Erhvervsudvalget L Bilag 1 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Erhvervsudvalget L Bilag 1 Offentligt"

Transkript

1 Erhvervsudvalget L Bilag 1 Offentligt 22. januar 2007 Til Folketingets Erhvervsudvalg Eksp.nr. PVS/TNO EM Høringsnotat vedrørende forslag til lov om ændring af patentloven (Indførelse af regler for tilladte handlinger foretaget i forbindelse med opnåelse af markedsføringstilladelser for lægemidler, m.v.). Lovforslaget har været sendt i høring hos de i bilag 1 nævnte interessenter. Patent- og Varemærkestyrelsen har modtaget høringssvar fra Cheminova A/S, Dansk Industri, Patentagentforeningen, Foreningen Industriel Retsbeskyttelse, HTS-A Arbejdsgiver- og Erhvervsorganisationen, HTS-I Erhvervsorganisationen, Industriforeningen for Generiske Lægemidler (IGL), Lægemiddelindustriforeningen (LIF), Novo Nordisk A/S og Plougmann & Vingtoft A/S. Lovforslaget består af tre elementer: 1) Præcisering af at en producent af et kopilægemiddel, med henblik på at opnå markedsføringstilladelse kan foretage tests på patenterede medicinalprodukter implementering af den såkaldte Bolarbestemmelse i dansk lov, 2) Harmonisering af reglerne om patent på efterfølgende medicinske indikationer med de tilsvarende ændringer i den europæiske patentkonvention (EPC2000), og 3) Ændring af reglerne for forældelse af erstatningskrav. Høringssvarene indeholder følgende væsentlige bemærkninger til lovforslaget: Generelle bemærkninger Det fremgår af høringssvarene, at der generelt er tilslutning og opbakning til forslaget. I høringssvarene er følgende hovedargumenter for forslagets vedtagelse fremført: - Forslaget skaber den nødvendige klarhed over hvilke handlinger, som kan foretages uden at krænke meddelte patenter på lægemiddelområdet. - Forslaget giver innovative virksomheder mulighed for at gennemføre studier, forsøg og undersøgelser af lægemidler beskyttet med patent med henblik på at udvikle helt nye lægemidler. De hørte parter anfører, at lovforslaget derved kan være med til at styrke Danmarks konkurrenceevne og forbedre vilkårene for innovation.

2 2/8 Derudover har følgende parter tilkendegivet at de ingen bemærkninger har til forslaget: Advokatrådet, Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Kulturministeriet, Forsvarets Materieltjeneste, Lægemiddelstyrelsen, Statens Serum Institut og Videnskabsministeriet. Specifikke bemærkninger: Nedenfor gennemgås de specifikke bemærkninger til de enkelte elementer i forslaget. Ad 1) Implementering af den såkaldte Bolar-bestemmelse i dansk lov Dansk Industri, HTS-A Arbejdsgiver- og Erhvervsorganisationen, HTS-I, Industriforeningen for Generiske Lægemidler (IGL), Lægemiddelindustriforeningen LIF, Novo Nordisk A/S, Patentagentforeningen og Foreningen Industriel Retsbeskyttelse støtter forslaget, hvorefter ændringen af undtagelsesbestemmelsen specifikt implementeres i den danske patentlov. Ligeledes bifalder de hørte parter, at den foreslåede implementering af bolar-bestemmelsen ikke er forbeholdt de generiske producenter men også kan anvendes af innovative producenter. Patentagentforeningen og Foreningen Industriel Retsbeskyttelse påpeger, at det bør fremgå tydeligt af lovteksten, at forslaget er afgrænset til handlinger, der har relation til patentets genstand (Red: dvs. lægemidlet, og ikke f.eks. laboratorieudstyret). Novo Nordisk A/S og Foreningen Industriel Retsbeskyttelse gør i øvrigt opmærksom på en meningsforstyrrende ordlyd i de specielle bemærkninger til forslagets 1, nr. 3, der lyder som følger: Det foreslås, at de handlinger, der kan gennemføres, skal gælde såvel for kopiproducenten, der ønsker at sende et kopiprodukt på markedet som for den innovative virksomhed, der med udgangspunkt i et referencelægemiddel (originalproduktet). I den forbindelse påpeger Novo Nordisk A/S, at det er vigtigt, at der ikke efterfølgende kan komme tvivl om udstrækningen af bolar-bestemmelsen. Kommentar Det har med lovforslaget været hensigten at begrænse omfanget af bolarbestemmelsen til, at det kun er tilladt at udføre forsøg med den beskyttede genstand. Lovteksten og bemærkningerne hertil er præciseret i overensstemmelse med det af Patentagentforeningen og Foreningen Industriel Retsbeskyttelse anførte, så det klart fremgår, at forslaget er afgrænset til handlinger, der har relation til patentets genstand. For så vidt angår den meningsforstyrrende ordlyd i de specielle bemærkninger til forslagets 1, nr. 3 som påpeget af Novo Nordisk A/S og Foreningen Industriel Retsbeskyttelse er bemærkningerne efterfølgende rettet til således, at bemærkningerne afspejler de to høringsparters forslag.

3 3/8 Ad 2) Harmonisering af reglerne om patent på efterfølgende medicinske indikationer. Der er ingen bemærkninger til den foreslåede lovtekst vedrørende harmonisering af reglerne på efterfølgende medicinske indikationer med de tilsvarende ændringer i den europæiske patentkonvention (EPK2000), da forslaget svarer nøje til ordlyden af EPK2000. Patentagentforeningen og Foreningen Industriel Retsbeskyttelse hilser det velkomment, at den danske patentlov harmoniseres med den ændrede europæiske patentkonvention, således at patentansøgere ikke skal opleve en forskellig vurdering af så væsentligt et begreb som nyhed afhængigt af, hvorvidt der søges nationalt dansk patent eller europæisk patent med virkning for Danmark. Novo Nordisk A/S, Patentagentforeningen og Foreningen Industriel Retsbeskyttelse påpeger alle behovet for at rette et meningsforstyrrende afsnit i bemærkningerne til afsnit , så dette er i overensstemmelse med den faktiske lovtekst. I næstsidste sætning i afsnit næves det, at det ikke længere er muligt at udstede patent ud fra et helt generelt formuleret patentkrav om beskyttelse af et stof til terapeutisk behandling, da den specifikke anvendelse af stoffet til behandling af en sygdom skal angives. Kommentar Der har indsneget sig et meningsforstyrrende afsnit i afsnit i de almindelige bemærkninger, hvorfor forslaget forud for fremsættelsen er rettet til i overensstemmelse med høringssvarene fra Novo Nordisk A/S, Patentagentforeningen og Foreningen Industriel Retsbeskyttelse. Ad 3) Ændring af reglerne for forældelse af erstatningskrav. Patentagentforeningen, Plougmann & Vingtoft A/S og Foreningen Industriel Retsbeskyttelse støtter op om forslaget til harmonisering af reglerne for forældelse af erstatningskrav således, at der gælder samme regler for erstatning for patentkrænkelse, når det drejer sig om patenter udstedt af Patent- og Varemærkestyrelsen og af den europæiske patentorganisation. Øvrige bemærkninger Patentagentforeningen og Cheminova A/S henstiller i deres høringssvar til, at den danske version af Bolar-bestemmelsen udvides til også at gælde andre produkter, der kræver en markedsføringstilladelse, inden de kan bringes på markedet. Det følger af Patentagentforeningens og Cheminova A/S s høringssvar, at de fleste betragtninger, der ligger til grund for indførelsen af den europæiske Bolar-bestemmelse på lægemiddelområdet, også kan gøres gældende for andre produkter, der er pålagt krav om myndighedsgodkendelse.

4 4/8 Plantebeskyttelsesmidler er et eksempel på et område, hvor man skal opnå markedsføringstilladelse, inden salg af et produkt kan påbegyndes. Cheminova A/S anfører, at det af konkurrencemæssige årsager er uhensigtsmæssigt, hvis plantebeskyttelsesmidler ikke omfattes af Bolarbestemmelsen. Det skyldes, at en rettighedshaver, i tillæg til den normale løbetid for et patent, reelt set får en yderligere beskyttelsesperiode svarende til den tid, det tager for en konkurrent at udføre de nødvendige handlinger for opnåelse af en markedsføringstilladelse. Kommentar Hovedformålet med lovforslaget er at sikre klarhed over Danmarks implementering af de to direktiver på lægemiddelområdet. Det følger af disse direktiver, at kravet om en markedsføringstilladelse for lægemidler skal medføre en nærmere defineret indskrænkning af den ved patent meddelte eneret. Der er ikke indført tilsvarende regler på andre områder, hvor markedsføring af et produkt eksempelvis plantebeskyttelsesmidler eller fødevarer fortsat kræver en tilladelse hertil. Overvejelser om at inkludere andre områder som de af Patentagentforeningen og Cheminova A/S anførte har derfor ikke været overvejet i forbindelse med udformningen af det aktuelle lovforslag. Det er Økonomi- og Erhvervsministeriets vurdering, at det kræver en nærmere afdækning af indenfor hvilke andre områder, der er lignende regler omkring markedsføringstilladelser. Der vil således være behov for; en gennemgang af de øvrige europæiske landes lovgivning vedrørende disse områder, og en egentlig dokumentation af situationen på de enkelte områder, før end der eventuelt vil kunne tages stilling til, hvorvidt bolarbestemmelsen i patentloven skal omfatte andre teknik-områder end lægemiddelområdet. Dertil kommer, at det alt andet lige vil være hensigtsmæssigt at udforme fælles EU-retningslinier for sådanne bestemmelser, som det er sket på lægemiddelområdet. På baggrund af ovennævnte vil forslaget til ændring af undtagelsesbestemmelsen i patentloven ikke blive udvidet til at gælde andre områder end lægemidler til mennesker og dyr.

5 5/8 BILAG 1 Høringsliste vedrørende forslag til lov om ændring af patentloven (Indførelse af regler for tilladte handlinger foretaget i forbindelse med opnåelse af markedsføringstilladelser for lægemidler, m.v.). 1. A4 ADVOKATFIRMA I/S 2. 7TM Pharma A/S 3. A&A Nyvang v/jens Nyvang Christensen 4. Abel & Skovgård Larsen 5. Accura Advokataktieselskab 6. ActionSportGames A/S 7. Activinova 8. Activision Life International A/S 9. Advodan Syd Advokater 10. Advodan Syd Advokater v/stephan Ravn Berg 11. Advokat Ervin Birk Nielsen 12. Advokat George Wenning 13. Advokat Knud Lundblad 14. Advokater Vingårdshus 15. Advokaterne 16. ADVOKATERNE I NY VESTERGADE Advokaterne i Strandgade 18. Advokaterne I/S 19. Advokaterne Tyndeskov & Ulrich 20. Advokatfirma Hjulmand & Kaptain 21. Advokatfirma Kønig, Homann & Eriksen 22. Advokatfirma Mazanti-Andersen, Korsø Jensen & partnere 23. Advokatfirma Michael Knop 24. Advokatfirma NORDIA I/S 25. Advokatfirma Rønne & Lundgren 26. Advokatfirmaet Dahl I/S 27. Advokatfirmaet DLA Nordic A/S 28. Advokatfirmaet Kragbak 29. Advokatfirmaet Kyed & Jybæk 30. Advokatfirmaet Mehlsen & kaptain Att.: Karsten Ma 31. Advokatfirmaet Thuesen Bødker & Jæger 32. Advokatgruppen Århus 33. Advokathuset A/S 34. Advokatkontorerne 35. Advokatkontoret 36. Advokatsamfundet 37. Akademiet for de Tekniske Videnskaber 38. Albihns A/S 39. ALK-Abelló Danmark 40. ALMEGA A/S 41. Alpharma A/S 42. Awapatent A/S 43. Balslev & Jørgsholm 44. Bavarian Nordic A/S 45. Bech-Bruun Advokatfirma

6 46. Bender von Haller Dragsted 47. Bioteknologisk institut 48. Bioteknologisk institut 49. Brenntag Biosector A/S 50. Bruel Pharma Division 51. Budde, Schou & Ostenfeld A/S 52. Chas. Hude A/S 53. Chr. Hansen A/S 54. Cmc Biopharmaceuticals A/S 55. Copenhagen Business School (CBS), v. Thomas Riis 56. Cube Medical A/S 57. Dako Denmark A/S 58. Danfoss 59. Dania Advokater 60. Danisco 61. Danmarks Fødevareforskning 62. Danmarks Jordbrugsforskning 63. Danmarks Tekniske Universitet 64. Dansk Biotek - Foreningen af Bioteknologiske Industrier 65. Dansk Forening for Industriens Patent- og Varemærkespecialister 66. Dansk Forening til bekæmpelse af Produktpirateri v. Adv. Sture Rygaard 67. Dansk Handel & Service 68. Dansk Industri 69. Dansk Opfinderforening DaFFO 70. Dansk Patent- og varemærkekonsulentforening af 1953, v. Georg Brock-Nannestad 71. De Danske Patentagenters Forening v. formand Anne Schouboe 72. Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole 73. Elvang & Partnere Advokatfirma 74. Emballageindustrien 75. Empas A/S, Endelave Medicinproduktion A/S, Nordic MedicalConsult 76. Enkam Pharmaceuticals A/S 77. Eurodispo A/S 78. F.L. Smidth 79. Ferring Pharmaceuticals A/S 80. Ferrosan A/S 81. Fertin Pharma A/S 82. Foreningen Industriel Retsbeskyttelse v. Advokat Peter Ulrik Plesner 83. Forsvarsministeriet 84. Gastrotech Pharma A/S 85. GEA NIRO A/S 86. GlaxoSmithCline 87. GNResound A/S 88. Gorrissen Federspiel Kierkegaard 89. H. Lundbeck A/S 90. Haldor Topsøe A/S 91. Handelshøjskolen i Århus, v. Lektor Tine Sommer 92. Hans H. Haraldsted 93. Hans Harding ApS 94. HEXAL 95. HTS-A Arbejdsgiver- og Erhvervsorganisationen 96. HTS-I Erhvervsorganisationen 6/8

7 97. Høiberg Aps 98. Håndværksrådet 99. Indenrigsministeriet 100. Industriforeningen for Generiske Lægemidler (IGL) 101. Ingeniørforeningen i Danmark IDA 102. Inspicos A/S 103. Interlex Advokater I/S 104. Internationalt Patent-Bureau A/S 105. Johan Schlüter Advokatfirma I/S 106. Jonas Bruun, Advokatfirma 107. Jusmedico Advokatfirma 108. Justitsministeriet 109. Krarup Advokater 110. Kromann Reumert Advokatfirma 111. Kulturministeriet 112. Københavns Universitet, v. Professor Dr. Jur. Jens Schovsbo Landbrugsrådet 114. Landsforeningen til fremme af opfinders retssikkerhed 115. Larsen & Birkeholm A/S Skandinavisk Patentbureau 116. Lego A/S 117. LEO Pharma A/S 118. Lerbrandt Advokatfirma 119. Lett Advokatfirma 120. LifeCycle Pharma A/S 121. Lind & Cadovius Advokataktieselskab 122. LK A/S 123. Lægemiddelindustriforeningen (LIF) 124. Lægemiddelstyrelsen 125. M2 Medical A/S 126. Maqs Law Firm Advokataktieselskab 127. Matthiesen Advokataktieselskab 128. Medicinfabrik Felo ApS 129. Mekos Laboratories A/S 130. Neurosearch A/S 131. NKT 132. NORDIA, Pharmaceutical Company ApS 133. Nordic Vaccine Technology A/S 134. Norsker & Jacoby Advokatfirma 135. Novo Nordisk A/S 136. Novozymes A/S 137. NsGene A/S 138. Nuevolution A/S 139. Nyborg & Rørdam Advokatfirma 140. Nycomed Danmark ApS 141. Opfinderforeningen.dk 142. Osborne Clarke Advokatfirma 143. Oticon 144. Patentgruppen A/S 145. Patrade A/S 146. Pfizer A/S 147. Pharma Nord ApS 7/8

8 148. PharmaCare ApS 149. Plastindustrien i Danmark 150. Plesner 151. Plougmann & Vingtoft A/S 152. Poseidon Pharmaceuticals A/S 153. Product Development Service ApS 154. Radiometer A/S 155. Ret & Råd, Advokaterne 156. Ret & Råd, Køge 157. Rockwool 158. Sandel, Løje & Wallberg 159. Sandoz A/S 160. Santaris Pharma A/S 161. Scanpharm A/S 162. SJP Consult 163. Statens Serum Institut 164. Sø- og Handelsretten 165. Teknologirådet 166. Teknologisk Institut 167. Udenrigsministeriet 168. Unomedical A/S 169. VAXINE ApS 170. Velux A/S 171. Videnskabsministeriet 172. Viminco A/S 173. W Ratje Frøskaller ApS 174. Zacco Denmark A/S 175. Aarhus Universitet, v. Palle Bo Madsen Professor, lic. jur. 8/8

Forslag. Lov om ændring af varemærkeloven, designloven og patentloven

Forslag. Lov om ændring af varemærkeloven, designloven og patentloven Fremsat 31. marts 2010 af økonomi- og erhvervsministeren (Lene Espersen) Forslag til Lov om ændring af varemærkeloven, designloven og patentloven I varemærkeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 90 af 28. januar

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0582 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0582 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0582 Bilag 2 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 27. juni 2005 Til underretning for Folketingets

Læs mere

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0165 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0165 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0165 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 21. maj 2007 /KAA/BEJ Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet vedrørende forbedring af

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Erhvervsudvalget ERU alm. del - Bilag 12 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 11. februar 2005 /EBR/PVS Forslag til ændring af Kommissionens forordning (EF) nr. 2869/95 om de gebyrer, der

Læs mere

Liste over hørte interessenter

Liste over hørte interessenter Liste over hørte interessenter A/S Gea Farmaceutisk Fabrik Activinova Advokatrådet Akademiet for De skønne kunster Akademiet for de Tekniske Videnskaber Alfa-Laval Fish And Meat Engineering A/S ALK-Abelló

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0582 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0582 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0582 Bilag 1 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 17. januar 2005 Til underretning for Folketingets

Læs mere

Høringsliste. - ekstern høring over lovforslag. Patent og Varemærkestyrelsen

Høringsliste. - ekstern høring over lovforslag. Patent og Varemærkestyrelsen Høringsliste - ekstern høring over lovforslag Patent og Varemærkestyrelsen ADIPA Advokatsamfundet Awapatent Bech-Bruun Advokatfirma Budde Schou A/S Chas. Hude A/S Copenhagen Business School (CBS) Danmarks

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af patentloven og forskellige andre love

Forslag. Lov om ændring af patentloven og forskellige andre love 2011/1 LSF 7 (Gældende) Udskriftsdato: 5. juli 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin. Fremsat den 9. november 2011 af erhvervs og vækstminister Ole Sohn Forslag

Læs mere

Universum Student Survey 2014 Danmark Business-studerende 2014 2013 Placering Placering

Universum Student Survey 2014 Danmark Business-studerende 2014 2013 Placering Placering Arbejdsgiver Universum Student Survey 2014 Danmark Business-studerende 2014 2013 Placering Placering Udvikling 14-13 A.P. Møller - Mærsk 1 3 2 Lego 2 1-1 Carlsberg 3 4 1 Novo Nordisk 4 2-2 Deloitte 5 6

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 92 Bilag 1 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 92 Bilag 1 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 L 92 Bilag 1 Offentligt NOTAT 5. december 2014 /PVS Høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af varemærkeloven, designloven, patentloven

Læs mere

Patentagentforeningen The Association of Danish Patent Agents

Patentagentforeningen The Association of Danish Patent Agents Patent- og Varemærkestyrelsen Helgeshøj Allé 81 2620 Tåstrup President: Anne Schouboe Plougmann & Vingtoft A/S Sundkrogsgade 9 DK-2100 København Ø Tlf. +45 33 63 93 00 Fax +45 33 63 96 00 as@pv.dk Secretary:

Læs mere

Europaudvalget 2010 Ekstraordinært konkurrenceevne 10/11-10 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 Ekstraordinært konkurrenceevne 10/11-10 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 Ekstraordinært konkurrenceevne 10/11-10 Bilag 1 Offentligt NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Rådets forordning om en oversættelsesordning for EU-patentet, KOM(2010) 350

Læs mere

Erhvervsudvalget L Bilag 1 Offentligt

Erhvervsudvalget L Bilag 1 Offentligt Erhvervsudvalget L 153 - Bilag 1 Offentligt 13.. januar 2007 /a Høringsnotat - Forslag til lov om ændring af lov om aktieselskaber m.v. (Grænseoverskridende fusion og grænseoverskridende spaltning) Et

Læs mere

Spørgsmål 3: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 22. november 2004 fra Jesper Lau Hansen, Københavns Universitet, jf. L 13 bilag 4.

Spørgsmål 3: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 22. november 2004 fra Jesper Lau Hansen, Københavns Universitet, jf. L 13 bilag 4. ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN 26. november 2004 Besvarelse af spørgsmål 3 (L 13) stillet af Folketingets Erhvervsudvalg den 23. november 2004. Spørgsmål 3: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af

Læs mere

Business/Commerce Rank Employer

Business/Commerce Rank Employer Business/Commerce 1 Lego 2 Novo Nordisk 3 A.P. Møller - Mærsk 4 Carlsberg 5 Google 6 Arla Foods 7 Novozymes 8 Vestas 9 Bestseller 10 McKinsey & Company 11 Nordea 12 Danske Bank-koncernen 12 Siemens 14

Læs mere

U D K A S T. Forslag. til. Lov om ændring af varemærkeloven, designloven, patentloven og lov om brugsmodeller

U D K A S T. Forslag. til. Lov om ændring af varemærkeloven, designloven, patentloven og lov om brugsmodeller U D K A S T Forslag til Lov om ændring af varemærkeloven, designloven, patentloven og lov om brugsmodeller (Styrket indsats mod piratkopiering ved etablering af en særlig enhed om håndhævelse og piratkopiering)

Læs mere

Generelt. Bemærkning Begrundelse for bemærkning Bemærkning fremsat af:

Generelt. Bemærkning Begrundelse for bemærkning Bemærkning fremsat af: Høringsnotat Ekstern høring om ny bekendtgørelse om indsendelse af indlægssedler til Lægemiddelstyrelsen og om udkast til cirkulære om ændring af variationsvejledningen, marts 2011. Link til høringen på

Læs mere

Retsudvalget L 157 Bilag 1 Offentligt

Retsudvalget L 157 Bilag 1 Offentligt Retsudvalget 2017-18 L 157 Bilag 1 Offentligt Dato: 27. februar 2018 Kontor: Procesretskontoret Sagsbeh: Michael de Thurah Sagsnr.: 2017-4000-0041 Dok.: 620987 KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT over høringssvar

Læs mere

2014/1 LSF 92 (Gældende) Udskriftsdato: 27. juni Fremsat den 10. december 2014 af Henrik Sass Larsen. Forslag. til

2014/1 LSF 92 (Gældende) Udskriftsdato: 27. juni Fremsat den 10. december 2014 af Henrik Sass Larsen. Forslag. til 2014/1 LSF 92 (Gældende) Udskriftsdato: 27. juni 2019 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Patent- og Varemærkestyrelsen, j.nr. 14/398 Fremsat den 10. december

Læs mere

VIL DU VIDE NOGET OM PATENTER? VALGFAG

VIL DU VIDE NOGET OM PATENTER? VALGFAG VIL DU VIDE NOGET OM PATENTER? VALGFAG ARRANGERET AF ØSTJYSK INNOVATION A/S I SAMARBEJDE MED INGENIØRHØJSKOLEN I ÅRHUS, OG AARHUS UNIVERSITET EFTERÅRSSEMESTRET 2004 Kendskab til patentforhold og generelt

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af varemærkeloven, designloven, patentloven og lov om brugsmodeller. Lovforslag nr. L 92 Folketinget 2014-15

Forslag. Lov om ændring af varemærkeloven, designloven, patentloven og lov om brugsmodeller. Lovforslag nr. L 92 Folketinget 2014-15 Lovforslag nr. L 92 Folketinget 2014-15 Fremsat den 10. december 2014 af Henrik Sass Larsen Forslag til Lov om ændring af varemærkeloven, designloven, patentloven og lov om brugsmodeller (Styrket indsats

Læs mere

Udkast til program for Patentkursus på DTU forår 2009

Udkast til program for Patentkursus på DTU forår 2009 Udkast til program for Patentkursus på DTU forår 2009 13 lektioner - hver bestående af 4 forelæsninger á 35-45 min. kl. 13.00-17.00 Kurset holdes på DTU i bygning (ikke fastlagt endnu tidligere år: 210

Læs mere

Lovforslaget er udarbejdet sammen med Justitsministeriet, Kulturministeriet og SKAT.

Lovforslaget er udarbejdet sammen med Justitsministeriet, Kulturministeriet og SKAT. Til parterne på høringslisten Vores ref: 08/205 4. juli 2008 Høring vedrørende udkast til lov om ændring af varemærkeloven, straffeloven, lov om radio- og fjernsynsvirksomhed med flere love (piratkopiering

Læs mere

Dansk Patent Tidende. Ugeliste Danske Varemærker. Nr. 52. 2003-12-22-2003-12-28 Ugeliste Danske Varemærker, DK

Dansk Patent Tidende. Ugeliste Danske Varemærker. Nr. 52. 2003-12-22-2003-12-28 Ugeliste Danske Varemærker, DK Dansk Patent Tidende Ugeliste Danske Varemærker Nr. 52. 2003-12-22-2003-12-28 Ugeliste Danske Varemærker, DK Ugeliste Danske Varemærker kan rekvireres som papirkopi for kr. 150 stk. på tlf. 43 50 85 35

Læs mere

Retsudvalget, Retsudvalget, Retsudvalget L 149 Bilag 1, L 149 A Bilag 1, L 149 B Bilag 1 Offentligt

Retsudvalget, Retsudvalget, Retsudvalget L 149 Bilag 1, L 149 A Bilag 1, L 149 B Bilag 1 Offentligt Retsudvalget, Retsudvalget, Retsudvalget 2016-17 L 149 Bilag 1, L 149 A Bilag 1, L 149 B Bilag 1 Offentligt Centrale Handicapråd, Det Danske Voldgiftsinstitut, Domstolenes Tjenestemandsforening, Ejendomsforeningen

Læs mere

Erhverv Ref. KRRST Den 17. februar 2017

Erhverv Ref. KRRST Den 17. februar 2017 Til kommunerne Ballerup, Billund, Esbjerg, Fredericia, Frederikssund, Gentofte, Gladsaxe, Helsingør, Hillerød, Holbæk, Hvidovre, Kalundborg, København, Køge, Lemvig, Mariagerfjord, Middelfart, Nordfyn,

Læs mere

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100- busser på motorvej

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100- busser på motorvej Høringsnotat Edvard Thomsens vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Sagsnr. TS20000-00062 Dato 7. maj 2015 LIHI Bekendtgørelse om betingelser for

Læs mere

Erhvervsudvalget L 15 - Bilag 1 Offentlig

Erhvervsudvalget L 15 - Bilag 1 Offentlig Erhvervsudvalget L 15 - Bilag 1 Offentlig ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN 21. oktober 2004 ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Tlf. 33 92 33 50 Fax 33 12 37 78 CVR-nr.

Læs mere

Lægemiddelstyrelsens kommentar. Bemærkning Begrundelse for bemærkning Bemærkning fremsat af:

Lægemiddelstyrelsens kommentar. Bemærkning Begrundelse for bemærkning Bemærkning fremsat af: Høringsnotat for ekstern høring om forslag om forlænget for opdatering af mærkning og indlægsseddel ved variationer, oktober-november 2010. Bemærkning Begrundelse for bemærkning Bemærkning fremsat af:

Læs mere

Høringsnotat - Forslag til ændring af årsregnskabsloven (Redegørelse for samfundsansvar i større virksomheder)

Høringsnotat - Forslag til ændring af årsregnskabsloven (Redegørelse for samfundsansvar i større virksomheder) 7. oktober 2008 Høringsnotat - Forslag til ændring af årsregnskabsloven (Redegørelse for samfundsansvar i større virksomheder) Eksp.nr. /ksh-eogs 1. Indledning Udkast til lovforslag har været sendt i høring

Læs mere

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T over høringssvar om forslag til lov om ændring af lov om politiets virksomhed (Frihedsberøvelse)

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T over høringssvar om forslag til lov om ændring af lov om politiets virksomhed (Frihedsberøvelse) Retsudvalget 2018-19 L 96 Bilag 1 Offentligt Dato: Kontor: Politikontoret Sagsbeh: Martin Reinseth Sagsnr.: 2018-0092-0943 Dok.: 908642 K O M M E N T E R E T O V E R S I G T over høringssvar om forslag

Læs mere

Om patentering og kommercialisering. 22.-23. januar 2007 på Rigshospitalet

Om patentering og kommercialisering. 22.-23. januar 2007 på Rigshospitalet gratis KURSUS FOR FORSKERE Om patentering og kommercialisering 22.-23. januar 2007 på Rigshospitalet Forskning, patentering, kommercialisering, innovation og teknologioverførsel er rigtige plusord i dagens

Læs mere

Justitsministeriet Lovafdelingen

Justitsministeriet Lovafdelingen Justitsministeriet Lovafdelingen Dato 29. juni 2006 Kontor: Formueretskontoret Sagsnr.: 2006-702-0033 Dok.: JTS40625 KOMMISSORIUM for udvalget om køberetlig regulering af produktansvar 1. Indledning Ifølge

Læs mere

WorkRep Denmark Resultater til Handelshøjskolen, Aarhus Universitet (ASB) August 2008 Analysen er udarbejdet i et samarbejde mellem Reputation

WorkRep Denmark Resultater til Handelshøjskolen, Aarhus Universitet (ASB) August 2008 Analysen er udarbejdet i et samarbejde mellem Reputation WorkRep Denmark Resultater til Handelshøjskolen, Aarhus Universitet (ASB) August Analysen er udarbejdet i et samarbejde mellem Reputation Institute og Moment. 1 Indholdsfortegnelse Side 1: WorkRep Resultater

Læs mere

Patentagentforeningen The Association of Danish Patent Agents

Patentagentforeningen The Association of Danish Patent Agents Patentagentforeningen The Association of Danish Patent Agents Vendersgade 22 1363 København K Telefon 33 12 18 38 sekretariat@patentagentforeningen.dk www.patentagentforeningen.dk Referat af møde mellem

Læs mere

3E Company 3M Danmark Aalborg Portland Aalborg universitet Aarhus Universitet Advokatrådet Advokatsamfundet Akademiet for tekniske videnskaber Akzo

3E Company 3M Danmark Aalborg Portland Aalborg universitet Aarhus Universitet Advokatrådet Advokatsamfundet Akademiet for tekniske videnskaber Akzo 3E Company 3M Danmark Aalborg Portland Aalborg universitet Aarhus Universitet Advokatrådet Advokatsamfundet Akademiet for tekniske videnskaber Akzo Nobel Altox A/S Amtssygehuset i Gentofte Andreas Jennow

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd

Forslag. Lov om ændring af lov om mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd 2015/1 LSF 39 (Gældende) Udskriftsdato: 8. april 2019 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Erhvervsstyrelsen Fremsat den 29. oktober 2015 af erhvervs- og vækstministeren

Læs mere

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0276 Bilag 3 Offentligt Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Dato 14. februar 2006 Kontor: Det Internationale Kontor Sagsnr.: 2005-305-0201 Dok.: CHA40499 HØRINGSNOTAT

Læs mere

AM, A1, A2, A, B, B/E, C, C/E, C1, C1/E, D, D/E, D1

AM, A1, A2, A, B, B/E, C, C/E, C1, C1/E, D, D/E, D1 Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat - SANI Sagsnr.: TS2100201-00020 Dato: 07-12-2017 Notat Høringsnotat Bekendtgørelser om undervisningsplaner for køreuddannelsen

Læs mere

UBVA-sekretariatet. Baggrundsnotat vedr. forslag til lov om Danmarks ratifikation af Aftale om en fælles patentdomstol

UBVA-sekretariatet. Baggrundsnotat vedr. forslag til lov om Danmarks ratifikation af Aftale om en fælles patentdomstol UBVA-sekretariatet Baggrundsnotat vedr. forslag til lov om Danmarks ratifikation af Aftale om en fælles patentdomstol Baggrund Patenter udstedes for at fremme vækst og innovation i samfundet, og der knytter

Læs mere

IP-rettens Dag 2013. Konference for IP-eksperter 31. okt. 2013 9.00-16.20 Hotel Crowne Plaza Copenhagen Towers

IP-rettens Dag 2013. Konference for IP-eksperter 31. okt. 2013 9.00-16.20 Hotel Crowne Plaza Copenhagen Towers IP-rettens Dag 2013 Torsdag 31. OkTOBER 2013 Konference for IP-eksperter 31. okt. 2013 9.00-16.20 Hotel Crowne Plaza Copenhagen Towers Ny årlig konference, der arrangeres i et samarbejde mellem Patent-

Læs mere

3M Danmark 92-gruppen Forum for bæredygtig udvikling

3M Danmark 92-gruppen Forum for bæredygtig udvikling Høringsliste vedrørende Bekendtgørelse om register over blandinger og varer, der indeholder eller frigiver nanomaterialer samt producenter og importørers indberetningspligt til registeret 3M Danmark 92-gruppen

Læs mere

Høringsnotat om Forslag til lov om et nationalt naturfagscenter

Høringsnotat om Forslag til lov om et nationalt naturfagscenter Høringsnotat om Forslag til lov om et nationalt naturfagscenter 1. Indledning Et udkast til forslag til lov om et nationalt naturfagscenter har i perioden fra den 22. juni 2018 til den 27. august 2018

Læs mere

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Kontor: Civilkontoret Sagsnr.: 2004-156-0101 Dok.: NIP20371 Besvarelse af spørgsmål nr. 2 af 26. oktober 2004 fra Folketingets Retsudvalg om forslag til lov

Læs mere

Notat 4. oktober 2017

Notat 4. oktober 2017 Til: IDAs medlemmer Fra: Jura & Arbejdsvilkår Notat 4. oktober 2017 Når din virksomhed bruger Mercer Vi har i IDA i de senere år modtaget flere henvendelser fra medlemmer der fortæller, at deres arbejdsplads

Læs mere

2007/2 LSF 103 (Gældende) Udskriftsdato: 10. juli Fremsat den 12. marts 2008 af videnskabsministeren (Helge Sander) Forslag.

2007/2 LSF 103 (Gældende) Udskriftsdato: 10. juli Fremsat den 12. marts 2008 af videnskabsministeren (Helge Sander) Forslag. 2007/2 LSF 103 (Gældende) Udskriftsdato: 10. juli 2019 Ministerium: Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling Journalnummer: Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling Fremsat den 12. marts

Læs mere

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 26 Offentligt. Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 26 Offentligt. Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 26 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 7. december 2007 Sagsnr.: 39./. Vedlagt fremsendes

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Energi- og Olieforum. Dansk Elbil Alliance

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Energi- og Olieforum. Dansk Elbil Alliance HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 25. januar 2018 2017-6159 Notat om de indkomne høringssvar vedrørende udkast til bekendtgørelse om krav til tekniske specifikationer m.v. for offentligt tilgængelig infrastruktur

Læs mere

DENMARK DANISH NATIONAL GROUP DANEMARK DÄNEMARK EXECUTIVE COMMITTEE. President

DENMARK DANISH NATIONAL GROUP DANEMARK DÄNEMARK EXECUTIVE COMMITTEE. President DANISH NATIONAL GROUP DENMARK DANEMARK DÄNEMARK EXECUTIVE COMMITTEE President Vice-President Secretary Treasurer Committee Members Peter-Ulrik Plesner, Plesner Svane Grønborg Esplanaden 34 1263 Copenhagen

Læs mere

Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om regler for Forbrugerombudsmandens virksomhed

Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om regler for Forbrugerombudsmandens virksomhed NOTAT 16. januar 2007 Sag 101/1-759/ssa Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om regler for Forbrugerombudsmandens virksomhed Markedsføringsloven indeholder hjemmel for ministeren til at fastsætte

Læs mere

Europaudvalget 2002 KOM (2002) 0092 Bilag 4 Offentligt

Europaudvalget 2002 KOM (2002) 0092 Bilag 4 Offentligt Europaudvalget 2002 KOM (2002) 0092 Bilag 4 Offentligt RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 8. februar 2004 (11.02) (OR. en) Interinstitutionel sag: 2002/0047 (COD) 16120/04 ADD 2 PI 77 CODEC

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 64 O. Udvalget for Videnskab og Teknologi. Folketinget Christiansborg 1240 København K

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 64 O. Udvalget for Videnskab og Teknologi. Folketinget Christiansborg 1240 København K Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del - Bilag 64 O Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K./. Hermed

Læs mere

H Ø R I N G. Finanstilsynet Aarhusgade 110 2100 København Ø Att.: Juridisk kontor

H Ø R I N G. Finanstilsynet Aarhusgade 110 2100 København Ø Att.: Juridisk kontor H Ø R I N G Finanstilsynet Aarhusgade 110 2100 København Ø Att.: Juridisk kontor Sendt pr. mail til: ministerbetjening@ftnet.dk med kopi til lef@ftnet.dk og asn@ftnet.dk. Høringssvar vedrørende forslag

Læs mere

Til Folketinget Skatteudvalget

Til Folketinget Skatteudvalget Skatteudvalget 2018-19 L 27 Bilag 2 Offentligt 12. november 2018 J.nr. 2018-2528. Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende

Læs mere

FONDSRÅDET. Høringsnotat vedrørende udkast til vejledning om virkningen af. afgørelser om ændring af regnskabsinformation i års- og delårsrapporter

FONDSRÅDET. Høringsnotat vedrørende udkast til vejledning om virkningen af. afgørelser om ændring af regnskabsinformation i års- og delårsrapporter FONDSRÅDET Dato 23. august 2006 J.nr. 2006-0007127 Høringsnotat vedrørende udkast til vejledning om virkningen af Fondsrådets afgørelser om ændring af regnskabsinformation i årsog delårsrapporter 1. Indledning

Læs mere

Sammenlægning af Aarhus Universitet, Danmarks JordbrugsForskning, Danmarks Miljøundersøgelser og Handelshøjskolen i Århus

Sammenlægning af Aarhus Universitet, Danmarks JordbrugsForskning, Danmarks Miljøundersøgelser og Handelshøjskolen i Århus Universitets- og Byggestyrelsen Bredgade 43 1260 København K Jens Bigum Bestyrelsesformand Dato: 2. november 2006 Journalnr: AU-2006-010-017 Reference: ms Sammenlægning af Aarhus Universitet, Danmarks

Læs mere

Til alle på vedlagte liste. Høring over ændring af bekendtgørelse om gebyrer for lægemidler m.v.

Til alle på vedlagte liste. Høring over ændring af bekendtgørelse om gebyrer for lægemidler m.v. Holbergsgade 6 DK-1057 København K Til alle på vedlagte liste T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Dato: 16. december 2016 Enhed: MEDINT Sagsbeh.: hbj Sagsnr.: 1610775 Dok. nr.: 245073

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget 2012-13 L 14 Bilag 1 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Civilafdelingen Dato: 1. oktober 2012 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Moya-Louise Lindsay- Poulsen

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af straffeloven (Skærpelse af bødestraffen for blufærdighedskrænkelse)

Forslag til Lov om ændring af straffeloven (Skærpelse af bødestraffen for blufærdighedskrænkelse) Politi- og Strafferetsafdelingen UDKAST Dato: 13. september 2017 Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Christian Nikolaj Søberg Sagsnr.: 2017-731-0013 Dok.: 487654 Forslag til Lov om ændring af straffeloven

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 28 Offentligt

Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 28 Offentligt Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 28 Offentligt Advokatfirma DLA Nordic A/S E-mail: hans.abildstrom@dlanordic.dk Advokatfirmaet Jonas Bruun E-mail: jb@jblaw.dk Advokatfirmaet,

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0128 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0128 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0128 Bilag 2 Offentligt Lovafdelingen Dato: 27. august 2008 Kontor: Procesretskontoret Sagsnr.: 2008-748/21-0336 Dok.: CWS40859 O V E R S I G T over høringssvar vedrørende

Læs mere

Kulturudvalget L 25 Svar på Spørgsmål 5 Offentligt

Kulturudvalget L 25 Svar på Spørgsmål 5 Offentligt Kulturudvalget 2009-10 L 25 Svar på Spørgsmål 5 Offentligt Folketingets Kulturudvalg Christiansborg 1240 København K Kulturministeren Kulturministeriet Nybrogade 2 1203 København K Tlf. : 33 92 33 70 Fax

Læs mere

By- og Boligudvalget 2014-15 L 82 Bilag 1 Offentligt

By- og Boligudvalget 2014-15 L 82 Bilag 1 Offentligt By- og Boligudvalget 2014-15 L 82 Bilag 1 Offentligt NOTAT Dato: 8. oktober 2014 Kontor: Boliglov Sagsnr.: 2014-1615 Sagsbeh.: PML/NIH Dok id: 466043 Høringsnotat vedrørende Forslag til Lov om ændring

Læs mere

Til Virksomheden. Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler med indhold af glucosamin

Til Virksomheden. Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler med indhold af glucosamin Til Virksomheden Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler med indhold af glucosamin Lægemiddelstyrelsen har revurderet tilskudsstatus for aktuelt godkendte lægemidler med indhold af glucosamin, der

Læs mere

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT Retsudvalget 2011-12 L 6 Bilag 1 Offentligt Lovafdelingen Dato: 24. oktober 2011 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Rasmus Linding Sagsnr.: 2011-7002-0002 Dok.: 228365 KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT om forslag

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om information til Folketinget vedrørende implementering af EU-direktiver, forordninger og administrative forskrifter

Forslag til folketingsbeslutning om information til Folketinget vedrørende implementering af EU-direktiver, forordninger og administrative forskrifter Beslutningsforslag nr. B 52 Folketinget 2014-15 Fremsat den 19. december 2014 af Eva Kjer Hansen (V), Pia Adelsteen (DF), Mette Bock (LA) og Lars Barfoed (KF) Forslag til folketingsbeslutning om information

Læs mere

Oplysninger om de særlige rådgivere

Oplysninger om de særlige rådgivere Maj 2018 Oplysninger om de særlige rådgivere De konkrete lønninger, der oplyses i det følgende, er anført som den enkelte særlige rådgivers faste årsløn ekskl. pensionsbidrag. I de tilfælde, hvor der herudover

Læs mere

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT Retsudvalget 2012-13 L 13 Bilag 1 Offentligt Lovafdelingen Dato: 12. september 2012 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Rasmus Linding Sagsnr.: 2012-7003-0011 Dok.: 518113 KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT om

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 25. april 2013

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 25. april 2013 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 25. april 2013 Sag 302/2012 (1. afdeling) A (advokat Bjarne Aarup) mod Plougmann & Vingtoft a/s (advokat Nina Wedsted) I tidligere instans er afsagt dom af Sø- og Handelsretten

Læs mere

Skatteudvalget L 45 Bilag 3 Offentligt

Skatteudvalget L 45 Bilag 3 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 L 45 Bilag 3 Offentligt 16. november 2015 J.nr. 15-1432243 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende

Læs mere

Kommuner/kommunale organisationer Danske Regioner KL HK-Kommunal Miljøudvalg

Kommuner/kommunale organisationer Danske Regioner KL HK-Kommunal Miljøudvalg Offentlige myndigheder Beskæftigelsesministeriet Erhvervs- og Vækstministeriet Finansministeriet Forsvarsministeriet Justitsministeriet Kirkeministeriet Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Kulturministeriet

Læs mere

A d v o k a t r å d e t

A d v o k a t r å d e t Udenrigsministeriet Asiatisk Plads 2 1448 København K jteu@um.dk benera@um.dk KRONPRINSESSEGADE 28 1306 KØBENHAVN K TLF. 33 96 97 98 DATO: 29. september 2015 SAGSNR.: 2015-3078 ID NR.: 364853 Høring -

Læs mere

Erhvervsudvalget L 22 - Bilag 1 Offentligt

Erhvervsudvalget L 22 - Bilag 1 Offentligt Erhvervsudvalget L 22 - Bilag 1 Offentligt 5. oktober 2006 /SR-SIK Høringsnotat vedrørende høringssvar til forslag til lov om ændring af lov om ændring af lov om gasinstallationer og installationer i forbindelse

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2015-0041 Klager: Applus Danmark A/S Korsdalsvej 111 2610 Rødovre v/advokat H. Bo Andersen Indklagede: Ulrich Dalsgaard Hejle Gustav Adolphs Vej 5 2800 Kongens Lyngby

Læs mere

Oplysninger om de særlige rådgivere

Oplysninger om de særlige rådgivere April 2019 Oplysninger om de særlige rådgivere De konkrete lønninger, der oplyses i det følgende, er anført som den enkelte særlige rådgivers faste årsløn ekskl. pensionsbidrag. I de tilfælde, hvor der

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om mediestøtte

Forslag til lov om ændring af lov om mediestøtte Forslag til lov om ændring af lov om mediestøtte (Tilskud til nyhedsmedier i grænselandet) 1 I lov nr. 1604 af 26. december 2013 om mediestøtte foretages følgende ændringer: 1. I 2 indsættes efter el.lign.":

Læs mere

Justitsministeriet Lovafdelingen Strafferetskontoret E-mailes til jm@jm.dk

Justitsministeriet Lovafdelingen Strafferetskontoret E-mailes til jm@jm.dk Justitsministeriet Lovafdelingen Strafferetskontoret E-mailes til jm@jm.dk STRANDGADE 56 DK-1401 KØBENHAVN K TEL. +45 32 69 88 88 FAX +45 32 69 88 00 CENTER@HUMANRIGHTS.DK WWW.MENNESKERET.DK WWW.HUMANRIGHTS.DK

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om udendørs hold af svin

Forslag. Lov om ændring af lov om udendørs hold af svin Lovforslag nr. L 144 Folketinget 2011-12 Fremsat den 29. marts 2012 af ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri (Mette Gjerskov) Forslag til Lov om ændring af lov om udendørs hold af svin (Ændring

Læs mere

Den 14. december 2011 til den 11. januar 2012 sendte Energistyrelsen et udkast til en revideret

Den 14. december 2011 til den 11. januar 2012 sendte Energistyrelsen et udkast til en revideret HØR ING SN OT AT EK ST ERNE HØR INGSPART ER 25. Juni 2012 J.nr. 2110/1181-0208 Ref. spo Skriftlig høring om udkast til bekendtgørelse om teknisk godkendelsesordning for konstruktion, fremstilling, opstilling,

Læs mere

Folketingets Erhvervsudvalg

Folketingets Erhvervsudvalg Erhvervsudvalget 2010-11 L 181 Bilag 1 Offentligt Folketingets Erhvervsudvalg ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN 30. marts 2011 ØKONOMI- OG Vedlagt fremsender jeg til udvalgets orientering høringsnotat samt

Læs mere

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Att.: Kontorchef Signe Schmidt E-mail: rzn@kfst.dk

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Att.: Kontorchef Signe Schmidt E-mail: rzn@kfst.dk Klagenævnet for Udbud Adresse: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø. Telefon: 35 29 10 00 - mail: klfu@erst.dk - Internet-adresse: www.klfu.dk Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Læs mere

RETTELSESBLAD (Korrigeret tegnsætning i udvalgets indstilling) BETÆNKNING. Afgivet af Erhvervsudvalget. Vedrørende

RETTELSESBLAD (Korrigeret tegnsætning i udvalgets indstilling) BETÆNKNING. Afgivet af Erhvervsudvalget. Vedrørende RETTELSESBLAD (Korrigeret tegnsætning i udvalgets indstilling) BETÆNKNING Afgivet af Erhvervsudvalget Vedrørende Forslag til: Inatsisartutbeslutning om at Grønlands Selvstyre tiltræder ILOkonventionerne;

Læs mere

afsagt den 7. december 2018

afsagt den 7. december 2018 ØSTRE LANDSRET KENDELSE afsagt den 7. december 2018 Sag BS-42107/2018-OLR (14. afdeling) Orion Corporation (advokat Nicolaj Josua Kleist) mod Lægemiddelstyrelsen (advokat Rass Markert Holdgaard) Landsdommerne

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post

Forslag. Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post Lovforslag nr. L 136 Folketinget 2015-16 Fremsat den 25. februar 2016 af finansministeren (Claus Hjort Frederiksen) Forslag til Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post (Bemyndigelse til at fastsætte

Læs mere

Oplysninger om de særlige rådgivere

Oplysninger om de særlige rådgivere Juni 2018 Oplysninger om de særlige rådgivere De konkrete lønninger, der oplyses i det følgende, er anført som den enkelte særlige rådgivers faste årsløn ekskl. pensionsbidrag. I de tilfælde, hvor der

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 17. juli 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 17. juli 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 17. juli 2015 Sag 214/2014 Orifarm A/S (advokat Kim Jensen) mod Merck Canada Inc., Merck Sharp & Dohme B.V. og MSD Danmark ApS (advokat Jeppe Brinck-Jensen for alle)

Læs mere

Finanstilsynet Århusgade København Att.: Juridisk kontor. København, den 23. september 2015

Finanstilsynet Århusgade København Att.: Juridisk kontor. København, den 23. september 2015 Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Att.: Juridisk kontor København, den 23. september 2015 Høringssvar til forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Høringssvarene har berørt følgende punkter:

HØRINGSNOTAT. Høringssvarene har berørt følgende punkter: HØRINGSNOTAT Kontor/afdeling Center for tele Dato 7. januar 2016 J nr. 2015-5739 Opdateret høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af lov om radiofrekvenser og om ophævelse af lov

Læs mere

Høringsnotat vedr. undtagelsesbekendtgørelsen

Høringsnotat vedr. undtagelsesbekendtgørelsen Finanstilsynet 18. maj 2017 OPRI J.nr.132-0013 /SUM Høringsnotat vedr. undtagelsesbekendtgørelsen 1. Indledning Der er tale om en ændring af bekendtgørelse nr. 1113 af 9. oktober 2014 om tjenesteydelser,

Læs mere

Mere subsidiært Det forbydes rekvisitus, Teva Denmark A/S, i Danmark at udbyde, bringe i

Mere subsidiært Det forbydes rekvisitus, Teva Denmark A/S, i Danmark at udbyde, bringe i Retten i Lyngby KENDELSE Afsagt den 10. juni 2010 i sag nr. FS 250-4567/2010: H. Lundbeck A/S mod Teva Denmark A/S Parallelvej 10 2800 Kgs. Lyngby Denne forbudssag, der er indbragt for fogedretten den

Læs mere

Høringssvar vedr. udkast til ændring af bekendtgørelse nr. 671 af 3. juni 2016 om medicintilskud,

Høringssvar vedr. udkast til ændring af bekendtgørelse nr. 671 af 3. juni 2016 om medicintilskud, Lægemiddel Industri Foreningen Sundheds- og Ældreministeriet E-mail: SUM@SUM.dk cc: rss@sum.dk, rhh@sum.dk Lersø Parkallé 101 2100 København Ø Telefon 39 27 60 60 Mail info@lif.dk 15. november 2018 Høringssvar

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af patentloven og forskellige andre love

Forslag. Lov om ændring af patentloven og forskellige andre love Lovforslag nr. L 7 Folketinget 2011-12 Fremsat den 9. november 2011 af erhvervs og vækstminister Ole Sohn Forslag til Lov om ændring af patentloven og forskellige andre love (Gebyrer for Patent- og Varemærkestyrelsens

Læs mere

Deltagerliste. Kursus: Voldgiftens Dag Kursussted: PLESNER Amerika Plads 37 2100 København Ø Mødedato: 8. november 2012 Antal tilmeldte: 158

Deltagerliste. Kursus: Voldgiftens Dag Kursussted: PLESNER Amerika Plads 37 2100 København Ø Mødedato: 8. november 2012 Antal tilmeldte: 158 Deltagerliste Kursus: Voldgiftens Dag Kursussted: PLESNER Amerika Plads 37 2100 København Ø Mødedato: 8. november 2012 Antal tilmeldte: 158 Medlemsnavn Firma Medlemskaber Alexander Rasmussen Studerende

Læs mere

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT. lov om ændring af renteloven, lov om erstatningsansvar og lov om. forsikringsaftaler (L xx)

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT. lov om ændring af renteloven, lov om erstatningsansvar og lov om. forsikringsaftaler (L xx) Retsudvalget 2012-13 L 14 Bilag 1 Offentligt Lovafdelingen Dato: 1. oktober 2012 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Moya-Louise Lindsay- Poulsen Sagsnr.: 2011-720/21-0003 Dok.: 543741 KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT

Læs mere

1. Indledning I dette notat gennemgås de høringssvar, der er modtaget til lovforslaget.

1. Indledning I dette notat gennemgås de høringssvar, der er modtaget til lovforslaget. Arbejdsmarkedsudvalget L 73 - Bilag 2 Offentligt Notat Resumé af de modtagne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring (Fastsættelse af erstatning for tab af erhvervsevne

Læs mere

H Ø R I N G O V E R U D K A S T T I L L O V O M Æ N D R I N G A F L O V O M F O R S V A R E T S E F T E R R E T N I N G S T J E N E S T E

H Ø R I N G O V E R U D K A S T T I L L O V O M Æ N D R I N G A F L O V O M F O R S V A R E T S E F T E R R E T N I N G S T J E N E S T E Forsvarsministeriet fmn@fmn.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 L O M J @ H U M A N R I G H T S. D K M E N N E S K E R E T. D K J. N R. 5 4 0. 1 0 / 3 1 801/

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 125 Bilag 1 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 125 Bilag 1 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2017-18 L 125 Bilag 1 Offentligt NOTAT 4. januar 2018 2. ordførernotat vedr. udkast til forslag til lov om forretningshemmeligheder 1. Indledning Virksomheder og opfindere

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger m.v., lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige andre love

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger m.v., lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige andre love Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade 110 2100 København Ø hoeringer@ftnet.dk svi@ftnet.dk Dato: 23. september 2016 Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger

Læs mere

Høring over udkast til forslag til ny aktieavancebeskatningslov og følgeforslag hertil.

Høring over udkast til forslag til ny aktieavancebeskatningslov og følgeforslag hertil. Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K. KRONPRINSESSEGADE 28 1306 KØBENHAVN K TLF. 33 96 97 98 FAX 33 36 97 50 DATO: 02-12-2005 J.NR.: 04-013702-05-2227 REF.: spi/kfe Høring over udkast

Læs mere

Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse

Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse Dato 1. november 2016 Side 1/5 Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om parkeringsskiver Høringen Et udkast til bekendtgørelse om parkeringsskiver har i perioden fra den 26. juli til 23. august

Læs mere