Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax"

Transkript

1 Lerche & Partner ApS Att.: Jørn Kofod-Hansen Dalsgaaradsvej Klampenborg Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax ekn@ekn.dk Klage over Energitilsynets afgørelse af 18. juni 2010 om delvis afslag på aktindsigt i materiale vedrørende metodegodkendelse af Energinet.dk s nødkoncept 2007, 2008 og 2009 Ved brev af 28. juni 2010 har Jørn Kofod-Hansen, Lerche & Partner ApS, på vegne af Hundested Varmeværk A.m.b.a. (herefter Hundested Varmeværk) påklaget Energitilsynets afgørelse af 18. juni 2010 om delvis afslag på aktindsigt i en række dokumenter vedrørende metodegodkendelse af Energinet.dk s nødkoncept 2007, 2008 og Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet ændrer Energitilsynets afgørelse af 18. juni 2010, således at der meddeles aktindsigt i de ønskede oplysninger. Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor. For så vidt angår sagen vedrørende Hundested Varmeværks anmodning om genoptagelse af nævnets afgørelser af 4. januar 2010, som behandles under j.nr (tidligere j.nr ), fastsættes hermed fristen for Hundested Varmeværks afsluttende bemærkninger til anmodningen om genoptagelse til den 14. januar Fristen er fastsat under hensyn til, at Hundested Varmeværk allerede er i besiddelse af sagens øvrige akter og er bekendt med disse. Sagen vedrørende genoptagelse har været sat i bero i perioden 28. juni 2010 på Energiklagenævnets afgørelse vedrørende aktindsigt. Sagens baggrund Hundested Varmeværk anmodede ved af 2. februar 2010 Energiklagenævnet om at genoptage nævnets afgørelser af 4. januar 2010 vedrørende afslag på økonomisk kompensation som følge af Energinet.dk s ændrede nødforsyningskoncept. Energiklagenævnet behandler Hundested Varmeværks anmodning om genoptagelse af nævnets tidligere afgørelser under j.nr (tidligere j.nr ). Hundested Varmeværk anmodede ved samme lejlighed om aktindsigt i en række dokumenter vedrørende metodegodkendelse af Energinet.dk s nødkoncept 2007, 2008 og Energiklagenævnet imødekom Hundested Varmeværks anmodning om aktindsigt for så vidt angik CVR/SE-nr

2 de dokumenter, som Energiklagenævnet på daværende tidspunkt var i besiddelse af. Energiklagenævnet videresendte herefter Hundested Varmeværks anmodning om aktindsigt til Energitilsynet i henhold til forvaltningslovens 7, stk Energitilsynet traf den 18. juni 2010 afgørelse i sagen. Energitilsynet imødekom herefter delvis Hundested Varmeværkets anmodning om aktindsigt. Det fremgår af Energitilsynets afgørelse af 18. juni 2010, at tilsynet i henhold til offentlighedslovens 12, stk. 1, nr. 2 2, har undtaget visse oplysninger. Følgende fremgår bl.a. af Energitilsynets afgørelse af 18. juni 2010: [ ] Energitilsynets sekretariat har imidlertid for en række dokumenter vurderet, at visse oplysninger i dokumenterne ikke er omfattet af retten til aktindsigt. Sekretariatet har overstreget visse oplysninger i disse dokumenter: Side 2 af 15 Beslutningsnotat af 24. september 2007 (visse oplysninger i tabel 4 er overstreget). Høringssvar fra Energinet.dk (inkl. høringsversion af notatet til grund for 24. september 2007 afgørelsen visse oplysninger i tabel 4 er overstreget). Mail af 28. august 2007 fra Energinet.dk Mail af 29. august 2007 fra Energinet.dk Mail fra Energinet.dk af 13. september 2007 Mail fra Energinet.dk af 19. september 2007 Mail af 22. juni 2007 fra Energinet.dk (kundeoversigt baggrundsdata). Mail fra Energinet.dk af 3. august 2007 info til leverandørerne (i regnearket er overstreget visse oplysninger). [ ] Hundested Varmeværks bemærkninger Det er Hundested Varmeværks opfattelse, at Energitilsynets afgørelse af 18. juni 2010 bør ændres, således at der meddeles aktindsigt i de oplysninger, som Energitilsynet i henhold til offentlighedslovens 12, stk. 1, nr. 2, har undtaget. Til støtte herfor har Hundested Varmeværk navnlig anført følgende: 1 Lovbekendtgørelse nr af 7. december 2007 om forvaltningsloven med senere ændringer. 2 Lovbekendtgørelse nr. 572 af 19. december 1985 om offentlighed i forvaltningen med senere ændringer.

3 På baggrund af det materiale, som Hundested Varmeværk indtil videre har modtaget fra Energitilsynet, har det ikke været muligt at verificere grundlaget for Energinet.dk s beregningsforudsætninger for ændring af nødforsyningskonceptet, som det er beskrevet i Energitilsynets beslutningsnotat af 24. september 2007 Energinet.dk nye vilkår for nødforsyning (metodegodkendelse). De af Energitilsynet undtagne oplysninger bør udleveres, så det bliver muligt at kontrollere den af Energinet.dk anvendte model for nødforsyning. Hundested Varmeværk har overfor Energiklagenævnets sekretariat præciseret anmodningen om aktindsigt i forhold til de dokumenter, som Energitilsynet i henhold til offentlighedslovens 12, stk. 1, nr. 2, har undtaget oplysninger i. Hundested Varmeværk ønsker herefter aktindsigt i følgende: 1. Tabel 4: Konsekvens af ændringen i nødforsyningsbetaling for forskellige kunder, side 16 i beslutningsnotatet Energinet.dk nye vilkår for nødforsyning (metodegodkendelse): Hundested Varmeværk ønsker alene aktindsigt i tallene i felterne Årsforbrug og Mere/mindre betaling i nødforsyning i kr. vedrørende Kraftvarmeværk2 (uafbrydelig). Tallene kan eventuelt angives som tilnærmede værdier. Side 3 af Energinet.dk s notat af 13. september 2007 Yderligere oplysninger nødforsyningskoncept en indeholder oplysninger om to navngivne selskaber. Hundested Varmeværk ønsker ikke aktindsigt i disse oplysninger. 3. af 19. september 2007 fra Energinet.dk (Hvilke forbrugere er omfattet af konceptet ud fra et forventet (dokumenteret) aftag på over 10 mio?) en indeholder oplysninger om ét navngivent selskab. Hundested Varmeværk ønsker ikke aktindsigt i denne oplysning. 4. af 22. juni 2007 fra Energinet.dk (Uddybende spørgsmål vedr- grænsen på de 10 mio m3 Nødforsyningskonceptet) en indeholder en oversigt over HNG/MN s kunder Storkundetarif. Hundested Varmeværk ønsker aktindsigt i oplysningerne, således at alene selskabernes navne undtages. For så vidt angår illustrationen Årligt forbrug for de største forbrugere i HNG/MN s område Forbrug > 5 mio. m3 ønsker Hundested Varmeværk aktindsigt i illustrationen. 5. af 3. august 2007 fra Energinet.dk (Nødforsyning informationsmateriale og kontrakt)

4 en indeholder en Excel-fil Gasleverandør, som er vedhæftet Energinet.dk s til en række gasselskaber. Filen indeholder bl.a. oplysninger om Mængde årlig (Nm3). Det er alene oplysninger vedrørende den årlige mængde, som Hundested Varmeværk ønsker aktindsigt i. 6. Energinet.dk s af 28. august 2007 (Revideret udkast tilsynsnotat vedr. nødforsyningskoncept flere kommentarer indarbejdet) en indeholder notatet Energinet.dk s bemærkninger til udkast til notatet Energinet.dk nye vilkår for nødforsyning (metodegodkendelse). Hundested Varmeværk ønsker alle oplysninger i Tabel 1: Konsekvens af ændring i nødgasforsyningsbetaling for industrikunder. I Tabel 2: Konsekvens af ændring i nødgasforsyningsbetaling for kraftvarmeværker og centrale værker ønsker Hundested Varmeværk alene aktindsigt i oplysningerne vedrørende kraftvarmeværker. Side 4 af Energinet.dk s af 29. august 2007 (Metodegodkendelse høringssvar endelig rev1) en indeholder notatet Energinet.dk s bemærkninger til udkast til notatet Energinet.dk nye vilkår for nødforsyning (metodegodkendelse). Hundested Varmeværk ønsker alle oplysninger i Tabel 1: Konsekvens af ændring i nødgasforsyningsbetaling for industrikunder. I Tabel 2: Konsekvens af ændring i nødgasforsyningsbetaling for kraftvarmeværker og centrale værker ønsker Hundested Varmeværk alene aktindsigt i oplysningerne vedrørende kraftvarmeværker. Hundested Varmeværk har endvidere anmodet om et møde med Energiklagenævnet sammen med Dansk Fjernvarme for at uddybe baggrunden for anmodningen om aktindsigt. Energitilsynets udtalelse til sagen Energitilsynet er af den opfattelse, at tilsynets afgørelse af 18. juni 2010 bør stadfæstes. Til støtte herfor har Energitilsynet navnlig anført følgende: Både Energitilsynet og energiselskaberne skal iagttage, at de oplysninger, som for tilsynets vedkommende modtages i forbindelse med reguleringen af markederne og for energiselskabernes vedkommende modtages i forbindelse med driften, kan være omfattet af fortrolighed. Det fremgår af naturgasforsyningslovens 46 3, at transmissions-, distributions-, lager- og LNG-selskaber skal behandle forretningsmæssigt følsomme oplysninger, som de modtager under udøvelsen af deres 3 Lovbekendtgørelse nr. 116 af 8. december 2006 om naturgasforsyning med senere ændringer.

5 virksomhed, fortroligt og forhindre, at oplysninger om egne aktiviteter, som kan være forretningsmæssigt fordelagtige, bliver videregivet på en diskriminerende måde, jf. dog stk. 2. Oplysningerne er tilgået Energitilsynet i medfør 46, stk. 2, som led i tilsynets egenskab af myndighed på området. Det følger af forvaltningslovens 27, at Energitilsynets medarbejdere er underlagt tavshedspligt, når en oplysning ved lov eller anden gyldig bestemmelse er betegnet som fortrolig. Energitilsynet kan på denne baggrund ikke udlevere oplysningerne. Det er på denne baggrund korrekt, at Energitilsynet i medfør af offentlighedslovens 12, stk. 1, nr. 2, har undtaget de pågældende oplysninger. Oplysningerne kan med samme begrundelse endvidere heller ikke i medfør af princippet om meroffentlighed udleveres. I forbindelse med Energitilsynets behandling af Hundested Varmeværks anmodning om aktindsigt, har tilsynet til brug for sagen indhentet en udtalelse fra de selskaber, som oplysningerne hidrører fra. Det drejer sig om DONG Energy og HNM Naturgas I/S. Af udtalelserne fremgår bl.a. følgende: Side 5 af 15 DONG Energy: Oplysninger om det årlige gasforbrug på DONG Energys værker er offentliggjort i selskabets grønne regnskaber og derved allerede en offentlig tilgængelige oplysninger. Oplysningerne vedrørende load faktor for selskabets værker er derimod ikke offentligt tilgængelige oplysninger. Oplysningerne om load faktor udgør en grundlæggende kommerciel forudsætning for DONG Energys ageren i markedet for nødgasforsyning. Da Jørn Kofod-Hansen arbejder som konsulent for Hundested Varmeværk og formentlig også for andre aktører i markedet, vil oplysningerne tilgå enkelte af DONG Energys konkurrenter, men vil ikke være tilgængelige for alle markedets aktører. Som konsekvens heraf bør de økonomiske konsekvensberegninger, som foretages i denne forbindelse, endvidere undtages, idet det ellers er muligt ud fra disse at regne baglæns og finde frem til load faktorerne. HMN: HMN's program for intern overvågning er godkendt af Energitilsynet, ligesom Energitilsynet fører tilsyn med overvågningsprogrammets overholdelse. I forbindelse med fremsendelse af data til Energinet.dk til brug for Energinet.dk's håndtering af nødforsyningsansvar, har HMN sikret sig, at Energinet.dk har gjort sig bekendt med HMN's program for intern overvågning, samt at Energinet.dk har forpligtet sig til at overholde kravene i FFO-erklæringen.

6 Der vil ikke være potentielle økonomiske skadevirkninger for HMN, hvis der gives aktindsigt til de ønskede oplysninger. Såvel den enkelte gasforbruger som den enkelte gasleverandør kan have en interesse i, om der gives den ønskede aktindsigt. HMN har ikke de nødvendige forudsætninger til at vurdere, om den ønskede aktindsigt har potentielle økonomiske skadevirkninger for de berørte gasleverandører og gasforbrugere. Det må bero på en individuel vurdering af de berørte parter selv. Det vil ikke være i overensstemmelse med HMN's interne overvågningsprogram, hvis HMN selv udleverer de pågældende oplysninger til tredjepart, medmindre der foreligger et samtykke hertil fra gasforbruger og gasleverandør. HMN finder det meget uheldigt, hvis oplysninger, som i henhold til HMN's program for intern overvågning er forretningsmæssigt følsomme, kan videregives til tredjepart i medfør af reglerne om retten til aktindsigt. Det vil i den yderste konsekvens kunne underminere tilliden til HMN's og øvrige aktørers fortrolige behandling af forretningsmæssigt følsomme oplysninger. Side 6 af 15 HMN er opmærksom på, at offentlighedsloven er den generelt gældende lov. Imidlertid eksisterer der relevant specialregulering på området i form af naturgasforsyningsloven. Det er juridisk antaget, at speciallovgivning går forud for den generelle lovgivning, da det forudsættes, at man i særlovgivningen har set nøje på det enkelte område, og at den derfor regulerer området i detaljen. Efter HMN's opfattelse går naturgasforsyningsloven forud for offentlighedsloven i den aktuelle sag, og der er derfor efter HMN's opfattelse ikke mulighed for at give tilladelse til, at oplysninger om gasforbrugere og gasleverandører m.v. udleveres. Der kan alternativt gives aktindsigt oplysninger i anonymiseret form, det vil sige en form, hvor det ikke vil være muligt at identificere den enkelte gasleverandør eller den enkelte gasforbruger. Retsgrundlaget Offentlighedslovens 1 definerer bl.a. lovens anvendelsesområde, hvorefter loven gælder for al virksomhed, der udøves af den offentlige forvaltning. Det fremgår videre af lovens 1, stk. 2, nr. 1-3, at loven tillige gælder for en række energiforsyningsvirksomheder, herunder naturgasforsyningsvirksomheder. Af lovens 1, stk. 1 og 2, fremgår følgende: [ ] 1. Loven gælder for al virksomhed, der udøves af den offentlige forvaltning, jfr. dog 2 og 3. Stk. 2. Loven gælder endvidere for

7 1) elforsyningsvirksomheder, der producerer, transmitterer eller distribuerer elektricitet ved spænding på 500 V eller derover, 2) selskaber, institutioner, foreninger m.v., der driver naturgasforsyningsvirksomhed, og 3) kollektive varmeforsyningsanlæg, som er omfattet af varmeforsyningsloven og har en kapacitet på mere end 10 MJ/ s. [ ] Følgende fremgår af offentlighedslovens 4, stk. 1, om retten til aktindsigt: [ ] 4. Enhver kan med de undtagelser, der er nævnt i 7-14, forlange at blive gjort bekendt med dokumenter, der er indgået til eller oprettet af en forvaltningsmyndighed som led i administrativ sagsbehandling i forbindelse med dens virksomhed. En forvaltningsmyndighed kan give aktindsigt i videre omfang, medmindre andet følger af regler om tavshedspligt m.v. [ ] Side 7 af 15 Retten til aktindsigt er bl.a. begrænset af undtagelsen i lovens 12, stk. 1. Af bestemmelsen fremgår følgende: [ ] Undtagelse af oplysninger 12. Retten til aktindsigt omfatter ikke oplysninger om 1) enkeltpersoners private, herunder økonomiske, forhold, 2) tekniske indretninger eller fremgangsmåder eller om drifts- eller forretningsforhold eller lignende, for så vidt det er af væsentlig økonomisk betydning for den person eller virksomhed, oplysningen angår, at begæringen ikke imødekommes. Stk. 2. Omfattes kun en del af et dokument af bestemmelsen i stk. 1, skal den pågældende gøres bekendt med dokumentets øvrige indhold. [ ] Justitsministeriet har udarbejdet en vejledning til offentlighedsloven (vejledning nr af 3. november 1986). Af vejledningen fremgår bl.a. følgende om undtagelse af oplysninger i henhold til offentlighedslovens 12, stk. 1, nr. 2: [ ] Undtagelse af oplysninger og dokumenter i øvrigt

8 41. Efter bestemmelsen i 12 kan bestemte oplysninger undtages fra den almindelige adgang til aktindsigt, når det er begrundet i hensynet til varetagelse af private interesser. [ ] Oplysninger om tekniske indretninger eller fremgangsmåder eller om drifts- eller forretningsforhold eller lignende, jfr. 12, stk. 1, nr. 2, er ikke på samme måde uden videre unddraget aktindsigt, men kun, hvis det skønnes at være af væsentlig økonomisk betydning for den person eller virksomhed, oplysningen angår, at begæringen ikke imødekommes. Undtagelsesbestemmelsen forudsætter, at der i hvert enkelt tilfælde foretages en konkret afvejning. Bestemmelsen er kun anvendelig, hvis der efter en konkret bedømmelse må antages at være nærliggende risiko for, at der påføres den, oplysningerne vedrører, et økonomisk tab. I tilfælde, hvor der kan være begrundet tvivl om, hvorvidt en begæring om aktindsigt bør afslås efter bestemmelsen i 12, stk. 1, nr. 2, vil det være nærliggende at indhente en udtalelse fra den, oplysningen vedrører, for at få belyst risikoen for, at aktindsigt vil påføre virksomheden tab. En sådan udtalelse er ikke bindende for myndigheden, der må træffe afgørelse ud fra en selvstændig afvejning. [ ] Side 8 af 15 Naturgasforsyningslovens 46 regulerer bl.a., hvorledes at transmissions-, distributions-, lager- og LNG-selskaber skal behandle forretningsmæssigt følsomme oplysninger. Følgende fremgår af lovens 46: [ ] 46. Transmissions-, distributions-, lager- og LNG-selskaber skal behandle forretningsmæssigt følsomme oplysninger, som de modtager under udøvelsen af deres virksomhed, fortroligt og forhindre, at oplysninger om egne aktiviteter, som kan være forretningsmæssigt fordelagtige, bliver videregivet på en diskriminerende måde, jf. dog stk. 2. Stk. 2. Uanset bestemmelsen i stk. 1 er selskaberne forpligtet til at anmelde eller meddele oplysninger til transport- og energiministeren, Energitilsynet og Energiklagenævnet i overensstemmelse med gældende regler herom. Stk. 3. Transmissions-, distributions-, lager- og LNG-selskaber må ikke i forbindelse med det pågældende selskabs eller tilknyttede selskabers køb og salg af naturgas misbruge oplysninger, som de har fået fra tredjepart i forbindelse med tildeling af eller forhandling om adgang til systemet.

9 Stk. 4. Klager over selskaber vedrørende forholdene omhandlet i stk. 1 og 3 kan indbringes for Energitilsynet. [ ] Energiklagenævnets begrundelse for afgørelsen Hundested Varmeværk har fremsat anmodning om et møde med Energiklagenævnet til uddybning af begrundelsen for anmodningen om aktindsigt. Sagsoplysningen ved Energiklagenævnet foregår som udgangspunkt på skriftligt grundlag. Da sagen må anses for fuldt tilstrækkelig oplyst på skriftligt grundlag, finder Energiklagenævnet ikke anledning til at imødekomme anmodningen om et møde. Energinet.dk anmeldte i 2007 et nyt nødforsyningskoncept for naturgasforsyning. Energinet.dk indhentede i forbindelse med udarbejdelsen af nødforsyningskonceptet en række oplysninger fra HNG/MN og DONG Energy, som omhandlede selskabernes kunder. Energitilsynet traf den 24. september 2007 afgørelse om at godkende Energinet.dk s nye vilkår for nødforsyningskonceptet. Hundested Varmeværk anmodede ved brev af 29. januar 2010 om aktindsigt i Energitilsynets sag vedrørende Energinet.dk s nye vilkår for nødforsyningskonceptet. Energitilsynet traf afgørelse vedrørende anmodningen om aktindsigt den 18. juni Side 9 af 15 Energitilsynet har i afgørelsen af 18. juni 2010 undtaget visse oplysninger fra aktindsigt i en række dokumenter under henvisning til, at oplysningerne er undtaget i medfør af offentlighedslovens 12, stk. 1, nr. 2. Det fremgår af Energitilsynets afgørelse, at tilsynet har lagt afgørende vægt på, at der er tale om oplysninger, som er omfattet af naturgasforsyningslovens 46. Naturgasforsyningsloven foreskriver i 46, stk. 1, at transmissions-, distributions-, lager- og LNG-selskaber skal behandle forretningsmæssigt følsomme oplysninger, som de modtager under udøvelsen af deres virksomhed, fortroligt og forhindre, at oplysninger om egne aktiviteter, som kan være forretningsmæssigt fordelagtige, bliver videregivet på en diskriminerende måde. Bestemmelsen vedrører transmissions-, distributions-, lager- og LNG-selskabers behandling af forretningsmæssigt følsomme oplysninger. Bestemmelsen regulerer selskabernes modtagelse af oplysninger under udførelse af deres virksomhed, herunder hvorledes selskaberne skal behandle forretningsmæssigt følsomme oplysninger. Selskaberne skal bl.a. forhindre, at oplysninger om selskabets egne aktiviteter videregives på en diskriminerende måde. En myndigheds behandling af en anmodning om aktindsigt er i dette tilfælde reguleret i offentlighedsloven. Energiklagenævnet finder derfor, at Hundested Varmeværks aktindsigtsanmodning skal behandles i henhold til offentlighedsloven med de begrænsninger, som eventuelt måtte følge af loven,

10 herunder i 12, stk. 1, nr. 2. Naturgasforsyningslovens 46, stk. 1, ændrer ikke herved. Energiklagenævnet bemærker, at offentlighedsloven tillige gælder for naturgasforsyningsvirksomheder, jf. offentlighedslovens 1, stk. 2, nr. 2. Hundested Varmeværk har præciseret anmodningen om aktindsigt, som det er beskrevet ovenfor. Energiklagenævnet tager ved denne afgørelse stilling til, hvorvidt der kan meddeles aktindsigt i disse oplysninger. Det fremgår af offentlighedslovens 4, stk. 1, at enhver kan, med de undtagelser, der er nævnt i 7-14, forlange at blive gjort bekendt med de dokumenter, der er indgået til eller oprettet af en forvaltningsmyndighed som led i administrativ sagsbehandling i forbindelse med dens virksomhed. Udgangspunktet er således, at der gives aktindsigt i de pågældende dokumenter, medmindre lovens 7-14 er til hinder herfor. Det følger videre af bestemmelsen, at en myndighed kan give aktindsigt i videre omfang, end der er anmodet om, medmindre andet følger af regler om tavshedspligt (princippet om meroffentlighed). Side 10 af 15 En undtagelse til hovedreglen om fuld aktindsigt er bl.a. lovens 12, stk. 1, nr. 2, som Energitilsynet har undtaget de pågældende dokumenter i henhold til. Lovens 12, stk. 1, nr. 2, foreskriver, at retten til aktindsigt ikke omfatter oplysninger om tekniske indretninger eller fremgangsmåder eller om drifts- eller forretningsforhold eller lignende, for så vidt det er af væsentlig økonomisk betydning for den person eller virksomhed, oplysningen angår, at begæringen ikke imødekommes. Såfremt kun en del af et dokument er omfattet af bestemmelsen i stk. 1, skal den, som har anmodet om aktindsigt gøres bekendt med dokumentets øvrige indhold. Vurderingen af, hvorvidt en given oplysning kan undtages i medfør af 12, stk. 1, nr. 2, beror på et konkret skøn. For at en oplysning kan undtages skal der foretages en vurdering af, om udleveringen af oplysningen vil indebære en nærliggende risiko for, at der af f.eks. konkurrencemæssige årsager påføres den pågældende virksomhed et økonomisk tab af nogen betydning 4. ad. 1: Tabel 4: Konsekvens af ændringen i nødforsyningsbetaling for forskellige kunder, side 16 i beslutningsnotatet Energinet.dk nye vilkår for nødforsyning (metodegodkendelse) Beslutningsnotatet, Energinet.dk nye vilkår for nødforsyning (metodegodkendelse) af 24. september 2007, beskriver Energinet.dk s nødforsyningskoncept. I notatet på side 16 findes en tabel (tabel 4: Konsekvens af ændrin- 4 Der henvises i den forbindelse til bogen Offentlighedsloven med kommentarer af John Vogter, Jurist- og Økonomforbundets Forlag, 3. udgave, s. 226.

11 gen i nødforsyningsbetaling for forskellige kunder), som indeholder en oversigt over forbrugsoplysninger og loadfaktor for en række store industrivirksomheder, kraftvarmeværker og centrale værker. Det fremgår ikke af tabellen, hvilke selskaber oplysningerne angår. Energitilsynet har imødekommet anmodningen om aktindsigt vedrørende oplysningerne for Villakunde. For så vidt angår oplysningerne vedrørende Industrikunde 1, Industrikunde 2, Industrikunde 3, Kraftvarmeværk 1 og Kraftvarmeværk 2, er de specifikke oplysninger undtaget i felterne Årsforbrug, Load faktor samt Mere/mindre betaling i nødforsyning i kr. Oplysningerne er i stedet angivet som intervaller. For felterne Naturgaspris kr./m 3 samt Mere/mindre betaling i m 3 i pct. af naturgaspris er disse oplysninger ikke undtaget. I forbindelse med oplysninger vedrørende Centralt værk er der alene meddelt aktindsigt i Årsforbrug. Side 11 af 15 Hundested Varmeværk ønsker aktindsigt i de af tabellens oplysninger, som vedrører Kraftvarmeværk2 (uafbrydelig). Det drejer sig om felterne Årsforbrug og Mere/mindre betaling i nødforsyning i kr. Det er tilsynets vurdering, at man vil kunne udlede, hvilke kunder oplysningerne drejer sig om, såfremt oplysningerne vedrørende årsforbrug samt load faktor udleveres. Oplysningerne vil have en kommerciel værdi for de leverandører, som måtte få kendskab hertil, ligesom nogle aktører kan opnå en markedsmæssig fordel på bekostning af andre leverandører. Energiklagenævnet finder efter en konkret vurdering, at der skal meddeles aktindsigt i oplysningerne i Tabel 4 vedrørende Årsforbrug, Mere/mindre betaling i nødforsyning i kr. for Kraftvarmeværk 2. Energiklagenævnet har ved vurderingen lagt vægt på, at det ikke findes sandsynliggjort, at der ved udlevering af oplysningerne er en nærliggende risiko for, at de selskaber, som oplysningerne angår, vil lide et økonomisk tab af nogen betydning. Energiklagenævnet finder derfor, at der ikke er grundlag for at fravige udgangspunktet om, at der skal meddeles aktindsigt i oplysningerne. ad. 2: Energinet.dk s notat af 13. september 2007 Yderligere oplysninger nødforsyningskoncept Notat indeholder oplysninger om to navngivne selskaber, som anses for at ligge i intervallet mellem 8-10 mio. m 3. Energitilsynet har alene undtaget navnene på selskaberne, mens der er meddelt aktindsigt i notatet i øvrigt. Under henvisning til, at Hundested Varmeværk har oplyst, at der ikke ønskes aktindsigt i disse oplysninger, finder Energiklagenævnet ikke anledning til at foretage en nærmere vurdering af oplysningerne.

12 ad. 3: af 19. september 2007 fra Energinet.dk (Hvilke forbrugere er omfattet af konceptet ud fra et forventet (dokumenteret) aftag på over 10 mio?) en indeholder oplysninger om ét navngivent selskab, som vurderes at være omfattet af nødforsyningskonceptet. Energitilsynet har alene undtaget navnet på selskabet, mens der er meddelt aktindsigt i en i øvrigt. Under henvisning til, at Hundested Varmeværk har oplyst, at værket ikke ønsker aktindsigt i denne oplysning, finder Energiklagenævnet ikke anledning til at foretage en nærmere vurdering af oplysningen. ad. 4: af 22. juni 2007 fra Energinet.dk (kundeoversigt baggrundsdata) en omhandler fastsættelse af grænsen for nødforsyningskonceptet i Der er vedhæftet et regneark fra HNG/MN med en tilhørende illustration: Årligt forbrug for de største forbrugere i HNG/MN s område Forbrug > 5 mio. m3. Excel-regnearket indeholder oplysninger om, hvilke kunder det drejer sig om samt årsforbrug, hvilken leverandør kunderne bliver forsynet af, M/R station, kunde ID og hvorvidt kunden ligger i HNG eller MN s forsyningsområde. Illustrationen viser et søjlediagram over kundernes årsforbrug. Side 12 af 15 Hundested varmeværk ønsker aktindsigt i oplysningerne i Excel-regnearket vedrørende selskabernes årsforbrug samt i den tilhørende illustration. Energitilsynet har imødekommet anmodningen om aktindsigt for så vidt angår oplysningerne i HNG/MN s regneark vedrørende felterne Zone, hvoraf fremgår om selskabet ligger i HNG eller MN s forsyningsområde samt M/Rstation. Hvert selskab har endvidere et nummer (1-55), som henviser til illustrationen Årligt forbrug for de største forbrugere i HNG/MN s område Forbrug > 5 mio. m 3. Energitilsynet har undtaget de resterende oplysninger samt søjlerne i illustrationen fra aktindsigt under henvisning til, at udleveringen af oplysningerne vil kunne give en informationsskævhed på markedet, således at nogle aktører kan få en fordel på bekostning af andre aktører. Oplysningerne vil endvidere kunne bruges til at gå målrettet efter bestemte kunder og/eller leverandører. Energiklagenævnet finder efter en konkret vurdering, at der skal meddeles aktindsigt i oplysningerne vedrørende årsforbruget for selskaberne samt i den tilhørende illustration. Energiklagenævnet har ved vurderingen lagt vægt på, at det ikke findes sandsynliggjort, at der ved udlevering af oplysningerne er en nærliggende risiko for, at de selskaber, som oplysningerne angår, vil lide et økonomisk tab af nogen betydning. Energiklagenævnet finder derfor, at der ikke er grundlag for at fravige udgangspunktet om, at der skal meddeles aktindsigt i oplysningerne. Energiklagenævnet har endvidere lagt vægt på, at oplysningerne er tilbage fra år 2007.

13 ad. 5: af 3. august 2007 fra Energinet.dk info til leverandørerne en indeholder det materiale, som Energinet.dk udsendte til gasleverandørerne i 2007 i forbindelse med det nye nødforsyningskoncept. Energinet.dk har sendt en til seks gasleverandører. Hver leverandør fik vedhæftet et Excel-regneark med oplysning om, hvilke kunder de pågældende leverandører havde med et forbrug på over 10 mio. m 3, årsforbrug for kunderne, adresse, antal af målersteder og målestedsnummer pr. kunde samt, hvad der maksimalt var trukket pr. time i januar/februar (2005/2006). Hundested varmeværk ønsker aktindsigt i Excel-regnearket for så vidt angår oplysningerne vedrørende årsforbruget for kunderne i feltet Mængde årlig (NM3). Side 13 af 15 Energitilsynet har undtaget alle oplysninger i regnearket fra aktindsigt under henvisning til, at udleveringen af oplysningerne vil medføre, at der opnås en uforholdsmæssig konkurrencefordel på gasmarkedet, idet ikke alle aktører derved har adgang til samme oplysninger. Energiklagenævnet finder efter en konkret vurdering, at der skal meddeles aktindsigt i oplysningerne vedrørende årsforbruget for kunderne i feltet Mængde årlig (NM3). Energiklagenævnet har ved vurderingen lagt vægt på, at det ikke findes sandsynliggjort, at der ved udlevering af oplysningerne er en nærliggende risiko for, at de selskaber, som oplysningerne angår, vil lide et økonomisk tab af nogen betydning. Energiklagenævnet finder derfor, at der ikke er grundlag for at fravige udgangspunktet om, at der skal meddeles aktindsigt i oplysningerne. Energiklagenævnet har endvidere lagt vægt på, at oplysningerne er fra ad. 6: Energinet.dk s af 28. august 2007 (Revideret udkast tilsynsnotat vedr. nødforsyningskoncept flere kommentarer indarbejdet) en indeholder notatet Energinet.dk s bemærkninger til udkast til notatet Energinet.dk nye vilkår for nødforsyning (metodegodkendelse). Notatet indeholder tre tabeller: Tabel 1: Konsekvens af ændring i nødforsyningsbetaling for industrikunder, Tabel 2: Konsekvens af ændring i nødforsyningsbetaling for kraftvarmeværker og centrale kraftværker og Tabel 1: Konsekvens af ændring i nødforsyningsbetaling for villakunder 5. Ingen af tabellerne indeholder oplysninger om, hvilke selskaber tallene vedrører. 5 Tabellen er fejlagtigt angivet som Tabel 1, men omtales i notatet som tabel 3.

14 Energitilsynet har imødekommet anmodningen om aktindsigt for så vidt angår oplysningerne i Tabel 1 samt de centrale værkers Forbrug (mio Nm3) i Tabel 2. Energitilsynet har undtaget de øvrige oplysninger under henvisning til samme begrundelse, som gør sig gældende for Tabel 4: Konsekvens af ændringen i nødforsyningsbetaling for forskellige kunder, side 16 i beslutningsnotatet Energinet.dk nye vilkår for nødforsyning (metodegodkendelse), jf. ad 1 i denne afgørelse. Herom fremgår, at man vil kunne udlede, hvilke kunder det drejer sig om, såfremt oplysningerne vedrørende årsforbrug udleveres. Oplysningerne vil have en kommerciel værdi for de leverandører, som måtte få kendskab hertil, ligesom nogle aktører kan opnå en markedsmæssig fordel på bekostning af andre leverandører. Hundested Varmeværk ønsker aktindsigt i alle oplysninger i Tabel 1. I Tabel 2 ønskes alene aktindsigt i oplysningerne vedrørende kraftvarmeværker. Side 14 af 15 Energiklagenævnet finder efter en konkret vurdering, at der skal meddeles aktindsigt i oplysningerne. Energiklagenævnet har ved vurderingen lagt vægt på, at det ikke findes sandsynliggjort, at der ved udlevering af oplysningerne ikke er en nærliggende risiko for, at de selskaber, som oplysningerne angår, vil lide et økonomisk tab af nogen betydning. Energiklagenævnet finder derfor, at der ikke er grundlag for at fravige udgangspunktet om, at der skal meddeles aktindsigt i oplysningerne. ad. 7: Energinet.dk s af 29. august 2007 (Metodegodkendelse høringssvar endelig rev1) en indeholder notatet Energinet.dk s bemærkninger til udkast til notatet Energinet.dk nye vilkår for nødforsyning (metodegodkendelse). Notatet indeholder tre tabeller: Tabel 1: Konsekvens af ændring i nødforsyningsbetaling for industrikunder, Tabel 2: Konsekvens af ændring i nødforsyningsbetaling for kraftvarmeværker og centrale kraftværker og Tabel 3: Konsekvens af ændring i nødforsyningsbetaling for villakunder. Ingen af tabellerne indeholder oplysninger om, hvilke selskaber tallene vedrører. Notatet er revideret i forhold til det tilsvarende notat, som blev fremsendt med Energinet.dk s e- mail af 28. august 2007 (Revideret udkast tilsynsnotat vedr. nødforsyningskoncept flere kommentarer indarbejdet), jf. ad. 6 i denne afgørelse. Energitilsynet har imødekommet anmodningen om aktindsigt for så vidt angår oplysningerne i Tabel 1 samt de centrale værkers Forbrug (mio Nm3) i Tabel 2. Energitilsynet har i henhold til offentlighedslovens 12, stk. 1, nr. 2, undtaget de øvrige oplysninger under henvisning til samme begrundelse som gør sig gældende for Tabel 4: Konsekvens af ændringen i nødforsyningsbetaling for forskellige kunder, side 16 i beslutningsnotatet Energinet.dk nye vilkår for nødforsyning (metodegodkendelse), jf. ad. 1 i denne afgørelse.

15 Herom fremgår, at man vil kunne udlede, hvilke kunder det drejer sig om, såfremt oplysningerne vedrørende årsforbrug udleveres. Oplysningerne vil have en kommerciel værdi for de leverandører, som måtte få kendskab hertil, ligesom nogle aktører kan opnå en markedsmæssig fordel på bekostning af andre leverandører. Hundested Varmeværk ønsker aktindsigt i alle oplysninger i Tabel 1. I Tabel 2 ønskes alene aktindsigt i oplysningerne vedrørende kraftvarmeværker. Energiklagenævnet finder efter en konkret vurdering, at der skal meddeles aktindsigt i oplysningerne. Energiklagenævnet har ved vurderingen lagt vægt på, at det ikke findes sandsynliggjort, at der ved udlevering af oplysningerne ikke er en nærliggende risiko for, at de selskaber, som oplysningerne angår, vil lide et økonomisk tab af nogen betydning. Energiklagenævnet finder derfor, at der ikke er grundlag for at fravige udgangspunktet om, at der skal meddeles aktindsigt i oplysningerne. Side 15 af 15 Energiklagenævnet ændrer på denne baggrund Energitilsynets afgørelse af 18. juni 2010, således at der meddeles aktindsigt i de ønskede oplysninger. Med hensyn til Energiklagenævnets sagsbehandlingstid bemærkes, at dennes udstrækning skyldes sagens kompleksitet. For så vidt angår sagen vedrørende Hundested Varmeværks anmodning om genoptagelse af nævnets afgørelser af 4. januar 2010, j.nr (tidligere j.nr ), fastsættes hermed fristen for Hundested Varmeværks afsluttende bemærkninger til anmodningen om genoptagelse til den 14. januar Fristen er fastsat under hensyn til, at Hundested Varmeværk allerede er i besiddelse af sagens øvrige akter og er bekendt med disse. Energiklagenævnets afgørelse er truffet af Energiklagenævnets formand i henhold til offentlighedslovens 15, stk. 2. Afgørelsen kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed. Afgørelsen offentliggøres på Energiklagenævnets hjemmeside. Med venlig hilsen Poul K. Egan Nævnsformand

Afgørelse - Klage over Energitilsynets afgørelse af 30. april 2013 om delvist afslag på aktindsigt

Afgørelse - Klage over Energitilsynets afgørelse af 30. april 2013 om delvist afslag på aktindsigt Allerød Kommune Teknik & Drift Bjarkesvej 2 3450 Allerød Sendt pr. e-mail til kommunen@alleroed.dk og flemming.kjolstadlarsen@alleroed.dk Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade

Læs mere

Afgørelse Klage over Energistyrelsens afgørelse af 22. februar 2013 om afslag på aktindsigt

Afgørelse Klage over Energistyrelsens afgørelse af 22. februar 2013 om afslag på aktindsigt [XXX] Afgørelsen er fremsendt pr. e-mail til adressen: [XXX] Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor.

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor. Til: [XXX] Energitilsynet (j.nr. [XXX]) Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 19. juni 2009 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 19. juni 2009 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Slagslunde Fjernvarmelaug over Energitilsynet

Læs mere

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor.

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor. Til: Østkraft Net A/S Energitilsynet (j.nr. 14/10249) Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395

Læs mere

RenoSam Vesterbrogade 24, 2. tv. 1620 København V

RenoSam Vesterbrogade 24, 2. tv. 1620 København V RenoSam Vesterbrogade 24, 2. tv. 1620 København V Klage over Energistyrelsens afgørelse af 16. oktober 2008 vedrørende delvis afslag på aktindsigt i ansøgninger om udvidelse/fornyelse af forbrændingskapacitet

Læs mere

Klage over Energitilsynets afgørelse af 11. januar 2011 om afvisning af at behandle klage over omfanget af meddelt aktindsigt hos Holbæk Forsyning A/S

Klage over Energitilsynets afgørelse af 11. januar 2011 om afvisning af at behandle klage over omfanget af meddelt aktindsigt hos Holbæk Forsyning A/S Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Klage over Energitilsynets afgørelse af 11. januar 2011 om

Læs mere

Holeby Fjernvarme A.m.b.a. over Energitilsynet af 22. december 2008 Prisen på varme fra Holeby Halmvarmeværk A.m.b.a.

Holeby Fjernvarme A.m.b.a. over Energitilsynet af 22. december 2008 Prisen på varme fra Holeby Halmvarmeværk A.m.b.a. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Holeby Fjernvarme A.m.b.a. over Energitilsynet

Læs mere

Klage over Vesthimmerland Kommunes afgørelse af 5. maj 2010 om fritagelse fra tilslutningspligt for ejendommen beliggende [XXX]

Klage over Vesthimmerland Kommunes afgørelse af 5. maj 2010 om fritagelse fra tilslutningspligt for ejendommen beliggende [XXX] Hvalpsund Kraftvarmeværk A.m.b.A. Hestbækvej 21 9640 Farsø Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf

Læs mere

Hundested Varmeværk A.m.b.a. om genoptagelse

Hundested Varmeværk A.m.b.a. om genoptagelse (Naturgasforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk ANMODNING FRA AF OM Hundested Varmeværk

Læs mere

Klage over afslag på genoptagelse af sag om forlængelse af frist for tilslutning til Hejnsvig Varmeværk

Klage over afslag på genoptagelse af sag om forlængelse af frist for tilslutning til Hejnsvig Varmeværk XXX Afgørelsen offentliggøres I anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Klage over

Læs mere

De har ved af 11. oktober 2009 klaget til Energiklagenævnet over Energistyrelsens afgørelse af 11. juni 2009 om aktindsigt.

De har ved  af 11. oktober 2009 klaget til Energiklagenævnet over Energistyrelsens afgørelse af 11. juni 2009 om aktindsigt. [...] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Anmodning

Læs mere

Ankestyrelsens udtalelse til en journalist. Region Syddanmarks afgørelse om delvist afslag på aktindsigt

Ankestyrelsens udtalelse til en journalist. Region Syddanmarks afgørelse om delvist afslag på aktindsigt Ankestyrelsens udtalelse til en journalist 2017-84059 Dato: 31-01-2018 Region Syddanmarks afgørelse om delvist afslag på aktindsigt Du har den 28. november 2017 klaget over Region Syddanmarks afgørelse

Læs mere

Resumé Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at en kommune har overholdt reglerne om aktindsigt efter offentlighedsloven.

Resumé Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at en kommune har overholdt reglerne om aktindsigt efter offentlighedsloven. Resumé Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at en kommune har overholdt reglerne om aktindsigt efter offentlighedsloven. 10-06- 2009 A har ved brev af x. xx 200x med bilag rettet henvendelse til Statsforvaltningen

Læs mere

Region Midtjylland Skottenborg 26 8800 Viborg. Region Midtjylland afslag på aktindsigt i sygesikringskontrolstatistikker

Region Midtjylland Skottenborg 26 8800 Viborg. Region Midtjylland afslag på aktindsigt i sygesikringskontrolstatistikker Region Midtjylland Skottenborg 26 8800 Viborg Region Midtjylland afslag på aktindsigt i sygesikringskontrolstatistikker for tandlæger i Holstebro 18-11- 2009 Rådgivningsfirmaet DentalMæglerne har den 4.

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende delvist afslag på aktindsigt fra Guldborgsund Kommune

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende delvist afslag på aktindsigt fra Guldborgsund Kommune 2015-11863 Statsforvaltningens brev til en borger Dato: 01-12- 2015 Henvendelse vedrørende delvist afslag på aktindsigt fra Guldborgsund Kommune Ved e-mails af 2. og 5. februar 2015 har du til Guldborgsund

Læs mere

Afgørelse Klage over daværende Dragsholm Kommunes (nu Odsherred Kommune) afgørelse af 12. august 2003 om tilslutnings- og forblivelsespligt

Afgørelse Klage over daværende Dragsholm Kommunes (nu Odsherred Kommune) afgørelse af 12. august 2003 om tilslutnings- og forblivelsespligt Til: [XXX] Odsherred Varme A/S Odsherred Kommune (tidligere Dragsholm Kommune) Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København

Læs mere

Frederiksberg Kommune - Aktindsigt i udbudsmateriale. Statsforvaltningens brev til en advokat

Frederiksberg Kommune - Aktindsigt i udbudsmateriale. Statsforvaltningens brev til en advokat 2015-21818 Frederiksberg Kommune - Aktindsigt i udbudsmateriale Statsforvaltningens brev til en advokat Dato: 08-12- 2015 Henvendelse vedrørende Frederiksberg Kommune om aktindsigt Du har som advokat for

Læs mere

Lov om offentlighed i for valtningen nogle hovedprincipper(kl notat, 12. nov. 1996)

Lov om offentlighed i for valtningen nogle hovedprincipper(kl notat, 12. nov. 1996) N O T A T Lov om offentlighed i for valtningen nogle hovedprincipper(kl notat, 12. nov. 1996) 1. Indledning Dette notat tilstræber ikke at være nogen udtømmende vejledning om offentlighedsloven, men alene

Læs mere

Afgørelse Klage over afslag på at rejse tilsynssag om sponsorater til idræt

Afgørelse Klage over afslag på at rejse tilsynssag om sponsorater til idræt Til: [XXX] Energitilsynet, (j.nr. [XXX]) TRE-FOR A/S, TRE-FOR Varme A/S og TRE-FOR El-net A/S Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785

Læs mere

Klage over Energitilsynets afgørelse af 5. januar 2010 om udstykningen i Tøpkilde

Klage over Energitilsynets afgørelse af 5. januar 2010 om udstykningen i Tøpkilde [...] Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over

Læs mere

Afgørelse Klage over Lolland Kommunes afgørelse om forblivelsespligt

Afgørelse Klage over Lolland Kommunes afgørelse om forblivelsespligt Til: [XXX] Rødby Varmeværk A.m.b.a. Lolland Kommune (j.nr.[xxx]) Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395

Læs mere

Afgørelse vedr. klage over X Kommunes afslag på aktindsigt i navn og adresse på private tilskudsydere til politiske partier

Afgørelse vedr. klage over X Kommunes afslag på aktindsigt i navn og adresse på private tilskudsydere til politiske partier Slotsholmsgade 10-12 DK-1216 København K NN T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M valg@im.dk W valg.im.dk Dato: 10. februar 2011 Enhed: Kommunaljura Sagsbeh.: DEPMP Sags nr.: 1100224 Dok nr.: 441723 Afgørelse

Læs mere

Resumé: Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at de foreliggende oplysninger ikke giver statsforvaltningen grundlag for at antage,

Resumé: Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at de foreliggende oplysninger ikke giver statsforvaltningen grundlag for at antage, Resumé: Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at de foreliggende oplysninger ikke giver statsforvaltningen grundlag for at antage, at Køge Kommune har en forkert forståelse af bestemmelsen i offentlighedslovens

Læs mere

Afgørelse Klage over Randers Kommunes afgørelse af 8. april 2013 om tilslutningspligt til Langå Varmeværk a.m.b.a

Afgørelse Klage over Randers Kommunes afgørelse af 8. april 2013 om tilslutningspligt til Langå Varmeværk a.m.b.a [XXX] Fremsendes pr. e-mail: [XXX] og pr. brevpost Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Ankestyrelsens brev til en advokat. Henvendelse vedrørende aktindsigt hos Billund Kommune

Ankestyrelsens brev til en advokat. Henvendelse vedrørende aktindsigt hos Billund Kommune Ankestyrelsens brev til en advokat 2017-41827 Dato: 15-09-2017 Henvendelse vedrørende aktindsigt hos Billund Kommune Billund Kommune har den 6. juni 2017 oversendt X advokaters klage af 1. juni 2017 over

Læs mere

Klage over Energitilsynets afgørelse af 17. september 2008 vedrørende tilbagebetaling af overdækning i AffaldVarme Århus

Klage over Energitilsynets afgørelse af 17. september 2008 vedrørende tilbagebetaling af overdækning i AffaldVarme Århus Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Klage over Energitilsynets

Læs mere

Henvendelse vedrørende Ballerup Kommune om aktindsigt

Henvendelse vedrørende Ballerup Kommune om aktindsigt Ankestyrelsens brev til en borger 2016-90922 Dato: 06-12-2017 Henvendelse vedrørende Ballerup Kommune om aktindsigt Du har den 9. november 2016 anmodet Ballerup Kommune om at indbringe kommunens afgørelse

Læs mere

Afgørelse afslag på forlængelse af tilslutningsfrist til Hejnsvig Varmeværk

Afgørelse afslag på forlængelse af tilslutningsfrist til Hejnsvig Varmeværk [XXX] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Afgørelse Klage over afslag på ansøgning om dispensation fra forblivelsespligt

Afgørelse Klage over afslag på ansøgning om dispensation fra forblivelsespligt [XXX] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Statsforvaltningens skrivelse af 4. oktober 2010 til en advokat:

Statsforvaltningens skrivelse af 4. oktober 2010 til en advokat: Statsforvaltningens skrivelse af 4. oktober 2010 til en advokat: Statsforvaltningen Syddanmark har den 1. oktober 2010 modtaget din anmodning om genoptagelse af statsforvaltningens afgørelse af 28. september

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Randers Kommunes afgørelse af 19. februar 2015.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Randers Kommunes afgørelse af 19. februar 2015. Til: Sammensluttede Danske Energiforbrugere v/ [XXX] Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk A.m.b.a. Randers Kommune Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København

Læs mere

Afgørelse klage over opkrævning af fast afgift i NRGi Lokalvarme A/S

Afgørelse klage over opkrævning af fast afgift i NRGi Lokalvarme A/S [XXX] Sendt pr. e-mail til [XXX] og pr. brevpost til ovennævnte adresse. Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Afgørelse Klage over Energitilsynets afgørelse af 27. september 2012 om godkendelse af Odsherred Varme A/S prisstigninger

Afgørelse Klage over Energitilsynets afgørelse af 27. september 2012 om godkendelse af Odsherred Varme A/S prisstigninger Odsherred Varme A/S fremsendte herefter ved e-mail af 27. september 2012 et forslag til Energitilsynet, hvorefter der i afregningen for 2012 ville blive afregnet med 817 kr./kwh. Dette var beregnet som

Læs mere

Journalist Peter Hougesen TV2, Rugårdsvej 25 5100 Odense C. Ringkjøbing Amtskommune - afslag på aktindsigt i afregninger til praktiserende læger.

Journalist Peter Hougesen TV2, Rugårdsvej 25 5100 Odense C. Ringkjøbing Amtskommune - afslag på aktindsigt i afregninger til praktiserende læger. Journalist Peter Hougesen TV2, Rugårdsvej 25 5100 Odense C 23-08- 05 Ringkjøbing Amtskommune - afslag på aktindsigt i afregninger til praktiserende læger. I mail af 10. maj 2005 har De klaget til Statsamtet

Læs mere

Vedr. Din fornyede henvendelse om aktindsigt

Vedr. Din fornyede henvendelse om aktindsigt Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at Odsherred Kommune ikke med hjemmel i offentlighedslovens 13, stk. 1, nr. 5, med baggrund i de forhold kommunen har anført, kan undtage de pågældende prisoplysninger

Læs mere

Statsforvaltningens brev til et nyhedsmedie: Statsforvaltningen har i dag skrevet således til [navn på nyhedsmedie]:

Statsforvaltningens brev til et nyhedsmedie: Statsforvaltningen har i dag skrevet således til [navn på nyhedsmedie]: Ikke til2014-182202 Ikke berettiget at meddele afslag på aktindsigt i en kontrakt i medfør af offentlighedslovens 30, nr. 2, idet den interesse og økonomiske betydning, der for en virksomhed var forbundet

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger

Statsforvaltningens brev til en borger Statsforvaltningens brev til en borger 2016-32751 Dato: 14-02-2017 Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt Du har ved e-mail af 5. april 2016 meddelt Region Midtjylland, at du ønsker at klage over

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune Aktindsigt. Statsforvaltningens udtalelse til en Journalist. Henvendelse vedrørende afgørelse om aktindsigt

Ringkøbing-Skjern Kommune Aktindsigt. Statsforvaltningens udtalelse til en Journalist. Henvendelse vedrørende afgørelse om aktindsigt Ringkøbing-Skjern Kommune Aktindsigt Statsforvaltningens udtalelse til en Journalist. 2014-182202 Dato: 18-08- 2015 Tilsynet Henvendelse vedrørende afgørelse om aktindsigt Du har rettet henvendelse til

Læs mere

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor.

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor. Til: [XXX] Silkeborg Varme A/S Silkeborg Kommune Sendes pr. e-mail til ovennævnte Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799

Læs mere

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor.

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor. [XXX] Sendt pr. e-mail til [XXX] og ikke også pr. brevpost. Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet kan ikke behandle klagen, der afvises fra realitetsbehandling ved Energiklagenævnet.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet kan ikke behandle klagen, der afvises fra realitetsbehandling ved Energiklagenævnet. Til: [XXX] Vorupør Kraftvarmeværk Thisted Kommune (j.nr. [XXX]) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

2008-01-29. Halsnæs Kommune. Aktindsigt.

2008-01-29. Halsnæs Kommune. Aktindsigt. 2008-01-29. Halsnæs Kommune. Aktindsigt. Resumé: Udtalt, at Halsnæs Kommune ikke har handlet i strid med offentlighedslovens regler om aktindsigt ved at give afslag på aktindsigt i forvaltningens redegørelse

Læs mere

KLAGE FRA Rockwool International A/S OVER Høje-Taastrup Kommunes afgørelse af 26. juni 2014 udskiftning af naturgasbaseret kedel (blokvarmecentral)

KLAGE FRA Rockwool International A/S OVER Høje-Taastrup Kommunes afgørelse af 26. juni 2014 udskiftning af naturgasbaseret kedel (blokvarmecentral) (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Rockwool International A/S OVER

Læs mere

Klage over Roskilde Kommunes afgørelse af 9. oktober 2008 om afslag på dispensation fra tilslutningspligt til Svogerslev Fjernvarme a.m.b.a.

Klage over Roskilde Kommunes afgørelse af 9. oktober 2008 om afslag på dispensation fra tilslutningspligt til Svogerslev Fjernvarme a.m.b.a. Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Klage over Roskilde Kommunes afgørelse af 9. oktober 2008 om

Læs mere

Afvejning af hensyn og udformning af begrundelse ved afslag på meraktindsigt. 9. oktober 2009

Afvejning af hensyn og udformning af begrundelse ved afslag på meraktindsigt. 9. oktober 2009 2009 5-3 Afvejning af hensyn og udformning af begrundelse ved afslag på meraktindsigt En journalist bad Justitsministeriet om aktindsigt i en sag om et lovforslag om regulering af adgangen til aktindsigt

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energitilsynets afgørelse af 11. september 2013 klage over afslag på partsstatus i Energitilsynets sag om Odsherred

KLAGE FRA [XXX] OVER Energitilsynets afgørelse af 11. september 2013 klage over afslag på partsstatus i Energitilsynets sag om Odsherred (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Anonymiseret KLAGE FRA [XXX] OVER Energitilsynets

Læs mere

Henvendelse vedrørende aktindsigt

Henvendelse vedrørende aktindsigt 2014-221623 Dato: 10-06- 2015 Henvendelse vedrørende aktindsigt Skolelederen på skolen har den 19. juni 2014 på din foranledning indbragt en sag for Statsforvaltningen, som i medfør af kommunestyrelseslovens

Læs mere

vering af oplysningerne vil medføre væsentlig økonomisk skade for myndigheden selv.

vering af oplysningerne vil medføre væsentlig økonomisk skade for myndigheden selv. vering af oplysningerne vil medføre væsentlig økonomisk skade for myndigheden selv. Derudover bemærkes det, at nogle af de hensyn, som i forbindelse med sin vurdering af spørgsmålet om meroffentlighed

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 25. marts 2009 til en borger.

Statsforvaltningens brev af 25. marts 2009 til en borger. Statsforvaltningens brev af 25. marts 2009 til en borger. 25-03- 2009 Statsforvaltningen Syddanmark har modtaget din henvendelse af 16. november 2008 vedrørende klage over afslag på aktindsigt i lejekontrakt

Læs mere

Skolechef C har i skrivelse af 29. september 2008 redegjort for ovenstående og orienteret dig om erklæringernes behandling ved skolebestyrelsesmødet.

Skolechef C har i skrivelse af 29. september 2008 redegjort for ovenstående og orienteret dig om erklæringernes behandling ved skolebestyrelsesmødet. Resumé Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at Køge Kommune korrekt har undtaget erklæringer fra aktindsigt. Erklæringerne var ikke omfattet af Offentlighedsloven. 18-06- 2009 TILSYNET Statsforvaltning

Læs mere

Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.

Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn. Advokatfirma Bruun & Hjejle Att.: advokat Poul Heidmann Nørregade 21 1165 København K Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395

Læs mere

XXX Elforsyning af 7. marts 2005 over Energitilsynet af 10. februar 2005 afslag på partsaktindsigt i klagers identitet

XXX Elforsyning af 7. marts 2005 over Energitilsynet af 10. februar 2005 afslag på partsaktindsigt i klagers identitet (Elforsyning) XXX Elforsyning af 7. marts 2005 over Energitilsynet af 10. februar 2005 afslag på partsaktindsigt i klagers identitet Nævnsformand, professor, cand.jur. Christen Boye Jacobsen Konsulent,

Læs mere

Klage over Energistyrelsens afgørelse af 16. december 2010 om kontrol af energimærkningen på klimaanlæg Heatmax MSR17 12 HRN 1

Klage over Energistyrelsens afgørelse af 16. december 2010 om kontrol af energimærkningen på klimaanlæg Heatmax MSR17 12 HRN 1 Alaska A/S Att.: Produktionschef Michael Damsø Rebslagervej 6 4300 Holbæk Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

JOHN G. CONSULT ApS Att.: Johnny K. Olesen Pærehaven Agedrup

JOHN G. CONSULT ApS Att.: Johnny K. Olesen Pærehaven Agedrup JOHN G. CONSULT ApS Att.: Johnny K. Olesen Pærehaven 12 5320 Agedrup 2016-52659 Dato: 10-10-2016 Henvendelse vedrørende Region Nordjylland om aktindsigt Du har den 25. juni 2016 meddelt Region Nordjylland,

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Horsens Kommunes afgørelse af 1. marts 2016 Fortsat pålagt tilslutningspligt efter tilslutningsbekendtgørelsens

KLAGE FRA [XXX] OVER Horsens Kommunes afgørelse af 1. marts 2016 Fortsat pålagt tilslutningspligt efter tilslutningsbekendtgørelsens A F G Ø R E L S E (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Horsens

Læs mere

Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form.

Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form. [XXX] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form. Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Klage over Sundsøre Kommunes afgørelse af 23. februar 2006 om forblivelsespligt for ejendomme tilsluttet fjernvarmenettet på Fur, Fur Kraftvarmeværk

Klage over Sundsøre Kommunes afgørelse af 23. februar 2006 om forblivelsespligt for ejendomme tilsluttet fjernvarmenettet på Fur, Fur Kraftvarmeværk Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over Sundsøre Kommunes afgørelse af 23. februar 2006 om forblivelsespligt for ejendomme tilsluttet fjernvarmenettet på Fur, Fur Kraftvarmeværk a.m.b.a.

Læs mere

Ankestyrelsens brev til Sønderborg Kommune. [XX]s anmodning om aktindsigt (kommunens sagsnr. [sagsnr. udeladt af Ankestyrelsen])

Ankestyrelsens brev til Sønderborg Kommune. [XX]s anmodning om aktindsigt (kommunens sagsnr. [sagsnr. udeladt af Ankestyrelsen]) Ankestyrelsens brev til Sønderborg Kommune [XX]s anmodning om aktindsigt (kommunens sagsnr. [sagsnr. udeladt af Ankestyrelsen]) 19. september 2018 [XX] har den 1. august 2018 klaget til Ankestyrelsen over

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Miljøcenter Århus afslag på aktindsigt - AarhusKarlshamn A/S Denmark

AFGØRELSE i sag om Miljøcenter Århus afslag på aktindsigt - AarhusKarlshamn A/S Denmark Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 18. december 2012 J.nr.: NMK-810-00029 (tidl. MKN-400-00045) Ref.: Flemming Krog Bjerre, FLEKB-NMKN AFGØRELSE i sag om Miljøcenter

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en journalist. Henvendelse vedrørende Sønderborg Kommunes afgørelse om delvis aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en journalist. Henvendelse vedrørende Sønderborg Kommunes afgørelse om delvis aktindsigt 2016-22035 Statsforvaltningens brev til en journalist Dato: 01-06-2016 Tilsynet Henvendelse vedrørende Sønderborg Kommunes afgørelse om delvis aktindsigt Du har som journalist på JydskeVestKysten den 7.

Læs mere

Klage over Høje Taastrup Kommunes afgørelse af 6. juni 2006 om afslag på ansøgning om direkte tilslutning til Høje Taastrup Fjernvarme a.m.b.a.

Klage over Høje Taastrup Kommunes afgørelse af 6. juni 2006 om afslag på ansøgning om direkte tilslutning til Høje Taastrup Fjernvarme a.m.b.a. Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over Høje Taastrup Kommunes afgørelse af 6. juni 2006 om afslag på ansøgning om direkte tilslutning til Høje Taastrup Fjernvarme a.m.b.a. Høje-Taastrup

Læs mere

Tårnby Kommune. U.B. har blandt andet anført i sin mail af 6. maj 2009:

Tårnby Kommune. U.B. har blandt andet anført i sin mail af 6. maj 2009: Tårnby Kommune U.B. har ved mail af 6. maj 2009 rettet henvendelse til statsforvaltningen med klage over Tårnby Kommunes behandling af aktindsigtsbegæring af 27. januar 2009 om opførelse af nye gymnastik-

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør Per Søndergaard

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør Per Søndergaard (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Syddjurs Kommune OVER Energistyrelsens

Læs mere

Resume: Vedr. Region Sjællands afslag på aktindsigt i indkøbsprisen på 20 mg oxycodon.

Resume: Vedr. Region Sjællands afslag på aktindsigt i indkøbsprisen på 20 mg oxycodon. Resume: Statsforvaltningen finder ikke, at Region Sjælland med hjemmel i offentlighedslovens 13, stk. 1, nr. 5, med baggrund i de forhold regionen har anført, kan undtage de pågældende oplysninger om indkøbspris

Læs mere

Det er endvidere statsforvaltningens opfattelse, at Køge Kommune ved afslaget på aktindsigt efter offentlighedslovens

Det er endvidere statsforvaltningens opfattelse, at Køge Kommune ved afslaget på aktindsigt efter offentlighedslovens Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at Køge Kommune ikke har haft hjemmel til at give afslag på aktindsigt i det mellem kommunen og Agens International indgåede forlig efter offentlighedslovens 10, nr.

Læs mere

Afgørelse - klage over Høje Taastrup Kommunes afgørelse af 30. august 2011 om påbud om tilslutning til fjernvarme vedrørende ejendommen

Afgørelse - klage over Høje Taastrup Kommunes afgørelse af 30. august 2011 om påbud om tilslutning til fjernvarme vedrørende ejendommen [XXX] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

[...] over Energitilsynet af 13. november 2008 afvisning af klage på grund af manglende klageberettigelse til Energitilsynet

[...] over Energitilsynet af 13. november 2008 afvisning af klage på grund af manglende klageberettigelse til Energitilsynet (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form [...] over Energitilsynet af 13. november 2008 afvisning af klage på grund af manglende klageberettigelse til Energitilsynet Nævnsformand,

Læs mere

Resume: Statsforvaltningen skal anmode Region Sjælland om at oplyse, hvad udtalelsen giver regionen anledning til.

Resume: Statsforvaltningen skal anmode Region Sjælland om at oplyse, hvad udtalelsen giver regionen anledning til. Resume: Statsforvaltningen finder ikke, at Region Sjælland med hjemmel i offentlighedslovens 12, stk. 1, nr. 2 og 13, stk. 1, nr. 5, med baggrund i de forhold regionen har anført, kan undtage de pågældende

Læs mere

Her følger en gennemgang af sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Statsforvaltningens opfattelse.

Her følger en gennemgang af sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Statsforvaltningens opfattelse. 2016-63511 Statsforvaltningens brev til en borger Dato: 21-11-2016 Henvendelse vedrørende Esbjerg Kommunes afgørelse om aktindsigt Du har den 17. august 2016 anmodet Esbjerg Kommune om at indbringe kommunens

Læs mere

Afslag på aktindsigt i elektronisk regneark. Internt dokument. Meraktindsigt

Afslag på aktindsigt i elektronisk regneark. Internt dokument. Meraktindsigt FOB 05.165 Afslag på aktindsigt i elektronisk regneark. Internt dokument. Meraktindsigt En redaktør bad Sundhedsstyrelsen om aktindsigt i et elektronisk regneark som styrelsen havde udarbejdet på grundlag

Læs mere

Offentlighedslovens 7 og afgørelsesbegrebet. Ankestyrelsens brev til en borger. Henvendelse vedrørende aktindsigt

Offentlighedslovens 7 og afgørelsesbegrebet. Ankestyrelsens brev til en borger. Henvendelse vedrørende aktindsigt Offentlighedslovens 7 og afgørelsesbegrebet Ankestyrelsens brev til en borger Dato: 12-06-2017 Henvendelse vedrørende aktindsigt Slagelse Kommune har den 1. juli 2016 fremsendt en klage af 20. juni 2016

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 4. april 2014 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 4. april 2014 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Boligselskabet AKB Lyngby OVER Energitilsynets

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Direktør Per Søndergaard Professor, cand.jur. & Ph.D. Birgitte Egelund Olsen

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Direktør Per Søndergaard Professor, cand.jur. & Ph.D. Birgitte Egelund Olsen (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA I/S AffaldPlus OVER Energitilsynets

Læs mere

Bekendtgørelse for Færøerne af lov om offentlighed i forvaltningen 1)

Bekendtgørelse for Færøerne af lov om offentlighed i forvaltningen 1) 23. juli 2004Nr. 837 Bekendtgørelse for Færøerne af lov om offentlighed i forvaltningen 1) Offentlighedsloven Kapitel 1 Lovens almindelige anvendelsesområde Kapitel 2 Retten til aktindsigt Kapitel 3 Undtagelser

Læs mere

Klage over Tønder Kommunes afgørelse af 17. februar 2009 om afslag på ansøgning om dispensation fra tilslutningspligt til naturgas

Klage over Tønder Kommunes afgørelse af 17. februar 2009 om afslag på ansøgning om dispensation fra tilslutningspligt til naturgas [...] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Klage over

Læs mere

Lov om offentlighed i forvaltningen (Offentlighedsloven) (* 1)

Lov om offentlighed i forvaltningen (Offentlighedsloven) (* 1) Lov om offentlighed i forvaltningen (Offentlighedsloven) (* 1) VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: Folketinget har vedtaget og Vi ved Vort samtykke stadfæstet følgende

Læs mere

Ankestyrelsens brev til en virksomhed. Henvendelse vedrørende Ishøj Kommune

Ankestyrelsens brev til en virksomhed. Henvendelse vedrørende Ishøj Kommune Ankestyrelsens brev til en virksomhed 2017-45299 Dato: 14-11-2017 Henvendelse vedrørende Ishøj Kommune Ishøj Kommune har på A s foranledning den 28. juni 2017 sendt sagen vedrørende kommunens afgørelse

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 13. december 2007 til en borger:

Statsforvaltningens brev af 13. december 2007 til en borger: Statsforvaltningens brev af 13. december 2007 til en borger: Den 13. december 2007 Statsforvaltningen Sjælland, det kommunale Tilsyn, har via Beskæftigelsesnævnet, modtaget Deres mail af 26. august 2007,

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 26. april 2016 (2016-2441). K ikke anset som part og anmodning

Læs mere

Energiklagenævnet afviser anmodningen om at genoptage afgørelsen

Energiklagenævnet afviser anmodningen om at genoptage afgørelsen (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Næstved Varmeværk A.m.b.a OVER Energiklagenævnets

Læs mere

Sagens omstændigheder:

Sagens omstændigheder: ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Fax 33 30 76 00 Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 2. september 2011 (J.nr. 2011-0024373)

Læs mere

Afgørelse om anmodning om aktindsigt

Afgørelse om anmodning om aktindsigt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2018-19 EFK Alm.del - Bilag 152 Offentligt Afgørelse om anmodning om aktindsigt 5. november 2018 Varme J. nr. 18/17356 MDCL RESUMÉ Forsyningstilsynet har modtaget

Læs mere

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor.

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor. Til: [XXX] Energistyrelsen (sagsnr. XXX) Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Henvendelse vedrørende afgørelse om aktindsigt

Henvendelse vedrørende afgørelse om aktindsigt 2014-202609 Dato: 29-06- 2015 Tilsynet Henvendelse vedrørende afgørelse om aktindsigt Du har den 9. oktober 2014 anmodet om, at Odense Kommunes afgørelse af 8. oktober 2014 om delvist afslag på aktindsigt

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 17. august 2015 afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 17. august 2015 afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg (Vedvarende energi) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor.

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor. Til: Anonymiseret Sendes pr. e-mail til [XXX] og ikke også pr. brevpost Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Klage over Helsingør Kommunes afgørelse af 9. juni 2009 om aktindsigt, Deres j.nr

Klage over Helsingør Kommunes afgørelse af 9. juni 2009 om aktindsigt, Deres j.nr Advokatfirma Bruun & Hjejle Att.: Advokat Poul Heidmann Nørregade 21 1165 København K Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395

Læs mere

Delvist afslag på aktindsigt i to interne dokumenter hos Skatteministeriet. Ekstrahering

Delvist afslag på aktindsigt i to interne dokumenter hos Skatteministeriet. Ekstrahering Myndighed: Folketingets Ombudsmand Underskriftsdato: 26. oktober 2015 Udskriftsdato: 25. december 2018 (Gældende) Delvist afslag på aktindsigt i to interne dokumenter hos Skatteministeriet. Ekstrahering

Læs mere

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en redegørelse af 26. marts 2009 om sagens faktiske omstændigheder udtalt:

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en redegørelse af 26. marts 2009 om sagens faktiske omstændigheder udtalt: Kendelse af 31. august 2009 (J.nr. 2009-0018812) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 samt offentlighedsloven 14. (Lise Høgh, Suzanne Helsteen og Steen Mejer ) Ved

Læs mere

Klagen er indgivet af advokat Søren Stenderup Jensen ved advokat Marlene Hannibal, Advokatfirmaet Plesner, på vegne af Brødrene Hartmann A/S.

Klagen er indgivet af advokat Søren Stenderup Jensen ved advokat Marlene Hannibal, Advokatfirmaet Plesner, på vegne af Brødrene Hartmann A/S. Til: Brødrene Hartmann A/S Tønder Fjernvarmeselskab a.m.b.a. Energitilsynet Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K

Læs mere

Morsø Kommune Aktindsigt i referat og bilag til lukket punkt på udvalgsmøde. Statsforvaltningens brev til en borger.

Morsø Kommune Aktindsigt i referat og bilag til lukket punkt på udvalgsmøde. Statsforvaltningens brev til en borger. Morsø Kommune Aktindsigt i referat og bilag til lukket punkt på udvalgsmøde Statsforvaltningens brev til en borger. 2015-7436 Dato: 08-12- 2015 Tilsynet Henvendelse vedrørende Morsø Kommune om aktindsigt

Læs mere

Anmodning fra [XXX] om genoptagelse af Energiklagenævnets sag j.nr , som blev afgjort den 19. september 2014.

Anmodning fra [XXX] om genoptagelse af Energiklagenævnets sag j.nr , som blev afgjort den 19. september 2014. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Silkeborg Kommunes afgørelse

Læs mere

Afgørelse Klage over Ringkøbing-Skjern Kommunes afgørelse af 12. februar 2014 om afslag på dispensation fra tilslutningspligt

Afgørelse Klage over Ringkøbing-Skjern Kommunes afgørelse af 12. februar 2014 om afslag på dispensation fra tilslutningspligt [XXX] Anonymiseret Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse Klage over Ringkøbing-Skjern

Læs mere

Allerød Kommune Aktindsigt offentlighedsloven

Allerød Kommune Aktindsigt offentlighedsloven 2008-06-17. Allerød Kommune Aktindsigt offentlighedsloven Resumé: Statsforvaltningen Hovedstaden udtaler, at Allerød Kommune ikke var berettiget til at afslå anmodning om aktindsigt i dokumenter vedrørende

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 26. oktober 2015 Ikke partsstatus og anmodning om aktindsigt

Læs mere

Aktindsigt i toldvæsenets materiale fra kontrolbesøg

Aktindsigt i toldvæsenets materiale fra kontrolbesøg Aktindsigt i toldvæsenets materiale fra kontrolbesøg Udtalt over for departementet for told- og forbrugsafgifter, at direktoratet for toldvæsenets faste praksis, hvorefter alle begæringer om aktindsigt

Læs mere

Det var ombudsmandens opfattelse at retsplejelovens regler om aktindsigt i straffesager eller i hvert fald principperne heri skulle bruges.

Det var ombudsmandens opfattelse at retsplejelovens regler om aktindsigt i straffesager eller i hvert fald principperne heri skulle bruges. 2012-2. Aktindsigt i sag om udlevering til udenlandsk myndighed afgøres efter retsplejelovens regler En journalist klagede til ombudsmanden over Justitsministeriets afslag på aktindsigt i ministeriets

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 16. april 2014 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 16. april 2014 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Den Almene Andelsboligforening Eskemosepark

Læs mere

Det fremgår af sagens dokumenter, at du ved af 18. august 2016 på vegne af massemediet har anmodet Region Sjælland om aktindsigt i følgende:

Det fremgår af sagens dokumenter, at du ved  af 18. august 2016 på vegne af massemediet har anmodet Region Sjælland om aktindsigt i følgende: 14 om meroffentlighed. Her følger en gennemgang af sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Statsforvaltningens opfattelse. Sagens baggrund Det fremgår af sagens dokumenter, at du ved e-mail af 18.

Læs mere