lavere frekvenser.

21 Vibrationsmåling 21 Vibrations kombinationsinstrument Instrumentet udmærker sig ved at kunne foretage: Vibrationsmåling. Måling af lejetilstand. Normaliserede stødpuls målinger. Kavitationsmåling. Omdrejningstal måling. Temperaturmåling. Overførsel af målinger til en PC er beregnet for senere analyse. Dato & Tid, relateret til målinger. Lagring af målte værdier som optages på måleruten. Vibrationsmåling Anvendes instrumentet til at udføre vibrationsmåling foregår dette i overensstemmelse med ISO 2372, hvor vibrationsniveauet er defineret som effektivværdien (RMS) af vibrationshastigheden målt i frekvensområdet 10 til Hz. Frem for at måle den maksimale spidsamplituden ved en bestemt frekvens (støjspids) repræsentere det målte vibrationsniveau en gennemsnitsværdi af alle vibrationer i det nævnte frekvensområde. Vibrationsniveauet er en tæt forbundet med den energiudviklingen der opstår i anlægget og dermed en god indikator på de destruktive kræfter der optræder i anlægget. Måling af lejetilstand Instrumentet bruger Chok Pulse Method (SPM), også kaldet Stød Puls Metoden til evaluering af lejetilstanden. Stødpulser, opstår ved metal-metal kontakt i defekte lejer det vil sige ved utilstrækkelig smøring eller kraftig forurening. Disse stødpulser, resulterer i specifikke frekvenser og amplituder. To forskellige værdier måles og bruges til bedømmelse af lejetilstanden. Ved en lejedefekt under udvikling vil afstanden i mellem de to værdier øges.

22 Vibrationsmåling 22 Instrumentet måler tæppe-værdien som er et udtryk for lejets grundstøj og findes i alle lejer også nye. Instrumentet måler også maksimalværdien. Ved at følge disse værdier (trendanalyse), kan et tidligt varsel om forestående lejedefekter forudsiges. Chok pulser Chok pulserne er influeret af lejeelementernes omdrejningstal og fysiske mål. Målinger kan derfor tilpasses de aktuelle omdr./min og lejets hul-diameter (aksel diameter) Mange lejer er svært tilgængelige for måling. I disse tilfælde må der udføres visse tilpasninger således, at målepunktet placeres så tæt ved lejet som muligt og gøres tilgængeligt. (fast accelerometer, hvor målepunktet føres ud af anlægget). En lejestøj under udvikling kan følges ved brug af et tilhørende PCbaseret software. Tæppe-værdien (dbc) Overflade ujævnheder i lejets løbebane forårsager en hurtig sekvens af små chok-pulser i lejet under drift, hvilket angiver lejets grundstøj og benævnt som tæppe-værdien. Størrelsen af stød tæppet bliver udtrykt som tæppe-værdien og måles i db (decibel tæppe-værdi ). Værdien giver vigtige informationer om lejets smøring, montagefejl og hvordan lejet er belastet. Tæppe-værdien er direkte relateret til tykkelsen af smørefilmen ved de rullende elementer. En lav tæppe-værdi indikere at de rullende elementer og rullebanen er separeret med af en konkret smørefilm. Tæppe-værdien stiger når smørefilm tykkelsen falder, hvorved berøringen metal-metal bliver hyppigere.

23 Vibrationsmåling 23 Lejediagnose, maximum værdi Ved leje defekt, det vil sige ujævnheder i lejernes løbebaner, dannes enkle kraftige stødpulser af en høj værdi hver gang ujævnheden overrulles. De største stødpulsværdier der forekommer ved lejemåling kaldes ved dette instrument for maksimum værdien (decibel max. værdi). Maksimumværdien bruges til at bedømme og overvåge lejetilstand og den skade der er opstået. Normaliserede stødpuls målinger Stødpulsværdierne er proportionale med lejets omdrejningstal. Et leje der roterer langsomt udsender en lav værdi, i forhold til et leje der roterer hurtigt. For at bedømme differensen mellem de støduplsværdier, bruger instrumentet en Normaliseret skalering. Under en normaliseret stødpulsmåling (vist med enheden db N ) er det målte resultat korrigeret for lejets omdrejningshastighed og størrelse. Normaliserede stødpulsmålinger kan direkte sammenlignes. De aktuelle omdrejninger og lejets huldiameter indgår i instrumentets beregninger af db N som er en grundværdi for lejet. I tilfælde hvor omdrejningstallet eller lejets huldiameter ikke er kendt, kan instrumentet kun udføre ikke normaliserede målinger Disse værdier er angivet med db SV (chok value). Den normaliserede måling viser kun, den del af stødpulsværdien der er direkte relateret til de aktuelle driftsbetingelser for lejet. db N målinger foretrækkes til analysearbejde.

24 Vibrationsmåling 24 Kavitationsmåling Kombinationsinstrument er bygget til at måle kavitation i pumper, turbiner og ventiler. Kavitation der opstår i pumper, kan afhængig af pumpestørrelsen opslide pumpehjul og også pumpehus. Holdningen til kavitation og hvordan kavitation kan undgås har tidligere været et problem for mange pumpefabrikker og vedligeholdelsesafdelinger. Opfattelsen har været at kavitation altid kan høres, hvorefter en forebyggende indsats var blevet sat i værk. Det er bare ikke tilfældet og bliver det aldrig. Afhængig af pumpekonstruktionen og pumpens driftsforhold kan kavitation normalt ikke høres. Hvis kavitationen opdages på et tidligt tidspunkt, kan alvorlig skade på pumpehjul og pumpehus forebygges. Pumpens driftsforhold kan ændres og pumpens levetid dermed forlænges betydeligt. Kombinationsinstrument har en særlig funktion til måling af kavitation. Funktionen tillader måling af de særlige høje puls frekvenser, på selve pumpehuset, medens pumpen arbejder. Hvad der er mere vigtigt, er at man kan ændre pumpens trykforhold og flow medens målingen foretages og dermed følge hvornår kavitationen ophører. Udvikling kan følges ved brug af et tilhørende PC-baseret software. Hvad er kavitation Bliver væsketrykket i en pumpe mindre end damptrykket ved en given temperatur, overgår en del af væsken til dampbobler. Når trykket igen stiger i pumpen vil dampboblen på et tidspunkt kollapser med så stor kraft at der er tale om en implosion. Denne implosionskraft, kaldet kavitationen sprænger små metalpartikler væk i pumpen og skader eller direkte nedbryder pumpe og pumpehjul på meget kort tid. Hvis sugetrykket bliver for lavt der opstår kavitation

25 Vibrationsmåling 25 Omdrejningstal måling Kombinationsinstrument måler non-contact omdrejningshastighed fra 60 omdrejninger pr. minut til omdrejninger pr. minut, via lysrefleksioner. Den indbyggede kontrast sensor benytter ikke en lyskilde som refleks detektering og som følge heraf kræves der ingen refleks tape (folie). Målingerne kan derfor foretages uden at skulle stoppe maskinen. Den indbyggede optiske trigger, er i stand til at genkende et kontrastskift. Man udvælger sig et mærke på aksel eller rotor som eksempelvis en olieplet og peger med instrumentet herimod. Kontrastforholdet reguleres automatisk mellem oliemærke og baggrund. Hver gang kontrastmærket passere, registreres en elektrisk impuls som bruges til at beregne omdrejningshastigheden. Udvikling kan følges ved brug af et tilhørende PC-baseret software. Temperaturmåling Kombinationsinstrument er også et praktisk lommetermometer. Den indbyggede temperaturprobe gør det muligt at måle temperaturer i området 30 0 C til C. Temperaturproben tilpasser sig god kontakt på det målte objekt som følge af den bøjelige sensor. Det betyder at den transmitterede energi overføres hurtigt og giver instrumentet en hurtig reaktionstid.

26 Lejer 26 Lejer Rulningslejer, dvs. kugle- og rullelejer, er driftssikre, billige og nemme at vedligeholde. De er også de eneste lejetyper, der anvendes i små og middelstore trefasede motorer. De har dog en omdrejningsafhængig øvre størrelsesgrænse. Hvor denne grænse går, afhænger blandt andet af lejetype, størrelse, belastning, smøringsmåde og smøremiddel. I meget store motorer benyttes derfor glidelejer. Selv når rulningslejer kan anvendes i det øvre størrelsesområde, forekommer det at man foretrækker glidelejer. Lejelevetid Den nominelle levetid for rulningslejer i motorer er normalt til timer, i henhold til standarden L 10 ifølge ISO R 281. Den kortere tid gælder for små lejer og den længere for store. Den nominelle levetid, forstås det antal driftstimer ved et givet omdrejningstal, som lejet kan rotere for tegn på udmattelse ses på ringene eller rullelegemerne. Med ISO s definition L 10 forstås den levetid, som 90 % af et større antal lejer af samme type forventes at opnå eller overskride. Halvdelen af lejerne opnår til og med mere end fem gange så stor levetid. Dette betyder reelt, at 90 % af alle maskinens lejer overlever maskinens levetid. Den brøkdel af lejer som havarere kan skyldes: Større belastning end beregnet Smørefejl Ineffektiv eller forkert tætning Forurening For hårde pasninger der resulterer i et for lille lejeslør Forkert håndtering af lejet Fejlagtig demontering og montering Udmatning Fejlagtig smøring Forkert håndtering

27 Tilstandskontrol opretning af maskiner 27 Tilstandskontrol opretning af maskiner Moderne maskiner arbejder i dag ved høje omløbstal og ofte i kontinuerlig drift. Dette sammenholdt med en drastisk designmæssig reduktion af de anvendte materialer i maskinens konstruktion, har medført betydelige krav til opretningsnøjagtigheden, af hensyn til levetiden for lejer, akseltætninger, koblinger og maskindele. Der bør ikke være nogen tvivl om, at en perfekt opretning, forøger levetiden for vitale dele i anlægget og reducere de vibrationer, der altid er tilstede. Undersøgelser har vist, at opretningsfejl forårsager mere end 50 % af de fejl, der opstår ved koblede maskiner. Der er muligt at afhjælpe disse forhold, ved en hensigtsmæssig opretning af anlægget. Det værktøj der i dag er det mest nøjagtige til opretning af koblede maskiner, er laser og computerbaserede udstyr. Ved brug af dette værktøj opnås udover en væsentlig besparelse i tidsforbrug, en kvalitetsmæssig opretning, der langt overgår de traditionelle anvendte metoder. Opretningsmetoder Traditionelle opretningsmetoder Maskinlevetiden som funktion af opretningskvaliteten Maskinlevetid laser Opretningsnøjagtighed 0,1mm 0,01mm 0,001mm Optalign /100mm Laser- og computerbaserede opretningsudstyr

28 Tilstandskontrol opretning af maskiner 28 Laser- og computerbaserede opretningsudstyr Laser opretningsudstyret kan foretage: Bestemmelse af korrektionsværdier i horisontal og vertikal retning, refererende til maskinfødder. Måling af soft foot. Horisontalbevægelser under flytning. Indtastning af kompensationsværdier. Indlæsning ved begrænset akselrotation (180 0 ). Opretning af vertikale maskiner. Bestemmelse af værdier henført til koblingshalvparter. Funktion for prisme-justering under værdindlæsning. Anvendelse af laser- og computerbaserede opretningsudstyr Laser opretningsudstyret arbejder med et synlig pulserende laserlys, med en bølgelængde på ca. 670 nm og en effekt der henfører systemet til en klasse II laser. Advarsel for klasse II laser Hvis strålen fra laseren rammer øjet direkte, er den stærkt blændende og kan være skadelig. Under brug af udstyret bør man derfor iagttage at ukyndige, eller personer i udstyrets nærhed ikke uforvarent ser direkte ind i laseren. Laserlyset er uskadeligt for huden. Udstyret bør altid afbrydes når dette forlades. Laser og prisme bør altid være beskyttet af medfølgende kapsler når det ikke direkte er i brug. Måleafstand Målinger med en laser - prisme afstand på op til 2 meter er normalt og systemet kan udføre målinger til grov opretning på op til 5 meter.

29 Tilstandskontrol opretning af maskiner 29 Opretningsprocedure Anlægget grovoprettes med en stållineal eller lignende. Eliminer evt. slør imellem de to koblingshalvparter med tape eller andet. Kontroller fundamentets planhed ved fødder, ved hjælp af Soft Foot funktionen. Monter beslag på begge sider af koblingen. Laser monteres på den stationære maskine op prisme på den maskine der skal flyttes. Forbindelseskabel monteres til computeren og denne tændes. Indlæsning af maskinmål. Justering af laserstråle. Positionsværdier måles på inklinometer og indlæses i computere ved at tørne maskinenanlægget. Resultat af opretning ved kobling og korrektionsværdier udlæses nu direkte ved at trykke på hen holds vis koblingstasten og maskinfodstasten. Korrektion af maskinposition 1. Først korrigeres for vertikal forskydning ved at hæve eller sænke den maskine der skal flyttes. 2. Efter flytning fastspændes maskinen og der foretages en kontrol måling. 3. Herefter korrigeres for horisontal forskydning. Maskinflytning foretages bedst med sidevejs justere skuer, hvor selve flytningen kan følges på displayet. 4. Efter flytning fastspændes maskinen og der foretages en kontrol måling. 5. Det er ofte nødvendig med en fin justering. Hvad er Soft Foot Soft Foot eller vippe fod er situationen, når en eller flere af maskinens fødder ikke ligger an imod fundamentet, men bliver spændt ned når boltene tilspændes. Der kan være mange forskellige årsager hertil.

30 Tilstandskontrol opretning af maskiner 30 Procedure for måling af Soft Foot 1. Laserudstyret systemet monteres normalt som under en opretning. 2. Boltene løsgøres efter tur og værdierne i displayet noteres, bolten spændes inden ENT tasten aktiveres for næste fod. Mekanisk opretning generelt Motorer skal altid rettes nøjagtigt op, og i særlig høj grad gælder dette ved direkte koblinger. Det er en udbredt misforståelse at fleksible koblinger ikke stiller særlige krav til opretningsnøjagtigheden. Ved overføring af store effekter låses den fleksible kobling og bliver lige så stiv som en fikseret kobling. En dårlig opretning forårsager lejefejl, vibrationer, forøget energiforbrug og i værste fald brud på akseltappen. Så snart man opdager lejefejl eller vibrationer, skal opretningen kontrolleres. Koblinger, små-motorer For at undersøge om akslerne er parallelle, måler man først med søgerblad afstanden x mellem koblingshalvdelenes yderkant på et punkt af omkredsen. Se tegning:

31 Tilstandskontrol opretning af maskiner 31 Derefter vrider man samtidig begge koblingshalvdele 90 0, således at akslernes indbyrdes position ikke forandres, og måler på ny ved eksakt samme punkt. Værdierne efter og vridning måles på samme måde. Forskellen mellem største og mindste mål må ikke overstige 0,05 mm ved normalt forekommende koblingsdimensioner og moderat omdrejningshastighed. For at kontrollere, at akslerne står lige overfor hinanden, lægger man en lige stållineal parallelt med akslerne på den ene koblingshalvdel og måler siden frigang mellem linealen og den anden koblingshalvdel i fire positioner som ved parallelkontrol. Afvigelsen mellem højeste og laveste måleværdi må ikke overskride 0,05 mm ved normalt forekommende koblingsdimensioner og moderat omdrejningshastighed. Koblinger, større-motorer For at opnå en tilfredsstillende opretning ved større motorer, der ofte er under kraftig indflydelse af inerti- og dynamiske kræfter er det bedste hjælpemiddel til mekanisk opretning, et par indikatorure anbragt som vist på følgende tegning. Indikatorurene er anbragt på hver sin halvdel og indikerer den indbyrdes forskel mellem koblingshalvdelene både i aksial og radial retning. Ved langsomt at dreje akslerne rundt og samtidig aflæse udslagene på urene, kan man få overblik over de eventuelle justeringer, som må foretages. Koblingerne skal være løst sammenskruede, således at de let følges ad ved drejning.

32 Tilstandskontrol opretning af maskiner 32 Da der skal foretages flere målinger er det praktisk at foretage målingerne i faste positioner kl.: (brug et inklinometer) og indføre målingerne på et skema for både aksial og radial retning. 1/ / /100 1/100 Ved opretning med en anordning, hvis underlag ved normal drift får en anden temperatur end motoren, skal der tages hensyn til forskellen i akselhøjden, som opstår på grund af forskellige længdeudvidelse. For motorer er forøgelsen af akselhøjden ca. 0,3 fra omgivelsestemperatur til driftstemperatur ved fuld effekt. Monteringsinstruktioner fra leverandør af pumper, tandhjulsgear med mere, angiver ofte størrelsen af forskydning højde- og sideværts ved driftstemperatur. Det er vigtigt, at disse oplysninger iagttages ved opretningen, for at undgå vibrationer og andre forstyrrelser under drift.

33 Tilstandskontrol opretning af maskiner 33 Forudset måleafvigelse Når opretning foregår med måleure, skal man være opmærksom på de fejlkilder som vil medføre en unøjagtig opretning. Det drejer sig særligt om fejl som stammer fra: Måleuret: Måleuret er et fint mekanisk værk med en kraftig udveksling mellem målestift og viser. For ikke at overbelaste de finmekaniske dele bør urets nåleviser ikke dreje hurtigere end man kan se bevægelsen. Måleuret bør kasseres, hvis dette har været tabt på gulvet. Aflast målestiften under justering for at imødegå mekaniske chok i måleværket. Indre friktion i måleuret (barometer effekt) kan medføre afvigelse. Elasticitet i opspændingen absorberer en del af de optrædende kræfter. En fejlaflæsning på ½ hundrededel millimeter, kan medføre en total fejl på 4 hundrede dele millimeter, under en opretning baseret på 8 individuelle aflæsninger. Parallaksfejl som skyldes, at aflæsningen ikke sker direkte over måleurets nåleviser, hver gang. Måleuret er ikke monteret korrekt. Statisk nedbøjning af holder: Måleure opspændes typisk i en holder fastgjort til maskinens kobling. Uanset hvilke position måleuret har, vil det være under indflydelse af tyngdekraften, der uønsket påvirker målingen. Det vil sige at egenvægten af ur og holder vil trække i måleuret, særligt udpræget i klokken 12 og 6. Fejlvisningen som der skal tages højde for under opretningen, bliver større ved store holdere med langt udhæng.

34 Tilstandskontrol opretning af maskiner 34 Illustrering af statisk nedbøjning Nedbøjning af holder klokken 12 Nedbøjning af holder klokken 6 Udmåling af nedbøjning Fejlvisningen stammende fra nedbøjningen, som der skal tages højde for ved selve opretningen, kan udmåles ved at montere måleur og holder på et stift rør eller aksel og derefter rotere akslen, hvor udbøjningen noteres i positionerne Herefter kan man korrigere måleværdierne fra opretningen, med holderens udbøjning. Måleuret træder på akslen med mulighed for plus/minus udslag og nul-justeres i position kl. 12 Måleur aflæses position kl. 6 og afvigelsen noteres

35 Tilstandskontrol opretning af maskiner 35 Opretningsprocedure: resumé 1. Fastgør måleurets holder til akslen og herefter til måleuret. 2. Nulstil måleuret i position klokken 12: Drej langsomt aksel og måleopstilling med 90 0 spring og noter visningen (+ eller -) i position: Returnér i position klokken 12:00, hvor måleurets visning skal være nul. 5. Gentag trin 2 til 4 for at verificere målingerne. Kontrol af opretningsværdier: 1/100 Kontrolregel = 1/ /100 Eksempel 1/ Kompensering for statisk nedbøjning: Målt statisk nedbøjning Målte koblingsværdier Sande værdier beregnet

36 Tilstandskontrol opretning af maskiner 36 Vejledende opretningsværdier Følgende værdier skal tilstræbes overholdt, for at opretningen er acceptabel. I følgende tabel er anvist opretningsværdier ved forskellige omdrejningshastigheder, for henhold vis en acceptabel og fin opretning. Der skal tilstræbes at oprette efter den mindste værdi, dog vil en fuldstændig opretning med nul-afvigelse ikke være realistisk, på grund af ønsket lejeslør. Vejledende opretningsværdier målt ved koblingen Korte fleksible koblinger Offset - værdier (Radial måling) Omdr./min Acceptabel Fint 750 0,18 mm 0,09 mm ,07 mm 0,07 mm ,05 mm 0,05 mm ,03 mm 0,03 mm ,01 mm 0,01 mm Gab pr. 100 mm Koblingsdiameter (Aksial måling) ,14 mm 0,09 mm 0,06 mm 0,03 mm 0,02 mm 0,07 mm 0,05 mm 0,03 mm 0,02 mm 0,01 mm Soft foot (alle) 0,06 mm

37 Tilstandskontrol opretning af maskiner 37 Remtræk Ved remtræk bør den nedre remdel være trækkende. Spændeskinnen nærmest remmen placeres således, at spændeskruen kommer mellem motoren og den drevne maskine. Den anden spændeskinne skal have skruen til modsat side se tegning Motoren skrues fast på spændeskinnen. Derefter placeres motoren og spændeskinnerne på fundamentet og rettes op, således at midten af motorens remskive stemmer overens med midten af den drevne maskines remskive. Motoraksel skal være parallel med den drevne aksel. Efter opretning støbes spændeskinnernes fundamentbolte fast med beton. Spænd ikke remmen eller kileremmen hårdere end nødvendigt. For kraftig remtilspænding skader lejer og kan forårsage brud på akslen. For slap remtilspænding medfører energispild og slip. Den korrekte remtilspænding måles med et remspændingstester, tensiometer, frekvensmåler o. lign., som kan anvendes afhænger af remtype, kilhjulets størrelse og overført trækkraft.

38 NDE viklingsdiagnose 38 NDE viklingsdiagnose Langt de hyppigste årsager til driftsforstyrrelser på elektromotorer, er lejefejl og viklingsisolationsfejl, det sidste ofte med havari til følge i form af en afbrændt vikling. Undersøgelser har vist, at ca. 60 % af de viklingsbetingede motorudfald kan tilbageføres til fejl opstået i viklingsisolationen. Viklingsdiagnose og måleudstyr Megger DC - højspændingstester Lavohm-meter Megger Meggeren er beregnet til at kontrollere maskinens isolationsniveau rent sikkerhedsmæssigt. Det vil sige, hvorvidt maskinen er berøringsfarlig eller ikke. Meggeren afgiver en spænding på 500 til V ved en strøm på 1 ma Isolationsniveauet skal i følge Stærkstrømsbekendtgørelsen SB udgøre minimum 1 MΩ ved 500 V prøvespænding. Man skal ved brugen af meggeren være opmærksom på, at den relative lave udgangsspænding ikke vil kunne afsløre en begyndende viklingsfejl. Hertil kræves en langt højere målespænding. Luftfugtigheden vil også have indflydelse på isolationsniveauet, da fugt nedsætter isolationen for de fleste isolerstoffer. Det samme kan være tilfælde ved stærk varme.

39 NDE viklingsdiagnose 39 Måletabel ved megning af trefasede motorer Klemkasse Måling Målepunkt 1. U1 V1 2. V1 W1 3. U1 W1 4. U1 Stel 5. V1 Stel 6. W1 Stel U1 W2 V1 U2 W1 V2 Klemkassen for en trefaset asynkronmotor Målingen foretages med meggeren. Dens høje spænding vil slå igennem, hvis der er et sted, hvor isolationen er dårlig. W2 U2 V2 W2 U2 V2 U1 V1 W1 U1 V1 W1 PE PE Isolationsmodstanden mellem de enkelte viklinger måles. (Bemærk; ved denne måling må motoren ikke være koblet og ikke være i drift!) Isolationsmodstanden mellem hver enkelt vikling og stel måles. (Bemærk; ved denne måling må motoren ikke være i drift!)

40 NDE viklingsdiagnose 40 DC - højspændingstester (NDE). Ikke alle isolationsfejl kan måles med en megger. En isolationsmåling ved brug af megger, tester kun vikling i forhold til stel og imellem de enkelte faser, ved en relativ lille spænding. En begyndende fejl i de enkelte spoler opdages ikke med denne afprøvning. Det gælder blandt andet for: Tørre porefejl, der opstår ved at vandrebølger fra induktionsspændinger, har perforeret viklingsisolationen. Tørre periodiske kortslutning der kan fremkomme ved mekanisk beskadigelse af maskinens viklinger under et reparationsarbejde. Under drift beskadiges viklingsisolationen ofte af glimudladninger og kortslutninger imellem enkelte tråde, forårsaget af små lysbuedannelser. Dette skyldes medfødt mikroporefejl i viklingslakken, eller lokal overophedning af viklingen under unormale driftsforhold. Dette giver anledning til en temperaturstigning i fejlstedet og en deraf begyndende nedbrydning, af den omkringliggende isolation. Fejlen breder sig med tiden indtil en egentlig kortslutning opstår, mellem to faser eller til stel. DC højspændigstesteren kan angive, hvor god eller dårlig isolationen er og indikere, hvor hurtig tilstanden forværres. Isolationsfejl Isolationsfejl opstår typisk på grund af ældning, elektrolytisk og kemisk nedbrydning. Fugt og fysisk beskadigelse kan også føre til nedbrydning af isolationen. Eller der kan være tale om en viklingsforurening med metallisk støv eller andre fremmed materialer. Høje driftstemperaturer er en anden typisk årsag til forceret isolationsældning.

41 NDE viklingsdiagnose 41 Den umiddelbare påvirkning på grund af dårlig isolation Resultatet viser sig ved en stigende lækstrøm eller reduktion af isolationens break down grænse. Isolationen bør testes for: Lækstrøm der måles ved hjælp af et indbyggede μa-meter. Instrumentet kan hermed bruges som et megohmmeter. Break down punktet hvor selve overslagene opstår. Kontrolmåling for at fastslå, hvorvidt isolationen kan modstå en højere spænding en normal driftsspænding. Ioniserings fænomenet En enkel måde at kontrollere isolationen på, er at udsætte den for en høj DC spænding. I alle slags isolationsmaterialer er der et antal frie elektroner, som vil accelereres kraftigt på grund af det elektriske magnetfelt, dannet af den høje DC spænding. I materialet opstår der en meget svag strøm, også kaldet for lækstrøm. Når DC spændingen overskrider et vist niveau, tilføres elektronerne en så stor energi, at de genererer nye frie elektroner. Dette kaldes for ioniseringsfænomenet. Antallet af frie elektroner stiger eksponentielt og ville destruere isolationen, hvis der ikke er indbygget en strømbegrænsning i selve instrumentet. Lækstrøm Ionisering er tiltagende Break down punkt. Isolationen bliver ledende Overslag kan opstå på grund af høj ionisering Testspænding

42 NDE viklingsdiagnose 42 Isolationsmaterialernes påvirkning under forskellige driftsforhold Isolationsmaterialer er ifølge IEC 85 inddelt i isolationsklasser. Hver klasse har en betegnelse, der svarer til den temperatur, som er den øvre grænse for isolationsmaterialets anvendelsesområde ved normale driftsforhold og med tilfredsstillende levetid. Overskrides denne øvre grænse med C afkortes isolationens levetid til cirka det halve. Som håndregel kan man gå ud fra, at for hver gang man overskrider maks. temperatur med 10 0 C, halveres viklingens levetid. Grænsetemperaturer for de forskellige isolationsklasser A 105 E 120 B 130 F 155 H 180 Term sk margin Tilladt temperaturstigning Max. omgivelsestemperatur Viklingstemperaturens påvirkning af isolationens levetid Levetid % Overtem peratur,

Tilstandskontrol. ved hjælp af vibrationsanalyse

Tilstandskontrol. ved hjælp af vibrationsanalyse VIBRO CONSULT Palle Aggerholm Tilstandskontrol ved hjælp af vibrationsanalyse Et minikursus med særlig henvendelse til vindmølleejere Adresse: Balagervej 69 Telefon: 86 14 95 84 Mobil: 40 14 95 84 E-mail:

Læs mere

EFFEKTIV TILSTANDSOVERVÅGNING?

EFFEKTIV TILSTANDSOVERVÅGNING? EFFEKTIV TILSTANDSOVERVÅGNING? Af Palle Aggerholm, Vibro Consult Telefon: 86 14 95 84 E-mail: palle@vibroconsult.dk I dette afsnit sættes fokus på nogle af de faldgruber, man kan komme ud for, og nogle

Læs mere

K-522. Betjeningsvejledning

K-522. Betjeningsvejledning K-522. Betjeningsvejledning 1 Beskrivelse Maskinen er specialudviklet til afbalancering af motorcykelhjul. I modsætning til en traditionel afbalanceringsmaskine, har K-22 en fast aksel, hvor det opspændte

Læs mere

Instruktion for vedligeholdelse og brug af Husvandværk

Instruktion for vedligeholdelse og brug af Husvandværk Instruktion for vedligeholdelse og brug af Husvandværk 76600018 ADVARSEL! For at reducere risikoen for brand, elektrisk stød og personlig skade under installation og anvendelse af din pumpe, anbefales

Læs mere

Instruktion for vedligeholdelse og brug af Hydroforpumper / 25

Instruktion for vedligeholdelse og brug af Hydroforpumper / 25 Instruktion for vedligeholdelse og brug af Hydroforpumper 76600017 / 25 ADVARSEL! For at reducere risikoen for brand, elektrisk stød og personlig skade under installation og anvendelse af din pumpe, anbefales

Læs mere

210/HR21. Servicemanual til kæde. .com. Niftylift Limited Fingle Drive Stonebridge Milton Keynes MK13 0ER England. i n f o @ n i f t y l i f t.

210/HR21. Servicemanual til kæde. .com. Niftylift Limited Fingle Drive Stonebridge Milton Keynes MK13 0ER England. i n f o @ n i f t y l i f t. 210/HR21 Servicemanual til kæde i n f o @ n i f t y l i f t. c o m.com M50286/02 Niftylift Limited Fingle Drive Stonebridge Milton Keynes MK13 0ER England www.niftylift.com e-mail: info@niftylift.com Tel:

Læs mere

ELCANIC A/S. ENERGY METER Type ENG110. Version 3.00. Inkl. PC program: ENG110. Version 3.00. Betjeningsvejledning

ELCANIC A/S. ENERGY METER Type ENG110. Version 3.00. Inkl. PC program: ENG110. Version 3.00. Betjeningsvejledning ELCANIC A/S ENERGY METER Type ENG110 Version 3.00 Inkl. PC program: ENG110 Version 3.00 Betjeningsvejledning 1/11 Generelt: ELCANIC A/S ENERGY METER Type ENG110 er et microprocessor styret instrument til

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE HYDRAULIK OG PUMPEYDELSE ÅRSAGER TIL LAVERE PUMPEYDELSE

GRUNDLÆGGENDE HYDRAULIK OG PUMPEYDELSE ÅRSAGER TIL LAVERE PUMPEYDELSE GRUNDLÆGGENDE HYDRAULIK OG PUMPEYDELSE ÅRSAGER TIL LAVERE PUMPEYDELSE Årsager til fald i virkningsgrad Fald i pumpers virkningsgrad kan skyldes følgende årsager: Kavitation Vandslag Slitage fra sand og

Læs mere

Manual til Dæk - 291 Nimalift.dk Manual, installations- og monteringsvejledning

Manual til Dæk - 291 Nimalift.dk Manual, installations- og monteringsvejledning Nimalift 2014 Manual til Dæk - 291 Nimalift.dk Manual, installations- og monteringsvejledning Nimalift.dk, Søgårdparken 20, 7250 Hejnsvig 2 FORSIKRING)OM)OVERENSSTEMMELSE)) Søgårdparken20 7250Hejnsvig

Læs mere

Dobbelt sender detektor med 4 kanals frekvenser. 1. Funktioner. 2. Produkt gennemgang

Dobbelt sender detektor med 4 kanals frekvenser. 1. Funktioner. 2. Produkt gennemgang Dobbelt sender detektor med 4 kanals frekvenser Tak, fordi du har købt denne stråle detektor, læs venligst denne brugsanvisning omhyggeligt før installation. Forsøg aldrig at adskille eller reparere produktet.

Læs mere

Dæmpet harmonisk oscillator

Dæmpet harmonisk oscillator FY01 Obligatorisk laboratorieøvelse Dæmpet harmonisk oscillator Hold E: Hold: D1 Jacob Christiansen Afleveringsdato: 4. april 003 Morten Olesen Andreas Lyder Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 1 Formål...3

Læs mere

Montage og serviceinstruktion

Montage og serviceinstruktion Montage og serviceinstruktion Husk de normale sikkerhedsregler Før arbejde på transmissionen, skal strømmen afbrydes. Det skal sikres at transmissionen, ikke kan startes under arbejdet. Følg i øvrigt anvisningerne

Læs mere

Hvor er tilstandskontrolværktøjerne henne? Hvem er vi? Peter Skovgaard, FMS Lene Rosenlund, FMS

Hvor er tilstandskontrolværktøjerne henne? Hvem er vi? Peter Skovgaard, FMS Lene Rosenlund, FMS Hvor er tilstandskontrolværktøjerne henne? Hvem er vi? Peter Skovgaard, FMS Lene Rosenlund, FMS Hvor er tilstandskontrolværktøjerne henne? Hvor er de ude i virksomhederne? Vi giver et bud på dette og sammenholder

Læs mere

INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER

INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER INSTALLATIONS MANUALEN SKAL GENNEMLÆSES OMHYGGELIG FØR IBRUGTAGNING ADVARSEL FOR SIKKER INSTALLATION Inden installation af automatikken skal balance fjederen på

Læs mere

INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER GA 1000

INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER GA 1000 INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER GA 1000 INSTALLATIONS MANUALEN SKAL GENNEMLÆSES OMHYGGELIG FØR IBRUGTAGNING ADVARSEL FOR SIKKER INSTALLATION Inden installation af automatikken skal balance fjederen

Læs mere

JET HAVEPUMPE 600 W INSTRUKTIONSMANUAL Art nr EAN nr

JET HAVEPUMPE 600 W INSTRUKTIONSMANUAL Art nr EAN nr JET HAVEPUMPE 600 W INSTRUKTIONSMANUAL Art nr 76600050 EAN nr 5709133912611 Læs hele denne instruktion igennem før pumpen anvendes. Gem den til senere brug. 1/6 ADVARSEL! For at reducere risikoen for brand,

Læs mere

Mono EZstrip Family. Unik (MIP) Maintenance In Place! Videoer på EZstrip pumper og Muncher på:

Mono EZstrip Family. Unik (MIP) Maintenance In Place! Videoer på EZstrip pumper og Muncher på: Mono EZstrip Family Unik (MIP) Maintenance In Place! Videoer på EZstrip pumper og Muncher på: Fordele med EZstrip Family Maintenance In Place Hurtig og enkel udskiftning af de vigtige sliddele uden brug

Læs mere

SCANDRIVE TROMLEMOTORER K U NSTSTOFGEAR

SCANDRIVE TROMLEMOTORER K U NSTSTOFGEAR SCANDRIVE TROMLEMOTORER K U NSTSTOFGEAR SCANDRIVE TEKNISKE DATA SCANDRIVE TROMLEMOTORER Ellegaard producerer, udvikler og servicerer tromlemotorer lokalt for dansk erhvervsliv og vi har i årtier holdt

Læs mere

VIBRO CONSULT PALLE AGGERHOLM. Tilstandskontrol ved hjælp af vibrationsanalyse

VIBRO CONSULT PALLE AGGERHOLM. Tilstandskontrol ved hjælp af vibrationsanalyse Tilstandskontrol ved hjælp af vibrationsanalyse Maskintilstand VIBRO CONSULT Tilstandskontrol Havari x 10 x 2,5 Fejl Drifttid Hvad er en frekvens? Sammensat signal Harmoniske signaler 1 sek. t = + + 1

Læs mere

LUCAS JÆVNSTRØMS DYNAMOER

LUCAS JÆVNSTRØMS DYNAMOER Nedenstående er inspireret af en artikel sakset fra internettet, af en lykkelig selvlært BSA entusiast. LUCAS JÆVNSTRØMS DYNAMOER UDVIKLET AF JOSEPH LUCAS - MANDEN SOM OPFANDT MØRKET En ting som uretmæssigt

Læs mere

Indholdsfortegnelse: Sikkerhedsprocedurer: Chauvin Arnoux CA 27 Side Fejl! Ukendt argument for parameter.

Indholdsfortegnelse: Sikkerhedsprocedurer: Chauvin Arnoux CA 27 Side Fejl! Ukendt argument for parameter. Indholdsfortegnelse: Sikkerhedsprocedure Side 2 Instrumentbeskrivelse Side 3 Display Side 3 Måleprocedure Side 4 Måling med optisk kontakt Side 4 Måling med ekstern input Side 4 Forbindelse Side 5 Instrumentet

Læs mere

SPEED-Commander frekvensomformer. Program nr. 04 Software version 5.12c. Synkron Kontrol

SPEED-Commander frekvensomformer. Program nr. 04 Software version 5.12c. Synkron Kontrol SPEED-Commander frekvensomformer Driftsvejledning Bemærk: Speciel Software Program nr. 04 Software version 5.12c Synkron Kontrol Parameterliste og tilslutninger af styreklemmer anvendes vedhæftede programbeskrivelse.

Læs mere

DRIFTSVEJLEDNING NPC - SERIEN

DRIFTSVEJLEDNING NPC - SERIEN DRIFTSVEJLEDNING NPC - SERIEN 13.01.09/FKO 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Varemodtagelse 3 2. Generelt 2.1 Tørkørsel og kavitation 3 2.2 Driftstemperatur og afgangstryk 3 2.3 Minimum flow 3 2.4 Massefylde og

Læs mere

Vandmålercomputer. Demineraliseret opvarmningsvand er perfekt til ethvert anlæg. Installation Funktion Drift Service

Vandmålercomputer. Demineraliseret opvarmningsvand er perfekt til ethvert anlæg. Installation Funktion Drift Service DA Demineraliseret opvarmningsvand er perfekt til ethvert anlæg Vandmålercomputer Installation Funktion Drift Service Svarer til VDI 2035 SWKI BT 102-01 ELYSATOR vandmålercomputer kontrollerer permanent

Læs mere

INSTRUKTION. Bernard el-aktuator

INSTRUKTION. Bernard el-aktuator INSTRUKTION IN113, Nr. B104DKE Bernard el-aktuator Type SQ100, SQ250 SQ400, SQ600, SQ1000 Indhold Opstart... 2 Normal lukkeretning... 3 Komplet leverance... 3 1. Indstilling af mekaniske anslag, 90 -drejende...

Læs mere

TILSLUTNINGSANVISNING

TILSLUTNINGSANVISNING TILSLUTNINGSANVISNING STYREENHED TIL ROTERENDE VARMEVEKSLERE MicroMax180 Revideret 05-01-14 Version 1.1 F21018901DK IBC automatic BRÄNNERIGATAN 5 S-263 37 HÖGANÄS TLF+46 42 33 00 10 FAX +46 42 33 03 75

Læs mere

2/3 Akset digital tæller

2/3 Akset digital tæller SERIE Z59E 2/3 Akset digital tæller for Elgo Magnetisk målebånd og / eller Encoder ELGO - ELECTRIC Gerätebau und Steuerungstechnik GMBH D - 78239 Rielasingen, Postfach 11 30, Carl - Benz - Strafle 1 Telefon

Læs mere

Kontrol og opretning af koblinger offshore

Kontrol og opretning af koblinger offshore Kontrol og opretning af koblinger offshore 45720 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Vedligehold af maskiner... 3 Opretning af maskinanlæg... 8 Tilstandsmåling... 22 Afbalancering...

Læs mere

MEN-001-B GARAGEPORTÅBNER MONTERINGSVEJLEDNING

MEN-001-B GARAGEPORTÅBNER MONTERINGSVEJLEDNING MEN-001-B GARAGEPORTÅBNER MONTERINGSVEJLEDNING INDHOLDSFORTEGNELSE Sikkerhedsforanstaltninger.....1 Nødvendigt værktøj...1 Montering af garageportåbneren...2-6 Montering af skinnerne..7-8 Stramning af

Læs mere

NMT - /40, 60, 80 NMT ER - /40, 60, 80 EGHN SMART - /60

NMT - /40, 60, 80 NMT ER - /40, 60, 80 EGHN SMART - /60 NMT - /40, 60, 80 NMT ER - /40, 60, 80 EGHN SMART - /60 Instruktion Installation 7340041 IMP Pumper erklære at disse produkter er i overensstemmelse med følgende EU-direktiver: CE Overensstemmelseserklæring

Læs mere

1-Funktions multitavle 0300440 Aquatronic

1-Funktions multitavle 0300440 Aquatronic 1-Funktions multitavle 0300440 Aquatronic Manual for program 1FV1.0 (se mærkning på kreds U2) Mærkespænding: Mærkeeffekt: Mærkestrøm: 230 V, 50Hz, 1 fase. 2300 W 10 A Summen af belastninger må ikke overstige

Læs mere

LEGO Energimåler. Sådan kommer du i gang

LEGO Energimåler. Sådan kommer du i gang LEGO Energimåler Sådan kommer du i gang Energimåleren består af to dele: LEGO Energidisplay og LEGO Energiakkumulator. Energiakkumulatoren passer i bunden af Energidisplayet. Installer Energiakkumulatoren

Læs mere

Alt-i-én-fugtmåler. Brugsanvisning

Alt-i-én-fugtmåler. Brugsanvisning Brugsanvisning Alt-i-én-fugtmåler Model MO290 Måler fugt i træ og byggematerialer uden at skade overfladen eller med ekstern stikbensmåler. Hygrometeret måler luftfugtighed og luftens temperatur. Måleren

Læs mere

Proces Styring STF-1 til BalTec Radial Nittemaskine med RC 20 STYRING

Proces Styring STF-1 til BalTec Radial Nittemaskine med RC 20 STYRING [Skriv tekst] [Skriv tekst] Proces Styring STF-1 til BalTec Radial Nittemaskine med RC 20 STYRING Brugsanvisning Introduktion Styringen og overvågningen af processer med henblik på kvalitetssikring er

Læs mere

INSTRUKTION. Bernard el-aktuator

INSTRUKTION. Bernard el-aktuator INSTRUKTION IN110B, Nr. B107DKF Bernard el-aktuator Type SQ4 Indhold Opstart... 2 Normal lukkeretning... 2 Komplet leverance... 2 1. Indstilling af mekaniske anslag, 90 - drejende (fig. 1)... 3 2. Indstilling

Læs mere

Elevforsøg i 10. klasse Lyd

Elevforsøg i 10. klasse Lyd Fysik/kemi Viborg private Realskole Elevforsøg i 10. klasse Lyd Lydbølger og interferens SIDE 2 1062 At påvise fænomenet interferens At demonstrere interferens med to højttalere Teori Interferens: Det

Læs mere

47772, teknologisk opdatering af el-motorer

47772, teknologisk opdatering af el-motorer 47772, teknologisk opdatering af el-motorer 1 Forord Forord Denne opgavebog bruges til kurset 47772, teknologisk opdatering af elmotorer. De enkelte opgaver er delt op i tre niveauer: Begynder Rutine Opgaverne

Læs mere

Måling af ledningsevne. I rent og ultrarent vand

Måling af ledningsevne. I rent og ultrarent vand Måling af ledningsevne I rent og ultrarent vand Anvendelse af ledningsevne Mest anvendt til kvalitets kontrol Overvågning af renhed på vand til processen Kontrol af vand i processen Kontrol af drikkevand

Læs mere

9. Overflade Letmetalmotorerne, serie MS, MY, ML er overfladebehandlet med RAL 9006 og ventilatorkappen RAL 9005. Støbejernsmotorerne er RAL 7031.

9. Overflade Letmetalmotorerne, serie MS, MY, ML er overfladebehandlet med RAL 9006 og ventilatorkappen RAL 9005. Støbejernsmotorerne er RAL 7031. 1. Normer og standarder Motorerne er producerede i overensstemmelse med EN 60034-1 2. Effekter Den effekt, som er anført for den enkelte motor, er for kontinuerlig drift (S 1 ) ved omgivelsestemperatur

Læs mere

Brugervejledning E-Fly Nova Dansk Version Brugervejledning DANSK

Brugervejledning E-Fly Nova Dansk Version Brugervejledning DANSK Brugervejledning DANSK 1 Indhold Oversigt over dele på el-cyklen... 3 Display E-Fly Nova... 4 Batteripakken... 5 Vedligeholdelse af batteripakken... 5 Garantibestemmelser... 6 10 års reklamationsret...

Læs mere

DL-45/50/55/60/80 A/B

DL-45/50/55/60/80 A/B CpLy ApS www.cply.dk Brugermanual DL-45/50/55/60/80 A/B Opdateret Vinter 2015 Kære kunde Tak fordi du har valgt at handle hos CpLy ApS. Venligst læs og forstå brugervejledningen før brug, hvis der er noget

Læs mere

VIBRO CONSULT Palle Aggerholm

VIBRO CONSULT Palle Aggerholm VIBRO CONSULT Palle Aggerholm Adresse: Balagervej 69 Telefon: 86 14 95 84 E-mail: palle@vibroconsult.dk www.vibroconsult.dk 1 DK 8260 Viby J. På et større dansk kraftværk er en forbrændingsluftsblæser

Læs mere

Tak fordi du valgte en Keepower NXT batterilader, et valg som afspejler din tekniske viden og evne til at værdsætte kvalitetsprodukter.

Tak fordi du valgte en Keepower NXT batterilader, et valg som afspejler din tekniske viden og evne til at værdsætte kvalitetsprodukter. Dansk Dansk Keepower Lader Tak fordi du valgte en Keepower NXT batterilader, et valg som afspejler din tekniske viden og evne til at værdsætte kvalitetsprodukter. Læs betjeningsvejledningen inden opladning.

Læs mere

Jema Autolifte A/S, Industrihegnet 2, 4030 Tune, Denmark www.jemaautolifte.dk info@jemaautolifte.dk

Jema Autolifte A/S, Industrihegnet 2, 4030 Tune, Denmark www.jemaautolifte.dk info@jemaautolifte.dk Bemærk: Vores produkter er undersøgt og godkendt af, National Technological Quality Surveillance Bureau. Vores fabrik overholder følgende standard Q/YDY001-1999. Indholdsfortegnelse Beskrivelse af afbalanceringsmaskinen........2

Læs mere

Nordisk innovation Porduktkatalog

Nordisk innovation Porduktkatalog Nordisk innovation Porduktkatalog ROTTESPÆR TX11 STOPPER ROTTErne FØR DE GØR SKADE VA-godkendt på Teknologisk Institut Fra Ø100 til Ø200mm, også til strømpeforet rør i ovenstående dimensioner Udført i

Læs mere

Dampturbineanlæg. Udvikling af fejl i planetgear.

Dampturbineanlæg. Udvikling af fejl i planetgear. VIBRO CONSULT Palle Aggerholm. Dampturbineanlæg. Udvikling af fejl i planetgear. Adresse: Balagervej 69 Telefon: 86 14 95 84 E-mail: palle@vibroconsult.dk www.vibroconsult.dk DK 8260 Viby J. Højtryksturbine

Læs mere

Sdr. Ringvej Vejen - Tlf Fax

Sdr. Ringvej Vejen - Tlf Fax Brugsanvisning Varenr.: 9053293 Infrarødt termometer Sdr. Ringvej 1-6600 Vejen - Tlf. 70 21 26 26 - Fax 70 21 26 30 www.p-lindberg.dk Infrarødt termometer - Varenr. 9053293 Beskrivelse: Infrarødt termometer.

Læs mere

Betjeningsvejledning Elma 3055 Digital Tangamperemeter

Betjeningsvejledning Elma 3055 Digital Tangamperemeter Betjeningsvejledning Elma 3055 Digital Tangamperemeter El.nr. 63 98 204 635 Elma 3055 side 3 1. Spændingsterminal 2. COM terminal (fælles) 3. Hz,F,Ω, -terminal 4. Display 5. Manuel områdevælger 6. Funktionsomskifter

Læs mere

Svane Electronic Timer universal med 8 funktioner 1

Svane Electronic Timer universal med 8 funktioner 1 Svane Electronic Timer universal med 8 funktioner 1 Digital timer print modul 12V 2000.2231 Multi funktions timer med 8 funktioner, anvendelig i mange installationer, forsyning 12VDC drift. Printet har

Læs mere

KRAVSPECIFIKATIONER: ARBEJDSMILJØKRAV TIL MASKINER OG TEKNISKE HJÆLPEMIDLER

KRAVSPECIFIKATIONER: ARBEJDSMILJØKRAV TIL MASKINER OG TEKNISKE HJÆLPEMIDLER Maskine: Fabrikat: Type: Udfyldt af: Dato: Lovkrav angivet Andre krav angivet Støj se også under brugsanvisning Acceptværdier Følgende A-vægtede lydtrykniveauer må ikke overskrides, når maskinen er i drift

Læs mere

vsm.skf.com SKF Group 2006 PUB80/P7 6394 DA 06

vsm.skf.com SKF Group 2006 PUB80/P7 6394 DA 06 Se Pole Position-programmet for at få yderligere oplysninger om produkterne i SKF-sortimentet. Kontakt din lokale SKF-forhandler for at få fl ere oplysninger om, hvordan du bliver tilmeldt. vsm.skf.com

Læs mere

HN Brugervejledning. Læs brugervejledningen omhyggeligt før multimeteret tages i brug, og gem brugervejledningen til senere brug.

HN Brugervejledning. Læs brugervejledningen omhyggeligt før multimeteret tages i brug, og gem brugervejledningen til senere brug. DIGITAL MULTIMETER HN 7333 Brugervejledning Læs brugervejledningen omhyggeligt før multimeteret tages i brug, og gem brugervejledningen til senere brug. 1 INTRODUKTION Dette instrument er et lille håndholdt

Læs mere

BRUGSANVISNING MODEL

BRUGSANVISNING MODEL BRUGSANVISNING MODEL Tillykke med Deres nye multimeter, før De går igang med at bruge produktet, bedes De læse denne brugsanvisning grundigt. I. ANVENDELSE Dette kategori III multimeter kan anvendes til

Læs mere

NBE SOLVARME INDHOLD: 2 Valg af størrelse. 3 Information. 4 Installations tips. 5 Anlægs typer / el tilslutning. 11-13 Styringen. 14 Garanti.

NBE SOLVARME INDHOLD: 2 Valg af størrelse. 3 Information. 4 Installations tips. 5 Anlægs typer / el tilslutning. 11-13 Styringen. 14 Garanti. SOLVARME INDHOLD: 2 Valg af størrelse. 3 Information. 4 Installations tips. 5 Anlægs typer / el tilslutning 11-13 Styringen. 14 Garanti. SOLVARME Solfanger størrelse og tank valg. Som tommel-finger regel

Læs mere

Brugervejledning Kopelevator SK25/50 - SK60/80 - SK100/120

Brugervejledning Kopelevator SK25/50 - SK60/80 - SK100/120 Brugervejledning Kopelevator SK25/50 - SK60/80 - SK100/120 1 Montage- og betjenings vejledning til kopelevatorer Indholdsfortegnelse Generelle henvisninger... 2 Udførelse og anvendelsesformål... 3 Sikkerhedshenvisninger...

Læs mere

VETEC ApS. Dynamometer. Brugervejledning & Monteringsvejledning. Copyright 2009, Vetec Aps. Alle rettigheder forbeholdes.

VETEC ApS. Dynamometer. Brugervejledning & Monteringsvejledning. Copyright 2009, Vetec Aps. Alle rettigheder forbeholdes. Dynamometer Brugervejledning & Monteringsvejledning Til lykke med købet af Deres nye Dynamometer. Vetec er ikke ansvarlig for tekniske eller redaktionelle fejl eller udeladelser heri, eller for tilfældige

Læs mere

Brugermanual. HAJO pladeløfter SCC050 SCC075 SCC150 SCC300 SCC600

Brugermanual. HAJO pladeløfter SCC050 SCC075 SCC150 SCC300 SCC600 Brugermanual HAJO pladeløfter SCC050 SCC075 SCC150 SCC300 SCC600 Instruktion i korrekt brug af HAJO pladeløfter. Opbevar denne manual let tilgængelig for brugeren. Det er vigtigt at brugeren forstår advarslerne

Læs mere

GYRO. Den perfekte løsning til finish-slibning, mellemslibning og afgratning. Til træ, metal og kunststof. Oscillerende slibeteknik

GYRO. Den perfekte løsning til finish-slibning, mellemslibning og afgratning. Til træ, metal og kunststof. Oscillerende slibeteknik R GYRO Den perfekte løsning til finish-slibning, mellemslibning og afgratning Oscillerende slibeteknik Til træ, metal og kunststof - et stærkt og effektivt maskinkoncept..! Et karakteristisk kendetegn

Læs mere

BRUGSANVISNING CAL J250

BRUGSANVISNING CAL J250 BRUGSANVISNING CAL J250 Automatisk vanddybde måling Vandsensoren registrerer vand kontakt og starter måling af vanddybde automatisk. Maksimal vanddybde indikation Du kan se den maksimal vanddybde for sidste

Læs mere

TILSLUTNINGSANVISNING

TILSLUTNINGSANVISNING TILSLUTNINGSANVISNING STYREENHED TIL ROTERENDE VARMEVEKSLERE MiniMax V / VK Revideret 2014-10-06 Version 1.5.1 F21037901DK Overensstemmelseserklæring Producentens forsikring om produktets overensstemmelse

Læs mere

Vejledning til installation, drift og vedligeholdelse af brand- og røgspjæld PK-I-R EI30S / EI60S / EI90S / EI120S. Rundt brand- og røgspjæld

Vejledning til installation, drift og vedligeholdelse af brand- og røgspjæld PK-I-R EI30S / EI60S / EI90S / EI120S. Rundt brand- og røgspjæld Vejledning til installation, drift og vedligeholdelse af brand- og røgspjæld PK-I-R EI30S / EI60S / EI90S / EI120S Rundt brand- og røgspjæld & PK-I-S EI90S / EI120S Firkantet brand- og røgspjæld Ved Milepælen

Læs mere

rottespærre tx11 stopper rotterne før de GØr skade

rottespærre tx11 stopper rotterne før de GØr skade PRODUKTKATALOG rottespærre tx11 stopper rotterne før de GØr skade va-godkendt på teknologisk institut fra Ø100 til Ø250mm, også til strømpeforet rør i disse dimensioner Udført i rustfrit, bejdset stål

Læs mere

Anvendes f.eks. i fabriks- og lagerbygninger til træk og løft af gods.

Anvendes f.eks. i fabriks- og lagerbygninger til træk og løft af gods. Manual LV-W200E-250E300E-300E1-500E1-750E1-1000E1 Anvendes f.eks. i fabriks- og lagerbygninger til træk og løft af gods. 1 2 Egenskaber og anvendelse LV-W serien bygger på KDJ grundmodellen produceret

Læs mere

Fugtighedsmåler FFM 100 Betjeningsvejledning

Fugtighedsmåler FFM 100 Betjeningsvejledning Fugtighedsmåler FFM 100 Betjeningsvejledning BETJENINGSELEMENTER: 1) Scanner 2) Display 3) Tænd/sluk tast 4) Baggrundsbelysning 5) Låg til batterirum 6) MEAS tast 7) Max./min. tast BRUG TIL FORMÅLET FFM

Læs mere

Beta Care Puslebord 40 fritstående Brugermanual

Beta Care Puslebord 40 fritstående Brugermanual Beta Care Puslebord 40 fritstående Brugermanual Udgave 1.3 November 2013 Beta Care ApS, Tlf. (+45) 41420421, www.betacare.dk Indholdsfortegnelse: Forord 2 Generelt 2 Tilsigtet produktanvendelse 2 Leverandørens

Læs mere

GANGKOMFORT OG RULLEMODSTAND

GANGKOMFORT OG RULLEMODSTAND Myndighederne kræver, at gulvene skal have "passende fjedring", men der angives dog ingen metode til måling af fjedringen. Der er metoder til måling af støddæmpning og deformation i gulvbelægninger. Et

Læs mere

Brugervejledning. Svejsemaskine OMISA. Type: 2160

Brugervejledning. Svejsemaskine OMISA. Type: 2160 Holm & Holm A/S. Svejsemaskine OMISA De tekniske data I denne brugervejledning er kun til generel information. Vi forbeholder os retten til at lave ændringer uden varsel. I tvivlstilfælde sammenholdes

Læs mere

Eco-Drive Chronograph

Eco-Drive Chronograph Eco-Drive Chronograph Urets karakteristik Kaliber E860 Dette ur er forsynet med solceller, der leverer den nødvendige energi til at drive urværk og alarmlyde ved at omdanne lysenergien til elektrisk energi.

Læs mere

Dette ur har en genopladelig celle, der oplades ved at urskiven udsættes for lys. Udsæt urskiven for direkte sollys jævnligt for at oplade uret.

Dette ur har en genopladelig celle, der oplades ved at urskiven udsættes for lys. Udsæt urskiven for direkte sollys jævnligt for at oplade uret. BRUGSANVISNING J280 Før du bruger dette ur Om kompasset Dette ur fungerer ikke som et anerkendt kompas instrument som er godkendt efter gældende standarder. Brug kun den viste kompasretning som en vejledning.

Læs mere

Brugervejledning TAL Evolution

Brugervejledning TAL Evolution 1 BRUGSVEJLEDNING TAL EVOLUTION Serienr.: Ejer: Forhandler: Brdr. A & O Johansen, Rørvang 3, 2620 Albertslund. Forord TAL Evolution er startmodellen blandt de automatiske lasere. Her er THEIS ikke gået

Læs mere

Hvis dette kunne have jeres interesse vil jeg meget gerne være behjælpelig med yderlig information og evt. tilbud.

Hvis dette kunne have jeres interesse vil jeg meget gerne være behjælpelig med yderlig information og evt. tilbud. Dato: 06-2005 Hermed fremsendes uopfordret en brochure mappe med vores udstyr til måling af brændstof forbrug om borde på skibe. Jeg håber at i lige har tid til at gennemse det medsendte. Systemet har

Læs mere

BRUGSANVISNING. Cavecool Primo Pearl CC160B

BRUGSANVISNING. Cavecool Primo Pearl CC160B BRUGSANVISNING Cavecool Primo Pearl CC160B WWW.CAVECOOL.COM 1 Generelt Læs informationerne i denne brugsanvisning, så De bliver bekendt med deres ny vinkøleskab så hurtigt som muligt og straks benytter

Læs mere

Betjeningsvejledning for C.A.T+ & GENNY+ 100.116

Betjeningsvejledning for C.A.T+ & GENNY+ 100.116 CAT og Genny er det perfekte søgeudstyr til lokalisering af nedgravede kabler og rør. Den robuste konstruktion sikrer lang levetid og stor driftssikkerhed. De få knapper sikrer stor effektivitet, selv

Læs mere

TILSLUTNINGSANVISNING STYREENHED TIL ROTERENDE VARMEVEKSLERE

TILSLUTNINGSANVISNING STYREENHED TIL ROTERENDE VARMEVEKSLERE TILSLUTNINGSANVISNING STYREENHED TIL ROTERENDE VARMEVEKSLERE MicroMax750 Overensstemmelseserklæring Producentens forsikring om produktets overensstemmelse med kravene i EMC-DIREKTIVET 89/336/EØF samt tillæg

Læs mere

Brugervejledning E-Fly Nova Dansk Version Brugervejledning DANSK KM 5.1

Brugervejledning E-Fly Nova Dansk Version Brugervejledning DANSK KM 5.1 Brugervejledning DANSK KM 5.1 Indhold Oversigt over dele på el-cyklen... 3 Display E-Fly Nova... 4 Batteripakken... 5 Vedligeholdelse af batteripakken... 5 Garantibestemmelser... 6 10 års reklamationsret...

Læs mere

RPM-K. Gældende fra: 25/5/2013

RPM-K. Gældende fra: 25/5/2013 RPM-K Gældende fra: 25/5/2013 Volumenstrøms regulator RPM-K I. INDHOLD Nærværende tekniske specifikationer dækker flere modeller og størrelser af volumenstrøms regulatorer (herefter: regulatorer) under

Læs mere

MANUAL FANTRONIC 20AMP. TRIAC SLAVEENHED FOR VENTILATION VER:FAN 1.1 SKIOLD GØR EN FORSKEL!

MANUAL FANTRONIC 20AMP. TRIAC SLAVEENHED FOR VENTILATION VER:FAN 1.1 SKIOLD GØR EN FORSKEL! MANUAL SKIOLD GØR EN FORSKEL! FANTRONIC 20AMP. TRIAC SLAVEENHED FOR VENTILATION VER:FAN 1.1 981 002 317 Ver. 01 11-03-2013 Indhold 1. INTRODUKTION... 4 2. BESKRIVELSE FANTRONIC... 5 2.1 SÅDAN FUNGERER

Læs mere

Bruger vejledning. Encoder. SPEED TECH A/S Nybrovej 97. DK2820 Gentofte. Tel: +45 45938545 Fax: +45 45938544 www.doorcontrol.dk - info@speed-tech.

Bruger vejledning. Encoder. SPEED TECH A/S Nybrovej 97. DK2820 Gentofte. Tel: +45 45938545 Fax: +45 45938544 www.doorcontrol.dk - info@speed-tech. Bruger vejledning SC Encoder 4 20 50 R G B SPEED TECH A/S Nybrovej 97. DK2820 Gentofte. Tel: +45 45938545 Fax: +45 45938544 www.doorcontrol.dk - info@speed-tech.dk Indhold: SC Encoder 1 BESKRIVELSE...

Læs mere

Brugermanual for Reck MOTOmed viva1

Brugermanual for Reck MOTOmed viva1 1. Generel information 2. Indstigning og sikring af ben 3. Betjeningsguide 4. Ben indstigningshjælp 5. Symmetritræning 6. Start/stop for bentræner 7. Hastighed 8. Motor styrke 9. Aktiv tilstand 10. Træningsperiode

Læs mere

Beta Care Puslebord 40 væghængt Brugermanual

Beta Care Puslebord 40 væghængt Brugermanual Beta Care Puslebord 40 væghængt Brugermanual Udgave 1 August 2011 Beta Care ApS, Tlf. (+45) 41420421, www.betacare.dk Indholdsfortegnelse: Forord 2 Generelt 2 Tilsigtet produktanvendelse 2 Leverandørens

Læs mere

d) Vær opmærksompå risikoen for beskadigelse af ansigt, hænder og fødder.

d) Vær opmærksompå risikoen for beskadigelse af ansigt, hænder og fødder. ADVARSEL SIKKERHED a) Kanttrimmerem må ikke overlades til børn eller umyndige unge, bortset fra unge, som er i lære og under opsyn af fagfolk. b) Der må ikke komme nogen indenfor en radius af 5 meter,

Læs mere

LEGO Energimåler. Sådan kommer du i gang

LEGO Energimåler. Sådan kommer du i gang LEGO Energimåler Sådan kommer du i gang Energimåleren består af to dele: LEGO Energidisplay og LEGO Energiakkumulator. Energiakkumulatoren passer i bunden af Energidisplayet. Installer Energiakkumulatoren

Læs mere

STYKLISTE AP 500 MANUAL 1 1 ELEKTRONIK MODUL 2 1 SERVOMOTOR 3 1 LEDNINGSNET 5 1 AP 500 MONTERINGS KIT 5.1 1 WIRETRÆK BESLAG

STYKLISTE AP 500 MANUAL 1 1 ELEKTRONIK MODUL 2 1 SERVOMOTOR 3 1 LEDNINGSNET 5 1 AP 500 MONTERINGS KIT 5.1 1 WIRETRÆK BESLAG STYKLISTE # ANTAL BESKRIVELSE 1 1 ELEKTRONIK MODUL 2 1 SERVOMOTOR 3 1 LEDNINGSNET 5 1 AP 500 MONTERINGS KIT 5.1 1 WIRETRÆK BESLAG 5.2 3 WIRE BESKYTTER 5.3 1 KABELHOLDER 5.4 1 SPÆNDESKIVE 5.5 1 WIRETRÆK

Læs mere

Beta Care Puslebord 40 væghængt (opklappeligt) Brugermanual

Beta Care Puslebord 40 væghængt (opklappeligt) Brugermanual Beta Care Puslebord 40 væghængt (opklappeligt) Brugermanual Udgave 1.2 Marts 2014 Beta Care ApS, Tlf. (+45) 41420421, www.betacare.dk Indholdsfortegnelse: Forord 2 Generelt 2 Tilsigtet produktanvendelse

Læs mere

GC-1F Gen-set Controller

GC-1F Gen-set Controller BRUGERMANUAL GC-1F Gen-set Controller Trykknapper Lysdioder Ikonliste Displayvisninger Dokumentnr. 4189340645B Denne beskrivelse inkluder følgende versioner: GC-1F GC-1F/2 SW version 1.2x.x SW version

Læs mere

F75E ORIGINAL BRUGERVEJLEDNING

F75E ORIGINAL BRUGERVEJLEDNING F75E ORIGINAL BRUGERVEJLEDNING 2 F75E F 50 BRUG SWEPAC F75E bruges til at pakke grus og sand i forbindelse med mindre byggearbejder såsom underlag for betonblokke eller belægningssten til haver. Maskinens

Læs mere

Brugermanual for Reck MOTOmed viva1

Brugermanual for Reck MOTOmed viva1 1. Generel information 2. Indstigning og sikring af ben 3. Betjeningsguide 4. Ben indstigningshjælp 5. Start/stop for bentræner 6. Hastihed 7. Motor styrke 8. Aktiv mode 9. Træningsperiode 10.Start/stop

Læs mere

Instruktions- og betjeningsmanual. SIMA for elektrisk betonjernsklipper MODELLER: CEL-30, CEL-30-M, CEL-35, CEL-40 & CEL-45

Instruktions- og betjeningsmanual. SIMA for elektrisk betonjernsklipper MODELLER: CEL-30, CEL-30-M, CEL-35, CEL-40 & CEL-45 Instruktions- og betjeningsmanual SIMA for elektrisk betonjernsklipper MODELLER: CEL-0, CEL-0-M, CEL-5, CEL-40 & CEL-45 Indholdsfortegnelse. Håndtering & transport Side. Montering / samling Side. Opstilling

Læs mere

SOUNDSTICKS WIRELESS. Opsætningsguide

SOUNDSTICKS WIRELESS. Opsætningsguide SOUNDSTICKS WIRELESS Opsætningsguide 2 SOUNDSTICKS WIRELESS 1. Læs disse instruktioner. 2. Gem disse instruktioner. 3. Ret dig efter alle advarsler. 4. Følg alle instruktioner. 5. Anvend ikke dette apparat

Læs mere

BRUGSANVISNING. Cavecool Joy Opal - CC06BM

BRUGSANVISNING. Cavecool Joy Opal - CC06BM BRUGSANVISNING Cavecool Joy Opal - CC06BM WWW.CAVECOOL.COM 1 Generelt Læs informationerne i denne brugsanvisning, så De bliver bekendt med deres ny vinkøleskab så hurtigt som muligt og straks benytter

Læs mere

NYHED. Brugsvandscirkulationspumpe Ultracirc Type S1. Monterings- & Driftvejledning. Ultracirc udskiftningsmotor leveres nu med

NYHED. Brugsvandscirkulationspumpe Ultracirc Type S1. Monterings- & Driftvejledning. Ultracirc udskiftningsmotor leveres nu med Monterings- & Driftvejledning Brugsvandscirkulationspumpe Ultracirc Type S1 NYHED Ultracirc udskiftningsmotor leveres nu med planpakning der passer til Vortex og Grundfos UP 15-14! Anvendelse Ultracirc

Læs mere

Glide stykke og nålerør

Glide stykke og nålerør Glide stykke og nålerør Mens vi venter på at lejerne tørre, kan vi passende gå videre med et par småting på pan en. (Den anden chassis halvdel.) Når bilen er samlet, er der erfaring for at pan en rent

Læs mere

TILSLUTNINGSANVISNING STYREENHED TIL ROTERENDE VARMEVEKSLERE

TILSLUTNINGSANVISNING STYREENHED TIL ROTERENDE VARMEVEKSLERE TILSLUTNINGSANVISNING STYREENHED TIL ROTERENDE VARMEVEKSLERE MicroMax180 Overensstemmelseserklæring Producentens forsikring om produktets overensstemmelse med kravene i EMC-DIREKTIVET 89/336/EØF samt tillæg

Læs mere

Ballorex. Delta B. Støbejern (Ventilhus) / Aluminium (Fjederhus)

Ballorex. Delta B. Støbejern (Ventilhus) / Aluminium (Fjederhus) Tekniske data for Ballorex Materiale: Støbejern (Ventilhus) / Aluminium (Fjederhus) Størrelser: DN65- DN150 Pakninger og membraner: EPDM* Overflade: Epoxy-coating Applikationer: Lukkede varme- og køleanlæg

Læs mere

TrendCon 1. udgave, DK. TrendCon. Instruktionsbog 0403-52-08-03

TrendCon 1. udgave, DK. TrendCon. Instruktionsbog 0403-52-08-03 1. udgave, DK TrendCon Instruktionsbog 0403-52-08-03 INDHOLDSFORTEGNELSE AFSNIT Side OVERBLIK FUNKTIER.. 1 ADVARSEL.. 1 INSTRUKTI GENERELT.. 2 INDIKATI GENERELT.. 2 FEJLSIGNALER.. 2 SYSTEM OVERSIGT.. 3

Læs mere

Som standard leveres pumpen i støbejern eller bronze, dimensioneret for Tn 16, men kan efter ønske udføres i andre materialer og for andre tryktrin.

Som standard leveres pumpen i støbejern eller bronze, dimensioneret for Tn 16, men kan efter ønske udføres i andre materialer og for andre tryktrin. Horisontal type HT og Vertikal type VHT HT og VHT pumpen er en flertrins centrifugalpumpe, hvor antallet af trin afhænger af den ønskede løftehøjde. Foruden at kunne variere antallet af trin, kan pumpens

Læs mere

Der påvises en acceptabel kalibrering af kameraet, da det værdier kun er lidt lavere end luminansmeterets.

Der påvises en acceptabel kalibrering af kameraet, da det værdier kun er lidt lavere end luminansmeterets. Test af LMK mobile advanced Kai Sørensen, 2. juni 2015 Indledning og sammenfatning Denne test er et led i et NMF projekt om udvikling af blændingsmåling ved brug af et LMK mobile advanced. Formålet er

Læs mere

Installationsmanual Trådløs Bevægelsessensor

Installationsmanual Trådløs Bevægelsessensor Trådløs Bevægelsessensor Indholdsfortegnelse KOM GODT I GANG... 2 UDPAKNING... 2 MONTERING... 4 Montering af væg-/loftbeslaget... 4 INSTALLATION AF BATTERIER... 4 EFTER INSTALLATION AF BATTERIER... 5 TEST

Læs mere

Bestemmelse af kroppens fysiske tilstand

Bestemmelse af kroppens fysiske tilstand Bestemmelse af kroppens fysiske tilstand Forsøg udført af Nicolaj Seistrup, Christian Starcke, Kim, mark og Henrik Breddam Rapport skrevet af Henrik Breddam den 2006-10-25 Rapport længde 7 sider Side 1

Læs mere