Indholdsfortegnelse - Bilag

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indholdsfortegnelse - Bilag"

Transkript

1 Indholdsfortegnelse - Bilag Indholdsfortegnelse - Bilag Flere unge i erhvervsuddannelse...2 Bilag 1: Debatoplæg KKR - flere unge i erhvervsuddannelse.pdf Ministertema rammeaftale afrapportering...13 Bilag 1: Afrapportering_anbragte børns undervisning_dec 2015_endelig Strategisk energiplanlægning...27 Bilag 1: Strategisk Energiplanlægning i hovedstadsregionen.pdf KKRs samarbejde med kommunalbestyrelser og fagudvalg...32 Bilag 1: KKR Hovedstaden - samarbejde med kommunal bestyrelser mv Revision af vedtægter for Væksthus Hovedstadsregionen...38 Bilag 1: Vedtægter for Væksthus Hovedstadsregionen - Rev sept pdf Årsmøde og generalforsamling for Copenhagen EU Office save the date!...45 Bilag 1: Dagsorden for Generalforsamling 20.april 2016.pdf...45 Bilag 2: Indkaldelse til Generalforsamling Copenhagen EU Office.pdf...47

2 3.2 Flere unge i erhvervsuddannelse

3 Debatoplæg til KKR Flere unge i erhvervsuddannelse Nærværende debatoplæg er struktureret i syv emner som alle omhandler, hvordan man fra kommunal side kan arbejde med eller påvirke til at få flere unge til at tage en erhvervsuddannelse efter 9. og 10. klasse. Beskrivelserne opridser de centrale udfordringer på det pågældende område samt forskellige forslag til løsninger. Det gøres ved først at give en kort gennemgang af baggrunden for emnet, herefter præsenteres den brændende platform for at arbejde med området netop nu, og endeligt beskrives roller og ansvar for arbejdet på området.

4 NOTAT Ad 1. Mere virksomhedsfokus i folkeskolen åben skole Baggrund og nøgletal Virksomhedsinddragelse i folkeskolen kan sætte uddannelsesvalget i klasse i perspektiv ved, at eleverne forstår, hvilket job der venter for enden af en given uddannelse. Det kan desuden understøtte læringen i folkeskolen, da det bidrager til en forståelse af, hvad man skal bruge fx matematik eller engelsk til. Med folkeskolereformen blev der lagt op til et større samarbejde mellem skolerne og det omgivende samfund under betegnelsen åben skole. De første evalueringer af folkeskolereformen har vist, at netop åben skole har været en stor omstilling for langt de fleste skoler, og der stadig er meget potentiale at indfri. Dato: 9. december 2015 Sags ID: SAG Dok. ID: KRWP@kl.dk Direkte: Weidekampsgade 10 Postboks København S Side 2 af 10 Hovedudfordring mere åben skole For at få flere unge i erhvervsuddannelse er det afgørende, at kendskabet til uddannelserne, og de jobmuligheder de giver, udbredes, så flere unge og forældre får interesse for erhvervsuddannelserne. Derfor skal det lokale erhvervsliv spille en mere aktiv rolle i folkeskolen, fx i den åbne skole og i de vejledningsmæssige aktiviteter. Roller og ansvar Kommunerne har det primære ansvar for at skabe mere virksomhedsfokus i folkeskolen. I lov om folkeskolen 7 fremgår det fx, at det obligatoriske timeløse emne Uddannelse og Job skal tilrettelægges i samarbejde med Ungdommens Uddannelsesvejledning.

5 NOTAT Ad 2. Erhvervsuddannelser i hele landet Baggrund og nøgletal En analyse fra KL s nyhedsbrev Momentum viser, at unge, der vælger en erhvervsuddannelse, har ca. halvanden gange så langt til uddannelsesstedet som unge, der vælger gymnasiet. Samtidig har analyser fra bl.a. Danske Regioner vist, at jo længere geografisk afstand elever har til uddannelsesinstitutionen, jo større er risikoen for frafald. Dato: 9. december 2015 Sags ID: SAG Dok. ID: KRWP@kl.dk Direkte: Weidekampsgade 10 Postboks København S Side 3 af 10 Mere fleksibel placering af undervisning og øget samspil i form af samlokalisering, campusdannelser, fælles fag mv. En af mulighederne for at sikre erhvervsuddannelse i hele landet er at udnytte mulighederne for fleksibilitet i udbuddet af undervisningen i erhvervsuddannelserne. Det kunne f.eks. være udbud af erhvervsuddannelsesfag på gymnasier, samlokalisering i campus er, fællesudbud af fag og mobile undervisere i stedet for at flytte de unge.

6 NOTAT Regeringen har emnet på dagordenen og vil med sit vækstudspil undersøge, hvordan større dele af de videregående uddannelser og erhvervsuddannelser kan gennemføres andre steder end på det geografiske udbudssted. Endnu et initiativ regeringen lægger op til i sit vækstudspil er, at der i 2016 skal ses på hvilke barrierer, der skal nedbrydes for, at uddannelsesinstitutioner kan indgå i campusdannelser. Udbud af erhvervsuddannelser Godkendelser af udbuddet af erhvervsuddannelser er et andet aspekt i forhold til at sikre erhvervsuddannelser i hele landet. Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling har i efteråret 2015 igangsat udbudsrunden for erhvervsuddannelser blandt uddannelsesinstitutionerne, som bestemmer, hvor de geografiske udbud af erhvervsuddannelser skal være placeret fra august Dato: 9. december 2015 Sags ID: SAG Dok. ID: KRWP@kl.dk Direkte: Weidekampsgade 10 Postboks København S Side 4 af 10 Hovedudfordring erhvervsuddannelser i hele Danmark Alt peger på, at det er afgørende med erhvervsuddannelse i hele Danmark og grundforløb tæt på de unge, hvis flere unge skal påbegynde og gennemføre en erhvervsuddannelse. Samtidig er erhvervsuddannelserne er pålagt en besparelse på 2 pct. i årene 2017 til 2019, hvilket evt. kan få nogle erhvervsskoler til at overveje lokaliseringen af deres uddannelser. Roller og ansvar Godkendelser af udbud af erhvervsuddannelser er et ansvar under Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling. Hverken KL eller kommunerne er høringspart, så den kommunale indflydelse skal gøre sig gældende via kommunale repræsentanter i erhvervsskolernes bestyrelser, i vækstfora, øvrige erhvervsnetværk, samt KKR og regionerne. Både staten, erhvervsskolerne og kommunerne har dog handlemuligheder i spørgsmålet om geografisk samlokalisering. Kommunerne bidrager fx til campussamarbejder med lokaler, koordinering mellem interessenter, ungemiljøer og vejledning. Alternative muligheder er at se på infrastrukturen for lokalområderne omkring erhvervsskolerne, fx offentlig transport, ungdomsboliger og ungemiljøer, hvor kommunerne har et medansvar.

7 NOTAT Ad 3. Udskoling og overgang fra klasse til ungdomsuddannelse (inkl. UU-vejledningen) Baggrund og nøgletal Erhvervsskolereformen trådte i kraft i august Nogle af de ting der specielt var fokus på, at reformen skulle rette op på, var et frafald på omkring 50 pct. i erhvervsuddannelsernes grundforløb. Undersøgelser forud for reformen viste, at årsagerne til dette blandt andet er, at hver femte elev ikke selv mente, at de var parate til at gennemføre en erhvervsuddannelse, samtidig med at 70 pct. af underviserne vurderede, at andelen af dårligt motiverede elever var stigende. Der er endnu ikke data der viser, hvorvidt reformen har ændret på frafaldet eller motivationen blandt de eleverne. Dato: 9. december 2015 Sags ID: SAG Dok. ID: KRWP@kl.dk Direkte: Weidekampsgade 10 Postboks København S Side 5 af 10 Forskningen i frafald peger endvidere på, at mange unge ikke er fuldt ud afklarede og oplyste omkring deres valg af uddannelse, så frafaldet er for nogle også udtryk for en valgproces og en søgeproces. Hovedudfordring behov for bedre vejledning og overgange til ungdomsuddannelser Øget viden blandt elever i udskolingen om, hvad en gymnasial uddannelse og en erhvervsuddannelse er, kan bidrage til, at de unge træffer deres uddannelsesvalg på et mere oplyst grundlag. Samtidig kan en mere glidende overgang til ungdomsuddannelserne, fx i form af linjer i udskolingen, forberede de unge på indholdet og det faglige niveau i en ungdomsuddannelse og dermed skabe en realistisk forventningsafstemning. Roller og ansvar Med reformen af folkeskolen blev valgfag i folkeskolen fremrykket til 7. klasse, og det blev muligt at tilrettelægge valgfag med lokalt tilpasset indhold. Derved er der øget muligheder for linjer i udskolingen, så unge, der eksempelvis trives bedst med en kombination af teoretiske og praktiske fag, har mulighed for en betoning af fag- og professionsorientrede læringsmiljøer, der retter sig mod en erhvervsuddannelse. Samarbejdet kan fx være omkring linjer og valgfag i udskolingen, som udvikles i et samarbejde mellem lærere. Fokus på området kan øges fx i fællesskab med Danske Erhvervsskoler og gennem formidling af de gode eksempler.

8 NOTAT Ad 4. Et særligt 10. klasse fokus, hvor man sikrer at 10. klasse bliver starten på en erhvervsuddannelse Baggrund og nøgletal 10. klasse er fortsat det første og største uddannelsesvalg for elever i folkeskolens 9. klasse. Omkring halvdelen af en 9. klasseårgang vælger 10. klasse og heraf halvdelen 10. klasse på en efterskole. 10. klasse er gennem de senere år blevet stadig mere rettet mod erhvervsuddannelserne. Det er bl.a. sket gennem indførelse af den såkaldte 20/20 ordning og EUD10. I begge 10. klasseordninger afholdes undervisningen delvist på en erhvervsskole. Der er gode erfaringer med at målrette 10. klasse mod erhvervsuddannelserne, og spørgsmålet er, hvordan dette kan udvikles yderligere. Dato: 9. december 2015 Sags ID: SAG Dok. ID: KRWP@kl.dk Direkte: Weidekampsgade 10 Postboks København S Side 6 af 10 Hovedudfordring 10. klasse som start på en erhvervsuddannelse 10. klasse er ifølge lov om folkeskolen primært tiltænkt elever i 9. klasse, som mangler yderligere faglig og personlig afklaring for at blive parat til at begynde på en ungdomsuddannelse. I praksis er 10. klasse dog stadig et bredt og alment tilbud for alle unge, både de uddannelsesparate og de ikke-uddannelsesparate. Samtidig vælger næsten lige så stor en andel af 10. klasseeleverne en gymnasial ungdomsuddannelse som eleverne i 9. klasse. Roller og ansvar En øget målretning af 10. klasse mod erhvervsuddannelse kan fx opnås gennem yderligere udbredelse af samarbejdet med erhvervsskolerne. Her er 20/20-ordningen og EUD10 oplagte muligheder, men andre former for samarbejde og udplacering af 10. klasseundervisning på erhvervsskolerne er også muligheder. Tilsynet med 10. klasse er kommunens ansvar og det samme gælder finansieringen.

9 NOTAT Ad 5. Sikre flere praktikpladser i den private sektor Baggrund og nøgletal For at kunne indfri målsætningen om at 30 pct. af klasserne skal vælge en erhvervsuddannelse i 2025 er det nødvendigt, at der er tilstrækkelige med praktikpladser. I reformen af erhvervsuddannelserne er anvendelsen af skolepraktik i de såkaldte praktikcentre blevet mere udbredt som erstatning for ordinære praktikpladser i erhvervsvirksomheder. Inklusiv aktiviteten i skolepraktikken er der for øjeblikket ikke stor mangel på praktikpladser. Dette billede kan dog ændre sig med målsætningerne om øget tilgang til erhvervsuddannelserne. Dato: 9. december 2015 Sags ID: SAG Dok. ID: KRWP@kl.dk Direkte: Weidekampsgade 10 Postboks København S Side 7 af 10 Uddannelsesaftaler, erhvervsuddannelser uden virksomhedspraktik samt skolepraktik (bestand) ultimo oktober 2014 og 2015: Elever med uddannelsesaftale Elever i uddannelser uden virksomhedspraktik Opgjort oktober 2014 Opgjort oktober 2015 Ændring % % Elever i skolepraktik % Elever i gang med et hovedforløb % Kilde: Styrelsen for It og Læring. Udtrækstidspunkt medio november Hovedudfordring flere praktikpladser i den private sektor Målet om, at 30 pct. af klasseeleverne i 2025 skal vælge en erhvervsuddannelse, betyder at det fremtidige behov for praktikpladser bliver betydeligt større, end i dag. Samtidig kan det diskuteres, om skolepraktikken er et tilstrækkeligt godt alternativ til de ordinære praktikpladser. Roller og ansvar Det er virksomhederne som suverænt beslutter, om de vil tilbyde praktikpladser eller ej. Erhvervsskolerne har det formelle ansvar for den praktikpladsopsøgende indsats, herunder formidling af praktikpladser mellem virksomheder og elever i en erhvervsuddannelse. Den bredere indsats for at sætte fokus på problemet ligger i en dialog mellem erhvervsskolerne, brancheforeninger, staten og kommunerne. Kommunerne har selv som arbejdsgivere mulighed for at oprette praktikpladser. Desuden kan kommunerne gå i dialog med underleverandører omkring mulighederne for at oprette praktikpladser som led i et offentligt

10 NOTAT udbud, herunder som sociale klausuler om uddannelses og praktikpladser. Dato: 9. december 2015 Sags ID: SAG Dok. ID: Direkte: Weidekampsgade 10 Postboks København S Side 8 af 10

11 NOTAT Ad 6. Kvaliteten af erhvervsuddannelserne og mulighederne for videre karriereveje Baggrund og nøgletal Med reformen af Erhvervsuddannelserne var et af emnerne fokus i undervisningens kvalitet. Helt konkret står der i den politiske aftaletekst følgende: Vi skal have flere og dygtigere erhvervsuddannede i Danmark. Kvaliteten i erhvervsuddannelserne skal derfor forbedres markant gennem mere og bedre undervisning. Det skal sikres gennem en flerstrenget indsats med afsæt i mere undervisningstid, et markant løft af lærernes kompetencer, en tydeligere kobling af skoleundervisningen og praktikuddannelsen samt mere varieret og differentieret undervisning, som tager udgangspunkt i den enkelte elevs behov og faglige interesser. Dato: 9. december 2015 Sags ID: SAG Dok. ID: KRWP@kl.dk Direkte: Weidekampsgade 10 Postboks København S Side 9 af 10 Ifølge en rundspørge foretaget af DI blandt deres medlemsvirksomheder melder hver tredje virksomhed, at de har problemer med at finde motiverede og kvalificerede lærlinge og elever. Udover at der er for få, der vælger en erhvervsuddannelse, så tyder denne rundspørge altså også på, at dem der gør, også skal være dygtigere. Hovedudfordring fastholde fokus på erhvervsskolernes ansvar for kvalitet undervisningen Erhvervsskolerne og arbejdsmarkedets parter har en tilbøjelighed til at pege på folkeskolen, UU-vejledningen og jobcentrene, når forklaringerne på frafald og svigtende kvalitet skal findes blandt erhvervsskole elever. Det er derfor vigtigt også holde fokus på de elementer i reformen af erhvervsuddannelserne, som ligger på erhvervsskolernes banehalvdel. Derfor handler punktet om opfølgning på nogle af de indholdsmæssige hensigter med reformen af erhvervsuddannelserne, som kommunerne skal være med til at holde fokus på i relation til erhvervsskolerne. Roller og ansvar Reformen handler om kvalitet og læring på erhvervsskolerne. Det kan være erhvervsskolelærernes kompetencer, forebyggelse og reduktion af frafald, og at virksomheder og skoler har en løbende dialog om de færdiguddannedes faglige kvalifikationer. Kommunerne skal blandt andet via deres repræsentanter i skolernes bestyrelse være med til at fastholde fokus på kvalitet og læring.

12 NOTAT Ad 7. Sikre bedre sammenhæng mellem ungdomsuddannelserne og de særlige tilbud til ikke-uddannelsesparate Baggrund Det fremgår af regeringsgrundlaget og statsministerens åbningstale, at regeringen foruden en reform af gymnasierne vil se på henholdsvis ungdomsuddannelserne under ét og de særlige uddannelsestilbud til de ikkeuddannelsesparate. Dato: 9. december 2015 Sags ID: SAG Dok. ID: Direkte: Weidekampsgade 10 Postboks København S Side 10 af 10 KL har tidligere foreslået et eftersyn af ungdomsuddannelserne under ét. Status er, at udvalget om ungdomsuddannelserne under ét endnu ikke er nedsat, idet sagen først skal op i regeringens økonomiudvalg, og der skal skrives et kommissorium. Hovedudfordring fordele ved ungdomsuddannelser under ét Der er en række koordinationsproblemer i ungdomsuddannelserne og blandt den brede gruppe af særlige uddannelsestilbud til de ikke-uddannelsesparate. De nye adgangskrav til erhvervsskolerne på 02 i dansk og matematik fra folkeskolens afgangsprøve har medført et fald i optaget på 10 pct. hvilket forventes, at give en tilsvarende stigning i antallet af ikkeuddannelsesparate. Derfor er de særlig tilbud til de ikke-uddannelsesparate en stor udfordring for kommunerens økonomi og har betydning for om de unge får en uddannelse. Roller og ansvar Reformen af erhvervsuddannelserne og reformen af folkeskolen spillede sammen, men der var også nogle elementer, som trak i hver sin retning. Der findes en lang række særlige uddannelsestilbud til de unge, som ikke er kvalificerede til at blive optaget på en ungdomsuddannelse. Disse tilbud har forskellig formel organisering og finansiering, men ofte er det svært at skelne målgrupperne fra hinanden. Kommunerne står ofte for vejledningen og visiteringen til disse tilbud.

13 3.3 Ministertema rammeaftale afrapportering

14 KKR HO VEDSTADEN Ministertema 2015 I forbindelse med rammeaftalen for 2015 udmeldte Ministeren for børn, ligestilling, integration og sociale forhold anbragte børn og unges undervisning og uddannelse som et særligt opmærksomhedsområde. I hovedstadsregionen er der med udgangspunkt i denne udmelding udarbejdet en række anbefalinger for den gode praksis i forbindelse med anbragte børns skolegang. Anbragte børn og unges undervisning og uddannelse DECEMBER 2015 Fælleskommunalt sekretariat for det specialiserede socialområde

15 INDHOLD 1. Indledning Anbefalinger Paradigmeskift Normaliseret læringsmiljø Overgange Samarbejde, koordination og ansvarsfordeling Metode Fælleskommunalt sekretariat for det specialiserede socialområde

16 Anbragte børn og unges undervisning og uddannelse 1. Indledning Anbragte børn og unges undervisning og uddannelse har gennem de senere år været i fokus på såvel den kommunale som nationale dagsorden med det fokus, at alle børn og unge har ret til den bedst mulige kvalitet i, og omfang af, den undervisning, de modtager. I forlængelse af dette udmeldte ministeren for børn, ligestilling, integration og sociale forhold anbragte børn og unges undervisning og uddannelse som et særligt opmærksomhedsområde i Rammeaftalen for Samtidigt rettes der i den forrige regerings 2020-mål på socialområdet og senest med KL s offentliggørelse af udspillet De udsatte børn og unge Fremtiden er deres fra marts 2015 yderligere fokus på området. Undersøgelser af børn og unges gennemførelse af folkeskolen og deres efterfølgende uddannelsesniveau viser, at langt flere unge, der er eller har været anbragt, end unge uden anbringelse, ikke gennemfører folkeskolen og ikke får en videre uddannelse. 1 Forskning viser, at en væsentlig forudsætning for at ændre dette uddannelsesmønster og bryde den sociale arv er også at have fokus på udviklingen af de anbragte børns/unges faglige kompetencer frem for alene at fokusere på udviklingen af personlige og sociale kompetencer. Herunder vurderes det væsentlig at sikre, at børn og unge, der undervises på interne skoler på opholdssteder og døgninstitutioner, får en undervisning, der opfylder kravene i folkeskoleloven, og at de i videst mulig omfang får undervisning inden for rammerne af den almindelige folkeskole. 2 Målgruppen for det ministerudmeldte tema er i nærværende afrapportering afgrænset til at være børn og unge i den skolepligtige alder 6-16 år, der er anbragt uden for hjemmet. Hovedstadsregionens afrapportering på det ministerudmeldte tema er baseret på kommunale indberetninger via et spørgeskema samt drøftelser i en særligt nedsat faglig arbejdsgruppe. 2. Anbefalinger På baggrund af kommunernes indberetninger og den faglige arbejdsgruppens drøftelser er der udsprunget 13 konkrete anbefalinger vedrørende anbragte børn og unges undervisning og uddannelse. Anbefalingerne er i udgangspunktet kun målrettet hovedstadsregionens kommuner. Mange anbragte børn/unge fra hovedstadsregionen er anbragt uden for regionen, og derfor er området kendetegnet ved meget samarbejde mellem kommuner på tværs af regioner. Således vurderer arbejdsgruppen, at det vil skabe langt bedre forudsætninger for samarbejdet på tværs af landet, hvis anbefalingerne blev udbredt til hele landet. Dette er en generel opfordring til fra centralt plan at have fokus på øget ensretning på tværs af landet omkring anbragte børn og unge. De 13 anbefalinger er oplistet herunder, og uddybet i den efterfølgende afrapportering. Arbejdsgruppen anbefaler, (1) At udviklingen af barnets/den unges personlige og sociale kompetencer og udviklingen af de faglige kompetencer sidestilles i den socialfaglige tilgang i forbindelse med anbragte børn og unge. 1 Bryderup og Trentel, Bryderup og Trentel, Fælleskommunalt sekretariat for det specialiserede socialområde 3

17 Anbragte børn og unges undervisning og uddannelse (2) At der er fokus på, at sagsbehandlerne har adgang til relevant viden og sparring vedrørende den skolefaglige del i forbindelse med udarbejdelsen af den sociale handleplan for et anbragt barn/ung og opfølgningen herpå. (3) At der udarbejdes konkrete og forpligtende indsatsmål i den sociale handleplan om barnets/den unges skolegang, der som minimum giver mulighed for at følge op på barnets/den unges faglige niveau, undervisningsmæssige udvikling og gennemførsel af nationale tests og obligatoriske prøver. (4) At der etableres faste arbejdsgange, der sikrer et systematisk og øget fokus på, at der i alle sager om anbringelse af børn/unge i den skolepligtige alder etableres et relevant skoletilbud ved anbringelsens opstart eller senest tre uger herefter. (5) At der ved indskrivningen i specialskole- og skoledagbehandlingstilbud tages stilling til indsatsens varighed samt udarbejdes en plan for, hvad der skal ske efterfølgende, eksempelvis overgang til almen folkeskole. (6) At der er et fastholdt fokus på, hvordan folkeskolerne på bedste vis kan støttes til at håndtere inklusionsindsatsen for anbragte børn og unge. (7) At der er fokus på, at anbragte børn/unge, uanset deres behov for faglig støtte eller specialpædagogisk bistand, periodevis kan have behov for individuel og professionel lektiehjælp. Der er her tale om lektiehjælp udover, hvad der normalt forventes varetaget i forældrerollen og i skoleregi. (8) At der er fokus på at sikre koordination og sammenhæng i overgange i anbragte børn/unges skoleforløb, eksempelvis i forbindelse med skift fra en intern skole på et opholdssted til en folkeskole i alment regi eller overgange efter folkeskolens afslutning. (9) At der i forbindelse med overgange i anbragte børn/unges skoleforløb sikres, at der overleveres relevant viden om barnet/ den unge, herunder undervisningshistorik, elevplaner, barnets/den unges faglige niveau m.v. (10) At der fra nationalt plan udarbejdes klare retningslinjer, der præciserer, hvad Ungdommens Uddannelsesvejlednings (UU) funktionen skal omfatte samt snitfladerne mellem anbringende kommunes og beliggenhedskommunes UU funktioner vedrørende anbragte børn og unge. (11) At der fra nationalt plan udarbejdes klare retningslinjer, der præciserer, hvad Pædagogisk Psykologisk Rådgivnings (PPR) funktionen skal omfatte, snitfladerne mellem anbringende kommunes og beliggenhedskommunes PPR funktioner samt det økonomiske grundlag for PPR funktionen vedrørende anbragte børn og unge med brug for specialpædagogisk støtte. (12) At der fra nationalt plan udarbejdes klare retningslinjer for indholdet af en Pædagogisk Psykologisk Vurdering (PPV). (13) At der anvendes det mest aktuelle vejledningsmateriale omkring god tilsynspraksis fra Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling som fælles minimumskrav og procedure for tilsynet med specialundervisning på interne skoler. I skrivende stund henvises til Manual om tilsyn med specialundervisning, i dagbehandlingstilbud og anbringelsessteder. 3 3 Det skal bemærkes, at Styrelsen for Undervisning og Kvalitet i 2016 forventer at offentliggøre to digitale publikationer med opdateret vejlednings- og inspirationsmateriale om god visitations- og tilsynspraksis. Det skal således understreges, at kommunerne bør anvende den mest aktuelle vejledning som udgangspunkt for tilsynet. Fælleskommunalt sekretariat for det specialiserede socialområde 4

18 Anbragte børn og unges undervisning og uddannelse 3. Paradigmeskift Det er afgørende at have ambitioner på alle børns/unges vegne, og i forhold til målgruppen af anbragte børn/unge og dennes undervisnings- og uddannelsesmæssige potentialer, er det særligt vigtigt, at skabe et lærings- og ressourceorienteret fokus på målgruppen. 4 Der har tidligere været en tendens til at fokusere mere på de anbragte børns/unges udvikling af personlige og sociale kompetencer end på faglige kompetencer. 5 Området er fortsat præget af denne tilgang, hvor skoletilbuddet er sekundært i forhold til den socialpædagogiske indsats ud fra den betragtning, at det vurderes som en forudsætning, at barnet/den unge socialt og personligt bliver rustet til at kunne modtage undervisning. Dette tankesæt synes dog at være under forandring i forskningens verden 6, og der ses tendenser i retning af, at denne ændring i opfattelsen af anbragte børns/unges undervisningspotentiale er ved at blive udbredt til den kommunale praksis på området. Det fremherskende tankesæt tager udgangspunkt i, at barnet/den unge gennem sin skolegang bliver en del af eller fortsætter med at være en del af det inkluderende fællesskab, som et skoletilbud i den almene folkeskole giver. Dermed opretholdes der et fokus på, at barnet/den unge besidder individuelle læringsmæssige ressourcer og kompetencer og profiterer ved at opdyrke disse i relationer med andre børn og unge. Læring er identitetsskabende og skolegangen er samtidigt en afgørende og beskyttende faktor i forhold til at forebygge graden af social udsathed i forhold til faktorer som fremtidig arbejdsløshed, misbrug, kriminalitet mv. Der bliver således tale om et opgør med en socialfaglig tradition om at skåne børnene/de unge rent skolemæssigt, indtil de socialt, psykisk og personligt er klar til det. 7 Forskningen viser, at det har stor betydning for børnenes/de unges integration i normalsystemet, hvilken tilgang anbringelsesstederne såvel som kommunerne har. Hvis der i højere grad fokuseres på barnets/den unges problemer er barnets/den unges muligheder for integration i normalsystemet langt ringere end hvis der i højere grad fokuseres på, hvad barnet/den unge har brug for, for at kunne mestre sit liv og opvækst. 8 I flere kommuner er der med god effekt arbejdet med sagsbehandlernes, lærernes og pædagogernes tænkning i forhold til en ændret socialfaglig tilgang - et perspektivskifte, der inviterer til at fokusere på børnenes/de unges ressourcer frem for på deres udfordringer. I forbindelse med kommunernes indberetninger som led i behandlingen af nærværende tema beskriver flere kommuner en oplevelse af, at nogle kommuner og anbringelsessteder fortsat er præget af den hidtidige socialfaglige tilgang. Det opleves blandt andet, at nogle kommuner, anbringelsessteder og interne skoler negativt tilgodeser de sociale udfordringer et barn/en ung har fx at komme op om morgenen, hvor anbringelsesstedet lader barnet/den unge møde, som det lyster. Endvidere kan der periodevis være nedsat skema i stedet for at arbejde med at tilrettelægge en undervisning som tilgodeser, at barnet/den unge har individuelle behov i forhold til udholdenhed m.v. 4 Vinnerljung. 5 Bryderup og Andsager, Bl.a. Vinnerljung. 7 Bryderup og Andsager, Egmont Fonden, Fælleskommunalt sekretariat for det specialiserede socialområde 5

19 Anbragte børn og unges undervisning og uddannelse Hovedstadsregionens kommuner har gennemgående fokus på at få etableret et relevant skoletilbud ved anbringelsens opstart eller senest tre uger herefter for de anbragte børn og unge, der er i den skolepligtige alder. Derimod er det langt fra alle sociale handleplaner for de anbragte børn og unge i den skolepligtige alder, der indeholder konkrete og forpligtende indsatsmål for undervisning/skolegang. 9 Med udgangspunkt i den viden, der i dag findes om skolen som den primære udviklingsarena, vurderer arbejdsgruppen det helt afgørende, at barnet/den unge sikres skolegang helt fra anbringelsens start. Således er det vigtigt, at kommunerne sideløbende med, at en anbringelse sættes i gang, har fokus på barnet/den unges fremadrettede skolegang. Kommunerne i hovedstadsregionen har i mange tilfælde fokus på skoleområdet i forbindelse med den sociale handleplan, men der opleves store forskelle i systematikken herfor samt kvaliteten og dybden i de indsatsmål, der skal følges op på. I den forbindelse opleves det udfordrende, at der i disse sager stilles krav til tværfaglighed mellem skole- og socialområdet samt til det tværkommunale samarbejde mellem anbringende kommune og beliggenhedskommunen. Her opleves i mange tilfælde forskellige opfattelser af dybden i indsatsmålene og opfølgningen herpå, herunder hvorvidt der alene skal fokuseres på procesmål eller også på mål omkring barnets/den unges præstationer. 10 Arbejdsgruppen fremhæver, at det er en afgørende forudsætning for muligheden for at følge op på et barn/en ungs skolegang, at skoleområdet tænkes systematisk ind i de sociale handleplaner, herunder at der opstilles konkrete og forpligtende indsatsmål for barnets/den unges undervisningsmæssige udvikling. I forlængelse heraf oplever mange kommuner det generelt som en udfordring, at myndighed i anbringende kommune i mange tilfælde ikke har tilstrækkelig skolefaglig viden til på et kvalificeret grundlag at kunne opstille konkrete indsatsmål for barnets/den unges undervisningsmæssige udvikling samt for at vurdere behovet for eventuelt støtte i form af eksempelvis kvalificeret lektiehjælp. 11 Arbejdsgruppen anbefaler således et øget fokus på at gøre viden om undervisningsdelen tilgængelig for myndighedsdelen. En måde at understøtte det nødvendige skift i tankesættet omkring anbragte børn og unge er at udarbejde kommunale målsætninger til at udstikke en ramme for den kommunale praksis på området og/eller retningslinjer for, hvordan der sikres det bedste skoletilbud til anbragte børn og unge. Kommunernes indberetninger til nærværende afrapportering viser, at knap en tredjedel af kommunerne i hovedstadsregionen har målsætninger for anbragte børn og unges skolegang, mens knap halvdelen har nedskrevne retningslinjer for, hvordan der sikres det bedste skoletilbud til anbragte børn og unge. I boksene nedenfor er eksempler på kommunale målsætninger og pejlemærker til at følge op på målsætninger. 9 Kommunale indberetninger vedr. anbragte børn og unges undervisning/uddannelse, Fælleskommunalt sekretariat, Kommunale indberetninger vedr. anbragte børn og unges undervisning/uddannelse, Fælleskommunalt sekretariat, Kommunale indberetninger vedr. anbragte børn og unges undervisning/uddannelse, Fælleskommunalt sekretariat, Fælleskommunalt sekretariat for det specialiserede socialområde 6

20 Anbragte børn og unges undervisning og uddannelse Eksempler på kommunale målsætninger: At anbragte børn/unge skal have samme fravær som øvrige børn/unge. At 90 % af de anbragte børn skal have en ungdomsuddannelse At anbragte børn og unge skal sikres individuelle og ambitiøse læringsmål. At anbragte børn og unge skal klare sig bedre i skolen. Pejlemærker til at måle målsætningen: Målsætning: At anbragte børn og unge skal klare sig bedre i skolen. Målbare pejlemærker: Udviklingen i andelen af anbragte unge, der tager Folkeskolens Afgangseksamen. Udviklingen i andelen af anbragte unge, der får 2 eller over i dansk og matematik ved Folkeskolens Afgangseksamen. Udviklingen i skolefraværet. Det anbefales i forlængelse af ovenstående, (1) At udviklingen af barnets/den unges personlige og sociale kompetencer og udviklingen af de faglige kompetencer sidestilles i den socialfaglige tilgang i forbindelse med anbragte børn og unge. (2) At der er fokus på, at sagsbehandlerne har adgang til relevant viden og sparring vedrørende den skolefaglige del i forbindelse med udarbejdelsen af den sociale handleplan for et anbragt barn/ung og opfølgningen herpå. (3) At der udarbejdes konkrete og forpligtende indsatsmål i den sociale handleplan om barnets/den unges skolegang, der som minimum giver mulighed for at følge op på barnets/den unges faglige niveau, undervisningsmæssige udvikling og gennemførsel af nationale tests og obligatoriske prøver. (4) At der etableres faste arbejdsgange, der sikrer et systematisk og øget fokus på, at der i alle sager om anbringelse af børn/unge i den skolepligtige alder etableres et relevant skoletilbud ved anbringelsens opstart eller senest tre uger herefter. 4. Normaliseret læringsmiljø Undersøgelser viser, at anbragte børn/unge fagligt set er bagud i forhold til deres jævnaldrende, og at de i stor udstrækning modtager undervisning udenfor almenområdet i specialklasser og specialskoler. 12 I et flertal af kommunerne i hovedstadsregionen går omkring 60 procent af de anbragte børn og unge i 2015 i en folkeskole i alment regi, mens de øvrige er tilknyttet et mere eller mindre specialiseret undervisningstilbud. 13 Denne fordelingen af, hvor de anbragte børn og unge går i skole, svarer til landsgennemsnittet. 14 Der er dog en betragtelig spredning mellem kommunerne i regionen således, at det i enkelte kommuner alene er 20 procent af de anbragte børn/unge, der går i folkeskole i alment regi, mens det i enkelte andre kommuner er hele 80 procent af de anbragte børn/unge. Et centralt mål med at anbringe børn/unge udenfor hjemmet er at inkludere dem i samfundet og give dem opvækstvilkår, der ligner andre børns/unges. I henhold til Anbringelsesreformen fra 2006 har anbragte børn og unge krav på at få en undervisning, der svarer til den, som ikke anbragte børn/unge tilbydes. Denne normaliseringshensigt opleves dog at blive håndteret og tilgået i varierende grad på de forskellige anbringelsessteder såvel som i de forskellige kommuner. 12 SFI, Kommunale indberetninger vedr. anbragte børn og unges undervisning/uddannelse, Fælleskommunalt sekretariat, SFI, Fælleskommunalt sekretariat for det specialiserede socialområde 7

21 Anbragte børn og unges undervisning og uddannelse Størstedelen af de anbragte børn/unge befinder sig kognitivt indenfor normalområdet, men præsterer under deres kognitive niveau. For ofte ses det, at fagligt potentiale ikke udnyttes fordi de faglige forventninger fra skoler, anbringelsessteder og kommunale sagsbehandlere er lave. Det har en afsmittende effekt på barnets/den unges egne ambitioner og tanker om formåen. 15 Hovedparten af kommunerne i hovedstadsregionen stiller typisk krav til indholdet, støttens omfang mv. i forbindelse med anbragte børn/unges skolegang. Dog stiller flertallet heraf alene krav om, at specialskole- og skoledagbehandlingstilbuddene skal leve op til samme generelle krav, som der stilles til de almene folkeskoler. Kun få kommuner stiller specifikke krav til specialskole- og skoledagbehandlingstilbuddene om eksempelvis indholdet af undervisningen, metoder, støttens omfang, fritagelse fra obligatoriske prøver og/eller fag mv. 16 Dette indikerer, at de fleste beslutninger om et specialskole- og skoledagbehandlingstilbud synes at være, at specialskole- og skoledagbehandlingstilbud i udgangspunktet bevilliges skoletiden ud. Arbejdsgruppen fremhæver behovet for et fokus på, at udgangspunktet for beslutninger om et specialskole- og skoledagbehandlingstilbud er, at tilbuddet gives midlertidigt med henblik på tilbagevenden til almen tilbud i mere eller mindre omfang. Dette med henblik på i højere grad at motivere barnet/den unge i forhold til egne ambitioner såvel som for at understøtte normaliseringshensigten. Siden 2011 har inklusion stået højt på de danske kommuners dagsorden. KL og Regeringen aftalte på daværende tidspunkt, at fra august 2015 må højst 4 procent af alle elever i folkeskolen ekskluderes til specialklasser og specialskoler. I 2012 vedtog Folketinget desuden en ny lov om specialundervisning. Med denne lov blev specialundervisningsbegrebet afgrænset til alene at omfatte den støtte, der ydes i ni undervisningstimer ugentligt til et barn/en ung med særlige behov. Denne støtte skal gives inden for rammerne af den almindelige undervisning eksempelvis i form af undervisningsdifferentiering, holddannelse, og supplerende undervisning. Der er således ikke længere mulighed for at give specialundervisningsstøtte til en enkelt elev i mindre end ni undervisningstimer. Effektueringen heraf opleves dog udfordret på flere fronter. En væsentlig udfordring opleves at være, at der ikke umiddelbart er økonomiske incitamenter for den kommune, hvor anbringelsesstedet er beliggende, eller for anbringelsesstedet til at pege på eller arbejde i retning af et mere inkluderende tilbud. Samtidig giver mange kommuner udtryk for en oplevelse af, at der er forskelle i sprog og forventninger mellem de forskellige anbringelsessteder og de forskellige kommuner til, hvad der er alment og hvad der kræver ekstra ressourcer. Flere anbringende kommuner opleves ofte at blive mødt med en forventning fra beliggenhedskommunen om, at anbragte børn/unge pr. automatik har brug for ekstra støtte i form af specialpædagogisk bistand, og ofte i stort omfang. Dette gælder også folkeskolerne i alment regi, der ofte ønsker specialpædagogisk bistand, når en elev er anbragt uden for hjemmet. Arbejdsgruppen peger derfor på, at der opleves et utilstrækkeligt fokus på i videst muligt omfang at sikre, at børn og unge anbragt uden for hjemmet modtager skoletilbud i regi af almenområdet. Dette hænger, ifølge arbejdsgruppen, blandt andet også 3 grader af undervisningsbehov: 1. Barnet/den unge går i almen folkeskole, og der er ikke behov for støtte. 2. Barnet/den unge får almindelig støtte på almen folkeskole. Barnet/den unge kan tilbydes supplerende undervisning eller anden faglig støtte i henhold til Folkeskolelovens 5, stk Barnet/den unge har behov for specialpædagogisk bistand. Dette omfatter støtte i specialklasser og specialskoler samt støtte i mindst 9 undervisningstimer ugentligt i almene folkeskoler. Det forudsætter, at der foreligger en PPV, som beskriver barnet/den unges undervisnings behov. 15 Egmont Fonden, Kommunale indberetninger vedr. anbragte børn og unges undervisning/uddannelse, Fælleskommunalt sekretariat, Fælleskommunalt sekretariat for det specialiserede socialområde 8

22 Anbragte børn og unges undervisning og uddannelse sammen med, at folkeskolerne i alment regi generelt er udfordret i at imødekomme inklusionstankegangen, herunder både ressource- og kompetencemæssigt, samt at kunne skelne mellem, hvornår der er behov for almindelig støtte, og hvornår der er behov for ekstra støtte i form af specialpædagogisk bistand, jf. de tre grader af undervisningsbehov i boksen ovenfor. Således vurderer arbejdsgruppen, at der er behov for et fastholdt fokus på at klæde folkeskolerne på til også at kunne håndtere målgruppen af anbragte børn/unge. Undersøgelser viser, at målrettede faglige indsatser med vejledning og support til skoler, plejefamilier og børn over 2 år medfører forbedringer i børnenes/de unges IQ-test på 15 procent, store forbedringer af børnenes læsefærdigheder samt forbedring i matematikfærdigheder. Derudover viser undersøgelserne, at indsatser som mentorordninger og systematisk og kvalificeret lektiehjælp giver faglig udvikling hos børnene/de unge. 17 Indberetninger til nærværende afrapportering viser, at kommunerne i hovedstadsregionen langt overvejende betragter lektiehjælp, som en opgave, der forventes varetaget af anbringelsesstedet og/eller skoletilbuddet. Erfaringerne fra forskning og flere kommuner er dog, at individuel og professionel lektiehjælp uanset barnets/den unges behov for faglig støtte eller specialpædagogisk bistand, i perioder kan have afgørende betydning for de anbragte børn og unges færdigheder. Der er her tale om lektiehjælp udover, hvad der normalt forventes varetaget i forældrerollen eller i skoleregi. Der er eksempelvis gode resultater med Egtmontfondens projekt Lær for Livet, hvor de anbragte børn/unge i en 6-årig periode blandt andet har tilknyttet en mentor, som de ser ugentlig, hvor fokus er rettet mod læring og lektier. Andre kommuner har gode erfaringer med at bevillige børnene/de unge professionel ekstern lektiehjælp via 10-, 20- og 40-turs klippekort (fx via Go karakter). Det anbefales i forlængelse af ovenstående, (5) At der ved indskrivningen i specialskole- og skoledagbehandlingstilbud tages stilling til indsatsens varighed samt udarbejdes en plan for, hvad der skal ske efterfølgende, eksempelvis overgang til almen folkeskole. (6) At der er et fastholdt fokus på, hvordan folkeskolerne på bedste vis kan støttes til at håndtere inklusionsindsatsen for anbragte børn og unge. (7) At der er fokus på, at anbragte børn/unge, uanset deres behov for faglig støtte eller specialpædagogisk bistand, periodevis kan have behov for individuel og professionel lektiehjælp. Der er her tale om lektiehjælp udover, hvad der normalt forventes varetaget i forældrerollen og i skoleregi. 5. Overgange Der er gode grunde til at beskæftige sig med overgange i børns/unges liv. Overgange markerer et skift fra noget til noget andet, og sådanne skift kan antage karakter af brud. Trygge sammenhængende overgange sikrer en større grad af kontinuitet og sammenhæng i barnets/den unges liv og giver de bedst mulige forudsætninger for barnets/den unges udvikling og trivsel. Sammenhængende overgange omfatter blandt andet gode overleveringer af relevant viden om barnet/den unge mellem de involverede parter. Vidensdeling er af afgørende betydning for eksempelvis at sikre barnet/den unge en forsat god og udviklende skolegang. 17 Vinnerljung, Børnetopmøde Fælleskommunalt sekretariat for det specialiserede socialområde 9

23 Anbragte børn og unges undervisning og uddannelse Arbejdsgruppen fremhæver særligt overgange i forbindelse med skift mellem skoler som følge af iværksættelsen af anbringelsen, skift fra fx en intern skole på et opholdssted til en folkeskole i alment regi samt overgange efter folkeskolens afslutning som kritiske. Blandt kommunerne i hovedstadsregionen opleves de mange parter i sager om anbringelser af børn/unge i den skolepligtige alder ofte at udfordre muligheden for i alle tilfælde at sikre trygge sammenhængende overgange. Der opleves blandet andet store forskelle i, hvilke parter der varetager og involveres i at sikre de gode overgange, hvornår processen for tilbageslusning/udslusning påbegyndes m.v. Derudover opleves der variation i kvaliteten på såvel dokumentationen omkring barnets/den unges faglige niveau, obligatoriske prøver m.v. som i tilbageslusnings-/udslusningsplanerne. Ifølge arbejdsgruppen er det altafgørende, at der sikres en rettidig overlevering af viden omkring det enkelte barn/unge i forbindelse med overgange i disses liv. I forbindelse med overgange efter folkeskolen ligger ansvaret for betjeningen af Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) hos den kommune, hvor den unge er anbragt (dvs. beliggenhedskommunen). Dog er der forskellige opfattelser af, i hvilken sammenhæng det er henholdsvis anbringende kommune og beliggenhedskommune, der er ansvarlig for UU. Arbejdsgruppen understreger, at det er væsentligt at få UU med ind i processen omkring en ungs overgang fra folkeskolens afslutning til ungdoms- og erhvervsuddannelserne. Det kræver blandt andet en særlig opmærksomhed fra ungdoms- og erhvervsuddannelserne i forhold til at modtage og skabe rammer for anbragte eller tidligere anbragte unge i forbindelse med optag på en ungdoms- eller erhvervsuddannelse, således at der skabes et rum og en platform for disse unge. Det anbefales i forlængelse af ovenstående, (8) At der er fokus på at sikre koordination og sammenhæng i overgange i anbragte børn/unges skoleforløb, eksempelvis i forbindelse med skift fra en intern skole på et opholdssted til en folkeskole i alment regi eller overgange efter folkeskolens afslutning. (9) At der i forbindelse med overgange i anbragte børn/unges skoleforløb sikres, at der overleveres relevant viden om barnet/ den unge, herunder undervisningshistorik, elevplaner, barnets/den unges faglige niveau m.v. 10) At der fra nationalt plan udarbejdes klare retningslinjer, der præciserer, hvad Ungdommens Uddannelsesvejlednings (UU) funktionen skal omfatte samt snitfladerne mellem anbringende kommunes og beliggenhedskommunes UU funktioner vedrørende anbragte børn og unge. 6. Samarbejde, koordination og ansvarsfordeling Da anbringelse af børn og unge ofte sker på tværs af kommunegrænser, er der tale om et område, hvor det er vigtigt med fokus på tværgående koordinering mellem den anbringende kommune, som står for den sociale indsats, og kommunen, hvor barnet/den unge er anbragt og går i skole (beliggenhedskommunen). Flere kommuner i hovedstadsregionen har store udfordringer med at få plejefamilier bosiddende i egen kommune, og er derfor afhængig af samarbejdet med kommuner, der i større grad kan rekruttere plejefamilier. Fælleskommunalt sekretariat for det specialiserede socialområde 10

24 Anbragte børn og unges undervisning og uddannelse Kommunernes indberetninger viser, at flertallet af kommunerne i høj eller nogen grad oplever udfordringer i forhold til at sikre det rette match mellem skoletilbud og det anbragte barns/unges behov/evner. Udfordringen opleves udelukkende ved anbringelser udenfor anbringende kommune. Den grundlæggende problematik er, at vurderingskompetencen af barnets/den unges støttebehov og betalingsforpligtelsen af denne støtte ligger i to forskellige kommuner, når et barn/en ung anbringes uden for egen kommune. Det er således beliggenhedskommunen, der kan beslutte barnets/den unges støttebehov, og ved uenighed mellem anbringende kommune og beliggenhedskommunen om den faglige vurdering, har anbringende kommune ingen klageadgang, men alene indsigelsesret. Der opleves i mange tilfælde, at anbringende kommune og beliggenhedskommune har forskellige tilgange og vurderinger af barnets/den unges støttebehov i forbindelse med skolegangen. Endvidere oplever kommunerne det generelt vanskeligt at gennemskue, hvilke tilbud andre kommuner har til rådighed, herunder at kunne gennemskue kvaliteten, indholdet og økonomien i forhold til barnets/den unges behov. Arbejdsgruppen fremhæver i den forbindelse, at dette stiller store krav til dialog mellem anbringende kommune og beliggenhedskommune for at sikre det nødvendige samarbejde og koordination om barnets/den unges sociale og undervisningsmæssige behov. Samtidig fremhæver kommunerne, at der ofte opleves uklarhed omkring rollefordelingen mellem Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) i henholdsvis beliggenhedskommunen og anbringende kommune i forhold til opfølgning, tilbageslusning, udslusning m.v. I den forbindelse skal det understreges, at det ikke er alle kommuner, der har en PPR enhed, men at alle kommuner er forpligtet til at have en PPR funktion. Derudover giver kommunerne i hovedstadsregionen generelt udtryk for en svingende omfang og kvalitet af det lovpligtige tilsyn med specialundervisning på interne skoler, og således en uklarhed om, hvad der indgår i tilsynet. 18 Arbejdsgruppen efterspørger klare retningslinjer og kvalitetsstandarder på nationalt plan for tilsynet, PPR funktionen samt indholdet af en Pædagogisk Psykologisk Vurdering (PPV). Dette med henblik på øget ensretning og gennemsigtighed i praksis. I 2010 udsendte Undervisningsministeriet en manual 19, som kommunerne kan anvende som ramme til at kvalificere tilsynet med specialundervisning på interne skoler. Af manualen fremgår det blandt andet, at tilsynet både er en vejledning og en kontrolforanstaltning, som skal sikre, at børn/unge, der er henvist til specialundervisning på en intern skole, får en undervisning, der kan stå mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen. Tilsynet skal således sikre, at undervisningen af barnet/den unge sker på et kvalificeret grundlag. Det betyder, at tilsynet skal sikre sig, at der forud for undervisningen, foreligger en fyldestgørende udtalelse fra PPR. Lige så vigtigt er det, at der foreligger en aktuel beskrivelse af barnets/den unges hidtidige undervisningstilbud og støttebehov. Hvis der ved undervisningens etablering ikke foreligger en udtalelse fra PPR, der er baseret på et direkte kendskab 18 Kommunale indberetninger vedr. anbragte børn og unges undervisning/uddannelse, Fælleskommunalt sekretariat, Manual om tilsyn med specialundervisning, i dagbehandlingstilbud og anbringelsessteder, Undervisningsministeriets håndbogserie, nr. 2 2o10. Det skal bemærkes, at Styrelsen for Undervisning og Kvalitet i 2016 forventer at offentliggøre to digitale publikationer med opdateret vejlednings- og inspirationsmateriale om god visitations- og tilsynspraksis. Det skal således understreges, at kommunerne bør anvende den mest aktuelle vejledning som udgangspunkt for tilsynet. Fælleskommunalt sekretariat for det specialiserede socialområde 11

25 Anbragte børn og unges undervisning og uddannelse til barnet/den unges og dets undervisningssituation, skal en sådan udarbejdes af beliggenhedskommunens PPR. Desuden skal tilsynet sikre, at skolemyndighederne mindst én gang om året tager stilling til, om specialundervisningen skal fortsætte, eller om barnet/den unge skal henvises til undervisning i en almen folkeskole. Denne beslutning skal træffes på grundlag af en PPV. Ud over det generelle tilsyn, der omfatter den samlede undervisning på den interne skole, skal tilsynet være rettet mod den enkelte elevs undervisningstilbud og undervisningssituation. Det er tilsynets hovedopgave at sikre det enkelte barn/unge et undervisningstilbud, som kan stå mål med folkeskolens undervisning. Af Undervisningsministeriets manual fremgår det desuden, at kommunalbestyrelsen i beliggenhedskommunen bestemmer, hvordan tilsynet skal udmøntes. Det anbefales dog, at tilsyn med undervisningen varetages af en skoleleder eller en anden person, der er fortrolig med folkeskolens regelsæt og undervisningens målsætning, organisationsformer, metoder og materialer. Det frarådes desuden, at PPR har generelle tilsynsopgaver, da dens rolle er at rådgive tilbud, lærerne og forældrene om børnenes/de unges undervisning og skolemyndighederne om organisering af specialundervisningen. Både for de enkelte børns undervisning og for organiseringen heraf er PPR s iagttagelser og rådgivning væsentlige elementer i beslutningsgrundlaget for den skolemyndighed, der har ansvaret for tilsynet og den tilsynsførende. Dette betragter arbejdsgruppen væsentligt for at sikre PPR s habilitet og således sikre en objektiv vejledning. Det anbefales i forlængelse af ovenstående, (11) At der fra nationalt plan udarbejdes klare retningslinjer, der præciserer, hvad Pædagogisk Psykologisk Rådgivnings (PPR) funktionen skal omfatte, snitfladerne mellem anbringende kommunes og beliggenhedskommunes PPR funktioner samt det økonomiske grundlag for PPR funktionen vedrørende anbragte børn og unge med brug for specialpædagogisk støtte. (12) At der fra nationalt plan udarbejdes klare retningslinjer for indholdet af en Pædagogisk Psykologisk Vurdering (PPV). (13) At der anvendes det mest aktuelle vejledningsmateriale omkring god tilsynspraksis fra Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling som fælles minimumskrav og procedure for tilsynet med specialundervisning på interne skoler. I skrivende stund henvises til Manual om tilsyn med specialundervisning, i dagbehandlingstilbud og anbringelsessteder. 7. Metode Afrapporteringen er baseret på indberetninger til en spørgeskemaundersøgelse blandt regionens kommuner samt drøftelser i en særlig nedsat faglig arbejdsgruppe. Spørgeskemaundersøgelsen er besvaret af 27 ud af de 29 kommuner i hovedstadsregionen, dvs. en svarprocent på 93. Fælleskommunalt sekretariat for det specialiserede socialområde 12

26 Anbragte børn og unges undervisning og uddannelse Den faglig arbejdsgruppe bestod af repræsentanter fra fire kommunerne, Region Hovedstaden og et tilbud: Camilla Siv Hansen, teamleder for anbringelsesområdet, Gladsaxe Kommune. Jette Pedersen, pædagogisk konsulent, Region Hovedstaden. Louise Neergaard Aaen, specialkonsulent, Københavns Kommune. Malene Hein Damgaard, Chefpsykolog, Frederiksberg Kommune Marie Olund, chefkonsulent, Fælleskommunale sekretariat for det specialiserede socialområde, KKR Hovedstaden. Morten Nielsen, skole & uddannelsesleder, Behandlingsinstitutionen Nødebogård, der har en intern skole. Philip Gylling Leder af PPR, Frederikssund Kommune. Søren Kvistgaard, specialkonsulent, Fælleskommunale sekretariat for det specialiserede socialområde, KKR Hovedstaden. Repræsentanterne har samlet set faglig indsigt i området, herunder indsigt i tilbud, målgruppen samt organisatoriske og styringsmæssige aspekter med relevans for området. Fælleskommunalt sekretariat for det specialiserede socialområde 13

27 3.5 Strategisk energiplanlægning

28 NOTAT: Revideret oplæg til strategisk energiplanlægning i hovedstadsregionen 1. Baggrund Energi på Tværs februar 2016 Regionsrådet og KKR Hovedstaden godkendte på deres møder i juni 2015 en ny fælles vision om at Hovedstadsregionen skal være førende inden for grøn omstilling og vækst. I 2035 skal hovedstadsregionens el- og varmeforsyning være fossilfri og transportsektoren skal være fossilfri i Dette forudsætter, at kommuner, region og forsyningsselskaber samarbejder om strategisk energiplanlægning og koordinering af fremtidige investeringer i energisystemet for at opnå en omkostningseffektiv omstilling. Det er afgørende, at planlægning og investeringer foregår koordineret og bidrager til at optimere det samlede energisystem, dog under hensyntagen til eksisterende investeringer. Det er vigtigt at kommuner og forsyningsselskaber forpligter sig i et samarbejde om koordinering af planlægning og investeringer. Målet er derfor, at der fremadrettet opstilles investeringsstrategier for, hvordan vi når i mål med omstillingen - dels på kort sigt og dels på langt sigt. På kort sigt (frem til 2030) skal der være fokus på de rurale områder og mindre forsyningsområder, mens der på lang sigt (efter 2030) skal være fokus på den næste omstillingsbølge eksempelvis i form af store varmepumper i de store forsyningsområder. Regionsråd og KKR har derfor bedt styregruppen for Energi på Tværs om at udarbejde et oplæg til et fælles initiativ, der skal understøtte kommuner og forsyningsselskaber i hovedstadsregionen i realiseringen af den vedtagne energivision. Energivisionen er yderligere aktualiseret af Paris aftalen, der blev indgået ved COP 21, hvor landene forpligtede sig til at begrænse temperaturstigningen i verden til 1,5 C, så vidt det er muligt. 2. Formål & indhold Formålet med etablering af et fælles initiativ Strategisk energiplanlægning Fossilfri 2035 er at igangsætte et produktivt samarbejde mellem stat og region, kommuner og forsyningsselskaber omkring strategisk energiplanlægning. Initiativet vil igangsætte et koordineret projektsamarbejde til realisering af den fælles regionale energivision. Formålet med den strategiske energiplanlægning er også at undgå fejlinvesteringer. Eksempelvis viser analyser for hovedstadsregionen at der er risiko for en samfundsmæssig meromkostning på op mod 1 milliard kroner årligt, hvis der ikke etableres løsninger for store varmepumper i god tid inden Gennem udarbejdelse af en fælles strategisk energiplan, som både kommuner, region og forsyningsselskaber bakker op om, vil man sikre at planlægning og implementering af beslutninger om energiinfrastruktur, -produktion, -forsyning og - besparelser på tværs af sektorer og kommunegrænser foregår koordineret og bidrager til at optimere det samlede system. Planen vil ikke være styrende for individuelle tiltag i de enkelte kommuner, men udgøre en fælles overordnet ramme. Ligeledes skal planen bidrage til at fastholde en høj forsyningssikkerhed for energisystemet i forbindelse med omstilling fra fossile brændsler til en øget mængde af vedvarende energikilder. I det reviderede oplæg indgår følgende leverancer for initiativet: 1. Udarbejdelse af en fælles strategisk energiplan, baseret på analyser og mål for fælles handlemuligheder indenfor 7 særlige indsatsområder: 1) Energibesparelser, 2) Individuel

29 Energi på Tværs februar 2016 opvarmning, 3) Gas, 4) Affald, 5) Transport, 6) Fjernvarme og indpasning af vedvarende energi, 7) Udvidelse og omlægning til fjernvarme. Den strategiske energiplan skal sikre: realisering af den fælles vision, kompetenceløft i de enkelte kommuner, effektivisering af investeringer, effektivisering af ressourcer og optimering af løsninger, samt at indsatsen kobles til grøn vækst indsatsen i Greater Copenhagen. 2. Udarbejdelse af et samlet investeringsoverblik over energiforsyningen, som understøtter den strategiske energiplan, og som evalueres hvert andet år. Det koordinerede investeringsoverblik skal vise forskellige mulige investeringsstrategier for energiforsyningen med henblik på, at sikre et intelligent samspil mellem forskellige systemer, og tage højde for eksisterende kapacitet og potentialer. Samtidig skal overblikket modvirke suboptimering. Investeringsoverblikket skal give kommuner og energiselskaber bedre forudsætninger for en samlet optimal investering i omstilling af energiforsyningen både på kort og lang sigt. 3. Udarbejdelse af business cases til belysning af værdien og effekten af 1) nye konkrete mål for omstillingen af det nuværende energi- og transport system, baseret på koordinerede investeringsplaner for blandt andet produktion, anlæg og infrastruktur, og 2) videreførelse af strategisk energiplanlægning efter 2018 for at afklare hvilken model, der bedst sikrer en omkostningseffektiv omstilling til et fossilfrit samfund: a) som et regionalt samarbejdsprojekt versus b) opmanding i de enkelte kommuner. Som eksempler på koordineringsgevinster for projektet kan nævnes: Storskalafordele ved sammenlægning af fjernvarmenet både i forhold til investering og drift; Større volumen i forbindelse med introduktion af forretningsmodeller for energirenovering; Indkøb af transportydelser på tværs af kommuner og Ressourceoptimering af den kommunale energiplanlægning ved at dele ressourcer i projektet. 4. Understøtte strategisk energiplanlægning og konkrete initiativer i kommuner og forsyningsselskaber. Kommunerne skal have støtte til at indarbejde den fælles strategiske energiplan og fælles energivision i egen kommune. Ligeledes skal der sikres vidensdelingen af konkrete projekter og initiativer mellem kommuner. 5. Politisk forankring. Der afholdes et årligt regionalt energitopmøde mellem borgmestre, regionsformand, direktører og forsyningsselskaber hvor man drøfter status, perspektiver og investeringsoverblik for den samlede omstilling. 3. Tidsramme Såfremt initiativet godkendes af KKR Hovedstaden på mødet den 12. februar 2016 vil initiativet blive igangsat medio 2016 med en forventet tidsramme på 2 år frem til medio år Indstillingen til KKR Hovedstaden er en tofaset model, hvor der i første fase i etableres et samarbejdsprojekt, Strategisk energiplanlægning - Fossilfri 2035, med aktiv deltagelse af kommuner, forsyningsselskaber og region. Indsatsen tænkes evalueret primo år 2018, hvor der bl.a. tages stilling til den videre indsats efter år Herunder fastsættelse af effektmål, milepæle, mv for en fortsættelse.

30 Energi på Tværs februar 2016 Affaldsområdet er ét af 7 indsatsområder nævnt i visionen. Set i lyset af den proces, der har fundet sted i løbet af efteråret og sonderingen om mulige nye selskabsdannelser, der pågår mellem forbrændingsselskaberne, foreslås dette tema udskudt til Organisering Det overordnede politiske ansvar for projektet placeres hos KKR hovedstaden og med Klimapolitisk Forum som politisk følgegruppe. Den nuværende administrative styregruppe videreføres med i alt 13 medlemmer. 6 kommunale repræsentanter og 5 repræsentanter fra forsyningsselskaberne. Region Hovedstaden har, som bevillingsgiver, en repræsentant styregruppen. Gate 21 har, som projektejer, ligeledes en repræsentant i styregruppen. Formandskabet varetages af en kommunal repræsentant udpeget af KKR hovedstaden, mens næstformandsposten varetages af en repræsentant fra forsyningsselskaberne. Repræsentanten udpeges af de selskaber som biddrage med finansiering. I projektet gennemføres en ansættelsesproces med ansættelse af en erfaren projektleder med stærke forhandlingsmæssige erfaringer samt en faglig medarbejder med kompetencer indenfor strategisk energiplanlægning. Øvrige projektmedarbejdere inddrages i projektet via faglige medarbejdere fra henholdsvis Gate 21, kommuner og forsyningsselskaber. Der etableres en fleksibel model, hvor ovenstående medarbejdere indgår i en kompetencepulje, som projektledelsen kan involvere efter behov og leverancer. Omfang for involvering aftales på forhånd med kommuner og forsyningsselskaber i form af en fast ramme for tidsforbrug. Med henblik på at opnå synergi i den strategiske energiplanlægning med kommuner og forsyningsselskaber i Region Sjælland vil Gate 21 indgå i et tæt samarbejde med Energiklyngecenter Sjælland og koordinere indsatsen med KKR Sjælland. Det afsøges om der grundlag for at gennemføre en egentlig fusion mellem Gate 21 og Energiklyngecenteret med henblik på at styrke grøn omstilling og vækst i hele Greater Copenhagen. 5. Finansiering Der lægges op til, at projektet har et årligt budget på ca. 3,5 mio. kr., der finansieres med et kontant bidrag fra Region Hovedstaden på 2,5 mio. kr. og et kontant bidrag fra forsyningsselskaberne på 1 mio. kr. årligt. Derudover bidrager kommuner og forsyningsselskaber enten med medarbejderressourcer eller kontant finansiering til en samlet værdi af 1,5 mio. kr. årligt, heraf kr. fra kommunerne under ét. Kommunerne bidrager med medfinansiering efter en fleksibel model, hvor den enkelte kommune selv prioriterer, hvilke indsatsområder man ønsker at deltage i. Af hensyn til finansieringen og projektets succes er det dog vigtigt, at alle kommuner bakker op om projektet.

31 Energi på Tværs februar 2016 BILAG 1: Budget for 2-årigt initiativ Fossilfri "Strategisk Energiplanlægning i hovedstadsregionen " Udgiftsposter (DKK) Årligt budget Total - 2 år Senior projektleder faglig projektmedarbejder, energiplanlægning Tværgående kompetencer (transport, grøn vækst, energibesparelser - Gate 21) Kommunikation & materialer (web, publikationer + 50 % kommunikationsmedarbejder) Netværksaktiviteter, møder, forplejning, mv Analyser & rådgivning (SE-Plan, Koordinerede Investeringsplaner, Business cases) Økonomisk afrapportering og revision Subtotal Overhead 15 % Total Kontant Finansiering (DKK) Region Hovedstaden (kontant tilskud) Forsyningsselskaber (kontant tilskud) Kontant finansiering Øvrige ressourcer i form af medarbejdere Forsyningsselskaber - medfinansiering i form af medarbejdertimer Kommuner - medfinansiering i form af medarbejdertimer Total Samlet finansiering - fordelt på parter Region Hovedstaden (kontant tilskud) Forsyningsselskaber (kontant tilskud og medarbejdertimer) Kommuner (medarbejdertimer) Total Bilag 2 Procesplan for godkendelse af Fossilfri SEP i hovedstadsregionen ". Hvad Hvornår Hvem Møde i Styregruppen for EPT 6. januar 2016 Martin/PEL/Kristian Tilpasning af oplæg januar 2016 Martin & PEL Udsendelse af materiale til K januar 2016 Hanne/KKR K29 møde 28. januar 2016 Kristian præsenterer KKR møde 12. februar 2016 PEL/Kristian Beslutningsproces i forsyningsselskaber (dato udfyldes efter aftale med Forsyningsselskaberne forsyningsselskaber) Udsendelse af materiale til MTU RH 15. februar 2016 RH MTU-møde i RH 29. marts 2016 RH Regionsrådsmøde endelig bevilling 19.april 2016 RH Rekrutteringsproces Maj 2016 juni 2016 Gate 21 + adm. styreguppe Opstart projekt August 2016 Gate 21

32 3.6 KKRs samarbejde med kommunalbestyrelser og fagudvalg

33 NOTAT KKR Hovedstaden - samarbejde med kommunal bestyrelser mv Der er et ønske om og behov for at styrke KKR s relation til kommunalbestyrelserne og fagudvalgene. Gennemsigtighed i beslutningsprocesserne og lokalt ejerskab i forhold til de fælles dagsordener er en vigtig forudsætning for KKR s legitimitet og succes. Behovet herfor forstærkes af den aktuelle udvikling, hvor opgavevaretagelsen på flere og flere områder forudsætter øget samarbejde på tværs af kommuner og oftere med en højere grad af ensartethed mellem kommunerne. Mange menige kommunalbestyrelsesmedlemmer kender ikke nok til, hvad der foregår i kommunekontaktrådet og mangler dermed indsigt i, hvordan og hvornår de kan få indflydelse på de dagsordener, der drøftes i KKR. Dertil kommer, at mange kommunalbestyrelsesmedlemmer primært har fokus på forhold internt i kommunen og i mindre grad på de regionale udfordringer, som løftes via KKR. Der er et ønske om særligt at udvide samarbejdet med udvalgsformænd for herved at understøtte de lokale dialoger om tværkommunale problemstillinger og løsninger. Dato: 12. januar 2016 Sags ID: SAG Dok. ID: AFP@kl.dk Direkte: Albertslund Kommune Nordmarks Alle 2620 Albertslund Side 1 af 5 En større involvering af kommunalbestyrelsesmedlemmer og bedre forståelse for de tværkommunale problemstillinger, vil være med til yderligere at styrke KKR s mulighed for at agere som koordineret aktør fx i interessevaretagelsen overfor regionen. En rolle som ikke forventes at blive mindre i de kommende år. Formålet med dette notat er at igangsætte et arbejde der understøtter en større involvering af kommunalbestyrelsesmedlemmerne i regionens 29 kommuner i den tværkommunale opgavevaretagelse. Det foreslås, at der igangsættes flere initiativer for herved: At sikre et højt informationsniveau blandt kommunalbestyrelserne At sikre en aktiv inddragelse af kommunalbestyrelser/fagudvalg i politikudvikling At sikre den rigtige timing for de enkelte sager Nyhedsbrev og generel orientering om KKR Nyhedsbrev Det foreslås, at der i forbindelse med KKR mødernes afholdelse udarbejdes et nyhedsbrev med information om de mest centrale sager drøftet på møderne. Nyhedsbrevet sendes direkte til medlemmerne af kommunalbestyrelserne og offentliggøres på KKR Hovedstadens hjemmeside. Hermed bliver beslutninger truffet i KKR formidlet direkte til kommunalbestyrelsens medlemmer på en kort og klar facon, med mulighed for at den enkelte kan sætte sig yderligere ind i området, hvis det ønskes. 1

34 NOTAT KKR Sjælland har i en længere periode udsendt nyhedsbreve til kommunalbestyrelserne på Sjælland og har gode erfaringer hermed. En version af nyhedsbrevet kan ses her: Borgmestre opfordres til løbende at orientere om KKR dagordner på KB-møderne Det foreslås, at der opfordres til, at borgmestrene regelmæssigt orienterer deres kommunalbestyrelser om KKR-dagsordner. Det er indtrykket, at det er varierende i hvilket omfang de enkelte borgmestre orienterer om KKR-dagsordner eller aktuelle KKR-sager på kommunalbestyrelsesmøderne. Nyhedsbrevet vil kunne benyttes som grundlag for en løbende orientering. Dato: 12. januar 2016 Sags ID: SAG Dok. ID: AFP@kl.dk Direkte: Albertslund Kommune Nordmarks Alle 2620 Albertslund Side 2 af 5 Aktiv inddragelse af kommunalbestyrelser og fagudvalg i formulering af tværkommunale anbefalinger og målsætninger I regi af KKR er der udarbejdet en række anbefalinger og målsætninger for det tværkommunal samarbejde. Eksempelvis har rammepapirets fokus på fælles tværgående kommunale aftaler for udviklingen af sundhedsområdet har været en inspiration for det tværkommunale arbejde på en række øvrige områder (uddannelse, beskæftigelse og socialområdet). De fælles anbefalinger og målsætninger er med til at understøtte og fastholde et fokus på de opgaver og udfordringer som skal/med fordel kan løses tværkommunalt. Et fælleskommunalt rammepapir skal være aktuelt, have et højt konkretiseringsniveau og afspejle de udfordringer, der findes i kommunerne. Udarbejdelsen af fælles anbefalinger og målsætninger for den tværkommunale opgaveløsning skal derfor fortsat basere sig på de 29 kommuners ønsker og lokale fokus. Ligesom de på en og samme tid skal kunne rumme både store og små kommuner, mulighederne for lokal tilrettelæggelse inden for givne rammer og understøtte en fortsat udvikling af de enkelte områder Det er ønsket med processen, at de enkelte kommunalbestyrelser dels bliver hørt og inddraget tidligt i formuleringsfase og dermed er med til at formulere indsatsområder mv. Dels at sikre en fortsat aktualitet i de tværkommunale målsætninger og anbefalinger Det foreslås, at der peges på to områder, der kan fungere som pilotprojekter for inddragelsen: Dels sundhedsområdet ifb. udarbejdelse af nyt rammepapir for sundhed foråret Fokus forventes at være på konkrete udfordringer/problemstillinger som med fordels kan adressers tværkommunalt. Dels beskæftigelsesområdet ifb. med revision af et fælles pejlemærker og som opfølgning på anbefalinger til tværkommunale samarbejder (efterår 2016) Det foreslås endvidere, at der afprøves en ny inddragende proces ift. kommunalbestyrelser og fagudvalg ved udarbejdelse af anbefalinger og målsætninger for tværkommunalt arbejde. Særligt søges det at inddrage udvalgsformænd som ambassadører i en åben, temabaseret formuleringsproces, der startes op i kommunalbestyrelser/fagudvalg.

35 NOTAT Processen tager afsæt i en drøftelse i hver kommunes fagudvalg og/eller kommunalbestyrelse på baggrund af en række forslag til temaer. Drøftelsen skal give grundlag for en tilbagemelding på følgende punkter fra hver kommune: Input til en politisk prioritering af hvilke temaer, der er de mest centrale for kommunen på et givent området Begrunder hvorfor temaerne er valgt fx fagligvinkel, udfordring mv. Giver input til mulige løsninger. Den politiske proces understøttes af et webseminar eller lignende (muligheder herfor skal undersøges) for udvalgsformænd, således at de er klædt på til at bære drøftelsen ind i fagudvalg/kommunalbestyrelser. Der vil blive lagt vægt på politiker-til-politiker drøftelse. Dato: 12. januar 2016 Sags ID: SAG Dok. ID: AFP@kl.dk Direkte: Albertslund Kommune Nordmarks Alle 2620 Albertslund Side 3 af 5 Fagudvalgenes/kommunalbestyrelsernes tilbagemeldinger giver grundlaget for temabaseret at kunne udvælg/udarbejde tværgående politiske anbefalinger og målsætninger for udviklingen baseret på kommunernes umiddelbart oplevede behov. I forlængelse af formuleringen vil der ske en udfoldelse af de politisk valgte temaer, herunder stilles forslag til hvordan der skal arbejdes med temaerne og hvilke konkrete målsætninger der skal opstilles for arbejdet samt evt. behov for yderligere prioritering ift. igangsættelse af indsatser mv. Udarbejdelse af oplæg til sager til KB med mulighed for lokal tilpasning Det foreslås, at KKR oplæg som skal behandles og godkendes i alle kommunalbestyrelser følges af et oplæg til sagen fra KKR sekretariatet. Oplægget skal have mulighed for lokal tilpasning. Det har været forsøgt nogle gange, senest i forbindelse med behandlingen af den fælles uddannelsesstrategi og anbefalingerne på beskæftigelsesområdet. Kommunernes respons herpå har været positiv og det vurderes at kunne understøtte en fælles kommunal politisk vinkle på sagerne. Temamøder Der har gennem de sidste valgperioder været afholdt en række temamøder mv. rettet mod udvalgspolitikerer og borgmestre. Det foreslås at temamøderne fastholdes, med særligt fokus på temaaftner/dialogmøder og temamøder for udpegede KKR repræsentanter. Temaaftner/dialogmøder for udvalgsmedlemmer I regi af KKR har der løbende været afholdt temaaftner/dialogmøder for udvalgsmedlemmer på socialområdet og sundhedsområdet. På sundhedsområdet har der været tale om en løbende inddragelse ift. udarbejdelsen af sundhedsaftalerne og de tværkommunale rammepapirer. Blandt andet med fokus på anbefalinger og målsætninger for udviklingen af det kommunale sundhedsvæsen og samspillet i sundhedstrekanten og mere konkrete indsatser fx rammepapirernes oplæg til kan og skal indsatser. Samme forløb har været forsøgt ift. praksisplanen, med mindre held. Det skyldes muligvis, at området er meget teknisk og der har været begrænset fremdrift i arbejdet. Erfaringen sætter dog fokus på behovet for tydeliggørelse af hvilke emner der egner sig til denne form for dialog.

36 NOTAT På socialområdet har der gennem en årrække været afholdt et årligt dialogmøde for medlemmer af fagudvalgene på det specialiserede socialområde. Dialogmøderne er et led processen for Rammeaftalen. Formålet med dialogmøderne er både at sikre et højt informationsniveau blandt udvalgsmedlemmerne om arbejdet med koordinering af det specialiserede socialområde i KKR Hovedstaden og udviklingen heraf. Dels at skabe mulighed for input til fokus og temaer for Rammeaftalen og understøtte netværk på tværs af kommunerne. Dialogmøderne har været velbesøgte fra alle kommuner i regionen. Fordelene ved temaaftner/dialogmøderne er bl.a., at indsatsen rettes mod de kommunalbestyrelsesmedlemmer, der er medlem af et fagudvalg og derfor må forventes at have en særlig interesse for det givne område. Samtidig giver møderne mulighed for at samle udvalgsmedlemmer fra mange kommuner på én gang og understøtte en dialog på tværs af kommunerne. Dato: 12. januar 2016 Sags ID: SAG Dok. ID: AFP@kl.dk Direkte: Albertslund Kommune Nordmarks Alle 2620 Albertslund Side 4 af 5 Ud over sundheds- og socialområdet kan det overvejes at holde tilsvarende møder fx på: Erhvervsområdet med udgangspunkt i Greater Copenhagen og den fokuserede vækstdagsorden. Uddannelsesområdet set fra et arbejdsgiverperspektiv med udgangspunkt i den fælles uddannelsesstrategi Årligt energitopmøde for borgmestre, interesserede kommunalbestyrelsesmedlemmer mv hvor man drøfter status for den fælles energivision. Temamøde for KKR repræsentanter i fora, hvor der er behov for koordination på tværs Flere af de fora, som KKR udpeger til har en række snitflader, og det kan derfor være overvejes at lave fælles temaaften for at sikre koordination og fælles fokus for arbejdet i regionale fora. Det gælder udpegede til Vækstforum, Væksthusets bestyrelse EU-kontorets bestyrelse og bestyrelsen for Greater Copenhagen. Det foreslås, at der afholdes et fælles temamøde i efteråret 2016, hvor interesserede kommunalbestyrelsesmedlemmer også inviteres til at deltage. Evt. kan mødet afholdes sammen med KKR s Sjællands udpegede til samme fora. Introduktion af nye kommunalbestyrelser og nyt KKR KKR-formandskab besøger de nye kommunalbestyrelser Det foreslås, at KKRs formandskab i 2018 tager på en besøgsrunde i de enkelte kommunalbestyrelser. Formålet med deltagelse i kommunalbestyrelsernes møder er dels at give en generel introduktion KKRs organisation og arbejdet i KKR samt hvem der tegner KKR. Dels give indblik arbejdsområder der forventes at fylde særligt i valgperiode fx Greater Copenhagen eller indgåelse af en ny sundhedsaftale/samarbejdet på sundhedsområdet evt. tilpasset den enkelte kommune. Formandskabets deltagelse i kommunalbestyrelsesmøder vil desuden sikre at den enkelte kommunalbestyrelse rammes bredt (på tværs af udvalg) og sikrer høj deltagelse. KKR Sjællands formandskab har i indeværende valgperiode været på en rundtur til de 17 kommuner og erfaringerne herfra er gode.

37 NOTAT Introduktion af nyt KKR Det foreslås, at et nyt KKR træder sammen bliver den brede og generelle del del af introduktionen til arbejdet i KKR koblet sammen med orientering om arbejdet i den forrige valgperiode. Introduktionen til det regionale arbejde kobles derved til en eller flere konkrete sager fra KKR Hovedstaden, hvilket kan være med til at tydeliggøre både de sagsområder som KKR arbejder dem og KKRs arbejdsform. Administrativt niveau: Ovenstående tiltag kan understøttes administrativt på flere måder. Hvis det administrative niveau i kommunerne har et bredt kendskab til sager drøftet i KKR, må det forventes at dette også i højere grad indtænkes sagsfremstillingerne i de enkelte kommuner. Dato: 12. januar 2016 Sags ID: SAG Dok. ID: AFP@kl.dk Direkte: Albertslund Kommune Nordmarks Alle 2620 Albertslund Side 5 af 5 Administrative dialogmøder Dette har været en succes på sundhedsområdet og har været brugt ift. udarbejdelse af sundhedsaftalen mv. Til en vis grad er behovet dog blevet erstattet af etablering af en mere tæt struktur bundet op på sundhedsklyngerne. I den forbindelse kan det overvejes at bruge de forskellige chefgrupper mere fx tekniske chefer, erhvervschefer, sundhedschefer mv. På socialområdet har der med stor succes været afholdt en del arrangementer rette mod det administrative niveau. Således har flere af udviklingsstrategiernes temaer været genstand for konferencer eller temamøder med fokus på inspiration, videndeling og inddragelse, Eksempelvis har der i 2015 været afholdt konferencer om hjemløse, styring af det specialiserede socialområdet samt temamøde om Styringsaftale Dialogportalen Endelig er dialogportalen også med til at sikre en bred involvering af administrationen på flere niveauer og dermed også kan medvirke til at sikre en bredere forankring af de tværkommunale dagsordner i den enkelte kommune. Vi har en generel gruppe for KKR Hovedstaden med godt 450 brugere og har fornylig oprettet en gruppe for Greater Copenhagen også.

38 3.8 Revision af vedtægter for Væksthus Hovedstadsregionen

39 Vedtægter for Væksthus Hovedstadsregionen Rev. September 2015

40 Navn og hjemsted Stk. 1. Institutionens navn er Væksthus Hovedstadsregionen. Stk. 2. Fondens hjemsted er Region Hovedstaden. Stk. 3. Fonden er stiftet af: Albertslund Kommune Allerød Kommune Ballerup Kommune Bornholms Kommune Brøndby Kommune Dragør Kommune Egedal Kommune Fredensborg Kommune Frederiksberg Kommune Frederikssund Kommune Halsnæs Kommune Furesø Kommune Gentofte Kommune Gladsaxe Kommune Glostrup Kommune Gribskov Kommune Helsingør Kommune Herlev Kommune Hillerød Kommune Hvidovre Kommune Høje-Taastrup Kommune Hørsholm Kommune Ishøj Kommune Københavns Kommune Lyngby-Taarbæk Kommune Rudersdal Kommune Rødovre Kommune Tårnby Kommune Vallensbæk Kommune. 2. Formål Stk. 1. Fondens formål er at etablere et regionalt væksthus i Region Hovedstaden, hvor særligt vækstiværksættere og små og mellemstore virksomheder med vækstpotentiale får en indgang til internationalt førende vejledning. Side 2/6

41 3. Aktiviteter Stk. 1. Væksthuset tilbyder gratis vejledning, herunder problemafklaring og henvisning til andre offentlige aktører og private rådgivere mv. Stk. 2. Væksthuset skal fremme samarbejdet mellem offentlige og private aktører, og kan herunder tilbyde lokaleudlejning til samarbejdsparter, og i samspil med relevante aktører udvikle tilbud målrettet iværksættere og virksomheder med vækstpotentiale. Stk. 3. Væksthuset kan fungere som operatør på opgaver efter aftale med f.eks. staten, det regionale vækstforum, kommuner m.fl. og kan gennemføre eksternt finansierede relevante projekter. 4. Grundkapital Stk. 1. Grundkapitalen andrager kr , der er indbetalt i kontanter af de i 1 nævnte stiftere. Stk. 2. Der er ikke tillagt stifterne eller andre særlige rettigheder. 5. Åbenhed Fonden skal på sin hjemmeside offentliggøre resultatkontrakter, årsregnskab, forretningsorden, bestyrelsesreferater og budgetter samt andre dokumenter, der er relevante for offentligheden. 6. Ledelse / Bestyrelsen Stk. 1. Fonden ledes af en bestyrelse på 8 medlemmer bestående af en formand, en næstformand og 6 øvrige medlemmer samt op til 3 observatører. Stk. 2. Erhvervs- og Vækstministeriet udpeger en observatør. Stk Medlemmer udpeges af de i 1 nævnte stiftere efter drøftelser i Kommunekontaktrådet. Heraf mindst 1 erhvervsrepræsentant, der skal være aktiv erhvervsdrivende. Stk Medlemmer udpeges af Region Hovedstadens Vækstforum. Heraf mindst 1 erhvervsrepræsentant, der skal være aktiv erhvervsdrivende. Side 3/6

42 Stk. 5. Bornholms Regionskommunes Vækstforum udpeger en observatør. Københavns Kommune kan udpege en observatør, såfremt Københavns Kommune ikke er repræsenteret gennem de i stk. 3 nævnte udpegede medlemmer. Stk. 6.1 Medlem vælges af Væksthus Hovedstadsregionens medarbejdere. Stk. 7. De i 1 nævnte stiftende kommuner udpeger formanden efter drøftelser i Kommunekontaktrådet i Region Hovedstaden. Bestyrelsen udpeger af sin midte 1 næstformand. Stk. 8. Bestyrelsen vælges for 4 år ad gangen. Den nye bestyrelse tiltræder 1. april efter et kommunevalg. Genvalg kan finde sted 1 gang. Stk. 9. Såfremt et bestyrelsesmedlem udtræder inden valgperiodens ophør eller forlader den stilling eller det erhverv, som danner grundlag for udpegelsen, udpeger det forum/den myndighed, som det udtrædende medlem kommer fra, et nyt medlem for resten af valgperioden. Stk. 10. Bestyrelsen kan nedsætte et rådgivende forum. 7. Bestyrelsens arbejde Stk. 1. Bestyrelsen forestår den overordnede ledelse og organisation af Væksthus Hovedstadsregionen. Stk. 2. Bestyrelsen fastsætter selv sin forretningsorden. Stk. 3. Bestyrelsen er beslutningsdygtig, når over halvdelen af medlemmerne er til stede. Stk. 4. Afgørelser træffes ved simpel stemmeflerhed. Ved stemmelighed er formandens stemme afgørende. Stk. 5. Møder i bestyrelsen holdes, når formanden, et bestyrelsesmedlem, et medlem af ledelsen, revisor, Erhvervsstyrelsen eller fondsmyndigheden forlanger det. Stk. 6. Der udarbejdes referat af bestyrelsens møder. Referatet fremsendes til samtlige bestyrelsesmedlemmers godkendelse senest 14 dage efter afholdt bestyrelsesmøde. Et bestyrelsesmedlem, der ikke er enig i bestyrelsens beslutning, har ret til at få sin mening indført i referatet. Såfremt der er ændringer eller indsigelser til referatet, udarbejdes et korrigeret referat, som fremsendes til godkendelse. Såfremt der ikke inden for 14 dage er modtaget ændringer eller indsigelser, er referatet godkendt. Side 4/6

43 8. Direktion Stk. 1. Bestyrelsen ansætter en direktør til at forestå den daglige ledelse af Væksthus Hovedstaden. Stk. 2. Direktøren skal ved udførelse af sit hverv følge de retningslinjer og anvisninger, som bestyrelsen har givet, samt i øvrigt handle i overensstemmelse med lovgivningen. Stk. 3. Direktøren deltager, medmindre bestyrelsen træffer konkret beslutning om andet, i bestyrelsesmøderne og fungerer som sekretær for bestyrelsen. 9. Tegningsret Stk. 1. Væksthus Hovedstadsregionen tegnes af den samlede bestyrelse eller af bestyrelsesformanden i forening med direktøren, næstformanden eller et bestyrelsesmedlem. Bestyrelsen kan meddele direktøren prokura. 10. Årsregnskab og årsrapport Stk. 1. Regnskabsåret er kalenderåret. Regnskabet opgøres i overensstemmelse med årsregnskabslovens regler. Stk. 2. Årsregnskab/årsrapport fremsendes til Erhvervsstyrelsen inden udgangen af maj det følgende år. 11. Offentlighed Stk. 1. Væksthus Hovedstadsregionens dokumenter m.v. er undergivet aktindsigt efter samme principper som gældende for dokumenter i den kommunale forvaltning i henhold til lov om offentlighed i forvaltningen. 12. Revision Stk. 1. Revisionen foretages af en af bestyrelsen udpeget statsautoriseret eller registreret revisor. Revisor vælges af bestyrelsen for et år ad gangen på årsregnskabsmødet. Genvalg kan finde sted. Stk. 2. Fonden er, for så vidt angår den statslige finansiering, underlagt Rigsrevisionens kontrol. Side 5/6

44 13. Overskudsanvendelse / Fondens midler Stk. 1. Driftsoverskud samt kapitalopsamling kan alene anvendes til styrkelse af fonden og til opfyldelse af fondens formål og aktiviteter som nævnt i 2 og 3, jf. dog stk. 2. Stk. 2. Fonden kan anvende midler til eksterne aktiviteter, som ligger inden for rammerne af fondens formål og aktiviteter som nævnt i 2 og 3. Stk. 3. Fondens midler skal, bortset fra den for driften nødvendige kontantbeholdning, anbringes i pengeinstitut eller i værdipapirer efter de retningslinjer, som gælder for kommunerne. Stk. 4. Værdipapirer skal være noteret i fondens navn. Stk. 5. Væksthus Hovedstadsregionens grundfinansiering kommer fra et årligt statsligt grundtilskud, der er tillagt kommunernes bloktilskud jf. aftale mellem KL og regeringen. De stiftende kommuner yder ikke andre tilskud til grundfinansieringen. 14. Vedtægtsændringer Stk. 1. Nærværende vedtægter kan alene ændres efter indstilling fra bestyrelsen. Herudover kræves fondsmyndighedens tilladelse. Stk. 2. Forslag til ændring af vedtægterne udsendes til bestyrelsen senest 14 dage før afholdelsen af det bestyrelsesmøde, hvor forslaget skal behandles. Stk. 3. Vedtægtsændringer behandles og afgøres ved simpelt stemmeflertal ved to selvstændige bestyrelsesmøder. Disse afholdes med mindst en uges mellemrum. 15. Opløsning Stk. 1. Forslag om opløsning af fonden behandles efter reglerne i 14. Stk. 2. Hvis bestyrelsen beslutter, at fonden skal likvideres (ophøre), og fondsmyndigheden godkender dette, skal likvidationsprovenuet anvendes til støtte for projekter eller institutioner med formål som nævnt i 2. Side 6/6

45 5.1 Årsmøde og generalforsamling for Copenhagen EU Office save the date!

46 27. januar 2016 Dagsorden for Generalforsamling 2016 Hovedstadsregionens EU-kontor, Copenhagen EU Office Dato: 20. april 2016 Tid: kl Sted: Søhuset i Hørsholm, Venlighedsvej 10, 2970 Hørsholm. Deltagere: Henholdsvis tre repræsentanter fra Regionsrådet og tre repræsentanter fra KKR Hovedstaden. De nedenfor nævnte bilag udsendes til deltagere og bestyrelse senest fire uger før Generalforsamlingen afholdes. Dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. Bestyrelsens årsberetning for 2015 til godkendelse Bilag 2: Årsberetning - Copenhagen EU Office i Forelæggelse af regnskab for 2015 til godkendelse Bilag 3: Årsrapport Forelæggelse af det aktuelle års budget til orientering Bilag 4: Budget Fastlæggelse af kontingent for det kommende regnskabsår Bilag 5: Kontingent Valg af revisor 7. Indkomne forslag 8. Eventuelt

47 5.1 Årsmøde og generalforsamling for Copenhagen EU Office save the date!

48 Til Region Hovedstaden KKR Hovedstaden Bruxelles, 27. januar 2016 Indkaldelse til Generalforsamling 2016 i Foreningen Hovedstadsregionens EUkontor, Copenhagen EU Office Hermed indkaldes Generalforsamlingen 2016 i Foreningen Hovedstadsregionens EU-kontor, Copenhagen EU Office, onsdag den 20. april, kl , I henhold til vedtægterne skal ordinær generalforsamling afholdes hvert år inden den 1. juli. Indkaldelsen sker skriftligt med 12 ugers varsel. Vedlagt er dagsorden for generalforsamling. Øvrige bilag for generalforsamlingen udsendes senest fire uger før afholdelsen. Forslag, der ønskes optaget på dagsordenen til generalforsamlingen, skal meddeles bestyrelsen skriftligt og med angivelse af begrundelse senest seks uger før generalforsamlingen og udsendes til Regionsrådet og KKR Hovedstaden senest fire uger før generalforsamlingen. Generalforsamlingen afholdes i 2016 i forlængelse af årsmøde for Copenhagen EU Office på Søhuset i Hørsholm. Invitationer til årsmødet udsendes separat i februar. Med venlig hilsen Jannich Petersen Formand for Bestyrelsen

Flere unge i erhvervsuddannelse

Flere unge i erhvervsuddannelse Flere unge i erhvervsuddannelse Nærværende debatoplæg er struktureret i syv emner som alle omhandler, hvordan man fra kommunal side kan arbejde med eller påvirke til at få flere unge til at tage en erhvervsuddannelse

Læs mere

Ministertema. Anbragte børn og unges undervisning. uddannelse KKR HO VEDSTADEN

Ministertema. Anbragte børn og unges undervisning. uddannelse KKR HO VEDSTADEN KKR HO VEDSTADEN Ministertema 2015 I forbindelse med rammeaftalen for 2015 udmeldte Ministeren for børn, ligestilling, integration og sociale forhold anbragte børn og unges undervisning og uddannelse som

Læs mere

Ministertema. 15. oktober. Anbragte børn og unges undervisning og uddannelse

Ministertema. 15. oktober. Anbragte børn og unges undervisning og uddannelse 15. oktober Ministertema 2015 Ministeren for børn, ligestilling, integration og sociale forhold har i forbindelse med rammeaftalen for 2015 udmeldt anbragte børn og unges undervisning og uddannelse som

Læs mere

Anbragte børn og unge. Visitation til specialtilbud på interne skoler og dagbehandlingstilbud samt til kommunale specialtilbud

Anbragte børn og unge. Visitation til specialtilbud på interne skoler og dagbehandlingstilbud samt til kommunale specialtilbud Anbragte børn og unge. Visitation til specialtilbud på interne skoler og dagbehandlingstilbud samt til kommunale specialtilbud Vejledningsmateriale om god praksis i Lolland Kommune juni 2016 1/7 Indledning.

Læs mere

VIDENS NOTAT OM SPECIALUNDERVISNING OG VALG AF STYRINGSMODEL EN KORT OPSAMLING AF FRA DE SENERE ÅRS NATIONALE UNDERSØGELSER

VIDENS NOTAT OM SPECIALUNDERVISNING OG VALG AF STYRINGSMODEL EN KORT OPSAMLING AF FRA DE SENERE ÅRS NATIONALE UNDERSØGELSER VIDENS NOTAT OM SPECIALUNDERVISNING OG VALG AF STYRINGSMODEL EN KORT OPSAMLING AF FRA DE SENERE ÅRS NATIONALE UNDERSØGELSER UDVALGET FOR BØRN OG SKOLE 26. SEPTEMBER 2018 Notatet omhandler: Notatet er udarbejdet

Læs mere

Ministeriet for Børn og Undervisning November 2012. Høringsnotat

Ministeriet for Børn og Undervisning November 2012. Høringsnotat Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 L 96 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Børn og Undervisning November 2012 Høringsnotat Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Krav til minimumsstørrelsen

Læs mere

KABU. - samarbejde mellem PPR og F&B omkring anbragte børns undervisning

KABU. - samarbejde mellem PPR og F&B omkring anbragte børns undervisning KABU - samarbejde mellem PPR og F&B omkring anbragte børns undervisning Indhold - Kort intro til feltet - Samarbejde før anbringelse - Samarbejde omkring opfølgning på anbringelse - Samarbejde omkring

Læs mere

MANGFOLDIGHED INKLUSION. Side 1 af 6

MANGFOLDIGHED INKLUSION. Side 1 af 6 MANGFOLDIGHED INKLUSION Side 1 af 6 OM INKLUSION - fra inklusionsudvikling.dk Inklusion handler om barnets oplevelse af at være en værdifuld deltager i det sociale og faglige fællesskab, og det er centralt

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen Lovforslag nr. L 129 Folketinget 2011-12 Fremsat den 28. marts 2012 af børne og undervisningsministeren (Christine Antorini) Forslag til Lov om ændring af lov om folkeskolen (Godkendelse af specialundervisning

Læs mere

KABU Workshop. - samarbejde omkring anbragte børns undervisning

KABU Workshop. - samarbejde omkring anbragte børns undervisning KABU Workshop - samarbejde omkring anbragte børns undervisning Kvalitet i anbringelsesarbejdet Klæd anbringelsesstederne på til at give barnet de bedste udviklingsbetingelser Fokus på skolegang og sundhed

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen Fremsat den {FREMSAT} af børne- og undervisningsministeren (Christine Antorini) Forslag til Lov om ændring af lov om folkeskolen (Krav til minimumsstørrelsen af interne skoler i dagbehandlingstilbud og

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen Lovforslag nr. L 96 Folketinget 2012-13 Fremsat den 29. november 2012 af børne og undervisningsministeren (Christine Antorini) Forslag til Lov om ændring af lov om folkeskolen (Bemyndigelse til at fastsætte

Læs mere

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Partnerskab om Folkeskolen

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Partnerskab om Folkeskolen PARTNERSKAB om Folkeskolen Partnerskab om Folkeskolen Statusanalyse Partnerskab om Folkeskolen DETALJERET RAPPORT 2009 sammenlignet med 2007 1. Svaroversigt Kommune - uden forældre 4 Kommune - med forældre

Læs mere

2018 UDDANNELSES POLITIK

2018 UDDANNELSES POLITIK 2018 UDDANNELSES POLITIK Vores børn, deres skolegang og fremtid ligger til enhver tid os alle på sinde. Det er af største betydning, at vi lykkes med at ruste vores børn til fremtiden og til at begå sig

Læs mere

Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, de kan

Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, de kan Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, de kan Strategi for folkeskoleområdet i Aabenraa Kommune 2015-2020 Børn og Skole, Skole og Undervisning Marts 2015 Indhold 1. Baggrund... 3 2. Formål...

Læs mere

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Partnerskab om Folkeskolen 2009 DETALJERET RAPPORT

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Partnerskab om Folkeskolen 2009 DETALJERET RAPPORT PARTNERSKAB om Folkeskolen Partnerskab om Folkeskolen Statusanalyse Partnerskab om Folkeskolen 2009 DETALJERET RAPPORT 1. Svaroversigt Kommune - uden forældre 4 Kommune - med forældre 29 Skole - med rapport

Læs mere

Erhvervsuddannelser i verdensklasse God uddannelse til alle

Erhvervsuddannelser i verdensklasse God uddannelse til alle Erhvervsuddannelser i verdensklasse God uddannelse til alle Alt for få unge søger i dag ind på erhvervsuddannelserne. Det betyder, at vi kommer til at mangle industriteknikere, mekanikere, kokke, kontorassistenter

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen 2012/1 LSF 96 (Gældende) Udskriftsdato: 25. april 2019 Ministerium: Ministeriet for Børn og Undervisning Journalnummer: Ministeriet for Børn og Undervisning, j.nr. 071.04L.391 Fremsat den 29. november

Læs mere

Statusanalysen. Syvstjerneskolen 2011. DETALJERET SKOLERAPPORT Sammenligning med kommunens skoler

Statusanalysen. Syvstjerneskolen 2011. DETALJERET SKOLERAPPORT Sammenligning med kommunens skoler Statusanalysen Syvstjerneskolen 2011 DETALJERET SKOLERAPPORT Sammenligning med kommunens skoler 1. Svaroversigt Skole 1 Lærer 43 Forældre 48 Elev 185 1 2. Elevernes svar 9a: Jeg er glad for at gå i skole

Læs mere

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Espergærdeskolen

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Espergærdeskolen PARTNERSKAB om Folkeskolen Partnerskab om Folkeskolen Statusanalyse Espergærdeskolen DETALJERET RAPPORT 2009 sammenlignet med 2007 1. Svaroversigt Skole - med rapport 1 Forældre 17 Lærer 22 Elev 85 1 2.

Læs mere

Malene Hein Damgaard, Børne- og Ungeområdet, Frederiksberg Kommune Louise Neergaard Aaen, Socialforvaltningen, Københavns Kommune Karin Christina

Malene Hein Damgaard, Børne- og Ungeområdet, Frederiksberg Kommune Louise Neergaard Aaen, Socialforvaltningen, Københavns Kommune Karin Christina Malene Hein Damgaard, Børne- og Ungeområdet, Frederiksberg Kommune Louise Neergaard Aaen, Socialforvaltningen, Københavns Kommune Karin Christina Nøhr Larsen, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Københavns

Læs mere

KL's kommunesamarbejde om en ny folk e- skole

KL's kommunesamarbejde om en ny folk e- skole KL's kommunesamarbejde om en ny folk e- skole Indledning KL inviterede i foråret 2014 alle kommuner til et samarbejde om at realisere en ny folkeskole. Formålet med samarbejdet er at udvikle politisk og

Læs mere

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Pedersborg Skole 2009 DETALJERET RAPPORT

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Pedersborg Skole 2009 DETALJERET RAPPORT PARTNERSKAB om Folkeskolen Partnerskab om Folkeskolen Statusanalyse Pedersborg Skole 2009 DETALJERET RAPPORT 1. Svaroversigt Skole - med rapport 1 Lærer 43 Forældre 94 Elev 280 1 2. Elevernes svar Jeg

Læs mere

Analyse af visiteringen til specialundervisning i ekskluderende undervisningstilbud på skoleområdet

Analyse af visiteringen til specialundervisning i ekskluderende undervisningstilbud på skoleområdet Analyse af visiteringen til specialundervisning i ekskluderende undervisningstilbud på skoleområdet Maj 2016 Indledning Børne-, Unge- og Familieudvalget har i forbindelse med behandlingen af en samlet

Læs mere

Kvalitetseftersyn på inklusions- og specialundervisningsområdet Afrapportering om udfordringer og anbefalinger

Kvalitetseftersyn på inklusions- og specialundervisningsområdet Afrapportering om udfordringer og anbefalinger Kvalitetseftersyn på inklusions- og specialundervisningsområdet Afrapportering om udfordringer og anbefalinger 1 Indledning Inklusion har præget den offentlige debat siden 2012, hvor der blev gennemført

Læs mere

Kommissorium for Arbejdsgruppe om skolens indhold samt undergrupperne Den a bne skole og Forældreindflydelse og elevinddragelse

Kommissorium for Arbejdsgruppe om skolens indhold samt undergrupperne Den a bne skole og Forældreindflydelse og elevinddragelse Kommissorium for Arbejdsgruppe om skolens indhold samt undergrupperne Den a bne skole og Forældreindflydelse og elevinddragelse Skolereformen Den nationale baggrund Den nationale baggrund tager afsæt i

Læs mere

Kvalitet i specialundervisningen

Kvalitet i specialundervisningen Dorte Lange, næstformand i Danmarks Lærerforening Kvalitet i specialundervisningen Denne artikel handler om, hvordan man i den danske folkeskole definerer og afgrænser specialpædagogik/specialundervisning.

Læs mere

Bilag 2. Hovedpunkter i anbringelsesreformen:

Bilag 2. Hovedpunkter i anbringelsesreformen: Bilag 2 Hovedpunkter i anbringelsesreformen: 1. Tidlig og sammenhængende indsats. Forebyggelse og en tidlig indsats er af afgørende betydning for at sikre udsatte børn og unge en god opvækst. Anbringelsesreformen

Læs mere

Forord. Strategier for ungdomsuddannelse til alle Lolland-Falster, 2010 15-06-2010

Forord. Strategier for ungdomsuddannelse til alle Lolland-Falster, 2010 15-06-2010 Uddannelse til alle unge Strategier for ungdomsuddannelse til alle Lolland-Falster, 2010 Forord Den foreliggende uddannelsesstrategi for Lolland-Falster har fundet sin udformning gennem det fælleskommunale

Læs mere

1. Tilbuds-beskrivelse

1. Tilbuds-beskrivelse Bilag 1. Ungesporet forbedring af og øget sammenhæng mellem udskoling og ungdomsuddannelser så flere unge gennemfører en ungdomsuddannelse. Introduktion. 1. Tilbuds-beskrivelse Gladsaxe Kommune og Gentofte

Læs mere

Retsgrundlaget for undervisning i opholdssteder og døgninstitutioner uden intern skole, ministeriets sagsnr. 17/15588

Retsgrundlaget for undervisning i opholdssteder og døgninstitutioner uden intern skole, ministeriets sagsnr. 17/15588 Undervisningsministeriet Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Retsgrundlaget for undervisning i opholdssteder og døgninstitutioner uden intern skole, ministeriets sagsnr. 17/15588 04-10-2018 1. Indledning

Læs mere

Rapport. Undersøgelse af anbragte børns undervisning. Skoleåret 2012/2013

Rapport. Undersøgelse af anbragte børns undervisning. Skoleåret 2012/2013 Rapport Undersøgelse af anbragte børns undervisning Skoleåret 2012/2013 og December 2013 2 Indholdsfortegnelse Side 4 1. Indledning Side 5 2. Resume Side 6 3. Undersøgelsen Gennemgang og resultater Side

Læs mere

En rummelig og inkluderende skole

En rummelig og inkluderende skole En rummelig og inkluderende skole Af Camilla Jydebjerg og Kira Hallberg, jurister Den rummelige folkeskole er et af de nøglebegreber, som har præget den skolepolitiske debat de sidste mange år. Både på

Læs mere

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til. ungdomsuddannelserne

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til. ungdomsuddannelserne Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til ungdomsuddannelserne I medfør af 10 g i lov om vejledning om uddannelse og erhverv samt pligt til uddannelse, beskæftigelse m.v., jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Uddrag af rapporten. Unge i erhvervsuddannelserne og på arbejdsmarkedet. - Værdier, interesser og holdninger

Uddrag af rapporten. Unge i erhvervsuddannelserne og på arbejdsmarkedet. - Værdier, interesser og holdninger Uddrag af rapporten Unge i erhvervsuddannelserne og på arbejdsmarkedet - Værdier, interesser og holdninger Hvem vælger hvad? Unge, der vælger EUD, ser uddannelsen som middel til at komme ud på arbejdsmarkedet

Læs mere

Inkluderende pædagogik og specialundervisning

Inkluderende pædagogik og specialundervisning 2013 Centrale videnstemaer til Inkluderende pædagogik og specialundervisning Oplæg fra praksis- og videnspanelet under Ressourcecenter for Inklusion og Specialundervisning viden til praksis. Indholdsfortegnelse

Læs mere

Indstilling. Ny vision for 10. klasse og aftale om erhvervsrettet linje (eud10)

Indstilling. Ny vision for 10. klasse og aftale om erhvervsrettet linje (eud10) Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 11. november 205 Ny vision for 10. klasse og aftale om erhvervsrettet linje (eud10) Byrådet skal træffe beslutning om driften af det erhvervsrettede

Læs mere

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til Ungdomsuddannelserne

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til Ungdomsuddannelserne Undervisningsministeriet 27. maj 2014 Udkast Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til Ungdomsuddannelserne I medfør af 10 g i lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv samt pligt

Læs mere

Tønder Kommunes Handleplan Til den Sammenhængende børne- og ungepolitik

Tønder Kommunes Handleplan Til den Sammenhængende børne- og ungepolitik Tønder Kommunes Handleplan Til den Sammenhængende børne- og ungepolitik Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 Værdier og målsætninger... 4 Fokusområder... 6 1. Tidlig indsats... 7 2. Inklusion og fleksibilitet...

Læs mere

Til samtlige kommunalbestyrelser Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Kontor for Grundskolen

Til samtlige kommunalbestyrelser Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Kontor for Grundskolen Til samtlige kommunalbestyrelser Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Kontor for Grundskolen Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. nr.: 33 92 50 00 E-mail: stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR

Læs mere

Regeringen og KL kommer med den første status for kommunernes omstilling til øget inklusion

Regeringen og KL kommer med den første status for kommunernes omstilling til øget inklusion Regeringen og kommer med den første status for kommunernes omstilling til øget inklusion Regeringen og har i Aftalen om kommunernes økonomi for 2013 aftalt, at der skal ske en årlig afrapportering af status

Læs mere

Overblik over regeringens udspil til reform af erhvervsuddannelserne

Overblik over regeringens udspil til reform af erhvervsuddannelserne Overblik over regeringens udspil til reform af erhvervsuddannelserne Klare mål Klare mål, klar ledelse og gode resultater hænger sammen. Regeringen ønsker derfor at opstille fire klare, overordnede mål

Læs mere

Strategi for implementering af Paradigmeskifte version 2.0

Strategi for implementering af Paradigmeskifte version 2.0 Strategi for implementering af Paradigmeskifte version 2.0 Hørringsudgave Forord Dette er den fælles strategi (2018-2021) for det fortsatte arbejde med implementering af Paradigmeskifte version 2.0. Strategien

Læs mere

Vordingborg Kommunes årshjul for arbejdet med visitation til specialpædagogisk bistand

Vordingborg Kommunes årshjul for arbejdet med visitation til specialpædagogisk bistand Vordingborg Kommunes årshjul for arbejdet med visitation til specialpædagogisk bistand Årshjul for arbejdet med visitation er et arbejdsredskab til brug for Vordingborg Kommunes skoler der beskriver arbejds-

Læs mere

1. Beskrivelse af opgaver indenfor folkeskolen

1. Beskrivelse af opgaver indenfor folkeskolen Bevillingsområde 30.30 Folkeskole Udvalg Børne- og Skoleudvalget 1. Beskrivelse af opgaver indenfor folkeskolen Området omfatter kommunens aktiviteter i forbindelse med undervisning af børn i skolealderen

Læs mere

Målsætning og kvalitetssikring for UU Vestsjælland filial Ringsted 2011

Målsætning og kvalitetssikring for UU Vestsjælland filial Ringsted 2011 Målsætning og kvalitetssikring for UU Vestsjælland filial Ringsted 2011 1. Mål for grundskoleindsatsen i 2011: 97 % af eleverne fra grundskolen eller 10 klasse bliver tilmeldt og påbegynder en ungdomsuddannelse

Læs mere

Kvalitetsrapport - Folkeskoler. Skoleåret 2015/16 Samlet kommunerapport

Kvalitetsrapport - Folkeskoler. Skoleåret 2015/16 Samlet kommunerapport Kvalitetsrapport - Folkeskoler Skoleåret 2015/16 Samlet kommunerapport 1 Indholdsfortegnelse: 1. Indledning...3 2. Sammenfattende helhedsvurdering...3 a. Kommunalbestyrelsens sammenfattende helhedsvurdering...3

Læs mere

Handlingsplan for øget gennemførelse [Skolens navn]

Handlingsplan for øget gennemførelse [Skolens navn] Handlingsplan for øget gennemførelse 2016 [Skolens navn] 1 Handlingsplan for øget gennemførelse 2016 Skolens navn: Institutionsnummer: Dato: Bestyrelsesformandens underskrift: 2 Indledning Handlingsplanen

Læs mere

RESULTATER FRA KL- UNDERSØGELSE AF STYRING PÅ FOLKESKOLEOMRÅDET, FORÅR 2017

RESULTATER FRA KL- UNDERSØGELSE AF STYRING PÅ FOLKESKOLEOMRÅDET, FORÅR 2017 RESULTATER FRA KL- UNDERSØGELSE AF STYRING PÅ FOLKESKOLEOMRÅDET, FORÅR 2017 BLANDT DE KOMMUNALE SKOLEFORVALTNINGER Om undersøgelsen Undersøgelse blandt de kommunale skoleforvaltninger Gennemført marts-april

Læs mere

FORSKNING OM UNDERVISNING AF ANBRAGTE BØRN OG DERES EFTERFØLGENDE UDDANNELSE

FORSKNING OM UNDERVISNING AF ANBRAGTE BØRN OG DERES EFTERFØLGENDE UDDANNELSE FORSKNING OM UNDERVISNING AF ANBRAGTE BØRN OG DERES EFTERFØLGENDE UDDANNELSE FOREDRAGSRÆKKE P L ATA N G Å RDENS U N G D O M S C E N T E R 2. D E C E M B E R 2 0 1 5 Skolegang og uddannelse er den vigtigste

Læs mere

SAMLEDE RESULTATER FRA KL S FORVALTNINGSUNDERSØ- GELSE PÅ BØRN- OG UNGEOMRÅDET

SAMLEDE RESULTATER FRA KL S FORVALTNINGSUNDERSØ- GELSE PÅ BØRN- OG UNGEOMRÅDET SAMLEDE RESULTATER FRA KL S FORVALTNINGSUNDERSØ- GELSE PÅ BØRN- OG UNGEOMRÅDET Forår 2018 Om undersøgelsen KL s forvaltningsundersøgelse på børn- og ungeområdet er gennemført blandt de kommunale børn-

Læs mere

Forpligtende partnerskabsaftale. mellem. Dansk Byggeri EUC Nordvestsjælland UU Nordvestsjælland Holbæk Kommune

Forpligtende partnerskabsaftale. mellem. Dansk Byggeri EUC Nordvestsjælland UU Nordvestsjælland Holbæk Kommune Forpligtende partnerskabsaftale mellem Dansk Byggeri EUC Nordvestsjælland UU Nordvestsjælland Holbæk Kommune Gældende 1. oktober 2014 til 31. december 2016 Aftalens parter Denne forpligtende partnerskabsaftale

Læs mere

POLITISK PROCES 2013-2014 SKOLEPOLITIK OG KVALITETSRAPPORT

POLITISK PROCES 2013-2014 SKOLEPOLITIK OG KVALITETSRAPPORT POLITISK PROCES 2013-2014 SKOLEPOLITIK OG KVALITETSRAPPORT Fase 1 Temadrøftelse august Politiske pejlemærker i august KL-møde for kommunalpolitikere 16.august Politisk møde med skolebestyrelser Udvalget

Læs mere

UDKAST. Indstilling (udkast) Indstilling om erhvervsrettet 10. klasse (eud10) og ny vision for 10. klasse

UDKAST. Indstilling (udkast) Indstilling om erhvervsrettet 10. klasse (eud10) og ny vision for 10. klasse Indstilling (udkast) Til Fra Dato Aarhus Byråd via Magistraten Børn og Unge Dato for fremsendelse til MBA Indstilling om erhvervsrettet 10. klasse (eud10) og ny vision for 10. klasse Byrådet skal træffe

Læs mere

9. Folkeskolen skal understøtte opfyldelsen målsætninger på uddannelsesområdet % af alle unge skal gennemføre en ungdomsuddannelse.

9. Folkeskolen skal understøtte opfyldelsen målsætninger på uddannelsesområdet % af alle unge skal gennemføre en ungdomsuddannelse. 9. Folkeskolen skal understøtte opfyldelsen målsætninger på uddannelsesområdet. 9.1. 95% af alle unge skal gennemføre en ungdomsuddannelse. Profilmodellen udarbejdes én gang om året, og bruges til at evaluere

Læs mere

Strategi for Folkeskole

Strategi for Folkeskole Strategi for Folkeskole 2014 Forfatter: Skole og dagtilbud Revideret den 5. februar 2015 Dokument nr. [xx] Sags nr. 480-2014-97805 I Indhold Forord... 1 Indledning... 2 Kerneopgaven:... 2 Visionen... 3

Læs mere

Kommissorium for Arbejdsgruppe Kommunalpolitiske beslutninger

Kommissorium for Arbejdsgruppe Kommunalpolitiske beslutninger Kommissorium for Arbejdsgruppe Kommunalpolitiske beslutninger Skolereformen Den nationale baggrund Den nationale baggrund tager afsæt i Folkeskolereformen af 13. juni 2013. For at understøtte planlægningen

Læs mere

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til ungdomsuddannelserne

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til ungdomsuddannelserne BEK nr 440 af 13/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juli 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j. nr. 008.860.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

10 anbefalinger for den gode godkendelse og det gode driftsorienterede tilsyn med anbringelsessteder på børneområdet

10 anbefalinger for den gode godkendelse og det gode driftsorienterede tilsyn med anbringelsessteder på børneområdet 30. marts 2012 10 anbefalinger for den gode godkendelse og det gode driftsorienterede tilsyn med anbringelsessteder på børneområdet Når børn og unge anbringes uden for hjemmet, er det altafgørende for

Læs mere

SUND OPVÆKST. Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik

SUND OPVÆKST. Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik SUND OPVÆKST Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik 2018 1 Forord Sund Opvækst er Aabenraa Kommunes børne-, unge- og familiepolitik. Sund Opvækst opstiller en række ambitiøse

Læs mere

Proces for etablering af undervisningstilbud til børn og unge ved anbringelser uden for Københavns kommunegrænse

Proces for etablering af undervisningstilbud til børn og unge ved anbringelser uden for Københavns kommunegrænse Proces for etablering af undervisningstilbud til børn og unge ved anbringelser uden for Københavns kommunegrænse Procesoverblik Frister for elevplaner/skoleudtalelser, PPV (til kvalitetssikring og godkendelse

Læs mere

NOTAT. Folkeskolereformen i Køge Kommune - vi gør en god skole bedre. Kommunikation. Rammefortælling:

NOTAT. Folkeskolereformen i Køge Kommune - vi gør en god skole bedre. Kommunikation. Rammefortælling: NOTAT Fælles- og Kulturforvaltningen Dato Sagsnummer Dokumentnummer Rammefortælling: Folkeskolereformen i Køge Kommune - vi gør en god skole bedre Skolerne i Køge Kommune vil se anderledes ud fra 1. august

Læs mere

Bilag vedr. tværkommunale samarbejder

Bilag vedr. tværkommunale samarbejder NOTAT KKR HOVEDSTADEN Bilag vedr. tværkommunale samarbejder I forbindelse med beskæftigelsesreformen er De Regionale Beskæftigelsesråd erstattet af otte Regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR). De enkelte arbejdsmarkedsråd

Læs mere

Orientering om den politiske aftale 'Fra folkeskole til faglært - Erhvervsuddannelser for fremtiden'

Orientering om den politiske aftale 'Fra folkeskole til faglært - Erhvervsuddannelser for fremtiden' Punkt 5. Orientering om den politiske aftale 'Fra folkeskole til faglært - Erhvervsuddannelser for fremtiden' 2018-093756 Skoleforvaltningen fremsender til Skoleudvalgets orientering, redegørelse for aftalen

Læs mere

Kommunalt grundlag for lokale specialgrupper

Kommunalt grundlag for lokale specialgrupper Kommunalt grundlag for lokale specialgrupper Ved spørgsmål kontakt Specialpædagogisk konsulent Kristina Wetche Nikolaisen krn@norddjurs.dk Tlf. 24 96 55 32 I Norddjurs Kommune vil vi arbejde målrettet

Læs mere

Debat om vores skoler og børnehuse. Hvilke løsninger kan sikre læring og trivsel for færre penge?

Debat om vores skoler og børnehuse. Hvilke løsninger kan sikre læring og trivsel for færre penge? Debat om vores skoler og børnehuse Hvilke løsninger kan sikre læring og trivsel for færre penge? Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Folkeskolen og dagtilbud som tilvalg... 5 Børnehus og skole flytter

Læs mere

HVAD ER PLANEN? KUI-konference 27. november. Vesterbrogade 6D. 4, 1780 København V. uudanmark.dk CVR:

HVAD ER PLANEN? KUI-konference 27. november. Vesterbrogade 6D. 4, 1780 København V. uudanmark.dk CVR: HVAD ER PLANEN? KUI-konference 27. november Vesterbrogade 6D. 4, 1780 København V. uudanmark.dk uudk@uudanmark.dk CVR: 32 91 78 01 BEDRE VEJE TIL UDDANNELSE OG JOB EKSPERT- UDVALGET LOV OM KOMMUNAL UNGEINDSATS

Læs mere

Forsøgsprogram med modersmålsbaseret undervisning. Side 1 af 7

Forsøgsprogram med modersmålsbaseret undervisning. Side 1 af 7 Initiativer til understøttelse af udsatte børn og unges skolegang. Social- og Integrationsministeriet, KL og Ministeriet for Børn og Undervisning har igangsat en række initiativer som vil understøtte målsætningen

Læs mere

Hvordan bliver eleverne parat til erhvervsuddannelse?

Hvordan bliver eleverne parat til erhvervsuddannelse? Hvordan bliver eleverne parat til erhvervsuddannelse? Reformen af erhvervsuddannelserne er et paradigmeskift, som lægger op til en ny kvalitetsdagsorden med fokus på folkeskolens uddannelsesparate elever,

Læs mere

OVERGANG OG SAMARBEJDE FRA SFO TIL KLUB

OVERGANG OG SAMARBEJDE FRA SFO TIL KLUB OVERGANG OG SAMARBEJDE FRA SFO TIL KLUB INDLEDNING Denne beskrivelse er den fælles ramme og de fælles retningslinjer for samarbejdet om overgang fra SFO til klub et samarbejde, der skal sikre den trygge

Læs mere

Ungdomsskolens heltidsundervisning Den 8. november 2012

Ungdomsskolens heltidsundervisning Den 8. november 2012 Ungdomsskolens heltidsundervisning Den 8. november 2012 Skolerådets arbejde Et uafhængigt formandskab (5 medlemmer) 21 medlemmer (interesseorganisationer) Rådgivning til ministeren men også til kommuner

Læs mere

Arbejdsmarkedspolitik Udkast

Arbejdsmarkedspolitik Udkast Arbejdsmarkedspolitik Udkast 2018-2021 1 Indledning Formålet med arbejdsmarkedspolitikken er, at sætte en tydelig politisk retning for de næste fire år. Inden for arbejdsmarkedsområdet arbejder vi med

Læs mere

Strategi. flere unge skal have en uddannelse 2015-2016

Strategi. flere unge skal have en uddannelse 2015-2016 Strategi flere unge skal have en uddannelse 2015-2016 Flere unge skal have en uddannelse Indledning Virksomhedernes krav til medarbejdernes kvalifikationer stiger, og antallet af stillinger, som kan udføres

Læs mere

Indeværende notat er et bud på, hvordan en første udfoldelse af dette samarbejde og partnerskab kan se ud - set i lyset af folkeskolereformen.

Indeværende notat er et bud på, hvordan en første udfoldelse af dette samarbejde og partnerskab kan se ud - set i lyset af folkeskolereformen. Emne: Partnerskab og samarbejde ml. folkeskole og ungdomsskole i Vejle Kommune. Dato 03-03-2014 Sagsbehandler Erik Grønfeldt Direkte telefonnr. 76815068 Journalnr. 17.00.00-A00-1-13 1.0 Indledning Med

Læs mere

Fremskudt Indsats. Familie og Forebyggelse samt Tværgående Enhed for Læring

Fremskudt Indsats. Familie og Forebyggelse samt Tværgående Enhed for Læring Fremskudt Indsats Familie og Forebyggelse samt Tværgående Enhed for Læring Baggrund: Baggrunden for den fremskudte indsats er i høj grad at finde i Horsens Kommunes politiske udspil vedr. børn og unge

Læs mere

Udkast til Partnerskabsaftale. mellem

Udkast til Partnerskabsaftale. mellem Udkast til Partnerskabsaftale mellem Indhold Partnerskabet... 3 Aftaleparterne... 3 Baggrund... 3 Formål... 4 Indsatsområder... 4 Koordination af indsats og udveksling af information om praktikpladssøgende...

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Byrådet, forår 2017 syddjurs.dk Sammen løfter vi læring og trivsel Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

Håndværksrådets skoletilfredshedsundersøgelse August 2013. Resultater, konklusioner og perspektiver

Håndværksrådets skoletilfredshedsundersøgelse August 2013. Resultater, konklusioner og perspektiver Håndværksrådets skoletilfredshedsundersøgelse August 2013 Resultater, konklusioner og perspektiver Håndværksrådet har i 2013 fået svar fra mere end 3.000 små og mellemstore virksomheder på spørgsmål om

Læs mere

1. Hvad er proceduren for børn der skal visiteres til specialtilbud hos eksterne aktører?

1. Hvad er proceduren for børn der skal visiteres til specialtilbud hos eksterne aktører? Kasper Johansen, MB Dato 27. juni 2011 Sagsnr. 2011-83204 Kære Kasper Johansen Dokumentnr. 2011-433764 Tak for din henvendelse af 16. juni 2011, hvor du stiller følgende spørgsmål til Børne- og Ungdomsforvaltningen

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Byrådet, forår 2017 1 Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

Inklusionspolitik på Nordfyn

Inklusionspolitik på Nordfyn Inklusionspolitik på Nordfyn Evalueret 2015 Oprettet den 6. april 2016 Dokument nr. 480-2016-108394 Sags nr. 480-2016-14317 Indhold Indledning og baggrund... 2 Visionen for inklusion på Nordfyn... 3 Nordfyns

Læs mere

SkoleflexPLUS pr. forvaltning. Tilbageslusningsflex pr. forvaltning

SkoleflexPLUS pr. forvaltning. Tilbageslusningsflex pr. forvaltning KØBENHAVNS KOMMUNE Socialen Børne- og Ungdomsen NOTAT 6. marts 2019 RAMME FOR PILOTAFPRØVNING AF SKOLEFLEXPLUS Version 3, april 2019 Sagsnr. 2017-0012306 Dokumentnr. 2017-0012306-151 Nedenstående er en

Læs mere

Partnerskabsaftale vedr. erhvervsuddannelser indenfor industri og håndværk Ves. 27-02-2015

Partnerskabsaftale vedr. erhvervsuddannelser indenfor industri og håndværk Ves. 27-02-2015 Handlingsplan Indsatsområde Fokus Mål Initiativer 1. Valg af erhvervsuddannelse Vejledning om erhvervsuddannelser i grundskolen og efterskoler at flere unge vælger en erhvervsuddannelse indenfor industri

Læs mere

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Specialundervisning

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Specialundervisning Punkt 4. Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Specialundervisning 2018-019018 Skoleforvaltningen indstiller, at orienteres, drøfter og tilkendegiver i hvilket omfang, konklusionerne skal indgå i

Læs mere

Flersprogede børn og unge fælles ansvar - kommissorium for arbejdsgruppe

Flersprogede børn og unge fælles ansvar - kommissorium for arbejdsgruppe BM/marts 2016 Flersprogede børn og unge fælles ansvar - kommissorium for arbejdsgruppe 1. Baggrund De lovgivningsmæssige rammer for basisundervisning for tosprogede elever findes aktuelt i folkeskolelovens

Læs mere

Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget

Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget Mødetidspunkt 05-12-2016 18:00 Mødeafholdelse Rådssalen Indholdsfortegnelse Børne- og Skoleudvalget 05-12-2016 18:00 1 (Åben) Godkendelse af

Læs mere

Folkeskolereformen - fokus på faglighed

Folkeskolereformen - fokus på faglighed Folkeskolereformen - fokus på faglighed Hvorfor en folkeskolereform Folkeskolen anno 2013.intellektuel og uddannelsesmæssig armod, Politikken Fokus på bedre uddannelse og bedre udnyttelse af skattekronerne,

Læs mere

Præsentation af. FastholdelsesTaskforce

Præsentation af. FastholdelsesTaskforce Præsentation af FastholdelsesTaskforce Præsentation Modelskoler FastholdelsesTaskforcen samarbejder med mindst ti erhvervsskoler om øget kvalitet i den pædagogiske ledelse og den pædagogiske praksis i

Læs mere

I Udviklingsstrategien i Rammeaftale 2016 har KKR Hovedstaden og Region Hovedstaden udvalgt følgende særlige tema, som skal behandles i 2016:

I Udviklingsstrategien i Rammeaftale 2016 har KKR Hovedstaden og Region Hovedstaden udvalgt følgende særlige tema, som skal behandles i 2016: K O M M I S S O R I U M F O R U D A R B E J D E L S E A F M Å L S Æ T N I N G E R F O R D E T T V Æ R G Å E N D E S P E C I A L I S E R E D E S O C I A L O M R Å D E I H O V E D S T A D S R E G I O N E

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om styring af behandlingsindsatsen. September 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om styring af behandlingsindsatsen. September 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om styring af behandlingsindsatsen mod stofmisbrug September 2014 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om styring af behandlingsindsatsen mod

Læs mere

Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab

Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 15. december 2016 Indhold 3 5 6 7 8 9 Inklusion i Dragør Kommune at høre til i et fællesskab Faglighed Organisering Forældresamarbejde

Læs mere

Beskrivelse af opgaver

Beskrivelse af opgaver Bevillingsramme 30.30 Folkeskolen Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Beskrivelse af opgaver Bevillingsrammen omfatter kommunens aktiviteter i forbindelse med undervisning af børn i skolealderen

Læs mere

De overordnede mål for BUUs arbejde på ungeområdet er den kommunale

De overordnede mål for BUUs arbejde på ungeområdet er den kommunale KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen 25. august 2014 Cover til unge-initiativer i Budget 2015 Overordnede mål Unge i København skal have gode rammer for at vokse op, udvikle sig og komme godt

Læs mere

Tema: Unge i Rudersdal et blik på unges uddannelse og arbejde. - Møde i Erhvervs-, Vækst-, og Beskæftigelsesudvalget

Tema: Unge i Rudersdal et blik på unges uddannelse og arbejde. - Møde i Erhvervs-, Vækst-, og Beskæftigelsesudvalget Tema: Unge i Rudersdal et blik på unges uddannelse og arbejde - Møde i Erhvervs-, Vækst-, og Beskæftigelsesudvalget 09.04.2014 Indhold Ungepolitik Unge i Jobcentret Uddannelse Kriminalitet Kontanthjælpsreformen

Læs mere

En styrket og sammenhængende overgangsvejledning

En styrket og sammenhængende overgangsvejledning En styrket og sammenhængende overgangsvejledning 93% af de unge starter på en ungdomsuddannelse når de forlader folkeskolen. Tallet har været stigende og er resultatet af en systematisering af uddannelsesplanlægningen

Læs mere

Samarbejde mellem skole og fritidsinstitution/fritidscenter

Samarbejde mellem skole og fritidsinstitution/fritidscenter Børne- og Ungdomsforvaltningen FAKTA fra Børne- og Ungdomsforvaltningen 2016 Samarbejde mellem skole og fritidsinstitution/fritidscenter I Københavns Kommunes fritidsinstitutioner og -centre og skoler

Læs mere

FÆLLES MÅL FOR DET TVÆRGÅENDE HØJT SPECIALISEREDE SOCIALOMRÅDE OG SPECIALUNDERVISNINGS- OMRÅDET. Kommunerne i hovedstadsregionen og Region Hovedstaden

FÆLLES MÅL FOR DET TVÆRGÅENDE HØJT SPECIALISEREDE SOCIALOMRÅDE OG SPECIALUNDERVISNINGS- OMRÅDET. Kommunerne i hovedstadsregionen og Region Hovedstaden FÆLLES MÅL FOR DET TVÆRGÅENDE HØJT SPECIALISEREDE SOCIALOMRÅDE OG SPECIALUNDERVISNINGS- OMRÅDET 2017 Kommunerne i hovedstadsregionen og Region Hovedstaden INDLEDNING I h o v e d s t a d s r e g i o n e

Læs mere

Udvalg Børne- og Skoleudvalget

Udvalg Børne- og Skoleudvalget REGNSKAB 2014 Udvalg Børne- og Skoleudvalget Bevillingsområde 30.33. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Udvalgets sammenfatning og vurdering Årets samlede regnskabsresultat på ramme 30.33 lyder på et mindreforbrug

Læs mere

Strategiplan for Samarbejde om uddannelse

Strategiplan for Samarbejde om uddannelse 1 Strategiplan for Samarbejde om uddannelse 2018-2021 2 HVAD VIL VI GERNE OPNÅ OG HVILKEN EFFEKT ØNSKER VI? Andelen af unge, der vælger og gennemfører en gymnasial ungdomsuddannelse, inden de fylder 22

Læs mere