STRATEGISK KOMPETENCEUDVIKLING

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "STRATEGISK KOMPETENCEUDVIKLING"

Transkript

1 JUNI 2016 REGION SYDDANMARK STRATEGISK KOMPETENCEUDVIKLING MIDTVEJSEVALUERING

2

3 ADRESSE COWI A/S Parallelvej Kongens Lyngby TLF FAX WWW cowi.dk JUNI 2016 REGION SYDDANMARK STRATEGISK KOMPETENCEUDVIKLING MIDTVEJSEVALUERING PROJEKTNR. A DOKUMENTNR. 010.M VERSION 1.1 UDGIVELSESDATO UDARBEJDET MAWL KONTROLLERET MOBR GODKENDT MAWL

4

5 STRATEGISK KOMPETENCEUDVIKLING 5 INDHOLD 1 Resumé: Strategisk Kompetenceudvikling 1 2 Fakta om projektet Projektets effektkæde 3 3 Overordnet status 3 4 Projektets implementering 4 5 Fremdrift og målopnåelse Fremdrift ift. aktiviteter og milepæle Målopnåelse i forhold til output 8 6 Effektvurdering Forventninger til effekter 9 7 Anbefalinger og læring 10

6

7 STRATEGISK KOMPETENCEUDVIKLING 1 1 Resumé: Strategisk Kompetenceudvikling Projektets implementering Gennemsnitlig score for implementering (skala: 0-5) 3,3 Organisering og samarbejde Sammenhæng ml. aktiviteter og mål Forankring af output Monitorering og opfølgning Målgruppens oplevelse af relevans Projektet ledes professionelt med en dynamisk brug af et Advisory Board med deltagelse af klyngerne. I forhold til at sikre større medejerskab for projektets resultater, ville det styrke projektet at etablere en egentlig styregruppe. Projektet har tydeligt fokus på forankring af viden i virksomhederne og dermed effektskabelse også inden for de fire ReVUS-områder. Opfølgning med virksomhederne er en integreret del af projektets gennemførelse, men der et potentiale for større systematik og vidensopsamling. Målgruppens oplevelse af kvalitet Som følge af, at virksomhederne endnu ikke er særligt langt i forløbene, er datagrundlaget for spinkelt til en håndfast vurdering af virksomhedernes oplevelse af hhv. kvalitet og relevans. Som følge af disse usikkerheder, kan vi ikke p.t. score projektet højere, men vi vurderer ikke, at der er nogen anledning til bekymring på disse to parametre. Målopnåelse Fremdrift (aktiviteter) Målopnåelse ift. output Budgetforbrug Tidsforbrug 16% 40% 52% 87% 0% 20% 40% 60% 80% 100% Projektets fremdrift er tilfredsstillende både på aktivitetsog outputniveau. Opgørelsesmetoden medfører, at målopnåelsen ift. output virker bedre end den almindelige fremdrift, hvilket dog primært er teknisk. Projektet har rekrutteret 37 af de målsatte 50 virksomheder, men virksomhederne er endnu kun % inde i forløbene. Ud af de fire planlagte spor var der på evalueringstidspunktet endnu kun startet forløb på to af sporene. Vi konstaterer et budgetmæssigt underforbrug, hvilket dog hænger naturligt sammen med, at de afsluttende omkostningstunge konsulentforløb først iværksættes i sidste halvdel af projektet. Effektvurdering Estimat Mål 125 jobs 101 jobs De få virksomheder, der har gennemført indledende forløb, er så kort i det videre forløb, at deres input ikke kan danne grundlag for et samlet effektestimat. Vi har derfor ekstrapoleret fra tidligere evalueringer af lignende projekter og med væsentlige forbehold vurderer vi, at projektet kan forventes at bidrage til omkring 125 jobs. Estimatet er meget usikkert, men understøttes dog af vores konstatering af, at projektholdet har et tydeligt effektfokus i implementeringen af projektets aktiviteter. Vi vurderer derfor estimatet som realistisk, hvorfor vi tildeler en grøn score på dette parameter.

8 2 STRATEGISK KOMPETENCEUDVIKLING 2 Fakta om projektet Dette afsnit indeholder en kort beskrivelse af projektets formål og baggrund samt en gengivelse af de vigtigste baggrundsoplysninger for projektet (tekstboks). Afsnittet afsluttes med en illustration af projektets 'vækst- og forandringsmodel'. Overordnet projektbeskrivelse Formålet med programmet Strategisk Kompetenceudvikling er at styrke væksten i mindst 50 små og mellemstore virksomheder gennem et kompetenceafklarings- og udviklingsforløb målrettet både ledelse og medarbejdere. Projektet bygger videre på erfaringerne fra den nationale indsats Vækst Via Ledelse, der bidrog til udvikling af lederes kompetencer i mere end 600 små og mellemstore virksomheder og de regionale projekter Power Push og Lån en Leder (Region Syddanmark) (alle ) i en ny og anderledes projektkonstruktion, som i højere grad tilgodeser behovene for kompetenceudvikling i den enkelte virksomheden. Strategisk Kompetenceudvikling fokuserer på at afklare, hvilke ledelsesmæssige kompetencer og færdigheder, der mangler i den enkelte virksomhed, i forhold til at kunne skabe den ønskede vækst. Dette sker gennem en kompetencekortlægning og efterfølgende kompetenceudvikling både på lederniveau og blandt de øvrige medarbejdere i virksomheden, afstemt efter den enkelte virksomheds vækstplaner og mål. Projektet skal særligt understøtte virksomheder inden for de tre forretningsområder i Region Syddanmarks vækst- og udviklingsstrategi (ReVUS): Bæredygtig Energi, Sundheds- og Velfærdsinnovation og Oplevelseserhverv. Indsatsen består af følgende fire spor: 1 Værdiskabende bestyrelser: Hvordan får I etableret eller udviklet jeres bestyrelse, så den skaber reel værdi for jeres virksomhed? 2 Personligt lederskab: Er du som chef også en god leder, der formår at motivere dine medarbejdere og sætte virksomhedens retning? 3 Målrettet strategieksekvering: Hvilke værktøjer skal du som leder bruge for at udvikle konkurrencedygtige strategier og omsætte dem til værdiskabende handlinger? 4 Fremragende faglighed: Hvilke kompetencer mangler jeres medarbejdere for at styrke virksomhedens konkurrenceevne? Til at gennemføre de fire spor arbejder projektholder med netværk, workshops, mentorordning, matchmaking mv. Cirka 40 % af budgettet anvendes til medfinansiering af køb af eksterne eksisterende kursusforløb. FAKTA-BOKS > Tilskudsmodtager: Væksthus Syddanmark > Vækstforum: Region Syddanmark > Sagsbehandler: Susanne Gren Svendsen > Finansieringskilde: Socialfonden (ESF) > Indsatsområde: Vækstrettet Kompetenceudvikling (ESF-2) > Samlet budget: DKK 29,2 mio. > Projektperiode:

9 STRATEGISK KOMPETENCEUDVIKLING Projektets effektkæde I dette afsnit beskrives hvilke effekter, det er hensigten at skabe med de bevilgede midler, samt hvordan disse effekter skal tilvejebringes. Vækst- og forandringsmodellen er udarbejdet på baggrund af projektansøgningen og efterfølgende tilrettet på baggrund af interviews med sagsbehandler og projektleder. Figuren nedenfor giver således et overblik over de primære aktiviteter, der gennemføres i projektet, de umiddelbare output, der skal skabes gennem disse aktiviteter, samt hvilke effekter, disse output på længere sigt forventes at medføre. Hovedaktiviteter Output Effekter Screening af vækstpotentiale, skalérbarhed, købmandskab, eksportegnethed og organisatorisk kapacitet og udvælgelse af virksomheder. Etablering og validering af metoder til nulpunktsmåling, faseevaluering og slutmåling. Udarbejdelse af virksomhedsspecifikke udviklingsplaner* Gennemføre virksomhedsforløb på ét eller flere af fire spor* Værdiskabende bestyrelser Personligt lederskab Ledelseseksekvering Fremragende faglighed Deltagende virksomheders medarbejdere er opkvalificeret Virksomhedernes ledelse er opkvalificeret inden for forretningsområdet Flere arbejdspladser i virksomheder inden for forretningsområderne Øget omsætning i virksomheder inden for forretningsområderne Øget eksport i virksomheder inden for forretningsområderne NB: Hovedaktiviteter markeret med en * betragtes af evaluator som projektet primære 'virkemiddel'/'virkemidler'. 3 Overordnet status I forbindelse med behandlingen af projektansøgningen for Strategisk Kompetenceudvikling besluttede Vækstforum at give tilsagn om 50 % af det ansøgte beløb med mulighed for en senere bevilling, hvis projektet leverede de ønskede resultater. Dette medførte en tilsvarende ændring i projektets målsætninger, der omfattede en nedjustering af deltagerantallet fra 100 til 50 virksomheder. På midtvejsevalueringstidspunktet er 37 virksomheder godkendt til forløbet. Der er ikke i øvrigt foretaget ændringer i projektets tilrettelæggelse. I første del af projektperioden er det ikke lykkedes at skabe den fornødne interesse om projektets spor 1 og 2 (se ovenfor), hvorfor der kun er iværksat forløb på spor 3 og 4. På evalueringstidspunktet er kun omkring mellem 6 og 8 virksomheder i realiteten påbegyndt de egentlige kompetenceudviklingsaktiviteter, og disse vurderes til blot at være omkring % inde i forløbene.

10 4 STRATEGISK KOMPETENCEUDVIKLING 4 Projektets implementering I dette afsnit præsenterer vi vores vurdering af projektets implementering ud fra seks faste evalueringsparametre. Figuren nedenfor giver et overblik over evalueringens konklusioner i forhold til de seks parametre. Organisering og samarbejde Sammenhæng ml. aktiviteter og mål Forankring af output Målgruppens oplevelse af kvalitet Monitorering og opfølgning Målgruppens oplevelse af relevans Organisering og samarbejde Projektet ledes professionelt men med en løs tilknytning af partnerne, hvilket er både en styrke og svaghed. Projektet gennemføres i en tæt dialog mellem projektlederen og en projektkonsulent med fokus på den virksomhedsrettede kontakt. Mens virksomhedsscreeningen foretages ud fra faste kriterier, bygger opfølgningen med virksomhederne ikke på samme måde på faste parametre. Dermed er projektet meget afhængigt af den specifikke projektkonsulents viden og subjektive tilgang til at vurdere virksomhedernes forløsning af effektpotentialet. I den aktuelle implementering løser konsulenten opgaven fuldt tilfredsstillende, men denne afhængighed udgør i vores optik en kritisk succesfaktor og dermed en risiko for projektet. Projektet har ikke etableret en fast styregruppe med eksterne partnere, men har som beskrevet i ansøgningen etableret et Advisory Board. Boardet består af to permanente repræsentanter fra hhv. Væksthuset og den lokale erhvervsservice, mens repræsentanter fra projektets partnere (klyngerne) inddrages ad hoc via e- mail til vurdering af virksomheder. Denne organisering giver stor fleksibilitet i den løbende projektgennemførelse, men efter vores opfattelse ville det styrke medejerskabet og forankringen hos klyngerne og dermed ift. ReVUS, hvis projektpartnerne mødtes regelmæssigt i en egentlig styrgruppe (se Anbefaling 4). Sammenhæng mellem aktiviteter og mål Projektet udmærker sig gennem et tydeligt effektfokus og arbejder målrettet mod effektskabelse inden for de fire ReVUS-områder. I screeningen af virksomheder til projektet trækker projektledelsen på erfaringer fra de tre projekter nævnt i indledningen. Fokus er således på, at deltagervirksomhederne skal have et markant vækstpotentiale. Ifølge projektledelsen bygger man også på erfaringer med, at virksomhedernes 'drive' er afgørende for at realisere det effektpotentiale, som projektet bidrager til at opbygge i virksomheden. Derfor er 'seriøsitet' og 'ka-

11 STRATEGISK KOMPETENCEUDVIKLING 5 pacitet' nøgleord i projektets tilgang til virksomhederne, hvilket konkret indebærer, at virksomhedernes milepælsplaner skal honoreres for at opnå videre progression i projektet. Det er vores opfattelse, at projektholdet arbejder fokuseret med målsætningen om, at virksomhederne skal være tilknyttet et af Regionens fire ReVUSforretningsområder. Ifølge projektledelsen arbejder man således ud fra en tommelfingerregel om, at mindst 25 % af virksomhedens omsætning skal ligge inden for området. Endvidere inddrages klyngerne løbende i vurderingen af om virksomhederne ligger indenfor forretningsområdet. Udviklingen af en mere fælles forståelse af projektets målgruppe kunne styrkes via mere regelmæssige møder i en styregruppe (se anbefaling 4). Forankring af output Der er et tydeligt fokus på forankring af den tilførte viden i virksomhederne, men der er potentiale for en tættere organisatorisk forankring. I projektkonsulentens opfølgende dialog med virksomhederne er der eksplicit fokus på virksomhedernes udbytte af projektaktiviteterne og på at tilknytningen af eksterne konsulenter har fokus på forankring af kompetencer via 'sidemandsoplæring' af virksomhedslederen frem for den alternative tilgang, hvor konsulenten blot løser en konkret udfordring i virksomheden. Der er dog mulighed for at arbejde endnu mere systematisk med metoder til at anvende de tilførte kompetencer (se Anbefaling 2). Det solide forankringsfokus på virksomhedsniveau efterstræbes også på brancheniveau, idet projektledelsen forestiller sig at inddrage klyngerne i forhold til den efterfølgende realisering af virksomhedernes vækstplaner og effektpotentiale. Her kan det dog vise sig vigtigt med en tættere organisatorisk inddragelse af klyngerne end det aktuelle ad hoc Advisory Board. Ejerskab for opfølgningen på virksomhedernes forløb i projektet bør efter vores opfattelse udspringe af et ejerskab for virksomhedernes deltagelse i forløbet (se Anbefaling 4). Monitorering og opfølgning Opfølgning med virksomhederne er en integreret del af projektet aktiviteter, men der et potentiale for større systematik og vidensopsamling. Projektledelsen udmærker sig ved et solidt fokus på opfølgning med virksomhederne med henblik på at sikre forankring af projektets værdiskabelse. Der foregår i projektet en tæt dialog med virksomhederne via projektkonsulenten. Der er imidlertid ikke etableret et fast setup for løbende evaluering af egne aktiviteter. Dermed mener vi, at projektholder ikke har udnyttet muligheden for systematisk at opsamle input på tværs af virksomhederne om deres oplevelse af projektets aktiviteter samt indsamle konkret viden om sammenhængen mellem konkrete tilgange/metoder og virksomhedernes udbytte. Denne viden opsamles alene via projektkonsulentens dialog. Dette hænger dog sammen med, at Væksthuset i øjeblikket har en vakance for den interne evalueringsfunktion, og vi har opfordret projektholder til at give dette prioritet, så snart der ansættes en konsulent til denne funktion (se Anbefaling 1).

12 6 STRATEGISK KOMPETENCEUDVIKLING Tekstboks 1 Spørgeskema ikke udsendt ifm. projektevaluering NB: Der er ikke i forbindelse med evalueringen af dette projekt udsendt et spørgeskema til de deltagende virksomheder efter aftale mellem projektholder, region og evaluator. Årsagen er, at kun få virksomheder var påbegyndt kompetenceudviklingsaktiviteter på evalueringstidspunktet, og disse forløb blot lige er påbegyndt som beskrevet i afsnittet "Overordnet status". Kvalitet, målgruppens oplevelse Som følge af, at virksomhederne endnu ikke er særligt langt i forløbene (jf. tekstboksen ovenfor), er der begrænset datagrundlag til at understøtte en vurdering af virksomhedernes oplevelse af kvalitet (dette parameter) og relevans (nedenstående parameter). Vurderingen bygger derfor fortrinsvis på interview med få virksomheder. De interviewede virksomheder svarer samstemmende, at de oplever forløbet hidtil som professionelt og med fokus på, at virksomhederne får et udbytte, der kan omsættes til resultater på bundlinjen. De interviewede virksomheder bekræfter også det billede, som projektledelsen giver, at screening og rekruttering af virksomhederne til programmet har haft markant fokus på vækstambitioner og refleksion over ønsker til udbytte af programmet. Dette er en væsentlig forudsætning for, at der også i praksis arbejdes mod konkrete virksomhedsmål. Projektholdet bør dog fokusere på at yde virksomhederne endnu større støtte ifm. identificering af eksterne konsulenter og processen omkring markedsperspektivering (se Anbefaling 3). Relevans, målgruppens oplevelse De interviewede virksomheder har alle fundet indholdet af deres forløb relevant, herunder det indledende afklaringsforløb og sammenhængen med det videre forløb. Dog er datagrundlaget endnu for spinkelt til at generalisere. De interviewede virksomheder fremhæver dog selv, hvordan de via projektet har skabt sammenhæng mellem kompetenceudviklingen og virksomhedernes generelle vækststrategi. Dette opfatter vi som en god indikator på, at man kan forvente en høj relevans i projektet. Omvendt må vi også konstatere, at Spor 1 og 2 på evalueringstidspunktet endnu ikke er igangsat, fordi der ikke var rekrutteret en kritisk masse af virksomheder til disse spor. Dette er selvsagt en indikation på, at virksomhederne ikke opfatter disse spor som tilstrækkeligt relevante. Denne udfordring kan muligvis afhjælpes med styrket formidling, så det er for tidligt at vurdere den egentlig oplevede relevans af disse spor.

13 STRATEGISK KOMPETENCEUDVIKLING 7 5 Fremdrift og målopnåelse Afsnittet indeholder en kort fremstilling af status for projektets fremdrift i forhold til henholdsvis aktiviteter/milepæle og outputmål på evalueringstidspunktet. Nedenstående figur præsenterer den overordnede status på projektets fremdrift via fire overordnede indikatorer: fremdrift ift. aktiviteter, tid og budgetforbrug (afsnit 5.1), samt målopnåelse ift. outputmål (afsnit 5.2). Fremdrift (aktiviteter) 40% Målopnåelse ift. output 87% Budgetforbrug 16% Tidsforbrug 52% 0% 20% 40% 60% 80% 100% 5.1 Fremdrift ift. aktiviteter og milepæle Afsnittet beskriver kort projektets oveordnede fremdrift i forhold til de aktiviteter og/eller milepæle, som er opsatfor projektet. Aktivtitetsmål Mål i projektperioden Status Målopnåelse i procent Advisory Board møder afholdt % Antal afsluttede virksomheder % Samlet antal forløb på tværs af sport % 1: Hidtil eneste Board-møde blev afholdt 12/ Næste er planlagt ultimo august : Indikatoren opgøres ud fra slutmålinger. Der er endnu ikke gennemført slutmålinger for nogen virksomheder. De gennemføres, når kompetenceudviklingsaktiviteterne er afsluttet. 3: Det samlede antal forløb følger indtil videre antallet af godkendte virksomheder. Dette forventer projektledelsen vil ændre sig, når de fælles forløb på spor 1 og spor 2 gennemføres efter sommerferien. Projektet skrider planmæssigt frem i forhold til rekruttering af virksomheder til forløbene. 37 af de målsatte 50 virksomheder er godkendt på nuværende tidspunkt, hvilket ikke reflekteres i tabellen ovenfor, da her er tale om 'afsluttede virksomheder'. Dette fremgår i stedet af status på målopnåelse jf. tabellen nedenfor. De planlagte spor 1 og 2 er dog på evalueringstidspunktet endnu ikke igangsat. I stedet for at tage et simpelt gennemsnit af ovenstående (som ville være 21 %) har vi ud fra en helhedsvurdering valgt at fastlægge fremdriften til 40 %, hvilket vi finder mere retvisende for at afspejle, at projektet er fint på omgangshøjde med de indledende forløb. Den er dog ikke højere, idet kun få konsulentforløb er påbegyndt.

14 8 STRATEGISK KOMPETENCEUDVIKLING Budget- og tidsforbrug Nedenfor præsenteres projektets budget- og tidsforbrug på evalueringstidspunktet. Total budget Forbrug d.d. Procentvist forbrug Budgetforbrug (mio. DKK) 29,2 4,7 16 % Tidsforbrug (måneder) % Som det fremgår af ovenstående tabel, har projektet aktuelt et markant underforbrug af midler. Dette hænger blandt andet sammen med, at spor 1 og 2 endnu ikke er påbegyndt. Dette er generelt et helt almindeligt forhold ved denne type projekter, hvor en stor del af budgettet følger de individuelle virksomhedsforløb, som ligger i sidste halvdel af projektet. Til sammenligning havde 'søsterprojektet' Vækstrettet Kompetenceudvikling i Region Hovedstaden ved midtvejsevalueringen et budgetforbrug på 28 % på et tidspunkt, hvor 63 % af tiden var gået. 5.2 Målopnåelse i forhold til output Afsnittet beskriver kort status i forhold til de outputmål, som er opsat for projektet. Målopnåelse for programindikatorer Projektets målsætning Status på evalueringstidspunktet Procentvis målopnåelse Deltagende virksomheder % Individuelle deltagere % Projektets fremdrift i forhold til de to outputmål er jævnfør det aftalte evalueringsgrundlag opgjort som henholdsvis "godkendte virksomheder" og "antal individuelle deltagere, der har udfyldt startskema". Projektet har i forhold til de opstillede output-mål en meget tilfredsstillende fremdrift. Beregnes et simpelt gennemsnit af ovenstående angivelser for målopnåelse, har projektet en overordnet fremdrift på 87 %. Vi bemærker, at disse output-indikatorer ikke siger noget om virksomhedernes udbytte af projektet. Dette udestår til slutevalueringen, hvor vi via survey-spørgsmål om de aftalte 'effektforudsætningsindikatorer' kan fastlægge dette nærmere.

15 STRATEGISK KOMPETENCEUDVIKLING 9 6 Effektvurdering Der er ikke udsendt et spørgeskema i forbindelse med denne evaluering, da respondentgrundlaget ikke var tilstrækkeligt (se Tekstboks 1). Kort fortalt er der endnu for få relevante respondenter med et for kortvarigt engagement i projektet til at understøtte en generel effektvurdering af projektet. Effektvurderingen i denne rapport trækker derfra på indsigter fra lignende projekter og sammenholder denne indsigt med de konkrete effektmålsætninger for Strategisk Kompetenceudvikling. Generel forventning til effekter 6.1 Forventninger til effekter I det landsdækkende Vækst Via Ledelse, der som nævnt var en af forløberne for Strategisk Kompetenceudvikling, blev der foretaget en statistisk effektmåling. 1 Selvom effektmålingen skal tages med visse forbehold som følge af resultaternes begrænsede validitet (den er baseret på måling af 109 virksomheder), giver den en god indikation af hvilke forventninger, der kan forventes af et projekt af denne type. Effektmålingen konstaterede en beskæftigelsesvækst hos 5 %-procentpoint flere virksomheder i gruppen af deltagere end i en kontrolgruppe. Særligt blandt de mindre virksomheder (5-10 årsværk) konstaterede man en markant effekt af projektet, idet der var en beskæftigelsesvækst hos 23 %-point flere virksomheder i gruppen af deltagere end i kontrolgruppen. 2 I effektmålingen fandt man endvidere en sammenhæng mellem vækstambitioner og faktisk beskæftigelsesvækst, idet 83 % af virksomhederne med vækstambitioner på mere end 50 % oplevede en beskæftigelsesvækst. Blandt virksomheder med vækstambitioner på under 20 %.var beskæftigelsesvæksten blot 43 %. Endelig er det værd at fremhæve, at rapporten fandt en sammenhæng mellem, længden på virksomhedernes forløb i projektet og deres beskæftigelsesvækst: Mens 42 % af virksomhederne, der blot deltog i afklaringsforløbet (fase 2) oplevede beskæftigelsesvækst, var den tilsvarende andel for virksomheder, der også havde et videreudviklingsforløb, på 59 %, altså 17 %-procentpoint højere. Kvantitative estimater på effekter På den baggrund er der altså evidens bag en forventning om, at Strategisk Kompetenceudvikling vil kunne levere tilsvarende positive effekter. Den omtalte effektmåling indeholdt imidlertid ingen nominelle bud på effekterne, dvs. antal af skabte jobs og/eller omsætning som følge af projektet. I stedet kan vi trække på effektvurderingen, som COWI for nyligt har foretaget af projektet Vækstrettet Kompetenceudvikling i Region Hovedstaden, der ligesom nærværende projekt er en videreførelse af indsatsen i Vækst Via Ledelse. Disse to projekter er tilrettelagt ud fra samme effektkæde med samme forandringslogik, hvilket retfærdiggør en sammenligning af disse projekter. 1 Se nærmere i publikationen Slutevaluering Vækst Via Ledelse, Center for Vækstanalyse (Væksthus Sjælland), side For det større virksomheder (25-50 årsværk) konstaterede man en negativ effekt af projektet. Disse virksomheder udgjorde dog kun 13 % af deltagerne, hvorfor man i rapporten tog forbehold for disse tal.

16 10 STRATEGISK KOMPETENCEUDVIKLING Baseret på virksomhedernes egne vurderinger via e-survey viste denne effektvurdering, at over en tredjedel (37 %) af virksomhederne havde en forventning om at ansætte mellem 5 og 9 nye medarbejdere som følge af den udvikling, projektet havde sat i gang. Med udgangspunkt i survey-besvarelserne og enkelte gennemsnitsbetragtninger, var det konservative estimat, at Hovedstadens projekt vil kunne bidrage til i omegnen af 250 jobs, hvilket i projektet svarede til 2½ jobs per virksomhed. Ved at gange dette estimat med de 50 virksomheder, der deltager i Strategisk Kompetenceudvikling, får vi et groft estimat på 125 jobs. Dette estimat er altså baseret på en meget grov sammenligning af de to projekter, som er illustreret i tabellen nedenfor. Vækstrettet Kompetenceudvikling (Region Hovedstaden) Strategisk Kompetenceudvikling (Region Syddanmark) Budget (mio. kr.) Målsætning (jobs) COWIs estimat Antal virksomheder Estimeret jobs per virks. 36, ,5 29, De to projekter er ikke ens ligesom vi heller ikke har grundlag for at vurdere, i hvilket omfang deltagerprofilerne i de to projekter ligner hinanden. Men dette er som sagt bedste estimat i mangel af bedre. Og i det omfang estimaterne bare tilnærmelsesvist står til troende, vil projektet altså honorere sin effektmålsætning. Denne vurdering bygger dog, som nævnt, ikke på input fra de deltagende virksomheder og skal derfor tages med forbehold. Som følge af det effektfokus i projektets implementering, vi har noteret, vurderer vi dog estimatet som realistisk. Det er værd at notere sig, at antallet af deltagervirksomheder ikke er det samme trods budgetter i omtrent samme omfang. Omregnet forventes Hovedstadsprojektet at bidrage til næsten 7 jobs per budgetmillion, mens Strategisk Kompetenceudvikling leverer i omegnen af 4 jobs per million. Dette er vi ikke i stand til at give nogen entydig forklaring på, da en række forhold kan spille ind. Forskelle mellem de to regioner ift. eksempelvis adgang til kvalificeret arbejdskraft, brancheforskelle eller generelt forskellige ambitionsniveauer kan spille ind her. 7 Anbefalinger og læring Her præsenterer vi de vigtigste anbefalinger 3 og læringspunkter, som evaluator vil pege på med baggrund i evalueringen. Punkterne er ikke i prioriteret rækkefølge. Anbefaling 1 Få hurtigst muligt etableret et internt setup for systematisk, løbende evaluering af projektet. Projektholder har på evalueringstidspunktet ikke gennemført og dokumenteret en systematisk opsamling på de deltagende virksomhedslederes vurdering af forløbet hidtil samt deres vurdering af udbyttet. Man kan selvføl- 3 Anbefalinger formidles kun i forbindelse med midtvejsevalueringer.

17 STRATEGISK KOMPETENCEUDVIKLING 11 gelig argumentere for, at en ekstern evaluering som denne overflødiggør dette behov, hvilket dog ikke er tilfældet af to grunde: For det første vil en systematisk 'intern' opfølgning betyde, at virksomhederne kan modtage og udfylde spørgeskemaer i umiddelbar forlængelse af deres deltagelse; og for det andet giver en intern opfølgning projektledelsen mulighed for at justere forløbene løbende på baggrund af mønstre i tilbagemeldinger fra virksomhederne. Vi har kendskab til, at Væksthus Syddanmarks analyse/evaluator-stilling på evalueringstidspunktet er vakant, men vi har anbefalet projektledelsen at prioritere at få en nyansat intern evalueringsansvarlig sat hurtigst muligt ind i evalueringsbehovene, herunder opfølgning på de i evalueringsoplægget aftalte indikatorer for "effektforudsætninger", hvilket vil give projektledelsen vigtigt løbende input og udviklingen af virksomhedernes effektpotentiale helt i tråd med projektholdets generelle effektfokus i øvrigt. Anbefaling 2 Opstil succeskriterier for virksomhedernes udbytte i deres anvendelse af eksterne konsulenter, bl.a. ved at opstille en fast skabelon for afrapportering. Det er en central 'kritisk succesfaktor' i projektet, at de eksterne konsulenter, som virksomhederne får tilknyttet, kan levere reel værdi for virksomhederne. Vi mener i denne sammenhæng, at projektholder via virksomhederne godt kan stille mere eksplicitte (og strengere) krav de eksterne konsulenters ydelse, så det er lettere at stille dem til regnskab. Aktuelt har projektholdet en helt overordnet skabelon for konsulenterne/virksomhedernes afrapportering af forløbene ('Krav til Ekstern Rådgiver'), der skal indeholde en "beskrivelse af forløbet, indhold samt opnåede resultater". Vi anbefaler at videreudvikle denne med følgende punkter: 1 beskrivelse af konkrete output: Dvs. hvad står virksomhederne tilbage med efter afsluttet forløb (NB: der er allerede krav om at beskrive forventninger til vækst i omsætning og jobs). Hvis skabelonen forelå ifm. kontraktindgåelse, kunne det fungere som et bedre redskab til forventningsafstemning mellem virksomheden og den valgte konsulent. 2 beskrivelse af metode til forankring af resultaterne. Dvs. konsulenter tvinges til at eksplicitere, hvilke metoder/tilgange har konsulenten anvendt for at sikre, at virksomhederne reelt får anvendt nye kompetencer/viden efter afsluttet forløb. Denne anbefaling har vi tidligere givet ifm. Væksthus Syddanmarks projekter 'Power Push' og 'Lån en Leder' og vi finder den fortsat relevant ifm. dette projekt. Anbefaling 3 Støt virksomhederne yderligere ift. markedsperspektivering og formulering af udbudsmateriale. I forbindelse med vores interview med virksomheder har vi fået et indtryk af, at det kan være svært for virksomhederne at overskue henholdsvis proces og indhold af markedsperspektiveringen. Proces med identificering af konsulenter: Projektledelsen er meget opmærksom på ikke at promovere specifikke konsulenter og dermed skabe en konkurrenceforvridende situation. Men vi kan konstatere, at det kan være uoverskueligt at finde frem til tre relevante konsulenter, når der skal indhentes tilbud. I det omfang projektledelsen har mulighed for at afhjælpe denne byrde ved at stille sig til rådighed med rådgivning om, hvordan man identificerer eksterne konsulenter, vil dette kunne spare virksomhederne for meget besvær og ressourcer, der kunne være brugt på mere vækstrettede aktiviteter.

18 12 STRATEGISK KOMPETENCEUDVIKLING Indhold af kravsspecifikation eller ydelsesbeskrivelse: Nogle virksomheder er helt meget uerfarne i forhold til at formulere deres behov til en konsulent i en ydelsesbeskrivelse. En begrænset indsats for at rådgive om formulering af disse behov kan spare virksomhederne for meget besvær. Der var ifm. denne midtvejsevaluering eksempler på virksomheder, der gav udtryk for at denne type vanskeligheder havde forsinket deres forløb med flere måneder. For ikke at skulle bruge for mange timer på dette, kunne man overveje at lave en flyer med "10 gode råd til formulering af en kravspecifikation, når I skal indhente tilbud fra eksterne konsulenter". Anbefaling 4 Inddrag projektets partnere mere på strategisk niveau gennem en styregruppe. Organisatorisk har projektholder fundet en nyttig og fleksibel tilgang til brugen af projektets Advisory Board, der betyder, at Boardet ikke skaber flaskehalse og forsinkelser i godkendelsen af virksomheder, hvilket naturligvis er positivt. Ulempen er dog, at Boardet ikke fungerer som en egentlig styregruppe, hvor projektets indhold, tilrettelæggelse og tilgang til forankring af forløbene diskuteres imellem projektets partnere og beslutninger af strategisk karakter kan træffes. Som nævnt tidligere i rapporten er det vigtigt at sikre ejerskab blandt klyngerne for projektets indhold og proces, hvis det skal lykkedes helt at sikre ejerskab for opfølgningen på virksomhedernes forløb og udbytte efter projektperioden. Der er som bekendt tale om organisationer, som selv driver en række projekter med virksomhedsdeltagere, som typisk vil have højeste prioritet at følge op på. Vi mener, at det vil styrke forankringen af projektets resultater, hvis klynge-partnerne inddrages på et mere strategisk niveau i projektet via en egentlig styregruppe, der mødes med faste intervaller.

19 STRATEGISK KOMPETENCEUDVIKLING 13 Bilag A Sådan scorer vi OVERORDNET 1. Implementering (afsnit 4) Alle scorer er udtryk for evaluators helhedsvurdering. Vurderingen er baseret på alle indsamlede data, herunder interviews med projekthold, sagsbehandler, partnere og deltagere samt evt. spørgeskemadata og statusrapporter m.v. I tilfælde med større usikkerhed i datagrundlaget foretager vi typisk et konservativt skøn. Projektets implementering vurderes på seks vurderingsparametre med en score fra 1-5, hvilket er præsenteret grafisk i et 'spiderweb' i rapportens afsnit 4.1. Den samlede implementeringsscore er baseret på gennemsnittet af de individuelle scorer for de seks parametre. Samlet Tildeling af scorer for hvert af de seks vurderingsparametre implementeringsscore Score Betydning Gennemsnit Trafiklys 5 Implementeringen er nyskabende og en inspiration for andre. 4 Implementeringen er meget tilfredsstillende. Få forbedringspotentialer. 3,5-5,0 [GRØN] 3 Implementeringen er tilfredsstillende. Visse forbedringspotentialer. 2,6-3,4 [GUL] 2 Implementeringen er utilfredsstillende. Store forbedringspotentialer. 1 Implementeringen er meget kritisabel. 1,0-2,5 [RØD] 2. Målopnåelse (afsnit 5) Vurderingen af projektets målopnåelse er primært baseret på fremdrift ift. outputmål og sekundært fremdrift ift. aktivitetsmål. Scoren tildeles på baggrund af en helhedsvurdering af projektets målopnåelse, men med udgangspunkt i projektets kvantitative målopnåelse på evalueringstidspunktet. Nedenstående tabel over sammenhæng mellem målopnåelse og trafiklysscore er vejledende. Trafiklys Betydning Slutevaluering Midtvejseval. [GRØN] Målopnåelsen er som ønsket eller bedre 95 % + 45 % + [GRØN] Målopnåelsen er lidt under det ønskede niveau % % [GUL] Målopnåelsen er noget under det ønskede niveau % % [RØD] Målopnåelsen er meget under det ønskede niveau % % [RØD] Målopnåelsen er ikkeeksisterende eller tæt på 0 19 % 0 14 % 3. Effektvurdering (afsnit 6) På baggrund af dataindsamlingen (interviews og spørgeskema) fastlægger evaluator en samlet vurdering af muligheden for at realisere det forventede effektpotentiale. Trafiklys [GRØN] [GUL] [RØD] Betydning Det er tilstrækkeligt sandsynliggjort, at projektet vil kunne realisere de forventede effekter. Det er ikke i tilstrækkelig grad sandsynliggjort, at projektet når sine effektmål. Evaluator vurderer dog, at projektet vil realisere mindst halvdelen af de forventede effekter Projektet vurderes ikke at realisere en tilfredsstillende andel af de forventede effekter

PROGRAM FOR VIRKSOMHEDSUDVIKLING

PROGRAM FOR VIRKSOMHEDSUDVIKLING DECEMBER 2016 REGION MIDTJYLLAND PROGRAM FOR VIRKSOMHEDSUDVIKLING SLUTEVALUERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk DECEMBER 2016 REGION

Læs mere

DECEMBER 2018 REGION SYDDANMARK PRE SCALE UP SLUTEVALUERING

DECEMBER 2018 REGION SYDDANMARK PRE SCALE UP SLUTEVALUERING DECEMBER 2018 REGION SYDDANMARK PRE SCALE UP SLUTEVALUERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk DECEMBER 2018 REGION SYDDANMARK PRE SCALE

Læs mere

MAJ 2017 REGION NORDJYLLAND VÆKST 2.0 SLUTEVALUERING

MAJ 2017 REGION NORDJYLLAND VÆKST 2.0 SLUTEVALUERING MAJ 2017 REGION NORDJYLLAND VÆKST 2.0 SLUTEVALUERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MAJ 2017 ÅR REGION NORDJYLLAND VÆKST 2.0 SLUTEVALUERING

Læs mere

PILOTPROGRAM FOR MARITIM UDVIKLING

PILOTPROGRAM FOR MARITIM UDVIKLING DECEMBER 2016 REGION NORDJYLLAND PILOTPROGRAM FOR MARITIM UDVIKLING SLUTEVALUERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk DECEMBER 2016

Læs mere

JUNI 2017 REGION NORDJYLLAND UNGEINDSATS AALBORG MIDTVEJSEVALUERING

JUNI 2017 REGION NORDJYLLAND UNGEINDSATS AALBORG MIDTVEJSEVALUERING JUNI 2017 REGION NORDJYLLAND UNGEINDSATS AALBORG MIDTVEJSEVALUERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MAJ 2017 REGION NORDJYLLAND UNGEINDSATS

Læs mere

NOVEMBER 2018 BORNHOLMS REGIONSKOMMUNE VÆKST OG VIDEN MIDTVEJSEVALUERING

NOVEMBER 2018 BORNHOLMS REGIONSKOMMUNE VÆKST OG VIDEN MIDTVEJSEVALUERING NOVEMBER 2018 BORNHOLMS REGIONSKOMMUNE VÆKST OG VIDEN MIDTVEJSEVALUERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOVEMBER 2018 BORNHOLMS

Læs mere

TILFLYTTERSERVICE JOB

TILFLYTTERSERVICE JOB MARTS 2017 BORNHOLMS REGIONSKOMMUNE TILFLYTTERSERVICE JOB MIDTVEJSEVALUERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MARTS 2017 BORNHOLMS

Læs mere

WE KNOW HOW YOU GROW WITH LESS ENERGY

WE KNOW HOW YOU GROW WITH LESS ENERGY JUNI 2016 REGION SYDDANMARK WE KNOW HOW YOU GROW WITH LESS ENERGY MIDTVEJSEVALUERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JUNI 2016 REGION

Læs mere

DET ER NEMMERE AT FORLADE EN UDDANNELSE END ET FÆLLESSKAB

DET ER NEMMERE AT FORLADE EN UDDANNELSE END ET FÆLLESSKAB MAJ 2019 REGION SJÆLLAND DET ER NEMMERE AT FORLADE EN UDDANNELSE END ET FÆLLESSKAB SLUTEVALUERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk

Læs mere

OKTOBER 2017 BORNHOLMS REGIONSKOMMUNE UNGEGUIDE MIDTVEJSEVALUERING

OKTOBER 2017 BORNHOLMS REGIONSKOMMUNE UNGEGUIDE MIDTVEJSEVALUERING OKTOBER 2017 BORNHOLMS REGIONSKOMMUNE UNGEGUIDE MIDTVEJSEVALUERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk OKTOBER 2017 BORNHOLMS REGIONSKOMMUNE

Læs mere

INDTAG DET GRØNNE VÆKSTMARKED I ØSTAFRIKA

INDTAG DET GRØNNE VÆKSTMARKED I ØSTAFRIKA MARTS 2017 REGION NORDJYLLAND INDTAG DET GRØNNE VÆKSTMARKED I ØSTAFRIKA SLUTEVALUERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MARTS 2017

Læs mere

DET ER NEMMERE AT FORLADE EN UDDANNELSE END ET FÆLLESSKAB

DET ER NEMMERE AT FORLADE EN UDDANNELSE END ET FÆLLESSKAB MARTS 2017 REGION SJÆLLAND DET ER NEMMERE AT FORLADE EN UDDANNELSE END ET FÆLLESSKAB MIDTVEJSEVALUERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk

Læs mere

HØJSKOLEN SOM GENVEJ TIL UDDANNELSE

HØJSKOLEN SOM GENVEJ TIL UDDANNELSE JUNI 2018 REGION NORDJYLLAND HØJSKOLEN SOM GENVEJ TIL UDDANNELSE SLUTEVALUERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JUNI 2018 REGION

Læs mere

JUNI 2016 REGION NORDJYLLAND NORDJYSK NEW BIZZ SLUTEVALUERING

JUNI 2016 REGION NORDJYLLAND NORDJYSK NEW BIZZ SLUTEVALUERING JUNI 2016 REGION NORDJYLLAND NORDJYSK NEW BIZZ SLUTEVALUERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JUNI 2016 REGION NORDJYLLAND NORDJYSK

Læs mere

MAJ 2019 REGION SJÆLLAND SMV-PROJEKTET SLUTEVALUERING

MAJ 2019 REGION SJÆLLAND SMV-PROJEKTET SLUTEVALUERING MAJ 2019 REGION SJÆLLAND SMV-PROJEKTET SLUTEVALUERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MAJ 2019 REGION SJÆLLAND SMV-PROJEKTET SLUTEVALUERING

Læs mere

AUGUST 2016 REGION SYDDANMARK SMART TROLLEY - ARBEJDSVENLIG OG ENERGIEFFEKTIV MULTIFUNKTIONEL SÆKKEVOGN TIL DISTRIBUTION AF VARER MIDTVEJSEVALUERING

AUGUST 2016 REGION SYDDANMARK SMART TROLLEY - ARBEJDSVENLIG OG ENERGIEFFEKTIV MULTIFUNKTIONEL SÆKKEVOGN TIL DISTRIBUTION AF VARER MIDTVEJSEVALUERING AUGUST 2016 REGION SYDDANMARK SMART TROLLEY - ARBEJDSVENLIG OG ENERGIEFFEKTIV MULTIFUNKTIONEL SÆKKEVOGN TIL DISTRIBUTION AF VARER MIDTVEJSEVALUERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby

Læs mere

FUTURE FOOD INNOVATION

FUTURE FOOD INNOVATION SPETEMBER 2016 REGION MIDTJYLLAND FUTURE FOOD INNOVATION TILLÆG TIL SLUTEVALUERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk SEPTEMBER 2016

Læs mere

LOKAL AFSÆTNING AF LOKALT PRODUCEREDE FØDEVARER

LOKAL AFSÆTNING AF LOKALT PRODUCEREDE FØDEVARER NOVEMBER 2016 BORNHOLMS REGIONSKOMMUNE LOKAL AFSÆTNING AF LOKALT PRODUCEREDE FØDEVARER SLUTEVALUERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk

Læs mere

PROGRAM FOR EKSPORT OG INTERNATIONALISERING 2015

PROGRAM FOR EKSPORT OG INTERNATIONALISERING 2015 MARTS 2017 REGION MIDTJYLLAND PROGRAM FOR EKSPORT OG INTERNATIONALISERING 2015 SLUTEVALUERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MARTS

Læs mere

UDVIKLINGSKONTRAKT MED DESTINATION BORNHOLM

UDVIKLINGSKONTRAKT MED DESTINATION BORNHOLM FEBRUAR 2016 BORNHOLMS REGIONSKOMMUNE UDVIKLINGSKONTRAKT MED DESTINATION BORNHOLM 2013-2015 SLUTEVALUERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW

Læs mere

SEPTEMBER 2017 REGION SYDDANMARK SYDDANSK OPI-PULJE MIDTVEJSEVALUERING

SEPTEMBER 2017 REGION SYDDANMARK SYDDANSK OPI-PULJE MIDTVEJSEVALUERING SEPTEMBER 2017 REGION SYDDANMARK SYDDANSK OPI-PULJE MIDTVEJSEVALUERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk SPETEMBER 2017 REGION SYDDANMARK

Læs mere

UDVIKLING AF PRAKTIKPLADSORDNINGER

UDVIKLING AF PRAKTIKPLADSORDNINGER SEPTEMBER 2018 REGION SJÆLLAND UDVIKLING AF PRAKTIKPLADSORDNINGER SLUTEVALUERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk SEPTEMBER 2018 REGION

Læs mere

AUTOMATION SYD (AUTOSYD)

AUTOMATION SYD (AUTOSYD) ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk APRIL 2015 REGION SYDDANMARK AUTOMATION SYD (AUTOSYD) SLUTEVALUERING REGIONENS JOURNALNUMMER: 13/11274

Læs mere

KLAR TIL BYGGE- OG ANLÆGSOPGAVER

KLAR TIL BYGGE- OG ANLÆGSOPGAVER ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk APRIL 2015 REGION SYDDANMARK KLAR TIL BYGGE- OG ANLÆGSOPGAVER SLUTEVALUERING REGIONENS JOURNALNUMMER:

Læs mere

PRO-PROJEKTET JUNI 2015 REGION SYDDANMARK SLUTEVALUERING REGIONENS JOURNALNUMMER: 13/ Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S

PRO-PROJEKTET JUNI 2015 REGION SYDDANMARK SLUTEVALUERING REGIONENS JOURNALNUMMER: 13/ Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JUNI 2015 REGION SYDDANMARK PRO-PROJEKTET SLUTEVALUERING REGIONENS JOURNALNUMMER: 13/21222 PROJEKTNR.

Læs mere

OPLEVELSESNETVÆRK BORNHOLM

OPLEVELSESNETVÆRK BORNHOLM MAJ 2017 BORNHOLMS REGIONSKOMMUNE OPLEVELSESNETVÆRK BORNHOLM MIDTVEJSEVALUERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MAJ 2017 BORNHOLMS

Læs mere

OPERATØR PÅ DEN BORNHOLMSKE FØDEVARE- KLYNGEINDSATS

OPERATØR PÅ DEN BORNHOLMSKE FØDEVARE- KLYNGEINDSATS FEBRUAR 2017 BORNHOLMS REGIONSKOMMUNE OPERATØR PÅ DEN BORNHOLMSKE FØDEVARE- KLYNGEINDSATS MIDTVEJSEVALUERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99

Læs mere

FEBRUAR 2018 REGION SYDDANMARK E-PATIENT SLUTEVALUERING

FEBRUAR 2018 REGION SYDDANMARK E-PATIENT SLUTEVALUERING FEBRUAR 2018 REGION SYDDANMARK E-PATIENT SLUTEVALUERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk FEBRUAR 2018 REGION SYDDANMARK E-PATIENT

Læs mere

DECEMBER 2016 REGION MIDTJYLLAND INKUBATOR MIDT SLUTEVALUERING

DECEMBER 2016 REGION MIDTJYLLAND INKUBATOR MIDT SLUTEVALUERING DECEMBER 2016 REGION MIDTJYLLAND INKUBATOR MIDT SLUTEVALUERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk DECEMBER 2016 REGION MIDTJYLLAND INKUBATOR

Læs mere

FUTURE FOOD INNOVATION

FUTURE FOOD INNOVATION MAJ 2016 REGION MIDTJYLLAND FUTURE FOOD INNOVATION SLUTEVALUERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MAJ 2016 REGION MIDTJYLLAND FUTURE

Læs mere

ZEROBYG MAJ 2015 REGION SYDDANMARK SLUTEVALUERING REGIONENS JOURNALNUMMER: 11/ Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S

ZEROBYG MAJ 2015 REGION SYDDANMARK SLUTEVALUERING REGIONENS JOURNALNUMMER: 11/ Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MAJ 2015 REGION SYDDANMARK ZEROBYG SLUTEVALUERING REGIONENS JOURNALNUMMER: 11/24561 PROJEKTNR. A037714-010

Læs mere

PROJEKT VALG AF UDDANNELSE (VAU)

PROJEKT VALG AF UDDANNELSE (VAU) NOVEMBER 2018 REGION NORDJYLLAND PROJEKT VALG AF UDDANNELSE (VAU) SLUTEVALUERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOVEMBER 2018 REGION

Læs mere

BUSINESS CENTER BORNHOLM

BUSINESS CENTER BORNHOLM JUNI 2017 BORNHOLMS REGIONSKOMMUNE BUSINESS CENTER BORNHOLM 2016-2018 MIDTVEJSEVALUERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JUNI 2017

Læs mere

GLOBAL VÆKST SYDDANMARK

GLOBAL VÆKST SYDDANMARK ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk DECEMBER 2014 REGION SYDDANMARK GLOBAL VÆKST SYDDANMARK SLUTEVALUERING PROJEKTNR. A037714-010 DOKUMENTNR.

Læs mere

FOLKEMØDE 2014 OG 2015

FOLKEMØDE 2014 OG 2015 JANUAR 2016 BORNHOLMS REGIONSKOMMUNE FOLKEMØDE 2014 OG 2015 SLUTEVALUERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JANUAR 2016 BORNHOLMS

Læs mere

SAMVIRK MAJ 2015 REGION SYDDANMARK SLUTEVALUERING REGIONENS JOURNALNUMMER: 12/ Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S

SAMVIRK MAJ 2015 REGION SYDDANMARK SLUTEVALUERING REGIONENS JOURNALNUMMER: 12/ Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MAJ 2015 REGION SYDDANMARK SAMVIRK SLUTEVALUERING REGIONENS JOURNALNUMMER: 12/18679 PROJEKTNR. A037714-010

Læs mere

BUSINESS CENTER BORNHOLM

BUSINESS CENTER BORNHOLM JANUAR 2016 BORNHOLMS REGIONSKOMMUNE BUSINESS CENTER BORNHOLM SLUTEVALUERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JANUAR 2016 BORNHOLMS

Læs mere

AUTOMATION I SYD DECEMBER 2014 REGION SYDDANMARK SLUTEVALUERING. Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S

AUTOMATION I SYD DECEMBER 2014 REGION SYDDANMARK SLUTEVALUERING. Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk DECEMBER 2014 REGION SYDDANMARK AUTOMATION I SYD SLUTEVALUERING PROJEKTNR. A037714-010 DOKUMENTNR.

Læs mere

VÆKSTFREMMENDE INKUBATIONSFORLØB FOR SMV ER

VÆKSTFREMMENDE INKUBATIONSFORLØB FOR SMV ER DECEMBER 2016 REGION SJÆLLAND VÆKSTFREMMENDE INKUBATIONSFORLØB FOR SMV ER SLUTEVALUERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk DECEMBER

Læs mere

IDÉAKADEMIET TØNDER DECEMBER 2014 REGION SYDDANMARK SLUTEVALUERING. Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S

IDÉAKADEMIET TØNDER DECEMBER 2014 REGION SYDDANMARK SLUTEVALUERING. Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk DECEMBER 2014 REGION SYDDANMARK IDÉAKADEMIET TØNDER SLUTEVALUERING PROJEKTNR. A037714-010 DOKUMENTNR.

Læs mere

UDVIKLINGSKONTRAKT FOR DESTINATION BORNHOLM

UDVIKLINGSKONTRAKT FOR DESTINATION BORNHOLM JULI 2017 BORNHOLMS REGIONSKOMMUNE UDVIKLINGSKONTRAKT FOR DESTINATION BORNHOLM 2016-2018 MIDTVEJSEVALUERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW

Læs mere

Power Push og Lån en Leder

Power Push og Lån en Leder Power Push og Lån en Leder Projekt Lån en Leder Mange virksomheder oplever et tidspunkt, hvor et tilskud af lederkompetencer er afgørende for deres videre vækst og udvikling. Med Lån er Leder kan virksomheden

Læs mere

Projekt Forbrug Milepæle Effekter Bemærkninger til Vækstforum

Projekt Forbrug Milepæle Effekter Bemærkninger til Vækstforum Bilag 3 Status på igangværende projekter august 2015 Intern halvårlig opfølgning Status på projekter som ikke netop er evalueret eller står til at blive evalueret af COWI vurderes af sagsbehandler efter

Læs mere

STARS JUNI 2016 REGION SYDDANMARK SLUTEVALUERING. Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S

STARS JUNI 2016 REGION SYDDANMARK SLUTEVALUERING. Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JUNI 2016 REGION SYDDANMARK STARS SLUTEVALUERING PROJEKTNR. A037714-015 DOKUMENTNR. 5 VERSION 1.0

Læs mere

GLOBALISERINGS- KOMPETENCER I REGION SYDDANAMRK

GLOBALISERINGS- KOMPETENCER I REGION SYDDANAMRK ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk DECEMBER 2014 REGION SYDDANMARK GLOBALISERINGS- KOMPETENCER I REGION SYDDANAMRK SLUTEVALUERING PROJEKTNR.

Læs mere

JULI 2019 BLUEKOLDING OG KOLDING KOMMUNE SMART SPILDEVAND SLUTEVALUERING

JULI 2019 BLUEKOLDING OG KOLDING KOMMUNE SMART SPILDEVAND SLUTEVALUERING JULI 2019 BLUEKOLDING OG KOLDING KOMMUNE SMART SPILDEVAND SLUTEVALUERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JULI 2019 BLUEKOLDING OG

Læs mere

OPI-PULJEN DECEMBER 2015 REGION SYDDANMARK SLUTEVALUERING. Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S

OPI-PULJEN DECEMBER 2015 REGION SYDDANMARK SLUTEVALUERING. Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk DECEMBER 2015 REGION SYDDANMARK OPI-PULJEN SLUTEVALUERING PROJEKTNR. A037714-010 DOKUMENTNR. 8 VERSION

Læs mere

VIRKSOM VIDEN MAJ 2015 REGION SYDDANMARK SLUTEVALUERING REGIONENS JOURNALNUMMER: 10/ Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S

VIRKSOM VIDEN MAJ 2015 REGION SYDDANMARK SLUTEVALUERING REGIONENS JOURNALNUMMER: 10/ Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MAJ 2015 REGION SYDDANMARK VIRKSOM VIDEN SLUTEVALUERING REGIONENS JOURNALNUMMER: 10/13346 PROJEKTNR.

Læs mere

1. Genbehandling - Samfundsansvar (CSR) i små og mellemstore virksomheder

1. Genbehandling - Samfundsansvar (CSR) i små og mellemstore virksomheder 1. Genbehandling - Samfundsansvar (CSR) i små og mellemstore virksomheder RESUMÉ Stamdata Journalnummer Ansøger: Indsatsområde Fokusområde: 2011-155143 Væksthus Nordjylland Virksomhedsrettet Kompetenceudvikling

Læs mere

4. Statusevaluering af vækstaftalerne

4. Statusevaluering af vækstaftalerne Brevid 2883326 4. Statusevaluering af vækstaftalerne Åbent Vækstforum Sjælland 2792878 Brevid: Resume Vækstforum har på deres møde d. 9. december 2013 besluttet, at der skal foretages en ekstern evaluering

Læs mere

JULI 2019 BORNHOLMS REGIONSKOMMUNE VIDEN OG VÆKST SLUTEVALUERING

JULI 2019 BORNHOLMS REGIONSKOMMUNE VIDEN OG VÆKST SLUTEVALUERING JULI 2019 BORNHOLMS REGIONSKOMMUNE VIDEN OG VÆKST SLUTEVALUERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JULI 2019 BORNHOLMS REGIONSKOMMUNE

Læs mere

WELFARE TECH 2.0 MAJ 2015 REGION SYDDANMARK MIDTVEJSEVALUERING REGIONENS JOURNALNUMMER: 12/ Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S

WELFARE TECH 2.0 MAJ 2015 REGION SYDDANMARK MIDTVEJSEVALUERING REGIONENS JOURNALNUMMER: 12/ Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MAJ 2015 REGION SYDDANMARK WELFARE TECH 2.0 MIDTVEJSEVALUERING REGIONENS JOURNALNUMMER: 12/18579 PROJEKTNR.

Læs mere

SYDDANSK ENTREPRENØRSKAB OG FORSKNING

SYDDANSK ENTREPRENØRSKAB OG FORSKNING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk DECEMBER 2014 REGION SYDDANMARK SYDDANSK ENTREPRENØRSKAB OG FORSKNING SLUTEVALUERING PROJEKTNR. A037714-010

Læs mere

KOIN DECEMBER 2014 REGION SYDDANMARK SLUTEVALUERING. Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S

KOIN DECEMBER 2014 REGION SYDDANMARK SLUTEVALUERING. Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk DECEMBER 2014 REGION SYDDANMARK KOIN SLUTEVALUERING PROJEKTNR. A037714-010 DOKUMENTNR. 17 VERSION

Læs mere

SUSTAINHORT JANUAR 2015 REGION SYDDANMARK SLUTEVALUERING. Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S

SUSTAINHORT JANUAR 2015 REGION SYDDANMARK SLUTEVALUERING. Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JANUAR 2015 REGION SYDDANMARK SUSTAINHORT SLUTEVALUERING PROJEKTNR. A037714-12 DOKUMENTNR. 1 VERSION

Læs mere

WEEK OF HEALTH AND INNOVATION 2018

WEEK OF HEALTH AND INNOVATION 2018 JANUAR 2019 REGION SYDDANMARK WEEK OF HEALTH AND INNOVATION 2018 SLUTEVALUERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JANUAR 2019 REGION

Læs mere

FEBRUAR 2019 REGION SYDDANMARK DESTINATION TALENT SLUTEVALUERING

FEBRUAR 2019 REGION SYDDANMARK DESTINATION TALENT SLUTEVALUERING FEBRUAR 2019 REGION SYDDANMARK DESTINATION TALENT SLUTEVALUERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk FEBRUAR 2019 REGION SYDDANMARK DESTINATION

Læs mere

TRANSFORMER DECEMBER 2014 REGION SYDDANMARK SLUTEVALUERING. Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S

TRANSFORMER DECEMBER 2014 REGION SYDDANMARK SLUTEVALUERING. Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk DECEMBER 2014 REGION SYDDANMARK TRANSFORMER SLUTEVALUERING PROJEKTNR. A037714-010 DOKUMENTNR. 12 VERSION

Læs mere

FÆLLES FOKUS PÅ FØDEVARER

FÆLLES FOKUS PÅ FØDEVARER ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MAJ 2015 REGION SYDDANMARK FÆLLES FOKUS PÅ FØDEVARER SLUTEVALUERING REGIONENS JOURNALNUMMER: 13/21309

Læs mere

POWER PUSH OKTOBER 2014 REGION SYDDANMARK SLUTEVALUERING. Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S

POWER PUSH OKTOBER 2014 REGION SYDDANMARK SLUTEVALUERING. Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk OKTOBER 2014 REGION SYDDANMARK POWER PUSH SLUTEVALUERING PROJEKTNR. A037714-010 DOKUMENTNR. 31 VERSION

Læs mere

UDVIKLING AF DESTINATION FYN

UDVIKLING AF DESTINATION FYN ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk DECEMBER 2014 REGION SYDDANMARK UDVIKLING AF DESTINATION FYN SLUTEVALUERING PROJEKTNR. A037714-010

Læs mere

TALENT ATTRACTION SOUTHERN DENMARK

TALENT ATTRACTION SOUTHERN DENMARK ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JUNI 2016 REGION SYDDANMARK TALENT ATTRACTION SOUTHERN DENMARK SLUTEVALUERING PROJEKTNR. A037714-015

Læs mere

ØHAVETS RESTAURERINGSCENTER

ØHAVETS RESTAURERINGSCENTER ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JANUAR 2014 REGION SYDDANMARK ØHAVETS RESTAURERINGSCENTER SLUTEVALUERING PROJEKTNR. A035629-007 DOKUMENTNR.

Læs mere

SMART & COOL (ADAPTIV FORBRUGSBALANCERING AF SUPERMARKEDSKØL OG FROST)

SMART & COOL (ADAPTIV FORBRUGSBALANCERING AF SUPERMARKEDSKØL OG FROST) ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk DECEMBER 2014 REGION SYDDANMARK SMART & COOL (ADAPTIV FORBRUGSBALANCERING AF SUPERMARKEDSKØL OG FROST)

Læs mere

Strukturfondsindsatsen i Region Midtjylland

Strukturfondsindsatsen i Region Midtjylland Monitorering og effektvurdering af strukturfondsindsatsen Side 1 Strukturfondsindsatsen i Region Midtjylland Monitorering og effektvurdering De fem regioner, Bornholms Regionskommune, Danmarks Statistik

Læs mere

ENERGI CAMPUS ESBJERG

ENERGI CAMPUS ESBJERG ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk DECEMBER 2014 REGION SYDDANMARK ENERGI CAMPUS ESBJERG SLUTEVALUERING PROJEKTNR. A037714-010 DOKUMENTNR.

Læs mere

MADVÆRKET (TREKANTENS FØDEVARER)

MADVÆRKET (TREKANTENS FØDEVARER) ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk SEPTEMBER 2014 REGION SYDDANMARK MADVÆRKET (TREKANTENS FØDEVARER) SLUTEVALUERING Vedrørende projektforlængelse

Læs mere

Socialfondsprogrammet Vækst via uddannelse og iværksætteri præciserer følgende indsatsområder for perioden :

Socialfondsprogrammet Vækst via uddannelse og iværksætteri præciserer følgende indsatsområder for perioden : Resumé til borgerne Indledning EU s Regionalfond og Socialfond investerer i hele perioden 2014-2020 samlet ca. 3 mia. kr. i at styrke den økonomiske vækst og jobskabelse i hele Danmark, særligt gennem

Læs mere

Registerbaseret monitorering og effektvurdering af strukturfondsindsatsen i Danmark. v/ vicedirektør Anders Hoffmann

Registerbaseret monitorering og effektvurdering af strukturfondsindsatsen i Danmark. v/ vicedirektør Anders Hoffmann Registerbaseret monitorering og effektvurdering af strukturfondsindsatsen i Danmark v/ vicedirektør Anders Hoffmann Kort om strukturfondsindsatsen i Danmark DK har i 2007-2013 fået ca. ½ mia. kr. årligt

Læs mere

Midtvejsevaluering Flere Virksomheder i Vækst

Midtvejsevaluering Flere Virksomheder i Vækst Midtvejsevaluering Flere Virksomheder i Vækst 2010 EXECUTIVE SUMMARY VERSION 1.0 16. SEPTEMBER 2010 INDHOLD 1. INDLEDNING... 3 2. EVALUERINGENS HOVEDRESULTATER... 3 2.1 Projektets forløb... 3 2.2 Resultater

Læs mere

DEN ENERGIEFFEKTIVE LANDBRUGS- OG FØDEVAREPRODUKTION

DEN ENERGIEFFEKTIVE LANDBRUGS- OG FØDEVAREPRODUKTION ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk DECEMBER 2014 REGION SYDDANMARK DEN ENERGIEFFEKTIVE LANDBRUGS- OG FØDEVAREPRODUKTION SLUTEVALUERING

Læs mere

BibDok. Guide til BibDok. En metode til at dokumentere effekt af bibliotekets indsatser

BibDok. Guide til BibDok. En metode til at dokumentere effekt af bibliotekets indsatser BibDok En til at dokumentere effekt af bibliotekets er Guide til BibDok BibDok understøtter en systematisk refleksiv praksis. Det er derfor væsentligt, at I følger guiden trin for trin. 1. Sammenhæng mellem

Læs mere

INNOVIRK JULI 2015 REGION SYDDANMARK SLUTEVALUERING REGIONENS JOURNALNUMMER: 10/ Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S

INNOVIRK JULI 2015 REGION SYDDANMARK SLUTEVALUERING REGIONENS JOURNALNUMMER: 10/ Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JULI 2015 REGION SYDDANMARK INNOVIRK SLUTEVALUERING REGIONENS JOURNALNUMMER: 10/13350 PROJEKTNR. A037714-010

Læs mere

GAMELAB4HEALTH MAJ 2015 REGION SYDDANMARK SLUTEVALUERING REGIONENS JOURNALNUMMER: 12/ Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S

GAMELAB4HEALTH MAJ 2015 REGION SYDDANMARK SLUTEVALUERING REGIONENS JOURNALNUMMER: 12/ Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MAJ 2015 REGION SYDDANMARK GAMELAB4HEALTH SLUTEVALUERING REGIONENS JOURNALNUMMER: 12/12087 PROJEKTNR.

Læs mere

Notat. Ansøgningspulje: Opslag af midler til udvikling af uddannelsesforløb, der skal løfte underviserne, så de kan løfte de studerende

Notat. Ansøgningspulje: Opslag af midler til udvikling af uddannelsesforløb, der skal løfte underviserne, så de kan løfte de studerende Notat Ansøgningspulje: Opslag af midler til udvikling af uddannelsesforløb, der skal løfte underviserne, så de kan løfte de studerende Ansøgningsfrist: Den 12. september 2019, kl. 12.00 1. Formål Initiativet

Læs mere

LÅN EN LEDER OKTOBER 2014 REGION SYDDANMARK SLUTEVALUERING. Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S

LÅN EN LEDER OKTOBER 2014 REGION SYDDANMARK SLUTEVALUERING. Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk OKTOBER 2014 REGION SYDDANMARK LÅN EN LEDER SLUTEVALUERING PROJEKTNR. A037714-010 DOKUMENTNR. 32 VERSION

Læs mere

Region Midtjylland - på vej mod en ny programperiode.

Region Midtjylland - på vej mod en ny programperiode. Region Midtjylland - på vej mod en ny programperiode. Bornholm, 19. juni 2014 v/ Bent Mikkelsen, Region Midtjylland www.vaekstforum.rm.dk En globalt konkurrencedygtig region - Erhvervsudviklingsstrategi

Læs mere

Kort om effekter af. vækstforum investeringer

Kort om effekter af. vækstforum investeringer Kort om effekter af vækstforum investeringer 2011-2015 11 22 Den regionale vækstindsats leverer resultater Regionerne investerer i vækst og arbejdspladser i hele Danmark. Det giver positive resultater.

Læs mere

PROCESINNOVATION I PROFESSIONS- UDDANNELSERNE

PROCESINNOVATION I PROFESSIONS- UDDANNELSERNE OKTOBER 2013 REGION NORDJYLLAND PROCESINNOVATION I PROFESSIONS- UDDANNELSERNE MIDTVEJSEVALUERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk

Læs mere

DET SYDDANSKE EU-KONTOR

DET SYDDANSKE EU-KONTOR ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk OKTOBER 2015 REGION SYDDANMARK DET SYDDANSKE EU-KONTOR EVALUERING IFM. AFSLUTNING AF RESULTATKONTRAKT

Læs mere

VEJLEDNING TIL OPFØLGNING, EVALUERING OG AFRAPPORTERING PÅ MÅLAFTALE - KOORDINATOR

VEJLEDNING TIL OPFØLGNING, EVALUERING OG AFRAPPORTERING PÅ MÅLAFTALE - KOORDINATOR VEJLEDNING TIL OPFØLGNING, EVALUERING OG AFRAPPORTERING PÅ MÅLAFTALE - KOORDINATOR Guldborgsund Kommune Økonomi og It, Styringsenheden 10. februar 2017 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INDLEDNING 2 FORARBEJDE TIL

Læs mere

Effektprognose for programmer i Væksthus Syddanmark en gennemgang og validering af den anvendte metode.

Effektprognose for programmer i Væksthus Syddanmark en gennemgang og validering af den anvendte metode. 24. marts 2015 Effektprognose for programmer i Væksthus Syddanmark en gennemgang og validering af den anvendte metode. 1. BAGGRUND FOR ARBEJDET Væksthus Syddanmark er operatør på programmerne Lån en leder,

Læs mere

Pulje til styrket indsats for ordblinde og læse-, skrive- og regnesvage

Pulje til styrket indsats for ordblinde og læse-, skrive- og regnesvage Ansøgningsskema for Pulje til styrket indsats for ordblinde og læse-, skrive- og regnesvage Finanslovskonto 17.46.41.30 Projektets navn: Projekt Læseløft Ansøger Kommune(r) Projekt- og tilskudsansvarlig:

Læs mere

DESIGN2INNOVATE DECEMBER 2014 REGION SYDDANMARK SLUTEVALUERING. Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S

DESIGN2INNOVATE DECEMBER 2014 REGION SYDDANMARK SLUTEVALUERING. Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk DECEMBER 2014 REGION SYDDANMARK DESIGN2INNOVATE SLUTEVALUERING PROJEKTNR. A037714-010 DOKUMENTNR.

Læs mere

Uddybende bilag vedr. projektet: Smart Energy til markedet tillægsbevilling og forlængelse

Uddybende bilag vedr. projektet: Smart Energy til markedet tillægsbevilling og forlængelse Uddybende bilag vedr. projektet: Smart Energy til markedet tillægsbevilling og forlængelse 1. Faktuelle oplysninger: J.nr. 18/4527 Projektnavn Smart Energy til markedet tillægsbevilling og forlængelse

Læs mere

ACCELERACE WELFARE DECEMBER 2014 REGION SYDDANMARK SLUTEVALUERING. Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S

ACCELERACE WELFARE DECEMBER 2014 REGION SYDDANMARK SLUTEVALUERING. Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk DECEMBER 2014 REGION SYDDANMARK ACCELERACE WELFARE SLUTEVALUERING PROJEKTNR. A037714-010 DOKUMENTNR.

Læs mere

Vision og sigtepunkter for arbejdet i LBR i Frederikssund Kommune

Vision og sigtepunkter for arbejdet i LBR i Frederikssund Kommune Vision og sigtepunkter for arbejdet i LBR i Frederikssund Kommune Opsamling på LBR-seminar den 6. september 2010 mploy a/s www.mploy.dk Gothersgade 103, 3. sal 1123 København K Tlf: 32979787 Email: mploy@mploy.dk

Læs mere

Vejledning til etablering af effektkæder. For udviklingsprojekter medfinansieret af Region Sjælland og Vækstforum

Vejledning til etablering af effektkæder. For udviklingsprojekter medfinansieret af Region Sjælland og Vækstforum Vejledning til etablering af effektkæder For udviklingsprojekter medfinansieret af Region Sjælland og Vækstforum Indhold: Effektkæder - hvorfor... 3 Effektkæder - Hvordan... 3 Dialog med Region Sjælland...

Læs mere

Evaluering af familierådslagning i Børne- og Ungerådgivningen

Evaluering af familierådslagning i Børne- og Ungerådgivningen Evaluering af familierådslagning i Børne- og Ungerådgivningen Udarbejdet af: EPO Dato: --9 Sagsid.:..-A-- Version nr.:. Indholdsfortegnelse Indledning Brugerundersøgelsens resultater Resultater af de indledende

Læs mere

HEALTHCARE DENMARK DECEMBER 2015 REGION SYDDANMARK SLUTEVALUERING. Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S

HEALTHCARE DENMARK DECEMBER 2015 REGION SYDDANMARK SLUTEVALUERING. Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk DECEMBER 2015 REGION SYDDANMARK HEALTHCARE DENMARK SLUTEVALUERING PROJEKTNR. A037714-010 DOKUMENTNR.

Læs mere

Syddanmark Monitorering og effektmåling Strukturfondsindsatsen i

Syddanmark Monitorering og effektmåling Strukturfondsindsatsen i Monitorering og effektmåling Strukturfondsindsatsen i Syddanmark 2007 Design Energieffektivisering Offshore Sundheds- og velfærdsinnovation Turisme Brede indsatser DEN EUROPÆISKE UNION Den Europæiske Socialfond

Læs mere

SAMFUNDSANSVAR (CSR) I SMV'ER

SAMFUNDSANSVAR (CSR) I SMV'ER NOVEMBER 2013 REGION NORDJYLLAND SAMFUNDSANSVAR (CSR) I SMV'ER MIDTVEJSEVALUERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOVEMBER 2013 REGION

Læs mere

Effektprognose for programmer i Erhvervshus Sydjylland

Effektprognose for programmer i Erhvervshus Sydjylland Januar 2019 Effektprognose for programmer i Erhvervshus Sydjylland Notat og validering af den anvendte analysemetode. 1. Baggrund for arbejdet Erhvervshus Sydjylland er operatør for en lang række projekter.

Læs mere

TALENT ATTRACTION SOUTHERN DENMARK

TALENT ATTRACTION SOUTHERN DENMARK ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk DECEMBER 2014 REGION SYDDANMARK TALENT ATTRACTION SOUTHERN DENMARK MIDTVEJSEVALUERING PROJEKTNR. A037714-010

Læs mere

Fremtidige indsatser målrettet industrien. Pernille von Lillienskjold Erhvervsstyrelsen

Fremtidige indsatser målrettet industrien. Pernille von Lillienskjold Erhvervsstyrelsen Fremtidige indsatser målrettet industrien Pernille von Lillienskjold Erhvervsstyrelsen Regeringens vækstpakke 2014 Danmark helt ud af krisen Eksempler på initiativer: Vækstprogram for små og mellemstore

Læs mere

SYDDANSKE MADOPLEVELSER

SYDDANSKE MADOPLEVELSER ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk DECEMBER 2014 REGION SYDDANMARK SYDDANSKE MADOPLEVELSER SLUTEVALUERING PROJEKTNR. A037714-010 DOKUMENTNR.

Læs mere

LEC 2.0 DECEMBER 2015 REGION SYDDANMARK SLUTEVALUERING. Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S

LEC 2.0 DECEMBER 2015 REGION SYDDANMARK SLUTEVALUERING. Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk DECEMBER 2015 REGION SYDDANMARK LEC 2.0 SLUTEVALUERING PROJEKTNR. A037714-010 DOKUMENTNR. 3 VERSION

Læs mere

EVALUERING AF VÆKSTHUSENE. - Oplæg KKR Syddanmark 11/6

EVALUERING AF VÆKSTHUSENE. - Oplæg KKR Syddanmark 11/6 EVALUERING AF VÆKSTHUSENE - Oplæg KKR Syddanmark 11/6 Er der et stærkt rationale bag Væksthusene? Uvildigheden er meget central i forhold til at få sat gang i værdiskabende tiltag i virksomhederne. Det

Læs mere

Bilag 1 - Evidens for behovet af et Pre scale-up system.

Bilag 1 - Evidens for behovet af et Pre scale-up system. Bilag - Evidens for behovet af et Pre scale-up system. Introduktion Vækstprogrammet Scale-up Denmark etableres som et landsdækkende, tværregionalt initiativ med internationalt fokus på de start-ups og

Læs mere

National aftale for Mål for Væksthusene i 2017

National aftale for Mål for Væksthusene i 2017 Dato: 23. 08. 2016 National aftale for for Væksthusene i 2017 mellem Erhvervs- og Vækstministeriet Slotsholmsgade 10-12 1216 København K og Kommunernes Landsforening Weidekampsgade 10 2300 København S

Læs mere