4. Kvalitetsreform bedre kvalitet i den offentlige service mia. kr. til investeringer i ny arbejdskraftbesparende teknologi

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "4. Kvalitetsreform bedre kvalitet i den offentlige service mia. kr. til investeringer i ny arbejdskraftbesparende teknologi"

Transkript

1 oversigt 5. marts Oversigt over aftalerne om finansloven for Nye initiativer i finanslovsaftalerne for Finansiering af nye initiativer i finanslovsaftalerne for Kvalitetsreform bedre kvalitet i den offentlige service 5. 3 mia. kr. til investeringer i ny arbejdskraftbesparende teknologi 6. Et markant løft på sundhedsområdet 7. Forhøjelse af ældrechecken til kr. 8. Afskaffelse af servicebetalingen for førtidspensionister på den gamle ordning 9. Et sundt måltid mad i daginstitutionerne 10. Bedre kvalitet i børnepasningen 11. Forbedringer for svage og udsatte grupper satspuljeaftale for Styr over udviklingen i den kommunale økonomi 13. Aftale om en Jobplan 14. Bred politisk aftale om opfølgning på globaliseringsaftalen 15. Prioritering og styrkelse af uddannelsesområdet 16. Aftale om kapitalindskud i Danmarks Grundforskningsfond 17. Et trygt og sikkert samfund 18. Ny flerårsaftale styrker kriminalforsorgen 19. Styrket indsats for verdens fattigste herunder fokus på fejl- og underernæring 20. Mere natur til glæde og gavn for danskerne 21. Ny flerårsaftale for Det Kongelige Teater

2 Oversigt over finanslovaftalerne for 2008 Regeringen har indgået en række delaftaler med Folketingets partier i forbindelse med finansloven for 2008, jf. nedenstående oversigt. Aftale om Finansloven for 2008 V K DF NA RV S SF EL Aftale om bedre kvalitet i den offentlige service: - En mere sammenhængende offentlig service - Kvalitetsudvikling og afbureaukratisering - Investeringer i arbejdskraftbesparende teknologi - Trepartsaftalerne med LO, FTF og AC Aftale om nye initiativer på sundhedsområdet Aftale om en jobplan Aftale for kriminalforsorgen for Aftale om styrket indsats på naturområdet Aftale om trafik for 2008 Aftale om udmøntning af midler fra Forebyggelsesfonden Aftale om kapitalindskud i Danmarks Grundforskningsfond Aftale om opfølgning på globaliseringsaftalerne Aftale om udmøntning af satspuljen for 2008 Aftale om Det Kongelige Teater Anm.: Blå markering betyder, at partiet deltager i det pågældende forlig. Gul markering betyder, at partiet ikke deltager i det pågældende forlig.

3 Nye initiativer i aftalerne om finansloven for 2008 Nye initiativer i finanslovaftalerne for 2008 fremgår af tabellen nedenfor. Nye initiativer i finanslovsaftalerne for 2008 Mio.kr., 2008-priser 2008 Bedre kvalitet i den offentlige sektor Attraktive arbejdspladser, god ledelse og uddannelse Kvalitetsudvikling og afbureaukratisering 44 - Øvrige kvalitetsinitiativer 35 Styrkelse af sundhedsområdet Aftale om nye initiativer på sundhedsområdet Andre sundhedsinitiativer, herunder som led i kvalitet 253 Uddannelsesområdet Justering af opsparing på Undervisningsministeriets område Forhøjelse af hhx-taxameter 33 - Erhvervsakademier 30 Aftale om kriminalforsorgen 266 Tryghed og sikkerhed Justering af opsparing på Politiets område 38 - Reserve til særlige indsatser i politiet 25 - Sikrede pladser, øget videoovervågning mv. 45 Aftale om satspuljen for Aftale om styrket indsats på naturområdet 23 Øvrige nye initiativer på FL Pulje til initiativer på bl.a. social- og sundhedsområdet 75 - Forbedringer for førtidspensionister på gammel ordning 55 - Etablering af administrative servicecentre i staten 59 - Initiativer i forlængelse af energiaftalen 30 - Øvrige 37 I alt Anm.: Den supplerende pensionsydelse (ældrechecken) forhøjes til kr. pr. 1. januar 2009 svarende til en samlet forhøjelse af udgifterne til supplerende pensionsydelse på 480 mio. kr. årligt fra 2009.

4 Finansieringen af nye initiativer i aftalerne om finansloven for 2008 Finansieringen af nye initiativer i finanslovaftalerne for 2008 fremgår af tabellen nedenfor. Finansiering af nye initiativer i finanslovsaftalerne for 2008 Mio.kr., 2008-priser 2008 Reserver på FFL08: Pulje til kvalitet og trepartsinitiativer Satspuljen Reserve til natur og miljø 23 - TB-reserve 350 Finansiering af aftalen om sundhedsinitiativer Justering af medicintilskudsordningen Nedlæggelse af garantifonden for skibsbygning 48 - Turismepolitisk vækstplan 6 Finansiering af aftalen om kriminalforsorgen Omprioriteringer inden for kriminalforsorgen 12 - Effektivisering af indkøb i selvejende institutioner, 2. fase 55 - Effektivisering af indkøb i staten, 2. fase Tilskud Til almennyttige foreninger 15 Andre finansieringselementer Senere indfasning af børnefamilieydelsen Omprioritering af satspuljemidler Øvrige omprioriteringer af bl.a. forskningsmidler Afskaffelse af godtgørelsesordning vedr. batterier 19 I alt Anm.: Forhøjelsen af den supplerende pensionsydelse (ældrechecken) til kr. pr. 1. januar 2009 finansieres ved målretning og reduktion af statens erhvervsstøtteordninger mv. (450 mio. kr. årligt fra 2009 og frem) samt ved nedlæggelse af godtgørelsesordningen for Nikkel-Cadmium batterier (30 mio. kr. årligt fra 2009 og frem).

5 Kvalitetsreform bedre kvalitet i den offentlige service Regeringen, Dansk Folkeparti og Ny Alliance er enige om en omfattende kvalitetsreform af den offentlige sektor. Kvalitetsreformen er produktet af en grundig proces. Reformen er blevet til i dialog med medarbejdere, ledere, brugere, pårørende, eksperter, organisationer og erhvervsliv. Centrale elementer i kvalitetsreformen er: Trepartsaftaler attraktive arbejdspladser, god ledelse og bedre rammer for rekruttering, kompetenceudvikling og fastholdelse af medarbejdere. En mere sammenhængende offentlig service. Kvalitetsudvikling og afbureaukratisering. Investeringer i arbejdskraftbesparende teknologi. Trepartsaftalerne indebærer blandt andet opkvalificering af ikke-faglærte, styrket efter- og videreuddannelse og kompetenceudvikling, midler til fastholdelse af ældre medarbejdere, flere pladser til unge på pædagogisk grunduddannelse, flere pladser til unge på sosu-uddannelserne og voksenelevløn til medarbejdere over 25 år, der tager en erhvervsrettet uddannelse. Kvalitetsreformen indeholder også en række konkrete initiativer, der forbedrer forholdene for patienterne på sygehusene, for ældre og for børnefamilierne. Det omfatter blandt andet bedre behandlingsforløb og patientundervisning for kronikere, styrkelse af akutberedskabet, fast kontaktperson for patienter på sygehuse og for modtagere af hjemmehjælp, færre forskellige hjemmehjælpere hos den enkelte ældre, ingen løsrevne lukkedage og et sundt måltid mad til børnene i daginstitutionerne. I forbindelse med kvalitetsreformen er der afsat en kvalitetspulje på i alt 10 mia. kr. i perioden Kvalitetspuljen finansierer trepartsinitiativer for ca. 6 mia. kr., mens initiativerne til en mere sammenhængende offentlig service og kvalitetsudvikling udgør godt 2½ mia. kr. i perioden Den resterende kvalitetspulje på 1½ mia. kr. udmøntes i de kommende år. Kvalitetspulje bedre kvalitet i den offentlige service Mia. kr. Trepartsaftaler attraktive arbejdspladser, rekruttering, kompetenceudvikling mv. 6 Mere sammenhængende offentlig service og kvalitetsudvikling 2½ Resterende kvalitetspulje til senere udmøntning 1½ Kvalitetspulje i alt 10 Udover kvalitetspuljen afsættes 3 mia. kr. i til investeringer i arbejdskraftbesparende teknologi, som skal aflaste medarbejderne og give mere tid til borgernær service og omsorg.

6 3 mia.kr. til investeringer i ny arbejdskraftbesparende teknologi Regeringen, Dansk Folkeparti og Ny Alliance er enige om at afsætte 3 mia. kr. i perioden til medfinansiering af investeringer i ny arbejdskraftbesparende teknologi. Mulighederne for at forbedre den offentlige service begrænses af, at det generelt er svært at rekruttere arbejdskraft til den offentlige sektor i en situation, hvor antallet af erhvervsaktive danskere ikke stiger, og hvor højere skat ikke er vejen frem. Derfor skal der investeres i ny teknologi, som kan aflaste medarbejderne og give bedre service til borgerne. Bedre brug af ny teknologi vil samtidig give den offentlige service et kvalitetsløft og bidrage til en mere moderne offentlig sektor. Nye teknologiske hjælpemidler kan gøre borgere mindre afhængige af hjælp og dermed give dem mere frihed. Og ny teknologi kan overtage nogle af de opgaver, som er fysisk hårde og nedslidende for medarbejderne, fx tunge løft og rengøringsopgaver. Eksempel: Patienter med rygerlunge kan behandles hjemme På Sygehus Fyn hjemsendes patienter med rygerlunger allerede efter ca. 24 timers indlæggelse for i eget hjem at blive tilset og behandlet af læge eller specialuddannet sygeplejerske fra hospitalet. Via forskelligt medicinsk udstyr bygget ind i en praktisk kuffert kan lægen sammen med patienten foretage egentlige helbredsmålinger. Via internettet og et videokonferencesystem kan læge og patient samtidig se og tale med hinanden gennem fjernsynet. Erfaringerne med projektet er rigtig gode både for patienter og for medarbejdere. Kilde: Sundhedsydelser med IT Pervasive Healthcare i den danske sundhedssektor, Teknologirådets rapporter 2006/11. For at fremme gode ideer fra blandt andet offentlige medarbejdere, brugere og institutioner skal der gives mulighed for at afprøve og medfinansiere de bedste af disse ideer og forslag. De forskellige projektforslag skal vurderes af et bedømmelsesudvalg bestående af kommunale og regionale chefer, institutionsledere i den offentlige sektor, private aktører og eksperter, der har indsigt og erfaring med arbejdskraftbesparende teknologier. Regeringen vil med afsæt i forslag fra bedømmelsesudvalget udarbejde et udspil med konkrete forslag til investeringer i arbejdskraftbesparende teknologi. På den baggrund drøftes den konkrete udmøntning. Det vil ske i forbindelse med kommende forhandlinger om finansloven, og der udmøntes første gang midler på finansloven for 2009.

7 Et markant løft på sundhedsområdet Regeringen prioriterer sundhedsområdet højt og har på finansloven for 2008 sammen med Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Ny Alliance gennemført nye markante initiativer: 155 mio. kr. til akut handling på hjerteområdet i mio. kr. i alt i perioden på kræftområdet til opfølgning på optimale pakkeforløb. 526 mio. kr. i alt i perioden til indførelse af vaccination mod livmoderhalskræft fra oktober Samtidig indføres vaccination mod meningitis til en samlet udgift på 412 mio. kr. i alt i perioden mio. kr. i alt i perioden til forbedret screening af donorblod. Der er endvidere afsat midler til nye initiativer, der skal sikre bedre kvalitet og sammenhæng i indsatsen på sundhedsområdet, herunder blandt andet: 565 mio. kr. i alt i perioden til initiativer rettet mod patienter med kronisk sygdom. Initiativerne vedrører udvikling af forløbsprogrammer samt patientundervisning og forbedrede forudsætninger for egenbehandling. 375 mio. kr. i alt perioden i til Den Danske Kvalitetsmodel, der bl.a. skal fremme kvalitetsforbedring af patientforløbene. 20 mio. kr. årligt i perioden til en ordning, hvor der indføres fast kontaktperson på sygehusene for patienterne. Der indgår på Finansloven for 2008 nye sundhedsinitiativer for 548 mio. kr. i 2008, jf. tabel. Nye initiativer på sundhedsområdet på FL08 (mio. kr pl) Akut handling på hjerteområdet Opfølgning på kræftområdet Livmoderhalskræftvaccination Meningitisvaccination Screening af donorblod Styrket indsats for kronikere Den Danske Kvalitetsmodel Kontaktpersonsordning Øvrige initiativer Nye initiativer i alt Initiativerne vedr. akut handling på hjerteområdet, livmoderhalskræftvaccine, meningitisvaccine samt screening af donorblod finansieres via en opdatering og justering af beløbsgrænserne i medicintilskudsordningen. Desuden nedlægges Garantifonden for Skibsbygning, og der gennemføres en budgetforbedring på Turismepolitisk Handlingsplan.

8 Forhøjelse af ældrechecken til kr. Regeringen, Dansk Folkeparti og Ny Alliance er enige om at hæve maksimumsbeløbet for den supplerende pensionsydelse til kr. (2008-priser) med virkning fra Den supplerende pensionsydelse udbetales årligt i januar måned og er således allerede blevet udbetalt for Forhøjelsen træder derfor i kraft i Forhøjelsen indebærer samlet en forbedring af den supplerende pensionsydelse med 480 mio. kr. (2008-niveau) i Det svarer til en stigning på kr. i forhold til gældende sats. Der er ca folkepensionister, der modtager ydelsen. Med forhøjelsen af den supplerende pensionsydelse vil rådighedsbeløbet for en typisk enlig pensionist i lejebolig uden supplerende indkomst samlet set være forhøjet med omkring 8 pct. Den supplerende pensionsydelse forhøjes til kr. Øget supplerende pensionsydelse kr kr kr kr kr kr. Før Enlige Efter Før Par Efter I forbindelse med aftalen om jobplanen indføres et bundfradrag på kr. ved beregning af den supplerende pensionsydelse, personlige tillæg mv. samt pensionstillæg. For nuværende modtagere indebærer det en højere gennemsnitlig ydelse og udvider samtidig modtagerkredsen med godt folkepensionister. Bundfradraget medfører isoleret set forbedringer af den supplerende pensionsydelse med godt 20 mio. kr. (2008-niveau) fra 2009.

9 Afskaffelse af servicebetalingen for førtidspensionister på den gamle ordning Regeringen, Dansk Folkeparti og Ny Alliance er enige om at afskaffe servicebetalingen, som personer på højeste og mellemste førtidspension skal betale for den særlige service, som følger med et ophold i et botilbud efter servicelovens 108. Med forslaget opnås større gennemsigtighed og mere enkle regler i betalingen for målgruppen uafhængig af den tilkendte førtidspension. Servicebetalingen gælder ikke for førtidspensionister, der modtager almindelig og forhøjet almindelig førtidspension eller for førtidspensionister på den ny ordning Ændringen træder i kraft med virkning fra 1. juli Afskaffelsen af servicebetalingen øger rådighedsbeløbet for personer på mellemste og højeste førtidspension, der er omfattet af servicebetalingen med op til henholdsvis kr. årligt og kr. årligt (2008-priser). Det skønnes, at kommunernes indtægter som følge af forslaget om afskaffelse af den særlige servicebetaling vil reduceres med 47,5 mio. kr. i 2008, 88 mio. kr. i 2009 og derefter aftage i takt med, at antallet af førtidspensionister på gammel ordning mindskes.

10 Et sundt måltid mad i daginstitutionerne Alle førskolebørn i daginstitution skal have et sundt måltid mad hver dag. Det er vigtigt, at børn får et sundt måltid mad midt på dagen. Et fælles måltid sund mad vil fremme gode kostvaner og forebygge fedme og bidrage til børnenes generelle velvære og udvikling. Et fælles måltid mad vil samtidigt aflaste børnefamiliernes travle hverdag. Alle børn i daginstitutioner skal senest 1. januar 2010 have et sundt måltid mad midt på dagen. Madordningen er fuldt forældrebetalt for de forældre, der ikke er omfattet af økonomisk friplads eller søskenderabat. For en familie (uden friplads) med ét barn i børnehave vil indførelsen af madordningen i gennemsnit betyde en forældrebetaling på ca. 300 kr. pr. måned, jf. tabel 1. Forældrebetalingen modsvarer de omkostninger, som familien har til madpakker. Familier med relativt lav indkomst vil blive tilgodeset. Familier med fx fuld friplads vil få et måltid mad uden forældrebetaling. Det nuværende loft for forældrebetalingsandelen på 25 procent hæves svarende til, at den enkelte kommune får mulighed for at opkræve forældrebetaling for madordningen. Det konkrete loft for den maksimale forældrebetaling for mad fastsættes efter nærmere drøftelser med KL. Ændring i forældrebetaling pr. måned for en almindelig familie Forældrebetaling ift. eksisterende regler (maks. 25 pct. forældrebetaling) Forældrebetaling ved forslag om fuld forældrebetaling for mad Ændring i betaling Børnehavebarn Takst uden friplads heraf mad Halv friplads heraf mad Fuld friplads heraf mad Kilde: Anm.: Finansministeriets familietypemodel og egne beregninger. Takster er angivet for fuldtidspladser. Taksten vil for en række institutioner indeholde forældrebetaling til kommunale madordninger.

11 Bedre kvalitet i børnepasningen Med finanslovsaftalen for 2008 fortsættes indsatsen for at hæve kvaliteten i børnepasningen og forbedre børnefamiliernes vilkår: Afskaffelse af løsrevne lukkedage på almindelige arbejdsdage Mere kvalitet i dagtilbuddene som led i trepartsaftalen Børnechecken hæves med kr. om året for små børn Afskaffelse af løsrevne lukkedage på almindelige arbejdsdage Pasningsgarantien i daginstitutionerne skal være et reelt pasningstilbud. Der skal ikke være løsrevne lukkedage. Der må fremover kun holdes lukket på dage, hvor fremmødet af børn i institutionen er lavt dvs. på dage hvor mange forældre holder fri, og hvor der derfor kun er få børn med pasningsbehov. Det kan fx være i sommerferien, mellem jul og nytår eller på den indeklemte fredag efter Kristi Himmelfartsdag. Samtidig skal familier med et pasningsbehov på de dage, hvor barnets egen institution holder lukket, have et trygt tilbud om pasning i en anden institution. Dette kan fx gøres ved, at der følger kendt personale med til gæsteinstitutionen. Mere kvalitet i dagtilbuddene som led i trepartsaftalen Med trepartaftalerne iværksættes en række initiativer, som vil skabe mere kvalitet i dagtilbuddene. Bl.a. en omfattende opkvalificeringsindsats på dagtilbudsområdet, så fx flere ikke-faguddannede medarbejdere får mulighed for at tage en pædagogisk grunduddannelse, samt bedre rammer for efter- og videreuddannelse for ledere og medarbejdere i dagtilbud. Børnechecken hæves med kr. om året Børnefamilieydelsen (børnechecken) hæves med kr. årligt pr. barn under 3 år. Forhøjelsen af børnechecken vil få virkning fra og med udbetalingen den 18. juli Der er afsat 200 mio. kr. i 2008 og 400 mio. kr. årligt fra 2009 til forhøjelsen af børnechecken.

12 Forbedringer for svage og udsatte grupper satspuljeaftalen for 2008 Der anvendes over de næste fire år i alt knap 4,1 mia. kr. til at forbedre vilkårene for svage og udsatte grupper samt overførselsindkomstmodtagere. I 2008 udmøntes i alt mio. kr. til nye initiativer, heraf 211 mio. kr. fra omprioritering af eksisterede satspuljemidler. Der er blandt satspuljepartierne enighed om blandt andet at afsætte penge til følgende initiativer: En undersøgelses- og behandlingsret i børne- og ungdomspsykiatrien En handlingsplan om Lige Muligheder med en styrket og tidlig indsats over for udsatte børn og unge En hjemløsestrategi bl.a. med etablering af særlige boliger til hjemløse Lægeordineret heroin Vederlagsfri fysioterapi til personer med funktionsnedsættelse som følge af progressiv sygdom Mere fleksible hjælperordninger for handicappede Støtte til Arbejdsmiljøforskningsfonden En særlig indsats for etniske minoritetskvinder Udmøntning af satspuljen for Mio. kr., 2008-priser Psykiatri Udsatte grupper m.v Lige Muligheder Handicappede Integration og svage grupper på arbejdsmarkedet Øvrige initiativer 1) I alt Heraf omprioriteringer ) Herunder forhåndsudmøntning af 26,9 mio. kr. i 2008 i forbindelse med den midlertidige bevillingslov, jf. Akt 90 af 24. januar 2008.

13 Styr over udviklingen i den kommunale økonomi Med kommunalreformen har kommunerne overtaget ansvaret for en større del af opgaverne i den offentlige sektor. Da udviklingen i den offentlige økonomi har stor betydning for den samlede samfundsøkonomi, er det blevet endnu vigtigere, at der er styr på udviklingen i den samlede kommunale økonomi. Med aftalen om finansloven for 2008 er der derfor enighed om at tilvejebringe de lovgivningsmæssige rammer, der fremadrettet skal understøtte aftalesystemet om den kommunale økonomi. Budgetoverholdelse i 2008 I lyset af det aktuelle pres i økonomien er det vigtigt, at kommunerne lever op til de vedtagne budgetter for Kommunernes budgetoverholdelse i 2008 understøttes af en individuel modregning i bloktilskuddet for 2009 i tilfælde af, at kommunerne under ét overskrider henholdsvis de budgetterede serviceudgifter og de budgetterede anlægsudgifter. Kommunernes udgifter til køb af jord samt til opførelse af almene ældreboliger og servicearealer i tilknytning hertil undtages fra modregning. Justeringer af aftalesystemet Det nuværende aftalesystem for den kommunale økonomi justeres med henblik på at sikre, at kommunerne fremover overholder de indgåede aftaler mellem regeringen og KL. Hensigten er at understøtte kommunernes fælles ansvar for at sikre aftaleoverholdelse. Aftalesystemet skal gøres mere forpligtende således, at alle kommuner har en klar interesse i, at de indgåede aftaler overholdes. Justeringerne fremgår af nedenstående tabel. Justering af aftalesystemet Der etableres en skattemekanisme, der indebærer, at hvis den samlede kommunale skatteudskrivning stiger, vil kommunernes merindtægter blive inddraget gennem nedsættelser af bloktilskuddet til kommunerne. Kommuner, der hæver skatten, vil første år få inddraget 75 pct. af merindtægten, mens modregningen andet år vil udgøre 50 pct. De øvrige kommunale merindtægter modregnes i det samlede kommunale bloktilskud. Der indføres et betinget balancetilskud, så kun en del af det kommunale bloktilskud på op til 1 mia. kr. udbetales, såfremt kommunerne i forbindelse med budgetlægningen overholder det aftalte udgiftsniveau. Det betingede balancetilskud kan betragtes som en solidaritetspræmie, der udbetales, hvis kommunerne i fællesskab lever op til de aftalte rammer for den kommunale økonomi.

14 Aftale om en jobplan Regeringen, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Ny Alliance har indgået aftale om en jobplan, som øger arbejdsudbud og beskæftigelse i Danmark. Både i dag og på længere sigt, jf. figuren. Beskæftigelseseffekt af jobplanen (helårspersoner) Aftalen indeholder syv hovedpunkter: Sikkerhed for retten til førtidspension Folkepensionister får bedre muligheder for at arbejde Skattenedslag til 64-årige i arbejde Reglerne om supplerende dagpenge justeres Flere voksenlærlinge Nedbringelse af sygefravær Øget indsats for international rekruttering Lige nu er der hårdt brug for flere hænder og hoveder på det danske arbejdsmarked. Men manglen på arbejdskraft er ikke kun en midlertidig udfordring skabt af de gode konjunkturer. Manglen på arbejdskraft er en vedvarende udfordring på grund af den demografiske udvikling. Med jobplanen bliver det mere attraktivt for store befolkningsgrupper at være i beskæftigelse. Adgangen for kvalificeret udenlandsk arbejdskraft gøres lettere. Det bidrager til at dæmpe det aktuelle pres på arbejdsmarkedet, og forbedrer rekrutteringsgrundlaget for virksomheder og offentlige institutioner.

15 Bred politisk aftale om opfølgning på globaliseringsaftalen Regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre har indgået aftale om opfølgningen på globaliseringsaftalen fra Med aftalen styrkes den erhvervsrettede voksen- og efteruddannelse: Der afsættes i alt 1 mia.kr. i til erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse af kortuddannede. Uddannelsesinstitutionerne tilføres via takstforhøjelser 80 mio. kr. årligt i perioden Det vil øge udbuddet af uddannelser og uddannelsesaktiviteten. Der gennemføres initiativer, som giver mulighed for mere fleksibel afvikling af uddannelserne, f.eks. bedre mulighed for at afvikle uddannelse på virksomhederne eller på skæve tidspunkter. Derudover har parterne aftalt en række øvrige initiativer: Der er afsat 8 mio. kr. i 2008 og 26 mio. kr. i 2009 til etablering af fællesuddannelser mellem danske videregående uddannelsesinstitutioner og uddannelsesinstitutioner i udlandet. Der indføres en bonusordning, der fra 2009 giver universiteterne et økonomisk incitament til, at de unge kommer hurtigere gennem uddannelserne. Samtidig sigtes der mod at opnå en mere gennemsigtig og fair styring af forskningsudgifterne. I den forbindelse løftes satsen for de såkaldte»overhead«- omkostninger fra 20 til 35 pct. i De 80 mio. kr., der er afsat i 2008 til efteruddannelse af lærere på erhvervsuddannelserne og de mellemlange videregående uddannelser, udmeldes sammen med uforbrugte midler fra 2007 til de enkelte institutioner efter objektive kriterier med henblik på efteruddannelsesaktiviteter. Der udarbejdes en redegørelse for den gennemførte efteruddannelsesaktivitet, som vil danne grundlag for udmøntningen i Globaliseringsreserven tilføres 154 mio. kr. i til finansiering af merudgifterne til drift, der følger af initiativet i jobplanen om nye voksenlærlinge. Endvidere er der i forlængelse af initiativet i trepartsaftalen fra juni 2007 om opkvalificering af ufaglærte personer afsat en særskilt reserve på 199 mio. kr. i Partierne vil i efteråret 2008 drøfte den fortsatte udmøntning af midler fra globaliseringspuljen.

16 Prioritering og styrkelse af uddannelsesområdet Regeringen, Dansk Folkeparti og Ny Alliance har med aftalen om finansloven for 2008 valgt at prioritere og styrke uddannelsesområdet: Markant takstløft til handelsskolerne Handelsskolernes hhx-uddannelse tildeles et ekstra takstløft på 32,5 mio. kr. i 2008 og 65,0 mio. kr. årligt fra 2009 og frem. Takstløftet kommer oveni det takstløft på 60 mio. kr. årligt, der var afsat på forslaget til finanslov for 2008 fra august Dermed udlignes de uforklarede forskelle i økonomiske vilkår, der i dag er mellem hhx-uddannelsen og de almengymnasiale uddannelser. Takstløftet betyder, at hhx-taxametret øges med ca kr. pr. årselev i 2008 og med ca kr. pr. årselev fra 2009 og frem. Handelsskolerne kan selv frit disponere over de ekstra midler med henblik på for eksempel at reducere holdstørrelserne, øge fagudbuddet og oprette lektiecaféer mv. Kvaliteten og institutionsudviklingen fastholdes Der afsættes en pulje på 30 mio. kr. årligt i 2008 og 2009 til at: o Udvikle og udbyde nye tekniske og merkantile videregående uddannelser o Videreudvikle og styrke fagligheden og kvaliteten i de eksisterende tekniske og merkantile videregående uddannelser. Puljen er afsat til erhvervsakademierne, ingeniørhøjskolerne i København og Århus og professionshøjskolen VIA for så vidt angår aktiviteten på diplomingeniør- og bygningskonstruktøruddannelsen. Den obligatoriske opsparing halveres fra 1 pct. til ½ pct. Den obligatoriske opsparing i 2008 halveres fra 1 pct. til ½ pct. på Undervisningsministeriets område, herunder for handelsskoler, gymnasier og professionshøjskoler. Uddannelsesinstitutionerne skal dermed kun lægge ½ pct. af deres samlede driftsramme til side i Prioritering og styrkelse af uddannelsesområdet ændringer i forhold til finanslovforslaget Mio. kr. Ekstra takstløft til hhx 32,5 65,0 65,0 65,0 Kvalitet og institutionsudvikling 30,0 30,0 - - Halvering af obligatorisk opsparing 137,1-137,1 - - Samlet 199,6-42,1 65,0 65,0

17 Aftale om kapitalindskud i Danmarks Grundforskningsfond Regeringen, Dansk Folkeparti og Ny Alliance er enige om at indskyde 3 mia. kr. i Danmarks Grundforskningsfond for at sikre, at fonden kan fortsætte sit virke i de næste 25 år. Med aftalen sikres fonden et langsigtet og stabilt arbejdsgrundlag, og fonden bevarer sin uafhængighed. Endvidere kan fonden fortsætte den fleksible uddeling af støtte, således at alle de bedste, og kun de bedste ansøgninger imødekommes. Endelig forenkles fondens finansiering, idet den fremover udelukkende vil finansiere sine aktiviteter med midler fra grundkapitalen. Grundforskningsfonden blev oprettet ved lov i 1991 og blev etableret som en selvejende fond med en grundkapital på 2 mia. kr. Fondens hovedaktivitet er at oprette og finansiere grundforskningscentre. Uden tilførsel af ny kapital vil Grundforskningsfonden have opbrugt sine midler med udgangen af 2013, men allerede fra 2009 kan fonden ikke længere igangsætte nye aktiviteter, fordi kapitalen er bundet til finansiering af igangværende aktiviteter. Indskuddet finansieres delvist med det beløb, der i dag står i Finansieringsfonden på finansloven (ca. 1,6 mia. kr.). Herudover finansieres 0,4 mia. kr. ved ekstraordinære udlodninger fra IØ (0,2 mia. kr.) og IFU (0,2 mia. kr.). Den resterende finansiering på ca. 1,0 mia. kr. dækkes ind af salg og/eller omlægning af statslige aktiver. Indskud af 3 mia. kr. i Danmarks Grundforskningsfond Mia. kr. 3 Udlodning fra IØ- og IFU-fonden: 0,4 mia. kr. 2 Indskud i Danmarks Grundforskingsfond Salg/omlægning af statslige aktiver: 1 mia. kr. 1 Finansieringsfond: 1,6 mia. kr. 0 Udgifter Finansiering For 2009 er der aftalt et uddelingsniveau for fonden på 275 mio. kr. I de følgende år giver kapitalindskuddet mulighed for et årligt uddelingsniveau på ca. 300 mio. kr. Aftaleparterne er enige om, at loven om Danmarks Grundforskningsfond revideres på dette økonomiske grundlag i indeværende folketingssamling.

18 Et trygt og sikkert samfund Regeringen, Dansk Folkeparti og Ny Alliance har besluttet at iværksætte en samlet indsats for at skabe mere tryghed for borgerne efter en tid med omfattende uroligheder. Indsatsen fokuserer blandt andet på forebyggelse og bekæmpelse af ungdomskriminalitet og radikalisering. Det er først og fremmest forældrenes ansvar at sikre, at deres børn lærer og respekterer de grundlæggende regler i det danske samfund. Indsatsen fokuserer derfor på mulighederne for at sikre forældrenes opmærksomhed og ansvar for deres børns opførsel. Indsatsen for øget tryghed indeholder bl.a. følgende initiativer initiativer: Skærpet forældreansvar. Det undersøges, hvordan det kan sikres, at forældre i højere grad påtager sig ansvaret for deres børn opførsel. Øget videoovervågning af særligt kriminalitetstruede offentlige områder i større byer. Videoovervågning kan bidrage til at forebygge og opklare vold og kriminalitet. Flere sikrede pladser til kriminelle unge. Der etableres 10 nye sikrede institutionspladser til kriminelle unge, der ikke kan placeres i åbne institutioner. Reserve til politiets særlige indsatser i forbindelse med uroligheder, antiterrorindsatsen mv.. Politiet og PET har løst en række usædvanligt store opgaver, blandt andet i forbindelse med omfattende uroligheder og brandstiftelser og personbeskyttelse i forbindelse med trusler fra ekstremister. Nyt materiel til politiet. Der afsættes en reserve i 2009 til anskaffelse af nyt udstyr og materiel til brug i forbindelse med politiets særlige indsatser ved uroligheder, optøjer, særlige begivenheder m.v. Bedre statistik om kriminalitet m.v.. Støtte til voldsofre. Støtten til Landsforeningen Hjælp Voldsofre forhøjes. Styrket indsats mod ekstremisme og radikalisering. Der etableres et antiradikaliseringskontor i Integrationsministeriet og udarbejdes en samlet handlingsplan om forebyggelse og bekæmpelse af ekstremisme og radikalisering i Danmark. Terrorsikring af danske ambassader i udlandet. Udvalgte danske ambassader sikres mod terrorangreb. Kriminalforsorgen styrkes med ny flerårsaftale. Den nye flerårsaftale for kriminalforsorgen for indebærer bl.a. en række arbejdsmiljøforbedringer, en stor sikkerhedspakke, en øget indsats mod radikalisering, og mere og bedre uddannelse for både ansatte og indsatte. Bekæmpelse af narkosmugling m.v. kontrollen ved grænseovergang Frøslev styrkes med henblik på bekæmpelse af blandt andet narkosmugling mv. ved etablering af permanente kontrolfaciliteter.

19 Ny flerårsaftale styrker kriminalforsorgen Regeringen har sammen med Dansk Folkeparti og Ny Alliance indgået en ny fireårig aftale for kriminalforsorgen for Konkret indebærer flerårsaftalen bl.a.: Omfattende uddannelsesreform. Fængselsfunktionærernes grunduddannelse forbedres, så de ansatte bliver bedre rustet til de krævende opgaver i fængslerne. Samtidig opprioriteres lederuddannelsen. Gode arbejdsforhold i et hårdt miljø. Arbejdsmiljøet i fængslerne forbedres med bl.a. mindre alenearbejde på udsatte steder, nye supervisionsforløb og en ny HRenhed. Stor sikkerhedspakke. Sikkerhedspakken skal forbedre de ansattes sikkerhed og bidrage til at forhindre fangeflugt, ekstremisme og bandedannelser. Sikkerhedspakken indeholder bl.a. moderne overfaldsalarmer, øget kontrol for at forhindre religiøs radikalisering og et nyt system til at håndtere særligt farlige indsatte. Mere og bedre uddannelse for de indsatte. De indsatte får flere og bedre uddannelsesmuligheder og adgang til fjernundervisning på sikrede pc-netværk. Samlet set kan der med flerårsaftalen igangsættes nye initiativer for i alt ca. 310 mio. kr. i kriminalforsorgen i perioden Nye initiativer i flerårsaftale for kriminalforsorgen for Mio. kr., 2008-priser Ny grunduddannelse og styrket lederuddannelse Bedre uddannelsesmuligheder for de indsatte Forbedret arbejdsmiljø Sikkerhedspakke Kontrol af imamer og indsats mod radikalisering Investeringer i bedre bygninger og IT Nye initiativer i øvrigt I alt nye initiativer i flerårsaftalen Kriminalforsorgens samlede bevilling Flerårsaftalen finansieres ved budgetforbedringer som følge af blandt andet mere effektivt indkøb i selvejende institutioner, oprettelse af administrative fællesskaber for ungdomsuddannelsesinstitutioner og mere effektivt indkøb i staten. Hertil kommer, at i alt ca. 100 mio. kr. til nye initiativer frigøres inden for kriminalforsorgens eksisterende økonomiske rammer.

20 Styrket indsats for verdens fattigste herunder fejl- og underernæring Udviklingsbistanden øges med ca. 300 mio. kr. i forhold til 2007 og udgør på finansloven for 2008 ca. 0,81 pct. af BNI. Dermed afsættes der i alt godt 14,5 mia. kr. til udviklingsbistand i Danmark har gennem en årrække været et af de lande i verden, der set i forhold til vores samlede indkomst yder mest udviklingsbistand til verdens fattigste lande, jf. figur 1. Den danske udviklingsbistand er således knap dobbelt så høj som gennemsnittet blandt de 15 gamle EU-lande, og bistanden ligger væsentligt over OECD s anbefaling om en udviklingsbistand på 0,7 pct. af BNI. Figur 1 OECD-landenes udviklingsbistand i pct. af BNI, 2006 Pct. af BNI 1,2 1,1 1,0 0,9 0,8 0,7 0,6 0,5 0,4 0,3 0,2 0,1 0,0 Sverige (1,02) Norge (0,89) Luxembourg (0,89) Holland (0,81) Danmark (0,80) Irland (0,54) Storbritannien (0,51) Belgien (0,50) Østrig (0,47) Frankrig (0,47) Finland (0,40) Schweiz (0,39) Tyskland (0,36) Spanien (0,32) Australien (0,30) Canada (0,29) New Zealand (0,27) Japan (0,25) Portugal (0,21) Italien (0,20) USA (0,18) Grækenland (0,17) Total DAC (0,31) Pct. af BNI 1,2 1,1 1,0 0,9 0,8 0,7 0,6 0,5 0,4 0,3 0,2 0,1 0,0 Den danske udviklingsbistand skal fortsat være blandt de bedste og mest effektive i verden. Udviklingsbistanden fokuseres derfor yderligere i 2008 bl.a. med 600 mio. kr. ekstra til Afrika, en opprioritering af indsatsen til fremme af kvinders rettigheder og muligheder samt en øget støtte til bekæmpelse af hiv/aids. Herudover er det med finanslovaftalen for 2008 besluttet at styrke indsatsen for bekæmpelse af fejl- og underernæring. Der afsættes derfor inden for udviklingsbistanden 50 mio. kr. til en styrket indsats for at bekæmpe årsagerne til fejl- og underernæring blandt afrikanske børn. Indsatsen vil f.eks. bestå af støtte til skole- og hospitalsbespisning, vitamintilskud m.v., samt indsatser rettet mod en række af de faktorer, der er bestemmende for børns sundhedstilstand, f.eks. uddannelse og ligestilling.

21 Mere natur til gavn og glæde for danskerne Styrket indsats på naturområdet Regeringen, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Ny Alliance er enige om at afsætte i alt 40 mio. kr. i til en styrket indsats på naturområdet. Naturen skal forbedres til gavn for miljøet og til glæde for danskerne. Der skal oprettes større sammenhængende naturområder i form af nationalparker samt etableres stiforløb og andre borgerrettede faciliteter. Aftale vedr. styrket indsats på naturområdet I alt Mio. kr., 2008-priser Nationalparker Bedre vilkår for friluftsliv Forbedret indsats for vand og natur 5-5 Indsats mod invasive arter 2-2 Reserve til jordfordelingsfond 5-5 Samlet aftale Øget viden om hormonforstyrrende stoffer Der er behov for øget viden om hormonforstyrrende stoffer og deres indvirkning på mennesker og miljø. Derfor skal der opsamles viden, overvåges og forskes inden for miljø og sundhed. Regeringen har indgået aftale med Dansk Folkeparti om at afsætte i alt 7 mio. kr. i til at etablere et center for hormonforstyrrende stoffer. Det Radikale Venstre og Ny Alliance har tilsluttet sig aftalen. Færre flasker i naturen Der omsættes i dag flere mio. flasker mv. med blandt andet ice-tea, der ikke indgår i pant- og retursystemet. Mange af flaskerne ender i naturen og på gaderne. Regeringen og Dansk Folkeparti er derfor enige om at indføre pant på disse flasker mv. Forslaget forventes at spare natur og bybilledet samt affaldssystemet for betydelige mængder affald.

22 Ny flerårsaftale for Det Kongelige Teater Regeringen har sammen med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Enhedslisten og Ny Alliance indgået en ny fireårig aftale for Det Kongelige Teater. Aftalen sikrer grundlaget for en fortsat udvikling af Det Kongelige Teater som kulturinstitution. Med aftalen videreføres den økonomiske ramme fra den tidligere aftaleperiode sådan, at Det Kongelige Teater samlede bevillig er på godt 0,5 mia. kr. årligt i , jf. tabel 1. Tabel 1. Det Kongelige Teaters økonomiske ramme i aftaleperioden Mio. kr., 2008-priser Samlet bevilling Med den nye aftale fastholdes desuden aktivitetsniveauet i såvel Operahuset som på Nye og Gamle Scene samtidig med, at der lægges særlig vægt på yderligere aktiviteter i det nye skuespilhus. Det Kongelige Teater skal således gennemsnitligt gennemføre i alt 1000 aktiviteter om året, jf. tabel 2. Tabel 2. Målsætninger for Det Kongelige Teater i den kommende aftaleperiode Antal Minimumsmålsætning Balletforestillinger 150 Opera/opretteforestillinger 180 Skuespilforestillinger 475 Koncerter 25 Andre aktiviteter 150 Billetsalg (gennemsnit pr. år) I aftalen sættes der endvidere et særligt fokus på, at Det Kongelige Teater skal være et teater for og i hele landet, ligesom teatret skal blive i stand til at tiltrække internationale kunstnere og instruktører fra hele verdenen. Endelig er parterne enige om, at Det Kongelige Teater skal bidrage til kulturel mangfoldighed ved bl.a. at tage initiativer henvendt til særlige målgrupper f.eks. i henseende til alder og etnisk herkomst.

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning 2008 Udsendt marts Oversigt over finanslovsaftalerne for 2008 med relevans for regionerne

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning 2008 Udsendt marts Oversigt over finanslovsaftalerne for 2008 med relevans for regionerne Oversigt over finanslovsaftalerne for 2008 med relevans for regionerne Nedenstående er en oversigt over de initiativer på Finanslovsaftalen for 2008, der direkte påvirker regionerne. Der er en række yderligere

Læs mere

Vurdering af til Finanslovsforliget 2008

Vurdering af til Finanslovsforliget 2008 07-0345 - ANAN - 06.03.2008 Kontakt: Andy Andreseen anan@ftf.dk- Tlf: 3336 8852 Vurdering af til Finanslovsforliget 2008 Regeringen har for 7. gang indgået et samlet finanslovsforlig med Dansk Folkeparti.

Læs mere

Aftale mellem regeringen (Venstre og Konservative) Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om:

Aftale mellem regeringen (Venstre og Konservative) Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Aftale mellem regeringen (Venstre og Konservative) Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Opfølgning på globaliseringsaftalerne (1. marts 2008) Aftale om opfølgning på globaliseringsaftalerne

Læs mere

Finanslov 2009 og de kommunaløkonomiske forhandlinger

Finanslov 2009 og de kommunaløkonomiske forhandlinger - liba - 05.05.2008 Kontakt: Lisbeth Baastrup - liba@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Finanslov 2009 og de kommunaløkonomiske forhandlinger Finansloven for 2008 blev vedtaget den 17.april. Regeringen skal i de

Læs mere

Aftaler om Finansloven for 2008. Marts 2008

Aftaler om Finansloven for 2008. Marts 2008 Aftaler om Finansloven for 2008 Marts 2008 Aftaler om Finansloven for 2008 Marts 2008 Aftaler om Finansloven for 2008 Marts 2008 I tabeller kan afrunding medføre, at tallene ikke summer til totalen. Publikationen

Læs mere

Markant styrkelse af erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse

Markant styrkelse af erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse Regeringen 12. oktober 2007 Landsorganisationen i Danmark FTF Akademikernes Centralorganisation Dansk Arbejdsgiverforening Sammenslutning af Landbrugets Arbejdsgiverforeninger Finanssektorens Arbejdsgiverforening

Læs mere

Til udbydere af erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse Departementet

Til udbydere af erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse Departementet Til udbydere af erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse Departementet Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf.: 33 92 50 00 E-mail: uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR-nr.: 20453044 Orientering om finanslovforslaget

Læs mere

Til udbydere af erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse Departementet. Orientering om Ændringsforslag til Finanslovforslaget for 2019

Til udbydere af erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse Departementet. Orientering om Ændringsforslag til Finanslovforslaget for 2019 Til udbydere af erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse Departementet Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf.: 32 92 50 00 E-mail: uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR-nr.: 20453044 Orientering om Ændringsforslag

Læs mere

Teknisk gennemgang FFL18

Teknisk gennemgang FFL18 Teknisk gennemgang FFL18 20. Undervisningsministeriet Teknisk gennemgang af FFL18 for det regulerede område 1. september 2017 Side 1 Disposition Nøgletal om Undervisningsministeriets bevilling Aktivitetsudviklingen

Læs mere

Jobplan skader arbejdsmarkedets fleksibilitet

Jobplan skader arbejdsmarkedets fleksibilitet 08-0334 - JEHØ/JEFR - 29.02.2008 Kontakt: Jens Frank - jefr@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Jobplan skader arbejdsmarkedets fleksibilitet Regeringen, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Ny alliance indgik

Læs mere

Budgetreguleringen udmøntes fortrinsvist ved reduktion af tilskud til ungdomsuddannelsesinstitutioner,

Budgetreguleringen udmøntes fortrinsvist ved reduktion af tilskud til ungdomsuddannelsesinstitutioner, Aftale mellem regeringen og Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti om udmøntning af negativ budgetregulering

Læs mere

Bedre velfærd og holdbar økonomi Regeringens kvalitetsreform, 2015-plan og lavere skat på arbejdsindkomst

Bedre velfærd og holdbar økonomi Regeringens kvalitetsreform, 2015-plan og lavere skat på arbejdsindkomst Den 1. august 007 Bedre velfærd og holdbar økonomi Regeringens kvalitetsreform, 015-plan og lavere skat på arbejdsindkomst Regeringen fremlægger i dag tre store, markante og visionære planer for Danmarks

Læs mere

Velfærd først - tryghed, tillid og en grøn fremtid. Oktober 2019

Velfærd først - tryghed, tillid og en grøn fremtid. Oktober 2019 Velfærd først - tryghed, tillid og en grøn fremtid Oktober 2019 Regeringens fokus: Gode tider skal gøres bedre for alle Vi vil som socialdemokratisk regering føre en fair og ansvarlig økonomisk politik.

Læs mere

Aftale mellem regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om:

Aftale mellem regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Aftale mellem regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Flerårsaftale for de erhvervssrettede ungdomsuddannelser i perioden 2010-2012 (5. november 2009) Aftale om flerårsaftale

Læs mere

Prioritering af sundhedsvæsen og forebyggelse

Prioritering af sundhedsvæsen og forebyggelse Emne: Statens økonomi Område: Stat Udgivet: 21-11-2011 Redigeret: 01-12-2011 Social dumping og arbejdsklausuler ved udbud Aftaleparterne er enige om at fremme brugen af arbejdsklausuler og sociale klausuler

Læs mere

Realkompetence og arbejdsmarkedet

Realkompetence og arbejdsmarkedet Realkompetence og arbejdsmarkedet Realkompetence som en del af den brede VEU- VEU-dagsorden Hvad kendetegner det danske arbejdsmarked Perspektiver ved øget anerkendelse af realkompetence Udfordringer Grundlæggende

Læs mere

Aftale om mindsket grænsehandel, BoligJobordning og konkrete initiativer til øget vækst og beskæftigelse

Aftale om mindsket grænsehandel, BoligJobordning og konkrete initiativer til øget vækst og beskæftigelse Aftale om mindsket grænsehandel, BoligJobordning og konkrete initiativer til øget vækst og beskæftigelse delaftale om Vækstplan DK Regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative

Læs mere

Kommunernes økonomiske rammer for 2016

Kommunernes økonomiske rammer for 2016 Kommunernes økonomiske rammer for 2016 Nyt kapitel 3. juli 2015 Regeringen har i sit regeringsgrundlag tilkendegivet, at der skal indføres et omprioriteringsbidrag de næste fire år, så der kan frigøres

Læs mere

I form til fremtiden Finanslovforslaget for August 2008

I form til fremtiden Finanslovforslaget for August 2008 I form til fremtiden Finanslovforslaget for 2009 August 2008 I form til fremtiden Finanslovforslaget for 2009 August 2008 I form til fremtiden Finanslovforslaget for 2009 August 2008 I tabeller kan afrunding

Læs mere

Effekten af milliarden bliver dog begrænset af, at den stadige reduktion af taksterne med to procent om året til omstillingsreserven (se nedenfor).

Effekten af milliarden bliver dog begrænset af, at den stadige reduktion af taksterne med to procent om året til omstillingsreserven (se nedenfor). Teknisk orientering om FFL2014 Indledning Regeringen præsenterede tirsdag den 27.08 sit finanslovsforslag for 2014 (FFL2014) Vækst og balance. Uddannelse fremstår umiddelbart som et væsentligt indsatsområde.

Læs mere

Marginalskatter i OECD- lande bortfald af topskat vil sende den danske topmarginalskat ned på konkurrencedygtigt niveau

Marginalskatter i OECD- lande bortfald af topskat vil sende den danske topmarginalskat ned på konkurrencedygtigt niveau Af cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 21 23 79 52 10. december 2013 bortfald af topskat vil sende den danske topmarginalskat ned på konkurrencedygtigt niveau Dette notat sammenligner marginalskatten

Læs mere

Til institutioner, der udbyder erhvervsrettede ungdomsuddannelser

Til institutioner, der udbyder erhvervsrettede ungdomsuddannelser Til institutioner, der udbyder erhvervsrettede ungdomsuddannelser Økonomi- og Koncernafdeling Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr.

Læs mere

Politisk aftale om de videregående uddannelser

Politisk aftale om de videregående uddannelser 2.11.2006 Notat 12339 ersc/jopa Politisk aftale om de videregående uddannelser Den politiske aftale om de videregående uddannelser betyder at der over en 3 årig periode afsættes over 1/2 mia. kr. til centrale

Læs mere

Puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud

Puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud Puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud Svar på ofte stillede spørgsmål DISPENSATION FRA ANSØGNINGSFRISTEN... 2 KAN KOMMUNALBESTYRELSEN VEDTAGE ÆNDRINGER I TAKSTER OG TILSKUD FØR KOMMUNEN HAR

Læs mere

Udmøntning af uforbrugte midler fra globaliseringspuljen i 2007. (5. november 2008)

Udmøntning af uforbrugte midler fra globaliseringspuljen i 2007. (5. november 2008) Aftale mellem regeringen (Venstre og Konservative) Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Udmøntning af uforbrugte midler fra globaliseringspuljen i 2007. (5. november 2008) 2

Læs mere

Aftale om udmøntning af satsreguleringspuljen for 2009 på beskæftigelsesområdet, integrationsområdet samt undervisningsområdet

Aftale om udmøntning af satsreguleringspuljen for 2009 på beskæftigelsesområdet, integrationsområdet samt undervisningsområdet 30.oktober 2008 Aftale om udmøntning af satsreguleringspuljen for 2009 på beskæftigelsesområdet, integrationsområdet samt undervisningsområdet Beskæftigelsesministeren og ministeren for flygtninge, indvandrere

Læs mere

Institutioner, der udbyder professionsbacheloruddannelser og erhvervsakademiuddannelser

Institutioner, der udbyder professionsbacheloruddannelser og erhvervsakademiuddannelser Institutioner, der udbyder professionsbacheloruddannelser og erhvervsakademiuddannelser mv., herunder åben uddannelse Institutionsstyrelsen Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392

Læs mere

I kan læse finanslovforslaget for 2018 på Moderniseringsstyrelsens hjemmeside:

I kan læse finanslovforslaget for 2018 på Moderniseringsstyrelsens hjemmeside: Institutioner der udbyder erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier Departementet Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. nr.: 32 92 50 00 E-mail: uvm@uvm.dk www.uvm.dk

Læs mere

CEPOS Notat: Resumé. CEPOS Landgreven 3, København K

CEPOS Notat: Resumé. CEPOS Landgreven 3, København K Notat: Råderum på 37 mia. kr. frem til 2025 ifølge Finansministeriet 07-03-2017 Af cheføkonom Mads Lundby Hansen (21 23 79 52) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen Resumé Frem til 2025 er der ifølge

Læs mere

Besparelser i milliardklassen på uddannelse

Besparelser i milliardklassen på uddannelse Besparelser i milliardklassen på uddannelse Siden 2015 har regeringen sparet massivt på uddannelse. På såvel ungdomsuddannelser som de videregående uddannelser skal der spares 2 pct. om året hvert eneste

Læs mere

Loftskorrektioner på FL18

Loftskorrektioner på FL18 Loftskorrektioner på FL18 December 2017 I forlængelse af regeringens 2025-plan Vækst og Velstand 2025 og de indgåede reformaftaler i foråret 2017 om Tryghed om boligskatten, Aftale om flere år på arbejdsmarkedet

Læs mere

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 12. januar 2007 Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 1. Formål med partnerskabsaftalerne Det fremgår af globaliseringsstrategien, at der skal indgås partnerskabsaftaler mellem de regionale vækstfora

Læs mere

lavtlønnede ligger marginalskatten i Danmark (43 pct.) på niveau med OECD-gennemsnittet 4.

lavtlønnede ligger marginalskatten i Danmark (43 pct.) på niveau med OECD-gennemsnittet 4. Danmark har den 3. højeste marginalskat i OECD for højtlønnede Marginalskatten for højtlønnede i Danmark er den 3. højeste i OECD. Med 63 pct. ligger marginalskatten 14 pct.point over gennemsnittet i OECD

Læs mere

Loftskorrektioner på FL19

Loftskorrektioner på FL19 Loftskorrektioner på FL19 December 2018 I forlængelse af de indgåede reformaftaler i foråret 2018 om Aftale om lavere skat på arbejdsindkomst og større fradrag for pensionsindbetalinger (februar 2018),

Læs mere

Teknisk gennemgang FFL19

Teknisk gennemgang FFL19 Teknisk gennemgang FFL19 20. Undervisningsministeriet Teknisk gennemgang af FFL19 for skoleforeningerne på det regulerede område 30. august 2018 Side 1 Disposition Overordnet udvikling i bevilling og aktivitet

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 201 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 201 Offentligt Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 201 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Den 27. marts 2017 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 201 (Alm. del) af 16. januar

Læs mere

Aftale om flere praktikpladser i 2011

Aftale om flere praktikpladser i 2011 Aftale om flere praktikpladser i 2011 I 2009 indgik regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre en række praktikpladspakker om særlige indsatser på praktikpladsområdet med henblik

Læs mere

Drøftelse af tilskud til pasning af egne børn

Drøftelse af tilskud til pasning af egne børn Punkt 2. Drøftelse af tilskud til pasning af egne børn 2017-036884 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til Familie- og Socialudvalgets drøftelse, forslag fra Det Konservative Folkeparti

Læs mere

Effekt på løn og overførsler af selskabsskat på 17 pct. (mod 22 pct. i dag)

Effekt på løn og overførsler af selskabsskat på 17 pct. (mod 22 pct. i dag) Den internationale skattekonkurrence om lavere selskabsskat intensiveres i øjeblikket. Sverige vil sænke selskabsskatten fra 22 til 2,6 pct. USA har gennemført en stor nedsættelse af selskabsskatten fra

Læs mere

Trepartsaftale om voksen-, efter- og videreuddannelse

Trepartsaftale om voksen-, efter- og videreuddannelse DI Nyhedsbrev Den 31. oktober 2017 Trepartsaftale om voksen-, efter- og videreuddannelse Natten til søndag indgik DA, LO og regeringen en trepartsaftale om voksen-, efter- og videreuddannelse (VEU). Aftalen

Læs mere

Loftskorrektioner på FL17

Loftskorrektioner på FL17 Loftskorrektioner på FL17 December 2016 I forbindelse med efterårets forhandlinger om DK2025 Et stærkere Danmark og finansloven for 2017 blev der fremsat ændringsforslag til de gældende udgiftslofter for

Læs mere

Fonden til investering i arbejdskraftbesparende teknologi (ABT-fonden)

Fonden til investering i arbejdskraftbesparende teknologi (ABT-fonden) 1 Fonden til investering i arbejdskraftbesparende teknologi (ABT-fonden) 2 Hvorfor skal vi spare på arbejdskraften? >Den demografiske udvikling medfører en øget efterspørgsel efter offentlig service >Rekrutteringsvanskeligheder

Læs mere

Aftale indgået mellem regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti.

Aftale indgået mellem regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti. Aftale om finansiering af indsatser for at forebygge og nedbryde parallelsamfund og aftale om Landsbyggefondens ramme til fysiske forandringer af de udsatte boligområder mv. i perioden 2019-2026 Aftale

Læs mere

Afgjort den 1. september 2011. Beskæftigelsesministeriet. København, den 23. august 2011. Aktstykke nr. 176 Folketinget 2010-11 BE004732

Afgjort den 1. september 2011. Beskæftigelsesministeriet. København, den 23. august 2011. Aktstykke nr. 176 Folketinget 2010-11 BE004732 Aktstykke nr. 176 Folketinget 2010-11 Afgjort den 1. september 2011 176 Beskæftigelsesministeriet. København, den 23. august 2011. a. Beskæftigelsesministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til

Læs mere

HOVEDLINJEN I FINANSLOVSFORSLAG 2018

HOVEDLINJEN I FINANSLOVSFORSLAG 2018 PD/AH/FAA 31. august 2017 Kontakt: elanha@ft.dk HOVEDLINJEN I FINANSLOVSFORSLAG 2018 Indledning Den borgerlige regering vil med sit finanslovsforslag for 2018 udhule velfærden, mens pengene skal bruges

Læs mere

Marginalskatter i OECD- lande bortfald af topskat vil sende den danske topmarginalskat ned på konkurrencedygtigt niveau

Marginalskatter i OECD- lande bortfald af topskat vil sende den danske topmarginalskat ned på konkurrencedygtigt niveau Af cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 21 23 79 52 CEPOS Landgreven 3, 3. 1301 København K +45 33 45 60 30 www.cepos.dk 7. august 2013 bortfald af topskat vil sende den danske topmarginalskat

Læs mere

Vi orienterer i dette brev om ændringsforslag til finanslovforslaget for 2019 (ÆF19) for Undervisningsministeriets område.

Vi orienterer i dette brev om ændringsforslag til finanslovforslaget for 2019 (ÆF19) for Undervisningsministeriets område. Til institutioner med almengymnasiale uddannelser Departementet Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf.: 32 92 50 00 E-mail: uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR-nr.: 20453044 Orientering om Ændringsforslag

Læs mere

Afsnit fra Økonomiaftaler, bloktilskud og lov- og cirkulæreprogram (DUT), juni

Afsnit fra Økonomiaftaler, bloktilskud og lov- og cirkulæreprogram (DUT), juni NOTAT Afsnit fra Økonomiaftaler, bloktilskud og lov- og cirkulæreprogram (DUT), juni 2008 1 Som led i trepartsaftalen af 17. juni 2007 mellem regeringen, KL, Danske Regioner, LO og AC og trepartsaftalen

Læs mere

Aftale om globaliseringspuljen og opfølgning på velfærdsaftalen

Aftale om globaliseringspuljen og opfølgning på velfærdsaftalen Aftale om globaliseringspuljen og opfølgning på velfærdsaftalen 1. november 2006 Resuméer 1. Aftale om globaliseringspuljen - gennemgribende investering i Danmarks fremtid 2. Betydelige investeringer i

Læs mere

1. Indholdet i lovændringen om frokostmåltid i daginstitutioner

1. Indholdet i lovændringen om frokostmåltid i daginstitutioner Til samtlige kommuner m.fl. Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Orientering om lov om frokostmåltid i daginstitutioner mv. Folketinget har den 25. november 2008 vedtaget L 16 Forslag til lov

Læs mere

Omprioriteringsbidragets konsekvenser for erhvervsskolerne i CASES

Omprioriteringsbidragets konsekvenser for erhvervsskolerne i CASES mio. kr. Omprioriteringsbidragets konsekvenser for erhvervsskolerne i 2017-3 CASES Regeringen har i sit finanslovsudspil fastholdt og videreført omprioriteringsbidraget i 2017-20, hvilket betyder en besparelse

Læs mere

Vi orienterer i dette brev om ændringsforslag til finanslovforslaget for 2019 (ÆF19) for Undervisningsministeriets område.

Vi orienterer i dette brev om ændringsforslag til finanslovforslaget for 2019 (ÆF19) for Undervisningsministeriets område. Til institutioner med erhvervsgymnasiale uddannelser Departementet Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf.: 32 92 50 00 E-mail: uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR-nr.: 20453044 Orientering om Ændringsforslag

Læs mere

Adm. direktør Hans Skov Christensen. Danmark som udviklingsland. 22. sep. 10. Pressemøde ved

Adm. direktør Hans Skov Christensen. Danmark som udviklingsland. 22. sep. 10. Pressemøde ved Pressemøde ved Adm. direktør Inspiration til udvikling 2 Krisen har været hård, men lavvæksten begyndte inden Pct. 5 4 3 2 1 Årlig BNP-vækst 0-1 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009-2 -3-4

Læs mere

Ny økonomiaftale med Danske Regioner er på plads

Ny økonomiaftale med Danske Regioner er på plads Page 1 of 5 06.06.2017 Ny økonomiaftale med Danske Regioner er på plads Regeringen og Danske Regioner har indgået en aftale om regionernes økonomi for 2018, der sikrer rammerne for en fortsat udvikling

Læs mere

Aftale om Finanslov 2013 på beskæftigelsesområdet

Aftale om Finanslov 2013 på beskæftigelsesområdet 5. december 2012 Aftale om Finanslov 2013 på beskæftigelsesområdet Notatet præsenterer de centrale initiativer på beskæftigelsesområdet i Regeringens og Enhedslistens aftale om Finanslov for 2013. De foreløbigt

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social service. (Landsdækkende pasningsgaranti til børn i dagtilbud)

Forslag. Lov om ændring af lov om social service. (Landsdækkende pasningsgaranti til børn i dagtilbud) Lovforslag nr. L 0 Folketinget 2004-05 Udkast Forslag til Lov om ændring af lov om social service (Landsdækkende pasningsgaranti til børn i dagtilbud) 1 I lov om social service, jf. lovbekendtgørelse nr.

Læs mere

Institutioner der udbyder erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse. 16. december 2010 Sags nr.: 168.86H.031

Institutioner der udbyder erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse. 16. december 2010 Sags nr.: 168.86H.031 Institutioner der udbyder erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse Økonomi- og koncernafdelingen Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 559 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 559 Offentligt Finansudvalget 2015-16 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 559 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 5. oktober 2016 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 559 (Alm. del) af 21. september

Læs mere

REGERINGEN SPARER PÅ UDDANNELSE

REGERINGEN SPARER PÅ UDDANNELSE 20. september 2004 Af Søren Jakobsen REGERINGEN SPARER PÅ UDDANNELSE Regeringen har ved flere lejligheder givet udtryk for, at uddannelse skal have høj prioritet. I forslaget til finansloven for 2005 gav

Læs mere

Djøf mener, at handelsgymnasiet, hhx, skal ligestilles økonomisk på sammenlignelige områder med det almene gymnasium, stx.

Djøf mener, at handelsgymnasiet, hhx, skal ligestilles økonomisk på sammenlignelige områder med det almene gymnasium, stx. Djøf har udfordret partierne på holdningen til et udvalg af Djøfs mærkesager Uddannelse Djøf mener, at handelsgymnasiet, hhx, skal ligestilles økonomisk på sammenlignelige områder med det almene gymnasium,

Læs mere

I kan læse finanslovforslaget for 2019 på Moderniseringsstyrelsens hjemmeside:

I kan læse finanslovforslaget for 2019 på Moderniseringsstyrelsens hjemmeside: Institutioner med almengymnasiale uddannelser Departementet Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. nr.: 32 92 50 00 E-mail: uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr.: 20453044 Orientering om finanslovforslaget

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) (SVU til fagspecifikke kurser)

Forslag. Lov om ændring af lov om statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) (SVU til fagspecifikke kurser) Uddannelsesudvalget (2. samling) UDU alm. del - Bilag 171 Offentligt Lovforslag nr. L 1 Folketinget 2007-08 (2. samling) Fremsat den 26. marts 2008 af undervisningsministeren (Bertel Haarder) Forslag til

Læs mere

Dansk vækstmotor løber tør for brændstof

Dansk vækstmotor løber tør for brændstof Dansk vækstmotor løber tør for brændstof Finansloven for 2011 og VKO s genopretningsplan medfører besparelser på over 5 milliarder kroner på forskning og uddannelse frem til 2013. Alene på ungdomsuddannelserne

Læs mere

I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2015.

I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2015. NOTAT 3. juni 2016 Statistik om udlandspensionister 2015 Resumé I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2015. International Pension, Udbetaling Danmark,

Læs mere

Aftale om ændring af spillelovgivningen mellem regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti

Aftale om ændring af spillelovgivningen mellem regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti Aftale om ændring af spillelovgivningen mellem regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti December 2014 Den 1. januar 2012 trådte en ny spillelovgivning

Læs mere

Generelle bemærkninger

Generelle bemærkninger Indledning Budget 2009 er vedtaget på Kommunalbestyrelsens møde den 8. oktober 2008. Budgettet baserer sig på en budgetaftale, som omfatter alle kommunalbestyrelsens partier på nær Socialistisk Folkeparti.

Læs mere

200.000 PERSONER EKSTRA I BESKÆFTIGELSE VED STOP FOR EFTERLØN OG FORHØ- JELSE AF PENSIONSALDER

200.000 PERSONER EKSTRA I BESKÆFTIGELSE VED STOP FOR EFTERLØN OG FORHØ- JELSE AF PENSIONSALDER 200.000 PERSONER EKSTRA I BESKÆFTIGELSE VED STOP FOR EFTERLØN OG FORHØ- JELSE AF PENSIONSALDER Den økonomiske vækst bremses i de kommende år af mangel på arbejdskraft. Regeringen forventer således, at

Læs mere

POLITISK VÆRKTØJSKASSE BUDGETLOVENS ABC BUDGETLOVENS ABC

POLITISK VÆRKTØJSKASSE BUDGETLOVENS ABC BUDGETLOVENS ABC Baggrunden for budgetloven Henstilling fra EU om at reducere det strukturelle underskud i 2011-2013 Markant højere vækst i det offentlige forbrug end aftalt Ønske om at genskabe tilliden til dansk økonomi

Læs mere

Finanslovsforslag for konsekvenser for gymnasieuddannelserne

Finanslovsforslag for konsekvenser for gymnasieuddannelserne Finanslovsforslag for 2017 - konsekvenser for gymnasieuddannelserne Samlet skæres de gymnasiale uddannelser med mere end 535 mio. kr. hhx får herefter 70 mio. kr. tilbage De almene gymnasier skæres 400

Læs mere

Livslang uddannelse og opkvalificering af alle på arbejdsmarkedet

Livslang uddannelse og opkvalificering af alle på arbejdsmarkedet Regeringen 20. marts 2006 Landsorganisationen i Danmark Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd Akademikernes Centralorganisation Ledernes Hovedorganisation Dansk Arbejdsgiverforening Sammenslutning

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner for finansårene

Forslag. Lov om ændring af lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner for finansårene Lovforslag nr. L 3 Folketinget 2014-15 Fremsat den 7. oktober 2014 af finansministeren (Bjarne Corydon) Forslag til Lov om ændring af lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner

Læs mere

Institutioner, der udbyder erhvervsrettede ungdomsuddannelser

Institutioner, der udbyder erhvervsrettede ungdomsuddannelser Institutioner, der udbyder erhvervsrettede ungdomsuddannelser Økonomi- og Koncernafdeling Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44

Læs mere

2025-planen bringer ikke borgernes velfærd i fare

2025-planen bringer ikke borgernes velfærd i fare DI ANALYSE september 2016 2025-planen bringer ikke borgernes velfærd i fare I regeringens netop fremlagte 2025-plan er der udsigt til en offentlig udgiftsvækst, som har været kritiseret for at vil kunne

Læs mere

Reformforslag til besparelser for 5,25 mia. kr. på overførselsområdet

Reformforslag til besparelser for 5,25 mia. kr. på overførselsområdet VLAK-regeringen har meldt ud, at den vil finde besparelser på 5,25 mia. kr. på overførselsområdet som finansiering til skattereformen. VLAKs målsætning er, at disse besparelser skal øge beskæftigelsen

Læs mere

FAKTA På Folketingets hjemmeside ft.dk er det muligt at søge på de enkelte lovforslag og få oplysninger om hele lovgivningsprocessen.

FAKTA På Folketingets hjemmeside ft.dk er det muligt at søge på de enkelte lovforslag og få oplysninger om hele lovgivningsprocessen. POLITISKE FORLIG OG AFTALER I FOLKETINGSÅRET 2009-10 Vigtige politiske beslutninger bliver til stadighed truffet gennem forlig, aftaler, forståelser m.v. mellem Folketingets partier. Med aftalerne kan

Læs mere

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 14 I OECD EN NEDGANG FRA EN 6. PLADS I 1970

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 14 I OECD EN NEDGANG FRA EN 6. PLADS I 1970 970 97 97 97 97 97 97 977 978 979 980 98 98 98 98 98 98 987 988 989 990 99 99 99 99 99 99 000 00 00 00 00 00 00 007 008 009 00 0 Af Cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 79. december 0 DET PRIVATE

Læs mere

Finansudvalget. Aktstk Offentligt

Finansudvalget. Aktstk Offentligt Finansudvalget Aktstk. 160 - Offentligt Finansudvalget Institutionsstyrelsen Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 www.uvm.dk 09-06-2009 a. Undervisningsministeriet anmoder

Læs mere

Stramme rammer klare prioriteter

Stramme rammer klare prioriteter Stramme rammer klare prioriteter Forslag til finanslov for 2016 September 2015 Udgangspunkt: Væk fra grænsen Strukturelt underskud (2016) Kasseeftersyn Finanslovforslag -0,7 pct. -0,4 pct. -0,5 pct. Budgetlovens

Læs mere

APPENDIX I: Økonomiske rammevilkår

APPENDIX I: Økonomiske rammevilkår APPENDIX I: Økonomiske rammevilkår De overordnede rammer for Region Sjællands økonomi fastsættes årligt i økonomiaftalen mellem regeringen og Danske Regioner samt de udmeldte drifts- og anlægslofter. FAKTABOKS:

Læs mere

Aftale om Forebyggelsesfonden

Aftale om Forebyggelsesfonden Aftale om Forebyggelsesfonden 421 millioner kroner til at forebygge nedslidning i 2010 Regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre er enige

Læs mere

Budgetvejledning G.3.-2 af 29. juni 2012 Lov- og cirkulæreprogram SÆs område

Budgetvejledning G.3.-2 af 29. juni 2012 Lov- og cirkulæreprogram SÆs område 1 of 5 Budgetvejledning G.3.-2 af 29. juni 2012 Lov- og cirkulæreprogram SÆs område 12538 Ændringer vedr. voksen og handicapområdet Note 1: Bekendtgørelse om udmåling af tilskud til borgerstyret personlig

Læs mere

Udkast. Forslag. Lov om ændring af lov om social pension

Udkast. Forslag. Lov om ændring af lov om social pension Udkast Forslag til Lov om ændring af lov om social pension (Forhøjelse af supplerende pensionsydelse og pensionstillæg til folkepensionister) 1 I lov om social pension, jf. lovbekendtgørelse nr. 1005 af

Læs mere

Orientering om Ændringsforslag til Finanslovforslaget for 2018

Orientering om Ændringsforslag til Finanslovforslaget for 2018 Institutioner der udbyder almene voksenuddannelser Danske HF & VUC Departementet Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. nr.: 32 92 50 00 E-mail: uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr.: 20453044 Orientering

Læs mere

Den dobbelte ambition. Direktionens strategiplan

Den dobbelte ambition. Direktionens strategiplan Den dobbelte ambition Direktionens strategiplan 2016-2018 Godkendt af Byrådet den 27. januar 2016 Direktionens strategiplan 2016-2018 Direktionens strategiplan tager udgangspunktet i Byrådets Vision, Udviklingsstrategien,

Læs mere

Nr. Initiativ 2005 2006 2007 2008

Nr. Initiativ 2005 2006 2007 2008 Aftale om udmøntning af satspuljen for 2005 Der er den 3. november 2004 indgået aftale om udmøntning af satspuljen for 2005. Udmøntningen af satspuljen sker i overensstemmelse med nedenstående oversigt.

Læs mere

Kommissorium for trepartsforhandlinger om en stærkere dansk konkurrenceevne, vækst og øget jobskabelse

Kommissorium for trepartsforhandlinger om en stærkere dansk konkurrenceevne, vækst og øget jobskabelse Regeringen 24. maj 2012 Kommissorium for trepartsforhandlinger om en stærkere dansk konkurrenceevne, vækst og øget jobskabelse Danmark har været hårdt ramt af det internationale økonomiske tilbageslag

Læs mere

Fleksibelt arbejdsmarked 15

Fleksibelt arbejdsmarked 15 Ledighed Et fleksibelt arbejdsmarked bidrager til, at arbejdskraften anvendes effektivt, og ledige hurtigt finder ny beskæftigelse. Hvis efterspørgslen falder i dele af økonomien, skal arbejdskraften kunne

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 385 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 385 Offentligt Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 385 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Den 5. februar 2018 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 385 (Alm. del) af 23. maj

Læs mere

Herudover er der en række forudsætninger vedrørende eventuel partnerens indkomst og antallet af børn:

Herudover er der en række forudsætninger vedrørende eventuel partnerens indkomst og antallet af børn: Økonomisk Råd Teknisk baggrundsnotat 218-1 Sammensatte marginalskatter Oktober 218 Indledning Det sociale sikkerhedsnet består af en række offentlige ordninger i form af offentlig hjælp, boligsikring,

Læs mere

FTF-indspil til trepartsdrøftelser om øget arbejdsudbud

FTF-indspil til trepartsdrøftelser om øget arbejdsudbud 01.10.2008 FTF-indspil til trepartsdrøftelser om øget arbejdsudbud En holdbar løsning på arbejdskraftudfordringen kræver langsigtede investeringer i arbejdsmiljø, forebyggelse og uddannelse. Der er imidlertid

Læs mere

Hans Thorup og Anne Honoré Østergaard anbefaler, at ordningen etableres som en tidsbestemt prøveordning.

Hans Thorup og Anne Honoré Østergaard anbefaler, at ordningen etableres som en tidsbestemt prøveordning. Punkt 24. Godkendelse af forslag fra Det Konservative Folkepartis byrådsgruppe vedr. indførelse i Aalborg af muligheden for tilskud til pasning af eget barn 2017-030401 Familie- og Socialudvalget indstiller,

Læs mere

3. budgetprognose 2009 af 5. august 2009: Social- og Sundhedsudvalget

3. budgetprognose 2009 af 5. august 2009: Social- og Sundhedsudvalget 3. budgetprognose 2009 af 5. august 2009: Social- og Sundhedsudvalget Prognosen indeholder følgende elementer: a) 1. Opfølgning på budgettet for 2009 for de enkelte udvalgs politikområder. 2. Konsekvensberegning

Læs mere

Regeringen, RV, SF og EL har indgået aftale om 1) et midlertidigt børnetilskud for personer berørt af kontanthjælpsloftet eller integrationsydelsen

Regeringen, RV, SF og EL har indgået aftale om 1) et midlertidigt børnetilskud for personer berørt af kontanthjælpsloftet eller integrationsydelsen Regeringen, RV, SF og EL har indgået aftale om 1) et midlertidigt børnetilskud for personer berørt af kontanthjælpsloftet eller integrationsydelsen og 2) højere integrationsydelse for forsørgere. Det månedlige

Læs mere

Kan arbejdsmarkedsreformer finansiere fremtidens velfærdssamfund? Michael Svarer Institut for Økonomi Aarhus Universitet

Kan arbejdsmarkedsreformer finansiere fremtidens velfærdssamfund? Michael Svarer Institut for Økonomi Aarhus Universitet Kan arbejdsmarkedsreformer finansiere fremtidens velfærdssamfund? Michael Svarer Institut for Økonomi Aarhus Universitet Udfordring 1 Andel af befolkningen i arbejde, pct. Kilde: Finansministeriet, 2011

Læs mere

Skattereformen i hovedpunkter.

Skattereformen i hovedpunkter. Skattereformen i hovedpunkter. Konsekvenser, beregninger, social balance Indhold Danmark i arbejde... 2 Det socialdemokratiske:... 2 Hvorfor skattereform:... 2 Udfordringen:... 2 Arbejdskraft:... 2 Flere

Læs mere

14-11-2014. Til Økonomiudvalget. Sagsnr. 2014-0235589

14-11-2014. Til Økonomiudvalget. Sagsnr. 2014-0235589 KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi og HR NOTAT Til Økonomiudvalget Orientering om Finansloven 2015 Regeringen, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten indgik den 13. november 2014

Læs mere

Nyhedsbrev om de politiske aftaler med vækstinitiativer samlet i pakken Danmark som vækstnation

Nyhedsbrev om de politiske aftaler med vækstinitiativer samlet i pakken Danmark som vækstnation Den 27. maj 2011 Nyhedsbrev om de politiske aftaler med vækstinitiativer samlet i pakken Danmark som vækstnation 1. Indledning I dag har regeringen, Dansk Folkeparti og Pia Christmas- Møller indgået aftale

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 86 (Alm. del) af 25. oktober 2018 stillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S) og Magnus Heunicke (S).

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 86 (Alm. del) af 25. oktober 2018 stillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S) og Magnus Heunicke (S). Finansudvalget 2018-19 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 86 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 19. november 2018 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 86 (Alm. del) af 25. oktober

Læs mere

Institutioner, der udbyder almene voksenuddannelser Lederforeningen for VUC. 21. januar 2011 Sags nr.: H.031

Institutioner, der udbyder almene voksenuddannelser Lederforeningen for VUC. 21. januar 2011 Sags nr.: H.031 Institutioner, der udbyder almene voksenuddannelser Lederforeningen for VUC Økonomi- og koncernafdelingen Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser og lov om erhvervsrettet grunduddannelse og

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser og lov om erhvervsrettet grunduddannelse og Lovforslag nr. L 23 Folketinget 2011-12 Fremsat den 16. november 2011 af ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser (Morten Østergaard) Forslag til Lov om ændring af lov om erhvervsakademiuddannelser

Læs mere