KREJL LØGSTØR VANDVÆRK. N.H. Lindhard: LOKALHISTORISK TIDSSKRIFT FOR LØGSTØR OG OMEGN 17. ÅRGANG - SÆRNUMMER 1998

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KREJL LØGSTØR VANDVÆRK. N.H. Lindhard: LOKALHISTORISK TIDSSKRIFT FOR LØGSTØR OG OMEGN 17. ÅRGANG - SÆRNUMMER 1998"

Transkript

1 KREJL LOKALHISTORISK TIDSSKRIFT FOR LØGSTØR OG OMEGN 17. ÅRGANG - SÆRNUMMER 1998 N.H. Lindhard: LØGSTØR VANDVÆRK

2 KREJL udkommer med 4 numre om året, ca. september - november, februar og april. Omfang 16 sider pr. nummer. Redaktion: N.H. Lindhard. Ekspedition: Balles Boghandel, Østerbrogade, Løgstøt Telefon 'Postgiro Årsabonnement: 65 kr. ISSN Tryk: Løgstør Bogtryk & Offset Aps. K,oRE L,oSER! Her kommer et særnummer af KREJL i anledning af, at Løgstør Vandværk i år fylder hundrede år. Når man læser den dramatiske begyndelse, kan man undre sig over, at det overhovedet kom i gang. Men nu har det altså klaret de første 100 år. TILLYKKE! P e tro I e um s moto ren r> S tø ren < FORSIDEBILLEDET viser det gamle vandværk med vandtarnet til h/jre. Tårnet har mistet sin krone, da det skulle bruges som fundament for Løgstørs vartegn i 1960-erne.

3 LØGSTØRUATVDV,ryRK TIDEN FØR VANDV,flRKET Mennesket kan ikke leve uden vand. Til at begynde med har man skaffet sig vand fra søer og vandløb. I lande med større højdeforskelle kunne vandet ledes i kanaler ogrør, som f. eks. i de berømte akvædukter til stprre byer i det romerske rige. I Danmark var man henvist til at grave brønde, hvor der var for langt til åbent ferskvand. Det gav problemer, for vandet var ikke lige godt alle steder. De fleste ejendomme havde en brønd i gården, og da myndighederne i 1191 forbød anbringelse af mpddinger på fortovene, og forlangte dem anbragt i gården, kom de meget ofte for tæt på brpnden til skade for vandets kvalitet. Løgstør ca Vandløbet medvaskeplads ses midt i kortet.

4 VANDLØB GENNEM LØGSTØR Tværs gennem det gamle Lggstgr findes et vandløb, der kommer frem i lyset i skoleengen og l6ber tværs over (eller under) Østerbrogade tæt ved Torvegade. Derfra gennem anlægget og ud mellem posthuset og stationen. I gamle dage gav det anledning til oversvpmmelser ved hgjvande i fjorden, men nu er vandløbet r@rlagt. Over vandløbet fandtes en spang eller bro, som gav navn til Østerbro og Vesterbro, som senere blev døbt om til Torvegade. Vandløbet blev udnyttet bl.a. af kommunen, som i 1874 oprettede en vaskeplads, hvor borgeme kunne vaske og skylle deres tgj. Pladsen lå, hvor nu plejehjemmet >B6gely< ligger. Der blev også en offentlig brønd på hjprnet af Blindebomsgade og Østerbrogade. I 1879 blev der lagt en vandledning fra kilden i anlægget til kommuneskolen på Torvet. Der var en pumpe i skolegården. Løgstør var fra I 800 til I 890 vokset fra ca. 400 indbyggere til ca. 1500, og da byen s@gte om at blive købstad, mente borgerne at et vandværk var nødvendigt. Der blev foretaget en undersggelse i 1890, der viste, at byen havde 195 brønde, hvoraf de 119 havde brugeligt vand. Det syntes kommunalbestyrelsen var udmærket, så sagen blev henlagt. Man tog altså ikke hensyn til, at ejerne af de76 brønde med dårligt vand kunne være utilfredse. I hvert fald forlalte en gammel dame, Anne Larsen, i sine erindringer fra I 880-erne, at i familiens før- Manu.fakturhandler Bachs hus i Qsterbrogade. Foran t.v. en br@nd.

5 ste bopæl var der en brønd i gården, hvis vand var så dårligt, at det kun kunne bruges til gulwask. Alt andet vand, også til storvask, måtte hentes fra en pumpe temmelig langt fra hjemmet. Forfatterinden Ida Beltoft skrev i sine erindringer: >Vandet blev dengang hentet ved pumpen i skolegården. Der var pumper i de forskellige bydele dengang. Da Borgerskolen lå få skridt fra huset her... kunne det have været væite<<. VANDV,ORKET FORBEREDES På foranledning af et kommunalbestyrelsesmedlem, vejassistent J. Juul, blev sagen genoptaget i 1895, og så kom der gang i forberedelserne. Der blev udarbejdet et projekt, og forskellige firmaer gav tilbud på opfgrelsen. Et af dem var Løgstør JernstØberi, som dog ikke ville bygge huset over brønden. Tilbuddet var på ca. 32.ooo kr. Arbejdet blev givet til firmaet Mortensen & Galster i Nørresundby, som havde opfprt adskillige vandværker, sidst i hjembyen Ngrresundby. Firmaet reklamerede med et nyt system til oppumpning af vandet, nemlig vindhaft. Ved tidligere værker havde andre kraftformer været almindelige, og en statistik fra 1893, lavet af ingenipr Rump, over de opførte vandværker, noterer: >Til at pumpe Vandet op i Ledningerne benyttes Dampmaskiner, Gasmaskiner og Vandmotorer. Jeg har ganske vist et eneste Sted i Udlandet set Vinden anvendt som Drivkraft, men der var ganske særlige Forhold til Stede, som muliggjorde dette<<. Mortensen & Galster skrev, at de havde 5 ars gode erfaringer med vindkraft: >>Der er saaledes over 2O Vandværker efter vort system i Virksomhed og flere under Arbejde. Af større Værker sattes Spnderborgs (By paa Als, 5 å 6000 Indv.) i Drift nu før Nytaar og i Nprresundby vil et lignende Værk blive taget i Brug i Foraaret<. Forslaget til vandværk er meget detaljeret, og hvis firmaet går ud fra et indbyggertal på ca. 2000, vil det daglige vandforbrug gennemsnitligt kunne sættes til ca tdr. Hertil vil det være passende med en vandbeholder der har et rumfang af tdr. Så vil vindkraften kunne besprge hele oppumpningen, >>men i Betragtning af, at der næppe foreløbig er Udsigt til, at alle Indbyggerne gaar med som Forbrugere, og for ikke at have en unpdvendig stor Anlægssum at forrente, saa maa det foreløbig anses for hensigtsmæssigst at sætte Bassinets Rumfang til Tdr., thi skal det vise sig, at Tilslutningen bliver saa stor, at et større Bassin var ønskeligt, da fører dette jo med sig, at en Udvidelse vil kunne foretages med Fordel<. Vandbeholderen deltes i et under- og overum. Ovemrmmet med 1000 tdr. var beregnet for >Beboerne oppe ved Viborg Landevej<, mens de 9000 i undemrmmet skulle bruges af byen neden for bakken.

6 Firmaet tilføjer så noget, der skulle vise sig afbetydning i den senere udvikling: >Da Entreprenøren ikke kan fordre Bassinet afleveret før dette har staaet sin PrØve fyldt med Vand i 8 Dage, og vist sig vandtæt, saa er der ikke nogen Anledning til her at komme ind paa at binde ham med minutiøse Instruktioner, som man dog aldrig fuldt ud kan kontrollere.< BRØNDEN GRAVES Der blev altså gravet en 20 m. dyb brønd. Nede i bunden blev anbragt en pumpe, som blev trukket af en vindrose, der var leveret af Løgstør JernstØberi. Som reserve, hvis vinden skulle svigte, blev der opstillet en petroleumsmotor, der også var konstrueret af jernstpberiet. Den gik under navnet >St6ren< og havde produktionsnummer 8. Den findes stadig på værket, selv om den naturligvis forlængst er gået af brug. I den detaljerede beskrivelse af vandbeholderen står deq hvordan blandingen ved st/bningen skal være og, hvordan overbygningen skal udføres. Og så står der: >Tilfyldningen om Beholderen skal stampes godt sammen for hver halve Fod, der tilfyldes. Fylden fra Brønden og Beholderen anvendes hertil, idet der ved dets Anvendelse maa tages Hensyn til at opnaa den størst mulige Fasthed.< Det sted, hvor beholderen skulle graves ned, bestod af kridt og flint, og Mortensen & Galster skønnede, at det var fast nok til at afstive beholderen. Den del, der stak op over jorden blev forsynet med indstøbte stålbånd, mens de blev udeladt underjorden. Udvalget havde udnævnt landinspektgr Mosbech til at føre tilsyn med byggeriet, og til kommende bestyrer udnævntes mekanikus Sørensen, der senere skiftede navn til Birkely. KUNDER TIL VANDV,ORKET Samtidigt var det nedsatte vandværksudvalg gået i gang med at unders/ge, hvor mange der gerne ville have indlagt vand. Der var mange, 295 husstande, men det er interessant at se, hvor beskedne ønskerne var. En stor del Ønskede bare een hane i gården eller haven. Det højeste Ønske fra en enkelt var 6 vandhaner. -forrlo[iq 5nfirur ilr nulorifir0t Uoutrmcfin i Sogftar. Elrlæ' Cb!ft! gt!0uldl lolltfdi. t89s Forelqbig instux I 5.7. I 898 6

7 Vand måtte kun indlægges af autoriserede vandmestre ifglge >Forelpbig Insffux for de autoriserede Vandmestre i Løgstør<< fra 15. juli Underskrevet af herredsfoged Rosen@rn. Den blev afløst af en endelig Instrux d. 19. december I mellemtiden var herredsfoged rejst, så instruksen var underskrevet af den samlede kommunalbestyrelse. Herredsfuldmægtig C.Ewald var konstitueret. De pvrige var: H.C. Lykke, J. Juul, C. Nielsen, L. Møller, Martin Christensen, K.C. Knudsen. De to første vandmestre var kobbersmed A. Andersen og Løgstør Jernstøberi, og vi kan følge udviklingen gennem de indsendte skemaer over, hvem der har fået indlagt vand. VANDBEHOLDEREN PRØVES Sidst i 1898 var værket færdigt og skulle afleveres fra Mortensen & Galster. Der skulle så fyldes vand i beholderen. Til at begynde med, blev den fyldt ca. 6 fod op. Det var ll3. Da den blev tømt igen, viste der sig en del små sprækker i betonen. De blev støbt ud, og nyt vand fyldt på i flere omgange op til højeste vandstand 19 fod (ca.6,5 m.) På grund af nye sprækker kunne beholderen ikke holde tæt. Vandtrykket forneden blev beregnet til 15 kg. pr. kvadratcentimeter, og det blev klart, at den omgivende jordmasse ikke kunne holde til presset. Vandværksudvalget ville naturligvis ikke godkende en utæt beholder, og da firmaet holdt på, at beholderen var lavet efter forskrifterne, blev det signalet til et utal af møder. Skrivelserne fggfrem og tilbage, og der blev indkaldt uaftrængige eksperter, bl.a. fra ingenigrforeningen. HVAD SIGER EKSPERTERNE? En af de eksperter, der blev spurgt, stadsingeniør Th. Jochimsen i København, kritiserede konstruktionen, som han anså for dårlig. Han skrev bl.a.: >Jeg har forstaaet Sagen saaledes, at D'Herrer Mortensen og Galster have udarbejdet Forslaget til Vandværksanlæget med tilhørende Tegninger, affattet Betingelserne for dets Udfprelse og tilsidst overtaget samme i en samlet Entreprise. D'Herrer Mortensen og Galster have altsaa ikke alene Ansvaret for Arbejdernes forsvarlige Udfgrelse, men ogsna fnr de vrlofe Konstnrkfioner << Der er forskellige forslag til forbedringer af beholderen, men firmaet hævder stadig, at den er lavet efter forskrifterne. Der blev indkaldt to uvildige synsmænd, som også sagde, at det ikke var udført ordentligt. Mortensen & Galster ville ikke gøremere ved sagen, selv om de fra 1. oktober 1898 var idømtdagbøder på20 kr. pr. dag. Imidlertid var kommunen npdt til at begynde med vandforsyning til de kunder, der havde fået vand indlagt. Beholderen blev aldrig tæt, og værket kunne kun arbejde med halv kapacitet. Mortensen & Galster havde modtaget å conto kr. indtil marts 1899, men

8 da firmaet ikke ville gøre arbejdet færdigt, nægtede kommunen at udbetale restbeløbet. Der blev forsggt voldgift og i november 1899 blev der tinglyst to spørgsmål til Mortensen & Galster, om de enten ville gå med til, at kommunen fik beholderen færdig på firmaets regning, eller man ville betale dagbgderne, som var blevet til 7480 kr. FIRMAET ST,OVNES Spørgsmålene blev ikke besvaret, og den 14. dec blev firmaet indstævnet for Nprresundby ret. Løgstør kommune var repræsenteret ved sagfprer P. Nissager, der også var medlem af kommunalbestyrelsen. Lggstgr ville enten have firmaet til at fuldføre arbejdet eller betale dagbgderne som havde sneget sig op til 8800 kr. Sagen kom aldrig til dom, for 14. februar 1901 kunne modpartens sagfprer, Teisen i Nørresundby, takke for et forlig den 9.februar, og for modtagelsen af 5460 kr. til endelig afgørelse. Der foreligger også en kvittering fra Mortensen & Galster.,-4.,:,/-*e.i.!/.,/., J^* /'; NYT VANDTÅRN I l9l2 blev det så galt, at kommunalbestyrelsen vedtog at bygge et vandtårn ved siden af værket. Ingenigr J.K. Danø fik overdraget opgaven, og Christiani & Nielsen, Aarhus, støbte vandbeholderen. Alle de pvrige håndværkere var lokale. Tårnet kostede ialt kr. hvoraf de største beløb var 3800 kr. til Chdstiani & Nielsen, kr. til smedemester Møller for rørforbindelse til brønden og en omskifter, og 1364 kr. til murermester Højstrup for opfprelse af ringmuren. Det mindste beløb var 1.50 kr. til fotografnyholm for fotografering af beholderens j ernkonstruktion. Mens tårnet var ved at blive færdigt i vinteren l9l2/13 blev ingenipr DanØ syg, men han glemte ikke vandværket. Der foreligger et blyantskrevet brev til togfgrer Nielsen, der var formand for vandværksudvalget. Her skriver DanØ bl.a.: >Medens jeg ligger paa min Sotte- t- T e -/(i-t\-o^ Som nævnt blev beholderen aldrig tæt, og der blev større og st/rre besvær med at forsyne beboerne oven for bakken med vand, efterhånden som flere beboere flyttede derop. In g eni6 r D anø s bly ants skits e *,tr,t.",.,^,i*-'.lu tl.-, ',.(,it!! t, 8

9 I l seng staar Løgstør Vandværk for mine Tanker - ikke p.g. af Beholderens Tæthed, der synes at plage Dem som Tvivl i Drømme! Jeg er saa lykkelig at tro paa al Videnskabs Grundlag: Aarsagssætningen, og jeg har ikke Anskuelser fælles med Jens Busk, der sagde: A benægter Fakta. Jeg frygter nemlig et pludseligt indtrædende og stærkt Frostvejr, (maaske et saadant... kun hprer hjemme i Feberfantasier), under et saadant maa - som vi tidligere har talt om, en Del af Rørene i det nye Vandtaarn frostisoleres.<< FROSTSIKRING DanØ nævner forskellige rør, hvor vandet til tider kan være stillestående, selv byens forsyningsledning, hvor vandet kan stå stille om natten. >Isoleringen kan ske ved at omvikle nævnte Rør med et tæt, tyh Lag Rughalm (Tag eller R/r) eller ved af Forskallingsbrædder at lave nogle Tremmekasser, ikke for hgje, og stoppe dem med Hø eller Tang under Rørene, som hosstaaende Skitse viser, - atjeg nu kunde Ønske at faa Vandbeh. endelig afsluttet, et Ønske, som jeg antager, er mindst lige saa brændende i Deres Sind. - At faa Møller tll at gaa op og bringe Ventilen i Orden, fg jegkan hale ham med derop, har jeg imidlertid kun ringe Haab oml I I Byrådet stående på vandbeholderen ved 25-års jubilæet i sept.1923.

10 Saa De bedes have Taalmodighed til jeg bliver rask. Dette varer forhaabentlig ikke mange Dage. Ærbpdigst J.K. Danø.< I 1923 kunne vandværket fejre sit 25-års jubilæum, og i den anledning blev byrådet fotograferet oven på vandbeholderen. Det er fra venstre købmand Anders Nielsen, togfgrer Jacob Nielsen, skomager Sund, snedkerm. Ad. Jensen, købmd S. Laursen, borgmester og bankdirektør T.A. Wermuth, overlærer J.S. Lavendt, red. Th. Knudsen, skræder A.S. Kjærgaard, vandværksbestyrer Christensen og gasværksbestyrer Franck. kr. årligt, hvor mælkeudsalg og mindre slagterier måtte give l0 kr., vaskerier måtte af med kr. efter udvalgets skøn. Noget så nymodens som wc-er fik disse ord med på vejen: >Vandklosetter i Tilfælde, hvor saadanne tillades i Hoteller 50 Kr. for det første og derefter 25 lk. pr. Sæde for de fplgende. Pissoir 25 Kr. Vandklosetter i andre Ejendom- D". ". flag på vandtårnet, og vindmotoren eksisterer endnu. Den havde gjort god fyldest. Det første år den fungerede, , havde det kun været nødvendigt at starte petroleumsmotoren i otte dage. Vandet skulle jo også betales, og vandmålere nævnes i regulativerne f. eks. l9lo og Til næringsbrug var der forskellige takster. Bagere og barberstuer skulle ekstra af med 8 Snit af pumperum ved elektricitetsværket 10

11 me fra Kr. pr. Sæde efter Udvalgets Skgn<. Derimod kunne man vaske sin bil med slange for 10 kr. om året. Det var altså i Herefter fungerede værket indtil elektricitetsværket fra I9l4 fik opfprt et pumpehus ved siden af i 1927, og såt begyndte der at komme orden på sagerne. Nu kunne værket klare forsyningerne i en årrække. Elværksbestyrer Mosbech blev også vandværksbestyrer. Den stilling beholdt han indtil 1959, hvor han blev afløst af gasværksbestyrer Kai Thorsen. Gasværket var blevet nedlagt 1. december 1958, så Thorsen kom til at præge udviklingen efterhånden som byens voksende størrelse gjorde det npdvendigt. Thorsen sad på posten indtil 1983, da han gik på pension. Afløseren blev den nuværende leder af vandværket, ingeniør Poul Helledi. I 1951 byggede man boligblokken >Kærvang< i Bredgade 15, og så blev det nødvendigt at bygge et vandværk til forsyning af den gstlige bydel. Bydelen udviklede sig, og da minkfoderfabrikken blev bygget ca. 1960, var værket Den nedgravede vandbeholder i dag. ll

12 Værket i Bredgade for lille, og blev i 1961 erstattet af >Engen< ved Himmerlandsvej som værket for den pstlige bydel. I 1956 blev det gamle vandtårn taget ud af drift og erstattet med to hydroforer, (trykbeholdere, hvor trykket i ledningerne vedligeholdes med lufttryk), som supplement til den gravede brønd blev der i 1951 udført en boring i Anlægget ved Rådhusgade. Der var yderligere en boring i 1971, men den blev stoppet i Vandværket >Engen< 12

13 Røde-Kors værket forbindelse med udvidelsen af plejehjemmet >B6gely<. I 1967/68 blev der bygget et nyt vandværk på bakken for at forsyne de nye institutioner i området, LØgstØr skole, Røde Kors plejehjemmet, Limfjordsskolen og Psykiatrisk plejehjem. m.m. Fra starten var det forsynet med 2 boringer. I 1994 kom den tredie, og i 1998 yderligere 2 boringer. Da vandet har et Boring i anlægget, Rådhusgade 13

14 Værket ved Tinghqjvej lavt nitratindhold, skal byens fremtidige vandforsyning ske herfra. Vandindvindingen vil ske fra Raunstrupgårdens jorder og deromkring. Vandværket >Engen<< blev i 1988 udbygget, så det også kunne klare den vestlige bydel neden for skrænten, og ved samme lejlighed blev vandforsyningen fra bakken til denne bydel afbrudt. Sammen med dette værk kører nu en boring i Bredgade-værket, en boring i det tidligere El-værk, Østergade 11, og en boring i Anlægget, Rådhusgade 14. I 1992 er dår i Bredgade-værket indrettet en trykfor@gerlreduktionsstation såle- des, at der kan udveksles vand mellem de to trykzoner, som Løgstør by er delt op i. I slutningen af 1960-erne og begyndelsen af 70-erne skete der en kraftig udvikling i byggeriet, bl.a. i Dragsdalvej-kvarteret, og derfor blev det nødvendigt at bygge et nyt vandværk i Det kom til at ligge ved Tinghgjvej med boringer langs banen i industrikvarteret. Til at begynde med var der to boringer, men få år efter kom der en tredie. Værket har i mange år været det største værk oven for skrænten, men man begyndte at focusere så stærkt på vandets indhold af nitrater og pesticider. 14

15 Hvis vi sammenholder det med boringernes udsatte placering i et industriområde, fører det frem til en beslutning om i løbet af nogle få år at lukke værkets boringer. Værket kan få en renaissance, hvis det på længere sigt viser sig, at en bynær udvinding af grundvand ikke er holdbar i længden. Det kan derfor blive nødvendigt at bevæge sig længere ud til skovog hedeområderne ved Rønhøj for at få brugbart vand, og så vil Tinghøj-værket ligge udmærket til at være fordelercentral. Det gamle værk på bakken blev taget ud af drift i 1989, men står stort set stadig, som det så ud i 1952, da det blev >moderniseret< med nye 440 volt jævnstrømsmotorer. Vindmotoren er forlængst borte, og en anden ændring skete, da vandtårnet mistede sine takker foroven engang i erne, fordi byrådet brugte det som fundament til sit vartegn: >Solen, der aldrig går ned over Løgstør(. Den mildeste formulering var: >Man har forsynet tårrnet med et hoved, der nærmest minder om det modsatte<<. Nu står det gamle værk som et minde om en udvikling på godt og ondt i Løgstørs vandforsyning. Tiden er forlængst løbet fra det, selv om den utætte beholder kom til at fungere mere eller mindre effektivt i over 90 år. Nu kan det måske få nyt liv som en spændende legeplads. Det ser ud til, at værket har formået at fplge med tiden og byens udvikling, og de fremsynede planer sikrer, at det også vil fungere godt i det næste århundrede. Vartegnet var en stor r@dlig plastickuppel, der blev oplyst om natten. Det fik forskellige øgenavne, der ikke alle egner sig til gengivelse her. Den gamle vandbeholder i dag 15

16 '$npau pytø^puda 'aurapvs r rasurupalpuu^ pau,t 106I 04 uo4iq n lo Uuspn 9I

Vand gennem 100 år 1912-2012. Mesing Vandværk

Vand gennem 100 år 1912-2012. Mesing Vandværk Vand gennem 100 år 1912-2012 Mesing Vandværk Mesing vandværks historie gennem 100 år Skrevet af: Egon Andersen Hæftet er udkommet i et oplag på 175 stk. Tryk: A.R.T. Skanderborg 2 Vandværket gennem 100

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 636-1936)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 636-1936) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 636-1936) Originalt emne Ernæringskort Forskellige Næringsdrivende Næringsvæsen Socialvæsen Socialvæsen i Almindelighed, Socialloven Uddrag fra byrådsmødet den 22. oktober

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Ejendomme og Inventar Erhvervelse og Afstaaelse af Ejendomme Foreninger Forsørgelsesvæsen Forsørgelsesvæsen i Almindelighed Sundhedsvæsen Sundhedsvæsen i Almindelighed

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 390-1910)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 390-1910) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Biografteater Teater Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 20. oktober 1910 2) Byrådsmødet den 8. december 1910 Uddrag fra byrådsmødet den 20. oktober 1910 -

Læs mere

Den værkbrudne. En prædiken af. Kaj Munk

Den værkbrudne. En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

SIDE 9 MANDEN. Kenneth Jensen. Alder: 42. Start i branchen: 1984. Stilladsudd.: ERFA 1

SIDE 9 MANDEN. Kenneth Jensen. Alder: 42. Start i branchen: 1984. Stilladsudd.: ERFA 1 SIDE 9 MANDEN Navn: Bopæl: Kenneth Jensen Esbjerg Alder: 42 Start i branchen: 1984 Nuværende firma: SUB.C. Partner Stilladsudd.: ERFA 1 - Allerførst et stort tillykke med dit 25 års jubilæum i stilladsbranchen,

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 243-1923)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 243-1923) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 243-1923) Originalt emne Belysningsvæsen Belysningsvæsen i Almindelighed Gasværket, Anlæg og Drift Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 14. juni 1923 2) Byrådsmødet

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 185-1926)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 185-1926) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Jorder Udleje af Jorder Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 3. juni 1926 2) Byrådsmødet den 9. september 1926 3) Byrådsmødet den 30. september 1926 Uddrag fra

Læs mere

Elektricitetsmøde i Bedsted. Den bindende tegning til "Thy Andelselektricitetsværk" påbegyndes.

Elektricitetsmøde i Bedsted. Den bindende tegning til Thy Andelselektricitetsværk påbegyndes. 18-8-1913 Thisted Amtsavis Elektricitetsmøde i Bedsted. Den bindende tegning til "Thy Andelselektricitetsværk" påbegyndes. Som det er bekendt, fremkom der for længere tid siden planer om at anlægge et

Læs mere

Skoleprojektet i sin helhed Problemformulering 2011

Skoleprojektet i sin helhed Problemformulering 2011 Skoleprojektet i sin helhed Problemformulering 2011 Problemformulering: Hvilke årsager er der til, at Skt. Klemens har udviklet sig fra en lille landsby til en villaby, og hvordan kan Skt. Klemens fortsat

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 798-1919) Originalt emne Boligforhold Kommunale Beboelseshuse Uddrag fra byrådsmødet den 27. marts 1920 - side 2 Klik her for at åbne den oprindelige kilde (J. Nr. 798-1919)

Læs mere

Vandet på. gennem 140 år. Indtil 1850 erne er Frederiksberg en landsby ved foden af Frederiksberg Slot. Af militære grunde er det nemlig forbudt

Vandet på. gennem 140 år. Indtil 1850 erne er Frederiksberg en landsby ved foden af Frederiksberg Slot. Af militære grunde er det nemlig forbudt Vandet på Frederiksberg gennem 140 år Indtil 1850 erne er Frederiksberg en landsby ved foden af Frederiksberg Slot. Hvis man oppe fra slottet kigger ind mod København, støder øjet ikke mod ret mange bygninger

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 170-1917)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 170-1917) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 170-1917) Originalt emne Observatoriet Ole Rømer Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 31. maj 1917 2) Byrådsmødet den 14. juni 1917 3) Byrådsmødet den 21. juni 1917

Læs mere

Afskrift ad JK 97/MA 1910 ad 2' J.D. 2' B.D. Nr. 48-85 / 1913 Pakke 8 Dato 10/2 HOVEDPLAN. for ETABLERINGEN AF FÆSTNINGSOVERSVØMMELSEN KØBENHAVN

Afskrift ad JK 97/MA 1910 ad 2' J.D. 2' B.D. Nr. 48-85 / 1913 Pakke 8 Dato 10/2 HOVEDPLAN. for ETABLERINGEN AF FÆSTNINGSOVERSVØMMELSEN KØBENHAVN Afskrift ad JK 97/MA 1910 ad 2' J.D. 2' B.D. Nr. 48-85 / 1913 Pakke 8 Dato 10/2 Den kommanderende General 1' Generalkommandodistrikt København den 27/7 1910 Fortroligt D. Nr. 197 HOVEDPLAN for ETABLERINGEN

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 422-1930)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 422-1930) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Droske- og Kaperkørsel Foreninger Kørsel Regulativer, Reglementer m. m. Vedtægter, Regulativer, Instrukser o. lign. Vognmandsforeninger Indholdsfortegnelse 1)

Læs mere

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik Velkomst sang: Klodshans Velkommen, sir vi her i dag Nu alle sidder på sin bag. Vi viser, jer et skuespil. Og i kan klappe, hvis i vil. Der var engang for længe siden, så begynder alle gode eventyr. Det

Læs mere

Referat 15. marts 2012 Bestyrelsesmøde Skamlebæk Vandværk

Referat 15. marts 2012 Bestyrelsesmøde Skamlebæk Vandværk Referat 15. marts 2012 Bestyrelsesmøde Skamlebæk Vandværk Til stede: Orla Zinck ( OZ ), Carsten Lebrecht (CL), Jeanette Møltov Jepsen (JMJ), Max Engelberth ( ME ) Dagsorden: 1. Siden sidst opfølgning på

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 394-1918)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 394-1918) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 394-1918) Originalt emne Jorder Kommunens Jorder i Almindelighed Skovene Skovene i Almindelighed Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 12. september 1918 2) Byrådsmødet

Læs mere

100 år med rent vand 1906-2006. 100 år med rent vand I/S Mammen Bys Vandværk 1

100 år med rent vand 1906-2006. 100 år med rent vand I/S Mammen Bys Vandværk 1 I/S Mammen Bys Vandværk 100 år med rent vand 1906-2006 100 år med rent vand I/S Mammen Bys Vandværk 1 Vandets evige kredsløb Model af vandets kredsløb i naturen. Tallene angiver hvor lang tid vand befinder

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Katedralskolen Marselisborg Skole Regulativer, Reglementer m m Skole- og Undervisningsvæsen Skole- og Undervisningsvæsen i Almindelighed Vedtægter Indholdsfortegnelse

Læs mere

Sæsonlagret solvarme tabsfri, til opvarmning 100 % i stedet for olie, gas og kul.

Sæsonlagret solvarme tabsfri, til opvarmning 100 % i stedet for olie, gas og kul. N.K. Knudsen M. IDA RÅDGIVENDE MASKININGENIØRFIRMA Rolighedsvej 13, 8722 Hedensted SE-nr. 95 38 15 53 Giro 9 43 39 53 Tlf. 75 89 14 17 Mobil 21 66 07 55 E-mail: n.k.knudsen@profibermail.dk Eller: n.k.knudsen@mail.dk

Læs mere

På Tårs Vandværk er forsyningen i orden. »Årets Vandværk«2013

På Tårs Vandværk er forsyningen i orden. »Årets Vandværk«2013 På Tårs Vandværk er forsyningen i orden Af Thorkil Christensen»Årets Vandværk«2013 De 1250 forbrugere ved Tårs Vandværk i Hjørring Kommune i Vendsyssel er sikret godt vand mange år frem. Vandværket er

Læs mere

Hammerum Vand A.m.b.a

Hammerum Vand A.m.b.a VEDTÆGTER for Andelsselskabet Hammerum Vand A.m.b.a 10. april 2018 Vedtægter for Andelsselskabet Hammerum Vand A.m.b.a 10. april 2018 1. NAVN OG HJEMSTED Selskabets navn er Andelsselskabet Hammerum Vandværk,

Læs mere

4. Søndag efter Hellig 3 Konger

4. Søndag efter Hellig 3 Konger En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Odense Stadsarkiv, Historiens Hus Erindringer Bedsteforældrene Rasmus og Anne Marie (side 1) Jeg holdt meget af at gå tur med mor om eftermiddagen, hver uge var vi en tur i Dronningensgade. Vi gik altid

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Barakker Boligforhold Brandforsikring Byraadet Ejendomme og Inventar Ejendomme og Inventar i Almindelighed Forsikring Kommunale Beboelseshuse Taksation Udvalg

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

Det bedste vand kommer fra hanen

Det bedste vand kommer fra hanen Det bedste vand kommer fra hanen Hvor kommer vandet fra? Vand er i konstant bevægelse. Den måde, det bevæger sig på, hedder vandets kredsløb. Når det regner eller sner, kommer der vand på jorden. Vandet

Læs mere

1. Find skulpturen. Danserindebrønden

1. Find skulpturen. Danserindebrønden 1. Find skulpturen Danserindebrønden Mindre børn skal følges og vejledes af en voksen Opgaverne vil føre jer rundt på museet I skal også op på museets 1. sal Den finder du ved at gå op ad trappen i museumsbutikken

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 2_ )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 2_ ) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Bygningsvæsen Bygningsvæsen/Dispensationer fra Bygningslovgivningen Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 9. november 1905 2) Byrådsmødet den 23. november 1905

Læs mere

Prædiken over Den fortabte Søn

Prædiken over Den fortabte Søn En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

I slutningen af maj 2006, var baaden stort set færdig til at komme i søen paany efter mange aar paa land Det øsede ned den dag baaden blev sat i

I slutningen af maj 2006, var baaden stort set færdig til at komme i søen paany efter mange aar paa land Det øsede ned den dag baaden blev sat i Vores sejlbaad. Siden jeg var barn har jeg været fascineret af skibe af enhver art, men det var nok fordi far var fisker og havde en kutter. Jeg husker at jeg byggede modelbaade som barn. Efter at jeg

Læs mere

BREV - kilden Brev fra Godsforvalter Eggers på Orupgård til sogneråd i Skelby Gedesby.

BREV - kilden Brev fra Godsforvalter Eggers på Orupgård til sogneråd i Skelby Gedesby. BREV - kilden Brev fra Godsforvalter Eggers på Orupgård til sogneråd i Skelby Gedesby. Renskrevet 16 marts 1881. Til Sognerådsformand J. P. Adrian i Skelby Sogn Jeppe Veje i Skjelby har talt med mig om

Læs mere

På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd.

På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd. 1 På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd. På går-den bor Al-ma, Ha-rald og Eb-ba. Al-ma tror ik-ke på gen-færd, men det gør Ha-rald og Eb-ba. Så en dag sker der no-get,

Læs mere

side 9 manden Navn: Jacob Jespersen

side 9 manden Navn: Jacob Jespersen StilladsInformation nr. 104-september 2012 side 9 manden Navn: Jacob Jespersen Bopæl: Alder: Malling ved Aarhus 36 år Lokalklub: Aarhus Firma: Mars A/S, Aarhus Start i branchen: Sommeren 2005 Stilladsuddannelse:

Læs mere

Beretning 2009/2010 for Løgstrup Varmeværk

Beretning 2009/2010 for Løgstrup Varmeværk Beretning 2009/2010 for Løgstrup Varmeværk Gas- og varmeprisen Vi har haft et varmesalg på i alt 11.843 MW mod 10.470 MW i det foregående år. Altså har varmesalget været noget større. Året har også haft

Læs mere

Fra L. Gotfredsen: Gjentofte Kommunestyre 1842-1942. Udgivet af Historisk-topografisk Selskab for Gentofte Kommune, 1942, bringes følgende uddrag:

Fra L. Gotfredsen: Gjentofte Kommunestyre 1842-1942. Udgivet af Historisk-topografisk Selskab for Gentofte Kommune, 1942, bringes følgende uddrag: Ordruplunds historie Som beboer, pårørende eller medarbejder kan man kun glæde sig over at have sin gang i disse smukke omgivelser. Bygningen Ordruplund er smukt istandsat i årene 1999-2001. De enkelte

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Jorder Kommunens Jorder i Almindelighed Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 10. oktober 1907 2) Byrådsmødet den 24. oktober 1907 Uddrag fra byrådsmødet den

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 223-1933)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 223-1933) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Hunde Hunde i Almindelighed Politivedtægt Rets- og Politivæsen Vedtægter Vedtægter, Regulativer, Instrukser o. lign. Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 29.

Læs mere

Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1897. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført

Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1897. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1897. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført for 16.000 kr. Nuværende bygninger opført i 1929 for

Læs mere

Holsted hallens 50 års jubilæum. Ideen og baggrunden for bygning af Holsted hallen.

Holsted hallens 50 års jubilæum. Ideen og baggrunden for bygning af Holsted hallen. Holsted hallens 50 års jubilæum. Ideen og baggrunden for bygning af Holsted hallen. I forbindelse med bygning af Højmarkskolen i 1966/67 var det meningen at der skulle bygges 2 gymnastiksale ( 1000 )Elever

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 98-1915) Originalt emne Den kommunale Fortsættelsesskole Skole- og Undervisningsvæsen Skole- og Undervisningsvæsen i Almindelighed Uddrag fra byrådsmødet den 27. maj

Læs mere

Retten i Nykøbing F. Udskrift af dombogen. Den 3. september 2002 blev i sag nr. BS 917/2001: Andelsselsk. Nyskole Vandværk v/formand F. mod.

Retten i Nykøbing F. Udskrift af dombogen. Den 3. september 2002 blev i sag nr. BS 917/2001: Andelsselsk. Nyskole Vandværk v/formand F. mod. Retten i Nykøbing F. Udskrift af dombogen Den 3. september 2002 blev i sag nr. BS 917/2001: L Andelsselsk. Nyskole Vandværk v/formand F mod N afsagt DOM: Parternes påstande: Under denne sag, der er anlagt

Læs mere

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han 1 Johannes elskede fugle. Han syntes, at det at kigge på fugle var noget af det dejligste, man kunne foretage sig i sit liv. Meget dejligere end at kigge på billeder, malerier eller at se fjernsyn. Hver

Læs mere

KENDELSE. Indklagede havde en andelslejlighed til salg, som klager var interesseret i at købe.

KENDELSE. Indklagede havde en andelslejlighed til salg, som klager var interesseret i at købe. 1 København, den 15. marts 2012 KENDELSE Klager ctr. Poul Erik Bech A/S Nørrebrogade 230 2200 København N Nævnet har modtaget klagen den 25. juli 2011. Klagen angår spørgsmålet om, hvorvidt indklagede

Læs mere

For Grundtvigskirken. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

For Grundtvigskirken. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Kommunelæger Sct. Josephs Hospital Sundhedsvæsen Sygehuse Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 21. juni 1917 2) Byrådsmødet den 13. december 1917 Uddrag fra

Læs mere

U D S K R F T af. dombogen for borgerlige sager D O M :

U D S K R F T af. dombogen for borgerlige sager D O M : c: c R E T T E N I Å R H U S U D S K R F T af dombogen for borgerlige sager D O M : afsagt den 13. januar 1993 af Retten i Århus, 4. afdeling, i sag BS 92 02413-4 Galten Vandværk v/f mod S Under denne

Læs mere

Horsens Gasværk horsens, den

Horsens Gasværk horsens, den Horsens Gasværk horsens, den 9-1 1913 Hrr. Gasværksbestyrer cand. polyt Ing. Th. Kofoed Vejle I besvarelse af Deres Forespørgsel af 30. f.m. skal jeg meddele, at jeg for Ingeniørarbejdet med Ombygningen

Læs mere

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan Beretningen om Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan 25. februar 2009-1. udgave Af Feltpræst Oral Shaw, ISAF 7 Tormod Trampeskjælver får en ny ven Det var tidlig morgen, og den danske viking

Læs mere

wldr= uu NLrl1 E\rL Kommentar. s.34 VBVs tørvetrillere. Af Johs. Sørensen... s.35 Vand til Løgstør.. s.40

wldr= uu NLrl1 E\rL Kommentar. s.34 VBVs tørvetrillere. Af Johs. Sørensen... s.35 Vand til Løgstør.. s.40 wldr= uu NLrl1 E\rL LOKALHISTORISK TIDSSKRIFT FOR LØGSTØR OG OMEGN rs. Åncnruc NR.s FEBRUAR 1se6 INDHOLD: Kommentar. s.34 VBVs tørvetrillere. Af Johs. Sørensen... s.35 Vand til Løgstør.. s.40 Julekonkurrencensbilleder...s.45

Læs mere

Bestyrelsesmøder Grundejerforeningen Krogen

Bestyrelsesmøder Grundejerforeningen Krogen Møde nummer 4 Dette bestyrelsesmøde afholdtes den 13. april 2019. Det foregik hos Claus Larsen. Tilstede Referat af mødet Ad 1 a. Vandurerne er alle blevet skiftet og dermed skulle problemet med utætte,

Læs mere

AFSTØBNINGER AF BERTEL THORVALDSENS ANSIGT

AFSTØBNINGER AF BERTEL THORVALDSENS ANSIGT AFSTØBNINGER AF BERTEL THORVALDSENS ANSIGT De mennesker, der har interesse for vor store billedhugger Bertel T h o r valdsen, kender sandsynligvis hans dødsmaske. Den viser os et kraftigt, fyldigt fysiognomi,

Læs mere

Velkommen til Vandforsyningens. 125 års jubilæum

Velkommen til Vandforsyningens. 125 års jubilæum Velkommen til Vandforsyningens 125 års jubilæum Før år 1885: Ribes historie: I slutningen af 1800-tallet vandt Ribe sig berømmelse ved at være den by i Danmark hvis indbyggere i størst tal hjemsøgtes af

Læs mere

UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET

UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET D O M afsagt den 18. august 1998 af Vestre Landsrets 5. afdeling i ankesag S-1897-98 Anklagemyndigheden mod T (Advokat Sv. E. Albrechtsen, Skive). Den indankede

Læs mere

Udskrift af dombogen. Den 12. juni 2002 blev i sag nr. BS 1-2125/2001: mod. Andelsselskabet Karlslunde Strands Vandværk.

Udskrift af dombogen. Den 12. juni 2002 blev i sag nr. BS 1-2125/2001: mod. Andelsselskabet Karlslunde Strands Vandværk. Udskrift af dombogen Den 12. juni 2002 blev i sag nr. BS 1-2125/2001: S mod Andelsselskabet Karlslunde Strands Vandværk afsagt DOM Denne sag drejer sig om, hvorvidt sagsøgte var berettiget til at afbryde

Læs mere

Høstprædiken - Prædiken til 14. S.e. Trinitatis

Høstprædiken - Prædiken til 14. S.e. Trinitatis Høstprædiken - Prædiken til 14. S.e. Trinitatis En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse

Læs mere

ØSTERLARS FRISKOLE. Oprindelse og start.

ØSTERLARS FRISKOLE. Oprindelse og start. ØSTERLARS FRISKOLE Oprindelse og start. Men før det kom så vidt, at man kunne starte i egne bygninger på Fredbo, gik mange bryderier, tanker og positive planer forud. Sindene er blusset op i skoleaffæren

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 505-1928) Originalt emne Ejendomme og Inventar Forskellige Næringsdrivende Kommunens Malerforretning Næringsvæsen Uddrag fra byrådsmødet den 10. januar 1929 - side 2

Læs mere

Ark No 173/1893. Generaldirektoratet for Statsbanedriften til Jour.Nr 6964 Kjøbenhavn V., den 24 Oktober o Bilag

Ark No 173/1893. Generaldirektoratet for Statsbanedriften til Jour.Nr 6964 Kjøbenhavn V., den 24 Oktober o Bilag Ark No 173/1893 Generaldirektoratet for Statsbanedriften til Jour.Nr 6964 Kjøbenhavn V., den 24 Oktober 1893. o Bilag Efter Modtagelsen af det ærede Byraads Skrivelse af 30. f.m. angaaende Anbringelsen

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Bygningsvæsen Bygningsvæsen i Almindelighed Stefanshjemmet Sundhedsvæsen Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 24. januar 1929 2) Byrådsmødet den 7. februar 1929

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Skole- og Undervisningsvæsen Skoletandklinik Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 17. juni 1915 2) Byrådsmødet den 24. juni 1915 3) Byrådsmødet den 8. juli 1915

Læs mere

John Christmas Møller var i 1942 flygtet til London, hvorfra han fik lov at tale i den britiske

John Christmas Møller var i 1942 flygtet til London, hvorfra han fik lov at tale i den britiske Første opfordring til sabotage John Christmas Møller var i 1942 flygtet til London, hvorfra han fik lov at tale i den britiske radio BBC s udsendelser sendt til Danmark og på det danske sprog. Talen blev

Læs mere

Randbøldal vist og fortalt i gamle postkort (anden del)

Randbøldal vist og fortalt i gamle postkort (anden del) Randbøldal vist og fortalt i gamle postkort (anden del) Tekster N.M. Schaiffel-Nielsen Postkortene N.M. Schaiffel-Nielsens arkiv Postkortene er primært fremstillet af gårdejer, køb- og kromand Søren L.

Læs mere

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager.

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager. Side 3 ægypten historien om de ti plager 1 Slaver 4 2 Ild i en busk 6 3 Staven 8 4 Sæt dine slaver fri 10 5 En slange 12 6 Blod 14 7 Frøer 16 8 Myg og fluer 20 9 Sygdom 22 10 Hagl 24 11 Græshopper og mørke

Læs mere

Prædiken til 3. S.e. Paaske

Prædiken til 3. S.e. Paaske En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Ruths Bog. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

Ruths Bog. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns)

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Den grønne have Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Dette skete for ikke så lang tid siden, i landet med det rødhvide flag. Det var efterår, og tre børn havde vovet sig 5 ind i den have, hvor der engang havde været

Læs mere

Væltesbakkes historie Af Thomas Østergaard efter mundtlige fortællinger af Jane Holt på Sandgaarden Øster Hurup d. 25. marts 2013.

Væltesbakkes historie Af Thomas Østergaard efter mundtlige fortællinger af Jane Holt på Sandgaarden Øster Hurup d. 25. marts 2013. Væltesbakkes historie Af Thomas Østergaard efter mundtlige fortællinger af Jane Holt på Sandgaarden Øster Hurup d. 25. marts 2013. Historien om et gammelt klitområde i Nr. Hurup, som gik fra at være dårligt

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2 Hvordan lød mon verdens første spørgsmål? Det kan I jo tænke lidt over

Læs mere

Kvorning Vandværk I/S

Kvorning Vandværk I/S Kvorning Vandværk I/S 1906 2006 Kvorning Vandværk i dag Gammel vandværksbygning Side 1 Kvorning vandværk 100 år Første generalforsamling i Kvorning vandværk den 24 9-1906. Formand var Gunder Jakobsen P.

Læs mere

Bestyrelsens beretning for året 2016/17 fremlagt ved generalforsamlingen den 18. august 2017

Bestyrelsens beretning for året 2016/17 fremlagt ved generalforsamlingen den 18. august 2017 07-08-2017/BFR Bestyrelsens beretning for året 2016/17 fremlagt ved generalforsamlingen den 18. august 2017 Beretningens hovedpunkter Det drejer sig om byrådets vedtagelse af lokalplan 1031. Så er der

Læs mere

Kort vedrørende Anna Kirstine Larsens og Niels Peter Jørgensens bryllup den 16. oktober 1909.

Kort vedrørende Anna Kirstine Larsens og Niels Peter Jørgensens bryllup den 16. oktober 1909. Kort vedrørende Anna Kirstine Larsens og Niels Peter Jørgensens bryllup den 16. oktober 1909. Disse kort og breve har jeg fået lov til at afskrive og offentliggøre af Gert Sørensen, som har fået dem af

Læs mere

1. Søndag i Advent. En prædiken af. Kaj Munk

1. Søndag i Advent. En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

SAMN FORSYNING DRIKKEVAND. Samn passer vi på dit drikkevand og renser dit spildevand til gavn for dig og dine børnebørn.

SAMN FORSYNING DRIKKEVAND. Samn passer vi på dit drikkevand og renser dit spildevand til gavn for dig og dine børnebørn. SAMN FORSYNING DRIKKEVAND Samn passer vi på dit drikkevand og renser dit spildevand til gavn for dig og dine børnebørn. Version 31-05-2018 VAND - EN VIGTIG RESSOURCE SAMN FORSYNING APS Samn Forsyning varetager

Læs mere

SAMN FORSYNING DRIKKEVAND. Samn passer vi på dit drikkevand og renser dit spildevand til gavn for dig og dine børnebørn.

SAMN FORSYNING DRIKKEVAND. Samn passer vi på dit drikkevand og renser dit spildevand til gavn for dig og dine børnebørn. SAMN FORSYNING DRIKKEVAND Samn passer vi på dit drikkevand og renser dit spildevand til gavn for dig og dine børnebørn. VAND - EN VIGTIG RESSOURCE Samn Forsyning varetager årligt indvindning, behandling

Læs mere

Vallensbæk Strands Vandforsyning amba generalforsamling tirsdag den 28. maj 2013. Beretning for år 2012.

Vallensbæk Strands Vandforsyning amba generalforsamling tirsdag den 28. maj 2013. Beretning for år 2012. Vallensbæk Strands Vandforsyning amba generalforsamling tirsdag den 28. maj 2013. Beretning for år 2012. Vandmængder er som anført i skemaet for indvinding/egen produktion, køb af vand, udpumpet total

Læs mere

Bestyrelsensberetning

Bestyrelsensberetning Bestyrelsensberetning Den er også i år delt på to hænder. Jeg tager formandsberetningen og Jan tager driftsberetningen. Indledningsvis skal nævnes at dagen i dag ikke alene er vores generalforsamling,

Læs mere

Vejlebakkens Vandværk!

Vejlebakkens Vandværk! Vejlebakkens Vandværk! Vejlebakken er en forholdsvis ny bebyggelse, som opstod i begyndelsen af 60erne. det var en privat udstykning som blev foretaget af Katrine Pedersen også kaldet Bibbi. Fordi det

Læs mere

Norden i Smeltediglen

Norden i Smeltediglen Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Gjerndrup Friskoles historie

Gjerndrup Friskoles historie Gjerndrup Friskoles historie For at fortælle om Gjerndrup Friskole, skal vi lidt længere tilbage i tiden. Gjerndrup Skole blev bygget i 1930, men før 1930 var der i Gjerndrup Surhave Skole, hvor de fleste

Læs mere

Menn. har i sig en Trang til Sandhed, til at vide, hvordan det egentlig forholder sig.

Menn. har i sig en Trang til Sandhed, til at vide, hvordan det egentlig forholder sig. Menn. har i sig en Trang til Sandhed, til at vide, hvordan det egentlig forholder sig. En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må

Læs mere

Navn G.Bierregaard S. Nichum. Til Veile Byraad

Navn G.Bierregaard S. Nichum. Til Veile Byraad Ark No 24/1876 Med Hensyn til at Skovfoged Smith til 1ste April d.a. skal fraflytte den ham hidtil overladte Tjenstebolig i Sønderskov, for at denne Bolig med tilliggende kan anvendes til Skole, blev det

Læs mere

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR RETTEN I SLAGELSE. År 1997, den 18. februar blev i

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR RETTEN I SLAGELSE. År 1997, den 18. februar blev i UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR RETTEN I SLAGELSE År 1997, den 18. februar blev i S BS. 226/1996 mod Andelsselskabet Reerslev Vandværk v/formand F afsagt sålydende DOM: Sagsøgeren, S blev i 1983 tilsluttet sagsøgte,

Læs mere

Vedtægter for BØLLING VANDVÆRK

Vedtægter for BØLLING VANDVÆRK Vedtægter for BØLLING VANDVÆRK INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1 Navn og hjemsted... 2 2 Formål... 2 3 Medlemmer... 2 4 Medlemmernes rettigheder... 2 5 Medlemmernes forpligtigelser... 2 6 Udtræden af selskabet...

Læs mere

Dansk Teaters Værdi. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

Dansk Teaters Værdi. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Formandens beretning 2012

Formandens beretning 2012 Formandens beretning 2012 Sidste generalforsamling o Vinsmagning og oste-pølsebord Sidste generalforsamling blev lidt af et tilløbsstykke. Dette kunne selvfølgelig skyldes de spændende emner, der var på

Læs mere

Statsministeren (Stauning) i Studenterforeningen om

Statsministeren (Stauning) i Studenterforeningen om Statsministeren (Stauning) i Studenterforeningen om "Tidens politiske Opgave". d. 8. marts 1941 Meget tyder på, at de fleste fremtrædende politikere troede på et tysk nederlag og en britisk 5 sejr til

Læs mere

Johanne og Claus Clausen

Johanne og Claus Clausen Johanne og Claus Clausen 9. maj 2013 Denne historie handler om min kone Inger Clausens forældre Johanne og Claus Clausen. Johannes fødsel Johanne blev født den 30. januar 1917 i Skive. Hendes forældre

Læs mere

afsagt den 23.januar 1987 af retten i Fjerritslev i borgerlig sag nr. 452/1986 P mod Brovst Kirkebys Vandværk v/n og B v/ J

afsagt den 23.januar 1987 af retten i Fjerritslev i borgerlig sag nr. 452/1986 P mod Brovst Kirkebys Vandværk v/n og B v/ J D 0 M afsagt den 23.januar 1987 af retten i Fjerritslev i borgerlig sag nr. 452/1986 P mod Brovst Kirkebys Vandværk v/n og B v/ J Under denne sag, der er anlagt den 2o.juni 1986, påstår sagsøgeren, P,

Læs mere

Forblad. Ydervægges vanddamptransmission. Ellis ishøy. Tidsskrifter. Arkitekten 1941, Ugehæfte

Forblad. Ydervægges vanddamptransmission. Ellis ishøy. Tidsskrifter. Arkitekten 1941, Ugehæfte Forblad Ydervægges vanddamptransmission Ellis ishøy Tidsskrifter Arkitekten 1941, Ugehæfte 1941 Ydervægges Va11ddamptransmiss:i.011 Af Civiling eniør Fer :Brask Foruden den Fugtighed, der udefra tilføres

Læs mere

TÆTHEDSPRØVNING i nyanlagt kanalsystem Den landskabelige kanal i ØRESTADEN

TÆTHEDSPRØVNING i nyanlagt kanalsystem Den landskabelige kanal i ØRESTADEN TÆTHEDSPRØVNING i nyanlagt kanalsystem Den landskabelige kanal i ØRESTADEN Billedet viser Københavns universitet (KUA) og den østlige del af ØRESTADEN, hvor Den landskabelige kanal er under bygning. Kanalen

Læs mere

VESTER SKERNINGE VANDVÆRK MADS HANSENSVEJ V.SKERNINGE

VESTER SKERNINGE VANDVÆRK MADS HANSENSVEJ V.SKERNINGE VESTER SKERNINGE VANDVÆRK MADS HANSENSVEJ 11 5762 V.SKERNINGE Beretning 2016 2016 var hvad jeg vil kalde et hektisk år, med flere udfordringer, og så er vi officielt blevet et stort vandværk. Det kommer

Læs mere

KENDELSE. Indklagede havde en ejendom til salg, som klager var interesseret i at købe.

KENDELSE. Indklagede havde en ejendom til salg, som klager var interesseret i at købe. 1 København, den 8. juni 2009 KENDELSE Klager ctr. Husbørsen ApS v/advokat Rikke Kampp Adelgade 89 5400 Bogense Sagen angår spørgsmålet, om indklagede er erstatningsansvarlig over for klager, som følge

Læs mere

Prinsessen vil gifte sig med mig. Prinsessen vil vælge mig til mand.

Prinsessen vil gifte sig med mig. Prinsessen vil vælge mig til mand. LÆSETEATER 4 Klods-Hans af H.C. Andersen - et kunsteventyr Roller: Fortæller 1, Fortæller 2, Broder 1, Broder 2, Klods-Hans, Faderen, Prinsessen Ude på landet lå en gammel gård. Bonden havde to sønner,

Læs mere

DOM. Sagsøgeren, V, er et alment vandforsyningsanlæg. Forsyningsområdet. Sagen drejer sig om sagsøgerens eventuelle ret til at have fem vandledninger,

DOM. Sagsøgeren, V, er et alment vandforsyningsanlæg. Forsyningsområdet. Sagen drejer sig om sagsøgerens eventuelle ret til at have fem vandledninger, RETTEN I SKANDERBORG Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 19. februar 2003 i sag nr. BS 1-508/2000: Vandværket V (sagsøger) mod Forbruger F (sagsøgte) MODTAGET l 2003 Sagsøgeren, V, er et alment vandforsyningsanlæg.

Læs mere

En ny Bibelhistorie. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

En ny Bibelhistorie. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Rolfsted Brugs starter i Rolighedsgården 1896 2010/1

Rolfsted Brugs starter i Rolighedsgården 1896 2010/1 Rolfsted Brugs starter i Rolighedsgården 1896 2010/1 Siden sidst. Lørdag d. 26/9/09 var Lokalhistorisk Forening på udflugt til Hjelholts Uldspinderi, Langå Vi blev guidet rundt af indehaveren og fik fortalt

Læs mere

Betalingsreglerne beskriver de anlægsbidrag og øvrige bidrag, som Århus Kommunale Værker opkræver.

Betalingsreglerne beskriver de anlægsbidrag og øvrige bidrag, som Århus Kommunale Værker opkræver. Betalingsregler - Anlægsbidrag og øvrige bidrag 1. Anlægsbidrag 2. Øvrige bidrag 3. Betaling 4. Øvrige bestemmelser 5. Udregning af anlægsbidrag 6. Definitioner Nærværende Betalingsregler er godkendt af

Læs mere