Teknisk notat. Overvågning af flagermus, juli til december 2010, omkring 2MW vindmølle opstillet ved Widex i Vassingrød. Vedlagt : Kopi til :

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Teknisk notat. Overvågning af flagermus, juli til december 2010, omkring 2MW vindmølle opstillet ved Widex i Vassingrød. Vedlagt : Kopi til :"

Transkript

1 Teknisk notat Grontmij Carl Bro A/S Granskoven Glostrup Danmark T F CVR-nr Overvågning af flagermus, juli til december 2010, omkring 2MW vindmølle opstillet ved Widex i Vassingrød. 19. januar 2011 Projekt: Udarbejdet Kontrolleret : Morten Christensen : Simon Rosenkilde Waagner Vedlagt : Kopi til : 1 BAGGRUND I forbindelse med opstillingen af 2 MW vindmøllen ved Widex i Vassingerød, blev det af Allerød kommune påkrævet, at der i forbindelse med møllens drift i det første år skulle iværksættes en overvågning af flagermus. Resultaterne fra denne overvågning skal anvendes til at kortlægge eventuelle problemer med flagermus der skades eller dræbes af møllen. Citat fra VVM rapporten: Det anbefales i notatet, over flagermus i området udarbejdet af Grontmij- Carl Bro, at der i en indkøringsfase laves registreringer af flagermusaktiviteten omkring vindmøllen, f.eks. ved at montere en automatisk flagermusdetektor på møllen. Derved vil man kunne sammenholde flagermusaktiviteten med vindhastighed, temperatur og tidspunkt og dokumentere hvornår der er risiko for kollision. Dette kan bruges til at finjustere kravene til driften af møllen. Desuden er der, i forbindelse med behandlingen af høringssvarene efter kommunen godkendelse af vindmøllen, lovet at der omkring møllen også vil blive eftersøgt og registreret fund af evt. dræbte flagermus.

2 Side 2 2 METODE Overvågning af flagermusaktivitet med automatisk ultralydsdetektor monteret i møllens nacelle. I starten af juli 2010, umiddelbart efter møllen var opstillet og inden møllen var indsat i almindelig drift, blev der i nacellen (møllehatten) opsat en ultralydsdetektor af typen BatCorder 2. Detektortypen er udviklet i Tyskland og specielt tilpasset automatisk overvågning af flagermus omkring vindmøller. Detektorens mikrofon blev placeret på møllens underside lige bag vingerne (figur 1). Detektoren rækkevidde er omkring meter og det må derfor antages, at registreringen er godt dækkende for de flagermus der potentielt kan rammes af møllens vinger eller skades af kraftig turbulens omkring møllevingerne. Figur 1 - Placering af mikrofon tilsluttet automatisk flagermusdetektor. Detektoren blev indstillet til at optage alle forekomster af flagermus. Af praktiske årsager er der indbygget 10 sekunders buffertid hvilket medføre, at en flagermus, der opholder sig i længere tid nær møllen, vil blive registreret seks gange per minut. Detektoren registrerer derfor ikke antallet af individer der forekommer omkring møllen men udelukkende den relative aktivitet målt som tid med flagermus. Eftersøgning af døde eller skadede flagermus omkring møllen. Som supplerende til overstående overvågning er området omkring møllen gennemgået efter nætter med særlig høj flagermusaktivitet. Dette er sket tidligt om morgenen.

3 Side 3 3 RESULTATER Overvågning af flagermusaktivitet med automatisk ultralydsdetektor monteret i nacellen. I perioden er der i alt lavet 7393 registreringer af flagermuseaktivitet. Omregnet til timer svare dette til omkring 20 timer med flagermuseaktivitet. Dagsrytmen viser at flagermusene primært flyver omkring solnedgang og 4-5 timer her efter. Aktiviteten er generelt meget lav i morgentimerne, hvor der de fleste dage slet ikke er registreret flagermus. Dette kan derfor sammenholdes med omkring 1000 timers potentiel flagermusetid i perioden (177 døgn, fratrukket lyse timer og perioden efter 1. november). Samlet har vi altså i gennemsnit registreret aktivitet i ca. 2 procent af den potentielle tid. Registreringen kan ikke fortælle, om det er nogle ganske få individer der besøger vindmøllen jævnligt, eller om det er mange individer, der hver især besøger vindmøllen meget sjældent. Seks arter er registreret omkring møllen. Den hyppigst registrerede art er brunflagermus, der står for mere end halvdelen af alle registreringer. Hyppig er også skimmelflagermus. Blandt de mindre flagermus er dværgflagermus, og troldflagermus relativt hyppigt registreret ved møllen. Sydflagermus og langøret flagermus er registrerede enkelte gange. Den største flagermusaktivitet forekommer i august, mens aktivitetsniveauet ligger noget lavere i både juli og september (figur 2). Det lavere niveau i september skyldes primært at de fleste af flagermusene trækker bort fra området i vinterperioden. I oktober forekommer meget få flagermus i området hvilket betyder, at der næppe er væsentlige vinterrasteområder (beskyttet af habitatdirektivet) i nærheden af møllen Flagermus aktivitet Primo juli juli Primo august august Primo september september Periode Primo oktober oktober Primo november november Primo december december Figur 2 - flagermusaktiviteten (samlet tid med flagermus i minutter) fra juli til december 2010

4 Side 4 Den relativt lave aktivitet i juli måned tyder ligeledes på at området i umiddelbart nærhed til møllen ikke er et yngleområde (beskyttet af habitatdirektivet), da flagermusene i denne periode primært søger føde tæt på ynglepladserne. Området største betydning er derfor, ud fra de foreløbige registreringer, primært som fødesøgningsområde i sensommeren og det tidlige efterår. Fødesøgningsområder er ikke direkte dækket af habitatdirektivet, med mindre møllen kan godtgøres, at udgøre en væsentlig risiko for bestanden generelt. Konklusionen fra det første halvår er også, at alle begrænsninger på møllens drift i vinterhalvåret, fra 1. oktober, vil være formålsløst, da området ikke rummer overvintringsområder. Flagermusene flyver primært ved lave vindhastigheder og flagermusaktivitet ved vindhastighed over 8 m/s er yderst sjældent. Især ved vindhastighed mellem 4 og 5 m/s er der særlig stor aktivitet (figur 3, vindhastigheden er målt i navhøjde) Flagermusaktivitet ,4 0,5-0,9 1-1,4 1,5-1,9 2-2,4 2,5-2,9 3-3,4 3,5-3,9 4-4,4 4,5-4,9 5-5,4 5,5-5,9 6-6,4 6,5-6,9 7-7,4 7,5-7,9 8-8,4 Vindhastighed (m/s) 8,5-8,9 9-9,4 9,5-9, ,4 10,5-10, ,4 11,5-11, ,4 12,5-12, ,4 13,5-13, ,4 14,5-14, ,4 15,5-15, ,4 16,5-16, ,4 17,5-17,9 Figur 3 - Relation imellem vindhastigheden og flagermusaktiviteten (samlet tid med flagermus i minutter) omkring møllen i Vassingrød juli til december Eftersøgning af døde eller skadede flagermus omkring møllen. Der er ikke fundet døde flagermus under eftersøgningerne omkring møllen i efteråret Disse eftersøgninger bør dog systematiseres i foråret 2011 for at sikre et bedre grundlag for en vurdering af mølles evt. effekt på flagermusbestanden i området (se afsnit 5, længere nede). 4 MULIGE AFVÆRGEFORANSTALTNINGER Der findes ikke retningslinier for hvor mange dræbte flagermus der er acceptabelt (ikke anses for at påvirke bestanden), og en præcis sammenhæng imellem aktiviteten og antallet af dræbte flagermus er også usikkert særligt fordi man ikke kender antallet af individer der giver aktiviteten.

5 Side 5 For at fastsætte et niveau der a ikke at påvirke bestanden, er det nødvendigt at kende bestandens størrelse, og dermed hvor mange flagermus der dør af andre naturlige årsager. I dette tilfælde har der ikke været udført nogen grundig undersøgelse af bestandens størrelse i et større område omkring møllen. Nordsjælland huser dog generelt store bestande af alle de arter, som optræder ved møllen og ingen af disse bestande regnes for særligt sårbare. En vurdering af en evt. risiko for en negativ påvirkning af bestanden pga. møllen skal også sammenholdes med øvrige menneskeskabte risici i området. Særligt brug af pesticider i landbrug og gartneri og infrastruktur i form af veje udgør en væsentlig risiko for negativ påvirkning af de fleste arter af flagermus. Aktiviteter der direkte påvirker flagermusenes fourageringsmuligheder væsentligt er også underlagt habitatdirektivet. Pesticidbrug i f.eks. planteskolen nord for møllen kan således reducerer fødegrundlaget for flagermusene betydeligt. Vejene i området udgør også en væsentlig negativ påvirkning af flagermusene. Både direkte igennem trafikdrab og indirekte igennem barriereeffekt, der forhindrer flagermus i at udnytte potentielle fødesøgningsområder. Undersøgelser fra Polen har påvist mellem 0,7 og 6 dræbte flagermus per km (Lesinski m.fl. 2010). Møllens evt. negative påvirkning bør sammenholdes med disse andre dødsårsager i området. Hvis det ved eftersøgningerne viser sig at vindmøllen dræber et antal individer, der kan antages at påvirke bestanden i området negativt, kan en nærmere analyse af bestanden i området være nødvendig.. Ligger påvirkningerne således over det acceptable niveau, kan det være nødvendigt at indføre afværgeforanstaltninger, for at reducere denne påvirkning. For en vindmølle vil det typisk betyde at standse vindmøllen i perioder med høj aktivitet. Møllen starter og producerer ved vindhastigheder fra 4 m/s. Dette kan udgøre en potentiel risiko for flagermusene omkring møllen i de perioder på året hvor der er særlig stor aktivitet. Således foregår halvdelen af den samlede flagermusaktivitet ved vindhastighed over 4 m/s (figur 4).

6 Side 6 100% 90% Summeret flagermusaktivitet (procent) 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 4 m/s 0-0,4 0,5-0,9 1-1,4 1,5-1,9 2-2,4 2,5-2,9 3-3,4 3,5-3,9 5 m/s 6 m/s 7 m/s Figur 4 - Akkumuleret flagermusaktivitet 4-4,4 4,5-4,9 5-5,4 5,5-5,9 6-6,4 6,5-6,9 7-7,4 7,5-7,9 8-8,4 Vindhastighed (m/s) 8,5-8,9 9-9,4 9,5-9, ,4 10,5-10, ,4 11,5-11, ,4 12,5-12, ,4 13,5-13, ,4 14,5-14, ,4 15,5-15, ,4 16,5-16, ,4 17,5-17,9 En justering af vindmøllen startvindhastighed i sommerens aftenperioder vil derfor have en stor effekt på risikoen for kollision. En justering af møllens startvindhastighed fra 4 til f.eks. 5 m/s, i timerne omkring solnedgang, vil således halvere den potentielle risiko. 5 ANBEFALINGER TIL OVERVÅGNING I FORÅRET OG SOMMEREN 2011 For at skabe et samlet billede af flagermusaktiviteten omkring møllen, samt kortlægge evt. konflikter i form af dræbte flagermus, foreslås det at videreføre den ovenfor beskrevne overvågning frem til juli Den automatiske overvågning med detektoren bør fortsætte efter samme opsætning som i den første periode. Eftersøgningen af døde flagermus bør derimod gøres mere systematisk og gennemføres tilpasset anbefalinger fra bl.a. Tyskland og England. Metodebeskrivelse til systematisk eftersøgning af dræbte flagermus Ifølge anbefalinger fra Tyskland og England bør et område med en radius på minimum 50 meter undersøges omring møllen. Området gennemgås systematisk således at det gennemgås med maksimum 10 meters mellemrum. Det anbefales generelt at bruge en hund der kan øge dækningen betydeligt. I modsat fald bør området gennemgås med væsentlig mindre mellemrum, og græsset på det afsøgte område må holdes forholdsvist kortklippet, for at facilitere eftersøgningen. Området omkring møllen er generelt let at overskue og eftersøgningen kan i stort omfang foregå fra stier og parkeringspladsen. Det område der bør omfattes af eftersøgningen afgrænses af søen mod vest, skellet mod planteskolen i nord, Kølevandsboring 8 og kanalen mod øst og parkeringsplads nummer to mod syd. Herunder er en forslået rute til eftersøgning med hund (figur 5).

7 Side 7 Figur 5 foreslået rute til systematisk eftersøgning af dræbte flagermus. Eftersøgning bør foregå morgener efter nætter med stille vejr i perioden 1. april til 31. juli. Med stille vejr, forstås nætter (de første 4 timer efter solnedgang) hvor vinden har være under 7m/s, men dog tilstrækkelig til at vindmøllen har kørt. Gennemgangen bør foregå en relativt kort efter solopgang for at sikre at der er tilstrækkeligt lys til eftersøgningen og for ikke at evt. døde flagermus slæbes bort af katte mv. Alle fund af døde flagermus bør dokumenteres ved udfyldelse af vedlagte skema samt med foto af flagermusen. 6 REFERENCER Baagøe, H. J. & Jensen, T. S. (red.) (2007) Dansk pattedyr atlas. Gyldendal. Battersby, J. (comp.) (2010) Guidelines for Surveillance and Monitoring of European Bats. EUROBATS Publication Series No. 5. UNEP / EUROBATS Secretariat, Bonn, Germany, 95 pp. Dietz, C., von Helversen, O. & Nill, D. (2009) Bats of Britain, Europe & Northwest Africa. A&C Black, London. Jones, G., Cooper-Bohannon, R., Barlow, K. & Parsons, K. (2009) Scoping and method development report Determining the potential ecological impact of wind turbines on bat populations in Britain. Phase 1 Report. University of Bristol & Bat Conservation Trust.

8 Side 8 Lesinski, G. Sikora, A. & Olszewski, A. (2010) Bat casualty on road crossing a mosaic landscape. European Journal of Wildlife Research. Rodrigues, L., L. Bach, M.-J. Dubourg-Savage, J. Goodwin & C. Harbusch (2008) Guidelines for consideration of bats in wind farm projects. EURO- BATS Publication Series No. 3. UNEP/EUROBATS Secretariat, Bonn, Germany, 51 pp. Skov- og Naturstyrelsen (2010) God praksis for skovarealer med flagermus. Søgaard, B. & Asferg, T. (red.) (2007) Håndbog om arter på habitatdirektivets bilag IV til brug i administration og planlægning. Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet. Faglig rapport fra DMU nr. 635.

9 Side 9 SKEMA Beskrivelse af flagermus fundet døde eller skadede. Dato: Tidspunkt: Finder: Findested (afmærk på kort herunder) Foto fremsendes til mail: mfc@gmcb.dk eller som MMS til Den døde flagermus beholdes indtil bestemmelsen er meddelt. Evt. spørgsmål til Morten Christensen, Grontmij Carlbro OBS: Ikke døde flagermus skal håndteres med varsomhed, da disse kan være inficeret med rabies. Brug evt. handsker og lad ikke hunden komme tæt på flagermusen. rabies. Brug evt. handsker og lad ikke hunden komme tæt på flagermusen.

Teknisk notat. Flagermusundersøgelser ved Velling Mærsk oktober : Bilag 1: Kort med placering af lyttebokse og observationer.

Teknisk notat. Flagermusundersøgelser ved Velling Mærsk oktober : Bilag 1: Kort med placering af lyttebokse og observationer. Teknisk notat Dusager 12 8200 Aarhus N Denmark T +45 8210 5100 F +45 8210 5155 www.grontmij.com CVR No. 48233511 Flagermusundersøgelser ved Velling Mærsk 2014 6. oktober 2014 Projekt: 30.9969.30 Udarbejdet

Læs mere

NY OVNLINJE 5 PÅ NORDFORBRÆNDING

NY OVNLINJE 5 PÅ NORDFORBRÆNDING FREMTIDENS NORDFORBRÆNDING NY OVNLINJE 5 PÅ NORDFORBRÆNDING I HØRSHOLM KOMMUNE Del 1 Kommuneplantillæg med miljøvurdering Del 2 Ikke teknisk resume Del 3 VVM-redegørelse Vurdering af levesteder og mulige

Læs mere

Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og miljørapport. Bilag 3 Flagermusundersøgelse

Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og miljørapport. Bilag 3 Flagermusundersøgelse Bilag 3 Flagermusundersøgelse Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og miljørapport For testvindmølle ved Husumvej, Drantum, Ikast-Brande Kommune Februar 2016 Miljøvurdering Dusager 12 8200 Aarhus

Læs mere

Teknisk notat. Kortlægning af flagermus i Svanninge Bakker, Gråsten skovene og Frøslev Plantage Vedlagt : Kopi til : 1 INDLEDNING

Teknisk notat. Kortlægning af flagermus i Svanninge Bakker, Gråsten skovene og Frøslev Plantage Vedlagt : Kopi til : 1 INDLEDNING Teknisk notat Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F www.grontmij-carlbro.dk CVR-nr. 48233511 Kortlægning af flagermus i Svanninge Bakker, Gråsten skovene og Frøslev Plantage 2010 26. november

Læs mere

Udvidelse af det Nationale Testcenter for Vindmøller i Østerild

Udvidelse af det Nationale Testcenter for Vindmøller i Østerild Udvidelse af det Nationale Testcenter for Vindmøller i Østerild Projektbeskrivelse 9 standpladser (2 nye) Max højde 330 m (+ 80) 2 yderste dog fortsat max 250 m Ny offentlig adgangsvej Yderligere skovrydning

Læs mere

Flagermus i Tolløkke Skov, N a t i onalpark Mols Bjerge

Flagermus i Tolløkke Skov, N a t i onalpark Mols Bjerge Flagermus i Tolløkke Skov, N a t i onalpark Mols Bjerge Waagner, SR (Sweco Danmark a/s) NATURRAPPORTER FRA NATIONALPARK MOLS BJERGE - nr. 17/2017 Kolofon: Titel: Flagermus i Tolløkke Skov, Nationalpark

Læs mere

KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 7 TIL FAXE KOMMUNEPLAN 2009. Baggrund. Retningslinje. Ramme

KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 7 TIL FAXE KOMMUNEPLAN 2009. Baggrund. Retningslinje. Ramme KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 7 TIL FAXE KOMMUNEPLAN 2009 Baggrund Kommuneplantillægget er udarbejdet på baggrund af en konkret ansøgning om opstilling af vindmøller øst for Turebylille. Rammeområdet ligger umiddelbart

Læs mere

Registrering af flagermus ved Søborg Sø

Registrering af flagermus ved Søborg Sø 1 Baggrund Formålet med denne undersøgelse var at foretage en overordnet vurdering den projekterede Søborg Sø som levested for flagermus. Naturstyrelsen Nordsjælland, som rekvirerede dette notat, ønskede

Læs mere

Kortlægning af flagermus langs planlagte linieføringer for Rute 26 Århus-Viborg; Etape 1 og 6

Kortlægning af flagermus langs planlagte linieføringer for Rute 26 Århus-Viborg; Etape 1 og 6 Grontmij Carl Bro A/S 7. januar 2011 Projekt nr. 201993 Udarbejdet af Morten Christensen, Carl Bro Kontrolleret af Jakob Ingerslev, Carl Bro Godkendt af Maria Christensen og Mette Jeppesen, NIRAS Granskoven

Læs mere

Flagermus undersøgelse i Lille Vildmose, sommer 2013

Flagermus undersøgelse i Lille Vildmose, sommer 2013 Flagermus undersøgelse i Lille Vildmose, sommer 2013 Formål: At få indsigt i forekomsten af flagermus i 90 punkter fordelt på både Tofte Skov og Høstemark. Metode og tilknyttede kommentarer: Automatiske

Læs mere

RAPPORT. Vejdirektoratet. VVM-undersøgelse for udbygning af Rute 26 Viborg-Aarhus, etape 2

RAPPORT. Vejdirektoratet. VVM-undersøgelse for udbygning af Rute 26 Viborg-Aarhus, etape 2 Vejdirektoratet 26. januar 2011 Projekt nr. 201993 Udarbejdet af Grontmij Carl Bro A/S Kontrolleret af MAC Godkendt af MXJ RAPPORT VVM-undersøgelse for udbygning af Rute 26 Viborg-Aarhus, etape 2 Flagermus

Læs mere

Vindmølleprojekt ved Treå Møllebugt Supplerende analyse vedr. fuglebeskyttelse

Vindmølleprojekt ved Treå Møllebugt Supplerende analyse vedr. fuglebeskyttelse Vindmølleprojekt ved Treå Møllebugt Supplerende analyse vedr. fuglebeskyttelse September 2019 Vindmølleprojekt ved Treå Møllebugt Supplerende analyse vedr. fuglebeskyttelse September 2019 Indhold 1. :

Læs mere

Flagermusundersøgelse på 10 lokaliteter ved Silkeborg

Flagermusundersøgelse på 10 lokaliteter ved Silkeborg Flagermusundersøgelse på 10 lokaliteter ved Silkeborg Rapport udarbejdet for Orbicon af Jan Durinck, Elsemarie Nielsen & Thomas Johansen, november 2015 Dansk Bioconsult Indhold Metode... 3 Undersøgelsesområder

Læs mere

Notat: Eftersøgning af flagermuskolonier i Nordskovvej-tracéet 2015 samt en mindre kortlægning af flagermusaktivitet

Notat: Eftersøgning af flagermuskolonier i Nordskovvej-tracéet 2015 samt en mindre kortlægning af flagermusaktivitet 1 Notat: Eftersøgning af flagermuskolonier i Nordskovvej-tracéet 2015 samt en mindre kortlægning af flagermusaktivitet Hermed fremsendes et notat som beskriver undersøgelserne for ynglekolonier i Nordskovvej-tracéet

Læs mere

Vandfugle i Utterslev Mose

Vandfugle i Utterslev Mose Vandfugle i Utterslev Mose NOVANA 2006 Rapport udarbejdet af CB Vand & Miljø, november 2006. Konsulenter: Carsten Bjørn & Morten Wiuf Indholdsfortegnelse INDLEDNING OG RESUMÉ...2 METODE...3 RESULTATER...4

Læs mere

Etablering af vindmølle og beskyttelse af flagermus

Etablering af vindmølle og beskyttelse af flagermus Professor dr. Jur. Peter Pagh Notat om Degnehusene 70, 2620 Albertslund tlf.: 43421238/35323127 email: peter.pagh@jur.ku.dk Etablering af vindmølle og beskyttelse af flagermus Allerød Kommune har bedt

Læs mere

Flagermusundersøgelse i området: Marsvinslund

Flagermusundersøgelse i området: Marsvinslund i området: Marsvinslund Indeholder: Flagermusobservationer: Lydoptagelser fra stationære flagermusdetektorer i yngle- og efterårsperioden 2013 Lydoptagelser fra gennemgang med håndholdt flagermusdetektor

Læs mere

Vindmølleprojektet ved Østerild i Thy i relation til flagermus Af Hans J. Baagøe. Statens Naturhistoriske Museum. Zoologisk Museum

Vindmølleprojektet ved Østerild i Thy i relation til flagermus Af Hans J. Baagøe. Statens Naturhistoriske Museum. Zoologisk Museum Notat 06.05.2010 Vindmølleprojektet ved Østerild i Thy i relation til flagermus Af Hans J. Baagøe. Statens Naturhistoriske Museum. Zoologisk Museum Generelt om flagermusdrab ved vindmøller Det har vist

Læs mere

På vegne af Eurowind Project A/S fremsendes hermed VVM anmeldelse af et vindmølleprojekt ved Batum

På vegne af Eurowind Project A/S fremsendes hermed VVM anmeldelse af et vindmølleprojekt ved Batum Viborg Kommune Teknik og Miljø Plan Att: Nina Bødker Prinsens Alle 5 8800 Viborg ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk DATO 22. november

Læs mere

Natur og landskab i vurdering af vindmøller

Natur og landskab i vurdering af vindmøller Natur og landskab i vurdering af vindmøller Henrik Skovgaard Orbicon A/S Miljøvurderingsdag i Aalborg, 18. august 2016 1 VVM bekendtgørelsens krav om vurdering af virkninger på miljøet, jf. 5 stk. 2. 1)

Læs mere

Screening af sprængninger i forbindelse med ammunitionsrydning i Hullebæk skydeområde ved Raghammer Odde

Screening af sprængninger i forbindelse med ammunitionsrydning i Hullebæk skydeområde ved Raghammer Odde Screening af sprængninger i forbindelse med ammunitionsrydning i Hullebæk skydeområde ved Raghammer Odde Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 9. september 2013 Ib Krag Petersen Jakob

Læs mere

VVM og Miljøvurdering

VVM og Miljøvurdering Borgermøde 10. januar 2016 i Halvrimmen VVM og Miljøvurdering Vindmøller ved Nørre Økse Sø Miljørapport VVM, Vurdering af virkninger på miljøet Miljøvurdering November 2016 Ansvarlig for miljørapport:

Læs mere

Flagermusundersøgelser og vurdering af sænket vandstand i Allinggård Sø-systemet

Flagermusundersøgelser og vurdering af sænket vandstand i Allinggård Sø-systemet 1 Flagermusundersøgelser og vurdering af sænket vandstand i Allinggård Sø-systemet Hermed fremsendes et notat som beskriver den foretagne registrering af flagermus ved Alling Sø, Alling Å og Allinggård

Læs mere

Sammenfattende redegørelse. Kommuneplan for Brønderslev Kommune

Sammenfattende redegørelse. Kommuneplan for Brønderslev Kommune Sammenfattende redegørelse Kommuneplan 2017-2029 for Brønderslev Kommune Juli 2017 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2 2. Miljøhensyn 2 3. Behandling af høringssvar 3 4. Overvågning 4 1 1. Indledning Forslag

Læs mere

Teknisk Notat. Støj fra vindmøller ved andre vindhastigheder end 6 og 8 m/s. Udført for Miljøstyrelsen. TC-100531 Sagsnr.: T207334 Side 1 af 15

Teknisk Notat. Støj fra vindmøller ved andre vindhastigheder end 6 og 8 m/s. Udført for Miljøstyrelsen. TC-100531 Sagsnr.: T207334 Side 1 af 15 Teknisk Notat Støj fra vindmøller ved andre vindhastigheder end 6 og 8 m/s Udført for Miljøstyrelsen Sagsnr.: T207334 Side 1 af 15 3. april 2014 DELTA Venlighedsvej 4 2970 Hørsholm Danmark Tlf. +45 72

Læs mere

Rammeområde nr. 34.T.16 og to mulige vindmølleområder i Thorsminde

Rammeområde nr. 34.T.16 og to mulige vindmølleområder i Thorsminde Holstebro Kommune Rammeområde nr. 34.T.16 og to mulige vindmølleområder i Thorsminde Konsekvensvurdering af bilag IV-arter Oktober 2014 Udgivelsesdato : 10. oktober 2014 Projekt : 30.8624.01 Udarbejdet

Læs mere

Oplæg til debat om vindmøller syd for Låsby

Oplæg til debat om vindmøller syd for Låsby Oplæg til debat om vindmøller syd for Låsby Oplæg til debat om vindmøller syd for Låsby SPF WIND Denmark ApS har søgt Silkeborg Kommune og Skanderborg Kommune om, at opføre tre vindmøller syd for Låsby.

Læs mere

Forslag til Kommuneplantillæg nr. 6 til Kommuneplan 2013

Forslag til Kommuneplantillæg nr. 6 til Kommuneplan 2013 Forslag til Kommuneplantillæg nr. 6 til Kommuneplan 2013 Kommuneplanrammerne 4.E.01-b, 4.E.01-c, 4.E.01-e og 4.E.01-f XX 2014 Kerteminde Kommune Hans Schacksvej 4 5300 Kerteminde Tlf. 65 15 15 15 www.kerteminde.dk

Læs mere

Notat. Rent vand i Mølleå-systemet - Projektforslag Trykledningstracéet fra Lundtofte renseanlæg til Kalvemosen. : Skov- og Naturstyrelsen

Notat. Rent vand i Mølleå-systemet - Projektforslag Trykledningstracéet fra Lundtofte renseanlæg til Kalvemosen. : Skov- og Naturstyrelsen Notat Grontmij Carl Bro A/S Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4396 4414 www.grontmij-carlbro.dk CVR-nr. 48233511 Rent vand i Mølleå-systemet - Projektforslag Trykledningstracéet

Læs mere

SeNatur v. Thomas W. Johansen 1

SeNatur v. Thomas W. Johansen 1 SeNatur v. Thomas W. Johansen 1 Flagermus Stevns kommune 2012-2014 Undersøgelsen er foretaget af: SeNatur Thomas W. Johansen Hærvejen 10 4660 Store Heddinge E-mail: Thomas.w.johansen@gmail.com Tlf.: +45

Læs mere

Flagermus Chiroptera sp. teknisk anvisning til ekstensiv overvågning

Flagermus Chiroptera sp. teknisk anvisning til ekstensiv overvågning Fagdatacenter for Biodiversitet og Terrestriske Naturdata, Danmarks Miljøundersøgelser Forfattere: Bjarne Søgaard & Hans J. Baagøe Dokumenttype: Teknisk anvisning Dok. nr: Titel: Overvågning af flagermus

Læs mere

VURDERINGSRAPPORT. Vejdirektoratet. VVM-undersøgelse for udbygning af E20/E45, Kolding Fredericia

VURDERINGSRAPPORT. Vejdirektoratet. VVM-undersøgelse for udbygning af E20/E45, Kolding Fredericia Vejdirektoratet 21. december 2010 Projekt nr. 201993 Udarbejdet af Amphi Consult Kontrolleret af LRM/MAC Godkendt af MXJ VURDERINGSRAPPORT VVM-undersøgelse for udbygning af E20/E45, Kolding Fredericia

Læs mere

Afgørelsen er truffet af formand Lars Bracht Andersen og sagkyndig ejendomsmægler

Afgørelsen er truffet af formand Lars Bracht Andersen og sagkyndig ejendomsmægler Taksationsmyndighedens afgørelse om værditab vedrørende ejendommen Lysenvej 29, 7870 Roslev, som følge af opstilling af vindmøller ved Krejbjerg i henhold til lokalplan nr. 260 for Skive Kommune 8. 22.

Læs mere

Energinet.dk. April 2015 BORNHOLM HAVMØLLEPARK. VVM-redegørelse - baggrundsrapport Marine forekomster af flagermus

Energinet.dk. April 2015 BORNHOLM HAVMØLLEPARK. VVM-redegørelse - baggrundsrapport Marine forekomster af flagermus Energinet.dk April 2015 BORNHOLM HAVMØLLEPARK VVM-redegørelse - baggrundsrapport Marine forekomster af flagermus PROJEKT: BORNHOLM HAVMØLLEPARK VVM-redegørelse - baggrundsrapport Marine forekomster af

Læs mere

Notat: Flagermusundersøgelser foretaget ved den planlagte vejstrækning Drewsensvej vest juliseptember

Notat: Flagermusundersøgelser foretaget ved den planlagte vejstrækning Drewsensvej vest juliseptember 1 Notat: Flagermusundersøgelser foretaget ved den planlagte vejstrækning Drewsensvej vest juliseptember 2013 Hermed fremsendes et notat som beskriver den foretagne registrering af flagermus ved den planlagte

Læs mere

www.ikast-brande.dk Tykskov Vindpark K/S Att.: Dan Fløe Roesholm Mail: dan@tuasol.dk 29. januar 2015 VVM-tilladelse til opstilling af 2 vindmøller

www.ikast-brande.dk Tykskov Vindpark K/S Att.: Dan Fløe Roesholm Mail: dan@tuasol.dk 29. januar 2015 VVM-tilladelse til opstilling af 2 vindmøller Tykskov Vindpark K/S Att.: Dan Fløe Roesholm Mail: dan@tuasol.dk 29. januar 2015 VVM-tilladelse til opstilling af 2 vindmøller Ikast-Brande Kommune meddeler hermed VVM-tilladelse i henhold til 2, stk.

Læs mere

Forlængelse af klagefrist for udstedt kommuneplantillæg og VVMtilladelse

Forlængelse af klagefrist for udstedt kommuneplantillæg og VVMtilladelse Byer J.nr. ode-200-00026 Ref. xsizi Den 5. januar 2010 Forlængelse af klagefrist for udstedt kommuneplantillæg og VVMtilladelse Ved en fejl er det udstedte kommuneplantillæg for vindmøller ved Rens Hedegård

Læs mere

PROJEKTBESKRIVELSE OPSTILLING AF EN GAIA- WIND 133 10 KW HUSSTANDSVINDMØLLE

PROJEKTBESKRIVELSE OPSTILLING AF EN GAIA- WIND 133 10 KW HUSSTANDSVINDMØLLE PROJEKTBESKRIVELSE OPSTILLING AF EN GAIA- WIND 133 10 KW HUSSTANDSVINDMØLLE PLACERING: SAGS NUMMER: DATO OG INITIALER: Horsens Hedegårdsvej 2 CE- 0838 20140812/KAB 9520 Skørping Side: 1 af 10 Indholdsfortegnelse:

Læs mere

OPSTILLING AF EN GAIA-WIND KW HUSSTANDSVINDMØLLE PLACERING: SAGS NUMMER: DATO OG INITIALER:

OPSTILLING AF EN GAIA-WIND KW HUSSTANDSVINDMØLLE PLACERING: SAGS NUMMER: DATO OG INITIALER: PROJEKTBESKRIVELSE OPSTILLING AF EN GAIA-WIND 133 10 KW HUSSTANDSVINDMØLLE PLACERING: SAGS NUMMER: DATO OG INITIALER: VAGN PEDERSEN CE1907 20150806/KLA KROGSTRUPVEJ 20 7400 HERNING Indholdsfortegnelse:

Læs mere

Vindmøller ved Bredlund. Oplæg til debat. Planlægning for to 150 m høje vindmøller

Vindmøller ved Bredlund. Oplæg til debat. Planlægning for to 150 m høje vindmøller Vindmøller ved Bredlund Oplæg til debat Planlægning for to 150 m høje vindmøller Juni 2015 Oplæg til debat om vindmøller ved Bredlund Møllerne visualiseret fra nordøst fra Godrumvej. SFP WIND Denmark ApS

Læs mere

Projektet skal formidle viden og øge opmærksomhed om flagermusbeskyttelse i kommunen.

Projektet skal formidle viden og øge opmærksomhed om flagermusbeskyttelse i kommunen. Version 3 af 7. juni 2011 Pilotprojekt - registrering af flagermus i Rødovre i 2011 Et fælles projekt mellem Rødovre Kommune og DN Rødovre afdeling. Projektet er inspireret af DN Furesø afdelings projekt

Læs mere

Afgørelsen er truffet af formand Lars Bracht Andersen og sagkyndig ejendomsmægler

Afgørelsen er truffet af formand Lars Bracht Andersen og sagkyndig ejendomsmægler Taksationsmyndighedens afgørelse om værditab vedrørende ejendommen Norvej 20, 7860 Spøttrup, som følge af opstilling af vindmøller ved Krejbjerg i henhold til lokalplan nr. 260 for Skive Kommune 8. 22.

Læs mere

Trusselsvurdering af eksisterende vindmøller ved Kragelhøj Sø (Barløse) i Assens kommune

Trusselsvurdering af eksisterende vindmøller ved Kragelhøj Sø (Barløse) i Assens kommune Trusselsvurdering af eksisterende vindmøller ved Kragelhøj Sø (Barløse) i Assens kommune af Leif Gjerde & Lea Likozar Amphi Consult - Forskerparken 10-5230 Odense M Trusselsvurdering af eksisterende vindmøller

Læs mere

OPSTILLING AF EN GAIA- WIND KW HUSSTANDSVINDMØLLE PLACERING: SAGS NUMMER: DATO OG INITIALER:

OPSTILLING AF EN GAIA- WIND KW HUSSTANDSVINDMØLLE PLACERING: SAGS NUMMER: DATO OG INITIALER: PROJEKTBESKRIVELSE OPSTILLING AF EN GAIA- WIND 133 10 KW HUSSTANDSVINDMØLLE PLACERING: SAGS NUMMER: DATO OG INITIALER: Rykkumvej 19 CE- 0797 20150310/KBI/KAB 9541 Suldrup Indholdsfortegnelse: Side: 1 af

Læs mere

Vindmøller ved Marsvinslund. Oplæg til debat. Planlægning af 3 nye 130 m høje vindmøller

Vindmøller ved Marsvinslund. Oplæg til debat. Planlægning af 3 nye 130 m høje vindmøller Vindmøller ved Marsvinslund Oplæg til debat Planlægning af 3 nye 130 m høje vindmøller September 2014 Oplæg til debat om vindmøller ved Marsvinslund SPF WIND Denmark ApS har søgt Silkeborg Kommune om at

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter 58, stk. 1, nr. 1, jf. 35, stk. 1, i lov om planlægning 1.

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter 58, stk. 1, nr. 1, jf. 35, stk. 1, i lov om planlægning 1. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 26. september 2014 J.nr.: NMK-31-01347 Ref.: JAV-NMKN AFGØRELSE i sag om opstilling af husstandsmølle ved Gødstrup i Næstved

Læs mere

Flagermus projekt I Sønderborg kommune. DN-Sønderborg 2012/13

Flagermus projekt I Sønderborg kommune. DN-Sønderborg 2012/13 Flagermus projekt I Sønderborg kommune DN-Sønderborg 2012/13 1 Baggrund for Flagermus-projektet - DN Sønderborg ønsker at sætte fokus på flagermus, da de er indikator-art for et intakt økosystem truede

Læs mere

Samsø kommune har en målsætning om at spare på varme, el, benzin og diesel frem til 2007.

Samsø kommune har en målsætning om at spare på varme, el, benzin og diesel frem til 2007. Vedvarende Energi 0 I 1997 blev Samsø udpeget til Vedvarende Energi 0. Samsøs areal anvendes, som vist i tabellen. Arealanvendelse på Samsø Areal i ha Byer, landsbyer, campingpladser m.m. 1715 Fredede

Læs mere

Høring vedr. screening af arealer til kystnære havmøller

Høring vedr. screening af arealer til kystnære havmøller Høring vedr. screening af arealer til kystnære havmøller Dato: 24-08-2012 Vindmølleindustrien bakker op om Energistyrelsens arbejde med at identificere egnede områder til potentielle kystnære havmølleparker

Læs mere

Udvidelse af Høvsøre Prøvestation

Udvidelse af Høvsøre Prøvestation Projektbeskrivelse 2 undersøgte alternativer Fælles 7 standpladser (2 nye) Totalhøjde 200 m (+ 35) Forskelle: Placering i Natura 2000 og påvirkning af natur Støjudbredelse og antal nedlagte boliger Den

Læs mere

PROJEKTBESKRIVELSE OPSTILLING AF EN GAIA-WIND KW HUSSTANDSVINDMØLLE

PROJEKTBESKRIVELSE OPSTILLING AF EN GAIA-WIND KW HUSSTANDSVINDMØLLE PROJEKTBESKRIVELSE OPSTILLING AF EN GAIA-WIND 133 10 KW HUSSTANDSVINDMØLLE PLACERING: SAGS NUMMER: DATO OG INITIALER: HONUM EL A/S EJNAR KJÆR MØLLER CE1936 20151022/KLA SKOVHUSVEJ 25 8763 RASK MØLLE Indholdsfortegnelse:

Læs mere

AARHUS AU UNIVERSITET. Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 13. maj Karsten Dahl. Institut for Bioscience

AARHUS AU UNIVERSITET. Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 13. maj Karsten Dahl. Institut for Bioscience Videnskabelig gennemlæsning og vurdering af indhold i Fødevareministeriets forslag til fiskeriregulering i udvalgte Natura 2000 områder, med henblik på beskyttelse af revstrukturer Notat fra DCE - Nationalt

Læs mere

Generelle svar inddelt i temaer - Der henvises til disse svar i Kommentarer til indsigelser mod vindmølle ved Widex

Generelle svar inddelt i temaer - Der henvises til disse svar i Kommentarer til indsigelser mod vindmølle ved Widex Generelle svar inddelt i temaer - Der henvises til disse svar i Kommentarer til indsigelser mod vindmølle ved Widex 1. Vindmøllen placeres i et af de mest vindfattige områder i Danmark Følgende er bemærkning

Læs mere

Blue Reef. Status for den biologiske indvandring på Læsø Trindels nye rev i 2011 AARHUS AU UNIVERSITET

Blue Reef. Status for den biologiske indvandring på Læsø Trindels nye rev i 2011 AARHUS AU UNIVERSITET Blue Reef Status for den biologiske indvandring på Læsø Trindels nye rev i 2011 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 20. juni 2013 Karsten Dahl Institut for Institut for Bioscience

Læs mere

Brændskovvej 15, 9382 Tylstrup, Tlf 98262122, Fax 98262123, www.dansk-vindenergi.dk, CVR-nr. 20238232

Brændskovvej 15, 9382 Tylstrup, Tlf 98262122, Fax 98262123, www.dansk-vindenergi.dk, CVR-nr. 20238232 Dansk Vindenergi ApS Brændskovvej 15, 9382 Tylstrup, Tlf 98262122, Fax 98262123, www.dansk-vindenergi.dk, CVR-nr. 20238232 Frederikshavn Kommune Att.: Lene Morthensen Rådhus Alle 100 9900 Frederikshavn

Læs mere

Notat - Landskabelig vurdering af mulige vindmølleparker i området omkring Hoven ved Knaplundvej, Hejmdal/Påbøl og Barslund Mose

Notat - Landskabelig vurdering af mulige vindmølleparker i området omkring Hoven ved Knaplundvej, Hejmdal/Påbøl og Barslund Mose Returadresse Land, By og Kultur Planlægning Smed Sørensenvej 1, 6950 Ringkøbing Dato 21. september 2015 Sagsnummer 15-007089 Notat - Landskabelig vurdering af mulige vindmølleparker i området omkring Hoven

Læs mere

Åben Tillægsdagsorden. til. Udvalget for Plan og Teknik

Åben Tillægsdagsorden. til. Udvalget for Plan og Teknik Åben Tillægsdagsorden til Udvalget for Plan og Teknik Mødedato: Torsdag den 5. februar 2015 Mødetidspunkt: 13:00 Mødested: Deltagere: Fraværende: Referent: Mødelokale 2, Årre Preben Friis-Hauge, Connie

Læs mere

Bilag til: TA. Nr.: A17. Oprettet: Forfattere: Lars Christian Adrados, Kåre Fog, Bjarne Søgaard

Bilag til: TA. Nr.: A17. Oprettet: Forfattere: Lars Christian Adrados, Kåre Fog, Bjarne Søgaard ne Dokumenttype: Bilag til TA til ekstensiv overvågning af padder Bilag til: TA. Nr.: A17 Version: 1 Oprettet: 9.6.2011 Forfattere: Lars Christian Adrados, Kåre Fog, Bjarne Søgaard Gyldig fra: 1.5.2011

Læs mere

Flagermus projekt. I Sønderborg kommune

Flagermus projekt. I Sønderborg kommune Flagermus projekt I Sønderborg kommune A.Andersen november 2012 Augustenborg den 12 november 2012 Flagermusprojekt i Sønderborg kommune Baggrunden for at DN-Sønderborg har valgt at arbejde med flagermusen

Læs mere

Notat. Elektrificering Køge Nord Næstved og en evt. hastighedsopgradering til 160 km/t Påvirkning af arealer ved Herfølge Boldklub i anlægsfasen

Notat. Elektrificering Køge Nord Næstved og en evt. hastighedsopgradering til 160 km/t Påvirkning af arealer ved Herfølge Boldklub i anlægsfasen Notat Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Elektrificering Køge Nord Næstved og en evt. hastighedsopgradering til 160 km/t Påvirkning af arealer ved Herfølge

Læs mere

MILJØFORHOLD VED KOPPENBJERGS SVINGENE INDHOLD. 1 Indledning. 2 Lovgrundlag. 1 Indledning 1. 2 Lovgrundlag 1

MILJØFORHOLD VED KOPPENBJERGS SVINGENE INDHOLD. 1 Indledning. 2 Lovgrundlag. 1 Indledning 1. 2 Lovgrundlag 1 ASSENS KOMMUNE MILJØFORHOLD VED KOPPENBJERGS SVINGENE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MIJØSCREENING INDHOLD 1 Indledning 1 2 Lovgrundlag

Læs mere

Kommentarer vedr. Spørgsmål omkring vindmøller betydning for vind og kitesurfere ved Hanstholm

Kommentarer vedr. Spørgsmål omkring vindmøller betydning for vind og kitesurfere ved Hanstholm MEMO To Mio Schrøder Planenergi, Århus 10 July 2017 Kommentarer vedr. Spørgsmål omkring vindmøller betydning for vind og kitesurfere ved Hanstholm Dette notat er at betragte som et tillæg til rapporten

Læs mere

Vejledning til TimeTælleTure (TTT)

Vejledning til TimeTælleTure (TTT) Vejledning til TimeTælleTure (TTT) Tak fordi du vil påtage dig en TimeTælleTur i Atlas III! Ved at tælle fuglene i udvalgte TTT-kvadrater kan tætheden og bestandsstørrelsen af de mest almindelige fuglearter

Læs mere

Sønderborg Spildevandsforsyning A/S Ellegårdsvej 8, 6400 Sønderborg. Sønderborg Kommune Rådhustorvet 10, 6400 Sønderborg

Sønderborg Spildevandsforsyning A/S Ellegårdsvej 8, 6400 Sønderborg. Sønderborg Kommune Rådhustorvet 10, 6400 Sønderborg Sønderborg Spildevandsforsyning A/S Ellegårdsvej 8, 6400 Sønderborg Sønderborg Kommune Rådhustorvet 10, 6400 Sønderborg Brønd på vandløbet Osbæk ved udløbet af forsinkelsesbassin i Østerkobbel, Augustenborg

Læs mere

INDLEDNING. Faxe Kommune Industrivej 2 4683 Rønnede. Sendes pr. mail til: kommunen@faxekommune.dk. Dear

INDLEDNING. Faxe Kommune Industrivej 2 4683 Rønnede. Sendes pr. mail til: kommunen@faxekommune.dk. Dear Industrivej 2 4683 Rønnede Sendes pr. mail til: kommunen@faxekommune.dk Dear NY VINDMØLLEPARK VED TUREBYLILLE I FAXE KOMMUNE - ANSØG- NING OM DISPENSATION TIL ETABLERING AF TO NYE OVERKØRSLER INDENFOR

Læs mere

Titel: Overvågning af natravn Caprimulgus europaeus som ynglefugl

Titel: Overvågning af natravn Caprimulgus europaeus som ynglefugl Titel: Overvågning af natravn Caprimulgus europaeus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A166 Version: 1 Oprettet: 26.02.2017

Læs mere

Store lineære infrastrukturanlæg

Store lineære infrastrukturanlæg AARHUS AARHUS UNIVERSITET INSTITUT INSTITUT FOR FOR BIOSCIENCE BIOSCIENCE 31. Januar 2012 Store lineære infrastrukturanlæg barrierer for de fleste MORTEN ELMEROS AARHUS UNIVERSITET Effekter af vejanlæg

Læs mere

STUDENTEREKSAMEN AUGUST 2007 MATEMATIK B-NIVEAU. Torsdag den 16. august Kl STX072-MAB

STUDENTEREKSAMEN AUGUST 2007 MATEMATIK B-NIVEAU. Torsdag den 16. august Kl STX072-MAB STUDENTEREKSAMEN AUGUST 2007 MATEMATIK B-NIVEAU Torsdag den 16. august 2007 Kl. 09.00 13.00 STX072-MAB Bedømmelsen af det skriftlige eksamenssæt I bedømmelsen af besvarelsen af de enkelte spørgsmål og

Læs mere

Registrering af beskyttede naturtyper og Bilag IV-arter i Hvidovre kommune 2017

Registrering af beskyttede naturtyper og Bilag IV-arter i Hvidovre kommune 2017 Registrering af beskyttede naturtyper og Bilag IV-arter i Hvidovre kommune 2017 Indhold Metode... 3 Screening... 3 Feltarbejde... 3 Registrering af beskyttet natur... 3 Registrering af bilag IV-arter -

Læs mere

Indsigelse vedr. forslag til lokalplan nr. 165 for et vindmølleområde ved Volder Mark.

Indsigelse vedr. forslag til lokalplan nr. 165 for et vindmølleområde ved Volder Mark. Lemvig kommune Aalborg d. 16-9-2013 Teknik og miljø Att: Anja Mauritsen teknik@lemvig.dk Indsigelse vedr. forslag til lokalplan nr. 165 for et vindmølleområde ved Volder Mark. Indhold Opsummering...1 Baggrund...2

Læs mere

Resultater ift. dyrenes brug af faunapassager langs Ring Øst

Resultater ift. dyrenes brug af faunapassager langs Ring Øst Resultater ift. dyrenes brug af faunapassager langs Ring Øst I forbindelse med en specialeafhandling på uddannelsen Naturforvaltning på Københavns Universitet blev effekten af ni faunapassager langs vejen

Læs mere

Solcelle projekter med grøn energi til 10.286 hustande i Herning Kommune. Frist for høring: 25. februar 2015. Fordebat til Kommuneplantillæg nr.

Solcelle projekter med grøn energi til 10.286 hustande i Herning Kommune. Frist for høring: 25. februar 2015. Fordebat til Kommuneplantillæg nr. Kilde 40,4 ha Rejstrup - 78 ha Vildbjerg 73,9 ha Solcelle projekter med grøn energi til 10.286 hustande i Herning Kommune Frist for høring: 25. februar 2015 Fordebat til Kommuneplantillæg nr. 40 Indhold

Læs mere

Vedlagt : Kort over undervandsvegetationens udbredelse i Bagsværd Sø, 2015

Vedlagt : Kort over undervandsvegetationens udbredelse i Bagsværd Sø, 2015 Teknisk notat Grontmij Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4396 8580 www.grontmij-carlbro.dk CVR-nr. 48233511 Vurdering af undervandsvegetationens udbredelse i Bagsværd Sø, 2015 7.

Læs mere

Trækfuglespillet. Introduktion

Trækfuglespillet. Introduktion Trækfuglespillet Introduktion 1. Spille felter fordeles under åben himmel fx i v- eller s-formation. Ca. 1-2 meter mellem hver felt. 2. Hvert hold har en terning. Terningens øjne bestemmer hvor hurtigt

Læs mere

SEBRs udvikling af Ny Overgaard

SEBRs udvikling af Ny Overgaard SEBRs udvikling af Ny Overgaard - til Randers Kommune, MTU 16 december 2016 26 stk. SE Blue Renewables vindmøller ved Overgaard RK MTU besluttede i november 2016 at igangsætte planlægning af det anmeldte

Læs mere

Rød Glente (Milvus milvus) i Danmark fra 2003 til 2008 Af Per Bomholt

Rød Glente (Milvus milvus) i Danmark fra 2003 til 2008 Af Per Bomholt Rød Glente (Milvus milvus) i Danmark fra 23 til 28 Af Per Bomholt Foto: Bente Holm-Petersen Marts 27 Den Røde Glente ynglede i 28 spredt i ung moræne landskaberne i Danmark. Bestanden andrager ca. 7 registrerede

Læs mere

Tillæg nr. 3A til Kommuneplan for Viborg Kommune

Tillæg nr. 3A til Kommuneplan for Viborg Kommune Tillæg nr. 3A til Kommuneplan 2013-2025 for Viborg Kommune Retningslinjer og rammebestemmelser for et vindmølleområde ved Kirkebækvej sydøst for Romlund Rammeområde 04.VM.07_T3 Forslag Tillæggets område

Læs mere

Ll. Valby, Slagelse Jorder nyt nr. Ll. Valby, Slagelse Jorder mark og fold,15f 1280kvm. Bilag 2, punkt 1d. undersøges

Ll. Valby, Slagelse Jorder nyt nr. Ll. Valby, Slagelse Jorder mark og fold,15f 1280kvm. Bilag 2, punkt 1d. undersøges Bilag A Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed Basis oplysninger Tekst Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen: Slagelse Nordskov (arbejdstitel) er et samarbejde mellem Slagelse Kommune og

Læs mere

Risikovurdering ifm. opsætning af nye vindmøller ved Avedøre Holme

Risikovurdering ifm. opsætning af nye vindmøller ved Avedøre Holme Risikovurdering ifm. opsætning af nye vindmøller ved Avedøre Holme Udarbejdet af: John Dalsgaard Sørensen, RISØ-DTU Jens Nørkær Sørensen, DTU Peter Friis Hansen, DTU Dato: April 2008 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Teknisk notat. Søborg Hovedgade/Andersen Nexø Vej - trafikvurdering Forventet trafikal effekt af nyt butiksområde. Vedlagt : Kopi til :

Teknisk notat. Søborg Hovedgade/Andersen Nexø Vej - trafikvurdering Forventet trafikal effekt af nyt butiksområde. Vedlagt : Kopi til : Teknisk notat Grontmij Carl Bro A/S Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4348 6898 www.grontmij-carlbro.dk CVR-nr. 48233511 Søborg Hovedgade/Andersen Nexø Vej - trafikvurdering Forventet

Læs mere

Vindenergi en gammel teknologi med nye udfordringer

Vindenergi en gammel teknologi med nye udfordringer en gammel teknologi med nye udfordringer Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet IFA Fysiklærerdag 2013 Vindturbinefysik En gammel teknologi Den moderne turbine Turbinens vekselvirkning med

Læs mere

Baggrunden for Taksationsmyndighedens afgørelse: Den 28. maj 2013 samledes Taksationsmyndigheden på Novej 10.

Baggrunden for Taksationsmyndighedens afgørelse: Den 28. maj 2013 samledes Taksationsmyndigheden på Novej 10. Taksationsmyndighedens afgørelse om værditab vedr. ejendommen Novej 10, 6950 Ringkøbing som følge af opstilling af vindmøller ved Nørhede-Hjortmose i henhold til lokalplan nr. 283 for Ringkøbing-Skjern

Læs mere

Baggrunden for Taksationsmyndighedens afgørelse: Den 29. maj 2013 samledes Taksationsmyndigheden på Novej 26.

Baggrunden for Taksationsmyndighedens afgørelse: Den 29. maj 2013 samledes Taksationsmyndigheden på Novej 26. Taksationsmyndighedens afgørelse om værditab vedr. ejendommen Novej 26, 6950 Ringkøbing som følge af opstilling af vindmøller ved Nørhede-Hjortmose i henhold til lokalplan nr. 283 for Ringkøbing-Skjern

Læs mere

Debatoplæg Vindmøller ved Bogø Inddæmning og Store Vejlø

Debatoplæg Vindmøller ved Bogø Inddæmning og Store Vejlø Debatoplæg Vindmøller ved Bogø Inddæmning og Store Vejlø Lokalitet 360-T11 Vindmøller ved Bogøinddæmningen og Store Vejlø Lolland kommune har modtaget en anmodning om at måtte opstille op til 6 vindmøller

Læs mere

Vindmøller på Odense havneterminal ved Munkebo

Vindmøller på Odense havneterminal ved Munkebo Anmeldelse af Vindmøller på Odense havneterminal ved Munkebo Eksempel på visualisering af projektet set fra sydsydvest (EMD) Projektansøger Energi Fyn Holding A/S Att: Jette I. Kjær Sanderumvej 16 5250

Læs mere

Titel: Overvågning af engsnare Crex crex som ynglefugl

Titel: Overvågning af engsnare Crex crex som ynglefugl Titel: Overvågning af engsnare Crex crex som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A127 Version: 1 Oprettet: 27.02.2017 Gyldig

Læs mere

Dansk udbygning med vindenergi 2014

Dansk udbygning med vindenergi 2014 MW Dansk udbygning med vindenergi 214 Dato: 22-4-215 I 214 dækkede dansk vindenergi hvad der svarer til mere end 39 pct. af det danske elforbrug. Det er ny verdensrekord. Udbygningen af vindenergi skuffede

Læs mere

Borgermøde om vindmøller ved Vinge

Borgermøde om vindmøller ved Vinge Borgermøde om vindmøller ved Vinge Torsdag den 27. juni 2019 Præsentation Fra vindmølleprojektet (bygherre og rådgiver): Andreas von Rosen, European Energy Mio Schrøder, PlanEnergi Morten Christensen,

Læs mere

Ansøgning og projektbeskrivelse. Vindmøller og solceller ved Marsvinslund

Ansøgning og projektbeskrivelse. Vindmøller og solceller ved Marsvinslund Ansøgning og projektbeskrivelse Vindmøller og solceller ved Marsvinslund August 2018 1 Projektansøger: SFP Wind Denmark ApS Nordmandshave 2 8700 Horsens Peter Nielsen Telefon: 25397972 og Vindpark Marsvinslund

Læs mere

Høringsperioden går fra 27. august 2013 til 24. september 2013.

Høringsperioden går fra 27. august 2013 til 24. september 2013. Vindmøller Kærhuse Indkaldelse af ideer og synspunkter Jammerbugt Kommune planlægger nu for opstilling af vindmøller ved Kærhuse mellem Lørsted og Holmsø. Det nye vindmølleområde vil bestå af 4 vindmøller

Læs mere

Vurdering af miljømæssige effekter ved ændring af placering af vindmøllerne på Prøvestenen syd for volden i stedet for nord for volden.

Vurdering af miljømæssige effekter ved ændring af placering af vindmøllerne på Prøvestenen syd for volden i stedet for nord for volden. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Miljø Bilag 1 04-09-2012 Sagsnr. 2012-124709 Vurdering af miljømæssige effekter ved ændring af placering af vindmøllerne på Prøvestenen syd for

Læs mere

Rastefugle på Tipperne 2013

Rastefugle på Tipperne 2013 Rastefugle på Tipperne 2013 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 4. marts 2014 Ole Amstrup, Mogens Bak & Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen Antal sider:

Læs mere

Tillæg nr 27 - Vindmøller syd for Gjurup

Tillæg nr 27 - Vindmøller syd for Gjurup Tillæg nr 27 - Vindmøller syd for Gjurup Forslag Dato for offentliggørelse af forslag 10. april 2013 Høringen starter 10. april 2013 Høringen slutter 5. juni 2013 Redegørelse Med dette kommuneplantillæg

Læs mere

Vindmøller ved Sparresholm. er en rigtig dårlig idé

Vindmøller ved Sparresholm. er en rigtig dårlig idé Vindmøller ved Sparresholm er en rigtig dårlig idé Sparresholmgruppen Borgermøde 19/6 2018 1 Vindmøller slår flagermus ihjel og det er ulovligt! Flagermus må ikke slås ihjel er fredet, også på individniveau

Læs mere

Indhold. Albertslund Kommune Att: Mikkel Holmberg Stolz Roholmparken: Potentielle levesteder for flagermus

Indhold. Albertslund Kommune Att: Mikkel Holmberg Stolz Roholmparken: Potentielle levesteder for flagermus 13. juni 2019 Notat Albertslund Kommune Att: Mikkel Holmberg Stolz (mikkel.holmberg.stolz@albertslund.dk) Roholmparken: Potentielle levesteder for flagermus Projekt nr.: 10402932-002 Dokument nr.: Version

Læs mere

29. juli 2014. EnergiFyn / Niras Energi Fyn, Sanderumvej 16, DK-5250 Odense SV Att. Kirsten G.Q. Isak (isa@niras.dk) Att..

29. juli 2014. EnergiFyn / Niras Energi Fyn, Sanderumvej 16, DK-5250 Odense SV Att. Kirsten G.Q. Isak (isa@niras.dk) Att.. EnergiFyn / Niras Energi Fyn, Sanderumvej 16, DK-5250 Odense SV Att. Kirsten G.Q. Isak (isa@niras.dk) Att..: Keld Andersen 29. juli 2014 J. nr. LIFE02/ef.: LCA NOTAT Titel: Vindmøller på Odense Havneterminal.

Læs mere

Afgørelsen er truffet af formand Lars Bracht Andersen og sagkyndig ejendomsmægler

Afgørelsen er truffet af formand Lars Bracht Andersen og sagkyndig ejendomsmægler Taksationsmyndighedens afgørelse om værditab vedrørende ejendommen Lysenvej 33, 7870 Roslev, som følge af opstilling af vindmøller ved Krejbjerg i henhold til lokalplan nr. 260 for Skive Kommune 8. 22.

Læs mere

Tillæg nr. 3B til Kommuneplan for Viborg Kommune

Tillæg nr. 3B til Kommuneplan for Viborg Kommune Tillæg nr. 3B til Kommuneplan 2013-2025 for Viborg Kommune Retningslinjer og rammebestemmelser for et vindmølleområde ved Kirkebækvej sydøst for Romlund Rammeområde 04.VM.07_T3 Forslag Tillæggets område

Læs mere

Indhold. Nyt OUH Solcelleanlæg og terrænregulering Projektbeskrivelse til VVM-ansøgning. 1 Indledning 1

Indhold. Nyt OUH Solcelleanlæg og terrænregulering Projektbeskrivelse til VVM-ansøgning. 1 Indledning 1 10. december 2018 Notat Nyt OUH Solcelleanlæg og terrænregulering Projektbeskrivelse til VVM-ansøgning Projekt nr.: 14.625.00 1229093578Dokument nr.: 1229093578 1Version 2 Revision 2 Indhold 1 Indledning

Læs mere