RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND"

Transkript

1 Grønlandsudvalget GRU alm. del Bilag 41 Offentligt RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND Samtlige ministerier mv. Dato: 28. februar 2011 J.nr.: Indberetning februar 2011 Politiske forhold. Dom i Puisi-sagen Kaldet én af det sidste årtis mest spektakulære retssager, Puisi-sagen omhandler et kuldsejlet sælpølse-projekt, der kostede det daværende Hjemmestyre ca. 22 millioner kr. Med sagen søger Selvstyret dette beløb dækket af Puisi A/S direktion og skiftende bestyrelsen, der blandt andet omfatter Lars Emil Johansen og Jess G. Berthelsen. Den 3. februar 2011 afsagde Grønlands Landsret dom i sagen (sagl. nr. 459/03 og sagl. nr. 460/03), hvor samtlige sagsøgte (i alt 21, hvoraf der er gengangere i de to sager) blev frikendt. Naalakkersuisut besluttede ved møde af den 24. februar 2011 at anke dommen i Puisisagen. Naalakkersuisut udtaler i sin pressemeddelelse af den 25. februar 2011: Naalakkersuisut kan ikke stille sig tilfreds med dommens meget kortfattede juridiske argumentation ej heller, at dommen blev afgivet som én samlet dom trods at der var tale om to retssager. Derfor mener Naalakkersuisut, at dommen mangler en fuldstændig sagsfremstilling, da dommen heller ikke forholder sig til at der reelt var tale om to forskellige juridiske problemstillinger. Derudover forholder dommen sig heller ikke til driften af Puisi-selskabet efter at det er gået op det daværende bestyrelse og direktion, at projektet ikke første til noget. Formodede CIA fangetransporter i grønlandsk luftrum I forlængelse af Formand for Naalakkersuisut Kuupik Kleists orienteringsrejse til Danmark, hvor han blandt andet holdt møde med Statsministeren og Udenrigsministeren, opfordrer Inatsisartuts udenrigs- og sikkerhedspolitiske udvalg til, at der iværksættes en uvildig undersøgelse af de formodede CIA fangetransportflyvninger i grønlandsk luftrum, oplyser KNR.gl. Udvalget ønsker belyst, om Igaliku og Itilleq aftalerne er blevet overtrådt, og om den danske regering har haft særaftaler med USA i forbindelse med de formodede Rigsombudsmanden i Grønland Indaleeqqap Aqqutaa 3 Postboks Nuuk Kalaallit Nunaanni Rigsombudsmandi Telefon: (+299) Telefax: (+299) riomgr@gl.stm.dk

2 2 flyvninger. Udvalget ønsker samtidig oplyst, hvilke tiltag Naalakkersuisut vil gøre for at sikre grønlandsk indflydelse fremover. Partiet Atassuts formand Gerhardt Petersen meddeler efterfølgende til KNR.gl, at partiet vil rette henvendelse til sine politiske samarbejdspartnere i Danmark, regeringspartierne Venstre og De Konservative, og opfordre dem til at foretage en grundig og uvildig undersøgelse af de formodede fangetransporter. Naalakkersuisut har indgået indkøbsaftaler med islandske flyselskaber I forlængelse af januar måneds indberetning om de indgåede indkøbsaftale med islandske flyselskaber kan det meddeles, at kritikken af aftalerne samt Medlem af Naalakkersuisut for Finanser Palle Christiansen fortsætter. Inatsisartuts finansudvalget har haft indkaldt Palle Christiansen og Medlem af Naalakkersuisut for Bolig og Infrastruktur Jens B. Frederiksen til samråd, hvorefter udvalget udtrykker kritik af grundlaget for indgåelse af indkøbsaftalerne. Udvalget finder således, at aftalerne bør anskues i et bredere samfundsperspektiv end blot som isolerede indkøbsaftaler, forklarer finansudvalget til AG.gl. The Arctic Health Declaration De arktiske sundhedsministre tager de første skridt mod et tættere samarbejde på sundhedsområdet ved det første arktiske sundhedsministermøde, hvor blandt andet Indenrigs- og Sundhedsminister Bertel Haarder og Medlem af Naalakkersuisut for Sundhed Agathe Fontain deltog. Mødet blev afsluttet med underskrivelsen af The Arctic Health Declaration, som udtrykker de arktiske landes enighed om, at landene med fordel kan udveksle best practice og at forskning i sundhedsfremme og forebyggelse i højere grad skal have fokus på de oprindelige befolkninger i arktis. Deklarationen findes i sin helhed på Foto: sermitsiaq.gl.

3 3 Ny formand for Tilsynsrådet for de Grønlandske Kommuner Den 42-årige dommer ved Retten i Grønland Thomas Trier Hansen er den 22. februar 2011 blevet udpeget til formand for kommunernes tilsynsråd. Tidligere var formanden for Naalakkersuisut født formand for tilsynsrådet, men med den nye kommunale styrelseslov, der trådte i kraft 1. januar 2011, udpeges formanden for tilsynsrådet af Landsdommeren i Grønland med henblik på at sikre en formand uafhængig af det administrative og politiske system i Grønlands Selvstyre og derved sikre objektivitet til tilsynsrådets virke. Analyse og evaluering af døgninstitutionsområdet På baggrund af Naalakkersuisuts ønske om fortsat udvikling og kvalificering af døgninstitutionsområdet for børn og unge og døgninstitutionsområdet for handicappede, har Naalakkersuisut bestilt en uvildig analyse og evaluering af området ved Deloitte. Rapportens konklusioner peger på en handlemuligheder og anbefaler, der alle kan styrke døgninstitutionsområdet, indgå som væsentligt bidrag til det igangsatte arbejde med tværsektorielle og langsigtede strategi på børne- og ungeområdet og give et solidt afsæt for politiske prioriteringer og beslutninger. Anbefalingerne er inddelt i følgende emner: døgninstitutionernes struktur i fremtiden, anbringelser i Danmark, opkvalificering af personalet, rekruttering og fastholdelse, myndighedsfunktion og økonomistyring. Stigende sociale udgifter i Grønland Grønlands Statistik oplyser, at de indkomsterstattende ydelser (offentlig hjælp, arbejdsmarkedsydelse, barselsdagpenge samt førtids- og alderspension) stiger. Det gælder særligt alderspensionen, som er vokset med ca. 17,1 % siden I 2007 blev alderspensionisternes grundbeløb forhøjet, ligesom det blev besluttet fremover årligt at regulere ydelsen efter forbrugerprisindekset. Antallet af alderspensionister er siden 2007 faldet med knap 1,7 %, hvilket skyldes, at pensionsalderen fra 2009 er øget fra 63 til 64 år. Den grønlandske præst i Danmark I længere tid har der været diskussion om den grønlandske præst i Danmark og dennes virke, navnlig grundet præstens servicering af de grønlændere, der opholder sig frivilligt i Danmark. Biskop Sofie Petersen har udstedt et cirkulære om præstens arbejde, hvor det specificeres, at præsten i Danmark skal varetage kirkelige opgaver for de grønlændere, der opholder sig ufrivilligt i Danmark, herunder patienter ved sygehusene, anstaltsanbragte samt psykiatrisk anbragte. Endvidere nævner biskoppen over for KNR.gl, at en arbejdsgruppe under Kirkeministeriet er gået i gang med at kigge på mulighederne for en bedre kirkelig betjening af de grønlændere og færinger, som opholder sig frivilligt i Danmark. En betænkning fra arbejdsgruppen forventes om 2 måneder, oplyser Kirkeministeriet til KNR.gl.

4 4 Erhverv og Økonomi. Aluminiumsprojektet Naalakkersuisuts følgegruppe har i februar måned haft lejlighed til at mødes med Alcoa om status for aluminiumsprojektet. For at projektet i Grønland kan realiseres, skal det være internationalt konkurrencedygtigt. På dette område har de foreløbige undersøgelser vist, at de lokale anlægsomkostninger i Grønland er for høje i forhold til andre lande. Alcoa ser det derfor som nødvendigt for projektets videre udvikling, at parterne sammen overvejer forskellige muligheder for at opnå lavere omkostninger. Desuden skal der være klarhed over de rammevilkår, som landet kan og vil tilbyde. Det drejer sig f.eks. om de vilkår som skal gælde for den midlertidige brug af udenlandske virksomheder og arbejdere i anlægsfasen, om skat og afgifter, og om parternes ansvar for anlæg af boliger, veje, havn mv. Samtidig skal det naturligvis være til klar fordel for Grønlands erhvervsmæssige udvikling. Naalakkersuisut og Alcoa er enige om, at Grønlands egne virksomheder og arbejdskraft skal anvendes i videst muligt omfang. Dette gælder såvel under anlægsfasen som i den efterfølgende drift af virksomheden. På mødet blev der diskuteret forskellige modeller for, hvordan dette kan sikres. Efterfølgende vil Naalakkersuisut mødes med de grønlandske arbejdsgiverorganisationer og SIK for at involvere disse i de konkrete overvejelser. Naalakkersuisut redegjorde på mødet desuden for sin plan for den kommende politiske proces, som skal lede frem til en grundlæggende politisk afklaring af projektets rammevilkår på Inatsisartuts efterårssamling Herefter er det planen at en principiel politisk stillingtagen til spørgsmålet om projektejerskabet kan tages af Inatsisartut på forårssamlingen Grønlandsbankens resultat for 2010 Grønlandsbanken oplyser, at dets resultat for 2010 blev 98,1 millioner kroner. Overskuddet er en smule mindre end i 2009, hvor resultatet var 100,4 millioner kroner. Banken forventer et resultat før kursreguleringer og nedskrivninger i niveauet millioner kroner i Nunaoils resultat for 2010 Nunaoil har udsendt en pressemeddelelse, hvor direktør Hans Kristian Olsen oplyser, at selskabets resultat for ,7 millioner kroner. Overskuddet skyldes primært ikkebudgetterede salg af seismiske data til olieselskaber. Direktører advarer om, at der kan komme til at gå lang tid, før Nunaoil vil være i stand til at levere kontinuerlige overskud. Der forventes et underskud på 8,7 millioner kroner i Forekomst af uran og zink Greenland Minerals and Energy Limited oplyser i en pressemeddelelse, at det har fundet uran og zink seks kilometer syd for Kvanefjeldet ved Narsaq i Sydgrønland. Selskabet vurderer det til at være en af verdens største forekomster. Greenland Minerals har foretaget 12 prøveboringer, heraf viser ni af boringerne, at resultaterne er enestående.

5 5 Krydstogtsskibe foretrækker solosejlads I forlængelse af anbefalingen om, at krydstogtsskibe skal sejle sammen i grønlandske farvande, udtaler Michael Hjort fra Albatros Rejser til KNR.gl: Skibene sejler jo på allerede udstukne ruter på søkortet, som anses for at være de sikre ruter. ( ) Det vigtigste i denne her sammenhæng er at påpege vigtigheden af opmåling af det grønlandske farvand, og dermed nye og gode søkort samt større bevilling til at lave disse opmålinger. Michael Hjort peger endvidere på, at skibene er indrettet med så moderne udstyr, at de kan opdage storis på lang afstand, og at det ikke er hensigtsmæssigt at lade flere krydstogtskibe anløbe samme byer og bygder på samme tid. Anbefalingen er en del af en sikkerhedspakke med information om sikkerhedsregler og internationale anbefalinger, udarbejdet af Søfartsstyrelsen i samarbejde med Grønlands Kommando og Danmarks Meteorologiske Institut. Ny forening omkring krydstogtudviklingen Den nyoprettede Cruise Greenland Association tæller både havneagenter, turoperatører, destinationsselskaber og erhvervsudviklingsenheder. Visionen er at gøre Grønland til en førende global krydstogtsdestination. Den nyvalgte formand, Therese Kreutzmann fra Nuuk Tourisme oplyser, at foreningens første hovedopgave er, at der i fremtiden sker reinvestering af den passagerafgift på 525 kr. pr. passager, som i dag går ubeskåret til landskassen uden synlige effekter på infrastruktur og kompetenceudvikling i krydstogtbranchen. I 2010 havde 44 krydstogtskibe over 380 anløb i Grønland og gæster gik i land. I passagerafgift betød det mere en 15 millioner kroner til landskassen, oplyser sermitsiaq.gl Opgørelse af kriminalitet i 2010 Politimester i Grønland Bjørn Bay oplyser til sermitsiaq.gl, at anmeldelse af kriminalitet er steget lidt i 2010 i forhold til året før, da anmeldelserne er steget fra 5251 til Politimesteren sætter fokus på antallet af anmeldte voldtægter og forsøg på voldtægt, der er steget fra 119 i 2009 til 159 i Frekvensen af personfarlig kriminalitet er uhyggelig høj, oplyser politimesteren og peger på, at der i Grønland i 2010 i forhold til Danmark pr. indbygger er anmeldt 19 gange så mange drab, 7 gange så mange voldsepisoder og 16 gange så mange sædelighedssager. I hovedparten af sagerne om personfarlig kriminalitet er minimum en af de indblandede parter påvirket af alkohol. Inden for særlovgivningen peger politimesteren på flere anmeldelser vedrørende færdselsloven, hvilket skyldes, at Grønlands Politi i 2010 har haft dette som et særligt fokusområde, og vedrørende fiskeriloven, hvilket skyldes en øget indsats hos politiets samarbejdspartnere på området: Grønlands Kommando og Grønlands Selvstyre.

6 6 Kultur og andet. Arkitektkonkurrence om nationalgalleri for kunst Arkitektfirmaet BIG (Bjarke Ingels Group) har vundet konkurrencen om Nationalgalleri for Kunst i Grønland. Grønlands Nationalgalleri for Kunst«er en selvejende fond og institution med en bestyrelse bestående af syv personer: Josef Motzfeldt (formand), Bjørn Nørgaard, Aka Høegh, Anne-Birthe Hove, Bodil Kaalund, Asii Chemnitz Narup (Borgmester) og Peter Schultz (Departementschef). Fonden udskrev en arkitektkonkurrence i august Målet er at skabe et Nationalgalleri, der arkitektonisk kan blive en ny brik i rækken af andre»ikonbyggerier«i form af Malik (svømmehallen), Ilimmarfik (Universitetsparken) og Katuaq (Kulturhuset). Kommuneqarfik Sermersooq har stillet en attraktiv grund til rådighed. Placeringen har udsigt mod indsejlingen til fjorden i Nuuk. Nationalgalleriets hovedsamling skal vise det bedste indenfor grønlandsk kunst, perspektiveret med udvalgte, samtidige samlinger af cirkumpolar kunst fra samisk område i Nordskandinavien, områder i arktisk Canada, Alaska, Sibirien samt udenlandsk kunst med relationer til museets samling. Med venlig hilsen Louise Amkær souschef

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND Grønlandsudvalget 2010-11 GRU alm. del Bilag 37 Offentligt RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND Samtlige ministerier mv. Dato: 31. januar 2011 J.nr.: 323-0001 Indberetning januar 2011 Politiske forhold. Internationalt

Læs mere

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND Udvalget vedrørende Grønlandske Forhold (2. samling) UGF alm. del - Bilag 68 Offentligt RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND Til Statsministeriet Dato: 9. april J.nr.: 323-0001 INDBERETNING FRA KOMMUNALVALGET I

Læs mere

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND Udvalget vedrørende Grønlandske Forhold UGF alm. del - Bilag 88 Offentligt RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND Statsministeriet Prins Jørgens Gård 11 1218 København K Dato: 20. marts 2007 J.nr.: 415-0001 Indberetning

Læs mere

Rigsombudsmanden i Grønland

Rigsombudsmanden i Grønland Udvalget vedrørende Grønlandske Forhold UGF alm. del - Bilag 114 Offentligt Rigsombudsmanden i Grønland Statsministeriet Prins Jørgens Gård 11 1218 København K Dato: 3. maj 2006 J.nr.: 415-0001 Indberetning

Læs mere

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND Udvalget vedrørende Grønlandske Forhold (2. samling) UGF alm. del - Bilag 102 Offentligt RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND Samtlige ministerier mv. Dato: 2. juni 2008 J.nr.: 323-0001 Indberetning maj 2008 Politiske

Læs mere

Rigsombudsmanden i Grønland

Rigsombudsmanden i Grønland Udvalget vedrørende Grønlandske Forhold UGF alm. del - Bilag 126 Offentligt Rigsombudsmanden i Grønland Statsministeriet Prins Jørgens Gård 11 1218 København K Dato: 19. maj 2006 J.nr.: 415-0001 Indberetning

Læs mere

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND Grønlandsudvalget 2009-10 GRU alm. del Bilag 69 Offentligt RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND Statsministeriet Prins Jørgens Gård 11 1218 København K Dato: 27. april 2010 J.nr.: 415-0001 Indberetning fra Inatsisartuts

Læs mere

GRØNLANDS SELVSTYRE DE GRØNLANDSKE KOMMUNERS LANDSFORENING AFTALE OM BLOKTILSKUD TIL KOMMUNERNE FOR BUDGETÅRET 2011

GRØNLANDS SELVSTYRE DE GRØNLANDSKE KOMMUNERS LANDSFORENING AFTALE OM BLOKTILSKUD TIL KOMMUNERNE FOR BUDGETÅRET 2011 AFTALE OM BLOKTILSKUD TIL KOMMUNERNE FOR BUDGETÅRET 2011 Bloktilskuddet til kommunerne i 2011 bliver på 741.037.000 kr. Bloktilskuddet bliver derved 48,3 mio. kr. mindre end i 2010. Det fremgår af bilag

Læs mere

BETÆNKNING. Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget. vedrørende

BETÆNKNING. Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget. vedrørende 27. maj 2014 FM 2014/176 BETÆNKNING Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om at Naalakkersuisut pålægges at præcisere og sikre, at børn og unge mellem 16

Læs mere

Inoqatigiinneq Vort fælles liv

Inoqatigiinneq Vort fælles liv Inoqatigiinneq Vort fælles liv DAGSORDEN for Inuit Circumpolar Councils 11. Generalforsamling 28. juni 2. juli, 2010 NuukN Lørdag 26. juni 2010 ANKOMST AF DELEGEREDE OG GÆSTER Søndag 27. juni 2010 10:00

Læs mere

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND Statsministeriet Prins Jørgens Gård 11 1218 København K Dato: 9. oktober 2008 J.nr.: 415-0001 Indberetning vedr. Grønlands Landstings efterårssamling, onsdag den 8. oktober

Læs mere

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND Arbejdsmarkedsudvalget (2. samling) AMU alm. del - Bilag 124 Offentligt RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND Samtlige ministerier mv. Dato: 3. marts 2008 J.nr.: 323-0001 Indberetning februar 2008 Politiske forhold.

Læs mere

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND Grønlandsudvalget 2009-10 GRU alm. del Bilag 78 Offentligt RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND Statsministeriet Prins Jørgens Gård 11 1218 København K Dato: 12. maj 2010 J.nr.: 415-0001 Indberetning vedr. Inatsisartuts

Læs mere

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND Grønlandsudvalget 2009-10 GRU alm. del Bilag 75 Offentligt RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND Statsministeriet Prins Jørgens Gård 11 1218 København K Dato: 5. maj 2010 J.nr.: 415-0001 Indberetning vedr. Inatsisartuts

Læs mere

Grønlandsudvalgets studietur til Grønland august 2018

Grønlandsudvalgets studietur til Grønland august 2018 Grønlandsudvalget 2017-18 GRU Alm.del Bilag 45 Offentligt Grønlandsudvalgets studietur til Grønland 10.-17. august 2018 Program 10. august Kl. 07.15 Seneste check-in i Københavns lufthavn i terminal 2.

Læs mere

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND Grønlandsudvalget 2010-11 GRU alm. del Bilag 84 Offentligt RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND Samtlige ministerier mv. Dato: 4. september 2011 J.nr.: 323-0001 Indberetning august-september 2011 Politiske forhold

Læs mere

Grønlandsudvalget GRU Alm.del Bilag 79 Offentligt. Grønlandsudvalgets studierejse til Grønland

Grønlandsudvalget GRU Alm.del Bilag 79 Offentligt. Grønlandsudvalgets studierejse til Grønland Grønlandsudvalget 2015-16 GRU Alm.del Bilag 79 Offentligt Grønlandsudvalgets studierejse til Grønland 25. august 1. september 2016 Deltagerliste Aaja Chemnitz Larsen (IA), delegationsleder Peter Juel Jensen

Læs mere

Grønlands Landstings medlemmer af udvalg og repræsentationer samt råd og nævn, 24. september 2008.

Grønlands Landstings medlemmer af udvalg og repræsentationer samt råd og nævn, 24. september 2008. Grønlands Landstings medlemmer af udvalg og repræsentationer samt råd og nævn, 24. september 2008. A D IA S KD L = Atassut = Demokraterne = Inuit Ataqatigiit = Siumut = Kandidatforbundets Parti = Løsgænger

Læs mere

Udviklingskonference for de mindre bosteder i Ilulissat d. 23.-25. maj 2014. Program

Udviklingskonference for de mindre bosteder i Ilulissat d. 23.-25. maj 2014. Program Udviklingskonference for de mindre bosteder i Ilulissat d. 23.-25. maj 2014 Tid Dag 1 Program 10.00 10.30 Indskrivning og udlevering af navneskilte etc. 10.30 10.40 Velkomst samt praktiske oplysninger

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om ligestilling mellem alle dele af rigsfællesskabet med hensyn til aftjening af værnepligt

Forslag til folketingsbeslutning om ligestilling mellem alle dele af rigsfællesskabet med hensyn til aftjening af værnepligt Beslutningsforslag nr. B 61 Folketinget 2016-17 Fremsat den 1. februar 2017 af Marie Krarup (DF), Søren Espersen (DF) og Martin Henriksen (DF) Forslag til folketingsbeslutning om ligestilling mellem alle

Læs mere

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND Udvalget vedrørende Grønlandske Forhold UGF alm. del - Bilag 150 Offentligt RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND Statsministeriet Prins Jørgens Gård 11 1218 København K Dato: 26. september 2007 J.nr.: 415-0001

Læs mere

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND Statsministeriet Prins Jørgens Gård 11 1218 København K Dato: 14. marts 2007 J.nr.: 415-0001 Indberetning vedr. Grønlands Landstings forårssamling, onsdag den 14. marts 2007.

Læs mere

10. maj 2017 FM 2017/132 BETÆNKNING. Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget. vedrørende

10. maj 2017 FM 2017/132 BETÆNKNING. Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget. vedrørende 10. maj 2017 BETÆNKNING Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget vedrørende Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2017 om Handicaptalsmand. (Medlem af Naalakkersuisut for Sociale Anliggender, Familie,

Læs mere

Program for Regentparrets besøg i Grønland i juli 2011

Program for Regentparrets besøg i Grønland i juli 2011 Program for Regentparrets besøg i Grønland i juli 2011 Lørdag den 9. juli Besøg på NEEM Besøg ved North Greenland Eemian Ice Drilling (NEEM), hvor der foretages iskerneboring. Søndag den 10. juli Fortsat

Læs mere

Grønland i årstal. 2500 f.v.t. Independence-I-kulturen. De første mennesker kommer fra Canada til Grønland og slår sig ned i Nordøstgrønland.

Grønland i årstal. 2500 f.v.t. Independence-I-kulturen. De første mennesker kommer fra Canada til Grønland og slår sig ned i Nordøstgrønland. Grønland i årstal 2500 f.v.t. Independence-I-kulturen. De første mennesker kommer fra Canada til Grønland og slår sig ned i Nordøstgrønland. 2100 f.v.t. Saqqaq-kulturen. Folket der indvandrer fra vest

Læs mere

Vestnordisk kvindekonference Kvinders position i Inatsisartut, det grønlandske parlament

Vestnordisk kvindekonference Kvinders position i Inatsisartut, det grønlandske parlament Vestnordisk kvindekonference Kvinders position i Inatsisartut, det grønlandske parlament MarieKathrine Poppel Ilisimatusarfik, Grønlands Universitet mkp@ii.uni.gl Grønland i verden - kort Introduktion

Læs mere

Turisme. Turismen 2006-2009 2010:2. Sammenfatning

Turisme. Turismen 2006-2009 2010:2. Sammenfatning Turisme 21:2 Turismen 26-29 Sammenfatning Nye tal Færre flypassagerturister i 29 Figur 1. Hermed offentliggøres tallene for fly- og krydstogtpassagerstatistik. Publikationen indeholder et estimat over

Læs mere

Besvarelse på 37 spørgsmål nr omhandlende investeringer i Grønlands

Besvarelse på 37 spørgsmål nr omhandlende investeringer i Grønlands Ineqarnermut, Attaveqarnermut Angallannermullu Naalakkersuisoq Medlem af Naalakkersuisut for Boliger, Infrastruktur og Trafik Naalakkersuisut Siulittaasuata tullia Viceformand af Naalakkersuisut Medlem

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 17. november 2013 FM 2014/xx Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstinget pålagde ved landstingsbeslutning på efterårssamlingen 2008 det daværende Landsstyre at undersøge

Læs mere

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND Statsministeriet Prins Jørgens Gård 11 1218 København K Dato: 8. maj 2008 J.nr.: 415-0001 Indberetning vedr. Grønlands Landstings forårssamling, tirsdag den 6. maj Landstinget

Læs mere

NAALAKKERSUI5UT HER/MAANI. Besvarelse af 37 nr, 198. Medlem af Inatsisartut Sara Olsvig, la

NAALAKKERSUI5UT HER/MAANI. Besvarelse af 37 nr, 198. Medlem af Inatsisartut Sara Olsvig, la Medlem af Naalakkersuisut for Erhverv, Arbejdsmarked, Handel og Udenrlgsanliggender NAALAKKERSUI5UT GOVERNMENT OF GREENLAND Medlem af Inatsisartut Sara Olsvig, la HER/MAANI Besvarelse af 37 nr, 198 1)

Læs mere

EM 2013/7-2. Jens B. Frederiksen. Forslag til finanslov for 2014 (Naalakkersuisoq for Finanser og Indenrigsanliggender) (2.

EM 2013/7-2. Jens B. Frederiksen. Forslag til finanslov for 2014 (Naalakkersuisoq for Finanser og Indenrigsanliggender) (2. Jens B. Frederiksen Forslag til finanslov for 2014 (Naalakkersuisoq for Finanser og Indenrigsanliggender) (2. behandling) Perioden mellem 1. og 2. behandlingen af dette forslag til Finanslov har desværre

Læs mere

Grønlandsk-dansk selvstyrekommission Arbejdsgruppen vedrørende stats- og folkeretlige spørgsmål Sekretariatet

Grønlandsk-dansk selvstyrekommission Arbejdsgruppen vedrørende stats- og folkeretlige spørgsmål Sekretariatet Grønlandsk-dansk selvstyrekommission Arbejdsgruppen vedrørende stats- og folkeretlige spørgsmål Sekretariatet Beslutningsreferat fra mødet i Arbejdsgruppe vedrørende stats- og folkeretlige spørgsmål den

Læs mere

Aningaasaqarnermut Ataatsitassaqarnermullu Naalakkersuisoq Naalakkersuisoq for Finanser og Råstoffer GOVERNMENT OF GREENLAND

Aningaasaqarnermut Ataatsitassaqarnermullu Naalakkersuisoq Naalakkersuisoq for Finanser og Råstoffer GOVERNMENT OF GREENLAND Aningaasaqarnermut Ataatsitassaqarnermullu Naalakkersuisoq Naalakkersuisoq for Finanser og Råstoffer GOVERNMENT OF GREENLAND Til: Inatsisartuts Finansudvalg Svar på spørgsmål vedrørende forslag til Inatsisartutlov

Læs mere

26. januar 2015 FM 2015/80. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

26. januar 2015 FM 2015/80. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 26. januar 2015 FM 2015/80 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Lovforslagets baggrund Inatsisartut vedtog på forårssamlingen 2002 en omlægning af havneafgiften for krydstogtskibe

Læs mere

27. juni 2012 EM 2012/xx. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

27. juni 2012 EM 2012/xx. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 27. juni 2012 EM 2012/xx Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstinget pålagde ved landstingsbeslutning på efterårssamlingen 2008 det daværende Landsstyre at undersøge muligheder

Læs mere

GRØNLANDS SELVSTYRE DE GRØNLANDSKE KOMMUNERS LANDSFORENING AFTALE OM BLOKTILSKUD TIL KOMMUNERNE FOR BUDGETÅRET 2012

GRØNLANDS SELVSTYRE DE GRØNLANDSKE KOMMUNERS LANDSFORENING AFTALE OM BLOKTILSKUD TIL KOMMUNERNE FOR BUDGETÅRET 2012 AFTALE OM BLOKTILSKUD TIL KOMMUNERNE FOR BUDGETÅRET 2012 Bloktilskuddet til kommunerne i 2012 bliver på 1.061.751.000 kr. Bloktilskuddet bliver derved 18,1 mio. kr. større end i 2011. Det fremgår af bilag

Læs mere

Inatsisartuts efterårssamling 2017

Inatsisartuts efterårssamling 2017 Brødtekst klik her! Brødtekst klik her! Inatsisartuts efterårssamling 2017 Pressemøde Formanden for Naalakkersuisut Kim Kielsen Fredag den 18. august 2017 Naalakkersuisuts punkter til Inatsisartuts efterårssamling

Læs mere

Formandskabets Kontaktudvalgsmøde med folketingets præsidium

Formandskabets Kontaktudvalgsmøde med folketingets præsidium INATSISARTUT P a r l i a m e n t o f G r e e n l a n d Nyhedsbrev Af Formanden for Inatsisartut Josef Motzfeldt 2. halvår 2012 Forord Det fjerde arbejdsår for Inatsisartut indenfor denne valgperiode startede

Læs mere

Grønlandsudvalget GRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 7 Offentligt

Grønlandsudvalget GRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 7 Offentligt Grønlandsudvalget 2014-15 GRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 7 Offentligt MINISTEREN Grønlandsudvalget Folketinget Dato J. nr. 17. april 2015 2014-4402 Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Telefon

Læs mere

Siumut har ingen planer om at stemme imod denne finanslov. Vi står ved vores samarbejde med den nuværende danske regering og handler derefter.

Siumut har ingen planer om at stemme imod denne finanslov. Vi står ved vores samarbejde med den nuværende danske regering og handler derefter. SIUMUT Folketinget Finanslov 1. behandling d. 10/9-2013 Doris Jakobsen Siumut har ingen planer om at stemme imod denne finanslov. Vi står ved vores samarbejde med den nuværende danske regering og handler

Læs mere

Ekstraordinært delegeretmøde den 19. marts 2015. Ekstraordinært delegeretmøde i KANUKOKA, den 19. marts 2015, pr. telefon, kl. 13.

Ekstraordinært delegeretmøde den 19. marts 2015. Ekstraordinært delegeretmøde i KANUKOKA, den 19. marts 2015, pr. telefon, kl. 13. Referat Ekstraordinært delegeretmøde den 19. marts 2015 Ekstraordinært delegeretmøde i KANUKOKA, den 19. marts 2015, pr. telefon, kl. 13.00 Deltagere: Delegerede Kommune Kujalleq Kommuneqarfik Sermersooq

Læs mere

I disse dage besøger Inatsisartuts finansudvalg og råstofudvalg Danmark.

I disse dage besøger Inatsisartuts finansudvalg og råstofudvalg Danmark. 1 DORIS JAKOBSEN SIUMUT INDLÆG VED FOLKETINGETS AFSLUTNINGSDEBAT ONSDAG D. 29 MAJ, 2013. ------------------------------------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------

Læs mere

22. maj 2015 FM 2015/20 BETÆNKNING. Afgivet af Familie og Sundhedsudvalget. vedrørende

22. maj 2015 FM 2015/20 BETÆNKNING. Afgivet af Familie og Sundhedsudvalget. vedrørende 22. maj 2015 BETÆNKNING Afgivet af Familie og Sundhedsudvalget vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at arbejde for, at alderspensionister i tilfælde af nære pårørendes

Læs mere

Bedre borgerinddragelse

Bedre borgerinddragelse Bedre borgerinddragelse Anbefalinger til Naalakkersuisut NGO Koalitionen for Bedre Borgerinddragelse 11-03-2014 En redegørelse for hvad god borgerinddragelse er og en række anbefalinger til Naalakkersuisut

Læs mere

Neqerooruteqartitsisarnermut Maalaaruteqartarfik Klagenævnet for Udbud

Neqerooruteqartitsisarnermut Maalaaruteqartarfik Klagenævnet for Udbud Neqerooruteqartitsisarnermut Maalaaruteqartarfik Klagenævnet for Udbud KLAGENÆVNET FOR UDBUDS ÅRSBERETNING FOR 2010 I henhold til 27, stk. 4, i Inatsisartutlov nr. 11 af 2. december 2009 om indhentning

Læs mere

BETÆNKNING. Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget. vedrørende

BETÆNKNING. Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget. vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget vedrørende Forslag til inatsisartutlov nr. xx af xx. xx 2013 om magtanvendelse inden for det sociale område (Fremsat af Naalakkersuisoq for Familie og

Læs mere

Forslag til bevarelse af Grønnedal som turistcenter og en af Grønlands største arbejdspladser

Forslag til bevarelse af Grønnedal som turistcenter og en af Grønlands største arbejdspladser Grønlandsudvalget 2015-16 GRU Alm.del Bilag 14 Offentligt Kunait bjerget set fra Grønnedal. Foto Jan Bøgsted Forslag til bevarelse af Grønnedal som turistcenter og en af Grønlands største arbejdspladser

Læs mere

Tale af Formanden for INATSISARTUT Hr. Josef Motzfeldt Ved 11. OCT-EU forum. 26. september 2012, Arctic Hotel, Ilulissat

Tale af Formanden for INATSISARTUT Hr. Josef Motzfeldt Ved 11. OCT-EU forum. 26. september 2012, Arctic Hotel, Ilulissat Tale af Formanden for INATSISARTUT Hr. Josef Motzfeldt Ved 11. OCT-EU forum 26. september 2012, Arctic Hotel, Ilulissat 1 Tale af Formanden for INATSISARTUT Hr. Josef Motzfeldt 26. september 2012, Ilulissat

Læs mere

30. april 2012 FM 2012/86 BETÆNKNING. Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget. vedrørende

30. april 2012 FM 2012/86 BETÆNKNING. Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget. vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut senest til FM 2013 pålægges at fremlægge en redegørelse for Inatsisartut om de offentlige

Læs mere

Referat af Råstof- og Infrastrukturudvalgets ordinære møde 2/2016, den 11. maj 2016

Referat af Råstof- og Infrastrukturudvalgets ordinære møde 2/2016, den 11. maj 2016 Oversigt åbent møde: Punkt 01 Godkendelse af dagsorden Punkt 02 Udnyttelse af muligheder ved Tasersiaq Punkt 03 Hudson Resources besøg til Qeqqata Kommunia sammen med Europæiske Investerings Bank (EIB)

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om Dansk Institut for Internationale Studier

Betænkning. Forslag til lov om Dansk Institut for Internationale Studier 2011/1 BTL 155 (Gældende) Udskriftsdato: 31. januar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Udenrigsudvalget den 16. maj 2012 Betænkning over Forslag til lov om Dansk Institut

Læs mere

BETÆNKNING Afgivet af Erhvervsudvalget. vedrørende

BETÆNKNING Afgivet af Erhvervsudvalget. vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Erhvervsudvalget vedrørende Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af yy 2015 om erhvervsmæssige aktiviteter på det grønlandske søterritorium Afgivet til forslagets 2. behandling Erhvervsudvalget

Læs mere

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND Grønlandsudvalget 2011-12 GRU alm. del Bilag 32 Offentligt RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND Samtlige ministerier mv. Dato: 2. februar 2012 J.nr.: 323-0001 Indberetning januar 2012 Politiske forhold Formanden

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. oktober 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. oktober 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. oktober 2010 Sag 48/2009 (1. afdeling) Region Sjælland (tidligere Storstrøms Amt og Vestsjællands Amt) (advokat Svend Paludan-Müller) mod Dronning Ingrids Hospital

Læs mere

Socialstatistik. Modtagere af offentlige Pensioner 2014

Socialstatistik. Modtagere af offentlige Pensioner 2014 Socialstatistik Modtagere af offentlige Pensioner 2014 Grundbeløb i december måned 2011-2014 Indhold 1. Indledning... 3 2. Modtagere af pensioner i december i årene 2011-2014... 4 3. Tilgang- og afgang

Læs mere

PiSiu. Pinerlutsaaliuinermut Siunnersuisoqatigiit Det Grønlandske Kriminalpræventive Råd. Årsberetning

PiSiu. Pinerlutsaaliuinermut Siunnersuisoqatigiit Det Grønlandske Kriminalpræventive Råd. Årsberetning PiSiu Pinerlutsaaliuinermut Siunnersuisoqatigiit Det Grønlandske Kriminalpræventive Råd Årsberetning 2010 Årsberetning 2010 for Pinerlutsaaliuinermut Siunnersuisoqatigiit Det Grønlandske kriminalpræventive

Læs mere

14. maj 2014 FM 2014/145. Ændringsforslag. til. Til 31

14. maj 2014 FM 2014/145. Ændringsforslag. til. Til 31 14. maj 2014 FM 2014/145 Ændringsforslag til Forslag til lnatsisartutlov om radio- og tv-virksomhed Fremsat af Naalakkersuisut til andenbehandlingen. Til 31 1. 31, stk. 1-3, affattes således: 31. KNR ledes

Læs mere

NUUK CITY DEVELOPMENT MADS QVIST FREDERIKSEN SEKRETARIATSCHEF, ARCTIC CLUSTER OF RAW

NUUK CITY DEVELOPMENT MADS QVIST FREDERIKSEN SEKRETARIATSCHEF, ARCTIC CLUSTER OF RAW NUUK CITY DEVELOPMENT MADS QVIST FREDERIKSEN SEKRETARIATSCHEF, ARCTIC CLUSTER OF RAW MATERIALS @ARCM_DK VELKOMST V. MADS QVIIST FREDERIKSEN, SEKRETARIATSCHEF, ARCTIC CLUSTER OF RAW MATERIALS @ARCM_DK VELKOMST

Læs mere

Referat fra bestyrelsesmøde nr den 23. november i Nuuk

Referat fra bestyrelsesmøde nr den 23. november i Nuuk BESTYRELSEN FOR TEKNIKIMIK ILINNIARFIK Referat fra bestyrelsesmøde nr. 5-2012 den 23. november i Nuuk Til stede: Alex Nørskov AN formand Peter Pedersen PP bestyrelsesmedlem Gerth B. Lynge GBL bestyrelsesmedlem

Læs mere

Kommunalbestyrelsen. Ekstraordinært møde. Referat

Kommunalbestyrelsen. Ekstraordinært møde. Referat Forside Ekstraordinært møde Referat Tirsdag den 23. februar 2016 kl. 10.00 Medlemmer Asii Chemnitz Narup (IA) Mille Søvndahl Pedersen (IA) Charlotte Ludvigsen (IA) Storm Ludvigsen (IA), telefon Charlotte

Læs mere

Orientering til Landsstyret om Finansudvalgets beslutning onsdag 29. juni 2005 - Sag nr. 01.31.06/05-00119 (Landstyremøde den 24.06.2005, pkt.

Orientering til Landsstyret om Finansudvalgets beslutning onsdag 29. juni 2005 - Sag nr. 01.31.06/05-00119 (Landstyremøde den 24.06.2005, pkt. Inatsisartut Aningaasaqarnermut Ataatsimiititaliaq Landstinget Finansudvalget Landsstyremedlemmet for Finanser og Udenrigsanliggender Ulloq/Dato: J.nr.: 29. juni 2005 01.31.06/05-0119 Orientering til Landsstyret

Læs mere

Kommunalbestyrelsen. Ekstraordinært møde. Dagsorden

Kommunalbestyrelsen. Ekstraordinært møde. Dagsorden Forside Ekstraordinært møde Dagsorden Tirsdag den 23. februar 2016 kl. 10.00 Medlemmer Asii Chemnitz Narup (IA) Mille Søvndahl Pedersen (IA) Charlotte Ludvigsen (IA) Storm Ludvigsen (IA) Uju Petersen (IA)

Læs mere

15. maj 2015 FM2015/61 BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. vedrørende

15. maj 2015 FM2015/61 BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om at Naalakkersuisut pålægges til at undersøge muligheder for at etablere en idrætshøjskole

Læs mere

PiSiu. Pinerlutsaaliuinermut Siunnersuisoqatigiit Det Grønlandske Kriminalpræventive Råd

PiSiu. Pinerlutsaaliuinermut Siunnersuisoqatigiit Det Grønlandske Kriminalpræventive Råd PiSiu Årsberetning 2016 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Forord... 3 PiSius formål... 3 PiSius arbejde og indsatser... 4 Afholdte møder... 4 Strategi 2016-2020 Tidlig indsats... 4 Sikker chat

Læs mere

Nytårstale 2014 Borgmester Asii Chemnitz Narup, Kommuneqarfik Sermersooq

Nytårstale 2014 Borgmester Asii Chemnitz Narup, Kommuneqarfik Sermersooq Nytårstale 2014 Borgmester Asii Chemnitz Narup, Kommuneqarfik Sermersooq Ved indgangen til det nye år vil jeg gerne takke jer alle for det forgangne år og udtrykke de varmeste ønsker for 2014. I efteråret

Læs mere

TILLÆGSBETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. vedrørende

TILLÆGSBETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. vedrørende 1. juni 2017 FM20171127 TILLÆGSBETÆNKNING Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke vedrørende Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2017 om ændring af Inatsisartutlov om

Læs mere

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR DECEMBER 2016

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR DECEMBER 2016 JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR DECEMBER 2016 NYE FORANSTALTNINGSDOMME I 2015 I forbindelse med en lovændring vedrørende tidsbegrænsning af foranstaltninger efter straffelovens 68 og 69 blev det besluttet,

Læs mere

De nyeste statistikker over antal anbringelser uden for hjemmet er fra april og september 2014. Tallene fordelt på kommuner og anbringelsesformer.

De nyeste statistikker over antal anbringelser uden for hjemmet er fra april og september 2014. Tallene fordelt på kommuner og anbringelsesformer. Ilaqutariinnermut, Naligiissitaanermut Isumaginninnermullu Naalakkersuisoq Naalakkersuisoq for Familie, Ligestilling og Sociale Anliggender Medlem af Inatsisartut, Anthon Frederiksen (Partii Naleraq) Svar

Læs mere

5. november 2017 EM2017/109 BETÆNKNING. Afgivet af Anlægsudvalget. vedrørende

5. november 2017 EM2017/109 BETÆNKNING. Afgivet af Anlægsudvalget. vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Anlægsudvalget vedrørende Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2017 om telekommunikation og teletjenester. (Naalakkersuisoq for Kommuner, Bygder, Yderdistrikter, Infrastruktur

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. A og B stillet af Folketingets Forsvarsudvalg

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. A og B stillet af Folketingets Forsvarsudvalg Det Udenrigspolitiske Nævn, Forsvarsudvalget 2012-13 UPN alm. del Bilag 25, FOU alm. del Bilag 9 Offentligt J.nr. 001-7760 Den Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. A og B stillet af Folketingets

Læs mere

2. Er det korrekt, at Transportkommissionen forudsatte gennemsnitlige årlige vækstrater i fragtmængderne til ny Nuuk Havn på 2,6%?

2. Er det korrekt, at Transportkommissionen forudsatte gennemsnitlige årlige vækstrater i fragtmængderne til ny Nuuk Havn på 2,6%? Naalakkersuisut Siulittaasuata Naalakkersuisoqarfia Formandens Departement NAALAKKERSUISUT GOVERNMENT OF GREENLAND Medlem af Inatsisartut Agathe Fontain, Inuit Ataqatigiit Inatsisartut IHer Svar på 37-spørgsmål

Læs mere

BETÆNKNING. Afgivet til beslutningsforslagets 2. behandling

BETÆNKNING. Afgivet til beslutningsforslagets 2. behandling 9. november 2012 BETÆNKNING Afgivet af udvalget for Kultur-, Uddannelse-, Forskning og Kirke vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at udarbejde en redegørelse om

Læs mere

22. maj 2014 FM2014/30 BETÆNKNING. Afgivet af Anlægsudvalget. vedrørende

22. maj 2014 FM2014/30 BETÆNKNING. Afgivet af Anlægsudvalget. vedrørende 22. maj 2014 FM2014/30 BETÆNKNING Afgivet af Anlægsudvalget vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om at Naalakkersuisut pålægges, at arbejde for igangsættelse af projektering af kollegiebyggeri

Læs mere

Vedrørende 37 spørgsmål på børn og unge området.

Vedrørende 37 spørgsmål på børn og unge området. liaqutariinnermut Inatsisinillu Atortltsinermut Naalakkersuisoqarfik Departementet for Familie og Justitsvæsen NAALAKKERSUISUT GOVERNMENT OF GREENLAND Medlem af Inatsisartut Juliane Henningsen, Inuit Ataqatigiit

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Danmarks indsats i Arktis. Marts 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Danmarks indsats i Arktis. Marts 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Danmarks indsats i Arktis Marts 2014 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 16/2012 om Danmarks indsats i Arktis Ministeren

Læs mere

INATSISARTUT. Selvstyrelovens sprogbestemmelse forbyder ikke anvendelsen af dansk i Inatsisartut

INATSISARTUT. Selvstyrelovens sprogbestemmelse forbyder ikke anvendelsen af dansk i Inatsisartut INATSISARTUT Medlemmerne af Inatsisartut Dato: 23. marts 2015 J.nr.: 01.82-00064 Selvstyrelovens sprogbestemmelse forbyder ikke anvendelsen af dansk i Inatsisartut Formandskabet har fået udarbejdet et

Læs mere

Forord. Dronningens besøg i Grønland Vestnordisk Råds årsmøde i Island

Forord. Dronningens besøg i Grønland Vestnordisk Råds årsmøde i Island INATSISARTUT P a r l i a m e n t o f G r e e n l a n d Nyhedsbrev Af Formanden for Inatsisartut Josef Motzfeldt 2. halvår 2011 Forord Det tredje arbejdsår i Inatsisartut indenfor denne valgperiode blev

Læs mere

Grønlandsudvalget 2013-14 GRU Alm.del Bilag 68 Offentligt. Grønlandsudvalgets studierejse til Grønland

Grønlandsudvalget 2013-14 GRU Alm.del Bilag 68 Offentligt. Grønlandsudvalgets studierejse til Grønland Grønlandsudvalget 2013-14 GRU Alm.del Bilag 68 Offentligt Grønlandsudvalgets studierejse til Grønland 25. august 1. september 2014 Deltagerliste Sara Olsvig (IA) Doris Jakobsen (SIU) Flemming Møller Mortensen

Læs mere

Naalakkersuisuts initiativer i forbindelse med Inatsisartuts efterårssamlingen 2014

Naalakkersuisuts initiativer i forbindelse med Inatsisartuts efterårssamlingen 2014 EM 2014 PRESSEMØDE Den 15.september klokken 9.00 Naalakkersuisuts initiativer i forbindelse med Inatsisartuts efterårssamlingen 2014 v/ Aleqa Hammond, Formand for Naalakkersuisut og Naalakkersuisoq for

Læs mere

11. november 2016 FM2016/47 EM2016/47 BETÆNKNING. Afgivet af Lovudvalget. vedrørende

11. november 2016 FM2016/47 EM2016/47 BETÆNKNING. Afgivet af Lovudvalget. vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Lovudvalget vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at nedsætte en kommission, der skal evaluere indretningen af den samlede offentlige administration.

Læs mere

21. september 2018 FM 2019/XX. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

21. september 2018 FM 2019/XX. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 21. september 2018 FM 2019/XX Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Inatsisartutlov nr. 25 af 18. december 2012 om bygge- og anlægsarbejder ved storskalaprojekter (storskalaloven)

Læs mere

Turismeudvikling i Grønland Hvad skal der til? National Sektorplan for Turisme 2016-2020

Turismeudvikling i Grønland Hvad skal der til? National Sektorplan for Turisme 2016-2020 Turismeudvikling i Grønland Hvad skal der til? National Sektorplan for Turisme 2016-2020 Naalakkersuisoq for Erhverv, Arbejdsmarked, Handel og Udenrigsanliggender Vittus Qujaukitsoq 1 FLERE TURISTER TIL

Læs mere

Åbent samråd i MPU alm. del den 28. april 2011 samrådsspørgsmål CK og CL af 23. februar 2011 stillet efter ønske fra Flemming Møller Mortensen (S)

Åbent samråd i MPU alm. del den 28. april 2011 samrådsspørgsmål CK og CL af 23. februar 2011 stillet efter ønske fra Flemming Møller Mortensen (S) Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 MPU alm. del Bilag 561 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 27. april 2011 [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] Åbent samråd i MPU alm. del den 28. april 2011 samrådsspørgsmål CK

Læs mere

NAALAKKERSUISUT. Medlem af Inatsisartut, Michael Rosing, Løsgænger Heri. Svar på 37 -spørgsmål nr. 222

NAALAKKERSUISUT. Medlem af Inatsisartut, Michael Rosing, Løsgænger Heri. Svar på 37 -spørgsmål nr. 222 Aatlsamermut Plnlamermullu Naalakkersuboqarfik Departemenlet for Fiskeri og Fangst NAALAKKERSUISUT GOVERNMENT OF GREEN LAND Medlem af Inatsisartut, Michael Rosing, Løsgænger Heri Svar på 37 -spørgsmål

Læs mere

INATSISARTUT OG DEMOKRATI

INATSISARTUT OG DEMOKRATI INATSISARTUT OG DEMOKRATI Om parlamentarisk demokrati i Grønland for unge FORORD Nu skal du læse en historie om et muligt forbud mod energi drikke. Nogle mener, at energidrikke er sundhedsfarlige og derfor

Læs mere

Grønlandsudvalget GRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 35 Offentligt

Grønlandsudvalget GRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 35 Offentligt Grønlandsudvalget 2015-16 GRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 35 Offentligt Folketinget Grønlandsudvalget Christiansborg 1240 København K Civilafdelingen Dato: 17. maj 2016 Kontor: Nordatlantenheden

Læs mere

29. januar 2015 FM 2015/108. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

29. januar 2015 FM 2015/108. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 29. januar 2015 FM 2015/108 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Inatsisartutlov nr. 7 af 7. december 2009 om mineralske råstoffer og aktiviteter af betydning herfor (råstofloven)

Læs mere

Besvarelse af 37 spørgsmål om danske tilkaldte samt vedrørende Mittarfeqarfiit

Besvarelse af 37 spørgsmål om danske tilkaldte samt vedrørende Mittarfeqarfiit Aningaasaqarnermut Naalakkersuisoqarfik Finansdepartementet Siverth K. Heilmann, medlem af Inatsisartut, Atassut Her Besvarelse af 37 spørgsmål om danske tilkaldte samt vedrørende Mittarfeqarfiit økonomiske

Læs mere

29. april 2010 FM2010/27 EM2009/88 BETÆNKNING. afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. vedrørende

29. april 2010 FM2010/27 EM2009/88 BETÆNKNING. afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. vedrørende 29. april 2010 FM2010/27 EM2009/88 BETÆNKNING afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke vedrørende Forslag til Inatsisartut lov om sprogpolitik. Afgivet til lovforslagets 2. behandling

Læs mere

Politiet i Grønland - Årsstatistik Forord Kriminalloven og den hidtidige kriminalitetsudvikling... 3

Politiet i Grønland - Årsstatistik Forord Kriminalloven og den hidtidige kriminalitetsudvikling... 3 Indhold Forord... 2 1.1. Kriminalloven og den hidtidige kriminalitetsudvikling... 3 1.2. Den seneste udvikling på kriminallovens område... 4 1.3. Drab... 5 1.4. Vold... 6 1.5. Sædelighedsforbrydelser...

Læs mere

19. oktober 2006 EM 2006/88 og EM 2006/95 BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Sundhedsudvalg. vedrørende

19. oktober 2006 EM 2006/88 og EM 2006/95 BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Sundhedsudvalg. vedrørende 19. oktober 2006 BETÆNKNING Afgivet af Landstingets Sundhedsudvalg vedrørende EM 2006/88: Forslag til landstingsbeslutning om, at Landsstyret pålægges at hæve lotteriafgiften og automatspilsafgiften således,

Læs mere

FM 2007/35 RETTELSE. 8. april 2007. Udenrigspolitisk Redegørelse (Landsstyremedlem for Finanser og Udenrigsanliggender) Forelæggelsesnotat

FM 2007/35 RETTELSE. 8. april 2007. Udenrigspolitisk Redegørelse (Landsstyremedlem for Finanser og Udenrigsanliggender) Forelæggelsesnotat RETTELSE 8. april 2007 Udenrigspolitisk Redegørelse (Landsstyremedlem for Finanser og Udenrigsanliggender) Forelæggelsesnotat På Landsstyrets vegne fremlægger jeg hermed den årlige Udenrigspolitiske Redegørelse.

Læs mere

I medfør af 37 stk. 1 i forretningsorden for Inatsisartut fremsætter jeg følgende spørgsmål til Naalakkersuisut:

I medfør af 37 stk. 1 i forretningsorden for Inatsisartut fremsætter jeg følgende spørgsmål til Naalakkersuisut: 11. aug. 2015 I medfør af 37 stk. 1 i forretningsorden for Inatsisartut fremsætter jeg følgende spørgsmål til Naalakkersuisut: Spørgsmål: 1. Har Naalakkersuisut kendskab, analyse/analyser, som viser hvilke

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 25. september 2009 EM 2009/92 Bemærkninger til forordningsforslaget Almindelige bemærkninger 1. Baggrunden for forordningsforslaget I forbindelse med Strukturudvalgets betænkning blev pædagogisk-psykologisk

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger xx. august 2016 EM 2016/xx Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Forslaget er udarbejdet som følge af en Inatsisartutbeslutning på efterårssamlingen i 2015. Det blev ved

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov for Grønland om visse spil

Forslag. Lov om ændring af lov for Grønland om visse spil 2016/1 LSF 84 (Gældende) Udskriftsdato: 20. december 2016 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 16-0741503 Fremsat den 16. november 2016 af skatteministeren (Karsten Lauritzen)

Læs mere

Notat vedr. turismemæssig virkning ved udbygning, opgradering og flytning af lufthavnene i Kangerlussuaq, Ilulissat, Nuuk og Sydgrønland

Notat vedr. turismemæssig virkning ved udbygning, opgradering og flytning af lufthavnene i Kangerlussuaq, Ilulissat, Nuuk og Sydgrønland 1 2. marts 2012 Notat vedr. turismemæssig virkning ved udbygning, opgradering og flytning af lufthavnene i Kangerlussuaq, Ilulissat, Nuuk og Sydgrønland Visit Greenland skal indledningsvist takke for fremsendelse

Læs mere

Besvarelse af 37 spørgsmål nr. 231 om Naalakkersuisuts forbrug af eksterne konsulenter og ansatte med bopæl i udlandet

Besvarelse af 37 spørgsmål nr. 231 om Naalakkersuisuts forbrug af eksterne konsulenter og ansatte med bopæl i udlandet Aningaasaqarnermut Akileraartarnermullu Naalakkersuisoq Naalakkersuisoq for Finanser og Skatter Medlem af Inatsisartut Vivan Motzfeldt, Siumut Besvarelse af 37 spørgsmål nr. 231 om Naalakkersuisuts forbrug

Læs mere

19. marts 2014 FM2014/128. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

19. marts 2014 FM2014/128. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 19. marts 2014 FM2014/128 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstingslov nr. 7 af 31. maj 2001 om udnyttelse af is og vand med henblik på eksport (isog vandeksportloven)

Læs mere