Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør Per Søndergaard

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør Per Søndergaard"

Transkript

1 (Varmeforsyning) Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax ekn@ekn.dk KLAGE FRA Verdo Produktion A/S OVER Norddjurs Kommunes afgørelse af 18. december 2014 OM godkendelse af projektforslag for konvertering af Grenaa Forbrænding A/S til flisfyret biomasseanlæg J.nr NÆVNETS SAMMEN- SÆTNING I SAGEN Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør Per Søndergaard NÆVNETS AFGØRELSE Norddjurs Kommunes afgørelse af 18. december 2014 stadfæstes. Verdo Produktion A/S (herefter klager) har ved klage af 13. november 2014, klaget over Norddjurs Kommunes afgørelse af 18. december om godkendelse af Grenaa Varmeværk A.m.b.a. s (herefter Grenaa Varmeværk) projektforslag for konvertering af Grenaa Forbrænding A/S (herefter Grenaa Forbrænding) til flisfyret biomasseanlæg. Grenaa Varmeværk er under sagens 1 Norddjurs Kommune godkendte på kommunalbestyrelsens møde den 21. oktober 2014 Grenaa Varmeværks projektforslag. Beslutningen herom blev offentliggjort på Norddjurs Kommunes hjemmeside, men blev ikke meddelt de berørte parter. På baggrund af offentliggørelsen af Norddjurs Kommunes godkendelse af projektforslaget, klagede klager til Energiklagenævnet den 13. november Kommunens beslutning af 21. oktober 2014 blev efterfølgende meddelt de berørte parter, herunder klager, ved Norddjurs Kommunes brev af 18. december Klager har oplyst til Energiklagenævnet, at klagen af 13. november 2014 kan betragtes som en klage over den afgørelse, der blev meddelt klager af Norddjurs Kommune den 18. december 2014.

2 behandling ved Energiklagenævnet repræsenteret af advokat Asger Janfelt, Advokatfirmaet Energi & Miljø. Sagens baggrund Grenaa Varmeværk ejer Grenaa Forbrænding og har udarbejdet et projektforslag for konvertering af Grenaa Forbrænding fra affaldsforbrændingsanlæg til et flisfyret biomasseanlæg. Projektforslaget er fra februar 2014 og revideret den 9. april Grenaa Varmeværk modtager på nuværende tidspunkt varme fra Grenaa Forbrænding (ca MWh årligt), Grenaa Kraftvarmeværk A/S, som ejes af klager (ca MWh årligt), samt fra egne oliekedler (ca MWh årligt). Grenaa Varmeværk har herudover i 2014 idriftsat et solvarmeanlæg, der kan producere ca MWh årligt. Varmen fra Grenaa Kraftvarmeværk A/S (herefter Grenaa Kraftvarmeværk) produceres på kul og halm. Side 2 af 21 Grenaa Varmeværks leveringsaftale med klager er af Grenaa Varmeværk opsagt til udløbet af Fra 2018 vil Grenaa Varmeværk således ikke længere aftage varme fra klager. Affaldsleveringsaftalen mellem Grenaa Forbrænding og Reno Djurs I/S udløb i maj Hvis Grenaa Forbrænding herefter skal fortsætte som affaldsforbrændingsanlæg, skal anlæggets miljøgodkendelse revideres, hvilket vil kræve investeringer i anlægget. Konvertering af Grenaa Forbrænding fra affaldsforbrændingsanlæg til et flisfyret biomasseanlæg har til formål at sikre den fortsatte varmeproduktion på affaldsforbrændingsanlægget efter udløbet af affaldsleveringsaftalen med Reno Djurs I/S. Formålet med projektforslaget er ikke at skabe yderligere varmeproduktion, ligesom det i projektforslaget forudsættes, at klager fortsat skal levere ca MWh årligt til Grenaa Varmeværk indtil udgangen af Norddjurs Kommune har i samarbejde med bl.a. Grenaa Varmeværk og klager udarbejdet et forslag til en fælles fremtidig energiforsyningsstrategi for Grenaa by fra december Den fælles energiforsyningsstrategi opstiller to alternativscenarier for den fremtidige energiforsyning af Grenaa by afhængig af, om der etableres et biogasraffinaderi i byen ved virksomheden Hveiti A/S. Hvis biogasraffinaderiet etableres, foreslås det som en del af strategien, at Grenaa Kraftvarmeværk levetidsforlænges til Hvis biogasraffinaderiet ikke etableres, foreslås det som en del af strategien, at Grenaa Varmeværk etablerer eget biomasseværk, mens Grenaa Kraftvarmeværk lukker i 2017.

3 På grund af usikkerhed om, hvorvidt biogasraffinaderiet kan realiseres inden udgangen af 2017, har Grenaa Varmeværk allerede i december 2014 udarbejdet et projektforslag om etablering af eget biomasseværk. Norddjurs Kommune har endnu ikke godkendt dette projektforslag. Det nye projektforslag om Grenaa Varmeværks etablering af eget biomasseværk er således ikke omfattet af Energiklagenævnets behandling af nærværende klage. Den påklagede afgørelse og projektforslaget Af Norddjurs Kommunes afgørelse af 18. december 2014 fremgår bl.a. følgende: [ ] Kommunalbestyrelsen har på sit møde den 21. oktober 2014 godkendt projektforslag for konvertering af Grenaa Forbrænding A/S til et flisfyret biomasseanlæg i henhold til bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg nr. 566 af 2. juni Side 3 af 21 Projektet er godkendt, fordi det bidrager til: Positiv samfundsøkonomi. Forbedret selskabsøkonomi, der medfører lavere fjernvarme priser i Grenaa by. Bibeholdelse af arbejdspladser på Grenaa Forbrænding efter ombygning. Grenaa Varmeværks store behov for at bibeholde varmekapacitet på deres anlæg til sikring af fjernvarmeforsyningen, uanset hvilke fremtidige anlæg, der vil blive besluttet i fremtiden. Høringssvar og endelig vurdering af projektet I høringsperioden er der indkommet et høringssvar fra Verdo, der bl.a. ønsker yderligere scenarier beregnet. Dette er efterfølgende sket i regi af partnerskabet om strategisk energiplanlægning i Grenaa. Selvom Verdos ønske om at gennemregne alternativer er imødekommet, er disse scenarier ikke relevante jf. projektbekendtgørelsens 23, stk. 1, nr. 10, fordi kontrakten er opsagt og dermed stopper Verdos varmeproduktion om 2 år. I den helt konkrete vurdering af Grenaa Varmeværks fremsendte projektforslag, er det derfor kun dette projektforslags positive samfundsøkonomi op mod referencen, der skal indgå i vurderingen.

4 [ ] Det i sagen omhandlede projektforslag er dateret februar 2014, og er revideret den 9. april Det fremgår af projektforslaget, at de samfundsøkonomiske beregninger er baseret på Energistyrelsens samfundsøkonomiske beregningsforudsætninger fra september Disse beregningsforudsætninger var de gældende beregningsforudsætninger på tidspunktet for Norddjurs Kommunes godkendelse af projektforslaget den 21. oktober Projektforslaget omfatter tre forskellige alternativscenarier i forhold til referencen med fortsat drift på Grenaa Forbrænding som affaldsforbrændingsanlæg og projektscenariet med konvertering af Grenaa Forbrænding til flisfyret biomasseanlæg. Det første er etablering af nyt biomassekraftvarmeværk på 7 MW varme og 2,25 MW el. Det andet er ombygning af Grenaa Kraftvarmeværk til flisfyret biomassekraftvarmeværk, og det tredje er produktion af 7 MW varme på Grenaa Varmeværks egen eksisterende oliekedel. Projektforslaget viser et samfundsøkonomisk overskud på ca. 9 mio. kr. over en 20-årig periode sammenlignet med det næst billigste alternativ, som er fortsat drift på Grenaa Forbrænding som affaldsforbrændingsanlæg. I forhold til de to alternativer med biomassekraftvarme er det samfundsøkonomiske overskud på henholdsvis ca. 43 mio. kr. og ca. 28 mio. kr., og i forhold til alternativet med produktion på egen eksisterende oliekedel er overskuddet ca. 225 mio. kr. Projektforslagets følsomhedsanalyser viser, at projektet er robust overfor ændringer i forudsætningerne. Side 4 af 21 Det fremgår endvidere af projektforslaget, at der er en selskabsøkonomisk besparelse for Grenaa Varmeværk på 46 mio. kr. over en 10-årig periode i forhold til fortsat drift på Grenaa Forbrænding som affaldsforbrændingsanlæg, hvilket ifølge projektforslaget også vil betyde lavere varmepriser for forbrugerne. Endvidere vil en gennemførelse af projektet reducere udledningen af CO 2- emmisioner. På baggrund af klagers anmodning har Norddjurs Kommune anmodet Rambøll om at foretage samfundsøkonomiske og selskabsøkonomiske beregninger 2 Energistyrelsens notat: Forudsætninger for samfundsøkonomiske analyser på energiområdet, april I notatet præsenteres en række forudsætninger om fremtidige energipriser og andre faktorer, der er af betydning ved samfundsøkonomiske beregninger på energiområdet. Til beregningsforudsætningerne fra april 2011 er desuden udstedt et tillægsblad af 2. september 2011, der er suppleret med en opdateret udgave af tabelværdier i form af et regneark offentliggjort den 10. september Energistyrelsen har senest opdateret beregningsforudsætningerne for de samfundsøkonomiske beregninger i december 2014.

5 af et alternativscenarie, hvor klager leverer de ca MWh der skal leveres af det konverterede flisfyrede biomasseanlæg på Grenaa Forbrænding. Disse beregninger viser et samfundsøkonomisk overskud på ca. 30 mio. kr. over en 20-årig periode sammenlignet med referencen fortsat drift på Grenaa Forbrænding som affaldsforbrændingsanlæg. Beregningerne viser en selskabsøkonomisk besparelse for Grenaa Varmeværk på ca. 100 mio. kr. over en 20-årig periode i forhold til fortsat drift på Grenaa Forbrænding som affaldsforbrændingsanlæg. De selskabsøkonomiske beregninger er lavet med anvendelse af varmepriser, som de ville være fastsat, hvis Grenaa Kraftvarmeværk blev drevet efter hvile-i-sig-selv-princippet. En følsomhedsberegning, hvor der anvendes den faktuelt kontraktsretlige fastsatte pris på over 400 kr./mwh, viser derimod et selskabsøkonomisk underskud på ca. 29 mio. kr. over en 20-årig periode. Klagers synspunkter og bemærkninger Klager finder, at Norddjurs Kommunes afgørelse af 18. december 2014 skal ophæves, da projektet vil fastlåse Norddjurs Kommunes fremtidige energiplanlægning. Endvidere er projektforslaget fejlbehæftet i et sådant omfang, at det ikke kan danne grundlag for kommunens godkendelse, og endeligt er det godkendte projektet ikke det samfundsøkonomisk mest fordelagtige. Til støtte herfor har klager navnlig anført følgende: Side 5 af 21 Forholdet til Grenaa Energiforsyningsstrategi 2014 Godkendelse af projektforslaget vil have en væsentlig og potentiel negativ indvirkning på den overordnede energiplanlægning for Grenaa by, idet den efterfølgende energiplanlægning vil blive fastlåst i forhold til det aktuelt godkendte projektforslag. Ifølge varmeforsyningslovens 3 har en kommune pligt til at fastlægge en overordnet varmeplanlægning, og ifølge varmeforsyningslovens 4 godkender kommunen de konkrete projekter. Varmeforsyningslovens 3 har forrang i forhold til 4, da 3 beskriver den overordnede varmeplanlægning, mens 4 alene beskriver den konkrete gennemførelse af projekter under iagttagelse af den overordnede varmeplanlægning. Det er således uhensigtsmæssigt at godkende et konkret projekt, før den overordnede varmeplanlægning er gennemført. Indholdsmæssige krav til projektforslaget Det følger af projektbekendtgørelsens 23, stk. 1 nr. 6, at der i en projektplan både skal omtales servitutter, men også arealafståelser. Projektforslaget berører ikke spørgsmålet om arealafståelser og opfylder således ikke projektbekendtgørelsens krav til dokumentation og oplysning af projektet.

6 Det følger af projektbekendtgørelsens 23, stk. 1 nr. 7, at der i et projektforslag skal redegøres for projektansøgerens forhandlinger med, herunder eventuelle udtalelser fra berørte forsyningsselskaber, virksomheder m.fl. Der har været ført langvarige forhandlinger mellem Grenaa Varmeværk og klager, men klagers forslag og opfordringer til dialog er hidtil blevet afslået af Grenaa Varmeværk. Projektforslaget burde have omtalt disse forhandlinger. Ifølge projektbekendtgørelsens 23, 1. nr. 8, skal projektforslaget indeholde en redegørelse for de økonomiske konsekvenser for forbrugerne. Projektforslaget angiver alene, at en lavere varmeproduktionspris for Grenaa Varmeværk vil betyde en lavere varmepris for forbrugere tilsluttet Grenaa Varmeværk. Dette lever ikke op til kravet i projektbekendtgørelsens 23, 1. nr. 8. Side 6 af 21 Projektforslagets forudsætninger I de selskabs- og samfundsøkonomiske beregninger er der ikke taget stilling til eller indregnet konsekvenser af, at Grenaa Varmeværk i sin kontrakt med klager indtil udgangen af 2017 er forpligtet til at kompensere klager, hvis der foretages egenproduktion eller købes varme af tredjemand udover en årlig mængde på 56 TJ. En sådan kompensationsbetaling vil have væsentlig indvirkning på de selskabs- og samfundsøkonomiske beregninger. Projektforslaget er derfor ikke det samfundsøkonomisk mest hensigtsmæssige. Ved beregningen af referencer angiver projektforslag, at drifts- og vedligeholdelsesomkostningerne, afgifter og varmeproduktionspriser er fremskrevet med 2 pct. årligt svarende til en forventet inflation i samfundsøkonomien. Denne angivne inflationsregulering er ikke i overensstemmelse med Energistyrelsens samfundsøkonomiske beregningsforudsætninger, som skal lægges til grund ved udarbejdelse af projektforslag. Beregningerne kan derfor ikke anses for korrekte. I relation til brændselsprisen for træflis og fyringsolie anvendes flere steder i de økonomiske beregninger brændselspriser i henhold til Dansk Fjernvarmes brændselsprisstatistik 3. kvartal I forbindelse med de beregninger, der skal ligge til grund for projektforslag, skal Energistyrelsens samfundsøkonomiske beregningsforudsætninger anvendes, hvilket ikke er sket. På den baggrund kan beregningerne ikke anses for korrekte.

7 Beregningerne af alternativscenariet, hvor Grenaa Kraftvarmeværk ombygges til biomassefyret kraftvarmeværk, er fejlbehæftet og uklart. Der anvendes en løsning for ombygningen til 130 mio. kr. Klager har overfor Grenaa Varmeværk præsenteret en række scenarier for den fremtidige leverance af varme til Grenaa Varmeværk, og klager har i den forbindelse forslået forskellige modeller for selve investeringen. I projektforslaget har Grenaa Varmeværk valgt at sammenligne med den dyreste af de løsninger, som klager har foreslået. En anden foreslået løsning var en ombygning af CFB kedlen til 86 mio. kr. Denne løsning burde også være indgået i beregningerne. Det er endvidere uklart, hvorfor der herefter anvendes en anlægsinvestering på 56,4 mio. kr., ligesom det er uklart, hvorfor dette skulle svare til 60 kr./mwh over en 20- årig periode. Vedrørende de to kraftvarmealternativer er der i projektforslaget anvendt en gennemsnitlig elpris på 29,01 pr. kwh (el spotpris 2013) med tillæg på 15 øre/kwh i henhold til lov om fremme af vedvarende energi. Det anføres endvidere i projektforslaget, at Grenaa Varmeværk skal konkurrere på elprisen på lige vilkår med de centrale biomassefyrede kraftvarmeanlæg, der afregnes markedsprisen plus 15 øre pr. kwh. Dette er ikke korrekt. Grenaa Varmeværk skal ikke konkurrere med de centrale biomassefyrede kraftvarmeanlæg. Ved de samfundsøkonomiske beregninger er man endvidere forpligtet til at anvende Energistyrelsens samfundsøkonomiske beregningsforudsætninger. Der er således anvendt forkerte forudsætninger ved beregningerne af projektforslaget. Side 7 af 21 Det angives i projektforslaget, at det af Energistyrelsens egne tal som forudsætninger for de samfundsøkonomiske beregninger fremgår, at elafregningsprisen kun kan forventes at være ca. 35 øre/kwh i 2015 og derefter svagt stigende til øre/mwh. Dette er ikke angivet korrekt. Ifølge Energistyrelsens beregningsark for samfundsøkonomiske analyser på energiområdet stiger elafregningspriserne i 2035 til over 50 øre/mwh og ikke kun til øre/mwh. Beregningerne for de to kraftvarmealternativer er således ikke korrekte. Det fremgår af projektforslaget, at ingeniørfirmaet WH Rådgivende Ingeniører har vurderet, at affaldsforbrændingsanlægget kan ombygges for ca. 6,5 mio. kr., mens Vølund har vurderet, at anlægget kan ombygges for 14. mio. kr. Der er en forskel på 7,5 mio. kr. imellem de to tilbud, hvilket viser en stor usikkerheden på størrelsen af den reelle omkostning. En så stor usikkerhed burde have været afklaret forud for anvendelsen i de samfundsøkonomiske beregninger.

8 Totalvirkningsgraden på det af projektet omfattede biomassekedelanlæg på 108 pct. virker højt, også selvom anlægget kører ca fuldlasttimer. Erfaringer fra lignende kedelstørrelser plejer at vise en totalvirkningsgrad på ca pct. En ændring i virkningsgraden har stor betydning, da en meget stor del af de samfundsøkonomiske omkostninger kommer fra brændslet. Der burde have været regnet følsomhed på virkningsgraden, da den har stor indflydelse på projektet. Drifts- og vedligeholdelsesomkostningerne for det af projektet omfattede biomassekedelanlæg udgør ifølge projektforslaget 3,5 pct. af anlægsinvesteringen, svarende til 3,5 mio. kr. årligt. Det er ikke angivet, hvor antagelsen om 3,5 pct. kommer fra, herunder hvilke omkostninger det indeholder. En procentdel af en investeringssum kan ikke anvendes som grundlag for opgørelse af drifts- og vedligeholdelsesomkostninger. Side 8 af 21 I det projektforslag, som Grenaa Varmeværk har indsendt til godkendelse i december 2014 om etablering af eget biomasseværk, er det anført, at affaldskedlen ombygget til flis årligt vil producere MWh, hvilket er 79 pct. mindre end forudsat i det aktuelle projektforslag for selve konverteringen. Projektforslaget vedrørende konverteringen er derfor ikke fyldestgørende og kan ikke danne baggrund for en godkendelse af projektet. De miljømæssige beregninger og vurderinger tager ikke hensyn til, at der i perioden ved etablering af flisfyring på affaldsforbrændingsanlægget vil ske yderligere emissioner, da varme produceret på flis på affaldsforbrændingsanlægget vil fortrænge halmproduceret varme på Grenaa Kraftvarmeværk, der i givet fald skal bortkøles på grund af Grenaa Kraftvarmeværks leveringsforpligtelser overfor De Danske Gærfabrikker A/S. Ombygning af Grenaa Forbrænding med henblik på flisfyring er endvidere i modstrid med miljøbeskyttelseslovens formål, således som dette er beskrevet i lovens 1, stk. 2, nr. 1 og 3. Relevante scenarier Det er ikke korrekt som ellers forudsat i projektforslaget at Grenaa Varmeværk efter ophør af varmeproduktion på Grenaa Forbrænding vil mangle varmeproduktion. Grenaa Varmeværk kan få opfyldt sit fulde behov for varmeleverancer fra Grenaa Kraftvarmeværk, som kraftvarmeværket er bestykket i dag. Grenaa Kraftvarmeværk har også uden betydelige investeringer mulighed for at levere varme i perioden efter år Der er således ikke behov for etablering af yderligere

9 varmeproduktion. En løsning, hvor klager leverer de ca MWh der skal leveres af det konverterede flisfyrede biomasseanlæg på Grenaa Forbrænding, er derfor et relevant alternativscenarie i forhold til projektforslagets samfundsøkonomiske analyse. Projektforslaget burde have medtaget dette relevante alternativscenarie. Efterfølgende beregninger viser klart, at dette alternativscenarie er det samfundsøkonomiske mest fordelagtige alternativ. Norddjurs Kommune har derfor ikke kunne godkende projektforslaget. Grenaa Varmeværks synspunkter og bemærkninger Grenaa Varmeværk finder, at Norddjurs Kommunes afgørelse af 18. december 2014 skal stadfæstes. Til støtte herfor har Grenaa Varmeværk navnlig anført følgende: Forholdet til Grenaa Energiforsyningsstrategi 2014 Side 9 af 21 Projektet fastfryser ikke Norddjurs Kommunes fremtidige energiplanlægning. Konverteringen af Grenaa Forbrænding til flisfyret biomasseanlæg har alene det begrænsede formål at sikre den fortsatte varmeproduktion på affaldsforbrændingsanlægget efter udløbet af affaldsleveringsaftalen med Reno Djurs I/S. De to strategiske alternativscenarier i Norddjurs Kommunes forslag til en fremtidig energiforsyningsstrategi for Grenaa by opererer begge med den mulighed, at konverteringen af affaldsforbrændingsanlægget til flisfyret biomasseværk ikke godkendes. Indholdsmæssige krav til projektforslaget Der vil ikke skulle afstås arealer fra tredjemand til brug for projektet, da Grenaa Varmeværk allerede ejer det pågældende areal. Projektbekendtgørelsens 23, stk. 1, nr. 6, om omtale af arealafståelse er derfor opfyldt. Med hensyn til projektforslags 23, stk. 1, nr. 7, vedrører de forhandlinger, som klager henviser til, de kontraktmæssige forhandlinger om en eventuel forlængelse af varmeleveringen fra Grenaa Kraftvarmeværk udover De vedrører ikke gennemførelse af det pågældende projekt, hvorfor projektforslags 23, stk. 1, nr. 7, også må anses for opfyldt. Vedrørende de økonomiske konsekvenser for forbrugerne medfører hvile-i sig-selv-princippet, at reducerede varmeproduktionsudgifter automatisk vil medføre lavere varmepriser for forbrugerne. En yderligere redegørelse for de forbrugerøkonomiske konsekvenser er i det

10 konkrete tilfælde ikke nødvendig, hvorfor projektforslags 23, stk. 1, nr. 8, tillige er opfyldt. Projektforslagets forudsætninger Konverteringen af affaldsforbrændingsanlægget til biomasse øger ikke Grenaa Varmeværks årlige egenproduktion udover de 56 TJ. Formålet med projektforslaget er alene et brændselsskifte. Allerede af den grund er kompensationsspørgsmålet i forhold til klager ikke aktuelt. En eventuel kompensation ville under alle omstændigheder heller ikke skulle indgå i de samfundsøkonomiske beregninger, men vil alene skulle belaste selskabsøkonomien, ligesom f.eks. en kompensation efter projektbekendtgørelsens 8. Klager har anført, at projektforslaget i de samfundsøkonomiske beregninger ikke anvender de af Energistyrelsen udmeldt beregningsforudsætninger. Ifølge klager drejer det sig om a) inflationsreguleringen af drifts- og vedligeholdelsesomkostninger, afgifter og varmeproduktionspriser, b) brændselsprisen for træflis og fyringsolie, og c) beregningerne af elindtægt/elafregningspris. Projektforslags samfundsøkonomiske beregninger anvender i alle de nævnte tilfælde de tal og værdier, der fremgår af Energistyrelsens samfundsøkonomiske beregningsforudsætninger. Det er således alene i den selskabsøkonomiske vurdering, at der er anvendt andre tal og værdier, som f.eks. Dansk Fjernvarmes brændselsprisstatistik 3. kvartal Side 10 af 21 Beregningerne af anlægsomkostningerne mv. ved alternativscenariet, hvor Grenaa Kraftvarmeværk ombygges til biomassefyret kraftvarmeværk, bygger på oplysninger, som klager selv har afgivet til Grenaa Varmeværk i forbindelse med forhandlingen om en ny varmeleveringsaftale. Anlægsomkostningen på 130 mio. kr. er på grund af marginalbetragtningen reduceret til 56,4 mio. kr., hvilket svarer til varmeproduktionens forholdsmæssige andel af de fulde anlægsomkostninger. Der er ikke usikkerhed omkring anlægsomkostningen ved ombygningen af Grenaa Forbrænding. De to beløb på henholdsvis ca. 6,5 mio. kr. og 14 mio. kr. repræsenterer to forskellige løsninger. Den dyreste omfatter bl.a. et bedre ristesystem. Begge løsninger kan anvendes, og der er i projektforslaget valgt den billigste. For så vidt angår totalvirkningsgraden og drifts- og vedligeholdelsesomkostningerne for det af projektet omfattede biomassekedelanlæg anvendes der i projektforslag erfaringstal, der er baseret på tal fra Energistyrelsens teknologikatalog (Teknologikatalog 2012 Energy

11 Plants). Projektforslagets angivelse af totalvirkningsgrad og drifts- og vedligeholdelsesomkostninger er derfor retvisende. Forskellen i angivelserne af, hvor meget varme det konverterede affaldsforbrændingsanlæg forventes at producere ( MWh i det påklagede projektforslag og MWh i det nye projektforslag vedrørende Grenaa Varmes etablering af eget biomasseværk), skyldes alene, at anlægget indgår som grundlast i det påklagede projektforslag, mens det i det senere indsendte projektforslag kun skal fungere som spidsog reservelast. Med hensyn til den miljømæssige vurdering af projektforslaget bemærkes, at projektet ikke fortrænger varme fra Grenaa Kraftvarmeværk. Andelen af vedvarende energi i varmeproduktionen på Grenaa Kraftvarmeværk har derfor ikke betydning for den miljømæssige vurdering af projektet. Mængde af overskudsvarme fra Grenaa Kraftvarmeværk har af samme grund heller ikke betydning for den miljømæssige vurdering af projektet. Endvidere bemærkes, at varmeproduktionen på Grenaa Kraftvarmeværk er baseret på både kul og halm. Den producerede varme behandles kun som biomassebaseret varme i afgiftsmæssig henseende som følge af en meddelt dispensation fra SKAT, som ophører ved udgangen af Generelt gælder i øvrigt, at spørgsmål i relation til miljøbeskyttelsesloven ikke er omfattet af Norddjurs Kommunes godkendelse af et projektforslag efter projektbekendtgørelsen. Side 11 af 21 Relevante scenarier Da kontrakten om varmeleverance fra klager er opsagt til udløbet af 2017, er leverance af de ca MWh fra klager hverken en faktuel eller realistisk mulighed. Et alternativscenarie, hvor klager leverer de ca MWh der skal leveres af det konverterede flisfyrede biomasseanlæg på Grenaa Forbrænding, er derfor ikke et relevant alternativscenarie. Det har således ingen betydning for godkendelse af projektforslaget, at dette scenarie udviser et større samfundsøkonomisk overskud. Norddjurs Kommunes udtalelse Norddjurs Kommune henholder sig til kommunens afgørelse af 18. december 2014 og har ikke udtalt yderligere til sagen for så vidt angår projektforslagets godkendelse.

12 Retsgrundlaget for Energiklagenævnets afgørelse Efter varmeforsyningslovens 3 3 skal kommunalbestyrelsen udføre en planlægning af kommunens varmeforsyning. Ifølge varmeforsyningslovens 4 skal kommunalbestyrelsen godkende projekter for etablering af nye kollektive varmeforsyningsanlæg eller udførelsen af større ændringer i eksisterende anlæg. Varmeforsyningslovens 3 og 4 har følgende ordlyd: [ ] 3. Det påhviler kommunalbestyrelsen i samarbejde med forsyningsselskaber og andre berørte parter at udføre en planlægning for varmeforsyningen i kommunen. Stk. 2. Klima-, energi- og bygningsministeren kan fastsætte regler eller træffe afgørelse om, at nærmere angivne forudsætninger skal lægges til grund for den kommunale varmeforsyningsplanlægning. Ministeren kan samtidig hermed inddrage overordnede samfundsmæssige hensyn. Stk. 3. Klima-, energi- og bygningsministeren skal over for Folketingets Klima-, Energi- og Bygningsudvalg redegøre for mere betydende foranstaltninger, som påtænkes gennemført i medfør af loven. Side 12 af Kommunalbestyrelsen godkender projekter for etablering af nye kollektive varmeforsyningsanlæg eller udførelsen af større ændringer i eksisterende anlæg. Stk. 2. Klima-, energi- og bygningsministeren kan bestemme, at godkendelse i henhold til stk. 1 i særlige tilfælde meddeles af klima-, energi- og bygningsministeren eller forudsætter klima-, energi- og bygningsministerens samtykke. Stk. 3. Producenter og leverandører af ledningsbunden energi samt varmeforbrugere skal efter anmodning meddele klima-, energi- og bygningsministeren og kommunalbestyrelsen de oplysninger, der findes nødvendige for varmeforsyningsplanlægningen. [ ] De nærmere regler for kommunalbestyrelsens godkendelse af konkrete projekter findes i projektbekendtgørelsen 4, der er udstedt i medfør af varmeforsyningsloven. Den nugældende projektbekendtgørelse trådte i kraft den 5. juni 2014, jf. bekendtgørelsens 34, stk. 1. Det fremgår af bekendtgørelsens 34, stk. 3, at bekendtgørelsen imidlertid ikke finder anvendelse på ansøgninger om projektgodkendelse indgivet før den 5. juni For sådanne ansøgninger finder de hidtil gældende regler anvendelse. Da projektforslaget i denne sag er indsendt til Norddjurs Kommunes godkendelse før den 5. juni 2014, 3 Lovbekendtgørelsen nr af 24. november 2014 om varmeforsyning med senere ændringer. 4 Nugældende bekendtgørelse nr. 566 af 2. juni 2014 om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg.

13 skal kommunens godkendelse af projektforslaget behandles efter reglerne i bekendtgørelse nr. 374 af 15. april 2013 om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg. Når der i denne afgørelse henvises til projektbekendtgørelsen, menes der således bekendtgørelse nr. 374 af 15. april Projektbekendtgørelsens 4 omhandler kommunernes varmeplanlægning. Bestemmelsen har følgende ordlyd: [ ] 4. Kommunalbestyrelsen skal udføre en planlægning for varmeforsyningen i kommunen, bl.a. til brug for kommunalbestyrelsens behandling og godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg. Denne varmeplanlægning skal ske i samarbejde med forsyningsselskaber og andre berørte parter, f.eks. virksomheder med særlige energi- og varmebehov eller med særlige muligheder for at foretage el- og varmeproduktion. Stk. 2. Det påhviler kommunalbestyrelsen 1) at planlægge varmeforsyningen og den omlægning af eksisterende produktionsanlæg, der er angivet i 9 i lov om varmeforsyning, 2) at drage omsorg for, at der udarbejdes projekter herfor, jf. 8 i lov om varmeforsyning, 3) at behandle og godkende projekter, der opfylder gældende betingelser m.v., og 4) at påse, at projekter gennemføres inden for de gældende frister, eventuelt i form af påbud. [ ] Side 13 af 21 Projektbekendtgørelsen indeholder i kapitel 3 forudsætninger for kommunalbestyrelsens godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg. Af kapitlet fremgår bl.a. følgende: [ ] 6. Kommunalbestyrelsen skal anvende forudsætningerne i dette kapitel i forbindelse med projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg. Kommunalbestyrelsen skal desuden i overensstemmelse med 1 i lov om varmeforsyning og 26, stk. 2, i denne bekendtgørelse sørge for, at projektet ud fra en konkret vurdering er det samfundsøkonomisk mest fordelagtige projekt, jf. dog 10, stk. 2, og 17, stk Kommunalbestyrelsen kan kun godkende projekter for produktionsanlæg med en varmekapacitet over 1 MW, hvis anlægget indrettes som kraft-varme-anlæg. Det er dog en forudsætning, at denne produktionsform

14 er den samfundsøkonomisk mest fordelagtige. Der kan godkendes et varmeproducerende anlæg, hvis dette er samfundsøkonomisk mere fordelagtigt. Stk. 2. Et projektforslag efter stk. 1 skal dimensioneres til en dækningsgrad på 90 pct. af værkets samlede årlige varmeproduktion, medmindre en anden dækningsgrad er samfundsøkonomisk mere fordelagtig. 18. Ved projekter for varmeproduktionsanlæg til levering af opvarmet vand eller damp til et fjernvarmenet, der ikke forsynes med naturgasbaseret kraft-varme eller varme, kan kommunalbestyrelsen godkende projektet, hvis der anvendes et eller flere af følgende brændsler, jf. dog 19: 1) Biomasse. 2) Biogas, lossepladsgas og anden forgasset biomasse. 3) Affald. [ ] Side 14 af 21 Projektbekendtgørelsens 23 indeholder krav til indholdet af projektforslag. Bestemmelsen har følgende ordlyd: [ ] 23. Ansøgning om godkendelse af projekter (projektforslag) for kollektive varmeforsyningsanlæg skal være skriftlig og ledsaget af følgende oplysninger i det omfang, som er nødvendigt for kommunalbestyrelsens vurdering af projektet: 1) Den eller de ansvarlige for projektet. 2) Forholdet til varmeplanlægningen, herunder forsyningsforhold og varmekilder, jf. 4, og forholdet til kommune- og lokalplaner. 3) Forholdet til anden lovgivning, herunder til lov om elforsyning og lov om naturgasforsyning. 4) Fastlæggelse af forsyningsområde og varmebehov, fastlæggelse af hvilke tekniske anlæg, herunder ledningsnet, der påtænkes etableret, og anlæggets kapacitet, forsyningssikkerhed og andre driftsforhold samt for affaldsforbrændingsanlæg forholdet mellem forbrændingskapaciteten og affaldsgrundlaget, jf. 50 b i lov om miljøbeskyttelse eller regler udstedt i medfør heraf. 5) Tidsplan for etableringen og ved konverteringsprojekter en redegørelse for varmegrundlaget og konverteringsforløbet. 6) Arealafståelser, servitutpålæg og evt. aftaler med grundejere m.v., der er nødvendige for anlæggets gennemførelse. 7) Redegørelse for projektansøgers forhandlinger med, herunder evt. udtalelser fra berørte forsyningsselskaber og virksomheder m.fl. 8) Økonomiske konsekvenser for forbrugerne.

15 9) Energi- og miljømæssige vurderinger samt samfunds- og selskabsøkonomiske vurderinger. 10) Samfundsøkonomisk analyse af relevante scenarier. For projektforslag, der vedrører etablering eller udvidelse af varme- eller naturgasdistributionsnet, anses individuel forsyning for et relevant scenarium. Stk. 2. Kommunalbestyrelsen kan på baggrund af projektforslagenes forskellige karakter og baggrund bestemme, at oplysninger om et eller flere forhold nævnt i stk. 1, nr. 1-9, og nr. 10, 1. pkt., ikke skal foreligge, hvis oplysningerne skønnes at være af uvæsentlig karakter for projektforslaget, ligesom kommunalbestyrelsen kan kræve yderligere oplysninger. For kommunalbestyrelsens godkendelse af ansøgninger efter 10, stk. 2, og 17, stk. 5-7, skal der ikke foreligge oplysninger om forhold nævnt i stk. 1, nr. 10, 1. pkt. Stk. 3. Kommunalbestyrelsen kan træffe bestemmelse om en faseopdeling af projektbehandlingen således, at der kan foretages en mere overordnet behandling før den tekniske behandling. En sådan fremgangsmåde kan f.eks. anvendes i forbindelse med projekter, der berører flere kommuner. [ ] Side 15 af 21 Projektbekendtgørelsens 26 indeholder nærmere regler for kommunalbestyrelsens vurderinger af projektforslag forud for godkendelse. Følgende fremgår bl.a. af 26: [ ] 26. Forinden kommunalbestyrelsen kan meddele godkendelse, skal kommunalbestyrelsen foretage en energimæssig, samfundsøkonomisk og miljømæssig vurdering af projektet. Vurderingen skal ske på baggrund af 1) planlægningen efter kapitel 2, 2) de bestemmelser, der er fastsat i kapitel 3, 3) de samfundsøkonomiske analyser, der er nævnt i 23, stk. 1, nr. 10, og 4) de bemærkninger, der er modtaget efter 25. Stk. 2. Kommunalbestyrelsen skal ved vurderingen påse, at projektet ud fra en konkret vurdering er det samfundsøkonomisk mest fordelagtige projekt, jf. dog 10, stk. 2, og 17, stk [ ] Energiklagenævnets begrundelse for afgørelsen Begrundelse i Norddjurs Kommunes afgørelse af 18. december 2014 Ved brev af 18. december 2014 meddelte Norddjurs Kommune kommunens godkendelse af 21. oktober 2014 af projektforslaget til klager. Det fremgår af afgørelsen af 18. december 2014, at kommunen har godkendt projektforslaget i henhold til bekendtgørelse nr. 566 af 2. juni 2014 om godkendelse af kollektive varmeforsyningsanlæg.

16 Som det fremgår ovenfor i afsnittet Retsgrundlaget, finder bekendtgørelse nr. 566 af 2. juni 2014 ikke anvendelse på kommunens godkendelse af projektforslaget, da dette er indsendt til kommunes godkendelse før den 5. juni 2014, jf. 34, stk. 3, i bekendtgørelse nr. 566 af 2. juni Kommunens godkendelse af projektforslaget skal i stedet behandles efter reglerne i bekendtgørelse nr. 374 af 15. april 2013 om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg. Da de regler, der er relevante for kommunens godkendelse af projektforslaget, indholdsmæssigt er enslydende i de to bekendtgørelser, har den fejlagtige henvisning til afgørelsesgrundlaget imidlertid ikke haft materiel betydning for kommunens godkendelse. Ifølge forvaltningslovens 22 skal en afgørelse, når den meddeles skriftligt, være ledsaget af en begrundelse, medmindre afgørelsen fuldt ud giver den pågældende part medhold. I henhold til forvaltningslovens 24 skal en sådan begrundelse bl.a. indeholde en henvisning til de retsregler, som afgørelsen er truffet i henhold til. Der skal være tale om en præcis henvisning til de bestemmelser, der er anvendt (paragraf, stykke og eventuelt nummer eller litra). Norddjurs Kommunes afgørelse indeholder ikke sådanne henvisninger, og afgørelsen har derfor også af denne grund en mangelfuld begrundelse. Side 16 af 21 Forvaltningslovens begrundelseskrav har karakter af en garantiforskrift. Retsvirkningen af mangelfuld begrundelse er derfor som udgangspunkt, at afgørelsen er ugyldig. På baggrund af de konkrete begrundelsesmanglers karakter i Norddjurs Kommunes afgørelse, finder Energiklagenævnet, at disse i det konkrete tilfælde ikke bør føre til, at afgørelsen er ugyldig. Energiklagenævnet har herved lagt vægt på, at den fejlagtige henvisning til det generelle afgørelsesgrundlag ikke har haft materiel betydning for kommunens godkendelse af projektforslaget, og at kommunens afgørelse af 18. december 2014, med undtagelse af den manglende præcise henvisning til de anvendte retsregler, i øvrigt opfylder forvaltningslovens begrundelseskrav. Forholdet til Grenaa Energiforsyningsstrategi 2014 Det følger af varmeforsyningslovens 3, at kommunalbestyrelsen skal foretage en planlægning af kommunens varmeforsyning. Dette skal ske i samarbejde med forsyningsselskaber og andre berørte parter. Denne planlægning kan ske i forskellige former. Uanset, i hvilken form og under hvilken betegnelse den overordnede planlægning udføres (f.eks. varmeplaner, varmestrategier m.v.), gælder det imidlertid, at sådanne planer eller strategier ikke er retligt bindende, hverken for kommunen, borgere eller virksomheder. Denne planlægning har således alene karakter af hensigtserklæringer, der angiver de overordnede rammer for kommunens varmeplanlægning. Projektbekendtgø-

17 relsens 4 medfører heller ikke, at en kommunes udmeldinger om den overordnede varmeplanlægning er retligt bindende. Den retligt forpligtende varmeplanlægning udøves gennem kommunalbestyrelsens godkendelse af projektforslag for konkrete projekter i medfør af varmeforsyningsloven 4-15 a og regler udstedt i medfør heraf, herunder projektbekendtgørelsen. Det kan efter Energiklagenævnets opfattelse ikke udledes af varmeforsyningslovens 3 og 4, at en kommune ikke kan godkende konkrete projektforslag, før kommunen har foretaget og udmeldt de overordnede rammer for kommunens varmeplanlægning. Det er herefter Energiklagenævnets opfattelse, at spørgsmål i relation til Norddjurs Kommunes overordnede varmeplanlægning efter varmeforsyningslovens 3 ikke i sig selv har betydning for, om kommunen kan godkende konkrete projektforslag i henhold til projektbekendtgørelsens regler. På den baggrund finder Energiklagenævnet det ikke relevant at foretage en vurdering af, om og i givet fald hvorledes Norddjurs Kommunes godkendelse af det påklagede projektforslag indvirker på kommunens fremtidige energiforsyningsstrategi. Side 17 af 21 Indholdsmæssige krav til projektforslaget Projektbekendtgørelsen indeholder i 23 en opregning af oplysninger, som projektforslaget skal indeholde i det omfang, som er nødvendigt for kommunens godkendelse af projektforslaget. Projektbekendtgørelsens 23 indeholder således ikke krav om, at projektforslaget nødvendigvis i alle tilfælde skal indeholde en udførlig beskrivelse af alle de nævnte forhold. Det er Energiklagenævnets opfattelse, at det påklagede projektforslag under hensyn til projektets karakter indeholder de nødvendige oplysninger i henhold til projektbekendtgørelsens 23. Energiklagenævnet bemærker herved navnligt, at en redegørelse for de kontraktsretlige forhandlinger mellem Grenaa Varmeværk og klager vedrørende en eventuel fortsat varmeleverance ikke kan anses for nødvendig for kommunens godkendelse af det konkrete projektforslag, jf. projektbekendtgørelsens 23, stk. 1, nr. 7, ligesom projektforslags redegørelse for de forbrugerøkonomiske konsekvenser under hensyn til det konkrete projekts karakter må anses for tilstrækkelig, jf. projektbekendtgørelsens 23, stk. 1, nr. 8. Projektforslagets forudsætninger For så vidt angår projektforslagets samfundsøkonomiske beregninger har Energiklagenævnet i flere tidligere sager truffet afgørelse om, at Energistyrelsens notater om forudsætninger for samfundsøkonomiske analyser på energiområdet har vejledende karakter, og at disse på trods af definitionen i projektbekendtgørelsens 2, nr. 7, ikke har karakter af retligt bindende forskrif-

18 ter. Energiklagenævnet har samtidig hermed truffet afgørelse om, at hvis man i et projektforslag vælger at basere projektforslags samfundsøkonomiske analyse på Energistyrelsens udmeldte forudsætninger på energiområdet, så bør projektforslag være opdateret i henhold til den seneste version af disse forudsætninger 5. Det aktuelle projektforslags samfundsøkonomiske beregninger er baseret på Energistyrelsens samfundsøkonomiske beregningsforudsætninger fra september 2012, hvilket var de senest opdaterede beregningsforudsætninger på tidspunktet for Norddjurs Kommunes godkendelse af projektforslaget den 21. oktober Efter en gennemgang af projektforslaget og sagens øvrige oplysninger kan Energiklagenævnet konstatere, at projektforslagets samfundsøkonomiske beregninger anvender de tal og værdier, som fremgår af Energistyrelsens før nævnte beregningsforudsætninger. Dette gælder også i forhold til inflationsregulering, brændselsprisen for træflis og fyringsolie, og beregningerne af elindtægt/elafregningspris. Energiklagenævnet finder på denne baggrund og på baggrund af sagens øvrige oplysninger, at projektforslagets samfundsøkonomiske beregninger er retvisende og tilstrækkelige. Side 18 af 21 At projektforslaget i de selskabsøkonomiske beregninger har valgt at anvende Dansk Fjernvarmes brændselsprisstatistik 3. kvartal 2013 og en elafregningspris baseret på den gennemsnitlige elspotpris med tillæg på 15 øre/kwh i henhold til lov om fremme af vedvarende energi, giver ikke Energiklagenævnet anledning til bemærkninger. For så vidt angår en eventuel kompensationsbetaling til klager på grund af kontraktmæssige forhold, bemærker Energiklagenævnet, at dette spørgsmål alene kan have betydning i forhold til de selskabsøkonomiske beregninger. Da Energiklagenævnet på baggrund af projektforslaget og sagens øvrige oplysninger må lægge til grund, at gennemførelse af projektet ikke vil medføre yderligere varmeproduktion på det omhandlede anlæg i den resterende kontraktperiode, finder Energiklagenævnet, at en sådan eventuel kompensationsbetaling hvorom der i øvrigt er uenighed mellem parterne ikke burde have været indregnet i de selskabsøkonomiske beregninger. Energiklagenævnet finder herefter, at de selskabsøkonomiske beregninger i projektforslaget er retvisende og tilstrækkelige. På baggrund af de i sagen foreliggende oplysninger finder Energiklagenævnet endvidere, at projektforslagets beregninger af projektets og de forskellige alternativers anlægsomkostninger, drift- og vedligeholdelsesomkostninger samt totalvirkningsgraden på projektets biomassekedelanlæg er retvisende. 5 Der kan bl.a. henvises til Energiklagenævnets afgørelse af 15. maj 2012 (j.nr ) og nævnets afgørelse af 16. maj 2013 ( ). Afgørelserne er offentliggjort på Energiklagenævnets hjemmeside: under menupunktet Afgørelser.

19 Endeligt giver Norddjurs Kommunes miljømæssige vurdering af projektforslaget ikke Energiklagenævnet anledning til bemærkninger. Energiklagenævnet bemærker i den forbindelse, at det ligger uden for Energiklagenævnets kompetenceområde at tage stilling til spørgsmål vedrørende den miljøretlige lovgivning. Relevante scenarier Tilbage står herefter spørgsmålet om, hvorvidt projektforslagets samfundsøkonomiske analyse er foretaget i forhold til alle relevante scenarier. Ifølge projektbekendtgørelsens 23, stk. 1, nr. 10, skal der i projektforslag foretages en samfundsøkonomisk analyse af relevante scenarier. Det følger af bestemmelsen, at individuel forsyning anses for et relevant scenarie for projektforslag, der vedrører etablering eller udvidelse af varme- eller naturgasdistributionsnet. Endvidere er det en konsekvens af projektbekendtgørelsens 11, at etablering af kraft-varme-anlæg altid vil være et relevant scenarie for projekter for produktionsanlæg med en varmekapacitet over 1 MW. Side 19 af 21 Ud over de ovenfor nævnte scenarier indeholder projektbekendtgørelsen ikke en nærmere afgrænsning af, hvad der skal anses for relevante scenarier. Efter Energiklagenævnets opfattelse vil et relevant scenarie altid være basissituationen, dvs. en uændret fortsættelse af de eksisterende forhold, hvis dette i praksis er muligt. Herudover vil det efter Energiklagenævnets opfattelse komme an på en konkret vurdering af de enkelte tilfælde, hvad der må anses for relevante scenarier, dvs. hvilke alternative anvendelsesmuligheder ressourcerne har. I sagens projektforslag er der foretaget beregninger og sammenligninger mellem projektscenariet, referencen (fortsat drift på Grenaa Forbrænding som affaldsforbrændingsanlæg) og tre alternativscenarier: 1) etablering af nyt biomassekraftvarmeværk på 7 MW varme og 2,25 MW el, 2) ombygning af Grenaa Kraftvarmeværk til flisfyret biomassekraftvarmeværk, og 3) produktion af 7 MW varme på Grenaa Varmeværks egen eksisterende oliekedel. Klager har anført, at projektforslagets samfundsøkonomiske beregninger burde have indeholdt et relevant alternativscenarie, hvor klager leverer de ca MWh der skal leveres af det konverterede flisfyrede biomasseanlæg på Grenaa Forbrænding. Ifølge klager vil dette være det samfundsøkonomisk mest fordelagtige, hvilket også understøttes af de efterfølgende beregninger som Norddjurs Kommune har fået foretaget på baggrund af klagers anmodning herom. Det er Energiklagenævnets opfattelse, at der ved den konkrete vurdering af, hvad der må anses for relevante scenarier i forbindelse med et projekts samfundsøkonomiske analyse, må lægges vægt på, om det pågældende alternativ-

20 scenarie har en vis realitet, herunder om gennemførelse af alternativscenariet synes at være en i praksis gennemførelig mulighed. Varmeleveringsaftalen mellem Grenaa Varmeværk og klager vedrørende de ca MWh, som er indgået på civilretligt grundlag, er opsagt til udløbet af Energiklagenævnet må lægge til grund, at dette skyldes, at parterne ikke har kunnet opnå enighed om betingelserne for fortsat levering, og at i hvert fald aftalens ene part på den baggrund ikke anser et fortsat samarbejde for muligt. Energiklagenævnet anser det derfor for tilstrækkelig godtgjort, at det ikke er muligt, at der på civilretligt grundlag vil kunne indgås en leveringsaftale om fremtidig levering af de ca MWh, som er omfattet af projektforslaget. Efter Energiklagenævnets opfattelse kan klagers levering af den omfattede varmemængde derfor ikke anses for et relevant scenarie i henhold til projektbekendtgørelsens 23, stk. 1, nr. 10. Energiklagenævnet har herved lagt vægt på, at scenariet hverken har den nødvendige realitet eller mulighed for praktisk gennemførelighed. Side 20 af 21 I forhold til de scenarier, som er relevante i forhold til det konkrete projekt, og som alle efter Energiklagenævnets opfattelse er tilstrækkeligt og retvisende analyseret i det pågældende projektforslag, er projektet om konvertering af Grenaa Forbrænding til flisfyret biomasseanlæg det samfundsøkonomisk mest fordelagtige projekt. På den baggrund har Norddjurs Kommune kunnet godkende det pågældende projektforslag i medfør af projektbekendtgørelsens 11 og 18, nr. 1, jf. 26, stk. 2. Energiklagenævnet stadfæster herefter Norddjurs Kommunes afgørelse af 18. december Energiklagenævnets afgørelse Norddjurs Kommunes afgørelse af 18. december 2014 stadfæstes. Sagen har været behandlet på nævnets møde den. Afgørelsen er truffet i henhold til projektbekendtgørelsens 29, stk. 1, jf. varmeforsyningslovens 26, stk. 1. Afgørelsen kan ikke påklages til anden administrativ myndighed. Afgørelsen offentliggøres på Energiklagenævnets hjemmeside. Søgsmål ved domstolene til prøvelse af afgørelser truffet af Energiklagenævnet efter varmeforsyningsloven eller regler, der er udstedt efter denne lov, skal være anlagt inden 6 måneder efter, at afgørelsen er meddelt pågældende. Er afgørelsen offentligt bekendtgjort, regnes fristen dog altid fra bekendtgørelsen,

21 jf. varmeforsyningslovens 26, stk. 4. På nævnets vegne Poul K. Egan Nævnsformand Side 21 af 21 /Ulla Østergaard Specialkonsulent

Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.

Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn. Advokatfirma Bruun & Hjejle Att.: advokat Poul Heidmann Nørregade 21 1165 København K Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395

Læs mere

Haderslev Kraftvarmeværk A/S over Haderslev Kommune af 25. oktober 2007 godkendelse af projektforslag for Haderslev Fjernvarme a.m.b.a.

Haderslev Kraftvarmeværk A/S over Haderslev Kommune af 25. oktober 2007 godkendelse af projektforslag for Haderslev Fjernvarme a.m.b.a. (Varmeforsyning) Haderslev Kraftvarmeværk A/S over Haderslev Kommune af 25. oktober 2007 godkendelse af projektforslag for Haderslev Fjernvarme a.m.b.a. Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør,

Læs mere

afslag på forlængelse af fritagelse fra forbud mod direkte elopvarmning

afslag på forlængelse af fritagelse fra forbud mod direkte elopvarmning (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA OVER OM NTC Ejendom A/S Aalborg

Læs mere

Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.

Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn. Advokatfirma Bruun & Hjejle Att.: Advokat Nicolaj Kleist Nørregade 21 1165 København K Sendt pr. e-mail til nkl@bruunhjejle.dk Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal

Læs mere

For de resterende klagere stadfæstes Energitilsynets afgørelse af 12. maj 2015, dog med en ændret begrundelse.

For de resterende klagere stadfæstes Energitilsynets afgørelse af 12. maj 2015, dog med en ændret begrundelse. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA En række lejere repræsenteret ved

Læs mere

Ansøgningen er behandlet på følgende baggrund.

Ansøgningen er behandlet på følgende baggrund. Naturgas Midt-Nord I/S Vognmagervej 14 8800 Viborg Klage over Ringkøbing-Skjern Kommunes afgørelse af 3. juli 2007 om godkendelse af projektforslag for udnyttelse af overskudsvarme fra Troldhede Pladeindustri,

Læs mere

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Etablering af fjernvarmeforsyning i lokalplanområde 4-703 Forsker- og Videnpark 30. marts 2011 1/38 1 Indhold Afsnit 2: Stamoplysninger s. 3 Afsnit 3: Læsevejledning

Læs mere

Dansk Fjernvarme Temadag Lovgivning m.v. Kolding 14. januar 2016. www.energiogmiljo.dk

Dansk Fjernvarme Temadag Lovgivning m.v. Kolding 14. januar 2016. www.energiogmiljo.dk Dansk Fjernvarme Temadag Lovgivning m.v. Kolding 14. januar 2016 1 Det vil jeg tale om Seneste praksis vedrørende projektgodkendelse af kollektiv varmeforsyningsanlæg Hvad skal projektgodkendes? Hvad er

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 15. juli 2015 ophæves, og sagen hjemvises til fornyet behandling.

Energitilsynets afgørelse af 15. juli 2015 ophæves, og sagen hjemvises til fornyet behandling. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Vestegnens Kraftvarmeselskab I/S

Læs mere

Middelfart Kommunes afgørelse af 5. december 2011 stadfæstes.

Middelfart Kommunes afgørelse af 5. december 2011 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Naturgas Fyn Distribution A/S OVER

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 6. juli 2015 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 6. juli 2015 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Arbejdernes Boligselskab Gladsaxe

Læs mere

Etablering af 99 MW naturgaskedler på Lygten Varmeværk

Etablering af 99 MW naturgaskedler på Lygten Varmeværk MARTS 2016 HOFOR REVIDERET 31. MARTS 2016 Etablering af 99 MW naturgaskedler på Lygten Varmeværk PROJEKTFORSLAG I HENHOLD TIL LOV OM VARMEFORSYNING INDHOLD 1 Indledning 5 1.1 Anmodning om godkendelse

Læs mere

NEDLÆGGELSE AF GRENAA KRAFTVARMEVÆRK

NEDLÆGGELSE AF GRENAA KRAFTVARMEVÆRK FEBRUAR 2017 GRENAA VARMEVÆRK A.M.B.A. NEDLÆGGELSE AF GRENAA KRAFTVARMEVÆRK PROJEKTFORSLAG I HENHOLD TIL VARMEFORSYNINGSLOVEN ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56 40 00

Læs mere

Vedr. Kommentar til partshøring vedrørende projektforslag for 30 MW biomassefyret fjernvarmeværk

Vedr. Kommentar til partshøring vedrørende projektforslag for 30 MW biomassefyret fjernvarmeværk Skanderborg-Hørning Fjernvarme A.m.b.a. Danmarksvej 15 8660 Skanderborg Att.: Torkild Kjærsgaard Sagsansvarlig Partner, advokat (L), ph.d. Sagsbehandler Partner, advokat (L), ph.d. Åboulevarden 49, 4.

Læs mere

KLAGE FRA X OVER Energitilsynets afgørelse af 29. maj 2015 ophør af pristillæg for elektricitet produceret på en vindmølle

KLAGE FRA X OVER Energitilsynets afgørelse af 29. maj 2015 ophør af pristillæg for elektricitet produceret på en vindmølle (Vedvarende energi) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA X OVER Energitilsynets afgørelse

Læs mere

Uldum Varmeværk A.m.b.A.

Uldum Varmeværk A.m.b.A. Side 1 af 7 Uldum Varmeværk A.m.b.A. Projektforslag for etablering af 2,4 MW fliskedelanlæg og 600 m³ akkumuleringstank. marts 2015 Formål. På vegne af bygherren, Uldum Varmeværk A.m.b.A, fremsender Tjæreborg

Læs mere

Naturgas Midt-Nord, Viborg Energistyrelsen af 7. juni 2002 Dispensation til etablering af biobrændselanlæg

Naturgas Midt-Nord, Viborg Energistyrelsen af 7. juni 2002 Dispensation til etablering af biobrændselanlæg (Varmeforsyning) Naturgas Midt-Nord, Viborg Energistyrelsen af 7. juni 2002 Dispensation til etablering af biobrændselanlæg Nævnsformand, cand.jur. Jørgen Nørgaard Professor, dr.jur. Jens Fejø Direktør,

Læs mere

KLAGE FRA Rockwool International A/S OVER Høje-Taastrup Kommunes afgørelse af 26. juni 2014 udskiftning af naturgasbaseret kedel (blokvarmecentral)

KLAGE FRA Rockwool International A/S OVER Høje-Taastrup Kommunes afgørelse af 26. juni 2014 udskiftning af naturgasbaseret kedel (blokvarmecentral) (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Rockwool International A/S OVER

Læs mere

Energinet.dk s afgørelse af 20. februar 2015 stadfæstes.

Energinet.dk s afgørelse af 20. februar 2015 stadfæstes. (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Klima og Planlægning. Til Næstved Varmeværk a.m.b.a.

Klima og Planlægning. Til Næstved Varmeværk a.m.b.a. Klima og Planlægning Til Næstved Varmeværk a.m.b.a. Næstved Kommune Rune Nielsen www.næstved.dk Dato 2.7.2014 Sagsnr. 13.03.01-P00-1-12 CPR-nr. Sagsbehandler Rune Nielsen Projektgodkendelse for projektforslaget

Læs mere

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Renovering af fjernvarmenettet år 2015 9. marts 2015 1/11 Indholdsfortegnelse 1. STAMOPLYSNINGER... 3 2. LÆSEVEJLEDNING... 4 Anvendt lovgivning... 4 Godkendelsens

Læs mere

Godkendelse: Etablering af solvarmeanlæg, Kongerslev Fjernvarme A.m.b.a.

Godkendelse: Etablering af solvarmeanlæg, Kongerslev Fjernvarme A.m.b.a. Punkt 11. Godkendelse: Etablering af solvarmeanlæg, Kongerslev Fjernvarme A.m.b.a. 2015-060394 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at Miljø- og Energiudvalget godkender projekt for etablering af

Læs mere

Afgørelse Klage over Silkeborg Kommunes afgørelse om pålæg af slutningspligt

Afgørelse Klage over Silkeborg Kommunes afgørelse om pålæg af slutningspligt [XXX] Anonymiseret Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse Klage over Silkeborg Kommunes

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør, cand.polyt. Poul Sachmann

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør, cand.polyt. Poul Sachmann (Lov om CO 2-kvoter) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Nilan A/S OVER Energistyrelsens

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Randers Kommunes afgørelse af 13. februar 2015.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Randers Kommunes afgørelse af 13. februar 2015. Til: Sammensluttede Danske Energiforbrugere v/ [XXX] Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk A.m.b.a. Randers Kommune Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør Per Søndergaard

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør Per Søndergaard (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Syddjurs Kommune OVER Energistyrelsens

Læs mere

DONG Distribution A/S over Sønderborg Kommune af 11. december 2003 godkendelse af projekt for fjernvarme forsyning af ejendommen

DONG Distribution A/S over Sønderborg Kommune af 11. december 2003 godkendelse af projekt for fjernvarme forsyning af ejendommen (Varmeforsyning) DONG Distribution A/S over Sønderborg Kommune af 11. december 2003 godkendelse af projekt for fjernvarme forsyning af ejendommen Solvang 18 Nævnsformand, professor, cand. jur. Christen

Læs mere

Vedr. selskabets klage over Løgstør Kommunes afgørelse af 17. juni 2002 med godkendelse til Salling Plast A/S til etablering af flisfyret varmeværk

Vedr. selskabets klage over Løgstør Kommunes afgørelse af 17. juni 2002 med godkendelse til Salling Plast A/S til etablering af flisfyret varmeværk Naturgas Midt-Nord I/S Vognmagervej 14 8800 Viborg Vedr. selskabets klage over Løgstør Kommunes afgørelse af 17. juni 2002 med godkendelse til Salling Plast A/S til etablering af flisfyret varmeværk Sagen

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Horsens Kommunes afgørelse af 2. september 2014.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Horsens Kommunes afgørelse af 2. september 2014. Til: [XXX] Horsens Kommune [XXX] Horsens Varmeværk A.m.b.a. Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785

Læs mere

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Etablering af transmissionsledning Volderslev 9. januar 2014 1/15 Indholdsfortegnelse 1. STAMOPLYSNINGER... 3 2. LÆSEVEJLEDNING... 4 Anvendt lovgivning... 4 Godkendelsens

Læs mere

Mou Kraftvarmeværk A.m.b.A

Mou Kraftvarmeværk A.m.b.A Side 1 af 7 Mou Kraftvarmeværk A.m.b.A Projektforslag for etablering af solfangeranlæg. Juli 2012 Formål. På vegne af bygherren, Mou Kraftvarmeværk, fremsender Tjæreborg Industri et projektforslag for

Læs mere

SVEBØLLE-VISKINGE FJERNVARMEVÆRK A.M.B.A. 1.000 M 2 SOLVARME

SVEBØLLE-VISKINGE FJERNVARMEVÆRK A.M.B.A. 1.000 M 2 SOLVARME Til Kalundborg Kommune Dokumenttype Projektforslag Dato November 2015 SVEBØLLE-VISKINGE FJERNVARMEVÆRK A.M.B.A. 1.000 M 2 SOLVARME SVEBØLLE-VISKINGE FJERNVARMEVÆRK A.M.B.A. 1.000 M2 SOLVARME Revision 01

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 16. april 2014 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 16. april 2014 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Den Almene Andelsboligforening Eskemosepark

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg 1)

Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg 1) BEK nr 566 af 02/06/2014 (Historisk) Udskriftsdato: 28. maj 2016 Ministerium: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 3007/3015-0001

Læs mere

(...) over Billund Kommune af 25. september 2008 afslag på ansøgning om dispensation fra tilslutningspligt til Hejnsvig Varmeværk a.m.b.a.

(...) over Billund Kommune af 25. september 2008 afslag på ansøgning om dispensation fra tilslutningspligt til Hejnsvig Varmeværk a.m.b.a. (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

KLAGE FRA Næstved Varmeværk A.m.b.A. OVER Næstved Kommunes afgørelse af 4. december 2013 projektforslag om røggaskondensering for I/S AffaldPlus

KLAGE FRA Næstved Varmeværk A.m.b.A. OVER Næstved Kommunes afgørelse af 4. december 2013 projektforslag om røggaskondensering for I/S AffaldPlus (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Næstved Varmeværk A.m.b.A. OVER

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse af 12. oktober 2015 om afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse af 12. oktober 2015 om afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg Til: [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Silkeborg Kommunes afgørelse af 22. november 2013 om pålæg af tilslutningspligt.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Silkeborg Kommunes afgørelse af 22. november 2013 om pålæg af tilslutningspligt. Til: [XXX] Silkeborg Varme A/S Silkeborg Kommune, j.nr. [XXX] Sendes pr. e-mail til ovennævnte Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785

Læs mere

Energitilsynets påbud af 23. juni 2008 om udarbejdelse af en redegørelse stadfæstes.

Energitilsynets påbud af 23. juni 2008 om udarbejdelse af en redegørelse stadfæstes. (Elforsyning) DONG Energy City Elnet A/S over Energitilsynet af 23. juni 2008 påbud om udarbejdelse af en redegørelse vedrørende "andre driftsmæssige indtægter" i reguleringsregnskabet for 2004. Nævnsformand,

Læs mere

Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.

Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn. Til: [XXX] Ulsted Varmeværk A.m.b.a. Aalborg Kommune, j.nr. [XXX] Sendes pr. e-mail til ovennævnte Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: Advokatfuldmægtig Christina Uggerby Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395

Læs mere

Afgørelse - klage over Rebild Kommunes afgørelse af 19. december 2011 om afslag vedrørende dispensation fra forblivelsespligt for ejendommen

Afgørelse - klage over Rebild Kommunes afgørelse af 19. december 2011 om afslag vedrørende dispensation fra forblivelsespligt for ejendommen [XXX] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Varmegenvinding på Dalum Kraftvarme 3/7 2014 1/25 1. STAMOPLYSNINGER... 3 2. LÆSEVEJLEDNING... 4 Anvendt lovgivning... 4 Godkendelsens forhold til anden lovgivning...

Læs mere

Notat vedrørende projektforslag til fjernvarmeforsyning af Haastrup

Notat vedrørende projektforslag til fjernvarmeforsyning af Haastrup Notat vedrørende projektforslag til fjernvarmeforsyning af Haastrup Baggrund Projektets baggrund er et lokalt ønske i Haastrup om at etablere en miljøvenlig og CO2-neutral varmeforsyning i Haastrup. Projektet

Læs mere

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Etablering af forbindelsesledning til Vissenbjerg 16. juni 2015 1/12 Indholdsfortegnelse 1. STAMOPLYSNINGER... 3 2. LÆSEVEJLEDNING... 4 Anvendt lovgivning... 4

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet afviser klagen over Tønder Kommunes tinglysning af forblivelsespligten.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet afviser klagen over Tønder Kommunes tinglysning af forblivelsespligten. Til: XXX Tønder Kommune Energiklagenævnet Toldboden 2 8800 Viborg Nævnenes Hus ekn@naevneneshus.dk www.ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse afvisning af klage over tinglysning af forblivelsespligt

Læs mere

Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynets afgørelse af 6. juli 2006 undersøgelse af Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. budgetter og regnskaber

Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynets afgørelse af 6. juli 2006 undersøgelse af Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. budgetter og regnskaber (Varmeforsyning) Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynets afgørelse af 6. juli 2006 undersøgelse af Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. budgetter og regnskaber Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv.

Læs mere

PROJEKTFORSLAG FJERNVARMEFORSYNING AF 25 BOLIGER I KÆRUM

PROJEKTFORSLAG FJERNVARMEFORSYNING AF 25 BOLIGER I KÆRUM Til Assens Fjenvarme Dokumenttype Rapport Dato februar 2012 PROJEKTFORSLAG FJERNVARMEFORSYNING AF 25 BOLIGER I KÆRUM PROJEKTFORSLAG FJERNVARMEFORSYNING AF 25 BOLIGER I KÆRUM Revision V01 Dato 2012-02-28

Læs mere

Notat Sagsansvarlig Pernille Aagaard Truelsen Partner, advokat (L), ph.d.

Notat Sagsansvarlig Pernille Aagaard Truelsen Partner, advokat (L), ph.d. Notat Sagsansvarlig Pernille Aagaard Truelsen Partner, advokat (L), ph.d. Sagsbehandler Asger Janfelt Advokat Åboulevarden 49, 4. sal 8000 Aarhus C Telefon: 86 18 00 60 Mobil: 25 29 08 43 J.nr. 11953 aj@energiogmiljo.dk

Læs mere

[...] over Energistyrelsen af 6. juli 2009 Afslag på ansøgning om dispensation fra tidsfristen i 42, stk. 4 i lov om fremme af vedvarende energi.

[...] over Energistyrelsen af 6. juli 2009 Afslag på ansøgning om dispensation fra tidsfristen i 42, stk. 4 i lov om fremme af vedvarende energi. (Vedvarende energi) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt. H.C Mortensen Direktør, cand.oecon. Niels Jørgen Ravn Sørensen

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt. H.C Mortensen Direktør, cand.oecon. Niels Jørgen Ravn Sørensen (Elforsyning) Vaarst Fjellerad Kraftvarmeværk A.m.b.a. over Energitilsynet af 16. maj 2007 betingelserne for Aalborg Kommunes Fjernvarmeforsynings overtagelse af Vaarst Fjellerad Kraftvarmeværk A.m.b.a.

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Varmeplanlægning. Ved Agnete Nordentoft og Kristian Raun Larsen

Varmeplanlægning. Ved Agnete Nordentoft og Kristian Raun Larsen Varmeplanlægning Ved Agnete Nordentoft og Kristian Raun Larsen 2 Det vi vil tale om. Kommunernes sagsbehandling og godkendelse af projektforslag Reglerne om varmeplanlægning Kollektive varmeforsyningsanlæg

Læs mere

Præstø Fjernvarme A.m.b.a. over Vordingborg Kommune af 27. november 2007. etablering af en naturgasfyret spids- og reservelastcentral i Præstø

Præstø Fjernvarme A.m.b.a. over Vordingborg Kommune af 27. november 2007. etablering af en naturgasfyret spids- og reservelastcentral i Præstø (Varmeforsyning) Præstø Fjernvarme A.m.b.a. over Vordingborg Kommune af 27. november 2007 etablering af en naturgasfyret spids- og reservelastcentral i Præstø Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand,

Læs mere

Assens Kommunes afgørelse af 27. september 2012 ophæves.

Assens Kommunes afgørelse af 27. september 2012 ophæves. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Naturgas Fyn Distribution A/S OVER

Læs mere

Projektforslag Metso m.fl.

Projektforslag Metso m.fl. Horsens Varmeværk a.m.b.a. Februar 2014 Indholdsfortegnelse Side 2 af 29 Indholdsfortegnelse Resumé og indstilling... 3 Konklusion... 3 Indledning... 4 Ansvarlig... 4 Formål... 4 Myndighedsbehandling...

Læs mere

Afgørelse Klage over Guldborgsund Kommunes pålæg af forblivelsespligt til Sakskøbing Fjernvarmeselskab a.m.b.a.

Afgørelse Klage over Guldborgsund Kommunes pålæg af forblivelsespligt til Sakskøbing Fjernvarmeselskab a.m.b.a. [XX] Afgørelsen offentliggøre i anonymiseret form. Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Statsforvaltningens afgørelse til Haderslev Kommune

Statsforvaltningens afgørelse til Haderslev Kommune Statsforvaltningens afgørelse til Haderslev Kommune Statsforvaltningen Syddanmark har modtaget Haderslev Kommunes brev af 3. december 2008 vedrørende anmodning om dispensation fra reglerne om offentligt

Læs mere

Flisfyret varmeværk i Grenaa

Flisfyret varmeværk i Grenaa Flisfyret varmeværk i Grenaa Tillæg til projektforslag i henhold til varmeforsyningsloven ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56400000 FAX +45 56409999 WWW cowi.dk PROJEKTNR. A054732 DOKUMENTNR.

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 25. august 2014 afslag på årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på adressen

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 25. august 2014 afslag på årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på adressen (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Afgørelse Klage over Lolland Kommunes afgørelse om forblivelsespligt

Afgørelse Klage over Lolland Kommunes afgørelse om forblivelsespligt Til: [XXX] Rødby Varmeværk A.m.b.a. Lolland Kommune (j.nr.[xxx]) Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg 1)

Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg 1) Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg 1) I medfør af 2 a, 3, stk. 2, 4, stk. 2, 5, 9, stk. 1, 15, 20, stk. 2, 2. pkt., 26 a og 34, stk. 2, i lov om varmeforsyning,

Læs mere

Energiklagenævnet afviser anmodningen om at genoptage afgørelsen

Energiklagenævnet afviser anmodningen om at genoptage afgørelsen (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Næstved Varmeværk A.m.b.a OVER Energiklagenævnets

Læs mere

Notat. Vedr. opdeling af projektforslag for Hornbæk. 1. Baggrund

Notat. Vedr. opdeling af projektforslag for Hornbæk. 1. Baggrund Notat Sagsansvarlig Pernille Aagaard Truelsen Indehaver, advokat (L), ph.d. Sagsbehandler Asger Janfelt Partner, advokat Åboulevarden 49, 4. sal 8000 Aarhus C Telefon: 86 18 00 60 Direkte: 25 29 08 43

Læs mere

Klage over Vesthimmerland Kommunes afgørelse af 5. maj 2010 om fritagelse fra tilslutningspligt for ejendommen beliggende [XXX]

Klage over Vesthimmerland Kommunes afgørelse af 5. maj 2010 om fritagelse fra tilslutningspligt for ejendommen beliggende [XXX] Hvalpsund Kraftvarmeværk A.m.b.A. Hestbækvej 21 9640 Farsø Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf

Læs mere

Hejnsvig Varmeværk A.m.b.A

Hejnsvig Varmeværk A.m.b.A Side 1 af 6 Hejnsvig Varmeværk A.m.b.A Projektforslag for udvidelse af solvarmeanlæg, etape 2. April 2013 Formål. På vegne af bygherren, Hejnsvig Varmeværk, fremsender Tjæreborg Industri A/S et projektforslag

Læs mere

DONG Distribution A/S, Vejen over Haslev Kommune af 18. august 2004 Ændring af varmeforsyning for HHF-kollegiet, Haslev

DONG Distribution A/S, Vejen over Haslev Kommune af 18. august 2004 Ændring af varmeforsyning for HHF-kollegiet, Haslev (Varmeforsyning) DONG Distribution A/S, Vejen over Haslev Kommune af 18. august 2004 Ændring af varmeforsyning for HHF-kollegiet, Haslev Nævnsformand, professor, cand.jur. Christen Boye Jacobsen Direktør,

Læs mere

Energiklagenævnet stadfæster Energitilsynets afgørelse af 24. juni 2014.

Energiklagenævnet stadfæster Energitilsynets afgørelse af 24. juni 2014. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Grundejerforeningen Vejlesøparken

Læs mere

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S. Anlæg til levering af fjernvarme DATO 28/ /16

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S. Anlæg til levering af fjernvarme DATO 28/ /16 Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Anlæg til levering af fjernvarme fra Davinde Savværk A/S DATO 28/2 2018 1/16 1. Stamoplysninger Godkendelsen omfatter anlæg til levering af fjernvarme fra Davinde

Læs mere

Vedr. kommunens klage over Energitilsynets afgørelse af 3. juli 2002 ang. manglende flyttemeddelelse fra [...]

Vedr. kommunens klage over Energitilsynets afgørelse af 3. juli 2002 ang. manglende flyttemeddelelse fra [...] SEAS Distribution A.m.b.A. Slagterivej 25 4690 Haslev Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Vedr. kommunens klage over Energitilsynets afgørelse af 3. juli 2002 ang. manglende flyttemeddelelse

Læs mere

Toldboden Viborg. Tlf

Toldboden Viborg. Tlf Til: Aftagerforeningen Østerlund Varme A/S Dansk Gas Distribution A/S Sønderborg Forsyning A/S Sønderborg Kommune Toldboden 2 8800 Viborg Tlf. 7240 5600 www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør Per Søndergaard

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør Per Søndergaard (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA DONG Gas Distribution A/S OVER Vordingborg

Læs mere

Aabenraa Kommunes afgørelse af 12. juni 2013 ophæves, og sagen hjemvises til kommunen til fornyet behandling.

Aabenraa Kommunes afgørelse af 12. juni 2013 ophæves, og sagen hjemvises til kommunen til fornyet behandling. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA DONG Gas Distribution A/S OVER Aabenraa

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 17. august 2015 afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 17. august 2015 afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg (Vedvarende energi) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

AffaldVarme Aarhus. Projektforslag for elkedel til spids- og reservelast på Studstrupværket. Juni 2013

AffaldVarme Aarhus. Projektforslag for elkedel til spids- og reservelast på Studstrupværket. Juni 2013 AffaldVarme Aarhus Projektforslag for elkedel til spids- og reservelast på Studstrupværket Juni 2013 Indholdsfortegnelse 1. Projektansvarlige 2 2. Baggrund og forholdet til varmeplanlægning 2 3. Lovgrundlag

Læs mere

Søren Rasmus Vous. Projektforslag. Nabovarme Vester Skerninge

Søren Rasmus Vous. Projektforslag. Nabovarme Vester Skerninge Søren Rasmus Vous Projektforslag Nabovarme Vester Skerninge Oktober 2008 Søren Rasmus Vous Projektforslag Nabovarme Vester Skerninge Oktober 2008 Ref 0849509A G00015-1-RASN(1) Version 1 Dato 2008-10-30

Læs mere

Indhold: KRAFTVARMEPLIGT...2 KAPACITET...5 RELEVANTE REFERENCER...6 SAMFUNDSØKONOMISKE BEREGNINGER...8. j. nr. 13/57386

Indhold: KRAFTVARMEPLIGT...2 KAPACITET...5 RELEVANTE REFERENCER...6 SAMFUNDSØKONOMISKE BEREGNINGER...8. j. nr. 13/57386 HØRINGSNOTAT: HØRINGSSVAR, BEMÆRKNINGER OG INDSIGELSER TIL VARMEPROJEKT FOR NYT 30 MW BIOMASSEFYRET VARMEVÆRK Juridiske afsnit ved Advokat Agnete Nordentoft, Bech-Bruun, 24. august 2015 j. nr. 13/57386

Læs mere

Klage over Vesthimmerlands Kommunes afgørelse af 3. juni 2008 om tilslutnings- og forblivelsespligt til Løgstør Fjernvarmeværk A.m.b.A.

Klage over Vesthimmerlands Kommunes afgørelse af 3. juni 2008 om tilslutnings- og forblivelsespligt til Løgstør Fjernvarmeværk A.m.b.A. Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over Vesthimmerlands Kommunes afgørelse af 3. juni 2008 om tilslutnings- og forblivelsespligt til Løgstør Fjernvarmeværk A.m.b.A....[Klager] fremsendte

Læs mere

ENERGIVEJS FORLÆNGELSE PROJEKTFORSLAG I HENHOLD TIL LOV OM VARMEFORSYNING AUGUST 2012

ENERGIVEJS FORLÆNGELSE PROJEKTFORSLAG I HENHOLD TIL LOV OM VARMEFORSYNING AUGUST 2012 ENERGIVEJS FORLÆNGELSE PROJEKTFORSLAG I HENHOLD TIL LOV OM VARMEFORSYNING AUGUST 2012 Dato: 13. augustl 2012 Indholdsfortegnelse 0. Projektforslag og sammenfatning... 3 1. Projektansvarlig:... 5 2. Forholdet

Læs mere

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor.

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor. [XXX] Sendt pr. e-mail til [XXX] og ikke også pr. brevpost. Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Vedr. klage over Hundested Kommunes afgørelse af 4. oktober 2004 om afslag på ansøgning om dispensation fra tilslutningspligt til fjernvarme

Vedr. klage over Hundested Kommunes afgørelse af 4. oktober 2004 om afslag på ansøgning om dispensation fra tilslutningspligt til fjernvarme Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Vedr. klage over Hundested Kommunes afgørelse af 4. oktober 2004 om afslag på ansøgning om dispension fra tilslutningspligt til fjernvarme Ved brev af 7. oktober

Læs mere

Afgørelse - Klage over pålæg af tilslutnings- og forblivelsespligt samt dispensation,

Afgørelse - Klage over pålæg af tilslutnings- og forblivelsespligt samt dispensation, Til: [XXX] Mellerup Kraftvarmeværk a.m.b.a. Randers Kommune, Miljø og Teknik (j.nr. [XXX]) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Horsens Kommunes afgørelse af 1. marts 2016 Fortsat pålagt tilslutningspligt efter tilslutningsbekendtgørelsens

KLAGE FRA [XXX] OVER Horsens Kommunes afgørelse af 1. marts 2016 Fortsat pålagt tilslutningspligt efter tilslutningsbekendtgørelsens A F G Ø R E L S E (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Horsens

Læs mere

Evaluering af projektforslag for fjernvarmeforsyning af Vestermarie, Østermarie og Østerlars

Evaluering af projektforslag for fjernvarmeforsyning af Vestermarie, Østermarie og Østerlars Bornholms Regionskommune Teknik & Miljø Skovløkken 4, Tejn 3770 Allinge 14. januar 2010 Evaluering af projektforslag for fjernvarmeforsyning af Vestermarie, Østermarie og Østerlars Vedlagt fremsendes notat

Læs mere

Farum Fjernvarme fremsendte den 7. august 2017 bemærkninger hertil.

Farum Fjernvarme fremsendte den 7. august 2017 bemærkninger hertil. Farum Fjernvarme Stavnsholtsvej 33 3520 Farum Allerød Kommune Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Farum Fjernvarme fremsendte den 16. juni 2017

Læs mere

Klage over Lolland Kommunes afgørelse af 30. april 2008 om afslag på ansøgning om dispensation fra tilslutningspligt

Klage over Lolland Kommunes afgørelse af 30. april 2008 om afslag på ansøgning om dispensation fra tilslutningspligt Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over Lolland Kommunes afgørelse af 30. april 2008 om afslag på ansøgning om dispensation fra tilslutningspligt Energiklagenævnet har den 15. juli 2008

Læs mere

Klage over Hanstholm Kommunes afgørelse af 28. juni 2006 om tilslutning til Ræhr Fjernvarme a.m.b.a.

Klage over Hanstholm Kommunes afgørelse af 28. juni 2006 om tilslutning til Ræhr Fjernvarme a.m.b.a. Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over Hanstholm Kommunes afgørelse af 28. juni 2006 om tilslutning til Ræhr Fjernvarme a.m.b.a. Hanstholm Kommune har ved brev af 8. november 2006 fremsendt

Læs mere

PROJEKTFORSLAG 4,5 MW SOLVARME OG 8.000 M3 VARMELAGER

PROJEKTFORSLAG 4,5 MW SOLVARME OG 8.000 M3 VARMELAGER Til Haslev Fjernvarme Dokumenttype Rapport Dato Marts 2015 PROJEKTFORSLAG 4,5 MW SOLVARME OG 8.000 M3 VARMELAGER PROJEKTFORSLAG 4,5 MW SOLVARME OG 8.000 M3 VARMELAGER Revision 3 Dato 2015-03-31 Udarbejdet

Læs mere

Afgørelse Klage over afslag på ansøgning om dispensation fra forblivelsespligt

Afgørelse Klage over afslag på ansøgning om dispensation fra forblivelsespligt [XXX] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Fællesanlæg i det vestlige Syddjurs Strategiske varmeplan overvejelser

Fællesanlæg i det vestlige Syddjurs Strategiske varmeplan overvejelser Fællesanlæg i det vestlige Syddjurs Strategiske varmeplan overvejelser Juni 2015 Indholdsfortegnelse 2 Indholdsfortegnelse Formål... 3 Fælles anlæg etableres i 2018... 4 Fælles anlæg etableres i 2025...

Læs mere

Forsyning Helsingør A/S DIREKTIONEN Haderslevvej 25 3000 Helsingør

Forsyning Helsingør A/S DIREKTIONEN Haderslevvej 25 3000 Helsingør Helsingør Kommune Stengade 72 3000 Helsingør Att.: Borgmester Benedikte Kiær og Kommunaldirektør Bjarne Pedersen. Forsyning Helsingør A/S DIREKTIONEN Haderslevvej 25 3000 Helsingør Dato 08.05.2013 Indkaldelse

Læs mere

Energistyrelsens afgørelse af 31. januar 2013 stadfæstes.

Energistyrelsens afgørelse af 31. januar 2013 stadfæstes. (Energibesparelser i bygninger) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA SEAS NVE Strømmen

Læs mere

Afgørelse Klage over Randers Kommunes afgørelse af 8. april 2013 om tilslutningspligt til Langå Varmeværk a.m.b.a

Afgørelse Klage over Randers Kommunes afgørelse af 8. april 2013 om tilslutningspligt til Langå Varmeværk a.m.b.a [XXX] Fremsendes pr. e-mail: [XXX] og pr. brevpost Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Vojens Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynet af 1. marts 2006 ændring af vedtægterne for Vojens Fjernvarme a.m.b.a.

Vojens Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynet af 1. marts 2006 ændring af vedtægterne for Vojens Fjernvarme a.m.b.a. (Varmeforsyning) Vojens Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynet af 1. marts 2006 ændring af vedtægterne for Vojens Fjernvarme a.m.b.a. Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand, professor, dr. polit.

Læs mere

VARMEFORSYNINGS- LOVEN OG PROJEKT- BEKENDTGØRELSEN

VARMEFORSYNINGS- LOVEN OG PROJEKT- BEKENDTGØRELSEN KOM GODT I GANG VARMEFORSYNINGS- LOVEN OG PROJEKT- BEKENDTGØRELSEN i forbindelse med varmeprojekter og varmeplanlægning lokalt Udgiver: Dansk Fjernvarme Dato: Oktober 2015 Fire hæfter KOM GODT I GANG i

Læs mere

Energiklagenævnet stadfæster Energitilsynets afgørelse af 10. september 2013.

Energiklagenævnet stadfæster Energitilsynets afgørelse af 10. september 2013. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energitilsynets afgørelse

Læs mere

Notat. Vedr. Nedlæggelse af Ørslev-Terslev Kraftvarmeværk. 1. Baggrund

Notat. Vedr. Nedlæggelse af Ørslev-Terslev Kraftvarmeværk. 1. Baggrund Notat Pernille Aagaard Truelsen Advokat, Ph.D Åboulevarden 49, 4. sal DK-8000 Århus C Telefon:+45 86 18 00 60 Telefax:+45 88 32 63 26 J.nr. 08-11007 - 01 paa@energiogmiljo.dk www.energiogmiljo.dk CVR:

Læs mere

Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form. Klage over tilslutningspligt til Aars Fjernvarmeforsyning

Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form. Klage over tilslutningspligt til Aars Fjernvarmeforsyning Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over tilslutningspligt til Aars Fjernvarmeforsyning Energiklagenævnet modtog ved brev af 6. september 2002 fra Tilsynsrådet fra Nordjyllands Amt kopi

Læs mere

Klage over Sundsøre Kommunes afgørelse af 23. februar 2006 om forblivelsespligt for ejendomme tilsluttet fjernvarmenettet på Fur, Fur Kraftvarmeværk

Klage over Sundsøre Kommunes afgørelse af 23. februar 2006 om forblivelsespligt for ejendomme tilsluttet fjernvarmenettet på Fur, Fur Kraftvarmeværk Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over Sundsøre Kommunes afgørelse af 23. februar 2006 om forblivelsespligt for ejendomme tilsluttet fjernvarmenettet på Fur, Fur Kraftvarmeværk a.m.b.a.

Læs mere