YDELSESKATALOG 2017 UDDANNELSESCENTER MARIEBJERG - SKOLE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "YDELSESKATALOG 2017 UDDANNELSESCENTER MARIEBJERG - SKOLE"

Transkript

1 YDELSESKATALOG 2017 UDDANNELSESCENTER MARIEBJERG - SKOLE

2 1 YDELSESKATALOG 2017 UDDANNELSESCENTER MARIEBJERG - SKOLE INDHOLDSFORTEGNELSE Indholdsfortegnelse... 1 Lovgrundlag... 2 Formål:... 2 Målgrupper... 2 Vores pædagogiske tilgange... 3 Et specialiseret tilbud... 3 Medborgerskab... 3 Et helhedsorienteret tilbud... 4 Brobygning... 4 Recovery-tankegang... 4 Rehabilitering... 5 STU-uddannelsens overordnede indhold... 6 Indhold på undervisningen gruppeniveau... 7 Gruppe Gruppe Gruppe Gruppe Priser, takster, egen økonomi og ansøgning om optagelse... 11

3 2 LOVGRUNDLAG På Uddannelsescenter Mariebjerg tilbyder vi undervisning og ungdomsuddannelse til unge med særlige behov (LBK nr af 23/ ). I tilknytning hertil kan der evt. tilbydes undervisning efter lov om specialundervisning for voksne (LBK nr. 929 af 25/08/2011) FORMÅL: Formålet med ungdomsuddannelsen er, at den unge opnår personlige, sociale og faglige kompetencer til en så selvstændig og aktiv deltagelse i voksenlivet som muligt og eventuelt til videre uddannelse og beskæftigelse. Vi arbejder derfor med udviklingsmål indenfor; bo, arbejde og fritid. Ungdomsuddannelsen indeholder både elementer af almen dannelse, udvikling af særlige evner og interesser samt fokus på at afklare og om muligt at udvikle elevernes arbejdsmarked parathed. Uddannelsescenter Mariebjerg arbejder ud fra en målsætning om recovery-orienteret rehabilitering med en tro på, at mestring af dagligdagen er afgørende for borgerens livskvalitet. De overordnede mål for undervisningen er: At afdække og udvikle elevens kompetencer, så eleven får de bedst mulige forudsætninger for et så selvstændigt liv som muligt. At eleven opnår indsigt i og kompetencer til at kunne begå sig bedst muligt i samfundet både som menneske, borger og medarbejder. At eleven opnår indsigt i egne vilkår. At eleven oplever øget selvværd og selvstændighed. At eleven udvikler lyst og evne til at tage størst mulige medansvar for eget liv. Ungdomsuddannelsen udgør en ny start i den unges liv, hvor muligheder og færdigheder afprøves. Samtidig giver ungdomsuddannelsen den unge tilknytning til et ungdomsmiljø, hvor der kan gøres nye sociale erfaringer. MÅLGRUPPER Ungdomsuddannelsen (STU) er et tilbud til unge, som ikke er i stand til at gennemføre anden traditionel ungdomsuddannelse, selv om der ydes specialpædagogisk støtte. Vi har flere målgrupper af unge på UCM. unge, der er sent udviklede, psykisk umodne eller har intellektuelle vanskeligheder. unge med gennerelle udviklingshandikaps unge med autismespektrumforstyrrelser, herunder ADHD, Tourette Syndrom, Aspergers Syndrom m.m. Endvidere har vi erfaring med undervisning af unge med manglende sprog, sproglige vanskeligheder, tilknytningsforstyrrelser, adfærdsvanskeligheder m.m.

4 3 Fælles for alle vores elever er, at de har brug for at uddanne sig under forhold der er tilpasset deres særlige situation og behov. Vi søger at lave en specialiseret og differentieret indsats, hvor der tages nødvendige individuelle hensyn. Som udgangspunkt inddeler vi eleverne i mindre grupper. Inddelingen sker efter en pædagogisk vurdering af bl.a.: hvordan matcher eleverne hinanden bedst, hvilken pædagogisk tilgang er nødvendig, elevernes interessefællesskaber, fælles overordnede uddannelsesmål, hensyn til fysiske rammer, nødvendig normering m.m. Som udgangspunkt har vi 4 overordnede undervisningsgrupper, som internt opdeles yderligere for at tilgodese elevernes forskellige forudsætninger og behov. VORES PÆDAGOGISKE TILGANGE Et specialiseret tilbud At arbejde for at fremme borgerens mestring i hverdagen kræver en høj grad af specialisering. Uddannelsescenter Mariebjerg er et specialiseret tilbud forstået således, at indsatsen er fleksibel og tilrettelagt ud fra de behov og kompetencer, som den enkelte borger har. Dette er i tråd med det formål, som er formuleret for Uddannelsescenter Mariebjerg. Med et specialiseret tilbud forstås ligeledes, at indsatserne både internt og i forhold til samarbejdspartnere har et tværfagligt indhold. Den interne tværfaglighed handler om at sætte forskellige mål for borgerens læring samt højne den sundhedsmæssige og sociale trivsel. Den tværfaglighed, som rækker udover Uddannelsescenter Mariebjergs egne rammer, handler om at opbygge gode samarbejdsrelationer med andre fagområder som f.eks. arbejdsmarkedsområdet. Grundtanken er, at en høj grad af tværfaglighed bidrager positivt til borgerens evne til mestring af eget liv samt understøtter de overgange, som der måtte være for borgeren i forbindelse med et forløb på Uddannelsescenter Mariebjerg. De gode samarbejdsrelationer til særligt arbejdsmarkedsområdet er således afgørende, når en ung borger f.eks. er færdig i et STU-forløb. Medborgerskab Det er en vigtig del af uddannelsen på UC Mariebjerg, at eleven føler sig involveret og føler et medansvar for sin egen og sine omgivelsers udvikling. Eleven er i gang med at blive ekspert i sit eget liv og skal derfor lære at søge indflydelse på sine livsforhold, og lære at der er sammenhæng mellem medindflydelse og medansvar. Undervisningens indehold skal derfor søge, at eleven inddrages, hvor det er muligt og gavnligt, og eleven skal gøre sig konkrete erfaringer med fordele og udfordrende dilemmaer, som opstår i forbindelse med selv- og medbestemmelse.

5 4 Et helhedsorienteret tilbud Vi arbejder på at skabe sammenhæng og balance i elevernes liv. De skal have viden, kendskab og kompetencer indenfor områderne; bo, arbejde og fritid. Derfor søger vi at samarbejde med alle relevante partere, som er involveret i elevens nuværende og fremtidige liv selvfølgelig i det omfang den myndige elev giver samtykke. Problemer og udfordringer for eleven, som ikke direkte vedr. elevens skolegang, kan kræve meget energi og opmærksomhed så det kan være svært at koncentrere sig og arbejde med de opgaver, der stilles i skolen. Vi forsøger at hjælpe eleven med at overkomme og/eller håndtere disse problemer, så der bliver overskud til at til at arbejde med sine undervisningsmål. Til skoledelen er der tilknyttet et kollegie. For de elever, som bo på skolen er der et tættere og udvidet samarbejde mellem skole og kollegie. Personalet i de 2 afdelinger søger at samarbejde og koordinere, så der skabes de bedste rammer for et progressivt udviklingsforløb. Der skal søges via Holstebro Kommune om optagelse på kollegiet, og der er en særskilt takst for kollegiedelen. Brobygning Gennem skoleforløbet opnår eleven kompetencer, som skal bruges i deres fremtidige liv. For at sikrer de bedst mulige rammer for bevarelse af kompetencer og videreudvikling efter endt STU, så bestræber vi os på at lave en kvalificeret brobygning til de tilbud, som den unge tilbydes efter uddannelsen. Eksempelvis længerevarende brobyggende praktikforløb i STU-forløbet, pædagogisk overlevering til kommende personale/sagsbehandlere, tilbud om overleveringssamtaler og besøg, samt kontakt efter endt STU. Recovery-tankegang Aktiviteterne inden for Uddannelsescenter Mariebjerg bygger grundlæggende på recoverytankegangen. Med et recovery-perspektiv forstås lidelser som foranderlige tilstande, som borgeren med den rette rehabiliterende indsats kan komme sig helt eller delvist fra. Borgerens recovery-proces er individuel, men en grundtanke i Uddannelsescenter Mariebjerg er, at det at indgå i sociale fællesskaber og danne sociale relationer er en grundsten i de fleste borgeres recovery-proces. For nogen borgere vil funktionsnedsættelsen imidlertid være en permanent tilstand for denne gruppe af borgere handler recovery-tankegangen ikke nødvendigvis om at komme sig men snarere om at lære at mestre dagligdagen med en funktionsnedsættelse. På Uddannelsescenter Mariebjerg er det at kunne mestre dagligdagsaktiviteter forbundet med stor livskvalitet. Graden af egen-mestring vil være forskellig fra borger til borger afhængig af den enkelte borgers ressourcer. Arbejdet med mestring sker gennem uddannelse, aktiviteter og samvær med andre samt beskæftigelse.

6 5 Rehabilitering I tråd med recovery-tankegangen som den grundlæggende forståelsesramme for Uddannelsescenter Mariebjergs aktiviteter, er rehabilitering nøgleordet for den faglighed og de metoder, som anvendes på Uddannelsescenter Mariebjerg. Rehabilitering som vejen til borgerens recovery forudsætter en tværfaglig tilgang, hvor mange forskellige fagligheder på én gang støtter, vejleder og samarbejder med borgeren om udvikling og læring. Hver enkelt borgers rehabilitering er personlig. Hvad, der er meningsfyldt for én borger, er det ikke nødvendigvis for en anden. Tværfagligheden sikrer, at der er mange øjne på processen, og at der plads til mange typer svar. I Marselisborgcentrets Hvidbog om rehabiliteringsbegrebet er rehabilitering defineret som en målrettet og tidsbestemt samarbejdsproces mellem en borger, pårørende og fagfolk ( ) Rehabilitering baseres på borgerens hele livsituation og beslutninger og består af en koordineret, sammenhængende og vidensbaseret indsats (Marselisborgcentret, Hvidbog om rehabiliteringsbegrebet: 16). Den rehabiliterende tilgang tager udgangspunkt i, at alle mennesker har ressourcer. Borgeren betragtes således som ekspert i eget liv og indgår derfor som ligeværdig part i et samarbejde med personalet på Uddannelsescenter Mariebjerg, de relevante socialrådgivere i Visitation og Rådgivning samt de pårørende. Formålet med dette samarbejde er at understøtte den udvikling, som borgeren selv ønsker og er motiveret for. Den grundlæggende tilgang i arbejdet med borgernes rehabilitering er baseret på neuropædagogikken. Udgangspunktet for den neuro-pædagogiske tilgang er, at borgerens kognitive ressourcer skal aktiveres i forhold til de vanskeligheder, som borgeren har.

7 6 STU-UDDANNELSENS OVERORDNEDE INDHOLD STU er en individuelt tilrettelagt uddannelse og består af elementer af undervisning, træning og praktiske aktiviteter, herunder praktik i virksomheder mv. Afklaringsforløbet STU kan indledes med et afklaringsforløb på 12 uger. Formålet er at give den unge indblik i de muligheder der er indenfor STU og for at tilrettelægge STU forløbet og udfærdige den endelige uddannelsesplan. Undervisning Undervisningen varetages af uddannelsesudbydere på STU området. Der er ikke formelle krav til indholdet af undervisningen. Undervisningen skal i videst mulig omfang tilrettelægges under hensyntagen til den unges kvalifikationer, modenhed og interesser. Undervisningen skal udgøre et planlagt og koordineret forløb. I de efterfølgende afsnit beskrives undervisningen mere detaljeret ift. det forskellige grupper. Praktiske aktiviteter og praktik Praktiske aktiviteter, herunder praktikker, vil som oftest foregå uden for de undervisningsmæssige rammer, men altid i som et supplement til den øvrige undervisning. Formålet hermed er at sikre, at den unge får viden om arbejdsmarkedet, arbejdserfaring og erfaring med at indgå i samarbejdet på en arbejdsplads, samt at bidrage til afklaring af den unges potentialler og muligheder indenfor arbejdsmarkedet. Antallet af timer med praktiske aktiviteter fastlægges på baggrund af en individuel vurdering.

8 7 Indhold på undervisningen gruppeniveau Gruppe 1 Gruppebeskrivelse primært elever med en sen udvikling, ofte med en skæv start på tilværelsen, samt reaktive tilknytningsforstyrelser Formål At eleven lærer at kende sine handlemuligheder, og lære at bruge dem bedst muligt. At eleven skal lære at indgå aktivt i fællesskaber på sit bedst niveau. At eleven får individuelle kompetencer og tilegner sig viden, almen dannelse og sociale færdigheder. At eleven lærer at tage ansvar for og aktivt del i Lederskab og Følgeskab At eleven øger sin indre styring. Ydelser Individuel undervisningsplan Individuel tilrettelagt undervisningsforløb udfra de beskrevne mål i uddannelsesplanen. Afdækning og udvikling af kompetencer indenfor fremtidig beskæftigelse og bomuligheder. Rådgivning og afklaring af fremtidigt støttebehov Gøre eleven kompetent til at kunne agere som medborger i samfundet på bedst muligt vis, og derved gøre sig gældende i det omgivne samfund Introducere eleven til mulige fremtidige fritidsaktiviteter. Undervisning i mindre grupper Undervisningsplan inkl. statusbeskrivelse, elevsamtaler og årligt opfølgningsmøde. Metode Få gennemgående lærere og pædagoger Undervisning foregår i rammer præget af tryghed og forudsigelighed Undervisningen er tilrettelagt som strukturerede forløb, hvor eleven har høringsret og nogen medindflydelse på tilrettelæggelsen. Konkret og praktisk undervisning og pædagogiske aktiviteter, som også kan foregå udenfor klasserummet Erhvervsrelateret undervisning, virksomhedsbesøg og praktikophold., Evaluering Løbende evaluering i undervisningen Løbende elevsamtaler Årlig opfølgningsmøder og kompetencepapir ved uddannelsens afslutning. Varighed/omfang Undervisningstilbuddet visiteres (evt. revisiteres) for et år ad gangen. Ca. 200 skoledage pr. år. Undervisning mandag til torsdag fra fredag fra Har eleven brug for tilsyn udover ovennævnte tidsrum +/- 15 min. så skal der søges herom. Evt. øget tilsyn opkræves via særskilt takst.

9 8 Gruppe 2 Gruppebeskrivelse Unge med generelle indlæringsvanskeligheder og/eller udviklingshandicap Formål At eleven lærer at kende sine handlemuligheder, og lære at bruge dem bedst muligt. At eleven skal lære at indgå aktivt i fællesskaber efter bedste evne. At eleven får individuelle kompetencer og tilegner sig viden, almen dannelse og sociale færdigheder. Ydelser Individuel undervisningsplan Individuel tilrettelagt undervisningsforløb udfra de beskrevne mål i uddannelsesplanen. Afdækning og udvikling af kompetencer indenfor fremtidig beskæftigelse/dagtilbud og fritidsliv. Afdækning og udvikling af kompetencer indenfor fremtidig bomuligheder. Rådgivning og afklaring af fremtidigt støttebehov. Gøre eleven kompetent til at kunne agere som medborger i samfundet på bedst muligt vis. Undervisning i mindre grupper samt individuelt. Undervisningsplan inkl. statusbeskrivelse, elevsamtaler og årligt opfølgningsmøde Fokus på kognitiv og sansemotorisk træning og udvikling Fokus på IKT-hjælpemidler og velfærdsteknologi. Fokus på sund livstil og motion. Metode Få gennemgående personaler Tværfaglig personalegruppe Undervisning foregår i rammer præget af tillid, tryghed og forudsigelighed Undervisningen er tilrettelagt som strukturerede forløb, hvor eleven har høringsret og nogen medindflydelse på tilrettelæggelsen. Konkret og praktisk undervisning og pædagogiske aktiviteter, som ofte foregår udenfor undervisningsrummet Erhvervs- og beskæftigelsesrelateret undervisning, virksomhedsbesøg, praktikforløb samt oplevelsespraktikker. Evaluering Løbende evaluering af undervisningsteamet Løbende elevsamtaler Årlig opfølgningsmøder Varighed/omfang Undervisningstilbuddet visiteres (evt. revisiteres) for et år ad gangen. Ca. 200 skoledage pr. år Undervisning mandag til torsdag fra fredag fra Har eleven brug for tilsyn udover ovennævnte tidsrum +/- 15 min. så skal der søges herom. Evt. øget tilsyn opkræves via særskilt takst.

10 9 Gruppe 3 Gruppebeskrivelse Unge med autisme spektrum forstyrrelser. Formål At eleven lære at kende sine handlemuligheder, og øver sig i at bruge dem bedst muligt. At eleven skal lære at indgå aktivt i fællesskaber på sit bedst niveau. At eleven får individuelle kompetencer og tilegner sig viden, almen dannelse og sociale færdigheder. Ydelser Individuel undervisningsplan Individuel tilrettelagt undervisningsforløb udfra de beskrevne mål i uddannelsesplanen. Afdækning og udvikling af kompetencer indenfor fremtidig beskæftigelse og bomuligheder Rådgivning og afklaring af fremtidigt støttebehov. Gøre eleven kompetent til at kunne agere så aktivt som muligt, som medborger i samfundet. Tilegne sig gode motions- og fritidsvaner Undervisning i mindre grupper Undervisningsplan inkl. statusbeskrivelse, elevsamtaler og årligt opfølgningsmøde Metode Få gennemgående lærere og pædagoger Undervisning foregår i et ungdomsmiljø, hvor rammerne er præget af tryghed og forudsigelighed. Undervisningen er tilrettelagt som strukturerede forløb, hvor eleven har høringsret og nogen medindflydelse på tilrettelæggelsen. Konkret og praktisk undervisning og pædagogiske aktiviteter, som også kan foregå udenfor klasserummet Erhvervsrelateret undervisning, virksomhedsbesøg og praktikophold., Evaluering Løbende evaluering af undervisningsteamet Ugentlige elevsamtaler Årlig opfølgningsmøder Varighed/omfang Undervisningstilbuddet visiteres (evt. revisiteres) for et år ad gangen. Ca. 200 skoledage pr. år Undervisning mandag til torsdag fra fredag fra Har eleven brug for tilsyn udover ovennævnte tidsrum +/- 15 min. så skal der søges herom. Evt. øget tilsyn opkræves via særskilt takst.

11 10 Gruppe 4 Gruppebeskrivelse Sent udviklede unge/ unge som ofte har afbrudte uddannelsesforløb bag sig/unge som har brug for ekstern uv. Formål At eleven lærer at kende sine handlemuligheder, og lære at bruge dem bedst muligt. At eleven skal lære at indgå aktivt i fællesskaber på sit bedst niveau. At eleven får individuelle kompetencer og tilegner sig viden, almen dannelse og sociale færdigheder. At eleven lærer at navigere i hele livet, selvom det kan være svært og gøre ondt. Ydelser Individuel undervisningsplan Individuel tilrettelagt undervisningsforløb udfra de beskrevne mål i uddannelsesplanen. Afdækning og udvikling af kompetencer indenfor fremtidig beskæftigelse og bomuligheder. Rådgivning og afklaring af fremtidigt støttebehov Gøre eleven kompetent til at kunne agere som medborger i samfundet på bedst mulig vis. Undervisning i mindre og mellemstore grupper Undervisningsplan inkl. statusbeskrivelse, elevsamtaler og årligt opfølgningsmøde Metode Få gennemgående lærere og pædagoger, der er tæt på. Ved behov træde til som den vigtige anden. Undervisning foregår i rammer præget af tryghed og forudsigelighed Undervisningen er tilrettelagt som strukturerede forløb, hvor eleven har høringsret og nogen medindflydelse på tilrettelæggelsen. Konkret og praktisk undervisning og pædagogiske aktiviteter, som også kan foregå udenfor klasserummet Erhvervsrelateret undervisning, virksomhedsbesøg og praktikophold. Det man kan selv, skal man selv Indsigt i hinanden forskellige behov; for at behandle folk ens, må man behandle dem forskelligt. Evaluering Løbende evaluering af undervisningsteamet Løbende elevsamtaler Årlig opfølgningsmøder Varighed/omfang Undervisningstilbuddet visiteres (evt. revisiteres) for et år ad gangen. Ca. 200 skoledage pr. år Undervisning mandag til torsdag fra fredag fra

12 11 PRISER OG TAKSTER Skoletakst over 18 år Pr. døgn Pr. år Skole - takst Skole - takst Skole - takst Skoletakster under 18 år Pr. døgn Pr. år Skole - takst Skole - takst Skole - takst Socialpædagogisk støtte - timetakst 379 Mentor Mariebjerg - timetakst 253 Undervisningen kan foregå på: Uddannelsescenter Mariebjerg Burvej 2, 7570 Vemb Uddannelsescenter Mariebjerg Skjernvej 25, 7500 Holstebro Eller i hjemmet eller på institutionen efter aftale (der vil indregnes kørepenge og tidsforbrug i disse tilfælde. Grundlag og beskrivelse for takstfastsættelse på skole Takstfastsættelsen sker ud fra en vurdering af elevens funktionsniveau Takstfastsættelsen fastsættes primært ved den årlige visitation. Takst 1 skole: Eleven kan undervises i gruppe med 7-9 elever. Eleven kan med let indsats som vejledning og motivation undervises i individuelle mål for undervisningen. Takst 2 skole: Eleven kan undervises i gruppe med 5-7 elever. Eleven kan med moderat støtte og hjælp undervises i individuelle mål for undervisningen. Takst 3-4 skole: Eleven kan undervises i gruppe med 3-5 elever. Eleven kan med tilpasset personlig støtte undervises i individuelle mål for undervisningen. Der kan i særlige tilfælde optages elever på skole, som har behov for mere støtte, end der kan rummes indenfor taksterne. Der udarbejdes betalingsaftale mellem Uddannelsescenter Mariebjerg og elevens hjemkommune om antal af støttetimer, der afregnes med en takst pr. time.

13 12 BEFORDRING Befordring 2017 dagelever For dag-elever er befordring ikke indeholdt i taksten for Udgiften til befordring opkræves efter særskilt regning Eleven skal rejse med offentlige transportmidler, hvis det er muligt. Egenbetaling afgøres af hjemkommune. Uddannelsescenter Mariebjerg sørger for transport af dagelever, der har behov for specialtransport og der etableres samkørsel i det omfang, det er muligt. Der køres til elevens hjemadresse eller aftalt adresse i forbindelse med aflastning. Ved solokørsel og kørsel som ikke retter sig mod nabokommuner betales merudgiften. Ved kørsel med behov for mere end 1 plads betales ekstra plads(er). ELEVENS ØKONOMI 2017 Som elev på Uddannelsescenter Mariebjerg kan man tilmelde sig skolens kostordning. Ordningen er frivillig. Man skal regne med udgifter til formiddagskaffe og frokost. Det koster 457 kr. om måneden i 12 måneder. Dvs. at eleven for 28 kr. om dagen får formiddagskaffe med friskbagt brød og frugt, en sund og varieret frokost samt eftermiddagskaffe med brød, kage og frugt. Udgiften opkræves af Uddannelsescenter Mariebjerg månedsvis forud. Der vil hver måned blive fremsendt en faktura. Betalingen kan tilmeldes Betalingsservice. Der kan Uddannelsescenter Mariebjerg være en del arrangementer, stævner og fester, hvor dagelever kan deltage. Den årlige udgift vil max. være kr. Udgiften opkræves særskilt efter hvert arrangement. ANSØGNING OG VISITATION Ansøgning om optagelse på skoledel sendes til: Uddannelsescenter Mariebjerg Burvej 2, 7520 Vemb eller på sikker mailadresse: Psykiatri.Handicap@Holstebro.dk Det er visitationsudvalget på Uddannelsescenter Mariebjerg, der træffer afgørelse om optagelse.

14 13 Ansøgning om optagelse til Uddannelsescenter Mariebjergs kollegium sendes til: Visitation og Rådgivning Social og arbejdsmarked Viborgvej Holstebro eller på sikker mailadresse Det er visitationsudvalget i Visitation og Rådgivning, Social og arbejdsmarked, der træffer afgørelse om optagelse på kollegium. Ansøgningsskema hentes på Uddannelsescenter Mariebjergs hjemmeside eller ved henvendelse til Uddannelsescenter Mariebjerg - tlf.nr

Undervisningstilbud for unge og voksne med særlige behov

Undervisningstilbud for unge og voksne med særlige behov Undervisningstilbud for unge og voksne med særlige behov Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov STU Specialundervisning for unge og voksen efter Lov om specialundervisning for voksne LSV Undervisningsforløb

Læs mere

Aftale mellem. Beskæftigelsesforvaltningen Aarhus Kommune. Birkeskolen - Et uddannelsestilbud for unge

Aftale mellem. Beskæftigelsesforvaltningen Aarhus Kommune. Birkeskolen - Et uddannelsestilbud for unge Aftale mellem Beskæftigelsesforvaltningen Aarhus Kommune Og Birkeskolen - Et uddannelsestilbud for unge Om Undervisning efter Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) Rammeaftale 2019

Læs mere

Formål med kommunalt serviceniveau

Formål med kommunalt serviceniveau Formål med kommunalt serviceniveau Formålet med dette kommunale serviceniveau er, i forbindelse med Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov, også benævnt som Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse

Læs mere

Kvalitetsstandard. Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) Aarhus Kommune

Kvalitetsstandard. Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) Aarhus Kommune Kvalitetsstandard Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) Aarhus Kommune JUNI 2015 Formål med kvalitetsstandarden Formålet med denne kvalitetsstandard er, at sikre tydelighed i forhold til visitation

Læs mere

STU Greve Målgrupper og takster 2015

STU Greve Målgrupper og takster 2015 STU Greve Målgrupper og takster 2015 Målgrupper, generelt STU- Greve er for unge med betydelige generelle indlæringsvanskeligheder og udviklingsforstyrrelser inden for autismespektret, hvis vanskeligheder

Læs mere

Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov - STU

Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov - STU Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov - STU Kvalitetsstandarder Handicap og Psykiatri Denne kvalitetsstandard gælder for særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse (herefter benævnt STU) i Favrskov Kommune.

Læs mere

Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse i Ringkøbing-Skjern Kommune. Indledning

Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse i Ringkøbing-Skjern Kommune. Indledning Informationsfolder om Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse i Ringkøbing-Skjern Kommune Indledning Formålet med denne folder om Særligt tilrettelagt Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov, også

Læs mere

Myndighedsafdelingen Kvalitetsstandard Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov - STU

Myndighedsafdelingen Kvalitetsstandard Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov - STU Myndighedsafdelingen Kvalitetsstandard Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov - STU Godkendt i Voksen- og Plejeudvalgets møde den 23. maj 2013 Godkendt i Kommunalbestyrelsens møde den 18. juni 2013

Læs mere

STU ALLERØD SÆRLIGT TILRETTELAGT LOKAL UNGDOMSUDDANNELSE

STU ALLERØD SÆRLIGT TILRETTELAGT LOKAL UNGDOMSUDDANNELSE SÆRLIGT TILRETTELAGT LOKAL UNGDOMSUDDANNELSE ALLERØD KOMMUNE 2017 Indholdsfortegnelse Indledning og formål... 2 Målgruppe... 2 Lovgrundlag... 2 Uddannelsen... 2 Omfang og varighed... 3 Uddannelsesplan...

Læs mere

Kvalitetsstandard - For midlertidigt botilbud

Kvalitetsstandard - For midlertidigt botilbud Kvalitetsstandard - For midlertidigt botilbud Kvalitetsstandarden er vedtaget af Byrådet den 30. april 2014 Servicelovens 107 Lovgrundlag Hvem kan modtage ydelsen (målgruppe)? Hillerød Kommune tilbyder

Læs mere

Serviceinformation. STU Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse. jf. Lov om ungdomsuddannelser for unge med særlige behov

Serviceinformation. STU Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse. jf. Lov om ungdomsuddannelser for unge med særlige behov Serviceinformation STU Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse jf. Lov om ungdomsuddannelser for unge med særlige behov Hvad er Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse STU står for den særlig tilrettelagte

Læs mere

SERVICEDEKLARATION MENTORSTØTTE

SERVICEDEKLARATION MENTORSTØTTE SERVICEDEKLARATION MENTORSTØTTE Vestmanna Allé 8 Telefon: 5087 5248 Afdelingsleder: Inger Thorup Jensen E-mail: inger.thorup.jensen@99454545.dk Præsentation af tilbuddet: Mentorstøtten er et individuelt

Læs mere

STU på Synscenter Refsnæs

STU på Synscenter Refsnæs Kommuner og sagsbehandlere Parat til fremtiden STU på Synscenter Refsnæs For unge blinde eller svagsynede med multiple funktionsnedsættelser 16-25 år Derfor! STU på Synscenter Refsnæs Indholdsfortegnelse

Læs mere

Kvalitetsstandard. Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) Aarhus Kommune

Kvalitetsstandard. Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) Aarhus Kommune Kvalitetsstandard Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) Aarhus Kommune Formål med kvalitetsstandarden Formålet med denne kvalitetsstandard er, at sikre tydelighed i forhold til visitation

Læs mere

STU på Synscenter Refsnæs

STU på Synscenter Refsnæs Parat til fremtiden Kommuner og sagsbehandlere STU på Synscenter Refsnæs Den nationale STU for unge med synsnedsættelse og yderligere funktionsnedsættelser (15-25 år) Derfor! STU på Synscenter Refsnæs

Læs mere

Introduktion til kvalitetsstandarder

Introduktion til kvalitetsstandarder Center for Særlig Social Indsats Helsingør Kommunes kvalitetsstandarder på det specialiserede socialområde for voksne Introduktion til kvalitetsstandarder Godkendt af Socialudvalget 2. december 2014 Introduktion

Læs mere

Forslag til revideret kvalitetsstandard ungdomsuddannelse for unge med særlige behov STU

Forslag til revideret kvalitetsstandard ungdomsuddannelse for unge med særlige behov STU Myndighedsafdelingen Forslag til revideret kvalitetsstandard ungdomsuddannelse for unge med særlige behov STU Maj 2012 1 1. Indledning Kvalitetsstandarden skal sikre, at der er sammenhæng mellem lovgivningen,

Læs mere

Kvalitetsstandard. Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) Aarhus Kommune

Kvalitetsstandard. Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) Aarhus Kommune Kvalitetsstandard Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) Aarhus Kommune JANUAR 2017 Formål med kvalitetsstandarden Formålet med denne kvalitetsstandard er, at sikre tydelighed i forhold til

Læs mere

SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO MIDLERTIDIGT BOTILBUD

SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO MIDLERTIDIGT BOTILBUD SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO 107 - MIDLERTIDIGT BOTILBUD Vestmanna Allé 8 9700 Brønderslev Telefon: 9945 5020 Afdelingsleder: Rikke J Pedersen E-mail: Rikke.J.Pedersen@99454545.dk

Læs mere

S T U S ø h ø j l a n d e t

S T U S ø h ø j l a n d e t S T U S ø h ø j l a n d e t Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse STU Søhøjlandet er et 3 årigt uddannelsestilbud for unge med særlige behov, der ikke kan gennemføre anden ungdomsuddannelse selv ikke med

Læs mere

STU på Synscenter Refsnæs

STU på Synscenter Refsnæs Parat til fremtiden Kommuner og sagsbehandlere STU på Synscenter Refsnæs For unge blinde eller svagsynede Derfor! STU på Synscenter Refsnæs Indholdsfortegnelse Et STU-tilbud med syn på side 3 Formålet

Læs mere

Specialområde Udviklingshæmning og ADHD

Specialområde Udviklingshæmning og ADHD Ydelseskatalog 2015 Specialområde Udviklingshæmning og ADHD (SUA) Specialområde Udviklingshæmning og ADHD Psykiatri og Social Møgelkærvej 6, 8800 Viborg www.sua.rm.dk Indholdsfortegnelse 1. Takststruktur

Læs mere

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning - VSU Udarbejdet af: GM,JK,JH Dato: 21.november 2011 Sagsid.: bojoha Version nr.: 1 Sundhedsudvalget 17.oktober 2011 Kvalitetsstandard for: Navn Institutionen

Læs mere

Kvalitetsrapport for STU Middelfart skoleårene 2011/2012 og 2012/2013, samt udviklingsplan for 2013/2014 og 2014/2015.

Kvalitetsrapport for STU Middelfart skoleårene 2011/2012 og 2012/2013, samt udviklingsplan for 2013/2014 og 2014/2015. Sagsnr.: 2013-009827-2 Kvalitetsrapport for STU Middelfart skoleårene 2011/2012 og 2012/2013, samt udviklingsplan for 2013/2014 og 2014/2015. Skolens profil STU Middelfart er Middelfart Kommunes tilbud

Læs mere

SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN - HANDICAP

SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN - HANDICAP SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN - HANDICAP Vestmanna Allé 8 9700 Brønderslev Telefon: 5087 5248 Afdelingsleder: Inger Thorup Jensen E-mail: inger.thorup.jensen@99454545.dk Præsentation af tilbuddet: Bostøtten

Læs mere

Plan for det psykosociale område

Plan for det psykosociale område Plan 2020 - for det psykosociale område J. nr. 00.01.00P22 1 Forord Borgmesteren skriver et forord, når den korte version af Plan 2020 er vedtaget. J. nr. 00.01.00P22 2 Begreber vi anvender Gladsaxe Kommune

Læs mere

Bostedet Vangeleddet

Bostedet Vangeleddet Bostedet Vangeleddet Beboerne fremmer deres udvikling, selvstændighed og sundhed gennem velfærdsteknologi og socialpædagogiske tiltag. Vision: Bostedet Vangeleddet er førende i forhold til velfærdsteknologi

Læs mere

Fredensborg Kommune Ældre og Handicap. Kvalitetsstandard for midlertidigt botilbud Serviceloven 107

Fredensborg Kommune Ældre og Handicap. Kvalitetsstandard for midlertidigt botilbud Serviceloven 107 Fredensborg Kommune Ældre og Handicap Kvalitetsstandard for midlertidigt botilbud Serviceloven 107 2015 Indledning I Fredensborg Kommune tilbydes borgere med betydelig nedsat fysisk og/eller psykiske funktionsevne

Læs mere

Vejledende serviceniveau for. ophold i midlertidige botilbud. på handicap- og psykiatriområdet 2018/19

Vejledende serviceniveau for. ophold i midlertidige botilbud. på handicap- og psykiatriområdet 2018/19 Vejledende serviceniveau for ophold i midlertidige botilbud på handicap- og psykiatriområdet 2018/19 Indholdsfortegnelse Vejledende serviceniveau for midlertidige botilbud på handicap- og psykiatriområdet.

Læs mere

Kvalitetsstandard - For længerevarende botilbud

Kvalitetsstandard - For længerevarende botilbud Kvalitetsstandard - For længerevarende botilbud Kvalitetsstandarden er vedtaget af Byrådet den 30. april 2014 Servicelovens 108 og lignende boformer (Støtte i boformer efter Almenboliglovens 115) Lovgrundlag

Læs mere

ALENE KAN VI NOGET, SAMMEN KAN VI MERE AUTISMECENTER SKIVE

ALENE KAN VI NOGET, SAMMEN KAN VI MERE AUTISMECENTER SKIVE ALENE KAN VI NOGET, SAMMEN KAN VI MERE AUTISMECENTER SKIVE DAGTILBUD H C Ørsteds Vej 1 7800 Skive Tlf: 9915 7225 DØGNTILBUD Bilstrupvej 28 7800 Skive Tlf: 9915 7200 AutismeCenter Skive tilbyder aktivitets-

Læs mere

UDKAST. Kapitel 1 Bekendtgørelsens anvendelsesområde

UDKAST. Kapitel 1 Bekendtgørelsens anvendelsesområde UDKAST Bekendtgørelse om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov I medfør af 3, stk. 5, 4, stk. 5, 6, stk. 4, 9, stk. 3 og 10, stk. 2, i lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Storskoven STU

Storskoven STU Storskoven 42 13 15 81 STU SÆRLIGT TILRETTELAGT UNGDOMSUDDANNELSE STU på Storskoven Målet for Storskovens skoles STU forløb er klart: At give den unge en tilknytning til arbejdsmarkedet, og at indgå aktivt

Læs mere

STU på Synscenter Refsnæs

STU på Synscenter Refsnæs Parat til fremtiden Kommuner og sagsbehandlere STU på Synscenter Refsnæs For unge blinde eller svagsynede Derfor! STU på Synscenter Refsnæs Indholdsfortegnelse Et STU-tilbud med syn på side 3 Formålet

Læs mere

14 Kvalitetsstandard for Specialundervisning for voksne

14 Kvalitetsstandard for Specialundervisning for voksne 14 Kvalitetsstandard for Specialundervisning for voksne Vedtaget af byrådet den XX Side 1 af 7 Kvalitetsstandard for Specialundervisning for voksne: Hvordan læser jeg denne kvalitetsstandard? På de første

Læs mere

SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN SOCIALPSYKIATRIEN

SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN SOCIALPSYKIATRIEN SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN SOCIALPSYKIATRIEN Vestmanna Allé 9700 Brønderslev Telefon: 5087 5248 Afdelingsleder: Inger Thorup Jensen E-mail: inger.thorup.jensen@99454545.dk Præsentation af tilbuddet:

Læs mere

Lov om specialundervisning

Lov om specialundervisning Helsingør Kommunes kvalitetsstandard for Lov om specialundervisning Godkendt i Socialudvalget 3. november 2015 Formål At afhjælpe eller begrænse virkningerne af deltagernes handicap (kompenserende specialundervisning).

Læs mere

3-ÅRIG UNGDOMSUDDANNELSE I HADERSLEV KOMMUNE

3-ÅRIG UNGDOMSUDDANNELSE I HADERSLEV KOMMUNE 3-ÅRIG UNGDOMSUDDANNELSE I HADERSLEV KOMMUNE For unge med særlige behov Hvad er STU? STU står for Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse i Haderslev CSK Center for specialundervisning og kommunikation

Læs mere

STU Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse. Information til forældre

STU Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse. Information til forældre STU Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse Information til forældre Pjecens formål: Denne folder giver information om STU til dig, som er forældre til eller værge for en ung, der kan være i målgruppen

Læs mere

SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO 107

SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO 107 SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO 107 - MIDLERTIDIGT BOTILBUD Vestmanna Allé 8 9700 Brønderslev Telefon: 9945 5017 Afdelingsleder: Birgitte Maliki Christensen E-mail: birgitte.maliki.christensen@99454545.dk

Læs mere

Kvalitetsstandard. Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU)

Kvalitetsstandard. Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) MYNDIGHEDSAFDELINGEN Kvalitetsstandard Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) 1. Indledning Kvalitetsstandarden skal sikre, at der er sammenhæng mellem lovgivningen, det politisk besluttede

Læs mere

STU Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse. Information til forældre

STU Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse. Information til forældre STU Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse Information til forældre Pjecens formål: Denne folder giver information om STU til dig, som er forældre til eller værge for en ung, der kan være i målgruppen

Læs mere

SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO 108

SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO 108 SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO 108 - LÆNGEREVARENDE BOTILBUD Vestmanna Allé 8 9700 Brønderslev Telefon: 9945 5020 Afdelingsleder: Rikke J Pedersen E-mail: Rikke.J.Pedersen@99454545.dk

Læs mere

retsinformation.dk - BEK nr 974 af 19/07/2007

retsinformation.dk - BEK nr 974 af 19/07/2007 Side 1 af 5 BEK nr 974 af 19/07/2007 Gældende Offentliggørelsesdato: 27-07-2007 Undervisningsministeriet Udskriv dokument Vis mere... Senere ændringer til forskriften Lovgivning forskriften vedrører LOV

Læs mere

107 - midlertidige botilbud

107 - midlertidige botilbud Helsingør Kommunes kvalitetsstandard for 107 - midlertidige botilbud Godkendt i Socialudvalget 3. november 2015 Formål Det overordnede formål med et midlertidigt botilbud er at sikre støtte til borgere,

Læs mere

Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse

Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse STU i Faaborg-Midtfyn Kommune Egeballe 4 5672 Broby Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) Formålet med ungdomsuddannelsen er, at den unge opnår personlige, sociale

Læs mere

HARRESØ STU. Særlig tilrettelagt uddannelsesforløb til unge under 25 år. Livet skal leves hele livet

HARRESØ STU. Særlig tilrettelagt uddannelsesforløb til unge under 25 år. Livet skal leves hele livet HARRESØ STU Særlig tilrettelagt uddannelsesforløb til unge under 25 år Livet skal leves hele livet OM STU STU står for Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse for unge under 25 år med særlige behov. Uddannelsens

Læs mere

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning - VSU Udarbejdet af: Job og Aktiv Dato: 1. oktober 2012 Sagsid.: std Version nr.: 6 Kvalitetsstandard for Område Specialundervisning for voksne Kompenserende

Læs mere

Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 107/108 botilbudene Godkendt af Byrådet den

Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 107/108 botilbudene Godkendt af Byrådet den Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 107/108 botilbudene Godkendt af Byrådet den 1 Indholdsfortegnelse 1. Lovgrundlag og målgruppe 2. Botilbud/leverandører 3. Kvalitetsstandardens

Læs mere

Kvalitetsstandard for længerevarende botilbud

Kvalitetsstandard for længerevarende botilbud Fredensborg Kommune Ældre og Handicap 31 Kvalitetsstandard for længerevarende botilbud Serviceloven 108 2016 1 Indledning I Fredensborg Kommune tilbydes borgere med betydelig nedsat fysisk og/eller psykiske

Læs mere

STU - ungdomsuddannelse til unge med særlige

STU - ungdomsuddannelse til unge med særlige Helsingør Kommunes kvalitetsstandard for STU - ungdomsuddannelse til unge med særlige behov Godkendt i Socialudvalget 3. november 2015 Formål Lovgrundlag At den unge opnår personlige, sociale og faglige

Læs mere

gladsaxe.dk Handicappolitik

gladsaxe.dk Handicappolitik gladsaxe.dk 2019-2022 Handicappolitik 1 Forord gruppen for Gladsaxes handicappolitik er meget bred. Hvor tilgængelighed og fysiske rammer er afgørende for nogen, har andre behov for støtte og træning gennem

Læs mere

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning - VSU Udarbejdet af: GM,JK,JH Dato: 31.oktober 2011 Sagsid.: bojoha Version nr.: 1 Sundhedsudvalget 17.oktober 2011 Kvalitetsstandard for: Navn Institutionen

Læs mere

Kvalitetsstandard for bostøtte i henhold til Servicelovens 85 for støtte i eget hjem indenfor Socialområdet

Kvalitetsstandard for bostøtte i henhold til Servicelovens 85 for støtte i eget hjem indenfor Socialområdet Kvalitetsstandard for bostøtte i henhold til Servicelovens 85 for støtte i eget hjem indenfor Socialområdet Godkendt af Voksen- og Plejeudvalget på møde den 24.11.2011 Godkendt af Kommunalbestyrelsen på

Læs mere

Særligt tilrettelagte Ungdomsuddannelser

Særligt tilrettelagte Ungdomsuddannelser Særligt tilrettelagte Ungdomsuddannelser Forberedelse til arbejde/uddannelse: Sociale kompetencer Praktik STU STU er Struer kommunes årige Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse for unge mellem 6 år og

Læs mere

Fredensborg Kommune Ældre og Handicap. Kvalitetsstandard for længerevarende botilbud Serviceloven 108

Fredensborg Kommune Ældre og Handicap. Kvalitetsstandard for længerevarende botilbud Serviceloven 108 Fredensborg Kommune Ældre og Handicap Kvalitetsstandard for længerevarende botilbud Serviceloven 108 2015 Indledning I Fredensborg Kommune tilbydes borgere med betydelig nedsat fysisk og/eller psykiske

Læs mere

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning - VSU Udarbejdet af: Sten Dokkedahl Dato: 29. sep. 2010 Sagsid.: std Version nr.: 3 Kvalitetsstandard for Område Specialundervisning for voksne Kompenserende

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Byrådet, forår 2017 syddjurs.dk Sammen løfter vi læring og trivsel Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

Kvalitetsrapport. $ Skolens værdigrundlag og pædagogiske udgangspunkt : Det er Dybkær Specialskoles målsætning at :

Kvalitetsrapport. $ Skolens værdigrundlag og pædagogiske udgangspunkt : Det er Dybkær Specialskoles målsætning at : kolens navn: Dybkær pecialskole Pædagogiske processer: kolens værdigrundlag/målsætning: Vision og mål Kvalitetsrapport $ kolens værdigrundlag og pædagogiske udgangspunkt : Dybkær pecialskole giver et individuelt

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Byrådet, forår 2017 1 Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

UDDANNELSESPLAN contra UNDERVISNINGSPLAN Sammen har vi (UU og STU udbydere) en fælles opgave en fælles udfordring. Dialog er vejen frem.

UDDANNELSESPLAN contra UNDERVISNINGSPLAN Sammen har vi (UU og STU udbydere) en fælles opgave en fælles udfordring. Dialog er vejen frem. UDDANNELSESPLAN contra UNDERVISNINGSPLAN Sammen har vi (UU og STU udbydere) en fælles opgave en fælles udfordring. Dialog er vejen frem. Ungdomsuddannelse til unge med særlige behov Vejle 9. juni 2010

Læs mere

Lundevej 18D - beskrivelse af Kollegiet

Lundevej 18D - beskrivelse af Kollegiet Lundevej 18D - beskrivelse af Kollegiet Dag- og døgnafdelingen Lovgrundlag Kollegiet er opført jf. Lov om almene boliger 5 stk. 3. Det er Frederikssund kommune, der har anvisningsretten til lejlighederne.

Læs mere

Overordnede principper for indsatser på voksen-handicapområdet. Overordnede principper for indsatser på voksen-handicapområdet i Halsnæs Kommune

Overordnede principper for indsatser på voksen-handicapområdet. Overordnede principper for indsatser på voksen-handicapområdet i Halsnæs Kommune Notat Sagsnr.: 2011/0002923 Dato: 14. december 2011 Sag: Overordnede principper for indsatser på voksen-handicapområdet Sagsbehandler: Lise Møller Jensen Udviklingskonsulent Overordnede principper for

Læs mere

Hjerneskadeområdet. Skredsande et botilbud til borgere med en erhvervet hjerneskade Socialpædagogisk støtte til borgere med erhvervet hjerneskade

Hjerneskadeområdet. Skredsande et botilbud til borgere med en erhvervet hjerneskade Socialpædagogisk støtte til borgere med erhvervet hjerneskade Hjerneskadeområdet Skredsande et botilbud til borgere med en erhvervet hjerneskade Socialpædagogisk støtte til borgere med erhvervet hjerneskade Social og Arbejdsmarked Skredsande et botilbud til borgere

Læs mere

Servicedeklaration for STU, Særlig Tilrettelagt Uddannelse og Specialundervisning for Voksne

Servicedeklaration for STU, Særlig Tilrettelagt Uddannelse og Specialundervisning for Voksne Servicedeklaration for STU, Særlig Tilrettelagt Uddannelse og Specialundervisning for Voksne Center for Kommunikation og Velfærdsteknologi Praktiske oplysninger Merkurvænget 2, 7000 Fredericia Tlf.: 76201100

Læs mere

Midlertidige botilbud

Midlertidige botilbud Midlertidige botilbud Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard for midlertidige botilbud Kvalitetsstandarden er en beskrivelse af det serviceniveau, som tilbydes i Sønderborg Kommune. Hvem kan få ophold i et

Læs mere

Politik for socialt udsatte i Odsherred Kommune

Politik for socialt udsatte i Odsherred Kommune Politik for socialt udsatte i Odsherred Kommune Hvorfor en politik for socialt udsatte? Socialt udsatte borgere udgør som gruppe et mindretal i landets kommuner. De kan derfor lettere blive overset, når

Læs mere

Servicedeklaration Ungdomskollegiet Tårnly

Servicedeklaration Ungdomskollegiet Tårnly Servicedeklaration Ungdomskollegiet Tårnly Tilbuddets navn og kontaktoplysninger Ungdomskollegiet Tårnly Egeskovvej 4 8800 Viborg www.taarnly.viborg.dk Tlf.nr.: 87 87 72 15 Mobil: 24941303 Mail: tarnly@viborg.dk

Læs mere

Handicappolitik. Lige muligheder for alle

Handicappolitik. Lige muligheder for alle Handicappolitik Lige muligheder for alle Forord Dette er den 3. udgave af Frederikshavn Kommunes Handicappolitik siden kommunesammenlægningen i 2007. Handicappolitikken er blevet til i en fælles indsats,

Læs mere

Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune frem mod Sammen løfter vi læring og trivsel

Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune frem mod Sammen løfter vi læring og trivsel Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune frem mod 2021 Sammen løfter vi læring og trivsel 1 Forord I Syddjurs Kommune understøtter vi, at alle børn og unge trives og lærer så meget, som de kan. Vi

Læs mere

H a n d i c a p p o l i t i k

H a n d i c a p p o l i t i k H a n d i c a p p o l i t i k LY N G B Y - T A A R B Æ K K O M M U N E F o r o r d a f B o r g m e s t e r R o l f A a g a a r d - S v e n d s e n Der er sket store ændringer på handicapområdet de seneste

Læs mere

SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO 108

SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO 108 SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO 108 - LÆNGEREVARENDE BOTILBUD Vestmanna Allé 8 9700 Brønderslev Telefon: 9945 5017 Afdelingsleder: Birgitte Maliki Christensen E-mail: birgitte.maliki.christensen@99454545.dk

Læs mere

En særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse

En særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse En særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse Personlig udvikling Fedt fællesskab med situeret læring Godt Netværk Læringsakademiet STU på Ringsted produktionshøjskole Gode venskaber Stærkt springbræt Robusthed

Læs mere

STU Greve Målgrupper 2014

STU Greve Målgrupper 2014 STU Greve r 2014 r, generelt STU- Greve er for unge med betydelige generelle indlæringsvanskeligheder og udviklingsforstyrrelser inden for autismespektret, hvis vanskeligheder er så omfattende, at de ikke

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov

Bekendtgørelse af lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov LBK nr 1031 af 23/08/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 10. februar 2018 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j. nr. 002.66R.351 Senere ændringer til forskriften LOV nr

Læs mere

Indikator A. Kontakten bevares til 90 % af de borgere, der er Vista Balboas målgruppe, dvs. uden et endeligt drop out.

Indikator A. Kontakten bevares til 90 % af de borgere, der er Vista Balboas målgruppe, dvs. uden et endeligt drop out. Indikator A. Kontakten bevares til 90 % af de borgere, der er Vista Balboas målgruppe, dvs. uden et endeligt drop out. STANDARD 2: Alle indvisiterede borgere (henviste der har sagt ja til et samarbejde

Læs mere

STA for fagpersoner. Et særligt tilrettelagt afklaringsforløb (STA)

STA for fagpersoner. Et særligt tilrettelagt afklaringsforløb (STA) STA for fagpersoner Et særligt tilrettelagt afklaringsforløb (STA) Forløbet er fleksibelt, aftales individuelt og kan strække sig fra 13 uger og fremefter. I forløbet indgår følgende: Vejleder Intern praktik

Læs mere

Individuel behandling: stof og alkohol. Brønderslev Rusmiddelcenter.

Individuel behandling: stof og alkohol. Brønderslev Rusmiddelcenter. SERVICEDEKLARATION Individuel behandling: stof og alkohol. Brønderslev Rusmiddelcenter. Adresse: Jyllandsgade 5, 9700 Brønderslev Telefon: 99454464 Afdelingsleder: Rikke Hessel Sørensen E-mail: rikke.hessel.sorensen@99454545.dk

Læs mere

Vejledende serviceniveau for socialpædagogisk støtte Lov om social service 85

Vejledende serviceniveau for socialpædagogisk støtte Lov om social service 85 Vejledende serviceniveau for socialpædagogisk støtte Lov om social service 85 Indhold 1. Formålet med støtten... 3 2. Kerneopgaven... 3 3. Målgruppen og indsatsen... 3 4. Den rehabiliterende tilgang...

Læs mere

Kvalitetsstandard for dagtilbud - beskyttet beskæftigelse. Høringsmateriale juni 2015

Kvalitetsstandard for dagtilbud - beskyttet beskæftigelse. Høringsmateriale juni 2015 9 Kvalitetsstandard for dagtilbud - beskyttet beskæftigelse Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 1 Formålet med kvalitetsstandarden En kvalitetsstandard er et andet ord for serviceniveau. Den beskriver indholdet

Læs mere

Hovmosegaard - læring for livet

Hovmosegaard - læring for livet Om os Velkommen til Hovmosegaard - Vi er optaget af det, der virker i Allerød og i Farum er stiftet af og ejes af tidligere tømrermester Ole Hjort Jensen. Begge tilbud drives ud fra et socialøkonomisk

Læs mere

KVALITETSSTANDARD FOR ÅHUSENE. Hjemmevejledning til borgere med varig og betydelig nedsat psykisk eller fysisk funktionsevne fra Åhusenes støttecenter

KVALITETSSTANDARD FOR ÅHUSENE. Hjemmevejledning til borgere med varig og betydelig nedsat psykisk eller fysisk funktionsevne fra Åhusenes støttecenter Odder Kommune KVALITETSSTANDARD FOR ÅHUSENE Hjemmevejledning til borgere med varig og betydelig nedsat psykisk eller fysisk funktionsevne fra Åhusenes støttecenter med indgår i Overordnet formål med indsatsen

Læs mere

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til Ungdomsuddannelserne

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til Ungdomsuddannelserne Undervisningsministeriet 27. maj 2014 Udkast Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til Ungdomsuddannelserne I medfør af 10 g i lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv samt pligt

Læs mere

Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens 85

Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens 85 Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens 85 juli 2019 Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens 85 Indledning...3 Værdier

Læs mere

Integrationspolitik for Vesthimmerlands Kommune

Integrationspolitik for Vesthimmerlands Kommune Integrationspolitik for Vesthimmerlands Kommune 2 Forord I Vesthimmerlands Kommune betragter vi det som et fælles ansvar og en fælles opgave at skabe et inkluderende samfund med gode rammer for aktive

Læs mere

Formålet med tilbuddet er at give den enkelte borger en boligmæssig

Formålet med tilbuddet er at give den enkelte borger en boligmæssig SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO SEL 107 Adresse: Vest Manna Allé 8, 9700 Brønderslev Telefon: 4173 6739 Afdelingsleder: Rikke Hessel Sørensen E-mail: rikke.hessel.sorensen@99454545.dk

Læs mere

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til. ungdomsuddannelserne

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til. ungdomsuddannelserne Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til ungdomsuddannelserne I medfør af 10 g i lov om vejledning om uddannelse og erhverv samt pligt til uddannelse, beskæftigelse m.v., jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Camilla Brørup Dyssegaard, Ren Viden og Rambøll Management Consulting

Camilla Brørup Dyssegaard, Ren Viden og Rambøll Management Consulting Specialpædagogisk støtte og inklusion på ungdomsuddannelserne for personer med psykiske funktionsnedsættelser et indblik i resultaterne fra et systematisk litteraturstudie Camilla Brørup Dyssegaard, Ren

Læs mere

Kvalitetsstandard 85

Kvalitetsstandard 85 Baggrund og formål Social og Sundhedsforvaltningen i Middelfart Kommune har siden primo 2013 arbejdet med kvalitet, udvikling og styring af 107 og 85 indenfor handicap og psykiatriområdet. Det overordnede

Læs mere

Myndighedsafdelingen. Kerteminde Kommunes indsats på beskæftigelsesområdet. Serviceinformation

Myndighedsafdelingen. Kerteminde Kommunes indsats på beskæftigelsesområdet. Serviceinformation Myndighedsafdelingen Kerteminde Kommunes indsats på beskæftigelsesområdet Serviceinformation Vedtaget december 2013 Gyldighedsperiode 2014 til 2015 1. Indholdsfortegnelse 1. Indholdsfortegnelse... 3 2.

Læs mere

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning Lovgrundlag for ydelsen Lov om specialundervisning for voksne. Indholdet i ydelserne er nærmere fastlagt i bekendtgørelse nr. 378 af 28. april 2006. I øvrigt

Læs mere

BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK. Januar 2019

BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK. Januar 2019 BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK Januar 2019 1 INDLEDNING I 2018 besluttede kommunalbestyrelsen i Ballerup Kommune, at etablere et psykiatriråd. Psykiatrirådet fungerer som dialogforum mellem politikere,

Læs mere

Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse

Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse STU i Faaborg-Midtfyn Kommune Egeballe 4 5672 Broby Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) Hvordan kommer man ind på STU? Formålet med ungdomsuddannelsen er,

Læs mere

Social og sundhedsudvalget

Social og sundhedsudvalget Udvalg: Måloverskrift: Social og sundhedsudvalget Rehabilitering i socialpsykiatrien Sammenhæng til vision 2018: Vækst og udvikling indenfor Psykiatrien. I Aktivitets- og samværstilbuddet (Psykiatricenteret)

Læs mere

Mentor forløb for job/uddannelses- og aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere. Indsatserne er koncentreret om:

Mentor forløb for job/uddannelses- og aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere. Indsatserne er koncentreret om: Somentor tilbyder kommuner rehabiliteringsforløb. Vi leverer en socialpædagogisk faglig indsats omkring det enkelte menneske, uanset om det udspringer fra jobcenteret eller socialforvaltningen. Mentor

Læs mere

Rehabilitering 83a Hvad ved vi? Udfordringer & potentialer LOUISE SCHEEL THOMASEN ENHED FOR ÆLDRE & DEMENS

Rehabilitering 83a Hvad ved vi? Udfordringer & potentialer LOUISE SCHEEL THOMASEN ENHED FOR ÆLDRE & DEMENS Rehabilitering 83a Hvad ved vi? Udfordringer & potentialer LOUISE SCHEEL THOMASEN ENHED FOR ÆLDRE & DEMENS Rehabilitering 83a SIDE 2 Rehabilitering er en målrettet og tidsbestemt samarbejdsproces mellem

Læs mere

Kvalitetsstandard for støttecentre og de små bofællesskaber. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015

Kvalitetsstandard for støttecentre og de små bofællesskaber. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 12 Kvalitetsstandard for støttecentre og de små bofællesskaber Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 1 Formålet med kvalitetsstandarden En kvalitetsstandard er et andet ord for serviceniveau. Den beskriver

Læs mere

Udover skolens generelle målsætning, er den specifikke målsætning for C afdelingen:

Udover skolens generelle målsætning, er den specifikke målsætning for C afdelingen: Udover skolens generelle målsætning, er den specifikke målsætning for C afdelingen: at eleverne undervises i folkeskolens fagrække og at de, i den udstrækningen de har forudsætningerne, kan gå til Folkeskolens

Læs mere

Lautrupgårdskolen. Vores målsætning: Alle på Lautrupgårdskolen er ligeværdige og skal respekteres som hele mennesker.

Lautrupgårdskolen. Vores målsætning: Alle på Lautrupgårdskolen er ligeværdige og skal respekteres som hele mennesker. Lautrupgårdskolen. Lautrupgårdskolen er en specialskole inden for rammerne af folkeskoleloven, hvor der er afsat ekstra ressourcer til eleverne. Vi arbejder med et anerkendende børnesyn i en tillids skabende

Læs mere