Lukkedage i danske institutioner

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lukkedage i danske institutioner"

Transkript

1 Notat - MELA/kiak Lukkedage i danske institutioner FTF har undersøgt omfanget af lukkedage i institutioner i forbindelse med vedtagelsen af de kommunale budgetter for Undersøgelsen viser, at vuggestuer, børnehaver og SFO er i gennemsnit er lukket i godt 8 arbejdsdage i FTF mener, at lukkedage i institutioner skal afskaffes. Langt hovedparten af de danske daginstitutioner og SFO er holder lukket på almindelige arbejdsdage og institutionerne holder i gennemsnit lukket i godt 8 dage i Det viser en undersøgelse som FTF har fået foretaget af analysebureauet Catinét. Catinét har spurgt godt skole- og daginstitutionsledere om omfanget af lukkedage i 2006 samt hvordan antallet af lukkedage udvikler sig til næste år som følge af de netop vedtagne kommunale budgetter for Fakta om undersøgelsen I undersøgelsen deltager institutionsledere fordelt på institutioner over hele landet. De deltagende institutioner er fordelt på forskellige institutionstyper vuggestuer, børnehaver, integrerede institutioner, SFO er og fritidshjem. Aftenog døgninstitutioner samt selvejende institutioner indgår ikke i undersøgelsen. Tallene i undersøgelsen er vægtet for institutionstype således, at fordelingen af de deltagende institutioner i undersøgelsen svarer til institutionsfordelingen i hele landet. I undersøgelsen består daginstitutioner af vuggestuer, børnehaver og integrerede institutioner, mens SFO er består af SFO er og fritidshjem. Undersøgelsen er foretaget af Catinét i perioden fra den okt., altså umiddelbart efter at de kommunale budgetter for 2007 er endeligt fastlagt. FTF foretager en opfølgende undersøgelse i begyndelsen af 2007, når alle institutioner kender konsekvenserne af budget Omfang af lukkedage i 2006 Lukkedage er i undersøgelsen defineret som alle de arbejdsdage, hvor institutionen holder lukket.

2 2 Undersøgelsen viser, at hele 83 pct. af deltagende institutioner har lukkedage i Lukkedage er stort set lige udbredt på daginstitutions- og SFO-området. På daginstitutionsområdet - vuggestuer, børnehaver, integrerede institutioner - afholder 84 pct. af institutioner lukkedage i På SFO-området - SFO er og fritidshjem - drejer det sig om 81 pct. Andel institutioner med lukkedage og gennemsnitlig antal lukkedage i 2006 Institutioner uden lukkedage Institutioner med lukkedage Gennemsnitlig antal lukkedage for alle institutioner 7,1 9,2 7,7 Gennemsnitlig antal lukkedage for institutioner med lukkedage 8,4 11,3 9,2 Antal instititutioner Note:Undersøgelsen omfatter daginstitutioner og SFO'er. Aften- og døgninstitutioner samt selvejende institutioner indgår ikke i undersøgelsen. Tallene er vægtet for institutionstype. Antal dage Institutioner med lukkedage holder i gennemsnit lukket 9,2 dage i Antallet af lukkedage er størst på SFO-området, der i gennemsnit afholder 11,3 lukkedage altså mere end 2 arbejdsuger. med lukkedage har i gennemsnit lukket i 8,4 arbejdsdage i Det gennemsnitlige antal lukkedage for samtlige institutioner (både institutioner med og uden lukkedage) er 7,7 arbejdsdage i I gennemsnit har samtlige institutioner på SFO-området lukket i 9,2 arbejdsdage. På daginstitutionsområdet er det gennemsnitlige antal lukkedage for samtlige 7,1 dage. Det gennemsnitlige antal lukkedage spænder over en spredning i antallet af lukkedage i de enkelte institutioner. Der er således 17 pct. af institutionerne, der i 2006 ikke har lukkedage og 21 pct. har 1-4 lukkedage. 31 pct. har 5-9 lukkedage om året. Tilsvarende har 31 pct. 10 eller flere lukkedage svarende til 2 eller flere arbejdsuger. 10 pct. af de deltagende institutioner har 20 eller flere lukkedage. Antal lukkedage i institutioner i lukkedage lukkedage lukkedage lukkedage lukkedage eller flere lukkedage Note:Undersøgelsen omfatter daginstitutioner og SFO'er. Aften- og døgninstitutioner samt selvejende institutionerindgår ikke i undersøgelsen. Tallene er vægtet for institutionstype.

3 3 Forskellen mellem antal lukkedage på daginstitutions- og SFO-området er knyttet til andelen af institutioner med få lukkedage og andelen med mange lukkedage. På daginstitutionsområdet har 23 pct. således 1-4 lukkedage. Det gælder kun for 16 pct. af SFO erne. Modsat har 15 pct. af SFO erne 20 eller flere lukkedage, mens det drejer sig om 7 pct. af daginstitutionerne. Det er denne forskel i fordelingen af lukkedage mellem daginstitutions- og SFOområdet, der afspejler sig det gennemsnitlige antal lukkedage på de respektive områder. Placering af lukkedage Lukkedage er arbejdsdage, hvor institution holder lukket. De kan derfor placeres på alle hverdage i løbet af året. Undersøgelsen viser, at mange institutioner har placeret lukkedage i forbindelse med årets helligdage. 85 pct. af de adspurgte institutioner afholder således lukkedage i forbindelse med julens og nytårets helligdage, 31 pct. i forbindelse med påsken og 66 pct. holder lukket i forbindelse med forårets øvrige helligdage. Bemærk, at institutionerne kan have lukkedage på flere forskellige tidspunkter af året. Det er også udbredt at ligge lukkedagene i forbindelse med skolernes øvrige ferier særligt sommerferien, hvor 34 pct. af de adspurgte institutioner holder lukket. Langt færre nemlig 5 pct. har lukket i skolernes vinter- eller efterårsferie. Udover, at lukkedagene ligger omkring årets helligedage og skolernes ferier, har 24 pct. af institutionerne svarende til hver fjerde lukkedage på andre hverdage. Der er en vis forskel mellem daginstitutionernes og SFO ernes placering af lukkedage. SFO erne holder i højere grad lukket i forbindelse med skolernes sommer-, vinter og efterårsferie end daginstitutionerne. Derimod er lukkedagene på daginstitutionsområdet i højere grad placeret på andre hverdage og i forbindelse med forårets helligedage end på SFO-området. Institutionernes placering af lukkedage i 2006 Skolernes sommerferie Jul og nytår Påsken Forårets øvrige helligedage Vinter- eller efterårseferie Andre hverdage Note:Undersøgelsen omfatter daginstitutioner og SFO'er. Aften- og døgninstitutioner samt selvejende institutionerindgår ikke i under- søgelsen. Tallene er vægtet for institutionstype. Lukkedage kan afholdes på flere forskellige tidspunkter i løbet a

4 4 Omfang af lukkedage i 2007 Undersøgelsen er gennemført umiddelbart efter vedtagelsen af de kommunale budgetter På det tidspunkt oplyser 14 pct. - eller i hver syvende institution, at der indføres flere lukkedage i pct. oplyser, at antallet af lukkedage reduceres, mens 48 pct. oplyser, at der ikke sker ændringer i antallet af lukkedage. Mere end hver 4. institution af de adspurgte institutioner - eller 27 pct. - melder tilbage, at det endnu ikke er fastlagt om der sker ændringer i antallet af lukkedage i Dertil kommer 8 pct., der besvarer spørgsmålet med ved ikke. FTF vil derfor i starten af 2007 gennemføre en opfølgende undersøgelse, når det i alle institutioner endeligt er fastlagt om der sker ændringer i antallet af lukkedage. Undersøgelsen viser, at der indføres lukkedage i lidt højere grad på daginstitutionsområdet end i SFO erne. 15 pct. af daginstitutionerne får nye lukkedage i Det gælder for 11 pct. af de adspurgte SFO er. Samtidig ses, at usikkerheden om de endelig konsekvenser af budget 2007 er større på SFO erne end i daginstitutionerne. Ændringer i antallet af lukkedage i 2007 som følge af kommunalt budget for 2007 Færre lukkedage Flere lukkedage Ingen ændringer i antallet af lukkedage Det er endnu ikke fastlagt Ved ikke Note:Undersøgelsen omfatter daginstitutioner og SFO'er. Aften- og døgninstitutioner samt selvejende institutionerindgår ikke i undersøgelsen. Tallene er vægtet for institutionstype. I de institutioner, hvor der kommer nye lukkedage i 2007 indføres i gennemsnit 6,5 ekstra lukkedage. I de institutioner i undersøgelsen, hvor antallet af lukkedage nedsættes i 2007, reduceres antallet af lukkedage i gennemsnit med 4,6 dage. Gennemsnitlig antal nye og afskaffede lukkedage i 2007 og SFO'er Antal dage Gennemsnitlig antal nye lukkedage for institutioner, der får nye lukkedage 6,5 Gennemsnitlig antal afskaffede lukkedage for institutioner, der afskaffer lukkedage 4,6 Note:Undersøgelsen omfatter daginstitutioner og SFO'er. Aften- og døgninstitutioner samt selvejende institutioner indgår ikke i undersøgelsen. Tallene er vægtet for institutionstype. I det gennemsnitlige antal lukkedage indgår kun de institutioner, hvor det på interviewstidspunktet var kendt, hvor mange lukkedage, der indføres og afskaffes i Det drejer sig om hhv. 139 og 35 institutioner. Med de tilgængelige oplysninger om ændringer i antallet af lukkedage viser undersøgelsen, at antallet af lukkedage i gennemsnit for alle institutioner stiger med 0,6 dag til næste år.

5 5 Det betyder, at det gennemsnitlige antal lukkedage i samtlige institutioner stiger til 8,3 dage i 2007 mod 7,7 i For institutioner med lukkedage stiger det gennemsnitlige antal lukkedage til 9,9 dage til næste år mod 9,2 lukkedage i Andel institutioner med lukkedage og gennemsnitlig antal lukkedage i 2007 Institutioner uden lukkedage Institutioner med lukkedage Gennemsnitlig antal lukkedage for alle institutioner 7,8 9,7 8,3 Gennemsnitlig antal lukkedage for institutioner med lukkedage 9,2 11,8 9,9 Antal instititutioner Antal dage Note:Undersøgelsen omfatter daginstitutioner og SFO'er. Aften- og døgninstitutioner samt selvejende institutionerindgår ikke i undersøgelsen. Tallene er vægtet for institutionstype. Konsekvenser for personalet Indførelsen af nye lukkedage i 2007 får personalemæssige konsekvenser i mange institutioner. I 34 pct. af de institutioner, der indføre flere lukkedage i 2007 må 1 eller flere medarbejdere gå ned i arbejdstid og i 9 pct. af institutionerne kan lederne ikke genbesætte stillinger til samme timetal. Nedsættelsen af arbejdstiden for nuværende eller kommende medarbejdere i institutionerne kan have negative konsekvenser for den enkeltes økonomiske situation. Derudover bliver arbejdsudbuddet påvirket i nedadgående retning alt andet lige. I 10 pct. af de deltagende institutioner betyder besparelsen i form af nye lukkedage, at det ikke er tilstrækkeligt at nedsatte arbejdstiden, men er det bliver nødvendigt at afskedige medarbejder. En stor andel på 21 pct. af institutionslederne oplyser, at de ikke på interviewtidspunktet der har fundet sted umiddelbart efter vedtagelsen af de kommunale budgetter for 2007 kan vurdere hvorvidt indførelsen af lukkedage får konsekvenser for medarbejdernes arbejdstid.

6 6 Konsekvenser for medarbejdernes arbejdstid ved nye lukkedage i 2007, og SFO'er 1 eller flere medarbejdere må gå ned i tid 34 Kan ikke genbesætte stillinger til samme timetal 9 Bliver nødt til at adskedige medarbejdere 10 Det får ingen betydning for medarbejdernes arbejdstid 33 Det kan ikke vurderes på nuværende tidspunkt 21 I alt 107 Note: Kun de institutioner, der indføre nye lukkedage i 2007 har besvaret spørgsmålet. Det drejer sig om 157 institutioner. Procenterne summer ikke 100 pct., da det er muligt at sætte flere krydser. Selvejede institutioner, aften- og døgninstitutioner indgår ikke i undersøgelsen. Undersøgelsen er vægtet for institutionstype. FTF s forslag til konkrete initiativer i forhold til åbningstider og lukkedage i daginstitutioner 1. Lukkedage i daginstitutioner skal afskaffes og erstattes af nødvendige personalemæssige ressourcer således, at forældre kan få passet deres børn forsvarligt på alle arbejdsdage. Set ud fra barnets tarv, finder FTF det uforsvarligt, at kommunerne tilbyder forældre den såkaldte nødpasning, når barnets sædvanlige institution har lukkedage, for på den måde at opfylde Regeringens krav om pasningsgaranti. Set ud fra et arbejdsmarkeds- og samfundsperspektiv er daginstitutionernes lukkedage en barriere for udviklingen af et fleksibelt arbejdsmarked med den nødvendige arbejdskraft og virker direkte imod Regeringens ønske om at udvikle en bedre balance mellem familieliv og arbejdsliv. 2. FTF foreslår, at der via lovgivning indføres krav til landets kommuner om en årlig redegørelse for åbningstider og lukkedage i kommunernes daginstitutioner således, at der fra centralt hold gennemføres en årlig åbningstidsundersøgelse som grundlag for løbende at kunne vurdere behovet for justeringer i forhold til arbejdsmarkedets udvikling og forældrenes behov. Den årlige åbningstidsundersøgelse bør offentliggøres på ministeriets hjemmeside således, at kommunerne kan sammenligne deres åbningstider med andre kommuner og forældrene har mulighed for at vælge den institution, der bedst passer til deres arbejdstider.

Forældres muligheder for at passe syge børn

Forældres muligheder for at passe syge børn 19.9.2006 Notat 13007 MELA/kiak Forældres muligheder for at passe syge børn Der er store forskelle på forældres muligheder for at passe deres børn, når de bliver syge. Det viser en undersøgelse som FTF

Læs mere

Forældrebidrag i folkeskoler og daginstitutioner

Forældrebidrag i folkeskoler og daginstitutioner 22.5.2006 Notat MELA Forældrebidrag i folkeskoler og daginstitutioner Danske forældre bidrager i form af penge, materialer, madvarer m.m. på en lang række områder til den danske folkeskole og de danske

Læs mere

Børnefamiliers dagtilbud og arbejdsliv

Børnefamiliers dagtilbud og arbejdsliv Børnefamiliers dagtilbud og arbejdsliv Juni 2018 Børnefamiliers dagtilbud og arbejdsliv 5. juni 2018 Ufleksible og korte åbningstider i dagtilbud påvirker forældres arbejdsliv Baggrund Det er langt fra

Læs mere

Budgetproces 2007 og overslagsår 2008-2010. Et bæredygtigt Stevns. Benchmarking. Daginstitutioner

Budgetproces 2007 og overslagsår 2008-2010. Et bæredygtigt Stevns. Benchmarking. Daginstitutioner Budgetproces 2007 og overslagsår 2008-2010. Et bæredygtigt Benchmarking Daginstitutioner Juni 2010 1 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD..... side 3 AFGRÆNSNING AF OPGAVEN. side 3 METODE... side 4 DATAGRUNDLAG...

Læs mere

SKÆVE ARBEJDSTIDER Holdningsundersøgelse blandt HK s medlemmer

SKÆVE ARBEJDSTIDER Holdningsundersøgelse blandt HK s medlemmer Forfatter KBG Dato 19022015 SKÆVE ARBEJDSTIDER Holdningsundersøgelse blandt s medlemmer SAMMENFATNING I forbindelse med folketingsvalget har i samarbejde med Epinion lavet en undersøgelse af medlemmernes

Læs mere

det hele liv FtF-undersøgelse om balancen mellem arbejds- og Familielivet / oktober 2006

det hele liv FtF-undersøgelse om balancen mellem arbejds- og Familielivet / oktober 2006 det hele liv FtF-undersøgelse om balancen mellem arbejds- og familielivet / Oktober 2006 Forord... 1 1. Indledning og sammenfatning... 2 1.2. Sammenfatning... 2 2. Balance mellem arbejde og familie...

Læs mere

Har du indenfor de seneste par år oplevet ændringer i åbningstiderne i dine børns daginstitutioner/sfo? 57% 22% 13%

Har du indenfor de seneste par år oplevet ændringer i åbningstiderne i dine børns daginstitutioner/sfo? 57% 22% 13% Notat Åbningstider i daginstitutioner Til: Dansk Erhverv Fra: MMM Børneforældre har brug for at få deres børn passet mens de er på arbejde. Imidlertid oplever mange, at indskrænkninger i daginstitutionernes

Læs mere

NR. 9 - September Kommende efterlønnere vil arbejde fleksibelt

NR. 9 - September Kommende efterlønnere vil arbejde fleksibelt NR. 9 - September 2008 Kommende efterlønnere vil arbejde fleksibelt Ansvarshavende redaktør: Kommunikationschef Flemming Andersen Foto: PolFoto Layout: FTF Kommunikation Tryk: FTF 1. oplag 250 eksemplarer

Læs mere

Bilag 3. Invitation til fælles bestyrelsesmøde d. 12. oktober Åbne og lukketider pr. dagtilbud. Retningslinjer for brug af moduler pr.

Bilag 3. Invitation til fælles bestyrelsesmøde d. 12. oktober Åbne og lukketider pr. dagtilbud. Retningslinjer for brug af moduler pr. Bilag 3 Invitation til fælles bestyrelsesmøde d. 12. oktober 2016 Åbne og lukketider pr. dagtilbud Retningslinjer for brug af moduler pr. dagtilbud Billund korn Inui d. 4. oktober 2016 Kære medlemmer i

Læs mere

Handlingskatalog - Budgetproces 2019

Handlingskatalog - Budgetproces 2019 BUDGET 2019-2022 Handlingskatalog - Budgetproces 2019 Indholdsfortegnelse Overordnet status på budgetforbedringsforslag - Opvækstudvalget... 2 001 Nedlæggelse af 4 dagplejekonsulentstillinger i administrationen...

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Balance mellem arbejde og privatliv Balance og fleksibilitet Indflydelse på tilrettelæggelsen af arbejdstiden...

Indholdsfortegnelse. Balance mellem arbejde og privatliv Balance og fleksibilitet Indflydelse på tilrettelæggelsen af arbejdstiden... Indholdsfortegnelse Balance mellem arbejde og privatliv... 2 Balance og fleksibilitet... 6 Indflydelse på tilrettelæggelsen af arbejdstiden... 8 1 Balance mellem arbejde og privatliv Undersøgelsen viser,

Læs mere

Præsentation af fakta og nøgletal 2010

Præsentation af fakta og nøgletal 2010 Præsentation af fakta og nøgletal 2010 LIBU Side 1 02-03-2011 BYRÅDETS SERVICEMÅL (1999): DAGINSTITUTIONER OG DAGPLEJE (0-6 ÅRIGE) 4 POLITISKE MÅL FOR KOMMUNENS DAGTILBUD (1999) 5 TAKSTPOLITIK 6 LUKKEDAGE

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Balance mellem arbejde og privatliv Balance og fleksibilitet Indflydelse på tilrettelæggelsen af arbejdstiden...

Indholdsfortegnelse. Balance mellem arbejde og privatliv Balance og fleksibilitet Indflydelse på tilrettelæggelsen af arbejdstiden... Indholdsfortegnelse Balance mellem arbejde og privatliv... 2 Balance og fleksibilitet... 6 Indflydelse på tilrettelæggelsen af arbejdstiden... 7 1 Balance mellem arbejde og privatliv Undersøgelsen viser,

Læs mere

4. at godkende, at forældrebestyrelserne alene kan fravælge frokostordningen hvert andet år

4. at godkende, at forældrebestyrelserne alene kan fravælge frokostordningen hvert andet år Pkt.nr. 8 Fleksibel frokostordning for kommunale og selvejende dagtilbud Sagsnr.: Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Social- og Sundhedsudvalget, at udvalget over for Økonomiudvalget

Læs mere

Dokumentation af opgaver i den offentlige sektor

Dokumentation af opgaver i den offentlige sektor 07-1767 - - 20.12.2007 Kontakt: Mette Langager - mela@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Dokumentation af opgaver i den offentlige sektor Stort set alle FTF-ansatte i den offentlige sektor skal dokumenterer deres

Læs mere

Tabel 1: Dækningsgrad i dagtilbud, fritidshjem, klubber og SFO, fordelt efter aldersgrupper Pct

Tabel 1: Dækningsgrad i dagtilbud, fritidshjem, klubber og SFO, fordelt efter aldersgrupper Pct Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 21 Offentligt Uddannelsespolitisk afdeling Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5547 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk

Læs mere

Til Kommunalbestyrelsen og forvaltningen i Dragør Kommune

Til Kommunalbestyrelsen og forvaltningen i Dragør Kommune 1 Til Kommunalbestyrelsen og forvaltningen i Dragør Kommune Kommentarer vedrørende budgetforslag for året 2012 og overslags årene 2013-2015 (høringssvar) Høringssvar afgivet af børn, personale (kun SFO)

Læs mere

Bilagsrapporter Grønt Regnskab 2012 - Økologi

Bilagsrapporter Grønt Regnskab 2012 - Økologi Bilagsrapporter Grønt Regnskab 2012 - Økologi Indledning...3 Opgørelse...4 Samlet opgørelse...4 Skolemad...6 Plejehjem...8 Integrerede institutioner...5 Børnehaver...5 Vuggestuer...6 Fritidsklubber...6

Læs mere

Administrationsgrundlag dagtilbud April 2019

Administrationsgrundlag dagtilbud April 2019 Administrationsgrundlag dagtilbud April 2019 Indhold Indledning... 2 Normeringsprincipper... 2 Normering til deltidspladser... 2 Almindelige deltidspladser... 2 Deltidspladser i forbindelse med barsel

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Balance mellem arbejde og privatliv Balance og fleksibilitet Indflydelse på tilrettelæggelsen af arbejdstiden...

Indholdsfortegnelse. Balance mellem arbejde og privatliv Balance og fleksibilitet Indflydelse på tilrettelæggelsen af arbejdstiden... Indholdsfortegnelse Balance mellem arbejde og privatliv... 2 Balance og fleksibilitet... 6 Indflydelse på tilrettelæggelsen af arbejdstiden... 8 1 Balance mellem arbejde og privatliv Undersøgelsen viser,

Læs mere

Med kommuneøkonomiaftalen for 2010 bekræftede og præciserede regeringen og KL aftalen for 2009 om lukkedage. 29. januar 2010

Med kommuneøkonomiaftalen for 2010 bekræftede og præciserede regeringen og KL aftalen for 2009 om lukkedage. 29. januar 2010 Til samtlige kommuner m.fl. Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Orienteringsbrev om revideret vejledningstekst vedr. lukkedage Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail ism@ism.dk www.ism.dk Med

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Balance mellem arbejde og privatliv Balance og fleksibilitet Indflydelse på tilrettelæggelsen af arbejdstiden...

Indholdsfortegnelse. Balance mellem arbejde og privatliv Balance og fleksibilitet Indflydelse på tilrettelæggelsen af arbejdstiden... Indholdsfortegnelse Balance mellem arbejde og privatliv... 2 Balance og fleksibilitet... 6 Indflydelse på tilrettelæggelsen af arbejdstiden... 8 1 Balance mellem arbejde og privatliv Undersøgelsen viser,

Læs mere

Dagpleje og daginstitutioner: Udgiftsandel af de samlede nettodriftsudgifter i procent. Budget ,7 8,4 8,2 7,5 8,9 7,0 8,7

Dagpleje og daginstitutioner: Udgiftsandel af de samlede nettodriftsudgifter i procent. Budget ,7 8,4 8,2 7,5 8,9 7,0 8,7 Dagpleje og daginstitutioner: Udgiftsandel af de samlede nettodriftsudgifter i procent Budget 211 9,7 8,4 8,2 7,5 8,9 7, 8,7 Herning 9,7 Holstebro Horsens 8,2 8,4 Randers 7,5 Silkeborg 8,9 Skive 7, Viborg

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Hovedresultater Balance mellem arbejde og privatliv Balance og fleksibilitet... 7

Indholdsfortegnelse. Hovedresultater Balance mellem arbejde og privatliv Balance og fleksibilitet... 7 Indholdsfortegnelse Hovedresultater... 2 Balance mellem arbejde og privatliv... 3 Balance og fleksibilitet... 7 Indflydelse på tilrettelæggelsen af arbejdstiden... 9 1 Hovedresultater Knap hver tiende

Læs mere

Feriepasning i dagtilbud. / 1. behandling af budget 2019 Børne- og Ungdomsudvalget

Feriepasning i dagtilbud. / 1. behandling af budget 2019 Børne- og Ungdomsudvalget Feriepasning i dagtilbud / 1. behandling af budget 2019 Børne- og Ungdomsudvalget Baggrund - beskrivelse af forslaget De københavnske dagtilbud planlægger i dag sommerferieperioden ud fra, at alle institutioner

Læs mere

Indhold. Balance mellem arbejde og privatliv Balance og fleksibilitet Indflydelse på tilrettelæggelsen af arbejdstiden...

Indhold. Balance mellem arbejde og privatliv Balance og fleksibilitet Indflydelse på tilrettelæggelsen af arbejdstiden... Indhold Balance mellem arbejde og privatliv... 2 Balance og fleksibilitet... 6 Indflydelse på tilrettelæggelsen af arbejdstiden... 8 1 Balance mellem arbejde og privatliv Undersøgelsen viser, at 60 pct.

Læs mere

Arbejdstid blandt FOAs medlemmer

Arbejdstid blandt FOAs medlemmer 8. december 2015 Arbejdstid blandt FOAs medlemmer Hvert fjerde medlem af FOA ønsker en anden arbejdstid end de har i dag. Det viser en undersøgelse om arbejdstid, som FOA har foretaget blandt sine medlemmer.

Læs mere

Administrationsgrundlag for dagpleje-, daginstitutions-, SFO-, og klubområdet i Roskilde Kommune. Gældende fra 1. januar 2012

Administrationsgrundlag for dagpleje-, daginstitutions-, SFO-, og klubområdet i Roskilde Kommune. Gældende fra 1. januar 2012 Administrationsgrundlag for dagpleje-, daginstitutions-, SFO-, og klubområdet i Roskilde Kommune Gældende fra 1. januar 2012 Godkendt af SBU den 10. januar 2012 1 Nærværende administrationsgrundlag omfatter

Læs mere

NOTAT. Lukkedage i dagtilbud i Billund Kommune

NOTAT. Lukkedage i dagtilbud i Billund Kommune NOTAT Lukkedage i dagtilbud i Billund Kommune Udarbejdet af Lisbeth Østergaard, marts 2017 revideret efter høring, maj 2017 1 Indhold Indledning...3 Lukkedage...3 Hvad siger vejledningen til dagtilbudsloven

Læs mere

Notat om lukkedage 2010 Undersøgelsen Daginstitutionernes hverdag 2. del

Notat om lukkedage 2010 Undersøgelsen Daginstitutionernes hverdag 2. del Notat om lukkedage 2010 Undersøgelsen Daginstitutionernes hverdag 2. del Juni 2010 Daginstitutionernes hverdag 2010 Undersøgelsen er udført under ledelse af seniorkonsulenterne Niels Glavind og Susanne

Læs mere

Børne- og Skoleudvalget, den 11. november 2013, sag nr. 2 Godkendelse af takster, budget 2014.

Børne- og Skoleudvalget, den 11. november 2013, sag nr. 2 Godkendelse af takster, budget 2014. Børne- og Skoleudvalget, den 11. november 2013, sag nr. 2 Godkendelse af takster, budget 2014. Notat vedrørende tilskud til private og kommunale Nærværende notat beskriver følgende: 1. Tilskud til private

Læs mere

Det siger medlemmerne af FOAs lederpanel om udviklingen på deres ledelsesområde

Det siger medlemmerne af FOAs lederpanel om udviklingen på deres ledelsesområde FOA Kampagne og Analyse Maj 2011 Det siger medlemmerne af FOAs lederpanel om udviklingen på deres ledelsesområde FOA har i perioden 1.-13. marts 2011 gennemført en undersøgelse om besparelser, ledelsesstruktur

Læs mere

Dagtilbudsanalyse I budget

Dagtilbudsanalyse I budget Endelig version til budgetpostkassen Dagtilbudsanalyse I budget 2020-2023 Center for Dagtilbud & Skoler Sagsnr.: 253-2019-14404 6. august 2019 Der gennemføres en budgetanalyse på dagtilbudsområdet, hvor

Læs mere

Ændrede åbningstider og lukkedage i SFO

Ændrede åbningstider og lukkedage i SFO Ændrede åbningstider og lukkedage i SFO Dagtilbudsloven 1 stk. 2, 4 23 Formålet med loven er at 1 stk. at fremme børns og unges trivsel, udvikling og læring gennem dag-, fritids- og klubtilbud samt andre

Læs mere

Samrådsspørgsmål H Mener ministeren, at forringelser i børnechecken er foreneligt med ønsket om, at familier får flere børn og arbejder mere?

Samrådsspørgsmål H Mener ministeren, at forringelser i børnechecken er foreneligt med ønsket om, at familier får flere børn og arbejder mere? Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 65 Offentligt 26. oktober 2016 J.nr. 16-1336987 Samrådsspørgsmål G J - Tale til besvarelse af spørgsmål G J den 26. oktober 2016 Samrådsspørgsmål

Læs mere

Skab sammenhæng. FTF s forslag til en familie- og arbejdslivspolitik

Skab sammenhæng. FTF s forslag til en familie- og arbejdslivspolitik Skab sammenhæng FTF s forslag til en familie- og arbejdslivspolitik Forord af Bente Sorgenfrey... 3 Derfor har FTF en familie- og arbejdslivspolitik... 4 Hovedpunkter i FTF s familie- og arbejdslivspolitik...

Læs mere

:51:24. Budget Skole- og Børneudvalget. Page 1 of 6

:51:24. Budget Skole- og Børneudvalget. Page 1 of 6 13-08-2019 15:51:24 Budget 2020-2023 Page 1 of 6 4101 Øge forældrebetaling til mad i dagtilbud til 72 pct. I loven er der ikke angivet en øvre grænse for forældrebetaling på mad i dagtilbud. I 2019 opkræves

Læs mere

1. Notat fra forvaltningen om retningslinier for lukkedage

1. Notat fra forvaltningen om retningslinier for lukkedage 1. Notat fra forvaltningen om retningslinier for lukkedage Nuværende retningslinier for antal og placering af lukkedage Dagtilbud (0-5 års området) På daginstitutionsområdet har der siden 2002 været 10

Læs mere

DAGPLEJE, DAGINSTITUTIONER OG KLUBBER FOR BØRN OG UNGE

DAGPLEJE, DAGINSTITUTIONER OG KLUBBER FOR BØRN OG UNGE Budget- og regnskabssystem 4.5.2 - side 1 Dato: 1. januar 2004 Ikrafttrædelsesår: Regnskab 2002 DAGPLEJE, DAGINSTITUTIONER OG KLUBBER FOR BØRN OG UNGE Denne hovedfunktion omfatter udgifter og indtægter

Læs mere

Udvikling i antallet af pædagoger

Udvikling i antallet af pædagoger Udvikling i antallet af pædagoger Socialistisk Folkepartis byrådsgruppe har bedt om en redegørelse for udviklingen i antallet af pædagoger, jf. artikel i JP Aarhus 12.oktober. Artiklen bygger på informationer,

Læs mere

Til samtlige kommuner

Til samtlige kommuner Til samtlige kommuner Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail vfm@vfm.dk www.vfm.dk Afskaffelse af løsrevne lukkedage i dagtilbud Som led i kommuneaftalen for

Læs mere

Henvendelse til Projekt Børnepasning til: Projektleder Michael Engell Hansted mail: eller på telefon direkte

Henvendelse til Projekt Børnepasning til: Projektleder Michael Engell Hansted mail: eller på telefon direkte Projekt Børnepasning Åbningstidsundersøgelse 26 Forord Den stadige interesse for åbningstiderne i landets daginstitutioner, skal ses i lyset af udviklingen i familierne og især udviklingen på arbejdsmarkedet,

Læs mere

1. Beskrivelse af opgaver indenfor dagtilbudsområdet

1. Beskrivelse af opgaver indenfor dagtilbudsområdet Bevillingsområde 30.50 Dagtilbud til 0-5 årige Udvalg Børne- og Skoleudvalget 1. Beskrivelse af opgaver indenfor dagtilbudsområdet Bevillingsområdet omfatter udgifter og indtægter vedrørende dagtilbud

Læs mere

Driftsoverenskomst mellem den selvejende institution

Driftsoverenskomst mellem den selvejende institution Aftale Driftsoverenskomst mellem den selvejende institution og Ringkøbing-Skjern Kommune Forslag fremsendt til BFU den 25. august Side 2 Driftsoverenskomst mellem bestyrelsen for den selvejende institution

Læs mere

Ærtebjerghave Børnecenter er fuld af sang og musik

Ærtebjerghave Børnecenter er fuld af sang og musik Ærtebjerghave Børnecenter er fuld af sang og musik Tryghed, tillid og rummelighed i hverdagen I Ærtebjerghave Børnecenter vil du og dit barn blive modtaget med åbne arme af både medarbejdere og børn.

Læs mere

Information til institutionerne. Sommerferielukning i uge 29 og 30

Information til institutionerne. Sommerferielukning i uge 29 og 30 Information til institutionerne Sommerferielukning i uge 29 og 30 Styrelsesvedtægt Uddrag fra dagtilbudsområdets styrelsesvedtægt Dagtilbudsområdets styrelsesvedtægt, 8 stk. 7 Vedrørende fællespasning

Læs mere

Finanslov 2009 og de kommunaløkonomiske forhandlinger

Finanslov 2009 og de kommunaløkonomiske forhandlinger - liba - 05.05.2008 Kontakt: Lisbeth Baastrup - liba@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Finanslov 2009 og de kommunaløkonomiske forhandlinger Finansloven for 2008 blev vedtaget den 17.april. Regeringen skal i de

Læs mere

Tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet

Tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet Flere gode år på arbejdsmarkedet 20. december 2017 Tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet Epinion har for LO i november 2017 spurgt 7.413 personer i alderen 18-75 år om en række spørgsmål vedrørende helbred,

Læs mere

Resultater af spørgeskemaundersøgelse til kommunaldirektører

Resultater af spørgeskemaundersøgelse til kommunaldirektører 24.5.2005 Notat 12260 MELA/CADA Resultater af spørgeskemaundersøgelse til kommunaldirektører om kommunalreformen FTF har ultimo april 2005 gennemført en elektronisk spørgeskemaundersøgelse blandt kommunaldirektører.

Læs mere

Syge børn i pasningstilbud

Syge børn i pasningstilbud 2. maj 2017 Syge børn i pasningstilbud Tre ud af fire af de ansatte i daginstitutioner, dagpleje og SFO oplever mindst en gang om måneden, at et barn afleveres af forældrene, selvom barnet egentligt er

Læs mere

Bilag 4: Dagtilbudsstruktur

Bilag 4: Dagtilbudsstruktur Bilag 4: Dagtilbudsstruktur Der er følgende dagtilbud til førskolebørn i Rebild Kommune jf. dagtilbudsloven: Børn under 2 år og 11 måneder: Kommunal dagpleje Kommunal vuggestue Privat daginstitution Herudover

Læs mere

Vejledning om afholdelse af lukkedage

Vejledning om afholdelse af lukkedage Vejledning om afholdelse af lukkedage Børne- og Ungdomsudvalget vedtog den 17. december 2008 politikken for lukkedage i dagtilbud. Børne- og Ungdomsudvalget vedtog den 12. januar 2011 en revision af politikken,

Læs mere

Bilag 3: Økonomien i folkeskolereformen

Bilag 3: Økonomien i folkeskolereformen Bilag 3: Økonomien i folkeskolereformen Resumé I det netop vedtagne budget for 2014-2017 er det indlagt som forudsætning, at reformen er udgiftsneutral, dvs. den finansieres efter den model, der er lagt

Læs mere

NOTAT. Principper Princippet bag modellen er, at:

NOTAT. Principper Princippet bag modellen er, at: NOTAT DEMOGRAFIREGULERING PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET Nærværende notat beskriver en foreslået model for justering af dele af budgettet til dagtilbudsområdet for den demografiske udvikling. Resultaterne af modellen

Læs mere

Undersøgelse af mad til daginstitutioner

Undersøgelse af mad til daginstitutioner Undersøgelse af mad til daginstitutioner Resume Regeringen har besluttet, at børn i forskolealderen, som går i daginstitution senest d. 1. januar 2010 skal have et sundt måltid mad. Dette skal leveres

Læs mere

Aftale om Genåbning af Budget 2010

Aftale om Genåbning af Budget 2010 Ringe, den 23. marts 2010 Aftale om Genåbning af Budget 2010 Indledning Faaborg-Midtfyn Kommune står, som mange af landets øvrige kommuner, over for store økonomiske udfordringer. Dette skyldes bl.a. den

Læs mere

Undersøgelse - Pædagoger i Nordsjælland

Undersøgelse - Pædagoger i Nordsjælland Undersøgelse - Pædagoger i Nordsjælland Udgivet 7. juni 2013 af BUPL Nordsjælland Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Hovedresultater... 3 3. Baggrundsdata... 4 4. Undersøgelsens resultater... 6

Læs mere

Dokumentation i den offentlige sektor

Dokumentation i den offentlige sektor 9.7.2007 Notat 15959 MELA/kiak Dokumentation i den offentlige sektor FTF-undersøgelsen blandt offentligt ansatte FTF-ledere viser, at FTFarbejdspladserne i høj grad skal dokumentere deres arbejde og at

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om efterlønnen

Det siger FOAs medlemmer om efterlønnen Det siger FOAs medlemmer om efterlønnen FOA Kampagne og analyse Februar 2010 FOA undersøgte i januar 2011, hvilke medlemmer, der vil benytte efterlønsordningen, hvorfor de betaler til den, og hvornår de

Læs mere

Pædagoger: Vi mangler tid til børnene og omsorgen

Pædagoger: Vi mangler tid til børnene og omsorgen PRESSEMEDDELELSE OG ANALYSE NOTAT TØNDER: April 2019 Pædagoger: Vi mangler tid til børnene og omsorgen BUPL/BUPL-A har i perioden 26. februar til 11. marts 2019 gennemført en landsdækkende undersøgelse,

Læs mere

Alenearbejde blandt FOAs medlemmer. Udbredelse og konsekvenser af alenearbejde blandt FOAs medlemmer Alle sektorer.

Alenearbejde blandt FOAs medlemmer. Udbredelse og konsekvenser af alenearbejde blandt FOAs medlemmer Alle sektorer. Alenearbejde blandt FOAs medlemmer Udbredelse og konsekvenser af alenearbejde blandt FOAs medlemmer 2015. Alle sektorer. 6. november 2015 1 2 Indhold Resumé... 3 Læsevejledning... 3 Hovedkonklusioner...

Læs mere

Forringelser på arbejdspladsen: Fyringer, nedskæringer mv.

Forringelser på arbejdspladsen: Fyringer, nedskæringer mv. Forringelser på arbejdspladsen: Fyringer, nedskæringer mv. Samlet set har 85 procent af FOAs medlemmer oplevet, at der er sket forringelser på deres arbejdsplads inden for det seneste år. Forringelserne

Læs mere

Aabenraa Kommune. Bygningstilskud private fritidshjem. PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionsaktieselskab, CVR-nr.

Aabenraa Kommune. Bygningstilskud private fritidshjem. PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionsaktieselskab, CVR-nr. Aabenraa Kommune Bygningstilskud private fritidshjem PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionsaktieselskab, CVR-nr. 16 99 42 94 Indholdsfortegnelse 1. Baggrund 3 2. Kommissorium 3 3. Sammenfatning

Læs mere

It i folkeskolens undervisning

It i folkeskolens undervisning AN AL YS E NO T AT 7. maj 2012 It i folkeskolens undervisning Dansk Erhverv og Danmarks Lærerforening sætter fokus på brug af it i folkeskolens undervisning og har i den forbindelse fået gennemført tre

Læs mere

Det bedste til de mindste. Liberal Alliances udspil om udvidet valgfrihed på daginstitutionsområdet

Det bedste til de mindste. Liberal Alliances udspil om udvidet valgfrihed på daginstitutionsområdet Det bedste til de mindste Liberal Alliances udspil om udvidet valgfrihed på daginstitutionsområdet 01 Lad forældrene vælge det bedste til deres børn Liberal Alliance vil indføre et fritvalgsbevis og fuld

Læs mere

Kommunerne midt i nye sparerunder

Kommunerne midt i nye sparerunder 07-1664 - JKRO - 03.06.2009 Kontakt: Jens Krogstrup - jkro@ftf.dk - Tlf: 3336 8820 Kommunerne midt i nye sparerunder Mens kommunerne forhandler om økonomien for næste år, er der mange, der forbereder nye

Læs mere

Pædagoger: Vi mangler tid til børnene og omsorgen

Pædagoger: Vi mangler tid til børnene og omsorgen PRESSEMEDDELELSE OG ANALYSE NOTAT BILLUND: April 2019 Pædagoger: Vi mangler tid til børnene og omsorgen BUPL/BUPL-A har i perioden 26. februar til 11. marts 2019 gennemført en landsdækkende undersøgelse,

Læs mere

Det siger FOAs fællestillidsrepræsentanter om de kommunale og regionale budgetter for 2012

Det siger FOAs fællestillidsrepræsentanter om de kommunale og regionale budgetter for 2012 FOA Kampagne og Analyse 25. oktober 2011 Det siger FOAs fællestillidsrepræsentanter om de kommunale og regionale budgetter for 2012 FOA har i perioden 10. oktober 17. oktober 2011 gennemført en undersøgelse

Læs mere

Bilag 4: Dagtilbudsstruktur

Bilag 4: Dagtilbudsstruktur Bilag 4: Dagtilbudsstruktur Der er følgende dagtilbud til førskolebørn i Rebild Kommune jf. dagtilbudsloven: Børn under 2 år og 11 måneder: Kommunal dagpleje Kommunal vuggestue Privat daginstitution Herudover

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelse blandt LBR-repræsentanter og

Spørgeskemaundersøgelse blandt LBR-repræsentanter og 13180 - MELA/kiak - 05.11.2007 Kontakt: Mette Langager - mela@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Spørgeskemaundersøgelse blandt LBR-repræsentanter og suppleanter FTF s LBR-repræsentanter og suppleanter har deltaget

Læs mere

Bilagsrapporter Grønt Regnskab 2011 - Økologi

Bilagsrapporter Grønt Regnskab 2011 - Økologi Bilagsrapporter Grønt Regnskab 2011 - Økologi Indledning...2 Opgørelse...3 Samlet opgørelse...3 Børnehaver...4 Vuggestuer...4 Integrerede institutioner...5 Skolemad...6 Hjemkundskab...6 Fritidsklubber...7

Læs mere

Dagtilbudsstruktur Rebild Kommune

Dagtilbudsstruktur Rebild Kommune BILAG 4 STYRELSESVEDTÆGT FOR DAGTILBUD I REBILD KOMMUNE Dagtilbudsstruktur Rebild Kommune Der er følgende dagtilbud til førskolebørn i Rebild Kommune jf. ddagtilbudsloven: Børn under 2 år og 11 måneder:

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om arbejdstiden

Det siger FOAs medlemmer om arbejdstiden Det siger FOAs medlemmer om arbejdstiden FOA, Analysesektionen 11. oktober 2007 FOAs medlemmer i Medlemspulsen er blevet stillet en række spørgsmål om arbejdstid, bl.a. hvor mange timer de er ansat til

Læs mere

DLO - KONFERENCE OM PRIVATINSTITUTIONER 07/ RAMMEUNDERSØGELSEN FOR SELVEJENDE DAGINSTITUTIONER OG ANALYSE AF KONKURRENCE PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET

DLO - KONFERENCE OM PRIVATINSTITUTIONER 07/ RAMMEUNDERSØGELSEN FOR SELVEJENDE DAGINSTITUTIONER OG ANALYSE AF KONKURRENCE PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET DLO - KONFERENCE OM PRIVATINSTITUTIONER 07/12-2011 RAMMEUNDERSØGELSEN FOR SELVEJENDE DAGINSTITUTIONER OG ANALYSE AF KONKURRENCE PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET STRUKTUR 1. Kort om rammeundersøgelsens formål og temaer

Læs mere

Vejledning til at udfylde skema: Ændring i budgettet: Beskrivelsen fra budgetændringen. Her tilføjes SBSYS sagsnummer.

Vejledning til at udfylde skema: Ændring i budgettet: Beskrivelsen fra budgetændringen. Her tilføjes SBSYS sagsnummer. Sagsnr. 00.01.00-A00-63-14 Dato 19-1-2016 Sagsbehandler Annette Wendt Opfølgning på budget 2015 Børne- og skoleudvalget Nedenstående oversigt viser de punkter på Børne- og skoleudvalgets område, som der

Læs mere

Vejen til et bedre seniorarbejdsmarked

Vejen til et bedre seniorarbejdsmarked Side 1 af 7 Vejen til et bedre seniorarbejdsmarked UNDERSØGELSE AF SENIORARBEJDSLIVET FEBRUAR 2019 Side 2 af 7 Indholdsfortegnelse 1. Ikke alle akademikere kan arbejde på samme måde hele vejen til pensionen...

Læs mere

LEDELSESSTRUKTUR OG LEDERFAGLIGHED - STYRKET LEDELSE GENNEM NYE LEDELSESSTRUKTURER

LEDELSESSTRUKTUR OG LEDERFAGLIGHED - STYRKET LEDELSE GENNEM NYE LEDELSESSTRUKTURER LEDELSESSTRUKTUR OG LEDERFAGLIGHED - STYRKET LEDELSE GENNEM NYE LEDELSESSTRUKTURER RAPPORT Indholdsfortegnelse Forord 2 Resumé 3 Introduktion og sammenfatning 4 Strukturændringer frem til 2007 10 Fremtidige

Læs mere

Sammenfatning af høringssvarene vedr. resursemodellen på Daginstitutionsområdet.

Sammenfatning af høringssvarene vedr. resursemodellen på Daginstitutionsområdet. 8.maj 2007. Sammenfatning af høringssvarene vedr. resursemodellen på Daginstitutionsområdet. Dagpasningsgruppen har på sit møde den 9.maj sammenfattet høringssvarene. Der er indkommet høringssvar fra 25

Læs mere

Notat om Normeringsstatistikken

Notat om Normeringsstatistikken Notat om Normeringsstatistikken Danmarks Statistiks offentliggjorde første gang Normeringsstatistikken medio 2015. Statistikken indeholder data for 78 kommuner for årene 2015 og 2016, mens der for 2017

Læs mere

Bilag 4: Dagtilbudsstruktur

Bilag 4: Dagtilbudsstruktur Bilag 4: Dagtilbudsstruktur Der er følgende dagtilbud til førskolebørn i Rebild Kommune jf. dagtilbudsloven: Børn under 2 år og 11 måneder: Kommunal dagpleje Kommunal vuggestue Privat daginstitution Herudover

Læs mere

Høringssvar til Stevns Kommunes budget for 2018 på børneområdet

Høringssvar til Stevns Kommunes budget for 2018 på børneområdet Stevns kommune Dato: 7-6-2017 Deres ref.: 4660 Store Heddinge Vor ref.: Sagsbehandler: jqs / jrb Høringssvar til Stevns Kommunes budget for 2018 på børneområdet Hermed følger BUPL s høringssvar til Stevns

Læs mere

Kommunernes skolestruktur

Kommunernes skolestruktur Kommunernes skolestruktur Ved starten af skoleåret 28/9 var der i de danske kommuner i alt godt 1.6 folkeskoler. Skolestørrelsen varierer fra nogle få til mere end 1. elever per skole. Tre ud af ti skoler

Læs mere

Børnehaveafdelingen. Vores åbningstider: Mandag til torsdag kl. 6:30-17:00 Fredag kl. 6:30-16:00 Vi åbner i vuggestuen kl.

Børnehaveafdelingen. Vores åbningstider: Mandag til torsdag kl. 6:30-17:00 Fredag kl. 6:30-16:00 Vi åbner i vuggestuen kl. Vores åbningstider: Mandag til torsdag kl. 6:30-17:00 Fredag kl. 6:30-16:00 Vi åbner i vuggestuen kl. 6:30-8:00 Vores adresse: Kierulffsvej 2, 4200 Slagelse E-mail adresse: bhnord@slagelse.dk Børnehaveafdelingen:

Læs mere

Regelsæt for plads i dagtilbud

Regelsæt for plads i dagtilbud Regelsæt for plads i dagtilbud Dragør Kommune Indholdsfortegnelse Indledning...2 Generelle bestemmelser...2 Opskrivning til en plads...2 Ønske om en specifik plads...3 Optagelse...3 Pasningsgaranti...3

Læs mere

Praksis for tilpasning af kapaciteten i dagplejen og dialogen med forældrene

Praksis for tilpasning af kapaciteten i dagplejen og dialogen med forældrene Notatark Sagsnr. 00.32.10-Ø00-2-14 Sagsbehandler Heidi Jul Nielsen 4.2.2016 Praksis for tilpasning af kapaciteten i dagplejen og dialogen med forældrene Baggrund Formålet med dette notat er at redegøre

Læs mere

Børne- og Uddannelsesforvaltningen, den 30. september Administrationsgrundlag for daginstitutioner i Kolding Kommune pr. 1.

Børne- og Uddannelsesforvaltningen, den 30. september Administrationsgrundlag for daginstitutioner i Kolding Kommune pr. 1. Administrationsgrundlag for daginstitutioner i Kolding Kommune pr. 1. januar 2009 1. Indledning Dette administrationsgrundlag beskriver principper for tildeling af løn- og driftsmidler til daginstitutioner

Læs mere

1 Metodeappendiks. Spørgeskemaet omhandler ledernes erfaringer med forældresamarbejde og indeholder både faktuelle spørgsmål og holdningsspørgsmål.

1 Metodeappendiks. Spørgeskemaet omhandler ledernes erfaringer med forældresamarbejde og indeholder både faktuelle spørgsmål og holdningsspørgsmål. 1 Metodeappendiks Om undersøgelserne Der er foretaget to spørgeskemaundersøgelser blandt hhv. forældre til børn, som går i daginstitution og daginstitutionsledere. Danmarks Statistik har stået for udsendelse

Læs mere

Mangfoldighed og køn hos Nykredit Foretræde for Folketingets Ligestillingsudvalg 25. januar 2012

Mangfoldighed og køn hos Nykredit Foretræde for Folketingets Ligestillingsudvalg 25. januar 2012 Ligestillingsudvalget 2011-12 LIU Alm.del Bilag 32 Offentligt Mangfoldighed og køn hos Nykredit Foretræde for Folketingets Ligestillingsudvalg 25. januar 2012 24-05-2013 1 Ligestilling hos Nykredit Nykredit

Læs mere

Pilotprojekt vedrørende fleksibel arbejdstid Måling efter pilotprojekt, efteråret 2018

Pilotprojekt vedrørende fleksibel arbejdstid Måling efter pilotprojekt, efteråret 2018 Pilotprojekt vedrørende fleksibel arbejdstid Måling efter pilotprojekt, efteråret 2018 Nedenfor vises besvarelsesprocenten. Distribueret: medarbejdere, som har modtaget skemaet men ikke svaret Nogen svar:

Læs mere

Pædagoger: Vi mangler tid til børnene og omsorgen

Pædagoger: Vi mangler tid til børnene og omsorgen April 2019 PRESSEMEDDELELSE OG ANALYSE NOTAT VARDE: Pædagoger: Vi mangler tid til børnene og omsorgen BUPL/BUPL-A har i perioden 26. februar til 11. marts 2019 gennemført en landsdækkende undersøgelse,

Læs mere

Undersøgelse om arbejdstid

Undersøgelse om arbejdstid Undersøgelse om arbejdstid 2019397 FOA 30. okt 2018 AARHUS KØBENHAVN HAMBORG LONDON MALMØ NUUK OSLO SAIGON STAVANGER WIEN 1 1. KORT OM EPINION Epinions kerneforretning har gennem mere end 10 år været faktabaserede

Læs mere

Notat. Danskeres normale og faktiske arbejdstider

Notat. Danskeres normale og faktiske arbejdstider R o c k w o o l F o n d e n s F o r s k n i n g s e n h e d Notat Danskeres normale og faktiske arbejdstider hvor store er forskellene mellem forskellige grupper? Af Jens Bonke Oktober 2012 1 1. Formål

Læs mere

1. Indholdet i lovændringen om frokostmåltid i daginstitutioner

1. Indholdet i lovændringen om frokostmåltid i daginstitutioner Til samtlige kommuner m.fl. Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Orientering om lov om frokostmåltid i daginstitutioner mv. Folketinget har den 25. november 2008 vedtaget L 16 Forslag til lov

Læs mere

Ligestillingsudvalget LIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt

Ligestillingsudvalget LIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt Ligestillingsudvalget 2013-14 LIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt Det talte ord gælder Talepapir til besvarelse af samrådsspørgsmål G og H (LIU d. 2. juni 2014) Tak for invitationen til

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om deres fag, arbejdsforhold og løn

Det siger FOAs medlemmer om deres fag, arbejdsforhold og løn FOA, Analysesektionen 8. november 2007 Det siger FOAs medlemmer om deres fag, arbejdsforhold og løn Dette notat er udarbejdet på baggrund af svarene i en medlemsundersøgelse, som FOA har gennemført via

Læs mere

Kulsorte udsigter for kommunernes økonomi

Kulsorte udsigter for kommunernes økonomi 07-1664 - JKRO - 30.05.2011 Kontakt: Jens Krogstrup - jkro@ftf.dk - Tlf: 3336 8820 Kulsorte udsigter for kommunernes økonomi Allerede nu er der nye massebesparelser og fyringer i vente i kommunerne næste

Læs mere

Notat vedr. privat dagpleje, private pasningsordninger og tilskud til privat pasning

Notat vedr. privat dagpleje, private pasningsordninger og tilskud til privat pasning Notat vedr. privat dagpleje, private pasningsordninger og tilskud til privat pasning Privat dagpleje Dagtilbudslovens 21 Dagtilbud kan etableres i private hjem eller i andre lokaler i børnenes hjemlige

Læs mere

Sorø Kommune. Retningslinier for pladsanvisning i Sorø Kommune. Pasningstilbud Dagpleje, vuggestuer og børnehaver SFO, junior- og ungdomsklubber

Sorø Kommune. Retningslinier for pladsanvisning i Sorø Kommune. Pasningstilbud Dagpleje, vuggestuer og børnehaver SFO, junior- og ungdomsklubber Sorø Kommune Retningslinier for pladsanvisning i Sorø Kommune Pasningstilbud Dagpleje, vuggestuer og børnehaver SFO, junior- og ungdomsklubber Indledning Her kan du læse om, hvordan dit barn får plads

Læs mere

Resultater fra normeringsundersøgelsen maj BØRN OG UNGE Strategi og Udvikling Aarhus Kommune

Resultater fra normeringsundersøgelsen maj BØRN OG UNGE Strategi og Udvikling Aarhus Kommune Resultater fra normeringsundersøgelsen 3.-9. maj 19 I dette notat præsenteres resultaterne fra den normeringsundersøgelse, der er gennemført i Børn og Unge i perioden 3.- 9. maj 19. Formålet med normeringsundersøgelsen

Læs mere