Vurdering af Kommissionens beslutning 9. juli 2014 vedrørende reklameafgiftsloven

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vurdering af Kommissionens beslutning 9. juli 2014 vedrørende reklameafgiftsloven"

Transkript

1 Kulturudvalget KUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 280 Offentligt København 20. august 2014 Michael Honoré Partner T mih@bechbruun.com Sagsnr psj/mih/ilp Fortroligt notat Vurdering af Kommissionens beslutning 9. juli 2014 vedrørende reklameafgiftsloven 1. Indledning Dette notat indeholder en statsstøtteretlig vurdering af EU-Kommissionens beslutning af 9. juli 2014 ( Beslutningen ) vedrørende lov om reklameafgift på husstandsomdelte reklamer ( reklameafgiftsloven ) Konklusion Det er vores umiddelbare vurdering, at Beslutningen indeholder så væsentlige mangler, at den vil blive ophævet af Unionsdomstolene i forbindelse med et annullationssøgsmål anlagt efter EUF-traktatens artikel 263. Dette vil blandt andet kunne ske med henvisning til, at Kommissionen reelt ikke har foretaget nogen statsstøtteretlig vurdering af, om der er ydet støtte til dagblade og ikkehusstandsomdelte reklamer, ligesom Beslutningen ikke indeholder nogen begrundelse i relation til disse aspekter. Endvidere er Kommissionens analyse af afgiftspligten for NejTak+-ordningen og afgiftsfritagelsen for gratis ugeaviser problematisk. Kommissionens lange sagsbehandlingstid i denne sag kan også være en indikator for, at Kommissionen burde have indledt den formelle undersøgelsesprocedure i stedet for at træffe endelig afgørelse i sagen. 1 Sag SA København Langelinie Allé København Ø Danmark Aarhus Værkmestergade Aarhus C Danmark Shanghai 1801, 18/F Shanghai Oriental Centre 699 Nanjing West Road Jing'an District, Shanghai T F E info@bechbruun.com Advokatfirma CVR-nr

2 2/9 3. Baggrund for vores analyse Reklameafgiftsloven blev anmeldt til Kommissionen den 8. november 2012 og blev med en enkelt undtagelse (i forhold til direct mail, jf. nedenfor) godkendt i sin helhed den 9. juli FK Distribution har undervejs redegjort for sine synspunkter i breve til Kommissionen af 23. november 2012, 26. februar 2013, 2. juli 2013 og 27. marts 2014 (se bilag 1-4 til dette notat), ligesom FK Distribution har præsenteret sine synspunkter for Kommissionen under møde afholdt den 27. februar Som det fremgår af Beslutningens punkt 62 har FK Distribution blandt andet gjort gældende, at reklameafgiftsloven indebærer EU-stridig (uforenelig) statsstøtte til fordel for følgende reklametryksager: (i) (ii) (iii) (iv) Reklamer, der ikke husstandsomdeles Reklamer i gratis ugeaviser Reklamer i adresserede kuverter (direct mail) omdelt af Post Danmark Reklamer i dagblade FK Distribution har endvidere anført, at den såkaldte NejTak+-ordning opfylder lovens målsætninger og burde være fritaget for reklameafgiften. I relation til ovenstående klagepunkter indeholder Beslutningen alene en reel statsstøtteretlig analyse af gratis ugeaviser og direct mail. Gratis ugeaviser er behandlet i Beslutningens punkt og , hvor Kommissionen først konstaterer, at der er tale om støtte omfattet af EUF-traktatens artikel 107, stk. 1, men at støtten kan betragtes som forenelig med det indre marked i overensstemmelse med artikel 107, stk. 3, litra c). Direct mail er behandlet Beslutningens punkt 22-25, hvor Kommissionen bemærker, at det danske skatteministerium vil foreslå en lovændring til Folketinget, hvorved direct mail ikke længere er fritaget for afgiften. Det fremgår særligt tydeligt af Kommissionens pressemeddelelse af 9. juli 2014, at direct mail fritagelsen blev droppet af den danske regering som følge af, at Kommissionen havde udtrykt bekymring herover, da den reelt kun begunstigede én virksomhed (Post Danmark) og dermed var (unødigt) konkurrencefordrejende. 2 2 IP/14/791 af 9. Juli 2014: [ ] The Danish authorities agreed to waive the second one, after the Commission raised state aid concerns, having received several complaints from industry associations and companies considering that the criteria for the exemption fitted just one company, which would be very distortive of competition.

3 3/9 Derimod indeholder Beslutningen reelt ingen statsstøtteretlig stillingtagen til fritagelsen for trykte reklamer, der ikke husstandsomdeles og trykte reklamer i dagblade, ligesom Kommissionen reelt ikke forholder sig til den manglende afgiftsfritagelse for NejTak+ordningen. Dette vil blive nærmere behandlet i afsnit 4 nedenfor. 4. Redegørelse Beslutningen blev vedtaget af Kommissionen efter en foreløbig undersøgelse af den anmeldte ordning, uden at Kommissionen indledte den formelle undersøgelsesprocedure efter EUF-traktatens artikel 108, stk. 2 og procedureforordningens 3 artikel 4, stk. 4. Kommissionen har en pligt til at indlede den formelle undersøgelsesfase, hvis den finder, at den anmeldte ordning giver anledning til tvivl med hensyn til ordningens forenelighed med det indre marked, jf. procedureforordningens artikel 4, stk. 4. Det fremgår af retspraksis, at den utilstrækkelige eller ufuldstændige karakter af Kommissionens undersøgelse under den indledende undersøgelsesprocedure udgør et indicium for, at der foreligger en rimelig tvivl. 4 Begrebet rimelig tvivl er et objektivt begreb, som er genstand for en mere vidtgående legalitetskontrol, der rækker videre end til en undersøgelse af, om Kommissionen har anlagt et åbenbart urigtigt skøn. Retten kan finde, at der forelå rimelig tvivl, uden at det skal bevises af sagsøger, at Kommissionens grundlæggende vurderinger var behæftet med retlige eller faktiske fejl. 5 Når Kommissionen har truffet afgørelse ved udløbet af den foreløbige undersøgelsesfase, kan EU-Retten således ophæve afgørelsen, allerede fordi Kommissionen burde have haft tvivl med hensyn til ordningens forenelighed med fællesmarkedet og derfor burde have indledt den formelle undersøgelsesprocedure, uden at EU-Retten i øvrigt skal forholde sig til sagens endelige udfald. Det er vores umiddelbare vurdering, at Beslutningen indeholder så væsentlige mangler, at Unionsdomstolene i forbindelse med et annullationssøgsmål anlagt efter EUF-traktatens artikel 263 vil ophæve Beslutningen og hjemvise denne til fornyet behandling hos Kommissionen. 3 Forordning 659/ Se bl.a. præmis 57 i sag T-359/04, British Aggregates og den dér citerede praksis. 5 Se bl.a. præmis 56 og 58 i sag T-359/04, British Aggregates.

4 4/9 Dette er nærmere uddybet nedenfor. 4.1 Kommissionen forholder sig ikke til, om der er ydet støtte til dagblade og til trykte reklamer, der ikke husstandsomdeles Støtte til ikke-husstandsomdelte reklamer og reklamer i dagblade er behandlet i Beslutningens punkt , idet Kommissionen i punkt 127 konkluderer, at de to typer af reklamer kan anses for at falde uden for reklameafgiftslovens anvendelsesområde. Intetsteds indeholder Beslutningen en egentlig analyse af, om afgiftsfritagelsen for de to typer af reklame indebærer statsstøtte, og om statsstøtten i givet fald kan anses for forenelig med det indre marked. Der foreligger således en mangelfuld juridisk vurdering af den anmeldte ordning, ligesom Beslutningen i denne henseende er mangelfuldt begrundet, jf. EUF-traktatens artikel 296. For så vidt angår kravene til Kommissionens begrundelse, følger det af fast retspraksis, at Kommissionen ved anvendelse af konkurrencereglerne er forpligtet til at begrunde en beslutning ved som minimum at nævne de omstændigheder og overvejelser, der har væsentlig betydning for beslutningen, og dermed give Fællesskabets retsinstanser og de berørte parter oplysning om, hvorledes den har anvendt traktaten. 6 De kortfattede deskriptive udsagn i Beslutningens punkt kan ikke på nogen måde sidestilles med en tilstrækkelig begrundelse, ligesom de på ingen måde kan erstatte den statsstøtteretlige analyse, som Kommissionen er forpligtet til at udføre. Fraværet af en begrundelse og analyse i relation til dagblade og ikke-husstandsomdelte reklametryksager står i kontrast til Kommissionens undersøgelse i Beslutningen vedrørende mulig støtte til miljømærket papir (hvor Kommissionen konkluderer, at der ikke foreligger støtte på grund af manglende selektivitet, jf. punkt 71-80) aftenskolekataloger (hvor det konkluderes, at der ikke foreligger støtte på grund af manglende samhandelspåvirkning, jf. punkt 81-85) telefonbøger (hvor det konkluderes, at der foreligger forenelig statsstøtte, jf. punkt og ), og 6 Jf. Rettens dom i Forenede Sager T-309/04, T-317/04, T-329/04 og T-336/04, TV 2/Danmark m.fl. mod Kommissionen, pr. 180 med yderligere henvisninger til retspraksis.

5 5/9 gratis ugeaviser (hvor det konkluderes, at der foreligger forenelig statsstøtte, jf. punkt og ). Kommissionens undersøgelser af ovennævnte reklamebærende tryksager illustrerer den undersøgelse, Kommissionen burde have foretaget i forhold til fritagelsen for dagblade og ikke-husstandsomdelte reklametryksager. En mulig forklaring på fraværet af en analyse af de to typer af reklametryksager kan være den måde, hvorpå reklameafgiftsloven er opbygget. Således er de af Kommissionen undersøgte reklametryksager eksplicit fritaget for statsstøtte i medfør af reklameafgiftslovens 2, stk Fritagelsen for reklamer i dagblade og ikkehusstandsomdelte reklametryksager fremgår derimod implicit af lovens 1. 8 Lovens 1, stk. 1, pålægger således afgift på tryksager, som husstandsomdeles, mens 1, stk. 2, kun pålægger afgift på tryksager, der omdeles uden betaling fra modtageren. Hermed indebærer lovens 1 en de facto fritagelse for ikke-husstandsomdelte reklamer og for tryksager, der omdeles mod betaling, herunder navnlig dagblade. Det er imidlertid underordnet for den statsstøtteretlige vurdering, om støtte ydes ved at der indrømmes en fritagelse til visse varer eller tjenesteydelser, eller om støtte ydes ved at der pålægges en afgift på andre (særligt konkurrerende) varer eller tjenesteydelser. I begge tilfælde vil der være tale om, at visse varer eller tjenesteydelse afgiftsbelægges, mens andre (de lege eller de facto) er fritaget for afgift. Unionsdomstolenes praksis på området er meget klar i denne henseende, idet Unionsdomstolene ved gentagne lejligheder har erindret om, at artikel 107, stk. 1, definerer statslige interventioner i kraft af deres virkninger og således uafhængigt af de anvendte teknikker. 9 7 Lovens 2, stk. 1, er sålydende: Følgende husstandsomdelte reklamer er ikke omfattet af afgiftspligten efter 1: 1) [ ] 2) Information om offentlig forsyningspligt, som gives i forbindelse med erhvervsmæssig virksomhed. 3) Reklamer om aktiviteter i foreninger og fra foreninger omfattet af folkeoplysningsloven. 4) Ugeaviser, jf. stk. 2 og 3. 5) Telefonbøger, jf. stk Lovens 1 er sålydende: 1. Der skal betales afgift til statskassen af husstandsomdelte reklamer, jf. stk. 2. Stk. 2. Ved husstandsomdelte reklamer forstås efter denne lov forsendelser, som har til formål at fremme afsætningen af varer eller tjenesteydelser, og som omdeles uden betaling fra modtageren. 9 Se Forenede sager C-106/09 P og C-107/09 P, Kommissionen mod Government of Gibraltar og Det Forenede Kongerige, præmis 87. Se også sag C-487/06 P, British Aggregates, præmis 89; sag C-279/08 P, Kommissionen mod Nederlandene, præmis 51. Yderligere eksempler på sager, hvor en fordel er ydet ved at der pålægges en byrde på konkurrenten, er sag C-53/00, Ferring, og sag C-390/98, Banks.

6 6/9 I Gibraltar-dommen blev Retten netop kritiseret af Domstolen for udelukkende at have støttet sin analyse på den valgte lovgivningsteknik i forbindelse med sin statsstøtteanalyse, hvilket ifølge Domstolen udelukkede enhver mulighed for at kvalificere den manglende beskatning af visse selskaber (in casu offshore -selskaberne) som en selektiv fordel. 10 I sagen accepterede Domstolen således ikke, at Storbritannien blot ved at anvende en særlig lovteknik kunne undgå at få lovgivningen underkastet en statsstøtteretlig analyse, når det stod klart, at lovgivningen havde til følge at begunstige visse virksomheder frem for andre virksomheder. 11 Domstolen udtalte, at lovgivningens såkaldte generelle referenceramme var beskatning af alle virksomheder på Gibraltar, hvorfor den manglende beskatning af offshore-selskaber indebar en de facto undtagelse fra den generelle ramme og dermed en selektiv begunstigelse af disse selskaber. 12 I den foreliggende sag fremgår det af Beslutningens punkt 71 (i relation til miljømærket papir), at Kommissionen er fuldt ud bevidst om den selektivitets-test, der skal udføres af de reklametryksager, der ikke er pålagt afgift. Realiteten i denne sag er, at visse typer af reklametryksager er afgiftspålagt, mens andre reklametryksager ikke er afgiftspålagt. Kommissionen burde i lyset heraf have undersøgt, om den pågældende fritagelse for dagblade og ikke-omdelte reklametryksager kunne indebære statsstøtte, og om statsstøtten kunne erklæres forenelig med det indre marked. Således som det er blevet udførligt omtalt og behandlet i vores skrivelser til EU- Kommissionen (omtalt i afsnit 3 ovenfor og vedlagt som bilag 1-4), er der efter vores vurdering ingen tvivl om - at der foreligger en selektiv fordel, der indebærer statsstøtte til fordel for udgiverne af dagblade og ikke-omdelte tryksager 13 - på samme måde som Kommissionen selv konkluderer, at der foreligger statsstøtte til bl.a. udgivere af telefonbøger og ugeblade; 10 Forenede sager C-106/09 P og C-107/09 P, Kommissionen mod Government of Gibraltar og Det Forenede Kongerige, præmis Se dommens præmis Se dommens præmis Dette gælder så meget desto mere, når der henses til det nære konkurrenceforhold mellem (afgiftspålagte) husstandsomdelte reklametryksager på den ene side og (afgiftsfritagne) dagblade og ikke-omdelte tryksager på den anden side. At konkurrenceforholdet kan have en betydning for vurdering af det relevante sammenligningsgrundlag, fremgår blandt andet af Rettens dom i sag T-210/02, British Aggregates RENV, præmis 72. Se også Generaladvokat Tizzano i sag C-53/00, Ferring, punkt

7 7/9 - at denne støtte kun vanskeligt vil kunne erklæres foreneligt med det indre marked, idet der i lyset af formålet med ordningen ikke synes at være gode argumenter for at fritage disse typer af reklamebærende tryksager til ugunst for almindelige reklametryksager. I relation til spørgsmålet om forenelighed erindres i øvrigt om, at formålet med reklameafgiftsloven netop er at begrænse mængden af reklametryksager, og at den største miljøbelastning ligger i produktionen af reklametryksager ikke i distributionen. Det bør derfor være underordnet for opnåelse af lovens formål, om reklametryksager modtages gratis eller imod betaling, og om de omdeles eller afhentes. Det afgørende i denne sag er imidlertid, at Kommissionen intetsteds har foretaget en analyse af ovenstående aspekter i relation til dagblade og ikke-omdelte tryksager, hvilket efter vores vurdering er tilstrækkeligt til at få Beslutningen ophævet. 4.2 Beslutningen er også mangelfuld i andre henseender For fuldstændighedens skyld bemærker vi, at Beslutningen efter vores vurdering også er mangelfuld i andre henseender. Vi skal hér begrænse os til at give to eksempler. For det første undlader Kommissionen at behandle argumentet fra FK Distribution om, at reklameafgiftsloven også burde indebære en afgiftsfritagelse af NejTak+-ordningen samt den tilsvarende ordning indført af Post Danmark, 14 da denne ordning er egnet til at nedbringe mængden af reklametryksager, samtidig med at husstandene kun modtager de reklamer, de faktisk ønsker at modtage. Herved opfylder en ordning som NejTak+-ordningen på alle måder de mål, som ligger til grund for reklameafgiftsloven, samtidig med at den tager hensyn til den vigtige funktion, reklamer har for blandt andet det indre markeds funktion, herunder varernes og tjenesteydelsernes frie bevægelighed. 15 Den manglende fritagelse af NejTak+-ordningen burde være indgået i Kommissionens analyse af lovens forenelighed med det indre marked og særligt analysen af, om loven indebar en utilsigtet fordrejning af konkurrencen i lyset af det formål, der er opstillet i loven. 14 Post Danmarks ordning hedder Permission Services. 15 EU s lovgiver har således anerkendt reklamerne som et væsentligt middel til at skabe reelle afsætningsmuligheder for varer og tjenesteydelser over hele Unionen, ligesom reklamer kan stimulere konkurrencen. Der henvises blandt andet til 6. betragtning i præamblen til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2006/114 om vildledende og sammenlignende reklame (EUT 2006 L 376/2).

8 8/9 For det andet vurderer vi, at Kommissionens forenelighedsvurdering af fritagelsen for gratis ugeaviser er problematisk i flere henseender. Særligt hæfter vi os ved, at Kommissionen lægger til grund for sin analyse, at støtte til ugeaviser efter mediestøtteloven udelukker støtte efter reklameafgiftsloven og omvendt (se Beslutningens punkt 56 og punkt 104). Der er imidlertid ingen omtale af dette i hverken mediestøtteloven eller i reklameafgiftsloven eller i forarbejderne hertil, hvilket viser, at Kommissionens undersøgelser af den anmeldte lovgivning og i den forbindelse af mediestøtteloven har været mangelfuld. Det bemærkes i den forbindelse, at såfremt støtte til ugeaviser efter reklameafgiftsloven skulle udelukke støtte efter mediestøtteloven og omvendt, kræver dette udtrykkelig lovhjemmel i både reklameafgiftsloven og i mediestøtteloven, hvilket i dag ikke foreligger. Udsagnet er særligt problematisk eftersom mediestøtteloven allerede er trådt i kraft og vil skulle igennem en lovændring for, at den kan opfylde de forudsætninger, som ligger til grund for Beslutningen. Endelig er det vores vurdering, at såfremt ovenstående lovændringer måtte blive gennemført, bør de også gælde for dagbladene, således at disse ligeledes udelukkes fra at kunne modtage støtte under begge støtteordninger på samme tid. Henset til konkurrencerelationen mellem gratis ugeaviser og dagblade og den vigtige funktion for den demokratiske debat, som begge udgivelser har, vil en støtteordning med en uens retstilstand for dagblade og gratis ugeaviser efter vores vurdering være svær at retfærdiggøre efter statsstøttereglerne og i hvert fald kræve, at sagen på ny anmeldes til EU-Kommissionen, inden en sådan ordning kan træde i kraft. 4.3 Kommissionens lange sagsbehandlingstid kan være et indicium for, at Kommissionen burde have åbnet den formelle undersøgelsesprocedure Endelig bemærker vi, at Kommissionens lange sagsbehandlingstid i denne sag, hvor Kommissionen først traf afgørelse 22 måneder efter den modtog anmeldelse i sagen, kan være et indicium for, at Kommissionen burde have åbnet den formelle undersøgelsesprocedure i stedet for at træffe afgørelse efter den foreløbige undersøgelsesfase. København, den 20. august 2014 Michael Honoré

9 9/9 Bilag 1. Brev fra FK Distribution til EU-Kommissionen af 23. november Brev fra FK Distribution til EU-Kommissionen af 26. februar Brev fra FK Distribution til EU-Kommissionen af 2. juli Brev fra FK Distribution til EU-Kommissionen af 27. marts 2014

Forslag til Lov om ophævelse af reklameafgiftsloven (Ophævelse af reklameafgiftsloven)

Forslag til Lov om ophævelse af reklameafgiftsloven (Ophævelse af reklameafgiftsloven) Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del Bilag 42 Offentligt Skatteministeriet J. nr. 14-5317487 Forslag til Lov om ophævelse af reklameafgiftsloven (Ophævelse af reklameafgiftsloven) Reklameafgiftsloven,

Læs mere

Forslag. Lov om ophævelse af reklameafgiftsloven

Forslag. Lov om ophævelse af reklameafgiftsloven Lovforslag nr. L 65 Folketinget 2015-16 Fremsat den 20. november 2015 af skatteministeren (Karsten Lauritzen) Forslag til Lov om ophævelse af reklameafgiftsloven (Ophævelse af reklameafgiftsloven) 1 Reklameafgiftsloven,

Læs mere

SAU alm. del Samrådsspørgsmål L, M og N. Samrådsspørgsmål L. Samrådsspørgsmål M

SAU alm. del Samrådsspørgsmål L, M og N. Samrådsspørgsmål L. Samrådsspørgsmål M Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 272 Offentligt Tale 11. december 2014 J.nr. 14-4587979 SAU alm. del Samrådsspørgsmål L, M og N Samrådsspørgsmål L Vil ministeren uddybe, hvorfor

Læs mere

Q&A om konsekvenserne af, at Søndagsavisen har anlagt annullationssøgsmål vedrørende Kommissionens statsstøttegodkendelse af mediestøtten

Q&A om konsekvenserne af, at Søndagsavisen har anlagt annullationssøgsmål vedrørende Kommissionens statsstøttegodkendelse af mediestøtten J.nr.: 7504201 HS/RHO Kulturministeriet Nybrogade 2 1203 København K Q&A om konsekvenserne af, at Søndagsavisen har anlagt annullationssøgsmål vedrørende Kommissionens statsstøttegodkendelse af mediestøtten

Læs mere

C-19/13, Fastweb - fra et tilbudsgiverperspektiv Dansk Forening for Udbudsret, 30. september 2014

C-19/13, Fastweb - fra et tilbudsgiverperspektiv Dansk Forening for Udbudsret, 30. september 2014 C-19/13, Fastweb - fra et tilbudsgiverperspektiv Dansk Forening for Udbudsret, 30. september 2014 Anders Birkelund Nielsen, Partner abn@bechbruun.com 2 Fortolkning af betingelsen om, at ordregiveren finder

Læs mere

Udbudspligt i tværkommunalt samarbejde

Udbudspligt i tværkommunalt samarbejde Aarhus 24. august 2017 Anne Bergholt Sommer Partner T +45 72 27 33 61 ase@bechbruun.com Sagsnr. 038345-0081 cen/ase Udbudspligt i tværkommunalt samarbejde 1. Indledning Norddjurs Kommune ønsker at få afklaret

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Statsstøtte / Danmark Støtteforanstaltning nr. N 67/04 Stikprøvekontrol af bedrifter med slagtekyllinger

EUROPA-KOMMISSIONEN. Statsstøtte / Danmark Støtteforanstaltning nr. N 67/04 Stikprøvekontrol af bedrifter med slagtekyllinger EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, 01-04-2004 C (2004) 1338 Vedr.: Statsstøtte / Danmark Støtteforanstaltning nr. N 67/04 Stikprøvekontrol af bedrifter med slagtekyllinger Hr. udenrigsminister, Jeg skal herved

Læs mere

NOTAT 4 juli 2011. Notat til Folketingets Europaudvalg /MFR. Sags. nr: 296/11

NOTAT 4 juli 2011. Notat til Folketingets Europaudvalg /MFR. Sags. nr: 296/11 Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del Bilag 512 Offentligt Patent- og Varemærkestyrelsen NOTAT 4 juli 2011 /MFR Sags. nr: 296/11 Notat til Folketingets Europaudvalg Afgivelse af skriftligt indlæg vedrørende

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Statsstøtte SA.35545 (2012/N) Danmark Ændring af ordningen Sociale foranstaltninger på arbejdsmarkedet (N 606/2008)

EUROPA-KOMMISSIONEN. Statsstøtte SA.35545 (2012/N) Danmark Ændring af ordningen Sociale foranstaltninger på arbejdsmarkedet (N 606/2008) EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, 19.12.2012 C(2012) 9470 final Vedr.: Statsstøtte SA.35545 (2012/N) Danmark Ændring af ordningen Sociale foranstaltninger på arbejdsmarkedet (N 606/2008) Hr. minister, Baggrund

Læs mere

Statsstøtte. Den offentlige uddannelsesdag, 4. oktober 2013. Ved partner Michael Honoré

Statsstøtte. Den offentlige uddannelsesdag, 4. oktober 2013. Ved partner Michael Honoré Statsstøtte Den offentlige uddannelsesdag, 4. oktober 2013 Ved partner Michael Honoré I. Introduktion til statsstøttereglerne Statsstøttereglerne Reglerne om statsstøtte findes i både EUF-traktaten (artikel

Læs mere

Notat udbud af erhvervsudviklingsopgaver

Notat udbud af erhvervsudviklingsopgaver Aarhus December 2015 Anne Bergholt Sommer Specialistadvokat T +45 72 27 33 61 ase@bechbruun.com Sagsnr. 038345-0070 tbr/ase/dla Notat udbud af erhvervsudviklingsopgaver 1. Baggrund og opdrag Norddjurs

Læs mere

BERETNING FRA KOMMISSIONEN. om arbejdet med retningslinjerne for statsstøtte i forbindelse med tjenesteydelser af almindelig økonomisk interesse

BERETNING FRA KOMMISSIONEN. om arbejdet med retningslinjerne for statsstøtte i forbindelse med tjenesteydelser af almindelig økonomisk interesse DA BERETNING FRA KOMMISSIONEN om arbejdet med retningslinjerne for statsstøtte i forbindelse med tjenesteydelser af almindelig økonomisk interesse 1. FORMÅLET MED RAPPORTEN Det Europæiske Råd i Sevilla

Læs mere

Regelgrundlag for indgåelse af forsyningskontrakter under tærskelværdien

Regelgrundlag for indgåelse af forsyningskontrakter under tærskelværdien NOTAT September 2019 KONKURRENCE- OG Regelgrundlag for indgåelse af forsyningskontrakter under tærskelværdien Resumé I forbindelse med forsyningskontrakter under forsyningsvirksomhedsdirektivets tærskelværdier

Læs mere

EF-Domstolen freder det nye tobaksreklamedirektiv

EF-Domstolen freder det nye tobaksreklamedirektiv Europaudvalget EU-note - E 26 Offentligt Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 16. januar 2007 EU-konsulenten Til udvalgets medlemmer og stedfortrædere EF-Domstolen freder det nye tobaksreklamedirektiv

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 66 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 66 Offentligt Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 66 Offentligt Notat Modtager: SU-forligskredsen 10. april 2015 Konsekvenser af EU-Domstolens dom i C-359/13, Martens Den 26. februar 2015 afsagde

Læs mere

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget for Andragender 28.11.2014 MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Om: Andragende nr. 0824/2008 af Kroum Kroumov, bulgarsk statsborger, og 16 medunderskrivere, om anmodning om

Læs mere

L 162/20 Den Europæiske Unions Tidende

L 162/20 Den Europæiske Unions Tidende L 162/20 Den Europæiske Unions Tidende 21.6.2008 KOMMISSIONENS DIREKTIV 2008/63/EF af 20. juni 2008 om konkurrence på markederne for teleterminaludstyr (EØS-relevant tekst) (kodificeret udgave) KOMMISSIONEN

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 39 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 39 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 39 Offentligt 9. november 2016 J.nr. 16-1566931 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 39 af 12. oktober 2016 (alm.

Læs mere

DOMSTOLENS DOM (Anden Afdeling) 13. december 1989 *

DOMSTOLENS DOM (Anden Afdeling) 13. december 1989 * DOMSTOLENS DOM (Anden Afdeling) 13. december 1989 * I sag C-322/88, angående en anmodning, som tribunal du travail de Bruxelles i medfør af EØF- Traktatens artikel 177 har indgivet til Domstolen for i

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Statsstøtte SA.35683 (2012/N) Reklameafgift på husstandsomdelte reklamer Danmark

EUROPA-KOMMISSIONEN. Statsstøtte SA.35683 (2012/N) Reklameafgift på husstandsomdelte reklamer Danmark EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 9.7.2014 C (2014) 4546 final TIL OFFENTLIGGØRELSE Dette dokument er et internt kommissionsdokument, som der udelukkende gives indsigt i til orientering. Emne: Statsstøtte

Læs mere

NOTAT om. kommunernes retsstilling i relation til ikke-anmeldt EU-statsstøtte

NOTAT om. kommunernes retsstilling i relation til ikke-anmeldt EU-statsstøtte 22. juni 2017 NOTAT om kommunernes retsstilling i relation til ikke-anmeldt EU-statsstøtte 1. Baggrund 1.1 KL og Kommunekredit har bedt mig redegøre for kommunernes retsstilling i relation til ikke-anmeldt

Læs mere

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 19 Offentligt

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 19 Offentligt Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 19 Offentligt Europaudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer 8. april 2014 EU-dom giver Rådet og Parlamentet et skøn mht. at vælge mellem

Læs mere

Høring af udkast til forslag til lov om afgift af husstandsomdelte reklamer (reklameafgiften)

Høring af udkast til forslag til lov om afgift af husstandsomdelte reklamer (reklameafgiften) Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K Pr. e-mail: js@skat.dk Journalnummer 12-017431 25. september 2012 Høring af udkast til forslag til lov om afgift af husstandsomdelte reklamer

Læs mere

EU s statsstøtteregler og de minimis

EU s statsstøtteregler og de minimis EU s statsstøtteregler og de minimis 18. juni 2019 Daniel Lauest Vistisen Dagsorden Hvor er vi henne? Hvad er statsstøtte og hvilke hensyn der ligger bag? EU s forbud mod at yde statsstøtte Overtrædelse

Læs mere

Forenede sager T-49/02 T-51/02

Forenede sager T-49/02 T-51/02 Forenede sager T-49/02 T-51/02 Brasserie nationale SA (tidligere Brasseries Funck-Bricher og Bofferding) m.fl. mod Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber»Aftaler det luxembourgske marked for øl bøder«rettens

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 23.6.2017 C(2017) 4250 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 23.6.2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/2366

Læs mere

DOMSTOLENS DOM 11. december 1990 *

DOMSTOLENS DOM 11. december 1990 * DOM AF 11. 12. 1990 SAG C-47/88 DOMSTOLENS DOM 11. december 1990 * I sag C-47/88, Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber ved J. Føns Buhl, Kommissionens Juridiske Tjeneste, som befuldmægtiget, og

Læs mere

GAP Anvendelsesområde

GAP Anvendelsesområde København April 2017 GAP Anvendelsesområde Forklaring af lysregulering Forklaring Vurderes at få stor betydning Vurderes at få betydning Vurderes ikke at få betydning København Langelinie Allé 35 2100

Læs mere

Om afgivelse af indlæg i EU-Domstolens sag C-23/14, Post Danmark mod Konkurrencerådet, vedrørende Post Danmarks direct mail- rabatsystem

Om afgivelse af indlæg i EU-Domstolens sag C-23/14, Post Danmark mod Konkurrencerådet, vedrørende Post Danmarks direct mail- rabatsystem Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del Bilag 402 Offentligt Dato: 10. april 2014 Sag: 12/07711-287 Notat til Folketingets Europaudvalg Om afgivelse af indlæg i EU-Domstolens sag C-23/14, Post Danmark mod Konkurrencerådet,

Læs mere

FORSLAG TIL AFGØRELSE FRA GENERALADVOKAT ANTONIO LA PERGOLA fremsat den 26. juni 1997

FORSLAG TIL AFGØRELSE FRA GENERALADVOKAT ANTONIO LA PERGOLA fremsat den 26. juni 1997 FORSLAG TIL AFGØRELSE FRA GENERALADVOKAT ANTONIO LA PERGOLA fremsat den 26. juni 1997 1. I den foreliggende sag har Kommissionen nedlagt påstand om, at det fastslås, at de græske bestemmelser om beskatning

Læs mere

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0633 Offentligt

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0633 Offentligt Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0633 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 17.9.2013 COM(2013) 633 final 2013/0312 (NLE) Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om ændring af beslutning 2007/884/EF

Læs mere

Notat til Europaudvalget og Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik om afgivelse af indlæg i EU-Domstolens præjudicielle sag C-513/12, Ayalti

Notat til Europaudvalget og Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik om afgivelse af indlæg i EU-Domstolens præjudicielle sag C-513/12, Ayalti Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13 UUI Alm.del Bilag 74 Offentligt Dato: 18. februar 2013 Kontor: EU-ret Sagsbeh: MEI Sagsnr.: 2013-6140-0379 Dok.: 674475 Notat til Europaudvalget

Læs mere

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0121 Offentligt

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0121 Offentligt Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0121 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.3.2014 COM(2014) 121 final 2014/0065 (NLE) Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESFORORDNING om afslutning af den delvise

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget for Andragender MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget for Andragender MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE EUROPA-PARLAMENTET (Ekstern oversættelse) 2004 Udvalget for Andragender 2009 19.10.2007 MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Om: Andragende 1362/2002 af Ralf Biester, tysk statsborger, om opkrævning af licensgebyr

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS BESLUTNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS BESLUTNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 07.01.2002 KOM(2001) 809 endelig Forslag til RÅDETS BESLUTNING om bemyndigelse af Danmark til i overensstemmelse med artikel 8, stk. 4, i direktiv

Læs mere

3) Beskatning til kommunerne af faste ejendomme (den amtskommunale grundskyldpromille for landbrugsejendomme og lignende ejendomme og for skovbrug).

3) Beskatning til kommunerne af faste ejendomme (den amtskommunale grundskyldpromille for landbrugsejendomme og lignende ejendomme og for skovbrug). EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 02.VI.2006 K(2006)2288 Vedrørende: Statsstøtte nr. N 214/2006 - Danmark Beskatning til kommunerne af faste ejendomme (den amtskommunale grundskyldpromille for landbrugsejendomme

Læs mere

Støtte nr. N 90/ Danmark Loft over den kommunale grundskyldspromille

Støtte nr. N 90/ Danmark Loft over den kommunale grundskyldspromille EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 15-05-2001 SG (2001) D/288553 Vedr.: Støtte nr. N 90/2001 - Danmark Loft over den kommunale grundskyldspromille Hr. minister, Jeg skal herved meddele Dem, at Kommissionen

Læs mere

KOMMISSIONENS AFGØRELSE. af 11.6.2012. om de nationale bestemmelser om visse industrielle drivhusgasser, som Danmark har givet meddelelse om

KOMMISSIONENS AFGØRELSE. af 11.6.2012. om de nationale bestemmelser om visse industrielle drivhusgasser, som Danmark har givet meddelelse om EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 11.6.2012 C(2012) 3717 final KOMMISSIONENS AFGØRELSE af 11.6.2012 om de nationale bestemmelser om visse industrielle drivhusgasser, som Danmark har givet meddelelse om

Læs mere

Skatteudvalget L 65 Bilag 1 Offentligt

Skatteudvalget L 65 Bilag 1 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 L 65 Bilag 1 Offentligt 20. november 2015 J.nr. 14-5317487 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bruxelles, den C(2016) 2091 final

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bruxelles, den C(2016) 2091 final EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 05.04.2016 C(2016) 2091 final Vedr: Statsstøttesag SA.42498 (2015/N) Danmark Ændring af støtte til husstandsvindmøller Hr. udenrigsminister Europa-Kommissionen skal herved

Læs mere

Ref. Ares(2014) /07/2014

Ref. Ares(2014) /07/2014 Ref. Ares(2014)2350522-15/07/2014 EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR ERHVERV OG INDUSTRI Vejledning 1 Bruxelles, den 1. februar 2010 - Anvendelse af forordningen om gensidig anerkendelse på procedurer

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 10. januar 2013

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 10. januar 2013 UDSKRIFT AF HØJESTERETS ANKE- OG KÆREMÅLSUDVALGS DOMBOG HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 10. januar 2013 Sag 74/2012 Viasat Broadcasting UK Ltd. (advokat Peter Stig Jakobsen) mod Konkurrencerådet

Læs mere

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0438 Offentligt

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0438 Offentligt Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0438 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 24.6.2013 COM(2013) 438 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET om vurdering af de fremskridt, som Italien har meddelt

Læs mere

Europaudvalget (2. samling) EU-note - E 13 Offentligt

Europaudvalget (2. samling) EU-note - E 13 Offentligt Europaudvalget (2. samling) EU-note - E 13 Offentligt Europaudvalget EU-konsulenten Til: Dato: Europaudvalget, Arbejdsmarkedsudvalget 18. december 2007 EF-Domstolen: Svensk kollektiv blokade er i strid

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Statsstøttesag N 141/ Danmark Midlertidig defensiv ordning for skibsbygningsindustrien

EUROPA-KOMMISSIONEN. Statsstøttesag N 141/ Danmark Midlertidig defensiv ordning for skibsbygningsindustrien EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 24-06-2003 C(2003)1765fin Hr. udenrigsminister, Vedr.: Statsstøttesag N 141/2003 - Danmark Midlertidig defensiv ordning for skibsbygningsindustrien (1) Kommissionen meddeler

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 773/2004 af 7. april 2004 om Kommissionens gennemførelse af procedurer i henhold til EF-traktatens artikel 81 og 82

KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 773/2004 af 7. april 2004 om Kommissionens gennemførelse af procedurer i henhold til EF-traktatens artikel 81 og 82 L 123/18 KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 773/2004 af 7. april 2004 om Kommissionens gennemførelse af procedurer i henhold til EF-traktatens artikel 81 og 82 (EØS-relevant tekst) KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE

Læs mere

Afskaffelse af selvanmelderordningen for eksport af køretøjer

Afskaffelse af selvanmelderordningen for eksport af køretøjer Skatteudvalget 2018-19 (Omtryk - 26-04-2019 - Yderligere fil vedhæftet) L 223 Bilag 4 Offentligt Sendt pr. e-mail til peter@yupex.dk Yupex Trading A/S Bøgekildevej 33 8361 Hasselager Afskaffelse af selvanmelderordningen

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bruxelles, den K(2009)2362

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bruxelles, den K(2009)2362 EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.03.2009 K(2009)2362 Vedr.: Statsstøtte/Danmark Støttesag nr. N 664/2007 Kompensation til et konkursbo for tab i forbindelse med zonerestriktioner under udbrud af Newcastle

Læs mere

Hyppigt stillede spørgsmål (FAQ) om statsstøtteregler for lokaludviklingsprojekter styret af lokalsamfundet (CLLD)

Hyppigt stillede spørgsmål (FAQ) om statsstøtteregler for lokaludviklingsprojekter styret af lokalsamfundet (CLLD) Hyppigt stillede spørgsmål (FAQ) om statsstøtteregler for lokaludviklingsprojekter styret af lokalsamfundet (CLLD) 1. Er statsstøttereglerne for fiskerisektoren ændret for perioden 2014-2020? Visse fiskerispecifikke

Læs mere

FORSLAG TIL AFGØRELSE FRA GENERALADVOKAT MARCO DARMON fremsat den 3. juli 1990 *

FORSLAG TIL AFGØRELSE FRA GENERALADVOKAT MARCO DARMON fremsat den 3. juli 1990 * FORSLAG TIL AFGØRELSE FRA GENERALADVOKAT DARMON SAG C-208/88 FORSLAG TIL AFGØRELSE FRA GENERALADVOKAT MARCO DARMON fremsat den 3. juli 1990 * Hr. afdelingsformand, de herrer dommere, * Originalsprog: fransk.

Læs mere

2. Forordningen om bilaterale aftaler om lovvalg

2. Forordningen om bilaterale aftaler om lovvalg Notat om tilvalg af forordningen om indførelse af en procedure for forhandling og indgåelse af visse aftaler mellem medlemsstater og tredjelande vedrørende lovvalgsregler for kontraktlige forpligtelser

Læs mere

Forslag til RÅDETS DIREKTIV

Forslag til RÅDETS DIREKTIV EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 8.5.2018 COM(2018) 261 final 2018/0124 (CNS) Forslag til RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv 2006/112/EF og 2008/118/EF for så vidt angår medtagelse af den italienske

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Statsstøttesag SA (N/2015) Danmark Ændring af støtte til husstandsvindmøller

EUROPA-KOMMISSIONEN. Statsstøttesag SA (N/2015) Danmark Ændring af støtte til husstandsvindmøller EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 5. april 2016 C(2016) 2091 cor TIL OFFENTLIGGØRELSE Dette dokument er et internt kommissionsdokument, som der udelukkende gives indsigt i til orientering. Vedr.: Statsstøttesag

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0753 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0753 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0753 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 16.11.2004 KOM(2004)753 endelig 2003/0134(COD) MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET

Læs mere

Vurdering og indspil til 9 a i lovforslag L76

Vurdering og indspil til 9 a i lovforslag L76 Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 L 76 Bilag 9 Offentligt København 14. december 2016 Gundula Maria Kjær Regulatory affairs manager T +45 72 27 34 63 gmk@bechbruun.com Sagsnr. 057776-0010 cvt/gmk/eda

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0410 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0410 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0410 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 30.6.2008 KOM(2008) 410 endelig Forslag til RÅDETS FORORD I G om afslutning af den fornyede "ny

Læs mere

Brancheorganisationer for motorkøretøjer

Brancheorganisationer for motorkøretøjer Dato: 24. september 2013 Brancheorganisationer for motorkøretøjer Sag: BITE-12/06340-41 Sagsbehandler: / CHJ Indskærpelse om garantier og årlige kontroleftersyn - vedrørende krav om bilejeres fremmøde

Læs mere

2) Kommissionen har truffet denne beslutning ud fra følgende betragtninger:

2) Kommissionen har truffet denne beslutning ud fra følgende betragtninger: EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 15.XII.2004 C(2004)5260 Vedr.: Statsstøtte nr. N 341/04 - Danmark Medfinansiering af udgifter afholdt af slagterier og forarbejdningsanlæg i forbindelse med overvågning

Læs mere

Notat til Folketingets Europaudvalg

Notat til Folketingets Europaudvalg Skatteudvalget 2012-13 SAU alm. del Bilag 35 Offentligt Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K 12. oktober 2012 J.nr. 07-0207193 Notat til Folketingets Europaudvalg Om afgivelse af indlæg i EU-Domstolens

Læs mere

KOMMISSIONENS BESLUTNING

KOMMISSIONENS BESLUTNING EUROPA-KOMMISSIONEN KOMMISSIONENS BESLUTNING om anvendelse af bestemmelserne i traktatens artikel 86 på statsstøtte i form af kompensation for offentlig tjeneste ydet til visse virksomheder, der har fået

Læs mere

Konkurrenceretsforeningen

Konkurrenceretsforeningen Konkurrenceretsforeningen EU-Domstolens dom i Post Danmark II-sagen 1 Sagens baggrund Sagen drejer sig om, hvorvidt Post Danmark A/S har misbrugt en dominerende stilling på markedet for distribution af

Læs mere

FORSLAG TIL BESLUTNING

FORSLAG TIL BESLUTNING Europa-Parlamentet 2014-2019 Mødedokument B8-0733/2016 1.6.2016 FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af Kommissionens redegørelse jf. forretningsordenens artikel 123, stk. 2 om hormonforstyrrende stoffer:

Læs mere

Mødedokument ERRATUM. til betænkning

Mødedokument ERRATUM. til betænkning Europa-Parlamentet 2014-2019 Mødedokument 9.1.2018 A8-0395/2017/err01 ERRATUM til betænkning om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om en proportionalitetstest forud for vedtagelse af ny

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Retlige Anliggender og det Indre Marked UDKAST TIL UDTALELSE. fra Udvalget om Retlige Anliggender og det Indre Marked

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Retlige Anliggender og det Indre Marked UDKAST TIL UDTALELSE. fra Udvalget om Retlige Anliggender og det Indre Marked EUROPA-PARLAMENTET 1999 2004 Udvalget om Retlige Anliggender og det Indre Marked FORELØBIG 6. juni 2001 UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om Retlige Anliggender og det Indre Marked til Udvalget om Kultur,

Læs mere

Statsstøtte/Danmark Støtte nr. N 124/2006 Velfærdsrådgivning vedrørende slagtekyllinger (udvikling af rådgivningsværktøj til velfærdsvurdering)

Statsstøtte/Danmark Støtte nr. N 124/2006 Velfærdsrådgivning vedrørende slagtekyllinger (udvikling af rådgivningsværktøj til velfærdsvurdering) EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12-IV-2006 K(2006) 1677 Vedr.: Statsstøtte/Danmark Støtte nr. N 124/2006 Velfærdsrådgivning vedrørende slagtekyllinger (udvikling af rådgivningsværktøj til velfærdsvurdering)

Læs mere

EF-Domstolens generaladvokat støtter princippet i den skandinaviske arbejdsmarkedsmodel

EF-Domstolens generaladvokat støtter princippet i den skandinaviske arbejdsmarkedsmodel Europaudvalget EU-note - E 60 Offentligt Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 25. maj 2007 EU-Konsulenten Til udvalgets medlemmer og stedfortrædere EF-Domstolens generaladvokat støtter princippet

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. marts 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. marts 2017 (OR. en) Conseil UE Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. marts 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0406 (CNS) 7120/17 LIMITE PUBLIC FISC 62 ECOFIN 188 NOTE fra: til: Generalsekretariatet for

Læs mere

Sag T-166/01. Lucchini SpA mod Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber

Sag T-166/01. Lucchini SpA mod Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber Sag T-166/01 Lucchini SpA mod Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber»EKSF statsstøtte støtte til miljøbeskyttelse Italiens støtte til jern- og stålvirksomheden Lucchini afslag på tilladelse til den

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. (1) 96 mio. DKK (ca.. 12,9 mio. EUR) pr. år.

EUROPA-KOMMISSIONEN. (1) 96 mio. DKK (ca.. 12,9 mio. EUR) pr. år. EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den, 27-05-2004 C(2004) 1973 Vedr.:. Statsstøtte/Danmark - Statsstøttesag nr. N 57/2004 - Nedsættelse af grundskyldpromille Hr. udenrigsminister, Kommissionen skal hermed

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 20.3.2014 COM(2014) 181 final 2014/0101 (CNS) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om ændring af beslutning 2004/162/EF om særtoldordningen i de franske oversøiske departementer

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE

HØJESTERETS KENDELSE HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. april 2019 Sag BS 37557/2018 HJR (1. afdeling) A (advokat Flemming Jensen) mod Kurator for I/S X under konkurs, advokat Trine Hasselbalch (selv) og Sag BS 37560/2018

Læs mere

Lov om afgift af husstandsomdelte reklamer (reklameafgiftsloven) 1)

Lov om afgift af husstandsomdelte reklamer (reklameafgiftsloven) 1) LOV nr 1228 af 18/12/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 9. juli 2016 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 12-0212891 Senere ændringer til forskriften LOV nr 1891 af 29/12/2015 Lov

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.3.2019 C(2019) 1997 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 14.3.2019 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/2366

Læs mere

Forbrugergruppen Vest

Forbrugergruppen Vest Hjælp os med at blive flere medlemmer. Vedlagte folder om Forbrugergruppen har vi tilladt os at vedlægge til uddeling blandt interesserede, eller til at lægge på strategiske steder. Forbrugergruppen Vest

Læs mere

Notat om tilvalg af forordningen om bilaterale familieretlige aftaler

Notat om tilvalg af forordningen om bilaterale familieretlige aftaler Notat om tilvalg af forordningen om bilaterale familieretlige aftaler 1. Baggrund Rådets forordning (EF) Nr. 664/2009 om indførelse af en procedure for forhandling og indgåelse af aftaler mellem medlemsstater

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 98/27/EF af 19. maj 1998 om søgsmål med påstand om forbud på området beskyttelse af forbrugernes interesser

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 98/27/EF af 19. maj 1998 om søgsmål med påstand om forbud på området beskyttelse af forbrugernes interesser L 166/51 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 98/27/EF af 19. maj 1998 om søgsmål med påstand om forbud på området beskyttelse af forbrugernes interesser EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. marts 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. marts 2017 (OR. en) Conseil UE Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. marts 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0406 (CNS) 7118/17 LIMITE PUBLIC FISC 61 ECOFIN 187 NOTE fra: til: Generalsekretariatet for

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 30. maj 2008 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets direktiv 68/151/EØF

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 2.3.2015 COM(2015) 76 final 2015/0040 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, som Den Europæiske Union skal indtage i det blandede udvalg, der er nedsat

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 30. oktober 2018 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 30. oktober 2018 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 30. oktober 2018 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0374 (CNS) 12657/18 FISC 386 ECOFIN 860 CULT 111 DIGIT 190 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER

Læs mere

Statsstøttesag SA (2011/N) Danmark Forhøjelse af eksisterende skattefradrag for søfarende Danmark

Statsstøttesag SA (2011/N) Danmark Forhøjelse af eksisterende skattefradrag for søfarende Danmark EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 21.03.2012 C (2012) 1878 final Vedr.: Statsstøttesag SA.33651 (2011/N) Danmark Forhøjelse af eksisterende skattefradrag for søfarende Danmark Hr. udenrigsminister, 1.

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 19.2.2018 C(2018) 775 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 19.2.2018 om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 673/2005 om indførelse af tillægstold på

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 9.11.2016 COM(2016) 721 final 2016/0351 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) 2016/1036 om beskyttelse mod dumpingimport

Læs mere

Sag C-334/99. Forbundsrepublikken Tyskland mod Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber

Sag C-334/99. Forbundsrepublikken Tyskland mod Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber Sag C-334/99 Forbundsrepublikken Tyskland mod Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber»EKSF- og EF-traktaten statsstøtte Kommissionens sammensætning anmeldelse til Kommissionen af støtte og påtænkte

Læs mere

I/S Reno-Nord Markedsprismodellen

I/S Reno-Nord Markedsprismodellen Aarhus 2. februar 2015 Per Hemmer Partner T +45 72 27 35 50 phe@bechbruun.com Sagsnr. 036007-0007 phe/jhp I/S Reno-Nord Markedsprismodellen 1. Indledning Rebild Kommune består efter strukturreformen af

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget for Andragender MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget for Andragender MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE EUROPA-PARLAMENTET 2004 Udvalget for Andragender 2009 12.02.2008 MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Om: Andragende 0596/2006 af Odysseas Poimenidis, græsk statsborger, om de græske myndigheders beslaglæggelse

Læs mere

Kommissionen har truffet denne beslutning ud fra følgende betragtninger:

Kommissionen har truffet denne beslutning ud fra følgende betragtninger: EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.IV.2008 K(2008) 1775 Vedr.: Statsstøtte/Danmark - Sag nr. N 296/2007 - Støtte til skovrejsning Hr. udenrigsminister Kommissionen kan efter at have behandlet de oplysninger,

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 7.6.2018 C(2018) 3568 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 7.6.2018 om ændring af delegeret forordning (EU) 2015/2446 for så vidt angår betingelserne

Læs mere

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Europa-Parlamentet 2014-2019 Retsudvalget 21.6.2016 MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Vedr.: Begrundet udtalelse fra Republikken Letlands Saeima om forslag til Europa- Parlamentets og Rådets direktiv om ændring

Læs mere

Dokumentationskravet i markedsføringslovens 3, stk. 3.

Dokumentationskravet i markedsføringslovens 3, stk. 3. Dato: 3. april 2014 Sag: FO-14/02776-1 Dokumentationskravet i markedsføringslovens 3, stk. 3. Problemstilling En erhvervsdrivende skal kunne dokumentere, at faktiske forhold, der oplyses om i markedsføringen,

Læs mere

DOMSTOLENS DOM 21. februar 1989 *

DOMSTOLENS DOM 21. februar 1989 * DOMSTOLENS DOM 21. februar 1989 * I sag 203/87, Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber, ved juridisk konsulent S. Fabro, Kommissionens Juridiske Tjeneste, som befuldmægtiget, og med valgt adresse

Læs mere

FORMULAR TIL BRUG VED INDGIVELSE AF KLAGER OVER PÅSTÅET ULOVLIG STATSSTØTTE

FORMULAR TIL BRUG VED INDGIVELSE AF KLAGER OVER PÅSTÅET ULOVLIG STATSSTØTTE FORMULAR TIL BRUG VED INDGIVELSE AF KLAGER OVER PÅSTÅET ULOVLIG STATSSTØTTE Det hedder i EF-traktatens artikel 88, stk. 3, at Kommissionen skal underrettes så betids om hver påtænkt indførelse eller ændring

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTETS ÆNDRINGSFORSLAG * til Kommissionens forslag

EUROPA-PARLAMENTETS ÆNDRINGSFORSLAG * til Kommissionens forslag 6.3.2019 A8-0439/6 Ændringsforslag 6 Pavel Svoboda for Retsudvalget Betænkning A8-0439/2018 Tiemo Wölken Udkast til ændring af protokol nr. 3 vedrørende statutten for Den Europæiske Unions Domstol (02360/2018

Læs mere

Sagsbehandlingstid i Sundhedsvæsenets Patientklagenævn og nævnets manglende underretning om sagens behandling

Sagsbehandlingstid i Sundhedsvæsenets Patientklagenævn og nævnets manglende underretning om sagens behandling FOB 04.153 Sagsbehandlingstid i Sundhedsvæsenets Patientklagenævn og nævnets manglende underretning om sagens behandling En ansat i sundhedssektoren der havde været indklaget for Sundhedsvæsenets Patientklagenævn,

Læs mere

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 20.9.2018 COM(2018) 652 final 2018/0334 (NLE) Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om at give Det Forenede Kongerige tilladelse til at anvende en særlig foranstaltning,

Læs mere

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.12.2014 COM(2014) 736 final 2014/0352 (NLE) Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om bemyndigelse af Rumænien til at anvende foranstaltninger, der fraviger artikel

Læs mere

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 21.10.2015 COM(2015) 517 final 2015/0242 (NLE) Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om ændring af beslutning 2009/791/EF og gennemførelsesafgørelse 2009/1013/EU

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 12. juni 2006 (OR. fr) 10385/06 FISC 89

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 12. juni 2006 (OR. fr) 10385/06 FISC 89 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 12. juni 2006 (OR. fr) 10385/06 FISC 89 FORSLAG fra: Europa-Kommissionen modtaget den: 9. juni 2006 Vedr.: Forslag til Rådets beslutning om at tillade Det

Læs mere

Spørgsmål om tilvalgsordningen

Spørgsmål om tilvalgsordningen Spørgsmål om tilvalgsordningen 2014-15 (2. samling) S 126 endeligt svar, S 126 endeligt svar Offentligt Folketingets Lovsekretariat Bilag Journalnummer Kontor Dato 1 2015-39492 JTEU 15. september 2015

Læs mere

Forslag til RÅDETS FORORDNING

Forslag til RÅDETS FORORDNING EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 28.6.2012 COM(2012) 353 final 2012/0170 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af Rådets gennemførelsesforordning (EU) nr. 723/2011 (om udvidelse af den endelige

Læs mere