HISTORIEN KORT FORTALT

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HISTORIEN KORT FORTALT"

Transkript

1 1 OM CELLESALTE Cellesalte er et godt supplement til homøopati. Du kan tage det som en del af din daglige rutine, nærmest som et kosttilskud, eller du kan regulere efter, hvad du har brug for lige her og nu. Der findes 12 cellesalte, hvilket gør det nemt at finde rundt i. Cellesaltene fås hos de fleste helsekostbutikker og de er ikke særligt dyre. Saltene er i såkaldte lave potenser, og dvs. at de er ganske ukomplicerede at udskrive til sig selv og andre. HISTORIEN KORT FORTALT Cellesaltene kommer fra den homøopatiske tradition og fremstilles efter de homøopatiske principper, gennem en gradvis forstyndingsproces, som dog traditionelt foregår i en kværneproces, og ikke som med de homøopatiske lægemidler, der fortyndes med vand. Hvor der er 1000 vis af homøopatiske lægemidler, så er der traditionelt kun 12 cellesalte. Og det gør det nemt for den enkelte at finde frem til et godt middel til en specifik lidelse. Det var dr. Schuessler, der startede fremstillingen af cellesaltene. Dr. Schuessler var en praktiserende tysk homøopat og en lærd mand. Han talte mange sprog, herunder græsk, latin og sanskrit, og han arbejde intenst på at samle og simplificere informationer omkring homøopatiske lægemidler. Hans bidrag til homøopatien er en del af alle homøopaters hverdag i dag, igennem vores helt fundamentale værktøj The Reportory som han har været med til at udvikle. Det var dr. Schuessler s teori at mange lidelser tog grund i mangel på mineraler, og han kombinerede denne med sin homøopatiske viden, da han lavede de 12 cellesalte. Hans påstand er, at hvis der mangler mineraler i cellerne, så er disse ikke, eller i mindre grad, i stand til at optage organisk materiale, og dette vil svække kroppen. Han fandt frem til de 12 cellesalte ved at brænde celler og analysere hvad der var tilbage i asken efter dette. Og vi kender disse i dag som de 12 cellesalte. I MIN EGEN PRAKSIS I min praksis betragter jeg cellesaltene som et homøopatisk kosttilskud. De er rigtigt gode både alene og som supplement til homøopatisk behandling. Det sker ofte at jeg anbefaler mine patienter at tage specifikke cellesalte parallelt med deres homøopatiske behandling. Og gerne så mange forskellige som muligt, der er godhed i dem alle sammen. Jeg selv tager simpelthen en lav dosis af alle de 12 cellesalte hver dag og justerer efter hvad jeg lige føler jeg har brug for ekstra i en periode.

2 2 DOSIS Tag den dosis der anbefales på det specifikke produkt du har i hånden. De fleste pakker med cellesalte skelner mellem en daglig dosis og en akut dosis. Den akutte dosis er højere og tages oftere end den daglige vedligeholdelsesdosis. Der menes hermed situationer hvor man står med symptomer der netop er opstået og hvor der er noget i kroppen der skal bekæmpes. I disse situationer vil jeg foreslå at man desuden får hjælp fra en homøopat eller en anden trænet behandler, og bruger cellesaltene som en virkeligt godt supplement til denne behandling. Og er der tale om kroniske lidelser, så skal saltene tages over en længere periode, før du vil mærke effekten. Og igen, så anbefales det at modtage en grundig behandling andetsteds, og bruge saltene som supplement. Men cellesaltene er også bare et godt sted at starte. Begynd at tage dem, og mærk langsomt hvordan de hæver din energi, eller sagt på en anden måde: Hvis du skulle vælge én ting, så vælg cellesaltene. HVORDAN SKAL DE TAGES? Cellesaltene kommer som regel i bløde, let opløselige tabletter. Man kan sagtens bare smide sine cellesalte ned i en vandflaske og få det i vandet igennem dagen. Det kan være en god ide lige at ryste flasken hver gang man drikker. POTENSER Cellesalte kommer i forskellige potenser. Potensen er kendetegnet med det tal der kommer efter navnet på cellesalten, sammen med et bogstav (3D/ 3X 12D/ 12X) osv. For god ordens skyld, så står D for deci som betyder en tiendedel, og X er det romerske tal 10. Så D og X betyder det samme. I Danmark er der tradition for at skive D hvor man i England bruger X. Jeg bruger selv den potens der hedder 12X, men det gør ikke den store forskel hvilken potens man bruger. Det vigtigste er at cellesalten er et godt match til den tilstand du gerne vil behandle. Og der er under alle omstændigheder ingen grund til at tage den samme cellesalt i forskellige potenser.

3 3 DE 12 CELLESALTE/ materia medica CALC FLOUR: Forynger knogler og væv. Vedligeholder elasticiteten i vævet, kirtlerne og blodårene. Bruges til knogler der heler langsomt eller kirtler der er blevet hårde eller forstørrede. God til dårlig cirkulation, åreknuder, hæmorider og problemer med emaljen på tænderne. CALC PHOS: Ernæring og vækst. Hjælper hvor knogler vokser langsomt i børn og ligeså med vokseværk. God til svækket fordøjelse, problemer ved tandfrembrud og blodmangel. CALC SULPH: Til huden. Reparerer huden og bindevæv. God til akne i teenagere og der hvor huden tager lang tid om at hele op igen, inklusiv tørre læber. Hjælper til med at rense blodet. FERRUM PHOS: Kuldegysninger, feber, inflammation og overbelastninger. Er god i kombination med alle andre cellesalte da den ilter blodet, og gør det nemmere for alle andre cellesalte at arbejde. God til gigt, bronkitis og astma. KALI MUR: Hoste, forkølelse, luftvejsproblemer. Gives ofte sammen med ferrum phos. Rigtig god til blodet. Anbefales når der er feber i forbindelse med børnesygdomme. KALI PHOS: Nervøsitet. Søvnløshed, udmattelse og metal eller fysisk svækkelse. Hovedpine efter nervøsitet, dårlig fordøjelse og stress pga. bekymringer eller spænding. KALI SULPH: Balsam for huden. Hjælper hud der sprækker, brænder, skælder eller har katar der klistrer. God til hårtab og dårlige negle. MAG PHOS: Stabiliserer nerver. Hjælper ved kramper, nervesymptomer, nervesmerter og luft i maven. Hjælper også ved nervøsitet. NATRUM MUR: Regulerer væske. Balancerer tørhed eller fugtighed overalt i kroppen. Den er god til forkølelser hvor det drypper fra næsen, hvis man mister smags eller lugtesansen samt ved blæreproblemer. NATRUM PHOS: Neutraliserer syre. Hjælper når der er for meget syre i kroppen, ved fordøjelsesproblemer, sure opstød, gigt symptomer og problemer forbundet med urinen. NATRUM SULPH: Til leveren. Eliminerer overflødigt vand fra kroppen. God til symptomer der stammer fra leveren så som gulsot, kvalme og mave influenza. SILICA: Udrenser og eliminator. Godt til håret og blodet. Godt til bylder og bumser, blister i munden, sår der heler langsomt, skøre negle og fladt hår.

4 4 HJÆLP TIL UDSKRIVNING FØRSTEHJÆLP AKNE ALDERDOMSPROBLEMER APPETITMANGEL ASTMA BIHULER Du kan knuse en eller flere ferrum phos piller og smøre det på området der er slået. Brug kali mur og ferrum phos hvis der er hævelser. Calc sulph hjælper sår der væsker. Silica kan bruges hvis der er en tyk betændelse. Natrum sulph og natrum mur er gode til chok. Om nødvendigt, tag en tur på skadestuen og bliv tjekket igennem. Tag calc phos som det første hvis der er et længerevarende problem med akne. Ferrum phos, kali mur og natrum mur anbefales hvis bumserne har en vandet udledning. Kali sulph og silica foreslået helt automatisk til hudproblemer ligeså. Tag calc sulph hvis der er tale om akne i teenagere. Akne kan være et udtryk for andre problemer. Ofte er der en forbindelse mellem akne og fordøjelsesproblemer. Det er værd lige at kigge på dette afsnit også. Silica, kali mur og calc flour er specielt gode til ældre. Calc phos og kali phos kan bruges ved tidlig glemsomhed som kommer lige tidligt nok. Kig desuden under andre symptomer i denne guide for mere specifikke forslag til disse. Tag natrum sulph, natrum phos og calc phos før ethvert måltid Som nummer 1 brug natrum sulph, men astma er en kompleks lidelse, hvor flere cellesalte bør tilføjes. Brug silica hvis tilstanden forværres af støv. Hvis astmaen er mere nervøst bestemt, så brug kali phos. Bronkitisk astma med gult slim skal have calc phos. Gentag kali phos ofte i højeste dosis hvis det er anstrengende at trække vejret. Og brug kali mur hvis astma kommer sammen med maveproblemer. Tag ferrum phos ved første tegn på inflammation. Tag calc phos hvis der er hvidt katar og tag natrum mur hvis katar er gennemsigtigt. Kali mur er godt hvis katar er meget sejt i sin konsistens. Tag kali sulph hvis katar er grønt eller gult. Og tag calc flour hvis det er gult og klumpet. Og tag desuden skiftevis silica og calc sulph for at hjælpe med at dræne bihulerne.

5 5 BLODMANGEL (anæmi) BLÆREPROBLEMER BRONKITIS DEPRESSION DIARRE Tag calc phos, natrum phos og ferrum phos ved blodmangel. Hvis der er en del nervøsitet i forbindelse med blodmanglen så tag kali phos, kali sulph og mag phos sammen med. Flere behandlere anbefaler at man tager disse cellesalte i høj dosis hvis det er specielt svært at slippe af med igen. For at vide at man har blodmangel har man sikkert været hos lægen og fået foretaget nogle tests. Hvis man ikke har det, men mistænker man har blodmangel, så skal man tage til lægen. Hvis du skal på toilettet hele tiden, så tag mag phos, calc phos, natrum phos og natrum sulph. Hvis det er en kronisk tilstand så vælg kali mur og silica. Tag ferrum phos hvis der er inflammation. Kronisk blærebetændelse skal altid behandles hos lægen. Når bronkitis starter, så tag ferrum phos hver anden time. I det næste stadie tilføj kali mur. Hvis der hostes grønt slim op, så tag kali sulph og natrum mur. Og tag desuden ferrum phos og kali mur for kroniske tilstande. Cellesalte skal forstås som et supplement til anden behandling, hvis de ikke er udskrevet under supervision af en professionel. Og dette er specielt vigtigt at understrege når der er tale om en depression eller depressive tanker. Det er vigtigt ikke at gå med det selv, og at man finder nogen at tale med! Men sammen med dette er cellesaltene en god støtte. Start med kali phos. Og tilføj eventuelt ferrum phos, calc phos og silica. Calc phos anbefales til alle problemer med fordøjelsen. Ferrum phos er altid indikeret som en god cellesalt at tage ved diarre. Hvis din diarre skifter til forstoppelse og vise versa så prøv at tage natrum mur, natrum phos og natrum sulph. Hvis din afføring lugter meget så tag kali phos. Og hvis din diarre kommer med meget luft i maven samt kramper i maveområdet, så tag mag phos. Kali mur anbefales hvis din afføring er bleg som følge af at have spist fed mad. Ved diarre skal man specielt sørge for at få meget vand, da der er fare for at blive dehydreret.

6 6 FORKØLELSE FORSTOPPELSE GIGT HOSTE Når du fornemmer en forkølelse i opstarten så tag straks ferrum phos. Dette er måske nok til at tage det i opløbet. Kali mur og natrum mur anbefales ligeså. Silica kan også hjælpe. Tag calc phos når det nærmer sig det sidste stadie af en forkølelse. Calc phos anbefales til alle problemer med fordøjelsen. Hvis der er tale om kronisk forstoppelse så tag natrum phos og natrum sulph. Hvis forstoppelsen er begrundet i en meget tør afføring, så tage natrum mur. Hvis forstoppelsen kommer sammen med en general dårlig fordøjelse, så tag kali mur. Calc flour hjælper hvor fordøjelsen virker 'træt' eller 'doven'. Kali sulph hjælper til at gøre afføringen blødere. Silica hjælper med at få afføringen skubbet ud. Brug kali sulph hvis du vil betragte din afføring som ekstrem hård og svær at få ud. Men hvis du er forstoppet, så skal du naturligvis kigge på hvad det er du spiser. Hvad du får for meget af, og hvad du eventuelt mangler. Det anbefales at tage natrum sulph til alle gigtsmerter. Tag ferrum phos og natrum phos hvis du har gigt symptomer med feber eller andre inflammatoriske symptomer. Tag natrum phos og silica hvis symptomerne er kroniske. Natrum phos er specielt indikeret hvis man sveder meget og sveden lugter surt. Ferrum phos og mag phos kan hjælpe på smerter der langsomt bygger sig op. Og mag phos og kali sulph hjælper smerter der skifter hele tiden. Natrum sulph hjælper når der er forværring i forbindelse med stigende luftfugtighed, og calc flour er generelt godt til leddene. Hvis der er tale om en kildende, spasmodisk hoste så tag mag phos. Hvis hosten bliver værre i et opvarmet rum om aftenen, så tag kali sulph. Skift mellem at tage ferrum phos og calc sulph hvis der er tale om en løs og rallende hoste. Andre typer hoste kan afhjælpes ved at tage de cellesalte man vil tage ved en almindelig forkølelse.

7 7 HOVEDPINE HÆMORROIDER HØFEBER HÅR INFLAMMATION INFLUENZA KLØE KNOGLER KRAMPER Den cellesalt der bruges mest til hovedpine er natrum mur. Men du kan også prøve calc sulph, mag phos, natrum phos og kali phos. Husk desuden at hovedpine kan være forbundet til fordøjelsesproblemer, nervøsitet, søvnproblemer mm. Tag calc flour og ferrum phos. Og hvis hæmorroiderne opstår som resultat af forstoppelse, så skal du også behandle forstoppelsen (se afsnittet her om). Tag natrum sulph, natrum mur, ferrum phos og kali phos. Det anbefales at man tager silica ved alle problemer relateret til håret. Kali sulph er også godt at supplere med. Ved hår tab, tag kali phos og silica og det anbefales desuden at massere hovedbunden. Natrum sulph anbefales desuden til hårtab og kali sulph er godt mod skæld. Tag ferrum phos, specielt i det meget tidlige stadie, og hvor der ikke er noget katar. Kali mur anbefales ved katar der er hvidt, kali sulph til gult katar, og calc sulph når man kommer hen imod de sidste stadier af en inflammation. Silica kan også have god effekt på inflammation, og skal måske til føjes. Tag natrum sulph, ferrum phos og kali mur hver time til feberen falder til ro. For at kommer sig over influenza, så anbefales det at tage kali phos og calc phos. Kali mur er godt til ømhed i kroppen under influenza. Opløs natrum sulph, mag phos og kali phos i noget varmt vand. Påfør med en ren klud opløsningen på områderne med kløe. Prøv desuden også kali phos. Ved knoglebrud tag calc phos. Ved knoglesygdomme, som i hofteartrose tag ferrum phos. Tag silica til ved alle knoglesygdomme. Tag natrum sulph ved knoglesmerter og led der knækker. Knoglebrud skal altid behandles at en læge. Tag mag phos og calc phos ved enhver type af muskelkramper. Nogengange kan silica også hjælpe.

8 8 LEDGIGT LEVER LUFT I MAVEN LUGTESANS MARERIDT MAVESYRESYMPTOMER MENSTRUATION NEDTRYKTHED Der er flere forskellige cellesalte der bruges ved leddegigt, efter hvordan symptomerne opleves. Ferrum phos bruges ved alle tilfælde hvor der der en inflammeret tilstand. Calc flour og calc phos er ofte gode til leddegigt. Natrum phos, natrum mur og silica er specielt gode ved kronisk leddegigt. Læs også under 'gigt'. Tag kali mur som supplement til alle lever relaterede symptomer. Hvis personen er meget irritabel så tag natrum sulph og calc sulph. Tag kali mur og natrum sulph hvis tungen er hvid eller grå. Natrum sulph, natrum mur, natrum phos og ferrum phos er indikerede ved tilfælde med feber og forhøjet surhedsgrad i kroppen. Og hvis der er gulsot som en del af billedet, så tag kali sulph også. Smerter ved leveren skal altid tjekkes af en læge. Ved for meget luft i maven tag mag phos, calc phos og kali mur. Læs videre om andre fordøjelsesproblemer i guiden for at se om der er andre cellesalte der lyder gode til dig lige nu. Måske silica og kali phos kan hjælpe med at få din lugtesans tilbage. Tag natrum mur morgen og aften. Og tag kali phos og natrum phos før alle måltider. Problemer med mavesyren er sjældent et isoleret symptom, og der er ofte hovedpine og maveproblemer der kan sættes i forbindelse med det, så læs også disse sektioner. Opløs natrum phos, natrum sulph og silica i varmt vand og drik løbende. Tag ferrum phos og silica hvis du har problemer med din menstruation. Og tilvælg følgende efter behov: Hvis din menstruation er forsinket så tag kali phos. Hvis du oplever kramper i forbindelse med menstruation, så tag mag phos. Hvis du bløder kraftigt, så prøv med natrum mur. Prøv med kali mur hvis der er mørke klumper i blodet, og hvis menstruationen kommer med for korte intervaller. Calc phos hjælper ved blodmangel i unge kvinder. Tag kali phos, natrum mur og kali sulph ved melankolske følelser. Ved længerevarende ned trykhed er det vigtigt at få talt med nogen om det der gør at man ikke bliver rigtigt glad.

9 9 NEGLE NERVESMERTER NERVØSITET ONDT I HALSEN OPKAST OVERGANGSALDER OVERVÆGT RYGSMERTER SENGEVÆDNING Silica og kali sulph Tag kali phos, ferrum phos og kali sulph hvis der er tale om smerter der bliver værre ved varmepåvirkning. Tag mag phos hvis kuldepåvirkning gør smerterne værre. Tag desuden silica og calc sulph hvis problemet er stædigt. Tag kali phos for nervøsitet. Og hvis du er nervøs og samtidig heller ikke har en god fordøjelse, så prøv med calc phos. Ferrum phos og kali mur, de er de vigtigste cellesalte når man har ondt i halsen. Suppler eventuelt med calc flour og kali phos. Tag calc sulph når du mærker de første symptomer. Tag desuden den cellesalt der matcher bedst på farven af katar: Tag calc phos hvis der er hvidt katar og tag natrum mur hvis katar er gennemsigtigt. Kali mur er godt hvis katar er meget sejt i sin konsistens. Tag kali sulph hvis katar er grønt eller gult. Og tag calc flour hvis det er gult og klumpet. Opløs ferrum phos, natrum mur, kali mur og calc flour i varmt vand og drik langsomt. Natrum phos og natrum sulph vil hjælpe ved opkast der smager af syre. Prøv desuden kali phos og natrum phos. Når du kommer i overgangsalderen, så tag ferrum phos, kali phos, calc phos, natrum phos og silica som en del af din daglige rutine, indtil symptomerne frafalder igen. Tag natrum mur, natrum phos, calc phos og calc flour som opstart på en diæt, eller som supplement. Med krampeagtige rygsmerter, prøv med silica. Ved hekseskud tag ferrum phos. Men de 2 mest brugte cellesalte til rygsmerter er calc flour og natrum mur. Ellers prøv med natrum sulph, natrum phos eller kali phos. Hvis barnet har meget om ørerne eller er stresset, så vælg kali phos. Natrum phos vælges hvis barnet drikker meget vand før sengetid. Og vælg ferrum phos sengevædningen sker pga. muskelsvaghed.

10 10 SMERTER STIV NAKKE SVED SVIMMELHED SUKKERSYGE SØSYGE SØVNPROBLEMER TRÆTHED Ferrum phos og mag phos udskrives ofte i forbindelse med smerter. Tag calc flour for smerter der sættes i forbindelse med dårlig cirkulation og tag kali mur for smerter i tandkødet eller i maveregionen. Kali sulph er også godt til mavesmerter. Og tag natrum phos for smerter der sættes i forbindelse med for meget syre i kroppen, og tag natrum sulph for smerter i forbindelse med leveren. Opløs nogle piller med ferrum phos, natrum phos og natrum mur i lidt varmt vand. Tag et stykke bandage og gør det vådt i opløsningen og bind det rundt om nakken for lindring. Tag silica ved overdreven sved. Og tag kali sulph for at hjælpe svedproduktion. Svimmelhed skal tage alvorlig hvis der ikke er en umiddelbar forklaring på hvorfor man er svimmel. Og fortsætter det skal man tage til lægen og få det tjekket. Ferrum phos anbefales ved svimmelhed, og det suppleres fint med kali phos. Det siger sig selv, at hvis du har sukkersyge, at du skal være under opsyn hos en læge. Hvis du har sukkersyge, så burde du tage natrum sulph og ferrum phos som en del af din daglige rutine. Hvis du er i farezonen for at få sukkersyge, og du altså ikke har det endnu, så begynd at tage natrum mur, natrum phos og mag phos. Tag kali mur hvis du føler dig meget afkræftiget og tag calc phos hvis du føler stor tørhed i munden og craver salt og bacon. Både calc sulph og kali sulph kan grå være en god hjælp. Tag kali phos og natrum mur før og under rejsen. De 3 top cellesalte til bedre søvn er ferrum phos, kali phos og mag phos. Natrum phos kan væde godt i de tilfælde hvor der er meget rastløshed. Natrum sulph kan også være værd at prøve. Tag calc phos, mag phos, ferrum phos, natrum phos og kali phos dagligt indtil og et godt stykke tid efter at energien forbedres.

11 11 TÆNDER UDMATTELSE ØJENPROBLEMER ØREPROBLEMER ÅREKNUDER Hvis der er feber i forbindelse med en tandpine, så tag ferrum phos og kali sulph. Mag phos er godt for smerte. Giv calc phos hvis tænderne bryder meget langsomt frem i børn. Silica er det godt overordnet middel til tænderne. Calc flour er godt til overfladerne af tænderne. Begynd at tage calc phos, kali phos og ferrum phos. Ved at læse de 12 cellesalte igennem, så se desuden om der er andre cellesalte der ville kunne hjælpe dig. Når du har talt med en læge om dine øjensymptomer, så kan du tage silica sammen med hvilken som helst foreslået behandling. Hvis der er inflammation og øjenbetændelse, så tag ferrum phos. Hvis der er andet katar fra øjet så tag kali mur eller natrum phos. Hvis det er gult katar, så tag silica. Silica og natrum mur er indikeret ved grå stær. Andre indikerede cellesalte med effekt på øjet er calc phos, calc sulph og calc flour. Hvis der er nervøsitet inde i billedet så læs på alle salte med 'phos' i navnet og vælg det der passer bedst. Natrum mur og calc sulph er indikeret hvis man ser dobbelt. Hvis der er inflammation og smerte, så anbefales ferrum phos og mag phos. Tag kali phos og natrum mur hvis ørerne er så stoppede at det nedsætter hørelsen. Tag kali mur ved hævelser og smerte i mellemøret. Hvis der kommer noget ud af øret så tag calc phos og calc sulph. Hvis det er et barn det drejer sig om, så giv kali sulph. Og igen, husk at bruge den sunde fornuft og vurder hvornår det skal kigges på af en læge. Opsøg straks en læge ved hævelser i øret. Tag ferrum phos, calc flour og silica som en støttende behandling.

Symptomer. Hovedet: Hovedpine Migræne Svimmelhed Søvnbesvær Vågner om natten Taber hovedhåret

Symptomer. Hovedet: Hovedpine Migræne Svimmelhed Søvnbesvær Vågner om natten Taber hovedhåret Symptomer Bedøm hvordan du har haft det de sidste måneder efter denne skala og skriv det aktuelle tal ud for symptomet. Der hvor det er relevant må du gerne skrive årstal eller hvor længe du har haft symptomet.

Læs mere

Navn: Alder: Telefonnummer:

Navn: Alder: Telefonnummer: Navn: Alder: Telefonnummer: Velkommen til akupunktur behandling hos Jordemoder.dk i samarbejde med Sackmann Akupunktur For at kunne give dig den bedst mulige behandling bedes du udfylde nedenstående spørgeskema

Læs mere

SPØRGESKEMA TIL KOSTVEJLEDNING. Dato:

SPØRGESKEMA TIL KOSTVEJLEDNING. Dato: SPØRGESKEMA TIL KOSTVEJLEDNING Dato: Navn: Fødselsdato: Alder: Stilling: Mobil: Adresse: Postnummer og by: Email: Arbejdstider: Egen læge: Seneste kontakt: Vægt: Højde: Blodtryk: Hvilken problemstilling

Læs mere

BLIV EKSPERT I HOMØOPATI TIL HUSBEHOV

BLIV EKSPERT I HOMØOPATI TIL HUSBEHOV BLIV EKSPERT I HOMØOPATI TIL HUSBEHOV MODUL 8 HOVEDPINE, TÆNDER, MUSKLER, LED OG OPERATIONER Materia Medica: Bryonia, Carbo Veg, Nux Vomica, Rhus Tox, Ruta BRYONIA (tvebo galdebær) Tør hoste. Influenza.

Læs mere

Navn: Dato: Fødselsdato: Alder: Telefonnummer: E- mail: Arbejde: Antal timer: Egen læge:

Navn: Dato: Fødselsdato: Alder: Telefonnummer: E- mail: Arbejde: Antal timer: Egen læge: Spørgeskema til individuel kostvejledning, hvor du bedes besvare spørgsmålene så godt du kan. Giv dig god tid og tilføj gerne yderligere forhold, du synes kan være relevante. (5 sider) Navn: Dato: Fødselsdato:

Læs mere

Halsbrand og sur mave

Halsbrand og sur mave Halsbrand og sur mave Halsbrand, sur mave og mavesår Mange har prøvet at have halsbrand eller sure opstød, for eksempel i forbindelse med indtagelse af alkohol eller fedtrige måltider. Andre kender til

Læs mere

BORGERENS FORBEREDELSE TIL SUNDHEDSTJEK spørgeskema

BORGERENS FORBEREDELSE TIL SUNDHEDSTJEK spørgeskema BORGERENS FORBEREDELSE TIL SUNDHEDSTJEK spørgeskema Som forberedelse til sundhedstjekket hos din læge skal du besvare en række spørgsmål, som handler om din sundhed og dit helbred, og hvordan du i det

Læs mere

BLIV EKSPERT I HOMØOPATI TIL HUSBEHOV

BLIV EKSPERT I HOMØOPATI TIL HUSBEHOV BLIV EKSPERT I HOMØOPATI TIL HUSBEHOV MODUL 2 FEBER OG TYPISKE BØRNESYMPTOMER Materia Medica: Aconite, Belladonna, Calc Carb, Chamomilla, Gelsemium, Pulsatilla ACONITE (stormhat) Til opstarten af en forkølelse.

Læs mere

Halsbrand og sur mave

Halsbrand og sur mave Halsbrand og sur mave HALSBRAND, SUR MAVE OG MAVESÅR Mange har prøvet at have halsbrand eller sure opstød, for eksempel i forbindelse med indtagelse af alkohol eller store måltider. Andre kender til mavesmerter,

Læs mere

0 Har aldrig eller næsten aldrig symptomet; døjer aldrig eller næsten aldrig med dette

0 Har aldrig eller næsten aldrig symptomet; døjer aldrig eller næsten aldrig med dette Hvordan har du det? side 1 af 8 Brug dette spørgeskema til at identificere dine problemområder samt at følge hvordan de forbedres uge for uge, mens du følger et program. Start med at gøre status, inden

Læs mere

SPØRGESKEMA TIL KOSTVEJLEDNING

SPØRGESKEMA TIL KOSTVEJLEDNING SPØRGESKEMA TIL KOSTVEJLEDNING Bedes udfyldt inden kostvejledning og medbringes! Brug god tid til besvarelsen, det du kan og vil, da hvert spørgsmål er af stor vigtighed. Anette Gammelgaard + Ernæringsterapeut

Læs mere

varskrivelse 131 praktiserende læg Gode råd hvis nogen i familien har en luftvejsinfektion Patientinformation

varskrivelse 131 praktiserende læg Gode råd hvis nogen i familien har en luftvejsinfektion Patientinformation Patientinformation Gode råd hvis nogen i familien har en luftvejsinfektion varskrivelse 131 praktiserende læg Et europæisk projekt for praktiserende læger LUFTVEJSINFEKTIONER I ALMEN PRAKS Virus eller

Læs mere

Ofte smitter en sygdom stadig, selvom symptomerne er væk. Her en guide og ideer til, hvordan man håndterer sygdom og smitterisiko.

Ofte smitter en sygdom stadig, selvom symptomerne er væk. Her en guide og ideer til, hvordan man håndterer sygdom og smitterisiko. Sygdom/smitte Kære Forældre. Vi oplever alle, at vores vidunderlige børn bliver syge- især om vinteren, hvor børnene leger tæt og derfor nemt smitter hinanden. Mange børn kommer sig heldigvis hurtigt,

Læs mere

BLIV EKSPERT I HOMØOPATI TIL HUSBEHOV

BLIV EKSPERT I HOMØOPATI TIL HUSBEHOV BLIV EKSPERT I HOMØOPATI TIL HUSBEHOV Af homøopat Mette Mitchell MODUL 1 INTRODUKTION Materia Medica: Arnica, Nat mur HVORFOR HAVE ET KIT? HVORFOR BRUGER VÆLGER MAN HOMØOPATI? -Det er holistisk -Det er

Læs mere

Gruppe opgave til akupunktør uddannelsen.

Gruppe opgave til akupunktør uddannelsen. Gruppe opgave til akupunktør uddannelsen. Gruppens medlemmer: Opgaven skal løses uden brug af bogen eller elementskema. Opgaven skal afleveres når I mener I har løst den på bedst mulige vis. God fornøjelse.

Læs mere

Behandling af Crohn s sygdom med lægemidlet Methotrexat

Behandling af Crohn s sygdom med lægemidlet Methotrexat Hillerød Hospital Kirurgisk Afdeling Behandling af Crohn s sygdom med lægemidlet Methotrexat Patientinformation April 2011 Forfatter: Gastro-medicinsk ambulatorium Hillerød Hospital Kirurgisk Afdeling

Læs mere

Navn: Dato: Egen læge: Hvilke(t) problemområde(r) ønsker du hjælp til at få klarhed over og forbedre?

Navn: Dato: Egen læge: Hvilke(t) problemområde(r) ønsker du hjælp til at få klarhed over og forbedre? Spørgeskema til individuel kostvejledning, hvor du bedes besvare spørgsmålene så godt du kan. Giv dig god tid og tilføj gerne yderligere forhold, du synes kan være relevante. På den sidste side skal du

Læs mere

HOMØOPATI SPØRGESKEMA TOTAL CARE

HOMØOPATI SPØRGESKEMA TOTAL CARE HOMØOPATI SPØRGESKEMA TOTAL CARE NAVN: ADRESSE: ALDER/FØDSELSDATO: ÆGTESKABSSTATUS: BØRN & BØRNEBØRN: Angiv venligst grunden til at du ønsker homøopatisk behandling & hvad din forventninger er til behandlingen?

Læs mere

Journal. Vigtigst af ALT - Du er din egen kostekspert!

Journal. Vigtigst af ALT - Du er din egen kostekspert! Journal Vigtigst af ALT - Du er din egen kostekspert! Navn på klient Mette Andersen Vorregårdsparken 105 Ugelbølle, 8410 Rønde. TlF: 20462339 Email: info@sundbevidsthed.dk Journal BEDES UDFYLDES INDEN

Læs mere

Antibiotika? kun når det er nødvendigt!

Antibiotika? kun når det er nødvendigt! Antibiotika? kun når det er nødvendigt! Brug af antibiotika kan føre til, at bakterierne bliver modstandsdygtige over for antibiotika. Det kan dermed blive sværere at få bugt med en ny infektion. Antibiotika

Læs mere

Med venlig hilsen Hong

Med venlig hilsen Hong Kære læser Du sidder nu med materialet fra mit foredrag. Venligst kontakt mig, hvis du ønsker at kopiere eller gengive tekst og/eller billeder da alt materiale er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke

Læs mere

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Til pårørende De sidste døgn... Vælg billede Vælg farve 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Når døden nærmer sig En hjælp til at kunne være til stede I denne pjece vil vi gerne fortælle jer pårørende om,

Læs mere

HOMØOPATI SPØRGESKEMA TOTAL CARE

HOMØOPATI SPØRGESKEMA TOTAL CARE HOMØOPATI SPØRGESKEMA TOTAL CARE NAVN: ADRESSE + POST NR.: ALDER/FØDSELSDATO: ÆGTESKABSSTATUS + BØRN & BØRNEBØRN: TELEFON & MOBIL NR: Angiv venligst grunden til at du ønsker homøopatisk behandling & hvad

Læs mere

Mine priser: Den 1. konsultation med kostvejledning (1½ time)

Mine priser: Den 1. konsultation med kostvejledning (1½ time) Velkommen til Kost & Velvære Åhavevej 44 7200 Grindsted Kære.Du har en aftale dag d../. 201 Klokken.. Ved en kostvejledning vil du blive spurgt om en række ting, som er af privat karakter; det er derfor

Læs mere

Tjek på beboerens medicin

Tjek på beboerens medicin Dette er et redskab til at afdække mulige problemer og tegn på problemer med beboerens medicin. De mulige problemer, som er listet på de følgende sider, er udvalgt på basis af litteratur om emnet, på anerkendte

Læs mere

Efter indlæggelse på Intensiv afdeling

Efter indlæggelse på Intensiv afdeling Efter indlæggelse på Intensiv afdeling Indledning Denne pjece er til dig, som har været indlagt på intensiv afdeling, og dine pårørende. Du har været indlagt på Intensiv afdeling, fordi du har været kritisk

Læs mere

Ætiologi sygdomsårsager. side 41-44

Ætiologi sygdomsårsager. side 41-44 Ætiologi sygdomsårsager side 41-44 De tre udløsende faktorer Ydre omgivelser (det man kalder vind og vejr). Ubalance i følelseslivet. Livsstil. Homøostase Homøostase betyder kropslig ligevægt. Ved perfekt

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. Antepsin 1g tabletter Sucralfat. Den senest reviderede indlægsseddel kan findes på

Indlægsseddel: Information til brugeren. Antepsin 1g tabletter Sucralfat. Den senest reviderede indlægsseddel kan findes på Indlægsseddel: Information til brugeren Antepsin 1g tabletter Sucralfat Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger. Tag altid dette

Læs mere

Information om Lyrica (pregabalin)

Information om Lyrica (pregabalin) Information om Lyrica (pregabalin) Denne brochure er til dig, der er i behandling med lægemidlet Lyrica, og er et supplement til den information om din sygdom og medicin, som du har fået af din læge. Hvilke

Læs mere

Sådan finder du din Ayurvedatype

Sådan finder du din Ayurvedatype Sådan finder du din Ayurvedatype Tekst: Nikolai Zederlinn (Spis dig lykkelig) og Metthe Christensen (Feelgood.dk) Layout: Valentin Thomsen Hvad er godt for dig? Nogen mennesker kan bare spise uhæmmede

Læs mere

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet Sådan styrker du samarbejdet med lægen - og får bedre behandling og livskvalitet Det handler om indsigt og kontrol I dette hæfte finder du vejledning og konkrete værktøjer til, hvordan du styrker samarbejdet

Læs mere

Oversigt over indberetninger om formodede bivirkninger efter vaccination med HPV-vaccine fordelt på regioner i perioden 1. juni 2013-31. august 2013.

Oversigt over indberetninger om formodede bivirkninger efter vaccination med HPV-vaccine fordelt på regioner i perioden 1. juni 2013-31. august 2013. Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 887 Offentligt Oversigt over indberetninger om formodede bivirkninger efter vaccination med HPV-vaccine fordelt på regioner

Læs mere

Dine tænder når du bruger psykofarmaka

Dine tænder når du bruger psykofarmaka Dine tænder når du bruger psykofarmaka Når det føles anderledes Jeg blev først rigtig opmærksom på forandringerne i min mund, da nogle af mine tænder knækkede, og det gjorde ondt. I månederne forinden

Læs mere

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 360 Skin Awareness Journal. by Tanja Eskildsen

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 360 Skin Awareness Journal. by Tanja Eskildsen af 1 18 360 Skin Awareness Journal by Tanja Eskildsen Navn: Føldselsdato: Beskræftigelse: Familie: Beskriv din hud som den er lige nu: Beskriv din hud som du gerne vil have den: Hvilke 3 ting nærer dig

Læs mere

Antibiotika? kun når det er nødvendigt!

Antibiotika? kun når det er nødvendigt! Antibiotika? kun når det er nødvendigt! Brug af antibiotika kan føre til, at bakterierne bliver modstandsdygtige over for antibiotika. Det kan dermed blive sværere at få bugt med en ny infektion. Antibiotika

Læs mere

Behandling af Myelomatose med cyklofosfamid og Dexamethason

Behandling af Myelomatose med cyklofosfamid og Dexamethason Patientinformation Behandling af Myelomatose med cyklofosfamid og Dexamethason - Hæmatologisk Afsnit Velkommen til Vejle Sygehus Medicinsk Afdeling 1 rev. aug. 2011 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2

Læs mere

Navn: Dato: Egen læge: Hvilke(t) problemområde(r) ønsker du hjælp til at få klarhed over og forbedre?

Navn: Dato: Egen læge: Hvilke(t) problemområde(r) ønsker du hjælp til at få klarhed over og forbedre? Spørgeskema til individuel kostvejledning, hvor du bedes besvare spørgsmålene så godt du kan. Giv dig god tid og tilføj gerne yderligere forhold, du synes kan være relevante. På den sidste side skal du

Læs mere

Hvilke problemer kan opstå, hvis det trykkede hoved ikke løsnes helt op? En introduktion til Osteopati for spædbørn og større børn

Hvilke problemer kan opstå, hvis det trykkede hoved ikke løsnes helt op? En introduktion til Osteopati for spædbørn og større børn En introduktion til Osteopati for spædbørn og større børn Det er en almindelig opfattelse at spædbørn og børn ikke bør have nogen strukturel stress eller spænding i sin krop, fordi de er så unge. Virkeligheden

Læs mere

Spørgeskema for patienter der lider af svimmelhed.

Spørgeskema for patienter der lider af svimmelhed. Spørgeskema for patienter der lider af svimmelhed. 1. Navn: 2. Cpr-nr. 3. Dato for besvarelse af spørgeskemaet: 4. Aktuelle Erhverv: 5. Har du været sygemeldt pga. svimmelhed? Hvis ja Hvor lang tid? Beskrivelse

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. Flixotide inhalationspulver i Diskos 50, 100, 250 og 500 mikrogram/dosis Fluticasonpropionat

Indlægsseddel: Information til brugeren. Flixotide inhalationspulver i Diskos 50, 100, 250 og 500 mikrogram/dosis Fluticasonpropionat Indlægsseddel: Information til brugeren Flixotide inhalationspulver i Diskos 50, 100, 250 og 500 mikrogram/dosis Fluticasonpropionat Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge medicinen.

Læs mere

FØRSTEHJÆLP SKRIFTLIG PRØVE B

FØRSTEHJÆLP SKRIFTLIG PRØVE B Tid til rådighed: Reference: 20 minutter. Førstehjælpsbog anbefalet af Dansk Førstehjælpsråd Besvarelsen skal ske selvstændigt. Hvert spørgsmål indeholder en kort beskrivelse af en problemstilling, samt

Læs mere

ALT OM TRÆTHED. www.almirall.com. Solutions with you in mind

ALT OM TRÆTHED. www.almirall.com. Solutions with you in mind ALT OM TRÆTHED www.almirall.com Solutions with you in mind HVAD ER DET? Træthed defineres som en følelse af mangel på fysisk og/eller psykisk energi, hyppigt oplevet som udmattelse eller træthed. Det er

Læs mere

Alt om. træthed. www.almirall.com. Solutions with you in mind

Alt om. træthed. www.almirall.com. Solutions with you in mind Alt om træthed www.almirall.com Solutions with you in mind Hvad er det? Træthed defineres som en følelse af mangel på fysisk og/eller psykisk energi, hyppigt oplevet som udmattelse eller træthed. Det er

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren

Indlægsseddel: Information til brugeren Indlægsseddel: Information til brugeren Lacrofarm Junior, pulver til oral opløsning, enkeltdosisbeholder Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder

Læs mere

Hvis din læge har sagt, at du skal tage Treo for noget andet, skal du altid følge lægens anvisning

Hvis din læge har sagt, at du skal tage Treo for noget andet, skal du altid følge lægens anvisning Indlægsseddel: Information til brugeren Treo Citrus 500 mg og 50 mg Brusetabletter acetylsalicylsyre (500 mg) og caffein (50 mg) Læs denne indlægsseddel grundigt. Den indeholder vigtige informationer.

Læs mere

Tandpleje. ved mundtørhed

Tandpleje. ved mundtørhed Tandpleje ved mundtørhed Tegn på at munden er tør Hvis du tager medicin, kan det påvirke din produktion af spyt. Det er almindeligt, at produktionen af spyt bliver normal, når din krop har vænnet sig til

Læs mere

Stressfaktorer i forbindelse med sanseforstyrrelser

Stressfaktorer i forbindelse med sanseforstyrrelser Stressfaktorer i forbindelse med sanseforstyrrelser Du udfylder skemaet ved at give hver stressfaktor point fra 0 til 10 0 = Ingen stress (ikke generende) 5 = Medium stress (medium generende) 10 = Meget

Læs mere

CALC. FLUORID. Calcium fluorid

CALC. FLUORID. Calcium fluorid CALC. FLUORID Calcium fluorid 1 Calcium flouratum D6-62,5 mg på basis af laktose. Tablethjælpestof: Magnesiumstearat. 5 709731 000017 CALC. PHOS. Calcium fosfat 2 Calcium phosphoricum D6-62,5 mg på basis

Læs mere

Drik vand mod almindelige sygdomme

Drik vand mod almindelige sygdomme du er her: drik vand mod almindelige sygdomme Drik vand mod almindelige sygdomme Historisk set har kroppens vand været anset for at virke som en udfyldning af hulrum, et opløsningsmiddel og en transportør

Læs mere

Refluks 1. Patientvejledning

Refluks 1. Patientvejledning 1 Hvad er refluks?, også kaldet halsbrand eller kronisk syreopløb, opstår, når mavesækkens kraftige saltsyre løber op i spiserøret. Nederst i spiserøret sidder en lukkemuskel, som normalt hindrer mavesyren

Læs mere

Hudens helbred. Måneden, der følges: Oplever du nogen kløende fornemmelse på huden?

Hudens helbred. Måneden, der følges: Oplever du nogen kløende fornemmelse på huden? Primær biliær cholangitis, tidligere kendt som primær biliær cirrose (PBC), er en sjælden leversygdom, der nogle gange kan være uden symptomer. Hvis du følger dine symptomer på PBC, kan det hjælpe dig

Læs mere

Pas på dine tænder. ved kemoterapi

Pas på dine tænder. ved kemoterapi Pas på dine tænder ved kemoterapi Pas på dine tænder ved kemoterapi Bevar din tandsundhed Forebyggelse og tandeftersyn Pleje af tandkød Huller i tænderne Slimhinder i mund og svælg Protese Tør i munden

Læs mere

Vigtigt viden om dine kropsreaktioner

Vigtigt viden om dine kropsreaktioner Vigtigt viden om dine kropsreaktioner - når du afgifter dit underliv fri af svamp (og resten af din krop) Når du afgifter og rydder op i din krop kan der komme mange forskellige reaktioner. Det er ikke

Læs mere

SPØRGESESKEMA. Dato: Underskrift. Du kan til enhver tid få slettet dine informationer ved at sende en mail til

SPØRGESESKEMA. Dato: Underskrift. Du kan til enhver tid få slettet dine informationer ved at sende en mail til SPØRGESESKEMA Navn: Fødselsdato / alder: Adresse: Tlf.nr.: Postnr.: By: Mobil nr.: E-mail: Allergi: Ved at underskrive dette dokument bekræfter jeg, at Hanne Jørgensen må journalføre og opbevare relevante

Læs mere

Antepsin 200 mg/ml oral suspension

Antepsin 200 mg/ml oral suspension INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Antepsin 200 mg/ml oral suspension Sucralfat Læs denne indlægsseddel grundigt. Den indeholder vigtige informationer. - Du kan få Antepsin uden recept. For at opnå

Læs mere

Astmamedicin. lungesygdommen KOL.

Astmamedicin. lungesygdommen KOL. Astmamedicin Denne brochure handler om medicin til behandling af astma. En medicin, der også bliver brugt mod astmatisk bronkitis hos børn og til behandling af voksne med lungesygdommen KOL. Hvad er astma?

Læs mere

Før du går til lægen

Før du går til lægen 1 Før du går til lægen Det er en god idé at tænke over, hvad du vil sige og spørge om, før du går til lægen. Det er en god idé at skrive de vigtigste ting ned på et stykke papir. Det er god idé at øve

Læs mere

Endometriose og mave-tarmproblemer

Endometriose og mave-tarmproblemer Endometriose og mave-tarmproblemer Mange kvinder med endometriose oplever mave-tarmproblemer af den ene eller den anden slags, herunder udfordringer omkring toiletbesøg. Årsagerne til disse problemer kan

Læs mere

Information om Sinalfa tabletter 1 mg, 2 mg og 5 mg Terazosinhydrochlorid

Information om Sinalfa tabletter 1 mg, 2 mg og 5 mg Terazosinhydrochlorid Information om Sinalfa tabletter 1 mg, 2 mg og 5 mg Terazosinhydrochlorid Læs denne information godt igennem, før du begynder at tage medicinen Gem denne information, du får måske brug for at læse den

Læs mere

Patientvejledning. Lungebetændelse/pneumoni

Patientvejledning. Lungebetændelse/pneumoni Patientvejledning Lungebetændelse/pneumoni Du er indlagt med en lungebetændelse/pneumoni Lungebetændelse er en utrolig hyppig sygdom, der er skyld i op mod 20.000 indlæggelser hvert år i Danmark Lungebetændelse

Læs mere

De livsvigtige vitaminer og mineraler af John Buhl www.nomedica.dk

De livsvigtige vitaminer og mineraler af John Buhl www.nomedica.dk 5 Indholdsfortegnelse Forord 6 Indledninig 7 Lidt grundlæggende om vitaminer og mineraler 8 De enkelte vitaminer og mineraler 15 De fedtopløselige vitaminer (A, D, E og K) 16 A-vitamin 16 D-vitamin 19

Læs mere

Region Hovedstaden. Mange infektioner går over af sig selv uden antibiotika

Region Hovedstaden. Mange infektioner går over af sig selv uden antibiotika Region Hovedstaden Mange infektioner går over af sig selv uden antibiotika November 2012 Din krop helbreder selv langt de fleste almindelige infektioner Kroppens eget immunforsvar er effektivt mod mange

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. Prometazin "ERA", 25 mg tabletter Prometazin

Indlægsseddel: Information til brugeren. Prometazin ERA, 25 mg tabletter Prometazin Indlægsseddel: Information til brugeren Prometazin "ERA", 25 mg tabletter Prometazin Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge medicinen. Gem indlægssedlen. Du kan få brug for at læse

Læs mere

Funktionelle Lidelser

Funktionelle Lidelser Risskov 2011 Psykiater Lone Overby Fjorback lonefjor@rm.dk Psykiater Emma Rehfeld emmarehf@rm.dk Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser, Aarhus Universitetshospital www.funktionellelidelser.dk Funktionelle

Læs mere

Jaydess (levonorgestrel) minispiral

Jaydess (levonorgestrel) minispiral Jaydess (levonorgestrel) minispiral Brugervejledning Indhold Hvad er en minispiral? Virkning? Påvirkning? Velkommen Alle har forskellige prioriteringer, og på det her tidspunkt i dit liv er graviditet

Læs mere

De sidste levedøgn... Information til pårørende

De sidste levedøgn... Information til pårørende De sidste levedøgn... Information til pårørende Ældreservice www.skive.dk Denne pjece giver information om de forandringer, man hyppigst ser de sidste døgn i et menneskes liv. Pjecen er tænkt som et supplement

Læs mere

SLIDGIGT GIGT. samt udtalt hypermobilitet kan også være medvirkende årsager til, at du får slidgigt.

SLIDGIGT GIGT. samt udtalt hypermobilitet kan også være medvirkende årsager til, at du får slidgigt. Gigt SLIDGIGT Slidgigt er den hyppigste form for gigt. Omkring halvdelen af den voksne befolkning over 40 år har tegn på slidgigt i et eller flere led og alle får det, hvis de lever længe nok. Slidgigt

Læs mere

Dalby Børnehuse. Vejledning i forbindelse med sygdom.

Dalby Børnehuse. Vejledning i forbindelse med sygdom. Dalby Børnehuse Vejledning i forbindelse med sygdom. Når jeres barn starter i institutionen: I den første periode jeres barn er i institutionen, kan I opleve, at jeres barn er mere modtageligt for sygdomme,

Læs mere

FLAD MAVE. HVORFOR, HVORDAN og HVOR HURTIGT? Mad, sukker, alkohol, fordøjelse. Fedt på maven, stress, fordøjelse, immunforsvar, lykke

FLAD MAVE. HVORFOR, HVORDAN og HVOR HURTIGT? Mad, sukker, alkohol, fordøjelse. Fedt på maven, stress, fordøjelse, immunforsvar, lykke Birgitte Nymann 2011 02-11-2011 FLAD MAVE HVORFOR, HVORDAN og HVOR HURTIGT? Spis maven flad Mad, sukker, alkohol, fordøjelse Sov maven flad Fedt på maven, stress, fordøjelse, immunforsvar, lykke Afspænd

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: TIL BRUGEREN. Loperamid BMM Pharma 2 mg tabletter Loperamidhydrochlorid

INDLÆGSSEDDEL: TIL BRUGEREN. Loperamid BMM Pharma 2 mg tabletter Loperamidhydrochlorid INDLÆGSSEDDEL: TIL BRUGEREN Loperamid BMM Pharma 2 mg tabletter Loperamidhydrochlorid Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger.

Læs mere

Behandling med Pembrolizumab

Behandling med Pembrolizumab Behandling med Pembrolizumab Til patienter med metastatisk moderkræft September 2014 Denne skriftlige information er et supplement til vores mundtlige information om behandlingen. Pembrolizumab Pembrolizumab

Læs mere

Sådan spotter du tegn på stress og psykiske sygdomme, når du møder patienter i mistrivsel

Sådan spotter du tegn på stress og psykiske sygdomme, når du møder patienter i mistrivsel MATERIALE FRA FOREDRAGET Sådan spotter du tegn på stress og psykiske sygdomme, når du møder patienter i mistrivsel LIKE eller CONNECT og få nyheder, tips og info om gratis events Stressekspert og instruktør

Læs mere

http://medlem.apoteket.dk/pjecer/html/direkte/2008-direkte-02.htm

http://medlem.apoteket.dk/pjecer/html/direkte/2008-direkte-02.htm Side 1 af 5 Nr. 2 \ 2008 Behandling af KOL - Kronisk Obstruktiv Lungesygdom Af farmaceut Hanne Fischer KOL (Kronisk Obstruktiv Lungesygdom) er en lungesygdom, som ca. 430.000 danskere lider af. Rygning

Læs mere

Zantac 150 mg filmovertrukne tabletter Ranitidin som ranitidinhydrochlorid

Zantac 150 mg filmovertrukne tabletter Ranitidin som ranitidinhydrochlorid Indlægsseddel: Information til brugeren Zantac 150 mg filmovertrukne tabletter Ranitidin som ranitidinhydrochlorid Læs denne indlægsseddel grundigt. Den indeholder vigtige informationer. Du kan få Zantac

Læs mere

Mestringsteknikker og - værktøjer II. Fysioterapeut Janni Langelund

Mestringsteknikker og - værktøjer II. Fysioterapeut Janni Langelund Mestringsteknikker og - værktøjer II Fysioterapeut Janni Langelund Åndedrættet En lille åndedrætsøvelse Vi skal tælle vejrtrækninger 30 sekunder Tæl på enten en udånding eller indånding Når i er færdige,

Læs mere

Møllevang januar Sygdomsfolder

Møllevang januar Sygdomsfolder Sygdomsfolder Møllevang januar 2018 Folderen er udarbejdet efter ønske fra forældre og personale i Møllevang og godkendt af Børnehuset Møllevangs forældrebestyrelse januar 2018. Vi ønsker et opslagsværk

Læs mere

Værd at vide om væskeoptagelse

Værd at vide om væskeoptagelse Værd at vide om væskeoptagelse Af: Astrid Bertelsen og Karina Berthelsen, PB i Ernæring & Sundhed Din krop har brug for væske for at kunne give dig et træningspas med velvære og præstationsevne i top.

Læs mere

Aciclovir Hexal, 200 mg 400 mg og 800 mg, tabletter Aciclovir

Aciclovir Hexal, 200 mg 400 mg og 800 mg, tabletter Aciclovir Indlægsseddel: Information til brugeren Aciclovir Hexal, 200 mg 400 mg og 800 mg, tabletter Aciclovir Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage medicinen. - Gem indlægssedlen. Du kan

Læs mere

Når døden nærmer sig. Information til pårørende. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center

Når døden nærmer sig. Information til pårørende. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center Når døden nærmer sig Information til pårørende Regionshospitalet Silkeborg Diagnostisk Center De sidste levedøgn Når døden nærmer sig hos et alvorligt sygt menneske, opstår der ofte usikkerhed og spørgsmål

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Kodein Alternova 25 mg filmovertrukne tabletter. codeinphosphathemihydrat

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Kodein Alternova 25 mg filmovertrukne tabletter. codeinphosphathemihydrat INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Kodein Alternova 25 mg filmovertrukne tabletter codeinphosphathemihydrat Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. Treo 500 mg og 50 mg Brusetabletter acetylsalicylsyre (500 mg) og caffein (50 mg)

Indlægsseddel: Information til brugeren. Treo 500 mg og 50 mg Brusetabletter acetylsalicylsyre (500 mg) og caffein (50 mg) Indlægsseddel: Information til brugeren Treo 500 mg og 50 mg Brusetabletter acetylsalicylsyre (500 mg) og caffein (50 mg) Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge medicinen, da den

Læs mere

Stemmer din reelle alder overens med din biologiske alder?

Stemmer din reelle alder overens med din biologiske alder? Stemmer din reelle alder overens med din biologiske alder? Der kan nemt være forskel på den alder din fødselsattest viser og kroppens tilstand. Vores generelle kost, drikkevaner samt levevis kan enten

Læs mere

Betændelse i ryggens knogler

Betændelse i ryggens knogler Patientinformation Betændelse i ryggens knogler Infektionsmedicinsk Afdeling Q Denne pjece er til dig, som har fået påvist betændelse i en knogle i ryggen - eller som er ved at få undersøgt, om du har

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. Aciclovir 1A Farma, 200 mg 400 mg og 800 mg tabletter. aciclovir

Indlægsseddel: Information til brugeren. Aciclovir 1A Farma, 200 mg 400 mg og 800 mg tabletter. aciclovir Indlægsseddel: Information til brugeren Aciclovir 1A Farma, 200 mg 400 mg og 800 mg tabletter aciclovir Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder vigtige

Læs mere

MUNDTØRHED MUNDTØRHED. Når man har mundtørhed, har man fornemmelsen af ikke at have tilstrækkeligt

MUNDTØRHED MUNDTØRHED. Når man har mundtørhed, har man fornemmelsen af ikke at have tilstrækkeligt Mundtørhed MUNDTØRHED Alle mennesker oplever at have mundtørhed af og til. Det kan skyldes flere forskellige ting, fx nervøsitet, stress eller angst. Hvis du oplever mundtørhed af disse årsager, forsvinder

Læs mere

Pantoloc pulver til injektionsvæske, opløsning 40 mg

Pantoloc pulver til injektionsvæske, opløsning 40 mg Pantoloc pulver til injektionsvæske, opløsning 40 mg Læs denne indlægsseddel grundigt inden du begynder at tage medicinen Gem indlægssedlen. Du kan få brug for at læse den igen. Spørg lægen eller på apoteket

Læs mere

Levact bendamustin behandling SPØRGSMÅL OG SVAR

Levact bendamustin behandling SPØRGSMÅL OG SVAR Levact bendamustin behandling SPØRGSMÅL OG SVAR 3 Information til dig, der skal behandes med Levact for kræft i blodet, lymfesystemet eller knoglemarven. Informationen fokuserer på lægemidlet Levact, hvordan

Læs mere

Information til pårørende DE SIDSTE LEVEDØGN

Information til pårørende DE SIDSTE LEVEDØGN Information til pårørende DE SIDSTE LEVEDØGN Kære pårørende Denne pjece giver information om de forandringer, man hyppigst ser de sidste levedøgn i et menneskes liv. Pjecen er tænkt som et supplement

Læs mere

Pas på dine tænder. ved kemoterapi

Pas på dine tænder. ved kemoterapi Pas på dine tænder ved kemoterapi Pas på dine tænder ved kemoterapi Bevar din tandsundhed Forebyggelse og tandeftersyn Pleje af tandkød Huller i tænderne Slimhinder i mund og svælg Protese Tør i munden

Læs mere

Infektion. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Infektion. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD. Infektion. Oversæt til eget sprog - forklar

Infektion. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Infektion. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD. Infektion. Oversæt til eget sprog - forklar ORDLISTE Hvad betyder ordet? Ordet på dansk Oversæt til eget sprog - forklar Sundhedsdansk Infektion Her kan du lære danske ord om infektioner. Du kan også få viden om, hvordan du kan undgå smitte. NYE

Læs mere

Infektion. Sundhedsdansk NYE ORD. Infektion. Her kan du lære danske ord om infektioner. Du kan også få viden om, hvordan du kan undgå smitte.

Infektion. Sundhedsdansk NYE ORD. Infektion. Her kan du lære danske ord om infektioner. Du kan også få viden om, hvordan du kan undgå smitte. Sundhedsdansk Infektion Her kan du lære danske ord om infektioner. Du kan også få viden om, hvordan du kan undgå smitte. NYE ORD Infektion Skriv det rigtige ord under billederne. halsbetændelse mellemørebetændelse

Læs mere

TEA / Tromendarterectomi

TEA / Tromendarterectomi Til patienter og pårørende TEA / Tromendarterectomi Oprensning af pulsåre Vælg billede Vælg farve Karkirurgisk Afdeling Du er tilbudt en Tromendarterectomi operation, også kaldet TEA, hvor kalkaflejringerne

Læs mere

Astmamedicin til astmatisk bronkitis småbørn

Astmamedicin til astmatisk bronkitis småbørn Astmamedicin til astmatisk bronkitis småbørn Hurtigt virkende anfaldsmedicin Medicinen hedder fortrinsvis: Airomir eller Ventoline, Anfaldsmedicin indeholder B-2 agonist. Musklerne slapper af, så luftvejene

Læs mere

Spørgeskema til kostvejledning

Spørgeskema til kostvejledning Spørgeskema til kostvejledning Klinik for Optimal Næring Teglgårdstræde 4F, 2. th. 1452 København K Tlf.: 27 13 53 09; man. + tirs.: 12-13. E-mail: forskning@optinut.dk Bedes udfyldt inden konsultationen

Læs mere

Behandling af myelomatose med Revlimid og Dexamethason

Behandling af myelomatose med Revlimid og Dexamethason Behandling af myelomatose med Revlimid og Dexamethason Vi anbefaler dig medicinsk behandling af din kræftsygdom og håber, at denne pjece kan være en hjælp til at få et overblik over behandlingen. Pjecen

Læs mere

rosacea Oplysninger om et voksenproblem

rosacea Oplysninger om et voksenproblem rosacea Oplysninger om et voksenproblem 1 RosaceA er den medicinske betegnelse for en række hudsymptomer som oftest forekommer hos personer Over 30 år. (ikke at forveksle med akne) Hudproblemer BUMSER

Læs mere

Cellesalte af naturlige krystaller

Cellesalte af naturlige krystaller Cellesalte af naturlige krystaller Forening til oplysning om homøopatiske lægemidler og antroposofisk lægekunst Lidt om cellesalte Kære læser Det var den tyske læge Wilhelm Schüssler, der for over 125

Læs mere

ved inflammatorisk tarmsygdom

ved inflammatorisk tarmsygdom BEHANDLING MED ADACOLUMN ved inflammatorisk tarmsygdom www.adacolumn.net INDHOLD Mave-tarmkanalen...4 Colitis ulcerosa...6 Crohns sygdom...8 Immunforsvaret ved IBD...10 Sådan fungerer Adacolumn...12 Behandling

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Zantac 150 mg filmovertrukne tabletter Ranitidin som ranitidinhydrochlorid

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Zantac 150 mg filmovertrukne tabletter Ranitidin som ranitidinhydrochlorid INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Zantac 150 mg filmovertrukne tabletter Ranitidin som ranitidinhydrochlorid Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder

Læs mere

Skader som følge af alkoholindtag

Skader som følge af alkoholindtag Skader som følge af alkoholindtag Skader som følge af alhoholindtag Når du indtager alkohol kan der ske forskellige skader i din krop. Skader som følge af alkoholindtag Tilstand Opsamling af resultater

Læs mere