Høringsnotat om bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Høringsnotat om bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet"

Transkript

1 Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax saos@trafikstyrelsen.dk SAOS Høringsnotat om bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet Trafikstyrelsen sendte den 16. marts 2015 udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet i høring, herunder økonomisk høring. Udkastet har også været offentliggjort på Høringsportalen. Høringsfristen udløb den 13. april Nedenfor redegøres for høringssvarene i hovedtræk. Det bemærkes, at høringsnotatet er opdelt efter gennemgående emner i høringssvarene. Modtagne høringssvar: Trafikstyrelsen har modtaget høringssvar fra følgende institutioner, myndigheder, virksomheder og organisationer: Dansk Byggeri Havarikommissionen Lokalbanen Ole E. Mogensen DB Schenker Rail Scandinavia A/S Erhvervsstyrelsen Banedanmark Danske Regioner DSB COWI A/S Dansk Erhverv Side 1 (14)

2 Dansk Veterantogs Fællesrepræsentation (DVF) Metroselskabet I/S Aarhus Letbane I/S Indledende bemærkninger: Dansk Byggeri, Lokalbanen, DB Schenker Scandinavia A/S, Danske Regioner, DSB, Dansk Erhverv og Metroselskabet I/S har ingen bemærkninger til bekendtgørelsen. Danske Regioner har desuden oplyst, at de ikke forventer betydende økonomiske konsekvenser for regionerne som følge af bekendtgørelsen. Trafikstyrelsen har siden høringen vurderet, at det er nødvendigt at præcisere bekendtgørelsesudkastets titel, da bekendtgørelsesudkastet ikke omfatter godkendelse af alle typer af assessorer på jernbaneområdet. Titlen på bekendtgørelsen bliver derfor Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer. Derudover har Trafikstyrelsen valgt at sammenskrive bekendtgørelsesudkastets 13 og 16 og indført direkte henvisninger til DS/EN ISO/IEC 17020:2012, idet dette giver et bedre indtryk af, hvilke krav der stilles for en virksomheds procedurer i forbindelse med opnåelse af en generisk godkendelse af en assessor. Kravene i udkastets 13 og 16 står nu i 12. Endvidere har Trafikstyrelsen valgt at opdele bekendtgørelsesudkastets 5 og flytte de relevante krav i bestemmelsen til henholdsvis 3 og 13 i bekendtgørelsen. Der er ikke tale om indholdsmæssige ændringer, idet kravene er de samme som i bekendtgørelsesudkastet, der var i høring. Bekendtgørelsesudkastets 1, stk. 3, og 16, stk. 2, udgår. Der er sket en række justeringer af ren sproglig karakter i bekendtgørelsen, heriblandt er samlede ensartethed i bekendtgørelsesudkastet 7 (nu 6) ændret til overordnede sammenhæng. Endvidere har Trafikstyrelsen efter modtagelse af høringssvar til Bilag 1 i bekendtgørelsesudkastet valgt at præcisere uklarheder i dette. Derved er henvisningerne til de forskellige TSI er under hvert delsystem fjernet. Derudover udgår delsystemet Trafiktelematik samt muligheden for at afkrydse i feltet Andet. Desuden har Trafikstyrelsen ændret navnet for kompetenceområdet Rullende materiel til Køretøjer, idet kompetenceområdet oplister delsystemer udover rullende materiel. Der henvises i øvrigt til afsnittet nedenfor om behandlingen af høringssvar til Bilag 1 for yderligere forklaring. Side 2 (14)

3 Konkrete bemærkninger til bekendtgørelsen: Overordnede bemærkninger Banedanmark påpeger i deres høringssvar, at de går ud fra, at anvendelsen af en generisk eller sag-til-sag godkendt assessorer er en mulighed og ikke et krav. Til dette skal Trafikstyrelsen understrege, at bekendtgørelsen udelukkende regulerer en frivillig ordning om generisk godkendelse. Det står en ansøger af en godkendelse/ibrugtagningstilladelse frit for at anvende en akkrediteret assessor, selvom det ikke er påkrævet i bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen eller bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på jernbaneområdet. Dog skal en assessor tilknyttet en forestående ændring altid enten være akkrediteret af et akkrediteringsorgan eller godkendt af Trafikstyrelsen, jf. bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen og bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på jernbaneområdet. Endvidere anmoder Banedanmark om, at Trafikstyrelsen kan redegøre for fordele og ulemper ved akkrediteret assessor, generisk assessor og sag-til-sag godkendt assessor, og at Trafikstyrelsen tydeliggør, hvori de lempeligere krav til assessorerne består. Endvidere anfører Banedanmark, at der savnes en beskrivelse af baggrund og Trafikstyrelsens formål med at indføre to nationale godkendelsesordninger. Det bemærkes desuden, at krav til en generisk godkendelse af assessorer i overvejende grad er de samme som til en akkreditering. Indledningsvis skal det anføres, at kravet om anvendelse af akkrediterede assessor følger af fælleseuropæisk regelgrundlag. Baggrunden for indførelse af to nationale godkendelsesordninger er CSM-RA-forordningen nr. 402/ artikel 12, som giver mulighed for at lempe kriterier til assessorer, når gensidig anerkendelse af risikovurdering af signifikante ændringer ikke er nødvendig. Formålet med at indføre danske nationale godkendelsesordninger for assessorer er at understøtte udviklingen af det danske assessormarked. 1 Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) Nr. 402/2013 af 30. april 2013 om den fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og -vurdering og ophævelse af forordning (EF) nr. 352/2009 Side 3 (14)

4 Trafikstyrelsen har klarlagt, hvilke krav fra Bilag II i CSM-RAforordningen nr. 402/2013, som der indenfor lovgivningens rammer vil være relevant at lempe for de nationale godkendelsesordninger. De krav, der er lempet, er overordnet set, at der ikke stilles krav om et fuldt ledelsessystem, som der kræves for opnåelsen af en akkreditering. I bekendtgørelsesudkastet er de obligatoriske krav i den internationale standard DS/EN ISO/IEC 17020:2012 om uafhængighed, uvildighed samt kompetencekravene anført i Bilag II i henhold til CSM-RAforordningens artikel 12 medtaget. Banedanmark anfører: Med tanke på at TSI kravenes gyldighedsområde er udvidet til at omfatte alle baner med undtagelse af S-banen betyder det vel at der skal benyttes akkrediteret assessorer ved alle ændringer på disse baner. Hvis ikke, hvordan redegør Trafikstyrelsen for, at en ændring skal opfylde TSI krav og alligevel vurderes der ikke, at være krav om gensidig anerkendelse og derved ikke krav om akkrediteret assessor? Der er krav om anvendelse af akkrediteret assessor, når gensidig anerkendelse i forbindelse med risikovurderingen af en signifikant ændring er nødvendig. Gensidig anerkendelse er ikke nærmere defineret i CSM-RA-forordningen nr. 402/2013. Trafikstyrelsen har vurderet, at der er behov for en akkrediteret assessor ved de ændringer, som fremgår af bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen 10, stk. 3 og i bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på jernbaneområdet 16. Aarhus Letbane I/S foreslår, at det kan overvejes at indføre en bestemmelse, om at vejledende sagsbehandlingstider fastsættes i en vejledning. Trafikstyrelsen vurderer det ikke formålstjenligt at indføre en bestemmelse om ovenstående. Dette er af hensyn til, at assessorer skal have mulighed for at bruge den tid, som er nødvendig for at udføre den pågældende assessering. Side 4 (14)

5 Uafhængighed Banedanmark forespørger: Hvad mener Trafikstyrelsen med assessorvirksomhed? Er der tale om en uafhængig virksomhed med egent CVR nr.? Kan det være en afdeling i en rådgivningsvirksomhed? Kan medarbejdere shoppe ind og ud imellem assessor og rådgivningsopgaver? Trafikstyrelsen skal redegøre for hvad der menes med betegnelsen. Det er ikke et krav, at assessorvirksomheden har eget CVR-nummer for at opfylde bekendtgørelsens krav om uafhængighed. Begrebet assessorvirksomhed kan derfor også omfatte en uafhængig assessorafdeling i en større virksomhed. Assessorer kan derfor godt være ansat i rådgivervirksomheder, såfremt uafhængighedskravet er opretholdt. Medarbejdere kan indenfor nogle grænser godt skifte mellem eksempelvis at være rådgivere eller assessorer, såfremt uafhængigheden, uvildigheden og kompetencer fastsat i nærværende bekendtgørelse og i Bilag II i CSM-RA-forordning nr. 402/2013 overholdes. Derudover spørger COWI A/S, hvorledes relateret til i bekendtgørelsesudkastets 4 skal forstås. Bekendtgørelsesudkastets 4 regulerer, at personer, der er ansat i assessorvirksomheder omfattet af bekendtgørelsesudkastet, skal opfylde bekendtgørelsesudkastets 2 og 3, såfremt den pågældende på nogen måde deltager i assessoraktiviteter og dermed sagsbehandlingen. Kompetencer Både Banedanmark og COWI A/S anfører kommentarer til bekendtgørelsesudkastets 7 om formuleringer, som findes uhensigtsmæssigt. Blandt andet anføres det, at ordet ensartethed fremstår uklart. Teksten i bekendtgørelsesudkastets 6 og 7 (nu 5 og 6) stammer fra CSM-RA-forordning nr. 402/2013 Bilag II med enkelte nødvendige sproglige tilpasninger. Ordvalget og formuleringerne stammer derfor fra dansk oversættelse af den europæiske lovgivning. Styrelsen er enig i, at samlede ensartethed ikke er et hensigtsmæssigt ordvalg, hvorfor Trafikstyrelsen vil ændre det til overordnede sammenhæng i stedet i bekendtgørelsesudkastets 7 (nu 6). Lige- Side 5 (14)

6 ledes har styrelsen valgt at formulere bestemmelsen lidt mere direkte, jf. indledende bemærkninger ovenfor. Dette ændrer dog ikke ved, at det er CSM-RA-forordningen Bilag II s anførte kompetencer, som gælder for de nationale godkendelsesordninger. Tavshedspligt Banedanmark spørger, om hvilke myndigheder bekendtgørelsesudkastets 10 (nu 9) henviser til. Udover Trafikstyrelsen som kompetent administrativ myndighed kan ligeledes Havarikommissionen og politiet have brug for at få oplysninger om assessorers, ansatte i assessorvirksomheder eller underleverandørers udøvelse af virksomhed i henhold til bekendtgørelsen. Aarhus Letbane I/S påpeger, at det bør præciseres, at undtagelsen til tavshedspligten alene gælder i forhold til den tildelte opgave og øvrige sikkerhedskritiske forhold, som måtte være relevante for grænsefladeprojekter. Trafikstyrelsen finder, at det anførte er en naturlig del af 10, 2. pkt. (nu 9, 2. pkt.), og styrelsen vurderer derfor, at det ikke er nødvendigt at præcisere bestemmelsen yderligere. Underleverandører Trafikstyrelsen skal gøre opmærksom på, at den internationale standard DS/EN ISO/IEC 17020:2012 anvender et bredere underleverandørs begreb, end styrelsen gør i bekendtgørelsesudkastet. I Danmark betragtes den enkelte selvstændige assessor som underleverandør. Banedanmark anfører til bekendtgørelsesudkastets 15 (nu 14): Hvordan sikrer Trafikstyrelsen at benyttede underleverandører også opfylder kompetencekrav og især hvordan sikres det at krav om tavshedspligt overholdes? Som anført i bekendtgørelsesudkastet 15 (nu 14) skal underleverandører opfylde de samme krav, som der stilles til assessoren, der lader en del af vurderingen foretage af en underleverandør. Herved skal assessorer, som hyrer underleverandøren, sikre og eftervise Side 6 (14)

7 (gennem procedurer), at virksomheden kan opfylde bekendtgørelsesudkastets 15 (nu 14). Derfor vil Trafikstyrelsen ved modtagelse af ansøgning om en generisk godkendelse af en assessor/assessorvirksomhed gennemgå de procedurer i virksomheden, som sikrer overholdelsen af bekendtgørelsesudkastets 15 (nu 14). COWI A/S anfører: Behøver underleverandøren (f.eks. en fagassessor) at opfylde alle de samme krav som assessorvirksomheden. Behøver fagassessorens virksomhed f.eks. at have procedurer for kvalitetssikring af SVR? Bekendtgørelsesudkastets 15 (nu 14) regulerer, at underleverandører skal opfylde de samme krav, som der stilles til assessoren selv. Trafikstyrelsen har valgt at stille krav om dette, da der ikke kan lempes på kravene om uafhængighed, uvildighed og kompetencer for nationalt godkendte assessorer. De generelle krav til assessorer er anført i bekendtgørelsesudkastets 2-10 (nu bekendtgørelsens 2-9). Dog behøver underleverandøren ikke at være i besiddelse af virksomhedsprocedurerne oplistet i bekendtgørelsens (nu) Vedrørende kvalitetssikring af sikkerhedsvurderingsrapporten hos underleverandøren skal Trafikstyrelsen tydeliggøre, at kvalitetssikring af sikkerhedsvurderingsrapporten skal ske hos den virksomhed, som har opgaven om at assessere ændringen. Det er derfor ikke et krav, at fagassessorens virksomhed har procedurer for kvalitetssikring af sikkerhedsvurderingsrapporten. Ansøgning om godkendelse af assessor Banedanmark tilføjer: Det angives at der i forbindelse med godkendelse af assessor skal fremsendes en systemdefinition. Men når der er tale om en generisk godkendelse af assessor er dette ikke muligt. Derudover bliver assessor godkendt for de enkelte ændringer og ikke for projekter. Dette beror på en misforståelse af bekendtgørelsesudkastet. Som anført i bekendtgørelsesudkastet 11, stk. 2 (nu 10, stk. 2) skal der blandt andet fremsendes en foreløbig systemdefinition ved ansøgning om sag-til-sag godkendelse af en assessor. Modsætningsvis skal der i sagens natur ikke indsendes en foreløbig systemdefinition, jf. bekendtgørelsens 12, stk. 3 (nu 11, stk. 3), ved ansøgning om generisk godkendelse af en assessor, da denne godkendelse er for typer Side 7 (14)

8 af ændringer og derfor ikke hænger sammen med en konkret ændring. Sag-til-sag godkendelse af assessor Både Banedanmark og DB Schenker Rail Scandinavia A/S udtrykker tilfredshed med muligheden for sag-til-sag godkendelse af assessorer. Banedanmark spørger ind til, hvem ansøger af en sag-til-sag godkendelse, jf. bekendtgørelsesudkastets 11, stk. 2, er. Det kan både være den pågældende assessor eller ansøger af en ibrugtagningstilladelse/godkendelse, som er ansøger i nærværende bekendtgørelsesudkasts 11, stk. 2 (nu 10, stk. 2). Generisk godkendelse af assessor Banedanmark spørger: Begrænses godkendelsen til en bestemt infrastrukturforvalter eller er det udelukkende delsystemer som ved akkreditering? En generisk godkendelse af assessorer gives til typer af ændringer. Bilag 1, som det blev sendt ud i høringen, oplister de samme kompetenceområder, som der er oplistet i bekendtgørelse nr. 359 af 8. april 2014 om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet tilhørende Bilag 1. Den generiske godkendelse af assessor er derfor ikke begrænset til en bestemt infrastrukturforvalter. Banedanmark spørger til bekendtgørelsesudkastets 17 (nu 15), hvorledes Trafikstyrelsen vil sikre, at virksomheden til enhver tid overholder kravene i bekendtgørelsen. Banedanmark spørger endvidere: Hvordan sikrer infrastrukturforvalteren at den valgte generisk godkendte assessor til stadighed fastholder og benytter sig af godkendte kompetencer således, at ansvaret ikke påhviler infrastrukturforvalteren på tidspunktet for ansøgning om ibrugtagningstilladelse? For at kunne blive godkendt skal en assessorvirksomhed have etableret et system, herunder procedurerne, som skal sikre, at bekendtgørelsens krav til enhver tid opfyldes. Side 8 (14)

9 Virksomheden skal have procedurer ifølge bekendtgørelsesudkastets 17 (nu 15), jf. ovenstående, således at bekendtgørelsesudkastets krav overholdes til enhver tid. Trafikstyrelsen vil derfor ved ansøgning om generisk godkendelse af assessor/assessorvirksomhed efterse virksomhedens system, herunder procedurerne, som skal sikre, at bekendtgørelsens krav altid opfyldes. Derved skal virksomheden til enhver tid opfylde krav til kompetencer indenfor det fagområde, som virksomheden er generisk godkendt til. Banedanmark anfører tillige: Hvordan ved Banedanmark om en virksomhed er i besiddelse af en generisk godkendelse som assessor og hvor kan de godkendelsen faglige gyldighedsområde ses?... Trafikstyrelsen vil udfærdige en liste, hvoraf generisk godkendte assessorer/assessorvirksomheder vil fremgå. Listen vil ligeledes indeholde oplysninger, om hvilke fagområder de pågældende assessorer/assessorvirksomheder er godkendt inden for. Denne liste vil blive lagt op på Trafikstyrelsens hjemmeside. Derudover kan Trafikstyrelsen anbefale, at virksomheden selv anmoder den pågældende assessor om dokumentation for generisk godkendelse. Endvidere spørger Banedanmark: Såfremt assessorvirksomheden benytter sig af samme virksomhedsnavn som sin primære virksomhed (typisk rådgivningsfirma) hvordan kan Banedanmark sikre sig at assessor udelukkende benytter sig af autoriserede kompetencer? Vil medarbejdernavne fremgå af den generiske godkendelse?... Supplerende anfører Banedanmark: Hvem har ansvaret for at assessors kompetencer er passende til den forestående ændring? Medarbejdernavne vil ikke fremgå af generiske godkendelser. Vedrørende ansvar for at assessors kompetencer passer med den forestående ændringer, skal assessorvirksomheden have procedurer, som sikrer dette, jf. bekendtgørelsesudkastets 14 (nu 13) om krav om procedurer til styring af kompetencer og uafhængighed hos assessorpersonalet. Derfor skal Trafikstyrelsen ved godkendelse efterse, at Side 9 (14)

10 virksomheden har procedurer, som tager højde for dette, ligesom dette efterfølgende vil være genstand for tilsyn. COWI A/S anfører til bekendtgørelsesudkastets 14, stk. 2 (nu 13, stk. 2): Det betyder vel, at kolleger til assessor gerne må være afhængige. Det kan påvirke den pågældende assessors uafhængighed, såfremt kolleger har deltaget i den ændring, som assessoren skal assessere. Som anført i bekendtgørelsesudkastets 2 og 3 skal assessorer være uafhængige. Det skal derfor ved en konkret vurdering overvejes, om en assessor vil opfylde kravene til upartiskhed og uafhængighed i bekendtgørelsesudkastet, såfremt kolleger er indblandet/involveret i ændringen. Banedanmark anfører: Det virker som om at Trafikstyrelsen ikke har tænkt sig at føre tilsyn med generisk godkendte assessorer. Dette kan have stor betydning for de projekter som benytter sig af generisk godkendte assessorer idet det i værste fald vil kunne medføre at projektet får gennemført en assessment som efterfølgende ikke kan lede til en ibrugtagningstilladelse. Derved ligger hele risikoen for assessors opfyldelse af krav tilden generiske godkendelse hos ændringen. Som et led i godkendelsen af assessorer har Trafikstyrelsen hidtil ført tilsyn med disse. Dog er Trafikstyrelsen ved bemærkningen blevet opmærksom på, at der er behov for en præcisering af dette i selve bekendtgørelsesudkastet. Trafikstyrelsen har derfor tydeliggjort dette i bekendtgørelsen ( 20), så det nu fremgår, at Trafikstyrelsen fører tilsyn med, at assessorer og sagkyndige opfylder de relevante krav i bekendtgørelsen. Lead assessorer Både COWI A/S og Ole E. Mogensen rejser spørgsmål vedrørende lead assessor, herunder om generisk godkendelse af lead assessor. Spørgsmålene går på, om det er muligt at opnå en generisk godkendelse som lead assessor. Derudover spørges der, om en lead assessor kan være underleverandør til assessorvirksomheden. Side 10 (14)

11 Trafikstyrelsen foretager ikke en specifik godkendelse af lead assessor, men det er et krav, at der i en virksomhed er personale tilknyttet, der kan agere som lead assessor, for at der kan opnås en generisk godkendelse. Ole E. Mogensen spørger: Hvordan kan en assessor blive generisk godkendt til at udføre assessment af ændringer i organisation (f.eks. en infrastrukturforvalters eller jernbanevirksomheds sikkerhedsorganisation). På nuværende tidspunkt vil det kun være muligt at blive sag-til-sag godkendt som assessor til ændringer i organisation. Dette skyldes, at disse ændringer ikke er nærmere defineret i EU-lovgivningen. Endvidere spørger Ole E. Mogensen, hvorledes det er muligt at blive generisk godkendt som assessor til at udføre assessment af driftsmæssige ændringer. Såfremt en assessor ønsker at blive generisk godkendt til driftsmæssige ændringer, vil det skulle markeres i Bilag 1 i boksen under Infrastruktur mv. i delsystemet Drift og trafikstyring og under Køretøjer i boksen Generel dokumentation (inkl. drift og vedligeholdelse). Varighed af en generisk godkendelse af assessor Banedanmark anfører: Hvad lægges til grund for valget af en godkendelsesperiode på 4 år? Baggrunden for valget af maksimal varighedsperiode på op til fire år er at skabe parallelitet til, at en akkreditering af det danske akkrediteringsorgan DANAK gives for en fireårig periode. Trafikstyrelsen skal gøre opmærksom på, at der kan udstedes en generisk godkendelse med mindre varighed end fire år, eksempelvis en godkendelse med varighed på ét år. Denne begrænsede varighed af en godkendelse vil eksempelvis kunne være relevant ved udstedelse af første godkendelse til en assessorvirksomhed. Side 11 (14)

12 Det er ikke afgørende for opretholdelsen af en generisk godkendelse, at den generisk godkendte assessor udfører/har udført et bestemt antal assesseringer i godkendelsesperioden. Det afgørende er, at assessoren vedligeholder sine kompetencer indenfor det pågældende kompetenceområde. Forsikringskravet COWI A/S spørger, om en kontrakt må begrænse assessors ansvar til eksempelvis fem gange honorarets størrelse. Spørgsmålet fra COWI A/S omhandler et inter partes forhold mellem ordregiver og ordretager, hvorfor Trafikstyrelsen ikke vil gå ind og regulere, hvorledes kontrakter mellem ordregiver og en assessor kan ansvarsbegrænses. Ole E. Mogensen fremfører, om der er specifikke krav, eller om enhver forsikring kan bruges. Efter bekendtgørelsesudkastets 9 (nu 8) er det et krav, at forsikringen dækker assessorens civilretlige ansvar. Det er Trafikstyrelsens vurdering, at det vil være et krav til ansvarsforsikringen, at den dækker erhvervsmæssige aktiviteter, herunder assesseringer. Der vil være tale om en forsikring som til dækning af professionsansvar. Bilag 1 til bekendtgørelsesudkastet COWI A/S påpeger: Detaljeringsgraden indenfor rullende materiel virker voldsom. Er der virkelig behov for en sådan detaljering? Skal en assessor have spidskompetence på alle disse områder? Og vil det være relevant/hensigtsmæssigt at godkende en CSM assessor, der kun kan sætte kryds i "forhold af betydning for passagererne"? Kunne man ikke ligeså vel have opdelt kompetenceområder indenfor spor, eller sikring med meget større detaljering. Der kunne jo lige såvel være et kompetenceområde der hed: befæstelser eller ATC eller man kunne lade togdetektering være en kompetence eller sporisolationer eller akseltællere. Hvornår er telematik CSM-relateret (kan føre til jernbanefarer)? Side 12 (14)

13 Hvorfor nævnes TSI'erne i delsystemkolonnen, når CSM-assessor ikke kan tage stilling til om TSI-krav er overholdt? Betyder det at man ikke kan sætte kryds i kompetencen "spor" hvis man ikke kan bevise kompetence som NoBo indenfor TSI INF eller at man ikke kan assessere peroner, hvis man ikke kender TSI PRM? Dele af delsystemet rullende materiel (nu Køretøjer ) stammer fra parameterlisten i Kommissionens beslutning af 30. november 2009 om det referencedokument, der er omhandlet i artikel 27, stk. 4, i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2008/57/EF om interoperabilitet i jernbanesystemet i Fællesskabet. Som anført i høringsbrev af 16. marts 2015 til bekendtgørelsesudkastet angiver Bilag 1 de mulige kompetenceområder for jernbanesystemet, som en assessor kan ansøge om generisk godkendelse til. Det er derfor ikke et krav, at en assessor besidder alle kompetencerne. Som følge af ovenstående kommentarer er Trafikstyrelsen blevet opmærksom på uklarheder i bilaget, hvorfor disse er blevet rettet. Som anført i indledende bemærkninger i nærværende notat, er det blevet besluttet, at delsystemet Trafiktelematik i Bilag 1 udgår. Endvidere udgår felterne Andet under henholdsvis infrastruktur mv. og rullende materiel. Dernæst er Andre konstruktioner under delsystemet Infrastruktur blevet præciseret, således, at den nu hedder Andre konstruktioner (ikke sporbærende). Trafikstyrelsen vil løbende foretage evaluering på Bilag 1 og derved tage stilling til, om der er behov for en tilretning af bekendtgørelsesudkastet. Banedanmark spørger ind til omfanget af Sikringsanlæg (herunder togdetektering) i delsystemet Togkontrol og signaler. Herunder bliver der spurgt, om hvordan vil Trafikstyrelsen gennemføre en generisk godkendelse til alle typer af sikringsanlæg til en og samme assessor. Det er ikke tanken, at der vil blive udstedt en generisk godkendelse omfattende alle typer af sikringsanlæg dette kommer derimod an på, hvad ansøgeren af en generisk godkendelse ansøger om godkendelse til, samt om ansøgeren er ihændehaver af de nødvendige kompetencer. Det vil derfor fremgå af den generiske godkendelse, hvilke kompetenceområder, herunder eksempelvis hvilke sikringsanlæg, den Side 13 (14)

14 pågældende assessor/assessorvirksomhed har kompetencer til at assessere. Banedanmark spørger ligeledes til Faste anlæg til klargøring af tog: Kompetenceområdet Faste anlæg til klargøring af tog vedrører de anlæg, der er nødvendige for at klargøre et tog. Kommissionens forordning (EU) nr. 1299/2014 af 18. november 2014 om de tekniske specifikationer for interoperabilitet gældende for delsystemet Infrastruktur i EU's jernbanesystem angiver i afsnit (Liste over grundparametre), J., hvilke anlæg, der vil høre under kompetenceområdet. Der er dermed ikke tale om sporanlæg. Anlæg til opstilling/henstilling hører derimod under kompetenceområdet Spor i Bilag 1 til bekendtgørelsen. Økonomiske konsekvenser: Erhvervsstyrelsen anfører: TER vurderer, at de administrative konsekvenser i de enkelte bekendtgørelsesudkast ikke overstiger 4 mio. kr. på samfundsniveau årligt. De bliver derfor ikke kvantificeret yderligere.. Side 14 (14)

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Høringsbrev Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1 Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1 I medfør af 56, 64, stk. 4, og 102 i jernbaneloven, lov nr. 686 af 27. maj

Læs mere

Høringsnotat om bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen

Høringsnotat om bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 saos@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk SAOS Høringsnotat om bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1)

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1) BEK nr 543 af 24/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 13. april 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet 1

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet 1 Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet 1 I medfør af 21 h, stk. 1, 21 k, stk. 5, og 26, stk. 1, 1. pkt., og stk. 2, i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr. 1249

Læs mere

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Høringsbrev Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer

Læs mere

Høring vedrørende udkast til bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på jernbaneområdet

Høring vedrørende udkast til bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på jernbaneområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Høringsbrev Høring vedrørende udkast til bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på

Læs mere

Vejledning om godkendelse af assessorer Bekendtgørelse nr. 543 af 24. maj 2017

Vejledning om godkendelse af assessorer Bekendtgørelse nr. 543 af 24. maj 2017 Vejledning om godkendelse af assessorer Bekendtgørelse nr. 543 af 24. maj 2017 15. december 2017 2 Vejledning om godkendelse af assessorer Indhold Indledning 3 Opbygning 3 Andre bekendtgørelser og vejledninger

Læs mere

Vejledning om godkendelse af assessorer og sagkyndige Bekendtgørelse nr. 654 af 8. maj 2015

Vejledning om godkendelse af assessorer og sagkyndige Bekendtgørelse nr. 654 af 8. maj 2015 Vejledning om godkendelse af Bekendtgørelse nr. 654 af 8. maj 2015 10. august 2015 3 Vejledning om godkendelse af Indledning Indhold Indledning 4 Opbygning Andre bekendtgørelser og vejledninger 4 4 Bekendtgørelsens

Læs mere

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1)

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1) BEK nr 359 af 08/04/2014 Udskriftsdato: 7. maj 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transportmin., Trafikstyrelsen, j.nr. TS10000-00059 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1 Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1 I medfør af 56 og 102 i jernbaneloven, lov nr. 686 af 27. maj 2015, som ændret ved lov nr. 658 af 8. juni 2016, fastsættes efter

Læs mere

Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse

Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse

Læs mere

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1)

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1) BEK nr 542 af 24/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 23. maj 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

Anlægsprojekter i infrastrukturen Nye krav på vej!

Anlægsprojekter i infrastrukturen Nye krav på vej! Anlægsprojekter i infrastrukturen Nye krav på vej! Introduktion til ny bekendtgørelse om ibrugtagning af infrastruktur Lise Aaen Kobberholm Bekendtgørelsens formål Bekendtgørelsen fastsætter procedurer

Læs mere

VEJLEDNING. Kompetencekrav ved CSM assessment Rev

VEJLEDNING. Kompetencekrav ved CSM assessment Rev Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Tlf. 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk VEJLEDNING Vejledning Kompetencekrav ved CSM assessment Rev. 2014-05-15 En assessorvirksomhed

Læs mere

CSM Risikoledelse Giver CSM værdi?

CSM Risikoledelse Giver CSM værdi? CSM Risikoledelse Giver CSM værdi? Trafik- og Byggestyrelsens Sikkerhedskonference 2015 Onsdag den 28. oktober 2015 kl. 13.45-15.00 Oplægsholdere Claus René Pedersson fra Banedanmark Lars Henrik Brockhoff

Læs mere

Høringsnotat - ændringsbekendtgørelser vedrørende klageadgangen m.v., som følge af ny jernbanelov

Høringsnotat - ændringsbekendtgørelser vedrørende klageadgangen m.v., som følge af ny jernbanelov Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Høringsnotat - ændringsbekendtgørelser vedrørende klageadgangen m.v., som følge af

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Erhvervsstyrelsen, Rambøll, TÜV Rheinland Intertraffic GmbH og Banedanmark.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Erhvervsstyrelsen, Rambøll, TÜV Rheinland Intertraffic GmbH og Banedanmark. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Høringsnotat Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse

Læs mere

TSI-OPE angiver (i kapitel 7.1 Principper) rammerne for gennemførelse af bestemmelserne

TSI-OPE angiver (i kapitel 7.1 Principper) rammerne for gennemførelse af bestemmelserne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 www.trafikstyrelsen.dk Notat CATE Journal TS10301-00015 Dato 12. november 2013 Opdatering af Danmarks gennemførelsesplan for TSI Drift og trafikstyring

Læs mere

i høring hos de i bilag 1 nævnte høringsparter. Udkastet til bekendtgørelsen har også været offentliggjort på Høringsportalen.

i høring hos de i bilag 1 nævnte høringsparter. Udkastet til bekendtgørelsen har også været offentliggjort på Høringsportalen. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Høringsnotat Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1. Indledning

Læs mere

Grænseflader ved baneelektrificering Vejledning til hvornår CSM-RA processen skal anvendes

Grænseflader ved baneelektrificering Vejledning til hvornår CSM-RA processen skal anvendes Grænseflader ved baneelektrificering Vejledning til hvornår CSM-RA processen skal anvendes 22. november 2017 Det er politisk besluttet at elektrificere dele af jernbanen i Danmark. Trafik-, Byggeog Boligstyrelsen

Læs mere

Bekendtgørelsen. Generelt om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet. Lidt om Common Safety Methods - CSM

Bekendtgørelsen. Generelt om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet. Lidt om Common Safety Methods - CSM Bekendtgørelsen Generelt om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet Lidt om Common Safety Methods - CSM Sessionens indhold - Bekendtgørelsen - Generelt om godkendelse og sikkerhed -Lidt om CSM

Læs mere

TSI er for begyndere

TSI er for begyndere TSI er for begyndere Sikkerhedskonferencen 2015 Mari Ruuhi Trafik- og Byggestyrelsen Jan Schneider-Tilli Banedanmark En mini TSI-skole 1. Hvad er TSI er? 2. TSI ernes indhold 3. TSI ernes relevans for

Læs mere

BILAG. til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) /...

BILAG. til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) /... EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.5.2019 C(2019) 3561 final ANNEX 3 BILAG til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) /... om ændring af Kommissionens forordning (EU) nr. 321/2013, (EU) nr. 1299/2014,

Læs mere

Anvendelse af CENELEC standarden EN50126 i forbindelse med godkendelse af nye letbanetog

Anvendelse af CENELEC standarden EN50126 i forbindelse med godkendelse af nye letbanetog Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat TS10503-00055 Anvendelse af CENELEC standarden EN50126 i forbindelse med godkendelse af nye letbanetog

Læs mere

Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om ibrugtag- ningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen 1.

Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om ibrugtag- ningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen 1. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 28. oktober 2010 (29.10) (OR. en) 15582/10 TRANS 297

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 28. oktober 2010 (29.10) (OR. en) 15582/10 TRANS 297 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 28. oktober 2010 (29.10) (OR. en) 15582/10 TRANS 297 FØLGESKRIVELSE fra: Europa-Kommissionen modtaget den: 25. oktober 2010 til: Generalsekretariatet for Rådet

Læs mere

Plan for Trafikstyrelsens sikkerhedstilsyn Jernbane

Plan for Trafikstyrelsens sikkerhedstilsyn Jernbane Plan for Trafikstyrelsens sikkerhedstilsyn 2014-21. januar 2014 Indledning I Trafikstyrelsen ønsker vi åbenhed omkring vores tilsynsaktiviteter. Derfor udgiver vi hvert år en plan for årets tilsyn med

Læs mere

Kravene til indholdet af den nationale implementeringsplan er angivet i TSI-OPE kapitel 7.1 Principper og 7.2 Retningslinier for gennemførelsen.

Kravene til indholdet af den nationale implementeringsplan er angivet i TSI-OPE kapitel 7.1 Principper og 7.2 Retningslinier for gennemførelsen. Adelgade 13 1304 København K Telefon 7226 7000 Fax 7226 7070 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Danmarks implementeringsplan for TSI Drift og trafikstyring (TSI-OPE) Danmarks nationale implementeringsplan

Læs mere

BILAG. til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING

BILAG. til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4.4.2018 C(2018) 1866 final ANNEES 1 to 3 BILAG til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING om praktiske bestemmelser for jernbanekøretøjsgodkendelses- og jernbanekøretøjssprocessen

Læs mere

I det følgende refereres de modtagne høringssvar efter emne. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens kommentarer følger i kursiv.

I det følgende refereres de modtagne høringssvar efter emne. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens kommentarer følger i kursiv. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om kompensation til pendlere inden for trafikselskabet på Sjællands geografiske område

Læs mere

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100- busser på motorvej

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100- busser på motorvej Høringsnotat Edvard Thomsens vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Sagsnr. TS20000-00062 Dato 7. maj 2015 LIHI Bekendtgørelse om betingelser for

Læs mere

CSM-RA i Danmark. - Den Danske Banekonference 2016

CSM-RA i Danmark. - Den Danske Banekonference 2016 CSM-RA i Danmark - Den Danske Banekonference 2016 Dagsorden 1. Kort intro til Trafik- og Byggestyrelsen og Center for jernbane 2. Overordnede betragtninger om brugen af CSM-RA i Danmark, fordele og udfordringer,

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker og sikkerhedsmæssige uregelmæssigheder m.v. til Trafikstyrelsen

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker og sikkerhedsmæssige uregelmæssigheder m.v. til Trafikstyrelsen Gammel Mønt 4 1117 København K Telefon 7226 7000 Fax 7226 7070 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker og sikkerhedsmæssige

Læs mere

Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige vej- og jernbaneprojekter

Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige vej- og jernbaneprojekter Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Dato 8. maj 2017 Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR MOBILITET OG TRANSPORT

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR MOBILITET OG TRANSPORT EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR MOBILITET OG TRANSPORT Bruxelles, den 10. juli 2018 Ophæver og erstatter meddelelsen af 27. februar 2018 MEDDELELSE TIL INTERESSENTER DET FORENEDE KONGERIGES

Læs mere

Nye konstruktions- og brandklasser Overførsel af driftsmæssige bestemmelser for hoteller mv., plejeinstitutioner,

Nye konstruktions- og brandklasser Overførsel af driftsmæssige bestemmelser for hoteller mv., plejeinstitutioner, Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat 04-05-2017 Til høringsparterne Høring over udkast til bygningsreglement 2018 og bekendtgørelse om certificeringsordning

Læs mere

Høringsnotat om udkast til bekendtgørelse om begrænsning af udslip af dampe ved benzinpåfyldning af motorkøretøjer

Høringsnotat om udkast til bekendtgørelse om begrænsning af udslip af dampe ved benzinpåfyldning af motorkøretøjer Miljøteknologi MST-5201-00056 Ref. EVNST Den 26. september 2016 Høringsnotat om udkast til bekendtgørelse om begrænsning af udslip af dampe ved benzinpåfyldning af motorkøretøjer Et udkast til bekendtgørelsen

Læs mere

Fødevarestyrelsen skal venligst anmode om at modtage eventuelle høringssvar senest mandag den 19. november 2018 kl

Fødevarestyrelsen skal venligst anmode om at modtage eventuelle høringssvar senest mandag den 19. november 2018 kl Til høringsparter Dyresundhed J.nr. 2017-14-31-00336 Ref. AJK Dato: 26-10-2018 Høring over udkast til bekendtgørelse om ikke-kommerciel flytning af selskabsdyr, ind- og udførsel af visse levende dyr, samt

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker på letbaneområdet til Trafik- og Byggestyrelsen. 1.

Høringsnotat. Bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker på letbaneområdet til Trafik- og Byggestyrelsen. 1. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Høringsnotat Notat TS10901-00016 29-08-2016 Bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker på letbaneområdet

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om klageadgang og tilsyn med transportører og forvaltningsorganer for busterminaler m.v.

Høringsnotat. Bekendtgørelse om klageadgang og tilsyn med transportører og forvaltningsorganer for busterminaler m.v. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om klageadgang og tilsyn med transportører og forvaltningsorganer

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) L 185/6 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2015/1136 af 13. juli 2015 om ændring af gennemførelsesforordning (EU) nr. 402/2013 om den fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og -vurdering

Læs mere

Vejledning til bekendtgørelse nr. 789 af 16. juni 2017 om assessorer i forbindelse

Vejledning til bekendtgørelse nr. 789 af 16. juni 2017 om assessorer i forbindelse Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Sagsnr.: TS20000-00118 Dato: 01-07-2017 Vejledning til bekendtgørelse nr. 789 af 16. juni 2017 om assessorer i forbindelse

Læs mere

Retningslinjer Samarbejde mellem myndigheder i henhold til artikel 17 og 23 i forordning (EU) nr. 909/2014

Retningslinjer Samarbejde mellem myndigheder i henhold til artikel 17 og 23 i forordning (EU) nr. 909/2014 Retningslinjer Samarbejde mellem myndigheder i henhold til artikel 17 og 23 i forordning (EU) nr. 909/2014 28/03/2018 ESMA70-151-435 DA Indholdsfortegnelse 1 Anvendelsesområde... 2 2 Formål... 4 3 Compliance-

Læs mere

UDKAST. Bekendtgørelse om krav til bemyndigede organer på jernbaneområdet

UDKAST. Bekendtgørelse om krav til bemyndigede organer på jernbaneområdet UDKAST Bekendtgørelse om krav til bemyndigede organer på jernbaneområdet I medfør af 56 og 102 i jernbaneloven, lov nr. 686 af 27. maj 2015, fastsættes efter bemyndigelse i henhold til 4 i bekendtgørelse

Læs mere

TSI implementering og anvendelse. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt

TSI implementering og anvendelse. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt TSI implementering og anvendelse Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Hvad er TSI er? Navnet: Tekniske Specifikationer for Interoperabilitet Formål: Redskaber til harmonisering af de europæiske

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12.2.2019 C(2019) 873 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 12.2.2019 om skabelonerne for "EF"-erklæringer og attester for jernbaneinteroperabilitetskomponenter

Læs mere

1. Hjemmelsgrundlag for Trafikstyrelsen som myndighed

1. Hjemmelsgrundlag for Trafikstyrelsen som myndighed Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7221 8888 www.trafikstyrelsen.dk Ansvarsforhold i forhold til skader påført tredjemand i forbindelse med anlæg af Metro Cityringen. Dette notat gør rede

Læs mere

Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder 1

Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder 1 Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder 1 I medfør af 21 h, stk. 1, 1. pkt., 21 u, stk. 8, og 24 c, stk. 24, og 26, stk. 1, 1.pkt., i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr.

Læs mere

Ansøgningsskema for godkendelse af assessor til forsøg med selvkørende motorkøretøjer

Ansøgningsskema for godkendelse af assessor til forsøg med selvkørende motorkøretøjer Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Ansøgningsskema for godkendelse af assessor til forsøg med selvkørende motorkøretøjer Ansøgningsskema med tilhørende bilag

Læs mere

UDKAST. til. Forslag. til. Lov om ændring af jernbaneloven

UDKAST. til. Forslag. til. Lov om ændring af jernbaneloven UDKAST til Forslag til Lov om ændring af jernbaneloven (certificering af virksomheder, der udfører opgaver for andre end jernbanevirksomheder og infrastrukturforvaltere) 1. I jernbaneloven, nr. 686 af

Læs mere

Høringsnotat. om assessorer i forbindelse med forsøg med selvkørende motorkøretøjer. 1. Indledning

Høringsnotat. om assessorer i forbindelse med forsøg med selvkørende motorkøretøjer. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20000-00118 Dato: 16-06-2017 Høringsnotat Bekendtgørelse om assessorer i forbindelse med forsøg med selvkørende

Læs mere

Vejledning om brug af assessor efter EU-forordning nr. 352/2009 om en fælles sikkerhedsmetode. risikoevaluering og -vurdering

Vejledning om brug af assessor efter EU-forordning nr. 352/2009 om en fælles sikkerhedsmetode. risikoevaluering og -vurdering Vejledning om brug af assessor efter EU-forordning nr. 352/2009 om en fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og -vurdering Version 2.2 af 28. februar 2014 Side 1 (34) Indledning EU-forordningen om

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat på jernbaneområdet

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat på jernbaneområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat på jernbaneområdet

Læs mere

Notificering som bemyndiget organ i henhold til Byggevareforordningen, baseret på akkrediteret

Notificering som bemyndiget organ i henhold til Byggevareforordningen, baseret på akkrediteret Information om Notificering som bemyndiget organ i henhold til Byggevareforordningen, baseret på akkrediteret Certificering af kvalitetsstyringssystemer Certificering af produkter Prøvning Forløbet trin

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 2.3.2015 COM(2015) 76 final 2015/0040 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, som Den Europæiske Union skal indtage i det blandede udvalg, der er nedsat

Læs mere

Denn. Vejledning til veteranbanebekendtgørelsen. Tilsyn

Denn. Vejledning til veteranbanebekendtgørelsen. Tilsyn Denn Vejledning til kapitel 5 Tilsyn 13. januar 2012 {denne side er blank} 3 Vejledning til Forord Forord Generelt Bekendtgørelse nr. 1354 af 2. december 2010 om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift () kan

Læs mere

Spørgsmål og svar vedr. udbud af myndighedsopgaver indenfor jernbanesikkerhed:

Spørgsmål og svar vedr. udbud af myndighedsopgaver indenfor jernbanesikkerhed: Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7221 8888 www.trafikstyrelsen.dk Notat Spørgsmål og svar vedr. udbud af myndighedsopgaver indenfor jernbanesikkerhed: Nr. Spørgsmål Svar: 1 Er der tale

Læs mere

Plan for Trafikstyrelsens sikkerhedstilsyn Jernbane

Plan for Trafikstyrelsens sikkerhedstilsyn Jernbane Plan for Trafikstyrelsens sikkerhedstilsyn 2015 - Jernbane 30. januar 2015 Indledning I Trafikstyrelsen ønsker vi åbenhed omkring vores tilsynsaktiviteter. Derfor udgiver vi hvert år en plan for årets

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Lokaltog, SJ og DSB.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Lokaltog, SJ og DSB. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om certificering af lokomotivførere 1. Indledning Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 5.2.2015 L 29/3 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2015/171 af 4. februar 2015 om visse aspekter af proceduren for udstedelse af licenser til jernbanevirksomheder (EØS-relevant tekst) EUROPA-KOMMISSIONEN

Læs mere

Rapport. Sikkerhedsrapport 2014 for Øresundsbro Konsortiet. Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej København S

Rapport. Sikkerhedsrapport 2014 for Øresundsbro Konsortiet. Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej København S Rapport Sikkerhedsrapport 2014 for Øresundsbro Konsortiet Til: Fra: cc: Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Øresundsbro Konsortiet Vester Søgade 10 1601 København V Transportstyrelsen,

Læs mere

Ansøgning om godkendelse som uddannelsescenter for lokomotivførere

Ansøgning om godkendelse som uddannelsescenter for lokomotivførere Ansøgning om godkendelse som uddannelsescenter for lokomotivførere i henhold til bekendtgørelse 1029.af 5. november 2012 som gennemfører Kommissionens afgørelse 2011/765/EU af 22. november 2011 om kriterier

Læs mere

Vejledning om brug af assessor efter EU-forordningen om en fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og vurdering. Side 1 (28)

Vejledning om brug af assessor efter EU-forordningen om en fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og vurdering. Side 1 (28) Vejledning om brug af assessor efter EU-forordningen om en fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og vurdering Side 1 (28) Indledning EU-forordningen om en fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Finanstilsynet og Finans Danmark.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Finanstilsynet og Finans Danmark. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om statsgaranti, garantiprovision og aflønningsprovision i forbindelse med finansiering

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 17.6.2016 L 160/23 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2016/959 af 17. maj 2016 om gennemførelsesmæssige tekniske standarder for markedssonderinger for så vidt angår de systemer og indberetningsmodeller,

Læs mere

Banedanmarks samarbejde med assessorer

Banedanmarks samarbejde med assessorer Banedanmarks samarbejde med assessorer Trafik & byggestyrelsens sikkerhedskonference 2015 27.10.2015 1 Deltagere Lars Brockhoff TÜV SÜD Danmark Pia Messell Rambøll Carsten Rasmussen NIRAS Tom Møller Rasmussen

Læs mere

Til høringsparterne. Høringsbrev. Den 1. april 2016

Til høringsparterne. Høringsbrev. Den 1. april 2016 Til høringsparterne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsbrev Høring om tilladelse til test af jernbaneinfrastruktur - ændring af bekendtgørelse

Læs mere

Redegørelse for forløbet frem til den manglende sikkerhedsgodkendelse af Letbanen

Redegørelse for forløbet frem til den manglende sikkerhedsgodkendelse af Letbanen A. Støttedokument Redegørelse for forløbet frem til den manglende sikkerhedsgodkendelse af Letbanen Forløb for sikkerhedsgodkendelsen Processen med sikkerhedsgodkendelsen af Aarhus Letbane startede allerede

Læs mere

Høringsnotat. Bestemmelser om kørsel på jernbaneinfrastruktur med togkontrol. 1. Indledning

Høringsnotat. Bestemmelser om kørsel på jernbaneinfrastruktur med togkontrol. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 mru@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bestemmelser om kørsel på jernbaneinfrastruktur med togkontrol 1. Indledning Trafik- og

Læs mere

Det Europæiske Jernbaneagentur. Valenciennes, Frankrig

Det Europæiske Jernbaneagentur. Valenciennes, Frankrig Det Europæiske Jernbaneagentur Valenciennes, Frankrig Indkaldelse af ansøgninger til optagelse på liste over eksperter i Human Factors, der skal bistå det nationale undersøgelsesorgan i visse medlemsstater

Læs mere

Sikkerhed. Trafik- og Byggestyrelsen Edvard Thomsens Vej København S

Sikkerhed. Trafik- og Byggestyrelsen Edvard Thomsens Vej København S Trafik- og Byggestyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S DSB s høringsbidrag til høring over udkast til revision af bekendtgørelse nr. 14 af 4. januar 2007 om sikkerhedscertificering mm. Sikkerhed

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.3.2019 C(2019) 1997 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 14.3.2019 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/2366

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 cabi@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet 1. Indledning Trafik- og Byggestyrelsen

Læs mere

KOMMISSIONENS DIREKTIV 2011/18/EU

KOMMISSIONENS DIREKTIV 2011/18/EU 2.3.2011 Den Europæiske Unions Tidende L 57/21 DIREKTIVER KOMMISSIONENS DIREKTIV 2011/18/EU af 1. marts 2011 om ændring af bilag II, V og VI til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2008/57/EF om interoperabilitet

Læs mere

Velkommen. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt. Nye regler for godkendelse af køretøjer

Velkommen. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt. Nye regler for godkendelse af køretøjer Velkommen Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Nye regler for godkendelse af køretøjer Vi er Katrine Frellsen Lars Mortensen Ahmed Lütfi Øzer Thomas Gram Rasmussen Sikkerhedskonferencen 27.

Læs mere

Miljøstyrelsen Att.: Anders Skou Strandgade København K

Miljøstyrelsen Att.: Anders Skou Strandgade København K 24. juli 2013 UHa Deres sagsnr.: MST-600-00023 Miljøstyrelsen Att.: Anders Skou Strandgade 29 1401 København K Høring af udkast til ny bekæmpelsesmiddelbekendtgørelse og ny bekendtgørelse med lister over

Læs mere

Undersøgelse af assessormarkedet i Danmark 2017

Undersøgelse af assessormarkedet i Danmark 2017 Undersøgelse af 2017 14. marts 2018 3 Undersøgelse af Indhold Indhold Kapitel I Om undersøgelsen af 5 Assessormarkedet i dag 5 Styrelsens tiltag ift. brugen af CSM-RA i godkendelsessager 5 Undersøgelsens

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 5. september 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 5. september 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 5. september 2017 (OR. en) 11932/17 TRANS 347 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 4. september 2017 til: Komm. dok. nr.: Jordi AYET PUIGARNAU, direktør, på vegne

Læs mere

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Att.: Kontorchef Signe Schmidt E-mail: rzn@kfst.dk

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Att.: Kontorchef Signe Schmidt E-mail: rzn@kfst.dk Klagenævnet for Udbud Adresse: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø. Telefon: 35 29 10 00 - mail: klfu@erst.dk - Internet-adresse: www.klfu.dk Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Læs mere

Vejledning om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet. Infrastrukturbekendtgørelsen

Vejledning om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet. Infrastrukturbekendtgørelsen om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet Infrastrukturbekendtgørelsen 1. juli 2010 2 om godkendelse af Trafikstyrelsens bekendtgørelse om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet beskriver

Læs mere

Høringsnotat. BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm. 1. Indledning

Høringsnotat. BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm 1. Indledning Trafik-,

Læs mere

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : 2013.08.21 Side : 1/6

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : 2013.08.21 Side : 1/6 Side : 1/6 1. Anvendelsesområde 1.1 Denne generelle akkrediteringsbestemmelse finder anvendelse på virksomheder, der ansøger om akkreditering af Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond (herefter DANAK),

Læs mere

Udbud af kvalifikationsordning vedrørende teknisk rådgivning og anden konsulentbistand til Aarhus Letbane I/S

Udbud af kvalifikationsordning vedrørende teknisk rådgivning og anden konsulentbistand til Aarhus Letbane I/S DATO Udbud af kvalifikationsordning vedrørende teknisk rådgivning og anden konsulentbistand til Aarhus Letbane I/S 16. juli 2013 VERSION 1.0 Betingelser for optagelse i kvalifikationsordningen KONTAKT

Læs mere

Signifikante ændringer? - husk assessor!

Signifikante ændringer? - husk assessor! Signifikante ændringer? - husk assessor! Dagens præsentation - Kort om signifikante ændringer - Sammenhængen mellem signifikante ændringer og assessor - Assessors opgaver - Krav til assessor efter forordningen

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om forebyggelse af forbrydelser mod luftfartens sikkerhed (security) i Grønland. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om forebyggelse af forbrydelser mod luftfartens sikkerhed (security) i Grønland. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 raha@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat 25. august 2016 TS31711-00001 Bekendtgørelse om forebyggelse af forbrydelser mod luftfartens sikkerhed

Læs mere

Notificering som bemyndiget organ i henhold til Byggevareforordningen, baseret på akkrediteret

Notificering som bemyndiget organ i henhold til Byggevareforordningen, baseret på akkrediteret Information om Notificering som bemyndiget organ i henhold til Byggevareforordningen, baseret på akkrediteret Certificering af produkter Prøvning Forløbet trin for trin 17. april 2018 DANAK Dyregårdsvej

Læs mere

(Beslutninger og resolutioner, henstillinger og udtalelser) HENSTILLINGER EUROPA-KOMMISSIONEN

(Beslutninger og resolutioner, henstillinger og udtalelser) HENSTILLINGER EUROPA-KOMMISSIONEN 19.7.2018 DA Den Europæiske Unions Tidende C 253/1 I (Beslutninger og resolutioner, henstillinger og udtalelser) HENSTILLINGER EUROPA-KOMMISSIONEN KOMMISSIONENS HENSTILLING af 18. juli 2018 om vejledning

Læs mere

Sikkerhedsledelse. AIS I Sikkerhedsledelse I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I

Sikkerhedsledelse. AIS I Sikkerhedsledelse I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I Sikkerhedsledelse AIS I Sikkerhedsledelse I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I 5 Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder nr. 14 I medfør af 21 h, 21 u og24 stk. 4, i lov om jernbane,

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forsøgsordning for speed pedelecs. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forsøgsordning for speed pedelecs. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Dato: 05-09-2018 Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forsøgsordning for speed pedelecs 1. Indledning

Læs mere

Vejledning til ændret praksis for udstedelse af ibrugtagningstilladelse til infrastruktur efter bekendtgørelse nr af 12.

Vejledning til ændret praksis for udstedelse af ibrugtagningstilladelse til infrastruktur efter bekendtgørelse nr af 12. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 www.trafikstyrelsen.dk Vejledning til ændret praksis for udstedelse af ibrugtagningstilladelse til infrastruktur efter bekendtgørelse nr. 1187

Læs mere

Bilag til vejledning i udformning af systemdefinition

Bilag til vejledning i udformning af systemdefinition Bilag til vejledning i udformning af systemdefinition 23. september 2013 3 Bilag til vejledning i udformning af systemdefinition Forord Forord Dette Bilag til vejledning i udformning af systemdefinition

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 20.3.2015 L 76/13 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2015/460 af 19. marts 2015 om gennemførelsesmæssige tekniske standarder for så vidt angår proceduren for godkendelse af en intern model i overensstemmelse

Læs mere

Trafik- og Byggestyrelsen har den 13. september 2016 sendt følgende bestemmelser om luftfart (BL) i høring, hos de i bilag 1 nævnte høringsparter:

Trafik- og Byggestyrelsen har den 13. september 2016 sendt følgende bestemmelser om luftfart (BL) i høring, hos de i bilag 1 nævnte høringsparter: Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk J. nr. TS30302-00084 J. nr. TS30302-00089 Høringsnotat BL der vedrører EU-forordning nr. 376/2014 om indberetning

Læs mere

Vejledning om godkendelse af letbaner efter jernbaneloven

Vejledning om godkendelse af letbaner efter jernbaneloven Vejledning om godkendelse af 24. maj 2017 3 Vejledning om godkendelse af Indledning I de kommende år vil der blive indført letbaner i Danmark. Efter planen skal Aarhus Letbane være operationel i 2017,

Læs mere

AFGØRELSER. (EØS-relevant tekst)

AFGØRELSER. (EØS-relevant tekst) L 289/18 5.11.2015 AFGØRELSER KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) 2015/1984 af 3. november 2015 om fastlæggelse af vilkår, formater og procedurer for anmeldelser i henhold til artikel 9, stk. 5,

Læs mere

Fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og -vurdering

Fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og -vurdering Fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og -vurdering Thierry BREYNE, Dragan JOVICIC Det Europæiske Jernbaneagentur - Sikkerhedsenhed Sektor for sikkerhedsvurdering Adresse 120 Rue Marc LEFRANCQ -

Læs mere

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : xx UDKAST af 3/ Side : 1/6

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : xx UDKAST af 3/ Side : 1/6 UDKAST af 3/6 2013 Side : 1/6 1. Anvendelsesområde 1.1 Denne generelle akkrediteringsbestemmelse finder anvendelse på virksomheder, der ansøger om akkreditering af Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET. i henhold til artikel 294, stk. 6, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde.

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET. i henhold til artikel 294, stk. 6, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde. EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 24.10.2016 COM(2016) 689 final 2013/0028 (COD) MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET i henhold til artikel 294, stk. 6, i traktaten om Den Europæiske Unions

Læs mere

Opsamling på dialogmøde om Entreprenører på eget sikkerhedscertifikat

Opsamling på dialogmøde om Entreprenører på eget sikkerhedscertifikat Opsamling på dialogmøde om Entreprenører på eget sikkerhedscertifikat Afholdt torsdag d. 28. januar 2016 hos Banedanmark Program for mødet 1) Velkomst og formål ved Martin Harrow, områdechef for Kvalitet

Læs mere