Evaluering af RENOVER Prisen. december 2015

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Evaluering af RENOVER Prisen. december 2015"

Transkript

1 Evaluering af RENOVER Prisen december 2015

2 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Formålet med evalueringen og med RENOVER prisen 2. Evalueringens resultater overordnet set 3. Kendskabet til RENOVER Prisen 4. Hvad har deltagerne fået ud af prisen? 5. Hvilke resultater har Realdania og GI opnået med prisen? 6. Renover Prisen i fremtiden 7. Metoder og kilder

3 1. FORMÅLET MED EVALUERINGEN At kortlægge, hvordan de forskellige målgrupper vurderer RENOVER Prisen Vurdering af kendskabet til prisen i branchen, herunder udbredelse til hvilke målgrupper Hvad får målgrupperne i praksis ud af prisen (ny viden, inspiration, forståelse for samfundsmæssige udfordringer, ren underholdning, m.v.) og rykker prisen efterfølgende ved deres praksis og mindset? Samspillet med andre renoveringsinitiativer, herunder særligt Renovering på dagsordenen At vurdere hvilke foreløbige resultater prisen har givet Hvad har Realdania og GI opnået med RENOVER Prisen? Har renovering opnået en højere status som fagdisciplin? Er flere bygherrer, arkitekter, ingeniører og entreprenører blevet inspireret til bedre renoveringsprojekter? Er branchen blevet mere samlet om den fælles pris? At komme med anbefalinger ift. RENOVER Prisens fremtid og perspektiver Hvilke forventninger har aktørerne til prisens effekt på langt sigt? Vil prisen have en effekt på længere sigt? / Hvorfor/hvorfor ikke? Hvad skal der til for at skabe den ønskede forandring? Hvordan kan aktørerne selv bidrage til at skabe denne forandring?

4 2. EVALUERINGENS RESULTATER OVERORDNET SET Stor anerkendelse af RENOVER Prisens relevans renovering har i den grad manglet synlighed og status, og den eksisterende bygningsmasse er nu engang den største. Ros til partnerne bag for at etablere prisen tilfører branchen en friskhed byggebranchen er ikke vant til at konkurrere og fejre sig selv (undt. arkitekterne). Deltagerlisten vidner om, at der er prestige forbundet med at være med og vinde. Timingen har været god ift. andre centrale initiativer (bl.a. Energiforliget 2012). Legitimitet og kvalitet er ord, der knytter sig til prisen. Godt og vigtigt med et valgkollegium, der repræsenterer Danmark bredt. Prisen er lykkedes flot med at koble sig op på store strukturelle og samfundsmæssige problemstillinger, fx CO2-udledning / yderområder / aktivering af funktionstømte bymidter. Relevant at stoppe op og tage temperaturen efter tre år og foretage evt. justeringer, men også opfordring til at give prisen tid til at udbrede og forankre sig.

5 3. KENDSKABET TIL RENOVER PRISEN Partnerne er godt på vej med at udbrede kendskabet i branchen men det tager tid at komme bredt ud, særligt til mindre (kommunale) bygherrer og det udførende led. Spørger man valgkollegiet, er kendskabet til RENOVER prisen endnu lavt Aktører, der har været mere involveret i selve prisuddelingen (indstillet/nomineret/central interessent), vurderer, at kendskabet er godt i nogle kredse, men ikke alle. Det fremgår tydeligt af evalueringen, at kendskabet i høj grad spredes fra mund til mund Dels via bygherrer, håndværkere og rådgivere fra projekter, som har været indstillet eller nomineret Dels via lokal presse Flere informanter nævner, at prisen er blevet mere synlig i 2015 end de tidligere år, bl.a. grundet den markedsføring, der har været. Hovedparten af de adspurgte vurderer, at det manglende kendskab handler om, at prisen ikke har eksisteret så længe.

6 3. KENDSKABET TIL RENOVER PRISEN RENOVER Prisen er primært nået ud til byggeriets interesseorganisationer, til rådgiverne (især arkitekterne), og til de store professionelle bygherrer og investorer, særligt i Hovedstadsområdet Dem, der kender til prisen, er meget dem, der i forvejen er sporet ind på nye dagsordener i branchen Det er også dem, der typisk er involveret i de større og ofte prestigefyldte renoveringer Arkitekterne er vant til at promovere deres projekter, hvilket afspejler sig i deres interesse for prisen I mindre grad til bygherrer (mindre investorer, kommunerne, de almene boligselskaber), de udførende og boligejerne Disse grupper har ikke samme mindset om bygninger er noget funktionelt, ikke noget man praler med. Bygherrer er desuden en ret sammensat/heterogen gruppe Der er dog god geografisk spredning blandt indstillingerne

7 3. KENDSKABET TIL RENOVER PRISEN Kendskabet til og anvendelsen af RENOVER prisens forskellige øvrige aktiviteter er generelt lavt set ud over hele gruppen af informanter. Mange af de adspurgte kender kun selve prisuddelingen og hjemmesiden. En del nævner dog også nyhedsbrevet (har ca. 800 modtagere), bl.a. blandt valgkollegiet Enkelte kender til site visits (der har været deltagere på hver tur). Facebook/LinkedIn/Twitter nævnes stort set ikke, men tal fra Advice viser, at sociale medier også er vigtige trafikkilder. Sammenlignet med lign. Realdania kampagner, som Oxford Research har kendskab til, ligger RENOVER Prisen forholdsvis højt, både ift. besøgende på hjemmesiden og modtagere af nyhedsbrevet.

8 4. HVAD HAR DELTAGERNE FÅET UD AF PRISEN? De deltagere, der har været involveret i prisuddelingen, fremhæver at have fået følgende ud af det: Opmærksomhed på prisen og lyst til at ville være med igen/vinde næste gang Samling af projektpartnerne fra det enkelte renoveringsprojekt, bl.a. som led i fejringen Større stolthed af den branche, de er i Større stolthed over at arbejde med renovering, der er noget specielt, kræver særlige kompetencer og ikke bare er noget støvet Forståelse for, at renovering er mange ting/ udvidelse af horisont/ nye perspektiver på renovering, fx brugerinddragelse Større fagligt netværk Positiv omtale af projektet/virksomheden et kvalitetsstempel

9 5. HVILKE RESULTATER HAR REALDANIA OG GI OPNÅET MED PRISEN? RENOVER Prisen har øget synligheden om renovering man er nået ud til flere med renoveringsdagsordenen, end man ellers ville have gjort. Rigtigt at sætte fokus på de gode eksempler (og god timing ift. andre initiativer). Prisen har medvirket til, at renovering har fået højere status som fagdisciplin, ikke mindst blandt arkitekterne (hvilket også har været et omtalt delmål med prisen). RENOVER prisen viser netop, at standarden inden for renovering kan være høj. RENOVER Prisen har i mindre grad bidraget til inspiration til bedre renoveringsprojekter. Nogle har fået udvidet horisonten, og vinderprojekterne fortæller, at der efterfølgende har været mange besøgende i deres bygninger. Men på dette område vurderer flere, at der kan gøres mere. Hænger sammen med ønske om mere faglighed koblet til prisen.

10 5. HVILKE RESULTATER HAR REALDANIA OG GI OPNÅET MED PRISEN? Prisen har også i mindre grad medvirket til at samle branchen om den fælles pris, men flere anerkender, at prisuddelingen er en god netværksbegivenhed, og at prisen har resulteret i nye netværk. Det er fortsat meget arkitekterne, der er i fokus. På de enkelte indstillede projekter slår samlingen igennem, men for branchen som helhed anses prisen ikke for at have skabt en mere samlet branche endnu. Taler for at lade tiden arbejde for dette mål, som mange finder særdeles vigtigt. Forslag om at involvere valgkollegiet mere for at samle branchen yderligere Nogle medlemmer undrer sig over, hvorfor man ikke mødes, når der skal stemmes. Det er lidt nemt bare at trykke på en knap, hvis formålet er at samle branchen. Andre medlemmer fremhæver det som noget positivt, at de ikke skal bruge så meget tid på det.

11 5. HVILKE ØVRIGE RESULTATER HAR REALDANIA OG GI OPNÅET MED PRISEN? RENOVER Prisen bør betragtes som en katalysator for en større forandring i byggebranchen, som centrale aktører i branchen begynder at se ske Man er fælles om noget/har fået en god anledning til at mødes En god idé at etablere et netværk omkring en artefakt (frem for bare at etablere et netværk) Det kræver et langt større arbejde, hvis man vil have fx den almindelige dansker til at interessere sig for renovering, men RENOVER Prisen indgår som et af de værktøjer, der skal til. Vigtige afledte effekter af prisen Bl.a. etablering af stærkt kommunikationsnetværk blandt brancheorganisationerne, som ikke var der tidligere Centrale folk i branchen er kommet på god talefod prisuddelingen er en god neutral/apolitisk platform.

12 6. RENOVER PRISEN I FREMTIDEN Mange informanter foreslår, at der etableres flere forskellige priser fremover, hvilket både forventes at medføre, at flere indstiller projekter, og at valgkollegiet nemmere kan sammenligne de indstillede/nominerede projekter. Kan enten gå til forskellige byggerier eller til forskellige typer af renoveringer (men pas på ikke at skabe fastholdelse af den traditionelle brancheopdeling). Også flere, der foreslår en pris for studerende. Nogle informanter stiller spørgsmålstegn ved, om der er renoverede bygninger nok til at uddele prisen hvert år. Fremover er der kun et års produktion mellem uddelingerne. Herudover vil sjældnere prisfester give mere tid for Sbi til at gå fagligt i dybden med casene, som kan anvendes i andre faglige sammenhænge.

13 6. RENOVER PRISEN I FREMTIDEN Mange informanter foreslår, at der skabes en større faglighed før, under og efter selve prisuddlingen. «Lærer vi nok?», «Kan vi få mere ud af det?», «Kunne man zoome ind på, hvad der gør, at nogle teams lykkes mere end andre?» De nominerede projekter vil gerne bruges mere i andre faglige og uddannelsesmæssige sammenhænge (de ser det som en win-win situation) Skills tankegang messe om dagen? Roadshow til uddannelsesinstitutioner og til lokalforeninger for brancheorganisationer? Netværk / masterclasses? Database?

14 6. RENOVER PRISEN I FREMTIDEN Mange informanter foreslår, at man åbner prisuddelingen mere op for at nå bredere ud med kendskabet til prisen, særligt i de professionelle rækker (til alm. håndværkere, bygherrer og lokale entreprenører). Ud fra en erkendelse om, at når man i særlig grad når arkitekterne og de professionelle bygherrer i dag, er det også især de større projekter, der kommer med. I mindre grad den mere almindelige renovering, som der er flest af, og hvor der også er meget læring at hente.

15 6. RENOVER PRISEN I FREMTIDEN Forslag til, hvad man kan gøre for at udbrede kendskabet til prisen og få kvalitet på dagsordenen i mere almindelige projekter: Gør prisen mere brugerorienteret. «Hvad er der i renovering for beboerne/ brugerne»? Helhedsorientering -> trivsel, tilfredshed, totaløkonomi mv. (Jf. også Realdanias publikation om Værdien af bygningsarven ) Ryk selve prisuddelingen ud i landet. «Det bliver nok lidt lukket, hvor dem, der kender hinanden, kommer.» Dan alliancer med kommunerne (nogle har lokale byggeripriser) og skab kontakt til foreningerne i By & Land netværket, som er bredt forankret i Danmark (og ikke kun interesserer sig for fredede og bevaringsværdige bygninger også nyere byggeri.) Hav fortsat fokus på at nominere projekter med stor generaliseringsværdi renovering som kan gennemføres i mange byer i Danmark (biblioteker og haller gode eks.) Undersøg, hvilke konsekvenser det har haft for firmaerne at vinde RENOVER Prisen i kroner og ører og brug dette i markedsføringen af prisen fremover.

16 6. RENOVER PRISEN I FREMTIDEN Der er fortsat potentiale i at arbejde mere med kommunikation om prisens kriterier Blandt nogle interessenter, som endda har været indstillet/nomineret, er der usikkerhed om udvælgelseskriterier og processen/seriøsiteten. Fx tror nogen, at det er antallet af likes, der er afgørende. Andre vurderer, at konkurrencen mellem så forskellige renoveringsprojekter risikerer at blive unfair. En stor dansk arkitekttegnestue opfatter prisen som en kulturarvspris. Er prisen målrettet transformering el. renovering? Flere foreslår, at der skelnes skarpere mellem de to dele «Renovering er meget sværere end transformering, men vi elsker alle transformeringsprojekterne, og det er hurtigt dem, der kommer fokus på». Husk fastholdelse af fokus på helhedstanken i samarbejdet og ikke for meget på arkitekterne. Det er også vigtigt at fastholde renoveringsdagsordenen, når opsvinget for alvor slår igennem i byggebranchen

17 6. RENOVER PRISEN I FREMTIDEN Prisen bør fortsat drives af GI og Realdania: Renovering er en vigtig samfundsmæssig og filantropisk dagsorden. Men det er samtidig vigtigt, at branchens organisationer og centrale aktører er involveret via nomeringsudvalget og valgkollegiet, som de er i dag, og fremover måske i højere grad i faglige arrangementer o. lign. Der er fortsat brug for, at Realdania og GI investerer ressourcer i arbejdet med prisen den driver ikke sig selv, og der skal fortsat lægges et stort arbejde i at få den til at sive længere ud i branchen Vedholdenhed er centralt for udbredelsen af RENOVER prisen beslut at prisen skal eksistere mange år endnu. Et brand tager tid at opbygge. Dog opfordrer mange til løbende fornyelse af konceptet.

18 METODE & KILDER Dataindsamling Data fra Google Analytics fra advice Tlf. interview med nomineringsudvalg, valgkollegium og deltagere og ikkedeltagere Personlige interview med partnere og operatører

19 METODE & KILDER Semistrukturerede kvalitative interviews med Partnerkredsen (Realdania, GI) Operatørkredsen (DAC, Advice) De 4 medlemmer af nomineringsudvalget 19 tilfældigt udvalgte medlemmer af valgkollegiet (ud af i alt 70 medlemmer) 17 deltagere i prisuddelingen (både aktører, som har været nominerede til prisen, og aktører som har været indstillet, men ikke nomineret). 4 aktører, som ikke har vist så stor interesse for prisuddelingen

20

GI s samfundsansvar. - sådan arbejder GI med samfundsnyttige opgaver

GI s samfundsansvar. - sådan arbejder GI med samfundsnyttige opgaver GI s samfundsansvar - sådan arbejder GI med samfundsnyttige opgaver 2 Samfundsansvarlig siden 1967 Grundejernes Investeringsfond har siden 1967 løst samfundsnyttige opgaver. Oprindeligt blev GI etableret

Læs mere

Evaluering af NBE Landbrugs netværksaktiviteter og grønne udviklingsplaner

Evaluering af NBE Landbrugs netværksaktiviteter og grønne udviklingsplaner Evaluering af NBE Landbrugs netværksaktiviteter og grønne udviklingsplaner August 2018 Katrine Dinitzen Helt kort opsummering: 1. Overordnet er landmændene meget positive omkring GUP. GUP skaber værdi

Læs mere

UNDERSØGELSE AF RENOVERINGSKOMPETENCER BLANDT BYGNINGSKONSTRUKTØRER. ved analyserådgiver Sune Holm Thøgersen og seniorrådgiver Thomas Uhd, Advice

UNDERSØGELSE AF RENOVERINGSKOMPETENCER BLANDT BYGNINGSKONSTRUKTØRER. ved analyserådgiver Sune Holm Thøgersen og seniorrådgiver Thomas Uhd, Advice UNDERSØGELSE AF RENOVERINGSKOMPETENCER BLANDT BYGNINGSKONSTRUKTØRER ved analyserådgiver Sune Holm Thøgersen og seniorrådgiver Thomas Uhd, Advice 1 Rapportens indhold OM UNDERSØGELSEN KONKLUSIONER VIRKSOMHEDERNES

Læs mere

BedreBolig En ny ordning under Energistyrelsen

BedreBolig En ny ordning under Energistyrelsen BedreBolig En ny ordning under Energistyrelsen Formål Fremme energirenovering af private boliger Fjerne barrierer gøre det nemt og overskueligt Samlet rådgivning hos én aktør gennem hele processen Skal

Læs mere

INTRODUKTION TIL INNOVATIONSRADAR.DK

INTRODUKTION TIL INNOVATIONSRADAR.DK INTRODUKTION TIL INNOVATIONSRADAR.DK Mie Wittenburg, Smith Innovation Målgrupper HVORFOR INNOVATIONSRADAR.DK? Et Realdania initiativ sat i verden for at øge byggeriets andel af offentlige og private fondsmidler.

Læs mere

EN GUIDE TIL STRATEGISKE PARTNERSKABER

EN GUIDE TIL STRATEGISKE PARTNERSKABER COWI, Danmarks Tekniske Universitet, Frederikshavn Boligforening, Henning Larsen, Himmerland Boligforening, NCC, Saint Gobain, Teknologisk Institut, Aalborg Universitet/SBi VIDENDELING OG SAMARBEJDE PÅ

Læs mere

forbedringerne Februar 2016

forbedringerne Februar 2016 Kommunikation fremmer forbedringerne Fejringer og medieomtale virker som drivkraft for forbedringer i det kommunale sundhedsvæsen. Resultater af spørgeskemaundersøgelse om effekten af kommunikation i projektet

Læs mere

Idekatalog. Fra konferencen. De almene boligers bidrag til vækst i Vejle Kommune. den 6. april 2011

Idekatalog. Fra konferencen. De almene boligers bidrag til vækst i Vejle Kommune. den 6. april 2011 Idekatalog Fra konferencen De almene boligers bidrag til vækst i Vejle Kommune den 6. april 2011 Vejle skal være en attraktiv bosætningskommune og tiltrække ressourcestærke borgere, som kan være med til

Læs mere

Employer Branding ift. de digitale unge via Social Media

Employer Branding ift. de digitale unge via Social Media Employer Branding ift. de digitale unge via Social Media Og så deler vi masser af viden Agenda Social Media et af dine ansigter udad til Social Media Value Chain Strategisk indgang ift. de digitale unge

Læs mere

DIGITAL MARKEDSFØRING

DIGITAL MARKEDSFØRING DIGITAL MARKEDSFØRING DAGSORDEN NorthSides historie NorthSides gæster NorthSide på sociale medier NorthSide på Facebook Den flygtige forbruger Den gode digitale kampagne Case: Tuborg / NorthSide Music

Læs mere

Evaluering af Videncenter for energibesparelser i bygninger - resultat af spørgeskemaundersøgelse

Evaluering af Videncenter for energibesparelser i bygninger - resultat af spørgeskemaundersøgelse Notat Kontor/afdeling SEG Dato 3. juli 2018 Evaluering af Videncenter for energibesparelser i bygninger - resultat af spørgeskemaundersøgelse J nr. 2018-14137 /mra, hlm Resumé Videncenter for energibesparelser

Læs mere

Kommissorium Analyse af institutionernes kilder til viden om fremtidens kompetencebehov

Kommissorium Analyse af institutionernes kilder til viden om fremtidens kompetencebehov Notat Kommissorium Analyse af institutionernes kilder til viden om fremtidens kompetencebehov Formålet med projektet er at skabe et overblik over, hvordan institutionerne indhenter viden om fremtidens

Læs mere

De 9 testkommuner er godt i gang

De 9 testkommuner er godt i gang Nyhedsmail nr. 6 maj 2014 De 9 testkommuner er godt i gang Der har på nuværende tidspunkt været afholdt både netværksmøder og borgerrettede aktiviteter i de 9 testkommuner. Flere kommuner har taget initiativ

Læs mere

UpFrontNet. Fondsmessen14. Effektiv fundraising

UpFrontNet. Fondsmessen14. Effektiv fundraising Fondsmessen14 Effektiv fundraising Hvor mange penge? 2,3 mia. kr. i danske ministerielle puljer (KREVI 2007) 400 mia. kr. i danske fonde ca. 2% uddelt = 8 mia. kr. 10 mia. Euro i EU i perioden 2014-20

Læs mere

Virksomheden Realdania

Virksomheden Realdania Virksomheden Realdania Realdania er en forening med medlemsdemokrati, der driver en filantropisk virksomhed og støtter projekter inden for det byggede miljø. Grundlaget for det filantropiske arbejde er

Læs mere

BYGNINGSARV I DE DANSKE KOMMUNER

BYGNINGSARV I DE DANSKE KOMMUNER BYGNINGSARV I DE DANSKE KOMMUNER ANALYSE AF KOMMUNERNES ARBEJDE MED BYGNINGSKULTUR Udarbejdet af Oxford Research, September 2010 Bygningsarv i de danske kommuner - Analyse af kommunernes arbejde med bygningskultur

Læs mere

Godkendt af Djøf Privats repræsentantskab den 22. marts Djøf Privats fokusområder

Godkendt af Djøf Privats repræsentantskab den 22. marts Djøf Privats fokusområder DJØF PRIVAT Godkendt af Djøf Privats repræsentantskab den 22. marts 2018 Djøf Privats fokusområder 2018-2020 Danmark oplever i disse år en markant vækst, og der er stor efterspørgsel efter akademisk arbejdskraft

Læs mere

Yngre Lægers arbejdsmiljøpolitik - det handler om trivsel

Yngre Lægers arbejdsmiljøpolitik - det handler om trivsel Yngre Lægers arbejdsmiljøpolitik - det handler om trivsel Formålet med Yngre Lægers arbejdsmiljøpolitik er at synliggøre arbejdsmiljøet, skabe miljøer, der håndterer konflikter konstruktivt og sikre yngre

Læs mere

MODEL 4: POTENTIALEVALIDERING

MODEL 4: POTENTIALEVALIDERING MODELLER FOR STRATEGISK AKTIVERING AF INDUSTRIKULTURARV MODEL 4: POTENTIALEVALIDERING INDUSTRIKULTURENS GRØNSEL±SE KULTURARV I BYFORNYELSEN BYFORNYELSE MODELLER FOR STRATEGISK AKTIVERING AF INDUSTRIKULTURARV

Læs mere

Opsamling på juristmøde 23. februar 2011 vedr. demonstrationsprojekter i Plan C. Baggrund:

Opsamling på juristmøde 23. februar 2011 vedr. demonstrationsprojekter i Plan C. Baggrund: Opsamling på juristmøde 23. februar 2011 vedr. demonstrationsprojekter i Plan C Baggrund: Albertslund 14. marts 2011 Vi har i forbindelse med arbejdet i Plan C og partnerkredsens deltagelse i idégenerering

Læs mere

Case: Messearrangør Sund Livstil

Case: Messearrangør Sund Livstil Case: Messearrangør Sund Livstil Opsummering Livstils messen er en årlig event. Arrangøren har altid udført markedsføring gennem print og TV, samt mail, men målgruppen fanges ikke længere gennem traditionelle

Læs mere

Beskrivelse af KONKURRENCEFORLØB Alternative boformer i Hjørring Kommune

Beskrivelse af KONKURRENCEFORLØB Alternative boformer i Hjørring Kommune Af 31. august 2016 Beskrivelse af KONKURRENCEFORLØB Alternative boformer i Hjørring Kommune 2016-17 Baggrund Hjørring Kommune ønsker at synliggøre, at man gerne vil give plads og mulighed for at etablere

Læs mere

DIALOG OG DELTAGELSE SOM STRATEGISK VÆRKTØJ I BYUDVIKLING

DIALOG OG DELTAGELSE SOM STRATEGISK VÆRKTØJ I BYUDVIKLING DIALOG OG DELTAGELSE SOM STRATEGISK VÆRKTØJ I BYUDVIKLING OPLÆG VED TEKNOLOGIRÅDETS KONFERENCE BORGERINDDRAGELSE OG NÆRDEMOKRATI Teamleder Peder Lind Pedersen, Realdania By Nyborg, 4. september 2014 Dialog

Læs mere

Notat. Notat vedr. midlertidige aktiviteter på Polymeren Sag: 01.11.00-P20-39-15 Trine Hedegård Jensen Plan og kultur 24-04-2015

Notat. Notat vedr. midlertidige aktiviteter på Polymeren Sag: 01.11.00-P20-39-15 Trine Hedegård Jensen Plan og kultur 24-04-2015 Notat Notat vedr. midlertidige aktiviteter på Polymeren Sag: 01.11.00-P20-39-15 Trine Hedegård Jensen Plan og kultur 24-04-2015 Faaborg-Midtfyn kommune overtager den tidligere Polymerfabrik på Stationsvej

Læs mere

Kommunikation. Og information. V. Mogens Vig Pedersen, adm. direktør Energi Horsens Fonden

Kommunikation. Og information. V. Mogens Vig Pedersen, adm. direktør Energi Horsens Fonden Kommunikation Og information V. Mogens Vig Pedersen, adm. direktør Energi Horsens Fonden 2 Energi Horsens Fonden Hvem vi er Vi investerer i innovative projekter, virksomheder, iværksættere inden for: Energi

Læs mere

Klimaundersøgelse blandt virksomheder i Roskilde kommune

Klimaundersøgelse blandt virksomheder i Roskilde kommune [dato] Klimaundersøgelse blandt virksomheder i Roskilde kommune ErhvervsFORUM Roskilde & Roskilde kommune August 2014 Indhold Baggrund og metode Resultater Vurdering af Roskilde som erhvervskommune Sagsbehandlingen

Læs mere

KOMFORT HUSENE. - Erfaringer fra designprocesserne. Per Heiselberg Professor Architectural Engineering, University of Aalborg, Denmark

KOMFORT HUSENE. - Erfaringer fra designprocesserne. Per Heiselberg Professor Architectural Engineering, University of Aalborg, Denmark KOMFORT HUSENE - Erfaringer fra designprocesserne Camilla Brunsgaard Ph.D. Fellow Architectural Engineering, University of Aalborg, Denmark Supported by: Saint-Gobain Isover A/S Mary-Ann Knudstrup Associated

Læs mere

UDSTILLERINVITATION KØBENHAVN TERMINALERNE 29/9 2015. FYR OP UNDER DIN FORRETNING - og udvid dit netværk!

UDSTILLERINVITATION KØBENHAVN TERMINALERNE 29/9 2015. FYR OP UNDER DIN FORRETNING - og udvid dit netværk! UDSTILLERINVITATION KØBENHAVN TERMINALERNE 29/9 2015 FYR OP UNDER DIN FORRETNING - og udvid dit netværk! 1 Hvem kommer på værk&vækst? Vær med til at styrke og inspirere fremtidens Vækst Danmark og skab

Læs mere

Når man skal udfylde i feltet: branche, kan det være relevant, at se valgmulighederne lidt igennem for at finde den mest passende.

Når man skal udfylde i feltet: branche, kan det være relevant, at se valgmulighederne lidt igennem for at finde den mest passende. Sådan opretter du en LinkedIn profil: - Først starter man med at klikke ind på LinkedIn.com På forsiden ser man en boks til højre på skærmen. Her har man mulighed for at oprette sin profil ved hjælp af

Læs mere

Vores fælles styrke giver os indflydelse til at påvirke myndigheder og virksomheder, så vi kan bekæmpe kemi i dagligdagsprodukter,

Vores fælles styrke giver os indflydelse til at påvirke myndigheder og virksomheder, så vi kan bekæmpe kemi i dagligdagsprodukter, Strategi 2014-2016 Det er sin sag at være forbruger i dag. Der er flere varer på hylderne, og med flere varer følger flere valg. Skal man vælge den lave pris eller den høje kvalitet og udelukker det ene

Læs mere

Skive Kommune vil genanvende byggematerialer og skabe en ny erhvervsklynge

Skive Kommune vil genanvende byggematerialer og skabe en ny erhvervsklynge Skive Kommune vil genanvende byggematerialer og skabe en ny erhvervsklynge For skive Kommune har projektet Genbyg Skive, som er støttet af Region Midtjyllands projekt Rethink Business, været startskuddet

Læs mere

estate VIDEN Ungdoms- og studieboliger - byggeri og udvikling

estate VIDEN Ungdoms- og studieboliger - byggeri og udvikling Ungdoms- og studieboliger - byggeri og udvikling Baggrund Der er massiv mangel på ungdomsboliger i de store byer. Alene i København anslår Dansk Byggeri, at der i 2017 mangler 9.500 studieboliger, mens

Læs mere

UDVIKLING AF BRAND DNA Opsamling på workshop d. 7. september 2017

UDVIKLING AF BRAND DNA Opsamling på workshop d. 7. september 2017 UDVIKLING AF BRAND DNA Opsamling på workshop d. 7. september 2017 Wilke, September 2017 2017 Side 1 OPSAMLING Retningsanvisninger for Team Danmarks fremtidige Brand DNA 1.FOKUS PÅ PROCESSEN, HVOR TEAM

Læs mere

Møde i følgegruppen for BedreBolig. Mandag d. 8. september 2014

Møde i følgegruppen for BedreBolig. Mandag d. 8. september 2014 Møde i følgegruppen for BedreBolig Mandag d. 8. september 2014 Agenda 13.00 13.15 Velkomst og præsentation af deltagere 13.15 13.30 Sidste nyt om BedreBolig 13.30 14.30 Lancering og markedsføring - Hvad

Læs mere

HVAD ER MIKROTURISME?

HVAD ER MIKROTURISME? HVAD ER MIKROTURISME? Mikroturisme er båret af mindre turismevirksomheder på mindre destinationer uden for de større byer. I projektet Benefit4Regions er der fokus på mikroturisme uden for de større byer

Læs mere

Innosite åben innovation i byggeriet

Innosite åben innovation i byggeriet 2 Innosite åben innovation i byggeriet Innosite er et initiativ af Realdania og Energistyrelsen med Dansk Arkitektur Center som operatør. Projektets overordnede formål er at introducere åbne innovationsmetoder

Læs mere

Medlemsundersøgelse 2012

Medlemsundersøgelse 2012 Medlemsundersøgelse 2012 Undersøgelsen er gennemført i samarbejde med Young & Bright, og er baseret på omfattende spørgeskemaundersøgelse foretaget ultimo 2012. Fakta om undersøgelsen: Gennemført i perioden:

Læs mere

Myndighedssocialrådgiverens kernefaglighed

Myndighedssocialrådgiverens kernefaglighed Myndighedssocialrådgiverens kernefaglighed Hvilket mindset har socialrådgivere i denne kontekst? Hvilke præmisser baserer socialrådgiveren sin praksis på? I Dansk Socialrådgiverforening har vi afgrænset

Læs mere

BILAG 2: LEVERANCEBESKRIVELSE I FASE 1, 2, 3 OG 4

BILAG 2: LEVERANCEBESKRIVELSE I FASE 1, 2, 3 OG 4 BILAG 2: LEVERANCEBESKRIVELSE I FASE 1, 2, 3 OG 4 JANUAR 2017 1. ORGANISERING AF PROJEKTET Projektet etableres med tre grupper: Arbejdsgruppen har til formål at følge pilotprojektet og levere input til

Læs mere

Evaluering af IT-messe 2013 Til udstillerne

Evaluering af IT-messe 2013 Til udstillerne Evaluering af IT-messe 2013 Til udstillerne Håndværkerne -1 Svarandel 46% af adspurgte Svarandel 46% af adspurgte 2 Håndværkerne - 2 Svarandel 46% af adspurgte Svarandel 46% af adspurgte 3 Hvad var det

Læs mere

Samtaler i udvikling. Både ledere og medarbejdere sætter pris på at selve samtalen finder sted, men ikke altid den måde, den finder sted på.

Samtaler i udvikling. Både ledere og medarbejdere sætter pris på at selve samtalen finder sted, men ikke altid den måde, den finder sted på. Samtaler i udvikling Dette er et uddrag fra bogen Samtaler i udvikling. Kapitlet giver en praktisk anvisning til samtaler med medarbejdere og teams, hvor der anvendes løsningsfokuserede spørgsmål og inspiration

Læs mere

InnoBYG er. udvikling & innovation & bæredygtighed & netværk i BYGGEBRANCHEN!

InnoBYG er. udvikling & innovation & bæredygtighed & netværk i BYGGEBRANCHEN! InnoBYG er udvikling & innovation & bæredygtighed & netværk i BYGGEBRANCHEN! Om InnoBYG Byggebranchens innovationsnetværk Samler branchen på tværs af faglighed Videndeling, netværk og udvikling i branchen

Læs mere

ARBEJDSGRUPPE BOLIGEJERNES BEHOV 2. møde d. 27. juni 2013

ARBEJDSGRUPPE BOLIGEJERNES BEHOV 2. møde d. 27. juni 2013 ARBEJDSGRUPPE BOLIGEJERNES BEHOV 2. møde d. 27. juni 2013 Temaer for arbejdsgruppens drøftelser Møde 1 Boligejeren indblik i adfærd, motivation og behov Grøn Boligkontrakt afgørende elementer for succes

Læs mere

Folkeoplysningen i Skanderborg Kommune

Folkeoplysningen i Skanderborg Kommune Folkeoplysningen i Skanderborg Kommune 2016 Indhold Indledning - Den folkeoplysende virksomhed i Skanderborg Kommune.. 3 Vision. 4 Mål.. 4 Folkeoplysningsudvalget. 6 Rammer for den folkeoplysende virksomhed..

Læs mere

FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område

FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område Forord...4 Den overordnede vision...6 Bærende principper...8 Understøttelse af frivilligheden...10 Mangfoldighed og respekt...12 Synliggørelse af det frivillige

Læs mere

EVALUERINGS- VÆRKTØJ. til almene renoveringsprojekter! Evaluer indsatsen! Saml op på erfaringerne! Brug erfaringerne næste gang!

EVALUERINGS- VÆRKTØJ. til almene renoveringsprojekter! Evaluer indsatsen! Saml op på erfaringerne! Brug erfaringerne næste gang! EVALUERINGS- VÆRKTØJ til almene renoveringsprojekter! Evaluer indsatsen! Saml op på erfaringerne! Brug erfaringerne næste gang! Hvorfor er det en god idé at evaluere? Siden 2010 er der brugt mange penge

Læs mere

BYGGET PÅ KOMPETENCER. OG KOMPETENCER NETVÆRK OG FORANDRING: HVORDAN KAN NETVÆRK FØRE TIL FORANDRING. Netværksdag 2. december 2016

BYGGET PÅ KOMPETENCER. OG KOMPETENCER NETVÆRK OG FORANDRING: HVORDAN KAN NETVÆRK FØRE TIL FORANDRING. Netværksdag 2. december 2016 BYGGET PÅ KOMPETENCER. OG KOMPETENCER Vi kombinerer altid faglig indsigt I kundernes verden med skarpe kommunikationskompetencer. Det kalder vi dobbeltkompetencer. NETVÆRK OG FORANDRING: HVORDAN KAN NETVÆRK

Læs mere

Lokal Motion. Case rapport Evaluering af Idræt for Alle

Lokal Motion. Case rapport Evaluering af Idræt for Alle Lokal Motion Case rapport Evaluering af Idræt for Alle 67 Indhold 1. Introduktion....... 68 2. Projektets aktiviteter......... 68 3. Projektets resultater..... 69 4. Projektets virkning.......... 70 5.

Læs mere

Notat om repræsentation i bestyrelsen for Boligselskabet Langeland

Notat om repræsentation i bestyrelsen for Boligselskabet Langeland Notat om repræsentation i bestyrelsen for Boligselskabet Langeland Indledning. Kommunalbestyrelsen behandlede på sit møde den 11. marts 2013 en sag om fortsat repræsentation i bestyrelsen for Boligselskabet

Læs mere

Opdateres forud for bestyrelsesmødet og Generalforsamling den 18. maj med konkrete mål for klynger mm. samt årsplan/oversigt.

Opdateres forud for bestyrelsesmødet og Generalforsamling den 18. maj med konkrete mål for klynger mm. samt årsplan/oversigt. 1 ÅRSPLAN 2017 første udkast Opdateres forud for bestyrelsesmødet og Generalforsamling den 18. maj med konkrete mål for klynger mm. samt årsplan/oversigt. Foreningen IQ s a rsplan sætter mål og prioriteter

Læs mere

Værdi for mennesker, virksomheder og samfund

Værdi for mennesker, virksomheder og samfund Socialøkonomi er totaløkonomi Værdi for mennesker, virksomheder og samfund Januar 2019 Socialøkonomi er totaløkonomi Vision Vi frisætter skjulte talenter hos mennesker og hjælper virksomheder med at skabe

Læs mere

Konkurrencer NONSTOP. Motivation & problemfelt

Konkurrencer NONSTOP. Motivation & problemfelt Konkurrencer NONSTOP Nye konkurrencer Hver dag Motivation & problemfelt Dette er et oplæg til den mundtlige eksamen i Innovation & Markedsføring. I det følgende vil jeg beskrive forretningsplanen for Konkurrencer

Læs mere

Lederes Behov for Sparring

Lederes Behov for Sparring 2018 Lederes Behov for Sparring CHRISTIAN STADIL Stadil Advice Oktober 2018 Forord I forbindelse med fejringen af mine 20 år som selvstændig d. 1/10-18 og startskuddet på min nyeste virksomhed Stadil Advice,

Læs mere

Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Hvordan vurderer du modulets relevans for dig?

Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Hvordan vurderer du modulets relevans for dig? Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Hvordan vurderer du modulets relevans for dig? Hvordan vurderer du modulets faglige indhold? Hvordan

Læs mere

Modulbeskrivelse til Adfærdsforandring i praksis MasterClass fra Operate og Altinget

Modulbeskrivelse til Adfærdsforandring i praksis MasterClass fra Operate og Altinget Modulbeskrivelse til Adfærdsforandring i praksis MasterClass fra Operate og Altinget Overordnet om undervisningsforløbet Teori og litteratur Fokus for kurset er, at det er praksisorienteret. Vi anvender

Læs mere

Outercore IVS: Omstilling til cirkulær økonomi giver inspiration til ny forretningsmodel

Outercore IVS: Omstilling til cirkulær økonomi giver inspiration til ny forretningsmodel Outercore IVS: Omstilling til cirkulær økonomi giver inspiration til ny forretningsmodel For Outercore gjorde samarbejdet med Rethink Business, at man gik målrettet efter at omstille til cirkulær økonomi.

Læs mere

Dagsorden til møde i Bygnings- og Arkitekturudvalget

Dagsorden til møde i Bygnings- og Arkitekturudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Bygnings- og Arkitekturudvalget Mødetidspunkt 17-12-2018 17:35 Mødeafholdelse Rådssalen Indholdsfortegnelse Bygnings- og Arkitekturudvalget 17-12-2018 17:35 1 (Åben)

Læs mere

Evaluering - kommuner

Evaluering - kommuner Baggrund I forbindelse med afslutning af Spar 20% projektet har Energi tjenesten sendt et link til en elektronisk spørgeskemaundersøgelse til alle de deltagende kommuner, som hermed fik mulighed for at

Læs mere

Nye Teknologier i Byggeriet Projektideer

Nye Teknologier i Byggeriet Projektideer Nye Teknologier i Byggeriet Projektideer Nye Teknologier i Byggeriet Projektideer Den globale byggebranche står overfor en teknologisk transformation, og i Danmark har vi et stort potentiale for øget vækst,

Læs mere

Digitalisering i arkitekt- og byggebranchen

Digitalisering i arkitekt- og byggebranchen Digitalisering i arkitekt- og byggebranchen Opsamling af workshop arrangeret af DAC og Erhvervsministeriet 1. juni 2018 rawpixel De kreative erhverv udfordres og forandres, som det øvrige erhvervsliv,

Læs mere

Tale ved Skyum Forsamlingshus 100 års jubilæum

Tale ved Skyum Forsamlingshus 100 års jubilæum Tale ved Skyum Forsamlingshus 100 års jubilæum Kære alle Tusind tak for invitationen til festligholdelsen af 100 års jubilæet for Skyum forsamlingshus i dag. Det er en festdag, som jeg er glad for at få

Læs mere

Vejen til mere kvalitet og effektivitet

Vejen til mere kvalitet og effektivitet INNOVATIONSPLAN 2013-2015 Innovation i Helsingør Kommune Vejen til mere kvalitet og effektivitet Indholdsfortegnelse 1. En innovationskultur - hvorfor?... 2 2. Hvad er innovation?... 3 3. Hvad er grundlaget

Læs mere

Case Study: DIGITAL BRUGERINVOLVERING

Case Study: DIGITAL BRUGERINVOLVERING Case Study: DIGITAL BRUGERINVOLVERING HVAD ER OPENBIM STUDIO? OpenBIM Studio er et BIM-baseret værktøj til brugerind dragelse, kvalitetssikring og videndeling på nybyggerier og renoveringsprojekter. OpenBIM

Læs mere

BVU*net kompetencegruppe og forslag til spørgeramme

BVU*net kompetencegruppe og forslag til spørgeramme BVU*net Projekt 3 Renoveringsuddannelse BVU*net kompetencegruppe og forslag til spørgeramme BVU*net samarbejder med Advice om analyse af undervisning og kompetencer i bygningsrenovering på de forskellige

Læs mere

Foranalyse til nationale kampagner om naturvidenskab

Foranalyse til nationale kampagner om naturvidenskab Foranalyse til nationale kampagner om naturvidenskab 2019-21 Anbefalinger 1. Tænk i synergi med eksisterende infrastruktur Der eksisterer allerede mange og forskelligartede netværk, events og institutioner,

Læs mere

OPGAVE 1: Den gode arbejdsdag

OPGAVE 1: Den gode arbejdsdag OPGAVE 1: Den gode arbejdsdag Aftal interviews med makker inden for de næste 2 dage. Hvert interview varer 10 min. Hold tiden! I behøver ikke nå helt til bunds. Makkerne interviewer hinanden på skift.

Læs mere

Speed talk Strategi for digital tilstedeværelse. Vi investerer i din fremtid

Speed talk Strategi for digital tilstedeværelse. Vi investerer i din fremtid Speed talk Strategi for digital tilstedeværelse Indhold Optagelser Videoklip Guides Links Pressemeddelelser Billeder Anbefalinger Artikler Spørgsmål Analyser Opskrifter oner Podcasts Brochurer Forskningsartikler

Læs mere

HØJSKOLEPULJER. Nye målgrupper og lokal brobygning. Folkeoplysning i forandring III. Helnan Marselis Hotel 12. september 2018

HØJSKOLEPULJER. Nye målgrupper og lokal brobygning. Folkeoplysning i forandring III. Helnan Marselis Hotel 12. september 2018 Folkeoplysning i forandring III Helnan Marselis Hotel 12. september 2018 Malene Thøgersen & Henriette Bjerrum FFD/Testrup Højskole HØJSKOLEPULJER Nye målgrupper og lokal brobygning HØJSKOLEPULJER: TEMAER

Læs mere

Strategirammen for Frivillighed i Faxe Kommune 2019

Strategirammen for Frivillighed i Faxe Kommune 2019 Strategirammen for Frivillighed i Faxe Kommune 2019 1 Frivillighed er frihed til at vælge og villighed til at tilbyde Faxe Kommune har et stort fokus på frivillighed. Frivillighed skal forstås bogstaveligt:

Læs mere

EVALUERING AF BOSÆTNINGSARRANGEMENTER

EVALUERING AF BOSÆTNINGSARRANGEMENTER EVALUERING AF BOSÆTNINGSARRANGEMENTER I forbindelse med modtagelse af Miljøstyrelsen har de fynske kommuner arrangeret en række bosætningsevents, som havde til formål at åbne op for potentialet i at flytte

Læs mere

Hvem står bag? n Teknologipagtens sekretariat er forankret i Fonden For Entreprenørskab. 8-OKT-18

Hvem står bag? n Teknologipagtens sekretariat er forankret i Fonden For Entreprenørskab. 8-OKT-18 Hvem står bag? n Bag teknologipagten står Beskæftigelsesministeriet, Erhvervsministeriet, Undervisningsministeriet samt Uddannelses- og Forskningsministeriet. n Teknologipagtens sekretariat er forankret

Læs mere

MAGIEN KOMMER, NÅR VI MIXER EN NY DAGSORDEN I SAMFUNDET OM DIGITALISERING OG DEN FJERDE INDUSTRIELLE REVOLUTION MAJ 2017

MAGIEN KOMMER, NÅR VI MIXER EN NY DAGSORDEN I SAMFUNDET OM DIGITALISERING OG DEN FJERDE INDUSTRIELLE REVOLUTION MAJ 2017 MAGIEN KOMMER, NÅR VI MIXER Derfor kombinerer altid faglig indsigt i kundernes verden med skarpe kommunikationskompetencer. Det kalder vi dobbeltkompetencer. EN NY DAGSORDEN I SAMFUNDET OM DIGITALISERING

Læs mere

Sådan kan arkitekten arbejde for materialeproducenten

Sådan kan arkitekten arbejde for materialeproducenten Sådan kan arkitekten arbejde for materialeproducenten Digitale muligheder, effektive arbejdsgange og lovkrav - der er mange grunde til, at arkitekter og ingeniører ændrer arbejdsmetoder. Hvad betyder det

Læs mere

MÅLGRUPPEANALYSE AF EJERE AF FREDEDE OG BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER

MÅLGRUPPEANALYSE AF EJERE AF FREDEDE OG BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER MÅLGRUPPEANALYSE AF EJERE AF FREDEDE OG BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER Udarbejdet af Operate, September 2 Målrguppeanalyse af ejere af fredede og bevaringsværdige bygninger side Baggrund Bygningskultur 25

Læs mere

BUDGET. i byggeriet. INTERVIEW med professor Jan Mouritsen, Center for ledelse i byggeriet / CBS

BUDGET. i byggeriet. INTERVIEW med professor Jan Mouritsen, Center for ledelse i byggeriet / CBS s. 12 _ MAGASIN BENSPÆND _ Perspektiver på byggeriets problematikker _ budget BUDGET i byggeriet INTERVIEW med professor Jan Mouritsen, Center for ledelse i byggeriet / CBS Der er en tendens til, at man

Læs mere

Workshop 2 Dansk Vandrelaug 21/6 2016

Workshop 2 Dansk Vandrelaug 21/6 2016 Workshop 2 Dansk Vandrelaug 21/6 2016 Dagsorden Rammerne Tallene Anbefalingerne Spørgsmålene/emner Det andet Rammerne DVL skal have nyt site/nyt digital set up DVL skal være den mest omtalte vandreorganisation

Læs mere

10 principper bag Værdsættende samtale

10 principper bag Værdsættende samtale 10 principper bag Værdsættende samtale 2 Værdsættende samtale Værdsættende samtale er en daglig praksis, en måde at leve livet på. Det er også en filosofi om den menneskelige erkendelse og en teori om,

Læs mere

Introduktion Vision Målsætninger Skanderborg Kommune og den folkeoplysende virksomhed Folkeoplysningen i et nutidigt perspektiv

Introduktion Vision Målsætninger Skanderborg Kommune og den folkeoplysende virksomhed Folkeoplysningen i et nutidigt perspektiv 1 af 5 17-09-2012 15:11 Forside» Borger» Kultur og Fritid» Folkeoplysning» Folkeoplysningspolitik Politik for folkeoplysende virksomhed Indhold Introduktion Vision Målsætninger Skanderborg Kommune og den

Læs mere

PRIORITERINGEN AF INDEKLIMA I EKSISTERENDE BYGNINGER SEPTEMBER 2016

PRIORITERINGEN AF INDEKLIMA I EKSISTERENDE BYGNINGER SEPTEMBER 2016 PRIORITERINGEN AF INDEKLIMA I EKSISTERENDE BYGNINGER SEPTEMBER 2016 2 Renovering på dagsordenen er et branchepartnerskab, hvor en række centrale aktører inden for byggeriet siden 2011 har samarbejdet om

Læs mere

Præsentation af VHGB. Videntjeneste, Workshop om nedrivning, Kolding, 6. september 2016

Præsentation af VHGB. Videntjeneste, Workshop om nedrivning, Kolding, 6. september 2016 Præsentation af VHGB Videntjeneste, Workshop om nedrivning, Kolding, 6. september 2016 Indhold Hvem er VHGB? Hvordan vejleder VHGB byggebranchens aktører? Perspektivering på workshoppen VHGB Opstart: April

Læs mere

Byggebranchens bidrag til strategi for energirenovering 9. maj Hvad kan byggefagene bidrage med?

Byggebranchens bidrag til strategi for energirenovering 9. maj Hvad kan byggefagene bidrage med? Byggebranchens bidrag til strategi for energirenovering 9. maj 2012 Hvad kan byggefagene bidrage med? v/ Vagn Holk Videncenter for energibesparelser i bygninger Build up skills? EU s 2020 mål på energiområdet:

Læs mere

BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM. Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten

BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM. Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten INDLEDNING Som en del af videreudviklingsfasen i ansøgningsrunden Unge på kanten har Bikubenfonden

Læs mere

SPREDNINGS GUIDEN GØR DET NEMT AT DELE OG GENBRUGE INNOVATION

SPREDNINGS GUIDEN GØR DET NEMT AT DELE OG GENBRUGE INNOVATION SPREDNINGS GUIDEN GØR DET NEMT AT DELE OG GENBRUGE INNOVATION SPREDNINGSGUIDEN 2016 Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse COI Center for Offentlig Innovation Købmagergade 22 1150

Læs mere

POLITISK LEDERSKAB OG BORGERDIALOG

POLITISK LEDERSKAB OG BORGERDIALOG POLITISK LEDERSKAB OG BORGERDIALOG Holbæk Kommune har en klar ambition om at styrke dialogen om den politiske retning og inddrage borgere, brugere og virksomheder i udviklingen af politikker og løsninger.

Læs mere

Strategi- og virksomhedsplan

Strategi- og virksomhedsplan Strategi- og virksomhedsplan 2014 2016 Indledning I Socialt Lederforum ønsker vi, at Socialt Lederforum er en attraktiv interesseorganisation for tilbud til mennesker med funktionsnedsættelse og særlige

Læs mere

Efter et årti med BIM i Danmark: Hvor langt er vi?

Efter et årti med BIM i Danmark: Hvor langt er vi? Efter et årti med BIM i Danmark: Hvor langt er vi? Selv efter et årti er BIM stadiget af byggebranchens helt store buzzwords - og et begreb som enhver materialeproducent skal forholde sig til. Hvor peger

Læs mere

1. SEPTEMBER 2019 LANCERES: Hele branchens database for dokumentation og bæredygtighed

1. SEPTEMBER 2019 LANCERES: Hele branchens database for dokumentation og bæredygtighed 1. SEPTEMBER 2019 LANCERES: Hele branchens database for dokumentation og bæredygtighed ER DU KLAR TIL EN BÆREDYGTIG FREMTID? Så er vi klar med det nye, overskuelige værktøj, der vil gøre det lettere for

Læs mere

Periode: Side: 1 af 8. Facebook. Evalueringsark til Effektmåling på sociale medier. Vi investerer i din fremtid

Periode: Side: 1 af 8. Facebook. Evalueringsark til Effektmåling på sociale medier. Vi investerer i din fremtid Side: 1 af 8 Facebook Evalueringsark til Effektmåling på sociale medier Vi investerer i din fremtid Side: 2 af 8 Facebook formål Dit overordnede formål med at være på Facebook F.eks. Få flere unge til

Læs mere

Det rette tilbud til borgerne fra første kontakt 11. januar 2018 Et visuelt referat fra dagen

Det rette tilbud til borgerne fra første kontakt 11. januar 2018 Et visuelt referat fra dagen Læringsseminar Det rette tilbud til borgerne fra første kontakt 11. januar 2018 Et visuelt referat fra dagen Det er helt essentiel, at vi sikrer inddragelse af patientens perspektiv og almen praksis. Her

Læs mere

ENGAGEMENT FÆLLESSKAB TRIVSEL UDVIKLING GENNEM LÆRING

ENGAGEMENT FÆLLESSKAB TRIVSEL UDVIKLING GENNEM LÆRING TARUP SKOLE ENGAGEMENT FÆLLESSKAB TRIVSEL UDVIKLING GENNEM LÆRING I en tid med forandringer omkring folkeskolen er det afgørende, at vi, som skole, har et fast fundament at bygge udviklingen og fremtiden

Læs mere

Erfagruppe 2.0 - Matchen Oktober 2013 oktober 2014

Erfagruppe 2.0 - Matchen Oktober 2013 oktober 2014 Erfagruppe 2.0 - Matchen Oktober 2013 oktober 2014 Formål: Projektet Videnformidling og Dialog via nye kanaler Vi&Di, vil via konkurrencen Erfagruppe 2.0 Matchen skabe opmærksomhed på, at sociale medier

Læs mere

LEAN. i byggeriet. lean & last planner _ Perspektiver på byggeriets problematikker _ MAGASIN BENSPÆND _ s. 35

LEAN. i byggeriet. lean & last planner _ Perspektiver på byggeriets problematikker _ MAGASIN BENSPÆND _ s. 35 lean & last planner _ Perspektiver på byggeriets problematikker _ MAGASIN BENSPÆND _ s. 35 LEAN i byggeriet INTERVIEW med Ph. D. Kenneth Brinch Jensen, Center for ledelse i byggeriet / CBS I byggeprojekter

Læs mere

Vejledning og inspiration til skolebestyrelsen

Vejledning og inspiration til skolebestyrelsen Vejledning og inspiration til skolebestyrelsen Skolebestyrelsen fastsætter principper for skolens virksomhed. Fremover skal skolebestyrelsen også som del af den åbne skole fastsætte principper for samarbejder

Læs mere

EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER

EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER Guide EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER Det er rart at vide, om en aktivitet virker. Derfor følger der ofte et ønske om evaluering med, når I iværksætter nye aktiviteter. Denne guide er en hjælp til

Læs mere

Webstrategi 2013-2015

Webstrategi 2013-2015 Webstrategi 2013-2015 Strategi for udvikling af DKFs website udarbejdet med bidrag fra DKFs webudvalg og webredaktion December 2012 1 www.kommunikationsforening.dk Udgangspunkt Webstrategien sætter retning

Læs mere

MØDET MELLEM GENERATIONER

MØDET MELLEM GENERATIONER MØDET MELLEM GENERATIONER Generationseksperimentet Eksperimentet Mødet mellem generationer er gennemført i forbindelse med PrimusMotors 10 års jubilæum, fordi vi ønskede at adressere spørgsmålet om, hvordan

Læs mere

Mål og indsatsplan for: PLC på UCV

Mål og indsatsplan for: PLC på UCV Mål og indsatsplan for: PLC på UCV 2017-20 Mål og indsatsplan for Pædagogisk Læringscenter på UCV 2017-2020 Introduktion: PÅ UCV er der igangsat en udviklingsproces omkring digital dannelse samt synlig

Læs mere

Materiale til kursus i brugercentreret design

Materiale til kursus i brugercentreret design Materiale til kursus i brugercentreret design Sønderborg 2014 Indledning Hvorfor brugercentreret design? Fordi det giver god mening! Og fordi det medvirker til at kvalificere koncepter, undervisningsaktiviteter,

Læs mere

Hvem er Aspekta? Michael Trinskjær er bestyrelsesmedlem i brancheforeningen. + 25 sogne, stifter og provstier. Den kommunikerende NGO

Hvem er Aspekta? Michael Trinskjær er bestyrelsesmedlem i brancheforeningen. + 25 sogne, stifter og provstier. Den kommunikerende NGO 2013 De 8 vigtigste pointer 1. Mere end 90% har minimum én fast kommunikationsmedarbejder og en stor del af disse har en journalistisk baggrund. 2. Der er styr på den overordnede vision. Herefter halter

Læs mere

Udkast til Partnerskabsaftale. mellem

Udkast til Partnerskabsaftale. mellem Udkast til Partnerskabsaftale mellem Indhold Partnerskabet... 3 Aftaleparterne... 3 Baggrund... 3 Formål... 4 Indsatsområder... 4 Koordination af indsats og udveksling af information om praktikpladssøgende...

Læs mere