Informationsbehandlings-synsvinklen - det teoretiske fundament for videnbasen/

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Informationsbehandlings-synsvinklen - det teoretiske fundament for videnbasen/"

Transkript

1 Formål. Forelæsnings- og øvelsesrækken i Organisationsteori og -Design er primært rettet mod (i) at introducere dig for den organisationsteoretiske synsvinkel, der har domineret organisationsteori og -design de seneste 30 år, samt (ii) at præsentere dig for og træne dig i at anvende analyseværktøjet Organizational Consultant, der direkte bygger på denne synsvinkel. Informationsbehandlings-synsvinklen - det teoretiske fundament for videnbasen/ ekspertsystemet, som vil blive præsenteret, er som alle andre teoretiske modeller, du møder på studiet en abstraktion og et forsøg på at anvende generaliseret viden. Modellens analyseforudsætninger er dog ikke, som ved de fleste andre modeller, du er blevet præsenteret for på HA-studiets 1. del, at alt andet er lige. Det teoretiske udgangspunkt er derimod, at alt er situationsspecifikt og at identifikation af de konkrete situations og design faktorer, derfor er det essentielle analyseproblem, når man skal vurdere effektiviteten af en virksomheds valg af organiserings- og styringsformer. Der findes m.a.o. ikke én rigtig løsning, der gælder i enhver situation. Hvorvidt et givet organisatorisk valg både er en effektiv og efficient løsning i forsøget på at minimere en virksomheds transaktionsomkostninger, afhænger således af en række virksomhedsspecifikke forudsætninger, der først må identificeres, undersøges og konsekvens vurderes. Det overordnede sigte med undervisningsforløbet er således at præsentere en bestemt organisationsteoretisk synsvinkel samt en heraf afledt referencramme/ analysemodel, der kan benyttes i forbindelse med at analysere og vurdere konsekvenser af alternative organisatoriske- og ledelsesmæssige valg, og derved sætte dig i stand til at besvare spørgsmål som # Hvilke faktorer påvirker en organisations effektivitet, og hvordan vurderer man, om en organisation fungerer effektivt? # Hvilke faktorer determinerer primært virksomheders valg af organisationsform, og hvordan indvirker de forskellige situationsfaktorer på kravet til et effektivt organisations-design)? # Hvilke organisatoriske valgmuligheder (design muligheder) findes, og hvilke overvejelser/faktorer er afgørende for et effektivt løsningsvalg? Udover at forsøge at bibringe dig ét bestemt organisationsteoretisk begrebsapparat og en deraf afledt analyse model, er sigtet med undervisningen desuden: # at demonstrere, hvordan præsenterede teorier- og modeller kan benyttes som grundlag for at analysere og vurdere organiseringsforsøg i praksis, samt # at perspektivere- og kritisk vurdere det præsenterede teorigrundlag.

2 Undervisningsformer/-aktiviteter. Undervisningen i Organisationsteori og -Design består dels af en forholdsvis kort og tidsmæssig set ret komprimeret forelæsningsrække og dels af længevarende øvelsesrække. NB. begge starter uge 8, jf. nedenstående oversigt. Uge Lektion Forelæsnings tema Session Øvelses aktivitet 8 1 Præsentation af analysemodellens determinanter og parametre Omverdnens determinanten 9 3 Strategi determinanten 9 4 Størrelses determinanten Lederstils determinanten 10 6 Klima/kultur determinanten Teknologi determinanten 11 8 Opsamling Gruppe dannelse, fordeling af cases udlevering af opgavetekst, bedøm-melseskriterier, mv. Demonstration af OrgCon og spørgeguide på øvelses case nr. 1 Demonstration af OrgCon og spørgeguide på øvelses case nr. 2 Demonstration af OrgCon og spørgeguide på øvelses case nr. 3 Præsentation af data indsamling vedr. egen case virksomhed og kodning af data som input til OrgCon 1. Præsentation og gennemgang af gruppens forslag til problemformulering emnevalg for rapport 2. Præsentation og gennemgang af gruppens forslag til problemformulering emnevalg for rapport 15 Påskeferie Midtves-rapportering Midtves-rapportering Midtves-rapportering Vejledning i forbindelse med arbejdet med projekt rapport Vejledning i forbindelse med arbejdet med projekt rapport Vejledning i forbindelse med arbejdet med projekt rapport 22 Mandag, den Aflevering af projekt rapport Det primære formål med forelæsningsrækken i Organisationsteori og -Design er at introducere dig for det organisationsteoretisk grundlag for den analysemodel, der udgør vidensbasen for beslutningsstøttesystem/ekspertsystemet: Organizational Consultant (OrgCon). Deltagelse i forelæsningsrækken er frivillig. Det samme er ikke tilfældet med din deltagelse i øvelsesrækken, hvor dit eget og dine medstuderendes udbytte (og dermed sandsynligvis også kvaliteten af de rapporter, der skal udarbejdes), vil være direkte afhængig af din og dine kammeraters forberedelse og aktive indsats.

3 Øvelsesrækken består af en række forskellige aktiviteter, der alle har til formål at give dig et indblik i og evne til at anvende analyseprogrammet OrgCon, og den bagvedliggende teoretiske vidensbase. Første del af øvelses-sessionerne vil således i høj grad være rettet mod at øve og træne dig i at anvende OrgConanalyseværktøjet. Anden del vil være centreret om arbejdet med at definere og afgrænse de problemstillinger/spørgsmål, som søges behandlet i gruppe-projektet. Sidste del herunder den indlagte midtvejs-rapport har til formål at bistå dig/ gruppens arbejde med at færdiggøre gruppe-projektet. Instruktors rolle er således primært at bistå jer med at formulere nogle af de spørgsmål og tolke nogle af de svar, som jeres analyser af øvelses-casene viser, samt bistå jer i arbejdet med at definere og afgrænse jeres problemformulering. Litteratur. R.M. Burton & B. Obel: 'Strategic Organizatioal Diagnosis and Design', 2 ed. Klüwer Academic Pub. 1998

4 Lektion 1 - Introduktion Hvad er det for faktorer, der determinerer effektiviteten af et givet organisationsdesign? Hvad forståes ved organisatorisk effektivitet? Hvad forstås ved informationsbehandlingssynsvinkelen, der er ekspertsystemets teoretiske udgangspunkt og hvad er det for bidrag/vidensbase, der ligger til grund for det ekspertsystem, der benyttes i tilknytning til undervisningen? Et første bud på et svar findes s. 6-26, og især fig. 1.2 og 1.3. Måske finder du indledningen lidt abstrakt/kompleks, hvorfor et eksempel måske kan være en hjælp, når du skal forsøge at tilegne sig bogens begrebsapparat og modellens parametre. I lærebogen har man valgt at bruge SAS. For ikke at gøre tingene unødigt komplicerede, vil jeg foreslå, at du selv benytter SAS-eksemplet i forbindelse med din tilegnelse af stoffet. Start dine forberedelser derhjemme med at læse SAS's historie (s ) og omtalen af de markante organisatoriske ændringer, der er foregået i perioden Der er sikkert en masse nye ord og begreber, du ikke kender. Nogle af disse -de vigtigste set i forhold til vores formål, finder du defineret/forklaret i lærebogen (afsnit ). Læs først den mere udførlige beskrivelse af de forskellige konfigurations- og styringsformer (s ), få at indblik i hvad der forstås ved en simpel struktur? Et maskinbureaukrati? Et ad hocrati? etc. Har du forstået pointen i Galbraith's synspunkter (se fx. Schein, s ), har du også forstået den logik, der ligger til grund for alle de mange design-anvisninger (propotitions), der udgør bogens/ekspertsystemets vidensbase. Litt.: Burton & Obel, s. 1-32; s ; Lektion 2 - Branchens/omgivelsernes betydning for organisations-design. Fra biologien ved vi, at enhver levende organismes overlevelsesmulighed er direkte afhængig af det omgivende miljø. Under ekstremt ugunstige betingelser vil selv de stærkeste bukke under, og under ekstremt gunstige betingelser vil alle (selv de svage) kunne overleve (på kort sigt). Iflg. organisme-metaforen, der mere eller mindre eksplicit ligger til grund for bogens contingency view, så er en forståelse for karakteren af en virksomheds omgivelser alfa og omega, når man skal vurdere hensigtsmæssigheden af en given konfiguration. Start din forberedelse med at læse om de forandringer, der har præget SAS's omgivelser (s ). Hvordan vil du karakterisere udviklingen i omgivelserne = branchen m.h.t. usikkerhed, kompleksistet, flertydighed og fjentlighed i perioderne ; og efter 1993? (du kan evt. benytte skemaet s. 179). Foretag derefter en analyse og sammenligning af situationen i de forskellige perioder v.h.a. beskrivelserne i tabellerne (s. 181; s. 182; s. 191 og s. 192), der viser hvad situationen i omgivelserne betyder for kravet til SAS's organisations-design? Hvis du synes at bogens tabeller er uoverskuelige kan du evt. prøve at sammenligne de 2 perioder v.h.a. Galbraith's informationsbehandlingsmodel. Litt.: Burton & Obel, s ; Lektion 3 - Forretnings-/konkurrence-strategi og organisations-design.

5 Structure follows strategy er den måske mest grundlæggende af alle de antagelser, der udgør det teoretiske fundament for the contingency view. Men hvad forstår man ved begrebet strategi? og hvad er det for en sammenhæng, der eksisterer mellem strategi og struktur? Start med at læse afsnittet om de ændringer, der er sket i SAS's strategi fra 1950 til idag, især ændringerne fra , og efter 1993 s Analyser og sammenlign beskrivelsen af situationen i starten af 70'erne med situationen i begyndelsen af 80'erne. Hvad gjorde man for at imødegå konsekvenserne af den såkaldte oliekrise, Hvordan forsøgte Jan Carlzon at gøre SAS til en økonomisk sund virksomhed? Kan vi karakterisere de forskellige strategier v.h.a den modificerede Miles & Snow's referenceramme, som er bogens analyseramme jf. karakteristikken i tabel 8.7, s. 260; tabel 8.10, s. 263, tabel 8.13 s. 266 og tabel 8.16, s 268? Prøv evt. at drage sammenligninger til de analyser og vurderinger, du gennemførte i.f.m. din analyse af omgivelsernes krav til SAS' organisation, jf. tabel Er der overensstemmelse eller uoverensstemmelse mellem SAS' strategiske og organisatoriske tiltag? Litt.: Burton & Obel, s ; Lektion 4 Størrelsens/alderens indflydelse på organisations-design. Det er snart 55 år siden, at 3 relativt små selvstændige nordiske flyselskaber gik sammen og dannede SAS. Organisations teoretisk set, har fusionen SAS således aldrig været en lille virksomhed. SAS er derfor ikke det ideell eksempel på et typisk udviklingsforløb, især da størrelse måske har størst strukturel forklaringsværdi i mindre virksomheder, (s. 155). Som organisatorisk forklaringsvariabel er størrelse i det hele taget en noget diffus variabel. For det første, er der ikke enighed om, hvordan man definerer størrelse, (s ). For det andet, er der ikke fuld enighed om, hvorvidt størrelse indvirker direkte eller indirekte på en virksomheds organisationsform (s ). For det tredje er der uenighed om, hvorvidt størrelse udtrykker en kvantitativ eller kvalitativ forskel. Undersøgelser af mindre ejer-ledede virksomheder viser således, at det kan være vanskeligt at forstå sådanne fra en gængs erhvervsøkonomisk logik. Blandt tilhængere af informationsbehandlingssynsvinkelen er der er almindelig enighed om, at en organisations størrelse i form af antal ansatte, afdelinger, produkter etc. vil øve indflydelse på en given organisationsforms effektivitet, men at der selvfølgelig skal tages højde for beslutningstagernes vidensniveau, jf. tabel 5.2. (s. 153). Common sense logik siger det samme. Derimod er det måske mindre indlysende, at en organisations alder skulle have samme indflydelse. Ud fra en informationsbehandlings-synsvinkel er det således vanskeligt at forklare, at det forholder sig sådan, men ud fra et livs-cyklus- og lærings perspektiv (s ) giver det mening. Litt.: Burton & Obel, s ; s ; Lektion 5 - Ledelsesværdier og organisations-design.

6 Næsten al mikro-økonomisk teori bygger på/forudsætter en rationel beslutningsadfærd, og at det derfor er de objektive situationsbetingelser, der er bestemmende for løsningsvalget. At det ikke altid er rationelle mikro-økonomiske overvejelser, der ligger bag valg af en virksomheds organisationsdesign, men at menneskelige værdier og præferencer spiller en mindst lige så stor rolle, vil dog nok overraske de færreste. De fleste virksomheders organisationsform afspejler således bevidste eller ubevidst ledelsesmæssige præferencer for involvering og forandring, (s. 84). At SAS blev den mest omtalte Skandinaviske virksomhed op gennem 80'er skyldes i høj grad virksomhedens daværende direktør Jan Carlzon's visioner og ledelsesværdier, og de initiativer i form af 'at rive pyramiderne ned', som disse udløste i SAS. Start din forberedelse derhjemme med at læse om Jan Carlzon's lederstil/ledelsesværdier og Jan Stenberg' (s ). Hvordan vil du karakteriserer de 2 x Jan's ledelsesværdier/lederstil ud fra tabel 3.5 (s. 98)? Er det muligt at identificere en sammenhæng mellem de organisatoriske initiativer, som iværksættes i SAS i h.h.v. den periode, hvor Carlzon og Stenberg er direktør, og de 2 persoeners prioriterede ledelsesværdier? Litt.: Burton & Obel, s ; Lektion 6 - Organisations/'klima/ kultur ' og organisations-design. Valg af organisationsform kan anskues ud fra flere forskellige synsvinkler. De fleste benytter den oprindelige 'contingency- synsvinkel, der bygger på resultater fra en række forskellige empiriske undersøgelser, der samstemmende har vist, at om en given organisationsform vil vise sig effektiv eller ineffektiv afhænger af en række ydre og indre virksomhedsspecifikke forhold (omgivelser, strategi, teknologi og størrelse) Valg af organisations- og styringsform vil derfor være afhængig af virksomhedens situation, f.eks. de opgaver, man har valgt at udføre. Der findes dog også en række nyere bidrag/empiriske undersøgelser, der argumenterer for, at det snarere er interne forhold i virksomheden, virksomhedskulturen/'klimaet', der er den væsentligste succesforklaring. 80'ernes absolutte management-bestseller: 'In Search of Excellence', indeholder således en kritik af 'contingency-synsvinklen', og en argumentation for et ledelsesmæssig paradigmeskift i retning af en mere normativ opfattelse, hvor fokus rettes mod virksomhedens kultur/'klimaet', og dennes betydning for effektivitet. Måske er kulturen/'klimaet' i en organisation, ligesom lederstilen ikke en egentlig determinant, men snarere en forudsætning for at implementere visse design-valg? Litt.: Burton & Obel:, s ;

7 Lektion 7 - Teknologi, produktionsmåde etc. og organisations-design. Sammenhængen mellem en virksomheds teknologi, produktionsmåde og organiseringsformen har været analyseret og vurderet på mange forskellige måder. Nogle har især sat fokus på og analyseret produktionsformens betydning, jf. tabel 7.1, (s. 213). Andre har analyseret opgavekompleksitetens betydning, jf. figur 7.1, (s. 215) og atter andre har analyseret betydningen af den gensidige afhængig og dermed mulighederne for at opdele- eller nedbryde de forskellige opgaver mellem forskellige personer/organisatoriske enheder, (s. 219). Uanset valg af fokus så er det en udbredt opfattelse at teknologien i høj grad indvirker på organiseringsmåden. Selv om SAS ikke er en fremstillingsvirksomhed, men en servicevirksomhed, kan det være relevant at analysere, hvordan 'produktions-teknologien' påvirker organisationsformen. Hvad er nøgle-elementer i SAS 'produktionsteknologi', og er der sket væsentlige ændringer i SAS's 'teknologi/' produktionssystem', når man sammenligner perioden før og efter Start din forberedelse derhjemme med at læse, (s ). Læg især mærke til, hvad der anføres vedr. 'produktionsteknologien' m.h.t. muligheden for at 'nedbryde' 'produktionsopgaverne' i mindre dele (divisibility), hvorvidt opgaverne er rutine-prægede eller ikke-rutineprægede, og hvilke ændringer, der er sket. Litt.: Burton & Obel: s ; Lektion 8 - Organisations-design - et resumé. I kapitlerne 2-8 er der identificeret en række designmæssige implikationer, der er knyttet til de 6 behandlede situationsfaktorer: Størrelse, Strategi,Teknologi, Omgivelser, Ledelsesværdier og Kultur/'klima'. De ca. 200 identificerede if-then-regler præsenteres påny i kapitel 9. Der er dog den forskel, at reglenre nu er grupperet/ sorteret i forhold til, hvordan de passer sammen med de 7 konfigurationsformer og de vigtigste design-komponenter, der fremgår i ekspertsystemet OrgCon's designanvisninger. Derudover indeholder kapitlet et forsøg på at præsentere 48 typiske situationer, hvor det vil være vanskeligt at finde et konsistent design. (s ) Ønsker du at skabe dig et vist overblik over de præsenterede sammenhænge er 2 muligheder åbne. Du kan vælge at benytte SAS eksemplet eller du kan vælge at forsøge at få overblik over de mere principielle sammenhænge. Vælger du SAS eksemplet skal du læse s meget grundigt, så du er sikker på, at du kan forstå bogens argumentationen for de forskellige designsammenhænge (propositions), som anføres. Den anden mulighed består i, at du forsøger at skabe dig et overblik over, hvad det er for regler, der danner grundlag for de forskellige organisatoriske valg. Studér tabel 9.1, s. 287, tabel 9.2, s. 289, tabel 9.3, s. 290, tabel 9.4, s. 292, tabel 9.5, s. 293, tabel 9.6, s. 294 og tabel 9.7, s. 295, så du har et forholdsvis klart indtryk af, under hvilke situationsbetingelser man bør vælge den ene h.h.v. den anden konfigurationsform. For at det er muligt for dig at arbejde mere 'professionelt' med OrgCon er et sådant overblik et must. Litt.: Burton & Obel, s ; s (s og s );

Hvilken uddannelse går du på på dette semester? - Andet (anfør fx specialisering, tomplads el.lign.) Hvilke kurser på 6. semester

Hvilken uddannelse går du på på dette semester? - Andet (anfør fx specialisering, tomplads el.lign.) Hvilke kurser på 6. semester EvalOrgLedF-12 Navn: Organisation/ledelse kursus F2012 Dato: 2012-05-07 11:29:16 Hvilken uddannelse går du på på dette semester? Hvilken uddannelse går du på på dette semester? - Andet (anfør fx specialisering,

Læs mere

Visioner, missioner og værdigrundlag i de 50 største virksomheder i Danmark

Visioner, missioner og værdigrundlag i de 50 største virksomheder i Danmark KAPITEL 1 Visioner, missioner og værdigrundlag i de 50 største virksomheder i Danmark Kapitel 1. Visioner, missioner og værdigrundlag... Virksomheder har brug for gode visioner. Strategisk ledelseskommunikation

Læs mere

Akademisk tænkning en introduktion

Akademisk tænkning en introduktion Akademisk tænkning en introduktion v. Pia Borlund Agenda: Hvad er akademisk tænkning? Skriftlig formidling og formelle krav (jf. Studieordningen) De kritiske spørgsmål Gode råd m.m. 1 Hvad er akademisk

Læs mere

Semesterbeskrivelse. 3. semester, bacheloruddannelsen i Politik og administration E18

Semesterbeskrivelse. 3. semester, bacheloruddannelsen i Politik og administration E18 , bacheloruddannelsen i Politik og administration E18 Oplysninger om semesteret Skole: Studienævn: Studieordning: Bacheloruddannelsen i Politik og administration 2017 Semesterets organisering og forløb

Læs mere

Læseplan Ledelse den store handleforpligtigelse i dynamik og kompleksitet

Læseplan Ledelse den store handleforpligtigelse i dynamik og kompleksitet Syddansk Universitet Samfundsvidenskabelig Fakultet Master of Public Management Årgang 2015, 2. semester 10. december 2015 Læseplan Ledelse den store handleforpligtigelse i dynamik og kompleksitet Underviser:

Læs mere

LEDELSE Læseplan. Underviser: Kristian Malver, ekstern lektor, Chef for Personelstrategisektionen, Forsvarskommandoen.

LEDELSE Læseplan. Underviser: Kristian Malver, ekstern lektor, Chef for Personelstrategisektionen, Forsvarskommandoen. Syddansk Universitet Samfundsvidenskabelig Fakultet Master of Public Management Årgang 2013, 2. semester, foråret 2014 LEDELSE Læseplan 25. november 2014 Underviser: Kristian Malver, ekstern lektor, Chef

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj 2017 Institution Svendborg Erhvervsskole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Organisation C Jane

Læs mere

Guide til lektielæsning

Guide til lektielæsning Guide til lektielæsning Gefions lærere har udarbejdet denne guide om lektielæsning. Den henvender sig til alle Gefions elever og er relevant for alle fag. Faglig læsning (=lektielæsning) 5- trinsmodellen

Læs mere

Seminaropgave: Præsentation af idé

Seminaropgave: Præsentation af idé Seminaropgave: Præsentation af idé Erik Gahner Larsen Kausalanalyse i offentlig politik Dagsorden Opsamling på kausalmodeller Seminaropgaven: Praktisk info Præsentation Seminaropgaven: Ideer og råd Kausalmodeller

Læs mere

Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning

Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning Indhold Formalia, opsætning og indhold... Faser i opgaveskrivningen... Første fase: Idéfasen... Anden fase: Indsamlingsfasen... Tredje fase: Læse- og bearbejdningsfasen...

Læs mere

Metoder til refleksion:

Metoder til refleksion: Metoder til refleksion: 1. Dagbogsskrivning En metode til at opøve fortrolighed med at skrive om sygepleje, hvor den kliniske vejleder ikke giver skriftlig feedback Dagbogsskrivning er en metode, hvor

Læs mere

Velkommen til ØkIntro!

Velkommen til ØkIntro! Velkommen til ØkIntro! 15. November 2004-28. Januar 2005 Lars Peter Østerdal Mail: lars.p.osterdal@econ.ku.dk Tlf: 35 32 35 61 Kontor: Økonomisk Institut, Nørregade 7A, 1. sal. www.econ.ku.dk/lpo Kursushjemmeside:

Læs mere

Organisationsteori Aarhus

Organisationsteori Aarhus Organisationsteori Aarhus Læseplan Underviser: Lektor Mads Bøge Kristiansen Dette fag beskæftiger sig med centrale træk ved moderne organisationsteori. Det teoretiske afsæt vil være generel organisationsteori,

Læs mere

Evaluering af 1. semester cand.it. i itledelse,

Evaluering af 1. semester cand.it. i itledelse, Evaluering af 1. semester cand.it. i itledelse, eftera ret 2015 Indhold Indledning... 2 Forretningsudvalget (FU)... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Møde den 9. oktober 2015... Fejl! Bogmærke er ikke

Læs mere

Kvalitetsudviklingsprojekt

Kvalitetsudviklingsprojekt Kvalitetsudviklingsprojekt Specialuddannelsen i kræftsygepleje Revideret august 2012 Revideret februar 2011 Indholdsfortegnelse Overordnet mål for 3. uddannelsesafsnit... 2 Formål med kvalitetsudviklingsopgaven...

Læs mere

Modulbeskrivelse Kvalitet i radiografi. Modul 12 - Teori

Modulbeskrivelse Kvalitet i radiografi. Modul 12 - Teori Modulbeskrivelse Kvalitet i radiografi Modul 12 - Teori Januar 2015 Indhold TEMA OG LÆRINGSUDBYTTE 3 Tema 3 3 OVERSIGT OVER MODULET 4 Introduktion til modulet 4 Studietid 4 Fordeling af fag og ECTS - point

Læs mere

Artikel trykt i Bestyrelseshåndbogen. artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret.

Artikel trykt i Bestyrelseshåndbogen. artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Bestyrelseshåndbogen Artikel trykt i Bestyrelseshåndbogen. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger er Danmarks største og stærkeste

Læs mere

strategi drejer sig om at udvælge de midler, processer og de handlinger, der gør det muligt at nå det kommunikationsmæssige mål. 2

strategi drejer sig om at udvælge de midler, processer og de handlinger, der gør det muligt at nå det kommunikationsmæssige mål. 2 KOMMUNIKATIONSSTRATEGIENS TEORETISKE FUNDAMENT I den litteratur, jeg har haft adgang til under tilblivelsen af denne publikation, har jeg ikke fundet nogen entydig definition på, hvad en kommunikationsstrategi

Læs mere

Dansk og/eller Samtidshistorieopgaven

Dansk og/eller Samtidshistorieopgaven Dansk og/eller Samtidshistorieopgaven I skal i løbet af 2. år på HH skrive en større opgave i Dansk og /eller Samtidshistorie. Opgaven skal i år afleveres den 7/12-09 kl. 12.00 i administrationen. I bekendtgørelsen

Læs mere

BACHELORPROJEKT FORÅR 2018

BACHELORPROJEKT FORÅR 2018 BACHELORPROJEKT FORÅR 2018 Orienteringsmøde for HA-studerende PROJEKTET Bachelorprojektet er den sidste studieaktivitet på HA-uddannelsen og bygger på den viden samt de færdigheder og kompetencer, den

Læs mere

HVAD KAN BYGGE- OG ANLÆGSBRANCHEN LÆRE AF FREMSTILLINGSINDUSTRIEN?

HVAD KAN BYGGE- OG ANLÆGSBRANCHEN LÆRE AF FREMSTILLINGSINDUSTRIEN? Kandidatafhandlingen Aalborg Universitet 2013 HOSPIALSLOGISTIK STRATEGISK HVAD KAN BYGGE- OG ANLÆGSBRANCHEN LÆRE AF FREMSTILLINGSINDUSTRIEN? En analyse af bygge- og anlægsbranchen for identifikation og

Læs mere

Metoder og struktur ved skriftligt arbejde i idræt.

Metoder og struktur ved skriftligt arbejde i idræt. Metoder og struktur ved skriftligt arbejde i idræt. Kort gennemgang omkring opgaver: Som udgangspunkt skal du når du skriver opgaver i idræt bygge den op med udgangspunkt i de taksonomiske niveauer. Dvs.

Læs mere

Organisation C. 1. Fagets rolle

Organisation C. 1. Fagets rolle Organisation C 1. Fagets rolle Organisation omfatter viden om organisatoriske strukturer og processer, herunder ledelse i organisationer. Faget giver viden om ledelsens og de ansattes muligheder for at

Læs mere

Retorik og mundtlig formidling Hold A: Kender du læringsmålene for kurset?

Retorik og mundtlig formidling Hold A: Kender du læringsmålene for kurset? Opsummering: Organisation/ledelse kursusevaluering foråret 2013 Hvilken uddannelse går du på dette semester? Hvilken uddannelse går du på dette semester? - Andet (anfør fx specialisering, tomplads el.lign.)

Læs mere

Organisationsteori. Læseplan

Organisationsteori. Læseplan Master i Offentlig Ledelse Efteråret 2011 Aarhus 23. juni 2011 Organisationsteori Læseplan Lokale: Bartholins Allé 7, Bygning 1330, lokale 038, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet. Underviser:

Læs mere

Hvad er formel logik?

Hvad er formel logik? Kapitel 1 Hvad er formel logik? Hvad er logik? I daglig tale betyder logisk tænkning den rationelt overbevisende tænkning. Og logik kan tilsvarende defineres som den rationelle tænknings videnskab. Betragt

Læs mere

Indholdsfortegnelse. DUEK vejledning og vejleder Vejledning af unge på efterskole

Indholdsfortegnelse. DUEK vejledning og vejleder Vejledning af unge på efterskole Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Problemstilling... 2 Problemformulering... 2 Socialkognitiv karriereteori - SCCT... 3 Nøglebegreb 1 - Tro på egen formåen... 3 Nøglebegreb 2 - Forventninger til udbyttet...

Læs mere

Studieordninger 2012 og 2013:

Studieordninger 2012 og 2013: Rettelsesblad til Studieordninger for bacheloruddannelsen i Designkultur og økonomi 2011, 2012 og 2013 Gælder for studerende indskrevet pr. 1/9-2011, 1/9-2012 og 1/9-2013, som endnu ikke har bestået faget.

Læs mere

Semester- og kursusevaluering, 2. semester, Politik & Administration og Samfundsfag, fora r 2017

Semester- og kursusevaluering, 2. semester, Politik & Administration og Samfundsfag, fora r 2017 Semester- og kursusevaluering, 2. semester, Politik & Administration og Samfundsfag, fora r 2017 Indhold Indledning... 3 Forretningsudvalget (FU)... 3 Elektronisk semesterevaluering... 4 Grundkursus i

Læs mere

Fremstillingsformer i historie

Fremstillingsformer i historie Fremstillingsformer i historie DET BESKRIVENDE NIVEAU Et referat er en kortfattet, neutral og loyal gengivelse af tekstens væsentligste indhold. Du skal vise, at du kan skelne væsentligt fra uvæsentligt

Læs mere

Lynkursus i analyse. Vejledning - vi tilbyder individuel vejledning i skriftlig akademisk fremstilling.

Lynkursus i analyse. Vejledning - vi tilbyder individuel vejledning i skriftlig akademisk fremstilling. Stine Heger, cand.mag. skrivecenter.dpu.dk Om de tre søjler Undervisning - vi afholder workshops for opgave- og specialeskrivende studerende. Vejledning - vi tilbyder individuel vejledning i skriftlig

Læs mere

1. Hvor stor en del af forelæsningerne på dette modul har du deltaget i? 2. Hvor meget af det udleverede pensum har du læst?

1. Hvor stor en del af forelæsningerne på dette modul har du deltaget i? 2. Hvor meget af det udleverede pensum har du læst? 1. Hvor stor en del af forelæsningerne på dette modul har du deltaget i? Ingen eller næsten ingen (0-20 %) 1 6,7% Få (21-40 %) 0 0,0% En del (41-60 %) 1 6,7% En stor del (61-80 %) 2 13,3% Alle eller næsten

Læs mere

Hvor tilfreds er du samlet set med modul 11?

Hvor tilfreds er du samlet set med modul 11? Hvor tilfreds er du samlet set med modul 11? Målet er, at du efter modulet kan: - Analysere og forholde sig kritisk til det fysioterapeutiske teorigrundlag, herunder teorier der knytter sig til den psykologiske

Læs mere

Det gode samarbejde. Et udviklingsprojekt til optimering af samarbejdskulturen

Det gode samarbejde. Et udviklingsprojekt til optimering af samarbejdskulturen Det gode samarbejde Et udviklingsprojekt til optimering af samarbejdskulturen Det gode samarbejde Et udviklingsprojekt til optimering af samarbejdskulturen Indledning Intet godt resultat på en dansk arbejdsplads

Læs mere

Skoleledelse og læringsmiljø

Skoleledelse og læringsmiljø Skoleledelse og læringsmiljø Redaktør: Ole Hansen Bidragsydere: Ole Hansen, Lars Qvortrup, Per B. Christensen, Thomas Nordahl, Morten Ejrnæs, Pia Guttorm Andersen, Tanja Miller, Jens Andersen og Niels

Læs mere

Evaluering af 3. semester Politik & Administration og Samfundsfag eftera ret 2013

Evaluering af 3. semester Politik & Administration og Samfundsfag eftera ret 2013 Evaluering af 3. semester Politik & Administration og Samfundsfag eftera ret 2013 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Forretningsudvalget (FU)... 3 Opstartsdag... 3 Modul 4.1: Velfærdsstat velfærds- og

Læs mere

Rettelsesblad til. Studieordning for bacheloruddannelsen i Designkultur og økonomi 2011

Rettelsesblad til. Studieordning for bacheloruddannelsen i Designkultur og økonomi 2011 Rettelsesblad til Studieordning for bacheloruddannelsen i Designkultur og økonomi 2011 Gælder for studerende indskrevet pr. 1. september 2011 og senere 6 Bacheloruddannelsens centrale fag eksamensoversigt

Læs mere

Semesterbeskrivelse. 1. semester, bacheloruddannelsen i samfundsfag Efterår 2017

Semesterbeskrivelse. 1. semester, bacheloruddannelsen i samfundsfag Efterår 2017 Studienævnet for Politik & Administration og Samfundsfag Skolen for Statskundskab Fibigerstræde 3 9220 Aalborg Øst Telefon 99 40 80 46 E-mail: ler@dps.aau.dk www.skolenforstatskundskab.aau.dk Semesterbeskrivelse,

Læs mere

Organisationsteori Aarhus

Organisationsteori Aarhus Organisationsteori Aarhus Læseplan Underviser: Adjunkt Poul Aaes Nielsen Dette fag beskæftiger sig med centrale træk ved moderne organisationsteori. Det teoretiske afsæt vil være generel organisationsteori,

Læs mere

Metoder til undersøgelse af læringsmålstyret undervisning

Metoder til undersøgelse af læringsmålstyret undervisning Metoder til undersøgelse af læringsmålstyret undervisning Uddannelse for læringsvejledere i Herlev Kommune 20. Marts 2015, kl. 09:00-15:00 Underviser: Leon Dalgas Jensen, Program for Læring og Didaktik,

Læs mere

Rettevejledning til skriveøvelser

Rettevejledning til skriveøvelser Rettevejledning til skriveøvelser Innovation & Teknologi, E2015 Retteguiden har to formål: 1) at tydeliggøre kriterierne for en god akademisk opgave og 2) at forbedre kvaliteten af den feedback forfatteren

Læs mere

Evaluering af 2. semester, Cand.it. i it-ledelse, fora r 2017

Evaluering af 2. semester, Cand.it. i it-ledelse, fora r 2017 Evaluering af 2. semester, Cand.it. i it-ledelse, fora r 2017 Indhold Indhold... 1 Indledning... 3 Forretningsudvalget (FU)... 3 Elektronisk semesterevaluering... 4 Modul 5: IT-baseret forbedring af organisatoriske

Læs mere

Organisation og ledelse Kursusevaluering efteråret 2014

Organisation og ledelse Kursusevaluering efteråret 2014 Organisation og ledelse Kursusevaluering efteråret 2014 55,8 % har besvaret skemaet om dette tilvalg. Hvilken uddannelse går du på på dette semester? Hvilken uddannelse går du på på dette semester? - Andet

Læs mere

Evaluering, 7. semester, Politik & Administration, eftera r 2015

Evaluering, 7. semester, Politik & Administration, eftera r 2015 Evaluering, 7. semester, Politik & Administration, eftera r 2015 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Modulevaluering udleveret på modulernes sidste kursusgang... 4 Modul 1: Velfærdssamfund i forandring...

Læs mere

DI s innovationsundersøgelse 2012 Innovation skal ledes

DI s innovationsundersøgelse 2012 Innovation skal ledes DI s innovationsundersøgelse 12 Innovation skal ledes DI, Ledelsesudvikling og Produktivitet April 13 1 Fakta om undersøgelsen Deltagerne har svaret på et spørgeskema, der blev udsendt elektronisk og besvaret

Læs mere

Ordbog Biologi Samfundsfag Kemi: Se bilag 1 Matematik: Se bilag 2

Ordbog Biologi Samfundsfag Kemi: Se bilag 1 Matematik: Se bilag 2 Fremstillingsformer Fremstillingsformer Vurdere Konkludere Fortolke/tolke Diskutere Ordbog Biologi Samfundsfag Kemi: Se bilag 1 Matematik: Se bilag 2 Udtrykke eller Vurder: bestemme På baggrund af biologisk

Læs mere

Innovation C. HH 3. år. Grenaa Handelsskole. J. P. Josiassensvej Grenaa 2008/2009. Jan Clausen

Innovation C. HH 3. år. Grenaa Handelsskole. J. P. Josiassensvej Grenaa 2008/2009. Jan Clausen J. P. Josiassensvej 44 8500 Grenaa 2008/2009 Jan Clausen Indledning... 3 Eksamensprojekt innovation C.........4 Struktur på faget innovation C.6 Evaluering 8 Kilder...8 2 Indledning Hvorfor priorieteres

Læs mere

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen.

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen. Til underviseren Her er nogle små skrivelser med information til forældrene om Perspekt. Du kan bruge dem til løbende at lægge på Forældreintra eller lignende efterhånden som undervisningen skrider frem.

Læs mere

Modul 14 Evaluering 2016 Sygeplejerskeuddannelsen i Aarhus. Juli 2016

Modul 14 Evaluering 2016 Sygeplejerskeuddannelsen i Aarhus. Juli 2016 Modul 14 Evaluering 2016 Sygeplejerskeuddannelsen i Aarhus Juli 2016 INDHOLD 1 Formål 3 1.1 Metode 3 2 Dimittendernes vurdering af modul 14 3 2.1 Emner for bachelorprojekter 3 2.2 Processen med udformning

Læs mere

Business Model Innovation Go morgenmøde, 17. april 2015

Business Model Innovation Go morgenmøde, 17. april 2015 Business Model Innovation Go morgenmøde, 17. april 2015 Vi arbejder ud fra fem strategiske principper 1. Vi arbejder ud fra et helhedssyn og med et langsigtet perspektiv 2. Vores tilgang er praksisnær

Læs mere

Sæt et VINDERHOLD September 2011

Sæt et VINDERHOLD  September 2011 Sæt et VINDERHOLD September 2011 INDLEDNING God ledelse forudsætter lederens vilje og evne til at påtage sig et meget bredt spektrum af lederroller. En af disse er rollen som teamleder. Det er bredt dokumenteret,

Læs mere

Evaluering af fag og undervisningsforløb

Evaluering af fag og undervisningsforløb Evaluering af fag og undervisningsforløb Spørgeskema til studerende Evaluering af: For hold: Hvorfor evaluere? Evaluering anses for at være vigtig for at vi kan forbedre undervisningen. Din og de øvrige

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 9 Sygepleje, etik og videnbaseret virksomhed

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 9 Sygepleje, etik og videnbaseret virksomhed SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG MODUL 9 Sygepleje, etik og videnbaseret virksomhed Indhold 1 Indledning... 3 2 Modul 9 Sygepleje, etik og videnbaseret virksomhed... 4 2.1 Varighed... 4 2.2 Særlige

Læs mere

Periode: Efterår lektioner á 90 min. Kernestof: - konkurrenceforhold, positionering, valg af konkurrence- og vækststrategi

Periode: Efterår lektioner á 90 min. Kernestof: - konkurrenceforhold, positionering, valg af konkurrence- og vækststrategi Emne: Strategi Periode: Efterår 2017 8 lektioner á 90 min. Kernestof: - konkurrenceforhold, positionering, valg af konkurrence- og vækststrategi Det valgfrie kernestof - Den bæredygtige virksomhed Faglige

Læs mere

Diplomuddannelsen i ledelse. Dele af litteraturen kan være på engelsk eller de nordiske sprog

Diplomuddannelsen i ledelse. Dele af litteraturen kan være på engelsk eller de nordiske sprog AU HERNING BUSINESS AND SOCIAL SCIENCES Aarhus Universitet Fagmodulets navn Ledelse og coaching Udbydende udd.retning samt kursuskode Diplomuddannelsen i ledelse Uddannelsen er en 2-årig erhvervsrettet

Læs mere

BACHELORAFHANDLINGEN PÅ HA(JUR.)

BACHELORAFHANDLINGEN PÅ HA(JUR.) 8. OKTOBER 2015 BACHELORAFHANDLINGEN PÅ HA(JUR.) præsen TATION De formelle krav Bachelorafhandlingen skal være tværfaglig Inden for det juridiske fagområde og et andet fagområde, der indgår i studiet Der

Læs mere

Modul 11 FN2010C + D, svarprocent 55% Hvor tilfreds er du samlet set med modul 11?

Modul 11 FN2010C + D, svarprocent 55% Hvor tilfreds er du samlet set med modul 11? Modul 11 FN2010C + D, svarprocent 55% Hvor tilfreds er du samlet set med modul 11? Målet er, at du efter modulet kan: - Analysere og forholde sig kritisk til det fysioterapeutiske teorigrundlag, herunder

Læs mere

INTRODUKTION OG LÆSERVEJLEDNING... 9

INTRODUKTION OG LÆSERVEJLEDNING... 9 Indholdsfortegnelse INTRODUKTION OG LÆSERVEJLEDNING............... 9 1 KOMMUNIKATIONSKULTUR.................... 13 Kommunikative kompetencer............................13 Udvælgelse af information................................14

Læs mere

Tema Samarbejde: Den gode gruppe

Tema Samarbejde: Den gode gruppe Tema Samarbejde: Den gode gruppe Mål Målet med undervisningsforløbet er, at eleverne skal blive bevidste om gruppevalg, dvs. at de skal træffe valg om, hvem de vil være i gruppe med ud fra saglige og faglige

Læs mere

Modstillinger i organisations og ledelsesteori

Modstillinger i organisations og ledelsesteori Modstillinger i organisations og ledelsesteori At sammenfatte og kategorisere en række citerede teorier eller teorielementer i form af en række teoretiske modstillinger. At kritisk kunne reflektere over

Læs mere

Start med at læse vedhæftede fil (Om lytteniveauerne) og vend så tilbage til processen.

Start med at læse vedhæftede fil (Om lytteniveauerne) og vend så tilbage til processen. At lytte aktivt Tid: 1½ time Deltagere: 4-24 personer Forudsætninger: Overblik over processen, mødeledelsesfærdigheder Praktisk: telefon med stopur, plakat med lytteniveauer, kopi af skema Denne øvelse

Læs mere

Teams 7 bevidsthedsniveauer

Teams 7 bevidsthedsniveauer Teams 7 bevidsthedsniveauer Af Richard Barrett Oversat til dansk af Benjamin Lindquist og Thobias Laustsen Teams vækster og udvikler sig ved at mestre de syv niveauer af team bevidsthed. De syv forskellige

Læs mere

Klinisk periode Modul 4

Klinisk periode Modul 4 Klinisk periode Modul 4 2. Semester Sydvestjysk Sygehus 1 Velkommen som 4. modul studerende På de næste sider kan du finde lidt om periodens opbygning, et skema hvor du kan skrive hvornår dine samtaler

Læs mere

Progressionsplan for fællesfagligt skriftligt arbejde i nv og ks

Progressionsplan for fællesfagligt skriftligt arbejde i nv og ks Progressionsplan for fællesfagligt skriftligt arbejde i nv og ks Fag Naturvidenskabelig faggruppe Kultur-og samfundsfaggruppen Placering Overordnet målsætning Delmål Afsluttende evalueringsopgave udarbejdes

Læs mere

Introduktion for 6. semester d. 8. marts 2013. BA-opgaven. Kom godt i gang!

Introduktion for 6. semester d. 8. marts 2013. BA-opgaven. Kom godt i gang! Introduktion for 6. semester d. 8. marts 2013 BA-opgaven Kom godt i gang! Agenda 1. Kom godt i gang 2. Studieordningen, formalia og fagligt indhold 3. Sammenhæng på 6. semester 4. Progression og kompetencer

Læs mere

Semester- og kursusevaluering, Politik & Administration, 8. semester, fora r 2015

Semester- og kursusevaluering, Politik & Administration, 8. semester, fora r 2015 Semester- og kursusevaluering, Politik & Administration, 8. semester, fora r 2015 Indhold Indledning... 3 Forretningsudvalget FU... 3 Elektronisk semesterevaluering... 4 Modul 5: Organisation og ledelse

Læs mere

Aktionslæringskonsulent uddannelse

Aktionslæringskonsulent uddannelse Aktionslæringskonsulent uddannelse Strategisk Aktionslæring - når medarbejdere og ledelse udvikler organisationen gennem praksis Strategisk aktionslæring - når medarbejdere og ledelse udvikler organisationen

Læs mere

I denne rapport kan du se, hvordan du har vurderet dig selv i forhold til de tre kategoriserede hovedområder:

I denne rapport kan du se, hvordan du har vurderet dig selv i forhold til de tre kategoriserede hovedområder: - Mannaz Ledertest Dette er din individuelle rapport, som er baseret på dine svar i ledertesten. I rapporten får du svar på, hvilke ledelsesmæssige udfordringer der er de største for dig. Og du får tilmed

Læs mere

Indholdsfortegnelse 1 Formålet med undersøgelsen Hvorfor se på Den sociale kapital... 3 Tillid og magt... 3 Retfærdighed...

Indholdsfortegnelse 1 Formålet med undersøgelsen Hvorfor se på Den sociale kapital... 3 Tillid og magt... 3 Retfærdighed... Den sociale kapital på Herningsholm Erhvervsskole 2017 Indholdsfortegnelse 1 Formålet med undersøgelsen... 3 2 Hvorfor se på Den sociale kapital... 3 Tillid og magt... 3 Retfærdighed... 3 Samarbejdsevne...

Læs mere

Klimamålinger. Anders Jacobsen, HR-Chef

Klimamålinger. Anders Jacobsen, HR-Chef Klimamålinger Om DBC DBC (Dansk BiblioteksCenter a/s) leverer ITinfrastruktur og fælles metadata-grundlag til de danske folke- og skolebiblioteker 2 store medarbejdergrupper: Bibliotekarer og IT-folk I

Læs mere

Aarhus Universitet / Syddansk Universitet Master i offentlig ledelse Efterårssemesteret 2014 Underviser: Lektor Niels Ejersbo. Organisationsteori

Aarhus Universitet / Syddansk Universitet Master i offentlig ledelse Efterårssemesteret 2014 Underviser: Lektor Niels Ejersbo. Organisationsteori Aarhus Universitet / Syddansk Universitet Master i offentlig ledelse Efterårssemesteret 2014 Underviser: Lektor Niels Ejersbo Organisationsteori Dette fag beskæftiger sig med centrale træk ved moderne

Læs mere

Erhvervsøkonomisk Metode Kursusnavn engelsk: Niveau: Diploma HD 1. del

Erhvervsøkonomisk Metode Kursusnavn engelsk: Niveau: Diploma HD 1. del AARHUS UNIVERSITET HANDELS- OG INGENIØRHØJSKOLEN KURSUSBETEGNELSE: HD-UDDANNELSE KURSUSBESKRIVELSE ERHVERVSØKONOMI METODE Titel: Erhvervsøkonomisk Metode Kursusnavn engelsk: Niveau: Diploma HD 1. del Kursuskode:

Læs mere

Modul 5. Tværprofessionel virksomhed. August 2015. Udarbejdet af Fysioterapeutuddannelsen i Holstebro VIA University College

Modul 5. Tværprofessionel virksomhed. August 2015. Udarbejdet af Fysioterapeutuddannelsen i Holstebro VIA University College Modul 5 Tværprofessionel virksomhed August 2015 Udarbejdet af Fysioterapeutuddannelsen i Holstebro VIA University College Fysioterapeutuddannelsen i Holstebro Side 1 af 6 Modulets tema Den monofaglige

Læs mere

Studieplan. Oversigt over planlagte undervisningsforløb. Termin August 2010 Juni 2011 Herningsholm Erhvervsskole, Ikast. Uddannelse.

Studieplan. Oversigt over planlagte undervisningsforløb. Termin August 2010 Juni 2011 Herningsholm Erhvervsskole, Ikast. Uddannelse. Studieplan Termin August 2010 Juni 2011 Institution Herningsholm Erhvervsskole, Ikast Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) HHX Retorik C - valgfag Kate Overgaard Hold Retorik 10 Oversigt over planlagte undervisningsforløb

Læs mere

Opfølgning på evaluering af Modul 4, hold 15 II ABCD Klasse AB i uge 06 til 16/2016. Klasse CD i uge 17 til 26/2016

Opfølgning på evaluering af Modul 4, hold 15 II ABCD Klasse AB i uge 06 til 16/2016. Klasse CD i uge 17 til 26/2016 1 Opfølgning på evaluering af Modul 4, hold 15 II ABCD Klasse AB i uge 06 til 16/2016. Klasse CD i uge 17 til 26/2016 Spørgeskemaet består af 25 spørgsmål, svarmulighederne er angivet med en 5-trins skala,

Læs mere

Den endelige udformning af tekst til studieordning afventer SN og Midtvejs status. Maja Indkalder til møde herefter.

Den endelige udformning af tekst til studieordning afventer SN og Midtvejs status. Maja Indkalder til møde herefter. PBL i studieordningen på KSA referat af 3 udgave - procespapir. Papiret indeholder: 1. en kort præsentation af PBL akademiets forståelse af PBL, og dermed hvad der skal indeholdes 2. en overordnet præsentation

Læs mere

Oversigt over figurer m.m... 11. Figurer... 11 Bokse... 12 Tabeller... 12. Oversigt over forkortelser... 13. Forord... 15

Oversigt over figurer m.m... 11. Figurer... 11 Bokse... 12 Tabeller... 12. Oversigt over forkortelser... 13. Forord... 15 Indholdsfortegnelse Oversigt over figurer m.m... 11 Figurer... 11 Bokse... 12 Tabeller... 12 Oversigt over forkortelser... 13 Forord... 15 DEL 1 BEGREBET FORVALTNINGSREVISION 1 Forvaltningsrevision som

Læs mere

Årsplan for dansk i 9. klasse 2013-14

Årsplan for dansk i 9. klasse 2013-14 Årsplan for dansk i 9. klasse 2013-14 Formål Overordnet er formålet med undervisningen at styrke elevernes bevidsthed om og indsigt i det danske sprog og gøre dem i stand til at bruge det alsidigt. Jeg

Læs mere

Italien spørgeskema til seminarielærere / sprog - dataanalyse

Italien spørgeskema til seminarielærere / sprog - dataanalyse Italien spørgeskema til seminarielærere / sprog - dataanalyse Om dig 1. 7 seminarielærere, der under viser i sprog, har besvaret spørgeskemaet 2. 6 undervisere taler engelsk, 6 fransk, 3 spansk, 2 tysk

Læs mere

Modulbeskrivelse for modul 11

Modulbeskrivelse for modul 11 Modulbeskrivelse for modul 11 Modulets titel Kvalitetssikring i professionen gennem klinisk ræsonnering og behandling 15 ECTS Modulbeskrivelse modul 11 28.06.13 Side 1 Modulets tema. Modulet retter sig

Læs mere

HD 1. del Erhvervsøkonomisk metode Studieåret Copenhagen Business School Institut for Organisation. Studieplan

HD 1. del Erhvervsøkonomisk metode Studieåret Copenhagen Business School Institut for Organisation. Studieplan HD 1. del Erhvervsøkonomisk metode Studieåret 2015 Copenhagen Business School Studieplan Erhvervsøkonomisk Metode FAST TRACK 3 ugers forløb for studerende med akademiuddannelser Redaktion: Fagsekretariat:

Læs mere

Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Hvordan vurderer du modulets relevans for dig?

Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Hvordan vurderer du modulets relevans for dig? Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Hvordan vurderer du modulets relevans for dig? Hvordan vurderer du modulets faglige indhold? Hvordan

Læs mere

Kom godt i gang. Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer

Kom godt i gang. Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer 21SKILLS.DK CFU, DK Kom godt i gang Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer Arbejde med det 21. århundredes kompetencer Arbejd sammen! Den bedste måde at få det 21. århundredes kompetencer

Læs mere

Samtaleskema (anklager)

Samtaleskema (anklager) Samtaleskema 1/4 Samtaleskema (anklager) Medarbejder: Leder: Dato for samtale: Samtalelederen skal som grundlag for samtalen overvære 1-2 retsmøder årligt inden for medarbejderens første fem ansættelsesår

Læs mere

Ledelsesstil. Hvad er resultatet af god ledelse?.og af dårlig?

Ledelsesstil. Hvad er resultatet af god ledelse?.og af dårlig? Ledelsesstil Hvad er resultatet af god ledelse?.og af dårlig? Ledernes Hovedorganisation Maj 4 Indledning Meget moderne ledelsesteori beskæftiger sig med udvikling af forskellige ledelsesformer, og alene

Læs mere

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Den afsluttende prøve i AT består af tre dele, synopsen, det mundtlige elevoplæg og dialogen med eksaminator og censor. De

Læs mere

Hans Hansen STANDARD RAPPORT. Adaptive General Reasoning Test

Hans Hansen STANDARD RAPPORT. Adaptive General Reasoning Test Adaptive General Reasoning Test STANDARD RAPPORT Dette er en fortrolig rapport, som udelukkende må anvendes af personer med en gyldig certificering i anvendelse af værktøjet AdaptGRT fra DISCOVER A/S.

Læs mere

D1.1 Strategisk ledelse af menneskelige ressourcer. D1.2 Medarbejderomsætning og effektivitet

D1.1 Strategisk ledelse af menneskelige ressourcer. D1.2 Medarbejderomsætning og effektivitet BA Projekter i organisation 6. December 2011 Bo H. Eriksen/Frank Brandt Kristensen Institut for Marketing & Management www.sdu.dk/sod www.sdu.dk/iim 1 Emner D1.1 Strategisk ledelse af menneskelige ressourcer

Læs mere

prøven i almen studieforberedelse

prøven i almen studieforberedelse 2015 prøven i almen studieforberedelse Der er god mulighed for at få vejledning. Du skal blot selv være aktiv for at lave aftale med din vejleder. AT-eksamen 2015 Prøven i almen studieforberedelse er som

Læs mere

Ledelse. Hovedkonklusion. 7. maj 2015

Ledelse. Hovedkonklusion. 7. maj 2015 7. maj 2015 Ledelse Hovedkonklusion I forbindelse med projektet Effektiv drift har vi gennemført ca. 60 interviews. Vi har talt med ejendomsfunktionærer, driftschefer og beboerdemokrater. Disse interviews

Læs mere

Det Rene Videnregnskab

Det Rene Videnregnskab Det Rene Videnregnskab Visualize your knowledge Det rene videnregnskab er et værktøj der gør det muligt at redegøre for virksomheders viden. Modellen gør det muligt at illustrere hvordan viden bliver skabt,

Læs mere

Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: - Hvordan vurderer du planlægningen af modulet?

Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: - Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Modulet Fra Velfærdsstat til konkurrencestat, F13 Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: - Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? 1 Følgende spørgsmål omhandler den faglige del

Læs mere

10 respondenter (52,6 %) er kvinder, 9 er mænd og de har en gennemsnitsalder på 28 år.

10 respondenter (52,6 %) er kvinder, 9 er mænd og de har en gennemsnitsalder på 28 år. Dimittendundersøgelse 2015 Diplomingeniøruddannelsen i produktionsteknik 1. Indledning Det Tekniske Fakultet har i efteråret 2015 gennemført en samlet dimittendundersøgelse for alle diplom- og ingeniøruddannelser.

Læs mere

Dimittendundersøgelse 2015 Diplomingeniøruddannelsen i Elektronik og Datateknik. 1. Indledning. 2. Beskæftigelse. 2.1 Nuværende hovedbeskæftigelse

Dimittendundersøgelse 2015 Diplomingeniøruddannelsen i Elektronik og Datateknik. 1. Indledning. 2. Beskæftigelse. 2.1 Nuværende hovedbeskæftigelse Dimittendundersøgelse 2015 Diplomingeniøruddannelsen i Elektronik og Datateknik 1. Indledning Det Tekniske Fakultet har i efteråret 2015 gennemført en samlet dimittendundersøgelse for alle diplom- og ingeniøruddannelser.

Læs mere

VHGs vejledning til eksamens-at i 3.g

VHGs vejledning til eksamens-at i 3.g VHGs vejledning til eksamens-at i 3.g - 2018 Til sommereksamen i 3.g - 2018 skal du op i AT (almen studieforberedelse). Det er en mundtlig eksamen, som tager udgangspunkt i din afleverede synopsis (er

Læs mere

Program til dagen. Introduktion til systemisk tænkning & praksis 12.10. 2010. Copenhagen Coaching Center - Modul 1. Reinhard Stelter Ph.d.

Program til dagen. Introduktion til systemisk tænkning & praksis 12.10. 2010. Copenhagen Coaching Center - Modul 1. Reinhard Stelter Ph.d. Introduktion til systemisk tænkning & praksis Reinhard Stelter Ph.d. i psykologi Email: rstelter@ifi.ku.dk Program til dagen 09.15 Kaffe og morgenbrød 09.30 Systemet mellem stabilitet og forandring Kort

Læs mere

Udvikling af ledelsessystemet i en organisation

Udvikling af ledelsessystemet i en organisation mindbiz Udvikling af ledelsessystemet i en organisation Poul Mouritsen Fra lederudvikling til ledelsesudvikling Tiderne ændrer sig og ledere bliver mere veluddannede inden for ledelsesfeltet. Den udvikling

Læs mere

Lektionsplan: Drengen i den stribede pyjamas

Lektionsplan: Drengen i den stribede pyjamas Lektionsplan: Drengen i den stribede pyjamas Lektionsplan Modul Indholdsmæssigt fokus Færdighedsmål Læringsmål Undervisningsaktivitet Tegn på læring 1 (1/3 lektion) 2 (1 2/3 lektioner) 3 4 Introduktion

Læs mere

Stafetanalyse /Q&A Relay. Pia Lauritzen, ph.d.

Stafetanalyse /Q&A Relay. Pia Lauritzen, ph.d. Stafetanalyse /Q&A Relay Pia Lauritzen, ph.d. Stafetanalyse = en måde at tænke på Stafetkoncepter 3-i-1 Stafetanalyse vs. traditionelle undersøgelsesmetoder Bottom up = traditionelle metoder vendes på

Læs mere