Papir B Nye beregninger af markup

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Papir B Nye beregninger af markup"

Transkript

1 N O T A T Papir B Nye beregninger af markup Kort Resume Dette er papir B i serien af analyser vedr. måling af konkurrence i den finansielle sektor 1. De markup beregninger, som institutioner som fx Det Økonomiske Råd konkluderer på, giver efter Finansrådets mening ikke det fulde billede. Dette papir Aeregner nye markup niveauer for danske erhvervsbrancher med to primære modifikationer. Indledningsvis inddrages mere information i beregningen (En mikrotilgang anvendes i stedet for en makrotilgang). Dernæst anvendes en mere nuanceret afspejling af produktionsomkostningsstrukturen. 3. december 2007 Tilgangen er kort fortalt at undersøge, hvor stor en andel af en branches samlede værdiskabelse, der går til aflønningen af produktionsfaktorerne, herunder kapital. Resterer der noget, er det en form for (ekstra) overskud. Det undersøges, om der er forklaringer på dette ekstraordinære overskud, fx bedre tilrettelæggelse af produktionen. 2 Vores resultater viser, at de tidligere markup beregninger kan have skønnet niveauerne for høje. Fx vil markup niveauet på 49 pct. i den finansielle sektor fra Vismandsrapporten i efteråret 2005 falde til en markup på 12 pct. (for bankerne alene) baseret på vores metode og tal. Det skyldes bl.a., at beholdningen af finansielle aktiver forudsætter en relativ høj aflønning, som der ikke har været taget højde for. Det er dog ikke kun i den finansielle sektor, at markup niveauet falder drastisk. En del andre brancher har ligeledes store beholdninger af finansielle aktiver, der leder til et lavt markup, eller ligefrem et markdown. Den kritiske antagelse bag disse resultater er, hvordan de finansielle aktiver skal aflønnes. Her er valgt et såkaldt "Weighted Average Cost of Capital" udtryk. De samlede resultater fremgår af tabel 1 på side 6. Kontakt Niels Storm Stenbæk Direkte nst@finansraadet.dk Indholdsfortegnelse Beregning af markup i danske brancher... 2 Teoretisk baggrund... 4 Data... 5 Estimation... 5 Resultater... 5 Litteratur... 7 Teknisk appendiks... 8 Appendiks tabeller Papir A præsenterer beregninger på den såkaldte H-statistik udviklet af Panzar og Rosse (1987). Papir C viser beregninger på baggrund af Bresnahan metoden. 2 Dermed kan der godt afstedkomme et afkast til fx lånt kapital (så længe der tages højde for, at renten på gælden også skal afholdes).

2 Beregning af markup i danske brancher Er indtjeningen blandt bankerne for høj? Ifølge Konkurrencestyrelsen er den finansielle sektors forrentning af egenkapitalen på et så højt niveau ift. andre danske sektorer, at det må give anledning til overvejelser om problemer med konkurrencen. Side 2 Tilsvarende har konkurrenceredegørelserne (se fx Konkurrenceredegørelse 2007) peget på, at prisniveauet for finansielle tjenesteydelser er højt sammenlignet med EU9. 3 Dybest set er den bedste tilgang ikke at se på hverken indtjening, eller prisniveauer for den sags skyld, hvis man vil sammenligne sektorer i fx Danmark. Det skyldes de strukturelle forskelle mellem brancher, fx højere investeringer, som der ikke kontrolleres for. Til bedømmelse af konkurrence bør man derfor udvikle indikatorer, der tager højde for strukturelle forskelle. 3 Egenkapitalforrentningen blandt danske banker er dog ikke høj i et internationalt perspektiv, jf. fx ECB (2006). Dernæst kommer, at en høj indtjening også kan skyldes, at bankerne drives mere effektivt. Senest har IMF (2007) dokumenteret, at danske banker er mere omkostningseffektive end gennemsnittet i Europa.

3 Et godt eksempel på sidstnævnte er markup beregninger 4. Markup er defineret som forholdet mellem den pris, en virksomhed tager, og marginalomkostningen ved at producere et produkt. I omkostningerne indregnes bl.a. kapacitets- og kapitalomkostningen, dvs. markup er overnormal profit. Side 3 DØR præsenterede i Vismandsrapporten "Dansk Økonomi efterår 2005" markup estimater for 17 danske brancher. Resultaterne er præsenteret ovenfor. Som det fremgår, er markup niveauet for finansiel virksomhed på 1,49. Dvs., at prisen på finansielle produkter er 49 pct. højere end omkostningen ved at producere den ekstra enhed, under visse forudsætninger. Der findes flere forskellige tilgange til beregning af markup. DØR tager udgangspunkt i en model af Roeger (1995). Roegers tilgang er blevet anvendt i en række andre sammenhænge, se fx Martins m. fl. (1996), Hylleberg og Jørgensen (1998) eller Lundin (2005). For den tekniske beskrivelse af denne tilgang, se en af disse artikler. Kort fortalt er metoden baseret på makrotidsserier. Denne metode giver ikke et perfekt billede af omkostningen ved fravær af konkurrence. Fx siger den ikke noget om graden af produktionsineffektivitet, der kan følge af mangelfuld konkurrence. Der bliver ikke taget højde for aflønning af andre immaterielle aktiver, fx royalties, hvilket kan give anledning til en overvurdering af markup. Desuden kan overnormal indtjening også give sig udslag i højere lønninger til de ansatte. Den største anke over for Roegers metode set fra Finansrådets synspunkt er imidlertid, at den ikke tager højde for aflønning af de finansielle aktiver. Netop de finansielle aktiver er en vigtig del af produktionsapparatet i sektoren. De materielle aktiver udgør normalt kun 1 pct. af den samlede balance. Det må være en rimelig antagelse, at man skal aflønne samtlige "earning assets" og ikke kun den faste realkapital (dvs. kapitalapparatet). Dette sammenligningsgrundlag brancherne imellem må være mere berettiget end "den normale" tilgang uden finansielle aktiver. Formålet med dette papir er dermed at ny-estimere markup niveauer. Den nye beregning tager bl.a. højde for aflønning af de finansielle aktiver. Der anvendes mere retvisende tal for aflønning af produktionsfaktorerne, fx anvendelse af usercosts (se beskrivelse nedenfor) i stedet for eksempelvis afskrivning på kapitalapparatet. Det er muligt at medregne de immaterielle aktiver, men i lyset af at ganske få virksomheder har det opført i deres regnskab, er de immaterielle aktiver udeladt for at få flere observationer til estimationen. Ligeliges burde de likvide midler og værdipapirer fra omsætningsaktiverne medtages, men er igen i lyset af få observationer fravalgt. 4 Andre eksempler er lønpræmieberegning eller beregning af den såkaldte H-statistik, se papir A i denne serie.

4 Side 4 Modsat DØR beregnes der på mikroobservationer i form af regnskabsoplysninger for danske firmaer. Det betyder flere observationer og mere variation at estimere på. Hvilket alt andet lige vil medføre bedre estimater af markup niveauerne. Teoretisk baggrund Mikrometoden i dette papir svarer til udgangspunktet for DØR's makrometode. Basalt set er tilgangen at se på hvor meget af værditilvæksten, der går til at aflønne de faktorer, der indgår i produktionen. Det, der resterer, er en form for (ekstra) overskud. Det undersøges imidlertid, om der er strukturelle faktorer, der kan forklare denne residual. Med andre ord: Aflønningen af produktionsfaktorer ift. værditilvæksten regresseres på de faktorer, der bør kunne forklare en højere indtjening. Er der pæne residualer, vil konstanten svare til et estimeret markup niveau. Modsat DØR anvendes dog mikroobservationer. Se også beskrivelsen af datamaterialet nedenfor. Inspiration er hentet fra Nishimura m.fl. (1999) med enkelte modifikationer. Det bemærkes, at tilgangen her ikke skal forveksles med, hvordan egenkapitalen forrentes. Her medtages også aktiver, som i princippet kunne være anskaffet med lånte penge. Så længe der bare tages højde for dette. Udgangspunktet er en neoklassisk produktionsfunktion for branche j og virksomhed i Q F K, L, A (1) Hvor Q, K, L og A er hhv. produktion, kapital, arbejdskraft og totalfaktorproduktiviteten. Der henvises til Nishimura papiret for den teoretiske udledning af den implementerede model. Via omskrivninger kommer man frem til L K FK j jx j u ln (2) hvor "venstresiden" er den log-transformerede aflønning ift. værditilvæksten af hhv. arbejdskraft, fast realkapital og finansielle aktiver. Se det tekniske appendiks for forklaring af "højreside" variable. Valget af flere af disse variable følger fra en produktionsfunktionstilgang. Markup niveauet er heraf givet ved markup j e j (3)

5 En markup estimat på 1 indikerer, at prisen svarer til omkostningen ved at producere den sidste enhed. Er dette tilfældet, kan konkurrencen på det pågældende marked i princippet betegnes som fuldkommen. Er markup estimatet derimod signifikant større end 1, er der tegn på, at dette marked kan have konkurrenceproblemer. Bemærk, at i tabellen med resultaterne er værdien 1 fratrukket markupniveauet, så en positiv værdi indikerer et markup, mens en negativ værdie er forbundet med et markdown. Side 5 For at markup estimatet skal give en vis mening forudsættes det, at de virksomheder der grupperes indenfor den samme brancheopdeling i høj grad omsætter varer og produkter, der er substituerbare. Endelig er det nødvendigt at antage konstant markup i estimationsperioden, hvilket indlysende kan være problematisk, da markup i visse brancher sandsynligvis udvikler sig i estimationsperioden. Data Datamaterialet til beregningen af markup niveauer er KOB/Experians firmadatabase. Som udgangspunkt (dvs. før talbehandling) er der informationer (men ikke fuldt dækkende) om firmaer. Som udgangspunkt for perioden el afhængig af hvilken tid på året, firmaet aflægger regnskab. Det endelige antal observationer for hver branche vil fremgå i afsnittet med resultater. Markup bliver således et gennemsnit for perioden 2001 til Pga. detaljeringsniveauet i den anvendte tilgang bliver antallet af observationer dog forholdsvist moderat. Der beregnes for et brancheniveau svarende til Nationalregnskabets 27- inddeling. Det er muligt at bruge et mere disaggregeret niveau, som dog skal holdes op mod antallet af observationer. Estimation Modellen i (2) estimeres som ved GMM med fixed effects og 2 SLS, foruden en White korrektion på standardafvigelserne. Se papir A for bevæggrunden bag dette valg. Resultater Resultaterne af markup estimationen fremgår af tabel Det er en aktuel problemstilling for de fleste tidsserie analyser. 6 Der er anvendt branchespecifikke bagatelgrænser for at tillade strukturelle forskelle på tværs af erhverv.

6 Tabel 1: Markup estimater for perioden (markup = 0 svarer til intet markup) Test for Ho: markup=0 uden finan- Markup Test for Ho: Antal observationer R2 instrumenter aktiver sielle aktiver Justeret Sargan test for Branche niveau markup= Landbrug Gartnerier, planteskoler og frugtplantager Side 6 Markup niveau uden finansielle Maskinstationer, Anlægsgartnerier mv Føde-, drikke-, tobaksvareindustri Tekstil- og læderindustri Papir- og grafisk industri Kemisk industri Gummi- og plastindustri Sten-, ler- og glasindustri Fremstilling og forarbejdning af metal Maskinindustri Elektronikindustri Transportmiddelindustri Møbelindustri og anden industri Energi- og vandforsyning Bygge og anlæg Engroshandel undtagen med biler Detailhandel med fødevarer mv Detailhandel med beklædning og fodtøj Detailhandel i øvrigt, reparationsvirksomhed Hoteller og restauranter Land-, rørtransport Skibsfart Hjælpevirksomhed til transport Post og tele Finansiering Forsikring Finansiel service Ejendomsudlejning og -formidling Udlejning af transportmidler og maskiner It-service Forskning og udvikling Rådgivning og rengøring mv Undervisning Sundhedsvæsen Sociale institutioner for voksne Forlystelser, kultur og sport Anden servicevirksomhed Anm: Positive værdier indikerer et markup. Negative værdier et markdown. For markedsmæssig virksomhed. En p-værdi tæt på 0,00 indikerer, at man kan afvise, at markup værdien er lig 0. P- værdierne og antal observationer er for estimation med finansielle aktiver. Antallet af observationer på estimation uden finansielle aktiver er uden undtagelse højere. Branchegrupperingen er Nationalregnskabets 53 gruppering. De brancher, der ikke fremgår af tabellen har alle mindre end 40 observationer at estimere på. Kilde: Egne beregninger på KOB/Experian.

7 Vores beregning af markup niveauer viser et fald for flere brancher ift. DØRs beregninger. Banernes markup falder til 12 pct. 7 I forsikringsbranchen og for finansiel service er der måske ligefrem tale om egentlige markdowns, og ikke markups. Statistiske test kan dog ikke signifikant bekræfte dette. Side 7 Medregner man ikke de finansielle aktiver vurderes bankernes markup til 42 pct. og i forsikringsbranchen på 115 pct. (DØRs niveau var på 49 pct. for hele den finansielle sektor). Det bemærkes desuden, at en flere brancher har en værdi signifikant under 0, dvs. et reelt markdown. Dvs. resultatet står ikke mål med aflønningen af produktionsfaktorerne. Det er tilfældet for sten, ler og glasindustri, maskinog transportmiddelindustri, energi- og vandforsyning, ejendomsudlejning og social institutioner for voksne (de private, der kun beregnes på markedsmæssig økonomi). En virksomhed kan operere og overleve - under sådanne forhold. Imidlertid må man være bevidst om, at man får en forrentning af særligt de finansielle aktiver, der ligger under hvad man kan forvente i markedet. Modsat har flere brancher i vores måling et signifikant markup niveau. Dvs. priserne er højere end omkostningerne tilsiger, hvis man medregner en aflønning af de finansielle aktiver. Det er faktisk tilfældet for finansieringsbranchen. Derudover ses den samme tendens i tekstil- og læderindustri, kemisk industri, elektronikindustri,, engroshandel og hele detailhandlen, hoteller og restauranter, hjælpevirksomhed til transport, post og tele, itservice, undervisning og sundhedsvæsen (igen, de private, eftersom der kun beregnes på markedsmæssig økonomi) og forlystelser, kultur og sport. Litteratur Det Økonomiske Råd (DØR) (2005): "Dansk Økonomi Efteråret 2005", København. ECB (2006): "EU Banking Sector Stability", November Hylleberg, S. og Jørgensen, R.W. (1998): "A note on the estimation of markup pricing in manufactoring", Centre for Non-linear Modelling In Economics, WP no IMF (2007): "IMF Country Report no. 07/122", Marts Konkurrenceredegørelsen 2007: Konkurrencestyrelsen, København. Lundin, N. (2005): "Do Exports lead to higher markups? Microeconometric evidence from Swedish manufacturing in the 1990s". Örebro University. Martins, J. O., S. Scarpetta og D. Pilat (1996): "Markup Pricing, Market Structure and the Business Cycle". OECD Economic Studies, 27(II). 7 Jf. appendiks kan de 12 pct. meget vel være for sat for højt. I beregningen af aflønningen af den faste realkapital er den finansielle sektor i vægtningen af kapitaltyper grupperet med forretningsservice. Da it-kapital er mere udbredt i den finansielle sektor, kan aflønningen af kapitalapparatet formentligt være sat for lavt for banksektoren.

8 Nishimura K. G., Ohkusa, Y. og Ariga, K. (1999): "Estimating the markup over marginal cost: a panel analysis of Japanese Firms ", International Journal of Industrial Organization 17, 1999, s Panzar, J.C. og Rosse, J.N. (1987): "Testing for 'monopoly' equilibrium", Journal of Industrial Economics, 35, pp Roeger, W. (1995): "Can Imperfect Competition Explain the Difference Between Primal and Dual Productivity Measures? Estimates for U.S. Manufacturing". Journal of Political Economy, 103 (2), pp Side 8 Wooldridge, Jeffrey M. (2002): "Econometric Analysis of Cross Section and Panel Data", MIT Press, Cambridge, Massachusetts. Teknisk appendiks På baggrund af KOB/Experian datakilde konstrueres følgende variable, der skal indgå til bestemmelsen af markup niveauer i de danske produktmarkeder. L Som aflønning af arbejdskraft anvendes personaleomkostningerne. Hvormed L, ij personaleo mkostninge r værditilvæ kst ij ij (4) K Som proxy for prisen på den faste realkapital (kapitalapparatet) anvendes branchespecifikke user-costs, der populært kan kaldes prisen på benyttelse af kapitalapparatet. Usercosts er et udtryk for det enkelte kapitalgodes (fx en maskines) marginalproduktivitet. Dermed kan usercosts udlægges som omkostningen ved at anvende/leje en kapitalydelse over en given periode. Dermed modsvarer det aflønningen af arbejdskraften, dvs. lønningerne. Usercosts anvendes i stedet for prisen på kapitalgodet (som opgjort ud fra nettobeholdningen i løbende priser). Derved fanger man den substitution, der har været fra et mere traditionelt produktionsapparat som en maskine over mod kapital med en højere marginalproduktivitet, såsom it-kapital. Udnytter en branche mere intensivt it, skal det også afspejles i en højere aflønning af kapitalapparatet. Fx fordi man afskriver hurtigere på en computer. Desuden opleves væsentlige prisfald på en computer ift. en traditionel maskine, hvilket også må afspejles i omkostningen. Desværre er det med det foreliggende datamateriale ikke muligt at udskille it-kapital. Men dog bygninger, driftsmidler, anlæg og andre materielle aktiver, der har forskellig marginalproduktivitet. User-cost udtrykket er givet ved: e 1d jt K jt pk Usercost jt, 1 (5)

9 Hvor er en gængs lånerente (en kort markedsrente), er den faktiske økonomiske afskrivning (afskrivninger ift. anlægsaktiver), den forventede inflation, er selskabsskattesatsen og d er nutidsværdien af de skattemæssige afskrivninger for investeringer. Side 9 I stedet for selv at beregne et sådant virksomhedsspecifikt udtryk, er branchespecifikke usercosts udtryk venligst udlånt fra Danmarks Statistik, Kontoret for Nationalregnskab. Den mest detaljerede brancheopdeling er Nationalregnskabets 53-opdeling. Disse er således de "officielle" kapitalpriser, der bl.a. indgår i beregningen af det danske vækstregnskab. Der er anvendt ikke-kalibrerede værdier, da DST's kalibrering er til bruttooverskuddet, dvs. en antagelse om fravær af en evt. markup. En usercost værdi for hver branche fås ved at vægte 6 typer af kapital med branchens bruttobeholdning af den angivne kapitaltype: Usercost j, t 6 usercost k 1 6 k 1 jk, t aktiv aktiv jk, t jk, t Kapitaltyperne er maskiner og inventar (ikke it), it, transportmidler, bygninger, anlæg og anden realkapital. Usercosts er som udgangspunkt årsspecifikke. Da tidsrækken imidlertid stopper i året 2003, er der for de efterfølgende år brugt et glidende gennemsnit at de 5 forudgående år. Usercosts for året 2006 fremgår af tabel A1 i appendiks. (6) Da tal for fast realkapital til sammenvægtningen hentes fra Danmarks Statistikbank, hvor kapitaltypen it desværre ikke fremgår separat brancheopdelt, er der brugt en vægtning af it-kapital og almindelig maskin- og inventarkapital ud fra investeringsudgifterne til hardware og øvrigt it-udstyr set ift. de samlede investeringer i maskiner og inventar. Det vil alt andet lige trække aflønningen af kapital op i de brancher, der mere intensivt anvender itudstyr, jf. diskussionen ovenfor. Desværre er der kun tal for Nationalregnskabets 9-gruppering. Da den finansielle sektor her grupperes med forretningsservice, vil aflønningen af kapital formentligt stadigvæk være undervurderet i banksektoren. Som det fremgår af tabel A1 i appendiks er usercosts for finansieringssektoren med sine 13 pct. da også relativt lav. Det følger, at aflønningen af kapitalapparatet i virksomhed i således er givet ved K, ij usercost Materielleanlægsaktiver j Værditilvækst ij ijk (7)

10 FK Til aflønningen af de finansielle aktiver (omsætningsaktiverne og de finansielle anlægsaktiver) bruges et gennemsnitligt vægtet afkastkrav (Weighted Average Cost of Capital, WACC). Investorernes vægtede afkastkrav udtrykker kapitalydernes afkastkrav under hensyntagen til virksomhedens driftsmæssige- og finansielle risici. Afkastkravet dækker dels over afkastkravet til virksomhedens (bogførte) egenkapital, dels over afkastkravet til virksomhedens fremmedkapital. WACC beregnes derfor via en vægtning af afkastkravet til gæld og egenkapital efter deres indbyrdes forhold: Side 10 WACC r g, i, t i, t ( r f, t r mt, j, t gæld i,t (1 ) markedsmæs sig egenkapita l markedsmæs sig egenkapita li,t ) markedsmæs sig egenkapita l gæld i,t gæld i,t i,t i,t (8) r f, t er en risikofri rente (en 10-årig statsobligationsrente), r m, t afkastet fra en markedsportefølje (KFX/C20 indekset), r g, t er renten på gæld i den enkelte virksomhed i (approksimeret ved renteudgifterne over den samlede gæld) og er skatteværdien af renterne på gælden (anslået til 33 pct.). Egenkapitalen er den markedsmæssige værdi af egenkapitalen. Imidlertid råder vi kun over den bogførte værdi af egenkapitalen. Derfor bruges branchespecifikke indre værdier til at transformere den bogførte værdi til en markedsmæssig pendant. For at kunne danne et estimat for markedsværdien af egenkapitalen for de virksomheder, der ikke er noteret på Københavns Fondsbørs har vi med udgangspunkt i de virksomheder, der er noteret udregnet et vægtet gennemsnitsforhold mellem egenkapitalens størrelse og markedsværdien af virksomheden. Dette er gjort på sektorniveau og resultatet fremgår af tabel 2. Tabel 2: Omregning til markedsmæssig egenkapital Sektor Kurs/Indre værdi (Vægtet gennemsnit) Landbrug, fiskeri og råstofudvinding - Industri 4,17 Energi- og vandforsyning 2,31 Bygge- og anlægsvirksomhed 6,85 Handel, hotel- og restaurationsvirksomhed 7,85 Transportvirksomhed, post og telekommunikation 3,01 Finansieringsvirksomhed mv., forretningsservice 1,99 Offentlige og personlige tjenester - Anm.: For Landbrug og offentlige og personlige tjenester er der brugt et simpelt gennemsnit af betaværdierne i andre brancher. Kilde: Egne beregninger på Fondsbørsens tal. Udregningen tager udgangspunkt i data vedr. kurs/indre værdi for alle noterede virksomheder indenfor de forskellige sektorer den 24. september Kursen afspejler markedsprisen for én aktie og den indre værdi udtrykker

11 den regnskabsmæssige værdi af én aktie i selskabet. Den indre værdi beregnes ved at dividere egenkapitalen med antallet af udstedte aktier. Gennemsnittene er vægtet med virksomhedernes markedsværdi. Side 11 j,t er betaværdien for branche j. Dvs. en justering af markedsrisikopræmien. Betaværdien udtrykker her den branchespecifikke risiko dvs. den risiko, der er ved "investering" i en given virksomhed i branchen ud over den generelle markedsrisiko. Betakoefficienter er udregnet på baggrund af dagsobservationer af sektorindeks som Københavns Fondsbørs konstruerer. Der er brugt observationer i perioden fra 2. januar 2002 til og med den 13. september Det er dog ikke for alle indeks, hvor der er observationer for hele perioden. Tabel 3: Betaværdier Sektor Navn (Københavns Fondsbørs) Antal obs. Betakoefficient Alle OMX Copenhagen_PI ,00 Landbrug, fiskeri og råstofudvinding - - 0,79 Industri OMX Copenhagen Industrials_PI ,28 Energi- og vandforsyning OMX Copenhagen Energy_PI 896 0,86 Bygge- og anlægsvirksomhed OMX Copenhagen Building Prod_PI ,48 Handel, hotel- og restaurationsvirksomhed OMX Copenhagen Consumer Services_PI ,15 Transportvirksomhed, post og telekommunikation OMX Copenhagen Transportation_PI ,16 Finansieringsvirksomhed mv., forretningsservice OMX Copenhagen Financials_PI ,84 Offentlige og personlige tjenester - - 0,79 Anm.: For Landbrug og offentlige og personlige tjenester er der brugt et simpelt gennemsnit af betaværdierne i andre brancher. Kilde: Egne beregninger på Fondsbørsens tal. I stedet for at bruge et virksomhedsspecifik WACC, anvendes et branchegennemsnit efter at have elimineret outliers. Dvs. n 1 WACC j, t WACC i, n ii Det følger så for virksomhed i i branche j: finansielle anlægsaktiver FK, ij WACC j Værditilvækst t ij ij (9) Bemærk, at en andel af omsætningsaktiverne (likvide midler og obligationer) burde medtages. Imidlertid er de fravalgt med baggrund i at mange firmaer ikke har rapporteret disse informationer i de tilrådighedværende regnskaber. De eksogene variable MARKEDSBETINGELSER

12 MARKEDSBETINGELSER for den enkelte virksomhed beregnes som netto cash flow sat i forhold til anlægsaktiverne i alt, fraregnet de finansielle anlægsaktiver. Netto cash flowet defineres som ordinært resultat efter skat plus afskrivninger og nedskrivninger af materielle og immaterielle anlægsaktiver. Hvormed Markedsbet ingelser i,t nettocashf low materielle anlægsakti ver (10) Side 12 En større værdi indikerer således, at betingelserne i markedet er gunstig i perioden t. OPEFF OPEFF variablen fortæller noget om den operationelle efficiens i virksomheden. Variablen er givet ved forholdet mellem den normale omsætning og den faktuelle omsætning. Den aktuelle omsætning er givet fra regnskabet, mens den normale omsætning er lidt mere udfordrende. Det foreslås at regressere den aktuelle omsætning på en virksomhedsspecifik konstant, en trend og branchespecifikke dummy variable y ij t n j 1 j D jt u (11) Hvor y er den deflaterede omsætning. Residualet herfra, uˆ y ˆ ij ˆ t n j 1 ˆ D j jt (12) anvendes til at beregne den fittede værdi, y * y uˆ (13) De fittede værdier findes via OLS-estimation. Via dette approach tillades et forskelligt niveau for alle virksomheder i branche k, mens der antages en ens trendmæssig vækst for alle virksomheder i branche k. 8 Brancheopdelingen er Nationalregnskabets 27-opdeling. Det følger, at definitionen på OPEFF er OPEFF y * y (14) STØRRELSE 8 Selvom om det er en kritisk antagelse, er en branchespecifik trendmæssig vækst trods alt mere realistisk end den samme trendmæssige vækst for alle erhverv. Regressionen bør under alle omstændigheder ikke foretages uden at tage højde for udviklingen over tid.

13 STØRRELSE variablen fortæller noget om virksomhedens position i markedet. Større virksomheder kan have en tendens til at generere et bedre resultat. Som approksimation herfor benyttes balancen. Side 13 Appendiks tabeller Tabel A1: Vægtede usercosts for kapitalapparatet, 2006 Branche Usercost, pct Landbrug Gartnerier, planteskoler og frugtplantager Maskinstationer, Anlægsgartnerier mv Skovbrug Fiskeri mv Udvinding af olie og naturgas Udvinding af grus og ler mv Føde-, drikke-, tobaksvareindustri Tekstil- og læderindustri Træindustri Papir- og grafisk industri Mineralolieindustri Kemisk industri Gummi- og plastindustri Sten-, ler- og glasindustri Fremstilling og forarbejdning af metal Maskinindustri Elektronikindustri Transportmiddelindustri Møbelindustri og anden industri Energi- og vandforsyning Bygge og anlæg Autohandel, service og tankstationer Engroshandel undtagen med biler Detailhandel med fødevarer mv Varehuse og stormagasiner Apoteker og materialister Detailhandel med beklædning og fodtøj Detailhandel i øvrigt, reparationsvirksomhed Hoteller og restauranter Land-, rørtransport Skibsfart Lufttransport Hjælpevirksomhed til transport Post og tele Finansiering Forsikring Finansiel service Ejendomsudlejning og -formidling Udlejning af transportmidler og maskiner 17

14 72000 It-service Forskning og udvikling Rådgivning og rengøring mv Offentlig administration Undervisning Sundhedsvæsen Sociale institutioner for børn og unge Sociale institutioner for voksne Renovation Organisationer og foreninger Forlystelser, kultur og sport Anden servicevirksomhed 19 Kilde: Egne beregninger på tal fra Danmarks Statistik, Nationalregnskabet. Side 14

Standardgrupperinger til anvendelse ved publicering

Standardgrupperinger til anvendelse ved publicering Standardgrupperinger til anvendelse ved publicering 353 Bilag 3. Brancherne opdelt i fire grupper Anvendes ved offentliggørelser Sammenhængen med DB03 Standardgrupperinger til anvendelse ved publicering

Læs mere

ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 2003

ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 2003 Information fra Århus Kommunes Statistiske Kontor Juni 2004 ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 2003 x 1. januar 2003 var der 170.910 arbejdspladser i Århus Kommune. x Antallet af arbejdspladser i Århus

Læs mere

Papir C Bresnahan indikatoren

Papir C Bresnahan indikatoren N O T A T Papir C Bresnahan indikatoren Kort Resume Dette er papir C i serien af analyser vedr. konkurrencemåling i den finansielle sektor. Vores beregninger på en model udviklet af Bresnahan (982) viser:.

Læs mere

ANALYSE AF DANSKERNES ARBEJDSTID: STOR STIGNING I ARBEJDSTIDEN DE SIDSTE TO ÅR

ANALYSE AF DANSKERNES ARBEJDSTID: STOR STIGNING I ARBEJDSTIDEN DE SIDSTE TO ÅR 18. juni 2008 Af Louise A. Hansen og Frederik I. Pedersen (tlf. 3355 7712) ANALYSE AF DANSKERNES ARBEJDSTID: STOR STIGNING I ARBEJDSTIDEN DE SIDSTE TO ÅR Resumé: Det pressede arbejdsmarked har fået danskernes

Læs mere

TENDENS TIL VENDING PÅ ARBEJDSMARKEDET

TENDENS TIL VENDING PÅ ARBEJDSMARKEDET 26. august 2008 af Frederik I. Pedersen direkte tlf. 33557712 TENDENS TIL VENDING PÅ ARBEJDSMARKEDET Dagens beskæftigelsestal fra ATP-statistikken for er det første hårde tegn på, at det danske arbejdsmarked

Læs mere

N O T A T. Bankernes udlån er ikke udpræget koncentreret på enkelte erhverv.

N O T A T. Bankernes udlån er ikke udpræget koncentreret på enkelte erhverv. N O T A T Kapital Nyt Baggrund Virksomhedernes optagelse af banklån sker, når opsvinget er vedvarende men er forskelligt fra branche til branche Konklusioner 2. februar 21 Bankernes udlån er ikke udpræget

Læs mere

Regnskabsstatistikken d.3. juni 2015

Regnskabsstatistikken d.3. juni 2015 Regnskabsstatistikken d.3. juni 2015 Regnskabsstatistikken for selskaber 2013 Sammenfatning Hermed offentliggøres Regnskabsstatistikken for selskaber 2013. Oversigter og tabeller som er benyttet i talfremstillingen

Læs mere

ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 1995

ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 1995 Nr. 6.04 December 1996 ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 1995 1. januar 1995 var der 154.887 arbejdspladser i Århus Kommune. Antallet af arbejdspladser i Århus Kommune er steget med godt 1.300 fra 1994

Læs mere

Erhvervslivets produktivitetsudvikling

Erhvervslivets produktivitetsudvikling Den 9. januar Erhvervslivets produktivitetsudvikling Stor forskel på tværs af brancher Den gennemsnitlige årlige produktivitetsvækst i perioden 995- var samlet set,77 pct. i den private sektor mens den

Læs mere

VENDINGEN PÅ ARBEJDSMARKEDET ER I GANG

VENDINGEN PÅ ARBEJDSMARKEDET ER I GANG 26. november 2008 var direkte påvirket af strejken i 2. kvartal 2008, viser statistikken et margiaf Erik Bjørsted (33557726) og Frederik I. Pedersen (33557712) VENDINGEN PÅ ARBEJDSMARKEDET ER I GANG Dagens

Læs mere

Analyse: Prisen på egenkapital og forrentning

Analyse: Prisen på egenkapital og forrentning N O T A T Analyse: Prisen på egenkapital og forrentning Bankerne skal i fremtiden være bedre polstrede med kapital end før finanskrisen. Denne analyse giver nogle betragtninger omkring anskaffelse af ny

Læs mere

AMU aktiviteter i Region Midtjylland 2004-2008

AMU aktiviteter i Region Midtjylland 2004-2008 AMU aktiviteter i Region Midtjylland Resume 2004-2008 Formålet med dette notat er at undersøge baggrunden for udviklingen i AMU aktiviteten i Region Midtjylland i perioden 2004-2008, hvor der generelt

Læs mere

Regnskabsstatistikken

Regnskabsstatistikken Regnskabsstatistikken Regnskabsstatistikken for selskaber 2014 Sammenfatning Hermed offentliggøres Regnskabsstatistikken for selskaber 2014. Oversigter og tabeller som er benyttet i talfremstillingen nedenfor,

Læs mere

Lønudviklingen næsten uændret i den private sektor

Lønudviklingen næsten uændret i den private sektor 29.11.2006 Notat 14571 Poul Lønudviklingen næsten uændret i den private sektor Danmarks Statistik har netop udsendt tallene for lønudviklingen for den private sektor for 3. kvartal 2006. Den 12. december

Læs mere

DE SENESTE TENDENSER I BESKÆFTIGELSEN

DE SENESTE TENDENSER I BESKÆFTIGELSEN 19. november 2004 Af Annett Melgaard Jensen, direkte tlf.: 33557714 DE SENESTE TENDENSER I BESKÆFTIGELSEN Resumé: Vi vil i dette notat se nærmere på den seneste udvikling i beskæftigelsen. Beskæftigelsen

Læs mere

Regnskabsstatistikken

Regnskabsstatistikken Regnskabsstatistikken Regnskabsstatistikken for selskaber 2012 Sammenfatning Formålet med Regnskabsstatistikken er at belyse det grønlandske erhvervsliv og danne grundlag for driftsøkonomiske analyser,

Læs mere

Lønudviklingen 4. kvartal 2007

Lønudviklingen 4. kvartal 2007 07-0347 - poul - 28.02.2008 Kontakt: Poul Pedersen - poul@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Lønudviklingen 4. kvartal 2007 Lønudviklingen i den private sektor er stigende. For 4. kvartal 2007 viser Danmarks Statistik

Læs mere

&+(! % 1,!2 * 0 %1* % 13 % % &0 %1 0 &!

&+(! % 1,!2 * 0 %1* % 13 % % &0 %1 0 &! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!" #$ % %!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!&

Læs mere

Beskæftigelsen falder dobbelt så meget som arbejdsløsheden stiger

Beskæftigelsen falder dobbelt så meget som arbejdsløsheden stiger Beskæftigelsen falder dobbelt så meget som arbejdsløsheden stiger Beskæftigelsen er faldet med 122.000 fuldtidspersoner siden toppunktet i 1. kvartal 2008. Faldet er mere end over dobbelt så stort som

Læs mere

Beskæftigelsen pr. 1. januar 2005 i de nye kommuner i Nordjylland.

Beskæftigelsen pr. 1. januar 2005 i de nye kommuner i Nordjylland. Beskæftigelsen pr. 1. januar 2005 i de nye kommuner i Nordjylland. Den nye kommunestruktur gælder først fra den 1. januar 2007. Det er dog muligt at beregne kommunernes beskæftigelsestal ud fra de opgørelser,

Læs mere

Regnskabsstatistikken

Regnskabsstatistikken Regnskabsstatistikken 2010-02 Regnskabsstatistikken 2008 Sammenfatning Formålet med Regnskabsstatistik er at belyse det grønlandske erhvervsliv og danne grundlag for driftsøkonomiske analyser, erhvervspolitiske

Læs mere

arbejdspladser gik tabt kun hver ottende kommer igen

arbejdspladser gik tabt kun hver ottende kommer igen 17. arbejdspladser gik tabt kun hver ottende kommer igen Jobtabet i de tre private hovederhverv, bygge- og anlægssektoren, industrien og den private servicesektor, har under den nuværende krise været større

Læs mere

Voldsomt beskæftigelsesfald: Krisen kradser i alle brancher

Voldsomt beskæftigelsesfald: Krisen kradser i alle brancher 25. februar 2009 af Specialkonsulent Erik Bjørsted Direkte tlf.: 33 55 77 15 Chefanalytiker Frederik I. Pedersen Direkte tlf.: 33 55 77 12 Voldsomt beskæftigelsesfald: Krisen kradser i alle brancher Dagens

Læs mere

ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 2002

ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 2002 Information fra Århus Kommunes Statistiske Kontor Nr. 6.02 Marts 2003 ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 2002 1. januar 2002 var der 171.716 arbejdspladser i Århus Kommune. Antallet af arbejdspladser i

Læs mere

BESKÆFTIGELSEN BRYDER LYDMUREN I 1. KVARTAL 2007

BESKÆFTIGELSEN BRYDER LYDMUREN I 1. KVARTAL 2007 7. juni 2007 af Frederik I. Pedersen direkte tlf. 33557712 BESKÆFTIGELSEN BRYDER LYDMUREN I 1. KVARTAL 2007 ATP-beskæftigelsen peger på fortsat kraftig beskæftigelsesfremgang i 1. kvartal 2007. På trods

Læs mere

Produktivitet. Mette Hørdum Larsen, økonom i LO. Produktivitetsseminar, DØRS Mandag d. 24. april, Landsorganisationen i Danmark

Produktivitet. Mette Hørdum Larsen, økonom i LO. Produktivitetsseminar, DØRS Mandag d. 24. april, Landsorganisationen i Danmark Produktivitet Mette Hørdum Larsen, økonom i LO Produktivitetsseminar, DØRS Mandag d. 24. april, 217 Solid og varig vækst sikres via produktiviteten Gennemsnitligt bidrag til BVT-vækst Pct.-point 3,5 3,

Læs mere

Videnintensive virksomheder vil rekruttere mangfoldigt

Videnintensive virksomheder vil rekruttere mangfoldigt Teknologisk Institut den 26. juni 2008 Videnintensive virksomheder vil rekruttere mangfoldigt Videnintensive virksomheder i Danmark ønsker at rekruttere bredt. Virksomheder, der målrettet rekrutterer medarbejdere

Læs mere

Regnskabsstatistikken

Regnskabsstatistikken Regnskabsstatistikken Regnskabsstatistikken for selskaber 2015 Udviklingen i 2015 viser, at der har været en stigning i omsætningen på 1,7 mia. kr. Den samlede omsætning var på 19,4 mia. kr. Der var samlet

Læs mere

Generel erhvervsstatistik

Generel erhvervsstatistik Generel erhvervsstatistik Generel erhvervsstatistik 1. Den danske erhvervsstruktur Serviceerhvervenes betydning vokser fortsat Den danske erhvervsstruktur har gennemgået en meget kraftig udvikling i de

Læs mere

Lav efterspørgsel forklarer det faldende bankudlån men udlånet forventes at stige igen

Lav efterspørgsel forklarer det faldende bankudlån men udlånet forventes at stige igen n o t a t Lav efterspørgsel forklarer det faldende bankudlån men udlånet forventes at stige igen 8. december 29 Kort resumé Henover året har der været megen fokus på faldet i bankernes udlån til virksomhederne.

Læs mere

BESKÆFTIGELSEN I NORDJYLLAND 2007 7.000 FLERE JOB PÅ ET ÅR

BESKÆFTIGELSEN I NORDJYLLAND 2007 7.000 FLERE JOB PÅ ET ÅR BESKÆFTIGELSEN I NORDJYLLAND 2007 7.000 FLERE JOB PÅ ET ÅR BESKÆFTIGELSESREGION NORDJYLLAND Marts 2008 BESKÆFTIGELSEN I NORDJYLLAND 2007 7000 FLERE JOB PÅ ET ÅR Godt 7.000 flere job er der skabt i Nordjylland

Læs mere

Produktivitetsudviklingen

Produktivitetsudviklingen Den 22. juli 2014 KR Produktivitetsudviklingen Af Cheføkonom Klaus Rasmussen (kr@di.dk) Væksten i den danske produktivitet har siden 1995 været utilfredsstillende. Det har den også været i de senere år

Læs mere

ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 2001

ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 2001 Information fra Århus Kommunes Statistiske Kontor Nr. 6.02 April 2002 ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 2001 1. januar 2001 var der 170.014 arbejdspladser i Århus Kommune. Antallet af arbejdspladser i

Læs mere

Generel erhvervsstatistik

Generel erhvervsstatistik Generel erhvervsstatistik 1 Den danske erhvervsstruktur Serviceerhvervenes betydning vokser fortsat Den danske erhvervsstruktur har gennemgået en meget kraftig udvikling i de seneste årtier. Danmark er

Læs mere

Eksportens betydning for. fordoblet. Andelen af produktionen forårsaget af eksport. Organisation for erhvervslivet november 2009

Eksportens betydning for. fordoblet. Andelen af produktionen forårsaget af eksport. Organisation for erhvervslivet november 2009 Organisation for erhvervslivet november 2009 Eksportens betydning for velstanden i Danmark er fordoblet AF ØKONOMISK KONSULENT ALLAN SØRENSEN, ALS@DI.DK Eksporten er den største vækstmotor i dansk økonomi.

Læs mere

GENEREL ERHVERVSSTATISTIK

GENEREL ERHVERVSSTATISTIK STATISTISKE EFTERRETNINGER GENEREL ERHVERVSSTATISTIK 2009:4 6. august 2009 Generel firmastatistik 2007 Se på www.dst.dk/se100 Resumé: I 2007 var der mere end 305.000 reelt aktive firmaer. Det er 7.000

Læs mere

Den samlede model til estimation af lønpræmien er da givet ved:

Den samlede model til estimation af lønpræmien er da givet ved: Lønpræmien Lønpræmien i en branche kan indikere, om konkurrencen er hård eller svag i branchen. Hvis der er svag konkurrence mellem virksomhederne i branchen, vil det ofte give sig udslag i både højere

Læs mere

Virksomheder og arbejdskraft i Danmark

Virksomheder og arbejdskraft i Danmark Virksomheder og arbejdskraft i Danmark Denne analyse ser nærmere på den værdi, virksomhederne skaber i forskellige dele af landet, og deres produktivitet. Analysen understøtter en positiv fortælling om

Læs mere

Beskæftigelsen er faldet med langt over 100.000 på et enkelt år

Beskæftigelsen er faldet med langt over 100.000 på et enkelt år Beskæftigelsen er faldet med langt over 100.000 på et enkelt år Den samlede lønmodtagerbeskæftigelse er faldet med hele 18.500 fuldtidspersoner fra 1. til 2. kvartal 2009. I den private sektor er beskæftigelsen

Læs mere

Anvendelsen af højtuddannet arbejdskraft

Anvendelsen af højtuddannet arbejdskraft Anvendelsen af højtuddannet arbejdskraft er i nogle brancher fordoblet på blot otte år I perioden -18 er der sket et markant løft af uddannelsesniveauet blandt de beskæftigede. I finansierings- og forsikringsbranchen

Læs mere

Baggrundspapir til kapitel 10: Variabeldefinitioner

Baggrundspapir til kapitel 10: Variabeldefinitioner 1 af 5 21-08-2013 12:58 Baggrundspapir til kapitel 10: Variabeldefinitioner I kapitel 10 analyseres, hvilke faktorer der påvirker tilgangen af nye virksomheder på tværs af brancher i Danmark. Fremgangsmåden

Læs mere

Nationalregnskab. Input-output tabel for 2004 2012:2. Sammenfatning

Nationalregnskab. Input-output tabel for 2004 2012:2. Sammenfatning Nationalregnskab 2012:2 Input-output tabel for 2004 Sammenfatning Formålet med denne publikation er, at give brugere mulighed for at benytte de data og analyseresultater, samt de input-output tabeller,

Læs mere

LØN- OG PRISSTATISTIK

LØN- OG PRISSTATISTIK LØN OG PRISFORHOLD Side 128 Statistisk Årbog 2000 LØN OG PRISSTATISTIK Tabel 1. Årlige prisstigninger i procent, fordelt på arter 9091 9192 9293 9394 9495 9596 9697 9798 9899 9900 0001 1.0 Lønninger (ekskl.

Læs mere

Nationalregnskab. Input-output tabel for Sammenfatning

Nationalregnskab. Input-output tabel for Sammenfatning Nationalregnskab Input-output tabel for 2011 Sammenfatning Formålet med denne publikation er, at give brugere mulighed for at benytte de data og analyseresultater, samt de input-output tabeller, som nu

Læs mere

Bilag til Erhvervsstrukturen i Syddanmark

Bilag til Erhvervsstrukturen i Syddanmark Bilag til Erhvervsstrukturen i Syddanmark Bilagsdelen: Udviklingen i antallet af arbejdspladser på brancher og sektorer i Syddanmark, Fyn Sydjylland og de syddanske kommuner fra 2001-2011 Fremskrivning

Læs mere

Nationalregnskab. Input-output tabel for Sammenfatning

Nationalregnskab. Input-output tabel for Sammenfatning Nationalregnskab Input-output tabel for 2013 Sammenfatning Formålet med denne publikation er, at give brugere mulighed for at benytte de data og analyseresultater, samt de input-output tabeller, som nu

Læs mere

Notat. Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser. Martin Junge. Oktober

Notat. Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser. Martin Junge. Oktober Notat Oktober Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser Martin Junge Oktober 21 Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser

Læs mere

Indtjeningen er illustreret ved afkastningsgraden på brancher, over tid og i forhold til EU9.

Indtjeningen er illustreret ved afkastningsgraden på brancher, over tid og i forhold til EU9. Side 1 af 5 Indtjeningen Indtjeningen er illustreret ved afkastningsgraden på brancher, over tid og i forhold til EU9. Datagrundlag Kilder Kilde til afkastningsgraden er Købmandstandens Oplysningsbureau

Læs mere

Erhverv Industry. Erhverv (tekst) Industry (text) 165. A 11.1 Arbejdssteder med beskæftigelse efter erhverv og Places of work by industry and size 166

Erhverv Industry. Erhverv (tekst) Industry (text) 165. A 11.1 Arbejdssteder med beskæftigelse efter erhverv og Places of work by industry and size 166 - A.11 164 Industry Nr. (No.) Side (Page) (tekst) Industry (text) 165 Virksomheder Business units A 11.1 Arbejdssteder med beskæftigelse efter erhverv og Places of work by industry and size 166 størrelse

Læs mere

Midtjyske virksomheder mindre optimistiske

Midtjyske virksomheder mindre optimistiske 1. september Midtjyske virksomheder mindre optimistiske Erhvervskonjunkturer. Små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland er mindre optimistiske i år end sidste år. Der er fortsat mere end tre

Læs mere

A 11.6 Virksomheder efter bydele og erhverv Business units by city districts and industry 170

A 11.6 Virksomheder efter bydele og erhverv Business units by city districts and industry 170 Erhverv - A.11 166 Erhverv Industry Nr. (No.) Side (Page) Erhverv (tekst) Industry (text) 167 Virksomheder Business units A 11.1 Arbejdssteder med beskæftigelse efter erhverv og Places of work by industry

Læs mere

ERHVERVENES BRUG AF KAPITAL OG ARBEJDSKRAFT

ERHVERVENES BRUG AF KAPITAL OG ARBEJDSKRAFT i:\maj-2001\oek-b-05-01.doc Af Lise Nielsen 14.maj 2001 ERHVERVENES BRUG AF KAPITAL OG ARBEJDSKRAFT Erhvervenes produktivitet afhænger af, hvordan de bruger kapital og arbejdskraft i produktionen. Danmarks

Læs mere

HØJTUDDANNEDES VÆRDI FOR DANSKE VIRKSOMHEDER

HØJTUDDANNEDES VÆRDI FOR DANSKE VIRKSOMHEDER Til Ingeniørforeningen i Danmark Dokumenttype Rapport Dato Februar, 2012 INGENIØRFORENINGEN I DANMARK HØJTUDDANNEDES VÆRDI FOR DANSKE VIRKSOMHEDER INGENIØRFORENINGEN I DANMARK HØJTUDDANNEDES VÆRDI FOR

Læs mere

Metodebilag. Side. Analysens datakvalitet... 1

Metodebilag. Side. Analysens datakvalitet... 1 Metodebilag Side Analysens datakvalitet... 1 Undersøgelsens målgruppe og metode... 1 Dataindsamlingen... 3 Deltagelse og frafaldsanalyse... 4 Repræsentativitet... 5 Analysens datakvalitet I dette afsnit

Læs mere

Regnskabsstatistikken 14. marts 2018

Regnskabsstatistikken 14. marts 2018 Regnskabsstatistikken 14. marts 2018 Regnskabsstatistikken for selskaber 2016 Udviklingen i 2016 viser, at der har været en stigning i omsætningen på 2,2 mia. kr. Den samlede omsætning var på 21,5 mia.

Læs mere

Erhvervslivet på tværs

Erhvervslivet på tværs Virksomheder generelt Virksomhedernes udvikling Regnskaber Globalisering Virksomheder generelt De fleste arbejdssteder er små I Danmark er der ca. 289.000 arbejdssteder. Næsten halvdelen af arbejdsstederne

Læs mere

Banker presses på overskuddet

Banker presses på overskuddet N O T A T Banker presses på overskuddet 11. oktober 2012 Bankernes overskud er lavt i disse år både historisk set og når der sammenlignes med andre sektorer. Det viser nye tal fra Finanstilsynet samt en

Læs mere

Erhvervslivet på tværs

Erhvervslivet på tværs Virksomheder generelt Virksomhedernes udvikling Regnskaber Globalisering Virksomheder generelt De fleste arbejdssteder er små I Danmark er der knap 286.000 arbejdssteder. Næsten halvdelen af arbejdsstederne

Læs mere

Markedsfokus på Sverige

Markedsfokus på Sverige Markedsfokus på Sverige August 20 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus Markedsfokus

Læs mere

Midtjyske virksomheder venligt stemt over for ansatte, der starter for sig selv.

Midtjyske virksomheder venligt stemt over for ansatte, der starter for sig selv. 2. oktober 2008 Midtjyske virksomheder venligt stemt over for ansatte, der starter for sig selv. Midtjyske iværksættere. Hver tredje virksomhed i Region Midtjylland har oplevet at ansatte starter virksomhed

Læs mere

Industristatistik. Industristatistik. 1. Industriens betydning i den samlede danske økonomi. 2. Industriens konjunkturudvikling

Industristatistik. Industristatistik. 1. Industriens betydning i den samlede danske økonomi. 2. Industriens konjunkturudvikling 1. Industriens betydning i den samlede danske økonomi Nationalregnskabet Industriens betydning i den samlede danske økonomi kan beskrives med centrale tal fra nationalregnskabet. I figur 1 er udviklingen

Læs mere

ARBEJDSTID PÅ HOVEDERHVERV

ARBEJDSTID PÅ HOVEDERHVERV 14. december 2006 af Signe Hansen direkte tlf. 33557714 ARBEJDSTID PÅ HOVEDERHVERV 1995-2006 Der har været stigninger i arbejdstiden for lønmodtagere i samtlige erhverv fra 1995-2006. Det er erhvervene

Læs mere

Statistiske informationer

Statistiske informationer Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik Juni 2006 Befolkningens uddannelsesmæssige baggrund i Århus, 2005 Befolkningens uddannelsesmæssige status opgøres for den bosatte befolkning mellem 15-69

Læs mere

Markedsfokus på Holland

Markedsfokus på Holland Markedsfokus på Holland September 20 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus Markedsfokus

Læs mere

Ejerledede og familieejede virksomheder investerer mindre eksterne kræfter betaler sig

Ejerledede og familieejede virksomheder investerer mindre eksterne kræfter betaler sig Kathrine Lange, Seniorchefkonsulent kala@di.dk, 6136 5157 APRIL 218 Ejerledede og familieejede virksomheder investerer mindre eksterne kræfter betaler sig Ejerledede og familieejede virksomheder er gode

Læs mere

Erhvervslivet på tværs

Erhvervslivet på tværs Virksomheder generelt Virksomhedernes udvikling Regnskaber Globalisering Virksomheder generelt De fleste arbejdssteder er små I Danmark er der knap 284.000 arbejdssteder med beskæftigelse. Næsten halvdelen

Læs mere

Markedsfokus på Canada

Markedsfokus på Canada Markedsfokus på Canada Juli 20 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus Markedsfokus

Læs mere

Markedsfokus på Belgien

Markedsfokus på Belgien Markedsfokus på Belgien December 20 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus Markedsfokus

Læs mere

Private og offentlige erhverv køber rådgivning i samme omfang

Private og offentlige erhverv køber rådgivning i samme omfang DI RÅDGIVERNE - ANALYSE September 2016 Private og offentlige erhverv køber rådgivning i samme omfang I både det offentliges indkøb og det private erhvervslivs indkøb, udgør rådgivning 12 pct. af deres

Læs mere

Markedsfokus på Tyskland

Markedsfokus på Tyskland Markedsfokus på Tyskland Juli 20 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus Markedsfokus

Læs mere

Dato: 31. oktober 2005. Direkte udenlandske investeringer 12

Dato: 31. oktober 2005. Direkte udenlandske investeringer 12 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 Dato: 31. oktober 2005 Sagsbeh.: ØEM/hdz Direkte udenlandske

Læs mere

Markedsfokus på Finland

Markedsfokus på Finland Markedsfokus på Finland August 20 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus Markedsfokus

Læs mere

Antallet af optimistiske virksomheder halveret

Antallet af optimistiske virksomheder halveret 2. februar 2009 Antallet af optimistiske virksomheder halveret Erhvervskonjunkturer. Antallet af virksomheder, der forventer at skulle ansætte nye medarbejdere og antallet af virksomheder, der forventer

Læs mere

Bornholms vækstbarometer

Bornholms vækstbarometer Bornholms vækstbarometer Udviklingen - + Finanskrisescenarium 2016 baseret på data fra SAMK / LINE modellen Bornholms Vækstforum Marts 2009 Indhold Indledning... 3 Forbehold... 3 Beskæftigelsen... 4 Ledighedstal...

Læs mere

Markedsfokus på Canada

Markedsfokus på Canada Markedsfokus på Canada Oktober 20 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus Markedsfokus

Læs mere

Markedsfokus på Frankrig

Markedsfokus på Frankrig Markedsfokus på Frankrig December 20 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus Markedsfokus

Læs mere

Markedsfokus på Østrig

Markedsfokus på Østrig Markedsfokus på Østrig December 20 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus Markedsfokus

Læs mere

Køb af virksomhed. Værdiansættelse og Finansiering. v/statsautoriseret revisor og partner Torben Hald

Køb af virksomhed. Værdiansættelse og Finansiering. v/statsautoriseret revisor og partner Torben Hald Køb af virksomhed Værdiansættelse og Finansiering v/statsautoriseret revisor og partner Torben Hald Hvad er værdien af en virksomhed? Den værdi, som virksomheden kan handles til på et givet tidspunkt mellem

Læs mere

Udviklingen i antallet af arbejdspladser i Odense Kommune, 1995-1999.

Udviklingen i antallet af arbejdspladser i Odense Kommune, 1995-1999. NYHED S BREV Odense Kommune Borgmesterforaltningen Økonomi- og Planlægningsafdelingen Nr. 8 maj 2000 Resumé Udiklingen i antallet af arbejdspladser i Odense Kommune, 5-9. Antallet af arbejdspladser steg

Læs mere

Økonomiske forhold Offentligt budgetoverskud (% af BNP) -4,12-0,8 Offentlig bruttogæld, pct. af BNP 1

Økonomiske forhold Offentligt budgetoverskud (% af BNP) -4,12-0,8 Offentlig bruttogæld, pct. af BNP 1 Markedsfokus på USA December 20 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus Markedsfokus

Læs mere

Københavns Kommune, Koncernservice, Statistik -

Københavns Kommune, Koncernservice, Statistik - Indhold Bruttoværditilvækst 2005 priser 1993-2005 2005 priser 2006-2012 Årets priser 1993-2005 Årets priser 2006-2012 Bruttoværditilvækst (mio kr) 2005 priser, kædede værdier 1993 1994 1995 1996 1997 1998

Læs mere

Værktøj til Due Diligence

Værktøj til Due Diligence Værktøj til Due Diligence Udarbejdet af Rasmus Jensen, konsulent, SEGES Erhvervsøkonomi, og Kenneth Kjeldgaard, specialkonsulent, SEGES Finans & Formue, i projekt Nye og alternative samarbejds- og finansieringsformer

Læs mere

Brasilien. Danmark Markedsforhold Befolkning, mio ,7 5,8 Andel af befolkning under 15 år, pct BNP (mia. US$) 1

Brasilien. Danmark Markedsforhold Befolkning, mio ,7 5,8 Andel af befolkning under 15 år, pct BNP (mia. US$) 1 Brasilien Januar 18 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > politik og analyser > markedsfokus Markedsfokus på Brasilien

Læs mere

ARBEJDSMARKED. 2002:7 21. februar 2002

ARBEJDSMARKED. 2002:7 21. februar 2002 ARBEJDSMARKED 2002:7 21. februar 2002 Beskæftigelsesopgørelse på grundlag af ATPindbetalinger for 3. kvt. og foreløbig opgørelse for Antallet af offentligt beskæftigede er steget med 3.500 fuldtidspersoner

Læs mere

BEFOLKNINGENS UDDANNELSESMÆSSIGE BAGGRUND I ÅRHUS

BEFOLKNINGENS UDDANNELSESMÆSSIGE BAGGRUND I ÅRHUS Information fra Århus Kommunes Statistiske Kontor Nr. 1.13 Okt. 2001 BEFOLKNINGENS UDDANNELSESMÆSSIGE BAGGRUND I ÅRHUS x Befolkningens uddannelsesmæssige status opgøres for den bosatte befolkning mellem

Læs mere

Finansiel planlægning

Finansiel planlægning Side 1 af 7 SYDDANSK UNIVERSITET Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 2. del Regnskab og økonomistyring Finansiering Eksamen Finansiel planlægning Tirsdag den 8. januar 2008 kl. 9.00-13.00 Alle hjælpemidler

Læs mere

Markedsfokus på Sverige

Markedsfokus på Sverige Markedsfokus på Sverige Oktober 20 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus Markedsfokus

Læs mere

Markedsfokus på Tyskland

Markedsfokus på Tyskland Markedsfokus på Tyskland Oktober 20 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus Markedsfokus

Læs mere

KVINDELIGE IVÆRKSÆTTERE

KVINDELIGE IVÆRKSÆTTERE KVINDELIGE IVÆRKSÆTTERE - en statistik om udviklingen 2001-2008 Juli 2011 Fakta om statistikken Statistikken 2001-2008 viser udviklingen inden for en række områder relateret til kvindelige og mandlige

Læs mere

Markedsfokus på Schweiz

Markedsfokus på Schweiz Markedsfokus på Schweiz Juli 20 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus Markedsfokus

Læs mere

Lokale beskæftigelsespolitiske indsatser

Lokale beskæftigelsespolitiske indsatser Lokale beskæftigelsespolitiske indsatser Hvordan ser det ud? Beskæftigelsespolitiske udfordringer - landsplan! "! # Arbejdsstyrken fra 199 til 2 Arbejdsstyrken i Region Nordjylland Arbejdsstyrken i Ny

Læs mere

LØNFORSKELLE MELLEM KVINDER OG MÆND OVER TID OG DET KØNSOPDELTE ARBEJDSMARKED

LØNFORSKELLE MELLEM KVINDER OG MÆND OVER TID OG DET KØNSOPDELTE ARBEJDSMARKED LØNFORSKELLE MELLEM KVINDER OG MÆND OVER TID OG DET KØNSOPDELTE ARBEJDSMARKED v/ MONA LARSEN, SFI Seminar Hvorfor stadig lønforskel forklaringer på uligeløn, SFI, d. 4. juni 2010 LØNFORSKELLE MELLEM MÆND

Læs mere

Statistiske informationer

Statistiske informationer Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik maj 2005 Befolkningens uddannelsesmæssige baggrund i Århus, 2004 Befolkningens uddannelsesmæssige status opgøres for den bosatte befolkning mellem 15-69

Læs mere

Køb af virksomhed. Værdiansættelse

Køb af virksomhed. Værdiansættelse Køb af virksomhed hvad koster den? Findes der i praksis en værdi man kan sætte to streger under? Ja - hvis man er i besiddelse af alt viden om, hvordan indtjeningen vil være i ubegrænset tid fremover.

Læs mere

Markedsfokus på Spanien

Markedsfokus på Spanien Markedsfokus på Spanien December 20 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus Markedsfokus

Læs mere

Markedsfokus på Singapore

Markedsfokus på Singapore Markedsfokus på Singapore Oktober 2 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus Markedsfokus

Læs mere

PENGE- OG KAPITALMARKED

PENGE- OG KAPITALMARKED PENGE- OG KAPITALMARKED 2002:29 29. august 2002 Sektor- og branchefordeling af børsnoterede aktier mv. ultimo 2. kvt. 2002 Aktieformuerne er faldet med 95 mia. kr. i 2. kvartal 2002 i forhold til 1. kvartal

Læs mere

Danmark Markedsforhold Befolkning, mio. 318,5 5,6 Forsørgerbyrden 2. 51 55 BNP (mia. US$)

Danmark Markedsforhold Befolkning, mio. 318,5 5,6 Forsørgerbyrden 2. 51 55 BNP (mia. US$) Markedsfokus på USA Oktober 20 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus Markedsfokus

Læs mere

Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 2. del Regnskab og økonomistyring. Eksamen, juni Virksomhedsanalyse

Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 2. del Regnskab og økonomistyring. Eksamen, juni Virksomhedsanalyse Side 1 af 35 SYDDANSK UNIVERSITET Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 2. del Regnskab og økonomistyring Eksamen, juni 2007 Virksomhedsanalyse Onsdag den 6. juni 2007 kl. 9.00 13.00 Alle hjælpemidler

Læs mere

Danmark Markedsforhold Befolkning, mio ,8 5,8 Andel af befolkning under 15 år, pct BNP (mia. US$) 1

Danmark Markedsforhold Befolkning, mio ,8 5,8 Andel af befolkning under 15 år, pct BNP (mia. US$) 1 Kina Januar 218 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > politik og analyser > markedsfokus Markedsfokus på Kina bliver

Læs mere