Bilag 7: Arkitekturrapport, SAPA

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bilag 7: Arkitekturrapport, SAPA"

Transkript

1 Bilag 7: Arkitekturrapport, SAPA (Bilag til dagsordenspunkt 11, Arkitekturrapport for SAPA) Denne orienteringsrapport udarbejdes for it-projekter i henhold til brug af den fælleskommunale rammearkitektur. Rapport ejes af projektets it-arkitekt. Det er projektlederens ansvar at sikre, at rapporten udarbejdes. Det anbefales at den opstartes i projektets indledende fase/i forbindelse med PID, og løbende bearbejdes. Rapporten sendes til sekretariatet for Kommunernes it-arkitekturråd og offentliggøres på it-arkitekturrådets arkitektur-site.

2 Revisionshistorik Version Revisionsdato Oversigt over rettelser Rettelse udført af april.2013 Dokument oprettet DCH

3 Indholdsfortegnelse Indhold Revisionshistorik...2 Indholdsfortegnelse...3 Indhold...3 Arkitekturrapport SAPA...4 Projektinformation...4 Baggrund for projekt...4 Resultat af gennemført arkitekturanalyse...6 Forretningsbegrebsmodel...11 Fællesoffentlige grunddata...14 Produktion af forretningsservices...16 Tidsplan for eventuel opdatering af arkitekturrapport...16

4

5 Arkitekturrapport SAPA Projektinformation Projektnavn Ledelsesansvarlig Projekttype SAPA Kenneth Møller Johansen Ny IT løsning Baggrund for projekt Baggrund Det kommunale it-systemlandskab er mangfoldigt og komplekst. Data om borgeren (og virksomheden) er spredt i mange forskellige it-systemer. Der er en ringe grad af standardisering af datamodeller og snitflader, og en ringe sammenhæng og integration på tværs af it-systemer. Det er ofte svært for kommunens sagsbehandlere at danne sig et overblik over borgerens (og virksomhedens) sager og data. Resultatet kan være ineffektive arbejdsgange og usammenhængende sagsbehandling. For at sikre effektiv og helhedsorienteret sagsbehandling har kommunerne behov for en it-løsning, der understøtter kommunebrugerens 1 konkrete søgning af en borger (eller en virksomhed) i kommunens it-systemer, sammenstilling af eksisterende data om borgeren (eller virksomheden) og udstilling af et helhedsorienteret og tværgående overblik over nødvendige informationer om stamoplysninger, sager, dokumenter, bevillinger/ydelser, journalnotater, ind- /udgående kommunikation, hændelser og adviser (også kaldet SAPA-MetaData). Kommunernes behov for sammenstilling af borgerens data på tværs af kommunernes it-systemer dækkes i dag delvist af en eksisterende it-løsning markedsført af leverandøren KMD og implementeret i alle kommuner under navnet KMD Sag. Når behovet kun dækkes delvist, er det fordi KMD Sag pga. manglende snitflader til andre leverandørers og myndigheders sagsbærende itløsninger ikke kan vise alle nødvendige informationer om stamoplysninger, sager, dokumenter, bevillinger/ydelser, journalnotater, ind-/udgående kommunikation, hændelser og adviser. KMD Sag s overblik er med andre ord ikke fyldestgørende og dermed utilstrækkeligt til at sikre effektiv og helhedsorienteret sagsbehandling. Kommunebrugere har i workshops og til dialogmøder angivet, at et overblik på tværs af it-systemerne over borgerens (og virksomhedens) informationer 1 Kommunebruger er en fast term i SAPA-projektet for de kommunale medarbejdere, der anvender SAPA it-løsningen. Den kommunale forretning er kendetegnet ved stor diversitet i organisation, kultur og terminologi. SAPA-projektet har valgt at anvende termen Kommunebruger, der dækker fx sagsbehandlere, fagkonsulenter, visitatorer, borgerservicekonsulenter, teamledere, o.lign. jobtitler.

6 sammenstillet og udstillet i én it-løsning vil muliggøre øget effektivitet og kvalitet i sagsbehandlingen pga. sparet tid og øget overblik. Kommunebrugere oplever et behov for overblik på et øjeblik. Dette giver den eksisterende løsning ikke. SAPA-projektet har sit strategiske ophæng i den fælleskommunale udbudsplan for monopolområderne og har derfor en solid strategisk forankring i såvel kommunerne som KL og KOMBITs forretningsstrategier. SAPA-projektets it-løsning er én af flere, der etableres i regi af den fælleskommunale udbudsplan for monopolområdet. Af hensyn til bl.a. SAPA-løsningen indeholder udbudsplanen også en række fælleskommunale støttesystemer, der er essentielle for at skabe et reelt alternativ til KMD Sag og dermed det ønskede monopolbrud. SAPA-projektets forretningsmæssige formål er formuleret således: Tilvejebring en ny fælleskommunal it-løsning inkl. snitflader, udrulning, governance, drift m.v. Løsningen skal (i kombination med kommunernes eksisterende sagsbærende it-løsninger og fælleskommunale støttesystemer) udgøre et reelt alternativ til it-understøttelse af de arbejdsgange, der i dag håndteres i KMD Sag. Andet (fx arbejdsgangsanalyse) Alle kommuner har i dag en it-løsning ( KMD Sag ), der bidrager til at understøtte følgende tre arbejdsgange: (A) Helhedsorienteret og tværgående overblik over borgeren (og virksomheden) (B) Dokumentér oplysninger på sagen ved oprettelse af journalnotat. (C) Modtag og behandl advisering om relevant forretningshændelse. Den eksisterende legacy-løsning KMD Sag Person- og Sagsoverblik tilvejebringer for kommunebrugeren en sammenstilling og udstilling af data fra registre og en række fagsystemer. Dette overblik anvendes i sagsarbejdet. Herudover kan kommunebrugeren i KMD Sag Journal manuelt oprette journalnotater og se automatisk stemplede journalnotater fra KMD fagsystemer. Endelig kan kommunebrugeren i KMD Sag Advis abonnere på advisering om forretningshændelser og behandle disse adviser. Ikke alle oplysninger, journalnotater og forretningshændelser registreret i andre fagsystemer kan ses i KMD Sag i dag. For at få et fyldestgørende overblik skal kommunebrugeren parallelt med arbejdet i KMD Sag selv slå op i andre systemer eller kontakte kollegaer med adgang til de rette systemer for at indhente oplysninger for at skabe sig et fyldestgørende helhedsbillede over borgeren (eller virksomheden).

7 SAPA-løsningen har et primært og sekundært scope ift. at understøtte de tre ovenfor nævnte arbejdsgange. Primært scope er A. Sekundært scope er B og C. Herudover har SAPA-løsningen et tertiært scope, der ikke relaterer sig til de ovennævnte arbejdsgange, nemlig vedligeholdelse af kontaktinformationer om parter (borger og virksomheder, inkl. foreninger). Resultat af gennemført arkitekturanalyse Arkitekturprincipper SAPA arbejder ud fra de fælleskommunale arkitekturprincipper. Derudover har SAPA formuleret en stribe forretningsarkitektur principper: Forretningsarkitektur F1 - Overblikket i SAPA skræddersys lokalt SAPA vil sikre administrative lettelser og en mere effektiv sagsbehandling. Medarbejderen får en større gennemsigtighed ift. den information, der skal ledsage en sagsbehandling. F2 - SAPA er uafhængig af specifikke arbejdsprocesser Ved ikke at lægge kommunespecifikke arbejdsgange til grund for selve designet af grænsefladen er det muligt for kommunen at ændre arbejdsgangene løbende bl.a. som følge af nye muligheder for digital kommunikation med borgere og virksomheder samt med andre offentlige myndigheder. F3 - Arbejdsprocesser optimeres ift. SAPA Værdien øges gennem bedre service, bedre sammenhæng på tværs af organisatoriske skel, effektivisering ved hurtigere sagsbehandling eller brug af færre ressourcer på at nå samme resultat. Forenkling og automatisering er en vigtig nøgle hertil. Kommunerne slipper for unødvendige manuelle rutiner. F4 - SAPA udformes i et genkendeligt sprog for medarbejdere på de enkelte sagsområder Ved at anvende et formsprog og en semantik som i forvejen anvendes på de enkelte sagsområder sænkes barrieren for ibrugtagning af løsningen. Herved sikres en lettere implementering af SAPA i de enkelte kommuner og hermed en hurtigere realisering af de forventede forretningsgevinster. F5 - SAPA sammenstiller og aggregerer oplysninger på tværs af datakilder Da formålet med SAPA netop handler om at effektivisere helhedsorienteret og tværgående overblik for kommunale medarbejdere er det nødvendigt at indhente informationer fra de kilder, der knytter sig til de enkelte sager.

8 F6 - Medarbejdere har aldrig adgang til information de ikke har tilladelse til at se Overholdelse af datalovgivningen. Sikring af at fortrolige data kun vises til personer, som har rettigheder til at se disse data. F7 - SAPA anvender i videst muligt omfang fællesoffentlige standarder for data og dataudveksling Ved at insistere på anvendelsen af åbne fællesoffentlige standarder sikres det, at udvekslingen af data til SAPA er uafhængig af proprietære integrationer til fagsystemer mv. F8 - SAPA anvender i videst muligt fælleskommunale støttesystemer fra den fælleskommunale rammearkitektur Borgere, virksomheder og sagsbehandlere skal kun indberette oplysninger én gang, fordi informationer tilvejebragt af én afdeling/it-løsning stilles til rådighed og kan genbruges af andre afdelinger/it-løsninger. F9 - SAPA anvender udelukkende data fra autoritative kilder Ved at benytte autoritative kilder sikres dataintegriteten af de oplysninger som hentes ind i SAPA. F10 - Overbliksinformationer der holdes og vedligeholde i sags bærende itsystemer kan tilgås i SAPA via integration til de fælleskommunale støttesystemer For at sikre det bedste overblik for kommunebrugere - og dermed sikre en effektiv og fyldestgørende sagsbehandling - må de relevante overbliksinformationer stilles til rådighed for SAPA. F11 - Sagsdata holdes og vedligeholdes i sagsbærende it-løsninger og ikke i SAPA Ved at gøre SAPA fri af ejerskab til data, sikres en mere fleksibel og løst koblet løsning. F12 - SAPA arkitekturen skal via åbenhed styrke konkurrence og innovation Skaber et afgørende fundament for øget konkurrence og innovation i et marked, hvor kommuner gør sig uafhængige af enkeltleverandører. Endelig har SAPA formuleret principper for den tekniske arkitektur: Teknisk arkitektur P1 - SAPA bygges af løst koblede komponenter Arkitekturen bliver vedligeholdelsesvenlig, så det er muligt at rette dele af løsningen uden at det har væsentlig indflydelse på andre it-løsninger. P2 - SAPA bygges på fællesoffentlige og fælleskommunale standarder I SAPA er der integration til mange it-løsninger og der må forventes at være

9 mange forskellige leverandører af disse. Når mange parter skal tale sammen elektronisk, er det vigtigt dette sker I SAPA er der integration til mange it-løsninger og der må forventes at være mange forskellige leverandører af disse. Når mange parter skal tale sammen elektronisk, er det vigtigt dette sker P3 - Integration følger vedtagne principper En adskillelse af den brugervendte identifikation og den tekniske nøgle i itløsningen vil give mere vedligeholdelsesvenlige it-løsninger og dermed effektivisering på den lange bane. Ofte P4 - Anvendelse af redundante data følger vedtagne regler Vi sikrer en større driftsstabilitet (oppetidsgaranti og performance) i vore itløsninger ved at have data tæt på it-løsningen. Det fælles regelsæt skal sikre høj datakvalitet. P5 - Kvaliteten af de udstillede informationer skal være kendt. For at anvendere kan have tillid til den digitale service og de udstillede data, skal det fremgå, hvilken kvalitet data befinder sig i, samt hvem der har ansvaret for de pågældende data. P6 - Informationssikkerhed skal bevares Borgere m.fl. skal have tillid til digital forvaltning og den tilhørende offentlige behandling af informationer om dem og deres familie. P7 - Services implementeres som en abstraktion over forretningsfunktionalitet og information Forretningsservices (fra rammearkitekturen) Servicen udgør et abstraktionslag, der skjuler de underliggende implementeringsdetaljer. Specifikationen af en service bliver hermed adskilt fra implementeringen, hvilket gør det muligt at ændre i implementeringen, uden at det påvirker anvendere af servicen. Adskillelse af specifikation og implementering giver SAPA væsentlig større frihed til at vedligeholde serviceimplementeringen uden at skulle inddrage og påvirke anvendere af servicen. Følgende støttesystemer i Rammearkitekturen disse anvendes som data grundlag: Sag, Dokument og Ydelse indekses Organisation Klassifikation Sikkerhed Beskedfordeler

10 Derudover er følgende i skrivende stund kandidater til at blive komponenter i Rammearkitekturen og skal anvendes af SAPA: Advis Kontaktinfo Forretningsservices (eget domæne) Såfremt Advis og Kontaktinfo ikke bliver støttesystemer, skal tilsvarende data og funktionalitet implementeres i SAPA projekter og indlejres i SAPA løsningen. SAPA anvender Rammearkitekturen på de vilkår støttesystemerne kræver, altså via implementering af Støttesystem klienter. SAPA har til formål at udstille data der allerede findes. Som sådan har SAPA behov for blot en enkelt service, der ud fra input kan fremskaffe de ønskede data. Servicen kaldes Find primær part info (Søg) og vil indeholde en række operationer til at læse data fra ovennævnte støttesystemer samt fællesoffentlige grunddata. Da SAPA brugergrænsen er flere vinduer med hver deres dataindhold og opsætning, vil hvert vindue anvende denne service med de operationer der udfører de ønskede læs. Servicen orkestrerer således hvilke støttesystemklienter der skal i anvendelse samt sammenstilling af data før præsentation. Fysiske services (fra fælles initiativer) Fysiske services (fra eksterne leverandører) Derudover understøtter SAPA at der i sagsbærende it-systmer kan oprettes sager og journalnotater via SAPA brugergrænsefladen. Til dette udvikles følgende services Sag (Opret, ret, læs, søg) Journalnotat (Opret, ret, læs, søg) SAPA anvender services fra de ovennævnte støttesystemer i den fælleskommunale Rammearkitektur. SAPA anvender grunddata (planlagt realiseret via Serviceplatformen) på følgende vis fordelt på SAPA Version 1.0 og SAPA PLUS: SAPA Version 1.0 Person. Herfra hentes personens stamoplysninger og familieforhold samt husstandsoplysninger ift. bopælsadressen. Bolig. Herfra hentes boligens ejerforhold (ejer, andel, leje), boligens ejer samt boligens anvendelse, størrelse, antal værelser etc. Adresse. Herfra hentes adresseoplysninger ift. både danske og udenlandske adresser. Danske adresser er forsynet med et adressepunkt (geokodning af adressen). Distrikter (Geografisk inddeling). Herfra hentes de forskellige distrikter skoledistrikt, socialdistrikt etc.

11 som geografiske områder. Sundhed. Omfatter personens sundhedsoplysninger samt sundhedsaktører (læge m.fl.) tilknyttet personen. Fysiske services (egenudviklede) Standarder SAPA PLUS Økonomi. Omfatter personens indtægt-, skatte- og formueforhold, ejendomsbesiddelser, gældsforpligtigelser ift. det offentlige m.m. Institution. Herfra hentes personens institutionsoplysninger (daginstitution, skole, uddannelsessted etc.) Virksomhed. Herfra hentes stamoplysninger om virksomheder inkl. foreninger herunder ejer oplysninger. Arbejde. Herfra hentes oplysninger om personens arbejdsforhold såsom arbejdssted, status (ledig/i arbejde), A-kasse informationer m.m. SAPA projektet har været medkravstiller til scope af en del af de fælleskommunale støttesystemer. De fysiske services SAPA har behov for er i scope for de enkelte støttesystemer. Det udestår om SAPA projektet skal udføre arbejdet med Kontaktinfo og Advis, men derudover vil SAPA ikke udvikle fælles, tværgående services. SAPA stiller krav om anvendelse af følgende strategier, principper og standarder: Fællesoffentlig digitaliseringsstrategi Fælleskommunal digitaliseringsstrategi IT- og Telestyrelsens (ITST) anbefalinger vedr. OIO-EA, specifikt - Hvidbogen - 10 overordnede principper for it-arkitektur - 15 skarpe best practice anbefalinger for it-arkitektur Standardiserede og åbne snitflader, specifikt - OIOXML - B103 It-infrastruktur Sikkerhed Den fælles kommunale Rammearkitektur Dette punkt afklares i projektets driftskontrakt. Der er på nuværende tidspunkt ikke fastlagt noget endeligt på dette punkt. SAPA anvender den fælleskommnale sikkerhedsmodel. I SAPA skal hver kommne for sig tage stilling til hvilke roller der er ønsket og hvilke funktioner disse roller må udføre, herunder hvilke data, de må se.

12 Data læses altid i kontekst, dvs. at SAPA overholder lov om at data kun må være tilgængelig for nogle roller og for disse roller kun i visse kontekster.

13 Forretningsbegrebsmodel Distrikt Skole distrikt Social distrikt Bolig Type, størrelse, ejer Familie Ægtefælle, børn forældremy Adresse Gade, husnr. m.m. Adressekoor Person CPRnummer, navn, alder, køn, civilstand Sygesikrings gruppe Kontaktoplys Sundhed Læge, speciallæge Sundhedsopl Journalnotat Overskrift, tekst. Hændelser CPR hændelser Sygehushæn Virksomhed Partskontak t Indgående kontakt Udgående kontakt Kontaktperson Værge, pleje Sag Stamdata, status Link til sag Journalpost Stamdata Link til journalpost Dokument Stamdata Link til dokument Bevilling Type, størrelse Frekvens, periode Ydelse Udbetalende org. Dato, beløb

14 Person Familie Bolig Sundhed Ydelser 1.0 Virksomhed Sagsdata 1.0 Arbejde Institution Økonomi Ydelser PLUS Sagsdata PLUS SAPA Version 1.0 Stamoplysninger omkring person med forretningsmæssig nøgle (CPR-nummer), navn, adresse, adressebeskyttelse, kontaktinformationer, køn, alder, civilstatus, livsstatus, statsborgerskab, fødeland/fødested, distriktstilknytning m.m. Personens familieforhold ift. ægtefælde, partnerskab, børn, forældremyndighed, værge, brødre/søstre, etc. Boligforhold ejer, andel, leje samt størrelse, antal værelser etc. Bosættelse Oversigt over hvem der bor på en adresse, uanset om disse er i familie med personen eller ej. Sundhedsoplysninger med sygesikringsgruppe, læge, sundhedsplejeske m.m. Økonomiske ydelser i form af pension, kontanthjælp, dagpenge, boligstøtte etc. Stamoplysninger ift. virksomheder herunder foreninger. Sager, journalnotater og dokumenter fra sagsbærende it-løsninger der udstiller disse metadata til den eksisterende legacy-løsning SAPA PLUS Arbejdsstatus (i arbejde, ledig), arbejdssted, A-kasse oplysninger (sygdom, ferie etc.), CV fra Jobnet etc. Institutionsoplysninger med personen/barnets daginstitution, skole, uddannelsessted etc. Personens indkomst-, skatte- og formueforhold herunder ejendomsbesiddelser og gældsforpligtigelser ift. det offentlige. Fysiske ydelser i form af eksempelvis hjælpemidler, bolig. Ressource ydelser i form af eksempelvis hjemmehjælp, undervisning. Sager, journalnotater og dokumenter fra øvrige sagsbærende it-løsninger

15 Anvendelse af forretningsservices SAPA forbruger forskellige støttesystemer for at indhente den information der skal vises. De fælleskommunale støttesystemer indeholder de metadata der skal vises i SAPA og via serviceplatformen er der adgang til fælles grunddata, som angivet på figuren forneden. SAPA henter ikke supplerende data i sagsbærende it-løsninger. Sikkerhed Rollebaseret brug./ rettighed styring Context Provider Security Token Service Partskontakt Ind-/udgående kommunikation Partsinformation Partshændelser Adresse dispatcher Klassifikation Organisation URL Kapabiliteter Beskedfordeler Abonnement på forretningshændelser Klassifikation Sagstyper (KLE) Ydelseskatalog Profilering Ydelsesindeks Metadata Økonomiske Ressourcer Fysiske Sagsindeks Metadata Kildesystemref Dokument ref. Journalnotater Organisation Kommunal organisation Facetter ift. organisationsenhed Dokumentindeks Metadata Kildesystemref S A P A Serviceplatform (integration til fællesoffentlige grunddata) Person Persondata Familie Husstand Bosættelse Bolig Boligtype Boligejer Boligdata (BBR) Økonomi Person indkomst Formue Gæld Sundhed Sundhedsaktører Sundheds oplysn. Arbejde Arbejdssted Arbejdsstatus A-kasse oplysnin. Adresse Dansk adresse Udenlands adresse Distrikt Socialdistrikter Skoledistrikter Institution Institution Skole Uddannelse Virksomhed Virksomhedsdata SAPA anvender de enkelte støttesystemer på følgende vis: Fælleskommunale støttesystemer Klassifikation Sagsklassifikation foregår via KL-E inkl. Kommunernes egne, specifikke emner. Klassifikation holder KL-E og andre klassifikationer kommunerne anvender, eks. FORM, kontoplan m.v. Organisation Organisation findes den enkelte kommunes basisorganisation og tilknytning til klassifikation til understøttelse for sagsfordeling. Sikkerhed (inkl. Adgangsstyringog Administrationsmodul for Adgangsstyring) Sikkerhed håndterer adgang til brugervendte og ikke-brugervendte systemer. I Sikkerhed håndteres

16 også roller og adgange for de roller for de enkelte systemer og sikrer at ingen brugere eller systemer får adgang til andet end hvad de må. Kontaktdata Kontaktdata holdes af og vedligeholdes støttesystemet Kontaktdata (der er under afklaring som fælleskommunalt støttesystem). Sagsindeks Sagsindeks indeholder metadata for en sag men ikke sagen selv, plus en mulighed for at hoppe til sagen i det it-system der ejer sagen. Se også afsnit om Hop. Dokumentindeks Dokumentindeks indeholder metadata for et dokument men ikke dokumentet selv, plus en mulighed for at hoppe til dokumentet i det it-system der ejer dokumentet. Se også afsnit om Hop. Ydelsesindeks Ydelsesindeks indeholder metadata for en ydelse inkl. Effektueringsplan men ikke ydelsen selv, plus en mulighed for at hoppe til ydelsen i det it-system der ejer ydelsen Se også afsnit om Hop. Beskedfordeler Anvendes til at orientere sagsbærende it-løsninger om oprettelse af objekter (sager, journalnotater) og ændringer på disse i SAPA. Fællesoffentlige grunddata SAPA anvender grunddata (planlagt realiseret via Serviceplatformen) på følgende vis fordelt på SAPA Version 1.0 og SAPA PLUS: SAPA Version 1.0 Person. Herfra hentes personens stamoplysninger og familieforhold samt husstandsoplysninger ift. bopælsadressen. Bolig. Herfra hentes boligens ejerforhold (ejer, andel, leje), boligens ejer samt boligens anvendelse, størrelse, antal værelser etc. Adresse. Herfra hentes adresseoplysninger ift. både danske og udenlandske adresser. Danske adresser er forsynet med et adressepunkt (geokodning af adressen). Distrikter (Geografisk inddeling). Herfra hentes de forskellige distrikter skoledistrikt, socialdistrikt etc. som geografiske områder. Sundhed. Omfatter personens sundhedsoplysninger samt sundhedsaktører (læge m.fl.) tilknyttet personen. SAPA PLUS Økonomi. Omfatter personens indtægt-, skatte- og formueforhold, ejendomsbesiddelser, gældsforpligtigelser ift. det offentlige m.m. Institution. Herfra hentes personens institutionsoplysninger (daginstitution, skole, uddannelsessted etc.)

17 Virksomhed. Herfra hentes stamoplysninger om virksomheder inkl. foreninger herunder ejer oplysninger. Arbejde. Herfra hentes oplysninger om personens arbejdsforhold såsom arbejdssted, status (ledig/i arbejde), A-kasse informationer m.m.

18 Produktion af forretningsservices Disse er beskrevet under Forretningsservices (eget domæne) tidligere. Tidsplan for eventuel opdatering af arkitekturrapport 1.0 Kravspecificering 22.april Løsningsdesign <DATO> 3.0 Byggefase <DATO> 4.0 Test <DATO> <DATO>

Arkitekturrapport: SAPA

Arkitekturrapport: SAPA Arkitekturrapport: SAPA Denne orienteringsrapport udarbejdes for it-projekter i henhold til brug af den fælleskommunale rammearkitektur. Rapport ejes af projektets it-arkitekt. Det er projektlederens ansvar

Læs mere

Arkitekturrapport: <PROJEKTNAVN>

Arkitekturrapport: <PROJEKTNAVN> Arkitekturrapport: Denne orienteringsrapport udarbejdes for it-projekter i henhold til brug af den fælleskommunale rammearkitektur. Rapport ejes af projektets it-arkitekt. Det er projektlederens

Læs mere

Bilag 9: Arkitekturrapport for Kommunernes Ydelsessystem. Arkitekturrapport: Kommunernes Ydelsessystem

Bilag 9: Arkitekturrapport for Kommunernes Ydelsessystem. Arkitekturrapport: Kommunernes Ydelsessystem Bilag 9: Arkitekturrapport for Kommunernes Ydelsessystem (Hører til dagsordenspunkt 11: Arkitekturrapporter) Arkitekturrapport: Kommunernes Ydelsessystem Denne orienteringsrapport udarbejdes for it-projekter

Læs mere

Arkitekturrapport: Kommunernes Ydelsessystem (KY) Arkitekturrapport: Kommunernes Ydelsessystem

Arkitekturrapport: Kommunernes Ydelsessystem (KY) Arkitekturrapport: Kommunernes Ydelsessystem Arkitekturrapport: Kommunernes Ydelsessystem 1 Indholdsfortegnelse Baggrund for projekt... 3 Resultat af gennemført arkitekturanalyse... 5 Anvendelse af forretningsservices... 9 Baggrund for projekt Baggrund

Læs mere

SAPAs kravspecifikation Læsevejledning. KMJ, 19. marts 2013

SAPAs kravspecifikation Læsevejledning. KMJ, 19. marts 2013 SAPAs kravspecifikation Læsevejledning KMJ, 19. marts 2013 Udbudsmaterialets kontrakter og bilag Øvrige bilag A.Ordliste B.Begrebs- og Informationsmodel C.Snitflader (STS og SP) D.Udrulningsbistand E.Overgangsløninger

Læs mere

Arkitekturrapport: MDB Min Digitale Byggesag

Arkitekturrapport: MDB Min Digitale Byggesag Arkitekturrapport: MDB Min Digitale Byggesag Denne orienteringsrapport udarbejdes for it-projekter med effekt på den fælleskommunale rammearkitektur. Rapport ejes af projektets it-arkitekt. Det er projektlederens

Læs mere

Møde med leverandører om vejledning til anvendelse af kommende fælleskommunale støttesystemer. KL-huset, tirsdag d. 4. juni 2013

Møde med leverandører om vejledning til anvendelse af kommende fælleskommunale støttesystemer. KL-huset, tirsdag d. 4. juni 2013 Møde med leverandører om vejledning til anvendelse af kommende fælleskommunale støttesystemer KL-huset, tirsdag d. 4. juni 2013 Agenda 1.Mødets formål 2.Der er forskel på leverandører 3.Fælleskommunale

Læs mere

Støttesystemerne. Det er tid til

Støttesystemerne. Det er tid til 1 Det er tid til Støttesystemerne 2 Kombit Digitalisering er afgørende for udviklingen af de kommunale kerneopgaver, hvor bedre borgerservice med færre ressourcer er i centrum. Kommunernes mål er at bevare

Læs mere

Indledning Dokumentet indeholder et oplæg til fastlæggelse af scope for realisering af forretningsservicen Partskontakt.

Indledning Dokumentet indeholder et oplæg til fastlæggelse af scope for realisering af forretningsservicen Partskontakt. 8. april 2013 19-Partskontakt => Kontaktdata Indledning Dokumentet indeholder et oplæg til fastlæggelse af scope for realisering af forretningsservicen Partskontakt. I de oprindelige oplæg med visionen

Læs mere

SAPA Kommunenetværk Øst & Vest. KMJ 28. august 2013, Værløse 29. August 2013, Middelfart

SAPA Kommunenetværk Øst & Vest. KMJ 28. august 2013, Værløse 29. August 2013, Middelfart SAPA Kommunenetværk Øst & Vest KMJ 28. august 2013, Værløse 29. August 2013, Middelfart P R O J E K T S T A T U S 1. Kravspecifikation A. Kommuner B. Leverandører 2. Faglige afklaringer i workshops 3.

Læs mere

Rammearkitektur. Konkurrence og sammenhængende digitalisering

Rammearkitektur. Konkurrence og sammenhængende digitalisering Rammearkitektur Konkurrence og sammenhængende digitalisering Agenda Hvorfor er Rammearkitekturen nødvendig? Hvad indeholder Rammearkitekturen? Hvilke støttesystemer bringer KOMBIT i udbud nu? Status og

Læs mere

Arkitekturrapport: Standard for indbetalinger

Arkitekturrapport: Standard for indbetalinger Arkitekturrapport: Standard for indbetalinger Denne orienteringsrapport udarbejdes for it-projekter med effekt på den fælleskommunale rammearkitektur. Rapporten ejes af projektets it-arkitekt. Det er projektlederens

Læs mere

Arkitekturrapport: KITOS - Kommunens It-Overbliks System

Arkitekturrapport: KITOS - Kommunens It-Overbliks System Arkitekturrapport: KITOS - Kommunens It-Overbliks System Denne orienteringsrapport udarbejdes for it-projekter i henhold til brug af den fælleskommunale rammearkitektur. Rapport ejes af projektets it-arkitekt.

Læs mere

Arkitekturrapport: FÆLLES SPROG III

Arkitekturrapport: FÆLLES SPROG III Bilag 5: Arkitekturrapport fra projektet Fælles Sprog III (Bilag til dagsordenspunkt 6: Arkitekturrapporten). Arkitekturrapport: FÆLLES SPROG III Denne orienteringsrapport udarbejdes for it-projekter med

Læs mere

SNITFLADER TIL INDEKSER. Præsentation af de fælleskommunale støttesystemernes snitflader til indekser

SNITFLADER TIL INDEKSER. Præsentation af de fælleskommunale støttesystemernes snitflader til indekser SNITFLADER TIL INDEKSER Præsentation af de fælleskommunale støttesystemernes snitflader til indekser Introduktion Fokus At give et overblik over: Integration til indekserne Forudsætninger for integration

Læs mere

Bilag 1: Arkitekturrapport, EDS Hjælpemidler

Bilag 1: Arkitekturrapport, EDS Hjælpemidler Bilag 1: Arkitekturrapport, EDS Hjælpemidler (Bilag til dagsordenspunkt 2, Arkitekturrapporter fra Effektiv Digital Selvbetjening) Denne orienteringsrapport udarbejdes for it-projekter i henhold til brug

Læs mere

SAPA OG STØTTESYSTEMERNE. V/ projektleder Kenneth Møller Johansen

SAPA OG STØTTESYSTEMERNE. V/ projektleder Kenneth Møller Johansen SAPA OG STØTTESYSTEMERNE V/ projektleder Kenneth Møller Johansen I dag 1. KMD Sag: Konkurrence hvordan? 2. Kort om SAPA og om Støttesystemerne 3. Samspil med kommunernes sagsbærende løsninger 4. Hvad gør

Læs mere

KOMBITs arbejde med it-arkitektur

KOMBITs arbejde med it-arkitektur KOMBITs arbejde med it-arkitektur Fælleskommunal rammearkitektur Mette Kurland, KOMBIT 29.09.2011 KOMBIT/Fælleskommunal rammerarkitektur 1 Rammearkitektur ift. KOMBITs mission Forhandlingskraft Effektivisering

Læs mere

Generelt om støttesystemerne

Generelt om støttesystemerne Generelt om støttesystemerne Dette afsnit giver et overblik over de enkelte støttesystemer der indgår i Rammearkitekturen. For yderligere information henvises til de udarbejdede kravspecifikationer. Støttesystemerne

Læs mere

Peter Thrane Enterprisearkitekt KL+KOMBIT. Den fælleskommunale Rammearkitektur - Inspiration

Peter Thrane Enterprisearkitekt KL+KOMBIT. Den fælleskommunale Rammearkitektur - Inspiration Peter Thrane Enterprisearkitekt KL+KOMBIT Den fælleskommunale Rammearkitektur - Inspiration REGIONERNE Selvstyre Egen økonomi Konkurrence = bedre priser Samarbejde Koordinering Udveksling SAMMENHÆNG

Læs mere

DEN FÆLLESKOMMUNALE RAMMEARKITEKTUR

DEN FÆLLESKOMMUNALE RAMMEARKITEKTUR DEN FÆLLESKOMMUNALE RAMMEARKITEKTUR FDA2017 DEN FÆLLESKOMMUNALE RAMMEARKITEKTUR - FRA VISION TIL PRAKSIS FDA 2017 Agenda Digitaliseringsstrategien og kommunernes udfordringer Rammearkitekturen som et fælles

Læs mere

DHUV ARKITEKTURRAPPORT

DHUV ARKITEKTURRAPPORT DHUV ARKITEKTURRAPPORT Agenda Baggrund for projektet Projektoverblik (incl. rammearkitektur) Høringssvar Evt. DHUV-projektet har til Arkitekturrådet udarbejdet en arkitekturrapport. Rapporten beskriver

Læs mere

SAGS- OG DOKUMENTINDEKS, YDELSESINDEKS TO AF DE OTTE STØTTESYSTEMER. Version 2.0

SAGS- OG DOKUMENTINDEKS, YDELSESINDEKS TO AF DE OTTE STØTTESYSTEMER. Version 2.0 SAGS- OG DOKUMENTINDEKS, YDELSESINDEKS TO AF DE OTTE STØTTESYSTEMER Version 2.0 Støttesystemer er selvstændige it-løsninger, der sikrer, at kommunens fagløsninger kan fungere sammen og få adgang til relevante

Læs mere

Arkitekturrapport: Ejendomsskatte- og Ejendomsbidragsløsningen. Denne orienteringsrapport udarbejdes for it-projekter i henhold til brug af

Arkitekturrapport: Ejendomsskatte- og Ejendomsbidragsløsningen. Denne orienteringsrapport udarbejdes for it-projekter i henhold til brug af Arkitekturrapport: Ejendomsskatte- og Ejendomsbidragsløsningen Denne orienteringsrapport udarbejdes for it-projekter i henhold til brug af den fælleskommunale rammearkitektur. Rapporten ejes af projektets

Læs mere

RAMMEARKITEKTUR, STØTTESYSTEMER OG SAPA. IMPULS 13. September 2018 Peter Hauge Jensen og Iver Winther

RAMMEARKITEKTUR, STØTTESYSTEMER OG SAPA. IMPULS 13. September 2018 Peter Hauge Jensen og Iver Winther RAMMEARKITEKTUR, STØTTESYSTEMER OG SAPA IMPULS 13. September 2018 Peter Hauge Jensen og Iver Winther Agenda Intro - hovedbudskaber Kort om rammearkitektur Status for Støttesystemer, Serviceplatform m.v.

Læs mere

Sags- og Dokumentindeks og Ydelsesindeks

Sags- og Dokumentindeks og Ydelsesindeks Støttesystemet Sags- og Dokumentindeks og Ydelsesindeks 1 Sags- og Dokumentindeks og Ydelsesindeks To af de otte Støttesystemer 2 Kombit Støttesystemerne Sags- og Dokumentindeks og Ydelsesindeks Hvad er

Læs mere

SAPA S BETYDNING FOR ESDH. IMPULS 2015, 17. september 2015 Kenneth Møller Johansen

SAPA S BETYDNING FOR ESDH. IMPULS 2015, 17. september 2015 Kenneth Møller Johansen SAPA S BETYDNING FOR ESDH IMPULS 2015, 17. september 2015 Kenneth Møller Johansen I dag 1. Kort om KOMBIT 2. KMD Sag: Monopolbrud hvordan? 3. Samspil med ESDH-systemer 4. Hvad gør kommunerne nu? 5. Etablering

Læs mere

Arkitekturrapport: DUBU

Arkitekturrapport: DUBU Arkitekturrapport: DUBU Denne orienteringsrapport udarbejdes for it-projekter i henhold til brug af den fælleskommunale rammearkitektur. Rapport ejes af projektets it-arkitekt. Det er projektlederens ansvar

Læs mere

Fælles kommunal rammearkitektur og konkrete støttesystemer

Fælles kommunal rammearkitektur og konkrete støttesystemer Fælles kommunal rammearkitektur og konkrete støttesystemer KL/Kombit og Kommunerne hvad er Kombit? KOMBIT er kommunernes it-fællesskab, hvis forretningsområde er kommunal it og digitalisering. KOMBIT bestiller

Læs mere

Introduktion til Klassifikation

Introduktion til Klassifikation Introduktion til Klassifikation 1. Om dokumentet Dette dokument formidler et overblik over støttesystemet Klassifikation i den fælleskommunale infrastruktur. Formålet er at give læseren en forståelse af

Læs mere

SAPA overblik på et øjeblik. Kenneth Møller Johansen, KOMBIT

SAPA overblik på et øjeblik. Kenneth Møller Johansen, KOMBIT SAPA overblik på et øjeblik Kenneth Møller Johansen, KOMBIT 1 Om forprojektet for SAPA Hvorfor? Del af Udbudsplanen for monopolområderne (ejes af KL, udføres af KOMBIT) Udbudsplanen skal iværksætte it-projekter,

Læs mere

Den fælleskommunale Rammearkitektur. - en arkitektur for den kommunale digitalisering

Den fælleskommunale Rammearkitektur. - en arkitektur for den kommunale digitalisering Den fælleskommunale Rammearkitektur - en arkitektur for den kommunale digitalisering Fundament Vision & Strategi Logik Rammearkitektur Fysik Udvikling/Implementering 2 13.10.2014 Fælles it-arkitekturstyring

Læs mere

Læsevejledning til review af støttesystemer, marts 2013

Læsevejledning til review af støttesystemer, marts 2013 Læsevejledning til review af støttesystemer, marts 2013 Kommunerne ønsker en fælleskommunal rammearkitektur, der kan understøtte digitaliseringen og åbne for konkurrence på det kommunale it-marked. Rammearkitekturen

Læs mere

Fælleskommunal infrastruktur - SAPA-seminar, marts Michel Sassene, KOMBIT

Fælleskommunal infrastruktur - SAPA-seminar, marts Michel Sassene, KOMBIT Fælleskommunal infrastruktur - SAPA-seminar, marts 2014 Michel Sassene, KOMBIT Agenda 1. Hvorfor fælleskommunal infrastruktur? 2. Hvad kan man med infrastrukturen? 3. Brug af infrastrukturen i kommunen

Læs mere

Den fælleskommunale Rammearkitektur. - en arkitektur for den kommunale digitalisering

Den fælleskommunale Rammearkitektur. - en arkitektur for den kommunale digitalisering Den fælleskommunale Rammearkitektur - en arkitektur for den kommunale digitalisering Fundament Vision & Strategi Logik Rammearkitektur Fysik Udvikling/Implementering 2 10.6.2014 De 5 digitaliseringsmål

Læs mere

SAPA ARKITEKTURRAPPORT. Kommunernes it-arkitekturråd 8. maj 2014 DCH & KMJ

SAPA ARKITEKTURRAPPORT. Kommunernes it-arkitekturråd 8. maj 2014 DCH & KMJ SAPA ARKITEKTURRAPPORT Kommunernes it-arkitekturråd 8. maj 2014 DCH & KMJ Indstilling Det indstilles, at arkitekturrådet drøfter, om: - Rapportens omfang og indhold er dækkende - SAPA-løsningens brug af

Læs mere

Vejledning til kommunernes fremtidige it-udbud vedrørende brug af de fælleskommunal støttesystemer

Vejledning til kommunernes fremtidige it-udbud vedrørende brug af de fælleskommunal støttesystemer 3. september 2013 Vejledning til kommunernes fremtidige it-udbud vedrørende brug af de fælleskommunal støttesystemer KOMBIT udarbejder i samarbejde med kommunerne en trin-for-trin Drejebog, der vejleder

Læs mere

SAPAs forretningsmæssige behov i relation til Dialogintegration. SAPAs behov for Dialogintegration. Fordele ved brug af dialogintegration i SAPA

SAPAs forretningsmæssige behov i relation til Dialogintegration. SAPAs behov for Dialogintegration. Fordele ved brug af dialogintegration i SAPA 26. marts 2014 NOTAT SAPAs forretningsmæssige behov i relation til Dialogintegration Dette notat beskriver SAPAs specifikke forretningsmæssige behov i forhold til integration med relevante ESDH-/fagsystemer,

Læs mere

Arkitekturrapport: Digitalisering på Handicap- og Udsatte Voksne-området

Arkitekturrapport: Digitalisering på Handicap- og Udsatte Voksne-området Arkitekturrapport: Digitalisering på Handicap- og Udsatte Voksne-området Denne orienteringsrapport udarbejdes for it-projekter i henhold til brug af den fælleskommunale rammearkitektur. Rapport ejes af

Læs mere

6. Status på arbejdet med fælles infrastruktur (fast punkt)

6. Status på arbejdet med fælles infrastruktur (fast punkt) 6. Status på arbejdet med fælles infrastruktur (fast punkt) Status på RA STS projektet (Michael Strand) Operationelle erfaringer (Peter Thrane / Michael Strand) Serviceplatformen og datafordeleren (Michael

Læs mere

Arkitekturrapport: Kommunernes Sygedagpengesystem

Arkitekturrapport: Kommunernes Sygedagpengesystem Bilag 3: Arkitekturraport KSD. (Bilag til dagsordenspunkt 7: Arkitekturrapport for Kommunernes Syge-Dagpenge system (KSD)). Arkitekturrapport: Kommunernes Sygedagpengesystem Denne orienteringsrapport udarbejdes

Læs mere

DEN FÆLLESKOMMUNALE RAMMEARKITEKTUR

DEN FÆLLESKOMMUNALE RAMMEARKITEKTUR KL S DIALOGFORUM FOR IT-LEVERANDØRER OG KONSULENTHUSE 10.OKT. 2014 DEN FÆLLESKOMMUNALE RAMMEARKITEKTUR DEN FÆLLESKOMMUNALE RAMMEARKITEKTUR - en arkitektur for den kommunale digitalisering - v/ Peter Thrane,

Læs mere

KLASSIFIKATION OG ORGANISATION SPOR Netværksdage Støttesystemer og

KLASSIFIKATION OG ORGANISATION SPOR Netværksdage Støttesystemer og KLASSIFIKATION OG ORGANISATION SPOR Netværksdage Støttesystemer 11-03-15 og 12-03-15 Hvem er jeg? Denny Christensen Chefkonsulent og IT Arkitekt i KOMBIT Har været teamlead og skribent på bla. kravspecifikationerne

Læs mere

Scope dokument for Advisservice

Scope dokument for Advisservice 18. marts 2013 AHI Scope dokument for Advisservice Indhold 1. Advisservice... 2 2. Advis håndtering i KMD Sag... 2 3. Hændelse og Advis... 3 4. Advis løsningsmodel... 4 5. Abonnementsopsætning... 5 6.

Læs mere

Opsamling på kommunal høring. Vejle & Roskilde Den 18. Juni 2013

Opsamling på kommunal høring. Vejle & Roskilde Den 18. Juni 2013 Opsamling på kommunal høring Vejle & Roskilde Den 18. Juni 2013 Dagsorden Velkommen Høringsprocessen frem til udbuddet på KY Resultater fra høringen Udbudsmaterialet kapitel 1 4, 5 og 6 Temaer: EDSH, opgavelisten,

Læs mere

BESKEDFORDELER -ET AF DE OTTE STØTTESYSTEMER. Version 2.0

BESKEDFORDELER -ET AF DE OTTE STØTTESYSTEMER. Version 2.0 BESKEDFORDELER -ET AF DE OTTE STØTTESYSTEMER Version 2.0 Støttesystemer er selvstændige it-løsninger, der sikrer, at kommunens fagløsninger kan fungere sammen og få adgang til relevante data. Et støttesystem

Læs mere

SERVICEPLATFORMEN FOSAKO MØDE 21. MARTS Forretningsudvikler Tomas Volf

SERVICEPLATFORMEN FOSAKO MØDE 21. MARTS Forretningsudvikler Tomas Volf SERVICEPLATFORMEN FOSAKO MØDE 21. MARTS 2019 Forretningsudvikler Tomas Volf HVAD ER DEN FÆLLESKOMMUNALE INFRASTRUKTUR? - DEN KORTE VERSION Serviceplatformen Støttesystemerne Datakilder Datakunder Grunddata:

Læs mere

It-arkitekturprincipper. Version 1.0, april 2009

It-arkitekturprincipper. Version 1.0, april 2009 It-arkitekturprincipper Version 1.0, april 2009 Fælles it-arkitekturprincipper Som offentlig it-chef, projektleder eller professionel, der arbejder med digitalisering, skal du træffe mange valg i en hektisk

Læs mere

Vejledning til kommunernes fremtidige it-udbud vedrørende brug af de fælleskommunale Støttesystemer

Vejledning til kommunernes fremtidige it-udbud vedrørende brug af de fælleskommunale Støttesystemer Vejledning til kommunernes fremtidige it-udbud vedrørende brug af de fælleskommunale Støttesystemer KOMBIT udarbejder i samarbejde med kommunerne en trin-for-trin Drejebog, der vejleder kommunerne i det

Læs mere

Fordeling af journalnotater og dokumenter Udkast til løsningsmodel. Marts 2014

Fordeling af journalnotater og dokumenter Udkast til løsningsmodel. Marts 2014 Fordeling af journalnotater og dokumenter Udkast til løsningsmodel Marts 2014 1 Indledning Denne præsentation beskriver, på et overordnet plan, følgende områder i forhold til en fremtidig fordelingsmekanisme,

Læs mere

Til kommunernes og Udbetaling Danmarks fremtidige it-udbud vedrørende brug af de fælleskommunale støttesystemer

Til kommunernes og Udbetaling Danmarks fremtidige it-udbud vedrørende brug af de fælleskommunale støttesystemer UdbudsVejledning Til kommunernes og Udbetaling Danmarks fremtidige it-udbud vedrørende brug af de fælleskommunale støttesystemer KOMBIT udarbejder i samarbejde med kommunerne en trin-for-trin Drejebog,

Læs mere

STØTTESYSTEMET KLASSIFIKATION

STØTTESYSTEMET KLASSIFIKATION STØTTESYSTEMET KLASSIFIKATION v/ Martin Bo Jensen 26. februar 2019 KOMBITs løsninger og fælleskommunal infrastruktur 2 Kommunale fagområder Arbejdsmarked og erhverv Social og sundhed Børn og læring Mit

Læs mere

Introduktion til Støttesystem Organisation

Introduktion til Støttesystem Organisation Introduktion til Støttesystem Organisation 1. Om dokumentet Dette dokument formidler et overblik over Støttesystemet Organisation i den fælleskommunale infrastruktur. Formålet er at give læseren en forståelse

Læs mere

Introduktion til Støttesystem Sags- og Dokumentindeks

Introduktion til Støttesystem Sags- og Dokumentindeks Introduktion til Støttesystem Sags- og Dokumentindeks 1. Om dokumentet Dette dokument formidler et overblik over støttesystemet Sags- og Dokumentindeks i den fælleskommunale infrastruktur. Formålet er

Læs mere

SAPA. Kommunenetværk. KMJ, d. 24. november 2013

SAPA. Kommunenetværk. KMJ, d. 24. november 2013 SAPA Kommunenetværk KMJ, d. 24. november 2013 P R O J E K T S T A T U S 1. Integrationer til sagsbærende it-systemer 2. Kravspecifikation for SAPA 3. Interessenterne 4. Tidsplan 2 1. Se data fra sagssystemer

Læs mere

Arkitekturrapport: Kommunernes Ydelsessystem

Arkitekturrapport: Kommunernes Ydelsessystem Bilag 3: Arkitekturrapport for Kontaktydelsesprojektet. Bilag til dagsordenspunkt 8: Aktuelt perspektiv på arkitekturarbejdet i kontantydelsesprojektet. Arkitekturrapport: Kommunernes Ydelsessystem Denne

Læs mere

SPOR 2: STØTTESYSTEMER

SPOR 2: STØTTESYSTEMER SPOR 2: STØTTESYSTEMER Organisering, opgaver og kompetencer V/ Peter Hansen KOMBIT Kommunedage 1.-3. juni 2015 Indhold i sporet I dette spor ser vi nærmere på kommunernes organisering af støttesystemerne,

Læs mere

Administrationsmodul, Adgangsstyring for systemer og Adgangsstyring for brugere

Administrationsmodul, Adgangsstyring for systemer og Adgangsstyring for brugere 1 Administrationsmodul, Adgangsstyring for systemer og Adgangsstyring for brugere Tre af de otte Støttesystemer 2 Kombit Støttesystemerne Administrationsmodul, Adgangsstyring for systemer og Adgangsstyring

Læs mere

NETVÆRKSDAGE MARTS 2015. Michel Sassene

NETVÆRKSDAGE MARTS 2015. Michel Sassene NETVÆRKSDAGE MARTS 2015 Michel Sassene Emner Baggrund Ibrugtagning af Støttesystemerne Hvorfor dette initiativ? Dialog og opfølgning Status på udviklingsprojektet BAGGRUND Lidt historie I forbindelse med

Læs mere

Arkitekturrapport: YDELSESREFUSION

Arkitekturrapport: YDELSESREFUSION Arkitekturrapport: YDELSESREFUSION Denne orienteringsrapport udarbejdes for it-projekter i henhold til brug af den fælleskommunale rammearkitektur. Rapport ejes af projektets arkitekt (Erling Hansen).

Læs mere

Vilkår for brug af Støttesystemet Sags- og Dokumentindeks

Vilkår for brug af Støttesystemet Sags- og Dokumentindeks Version 1.0 Vilkår for brug af Støttesystemet Sags- og Dokumentindeks KOMBIT A/S Halfdansgade 8 2300 København S Tlf 3334 9400 www.kombit.dk kombit@kombit.dk CVR 19 43 50 75 Side 1/10 1. Indledning og

Læs mere

Introduktion til Støttesystem Ydelsesindeks

Introduktion til Støttesystem Ydelsesindeks Introduktion til Støttesystem 1. Om dokumentet Dette dokument formidler et overblik over støttesystemet i den fælleskommunale infrastruktur. Formålet er at give læseren en forståelse af hvilke komponenter,

Læs mere

Arkitekturrapport: Byg og Miljø

Arkitekturrapport: Byg og Miljø Bilag 6: Arkitekturrapport fra projektet Byg og Miljø (Bilag til dagsordenspunkt 6: Arkitekturrapporten). Arkitekturrapport: Byg og Miljø Denne orienteringsrapport udarbejdes for it-projekter i henhold

Læs mere

SPOR 7: IBRUGTAGNING OG ANVENDELSE

SPOR 7: IBRUGTAGNING OG ANVENDELSE SPOR 7: IBRUGTAGNING OG ANVENDELSE v. Peter Bildt og Sonny Thorndal Pedersen Data- og infrastrukturdage 16. og 19. september 2019 Lidt om talerne Peter Bildt Service Manager - Drift - Service Management

Læs mere

It-principper. Bilag 1 til It- og Digitaliseringsstrategi for Sønderborg Kommune

It-principper. Bilag 1 til It- og Digitaliseringsstrategi for Sønderborg Kommune It-principper Bilag 1 til It- og Digitaliseringsstrategi for Sønderborg Kommune Indledning It-principperne er grundstenene for it-arkitekturen i Sønderborg Kommune. Principperne skal bidrage til, at vi

Læs mere

10. sept 2013 NOTAT. Integrationsmodel støttesystemer

10. sept 2013 NOTAT. Integrationsmodel støttesystemer 10. sept 2013 NOTAT Integrationsmodel støttesystemer KOMBIT A/S Halfdansgade 8 2300 København S Tlf 3334 9400 www.kombit.dk kombit@kombit.dk CVR 19 43 50 75 Side 1/13 1. Indledning... 3 2. Arkitekturens

Læs mere

KOMBITS UDMØNTNING AF RAMMEARKITEKTUREN. V/ Chefkonsulent Morten Hass

KOMBITS UDMØNTNING AF RAMMEARKITEKTUREN. V/ Chefkonsulent Morten Hass KOMBITS UDMØNTNING AF RAMMEARKITEKTUREN V/ Chefkonsulent Morten Hass Tre budskaber Rammearkitekturen er kommunernes fælles krav og infrastruktur Hvert fælles projekt udbygger rammearkitekturen Når ny fælles

Læs mere

IT-ARKITEKTURPRINCIPPER 2018

IT-ARKITEKTURPRINCIPPER 2018 IT-ARKITEKTURPRINCIPPER 2018 5 It-arkitekturmål 5 Arkitekturprincipper Følg eller forklar Fælleskommunale arkitekturprincipper og -regler IT-ARKITEKTURMÅL Billigere it Sammenhængende it Mere robust og

Læs mere

STS NETVÆRKSDAGE. Spor 3: Beskedfordeler. 11. og 12. marts 2015. Christian Callsen

STS NETVÆRKSDAGE. Spor 3: Beskedfordeler. 11. og 12. marts 2015. Christian Callsen STS NETVÆRKSDAGE Spor 3: Beskedfordeler 11. og 12. marts 2015 Christian Callsen SPOR: BESKEDFORDELER PRÆSENTERES AF: Christian Callsen, KOMBIT (ekstern) BAGGRUND: It-arkitekt, bl.a. speciale i hændelsesorientering

Læs mere

Støttesystemet Klassifikation. Klassifikation. Et af de otte Støttesystemer

Støttesystemet Klassifikation. Klassifikation. Et af de otte Støttesystemer 1 Et af de otte Støttesystemer 2 Kombit Støttesystemet Hvad er Støttesystemet? Håndtering af alle typer klassifikationer i samme system Støttesystemet er et centralt register for de klassifikationer, som

Læs mere

SAPA PÅ KOMMUNEDAGE. November Kenneth Møller Johansen

SAPA PÅ KOMMUNEDAGE. November Kenneth Møller Johansen SAPA PÅ KOMMUNEDAGE November 2014 Kenneth Møller Johansen Person- og sagsoverblik SAPA Overblik SAPA Advis Sagsbehandling og sagsstyring Sagsbærende løsninger (Fagsyst. & ESDH) Infrastruktur Legacy (KMD

Læs mere

SPOR 8: PERSPEKTIVER OG FORRETNINGSMÆSSIG VÆRDI

SPOR 8: PERSPEKTIVER OG FORRETNINGSMÆSSIG VÆRDI SPOR 8: PERSPEKTIVER OG FORRETNINGSMÆSSIG VÆRDI v. Sisse Bange og Mette Vinther Poulsen Data- og infrastrukturdage 16. og 19. september 2019 Perspektiver og forretningsmæssig værdi Hvorfor den fælleskommunale

Læs mere

Klik her for at angive tekst. Vejledning til brug af Støttesystemet Sags- og Dokumentindeks

Klik her for at angive tekst. Vejledning til brug af Støttesystemet Sags- og Dokumentindeks 23. maj 2013 HHK/KMJ NOTAT Klik her for at angive tekst. Vejledning til brug af Støttesystemet Sags- og Dokumentindeks KOMBIT A/S Halfdansgade 8 2300 København S Tlf 3334 9400 www.kombit.dk kombit@kombit.dk

Læs mere

Bilag 9 - Opsamling på høringssvar fra netværket til Arkitekturrapport for KITOS

Bilag 9 - Opsamling på høringssvar fra netværket til Arkitekturrapport for KITOS NOTAT Bilag 9 - Opsamling på høringssvar fra netværket til Arkitekturrapport for KITOS (Bilag til dagsordenspunkt 10, Arkitekturrapport for KITOS) Lars Nico Høgfeldt, Odense Kommune Generel indledning

Læs mere

Rammearkitekturer der hænger sammen

Rammearkitekturer der hænger sammen FDA2018 FÆLLESOFFENTLIG DIGITAL ARKITEKTUR Rammearkitekturer der hænger sammen Erfaringer fra udrulning og implementering af rammearkitekturen i kommunerne Henrik Brix Formand for kommunernes it-arkitekturråd

Læs mere

STØTTESYSTEMERNE NØGLEN TIL NYE MULIGHEDER OG FREMTIDENS SAGSBEHANDLING

STØTTESYSTEMERNE NØGLEN TIL NYE MULIGHEDER OG FREMTIDENS SAGSBEHANDLING Bilag 8 seneste version af grundfortællingen Pkt. 11 Grundfortælling om støttesystemer STØTTESYSTEMERNE NØGLEN TIL NYE MULIGHEDER OG FREMTIDENS SAGSBEHANDLING 1 HISTORIEN BAG STØTTESYSTEMERNE KMD har monopol

Læs mere

KLASSIFIKATION ET AF DE OTTE STØTTESYSTEMER. Version 2.0

KLASSIFIKATION ET AF DE OTTE STØTTESYSTEMER. Version 2.0 KLASSIFIKATION ET AF DE OTTE STØTTESYSTEMER Version 2.0 Støttesystemer er selvstændige it-løsninger, der sikrer, at kommunens fagløsninger kan fungere sammen og blandt andet få adgang til relevante data.

Læs mere

Automatisering og datakvalitet i it-systemer

Automatisering og datakvalitet i it-systemer RIGSARKIVETS KONFERENCE 2017 - KVALITET I OFFENTLIGE FORVALTNINGSDATA Automatisering og datakvalitet i it-systemer Hvad betyder kvaliteten, når borgeren skal have adgang til egne sager? Henrik Brix, Favrskov

Læs mere

ADGANG TIL EGEN SAG ADGANG TIL EGEN SAG. Integration til Borger.dk baseret på fælleskommunal infrastruktur

ADGANG TIL EGEN SAG ADGANG TIL EGEN SAG. Integration til Borger.dk baseret på fælleskommunal infrastruktur ADGANG TIL EGEN SAG ADGANG TIL EGEN SAG Integration til Borger.dk baseret på fælleskommunal infrastruktur Tema Side 2 af 7 Indholdsfortegnelse Formål...3 Muligheder for at udstille data...3 SAPA og den

Læs mere

SAPA - spørgsmål & svar for beslutningstagere

SAPA - spørgsmål & svar for beslutningstagere SAPA - spørgsmål & svar for beslutningstagere Erstatter vi ikke bare et monopol med et andet? Nej. Vi vil kombinere en række forskellige nye og eksisterende it-løsninger, som hver især kræver flere forskellige

Læs mere

SAGS-, DOKUMENT- OG YDELSESINDEKS. v. Christian Buss Wennemose og Klaus Rasmussen Leverandørdag 26. februar 2019

SAGS-, DOKUMENT- OG YDELSESINDEKS. v. Christian Buss Wennemose og Klaus Rasmussen Leverandørdag 26. februar 2019 SAGS-, DOKUMENT- OG YDELSESINDEKS v. Christian Buss Wennemose og Klaus Rasmussen Leverandørdag 26. februar 2019 AGENDA 1. Recap: Hvad er indekserne og hvad kan de bruges til? 2. Tilslutning og Compliance

Læs mere

KMD Sag As-Is Integrationsanalyse. KMJ, 19. marts 2014

KMD Sag As-Is Integrationsanalyse. KMJ, 19. marts 2014 KMD Sag As-Is Integrationsanalyse KMJ, 19. marts 2014 Integrationsanalyse Metode og Proces KILDE: Informationerne om integrationer og integrationstyper er tilvejebragt af KMD via udfasningsaftalen. De

Læs mere

Klik her for at angive tekst.

Klik her for at angive tekst. 30. april 2013 Klik her for at angive tekst. NOTAT Klik her for at angive tekst. Bilag 16: Anvenderkrav til Støttesystemet Ydelsesindeks version 1.0 (Bilag til dagsordenspunkt 8, Kommunale anvenderkrav

Læs mere

Rammearkitekturen og services i et lokalt perspektiv

Rammearkitekturen og services i et lokalt perspektiv KL s Dialogforum for it-leverandører og konsulenthuse 21. oktober 2015 Rammearkitekturen og services i et lokalt perspektiv Henrik Brix Fmd for KIT@ Fmd for IT-arkitekturrådet Favrskov Kommune 1 Den fælleskommunale

Læs mere

Udbudsplan for monopolområdet

Udbudsplan for monopolområdet Udbudsplan for monopolområdet Morten Hass, KOMBIT 1 KOMBIT s mission er at samle kommuner om fælles it-løsninger, der fremmer effektivitet og kvalitet Vi skaber værdi for kommuner ved at Samle kommunal

Læs mere

Ofte stillede spørgsmål til SAPA-løsningen

Ofte stillede spørgsmål til SAPA-løsningen Ofte stillede spørgsmål til SAPA-løsningen Emner Funktionalitet... 2 Advis... 5 LIS... 5 Lovgivning/Arkivering... 5 SAPA App Shop... 6 Snitflader... 6 Brugervenlighed... 9 Aktører og Roller... 9 Sikkerhed...

Læs mere

KOMBITS TILGANG TIL ARKITEKTUR ER ENKEL

KOMBITS TILGANG TIL ARKITEKTUR ER ENKEL KOMBITS TILGANG TIL ARKITEKTUR ER ENKEL KOMBIT s EA rammeværk KL Fundament Digitaliseringsstrategi Arkitekturmål Arkitekturprincipper Brug Måling, evaluering og opfølgning Undervisning og gå-hjem møder

Læs mere

Roadmap for VERA Q Q Q Q Rettighed. Klassifikation. Organisation. Beskedfordeler. Serviceplatform

Roadmap for VERA Q Q Q Q Rettighed. Klassifikation. Organisation. Beskedfordeler. Serviceplatform Roadmap for VERA Q3 2015 Rettighed Q2 2015 Klassifikation Q1 2015 Organisation Beskedfordeler Q4 2014 platform Indledning Kommunerne i Vendssyssel ønsker at etablere en moderne infrastruktur til at understøtte

Læs mere

Baggrundsinformation

Baggrundsinformation 1. Begreber Baggrundsinformation Sags- og Dokumentindekset skal indeholde sags- og dokumentmetadata, samt nøgler til andre relaterede forretningsobjekter fra Afsendersystemer, således at der kan leveres

Læs mere

(Bilag til dagsordenspunkt 8, Kommunale anvenderkrav til støttesystemerne)

(Bilag til dagsordenspunkt 8, Kommunale anvenderkrav til støttesystemerne) 25. april 2013 NOTAT Anvenderkrav til Støttesystemet Klassifikation (Bilag til dagsordenspunkt 8, Kommunale anvenderkrav til støttesystemerne) KOMBIT A/S Halfdansgade 8 2300 København S Tlf 3334 9400 www.kombit.dk

Læs mere

ESDH-strategi. Sag og Dokument/ESDH anbefalinger til udarbejdelse af lokal strategi i kommunen

ESDH-strategi. Sag og Dokument/ESDH anbefalinger til udarbejdelse af lokal strategi i kommunen ESDH-strategi Sag og Dokument/ESDH anbefalinger til udarbejdelse af lokal strategi i kommunen Indhold Indledning og baggrund for værktøjet 3 Strategiens scope, formål og målsætninger 4 Understøttelse af

Læs mere

Arkitekturrapport: Byg & Miljø 2.0

Arkitekturrapport: Byg & Miljø 2.0 Arkitekturrapport: Byg & Miljø 2.0 Denne orienteringsrapport udarbejdes for it-projekter i henhold til brug af den fælleskommunale rammearkitektur. Rapport ejes af projektets it-arkitekt. Det er projektlederens

Læs mere

SAPA KRAVSPECIFIKATION v. 0.8. Overordnede reviewkommentarer fra Kommuneprojektgruppen, ATP, Københavns Kommunes Koncernservice og KL

SAPA KRAVSPECIFIKATION v. 0.8. Overordnede reviewkommentarer fra Kommuneprojektgruppen, ATP, Københavns Kommunes Koncernservice og KL SAPA KRAVSPECIFIKATION v. 0.8 Overordnede reviewkommentarer fra Kommuneprojektgruppen, ATP, Københavns Kommunes Koncernservice og KL Sags- og partsoverblikket Vise adresser der har adressebeskyttelse Adressen

Læs mere

FAGCHEFSEMINAR OKTOBER Gruppearbejde - Monopolbrud

FAGCHEFSEMINAR OKTOBER Gruppearbejde - Monopolbrud FAGCHEFSEMINAR OKTOBER 2017 Gruppearbejde - Monopolbrud 11-10-2017 GRUPPEARBEJDE Formål og output: Sikre at fagcheferne får overblik over projektaktiviteterne herunder KOMBIT versus DIGIT (STS, SAPA, KY,

Læs mere

Projektbeskrivelse. 1.2 Adgang til egne data. 1. Formål og baggrund

Projektbeskrivelse. 1.2 Adgang til egne data. 1. Formål og baggrund Projektbeskrivelse 1.2 Adgang til egne data 1. Formål og baggrund Udviklingen på borgerbetjeningsområdet er gået stærkt. I den foregående fælleskommunale strategiperiode har kommunerne flyttet store dele

Læs mere

MØDE OM JOBCENTER- RELATEREDE SNITFLADER

MØDE OM JOBCENTER- RELATEREDE SNITFLADER MØDE OM JOBCENTER- RELATEREDE SNITFLADER 20. og 21. maj 2014 Dagsorden 1. Præsentation af deltagerne Jesper Bo Seidler 2. Formaliteter omkring indgåelse af aftaler Iver Winther 3. Præsentation af Jobcenter

Læs mere

Acadre-integration til SAPA

Acadre-integration til SAPA Løsningsbeskrivelse Leverandør: Formpipe Software A/S Borupvang 5D DK-2750 Ballerup CVR nr. 29177015 Indholdsfortegnelse 1.0 Acadre-integration til SAPA... 1 1.1 Overordnet beskrivelse... 1 1.2 Detaljeret

Læs mere

VELKOMMEN Kommunernes data- og infrastrukturdag 2019

VELKOMMEN Kommunernes data- og infrastrukturdag 2019 VELKOMMEN Kommunernes data- og infrastrukturdag 2019 Vi starter 9.00 Skab netværk og brug hinanden Har du hilst på dem, du sidder ved siden af KOMBIT eftersender link til dagens præsentationer VELKOMMEN

Læs mere

Kommissorium for Digital Robust Arkitektur

Kommissorium for Digital Robust Arkitektur Digital Robust Arkitektur Kommissorium for Digital Robust Arkitektur 1. Motivation/baggrund for programmet Arkitekturprogrammet er et program som udspringer af den Fælles offentlige digitaliseringsstrategi.

Læs mere

Bilag 2: Kravspecifikation

Bilag 2: Kravspecifikation Side 1 af 142. Dokumentets versioner (revisionshistorie) Version Dato Ansvarlig Beskrivelse 0.7 Følgende opdatering er gjort i kravspecifikationen på baggrund af intern review: Kapitel 1 Indledning og

Læs mere