Pensionskassers svar til Danwatchs survey:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Pensionskassers svar til Danwatchs survey:"

Transkript

1 Pensionskassers svar til Danwatchs survey: Pensionskasse: Nordea Liv & Pension 1. Investerer I direkte eller indirekte i palmeolie producenter? Vi investerer udelukkende indirekte i børsnoterede aktier, men det er ikke afgørende i denne henseende, da alle vores investeringer er underlagt vores RI politik (Responsible Investments) uanset om de er direkte eller indirekte. Det er imidlertid vigtigt at fremhæve, at det er en integreret del af vores pensionsproduktunivers, at vi tilbyder en bred vifte at såkaldte indeksprodukter. Alle vores indeksprodukter er dækket af vores RI politik, og dermed vores eksklusionsliste, men der er aktuelt ingen palmeolieproducenter på vores eksklusionsliste. Da indeksprodukterne investerer bredt i alle aktierne i hele det underliggende børsindeks optræder der primært som følge heraf en række palmeolieproducenter på vores aktieliste. Langt størstedelen af vores kunder har valgt et aktivt forvaltet pensionsprodukt. Disse er selvsagt også underlagt vores RI politik, og ydermere fsva. de aktiemandater som forvaltes internt i Nordea gruppen, så indgår der også RI og ESG overvejelser (Environmental, Social og Governance faktorer), som en integreret det af selve aktieudvælgelsen. I givet fald hvilke virksomheder er der investeret i? Angiv liste: Se vedlagte 2. Har I planer om at øge jeres investeringer i palmeolie producenter?, og vi har heller ikke et specifikt investeringstema omkring palmeolie. 3. Har I en politik for ansvarlige investeringer generelt? Hvis ja, fremsend venligst eller henvis gerne med link: investments/policies/ 4. Hvilke internationale standarder og principper for ansvarlighed følger I i jeres investeringer (fx UN/PRI)? UN/PRI, Dansif, Swesif, Finsif, Norsif, Eurosif Den screening, vi gennemfører for alle vores fonde, er baseret på en række internationale normer og konventioner, fx: United Nations Global Compact OECDs guidelines for multinational companies

2 International Labour Organization s Declaration on Fundamental Principles and Rights at Work Universal Declaration of Human Rights Rio Declaration on Environment and Development United Nations Convention Against Corruption Convention on Cluster Munitions Man kan læse mere om vores arbejde med ansvarlige investeringer, herunder hvilke internationale initiativer, vi støtter, på investments/ 5. Forventes eksterne fonde og investeringsforeninger at leve op til jeres politik for ansvarlige investeringer? Er der tale om mandater eller fonde hvor vi er eneste investor, så holder vi naturligvis øje med, at den eksterne forvalter overholder vores RI retningslinjer og vores eksklusionsliste. Det er et eksplicit krav i vores kontrakt med forvalteren. Ved eksterne fonde, som andre investorer også har investeret i, så har vi i sagens natur ikke mulighed for at diktere vores egen RI politik. Derfor lægger vi i disse tilfælde vægt på at investere i fonde, som er ligesindede mht. Nordea fsva. RI; ligesom vi naturligvis overholder vores UN/PRI forpligtelser i forhold til sådanne fonde. 6. Har I nogle særskilte retningslinjer for ansvarlige investeringer i palmeolie producenter og palmeolieindustrien? 7. Fører I kontrol med, at eksterne forvaltere af investeringer overholder jeres politikker for ansvarlige investeringer?, jf. ovenstående. 8. Har I due diligence og compliance procedurer for at kontrollere at jeres investeringer i palmeolie lever op til jeres retningslinjer, principper og politikker på området? Vi har en intern RI organisation med specialiserede medarbejdere, der har til ansvar løbende at følge op på de RI temaer der dukker op, og evaluere hvorvidt der skal tages aktion iht. vores RI politik. Derudover samarbejder vi med en ekstern partner (ISS Ethix). Pensionskasse: Danica Pension 1. Investerer I direkte eller indirekte i palmeolie producenter?

3 I givet fald hvilke virksomheder er der investeret i? Angiv liste: 2. Har I planer om at øge jeres investeringer i palmeolie producenter? Palmeolieproduktion, er ikke et selvstændigt investeringstema, men investeringer i selskaber, der producerer palmeolie, kan forekomme. 3. Har I en politik for ansvarlige investeringer generelt? dk/om Danica Pension/Socialt ansvarlige investeringer/pa ges/socialt ansvarlige investeringer.aspx Hvis ja, fremsend venligst eller henvis gerne med link: Hvis nej, hvorfor ikke 4. Hvilke internationale standarder og principper for ansvarlighed følger I i jeres investeringer (fx UN/PRI)? Vi har tisluttet os det FN støttede PRI, og forventer at selskaber, vi investerer i, respekterer internationale principper for samfundsansvar som UN Global Compact, UN Guiding Principles og OECD Guidelines for Multinational Enterprises. 5. Forventes eksterne fonde og investeringsforeninger at leve op til jeres politik for ansvarlige investeringer? Vi søger at udvælge fonde, der har politikker for ansvarlige investeringer og vi foretrækker, at de ligeledes baserer deres arbejde på ovenstående principper. Vi er dog opmærksomme på, at vi ikke kan garantere, at de ekskluderer de samme selskaber som os selv. Kommentar: 6. Har I nogle særskilte retningslinjer for ansvarlige investeringer i palmeolie producenter og palmeolieindustrien? X, men ansvarlig palmeoliedrift er dækket af vores generelle retningslinjer. Hvis ja,fremsend venligst eller henvis gerne med link:

4 Vi er bekendte med problemstillingerne i forbindelse med produktion af palmeolie og har tidligere støttet et initiativ, der skulle dæmme op for en udvandet bæredygtighedsdeklaration heraf initieret af Palm Oil Manifesto Group: We believe companies that fail to effectively and transparently address the adverse impacts associated with palm oil development face increasing business and reputational risks, including loss of access to key markets increasingly attentive to issues around deforestation and exploitation. Consequently, the undersigned investors urge Kuala Lumpur Kepong Berhad to join industry leaders in adopting a time bound policy that applies across the company s entire supply chain for growing and supplying palm oil in accordance with the following principles: No deforestation or peatland development No clearance or degradation of primary and secondary forests, including high carbon stock (HCS) or high conservation value (HCV) areas; No Burning; Greenhouse Gas Emissions Reductions; No development on peat regardless of depth; Best management practices for existing plantations on peat and; Peat restoration, where feasible; No exploitation Respect for land tenure rights and rights of indigenous and local communities to give or withhold their Free, Prior, and Informed Consent to operations on lands to which they hold legal, communal or customary rights; Respect and recognition of workers rights; Open and transparent conflict resolution processes. While we understand that Kuala Lumpur Kepong Berhad has joined five other palm oil growers in developing the Sustainable Palm Oil Manifesto, we are concerned that the Manifesto allows for ongoing deforestation as its members seek to establish their own threshold for defining HCS forests, does not apply across the Company s entire supply chain to include third party suppliers, fails to protect peatlands, and has no timeline for compliance. Consequently, it does not sufficiently address key risks and controversies associated with palm oil development.

5 7. Fører I kontrol med, at eksterne forvaltere af investeringer overholder jeres politikker for ansvarlige investeringer? Vi vurderer løbende, hvordan de forholder sig til ansvarlige investeringer, og om de har investeret i selskaber, som vi selv har ekskluderet. 8. Har I due diligence og compliance procedurer for at kontrollere at jeres investeringer i palmeolie lever op til jeres retningslinjer, principper og politikker på området? JA Vi screener løbende vores investeringer for, om selskaberne lever op til vores retningslinjer. Såfremt de ikke gør det, indleder vi en dialog med selskabet ultimativt ekskluderes selskabet fra vores investeringsunivers. Pensionskasse: Industriens Pension 1. Investerer I direkte eller indirekte i palmeolie producenter? De tre aktier som I fremhæver er købt af eksterne forvaltere. I givet fald hvilke virksomheder er der investeret i? Angiv liste: Vi kan bekræfte, at de tre aktier, I fremhæver på jeres tilsendte liste, har vi i vores portefølje. Det er Astra International, United Plantations og Genting Berhad 2. Har I planer om at øge jeres investeringer i palmeolie producenter?, det har vi ikke nogen selvstændig målsætning for. 3. Har I en politik for ansvarlige investeringer generelt? Hvis ja, fremsend venligst eller henvis gerne med link: on=etiskeretningslinjer

6 Hvis nej, hvorfor ikke 4. Hvilke internationale standarder og principper for ansvarlighed følger I i jeres investeringer (fx UN/PRI)? Vi følger Erhvervsstyrelsen vejledning om ansvarlige investeringer, FN s Global Compact principper og alle vedtagne internationale konventioner med Danmarks tiltrædelse. Industriens Pension er pt. ikke underskriver af PRI, men følger principperne. 5. Forventes eksterne fonde og investeringsforeninger at leve op til jeres politik for ansvarlige investeringer? Kommentar: 6. Har I nogle særskilte retningslinjer for ansvarlige investeringer i palmeolie producenter og palmeolieindustrien? X Hvis ja, fremsend venligst eller henvis gerne med link: 7. Fører I kontrol med, at eksterne forvaltere af investeringer overholder jeres politikker for ansvarlige investeringer? Se hjemmesiden via føromtalte link i spørgsmål Har I due diligence og compliance procedurer for at kontrollere at jeres investeringer i palmeolie lever op til jeres retningslinjer, principper og politikker på området? Vi har ikke nogen selvstændig procedure omkring palmeolie, men det er dækket ind under vores retningslinier for ansvarlige investeringer generelt. Pensionskasse: PKA 1. Investerer I direkte eller indirekte i palmeolie producenter?

7 I givet fald hvilke virksomheder er der investeret i? Angiv liste: Fremgår af jeres liste. 2. Har I planer om at øge jeres investeringer i palmeolie producenter? Hvis en af PKA s managers finder, at en virksomhed er en god investering og derudover respekterer PKA s retningslinjer kan disse godt investere i en palmeolie producenter. Men der er ingen planer om at øge disse investeringer. 3. Har I en politik for ansvarlige investeringer generelt? Hvis ja, fremsend venligst eller henvis gerne med link: pka/sadan investerer vi/ Hvis nej, hvorfor ikke. 4. Hvilke internationale standarder og principper for ansvarlighed følger I i jeres investeringer (fx UN/PRI)? Angiv liste: UN PRI, UN GLOBAL COMPACT 5. Forventes eksterne fonde og investeringsforeninger at leve op til jeres politik for ansvarlige investeringer? Kommentar: 6. Har I nogle særskilte retningslinjer for ansvarlige investeringer i palmeolie producenter og palmeolieindustrien? Vi forventer, at de selskaber, som PKA investerer i tilslutter sig Roundtable on Sustainable Palm Oil, som er en global standard. Hvis ja,fremsend venligst eller henvis gerne med link: 7. Fører I kontrol med, at eksterne forvaltere af investeringer overholder jeres politikker for ansvarlige investeringer?

8 De investerer ikke i virksomheder, som er placeret på PKA s negativliste. 8. Har I due diligence og compliance procedurer for at kontrollere at jeres investeringer i palmeolie lever op til jeres retningslinjer, principper og politikker på området? X Pensionskasse: Sampension 1. Investerer I direkte eller indirekte i palmeolie producenter? se kommentar. I givet fald hvilke virksomheder er der investeret i? Angiv liste: Da vi ikke screener vores investeringer for aktiviteter indenfor palmeolie, har vi ikke udarbejdet en specifik liste. 2. Har I planer om at øge jeres investeringer i palmeolie producenter? N/A 3. Har I en politik for ansvarlige investeringer generelt? Hvis ja, fremsend venligst eller henvis gerne med link: Sampension/Finansiel information/ansvarlige invest eringer 4. Hvilke internationale standarder og principper for ansvarlighed følger I i jeres investeringer (fx UN/PRI)? UN PRI Global Compact 5. Forventes eksterne fonde og investeringsforeninger at leve op til jeres politik for ansvarlige investeringer?

9 100 % ejede fonde og investeringsforeninger lever op til vores politik for ansvarlige investeringer. I vores Unit Link produkt indgår eksterne fonde og investeringsforeninger med en selvstændig profil på området. Kommentar: 6. Har I nogle særskilte retningslinjer for ansvarlige investeringer i palmeolie producenter og palmeolieindustrien? Der gælder de samme retningslinjer for alle virksomheder i vores aktieportefølje, se politik ved link i svar 3 Hvis ja, fremsend venligst eller henvis gerne med link: 7. Fører I kontrol med, at eksterne forvaltere af investeringer overholder jeres politikker for ansvarlige investeringer? Der foretages screening og løbende monitorering af vores aktieinvesteringer, herunder de investeringer, der foretages af eksterne forvaltere. 8. Har I due diligence og compliance procedurer for at kontrollere at jeres investeringer i palmeolie lever op til jeres retningslinjer, principper og politikker på området? Se svar 6 Pensionskasse: AP Pension 1. Investerer I direkte eller indirekte i palmeolie producenter? I givet fald hvilke virksomheder er der investeret i? Angiv liste: 2. Har I planer om at øge jeres investeringer i palmeolie producenter? X

10 3. Har I en politik for ansvarlige investeringer generelt? Hvis ja, fremsend venligst eller henvis gerne med link: Hvis nej, hvorfor ikke 4. Hvilke internationale standarder og principper for ansvarlighed følger I i jeres investeringer (fx UN/PRI)? Angiv liste: UN Global Compact 5. Forventes eksterne fonde og investeringsforeninger at leve op til jeres politik for ansvarlige investeringer? Kommentar: 6. Har I nogle særskilte retningslinjer for ansvarlige investeringer i palmeolie producenter og palmeolieindustrien? X Hvis ja,fremsend venligst eller henvis gerne med link: 7. Fører I kontrol med, at eksterne forvaltere af investeringer overholder jeres politikker for ansvarlige investeringer? 8. Har I due diligence og compliance procedurer for at kontrollere at jeres investeringer i palmeolie lever op til jeres retningslinjer, principper og politikker på området?

11 Investeringer i palmeolie har ikke andre eller særlige krav i forhold til andre investeringer. Pensionskasse: PensionDanmark 1. Investerer I direkte eller indirekte i palmeolie producenter? I givet fald hvilke virksomheder er der investeret i? Angiv liste: Astra International, parentselskab til Astra Agro (10 MDKK) PP LONDON SUMATRA INDONES PT (1,5 MDKK) 2. Har I planer om at øge jeres investeringer i palmeolie producenter? Hverken eller. PensionDanmarks køb og salg af aktier bygger på en analyse af virksomhedernes aktivitet,udsigterne for deres fremtidige indtjening og en vurdering af, om markedskursen på aktierne på den baggrund forekommer dyr eller billig. Herudover skal investeringerne overholde vores politik for social ansvarlighed. 3. Har I en politik for ansvarlige investeringer generelt? Hvis ja, fremsend venligst eller henvis gerne med link: PensionDanmark/Investering/Social ansvarlighed/ Hvis nej, hvorfor ikke 4. Hvilke internationale standarder og principper for ansvarlighed følger I i jeres investeringer (fx UN/PRI)? Se link ovenfor til politik 5. Forventes eksterne fonde og investeringsforeninger at leve op til jeres politik for ansvarlige investeringer?

12 Kommentar: 6. Har I nogle særskilte retningslinjer for ansvarlige investeringer i palmeolie producenter og palmeolieindustrien? X Hvis ja,fremsend venligst eller henvis gerne med link: 7. Fører I kontrol med, at eksterne forvaltere af investeringer overholder jeres politikker for ansvarlige investeringer? PensionDanmark har siden 2004 samarbejdet med eksterne partnere, der jævnligt gennemgår PensionDanmarks aktiebeholdning. Via den nuværende partner, Hermes EOS, bliver aktieporteføljen overvåget og vurderet i forhold til arbejdstager og menneskerettigheder, miljø og klimaforhold, korruption og god selskabsledelse med henblik på at identificere, om der er virksomheder, som bryder med PensionDanmarks retningslinjer. PensionDanmark tager bl.a. på den baggrund stilling til, om der er virksomheder, man ikke længere ønsker at være investeret i, eller om der er virksomheder, der som følge af ændret adfærd, på ny kan inkluderes i investeringsuniverset. Samtidig har Hermes EOS dialog med de virksomheder, som har en adfærd, der ikke er i aktionærernes interesse. Hermes EOS arbejder for at skabe forbedrende tiltag i virksomhederne med henblik på at sikre mere veldrevne virksomheder, som har det nødvendige fokus på deres forretning og aktionærer. Derudover forestår Hermes EOS stemmeafgivning i forbindelse med generalforsamlinger i de udenlandske virksomheder i aktieporteføljen. Stemmeafgivning i selskaber hjemmehørende i Danmark, varetages direkte af PensionDanmark selv. 8. Har I due diligence og compliance procedurer for at kontrollere at jeres investeringer i palmeolie lever op til jeres retningslinjer, principper og politikker på området?

13 Se ovenfor. Pensionskasse: ATP 1. Investerer I direkte eller indirekte i palmeolie producenter? X I givet fald hvilke virksomheder er der investeret i? Angiv liste: 2. Har I planer om at øge jeres investeringer i palmeolie producenter? X 3. Har I en politik for ansvarlige investeringer generelt? Hvis ja, fremsend venligst eller henvis gerne med link: som investor/ansvarlige investeringer/retningslinjer Hvis nej, hvorfor ikke 4. Hvilke internationale standarder og principper for ansvarlighed følger I i jeres investeringer (fx UN/PRI)? PRI Global Compact 5. Forventes eksterne fonde og investeringsforeninger at leve op til jeres politik for ansvarlige investeringer? Kommentar: 6. Har I nogle særskilte retningslinjer for ansvarlige investeringer i palmeolie producenter og palmeolieindustrien? X Hvis ja,fremsend venligst eller henvis gerne med link:

14 7. Fører I kontrol med, at eksterne forvaltere af investeringer overholder jeres politikker for ansvarlige investeringer? Vi screener selv de investeringer, som eksterne forvaltere foretager på ATP s vegne. 8. Har I due diligence og compliance procedurer for at kontrollere at jeres investeringer i palmeolie lever op til jeres retningslinjer, principper og politikker på området? (X) I form af de processer, der er beskrevet i vores retningslinjer for social ansvarlighed I investeringer (jf. link ovenfor) Pensionskasse: PFA Pension 1. Investerer I direkte eller indirekte i palmeolie producenter? I givet fald hvilke virksomheder er der investeret i? Angiv liste: PFA har via en ekstern forvalter investeret i konglomeratet Astra International, som er beskæftiget inden for en række områder. Herunder hører plantagevirksomheden Astra Agro Lestari, der er datterselskab til Astra International. PFA har på nuværende tidspunkt investeret 46 mio. kr. i konglomeratet Astra International. 2. Har I planer om at øge jeres investeringer i palmeolie producenter? X PFA er bekendt med de risici, der er i palmeoliebranchen. PFA har ikke planer om at foretage investeringer i selskaber med hovedaktiviteter inden for produktion af palmeolie, såfremt selskaberne er i konflikt med vores politik og retningslinjer for ansvarlige investeringer.

15 3. Har I en politik for ansvarlige investeringer generelt? Hvis ja, fremsend venligst eller henvis gerne med link: Hvis nej, hvorfor ikke PFA har en politik og retningslinjer for ansvarlige investeringer, der er offentlig tilgængelig på pfa.dk. De er baseret på internationale konventioner og standarder, herunder de seks FN understøttede principper for ansvarlige investeringer (PRI) og FN Global Compact s 10 principper. Politik findes her: /media/pfa V2/dansk/dokumenter/om pfa/csr/politik for ansvarlige investering er.pdf?la=da DK 4. Hvilke internationale standarder og principper for ansvarlighed følger I i jeres investeringer (fx UN/PRI)? Se ovenfor 5. Forventes eksterne fonde og investeringsforeninger at leve op til jeres politik for ansvarlige investeringer? Kommentar: De eksternt forvaltede fonde, som udgør en del af PFA s aktieportefølje bliver screenet for overholdelse af PFA s politik for ansvarlige investeringer. Når PFA samarbejder med eksterne investeringsfonde, modtager de PFA s eksklusionsliste, og de har dermed mulighed for at sikre, at investeringerne er i tråd med PFA s politik for ansvarlige investeringer. 6. Har I nogle særskilte retningslinjer for ansvarlige investeringer i palmeolie producenter og palmeolieindustrien? X Hvis ja,fremsend venligst eller henvis gerne med link:

16 PFA s politik og retningslinjer for ansvarlige investeringer gælder for alle investeringer der besluttes af PFA, herunder også producenter af palmeolie. 7. Fører I kontrol med, at eksterne forvaltere af investeringer overholder jeres politikker for ansvarlige investeringer? Det er screenings og engagementselskabet GES, der foretager løbende screeninger af PFA s selskabsportefølje herunder også de eksternt forvaltede fonde, som udgør en del af PFA s aktieportefølje. Det er GES, der vurderer om en aktivitet eller handling fra et selskab bryder de internationale normer og konventioner. Det er også GES, der på vegne af PFA og andre investorer er i dialog med selskaber om at ændre praksis, så selskaberne efterlever de internationale standarder og konventioner. 8. Har I due diligence og compliance procedurer for at kontrollere at jeres investeringer i palmeolie lever op til jeres retningslinjer, principper og politikker på området? Både PFA og GES har de seneste år haft fokus på udfordringerne med udvinding af palmeolie. Det kan tilføjes, at GES på vegne af bl.a. PFA har en engagement dialog med Astra Agro Lestari, som efter nogen tids dialog har responderet positivt. PFA og GES har fortsat fokus på selskabet. Det er PFA s Responsible Investmentboard, der træffer beslutning om evt. frasalg og eksklusion af et selskab, det sker bl.a. på baggrund af anbefalinger fra GES. Det er PFA s holdning, at man som aktiv investor skal forsøge at forandre forholdene og ikke blot vende ryggen til eventuelle problemer ved at sælge ud af aktierne. Aktivt ejerskab indebærer, at vi først undersøger forholdene og herefter går i dialog med virksomheden for at ændre forholdene. Hvis det viser sig nytteløst, drager vi konsekvensen og sælge ud af aktierne. Når PFA samarbejder med eksterne investeringsfonde, modtager de PFA s eksklusionsliste, og de har dermed mulighed for at sikre, at investeringerne er i tråd med PFA s politik for ansvarlige investeringer.

17 Pensionskasse: Skandia Link Livsforsikring A/S 1. Investerer I direkte eller indirekte i palmeolie producenter? I givet fald hvilke virksomheder er der investeret i? Angiv liste: Skandia har en indirekte investering via eksterne fonde i selskabet PT Astra International, som igen har en ejerandel af selskabet Astra Agro Lestari, som producerer Palmeolie. Skandias eksponering i PT Astra International udgjorde 2,1 mio. DKK pr. 30. september O.B.S.: Bemærk venligst, at der fremgår et forkert beløb i den tidligere fremsendte beholdningsliste. 2. Har I planer om at øge jeres investeringer i palmeolie producenter? X 3. Har I en politik for ansvarlige investeringer generelt? Hvis ja, fremsend venligst eller henvis gerne med link: Link til Skandia Danmarks CR politik: politik%20skandia %20Danmark% pdf Hvis nej, hvorfor ikke 4. Hvilke internationale standarder og principper for ansvarlighed følger I i jeres investeringer (fx UN/PRI)? Skandia følger principperne i en række internationale konventioner: FN s Global Compact underskrevet på koncernniveau FN s konventioner om børns rettigheder FN s konventioner om menneskerettigheder ILO s kernevåbenkonvention Konventioner imod korruption Internationale miljøkonventioner

18 OECD s Retningslinjer for multinationale selskaber UN PRI underskrevet på koncernniveau Udover ovenstående har Skandia valg at ikke investere i visse selskaber inden for bestemte brancher for at leve op til konventionerne. Blandt disse brancher kan nævnes: Producenter af klyngebomber (for at efterleve Konventionen imod klyngevåben) Producenter af landminer (for at efterleve Ottawakonventionen) Producenter af biologiske og nukleare våben (for at efterleve BTWC konventionen om forbud imod biologiske og giftige våben af 1975) Producenter af kemiske våben (for at efterleve CWC konventionen om forbud imod kemiske våben af 1997) 5. Forventes eksterne fonde og investeringsforeninger at leve op til jeres politik for ansvarlige investeringer? Kommentar: Skandia får sine investeringer varetaget af en række danske og udenlandske kapitalforvaltere, og vi har fuld tillid til, at de handler i overensstemmelse med vores retningslinjer, principper og politikker. Forvalterne kender Skandias CR politik og ved, at Skandia koncernen blandt andet har tilsluttet sig FN s Global Compact samt UN PRI. Det forventer vi, at forvaltningen af vores kunders midler lever op til. Mange af de forvaltere Skandia samarbejder med, er selv med til at sætte ansvarlighed på dagsordenen og en stor del af dem er selv tilsluttet FN s Global Compact og UN PRI. 6. Har I nogle særskilte retningslinjer for ansvarlige investeringer i palmeolie producenter og palmeolieindustrien? X Hvis ja, fremsend venligst eller henvis gerne med link:

19 7. Fører I kontrol med, at eksterne forvaltere af investeringer overholder jeres politikker for ansvarlige investeringer? Skandia Asset Management Fondsmæglerselskab A/S (SAMF) foretager jævnligt en opfølgning af, om udbyderne følger Skandias retningslinjer, principper og politikker. Konstateres der uoverensstemmelser imellem Skandias og en ekstern forvalters retningslinjer, principper og politikker, fører Skandia en dialog med den pågældende forvalter. Hvis dialogen ikke fører til fremskridt/ændringer i forhold til den eller de konstaterede uoverensstemmelser, vil konsekvensen i sidste ende være, at Skandia fravælger den pågældende fond fra vores investeringsunivers. 8. Har I due diligence og compliance procedurer for at kontrollere at jeres investeringer i palmeolie lever op til jeres retningslinjer, principper og politikker på området? X Skandia har ikke specifikke procedurer for investeringer i Palmeolie, men generelle procedurer for Due Diligence og Compliance i forhold til vores investeringer. Procedurerne er beskrevet i Skandias interne SRI forretningsgange og arbejdsbeskrivelser, hvoraf det fremgår, at Skandia hvert halve år skal udsende et spørgeskema til eksterne forvaltere for at sikre, at de lever op til vores retningslinjer, principper og politikker. Konstateres der uoverensstemmelser imellem Skandias retningslinjer, principper og politikker og den måde forvalteren investerer på, tager Skandia en dialog med den pågældende forvalter. Hvis dialogen ikke fører til fremskridt/ændringer i forhold til den eller de konstaterede uoverensstemmelser, vil konsekvensen i sidste ende være, at Skandia fravælger den pågældende fond fra vores investeringsunivers.

20 Andre kommentarer fra pensionskasserne: Pension Danmark I øvrigt kan du her se, hvorledes vores (via Hermes) engagement foregår: investment.com/blog/2015/11/04/pushing for sustainable palm oil produ ction/ PFA: PFA har via en ekstern forvalter investeret i konglomeratet Astra International, som er beskæftiget inden for en række områder. Herunder hører plantagevirksomheden Astra Agro Lestari, der er datterselskab til Astra International. PFA har på nuværende tidspunkt investeret 46 mio. kr. i konglomeratet Astra International. PFA er bekendt med de risici, der er i palmeoliebranchen. PFA har ikke planer om at foretage investeringer i selskaber med hovedaktiviteter inden for produktion af palmeolie, såfremt selskaberne er i konflikt med vores politik og retningslinjer for ansvarlige investeringer. PFA har en politik og retningslinjer for ansvarlige investeringer, der er offentlig tilgængelig på pfa.dk. De er baseret på internationale konventioner og standarder, herunder de seks FN understøttede principper for ansvarlige investeringer (PRI) og FN Global Compact s 10 principper. PFA ønsker ikke at bidrage til konventionsstridige og ulovlige aktiviteter. PFA screener løbende, i samarbejde med screenings og engagementselskabet GES, selskaberne i PFA s aktieportefølje for, om de overtræder de internationale konventioner. PFA s politik og retningslinjer for ansvarlige investeringer gælder for alle investeringer der besluttes af PFA, herunder også producenter af palmeolie. Når det kommer til palmeolie, kan der være flere forskellige dilemmaer i leverandørkæden, som der skal sættes fokus på

21 det kan fx være ødelæggelse af regnskov, biodiversitet, truede dyrearter, tvangsarbejde og beskyttelse af oprindelige folk i et område. Fælles for alt dette er, at det er omfattet af internationale konventioner og normer og således også af PFA s politik for ansvarlige investeringer. Det er GES, der foretager løbende screeninger af PFA s selskabsportefølje herunder også de eksternt forvaltede fonde, som udgør en del af PFA s aktieportefølje. Det er GES, der vurderer om en aktivitet eller handling fra et selskab bryder de internationale normer og konventioner. Det er også GES, der på vegne af PFA og andre investorer er i dialog med selskaber om at ændre praksis, så selskaberne efterlever de internationale standarder og konventioner. Både PFA og GES har de seneste år haft fokus på udfordringerne med udvinding af palmeolie. Det kan tilføjes, at GES på vegne af bl.a. PFA har en engagement dialog med Astra Agro Lestari, som efter nogen tids dialog har vist positive skridt i forhold til tidligere. PFA og GES har fortsat fokus på selskabet. Det er PFA s Responsible Investmentboard, der træffer beslutning om evt. frasalg og eksklusion af et selskab, det sker bl.a. på baggrund af anbefalinger fra GES. Det er PFA s holdning, at man som aktiv investor skal forsøge at forandre forholdene og ikke blot vende ryggen til eventuelle problemer ved at sælge ud af aktierne. Aktivt ejerskab indebærer, at vi først undersøger forholdene og herefter går i dialog med virksomheden for at ændre forholdene. Hvis det viser sig nytteløst, drager vi konsekvensen og sælger ud af aktierne. Når PFA samarbejder med eksterne investeringsfonde, modtager de PFA s eksklusionsliste, og de har dermed mulighed for at sikre, at investeringerne er i tråd med PFA s politik for ansvarlige investeringer. Skandia: Først vil jeg gerne beklage, at der desværre var en beløbsfejl i den første beholdningsliste, vi sendte til jer. Det korrekte beløb for vores investering i PT Astra International er 2,1 mio. DKK pr. 30. september 2015.

Politik for ansvarlige investeringer

Politik for ansvarlige investeringer Bestyrelsen for PFA Asset Management A/S tiltræder hermed vedhæftede. Politikken træder i kraft for PFA Asset Management A/S ved bestyrelsens godkendelse. ---o0o--- Således godkendt af bestyrelsen for

Læs mere

Bilag 1: Beskrivelse af den skandinaviske model

Bilag 1: Beskrivelse af den skandinaviske model Bilag 1: Beskrivelse af den skandinaviske model Nedenstående er en oversigt over kerneelementerne i et typisk set-up for ansvarlige investeringer. Grundelementerne i det man i branchen kalder den skandinaviske

Læs mere

Retningslinjer for Aarhus Kommunes aktive ejerskab og ansvarlige investeringer

Retningslinjer for Aarhus Kommunes aktive ejerskab og ansvarlige investeringer Retningslinjer for Aarhus Kommunes aktive ejerskab og ansvarlige investeringer 1. Overordnet politik 1.1. Aarhus Kommunes byråd har den 22. februar 2017 vedtaget en ny politik for aktivt ejerskab og ansvarlige

Læs mere

Bilag 6. Ansvarlig investeringspolitik

Bilag 6. Ansvarlig investeringspolitik Bilag 6 Ansvarlig investeringspolitik Indhold 1. Indledning... 3 2. Begreber... 3 3. Retningslinjer for ansvarlige investeringer... 4 4. Ledelse og rapportering... 6 2 1. Indledning Stiftsmidlerne er den

Læs mere

REDEGØRELSE FOR AKTIVT EJERSKAB 2017

REDEGØRELSE FOR AKTIVT EJERSKAB 2017 REDEGØRELSE FOR AKTIVT EJERSKAB 2017 Det er Skandias forpligtelse at sikre vores kunder et så højt afkast som muligt, og med det mål for øje investerer vi kundernes midler. Det sker naturligvis under hensyntagen

Læs mere

Politik for ansvarlige investeringer

Politik for ansvarlige investeringer Politik for ansvarlige investeringer Industriens Pensions målsætning er at sikre det størst mulige langsigtede reale afkast efter omkostninger under hensyntagen til investeringsrisikoen. Ved at investere

Læs mere

PENSIONSKASSERNE. AP Pension :

PENSIONSKASSERNE. AP Pension : PENSIONSKASSERNE AP Pension : Survey spørgsmål 1. Hvad er jeres retningslinjer for investeringer i virksomheder, der har forbindelse til de besatte 2. Hvad er jeres retningslinjer for investeringer i virksomheder,

Læs mere

Politik for ansvarlige investeringer og aktivt ejerskab

Politik for ansvarlige investeringer og aktivt ejerskab Politik for ansvarlige investeringer og aktivt ejerskab MAJ 2019 Formål Pensionskassens politik for ansvarlige investeringer og aktivt ejerskab er en del af den samlede investeringspolitik, der har til

Læs mere

Politik for ansvarlige investeringer

Politik for ansvarlige investeringer Politik for ansvarlige investeringer NOVEMBER 2018 Formål Pensionskassens politik for ansvarlige investeringer er en del af den samlede investeringspolitik, der har til formål at sikre medlemmerne det

Læs mere

DANSKE PENSIONSSELSKABER & MENNESKE- RETTIGHEDERNE

DANSKE PENSIONSSELSKABER & MENNESKE- RETTIGHEDERNE BILAG Brancheanalyse 2017 DANSKE PENSIONSSELSKABER & MENNESKE- RETTIGHEDERNE BILAG 1 OVERBLIK OVER DE SAMLEDE BESVARELSER BILAG 2 NOTER OM METODEN BILAG 3 SELSKABERNES FULDE BESVARELSER INDHOLD BILAG 1

Læs mere

Retningslinjer for Aarhus Kommunes aktive ejerskab og ansvarlige investeringer

Retningslinjer for Aarhus Kommunes aktive ejerskab og ansvarlige investeringer Retningslinjer for Aarhus Kommunes aktive ejerskab og ansvarlige investeringer version 1/2019 1. Overordnet politik 1.1. Aarhus Kommunes byråd vedtog den 22. februar 2017 en ny politik for aktivt ejerskab

Læs mere

BILAG B: SVAR FRA PENSIONSSELSKABERNE

BILAG B: SVAR FRA PENSIONSSELSKABERNE BILAG B: SVAR FRA PENSIONSSELSKABERNE Indhold Pensionsselskab: AP Pension... 2 Pensionsselskab: Danica Pension (besvaret af Danske Bank)... 6 Pensionsselskab: Industriens Pension...10 Pensionsselskab:

Læs mere

Vejledning om Ansvarlige Investeringer

Vejledning om Ansvarlige Investeringer Vejledning om Ansvarlige Investeringer 1 Baggrund og formål Den danske stat har tilsluttet sig OECD s Retningslinjer for Multinationale Virksomheder. Den danske stat har dermed forpligtet sig til at udbrede

Læs mere

Politik for ansvarlige investeringer og aktivt ejerskab

Politik for ansvarlige investeringer og aktivt ejerskab Politik for ansvarlige investeringer og aktivt ejerskab 1. Baggrund og formål Industriens Pension mener, at et selskabs evne til at håndtere miljø, menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder (også

Læs mere

Coop Danmark A/S Marts, Dokumentkontrol. Filnavn: Coops politik for menneskerettigheder

Coop Danmark A/S Marts, Dokumentkontrol. Filnavn: Coops politik for menneskerettigheder Coops politik for menneskerettigheder Coop Danmark A/S Marts, 2019 Dokumentkontrol Godkendt dato: 25.03.2019 Godkendt af: Coop Danmark Direktion Dokumentejer: Signe Frese (Coop Ansvarlighed) Filnavn: Coops

Læs mere

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE FOR AKTIVT EJERSKAB PKA 01.01.2018 31.12.2018 Skema til redegørelse version af januar 2019 1 Dette skema er tænkt som et hjælperedskab til danske institutionelle

Læs mere

Politik for ansvarlige investeringer

Politik for ansvarlige investeringer Politik for ansvarlige investeringer Vedtaget af Handelsinvests bestyrelse den 28. februar 2019 Bestyrelsen i Handelsinvest har besluttet, at være aktiv ejer i de selskaber der investeres i på vegne af

Læs mere

Regnskabsmeddelelse kvartal 2014

Regnskabsmeddelelse kvartal 2014 Regnskabsmeddelelse 1.-3. kvartal 2014 Samlet afkast på 14,4 mia. kr. Afkast på mellem 5,7 og 12,9 pct. i markedsrente Vækst både i løbende præmier og indskud Bonusgraden styrket til 7,4 pct. Livscyklusprodukter,

Læs mere

Figuren nedenfor viser den overordnede proces for, hvordan ansvarlighed integreres i investeringsbeslutninger.

Figuren nedenfor viser den overordnede proces for, hvordan ansvarlighed integreres i investeringsbeslutninger. Ansvarlige investeringer i praksis Ansvarlighed er integreret i pensionskassens arbejde, før og efter investeringer foretages. Hovedparten af pensionskassens portefølje er investeringer foretaget gennem

Læs mere

Godkendelse af forslag til etisk investeringspolitik

Godkendelse af forslag til etisk investeringspolitik Punkt 3. Godkendelse af forslag til etisk investeringspolitik 2017-058093 Borgmesterens Forvaltning fremsender til byrådets orientering, opgørelse over Aalborg Kommunes nuværende investeringsportefølje

Læs mere

Compliance Agenda 2014 - Bæredygtig leverandørstyring i Nordea. Maria Hejde Færgemann Berlingske Business og Deloitte, Compliance Agenda 2014

Compliance Agenda 2014 - Bæredygtig leverandørstyring i Nordea. Maria Hejde Færgemann Berlingske Business og Deloitte, Compliance Agenda 2014 Compliance Agenda 2014 - Bæredygtig leverandørstyring i Nordea Maria Hejde Færgemann Berlingske Business og Deloitte, Compliance Agenda 2014 Bæredygtig leverandørstyring i Nordea Fakta om Nordea Baggrunden

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Etisk investeringspolitik for Københavns Universitet

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Etisk investeringspolitik for Københavns Universitet K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Etisk investeringspolitik for Københavns Universitet 10. maj 2019 Indholdsfortegnelse 1 GRUNDLAGET FOR DEN ETISKE INVESTERINGSPOLITIK... 3 2 GRUNDHOLDNINGEN FOR

Læs mere

Følgende survey blev sendte til samtlige pensionskasser, investeringsforeninger og kommuner, der deltager i vores undersøgelse:

Følgende survey blev sendte til samtlige pensionskasser, investeringsforeninger og kommuner, der deltager i vores undersøgelse: November 2016 Følgende survey blev sendte til samtlige pensionskasser, investeringsforeninger og kommuner, der deltager i vores undersøgelse: Kære Tak for jeres svar på vores spørgsmål 7. oktober om jeres

Læs mere

Retningslinjer for ansvarlige investeringer

Retningslinjer for ansvarlige investeringer Retningslinjer for ansvarlige investeringer Industriens Pensions politik for ansvarlige investeringer er baseret på Vejledning om ansvarlige investeringer, som er udarbejdet af Erhvervsstyrelsen. Vejledningen

Læs mere

I 1997 tydeliggjorde Finanstilsynet i et notat til branchen sin fortolkning af de gældende regler for pensionsselskabernes investeringer:

I 1997 tydeliggjorde Finanstilsynet i et notat til branchen sin fortolkning af de gældende regler for pensionsselskabernes investeringer: 8. januar 2014 SOCIALT ANSVARLIGE INVESTERINGER Lovgrundlaget Pensionskassens investeringspolitik tilrettelægges ud fra en målsætning om at opnå det størst mulige formueafkast under hensyntagen til den

Læs mere

Rapportering om indsats og resultater af ansvarlig investeringspraksis i 2013.

Rapportering om indsats og resultater af ansvarlig investeringspraksis i 2013. LØNMODTAGERNES DYRTIDSFOND Ansvarlighed i praksis 31. marts 2014 ENA Rapportering om indsats og resultater af ansvarlig investeringspraksis i 2013. Indhold 1. Politik og rapportering... 1 2. LD udtrådte

Læs mere

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE FOR AKTIVT EJERSKAB NORDEA INVEST FORENINGERNE OG NORDEA FUNDS 2017 Skema til redegørelse version af januar 2018 1 Dette skema er tænkt som et hjælperedskab

Læs mere

FN s Global Compact. Rammeværk til arbejdet med samfundsansvar

FN s Global Compact. Rammeværk til arbejdet med samfundsansvar FN s Global Compact Rammeværk til arbejdet med samfundsansvar Internationale rammeværk UN Global Compact UN Guiding Principles OECD Guidelines for Multinational Enterprises ILO konventionerne ISO26000

Læs mere

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE FOR AKTIVT EJERSKAB AP PENSION 1. JANUAR 2018 31. DECEMBER 2018 Skema til redegørelse version af januar 2018 1 Dette skema er tænkt som et hjælperedskab

Læs mere

Svar på forespørgsel fra F og Ø til Overborgmesteren om Københavns Kommunes etiske investeringspolitik til BR d. 2/2 2017

Svar på forespørgsel fra F og Ø til Overborgmesteren om Københavns Kommunes etiske investeringspolitik til BR d. 2/2 2017 KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi og HR NOTAT Til Borgerrepræsentationen Svar på forespørgsel fra F og Ø til Overborgmesteren om Københavns Kommunes etiske investeringspolitik

Læs mere

Sydbanks redegørelse om samfundsansvar for 2014

Sydbanks redegørelse om samfundsansvar for 2014 Sydbanks redegørelse om 1 Forord Ansvarlighed i dagligdagen og solid forretningsdrift går hånd i hånd. Sydbank forholder sig således til de internationale retningslinjer, der gælder for samfundsansvar,

Læs mere

ADFÆRDS- KODEKS FOR LEVERANDØRER

ADFÆRDS- KODEKS FOR LEVERANDØRER ADFÆRDS- KODEKS FOR LEVERANDØRER KMD S ANSVAR Som et ansvarligt IT-selskab forpligter vi os i KMD-koncernen til at opretholde en høj etisk standard i alt, hvad vi gør. Vi er tilsluttet FN's Global Compact,

Læs mere

Teknisk gennemgang af ATP s internationale investeringer

Teknisk gennemgang af ATP s internationale investeringer Finansudvalget 2017-18 FIU Alm.del Bilag 133 Offentligt Teknisk gennemgang af ATP s internationale investeringer v. Torben M. Andersen (bestyrelsesformand i ATP) og Christian Hyldahl (direktør i ATP) Møde

Læs mere

Presentation of the UN Global Compact. Ms. Sara Krüger Falk Executive Director, Global Compact Local Network Denmark

Presentation of the UN Global Compact. Ms. Sara Krüger Falk Executive Director, Global Compact Local Network Denmark Presentation of the UN Global Compact Ms. Sara Krüger Falk Executive Director, Global Compact Local Network Denmark GLOBAL COMPACT NETWORK DENMARK MAKING GLOBAL GOALS LOCAL BUSINESS Gender foodwaste

Læs mere

børsnoterede virksomhedens rapportering om samfundsansvar.

børsnoterede virksomhedens rapportering om samfundsansvar. analyse børsnoterede virksomheders rapportering om samfundsansvar Verden kalder på ansvarlig ledelse. Det var tydeligt ved årets World Economic Forum 1, hvor behovet for langsigtet bæredygtig udvikling

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 85 d. 25. okt Punkt 5. Bilag 1. Oplæg til etisk investeringspolitik for Københavns Universitet

Bestyrelsesmøde nr. 85 d. 25. okt Punkt 5. Bilag 1. Oplæg til etisk investeringspolitik for Københavns Universitet Bestyrelsesmøde nr. 85 d. 25. okt. 2016 Punkt 5. Bilag 1 Oplæg til etisk investeringspolitik for Københavns Universitet Oktober 2016 Indholdsfortegnelse 1. Grundlaget for den etiske investeringspolitik

Læs mere

SOCIALT ANSVARLIGE INVESTERINGER

SOCIALT ANSVARLIGE INVESTERINGER SOCIALT ANSVARLIGE INVESTERINGER OKTOBER 2016 Lovgrundlaget Pensionskassens investeringspolitik tilrettelægges ud fra en målsætning om at opnå det størst mulige formueafkast under hensyntagen til den risiko,

Læs mere

Sustainable investments an investment in the future Søren Larsen, Head of SRI. 28. september 2016

Sustainable investments an investment in the future Søren Larsen, Head of SRI. 28. september 2016 Sustainable investments an investment in the future Søren Larsen, Head of SRI 28. september 2016 Den gode investering Veldrevne selskaber, der tager ansvar for deres omgivelser og udfordringer, er bedre

Læs mere

Samråd ERU om etiske investeringer

Samråd ERU om etiske investeringer Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 139 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 25. marts 2008 Eksp.nr. 528419 /uhm-dep Samråd ERU om etiske investeringer Spørgsmål Vil ministeren tage initiativ

Læs mere

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE FOR AKTIVT EJERSKAB INVESTERINGSFORENINGEN DANSKE INVEST INVESTERINGSFORENINGEN DANSKE INVEST SELECT Skema til redegørelse version af januar 2017 1 Dette

Læs mere

Pensionspenge i Afrikansk Landbrug. Danske pensionskasser investeringer, CSR-politikker og praksis

Pensionspenge i Afrikansk Landbrug. Danske pensionskasser investeringer, CSR-politikker og praksis Pensionspenge i Afrikansk Landbrug Danske pensionskasser investeringer, CSR-politikker og praksis Undersøgelse Af Søren Henriksen & Sarah Dieckmann Oktober 2014 Copyright 2014 DanWatch Alle rettigheder

Læs mere

Ansvarlige investeringer. Side 1. Ansvarlig investering i Velliv Foreningen og i Velliv

Ansvarlige investeringer. Side 1. Ansvarlig investering i Velliv Foreningen og i Velliv Ansvarlige investeringer Side 1 Afkast med god samvittighed Velliv Foreningen er hovedaktionær i Velliv, og Vellivs kunder er automatisk medlemmer af Velliv Foreningen. I kraft af medlemskabet af Velliv

Læs mere

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE FOR AKTIVT EJERSKAB DANICA PENSION Skema til redegørelse version af januar 2017 1 Dette skema er tænkt som et hjælperedskab til danske institutionelle investorer,

Læs mere

Politik for ansvarlige investeringer

Politik for ansvarlige investeringer Politik for ansvarlige investeringer 2019 Formålet med denne politik er at sætte rammerne for vores arbejde med bæredygtige og ansvarlige investeringer og vores handlinger som investorer og ejere. Udgangspunktet

Læs mere

CSR i bestyrelsen. Bestyrelseskonference 2015 Konventum 11. april 2015 Birgitte Kofod Olsen, partner, phd, Carve Consulting

CSR i bestyrelsen. Bestyrelseskonference 2015 Konventum 11. april 2015 Birgitte Kofod Olsen, partner, phd, Carve Consulting CSR i bestyrelsen Bestyrelseskonference 2015 Konventum 11. april 2015 Birgitte Kofod Olsen, partner, phd, Carve Consulting Vi skaber muligheder & realiserer potentialet sammen CSR i bestyrelsen Hvordan

Læs mere

Bilag A1: Generelle krav. Bilag 1: Generelle krav 1 INDLEDNING 2 INTERNATIONALT ANERKENDTE RETNINGSLINJER. Virksomhedens ansvar: Generelle krav (MK)

Bilag A1: Generelle krav. Bilag 1: Generelle krav 1 INDLEDNING 2 INTERNATIONALT ANERKENDTE RETNINGSLINJER. Virksomhedens ansvar: Generelle krav (MK) Bilag 1: Generelle krav Virksomhedens ansvar: Generelle krav (MK) 1 INDLEDNING Samfundsansvar skal systematisk og konsekvent indgå i den statslige indkøbspolitik. Ved opfyldelsen af Rammeaftalen forpligter

Læs mere

Ansvarlige investeringer i 15 pensionsselskaber

Ansvarlige investeringer i 15 pensionsselskaber Ansvarlige investeringer i 15 pensionsselskaber Afrapportering om undersøgelse & case-beskrivelser om god praksis i due diligence-processen Udarbejdet for Mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig

Læs mere

Investeringsforeningen Sparinvest. Politik for samfundsansvar i investeringer

Investeringsforeningen Sparinvest. Politik for samfundsansvar i investeringer Investeringsforeningen Sparinvest Sidst opdateret den 20. marts 2019 Indhold 1. Formål... 3 2. Samfundsansvar i investeringsprocessen... 3 2.1. Samfundsansvar og ansvarlighed... 4 3. Aktivt ejerskab...

Læs mere

Politik for ansvarlige investeringer

Politik for ansvarlige investeringer Sampension Livsforsikrings A/S (Sampension Liv) samlede politik for ansvarlige investeringer består af Politik for ansvarlige investeringer med tilhørende Retningslinjer for ansvarlige investeringer. Begge

Læs mere

Vejledning om Ansvarlige Investeringer

Vejledning om Ansvarlige Investeringer Vejledning om Ansvarlige Investeringer Marts 2018 Forord ved erhvervsminister Brian Mikkelsen Danmark har gavn af, at danske virksomheder er godt rustet til at arbejde med samfundsansvar både lokalt og

Læs mere

Velkommen til dialogmøde

Velkommen til dialogmøde Velkommen til dialogmøde Dagens program 16.30 Velkomst v/ Egon Kristensen, bestyrelsesformand 16.50: Farvel til aktier i olie, kul og tjæresand v/ Anders Schelde, investeringschef 17.30: Pause med sandwich

Læs mere

FN s Verdensmål - Hvad betyder de for virksomhederne?

FN s Verdensmål - Hvad betyder de for virksomhederne? FN s - Hvad betyder de for virksomhederne? Agenda Betydningen af SDG-erne for danske virksomheder CSR og hvordan hænger det sammen? Hvad gør DI og Global Compact? 2 Sustainable Development Goals 3 Nye

Læs mere

Investeringsforeningen Danske Invest, Investeringsforeningen Danske Invest Select og Investeringsforeningen ProCapture

Investeringsforeningen Danske Invest, Investeringsforeningen Danske Invest Select og Investeringsforeningen ProCapture Investeringsforeningen Danske Invest, Investeringsforeningen Danske Invest Select og Investeringsforeningen ProCapture Politik for udøvelse af stemmerettigheder Vedtægterne for investeringsforeningerne

Læs mere

Høringssvar vedr. Aarhus Kommunes eksterne retningslinjer for ansvarlige investeringer og aktivt ejerskab

Høringssvar vedr. Aarhus Kommunes eksterne retningslinjer for ansvarlige investeringer og aktivt ejerskab 27. juni 2017 Høringssvar vedr. Aarhus Kommunes eksterne retningslinjer for ansvarlige investeringer og aktivt ejerskab Af Amnesty International Danmark AnsvarligFremtid Det Økologiske Råd Greenpeace Mellemfolkeligt

Læs mere

Retningslinjer for ansvarlige investeringer

Retningslinjer for ansvarlige investeringer Retningslinjer for ansvarlige investeringer hos Arkitekternes Pensionskasse, Pensionskassen for Jordbrugsakademikere og Dyrlæger og MP Pension-Pensionskassen for Magistre og Psykologer ( Pensionskasserne

Læs mere

Retningslinjer for ansvarlighed Regional temadag. September 2018

Retningslinjer for ansvarlighed Regional temadag. September 2018 Retningslinjer for ansvarlighed Regional temadag September 2018 PKA s proces for ansvarlighed - fra eksklusion til integration Tobak Etiske eksklusioner Kontroversielle våben Screening ift. internationale

Læs mere

for Multinational Enterprises, principperne i FNs Global Compact, FNs Guiding Principles on Business and

for Multinational Enterprises, principperne i FNs Global Compact, FNs Guiding Principles on Business and Samarbejdskodeks for leverandører af ydelser (entreprenører) Naturligt ansvar HedeDanmark a/s er en international service- og handelsvirksomhed inden for det grønne område. Vi er ledende inden for serviceydelser

Læs mere

[INSTRUKTION TIL TILBUDSGIVER: Teksten i dette afsnit er ikke en del af Kontrakten og vil blive fjernet ved indgåelse heraf.

[INSTRUKTION TIL TILBUDSGIVER: Teksten i dette afsnit er ikke en del af Kontrakten og vil blive fjernet ved indgåelse heraf. Bilag 16 CSR [INSTRUKTION TIL TILBUDSGIVER: Teksten i dette afsnit er ikke en del af Kontrakten og vil blive fjernet ved indgåelse heraf. Formål med bilag: Formålet med Bilag 16 er at få inkluderet Aalborg

Læs mere

Redegørelse for aktivt ejerskab 2017 Regnskabsperiode

Redegørelse for aktivt ejerskab 2017 Regnskabsperiode Redegørelse for aktivt ejerskab 2017 Regnskabsperiode 1.1.2017-31.12.2017 Redegørelsen vedrører følgende selskaber (I det følgende kaldet SEB i Danmark): Skandinaviska Enskilda Banken, Danmark, filial

Læs mere

Dansk Initiativ for Etisk Handel. Forretningsgrundlag

Dansk Initiativ for Etisk Handel. Forretningsgrundlag Dansk Initiativ for Etisk Handel Forretningsgrundlag Initiativets formål Forretningsgrundlag for Medlemsorganisationen Dansk Initiativ for Etisk Handel Dansk Initiativ for Etisk Handel er et ressourcecenter

Læs mere

Stifternes Kapitalforvaltnings retningslinjer om køb af erhvervsobligationer og brug af finansielle instrumenter

Stifternes Kapitalforvaltnings retningslinjer om køb af erhvervsobligationer og brug af finansielle instrumenter Stifternes Kapitalforvaltnings retningslinjer om køb af erhvervsobligationer og brug af finansielle instrumenter REGELGRUNDLAGET Bekendtgørelse nr. 55 om bestyrelse af kirke- og præsteembedekapitalen fra

Læs mere

Redegørelse om samfundsansvar 2012

Redegørelse om samfundsansvar 2012 Redegørelse om samfundsansvar 2012 Redegørelse om samfundsansvar 2012 Jyske Bank er bevidst om banksektorens generelle betydning for samfundet, herunder den finansielle stabilitet, og med afsæt i lovgivningen

Læs mere

Referat. Aalborg Byråd. Mødet den kl Boulevarden 13, Repræsentationslokale 1

Referat. Aalborg Byråd. Mødet den kl Boulevarden 13, Repræsentationslokale 1 Referat AALBORG BYRÅD Aalborg Byråd Mødet den 18.06.2018 kl. 09.00-10.45 Boulevarden 13, Repræsentationslokale 1 Indholdsfortegnelse Åben 1 Godkendelse af dagsorden 1 2 Orientering om ukommenteret virksomhedsrapport

Læs mere

Pensionspenge i Afrikansk Landbrug. Danske pensionskasser investeringer, CSR-politikker og praksis

Pensionspenge i Afrikansk Landbrug. Danske pensionskasser investeringer, CSR-politikker og praksis Pensionspenge i Afrikansk Landbrug Danske pensionskasser investeringer, CSR-politikker og praksis Undersøgelse Af Søren Henriksen & Sarah Dieckmann Oktober 2014 Copyright 2014 DanWatch Alle rettigheder

Læs mere

Ansvarlige investeringer Spørgsmål og svar. Maj 2019

Ansvarlige investeringer Spørgsmål og svar. Maj 2019 Ansvarlige investeringer Spørgsmål og svar Maj 2019 Spørgsmål og svar om ansvarlige investeringer Lad os starte med at slå én ting fast: Investering er ikke nemt Er jeg alene om at ønske ansvarlighed ind

Læs mere

ESG reporting meeting investors needs

ESG reporting meeting investors needs ESG reporting meeting investors needs Carina Ohm Nordic Head of Climate Change and Sustainability Services, EY DIRF dagen, 24 September 2019 Investors have growing focus on ESG EY Investor Survey 2018

Læs mere

SKAL VI INVESTERE FOR DIG - solidt og til en fair pris?

SKAL VI INVESTERE FOR DIG - solidt og til en fair pris? SKAL VI INVESTERE FOR DIG - solidt og til en fair pris? Kort fortalt Stonehenge Fondsmæglerselskab A/S er en uafhængig og selvstændig kapitalforvalter, der tilbyder dig aktiv formueforvaltning. Selskabet

Læs mere

Case-beskrivelser om danske pensionsselskabers praktiske due diligence-proces

Case-beskrivelser om danske pensionsselskabers praktiske due diligence-proces Case-beskrivelser om danske pensionsselskabers praktiske due diligence-proces Ansvarlige investeringer Udarbejdet for Mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd Af Carve Consulting

Læs mere

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE FOR AKTIVT EJERSKAB ATP Skema til redegørelse version af januar 2017 1 Dette skema er tænkt som et hjælperedskab til danske institutionelle investorer, der

Læs mere

Høring over udkast til forslag til lov om Mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd

Høring over udkast til forslag til lov om Mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd Erhvervs- og Selskabsstyrelsen cwg@eogs.dk STRANDGADE 56 DK-1401 KØBENHAVN K TEL. +45 32 69 88 88 FAX +45 32 69 88 00 CENTER@HUMANRIGHTS.DK WWW.MENNESKERET.DK WWW.HUMANRIGHTS.DK DATO 23. januar 2012 J.NR.

Læs mere

CSR Politik for Intervare A/S

CSR Politik for Intervare A/S CSR Politik for Intervare A/S 1 Indhold Indledning... 3 FN Global Compact... 3 Menneskerettigheder... 3 Arbejdstagerrettigheder... 4 Miljø... 4 Antikorruption... 4 Forhold til samarbejdspartnere... 4 Afslutning...

Læs mere

Politik for samfundsansvar i Sampension CSR

Politik for samfundsansvar i Sampension CSR Bestyrelsesmøde 23. oktober 2015 Sampension KP Livsforsikring a/s Politik for samfundsansvar i Sampension CSR Sampension administrerer pensionsordninger for knap 300.000 danskere. Hovedparten af kunderne

Læs mere

A/S Cimbria. Communication On Progress

A/S Cimbria. Communication On Progress A/S Cimbria Communication On Progress At Cimbria we believe...... in a prosperous future for all. We believe in caring for the Earth and the limited resources, we have at our disposal. We believe in making

Læs mere

Rammeaftale [indsæt aftalenummer og navn] Delaftale [indsæt delaftalenummer og navn]

Rammeaftale [indsæt aftalenummer og navn] Delaftale [indsæt delaftalenummer og navn] Rammeaftale [indsæt aftalenummer Delaftale [indsæt delaftalenummer Staten og Kommunernes Indkøbsservice A/S Zeppelinerhallen H. C. Hansens Gade 4, 2300 København S Telefon +45 33 42 70 00 CVR 17472437

Læs mere

Referat 5. rådsmøde, den 8. november 2013 Kl. 9.00-12.00

Referat 5. rådsmøde, den 8. november 2013 Kl. 9.00-12.00 Referat 5. rådsmøde, den 8. november 2013 Kl. 9.00-12.00 2. december 2013 Sted: Erhvervs- og Vækstministeriet, Mødesal F, Slotsholmsgade 12, 1216 København K 1. Besøg af erhvervs- og vækstministeren: Diskussion

Læs mere

Hvad betyder samfundsansvar i det offentlige?

Hvad betyder samfundsansvar i det offentlige? Hvad betyder samfundsansvar i det offentlige? Workshop hos KL, 17.1.2012 Hanne Gürtler, Sekretariatsleder Hvad betyder samfundsansvar? samfundsansvarlig virksomhed respekterer menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder

Læs mere

SKANDIA DANMARKS POLITIK OM VIRKSOMHEDERS SAMFUNDSANSVAR (CORPORATE RESPONSIBILITY CR)

SKANDIA DANMARKS POLITIK OM VIRKSOMHEDERS SAMFUNDSANSVAR (CORPORATE RESPONSIBILITY CR) 1 (11) SKANDIA DANMARKS POLITIK OM VIRKSOMHEDERS SAMFUNDSANSVAR (CORPORATE RESPONSIBILITY CR) Besluttet af Bestyrelsen i Skandia Livsforsikring A/S, Skandia Livsforsikring A A/S, Skandia Link Livsforsikring,

Læs mere

Indstilling. Ansvarlige investeringer. Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 2016

Indstilling. Ansvarlige investeringer. Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 2016 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 2016 Ansvarlige investeringer 1. Resume Aarhus Kommune har indgået aftaler med 6 porteføljeforvaltere, som tilsammen forvalter

Læs mere

DIRF-DAGEN 2014 AKTIONÆRAKTIVISME VS. AKTIVT EJERSKAB CHRISTIAN LUNDGREN

DIRF-DAGEN 2014 AKTIONÆRAKTIVISME VS. AKTIVT EJERSKAB CHRISTIAN LUNDGREN K R O M A N N R E U M E R T C V R. N R. 6 2 6 0 6 7 1 1 R E G. A D R. : S U N D K R O G S G A D E 5 DK- 2 1 0 0 K Ø B E N H A V N Ø DIRF-DAGEN 2014 AKTIONÆRAKTIVISME VS. AKTIVT EJERSKAB CHRISTIAN LUNDGREN

Læs mere

Byrådets temadag den 19. april

Byrådets temadag den 19. april Byrådets temadag den 19. april Program Finansiel strategi 60 min. v/erik Alhøj og Keld Holm, Engagement International Kasse- og regnskabsregulativ 15 min. v/økonomichef Jørn Prætorius Finansiel strategi

Læs mere

Velkommen til Nordens førende fondsforvalter inden for bæredygtige investeringer

Velkommen til Nordens førende fondsforvalter inden for bæredygtige investeringer Lorem Ipsum dolor Sitamet Consequat Matthew Smith Storebrand Velkommen til Nordens førende fondsforvalter inden for bæredygtige investeringer Kort om Storebrand Fondene Med introduktionen af Storebrand

Læs mere

revisors tjekliste hvad: Årsregnskabslovens 99 a vedr. redegørelse for samfundsansvar hvem: Virksomheder i regnskabsklasse store C og D

revisors tjekliste hvad: Årsregnskabslovens 99 a vedr. redegørelse for samfundsansvar hvem: Virksomheder i regnskabsklasse store C og D revisors tjekliste hvad: Årsregnskabslovens 99 a vedr. hvem: Virksomheder i regnskabsklasse store C og D hvornår: Gældende for regnskabsår startende 1. nuar, 2018 eller senere Juni, 2018 årsregnskabslovens

Læs mere

ANBEFALINGER FOR AKTIVT EJERSKAB KOMITÉEN FOR GOD SELSKABSLEDELSE

ANBEFALINGER FOR AKTIVT EJERSKAB KOMITÉEN FOR GOD SELSKABSLEDELSE ANBEFALINGER FOR AKTIVT EJERSKAB KOMITÉEN FOR GOD SELSKABSLEDELSE [..] 2016 1 INDHOLD FORORD... 3 INDLEDNING... 4 1. Komitéens arbejde og monitorering... 4 2. Målgruppe... 4 3. Soft law og dens betydning...

Læs mere

ANBEFALINGER FOR AKTIVT EJERSKAB

ANBEFALINGER FOR AKTIVT EJERSKAB ANBEFALINGER FOR AKTIVT EJERSKAB KOMITÉEN FOR GOD SELSKABSLEDELSE November 2016 CORPORATE GOVERNANCE INDHOLD FORORD... 3 1. Komitéens arbejde og monitorering... 4 2. Målgruppe... 4 3. Soft law og dens

Læs mere

Hygiejne & fødevaresikkerhed - udfordringer og løsninger

Hygiejne & fødevaresikkerhed - udfordringer og løsninger Hygiejne & fødevaresikkerhed - udfordringer og løsninger Temadag Emballage Industrien & Plast Industrien Vibeke Bagger Maj 2008 Agenda Det Norske Veritas Hvad kræver kunderne? Hvorfor bruge en standard?

Læs mere

Bilag [nr.] Arbejdsklausul og CSR

Bilag [nr.] Arbejdsklausul og CSR 7517711 JBH/KRM/CHMJ Bilag [nr.] Arbejdsklausul og CSR København Vester Farimagsgade 23 DK-1606 København V Aarhus Åboulevarden 49, 1. DK-8000 Aarhus Telefon +45 33 15 20 10 Fax +45 33 15 61 15 www.kammeradvokaten.dk

Læs mere

Code of Conduct for leverandører

Code of Conduct for leverandører April 2011 Code of Conduct for leverandører Group_Su ppliercodeofconduct_april2011_dk.doc INDLEDNING Etiske overvejelser har altid været en integreret del af vores forretningspraksis. Derfor har vi formuleret

Læs mere

Investeringsforeningen Danske Invest og Investeringsforeningen Danske Invest Select. Politik for udøvelse af stemmerettigheder

Investeringsforeningen Danske Invest og Investeringsforeningen Danske Invest Select. Politik for udøvelse af stemmerettigheder Investeringsforeningen Danske Invest og Investeringsforeningen Danske Invest Select Politik for udøvelse af stemmerettigheder Vedtægterne for investeringsforeningerne Danske Invest og Danske Invest Select

Læs mere

Bilag 1A. Virksomhedens ansvar: Generelle krav (MK) Side 1 af INDLEDNING

Bilag 1A. Virksomhedens ansvar: Generelle krav (MK) Side 1 af INDLEDNING Bilag 1A Side 1 af 13 Virksomhedens ansvar: Generelle krav (MK) 1. INDLEDNING Samfundsansvar skal systematisk og konsekvent indgå i den statslige indkøbspolitik. Ved opfyldelsen af Rammeaftalen forpligter

Læs mere

PFA s CR-strategi Investering i et bæredygtigt samfund

PFA s CR-strategi Investering i et bæredygtigt samfund PFA s CR-strategi 2017-2020 Investering i et bæredygtigt samfund PFA s CR-strategi 2017-2020 Investering i et bæredygtigt samfund For PFA er det en grundlæggende del af forretningsmodellen at tage et medansvar

Læs mere

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE FOR AKTIVT EJERSKAB NORDEA INVEST Skema til redegørelse version af januar 2019 1 Dette skema er tænkt som et hjælperedskab til danske institutionelle investorer,

Læs mere

ProcurePASS. Procurement - Partner Assured Sourcing Solution

ProcurePASS. Procurement - Partner Assured Sourcing Solution ProcurePASS Procurement - Partner Assured Sourcing Solution 1 Der er en efterspørgsel fra vores kunders side om at indgå i samarbejde med stabile og solide partnere i forsyningskæden. ProcurePASS understøtter

Læs mere

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE FOR AKTIVT EJERSKAB P+(DIP/JOEP) 01.01.2017-31.12.2017 Dette skema er tænkt som et hjælperedskab til danske institutionelle investorer, der har aktieinvesteringer

Læs mere

Sydbanks redegørelse om samfundsansvar for 2015

Sydbanks redegørelse om samfundsansvar for 2015 Sydbanks redegørelse om 1 samfundsansvar 2015 Forord Ansvarlighed i dagligdagen og solid forretningsdrift går hånd i hånd. Sydbank forholder sig således til de internationale retningslinjer, der gælder

Læs mere

Copyright 2014 DanWatch. Alle rettigheder forbeholdt

Copyright 2014 DanWatch. Alle rettigheder forbeholdt December 2014 Copyright 2014 DanWatch Alle rettigheder forbeholdt Forfattere: Norma J. Martinez og Søren Henriksen Researcher: Søren Henriksen og Norma J. Martinez Fotograf: Neil Palmer Ansvarshavende

Læs mere

Etiske retningslinjer for Lemminkäinen

Etiske retningslinjer for Lemminkäinen Etiske retningslinjer for Lemminkäinen Det er vigtigt for os i Lemminkäinen at opbygge og udvikle selskabets forretningsmæssige bæredygtighed på lang sigt. Dette arbejder vi ansvarsbevidst med under hensyntagen

Læs mere

MIRANOVA ANALYSE. Investeringsforeninger med obligationer: Omkostningerne æder afkastet. Udgivet 4. juni 2014

MIRANOVA ANALYSE. Investeringsforeninger med obligationer: Omkostningerne æder afkastet. Udgivet 4. juni 2014 MIRANOVA ANALYSE Udgivet 4. juni 2014 Investeringsforeninger med obligationer: Omkostningerne æder afkastet Når omkostningerne æder dit afkast Lige nu tales der meget om de lave renter på obligationer,

Læs mere

Director Onboarding Værktøj til at sikre at nye bestyrelsesmedlemmer hurtigt får indsigt og kommer up to speed

Director Onboarding Værktøj til at sikre at nye bestyrelsesmedlemmer hurtigt får indsigt og kommer up to speed Director Onboarding Værktøj til at sikre at nye bestyrelsesmedlemmer hurtigt får indsigt og kommer up to speed 12. november 2014 Indhold Onboarding/Induction Nomineringsudvalg/vederlagsudvalg Page 2 Onboarding/Induction

Læs mere

Adfærdsregler (Code of conduct)

Adfærdsregler (Code of conduct) Adfærdsregler (Code of conduct) Indledning Danske Bank-koncernen har den største respekt for lovgivningen. Ved at overholde lovene og andre regler i de lande, hvor koncernen driver virksomhed, beskytter

Læs mere

Bestyrelser i danske børsnoterede selskaber samt forventninger til fremtidig investorkommunikation

Bestyrelser i danske børsnoterede selskaber samt forventninger til fremtidig investorkommunikation Bestyrelser i danske børsnoterede selskaber samt forventninger til fremtidig investorkommunikation Undersøgelse blandt de fjorten største danske institutionelle investorer 26. maj 2006 Copyright Reliance

Læs mere