KRITISKE DISKUSSIONER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KRITISKE DISKUSSIONER"

Transkript

1 1 KRITISKE DISKUSSIONER Af cand. Scient. Adm. Henrik Herløv Lund ikke partiorganiseret medlem af centrum - venstre herloevlund@mail.dk Rev. 25/ KAN 2020 PLANERNE LØSE DE ØKONOMISKE UDFORDRINGER? Intro: Det kommende valg kommer til at handle om økonomiske planer. VK s "Reformpakken 2020" angives at være kontant sikring af økonomien og velfærd, men er i realiteten en underskudforretning med et hul på mia. kr, fordi planen ud af en forudsat beskæftigelsesstigning på kun skaber omkring jobs. "Fair Løsning 2020" er velfærdsmæssigt og økonomisk relativt bedre, men kan på den anden side mangle finansiering på mia. kr, fordi planen ud af de forudsatte i beskæftigelse kun skaber jobs. Der er derfor god brug for at styrke Fair Løsning på beskæftigelses og finansieringssiderne. RESUME: 2020-PLANERNES FÆLLES SVAGHEDER Det kommende folketingsvalg bliver i høj grad et valg mellem forskellige økonomiske langtidsplaner. VK regeringens Reformpakken 2020, S+SF s Fair Løsning 2020 samt de radikales Tag Ansvar Overordnet set lider planerne af den svaghed, at ingen med så lang en tidshorisont ved, hvad den økonomiske fremtid indebærer: Vil økonomien efter nogle år igen komme til hægterne eller bliver der mere sandsynligt tale om årevis med lavkonjunktur eller er der endog risiko for en egentlig depression? Men når man ikke kan sige noget sikkert om økonomien i 2020, så er fremtiden jo en taknemmelig skueplads for egne ideologiske og politiske forestillinger og løsningsmodeller Beregningen fra regeringens og Det Økonomiske Råd af et kæmpeunderskud i 2020 på de offentlige finanser i 2020 halter også af en anden grund, idet den er foretaget med udgangspunkt i en række antagelser, valgt til at frembringe et katastrofescenario: Ved at forudsætte at skattestoppet fortsætter, drænes statskassen for mange milliarder. Ved at antage historisk lav produktivitet i 10 år mere, bliver der også et tilsvarende lavt råderum til den offentlige sektor. Og ved endelig at prioritere vækst i det private forbrug, bliver der naturligvis modsat mindre råd til offentligt forbrug.

2 2 DE ØKONOMISKE UDFORDRINGER I forhold til planerne er den centrale økonomiske udfordring, at det med nyt dyk i finanskrisen tegner til lavvækst så langt øjet rækker. Regeringen og en række borgerlige økonomer har satset på et selvbærende opsving, hvor den centrale udfordring blev angivet som øget arbejdsudbud. Men med udsigt til årevis med økonomisk lavvækst, er det blevet definitivt klart, at de økonomiske realiteter langt fremover i stedet vil handle om jobmangel. REFORMPAKKEN 2020 INGEN SIKRING AF VELFÆRDEN OG ØKONOMIEN. Ifølge planen vil regeringen forbedre de offentlige finanser med 47 mia. kr i Udover besparelse i Genopretningsaftalen består hovedvirkemidlet i Dagpengereformens og Tilbagetrækningsreformens forøgelse af arbejdsudbuddet med i alt personer. Med udsigt til lavvækst så langt øjet rækker vil der imidlertid ikke være en øget efterspørgsel til det øgede udbud af arbejdskraft og dermed heller ingen øget beskæftigelse. Regeringen har ganske vist søsat en bolig - og servicepakke, nedsættelse af selskabsskatten og seneste Holdbar vækst med øget renoveringsfradrag og lempelse af afgifter på huskøb. Men tilsammen kan vækstinitiativerne vurderes at give max arbejdspladser mere. Af Reformpakken 2020 s forøgelse af arbejdsudbuddet med er der altså en manko på personer. Alt i alt betyder det, at af planens budgetforbedringer på 47 mia. kr er der et hul i finansieringen på op til 30 mia. kr årligt. Hertil kommer, usikkerheden om størrelsesordenen af udbetaling af efterlønsbidrag og seniorførtidspension, som kan belaste de offentlige finanser med 5 10 mia. yderligere. Altså et samlet hul i finansieringen på 30 til 40 mia. kr. VK lancerer planen under parolen: Kontant sikring af velfærden og økonomien. Men det er der altså på ingen måde tale om. FAIR LØSNING 2020 DEN MINDST RINGE PLAN. S+SF s plan Fair Løsning 2020 sigter ligesom regeringens på at forbedre de offentlige finanser med 47 mia. kr. i Fair Løsning 2020 bygger i nogen udstrækning på samme udbudsøkonomiske tankegang som Reformpakken 2020 idet op mod halvdelen af forbedringen skal komme ved at forøge arbejdsudbuddet med personer (finansministeriets tal). For Fair Løsning er der således i en vis udstrækning samme problem som for VK s plan: Hvor skal beskæftigelsen komme fra? Her er dog den væsentlige forskel fra Blå plan, at Fair Løsning 2020 selv opererer med at skabe jobs og øge efterspørgslen efter arbejdskraft gennem fremrykning af offentlige investeringer, åbning af et investeringsvindue samt navnlig gennem øget offentlige forbrug til velfærd. Endvidere vil S+SF også investere i opkvalificering af arbejdskraften.

3 3 I alt vil Fair Løsning formentlig således i sig selv øge beskæftigelsen med op til arbejdspladser. Der er således en manko også i Rød plan i dette tilfælde på omkring arbejdspladser, svarende til manglende 15 mia. kr. Endvidere må det medgives finansministeriet, at der usikkerhed om visse af S + SF s skatteindtægter, hvilket kan koste yderligere op til 5 mia. kr. Således kan der være et hul på mia. kr i Fair Løsning Herudover forudsætter Fair Løsning 2020 som VK s plan, hvor det er taget fra -, at beskæftigelsen udover forøgelsen af arbejdsudbuddet - yderligere skal øges med af konjunkturerne. Det er imidlertid vanskeligt at se, hvordan den beskæftigelsesfremgang skal komme fra, når der er udsigt til lavvækst så langt øjet rækker. Hermed risikerer underskuddet i Fair Løsning 2020 at stige med yderligere 10 mia. kr til i alt mia. kr. Der er derfor god brug for initiativer til at styrke Fair Løsning 2020 beskæftigelses og finansieringsmæssigt. SAMLET VURDERING AF 2020 PLANERNE For både Blå og Rød plan er der således ganske stor usikkerhed vedr. finansieringen pga. tvivlsom beskæftigelseseffekt i forbindelse med øget arbejdsudbud, men usikkerheden er næsten dobbelt så stor i Blå som i Rød plan. Eftersom Fair Løsning således er klart bedst til reelt at imødegå de økonomiske udfordringer kan det være på sin plads med forslag til supplerende initiativer, der kan styrke beskæftigelseseffekten og finansieringen: Yderligere jobskabelse på op til arbejdspladser kan tilvejebringes gennem offentlige Investeringer og velfærdsforbedringer for omkring 15 mia. kr. Mens finansieringen af planen på sigt kan styrkes med op til 30 mia. kr gennem, sanering af erhvervsstøtte, øgede miljø og klimaafgifter, ny mellemskat samt på sigt reform af ejendomsbeskatning.

4 4 VALG OM 2020 PLANER. Det snart kommende folketingsvalg bliver i høj grad et valg mellem forskellige økonomiske langtidsplaner. VK regeringens Reformpakken 2020, S+SF s Fair Løsning 2020 samt de radikales Tag Ansvar Men kan 2020 planerne løse de økonomiske udfordringer? Der er almindelighed økonomisk enighed om, at det internationalt tegner til et nyt dyk i finanskrisen og i bedste fald til lavvækst så langt øjet rækker. Hvilket vil trække stigende statsunderskud med sig og presse velfærden økonomisk, også i Danmark. Figur: Årlig realvækst i dansk økonomi (% af BNP). 1 3,5 2,5 1,5 2,4 3,3 1,6 Regeringen Eget skøn 2,1 1,9 1,7 1 1,2 1,3 1,5 1,7 0,5-0,5-1,5-2, , ,5-4,5-5,5-5,2 Regeringen og en række borgerlige økonomer har satset på et selvbærende opsving, hvor den centrale udfordring blev angivet som øget arbejdsudbud. Men med udsigt til årevis med økonomisk lavvækst, er det blevet definitivt klart, at de økonomiske realiteter langt fremover i stedet vil handle om vedvarende, hø og stigende arbejdsløshed og jobmangel. 1) Kilde: Økonomisk Redegørelse, AE rådet og egen vurdering ((rev. fra Lund, Henrik Herløv: Den økonomiske krise)

5 5 Figur: Registreret ledighed og bruttoledighed (fuldtidsledige årsgennemsnit) Registreret ledighed Ikke registreret ledighed En central økonomisk udfordring i den nærmeste årrække handler således om at stimulere økonomiens efterspørgselsside for at få væksten op og skaffe ressourcer til velfærd, reduktion af statsunderskud og klimaindsats. TVIVLSOMME BUD PÅ FREMTIDEN I forhold hertil lider 2020 planerne af en fælles svaghed, nemlig at der på grund af den lange tidshorisont grundlæggede er tale om en abstraktion fra de konkrete økonomiske realiteter og problemer. For en lille, åben økonomi som Danmarks har den internationale økonomiske udvikling selvsagt afgørende betydning. Men herom hersker stor usikkerhed: Vil økonomien efter nogle år igen komme til hægterne eller bliver der mere sandsynligt tale om årevis med lavkonjunktur eller er der endog risiko for en egentlig depression? Hvilke af disse forløb som den globale økonomi tager, vil være afgørende for dansk økonomis tilstand i 2020 og dermed er det dybest set usagligt, når Regeringen eller Det Økonomiske Råd baserer sig på fremskrivninger af dagens økonomi til Man kan da formentlig se en hel anden grund til interessen fra borgerlige partier og økonomer for alligevel at udarbejde disse langsigtede fremskrivninger og planer. For når man ikke kan sige noget sikkert om økonomien i 2020, så er fremtiden jo en taknemmelig skueplads for egne ideologiske og politiske forestillinger og løsningsmodeller, der kan iklædes tal og fremstå som økonomiske nødvendigheder. Både regeringens og Det Økonomiske Råds forudsigelse om økonomien i 2020 og senere er alene pga. den manglende viden om den overordnede økonomiske udvikling således grebet ud af luften. Det er ikke den eneste svaghed ved regeringens og Det Økonomiske Råds forudsigelser af et stort statsunderskud i Beregningen er også foretaget med udgangspunkt i en række antagelser, valgt til at frembringe et katastrofescenario: Ved at forudsætte at skattestoppet fortsætter, drænes statskassen for mange milliarder. Ved at antage historisk lav produktivitet i 10 år mere, bliver der også et tilsvarende lavt råderum til den offentlige sektor. Og ved endelig at prioritere vækst i det private forbrug, bliver der naturligvis modsat mindre råd til offentligt forbrug. 2) Kilder: Danmarks Statistik, AE-rådet og egen vurdering (rev. fra Lund, Henrik Herløv: Den økonomiske krise)

6 6 REFORMPAKKEN 2020 INGEN SIKRING AF VELFÆRDEN OG ØKONOMIEN. Regeringen har som bekendt taget initiativet til 2020 planlægningen gennem Reformpakken 2020, også kaldet Blå plan. Ifølge statsminister og finansminister skulle der hermed være tale om kontant sikring af Danmarks økonomi og velfærd. Ifølge planen vil regeringen forbedre de offentlige finanser med 47 mia. kr i Udover besparelse i Genopretningsaftalen består hovedvirkemidlet i Dagpengereformens og Tilbagetrækningsreformens forøgelse af arbejdsudbuddet med i alt personer. Figur: Regeringens angivne forbedringer af offentlige saldo I Reformpakken 2020 antages dette omsat i øget beskæftigelse, takket være reformerne selv og konjunkturerne. 3 ) Kilde: Reformpakken 2020.

7 7 Figur: Regeringens forventede kilder til øget beskæftigelse på i Problemet er imidlertid, at med udsigt til lavvækst så langt øjet rækker vil der ikke være en øget efterspørgsel til det øgede udbud af arbejdskraft og dermed heller ingen øget beskæftigelse. Regeringen har ganske vist søsat en bolig - og servicepakke, nedsættelse af selskabsskatten og seneste Holdbar vækst med øget renoveringsfradrag og lempelse af afgifter på huskøb. Men ingen af disse tiltag vil have stor beskæftigelseseffekt. Ifølge regeringen er beskæftigelseseffekten af Holdbar Vækst i 2012 og 2013 højst personer 5. Tilsammen kan vækstinitiativerne vurderes at give max arbejdspladser mere. Af Reformpakken 2020 s forøgelse af arbejdsudbuddet med er der altså en manko på personer, hvor det ikke er til at se, hvor beskæftigelsen skal komme fra, eftersom VK ikke selv leverer arbejdspladserne og der ingen udsigt er til, at konjunkturerne leverer dem. Hertil kommer, at det øgede udbud af arbejdskraft som Tilbagetrækningsreformen giver fortrins består af kortuddannede, hvor fremtidens arbejdsmarked efterspørger uddannelse. 4 ) Kilde: Oven anførte værk 5) Jf. Regeringen: Holdbar vækst.

8 8 Figur: Behov for arbejdskraft Men reformpakken 2020 indeholder ingen tiltag herimod. Alt i alt betyder det, at af planens budgetforbedringer på 47 mia. kr er der et hul i finansieringen på op til 30 mia. kr årligt. Hertil kommer, usikkerheden om størrelsesordenen af udbetaling af efterlønsbidrag og seniorførtidspension, som kan belaste de offentlige finanser med 5 10 mia. yderligere. VK har landeret sin 2020 plan under parolen: Kontant sikring af velfærden og økonomien. Men det er der altså på ingen måde tale om. Og Venstre har i en landsdækkende kampagne kritiseret oppositionens økonomiske plan for at indebære et årligt underskud på 39 mia. kr, hvilket i 2020 skulle indebære en statsgæld på 320 mia. kr. Men et sådant hul kan således i høj grad risikere at optræde i regeringens egen plan. Regeringen synes at kaste med sten i glashus. Figur: Kilde til manglende finansiering af Blå Plan. 7 Kilder til manglende indtægter: Mia. kr Manglende beskæftigelse: - 30 Merudgift til udbetaling af efterlønsbidrag og seniorførtidspension - 5 til 10 I ALT - 30 til 40 6) Kilde: AE rådet. 7 ) Kilde: Egen vurdering.

9 9 DEN LILLA PLAN i den økonomiske politik et opkog af Blå plan. De Radikales plan Tag ansvar 2020 er også blevet kaldt den lilla plan, altså en mellemting mellem VK s og S+SF s planer. Hvad angår de væsentlige komponenter er planen dog identisk med Blå plan, idet planens mål om forbedring af de offentlige finanser med 57 mia. kr. i 2020 i hovedsagen skal ske gennem forøgelse af arbejdsudbuddet gennem de samme arbejdsmarkedsreformer, som VK opererer med, plus gennem yderligere topskattelettelser. Tabel: Angiven provenueffekt af de radikales 2020 plan. 8 Eftersom planen ligesom Blå Plan er ren udbudsøkonomi og ikke indeholder tiltag til at skabe jobs, vil der være samme hul på mia. kr. i den radikale plan som i VK s. Det er bekymrende, at Det radikale Venstre står til at blive en del af eller støtte for en S+SF regering samtidig med, at de radikale har en økonomisk politik, der på de afgørende linjer er langt mere sammenfaldende med VK s. Det er vanskeligt at se, at bukserne i oppositionen kan holde til at spænde så vidt. Der er derfor brug for et ikke borgerligt flertal i oppositionen udenom de radikale. 9 8) Kilde: Tag ansvar ) Jf. Lund, Henrik Herløv: Ny regering på radikale stemmer stærkt problematisk. Ikke borgerligt flertal langt at foretrække.

10 10 FAIR LØSNING 2020 DEN MINDST RINGE 2020 PLAN. S+SF s plan Fair Løsning 2020 sigter ligesom regeringens på at forbedre de offentlige finanser med 47 mia. kr. i Da SF vil bruge flere penge, bl.a. til velfærd, er budgetforbedringsbehov 25 mia. større. Ifølge planen indfries behovet gennem skatteforhøjelser, arbejdsmarkedsforanstaltninger og besparelser. Figur: Sammensætningen af S+SF s budgetforbedringer Eftersom den bygger på regeringens og finansministeriets fremskrivning af den økonomiske udvikling til 2020 har den arvet usikkerheden i langtidsprognosen og den søgte underskudsberegning herfra. Virkemidlerne er også et stykke hen ad vejen beslægtede, idet øget arbejdsudbud også er et centralt virkemiddel i Rød plan. Hvor hos VK dette fremskaffes gennem dagpenge og tilbagereformerne, skal det hos S+ SF ske gennem den meget omtalte en times mere arbejde om ugen i gennemsnit. Finansministeriet har på regeringens foranledning underkastet Fair Løsning 2020 et nøje gennemsyn. Ifølge Finansministeriet tilsigter planen taget for pålydende at indhente op mod halvdelen af den tilsigtede forbedring gennem at forøge arbejdsudbuddet med personer, hvilket regeringen som bekendt stiller sig tvivlende overfor kan gennemføres. Men eftersom S+SF holder muligheden af lovindgreb åben, er der næppe grund til at betvivle dette, uanset hvad man så måtte mene om noget sådant. 10) Kilde: Egen tilvirkning på basis af Fair Løsning 2020.

11 11 Tabel: Kilder til øget arbejdsudbud i Fair Løsning Da Fair Løsning 2020 således i nogen udstrækning bygger på samme udbudsøkonomiske tankegang som Reformpakken 2020, rammes den også delvist af samme problemer fra den årevise lavvækst, som den økonomiske fremtid tegner til: Hvor skal beskæftigelsen komme fra? Her er dog den væsentlige forskel fra Blå plan, at Fair Løsning 2020 selv opererer med at skabe jobs og øge efterspørgslen efter arbejdskraft gennem fremrykning af offentlige investeringer, åbning af et investeringsvindue samt navnlig gennem øget offentlige forbrug til velfærd. Endvidere vil S+SF også investere i opkvalificering af arbejdskraften. I alt vil Fair Løsning formentlig således selv øge beskæftigelsen med op til arbejdspladser. Der er således en manko også i Rød plan i dette tilfælde på omkring arbejdspladser, svarende til manglende 15 mia. kr. Endvidere må det medgives finansministeriet, at der usikkerhed om visse af S + SF s skatteindtægter, hvilket kan koste yderligere op til 5 mia. kr. Således kan der være et hul på mia. kr i Fair Løsning Tabel: Kilder til utilstrækkelig finansiering af Rød Plan. 12 Kilder til manglende indtægter: Manglende sskatteindtægter: - 5 Manglende beskæftigelse: -15 I ALT - 20 Mia. kr 11) Kilde: Finansministeriets vurdering af Fair Løsning ) Kilde: Egen vurdering

12 12 Hertil kommer, at "Fair Løsning" ligesom VK s plan forudsætter en stigning i beskæftigelsen på skabt af konjunkturerne, som det også er svært at se, hvor skal komme fra med udsigt til lavvækst så langt øjet rækker. Hermed risikerer underskuddet på "Fair Løsning" at stige med yderligere op til 10 mia. kr. Det kan måske derfor være mere passende at betegne "Fair Løsning 2020" som den "mindst ringe" plan. For både Blå og Rød plan er der således ganske stor usikkerhed vedr. finansieringen pga. tvivlsom beskæftigelseseffekt i forbindelse med øget arbejdsudbud, men usikkerheden er en del større i Blå som i Rød plan. SUPPLERENDE INITIATIVER. Eftersom Fair Løsning således er klart bedst til reelt at imødegå de økonomiske udfordringer kan det være på sin plads med forslag til supplerende initiativer, der kan styrke beskæftigelseseffekten og finansieringen: Yderligere jobskabelse på op til arbejdspladser kan tilvejebringes gennem offentlige Investeringer og velfærdsforbedringer for omkring 15 mia. kr, jf. bilag 1. Mens finansieringen af planen på sigt kan styrkes med op til 30 mia. kr gennem, sanering af erhvervsstøtte, øgede miljø og klimaafgifter, ny mellemskat samt på sigt reform af ejendomsbeskatning, jf. bilag 2. Endelig kan ekstra arbejdskraft den dag krisen og konjunkturerne vender skaffes ad frivillighedens vej gennem de i bilag 3 foreslåede initiativer.

13 13 Bilag 1: Forslag til øget jobskabelse udover det i Fair Løsning indeholdte ) Kilde: Egen vurdering.

14 14 Bilag 2. Forslag til udbygning af finansiering af Fair Løsning. 14 skatteforslag Skatteændring 1. Indførelse af 4 5 pct. mellemskat for indkomster over kr samt skærpelse af loft over fradrag for pensionsindbetalinger Provenu mia. kr Sanering af erhvervsstøtte og erhvervsskattefritagelser Øgede afgifter (transport, miljø, energi) Rentefradrag reduceres fra 25 til 15 pct. for store indkomster og til 21 pct. for normalindkomster ( gradvist) - endelig fuld effekt: Ejendomsværdiskat tilbageføres (gradvist) til før skattestoppet endelig fuld effekt: 6. Gradvis omlægning af pensionsbeskatning fra ved udbetaling til ved indbetaling I ALT ØGET PROVENU kort sigt(1+2+3) I alt øget provenu langt sigt (inkl. 4+5): +5? Bilag 3: Tiltag til at øget arbejdstiden/arbejdsudbuddet ad frivillig vej 15. Indsatsområde Effekt i FORSLAG TIL AT ØGE FORSYNING fuldtidspersoner MED ARBEJDSKRAFT 1. Mere fleksible tilbagetræknings-ordninger, bedre fastholdelse Højere arbejdstid for deltidsansatte Reduceret udstødning og sygdom gennem genoptræning og behandling og bedre arbejdsmiljø Styrket integration og beskæftigelsesfrekvens for indvandrere gennem uddannelse, offentlig kvoteordning mm Øget tilgang af arbejdskraft udefra IALT ) Kilde: Egen vurdering. 15 ) Jf. Lund; Henrik Herløv: Kvalitetssikring af oppositionens økonomiske politik.

KRITISKE ANALYSER. Af økonom, cand. Scient. Adm. Henrik Herløv Lund, NOTAT:

KRITISKE ANALYSER. Af økonom, cand. Scient. Adm. Henrik Herløv Lund,  NOTAT: 1 KRITISKE ANALYSER Af økonom, cand. Scient. Adm. Henrik Herløv Lund, www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk NOTAT: REGERINGENS FINANLOVSFORSLAG FOR 2015 MANGLER SVAR PÅ TIDENS STORE UDFORDRINGER.

Læs mere

DE RADIKALES 2020 PLAN : - Midtsøgende eller. borgerlig økonomisk. politik?

DE RADIKALES 2020 PLAN : - Midtsøgende eller. borgerlig økonomisk. politik? Qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw 1 ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwert yuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqrtyuiopå asdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasd RAPPORT fghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj klæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæ

Læs mere

KRITISKE ANALYSER. Notat, 3. rev. og udvidede udgave 13.03.13. SRSF S VÆKSTPLAN: Forkert løsning på forkert problem.

KRITISKE ANALYSER. Notat, 3. rev. og udvidede udgave 13.03.13. SRSF S VÆKSTPLAN: Forkert løsning på forkert problem. 1 KRITISKE ANALYSER Af Henrik Herløv Lund, økonom og velfærdsforsker cand. scient. adm. Ikke partitilknyttet Kendt fra Den Alternative Velfærdskommission www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk Notat,

Læs mere

SF HAR TABT KAMPEN I REGERINGEN OM AT FÅ FLERE OFFENTLIGE MIDLER IND I DEN ØKONOMISKE PAKKE.

SF HAR TABT KAMPEN I REGERINGEN OM AT FÅ FLERE OFFENTLIGE MIDLER IND I DEN ØKONOMISKE PAKKE. 1 KRITISKE DISKUSSIONER Af Henrik Herløv Lund, økonom og velfærdsforsker cand. scient. adm. ikke partitilknyttet www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk Kommentar: SF HAR TABT KAMPEN I REGERINGEN

Læs mere

SAMMENLIGNING AF REFORMER UNDER FOGH, LØKKE OG THORNING

SAMMENLIGNING AF REFORMER UNDER FOGH, LØKKE OG THORNING Af Cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 21 23 79 52 18. december 2013 SAMMENLIGNING AF REFORMER UNDER FOGH, LØKKE OG THORNING Dette notat sammenligner effekten på den strukturelle beskæftigelse

Læs mere

2020-planen bringer ikke Danmark i arbejde"

2020-planen bringer ikke Danmark i arbejde En artikel fra KRITISK DEBAT 2020-planen bringer ikke Danmark i arbejde" Skrevet af: Henrik Herløv Lund Offentliggjort: 15. juni 2012 SRSF har fremlagt en ny, ambitiøs 2020 plan. I det følgende introduceres

Læs mere

KRITISKE ANALYSER. Af Henrik Herløv Lund, uafhængig økonom og velfærdsforsker - cand. scient. adm.

KRITISKE ANALYSER. Af Henrik Herløv Lund, uafhængig økonom og velfærdsforsker - cand. scient. adm. 1 KRITISKE ANALYSER Af Henrik Herløv Lund, uafhængig økonom og velfærdsforsker - cand. scient. adm. www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk Notat ØKONOMISK REDEGØRELSE DEC. 2012: REGERINGENS ØKONOMISKE

Læs mere

KRITISKE ANALYSER. Af økonom, cand. Scient. Adm. Henrik Herløv Lund, NOTAT

KRITISKE ANALYSER. Af økonom, cand. Scient. Adm. Henrik Herløv Lund,   NOTAT 1 KRITISKE ANALYSER Af økonom, cand. Scient. Adm. Henrik Herløv Lund, www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk NOTAT KOMMUNEVALG: SRSF HAR VIDEREFØRT, JA SKÆRPET VK REGERINGENS SPAREPOLITIK OVERFOR

Læs mere

FORVENTET KONVERGENSPROGRAM: 20 MIA. KR. I HOLDBARHEDSPROBLEM

FORVENTET KONVERGENSPROGRAM: 20 MIA. KR. I HOLDBARHEDSPROBLEM Af Chefanalytiker Anders Borup Christensen Direkte telefon 9767 9. februar 1 FORVENTET KONVERGENSPROGRAM: MIA. KR. I HOLDBARHEDSPROBLEM Finansministeriet er i gang med et grundigt kasseeftersyn og offentliggør

Læs mere

3. januar Pressebriefing om tilbagetrækningsreform

3. januar Pressebriefing om tilbagetrækningsreform 3. januar 211 Pressebriefing om tilbagetrækningsreform Mål om balance på de offentlige finanser i 22 Pct. af BNP 2 1-1 -2-3 -4-5 Strukturel balance 22 Uden yderligere tiltag Pct. af BNP 21 22 23 24 2 1-1

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 57 (Alm. del) af 20. november 2012 stillet efter ønske fra Ole Birk Olesen (LA)

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 57 (Alm. del) af 20. november 2012 stillet efter ønske fra Ole Birk Olesen (LA) Finansudvalget 2012-13 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 57 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Finansministeren 24. december 2013 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 57 (Alm. del)

Læs mere

Myter og realiteter om det offentlige forbrug

Myter og realiteter om det offentlige forbrug En artikel fra KRITISK DEBAT Myter og realiteter om det offentlige forbrug Skrevet af: Henrik Herløv Lund Offentliggjort: 15. april 2011 Det offentlige forbrug er under heftig beskydning fra arbejdsgivere

Læs mere

Erhvervsskattelettelser finansieret af lavere offentligt forbrug koster jobs

Erhvervsskattelettelser finansieret af lavere offentligt forbrug koster jobs En artikel fra KRITISK DEBAT Erhvervsskattelettelser finansieret af lavere offentligt forbrug koster jobs Skrevet af: Henrik Herløv Lund Offentliggjort: 15. februar 2013 Konkurrenceevnepakkerne er den

Læs mere

Pressemeddelelse. Vismandsrapport om konjunktursituationen, langsigtede finanspolitiske udfordringer og arbejdsmarkedet

Pressemeddelelse. Vismandsrapport om konjunktursituationen, langsigtede finanspolitiske udfordringer og arbejdsmarkedet Pressemeddelelse Vismandsrapport om konjunktursituationen, langsigtede finanspolitiske udfordringer og arbejdsmarkedet Materialet er klausuleret til torsdag den 1. november 2012 kl. 12 Vismændenes oplæg

Læs mere

KRITISKE ANALYSER. Af Henrik Herløv Lund, økonom og velfærdsforsker cand.scient. adm. www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk

KRITISKE ANALYSER. Af Henrik Herløv Lund, økonom og velfærdsforsker cand.scient. adm. www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk 1 KRITISKE ANALYSER Af Henrik Herløv Lund, økonom og velfærdsforsker cand.scient. adm. www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk DET ØKONOMISKE RÅDERUM: Har Socialdemokraterne eller Venstre en økonomisk

Læs mere

SRSF regeringens. 2020 - plan: - Danmark i arbejde. eller i arbejdsløshed?

SRSF regeringens. 2020 - plan: - Danmark i arbejde. eller i arbejdsløshed? Qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwert yuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqrtyuiopå RAPPORT asdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasd KRITISKE ANALYSER fghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj klæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæ

Læs mere

Offentlig nulvækst til 2020 vil koste velfærd for 30 milliarder

Offentlig nulvækst til 2020 vil koste velfærd for 30 milliarder Offentlig nulvækst til 00 vil koste velfærd for 0 milliarder Regeringens mål om nulvækst i det offentlige forbrug i 010 skrider, fremgår det af Finansministeriets netop offentliggjorte Økonomisk Redegørelse.

Læs mere

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Rammerne for den økonomiske politik - Hvad er der råd til? Ved Chefanalytiker Frederik I. Pedersen fip@ae.dk www. ae.dk Arbejderbevægelsens Erhvervsråd økonomisk-politisk tænketank og samfundsøkonomisk

Læs mere

Et årti med underskud på de offentlige finanser

Et årti med underskud på de offentlige finanser Kirstine Flarup Tofthøj, Chefkonsulent KIFT@di.dk, 3377 4946 AUGUST 7 Et årti med underskud på de offentlige finanser Krisen ligger bag os, væksten er i bedring og finanspolitikken er teknisk set holdbar

Læs mere

Kroniske offentlige underskud efter 2020

Kroniske offentlige underskud efter 2020 13. november 2013 ANALYSE Af Christina Bjørnbak Hallstein Kroniske offentlige underskud efter 2020 En ny fremskrivning af de offentlige budgetter foretaget af den uafhængige modelgruppe DREAM for DA viser,

Læs mere

STORE FINANSPOLITISKE UDFORDRINGER EFTER KRISEN

STORE FINANSPOLITISKE UDFORDRINGER EFTER KRISEN Af Chefanalytiker Anders Borup Christensen Direkte telefon 9767 19. oktober 9 En kraftig lempelse af finanspolitikken i 9 og 1 kombineret med et voldsomt konjunkturer udsigt til et tilbageslag har medført

Læs mere

CEPOS Notat: Resumé. CEPOS Landgreven 3, København K

CEPOS Notat: Resumé. CEPOS Landgreven 3, København K Notat: Råderum på 37 mia. kr. frem til 2025 ifølge Finansministeriet 07-03-2017 Af cheføkonom Mads Lundby Hansen (21 23 79 52) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen Resumé Frem til 2025 er der ifølge

Læs mere

12. april Reformpakken 2020

12. april Reformpakken 2020 12. april 211 Reformpakken 22 Udfordringen for de offentlige finanser hvis ikke vi gør noget Strukturel saldo Mia. kr. (211-niveau) 6 4 2-2 -4-6 -8-1 Mia. kr. (211-niveau) 6 4 2-2 -4-6 -8-1 -12-12 -14-14

Læs mere

Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 557 af 30. august 2017 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Rune Lund (EL).

Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 557 af 30. august 2017 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Rune Lund (EL). Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 610 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 557 Offentligt 3. oktober 2017 J.nr. 2017-5448 Til Folketinget

Læs mere

Kan arbejdsmarkedsreformer finansiere fremtidens velfærdssamfund? Michael Svarer Institut for Økonomi Aarhus Universitet

Kan arbejdsmarkedsreformer finansiere fremtidens velfærdssamfund? Michael Svarer Institut for Økonomi Aarhus Universitet Kan arbejdsmarkedsreformer finansiere fremtidens velfærdssamfund? Michael Svarer Institut for Økonomi Aarhus Universitet Udfordring 1 Andel af befolkningen i arbejde, pct. Kilde: Finansministeriet, 2011

Læs mere

Nedenfor er angivet to scenarier for velfærdsservice og konsekvenserne for den finanspolitiske holdbarhed 1 :

Nedenfor er angivet to scenarier for velfærdsservice og konsekvenserne for den finanspolitiske holdbarhed 1 : Notat // /07/07 VÆKST I VELFÆRDSSERVICE SOM I PERIODEN 2002-06 INDEBÆRER SKATTESTIGNING PÅ 115 MIA. KR. DREAM-gruppen har for CEPOS regnet på forskellige scenarier for væksten i den offentlige velfærdsservice

Læs mere

Beskæftigelsesfremgang giver 35 mia. kr. i statskassen

Beskæftigelsesfremgang giver 35 mia. kr. i statskassen Thomas Michael Klintefelt thok@di.dk, 3377 3367 Kirstine Flarup Tofthøj kift@di.dk, 3377 4649 FEBRUAR 2019 Beskæftigelsesfremgang giver 35 mia. kr. i statskassen Fra oktober 2013 til oktober 2018 er fuldtidsbeskæftigelsen

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål 496 af 26. maj 2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF).

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål 496 af 26. maj 2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF). J.nr. 2010-318-0233 Dato: 4. juni 2010 Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål 496 af 26. maj 2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF). (Alm. del). Troels

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 256 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 256 Offentligt Finansudvalget 2015-16 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 256 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 256 af 19. april 2016 stillet efter ønske fra

Læs mere

Analyse 12. marts 2012

Analyse 12. marts 2012 12. marts 2012 Kickstarten og henstillingerne fra EU Danmark er et af meget få EU-lande som fører lempelig finanspolitik i 2012. Lempelsen er af samme størrelsesorden, som i den tidligere regerings finanslovsforslag

Læs mere

Status på 2020-planen og på målet for offentligt forbrug

Status på 2020-planen og på målet for offentligt forbrug Status på 2020-planen og på målet for offentligt forbrug Der er plads til en real offentlig forbrugsvækst på 0,7 pct. årligt fra 2014 til 2020 uden nye reformer og til samtidig at sikre balance på den

Læs mere

Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark i år 2020 skal være det 10. rigeste land i verden eller i OECD 1

Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark i år 2020 skal være det 10. rigeste land i verden eller i OECD 1 Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark i år 2020 skal være det 10. rigeste land i verden eller i OECD 1 29. november 2011 Indledning Nærværende notat redegør for de krav, der skal

Læs mere

Dansk vækst er bundprop i EU mens de offentlige finanser er i EUs top

Dansk vækst er bundprop i EU mens de offentlige finanser er i EUs top Dansk vækst er bundprop i EU mens de offentlige finanser er i EUs top Dansk økonomi er, som den eneste af EU-landene, i bakgear i 1. kvartal 211 og endt i en teknisk recession igen, dvs. et såkaldt dobbeltdyk.

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 215 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 215 Offentligt Finansudvalget 56 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 5 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 4. september 6 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 5 (Alm. del) af 4. april 6 stillet efter

Læs mere

HVEM SKAL HAVE SKATTELETTELSERNE? af Henrik Jacobsen Kleven, Claus Thustrup Kreiner og Peter Birch Sørensen

HVEM SKAL HAVE SKATTELETTELSERNE? af Henrik Jacobsen Kleven, Claus Thustrup Kreiner og Peter Birch Sørensen HVEM SKAL HAVE SKATTELETTELSERNE? af Henrik Jacobsen Kleven, Claus Thustrup Kreiner og Peter Birch Sørensen Center for Forskning i Økonomisk Politik (EPRU) Københavns Universitets Økonomiske Institut Den

Læs mere

Indledning. Tekniske forudsætninger for beregningerne. 23. januar 2014

Indledning. Tekniske forudsætninger for beregningerne. 23. januar 2014 Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark hhv. skal være lige så rigt som Sverige eller blot være blandt de 10 rigeste lande i OECD 1 i 2030 23. januar 2014 Indledning Nærværende

Læs mere

ER S + SF "LOVLIGT" UNDSKYLDT I AT FØRE "BLÅ POLITIK"?

ER S + SF LOVLIGT UNDSKYLDT I AT FØRE BLÅ POLITIK? 1 Kommentar ER S + SF "LOVLIGT" UNDSKYLDT I AT FØRE "BLÅ POLITIK"? Intro: Den røde regering tegner fremover til kun at ville føre blå politik. Men nu raser debatten om, hvorvidt man er lovligt undskyldt

Læs mere

13. december Økonomisk Redegørelse og Budgetoversigt 3, december 2010

13. december Økonomisk Redegørelse og Budgetoversigt 3, december 2010 13. december 1 Økonomisk Redegørelse og Budgetoversigt 3, december 1 Dansk økonomi er på vej ud af krisen Dansk økonomi har udviklet sig bedre end ventet, og ledigheden er steget mindre end frygtet Udviklingen

Læs mere

Regering misbruger EU-henstilling som undskyldning for hestekur i 2011

Regering misbruger EU-henstilling som undskyldning for hestekur i 2011 Regering misbruger EU-henstilling som undskyldning for hestekur i 211 er EU's absolutte duks, når det kommer til holdbare offentlige finanser og mulighederne for at klare fremtidens udfordringer. Men samtidig

Læs mere

MYTER OG FAKTA OM FLEKSJOBREFORMEN - afsløring af politisk spin og myter ved hjælp af kolde fakta

MYTER OG FAKTA OM FLEKSJOBREFORMEN - afsløring af politisk spin og myter ved hjælp af kolde fakta Beskæftigelsesudvalget 2011-12 BEU alm. del Bilag 214 Offentligt MYTER OG FAKTA OM FLEKSJOBREFORMEN MYTE 1: Fleksjobordningen er for dyr. Den koster samfundet næsten 12 mia. kr. Beskæftigelsesministeren

Læs mere

Analyse 3. oktober 2012

Analyse 3. oktober 2012 3. oktober 2012. Økonomiske konsekvenser af at lempe kravet til at genoptjene dagpenge Af Andreas Højbjerre Dagpengeperioden er fra 2013 afkortet fra 4 til 2 år. Samtidig blev kravet til hvor meget beskæftigelse,

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 269 af 2. september 2010 (Alm. del - 7).

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 269 af 2. september 2010 (Alm. del - 7). Finansudvalget 2009-10 FIU alm. del, endeligt svar på 7 spørgsmål 269 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Finansministeren 7. september 2010 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 269 af

Læs mere

DANMARK STYRKET UD AF KRISEN

DANMARK STYRKET UD AF KRISEN RESUMÉ DANMARK STYRKET UD AF KRISEN September 2009 REGERINGEN Resumé af Danmark styrket ud af krisen Danmark og resten af verden er blevet ramt af den kraftigste og mest synkrone lavkonjunktur i mange

Læs mere

Analyse 6. februar 2012

Analyse 6. februar 2012 6. februar 2012 De konkrete målsætninger for skattereformen kræver reelt en markant nedsættelse af topskatten I Kraka sidder vi og tænker lidt over skattereformen. Den første udfordring man støder på er

Læs mere

Dansk Metals skriftlige kommentarer til vismandsrapport, efterår 2016

Dansk Metals skriftlige kommentarer til vismandsrapport, efterår 2016 T Dansk Metals skriftlige kommentarer til vismandsrapport, efterår 2016 Dansk Metal vil gerne kvittere for formandskabets seneste rapport, hvori vigtige temaer som investeringer og ulighed tages op. Vi

Læs mere

SRSF s vækstplan: Forkert løsning på forkert problem

SRSF s vækstplan: Forkert løsning på forkert problem En artikel fra KRITISK DEBAT SRSF s vækstplan: Forkert løsning på forkert problem Skrevet af: Henrik Herløv Lund Offentliggjort: 15. april 2013 Regeringens vækstplan er den forkerte løsning på det forkerte

Læs mere

Qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwert yuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqrtyuiopå asdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasd RAPPORT

Qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwert yuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqrtyuiopå asdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasd RAPPORT Qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwert yuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqrtyuiopå asdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasd RAPPORT fghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj KRITISK ANALYSER klæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæ

Læs mere

De rigeste danskere får 60.000 kroner i skattelettelse i 2010

De rigeste danskere får 60.000 kroner i skattelettelse i 2010 De rigeste danskere får 60.000 kroner i skattelettelse i 2010 I 2010 bliver der givet over 50 mia. kr. i skattelettelser som følge af de skattepakker, regeringen har gennemført i perioden fra 2001-2010.

Læs mere

KRITISKE ANALYSER. Notat UDFALD AF DAGPENGESYSTEMET PÅ OP TIL 32.000 I HELE 2013 TRUER.

KRITISKE ANALYSER. Notat UDFALD AF DAGPENGESYSTEMET PÅ OP TIL 32.000 I HELE 2013 TRUER. 1 KRITISKE ANALYSER Af Henrik Herløv Lund, økonom og velfærdsforsker cand. scient. adm. Ikke partitilknyttet kendt fra Den Alternative Velfærdskommission www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk Notat

Læs mere

Af cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS

Af cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS Af cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS Udfordringer De offentlige finansers holdbarhed Udsigt til lavvækst på den anden side af krisen Offentlige finanser Underskuddene er problematiske: De kan drive

Læs mere

Forøgelse af ugentlig arbejdstid i den offentlige sektor 1

Forøgelse af ugentlig arbejdstid i den offentlige sektor 1 Forøgelse af ugentlig arbejdstid i den offentlige sektor 1 15. november 2011 Indledning I nærværende notat belyses effekten af et marginaleksperiment omhandlende forøgelse af arbejdstiden i den offentlige

Læs mere

Reformer har gjort Danmark 130 mia. kr. rigere

Reformer har gjort Danmark 130 mia. kr. rigere Kirstine Flarup Tofthøj, Chefkonsulent kift@di.dk, 3377 4649 MAJ 2017 Reformer har gjort Danmark 130 mia. kr. rigere De seneste 10 års politiske reformer, som er gennemført af skiftende regeringer og folketingsflertal,

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 150(Alm. del) af 6. februar 2014

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 150(Alm. del) af 6. februar 2014 Finansudvalget 2013-14 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 150 Offentligt Folketingets Finansudvalg Finansministeren Christiansborg 29. april 2014 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 150(Alm. del)

Læs mere

Oversigt over faktaark

Oversigt over faktaark Oversigt over faktaark Hovedlinjerne i Aftale om senere tilbagetrækning De tre hovedelementer i aftalen om tilbagetrækning Reformens virkninger på beskæftigelse, offentlige finanser og vækst Forbedring

Læs mere

SMALVÆKST FOR DET OFFENTLIGE FORBRUG:

SMALVÆKST FOR DET OFFENTLIGE FORBRUG: 1 KRITISKE ANALYSER Minirapport SRSF S SMALVÆKST FOR DET OFFENTLIGE FORBRUG: SIKRING ELLER OFRING AF VELFÆRDEN? Af Henrik Herløv Lund, uafhængig økonom - cand. scient. adm. Ikke parti -eller bevægelsesorganiseret

Læs mere

God samfundsøkonomi i vækstpakke

God samfundsøkonomi i vækstpakke God samfundsøkonomi i vækstpakke Det kortsigtede behov for en vækstpakke er ikke i konflikt med det langsigtede krav om en holdbar finanspolitik tværtimod er der god samfundsøkonomi i en vækstpakke. Offentlige

Læs mere

5 KORTE NOTATER. qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnm qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnm. om qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnm

5 KORTE NOTATER. qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnm qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnm. om qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnm Qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnm KRITISKE ANALYSER 5 KORTE NOTATER om REGERINGENS TILBAGETRÆKNINGSREFORM 1. udgave, medio feb. 2011 Økonom, Cand. Scient. Adm. Henrik Herløv Lund /ISBN: qw//ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbn

Læs mere

Notat. Lave oliepriser reducerer det finanspolitiske råderum i 2020

Notat. Lave oliepriser reducerer det finanspolitiske råderum i 2020 Notat Lave oliepriser reducerer det finanspolitiske råderum i Den danske stats forventede indtægter fra aktiviteter i Nordsøen påvirkes i høj grad af olieprisudviklingen. Når olieprisen falder, rammer

Læs mere

Den offentlige forbrugsvækst er uholdbar

Den offentlige forbrugsvækst er uholdbar 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 Den offentlige forbrugsvækst er uholdbar AF CHEFANALYTIKER TORBEN MARK PEDERSEN,

Læs mere

KRITISKE ANALYSER. Notat STORT HUL I STATSKASSEN EFTER VKO S U OG UNDERFINANSIEREDE SKATTELETTELSER:

KRITISKE ANALYSER. Notat STORT HUL I STATSKASSEN EFTER VKO S U OG UNDERFINANSIEREDE SKATTELETTELSER: 1 KRITISKE ANALYSER Notat STORT HUL I STATSKASSEN EFTER VKO S U OG UNDERFINANSIEREDE SKATTELETTELSER: Skal besparelser på velfærd og på samfundets svageste fylde det? 1. udgave medio marts 2012 Af økonom,

Læs mere

LO s bemærkninger til forslaget til Danmarks nationale reformprogram 2012

LO s bemærkninger til forslaget til Danmarks nationale reformprogram 2012 Udenrigsministeriet Asiatisk Plads 2 1448 København K Sagsnr. 10-145 Vores ref. MLK/lph Deres ref. Den 21. marts 2012 LO s bemærkninger til forslaget til Danmarks nationale reformprogram 2012 LO har modtaget

Læs mere

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015 d. 02.10.2015 Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015 Notatet uddyber elementer af vurderingen af de offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015. Indhold 1 Offentlig

Læs mere

HOVEDLINJEN I FINANSLOVSFORSLAG 2018

HOVEDLINJEN I FINANSLOVSFORSLAG 2018 PD/AH/FAA 31. august 2017 Kontakt: elanha@ft.dk HOVEDLINJEN I FINANSLOVSFORSLAG 2018 Indledning Den borgerlige regering vil med sit finanslovsforslag for 2018 udhule velfærden, mens pengene skal bruges

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017

Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017 Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017 - Fri af krisen - opsvinget tegner til at være robust Den 21. december 2017 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2017-20930 bv/mab Det tegner til, at opsvinget i verdensøkonomien

Læs mere

KRITISKE ANALYSER. Notat. FORHØJELSE AF KOMMUNALT ANLÆGSLOFT: Et skridt frem og to skridt tilbage.

KRITISKE ANALYSER. Notat. FORHØJELSE AF KOMMUNALT ANLÆGSLOFT: Et skridt frem og to skridt tilbage. 1 KRITISKE ANALYSER Af Henrik Herløv Lund, økonom og velfærdsforsker cand. scient. adm. Ikke partitilknyttet Kendt fra Den Alternative Velfærdskommission www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk Notat

Læs mere

Økonomiske beregninger

Økonomiske beregninger Økonomiske beregninger Betydningen for politiske beslutninger Finanspolitisk netværk den 28. november 2016 Kontorchef Morten Holm De Økonomiske Råds sekretariat Dagsorden 1. Hvorfor regner vi ikke dynamiske

Læs mere

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 22 Offentligt

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 22 Offentligt Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 22 Offentligt Europaudvalget og Finansudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent EU-note Til: Dato: EU-note F Udvalgenes medlemmer 16. april 2015 Det Europæiske

Læs mere

Dansk Metals skriftlige kommentarer til vismandsrapport, forår 2016

Dansk Metals skriftlige kommentarer til vismandsrapport, forår 2016 Formandssekretariatet Molestien 7 2450 København SV Telefon 3363 2000 metal@danskmetal.dk danskmetal.dk 31. maj 2016 Dansk Metals skriftlige kommentarer til vismandsrapport, forår 2016 Dansk økonomi er

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 559 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 559 Offentligt Finansudvalget 2015-16 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 559 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 5. oktober 2016 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 559 (Alm. del) af 21. september

Læs mere

Effekterne af en produktivitetsstigning i den offentlige sektor med et konstant serviceniveau 1

Effekterne af en produktivitetsstigning i den offentlige sektor med et konstant serviceniveau 1 Effekterne af en produktivitetsstigning i den offentlige sektor med et konstant serviceniveau 1 26. september 2013 1. Indledning Følgende notat beskriver resultaterne af marginaleksperimenter til DREAM-modellen,

Læs mere

Time-out øger holdbarheden

Time-out øger holdbarheden F Time-out øger holdbarheden AF ANALYSECHEF SØREN FRIIS LARSEN, CAND.SCIENT.POL OG CHEFKONSULENT JAN CHRISTENSEN, CAND.OECON.AGRO, PH.D. RESUME De offentlige finanser er under pres. Regeringen har fremlagt

Læs mere

Qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw. fghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj klæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæ MYTER

Qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw. fghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj klæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæ MYTER Qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw 1 ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwert yuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqrtyuiopå asdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasd KRITISKE ANALYSER fghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj klæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæ

Læs mere

Kommissorium for trepartsforhandlinger om en stærkere dansk konkurrenceevne, vækst og øget jobskabelse

Kommissorium for trepartsforhandlinger om en stærkere dansk konkurrenceevne, vækst og øget jobskabelse Regeringen 24. maj 2012 Kommissorium for trepartsforhandlinger om en stærkere dansk konkurrenceevne, vækst og øget jobskabelse Danmark har været hårdt ramt af det internationale økonomiske tilbageslag

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 193 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 193 Offentligt Finansudvalget 256 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 93 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 3. juni 26 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 93 (Alm. del) af. marts 26 stillet efter

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 - De gode tendenser fortsætter, opsvinget tager til Den 15. juni 2017 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2017-9705 bv/mab Det tegner til, at opsvinget i verdensøkonomien

Læs mere

Formandskabet PRESSEMEDDELELSE KLAUSULERET TIL DEN 7. OKTOBER 2014 KLOKKEN 11.30

Formandskabet PRESSEMEDDELELSE KLAUSULERET TIL DEN 7. OKTOBER 2014 KLOKKEN 11.30 Formandskabet PRESSEMEDDELELSE KLAUSULERET TIL DEN 7. OKTOBER 2014 KLOKKEN 11.30 Efterårets vismandsrapport har to kapitler: Kapitel I indeholder en konjunkturvurdering, en vurdering af overholdelsen af

Læs mere

De beskæftigelsespolitiske udfordringer i Danmark

De beskæftigelsespolitiske udfordringer i Danmark De beskæftigelsespolitiske udfordringer i Danmark AALBORG D. 19. januar 2012 Konference mellem de lokale beskæftigelsesråd, arbejdsmarkedsudvalg og det regionale beskæftigelsesråd Carsten Koch Beskæftigelsesrådet

Læs mere

Balance på de offentlige finanser i 2020 uden VK s skattelettelser

Balance på de offentlige finanser i 2020 uden VK s skattelettelser Balance på de offentlige finanser i uden VK s skattelettelser Regeringen har i forbindelse med forslaget om at afskaffe efterlønnen og fremrykke Velfærdsforliget introduceret et nyt finanspolitisk pejlemærke

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 385 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 385 Offentligt Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 385 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Den 5. februar 2018 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 385 (Alm. del) af 23. maj

Læs mere

Konsekvenser af skattelettelser finansieret af lavere vækst i offentligt forbrug

Konsekvenser af skattelettelser finansieret af lavere vækst i offentligt forbrug VERSION: d. 3.9. David Tønners og Jesper Linaa Konsekvenser af skattelettelser finansieret af lavere vækst i offentligt forbrug Dette notat dokumenterer beregningerne af at lempe indkomstskatterne og finansiere

Læs mere

Af Thomas V. Pedersen Marts 2001 RESUMÈ FUP OG FAKTA OM VENSTRES SKATTEPOLITIK

Af Thomas V. Pedersen Marts 2001 RESUMÈ FUP OG FAKTA OM VENSTRES SKATTEPOLITIK i:\marts-2001\venstre-03-01.doc Af Thomas V. Pedersen Marts 2001 RESUMÈ FUP OG FAKTA OM VENSTRES SKATTEPOLITIK Venstres skattepolitik bygger på et skattestop og nedbringelse af skatterne i takt med, at

Læs mere

Pejlemærker december 2018

Pejlemærker december 2018 Udlandet Gunstig udvikling i verdensøkonomien. Usikkerheden tager til BNP-Vækst Udsigt til moderat vækst i BNP Beskæftigelse 60.000 nye jobs, og stor efterspørgsel på højt kvalificeret arbejdskraft Arbejdsløshed

Læs mere

Oversigt over resuméer

Oversigt over resuméer Oversigt over resuméer Formål og målsætninger Udgangspunktet før krisen Skærpede finanspolitiske udfordringer Udfordringens størrelse Regeringens strategi for konsolidering Det offentlige forbrug er historisk

Læs mere

Analyse 12. april 2013

Analyse 12. april 2013 12. april 2013. 2015-planen fra 2007 ramte plet på beskæftigelsen i 2011, trods finanskrisen I fremskrivningen bag 2015-planen fra 2007 ventede man et kraftigt fald i beskæftigelsen på 70.000 personer

Læs mere

Notat. Skriftligt indlæg til DØRs rapport F2013. 28. maj 2013

Notat. Skriftligt indlæg til DØRs rapport F2013. 28. maj 2013 Notat 28. maj 2013 Skriftligt indlæg til DØRs rapport F2013 De Økonomiske Råds vurdering af konjunkturudsigterne er stort set på linje med ministeriernes. Både ministerierne og DØR forventer, at væksten

Læs mere

Prioritering af sundhed presser den øvrige velfærd

Prioritering af sundhed presser den øvrige velfærd Prioritering af sundhed presser den øvrige velfærd Af Jens Sand Kirk, JSKI@kl.dk Direkte: Side 1 af 10 Formålet med analysen er at undersøge, hvordan det offentlige forbrug er blevet prioriteret fordelt

Læs mere

LIBERAL ALLIANCES 2025 - plan: Holder den?

LIBERAL ALLIANCES 2025 - plan: Holder den? 1 KRITISKE ANALYSER Af Henrik Herløv Lund, økonom og velfærdsforsker cand.scient. adm. www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk LIBERAL ALLIANCES 2025 - plan: Holder den? LA s 2025 plan vil øge arbejdsløsheden

Læs mere

INVESTERINGSPLAN FOR VELFÆRDEN FREM MOD 2025

INVESTERINGSPLAN FOR VELFÆRDEN FREM MOD 2025 2 ORDFØRER/KONTAKT: PIA OLSEN DYHR Pia.Olsen.Dyhr@ft.dk Frem mod 2025 vil SF investere markant mere i velfærd. Således vil SF prioritere 47 milliarder kr. mere hvert eneste år i 2025. Især skal velfærden

Læs mere

Uden regeringens skattelettelser ingen EU-henstilling

Uden regeringens skattelettelser ingen EU-henstilling Uden regeringens skattelettelser ingen EU-henstilling Danmark kæmper i år med et underskud på de offentlige budgetter på 88 mia. kr., svarende til 5,1 pct. af BNP. Det ventes, at EU-kommissionen vil give

Læs mere

RAPPORT. klæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæ øzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzx FAIR LØSNING

RAPPORT. klæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæ øzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzx FAIR LØSNING Qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwert yuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqrtyuiopå asdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasd fghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj RAPPORT klæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæ

Læs mere

DANMARK I ARBEJDE - Udfordringer for dansk økonomi mod 2020

DANMARK I ARBEJDE - Udfordringer for dansk økonomi mod 2020 DANMARK I ARBEJDE - Udfordringer for dansk økonomi mod 22 Maj 212 Danmark blev ramt hårdt af den internationale økonomiske krise BNP er faldet mere end i andre lande Indeks (25=1) Indeks (25=1) 11 15 11

Læs mere

Analyse. Status på regeringens beskæftigelsesmålsætninger. 19. november Af Andreas Mølgaard og Jens Hauch

Analyse. Status på regeringens beskæftigelsesmålsætninger. 19. november Af Andreas Mølgaard og Jens Hauch Analyse 19. november 2015 Status på regeringens beskæftigelsesmålsætninger Af Andreas Mølgaard og Jens Hauch Regeringens målsætning er, at flere skal i arbejde og at færre skal være på offentlig forsørgelse.

Læs mere

Skatteministeriet J.nr. 2005-318-0352 Den Spørgsmål 64-67

Skatteministeriet J.nr. 2005-318-0352 Den Spørgsmål 64-67 Skatteudvalget SAU alm. del - O Skatteministeriet J.nr. 2005-318-0352 Den Spørgsmål 64-67 Til Folketingets Skatteudvalg Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr.64-67 af den 21. marts 2005. (Alm. del) Kristian

Læs mere

17.000 færre offentligt ansatte i 2011

17.000 færre offentligt ansatte i 2011 17.000 færre offentligt ansatte i 2011 Regeringens økonomiske plan skrider med ca. 10 mia. kr. alene i 2010 ifølge en række prognoser som følge af overskridelsen af regeringens målsætning om nulvækst i

Læs mere

l. Hvad er problemstillingen (kort)

l. Hvad er problemstillingen (kort) Det Politisk-Økonomiske Udvalg, Finansudvalget PØU alm. del - Bilag 54 Offentligt l. Hvad er problemstillingen (kort) I fremtidens samfund bliver der flere ældre. Fremtidens ældre vil desuden have en stigende

Læs mere

Nulvækst skal kompensere for merforbrug i nul erne

Nulvækst skal kompensere for merforbrug i nul erne DI Analysepapir, januar 2012 Nulvækst skal kompensere for merforbrug i nul erne Af chefkonsulent Morten Granzau Nielsen, Mogr@di.dk Det offentlige forbrug udgør en i både historisk og international sammenhæng

Læs mere

Notat. Makroøkonomiske virkninger af planlagte infrastrukturinvesteringer. Bjarne Madsen, professor, Dr.Scient, cand.eocon.

Notat. Makroøkonomiske virkninger af planlagte infrastrukturinvesteringer. Bjarne Madsen, professor, Dr.Scient, cand.eocon. Notat Makroøkonomiske virkninger af planlagte infrastrukturinvesteringer Bjarne Madsen, professor, Dr.Scient, cand.eocon. Center for al- og Turismeforskning August 2013 1 Baggrund og formål I de kommende

Læs mere

De økonomiske konsekvenser af højt uddannet merindvandring til den offentlige sektor 1.

De økonomiske konsekvenser af højt uddannet merindvandring til den offentlige sektor 1. De økonomiske konsekvenser af højt uddannet merindvandring til den offentlige sektor 1. November 4, 2015 Indledning. Notatet opsummerer resultaterne af et marginaleksperiment udført til DREAM modellen.

Læs mere

Velstandstab på 150 mia. kr. gennem krisen

Velstandstab på 150 mia. kr. gennem krisen Velstandstab på 150 mia. kr. gennem krisen Finansministeriet har nedjusteret forventningen til BNP-niveauet i 2020 med 150 mia. 2013- kr. fra før krisen til i dag. Det svarer til et varigt velstandstab

Læs mere

Finansudvalget 2011-12 FIU alm. del Bilag 8 Offentligt

Finansudvalget 2011-12 FIU alm. del Bilag 8 Offentligt Finansudvalget 2011-12 FIU alm. del Bilag 8 Offentligt Finansudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 12. oktober 2011 Notat om dansk økonomi (Nationalbankens

Læs mere