REGERINGEN 18. august 2006

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "REGERINGEN 18. august 2006"

Transkript

1 REGERINGEN 18. august 2006 Kvalitetsreform bedre service til borgerne Velfærdsområdet er gennem de seneste år blevet tilført øgede ressourcer. Siden 2001 er det offentlige forbrug øget med ca. 22 mia. kr. Danmark er blandt de lande i verden, der har den mest veludbyggede skattefinansierede service. Den offentlige sektor i Danmark fungerer godt og effektivt sammenlignet med andre lande. Vi har dygtige medarbejdere, og brugertilfredsheden med en række centrale velfærdsydelser er høj. Undersøgelser viser, at omkring 80 pct. af brugerne på henholdsvis dagpasnings-, skole- og ældreområdet er tilfredse med de ydelser, de modtager. Tabel 1. Høj tilfredshed på velfærdsområderne Velfærdsområde Andel af brugere, der er tilfredse med det tilbud de benytter, pct. Andel af brugere, der er meget tilfredse med det tilbud de benytter, pct. I alt Sygehuset 60,7 29,6 90,3 Skolen 52,1 29,1 81,2 Daginstitutionen 44,3 44,0 88,3 Hjemmehjælpen 54,6 23,1 77,7 Kilde: KL og Finansministeriet: Det mener brugerne!, juni 2005 og Den landsdækkende undersøgelse af patientoplevelser, Der er med kommunalreformen, politi-, retskreds- og tinglysningsreformen samt reformen af skatteinddrivelsen mv. vedtaget en omfattende organisatorisk tilpasning af den offentlige sektor. Der er indført frit valg og centrale garantier på serviceområderne. Med velfærdsaftalen er der sikret finansiering af den offentlige service i mange år fremover uden at det bliver nødvendigt at sætte skatten op. Finansieringen er primært sikret ved en nænsom udskydelse af efterløns- og pensionsalderen.

2 - 2 - Samtidig er der med aftalen fremskaffet en pulje penge til investeringer i Danmarks fremtid. Til at styrke Danmark i globaliseringen er der frembragt midler til indsatsen på uddannelses-, forsknings-, iværksætter og voksen- og efteruddannelsesområdet. Regeringen ønsker fortsat realvækst i den offentlige service. Regeringen vil i de kommende år fortsat prioritere væksten i det offentlige forbrug til den borgernære service. Velfærdsaftalen betyder, at rammerne for væksten i det offentlige forbrug er øget fra de 0,5 pct. årligt i 2010-planen til 1,0 pct. årligt frem til Af den ene procent målrettes 0,5 pct. (2 mia. kr. årligt) til globaliseringsinitiativer og 0,5 pct. (andre 2 mia. kr. årligt) til at forbedre den offentlige velfærdsservice. Reelle udfordringer Men trods det gode udgangspunkt står den offentlige sektor over for en række udfordringer for at sikre kvaliteten i den offentlige sektor i fremtiden. Den demografiske udvikling indebærer for det første, at arbejdsstyrken ikke længere vil vokse. Det betyder, at hvis man beslaglægger yderligere arbejdskraft til at udføre offentligt finansieret service, skal arbejdskraften tages fra den private sektor. Det er hverken realistisk eller hensigtsmæssigt. Alene det at erstatte de nuværende store årgange i den offentlige sektor, der er på vej på pension, med nyt personale fra mindre årgange i konkurrence med den private sektor, vil blive en stor rekrutteringsmæssig udfordring. For det andet vil efterspørgslen efter velfærdsydelser fortsætte med at stige i takt med, at velstanden i samfundet stiger. Endelig er det regeringens ønske, at den offentlige service bliver indrettet fleksibelt, så den lever op til de krav, som et moderne familieliv og arbejdsliv stiller i fremtiden. Familie- og Arbejdslivskommissionen vil inden udgangen af 2006 komme med anbefalinger til, hvordan samfundet kan indrettes mere fleksibelt og skabe bedre balance mellem arbejds- og familielivet. Det er ikke en løsning at sætte skatterne i vejret. Behovet for tilstrækkelig arbejdskraft til den private sektor sætter en grænse for, hvor meget det offentlige forbrug kan vokse, og højere skatter er skadelige for tilskyndelsen til initiativ, virkelyst og arbejde.

3 - 3 - Et holdbart svar på udfordringerne er da heller ikke først og fremmest flere penge. Undersøgelser viser, at der ikke er nogen entydig sammenhæng mellem ressourceforbruget og brugernes tilfredshed. Tabel 2. Brugertilfredshed på daginstitutionsområdet ift. udgiftsniveau Bruttodriftsudgifter pr. enhed Gennemsnitlig tilfredshed < ,27 88, ,23 88, ,27 87, ,26 86, ,31 93, ,27 86,7 Kilde: KL og Finansministeriet: Det mener brugerne!, juni Note1. Der måles på en skala fra 1 til 5, hvor 5 er meget tilfreds. Andel af positive besvarelser (pct.) Bedre kvalitet handler således ikke kun om penge og personalenormeringer. Det handler også om, at det offentlige bliver bedre til at udbrede nye og innovative løsninger, der kan sikre mere kvalitet for pengene. Løsninger, hvor vi sikrer, at den offentlige service altid tager udgangspunkt i borgernes behov (den ældre, patienten, barnet), de pårørendes ønsker (forældre til barnet, børn af den ældre osv.) og de ansattes aktive og positive medvirken. En kvalitetsreform Der er på den baggrund behov for at igangsætte et arbejde, der for det første kan sikre, at der opnås en fælles forståelse for, hvori problemerne består. Og for det andet kan munde ud i en strategi med konkrete og realiserbare initiativer. Drøftelserne og de initiativer, der foreslås må på hvert enkelt punkt understøttes af grundige analyser og alle tilgængelige fakta. Herunder analyser af erfaringer fra de institutioner, kommuner, amter/regioner og lande, der er længst fremme med at sætte den enkelte borger i centrum for deres tilbud og tilpasse disse efter den enkelte borgers ønsker og behov. Interessenter, personer med særlig indsigt og praktikere på de relevante områder skal inddrages i arbejdet. Den overordnede indgang til arbejdet vil være at identificere initiativer, der betyder, at den enkelte borger får en bedre service, at borgerne opnår en højere tilfredshed med den offentlige service, og at personalet oplever glæden ved at levere god service og den påskønnelse, det udløser. Sigtet for projektet må derfor være at udvikle den offentlige sektor til en moderne servicevirksomhed, hvor kundernes behov og løsning af kundernes problemer er i centrum for alle dele af arbejdet.

4 - 4 - Projektet vil i første række fokusere på kvalitet af den offentlige service på velfærdsområdet, dvs. ældre-, børne- og sundhedsområdet. Det vil derfor være naturligt at se på temaer og initiativer, der går på tværs af disse sektorer. De forslag, der peges på, vil også kunne overvejes anvendt og udbredt inden for andre offentlige serviceområder som fx trafik-, skole- og socialområdet. På en række af de berørte områder er der allerede sat initiativer i gang. Disse skal ikke afvente den endelige strategi, men offentliggøres løbende, så der hurtigt kan sættes handling bag ordene. Strategien skal i sidste ende tegne et samlet billede af regeringens svar på udfordringerne. De centrale temaer Arbejdet kan deles op i følgende temaer, der hver især skal lede frem til konkrete politiske initiativer, der kan sikre bedre kvalitet i den offentlige service: 1. Klar besked om service og resultater Det er centralt for borgernes oplevelse af den offentlige service, at det står klart, hvilket serviceniveau man kan forvente. God og klar information til borgerne og til de pårørende er en forudsætning for dette. De lokale og regionale folkevalgte skal prioritere mellem de enkelte serviceområder inden for de økonomiske rammer, der er til rådighed. Klare og konkrete mål for service på de enkelte institutioner/områder Strategier for service og kvalitet, der udbredes til alle kommuner og gøres konkrete Åbenhed og gennemsigtighed mht. opnåede resultater i forhold til de opstillede mål Løbende dokumentation af resultater i forhold til ressourceforbrug og i forhold til andre sammenlignelige institutioner. 2. Fokus på kvalitet gennem åbenhed og innovation Den offentlige sektor skal i højere grad indrette sig på en virkelighed, der kræver stadig forandring. En kultur, hvor der altid er fokus på at udvikle kvaliteten, skal understøttes. Hvis medarbejdere eller ledelse støder på uhensigtsmæssige måder at løse opgaverne på, eller hvis der er kendskab til metoder eller ideer til en bedre måde at tilrettelægge arbejdet på, så skal det udnyttes til at gøre tingene på en bedre måde.

5 - 5 - Større inddragelse af private virksomheder til at løse offentlige opgaver kan også være en måde at øge nyskabelsen i velfærdsservicen. Nogle private virksomheder har kompetencer mht. driftstilrettelæggelse, personaleledelse, kundeorientering mv., som også kan anvendes i forhold til de ydelser, det offentlige leverer. Det skal undgås, at der sker en yderligere bureaukratisering af den offentlige service. God service fremmes ikke af stive regler. Det kræver derimod, at der i højere grad opstilles mål i stedet for detailstyring, og at ledelsen stilles til ansvar for, at målene nås. Frigørelse af ressourcer til service ved at minimere de ressourcer, der bruges på ikke-kerneopgaver som fx administration En ledelseskultur, der lægger vægt på mål og resultater frem for detailstyring, og som fremmer nytænkning Systematisk sammenligning og udbredelse af bedste praksis, bl.a. ved i samarbejde med den kommunale sektor at etablere tilbud om en hurtig indsats fra et udrykningshold eller lignende i de tilfælde, hvor en offentlig institution står over for en situation, den ikke har mulighed for at løse tilfredsstillende eller har behov for hjælp til at omstille arbejdsgangene, så servicen bliver bedre Konkurrence om at levere serviceydelser bedst og billigst ved systematisk at inddrage private leverandører gennem udbud, udlicitering og nye samarbejdsformer Styrket forskning i nye løsningsmodeller og udbredelse af resultaterne Fokus på gennemførelse af rentable effektivitetsfremmende investeringer Anvendelse af innovative, sociale IT-løsninger, så den borgernære service kan styrkes gennem smidigere arbejdsgange og lettere administration Systematisk vedligeholdelse af offentlige aktiver som apparatur, bygninger og infrastruktur. 3. Brugerindflydelse og frit valg Den offentlige service skal være indrettet efter borgernes ønsker og behov. Og de pårørende skal inddrages, hvor det er relevant. Det har betydning for borgernes tilfredshed, og for hvordan borgerne oplever mødet med den offentlige sektor.

6 - 6 - Den enkelte borger har krav på en venlig og imødekommende betjening samt præcis og klar information og hjælp til at komme videre i et forløb. Der skal herske respekt om borgernes tid. Borgerne skal samtidig have størst mulig indflydelse. Der skal være frit valg, så der kan vælges et alternativ. Der skal være åbenhed, synlighed og gennemsigtighed mht. kvalitet og opnåede resultater hos de forskellige leverandører, så der bliver tale om et reelt frit valg. Der skal rettes op på uheldige forløb, og man skal lære af egne fejl. Åbenhed og respekt over for den enkelte borger Frit valg på alle centrale serviceområder, så der er et alternativ Bedre information om det frie valg Systematisk anvendelse af brugerpaneler En klar politik for umiddelbart at rette fejl i forhold til borgerne Fokus på at lære af fejl og forebygge at tilsvarende fejl sker igen Enkle og velbegrundede regler, som er til at forstå og administrere. 4. Bedre organisering og sammenhæng i servicetilbuddene Danmark har en stor offentlige sektor. For at den enkelte ikke skal opleve den som uoverskuelig, skal der være én indgang. Indgangen til det offentlige kan være fysisk, via Internettet eller telefonisk. For borgeren er det i de fleste tilfælde underordnet om den bagvedliggende myndighed er kommunal, regional eller statslig. De fleste henvendelser til den offentlige sektor er relativt uproblematiske og vil kunne færdigbehandles i første led. Andre typer af kontakter er mere komplicerede og indebærer forløb, som kan gå på tværs af myndigheder og myndighedsniveauer. Både af hensyn til den enkelte borger, men også af hensyn til brugen af offentlige ressourcer, er det vigtigt, at der er en klar sammenhæng i indsatsen/behandlingen mellem de forskellige instanser, der er involveret i et givent forløb. Det er ikke alene et spørgsmål om klart at definere, hvem der varetager hvilke opgaver. Det er også et spørgsmål om, hvorvidt der er en fornuftig tidsmæssig sammenhæng mellem de forskellige ydelser, fx at en nyopereret patient ikke skal vente lang tid på at påbegynde den kommunale genoptræning.

7 - 7 - Det stiller krav om, at man organiserer sig hensigtsmæssigt, og at der sker en koordination mellem institutioner/instanser ikke mindst når det drejer sig om, hvad der er sket, og hvad der videre skal ske for den enkelte borger. En klar forudsætning er, at der lyttes til den enkelte borger. Ny teknologi kan bidrage mærkbart til at forbedre den offentlige service uden at lægge større beslag på offentlige medarbejdere og kan på sigt være med til at sikre større kvalitet eller frigøre ressourcer, som kan anvendes til borgernær service på andre områder. Regeringen ønsker en offentlig sektor med Én entydig indgang de kommunale borgerservicecentre sikrer nærhed til borgeren og bedre mulighed for fleksible åbningstider Mere fleksible betjeningskanaler, der passer til borgernes behov call centre og digital selvbetjening En god overdragelse af opgaver mellem offentlige myndigheder, når disse afløser hinanden i forløb knyttet til centrale livssituationer som fx sygdom og skilsmisse Borgere der ikke oplever, at samme information skal gives mere end én gang Kompetence til at færdigbehandle sager, der er uddelegeret til relevante led. 5. Prioritering af de offentlige opgaver og personligt ansvar Velstandsfremgangen og væksten i det private forbrug øger borgernes forventning til den offentlige service, og efterspørgslen efter velfærdsydelser vil derfor stige. Samtidig vil det offentlige i de kommende årtier få vanskeligere ved at rekruttere personale, fordi arbejdsstyrken ikke længere vokser. Den offentlige sektors ressourcer er ikke ubegrænsede, og den offentlige sektor kan ikke levere alt til alle. For at sikre en god forventningsafstemning skal det hele tiden være klart for den enkelte borger, hvad han eller hun kan forvente af den offentlige service, men også hvad der omvendt hører under det personlige ansvar. Der er også opgaver, som den offentlige sektor ikke er den bedste til at løse. Fx når det gælder en række svage grupper, kan man finde eksempler på, at frivillige organisationer har mere held med at nå ud med virksomme initiativer. Andet varetages mest naturligt af familien eller andre personlige netværk. Endelig er der andre områder, hvor

8 - 8 - private virksomheder erfaringsmæssigt er bedre til at producere de ydelser, der efterspørges, så de matcher den enkeltes behov. Visitation på baggrund af objektive kriterier, der reelt afspejler den pågældendes behov Fokus på den offentlige sektors kerneopgaver, dvs. opgaver som ikke løses bedre af den enkelte selv, af familien, venner, på arbejdspladsen, af frivillige organisationer eller af private virksomheder. 6. Bedre motivation og medinddragelse af medarbejderne De ansatte er den offentlige sektors vigtigste ressource. Det er afgørende for kvaliteten i den offentlige sektor, at den kan tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere gennem spændende arbejdsopgaver og en god personalepolitik, men også gennem en fornuftig senior- og integrationspolitik. Et godt arbejdsklima og en høj grad af medarbejdertilfredshed er en væsentlig forudsætning for, at borgerne kan møde medarbejdere, som er i stand til og har fokus på at levere en god service. Personalet i frontlinjen ved ofte bedst, hvor skoen trykker. Medarbejderne skal derfor inddrages stærkt i arbejdet med at tilrettelægge indsatsen for at nå de opstillede servicemål og i fornyelsen og udviklingen af den offentlige service. Der skal arbejdes systematisk med lederuddannelse og lederudvikling både for de administrative ledergrupper, men i høj grad også for de ledergrupper, der arbejder tæt på borgerne. Systematisk lederuddannelse og lederudvikling Motiverende og resultatorienteret ledelse Inddragelse og nyttiggørelse af personalets viden og erfaring fra det daglige professionelle arbejde med borgerne i udviklingen af den offentlige service Gode muligheder for kompetenceudvikling, så den enkelte er bedst muligt rustet til at håndtere den løbende omstilling og fornyelse Et lønsystem, der fremmer engagement, dygtighed og nytænkning Et godt arbejdsmiljø Størst mulig udbredelse af bedste praksis bl.a. mht. rekruttering samt senior- og integrationspolitik. * * *

9 - 9 - Organisering af arbejdet For at sikre en effektiv ledelse og koordinering af projektet nedsættes et lille, operativt ministerudvalg, som får det overordnede ansvar for styring af projektet og udarbejdelsen af den samlede strategi. Ministerudvalget ledes af statsministeren og har derudover 5 faste ministre: Økonomi- og erhvervsministeren, finansministeren, indenrigsog sundhedsministeren, socialministeren, og familie- og forbrugerministeren. Andre ministre deltager på ad hoc basis. For at sikre inddragelse og engagement fra brede samfundsgrupper i arbejdet, og samtidig sikre en drivkraft til at tilvejebringe nye idéer til at forbedre den offentlige service, får ministerudvalget til opgave at forberede et antal møder om arbejdets centrale temaer. Møderne kan dække et eller flere temaer. I arbejdet inddrages repræsentanter for brugere, pårørende, medarbejdere, ledere, centrale organisationsfolk, erhvervsfolk og eksperter. Desuden inviteres oplægsholdere. Forud for møderne udarbejdes oplæg, der beskriver regeringens tanker om det pågældende tema. Der afholdes et pressemøde i forbindelse med møderne. På embedsmandsplan etableres der en styregruppe med deltagelse fra førnævnte ministerier. Timing og det videre arbejde Strategien skal ligge færdig inden sommerferien 2007.

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013)

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013) HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI Version 1 (2013) INDHOLD Indhold... 2 Forord... 3 1 Om Holbæk Kommunes Strategi for velfærdsteknologi... 4 1.1 Strategiens sammenhæng til øvrige strategier...

Læs mere

Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering

Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering Fremtidens senior- og handicapservice 2014 2018 Indledning Strategien er en del af den samlede strategi for Fremtidens senior- og handicapservice 2014-2018,

Læs mere

Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering

Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering Fremtidens senior- og handicapservice 2014 2018 Indledning Strategien er en del af den samlede strategi for Fremtidens senior- og handicapservice 2014-2018,

Læs mere

III. Ledelsesreform kompetente, professionelle og synlige ledere

III. Ledelsesreform kompetente, professionelle og synlige ledere 84 III. Ledelsesreform kompetente, professionelle og synlige ledere God eller dårlig ledelse er helt afgørende for, om en offentlig arbejdsplads fungerer og for, om borgerne får god service. De offentlige

Læs mere

Februar 2007. Klare mål og ansvar for resultater

Februar 2007. Klare mål og ansvar for resultater Februar 2007 Klare mål og ansvar for resultater Regeringens debatoplæg til møde om kvalitetsreformen 8. februar 2007 1 Klare mål og ansvar for resultater Regeringen vil sætte fokus på mål og resultater

Læs mere

Samarbejde om modernisering af den offentlige sektor Samarbejde om nytænkning og effektivisering Viden er grundlaget Flere fælles løsninger

Samarbejde om modernisering af den offentlige sektor Samarbejde om nytænkning og effektivisering Viden er grundlaget Flere fælles løsninger Principper for kommunal-statsligt samarbejde Principper for kommunal-statsligt samarbejde I aftalen om kommunernes økonomi for 2008 indgik en række principper for god decentral styring, der tager afsæt

Læs mere

Ledelses- og Styringsgrundlag Region Midtjylland.

Ledelses- og Styringsgrundlag Region Midtjylland. Ledelses- og Styringsgrundlag Region Midtjylland www.regionmidtjylland.dk Ledelses- og Styringsgrundlag Opdateret via proces i 2012-2013 hvor blandt andre koncernledelsen og MEDsystemet har været inddraget

Læs mere

FOAs medlemsundersøgelser om kvalitetsreformen. juni 2007

FOAs medlemsundersøgelser om kvalitetsreformen. juni 2007 FOAs medlemsundersøgelser om kvalitetsreformen juni 2007 1 FOA Analysesektionen 17. juni 2007 FOAs samlede undersøgelser og breve om kvalitetsreformen Indledning om baggrunden for undersøgelserne op til

Læs mere

ODSHERRED KOMMUNE Direktionen 23. marts 2010 EFFEKTIVISERINGSSTRATEGI FOR ODSHERRED KOMMUNE FOR Side 1

ODSHERRED KOMMUNE Direktionen 23. marts 2010 EFFEKTIVISERINGSSTRATEGI FOR ODSHERRED KOMMUNE FOR Side 1 EFFEKTIVISERINGSSTRATEGI FOR FOR 2010-2013 Side 1 EFFEKTIVISERINGSSTRATEGI FOR FOR 2010-2013 Indledning og formål Nulvækst i den offentlige økonomi, stadig større forventninger til den kommunale service

Læs mere

Kvalitetsreformen & Det Fælleskommunale Kvalitetsprojekt

Kvalitetsreformen & Det Fælleskommunale Kvalitetsprojekt Kvalitetsreformen & Det Fælleskommunale Kvalitetsprojekt Oplæg den 19. marts 2009 Anders Brøndum, KL Dagsorden Regeringens kvalitetsreform Det Fælleskommunale Kvalitetsprojekt Afbryd og stil spørgsmål!

Læs mere

Målbillede for socialområdet

Målbillede for socialområdet Målbillede for socialområdet En ramme for en flerårig planlægning af det regionale socialområde Et socialområde med borgeren som aktiv medborger Faglig indsats af høj kvalitet, målrettet den enkelte borger

Læs mere

Vederlagsfri fysioterapi

Vederlagsfri fysioterapi Indenrigs- og Sundhedsminister Bertel Haarder im@im.dk Vederlagsfri fysioterapi Kære Bertel Haarder Danske Fysioterapeuter deltog den 8. februar i en konstruktiv drøftelse om vederlagsfri fysioterapi med

Læs mere

Øget kommunal service for de samme penge

Øget kommunal service for de samme penge Analysepapir, Februar 2010 Øget kommunal service for de samme penge Siden 2001 er de kommunale budgetter vokset langt hastigere end den samlede økonomi. Nu er kassen tom, og der bliver de næste år ikke

Læs mere

Oversigt over anbefalinger fra Produktivitetskommissionens rapport Styring, ledelse og motivation i den offentlige sektor

Oversigt over anbefalinger fra Produktivitetskommissionens rapport Styring, ledelse og motivation i den offentlige sektor Oversigt over anbefalinger fra Produktivitetskommissionens rapport Styring, ledelse og motivation i den offentlige sektor For at styrke det politiske fokus på at skabe resultater for borgerne anbefaler

Læs mere

Sammen skaber vi værdi for patienten

Sammen skaber vi værdi for patienten FORSLAG TIL MODEL FOR VÆRDIBASERET STYRING AF SUNDHEDSVÆSENET I REGION HOVEDSTADEN Sammen skaber vi værdi for patienten Pejlemærker og ny styringsmodel Region Hovedstadens hospitaler har i en årrække været

Læs mere

Danske Regioners arbejdsgiverpolitik

Danske Regioners arbejdsgiverpolitik 05-12-2014 Danske Regioners arbejdsgiverpolitik Danske Regioners vision som arbejdsgiverorganisation er at: Understøtte opgavevaretagelsen Danske Regioner vil skabe de bedste rammer for regionernes opgavevaretagelse

Læs mere

Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid. Udkast til temaer og formål samt arbejdsform

Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid. Udkast til temaer og formål samt arbejdsform Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid Udkast til temaer og formål samt arbejdsform Overordnede temaer til drøftelse i partnerskabet Nye teknologier og forretningsmodeller Fremtidens kompetencer

Læs mere

2012/2013. Strategi for velfærdsteknologi Sundheds- og Omsorgsområdet

2012/2013. Strategi for velfærdsteknologi Sundheds- og Omsorgsområdet 2012/2013 Strategi for velfærdsteknologi Sundheds- og Omsorgsområdet Strategi for velfærdsteknologi på Sundheds- og Omsorgsområdet i Ikast-Brande Kommune I Ikast-Brande Kommune har byrådet en vision for

Læs mere

Bedre velfærd og holdbar økonomi Regeringens kvalitetsreform, 2015-plan og lavere skat på arbejdsindkomst

Bedre velfærd og holdbar økonomi Regeringens kvalitetsreform, 2015-plan og lavere skat på arbejdsindkomst Den 1. august 007 Bedre velfærd og holdbar økonomi Regeringens kvalitetsreform, 015-plan og lavere skat på arbejdsindkomst Regeringen fremlægger i dag tre store, markante og visionære planer for Danmarks

Læs mere

Ny økonomiaftale med Danske Regioner er på plads

Ny økonomiaftale med Danske Regioner er på plads Page 1 of 5 06.06.2017 Ny økonomiaftale med Danske Regioner er på plads Regeringen og Danske Regioner har indgået en aftale om regionernes økonomi for 2018, der sikrer rammerne for en fortsat udvikling

Læs mere

Sammen skaber vi værdi for patienten

Sammen skaber vi værdi for patienten MODEL FOR VÆRDIBASERET SUNDHED I REGION HOVEDSTADEN Sammen skaber vi værdi for patienten Region Hovedstadens hospitaler har i en årrække været styret og afregnet med takststyring. Det har blandt andet

Læs mere

Citater fra ledelseskommissionens medlemmer

Citater fra ledelseskommissionens medlemmer Citater fra ledelseskommissionens medlemmer 15. marts 2017 Allan Søgaard Larsen Offentlig ledelse er noget andet end privat ledelse. Kompleksiteten er højere, og entydigheden lavere, og det stiller særlige

Læs mere

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 12. januar 2007 Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 1. Formål med partnerskabsaftalerne Det fremgår af globaliseringsstrategien, at der skal indgås partnerskabsaftaler mellem de regionale vækstfora

Læs mere

God ledelse og styring i Region Midtjylland

God ledelse og styring i Region Midtjylland God ledelse og styring i Region Midtjylland Koncernledelsen Region Midtjylland God ledelse og styring i Region Midtjylland Til alle ledere og medarbejdere Region Midtjylland er en politisk ledet organisation,

Læs mere

John Storm Pedersen, RUC. Leder i kommune, amt, EU og af offentlig-privat selskab

John Storm Pedersen, RUC. Leder i kommune, amt, EU og af offentlig-privat selskab John Storm Pedersen, RUC. Leder i kommune, amt, EU og af offentlig-privat selskab Dagens emner Konkurrence om ydelser og aktiviteter Evidensbaserede ydelser Konkurrence nej. Evidens Ja. Ingen konkurrence

Læs mere

Videreudvikling af styringen på sundhedsområdet kommissorium for et styringseftersyn

Videreudvikling af styringen på sundhedsområdet kommissorium for et styringseftersyn Sundheds- og Ældreministeriet Finansministeriet Økonomi- og Indenrigsministeriet Videreudvikling af styringen på sundhedsområdet kommissorium for et styringseftersyn 27. juni 2017 Regeringen ønsker et

Læs mere

Frit valg bedre sammenhæng. Finansministeriet

Frit valg bedre sammenhæng. Finansministeriet Frit valg bedre sammenhæng Finansministeriet OKTOBER 2017 Frit valg bedre sammenhæng Finansministeriet OKTOBER 2017 2 Borgeren først en mere sammenhængende offentlig sektor April 2017 Frit valg for alle

Læs mere

God ledelse og styring i Region Midtjylland

God ledelse og styring i Region Midtjylland UDKAST God ledelse og styring i God ledelse og styring i er en politisk ledet orga- tage problemer op med ledelsen, hvis der er Demokratisk udgangspunkt Dygtighed nisation, hvor regionsrådet beslutter

Læs mere

God ledelse og styring i Region Midtjylland

God ledelse og styring i Region Midtjylland God ledelse og styring i God ledelse og styring i Til alle ledere og medarbejdere ligeværdig dialog. Vi er alle forpligtede til at Demokratisk udgangspunkt Vi ønsker en god tone, respekt og ordentlig-

Læs mere

Søren Frederik Bregenov, Fuldmægtig, ABT-fonden

Søren Frederik Bregenov, Fuldmægtig, ABT-fonden Søren Frederik Bregenov, Fuldmægtig, ABT-fonden 1 Demografisk udvikling - En aldrende befolkning medfører øget efterspørgsel efter offentlig service (flere 80+, flere kronisk syge) Rekrutteringsvanskelighed

Læs mere

Svendborg Kommune Digitaliseringsstrategi 2012 2015

Svendborg Kommune Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Svendborg Kommune Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Digitaliseringsstrategi hvorfor gør vi det I dag er de mobile platforme en naturlig del af vores hverdag. Tablets, smartphones, bærbare pc er er med

Læs mere

PERSONALEPOLITIK ESBJERG KOMMUNE

PERSONALEPOLITIK ESBJERG KOMMUNE PERSONALEPOLITIK 2017-2020 ESBJERG KOMMUNE 2 PERSONALEPOLITIK ESBJERG KOMMUNE 3 FORORD VISION FOR ESBJERG KOMMUNE DANMARKS BEDSTE ARBEJDSPLADS Personalepolitikken for Esbjerg Kommune indeholder de grundlæggende

Læs mere

Fonden til investering i arbejdskraftbesparende teknologi (ABT-fonden)

Fonden til investering i arbejdskraftbesparende teknologi (ABT-fonden) 1 Fonden til investering i arbejdskraftbesparende teknologi (ABT-fonden) 2 Hvorfor skal vi spare på arbejdskraften? >Den demografiske udvikling medfører en øget efterspørgsel efter offentlig service >Rekrutteringsvanskeligheder

Læs mere

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi gladsaxe.dk Digitaliseringsstrategi 2015-2018 Gladsaxe Kommune er med stor fart i gang med at forandre og effektivisere opgaveløsningen og skabe mere velfærd for borgerne ved at udnytte mulighederne gennem

Læs mere

UDFOR- DRINGERNE. For mange midler går til administration. Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet. Kvaliteten er ikke tilstrækkelig

UDFOR- DRINGERNE. For mange midler går til administration. Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet. Kvaliteten er ikke tilstrækkelig UDFOR- DRINGERNE Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet Kvaliteten er ikke tilstrækkelig høj For mange midler går til administration Virksomhederne ved ofte ikke, hvor de skal henvende sig For mange

Læs mere

Indflydelse og engagement skaber kvalitet. Forord. Undersøgelse i FOAs Medlemspuls Kvalitetsreformen April 2007

Indflydelse og engagement skaber kvalitet. Forord. Undersøgelse i FOAs Medlemspuls Kvalitetsreformen April 2007 Indflydelse og engagement skaber kvalitet Undersøgelse i FOAs Medlemspuls Kvalitetsreformen April 2007 Forord FOAs godt 200.000 medlemmer arbejder hver dag i forreste række med at skabe velfærdsydelser

Læs mere

Målrettet og integreret sundhed på tværs

Målrettet og integreret sundhed på tværs Vision Målrettet og integreret sundhed på tværs Med Sundhedsaftalen tager vi endnu et stort og ambitiøst skridt mod et mere sammenhængende og smidigt sundhedsvæsen. skabe et velkoordineret samarbejde om

Læs mere

Notat. Oplæg til ny administrativ organisation

Notat. Oplæg til ny administrativ organisation Notat Oplæg til ny administrativ organisation Fredericia Kommune December 2018 Indhold Baggrund... 2 Målsætninger og principper for ny organisering... 4 Borger- og interessentperspektivet:... 4 Forvaltningsperspektivet...

Læs mere

Vedtaget 12. juni 2017 af Kommuneforeningen. Nye ideer langsigtede løsninger

Vedtaget 12. juni 2017 af Kommuneforeningen. Nye ideer langsigtede løsninger Vedtaget 12. juni 2017 af Kommuneforeningen. Frederikshavn Kommune skal være kendt som et sted, hvor nye ideer tages imod med åbne arme. Hvor kommunen er medspiller for borgere, erhvervsliv og civilsamfund.

Læs mere

Et stærkt offentligt sundhedsvæsen

Et stærkt offentligt sundhedsvæsen Udarbejdet af: AC FOA FTF KTO Sundhedskartellet Danske Regioner Dansk Sygeplejeråd Foreningen af Speciallæger HK/Kommunal LO Yngre Læger Et stærkt offentligt sundhedsvæsen Juni 2010 Vi har et godt offentligt

Læs mere

DIAmanten. God ledelse i Solrød Kommune

DIAmanten. God ledelse i Solrød Kommune DIAmanten God ledelse i Solrød Kommune Indhold 1. Indledning 3 2. Ledelsesopgaven 4 3. Ledelse i flere retninger 5 4. Strategisk ledelse 7 5. Styring 8 6. Faglig ledelse 9 7. Personaleledelse 10 8. Personligt

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusenes økonomi i Marts 2013

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusenes økonomi i Marts 2013 Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusenes økonomi i 2009 Marts 2013 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om sygehusenes økonomi i 2009 (beretning nr. 2/2010)

Læs mere

Administrationen udfører de vedtagne beslutninger og har ansvaret for at løse regionens opgaver inden for de politisk besluttede rammer.

Administrationen udfører de vedtagne beslutninger og har ansvaret for at løse regionens opgaver inden for de politisk besluttede rammer. Organisationsplan 1 Indholdsfortegnelse 1. Grundlaget for Region Sjællands virke... 3 1.1 Regionens hovedopgaver... 3 1.2 Vi er til for dig... 3 1.3 Grundlæggende organisatoriske principper... 4 2. Region

Læs mere

Find vej til offentlige penge og tilbud til fornyelse, forskning og finansiering

Find vej til offentlige penge og tilbud til fornyelse, forskning og finansiering Find vej til offentlige penge og tilbud til fornyelse, forskning og finansiering Børsen 16. juni 2011 Susanne Duus, ABT-fonden (fremover Fonden for Velfærdsteknologi) 1 Baggrund for ABT-fonden >Demografisk

Læs mere

Ny organisering giver bedre service for borgerne

Ny organisering giver bedre service for borgerne F O A F A G O G A R B E J D E Ny organisering giver bedre service for borgerne Undersøgelse i FOAs Medlemspuls Kvalitetsreformen Januar 2007 Forord FOAs godt 200.000 medlemmer arbejder i forreste række

Læs mere

Hvidbog om det nære og sammenhængende sundhedsvæsen, revideret version

Hvidbog om det nære og sammenhængende sundhedsvæsen, revideret version Dato: 27. september 2017 Brevid: 3362292 Hvidbog om det nære og sammenhængende sundhedsvæsen, revideret version Udvalget har i 2016 og 2017 haft flere politiske drøftelser og haft mange forskellige temaer

Læs mere

INVESTERINGSPLAN FOR VELFÆRDEN FREM MOD 2025

INVESTERINGSPLAN FOR VELFÆRDEN FREM MOD 2025 2 ORDFØRER/KONTAKT: PIA OLSEN DYHR Pia.Olsen.Dyhr@ft.dk Frem mod 2025 vil SF investere markant mere i velfærd. Således vil SF prioritere 47 milliarder kr. mere hvert eneste år i 2025. Især skal velfærden

Læs mere

Finanslov 2009 og de kommunaløkonomiske forhandlinger

Finanslov 2009 og de kommunaløkonomiske forhandlinger - liba - 05.05.2008 Kontakt: Lisbeth Baastrup - liba@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Finanslov 2009 og de kommunaløkonomiske forhandlinger Finansloven for 2008 blev vedtaget den 17.april. Regeringen skal i de

Læs mere

Produktivitet i det offentlige Peter Birch Sørensen Formand for Produktivitetskommissionen

Produktivitet i det offentlige Peter Birch Sørensen Formand for Produktivitetskommissionen Produktivitet i det offentlige Peter Birch Sørensen Formand for Produktivitetskommissionen Indlæg på DIs konference Technology Talks den 25. april 2013 En effektiv offentlig sektor er uhyre vigtig, fordi..

Læs mere

Indstilling. Til Byrådet via Magistraten. Den 12. oktober 2012

Indstilling. Til Byrådet via Magistraten. Den 12. oktober 2012 Indstilling Til Byrådet via Magistraten Den 12. oktober 2012 Udmøntning af den statslige medfinansiering 2012 2015 til lederuddannelse og ledelsesudvikling 1. Resume Med henblik på at styrke ledernes kompetenceudvikling

Læs mere

Den dobbelte ambition. Direktionens strategiplan

Den dobbelte ambition. Direktionens strategiplan Den dobbelte ambition Direktionens strategiplan 2016-2018 Godkendt af Byrådet den 27. januar 2016 Direktionens strategiplan 2016-2018 Direktionens strategiplan tager udgangspunktet i Byrådets Vision, Udviklingsstrategien,

Læs mere

Bilag vedr. tværkommunale samarbejder

Bilag vedr. tværkommunale samarbejder NOTAT KKR HOVEDSTADEN Bilag vedr. tværkommunale samarbejder I forbindelse med beskæftigelsesreformen er De Regionale Beskæftigelsesråd erstattet af otte Regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR). De enkelte arbejdsmarkedsråd

Læs mere

Hjemmehjælpskommissionen. Visitatorernes årsmøde 2013

Hjemmehjælpskommissionen. Visitatorernes årsmøde 2013 Hjemmehjælpskommissionen Visitatorernes årsmøde 2013 1 stevns kommune Baggrunden og rammerne for kommissionens arbejde Demografi antallet af 80+ årige fordobles de næste 30 år Beskrive udfordringer og

Læs mere

Brugerpolitik. for Sundhedsvæsenet i Region Sjælland

Brugerpolitik. for Sundhedsvæsenet i Region Sjælland Brugerpolitik for Sundhedsvæsenet i Region Sjælland Brugerpolitik for Sundhedsvæsenet i Region Sjælland Indholdsfortegnelse Brugerne i centrum side 3 Oplevet kvalitet side 3 Mål med brugerinddragelse side

Læs mere

Udkast maj 2013. Ældrepolitik

Udkast maj 2013. Ældrepolitik Udkast maj 2013 Ældrepolitik Vision Omsorgskommunen Ringsted Ældrepolitikken sætter rammen og afstikker retningen for initiativer og indsatser på ældre og sundhedsområdet i Ringsted Kommune og har sit

Læs mere

Overordnet stillingsbeskrivelse for ledelsen på Præhospitalet

Overordnet stillingsbeskrivelse for ledelsen på Præhospitalet Koncern HR, Stab 21.05.13/PG Overordnet stillingsbeskrivelse for ledelsen på Præhospitalet God ledelse er en forudsætning for et effektivt og velfungerende sundhedsvæsen, som er karakteriseret ved høj

Læs mere

VIDEN TO GO. Øget konkurrenceevne og mobilitet gennem målrettet voksen- og efteruddannelse

VIDEN TO GO. Øget konkurrenceevne og mobilitet gennem målrettet voksen- og efteruddannelse X Øget konkurrenceevne og mobilitet gennem målrettet voksen- og efteruddannelse Øget konkurrenceevne og mobilitet gennem målrettet voksen- og efteruddannelse Arbejdsmarkedet er i konstant forandring, og

Læs mere

Fakta på fritvalgsområdet 1 November 2006

Fakta på fritvalgsområdet 1 November 2006 KVALITET I DEN OFFENTLIGE SEKTOR SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 - Fax 33 11 16 65 Dato: 23. november 26 Fakta på fritvalgsområdet 1 November

Læs mere

UDVALGTE TEMAER FRA KVALITETSREFORMEN

UDVALGTE TEMAER FRA KVALITETSREFORMEN ISSN: 1902-5866 NYHEDSBREV Bruger- og pårørenderåd oktober 2007 UDVALGTE TEMAER FRA KVALITETSREFORMEN I august 2007 fremlagde Regeringen Kvalitetsreformen, som skal sikre fornyelse og udvikling af kvaliteten

Læs mere

Bidrag til produktivitetskommissionen om offentlig-privat samarbejde

Bidrag til produktivitetskommissionen om offentlig-privat samarbejde NOTAT Bidrag til produktivitetskommissionen om offentlig-privat samarbejde 1. Stigning i offentlig-privat samarbejde i kommunerne Siden kommunalreformen er anvendelsen af private leverandører i den kommunale

Læs mere

Initiativ 2011 2012 2013 Fælles strategi for indkøb og logistik 100 300 500 Benchmarking (herunder effektiv anvendelse af CT-scannere)

Initiativ 2011 2012 2013 Fælles strategi for indkøb og logistik 100 300 500 Benchmarking (herunder effektiv anvendelse af CT-scannere) N O T A T Mindre spild, mere sundhed Regionernes mål for mere sundhed for pengene frem mod 2013 Effektivisering af driften i sundhedsvæsnet har været et højt prioriteret område for regionerne, siden de

Læs mere

Kalundborg Kommunes. Ledelses- og styringsgrundlag

Kalundborg Kommunes. Ledelses- og styringsgrundlag Kalundborg Kommunes Ledelses- og styringsgrundlag Velkommen til Kalundborg Kommunes nye ledelsesog styringsgrundlag Det beskriver, hvordan vi skaber fælles retning og samarbejde for bedre resultater. Vi

Læs mere

Ledelse og kompetencer i den offentlige sektor

Ledelse og kompetencer i den offentlige sektor Regeringen KL Danske Regioner Ledelse og kompetencer i den offentlige sektor De 820.000 ledere og medarbejdere i den offentlige sektor er afgørende for den høje kvalitet i opgaveløsningen i kommuner, regioner

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusenes økonomi i Juni 2011

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusenes økonomi i Juni 2011 Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusenes økonomi i 2009 Juni 2011 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning

Læs mere

FORTROLIGT EFFEKTIVISERINGSFORSLAG

FORTROLIGT EFFEKTIVISERINGSFORSLAG FORTROLIGT EFFEKTIVISERINGSFORSLAG Forslagets titel: Kort resumé: SU20. Effektivisering og styrkelse af SUFs driftsstruktur (fortroligt) Forslaget indebærer en forenkling og effektivisering af Sundheds-

Læs mere

Vision og strategi for DIGITALISERING & VELFÆRDSTEKNOLOGI for SÆH-forvaltningen

Vision og strategi for DIGITALISERING & VELFÆRDSTEKNOLOGI for SÆH-forvaltningen Vision og strategi for DIGITALISERING & VELFÆRDSTEKNOLOGI for SÆH-forvaltningen 2016-2020 VISION PERSPEKTIVER OVERORDNEDE MÅL ORGANISERING ROLLER OG ANSVAR INDSATSER BAGGRUND I Hjørring Kommune vil vi

Læs mere

Møde i DI ITEK den 6. maj 2009

Møde i DI ITEK den 6. maj 2009 Møde i DI ITEK den 6. maj 2009 1 Møde i DI ITEK den 6. maj 2009 Fonden til investering i arbejdskraftbesparende teknologi (ABT-fonden) Thomas Børner, formand for ABT-fonden 2 Hvorfor skal vi spare på arbejdskraften?

Læs mere

Et integrerende sundhedsvæsen

Et integrerende sundhedsvæsen Et integrerende sundhedsvæsen Arbejdsgrundlag for sundhedsområdet 2013 www.regionmidtjylland.dk Arbejdsgrundlag for sundhedsområdet 2013 Udarbejdet af Koncernledelsen Fælles afsæt for strategisk arbejde

Læs mere

Fødevareministeriets personalepolitiske paraply

Fødevareministeriets personalepolitiske paraply Fødevareministeriets personalepolitiske paraply Fælles rammer - Overordnede målsætninger Fødevareministeriets mission er at skabe rammer for bæredygtig og sikker fødevareproduktion og et udviklingsorienteret

Læs mere

Lean i den offentlige sektor. Anvendelse af Lean Management i kommuner, regioner og stat

Lean i den offentlige sektor. Anvendelse af Lean Management i kommuner, regioner og stat Lean i den offentlige sektor Anvendelse af Lean Management i kommuner, regioner og stat Lean i den offentlige sektor Anvendelse af Lean Management i kommuner, regioner og stat Marts 2007 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Styregruppen for Videncenter for Velfærdsledelse har opstillet en række kriterier for tildeling af midler til projekter.

Styregruppen for Videncenter for Velfærdsledelse har opstillet en række kriterier for tildeling af midler til projekter. Videncenter for Velfærdsledelse Kriterier og Temaer 21. januar 2011 For at kvalificere og målrette ansøgningerne til Videncenter for Velfærdsledelse er der opstillet en række kriterier for tildelingen

Læs mere

Danskerne skal møde ét samlet, trygt og moderne digitalt Danmark

Danskerne skal møde ét samlet, trygt og moderne digitalt Danmark Danskerne skal møde ét samlet, trygt og moderne digitalt Danmark Borgernes møde med det digitale Danmark skal være nemt, trygt og hurtigt. Udfordringspanelerne anbefaler derfor, at borgerne skal have én

Læs mere

Kriterier for projekter til formålsbestemt pulje til Offentlig-Privat Innovation (OPI)

Kriterier for projekter til formålsbestemt pulje til Offentlig-Privat Innovation (OPI) 19. august 2008 Kriterier for projekter til formålsbestemt pulje til Offentlig-Privat Innovation (OPI) Kriterier Vi har i dag kun begrænset viden om, hvilke ideer til innovative offentlig-private samarbejdsprojekter,

Læs mere

APPENDIX I: Økonomiske rammevilkår

APPENDIX I: Økonomiske rammevilkår APPENDIX I: Økonomiske rammevilkår De overordnede rammer for Region Sjællands økonomi fastsættes årligt i økonomiaftalen mellem regeringen og Danske Regioner samt de udmeldte drifts- og anlægslofter. FAKTABOKS:

Læs mere

Bilag 1. Principper for kommunaltstatsligt

Bilag 1. Principper for kommunaltstatsligt Regeringen KL Bilag 1. Principper for kommunaltstatsligt samarbejde Nyt kapitel 25.09.2015 Regeringen og KL er enige om, at udviklingen af velfærdsområderne er et fælles ansvar for stat og kommuner, og

Læs mere

Inspiration til arbejdet med kvalitetskontrakter

Inspiration til arbejdet med kvalitetskontrakter Inspirationsnotat nr. 5c til arbejdet i MED-Hovedudvalg 12. april 2010 Inspiration til arbejdet med kvalitetskontrakter Her er samlet en række forslag til udarbejdelsen af en kommunal kvalitetskontrakt.

Læs mere

Dansk Socialrådgiverforening Lederarrangement november 2013

Dansk Socialrådgiverforening Lederarrangement november 2013 Dansk Socialrådgiverforening Lederarrangement november 2013 Det forvaltningspolitiske udspil Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig organisation og ledelse, Institut for Statskundskab, ved Syddansk

Læs mere

Baggrundsnotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse

Baggrundsnotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse snotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse Initiativerne er opdelt i fire fokusområder: Innovationsordningerne skal være nemt tilgængelige og effektive Innovationspakke Indsatsen skal

Læs mere

Kommunernes økonomiske rammer for 2016

Kommunernes økonomiske rammer for 2016 Kommunernes økonomiske rammer for 2016 Nyt kapitel 3. juli 2015 Regeringen har i sit regeringsgrundlag tilkendegivet, at der skal indføres et omprioriteringsbidrag de næste fire år, så der kan frigøres

Læs mere

Kvalitetsreform i den offentlige sektor

Kvalitetsreform i den offentlige sektor Kvalitetsreform i den offentlige sektor - Set i et ledelsesperspektiv Ledernes Hovedorganisation Maj 2007 Indledning Den offentlige sektor står i dag overfor en række udfordringer, såsom højt sygefravær,

Læs mere

Kapitel 4. Indikator for frit valg

Kapitel 4. Indikator for frit valg 1 af 11 21-08-2013 12:50 Kapitel 4. Indikator for frit valg Introduktion Fordelen ved at indføre frit valg er først og fremmest, at der skabes større effektivitet og produktudvikling, når serviceydelser

Læs mere

sl Der er behov for at udvikle velfærds- og serviceydelsernes kvalitet

sl Der er behov for at udvikle velfærds- og serviceydelsernes kvalitet Statsministeriet Statsminister Hr. Anders Fogh Rasmussen Prins Jørgens Gård 11 1218 København K Regeringens kvalitetsreform Kære Anders Fogh Rasmussen. Vedlagt fremsendes FOA Fag og Arbejdes oplæg/bemærkninger

Læs mere

Den Sociale Virksomhed. når der er behov for en højt specialiseret indsats

Den Sociale Virksomhed. når der er behov for en højt specialiseret indsats Den Sociale Virksomhed når der er behov for en højt specialiseret indsats Den Sociale Virksomhed 2 DEN SOCIALE VIRKSOMHED NÅR DER ER BEHOV FOR EN HØJT SPECIALISERET INDSATS RAMMER OG RETNING 2016-2018

Læs mere

Baggrundsnotat om produktivitet i den offentlige sektor

Baggrundsnotat om produktivitet i den offentlige sektor Baggrundsnotat om produktivitet i den offentlige sektor Måling af produktivitet i den offentlige sektor I Nationalregnskabet er produktivitetsstigningen i den offentlige produktion definitorisk sat lig

Læs mere

Mål og resultatstyring i den offentlige sektor. Kursusnr. 45976

Mål og resultatstyring i den offentlige sektor. Kursusnr. 45976 Mål og resultatstyring i den offentlige sektor Kursusnr. 45976 Mål: Deltageren kan medvirke til opstillingen af mål- og handleplaner for udførelsen af egne opgaver. kan arbejde med mål- og handleplaner

Læs mere

Indledning. Ældrepolitikken retter sig både

Indledning. Ældrepolitikken retter sig både Ældrepolitik 2 blank Indhold: Indledning...4 Vision Omsorgskommunen Ringsted...6 Dialogmodellen...7 Tryghed og kvalitet...8 Pejlemærkerne Deltagelse, fællesskab og ansvar...9 Forskellige behov...10 Faglighed

Læs mere

Fremtidens velfærd kommer ikke af sig selv

Fremtidens velfærd kommer ikke af sig selv Resumé af debatoplægget: Fremtidens velfærd kommer ikke af sig selv I Danmark er vi blandt de rigeste i verden. Og velfærdssamfundet er en tryg ramme om den enkeltes liv: Hospitalshjælp, børnepasning,

Læs mere

Ansøgte midler til løft af ældreområdet

Ansøgte midler til løft af ældreområdet Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Ansøgningsskemaet skal udfyldes elektronisk via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen

Læs mere

Udfordringer for styringen på sundhedsområdet. DRG-konference 2017

Udfordringer for styringen på sundhedsområdet. DRG-konference 2017 Udfordringer for styringen på sundhedsområdet DRG-konference 2017 Politisk pres for fjernelse risiko for at regering kunne komme i mindretal 2 Aftale om suspension af produktivitetskravet i 2018 Konkret

Læs mere

Manglende styring koster kommunerne to mia. kr.

Manglende styring koster kommunerne to mia. kr. Organisation for erhvervslivet November 2009 Manglende styring koster kommunerne to mia. kr. AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK Manglende tilpasning af udgifterne til befolkningsudviklingen

Læs mere

Digitaliseringsstrategi 2011-2014

Digitaliseringsstrategi 2011-2014 Digitaliseringsstrategi 2011-2014 Indholdsfortegnelse: Hørsholm Kommune vil være en digital kommune...3 Hvor skal vi hen...3 Mål for digitalisering...5 Strategiske spor...6 A. Alle ledere og medarbejdere

Læs mere

Nedenfor er angivet to scenarier for velfærdsservice og konsekvenserne for den finanspolitiske holdbarhed 1 :

Nedenfor er angivet to scenarier for velfærdsservice og konsekvenserne for den finanspolitiske holdbarhed 1 : Notat // /07/07 VÆKST I VELFÆRDSSERVICE SOM I PERIODEN 2002-06 INDEBÆRER SKATTESTIGNING PÅ 115 MIA. KR. DREAM-gruppen har for CEPOS regnet på forskellige scenarier for væksten i den offentlige velfærdsservice

Læs mere

Kvalitetskonferencen. Hovedkonklusioner fra de seks debatmøder

Kvalitetskonferencen. Hovedkonklusioner fra de seks debatmøder Kvalitetskonferencen Hovedkonklusioner fra de seks debatmøder Attraktive arbejdspladser Attraktive arbejdspladser Attraktive arbejdspladser Dødens gab i Århus Kommune i 2015: SOSU-hjælpere: 1093 Sygeplejersker:

Læs mere

DEN LILLE SKARPE OM RAMMEARKITEKTUREN

DEN LILLE SKARPE OM RAMMEARKITEKTUREN DEN LILLE SKARPE OM RAMMEARKITEKTUREN HVORFOR EN FÆLLESKOMMUNAL RAMME ARKITEKTUR? Digitalisering er afgørende for udviklingen af de kommunale kerneopgaver, fordi Borgerne skal møde en nær og sammenhængende

Læs mere

Livslang uddannelse og opkvalificering af alle på arbejdsmarkedet

Livslang uddannelse og opkvalificering af alle på arbejdsmarkedet Regeringen 20. marts 2006 Landsorganisationen i Danmark Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd Akademikernes Centralorganisation Ledernes Hovedorganisation Dansk Arbejdsgiverforening Sammenslutning

Læs mere

Regionerne har opstillet følgende overordnede mål for indkøb og logistik (håndtering af varer) frem mod 2015, for at realisere områdets potentiale:

Regionerne har opstillet følgende overordnede mål for indkøb og logistik (håndtering af varer) frem mod 2015, for at realisere områdets potentiale: N O T A T Regionernes mål for indkøb og logistik i 2015 11-04-2010 Sag nr. 10/413 Dokumentnr. 18141/10 Strategisk Indkøb Regionerne står stærkt inden for offentlige indkøb. Der er etableret fem centrale

Læs mere

Ringsted Kommunes Ældrepolitik

Ringsted Kommunes Ældrepolitik Ringsted Kommunes Ældrepolitik 2 Indhold: Indledning...3 Vision: Omsorgskommunen Ringsted...4 Dialogmodellen...5 Tryghed og kvalitet...6 Deltagelse, fællesskab og ansvar... 7 Forskellige behov...8 Faglighed

Læs mere

Formulerer sammen med ledere af medarbejdere delmål for afdelingens arbejde

Formulerer sammen med ledere af medarbejdere delmål for afdelingens arbejde Leder af ledere Understøtter at egen enheds faglige bidrager til helhedstænkning Fremmer samarbejde og videndeling på tværs af faggrupper, afdelinger, forvaltninger og centre for at sikre kvalitet, fleksibilitet

Læs mere

Det Gode Liv. - Velfærdsteknologi for dig. Velfærdsteknologisk Strategi 2014-2017

Det Gode Liv. - Velfærdsteknologi for dig. Velfærdsteknologisk Strategi 2014-2017 Det Gode Liv - Velfærdsteknologi for dig Velfærdsteknologisk Strategi 2014-2017 Indhold Hvad er velfærdsteknologi? Velfærdsteknologi til fremtidens udfordringer Det gode liv for borgeren og det gode arbejdsliv

Læs mere

Politiske pejlemærker for Center for Sundhed & Ældre

Politiske pejlemærker for Center for Sundhed & Ældre Politiske pejlemærker for Center for Sundhed & Ældre 2018-2021 Dialogbaseret Styringsmodel - Ældre- og Sundhedsudvalget Møde i Ældre- og Sundhedsudvalget 19. september 2018 Politiske pejlemærker Ældre-

Læs mere