Bilag 1. Ordforklaringer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bilag 1. Ordforklaringer"

Transkript

1 Bilag Annexes

2 230 - Bilag Bilag 1. Ordforklaringer Abort, legal Abort, spontan Abortkvotient, generel Abortkvotient, aldersbetingede Abortkvotient, samlet Asylansøgning Befolkningsprognose Bopæl Bruttorepro-duktionstallet Børn Delvist fraflyttede husstande Delvist tilflyttede husstande Dødelighed, perinatal Dødelighed, neonatal Dødelighed, postneonatal Dødelighed, spædbørns Dødfødt Dødshyppighed En fremkaldt abort foretaget i overenssstemmelse med gældende lov senest af 13. juni Foster, som kommer til verden uden tydelige tegn på liv (dvs. uden at ånde, skrige eller græde) inden svangerskabets 29. uge. Antal legale aborter pr. år pr kvinder i de fertile aldersklasser (15-49 år). Antal legale aborter pr. år foretaget på kvinder i en given aldersklasse pr kvinder i den pågældende aldersklasse. Angiver det antal legale aborter, som ville blive foretaget på kvinder i løbet af de fertile aldre år, hvis 1) ingen af de kvinder døde før det fyldte 50. år, og 2) der i hver aldersklasse blev foretaget netop det antal legale aborter, som angivet ved årets aldersbetingede abortkvotienter. En ansøgning om opholdstilladelse med henvisning til de paragraffer i udlændingeloven, som vedrører flygtninge. En beregning, der viser, hvordan befolkningens størrelse og sammensætning vil udvikle sig fremover, under en række forudsætninger vedrørende det fremtidige forløb af fertilitet, dødelighed og nettoindvandring. Det sted, hvor en person regelmæssigt overnatter, når vedkommende ikke midlertidigt er fraværende på grund af ferie, sygdom eller lignende, og hvor vedkommende opbevarer sit bohave. Det antal levendefødte piger, som kvinder ville sætte til verden i løbet af de fertile aldre år, hvis 1) ingen af de kvinder døde før det fyldte 50. år, 2) de i hver aldersklasse fødte netop så mange børn, som angivet ved årets fertilitetskvotienter. Personer under 18 år, som ikke opfylder betingelsen for at blive regnet som voksne (se dette). De kaldes hjemmeboende børn, hvis de bor på samme adresse som mindst én af forældrene. I modsat fald indgår de i familiestatistikken som ikke-hjemmeboende børn. Omfatter husstande, i hvilke nogle personer er fraflyttet i løbet af kvartalet, og nogle har været til stede både ved begyndelsen og slutningen af kvartalet. Husstandstypen er ikke nødvendigvis ændret. Omfatter husstande, i hvilke nogle personer er tilflyttet i løbet af kvartalet, og nogle har været til stede både ved begyndelsen og slutningen af kvartalet. Husstandstypen er ikke nødvendigvis ændret. Antal dødfødte + døde inden 1 uge pr fødte (levendefødte + dødfødte). Antal døde inden 28 dage pr levendefødte. Antal døde mellem 28 dage og 1 år pr levendefødte. Antal døde under 1 år gamle pr levendefødte. Barn, som kommer til verden uden tydelige tegn på liv (dvs. uden at ånde, skrige eller græde) efter afslutningen af svangerskabets 28. uge. Angiver (i dele) hyppigheden af dødsfald i løbet af et år, fra en fødselsdag til den næste.

3 Bilag Dødskvotient Efterkommere Enlig Familie Fertilitet, samlet Fertilitetskvotient, generel Fertilitetskvotient, summarisk Fertilitetskvotienter, aldersbetingede Flygtning Fødsler Fødselsoverskud Fødte Husstande Husstande, helt fraflyttede Husstande, helt tilflyttede Indvandrere Levendefødt Levendefødtnummer Antal døde i løbet af et år i forhold til, hvor mange personer der i årets løb i gennemsnit har været til stede i den pågældende befolkningsgruppe. Angives pr eller pr personer. Person der er født i Danmark af forældre, hvoraf ingen af dem er dansk statsborger født i Danmark. Hvis der ikke findes oplysninger om nogen af forældrene, og personen er udenlandsk statsborger, opfattes personen også som efterkommer. En enlig er en voksen person, der ikke indgår i en parfamilie. En voksen er en person, der er fyldt 18 år, eller som har barn, er gift eller indgår i et samboende par (se under par). En eller flere personer, der bor på samme adresse, som har visse indbyrdes relationer. En familie består af en enlig, af et par eller af et ikke-hjemmeboende barn under 18 år. Hjemmeboende børn under 18 år regnes med til forældrenes familier, hvis de ikke selv har børn, ikke er gift eller tidligere gift og ikke indgår i et samlevende par. Det antal levendefødte, som kvinder ville sætte i verden i løbet af de fertile aldre år, hvis 1) ingen af de kvinder døde før det fyldte 50. år, og 2) de i hver aldersklasse fødte netop så mange børn, som angivet ved årets fertilitetskvotienter. Antal levendefødte pr. år pr kvinder i de fertile aldersklasser (15-49 år). Antal levendefødte pr. år pr personer i middelfolketallet. Antal levendefødte pr. år født af mødre i en given aldersklasse pr kvinder i den pågældende aldersklasse. En person, som har fået opholdstilladelse som flygtning, eller af humanitære grunde. Omfatter fødsler, der resulterer i mindst ét levendefødt barn, samt fødsler af dødfødte børn efter 28. svangerskabsuge. Antal levendefødte minus antal døde. Levendefødte + dødfødte. En husstande omfatter samtlige personer på samme adresse uanset familiære tilknytningsforhold, og der kan således indgå flere familier i samme husstand. Omfatter husstande, i hvilke alle personer, der er i husstanden ved begyndelsen af kvartalet, er fraflyttet i løbet af kvartalet. Omfatter husstande, i hvilke alle personer, der er i husstanden ved udgangen af kvartalet, er tilflyttet i løbet af kvartalet. Person der er født i udlandet, og hvis forældre begge (eller kun den ene, hvis den anden er ukendt) er udenlandske statsborgere eller født i udlandet. Hvis der ikke findes oplysninger om nogen af forældrene, og personen er født i udlandet, opfattes personen også som indvandrer. Barn, som kommer til verden med tydelige tegn på liv (dvs. ånder, skriger eller græder) uanset svangerskabets længde. For en levendefødt anvendes et levendefødtnummer, der defineres som det antal levendefødte moderen har født i alt, inklusive det pågældende levendefødt barn.

4 232 - Bilag Middelfolketal Middellevetid Naturalisationer Nettoreproduktionstallet Par Registreret partnerskab Samboende par Samlevende par Vielseshyppighed Voksne Ægtepar Det gennemsnitlige antal personer inden for en nærmere afgrænset gruppe (fx gifte kvinder i alderen år), som har været til stede i befolkningen i en bestemt tidsperiode. Som årets middelfolketal benyttes folketallet den 1. juli. Det gennemsnitlige antal år, som personer i en given alder har tilbage at leve i, hvis deres dødelighed fremover (alder for alder) svarer til det niveau, som er konstateret i den aktuelle periode. Der findes altså en middellevetid svarende til enhver alder. Erhvervelse af dansk statsborgerskab. Det antal levendefødte piger, som kvinder ville sætte i verden i løbet af de fertile aldre år, hvis 1) de kvinder fra 0-års alderen antalmæssigt reduceres svarende til årets dødelighedserfaringer, og 2) kvinderne i hver aldersklasse føder netop så mange børn, som angivet ved årets fertilitetskvotienter. Omfatter i familiestatistikken fire partyper: Ægtepar, registrerede partnerskaber, samlevende par og samboende par. For at blive regnet som et par skal de to personer have samme CPR-adresse. To personer af samme køn, som har indgået registreret partnerskab i henhold til loven herom. For registrerede partnerskaber gælder de samme love som for ægtepar, undtagen adoptionsloven. En mand og en kvinde, der bor på samme adresse uden at være gift med hinanden og uden at have fællesbørn, bliver regnet for et samboende par, hvis aldersforskellen er mindre end 15 år, og hvis der ikke bor andre voksne på adresse. De må ikke være søskende, så vidt det kan oplyses af CPR. Personer på ned til 16 år kan indgå i et samboende par. Et par, der uden at være gift med hinanden, har fælles hjemmeboende børn (uanset disses alder). Et par, der er klassificeret som samlevende, vil blive det igen det følgende år, hvis de fortsat bor sammen, uanset om der stadig er fællesbørn i hjemmet, bare der har været fællesbørn i hjemmet den 1. januar 1990 eller ved en senere 1. januar. Angiver (i dele) hyppigheden af vielse for hidtil ugifte i løbet af et år, fra en fødselsdag til den næste. Omfatter personer der er fyldt 18 år. Dog regnes personer under 18 år for voksne, hvis de selv har hjemmeboende børn, er eller har været gift, eller indgår i et samlevende par. Et par, der er gift med hinanden, og som bor på samme adresse.

5 Bilag Bilag 2. Teknisk beskrivelse af beregningsmetoder I tabelafdelingens afsnit vedrørende fødsler og dødsfald findes beregnet en række forskellige mål for befolkningens fertilitet, dødelighed og reproduktion. I afsnittet om vielser findes mål for vielsestilbøjelighed, og i afsnittet om opløste ægteskaber findes mål for ægteskabsopløsning på grund af skilsmisse eller død. Der skal ikke her gøres rede for teorien bag og fortolkningen af de enkelte mål; der henvises til den almindelige demografiske litteratur. Derimod skal der gives en beskrivelse af de estimationsmetoder, der er anvendt ved opstillingen af de enkelte mål for Danmarks vedkommende. Herved må i et vist omfang forudsættes kendskab til demografiens redskaber, herunder Lexis skema 1. Angående terminologien i tabellerne skal bemærkes, at begrebet alder i opgørelsen af befolkningsbevægelser, når intet andet angives, skal opfattes som alder i fyldte år (eller i fyldte dage eller måneder) på hændelsestidspunktet. Der anvendes tillige i enkelte tabeller en fordeling efter fødselsår. Ved beregning af alle kvotienterne beskrevet nedenfor er som divisor anvendt middelfolketallet, defineret som befolkningen pr. 1. juli (hele befolkningen eller en bestemt aldersgruppe). Der skal gøres opmærksom på, at der er sket en forenkling af metoderne til beregning af dødelighedstavlen og nettoreproduktionstallet fra og med Beregninger har vist, at denne forenkling har været uden betydning for de opnåede resultater. Fertilitetsmålene De aldersbetingede fertilitetskvotienter er beregnet på grundlag af antal levendefødte, der er afgrænset ved hjælp af hændelsesåret og moderens alder, såkaldte A-grupper. Den samlede fertilitet for kalenderår er beregnet ved summation af disse A-gruppebaserede fertilitetskvotienter for alle aldersårene år. I tabel 7 er de aldersbetingede fertilitetskvotienter ordnet efter generationer af mødre; generationerne er defineret ved kvindernes fødselsår (1940/45 til 1979/80). Når hver generation defineres ved to fødselsår, skyldes det, at der også her er anvendt A-grupper ved beregningen. I tabel 8 er tallene summeret, således at man i sidste kolonne får den opnåede fertilitet for generationerne. Tabel 9 og 10 for kvindegenerationerne født efter 1945 er baseret på den årlige statistik over levendefødte fordelt efter moderens fødselsår og alder ved årets udgang og barnets fødselsnummer. Dødelighedsmålene For dødeligheden er dels beregnet dødskvotienter, dels dødshyppigheder. De aldersbetingede dødskvotienter er ligesom fertilitetskvotienterne baseret på A-grupper, her defineret ved dødsåret og den afdødes alder. I dette hæfte er i lighed med tidligere udgaver beregnet dødelighedstavler på grundlag af erfaringerne fra den seneste toårs periode, samt for en femårs periode. Dødelighedstavlerne er som sædvanligt beregnet for mænd og kvinder hver for sig. I disse tavler er dødshyppigheden for hvert køn for de enkelte étårs aldersklasser beregnet på følgende måde: 1 Der kan henvises til P. C. Matthiessen: Teoretisk demografi. København 1970.

6 234 - Bilag For aldersårene 0 og 1 år beregnes dødshyppigheden på grundlag af C-grupper, dvs. på grundlag af en afgrænsning af de døde efter fødselsår og alder. I figur 1 er forneden vist, hvorledes afgrænsningen til dødshyppigheden for 0-årige sker i dødelighedstavlen Dødshyppigheden beregnes for de to C-grupper C 1 og C 2 under ét på den måde, at det samlede antal døde i de to C-grupper er divideret med det samlede antal levendefødte i 1997 og Figur 1 Lexis skema. Beregning af dødshyppigheden for 0-årige og 20-årige til dødelighedstavlen Alder B B B B C 1 C 2 0 1/ / / / / / Tid For aldersårene 2-99 år beregnes dødshyppigheden på grundlag af B-grupper, dvs. en afgrænsning efter fødselsår og hændelsesår. For alle aldersår korrigeres for udenlandske vandringer. Øverst i figur 1 vises som eksempel grundlaget for dødshyppigheden for 20-årige i dødelighedstavlen Først beregnes en dødshyppighed for B 1 og B 2 under ét som summen af de døde i de to grupper divideret med det samlede antal 19-årige den 1/ og 1/ Tilsvarende beregnes dødshyppighed for B 3 og B 4 under ét. Divisor er her det samlede antal 20-årige den 1/ og 1/ Dødshyppigheden for 20-årige beregnes som gennemsnittet af de to dødshyppigheder. Der er ikke foretaget udjævning af de beregnede dødshyppigheder. På grundlag af dødelighedstavlen beregnes den samlede gennemlevede tid i hver aldersklasse - dvs. fra én fødselsdag til den næste - som gennemsnittet af antal tilbage-

7 Bilag værende personer ved begyndelsen og slutningen af aldersåret ud af de oprindelige personer i overlevelsestavlen. a i = 0,5 * l i + 0,5 * l i + 1 hvor a står for gennemlevet tid, medens l i er andel overlevende ved alderen i år. Dog er for alder 0 år benyttet følgende formler: Drenge: a 0 = 0,114 * l 0 + 0,885 *l 1 Piger: a 0 = 0,121 * l 0 + 0,878 *l 1 Disse formler er beregnet på basis af en detaljeret aldersfordeling for døde under 1 år fra generationerne 1998 og Middellevetiderne er beregnet ud fra disse gennemlevede tider. Antal ægteskaber opløst ved død er beregnet ved hjælp af hyppigheden for at én af ægtefællerne eller begge dør i løbet af et år, idet dødelighedstavlerne for forskellige kalenderårsperioder har været anvendt. For de seneste perioder, hvor der ikke er udarbejdet dødelighedstavler særskilt for gifte personer, er dødshyppighederne for alle mænd, henholdsvis kvinder, blevet korrigeret herfor på grundlag af forholdet mellem dødshyppigheder for gifte og for alle, beregnet for 5-års aldersklasser. Den gennem- Reproduktionsmålene Bruttoreproduktionstallet er beregnet som den samlede fertilitet multipliceret med den andel, pigerne udgør af årets fødselsgeneration. Nettoreproduktionstallet støtter sig på en toårs dødelighedstavle for kvinder. For nettoreproduktionstallet i 1999 er således anvendt dødelighedstavlen for Ud fra andel overlevende i tavlen ved de forskellige aldre beregnes antal overlevende (af en generation på piger) ved midten af aldersårene: 15, 16,..., 49 år. Antal overlevende multipliceres med de tidligere omtalte aldersbetingede fertilitetskvotienter, hvorved fås det antal børn, som de overlevende kvinder føder i hver aldersklasse. Det samlede antal fødte børn multipliceres til slut med pigeandelen blandt årets levendefødte. Som mål for vielsestilbøjeligheden er dels beregnet vielseskvotienter, dels vielseshyppigheder. Vielseskvotienterne er beregnet på grundlag af A-grupper, defineret ved hændelsesåret og den viedes alder. Vielsestavler er beregnet på grundlag af erfaringerne fra en række toårsperioder. Beregningen er foretaget for mænd og kvinder hver for sig. I disse tavler er vielseshyppigheden beregnet på basis af B-grupper, afgrænset efter fødselsår og hændelsesår. Vielseshyppigheden for en B-gruppe beregnes som forholdet mellem viede inden for B-grupper og antallet af hidtil ugifte personer hørende til B-gruppen ved begyndelsen af året. Vielseshyppigheden for en toårsperiode er beregnet som gennemsnittet af vielseshyppighederne for hvert enkelt kalenderår. Mål for vielsestilbøjelighed Ægteskabsopløsningstavler Ægteskabsopløsningstavlerne for udvalgte ægteskabsgenerationer er beregnet under forudsætning af, at enten skilsmisse eller død er afgangsårsag. Antal tilbageværende ægteskaber efter 1 års, 2 års osv. ægteskab er korrigeret for nettoindvandring. Antal skilsmisser er opgjort som C-grupper, dvs. med en afgrænsning af skilsmisserne efter vielsesår og ægteskabets varighed.

8 236 - Bilag snitlige alder ved indgåelse af ægteskab i det pågældende vielsesår har dannet udgangspunkt for overførsel af de aldersbetingede dødshyppigheder fra dødelighedstavlen til dødshyppigheder pr. ægteskabsvarigheder. Endelig er korrektionsposten nettoindvandring af ægtepar opgjort som nettoindvandring af gifte kvinder, afgrænset efter A-grupper (hændelsesår og alder). Omregningen mellem ægteskabsvarighed og alder er ligeledes her foretaget med udgangspunkt i den gennemsnitlige vielsesalder i det pågældende vielsesår. Den samlede hyppighed af opløsning af ægteskaber er herefter beregnet som antal ægteskaber opløst ved skilsmisse og død divideret med antal tilbageværende ægteskaber ved starten af ægteskabsåret, korrigeret for nettoindvandring (kol. 4 i tabellen). Hyppigheden af opløsning på grund af skilsmisse, henholdsvis død, er beregnet ved at fordele antal opløste ægteskaber i alt i løbet af et år (ifølge tavlen, kol. 1) på henholdsvis antal skilsmisser og dødsfald; disse antal er herefter sat i forhold til antal tilbageværende ægteskaber ifølge tavlen. Prognosemodellen 1 Den grundliggende metode bag prognosen består i, at udgangsbefolkningen opdeles på køn og 1-års aldersklassser (fødselsgenerationer), som fremskrives ét år ad gangen ved hjælp af de demografiske hændelser: levendefødte, døde og nettoindvandring. Prognosen følger således hver enkelt nuværende og kommende fødselsårgang i en årrække fremover. Prognosens forudsætninger er centrale for de endelige resultater, og bygger på antagelser om udviklingen i fertilitet, dødelighed og nettoindvandring fremover. Forudsætningerne kan således ses som de forventede fremtidige forløb i en række befolkningsstatistiske begreber. Prognosens fertilitetsog dødelighedsmål De aldersbetingede fertilitetskvotienter, der anvendes i prognosemodellen, er beregnet på grundlag af antal levendefødte, der er afgrænset ved hjælp af hændelsesåret og moderens fødselsår. Det vil sige, at de aldersbetingede fertilitetskvotienter er baseret på en B-gruppeopdelt befolkning af kvinder i de fertile aldre, hvor moderens alder vedrører slutningen af hændelsesåret. De aldersbetingede dødshyppigheder, der anvendes i prognosemodellen, afgrænses af fødselsår og dødsår, hvor dødsalderen opgøres som den alder, personen ville have haft ved årets slutning. Disse B-gruppe-dødshyppigheder approksimeres ud fra dødelighedstavlens dødshyppigheder v.hj.a. formlerne: 0 år: Q(0) = q(0) * 0,9 1 år: Q(1) = q(0) * 0,1 + q(1) * 0,5 2 år: Q(2) = [q(1) + q(2) - q(1) * q(2)] / [2- q(1)] generelt; x år: Q(x) = [q(x-1) + q(x) - q(x-1) * q(x)] / [2 - q(x-1)] for 2-årige og ældre hvor; q(x) = Dødelighedstavlens dødshyppighed for alder x Q(x) = De dødshyppigheder, er anvendes i prognosen for personer i alder x ved årets slutning. 1 For en mere detaljeret beskrivelse af Danmarks Statistiks prognosemodel henvises til Statistiske Undersøgelser nr. 36, Befolkningsprognoser For en mere udførlig beskrivelse af 2000-prognosernes forudsætninger og resultater henvises til Statistiske Efterretninger, Befolkning og valg 2000:11.

9 Bilag Bilag 3. Summary in English The population whose size, composition and movements are the primary object of this publication is the resident population of Denmark proper (i.e. the Kingdom of Denmark, excluding the Faroe Islands and Greenland). The geographic criterion adopted for the distribution of the population - as well as births, deaths, etc. - is the place of residence. 3.1 Coverage and sources of Danish vital statistics Births Danish birth statistics relate to children born to women who are resident in Denmark. However, some of these women are outside Denmark at the time of the birth, and in such cases it is not possible to collect statistical information on the births, except on those occurring in Greenland. Thus the statistics on births comprise births in Denmark or Greenland to women resident in Denmark. Statistics on births are based on information from Statistics Denmarks medico-statistical register of births and deaths, which in turn is based on information from the CPR (Central Population Register), supplemented by midwives' reports (including 1996) or information in the Hospital Discharge Registry (from 1997). A multiple delivery is counted as one birth with two or more children born (live born or stillborn). For each child born the midwife draws up a report. The civil part is passed on to the vicar in the mother's parish of residence (in the county of Sønderjylland to the authority responsible for maintaining the register in the mother's municipality of residence). At the same time, the child's parents are under an obligation to report the birth in the mother's parish of residence. The vicar (the authority responsible for maintaining the register) reports the birth to the local population register in the mother's municipality of residence by means of a special CPR-birth form. The local population register supplements the form, and the data is then transferred to the CPR. Before a live born child can be recorded in the CPR, the child is provided with af personal code number. The personal code number is passed on to the vicar. The medical information concerning the birth is registered in the Hospital Discharge Registry. The National Board of Health combines the information from this register with information from CPR and submit the data to Statistics Denmark. Parents Midwife Vicar Hospital Discharge Registry Population register CPR The National Board of Health Statistics Denmark Birth statistics CPR Stillbirths are not recorded in the local population registers and the CPR. The statistics are based on midwives' reports and physicans' certificates of stillbirth. Legal abortions The statistics on legally induced abortions (abortus provocatus legalis) refer to women resident in Denmark.

10 238 - Bilag Since October 1973 any woman resident in Denmark is entitled to have her pregnancy terminated within the first twelve weeks of gestation. The statistics are based on registration in the Hospital Discharge Registry processed by the National Board of Health. Deaths The statistics on deaths comprise deaths occurring among Danish residents in Denmark or in other countries. Sources: Statistics Denmark s medico-statistical register of births and deaths, and original death certificates, the latter containing the information used for the statistics of causes of death. For every death occurring in Denmark a death certificate is issued (by a physician). The deceased's relatives report the death and submit the death certificate to the vicar in the parish where the deceased lived. If the deceased's place of residence was outside the county of Sønderjylland, the death is recorded in the church register. However, if the deceased lived in the county of Sønderjylland, the death is not recorded in the church register, as the death certificate is passed on to the authority responsible for maintaining the register in the deceased's municipality of residence. The vicar (in the county of Sønderjylland, the authority responsible for maintaining the register) reports the death to the local population register in the deceased's municipality of residence; the population register then reports the death to the CPR. The death certificate is submitted to the National Board of Health, which is responsible for allocating code numbers to all relevant data and to combine data from the death certificate and data recorded in the CPR for each death. The National Board of Health passes the data on to Statistics Denmark Physician Death certificate Relatives Vicar Population register CPR The National Board of Health Statistics Denmark Death statistics CPR Marriages The marriage statistics concern the number of marriages as well as the number of persons married. The number of marriages in Denmark comprises marriages which satisfy the condition that at least one of the two spouses is resident in Denmark. The number of persons married comprises male, respectively female, Danish residents who marry. Source: The population statistics register. Dissolution of marriages The divorce statistics concern the number of divorces as well as the number of persons divorced. The number of divorces in Denmark comprises divorces which satisfy the condition that at least one af the two spouses is resident in Denmark. The number of persons divorced comprises males, respectively females, who are Danish residents who have a divorce. The statistics on persons becomming widows and widowers comprise persons who are widowed, including persons who were legally separated (but not divorced) from their deceased spouses. Source: The population statistics register.

11 Bilag External migration The statistics of immigration comprise non-nordic citizens who obtain a residence permit or a work permit for a period exceeding three months, as well as Nordic citizens who move permanently to Denmark (Nordic citizens are not required to obtain residence permits or work permits). Persons moving to Denmark from the Faroe Islands or Greenland are included. The statistics on emigration comprise residents who move permanently to places outside Denmark. Persons moving from Denmark to the Faroe Islands or Greenland are included. Persons immigrating or emigrating must notify the population register in the Danish municipality of residence, which reports to the CPR. Moreover, especially for international comparisons, Statistics Denmark compiles statistics on long term migration, which according to a UN definition means emigration or immigration with an expected stay of at least 12 months. However, for the Danish statistics persons who reimmigrate or reemigrate within 12 months are excluded. This method yields a more correct picture than statistics based on expectations, but of course it necessitates a delay of 12 months. Source: The population statistics register. Internal migration The statistics of internal migration comprise all persons changing residence. Source: The population statistics register. Person changing residence Notification of change of address Population register CPR Statistics Denmark Statistics of internal migration Persons changing residence must notify the change of address to the local population register. Persons changing residence from one local government district to another must notify the population register in the new municipality of residence, which reports the change af address to the CPR. Population The statistics on the population at the beginning and end of the year comprise the total resident population. Source: The population statistics register. Families and households A family may consist of a single person, or it may consist of two or more persons who live at the same address (dwelling unit) and who are related in specific ways by marriage, descent etc. The following family main types are covered by the statistics: a single person a couple a child under 18 years old not living with the parents couples can consist of: married couples registered partnerships consensual unions (= couples with joint children) 2 adults of different sex, living without other adults on the same address, not being siblings and with an age difference less than 15 years If a single person or a couple have children under the age of 18 years, living with them, the children are included in the family.

12 240 - Bilag A household consists of all persons resident at the same address, irrespective of family ties. Thus a household may comprise more than one family. Source: The population statistics register. Foreign citizens Statistics on foreign citizens resident in Denmark are given in a separate section of tables. Source: The population statistics register. Population accounts The tables on the so-called population accounts show the size of selected population groups and the factors of change. It has been necessary to introduce a correctional item, due to minor errors in CPR-registration and minor anomalies resulting from the integration of data subject to different compilation principles. Source: The population statistics register. Adoptions The statistics on adoptions comprise children - born in Denmark or in other countries - whose adoption has been approved by Danish authorities. Source: The population statistics register.

13 Bilag The production of CPR based statistics As indicated above, the size and composition of the population are exclusively calculated on the basis of information supplied by the Central Population Register (CPR), which contains data on all persons resident in Denmark. Most of these data are reported to the CPR from local (municipal) population registers. Statistics Denmark has organized the information from the CPR in the population statistics register. The stock of updated information for all persons covered by the CPR is used as a model of the total Danish population, and alterations in CPR registrations, including new registrations and deregistrations, are used as a model of population movements. For most events (births, deaths, etc.) the time-lag between the date of the event and the date of its entry in the CPR is less than three weeks. This time-lag is taken into account for the compilation of the statistics. For the calculation of the size and composition of the total population at 1 January of a year, the CPR population registered on that day is subsequently adjusted for births, deaths, migrations, marriages and divorces which occurred before 1 January and which were reported to the CPR within the first 30 days of the new year. Figures for events such as marriages, divorces, internal migrations, external migration and live births are calculated exclusively on the basis of CPR data adjusted for the effect of time-lag in reporting. Here, too, the cut-off period is 30 days, and any events in the year under review which are reported after that time are included in the figures for the following year. As mentioned in the preceding chapter, the final statistics on live births and deaths are based not only on CPR data but also on midwives' reports and death certificates. By this method it is possible in principle to eliminate the effect of delays in CPR reporting, so that all births and deaths are included in the figures for the year in which they occur.

14 242 - Bilag 3.3 Concepts Abortion, legal Abortion, spontaneous Abortion rate, age-specific Abortion rate, general Abortion rate, total Adults Asylum application Birth Birth rate, crude Children Cohabiting couples Complete movement from a household Complete movement to a household Couples living in consensual union Descendant Induced abortion, permitted by Danish law. Foetus delivered before the 29th week of pregnancy, without evidence of life (breathing etc.) Annual number of legal abortions performed on women in a specified age group, per 1,000 women in the age group. Annual number of legal abortions per 1,000 women of reproductive age (15-49 years old). Number of legal abortions that would be performed on 1,000 women during the reproductive period of their lives (ages 15 through 49), if all 1,000 women lived to be 50 years old, and if at each age they experienced the given year's age-specific abortion rates. Comprise persons who are 18 years. However, persons under 18 years are regarded as adults, if they have children living at home, or if they have been or are married, or form part of a couple living in consensual union. An application for permit of residence in pursuance of the sections relating to refugees under the Danish Aliens Act. Live birth or stillbirth. Annual number of live births per 1,000 population. Persons under the age of 18, who do not fulfill the conditions of being regarded as adults (see definition of adults). They are called children living with their parents, if they live at the same address as at least one of their parents. If this requirement is not met, they are incorporated into the family statistics as children not living with their parents. Two single persons of opposite sex living at the same address and who have no joint children are regarded as a cohabiting couple, if the age difference is less than 15 years, and if no other adults live at the address. On the basis of the CPR it must be established that they are not siblings. Persons as young as 16 years can form part of a cohabiting couple. Comprises households in which all persons in the household at the beginning of the quarter moved from the household during the quarter. Comprises households in which all persons in the household at the end of the quarter moved to the household during the quarter. An unmarried couple having one or more joint children who live at home with their parents (irrespective of their age). Couples classified as living together in consensual union, will be similarily classified over the following year, provided that they still live together, regardless of whether there are still joint children living at home, as long as joint children have been living at home on 1 January 1990 or on a later 1 January. A descendant is defined as a person born in Denmark whose parents (or one of them if there is no available information on the other parent) are either immigrants or descendants with foreign citizenship. If there is no available information on either of the parents and the person in question is a foreign citizen, the person is also defined as a descendant.

15 Bilag Family Fertility rate, age-specific Fertility rate, general Fertility rate, total First marriage rate Household Immigrant Life expectancy Live birth Live-birth order Married couple Mean population Mortality frequency Mortality rate Mortality rate, infant Mortality rate, neonatal Mortality rate, perinatal Mortality rate, post-neonatal Natural increase (of population) Naturalisation A family may consist of a single person, or it may consist of two or more persons who live at the same address (dwelling unit) and who are related in specific ways by marriage, descent, etc. Annual number of live births to women in a specified age group, per 1,000 women in the age group. Annual number of live births per 1,000 women of reproductive age (15-49 years old). Number of children that would be born alive to 1,000 women during the reproductive period of their lives (ages 15 through 49), if all 1,000 women lived to be 50 years old, and if at each age they experienced the given year's age-specific fertility rates. Frequency of marriage (per 10,000) among the never-married population, from one birthday to the next. A household consists of all persons resident at the same address, irrespective of family ties. Thus a household may comprise more than one family. An immigrant is defined as a person born abroad whose parents are both (or one of them if there is no available information on the other parent) foreign citizens or were both born abroad. If there is no available information on either of the parents and the person was born abroad, the person is also defined as an immigrant. Average further number of years that a person of a specified age can expect to live, assuming that the age-specific mortality levels remain constant (i.e. the rates observed for the period under review). Also termed: (average) expectation of life. Delivery of live-born child, i.e. a child showing evidence of life (breathing etc.) irrespective of the duration of pregnancy. Numerical order (first, second, third, etc.) of a live-born child in relation to all the previous live-born children of the mother. A couple who is married to each other and living at the same address. Average number of persons in a population (or sub-population) during a period of time. Previously, this was calculated as half the sum of the populations at the beginning and end of the period. From and including 1989 it has been taken to be the population at the 1st of July for Denmark and Greenland. Indicates (in 100,000s) the frequency of mortality over a year, from one birthday to the next. The annual number of deaths in relation to the annual average number of persons in the population group concerned per 1,000 or per 100,000 population. Deaths of live-born children under one year old per 1,000 live births. Deaths of live-born children under 28 days old per 1,000 live births. Stillbirths + deaths of live-born children under one week old, per 1,000 births (live births + stillbirths). Deaths of children aged between 28 days and one year per 1,000 live births. Excess of live births over deaths. The granting of Danish citizenship to a person of foreign nationality.

16 244 - Bilag Registered partnerships Partial movement from households Partial movement to households Population forecast Refugee Reproduction rate, gross Reproduction rate, net Residence Single person Stillbirth Two persons of the same sex who have entered into a registered partnership, with the result that they are placed on the same legal footing as a married couple. Only the Adoption Act does not apply to registered partnerships. Comprise households from which some persons moved during the quarter, and some persons were present, both at the beginning and end of the quarter. The household type is not necessarily changed. Comprise households to which some persons moved during the quarter, and some persons were present, both at the beginning and end of the quarter. The household type is not necessarily changed. A forecast is a prediction of the future size and composition of the population, subjected to a number of assumptions concerning the future developments in fertility, mortality and net immigration. A person who has been granted a permit of residence as refugee or for humanitarian reasons. Number of daughters that would be born alive to 1,000 women during the reproductive period of their lives (ages 15 through 49), if the 1,000 women lived to be 50 years old, and if at each age they experienced the given year's age-specific fertility rates. Number of daughters that would be born alive to 1,000 women during the reproductive period of their lives (ages 15 through 49), if the 1,000 women were annually reduced in number from age 0 according to the given year's age-specific mortality levels, and if at each age they experienced the given year's age-specific fertility rates. Place where a person usually sleeps (except when away owing to vacation, illness or similar) and has his/her furniture etc. A single person is an adult who does not form a couple. An adult is a person aged 18, or who has a child, is married or forms part of a cohabiting couple (see definition). Foetus delivered after the 28th week of pregnancy, without evidence of life (breathing etc.)

17 Bilag Bilag 4. Tidligere publikationer om befolkningens bevægelser Statistisk tabelværk Statistiske meddelelser Årspublikationer Statistiske undersøgelser Vielser, fødsler og dødsfald : I, : IV A, : IV A, : I, : IV A, : IV A, : I, : IV A, : IV A, : II, : IV A, : IV A, : II, 17, 1. del : IV A, : IV A, : III, : V A, : IV A, : III, årh.: 1 V A, : 1962: I : III, : V A, : 1973: XI 1 Befolkningsforholdene i Danmark i det 19. århundrede. Befolkningens bevægelser : 4, 95,4 1946: 4, 126,6 1958: 1960:2 1970: 1972:7 1934: 4, 97,6 1947: 4, 133,3 1959: 1961:1 1971: 1973: : 4, 100,4 1948: 4, 138,3 1960: 1962:8 1972: 1974:9 1936: 4, 102,5 1949: 4, 143,4 1961: 1963:5 1973: 1975:9 1937: 4, 106,5 1950: 4, 147,2 1962: 1964:5 1974: 1976:5 1938: 4, 109,3 1951: 4, 150,3 1963: 1965:5 1975: 1977:4 1939: 4, 110,5 1952: 4, 154,2 1964: 1966:4 1976: 1978:1 1940: 4, 111,5 1953: 4, 157,4 1965: 1967:7 1977: 1978: : 4, 155,5 1954: 4, 161,4 1966: 1968:6 1978: 1980:3 1942: 4, 119,4 1955: 4, 166,3 1967: 1969:1 1979: 1981:1 1943: 4, 120,5 1956: 4, 167,2 1968: 1970:4 1980: 1982: : 4, 125,4 1957: 4, 173,2 1969: 1971:3 Befolkningens bevægelser 1981 udk udk udk udk udk udk udk udk udk udk udk udk udk udk udk udk udk udk Spædbørnsdødeligheden i Danmark Udk Engelse udgave: Infant Mortality in Denmark Udk Nyere tendenser i dødeligheden. Udk Fertilitetsforskelle i Danmark. Udk Fertiliteten uden for ægteskab. Udk Regionale forskelle i dødeligheden. Udk Befolkningsprognoser Udk Befolkningsprognoser Udk Regionale fertilitetsforskelle Udk Befolkningsprognoser Udk Dødelighed og erhverv Udk Befolkningsprognoser Udk Regionale dødelighedsforskelle i Danmark Udk Dødelighed og erhverv Udk Indvandrere og deres efterkommere i Danmark. Udk Fertility Trends in Denmark in the 1980s. Udk Fertiliteten efter kvinnans ålder och paritet hos danska kvinnor födda sedan (Arbejdsnotat nr. 8). Udk

18 246 - Danmarks Statistik Danmarks Statistik informerer Adresse Direkte telefonnumre Bibliotek Publikationer Databanker Faxservice Serviceopgaver Danmarks Statistik Sejrøgade 11 Tlf e-post:dst@dst.dk 2100 København Ø Fax Publikationssalg Adressesalg Bibliotek Databanker Markedsstatistik, KÅS - Kommune Års Servicesystem Salg, pristal Udenrigshandelsoplysninger Danmarks Statistiks bibliotek har åbent: mandag - onsdag kl torsdag kl fredag kl NB! Indgang fra Sankt Kjelds Plads 11. (Bibl. fax: ) Danmarks Statistik udgiver en række publikationer. De mest kendte er: Nyt fra Danmarks Statistik Statistiske Efterretninger Statistisk årbog Statistisk tiårsoversigt De kan gratis få tilsendt en komplet publikationsfortegnelse. Bøgerne kan købes i Danmarks Statistik eller i boghandelen. Danmarks Statistik har fire databanker med mere end 400 millioner statistiske oplysninger, som De kan få online adgang til: KSDB - en kommunalstatistisk databank med oplysninger på kommuneniveau DSTB - en tidsseriedatabank med konjunkturbelysende økonomiske tidsserier ESDB - en erhvervsstatistisk databank med detaljerede oplysninger om udenrigshandel, produktion, omsætning og forbrug ABBA - arbejdsmarkedsstatistikkens brugerbank De kan få et gratis prøveabonnement på en måned. Det er muligt at tilslutte sig en daglig faxservice, hvor man hver dag mellem kl. 13 og 14 modtager en fax med oplysninger om planlagte offentliggørelser i de kommende 8 dage. Ring og hør nærmere på tlf Har De behov for at få løst en bestemt statistisk opgave, kan De få et tilbud fra Danmarks Statistik, som bl.a. omfatter leveringstid og pris. Ring og hør nærmere om Danmarks Statistiks mange muligheder på tlf eller

19 Danmarks Statistik Danmarks Statistiks publikationer 1. Tværgående statistiske publikationer Nyt fra Danmarks Statistik Abonnement 2000: Ca. 500 numre om året Pris: Brevforsendelse kr. Via avispostkontoret kr. Via fax kr. Internet kr. E-post kr. Konjunkturstatistik Udkommer månedsvis I januar kommer desuden supplementshæfte Abonnement for 2000: kr. Statistisk årbog Udkom i 2000 i november Pris for 2000 udgaven: kr. Statistisk tiårsoversigt Udkommer hvert år i august Pris for 2000 udgaven incl. cd-rom: kr. 50-års oversigten, udgivet kr. 2. Emneorienterede statistiske publikationer Statistiske Efterretninger Abonnement 2000 Pris: Arbejdsmarked kr. Befolkning og valg kr. Byggeri og boligforhold kr. Generel erhvervsstatistik kr. Indkomst, forbrug og priser kr. Industristatistik kr. Landbrug kr. Miljø og energi kr. Nationalregnskab og betalingsbalance kr. Offentlige finanser kr. Penge- og kapitalmarked kr. Serviceerhverv kr. Sociale forhold, sundhed og retsvæsen kr. Transport kr. Uddannelse og kultur kr. Udenrigshandel kr. Statistikservice Løn- og indkomststatistik kr. Prisstatistik kr. Socialstatistik kr. Udenrigshandelen fordelt på varer og lande kr. Varestatistik for industri: serie A kr. serie B kr. serie C kr. serie D kr. 3. Årspublikationer Befolkningens bevægelser kr. Befolkningen i kommunerne 1. januar kr. Boligtællingen 1. januar kr. Bygningsopgørelse 1. januar kr. Danmarks vareimport og -eksport kr. Færdselsuheld kr. Indkomster kr. Input-output tabeller og analyser kr. Kommunalvalgene i kommuner og amtskommuner 21. november kr. Kriminalstatistik kr. Landbrugsstatistik kr. Miljøstatistik kr. Nationalregnskabsstatistik kr. Regnskabsstatistik for industrien kr. Skatter og afgifter, Oversigt kr. 4. Andre ADAM En model af dansk økonomi. Marts kr. ADAM En model af dansk økonomi. Marts Bilag kr. Befolkningen i 150 år kr. Kvartalsvise nationalregnskaber (Dokumentation og tabeller) kr. Analyse af 80'ernes økonomiske udvikling baseret på kvartalsvise nationalregnskaber kr. Dansk Branchekode 1993, 2. udgave kr. Dansk kultur- og mediestatistik kr. Den hvide hue. Hvad fører den til? kr. DISCO-88, Danmarks Statistiks fagklassifikation 1. udg kr. Efterskolen. Hvad fører den til? kr. DUN Dansk Uddannelses-Nomenklatur kr. Fertility Trends in Denmark in the 1980s kr. Forbrugsundersøgelsen, metodebeskrivelse kr. Indvandrere i Danmark kr. Indvandrernes uddannelse kr. Konstruktion af en input-output tabel for Danmark kr. Levevilkår i Danmark kr. Kvinder & Mænd, kr. Nøgletal på postnumre kr. Nyt Nationalregnskab (ENS95) kr. Skove og plantager kr. SOCIO, Danmarks Statistiks Socioøkonomiske Klassifikation, 1. udg kr. Spritbilister kr. Sæsonkorrigering af de kvartalsvise nationalregnskaber kr. Transportstatistik kr. Danmark i tal Udkommer hvert år i december måned... 5 kr. Data on Denmark Udkommer hvert år i december måned... 5 kr. 5. Oversigter over statistikker Arbejdsplan, Danmarks Statistik Udkommer hvert år i januar...gratis Vejviser i statistikken Udkommer med jævne års mellemrum Pris for 1999 udgaven kr.

Bilag. Annexes. ((Side 227))

Bilag. Annexes. ((Side 227)) Bilag Annexes ((Side 227)) 228 - Bilag Bilag 1. Ordforklaringer Abort, legal Abort, spontan Abortkvotient, generel Abortkvotient, aldersbetingede Abortkvotient, samlet Asylansøgning Befolkningsprognose

Læs mere

Bilag 1. Ordforklaringer

Bilag 1. Ordforklaringer Bilag Annexes 238 - Bilag Bilag 1. Ordforklaringer Abort, legal Abort, spontan Abortkvotient, generel Abortkvotient, aldersbetingede Abortkvotient, samlet Asylansøgning Befolkningsfremskrivning Bopæl Bruttoreproduktionstallet

Læs mere

Bilag 1. Ordforklaringer

Bilag 1. Ordforklaringer Bilag Annexes 230 - Bilag Bilag 1. Ordforklaringer Abort, legal Abort, spontan Abortkvotient, generel Abortkvotient, aldersbetingede Abortkvotient, samlet Asylansøgning Befolkningsfremskrivning Bopæl Bruttoreproduktionstallet

Læs mere

54 - Fødsler. Tabel 4. Fødte 1931-1996 Births 1931-1996. Fødte 1996 fordelt efter fødselsmåned Births 1996, by month

54 - Fødsler. Tabel 4. Fødte 1931-1996 Births 1931-1996. Fødte 1996 fordelt efter fødselsmåned Births 1996, by month Fødsler Births 54 - Fødsler Tabel 4. Fødte 1931-1996 Births 1931-1996 Samtlige fødte børn Heraf født uden for ægteskab Levendefødte uden for Levendefødte Dødfødte I alt Levendefødte Dødfødte I alt ægteskab

Læs mere

Husstande og familier

Husstande og familier Husstande og familier Households and families ((Side 169)) 170 - Husstande og familier Tabel 89. Husstande 1. januar 1980-1998 Households 1 January 1980-1998 En enlig mand En enlig kvinde Husstande med

Læs mere

Husstande og familier. Households and families

Husstande og familier. Households and families Husstande og familier Households and families 172 - Husstande og familier Tabel 87. Husstande 1. januar 1980-2000 Households 1 January 1980-2000 En enlig mand med/uden En enlig kvinde med/uden Husstande

Læs mere

/ Lars Borchsenius. Forord

/ Lars Borchsenius. Forord Forord Dette hæfte danner en fortsættelse af de årlige publikationer vedrørende befolkningens bevægelser, som blev påbegyndt med hæftet for årene 1931-1933 (jf. fortegnelse på side 244). Hæftet giver oplysning

Læs mere

Befolkningens bevægelser 2002

Befolkningens bevægelser 2002 Befolkningens bevægelser 2002 Vital statistics 2002 Befolkningens bevægelser 2002 Udgivet af Danmarks Statistik Oktober 2003 68. årgang Oplag: 475 Danmarks Statistiks trykkeri, København ISBN 87-501-1251-1

Læs mere

/ Lars Borchsenius. Forord

/ Lars Borchsenius. Forord Forord Dette hæfte danner en fortsættelse af de årlige publikationer vedrørende befolkningens bevægelser, som blev påbegyndt med hæftet for årene 1931-1933 (jf. fortegnelse på side 245). Hæftet giver oplysning

Læs mere

Samlet oversigt. General survey

Samlet oversigt. General survey Samlet oversigt General survey 48 - Samlet oversigt Tabel 1. Oversigt over befolkningens bevægelser 1931-1999 Summary vital statistics 1931-1999 i alt under 1 år Vielser Skilsmisser Middelfolketallet (1.000)

Læs mere

Kapitel 3. FØDSELSSTATISTIK

Kapitel 3. FØDSELSSTATISTIK Kapitel 3. FØDSELSSTATISTIK I 2010 blev der registreret 856 fødsler (8 tvillinger, 1 trilling, 866 fødte). Dette svarer til en fødselsrate på 60,5 fødsler pr. 1.000 kvinder i alderen 15-49 år (2009: 621,3).

Læs mere

Kapitel 3. FØDSELSSTATISTIK

Kapitel 3. FØDSELSSTATISTIK Kapitel 3. FØDSELSSTATISTIK I 2009 blev der registreret 889 fødsler (10 tvillinger, 899 fødte). Dette svarer til en fødselsrate på 62,3 fødsler pr. 1.000 kvinder i alderen 15-49 år (2008: 57,8). Der er

Læs mere

Befolkningens bevægelser Vital statistics 2004

Befolkningens bevægelser Vital statistics 2004 1 Befolkningens bevægelser 2004 Vital statistics 2004 2 Befolkningens bevægelser 2004 Udgivet af Danmarks Statistik December 2005 70. årgang Oplag: 400 Danmarks Statistiks trykkeri, København ISBN 87-501-1501-4

Læs mere

Kapitel 3. FØDSELSSTATISTIK

Kapitel 3. FØDSELSSTATISTIK Kapitel 3. FØDSELSSTATISTIK I 2008 blev der registreret 835 fødsler (2 tvillinger og 1 trillinger, 839 fødte). Dette svarer til en fødselsrate på 57,8 fødsler pr. 1.000 kvinder i alderen 15-49 år (2007:

Læs mere

/ Lars Borchsenius. Forord

/ Lars Borchsenius. Forord Forord Dette hæfte danner en fortsættelse af de årlige publikationer vedrørende befolkningens bevægelser, som blev påbegyndt med hæftet for årene 1931-1933 (jf. fortegnelse på side 245). Hæftet giver oplysning

Læs mere

Kort A. Tidsbegrænset EF/EØS-opholdsbevis (anvendes til EF/EØS-statsborgere) (Card A. Temporary EU/EEA residence permit used for EU/EEA nationals)

Kort A. Tidsbegrænset EF/EØS-opholdsbevis (anvendes til EF/EØS-statsborgere) (Card A. Temporary EU/EEA residence permit used for EU/EEA nationals) DENMARK Residence cards EF/EØS opholdskort (EU/EEA residence card) (title on card) Kort A. Tidsbegrænset EF/EØS-opholdsbevis (anvendes til EF/EØS-statsborgere) (Card A. Temporary EU/EEA residence permit

Læs mere

Financial Literacy among 5-7 years old children

Financial Literacy among 5-7 years old children Financial Literacy among 5-7 years old children -based on a market research survey among the parents in Denmark, Sweden, Norway, Finland, Northern Ireland and Republic of Ireland Page 1 Purpose of the

Læs mere

Unitel EDI MT940 June 2010. Based on: SWIFT Standards - Category 9 MT940 Customer Statement Message (January 2004)

Unitel EDI MT940 June 2010. Based on: SWIFT Standards - Category 9 MT940 Customer Statement Message (January 2004) Unitel EDI MT940 June 2010 Based on: SWIFT Standards - Category 9 MT940 Customer Statement Message (January 2004) Contents 1. Introduction...3 2. General...3 3. Description of the MT940 message...3 3.1.

Læs mere

Befolkningens udvikling Vital statistics 2006

Befolkningens udvikling Vital statistics 2006 1 Befolkningens udvikling 2006 Vital statistics 2006 2 Befolkningens udvikling 2006 Udgivet af Danmarks Statistik November 2007 Oplag: 300 Printet hos ParitasDigital Pris: Trykt udgave: Pris: 125,00 kr.

Læs mere

DANISH CENSUS HEADINGS WITH ENGLISH TRANSLATIONS

DANISH CENSUS HEADINGS WITH ENGLISH TRANSLATIONS DANISH CENSUS HEADINGS WITH ENGLISH TRANSLATIONS Danish and English texts are not written full, but includes only words which are necesssay to give a correct understanding B. PROVINSBYER CITIES Year and

Læs mere

Befolkningens udvikling Vital statistics 2005

Befolkningens udvikling Vital statistics 2005 1 Befolkningens udvikling 2005 Vital statistics 2005 2 Befolkningens udvikling 2005 Udgivet af Danmarks Statistik Oktober 2006 Oplag: 400 Danmarks Statistiks Trykkeri, København Pris: 183,00 kr. inkl.

Læs mere

PARALLELIZATION OF ATTILA SIMULATOR WITH OPENMP MIGUEL ÁNGEL MARTÍNEZ DEL AMOR MINIPROJECT OF TDT24 NTNU

PARALLELIZATION OF ATTILA SIMULATOR WITH OPENMP MIGUEL ÁNGEL MARTÍNEZ DEL AMOR MINIPROJECT OF TDT24 NTNU PARALLELIZATION OF ATTILA SIMULATOR WITH OPENMP MIGUEL ÁNGEL MARTÍNEZ DEL AMOR MINIPROJECT OF TDT24 NTNU OUTLINE INEFFICIENCY OF ATTILA WAYS TO PARALLELIZE LOW COMPATIBILITY IN THE COMPILATION A SOLUTION

Læs mere

Kapitel 3. FØDSELSSTATISTIK

Kapitel 3. FØDSELSSTATISTIK Kapitel 3. FØDSELSSTATISTIK I 2011 blev der registreret 810 fødsler (9 tvillinger, 1 trilling, 821 fødte). Dette svarer til en fødselsrate på 57,3 fødsler pr. 1.000 kvinder i alderen 15-49 år. I 2012 blev

Læs mere

Befolkningens udvikling 2007

Befolkningens udvikling 2007 1 Befolkningens udvikling 2007 Vital statistics 2007 Rettelse - 2. dec. 2009 Afsnit 13 Adoptioner side 109-111 er slettet fra denne udgave, idet der har været fejl i datagrundlaget. I stedet henvises til

Læs mere

Befolkningens udvikling 2012

Befolkningens udvikling 2012 Befolkningens udvikling 2012 Befolkningens udvikling 2012 Vital statistics 2012 Befolkningens udvikling 2012 Udgivet af Danmarks Statistik Oktober 2013 Oplag: 160 Printet hos PRinfoParitas Foto: Colourbox

Læs mere

Portal Registration. Check Junk Mail for activation . 1 Click the hyperlink to take you back to the portal to confirm your registration

Portal Registration. Check Junk Mail for activation  . 1 Click the hyperlink to take you back to the portal to confirm your registration Portal Registration Step 1 Provide the necessary information to create your user. Note: First Name, Last Name and Email have to match exactly to your profile in the Membership system. Step 2 Click on the

Læs mere

Sport for the elderly

Sport for the elderly Sport for the elderly - Teenagers of the future Play the Game 2013 Aarhus, 29 October 2013 Ditte Toft Danish Institute for Sports Studies +45 3266 1037 ditte.toft@idan.dk A growing group in the population

Læs mere

Vina Nguyen HSSP July 13, 2008

Vina Nguyen HSSP July 13, 2008 Vina Nguyen HSSP July 13, 2008 1 What does it mean if sets A, B, C are a partition of set D? 2 How do you calculate P(A B) using the formula for conditional probability? 3 What is the difference between

Læs mere

Befolkningens. bevægelser 1995 STATISTI K DAN MARKS. Vital statistics 1995

Befolkningens. bevægelser 1995 STATISTI K DAN MARKS. Vital statistics 1995 Befolkningens bevægelser 99 Vital statistics 99 DAN MARKS STATISTI K ay Befolkningens bevwgelser 99 Udgivet of Danmarks Statistik aprii 99 $rgang ISBN 0 090 ISSN 000 Pris: 0,00 kr inkl % moms Oplag: 0

Læs mere

Basic statistics for experimental medical researchers

Basic statistics for experimental medical researchers Basic statistics for experimental medical researchers Sample size calculations September 15th 2016 Christian Pipper Department of public health (IFSV) Faculty of Health and Medicinal Science (SUND) E-mail:

Læs mere

BILAG 8.1.B TIL VEDTÆGTER FOR EXHIBIT 8.1.B TO THE ARTICLES OF ASSOCIATION FOR

BILAG 8.1.B TIL VEDTÆGTER FOR EXHIBIT 8.1.B TO THE ARTICLES OF ASSOCIATION FOR BILAG 8.1.B TIL VEDTÆGTER FOR ZEALAND PHARMA A/S EXHIBIT 8.1.B TO THE ARTICLES OF ASSOCIATION FOR ZEALAND PHARMA A/S INDHOLDSFORTEGNELSE/TABLE OF CONTENTS 1 FORMÅL... 3 1 PURPOSE... 3 2 TILDELING AF WARRANTS...

Læs mere

NOTIFICATION. - An expression of care

NOTIFICATION. - An expression of care NOTIFICATION - An expression of care Professionals who work with children and young people have a special responsibility to ensure that children who show signs of failure to thrive get the wright help.

Læs mere

Danmarks Statistik Sejrøgade København Ø. Tlf BEFOLKNINGENS UDVIKLING 2011

Danmarks Statistik Sejrøgade København Ø. Tlf BEFOLKNINGENS UDVIKLING 2011 Tlf. 39 17 39 17 www.dst.dk dst@dst.dk BEFOLKNINGENS UDVIKLING 2011 Danmarks Statistik Sejrøgade 11 2100 København Ø BEFOLKNINGENS UDVIKLING 2011 DANMARKS STATISTIK Befolkningens udvikling 2011 Vital

Læs mere

Befolkningens udvikling Vital statistics 2009

Befolkningens udvikling Vital statistics 2009 BEFOLKNINGENS UDVIKLING 2009 Befolkningens udvikling 2009 Vital statistics 2009 2 Befolkningens udvikling 2009 Udgivet af Danmarks Statistik Oktober 2010 Oplag: 150 Printet hos ParitasGrafik Papir-udgave

Læs mere

Befolkningens udvikling 2013

Befolkningens udvikling 2013 Befolkningens udvikling 2013 Befolkningens udvikling 2013 Vital statistics 2013 Befolkningens udvikling 2013 Udgivet af Danmarks Statistik Oktober 2014 Oplag: 150 Printet hos PRinfoParitas Foto: Colourbox

Læs mere

Fejlbeskeder i SMDB. Business Rules Fejlbesked Kommentar. Validate Business Rules. Request- ValidateRequestRegist ration (Rules :1)

Fejlbeskeder i SMDB. Business Rules Fejlbesked Kommentar. Validate Business Rules. Request- ValidateRequestRegist ration (Rules :1) Fejlbeskeder i SMDB Validate Business Rules Request- ValidateRequestRegist ration (Rules :1) Business Rules Fejlbesked Kommentar the municipality must have no more than one Kontaktforløb at a time Fejl

Læs mere

Afbestillingsforsikring

Afbestillingsforsikring Afbestillingsforsikring Sygdomsafbestillingsforsikring ved akut sygdom, ulykke. Da afbestilling på grund af akut sygdom, ulykke m.m. ikke fritager deltagerne for betaling, kan det anbefales, at der tegnes

Læs mere

Domestic violence - violence against women by men

Domestic violence - violence against women by men ICASS 22 26 august 2008 Nuuk Domestic violence - violence against women by men Mariekathrine Poppel Email: mkp@ii.uni.gl Ilisimatusarfik University of Greenland Violence: : a concern in the Arctic? Artic

Læs mere

Statistical information form the Danish EPC database - use for the building stock model in Denmark

Statistical information form the Danish EPC database - use for the building stock model in Denmark Statistical information form the Danish EPC database - use for the building stock model in Denmark Kim B. Wittchen Danish Building Research Institute, SBi AALBORG UNIVERSITY Certification of buildings

Læs mere

Penge og kapitalmarked

Penge og kapitalmarked Penge og kapitalmarked FLERE TAL Penge- og kapitalmarked Pengeinstitutternes balance Indlån og udlån Forbrugerkredit og leasing Børsnoterede obligationer Aktier og investeringsbeviser Renter og kurser

Læs mere

Befolkning. Befolkningsfremskrivning Faldende folketal de næste 25 år, med aldrende befolkning

Befolkning. Befolkningsfremskrivning Faldende folketal de næste 25 år, med aldrende befolkning Befolkning Befolkningsfremskrivning 2015-2040 Faldende folketal de næste 25 år, med aldrende befolkning Det samlede folketal kan i de kommende 25 år forventes at falde fra de nuværende 55.984 personer

Læs mere

An expression of care Notification. Engelsk

An expression of care Notification. Engelsk An expression of care Notification Engelsk Kolding Kommune Senior- og Socialforvaltningen, Familierådgivningen Professionals who work with children and young have a special responsibility to ensure that

Læs mere

Skriftlig Eksamen Kombinatorik, Sandsynlighed og Randomiserede Algoritmer (DM528)

Skriftlig Eksamen Kombinatorik, Sandsynlighed og Randomiserede Algoritmer (DM528) Skriftlig Eksamen Kombinatorik, Sandsynlighed og Randomiserede Algoritmer (DM58) Institut for Matematik og Datalogi Syddansk Universitet, Odense Torsdag den 1. januar 01 kl. 9 13 Alle sædvanlige hjælpemidler

Læs mere

Vejviser. i statistikken Guide to the statistics

Vejviser. i statistikken Guide to the statistics Vejviser i statistikken 2001 Guide to the statistics Vejviser i statistikken 2001 Udgivet af Danmarks Statistik November 2001 ISBN 87-501-1224-4 ISSN 0109-8314 ISBN 87-501-1225-2 (Internet udgaven) ISSN

Læs mere

3. Befolkningsstatistikkens grundbegreber og kilder

3. Befolkningsstatistikkens grundbegreber og kilder 33 3. Befolkningsstatistikkens grundbegreber og kilder Den befolkning, hvis størrelse, sammensætning og bevægelser søges belyst i dette hæfte, består (bortset fra de tabeller, der vedrører asylansøgninger)

Læs mere

Privat-, statslig- eller regional institution m.v. Andet Added Bekaempelsesudfoerende: string No Label: Bekæmpelsesudførende

Privat-, statslig- eller regional institution m.v. Andet Added Bekaempelsesudfoerende: string No Label: Bekæmpelsesudførende Changes for Rottedatabasen Web Service The coming version of Rottedatabasen Web Service will have several changes some of them breaking for the exposed methods. These changes and the business logic behind

Læs mere

Befolkningens udvikling 2018

Befolkningens udvikling 2018 Befolkningens udvikling 2018 Befolkningens udvikling 2018 Vital statistics 2018 Befolkningens udvikling 2018 Udgivet af Danmarks Statistik Oktober 2019 Foto: Colourbox Pdf-udgave: Kan hentes gratis på

Læs mere

Page 2: Danish. Page 4: English

Page 2: Danish. Page 4: English Identifikationsdokumenter når du har adresse i udlandet / Identification documents when you live abroad Guide til dokumentation/ Documentation Guidelines Page 2: Danish Page 4: English 1 Adresse i udlandet

Læs mere

ATEX direktivet. Vedligeholdelse af ATEX certifikater mv. Steen Christensen stec@teknologisk.dk www.atexdirektivet.

ATEX direktivet. Vedligeholdelse af ATEX certifikater mv. Steen Christensen stec@teknologisk.dk www.atexdirektivet. ATEX direktivet Vedligeholdelse af ATEX certifikater mv. Steen Christensen stec@teknologisk.dk www.atexdirektivet.dk tlf: 7220 2693 Vedligeholdelse af Certifikater / tekniske dossier / overensstemmelseserklæringen.

Læs mere

Special VFR. - ved flyvning til mindre flyveplads uden tårnkontrol som ligger indenfor en kontrolzone

Special VFR. - ved flyvning til mindre flyveplads uden tårnkontrol som ligger indenfor en kontrolzone Special VFR - ved flyvning til mindre flyveplads uden tårnkontrol som ligger indenfor en kontrolzone SERA.5005 Visual flight rules (a) Except when operating as a special VFR flight, VFR flights shall be

Læs mere

Mandara. PebbleCreek. Tradition Series. 1,884 sq. ft robson.com. Exterior Design A. Exterior Design B.

Mandara. PebbleCreek. Tradition Series. 1,884 sq. ft robson.com. Exterior Design A. Exterior Design B. Mandara 1,884 sq. ft. Tradition Series Exterior Design A Exterior Design B Exterior Design C Exterior Design D 623.935.6700 robson.com Tradition OPTIONS Series Exterior Design A w/opt. Golf Cart Garage

Læs mere

IBM Network Station Manager. esuite 1.5 / NSM Integration. IBM Network Computer Division. tdc - 02/08/99 lotusnsm.prz Page 1

IBM Network Station Manager. esuite 1.5 / NSM Integration. IBM Network Computer Division. tdc - 02/08/99 lotusnsm.prz Page 1 IBM Network Station Manager esuite 1.5 / NSM Integration IBM Network Computer Division tdc - 02/08/99 lotusnsm.prz Page 1 New esuite Settings in NSM The Lotus esuite Workplace administration option is

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 3

Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 3 Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 3 English version further down Den første dag i Bornholmerlaks konkurrencen Formanden for Bornholms Trollingklub, Anders Schou Jensen (og meddomer i TMB) fik

Læs mere

BILAG 8.1.F TIL VEDTÆGTER FOR EXHIBIT 8.1.F TO THE ARTICLES OF ASSOCIATION FOR

BILAG 8.1.F TIL VEDTÆGTER FOR EXHIBIT 8.1.F TO THE ARTICLES OF ASSOCIATION FOR BILAG 8.1.F TIL VEDTÆGTER FOR ZEALAND PHARMA A/S EXHIBIT 8.1.F TO THE ARTICLES OF ASSOCIATION FOR ZEALAND PHARMA A/S INDHOLDSFORTEGNELSE/TABLE OF CONTENTS 1 FORMÅL... 3 1 PURPOSE... 3 2 TILDELING AF WARRANTS...

Læs mere

Befolkningens udvikling 2016

Befolkningens udvikling 2016 Befolkningens udvikling 2016 Befolkningens udvikling 2016 Vital statistics 2016 Rettet den 24. oktober 2017 i forhold til oprindelig version. Præcisering af tekst i sammenfatningens 8. afsnit (dansk og

Læs mere

BEFOLKNING OG VALG. Befolkningsfremskrivninger Landsfremskrivningen. Landsfremskrivningen foretages særskilt for fem befolkningsgrupper:

BEFOLKNING OG VALG. Befolkningsfremskrivninger Landsfremskrivningen. Landsfremskrivningen foretages særskilt for fem befolkningsgrupper: STATISTISKE EFTERRETNINGER BEFOLKNING OG VALG 2009:10 26. maj 2009 Befolkningsfremskrivninger 2009 Se på www.dst.dk/se100 Resume: I denne artikel offentliggøres en række hovedresultater fra Danmarks Statistiks

Læs mere

Penge og kapitalmarked

Penge og kapitalmarked Penge og kapitalmarked FLERE TAL Penge- og kapitalmarked Pengeinstitutternes balance Indlån og udlån Forbrugerkredit og leasing Børsnoterede obligationer Aktier og investeringsbeviser Renter og kurser

Læs mere

Nyhedsmail, december 2013 (scroll down for English version)

Nyhedsmail, december 2013 (scroll down for English version) Nyhedsmail, december 2013 (scroll down for English version) Kære Omdeler Julen venter rundt om hjørnet. Og netop julen er årsagen til, at NORDJYSKE Distributions mange omdelere har ekstra travlt med at

Læs mere

Business Rules Fejlbesked Kommentar

Business Rules Fejlbesked Kommentar Fejlbeskeder i SMDB Validate Business Request- ValidateRequestRegi stration ( :1) Business Fejlbesked Kommentar the municipality must have no more than one Kontaktforløb at a time Fejl 1: Anmodning En

Læs mere

Project Step 7. Behavioral modeling of a dual ported register set. 1/8/ L11 Project Step 5 Copyright Joanne DeGroat, ECE, OSU 1

Project Step 7. Behavioral modeling of a dual ported register set. 1/8/ L11 Project Step 5 Copyright Joanne DeGroat, ECE, OSU 1 Project Step 7 Behavioral modeling of a dual ported register set. Copyright 2006 - Joanne DeGroat, ECE, OSU 1 The register set Register set specifications 16 dual ported registers each with 16- bit words

Læs mere

Mandara. PebbleCreek. Tradition Series. 1,884 sq. ft robson.com. Exterior Design A. Exterior Design B.

Mandara. PebbleCreek. Tradition Series. 1,884 sq. ft robson.com. Exterior Design A. Exterior Design B. Mandara 1,884 sq. ft. Tradition Series Exterior Design A Exterior Design B Exterior Design C Exterior Design D 623.935.6700 robson.com Tradition Series Exterior Design A w/opt. Golf Cart Garage Exterior

Læs mere

Befolkningsudviklingen siden 1960

Befolkningsudviklingen siden 1960 Befolkningsudviklingen siden 196 Af Anita Lange Indledning Befolkningens størrelse og fordeling på alder har på den ene side afgørende betydning for, hvor meget der kan produceres i et samfund, da folketallet

Læs mere

Penge og kapitalmarked

Penge og kapitalmarked Penge kapitalmarked FLERE TAL Danmarks Statistik offentliggør løbende statistik indenfor dette område, der bl.a. omhandler likviditets-forhold, valutareserven, pengeinstitutternes balance, indlån udlån,

Læs mere

Fejlbeskeder i Stofmisbrugsdatabasen (SMDB)

Fejlbeskeder i Stofmisbrugsdatabasen (SMDB) Fejlbeskeder i Stofmisbrugsdatabasen (SMDB) Oversigt over fejlbeskeder (efter fejlnummer) ved indberetning til SMDB via webløsning og via webservices (hvor der dog kan være yderligere typer fejlbeskeder).

Læs mere

Help / Hjælp

Help / Hjælp Home page Lisa & Petur www.lisapetur.dk Help / Hjælp Help / Hjælp General The purpose of our Homepage is to allow external access to pictures and videos taken/made by the Gunnarsson family. The Association

Læs mere

Befolkningens. bevægelser 1994 STATISTI K DAN MARKS. Vital statistics 1994

Befolkningens. bevægelser 1994 STATISTI K DAN MARKS. Vital statistics 1994 Befolkningens bevægelser 99 Vital statistics 99 DAN MARKS STATISTI K Befolkningens bevmgelser 99 Udgivet of Danmarks Statistik September 99 0$rgang ISBN 87 50 095 7 ISSN 0070 78 Pris: 5,00 kr inkl 5% moms

Læs mere

Danish Language Course for International University Students Copenhagen, 12 July 1 August Application form

Danish Language Course for International University Students Copenhagen, 12 July 1 August Application form Danish Language Course for International University Students Copenhagen, 12 July 1 August 2017 Application form Must be completed on the computer in Danish or English All fields are mandatory PERSONLIGE

Læs mere

Vores mange brugere på musskema.dk er rigtig gode til at komme med kvalificerede ønsker og behov.

Vores mange brugere på musskema.dk er rigtig gode til at komme med kvalificerede ønsker og behov. På dansk/in Danish: Aarhus d. 10. januar 2013/ the 10 th of January 2013 Kære alle Chefer i MUS-regi! Vores mange brugere på musskema.dk er rigtig gode til at komme med kvalificerede ønsker og behov. Og

Læs mere

Danish Language Course for Foreign University Students Copenhagen, 13 July 2 August 2016 Advanced, medium and beginner s level.

Danish Language Course for Foreign University Students Copenhagen, 13 July 2 August 2016 Advanced, medium and beginner s level. Danish Language Course for Foreign University Students Copenhagen, 13 July 2 August 2016 Advanced, medium and beginner s level Application form Must be completed on the computer in Danish or English All

Læs mere

Analyseinstitut for Forskning

Analyseinstitut for Forskning Analyseinstitut for Forskning CIS3 The Danish Non-response Analysis Peter S. Mortensen Notat 2003/1 fra Analyseinstitut for Forskning The Danish Institute for Studies in Research and Research Policy Finlandsgade

Læs mere

Identifying Gender BILL EVANS SEDOR WENDLANDT EVANS & FILIPPI LLC NOVEMBER 11, 2016

Identifying Gender BILL EVANS SEDOR WENDLANDT EVANS & FILIPPI LLC NOVEMBER 11, 2016 BILL EVANS SEDOR WENDLANDT EVANS & FILIPPI LLC NOVEMBER 11, 2016 Definitions According to a May 13, 2016 joint release by the U.S. DOE and U.S. DOJ: Gender Identity: Refers to an individual s internal

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 5

Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 5 Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 5 English version further down Kim Finne med 11 kg laks Laksen blev fanget i denne uge øst for Bornholm ud for Nexø. Et andet eksempel er her to laks taget

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2014

Trolling Master Bornholm 2014 Trolling Master Bornholm 2014 (English version further down) Ny præmie Trolling Master Bornholm fylder 10 år næste gang. Det betyder, at vi har fundet på en ny og ganske anderledes præmie. Den fisker,

Læs mere

United Nations Secretariat Procurement Division

United Nations Secretariat Procurement Division United Nations Secretariat Procurement Division Vendor Registration Overview Higher Standards, Better Solutions The United Nations Global Marketplace (UNGM) Why Register? On-line registration Free of charge

Læs mere

Admission criteria for the Danish Section For at blive optaget på Europaskolen skal du have aflagt Folkeskolens Adgangsprøve eller lignende.

Admission criteria for the Danish Section For at blive optaget på Europaskolen skal du have aflagt Folkeskolens Adgangsprøve eller lignende. KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Center for Policy NOTAT 30. august 2018 Optagelseskriterier til uppersecondary S5-S7 (gymnasiet) på Europaskolen København Optagelseskriterierne til uppersecondary

Læs mere

DoodleBUGS (Hands-on)

DoodleBUGS (Hands-on) DoodleBUGS (Hands-on) Simple example: Program: bino_ave_sim_doodle.odc A simulation example Generate a sample from F=(r1+r2)/2 where r1~bin(0.5,200) and r2~bin(0.25,100) Note that E(F)=(100+25)/2=62.5

Læs mere

Retail trade and repair work, except motor vehicles

Retail trade and repair work, except motor vehicles Antallet af ny-registrerede virksomheder har været let stigende gennem de sidste tre år. Figure 5.1 Number of new registrations and employees, 1992-1997 Den klare tendens i dette skema er, at antallet

Læs mere

Befolkningens bevægelser 2006

Befolkningens bevægelser 2006 Befolkning 2007:3 Befolkningens bevægelser 2006 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 1. Befolkningsudvikling... 3 Figur 1 Befolkningstilvækst, fødselsoverskud og nettovandring pr. 1.000 indbyggere

Læs mere

applies equally to HRT and tibolone this should be made clear by replacing HRT with HRT or tibolone in the tibolone SmPC.

applies equally to HRT and tibolone this should be made clear by replacing HRT with HRT or tibolone in the tibolone SmPC. Annex I English wording to be implemented SmPC The texts of the 3 rd revision of the Core SPC for HRT products, as published on the CMD(h) website, should be included in the SmPC. Where a statement in

Læs mere

2013 statistisk årbog

2013 statistisk årbog 2013 statistisk årbog Befolkningen 1. Størrelse og vækst Størrelse og vækst Der bor 56.370 personer i Grønland (pr 1. januar 2013), hvilket har været befolkningens samlede størrelse +/ 1000 personer igennem

Læs mere

Statistik for MPH: 7

Statistik for MPH: 7 Statistik for MPH: 7 3. november 2011 www.biostat.ku.dk/~pka/mph11 Attributable risk, bestemmelse af stikprøvestørrelse (Silva: 333-365, 381-383) Per Kragh Andersen 1 Fra den 6. uges statistikundervisning:

Læs mere

Central Statistical Agency.

Central Statistical Agency. Central Statistical Agency www.csa.gov.et 1 Outline Introduction Characteristics of Construction Aim of the Survey Methodology Result Conclusion 2 Introduction Meaning of Construction Construction may

Læs mere

Status of & Budget Presentation. December 11, 2018

Status of & Budget Presentation. December 11, 2018 Status of 2018-19 & 2019-20 Budget Presentation December 11, 2018 1 Challenges & Causes $5.2M+ Shortfall does not include potential future enrollment decline or K-3 Compliance. Data included in presentation

Læs mere

Anerkendelse af faderskab

Anerkendelse af faderskab Blanket 4 (Form 4) Anerkendelse af faderskab Acknowledgement of Paternity Send blanketten til Statsforvaltningen (Please submit this form to the State Administration) Oplysninger om faren (Information

Læs mere

Danish language study for foreign nationals in Copenhagen

Danish language study for foreign nationals in Copenhagen Københavns Kommune Danskuddannelse for udlændinge i København Den treårige uddannelsesperiode Denne pjece henvender sig til udlændinge, der bor i København, og som enten: Skal i gang med den treårige danskuddannelse

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2014

Trolling Master Bornholm 2014 Trolling Master Bornholm 2014 (English version further down) Den ny havn i Tejn Havn Bornholms Regionskommune er gået i gang med at udvide Tejn Havn, og det er med til at gøre det muligt, at vi kan være

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2012

Trolling Master Bornholm 2012 Trolling Master Bornholm 1 (English version further down) Tak for denne gang Det var en fornøjelse især jo også fordi vejret var med os. Så heldig har vi aldrig været før. Vi skal evaluere 1, og I må meget

Læs mere

Engelsk G Opgaveark. Maj 2011. Dato Prøveafholdende institution Tilsynsførende

Engelsk G Opgaveark. Maj 2011. Dato Prøveafholdende institution Tilsynsførende Engelsk G Opgaveark Maj 2011 Eksaminandens navn Nummer Dato Prøveafholdende institution Tilsynsførende Jeg bekræfter herved med min underskrift, at opgavebesvarelsen er udarbejdet af mig. Jeg har ikke

Læs mere

Del af Beskæftigelsesministeriet 3 lokationer Link mellem danske virksomheder og udenlandske kandidater - højt kvalificerede medarbejdere fx.

Del af Beskæftigelsesministeriet 3 lokationer Link mellem danske virksomheder og udenlandske kandidater - højt kvalificerede medarbejdere fx. Del af Beskæftigelsesministeriet 3 lokationer Link mellem danske virksomheder og udenlandske kandidater - højt kvalificerede medarbejdere fx. ingeniør, IT, sundhed osv. Rekruttering, rådgivning, information

Læs mere

LAW FIRM ASSOCIATION FOR

LAW FIRM ASSOCIATION FOR LAW FIRM BILAG 8.1.C TIL VEDTÆGTER FOR ZEALAND PHARMA A/S EXHIBIT 8.1.C TO THE ARTICLES OF ASSOCIATION FOR ZEALAND PHARMA A/S INDHOLDSFORTEGNELSE/TABLE OF CONTENTS INDHOLDSFORTEGNELSE/TABLE OF CONTENTS...

Læs mere

On the complexity of drawing trees nicely: corrigendum

On the complexity of drawing trees nicely: corrigendum Acta Informatica 40, 603 607 (2004) Digital Object Identifier (DOI) 10.1007/s00236-004-0138-y On the complexity of drawing trees nicely: corrigendum Thorsten Akkerman, Christoph Buchheim, Michael Jünger,

Læs mere

Kalaallit Nunaanni Naatsorsueqqissaartarfik BEFOLKNING. Antal levendefødte og antal døde Kilde: Danmarks Statistik og Grønlands Statistik.

Kalaallit Nunaanni Naatsorsueqqissaartarfik BEFOLKNING. Antal levendefødte og antal døde Kilde: Danmarks Statistik og Grønlands Statistik. Kalaallit Nunaanni Naatsorsueqqissaartarfik Opgørelser fra Grønlands Statistik 1999:3 BEFOLKNING Fertilitetsudviklingen i Grønland 1971-1998 Indledning Grønland har i de sidste 50 år gennemlevet store

Læs mere

ANNONCERING AF CYKELTAXAHOLDEPLADSER I RØD ZONE OG LANGELINIE

ANNONCERING AF CYKELTAXAHOLDEPLADSER I RØD ZONE OG LANGELINIE KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse CYKELTAXA I RØD ZONE 5. oktober 2018 ANNONCERING AF CYKELTAXAHOLDEPLADSER I RØD ZONE OG LANGELINIE English version Der er nu mulighed for

Læs mere

Brystkræftscreening og overdiagnostik hvordan forstår vi stigningen i incidens?

Brystkræftscreening og overdiagnostik hvordan forstår vi stigningen i incidens? Brystkræftscreening og overdiagnostik hvordan forstår vi stigningen i incidens? Henrik Støvring stovring@ph.au.dk 1. December 2016 Institut for Folkesundhed, AU Institutseminar, Vingsted Screening forskningsområdet

Læs mere

Compliance List of Automotive Safety Devices

Compliance List of Automotive Safety Devices Compliance List of Automotive Safety Devices For Three-Year Period 2004-2007 Section 14 Anti-Freeze/Engine Coolant JANUARY 31, 2008 Automotive Manufacturers Equipment Compliance Agency, Inc. P.O. Box 76960

Læs mere

Demografiske hændelser og befolkningsudviklingg

Demografiske hændelser og befolkningsudviklingg Demografiske hændelser og befolkningsudviklingg Jonas Zangenberg Hansen DREAM Arbejdspapir 212:2 Februar 212 Abstract The DREAM-group produces a project in housing economics, which provides a projection

Læs mere

Jeppesen Jensen slægten. The Jeppesen Jensen family

Jeppesen Jensen slægten. The Jeppesen Jensen family Jeppesen Jensen slægten The Jeppesen Jensen family Jeppesen-Jensen slægten The Jeppesen-Jensen family Forord Den direkte anledning til at samle nærværende oplysninger, har været invitationen til familiekomsammen

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2015

Trolling Master Bornholm 2015 Trolling Master Bornholm 2015 (English version further down) Panorama billede fra starten den første dag i 2014 Michael Koldtoft fra Trolling Centrum har brugt lidt tid på at arbejde med billederne fra

Læs mere

Statistisk Årbog Statistical Yearbook

Statistisk Årbog Statistical Yearbook Statistisk Årbog 2000 Statistical Yearbook Statistisk Årbog 2000 Udgivet af Danmarks Statistik November 2000 104. årgang ISBN 87-501-1125-6 ISSN 0070-3567 Redaktion Figurer Stikord Cand. polit. Ulla Agerskov

Læs mere

Offentlige finanser FLERE TAL

Offentlige finanser FLERE TAL FLERE TAL Danmarks Statistik offentliggør løbende statistik indenfor området offentlige finanser, der bl.a. omhandler den offentlige sektors finanser baseret på budgetter og regnskaber samt folkekirkens

Læs mere