En model for netværksbaseret benchlearning. - erfaringer fra ESB-netværkets benchlearning-projekt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "En model for netværksbaseret benchlearning. - erfaringer fra ESB-netværkets benchlearning-projekt"

Transkript

1 En model for netværksbaseret benchlearning - erfaringer fra ESB-netværkets benchlearning-projekt December 2007

2 Forord ESB-netværket og projektansøgning I 2003 blev ESB-netværket etableret med et af formålene, at interesserede medlemsskoler og samarbejdspartnere skulle arbejde med Evaluering, Samarbejde og Benchmarking/-learning. Dec er der ca. 60 medlemmer i netværket. Tilfredshedsundersøgelseskoncepter til brug blandt elever, medarbejdere og virksomheder blev udviklet og taget i anvendelse. I nov besluttede ESB-netværkets styregruppe, at det var nødvendigt med mere fokus på at skabe hensigtsmæssige sammenhænge i kvalitetsarbejdet, så man kan sikre, at dokumenterede resultater (f.eks. tilfredshedsundersøgelser) omsættes til læring og forbedring af praksis på skolen/i afdelingen. Ud fra dette fokuspunkt udarbejdes en projektansøgning til Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling (SCKK) og Undervisningsministeriet (UVM) og juni 2006 modtager vi en bevilling til projektet: Benchlearning - professionalisering af netværksbaserede læringsmiljøer skaber forbedret praksis. (BL-projektet) Deltagere og organisering Blandt ESB-netværkets medlemmer ønskede en hel del af skolerne at deltage i BL-projektet. Af sidste side i kompendiet fremgår, hvilke skoler der deltog i projektet, og hvem der deltog i projektets styregruppe og følgegruppe. Eksterne konsulenter De gennemgående eksterne konsulenter i projektet har været: Hans Jørgen Knudsen, Danmarks Erhvervspæd. Læreruddannelse (DEL) Anne Birte Mortensen, ABM konsultation Til udvikling af specifikke opgaver har vi haft tilknyttet som ekstern konsulent Torben Hansen, LAMA grafik Analysefirma Dataindsamling i tilfredshedsundersøgelserne forestås af skolerne, og i samarbejde med analysefirmaet Ennova A/S, Århus udarbejdes resultaterne af undersøgelserne i forskellige benchmarkingrapporter til brug for gennemførelsen af de efterfølgende BM/BL forløb. Dokumenter og formidling af projektresultater I det store og omfangsrige projekt er der udarbejdet en del dokumenter. På dette sted vil vi gerne omtale 3 kompendier, som er opbygget med en indre sammenhæng og som danner grundlag for formidlingen af projektresultaterne og i den praktiske gennemførelse af BM/BL forløb: 2.

3 1. En model for netværksbaseret benchlearning erfaringer fra ESB-netværkets benchlearning projekt Hans Jørgen Knudsen DEL, hovedansvarlig for udarbejdelsen Målgruppen: Primært proceskonsulenter, ESB-koordinatorer og andre nøglemedarbejdere ifm BM/BL-forløb 2. Ledelsens rolle i gennemførelsen af benchlearning - erfaringer fra ESB-netværkets benchlearning projekt - Hans Jørgen Knudsen DEL, hovedansvarlig for udarbejdelsen Målgruppen: Primært skolernes strategiske ledelse og afdelingernes driftsledelse 3. Guide til netværksbaseret benchlearning BL guide Anne Birthe Mortensen, ABM konsultation, hovedansvarlig for udarbejdelsen Målgruppen: Primært dem der på skolerne er involveret i den praktiske gennemførelse af BM/BLforløb Se også nedenstående afsnit. Website På ESB-netværkets website findes også: Oversigt over Deltagende skoler og uddannelser samt igangsatte forbedringsaktiviteter Notat om Videokonference som værktøj i benchlearning Artikel om Netværksbaseret benchlearning erfaringer fra ESB-netværkets benchlearningprojekt. Evalueringsrapport over Benchlearning professionalisering af netværksbaserede læringsmiljøer skaber forbedret praksis. Samt øvrige dokumenter om projektets gennemførelse og resultater. Projektledelsen Den ansøgende skole på ESB-netværkets vegne har været Randers Tekniske Skole. Projektledelsen har været: Lars M. Madsen, kst. direktør Randers Tekniske Skole og ESB-netværket Jens Chr. Agger, konsulent ESB-sekretariatet Projektsekretariat og yderligere informationer ESB-netværkets sekretariat v / Lajla Pedersen, ProjektCare har fungeret som projektsekretariat. Yderligere oplysninger om projektet og projektdokumenter kan fås ved henvendelse på tlf eller mail lajla@esb-netvaerk.dk På vegne af projektledelsen Lars M. Madsen 3.

4 Indholdsfortegnelse 0. Indledning ESB-netværkets arbejde i et kvalitetsperspektiv Om baggrunden for arbejdet med et benchlearning begreb Benchlearning i netværk Afgrænsning og præcisering af benchlearning Netværkssamarbejdet Benchlearning processen Forberedelsen Ambitionen om en ny og bedre praksis Projektet som også er et læringsprojekt Projektgruppen Projektgruppens etablering Undersøgelse af egen praksis Projektbeskrivelsen Projektgruppens videnbehov Valg af partner og forberedelse til videnarbejdet Valg af partner Forberedelse af partner Videnarbejdet Viden hvad er det? Forudsætningerne for videnarbejdet Videnudveksling og -udvikling Videnudveksling Videnudvikling Kompetenceudvikling Implementeringen skridt på vejen mod succesfuld forandring Hvad skaber succes Projektgruppens rolle i implementeringen

5 0. Indledning Dette kompendium er udarbejdet i forlængelse af BL-projektet, som har til formål at undersøge hvorledes dokumenterede tilfredshedsresultater kunne føre til en forbedret praksis. På baggrund af iagttagelser og diskussioner med de involverede skoler, som har deltaget i projektet er kompendiet skrevet som en slags konceptpapir for Netværksbaseret benchlearning. I kompendiet er benchlearning defineret som en aktivitet, der både omfatter 1) viljen til at forandre noget i praksis, 2) indhentning af erfaringer og viden udefra til en forbedring af forudsætningerne for at forandre og forbedre, og 3) den efterfølgende implementering i organisationen. På den måde er benchlearning blevet et forholdsvis exclusivt begreb, som bestemt ikke omfatter alt det som ESB-netværket og dets medlemmer skal foretage sig. Der er f.eks. meget god grund til at søge erfaring og inspiration hos hinanden på en knap så gennemgribende måde. Det kan være både lærerigt, inspirerende og også føre til forbedringer uden alle de anstrengelser, der ligger i et egentligt benchlearning forløb. Det viser projektets erfaringer. Inspiration fra andre kan også være en god forberedelse til formuleringen af et benchlearning forløb. Dette kompendium omfatter kun arbejdet med Netværksbaseret benchlearning og er blevet til i et tæt samarbejde mellem de to eksterne konsulenter og mange af de proceskonsulenter og ESBkoordinatorer, der har fulgt projektet til dørs og har givet værdifuld inspiration og vejledning undervejs. Hans Jørgen Knudsen DEL er hovedansvarlig for udarbejdelsen. Kompendiet er tænkt som en hjælp til proceskonsulenter og ESB-koordinatorer i deres arbejde med at fremme benchlearning processen. Den skal ses i et samspil med de 2 andre centrale kompendier i projektet: Ledelsens rolle i gennemførelsen af benchlearning - erfaringer fra ESB-netværkets benchlearning projekt Guide til netværksbaseret benchlearning BL guide 5.

6 1. ESB-netværkets arbejde i et kvalitetsperspektiv 1.1 Om baggrunden for arbejdet med et benchlearning begreb Siden erhvervsuddannelsesreformen i 1991 har erhvervsskolerne haft fokus på resultater både de økonomiske og de pædagogiske. I den anledning har stort set alle skoler arbejdet med udvikling og anvendelse af kvalitetssystemer. Ét af de systemer som netop har fokus på forholdet mellem indsatser og resultater er den såkaldte EFQM-model eller Excellence modellen 1, som den nu kaldes: Indsatser Resultater Medarbejdere Medarbejder resultater Lederskab Politik og Strategi Processer Kunde resultater Nøgle resultater Parnerskab og Ressourcer Samfunds resultater Det er da også den model, der har den største udbredelse, og også den model som ESB-netværket 2 baserer sine aktiviteter på. Siden ESB-netværkets start i 2003 har anstrengelserne været knyttet til opbygning af et koncept for tilfredshedsundersøgelser (elevtilfredshed (ETU), virksomhedstilfredshed (VTU) og medarbejdertilfredshed (MTU)). Undersøgelserne siden starten viser, at der faktisk skabes forbedret tilfredshed på skolerne, så noget tyder på, at selve det forhold, at der er fokus på tilfredsheden og kvaliteten er med til at forbedre den. På den anden side har det også været tydeligt at det har været svært at synliggøre konkrete resultater af de gennemførte benchmarking forløb 3. Møderne har måske primært været erfa-møder, hvor deltagerne har mødtes, udvekslet erfaringer, haft stor glæde af det, men uden at der er kommet egentlige forbedringsforløb ud af det. ESB-netværkets styregruppe tog i november 2005 derfor initiativ til at søge udviklet det, der mangler for: at sikre en hensigtsmæssig sammenhæng mellem kvalitetsarbejdets bestræbelser på at kaste lys over den aktuelle situation (bl.a. dokumenterede resultater af de forskellige tilfredshedsundersøgelser) og den efterfølgende læring på grundlag heraf. 1 Se f.eks. 2 Startede i 2003 som ErhvervsSkolernes Benchmarking Netværk. I 2007 efter at også andre skoleformer har meldt sig til står ESB nu for Evaluering. Samarbejde, Benchmarking. Se 3 Forløb hvor skoler mødes m.h.p. at sammenligne resultater og lære af hinanden 6.

7 I et samarbejde mellem ESB-netværkets sekretariat, SCKK og Undervisningsministeriet skabtes der økonomiske forudsætninger for at etablere et såkaldt Benchlearning-projekt, som skulle kunne afdække forudsætningerne for Det blev skitseret således: at dokumenterede resultater (tilfredshedsundersøgelser o. lign.) omsættes til læring og forbedring af praksis og forbedringskultur på skolen/i afdelingen. Dokumenterede resultater Koncept struktur, funktioner, processer og metoder Forbedret praksis og kultur Det er således det, der skal til for at skabe en ny og forbedret praksis, der er i fokus i denne konceptbeskrivelse. Excellence-modellens logik hviler jo på, at det er indsatserne, der skaber resultaterne. I sig selv betyder det, at det er på den side, der skal sættes ind. Konceptbeskrivelsen baserer sig på den antagelse, at det primært er processerne, der skaber den umiddelbare tilfredshed, og at sammenhængen kan illustreres således: Excellence modellen Medarbejder resultater Organisering Stof Udstyr Data Information Viden Kultur Kunde resultater Lærer Elev Medarbejderforudsætninger Samfunds resultater Det som har været i fokus i forbindelse med gennemførelsen af projektets benchlearning-processer er de tilfredshedsfelter, som udgør datagrundlaget, og de processer, der antages at føre til den angivne tilfredshed. Processerne er i denne sammenhæng koncentreret om 1) den organisatoriske 7.

8 kompetence 4 (den ydre ring) og 2) det videnarbejde, der finder sted i rammen af læreres og elevers arbejde med et givet stof (den indre cirkel). Processerne leder naturligvis også frem til opnåelsen af nøgleresultaterne, men da de p.t. ikke udgør en del af datagrundlaget inddrages de ikke i denne konceptbeskrivelse. Det er dog klart, at den enkelte institution, enhed - eller for den sags skyld enkeltpersoner - kan vægte forholdet mellem opnåelse af høj grad af tilfredshed og gode nøgleresultater (f.eks. høje karakterer) forskelligt. Dermed kan billedet af sammenhængen mellem processer og tilfredshed blive mere grumset. I det følgende udfoldes beskrivelsen og præciseringen af det benchlearning begreb, der blev udviklet i det omtalte projekt 5 4 Det, der skal til for at en organisation kan præstere sin kerneydelse. Se Drejer, Anders & Jens Ove Riis (2000) Kompetencestrategi. København: Børsens Forlag 5 Fra dokumenterede resultater til benchlearning gennem udvikling og opbygning af en forbedringskultur. Projekt finansieret af SCKK og Undervisningsministeriet i forening 8.

9 2. Benchlearning i netværk 2.1 Afgrænsning og præcisering af benchlearning Fra projektets start blev benchlearning begrebet anvendt. Udtrykket blev brugt for at markere, at det ikke blot handler om at sammenligne sig med andre herunder udarbejde standardiserede sammenligningstal men om at drage lære af andres erfaringer og indbygge dem i egen organisation. Benchlearning er imidlertid ikke en entydig størrelse. Det siger næsten sig selv, at det handler om at 1) drage sammenligninger (benchmarke), og 2) om at lære af disse sammenligninger. Så kort kunne det måske defineres, og omtrent så kortfattet var projektets forståelse af begrebet i udgangspunktet. Vi fik tidligt inspiration fra de erfaringer som henholdsvis Karlöf 6 og DIOS 7 havde gjort med private virksomheder og offentlige institutioner. Her var det tydeligvis koblingen mellem at sammenligne og at lære, som var det centrale. Begge institutioner udviklede faseopbyggede modeller for gennemførelsen af benchlearning de både lignede hinanden og var alligevel forskellige. På samme måde er der naturligvis lighedspunkter mellem vores benchlearning-model og de andres. Den er dog også forskellig herfra ikke mindst som følge af de forskelligartede vilkår de enkelte benchlearning-projekter hviler under. Som vi ser det, handler det grundlæggende om 1) hvordan en strategisk ambition bliver til systematisk videnarbejde, 2) hvordan resultaterne heraf bliver til kompetenceudvikling og 3) hvordan den opnåede kompetence bliver til en forandret og forbedret praksis: Strategisk ambition Hvordan? Videnarbejde Hvordan? Kompetenceudvikling Hvordan? Forbedret praksis Det særlige ved modellen er, at det hele finder sted indenfor rammerne af et etableret netværkssamarbejde. 6 Karlöf, Bengt, Kurt Lundgren & Maria Edenfeldt Froment (2001). Benchlearning. Forbilleder som løftestang for udvikling. Børsens Forlag: København. Se også 7 Nuværende DIOS Consulting A/S, som i 2002 deltog i dele af bibliotekernes benchlearning projekt (fra 1999). Se Se også deltog også i dele af SAMlær-projektet ( 9.

10 Vore erfaringer - efter 1 ½ års arbejde er at følgende må anses for nødvendige ingredienser i det som ESB-netværket kalder for benchlearning: Systematisk gennemførelse af netværksarbejde og forsyning med data og information Fastlæggelse af strategisk forankrede ambitioner Indsamling, udveksling og udvikling af viden Iværksættelse af læreprocesser, der fører til øget organisatorisk kompetence og som Skaber forandring og forbedring i institutionernes praksis Det kan skitseres således: Netværkssamarbejde Ambitioner 2.2 Netværkssamarbejdet Som anført ovenfor er rammen for benchlearning i ESB-netværket netop det etablerede netværkssamarbejde. Systematisk Dokumenteredevidenarbejde og resultater kompetenceudvikling Ny kompetence og forbedret praksis Før Efter Forberedelse Ambitioner og forankring Modtagerkompetence Partnervalg Organisering Selvransagelse Videnmøde Udvælgelse Indhentning Fortolkning Implementering Analyse Sortering Præsentation Plan Implementering Der skal således meget til, før man kan tale om benchlearning i ESB-netværkets forstand. Det er andet og mere end erfa-møder og gode oplevelser med kolleger. Der er tale om bevidste, villede projekter, som faktisk fører til forbedringer og forandringer i et samspil med andre af netværkets deltagere. 10.

11 På det overordnede niveau er netværket et formelt samarbejde mellem et antal institutioner om at indsamle og udveksle data vedr. tilfredshed hos henholdsvis 1) elever, 2) medarbejdere og 3) virksomheder. I netværkets regi gennemføres der (hvis skolerne ønsker det) samarbejder mellem skoler om gensidig udnyttelse af de indsamlede data, og udveksling af den viden som de enkelte skoler besidder. Disse samarbejder (benchlearning-forløb) har karakter af mere løse netværk, der kan opfattes som 8..interpersonelle, ikke-hierarkiske forbindelser mellem individer, grupper (enheder) eller organisationer imellem hvilke der flyder viden (fortolket information). Netværk har således karakter af forbindelser mellem deltagerne. Denne type af netværk kan være af forskellig natur: Funktionelle netværk hvor personer med samme funktion får lejlighed til at mødes for at udveksle erfaringer, skabe resultater sammen osv. Tvær-funktionelle netværk hvor deltagerne primært er optaget af, hvad der evt. kan bruges fra andre erfaringsfelter (discipliner m.v.) for på den måde at skabe andre helheder Sociale netværk som forbinder personer i en organisation med hinanden bl.a. for bedre at kunne skabe andre former for netværk i fremtiden Innovative netværk som forbinder personer med forskellig baggrund og viden, og som derfor vil kunne føre til nye innovative tilgange til en given problemstilling Institutionsnetværk, hvor enheder fra samme institution, som arbejder med samme problemstilling, bringes sammen for at kunne drage gensidig nytte af hinandens erfaringer Kunde-netværk hvor en institution forsøger at forbinde sig med sine kunder og således også lærer noget om kundernes ønsker og behov Communities of Practice 9 som er et eksempel på uformelle samarbejder blandt personer, som deler 1) erfaringsområde, 2) ønsker at samarbejde og 3) faktisk samarbejder, udveksler viden og erfaringer og forbedrer eksisterende produkter og/eller opfinder nye og bedre Næsten alle de nævnte netværksformer har vi kunnet finde i de konkrete samarbejder. De har naturligvis ikke fungeret lige effektivt. Mest succes synes der at være hvis, der er en tæt forbindelse mellem netværket og skolens mål f.eks. 1) løse et konkret problem, 2) stimulere til lokale aktiviteter, 3) motivere til nye måder at arbejde på eller 4) legitimere til tværgående aktiviteter. Også mere langsigtede mål kan dog ind imellem retfærdiggøre etableringen af netværk f.eks. hvis det kan lette gennemførelsen af strategiske processer, udvikle kompetencer, skabe bedre og hurtigere kommunikation etc. 10 Det samlede netværkssamarbejde i ESB-netværket er ret kompliceret: 8 Smith, Heather A. & James D. McKeen (2001) Networks: Knowledge Managements s Killer App? Queens s Centre for Knowledge-Based Enterprises. 9 Wenger, Etienne, Richard McDermott & William M. Snyder (2002) Cultivating Communities of Practice. Boston: Harvard Business School Press 10 Smith, Heather A. & James D. McKeen (2001) Networks: Knowledge Managements s Killer App? Queens s Centre for Knowledge-Based Enterprises

12 ESB-netværk Deltager ikke i videndeling p.t. Deltager I videndeling Nogle skoler deltager i videndelingsprojekter, som kan have karakter af egentlig benchlearning, af gensidig inspiration, erfaringsudveksling osv. Nogle skoler modtager blot analysematerialet fra tilfredshedsundersøgelserne i en given periode uden at deltage i samarbejder herom med andre. Netværket udbyder kompetenceudviklingsforløb, der direkte henvender sig til hovedaktørerne: uddannelsesledere, proceskonsulenter, ESB-koordinatorer osv. Netværket tager også initiativ til udvikling af nye koncepter til brug for det samlede kvalitetsarbejde på skolerne. 2.3 Benchlearning processen Benchlearning processen i sig selv har til formål at lære bl.a. gennem andre. Von Krogh et al. 11 (2000), har bl.a. gjort opmærksom på, hvilke forhold, der virker fremmende for netop sådanne kreative processer, hvor ny viden skabes og hvor man organiserer sig m.h.p. at bringe ny viden til en organisation eller dele heraf: Der skal skabes en vision for projektet De nødvendige samtaler og refleksioner skal sikres Deltagere med den rette viden skal mobiliseres Den rette kontekst skal skabes Den skabte viden skal spredes og nyttiggøres Disse forhold har vi søgt at lægge ind i tre hovedfaser for gennemførelsen af benchlearning: Forberedelsen det som lægger op til selve videndelingen Videnarbejdet - indhentning, udvikling og deling af viden Implementering det som skal sikre, at videndelingen giver resultater i form af ændret og forbedret praklsis Hver af disse hovedfaser med tilhørende delfaser vil blive behandlet i det følgende. Der henvises også til BL-guidens beskrivelse på side 5 hhv. hoved- og delfaser. 11 Krogh, G. von, K. Ichijo & I. Nonaka (2000) Enabling knowledge creation. How to unlock the mystery of tacit knowledge and release the power of innovation. Oxford: Oxford University Press 12.

13 3. Forberedelsen De nævnte hovedfaser kan illustreres således: Ambition Videnarbejde Forberedelse Kompetenceudvikling Ny praksis Hvad skal der til for at der kan skabes videndeling? Hvad skal der til for at der kan skabes kompetenceudvikling? Hvad skal der til for at kompetencen kan blive til ny og bedre praksis? Forberedelsesfasen beskæftiger sig med selve ambitionen 12 og den forberedelse, der skal til for at være klar til at gennemføre en egentlig videndelingsproces. Det er således en forberedelse til at kunne lære noget af andre gennem den samlede benchlearningproces. For at kunne indgå i en videndelingsproces med andre og med efterfølgende forandret og forbedret praksis som resultat - er det nødvendigt med en omhyggeligt tilrettelagt forberedelse: Man skal have en ambition om at forandre og forbedre en given praksis Der skal etableres et projekt som også er et læringsprojekt Der skal nedsættes en projektgruppe med det nødvendige kompetenceberedskab 13, som skal undersøge sin egen praksis og præcisere hvad den har behov for at vide noget om i den efterfølgende videndelingsproces. Der skal findes en egnet partner til at deltage i videnarbejdet (især videndelingsprocessen), og partneren skal forberedes på hvordan samarbejdet skal gennemføres I det følgende behandles de nævnte del-faser mere indgående. 12 En ambition skal i denne sammenhæng forstås som et ønske om en konkret forandret praksis gerne indenfor et strategisk indsatsområde 13 Karlöf, Bengt et al (2001) Benchlearning. København: Børsen 13.

14 3.1 Ambitionen om en ny og bedre praksis Ambitionen om en ny og bedre praksis bør hentes fra institutionens strategi eller det som nogle kalder for et institutionsgrundlag i hvert fald hvis man vil sikre sig at ambitionen nyder fremme. Det siger erfaringen fra udviklingsprojektet os med stor tydelighed. I princippet kan strategi-begrebet illustreres således 14 Nutid Fremtid Let at ændre Operationer Udvikling Svært at ændre Taktik Strategi Sikkerhed for at det sker Viden om hvad man VIL De strategiske overvejelser og beslutninger omfatter således det, der er 1) fremtidsrettet, 2) er vanskeligt at ændre på, når det først er besluttet og 3) det som handler om at skabe vished for hvad man VIL (visioner og mål). En stor del af stoffet til en erhvervsskoles strategi og/eller institutionsgrundlag stammer fra Undervisningsministeriet 15 og har karakter af lovgivningsmæssige bestemmelser eller politiske ønsker i form af f.eks. flerårsaftaler 16 o.lign. På den anden side er skolerne selvejende institutioner med frihed - indenfor visse rammer - til at fastsætte deres egne visioner og mål. Det kan f.eks. være ønsket om: at være en stor og selvstændig skole at kunne fungere selvstændigt, men som fødeskole for andre at være en ungdomsuddannelsesinstitution og koncentrere sig om det at fungere som en branche-orienteret skole at være på et højt uddannelsesniveau på visse brancheområder at være en attraktiv skole for regionens eller områdets unge, virksomheder eller at være en udviklingsorienteret skole 14 Jansen, Torben Bo (1993) Om at sætte ord på uvisheden. Institut for Anvendt Fremtidsforskning. 15 Eller oftere og oftere fra anbefalinger fra EU i forlængelse af Lissabon strategien og Education and Training 2010 (se 16 Aftaler om at særligt allokerede midler kan anvendes uden ansøgning, men således at skolerne skal kunne dokumentere, at midlerne er anvendt efter deres hensigt (altså til fremme at bestemte politisk ønskede mål) 14.

15 at være kendt for særligt fokus på internationale opgaver - eller evt. på IT at have megen vægt på videregående uddannelser (KVU og gerne MVU) Det hele indgår i komplicerede hierarkier af mål og midler, hvor f.eks. økonomi, fusioner, effektivitet og kvalitet spiller en fremtrædende rolle. Almindeligvis vil en kombination af Undervisningsministeriets ønsker og den enkelte institutions visioner blive udmeldt som strategiske indsatsområder, og enkelte enheder i skolen kan være udset til især at fremme bestemte af disse ambitioner. Ønsker afhænger bestemt også af den enkelte skoles situation, om den f.eks. er stor eller lille, velfunderet eller økonomisk presset, placeret i et attraktivt lokalområde eller i et yderområde, med moderne og relevante uddannelsestilbud eller med for megen vægt på mere traditionelle (måske nærmest uddøende) uddannelsesområder. Alt tyder på, at en forbedringsambition der tilfører værdi til strategiske indsatser og skolens kerneområder (og drift) har betydeligt større gennemslagskraft end andre (og måske mere sofistikerede) forbedringsinitiativer 17. Det betyder således, at den ambition, der skal være udgangspunktet for et benchlearning projekt, skal være identificeret og anerkendt som et område, der har stor betydning for skolens udvikling og drift og det betyder, at det også gerne må være i god overensstemmelse med Undervisningsministeriets ønsker og ambitioner altså falde indenfor et strategisk indsatsområde. Det kunne f.eks. se således ud: Strategisk forankrede ambitioner Sammenhæng EUD-KVU Fastholdelse Teamorganisering Differentiering Ovenstående overskrifterne har naturligvis kød og blod. En ambition er en konkret målsat aktivitet m.h.p. forbedring Det betyder ikke, at der ikke kan finde udvikling og forbedring sted fra neden. Det kan der i høj grad, men det er vanskeligt (eller umuligt) Indsatsområder planlægge med. Det sker som regel, fordi nogle særligt interesserede sætter noget i værk, og lykkes med det uanset at de ikke nødvendigvis får nogen særlig støtte, men fordi de finder det ønskværdigt og nødvendigt. Måske gør de det selv, måske søger de inspiration fra andre (interne eller eksterne) kilder. Og sådan kan det naturligvis Fastholdelsorganisering EUD-KVU også være med Team- mere ambitiøse Sammenhæng og topstyrede forandringsforsøg. Differentiering 17 Det siger vore egne erfaringer, og det beskrives også i den litteratur, vi har været inspireret af 15.

16 I så fald er det bare ikke benchlearning. Det forudsætter nemlig, at der OGSÅ finder videndeling sted - med én eller flere andre. Den samlede benchlearning-proces omfatter således et valg af en ambition 18, som kan danne udgangspunkt for den fortsatte proces, anvendelse af resultater fra de gennemførte tilfredshedsundersøgelser 19, etablering af et projekt, som skal skabe den institutionelle forbedring, og i den forbindelse etablere samarbejde med én eller flere partnere til gennemførelse af den nødvendige videndeling. I første omgang vil tilfredshedsmålingerne fra Ennova kunne benyttes til at kaste lys over hvor skolen står svagt (og måske derfor inspirere til valget af forbedringsambition) og også give information om hvilke netværksmedlemmer, som evt. ville kunne bidrage med relevant videnoverførsel. Målingerne vil evt. også kunne tydeliggøre hvilke faktorer 20, der måske er medvirkende til at et indsatsområde trænger til forbedring og dermed til valg af ambition: Udvalgte faktorer, der antages at kunne sige noget om hvor fastholdelsen vil kunne bedres Ambitioner Ennova Fastholdelse F.eks.: Projekt om hvordan pædagogiske og administrative funktioner i samspil kan reducere frafaldet I afd. X med y% Under alle omstændigheder vil koblingen af ambition og tilfredshedsmålinger kunne føre til en mere præcis (og nødvendig) formulering af det projekt, som skal udgøre skolens udgangspunkt i benchlearning-forløbet. For at komme så langt er det altså nødvendigt: At beslutte hvor man ønsker at forbedre sig. Erfaringsmæssigt skal det ligge indenfor et af de strategisk valgte områder, hvis der skal ske noget efterfølgende. Den konkrete beslutning kan komme ovenfra ved at skoleledelsen påpeger, at dette eller hint område skal der gøres noget ved, eller det kan komme fra afdelingsniveau 21 ved, at afdelingen beslutter, hvilke ambitioner det skønnes mest hensigtsmæssigt og ønskværdigt at arbejde med. At analysere Ennovas materiale for at finde frem til hvilke resultater fra tilfredshedsundersøgelsen der antages at kunne sige noget om det valgte ambitionsområde altså hvilke faktorer der skønnes at være kritiske (forstået som vigtige for resultatet). 18 Det man gerne vil ændre og forbedre, og som har strategisk betydning 19 Som gennemføres for ESB-netværket af analysefirma og stilles til rådighed for alle medlemsskoler 20 Del-målinger kan f.eks. ses som udtryk for kritiske succesfaktorer, der har en afgørende indflydelse på et områdes kvalitet 21 Måske hedder det ikke afdelinger med enheder eller team, men her er det den enhed, som har de personer ansat som skal forandre deres praksis 16.

17 Et projekt må således defineres i lyset heraf. Det skal sikre, at projektet, som udviklings- og forbedringsprojekt, kan fungere i et egentligt læringsmiljø Der skal udpeges en person eller en gruppe, som er ansvarlig for gennemførelsen af projektet. Der skal fastlægges mål (hvad det går ud på og hvornår det skal være leveret) og rammer (tid, deltagere, ressourcer og opfølgning) for projektet. Der skal vælges projektdeltagere (med den nødvendige kompetence) til gennemførelsen Der skal udformes en mere konkret projektbeskrivelse som omfatter ønsker til videntilførsel Der skal vælges partner i videndelings-samarbejdet Disse forhold vil blive nærmere belyst i det følgende. 3.2 Projektet som også er et læringsprojekt I et benchlearning-projekt er det naturligvis vigtigt, at deltagerne kan komme til at lære. Forudsætningerne, for at der bliver tale om læring, er 22 : At der kommer noget til deltagerne (institutionen) udefra (gennem læsning, lytning eller iagttagelser), og At dette noget udsættes for refleksioner og/eller eksperimenter for at blive til viden hos modtagerne. Den tilførte information (erfaringer i bred forstand) skal bearbejdes for at føre til viden. Det gælder, når der er tale om individuelle forløb og når der, som her, er tale om læring i og imellem grupper. Projektet skal således sikre, 1) at der tilføres noget, og 2) at der er mulighed for refleksion og/eller eksperimenter. Det kan skitseres således: 22 Kolb, David A. (1984) Experiential Learning. Experience as the souce of learning and development. Prentice Hall 17.

18 Erfaringer Eksperimentere Reflektere Lytte og læse Om den skabte viden herefter også fører til ændret (og forbedret) praksis forudsætter også andre ting, som imidlertid vil blive behandlet i afsnit 5. Projektet skal også skabe (eller sikre) den nødvendige aktivitet for at erfaringer kan dannes og dermed bidrage til viden: Erfaringer Aktivitet Refleksion Viden Helt så nemt som det ser ud her, er det naturligvis ikke i praksis. Ikke alle aktiviteter giver f.eks. erfaringer måske fordi det, der sker ikke rummer informationer, der opfattes af deltagerne. Måske fordi deltagerne på et tidspunkt ikke orker at fortsætte udviklingen. Nu må det være godt nok. Måske fordi deltagerne mener, at de faktisk har fundet den nødvendige og relevante viden så der ikke er mere at gå efter. Måske andre forhold. 18.

19 3.3 Projektgruppen Projektgruppens etablering Til at gennemføre det konkrete benchlearning-projekt skal der nedsættes en arbejdsgruppe (projektgruppe). Gruppen sammensættes i forlængelse af den ledelsesmæssige udmelding om projektet (dets mål og rammer og forholdet til ambitionen). Projektgruppen skal sammensættes, så den omfatter relevante personer i den gruppe, der berøres af projektet, og som har vilje og evne til at gå ind i de forudsatte forbedringsaktiviteter og med de nødvendige forudsætninger med hensyn til det teknisk faglige, til problemløsnings- og relationskompetence samt evt. spredning på forskellige funktioner og niveauer i organisationen. For at kunne gå konstruktivt og effektivt ind i videndelingsprocessen skal projektgruppen have de nødvendige evner, den nødvendige motivation og de rette muligheder 23 : Evner - Viden og færdigheder - Selvstændighed Motivation - Tillid til organisationen - Forpligtelse Videnarbejde - Finde viden - Udvikle ny viden - Samle viden - Anvende viden Muligheder - Tid - Ressourcer - Kontrol Hvis det er muligt, kan det være en god ide at skele til om de nødvendige komplementære kompetencer er dækket ind om f.eks. produktive, administrative, entrepreneurielle og integrative kompetencer 24 er til stede. Mange vil måske foretrække at sammensætte arbejdsgruppen på baggrund af en Belbin-test eller lignende. I mange tilfælde er gruppesammensætningen imidlertid givet på forhånd. Ud over det allerede nævnte er det også vigtigt at: 23 Kelloway, E. Kevin & Barling, Julian (2000). Knowledge Work as Organizational Behavior Framework Paper Queen s University at Kingston. Queen s Management Research Centre for Knowledge-Based Enterprises 24 Adizes overordnede opdeling af nødvendige funktioner i en arbejdsproces 19.

20 Gruppen ikke har for mange medlemmer (højst 6-8) Der udpeges en projektleder (formand) for gruppen, som har ansvaret for gruppens arbejde og har reference til den styregruppe (eller ledelsesperson) som har etableret benchlearning projektet Gruppen udarbejder egne (og mere specifikke) mål for arbejdet og for de præstationer, der skal blive resultatet af projektet. Det godkendes af styregruppen (eller den ledelsesansvarlige) Gruppen udarbejder endvidere fælles (og aftalte) arbejdsmetoder og principper Erfaringer fra ESB-netværkets praksis viser, at det i de fleste tilfælde er meget værdifuldt at anvende en proceskonsulent i forløbet. Det kan somme tider være en medarbejder fra samme afdeling (enhed), eller det kan være en person, der er særligt ansat af skolen netop til varetagelse af den slags opgaver. I den sammenhæng er det helt afgørende af få afklaret forventningerne til nøglepersonerne: Styregruppe Afklaring af gensidige for ventninger Projektleder Proceskonsulent Gruppens projektbeskrivelse tager naturligvis udgangspunkt i den ambition, der er benchlearningprojektets udgangspunkt. Inden den endelige beskrivelse er det imidlertid hensigtsmæssigt, at projektgruppen nøje undersøger sin egen praksis Undersøgelse af egen praksis En nøje undersøgelse af egen praksis er en forudsætning for at få noget fornuftigt ud af en videndelingsaktivitet. Uden en sådan granskning ved man faktisk ikke, hvad man skal kigge efter, hvad man skal og kan sammenligne. Følgende kan anbefales: Skab et helhedsbillede af forbedringsområdet Beskriv herefter hvordan det gøres i dag. Beskrivelse af den nuværende praksis og de nuværende arbejdsprocesser omkring ambitionen. Identifikation af delprocesser i skolens praksis omkring temaet Identificer og analyser problemer/forbedringspotentialer. Spørg til hvorfor tingene gøres som de gør, hvad årsagen er til, at de aktuelle processer gennemføres, eller at de handlinger 20.

21 der udføres finder sted. Spørg også til hvorfor netop denne ambition er valgt som udgangspunkt for benchlearning? Endelig er det godt at kortlægge hvad der uden videre kan forbedres, og hvad der under alle omstændigheder bør forbedres på ambitionsområdet Sæt endvidere fokus på hvilke kompetencer der er væsentlige i arbejdet med ambitionsområdet, og hvilken kompetencetilvækst, der vil kunne kan styrke området Identificer sammenligningsparametre måltal og procesbeskrivelser som med fordel vil kunne bruges i forbindelse med videndelingsaktiviteten. På baggrund af denne analyse er det nu muligt for projektgruppen, mere præcist, at beskrive projektet som et projekt der både skal lære noget, og som skal udføre en opgave, der handler om forbedring af en given praksis: Forbedringsprojektet og læringsbehovet Projekt Læring Projektbeskrivelsen Både valget af ambition og den konkrete projektbeskrivelse skal være noget projektgruppen (og naturligvis skolen) tror på. Dokumentation af resultater skal derfor forenes med den såkaldte mavefornemmelse hos deltagerne: Benchlearning projektet - valget Det mulige Det, vi tror på Det, der kan bevises Valget 21.

22 Uden denne afvejning er der stor sandsynlighed for at projektet ikke får den fornødne bevågenhed hverken fra skolens ledelse eller projektgruppens egne deltagere. Beskrivelsen i sig selv skal være så operationel, at deltagerne ved, hvad det er, de skal arbejde med, på hvilken måde, sammen med hvem og med hvilke resultater. En hensigtsmæssig måde at arbejde med det på er at opstille såkaldte SMART-mål 25 : Hjælpeværktøj til opstilling af mål for benchlearning Kan der svares ja til følgende spørgsmål (SMART) er det et mål! S Specifikke Ja Nej Er målet klart og velafgrænset? Er det tydeligt, hvad der er tale om? - - M Målbare Ja Nej Kan målet måles? Kan det måles i hvor høj grad målet er opfyldt (kan man se hvad der mangler)? Kan der sættes enheder på målet hvad måler vi i? - - A Aktionsorienteret Ja Nej Er målet handlingsorienteret? Er det muligt at definere hvem der understøtter at vi når målet og hvem der har ansvaret? Kan der opstilles milepæle for de enkelte skridt hen imod fuld målopfyldelse? - - R Realistiske Ja Nej Er målet realistisk? Er det muligt at nå med de ressourcer, der er til rådighed i - - tid og arbejdskraft mv.? T Tidsbestemt Ja Nej Er målet velafgrænset i tid? Er der en termin for, hvornår målet skal være nået? - - Det handler både om læringsmål og mere traditionelle resultatmål (den tilstræbte forbedring). Dvs. at projektgruppens problemformulering må omfatte: 1) Hvorfor det pågældende projekt skal gennemføres (formålet) 2) Hvad det skal føre til (de omtalte mål formuleret som SMART-mål) Beskrivelserne skal omfatte: Den viden der anses tilført andre steder fra Egen videnarbejde omfattende udviklingen og bearbejdningen af den viden, der er tilført for at skabe et foreløbigt videngrundlag, der er tilpasset egen organisation Videngrundlagets tilpasning til institutionens organisatoriske kompetence Gennemførelse af den nødvendige kompetenceudvikling Plan for implementering af det færdige resultat Det hele skal naturligvis løbende afhandles med projektets styregruppe. 25 Her inspireret af DIOS i forbindelse med deres medvirken i SAMlær-projektet ( 22.

23 3.3.4 Projektgruppens videnbehov Når først projekt- og målbeskrivelse er færdig, burde det ikke være så vanskeligt for projektgruppen at fastlægge sit behov for viden. Det vil som regel være bedst og lettest at definere det i forhold til de processer, som udgør hele eller dele af forbedringsområdet i lyset (naturligvis) af de informationer, der kan hentes i analysemateriale fra tilfredshedsundersøgelserne. Hvis det handler om hvordan pædagogiske og administrative funktioner i samspil kan reducere frafald, så vil allerede projektbeskrivelsen have fat i de involverede processer. Det kan f.eks. handle om 1) samarbejdsprocesser, 2) planlægningsprocesser, 3) organiseringen af forholdet mellem pædagogiske og administrative funktioner, 4) forholdet mellem strategiske indsatser og pædagogisk og/eller administrativ handlen osv. Det er imidlertid vigtigt, at videnbehovet præciseres bl.a. fordi det evt. kan føre til, at der skal vælges mere end én benchlearning partner. Videnbehovet kan dækkes ved egen udvikling eller ved tilførsel udefra. 3.4 Valg af partner og forberedelse til videnarbejdet Valg af partner Det særlige ved ESB-netværkets benchlearning-model er, at det finder sted indenfor rammerne af et formelt netværk, hvori der dannes et antal mere løse netværk, som igen danner rammen om de konkrete benchlearning-forløb: De netværk, der har dannet rammen om såkaldte benchlearning-forløb på tværs af skolerne har været af forskellig type: De fleste er etableret på baggrund af 1) fælles fagligt område og 2) gensidigt kendskab. De valgte således ofte at videndele med dem, de kendte i forvejen, og som de havde tillid til, med dem der ikke er konkurrenter osv. I visse tilfælde har det næsten kunnet udvikle sig til en form for Communities of Practice 26, hvor personer med samme funktion, vælger at udvikle sig sammen og udvikler modeller, værktøjer m.v. sammen og til fælles bedste og i længerevarende forhold Nogle få valgte at mødes med dem, der havde mest at byde på 27 altså mere i overensstemmelse med den oprindelige ide i benchlearning-forløb. Ganske få dannede institutionsnetværk, hvor deltagere fra samme institution lærte af hinanden. Altså en form for intern benchlearning. Mange har udtrykt interesse for på et senere tidspunkt 28 at benytte innovative netværk i benchlearning-processen, altså netværk hvor institutionerne opsøger helt andre miljøer, med andre professionelle baggrunde for netop at kunne udvikle nyt måske blot som inspiration i et benchlearning forløb. 26 Wenger, Etienne, Richard McDermott & William M. Snyder (2002) Cultivating Communities of Practice. Boston: Harvard Business School Press 27 Høj score i Ennova-materialet 28 Når de havde mere erfaring med at gennemføre benchlearning 23.

24 Når både erfaringsudveksling, inspiration og benchlearning skal kunne omfattes kan det illustreres således: Samarbejdende skoler (CoP) Videndeling I benchlearning ESB-netværk ESB-netværket kan således medvirke til skabe mange forbindelser, på mange forskellige måder: Der kan dannes erfa-grupper på tværs af skoler og skoleformer Der kan søges inspiration til, hvilken viden man egentlig har brug for ved at søge sammen med det formål for øje måske kan det gøres i et allerede etableret netværk Der kan etableres udviklingsgrupper m.h.p. at undersøge og eller udvikle et bestemt professionelt felt Der kan arbejdes på at forbedre selve benchmarkingen, således at endnu flere og endnu mere relevante udviklings- og forbedringsfelter kan afdækkes Alt sammen i god overensstemmelse med ESB-netværkets særlige fokus på Evaluering, Samarbejde og Benchmarking. I forbindelse med gennemførelse af benchlearning-forløb er valget af partner (eller partnere) imidlertid noget ganske særligt. På baggrund af de hidtidige erfaringer kan det anbefales, at valget af benchlearning partner tager udgangspunkt i systematiske og velbegrundede formodninger om hvem man kan lære det af, som man ønsker at lære i henhold til projektbeskrivelsen uanset om man kender hinanden i forvejen eller ej. Det betyder, at der er god ide i at opstille kriterier for valg af samarbejdspartner: Skolestørrelse Konkurrenceforhold Geografiske forhold 24.

25 Uddannelsesområder Alm. omdømme Omdømme på specifikke områder Særlig god til én eller flere af de relevante processer, der indgår i det valgte projekt Kvalitetssystemer Skoleorganisering (f.eks. brancheskole-organisering) Erfaringer med relevante processer (fusion, teamorganisering eller andet) Høje scorer på relevante områder (analysematerialet fra tilfredshedsundersøgelserne) Osv. Det vil utvivlsomt også være en god ide at rangordne de valgte kriterier til den konkrete situation Forberedelse af partner For at få det bedst mulige ud af samarbejdet med en partner skal partneren have informationer, det skal aftales hvem, der skal deltage, hvilke informationer der er nødvendige, hvem der gør hvad under mødet, og hvilke gensidige forventninger parterne har til hinanden. Selve videnmødet er et arrangement hvor to eller flere parter mødes for at dele erfaringer (og viden) Det er vigtigt, at både projektgruppe og partner er velorienterede, og at begge parter er enige om hvad der skal foregå 29 : 1. Kommuniker formålet tydeligt til alle deltagere. 2. Del videndeling-planen med andre i netværket. Måske har andre allerede løst problemet eller måske har de samme problem. 3. Find en facilitator til at facilitere mødet. Facilitators roller er at sikre, at mødet ledes på en sådan måde, at deltagerne opnår deres ønskede udbytte. 4. Fastlæg en mødedato, der er tidlig nok til, at det, der læres, vil kunne bruges i den fortsatte proces. 5. Inviter personer, der har den fornødne variation af erfaring 6-8 er ideelt. 6. Vær klar på, hvad der ønskes (sædvanligvis muligheder og indsigt). 7. Giv tid til at lære hinanden at kende folk lærer bedst når de kender hinanden. 8. Giv plads til mindst 1 (kan dobles op hvis nødvendigt). Planlæg tid til at 1) fortælle, 2) spørge, 3) analysere og 4) give feed-back. 9. Etabler mødet som et videndelings-miljø. Afbalancer tiden mellem at fortælle og lytte. 10. Lyt for at forstå den anden person, tænk herefter for at finde ud af, hvordan du evt. kan forbedre dine egne aktiviteter. 11. Overvej hvem der har eller kunne have fordel af det, du lige har lært og planlæg at dele det med dem f.eks. andre netværksmedlemmer eller medlemmer i mindre netværkssamarbejder. 12. Forpligt til handling og hold gerne partner informeret. Erfaringerne fra det gennemførte benchlearning projekt viser tydeligt, at der skal være en facilitator med på mødet en såkaldt ESB-koordinator Collison, Chris & Geoff Parcell (2006) Learning to Fly Practical knowledge management from Leading and Learning Organizations. Capstone. Se også 25.

26 4. Videnarbejdet Arbejdet med udveksling og udvikling af viden er en del af den samlede benchlearning proces: 1. Man fastlægger sin ambition og ønsker om forbedring af praksis 2. Man søger evt. inspiration og udveksling af erfaringer med samarbejdspartnere (der kan fungere som en slags Communities of Practice 31, eller som mere løse samarbejdsrelationer i ESB-netværkets regi) for at kunne præcisere sit projekt og sit behov for tilførsel af viden udefra 3. Man søger viden ved hjælp af en partner i en videnarbejds-proces 4. Man bruger den tilførte viden samt egne udviklingsresultater til at øge enhedens kompetence Man bruger den øgede kompetence til at forbedre sin praksis på det ønskede område Det forhold, at skolerne i ESB-netværket danner netværk og samarbejder om udvikling af erfaringer og gensidig inspiration er en ganske central del af det samlede benchlearning-koncept netop fordi det hviler på det etablerede netværkssamarbejde. Nogle skoler har faktisk samarbejder, der minder om Communities of Practice, hvor de uden megen formalisering danner samarbejdsrelationer, der hviler på: Fælles praksis og dermed erfaringer, der er sammenlignelige Fælles interesse i at samarbejde og udveksle erfaringer bl.a. fordi de er trygge ved samarbejdet og føler at de kan arbejde i en atmosfære af åbenhed Fælles udvikling og udarbejdelse af nye modeller, metoder, værktøjer m.v., som er til fælles bedste Forudsætningerne for at få et praksisfællesskab ud af det er: At der er en passende frihed og en passende tillid til hinanden til at ville deltage i fællesskabet som netop fællesskab At der er en passende vision og ambition om, hvad fællesskabet kan bruges til At der er en passende fælles opfattelse af hvad fællesskabet drejer sig om herunder om normer og roller samt standarder og rutiner for fællesskabets udøvelse Dette afsnit handler imidlertid især om punkterne 3-4 i ovenstående opstilling. 30 Som almindeligvis vil være een af de tilknyttede proceskonsulenter 31 Wenger, Etienne, Richard McDermott & William M. Snyder (2002) Cultivating Communities of Practice. Boston: Harvard Business School Press 32 Organisatorisk kompetence i form af øgede medarbejder-forudsætninger, ændret og forbedret kultur, organisering eller anvendelse af udstyr. Se Drejer, Anders & Jens Ove Riis (2000) Kompetencestrategi. København: Børsens Forlag 26.

27 Viden i sig selv er imidlertid ikke noget særlig let tilgængeligt begreb. En ramme for behandling af begrebet er den såkaldte Knowledge Management litteratur, der beskæftiger sig med udvikling, deling og udnyttelse af ny viden. Én af hovedretningerne i Knowledge Management 33 handler om systemer og deres evne til at håndtere information på en sådan måde, at den er nem at finde igen, nem at bruge for andre osv. En anden, hvordan man opgør viden, udarbejder regnskaber for vidensituationen i en organisation osv. En tredje hvordan viden findes, skabes, udnyttes og deles mellem mennesker. Det er denne tilgang, der er udgangspunktet for det følgende. 4.1 Viden hvad er det? Der er almindelig enighed om, at viden indgår i et hierarki bestående af: 1. Data 2. Information 3. Viden Det kan kort beskrives således: Data er de facts der findes omkring os fra bøgetræer til regneark, fra mennesker til bøger. Data har i øvrigt ingen mening i sig selv, der er ingen mening eller fortolkning. Data udtrykker således hverken noget relevant eller vigtigt. Information er derimod grundlæggende en meddelelse til nogen i form af mundtlig eller skriftlig kommunikation. Det betyder, at der er en sender og en modtager. Der er en mening med informationen. Information er således data, der gør en forskel, og der er derfor mening, formål og relevans knyttet til information. Data er blevet forsynet med 1) et formål, 2) er sat op i kendte analyseenheder, 3) er analyseret, 4) fejl er fjernet, de er 5) kategoriseret og eller samlet osv. Det betyder, at det der står i regnearket kan være information for nogle, det der står i bøgerne kan være information, den måde mennesker evt. står på kan være det osv. Viden opstår, når man bearbejder informationen f.eks. drager sammenligninger, ser på implikationer og konsekvenser, skaber forbindelse til andre videnelementer, samtaler med andre om det osv. Viden er således nær ved handling og danner grundlag for handlinger. Viden kan ikke ses, men man kan se resultaterne heraf. Mere viden giver således bedre resultater. Viden er det, man tror på. Som det er skrevet her, er viden noget man kan være optaget af at opnå, bruge og/eller dele. Viden kan forstås på flere måder: 1. Man kan have viden om noget (være klar over, forstå fakta, metoder, principper osv.) 2. Man kan være i stand til at gøre noget (forstå tingene på en sådan måde, at man kan anvende dem i praksis) 33 Bukh, Per Nikolaj (2003) Knowledge Management. København: Børsens ledelseshåndbøger 27.

28 3. Man kan have et fond af viden udtrykt i bøger, dokumenter, manualer osv. Den tredje kategori består af det, som ovenfor er kaldt for data eller information 34 og udgør således råmaterialet til viden. For at få mere styr på videnbegrebet (de to første former for viden) er det nødvendigt at introducere nogle begreber: Eksplicit viden som består af den viden, som er blevet udtrykt og ofte hentet i form af tekster, diagrammer, produktspecifikationer osv. En formel og systematisk 35 opsamlet viden. Det er en form for viden, som vi ved, vi har, og som vi kan fortælle om og videregive til andre. Tavs viden, som udtrykker det forhold, at vi kan mere end vi kan fortælle 36. Den form for viden, som vi ikke kan give udtryk for, men som vi ikke desto mindre bruger i handling uden at være bevidst om det. F.eks. kan vi cykle uden at være i stand til at fortælle andre om, hvordan vi gør det. Nogle foretrækker at reservere tavs viden til den form for viden, der ikke kan artikuleres. Det betyder så at den form for viden, som vi ikke er bevidste om men som godt kan formuleres skal inddrages under en anden betegnelse. Nogle 37 vil kalde det for implicit viden. Det er således en form for viden, der kan iagttages og formuleres af andre (eller af én selv) og dermed ændres til at være eksplicit. Endelig kunne man sondre mellem deklarativ viden (det som kan artikuleres) og således er det samme som den eksplicitte viden, og procesviden (Procedural Knowledge), der fremkommer i handling. Vi gør en række ting spiller klaver, aflæser kropssprog, danser osv. Den viden, der skal til er imidlertid ikke blot ord om, hvordan man kan gøre. I virkeligheden er der tale om et miks af eksplicit viden og tavs viden og i langt de fleste tilfælde også af implicit viden. Det hele kan illustreres således: Artikuleret viden Uartikuleret viden der kan artikuleres Viden, der ikke kan artikuleres Eksplicit viden Implicit viden Tavs viden Noget kan tolkes Noget forbliver tavs Beskrivelse af fakta, opgaver og metoder Manuelle og mentale færdigheder Kan læses eller høres Kan spørges til Kan iagttages og tolkes Deklarativ viden det som kan artikuleres Procesviden det som kommer tilsyne i handling 34 Davenport, Thomas H. & Laurence Prusak (1998). Working Knowledge. How Organizations Manage what they Know. Harvard Business School Press: Boston, MA 35 Nonaka, I. & H. Takeuchi (1995) The Knowledge Creating Company. How Japanese companies create the dynamics of innovation. Oxford: Oxford University Press 36 Polanyi, Michael (1966) The Tacit Dimension. Garden City N.Y.: Doubleday 37 F.eks. Nickols, Fred (2003) The Knowledge in Knowledge Management

Netværksbaseret benchlearning

Netværksbaseret benchlearning Artikel om Netværksbaseret benchlearning - erfaringer fra ESB-netværkets benchlearningprojekt December 2007 Hans Jørgen Knudsen, DEL har fungeret som ekstern konsulent på projektet. Artiklen udkommer i

Læs mere

Ledelsens rolle i gennemførelsen af benchlearning - erfaringer fra ESB-netværkets benchlearning-projekt

Ledelsens rolle i gennemførelsen af benchlearning - erfaringer fra ESB-netværkets benchlearning-projekt Ledelsens rolle i gennemførelsen af benchlearning - erfaringer fra ESB-netværkets benchlearning-projekt December 2007 Forord ESB-netværket og projektansøgning I 2003 blev ESB-netværket etableret med et

Læs mere

Vejen til mere kvalitet og effektivitet

Vejen til mere kvalitet og effektivitet INNOVATIONSPLAN 2013-2015 Innovation i Helsingør Kommune Vejen til mere kvalitet og effektivitet Indholdsfortegnelse 1. En innovationskultur - hvorfor?... 2 2. Hvad er innovation?... 3 3. Hvad er grundlaget

Læs mere

Effektkortet. din vej til udvikling EFFEKTKORT. Effektkort. Trumfkort EFFEKTKORTET. i rådgivning og projektledelse. Få overblik over processen:

Effektkortet. din vej til udvikling EFFEKTKORT. Effektkort. Trumfkort EFFEKTKORTET. i rådgivning og projektledelse. Få overblik over processen: et din vej til udvikling Indsatser Adfærd Resultater Strategi Få overblik over processen: Strategi Resultater Adfærd Indsatser EFFEKTKORT Hvad kan hæmme/fremme de ønskede resultater? EFFEKTKORTET 1 Sådan

Læs mere

Et fælles kvalitetssystem er under implementering i VIA - VIAs kvalitetsmodel. Formålet med den fælles kvalitetsmodel er:

Et fælles kvalitetssystem er under implementering i VIA - VIAs kvalitetsmodel. Formålet med den fælles kvalitetsmodel er: 1. Kvalitetsmodellens formål Et fælles kvalitetssystem er under implementering i VIA - VIAs kvalitetsmodel. Formålet med den fælles kvalitetsmodel er: at sikre implementering af et kvalitetssystem i alle

Læs mere

Forbedringspolitik. Strategi

Forbedringspolitik. Strategi Forbedringspolitik Strategi 1 2 Indhold Forord... 3 Formål... 5 Vi vil forandre for at forbedre... 6 Forbedringer tager udgangspunkt i patientforløb og resultatet for patienten... 7 Medarbejder og brugerinvolvering...

Læs mere

EVALUERING AF PROJEKTER

EVALUERING AF PROJEKTER EVALUERING AF PROJEKTER TIL EVALUERINGEN SKAL I LAVE EN FORANDRINGSTEORI En forandringsteori er et projektstyringsredskab, som skal vise hvilke resultater, man ønsker at skabe for en given målgruppe og

Læs mere

Projekt: Benchlearning professionalisering af netværksbaserede

Projekt: Benchlearning professionalisering af netværksbaserede Evaluering af Projekt: Benchlearning professionalisering af netværksbaserede læringsmiljøer skaber forbedret praksis Projektnr.: 2006-016 December 2007 Evalueringsrapporten er indskrevet i SCKK s evalueringsskabelon

Læs mere

Kvalitetsarbejde. Social og sundhedsskolen Syd. Vedtaget

Kvalitetsarbejde. Social og sundhedsskolen Syd. Vedtaget Kvalitetsarbejde Social og sundhedsskolen Syd Vedtaget Marts 2010 Kvalitetsarbejde Baggrund I bekendtgørelse nr. 1518 af 31.12.2007 kap.2 er beskrevet de regler, som skoler der udbyder erhvervsuddannelse

Læs mere

Go Morgenmøde Ledelse af frivillige

Go Morgenmøde Ledelse af frivillige Go Morgenmøde Ledelse af frivillige MacMann Bergs bidrag og fokus Vi ønsker at bidrage til et bedre samfund og arbejdsliv gennem bedre ledelse. Fra PROFESSION til PROFESSIONEL LEDELSE af VELFÆRD i forandring

Læs mere

Ledelsesgrundlag Center for Akut- og Opsøgende Indsatser

Ledelsesgrundlag Center for Akut- og Opsøgende Indsatser Ledelsesgrundlag Center for Akut- og Opsøgende Indsatser 14 Hvorfor et ledelsesgrundlag? Center for Akut- og Opsøgende Indsatser består af flere forskellige afdelinger, som opererer under forskellige paragraffer

Læs mere

MindLab. Institution MindLab. Forfattere Christian Bason, innovationschef Niels Hansen, projektleder. Opgavetypen der eksemplificeres Vidensproduktion

MindLab. Institution MindLab. Forfattere Christian Bason, innovationschef Niels Hansen, projektleder. Opgavetypen der eksemplificeres Vidensproduktion MindLab Institution MindLab Forfattere Christian Bason, innovationschef Niels Hansen, projektleder Opgavetypen der eksemplificeres Vidensproduktion Kort om MindLab MindLab er en udviklingsenhed, der har

Læs mere

Kvalitetsplan. EUC Syd

Kvalitetsplan. EUC Syd Kvalitetsplan EUC Syd Marts 2013 Indhold Indledning... 3 Kvalitetsplanens opbygning... 3 Trivsels- og tilfredshedsmålinger... 3 2 års model... 3 Elevtrivselsundersøgelse (ETU)... 4 Undervisningsmiljøvurdering

Læs mere

Ledelsesevaluering. Formål med afsæt i ledelsespolitik og ledelsesværdier. Inspiration til forberedelse og gennemførelse

Ledelsesevaluering. Formål med afsæt i ledelsespolitik og ledelsesværdier. Inspiration til forberedelse og gennemførelse Ledelsesevaluering Inspiration til forberedelse og gennemførelse At gennemføre en ledelsesevaluering kræver grundig forberedelse for at give et godt resultat. Her finder I inspiration og gode råd til at

Læs mere

Uddannelseskvalitet på Syddansk Erhvervsskole

Uddannelseskvalitet på Syddansk Erhvervsskole MARS Uddannelseskvalitet på Syddansk Erhvervsskole Introduktion for lærere og team Revideret version juni 2009 Indhold 1. Lærerens og teamets rolle i MARS-processen 2 2. Vejledning i selvevaluering 2 3.

Læs mere

Kvalitetssikring og pædagogisk udvikling på EUC Sjælland.

Kvalitetssikring og pædagogisk udvikling på EUC Sjælland. Kvalitetssikring og pædagogisk udvikling på EUC Sjælland. Formålet med kvalitetssikringen på EUC Sjælland er at understøtte skolens visioner og strategiplan, samt det pædagogiske og didaktiske grundlag.

Læs mere

Faglige kvalitetsoplysninger> Støtte- og inspirationsmateriale > Dagtilbud

Faglige kvalitetsoplysninger> Støtte- og inspirationsmateriale > Dagtilbud 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Hvem er målgruppen 3 Redskabets anvendelsesmuligheder... 4 Fordele ved at anvende Temperaturmålingen 5 Opmærksomhedspunkter ved anvendelse af Temperaturmålingen 5

Læs mere

Pædagogisk ledelse i EUD

Pædagogisk ledelse i EUD Pædagogisk ledelse i EUD Pædagogisk ledelse er for mange både ledere og lærere et nyt begreb og en ny måde at forstå og praktisere ledelse på. Der hersker derfor mange forskellige opfattelser af og holdninger

Læs mere

Benchlearning når kvalitet og udvikling sættes på dagsordenen

Benchlearning når kvalitet og udvikling sættes på dagsordenen Benchlearning når kvalitet og udvikling sættes på dagsordenen Randers Tekniske Skoles kvalitetsrejse Tankegodset Opstart og proces, succeser og snublesten undervejs ESB-netværket HTX-vejen Kvalitetskonference

Læs mere

SÅDAN FÅR MINDRE VIRKSOMHEDER SUCCES MED KOMPETENCEUDVIKLING

SÅDAN FÅR MINDRE VIRKSOMHEDER SUCCES MED KOMPETENCEUDVIKLING SÅDAN FÅR MINDRE VIRKSOMHEDER SUCCES MED KOMPETENCEUDVIKLING ER VIRKSOMHEDENS MEDARBEJDERE KLÆDT PÅ TIL FREMTIDEN? SÅDAN FÅR MINDRE VIRKSOMHEDER SUCCES MED KOMPETENCEUDVIKLING KOMPETENCEUDVIKLING = NY

Læs mere

Strategisk kompetenceudvikling med effekt! Sammen om en bedre kommune, Brønnøysund 17. april Hanne Dorthe Sørensen, Dorthe@Lederskabelse.

Strategisk kompetenceudvikling med effekt! Sammen om en bedre kommune, Brønnøysund 17. april Hanne Dorthe Sørensen, Dorthe@Lederskabelse. Strategisk kompetenceudvikling med effekt! Sammen om en bedre kommune, Brønnøysund 17. april Hanne Dorthe Sørensen, Dorthe@Lederskabelse.dk Kompetencestrategi Kurser Efteruddannelse Videreuddannelse Hvordan

Læs mere

Guide til elevnøgler

Guide til elevnøgler 21SKILLS.DK Guide til elevnøgler Forslag til konkret arbejde Arbejd sammen! Den bedste måde at få de 21. århundredes kompetencer ind under huden er gennem erfaring og diskussion. Lærerens arbejde med de

Læs mere

Samtaler i udvikling. Både ledere og medarbejdere sætter pris på at selve samtalen finder sted, men ikke altid den måde, den finder sted på.

Samtaler i udvikling. Både ledere og medarbejdere sætter pris på at selve samtalen finder sted, men ikke altid den måde, den finder sted på. Samtaler i udvikling Dette er et uddrag fra bogen Samtaler i udvikling. Kapitlet giver en praktisk anvisning til samtaler med medarbejdere og teams, hvor der anvendes løsningsfokuserede spørgsmål og inspiration

Læs mere

Politik og strategi Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af UCC's kerneopgaver og støttefunktioner

Politik og strategi Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af UCC's kerneopgaver og støttefunktioner Kvalitetsenheden December 2013 Politik og strategi Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af UCC's kerneopgaver og støttefunktioner December 2013 Side 1 af 7 KVALITETSPOLITIK... 3 VISION OG MISSION...

Læs mere

Ledelsesmodel for Gladsaxe kommunes skolevæsen

Ledelsesmodel for Gladsaxe kommunes skolevæsen Ledelsesmodel for Gladsaxe kommunes skolevæsen Indledning I Gladsaxe skolevæsen ser vi ledelse som udøvelse af indflydelse på organisationens medlemmer og andre interessenter med henblik på, at opfylde

Læs mere

POLITIK OG STRATEGI FOR KVALITETSARBEJDET

POLITIK OG STRATEGI FOR KVALITETSARBEJDET POLITIK OG STRATEGI FOR KVALITETSARBEJDET Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af Herningsholm Erhvervsskoles kerneydelse og støttefunktioner KVALITETSPOLITIK VISION OG MISSION Herningsholm Erhvervsskole

Læs mere

* en del af. ledelsesgrundlaget. Om ledelse i UCC

* en del af. ledelsesgrundlaget. Om ledelse i UCC * en del af sgrundlaget Om i UCC Ledelse i UCC tager udgangspunkt i UCC s kerneopgave Kerneopgave UCC samarbejder om at udvikle viden, uddannelse og kompetente til velfærdssamfundet. Med de studerende

Læs mere

* en del af. ledelsesgrundlaget. Om ledelse i UCC

* en del af. ledelsesgrundlaget. Om ledelse i UCC * en del af sgrundlaget Om i UCC Om i UCC For UCC er det ambitionen, at udøves professionelt og med et fælles afsæt. UCC skal fungere som én samlet organisation. Om i UCC er en del af UCC s sgrundlag og

Læs mere

Kursusforløbet har til formål at inspirere og understøtte skolernes igangværende arbejde med at realisere erhvervsuddannelsesreformen.

Kursusforløbet har til formål at inspirere og understøtte skolernes igangværende arbejde med at realisere erhvervsuddannelsesreformen. Afdeling for Ungdoms- og Voksenuddannelser Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5302 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Invitation til "Skoleudvikling i Praksis"

Læs mere

Ledelse af udvikling af læringsmålstyret undervisning

Ledelse af udvikling af læringsmålstyret undervisning Ledelse af udvikling af læringsmålstyret undervisning Leon Dalgas Jensen Lektor, ph.d. Program for Læring og Didaktik Professionshøjskolen UCC, Videreuddannelsen Fælles Mål 2014 indebærer: Der skal undervises

Læs mere

Hvordan sikres implementering af viden, holdninger og færdigheder i hverdagens arbejdsliv ved uddannelse?

Hvordan sikres implementering af viden, holdninger og færdigheder i hverdagens arbejdsliv ved uddannelse? Hvordan sikres implementering af viden, holdninger og færdigheder i hverdagens arbejdsliv ved uddannelse? Indledning Implementering af viden, holdninger og færdigheder i organisationen Intentionen er at

Læs mere

Manual til koncept for kvalitetsovervågning på trin 3 samt for kvalitetsforbedring på trin 4 for de organisatoriske

Manual til koncept for kvalitetsovervågning på trin 3 samt for kvalitetsforbedring på trin 4 for de organisatoriske Manual til koncept for kvalitetsovervågning på trin 3 samt for kvalitetsforbedring på trin 4 for de organisatoriske standarder Indledning I denne manual introduceres det koncept, som er udviklet til kvalitetsovervågning

Læs mere

Kompetencestrategi

Kompetencestrategi Kompetencestrategi 2017-2018 1 Indhold 1. Strategisk kompetenceudvikling i UCC 2. UCC s kerneopgave 3. Kompetenceudvikling af den enkelte medarbejder 4. Prioriterede kompetenceudfordringer og indsatsområder,

Læs mere

Kompetencestrategi Social- og Sundhedsskolen Esbjerg

Kompetencestrategi Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Kompetencestrategi Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Med denne beskrivelse af skolens kompetencestrategi vil vi skabe et fælles grundlag for kompetenceudviklingen af skolens medarbejdere. Vi vil bruge

Læs mere

Synlighed og kommunikation sparker processen

Synlighed og kommunikation sparker processen Synlighed og kommunikation sparker processen i gang! Projekt Learning Museum 2011-2013 14 Af Tine Seligmann, museumsinspektør og projektleder på Learning Museum, Museet for Samtidskunst Learning Museum

Læs mere

Teamsamarbejde på erhvervsuddannelserne

Teamsamarbejde på erhvervsuddannelserne www.eva.dk Teamsamarbejde på erhvervsuddannelserne HR-temadag 6. februar 2017 Camilla Hutters, område chef, Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) Hvad er EVAs opgave? EVA s formål er at udforske og udvikle

Læs mere

Arbejdspladsens Videnindeks www.videnindeks.dk. jdf DIALOGVÆRKTØJ. Projekt På vej mod den bæredygtige arbejdsplads

Arbejdspladsens Videnindeks www.videnindeks.dk. jdf DIALOGVÆRKTØJ. Projekt På vej mod den bæredygtige arbejdsplads Arbejdspladsens Videnindeks www.videnindeks.dk jdf DIALOGVÆRKTØJ Projekt På vej mod den bæredygtige arbejdsplads Forord Det er LO-fagbevægelsens politiske vision, at samfundet skal udvikle sig i en bæredygtig

Læs mere

Forpligtende Rådgivning

Forpligtende Rådgivning Forpligtende Rådgivning Norsk Landbruksrådgiving 14. januar 2011 Solvejg Horst Petersen Udviklingskonsulent, Videncentret for Landbrug Danmark Tværfaglig rådgivning i praksis - baseret på erfaringer med

Læs mere

Strategisk kompetenceudvikling med effekt! Hanne Dorthe Sørensen, hds@kompetenceudvikling.dk Eva Maria Mogensen, emm@kompetenceudvikling.

Strategisk kompetenceudvikling med effekt! Hanne Dorthe Sørensen, hds@kompetenceudvikling.dk Eva Maria Mogensen, emm@kompetenceudvikling. Strategisk kompetenceudvikling med effekt! Hanne Dorthe Sørensen, hds@kompetenceudvikling.dk Eva Maria Mogensen, emm@kompetenceudvikling.dk Kompetencestrategi Kurser Efteruddannelse Videreuddannelse Hvordan

Læs mere

SCKK Introduktion til KVIK selvevaluering fra start til slut SCKK Temamøde, d. 7. november, kl. 13-16 på Århus Købmandsskole

SCKK Introduktion til KVIK selvevaluering fra start til slut SCKK Temamøde, d. 7. november, kl. 13-16 på Århus Købmandsskole Introduktion til KVIK selvevaluering fra start til slut SCKK Temamøde, d. 7. november, kl. 13-16 på Århus Købmandsskole Introduktion til KVIK Modellen Introduktion til KVIK selvevaluering fra start til

Læs mere

Hvordan skal skolerne arbejde videre med pædagogisk ledelse?

Hvordan skal skolerne arbejde videre med pædagogisk ledelse? Hvordan skal skolerne arbejde videre med pædagogisk ledelse? UddannelsesBenchmark ESB-Netværkett d. 28. august 2013 Side 1 Stikord: 1. Egne erfaringer med pædagogisk ledelse efter OK13 2. Pædagogisk ledelse

Læs mere

Struer Statsgymnasium Aug 15

Struer Statsgymnasium Aug 15 1. Skolens kvalitetssikringssystem. Formålet med kvalitetssikringssystemet er at bidrage til opfyldelsen af skolens målsætninger, og dermed også at dokumentere resultater og forbedre kvaliteten af skolens

Læs mere

Af hensyn til læsbarheden udfyldes nedenstående elektronisk. Skemaet udvides automatisk. ANSØGNINGSKEMA - LOKALE INNOVATIONSMIDLER BØRN OG UNGE

Af hensyn til læsbarheden udfyldes nedenstående elektronisk. Skemaet udvides automatisk. ANSØGNINGSKEMA - LOKALE INNOVATIONSMIDLER BØRN OG UNGE Af hensyn til læsbarheden udfyldes nedenstående elektronisk. Skemaet udvides automatisk. ANSØGNINGSKEMA - LOKALE INNOVATIONSMIDLER BØRN OG UNGE 1. Ansøger Ansøger Navn: Connie Sørensen E-mail: cons@aarhus.dk

Læs mere

Ideerne bag projektet

Ideerne bag projektet Projektledere: Sanne Brønserud Larsen, Konsulent, KL Søren Teglskov, Konsulent, Skolelederforeningen Konsulenter: Andreas Rønne Nielsen, Partner, Wanscher & Nielsen Tore Wanscher, Partner, Wanscher og

Læs mere

NOTAT. Notat. Kvalitetsrapportering i VIA

NOTAT. Notat. Kvalitetsrapportering i VIA Træd i karakter VIA University College Notat Kvalitetsrapportering i VIA Kvalitetsrapportering i VIA Kvalitetsrapporten er et internt ledelses- og styringsinstrument med fokus på uddannelseskvalitet. Rapporten

Læs mere

Delprojekt: Branding af den attraktive kommunale arbejdsplads

Delprojekt: Branding af den attraktive kommunale arbejdsplads Delprojekt: Branding af den attraktive kommunale arbejdsplads 1. Baggrund Delprojektet Branding af den attraktive kommunale arbejdsplads udspringer af det oprindelige projekt 11 om attraktive arbejdspladser.

Læs mere

Kompetencestrategi Social- og Sundhedsskolen Esbjerg

Kompetencestrategi Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Kompetencestrategi Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Med denne beskrivelse af skolens kompetencestrategi vil vi skabe et fælles grundlag for kompetenceudviklingen af skolens medarbejdere. Vi vil bruge

Læs mere

Alle børn har ret til en skole med en kultur for kvalitetsudvikling, der er baseret på synergi mellem interne og eksterne evalueringsprocesser.

Alle børn har ret til en skole med en kultur for kvalitetsudvikling, der er baseret på synergi mellem interne og eksterne evalueringsprocesser. Alle børn har ret til en skole med en kultur for kvalitetsudvikling, der er baseret på synergi mellem interne og eksterne evalueringsprocesser. Denne deklaration følger den europæiske vision om, at alle

Læs mere

Notat. Læring i folkeskolerne i Esbjerg Kommune

Notat. Læring i folkeskolerne i Esbjerg Kommune Notat Læring i folkeskolerne i Esbjerg Kommune Når læringsmiljøerne i folkeskolen skal udvikles, og elevernes faglige niveau skal hæves, kræver det blandt andet, at kommunerne og skolerne kan omsætte viden

Læs mere

Projektnavn Flere Lille og Store Nørder i Ishøj - en styrkelse af elevers matematiske og naturfaglige kompetencer.

Projektnavn Flere Lille og Store Nørder i Ishøj - en styrkelse af elevers matematiske og naturfaglige kompetencer. Ishøj Kommune Juli 2014 Flere Lille og Store Nørder i Ishøj Projektbeskrivelse Projektnavn Flere Lille og Store Nørder i Ishøj - en styrkelse af elevers matematiske og naturfaglige kompetencer. Projektet

Læs mere

Notat. 3. januar Økonomi. Visionspolitikkernes rolle i Randersmodellen

Notat. 3. januar Økonomi. Visionspolitikkernes rolle i Randersmodellen Notat Forvaltning: Økonomi Dato: J.nr.: Br.nr.: 3. januar 2011 Udfærdiget af: AlC Vedrørende: Visionspolitikker 2010 13 Proces og indhold Visionspolitikkernes rolle i Randersmodellen Byrådet vedtog i juni

Læs mere

Erfagruppe 2.0 - Matchen Oktober 2013 oktober 2014

Erfagruppe 2.0 - Matchen Oktober 2013 oktober 2014 Erfagruppe 2.0 - Matchen Oktober 2013 oktober 2014 Formål: Projektet Videnformidling og Dialog via nye kanaler Vi&Di, vil via konkurrencen Erfagruppe 2.0 Matchen skabe opmærksomhed på, at sociale medier

Læs mere

Projektdesign for udvikling af det sociale miljø på ungdomsuddannelserne

Projektdesign for udvikling af det sociale miljø på ungdomsuddannelserne Projektdesign for udvikling af det sociale miljø på ungdomsuddannelserne Projektdesignet tager udgangspunkt i pilotfasens slutrapport af 21/5-2012 og anbefalingerne heri. Områdets afgrænsning Vi fastholder

Læs mere

Kvalitetssikring af folkeskolen. Børne- og kulturchefforeningen 23. September 2005

Kvalitetssikring af folkeskolen. Børne- og kulturchefforeningen 23. September 2005 Kvalitetssikring af folkeskolen Børne- og kulturchefforeningen 23. September 2005 Hvis jeg var BKC ville jeg: Sikre mig at alle kommunens skoler lever op til centrale og kommunale mål Sikre at forvaltningens

Læs mere

Tracer på det sociale område

Tracer på det sociale område Tracer på det sociale område Regionernes eksterne evaluering metodebeskrivelse Juni 2017 DEFACTUM Side 1 Social, sundhed & arbejdsmarked Regionernes eksterne evaluering Tracer på det sociale område Baggrund

Læs mere

Social- og sundhedsuddannelsen

Social- og sundhedsuddannelsen Social- og sundhedsuddannelsen VI TROR PÅ, AT ALLE KAN. Handlingsplan for elevtrivselsundersøgelse 2015 UC Diakonissestiftelsen Jeg er en person, der godt kan lide at kende til og lære nye ting Jeg lærer

Læs mere

Mål- og effektstyring i Faaborg-Midtfyn Kommune

Mål- og effektstyring i Faaborg-Midtfyn Kommune Mål- og effektstyring i Faaborg-Midtfyn Kommune 2017 MÅL- OG EFFEKTAFTALER DIALOGMØDER MÅLOPFØLGNING Forord Mål- og effektstyring er et vigtigt styringsredskab, som har til formål at: Skabe den størst

Læs mere

Skolepolitik : Rejsen mod nye højder

Skolepolitik : Rejsen mod nye højder Skolepolitik 2013-2017: Rejsen mod nye højder Folkeskolen er for alle. Det er ikke bare en konstatering, men en ambitiøs målsætning, som folkeskolerne i Nyborg Kommune hver eneste dag har til opgave at

Læs mere

Partnerskaber hvad er det? Etablering af partnerskaber med University College Lillebælt

Partnerskaber hvad er det? Etablering af partnerskaber med University College Lillebælt Partnerskaber hvad er det? Etablering af partnerskaber med University College Lillebælt Partnerskaber hvad er det? Indhold UCL og partnerskaber................................side 3 Etablering og vedligeholdelse..........................side

Læs mere

PÆDAGOGIK PÅ EUD. Vores fælles pædagogiske didaktiske grundlag. ZBC Roskilde Maglegårdsvej 8 4000 Roskilde Tlf. 4634 6200

PÆDAGOGIK PÅ EUD. Vores fælles pædagogiske didaktiske grundlag. ZBC Roskilde Maglegårdsvej 8 4000 Roskilde Tlf. 4634 6200 PÆDAGOGIK PÅ EUD Vores fælles pædagogiske didaktiske grundlag ZBC Roskilde Maglegårdsvej 8 4000 Roskilde Tlf. 4634 6200 ZBC Ringsted Ahorn Allé 3-5 4100 Ringsted Tlf. 5768 2500 ZBC Næstved Handelsskolevej

Læs mere

ningsgruppens%20samlede%20raad%20og%20ideer.ashx 1 http://www.uvm.dk/~/media/uvm/filer/udd/folke/pdf13/131003%20it%20raadgiv

ningsgruppens%20samlede%20raad%20og%20ideer.ashx 1 http://www.uvm.dk/~/media/uvm/filer/udd/folke/pdf13/131003%20it%20raadgiv Projektbeskrivelse for udviklings- og forskningsprojektet: Forskning i og praksisnær afdækning af digitale redskabers betydning for børns udvikling, trivsel og læring Baggrund Ifølge anbefalingerne fra

Læs mere

Generelle lederkompetencer mellemledere

Generelle lederkompetencer mellemledere Generelle lederkompetencer mellemledere Personale- og teamledelse: min. niveau 3 Skaber et godt arbejdsklima gennem information, dialog og involvering Har øje for den enkeltes talenter og ressourcer Sikrer

Læs mere

Vejledning og inspiration til skolebestyrelsen

Vejledning og inspiration til skolebestyrelsen Vejledning og inspiration til skolebestyrelsen Skolebestyrelsen fastsætter principper for skolens virksomhed. Fremover skal skolebestyrelsen også som del af den åbne skole fastsætte principper for samarbejder

Læs mere

Fælles regionale principper for. systematisk læring af patientklager

Fælles regionale principper for. systematisk læring af patientklager Fælles regionale principper for systematisk læring af patientklager Fælles regionale principper for systematisk læring af patientklager Læring af patientklager handler om at lytte, agere og forbedre. Formålet

Læs mere

Læringsmiljøer i erhvervsuddannelserne. Samlær et projekt om videnudvikling og videndeling

Læringsmiljøer i erhvervsuddannelserne. Samlær et projekt om videnudvikling og videndeling Læringsmiljøer i erhvervsuddannelserne. Samlær et projekt om videnudvikling og videndeling Hans Jørgen Knudsen, DEL Introduktion Samlær er et projekt 1 hvor 8 erhvervsskoler 2 lærer sammen, lærer af hinanden

Læs mere

Offentlig Økonomistyring

Offentlig Økonomistyring Offentlig Økonomistyring Artikel trykt i Offentlig Økonomistyring. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger er Danmarks største

Læs mere

Resultatdokumentation og evaluering Håndbog for sociale tilbud. Temadag om resultatdokumentation Socialtilsyn Øst, 16. januar 2016

Resultatdokumentation og evaluering Håndbog for sociale tilbud. Temadag om resultatdokumentation Socialtilsyn Øst, 16. januar 2016 Resultatdokumentation og evaluering Håndbog for sociale tilbud Temadag om resultatdokumentation Socialtilsyn Øst, 16. januar 2016 Disposition for oplægget 1. Håndbogen i (videns-)kontekst 2. Præsentation

Læs mere

Københavns Kommune gennemfører hvert andet år en fælles trivselsundersøgelse på alle arbejdspladser i kommunen.

Københavns Kommune gennemfører hvert andet år en fælles trivselsundersøgelse på alle arbejdspladser i kommunen. TRIVSELSUNDERSØGELSEN 2015 Indhold Indledning 3 Fase 1: Før Forberedelse af undersøgelsen 5 Fase 2: Under Gennemførelse af undersøgelsen 8 Fase 3: Efter Analyse og dialog om undersøgelsen 11 Indledning

Læs mere

Erfaringer med praksisnær pædagogisk ledelse, Hvad og hvordan? 3. December 2014

Erfaringer med praksisnær pædagogisk ledelse, Hvad og hvordan? 3. December 2014 Erfaringer med praksisnær pædagogisk ledelse, Hvad og hvordan? 3. December 2014 At gøre uddannelse til undervisning Strategi Kompetenceudvikling Undervisningen At skabe forudsætninger for at gøre undervisning

Læs mere

I denne rapport kan du se, hvordan du har vurderet dig selv i forhold til de tre kategoriserede hovedområder:

I denne rapport kan du se, hvordan du har vurderet dig selv i forhold til de tre kategoriserede hovedområder: - Mannaz Ledertest Dette er din individuelle rapport, som er baseret på dine svar i ledertesten. I rapporten får du svar på, hvilke ledelsesmæssige udfordringer der er de største for dig. Og du får tilmed

Læs mere

HR-Strategi for Gladsaxe Kommune

HR-Strategi for Gladsaxe Kommune HR-Strategi for Gladsaxe Kommune Indledning Gladsaxe Kommune ønsker at styrke den strategiske HR-indsats, for dermed at sikre, at de HR-indsatser der gennemføres i dag og fremover understøtter den strategiske

Læs mere

Jobprofil. Skoleleder på Rungsted Skole Hørsholm Kommune

Jobprofil. Skoleleder på Rungsted Skole Hørsholm Kommune Jobprofil Skoleleder på Rungsted Skole Hørsholm Kommune 1. Indledning Hørsholm Kommune ønsker at ansætte en skoleleder på Rungsted Skole. Stillingen er ledig og ønskes besat snarest muligt. Denne jobprofil

Læs mere

INSPIRATIONSPAPIR OM BRUGEN AF KODEKS I PRAKSIS

INSPIRATIONSPAPIR OM BRUGEN AF KODEKS I PRAKSIS INSPIRATIONSPAPIR OM BRUGEN AF KODEKS I PRAKSIS AF FORUMS BESTYRELSE OKTOBER 2005 1 17. oktober 2005 Hvordan kan der arbejdes med Kodeks Formålet med at udvikle kodeks for god offentlig topledelse har

Læs mere

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan 2016+ Indledning Holbæk står, som mange andre kommuner i Danmark, overfor både økonomiske og komplekse samfundsudfordringer. Det klare politiske budskab

Læs mere

Pædagogisk ledelse. Pædagogisk ledelse faciliterer gennemførelse og udvikling af læreprocesser, som gør det pædagogiske grundlag levende.

Pædagogisk ledelse. Pædagogisk ledelse faciliterer gennemførelse og udvikling af læreprocesser, som gør det pædagogiske grundlag levende. Pædagogisk ledelse Pædagogisk ledelse Pædagogisk ledelse faciliterer gennemførelse og udvikling af læreprocesser, som gør det pædagogiske grundlag levende. Det pædagogiske ledelsesansvar At træde ind på

Læs mere

Evaluering af skolestruktur i Helsingør Kommune

Evaluering af skolestruktur i Helsingør Kommune Evaluering af skolestruktur i Helsingør Kommune Udkast til overordnet procesplan November 2014 Baggrund Det er af det forrige Byråd besluttet, at der skal iværksættes en evaluering af Skolestrukturen i

Læs mere

FoU-projekt om gymnasiefremmede 2.0

FoU-projekt om gymnasiefremmede 2.0 FoU-projekt om gymnasiefremmede 2.0 - baggrund og fokus Oplæg på startseminaret for projektdeltagere Høje-Taastrup Gymnasium 9. marts 2011 Christine Holm, Aase B. Ebbensgaard, Lars Ulriksen Dias 1 Formål

Læs mere

Kvalitetssikringspolitik og kvalitetssikringsstrategi for Professionshøjskolen UCC

Kvalitetssikringspolitik og kvalitetssikringsstrategi for Professionshøjskolen UCC Kvalitetssikringspolitik og kvalitetssikringsstrategi for Professionshøjskolen UCC 10. november 2016 1 Indledning Kvalitetssikringspolitik og -strategi for Professionshøjskolen UCC har til formål at tydeliggøre

Læs mere

Resultatdokumentation. Infomøde for sociale tilbud 2. november 2015

Resultatdokumentation. Infomøde for sociale tilbud 2. november 2015 Resultatdokumentation Infomøde for sociale tilbud 2. november 2015 Dagens oplæg roller, tilsyn og produkter Opgaven er klar men der er mange veje til målet Resultatdokumentation en væsentlig del af socialtilsynets

Læs mere

BibDok. Guide til BibDok. En metode til at dokumentere effekt af bibliotekets indsatser

BibDok. Guide til BibDok. En metode til at dokumentere effekt af bibliotekets indsatser BibDok En til at dokumentere effekt af bibliotekets er Guide til BibDok BibDok understøtter en systematisk refleksiv praksis. Det er derfor væsentligt, at I følger guiden trin for trin. 1. Sammenhæng mellem

Læs mere

Inspiration til FGU-institutionslederens kompetenceprofil

Inspiration til FGU-institutionslederens kompetenceprofil Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Afdelingen for Erhvervsrettet Uddannelse og Tilskud Inspiration til FGU-institutionslederens kompetenceprofil Der oprettes 27 institutioner for forberedende grunduddannelse

Læs mere

Resultatdokumentation og evaluering Håndbog for sociale tilbud. Temamøde Socialtilsyn Hovedstaden, 7. oktober 2016

Resultatdokumentation og evaluering Håndbog for sociale tilbud. Temamøde Socialtilsyn Hovedstaden, 7. oktober 2016 Resultatdokumentation og evaluering Håndbog for sociale tilbud Temamøde Socialtilsyn Hovedstaden, 7. oktober 2016 Dagens program 1. Håndbogen i (videns-)kontekst 2. Præsentation af håndbogen 3. Spørgsmål

Læs mere

Kom godt i gang. Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer

Kom godt i gang. Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer 21SKILLS.DK CFU, DK Kom godt i gang Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer Arbejde med det 21. århundredes kompetencer Arbejd sammen! Den bedste måde at få det 21. århundredes kompetencer

Læs mere

4F modellen. Redskaber og inspiration til teamsamarbejde DAGTILBUD, VERSION

4F modellen. Redskaber og inspiration til teamsamarbejde DAGTILBUD, VERSION 4F modellen Redskaber og inspiration til teamsamarbejde DAGTILBUD, VERSION 01.2016 Hensigten med folderen Indhold Denne folder indeholder Hjørring Kommunes tilgang til professionelle læringsfællesskaber

Læs mere

Undervisningsplan klinisk undervisning modul 12 Innovativ og iværksættende professionsudøvelse

Undervisningsplan klinisk undervisning modul 12 Innovativ og iværksættende professionsudøvelse Undervisningsplan klinisk undervisning modul 12 Innovativ og iværksættende professionsudøvelse Forudsætninger for at deltage i klinisk undervisning modul 12 At den studerende har bestået ekstern og intern

Læs mere

Det åbne dagtilbud. Overordnede mål og rammer

Det åbne dagtilbud. Overordnede mål og rammer Det åbne dagtilbud Overordnede mål og rammer 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Det engagerede møde med omverdenen har værdi og skaber værdi.... 3 Lovgivning... 3 Formål... 3 Mål... 4 Organisering...

Læs mere

K A V L I T T KVALITET PÅ DANMARKS MEDIE- OG JOURNALIST HØJSKOLE

K A V L I T T KVALITET PÅ DANMARKS MEDIE- OG JOURNALIST HØJSKOLE K A KVALITET PÅ DANMARKS V L I MEDIE- OG JOURNALIST T T E HØJSKOLE 1 KVALITET TIL MEDIEVERDENEN 3 4 6 8 FORORD... en ganske særlig plads i uddannelsessystemet... VORES HOLDNING TIL KVALITET... både et

Læs mere

Inspiration til FGU-institutionslederens kompetenceprofil

Inspiration til FGU-institutionslederens kompetenceprofil Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Afdelingen for Erhvervsrettet Uddannelse og Tilskud Inspiration til FGU-institutionslederens kompetenceprofil Der oprettes 27 institutioner for forberedende grunduddannelse

Læs mere

Temadag Onsdag d Ledelse & dokumentation & kvalitetsudvikling af ergoterapi

Temadag Onsdag d Ledelse & dokumentation & kvalitetsudvikling af ergoterapi Temadag Onsdag d. 10.11.2010 Modul 12 Teoretisk og Klinisk undervisning Ledelse & dokumentation & kvalitetsudvikling af ergoterapi Lektor Grethe E. Nielsen. Ergoterapeutuddannelsen. University College

Læs mere

Hvad er... Det gode skolelederliv. Introduktion til selvevaluering

Hvad er... Det gode skolelederliv. Introduktion til selvevaluering Hvad er... Det gode skolelederliv Introduktion til selvevaluering Det gode skolelederliv Skoleledere møder mange og store forventninger fra politikere, forvaltninger, forældre, elever og medarbejdere.

Læs mere

Inspiration til arbejdet med mål og tegn på læring

Inspiration til arbejdet med mål og tegn på læring Inspiration til arbejdet med mål og tegn på læring Denne tekst er tænkt som en inspiration til det pædagogiske personale i dagtilbud og deres fælles og systematiske arbejde med at sætte mål og identificere

Læs mere

Ledelseskvaliteten kan den måles

Ledelseskvaliteten kan den måles 9. Virksomheds 5. Processer 1. Lederskab Ledelseskvaliteten kan den måles Af Jan Wittrup, Adm. Direktør og Executive Advisor Fokus på balancerede indsatser for at skabe balancerede er et eksempel på Excellent

Læs mere

VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN

VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN LÆRINGSMÅL FOR INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB Tabellen på side 2 viser en række læringsmål for innovation og ud fra områderne: - Kreativitet

Læs mere

UDBUD. Udbud af konsulentydelser for Erhvervsskolen Nordsjælland. 6. maj 2015

UDBUD. Udbud af konsulentydelser for Erhvervsskolen Nordsjælland. 6. maj 2015 UDBUD Udbud af konsulentydelser for Erhvervsskolen Nordsjælland 6. maj 2015 ormål Erhvervsskolen Nordsjælland (Esnord) har siden januar 2015 arbejdet med gennemførelse af et ca. 2 årigt projekt, der skal

Læs mere

VEJLEDNING TIL EFFEKTKÆDE

VEJLEDNING TIL EFFEKTKÆDE VEJLEDNING TIL EFFEKTKÆDE Indledning Formålet med effektkæden er at have et værktøj til at planlægge og styre vores indsatser efter, hvad der giver effekt for borgerne. Samtidig kan effektkæden bruges

Læs mere

Hvordan kan skolerne implementere

Hvordan kan skolerne implementere Hvordan kan skolerne implementere Der er mange vaner, rutiner og antagelser forbundet med forældresamarbejde i folkeskolen. For at skolerne kan lykkes med at øge samarbejdet med forældrene om elevernes

Læs mere

Den effektive kommune

Den effektive kommune Den effektive kommune - kreative løsninger Vejen Kommunes strategi - kreative løsninger 1 Godkendt af Vejen Kommunes Byråd, den 8. marts 2011 Egon Fræhr borgmester Lay out: Vejen Kommune Tekst: Udvikling,

Læs mere

Recognised for Excellence

Recognised for Excellence Recognised for Excellence Vejledning til workshop-bedømmelsen Gældende for pilot-forsøg 2007 Ansøgningsfrist 6. august 2007 Kortlæg jeres fremskridt R4E workshop bedømmelsesformat - Vejledning for ansøgere

Læs mere

Den værdiskabende bestyrelse

Den værdiskabende bestyrelse Af cand. merc. Halfdan Schmidt, CMC, Konsulent i Udviklingsledelse Halfdan Schmidt LedelsesRådgivning ApS Den værdiskabende bestyrelse Det at sidde i en bestyrelse er et krævende og betroet job, der kræver

Læs mere

Skive Tekniske Skoles kvalitetskoncept

Skive Tekniske Skoles kvalitetskoncept Skive Tekniske Skole arbejder systematisk med evaluering og kvalitetsudvikling, og det er målet, at det kan bidrage konstruktiv til de fire kvalitetsmål for erhvervsuddannelsernes udvikling. Skolens kvalitetsarbejde

Læs mere