Fælles standard for grundforløbsprøven for landbrugsuddannelsen samlet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fælles standard for grundforløbsprøven for landbrugsuddannelsen samlet"

Transkript

1 Uddannelsens navn Prøvens grundlag er som minimum følgende udvalgte mål fra det uddannelsesspecifikke fag. Landbrugsuddannelsen Viden om: Fodermidler og fodringsmetoder. Forskellige husdyrarters anatomi, fysiologi, kendetegn og pasningskrav. Sygdomstegn, velfærd og adfærd samt reproduktionsforhold ved husdyrhold. Brug og vedligehold af tekniske installationer og maskiner som anvendes ved dyrkning af kulturafgrøder eller ved husdyrhold. Jordbehandlingsmetoder og dyrkning af kulturafgrøder. Færdigheder i: Overvågning af dyrevelfærd og sygdom. Betjening, indstilling og vedligeholdelse af teknisk udstyr og maskiner. Arbejdsmiljømæssige metoder til udførelse af praktiske arbejdsopgaver. Kompetencer til: At vælge, begrunde og praktisk anvende de grundlæggende faglige arbejdsmetoder, der er mest hensigtsmæssige i en given situation. I den konkrete prøve skal der efter et tilfældighedsprincip indgå andre af fagets mål Eksaminationsgrundlaget skal give eleven mulighed for at demonstrere sin viden, færdigheder og kompetencer i forhold til de udvalgte mål. Derfor skal eksaminationsgrundlaget omfatte: Bedømmelsesgrundlaget skal give grundlag for at bedømme elevens viden, færdigheder og Til prøven formulerer skolen en række tillægsspørgsmål inden for målene i det uddannelsesspecifikke fag. Eleven trækker et tilfældigt spørgsmål i prøvetiden, dog sikres det at spørgsmålet ligger udenfor de delemner eleven har forberedt sig på. Den mundtlige præsentation samt produkt og trækspørgsmål. Produktet kan fx være en rapport, film, portfolio, model, disposition, planche eller billede. Den mundtlige præstation.

2 kompetencer, derfor skal bedømmelsesgrundlaget omfatte: Der fastsættes følgende bedømmelseskriterier, der er præcise og udtømmende i forhold til de udvalgte mål: viden, færdigheder og kompetencer Eleven kan beskrive/demonstrere viden inden for de udvalgte delemner. Eleven kan forklare og/eller anvende deres viden i forhold til det praktiske arbejde i landbrugserhvervet. Eleven kan vurdere og forholde sig til problemstillinger inden for fagområderne i landbrugserhvervet. Eksamen er ikke bestået, hvis elevens viden eller praktiske færdigheder er utilstrækkelige i forhold til sikre dyrs velfærd, sikkerheden på arbejdspladsen og sikre, at brugen af maskiner foregår på forsvarlig vis. Vedlagt den fælles standard følger en vejledning med eksempler på minimumskrav for udvalgte mål. Prøven skal være Prøvens varighed pr. elev skal være (mindst 30 min og højest 7 timer) Særlige forhold hvis prøven tilrettelægges som gruppeprøve Praktisk Mundtlig Skriftlig En kombination X X X Prøvens varighed er 30 min pr. elev.

3 Oplæg/beskrivelse På GF2 bliver der undervist inden 4 forskellige fagområder: 1. arbejdsmiljø, 2. Dyr, 3. Planter og 4. Maskiner/teknik. Forud for prøven udarbejder eleven et produkt, som indeholder delemner fra de 4 fagområder. Det kan fx være en disposition, en film, en model, en planche, en rapport el. lign. Det er valgfrit for skolen, om skolen definerer delemnerne, eller om eleverne selv vælger delemner ud, så længe at alle 4 fagområder er repræsenteret. Hvis eleven selv vælger delemner, kan vedlagte eksamenskontrakt bruges. Prøven kan forgå i værksteder, stalde eller i klassen eller andre steder. Prøven skal tage udgangspunkt i praksis, men behøver ikke indeholde praktiske opgaver. Til eksamen skal eleven trække et tillægsspørgsmål om et delemne, som ligger udover de delemner eleven har forberedt. Det kan fx være spørgsmål i de målpinde der ikke er udvalgt som grundlag for prøven. Skolen skal i den lokale undervisningsplan selv fastlægge tidsforbrug for udarbejdelse af produkt forud for prøven.

4 Eksamenskontrakt Elevens navn: Uddannelsesvalg: Overskrift: Valg af delemner: 1. Arbejdsmiljø: 2. Dyr: 3. Planter: 4. Maskiner/Teknik: Beskrivelse: Produkt: Fremlæggelse (lokalitet): Godkendelse: (udfyldes af underviser) Underskrift, elev: Tillægsspørgsmål: (Udfyldes af eksaminator efter eksamen)

5 Fagområder & Delemner - eksempler 1. Arbejdsmiljø 2. Dyr 3. Planter 4. Maskiner/Teknik Fx APV Faremomenter Værnemidler i svinestald Fx Fodring og fodermidler Reproduktion og observation Staldindretning og dyregrupper Sygdomstegn, normal og unormal adfærd Fx Dyrkningsvejl. af kulturafgrøder, Årets gang i en afgrøde, Jordbundsforhold, jordbundstyper og udbytter Plantekendskab Fx Elhegn Starteftersyn af traktor Anvendelse og indstilling af ploven Etablering af et godt såbed Klima og ventilation Eksempel på prøve med case

6 GF2 Grundforløbseksamen Eksamenscase Husdyr-planter-teknik-arbejdsmiljø Eksamensforløb: Du har 2 dage til at løse denne case fra onsdag d. xx juni kl til torsdag d. xx juni, hvor casen afleveres personligt mellem kl Casen skal afleveres i 2 eksemplarer. Mandag d. xx juni skal du til en 30 minutters mundtlig eksamination, hvor du selv medbringer et eksemplar af casen. Denne case vil sammen med et trækspørgsmål danne eksaminationsgrundlaget. God fornøjelse xx Landbrugsskole Juni 201?

7 Viden om: Fodermidler og fodringsmetoder. Eleven skal have kendskab til foderets betydning for dyrenes produktion og velfærd Eleven skal have kendskab til blanderækkefølgen i en traditionel TMR blanding Elev skal kunne kende forskel på grovfoder og tilskudsfoder Forskellige husdyrarters anatomi, fysiologi, kendetegn og pasningskrav. Eleven skal kunne beskrive den normale og unormale kælvning og faring Eleven skal kunne beskrive de arbejdsrutiner, der er ved kalvepasning og fravænning af smågrise samt årsager til og forebyggelse af diarré Sygdomstegn, velfærd og adfærd samt reproduktionsforhold ved husdyrhold. Eleven skal kunne beskrive koens og soens reproduktionscyklus og kende det optimale tidspunkt for inseminering Jordbehandlingsmetoder og dyrkning af kulturafgrøder Eleven skal kunne beskrive årets gang i en vinterhvedemark Eleven skal have kendskab til almen plantesystematik Eleven skal have kendskab til jordens sammensætning og forståelse for dennes betydning for planternes vækst Færdigheder i: Overvågning af dyrevelfærd og sygdom. Eleven skal kunne reagere og korrigere ved åbenlyse afvigelser fra dyrs normaladfærd, samt observere sygdomstegn i dyreholdet. Betjening, indstilling og vedligeholdelse af teknisk udstyr og maskiner. Eleven skal have kendskab til de mest almindelige markmaskiner og deres funktion Eleven skal kunne reagere og korrigere ved åbenlyse fejl og sikkerhedsmæssige afvigelser på maskiner, redskaber og tekniske installationer. Arbejdsmiljømæssige metoder til udførelse af praktiske arbejdsopgaver. Eleven skal kunne forklare og anvende grundlæggende metoder indenfor sikkerhed og ergonomi der er relateret til landbruget. Kompetencer til: At vælge, begrunde og praktisk anvende de grundlæggende faglige arbejdsmetoder, der er mest hensigtsmæssige i en given situation.

8 Ejendoms beskrivelse: Ove Kvist er fodermester på xx, hvor de har følgende markbrug og produktion: 229 ha som kan dyrkes med grovfoder og korn på JB-nr årskøer med opdræt tyrekalvene sælges ved ca. 14 dage Staldsystemet til køerne er løsdrift med sengebåse Køerne malkes med 3 stk Lely malkerobotter Køerne får 10 FE grovfoder pr. ko pr. dag hele året 300 årssøer 9200 producerede smågrise 3000 producerede slagtesvin De drægtige søer er løsgående og fodres med ESF

9 Opgaver Reproduktion, kælvning og faring Ove Kvist er fodermester. Han har lige ansat en ny GF-elev Lotte og vil gerne have at den nye elev oplæres i brunstobservation. Desuden skal eleven gerne kunne genkende en normal og en unormal fødsel. Spørgsmål: Stikord: 1. Beskriv koens og soens brunstcyklus Brunstens faser 2. Forklar hvordan og hvornår Lotte bedst kan foretage brunstobservation i kvægstalden på xx besætning Beskriv på hvilket tidspunkt i soens brunst Lotte skal inseminere den. Hvorfor er det vigtigt at inseminere soen på det rigtige tidspunkt? 3. Lotte skal kun fravænne 22 søer ud af 30 søer fra farestalden. Lotte kan ikke helt bestemme sig for hvilke søer hun skal slagte i stedet for at inseminere dem igen. Giv en grundig beskrivelse af en so der ikke egner sig til at blive insemineret igen, brug gerne billeder. Det er vigtigt at forslagene relateres til netop denne besætning Resultater, skader, behandlingshistorik. 4. Lotte har set ko nr og ko nr bløder, og er i tvivl om de skal insemineres igen eller slagtes. Gå op i stalden og find så mange oplysninger om køerne som muligt. Fortæl Lotte hvilken ting du kigger på når du vurdere om den skal insemineres eller sættes ud Fortæl Lotte om du synes køerne skal insemineres igen, og hvordan hun kan se datoen for næste brunst Dage fra kælvning, udseende, dage siden sidste inseminering, alder, ydelse mm 5. Lotte har set, at en ældre ko er gået i gang med at kælve. Forklar hvad han skal holde øje med, og hvordan han kan vide om kælvningen forløber normalt. 6. Lav en tjekliste til Lotte, så han kan lære at lave en korrekt ammeso. Hvad er det vigtigt Lotte kigger efter? Kælvningens faser, tidsintervaller mm Brug gerne billeder Stalden - arbejdsopgaver og sundhed I kalvestalden og hos fravænningsgrisene har der været en del problemer med diarré. Dette er Ove Kvist meget træt af. Hvordan vil du hjælpe ham med at løse det? Spørgsmål: Stikord: 7. Lav en detaljeret arbejdsplan, der beskriver hvordan du vil håndtere den nyfødte kalve, og hvilken ting der indflydelse på at kalven klare sig godt, og undgår diarre. 8. Ko nr 4213 har haft en svær kælvning, og ko og kalven er meget slap efter kælvningen Mælkemængde og -type, temperatur, andet foder

10 Hvordan vil du hjælpe dem bedst muligt? Hvilken ting er vigtigt at sikre sig? 9. Beskriv, hvordan du kan gøre fravænningen af pattegrisene så skånsom som muligt. 10. Hvilke symptomer ses hos pattegrise med fravænningsdiarré og hvad kan du gøre ved det? Hygiejne, staldklima, adfærd, fodring Hygiejne, rengøring, sortering af grise Fodring På grund af den halv ringe majshøst, er Ove Kvists majsensilage blevet tungt fordøjeligt og der er et højt indhold af tungt fordøjelige fibre. Spørgsmål: Stikord: 11. Ove er ikke for skarp på fodring. Forklar ham, hvordan koen, soen og smågrisen fordøjer fibre. Beskrivelse af de forskellige maveafsnit 12. Ole vil gerne have hjælpe til at lave en oversigt over den rigtigt blande rækkefølge i hans TMR blanding, lav denne beskrivelse for ham. 13. Hvordan kan Ove Kvist fremover sikre sig at majsensilagen bliver af bedre kvalitet? 14. Forklar hvad der sker i koens vom hvis den ikke får grovfoder/struktur nok i forhold til andelen af let omsætteligt foder.. Høsttidspunkt, afgrødens udviklingsstadie, ensilerings teknik, udtagning. 15. Beskriv årets gang i en majsmark, der bruges til ensilage 16. Beskriv hvilke maskiner Ove Kvist skal bruge for at dyrke og høste majsmarken. Plantekendskab - Ove Kvist vil gerne lære Lotte at kende forskel på forskellige kornarter. Spørgsmål: Processer i planten Stikord: 17. Bestem kornarterne på bilag 1 og beskriv kendetegn Bilag 1 (4 sider) 18. Sæt navne på de forskellige plantedele på kornplanten på bilag 2. (a----g) 19. Beskriv med ord de forskellige vækststadier for korn på bilag 3. Bilag 2 Bilag 3 (glem a + b + c) 20. Hvilken plantefamilie tilhører majs og nævn 3 ukrudtsarter og 3 kulturplanter i samme familie.

11 Ove Kvist ønsker at få mere kendskab til hvad præcist der sker inden i planterne. Spørgsmål: Stikord: 21. Beskriv hvordan indholdet i cellen og i cellevæggen ændrer Foderkvalitet sig med plantens alder. Hvad kan man bruge denne viden til når man tager slæt græs 22. Hvor i planten og hvor i cellen sker fotosyntesen? Opskriv fotosynteseprocessen og forklar, hvor i planten sukkeret anvendes. 23. Hvor i plantecellen sker respirationsprocessen? Opskriv respirationsprocessen og forklar, hvad formålet er med denne proces i planten? Fra hvilken proces i planten kommer energien til respirationen? 24. APV For at sikre sig, god trivsel og undgå at hverken Ove Kvist selv eller hans medarbejdere kommer i fare under arbejdet, vil han gerne sætte sig ind i, hvad han kan gøre for arbejdsmiljøet på gården. Spørgsmål: Stikord: 25. Overvej og giv stikord til hvordan du vil sikre en stærk og sund krop også når du er 60 år gammel. 26. Beskriv nogle enkelte grundregler i Løft! Find evt. figurer fra nettet der illustrerer 27. Hvad er Askepotfibrene hvad kan man gøre for at undgå belastninger af dem? dette Arbejdssituationer hvor fibrene er belastede

12 Eksempel på trækspørgsmål Viden spørgsmål 1:Redegør for grovfoder og tilskudsfoder til kvæg 1:Redegør for de mest almindelige fodermidler til svin 2:Redegør for fordøjelsen hos drøvtyggere 2:Redegør for fordøjelsen hos enmavede 2:Beskriv pasningskrav for mink/fjekræ 4: Beskriv fordele/ulemper ved et almindelig malkeanlæg 4: Beskriv fordele/ulemper ved et robot malkeanlæg 9: Hvilke kvaliteter vil en arbejdsgiver søge, når han skal ansætte en ny medarbejder? 10: Beskriv hvordan man klargør en ko til malkning 10: Beskriv hvorfor man kastere smågrisene 11: I hvilke situationer kan det være en fordel at gå med åndedrætsværn? 11: Beskriv sikkerheden omkring tilkobling af redskaber til en traktor 12: Hvad er forskellen på henholdsvis økologisk og konventionel drift af en svinebesætning? 12: Hvad er forskellen på henholdsvis økologisk og konventionel drift af en kvægbesætning?

13 Bedømmelseskriterier ved Grundforløbsprøven eksempler på hvordan bestågrænsen kan defineres Mål fra bekendtgørelsen 1) Fodermidler og fodringsmetoder 2) Forskellige husdyrarters anatomi, fysiologi, kendetegn og pasningskrav. 3) Sygdomstegn, velfærd og adfærd samt reproduktion for husdyrhold 4) Tekniske installationer og maskiner som anvendes ved husdyrhold. 5) Tekniske installationer og maskiner som anvendes ved dyrkning af kulturafgrøder. 6) Jordbundsforhold og jordbehandlingsmetoder. 7) Kulturafgrøders vækstforløb, naturens kredsløb, naturpleje, Eksempler: bestågrænse definere forskellen på tilskudsfoder og grovfoder. definere forskellen på våd og tørfoder forklare effekten af rodemateriale. Eleven kender ikke forskellen på enmavede dyr og drøvtyggere. forklare brunsttegn hos kvæg og svin. forklare hvordan man udtager ensilage. kan ikke forklare hvorfor man pløjer. forklare forskellen på en JB 1 og JB 5. forklare hvilken jordtype der egner sig til f.eks. rotorsæt. forklare kvælstoffets positive og negative betydning for Eksempler: Uvæsentlig mangel definere den præcise blanderækkefølge af fodermidlerne. definere forskellen på rapsskrå og rapskage definere rækkefølgen af maverne i koen. Eleven kender ikke det præcis arealkrav til de forskellige dyregrupper Eleven kender ikke den hormonelle cyklus hos hundyret. forklare forskellen på en pelikan skovl og en siloklo. bestemme den præcise indstillingsdybde på forploven. forklare klarer den præcise forskel på en JB 3 eller 4 forklarer forskellen på nitrat, nitrit og

14 vækstbetingelser og økologi. 1) Stof og stofopbygning, herunder næringsstoffers indvirkning på dyr og planter. 2) Virksomhedskulturer inden for landbrug. 3) Almindelige arbejdsfunktioner inden for landbrug, herunder malkning. 4) Arbejdsmiljø i en landbrugsvirksomhed 5) Økologi og bæredygtighed 1) Pasnings- og fodringsmetoder ved husdyrhold. 2) Metoder til overvågning af dyrevelfærd og sygdom. planter og den omgivende natur forklare det overordnede næringsstofkredsløb i mark, planter og dyr. Eleven har ikke forståelse for uforudsigelige arbejdsopgaver. Eleven har ikke forståelse for hvorfor det er vigtigt at møde til tiden. forklare hvordan man påspænder et redskab. komme med eksempler på forskellen mellem konventionel og økologisk landbrug. Elev kan ikke forklare, hvorfor en fuldfoderløsning er bedre end restriktiv tildeling. forklare forskellen på normal og unormal adfærd ved kvæg og svin. ammoniaks binding til jorden. forklare hvordan overskudsprotein udskilles hos vores husdyr. forklarer forklare forskellen på de forskellige interesseorganisatione r inden for landbruget. selvstændigt prioritere en arbejdsdag. Elev kan ikke redegøre for de præcise forskelle til arealkrav på konventionel og økologisk landbrug. redegøre for de præcise energibehov til de forskellige dyregrupper. Elev kan ikke forklare hvorfor der er forskellige proteinniveauer til de enkelte dyregrupper. selvstændigt bestemme en sygdom ud fra observationer.

15 3) Dyrkningsmetoder til kulturafgrøder. 4) Metoder til betjening, indstilling og vedligeholdelse af teknisk udstyr og maskiner. 5) Matematiske metoder til beregninger i husdyrhold og planteproduktion, herunder anvendelse af regneregler og regnetekniske hjælpemidler, geometri, procent og rentesregning samt grafiske afbildninger. 6) Arbejdsmiljømæssige metoder til udførelse af praktiske arbejdsopgaver. Metoder til informationssøgning redegøre for legemstemperatur hos kvæg og svin. forklare hvorfor dette nødvendigt med ukrudts bekæmpelse. Elev kan ikke forklare daglig service er på en traktor. ud fra bestemt Fedt, protein og mælkemængde bestemme EKM. forklare formålet med pløjefri dyrkning. forklare effekten af vægtoverføring.

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Landbrugsuddannelsen

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Landbrugsuddannelsen Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Landbrugsuddannelsen Faget skal beskrive den viden, de metoder og processer, den faglige dokumentation og kommunikation eleven skal lære i den pågældende uddannelses

Læs mere

Uddannelsesspecifikke fag på landbrugsuddannelsens grundforløb 2 (EUD og EUX)

Uddannelsesspecifikke fag på landbrugsuddannelsens grundforløb 2 (EUD og EUX) Uddannelsesspecifikke fag på landbrugsuddannelsens grundforløb 2 (EUD og EUX) 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Formålet med faget er, at eleven udvikler kompetence til at vælge og anvende uddannelsens

Læs mere

Deltagelse i undervisning, bedømmelse og eksamen på Grundforløb 2 - EUX

Deltagelse i undervisning, bedømmelse og eksamen på Grundforløb 2 - EUX Deltagelse i undervisning, bedømmelse og eksamen på Grundforløb 2 - EUX Mødepligt Der er mødepligt til undervisningen, og eleven noteres fraværende, hvis vedkommende ikke er til stede. Hvis eleven efterfølgende

Læs mere

Beskrivelse af læringsaktiviteter på landbrugsuddannelsen

Beskrivelse af læringsaktiviteter på landbrugsuddannelsen Beskrivelse af læringsaktiviteter på landbrugsuddannelsen Titel: Svineproduktion i stald - grundforløb Beskrivelse: Her skal du være med til at passe skolens svinebesætning. Vi har 230 søer Du skal arbejde

Læs mere

Beskrivelse af læringsaktiviteter på landbrugsuddannelsen

Beskrivelse af læringsaktiviteter på landbrugsuddannelsen Beskrivelse af læringsaktiviteter på landbrugsuddannelsen Titel: Malkekvæg i stald og mark - grundforløb Beskrivelse: Her skal du være med til at passe skolens kvægbesætning. Vi har 60 økologiske malkekøer

Læs mere

Opfyldelsen af disse kompetencemål er et ansvar der påhviler skole og praktiksted i fællesskab.

Opfyldelsen af disse kompetencemål er et ansvar der påhviler skole og praktiksted i fællesskab. - 1 - Dette skema er til afklaring af hvilke kompetencer eleven har. Meningen er at elev og læremester udfylder skemaet i fællesskab, og derved får en drøftelse af på hvilke områder, der er behov for at

Læs mere

GRUNDFORLØB BEDØMMELSESPLAN

GRUNDFORLØB BEDØMMELSESPLAN GRUNDFORLØB BEDØMMELSESPLAN Nordjyllands Landbrugsskole 2011-2012 Bedømmelsesplanen er sidst revideret d. 12/12-2011 Bedømmelsesplan for grundforløb på Nordjyllands Landbrugsskole Nedenstående er en beskrivelse

Læs mere

Praktikhæfte. Svinebesætning. - ét skridt foran!

Praktikhæfte. Svinebesætning. - ét skridt foran! Praktikhæfte Svinebesætning - ét skridt foran! Indledning Praktikhæftet Formål Praktikhæftet skal danne baggrund for løbende samtaler mellem dig og din lærermester. Samtalerne skal være med til at give

Læs mere

LOKAL UNDERVISNINGPLAN

LOKAL UNDERVISNINGPLAN LOKAL UNDERVISNINGPLAN Landbrug Indhold Elevforudsætninger... 2 Læringsmiljø... 2 Bedømmelse... 2 Evalueringsinstruktion... 2 Lærerkvalifikationer... 3 Udstyrstype... 3 Lokaletype... 3 1. Fagets formål

Læs mere

Beskrivelse af undervisningsforløb på Bygholm Landbrugsskole i Grøn omsorg

Beskrivelse af undervisningsforløb på Bygholm Landbrugsskole i Grøn omsorg Beskrivelse af undervisningsforløb på Bygholm Landbrugsskole i Grøn omsorg Målgruppen er de unge, som ikke kan følge et ordinært grundforløb eller en sammenhængende grundforløbspakke. Målet med undervisningen

Læs mere

Praktikhæfte. Kvægbesætning. Navn: - ét skridt foran!

Praktikhæfte. Kvægbesætning. Navn: - ét skridt foran! Praktikhæfte Kvægbesætning Navn: - ét skridt foran! Indledning Praktikhæftet Formål Praktikhæftet skal danne baggrund for løbende samtaler mellem dig og din lærermester. Samtalerne skal være med til at

Læs mere

Fælles standard for indhold og niveau i grundforløbsprøven, anlægsgartner, greenkeeper og groundsman.

Fælles standard for indhold og niveau i grundforløbsprøven, anlægsgartner, greenkeeper og groundsman. Fælles standard for indhold og niveau i grundforløbsprøven, anlægsgartner, greenkeeper og groundsman. Grundforløbsprøven er en prøve i det uddannelsesspecifikke fag og danner grundlag for bedømmelse af

Læs mere

Deltagelse i undervisning, bedømmelse og eksamen på 1. hovedforløb

Deltagelse i undervisning, bedømmelse og eksamen på 1. hovedforløb Deltagelse i undervisning, bedømmelse og eksamen på 1. hovedforløb Mødepligt Der er mødepligt til undervisningen, og eleven noteres fraværende, hvis vedkommende ikke er til stede. Hvis eleven kan dokumentere

Læs mere

Den bedste kombination af kløvergræsog majsensilage

Den bedste kombination af kløvergræsog majsensilage Den bedste kombination af kløvergræsog majsensilage Ole Aaes, Dansk Kvæg 82 Den bedste kombination af kløvergræs og majsensilage V/ Landskonsulent Ole Aaes, Dansk Kvæg Afdeling for Ernæring og Sundhed

Læs mere

Prøvevejledning for uddannelsesspecifikt fag. Social- og sundhedsuddannelsen GF2 SSH og GF2 SSA. Elev

Prøvevejledning for uddannelsesspecifikt fag. Social- og sundhedsuddannelsen GF2 SSH og GF2 SSA. Elev Prøvevejledning for uddannelsesspecifikt fag Social- og sundhedsuddannelsen GF2 SSH og GF2 SSA Elev Grundforløbsprøven er obligatorisk. Grundforløbet afsluttes med en prøve der ud fra undervisningen på

Læs mere

Grundforløbsopgave og -prøve Uddannelsen til ernæringsassistent

Grundforløbsopgave og -prøve Uddannelsen til ernæringsassistent Formalia Grundforløbsopgave og -prøve Uddannelsen til ernæringsassistent Grundforløbsprøven er en prøve i det uddannelsesspecifikke fag og danner grundlag for bedømmelse af din opfyldelse af de faglige

Læs mere

Kvægets Reproduktion. Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret 1.0

Kvægets Reproduktion. Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret 1.0 Kvægets Reproduktion 1.0 Koens anatomi 1.2 Regulering af brunstcyklus 1.8 Brunstcyklus Koens brunstcyklus varer 21 dage (18-24) Inddeles i fire perioder: Forbrunst Brunst Efterbrunst Hvileperiode 1.3 Forbrunst

Læs mere

Fælles standard for GF2-prøver og eksamination

Fælles standard for GF2-prøver og eksamination Fælles standard for GF2-prøver og eksamination Indhold Grundforløbsprøve og eksamination for VVS-energiuddannelsen... 1 Evaluering og indstilling til grundforløbsprøve... 1 Løbende evaluering i grundforløbet...

Læs mere

FRILANDSSVINEPRODUKTION

FRILANDSSVINEPRODUKTION AARHUS UNIVERSITY AARHUS UNIVERSITY FRILANDSSVINEPRODUKTION FODRING 2020 Anne Grete Kongsted, Institut for Agroøkologi, Århus Universitet, Foulum, anneg.kongsted@au.agro.dk 1 NUVÆRENDE FRILANDS- SVINEPRODUKTION

Læs mere

FRA JORD TIL BORD OG TIL JORD IGEN

FRA JORD TIL BORD OG TIL JORD IGEN NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan fortælle om de særlige ting, som den økologiske landmand gør på gården, så hans produkter kan sælges som økologiske. Du kan fortælle om madens vej fra jord til bord og til

Læs mere

Prøvevejledning for afsluttende prøve. Social- og sundhedsuddannelsen GF2 SSH og GF2 SSA. Elev

Prøvevejledning for afsluttende prøve. Social- og sundhedsuddannelsen GF2 SSH og GF2 SSA. Elev Prøvevejledning for afsluttende prøve Social- og sundhedsuddannelsen GF2 SSH og GF2 SSA Elev Grundforløbsprøven er obligatorisk. Grundforløbet afsluttes med en prøve der ud fra undervisningen på Grundforløbet,

Læs mere

Kvægproduktion 1950 til 2010 og frem mod 2040 Produktivitet og afledte miljø effekter. Troels Kristensen & Martin Riis Weisbjerg. Historisk udvikling

Kvægproduktion 1950 til 2010 og frem mod 2040 Produktivitet og afledte miljø effekter. Troels Kristensen & Martin Riis Weisbjerg. Historisk udvikling Kvægproduktion 1950 til 2010 og frem mod 2040 Produktivitet og afledte miljø effekter Troels Kristensen & Martin Riis Weisbjerg Historisk udvikling Teknologi udvikling 1950-2010 Typebedrifter Fodring og

Læs mere

Prøvevejledning for grundforløbsprøven. på GF2 SSA. Elev

Prøvevejledning for grundforløbsprøven. på GF2 SSA. Elev rev september 2019 /AHI Prøvevejledning for grundforløbsprøven på GF2 SSA Elev Grundforløbsprøven er obligatorisk. Grundforløbet afsluttes med en prøve der ud fra undervisningen på Grundforløbet Formål:

Læs mere

Spædgrisediarre når medicinen ikke virker

Spædgrisediarre når medicinen ikke virker Spædgrisediarre når medicinen ikke virker Anders Elvstrøm, Odder Dyreklinik Birgitta Svensmark, Laboratorium for Svinesygdomme Introduktion Spædgrisediarré: Største sundhedsmæssige problem i sohold i 2009

Læs mere

Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod Rengøringsteknikker og Serviceassistentuddannelsen

Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod Rengøringsteknikker og Serviceassistentuddannelsen Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod Rengøringsteknikker og Grundforløbets 2. del Grundforløbsprøven tager udgangspunkt i en helhedsorienteret tænkning, der afspejler den praksis som eleverne

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN. 2. Grundforløb til økologisk landmand. 2.1 Elevrettet beskrivelse

UNDERVISNINGSPLAN. 2. Grundforløb til økologisk landmand. 2.1 Elevrettet beskrivelse UNDERVISNINGSPLAN 2. Grundforløb til økologisk landmand 2.1 Elevrettet beskrivelse Grundforløbet er det første led i uddannelsen til landmand. Du vil tilegne dig grundlæggende viden om husdyr, erhvervskendskab,

Læs mere

Introopgaver. Produktionsform Varighed Landmand Resumé af filmen

Introopgaver. Produktionsform Varighed Landmand Resumé af filmen Introopgaver INTRO 1 Læringsmål: - Film At eleverne har fået et forhåndskendskab til landmandslivet. At eleverne er motiverede til det videre arbejde med Bedriften. At eleverne har stiftet bekendtskab

Læs mere

Beskrivelse af grundforløbsprøve.

Beskrivelse af grundforløbsprøve. Beskrivelse af grundforløbsprøve. Grundforløbsprøven består af en mundtlig eksamen og en praktisk prøve. For at bestå grundforløbsprøven skal begge delprøver bestås. Der gives en samlet karakter for prøven,

Læs mere

Græs i sædskiftet - effekt af afstande og belægning.

Græs i sædskiftet - effekt af afstande og belægning. Græs i sædskiftet - effekt af afstande og belægning. Niels Tvedegaard 1, Ib Sillebak Kristensen 2 og Troels Kristensen 2 1:KU-Life, Københavns Universitet 2:Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus

Læs mere

Fælles standard for GF2-prøver og eksamination

Fælles standard for GF2-prøver og eksamination Fælles standard for GF2-prøver og eksamination Grundforløbsprøve og eksamination for VVS-energiuddannelsen I det følgende er prøve og eksamination for VVS-energiuddannelsen grundforløbs 2. del beskrevet.

Læs mere

Biologi F- og E-niveau

Biologi F- og E-niveau Biologi F- og E-niveau 0 Havredal Praktiske Uddannelser Grundforløb Indhold Grundforløbsstof... 2 Faglige mål... 2 Første hovedforløbsstof... 2 Faglige mål... 2 Underemner... 3 Planters anatomi og fysiologi...

Læs mere

Fælles standard for GF2-prøver og eksamination

Fælles standard for GF2-prøver og eksamination Fælles standard for GF2-prøver og eksamination Grundforløbsprøve og eksamination for VVS-energiuddannelsen I det følgende er prøve og eksamination for VVS-energiuddannelsen grundforløbs 2. del beskrevet.

Læs mere

Prøvevejledning for afsluttende prøve GF2 PA. Elev

Prøvevejledning for afsluttende prøve GF2 PA. Elev Prøvevejledning for afsluttende prøve GF2 PA Elev Grundforløbsprøven er obligatorisk. Grundforløbet afsluttes med en prøve der, ud fra temaer og emner fra undervisningen på Grundforløbet, tager udgangspunkt

Læs mere

DYREVELFÆRD UPDATE Niels-Peder Nielsen, SEGES Videncenter for Svineproduktion

DYREVELFÆRD UPDATE Niels-Peder Nielsen, SEGES Videncenter for Svineproduktion DYREVELFÆRD UPDATE Niels-Peder Nielsen, SEGES Videncenter for Svineproduktion Fagligt Nyt Middelfart, 22. september 2015 DISPOSITION Topmødeerklæringen Dyrevelfærd i DK 2015, kontrol 2014 Status DANISH

Læs mere

Virksomhedsbeskrivelse - Sundbygaard

Virksomhedsbeskrivelse - Sundbygaard 210 årskøer, st. race 1. jan. 13: 260 årskøer Fuld opdræt 10.800 kg EKM Miljøgodk. til 430 DE, Mælkekvote: nuværende 1,55 mio. målet er 2,7 mio. kg Køer ude i 6 timer Tyrekalve sælgers alder 1 mdr. Lars

Læs mere

Prøvebeskrivelse. Grundfagsprøve i naturfag niveau E. GF2 SOSU hjælper og assistent

Prøvebeskrivelse. Grundfagsprøve i naturfag niveau E. GF2 SOSU hjælper og assistent Prøvebeskrivelse Grundfagsprøve i naturfag niveau E GF2 SOSU hjælper og assistent Beskrivelse af prøven Prøveform 2: Den afsluttende prøve i naturfag er en 24-timers prøve. En arbejdsdag før prøven trækkes

Læs mere

ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED?

ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED? NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan forklare om de ting, der spiller en rolle i forhold til sundhed. Du kan give eksempler på, hvad man undgår, når man spiser økologisk mad. ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED?

Læs mere

Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod Socialog sundhedsassistentuddannelsen

Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod Socialog sundhedsassistentuddannelsen Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod Socialog sundhedsassistentuddannelsen Grundforløbets 2. del Grundforløbsprøven tager udgangspunkt i en helhedsorienteret tænkning, der afspejler den praksis

Læs mere

Kl.græsensilage. majsensilage. 6750 3000 5000 7000 9000 11000 FE pr ha

Kl.græsensilage. majsensilage. 6750 3000 5000 7000 9000 11000 FE pr ha majsensilage Kl.græsensilage kr pr FE Optimér den økologiske foderforsyning Kirstine Flintholm Jørgensen og William Schaar Andersen Skal man som økologisk mælkeproducent dyrke mere maj, øge selvforsyningsgraden

Læs mere

LEAN - ledelse i praksis. Svinekonsulent Martin Mølgaard Pedersen, LMO & Driftsleder Kristian Vinther, Overgård Gods

LEAN - ledelse i praksis. Svinekonsulent Martin Mølgaard Pedersen, LMO & Driftsleder Kristian Vinther, Overgård Gods LEAN - ledelse i praksis Svinekonsulent Martin Mølgaard Pedersen, LMO & Driftsleder Kristian Vinther, Overgård Gods LEAN - ledelse i praksis Ledelse alle snakker om det, men få gør nok ved det! Ledelse

Læs mere

Troels Kristensen. Klimabelastningen fra kvægbrug fodring og produk%onsstrategier i stalden. Frem%dige udfordringer i malkekvægholdet:

Troels Kristensen. Klimabelastningen fra kvægbrug fodring og produk%onsstrategier i stalden. Frem%dige udfordringer i malkekvægholdet: Frem%dige udfordringer i malkekvægholdet: Klimabelastningen fra kvægbrug fodring og produk%onsstrategier i stalden Troels Kristensen Aarhus Universitet, Ins4tut for agroøkologi Indlæg ved økologi kongres

Læs mere

Tabelsamling Resultat pr. kg mælk

Tabelsamling Resultat pr. kg mælk Tabelsamling - 2012 Resultat pr. kg mælk 4,00 Pr. kg mælk 3,50 3,00 2,50 2,00 1,50 0,27 0,15 0,34 0,36 0,28 0,45 0,30 0,29 0,29 0,37 0,43 0,29 0,25 0,31 0,38 0,49 0,28 0,22 0,39 0,38 0,45 0,32 0,23 0,42

Læs mere

Det nedenstående materiale er del af projekt Bæredygtig ressourceeffektiv kvægproduktion - demo., som er finansieret af:

Det nedenstående materiale er del af projekt Bæredygtig ressourceeffektiv kvægproduktion - demo., som er finansieret af: Bæredygtig ressourceeffektiv kvægproduktion - demo. 2010 Det nedenstående materiale er del af projekt Bæredygtig ressourceeffektiv kvægproduktion - demo., som er finansieret af: Kvægafgiftsfonden Mælkeafgiftsfonden

Læs mere

Læseplan for valgfaget jordbrug. 10. klasse

Læseplan for valgfaget jordbrug. 10. klasse Læseplan for valgfaget jordbrug 10. klasse Indhold Indledning 3 Trinforløb for 10. klassetrin 4 Konventionel produktion 5 Økologisk produktion 6 Natur og miljø 7 Uddannelsesafklaring 8 Indledning Faget

Læs mere

Bekendtgørelse om landbrugsuddannelsen

Bekendtgørelse om landbrugsuddannelsen BEK nr 412 af 01/05/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 6. april 2019 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, j.nr. 18/04016 Senere ændringer

Læs mere

Læreplan Naturfag. 1. Identitet og formål. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet april 2019

Læreplan Naturfag. 1. Identitet og formål. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet april 2019 Læreplan Naturfag 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Naturfag indeholder elementer fra fysik, kemi, biologi, naturgeografi og matematik. Der arbejdes både teoretisk og praktisk med teknologi, sundhed,

Læs mere

Bilag 2 Fodring - mål

Bilag 2 Fodring - mål Bilag 2 Fodring - mål Praktikmål, husdyr: 2 Eleven kan efter instruktion forestå den praktiske fodring. 3 Eleven kan efter instruktion bedømme fodermidlernes kvalitet og sikre en formålstjenlig opbevaring.

Læs mere

Klimaoptimering. Økologisk malkekvægbedrift SÅDAN GØR DU KLIMA- REGNSKABET BEDRE

Klimaoptimering. Økologisk malkekvægbedrift SÅDAN GØR DU KLIMA- REGNSKABET BEDRE Klimaoptimering Økologisk malkekvægbedrift SÅDAN GØR DU KLIMA- REGNSKABET BEDRE FORBEDRING AF KLIMAREGNSKABET Landbruget bidrager med cirka 25 % af verdens samlede udledning af klimagasser. Belastningen

Læs mere

Tabelsamling Resultat pr. kg mælk

Tabelsamling Resultat pr. kg mælk Tabelsamling - 2011 Resultat pr. kg mælk 4,00 Pr. kg mælk 3,50 3,00 2,50 2,00 1,50 0,35 0,35 0,12 0,44 0,42 0,47 0,38 0,12 0,58 0,36 0,29 0,17 0,24 0,32 0,36 0,36 0,36 0,39 0,50 0,48 0,59 0,33 0,45 0,54

Læs mere

til 1.-3. klasse MAD FRA LANDET TIL ELEVEN

til 1.-3. klasse MAD FRA LANDET TIL ELEVEN FAGBOG til 1.-3. klasse MAD FRA LANDET TIL ELEVEN 1 MAD FRA LANDET TIL ELEVEN Indhold Elevark 2: Før - Hvor kommer maden fra? 4 Elevark 3: Efter- Hvor kommer maden fra? 5 Elevark 4: Dyr hos landmanden

Læs mere

Økonomi kvæg. Jørgen Aagreen Betina Katholm

Økonomi kvæg. Jørgen Aagreen Betina Katholm Økonomi kvæg Jørgen Aagreen Betina Katholm Dagsorden Hvad siger tallene for 2016 Lidt fra 2017 Overblik produktion og foderforbrug Benchmarking foderkontrol Muligheder for tilskud Non GM mælk Blandede

Læs mere

Nyt om staldfodring med frisk græs og afgræsning. Grovfoderseminar februar 2019 Martin Øvli Kristensen Seges Økologi Innovation

Nyt om staldfodring med frisk græs og afgræsning. Grovfoderseminar februar 2019 Martin Øvli Kristensen Seges Økologi Innovation Nyt om staldfodring med frisk græs og afgræsning Grovfoderseminar 6.-7. februar 2019 Martin Øvli Kristensen Seges Økologi Innovation Indhold Afgræsning Estimering af græsoptag Erfaringer fra afgræsningsskolerne

Læs mere

PRØVEVEJLEDNING. Naturfag Niveau F, E og C

PRØVEVEJLEDNING. Naturfag Niveau F, E og C PRØVEVEJLEDNING Naturfag Niveau F, E og C Gældende for hold med start efter 1. januar 2017 Indhold Formål... 2 Mål... 2 Forudsætning for prøven... 2 Prøveform... 2 Prøvens tilrettelæggelse... 2 Eksaminationsgrundlag...

Læs mere

Virksomhedsbeskrivelse Oversigtskort over virksomheden

Virksomhedsbeskrivelse Oversigtskort over virksomheden Virksomhedsbeskrivelse Oversigtskort over virksomheden Plov 90 % indtjening Såmaskine Maskinfællesskab 85 årskøer 9.500 kg/ha i gns. 4 malkerobotter Gyllespreder Uændret størrelse ansatte som er selvkørende

Læs mere

HVAD ER AGRO-ASSISTENTUDDANNELSEN FOR NOGET?

HVAD ER AGRO-ASSISTENTUDDANNELSEN FOR NOGET? HVAD ER AGRO-ASSISTENTUDDANNELSEN FOR NOGET? Jobcenter Hjørring udbyder, i samarbejde med Nordjyllands Landbrugsskole og LandboNord, uddannelsen til Agro-assistent. Uddannelsen er en kombination af undervisning

Læs mere

Bekendtgørelse om landbrugsuddannelsen

Bekendtgørelse om landbrugsuddannelsen BEK nr 460 af 13/04/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 18. juni 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.60T.541 Senere ændringer til forskriften BEK nr 249 af

Læs mere

Fysik C-niveau. FYSIK C-NIVEAU EUX Velfærd. Indhold

Fysik C-niveau. FYSIK C-NIVEAU EUX Velfærd. Indhold Fysik C-niveau Indhold Fagets identitet og formål:... 2 Mål og indhold... 2 Dokumentation... 3 Didaktiske principper... 4 Løbende evaluering... 4 Standpunktsbedømmelse... 4 Afsluttende prøve... 4 Bilag

Læs mere

Mælkeydelsesniveau. Findes det optimale niveau? Dorte Brask-Pedersen, Agri Nord Kvæg

Mælkeydelsesniveau. Findes det optimale niveau? Dorte Brask-Pedersen, Agri Nord Kvæg Mælkeydelsesniveau Findes det optimale niveau? Dorte Brask-Pedersen, Agri Nord Kvæg 1 19. marts 2015 Økotimeringsdag Agenda Fakta, historik, tal om kvæg Kraftfoder/tilskudsfoder niveau Restbeløb Parametre

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til dyrepasser

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til dyrepasser BEK nr 347 af 06/04/2017 Udskriftsdato: 10. april 2019 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, j.nr. 16/11450 Senere ændringer til

Læs mere

Krav til fremtidens kløvergræsmark v/ Maike Brask og Hans Lund ØRD

Krav til fremtidens kløvergræsmark v/ Maike Brask og Hans Lund ØRD Krav til fremtidens kløvergræsmark v/ Maike Brask og Hans Lund ØRD Set fra koen Set med klimabriller Set udefra (politikere, forbrugere) Hvorfor er vi egentlig så optaget af græs? Økologisk græsmark 6500

Læs mere

Prøvevejledning for grundforløbsprøven. Grundforløb 2 rettet mod social og sundhedsassistentuddannelsen

Prøvevejledning for grundforløbsprøven. Grundforløb 2 rettet mod social og sundhedsassistentuddannelsen Prøvevejledning for grundforløbsprøven Grundforløb 2 rettet mod social og sundhedsassistentuddannelsen Gældende for hold med start efter 1. august 2018 Indhold Indledning... 3 Formål... 3 Kompetencemål:...

Læs mere

Klare MÅL. Naturfag F/E

Klare MÅL. Naturfag F/E Klare MÅL Naturfag F/E 2 Naturfag F/E Fagets Mål 1. Eleven har kendskab til naturfaglige begreber og enkle modeller, så eleven kan forklare erhvervsfaglige problemstillinger med naturfagligt indhold. 2.

Læs mere

Ddddd. Fødevarer fra Kolding Ådal

Ddddd. Fødevarer fra Kolding Ådal Ddddd Fødevarer fra Kolding Ådal Susannesholm er en lille landbrugsejendom i Ådalen lige uden for Kolding, hvor vi har fødevareproduktion og gårdbutik. I 2015 har vi ændret ejendommens drift fra at være

Læs mere

Grovfoder fra tidligt høstede proteinafgrøder til drægtige søer Erfaringer med nye typer grovfoder

Grovfoder fra tidligt høstede proteinafgrøder til drægtige søer Erfaringer med nye typer grovfoder Grovfoder fra tidligt høstede proteinafgrøder til drægtige søer Erfaringer med nye typer grovfoder Tildeling af grovfoder er et væsentligt element i det økologiske regelsæt. Reglens berettigelse ses tydeligt,

Læs mere

Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod Socialog sundhedsassistentuddannelsen

Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod Socialog sundhedsassistentuddannelsen Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod Socialog sundhedsassistentuddannelsen Grundforløbets 2. del Grundforløbsprøven tager udgangspunkt i en helhedsorienteret tænkning, der afspejler den praksis

Læs mere

Oversigt over muligheder for bedrift nr. 2

Oversigt over muligheder for bedrift nr. 2 Oversigt over muligheder for bedrift nr. 2 Nu-situation Der er 260 ha, hvoraf 40 ha er skov Der ligger en miljøgodkendelse til 943 DE (543 køer og 70 % af normalt antal opdræt) Da byggeriet af et nyt staldanlæg

Læs mere

Klare MÅL. Matematik F/E

Klare MÅL. Matematik F/E Klare MÅL Matematik F/E 2 Mål for undervisningen Niveau F 1. Eleven kan foretage matematisk modellering til løsning af praktiske opgaver fra erhverv, hverdag eller samfund 2. Eleven kan genkende matematikken

Læs mere

Vejledning til Fødevarestyrelsens kontrol med hjertebesætninger

Vejledning til Fødevarestyrelsens kontrol med hjertebesætninger Vejledning til Fødevarestyrelsens kontrol med hjertebesætninger Denne vejledning er skrevet til Fødevarestyrelsens dyrlæger og teknikere, der udfører kontrol med dyrevelfærd i svinebesætninger, der er

Læs mere

Afsluttende prøve Trin 1 Social- og sundhedshjælperuddannelsen. Pa baggrund af eksaminationsgrundlaget vurderes elevens evne til at:

Afsluttende prøve Trin 1 Social- og sundhedshjælperuddannelsen. Pa baggrund af eksaminationsgrundlaget vurderes elevens evne til at: Afsluttende prøve Trin 1 Social- og sundhedshjælperuddannelsen Generelt Retningslinjerne i prøvevejledningen tager udgangspunkt i: Bekendtgørelse om erhvervsuddannelser nr. 1010 af 22/09/2014. Bekendtgørelse

Læs mere

Du passer soen og soen passer grisene

Du passer soen og soen passer grisene Næringsstoffernes vej til mælken Kongres for Svineproducenter, Herning Onsdag den 26. oktober 2011 Ved Projektchef Gunner Sørensen, VSP Du passer soen og soen passer grisene Skifte fra drægtig til diegivende

Læs mere

Grundfagsprøve i naturfag E-niveau. Grundforløb 2

Grundfagsprøve i naturfag E-niveau. Grundforløb 2 Grundfagsprøve i naturfag E-niveau Grundforløb 2 Generelt Retningslinjerne i prøvevejledningen tager udgangspunkt i: Bekendtgørelse om erhvervsuddannelser nr. 1010 af 22/09/2014. Bekendtgørelse om prøver

Læs mere

PATTEGRISELIV. - Hvordan redder jeg grise. v/ Mette Hjort, mentor og Jeppe Haubjerg, svineproducent

PATTEGRISELIV. - Hvordan redder jeg grise. v/ Mette Hjort, mentor og Jeppe Haubjerg, svineproducent PATTEGRISELIV - Hvordan redder jeg grise v/ Mette Hjort, mentor og Jeppe Haubjerg, svineproducent MODELLER I PATTEGRISELIV Model 1 Management Besætningsdyrlæge, farestaldsekspert Model 2 Ledelse Farestaldsekspert,

Læs mere

Økologi skal/skal ikke? KvægKongres 2016 Jens Kock og Erik Andersen ØkologiRådgivning Danmark

Økologi skal/skal ikke? KvægKongres 2016 Jens Kock og Erik Andersen  ØkologiRådgivning Danmark Økologi skal/skal ikke? KvægKongres 2016 Jens Kock og Erik Andersen jkh@jlbr.dk era@oerd.dk ØkologiRådgivning Danmark Fordi der er mangel på råvarer!!! Øvrige varer Mælk Oksekød Grønsager Æg Svinekød Frugt

Læs mere

Prøvevejledning for grundforløbsprøven. Grundforløb 2 rettet mod social og sundhedshjælperuddannelsen

Prøvevejledning for grundforløbsprøven. Grundforløb 2 rettet mod social og sundhedshjælperuddannelsen Prøvevejledning for grundforløbsprøven Grundforløb 2 rettet mod social og sundhedshjælperuddannelsen Gældende for hold med start efter 1. august 2018 Indhold Indledning... 3 Formål... 3 Kompetencemål...

Læs mere

Matematik C-niveau. Matematik C-NIVEAU EUX Velfærd. Indhold

Matematik C-niveau. Matematik C-NIVEAU EUX Velfærd. Indhold Matematik C-niveau Indhold Fagets identitet og formål:... 2 Mål og indhold... 2 Didaktiske principper... 3 Dokumentation... 4 Løbende evaluering... 4 Standpunktsbedømmelse... 4 Afsluttende prøve... 5 Bilag

Læs mere

Afsluttende prøve Trin 1 Social- og sundhedshjælperuddannelsen

Afsluttende prøve Trin 1 Social- og sundhedshjælperuddannelsen Afsluttende prøve Trin 1 Social- og sundhedshjælperuddannelsen Formål Eksaminationsgrundlag Prøven har til formål at skabe grundlag for at kunne bedømme elevens opfyldelse af de kompetencemål, som er fastsat

Læs mere

Klare MÅL. Matematik D/C

Klare MÅL. Matematik D/C Klare MÅL Matematik D/C 2 Matematik F/E Mål for undervisningen - Niveau D 1. Eleven kan anvende matematisk modellering til løsning af opgaver og undersøgelse af spørgsmål fra erhverv, hverdag eller samfund,

Læs mere

Det Sønderjyske Fællesskue Aabenraa. Opgave ark

Det Sønderjyske Fællesskue Aabenraa. Opgave ark Det Sønderjyske Fællesskue Aabenraa Den 28. og 29. maj 2010 Indledning: Opgave ark En gang, langt tilbage i tiden, var hele den danske befolkning bønder. I dag arbejder mindre end 1.5 procent af den danske

Læs mere

Bilag 5: Husdyrgødning, korrektion af kvælstof- og fosforindhold

Bilag 5: Husdyrgødning, korrektion af kvælstof- og fosforindhold Bilag 5: Husdyrgødning, korrektion af kvælstof- og fosforindhold Kvælstof- og fosforindholdet i husdyrgødningen kan og skal for visse dyrearter korrigeres ved at beregne en korrektionsfaktor. Kvælstof-

Læs mere

AMMESØER ELLER MÆLKEKOPPER?

AMMESØER ELLER MÆLKEKOPPER? AMMESØER ELLER MÆLKEKOPPER? Marie Louise M. Pedersen 21.September 2016 Fagligt Nyt MULIGHEDER Flere levende grise Flere frav. grise per so Færre ammesøer Længere diegivningstid Højere fravænningsvægt Færre

Læs mere

Vejledning til Fødevarestyrelsens kontrol med hjertebesætninger - svinebesætninger

Vejledning til Fødevarestyrelsens kontrol med hjertebesætninger - svinebesætninger Vejledning til Fødevarestyrelsens kontrol med hjertebesætninger - svinebesætninger Denne vejledning er skrevet til Fødevarestyrelsens dyrlæger og teknikere, der udfører kontrol med dyrevelfærd i svinebesætninger,

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til dyrepasser

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til dyrepasser BEK nr 457 af 13/04/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 28. juni 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 008.00T.541 Senere ændringer til forskriften BEK nr 219 af

Læs mere

Lars Lomholdt Skårhøjgård Aarestrup

Lars Lomholdt Skårhøjgård Aarestrup Lars Lomholdt Skårhøjgård Aarestrup Lars Lomholdt - Baggrund 43 år Købte Skårhøjgaard i 1998 sammen med en kompagnon 38 ha 70 køer i løsdriftsstald fra 1978 Lagde om til økologi i 1998 Købte kompagnon

Læs mere

Studietur til Israel 3-8 Juni 2012

Studietur til Israel 3-8 Juni 2012 Studietur til Israel 3-8 Juni 2012 Hvorfor studietur til Israel? 120.000 malkekøer 11.600 kg mælk/årsko Vi skal lære af nogle der er bedre end os selv! 11.600 kg mælk 3,66 3,28 På trods af Ekstremt klima

Læs mere

Klare MÅL. Fysik F/E

Klare MÅL. Fysik F/E Klare MÅL Fysik F/E 2 Fysik F/E Fagets Mål niveau F 1. Eleven har kendskab til brug af fysikkens grundlæggende love, formler og begreber i forbindelse med eksperimenter og til løsning af enkle teoretiske

Læs mere

Naturvidenskab, niveau G

Naturvidenskab, niveau G avu-bekendtgørelsen, august 2009 Naturvidenskab G-FED Naturvidenskab, niveau G 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Undervisningsfaget naturvidenskab er såvel almendannende som studieforberedende. Det

Læs mere

FODRING AF SØER ANNO 2018 JENS KORNELIUSSEN JUNI 2018

FODRING AF SØER ANNO 2018 JENS KORNELIUSSEN JUNI 2018 FODRING AF SØER ANNO 2018 JENS KORNELIUSSEN JUNI 2018 2 FODRING AF SØER ANNO 2018 Udfordring: - 30 40 grise pr årsso har konsekvenser - Det er blevet meget sværere, at holde god funktion på søerne. - Krav

Læs mere

Fåret er drøvtygger En drøvtygger er et klovdyr, der fordøjer sin føde i 2 trin Først ved at spise råmaterialet og dernæst gylpe det op, tygge det

Fåret er drøvtygger En drøvtygger er et klovdyr, der fordøjer sin føde i 2 trin Først ved at spise råmaterialet og dernæst gylpe det op, tygge det Føns fårelaugh Føde præference Fåret er drøvtygger En drøvtygger er et klovdyr, der fordøjer sin føde i 2 trin Først ved at spise råmaterialet og dernæst gylpe det op, tygge det igen og synke det ned i

Læs mere

Skabelon til uddannelsesspecifikt fag. Skolen skal angive uddannelsesnavn, varighed og erstatte de firkantede parenteser med tekst:

Skabelon til uddannelsesspecifikt fag. Skolen skal angive uddannelsesnavn, varighed og erstatte de firkantede parenteser med tekst: Skabelon til uddannelsesspecifikt fag Bilag 2 Skolen skal angive uddannelsesnavn, varighed og erstatte de firkantede parenteser med tekst: Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: [uddannelsens navn]

Læs mere

Beskrivelse af læringsaktiviteter på landbrugsuddannelsen

Beskrivelse af læringsaktiviteter på landbrugsuddannelsen Beskrivelse af læringsaktiviteter på landbrugsuddannelsen Titel: Beskrivelse: Hestehold - grundforløb Her skal du være med til at passe Havredals hestehold. På skolen har vi 15 heste fordelt på både rideheste,

Læs mere

Styr på produktionen i det daglige. Driftsleder Jens Kristiansen Specialkonsulenter Søs Ancker og Lars A. H. Nielsen, Videncentret for Landbrug, Kvæg

Styr på produktionen i det daglige. Driftsleder Jens Kristiansen Specialkonsulenter Søs Ancker og Lars A. H. Nielsen, Videncentret for Landbrug, Kvæg Styr på produktionen i det daglige Driftsleder Jens Kristiansen Specialkonsulenter Søs Ancker og Lars A. H. Nielsen, Videncentret for Landbrug, Kvæg Disposition Beskrivelse af Nørgaard Den daglige overvågning

Læs mere

Yderligere information kontakt: Jakob S. Jensen 40 16 81 63

Yderligere information kontakt: Jakob S. Jensen 40 16 81 63 Opera i majs flere foderenheder pr. hektar højere kvalitet og fordøjelighed ingen spild og varmedannelse i stak mere mælk pr. ko pr. dag Læs mere på www.agro.basf.dk Yderligere information kontakt: Jakob

Læs mere

Naturvidenskab, niveau G

Naturvidenskab, niveau G Forsøgslæreplan 2017 Naturvidenskab, niveau G 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Undervisningsfaget naturvidenskab er såvel almendannende som studieforberedende. Det tilbyder et fagsprog, der gør det

Læs mere

Det Europæiske Fællesskab og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har deltaget i finansieringen af projektet. Aktivitetsmatricen

Det Europæiske Fællesskab og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har deltaget i finansieringen af projektet. Aktivitetsmatricen Det Europæiske Fællesskab og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har deltaget i finansieringen af projektet. Aktivitetsmatricen Jannik Toft Andersen 23. Februar 2010 Om Aktivitetsmatricen Udgangspunktet

Læs mere

1. hovedforløb Kvier

1. hovedforløb Kvier 1. hovedforløb 2018 Kvier Kvie fra fødsel til ko Målet med opdræt af kvier er følgende: At få nye og gode (bedre) køer At lave gode kælvekvier Nem overgang fra kvie til ko uden problemer Køer med et stort

Læs mere

Prøve i uddannelsesspecifikt fag. Social- og sundhedshjælperuddannelsen trin 1. Prøven er en mundtlig individuel prøve.

Prøve i uddannelsesspecifikt fag. Social- og sundhedshjælperuddannelsen trin 1. Prøven er en mundtlig individuel prøve. Prøve i uddannelsesspecifikt fag Social- og sundhedshjælperuddannelsen trin 1 Generelt Retningslinjerne i prøvevejledningen tager udgangspunkt i: Bekendtgørelse om erhvervsuddannelser nr. 1010 af 22/09/2014.

Læs mere

Høj selvforsyningsgrad på økologiske bedrifter

Høj selvforsyningsgrad på økologiske bedrifter Høj selvforsyningsgrad på økologiske bedrifter Arne Munk, VFL Økologi Lisbeth Tønning, Jysk Økologi Kvægkongressen Herning 25. februar 2014 STØTTET AF promilleafgiftsfonden for landbrug Disposition Selvforsyningsgrad

Læs mere

Matematik - niveau E Vejledende uddannelsestid i alt 4 uger

Matematik - niveau E Vejledende uddannelsestid i alt 4 uger Matematik - niveau E Vejledende uddannelsestid i alt 4 uger Formål med faget: Formålet med faget er, at eleverne bliver i stand til at identificere matematiske problemstillinger i både landbrugsfaglig

Læs mere

Fagbilag Omsorg og Sundhed

Fagbilag Omsorg og Sundhed Fagbilag Omsorg og Sundhed 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Det faglige tema omfatter elementer fra beskæftigelsesområder, der relaterer til omsorg, sundhed og pædagogik. Der arbejdes med omsorgs-

Læs mere