Valuta- og derivatmarkederne i 2007

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Valuta- og derivatmarkederne i 2007"

Transkript

1 117 Valuta- og derivatmarkederne i 27 Rune Egstrup og Birgitte Damm Fischer, Statistisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Omsætningen på såvel det danske som det globale valutamarked er steget kraftigt. Den gennemsnitlige daglige omsætning på det danske valutamarked er mere end fordoblet fra april 24 til april 27. Omsætningen er steget for alle traditionelle valutainstrumenter. På det danske valutamarked er den absolutte vækst størst for FX swaps handlet mellem rapporterende institutter, hvilket indikerer, at en væsentlig del af omsætningsfremgangen er relateret til pengeinstitutternes likviditetsstyring. På det globale valutamarked står FX swaps ligeledes for den største absolutte vækst. Her ligger fremgangen dog primært på handler med andre finansielle institutter. En del af den stigende omsætning kan forklares med tekniske forhold, hvor især en tendens til kortere løbetider på valutaforretningerne spiller en væsentlig rolle. Den øgede omsætning på valutamarkederne skal desuden ses i sammenhæng med en generel højkonjunktur og en stigende internationalisering inden for fx samhandel og investeringer. Dollaren indgår fortsat i de fleste valutahandler, men for Danmarks vedkommende er euroens andel af valutaomsætningen stigende. Aktiviteten på de globale OTC-derivatmarkeder 1 er ligeledes steget kraftigt, og for visse valuta- og renteinstrumenter ses 3-årlige vækstrater på omkring 1 pct. Det danske OTC-marked for valuta- og rentederivater er meget beskedent i international sammenhæng. Resultaterne stammer fra en international undersøgelse af omsætningen på valuta- og OTC-derivatmarkederne. Nationalbanken har forestået den danske del af undersøgelsen 2, der er koordineret af Bank for International Settlements (BIS) 3. Detaljer om undersøgelsen er beskrevet i boks Derivater kan handles både over børser og over-the-counter (OTC), dvs. direkte mellem to parter. Artiklen omfatter kun derivater handlet på OTC-markedet. For yderligere information om den danske del af undersøgelsen, herunder kilder og metoder, henvises til Danmarks Nationalbank (27). Resultaterne af den globale undersøgelse kan findes på BIS' websted jf. BIS (27).

2 118 INTERNATIONAL UNDERSØGELSE AF VALUTA- OG DERIVATMARKEDERNE Boks 1 Nationalbankens undersøgelse af valuta- og derivatmarkederne er et led i en stor international undersøgelse koordineret af Bank for International Settlements, BIS. Undersøgelsen er gennemført hvert tredje år siden 1989 for valutamarkedet og siden 1995 for derivatmarkederne. De største markedsdeltagere fra i alt 54 lande har deltaget i undersøgelsen i 27. Den danske del af undersøgelsen har omfattet 6 pengeinstitutter, som tilsammen skønnes at stå for mindst 97 pct. af omsætningen på det danske valuta- og derivatmarked. Undersøgelsen omfatter handler indgået af bankernes enheder i Danmark og inkluderer koncerninterne handler indgået på markedsvilkår. Alle tal er korrigeret for, at handler mellem to rapporterende institutter er indberettet to gange. Omsætningen er opgjort som bruttoværdien af alle handler indgået i april 27, dvs. summen af den numeriske værdi af køb og salg. Resultaterne er angivet i dollar for at sikre sammenlignelighed på tværs af de nationale undersøgelser. Undersøgelsen omfatter følgende instrumenter for: Valutamarkedet: Spothandel: Valutahandel med afvikling senest to bankdage efter aftalens indgåelse Terminshandel: Valutahandel med afvikling senere end to bankdage efter aftalens indgåelse FX swap: Forretning, som kombinerer en spothandel med en modgående terminshandel, eksempelvis som lån mod sikkerhed i valuta OTC-valutaderivatmarkedet: Currency swap: En forretning, som indebærer et løbende bytte af rentebetalinger og hovedstole i forskellige valutaer Valutaoption: En forretning, som giver den ene part ret, men ikke pligt, til at købe eller sælge et valutabeløb på et fremtidigt tidspunkt til en aftalt kurs. OTC-rentederivatmarkedet: Forward rate agreement (FRA): En aftale om fastsættelse af en rentesats for et aftalt beløb over en fremtidig periode Renteswap: En aftale om bytte af rentebetalinger i en periode. Typisk byttes faste mod variable renter Renteoption: En forretning, som giver den ene part ret, men ikke pligt til at modtage eller betale en bestemt rente i en fremtidig periode på en aftalt hovedstol Omsætningen er fordelt på valuta og modpart for alle instrumenter og desuden på oprindelig løbetid for terminshandler og FX swaps. Omsætningen er fordelt på modpartskategorierne Andre rapporterende institutter, dvs. institutter, der har deltaget i BIS' undersøgelse fortrinsvis større banker Andre finansielle institutter, dvs. finansielle institutter, der ikke har deltaget i BIS' undersøgelse fx mindre banker, pensions- og forsikringsselskaber, investeringsbanker og hedgefonde Ikke-finansielle kunder For hver modpartskategori skelnes desuden mellem, om modparten er beliggende i Danmark eller udlandet.

3 119 VALUTAMARKEDET Såvel den globale som den danske del af undersøgelsen viser i 27 den største vækst i omsætningen på valutamarkedet i undersøgelsens historie. Den gennemsnitlige daglige valutaomsætning i Danmark er steget med 111 pct. fra 24 til 27, mens den globale vækst er 71 pct., jf. figur 1. Stigende interbank-handel med FX swaps i Danmark Omsætningen på det traditionelle valutamarked i Danmark i form af spothandler, terminshandler og FX swaps var i april 27 i gennemsnit 86 mia.dollar pr. bankdag. Det tilsvarende tal for den globale undersøgelse er 3.21 mia.dollar. Den stigende omsætning på det danske valutamarked kan henføres til alle tre instrumenter. Beløbsmæssigt udgør FX swaps langt den største del af markedet, og det er også det instrument, der står for den største absolutte stigning. Et lignende mønster ses i det globale valutamarked, jf. tabel 1. Langt den største del af stigningen i omsætningen på det danske marked relaterer sig til handel mellem rapporterende institutter, hvilket i høj grad afspejler modpartsfordelingen på det danske valutamarked. Indbyrdes handel mellem rapporterende institutter, såvel indenlandske 3-ÅRIGE VÆKSTRATER I DEN SAMLEDE OMSÆTNING PÅ VALUTAMARKEDET I DANMARK OG GLOBALT Figur 1 Pct Danmark Globalt Anm.: Omsætningen er opgjort i dollar, hvorfor udsving i dollarkursen påvirker vækstraterne. Korrigeret for udsving i dollarkursen er vækstraten fra 24 til 27 på 96 pct. for Danmark og 65 pct. globalt.

4 12 OMSÆTNING PÅ VALUTAMARKEDET I APRIL FORDELT PÅ INSTRUMENTTYPE Tabel 1 Mia.dollar pr. bankdag Danmark Spothandler... 6,4 1,5 8,6 6,3 4,3 9,2 15,1 Terminshandler... 1,3 2, 1,5 1,1,7 2,1 1, FX swaps... 5,5 14,4 19,7 19,9 18,3 29,6 61, Valuta i alt... 13,2 26,9 29,8 27,3 23,3 4,9 86,1 Globalt Spothandler Terminshandler FX swaps Valuta i alt Anm.: "Valuta i alt" for den globale omsætning svarer ikke til summen af de enkelte forretningstyper, idet totalen inkluderer et estimat for manglende indberetninger. som udenlandske, står for hele 78 pct. af den samlede valutaomsætning i den danske undersøgelse, mens andre finansielle institutter (fx pensions- og forsikringsselskaber, investeringsbanker og hedgefonde) og ikke-finansielle kunder hver står for 11 pct. af omsætningen, jf. figur 2. Den relativt høje andel af indbyrdes handel mellem rapporterende institutter på det danske valutamarked kan især henføres til FX swaps. Handlen med FX swaps sker ofte med kort løbetid, helt ned til en dag, hvilket er en medvirkende årsag til den store omsætning for dette instrument på det danske marked. I Danmark er FX swaps bankernes fore- OMSÆTNING I DET DANSKE VALUTAMARKED FORDELT PÅ MODPARTER Figur 2 Pct Danmark Globalt Rapporterende institutioner Andre finansielle institutioner Ikke-finansielle kunder

5 121 BRUTTOVÆRDIEN AF AFVIKLEDE VALUTAHANDLER SAMT ANTALLET AF INDIREKTE DELTAGERE I CLS Figur 3 Mia.dollar Omsætning i alle valutaer i mia.dollar Omsætning af danske kroner i mia.kr. (højre akse) Mia.kr Indirekte deltagere Banker Fonde Øvige Anm.: Ved opgørelsen af bruttoværdien af de afviklede handler tæller alle handler dobbelt, da hvert ben i forretningen medfører hver sin betalingsinstruks. Data for november 24 samt februar 25 er justeret for to ekstreme observationer. Bruttoværdien af de afviklede handler i CLS kan ikke sammenlignes direkte med omsætningstallene fra BIS' valutamarkedsundersøgelse, idet der bl.a. kan være forskel i den geografiske opgørelse og typen af instrumenter. Desuden er omsætningen fra CLS opgjort som den samlede månedlige omsætning i de enkelte kalendermåneder, mens data fra BIS overvejende er præsenteret som den gennemsnitlige daglige omsætning i april. Til antallet af indirekte deltagere skal lægges de direkte deltagere i CLS. Der er i dag 57 direkte deltagere mod 39 ved CLS' opstart i september 22. Kilde: CLS Bank International. trukne pengemarkedsprodukt til styring af deres kronelikviditet. Det skal bl.a. ses i lyset af, at FX swaps ud fra et administrativt synspunkt er lettere at håndtere for bankerne frem for andre typer af sikrede pengemarkedsprodukter, fx repoer. Den store stigning i omsætningen med FX swaps mellem rapporterende institutter skal desuden ses i sammenhæng med en stigende udbredelse af CLS (Continuous Linked Settlement) 1, jf. figur 3, der anvendes til afvikling af valutahandler. Afvikling via CLS mindsker risikoen ved valutahandler, fordi de to ben i en valutahandel afvikles samtidigt i systemet, og kan således være en medvirkende faktor bag den stigende interbank-handel med FX swaps i Danmark. En del af udviklingen er teknisk betinget En betydelig del af væksten i den samlede omsætning på valutamarkederne skyldes en stigning i andelen af valutainstrumenter med relativt kort løbetid. Når forretningerne fornyes oftere, bidrager det til en forøgelse af omsætningen. Selv en mindre nedsættelse af gennemsnitsløbetiden kan føre til en væsentlig stigning i omsætningen. Løbetiden på traditionelle valutaforretninger har generelt været lavere i undersøgelsen fra 27 sammenlignet med de to foregående undersøgelser. Løbetidsfordelingen for FX swaps, der beløbsmæssigt tegner sig for den største del af omsætningen på det danske valutamarked, er illustreret i figur 1 Se fx Natorp og Sørensen (26).

6 122 DANSKE BANKERS OMSÆTNING I FX SWAPS FORDELT PÅ OPRINDELIG LØBETID Figur 4 Pct dage eller derunder Over 7 dage og op til 1 år Over 1 år 4. Som det fremgår af figuren, har der været en forskydning mod FX swaps med kortere løbetid 1. Forskydningen mod kortere løbetider falder sammen med en stigende hældning på rentekurven, jf. figur 5. Større renteforskelle mellem løbetiderne kan have bidraget til at øge de kortfristede forretninger. Udsving i volatiliteten på valutamarkedet samt forhold omkring kreditlines kan ligeledes have påvirket valget af løbetid. En mindre del af stigningen i omsætningen på valutamarkederne kan desuden henføres til dollarens svækkelse i perioden 24-7, da omsætningen opgøres i dollar. Korrigeret for udviklingen i dollarkursen er der dog fortsat tale om betydelige vækstrater på 96 pct. for Danmark og 65 pct. globalt set. Generel højkonjunktur og øget internationalisering spiller også en rolle Den kraftige vækst i omsætningen på valutamarkederne skal desuden ses i lyset af, at verdensøkonomien i de senere år har været præget af generel højkonjunktur med høj BNP-vækst, fremgang i verdenshandlen og stigende aktiemarkeder. Den stigende valutaomsætning kan også være understøttet af den teknologiske udvikling og nye aktører, så som hedgefonde, samt et relativt lavt renteniveau, der har gjort lånefinansierede opkøb attraktive. 1 En tilsvarende udvikling genfindes for FX swaps i den globale undersøgelse samt for terminshandler i den danske undersøgelse.

7 123 RENTEKURVER FOR DET DANSKE PENGEMARKED I APRIL 24 OG APRIL 27 Figur 5 Pct. 2,5 2,45 2,4 2,35 2,3 2,25 2,2 2,15 2,1 2,5 2, 1 uge 2 uger 1 md. 2 mdr. 3 mdr. 4 mdr. 5 mdr. 6 mdr. 9 mdr. 12 mdr. Pct. 4,5 4,45 4,4 4,35 4,3 4,25 4,2 4,15 4,1 4,5 4, April 24 (venstre akse) April 27 (højre akse) Anm.: Der er anvendt gennemsnitlige Cibor-renter. For april 24 er dog anvendt en almindelig usikret pengemarkedsrente for de to korteste løbetider, da Cibor ikke blev kvoteret for disse løbetider i 24. Kilde: Danmarks Nationalbank. Øget globalisering spiller ligeledes en rolle for omsætningen på valutamarkederne. For Danmarks vedkommende er aktiver og passiver over for udlandet steget markant i de senere år, både absolut og relativt til BNP, jf. figur 6. DANMARKS AKTIVER OG PASSIVER OVER FOR UDLANDET Figur 6 Mia.kr. 3.5 Pct Aktiver over for udlandet Passiver over for udlandet Aktiver over for udlandet i pct. af BNP (højre akse) 1 Kilder: Danmarks aktiver og passiver over for udlandet, Danmarks Nationalbank. Danmarks Statistik.

8 124 Udviklingen i Danmarks aktiver og passiver over for udlandet er bl.a. udtryk for stigende investeringer på tværs af landegrænser. Virksomheder forsøger på den måde at opnå fordele ved at etablere sig på eksportmarkederne eller reducere deres omkostninger ved at flytte dele af aktiviteterne til udlandet. Dette ses af de direkte investeringer. Både beholdningerne af danske direkte investeringer i udlandet og udenlandske direkte investeringer i Danmark er steget markant i de sidste tre år. Målt i forhold til BNP er de danske direkte investeringer i udlandet steget fra godt 3 pct. ultimo 23 til omkring 45 pct. ultimo 26. En nogenlunde tilsvarende udvikling har fundet sted for de udenlandske direkte investeringer i Danmark. 1 Den internationale diversifikation gør sig også gældende for porteføljeinvesteringer. Blandt store institutionelle investorer med en længere investeringshorisont ses, ifølge BIS (27), en tendens mod mere internationalt diversificerede porteføljer, hvilket kan have været en medvirkende årsag til stigningen i den globale valutahandel. Forklaringen kan til dels overføres på danske institutionelle investorer, der samlet har forøget deres beholdning af udenlandske aktiver fra ca. 77 mia.kr. ultimo 24 til knap 1.18 mia.kr. i 1. kvartal 27. Investeringsforeningerne tegner sig for den største del af udviklingen 2, men den danske forsikrings- og pensionssektor har ligeledes i de senere år øget deres beholdninger af værdipapirer i udenlandsk valuta 3. Valutaomsætningen fordelt på valutaer Valutasammensætningen på det danske valutamarked viser, at euroen i stigende grad præger omsætningen. Euro indgår således i 46 pct. af den danske valutaomsætning i 27 mod 38 pct. i På globalt plan er euroandelen uændret omkring 37 pct., jf. tabel 2. Euroens stigende betydning på det danske valutamarked kan bl.a. ses i lyset af tilliden til den danske fastkurspolitik og det forhold, at kronens afvigelser fra centralkursen er reduceret siden undersøgelsen i 24. Dette kan have påvirket virksomhedernes faktureringsvaluta. Endvidere har bl.a. investeringsforeningerne ændret deres porteføljesammensætning til fordel for De totale direkte investeringer til og fra OECD-landene er fra 23 til 26 næsten fordoblet, jf. OECD (27). De danske investeringsforeningers aktiver i udenlandsk valuta er steget fra under 3 mia.kr. ved udgangen af 24 til over 5 mia.kr. i 1. kvartal 27, hvor de udenlandske aktiver tegner sig for 54 pct. af investeringsforeningernes samlede aktiver, jf. Balancestatistik for investeringsforeninger, Danmarks Nationalbank. Forsikrings- og pensionssektoren i Danmark har øget beholdningen af værdipapirer i udenlandsk valuta fra godt 4 mia.kr. primo 25 til ca. 48 mia.kr. i april 27, jf. Værdipapirstatistik, Danmarks Nationalbank. Bemærk, at en valutahandel består af to ben, som hver især tæller med i valutaomsætningen, der dermed summer til 2 pct.

9 125 OMSÆTNING I VALUTAMARKEDET FORDELT PÅ VALUTA Tabel 2 Omsætning hvori valuta indgår (andel i pct.) Danmark Dollar Euro Danske kroner Andre Globalt Dollar Euro Danske kroner Andre Anm.: Den totale valutaomsætning summer til 2 pct., idet alle valutahandler er registreret for hver af de to involverede valutaer. flere eurodenominerede papirer 1. Markedsdeltagerne peger desuden på porteføljeomlægninger i pensionssektoren som en medvirkende årsag til den stigende euroandel på det danske valutamarked. Trods euroens stigende betydning på det danske marked er dollar dog fortsat den dominerende valuta, såvel i Danmark som globalt. Dollarens andel af den samlede valutaomsætning har været for nedadgående, men globalt set indgår dollar fortsat i 86 pct. af valutahandlen i april 27, mens det tilsvarende tal for Danmark er 75 pct. Dollarens dominans på valutamarkedet afspejler, at mange valutakryds handles med dollaren som mellemvaluta. På det danske marked indgår danske kroner i 28 pct. af valutaomsætningen i april 27, hvilket er uændret i forhold til 24. MARKEDET FOR VALUTA- OG RENTEDERIVATER, OTC Valutaderivater Den gennemsnitlige daglige omsætning på det danske OTC-valutaderivatmarked (currency swaps og valutaoptioner) er steget med 75 pct. i forhold til 24, jf. tabel 3, og altså noget mindre end på det traditionelle valutamarked. Med en gennemsnitlig daglig omsætning på 2,1 mia.dollar pr. bankdag er der fortsat tale om et meget begrænset marked. Globalt har valutaderivatmarkedet med en stigning på 111 pct. i den gennemsnitlige daglige omsætning udvist en vækst, der overstiger udviklingen på det traditionelle valutamarked. I såvel den danske som den globale undersøgelse udgør valutaoptioner tre fjerdedele af valutaderivatmarkedet, men de højeste vækstrater 1 Aktiver i euro udgjorde ved udgangen af 2. kvartal pct. af de danske investeringsforeningers aktiver mod 1 pct. i 1. kvartal 24.

10 126 OMSÆTNING PÅ OTC-DERIVATMARKEDET I APRIL PÅ INSTRUMENTTYPE Tabel 3 Danmark Globalt Mia.dollar pr. bankdag Currency swaps...,1,2, Valutaoptioner (OTC)...,4 1, 1, Valutaderivater i alt...,5 1,2 2, Forward rate agreements (FRAs) 4,1 2,9 3, Renteswaps... 1,5 7,2 4, Renteoptioner (OTC)...,2,7 1, Rentederivater i alt... 5,8 1,8 1, OTC-derivater i alt... 6,3 12, 12, Anm.: "OTC-derivater i alt" for den globale omsætning svarer ikke til summen af de enkelte forretningstyper, idet totalen inkluderer et estimat for manglende indberetninger. ses for currency swaps, der er mere end tredoblet i forhold til 24. Ifølge BIS (27) kan den høje vækst i de globale tal delvis forklares med afdækning i forbindelse med obligationsudstedelse i udenlandsk valuta 1. Tilsvarende forhold kan gøre sig gældende på det danske marked, hvor danske residenters udstedelser i udlandet stort set er fordoblet fra 1. kvartal 24 til 1. kvartal Danske markedsdeltagere peger desuden på, at currency swaps i stigende grad anvendes af bankerne som langfristet finansiering i fremmed valuta, hvilket hænger godt sammen med, at den danske vækst i currency swaps hovedsageligt stammer fra rapporterende institutter og i mindre grad fra andre finansielle institutter. Derimod udgør de ikke-finansielle kunder kun en ubetydelig andel. For valutaoptioner kan hele omsætningsfremgangen derimod tilskrives andre finansielle institutter og ikke-finansielle kunder, mens handlen med rapporterende institutter er faldet. Udviklingen afspejler ifølge markedsdeltagerne udbredelsen af valutaderivater inden for risikostyring og porteføljeforvaltning. Rentederivater Handlen med OTC-rentederivater i form af forward rate agreements, renteswaps og renteoptioner på det danske marked er stort set uændret i forhold til 24 og udgør 1 mia.dollar pr. bankdag. Tallene dækker over en modsatrettet udvikling imellem de forskellige instrumenter, idet omsætningen af forward rate agreements (FRAs) og renteoptioner er steget, mens der har været en nedgang i omsætningen af renteswaps. 1 2 I april 27 var der store obligationsudstedelser denomineret i dollar fra ikke-residenter, hvoraf nogle kan have afdækket deres forpligtelser i swapmarkedet, jf. BIS (27). Jf. Værdipapirstatistik, Danmarks Nationalbank.

11 127 Tilbagegangen for renteswaps der især skyldes handel mellem rapporterende institutter kan for en mindre dels vedkommende henføres til, at et rapporterende institut har ændret handelsbordets geografiske placering, så en del af instituttets handel ikke længere tæller med i den danske omsætning. Derudover skal udviklingen nok især ses i lyset af en usædvanlig høj omsætningsvækst i den forrige undersøgelse i 24. Ikke-finansielle kunder tegner sig for den væsentligste andel af den stigende omsætning i de to øvrige rentederivat-instrumenter. Den globale undersøgelse viser stigende omsætning med rentederivater for alle tre modpartskategorier. Den samlede omsætning med rentederivater udgør i gennemsnit mia.dollar pr. bankdag i april 27, hvilket er en stigning på 64 pct. i forhold til 24. GEOGRAFISK FORDELING AF VALUTA- OG DERIVATOMSÆTNINGEN På linje med de foregående undersøgelser er handlen med valuta og OTC-derivater fortsat koncentreret i Storbritannien. Omsætningen i Storbritannien udgør 34 pct. af den samlede omsætning på valutamarkedet og 42 pct. af omsætningen på OTC-derivatmarkedet, jf. tabel 4. USA og euroområdet er de to næststørste markeder. OMSÆTNING PR. BANKDAG I APRIL 27 PÅ DE 2 STØRSTE MARKEDER Tabel 4 Valutaomsætning OTC-derivatomsætning (valuta- og rentederivater) Mia.dollar Andel i pct. Mia.dollar Andel i pct. Storbritannien ,1 Storbritannien ,5 USA ,6 USA ,8 Euroområdet ,8 Euroområdet ,8 Heraf: Heraf: Frankrig , Frankrig ,2 Tyskland ,5 Tyskland ,7 Belgien ,2 Irland ,4 Luxembourg ,1 Italien ,3 Italien... 36,9 Holland ,1 Holland... 24,6 Belgien... 23,9 Schweiz ,1 Spanien... 18,7 Japan , Japan ,5 Singapore ,8 Schweiz ,9 Hong Kong SAR ,4 Singapore ,7 Australien ,2 Australien ,2 Danmark ,2 Canada , Canada ,5 Hong Kong SAR... 24,9 Rusland ,3 Sverige... 14,6 Sverige ,1 Danmark... 12,5 Indien... 34,9 Indien... 8,3 Korea... 33,8 Norge... 7,3 Norge... 32,8 Korea... 7,3 Kilde: BIS (27).

12 128 Danmarks andel af det globale valutamarked er øget fra 1,7 pct. i 24 til 2,2 pct. i 27. Det danske marked for OTC-derivater er til gengæld mere begrænset, ikke mindst når det tages i betragtning, at andre lande ofte har et betydeligt organiseret derivatmarked ved siden af OTCmarkedet. Den beskedne størrelse på det danske OTC-derivatmarked kan bl.a. skyldes, at store institutionelle investorer foretager deres derivathandel via udenlandske pengeinstitutter, hvorved omsætningen ikke indgår i den danske del af undersøgelsen. LITTERATUR BIS (27), Triennial Central Bank Survey of Foreign Exchange and Derivatives Market Activity in April 27, september. Danmarks Nationalbank (27), Undersøgelse af omsætningen på det danske valuta- og derivatmarked i april 27, Finansiel statistik, Særlig opgørelse, 25. september. Natorp, Lone, og Tina Skotte Sørensen (26), Afvikling af valutahandler, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 4. kvartal. OECD (27), Trends and recent developments in foreign direct investment, June.

Omsætning på valuta- og derivatmarkederne i april 2004

Omsætning på valuta- og derivatmarkederne i april 2004 83 Omsætning på valuta- og derivatmarkederne i april 2004 Peter Askjær Drejer og Vibeke Buur Hove, Statistisk Afdeling INDLEDNING Nationalbanken har i april 2004 forestået en undersøgelse af omsætningen

Læs mere

Kvartalsoversigt - 4. kvartal 2010

Kvartalsoversigt - 4. kvartal 2010 111 Valutamarkedet 2010 Maria Sinding-Olsen, StatistiskAfdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Hvert tredje år indsamler Bank for International Settlements, BIS, statistik over omsætningen på valutamarkederne

Læs mere

Omsætning på valuta- og derivatmarkederne i april 2001

Omsætning på valuta- og derivatmarkederne i april 2001 59 Omsætning på valuta- og derivatmarkederne i april 200 Tina Christoffersen og Martin Seneca, Statistisk Afdeling INDLEDNING Nationalbanken har gennemført en undersøgelse af omsætningen i april 200 på

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK UNDERSØGELSE AF DET DANSKE VALUTA- OG DERIVATMARKED

DANMARKS NATIONALBANK UNDERSØGELSE AF DET DANSKE VALUTA- OG DERIVATMARKED DANMARKS NATIONALBANK UNDERSØGELSE AF DET DANSKE VALUTA- OG DERIVATMARKED 216 DANMARKS NATIONALBANK UNDERSØGELSE AF DET DANSKE VALUTA- OG DERIVATMARKED 216 UNDERSØGELSE AF DET DANSKE VALUTA- OG DERIVATMARKED

Læs mere

Kapitel 6 De finansielle markeder

Kapitel 6 De finansielle markeder Kapitel 6. De finansielle markeder 2 Kapitel 6 De finansielle markeder 6.1 Verdens finansielle markeder For bedre at forstå størrelsen af verdens finansielle markeder vises i de følgende tabeller udviklingen

Læs mere

Undersøgelse af valutamarkedet og markederne for afledte finansielle instrumenter i 1998

Undersøgelse af valutamarkedet og markederne for afledte finansielle instrumenter i 1998 24 Undersøgelse af valutamarkedet og markederne for afledte finansielle instrumenter i 1998 v/fhv. vicedirektør Henning Dalgaard Danmarks Nationalbank har i foråret 1998 gennemført en undersøgelse af det

Læs mere

Aktuelle tendenser i pengemarkedet for kroner

Aktuelle tendenser i pengemarkedet for kroner 117 Aktuelle tendenser i pengemarkedet for kroner Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING I pengemarkedet for kroner udveksler pengeinstitutterne

Læs mere

Direkte investeringer Ultimo 2014

Direkte investeringer Ultimo 2014 Direkte investeringer Ultimo 24 4. oktober 25 IGEN FREMGANG I DIREKTE INVESTERINGER I 24 Værdien af danske direkte investeringer i udlandet og udenlandske direkte investeringer i Danmark steg i 24 efter

Læs mere

Hovedpunkter for statsgældspolitikken

Hovedpunkter for statsgældspolitikken 7 Hovedpunkter for statsgældspolitikken Det danske statspapirmarked var velfungerende i 212. Efterspørgslen efter danske statspapirer var høj, og renterne var historisk lave. Det afspejlede Danmarks AAA-kreditvurdering,

Læs mere

Kronevalutamarkedet. Kim Abildgren, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING

Kronevalutamarkedet. Kim Abildgren, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Kvartalsoversigten - 1. kvartal 2006 67 Kronevalutamarkedet Kim Abildgren, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Målt ved omsætning er valutamarkedet et af de største markeder i verden. Den globale

Læs mere

Danmark går glip af udenlandske investeringer

Danmark går glip af udenlandske investeringer Den 15. oktober 213 MASE Danmark går glip af udenlandske investeringer Nye beregninger fra DI viser, at Danmark siden 27 kunne have tiltrukket udenlandske investeringer for 5-114 mia. kr. mere end det

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 42

KonjunkturNYT - uge 42 KonjunkturNYT - uge. oktober 9. oktober Danmark Lavere forbrugerprisinflation i september Inflationen i Danmark lavere end i euroområdet i september Internationalt USA: Stigende inflation, industriproduktion

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 10

KonjunkturNYT - uge 10 KonjunkturNYT - uge 1 3. marts 7. marts 214 Danmark Lille stigning i industriproduktionen i januar, større stigning i omsætningen Stigende priser på enfamiliehuse i 213 Stort fald i antallet af konkurser

Læs mere

ANALYSE. Kapitalforvaltning i Danmark

ANALYSE. Kapitalforvaltning i Danmark Kapitalforvaltning i Danmark 2016 KAPITALFORVALTNING I DANMARK 2016 FORORD Kapitalforvaltning er en ofte overset klynge i dansk erhvervsliv. I 2016 har den samlede formue, der kapitalforvaltes i Danmark,

Læs mere

Ny beregning af Nationalbankens effektive kronekursindeks

Ny beregning af Nationalbankens effektive kronekursindeks 143 Ny beregning af Nationalbankens effektive kronekursindeks Erik Haller Pedersen og Mikkel Plagborg-Møller, Økonomisk Afdeling Indledning Nationalbanken offentliggør løbende et indeks over udviklingen

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Status 2018 VisitDenmark, 2019 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: April 2019 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: December

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -november VisitDenmark, 2019 Viden & Analyse

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -november VisitDenmark, 2019 Viden & Analyse Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -november 2018 VisitDenmark, 2019 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: januar 2019 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK Marts 2014 INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK AF KONSULENT MATHIAS SECHER, MASE@DI.DK Det er mere attraktivt at investere i udlandet end i Danmark. Danske virksomheders direkte investeringer

Læs mere

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld 23 Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld Frank Øland Hansen og Lill Thanning Hansen, Statistisk Afdeling INDLEDNING I 998 var den gennemsnitlige nettoforrentning af Danmarks udlandsgæld 8,7 pct. Dette

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -oktober VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -oktober VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -oktober 2018 VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: december 2018 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 18

KonjunkturNYT - uge 18 KonkturNYT - uge 8. april. maj Dank Faldende huspriser i februar Lille stigning i detailomsætningsindekset i ts Internationalt USA: Stigning i erhvervstilliden i fremstillingssektoren Euroområdet: Stigning

Læs mere

GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER

GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER Juni 2002 Af Thomas V. Pedersen Resumé: GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER Notatet viser: USA er gået fra at være det syvende til det tredje vigtigste marked for industrieksporten i perioden 1995 til 2001.

Læs mere

Kina og USA rykker frem i dansk eksporthierarki

Kina og USA rykker frem i dansk eksporthierarki ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE december 2015 Kina og USA rykker frem i dansk eksporthierarki Virksomhedernes øgede fokus på vækstmarkederne har frem mod 2020 øget eksportpotentialet med 30-35 mia. kr. En stigende

Læs mere

Lavere omsætning på det danske pengemarked

Lavere omsætning på det danske pengemarked 75 Lavere omsætning på det danske pengemarked Palle Bach Mindested, Martin Wagner Toftdahl, Bank- og Markedsafdelingen og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Aktiviteten i pengemarkedet

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - juni 2018

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - juni 2018 Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - juni 2018 VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: August 2018 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 12.

DANMARKS NATIONALBANK 12. STATISTIK DANMARKS NATIONALBANK 12. O K T O B E R 2 1 8 DIREKTE INVESTERINGER, BEHOLDNINGER, 217 Fjerde år i træk med fremgang i direkte investeringer For fjerde år i træk var der fremgang i de direkte

Læs mere

Markedsfokus bliver hver måned opdateret med de seneste statistiske oplysninger.

Markedsfokus bliver hver måned opdateret med de seneste statistiske oplysninger. Økonomiske tendenser Sammenvejet udland December DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -september VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -september VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -september 2018 VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: november 2018 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - august 2018

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - august 2018 Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - august 2018 VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: Oktober 2018 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

Ejerforhold i danske virksomheder

Ejerforhold i danske virksomheder N O T A T Ejerforhold i danske virksomheder 20. februar 2013 Finansrådet har i denne analyse gennemgået Nationalbankens værdipapirstatistik for at belyse, hvordan ejerkredsen i danske aktieselskaber er

Læs mere

N O T A T. Fig1: Overnatningernes udvikling, (mio.) hele Danmark. 13. Januar

N O T A T. Fig1: Overnatningernes udvikling, (mio.) hele Danmark. 13. Januar N O T A T Status 2008; fortsat negativ vækst for dansk turisme Danske Regioner og Turisterhvervets Samarbejdsforum har udarbejdet en undersøgelse, der viser hvordan turismeovernatningerne udviklede sig

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -december 2018 VisitDenmark, 2019 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: februar 2019 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK UDFORDRINGER FOR DEN DANSKE PENSIONSSEKTOR Nationalbankdirektør Lars Rohde, præsentation for Den Danske Aktuarforening 6. februar 2019 Disposition af dagens præsentation 1.) Lavere

Læs mere

Kina kan blive Danmarks tredjestørste

Kina kan blive Danmarks tredjestørste Organisation for erhvervslivet Februar 2010 Kina kan blive Danmarks tredjestørste eksportmarked AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK OG ØKONOMISK KONSULENT TINA HONORÉ KONGSØ, TKG@DI.DK

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar 2019 VisitDenmark, 2019 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: Marts 2019 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: Januar

Læs mere

Brug for flere digitale investeringer

Brug for flere digitale investeringer Michael Meineche, økonomisk konsulent mime@di.dk, 3377 3454 FEBRUAR 2017 Brug for flere digitale investeringer Danmark er ved at veksle en plads forrest i det digitale felt til en plads i midterfeltet.

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 42

KonjunkturNYT - uge 42 KonjunkturNYT - uge 13. oktober 17. oktober 1 Danmark Stort set uændret byggebeskæftigelse i 3. kvartal 1 Producent- og importpriserne steg i september Internationalt USA: Fald i detailhandlen og stigning

Læs mere

Fig. 1 Internationale ankomster, hele verden, 2000-2007 (mio.)

Fig. 1 Internationale ankomster, hele verden, 2000-2007 (mio.) Bilag A - Turismen statistisk set Turismen i de europæiske lande har de seneste mange år har leveret særdeles flotte resultater. Udviklingen kan bl.a. aflæses på udviklingen i de udenlandske overnatninger

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - maj 2018

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - maj 2018 Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - maj 2018 VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: Juli 2018 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: Maj

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar 2018

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar 2018 Aktuel udvikling i dansk turisme Januar 2018 VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: Marts 2018 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: Januar

Læs mere

Finansrapport. pr. 31. juli 2014

Finansrapport. pr. 31. juli 2014 pr. 31. juli ØKONOMI Assens Kommune 30. august 1 Resume I henhold til kommunens finansielle strategi skal der hvert kvartal gives en afrapportering vedrørende kommunens finansielle forhold på både aktiv

Læs mere

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI OG -SERVICE 2017

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI OG -SERVICE 2017 EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI OG -SERVICE I var Danmarks eksport af energiteknologi og service 85 mia. kr., hvilket er en stigning i forhold til 216 på 1,5 pct. Energiteknologieksporten udgjorde 11,1 pct.

Læs mere

Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen

Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen . marts 9 af Jeppe Druedahl og chefanalytiker Frederik I. Pedersen (tlf. 1) Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen Analysen viser, at de renter, som virksomhederne og husholdninger låner til, på trods af gentagne

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 44

KonjunkturNYT - uge 44 KonjunkturNYT - uge. oktober. oktober Danmark Stort set uændret bruttoledighed i september Stigning i konjunkturbarometeret for serviceerhverv i oktober, men fald i de øvrige erhverv Udlånet til erhverv

Læs mere

Kvartalsoversigt - 1. kvartal Morten Kjærgaard og Katrine Skjærbæk, Handelsafdelingen

Kvartalsoversigt - 1. kvartal Morten Kjærgaard og Katrine Skjærbæk, Handelsafdelingen 47 Cibor Morten Kjærgaard og Katrine Skjærbæk, Handelsafdelingen INDLEDNING Copenhagen Interbank Offered Rate, Cibor, har, ligesom andre internationale pengemarkedsreferencerenter som Libor og Euribor,

Læs mere

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 14 I OECD EN NEDGANG FRA EN 6. PLADS I 1970

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 14 I OECD EN NEDGANG FRA EN 6. PLADS I 1970 970 97 97 97 97 97 97 977 978 979 980 98 98 98 98 98 98 987 988 989 990 99 99 99 99 99 99 000 00 00 00 00 00 00 007 008 009 00 0 Af Cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 79. december 0 DET PRIVATE

Læs mere

Hvad kan forklare danmarks eksport mønster?

Hvad kan forklare danmarks eksport mønster? Organisation for erhvervslivet Januar 2010 Hvad kan forklare danmarks eksport mønster? AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK en nyudviklet eksportmodel fra DI kan forklare 90 pct. af Danmarks

Læs mere

ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN 2012

ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN 2012 ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN I var den danske eksport af energiteknologi 61,1 mia. kr., hvilket er en stigning på 1,2 pct. i forhold til året før. Eksporten af energiteknologi udgør 10 pct. af den samlede

Læs mere

15. Åbne markeder og international handel

15. Åbne markeder og international handel 1. 1. Åbne markeder og international handel Åbne markeder og international handel Danmark er en lille åben økonomi, hvor handel med andre lande udgør en stor del af den økonomiske aktivitet. Den økonomiske

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar-december 2016 VisitDenmark, 2017 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Opdateret: februar 2017 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: december

Læs mere

Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger

Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger Konklusioner Foreningernes samlede formue er vokset med 206 mia. kr. i 2005, og udgjorde ved udgangen af året

Læs mere

Udvikling i løn, priser og konkurrenceevne

Udvikling i løn, priser og konkurrenceevne Udvikling i løn, priser og konkurrenceevne Dansk Industri Aktuelle konjunkturtendenser Fra september til oktober viser opgørelsen af bruttoledigheden et fald på 1.1 fuldtidspersoner, eller,1 procentpoint.

Læs mere

Eksportens betydning for. fordoblet. Andelen af produktionen forårsaget af eksport. Organisation for erhvervslivet november 2009

Eksportens betydning for. fordoblet. Andelen af produktionen forårsaget af eksport. Organisation for erhvervslivet november 2009 Organisation for erhvervslivet november 2009 Eksportens betydning for velstanden i Danmark er fordoblet AF ØKONOMISK KONSULENT ALLAN SØRENSEN, ALS@DI.DK Eksporten er den største vækstmotor i dansk økonomi.

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 6

KonjunkturNYT - uge 6 KonjunkturNYT - uge 6 3. februar 7. februar 214 Danmark Lille stigning i industriproduktionen i 4. kvartal trods fald i december Faldende priser på enfamiliehuse i november Fald i det påbegyndte byggeri

Læs mere

Omkring 40 pct. af stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2016 skyldtes øget eksport

Omkring 40 pct. af stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2016 skyldtes øget eksport 3. juli 2018 2018:13 Omkring 40 pct. af stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2016 skyldtes øget eksport Af Peter Rørmose Jensen, Michael Drescher og Emil Habes Beskæftigelsen er steget markant siden

Læs mere

Global handel og eksportmarkedsvækst

Global handel og eksportmarkedsvækst Global handel og eksportmarkedsvækst Nyt kapitel Der har siden tilbageslaget i 8 været en forholdsvis træg vækst i verdenshandlen sammenlignet med væksten i den globale produktion. Den svækkede sammenhæng

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - maj 2017 VisitDenmark, 2017 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Opdateret: juli 2017 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: maj 2017

Læs mere

Tyskland trækker væksten i SMV-eksporten 1 : SMV-eksportstatistikken opdateret med 2014-tal.

Tyskland trækker væksten i SMV-eksporten 1 : SMV-eksportstatistikken opdateret med 2014-tal. Tyskland trækker væksten i SMV-eksporten 1 : SMV-eksportstatistikken opdateret med 2014-tal. Eksportrådets statistik over SMV-eksporten er nu opdateret med 2014-tal. Eksportstatistikken, der er udviklet

Læs mere

Det danske valutamarked

Det danske valutamarked 35 Det danske valutamarked v/henrik Smed Krabbe, Handelsafdelingen og Lisbeth Stausholm Pedersen, Økonomisk Afdeling Valutamarkedet er et marked for køb og salg af valuta mod kroner. Det er primært kapitalbevægelser

Læs mere

Markedsfokus bliver hver måned opdateret med de seneste statistiske oplysninger.

Markedsfokus bliver hver måned opdateret med de seneste statistiske oplysninger. Økonomiske tendenser Sammenvejet udland December DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus

Læs mere

Direkte investeringer Ultimo 2013

Direkte investeringer Ultimo 2013 Direkte investeringer Ultimo 213 14. oktober 214 DIREKTE INVESTERINGER I UDLANDET STIGER FORTSAT I 213 Værdien af danske direkte investeringer i udlandet steg igen i 213, mens værdien af de indadgående

Læs mere

Det danske pengemarked ved lave renter

Det danske pengemarked ved lave renter 9 Det danske pengemarked ved lave renter Palle Bach Mindested, Martin Wagner Toftdahl, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Nationalbanken foretager årligt

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - juni 2017 VisitDenmark, 2017 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Opdateret: september 2017 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: juni

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar-november 2016 VisitDenmark, 2017 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Opdateret: januar 2017 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: november

Læs mere

Den 6. februar 2014. Af: chefkonsulent Allan Sørensen, als@di.dk. Procent af verdensøkonomien (købekraftskorrigerede enheder)

Den 6. februar 2014. Af: chefkonsulent Allan Sørensen, als@di.dk. Procent af verdensøkonomien (købekraftskorrigerede enheder) Den 6. februar 2014 udgør nu mere end halvdelen af verdensøkonomien udgør nu over halvdelen af den samlede verdensøkonomi, deres stigende andel af verdensøkonomien, øger betydningen af disse landes udvikling

Læs mere

KonjunkturNYT uge 40. Højere priser på lejligheder i juli oktober Danmark. Internationalt. Renter, oliepriser, valuta- og aktiemarkeder

KonjunkturNYT uge 40. Højere priser på lejligheder i juli oktober Danmark. Internationalt. Renter, oliepriser, valuta- og aktiemarkeder KonjunkturNYT uge 2.-. oktober 217 Højere priser på lejligheder i juli Ejerlejligheder Enfamiliehuse 2 27 28 29 21 211 212 213 214 215 21 217 Danmark Fremgang i industriproduktionen og -omsætningen i august

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 13.

DANMARKS NATIONALBANK 13. STATISTIK DANMARKS NATIONALBANK 13. OKTOBER 2017 DIREKTE INVESTERINGER, BEHOLDNINGER, 2016 Fremgang i direkte investeringer i 2016 Der er fremgang i direkte investeringer i 2016. Kapitaltilførsler, opkøb

Læs mere

Pæne afkast over det meste af linjen i 3. kvartal

Pæne afkast over det meste af linjen i 3. kvartal København, den 25. oktober 2010 Analyse af Unit Link Pension: Pæne afkast over det meste af linjen i 3. kvartal Morningstar har analyseret på afkastet i Unit Link pensioner i 3. kvartal af 2010. Analysen

Læs mere

Tillidsrepræsentanterne i industrien ser positivt på globalisering

Tillidsrepræsentanterne i industrien ser positivt på globalisering ØKONOMISK ANALYSE. september 8 Tillidsrepræsentanterne i industrien ser positivt på globalisering Tre ud af fire tillidsrepræsentanter i industrien er helt eller delvist enig i, at globalisering samlet

Læs mere

Stærkt afkast comeback i Unit Link pensioner i år

Stærkt afkast comeback i Unit Link pensioner i år København, den 26. oktober 2009 Ny pensionsanalyse: Stærkt afkast comeback i Unit Link pensioner i år Morningstar analyserer nu som noget nyt pensionsselskabernes egne risikoprofil fonde fra Unit Link

Læs mere

Afrapportering om udviklingen på det finansielle område i 2012

Afrapportering om udviklingen på det finansielle område i 2012 ØKONOMI, PERSONALE OG BORGERSERVICE Dato: 28. april 2013 NOTAT Sagsbehandler: Niels F.K. Madsen Afrapportering om udviklingen på det finansielle område i 2012 Indledning Økonomi- og Erhvervsudvalget skal

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 18

KonjunkturNYT - uge 18 KonjunkturNYT - uge. april. maj Danmark Fald i ledigheden i marts Erhvervenes konjunkturbarometre faldt en smule i april, men peger stadig på fremgang Stigende priser på ejerlejligheder i februar Internationalt

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 255 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Til

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - september 2017 VisitDenmark, 2017 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Opdateret: november 2017 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget 2012-13 FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. december 2012 OECD s seneste økonomiske landerapport samt overblik over

Læs mere

ANALYSE 2016 INVESTORPORTRÆT

ANALYSE 2016 INVESTORPORTRÆT 216 INVESTORPORTRÆT INVESTORPORTRÆT 216 Revideret udgave Dette er en revideret udgave af investorportrættet 216. Den oprindelige udgave blev offentliggjort d. 21. april 217. I forhold til den oprindelige

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - oktober 2017 VisitDenmark, 2017 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Opdateret: december 2017 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 14 I OECD EN NEDGANG FRA EN 6. PLADS I 1970

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 14 I OECD EN NEDGANG FRA EN 6. PLADS I 1970 1970 197 197 197 197 197 198 198 198 198 198 199 199 199 199 00 010 011 Af Cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 1 79. december 01 DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 1 I OECD EN NEDGANG

Læs mere

Det går godt for dansk modeeksport

Det går godt for dansk modeeksport ANALYSE Det går godt for dansk modeeksport Modeeksporten bidrager positivt til den samlede danske vækst Den danske modeeksport bestående af beklædningsgenstande og -tilbehør samt fodtøj beløb sig på 32,9

Læs mere

Lønudviklingen i 2. kvartal 2006

Lønudviklingen i 2. kvartal 2006 Sagsnr. Ref: HJO/MHO/BLA September Lønudviklingen i. kvartal Den årlige ændring i timefortjenesten på hele DA-området var, pct. i. kvartal, svarende til en stigning på, pct.-point i forhold til forrige

Læs mere

Rentemarkedet. - Markedskommentarer og prognose. Kilde: Renteprognose marts 2018

Rentemarkedet. - Markedskommentarer og prognose. Kilde: Renteprognose marts 2018 Rentemarkedet - Markedskommentarer og prognose Kilde: Renteprognose marts 2018 Rentemarkedet DKK 1.6 1.4 1.2 1 0.8 Forventningen til renteniveauet om 1 år Nu Grafen viser swapkurven for løbetider op til

Læs mere

Statistiske informationer

Statistiske informationer Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik Juli 2008 Turismen i Århus Kommune og Østjylland, 2007 I 2007 var der i Århus Kommune og i Østjylland henholdsvis 15 og 53 hoteller o.l. med mindst 40

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 3, 1. januar. januar 1 Indhold: Ugens analyse Ugens tema Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens analyse: Fald i jobomsætningen i 3. kvartal

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - april 2017 VisitDenmark, 2017 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Opdateret: juni 2017 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: april

Læs mere

Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad

Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad Lønudviklingen. kvartal 9, International lønudvikling. juni 9 Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad Den danske lønstigningstakt i fremstilling viste en stigning i lønnen på, pct. i. kvartal 9,

Læs mere

Statistisk overblik: Omsætning, eksport og beskæftigelse

Statistisk overblik: Omsætning, eksport og beskæftigelse Konjunkturnyt februar 013 Statistisk overblik: Omsætning, eksport og beskæftigelse Omsætningen når nyt toppunkt 1. Omsætning af energiteknologi Figur 1 viser de danske virksomheders samlede omsætning af

Læs mere

Stigende udenlandsk produktion vil øge efterspørgslen

Stigende udenlandsk produktion vil øge efterspørgslen ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Oktober 2015 Stigende udenlandsk produktion vil øge efterspørgslen efter danske underleverancer Danske virksomheder har mange underleverancer til erhvervslivet i udlandet. Væksten

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - august 2017 VisitDenmark, 2017 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Opdateret: oktober 2017 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: august

Læs mere

#4 februar 2012. Dansk eksportudvikling ØKONOMISK TEMA

#4 februar 2012. Dansk eksportudvikling ØKONOMISK TEMA #4 februar 2012 ØKONOMISK TEMA Dansk eksportudvikling Efter en høj vækst igennem 2010 faldt vareeksporten igennem store dele af 2011. Niveauet for den danske vareeksport i 2011 var dog 11,4 pct. højere

Læs mere

EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld

EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld I 14 havde Danmark det største offentlige overskud i EU. Det danske overskud var på 1, pct. af BNP. Kun fire lande i EU havde et overskud. Selvom

Læs mere

Industrieksport og lønkonkurrenceevne

Industrieksport og lønkonkurrenceevne 43 Industrieksport og lønkonkurrenceevne Kamilla Kristensen, Johanne Dinesen Riishøj og Jonas Sørensen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Danmark er en meget åben økonomi, hvor omtrent hvert

Læs mere

Nationalregnskab og betalingsbalance

Nationalregnskab og betalingsbalance Dansk økonomi til Økonomisk vækst i Bruttonationalproduktet steg med, pct. i. Efter fire år med høje vækstrater i -7, økonomisk nedgang i 8 og den historiske tilbagegang på, pct. i 9 genvandt dansk økonomi

Læs mere

Dansk lønkonkurrenceevne er styrket markant

Dansk lønkonkurrenceevne er styrket markant ØKONOMISK ANALYSE 5. maj 018 Dansk lønkonkurrenceevne er styrket markant siden krisen Den danske lønkonkurrenceevne er styrket markant siden krisen. Det viser blandt andet store overskud på betalingsbalancen

Læs mere

Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk

Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk ØKONOMISK ANALYSE. juni 019 Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk Den danske lønkonkurrenceevne, altså hvordan danske virksomheders lønomkostninger og produktivitet ligger i forhold til udlandet, er brølstærk.

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 31

KonjunkturNYT - uge 31 KonjunkturNYT - uge. juli. ust Danmark Stigende bruttoledighed i juni Faldende boligpriser i Lille stigning i erhvervstilliden i serviceerhvervene, industrien og detailhandlen, men fald i byggeriet Internationalt

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 43

KonjunkturNYT - uge 43 KonjunkturNYT - uge. oktober. oktober Danmark Forbrugertilliden steg i oktober Fald i detailomsætningen i september Dansk inflation på niveau med euroområdets i september Internationalt USA: Uændret inflation

Læs mere

ANALYSENOTAT Hver femte ansat i udenlandsk ejet virksomhed

ANALYSENOTAT Hver femte ansat i udenlandsk ejet virksomhed ANALYSENOTAT Hver femte ansat i udenlandsk ejet virksomhed AF ØKONOM JENS HJARSBECH, CAND.POLIT, Udenlandske investeringer øger velstanden Udenlandsk ejede virksomheder er ifølge Produktivitetskommissionen

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme 2015 foreløbig status VisitDenmark, 2015 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: februar 2016 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - juli 2017 VisitDenmark, 2017 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Opdateret: september 2017 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: juli

Læs mere