Volatiliteten i dag-til-dag pengemarkedsrenten

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Volatiliteten i dag-til-dag pengemarkedsrenten"

Transkript

1 3 Volatiliteten i dag-til-dag pengemarkedsrenten Allan Bødskov Andersen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING I denne artikel analyseres de daglige udsving i den danske dag-til-dag pengemarkedsrente i perioden. januar 999 til 3. maj 004. Udsvingene i den danske dag-til-dag rente kan umiddelbart synes relativt store sammenlignet med dag-til-dag renten (Eonia) i euroområdet, men en direkte sammenligning er vanskelig, idet såvel euroområdets som den danske dag-til-dag rente er påvirket af forskellige tekniske forhold. I euroområdet er dag-til-dag renten således påvirket af Den Europæiske Centralbanks, ECB, månedlige reservekravsperiode, mens den tilsvarende danske rente påvirkes på dage, hvor Nationalbanken udfører pengepolitiske operationer. Dertil kommer udsving i dag-til-dag renterne, der skyldes almindelig variation i udbuds- og efterspørgselsforholdene på pengemarkedet. Der er således intet unaturligt i, at dagtil-dag renten udviser en vis volatilitet. Ved de ugentlige pengepolitiske operationer fastlægger Nationalbanken 4-dages renten. Desuden udgør renten på foliokonti under normale markedsforhold en nedre grænse for dag-til-dag renten, idet indskud på folio i Nationalbanken altid er et risikofrit alternativ til placering i pengemarkedet. Som det forklares nedenfor, skaber disse elementer i det pengepolitiske instrumentarium volatilitet i dag-til-dag renten. Analysen viser, at denne teknisk betingede variation i dag-til-dag renten kan forklare en stor andel af den samlede variation, nemlig ca. 50 pct. En anden kilde til volatilitet i pengemarkedsrenterne er forventninger om ændringer i de pengepolitiske renter. I den betragtede periode er denne type volatilitet i den danske dag-til-dag rente begrænset til nogle Dag-til-dag renten i euroområdet og dens sammenhæng med ECBs pengepolitiske instrumenter er beskrevet nærmere i The Monetary Policy of the ECB, European Central Bank, 004, og vil ikke blive behandlet nærmere i denne artikel.

2 4 DAG-TIL-DAG RENTEN I DANMARK OG I EUROOMRÅDET Figur Pct Dansk dag-til-dag rente Euroområdets dag-til-dag rente Anm.: Der er anvendt overnight renter for Danmark og euroområdet (Eonia). Kilde: Danmarks Nationalbank. få, men ret markante udsving, der tydeligst ses i figur som de tre "toppe" ved rentenedsættelserne i slutningen af 00 og. halvår 003. Baggrunden for udsvingene er relativ enkel, jf. nedenfor, og kontrolleres for de få episoder med store udsving som følge af forventninger om ændringer i de pengepolitiske renter, kan knap 80 pct. af den samlede variation i dag-til-dag renten forklares af tekniske forhold. Da volatiliteten i dag-til-dag renten således overvejende er teknisk betinget, er den fra et pengepolitisk synspunkt uproblematisk. Pengemarkedsdeltagerne er fortrolige med dag-til-dag markedets virkemåde, og volatiliteten i dag-til-dag renten påvirker ikke pengemarkedsrenterne længere ude på løbetidskurven, jf. figur. Analysen af den tilbageværende ikke-teknisk betingede variation, der afspejler generelle efterspørgsels- og udbudseffekter, viser, at volatiliteten i den betragtede periode er tidsvarierende og udvikler sig trægt, hvilket er klassiske egenskaber ved finansielle tidsrækker. Desuden er der en tendens til, at den overordnende udvikling i volatiliteten har en vis korrelation med Nationalbankens interne spænd, defineret som Nationalbankens udlånsrente minus foliorenten. Derimod synes der ikke at være nogen systematisk påvirkning af volatiliteten i dag-til-dag renten ved ændringer i de pengepolitiske renter. Denne analyse foretages inden for rammerne af en såkaldt generaliseret autoregressivt betinget heteroskedasticitets model (GARCH).

3 5 PENGEMARKEDSRENTER MED FORSKELLIGE LØBETIDER Figur Pct.,40,35,30,5,0,5,0,05,00,95,90 jul aug sep okt nov dec jan feb mar apr maj Dag-til-dag 4-dage måned 3 måneder Anm.: Figuren viser daglige observationer for perioden juli 003 til maj 004. Kilde: Danmarks Nationalbank. TEKNISK BETINGET VOLATILITET I DAG-TIL-DAG RENTEN Det danske pengemarked er markedet mellem pengeinstitutter for låneaftaler og rentederivater med en løbetid på op til et år. Dag-til-dag renten er den rente, som aktørerne på det danske pengemarked betaler eller modtager for at låne eller udlåne likviditet fra en bankdag til den næstfølgende bankdag, fx fra i dag til i morgen eller fra fredag til mandag. Samspillet med de pengepolitiske instrumenter Pengemarkedet i Danmark påvirkes af Nationalbankens pengepolitiske instrumenter. Udviklingen i dag-til-dag renten er tæt knyttet til Nationalbankens udlånsrente og renten på indskudsbeviser. Nationalbanken holder åbent for salg af indskudsbeviser og indgåelse af pengepolitiske udlån ved de ordinære pengepolitiske operationer den sidste bankdag i ugen, dvs. normalt om fredagen, samt når prognosen for statens ind- og udbetalinger tilsiger det. 3 Ud over disse operationer udfører National- 3 For en beskrivelse af det danske pengemarked henvises til kapitel i Pengepolitik i Danmark, Danmarks Nationalbank,. udgave 003. Nationalbankens pengepolitiske instrumenter er beskrevet i kapitel i Pengepolitik i Danmark, Danmarks Nationalbank,. udgave 003. Den samlede likviditet påvirkes af Nationalbankens interventioner i valutamarkedet og af statens ind- og udbetalinger. Nationalbanken udarbejder prognoser for den daglige likviditetspåvirkning fra statens betalinger, og meddeler pengemarkedsdeltagerne på forhånd, hvornår der holdes åbent for salg eller tilbagekøb af indskudsbeviser.

4 6 banken operationer uden forudgående annoncering, hvis der opstår behov herfor, fx i forbindelse med uventede forskydninger i de statslige betalinger. Indskudsbeviser og pengepolitiske udlån har en løbetid på 4 dage. Renten på indskudsbeviser og Nationalbankens udlånsrente er normalt den samme. Ud over at købe indskudsbeviser kan de pengepolitiske modparter også placere likviditet som anfordringsindskud på Nationalbankens foliokonti. Disse indskud forrentes med en lavere sats end satsen på indskudsbeviser. Siden juni 003 har foliorenten været pct. p.a., mens renten på indskudsbeviser har været,5 pct. p.a. For at illustrere, hvordan de pengepolitiske instrumenter påvirker dagtil-dag renten på pengemarkedet, tages i det følgende eksempel udgangspunkt i en typisk situation, hvor Nationalbanken holder åbent for salg af indskudsbeviser og pengepolitiske udlån en fredag, og den næstkommende annoncerede pengepolitiske operation er den følgende fredag. En pengepolitisk modpart har da følgende muligheder for at placere likviditet i den kommende syvdages periode: Placere i pengemarkedet til den på hver dag gældende dag-til-dag rente i syv dage, eller købe indskudsbeviser i Nationalbanken og modtage,5 pct. i rente i syv dage. Dag-til-dag renten, der er markedsbestemt, vil i en ligevægt indstille sig i de følgende syv dage, således at det samlede afkast ved placering i dag-til-dag markedet omtrent matcher den alternative placering i indskudsbeviser. Umiddelbart kunne det tænkes, at dag-til-dag renten i en ligevægt skulle indstille sig på ca.,5 pct. om fredagen og på hver af de fire følgende hverdage (mandag-torsdag). Men på hverdagene mandag-torsdag er den alternative placering til dag-til-dag renten ikke indskudsbevisrenten, fordi der ikke er pengepolitiske operationer disse dage. Alternativet til udlån i dag-til-dag markedet er derimod indskud på foliokonti i Nationalbanken, hvor renten som nævnt er lavere end indskudsbevisrenten, i eksemplet pct. Hvis renten i dag-til-dag markedet fx var,5 pct. på disse hverdage, ville de pengepolitiske modparter forsøge at opnå denne højere forrentning ved at udlåne på dag-til-dag markedet frem for indskyde likviditet på folio. Dette vil alt andet lige øge udbud- Den relevante tidshorisont er syv dage, selv om løbetiden på indskudsbeviser og pengepolitiske udlån er to uger. Det skyldes, at rentesatsen på indskudsbeviser og pengepolitiske udlån normalt er ens. I fravær af forventninger om ændringer i de pengepolitiske renter, vil de pengepolitiske modparter på dage med pengepolitiske operationer dermed kunne tage fornyet stilling til deres nettoplacering af likviditet i Nationalbanken uden hensyntagen til den forrige beslutning. I praksis vil de to afkast ikke matche fuldstændigt. Indskud i Nationalbanken er risikofri, hvorfor der vil være en risikopræmie ved placering i pengemarkedet, jf. boks, side 9. Dette tages der højde for i den følgende analyse.

5 7 det af likviditet i dag-til-dag markedet og drive renten ned mod renten på folio. På sådanne bankdage uden pengepolitiske operationer vil spændet mellem dag-til-dag renten og foliorenten afspejle likviditetsforholdene på pengemarkedet samt en risikopræmie, idet indskud på folio altid er en risikofri mulighed. For illustrationens skyld antages, at dag-til-dag renten på hverdagene mandag-torsdag vil være pct., dvs. der ses bort fra risikopræmier. For at opfylde kravet om, at det samlede afkast ved placering i dag-til-dag markedet over en syvdages periode skal matche,5 pct., må dag-til-dag renten om fredagen indstille sig på et højere niveau end,5 pct. Dette er den såkaldte "fredagseffekt" i dag-til-dag pengemarkedsrenten. I eksemplet kan vi beregne den "teoretiske" dag-til-dag rente om fredagen (kaldet r) udfra, at følgende skal være opfyldt: () r pct. i tre dage + pct. i fire dage =,5 pct. i syv dage. Bemærk, at "dag-til-dag" forretninger indgået om fredagen løber til om mandagen, hvorfor dag-til-dag renten r om fredagen gælder i tre dage. I eksemplet skal dag-til-dag renten om fredagen derfor være,35 pct. for at matche afkastet på den alternative placering i Nationalbanken. "Fredagseffekten" finder man naturligvis ikke kun på fredage, men i princippet på alle dage, hvor Nationalbanken udfører pengepolitiske operationer. Effekten er kraftigere, des længere tid der er til næste annoncerede pengepolitiske operation, og des kortere tid dag-til-dag renten på dage med pengepolitisk operationer er gældende. I figur 3 er effekten illustreret for perioden juli 003 til maj 004. Det fremgår, at dag-til-dag renten gennemsnitligt er højere på dage med pengepolitiske operationer, og ofte topper dag-til-dag renten på sådanne dage. Det er dog ikke en entydig sammenhæng, idet der også er tilfælde med ret høje dag-til-dag renter på dage uden pengepolitiske operationer. Analyse af den teknisk betingede volatilitet For at undersøge hvor stor en andel af den samlede variation i dag-tildag renten, der kan tillægges fredagseffekten, udføres en simpel regressionsanalyse af daglige observationer af dag-til-dag renten over perioden januar 999 til maj 004, i alt.353 observationer. Der er dog et loft over de pengepolitiske modparters samlede indskud på folio. Den samlede folioramme er dog fastsat på et så tilstrækkeligt højt niveau, at den ikke er snærende i den daglige betalingsafvikling. Dette aspekt behandles derfor ikke yderligere her, men der henvises til beskrivelsen af foliorammesystemet i kapitel i Pengepolitik i Danmark, Danmarks Nationalbank,. udgave 003. Den viste ligning er forsimplet, idet der i syvdages placeringen i pengemarkedet ikke er regnet med rentes rente. I praksis er rentes rente dog meget lille på grund af det korte tidsinterval.

6 8 DAG-TIL-DAG RENTEN OG PENGEPOLITISKE OPERATIONER Figur 3 Pct.,4,3,,,0 jul aug sep okt nov dec jan feb mar apr maj Dag-til-dag rente Pengepolitisk operation Anm.: En firkant angiver observationer på dage med pengepolitiske operationer. Kilde: Danmarks Nationalbank. Der fokuseres på at analysere spændet mellem dag-til-dag renten og foliorenten, der i det følgende benævnes r spænd. Dermed undgås en kunstig høj forklaringsgrad, som alene følger af, at den overordnede trend i niveauet for dag-til-dag renten bestemmes af foliorenten. Rentespændet søges forklaret med variablen "feffekt", der antager værdien 0 på dage uden pengepolitiske operationer. På dage med pengepolitiske operationer antager variablen en værdi lig med det teoretiske spænd, når der tages højde for fredagseffekten, som illustreret ovenfor. Dvs. den teoretiske dag-til-dag rente beregnes fra ligning (), og foliorenten fratrækkes. I beregningerne tages der højde for, at markedsdeltagerne kræver en risikopræmie for at placere i pengemarkedet frem for risikofrie indskud i Nationalbanken. Boks beskriver nærmere, hvad risikopræmien kan tænkes at dække over. Der medtages desuden det interne spænd, "intspænd", som forklarende variabel. 3 3 Beregningen foretages på dage med såvel annoncerede som ikke-annoncerede pengepolitiske operationer. I afkastkravet til dag-til-dag placeringen regnes altid hen til næste annoncerede pengepolitiske operation. I praksis gøres dette ved at antage, at risikopræmien er konstant og lig med den gennemsnitlige forskel på dag-til-dag renten og foliorenten. Denne risikopræmie tillægges så afkastkravet for placering i pengemarkedet. Det sikrer enkle beregninger, men er naturligvis kun en grov beskrivelse af markedsdeltagernes risikopræferencer. Det interne spænd medtages for at fange effekten af, at incitamentet til at købe indskudsbeviser frem for at placere på folio stiger med det interne spænd. Likviditeten i dag-til-dag markedet vil dermed alt andet lige være mindre, des større internt spænd, hvilket vil påvirke dag-til-dag rentens spænd til foliorenten i opadgående retning.

7 9 RISIKOPRÆMIER I DAG-TIL-DAG RENTEN Boks Bortset fra nogle få specielle tilfælde ligger dag-til-dag renten konsekvent lidt over den teoretiske undergrænse, der udgøres af foliorenten. Det ses fx i figur 3, hvor dagtil-dag renten ligger lidt over foliorenten på,00 pct. i hele den betragtede periode. Det skyldes, at i modsætning til indskud i Nationalbanken (folio/indskudsbeviser) er placering over flere dage i dag-til-dag pengemarkedet ikke uden risiko, idet afkastet ved placeringen ikke kendes med sikkerhed på forhånd. Markedsdeltagerne kræver derfor en risikopræmie som kompensation for at påtage sig risikoen ved at placere likviditet i dag-til-dag pengemarkedet. Der kan nævnes forskellige risikofaktorer, som gør sig gældende: Tilfældige udsving i den samlede likviditet i den finansielle sektor gør, at der er en vis usikkerhed om afkastet, idet dag-til-dag renten på dage med strammere samlet likviditet alt andet lige vil indstille sig på et højere niveau. Den samlede likviditet i sektoren påvirkes især af statens ind- og udbetalinger. Disse kan ikke forudsiges fuldstændigt nøjagtigt. Desuden påvirkes den samlede likviditet i sektoren af Nationalbankens interventioner på valutamarkedet. Timingen og størrelsen af Nationalbankens interventioner afhænger af de helt aktuelle forhold på valutamarkedet, og kan derfor ikke forudsiges. Usikkerhed vedrørende den samlede likviditets koncentration og fordeling på forskellige modparter. Når likviditeten er samlet på nogle få institutter, kan dette påvirke dag-til-dag renten. Usikkerhed omkring timingen af ikke-annoncerede pengepolitiske operationer. Usikkerhed vedrørende eventuelle ændringer i de pengepolitiske renter. Derimod synes kreditrisiko ikke at spille nogen væsentlig rolle, idet pengemarkedsrenterne på fx 4-dages sigt normalt ikke ligger over renten på indskudsbeviser, jf. også figur. Til sammenligning er gennemsnittet af dag-til-dag renten for perioden i figur (juli 003 til maj 004),7 pct., hvilket er lidt over renten på indskudsbeviser (,5 pct.) og renten på folioindestående (,00 pct.) i perioden, som en konsekvens af fredagseffekt og risikopræmie. Resultatet af regressionen er: spænd t t t t = (0,04) (0,034) () r = 0, + 0,63 feffekt + 0,9 int spænd + ε R 0, 54 Variablerne er stærkt signifikante, men det er fredagseffekten, der har langt den kraftigste forklaringsgrad. Regresseres på denne alene er forklaringsgraden 0,5. Fredagseffekten kan altså alene forklare halvdelen af den samlede variation i dag-til-dag rentens spænd til foliorenten. Koefficienten til fredagseffekten er 0,63, svarende til at dag-til-dag renten gennemsnitligt stiger med 0,63 procentpoint, når det teoretiske Robuste standardafvigelser i parentes.

8 30 mål fra ligning () peger på en stigning på procentpoint. Det er et udtryk for, at det ikke udelukkende er fredagseffekten, der bestemmer dag-til-dag renten på dage med pengepolitiske operationer. Effekten af forventninger om ændring i de pengepolitiske renter Som det ses i figur, er der nogle markante toppe i dag-til-dag renten svarende til. december 00, 8.februar/3. marts 003 samt. juni 003. På disse dage var pengemarkedet præget af stærke forventninger om, at ECB (og dermed Nationalbanken) ville nedsætte renten i perioden indtil næste pengepolitiske operation. Sådanne forventninger øger fredagseffekten betragteligt, idet dag-til-dag renten ventes at falde midt i perioden, når de pengepolitiske renter (og dermed foliorenten) ventes nedsat. Tilsvarende er der en enkelt meget lav observation af dag-til-dag renten, den 8. september 000. Her var det forventningen om rentestigning i kølvandet på euroafstemningen, der drev dag-til-dag renten ned. Det skyldes, at indskudsbeviser ikke er attraktive, når foliorenten ventes at stige, inden beviset udløber, hvilket øger udbuddet af likviditet på pengemarkedet med rentefald til følge. Udelades disse få tilfælde med kraftig påvirkning fra forventninger om ændringer i de pengepolitiske renter ved hjælp af dummy-variabler, stiger forklaringsgraden til 0,78, mens parameterestimaterne for de øvrige forklarende variable, jf. ligning (), kun ændres helt marginalt. Det er altså ganske få observationer, der bidrager betydeligt til den samlede variation i dag-til-dag renten i den betragtede periode. MARKEDSBESTEMT VOLATILITET I DAG-TIL-DAG RENTEN Den del af variationen i dag-til-dag renten, dvs. godt 0 pct., som ikke kan forklares af den teknisk betingede volatilitet, som beskrevet ovenfor, analyseres inden for rammerne af en GARCH (Generalized AutoRegressive Conditional Heteroskedasticity) model. Den præcise specifikation af modellen er beskrevet i appendiks. GARCH modellens udgangspunkt er, at (den betingede) volatilitet "klumper" sig sammen, således at en periode med relativ høj volatilitet afløses af en periode med relativ lav volatilitet osv. Dette fænomen er udbredt for finansielle tidsrækker, og GARCH er en måde at beskrive denne struktur på. Motivationen for at anvende modellen i det aktuelle tilfælde kan ses i figur 4, der viser de kvadrerede residualer fra regressionsanalysen ovenfor. Det fremgår, at store residualer tenderer at blive efterfulgt af andre store residualer, mens relativt små residualer tilsvarende tenderer at blive efterfulgt af andre mindre residualer.

9 3 KVADREREDE RESIDUALER Figur 4 0,6 0,5 0,4 0,3 0, 0, Anm.: Residualerne er for regressionsmodellen () med dummy-variabler. Kilde: Egne beregninger. Modellen benyttes her til at give et billede af den markedsbestemte volatilitet i dag-til-dag renten. Denne volatilitet afspejler udbuds- og efterspørgselssituationen for likviditet på pengemarkedet, samt risikofaktorer som beskrevet i boks. Forløbet for den estimerede volatilitet er vist i figur 5, hvor dage med renteforhøjelser og rentenedsættelser i perioden er angivet særskilt. Volatiliteten er tydeligvis kraftigt varierende over tid og udvikler sig desuden meget trægt, jf. appendiks. Vurderet visuelt er der ikke umiddelbart noget, der tyder på, at ændringer i de pengepolitiske renter i sig selv har nogen systematisk indflydelse på volatiliteten. Derimod synes tendensen i niveauet for volatiliteten at afhænge positivt af det interne spænd, jf. figur 6. Som nævnt har pengeinstitutterne et større incitament til at købe indskudsbeviser, des større internt spænd, hvilket alt andet lige medfører mindre samlet likviditet på pengemarkedet. Dette synes at øge den markedsbestemte volatilitet i dagtil-dag renten. Det interne spænd er desuden højt, når der er tendens til uro på valutamarkedet, hvilket også i sig selv kan skabe mere volatile renter. I praksis svarer det til, at GARCH modellen specificeres for residualerne fra regressionsanalysen af dag-til-dag renten ovenfor. Givet modellens parametre giver GARCH modellen for hver observation et estimat på den aktuelle volatilitet, baseret på historiske observationer. Strukturen kan sammenlignes med en almindelig autoregressiv model for middelværdien, hvor den aktuelle observation kan skønnes på basis af historiske observationer.

10 3 MARKEDSBESTEMT VOLATILITET Figur 5 Pct Betinget volatilitet Renteforhøjelse Rentenedsættelse Anm.: Firkanter og trekanter angiver dage med henholdsvis renteforhøjelse og rentenedsættelse. Kilde: Egne beregninger. MARKEDSBESTEMT VOLATILITET OG INTERNT SPÆND Figur 6 Pct. 35 Pct.,0 30,00 5 0,80 0 0,60 5 0,40 0 0, Betinget volatilitet Internt spænd Vol. tendenslinje 0,00 Anm.: Tendenslinjen er et tilpasset polynomium. Kilde: Egne beregninger.

11 33 KONKLUSION Dag-til-dag pengemarkedsrenten er i høj grad påvirket af samspillet med Nationalbankens pengepolitiske instrumenter. For at gøre en placering på dag-til-dag pengemarkedet attraktiv i forhold til en placering i Nationalbanken, må dag-til-dag renten stige på dage, hvor Nationalbanken udfører pengepolitiske operationer. Analysen viser, at denne teknisk betingede volatilitet i dag-til-dag renten kan forklare en stor del af bevægelserne. Der er ikke tegn på afsmitning til renterne længere ude i løbetidsspektret, hvorfor variationen i dag-til-dag renten ud fra et pengepolitisk synspunkt er uproblematisk. Analysen af den markedsbestemte del af bevægelserne i dag-til-dag renten viser, at volatiliteten er stærkt tidsafhængig og udvikler sig trægt. Overordnet synes volatiliteten at være korreleret med Nationalbankens interne spænd. Det kan skyldes, at med et større internt spænd er incitamentet til at købe indskudsbeviser og dermed binde likviditet i 4 dage alt andet lige større. Det medfører mindre likviditet i dag-tildag pengemarkedet med mere volatile renter til følge.

12 34 APPENDIKS: GARCH MODELLEN Den anvendte variant af GARCH teknikken er en asymmetrisk GARCH(,)-in-mean med marginale t-fordelte innovationer. Den anvendte specifikation er spænd t r = φ0 + φfeffekt t + φ int spændt + φ3 log(ht ) + u u t = ε t h, ε t t t(ν) = α + α (u κ) + β h. ht 0 t t t φ 0, φ og φ svarer til parametrene i den almindelige regressionsanalyse, og fanger fredagseffekten. h t benævner den betingede varians. Inkludering af log(h t ) i middelværdien tillader den betingede volatilitet at påvirke dag-til-dag renten og forestilles at fange en eventuel tidsvarierende risikopræmie. Parameteren κ fanger en eventuel asymmetri i GARCH volatiliteten: Hvis κ fx er negativ vil et positivt stød til dag-til-dag renten (u positiv) medføre en højere betinget volatilitet i forhold til et numerisk lige så stort negativt stød. Modellen estimeres ved hjælp af maximum likelihood under restriktionerne α 0 >0, α +β >0 og α +β <. 3 Resultatet er givet i tabel A. GARCH MODELLEN Tabel A Middelværdi Varians φ 0 φ φ φ 3 α 0 α β ν κ 0,34 (0,038) 0,67 (0,0) 0,096 (0,06) 0,05 (0,0) Anm.: Robuste standardafvigelser i parentes. Restriktionerne bindende. Kilde: Egne beregninger. 0 0, 4 0, 86 (0,047),34 (0,) 0, (0,0) Alle variablerne i modellen er signifikante. Bidraget til forklaringsgraden fra det interne spænd er faldet, hvilket skyldes den høje korrelation mellem det interne spænd og den betingede volatilitet, jf. også figur 6, således at log(h t ) overtager noget af forklaringsgraden fra det interne spænd. I middelværdien er parameteren for fredagseffekten betryggen- 3 t-fordelingen anvendes, fordi den aktuelle fordeling for renten udviser "tykke" haler i forhold til normalfordelingen. Antallet af frihedsgrader ν i den marginale t-fordeling estimeres på linje med de øvrige parametre i modellen. Hvis ν er stor, fx større ned 50 eller 00, er t(ν) tæt på normalfordelingen. Se fx James D. Hamilton, Time Series Analysis, Princeton University Press, 994, for yderligere detaljer. Desuden medtages dummy-variablerne for middelværdien som beskrevet i hovedteksten. De to første restriktioner sikrer, at den betingede varians er positiv. Den tredje sikrer stationær volatilitet og endelig ubetinget varians for dag-til-dag renten, idet eventuelt integreret GARCH volatilitet er vanskeligt fortolkeligt i den aktuelle anvendelse.

13 de næsten uændret i forhold til den simple regressionsanalyse. Parameteren for den betingede volatilitet (φ 3 ) angiver, at en højere betinget volatilitet gennemsnitligt medfører en signifikant udvidelse af spændet mellem dag-til-dag renten og foliorenten. Det harmonerer med en fortolkning af log(h t ) som en tidsvarierende risikopræmie. For variansen bemærkes, at α +β er meget tæt på, idet restriktionen er bindende. Det angiver, at den betingede volatilitet bevæger sig særdeles trægt (persistens). Antallet af frihedsgrader ν i t-fordelingen estimeres til ca.,3, hvilket beskriver en fordeling med betydeligt tykkere haler end normalfordelingen. Det er typisk for finansielle tidsrækker. Med en startværdi for den betingede varians h 0 og givet modellens parametre, beregnes h t rekursivt for alle tidspunkter t fra ligningen ovenfor. Som startværdi anvendes den ubetingede varians for spændet mellem dag-til-dag renten og foliorenten. Den betingede volatilitet er da givet som kvadratroden af h t og er gengivet i figur 5 og 6. 35

Lavere omsætning på det danske pengemarked

Lavere omsætning på det danske pengemarked 75 Lavere omsætning på det danske pengemarked Palle Bach Mindested, Martin Wagner Toftdahl, Bank- og Markedsafdelingen og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Aktiviteten i pengemarkedet

Læs mere

Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen

Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen . marts 9 af Jeppe Druedahl og chefanalytiker Frederik I. Pedersen (tlf. 1) Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen Analysen viser, at de renter, som virksomhederne og husholdninger låner til, på trods af gentagne

Læs mere

Anvendelsen af de pengepolitiske instrumenter

Anvendelsen af de pengepolitiske instrumenter 9 Anvendelsen af de pengepolitiske instrumenter INDLEDNING Nationalbankens praktiske udførelse af pengepolitikken sker gennem de pengepolitiske instrumenter. Begrebet dækker over de faciliteter, centralbanker

Læs mere

SENESTE TENDENSER PÅ PENGEMARKEDET

SENESTE TENDENSER PÅ PENGEMARKEDET SENESTE TENDENSER PÅ PENGEMARKEDET Af Jonas Lundgaard Christensen, Palle Bach Mindested, Bank- og Markedsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Aktiviteten på det

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 3. KVARTAL 2015 NR. 3 NYT FRA NATIONALBANKEN SKÆRPEDE KRAV TIL FINANSPOLITIKKEN Der er gode takter i dansk økonomi og udsigt til fortsat vækst og øget beskæftigelse de kommende år. Men hvis denne udvikling

Læs mere

Ekspertforudsigelser af renter og valutakurser

Ekspertforudsigelser af renter og valutakurser 87 Ekspertforudsigelser af renter og valutakurser Jacob Stæhr Mose, Handelsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Det er relevant for både pengepolitiske og investeringsmæssige beslutninger at have et

Læs mere

31. marts 2008 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM-

31. marts 2008 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM- 31. marts 2008 Signe Hansen direkte tlf. 33557714 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM- MER DANSK ØKONOMI Væksten forventes at geare ned i år særligt i USA, men også i Euroområdet. Usikkerheden

Læs mere

Betydningen af konjunktur og regelændringer for udviklingen i sygedagpengemodtagere

Betydningen af konjunktur og regelændringer for udviklingen i sygedagpengemodtagere DET ØKONOMISKE RÅD S E K R E T A R I A T E T d. 20. maj 2005 SG Betydningen af konjunktur og regelændringer for udviklingen i sygedagpengemodtagere Baggrundsnotat vedr. Dansk Økonomi, forår 2005, kapitel

Læs mere

DKK stiger kraftigt Nationalbanken afventende Nordea Research, 3. september 2014

DKK stiger kraftigt Nationalbanken afventende Nordea Research, 3. september 2014 Nationalbanken afventende Nordea Research, 3. september 214 EUR/DKK er på det laveste niveau i mere end to år drevet af renteforskellen Nationalbanken i afventende position Stigende præference for kronelikviditet

Læs mere

Kvartalsoversigt, 3. kvartal 2012, del 1. Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling

Kvartalsoversigt, 3. kvartal 2012, del 1. Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling 57 Negative renter Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Nationalbanken nedsatte i begyndelsen af juli 202 sine pengepolitiske renter til

Læs mere

Rentemarginalen stiger mere i Danmark end i Euroområdet

Rentemarginalen stiger mere i Danmark end i Euroområdet DI Ultimo august MOGR Rentemarginalen stiger mere i Danmark end i Euroområdet Rentemarginalen, der måler forskellen mellem udlåns- og indlånsrenten, er inden for det seneste år øget mere i Danmark end

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 10

KonjunkturNYT - uge 10 KonjunkturNYT - uge 1 3. marts 7. marts 214 Danmark Lille stigning i industriproduktionen i januar, større stigning i omsætningen Stigende priser på enfamiliehuse i 213 Stort fald i antallet af konkurser

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK PRESSEMØDE 16. SEPTEMBER 2015

DANMARKS NATIONALBANK PRESSEMØDE 16. SEPTEMBER 2015 DANMARKS NATIONALBANK PRESSEMØDE 16. SEPTEMBER 2015 Hovedbudskaber Valutamarkedet viser tegn på normalisering valutareserven er reduceret. Udstedelse af statsobligationer genoptages, og rammen for bankernes

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K HP Hedge maj 2010 I maj måned, den mest volatile å-t-d, gav HP Hedge et afkast på 1,40%. Samlet set betyder det indtil videre et afkast på 10,71% i år. Benchmark for afdelingen er CIBOR 12 + 5%, som det

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Tabeltillæg D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K

Danmarks Nationalbank. Tabeltillæg D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K Danmarks Nationalbank Tabeltillæg 2007 D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K 2 0 0 7 2 NATIONALBANKENS STATUS OG MÅNEDSBALANCER Tabel Aktiver Mio.kr. Guld på udlandet Fordringer Fordringer på Det Europæiske

Læs mere

PRESSEMEDDELELSE. Første offentliggørelse af rentestatistik for MFI-sektoren i euroområdet 1

PRESSEMEDDELELSE. Første offentliggørelse af rentestatistik for MFI-sektoren i euroområdet 1 10. december 2003 PRESSEMEDDELELSE Første offentliggørelse af rentestatistik for MFI-sektoren i euroområdet 1 Den Europæiske Centralbank (ECB) offentliggør i dag en ny, harmoniseret rentestatistik. Fra

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 255 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Til

Læs mere

Anvendelse af Value-at-Risk som mål for Nationalbankens markedsrisiko

Anvendelse af Value-at-Risk som mål for Nationalbankens markedsrisiko 35 Anvendelse af Value-at-Risk som mål for Nationalbankens markedsrisiko Morten Malle Høyer, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING I løbet af de seneste 0 år er der sket en kolossal udvikling med hensyn

Læs mere

Det danske pengemarked ved lave renter

Det danske pengemarked ved lave renter 9 Det danske pengemarked ved lave renter Palle Bach Mindested, Martin Wagner Toftdahl, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Nationalbanken foretager årligt

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K HP Hedge marts 2010 HP Hedge gav et afkast på 2,90% i marts måned. Det betyder, at det samlede afkast for første kvartal 2010 blev 7,79%. Afdelingen har nu eksisteret i lige over 3 år, og det er tid at

Læs mere

Rente- og valutamarkedet

Rente- og valutamarkedet 28. november 2011 Rente- og valutamarkedet Markedskommentarer og prognose Udsigter for den globale økonomi Der vil fortsat være fokus på det skrøbelige euroområde, der nu er i recession. Vi venter negativ

Læs mere

Markante sæsonudsving på boligmarkedet

Markante sæsonudsving på boligmarkedet N O T A T Markante sæsonudsving på boligmarkedet 9. marts 0 Denne analyse estimerer effekten af de sæsonudsving, der præger prisudviklingen på boligmarkedet. Disse priseffekter kan være hensigtsmæssige

Læs mere

Aktuelle tendenser i pengemarkedet for kroner

Aktuelle tendenser i pengemarkedet for kroner 117 Aktuelle tendenser i pengemarkedet for kroner Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING I pengemarkedet for kroner udveksler pengeinstitutterne

Læs mere

Hvor godt rammer prognosen i Økonomisk Redegørelse? Nyt kapitel

Hvor godt rammer prognosen i Økonomisk Redegørelse? Nyt kapitel Hvor godt rammer prognosen i Økonomisk Redegørelse? Nyt kapitel Værdien af en prognose er knyttet til dens præcision og der har prognosen i Økonomisk Redegørelse (ØR) ikke noget at skamme sig over i sammenligning

Læs mere

Dansk Erhvervs gymnasieanalyse Sådan gør vi

Dansk Erhvervs gymnasieanalyse Sådan gør vi METODENOTAT Dansk Erhvervs gymnasieanalyse Sådan gør vi FORMÅL Formålet med analysen er at undersøge, hvor dygtige de enkelte gymnasier er til at løfte elevernes faglige niveau. Dette kan man ikke undersøge

Læs mere

Hvor: D = forventet udbytte. k = afkastkrav. G = Vækstrate i udbytte

Hvor: D = forventet udbytte. k = afkastkrav. G = Vækstrate i udbytte Dec 64 Dec 66 Dec 68 Dec 70 Dec 72 Dec 74 Dec 76 Dec 78 Dec 80 Dec 82 Dec 84 Dec 86 Dec 88 Dec 90 Dec 92 Dec 94 Dec 96 Dec 98 Dec 00 Dec 02 Dec 04 Dec 06 Dec 08 Dec 10 Dec 12 Dec 14 Er obligationer fortsat

Læs mere

Center for Statistik. Multipel regression med laggede responser som forklarende variable

Center for Statistik. Multipel regression med laggede responser som forklarende variable Center for Statistik Handelshøjskolen i København MPAS Tue Tjur November 2006 Multipel regression med laggede responser som forklarende variable Ved en tidsrække forstås i almindelighed et datasæt, der

Læs mere

Eksempel Multipel regressions model Den generelle model Estimation Multipel R-i-anden F-test for effekt af prædiktorer Test for vekselvirkning

Eksempel Multipel regressions model Den generelle model Estimation Multipel R-i-anden F-test for effekt af prædiktorer Test for vekselvirkning 1 Multipel regressions model Eksempel Multipel regressions model Den generelle model Estimation Multipel R-i-anden F-test for effekt af prædiktorer Test for vekselvirkning PSE (I17) ASTA - 11. lektion

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 6.

DANMARKS NATIONALBANK 6. ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 6. JUNI 2017 NR. 9 Øget kapital i banker rammer ikke BNP-vækst Pengeinstitutterne har øget kapitalprocenten BNP-væksten er ikke blevet ramt af øget kapitalprocent Velkapitaliserede

Læs mere

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN Den nuværende finanskrise skal i høj grad tilskrives en meget lempelig pengepolitik i USA og til dels eurolandene, hvor renteniveau har ligget

Læs mere

Effekten af indvandring på indfødte danskeres løn og beskæftigelse

Effekten af indvandring på indfødte danskeres løn og beskæftigelse d. 22.05.2017 Brian Krogh Graversen (DØRS) Effekten af indvandring på indfødte danskeres løn og beskæftigelse I kapitlet Udenlandsk arbejdskraft i Dansk Økonomi, forår 2017 analyseres det, hvordan indvandringen

Læs mere

Lav efterspørgsel forklarer det faldende bankudlån men udlånet forventes at stige igen

Lav efterspørgsel forklarer det faldende bankudlån men udlånet forventes at stige igen n o t a t Lav efterspørgsel forklarer det faldende bankudlån men udlånet forventes at stige igen 8. december 29 Kort resumé Henover året har der været megen fokus på faldet i bankernes udlån til virksomhederne.

Læs mere

Kvantitative metoder 2

Kvantitative metoder 2 Kvantitative metoder 2 Den multiple regressionsmodel 5. marts 2007 regressionsmodel 1 Dagens program Emnet for denne forelæsning er stadig den multiple regressionsmodel (Wooldridge kap. 3.4-3.5, E.2) Variansen

Læs mere

Fokus på Forsyning. Datagrundlag og metode

Fokus på Forsyning. Datagrundlag og metode Fokus på Forsyning I notatet gennemgås datagrundlaget for brancheanalysen af forsyningssektoren sammen med variable, regressionsmodellen og tilhørende tests. Slutteligt sammenfattes analysens resultater

Læs mere

Økonometri 1. Dagens program. Den simple regressionsmodel 15. september 2006

Økonometri 1. Dagens program. Den simple regressionsmodel 15. september 2006 Dagens program Økonometri Den simple regressionsmodel 5. september 006 Den simple lineære regressionsmodel (Wooldridge kap.4-.6) Eksemplet fortsat: Løn og uddannelse på danske data Funktionel form Statistiske

Læs mere

Statistik vejledende læreplan og læringsmål, efteråret 2013 SmartLearning

Statistik vejledende læreplan og læringsmål, efteråret 2013 SmartLearning Side 1 af 6 Statistik vejledende læreplan og læringsmål, efteråret 2013 SmartLearning Litteratur: Kenneth Hansen & Charlotte Koldsø: Statistik I økonomisk perspektiv, Hans Reitzels Forlag 2012, 2. udgave,

Læs mere

Januar 2019 VIRKSOMHEDERNES FINANSIERINGSMULIGHEDER - EN TEMPERATURMÅLING MED FOKUS PÅ SMV ERNE

Januar 2019 VIRKSOMHEDERNES FINANSIERINGSMULIGHEDER - EN TEMPERATURMÅLING MED FOKUS PÅ SMV ERNE Januar 2019 VIRKSOMHEDERNES FINANSIERINGSMULIGHEDER - EN TEMPERATURMÅLING MED FOKUS PÅ SMV ERNE FORORD I takt med det økonomiske opsving i dansk økonomi gennem de seneste fem år har bankerne konsolideret

Læs mere

Københavnske ejerlejlighedspriser en meget begrænset indikator for hele landets boligmarked

Københavnske ejerlejlighedspriser en meget begrænset indikator for hele landets boligmarked N O T A T Københavnske ejerlejlighedspriser en meget begrænset indikator for hele landets boligmarked Baggrund og resume Efter i årevis at have rapporteret om et fastfrosset boligmarked, har de danske

Læs mere

Oversigt. 1 Gennemgående eksempel: Højde og vægt. 2 Korrelation. 3 Regressionsanalyse (kap 11) 4 Mindste kvadraters metode

Oversigt. 1 Gennemgående eksempel: Højde og vægt. 2 Korrelation. 3 Regressionsanalyse (kap 11) 4 Mindste kvadraters metode Kursus 02402 Introduktion til Statistik Forelæsning 11: Kapitel 11: Regressionsanalyse Oversigt 1 Gennemgående eksempel: Højde og vægt 2 Korrelation 3 Per Bruun Brockhoff DTU Compute, Statistik og Dataanalyse

Læs mere

Faaborg-Midtfyn Kommune Kvartalsrapport januar 2015 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faaborg-Midtfyn Kommune Kvartalsrapport januar 2015 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faaborg-Midtfyn Kommune Kvartalsrapport januar 215 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Med det store rentefald de seneste kvartaler,

Læs mere

Statistik vejledende læreplan og læringsmål, foråret 2015 SmartLearning

Statistik vejledende læreplan og læringsmål, foråret 2015 SmartLearning Side 1 af 6 Statistik vejledende læreplan og læringsmål, foråret 2015 SmartLearning Litteratur: Kenneth Hansen & Charlotte Koldsø: Statistik I økonomisk perspektiv, Hans Reitzels Forlag 2012, 2. udgave,

Læs mere

Fastkurspolitik, valutaindstrømning og negative renter i Danmark Per Callesen, Nationalbankdirektør

Fastkurspolitik, valutaindstrømning og negative renter i Danmark Per Callesen, Nationalbankdirektør DANMARKS NATIONALBANK Fastkurspolitik, valutaindstrømning og negative renter i Danmark Per Callesen, Nationalbankdirektør Fastkurspolitik og historik Fastkurspolitik siden 1982 Kroner per euro 9.0 8.5

Læs mere

Forelæsning 11: Kapitel 11: Regressionsanalyse

Forelæsning 11: Kapitel 11: Regressionsanalyse Kursus 02402 Introduktion til Statistik Forelæsning 11: Kapitel 11: Regressionsanalyse Per Bruun Brockhoff DTU Compute, Statistik og Dataanalyse Bygning 324, Rum 220 Danmarks Tekniske Universitet 2800

Læs mere

Uge 43 I Teoretisk Statistik, 21. oktober Forudsigelser

Uge 43 I Teoretisk Statistik, 21. oktober Forudsigelser Uge 43 I Teoretisk Statistik,. oktober 3 Simpel lineær regressionsanalyse Forudsigelser Fortolkning af regressionsmodellen Ekstreme observationer Transformationer Sammenligning af to regressionslinier

Læs mere

Hver anden vil benytte øget åbningstid i dagtilbud

Hver anden vil benytte øget åbningstid i dagtilbud Børnefamiliers dagtilbud og arbejdsliv 17. maj 18 Hver anden vil benytte øget åbningstid i dagtilbud Halvdelen af alle lønmodtagere med børn mellem -13 år ville benytte sig af udvidede åbningstider i deres

Læs mere

Simpel Lineær Regression: Model

Simpel Lineær Regression: Model Simpel Lineær Regression: Model Sidst så vi på simpel lineære regression. Det er en statisisk model på formen y = β 0 + β 1 x + u, hvor fejlledet u, har egenskaben E[u x] = 0. Dette betyder bl.a. E[y x]

Læs mere

Analyse af udvikling i arbejdstid for ansatte i fleksjob under ny fleksjobordning

Analyse af udvikling i arbejdstid for ansatte i fleksjob under ny fleksjobordning 20.december 2017 Analyse af udvikling i arbejdstid for ansatte i fleksjob under ny fleksjobordning J.nr. Viden og Analyse ABO/CHN Sammenfatning I denne analyse ses der på udviklingen i arbejdstid for personer

Læs mere

Hvornår betaler du din restskat? Betydning af små incitamenter.

Hvornår betaler du din restskat? Betydning af små incitamenter. Hvornår betaler du din restskat? Betydning af små incitamenter. Peer EbbesenSkov (Københavns Universitet & Rockwool Fondens Forskningsenhed) Fredag d. 19. juni 2015 The Economic Policy Research Network

Læs mere

1 Regressionsproblemet 2

1 Regressionsproblemet 2 Indhold 1 Regressionsproblemet 2 2 Simpel lineær regression 3 2.1 Mindste kvadraters tilpasning.............................. 3 2.2 Prædiktion og residualer................................. 5 2.3 Estimation

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007 78,71 79,05 84,60 88,00 93,13 96,36 100,64 104,48

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007 78,71 79,05 84,60 88,00 93,13 96,36 100,64 104,48 HP Hedge august 2009 I august sluttede indre værdi 104,48, hvilket er all time high, og det betyder at afkastet i august var 3,82%. Siden årets start har afdelingen genereret et afkast på 38,26%, hvilket

Læs mere

Ralph Bøge Jensen 20. december 2010. Lønligningen. Resumé:

Ralph Bøge Jensen 20. december 2010. Lønligningen. Resumé: Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 20. december 2010 Lønligningen Resumé: Dette papir skal ses som et supplement til den nye Dec09- ADAM dokumentation, hvor nogle af de beregninger,

Læs mere

Kapitel 11 Lineær regression

Kapitel 11 Lineær regression Kapitel 11 Lineær regression Peter Tibert Stoltze stat@peterstoltze.dk Elementær statistik F2011 1 / 1 Indledning Vi modellerer en afhængig variabel (responset) på baggrund af en uafhængig variabel (stimulus),

Læs mere

Notat. Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser. Martin Junge. Oktober

Notat. Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser. Martin Junge. Oktober Notat Oktober Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser Martin Junge Oktober 21 Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007 HP Hedge juli 2009 Juli måned var atter en rigtig god måned for HP Hedge, som endelig er tilbage i en kurs omkring 100. Den indre værdi er nu 100,64, og det betyder at afkastet i juli var 4,44%. Afkastet

Læs mere

Dansk Erhvervs gymnasieeffekt - sådan gør vi

Dansk Erhvervs gymnasieeffekt - sådan gør vi Dansk Erhvervs gymnasieeffekt - sådan gør vi FORMÅL Formålet har været at undersøge, hvor dygtige de enkelte gymnasier er til at løfte elevernes faglige niveau. Dette kan man ikke undersøge blot ved at

Læs mere

Sæsonkorrigeret finansiel statistik

Sæsonkorrigeret finansiel statistik 9 Sæsonkorrigeret finansiel statistik Mette Kramer Pedersen, Statistisk Afdeling INDLEDNING Fra efteråret 2006 begynder Nationalbanken at offentliggøre finansiel statistik, hvor der er korrigeret for sæsonudsving.

Læs mere

Mindste kvadraters tilpasning Prædiktion og residualer Estimation af betinget standardafvigelse Test for uafhængighed Konfidensinterval for hældning

Mindste kvadraters tilpasning Prædiktion og residualer Estimation af betinget standardafvigelse Test for uafhængighed Konfidensinterval for hældning 1 Regressionsproblemet 2 Simpel lineær regression Mindste kvadraters tilpasning Prædiktion og residualer Estimation af betinget standardafvigelse Test for uafhængighed Konfidensinterval for hældning 3

Læs mere

! Proxy variable. ! Målefejl. ! Manglende observationer. ! Dataudvælgelse. ! Ekstreme observationer. ! Eksempel: Lønrelation (på US data)

! Proxy variable. ! Målefejl. ! Manglende observationer. ! Dataudvælgelse. ! Ekstreme observationer. ! Eksempel: Lønrelation (på US data) Dagens program Økonometri 1 Specifikation, og dataproblemer 10. april 003 Emnet for denne forelæsning er specifikation (Wooldridge kap. 9.-9.4)! Proxy variable! Målefejl! Manglende observationer! Dataudvælgelse!

Læs mere

Finansiel uro, likviditet og centralbankerne

Finansiel uro, likviditet og centralbankerne 37 Finansiel uro, likviditet og centralbankerne Morten Kjærgaard, Handelsafdelingen og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING De finansielle markeder har siden sommeren 2007 været præget af uro.

Læs mere

Uddybende beregninger til Produktivitetskommissionen

Uddybende beregninger til Produktivitetskommissionen David Tønners Uddybende beregninger til Produktivitetskommissionen I forlængelse af mødet i Produktivitetskommissionen og i anledning af e-mail fra Produktivitetskommissionen med ønske om ekstra analyser

Læs mere

Kvantitative metoder 2

Kvantitative metoder 2 Kvantitative metoder 2 Specifikation og dataproblemer 2. maj 2007 KM2: F22 1 Program Specifikation og dataproblemer, fortsat (Wooldridge kap. 9): Betydning af målefejl Dataudvælgelse: Manglende observationer

Læs mere

Kvartalsoversigt - 1. kvartal Morten Kjærgaard og Katrine Skjærbæk, Handelsafdelingen

Kvartalsoversigt - 1. kvartal Morten Kjærgaard og Katrine Skjærbæk, Handelsafdelingen 47 Cibor Morten Kjærgaard og Katrine Skjærbæk, Handelsafdelingen INDLEDNING Copenhagen Interbank Offered Rate, Cibor, har, ligesom andre internationale pengemarkedsreferencerenter som Libor og Euribor,

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK PENGEPOLITISKE INSTRUMENTER I OG INDLÆGGELSER/UDTAGNINGER

DANMARKS NATIONALBANK PENGEPOLITISKE INSTRUMENTER I OG INDLÆGGELSER/UDTAGNINGER DANMARKS NATIONALBANK PENGEPOLITISKE INSTRUMENTER I OG INDLÆGGELSER/UDTAGNINGER Pengepolitiske Instrumenter Hvad nu Kende og være i stand til at benytte basale funktioner der vedrører de pengepolitiske

Læs mere

Finansiel stabilitet. Jens Lundager, Danmarks Nationalbank Investorseminar i Nykredit 17. juni 2008

Finansiel stabilitet. Jens Lundager, Danmarks Nationalbank Investorseminar i Nykredit 17. juni 2008 Finansiel stabilitet Jens Lundager, Danmarks Nationalbank Investorseminar i Nykredit 17. juni 2008 Introduktion Finansiel stabilitet: det finansielle system er tilstrækkeligt robust, så eventuelle problemer

Læs mere

Et eksempel på en todimensional normalfordeling Anders Milhøj September 2006

Et eksempel på en todimensional normalfordeling Anders Milhøj September 2006 Et eksempel på en todimensional normalfordeling Anders Milhøj September 006 I dette notat gennemgås et eksempel, der illustrerer den todimensionale normalfordelings egenskaber. Notatet lægger sig op af

Læs mere

Fagplan for statistik, efteråret 2015

Fagplan for statistik, efteråret 2015 Side 1 af 7 M Fagplan for statistik, efteråret 20 Litteratur Kenneth Hansen & Charlotte Koldsø (HK): Statistik I økonomisk perspektiv, Hans Reitzels Forlag 2012, 2. udgave, ISBN 9788741256047 HypoStat

Læs mere

Bilag 7. SFA-modellen

Bilag 7. SFA-modellen Bilag 7 SFA-modellen November 2016 Bilag 7 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf.: +45 41 71 50 00 E-mail: kfst@kfst.dk Online ISBN 978-87-7029-650-2

Læs mere

Bilag 16: Robusthedsanalyser af effektiviseringspotentialerne Bilaget indeholder analyser af effektiviseringspotentialernes robusthed.

Bilag 16: Robusthedsanalyser af effektiviseringspotentialerne Bilaget indeholder analyser af effektiviseringspotentialernes robusthed. Bilag 16: Robusthedsanalyser af effektiviseringspotentialerne Bilaget indeholder analyser af effektiviseringspotentialernes robusthed. FORSYNINGSSEKRETARIATET FEBRUAR 2013 INDLEDNING... 3 1. COSTDRIVERSAMMENSÆTNING...

Læs mere

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Verdensøkonomien er i dyb recession, og udsigterne for næste år peger på vækstrater langt under de historiske gennemsnit. En fælles koordineret europæisk

Læs mere

Faxe Kommune Kvartalsrapport oktober 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faxe Kommune Kvartalsrapport oktober 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faxe Kommune Kvartalsrapport oktober 214 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Faxe Kommune har en passende fordeling i porteføljen

Læs mere

Danmark er dårligt rustet til en ny krise

Danmark er dårligt rustet til en ny krise Kirstine Flarup Tofthøj og Peter N. H. Vaporakis kift@di.dk, 3377 4649 MAJ 2019 Danmark er dårligt rustet til en ny krise Da finanskrisen brød ud i 2008, blev økonomien understøttet af et stort rentefald

Læs mere

Markedskommentar november: Mens vi venter på ECB og FED!

Markedskommentar november: Mens vi venter på ECB og FED! Nyhedsbrev Kbh. 2. dec. 2015 Markedskommentar november: Mens vi venter på ECB og FED! November blev en forholdsvis rolig måned med stigende aktier og en styrket dollar ift. til euroen. Det resulterede

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 42

KonjunkturNYT - uge 42 KonjunkturNYT - uge. oktober 9. oktober Danmark Lavere forbrugerprisinflation i september Inflationen i Danmark lavere end i euroområdet i september Internationalt USA: Stigende inflation, industriproduktion

Læs mere

Kvartalsrapport april 2010 Faxe Kommune

Kvartalsrapport april 2010 Faxe Kommune Faxe Kommune Kvartalsrapport april Kvartalsrapport april Faxe Kommune Anbefalinger: Med de nuværende renteforventninger vurderes Faxe Kommunes spredning mellem fast og variabel finansiering passende. En

Læs mere

Økonometri: Lektion 2 Multipel Lineær Regression 1/27

Økonometri: Lektion 2 Multipel Lineær Regression 1/27 Økonometri: Lektion 2 Multipel Lineær Regression 1/27 Multipel Lineær Regression Sidst så vi på simpel lineær regression, hvor y er forklaret af én variabel. Der er intet, der forhindre os i at have mere

Læs mere

Økonometri: Lektion 2 Multipel Lineær Regression 1/33

Økonometri: Lektion 2 Multipel Lineær Regression 1/33 Økonometri: Lektion 2 Multipel Lineær Regression 1/33 Simpel Lineær Regression: Model Sidst så vi på simpel lineære regression. Det er en statisisk model på formen y = β 0 +β 1 x +u, hvor fejlledet u,

Læs mere

Markedsdynamik ved lave renter

Markedsdynamik ved lave renter 69 Markedsdynamik ved lave renter Louise Mogensen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING I perioder med lave obligationsrenter, fx i efteråret 2001, forekommer der selvforstærkende effekter i rentebevægelserne.

Læs mere

Faaborg-Midtfyn Kommune Kvartalsrapport oktober 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faaborg-Midtfyn Kommune Kvartalsrapport oktober 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faaborg-Midtfyn Kommune Kvartalsrapport oktober 214 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Med de nuværende renteforventninger har Faaborg-Midtfyn

Læs mere

VÆKST BAROMETER. Jobvækst synes sikker 3. KVARTAL 2011

VÆKST BAROMETER. Jobvækst synes sikker 3. KVARTAL 2011 VÆKST BAROMETER 3. KVARTAL 2011 Jobvækst synes sikker Vækstforventningerne hos de syddanske virksomheder har siden udgangen af 2009 peget opad. Men det har indtil videre ikke ført til mange nye job. De

Læs mere

Aktiviteten i det danske pengemarked

Aktiviteten i det danske pengemarked 85 Aktiviteten i det danske pengemarked Kim Abildgren, Økonomisk Afdeling og Henrik Arnt, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING OG SAMMENFATNING Det danske pengemarked er markedet mellem penge- og realkreditinstitutter

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 42

KonjunkturNYT - uge 42 KonjunkturNYT - uge 13. oktober 17. oktober 1 Danmark Stort set uændret byggebeskæftigelse i 3. kvartal 1 Producent- og importpriserne steg i september Internationalt USA: Fald i detailhandlen og stigning

Læs mere

KRONEN UNDER PRES I JANUAR-FEBRUAR 2015

KRONEN UNDER PRES I JANUAR-FEBRUAR 2015 KRONEN UNDER PRES I JANUAR-FEBRUAR 2015 INDLEDNING OG SAMMENFATNING Nationalbanken har siden 1982 ført fastkurspolitik over for først D-mark og siden 1999 over for euro. 1 Det sker inden for rammerne af

Læs mere

Epidemiologi og biostatistik. Uge 3, torsdag. Erik Parner, Institut for Biostatistik. Regressionsanalyse

Epidemiologi og biostatistik. Uge 3, torsdag. Erik Parner, Institut for Biostatistik. Regressionsanalyse Epidemiologi og biostatistik. Uge, torsdag. Erik Parner, Institut for Biostatistik. Lineær regressionsanalyse - Simpel lineær regression - Multipel lineær regression Regressionsanalyse Regressionsanalyser

Læs mere

Faxe Kommune Kvartalsrapport oktober 2012 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faxe Kommune Kvartalsrapport oktober 2012 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faxe Kommune Kvartalsrapport oktober 212 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Faxe Kommune har en passende porteføljefordeling og høj

Læs mere

Lave renter og billige lån, pas på overophedning

Lave renter og billige lån, pas på overophedning Thorbjørn Baum, konsulent thob@di.dk, + 8 98 APRIL 7 Lave renter og billige lån, pas på overophedning Danske virksomheders omkostninger ved at låne er lavere end den økonomiske situation herhjemme tilsiger.

Læs mere

NOTAT 30. juni Klima og energiøkonomi. Side 1

NOTAT 30. juni Klima og energiøkonomi. Side 1 NOTAT 30. juni 2015 Klima og energiøkonomi. Forbedring af den nationale elprisstatistik for erhverv Energistyrelsen har i samarbejde med Dansk Energi, Dansk Industri og Danmarks Statistik udført et pilotprojekt

Læs mere

Aabenraa Kommune Kvartalsrapport juli 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Aabenraa Kommune Kvartalsrapport juli 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Aabenraa Kommune Kvartalsrapport juli 214 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Der er ikke sket ændringer i Aabenraa Kommunes portefølje

Læs mere

Reestimation af uddannelsessøgende

Reestimation af uddannelsessøgende Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir * Nina Bech Runebo 19. maj 21 Reestimation af uddannelsessøgende Resumé: I papiret reestimeres ligningen for uddannelsessøgende. Reestimationen giver ikke pæne

Læs mere

De variable, som er inkluderet i de forskellige modeller, er følgende:

De variable, som er inkluderet i de forskellige modeller, er følgende: DUL II. Undersøgelse af hvilke faktorer, der er væsentlige for at understøtte, at der er klare og veltilrettelagte mål tilstede i arbejdet med elevernes læring Følgende er en statistisk analyse af ovenstående

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. HP Hedge Ultimo april 2010. Index 100 pr. 15. marts 2007

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. HP Hedge Ultimo april 2010. Index 100 pr. 15. marts 2007 HP Hedge april 2010 HP Hedge gav et afkast på 1,29% i april. Det er ensbetydende med et samlet afkast for 2010 på 9,18%. Benchmark for afdelingen er CIBOR 12 + 5%, som det var målsætningen minimum at matche

Læs mere

! Variansen på OLS estimatoren. ! Multikollinaritet. ! Variansen i misspecificerede modeller. ! Estimat af variansen på fejlleddet

! Variansen på OLS estimatoren. ! Multikollinaritet. ! Variansen i misspecificerede modeller. ! Estimat af variansen på fejlleddet Dagens program Økonometri Den multiple regressionsmodel 4. februar 003 regressionsmodel Emnet for denne forelæsning er stadig den multiple regressionsmodel (Wooldridge kap. 3.4-3.5)! Opsamling fra sidst

Læs mere

Faxe Kommune Kvartalsrapport april 2012 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faxe Kommune Kvartalsrapport april 2012 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faxe Kommune Kvartalsrapport april 212 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Faxe Kommune har en passende høj andel af fast finansiering

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 44

KonjunkturNYT - uge 44 KonjunkturNYT - uge. oktober. oktober Danmark Stort set uændret bruttoledighed i september Stigning i konjunkturbarometeret for serviceerhverv i oktober, men fald i de øvrige erhverv Udlånet til erhverv

Læs mere

Test for strukturelle ændringer i investeringsadfærden

Test for strukturelle ændringer i investeringsadfærden d. 6.10.2016 De Økonomiske Råds Sekretariat Test for strukturelle ændringer i investeringsadfærden Dette notat redegør for de stabilitetstest af forskellige tidsserier vedrørende investeringsadfærden i

Læs mere

Økonometri 1. Dummyvariabler 13. oktober Økonometri 1: F10 1

Økonometri 1. Dummyvariabler 13. oktober Økonometri 1: F10 1 Økonometri 1 Dummyvariabler 13. oktober 2006 Økonometri 1: F10 1 Dagens program Dummyvariabler i den multiple regressionsmodel (Wooldridge kap. 7.3-7.6) Dummy variabler for kvalitative egenskaber med flere

Læs mere

Steriliseret og ikke-steriliseret intervention i valutamarkedet

Steriliseret og ikke-steriliseret intervention i valutamarkedet 59 Steriliseret og ikke-steriliseret intervention i valutamarkedet Kim Abildgren, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Intervention er en betegnelse for centralbankers køb eller salg af fremmed

Læs mere

ledighed maj 2012 Ledighedsstatistik maj 2012

ledighed maj 2012 Ledighedsstatistik maj 2012 Ledighedsstatistik maj 2012 ledighed maj 2012 Arkitekternes ledighed stiger forsat. Det viser den seneste ledighedsstatistik fra Akademikernes Centralorganisation, som blev offentliggjort den 14. juni

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 38 Offentligt

Beskæftigelsesudvalget BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 38 Offentligt Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 38 Offentligt Folketingets Beskæftigelsesudvalg lov@ft.dk Ikke-medlem af udvalget (MFU) Yildiz Akdogan yildiz.akdogan@ft.dk Beskæftigelsesministeriet

Læs mere

Risk & Cash Management. 1. marts 2013. Rentemarkedet. Markedskommentarer og prognose. Kilde: Renteprognose 15. februar 2013

Risk & Cash Management. 1. marts 2013. Rentemarkedet. Markedskommentarer og prognose. Kilde: Renteprognose 15. februar 2013 1. marts 2013 Rentemarkedet Markedskommentarer og prognose Kilde: Renteprognose 15. februar 2013 Rentemarkedet DKK siden november og frem over Vores forventning til renteniveauet om 1 år NU November 2012

Læs mere

UDLÅNSREDEGØRELSE. Overblik over udviklingen i kreditmulighederne i Danmark

UDLÅNSREDEGØRELSE. Overblik over udviklingen i kreditmulighederne i Danmark UDLÅNSREDEGØRELSE Overblik over udviklingen i kreditmulighederne i Danmark FEBRUAR 217 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Sammenfatning... 2. Udvikling i samlede udlån... 5 3. Bidragssatser og renter på realkreditlån....

Læs mere