Kendelse af 3. februar 2017 i faglig voldgiftssag FV : Socialpædagogernes Landsforbund (advokat Peter Nisbeth) mod

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kendelse af 3. februar 2017 i faglig voldgiftssag FV : Socialpædagogernes Landsforbund (advokat Peter Nisbeth) mod"

Transkript

1 Kendelse af 3. februar 2017 i faglig voldgiftssag FV : Socialpædagogernes Landsforbund (advokat Peter Nisbeth) mod Kommunernes Landsforening for Albertslund Kommune (advokat Jørgen Vinding)

2 2 1. Uoverensstemmelsen Sagen angår aflønning af socialpædagoger, der i 2014 deltog i et cykelløb Psykelløb for sundhed over 6 dage fra Københavns Vestegn til Skagen. Hovedspørgsmålet er, om aflønning skal ske efter pædagogernes arbejdstidsaftale eller aftalen om pædagogers deltagelse i koloniophold og ferierejser for grupper, og om dette beror på, om der for de deltagende borgere var tale om en behandlingstur eller en ferietur. 2. Sagens behandling ved faglig voldgift Sagen er den 24. januar 2017 forhandlet for en faglig voldgiftsret med undertegnede, fhv. højesteretspræsident Børge Dahl som formand og opmand og følgende sidedommere: faglig konsulent Steffen Nielsen, Socialpædagogisk Forbund (SL), og konsulent Lis Bjørnestad, FOA, begge udpeget af SL, specialkonsulent Lars Ørskov Schmidt og chefkonsulent Niels Nørby Pedersen, begge KL. Der blev under forhandlingen afgivet forklaring af: Niels Lønbæk, faglig konsulent, SL, der om sig selv har forklaret, at han har arbejdet i forbundet siden 1994 og har siddet med ved overenskomstforhandlingerne, oprindeligt som ansvarlig for forhandlingerne med KL, der dengang var en lille spirrevip på døgnområdet, fra omkring årtusindskiftet arbejdet med reglerne om arbejdstid. Britt Petersen, formand for LFS, Landsforeningen for Socialpædagoger (fagforening for både dag- og døgninstitutionspædagoger med rod i Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune med ca medlemmer), der om sig selv har forklaret, at hun siden 1987 fra 1991 som formand for LFS har deltaget i overenskomstforhandlingerne, der på arbejdsgiversiden havde 3 aktører, Amtsrådsforeningen, der var dominerende, København og Frederiksberg samt KL, der var mindst. Mads Reynolds Outsen, pædagog i Albertslund Kommune, der om sig selv har forklaret, at han i 2014 arbejdede som støttekontaktperson og desuden havde vagt hver onsdag kl i Klubben.

3 3 Berit Gerzymisch Berrig, leder af bostøtte- og klubområdet i Albertslund Kommune, herunder Klubben. Da der efter procedure og votering ikke blandt de partsudpegede medlemmer af voldgiftsretten var flertal for en afgørelse, skulle denne træffes af opmanden, som med en nærmere begrundelse meddelte, at indklagede måtte frifindes. Parterne er enige om, at sagen kan afsluttes med kendelse uden fuldstændig sagsfremstilling og gengivelse af de afgivne forklaringer og parternes procedurer. 3. Påstande Klager har nedlagt påstand om, at indklagede skal anerkende, at Albertslund Kommunes medarbejdere, omfattet af overenskomsten, der deltog i et cykelløb for brugere af social- og behandlingspsykiatri i uge 36/2014, skal honoreres med arbejdstid efter aftale vedrørende arbejdstid og rådighedstjeneste for pædagogisk personale ved døgninstitutioner mv. i det omfang, der ikke kan opnås enighed om en lokal aftale efter rammeaftalen om decentrale arbejdstidsaftaler. Indklagede har påstået frifindelse. 4. Overenskomstgrundlaget og dets praktisering Det hedder i den mellem KL og SL indgåede overenskomst for socialpædagoger og pædagogisk personale ved døgninstitutioner mv. (nr ) bl.a.: 13. Arbejdstid m.m. Stk. 1. Arbejdstid for socialpædagoger og husholdningsledere Aftale om arbejdstid og rådighedstjeneste for pædagogisk personale ved døgninstitutioner m.v. (64.11) gælder. 14. Koloniophold og ferierejser for grupper Stk. 1. Aftale om deltagelse i koloniophold og ferierejser for grupper gælder (64.21), jf. dog stk. 2 Bemærkning Det bemærkes, at der mellem overenskomstens parter er enighed om, at aftalen finder tilsvarende anvendelse ved deltagelse i lejrskoler.

4 4 Stk. 2 Mellem kommunalbestyrelsen og Socialpædagogernes Landsforbunds lokale afdeling kan der indgås aftale vedrørende vilkår for deltagelse i koloniophold og ferierejser for grupper. Bemærkning Hvis der ikke lokalt kan opnås enighed om en aftale om vilkår for deltagelse i koloniophold og ferierejser for grupper, gælder bestemmelsen i stk. 1. Niels Lønbæk har om bemærkningen til 14 om lejrskoler forklaret, at SL organiserer pædagoger på døgninstitutioner med skoler for børn og unge, og at lejrskoleophold er omfattet af koloniopholdsbestemmelsen. Det hedder i en mellem KL, SL og FOA indgået aftale af 29. oktober 2013 vedrørende arbejdstid og rådighedstjeneste for pædagogisk personale ved døgninstitutioner mv. (nr ) bl.a.: Kapitel 2. Arbejdstilrettelæggelse 2. Gældende aftaler Ved tilrettelæggelse af arbejdet er der ud over denne arbejdstidsaftale andre regler, som regulerer arbejdstiden, herunder: 1. Lov om arbejdsmiljø, jf Beskæftigelsesministerens bekendtgørelse nr. 324 af den 23. maj 2002 som ændret ved bekendtgørelse nr. 611 af den 25. juni 2003 om hvileperioder og fridøgn mv. 3. Aftale af den 1. juli 1981 om hviletid og fridøgn. 4. Aftale af den 15. juni 1995 om visse aspekter i forbindelse med tilrettelæggelse af arbejdstiden. 5. Rammeaftale om decentrale arbejdstidsregler Bemærkning: Rammeaftalen indebærer bl.a., at der lokalt kan indgås aftale om regler for tjenestens og fridøgnenes placering, varsling af overarbejde, merarbejde m.v. Sådanne lokale aftaler kan fravige eller supplere bestemmelser i denne aftale. Ved anvendelse af rammeaftalen kan der lokalt aftales fravigelse af bestemmelsen i aftalens 3, stk. 2 B, således at den normale ugentlige arbejdstid kan overstige 37 timer i gennemsnit over en periode. De lokale parter opfordres til at optage forhandlinger om indgåelse af lokale arbejdstidsaftaler. Der er i denne aftale peget på områder, som det kan være særligt hensigtsmæssigt at optage lokale forhandlinger om.

5 5 Hvis ikke andet er anført gælder det, at lokale aftaler indgås mellem institutionerne og tillidsrepræsentanten eller organisationen. 3. Tjenestetyper Tjenester kan tilrettelægges som: a) Normaltjeneste, dvs. en forud fastlagt tjeneste med effektivt arbejde, jf. 8. b) Rådighedstjeneste fra vagtværelse, hvor den ansatte opholder sig på institutionen og kan tilkaldes til effektivt arbejde, jf. 17 og 19. Kan kun tilrettelægges i forlængelse af normaltjeneste. c) Rådighedstjeneste fra bolig, hvor den ansatte kan tilkaldes til effektivt arbejde på institutionen, jf. 18 og 19. Kan kun tilrettelægges i forlængelse af normaltjeneste. d) Rådighedstjeneste i et fuldt døgn (døgnvagt) fra vagtværelse, eller fra bolig, hvor den ansatte kan tilkaldes til effektivt arbejde, jf. 20. e) Anden form for rådighed jf. 22. Til arbejdstidsaftalen er knyttet Protokollat nr. 1, Klientledsagelse, hvori det hedder: Der er mellem aftalens parter enighed om følgende bestemmelser i forbindelse med klientledsagelse: 1. Rejsetiden medregnes fuldt ud i arbejdstiden, idet tiden i forbindelse med tilbagerejse mellem kl. 22 og 08 ikke medregnes som arbejdstid, såfremt der er stillet soveplads til rådighed. 2. Arbejdsfri ophold. a) Arbejdsfri ophold uden for hjemstedet på indtil 2 timer (hvis den overvejende del af opholdet falder i tiden kl indtil 3 timer) medregnes fuldt ud. b) Såfremt det arbejdsfri ophold uden for hjemstedet er af længere varighed end anført i litra a), men ikke overstiger 6 timer, medregnes hele opholdet med 1/3 af tiden. c) I øvrigt medregnes arbejdsfri ophold ikke. 3. I forbindelse med klientledsagelse ydes time- og dagpenge efter de for kommunens tjenestemænd gældende regler. Bemærkning: Såvel hen- som tilbagerejse medregnes fuldt ud i arbejdstiden. Strækker rejsetiden sig ud over den for den ansatte gældende normale daglige arbejdstid (fuldtidsbeskæftigede), honoreres de overskydende timer efter bestemmelserne for overarbejde. Strækker klientledsagelsen sig ud over 12 timer (inkl. tilbagerejseperioden), refunderes dokumenterede udgifter til fortæring i rimeligt omfang i stedet for time- og dagpenge.

6 6 Niels Lønbæk har om klientledsagelsesprotokollatet forklaret, at det angår situationer, hvor en pædagog skal uden for institutionen med en enkelt person, f.eks. ved indlæggelse på sygehus. Det hedder i en mellem KL, SL og FOA indgået aftale af 11. juni 2014 om deltagelse i koloniophold og ferierejser for grupper til pædagogisk personale ved døgninstitutioner mv. (nr ): Kapitel 1. Områdeafgrænsning 1. Hvem er omfattet Denne aftale er indgået mellem KL, Socialpædagogernes Landsforbund og FOA Fag og Arbejde og omfatter pædagogisk personale ved døgninstitutioner m.v. Bemærkning: For at feriekoloniaftalen kan anvendes, er det forudsætningen, at der reelt er tale om et feriekoloniophold på et andet sted end det sædvanlige arbejdssted. Er baggrunden for opholdet derimod, at det sædvanlige arbejdssted ikke kan anvendes, fx pga. reparation, finder aftalen ikke anvendelse. Aftalen finder tillige anvendelse i udlandet. 2. Tjenestepligt For det pædagogiske personale bortset fra lærere/overlærere indgår deltagelse i koloniophold/ferierejser for grupper som et led i tjenestepligten. Bemærkning: [2014] Parterne henstiller, at den enkelte institutionsleder benytter sin mulighed for at fritage en medarbejder for pligten til at deltage i koloniophold/ferierejser for grupper, hvis beskæftigelsen inden for området har karakter af bibeskæftigelse, eller hvis det på grund af pasning af egne mindreårige børn eller andre særlige personlige forpligtelser vil være vanskeligt for medarbejderen at deltage. [2014] Efter anmodning fra tillidsrepræsentanten kan spørgsmål om fritagelse drøftes med denne. 3. Tjenestetid Koloniophold/ferierejser for grupper medtages ikke ved tjenestetidsopgørelsen eller ved beregningen af højeste tjenestetid. Kapitel 2. Betaling 4. Vederlag For deltagelse i koloniophold/ferierejser for grupper ydes vederlag for hverdage og søn- og helligdage.: For hverdage pr. dag: kr. 211,19 (31/ niveau) For søn- og helligdage pr. dag: kr. 421,86 (31/ niveau)

7 7 5. Kost og logi mv. Der ydes fornødne rejseudgifter, fri kost og frit ophold. 6. Erstatningsfrihed Ud over de i 4 nævnte vederlag ydes de pågældende erstatning for mistede fridøgn efter de herom gældende regler, dog således at disse i videst muligt omfang skal gives som erstatningsfrihed. Bemærkning: Der ydes godtgørelse for mistede fridage, der i videst muligt omfang skal gives som erstatningsfrihed, jf. 24 i Aftale vedrørende arbejdstid og rådighedstjeneste for pædagogisk personale ved døgninstitutioner m.v. Godtgørelse ydes således for mindst 6 timer og højest 7,4 (oprundet til 7,5) timer. 7. Særlige regler Øvrige regler om arbejdstid, fx overarbejde, rådighedstjeneste, tjeneste på lørdage efter kl , tjeneste på søn- og helligdage, suspenderes. 8. Løn under koloniophold I øvrigt oppebærer de pågældende medarbejdere sædvanlig løn under koloniophold/ferierejser for grupper: Bemærkning: Herved forstås pågældendes samlede løn inkl. funktions- og kvalifikationsløn i henhold til gældende aftaler. Kapitel 3. Ikrafttræden og opsigelse Niels Lønbæk har forklaret, at aftalen om deltagelse i koloniophold går årtier tilbage, at den da var gældende for Amtsrådsforeningen, Københavns og Frederiksberg Kommuner samt KL, og at det dengang var Amtsrådsforeningen som fyldte mest langt de fleste døgninstitutioner lå inden kommunalreformen i amterne og det var dengang Amtsrådsforeningen, der ledte forhandlingerne og førte ordet. Efter 2008 er der forhandlet separat med henholdsvis KL og Danske Regioner, og da KL i dag er de store, forhandles der typisk ikke med Regionerne, før KL er på plads. I brev af 25. maj 1987 fra Amtsrådsforeningen til samtlige amtsråd hedder det:

8 8 I forbindelse med forhandlingerne om fornyelse af aftaler og overenskomster pr. 1. april 1987 på døgn- og særforsorgsområdet drøftede man blandt andet spørgsmålet om afgrænsning og definition af feriekolonibegrebet. I den anledning skal man herved meddele følgende: For at feriekoloniaftalen kan anvendes, må forudsætningen være, at der reelt er tale om et feriekoloniophold, det vil sige at baggrunden f.eks. skal være et ønske om at give klienterne mulighed for at opleve et samvær på et andet sted. Er baggrunden for opholdet derimod, at klienternes sædvanlige opholdssted midlertidigt ikke kan anvendes, f.eks. på grund af reparation, er det Amtsrådsforeningens opfattelse, at der er tale om et ændret tjenestested. Det skal bemærkes, at der selvfølgelig ikke er noget til hinder for, at man under et feriekoloniophold foretager reparation/vedligeholdelse af klienternes sædvanlige opholdssted tværtimod vil dette vel ofte være praktisk. Endelig skal bemærkes, at udstrækningen af et feriekoloniophold ikke i sig selv kan afgøre, om der er tale om et feriekoloniophold eller et ændret tjenestested. Som bemærkning til 1 i feriekoloniaftalen blev efterfølgende indsat: BEMÆRKNINGER: Om afgrænsning og definition af feriekolonibegrebet henvises til Amtsrådsforeningens skrivelse af 25. maj Aftalen finder tillige anvendelse i udlandet. Denne formulering findes fortsat i den gældende overenskomst med Danske Regioner. Ifølge Niels Lønbæk er der imidlertid ingen indholdsmæssig forskel på feriekoloniaftalerne indgået af SL og FOA med henholdsvis KL og Regionerne. I 2008 var bemærkningen til 1 i KLferiekoloniaftalen udformet som en henvisning til Amtsrådsforeningens skrivelse fra Indholdet i denne skrivelse er ifølge Niels Lønbæk i 2013 som noget rent redaktionelt blevet indskrevet i KL-udgaven. Oprindelig var aftalen benævnt Aftale om vederlag for deltagelse i feriekolonier til pædagogisk personale ved døgninstitutioner mv.. Ved overenskomstforhandlingerne i 2008 blev feriekolo-

9 9 nier på ønske af SL ændre til feriekolonier og ferierejser for grupper. I delforlig af 27. februar 2008 mellem KL og SL hedder det: 12. FERIEKOLONI Aftale om vederlag for deltagelse i feriekolonier til pædagogisk personale ved døgninstitutioner mv. ændres redaktionelt så den fremtidige titel bliver: Aftale om deltagelse i koloniophold og ferierejser for grupper. Parterne er enige om, at der kun er tale om en redaktionel ændring. Niels Lønbæk har forklaret, at der ikke lå noget indholdsmæssigt nyt i ændringen. Feriekoloni passede bare ikke særlig godt i relation til voksne. Derfor blev formuleringen ændret, men ikke meningen afgørende er rekreativt samvær uden for institutionen. I brev af 22. august 1995 fra Amtsrådsforeningen til Nordjyllands Amt hedder det: Ved påtegning af 10. august 1995 (j.nr ) har amtet anmodet om en udtalelse vedrørende honorering for deltagelse i pædagogiske aktiviteter uden for institutionen. Henvendelsen skal ses på baggrund af, at voksen/handicapafdelingen under amtets socialforvaltning har haft nogle drøftelser med den lokale afdeling af Socialpædagogernes Landsforbund om en ændret aflønning for personalets deltagelse i pædagogiske aktiviteter uden for institutionen, bl.a. handicapidrætsstævner, højskoleophold, drama/musik festivaler og Det Ka Nytte sommerskoler. Ved disse drøftelser er der mellem parterne enighed om, at visse aktiviteter med et socialpædagogisk sigte, som ovenfor nævnt, ikke med rimelighed kan honoreres efter aftalen om vederlag for koloniophold. I den anledning skal Amtsrådsforeningen udtale, at den primære forudsætning for anvendelse af koloniaftalen vil være, at der reelt er tale om et feriekoloniophold, d.v.s. at baggrunden bl.a. skal være et ønske om at give klienterne mulighed for at opleve et samvær på et andet sted. Som det imidlertid fremgår af skrivelse herfra af 31. juli 1987, der vedlægges, har Amtsrådsforeningen tidligere givet amtet medhold i, at også andre aktiviteter som f.eks. introduktionsture, idrætsstævner, teaterfestivals og forældredage m.v. kan omfattes af koloniaftalen. Det var herved forudsat, at de omhandlede arrangementer var planlagt med henblik på at give eleverne mulighed for at opleve et samvær et andet sted, dels i forhold til institutionens medarbejdere, dels over for elever ved andre specialskoler. Ved amtets fremtidige planlægning af de nævnte aktiviteter må formålet således klart være defineret. Dette afgøres alene af forstanderen.

10 10 Såfremt formålet har et pædagogisk indhold med henblik på udvikling og behandling af klienterne, hvorved fraværet falder uden for koloniaftalens forudsætninger, finder de for pædagogerne gældende arbejdstidsregler anvendelse. Herudover skal Amtsrådsforeningen meddele, at dersom amtet ikke finder den i koloniaftalen aftalte honorering rimelig, vil der ikke herfra være bemærkninger til, at dette honorar forhøjes ved anvendelse af de decentrale puljemidler. Niels Lønbæk har forklaret, at SL udsendte brevet som tillidsmandsinformation. Britt Petersen har forklaret, at LFS fik brevet og brevet fra 1987 fra SL Britt Petersen har yderligere forklaret, at det afgørende for anvendelsen af feriekoloniaftalen er ferieformålet hvad enten det er børn, unge eller voksne, bør de have samme mulighed som andre for at få ferie. Nogle vil gerne på daseferie, andre på aktivferie, andre igen vil gerne noget lidt mere ekstremt som bjergvandring eller cykling. Københavns Kommune har et natur- og aktivitetscenter, Kattinge Værk, med mulighed for at dyrke mange forskellige aktiviteter og prøve grænser af der kan være tale om et ophold med de samme aktiviteter, men forskellige formål, og er formålet ferie, skal der aflønnes efter feriekoloniaftalen. I en vejledning af 10. november 2011 udarbejdet af LFS, Bemærkninger til koloni og ferierejser, hedder det bl.a.: Koloni eller behandlingstur? Kolonien eller ferierejsen skal have et rekreativt formål for børnene eller brugerne af dag eller døgninstitutionen, og anvendes i forhold til at børnene/brugerne kan komme på ferie, ligesom alle andre. Behandlingsture, er en planlagt pædagogisk aktivitet, der oftest skal ses i sammenhæng med øvrige pædagogiske aktiviteter, rettet mod en bestemt person eller gruppe, med et defineret pædagogisk mål (f.eks. at komme væk fra anden gruppe beboere, nedtrapning af misbrug m.v.). Britt Petersen har videre forklaret, at helt tilbage i 1980 erne var medlemmerne utilfredse med feriekoloniaflønningen. Det er ikke attraktivt at blive sendt af sted i 6-7 dage til døgnarbejde mod 300 kr. mere pr. dag i forhold til sædvanligt dagligt institutionsarbejde. De rejste det flere gange som et krav ved overenskomstforhandlingerne uden at trænge igennem.

11 11 Niels Lønbæk har forklaret, at der i henhold til arbejdstidsaftalen ofte bliver indgået lokalaftale om aflønning for deltagelse i behandlingstur. Til belysning heraf er fremlagt aftale af 25. oktober 1984 mellem Social- og Sundhedsforvaltningen i København, SL og LFS om behandlingsture for ansatte ved behandlingsinstitutioner for stofmisbrugere under Københavns Kommune og aftale af 16. maj 2012 for pædagogisk uddannet personale ansat inden for det forebyggende og dagbehandlende område mellem Vejle Kommune og PFF (BUPL og SL). I sidstnævnte hedder det bl.a.: Hjemmel Indgåelsen af denne lokalaftale sker med hjemmel i: Rammeaftale om decentrale arbejdstidsaftaler Forord: Som hovedregel benyttes den af de centrale parter indgåede arbejdstidsaftale (se hjemmel). Denne aftale skal ses som et supplement til den centrale aftale. Indhold: 1. Behandlingsture: Det er frivilligt at deltage i en behandlingstur og der skal foreligge en aftale med ledelsen omkring turens forløb og indhold. En behandlingstur er som hovedregel en planlagt tur, men kan i særlige tilfælde være akut og planlægges med kort varsel. Turene har normalt en varighed af 1-3 døgn. En behandlingstur kan ikke sammenlignes med koloni eller ferie. En behandlingstur kan være: målrettet en person med akut opståede problemstillinger fx i forhold til adfærd eller ved behov for afrusning eller med det formål at få udredt en person Arbejdstiden for en behandlingstur registreres efter følgende model 8 timers normaltjeneste 8 timers overarbejde 8 timers rådighedsvagt ( ) Det svarer til 26 timer pr. døgn (Normaltjeneste registreres i forholdet 1:1, overarbejde i forholdet 1:1,5 og rådighedsvagt i forholdet 1:0,75).

12 12 Der deltager minimum 2 personer på en behandlingstur og disse har på skift (1 døgn ad gangen) ansvaret for evt. telefonopkald. Afregning af arbejdstiden på behandlingsture: Arbejdstiden registres i forhold til ovenstående model og afspadseres efter gældende regler eller udbetales efter aftale. 5. Albertslund Kommunes Klubben og dennes ferietilbud Berit Gerzymisch Berrig og Mads Reynolds Outsen har forklaret, at Klubben er et aktivitets-, samværs- og klubtilbud for voksne med psykiske eller sociale problemstillinger. Hovedformålet er muligheden for samvær med ligestillede, men der tilbydes også aktiviteter som f.eks. gang, yoga, madlavning og cykling. Klubben er åben for alle over 18 år, som er bosiddende i kommunen der er ikke tale om et tilbud, hvortil der sker visitering. Der er omkring 50 personer, som benytter klubben jævnligt, nogle dagligt. Klubben er en ramme for samvær med mulighed for aktiviteter, som søges etableret i overensstemmelse med brugernes ønsker. Det er ikke et visiteret behandlingssted eller et tilbud om udvikling af færdigheder til at klare dagligdagen i lighed med tilbud i henhold til serviceloven om støtte i egen bolig i form af en støttekontaktperson. Kommunen udbyder 2 ferierejser om året til Klubbens brugere (de seneste år har brugerne af et andet, lignende værested været omfattet af dette tilbud). Udbuddet søges indrettet efter brugernes ferieønsker, idet brugerne skal betale for egen rejse og ophold mv., mens kommunen står for medsendt støttepersonale, som under ferieturen bor sammen med borgerne og deltager i koloniopholdet eller ferien som en del af gruppen. Kommunen har bl.a. arrangeret ferieophold i sommerhus i Danmark, ferierejser til Tyrkiet og sommercamp i Landsforeningen af Væresteders regi (teltlejr med forskellige aktiviteter). Indholdet er forskelligt, hvad f.eks. angår graden af på forhånd tilrettelagte aktiviteter, men i alle tilfælde drevet af, hvad borgeren har lyst til. Medarbejdere, der deltager i sådanne ferieture, er af kommunen blevet honoreret efter feriekoloniaftalen. Det gælder tilsvarende de ferieture, kommunen tilbyder voksne udviklingshæmmede,

13 13 f.eks. deltagelse i skilejr i Norge arrangeret af Foreningen Vinterlejr For Udviklingshæmmede og deltagelse i Handicap Tour de Bornholm, et arrangement med cykelløb og musikfestival mv. 6. Vestegnen til Skagen et psykelløb for sundhed Berit Gerzymisch Berrig har forklaret, at Albertslund Kommune i 2014 udbød deltagelse i et cykelløb til Skagen som et ferietilbud det var den ene af de to ferieture, de udbød det år. Mads Reynolds Outsen har forklaret, at tilbuddet blev udbudt i Klubben, og at han i øvrigt nævnte det, når han var hjemme hos folk, ligesom der blev holdt info-møder om turen på Glostrup Hospital. Cykelløbet udsprang af et samarbejde Shared Care i Psykiatrien, som i en folder om cykelløbet er beskrevet således: Et samarbejde på tværs Kommunal og regional psykiatri samt almen praksis arbejder sammen om at øge fokus på sundhed samt forebygge KOL og type 2 diabetes for borgere i psykiatrisk regi. Samarbejdet består af: Albertslund, Brøndby, Glostrup, Høje-Taastrup, Ishøj, Rødovre og Vallensbæk Kommuner. Distriktspsykiatrisk Center Ishøj og Distriktspsykiatrisk Center Glostrup. Psykiatrisk Center Glostrup Almen praksis i de syv kommuner Projektledelse på Glostrup Hospital Vestegnen til Skagen et psykelløb for sundhed Brugere, medarbejdere og ledere i Vestegnens syv socialpsykiatrier, to distriktspsykiatrier samt psykiatrisk center har ét fælles mål i arbejdet med sundhed: At cykle fra Vestegnen til Skagen 31. AUGUST 4. SEPTEMBER 2014 Når sundhedsfremme på tværs i psykiatrien skaber relationer, sammenhold og motivation.

14 14 I en projektbeskrivelse for cykelløbet hedder det bl.a.: Projektets baggrund Vi vil gerne cykle til Skagen sagde de psykiatriske brugere, da vi spurgte dem, hvilke aktiviteter de kunne tænke sig, når vi skal sætte fokus på forebyggelse og sundhedsfremme. På samme tid introducerede minister for sundhed og forebyggelse, Astrid Krag, regeringens nationale cykelstrategi og sagde at: Vi er en cykelnation, men vi skal cykle mere. Det kan være med til at løse samfundsproblemer. I projektet ønsker vi derfor at imødekomme brugernes ønske og etablere et cykelløb fra Vestegnen til Skagen. Cykelløbet er et delprojekt under projekt Shared Care i Psykiatrien Baggrunden for Shared Care-projektet er, at det er veldokumenteret, at psykiatriske patienter og borgere har en betydelig øget risiko for at udvikle KOL og type 2 diabetes. I sammenligning med den øvrige befolkning ses også en højere dødelighed hos disse patienter og borgere, når de rammes af disse livsstilssygdomme. I et tværsektorielt samarbejde er formålet med Shared Care-projektet derfor at øge fokus på sundhed, samt forebyggelse af KOL og type 2 diabetes for brugere i psykiatrisk regi. Indsatsen bygger på et samarbejde mellem kommunale socialpsykiatrier, bosteder og sundhedscentre, almen praksis samt de regionale psykiatritilbud, et psykiatrisk center og to distriktspsykiatrier. Brugerinddragelse er centralt i projektet, og derfor blev psykiatribrugerne bl.a. spurgt om, hvordan de kunne tænke sig at arbejde med sundhed og sygdomsforebyggelse. Her fremkom det store ønske om et cykelløb fra Vestegnen til Skagen, som derfor afvikles i uge Brugerne forklarede, at cykelløbet skal fungere som et overordnet mål med de generelle sundhedsaktiviteter, og at det vil have stor betydning for deres motivation for at ændre kost, ryge- og motionsvaner, hvis gevinsten ved den nye livsstil er at kunne gennemføre et så stort cykelløb. vigtigt, at cykelløbet og aktiviteterne op til, er sociale aktiviteter, der binder brugere og medarbejdere sammen på tværs af kommune- og sektorgrænser. Dette styrker og fastholder motivationen og de krævende livsstilsforandringer, der er nødvendige for at gennemføre cykelløbet. Projektets formål og mål Formål Formålet med projektet er at imødekomme brugernes ønske og etablere en aktivitet, der kan motivere brugerne til at ændre livsstil. Ved at have et konkret mål med livsstilsforandringen, bliver de enkelte sundhedsfremmende aktiviteter i Shared Care-projektet mere meningsfulde og kan være med til at fastholde en varig forandring. Formålet er også at give brugerne mulighed for at opbygge og træne sociale relationer på tværs af sektorgrænser,

15 15 og dermed kan brugerne også fungere som rollemodeller for andre psykiatribrugere. Træningen, medarbejdere og brugere i mellem, kan samtidig være med til at ændre medarbejder/bruger-relationer. Et formål er også at imødekomme brugerne af psykiatrien og anerkende deres ønsker og villighed til forandring. Med det øgede sundhedspolitiske fokus på Danmark som Cykelnation er et formål også at gøre cykling mere attraktivt for brugerne, og forhåbentlig forankre en forandret cykelkultur hos den enkelte bruger. Mål Målet med dette projekt er at planlægge, udføre og evaluere et cykelløb fra Vestegnen til Skagen for og med brugere samt medarbejdere i Vestegnens psykiatri. Delmål at skabe et meningsfuldt mål med at ændre kost-, motions- og rygevaner for brugere af Vestegnens psykiatri at give brugere og medarbejdere nye og sjove oplevelser i arbejdet med en sundere hverdag at inddrage brugerne i planlægning, udførsel og evaluering af aktiviteten at skabe opmærksomhed på og PR for Regionens indsats for udsatte borgere og brugere at involvere lokale aktører, eksempelvis cykelforretninger, idrætsforbund, sponsorer, fonde mm. at facilitere, at brugere og medarbejdere kan træne op sammen for at drage samlet af sted til cykelløbet at skabe netværk og sammenhæng mellem psykiatriske medarbejdere og brugere i Danmark Projektets organisering Projektet udspringer af og er et delprojekt under Shared Care i Psykiatrien. På den måde er der ikke oprettet ny projektorganisering, men cykelløbet tilhører det eksisterende Shared Care-projekt og refererer derfor til samme styregruppe. Til at varetage planlægning af cykelløbet er der ansat en projektleder, der indgår i tæt samarbejde med projektlederen for det overordnede Shared Care i Psykiatrien. Projektlederen har arbejdsplads på Glostrup Hospital i HR & Kvalitets-afdelingen. Projekts budget Den kommunale medfinansiering er ressourcer i form at tid til at deltage i projektets aktiviteter og processer. Den kommunale medfinansiering består også af de aktiviteter, medarbejderne skal bidrage med og deltage i for, at brugerne kan gennemføre løbet. Eksempelvis under selve cykelløbet, betaler kommunerne for, at medarbejderne er på arbejde i flere dage og om aftenen.

16 16 Shared Care i Psykiatriens øvrige sundhedsfremmende aktiviteter indgår også som optakt og træning til cykelløbet, og derved har kommunen en udgift til medarbejderressourcer i den forbindelse. Øvrige udgiftsposter dækkes via donationer og fundraising. I en folder om løbet hedder det bl.a.: Aktiviteter i forløbet Planlægning af cykelløbet og aktiviteter op til afgang er sket i et tæt samarbejde med brugere af Vestegnens psykiatri. Siden efteråret 2013 har vi tilbudt spinning og fra april i år har vi trænet på landevejene to gange om ugen. Medarbejdere fra alle projektets enheder har stået sammen om at varetage den træning, der gradvist har gjort rytterne klar til den store tur. Mads Reynolds Outsen har forklaret, at de interesserede i første omgang havde udtrykt ønske om at deltage i Rynkeby-løbet. Han har videre forklaret, at der i Albertslund oprindelig var en interesserede blandt brugere af Klubben, men da deltagelse var betinget af bl.a. at kunne cykle 20 km i timen, endte der med at være to deltagere fra Albertslund Kommune Det var også et vilkår, at en deltager som ikke kunne eller ville gennemføre, selv måtte sørge for at komme hjem. Som led i forberedelsen trænede de tre gange om ugen og cyklede i snit 200 km om ugen deltagerne kom ifølge Mads Reynolds Outsen i rigtig god form og godt humør. For deltagerne var gennemførelsen af forløbet som en af dem sagde til Mads Reynolds Outsen det største, jeg har oplevet i mit liv. Der var stor offentlig og politisk opmærksomhed omkring cykelløbet. Regionsrådsformand Sophus Hæstorp Andersen cyklede med på den første del af første etape. Ved ankomsten til Skagen var der modtagelse af viceborgmesteren og fyldig omtale i Skagen Avis. Løbets start og afslutning blev dækket af TV Ishøj. Cykelløbet blev sponsoreret af Spar Nord Fonden og Coop Danmark. I alt deltog 32 borgere og medarbejdere. Løbet var opdelt i fem etaper på mellem 54 og 92 km. Deltagerne fra Albertslund udgjorde ét hold, som kørte hele ruten sammen. Ifølge Mads Reynolds Outsen brugte holdet mellem 3 og 6 timer på de enkelte etaper. Pædagogerne boede

17 17 sammen med borgerne for at holde omkostningerne nede overnattede de på campingpladser og vandrehjem, bortset fra sidste nat, hvor de var indlogeret på hotel, og hvor han havde et værelse for sig selv. Fra Albertslund Kommune deltog to SL-medlemmer og 1 FOA-medlem. De er aflønnet efter koloniaftalen med almindelig løn og kolonitillæg. Berit Gerzymisch Berrig har forklaret, at det medarbejdermæssigt var frivilligt at deltage de, der var med, havde selv meldt sig. Hun har videre forklaret, at kommunen så det som et ferietilbud det var noget borgerne selv måtte betale for deltagelse i eller få sponsoreret som sket, hvis det skulle aflønnes efter hovedaftalen ville der ikke være penge til det, og deltagerne ville ikke komme af sted. I Glostrup Kommune blev der med SL-tillidsrepræsentanten indgået følgende lokalaftale: Aftale vedrørende aflønning under cykeltur til Skagen. Følgende medarbejdere har deltaget i turen Vi cykler til Skagen fra den 31. august til 5. september 2014: [navne på seks medarbejdere] Sans préjudice, og med erklæring om at andre forhåndsaftaler/aftaler ikke er gældende for denne tur, er der indgået følgende aftale vedrørende aflønningen: Pr. døgn modtages der tillæg 341,24 i nutidskroner og for søndagen 682,51 i nutidskroner (den centrale kolonitillæg) Der aflønnes almindelig løn for 7,5 timer pr. dag. For hver døgn ydes der 7,5 timer ekstra. Disse kan efter aftale med ledelsen afspadseres eller udbetales. Det hedder i referatet af møde den 18. september 2014 mellem SL og Albertslund Kommune: Dette referat er blevet udarbejdet efter mødet den 18. september 2014, hvor SL og Albertslund Kommune havde møde, for at tale om aflønning i forbindelse med cykelturen Vestegnen til Skagen i dagene den 31. august 2014 til 4. september Til mødet gjorde SL opmærksom på, at de mente, at der var tale om en behandlingstur og der derfor ikke var tale om en tur omfattet af koloniaftalen.

18 18 Albertslund Kommune tilkendegave til mødet, at de mente, at det var koloniaftalen, der skulle danne grundlag for aflønningen, men ville tage kontakt til KL for at høre, om de var enige med kommunen i dette. KL har efterfølgende tilkendegivet overfor KL, at de er enige med Albertslund Kommune i, at der ikke er tale om en behandlingstur og de mener en aflønning skal tage udgangspunkt i koloniaftalen. Albertslund Kommune har tilbudt, at de ønsker at lave en aftale med SL om aflønning for dagene med udgangspunkt i koloniaftalen, og derudover særskilt aflønning for at forhandle en særskilt aflønning herudover. SL tilkendegav, at de mener, at der er tale om en behandlingstur og var ikke interesseret i at indgå en aftale med kommunen. SL forbeholder sig retten til at videreføre sagen. I referat af mæglingsmøde mellem SL og KL den 25. marts 2015 hedder det: Ved brev af 2. december 2014 har SL anmodet om afholdelse af mæglingsmøde vedrørende aflønning i forbindelse med cykelturen Vestegnen til Skagen. SL gjorde gældende, at der var tale om en behandlingstur, og at de medarbejdere, der havde deltaget i turen skulle honoreres med fuld arbejdstid efter aftale vedr. arbejdstid og rådighedstjeneste for pædagogisk personale ved døgninstitutioner mv. eller ved indgåelse af en lokal aftale efter rammeaftalen om decentrale arbejdstidsaftaler. KL og Albertslund Kommune gjorde gældende, at der ikke var tale om en behandlingstur, og at borgerne deltog på frivillig basis. Bl.a. på den baggrund gjorde KL gældende, at cykelturen var omfattet af aftale om deltagelse af koloniophold og ferierejser for grupper til pædagogisk personale ved døgninstitutioner. Enighed kunne ikke opnås. SL tog forbehold for at videreføre sagen ved faglig voldgift. Niels Lønbæk har forklaret, at cykelturen til Skagen var en del af et længerevarende forløb, som selve cykelturen var afslutningen på der er ikke tale om enkeltstående rekreativ aktivitet hvorfor turen ikke er omfattet af koloniaftalen. Niels Lønbæk mener, at honoreringen burde have været fastsat ved en lokalaftale med udgangspunkt i den almindelige arbejdstidsaftale. Britt Petersen har forklaret, at de i København helt sikkert ville have håndhævet det som almindeligt arbejde, som de ville have indgået lokalaftale om.

19 19 7. Parternes hovedsynspunkter 7.1. Klager er af den opfattelse, at koloniaftalen skal forstås snævert som en undtagelse til de almindelige arbejdstidsregler, fordi overenskomsten som helhed må forstås med baggrund i, at pædagoger i mangel af anden aftale skal have løn for alle de timer, de er på arbejde. Koloniaftalen finder ifølge klager ikke anvendelse, da formålet med cykelløbet ikke var borgernes rekreative ferieafholdelse, men udvikling og behandling som led i et projekt, der skulle bringe en psykisk og socialt udfordret gruppe borgere i bedre fysisk form og få dem til at ændre livsstil, dvs. et behandlende og forebyggende formål. Som anført i Amtsrådsforeningens brev af 22. august 1995 kan koloniaftalen ikke anvendes, når formålet har et pædagogisk indhold med henblik på udvikling og behandling af klienterne. Dette brev må anses for at give udtryk for overenskomstparternes fælles forståelse i 1995, hvor overenskomsten var fælles for Amtsrådsforeningen og for KL, og eftersom Amtsrådsforeningen da var den helt dominerende aktør, kan det ikke tillægges betydning, om KL var bekendt med brevet Indklagede mener, at cykelløbet er omfattet af koloniaftalen. Arrangementet var udbudt som et af Klubbens årlige ferietilbud og havde ikke karakter af behandlingstur. Ingen var visiteret til at deltage, og ingen modtog under turen nogen foreskrevet behandling. Deltagerne tog imod Klubbens tilbud om aktivferie med mulighed for sammen med andre at gennemføre et cykelløb til Skagen der var således klart tale om en ferietur, og en sådan tur ændrer ikke karakter til en behandlingstur, blot fordi den var arrangeret af og indgik i det sundhedsfremmende projekt Shared Care. Det er uden betydning for sagen, hvad Amtsrådsforeningen har skrevet til et amt i 1995, det kan KL ikke være bundet af. 8. Opmandens bedømmelse Det kollektiv-arbejdsretlige udgangspunkt er, at der sker betaling for den tid, som en arbejdstager er på arbejde, men også, at betalingen kan variere alt efter, om der udføres reelt fagligt arbejde eller stås til rådighed herfor eller er mulighed for at holde pause eller sove osv. Sagens afgørelse beror derfor på, hvad overenskomstparterne har aftalt som værende anvendelsesområdet for den såkaldte koloniaftale (Aftale om deltagelse i koloniophold og ferierejser for grupper til pædagogisk personale mv.).

20 20 Det, som parterne har ment med koloniophold, er udsprunget af, at ordet feriekoloni traditionelt har henvist til et sted, hvor børn har kunnet holde sommerferie under tilsyn af lærere og pædagoger. Aftalen omfatter imidlertid ikke kun sådanne koloniophold for børn eller lignende ophold for voksne, men også hvad der er betegnet som ferierejser for grupper af voksne med deltagelse af pædagogisk personale. En sådan gruppeferierejse kan være en stranddaseferie uden planlagte aktiviteter, en stilfærdig vandretur med overnatning forskellige steder eller en tur med mere ekstreme sportsaktiviteter som f.eks. en etapetur med dagsrejser til hest eller på cykel. Det er således utvivlsomt en betingelse for anvendelse af koloniaftalen, at der skal være tale om en aktivitet, som for de deltagende borgere har karakter af ferie at der reelt er tale om ferie, sådan som det blev udtrykt af Amtsrådsforeningen i 1987 og udtrykkeligt er skrevet ind i aftalen mellem KL, SL og FOA. Det følger heraf, at pædagogdeltagelse i ture, som arrangeres for borgere i socialpædagogisk behandlingsøjemed, ikke er omfattet af koloniaftalen. Der ses ikke i forhold hertil i Amtsrådsforeningens 1995-brev at være indeholdt præciserende eller afvigende udsagn af betydning for forståelsen af aftalen. Det er derfor for sagens afgørelse uden betydning, om KL som overenskomstpart er bundet af en forståelse af aftalen, som Amtsrådsforeningen i 1995 gav udtryk for over for et amt, og som SL og FOA måtte være blevet gjort bekendt med og havde kunnet tilslutte sig, hvad rollefordelingen dengang mellem Amtsrådsforeningen og KL muligt i sig selv kunne føre til. Det lægges efter bevisførelsen til grund, at der på området, som sagen angår, kan forekomme ture med ensartet indhold, men helt forskellige formål: ferieøjemed eller socialpædagogisk behandlingsøjemed. Ved afgørelsen af, hvad det reelle formål må anses at være, må der lægges afgørende vægt på, hvorledes turen er præsenteret for deltagerne, og hvorledes deres deltagelse er kommet i stand. Er der tale om et åbent tilbud om fuldstændig frivillig deltagelse i et feriearrangement, som deltagerne selv må betale for, eller er der tale om interventionsarrangement som socialpædagogisk foranstaltning?

21 21 Deltagelse i den foreliggende etapecykeltur til Skagen blev af Albertslund Kommune udbudt som et af de årlige ferietilbud til brugerne af Klubben, som var åben for alle over 18 år. Deltagelse var fuldstændig frivillig og blev ikke betalt af kommunen. Kommunen havde ingen planer om, at de ledsagende pædagoger skulle yde anden bistand end, hvad der naturligt falder for på en gruppeferierejse af den foreliggende særegne karakter der forelå ingen socialpædagogiske handlingsplaner for deltagerne fra Albertslund. Cykelturen indgik som mål i det sundhedsfremmende Shared Care -projekt. Gennem træning var deltagerne gjort klar til at deltage i løbet. Om de ville deltage eller ej, var op til dem selv. Cykelturen var drømmen om deltagelse i eget Rynkeby-løb. Efter det anførte må pædagogernes deltagelse i cykelturen til Skagen anses for at have været deltagelse i en ferierejse for en gruppe borgere omfattet af koloniaftalen uanset turens tilknytning til det sundhedsfremmende Shared Care -projekt. Indklagede skal herefter frifindes. Thi bestemmes: Indklagede frifindes. Hver part bærer egne omkostninger ved sagens behandling og halvdelen af udgiften til opmand. Børge Dahl

indgået i henhold til

indgået i henhold til KOMMUNER LOKAL AFTALE indgået i henhold til Aftale om arbejdstid for de kommunale døgnområder - pædagogisk område indgået mellem KL, FOA og Socialpædagogerne. Aftale om hviletid og fridøgn indenfor døgninstitutionsområdet

Læs mere

Efteruddannelse for Koordinatorer og Idrætsmedarbejdere i psykiatrien Dansk Arbejder Idræt IDA Mødecenter, fredag den 8.

Efteruddannelse for Koordinatorer og Idrætsmedarbejdere i psykiatrien Dansk Arbejder Idræt IDA Mødecenter, fredag den 8. Efteruddannelse for Koordinatorer og Idrætsmedarbejdere i psykiatrien Dansk Arbejder Idræt IDA Mødecenter, fredag den 8. november 2013 Projektleder Christine Wex Projektleder Anja Kammacher, Glostrup Hospital

Læs mere

Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod

Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod Danske Mediers Arbejdsgiverforening, DMA for Post & Medier ApS (advokat Katja Holbech Mårtensen)

Læs mere

Kendelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund Offentlig Gruppe. mod. KL for Kara/Noveren

Kendelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund Offentlig Gruppe. mod. KL for Kara/Noveren Kendelse i Faglig Voldgift (FV 2013.0050) Fagligt Fælles Forbund Offentlig Gruppe (advokat Peter Nisbeth) mod KL for Kara/Noveren (advokat Christian K. Clasen) afsagt den 18. marts 2014 - 2 1. Indledning

Læs mere

Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV : Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks)

Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV : Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks) Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV2017.0088: Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks) mod Moderniseringsstyrelsen for Institution B (Kammeradvokaten

Læs mere

Telefon: Mail:

Telefon: Mail: Koncern Plan og Udvikling Enhed for Tværsektorielt Samarbejde Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang Blok B Telefon 38 66 50 00 Direkte 38 66 61 07 Web www.regionh.dk Ref.: WB Ansøgningsskema til Regionsrådets

Læs mere

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Akademikerne. for. Dansk Magisterforening. Forbundet Arkitekter og Designere. (advokat Peter Breum) mod

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Akademikerne. for. Dansk Magisterforening. Forbundet Arkitekter og Designere. (advokat Peter Breum) mod KENDELSE i faglig voldgiftssag FV 2017.0022 Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Styrelse F (advokat Lene Damkjær

Læs mere

KOMMENTERET AFTALE OM HVILETID OG FRIDØGN

KOMMENTERET AFTALE OM HVILETID OG FRIDØGN KOMMENTERET AFTALE OM HVILETID OG FRIDØGN Indledende bemærkninger Med henblik på en fortsat opretholdelse af et rimeligt beredskab inden for sygehus og institutionsområdet samt i kommunernes ældreområde

Læs mere

Vejledning til TR om lokalaftaler

Vejledning til TR om lokalaftaler Vejledning til TR om lokalaftaler 1 Side 2 af 9 KOMMUNER Indledning... 3 Kompetence... 3 Lokalaftalens indhold... 4 Hjemmel... 4 Opgørelsesperiode... 4 Daglig arbejdstid... 4 Arbejdstidsbestemte ydelser...

Læs mere

Tilkendegivelse. meddelt den 29. oktober 2014. i faglig voldgiftssag, 2014.044. FOA Fag og Arbejde (advokat Peter Nisbeth)

Tilkendegivelse. meddelt den 29. oktober 2014. i faglig voldgiftssag, 2014.044. FOA Fag og Arbejde (advokat Peter Nisbeth) Tilkendegivelse meddelt den 29. oktober 2014 i faglig voldgiftssag, 2014.044 FOA Fag og Arbejde (advokat Peter Nisbeth) mod KL (advokat Christian K. Clasen) Tvisten Sagen drejer sig om, hvorvidt månedslønnede

Læs mere

Aftale om vederlag m.v. ved deltagelse i koloniophold

Aftale om vederlag m.v. ved deltagelse i koloniophold Side 1 Aftale om vederlag m.v. ved deltagelse i koloniophold KL Københavns Kommune Frederiksberg Kommune BUPL - forbundet for pædagoger og klubfolk FOA - Fag og Arbejde Indholdsfortegnelse Side 63.01 Side

Læs mere

Få svar på spørgsmål om eksempelvis vagtplan, ferie og fridage og dine rettigheder ved mer- og overarbejde som kommunalt ansat med vagtskema.

Få svar på spørgsmål om eksempelvis vagtplan, ferie og fridage og dine rettigheder ved mer- og overarbejde som kommunalt ansat med vagtskema. Ergoterapeutforeningen Arbejdstid kommuner Få svar på spørgsmål om eksempelvis vagtplan, ferie og fridage og dine rettigheder ved mer- og overarbejde som kommunalt ansat med vagtskema. For ansatte med

Læs mere

Kendelse af 8. december 2014 i faglig voldgift FV2014.0077: 3F Privat Service, Hotel og Restauration (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod

Kendelse af 8. december 2014 i faglig voldgift FV2014.0077: 3F Privat Service, Hotel og Restauration (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Kendelse af 8. december 2014 i faglig voldgift FV2014.0077: 3F Privat Service, Hotel og Restauration (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Nordisk Film Biografer A/S (advokat Mette Klingsten) 2 1.

Læs mere

Kendelse af 8. maj 2012 i faglig voldgift FV 2011.0151:

Kendelse af 8. maj 2012 i faglig voldgift FV 2011.0151: Kendelse af 8. maj 2012 i faglig voldgift FV 2011.0151: CO-industri for HK/Privat og Teknisk Landsforbund for et antal medlemmer af disse forbund (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst 1 v/di

Læs mere

Kendelse af 2. november 2015

Kendelse af 2. november 2015 Kendelse af 2. november 2015 i faglig voldgift nr. FV 2015.0097 Kristelig Fagforening (advokat Henning Friis Overgaard) mod Kristelig Arbejdsgiverforening (advokat Bjørn Carlsen) 2 Tvisten Sagen angår

Læs mere

Opmandskendelse i Faglig Voldgift. Fag og Arbejde (FOA) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn

Opmandskendelse i Faglig Voldgift. Fag og Arbejde (FOA) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV 2010.0090) Fag og Arbejde (FOA) (advokat Peter Nisbeth) mod Regionernes Lønnings- og Takstnævn (advokat Morten Ulrich) afsagt den 14. februar 2011 - 2 1. Sagen angår

Læs mere

TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 22. september i faglig voldgiftssag ( )

TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 22. september i faglig voldgiftssag ( ) TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 22. september 2016 i faglig voldgiftssag 2015.0194 (2015.0201) Fagligt Fælles Forbund (advokat Dennis Schnell-Lauritzen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Back Up Vikar

Læs mere

Vejledning til TR om lokalaftaler

Vejledning til TR om lokalaftaler Vejledning til TR om lokalaftaler 1 Side 2 af 8 REGIONEN Indledning... 3 Kompetence... 3 Lokalaftalens indhold... 4 Hjemmel... 4 Opgørelsesperiode... 4 Daglig arbejdstid... 4 Arbejdstidsbestemte ydelser...

Læs mere

Tilkendegivelse. meddelt den 5. september 2014. i faglig voldgiftssag, 2013.0131. FOA Fag og Arbejde (advokat Peter Nisbeth)

Tilkendegivelse. meddelt den 5. september 2014. i faglig voldgiftssag, 2013.0131. FOA Fag og Arbejde (advokat Peter Nisbeth) Tilkendegivelse meddelt den 5. september 2014 i faglig voldgiftssag, 2013.0131 FOA Fag og Arbejde (advokat Peter Nisbeth) mod KL for Gentofte Kommune (advokat Jørgen Vinding) Tvisten Sagen angår lønsammensætningen

Læs mere

KOMMENTERET AFTALE OM HVILETID OG FRIDØGN

KOMMENTERET AFTALE OM HVILETID OG FRIDØGN KOMMENTERET AFTALE OM HVILETID OG FRIDØGN Indledende bemærkninger Med henblik på en fortsat opretholdelse af et rimeligt beredskab inden for sygehus og institutionsområdet samt i kommunernes ældreområde

Læs mere

11.05.4.1 Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN

11.05.4.1 Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN SOCIALPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND FOA FAG OG ARBEJDE AFTALE vedrørende arbejdstid og rådighedstjeneste for pædagogisk personale ved døgninstitutioner m.v. **NYT**

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2011.0010):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2011.0010): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2011.0010): Malerforbundet i Danmark (advokat Nicolai Westergaard) mod Danske Malermestre for E. Pihl & Søn A/S (advokat Tine B. Skyum) Voldgiftsretten Voldgiftsretten

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. maj 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. maj 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 27. maj 2014 i faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Dansk Supermarked

Læs mere

KENDELSE i faglig voldgiftssag FV Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod

KENDELSE i faglig voldgiftssag FV Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod KENDELSE i faglig voldgiftssag FV 2017.0022 Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Slots- og Kulturstyrelsen

Læs mere

Kendelse af 19. december 2016 i afskedigelsesnævnssag FV : FOA Fag og Arbejde som mandatar for A (advokat Peter Nisbeth)

Kendelse af 19. december 2016 i afskedigelsesnævnssag FV : FOA Fag og Arbejde som mandatar for A (advokat Peter Nisbeth) Kendelse af 19. december 2016 i afskedigelsesnævnssag FV2016.0119: FOA Fag og Arbejde som mandatar for A (advokat Peter Nisbeth) mod Odder Kommune (advokat Elsebeth Aaes-Jørgensen) 2 1. Uoverensstemmelsen

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Faglig voldgift (FV ) Lærernes Centralorganisation. (advokat Peter Breum) mod. Moderniseringsstyrelsen

OPMANDSKENDELSE. Faglig voldgift (FV ) Lærernes Centralorganisation. (advokat Peter Breum) mod. Moderniseringsstyrelsen OPMANDSKENDELSE i Faglig voldgift (FV 2015.0095) Lærernes Centralorganisation (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Niels Banke) Afsagt den 4. november 2015 2 1.

Læs mere

Tilkendegivelse af 23. maj 2017 i faglig voldgiftssag FV : FOA (advokat Peter Nisbeth) mod. KL for Københavns Kommune (advokat Jørgen Vinding)

Tilkendegivelse af 23. maj 2017 i faglig voldgiftssag FV : FOA (advokat Peter Nisbeth) mod. KL for Københavns Kommune (advokat Jørgen Vinding) Tilkendegivelse af 23. maj 2017 i faglig voldgiftssag FV2015.0184: FOA (advokat Peter Nisbeth) mod KL for Københavns Kommune (advokat Jørgen Vinding) 2 1. Uoverensstemmelsen Sagen angår, hvornår der foreligger

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse af 17. marts 2010 i faglig voldgift FV2010.0046: Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Ulrik Mayland)

Protokollat med tilkendegivelse af 17. marts 2010 i faglig voldgift FV2010.0046: Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Ulrik Mayland) Protokollat med tilkendegivelse af 17. marts 2010 i faglig voldgift FV2010.0046: Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Ulrik Mayland) mod Dansk Byggeri for W. Lynggaard Petersen A/S (afdelingschef

Læs mere

1) at der ikke i virksomheden har været eller er en lokalaftale om aflønning for rejse og udearbejde, jf. Elektrikeroverenskomstens 14, stk.

1) at der ikke i virksomheden har været eller er en lokalaftale om aflønning for rejse og udearbejde, jf. Elektrikeroverenskomstens 14, stk. Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2013.0026 Dansk El Forbund (advokat Jeppe Wahl Brink) mod Tekniq for Insta A/S, Næstved (konsulent Jesper Elan Ahrenst) Uoverensstemmelsen angår, om virksomheden

Læs mere

Protokollat af 19. november 2018 med forlig og afgørelse i faglig voldgiftssag FV :

Protokollat af 19. november 2018 med forlig og afgørelse i faglig voldgiftssag FV : Protokollat af 19. november 2018 med forlig og afgørelse i faglig voldgiftssag FV2017.0096: Lærernes Centralorganisation (advokat Peter Breum) mod AOF Center Sydjylland (advokat Nicolai Westergaard) 1.

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. august 2013. faglig voldgiftssag (FV2012-0176): FOA. for. FOA Odense. (advokat Henrik Piil) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. august 2013. faglig voldgiftssag (FV2012-0176): FOA. for. FOA Odense. (advokat Henrik Piil) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 27. august 2013 i faglig voldgiftssag (FV2012-0176): FOA for FOA Odense (advokat Henrik Piil) mod Kommunernes Landsforening (KL) for Odense Kommune (advokat Christian

Læs mere

Kendelse af 17. december 2008 i faglig voldgift: CO-industri for 3F - Fagligt Fælles Forbund (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod

Kendelse af 17. december 2008 i faglig voldgift: CO-industri for 3F - Fagligt Fælles Forbund (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod Kendelse af 17. december 2008 i faglig voldgift: CO-industri for 3F - Fagligt Fælles Forbund (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod DI - Organisation for erhvervslivet for Midtjysk Fornikling og

Læs mere

AFTALE OM HVILETID OG FRIDØGN

AFTALE OM HVILETID OG FRIDØGN Side 1 AMTSRÅDSFORENINGEN KL KØBENHAVN KOMMUNE FREDERIKSBERG KOMMUNE DANSKE BIOANALYTIKERE DANSKE FYSIOTERAPEUTER DANSK SYGEPLEJERÅD DANSK TANDPLEJERFORENING DEN ALMINDELIGE DANSKE JORDEMODERFORENING ERGOTERAPEUTFORENINGEN

Læs mere

Kendelse af 4. november 2015 i faglig voldgift FV2015.0153: Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Hans Daugaard) mod

Kendelse af 4. november 2015 i faglig voldgift FV2015.0153: Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Hans Daugaard) mod Kendelse af 4. november 2015 i faglig voldgift FV2015.0153: Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Hans Daugaard) mod Dansk Byggeri for Ambercon A/S (juridisk konsulent Lise Bernth) 2 1. Uoverensstemmelsen

Læs mere

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0151

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0151 Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0151 3F, Fagligt Fælles Forbund (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod KL for Hillerød Kommune (advokat Christian K. Clasen) Uoverensstemmelsen angår fortolkning

Læs mere

Lokalaftalen har virkning fra den 1. august 2013, og kan med 3 måneders varsel opsiges til en 31. juli, dog tidligst til den 31. juli 2014.

Lokalaftalen har virkning fra den 1. august 2013, og kan med 3 måneders varsel opsiges til en 31. juli, dog tidligst til den 31. juli 2014. Administrationsgrundlag arbejdstidsaftale for skolepædagoger, Randers Kommune 1 Indledning Randers Kommune og BUPL Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund, Østjylland har indgået en lokal arbejdstidsaftale

Læs mere

Kendelse af 12. december 2016 i faglig voldgiftssag FV : Dansk El-Forbund (advokat Cecilia Ricard) mod

Kendelse af 12. december 2016 i faglig voldgiftssag FV : Dansk El-Forbund (advokat Cecilia Ricard) mod Kendelse af 12. december 2016 i faglig voldgiftssag FV2016.0045: Dansk El-Forbund (advokat Cecilia Ricard) mod TEKNIQ for Wicotec Kirkebjerg A/S (underdirektør Thorkild Bang) 2 1. Uoverensstemmelsen Sagen

Læs mere

Kendelse af 5. juli 2010 i faglig voldgiftsagerne FV2009.0176 og FV 2009.0190: Dansk El-Forbund (advokat Noaman Azzouzi) mod

Kendelse af 5. juli 2010 i faglig voldgiftsagerne FV2009.0176 og FV 2009.0190: Dansk El-Forbund (advokat Noaman Azzouzi) mod Kendelse af 5. juli 2010 i faglig voldgiftsagerne FV2009.0176 og FV 2009.0190: Dansk El-Forbund (advokat Noaman Azzouzi) mod Globel Danmark A/S, nu under konkurs CVR-nr. 31774497 Viengevej 100 8240 Risskov

Læs mere

Kendelse af 7. juli 2008 i faglig voldgift: HK Kommunal (advokat Ulrik Jørgensen) mod

Kendelse af 7. juli 2008 i faglig voldgift: HK Kommunal (advokat Ulrik Jørgensen) mod Kendelse af 7. juli 2008 i faglig voldgift: HK Kommunal (advokat Ulrik Jørgensen) mod Kommunernes Landsforening for Roskilde Kommune og Odsherred Kommune (advokat Jørgen Vinding) Flere tjenestesteder 2

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096): HK/Privat (advokat Martin Juul Christensen) mod Praktiserende Lægers Arbejdsgiverforening (advokat Morten Ulrich) Voldgiftsretten Voldgiftsretten er nedsat

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2015.0028) Danmarks Jurist- og Økonomforbund. mod SKAT

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2015.0028) Danmarks Jurist- og Økonomforbund. mod SKAT PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2015.0028) Danmarks Jurist- og Økonomforbund mod SKAT Tvisten Tvisten angår fortolkningen af en aftale mellem SKAT og bl.a. AC-Landsklubben om flekstid

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i faglig voldgift (FV ) Dansk Skuespillerforbund (advokat Kim Hansen) mod

Protokollat med tilkendegivelse i faglig voldgift (FV ) Dansk Skuespillerforbund (advokat Kim Hansen) mod Protokollat med tilkendegivelse i faglig voldgift (FV 2016.0179) Dansk Skuespillerforbund (advokat Kim Hansen) mod Den Jyske Opera (advokat Marianne Lage) Sagen drejer sig om, hvorvidt det er i strid med

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Finansforbundet. (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod. Finanssektorens Arbejdsgiverforening.

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Finansforbundet. (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod. Finanssektorens Arbejdsgiverforening. OPMANDSKENDELSE i Faglig Voldgift (FV 2015.0066) Finansforbundet (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod Finanssektorens Arbejdsgiverforening for Skandinavisk Data Center A/S (advokat Merete Preisler) Afsagt

Læs mere

T I L K E N D E G I V E L S E. af 25. januar 2015. Faglig voldgiftssag FV2014.0125: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst)

T I L K E N D E G I V E L S E. af 25. januar 2015. Faglig voldgiftssag FV2014.0125: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) T I L K E N D E G I V E L S E af 25. januar 2015 i Faglig voldgiftssag FV2014.0125: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod GLS-A for Aldershvile Planteskole ApS (advokat

Læs mere

Kendelse i. Faglig voldgiftssag FV F for A (procedør Maria Muniz Auken) mod

Kendelse i. Faglig voldgiftssag FV F for A (procedør Maria Muniz Auken) mod Kendelse i Faglig voldgiftssag FV 2018.0152 3F for A (procedør Maria Muniz Auken) mod Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere for Danish Agro a.m.b.a. (advokat Christian H. M. Mikaelsen) 1. Uoverensstemmelsen

Læs mere

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0189. 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod. DI / AKT (advokat Lotte Gaarn Johansen)

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0189. 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod. DI / AKT (advokat Lotte Gaarn Johansen) Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0189 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI / AKT (advokat Lotte Gaarn Johansen) Uoverensstemmelsen angik, i hvilket omfang der kan træffes skriftlig

Læs mere

Side 1 af 5. ANBEFALET Regionernes Lønnings- og takstnævn Dampfærgevej København Ø

Side 1 af 5. ANBEFALET Regionernes Lønnings- og takstnævn Dampfærgevej København Ø ANBEFALET Regionernes Lønnings- og takstnævn Dampfærgevej 22 2100 København Ø Ref. LRH Dok.nr. 304181 9. oktober 2007 Krav til fornyelse af overenskomster og aftaler pr. 1. april 2008 Hermed indsendes

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) CO10. Centralforeningen for Stampersonel. (advokat Peter Breum) mod. Moderniseringsstyrelsen.

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) CO10. Centralforeningen for Stampersonel. (advokat Peter Breum) mod. Moderniseringsstyrelsen. OPMANDSKENDELSE i Faglig Voldgift (FV 2018.0010) CO10 Centralforeningen for Stampersonel (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Forsvarsministeriets Personalestyrelse (advokat Niels Banke)

Læs mere

at virksomhedens praktiserede arbejdstider strider mod Maleroverenskomsten,

at virksomhedens praktiserede arbejdstider strider mod Maleroverenskomsten, Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2015.0221 Malerforbundet i Danmark (jurist Dennis Schnell-Lauritzen) mod Danske Malermestre for Malermester Lakner ApS (afdelingschef Heinrich Søndengaard Nielsen)

Læs mere

63.01 O.13 51/2013 Side 1. Aftale om vederlag mv. ved deltagelse i koloniophold

63.01 O.13 51/2013 Side 1. Aftale om vederlag mv. ved deltagelse i koloniophold Side 1 Aftale om vederlag mv. ved deltagelse i koloniophold KL BUPL - Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund FOA - Fag og arbejde Indholdsfortegnelse Side 63.01 Side 2 Kapitel 1. Områdeafgrænsning...

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV )

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV ) Opmandskendelse i faglig voldgift (FV 2016.0198) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Ulrik Mayland) mod Glarmesterlauget i Danmark for Schlæger A/S Skovlunde Byvej 18 2740 Skovlunde (konsulent Poul Henrik

Læs mere

Ansættelsesvilkår i forbindelse med kommunalreformen. overført fra kommuner i det tidligere

Ansættelsesvilkår i forbindelse med kommunalreformen. overført fra kommuner i det tidligere Cirkulære om Ansættelsesvilkår i forbindelse med kommunalreformen (særvilkår for køkkenmedhjælpere overført fra kommuner i det tidligere FKKA-område, der hører under KL s forhandlingsområde samt Københavns

Læs mere

Kendelse af 16. marts 2016

Kendelse af 16. marts 2016 Kendelse af 16. marts 2016 i faglig voldgift nr. FV 2015.0193 Fag og Arbejde (advokat Peter Nisbeth) mod Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) for Region Hovedstaden (advokat Morten Ulrich) 1. Tvisten

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. (advokat Evelyn Jørgensen) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. (advokat Evelyn Jørgensen) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 25. oktober 2018 i faglig voldgiftssag (FV2018.0061): 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Hjem-Is A/S (advokat Lars Overgaard)

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Fagligt Fælles Forbund (3F) Byggegruppen. (Jacob Scavenius) mod. Dansk Byggeri for Dansk Tagteknik A/S

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Fagligt Fælles Forbund (3F) Byggegruppen. (Jacob Scavenius) mod. Dansk Byggeri for Dansk Tagteknik A/S OPMANDSKENDELSE i Faglig Voldgift (FV2019.0039) Fagligt Fælles Forbund (3F) Byggegruppen (Jacob Scavenius) mod Dansk Byggeri for Dansk Tagteknik A/S (Anne Gausland) Afsagt den 7. maj 2019 2 1. Indledning

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0184):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0184): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0184): Fødevareforbundet NNF (Advokat Martin Juul Christensen) mod Dansk Industri for Danish Crown A/S, Herning (Chefkonsulent Jane Hedegaard) Voldgiftsretten

Læs mere

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift (FV 2014.0079) HK Privat. (jurist Dennis Schnell-Lauritzen) mod

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift (FV 2014.0079) HK Privat. (jurist Dennis Schnell-Lauritzen) mod Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV 2014.0079) HK Privat (jurist Dennis Schnell-Lauritzen) mod Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere (GLS-A) for Agri Nord (advokat Charlotte Strøm

Læs mere

P R O T O K O L A T af 19. september faglig voldgiftssag: Fællesudvalget for Musikundervisere inden for Musikskoleområdet

P R O T O K O L A T af 19. september faglig voldgiftssag: Fællesudvalget for Musikundervisere inden for Musikskoleområdet P R O T O K O L A T af 19. september 2008 i faglig voldgiftssag: Fællesudvalget for Musikundervisere inden for Musikskoleområdet (FMM) (advokat Anne Troelsen) mod Kommunernes Landsforening (KL) (advokat

Læs mere

64.11 O /2011 Side 1. Aftale vedrørende arbejdstid og rådighedstjeneste for pædagogisk personale ved døgninstitutioner

64.11 O /2011 Side 1. Aftale vedrørende arbejdstid og rådighedstjeneste for pædagogisk personale ved døgninstitutioner Side 1 Aftale vedrørende arbejdstid og rådighedstjeneste for pædagogisk personale ved døgninstitutioner mv. KL Socialpædagogernes Landsforbund FOA - Fag og Arbejde Indholdsfortegnelse Side 64.11 Side 2

Læs mere

T I L K E N D E G I V E L S E

T I L K E N D E G I V E L S E T I L K E N D E G I V E L S E i faglig voldgiftssag FV 2011.0090: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver/ DTLs arbejdsgiverforening for Nykøbing Dag- & Industrirenovation

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i Afskedigelsesnævnssag (FV ) for. mod. for. X Kommune

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i Afskedigelsesnævnssag (FV ) for. mod. for. X Kommune PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i Afskedigelsesnævnssag (FV 2017.0133) Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund (BUPL) for A mod KL for X Kommune - 2 Tvisten Sagen angår spørgsmålet, om X kommunes afskedigelse

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0068) 3F Offentlig Gruppe. mod. Moderniseringsstyrelsen. for. Banedanmark

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0068) 3F Offentlig Gruppe. mod. Moderniseringsstyrelsen. for. Banedanmark PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0068) 3F Offentlig Gruppe mod Moderniseringsstyrelsen for Banedanmark Tvisten Sagen angår, om det var berettiget, at Banedanmark bortviste jernbanearbejder

Læs mere

Dette er et foreløbigt billede. Nyt billede indsættes senere. Arbejdstid. Lokalaftaler

Dette er et foreløbigt billede. Nyt billede indsættes senere. Arbejdstid. Lokalaftaler Dette er et foreløbigt billede. Nyt billede indsættes senere Arbejdstid Lokalaftaler Arbejdstid Lokalaftaler Indholdsfortegnelse Indledning Forhandlingskompetencer Arbejdstidsaftalen i kommunerne Arbejdstidsaftalen

Læs mere

Aftale for tjenestemandsansatte driftsledere ansat i MOVIA og tjenestegørende i ARRIVA Danmark A/S

Aftale for tjenestemandsansatte driftsledere ansat i MOVIA og tjenestegørende i ARRIVA Danmark A/S Side 1 Aftale for tjenestemandsansatte driftsledere ansat i MOVIA og tjenestegørende i ARRIVA Danmark A/S KL FOA - Fag og Arbejde Indholdsfortegnelse Side 1. Hvem er omfattet...3 2. Løn...3 3. Grundløn...3

Læs mere

79.01 O.13 09/2014 Side 1. Arbejdstidsaftale for ansatte i kommunernes ældre-, sundheds- og handicapområde, kostproduktion

79.01 O.13 09/2014 Side 1. Arbejdstidsaftale for ansatte i kommunernes ældre-, sundheds- og handicapområde, kostproduktion Side 1 Arbejdstidsaftale for ansatte i kommunernes ældre-, sundheds- og handicapområde, kostproduktion mv. KL FOA - Fag og Arbejde Side 2 Indholdsfortegnelse Side Indledende bemærkninger... 3 Kapitel 1.

Læs mere

Kendelse af 17. januar 2018 i faglig voldgiftssag FV : Serviceforbundet (advokat Maria Rasmussen) mod

Kendelse af 17. januar 2018 i faglig voldgiftssag FV : Serviceforbundet (advokat Maria Rasmussen) mod Kendelse af 17. januar 2018 i faglig voldgiftssag FV2017.0094: Serviceforbundet (advokat Maria Rasmussen) mod Danmarks organisation for selvstændige frisører & kosmetikere (DOFK) for Hårstudiet v/janni

Læs mere

Protokollat i faglig voldgift. Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely)

Protokollat i faglig voldgift. Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely) Protokollat i faglig voldgift Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely) (vedrørende fortolkningsproblemer i parternes aftalegrundlag) Den 7. november

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV ) Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod.

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV ) Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod. PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV2018.0134) Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Dansk Byggeri for O.J. Vedsteds Gulvservice ApS (juridisk konsulent

Læs mere

Cirkulære om Protokollat for akademikere i Sundhedsministeriet

Cirkulære om Protokollat for akademikere i Sundhedsministeriet 2.3.4 1993 Cirkulære om Protokollat for akademikere i Sundhedsministeriet 2.3.4 1 CIRKULÆRE OM PROTOKOLLAT FOR AKADEMIKERE I SUNDHEDSMINISTERIET Finansministeriet og Akademikernes Centralorganisation

Læs mere

VELKOMMEN Medlemsmøde om arbejdstidsregler gældende fra

VELKOMMEN Medlemsmøde om arbejdstidsregler gældende fra VELKOMMEN Medlemsmøde om arbejdstidsregler gældende fra 01.04.2016 Præsentation og forventninger Hvem er vi? Hvilke forventninger har I til i dag?? Konkrete spørgsmål?? Hvilke aftaler gælder? Arbejdsmiljøloven

Læs mere

Aftale vedrørende arbejdstid og rådighedstjeneste for pædagogisk personale ved døgninstitutioner mv.

Aftale vedrørende arbejdstid og rådighedstjeneste for pædagogisk personale ved døgninstitutioner mv. Aftale vedrørende arbejdstid og rådighedstjeneste for pædagogisk personale ved døgninstitutioner mv. KL Socialpædagogernes Landsforbund FOA - Fag og Arbejde Kapitel 1 Aftalens område 1 Område Aftalen omfatter

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse. i faglig voldgiftsag FV Lærernes Centralorganisation (Advokat Peter Breum) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse. i faglig voldgiftsag FV Lærernes Centralorganisation (Advokat Peter Breum) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgiftsag FV 2016.0071 Lærernes Centralorganisation (Advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen (Kammeradvokaten v/ adv. Niels Banke) Tvisten Sagen angår,

Læs mere

Sagen blev mundtligt forhandlet den 25. juni 2018 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand.

Sagen blev mundtligt forhandlet den 25. juni 2018 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand. Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2017.0157 Dansk El-Forbund (advokat Cecilia Ricard) mod DI Overenskomst II for G4S Security Services A/S (advokat Annette Fæster Petersen) Uoverensstemmelsen angår,

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod

Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV 2018.0003 Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod Region Sjælland (advokat Morten Ulrich) Uoverensstemmelsen

Læs mere

TILKENDEGIVELSE meddelt mandag den 27. december 2010

TILKENDEGIVELSE meddelt mandag den 27. december 2010 TILKENDEGIVELSE meddelt mandag den 27. december 2010 i faglig voldgiftssag 2010.0236 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Zoologisk Have (advokat Marie Louise

Læs mere

Kendelse. 5. oktober i faglig voldgiftssag FV : Fagligt Fælles Forbund (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod

Kendelse. 5. oktober i faglig voldgiftssag FV : Fagligt Fælles Forbund (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Kendelse af 5. oktober 2017 i faglig voldgiftssag FV 2017.0038: Fagligt Fælles Forbund (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod HedeDanmark A/S (advokat Charlotte Strøm Petersen) 2 Uoverensstemmelsen

Læs mere

Sagen blev mundtligt forhandlet den 27. september 2017 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand.

Sagen blev mundtligt forhandlet den 27. september 2017 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand. Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2016.0176 Dansk El-Forbund og Dansk Metal (advokat Berit Lassen) mod Coop Danmark A/S (advokat Pernille Grenaae) Uoverensstemmelsen angår, dels hvornår optjente

Læs mere

Ansættelsesvilkår i forbindelse med kommunalreformen

Ansættelsesvilkår i forbindelse med kommunalreformen Cirkulære om Ansættelsesvilkår i forbindelse med kommunalreformen (særvilkår for rengøringsassistenter overført fra kommuner) 2007 Cirkulære af 2. marts 2007 Perst. nr. 026-07 PKAT nr. 148 J.nr. 07-348-138

Læs mere

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN 27-01-2009 OK-Nyt Løn nr. 002-09 Sag.nr.: 07/2174 Voldgiftssagen vedrørende

Læs mere

Side 1 ARBEJDSTIDSREGLER FOR UNDERVISNINGSOMRÅDET I REGIONERNE

Side 1 ARBEJDSTIDSREGLER FOR UNDERVISNINGSOMRÅDET I REGIONERNE Side 1 ARBEJDSTIDSREGLER FOR UNDERVISNINGSOMRÅDET I REGIONERNE **NYT** = Nyt i forhold til tidligere gældende overenskomst/aftale **NYT** med virkning fra dato = Hvis en bestemmelse træder i kraft efter

Læs mere

Arbejdstidsaftale kort fortalt

Arbejdstidsaftale kort fortalt Arbejdstidsaftale kort fortalt Kommenteret udgave af arbejdstidsaftalen med tilhørende eksempler og lønarter. 4 Normperiode og søgnehelligdage Den gennemsnitlige ugentlige arbejdstid er 37 timer pr. uge

Læs mere

Protokollat med Tilkendegivelse. Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund for A og B. mod

Protokollat med Tilkendegivelse. Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund for A og B. mod 1 Protokollat med Tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV 2017.0120) Fagligt Fælles Forbund for A og B (advokat Jesper Schäfer Munk) mod DI for Smurfit Kappa Danmark A/S (advokat Ulla Løvschal Wernblad)

Læs mere

Kendelse af 7. juli 2008 i faglig voldgift: HK Kommunal (advokat Ulrik Jørgensen) mod

Kendelse af 7. juli 2008 i faglig voldgift: HK Kommunal (advokat Ulrik Jørgensen) mod Kendelse af 7. juli 2008 i faglig voldgift: HK Kommunal (advokat Ulrik Jørgensen) mod Kommunernes Landsforening for Roskilde Kommune (advokat Jørgen Vinding) Lørdagsarbejde 2 1. Uoverensstemmelsen og parternes

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i faglig voldgift (FV )

Protokollat med tilkendegivelse i faglig voldgift (FV ) Protokollat med tilkendegivelse i faglig voldgift (FV 2015.0035) Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod BOA for Statoil Fuel og Retail A/S (advokat Jeanette Werner) Sagens behandling Sagen

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Fagligt Fælles Forbund,

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Fagligt Fælles Forbund, PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 25. oktober 2016 i faglig voldgiftssag (FV2016-0012): 3F Fagligt Fælles Forbund, Privat Service, Hotel og Restauration og Serviceforbundet (advokat Mads Bendix Skelbæk-Knudsen)

Læs mere

Dette er et foreløbigt billede. Nyt billede indsættes senere. Arbejdstid. Lokalaftaler

Dette er et foreløbigt billede. Nyt billede indsættes senere. Arbejdstid. Lokalaftaler Dette er et foreløbigt billede. Nyt billede indsættes senere Arbejdstid Lokalaftaler Arbejdstid Lokalaftaler Indholdsfortegnelse Indledning Forhandlingskompetencer Arbejdstidsaftalen i kommunerne Arbejdstidsaftalen

Læs mere

PROTOKOLLAT FAGLIG VOLDGIFTSSAG: HK/Privat. for. (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod. Grafisk Arbejdsgiverforening. for. Sangill Grafisk I/S.

PROTOKOLLAT FAGLIG VOLDGIFTSSAG: HK/Privat. for. (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod. Grafisk Arbejdsgiverforening. for. Sangill Grafisk I/S. PROTOKOLLAT i FAGLIG VOLDGIFTSSAG: HK/Privat for A (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod Grafisk Arbejdsgiverforening for Sangill Grafisk I/S. (advokat Peter Balle) 1. Sagens baggrund. --------- Mellem

Læs mere

Protokollat af 28. juni 2011. faglig voldgift

Protokollat af 28. juni 2011. faglig voldgift Protokollat af 28. juni 2011 i faglig voldgift PROSA, Forbundet af IT-Professionelle for PROSA/CSC-DK og PROSA/CSC-GIS (advokat Louis Beck Nielsen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for CSC Danmark A/S (advokat

Læs mere

Ansættelsesvilkår i forbindelse med kommunalreformen. overført fra kommuner i det tidligere FKKAområde, samt Københavns og Frederiksberg kommuner)

Ansættelsesvilkår i forbindelse med kommunalreformen. overført fra kommuner i det tidligere FKKAområde, samt Københavns og Frederiksberg kommuner) Cirkulære om Ansættelsesvilkår i forbindelse med kommunalreformen (særvilkår for sanitører overført fra kommuner i det tidligere FKKAområde, der hører under KL s forhandlingsområde samt Københavns og Frederiksberg

Læs mere

TILKENDEGIVELSE meddelt tirsdag den 29. marts 2016

TILKENDEGIVELSE meddelt tirsdag den 29. marts 2016 TILKENDEGIVELSE meddelt tirsdag den 29. marts 2016 i faglig voldgiftssag 2015.0139 CO-industri for Fagligt Fælles Forbund (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I ved DI for HKScan Denmark

Læs mere

Tilkendegivelse. af 23. maj faglig voldgiftssag FV Dansk Magisterforening. som mandatar for. B og. (advokat Frederik Brocks) mod

Tilkendegivelse. af 23. maj faglig voldgiftssag FV Dansk Magisterforening. som mandatar for. B og. (advokat Frederik Brocks) mod Tilkendegivelse af 23. maj 2017 i faglig voldgiftssag FV 2016.0091 Dansk Magisterforening som mandatar for A, B og C (advokat Frederik Brocks) mod Københavns Kommune (advokat Jørgen Vinding) Indledning

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. januar faglig voldgiftssag FV : CO-industri for 3F Industrigruppen for et antal medlemmer.

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. januar faglig voldgiftssag FV : CO-industri for 3F Industrigruppen for et antal medlemmer. PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 19. januar 2011 i faglig voldgiftssag FV2010.0092: CO-industri 3F Industrigruppen et antal medlemmer mod DI Overenskomst I Royal Unibrew A/S -------------------------------------

Læs mere

Sagen blev mundtligt forhandlet den 27. november 2014 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand.

Sagen blev mundtligt forhandlet den 27. november 2014 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand. Kendelse i faglig voldgiftssag FV2014.0141, afsagt den 3. december 2014 Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Jacob Scavenius) mod Dansk Byggeri for Marbud, Polen (Cvr. 33018010) (afdelingschef,

Læs mere

Aftale for tjenestemandsansatte driftsledere ansat i MOVIA og tjenestegørende i ARRIVA Danmark A/S

Aftale for tjenestemandsansatte driftsledere ansat i MOVIA og tjenestegørende i ARRIVA Danmark A/S MOVIA Side 1 Aftale for tjenestemandsansatte driftsledere ansat i MOVIA og tjenestegørende i ARRIVA Danmark A/S KL FOA - Fag og Arbejde Indholdsfortegnelse Side 1. Hvem er omfattet... 3 2. Løn... 3 3.

Læs mere

Uddrag af resultatet af forhandlingerne mellem Finansministeren og AC 2013:

Uddrag af resultatet af forhandlingerne mellem Finansministeren og AC 2013: Uddrag af resultatet af forhandlingerne mellem Finansministeren og AC 2013: 16. Arbejdstid Lønnen efter denne overenskomst forudsætter fuldtidsbeskæftigelse svarende til gennemsnitlig 37 timer ugentlig.

Læs mere

Lokalaftale indgået mellem Socialpædagogerne Kreds Østjylland og Aarhus Kommune, Bofælleskabet Vintervej

Lokalaftale indgået mellem Socialpædagogerne Kreds Østjylland og Aarhus Kommune, Bofælleskabet Vintervej Vejledning til lokalaftalen Det skal understreges at de 4 aftaler kan vælges til eller fra helt uafhængig af hinanden, de er af praktiske årsager samlet på det samme stykke papir. Lokalaftale indgået mellem

Læs mere

P R O T O K O L L A T

P R O T O K O L L A T P R O T O K O L L A T i Faglig voldgiftsag (FV 2007.208): HK Danmark (advokat Peter Nisbeth) mod DI (advokat Henrik Uldal) G:\Faglig Voldgift Kendelser\PROTOKOLLAT FV 2007 208 HK mod HTS.doc 2 INDLEDNING

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Voldgiftssagen: Dansk Funktionærforbund (procedør: advokat Evelyn Jørgensen) mod

OPMANDSKENDELSE. Voldgiftssagen: Dansk Funktionærforbund (procedør: advokat Evelyn Jørgensen) mod OPMANDSKENDELSE I Voldgiftssagen: Dansk Funktionærforbund (procedør: advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Industri for Vagt- og Alarmbranchens Arbejdsgiverforening (VABA) for G4S Vagt A/S (procedør: advokat

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse af 1. juli 2009 i faglig voldgift FV2009.0051: CO-industri for 3F (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod

Protokollat med tilkendegivelse af 1. juli 2009 i faglig voldgift FV2009.0051: CO-industri for 3F (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod Protokollat med tilkendegivelse af 1. juli 2009 i faglig voldgift FV2009.0051: CO-industri for 3F (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod DI for P. Taabbel & Co. Hanstholm A/S (advokat Lars Bruhn)

Læs mere

Kendelse af 29. marts 2016 i faglig voldgift FV : Finansforbundet for A (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod

Kendelse af 29. marts 2016 i faglig voldgift FV : Finansforbundet for A (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod Kendelse af 29. marts 2016 i faglig voldgift FV 2015.0218: Finansforbundet for A (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) for JN Data A/S (advokat Jakob Cohr Arffmann)

Læs mere