MONTENEGRO. Dramatisk historie, sorte bjerge og skønne strande PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MONTENEGRO. Dramatisk historie, sorte bjerge og skønne strande PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER"

Transkript

1 FALK LAURITSEN REJSER - OM MONTENEGRO 1 MONTENEGRO Dramatisk historie, sorte bjerge og skønne strande PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER

2 2 OM MONTENEGRO Kære gæster Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen til Kreta. Vi håber, I har fundet jer godt til rette, slapper af og nyder jeres ferie. Her i håndbogen finder I mange informationer om jeres rejsemål, som vi håber, I vil få glæde af i løbet af jeres ferie. Vi gør opmærksom på, at restauranter, forretninger osv. i denne håndbog samt andet udleveret materiale er nævnt som forslag - og dermed ikke er et udtryk for vores anbefaling af det pågældende sted. Skulle I have yderligere spørgsmål, vil jeres rejseleder altid hjælpe. Vi ønsker jer en god og oplevelsesrig ferie. Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen til Montenegro. Vi håber, I har fundet jer godt til rette, slapper af og nyder jeres ferie. Her i håndbogen finder I mange informationer om jeres rejsemål, som vi håber, I vil få glæde af i løbet af jeres ferie. Vi gør opmærksom på, at restauranter, forretninger osv. i denne håndbog samt andet udleveret materiale er nævnt som forslag - og dermed ikke er et udtryk for vores anbefaling af det pågældende sted. Skulle I have yderligere spørgsmål, vil jeres rejseleder altid hjælpe. Vi ønsker jer en god og oplevelsesrig ferie. Med venlig hilsen Falk Lauritsen Rejser Med venlig hilsen Falk Lauritsen Rejser SERVICE INKLUDERET HOS FALK LAURITSEN REJSER Informationsmøde Med mindre I rejser På egen hånd, inviterer vi til informationsmøde, hvor vores rejseledere giver jer en række praktiske informationer og oplysninger om Kreta og fortæller om jeres mange oplevelsesmuligheder. Her kan I også få svar på de spørgsmål, som I måtte have i forbindelse med jeres ferie. SERVICE INKLUDERET HOS FALK LAURITSEN REJSER Informationsmøde Med mindre I rejser uden rejseleder, inviterer vi til informationsmøde, hvor vores rejseledere giver jer en række praktiske informationer og oplysninger om Montenegro og fortæller om jeres mange oplevelsesmuligheder. Her kan I også få svar på spørgsmål i forbindelse med jeres ferie. Mød jeres rejseleder Vores rejseledere besøger flere gange ugentligt jeres Mød jeres rejseleder Vores rejseledere besøger flere gange ugentligt jeres hotel/ feriekompleks, med mindre I rejser På egen hånd. I kan se hvornår i informationsmappen ved receptionen. Vores rejseledere besøger flere gange ugentligt jeres hotel eller feriekompleks. I kan se hvornår i informationsmappen ved receptionen. 24-timers servicetelefon Hvis I ikke har mulighed for at træffe rejse- 24-timers servicetelefon Hvis I ikke har mulighed for at træffe rejselederne på hotellet på de fastsatte tidspunkter, er I velkomne til at kontakte jeres rejseleder på servicetelefonen døgnet rundt. Hvis I ikke har mulighed for at træffe rejselederne på hotellet på de fastsatte tidspunkter, er I velkomne til at kontakte jeres rejseleder på servicetelefonen døgnet rundt:

3 FALK LAURITSEN REJSER - INDHOLD INDHOLD 3 Montenegro 4 Budva 6 Becici 7 Petrovac 8 Flora og Fauna 9 Top 5 seværdigheder 10 Praktiske oplysninger 12 Nøøøj, det for børn 19 Lægehjælp 20 Shopping & indkøb 21 Det montenegrinske køkken 22 Gode restauranter 24 Drikkevarer 25 Oplevelser i Montenegro 26

4 4 OM MONTENEGRO - FALK LAURITSEN REJSER MONTENEGRO en uopdaget perle Her er smukke, gamle kystbyer med kulturarv og flotte sandstrande. Her er mægtige bjergmassiver, der befolkes af mennesker med trekkingsko, og floder, der skærer sig gennem afgrundsdybe kløfter. Her er oliventræsplantager, vinmarker og fiskerestauranter, der serverer dagens fangst. Montenegro er et ungt land med en lang og dramatisk historie. Det lille areal gør, at I på ganske kort tid kan tage af sted ad de snoede bjergveje, væk fra den pulserende Adriaterhavskyst og helt ud i de betagende smukke bjerg- og skovområder. Her bliver I ikke blot mødt af den enestående, vilde natur, men I kan også sagtens møde bjergboere, der gennem mange generationer har lært at klare sig med de materialer, de nu kan finde omkring sig. På én og samme dag kan I opleve det vilde Montenegro og nå tilbage på Budva Rivieraens fine sandstrande til en aftendukkert i det klare vand, inden solen langsomt går ned bag bjergene. Montenegro er en uopdaget perle, der kun venter på at blive udforsket.

5 FALK LAURITSEN REJSER - OM MONTENEGRO 5 Fakta om Montenegro Befolkning: Ca indbyggere Hovedstad: Podgorica (ca indbyggere) Religion: Mere end 90 procent af indbyggerne er kristne. Højeste bjerg: Mt Durmitor 2522 meter højt. Sprog: Montenegrinsk Flag: Flaget er dekoreret med kong Nikolas gyldne ørn på en rød baggrund med en gylden ramme. På ørnens bryst er en gylden løve afbildet på et blåt våbenskjold. Løven blev tilføjet til flaget i år 2004 og symboliserer Montenegros statsdannelsesdag, som er den 12. juli.

6 6 BUDVA - FALK LAURITSEN REJSER BUDVA Byen Budva har lagt navn til hele rivieraen, for her får I det hele: I kan nyde de fine strande, slappe af på strandpromenaden og opleve bylivet. Historikere er enige om, at Budva er hjemsted for de første bosættelser på Montenegros kystlinje. Og der er en helt særlig historie, om hvordan Budva blev grundlagt: Den mytiske karakter, Cadmus, en helt fra Boiotien, forlader sit hjemland for at finde sin søster, Europa, som er blevet bortført af guden Zeus. Cadmus mission mislykkes, og han rådfører sig med oraklet i Delfi. Her får han råd om at opgive sin søgen, følge efter en ko og bygge en by, hvor koen lægger sig. Koen guider ham til Boiotien, hvor han opbygger den verdenskendte by, Theben. Guderne tildeler Cadmus en hustru, og de regerer sammen byen i mange år. Men i deres alderdom bliver Cadmus og hans hustru udvist fra byen, og de rider på en oksekærre sammen til landet, Enchelleae, hvor de opbygger en ny by Budva. Budva er i dag centrum for livet omkring Budva Rivieraen. Her har I rig mulighed for at slappe af på fine strande i flotte omgivelser, gå på opdagelse i den gamle bydels smalle gader, slå jer ned på en af de mange nye cafeer og nyde livet på strandpromenaden. I kan også prøve kræfter med bananbåden eller en af de mange andre vandsportsaktiviteter eller shoppe på et af byens lokale markeder. Budva har det hele og kan med garanti holde jer underholdt og inspireret hele ferien.

7 FALK LAURITSEN REJSER - BECICI 7 BECICI Becici ligger blot 2 km uden for Budva. De to byer er forbundet med et fint stisystem, der bl.a. tager jer gennem en tunnel under den lille halvø, der skiller de to byer ad. Stien går langs vandet hele vejen, og her kan I gå fine aftenture eller cykle mellem de to små byer. Becici er mest kendt for sine flotte, hvide sandstrande. Rejser I med børn, er Becici helt sikkert det bedste bud på, hvor I kan tage familien med en tur på stranden. Der bliver ikke så hurtigt dybt, og den brede strand med det fine sand er perfekt til at bygge sandslotte, spille strandtennis eller slappe af i en af de mange liggestole. I finder også masser af vandsportsaktiviteter, så er I til fart og vind i håret, kan I f.eks. leje en vandscooter eller tage en tur i bananbåden. Becici by er lille, og her er ikke så mange indkøbsmuligheder, men det er let at komme ind til Budva, hvor shoppingmulighederne er lidt bedre. Strandpromenaden i Becici er blandt de fineste i området, og I finder masser af gode restauranter og caféer helt ned til vandet. Her kan I nyde en god frokost eller en varm kop kaffe med udsigten til livet på stranden.

8 8 PETROVAC - FALK LAURITSEN REJSER PETROVAC Den vilde, uspolerede natur dominerer stadig områderne uden for de større byer. Petrovac finder I lige midt i alt dette. Byen er en gammel fiskerby omgivet af oliven- og pinjetræer og små, hyggelige vingårde. Charmen i den lille by er svær at finde i andre middelhavsbyer. Her finder I en lille havn, hvor de lokale fiskere ofte står på kajen og håber på bid, en smuk strand og en strandpromenade med små butikker og restauranter. En del af restauranterne serverer italienske specialiteter, men det er selvfølgelig den friskfangede fisk og skaldyr, der pryder de fleste af restauranternes menukort. Selvom Petrovac er en lille by, øges folkelivet drastisk i sommermånederne, og der er liv og glade dage langs strandpromenaden til langt ud på nattetimerne. Med bus eller bil kommer I til Budva centrum på ca. en halv time. Her er masser af muligheder for shopping og hyggelige gåture i den gamle bydel.

9 FALK LAURITSEN REJSER - FLORA & FAUNA 9 FLORA & FAUNA FLORA Montenegros natur er domineret af store bjergområder med naturlige floder, søer og vandløb som skaber en helt unik og urørt flora. Der er især i foråret og om sommeren fyldt med vilde blomster, hvoraf nogle af dem kun findes i Montenegro. Jordbærtræ På trods af navnet på dette træ har jordbærtræet intet med jordbær at gøre, bortset fra, at de små, røde bær, som vokser på træet, kan ligne skovjordbær. Træet vokser i de ikke-kalkholdige bjergområder og blomstrer med små, hvide eller lyserøde bælgformede blomster i det tidlige forår. Bærrene på træet ser lækre ud og kan skam også sagtens spises, men de er lidt bitre. Eukalyptus Eukalyptus er en stor slægt med mere end 700 arter, som især er udbredt i Australien og på Tasmanien, men visse arter finder I også i Montenegros vilde naturområder. De høje, stedsegrønne træer kaldes også for turisttræer, da de vender sig mod solen, til de bliver solbrændte og begynder at skalle og tabe det yderste lag bark. Iris I Montenegros sumpområder finder I de allersmukkeste og farverige blomster som f.eks. iris. Den smukke blomst har taget sit navn fra det græske ord for regnbue, da blomsten kan ses i et væld af farver og arter, hvoraf nogle af arterne er ganske særlige for det baltiske område. Pinje I op til 2000 meters højde finder I pinjetræer, som vokser i de barske bjergområder. Pinjetræet er i familie med det fyrretræ, vi kender fra Danmark, dog er nålene længere, og farven er lysere. Nålene er blevet brugt i flere generationer i stedet for halm i staldene til dyrene. Pinjen hører hjemme i Middelhavsområdet og er et gammelt kulturtræ, da dets spiselige frø, kaldet pinjekerner, er blevet udnyttet siden forhistorisk tid. Pinjen har været dyrket i mindst 6000 år. FAUNA Montenegro har kæmpestore, urørte naturområder, hvilket danner gode rammer for dyrelivet i landet. I kan blandt andet stadig finde bjørne, ulve og losser i de vilde dele af Montenegro. Bjørne Eksperter mener, at der kun lever ca. 100 brune Balkan-bjørne i verden. 31 af disse 100 lever i det nordlige Montenegro. Bjørnene lever normalt i meters højde og spiser primært bær og blommer. Bliver de rigtigt sultne, kan de angribe et får fra nogle af de små gårde i bjergene. I Montenegro siger man, at bjørnene kun angriber, hvis de beskytter deres unger eller deres maddepoter, og at disse sky dyr oftest holder sig langt væk fra mennesker. Ulve Man mener, at der lever et sted mellem 200 og 300 ulve i Montenegros nordlige bjergområder. Ulvene holder sig til løvskovområder med lysninger og engområder. Ulvene er sky dyr og har aldrig angrebet et menneske i Montenegro. De kan derimod godt jage mindre husdyr som f.eks. katte, høns og kaniner. Ulvene i Montenegro er ikke beskyttede, og man kan derfor jage dem frit hele året. I 1980 blev der skudt hele 300 ulve i Montenegro, men dette tal er dog væsentligt lavere i dag. Losser I området omkring Pluzine lever et mindre antal balkanske losser. De foretrækker at leve i meters højde i ubeboede, stenede løvskovområder. Det sjældne dyr angriber aldrig mennesker, men kan gå efter mindre husdyr. Lossen er mindre end ulven og holder sig derfor på lang afstand af deres territorier.

10 10 TOP 5 SEVÆRDIGHEDER FALK LAURITSEN REJSER TOP 5 seværdigheder DEN GAMLE BYDEL I BUDVA I hjertet af Budva finder I den gamle bydel, der første gang blev grundlagt for mere en 2500 år siden. Desværre styrtede meget af den oprindelige by sammen under et jordskælv i 1979, men den er i dag genopbygget de fleste steder med de oprindelige sten. En tur i den gamle by er som at rejse hundrede år tilbage i tiden. Her oplever I en atmosfære af afslappethed, unikke, gamle bygninger og det lokale liv. Når man går rundt inden for bymurene er det ligesom at gå rundt i en labyrint af smalle, brostensbelagte gader og man bliver let væk i myldret af små forretninger og hyggelige caféer. Heldigvis har bymuren flere udgange, så man altid kan find ud igen. For filmfans, så er det her i byen Pippi Langstrømpe på de syv have er optaget. SKADAR-SØEN Sjælden skønhed, forskelligartet fugleliv, unikt planteliv med hundredvis af smukke blomstertyper, behageligt klima, naturlige underværker og masser af historisk kulturarv. Alt dette findes i området omkring den største sø på den baltiske halvø, Skadar. Skadar-søen ligger i Montenegros nationalpark, som man ganske let kan besøge med en kort bustur. Vandet i søen er klart og rent og indbyder til enhver tid til en forfriskende dukkert. Er man til store naturoplevelser er Skadar-søen helt sikkert et besøg værd. DUBROVNIK I nabolandet, Kroatien, ligger middelalderbyen Dubrovnik. Denne perle på Adriaterhavets kyst var i middelalderen centrum for hele områdets kultur og handel og giver os i dag et fantastisk billede af hvordan folkene på denne tid levede og handlede. Den idylliske, lille by er på UNESCO s verdensarvsliste over bevaringsværdige steder og det er ikke uden grund. Byen er i dag rig på kulturelle monumenter, smalle handelsgader og en formidabel udsigt over havet fra den store bymur, der omkredser selve centrum. SVETI STEFAN Sveti Stefan er en tidligere ø, der i dag består af et stort luksushotel. Grunden til at området ikke længere er klassificeret som en ø er, at der nu er bygget en lille vej, der forbinder det til fastlandet. Mange berømtheder har boet på Sveti Stefan i årenes løb; herunder dronning Elizabeth, Liz Taylor og Jeremy Irons. Den smukke ø er nok den mest fotograferede i Montenegro og den gemmer desuden på en formidabel badestrand, der om sommeren oser af liv og aktiviteter. TARA CANYON Ved Durmitor nationalpark strømmer floden Tara. Vandet er noget af det reneste i verden og er en primær ferskvandskilde for montenegrinerne. Vandmasserne har dannet Tara Canyon, en 80 km. lang kløft, der har en dybde på op til 1300 meter. Dette gør Tara Canyon til den næststørste kløft i verden efter Grand Canyon i USA. På kløftens skråninger vokser en 500 år gammel skov og både bjørne og ulve lever i området. Der findes en 154 meter lang bro, der krydser floden Tara. Afstanden mellem broen og jorden er 135 meter og broen er et populært sted for turister på grund af den fantastiske udsigt derfra.

11 FALK LAURITSEN REJSER TOP 5 SEVÆRDIGHEDER 11 Skadar-søen Tara canyon Dubrovnik Sveti Stefan Den gamle bydel i Budva

12 12 PRAKTISKE OPLYSNINGER - FALK LAURITSEN REJSER PRAKTISKE oplysninger AKTIVITETER På strandene finder I et bredt udvalg af vandsportsaktiviteter. I kan prøve kræfter med vandcykler, bananbåde, faldskærm efter en båd etc. Receptionen og de små udlejningsfirmaer på stranden kan hjælpe med at booke tider. Montenegro er verdenskendt for sine raftingmuligheder. I kan bl.a. prøve kræfter med en tur ned af den smukke flod Tara, som løber gennem Tara Canyon, der er verdens næstdybeste kløft efter Colorado Canyon, og opleve den unikke oase af stilhed og urørt natur. Desuden findes masser af muligheder for dykning og snorkling. Hvis I ikke er så meget til de våde elementer, kan I prøve kræfter med minigolf, tennis eller legelandet for de mindste inde i byen. AMBASSADE Det danske konsulat ligger i Montenegros hovedstad, Podgorica. Ul. Moskovska bb (Zgrada Maxim II) Podgorica, Montenego Tlf. nr.: (+382) /(+382) Fax. nr.: (+382) Konsulatet har ekspeditionstid mandag til fredag kl Uden for åbningstiden kun efter aftale. Skulle I få brug for konsulatets hjælp, bedes I kontakte jeres rejseleder. APOTEKER Apotek hedder lekarna på montenegrinsk, og de har samme åbningstider som de øvrige butikker. Efter lukketid er der i vinduet på hvert apotek et skilt, der henviser til det vagthavende apotek, hvor I kun kan købe medicin på recept uden for normal åbningstid. BADNING Med de mange dejlige strande her i området er det fristende at hoppe i bølgen blå uanset vind og vejr. Det er dog vigtigt, at I respekterer flagene på strandene, da de fortæller, hvorvidt det er sikkert at bade eller ej. Rødt flag: Badning forbudt Gult flag: Badning på egen risiko Grønt flag: Badning ok BANK/VALUTA Møntfoden er euro, og 1 euro svarer til ca. 7,5 DKK. Der kan ikke veksles penge på hotellerne. Dette skal gøres i banken eller på posthuset. I kan betale med kreditkort som Visa- og Mastercard i de fleste forretninger, restauranter osv. Bankerne har normalt åbent mandag til fredag fra kl og lørdag fra kl Søndag lukket. I skal medbringe pas, hvis I ønsker at veksle penge eller rejsechecks mv. i banken. Der findes desuden flere bankautomater i byerne, hvor I kan hæve kontanter på kreditkort. I skal dog være opmærksomme på, at jeres bank opkræver et gebyr ved hver transaktion. BUSSER I Montenegro er der et velfungerende infrastruktursystem med busruter til de større byer og mellem de mindre byer ved Budva Riviera. Det er billigt og nemt at køre med bus, og de fleste busser er komfortable, men aircondition er dog ikke en garanti. Busser i Montenegro kaldes autobus, hvilket også står på skiltene ved busholdepladserne. Der kører busser mellem de store byer Budva, Cetinje, Bar, Podgorica og Tivat. På busstationen i Budva kan I købe billetter på billetkontoret. Her betaler I gerne en euro ekstra for de længere ture, men så er I også garanteret en siddeplads i bussen. I kan også købe billetter direkte i busserne.

13 FALK LAURITSEN REJSER - PRAKTISKE OPLYSNINGER Busserne kører med jævne mellemrum og er ret præcise i forhold til det annoncerede afgangstidspunkt. Dog kan der forekomme forsinkelser i højsæsonen pga. tæt trafik i Budva og de andre feriebyer. I Budva ligger busstationen på øvre side af hovedvejen i nærheden af politistationen. I Becici stiger I på bussen fra de små busskure langs hovedvejen. Her kører busserne enten til Budva eller Petrovac. Vil I længere væk i Montenegro, kan I skifte bus i Budva og derfra komme til nogle af de store byer længere inde i landet. I Petrovac findes busstationen i nærheden af hovedvejen, lige ovenfor hotel Vile Oliva. En billet fra Budva til Sveti Stefan koster 1,5 hver vej, og en billet fra Budva til Petrovac koster 2,5 hver vej. Husk at gemme billetten under hele turen, da der kan forekomme billetkontrol. Der findes en busplan over de forskellige ruter. Kontakt evt. jeres rejseleder for at få den senest opdaterede busplan. DRIKKEPENGE Det er god kutyme at give drikkepenge - lidt på samme måde, som vi gør i Danmark. Vi råder jer til at runde lidt op, når I betaler taxaen og give lidt ekstra, hvis I har været tilfredse med betjeningen. På en restaurant lægger I ca. 10 % af den samlede regning i drikkepenge. Et par euro i starten af jeres ferie til rengøringsdamen på hotellet skaber ligeledes stor glæde. Vælger I at tage på udflugt under ferien, forventes det også at I lægger lidt til buschaufføren, når turen slutter. DRIKKEVAND Vandet fra vandhanen kan godt drikkes, og langt de fleste montenegrinere drikker vandet fra hanen. Drikkevandet kan dog have en anden bakterieflora, end vi er vant til - vi råder jer derfor til at købe vand på flaske. I kan bruge vandet i hanen til tandbørstning, kaffe, te osv. DISKOTEKER / BARER Der findes et bredt udvalg af barer, caféer og diskoteker i Budva Riviera. Den gamle bydel af Budva byder på et spændende og afslappende natteliv sportsbarer, hyggelige barer med loungeområder og moderne cafeer med et bredt udvalg af diverse farverige drinks. Diskoteker med dansemusik finder I flere steder lidt udenfor den gamle bydel i nærheden af strandpromenaden. Barer og caféer holder oftest åbent til omkring kl , hvorefter diskotekerne og natklubberne lukker dørene op og holder åbent til den lyse morgen. ELEKTRICITET De fleste steder i Montenegro er der 220 V vekselstrøm, ligesom vi kender det fra Danmark. Det er samme type stik, I benytter, så det burde ikke være nødvendigt med en adapter. Skulle I alligevel få brug for en adapter, kan I som oftest låne i receptionen eller købe i en af byens mange elektronikforretninger.

14 14 PRAKTISKE OPLYSNINGER - FALK LAURITSEN REJSER FORSYNINGSSVIGT Det er ikke så ofte, I oplever deciderede forsyningssvigt i Montenegro, men det kan forekomme. I højsæsonen, når der er stort pres på elforsyningerne i byen, kan strømnettet blive overbelastet og derved resultere i forsyningssvigt. FOTOGRAFERING Spørg altid lokalbefolkningen, før I fotograferer dem, da det ikke er alle, der bryder sig om at agere model på diverse feriebilleder. Vær opmærksom på, at det ikke er tilladt at fotografere politi eller militær, ligesom det ikke altid er tilladt at fotografere i kirker osv. HELLIGDAGE Mange butikker og seværdigheder holder lukket disse dage: Datoer i JAN.: Nytårsdag 7. JAN: Den ortodokse juledag 8. MARTS: Kvindernes kampdag 20. PÅSKE Påske MAJ: Arbejdernes dag 9. MAJ: Sejr i Europa-dag 13. JULI: Nationaldag fejring af årsdagen for anerkendelse af Montenegros uafhængighed ved kongressen i Berlin i 1878 og det antifascistiske oprør i Montenegro i HENNATATOVERINGER Vi gør opmærksom på at hennatatoveringer kan fremkalde en allergisk reaktion. Hennatatoveringer kan også smitte af f.eks. på sengetøj og håndklæder og sker det, er hotellet berettiget til at kræve erstatning for ødelagt sengetøj og håndklæder. HOTELORDEN Hoteller og lejlighedskomplekser forventer ro efter kl af hensyn til jeres medrejsende. Derudover er det ikke tilladt at opføre sig uforskammet eller uagtsomt i f.eks. beruset tilstand. Hvis I ødelægger noget på hotellet, skal I naturligvis erstatte det. Hotellet har ret til at sætte jer på gaden, hvis hotelordenen overtrædes groft og gentagne gange. INDKØB OG BUTIKKER I Montenegro holder butikkerne ikke siesta, så I kan handle hele dagen. Butikker har oftest åbent i tidsrummet , og de fleste supermarkeder har åbent til Hvis priserne på mærkevarer er mere 25 % billigere end danske priser, skal I være opmærksomme på, at der kan være tale om kopivarer. For at undgå kopivarer kan I bede om at få et originalt garantibevis med. For at sikre at de købte varer er originale, foreslår vi desuden, at I køber dem i de originale butikker frem for på markeder og basarer etc. Der kan være stor prisforskel på den samme vare i forskellige butikker, og vi anbefaler derfor, at I ser jer godt for, før I foretager jeres ferieindkøb. Montenegro er kendt for deres friske råvarer af høj kvalitet. De fleste steder finder I lækre økologiske specialiteter som f.eks. olivenolie, honning, vin og friskpresset juice. 25. DEC.: Juledag.

15 FALK LAURITSEN REJSER - PRAKTISKE OPLYSNINGER 15 De mest interessante indkøb, I kan gøre i Montenegro udover mad og drikke, er forskellige håndlavede souvenirers. I denne kategori kan bl.a. nævnes håndlavede træskåle og andre redskaber, lokalt vævede tæpper, lertøj, smykker osv. I kan også flere steder i de større byer handle antikviteter. Vi vil dog gøre opmærksom på, at det ikke er tilladt at tage antikviteter med ud af landet uden en speciel tilladelse. I Budvas gamle bydel findes et rigt udvalg af tøj- og skobutikker. Der findes også flere shoppingcentre i byen. De fleste af disse ligger i nærheden af hovedvejen. Langs vandet på strandpromenaden kan I købe billige solbriller, smykker, tasker, souvenirs osv. Bemærk, at kopivarer med henblik på videresalg er ulovlige at indføre til Danmark og at Skat har ret til at konfiskere, hvad der mistænkes for at være kopivarer. Vi anbefaler derfor ikke at købe nogle former for kopivarer på rejsemålet. Det samme gælder effekter fra truede eller fredede dyrearter. Derfor er varer, hvor der er brugt elfenben, skildpaddeskjold, koraller, kobra eller krokodilleskind, ulovlige. INSEKTER Uanset hotelkategori kan der forekomme insekter, som f.eks. myg, myrer og kakerlakker. Bliver I generet af disse, bedes I give besked til rejselederen eller receptionen, som sørger for sprøjtning. Er I generet af myg, kan I købe en myggemaskine til at sætte i stikkontakten. Den holder myggene på afstand. I kan også købe en forebyggende spray på apoteket, som sprayes på kroppen. Har myggen allerede stukket, kan I på apoteket købe lindrende creme til at tage kløen. I Montenegro findes der også kakerlakker. De trives i det varme klima, og selv på de største og fineste hoteller er det umuligt helt at undgå disse insekter. De er i øvrigt helt uskadelige. INTERNET På langt de fleste hoteller er der mulighed for gratis internetadgang. Desuden kan I, på næsten alle restauranter og cafeer, tilkoble jer trådløst internet gratis. Spørg blot tjeneren om kodeordet til netværket. HOVEDPINE, SVIMMELHED OG KVALME Disse symptomer kan tyde på væskemangel. Drik rigeligt med vand i varmen - vi tilråder 2-3 liter dagligt. Husk at alkohol og kaffe er vanddrivende og derfor har den modsatte virkning. MAVEPROBLEMER Der findes andre bakterier her i landet end i Danmark, hvilket kan give problemer med maven. Kontakt lægen, hvis I får problemer med maven. MARKEDER Der findes et marked ved strandpromenaden i Budva, som strækker sig hele vejen langs stranden. Her kan I købe alt fra badesko til hjemmelavet honning og olivenolie. Der findes også et lokalt frugt- og grøntsagsmarked i Budva centrum lige ved siden af det store Mega Market. Markedet ved stranden har åbent det meste af dagen, mens frugt- og grøntsagsmarkedet har åbent fra tidlig morgen til tidlig eftermiddag. Det er ikke almindeligt at handle med priserne i Montenegro. PENGEOVERFØRSEL Rejselederen kan hjælpe jer med pengeoverførsler fra Danmark. Kontakt jeres rejseleder, hvis behovet skulle opstå. POLITI Skulle I få brug for politiet, beder vi jer kontakte jeres rejseleder, der gerne vil hjælpe. Mødet med politiet i Montenegro betyder ofte lang ventetid, da politiet arbejder i et lidt andet tempo, end vi er vant til. Vær opmærksom på at anmelde bortkomne ting med det samme og på det sted, de er bortkommet. Det er for sent at få en politirapport efter hjemkomst til Danmark.

16 16 PRAKTISKE OPLYSNINGER - FALK LAURITSEN REJSER POST Når der skal sendes feriehilsner hjem til Danmark fra Montenegro, skal der 90 cent på i frimærke på et postkort. Frimærker hedder på montenegrinsk pečat og kan købes i de fleste kiosker og posthuse. Et postkort hedder razglednica på montenegrinsk, mens et brev hedder bev. Vær opmærksom på, at der skal ekstra porto på, hvis det sendes som brev. Postkontoret i Budva har åbent mandag til fredag i tidsrummet De fleste hoteller er behjælpelige med at få feriehilsnerne postet, og I kan ligeledes kontakte jeres rejseleder, som selvfølgelig også kan hjælpe med at få postkortene sendt hjem. PÅKLÆDNING Når I går rundt i byen, bør I som minimum være iklædt en soltop/t-shirt og shorts, da det ikke alle steder er velset at gå rundt uden bluse eller top. Vær opmærksom på, at nudisme er acceptabelt på flere strande i området omkring Budva. Disse strande er afskærmede og skiltet med FKK på de fleste bykort. Ved besøg i kirker og kapeller bør I overholde de lokales regler for passende påklædning, dvs. at I skal bære tøj, der dækker både skuldre og knæ. Vær opmærksom på, at dette gælder både mænd og kvinder. Desuden er det ikke velset at bære hat eller solbriller i landets kirker. SOLEN Solen er dejlig, men der er god grund til at dyrke den med omtanke. Husk solcreme og undgå så vidt muligt at være i solen fra 12-15, hvor solens stråler er ekstra stærke. Hvert år får ca danskere konstateret hudkræft. Pas godt på dig selv og hinanden. STRANDE Montenegros kystlinje er i alt 293 km lang, hvoraf 73 km er strand. Der findes mange strande i Budva Riviera, som alle har hver deres særpræg. Nogle strande indbyder til afslapning og solbadning, mens andre er helt oplagte til en dukkert i det flotte, krystalklare vand. Der er mulighed for både at slappe af på en lang, fin sandstrand i nærheden af restauranter og andre faciliteter eller på en mere grovkornet strand i en lille, hyggelig bugt, der indbyder til snorkling og dykning i det krystalklare vand. Jeres rejseleder vil gerne hjælpe med at finde netop den strand, der passer til jeres behov. Nedenfor kan I læse om flere af områdets populære strande. Uanset hvor I befinder jer, tilråder vi, at I overholder flagreglerne. Se afsnittet om badning for yderligere information. SLOVENSKA STRAND: Slovenska strand strækker sig helt inde fra den gamle bydel 1,6 km ud mod Becici. Det er på denne strand, flere af hotellerne har eget strandafsnit. Der findes liggestole, som de fleste steder koster ca euro for et sæt med to stole og en parasol. Stranden her er børnevenlig, og vandet bliver kun få steder hurtigt dybt. Sandet er grovkornet de fleste steder, så badesko kan være en god ide. Der findes masser af muligheder for vandsportsaktiviteter langs stranden i Budva. JAZ STRAND: Jaz strand ligger 2,5 km nord for Budva. Med sine 1,2 km er dette en af de største strande i området. Den ligger i smukke omgivelser omkredset af grønne områder, skov og klipper. Flere steder kan I spise frokost i naturen, så denne strand er optimal for en picnic med hjemmebragt frokost. Jaz strand har fint sand både på land og i vandet. MOGREN STRAND: Mogren strand er sammensat af to mindre strande, der er forbundet af en tunnel gennem klippen mellem de to små strande. Stranden ligger lige nord for den gamle bydel i Budva. Det fine sand og de dramatiske omgivelser gør stranden til en af Montenegros smukkeste. I 2004 fik Mogren strand tildelt det blå flag, som er et internationalt badeflag, der viser, at stranden er ren.

17 FALK LAURITSEN REJSER - PRAKTISKE OPLYSNINGER 17 Stranden har fået sit navn efter den spanske sømand, Morgini, som drev i land her efter et skibbrud. BECICI STRAND: Stranden i Becici er blevet kåret til den smukkeste strand i Middelhavet. Den 1,8 km lange sandstrand ligger med smukke bjerglandskaber i baggrunden, tæt ved Becici by, så her er rig mulighed for at købe mad og drikke. Desuden finder I et mindre udvalg af vandsportsaktiviteter. Den brede, fine sandstrand gør stranden optimal for børnefamilier, da der her er masser af plads til at bygge sandslotte eller spille strandtennis. PRZNO STRAND: Denne lille strand strækker sig langs den typiske middelhavslandsby, Przno. Stranden er 260 m lang og en af de stille strande. Her kan I virkelig komme ned i gear og slappe af i solen. Desuden må I ikke gå glip af solnedgangen fra denne strand. SVETI STEFAN STRAND: Denne lille ø er nok Adriaterhavets mest kendte. Den er forbundet til fastlandet via en smal sandtange, som udgør en af de mest kendte strande i Montenegro. Sandet på denne strand er fint og har en lidt lyserød farve. Hele strandarealet dækker i alt over 1,1 km, og der er på denne strækning rig mulighed for vandsportsaktiviteter og dykning. PETROVAC STRAND: Den 600 m lange grovkornede sandstrand er en af de mest besøgte strande i Budva Riviera. Den charmerende, røde strand ligger med udsigt til to mindre klippeøer, som giver landskabet et fredfyldt og urørt udseende. I nærheden af stranden ligger Petrovac by og strandpromenaden, der byder på masser af restauranter og caféer. SPORT Fodbold er nationalsporten i Montenegro. Det er enhver drengs drøm at blive opdaget og komme til at spille i en af de store klubber. Der findes mindre fodboldbaner, I gratis kan komme ind og spille på. Hvis I ikke er til fodbold, findes der også mange andre muligheder for at holde en aktiv ferie. Nedenfor følger et udvalg af de aktiviteter, området byder på: DYKNING Vandet omkring Budva Riviera er meget klart, hvilket gør det til et ideelt sted at dykke. Vandtemperaturen er forholdsvis høj - som regel altid over 20 grader om sommeren. Der er rig mulighed for at se flotte, farvestrålende fisk under havets overflade. I havet omkring øen kan I også være heldige at se forskellige skildpadder og rokker. Kontakt jeres rejseleder for yderligere information. TENNIS I kan spille tennis på flere af vores hoteller. Hvis det ikke er muligt på netop jeres hotel, kan I ofte leje en bane på nabohotellet. Forhør jer gerne hos receptionen, der kan være behjælpelige med at bestille tid osv. SUPERMARKEDER Hvis I holder ferie i lejlighed og gerne vil købe ind til madlavning, findes der en række større supermarkeder med et bredt udvalg af internationale varer.

18 18 PRAKTISKE OPLYSNINGER - FALK LAURITSEN REJSER Der er selvfølgelig også flere minimarkeder med et begrænset udvalg af dagligvarer, men oftest er priserne en smule højere end i de store supermarkeder. Af større supermarkeder finder I bl.a. Mega Market, Roda Market, Maxi eller Voli. TAXA I kan vælge at komme til jeres bestemmelsessted med taxi. Disse findes overalt i området og er oftest hvide. I kan benytte jer af taxaholdepladserne, som I finder rundt omkring i byen bl.a. på hovedgaden, eller I kan praje en taxa på gaden. I kan også få receptionen eller f.eks. restauranten til at ringe efter en taxa. Vær dog opmærksom på, at et mindre beløb pålægges prisen, når taxaen bestilles. De kører alle efter taxameter, og prisen er lidt lavere, end vi kender fra Danmark. En taxa kan bestilles på telefonnummer: TELEFON For at ringe til Danmark fra Montenegro skal I taste 0045 foran det danske nummer. Vær opmærksom på, at det kan være meget dyrt at ringe fra hotelværelset. Priserne for at benytte hoteltelefonen kan oplyses i receptionen. Vær opmærksom på, at de danske mobilselskaber kan opkræve en høj takst for at benytte mobiltelefonen i udlandet. Mange mobilselskaber opkræver desuden en afgift for at modtage opkald på en dansk mobiltelefon i udlandet. Skal I ringe til et montenegrinsk telefonnummer fra en dansk telefon, skal I taste foran nummeret. TIDSFORSKEL Der er ingen tidsforskel fra Danmark til Montenegro. TURISTINFORMATION Der findes en turistinformation i centrum af både Budva og Petrovac. Turistinformationerne i begge byer har åbent mellem Lukket søndage. TYVERI Vi ser desværre af og til, at vores gæster bliver bestjålet, og derfor opfordrer vi jer til selv at forebygge dette. For at minimere risikoen for tyveri foreslår vi følgende: Lej en safeboks på hotellet til opbevaring af penge og værdigenstande Sørg for ikke at have flere kontanter på jer, end I har råd til at miste Brug en pengekat/et mavebælte. Lad jer ikke narre af blomsterpiger el. lign. Vær opmærksom, når I opholder jer på steder med mange mennesker. Lommetyven er oftest på spil i områder med større menneskemængder.

19 FALK LAURITSEN REJSER - - NØØØJ, DET FOR BØRN 19 Nøøøj, det for børn Når børnene har en god ferie så har forældrene det også. Og børnene stiller helt særlige krav til en god ferie. Derfor har vi uddannet vores rejseledere i børnehøjde, så de kender de bedste strande, ved hvor I kan lege hele dagen og hvor I får de bedste is. Vi tilbyder vores Nøøøj, det for børn-service på alle rejsemål med 24-timers rejselederservice. Flyv med børn På falklauritsen.dk får I 6 tips til en god flyrejse med børn Uddannet i børnehøjde Alle vores rejseledere er uddannet til at give en god ferie for hele familien og tage sig ekstra godt af de mindste. Så de ved præcis, hvad der gør en ferie god for både de allermindste, de lidt ældre og de største børn. Glade børn med i prisen Når I rejser med All Inclusive, får I mad og drikkevarer og glade børn med i prisen. Så kan hele familien få deres livretter og I skal ikke bruge tid på at finde en restaurant, når sulten melder sig. De allerbedste tips På falklauritsen.dk finder I altid de bedste tips til jer, der rejser med børn, til jeres konkrete rejsemål. Her kan I finde inspiration til udflugter, aktiviteter, restauranter og hoteller og selvfølgelig hvor I får de bedste is. Falken Laurits Vi har verdens sødeste maskot; Falken Laurits. En sød, lille fyr, der har fløjet det meste af verden rundt, og som guider jer til Falk Lauritsen Rejsers mest børnevenlige oplevelser.

20 20 LÆGEHJÆLP - FALK LAURITSEN REJSER LÆGEHJÆLP I tilfælde af sygdom er I meget velkomne til at kontakte jeres rejseleder, som vil være jer behjælpelig i forhold til lægehjælp. I kan dog også selv vælge at tage kontakt til lægen. Dette kan gøres ved henvendelse i receptionen, som kontakter lægen. Lægen vil normalt komme ud på hotellet og medbringer oftest den nødvendige medicin. Vær opmærksom på at det ikke altid er samme læge, som vi har kontakt til. Vi gør opmærksom på, at medicinen kun kan refunderes, hvis den er receptpligtig, og den ikke skal helbrede en sygdom, I havde før rejsens start. Bemærk venligst, at I af såvel forsikringsmæssige hensyn som af hensyn til videre behandling i Danmark selv skal være opmærksomme på at få en kopi af journalen med hjem. Ved behandling på hospitalet skal I medbringe pas og kreditkort. Har I tegnet forsikring ved Gouda gennem Falk Lauritsen Rejser, kan I mod aflevering af kvittering og recept i de fleste tilfælde få refunderet udgiften allerede i Montenegro. Kontakt venligst jeres rejseleder for yderligere oplysninger.

21 FALK LAURITSEN REJSER - SHOPPING & INDKØB 21 SHOPPING & INDKØB I løbet af jeres ferie i Montenegro er det nærliggende at købe forskellige souvenirs og ferieminder med hjem til Danmark. Der er flere ting, som er typiske for Montenegro. Prisniveauet i Budva er efterhånden på niveau med de danske priser - det har dog stadig sin charme at købe feriesouvenirs og specialiteter med hjem. Nogle af de mest attraktive køb i Montenegro er blandt andet de kulinariske souvenirs. I kan finde et stort udvalg af rakia, lokalproduceret vin, Njegusi-skinken, honning og ikke mindst olivenolie. Butikkerne i dette center handler primært med mærkevarer. Lige bagved TQ Plaza ligger det lokale marked hvor der er god mulighed for at erhverve sig nogle af de lokale specialiteter. Hele vejen langs strandpromenaden er der fyldt med hyggelige caféer og restauranter. Derudover er der et spændende udvalg af souvenirbutikker, der har alt lige fra tøj, smykker, tasker og lokale produkter til uldsokker og hæklede duge. Budva er det største handelscentrum langs kysten, som byder på et spændende udvalg af indkøbsmuligheder. De fleste butikker ligger placeret omkring centrum, hvor der ved TQ Plaza ligger flere nyere forretninger som f.eks. butikker med tøj og sportsartikler.

22 22 DET MONTENEGRINSKE KØKKEN FALK LAURITSEN REJSER Det montenegrinske KØKKEN Det montenegrinske køkken byder på mange spændende smagsoplevelser på grund af de forskellige landskabstyper. I de nordlige dele af landet vokser friske bær, krydderurter og vilde svampe, mens de sydlige dele er kendt for friskfanget fisk og skaldyr. Et stort udvalg af oste og røget kød spises som forret eller frokost. Stort set alle råvarer er økologiske og lokalproducerede. Forretter NJEGUSHKA PRSHUTA: Den røgede skinke fra Njegushi er nok Montenegros mest kendte madvare. I de små bjerglandsbyer ud for kysten går grisene i frie naturområder, og her kan I få den bedste skinke, der kan købes for penge. De specielle forhold under selve skinkeproduktionen, placeringen højt oppe i bjergene og saltet i luften, som kommer fra havet, giver skinken den kendte og karakteristiske smag. Skinken spises oftest som forret med lokale oste og oliven. SUPPE: På alle restauranter serveres supper til forret. Dette er en gammel tradition fra bjergområderne, hvor landsbyernes indbyggere udnyttede alle ressourcer og kogte supper på det spild, der var ved den øvrige madlavning. Der bliver serveret mange forskellige varianter, men i Budva og de andre byer ned til kysten får I som regel en rigtig god fiskesuppe. MARINADA: Denne lækre dressing består i sin simpelhed blot af olivenolie, persille og masser af hakket hvidløg. I får på alle montenegrinske restauranter serveret denne med friskbagt brød som en forret, inden hovedretten er klar. Hovedretter CEVAPCICI: Denne ret består af hakket svine- og oksekød blandet med masser af krydderier, der grilles. Navnet kommer oprindeligt fra ordet kebab, hvilket er ganske passende for denne ret, da den minder utroligt meget om den tyrkiske kofta-kebab.

23 FALK LAURITSEN REJSER - DET MONTENEGRINSKE KØKKEN 23 Desserter Retten kom til Montenegro med tyrkerne under den osmanniske udvidelse til det sydøstlige Europa og er sidenhen blevet til en nationalret, som oftest bliver serveret med rå løg, cremefraiche og fladbrød. FISK: I og omkring Budva Riviera er det umuligt at undgå de mange restauranter med friske fisk og skaldyr. Der bliver serveret alle typer fisk fra Middelhavet, men også fisk fra den store ferskvandssø, Skadar, finder I mange steder i byen. Fiskene bliver ofte grillet med forskellige krydderier og krydderurter, f.eks. rosmarin, persille, basilikum, citron og hvidløg. BLÆKSPRUTTESALAT: Blæksprutterne er altid friskfangede og bliver serveret med forskellige blandede salater. Ofte grønne salatblade, forårsløg og friske tomater. Denne lette salat er perfekt som frokost i sommervarmen. PRIGANICE: De søde brødkugler er lette at spise efter en tung hovedret og bliver ofte serveret med honning, ost eller hjemmelavet syltetøj. ŠAMPITA: En traditionel montenegrinsk kage, som er lavet på tynde bunde vendt i sirup, toppet med en speciel type creme lavet på skumfiduser, og som mest af alt minder om guf. LAM I MÆLK:Denne ret er Montenegros nationalret. Den bliver ikke spist lige så ofte ved kysten som oppe i bjergene. Lammet bliver kogt flere timer i hjemmelavet mælk og serveres med kartofler og forskellige krydderier. Når man koger lam i mælk, mister kødet den meget intense smag, som nogle kalder smagen af uld. Denne ret kan derfor anbefales til alle - også de af jer, som normalt ikke er så vilde med lam.

24 24 GODE RESTAURANTER - FALK LAURITSEN REJSER GODE RESTAURANTER I Montenegro er der et stort udvalg af spændende restauranter. Nedenfor præsenterer vi et udsnit af landets mange spisesteder og restauranter. JADRAN Denne populære restaurant ligger på strandpromenaden og er en af de ældste restauranter i Budva. Den er anbefalet af rejsearrangører og har et meget blandet menukort med lidt for enhver smag. Al maden er tilberedt med største omhu og servicen er altid helt i top. OBALA Ligger i vandkanten på Slovenskastranden i Budva. Den er åben fra tidlig morgen til sen aften. Her serveres fisk, kødretter, lokale specialiteter og pizza. Denne restaurant egner sig også særligt godt til at slå sig ned og tage en kop eftermiddagskaffe og nyde livet på strandpromenaden. PASTROVICI Her kan I nyde den formidable udsigt over Adriaterhavet, mens solen går ned i baggrunden. Den hyggelige restaurant ligger lidt udenfor Becici, så vi anbefaler, at I ringer og bestiller bord og tager en taxa derud. I kan altid regne med god mad, god vin og underholdning fra værten selv. Telefon: MEDITERANEO Fiskerestauranten ligger på strandpromenaden i Petrovac og er, som navnet indikerer, specialist på frisk fisk fanget i Middelhavet. Her serveres altid friske delikatesser fra havet grillet fisk, risotto med skaldyr og pasta med skaldyr er bare få eksempler på de mange lækre retter, der tilbydes her.

25 FALK LAURITSEN REJSER - DRIKKEVARER 25 DRIKKEVARER De lækre specialiteter i Montenegro skal naturligvis ledsages at et spændende udvalg af drikkevarer, der matcher retterne. I kan sagtens drikke øl og sodavand til de fleste retter, men vi foreslår, at I også prøver nogle af de mere lokale, spændende drikkevarer, som de lokale foretrækker. VIN Montenegro har et stort udvalg af vine landets størrelse taget i betragtning. Den mest kendte er Vranac Pro Corde, en rødvin, der er produceret af Montenegros største vingård, Plantaze 13. jul. Den er efter manges mening den bedste vin i det tidligere Jugoslavien. JUICE Montenegros varme, men også våde klima danner perfekt grobund for et stort udvalg at frugttræer. Appelsin-, citron-, hyben og druejuice er nogle af de mest almindelige typer. I kan næsten altid regne med, at juicen er frisk og økologisk. RAKIJA SLIVOVITZ Disse fine ord betyder blommebrandy og er et stort hit i Montenegro. Alle lokale montenegrinere har en flaske hjemmebrændt blommebrandy stående derhjemme fx for at byde gæster. Den populære drik er sød i smagen og stærk i halsen.

26 26 FALK LAURITSEN REJSER - OPLEVELSER I MONTENEGRO Oplevelser i Montenegro Oplevelser skal deles med dem, du holder af. Falk Lauritsen Rejser tilbyder jer spændende oplevelser til nogle af områdets mest interessante seværdigheder. Her finder I vores udflugtsprogram med beskrivelser af udflugterne. I kan købe billetter til udflugterne efter informationsmødet, hos jeres rejseleder på hotellet/lejlighedskomplekset eller bestille dem på servicetelefonen. I skal tilmelde jer udflugterne hos rejselederen inden kl senest dagen før, udflugten finder sted og gerne tidligst muligt, så I undgår udsolgte udflugter. Bemærk, at I også skal betale, når I tilmelder jer. I kan betale med euro eller Visa/Dankort. Udover Falk Lauritsen Rejsers egne udflugter byder Montenegro på museer, skønne strande og andre oplevelser i naturen, som I kan udforske på egen hånd. Hos jeres rejseleder kan I få inspiration og information om landets mange muligheder. Falk Lauritsen Rejser forbeholder sig ret til at aflyse udflugter som følge af dårligt vejr eller manglende tilmeldinger. Programændringer kan forekomme. Montenegros skatte En kulturel, historisk og udforskende tur, der giver jer chancen for at lære en masse om landets kontraster og forskelligheder samtidig med, at I kommer helt tæt på den dramatiske og smukke natur. En tur, der byder på masser af udsigtspunkter og mulighed for at få taget de allerflotteste feriebilleder af bl.a. den gamle royale hovedstad, Cetinje. Her havde landets første og eneste konge, Nikolas sit palads. Vi besøger selvfølgelig dette palads, hvor det rigtige Montenegro blev grundlagt. Vi kører langs stejle skråninger op i bjergterrænet og stopper på vejen i den lille bjerglandsby, Njegusi, som er moderstedet for den kendte og velsmagende røgede skinke. Her bliver vi budt indenfor i en af de små, lokale restauranter, hvor vi kommer til at smage på den lokalproducerede ost, mjød, vin og selvfølgelig den kendte, røgede skinke. Vi kommer på denne smukke bustur bl.a. også forbi den historiske by, Kotor. En middelhavsperle, hvis grundlæggelse startede tilbage i middelalderen og som i dag er under UNESCOs beskyttelse. Vi krydrer udflugten med interessant information om Montenegro og dens gæstfrie befolkning og deres levevis. Montenegros skatte er for jer, der ønsker at se lidt mere af Montenegro og komme lidt tættere på lokalbefolkningen og opleve de små bjergbyer, hvor turismen endnu ikke er nået ud.

27 FALK LAURITSEN REJSER - OPLEVELSER I MONTENEGRO 27 Dubrovnik I nabolandet, Kroatien, ligger middelalderbyen Dubrovnik. Denne perle på Adriaterhavets kyst var i middelalderen centrum for hele områdets kultur og handel og giver os et fantastisk billede af, hvordan folket på denne tid levede og handlede på disse kanter. Dubrovnik bliver ofte omtalt som Adriaterhavets perle - ikke uden grund. Den idylliske middelalderby er på UNESCOs verdensarvsliste over bevaringsværdige steder og er den bedst bevarede middelhavsby fra denne tid. Byen er rig på kulturelle monumenter, og en guidet tur her vil tage jer med på en rejse tilbage til dengang, der var fyldt med liv, underholdning og handel i de gamle gader. Vi kommer bl.a. forbi det franciskanske kloster, hvor vi finder et apotek, der går helt tilbage til 1400-tallet. Vi sørger selvfølgelig for, at der er tid på egen hånd til at suge de mange indtryk i den gamle by til sig, gå på shopping, nyde en kop kaffe på en af de mange fine caféer eller besøge et af byens mange museer. Busturen til Kroatien er en mageløs oplevelse for naturelskere, og udsigten over Kotor-bugten, som vi krydser med færge, er fuldstændig enestående. Efter besøget i det spændende naboland vender vi næsen hjemad og kører tilbage mod Montenegro og hotellerne i Budva Riviera. Albanien Vi kører langs kysten mod syd igennem byerne Petrovac, Bar og Ulcinj, som er den sydligste by i Montenegro. Her har europæiske og østerlandske kulturer mødtes gennem tiden og skabt et helt særligt miljø med unikke traditioner og særlige sammenhold. Vejen fra Ulcinj til grænsen tager os gennem gamle landsbyer beboet af albanere. Vi krydser grænsen i området Sukobin og fortsætter vores rejse gennem små, albanske landsbyer nær de tre floder, Buna, Drini og Kiri, som omkredser det gamle fort, Rozafa. Vi kommer til Skadar, som er navnet på byen ved Skadar sø og den gamle markedsplads, som er centrum for den middelalderlige borg. Vi besøger det arkæologiske museum med ting fra bronzealderen og græske og romerske perioder. Desuden oplever vi et gammelt bosted fra bronzealderen som eksisterede ca år f.kr. På denne udflugt har I den unikke mulighed for at besøge nabolandet Albanien. Et land, som er rigt på kulturarv og traditioner, og som har været isoleret fra resten af verden i mere end 50 år af det tyvende århundrede. Efter at have besøgt Skadar bliver der serveret frokost på en lokal restaurant i området, hvor vi nyder specialiteter fra det traditionelle, albanske køkken. Efter frokosten går turen samme vej tilbage gennem de smukke omgivelser til Montenegro.

28 SKÅN MILJØET Genbrug denne håndbog eller giv den til én du kender, som skal på ferie i Montenegro BADEFERIE MED OPLEVELSER FOR BÅDE STORE OG SMÅ! Læs mere om vores mange spændende rejsemål og få inspiration til jeres næste ferie på falklauritsen.dk Tlf

Egon Hotel Hamburg City

Egon Hotel Hamburg City Egon Hotel Hamburg City Egon Hotel Hamburg City har en central beliggenhed i Hamburg lige ved forlystelsesgaden Reeperbahn. Introduktion Hamburg er en af de mest populære storbyer i Europa. Den moderne

Læs mere

Spis en god middag i hotellets smukke restaurant. Der serveres både lokale og internationale retter.

Spis en god middag i hotellets smukke restaurant. Der serveres både lokale og internationale retter. Sand Hotel Spis en god middag i hotellets smukke restaurant. Der serveres både lokale og internationale retter. Det moderne Sand Hotel ligger tæt på stranden i Kolobrzeg og ikke langt fra byens centrum.

Læs mere

Skræddersyet rejseprogram - Tanzania

Skræddersyet rejseprogram - Tanzania Program til: Destination: Tanzania Varighed: 20 dage Program start: Sommer, 2016 * Program slut: Sommer, 2016 * * Datoerne er ikke fastlaget, dette er blot et eksempel, så derfor kan tidspunkterne for

Læs mere

Værd at vide om. Rumænien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Rumænien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Rumænien Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Rumænien Hovedstad Indbyggere Sprog Bukarest 22 mio. Rumænsk Religion Valuta Areal Rumænskortodoks Rumænske lei 237.500 km2 Herunder kan

Læs mere

Grand Hotel Bernardin

Grand Hotel Bernardin Grand Hotel Bernardin Velkommen til Grand Hotel Bernardin! Introduktion På den slovenske sydvestkyst finder I en oase af velvære, fantastisk natur og spændende mad. Med udsigt over Middelhavet har Grand

Læs mere

ØST-THAILAND Koh Samet - Koh Chang - Chanthaburi og hovedstaden Bangkok - 4 udflugter. 15 dages grupperejse med dansk rejseleder

ØST-THAILAND Koh Samet - Koh Chang - Chanthaburi og hovedstaden Bangkok - 4 udflugter. 15 dages grupperejse med dansk rejseleder ØST-THAILAND Koh Samet - Koh Chang - Chanthaburi og hovedstaden Bangkok - 4 udflugter 15 dages grupperejse med dansk rejseleder ØST-THAILAND Grupperejse med dansk rejseleder - 15 dage 2 ø-hop, flotte strande

Læs mere

På opdagelse i Dansk Vestindien

På opdagelse i Dansk Vestindien På opdagelse i Dansk Vestindien Der er mange øer man kan vælge at besøge i det Caribiske hav, så hvorfor skal det så lige være Dansk Vestindien? Alle caribiske øer har aktiviteter på land og på vand, strande,

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

Pinsetræf 2016 på Bornholm 13. 16. maj

Pinsetræf 2016 på Bornholm 13. 16. maj Pinsetræf 2016 på Bornholm 13. 16. maj Kom til Hullehavn Camping (5806) og nyd pinsen. Traditionen tro afholdes der Pinsetræf på Hullehavn Camping ved Svaneke. Turen går til Bornholm en ø, der har alt.

Læs mere

Smagen af færøerne ,- 4 dage. Ring

Smagen af færøerne ,- 4 dage. Ring Smagen af færøerne Oplev det spændende færøske køkken og Tórshavn Det traditionelle færøske køkken har igennem århundreder udviklet sig på sin egen måde på grund af Færøernes beliggenhed langt ude i Nordatlanten

Læs mere

Krakow. 11 Maj 2014, 5 Dages flyrejse for 3095 Kr

Krakow. 11 Maj 2014, 5 Dages flyrejse for 3095 Kr Krakow 11 Maj 2014, 5 Dages flyrejse for 3095 Kr Storbyferie i Krakow Flyrejser 5 dage Krakow byder på store oplevelser til meget rimelige priser. Tag med til én af Europas smukkeste kulturbyer. Krakow

Læs mere

Jernbanefritids Veteranklub på tur til Hotel Christiansminde i Svendborg 2019

Jernbanefritids Veteranklub på tur til Hotel Christiansminde i Svendborg 2019 Jernbanefritids Veteranklub på tur til Hotel Christiansminde i Svendborg 2019 Veteranturen i 2019 kommer som der allerede er indikeret i Jernbanefritid nr. 5 og 6 til at gå til DANMARKS SMUKKESTE RESORT

Læs mere

Værd at vide om St. Maarten. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om St. Maarten. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om St. Maarten Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta om St. Maarten Hovedstad Sprog Indbyggere Philipsburg (St. Maarten) og Marigot (Saint Martin) Hollandsk, fransk og engelsk Protestantisme

Læs mere

Værd at vide om. Estland. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Estland. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Estland Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Estland Hovedstad Indbyggere Sprog Tallinn 1,3 mio. Estisk Religion Valuta Areal Forskellige former for kristendom Euro Herunder kan du

Læs mere

Værd at vide om. Norge. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Norge. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Norge Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Norge Hovedstad Indbyggere Sprog Oslo 5,2 mio. Norsk Religion Valuta Areal Protestantisme Norsk krone Herunder kan du læse en række praktiske

Læs mere

HOTEL FIRESTJERNET FORKÆLELSE SERVICE I TOPKLASSE. citat TripAdvisor

HOTEL FIRESTJERNET FORKÆLELSE SERVICE I TOPKLASSE. citat TripAdvisor SERVICE I TOPKLASSE citat TripAdvisor HOTEL FIRESTJERNET FORKÆLELSE Lige der, hvor den gamle Lillebæltsbro rammer Jylland. Lige der, hvor Lillebælt smyger sig gennem noget af det smukkeste natur i Danmark.

Læs mere

Værd at vide om Bahamas. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om Bahamas. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Bahamas Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta om Bahamas Hovedstad Indbyggere Sprog Nassau 377.300 Engelsk, kreolsk Religion Valuta Areal Protestantisme og katolicisme Bahamansk dollar

Læs mere

Værd at vide om. Polen. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Polen. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Polen Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Polen Hovedstad Indbyggere Sprog Warszawa 38,5 mio. Polsk Religion Valuta Areal Katolicisme Zloty 312.000 km2 Læs om valuta, drikkepenge,

Læs mere

Forlængelser i Mexico 5 dages strandferie i Acapulco

Forlængelser i Mexico 5 dages strandferie i Acapulco Forlængelser i Mexico 5 dages strandferie i Acapulco Efter et intenst program i Mexico er det tid til at tage til et smukt og roligt sted, hvor de sidste mange dages oplevelser kan nydes i skønne omgivelser.

Læs mere

Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer

Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer I smukke omgivelser ligger det 4-stjernede hotel Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer. Hotellet er ideelt til miniferier og weekendophold i Holland. Det moderne

Læs mere

Smart Selection Hotel Istra

Smart Selection Hotel Istra Smart Selection Hotel Istra Velkommen til Smart Selection Hotel Istra! Introduktion Hotel Istra er for dem, der kan lide det pulserende byliv, men samtidig gerne vil nyde en afslappende ferie ved stranden.

Læs mere

Hotel Rügen Park ligger på den rolige vestside af Rügen, hvor der er færrest turister.

Hotel Rügen Park ligger på den rolige vestside af Rügen, hvor der er færrest turister. Hotel Rügen Park Hotel Rügen Park ligger på den rolige vestside af Rügen, hvor der er færrest turister. Introduktion Besøg Tysklands største og nok smukkeste ø, Rügen. Øen er et sandt naturparadis, hvor

Læs mere

Livø tur Video. Grafisk & Foto

Livø tur Video. Grafisk & Foto Livø tur 2017 Video Grafisk & Foto Smukt syn og et glimt af Livøs havn. Den store flotte sol, stråler ned på den smukke sø. Den søde grå kat står og kigger på den smukke danske natur. En flot konstruktion

Læs mere

OMSORG OG SUNDHED MADSERVICE - TIL BORGERE PÅ PLEJECENTRE HER LAVER VI MAD, DU KAN LI`

OMSORG OG SUNDHED MADSERVICE - TIL BORGERE PÅ PLEJECENTRE HER LAVER VI MAD, DU KAN LI` OMSORG OG SUNDHED MADSERVICE - TIL BORGERE PÅ PLEJECENTRE HER LAVER VI MAD, DU KAN LI` 1 INDHOLD Kære beboer 3 Fra jord til bord 4 Den rigtige kost til dig 4 Menuplaner 5 Din kostpakke 6 Tilpasset mad

Læs mere

Ørkensand og eminent shopping i Dubai

Ørkensand og eminent shopping i Dubai Ørkensand og eminent shopping i Dubai Besøg verdens højeste bygning, kør rally gennem ørkenens sandklitter og shop i Mall of Emirates. Dubai er fyldt med oplevelser for enhver smag. 9 dage Fra-pris pr.

Læs mere

Velkommen til Hotel Tiffany's!

Velkommen til Hotel Tiffany's! Hotel Tiffany's Hotel Tiffany's ligger under 150 m. fra stranden og tilbyder privat strand med liggestole og parasol. Der er desuden en dejlig pool ved hotellet samt mange aktiviteter for børnene. Hotellet

Læs mere

28 NOV NORWEGIAN RUTE DY 3550 KØBENHAVN-BUDAPEST 09:00 10:50 01 DEC NORWEGIAN RUTE DY 3553 BUDAPEST-KØBENHAVN 20:00 11:50

28 NOV NORWEGIAN RUTE DY 3550 KØBENHAVN-BUDAPEST 09:00 10:50 01 DEC NORWEGIAN RUTE DY 3553 BUDAPEST-KØBENHAVN 20:00 11:50 FLYTIDER 28 NOV NORWEGIAN RUTE DY 3550 KØBENHAVN-BUDAPEST 09:00 10:50 01 DEC NORWEGIAN RUTE DY 3553 BUDAPEST-KØBENHAVN 20:00 11:50 HOTEL LA PRIMA FASHION HOTEL BUDAPEST**** Pesti Barnabás utca 6 Budapest

Læs mere

Værd at vide om. Bolivia. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Bolivia. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Bolivia Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Bolivia Hovedstad Indbyggere Sprog Sucre/La Paz 10,8 mio. Spansk, quechua og aymará Religion Valuta Areal Katolicisme og protestantisme

Læs mere

Natur, strande, slotte og fantastiske København

Natur, strande, slotte og fantastiske København CYKELFERIE I DANMARK NORDSJÆLLAND OG KØBENHAVN - STJERNERUTE Natur, strande, slotte og fantastiske København Det bedste af Danmark på cykel På denne tur er du bosat i København. Hver dag kan du vælge mellem

Læs mere

Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer

Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer I smukke omgivelser ligger det 4-stjernede hotel Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer. Hotellet er ideelt til miniferier og weekendophold i Holland. Det moderne

Læs mere

Altid fordelagtig. Tag med Klub Tidende til Oslo. Tag med på forårscruise med DFDS og Oslobåden

Altid fordelagtig. Tag med Klub Tidende til Oslo. Tag med på forårscruise med DFDS og Oslobåden Altid fordelagtig Glæd dig til en fantastisk rejse med skibet Crown Seaways til Oslo Tag med Klub Tidende til Oslo Nu kan du komme med på forårscruise med DFDS og Oslobåden til en rigtig god pris. På manges

Læs mere

Hotel Restaurant Schützenhof auf Fehmarn Sol, strand, golf og natur på Tysklands vidunderlige solskinsø, Femern.

Hotel Restaurant Schützenhof auf Fehmarn Sol, strand, golf og natur på Tysklands vidunderlige solskinsø, Femern. Hotel Restaurant Schützenhof auf Hotel Restaurant Schützenhof tilbyder familiære omgivelser i kort afstand til havnen. Introduktion Med et ophold på Hotel Restaurant Schützenhof, vil I befinde Jer lige

Læs mere

BENNS Lægårdvej Holstebro Danmark Tlf

BENNS Lægårdvej Holstebro Danmark Tlf Det Færøske Spisekammer 4 dage fra kr. 10.598,- pr. person Inkl. fly, hotelovernatninger m.m. Oplev det spændende færøske køkken og T órshavn Det traditionelle færøske køkken har igennem århundreder udviklet

Læs mere

Værd at vide om. Georgien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Georgien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Georgien Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Georgien Hovedstad Indbyggere Sprog Tbilisi 4,5 mio Georgisk Religion Valuta Areal Kristne, georgisk ortodokse Lari (GEL) 69.700 km2 Herunder

Læs mere

Værd at vide om. Tyrkiet. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Tyrkiet. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Tyrkiet Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Tyrkiet Hovedstad Indbyggere Sprog Ankara 79 mio. Tyrkisk Religion Valuta Areal Islam Tyrkisk lira (TL) 783.560 km2 Herunder kan du læse

Læs mere

Fest og ferie ved Stevns Klint

Fest og ferie ved Stevns Klint Fest og ferie ved Stevns Klint Velkommen til Konference & Hotel Klinten Konference & Hotel Klinten ligger direkte ud til Østersøen med udsigt til Rødvigs bedste badestrand og Stevns hyggeligste havn, Rødvig

Læs mere

Værd at vide om. Portugal. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Portugal. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Portugal Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Portugal Hovedstad Indbyggere Sprog Lissabon 11 mio. Portugisisk Religion Valuta Areal Romerskkatolicisme Euro 91.831 km2 Herunder kan

Læs mere

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager Frugt og grønsager tema Frugt og grønsager Indhold Intro Frugt- og grøntbrikker Tænk og tegn dit kvarter Frugtsalat Hør om og smag på asparges Kongegrøntbold Quiz Over eller under jorden Intro Der findes

Læs mere

Den jødiske bydel og shopping

Den jødiske bydel og shopping Den jødiske bydel og shopping Lørdag stod den på den jødiske bydel Kazimierz. Vi havde diskuteret om vi skulle have været taget til Auschwitz for at opleve den del, men efter lidt læsning på nettet fandt

Læs mere

Kickstart din nye livsstil med et fysisk og mentalt træningsophold i Provence

Kickstart din nye livsstil med et fysisk og mentalt træningsophold i Provence Kickstart din nye livsstil med et fysisk og mentalt træningsophold i Provence Næste træningsophold 2011 uge 19, 23, 33 og 37 (Kontakt os hvis du har ønsker om andre datoer) For at få det lykkelige liv

Læs mere

TILBUD FOR TO UGER I CAPE TOWN

TILBUD FOR TO UGER I CAPE TOWN TILBUD FOR TO UGER I CAPE TOWN Dato: august 2015 Det samlede tilbud bliver på i alt godt 13.000 DKK for to personer for 13 dage. 12 overnatninger med morgenmad og med fem arrangerede ture. Tilbuddet er

Læs mere

PROGRAM. Efter paskontrol og told er der bustransport til jeres dejlige hotel, Pier Sixty Six Hotel & Marina. En lang rejsedag er overstået.

PROGRAM. Efter paskontrol og told er der bustransport til jeres dejlige hotel, Pier Sixty Six Hotel & Marina. En lang rejsedag er overstået. PROGRAM Dag 1, 24. april 2019: Afrejse fra København til Fort Lauderdale Rejselederen møder gæsterne i Københavns Lufthavn, Terminal 2 ved Norwegian check-in. Flyafgang er kl. 12.50 via London Gatwick

Læs mere

Retreat for kvinder på Bjørnø

Retreat for kvinder på Bjørnø Retreat for kvinder på Bjørnø Drømmer du om: o at gøre noget godt for dig selv i en weekend o at se på dit liv med nye øjne o at komme lidt hjemmefra for at komme friskere hjem o at være på en bilfri,

Læs mere

Frokost & Catering Brunch, tapas, 3-retters menu, buffet & receptionslækkerier. www.madkonceptet.dk

Frokost & Catering Brunch, tapas, 3-retters menu, buffet & receptionslækkerier. www.madkonceptet.dk Frokost & Catering Brunch, tapas, 3-retters menu, buffet & receptionslækkerier www.madkonceptet.dk Frokostordning Catering Om os vores værdier Kontakt os Frokostordning Få en oplevelse hver dag kl. 12

Læs mere

Værd at vide om. Nicaragua. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Nicaragua. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Nicaragua Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Nicaragua Hovedstad Indbyggere Sprog Managua 5,9 mio. Spansk Religion Valuta Areal Romerskkatolsk og protestanter Córdoba 130.000 km2

Læs mere

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne.

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Denne folder indeholder fem forslag til vandreture på Venø, hvoraf den ene også kan gennemføres

Læs mere

Værd at vide om. Schweiz. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Schweiz. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Schweiz Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Schweiz Hovedstad Sprog Indbyggere Bern Tysk, fransk, italiensk, rætoromansk Romerskkatolicisme, franc Schweiziske protestantisme 8,1 mio.

Læs mere

Værd at vide om. New Zealand. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. New Zealand. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om New Zealand Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta New Zealand Indbyggere Hovedstad Sprog 4,4 mio. Wellington Engelsk Religion Valuta Areal Kristendom New zealandsk dollar 270.534 km2

Læs mere

Tyrkiet, Grækenland, Makedonien og Albanien. Praktiske oplysninger

Tyrkiet, Grækenland, Makedonien og Albanien. Praktiske oplysninger Tyrkiet, Grækenland, Makedonien og Albanien Praktiske oplysninger Pas/visum Visum er ikke nødvendigt for danske statsborgere. Passet skal være gyldig i mindst 6 måneder ud over opholdet og medbringes som

Læs mere

Lejlighedshotel Amari i Chalkidiki på det græske fastland

Lejlighedshotel Amari i Chalkidiki på det græske fastland Lejlighedshotel Amari i Chalkidiki på det græske fastland af Henriette Hansen 15. juni 2013 Hotel Amari er et lejlighedshotel på det græske fastland beliggende i en lille skov kun 30 m fra strand. Landsbyen

Læs mere

Den klassiske kør-selv-ferie på Færøerne

Den klassiske kør-selv-ferie på Færøerne Den klassiske kør-selv-ferie på Færøerne En fantastisk kør-selv-ferie med skønne naturoplevelser På denne kør-selv-ferie får I friheden til at opleve Færøerne i jeres eget tempo. Vi har forslået en rute,

Læs mere

BENNS Lægårdvej Holstebro Danmark Tlf

BENNS Lægårdvej Holstebro Danmark Tlf På opdagelse i Dansk Vestindien 10 dage fra kr. 11.948,- pr. person Inkl. fly, hotel m.m. Der er mange øer man kan vælge at besøge i det Caribiske hav, så hvorfor skal det så lige være Dansk Vestindien?

Læs mere

Hotel Zagreb. Afslapning, smuk natur og spændende kulturoplevelser ved Kroatiens kyst. Hotel Zagreb. Hotellet tilbyder

Hotel Zagreb. Afslapning, smuk natur og spændende kulturoplevelser ved Kroatiens kyst. Hotel Zagreb. Hotellet tilbyder Hotel Zagreb Karlobag ligger ved foden af Velebit-bjergkæden, og er kendt for sit krystalklare vand og skønne klima. Hotel Zagreb byder på masser af aktiviteter og wellness og selvfølgelig ægte kroatisk

Læs mere

Rocky Mountains til fods

Rocky Mountains til fods Rocky Mountains til fods En rejse hvor I skal vandre i den smukke Canadiske natur Tag med på en aktiv rejse, hvor I kommer helt tæt på den Canadiske natur i Rocky Mountains. På denne aktive rejse får I

Læs mere

Velkommen til Prag. HTS PRAHA 21 Jana Rúzicky 1155 Lejlighed 11 14800 PRAHA 4 Tjekkiet

Velkommen til Prag. HTS PRAHA 21 Jana Rúzicky 1155 Lejlighed 11 14800 PRAHA 4 Tjekkiet Velkommen til Prag HTS PRAHA 21 Jana Rúzicky 1155 Lejlighed 11 14800 PRAHA 4 Tjekkiet BELIGGENHED 2 PRAKTISKE OPLYSNINGER OM LEJLIGHEDEN: Lejligheden er på ca. 80 m² og består af en kombineret stue/køkken,

Læs mere

3 DAGE ÅRET RUNDT TAQUILE LEV LOKALT OG BESØG DE FLYDENDE SIVØER EN UNIK MULIGHED FOR AT LEVE LOKALT HOS EN OPRINDELIG KULTUR

3 DAGE ÅRET RUNDT TAQUILE LEV LOKALT OG BESØG DE FLYDENDE SIVØER EN UNIK MULIGHED FOR AT LEVE LOKALT HOS EN OPRINDELIG KULTUR 3 DAGE ÅRET RUNDT TAQUILE LEV LOKALT OG BESØG DE FLYDENDE SIVØER EN UNIK MULIGHED FOR AT LEVE LOKALT HOS EN OPRINDELIG KULTUR 01 ARQUIPA TIL TAQUILE I hentes af en minivan og køres den korte strækning

Læs mere

Vänersborg og omegn har oplevelser for hele familien og for enhver smag. Hotel Hehrne Kök & Konferens. Hotellet tilbyder

Vänersborg og omegn har oplevelser for hele familien og for enhver smag. Hotel Hehrne Kök & Konferens. Hotellet tilbyder Hotel Hehrne Kök & Konferens Dette hyggelige hotel ligger i fantastiske naturomgivelser, bare 5 minutter fra Vänersborgs centrum. Vänersborg og omegn har masser at byde på for enhver smag og alle aldre.

Læs mere

Sensommerhilsner til jer alle sammen

Sensommerhilsner til jer alle sammen Sensommerhilsner til jer alle sammen September 2012 Hos Familier med kræftramte børn sender vi dig denne hilsen med stor tak for din støtte, som gør det muligt for os at afholde rigtig mange nyttige aktiviteter

Læs mere

Postillion Hotel Dordrecht

Postillion Hotel Dordrecht Postillion Hotel Dordrecht Postillion Hotel Dordrecht har en rolig beliggenhed i udkanten af den hyggelige kanalby Dordrecht. Introduktion I mellem Rotterdam og Breda i den smukke og historiske by Dordrecht,

Læs mere

Unik Penthouselejlighed i Alanya, Cikcilli

Unik Penthouselejlighed i Alanya, Cikcilli Ndr. Strandvej 119 G 3150 Hellebæk Danmark Tel.: + 45 7021 0706 Fax: + 45 7021 0705 www.hexacon-realestate.dk Unik Penthouselejlighed i Alanya, Cikcilli 248.000 Euro Ndr. Strandvej 119 G 3150 Hellebæk

Læs mere

Oplev universitetsbyen Lund og dens spændende historie. Good Morning Hotel Lund. Hotellet tilbyder

Oplev universitetsbyen Lund og dens spændende historie. Good Morning Hotel Lund. Hotellet tilbyder Good Morning Hotel Lund Good Morning Lund ligger kun 2,5 kilometer fra Lund centrum - en by med 1000 år gamle aner. Der er mange seværdigheder, restauranter og muligheder for shopping. Med tog tager det

Læs mere

Dejlig Penthouselejlighed i Bektas ved Alanya

Dejlig Penthouselejlighed i Bektas ved Alanya N Ndr. Strandvej 119 G 3150 Hellebæk Danmark Tel.: + 45 7021 0706 Fax: + 45 7021 0705 www.hexacon-realestate.dk Dejlig Penthouselejlighed i Bektas ved Alanya 195.000 Euro N Ndr. Strandvej 119 G 3150 Hellebæk

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

Aalborg Airport Hotel

Aalborg Airport Hotel Aalborg Airport Hotel Velkommen til Aalborg Airport Hotel! Introduktion Aalborg Airport Hotel slog dørene op den 1. oktober 2014 til et helt nyt og top moderne hotel. Hotellet ligger tæt på Aalborg Lufthavn

Læs mere

Værd at vide om. Spanien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Spanien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Spanien Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Spanien Hovedstad Sprog Indbyggere Madrid Romerskkatolicisme Spansk, catalansk, galicisk og baskisk Euro 48 mio. Religion Valuta Areal Herunder

Læs mere

12-i-1 GAVE 700 KR 1

12-i-1 GAVE 700 KR 1 12-i-1 GAVE 700 KR 1 REJSE & OPHOLD KRO- OG HOTELOPHOLD FOR 2 NU KAN DU OG DIN LEDSAGER TAGE PÅ ET HYGGELIGT OPHOLD I DANMARK. I KAN F.EKS. BO PÅ EN ÆGTE LANDEVEJSKRO GRUNDLAGT I 1700-TALLET, PÅ ET MODERNE,

Læs mere

På eventyr i Dubai ,- 12 dage. Ring

På eventyr i Dubai ,- 12 dage. Ring På eventyr i Dubai Oplev Dubai by night og besøg Abu Dhabi. På denne 12 dages rejse, har I god tid til at opleve både Dubai og Abu Dhabi. Vi har indlagt flere udflugter, der gør at I får mest muligt ud

Læs mere

Hotell Plevnagården. Besøg Södermanland og oplev naturen, svensk kultur, mange slotte og meget mere. Hotell Plevnagården.

Hotell Plevnagården. Besøg Södermanland og oplev naturen, svensk kultur, mange slotte og meget mere. Hotell Plevnagården. Hotell Plevnagården Plevnagården byder dig velkommen til Södermanland og den lille by Malmköping. Nyd den smukke natur og de mange smukke søer. Und Jer selv gode spa-behandlinger og spis et godt måltid

Læs mere

Balatonsøen. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra:

Balatonsøen. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: Balatonsøen Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 5.995,- Højdepunkter Fantastisk feriemål i Ungarn Attraktive udflugter til Budapest, Puszta, Heviz og sejltur på søen Godt turisthotel

Læs mere

8 dages cykelferie i Cuba

8 dages cykelferie i Cuba 8 dages cykelferie i Cuba Aktive og sjove oplevelser - garanterede afrejser Aktiv oplevelsesrejse til Cuba med 2 8 dages aktiv oplevelsesrejse Cykelture i Cuba Aktive kulturrejser i Cuba Tag med Svane

Læs mere

Velkommen til Ballumhus!

Velkommen til Ballumhus! Hotel Ballumhus Velkommen til Ballumhus! Introduktion Hotel Ballumhus ligger klods op ad Nationalpark Vadehavet, og I bor således lige i nærjeden af fantastiske naturoplevelser - det er bare med at udforske

Læs mere

Værd at vide om. Forenede Arabiske Emirater. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Forenede Arabiske Emirater. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Forenede Arabiske Emirater Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta om De Forenede Arabiske Emirater Hovedstad Indbyggere Sprog Abu Dhabi 5,9 mio. Arabisk Religion Valuta Areal Sunni-islam

Læs mere

Værd at vide om. Guatemala. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Guatemala. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Guatemala Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Guatemala Hovedstad Indbyggere Sprog Guatemala City 15 mio. Religion Valuta Areal Romerskkatolsk og oprindelige maya-religioner Quetzal

Læs mere

Fredag tog begge. afsted kl. 9.30 fra hotellet. hold 1 til Eiffeltårnet. meste af vejen og

Fredag tog begge. afsted kl. 9.30 fra hotellet. hold 1 til Eiffeltårnet. meste af vejen og Kære forældre Tirsdag morgen kl. 8.15 tog vi afsted mod Paris og i første omgang Maastricht. Vi gjorde nogle ophold undervejs og nåede frem kl. 20 til vores vandrehjem. Vi fik lidt at spise og gik meget

Læs mere

Velkommen. Charlotte Frandsen og Morten Birkerod

Velkommen. Charlotte Frandsen og Morten Birkerod Velkommen Der kan være mange gode grunde til, at du besøger Tornøes Hotel og dejlige Kerteminde. Du kan være på udkig efter oplevelser. Være deltager i et interessant møde med kolleger eller kunder. Være

Læs mere

DALMATIEN ALL INCLUSIVE

DALMATIEN ALL INCLUSIVE NYHED 8 dage kun kr. 5.698 Afrejse d. 19. og 26. september Hotel i Dalmatien direkte ud til vandet alle værelser med balkon. All Inclusive i Dalmatien inkl. vin, øl og vand ad libitum til frokost og aftensmad.

Læs mere

Floridas forlystelsesparker og strande

Floridas forlystelsesparker og strande Floridas forlystelsesparker og strande Find dit indre legebarn frem, når turen går til verdens største legeplads i Orlando. Denne skønne Florida-rejse giver jer muligheden for at kombinere flere at Floridas

Læs mere

Mathilde i Mellemamerika. Costa Rica og Nicaragua Af Per H. Jacobsen

Mathilde i Mellemamerika. Costa Rica og Nicaragua Af Per H. Jacobsen Mathilde i Mellemamerika Costa Rica og Nicaragua Af Per H. Jacobsen Indhold Mathildes dagbog fra Costa Rica Side 4 Costa Rica Side 18 Mathildes dagbog fra Nicaragua Side 38 Nicaragua Side 50 Stikord Side

Læs mere

Sverige - Vandring ad Kungsleden

Sverige - Vandring ad Kungsleden Sverige - Vandring ad Kungsleden Den nordlige del af Kungsleden er nok den mest berømte del af Kongestien, som den hedder på dansk. Landskabet skifter konstant efterhånden som I bevæger jer igennem dalen

Læs mere

Camping der passer... Horsens City Camping ved skov og strand. Beliggenheden. Beliggenheden der passer! Pladsen. Pladsen der passer! Shopping.

Camping der passer... Horsens City Camping ved skov og strand. Beliggenheden. Beliggenheden der passer! Pladsen. Pladsen der passer! Shopping. City Camping ved skov og strand Camping der passer... Shopping Kultur Natur Sport A Beliggenheden Beliggenheden der passer! Udsigt Pladsen Pladsen der passer! Børn Fred og ro Shopping Shopping Kultur Kultur

Læs mere

Cook Islands' Paradis

Cook Islands' Paradis Cook Islands' Paradis Nyd det smukkeste paradis på vores planet på denne fantastiske rejse til Cook Islands med ophold på de to øer Rarotonga og Aitutaki. Nyd de første dage på hovedøen Rarotonga på et

Læs mere

10 km løb i Koszalin 2009

10 km løb i Koszalin 2009 10 km løb i Koszalin 2009 Fredag den.22/5 kl.07. Mødte 9 forventningsfulde unge fra Høje Gladsaxe op på parkeringspladsen foran Høje Gladsaxe. Vi skulle til vores polske venskabsby Koszalin og deltage

Læs mere

Velkommen til Hotel Odense, som ligger lige ved siden af Odense Congress Center!

Velkommen til Hotel Odense, som ligger lige ved siden af Odense Congress Center! Hotel Odense Velkommen til Hotel Odense, som ligger lige ved siden af Odense Congress Center! Introduktion På Hotel Odense er komfort og afslapning i centrum. Her kan I tage et afbræk fra hverdagen, nyde

Læs mere

Hotellet ligger i grønne omgivelser lige ned til vandet

Hotellet ligger i grønne omgivelser lige ned til vandet Konference & Hotel Klinten Hotel Klinten ligger i Rødvig, få hundrede meter fra østersøkysten. Her får I en fremragende udsigt, kort afstand til stranden og masser af muligheder for at opleve nogle af

Læs mere

Best Western Hotel Bremen East

Best Western Hotel Bremen East Best Western Hotel Bremen East Velkommen til Best Western Hotel Bremen East! Introduktion Hotellet ligger i rolige omgivelser, tæt på grønne områder. Fra hotellet tager det blot 15 minutter med bus ind

Læs mere

Velkommen til Hotel Podewils!

Velkommen til Hotel Podewils! Hotel Podewils Tilbring en afslappende ferie på det største og eneste vandslot i Polen fra det 15. århundrede. Hvis I ønsker en rolig ferie, er det 3-stjernede Hotel Podewils en oplagt destination. Slottet

Læs mere

Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016

Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016 Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016 Sommer turen går til Budapest i Ungarn, nærmer i Szentendre hvor vi skal bo på campingpladsen Pap-Sziget. Den ligger på en lille ø i Donau floden. Informationer

Læs mere

Netværks Avisen. Sommer program. Juni / Juli 2015 Blad. Nr. 6 &7

Netværks Avisen. Sommer program. Juni / Juli 2015 Blad. Nr. 6 &7 Netværks Avisen Sommer program Juni / Juli 2015 Blad. Nr. 6 &7 Det kan du også læse om i bladet. Sommerudflugter og aktiviteter. Cafeens åbningstider. Ugens menuer. Indholds fortegnelse & Åbningstider.

Læs mere

Hotel Cristina. Skønne omgivelser i den lille by Limone ved Gardasøens bredder. Hotel Cristina. Introduktion. Hotellet tilbyder

Hotel Cristina. Skønne omgivelser i den lille by Limone ved Gardasøens bredder. Hotel Cristina. Introduktion. Hotellet tilbyder Hotel Cristina Introduktion Hotel Cristina ligger i Limone, i den nordlige del af Gardasøen og kun 500 meter fra Gardasøen. Hotellet er placeret på en bakke, hvilket giver en smuk udsigt fra hotellet af,

Læs mere

Hotel Cristina. Skønne omgivelser i den lille by Limone ved Gardasøens bredder. Hotel Cristina. Introduktion. Hotellet tilbyder

Hotel Cristina. Skønne omgivelser i den lille by Limone ved Gardasøens bredder. Hotel Cristina. Introduktion. Hotellet tilbyder Hotel Cristina Introduktion Hotel Cristina ligger i Limone, i den nordlige del af Gardasøen og kun 500 meter fra Gardasøen. Hotellet er placeret på en bakke, hvilket giver en smuk udsigt fra hotellet af,

Læs mere

FerienResidenz MüritzPark

FerienResidenz MüritzPark FerienResidenz MüritzPark FerienResidenz MüritzPark ligger i et naturskønt område Hotellet tilbyder FerienResidenz MüritzPark ligger midt i Mecklenburgs fantastiske søland, Mecklenburgischen Seenplatte,

Læs mere

Oplev Skagen sammen med

Oplev Skagen sammen med Oplev Skagen sammen med Rejseforeningen Senior Tours og Sørens Rejser 13. og 14. maj 2014. Grenen Den Tilsandede Kirke Skagen Odde Naturcenter Skagen er en 600 år gammel købstad og fik det privilegium

Læs mere

Singapore og oplevelser i Cairns, Queensland

Singapore og oplevelser i Cairns, Queensland Singapore og oplevelser i Cairns, Queensland En startpakke til Cairns i Queensland, Australien Start jeres rejse Down Under i Cairns på den bedste måde. Vi har samlet fly og de første nætter i en samlet

Læs mere

ØST-THAILAND Koh Samet - Koh Chang - Chanthaburi

ØST-THAILAND Koh Samet - Koh Chang - Chanthaburi ØST-THAILAND Koh Samet - Koh Chang - Chanthaburi 15 dages grupperejse med dansk rejseleder Ring 3051 7317 info@guldrejser.dk GULD REJSER ØST-THAILAND Grupperejse med dansk rejseleder - 15 dage På denne

Læs mere

udlejning på Gjelleroddes bedste vilkår

udlejning på Gjelleroddes bedste vilkår e Sommerhusudlejning! Odden Sommerhusudlejning Gjelleroddevej 73, Gjellerodde 7620 Lemvig Føl dig hjemme i ferien Tlf. +45 3013 5734 Ferien er vigtig, den skal skille sig ud fra hverdagen og være en periode,

Læs mere

HØJTSTÅENDE SOL, UFORGLEMMELIGE OPLEVELSER OG DANSK REJSELEDER PÅ KRYDSTOGT TIL EKSOTISKE CARIBISKE DESTINATIONER

HØJTSTÅENDE SOL, UFORGLEMMELIGE OPLEVELSER OG DANSK REJSELEDER PÅ KRYDSTOGT TIL EKSOTISKE CARIBISKE DESTINATIONER HØJTSTÅENDE SOL, UFORGLEMMELIGE OPLEVELSER OG DANSK REJSELEDER PÅ KRYDSTOGT TIL EKSOTISKE CARIBISKE DESTINATIONER Tag på opdagelse i det fantastiske Caribiske Øhav, hvor du undervejs på rejsen kan opleve

Læs mere

Maraton i Tórshavn 4.648,- 4 dage. Ring

Maraton i Tórshavn 4.648,- 4 dage. Ring Maraton i Tórshavn Drømmer I om en aktiv oplevelse udover det sædvanlige? Nu ha I muligheden for at løbe Tórshavn Marathon på smukke Færøerne. Udover maraton er der også mulighed for at løbe eller gå et

Læs mere

Tag med Det Spanske Hus til Salamanca, Ávila og Madrid

Tag med Det Spanske Hus til Salamanca, Ávila og Madrid Tag med Det Spanske Hus til Salamanca, Ávila og Madrid Salamanca, Plaza Mayor Oplev en af Spaniens smukkeste og mest spændende historiske byer, Salamanca, kom et smut til den velbevarede middelalderby

Læs mere

PINSETRÆF PÅ HULLEHAVN CAMPING (5806), SVANEKE

PINSETRÆF PÅ HULLEHAVN CAMPING (5806), SVANEKE PINSETRÆF PÅ HULLEHAVN CAMPING (5806), SVANEKE Fra 2. 5. juni 2017 afholdes der Autocamper træf på Bornholm Så grib chancen for at tilbringe en pinse i dejligt selskab og skøn natur med udsigt til vandet.

Læs mere

Den jødiske bydel og shopping

Den jødiske bydel og shopping Den jødiske bydel og shopping Lørdag stod den på den jødiske bydel Kazimierz. Vi havde diskuteret om vi skulle have været taget til Auschwitz for at opleve den del, men efter lidt læsning på nettet fandt

Læs mere